oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 09. 06:47,  A legjobb sulis nap 47 komment

2016. január 09. 06:47 Határátkelő

A legjobb sulis nap

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, gyerekként én (azt hiszem, érthető okokból) mindig akkor szerettem az iskolát, amikor valami ünnep közeledett. Olyankor lazább volt a hangulat, jókat lehetett röhögni (ezzel persze máskor sem volt gond), és egyáltalán: jó volt ott lenni. Körülbelül ilyen lehetett abban a bangkoki kéttannyelvű iskolában is a december 24-e, melybe a Világ iskolái blog szerzője, Liza kisfia, Levi jár lassan két éve.

cim_51.jpg

„Az iskolában 600 diák van, közülük 100 külföldi. Az iskola 3 éves kortól fogad be gyerekeket, de az első 3 év óvoda, aztán nevezik iskolának. Leginkább olyan külföldiek járatják ide a gyerekeiket, akik nem igazán gazdagok, azaz például sok civil szervezet, segélyszervezet munkatársai.

A Bangkok Bilingual School egy magániskola, a tandíj körülbelül 1 millió forint egy tanévre, ami egyébként a legbarátibb ár egy angolul is tanító iskolának. Ez körülbelül harmada a nemzetközi iskoláknak, ahová a többi „fehér ember” gyereke jár.

Itt a tanév májusban kezdődik és az első félévnek szeptember közepén van vége. Novemberben kezdődik a második félév és február végéig tart. A március, április, a fél szeptember és az egész október szünet. Nyári szünet – vagy akárhogy nevezhetjük, hiszen itt mindig nyár van. :) Decemberben nincs szünet, mert ez egy buddhista ország. Bár a vallások tiszteletének jeléül karácsony napja ünnepnap (erről hamarosan részletesebben is írok).

Se osztályozás, se szülői értekezlet

A tandíjban benne vannak a tankönyvek, az egyenruha (3 féle ruha van, egy sport, és két „elegáns”, a pénteki kifejezetten cserkészrucinak tűnik, nem mintha lenne a suliban cserkészet), az ebéd (amit akkor is kell fizetni, ha a gyerek nem eszik bent - mint a mi esetünkben, ugyanis Levi cukorbeteg) és az iskolabusz, ami elég magas összeg, de legalább házhoz jön reggel hétkor (ha elég közel laksz az isihez) és házhoz hozza a gyereket délután négykor.

A suliban nincs szülői értekezlet, az iskola levelek küldözgetésével üzen a szülőknek. A gyerek hazahozza a levelet délután, amely angolul és thaiul is meg van írva. A levél alját alá kell írni és levágni, majd visszaküldeni a suliba, hogy tudomásul vettem az üzenetet (vagy ha van valami választási lehetőség, itt kell üzenni). Egyébként ha bármi gond van, úgyis felhívnak.

osztalyterem.jpg

Év közbeni osztályzás nincs, viszont negyedévente vizsgák vannak, a többi időszakban nincsenek sem dolgozatok, sem feleltetés. Feleltetés, azaz szóbeli vizsga negyedik osztályban kezdődik, alapos felkészítés után, addig csak dolgozatot írnak a gyerekek vizsgaidőszakban, de az sem stresszes, sokkal inkább izgatottan várják.

Levi kifejezetten kedveli a vizsgákat, mert szeret versenyezni a többiekkel és önmagával. A vizsgákon pontokat lehet szerezni, minden tantárgyhoz 30 vagy 40 pontot. A vizsgák után levélben hazaküldik az eredményeket, amelyben láthatjuk, hogy például 40 pontból 35-öt ért el angolból.

A dolgozatok eredményeit megbeszélik a gyerekekkel, így a gyerekek tudják, hogy mit rontottak el, miért kaptak mennyi pontot. Bukás nincs.

Néha nehezen követem, hogy Levi melyik évfolyamra jár, nem csak mert itt folyton nyár van, ezért magát az idő múlását is nehezen követem, hanem mert a tanév is teljesen más beosztással működik.

Demokráciáról egy diktatúrában

Ritkán tudom azt is, hogy mit tanulnak, mert a házi feladatot az iskolában oldják meg és a könyveit is bent tárolja. A vizsgaidőszakban viszont haza szokta hozni a könyveket és munkafüzeteket és akkor rácsodálkozom, milyen érdekes dolgokat tanulnak.

Történelemből például most tanulták az ASEAN közösség országait, minden ország nevét, fővárosát, lakosságát, nyelvét, pénznemét megtanulták, aki Délkelet Ázsiában van és még azt is, hogy ki gyarmatosította korábban!

A legjobb viszont mégis, hogy mit tanítanak egy gyereknek egy diktatúrában a demokráciáról?

Amit kívülről fúj az az, hogy a demokráciában szabad kimondani a véleményed és megválasztani a vezetőidet. A házi feladatban azt kérdezték, hol történik a szavazás, és hogy az ASEAN országok közül melyikben van demokrácia. Még jó, hogy nem mondták ki, hogy ebben nincs! Szóval semmiképp ne merd megmondani a véleményed...

Társadalomismeret témakörben a vallásokról tanultak mostanában. Meglepődve láttam a füzet alapján, hogy Levi tudja, mi a szent könyvük a hinduknak, és hogy kik a legfontosabb, ennél még többet tud a buddhizmusról, például a három fő bölcsességet, vagy az előírásaikat, és a Négy Nemes Igazságot...

Zokniban az osztályban

A bangkoki iskolában a tanterem előtt tartják a gyerekek a cipőjüket. A teremben mezítláb vannak, azaz zokniban. Gondolhatnánk, hogy nem fáznak-e? De aztán rájövünk, hogy ez a trópusok, szóval nem fáznak.

papucsok_a_terem_elott.jpg

Pedig a kérdés nem is annyira abszurd, ugyanis az iskolában légkondi van, és a thaiok nagyon szeretik a hideget, így egészen hidegre van állítva a légkondi, ezért Levi például az egyenruháján mindig hord kardigánt az osztályteremben.

Két tanári asztal is van az osztályban, az egyik az egyik tábla, a másik a másik tábla előtt. Merthogy két tanár van az órán egyszerre. Az „osztályfőnök”, akit valójában mentornak hívnak, egész nap az osztállyal van, míg a szaktanár tanít. Hol erre, hol arra kell nézni. Így legalább az utolsó sorban ülők ugyanazok, mint máskor az első sorban ülők.

Az iskolának egy nagy lépcsőháza van, ahol a lépcsőn ki van ragasztva, hogy melyik oldalon kell fel- és melyiken lefelé közlekedni. Ez nekünk elég vicces volt, de a thaioknak ez normális, hiszen a metróban is ugyanígy ki van írva, hogy hova kell állni, míg a metrót várod.

Az iskolának nincs ebédlője, mert a gyerekek az osztályban esznek, ahová a csomagolt ételeket szállítja az iskola. Az angol tanár egy ún. “speak up” versenyt menedzsel egész évben, ahol pontokat kapnak a gyerekek az alapján, hogy mennyire aktívak az órán. Bizonyos számú pontok után büféutalványt kapnak. Ez nagyon motiválja őket.

Az iskolában is, mint a thai kultúrában nagyon fontos az udvariasság és kedvesség. A tanárokkal kifejezetten nagyon udvariasnak kell lennie a gyerekeknek. Az agresszió minden formáját elutasítják. A fegyelmezésnél is más módszereket használnak, csak az amerikai tanárok szoktak néha rákiáltani az osztályra, hogy „csend legyen már!”.

Karácsony Thaiföldön

És akkor az elején ígért karácsonyi napról. Thaiföld ugye buddhista ország, ezért nem ünneplik a karácsonyt. Pontosabban nem úgy, ahogyan mi, európaiak. A vallási évforduló Buddha születésnapjához kötődik, valamikor áprilisban van, a hold állásával is összefügg, hogy mely napon. Ekkoriban van a nagyobb szünidő is az iskolában, februártól április végéig van az egyik szünet (a másik egész októberben).

Karácsonykor mindenhol feldíszített műanyag karácsonyfákkal lehet találkozni, rózsaszínnel, kékkel, ezüsttel és műajándékokkal körülötte. De valójában nem ajándékoznak egymásnak a thaiok, vagy legalábbis eddig nemigen, de most kezdett divatba jönni, így egy-egy doboz bonbon thai megfelelőjét, valamiféle kis üveges lekvárszerűséget, vagy nagy, díszcsomagolású gyümölcstálat szoktak egymásnak vinni karácsonyra, újévre.

Az újév inkább ünnepnek számít náluk. Ahogy viszont a környező országokban, itt is vallási elfogadás van, ezért sok nem buddhista ünnep is munka- és iskolaszüneti nap. Így december 25-e és január elseje is.

Ünnep sporttal és chipsszel

December 24-én az iskolában karácsonyi sportrendezvényt szerveztek. A gyerekek már egy jó ideje készültek erre a napra, indulót tanultak és gyakoroltak a meccsekre.

A gyerekeket két csoportra osztották, a narancssárga és a zöld csapatra, akiknek amerikai típusú sportindulót tanítottak, amelyeket rendszeresen gyakorolt Levi otthon is, annyira tetszett neki. (De persze a szomszéd fűje mindig zöldebb, és szerinte a másik csapat indulója sokkal jobb volt, mint az övéké, ezért azt is megtanulta.)

A nap azzal kezdődött, hogy Levivel betaxiztunk az iskolába fél nyolcra, miután felszereltük magunkat ehetetlen, egészségtelen, műanyag chipsekkel, amelyeket Levi szerint a többi gyereknek kellett bevinni.

A tanároknak nem kellett vinni semmit, de a gyerekek sokféle „ételt” és kisebb ajándékokat vittek egymásnak, mint radírokat, tolltartókat, tollakat, mini noteszokat. Nem személyre szóló ajándékok, hanem inkább mindenből többet és oda-oda adogatták egymásnak.

Az iskolában eltűntek a gyerekek a termeikbe, amikbe a szülők „biztonsági okokból” nem mehettek fel. A szülőket a félig nyitott előcsarnokba helyezték, azaz inkább ott hagytak minket magunkra. Itt várakoztunk körülbelül egy órát, amíg a gyerekek a szokásos reggeli himnuszéneklést és imádkozást végezték a tantermeikben. Aztán megindult az ünnepély!

Dilis ruhák és indulók

Az előcsarnokból a nyitott udvari részre láthattunk, ahol egy kosárpálya volt, ami mögött pedig a két emelvény, amire a narancs és a zöld csapat diákjait ültették. Az egész ünnepély thaiul volt sajnos, mindössze egyszer mondták be angolul, hogy Boldog karácsonyt és újévet, pedig a szülők legalább 20%-a külföldi volt.

A műsor igazi thai vicceskedő volt, amit a thaiok imádnak, tele egymással való viccelődéssel, dilis ruhákba öltözéssel és igazi szituációs viccekkel. Mivel az iskola angol-thai, ezért megint megcsodálhattam, ahogyan az amerikai individualista, hangos, magabiztos stílus hogyan ötvöződik a thai nevetgélő, szégyellős, viccelődős kultúrával.

Az amerikai indulókat dobokkal kísérték a gyerekek, és az iskolát és a csapatukat dicsőítették. A gyerekek és a tanárok mind vicces kiegészítőkkel rendelkeztek, mint narancssárga nyuszifülekkel, narancssárga fülklipszekkel (a fiúk is) és zöld nyakkendővel, kalappal és karkötővel. Persze néhány amerikai férfi tanár nem volt hajlandó felvenni ezeket, míg a thai tanárnőkön látszott, hogy milyen élvezettel hordják.

Szintén valamiféle furcsa amerikai-thai elegy volt a pompomlányok tánca, amibe 8 évestől 15 évesig voltak lányok és egy fiú bevonva. A gyerekek jelmeze tökéletes, narancs-zöld volt, mindegyik gyerekre egyénileg szabva, az arcuk pedig döbbenetesen kifestve.

A kislányok leginkább kis gésáknak néztek ki a nagy narancs és zöld szemfestékekkel, fehérített arccal és vérvörös szájjal. A dekoráció néhol karácsonyi volt – a thaiok imádnak dekorálni – és néha a sportversenyek és viccek között meg-megszólalt néhány amerikai karácsonyi dal, ami elég idegenül hangzott a harmincöt fokos melegben, ahol mi, szülők pilledtünk, gyerekeink meg szédelegtek.

A szülők nyomatták a fényképezést ezerrel, volt, aki egyszerre két készülékkel, telefonnal, fényképezővel, és tabletekkel videókat készítők mindenütt. Az igazgatónő egyébként a diákokkal és tanárokkal szemben, a szülői koszorúban helyezkedett el, pontosan a lépcső tetején egy fotelben. Amolyan királyi stílus volt ez, főleg, hogy a fotel nyilvánvalóan nem szokott ott lenni, mert az igencsak akadályozta volna a gyülekezős részre való feljutást.

A székkosár-meccs

A meccsek viccesek voltak, Leviék egy „székkosár” nevű játékban vettek részt, amely során Levi volt a „kosárpalánk”, kezében egy szemetessel kapkodta el a labdákat (ebben a játékban a saját csapatod dobja be a saját kosarába a labdát).

szekkosar.jpg

Nagyon nagy élmény volt a gyereknek, főleg, hogy 20-8-ra elverték a másik csapatot és minden egyes labdát bedobtak. A meccsek után a gyerekek rögtön az előcsarnokba mentek, hogy ott felálljanak a dobogóra és arany- és ezüstérmeket kapjanak, majd rengeteg iskolai és szülő fotón pózoljanak.

Közben jött a következő csapat. A délelőtt végén a tanár nénik székfoglalóztak a pálya közepén, ami óriási derültséget okozott mind nekik, mind a nézőközönségnek. Aztán a gyerekek felmentek „ebédelni”, azaz elfogyasztani azt a sok egészségtelen ételt, amivel a mai napon egymást lepték meg. (Szerencsére Levi ezek közül egyet sem fogyaszt, így csak a többi kis ajándéktárgyakból zsákmányolt egy zacskóra valót.)

A szülőkkel nem nagyon törődtek

Ami meglepő volt az egész rendezvényen, hogy a szülőkkel nem nagyon törődtek a szervezők. A nap elején és a végén is magunkra voltunk hagyva az előcsarnokban, úgy 1-1,5 órás időszakra a hőségben. Ugyan van iskolai büfé, de aznapra be volt zárva.

A legtöbb szülő a közeli 7eleven közértbe ment ebédelni, de néhányan nem tudták mikor kell visszajönni, mert erről nem kaptunk tájékoztatást, csak eltűntek a gyerekek a rendezvény végén és mivel a terembe nem mehettünk fel, ezért aztán nem is tudtuk őket megkérdezni, mikor végeznek aznap. Így vártunk Kaide, Levi japán barátjának anyukájára egy órát, mert nem akartuk otthagyni Kaide-t az anyukája nélkül.

Végül a nagy forróságban kettő körül kiléptünk az iskolából. Még hallottuk, ahogyan egy amerikai tanár a gyerek után szól, hogy ne feledjék, januárban rögtön a vizsgákkal kezdenek, aztán mindenki boldog újévet kívánt mindenkinek és mi is lassan hazabaktattunk egy kicsit karácsonyozni ebben a buddhista nyárban. Mindenesetre Levi azt mondta hazafelé, hogy ez volt eddig a legjobb sulis napja! Ezért már megérte. :)”

További sulis írásokat a nagyvilágból a Világ iskolái blogon olvashattok.

A moderálási alapelveket itt találod, Thaiföldről itt olvashatsz további posztokat, híreket.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr748252842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.01.09. 07:21:06

Szimpatikus rendszer.
Köszönjük a beszámolót.
:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.01.09. 08:20:09

Érdekes beszámoló, köszönet érte!

"... sok civil szervezet, segélyszervezet munkatársai".

Vajon csak nekem tűnt fel az, hogy a segélyszervezetek főleg/kizárólag az "időjárás-paradicsomként" számon tartott turistacélpontok környékén rajzanak? Pedig Szibériában is elkelne egy kis segítség... Ja, hogy ott hideg van?
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 08:23:52

Én csak azt kérem mindenkitől h egy drága magániskola alapján ne általánositson majd. ... mert az szokott itt lenni ilyenkor

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 08:28:02

Egyébként Dec 25 nem ünnepnap Thaiföldön. Jan 1 Igen mert az újév. De persze egy iskola attól még tarthat szünetet.

Herr Géza 2016.01.09. 09:30:47

Uhh, ez nekem sok(k) volt:
"Gondolhatnánk, hogy nem fáznak-e? De aztán rájövünk, hogy ez a trópusok, szóval nem fáznak."
Mentem. :)))

SzZoole 2016.01.09. 12:03:07

"Bangkok beszippant es elnyel"
Bangkokrol a Hangover filmek jutnak eszembe,latta valaki?

33621 2016.01.09. 12:26:01

Az Angolok is eltudják ba@ni a lottónyereményüket, aztán mehetnek hajléktalannak!

velvet.hu/elet/2016/01/09/nyertek_a_lotton_mindjart_hajlektalanok_lesznek/

P.Elliot 2016.01.09. 12:45:48

Nekem nagyon tetszett a beszamolo, furcsa, erdekes, tavoli, mas. Dragonlady is igert meg a mult evben beszamolot azt is nagyon szivesen olvasnank mar, igen, tudjuk hogy nem olyan egyszeru a gephez ulni egy kisbaba mellett.

P.Elliot 2016.01.09. 12:58:41

@33621: Hat 50 ezer dollar nem sok nyeremenynek mert abbol meg egy hazat sem tudnak venni de okosabban is felhasznalhattak volna, egyebkent en nem latok rajtuk draga ruhazatot. Egyebkent nem csak ok toltak el a penzt, itt kulon teve musor volt azokrol akik a komoly sokmillios nyeremenyuket toltak el nehany ev alatt. A legtobb pesze nem ilyen de jocskan akadnak olyanok akik szamolni es tervezni azt nem tudnak...

P.Elliot 2016.01.09. 13:02:16

@Hobbiszakács: Ugy tunik ott a legszegenyebbek az emberek, azert. Sziberiaban? Engedne vajon Putyin buszkesege hogy megjelenjenek ott a segelyszervezetek?

kardio1 2016.01.09. 13:29:18

En nem vàgyom ilyen helyekre, ahol gyakorlatilag esélytelen a beilleszkedés. Màsfelôl a poszterina, aki, ha jol emlékszem, a magyarorszàgi diktatùra elôl menekült, tovàbbra is egész jol érzi magàt a thaiföldi "demokràciàban" :) Itt még az sem probléma, mint lenne Europàban, hogy közös (jelen esetben nyilvàn buddhista) ima van az iskolàban.

P.Elliot 2016.01.09. 13:29:37

Ami a beszamoloban nem tetszett az hogy a posztolo elohozta az egeszsegtelen muanyag csipszeket mint irta. Valami divat ez hogy mindenfele ennivalot ami az elelmiszer gyarakban keszult leszoljanak es szinte meregnek minositsenek az osszetetele es a gyartasi technologiaja miatt. Es a legtobb informacio hamis.
Eloszor en is elhittem egeszen addig amig nem lattam es azota is nezem a mi hogy keszul sorozatot ami mindig elvisz egy gyarba ahol a fakarikatol kezdve az uborka konzervalasig bemutat mindent pontrol pontra es hallatlanul erdekes.
Eppen tegnapelott lattam az egyik fajta cereal kesziteset. Hatalmas tartalyokbol zudult be egy kevero fem szalagfelere kulonbozo magok, szep tiszte egyforma szemek, / nem tudom mifelek, mondtak ugyan de elfelejtettem a nevuket, nem igazan eszek magvakat/, futottak a szemek, porkolo ala kerultek, valamelyik fazisban mutattak hogy mezzel es cukros fuszeres, / fahej, kakao, ilyesmi/ level ami ott keverodott ossze a szemunk lattara csorgattak le, az megint tovabbfutott a goz felett aztan a futoszalag elkezdte razni hogy szetvaljanak darabkakra, es szarito levego alatt futott tovabb amig olyan lett hogy futott bele a zacskokba es csomagoltak. Ez minden egyes elelmiszer bemutatasnal igy van hogy mutatjak, elmagyarazzak hogy mibol mit es hogy, en nem lattam semmi szemetet hogy belekevertek volna, minden anyag ep volt, nem selejt.
A sokat szidott yoghurt is. Amit veszek az uzletbol abban benne vannak magok es malnadarabkak vagy mas gyumolcs. A teveben latott youghurt keszitesnel is nagy tartalyokbol zudult bele a zuzott gyumolcs es nem mag mint tobb helyen olvastam hogy csak azt raknak bele. Egyaltalan, a neten elhiresult elelmiszer keszites,valami egeszen mas mint amit a tevebeli elelmiszer gyarakban latok vagy sajat szememmel amikor ilyen gyarlatogatason jartam turistaskodas kozben.
A csipszkeszitest is lattam, hol van ott a muanyag? Megengedem hogy lehet hogy a kinai export nem egeszen ilyesmi amit itt latok de itt tisztesseges elelmiszer gyartast latok.
Az effele eltulzott hirek olyasmik mint amikor azt mondjak hogy az amerikai a McDonaldnal etkezik napi szinten, nos aki tud szamolni az kiszamolhatja hogy egy 4 tagu csaladnak napi 3x ott etkezni tobb mint havi 2 ezer dollarba kerulne, ki engedhetne ezt meg maganak? Tehetosek kizarolag. Meg az hogy az amerikai nem foz. Kinek aruljak akkor azt a rengeteg nyers hust, zoldseget es fozesi kelleket ha nem nekik. A felkesz aru meg dragabb mint a McDonalde, az ettermek meg annal is dragabbak tehat az emberek foznek. Lehet hogy nem komplikalt eteleket csak egy szelet hust dobnak a serpenyobe vagy a grillre hozza kis zoldseget parolnak aztan meg is van de foznek, barmennyire hihetetlen mert nem tudnak megfizetni a masfajta eteleket. Meg a pizza az amit lehet hozatni de napi szinten azt sem igazan mert az ara felenk legalabbis egy nagy pizza 15 dollar korul jar vagy az olcsobb 12, negytagu csaladnak egy vacsora, szorozd be 30-al ha minden este ezt hozatna az ember. Es ez csak a vacsora.
Valahogy olyan rengeteg nem valos hirek keringenek itt ilyesmirol....
Na most lehet nekem esni, bar nem leszek itt sokaig mert megyek uszni de talan visszanezek kesobb, foleg ha nem erkezett meg a konyv rendelesem. Mert ha igen, akkor elveszett a vilag meg a net a szamomra, hehehe...

Taxomükke (UK) 2016.01.09. 13:55:31

Soha nem értem, miért kell olyan kib.... hidegre állítani a légkondit.
A cégünk irodájában is meg lehet fagyni, télen is megy a légkondi... szerencse, hogy nekem csak kéthavonta egyszer van ott jelenésem, mivel itthonról dolgozom. A decemberi értekezleten is öltönyben fáztam, főleg a lábam, úgy lehűtik a tárgyalót. Minek???

M. Péter 2016.01.09. 14:12:51

@33621: 50000 fontot nyertek, ez kb. 2 évi bruttó átlagfizetés, nem olyan összeg, hogy az ember az élete végéig megélhetne belőle. Másoknak sikerült milliókat is elkótyavetyélni.

M. Péter 2016.01.09. 14:30:32

@Taxomükke (UK): Az Egyesült Királyságban télen légkondicionálnak? Ezt nem hiszem, inkább nem fűtenek rendesen. Amúgy van törvény a munkahelyek hőmérsékletétől

Csodabogár 2016.01.09. 14:51:58

Angliában inkább nem szigeteltek a házak, huzatosak az ablakok és talán nem is fűtenek rendesen.
Az eszméletlen hűtést én főleg Floridában tapasztaltam meg, ahol a kinti 35 fok mellett bent 17 fokra hűtenek! Mindenütt kivétel nélkül. Magán lakásokban is cidrisztem ha bementem.
Thailandban nem tapasztaltam ennyire esztelen hűtést, áruházak, üzletek, járművek teljesen kellemesre voltak hűtve.
Tudtommal az irányelv, mindig 5 fokkal kevesebb mint a kinti hőmérséklet.

Csodabogár 2016.01.09. 14:54:12

@P.Elliot: Azért nem kell mindent elhinni, amit a tv-ben mutogatnak. Pont az a gyár sponzorálta az adást, amelyik gyártási módját bemutatták.

P.Elliot 2016.01.09. 15:23:41

@Csodabogár: Voltam gyar latogatasokon mert szeretem az ilyesmit latni, marmint a gepek mukodeset. De, ugy csinaljak ahogy mutatjak. Nem a gyarto sponzoralja az adast, a teve fizet erte. Ez nem reklam, mindenfelet bemutatnak, ez teve musor.

Én és Énke 2016.01.09. 15:45:04

Apropó thaiföldi önkéntes munka. (Részben OFF)

Mindmáig azt gondoltam, hogy az útiköltséget az önkéntes állja, a többit pedig, mint például a szállást és az étkezést, a munkája fejében a szervezet fedezi.

Ahogy azt Móricka elképzelte…

Utánagúgliztam a thaiföldi önkéntes munkavállalásnak, és rácuppantam mindjárt az első találatra. Árvaházban, kórházban és elefántfarmon ajánlanak önkéntes munkát, két-három hétre, potom 1000 USdollár körüli összeg lepengetése fejében.

Ez Tom Sawyer trükkje!! Polly néni büntetésként lefesteti a kerítést Tommal. A kerítés hosszú, a munka fárasztó és unalmas. Tomnak ragyogó ötlete támad, és méterenként elárverezi az utca gyerekei között a festés jogát. (Ha jól emlékszem, az egyik gyerek kedvenc döglött patkányától válik meg.)

Csalogatásnak új tájak, szokások megismerését vetik be. Az egyik svéd toborzó oldal gyakori kérdések rovata szerint heti egy nap szabadidő jár, a heti költenivalóra pedig 300 dollárt kell számítani.

Gazdag szülők unatkozó csemetéjének való szórakozás. Legalább kétszer drágább, mint egy sokcsillagos szállodában „all inclusive” tartózkodás! Onnan biztos rendeznek egynapos kirándulást valamelyik minta elefántfarmra…

U. I. A hitelességet és az árlistát itt lehet ellenőrizni:
www.volunteerthailand.org/fees/

Taxomükke (UK) 2016.01.09. 16:04:00

@M. Péter: Hat lehet, hogy futeni akarjak az irodahazat a legbefuvassal, de mivel szerintem kb. 18-19 fokra lehetett allitva, az az en fogalmaim szerint legkondicionalas.
Nem vagyok igazan fazos, de trikot, inget es zakot viselve is kifejezetten kellemetlen volt a befujt hideg levego. Akar hiszed, akar nem.

Taxomükke (UK) 2016.01.09. 16:06:54

@Én és Énke: Jaja, nehany eve en is nezegettem ilyen "onkenteskedest". Aztan rajottem, tobb ezer fontomba kerulne, hogy nem dolgozom es nem tartom el a csaladom.
Vicc.

2016.01.09. 16:14:14

@Én és Énke: Ezt mar egy csomoszor elmagyaraztam itt, de roviden meg egyszer... Ha harom hetre 'onkenteskedni' mesz, raadasul szakkepzettseg nelkul (nem vagy pl. orvos), akkor sokkal tobbet artasz mint hasznalsz a szervezetnek akiknel 'onkenteskedsz', ezert ez valoban holiday es nem valodi segitseg, sokan a CV-juket javitjak vele, ezert ker a szervezet penzt erte. Ha meg arvahazban engednek dolgozni, meg akkor is ha te fizetsz, ket-harom hetre, az kegyetlenseg a gyerekekkel szemben, akiknek semmi szukseguk ra hogy ket hetre odamenjen valaki aztan megint eltunjon. Ezeket onnan tudom, hogy tok veletlenul az volt a munkam egy indiai jotekonysagi szervezetnel (ahol arvahaz is volt) hogy en koordinaltam az onkentesek munkajat. Ja es arrol nem beszelve, hogy meg amikor ingyen kaptak, akkor sem volt semmi soha jo az onkentesek 80%anak; nem jo a szallas, nem jo a kaja, megbetegszik, orvoshoz kell vinni, vasarolni kell vinni, jegyet venni neki, idegenvezetni, stb. stb. kozben meg a 'munkaja' amit ket-harom het alatt csinal semmit sem er (ja es gyerekekkel nem lehet egyedul hagyni mert ugye honnan tudom hogy nem korozik-e pedofil buncselekmenyekert a hazajaban, meg allatokkal se lehet egyedul hagyni mert nem ert hozzajuk, ugyanez a szamitogeppel, stb.). A ket-harom hetes onkenteskedes arra jo (az onkentesnek) hogy legyen egy jo albumod a FB-on meg olcson nyaralj egy meleg orszagban (pl. Thaifold).

Taxomükke (UK) 2016.01.09. 16:26:17

@Mirjam2: reszben igazad van, de azert ne misztifikaljuk tul a dolgot... Rengeteg olyan munkara keresnek "onkentest", amit egy betanitott majom is meg tudna csinalni... Csak az nem fizetne erte.

2016.01.09. 16:30:37

@P.Elliot: Teljesen egyetertek.

Én és Énke 2016.01.09. 16:31:36

@Mirjam2: Köszönöm, hogy beírtad.

Az önkéntesek "gondozása" annyit hoz a konyhára, hogy abból el lehet látni az árvákat/betegeket/elefántokat, és ki lehet fizetni az "igazi" orvosokat/alkalmazottakat... és méz is kerül a kalácsra.

Értem.

Ez egy nagy üzlet!
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.01.09. 16:39:57

@P.Elliot: "Engedne vajon Putyin buszkesege hogy megjelenjenek ott a segelyszervezetek?"

Ezt nem tudhatom... Habár... "business is business"...
:-))

Taxomükke (UK) 2016.01.09. 16:46:32

@Én és Énke: De meg mekkora! :))
Amikor allast kerestem, nezegettem non-profit szervezetek ajanlatait is (van nehany ev gyakorlatom). Fundraising szervezeteknel vezeto beosztasokban nagyon komoly fizeteseket kinalnak Angliaban. Azt valahol be kell gyujteni a jolelku adomanyozoktol...

2016.01.09. 17:09:59

@Én és Énke: Nagyon vicces vagy. Ha erdekel, elmondom hogy en nem kaptam penzt a szervezettol, bar ajanlottak fizetest de nem fogadtam el. Full time dolgoztam naluk es kvalifikalt munkat csinaltam amit sokan masok nem tudtak volna ellatni, az onkentesek koordinalasa csak egy nagyon kis reszet tette ki a tevekenysegemnek. Este es hetvegen online dolgoztam penzert, ebbol tartottam fenn magam, es kaptam 'ingyen' szallast meg etelt a szervezettol, olyan szallast ahova az onkentesek nagy resze nem volt hajlando bekoltozni, es olyan etelt amit ok nem voltak hajlandoak megenni. A szervezet a mai napig maganszemelyek adomanyaibol tartja fenn magat, ezek a maganszemelyek dolgoznak, sokszor nagyon jo allasokban, es az abbol keresett penzbol adomanyoznak a szervezetnek.

2016.01.09. 17:18:52

@Taxomükke (UK): Nyilvan maskepp nem eri meg a szervezetnek ebben az esetben. Elvallalni nem kotelezo az ilyen munkakat. Egyebkent nagyon is lehet ingyenesen onkenteskedni, en is ezt tettem a fent leirt esetben, de nem ket hetig voltam ott naluk. Ha akarnek, a mai napig ott dolgozhatnek es fizetnenek annyit amibol szerenyen meg lehetne elni, mert tudok olyan munkat vegezni ami hasznos a szervezetnek. UKben ket segelyszervezetnel onkenteskedtem, szinten nem kellett fizetnem, illetve az egyiknel nekem fizettek naponta tiz fontot es referenciat kaptam toluk amivel fizetett munkat tudtam talalni. Ha valaki egesz veletlenul eppen Thaifoldon akar onkenteskedni ket hetig, az szerintem fizessen, mert a legtobb esetben csak egy olcso nyaralasra vagyik az illeto. Ha nem ez a helyzet, akkor a lakhelyehez kozel is talal segelyszervezetet ahol segithet, nem kell Thaifoldre menni.

Én és Énke 2016.01.09. 17:38:11

@Mirjam2:

Olcsó nyaralás? Az árlista szerint két heti elefántok körüli ücsörgés 1400 US dollárba kerül. Ennyiért az ötcsillagos szálloda bárjához is odahozzák neki az elefántot.
:-)

Érzem a sértődést, de nincs okod rá, hiszen ugyanazt álítjuk. Te igazi önkéntes voltál/vagy, mert a hasznos munkádért ellátást kaptál. A "vendégönkéntesek" pedig ha nem is a szent-, de a fejős tehenek szerepét játsszák.

blackhairlady 2016.01.09. 20:16:36

@Taxomükke (UK): Nalunk itt Houstonban ezt azzal magyaraztak egyszer valahol, hogy olyan magas a paratartalom itt, hogy ha nem menne a legkondi -648 fokon akkor bepeneszesednenek a padloszonyegek, berendezesi targyak. Amikor idekoltoztunk, kulon kardiganom volt a kocsiban, hogy amikor az uzletbe megyunk ne fagyjak oda. Most mar vagy hozza szoktam, vagy nem hutenek annyira, de nem zavar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 21:53:51

@P.Elliot: igaziból túl sokat vagyok itt :-) de nincs türelmem írni, vagy mindig törtánik valami, ami miatt elmegy a kedvem. szerintem add fel :-)
mondjuk ez az illető engem kezdettől irritál, hajnalban olvasni meg pláne, mert én akkor még inkább aludnék, de ez privát probléma :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:01:24

@Csodabogár: 5 fokkal? :-) akkor bent lenne 35 áprilisban :-)
sajnos iszonyat hideg tud lenni plázában (moziban pláne), vonaton, buszon, hivatalokban. iskolákban annyira nem, mert ott jobban fáj a zsebüknek, spórolnak inkább. mi soha nem vettük 25 alá, mert akkor nem lehetett kirakni a gyerekeket a játszótérre, olyan brutál megviselte őket a különbség. de bizony az ilyenek miatt kell zoknit és kapucnis pulóvert vinni Thaiföldre, hacsak nem akar az ember egy brutál megfázást az első éjszakai 8-9 órás busz vagy vonat után. illetve most november-február időszakra kell egyébként is pulóver és zokni estére, éjjelre, ha északra megy az ember.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:05:51

@Én és Énke: ez persze hogy a hülyéknek való, ha kimegy az ember és körbeérdeklődik, seperc alatt lehet normális önkéntes állásokat találni pont olyan feltételekkel, ahogy ez az ember alapból elképzeli. Burma gondolom ugyanez, ott az elmúlt két évben mióta eljöttem valszeg ezerrel beindult az iparág, akkor kezdődött nagyon :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:09:23

@ladyamerica: akinek a trópusokon padlószőnyege van, az meg is érdemli,hogy bepenészedjen :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:26:02

a poszthoz még annyit, hogy úgy néz ki, ez egy thai oktatási törvények alá tartozó de kétnyelvű vagy angol nyelvű magániskola. nem igaz, hogy nicnsenek vizsgák és osztályzás, max enne a jelentőségét le tudják tompítani az iskolában. kemény országos vizsgák vannak, és kötelező a négy nagy vizsgaidőszak. cserkészet is kötelező, mindenkinek, nemcsak egyenruhácskát hordanak. a buddhista ima nem kötelező, ki lehet kerülni, ha az iskola szeretné nagyon, de mivel államvallás a buddhizmus, igen, az idősebb muszlim szülők azt mondták, hogy ők is megtanulták gyerekkorukban az összes imát, nem kellett moondani, de ott voltak és hallották. de mostanra már ezt nálunk is kispórolták, social studies címen tudták megcsinálni a mieinkkel, hogy csak a buddhista gyerekek tanulják a buddhizmust és a muszlimok meg mecsetbe jártak. egy csomó magániskola meg keresztény felekezeté és ott azt tolják. ünnepeket stb nem szokás túlgörcsölni, a karácsonyi dekoráció az újévhez tartozik, az ajándékozás is az újévhez kötődik.
főznöm kéne de nem tudok elmenni a gyerek mellől, mert fáj a foga megint és megérzi, ha nem vagyok itt, és ezért baszom a rezet egyfolytában online. :-(

blackhairlady 2016.01.09. 23:28:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem Taxomukke nem a tropusokon lakik, ha jol emlekszem. Meg Houston sem a tropusok, meg:)

P.Elliot 2016.01.09. 23:36:38

@Dragonlady (Bp, Hun): Kar. Egyebkent tokeletesen megertelek, ez most nem egy beszamolos idoszak az eletedben de talan kesobb ha a baba nagyobb lesz lesz hozza idod es kedved.
Egyebkent nem kell elhinni de naprol napra konnyebb lesz a kicsivel, ahogy no ugy valik le rolad majd, a jatekaihoz huz a nap nagy reszeben, egyelore te vagy neki a jatek, a jatszotars...
Egyebkent tenyleg olyan erdekesek azok a tavoli vilagreszek beszamoloi hogy ki hogy latta, latja.

adg 2016.01.10. 01:10:24

@Dragonlady (Bp, Hun): nekunk sajnos az van a gyerekszobakban. Szerencsere nem peneszedos fajta, eddig ugy tunik legalabbis. A hangok szempontjabol jo, nem dubog a fa padlo, meg nem visszahgzik. De en utalom igy is, ha rajtam allna menne a kukaba az egesz.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.10. 12:50:24

Demokrácia? Mi az?
Ja, a többség diktatúrája a kisebbség felett...
Na ennyit erről. Meg arról, hogy demokráciában nincs helye a cenzúrának, te mégis cenzúrázod a kommenteket (gyk: előmoderáció=cenzúra)

M. Péter 2016.01.10. 13:43:41

@ladyamerica: A légkondicionáló két dolgot csinál, eltávolítja a levegőből a fölösleges nedvességet (ez a kondicionálás) és hűt. Legközelebb kérdezd meg, hogy ugyanolyan száraz levegő csak magasabb hőmérsékleten nem lenne-e még hatékonyabb a penészedés ellen,

blackhairlady 2016.01.10. 16:57:33

@M. Péter: Nem hiszem, hogy meg tudom kerdezni, mert ez a Minute maid stadionban volt (baseball) ahol iskolai kirandulason voltunk, es a tura vezeto aki korbevitt minket, o mondat.

Herr Géza 2016.01.10. 18:28:30

@M. Péter: A dolgokat egyszerűsítve: a nedvességet a levegő hűtésével szedjük ki, minél jobban lehűtjük, annál több vizet tudunk belőle kiszedni. Ha viszont a befúvott levegő és a helyiség hőmérséklete között 3-5 foknál nagyobb a különbség (a befúvó elem típusától, a belmagasságtól, a befújt levegő sebességétől függően), az kellemetlen huzatérzetet okoz, így kerülendő. Ebből következik, hogy a száraz (és hideg) levegőt általában még vissza kell fűteni a befúvás előtt, ami ugye még több energiát igényel. Eredmény: a spórolós üzemeltető lekapcsolja az utófűtést, te meg fázol.....

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2016.01.31. 09:08:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Nagyon ritkán vetődök erre, akkor ránézek a thaiföldi témákra, s rendszeresen meglepődök. Itt él valaki 2 éve Bangkokban és keveri a Songkrant a Buddha születésnappal. Songkran a thai Újév, a legnagyobb ünnep, április 13-15., Buddha születésnapja pedig a Visakha Bucha május 20-án, idén.

Szóval fenntartással érdemes olvasni ezeket a beszámolókat. Elkényeztetett expatok, jó állásban, drága magániskolával, bezzeg a műanyag chips az borzalmas nekik, tényleg.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása