oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 24. 06:41,  Miért ne sértsd meg a helyieket? 326 komment

2016. január 24. 06:41 Határátkelő

Miért ne sértsd meg a helyieket?

A helyiek szokásainak (legyen az étkezés, öltözködés) elfogadása mindig a beilleszkedés egyik kulcskérdése, ezért választottam a mai egyik posztot a heti ajánlóba. A másikban egy olyan levest mutatunk be, ami szerintem kicsit túlmutat önmagán (kicsit ugyan talányos a megfogalmazás, de majd kiderül, mire gondolok), végül pedig megnézzük, hogyan terelik a fogyasztás felé már egészen kicsit kortól az amerikai gyerekeket.

hawaii_foto_baksajanek_blogspot_hu.JPG

Kezdjük tehát Hawaii-on, egészen pontosan a környező szigetvilágon, ahol a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések blog írásában egy távolról (egyébként jó szándékkal) érkezett doktornő tanulta meg (alighanem egy életre) miért érdemes elfogadónak lenni a helyiekkel.

„Adott egy nem régen felvett CDC’s doktor, aki epi témában épp a szigeteket járja. Nagyon jó egyetemre járt, pénzes családból, tele segítő szándékkal, de nem sok helyismerettel. (...)

A hölgy nem eszik semmit, amit olajban sütöttek, nem bio-eko-öko és természetbarát. Húst eszik hálistennek, de glutént nem, és a tejfehérjét sem szereti, mert kiveri az arcát.

Iiiittt már éreztem, hogy azért lesznek nehézségek, de azért jól végezve a dolgomat felkészítettem, hogy kivel kell mindenképpen találkoznia, kötelező ajándékok, a tradicionális vezetőknek milyen ajándékot vihet és mit nem ilyesmi.

Szóval.

Egy hónap múlva újra találkoztunk, amikor is visszatért a sziget körtúráról. HORROR sztorikat mesélt. Például hogy nem volt elektromosság, meg internet is alig és jesszusúristen az emberek PAPÍRRA írnak, meg kockás füzetekben vezetik az információkat. De tényleg, mire számított egy csendes óceáni szigeten ahol kb. 5000-en laknak?

A hölgy teljesen kiakadt, mert műanyag ládákban szolgálták fel a kaját, szinte minden olajban volt sütve és az emberek kézzel ettek. EZEK AZ ŐSEMBEREK megeszik a teknősöket.

Megkérdezték a hölgyet, hogy mit akarna még látni, ő pedig mondta, hogy hát tanulságos lenne, ha láthatná a legelmaradottabb szigetet.

Teljesítve a kívánságot, a hölgyet elszállították a kiszemelt szigetre és miután a hajó elment, a helyi vezető közölte, hogy akkor most egy hétig itt lesznek, amíg újra nem jön a hajó. Feltéve, hogy jó lesz az idő / hullámok...

Ja, és egyébként ezen a szigeten a szokás az, hogy a nőknek mind félmeztelenül kell járulniuk a főnök elé a tisztelet jelenként. Ha nem akarja vérig sérteni a főnököt és esetleg felvállalni az atrocitást, be kéne tartani a szabályokat…”

Hogy mit reagált erre a hölgy és mi lett a sztori slusszpoénja, azt elolvashatjátok az eredeti posztban.

A multikulti leves

Jobb híján neveztem el én multikulti levesnek azt, amit a Bécsből jelentjük blog szerzője főzött a családjának egy bécsi vasárnap, de ha jól belegondolunk, tényleg az. Egyben arra is rávilágít, milyen sok nemzetiség él egymás mellett az osztrák fővárosban.

bableves_foto_becsboljelentjuk_blogspot_co_at.jpg

„Tudom, hogy mostanában nem annyira menő a multikultit szeretni, de van abban valami szép, amikor az arab ügynökön keresztül, az osztrák- magyar, kipát viselő zsidó bérbeadótól kivett bécsi albérletünkben, a szerb és osztrák szomszédok között, a Magyarországról hozott füstölt húsból és a bécsi bolgár boltban vett Szerbiából származó tarkababból magyaros levest főzök, majd a török boltban vett szezámmagos kenyérrel tálalom.

Először nem tudtam eldönteni, hogy másodiknak palacsintát vagy császármorzsát készítsek. Végül császármorzsa lett. :)

Tegnap a Lidl bevásárlásnál elfelejtettem leveszöldséget venni és piac fele sem mentünk szombaton, a babot viszont este beáztattam. Mondom reggel, te jó ég vasárnap van, bolt nem lesz nyitva, és ennek kivételesen nem a Semjén az oka. Mi lesz a babbal? (...)

Aztán észbe kapok, mintha olvastam volna valahol, hogy vasárnap a török boltok nyitva vannak, no tuti lesz itt ilyen is, ez a Favoriten. És igen, találtunk. Nyitva. (...)

Nem bírtuk ki, a zöldségen kívül vettünk pár dolgot, például gránátalmás török édességet is. Jó. A kenyér pedig szép és őrült finom, végre, ugyanis az osztrák kenyerek közül nekem eddig egyedül a Hoffer magos barna kenyere jött be, a császárzsemlét meg már unom.”

A teljes posztot itt találhatjátok, olvassátok el!

Így nevelik fogyasztásra az amerikai gyerekeket

Végül, de nem utolsósorban látogassunk el az Egyesült Államokba az Amerika blog segítségével, és nézzük meg, hogyan is zajlik a gyerekek iskolai étkeztetése. Tanulságos lesz…

busz_foto_amerika_blog_hu.jpg

„Először is még mindig kiakaszt az étkezési rendszer. Pontosabban az 5 éves kortól kezdődőd agymosás, amely többek közt az állandó fogyasztásra sarkallja a gyereket.

Minden gyermek rendelkezik egy kreditkártyával. Igen, kedves hölgyeim s uraim, jól olvassátok. (Egy számot kapnak a kölkök, ami teljesen kreditkártyaként működik, egészen pontosan -$15-ig lemehet a gyerek... annyi, hogy nincs kamat, de igaz, azonnal vissza kell fizetni.)

Itt óvodás korú gyereknek kreditkártyát adnak, amivel megvásárolhatja az ebédet a menzán. Az ebéd milyenségére / minőségére nem térek ki, hiszen az szerintem minden országban hagy kívánnivalót maga után.

Ami számomra aggasztó és megdöbbentő, hogy 5 éves gyerekek elé kiszórják a jégkrémet / csokit / sütit, miegymást... de ne rohanjak így előre! Tehát egy ebéd menü $2,70-be kerül és lehet választani 3 ital, 2 főétel, 2 zöldségköret, valamint 2 gyümölcs közül. Ezzel a részével semmi bajom, SŐT!

Amivel súlyos problémáim vannak, az az imént említett teljesen felesleges édességek kínálata... ami mellesleg nyilván nincs is benne az ebédmenü árában. Tehát egyértelmű BIZNISZ, ráadásul a kisgyerek egészsége kárára... már megint! Elég konkrétan sugallva a FOGYASSZ BAROM, FOGYASSZ! szlogent.

És nyilván, amikor a gyereked azzal jön haza a suliból tizenötödszörre, hogy „Anya, száz és száz osztálytársam suliban vette az ebédet, és Anya annyira jó illata volt! És tudom, valami számot mondanak be a néninek, és nekem nincs olyanom, ugye???”, akkor nyilván nincs szíved minden nap a megaegészséges házi főztödet „rátukmálni” és persze, hogy megesik rajta a szíved.

Így történt velünk is, heti egy bűnözést engedélyezünk. :) De minden alkalommal megkérdezi (mi még mázlisták vagyunk, hogy megkérdezi), hogy jégkrémet is vehet-e?? Olykor-olykor azt is engedélyezem. De ha nem engedném, és tojna a fejemre a gyerek, komoly gondban lennék.

Ami még nem tetszik, az a tanárok hozzáállása, valamint a pedagógia eszközeik hiányossága! Amerikáról beszélünk ugye, tehát rettegünk a pertől. Ily módon kézzel-lábbal védik magukat.

Nem tudnak / mernek fegyelmezni, helyette idióta üzeneteket küldözgetnek, amolyan tényleírás formában. Mikor először kaptam az „Aron makes noises” és társait, fingom nem volt, hogy pontosan mi is a teendőm azon túl, hogy elképedtem, hogy egy 5 éves kisfiú hangokat ad ki...??????? Naneeeee!!

Aztán néhány email-váltás után rájöttünk, hogy semmi teendő nincs A tanár fél, hogy bepereli a szülő, tehát ő nem fegyelmez, nem szól rá (és úgy tűnik, a mi jelenlegi ofőnk nem is igen képes lekötni a kölköket), viszont küldi a helyzetjelentéseket, amiket mi láttamozunk, aztán ennyi. :)”

A teljes posztot is érdemes ebben az esetben is elolvasni, itt éritek el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr418305376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.24. 20:41:56

@Pernilla: pedig egyébként elő van írva, hogy ha egy gyerek bizonyítottan cukorbeteg, laktózérzékeny, stb stb stb, akkor külön főznek neki és mást kap (mivel nem az iskolákban főznek már, sőt asszem az óvodákban sem, hanem nagyobb konyhákról hozatják, azért nem egy-egy gyerekre főznek). azt nem tudom, hogy a gyakorlatban milyen ennek a minősége. óvodában ráadásul tiltva van, ántsz előírások miatt, hogy a szülők vigyenek be kaját. volt olyan szülő, akinek nagyon erősen glutén érzékeny volt a gyereke, és nem kapott megfelelő ellátást, talán mert kisváros, nemtudom, és komoly harc volt azér,t hogy bevihesse a saját gyerekének azt, amit otthon ő főzött. sütit, tortát is csak akkor szabad már bevinni, ha bolti, házi készítésűt járványügyi okokból nem. iskolában azt hiszem már nem rugóznak ezen. (bocs, nem vagyok teljesne biztos mindenben, de most nem nézek utána.)

Mrs. Clayton 2016.01.24. 20:42:02

@Dragonlady (Bp, Hun): ertem en, de a vege csak szaz dollar lett, mondjuk ha ott az apropenz akkor az mas, de tartok tole h nem az
Mint mondtam egyszer egy kifli meg tej, vagy zacsko cukorka, par szaz max ezer forintig oke, mondjuk angliaban 5-10 fontot mondanek amit ra lehet hagyni egy akkora gyerekre, de nem 100 dollar barmilyen orszag valutaja is legyen az

Pernilla 2016.01.24. 20:43:25

@Dragonlady (Bp, Hun): én annak idején is mindig éhesen mentem haza a menzáról, nem tudom elképzelni, hogy ronthatott még ezen egy "egészséges étel reform".
Az ötletet én egyáltalán nem tartom rossznak, gondolom a kivitelezéssel lehettek problémák :-D

Pernilla 2016.01.24. 20:47:08

@Dragonlady (Bp, Hun): gondolom iskolában nem rugóznak ilyesmin, ott úgyis csak az eszik menzán, aki befizet rá. Meg azt se ellenőrzik, hogy a gyerekek mit hoznak be egymásnak.
Hogy ezt az óvodákban hogy oldják meg a gyakorlatban, arra kíváncsi lennék. Amit írtál a gluténérzékeny gyerekről, gondolom nem egyedi eset :/

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.24. 20:48:48

@Mrs. Clayton: de hát minden gyerek elköltött ennyit, csak volt, aki kifizette minden nap, volt, aki meg nem.... mert nem volt neki pénze. így alakult, le lett rendezve (egyébként nem volt bullying és hasonló, inkább az, hogy hát az ekkora gyerekek még szétszórják a pénzt, ha van a zsebükben). a szülők nagy részének nem volt ezzel baja, hogy havonta 1x foglalkozzon a gyerek büfé számlájával, akit meg átvert a gyereke, na az lerendezte vele otthon. igen, szerintem se lenne szabad így, de hát nem az én dolgom, csak arról a szintről, hogy a sugar high ocsmány dolog és szerintem nem szabadna csoki egy iskolai büfében... csak a tanároknak :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.24. 20:49:17

@geegee: A 70-es 80-as évek ifjúsági divatjában az olasz utánzatú öltözködést hívták így.

nyuszigonosz 2016.01.24. 20:51:55

Én is csak a tévéhírekböl tájékozódok, ma az volt arrafelé, hogy aki privát autózott, azt letartóztatták - mondta félóránként a rádió itt.
Meg talán áram és net sincs most arrafelé, ott mindenhol fenti vezetékek vannak, és ha eldölnek a villanyoszlopok, na akkor addig volt áram. :-(
Szóval talán ezért nincsenek privát képek a hókáoszról egyelöre.

Shanarey 2016.01.24. 20:53:43

@geegee:

Ez azért nem volt olyan kemény dolog.

Aki normálisan öltözködött, normálisan viselkedett, azokat nem piszkálták a rendőrök. Nem volt ez annyira veszélyes, de az is tény hogy abban az időben ha a rendőr megjelent, a többség rögtön tudta hogyan kell viselkedni, aki meg nem az jobb esetben néhány pofonnal megúszta. Rosszabb esetben bevitték és az több volt mint néhány pofon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.24. 20:53:45

@Pernilla:
áttértek teljes kiőrlésű kenyérre pl, ilyesit sokan soha nem láttak. mindenféle zöldséges krém, buláta, saláták. ja és drasztikus sómentesítés. ahol csináltak olyan programot, hogy legyen átmenet, behívták a szülőket, hogy kóstoljanak, elmondták nekik, hogy miért jó, stb stb stb, és nem azonnal a gyereek számára felismerhetetlen dolgokat tálaltak csak fel szó nélkül, ott állítólag sokkal sikeresebb volt a dolog (pár nyugati határszéli városban úgy tudom megszervezték ezt rendesen, hogy tájékozódjanak a szülők stb). különösen sérelmezték egyébként az egészet a halmozottan hátrányos helyzetű, éhező gyerekekkel foglalkozó szakemberek, mert a megszokott jó laktató paprikáskrumpli meg krumplis tészta után, ami mellesleg a gyerekek egytlen biztos pontja volt (otthon nem láttak meleg ételt) nem tudták elfogadtatni ezeket a totál új "vackokat" és innen kezdve még éhesebbek voltak pont azok, akik a legsebezhetőbbek. (van pár igen tanulságos blog mélyszegénység stb témában olyanoktól, akik velük foglalkoznak, pl nyomorszele)

Shanarey 2016.01.24. 20:56:12

@diggerdriver:

Azért nem mindenkinél volt ez csak divat, voltak akik ebbe jobban belemerültek

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.24. 20:56:49

és most elhúzok innen gyorsan, mert nem ezzel kellene foglalkoznom of course, de mindig jobb szövegelni, mint dolgozni :-(

Pernilla 2016.01.24. 20:57:56

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, őszintén szólva ebbe nem gondoltam bele, hogy az éhező gyerekeknek mit jelent egy ilyen váltás.
De én a budai gimnáziumban nagyon örültem volna efféle menzakosztnak, shame on me :)

DieNanny CH 2016.01.24. 20:59:46

@geegee:

Nem gyűjtötték be, hanem be kellett mutatnia az üdülőbeutalóját. Vagy, ha magánháznál nyaralt, a bejelentőjét.
Gondolom.

kardio1 2016.01.24. 21:02:16

@macamuca [IHUN]: természetesen. De egy a CDC által Hawaiira küldött doktornő esetén nem ez a verzió játszik. Bár ki tudja, mire jutott végül a törzsfőnökkel...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.24. 21:10:43

@Pernilla: ezért is hülyeség az egész one size fits all hozzáállás az egész oktatásban.... mert ez nyilván nemcsak a menzára áll, hogy másra van szüksége a hejőpusztai mezítlábas éhező gyereknek, akinél kikapcsolták otthon azáramot és veri az apja, meg a budai felső középosztálynak, aki hawaiin volt nyaralni és most kapott új ipadet :-(

DieNanny CH 2016.01.24. 21:11:27

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én a '90-es években voltam óvónéni, és az ovinknak nagyon haladó szellemű élelmezésügyise volt, nálunk is gyakran volt magos, korpás, ilyesmi dolgok.
Egy ovisunk kisiskolás testvére kérdezte, mikor olvasta az étlapot, hogy mi az a korpás zsemle. Csodálkoztam, hogy nem ismeri. De mikor elmagyaráztam, megértette.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.24. 21:25:56

@Shanarey:
Jó, persze minden korszak kitermelte a maga lázadóit. A 60-as években voltak a galerik. Például a Nagy Fa galeri. Aztán jöttek a csövesek. Ezt a hullámot lovagolta meg a Piramis, a P. Mobil a Beatrice majd az EDDA.

SzZoole 2016.01.24. 21:32:42

@ladyamerica: @diggerdriver:
En ebben nottem fel,digok Es csovesek kozt.Volt egy kazettas radionk,egesz nap a Piramis ,Vikidal,Edda stb. szolt az agyonhallgatott polimer kazettakbol.
A batyam 63-as,digo volt,meg digo csizmaja is volt,ami hasonlit a mai cowboy csizmara.11 ev kor kulombseg van koztunk,de amikor lehetett Es tudtam mindig koztuk csungtem.A velem egykoruakkal nem is nagyon volt kapcsolatom.
Abban az idoben a csovesek es a digok osszefogva Nyíregyháza osszes szorakozohelyerol ki tiltottak a romakat,hatalmas tomegverekedesek aran.
A batyam hatalmas nagy romavero volt.A romak ugy feltek tole,mint a tuztol.
Volt hogy nekem is volt konfliktusom veluk,de amint meg tudtak ,hogy kinek az occse vagyok,bekenhagytak.Aztan kesobb tulnottem a batyam,tobbre vittem az ejszakai eletben.
Na mindegy.
Ezt dal vegig kiserte a gyerekkorom.Biztos emlekeztek ra Ti is.

youtu.be/6SW9XjYsytc

SzZoole 2016.01.24. 22:03:27

@diggerdriver: ez sem rossz,de nekem tinedzserdal jobban bejon

Muscari 2016.01.24. 22:17:10

@Mirjam2: otthon sajnos igen. Mindenhol.

Szlotákia 2016.01.24. 22:53:06

@Herr Géza: Nyugtass meg, hogy hallottál már műholdas netről! De jellemzően a Hawaiian Telcom kínál arrafelé elég olcsón netet, akár 1Gbps sebességig. Mondjuk 100Mbps náluk $40, ami az ottani viszonylatban nem olyan eget rengetően drága.

www.bbc.com/news/magazine-24528383

Herr Géza 2016.01.24. 23:02:07

@geegee: Nézd, nekem az íze se jön be, nade hát ízlések és pofonok...
Árban: itt a normál tej 0,60-1,00 € között indul , a mandulatej 3-5 €/l.
De találtam ilyet is:
www.amazon.de/Blue-Diamond-Original-Mandelmilch-unges%C3%BC%C3%9Ft/dp/B005JT24U6/ref=sr_1_16?ie=UTF8&qid=1453671243&sr=8-16&keywords=mandelmilch

Valaki el tudja mesélni nekem, hogy mi kerül ezen 220.- euróba ??? (per liter, természetesen...????)
A Zara-Háda példát meg akkor külön neked fordítva: menő butik vs. kínai piac :))))))) Így megvan?

Herr Géza 2016.01.24. 23:07:21

@Herr Géza: Bocs: 220 € / 1,89 l. Micsoda különbség... :D

Herr Géza 2016.01.24. 23:13:02

@Szlotákia: Bocs, de a posztban a Hawaii környéki icipicit elmaradottabb szigetvilágról volt szó, ahol gyaníthatóan a havi 40$ nem kevés pénz internetért. Keresd meg a szigetek GDP-jét, meg a medián jövedelmet, ehhez úgyis nagyon értesz.... :))))

Pernilla 2016.01.24. 23:41:13

@Herr Géza: szerintem itt valami orbitális szállítási költséget nyomnak rá, itt a 12 doboz kerül 23 dollárba:
www.amazon.com/Blue-Diamond-Unsweetened-Original-32-Ounce/dp/B002H0627G
némi különbség :-D

(csendben azért elárulom, hogy én is szoktam mandulatejet venni kizárólag polgárpukkasztásból, de mondjuk kb. egy hét alatt fogy el egy doboz, és "csak" 3 eurót adok ki érte :))

blackhairlady 2016.01.24. 23:55:57

@Zoole[uk]: En minden akkori kicsit kemenyebb zenet kivulrol fujtam, koncerteket ki nem hagytam volna. Amugy pont annyira bekes voltam akkor is mint most, senkit nem bantottam volna, pedig a 30 kilomtol biztos rettegtek a tarsasagomban :D

blackhairlady 2016.01.24. 23:57:53

@Zoole[uk]: Nekm meg az EDDA Hutlen cimu szama jutott eszembe a napokban, bar az csak orszagon beluli koltozesrol szol, de teljesen jo himnusza lehetne sok mostani hataratkelonek.

blackhairlady 2016.01.24. 23:59:35

@Herr Géza: A HADA az hasznalruha. Allitolag angol hasznaltruhakat arul.

SzZoole 2016.01.24. 23:59:40

@ladyamerica: te is ilyen madár alkatú vagy?:))

SzZoole 2016.01.25. 00:01:01

@ladyamerica: nekem az Edda-tol az utolsó erintes szám tetszik nagyon,sok lánynak küldtem anno:)))

blackhairlady 2016.01.25. 00:02:40

@Herr Géza: Szerintem itt elirtak egy pontot es 2.20 akart lenni. A nagylanyom is ilyet tesz a kavejaba es ezzel eszi a gabonapelyhet mert laktoz erzekeny, kb 2.50$ egy dobozzal ami ha jol tudom majdnem 1 liter.

blackhairlady 2016.01.25. 00:04:32

@Zoole[uk]: Nekem meg mindegyik szama az elso es masodik lemezukrol.

FutureFry 2016.01.25. 00:40:03

@abrakadabra2: A Fluff “csak” kicsit kevesebb mint 50%-ban cukor (súlyra).
Egyébként a Nutellában térfogatra mérve kb. ötször annyi kalória van mint a “plain” Marshmallow Fluff-ban. Súlyra mérve “csak” kicsit több mint másfélszeres a szorzó. Cukorból a Nutellában térfogatra kb 3-szor annyi van mint a Fluff-ban, de súlyban mérve már tényleg a Fluff “nyer”: így mérve a cukortartalma kb. 4 és félszerese a Nutelláénak.

FutureFry 2016.01.25. 00:44:07

@Dragonlady (Bp, Hun):
"... nagy üzleti érzékkel rendelkező ..."

@P.Elliot:
"... aki a maga iskolajaban taskabol arulta dupla aron a csokit meg a cukorkat ..."

Thomas Peterffy (aka Péterffy Tamás, amerikai milliárdos aki tőzsdézésből gazdagodott meg) mielőtt (akkori szóhasználattal élve) disszidált volna, a saját iskolájában a barátja által Ausztriából hozott rágót apróbb darabokban, jó haszonért árulta.

FutureFry 2016.01.25. 00:47:35

@macamuca [IHUN]: @Dragonlady (Bp, Hun):
Én hallottam már az “epi”-t az “EpiPen” rövidítésének is (ami egy epinefrint beadó egyszerhasználatos (ön)injekciós készülék). Pl. ha valaki veszélyesen allergiás valamire (mogyoró, méhcsípés, stb.) akkor jó ha kéznél van egy. Pláne egy eldugott kis trópusi szigeten.

FutureFry 2016.01.25. 00:48:29

@Praliné.:
Valószínűleg az “Ig Nobel” díjra gondolsz.
en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_Prize

adg 2016.01.25. 00:52:25

@Dragonlady (Bp, Hun): a mi lanyunk le volt tiltva minden tejszarmazekrol kb egy evig. Azon a civilizalatlan magyarorszagon is csont nelkul megoldottak a suliban. Es nem csak o volt ilyen, mas gyerekeknek is voltak ilyen, vagy mas nyavajai, es megoldottak. Nem egy elit budai iskola.
Nyilvan ez gond lett volna a 70-80-as evekben, de ma mar nem. Legfeljebb egesz kis eldugott helyeken.
De vannak akik ugy alakitanak ki sziklaszilard velemenyt, hogy semmilyen tapasztalatuk vagy naprakesz vagy 30 evnel ujabb infojuk nincs, csak el tudjak kepzelni 8000 km-rol, stb. Van ilyen, mindegy. Nem lovalom bele magam, ne is olvasd el inkabb. :))

FutureFry 2016.01.25. 00:52:26

@Praliné.:
Minden nap más (személyre szabott) algoritmussal kell kiszámolni az aznapra (egyszer) érvényes számot? De - kicsit komolyabban - ha tényleg ilyen számbemondásos rendszer van, akkor valószínű, hogy hamar kiderül ha valaki a másét használja. A becsületkasszás büfémegoldás is működik (sőt olyat Magyarországon is láttam), és - amint azt már itt kitárgyaltuk - az USA-ban a hitelkártyánál se szokás a PIN kóddal “bajlódni”, sőt gyakran még az aláírással sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.25. 01:07:29

@adg: :-))))) ne bosszantsd fel magad.
törvényi előírás, nyilván megoldják, muszáj nekik, vagy csap az ember patáliát.

@FutureFry:
paypass van itthon is, ez ugyanaz? asszem van rajta limit, hogy mennyit szabad pin és aláírás nélkül vásárolni csakúgy érintéssel. családban is van és azonnal küldi az értesítő sms-t a tranzakcióról.

egyébént láttam már thai iskolában is olyat, hogy a student card-ra volt feltéve az is, hogy evett-e már ebédet (ne álljon kétszer sorba ugyanaznap) (ott is be van fizetve előre egy hónapra vagy fél évre nem tudom már) (alapból volt nálunk is mindenkinek kártyája, amivel becsippantott reggel, nyakukban lógott egyébként is, aki nem csipogott, az ment az e-naplóba azonnal, hogy késés vagy hiányzás, fejlettebb verzióban megy a szülőnek azonnal sms vagy email, hogy hol van a gyereke?)

FutureFry 2016.01.25. 01:34:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem paypass / érintős kártya, sima mágnescsíkos ("lehúzós"), esetleg manapság már chipes. Bizonyos összegig (mostanság kb. $40-$50-ig, de boltja válogatja) nem kell aláírni (PIN meg nem is jár a credit-kártyához vásárláshoz). Igaz az aláírás sem ér sokat, mert egyrészt ugyebár rajta van (lehet) a kártyán, másrészt nem nézik (az önkiszolgáló pénztárnál meg pláne). Azért érdekes, hogy néhol ritkán előfordul, hogy kis összegnél is kérnek egy fényképes igazolványt (pl. jogsi) és összevetik a nevet a kártyán találhatóval. Gondolom ott ahol gyakrabban van ilyesmi visszaélés.

blackhairlady 2016.01.25. 02:01:57

@FutureFry: Az alairas szerintem akkor valik fontossa, ha valami visszaelest eszlel a kartyatulajdonos, es akkor meg lehet nezni, hogy az o alairasa-e vagy sem. Marmint nem a nev hanem a hasonlosaga az alairasnak.
Elelmiszer uzletben meg sosem kertek melle a fenykepes igazolvany, viszont ruha es cipoboltban nagyon sokszor.

blackhairlady 2016.01.25. 02:03:40

Egyebkent en dolgoztam itt az usaban cafeteriaban, majd egyszer leirom hogy mennek a dolgok mifelenk.

Herr Géza 2016.01.25. 02:09:36

@ladyamerica: Látom már én is, hogy hiba van mindkettőnél a rendszerben. Az a furcsa, hogy nyilván valami nagyobb csomagolási egységről van szó, de ez sehol nem látszik..Rátesz egy lapáttal, hogy egy kuncsaft még meg is írja, hogy szuper a termék, de kár, hogy ilyen drága, hiszen ugyanezt egy másik gyártónál "már" öt euróért megkapja....

blackhairlady 2016.01.25. 02:33:18

@Herr Géza: A felso kepen amit belinkeltel, majdnem 2 l, es ha az aranal a tizedes vesszot egyel arrebb viszed, akkor pont megfelelo, 7 valamennyi, tehat literje 3. valamennyi.
Ezekszerint nalunk sokkal olcsobb, mivel a dollar is kevesebb es maga az abszolut ertek is, 2.20$ szerintem egy teljesen elfogadhato ar erte.

FutureFry 2016.01.25. 02:36:51

@ladyamerica: Aláírás: HA rajta van a kártyán akkor a tolvaj is gyakorolhatja. Egyébként meg ezeken a gyakran elég rossz felbontású/minőségű érintőképernyőkön a saját aláírásom nem szokott hasonlítani önmagára. Vagy van, hogy, az ujjamat kell használnom (iPad terminál), az sem segít sokat...

P.Elliot 2016.01.25. 02:45:06

@FutureFry: Mar kiskorban latszik hogy ki az elelmes kolyok, hehehe....

blackhairlady 2016.01.25. 03:24:50

@FutureFry: Azert szerintem vannak olyanbetukapcsolasok, jellegzetessegek amit fellehet ismerni es nem lehet annyira hamisitani ha perre kerulne a dolog. Az en nagy kezdobetuimet senki nem tudja ugy leirni mint en, az tuti:))

2016.01.25. 05:12:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez vicces ahogy tegnap elkerultuk itt egymast, latom tartottad a frontot a forumon a tavolletemben :). Elhiszem hogy az elso blognak az lett volna az ertelmezese amit te mondasz, csak az itt kiragadott reszlet nem volt szerintem tul szerencses, meg a mellmutogatos szexista vonulat sem igazan lopta be magat a szivembe. Mindenesetre ha mindenkeppen olyan helyre kene mennem ahol a kepen dobozokban lathato dolgok 'elelmiszernek' minosulnek, egesz biztos hogy egy tonna hideg elelmet vinnek magammal.

2016.01.25. 05:20:19

@Herr Géza: Egyreszt normal boltokban max. 3-4 euro a mandulatej, masreszt ha ez valakinek tul draga, akkor lehet szojatejet hasznalni, amit sok helyen mar ugyanannyiert arulnak mint a normal tejet (kb. 1 euro / liter). Sokkal rosszabbat is el tudok kepzelni mint hogy mandulatejet iszik a tinedzser; pl. ihatna kolat vagy alkoholt mertektelenul, sokkal nagyobb problema. Kulonleges borokra persze sokan nem sajnalnak 4 euroert sokkal tobbet... Nezopont kerdese hogy mi draga es mi pazarlas.

2016.01.25. 05:27:56

@adg: Tobben, akiknek nalam allitolag naprakeszebb infojuk van, irjak itt hogy csak egyfele kaja van Mo.on a menzan. De biztosan megint bennem van a hiba. Egyebkent kicsit se erdekel hogy mennyifele etel van ott, mivel szerencsere sem en, sem egyetlen hozzatartozom nem fog soha iskolai menzan etkezni Mo.on :)

adg 2016.01.25. 05:46:48

@Mirjam2: En sem irtam, hogy tobbfele kaja van.
Sot, nagyon jo lenne, ha sokfele lenne, es valaszthatnanak, ebben nincs vita. Annyit irtam, hogy ha valakinek valami etkezesi zavara van, mint gluten vagy laktoz vagy akarmi erzekenyseg, akkor azt tudjak kezelni a suliban. Ugyanis nem ott foznek, hanem nagy konyhakrol viszik, ahol ez megoldhato. Az erzekeny gyerek pedig nevreszoloan meg fogja kapni a neki valo kajat.

Ha valakinek nem kifejezetten egeszsegugyi problemaja van, hanem pl vegetarianus, halal, kosher vagy nem szereti a seafoodot, akkor o megszivta, ez teny. Mondjuk az utobbi meg eleg jol elvan a menzan, nem sok veszely fenyegeti.

Szlotákia 2016.01.25. 07:20:29

@Herr Géza: Bocs, de Hawaii 137 szigetből áll, és mindegyik az Amerikai Egyesült Államok része. Ha Borsodbótán meg tudják fizetni a netet, ami ott 100Mbps viszonylatban (hozzávetőlegesen) 19$, akkor USA-ban egy turista- és búvárparadicsomban azt hiszem, a 40$ elég baráti. De ha mégsem, akkor van arrafelé 14$-ért is internet. Ennyit a GDP-ről.
Köszönöm a bókot, nem vagyok ebben különösebben jó, csupán be tudok ütni pár karaktert a Google keresőjébe. Nagy tudomány, megértem, de mifelénk (Borsodbóta) ezt minden ovis tudja.

Muscari 2016.01.25. 07:39:38

@geegee: a laktóz az a tejcukor. Nem tudom, hogy hogy kerülhetne bele utólag és mi értelme lenne.
Én is láttam a minap egy cikket, hogy a torma jobb a rák ellen, mint a kemoterápia :-)

Muscari 2016.01.25. 07:49:22

@Dragonlady (Bp, Hun): jobbulást kívánunk, remélem nem túl komoly a dolog.

Muscari 2016.01.25. 08:37:46

@Szlotákia: nem hiszem, hogy mind a 137 sziget túristaközpont, van egy csomó természetvédelmi terület is.

2016.01.25. 09:13:42

@geegee: Mi van akkor, ha az "angol tudósok" kezdetű cikkek félreértésen alapulnak?
Nézzük a rendszert: ahhoz, hogy egy szemesztert lezárj, kapsz egy projektet, amit ki kell dolgozni és publikálni. Nem egyedül csinálod, hanem pár fős csoportban. Minden témának van egy felügyelő tanárja, akinek a nwve megjelenik a publikációban.
Ezt elolvassa a magyar újságíró és már meg is van a cikk. Az egy más kérdés, hogy ez nem több, mint egy iskolai dolgozat az elégségesért....viszont ott a tanár neve és fokozata, lehet akár prof. is.

2016.01.25. 09:13:59

@geegee: Két dolog miatt kényszerülhetsz a tej kerülésére: a laktóz, ami tejcukor, jellemzően a déli népek képtelenek lebontani, mert gyermekkorban megszűnik a laktáz enzim termelése.
Értelmetlennek látom kivonni a laktózt, aztán mesterségesen pótolni....
A másik a tejfehérje. Leginkább a felszívódás nem megfelelő működése esetén okoz problémát, amikor bejut a tej fehérjéje lebontatlanul a szervezetbe, és az immunrendszer mint testidegen fehérjét megtámadja, gyulladást okozva. Gyakran a gluténérzékenység miatt kerül felszínre. Amolyan "hozadék".

Evain 2016.01.25. 09:43:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: stimt. Nálunk fehérje allergia van, kutya+macska allergiával tetézve (erősítik egymást, hogy jó legyen).

Én spec nem restelltem mandulatejet otthon gyártani, mert amit a boltban láttam, az mind brutál szar ízű volt. Otthon meg sikerült olyat gyártani, ami meglepően hasonlított a tej ízére.

Vannak dolgozk, amiknél ragaszkodom a frisshez, szimplán azért, mert a hőkezeléssel tartósított termékeknek megváltozik az íze. Lásd főtt répa vs friss répa.

Nincs jobb, mint a frissen facsart narancslé friss répa és céklalével. Brutál bordó színe van, de isteni az íze. Na ugyanebből a hőkezelt bolti változatnak broáf az íze.

2016.01.25. 10:16:01

@adg: Elhiszem, ezt nem is vitattam. Egyebkent en siman azt is elhinnem hogy svedasztalos rendszer van a magyar iskolai menzakon, mivel valoban nem ismerek szemelyesen senkit aki ott jar iskolaba jelenleg, nem vagyok kepben a temaval. Az biztos hogy egy vegan / vegetarianus opcio mindig jo otlet nagy kozossegekben, mivel sok kulonbozo vallasu es / vagy etelallergias ember szamara megoldas.

adg 2016.01.25. 10:32:19

@Mirjam2: valoban jo lenne, es en nagyon partolnam is. Vagy partoltam volna, most mar partolja, akit erint. Pillanatnyilag ott tartanak, hogy egeszseges kaja cimen sok iskolaban so nelkul foznek, meg ilyen marhasagokra futja a reformbol.
Az egyetem talalkoztam eloszor kozetkeztetesben rendes kajaval, pultos rendszerben. Azt ettel, amit akartal, volt ezer fajta kaja, aki ott nem talalta meg a megfelelot, az nem volt ehes.
Mondjuk kb annyiba kerult, mintha etterembe mentunk volna, igy inkabb foztunk magunknak az esetek tobbsegeben. Az is jo egeszseges es taplalo volt, szepen fejlodtunk az evek soran, en pl 70-rol 90 kg-ra fejlodtem 3 ev alatt. Azota sem fejlodtem ennyit.

2016.01.25. 10:59:48

@adg: Vegulis meg novesben voltal akkor :)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.25. 11:27:59

@diggerdriver:
Addig ez a poszt nem lesz hiteles, amig nem ettél a csulkombol...
Ugyhog meg várjál...
Vagy ...gyere....enni...
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.25. 11:52:22

@VF641(AT):
Micsodaaaa?
A legegészségesebb.
Az a ropogós kis szárnyikája…
A csontjat is meg szoktam enni.
Amúgy a bőrét szeretem a legjobban.

élhetetlen 2016.01.25. 13:30:03

@fhdgy: Jó vicc, de pl. az én a hat liter gombócos káposztámban (dunántúli vagyok, nincs becsomagolva a töltelék) van másfél kiló káposzta, fél kiló darált hús, fél marék rizs, és egy kanálnyi zsiradék, amin a hagymát megfuttatom. Az kb. tíz adag kaja. Nem igazán egészségtelenebb, mint egy szelet sült hús párolt zöldséggel. És minden „szerénysége” mellett finom, nem csak én szeretem, de az ismerőseim is. Nem okvetlenül kell belerakni az oldalast, a csülköt, meg akármit.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.25. 15:54:25

@Mirjam2:
..meg a mellmutogatos szexista vonulat sem igazan lopta be magat a szivembe..
Kerlek mond mar el, ird mar meg nekem légyszi , hogy ezt miképpen kellett volna megírni, hogy ne legyen szexista...
Tenyleg erdekel...
Köszönettel egy maradi VF...

2016.01.25. 16:14:05

@VF641(AT): Neked szimpatikus lenne egy tortenet amiben az lenne a legnagyobb poen hogy pl. sorozasnal mindenkinek meztelenul sorba kellett allni, es a pasik hogyan probaltak az intim reszeiket takargatni, meg mennyire megalazva ereztek magukat? Vannak olyan temak, amik csak egy bizonyos kozonseg szamara viccesek. Masok esetleg mas temat valasztanak ha vicces blogbejegyzest akarnak irni - en nem irnek arrol vicces stilusban hogy valaki megalazva erezte magat, mert szamomra nem tunik viccesnek ez a tema. A szexista elem ott jon be hogy sokak szamara attol valik viccesse hogy itt megalazott nokrol, es nem megalazott ferfiakrol volt szo.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.25. 16:42:41

@Mirjam2:értem...
Tehát nőről, nőkről irni...szexista...
Mast témát kell keresni...
Nem megalaztak...ott ez a szokás...
Legalabbis én igy értettem...
Valószínűleg Te szoktál leselkedni sorozásokon...mert ott tenyleg igy zajlott...
Nemnis ertem hogy éltem tul azt a 30 évvel ezelőtti ,,megaláztatást,,,
Es ...mi ffi ak...( ven faszok) szoktunk mesélni a megaláztatásainkrol, es jot röhögünk rajta...
Lásd katonasztorik...
Kar hogy rólatok Nőkről ezek szerint nem lehet sztorizni mert az sexista...
Ne nem baj...feldolgozom....
Lehet hogy mától nem is említem ezt a szot , hogy Nő...
Azt fogom használni, hogy oldalborda...
:)

2016.01.25. 16:49:46

@VF641(AT): Nem leselkedni szoktam sorozason, hanem vannak ferfi ismeroseim akik elmondtak hogy igy zajlott, es hogy sebezhetonek es megalazottnak ereztek magukat. Ezert en errol nem irnek vicces stilusban, mert szerintem nem vicces, meg akkor sem ha ott ez volt 'a szokas'. Szamomra nem vicces tema egy kiszolgaltatott helyzetben levo emberi leny, mindegy hogy ferfi vagy no.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.25. 18:08:22

@VF641(AT):
Az se rossz…
Szeretek beleharapni az oldalbordába.
Most ez szexista volt vagy nem?
:))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.25. 18:41:51

@Szlotákia: "Bocs, de Hawaii 137 szigetből áll, és mindegyik az Amerikai Egyesült Államok része. "

Lehet, hogy a foldrajzi tudasom hianyos, vagy nem ugyanrrol a szigetcsoportrol van szo, de hol ovlastad, hogy Hawaii 137 szigetbol all? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.25. 18:46:16

@Szlotákia: ah, most mar ertem, a lakatlan atollokat, es reef-eket is beszamitva valoban annyi...bar gondolom, ott nem igazan fontos, hogy legyen net - ugy latom, errol ment a beszelgetes:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.25. 18:48:11

@Muscari: igy van...en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_Islands :) gyakorlatilag 6 (7) szigetet tekintenek lakottnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.26. 00:16:12

@diggerdriver: Aham, kösz.Aszittem, általában az olaszokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.26. 00:20:22

@Herr Géza: Wohóóó, már a 3-5 ojró is durva, de a 200 az sokkoló.Szerintem ott keményen hülyének nézik a vevőt...

Zara-Háda: okés, így már kapirgálom...De melyik a "kínai" ?
:-)))
Télleg tök hülye vagyok ezekhez a dolgokhoz... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.26. 00:22:28

@Herr Géza: Otthon asszem olyan 500 forint körül lehet literje, ami talán másfélszeres szorzó lehet a simához(?).Idekint meg olyan +50% lehet a laktózmentes...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.26. 00:23:56

@Muscari: Nem tudom már télleg, ha megfeszülök se, de valahogy nekem ez jött le.Igaz, ez régen volt, vagy 15 éve, tán igaz se volt...
:D

M. Péter 2016.01.26. 01:50:04

@Herr Géza: Én 100000 fontos billentyűzetet is találtam:
www.amazon.co.uk/Mad-Catz-S-T-R-I-K-E-Mechanical-Keyboard/dp/B00MYDA6SW

Szerintem számítógép generálja az árakat, és itt valahogy félrement az algoritmus. Olyat is láttam már sokszor, hogy új állapotban simán elérhető könyv használt példányait az új könyv árának sokszorosáért árulták.

adg 2016.01.26. 03:13:12

@M. Péter: "Olyat is láttam már sokszor, hogy új állapotban simán elérhető könyv használt példányait az új könyv árának sokszorosáért árulták."

Nem tudom, van-e meg, de egy idoben lehetett a vateran ervenyben levo "egzotikus" valutakat kapni, gyujtoknek felkialtassal. Pl au vagy nz, sin dollart, amik hat azert talan nem annyira egzotikusak szerintem.
Es voltak ra licitek, joval nevertek felett ment el neha egy-egy.
Pedig siman lehet kapni a penzvaltoban, legfeljebb oda kell szolni elotte. (Nem tudom, legalis-e forgalomban levo penzt arulni amugy, ami a vilagon semmi plusz ertekkel nem bir, nem regi, nem ritkasag, semmi. )
Nem nagyon ertettem a jelenseget, mi mar akkor keszulodtunk ide, ha jo volt az arfolyam es volt pnzem, akkor idonkent vettem, csak ugy a penzvaltoban. Kesobb meg aud szamlam is lett magyar bankban.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.26. 10:23:19

@diggerdriver:
Ha az enyémbe akkor nem szexista vagy hanem...b..zi!!!
De ez ma mar elfogadott...
Irni is lehet rola...
:))))))))
Ma reggel ugyis azt mondta nekem a nejem...hogy szerelmes vagy a Diggerbe...
Basszus én is b..zi vagyok...???
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.26. 10:26:43

@VF641(AT):
Nem vagyok buzi de nincs is jobb egy izmos ferfiseggnél…
:))))))))))))))))))))

Te várjámá a Kövérmadárra emlékszel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.26. 10:28:22

@VF641(AT):
Remélem feldobtad a konyhaasztalra.
A márka kötelez…
:))))))))))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.26. 10:36:42

@diggerdriver:
Emlékszem...de akkor meg csak szolid, visszahúzódó, gátlásos, olvasó voltam csak...
:)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.26. 10:38:33

@diggerdriver:
Sajna a konyhasztal meg csak tervben van...
A csomagtartóval szemezgettünk...
Upssssz ez megint szexista...mert ilyen temaban a nőre meg gondolni sem szabad...nem hogy leirni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.26. 10:40:42

@VF641(AT):
Querkus írt a blogján egy posztot a svédekről.
Siman lebuzizta Kövermadarat merthogy ott elvárt hogy buzilegyen mindenki és amúgyis Zolika megírta hogy Madár buzi.
Utána írt egy bocsánatkérő posztot.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.26. 10:44:32

@diggerdriver:
Akkor most elvárás hogy irjak egy bocsánatkérő posztot...
Ertem...
:)
Quercus...olvastam...erdekesen erdekes felfogásban ir... Nagyobbrészt tetszett...
Majd megyek tanácsot kerni tole a bocsánatkérélo poszt kapcsán...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.26. 10:49:38

Sorozás...
Az megvolt hogy hajoljonle húzzaszét.
:))))))))))))

Herr Géza 2016.01.26. 11:16:00

@geegee: Te, matekból fel voltál mentve? Mert a "máfélszeres szorzó" meg a "+50%"-os ár mintha ugyanannyit jelentene... :)))
Mellesleg a "sima" laktózmentes tej és a mandulatej ára között van még némi ugrás.

©________ 2016.01.26. 13:51:08

@Herr Géza: megneztem nektek, itthon a teszkoban ezek "tejek" 600-800 ft kozott vannak per liter. Fyi.

M. Péter 2016.01.26. 15:46:07

@adg: A devizabűncselekmény kategória megszűnt, viszont ha valaki üzletszerűen ad és vesz valutát, akkor alighanem meg kellene felelnie a pénzváltói tevékenységre vonatkozó előírásoknak. Az biztos, hogy én nem vennék ismeretlentől valutát az interneten.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása