oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 07. 20:06,  Orbán: a magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába 5 komment

2016. január 07. 20:06 Határátkelő

Orbán: a magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába

A nap magyar (és határátkelő) szempontból alighanem legfontosabb eseménye Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök budapesti találkozója volt. A tét nem kicsi, hiszen a szociális juttatások és a szigetország uniós sorsa is kérdéses.

Ajánló a Határátkelő közösségi-információs oldal legfrissebb cikkeiből.

orban_cameron_foto_koszticsak_szilard_mti.jpg(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A két kormányfő találkozója után a magyar miniszterelnök azt mondta: fontos, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén – közölte Orbán Viktor.

„Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol” – jelentette ki a magyar kormányfő, hangsúlyozva, hogy a magyarok „nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, hanem dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak”. A magyar miniszterelnök egy brit statisztikára hivatkozva azt mondta, Nagy-Britanniában 55 ezer magyar dolgozik.

David Cameron a szociális juttatások átalakításáról beszélve megismételte: a terv az, hogy a külföldiek várjanak négy évig, mire hozzájuthatnak az ellátásokhoz, de „nyitott más megoldásokra is”.

További részleteket a találkozóról a Határátkelő oldalon találtok.

Minden ötödik román külföldön él?

Ha már Közép-Európa, akkor érdekesnek tűnő adat, hogy Romániában megfordult a trend és több évnyi fokozatos csökkenés után ismét nőtt a külföldön munkát vállalók és kiköltözők száma.

Szűk másfél évtized alatt minden ötödik (!) román külföldre mehetett. A Nyugat-Európában munkát vállaló románok között most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak többségben.

A legnépszerűbb célország ugyan továbbra is Olaszország, de a második helyen Spanyolország helyett már Nagy-Britannia található. Az új célországok listáján a skandináv államok és Svájc is megjelent.

A teljes cikket itt találjátok. 

Sportösztöndíjjal amerikai egyetemre

Teljesen más téma következik: méghozzá az Egyesült Államok, azon belül is az egyetemi lét, ami sokak vágya, ám a megvalósítás komoly (elsősorban persze anyagi) nehézségekbe ütközhet, hiszen ha mindent (tandíjat, étkezést, szállást, stb.) összevetünk, alaphangon is egy 3 milliós tételt kapunk, ami akár 15-18 millió forintra is ugorhat.

egyesult-allamok-west-virginia-state-university-noi-kosar-foto-instagram_com-westvirginiau.jpg

Sokaknak tehát ez csak akkor reális lehetőség, ha valamilyen ösztöndíjat szereznek. Aki legalább közepes szinten sportol, az megpróbálkozhat egy sportösztöndíjjal. Csapatsportok esetében nehezebb jó ajánlatot kapni, míg a mérhető sportoknál (az időeredmények, világranglistás helyezés miatt) érthetőbb módon egyszerűbb a helyzet.

Ennek megfelelően az Amerikában tanuló magyarok többsége atléta, úszó vagy teniszező, de (mint a fenti példa is mutatja) akadnak azért kosárlabdázók, focisták vagy éppen vízilabdázók is.

Érdekes módon a nők helyzete könnyebb, aminek az a különleges oka, hogy az egyetemeknek ugyanannyi sportösztöndíjat kell kiosztani mindkét nemnek. Mivel a rendkívül népszerű amerikai fociban csak férfiak szerepelnek, a többi sportágban arányaiban több női sportolónak jut hely.

(Fotó: instagram.com/westvirginiau)

Ha további részletek is érdekelnek, kattints a Határátkelő oldalra, ott személyes történetet is találsz.

Meglepő város a legvonzóbbak között

Végezetül pár gondolat arról, milyen nagyot tud fordulni az élet akár egy év alatt is, hiszen míg az angliai Hull városa tavaly még a Nagy-Britannia legkevésbé romantikus városának (nem túl megtisztelő) címét nyerte el, idén a legvonzóbb turistacélpontok közé sorolta az útikönyveket kiadó Rough Guides.

Az Északkelet-Angliában található Kingston upon Hull a neves londoni kiadó tízes listáján a nyolcadik helyre került, noha egykor az ország legkevésbé élhető városai közé sorolták. (A lista első helyén az izlandi főváros, Reykjavík áll, míg a második Mexikóváros, a harmadik Szöul lett.)

A 2017-es évre Hull elnyerte a Nagy-Britannia kulturális fővárosa címet, a Rough Guides indoklása szerint a listán elért helyezést is az erre az eseményre való felkészülésnek köszönheti a település.

Steve Brady, Hull városi tanácsának vezetője az MTI szerint üdvözölte a Rough Guides listáját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladatuk a település lakosságának meggyőzése.

További részleteket ide kattintva találtok.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Románia Nagy-Britannia hataratkelo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr628250224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beco46 2016.01.07. 21:46:39

Kicsit meglepodtem az 55 ezer magyaron Nagy-Britanniaban, szerintem csak London deli reszen tobb van, de biztos csak ugy tunik...

macamuca [IHUN] 2016.01.07. 22:24:56

55 ezer??
Csak ebben a városban tobb, mint háromezer magyar el....
Pedig nem a legnépszerűbb célvárosok köze tartozik (távolság, időjárás, magas és problémás lakhatási költségek, stb).
Ha megtoldják egy nullával a számot, az hihetőbbnek tűnik...

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.08. 17:52:20

"Orbán: a magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába"
Erre azért számos ellenpéldát tudnék hozni. Olyat aki csak a segélyért jött ki, vagy olyan párokat akik egyedülállóként vannak bejelentve, hogy dupla lakhatási támogatást kapjanak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása