oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 02. 06:47,  Letettem a múltam 224 komment

2016. február 02. 06:47 Határátkelő

Letettem a múltam

Számomra nagyon érdekes volt olvasni a mai írást, hiszen Zita ötven fölött költözött Hollandiába, ahol (mint a posztban meg is fogalmazza) újraépítette saját magát, megtanult pozitívan gondolkodni és megszabadult sok rossz tulajdonságától. Következzen tehát egy asszimiláció szokatlan kameraállásból.

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el. 

hollandia_amszterdam_foto_flickr_com_dchris.jpg

„Nyelvtanulásról, lakásbérlésről, egészségügyről, önkéntességről, diákéletről, munkavállalásról, kultúrsokkról, holland mentalitásról már sokan és sok mindent leírtak ezen és más oldalakon is. Ezek megismerése valóban elengedhetetlenül fontos dolog, melynek rejtelmeit nekem is volt szerencsém megtapasztalni az elmúlt egy évben, mióta itt élek Hollandiában.

Azt is sokan leírták már, hogy kit mi késztetett elhagyni azt az országot, ahol született, felnőtt, és ahol amúgy szeretett lenni. Magam is tipikus magyar karriert futottam, három felnőtt gyerekkel, akiket jól felfogott érdekükben erősen arra neveltem, hogy az életüket külföldön kell elkezdjék.

Átéltem szülőként, hogy felraktam az amszterdami járatra négy éve az első fiatal pályakezdőt. Magam több tanár-diplomával 17 év alatt végigjártam a magyar iskolarendszer összes lehetőségét és útvesztőit a paneliskolától az egyházin át az egyetemi gyakorlóig.

Majd 12 év vállalkozói lét következett pusztán financiális okokból, napi sok levezetett km-rel, 24 óra munkával, lehetőség szerint hétvégén is, svájci frankos hitel, ilyesmi, minden volt nekem is, ami tipikus.

Egy baleset következményei

Azután jött egy autóbaleset, amit csodával határos módon sikerült túlélnem, és átértékelnem mindent, ami körülöttem történt egész eddigi életemben. Másfél év alatt felszámoltam, mert megértettem magammal, hogy ha nekivágok 52 évesen, akkor már nem szabad, hogy legyen visszaút, és nem szabad hátra néznem. Sokan kételkedtek, lebeszéltek és sokan segítettek.

Tudatosan eltervezett listám volt arról, hogy mit szeretnék itt elérni, aminek egy része könnyen, másik része lassabban, és egészen más sorrendben, de megvalósulni látszik. És persze kaptam olyan lehetőséget is, ami a listán egyáltalán nem szerepelt. Mivel a nagyobbik fiam már 4 éve itt él, nagy könnyebbség volt a kezdés, a legkisebb előttem két hónappal jött ki, a középső pedig Londonban van.

A fentiek csak a helyzet megértését szolgálják. Mindenről hosszasan tudnék mesélni, és az egy év eseményeit le is írtam, de erről majd később, nem lövöm le idejekorán a poént.

Valójában a más kameraállás lenne a lényeg, hogyan leltem rá az útra saját magamban, ami mentén képes voltam megismerni mások szerint rekordidő alatt sok mindent ebből az országból.

A gondolkodásmód különbözik

Nagyon gyorsan rájöttem, hogy itt nem elsősorban attól élhető az élet, mert ez egy jóléti társadalom, hanem mert a fejekben egészen más van, mint amit megszoktam, hogy a demokrácia mit jelent a mindennapokban, hogy mit takar a multikulti társadalom, hogy mindent megtehetsz, kipróbálhatsz, a másság nem akadálya semminek, hogy a mosoly mennyire fontos, hogy itt az emberek nyugodtak, türelmesek, beszélnek mindenféle nyelveket, hogy nem zavarja őket az eső, nem fáznak a hidegben, nem törik az autókat, nincsenek kátyúk, és még sorolhatnám. Apróságok, de mind egy-egy fogaskerék az élet nagy órájában.

Valójában mi is ez? Mitől ilyen? Fontos, hogy ezt megértsük, mert így tudunk majd együtt élni vele napi szinten. Ahhoz, hogy másokat, egy tőlünk sokban különböző kultúrát megismerjünk, átlássunk, és abban képesek legyünk asszimilálódni nem árt valami vezérfonal, ami mentén elindulunk. Kell hozzá hatalmas eltökéltség, motiváció, belső látás. Nem szabad címkézni, ítélkezni, megérteni kell.

Az első két hónap alatt lefutottam a szokásos kört: lakcím, adószám, holland jogosítvány, holland rendszámos autó, beiratkozás a nyelviskolába, vállalkozás papírjai, könyvelő, honlap, névjegykártya, telefon, bankszámlák, tömegközlekedési kártya, betegbiztosítás, múzeumkártya… mindezt borzalmas nyelvtudással, de nagy akarással (még így is működött).

Nagytakarítás a fejemben

Párhuzamosan hatalmas nagytakarítást tartottam a fejemben, rengeteget pihentem, olvastam, jártam a várost, fényképeztem, figyeltem, sétáltam a tengerparton, mindent szétszedtem apró darabjaira, újraépítettem saját magam, megtanultam pozitívan gondolkodni mindenről, mindig.

Leszoktam sok rossz tulajdonságomról. Letettem a múltam. Megtanultam a mában élni, lépésről lépésre haladni, körültekintően tervezni. Megtapasztaltam hamar ennek a jótékony hatását, hihetetlen dolgok „úsztak” be az életembe, amiért nagyon hálás vagyok.

Közben utolért az a nagyon keserű felismerés, hogy mielőtt eljöttem ide, milyen lelki nyomorban éltem. A munkámat végeztem 12 év rutinjával, jó is voltam benne. Lehet, sikeresnek tartottak, de nem voltak már gondolataim, nem volt hobbim, színház, múzeum, már nem olvastam, annyira frusztrált voltam, hogy már fel sem tűnt. Volt mit letenni.

Alaphangon gyógyíthatatlan könyvmoly, irodalom-, zene-, művészet-, történelem-, kultúrakedvelő ember vagyok. Ezen a szálon indultam el itt is. Először csak azért, mert kikapcsolódtam, pihentetett a múzeumozás, azután hamar rájöttem, hogy mennyi információhoz jutok holland történelemből, kultúrából, és nem utolsó sorban mennyire jó nyelvtanulás is egyben.

Mindent elolvastam, először az angol szövegeket, majd egyre többet a hollandból, eleinte a német mobilgidet kértem, azután hamarosan a hollandot. Ha nem értettem, meghallgattam 3-4-szer akár.

Holland honlapokat olvastam, egyre több sikerrel. Lassú voltam, de kezdtem egyre jobban érezni magam, ragadtak rám a szavak, amik a nyelvkönyvekben nincsenek benne, amit olvastam, hamar megértettem.

Közben elmerültem a holland festészetben, történelemben, aranykorban, hajózásban, gátépítésben, cölöpépítkezésben, építészetben, II. világháborúban, zsidó deportálásban, ellenállásban, közmondásokat tanultam…

Mindez annyira izgalmas volt, és akkora örömmel töltött el, hogy kezdtem minden napot boldogan megélni. Már nem görcsölök, ha lassabban haladok, teszem a dolgom, belerakom minden futó projektbe, amit megkíván, és annak működni kell… és működik is… stressz nélkül. Hát ezt azért bevallom, némi csodaként fogadtam.

Tele tervekkel

Azután valaki volt olyan nagy hatással rám, hogy egy hangsúlyos véletlen folytán előcsalogatta belőlem az írás élményét. Ennek köszönhetően az utóbbi egy évről nagyon sok élményem, évődésem, és sztorim leírtam arról, hogy hogyan változtam meg, Hollandiáról, az itteni életről, barátságról, szerelemről, őszintén, a sorok között tanulságokkal.

Néhol novellisztikus, néhol romantikus, olykor tömény, filozofikus, humoros stílusban, olykor öniróniával. Karácsonyra elkészült a blogom is, ott olvasható mindez.

Az írásban határtalan örömforrásra leltem ismét. Fantasztikus érzés minden perce. Valójában a legszebb az egészben, hogy életemben először nem az eredmény vagy a siker motivált. Egyszerűen azt tehettem, amiben jól érzem magam.

Tele vagyok újabb és újabb tervekkel, kinyíltam ebben az országban. Segített a környezet, megfertőzött ez a hely a nyitottságával, magabiztosságával, lehetőségeivel, közelebb hozott a természethez. Megrögzött városlakóként is bármely irányba indulsz el, 200 m séta után ott egy kanális sok sirállyal, kacsával, nyuszival, madárnépekkel, ez csodálatos.

Bármerre nézel mindenütt megvalósult ötletek vesznek körül, a holland építészet különleges, nem csak a régi, a modern is. Az, hogy itt vagyok a szó legpozitívabb jelentését véve egy nagy kaland volt számomra. És még nincs vége, ez még csak a kezdet.

Jól tudom, hogy az én esetem mennyire egyedi, mégis nem győzöm, ahol csak tudom elmondani, hogy a tanulság benne annyi más számára, hogy az asszimilálódás egy teljesen új környezetben is mindig azon múlik, hogy magadat le tudod-e győzni, hogy aktívan megéled, vagy csak átéled a dolgokat.

Míg az első boldogsággal tölt el, a második meg szenvedés. Ha megéled, nincs például honvágyad. Az ember sok mindent önmagának gyárt le, hogy azután jól belepusztulhasson. Nem árt leszokni róla.

A nyelv mint tükör

A nyelv tükrözi a gondolkodásmódot, ezért érdemes megfigyelni a mondatszerkesztést, az udvariassági formulákat, és egyáltalán mindent a nyelvtanulás közben. Szóval egy kis hétköznapi nyelvészkedés nem árt. Ezt két rövid szösszenettel világítanám meg.

A holland tömegközlekedés, mint tudjuk, chipkártyával működik. A megállóknál bemondják, hogy hol vagyunk, mire lehet átszállni, és figyelmeztetnek a kicsekkolásra hollandul, és angolul. A holland a „vergeet niet”-ne felejtsd szerkezettel, az angol a „remember”- emlékezz szóval figyelmeztet. Az egyik azt feltételezi rólad, hogy elfelejted, a másik meg mosolyogva figyelmeztet. Ugye, mennyire más… bele se gondolunk.

Azután ott a varázsmondat, amit minden köszönés után elmondunk: „Hoe gaat het met jou?” (Hogy vagy?). Nem válaszolhatsz rá, csak pozitívan „Goed! En jou?” (Jól! És te?)

Ezt az első nyelvórán megtanulja mindenki, és rövidesen hallatlanul idegesítővé válik, hogy napi tízszer elhangzik, és már-már azt érezzük, hogy a reptéri egeret nem érdekli, hogy mi valójában hogy is vagyunk, mert a válasz mindig a kötelező „Jól!”

Valójában, ha belegondolunk, ez egy hatalmas pozitív megerősítés naponta többször kimondatják velünk hogy „Jól vagyok!” Mindez beleépül a napi szokásrendbe és nyelvhasználatba. Nem újdonság, az angol, a francia ugyanígy használja. (A magyar meg kérdés nélkül negatívkodik, panaszkodik, hogy fáj a feje, nem aludt a gyerek az éjjel, a férjét leosztotta a főnök… és máris rosszul indul a napja.)

A szokatlan kameraállás

Nem más ez, mint az önismereti tréningek első, legegyszerűbb játéka, állj mindennap a tükör elé, és mondd magadnak, hogy „Ez igen, jól nézek ki!” Azután az akárhányadik reggelen tényleg nem a plusz kilókon, vagy az újabb pár ráncon tűnődsz el, hanem elégedett vagy önmagaddal. Mosolyogsz, és mosolyog rád a világ.

Induláskor kaptam amolyan hamuban sült pogácsa helyett ezt a komoly mondatot egy régebb óta itt élő magyar barátomtól, amit sokáig forgattam a fejemben, így hangzik: „Ebben az országban semmi sem az és olyan amilyennek látszik.”

Hát persze hogy nem, ha magyar szemmel nézed, de ha holland fejjel kezdesz el gondolkodni, holland szemmel nézni, akkor bizony itt minden az és olyan lesz, amilyennek látszik. Csak a kameraállás szokatlan.”

Ha kíváncsi vagy Zita további írásaira, történetére, akkor olvasd a blogját, amit itt találhatsz meg!

(Fotó: flickr.com/_dChris)

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr568346600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.02.02. 17:36:59

@Th's child:

Idekeverni az ocd-t kar lenne, ennek semmi koze hozza.

Csak megbantana azokat, akik valoban ocd-sek.

London2009 2016.02.02. 17:40:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Az o eseteben egyik sem. Neki jo dolga van, massal meg nem foglalkozik. Bar vegulis mondhatjuk, hogy ez akkor igenytelenseg. Nem foglalkozni azzal, hogy mi van korulotted. Szerintem mondjuk neki van igaza es en orulnek, ha ilyen tudnek lenni.
A szavazasrol meg annyit, hogy az is velemeny, ha valaki nem megy el szavazni. Legutobb en szerettem volna szavazni, de valami jo kis burokratikus hiba miatt, vegul nem tudtam. Utana rajottem, hogy jobb is, ugysem tudtam volna mar, hogy kire szavazzak, valamint otthon sem elek, inkabb kimaradnek a bulibol most mar.

fhdgy 2016.02.02. 17:45:31

@Herr Géza: Végre egy használható jótanács és előre, nem utólag!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 18:01:25

@London2009: Ha ne abból a brit kollégából induljunk ki, aki nem akarja elhagyni a szigetet, akkor ez legyen igaz fordítva is, és ne abból a magyar emberből induljunk ki, aki el akarja hagyni Magyarországot. Kapiskálod már, hogy mi piszkálja az igazságérzetemet? :)

London2009 2016.02.02. 18:07:35

@A nagy kékség:
Jo, de ezen a vegtelensegig lehetne akkor vitatkozni. Ez akkor egy soha veget nem ero vita is lehetne. Ilyen is van, meg olyan is van. Ennek a blognak a neve Hataratkelo. Ez azert talan sejtetni veli, hogy itt milyen velemenyen levo kommentelok lesznek tobbsegben…
P.S.: plussz pont a kapiskal szo helyes hasznalataert. Ezt altalaban mindenki rosszul irja! :D

blackhairlady 2016.02.02. 18:10:09

@adg: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Apropo, mar akartam kerdezni, hogy hogy fertek el a kis autotokban? Mennyire kenyelmes a GC. Ugye jol emlekszem, olyanotok van?

2016.02.02. 19:04:38

@Praliné.:

Pedig akár lehetne is. Csak a nagy kékség nem a szembejövő villanyoszlopokat számolja, hanem a vesszőket, és nem a villanyt megy vissza lekapcsolni 200-szor, hanem ide írja be kényszeresen újra meg újra ugyanazt.

Ezzel együtt persze igazad van, valószínűleg nem OCD-s, csak egy troll.

Az OCD-sektől elnézést kérek a párhuzamért.:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 19:09:11

@London2009: Te viszont a "plussz" szót nem írtad helyesen, ugyanis az egyszerűen csak plusz. :) De nehogy piszkálásnak vedd!

Ha a pezsgőtablettára gondoltál, akkor az pedig három "sz", tehát Plusssz. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 19:09:48

@A nagy kékség: "Szóval itthon nem lehet leszokni a rossz tulajdonságokról? Itthon nem lehet letenni a múltat? És vajon itthon nem tapasztalná meg egy ember ennek jótékony hatását? Itthon nem úszhatnak be hihetetlen dolgok az ember életébe, amiért később nagyon hálás lesz?"

Dehogynem, termeszetesen otthon is meg lehet ezt tenni....csak sokkal, de sokkal nehezebb...kb. olyan, mint egy rossz kapcsolatban elni evekig, es megprobalni valtoztatni rajta. Ha benne vagy sokkal nehezebb a rutinbol kilepni, abbahagyni a jatszmakat, amelyek tonkreteszik a kapcsolatot, vagy valtoztatni a sajat magatartasodon, a hozzaallasodon. Eppen azert, mert egy adott szituacioban vagy, ahol a kornyezet, a korulmenyek, a partner nagyban befolyasol sok mindent. Viszont ha kilepsz belole, rogton mindent maskepp latsz, es konnyebb aterktelni, mas szemmel latni mindent, sot, megujulni, akar 180 fokos fordulatot venni...mert nincs kerekkoto, nincs kornyezet, partner, ami visszahuzzon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 19:11:02

@adg: ez kessszzzz. .... hazályukat :-D
hol pörög hinta? Diggernel?

Nálunk elkezdett a gyerek szeparacios szorongani. Ehhez képest egy hataratkeles makos nudli.

Csodabogár 2016.02.02. 19:15:27

@Herr Géza: Ilyenkor azért gondolni kell arra, hogy az a szerencsétlen nő nem tehet semmiről. Nem vele kell üvöltözni, hanem a hivatalnak irni egy rigid levelet, ajnlott tértivevénnyel. Szerencsére soha nem dolgoztam ilyen helyen, de bele betegedtem volna ha velem valaki elkezd üvöltözni valamiért, amiről abszolute nem tehetek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 19:21:20

@Th's child:
Akkor neked is van egy vessződ rossz helyen meg neki is. Kvittek vagytok :-p

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 19:22:24

@diggerdriver: obsessive compulsive disorder, kenyszerbetgseg, kényszeres rendmania

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 19:25:21

Kicsit OFF, de szerintem erdekes, es azert valamennyire azert kapcsolodo tema...hellomagyarok.hu/karrier/igy-dolgozunk-mi-kulfoldon-kepekben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 19:27:08

@Dragonlady (Bp, Hun): Az az én fiamnál majd valamikor 60 éves korában fog bekövetkezni. Vagy akkor se.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 19:27:41

@Muscari: dehogynincs itt is ilyen eső. Hétfőn is az volt. Ma egyébként 12 fok és sütött a nap :-) simán úgy néz ki most, megusszuk tényleg a telet.

2016.02.02. 19:35:11

@Dragonlady (Bp, Hun): "hol pörög hinta? Diggernel? "

Bizony. Van egy külön bejáratott blogbejegyzése. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 19:35:34

@Zsuzsi65: Na, akkor folytassuk ezt a gondolatot.

Az nem lehet, hogy valaki lelép innen (tehát van bátorsága a változtatáshoz), fordul 180 fokot, majd miután minden a helyére került, feltöltődve visszatér? Mert akkor már közel sem lesz annyira borús a kép, hiszen az illető megtanult alkalmazkodni; megtanult másképp látni bizonyos dolgokat, így nem fogja azt érezni, hogy a falak hamarosan rádőlnek.

Vágod, hogy hová akarok kilyukadni?

A változtatás jó, de nem jelenti automatikusan azt, hogy amiből elmenekült az ember, az feltétlenül rossz, legfeljebb addig a napi rutin miatt nem volt képes észrevenni a szép részeket. Pedig azok ott vannak, és mindig is ott voltak.

Én tudom, hogy ez az oldal elsősorban azokkal foglalkozik, akik már átlépték a határt, vagy hamarosan ezt tervezik, de azért nem szabad elfeledkezni azokról sem, akiknek jó minden úgy, ahogy van. Mert azért Magyarország nem maga a pokol. Viszont ha egy masszív réteg állandóan azt hajtogatja, hogy innen minél hamarabb le kell lépni, azzal megbántja azokat, akik igenis maradni szeretnének. Nem azért, mert tehetetlen birkák, hanem azért, mert ők itt is boldogok, vagy egyszerűen csak nem telhetetlenek, és meg tudják becsülni azt, amit a sorstól eddig kaptak.

Nagyjából ez minden, amit hangoztatni szoktam, csak mindig más szavakkal.

kardio1 2016.02.02. 19:37:36

@fhdgy: a kardiovaszkuláris rehabilitáció ma már nem így zajlik, ahogy 97-98-ban te tapasztaltad. Sőt már akkor sem mindenütt ilyen hozzáállással találkoztál volna, én már csak tudom. Örülök, hogy téged ez a nagy változás jó irányba vitt, sokszor tényleg az ilyen éles váltások segítenek.

fhdgy 2016.02.02. 19:44:12

@Csodabogár: Valahol igazad van, de talán mégsem! Én az elmúlt időben három kormányablakban voltam, ebből kettő Székesfehérvár, egy Szolnok.

Egy olyan ügyben semmit sem tudtam intézni, amit előre megkérdeztem a kormányablak chat felületén. A válasz az volt, hogy természetesen, bármelyik kormányablakban kettőezer Ft-ért megkapom.

Egy helyütt cerberus állt a bejáratnál, egyből mondta, hogy náluk azt aztán nem.

A másik kettőben: húztam sorszámot, 45-55 perc várakozás után sorra kerülve közölték, de hát náluk ilyen nincs is. Mutatom a sorszámot, hogy nézze meg mi van rajta! Ja igen, tervezik, majd talán lesz, de most még nincs.

Mondom, hogy az ügyfélszolgálattal chat-en lebeszéltem.

Ha különböző is volt a megfogalmazás ( a hülye szó mindegyikben szerepelt ) a válasz, azok ott hülyék, nem is tudják, hogy ...

Nem lenne jogos az ügyfél részéről ordibálni ( én sem tettem ), de szerinted változott valami?

Szólt az ügyintéző a főnökének, hogy baj van, hülyét csinálunk az ügyfélekből? Szerintem nem.

Kizárt dolog, hogy én voltam az első, aki ilyen problémába belefutottam, de nem javult a helyzet.

Hogy van? Bűnösök közt cinkos, aki néma?

Miért nem szólnak a főnöküknek???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 19:46:16

@A nagy kékség: "A változtatás jó, de nem jelenti automatikusan azt, hogy amiből elmenekült az ember, az feltétlenül rossz, legfeljebb addig a napi rutin miatt nem volt képes észrevenni a szép részeket. Pedig azok ott vannak, és mindig is ott voltak."

Ezzel egyetertek...ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy miutan vki kilepett, valtoztatott, visszaterve a "regibe", mar nem ugyanolyannak fogja latni, mint amilyennek szeretne...eppen azert, mert o maga megvaltozott..MInden helyzet egyeni, es ezert veszelyes altalanositani. Ezt probaljuk meg sokan hangsulyozni...de ez mindennel igy van, nem csak a hataratkelessel, azt hiszem, ezzel nem mondtam ujat :)

Sajtat tapasztalatom az, hogy bar visszaterni (latogatoba) mindig jo erzes (es orommel latom a fejlodest, a valtozast), kozel 10 evnyi kulfoldi let utan nekem mar annyira idegen az otthoni kornyezet, hogy nem tudnek visszailleszkedni. Hozzateve, hogy semmi negativ erzelem nem volt bennem az orszaggal kapcsolatosan, amikor elhagytam.
Termeszetesen itt is hangsulyozom, hogy biztos lesz olyan, aki visszaterve jol fogja magat erezni. Van egy olyan gyanum ugyanakkor, hogy a kulfoldon toltott evek szamaval parhuzamosan csokken ennek eselye. Kiveve azokat, akik pl. nyugdijas eveiket akarjak otthon tolteni, visszaterve a "gyokerekhez"....

fhdgy 2016.02.02. 19:46:25

@kardio1: Most mát nincs is by-pass műtét?

fhdgy 2016.02.02. 19:53:41

@kardio1: Amikor megcsinálták a by-pass-t, azt mondták, hogy 10-15 év. Idén augusztusban lesz 18 éve, tehát a garancia lejárt, reklamációnak már nincs helye! :-)

Szerintem simán elérem a 20 évet is! Hogy utána mi lesz, nem tudom, majd meglátjuk!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 19:56:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ttisztára , egy rezervátum. Vagy egy ketrec az állatkert ssarkában.

fhdgy 2016.02.02. 19:57:11

@Zsuzsi65: És hányan vannak, akik hazatértek, aztán hanyat-homlok már tényleg menekültek?

Én sok ilyet hallottam, egyet egész jól, meglepően jól, ismerek közülük. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 19:59:02

@fhdgy: Igy van, pontosan errol beszelek :) te is elo peldaja vagy ennek, ahogy tudjuk:))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 20:03:23

@Zsuzsi65: Én ezt magunkból kiindulva csak annyiból látom másképp, hogy mi mindenhol boldogok voltunk eddig. Ha most hirtelen vissza kéne mennünk San Diegóba (ahol a feleségem rokonai élnek), pont ugyanolyan jól éreznénk magunkat, mint Budapesten. Ott is vannak problémák, itt is, de mi ettől valahogy mindig el tudtunk vonatkoztatni.

Többek között ezért nem tudok mit kezdeni azzal az üres frázissal, hogy "itthon nem lehet boldogulni". Mert hát kinek mi a boldogulás? Ez alatt csak az anyagi javakat értjük, vagy azt, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben? Ha nem, miért nem? Biztos, hogy a környezet az oka? Nem lehet, hogy amúgy sincs rendben valami? Mert akkor a baj külföldön sem fog elmúlni, hiszen az valójában belülről fakad. És hosszan lehetne ezt folytatni.

Miközben írtam, eszembe jutott, hogy talán NYC az egyetlen hely, ahová nem térnék vissza szívesen. Az a város valahogy mindig is idegen maradt számomra. A feleségem viszont imádta, úgyhogy biztosan lenne vita köztünk. De ez legyen a legnagyobb bajunk. :)

fhdgy 2016.02.02. 20:04:32

@Zsuzsi65: Jól tudjátok! Én lennék a legboldogabb, hogy kétszeri külföldi lét után úgy megváltoztam volna, hogy a fenekemen tudnék maradni. Amikor először kimentem, csak a külföld vonzott, utána már nem csak vonzást éreztem, érzem, hanem erős taszítást is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 20:11:26

@A nagy kékség: "Én ezt magunkból kiindulva csak annyiból látom másképp, hogy mi mindenhol boldogok voltunk eddig. Ha most hirtelen vissza kéne mennünk San Diegóba (ahol a feleségem rokonai élnek), pont ugyanolyan jól éreznénk magunkat, mint Budapesten. Ott is vannak problémák, itt is, de mi ettől valahogy mindig el tudtunk vonatkoztatni."

Ezzel semmi gond, mindenki magabol indul ki. Eppen ezt kell figyelembe venni, es amikor mas azt mondja, hogy o bizony nem boldog x helyen, x okbol, akkor azt is el kell fogadni...eppen azert, mert az adott illeto is magabol indul ki :) empatia, ugye....

BTW, ki ne lenne boldog San Diego-ban? :) Setalgatni a La Jolla Cove kornyeken, elvezni a napsutest, palmafakat es az oceant. Nem rossz az :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 20:24:02

@Zsuzsi65: Azért Daygónak vannak ám kevésbé ismert, elég zűrös részei is, amit érdemes elkerülnie annak, aki nem akar gyorsan nagy bajba kerülni. :)

De látod? A te hozzáállásod az egyensúlyra épül. Van ilyen is, olyan is. Itt viszont néhány hozzászóló azt állítja, hogy csak "olyan" van. Ekkor szoktam közbeszólni, ami ezeknek az embernek általában nem tetszik. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 20:29:29

@A nagy kékség: en mindennel igy vagyok, szamomra az egyensuly nagyon fontos. Nem hiszek a horoszkopokban, de allitolag a Merlegek ilyenek (en is oktoberi vagyok:) UFF, szoltam.

Ja, LA is kb. olyan, mint San Diego, vannak helyek, ahova nap kozben sem szivesen mennek...:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.02. 20:47:23

@Zsuzsi65: Crompton? :)

Viszont ott van a "mindannyiunk parkja". Az jópofa. Meg a Griffith Observatory is. Meg még egy csomó dolog. :) A közlekedés ellenben gigahorror.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.02. 20:54:33

@A nagy kékség: Skid Row talan meg Compton-nal is rosszabb...az a brutal, hogy alig par utcaval arrebb mar ott vannak a felhokarcolok, es az elit uzleti negyed. Egyebkent epp mostaban nyilvanitotta a polgarmester "state of emergency"-ve a helyzetet...kb. 20.000 hajlektalan el LA-ben...:( ja, mellesleg Beverly Hills-ben azert meg tudjak oldani, hogy egy hajlektalan se zavarja az osszkepet...hm...nem is ertem ;)

Shanarey 2016.02.02. 21:12:43

@Muscari:

Én, amikor legutóbb otthon voltam, 2015 nyár vége felé, akkor beugrottam a NAV-hoz és az OEP-hez, és elintéztem mindent egy nap alatt, mert a Magyarországi lakcímemhez közel volt mindkét iroda :-) . S akkor nekem azt mondták kb 3 hónap míg ezt elbírálják, és majd értesítenek. Anyám október elején jelezte nekem hogy megjött a levél, és már nem kell TB-t fizetnem. Na azóta nem jött csekk.

@geegee:

Na akkor egy dolog, mi is az a "Nullás" igazolás. Az egy papír amely igazolja hogy a papíron szereplő dátumig bezárólag neked épp nincs tartozásod a NAV irányába, de a lényeg az benne hogy a kiállítási dátumig érvényes, vagyis hiába lobogtatod egy év múlva, semmit nem ér.

DieNanny CH 2016.02.02. 21:17:30

@fhdgy:

Ez, hogy a sorszámon már ott volt az ügy neve, de még nem vezették be, kb olyan, hogy elrendelték a mindennapi testnevelést az iskolákban, csak éppen nem volt elég tornaterem hozzá...

fhdgy 2016.02.02. 21:22:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, csak én már nem járok tornaórára!

kardio1 2016.02.02. 21:35:07

@fhdgy: dehogynem. Én a műtét után neked "adott" tanácsokkal kapcsolatban írtam, hogy ennél komolyabb rehabilitáció is létezik.
Egyébként a bypass valóban kisebb hányadot képvisel ma, jóval több a perkutan, kateteres koronáriatágítás.

fhdgy 2016.02.02. 21:39:12

@kardio1: Nekem is próbáltak értágítást, de nem ment, mert olyan erősen el volt záródva. Nem ment rajta át a katéter. A fűrész már vitte!

kardio1 2016.02.02. 21:39:52

@fhdgy: a graftok egy része vénás, a másik artériás. Az utóbbi tovább bírja, mert a vénák nem artériás nyomás elviselesere készültek. Előfordulhat, hogy egy, vagy több graft idővel elzarodik, de azt észre fogod venni. Manapság a graftokat is lehet kateteres úton kezelni. Mindenesetre a rendszeres kardiológiai kontroll elengedhetetlen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 21:43:40

@kardio1: off
nagybátyám at 2 X élesztették újra bypass műtét közben tavaly. Meséli h látta fentről a plafonról a műtétet (meg egy csomó mást). Nem egy nagy hantas alak még simán igaz is lehet. Veled történt már ilyesmi, mármint beteg részéről? Bár valszeg az ember inkább nem kockáztatja h elmeorvost is hívjanak konzultálni.

kardio1 2016.02.02. 21:44:18

@fhdgy: Persze, mindent kateteresen nem lehet megoldani. Az is igaz, hogy nagy a fejlődés ezen a téren, sok minden megtehető már, ami akkoriban elképzelhetetlen lett volna.

fhdgy 2016.02.02. 21:46:27

@kardio1: Igen, elengedhetetlen lenne a kontroll, ha nem akárnák ez embert életfogytiglan gyógyszerekkel tömni. Én kijelentettem, hogy inkább szívinfarktusban akarok meghalni, mint vastagbél- vagy gyomorrákban.

kardio1 2016.02.02. 21:47:32

@Dragonlady (Bp, Hun): beteg részéről nem, de ismerostol hallottam ilyet. Érdekes dolgokat meséltek viszont a szivatultetettek, amikből lenne a logikus következtetés, hogy a szívvel együtt emlékeket is kaptak a donoroktol...

kardio1 2016.02.02. 21:49:27

@fhdgy: pedig ez rendszeres gyógyszedéssel jár. Ez egy krónikus betegség.

fhdgy 2016.02.02. 21:54:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezt csak olyan nehezen tudom elképzelni, hogy az a véleményem, hogy lehetetlen!

Fajankó 2016.02.02. 22:11:49

@Herr Géza:
És van a Klugscheise.
Ja bocs, az nem is eső.
De mindenhol van legalább egy.

Csodabogár 2016.02.02. 22:12:01

Úgy látom hiába várom a posztoló részéről a felvilágosítást. Maradok a magam elméleténél, pasi és pénz együtt a pozitiv életszemlélet kulcsa.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.02. 22:29:23

@kardio1: hű ha ez nagyon érdekes lehet. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 22:38:03

@fhdgy: Érdekes, itt a svédeknél is van ilyen.Olyan finomra porlasztott esővíz, hogy a k-jetronic nem csinál ilyen befecskendezést... :D
És van, amikor megfagyva hullik, az nem hópihe még, hanem ilyen csillámpor-szerű.Egy csoda a látványa

fhdgy 2016.02.02. 22:43:50

@geegee: Nekem, most a hétvégén a Sprühregen is túlzás volt, még csak csillámpor kellett volna hozzá! :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 22:45:08

@diggerdriver: Na, pont valami ilyesmi dumát akartam én is lenyomni.Nálunk is a kis bestéje irgalmatlan disznóólat tud csinálni...
:D
Nem fenyeget nála ez a veszély...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 22:46:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Jaja, olvasom én is suttyomban.Nagyon keményen osztják őt.Vagy vogul...netán cseremisz... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 22:55:12

@Shanarey: Na, hát akkor ez is elég jó magyarosch megoldásch.Bár azt gondolnám, hogy ha egy adott napon nincs már tartozás, és végleg elszámoltunk egymással (én meg a hivatal), akkor onnantól kezdve kuss a nevük...Nehogy már hetente, havonta kelljen ilyet csinálni.Én biztosan b@$%nék a fejükre erősen.
Kapnának postán egy fénymásolatot az igazolásból és részemről elfelejtve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.02. 22:58:01

@fhdgy: Mééér, nem kell ahhoz nagy különbség, plusz 1 fokban még porlaszt, mínusz 1-ben meg csillámlik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.02. 23:04:51

@geegee: Itt ángliusországban is van az az aprószerű mégnem eső de már nem ködszitálás. A fő baj vele az hogy képes minden irányban esni akkor is ha nincs szél. Ülök a gépben és egy méterre vagyok a nyitott ablaktól de szarrá ázok.

fhdgy 2016.02.02. 23:06:40

@geegee: Azért nem, mert az valami ó borzalom lehet!

adg 2016.02.02. 23:36:10

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, diggernel. Mar tobb mint otezer kommentet generalt. Nezz at oda, erdemes. :)

2016.02.03. 00:05:49

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ó, pedig én mindig azt hittem, legalább én tudom, hova kell tenni a vesszőmet. :)

Herr Géza 2016.02.03. 00:34:07

@Fajankó:
Klugscheißer az, te....:)
"De mindenhol van legalább egy."
Egy????
:))))))))

adg 2016.02.03. 01:46:14

@ladyamerica: Ja, tenyleg, emlekszem mar. Maskepp hivjak oket az usakoknal. Mashol csak a dodge-okat hivjak caravannak, a chrysler/plymouth meg (grand) voyager vagy a csucsvaltozatok town and country neven futnak. Meg meg ezer kavaras.

Az enyem GV. Elferunk benne, bar kempingezesnel mer kezd azert szukos lenni. Gondoltam, hogy veszek a tetejere egy boxot, de nem ernem el, csak letrarol. :) Lehet, hogy utanfuto kene. Vagy egy lakokocsi. :)
Egy szeket be szoktam hajtogatni a padloba, igy nyerunk egy csomo helyet, es akkor ok. Vegulis eddig meg mindig belefertunk.
Amugy nagyon jo, nagyon szeretjuk.
Rohangalos autonak meg van egy corolla, nejem azt nyuzza, praktikusabb a mindennapokra.

Miert kerded? Ti is akartok egyet? Ugy tudtam nalatok senkinek nincs ilyen. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.03. 01:58:03

@diggerdriver: Jaja, marha érdekes az egész.És odahaza én se láttam még ilyet, ahogy valaki más is említette már.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 02:08:17

@A nagy kékség: "És ezekhez a dolgokhoz feltétlenül el kell hagyni Magyarországot? Azt már le sem merem írni, hogy "csodálatos ország", mert az ezen az oldalon szentségtörés.

Szóval itthon nem lehet leszokni a rossz tulajdonságokról? Itthon nem lehet letenni a múltat? És vajon itthon nem tapasztalná meg egy ember ennek jótékony hatását? Itthon nem úszhatnak be hihetetlen dolgok az ember életébe, amiért később nagyon hálás lesz?

Miért kell megállás nélkül azt sugallni az embereknek, hogy ezekhez a dolgokhoz feltétlenül el kell hagyni a hazát?"

segítek.
Senki nem mondta, hogy el kell hagyni a hazát. Te mégis úgy válaszolsz, mintha bárki leírt volna akár csak hasonlót is - majd felháborodottan véded azt amit senki sem mondott, de te cáfolni próbálod. Szóval ne legyél primadonna troll, erre akartam kilukadni.

ez egy sztori, a szerzővel esett meg, még csak nem is célzott rá, hogy más mit csináljon. te meg úgy hisztizel, mintha. minek?
a mocsárra épített légvár érvelésnek mi értelme van a szimpla trollkodáson kívül? nem kapsz elég figyelmet a kedves utasoktól? Nem kérdeztem komolyan.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 02:34:32

@A nagy kékség: "Na, hát ezért szoktam én itt felbukkanni, és féket tenni azokra,"

buszvezető vagy, nem fékező. miből gondolod, hogy neked kell itt fékezgetni bárkit???

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 02:39:48

ja, a poszt amúgy király volt, tetszett

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 05:57:58

@pappito: Tehát aki nem támasztja alá, hogy villámgyorsan le kell lépni az országból, hovatovább azt merészeli mondani, hogy Magyarországon is van élet, még ha ezt a külföldön élő(sködő) magyarok nem is tudják elképzelni, akkor az rögtön "primadonna troll". De ha külföldön annyira jó, akkor mégis mit keres ennyi magyar egy magyar fórumon? Miért nem a helyi dolgokkal törődnek ahelyett, hogy más hazai magyarokat (és egymást) győzködik a külföldre költözés helyességéről? Vagy lehet, hogy kint mégiscsak unalmas az élet, így muszáj valami önigazolást nyerni? Erről van szó? Ezért nem szeretitek, ha valaki arra emlékeztet titeket, hogy itthon is lehet ám boldogan élni? Hazahúz a szívetek, és fájdalmat okoz, ha valaki ezt itthonról leírja nektek? Mert nagyon úgy tűnik, hogy valami mégsem annyira kerek a ti fantasztikus külföldi életetekben. Hiányzik a Túró Rudi? :)

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 06:44:08

@A nagy kékség:

na mégegyszer, utoljára.

"Tehát aki nem támasztja alá, hogy" - blabla, senki nem állított ilyet, rajtad kívül, de te is csak azért, hogy itt trollkodhass

"mit keres ennyi magyar egy magyar fórumon?"
szeretném azt hinni, hogy simán rosszindulatú vagy és nem retardált. De gyk. elmesélem, hogy ez egy kivándorlós blog, kivándorlásról és külföldön élésről szól, és a látogatók túlnyomó többsége külföldön él, vagyis kivándorló, ez a közös pont bennünk, meg, hogy magyarul beszélünk a témáról. A helyes kérdés, hogy te mit keresel itt, amikor a téma nem érint, sőt?

"Miért nem a helyi dolgokkal törődnek" - honnan tudod, hogy nem? sehonnan, feltételezed, hogy hisztizhess.

"Mert nagyon úgy tűnik, hogy valami mégsem annyira kerek a ti fantasztikus külföldi életetekben. "
szart se tudsz a külföldi életeinkről, a posztok és kommentek rengetege ellenére sem, még egy hagymázas troll faszság a többi mellé. Uncsi.

ja, és az élősködőzéssel óvatosabban, nem a rokonaiddal beszélsz.

persze lehet, hogy csak szimplán irigykedsz és önigazolásképpen irkálod ide a marhaságaidat, nem tudom.

Amúgy nekem mindegy, hogy ostoba vagy, rosszindulatú vagy gonosz, nincs jelentősége, de akár be is fejezhetnéd mások beszélgetésének rombolását.

pappito out

2016.02.03. 06:48:36

@pappito: Mocskos hazaáruló vagy. :(

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 06:58:51

@pappito: Mert mások beszélgetését csak abban az esetben nem rombolom, ha feltétel nélkül bólogatok a külföldre költözés helyességéhez. Ezt akartad mondani? Akkor azt már meg se említsem, hogy pár napja isteni finom kolbászt, valamint véres- és májas hurkát ettem, ugye? Mert attól aztán végképp a plafonon leszel. :) Hogy jövök én ahhoz, hogy leírjam nektek a magyarországi élet sajátos előnyeit? Itt csak a külföldi életet szabad magasztalni, hiszen ez egy "kivándorlós blog", ami egyet jelent azzal, hogy minden "kivándorolt" magyar boldog, míg minden hazai magyar boldogtalan. Ugyanis nagyjából ez jön le abból, ahogyan ti győzköditek a többieket (és egymást). De azt még mindig nem értem, hogy a kint élő "boldog" magyarok miért éreznek kényszert arra, hogy ezt naponta több tucatszor a világ tudtára adják. Ez semmivel sem egészségesebb, mint az én "trollkodásom", ami valójában csak egy másfajta vélemény, amit jól láthatóan képtelenek vagytok elfogadni. Pedig ha a fejetek tetejére álltok, akkor is vannak olyan magyarok, akiknek nem kell elmenekülniük Magyarországról ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Sajnálom, ha ez ennyire fáj nektek.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 07:02:31

@A nagy kékség: Ezt akartad mondani?

nem, bazmeg azt akartam mondani amit mondtam. az, hogy te ezt nem érted, nem az én bajom.

de legalább kiderült, hogy a háromból melyik.

na most már fárassz mást

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 07:17:47

@pappito: Én nem akartalak kifejezetten téged fárasztani, meg amúgy mást sem. Te szóltál hozzám, én csak folytattam az általad megkezdett beszélgetést, ami (mivel nem úgy alakult, ahogyan te azt szeretted volna) a részedről átcsapott káromkodásba. A jelek szerint elég gyorsan elveszted az önuralmad. Biztos, hogy jól érzed magad ott, ahol élsz?

adg 2016.02.03. 08:08:24

@pappito: te, most ugy oszinten. Mit vartal?

Itt egy elkepzelt beszelgetes:
- romokban volt az eletem, es jott egy lehetoseg, igy kulfoldre koltoztem. Azota az eletem helyrejott.
- na ezert kar volt koltozni, mert itthon is rendbe johetett volna.
- persze, rendbejohetett volna, de jott ez a lehetoseg es megragadtam.
- miert, szerinted csak kulfoldon lehet rendbejonni, itthon nem?
- en ezt nem mondtam, ez csak a sajat peldam.
- oke, szoval aki marad, az mind hulye, mert csak a kulfoldet lehet dicserni?
- ki allitott ilyet? Csak a sajat peldam, en igy csinaltam, mas meg mashogy.
- ertem, szoval magyarorszagot csak szapulni lehet, itt minden szar. De en vagyok a fek, az igazsag es kolbaszt ettem, amirol ti csak almodoztok, es amugy is szivtok kulfoldon, nincs egy ertelmes kapcsolatotok, azert logtok magyar oldalakon, froccs froccs froccs.
- De hat ez egy kivandorloblog, ahol elmondtam az en tortenetemet, masnak masmilyen is lehet.
- Meg is itt logsz, nem a csodas uj hazad polgaraival beszelget, rajtuk csak eloskodsz
- baszodj meg!
- latom eltalaltam mindent, nem tudsz ervekkel valaszolni, igy csak a karomkodas maradt.

©________ 2016.02.03. 08:20:42

@pappito:

M0st k0molyan. Olyan ritkan jossz, es akkor is pont erre az ostobara pazarlod magad? :-(

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 08:42:40

@Praliné.: Ostoba? Tehát már nemcsak káromkodunk, hanem a nekünk nem tetsző véleményt megformáló ember minősítésénél tartunk? Na, csak sikerül egyre lejjebb süllyednetek. Erre aztán igazán büszke lehet ez a közösség.

©________ 2016.02.03. 08:49:23

@A nagy kékség:

Nem is ertjuk, hogy ereszkedtel le hozzank...

Ezt csinalod, miota idejottel.
Most csodalkozol, hogy visszanyal a fagyi.
Inkabb menjel dolgozni, mert nem lesz a 240 ora meg a 240 netto.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 09:10:40

Félreértések elkerülése végett,: szeparacios szorongás az az, amikor a 6-9 hónapos rajon, h ő és anya külön személyek, és nyugtalan és ordít ha anya eltunik fél percre. Plusz jön erre a fogzás miatti fájdalom és az h a mozgasfejlodes miatt nyugtalan (éjjel felalomban forog, terdelve rugozik, nem tudja abbahagyni, mert nem direkt csinálja, most huzalozodnak ezek az idegpalyak), és ettől is fáradt, nyűgös. Elojon a saját kis akarata és a frusztráció h nem tud odamenni, megkaparintani. Ezek teljesen normális dolgok , csak túl kell élni. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 09:23:31

Ráadásul még csak nem is dicsőíti senki feltétel nélkül a határatkelest :-( simán el szokta mondani a közösség 1-1 sztori kapcsán, hogy ez hülyeség, rossz terv, nem így kellett volna, ne menekülj, mik a terveid, miért nem tudod a nyelvet, de mi lesz a gyerekkel, de oda nem lehet beilleszkedni, nem elég jó a kepzettseged, előbb gyujts egy kis tartalékot, stb stb stb. Pont az a jó itt, hogy egészen reális majdnem mindenki és nincs lila köd meg rrózsaszín szemüveg. ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 09:42:48

@adg:
Hubazmeg. Telitalálat.
Tűpontos látlelet.

Ginix 2016.02.03. 10:34:52

@fhdgy: nekem erre azt mondták (igaz bkv, de sztem ua a szisztéma), h ők hiába szólnak a felettesüknek, az csak annyit érzékel, h 1-2 dolgozó pampog. elvileg azzal lehet többet elérni, ha minden panaszos a megfelelő felületen jelzi, h mivel volt gondja és ha egy probléma miatt sok-sok email érkezik, na, akkor van esély arra, h foglalkozzanak vele és változtassanak rajta.

blackhairlady 2016.02.03. 15:51:08

@adg: hanyan is vagytok ra?
Igen, keresgelek, de nem tudom milyet vegyek

adg 2016.02.03. 17:23:43

@ladyamerica: 6-an. Olyat nezzel, aminek a padloba hajthato az ulese. Nagyon praktikus.
Jo az elektromos ajto is, de ha kezzel csukod, akkor joval nehezebben jar mint a nem motoros. Mondjuk ez nem nagy tragedia, mert a vegen behuzza a motor, nem marad nyitva. A csomagtarto ajtaja szinten praktikus, ha motoros. Nem tudom, feletek aruljak-e dizellel, en nem vennek olyat. Csak benzinest. A dizel egy eleg kenyes olasz vacak, sok gond van vele, mig a benzines egy primitiv es eleg strapabiro amerikai motor.
Regebben azt mondta valaki, hogy a valtojuk nem eleg eros a 3.8 leteres motorhoz, szerinte jobb a 3.3-as ezert, tartosabb.
Nekem volt mar mindketto, nem tapasztaltam a valtoval semmi gondot. Lehet, hogy a regebbiekre ez igaz volt, nem tudom.

Hat ennyi, amugy nagyjabol eleg hasonloak. Ha kicsi gyerek is szoba johet utaskent, akkor erdemes olyat venni talan, amiben van dvd. A mienknek csak a hirdeteseben volt. :)
Mar a harmadikat hajtjuk, nem vennek mast csaladi kocsinak.

blackhairlady 2016.02.03. 17:37:18

@adg: a gyerekek szeretik? Meg kisebbek, ugye?

2016.02.03. 20:27:50

@geegee: Az osztás oda-vissza alapon megy. Láthatólag mindenki nagyon élvezi. :)))

blackhairlady 2016.02.03. 23:01:39

@adg: koszi. Majd meglatjuk mit hoz a jovo ;)

blackhairlady 2016.02.03. 23:14:51

@adg: nem talalom a linkedet amit nemreg tettel be a kirandulasotokrol. A lanyomnak akartam megmutatni, kivancsi volt honnan is erkezett a kroki korom :) betenned megegyszer?

blackhairlady 2016.02.04. 16:06:21

@adg: Koszi! Megmutattam, nagyon tetszett mindenkinek! :) Akik ott hattal ulnek az egyik kpen azok csaladtagok vagy csak eppen ott ucsorgo idegenek?

adg 2016.02.04. 17:41:45

@ladyamerica: nem csalad. Biodiszlet. Csaladi kepeket nem rakok fel nyilvanos helyre, viszont szeretem ha van valaki a kepeken. Elettelibbe teszi kicsit.

adg 2016.02.04. 22:45:58

@geegee: nem, o jogszeru. Felhagyott ingatlanokat ujrahasznosit a haverjaival, igy megovja oket az engeszettol.
Aztan ha megjelenik az ingatlan jog szerinti uj tulaja, mint en, akkor ok atadjak az onkent es dalolas nelkul. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása