oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 05. 06:46,  Egy nap egy ír kávézóban 233 komment

2016. február 05. 06:46 Határátkelő

Egy nap egy ír kávézóban

Folytatódik az Egy napom.. sorozat, ezúttal egy ír kávézó mindennapjaiba tekinthetünk be Kisrumpf segítségével (aki korábban már írt a piacról, és most is jó sok képet is küldött szerencsére). Sok mindent megtudhatunk a cukrász műszakáról és arra is fény derül, ki mindenki kóstolta már szerzőnk költeményeit (nem akármilyen hírességek, jegyzem meg).

Ha te is megírnád egy napod történetét, ne habozz! Meséld el írásban, fotókkal, vagy akár videóval, hogyan telik el, és küld el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

kavezokonyha.jpgA konyha. Ekkora helyen dolgoztunk, a forgalomtól függően hárman-négyen. 

"Mielőtt megkaptam ezt a munkát, egy élelmiszerboltban dolgoztam. Két éven át, egy piaci ismerősömnek köszönhetően sütöttem hetente többször, hazulról főnökömnek, aki egy dublini múzeum kis kávézóját vezette. Amikor saját, nagyobb kávézót nyitott, felajánlott nekem egy teljes munkaidős munkát. Így kerültem a Cake Cafe-ba, 2006-ban.

A cukrász műszaka hétkor kezdődik, ehhez 5.25-kor keltem és 6.10-kor hagytam el a házat, hogy némi autózással és parkolással elérjem a 6.25-ös villamost, ami éppen beért velem hétre Dublinba. Ki volt ez számítva, kérem.

Nem szerettem korán kelni, de ha már egyszer kint voltam a friss levegőn, élveztem a madárcsicsergést és a napfelkeltéket. Tetszett, hogy rajtam kívül az utcán csak néhány álmos szemű ember járt és inkább a sirályoké volt a pálya, akik az előző esti mulatságok után szedték össze az utcáról a szétszórt take-away-es dobozokból a chipset.

Nem a legjobb környék

Sosem tudtam, hogy mi vár a kapuban, ugyanis a közelünkben volt egy rosszhírű hajléktalanszálló, ahova nem mindig fért be minden nyomorult, mindig akadtak páran, akik az utcán aludtak, többek között a mi kapualjunkban.

Nem volt ebből soha probléma (csak némi takarítanivaló), ha hallották, hogy nyitom a kaput, fölkeltek és elmentek, de én mindig tartottam tőlük, mert szép számmal akadt köztük drogos. (Nagy probléma a drog az országban.)

Volt úgy, hogy fényes nappal vágott valaki a lábam elé egy kapualjból egy használt tűt. Ebből a szempontból nem egy jó környék, ahol a kávézó található, de dolgoznak a negyed megújításán, és ennek egyik első lépése volt, hogy megszűnt a hajléktalanszálló.

Sorra nyílnak az új kávézók, vendéglők, a közeli főút amúgy is egy hírhedt szórakozó utca, az ún. Camden Mile-on lévő kocsmáknak, bároknak nagy múltja és nagy közönsége van.

Az épület egyébként az ország első környezetbarát épülete. Esővízzel öblítik a WC-ket, napelemek vannak a tömb tetején, gyapjúréteg van a falakban, geotermikus hőszivattyú működik az udvaron, s fűti a lakásokat, amelyek az emeleten vannak.

Madarak

A földszinten van a kávézó, és egy hangstúdió az alagsorban. Maga a kávézó közepes méretű, hat asztal van bent, és hét kint, részben a pergola védelme alatt. Az udvar maga kedves oázis, nem hallatszik be a forgalom, s a dús növényzetnek köszönhetően rengeteg a madár.

zuhogottaho.jpgIlyen is van: zuhog a hó

Néhány galamb szokott várni reggel, mert tudták, valamit mindig kidobok nekik. Volt fészkelő feketerigónk, Josephine, amelyik gyakran odaugrált a vendégek tányérja mellé, kérincsélni, lopkodni. (Sajnos, csak egy fióka maradt meg a négyből.)

Volt egy vörösbegy, amelyik bejárt a kávézóba, ha nyitva hagytam nyáron az ajtót, összeszedte a morzsákat (ha talált) s egyszer lazán megült a keverőgépem emelőjén.

sandwichbread.jpgHozzávalók a szendvicskenyerekhez 

Hétkor a rendkívül fontos kávégép, és a sütő bekapcsolásával kezdem a műszakot, aztán jön az élesztős kenyér összerakása, mert a kelesztéshez idő kell. Azt, hogy egy élesztős kenyérnek meddig kell kelni, elég nehezen tudtam megértetni a főnökömmel, aki az egyszerű ír szódakenyérhez szokott, amit az ember csak összerak és már mehet is a sütőbe.

Megnézem a rendelőkönyvet, s ha van aznap szendvics megrendelés, négy-öt, esetleg hat nagyra puffasztott kenyeret sütök. Porélesztővel, meleg sütő tetején erőltetett menetben puffasztom fel szegényeket... De az emberek még így is szeretik.

Aztán következik a szódakenyér, ebből mindig négyet csinálok. Az első nap mindig nagyon finom és puha - volt, hogy egyszer Norvégiából írtak nekünk és kérték a receptjét -, de másodnapra már kezd megszáradni, akkor crouton-ként lehet felszolgálni levesekhez. Utána jönnek az angolszász scone-ok, sima és mazsolás változat készült 11-13 darab. Tipikus reggeli kaja, ennek mindenképpen készen kell lennie nyitásra.

8.10-re szoktam készen lenni a scone-okkal, és ekkor kerülnek sütőbe a szendvicskenyerek. Ilyenkor jutalmazom meg magam egy szemnyitogató kávéval.

A kávét egy Ariosa nevű kis cég szállítja hetente egyszer, és saját emberük, a bolgár Paulina jön pár hetente ellenőrizni a gép helyes beállítását, és azt, hogy a barista jól főzi-e a kávét. Nagyon odafigyel minden részletre, pl. kis mérlegen leméri, hogy a megfelelő mennyiségű vizet engedi-e át a barista a gépen a feketéhez...

A beszállítók

Most megint van új, lengyel tejszállító emberünk, aki úriember, mert behozza a tejet-vajat az ajtóig, és nem a kapuból kell becipelnem. Hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön jön a tojást szállító ember, Daniel. Biotojást kapunk. Ő kora hajnalban szállít, sokszor hetekig nem látom.

Szerdánként érkezik vidékről a joghurt: egyetlen farm terméke. Scone-hoz, szódakenyérhez író helyett, tortába tejföl helyett használom, nagyon finom. Csütörtökönként érkezik a sajtkereskedelmet uraló Sheridan-éktől a sajt. Néhány érdekesebb húsfélét (libacomb például) is tőlük rendelünk.

A húsokat sokáig az északír Kettyle cég szállította, valami fantasztikus sztékjeik voltak, aztán eltűntek a nagybani piacról, csak a Marks and Spencer-ben maradtak meg. (Utóbbit az írek Marks and Sparks-nak becézik, a létező vagy vélt eleganciája miatt.)

Vidéki termelőktől érkeznek futárral az ír chorizók és a szalámik, esetleg egy-egy érdekes, kis mennyiségben előállított sajt. Távoli megye füstölőjéből érkezik a füstölt makréla vagy egyéb füstölt hal.

A füstölt csirkemell gyakorlatilag állandóan szerepel a menün, amit viszonylag röviden tart a főnököm, s a séf először hetente, majd havonta újította meg, aszerint, mi volt éppen kapható.

Biozöldségeinket sokáig egyetlen farmról szereztük be: Allen, a cowboycsizmás, vékonyka szivart szívó földműves hozta dobozszám az aznap hajnalban, vagy előző este szedett zöldséget, de aztán őt igen felkapták a nagy, nevesebb vendéglők, nem maradt nekünk semmi, s most egy észak-dublini biofarm és egy másik “wholesaler" küldi nekünk a salátát, zöldséget, s a séf abból szezonálisan főz.

Mélyhűtőnk nincs, csak hűtő, amit lehet, frissen készítünk. Meg is lepődnek néha az emberek, amikor kiderült, hogy nincs mikró, csak sütő, vagy nincs a megszokott sajtos-sonkás szenya, négyszögletes bolti kenyéren.

kavezobelso.jpg

Abból a szempontból is jó volt a kávézó, hogy megismertem egy csomó olyan mestert és fiatalabb séfet, akik megújították az ír konyhakultúrát, mertek változtatni, elszakadni a káposzta-krumpli-marha szentháromságától, újféle sajtokat készíteni, szalámit füstölni, saját sertés húsából...

Itt van egy hölgy például, Kilkenny mellől, aki szivárványos pisztrángokat füstöl. Csodás! Vagy az almaszirup, amit régi ír almafajtákból főznek, cukor hozzáadása nélkül. Kiválóan passzol a reggeli zabkásához... Nemcsak megismertem ezeket a dolgokat, de rendelhettünk is belőlük magunknak, karácsonykor, vagy különleges alkalmakra.

De elkalandoztam, bocsánat. Reggelente 8.30-kor érkezik meg a barista. Általában Paco, kedvenc madridi kollégám nyit. (Nagyon nemzetközi társaság dolgozik ott. Főleg fiatal művészek, egyetemisták dolgoztak nálunk, hosszabb-rövidebb ideig.)

Itt megjegyezném, hogy sokan szidják az íreket, hogy lusták. Az évek során két lusta ír kollégám volt, hamar ki is dőltek s megváltunk tőlük - a többiek nagyon is keményen dolgoznak, s gyakran egyetem, vagy másik munka mellett. Ami még meglepett, hogy a séfek mind dohányosok voltak, egy kivételével.

Állítólag azért is, mert a séfek kemény műszakokat csinálnak végig (máshol), s egy szusszanásnyi szünetre a cigaretta volt az elfogadott indok. Amit nem értek, hiszen a séfnek azért erősen szüksége lenne az ízlelőbimbóira. Talán erről Stevee tudna nyilatkozni.

wineguy.jpg

Paco kirakja a cukrokat-tejet az asztalokra, illetve a székeket az udvaron lévő asztalokhoz és kilenckor a kapu nyitásával kezdődik a nap. Jönnek az első rendszeres vendégek: Mark a közeli üzletház brókere, akit egy időben csak tojásos fickónak hívtunk, mert mindig ugyanazt a reggeli tojásétel ette. Aztán elvett egy dietetikus hölgyet, és azóta már inkább a zabkása, vagy valamilyen gyümölcsös reggeli a kedvence.

Vagy jön Marian, a közelben lakó, kissé zavarodott alkoholista hölgy, szeszfelhőben, kutyáival - sokszor hozott nekünk apróbb ajándékokat, vagy szál virágot, s órákig el tud ülni egy-egy kávé és egy cigaretta mellett, míg a kutyái türelmetlenül követelni nem kezdték a sétájukat.

Sokszor jön az itteni egyik tévéadó bemondója, nálunk olvassa ki az aznapi újságot. Ő nagy rajongója a citromos szeletnek, mely a kávézó híres desszertje. Ezt egy közismert magyar foodblogger oldaláról ismertem meg, de mint kiderült, elterjedt amerikai édesség.

Ennek mindig lennie kell a pulton, ahogy a barnatésztának is, a brownie-nak. Utóbbi Nigella Lawson cukorban, vajban és csokoládéban gazdag receptje, jól variálható mazsolával, szárított gyümölcsökkel, magokkal,

eszkozeim.jpgMunkaeszközeim. 

Már nyitás után kerülnek sorra a tósztkenyerek, leves és tojásételek mellé adjuk, szeletelve. Ez is élesztős kenyér. Van egy nagy könyvünk, amiben jegyezzük a megrendeléseket, külön erre a célra tervezte főnököm. Ezt reggelente megnézem, hogy aznap mire számíthatok, mit kell elkészítenem. A megrendelések száma folyamatosan nő a nap során...

A sütemények

Másnapra igyekszem egy nappal előbb lesütni a süteményeket, de sajnos erre nem mindig van lehetőség: utolsó percben beesett és felvett rendelések zilálják össze a gondosan kialakított napirendemet. Ilyenkor aztán kapkodás van és bosszúság, és az érzés, hogy nem sikerül mindig szép munkát kiadni a kezemből. Nagyon frusztráló ez.

rutin.jpg

Egyszerre természetesen mindig több tortát sütök, hogy legyen plusz, ha jön egy megrendelés. Általában négyféle tortát igyekszem készíteni, hogy legyen választék.

Csokoládétorta, répatorta, gluténmentes csoki- vagy lime-os/kókuszos szelet, piskóta, almás-fahéjas, Guinness-es csokis, citromos-polentás, citromos-joghurtos-málnás torta, Halloween-kor töktorta, karácsonykor jó sok mince pie...

A jókora sütőmbe, amit egy éve kaptunk, már 10 torta is belefér, vagy négy, nagy tepsi ún. traybake. A legnépszerűbb torta a csokoládétorta, ennek receptjét egy angol magazinból vettem. 2008-ban Dublin legjobb csokoládétortájának szavazta meg egy magazin. Azt sejtem, hogy csak a magazin szerkesztőségének szavazataira támaszkodtak, de így is nagyon büszke vagyok az eredményre. 

Jobbára én gyűjtöm a recepteket, vagy főnököm hozza őket, esetleg valamelyik kolléga lát valami érdekeset valahol. Legtöbbjük viszonylag egyszerű, hiszen az egyszerűségre törekszünk inkább.

Mire észbe kaptam, már megszállottként vásároltam a szakács- és sütős könyveket, s manapság a férjem már összevonja a szemöldökét, ha megint egy újabb kötetet akarnék venni.

Tíz éve főnököm még első volt az ötletével, hogy nem franciás, csupa csipke süteményekkel rukkol ki, hanem házias, egyszerűbb sütikkel, tortákkal, és jótékonysági boltokból összeszedett csészékben-tányérokon tálal, ír hozzávalókból készült italokat, teákat, ételeket, s jó kávét. Pár év elteltével már másolták az ötletét...

A sütést általában piskótával kezdem, az 20 perc alatt megsül, gyorsan kihűl, lekvárral-tejszínhabbal töltve az egyik legnépszerűbb süteményünk. Igazi klasszikus, tea-kávé mellé.

Házilekvár minden mennyiségben

Legtöbbször főnököm édesanyjának lekvárjával töltjük. Ő nyugdíjas tanárnő, lelkes sütő-főző asszony, nyaranta tucatszám szokta felhozni vidékről a lekvárjait.

A nyitás előtti héten ő tanította meg nekem az alaprecepteket, most is az ő receptjei alapján sütöm a scone-t, és a piskótát. A legjobb lekvárja a rebarbarás-fügés lekvár, a receptet nemrég megkaptam tőle, angolul tudóknak íme, itt van Imelda receptje:

fugelekvarrecept.jpg

10-kor érkezik meg a séf, jelenleg Emilie tölti be a posztot, teljes 24 évével. Nagyon talpraesett, tűzrőlpattant teremtés, sok vendéglőben töltött már el két-három hetet, gyakornokként, sokat látott, tapasztalt. Azt hiszem, stázsolásnak mondják ezt szép magyar szóval. Emellett fotózik is (pár kép az ő munkája).

Nem sokszor, de ha volt időm, segítek neki előkészülni az ebédhez: salátát mosni, húst szeletelni, kenyereket szendvicseknek előkészíteni, vagy ebédroham idején a keze alá dolgozni. Általában mindig volt mit csinálnom.

11-től már teljes sebességgel nyüzsgött a konyha, jöttek ebédelni a környékbeli irodák alkalmazottjai, folyamatosan ment a keverőgép, hiába volt vagy 24 tortaformám, s a legtöbbje mindig használatban volt.

Legtöbbször meglepetésnek szánt születésnapi torákat rendeltek tőlünk, ezeket idővel már online is lehetett rendelni, igen szoros határidővel. Rendszerint volt 2-3 féle torta, abból ajánlottunk a megrendelőnek, ha nem volt éppen, amit akart. 

Az írek édessszájúak, majdnem mindent vajkrémmel, vagy cukormázzal kellett bevonni, még az ún. "mentes" tortákat is. 10 éve, amikor a kávézó nyitott, s dolgozni kezdtem ott, nem hallottunk gluten-tej-tojás allergiáról, süthettem mindent nyugodtan.

Most már erre is figyelni kell, ha tudok, igyekszem eleget tenni a kéréseknek, van egy-két jól bejáratott receptem, amolyan "mindentől mentes" torta, de a vegán sütinél meghúzom a határt. Két sarokkal odébb van egy sütöde, amelyik ilyesmikkel foglalkozik, oda küldöm a vegánokat. Nálam a "full fat version" található, szoktam mondani.

ambassador2.jpgAz angol nagykövet nyári partijára készült sütis pultunk, a "Team GB cake"-re keresztelt tortával. 

Műszaki rajzolói múltam jól jön, ha dekorálni kell. Sokáig ezért is kaptunk meg nagy megrendeléseket, mert rá tudom rajzolni a cég logóját a sütik tetejére. Egyenként...

Legnagyobb logós megrendelésünk 300 cupcake-re szólt, amire az egyik itteni mobilszolgáltató logóját rajzoltam fel. Eltartott pár órát. (Ma már ezt egy kis cég csinálja nekünk, nyomtató nyomtatja a logókat, ehető tintával, ehető cukormázlapra.) A tortákra az egyéni dekorációkat lágy cukormázzal rajzolom ki. Volt, hogy az ünnepelt hölgy tigrises tetoválását kellett rámásolnom a tortájára. Ilyenkor is jól jön, hogy van némi kézügyességem.

kezem_1.jpg

Igazából sosem tudom, hogy alakul a nap, mikor végzek. Majdnem minden nap tovább bent kell maradnom, féleg pénteken, amikor a legtöbb megrendelést kapjuk. A tízórás műszakom így néha 11-12 órára nyúlik el. A többi napokon elvileg egykor leteszem a lantot.

Sok visszatérő irodai, vagy céges megrendelésünk van, főleg értekezletekhez készítünk elő hidegtálakat, gyümölcstálakat. Az irodaiak előszeretettel rendelnek az utolsó pillanatban. Rendszeresen hív bennünket pl. egy altatóorvos, aki fura módon mindig valamilyen műtőbe kéri a szállítást, a város másik végében lévő kórházba.

Naponta küldünk ki ezt-azt Fran-nel, a taxisofőrrel, aki egészen baráti áron szállítja a doboz cupcake-et, szendvicseket, tortákat városszerte. Nemcsak nekünk szállít, dolgozik például több virágboltnak, például között a magyar Ivettnek is, akinek hozzánk közel virágboltja. A rövidebb, belvárosi távokra biciklis futárokat alkalmaz főnököm, mint kiderült, ennek a futárcégnek sok magyar dolgozik. Eddig hárommal találkoztam.

A vendégek: hírességek…

A fent említett tévébemondón kívül járt nálunk több híresség, színészek, zenészek. Főleg ír színészek, akik a hangstúdióba jönnek dolgozni, de volt, hogy a közeli forgatásról jöttek be kávézni.

Öt napon át mindennap nálunk reggelizett Mandy Patinkin a Homeland-ből, a feleségével, végigpróbálták az egész menüt. Járt nálunk Sophie Dahl, Andrew McCarthy, Aiden Gillen a Game of Thrones-ból, hogy csak az ismertebbeket említsem eldicsekedve.

Főnökömnek jó kapcsolatai vannak a művészek és a "foodie"-k világával, sok helyen írtak-írnak a kávézóról, elég ismert hely. Miután járt nálunk egy amerikai szakács, Bobby Flay (amikor filmet forgatott az ír konyhakultúráról), utána tömegével jöttek az amerikai turisták.

hotwaterbottlebiscuits.jpg

… és a turisták

Rájuk jellemző, hogy általában egy adott útikönyv leírása alapján eszik végig Dublint, hogy már reggel 9-kor az ajtóban toporognak, rengeteg kérdésük van, mindent kipróbálnak, kommentálnak, és igen hangosak, igen kedvesek, igen nettek.

S mind azt akarja enni, amit “Bobby evett”, vagy ami az útikönyvben volt említve, pedig azóta már változott párszor a menü... Mindig tudjuk, mikor jelenik meg valamilyen kritika vagy írás a kávézóról, mert akkor feltűnően több vendég lesz egy-két hétig, aztán elül a roham.

Nekem a legizgalmasabb az volt, amikor Anthony Bourdain-t vártuk. Kaptuk az emailt az asszisztensétől, lázban volt az egész kávézó, soha még így nem volt kitakarítva, élére állítva minden. Életem legdúsabban megrakott sütis pultját sütöttem le. Egy csomó volt kolléga "csak úgy" arra járt, s vártuk a híres szakácsot.

Dublinban forgatott arról, hogy egy rövid hétvége alatt hova menjen a turista, mit egyen-igyon stb. Sajnos hiába vártuk, csak a stábja jött. Életemben kevésszer voltam annyira csalódott, mint akkor.

Foodie-s kapcsolatai miatt sokáig biztattam főnökömet, érje el a megfelelő helyen, hogy legyen az ír kézműves termékekről is olyan brosúra, mint pl. a baszkoknál, amelyet a turista begyűjthet a reptéren vagy az irodákban, s megismerheti ezeket, úgy lép be az országba, hogy tudja, mit kell / érdemes megkóstolni, felfedezni a menün.

foodmap.jpg

Nem neki köszönhető, de végre most már ilyen is van, igaz, nem túl részletes, de ez is valami. A Good Food Ireland és a Bord Bia közös kiadványa most már megtalálható itt-ott. A magam részéről mindent megteszek, hogy népszerűsítsem, ezért itt a térképért felelős iroda elérhetősége: goodfoodireland.ie, sok-sok információval.

A mézeskalácsomat ette az akkori ír miniszterelnök, sütöttem csokitortát Lionel Richie-nek és a zenekarának, tőlünk vittek meglepetés-tortát az ír férfi- és női rögbicsapatnak is...

Ette a tortámat sok-sok szülinapos, felnőtt és gyerek, sütöttem tortát váratlan leánykéréshez, felirattal, sütöttem keresztelőre, esküvőre, évfordulókra. Ezek nekem kedves emlékek. Ha azt vesszük, hogy könyvekből tanultam meg sütni, akkor szerintem nem is rossz eredmény.

Akármennyire jó csapat voltunk, s élveztem magát a munkát, novembertől otthagytam a kávézót, mert a stressz kikezdte az egészségemet, jónak láttam távozni. Most megpróbálok kisvállalkozóként talpon maradni.”

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egy napom Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr708360816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2016.02.05. 15:04:50

@London2009: Logikus, logikus, csak nem vezet sehova. Élve megenni a csirkét ... :-)

London2009 2016.02.05. 15:05:22

@macamuca [IHUN]: tudom es biztos igy van. Termeszetesen meg sem lep. A magyar vallalkozoi kornyezetbe milyensegebe meg bele se menjunk. Fusi, pult alol, kenopenz, uram batyam, nem bejelentve, korbetartozas stb azt hiszem specialis magyar fogalmak.

London2009 2016.02.05. 15:08:21

@Mirjam2: Mi tok joban vagyunk a szomszedainkkal. Vagyis en joban vagyok veluk, nekik nincs sok valasztasuk! Nalunk is ok locsolnak meg neznek ra a hazra, mikor nem vagyunk otthon.

2016.02.05. 15:11:42

@London2009: UKben nagyon hangosak ezek a riasztok. A betoro egyszeruen nem tudna megmaradni a lakasban, kiveve ha teljesen suket. A valo eletben en lattam mar hogy kijonnek a szomszedok, meg en is kimentem pl. mikor a mellettunk levo hazban veletlenul megszolalt, annyira elviselhetetlenul hangos volt hogy a sajat hazunkban nem birtam megmaradni a zajtol. El is mentem otthonrol amig vegul ki nem kapcsoltak. Ejszaka meg sajnos nagyon is realis veszely hoogy betornek (gyakoribb mint nappal), es en mondjuk a sajat biztonsagom miatt jobban aggodom mint a vagyontargyak miatt.

London2009 2016.02.05. 15:13:07

@macamuca [IHUN]: Ezt a kertkapulopast en most hallottam eloszor. Ez oriasi! Milyen jol el tudtak regen szorakoztatni magukat az emberek tv meg tablet nelkul. No ma en is ilyen varatlan utazasos hangulatban vagyok. Szerintem is a poszter hibaja. :D

2016.02.05. 15:13:27

@London2009: Ez szuper, igy megoldhato a kiskert.

London2009 2016.02.05. 15:15:30

@Mirjam2: Ezt orommel hallom. Mondjuk ha arra gondolok, hogy en milyen stickybeak vagyok, akkor tuti, hogy en is azonnal kimennek, ha megszolalna valaki riasztoja. Persze a legjobb az lenne, ha nem lenne ra szukseg.

London2009 2016.02.05. 15:18:07

@Mirjam2: Ezt orommel hallom. Mondjuk ha arra gondolok, hogy en milyen stickybeak vagyok, akkor tuti, hogy en is azonnal kimennek, ha megszolalna valaki riasztoja. Persze a legjobb az lenne, ha nem lenne ra szukseg.

2016.02.05. 15:25:21

@London2009: En egyszeruen azert mentem ki mert nem birtam a zajt. Egyszer anyosnal voltunk es rosszul allitottuk be a riasztot, miutan elmentunk otthonrol, megszolalt. Mikor visszaertunk, sok, nagyon morcos szomszed allt a haz elott es azon tanakodtak hogy hivjak-e a rendorseget (nem azert mert betoro van, hanem hogy szuntesse meg vegre valaki a zajforrast). Azt hiszem ez hetvegen tortent, mikor mindenki otthon relaxalt (volna).

fhdgy 2016.02.05. 15:25:24

@London2009: A régi öregektől hallottam, hogy a lovaskocsit is széna-, szalmakazal tetején rakták össze. Meg egy kis törek öntése a kútba.

London2009 2016.02.05. 15:28:37

@fhdgy: nem erteni. Torokot dobtak a kutba? Que?

macamuca [IHUN] 2016.02.05. 15:29:42

@London2009:
".... tv meg tablet nelkul"
Bocsi, nem állom meg, de ez nem aaaaanyira régi sztori, úgy értem, hogy tényleg a mai napig csinálják.
Amíg ott éltem/tünk, addig én/mi is "élveztük", tekintve, hogy lányos ház voltunk.... (=lányos ház kertkapuját szokták leszedni Húsvét vasárnap éjjel=másnap, Húsvét hétfőjén tényleg nyitott kapu várta a locsolókat.... :DDDD /mert a locsolkodni járás szokása is dívik a mai napig is. Ez így szépen hangzik, hagyományőrzés-stb, de amikor 30-40-50 embert kell vendégül látni egy nap, étellel-itallal kínálni, na, az azért már nem olyan kellemes: cirka 10-15 perc időzés után mentek tovább=egész nap jövés-menés, újratálalás, rendrakás, tiszta tányér+pohár előállítása /nem, nem papír/műanyag cuccban kínáljuk a locsolót!/, mindehhez előtte való napon felkészülés, takarítás, sütés-főzés, no és persze atv meg tablet nelkul költségei...., szóval szép, de..... Csináltam, mert lányom nagyon élvezte, de őszintén szólva nagyon megkönnyebbültem, amikor elköltöztünk, és az új helyen már nem volt szokás ez a húsvéti búcsújárás: a Húsvét egy nyugodt ünnepnappá/pihenőnappá vált.../)

2016.02.05. 15:30:40

@London2009: www.signs.com/blog/the-burglar-deterrent-everyone-should-have/

'The easiest way to prevent a burglary is to make the burglar think that your house is just too much work to break into. (...) Alarm systems. They’re so annoying and loud. If you have a system and your neighbors don’t, guess whose house is more likely to be targeted?

The alarm companies don’t want to admit this, but the signs they give you are often more effective than the actual alarm system. After all, most burglars aren’t going to check to see if you really have an alarm—they’re going to assume that if you have a sign, you have an alarm. That’s not to say that an alarm system is bad; they certainly have many advantages. But if you don’t have the money for an alarm system, a sign is a less expensive option and often almost as effective.'

London2009 2016.02.05. 15:39:36

@macamuca [IHUN]: a pelyvat ismertem. Nagyon jo.

fhdgy 2016.02.05. 15:41:01

@London2009: Nem tudni már magyar? :-)

A török az török, a törek meg törek. A törek a gabona cséplésekor keletkező növényi törmelék dúrvábbik része. A finomabb rész a polyva. Polyva pl. jó a teheneknek, a törek inkább a lovaknak,

Régen a mezőgazdaságban semmi nem veszett kárba. Mindent megettek vagy megetettek.

London2009 2016.02.05. 15:44:22

@macamuca [IHUN]: Nekem Anyukam kedvenc unnepe volt regen a Husvet. Pont emiatt, hogy lanyos haz voltunk mi is, igy jottek az iskolatarsak, haverok, ismerosok, rokonok. Reggel mar kezdodott a keszulodes, sikongatas, kioltozes, kinek hany locsoloja lesz, vajon eljon e az a fiu, aki tetszik nekem. Aztan evre evre kevesebben jottek, a lanyok felnottek, nem jottek az iskolatarsak, kihaltak a rokonok, ismerosok…tudom, hogy szomoru, de tenyleg ez tortent es a vegen a nagy 30-40-50 fos vendegsegbol senki sem maradt. Iden eloszor el fogunk utazni Husvetkor, mert Anyat mindig elszomoritja, hogy mar senki sem jon.

©________ 2016.02.05. 15:47:47

@fhdgy: majdnem, de nem. Eleve nem lehet alkalmas a rendszer az elet elvetelere.

fhdgy 2016.02.05. 15:50:52

@Praliné.: Akkor olcsóbb és egyszerűbb egy hangszórót felszerelni, ami a Tíz Parancsolat vonatkozó részét ismétli állandóan. Csak ne csodálkozz, hogy semmi hatása sem lesz.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.05. 15:52:57

@P.Elliot: melyik érdekelne? Szívesen megosztom, nem titok. Mailcímre elküldöm, amelyik megtetszik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.05. 15:57:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezek nagyon klasszak! No, ilyeneket csinálok, csak több színnel, mindenféle formát. Most Bálint-napra készülök gőzerővel. Piros minden

©________ 2016.02.05. 15:58:37

@P.Elliot: a paprikanak egyntitka van, legyen a laba vizben, a fejet meg perzselje a nap. Annyi vizet kivan, hogy szinte mocsari novenynek kene minositeni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.05. 16:00:25

@P.Elliot: a paprikák az idén itt is pocsékok lettek, panaszkodott mindenki. Ellenben kissé vízízű koktélparadicsomok még most is növögetnek a fóliasátorban. Nincs szíve senkinek kiszedni...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.05. 16:09:04

@Mirjam2: Akkor neked ismerős a piros panic button az ágy fejénél... boldogult takarítónő koromban leporoltam egy ilyet, mert nem tudtam, micsoda, s megszólalt... tulajék vitorláztak, nem értem el őket, a kódot pedig nem tudtam, a nő engedett be reggel. Másfél óráig vijjogott, hónapokig azt hallottam mindenhol, persze, csak képzeltem, de mégis. Az volt a mázli, hogy benézett a nagypapa, s nem kellett megvárnom a tulajékat... azóta is riasztó-fóbiám van, baromira félek tőle, hogy mellényomom a kódot és megindul, akármit riasztok ki....

©________ 2016.02.05. 16:12:40

@fhdgy: de legalabb nem csuknak le.

2016.02.05. 16:21:31

@kisrumpf: Hu, nem tudom hogy birtal ki masfel orat :(. En hazban meg nem lattam panik-gombot, de ahol dolgoztam London kozpontjaban egy etteremben ott volt ilyen a kassza alatt, a rendorsegre is be volt kotve allitolag.

P.Elliot 2016.02.05. 16:25:47

@kisrumpf: Koszonom. Most megyek el de vissza fogok meg ma jonni.

P.Elliot 2016.02.05. 16:26:59

@Praliné.: Tenyleg? Ertekes informacio, koszonom.

P.Elliot 2016.02.05. 16:27:53

@kisrumpf: Nem is, jo lesz az meg salataba. A teli uzleti paradicsom ugyis kifejezetten vizizu.

blackhairlady 2016.02.05. 16:32:18

na az ilyen kavezok hianyoznak nekem itt nagyon.
nagyon jo poszt volt, bar az a 10 ora konyhaban robotolas (megha szereti is ctaccsra e=sinalni az ember) nagyon kemeny. En is dolgoztam konyhan, tudom mirol beszelt a a posztolo.
Nagyon sok sikert kivanok a sajat vallakozashoz, en szivesen latnek idonkent kepeket egy egy szep munkarol :)

**mimi** 2016.02.05. 16:55:51

@diggerdriver: bennem is ez motoszkált :)

London2009 2016.02.05. 17:09:15

@fhdgy: minden nap tanul ujat az ember.

fhdgy 2016.02.05. 17:11:08

@Praliné.: Tudod, ez nehéz dolog egy olyan társadalomban, ahol nagyon nincsenek helyén a dolgok.

Mit csinálsz akkor, ha bizonyos embercsoportoknak következő a lelki világa:

Apa mondja a másik apának, hogy képzeld, a fiam még egy éves sincs, de már jár!

Az semmi, mondja a másik, az én fiam még 16 sincs, de már ül!

napocskin9 2016.02.05. 17:25:45

Hát ez eszméletlen jó poszt volt, igazán szívesen olvastam volna még tovább. Az elején még majdnem irigykedtem is - persze nem rosszindulatúan, csak olyan "de jó lehetett neki" módon -, csak aztán a végén jött a hideg zuhany, hogy tönkrement bele az egészséged, és az már úgy nem annyira irigylésre méltó. Nagyon sok siket kívánok a vállalkozásodhoz, és hiszem is, hogy sikeres leszel, mert érződik, hogy szívből csinálod, és persze értesz is hozzá. Szívesen olvasnék tőled később is a mostani tapasztalataidról.

London2009 2016.02.05. 17:28:31

@Mirjam2: a riasztos temara visszaterve. Gondoltam erre en is, hogy az elozo lakok riasztoja fent van. Lehet, hogy csak ugy hagyom, ahogy van, hadd higgyek azt a leendo betoroim, hogy mukodik, es kesz is. : )

2016.02.05. 17:35:39

@London2009: Nem rossz otlet, ne felejts el egy 'beware of the dog' jelet is kitenni nagy piros betukkel...

©________ 2016.02.05. 17:39:51

@fhdgy: nagyon sokszor lefolytattam ezt a beszelgest sok emberrel:-(

London2009 2016.02.05. 17:40:53

@Mirjam2: de hat csak csirkeim lesznek!! :D

blackhairlady 2016.02.05. 18:07:49

@Hari Seldon 2: Nalunk ezt Napoleonnak hivjak, pont igy nez ki, meg a diszitese is. Szerintem teljesen olyan mint a kremes izre, a kulonbseg csak annyi, hogy ez 3 reteges. Ugy megorultem amikor eloszor megkostoltam, azota is ezt veszem ha nosztalgiazni van kedvem:)

blackhairlady 2016.02.05. 18:15:54

@London2009: nalunk manager's speciel-nek hivjak, 3 nappal a lejarat elott rakjak oda, minden nap olcsobb valamennyivel.

Taxomükke (UK) 2016.02.05. 18:32:26

@Muscari: A feleségemnek Gyöngyös mellett van (lehet, hogy már csak volt, ha elbitorolták) egy telke a Sárhegyen. Ezelőtt úgy száz évvel, amikor összekerültünk, elkezdtünk lejárni oda (Budapestről). A telken volt egy hatalmas cseresznyefa, meg rengeteg nárcisz.

Tavasszal nem tudtunk olyan korán lemenni, hogy a cseresznyefán találjunk még el nem lopott gyümölcsöt.

Ültettünk 10 gyümölcsfát, a rákövetkező héten már nem voltak meg a csemeték.

A szomszéd egy métert beszántott magának az amúgy is csak 12 méter széles telekből.

Azóta nem voltunk a telken... kb. 50.000 Ft-ot ér(t akkor, szerintem most sem sokkal többet), egy leutazás kb. 10 ezer forintunkba fájt. Értelmetlen...

London2009 2016.02.05. 18:57:18

@Taxomükke (UK): wow, en jol ismerem a Sarhegyet. Egy idoben nagy divat volt a hobbikert. Kijarni a "hobbiba". Talan ismerni kellett volna a szomszedokat, ki tudja. Kiabrandito, az teny. Farkasmaly viszont ott van a labanal es az nagyon szuper hely!

Muscari 2016.02.05. 18:58:19

@Mirjam2: alapvetően más fajtákat használnak, ami az egyikre jó, az a másikra nem. Nagyüzemben a nagy terméshozam a fontos, a bioban meg a kártevőknek való ellenállás például. Az én kedvenc paradicsomomat sajnos nem lehet sehol kapni, anyukám kertjében termett csak. Majd egyszer én is ültetek, ha lesz kertem.

Muscari 2016.02.05. 19:00:23

@LittleG (uk): nem, dehogy jönnek össze, de azért van olyan szál is benne később.

Taxomükke (UK) 2016.02.05. 19:01:03

@London2009: Na ez a baj (rengeteg minden más mellett) Magyarországgal: ismerni kell a szomszédokat ahhoz, hogy TALÁN ne lopjanak el mindent.

Muscari 2016.02.05. 19:06:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor senki előtt nincs akadály.
Én már nem nézek szinkros filmet, esetleg akkor, ha nem angol nyelvű filmről van szó, de akkor is jobban szeretem a feliratot. Anyósom itt volt egy pár napig, neki benyomtam a YouTube-ról egy nonstop romantikus film egyveleget, de én majd a falra másztam tőle. Főleg az olyan filmnél, amit már láttam eredetiben, a szinkront egyszerűen idétlennek találom, sőt sokszor bénának.

Muscari 2016.02.05. 19:12:11

@Mirjam2: erről már én is hallottam, már maga a szirénan-villogó-felirat kombó elriasztó hatású. Ugyanez áll az autókra is, a bűnözők mindig a könnyebb prédát fogják választani.

Shanarey 2016.02.05. 19:13:06

Van itt egy fickó akit lehet kérdezni biztonságtechnika ( riasztó rendszerek beléptető, megfigyelő i, tak, dase) ügyekben, hiszen ő már látott ilyent sőt több ezer épületben ott hagyta a keze nyomát emiatt.

Ja igen, én volnék az.

:-)

Muscari 2016.02.05. 19:21:02

@Praliné.: ez mindig neked volt igazad. Ezért is tetszenek jobban az ész irányú otthoni törvények, mint mondjuk az amerikaiak.
Nincs más megoldás, csak az, hogy az ember elköltözik az ilyen környékről egy biztonságosabbra. Egyszerűen nem tudsz mit tenni, de tényleg nem lehet azért megölni valakit, mert párezer vagy tízezer Ft értékben lopni akar. Ez így van jól. Emberek vagyunk, vagy mi. Humans.

Shanarey 2016.02.05. 19:21:03

@kisrumpf:

Nem kell félni, csak a kódot kell tudni, na és még annyit hogy a riasztórendszer kezelőjének gombjait nem szokás gyors (pénztáros, gépíró SMS bajnok) tempóban nyomkodni, mert a rendszer akkor nem ismer fel minden számot, amit benyomsz neki. Kikapcsolni egy riasztót, bármikor ki lehet (kivétel ha áramszünet van és hülye volt aki beszerelte) a bekapcsolás, már furfangosabb, mert meg kell várni hogy a zöld lámpa világítson avagy ha van a ready felirat világítson, és akkor lehet csak bekapcsolni..

Muscari 2016.02.05. 19:21:54

@Shanarey: akkor ne tartsd vissza magad :-)

Herr Géza 2016.02.05. 19:24:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hú, ezen voltam én is kiakadva otthon, hogy a gyerek ovijába csak gyári, vagy cukrászdában vásárolt (blokkot vinni kellett) lehetett bevinni pl. szülinapi bulira. Mert az EU, meg a HACCP .....
Aztán kijöttünk ide és itt óvodába, iskolába simán bárki bármilyen otthon készített akármit bevihet, nem is téma ez. Olyannyira nem, hogy a fiunk előző gimijében olyan menza működött, amit a szülők önkéntes munkában tartottak fent. Az erre vállalkozó szülők, nagyszülők egyhetes turnusokban főztek-tálaltak-mosogattak a suli menzáján egy nyugdíjas szakácsnő vezetésével. Még EÜ kiskönyvet sem kértek, csak alá kellett írni egy papírt, hogy nem ferőző betegek és egy egyórás higiéniai oktatást kellett letudni. A süteményeket pedig a vállalkozó szülők otthon állították elő, szintén "adományként" . Pedig az EU szívében vagyunk.
De otthon, amíg nem volt EU, olvasott valaki valahol óvodai, iskolai ételmérgezésről, járványról, amit otthonról bevitt torta/sütemény okozott???? Vicc...

Shanarey 2016.02.05. 19:28:08

@Muscari:

Szvsz hülyén nézne ki ha egy határátkelős blogon én tolnám nagyüzemben a sódert.

Ha valaki kérdez, válaszolok, s megtalálható vagyok magánban is, szívesen segítek, nem probléma.

Herr Géza 2016.02.05. 19:28:57

A poszt meg baromira jó. És nem csak azért, mert beindította rendesen a nyálelválasztást...
@kisrumpf: Köszi a posztot, kár, hogy "szomorú" vége lett ennek az állásnak, de ugye tudjuk, hogy azóta megtaláltad az egyensúlyt a lelkes munka és a stresszmentes élet között. Gratula. :)))

DieNanny CH 2016.02.05. 19:32:18

@Muscari:

A szinkronnal én is így vagyok! Sokkal jobban szeretem a feliratosakat.

Shanarey 2016.02.05. 19:33:32

@Herr Géza:

Magyarország, ebben is jobban teljesít, ételmérgezés avagy fertőző problémák az étel miatt, csak és kizárólag a központi étkeztető cégek bevonásával lehetséges. Volt is rá példa nem egy, az egyikben a fiam is érintett volt, na meg még pár száz gyerek a környéki sulikból óvodákból. Tudod ez is úgy történt, hogy a gyümölcsleves rotyogott a nagy globál tűzhelyen az igen nagyon ellátó központi konyháján, amikor egy gyanús női személy, polgári nevén Szalmon Ella, megtámadta a gyümölcslevest és emiatt szegény céget keverték bajba, pedig ők nem tehettek semmiről.

DieNanny CH 2016.02.05. 19:34:53

@Herr Géza:

2000-ben búcsúztam el az ovimtól, addig bárki vihetett bármit otthonról.

Herr Géza 2016.02.05. 19:40:06

@Shanarey: Ó igen, és amikor a TV-ben látok pl. egy otthoni húsüzemet, ahol dzsuva, ganéj, bűz és kukacok, egerek, patkányok vannak, akkor biztos lehetek benne, hogy ők két kiló HACCP tanúsítvánnyal rendelkeznek....

Herr Géza 2016.02.05. 19:41:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Éz mar később volt, 2004. után ugye (EU)....

Shanarey 2016.02.05. 19:51:11

@Herr Géza:

Láttam már jó pár étterem konyháját belülről, és volt nekik papírjuk, de a valóság az rémisztőbb volt. Igaz ezeknek a villanyórája volt a legjobb, mert képes volt bármikor megállni.

Ó igen, nekem ez azért is vicces, mert a HACCP papír annyit ér amennyi a papír ára,amire rányomtatták. nem többet. Én, kicsi gyerek koromtól rengeteg alkalommal vettem részt disznóvágáson.

S ami az érdekes, az az hogy eme bizonyos HACCP ellenőrök ott halnának meg attól amit egy ilyen helyen látnak. Persze a lényeg, falun ez úgy megy, aminek a neve sült, az megvan sütve rendesen, aminek a neve főtt, az megvan főzve rendesen. Na és amit sózni kell, azt besózzák, amit füstölni, azt füstölik, s az én családfámon még sosem volt belőle baj.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.05. 19:52:10

@Shanarey: nos, ezzel tisztában vagyok (már). De akkor, anno 1998-ban nem láttam ilyesmit, s az a rohadt visolygás... teljesen kiütött. A nem kapkodást próbálom majd fejbenntartani, köszönöm.

Shanarey 2016.02.05. 19:59:17

@kisrumpf:

Szívesen, már csak azért is mert ebben a témában én vagyok otthon.

Ja igen csak hogy legyen ebből is egy kis nevetés, a riasztórendszerek című fejezet, 1997 április elsején kezdődött az életemben, és azóta is tart. Bár az utóbbi két és fél évben csak elméleti szinten követem a technológiai fejlődést :-(

macamuca [IHUN] 2016.02.05. 20:12:22

@Shanarey:
"otthagyta a keze nyomát"
Azt is megírod, hogy mivel "honorálták" az "otthagyást", no és milyen volt a csapatszellem, koszt, bánásmód, stb az "ültetőben"?
:))))))))))))
(bocs, magas labda fennforgása......)

Shanarey 2016.02.05. 20:26:24

@macamuca [IHUN]:

Az én szakmámban nem volt szokás, bűnözővé avanzsálni, és én már a gyerekkorom végén elhatároztam hogy nem leszek bűnöző, mert a csúcson kell ezt abbahagyni, és akkor lesz mit mesélni az unokáknak.

:-)))

Ha netán mégis azzá lettem volna akkor ma nem a szürke Albionban, hanem az Antillákon dekkolnék, és azt sem tudnám mi az a hataratkelo.blog hu

A kezem nyoma, egy helyen tényleg ott volt a falon, fél évig, de csak azért hogy mindenkinek aki arra jár elmesélhessék, hogyan csuklott össze a kopasz, nagydarab fickó alatt az összecsukható létra. Naná hogy összecsuklott, mert nem figyeltem oda és nem nyitottam ki rendesen. Na kb nyolc ujj nyom volt afféle Tom and Jerry féle módon függőlegesen lefelé húzva.

fhdgy 2016.02.05. 20:32:45

@Shanarey: Miért spóroltál? Tíz körömmel is lehetett volna kapaszkodni!

Shanarey 2016.02.05. 20:41:27

@fhdgy:

Nem akartam elodázni az elkerülhetetlent.
:-)

Na meg nem vagyok az a könnyen sérülős, meggebedős típus sem, így nem volt igazán tétje a dolognak.

Muscari 2016.02.05. 21:12:53

@Shanarey: észben tartom, majd kérdezek, ha aktuális lesz :-)

Muscari 2016.02.05. 21:15:15

@Shanarey: a fiad is benne volt az eperleveses buliban? Szegény :-(

DieNanny CH 2016.02.05. 21:24:40

@Shanarey:

Mi is vágtunk disznót, kacsát, tyúkot, ismerőseim birkát, és soha semmi bajunk nem volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.05. 21:30:55

@Shanarey: Bizony ez így van. Én nemcsak részt vettem hanem én csináltam. Sógorom szokta mondani hogy az egyik fele még mozog a másik felét már eszitek:))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.02.05. 22:00:49

@Mirjam2: Milyen meglepő, hogy a táblákat áruló cég szerint a táblák hatásosak a betörők ellen.

©________ 2016.02.05. 23:32:23

@Herr Géza: igen, sokszor szokott lenni szalmonella.
Keress ra + eperleves. Peldaul.

©________ 2016.02.05. 23:38:50

@33621: Mao-on a filmletoltes legalis. Pont.

De erdekes penzkereseti megoldas.

LittleG (uk) 2016.02.05. 23:44:33

@Muscari: egy kis feszültség nem árt :) jelentem töltöm lefelé, lehet rá kell szokjak a kávéra? (nem szeretem)

Rocko- 2016.02.06. 00:12:19

@kisrumpf: és a szendvicsbe milyen chipset tesztek?

Bredpitt Monika 2016.02.06. 10:36:45

@kisrumpf: Feketerigónk, Josephine.......haláli

Kérincsélni.... na ezt sem hallottam még, de nagyon tetszik.

Megmondom őszintén, amikor megláttam azt a csúnya konyhát majdnem el sem olvastam, de nagyon jó kis poszt. Nagyon jó hangulata van. Imádom a kávézókat és a sütiket.

Sikerült valami különleges hangulatba varázsolnod minket.

Zabkása....., almaszirup......, Lionel Richie....... Hello.

Muscari 2016.02.06. 11:58:49

@33621: nekem nem kell, köszi, fentebb fejtettem ki az ellenérzéseimet a szinkronos filmekkel kapcsolatban :-)
Mivel öt éve nem élek otthon, fogalmam sincs, hogy mit adnak a tévében, Netflix magyarul nincs, így nem tudom, hogy az általam nézett filmekből mi az, ami egyáltalán elérhető Magyarországon.

Gondoltam, akit érdekel, az majd megkeresi :-)

Főgebra 2016.02.06. 12:58:26

@Muscari:
"...Netflix magyarul nincs,:::"

Ez csak ellenséges propaganda! :-)

"Már használhatja: végre Magyarországon is elindult a Netflix"

hvg.hu/tudomany/20160106_netflix_magyarorszagon_regisztracio

2016.02.06. 14:20:21

@M. Péter: Igen, teljesen igazad van. Lusta voltam tegnap odairni a disclaimer statement-et hogy ez egy ilyen cegnek a honlapjarol szarmazik. Az alapveto otletuk mas forrasokban is eleg gyakran felbukkano allitas, csak erre akartam nagy vonalakban utalni (tehat hogy allitolag barmilyen riaszto, vagy akar riasztora / kutyara / akarmire utalo jel) jobb mint a semmi mert visszatarthat egy potencialis betorot. Ez nem tudom mennyire igaz, nekem hihetonek hangzik de sosem melyedtem bele a kerdesbe.

2016.02.06. 14:28:16

@Főgebra: Komoly kerdes: mostantol Mo.on angolul is elerhetok filmek a Netflixen? Vagy csak szinkronizalt filmek vannak a kinalatban? Elnezest ha hulyeseget kerdeztem, nem igazan ertek az egesz dologhoz. Azt probalom megtudni, hogy egy Mo.on tartozkodo ember aki angolul akar angol nyelvu filmeket nezni, megteheti-e a 'magyar' Netflixen vagy ehhez tovabbra is kulfoldi VPN es kulfoldi elofizetes kell?

adg 2016.02.06. 16:13:59

@Mirjam2: mar jo ideje digitalis adas van magyarorszagon is, legalabbis a legtobb helyen, de lehet, hogy mindenhol. Valahogy mostanaban fejezik be a az analog sugarzast. Tobb magyar szolgaltatonal elerhetok a filmek (egy resze) eredeti nyelven, vagy kulfoldi szinkronnal. En hasznaltam oket, valoban nagyon hasznos. Es ugye bejon felmillio kilfoldi csatorna is. Jobb a helyzet, mint nalatok, meg pornot is lehet nezni. Lassuk be, nyelvtanulashoz elengedhetetlen. :D

adg 2016.02.06. 16:16:03

@Mirjam2: ja, mondjuk a hagyomanyos tv-k adasanal nyilvan ezerszer jobb a netflix, csak igy erdekessegkeppen irtam, hatha ujat mondok. :)

2016.02.06. 16:33:04

@Mirjam2:

"mostantol Mo.on angolul is elerhetok filmek a Netflixen?"

Igazából csak angolul érhetők el. Meg esetleg kínai meg spanyol szinkronnal. Magyar tartalmat még nem láttam rajta, még feliratokat sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.06. 21:41:39

@London2009: nekünk itt Bp nagy kert van. gyerekkoromban mi is így csináltuk. sőt még tyúkok is voltak, amíg a dédim élt.
most meg az van, hogy a sárgabarackfák meghaltak valami penésztől, a meggy és a cseresznye tűzelhalásban, a ribizli szimplán kiszáradt, de erről én tehetek, szülés után nem tudtam állandóan locsolni, az epret, petrezselymet, répát és minden hasonlót letarolják a csigák, valami olyan sárga dög, amit én korábban (10 éve mentem el) biztos hogy nem láttam még. a paradicsom egyszerűen valami rothadásban egyik napról a másikra zöldből érett rohadt lesz. mi van még? gyakorlatilag semmi fa nem marad meg a dión kívül :-( meg szeder volt jó sok, azzal se kell bajlódni. és mivel senkinek nincs ideje ezzel foglalkozni főállásban, hogy permetezés meg ilyenek... hát fű nő a kertben leginkább :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.06. 21:49:09

@fhdgy: naja. a lopás. a nagybátyám akkor adta fel az Esztergom környéki kis hétvégi telkét, amikor nemcsak lerabolták a kertet, hanem feltörték a sufnit és elvitték a szerszámokat is (minek?), és "slusszpoénnak" megmérgezték a kutyát :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.06. 21:59:51

@Muscari: "érdemes" rákeresni arra a rablógylkos párosra vagy társaságra, akik arra specializálódtak, hogy idős emberekhez törnek be, és az egyiket addig ütik, amíg a másik oda nem ad minden értékeset. bele is halt pár ember mostanság. (nincs kedvem keresni.)
valami ilyen tetves parasztok ide is bejöttek egyszer, hogy aszongya egy terhes (!!!) büdös cigány, hogy vécére kell mennie, és akkor benyomul öt másik. na abból rendőrök lettek.
amikor a lomtalanításkor összeverekedett itt két banda, na akkor is.
és ez egy nagyon jó környék....
aztán facebook falamon volt az az átverés, bár nem néztem utána, hogy tényleg-e, mert iszonyat lehangoló, és bocs, ha rémhíreket terjesztek, és mégse igaz,,,, szóval hogy ellopják emberektől a mobiljukat, és felhívják az idős szülőket, hogy jajj itt vagyok anya, balesetet szenvedtem, én vagyok a hibás, megfenyegettek, hogy ha nem fizetek félmilliót, akkor nem hívnak mentőt, jajj anya elvérzek segíts, hozd ide a pénzt".... aztán ilyenekkel is sikerült már pár embert kizsebelni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.06. 22:15:14

hiába a digitális tévé, ha a filmeket még mindig nem leet átkapcsolni angolra, csak a dokumentumcsatornákat :-(
mondjuk nekem nincs is tévém. úgyse lenne rá időm. neten néztem régebben. mostmár arra sincs.
bio élelmiszer stb: két kezdeméyezésről hallottam mostanság, az egyik a youtyúk féle tojás, a másik a nekedterem zöldségesláda. nem olvastam utána nagyon részletesen, és fogalmam sincs, mekkora aforgalmuk.mindkettő fent van a facebookon. a dolog nem tűnik reménytelennek, de igen, valszeg a fizetőképes kereslet igen necces pont.

adg 2016.02.07. 03:11:15

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekunk mar 3 evvel ezelott is volt par szokasos csatornan valaszthato nyelv. Nem minden filmhez ugyan, de azert volt. Azt hiszem, meg az rtl lukon is, vagy a masik szaron, nem emlekszem.
Aztan voltak a dokuk es filmcsatornak, ilyen axn meg egyeb baromsagok, egesz sokat talaltunk angolul.Mondjuk az ilyen natgeo fele szenzacio es horror csatornakat en betiltottam. Minden film arrol szolt, hogy ha csak egy mm-rel is arreb, ha csak egy icipicit is kesobb, ha csak ez, ha csak az, akkor milliok halnak meg es oriasi katasztrofa es a tokom tudja.
Raadasul kiindulva abbol az altudomanyos bullshitrengetegbol, amit az epitoiparral kapcsolatos filmjeikben lattam, ugy gondolom, hogy a tobbi is kb annyira realis valoszinuleg. Kb mint a Kiskegyed vagy a blikk nyomtatasban.

--------------
Lopas
Aposom is feladta. Nemcsak a termes tunt el mindig, de a slag, szivattyu az aknabol, kesobb az aknafedlap is, kapu, a fak maguk, minden eltunt. Huszonevig tok jo kis kert volt, az egesz csaladott ellatta. Kb annak elt aposom, azota nem talalja a helyet.

Nagyapam ugyanigy jart, sose tudtak megelozni a loposokat, majd pont ezert alig tudtak eladni a kertet valami apropenzert. Mindig minden eltunt. Sokkal olcsobb volt a piacon megvenni.

Oreg kollegam meselte, hogy a falujukban rend volt annak idejen. Volt ket oriasi csendor, azok jartak a falut. Estenkent elmentek a ciganysorra is, ha valahol egy pisszenes hallatszott, bementek es lerendeztek oket. Soha nem volt semmi baj veluk. :)
Kesobb aztan megszuntek a csendorok, hirtelen nagy "demokracia" lett, es pont olyan lett az o falujuk is, mint a tobbi. Szepen beindultak a lopasok...

Főgebra 2016.02.07. 10:25:30

@adg:
A képhez az is hozzátartozik, hogy valamikor, hajdanán, az "ánti" világban, minden falu - saját jól felfogott érdekében - eltartotta a saját cigányait. Magyarán házkörüli munkákat kaptak, napszámoskodhattak stb.
Olyan is megtörtént, hogy a módos gazda az éjszaka közepén befogta a lovakat, hogy a szomszéd településre - az orvoshoz - átvigye a purgyét, mert belázasodott!
Volt honnan romlani!

P.Elliot 2016.02.07. 12:54:52

@kisrumpf: Kuldtem neked uzenetet, atment? Email cimet ide nem szivesen irok ki mert csak egy van amiota csak netezek.
Nem tudom mennyire jok ezek az uzenetek, egyszer kuldtem Diggernek de nem ment at mint kesobb kiderult.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.02.07. 13:13:41

@P.Elliot: nem sajnos, legalábbis nem találom. Írnál inkább az email címemre? rumpfmoniKUKAChotmail dot com címre. Köszönöm!

Ginix 2016.02.08. 11:10:30

@kisrumpf: úristen, velem pont ugyanez megtörtént, gondoltam, minek ide ez a gomb, csak gyűjti a port, letöröltem, benyomtam,
persze, és bár én tudtam a kódot, be is ütöttem, 5 perc múlva, h elhallgatott már ott is állt a yard az ajtóban, még szerencse, h tök véletlenül nálam volt a zöld kártyám (akkor még kellett). most már vicces, de akkor jól megijedtem:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása