oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 13. 20:00,  Távozók és érkezők 6 komment

2016. január 13. 20:00 Határátkelő

Távozók és érkezők

Egy friss felmérés szerint a fiatalok kétharmada tervezi azt, hogy külföldön próbál meg boldogulni (amiben nyilván szerepelnek az egyetemi tanulmányok is). A határátkelés gondolatával foglalkozók aránya évek óta változatlan. A mai másik ajánlott cikkben pedig egy olyan témáról lesz szó, amiről talán kevesebbet beszélünk: a Magyarországon élő külföldieket vizsgálta a KSH.

Ajánló a Határátkelő közösségi-információs oldal legfrissebb cikkeiből.

fiatalok_tengerpart_foto_pixabay_com_eliens.jpg

Akik mennének…

Miközben a magyar lakosságon belül ugyanannyian foglalkoznak a határátkelés gondolatával, mint mondjuk két évvel ezelőtt, a tanulók 67 százaléka azt mondja, külföldön képzeli el a jövőjét.

Az elmúlt két évben nem sokat változott a magyar lakosság úgynevezett migrációs potenciálja, azaz nagyjából ugyanannyian foglalkoznak a külföldi munkavállalás gondolatával, mint korábban – derül ki a Tárki friss jelentéséből.

A tanulók 67 százaléka menne külföldre, míg a diplomával rendelkezők körében 21 százalék ez az arány. A saját anyagi helyzetüket pesszimistán látok 21 százaléka, a pénzügyi helyzetük javulására számítók 22 százaléka próbálna szerencsét külföldön.

A teljes cikket itt találjátok.

… és akik jöttek

Rengeteget beszélünk a kivándorlásról, de kevesebb szó esik azokról a külföldiekről, akik Magyarországon telepednek le. A Központi Statisztikai Hivatal kutatása most megmutatta, kik is ők.

A legfontosabb megállapítás talán az, hogy a bevándorlók között sokkal magasabb a munkaképes, fiatalabb korosztályhoz tartozók aránya, mint a magyarok között.

Fontos megjegyezni, hogy a KSH kutatása a Magyarországon több évre letelepedő, Európai Unión kívülről érkező bevándorlók adatait vizsgálta. E szerint erős túlsúlyban vannak a férfiak, a nők gazdasági aktivitása jócskán elmarad a férfiakétól, a 15-54 éves korosztályban pedig a magyar nőkétől is.

A Magyarországon élő külföldiek között két és félszer annyi a diplomás, mint a magyarok körében, közülük mégis minden ötödik alacsonyabb végzettséget igénylő munkakörben dolgozik.

A megkérdezettek 38 százaléka kevesebb, mint 5 éve van Magyarországon – negyedük csak 1-2 éve -, de magas a tartósan Magyarországon élők aránya is, 43 százalékuk több mint egy évtizede tartózkodik itt.

Összességében a harmadik országból érkezők 7,7 százaléka tud anyanyelvi szinten magyarul, 15 százalékuk azonban egyáltalán nem beszéli a nyelvet.

A teljes írást a Határátkelő oldalon találjátok.

(Fotó: pixabay.com/Eliens)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország hataratkelo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr168269310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demi78 2016.01.14. 15:57:37

Lenne egy kerdesem: Biztos en maradtam le valamirol, de a hataratkelo.blog.hu es a hataratkelo.com az ket kulon odal vagy egy fonok van? Mert a .com-on mindenfele hirek is talalhatok, amiket mostanaban probalok elkerulni:).

Határátkelő 2016.01.14. 16:21:39

@Demi78: A hataratkelo.com az egy inkább információs oldal, amin valóban a határátkeléshez kapcsolódó hírek, blogajánlók, írások szerepelnek, mindamellett folyamatosan kerülnek fel az itteni posztok is.

Közösséginek pedig azért közösségi, mert vannak különböző csoportok, fórumok, ahol országokra, témákra lebontva lehet beszélgetni.

A "főnök" egy, 2014 decemberében indult, jórészt közösségi finanszírozásban. :)

Demi78 2016.01.14. 16:30:00

@Határátkelő: Koszonom az infot. Jol ertem akkor, hogy az osszes blog.hu-s poszt es komment atkerul a .com-ra?

Határátkelő 2016.01.14. 16:32:09

@Demi78: A kommentek nem, de a posztok igen (a frissek egy nap csúszással), a régiek pedig folyamatosan kerülnek fel, naponta 1 (esetleg 2).

Napi 6-7 cikk kerül ki oda, ebből az egyik az itteni, egy nappal korábbi friss írás, egy régi poszt, a többi pedig hír, blogajánló, stb. Ha minden jól megy, akkor hamarosan még több saját, exkluzív tartalom lett ott is, legalábbis ez a terv már az idei évre.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.17. 14:44:00

A minap egy orvosos cikknél láttam azt az adatot, hogy a fiatalok tömeges elvándorlása mekkora brutális tatárjárás.

80 ezer csecsemő születik és 30.000 fiatal megy ki évente véglegesen!

Ez brutális! Ez tatárjárás mértékű beavatkozás a nyugdíjkasszába, a kiflipiacba a sörpiacba, a lakáspiacba stb. A lakástűznél is van olyan, hogy 4 méteres lángok égnek, meg van olyan hogy már csak parázslik és füstöl a totál leégett ház.

Ez a volumen olyan, hogy nem az az adekvált jelző rá, hogy "na hát pont olyan mint tavaly meg tavaly előtt!" Már oda se figyelünk rá! Minek!

kardio1 2016.01.17. 15:35:53

@Saman: adekvát, nem adekvált !!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása