oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 26. 06:41,  Karácsony kultúrsokk nélkül 82 komment

2015. december 26. 06:41 Határátkelő

Karácsony kultúrsokk nélkül

Ha valaki Közép-Európában lesz határátkelő, annak az az egyik nagy előnye, hogy nagyon sok szempontból ismerős környezetbe kerül, azaz jóval kisebb a kultúrsokk, mintha messzebb költözne. Így van ez DorotkaB esetében is, aki Csehországban él, és aki arról írt, milyen is az ottani karácsonyi időszak. Ami nekem a legjobban tetszett benne, az a kollektív mesenézés.

cim_5.JPG

„Valamivel több, mint három éve élek Csehországban, ezen belül is jelenleg az északnyugati, Karlovy Vary régióban, de ittlétem első két évét Prágában töltöttem. Családi okból lettem határátkelő, mivel még egyetemistaként megismerkedtem egy cseh fiúval, akivel aztán házasságig vittük a dolgot. :). A megismerkedés óta lassan hat év telt el, az idei lesz a hatodik karácsonyunk.

Persze az elején megéltünk egyet s mást, tanultunk még mindketten, saját lakásunk nem volt, az első két ünnepünket így ki-ki a saját családjával töltötte, hétszáz kilométerre egymástól.

De ennek is megvolt a romantikája, az első karácsonyon például mindketten ugyanarra gondoltunk, ő egy doboz saját készítésű aprósüteményt küldött nekünk Budapestre nagy titokban, míg én – szintén titokban – egy doboz szaloncukrot postáztam Csehországba (először és utoljára, mert a postán majdnem dobtam egy hátast, mikor kiderült, hogy a postaköltség jóval több, mint a kb. két kiló Szamos szaloncukor ára. A kezdő és lelkes határátkelő, ugye… ). De aztán persze volt öröm és csodálkozás.

A harmadik évben már házasok voltunk és Prágában éltünk egy albérletben, három, szintén egyetemista barátunkkal. Ekkor azt találtuk ki, hogy amíg nem lesz saját otthonunk, addig felváltva fogunk ünnepelni egyszer Magyarországon, egyszer Csehországban.

Nos, így telt el két év, vagyis egyszer-egyszer kipróbáltuk egymás családi karácsonyát, míg végül tavaly sikerült felállítani életünk első igazi, külön bejáratú karácsonyfáját és ezzel elkezdtük kialakítani a mi saját kis hagyományainkat.

Kultúrsokkról szó sincs

Magyarként karácsonykor az embernek nem kell óriási kultúrsokkra készülnie Csehországban (de máskor sem, ami azt illeti). Az egyedüli dolog, ami kissé felkészületlenül ért az első itteni karácsonyomon, az volt, hogy Csehországban nem lehetett szaloncukrot kapni, de erre azóta figyelek és még időben, Magyarországon beszerzem a szükséges mennyiséget (sokat, hogy azért a fára is jusson… ).

Van viszont néhány olyan helyi szokás, ami színesebbé és szerethetőbbé tette nekem az ünnepet, gazdagította az otthonról hozott karácsonyi élményeket. Az egyik ilyen a hagyományos cseh karácsonyi édességek és a karácsony előtti készülődés, sütögetés. Nem tagadhatom le, hogy édesszájú vagyok…

hokifli.JPGA hókifli, más néven vaníliás kifli a csehek kedvence (is). 

A magyar családomban a bejgli és esetleg a csokoládéval bevont püspökkenyér nevezhető tradicionális karácsonyi süteménynek, az előbbiről el kell mondanom, hogy a mákos verziója szabályos függőséget váltott ki a cseh rokonaimnál.

De mi a férjemmel eddig nem próbáltuk meg házilag előállítani, egyrészt, mert az anyukám úgyis minden évben nagyon sokat és finomat süt, másrészt azért, mert itt még a bejglinél is nagyobb kihívás a karácsonyra süti-ügyben tisztességesen felkészülni, bejglire tehát egyszerűen idő sem jut.

Előkészületek és vásárok

A karácsonyi előkészületek Csehországban november közepén, végén kezdődnek, általában ezt onnan lehet tudni, hogy a nagyobb áruházakban ilyenkor óriási margarin-leárazásokat tartanak, a darált mogyoró- és mandulakészletek pedig egyik napról a másikra eltűnnek a boltok polcairól.

Bevallom, velünk eddig minden évben megtörtént, hogy már csak Németországban sikerült ezeket a hozzávalókat beszereznünk, ami végül is nem baj, mert egyrészt ott jóval olcsóbbak, másrészt nagyobb a választék is.

A cseh karácsony elengedhetetlen szereplői ugyanis a különböző kekszek és aprósütemények, amelyekből – igen, van ilyen kimutatás – a cseh háztartások átlagosan nyolc félét készítenek minden évben, bár a hagyomány szerint tizenkét félének kell lennie.

Egyes felmérések szerint ez is egy jelentős stresszfaktor a családok számára karácsony előtt, és tényleg, iszonyú türelem és időmennyiség szükségeltetik hozzájuk. Már ha az ember nem az erre szakosodott karácsonyisüti-készítő néniktől rendeli meg az éves adagot. Ők vidáman kaszálnak ilyenkor decemberben, mert egy kiló aprósüteményért akár 5-600 koronát is simán megkapnak, ez átszámolva 6-7 ezer Ft.

A kekszek annál finomabbak, minél korábban sütjük meg őket, így a legtöbb helyen már novemberben elkészülnek a tészták, amik aztán a hűtőben vagy a spájzban pihennek a sütésig.

Pár szóban bemutatnám a legfontosabb decemberi vásárokat is, ha idén már le is csúsztatok róla (ez maximálisan az én hibám, mert feltorlódtak a posztok – Határátkelő), de akad, amelyik még nyitva van és a többi megtekinthető jövőőre is.

Prága

Prágában rengeteg karácsonyi program közül lehet válogatni, de most először két olyan helyet emelnék ki, amit – bár elsőre mindenkinek ezek ugranának be, mint lehetséges adventi helyszínek – mégsem ajánlanék azoknak, akik békés, meghitt karácsonyi hangulatra vágynak.

Én anno a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásáron „nőttem fel”, abban az időben, amikor még nem a turistáknak szólt a műsor, hanem valóban a helyieknek: nem volt tömeg, az egész nagyon kedves és romantikus volt, volt idő szóba elegyedni a kézművesekkel és a büfék árai sem értek a csillagos egekig.

Így Prágába költözésem után nagyon lelkesen – boldog tudatlanságban – vártam az első karácsonyt, úgy képzeltem ugyanis, hogy az Óváros téren (Staroměstské náměstí) tartott vásárnál szebbet úgysem fogok látni az életben. Ez a főváros és Csehország első számú karácsonyi vására, itt áll az ország karácsonyfája és különben is, a díszlet magáért beszél... hát, jó nagyot csalódtam.

2_vasar.JPGStaroměstské náměstí, Prága - A csehek, úgy tűnik, odavannak a magyar kolbászért és a paprikáért, „magyar specialitások” stand szinte minden karácsonyi vásárban akad 

Ahogy az egész belváros maga, úgy az Óváros téri vásárok is inkább a turisták igényeit szolgálják ki, a felhozatal ezért húsvétkor nem sokban különbözik a karácsonyitól, sajnos rengeteg az egyszerű szuvenír-árus, aki a belvárosban gyakorlatilag bárhol és az év bármely szakában kapható tömegcikkeket árul.

3_vasar.JPGStaroměstské náměstí, Prága - Azért mindenképp látni kell, a belváros télen is csodálatos 

Különösen lehangoló volt ottjártamkor, hogy a közeli szuvenírboltokból dübörgő zene még így advent idején is betölti a teret, az éppen fellépő gyerekkórusból így nem sokat lehetett hallani.

Sajnos a Vencel téren (Václavské náměstí) található vásárról is nagyjából ugyanezt tudom elmondani, az itt járó villamosok és autók folyamatos robaja pedig még inkább tönkrevágja a hangulatot.

Tehát akkor merre induljon az ember, ha decemberben Prágában jár? Mindenképp javaslom a személyes kedvencemet, a Náměstí Míru-n tartott adventi vásárt. A tér maga is lenyűgözően szép, a közelben több kávézó és kocsma is található, amelyek cseh viszonylatban a normál árkategóriába tartoznak (ami a belvárosi helyekről sajnos egy-két kivétellel nem mondható el).

A vásár báját szerintem az adja, hogy elég kicsi, könnyen körbejárható és többségében vagy valóban kézműves, vagy Csehországban készült termékeket lehet itt kapni; kozmetikumoktól a különféle italokon, szirupokon, termelői mézeken át a lakástextilekig és egyedi ajándéktárgyakig.

4_vasar.JPGNáměstí Míru, Prága - A gyerekek is imádják a színes, vicces díszeket, amik cseh üvegből készülnek 

A magam részéről minden évben legalább fél órát eltöltök a különféle formájú üveg karácsonyfadíszek bűvöletében, egyszerűen nem tudom megunni őket. Emellett lelkes gasztro-fanok figyelmébe ajánlom a hagyományos cseh karácsonyi sütik elkészítéséhez nélkülözhetetlen alumínium sütőformákat, amikben természetesen bármilyen más kekszet is lehet sütni. Szerintem szuvenírnek is eredeti. A vásár december 23-áig minden nap nyitva tart, a belváros felől legegyszerűbben az „A” jelzésű (zöld) metróval közelíthető meg.

5_vasar.JPGNáměstí Míru, Prága - Népszerű cseh karácsonyi apróságok aranyozott fagyöngy, potpourri és az elmaradhatatlan karácsonyi füstölő 

A másik prágai adventi vásár, amit ajánlanék, inkább azoknak érdekes, akiket a karácsony gasztronómiai vonatkozása érdekel. A rendezvény hivatalos neve „Adventní trhy na Kulaťáku”, szintén a zöld metró vonalán található, amiről a „Dejvická” állomáson kell leszállni. Akár a vár látogatásával is össze lehet kötni, mert attól kb. 15-20 perc sétára van.

Ezen a téren az év többi részében „termelői piacot” szoktak tartani, az idézőjel azért, mert a cseheknek egész más elképzelése van erről a fogalomról, mint amit mi Magyarországon megszoktunk (tehát nem kell meglepődni, ha Pick téliszalámival, csabai kolbásszal vagy Erős Pistával találjuk magunkat szembe), az adventi időszakban viszont minden hétvégén (pénteken és szombaton) kinyit a piac, kiegészülve a hagyományos karácsonyi cseh specialitásokkal (ostyák, karácsonyi édességek, medovina, azaz mézsör, különféle forró, gyümölcsös italok) és ezeken a hétvégéken kézműves termékeket, elsősorban díszeket és apró ajándéktárgyakat is vásárolhatunk.

Családias, nagyon kedves program a belvárosban, a Betlémské náměstí-n található betlehem-kiállítás. Csehországban a betlehemállítás és -készítés hasonlóan hagyományos és ma is népszerű tevékenység, mint Németország egyes vidékein vagy Tirolban.

A kiállítást minden évben a téren álló kápolna (Betlémská kaple) alsó szintjén rendezik be, és nemcsak a legkülönfélébb anyagokból és változatos technikákkal készült betlehemeket tekinthetjük itt meg, hanem koncerteket hallgathatunk, kreatívkodhatunk és vásárolhatunk is a kiállításon részt vevő kézművesektől. A rendezvény január 3-áig látogatható, naponta reggel kilenc és este hat között.

Kétségtelen, hogy Prága gyönyörű az adventi időszakban és a legtöbb Csehországba látogató magyar első számú célpontja. De Csehországnak vannak olyan részei is, amik szintén nagyon szépek, érdekesek, ámde nem annyira ismertek. Ilyen az északnyugati régió is, ahol most élek, ezért szeretnék néhány rendhagyóbb adventi úticélt is ajánlani a klasszikus prágai túra mellé.

Karlovy Vary

Karlovy Vary klasszikus meseváros, télen pedig különösen hangulatos kávéházaival, csillogó kirakataival és a Teplá folyó megnyugtató csobogásával. Nagy előnye, hogy turistaként mind az angol, mind a német, sőt, az orosz nyelvtudásunkat is remekül hasznosíthatjuk itt, a helyiek hozzá vannak szokva a folyamatos külföldi jelenléthez, ami Nyugat-Csehország más, kisebb városaiban nem annyira jellemző.

A belvároson kívül érdemes egy kicsit eltévedni a hatalmas, romantikus nyaralókkal, villákkal tarkított kertvárosban is. A helyi gyógyvizek mellett mindenképpen ajánlom kóstolásra az ostyát (ún. karlsbadi ostya, csehül oplatka), a cseh fürdővárosok jellegzetes édességét, amit tizesével előre csomagoltan, illetve helyben fogyasztásra – melegítve – lehet megvenni. És persze ne felejtsük el azt sem, hogy Karlovy Vary a Becherovka hazája is. :)

karlovy_vary.JPGEsti séta Karlovy Vary palotái között... 

Karlovy Varyban – annak ellenére, hogy a régió központjáról beszélünk – a karácsonyi vásároknak tapasztalatom szerint nincs még nagy hagyománya, az idén azonban végre állandó adventi vásárral kedveskednek a helyieknek és a turistáknak, ami december 23-áig minden nap nyitva tart, vasárnaponként pedig különböző programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket.

A vásárt a város ikonikus épülete, a Thermal hotel előtti teraszon rendezték be, amely kétségkívül eltéveszthetetlen helyszín, ámde nem a legelőnyösebb. Sajnos az embernek a vásárba tévedve kicsit az az érzése, hogy a kis bódék és a normális léptékű, ámde a szálloda mellett miniatűrnek ható karácsonyfa hiába küzdenek a hely kisugárzásával, a vasbeton szerkezetű épület monumentalitása valósággal agyonnyomja a karácsonyi hangulatot. (Remélem, hogy tanulnak belőle és jövőre máshova szervezik.)

Az biztos, hogy több, hasonló atmoszférájú adventi rendezvényt nem találunk Csehországban, a szocreál és a funkcionalizmus kedvelőinek mindenképp látnia kell. :)

Cheb

Tegye fel a kezét, aki hallott már Chebről, esetleg járt is benne! Szerintem nem sokan vagyunk, tekintve, hogy a Csehország nyugati csücskében fekvő város nem túl ismert turista-célpont, pedig gyönyörű, középkori belvárosa, 12. századi vára és 13. századi temploma is van.

Prágától körülbelül 170 km-re nyugatra található, autóval nagyjából két órányira. Karlovy Varyból autópályán 25 perc alatt érhető el, és mivel a német határtól csak öt percre van, így akár németországi magyaroknak is megérhet egy kirándulást.

A főtéren (Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad) berendezett kis karácsonyi vásár igazán kedves, családias, mini korcsolyapályával, giccses körhintával, központi melegedővel és kedves kézműves árusokkal (akikkel a csehen kívül németül érdemes kommunikálni). A vásár idén december 26-áig tart nyitva.

Ha szerencsénk van, valamelyik templomban belefuthatunk egy karácsonyi koncertbe is, számomra mindig nagy élmény, ha eljutok egy ilyenre. A legtöbbet játszott/énekelt cseh karácsonyi darabok közé tartozik Jakub Jan Ryba „Česká mše vánoční” című 18. századi műve, amit nemcsak templomban érdemes meghallgatni.

Loket

Az én egyik kedvenc téli úticélom (főleg, ha van hó) a Karlovy Varytól nem messze található Loket vára. Szintén olyan helyről van szó, ami legalább olyan szép, mint a Csehországgal kapcsolatban gyakran emlegetett turistalátványosságok, de egyáltalán nem felkapott és épp ezért érdekes, hiszen éli a maga életét.

Loket „nevezetességei” közül nagyon melegen ajánlom a Szent Flórián családi sörfőzdét (csehül „Rodinný pivovar Svatý Florián”), amely közvetlenül a városkapu mellett található és ahol helyben főzött sörkülönlegességeket kóstolhatunk, igazán szép környezetben.

Mit sütsz (és főleg mivel)?

Talán pont a karácsonyi hagyomány miatt, talán nem, de tény, hogy Csehország konyhafelszerelés-gyártó nagyhatalom, legalábbis ami a legkülönfélébb méretű és formájú kiszúróformákat és keksz-készítő formákat illeti.

De egyébként kuglóf-formákban is épp ennyire jók, sőt, mindenféle állatos és nonfigurális sütőformát is gyártanak kerámiából, húsvétra nyulat és bárányt, karácsonyra pedig szívet, kalácsformát és halat, rákot.

Ez utóbbiakban nemcsak sütnek, hanem halból vagy más húsból készült pástétomot, illetve kocsonyaszerűséget is készítenek. Engem pár éve, frissen érkezett magyarként teljesen lenyűgözött a sütőformák ezen gazdagsága, azóta is tart ez a szerelem, vadászom a legkülönlegesebb darabokat (és talán egyszer majd egy múzeumot is nyitok :)).

mogyorokremmel_toltott_dio.JPGNagyon finom, de pepecs munka: mogyorókrémmel töltött dió. A diók „héja” a kép alján látható, körülbelül 3 cm hosszú formákban sül ki, sütés után a formából kiütik majd megtöltik a krémmel, végül 2-2 héjat összeragasztanak. És ez csak egyike a 12 féle süteménynek… 

Szintén nagyon divatos karácsonyi sütemény a német eredetű stollen, csehül štola, amit leginkább a bejglihez tudnék hasonlítani abban a tekintetben, hogy minden családnak megvan a maga titkos receptje, és a csehek épp oly lelkesedéssel vetik össze a maguk štoláját a többi családéval, ahogy a magyar háziasszonyok méricskélik egymás bejglijét (aztán persze elégedetten konstatálják magukban, hogy az övék sokkal finomabb).

Nos, a mi štola receptünk is megvan már, és mondhatom, hogy a házi štolák közül tényleg a legjobb volt, amit eddig kóstoltam. Mondjuk nem bíztuk a véletlenre, Dr. Oetker receptjét turbóztuk fel marcipánnal.

linzer.JPGEbbe a linzerbe már csak a ribizlilekvár hiányzik.

linzer_lekvarral.JPGA kész linzer egy-két hétig hűvös helyen, zárt dobozban pihentetve éri el a legjobb ízt és állagot (ha addig el nem fogy).

A karácsonyi menü

A cseh karácsonyi menü a magyarhoz nagyon hasonló, rántott hal vagy sima rántott szelet, kötelezően krumplisalátával, ami egy apróra vágott főtt krumpliból, párolt zöldségekből, főtt tojásból, hagymából és savanyú uborkából álló saláta, jó adag majonézzel és mustárral elkeverve.

Lényegében hasonló, mint az én családomban előételként fogyasztott franciasaláta, csak marhahús nélkül és nem levesben főtt zöldségekből készül. A krumplisalátából ipari mennyiséget készítenek, hogy 25-ére és 26-ára is maradjon az egész családnak.

December 24-én hagyományos étel az ún. kuba is, amit korábban a vacsora részeként tálaltak fel, ma inkább ebédre fogyasztják. Ez eredetileg egyfajta gabonakása volt, amit szárított gombával „dobtak fel”, manapság egy zöldség nélküli, gombás rizottóra emlékeztet leginkább, nem különösebben emlékezetes fejezete a cseh gasztronómiának.

Karácsonyi mesefilm-nézés

A karácsony ünneplése teljesen a Magyarországon megszokott módon zajlik, 24-én díszítik a fát, aznap este jön a Jézuska. Van viszont valami, amiről írni szeretnék, ez pedig a számomra igazán kedves, jellegzetesen cseh karácsonyi szokás (hiszen a cseh filmipar is egy legalább akkora legenda itt, Közép-Európában, mint a sör), a nagy, össznépi mesefilmnézés.

Csehországban ennek óriási hagyománya van, és bár anyukám állítja, hogy az ő gyerekkorában Magyarországon is divatosak voltak az egész estés, élőszereplős mesefilmek, én, aki a '90-es években nőttem fel, nem emlékszem, hogy valaha ilyet láttam volna a tévében, sem karácsonykor, sem máskor.

Az én időmben már inkább azok az amerikai karácsonyi filmek mentek, amiket a szüleim szívből utáltak és sosem engedtek nézni. Csehországban viszont az állami és kereskedelmi adók egyaránt már a karácsony előtti héten elkezdik vetíteni a nagy klasszikusokat (például „Tři oříšky pro Popelku”, magyarul „Három mogyoró Hamupipőkének”, „Princezna se zlatou hvězdou na čele” vagy „Zlatovláska”), ezzel aztán egészen újévig nem hagynak fel.

mese.jpgNincs karácsony mese nélkül. Libuše Šafránková a Három mogyoró Hamupipőkének című mesefilm (1973) főszerepében (forrás: www.pohadkar.cz) 

December 24-én, 25-én és 26-án az első számú állami televízióban szinte nincs is más műsor. Ezeken a napokon sorban adják a mesefilmeket, amit a csehek – tapasztalataim szerint – iszonyúan élveznek.

A fő attrakció szenteste van, általában 7-8 óra tájban mutatják be az azévi új mesefilmet, de előfordul, hogy egy évben két-három új film is kijön (idén, ha minden igaz, három is lesz!), ilyenkor ezeket elosztják úgy, hogy mindegyik fő műsoridőbe essen.

A karácsonyi családlátogatások és újév után az első munkanapok, baráti találkozók beszélgetései éppen ezért nagyon gyakran a „Láttad az új mesét? Hogy tetszett? Semmi különös, ugye? Juj, nekem nagyon tetszett, hát, szerintem meg gagyi volt...” kérdések körül forognak.

Megmondom őszintén, az elején nem voltam ilyen lelkes a mesefilmeket illetően. Persze, amíg az ember nem ért el egy bizonyos nyelvi szintet (vagy a szervezetében található alkohol egy bizonyos mennyiséget), addig a musical-ízű dalocskákkal bőven teleszórt, giccses jelmezekkel és béna '70-es, '80-as évekbeli effektekkel megtűzdelt filmek egymásutánja borzasztó idegesítő tud lenni, a harmadik-negyedik napon már valódi kínszenvedés.

De egy idő után, amikor lassacskán én is érteni kezdtem a párbeszédeket, vagy rájöttem végre, hogy min nevet annyira a férjem, akkor egyszer csak engem is beszippantott ez a fura világ és mostanra el sem tudom képzelni a karácsonyt legalább egy-két ilyen film nélkül (tévénk szerencsére nincs, de az állami tévé archívumából nagyon sok film elérhető online).

Ami különösen tetszik ebben a szokásban az az, hogy gyereket, felnőttet, akárkit odaszögez a tévé elé és – bocsánat a következő, talán elfogult véleményemért – hiába néha megkérdőjelezhető ezeknek a filmeknek a művészi értéke, de az vitathatatlan, hogy morális értelemben értéket közvetítenek, olyan üzeneteket, amikre a társadalomnak ma is szüksége van.

Például, hogy a jóság, kedvesség, a segítőkészség mindig jó és pozitív következménye van, míg a csalás, irigység, rosszindulat maximum rövid távon lehet sikeres. Vagy, hogy az ember nőként is lehet egy mese „hőse”, nem kell mindig a szőke hercegre várni, hogy ő oldja meg a problémákat.

De hasonlóképpen a fiúknak, férfiaknak is üzennek ezek a mesék, hogy a nőket tisztelni kell, hogy egy igazi úriember mindig vállalja a tettei következményeit, segít a nála gyengébbeknek, bajba jutottaknak.

Nyilvánvaló, hogy nem csak és kizárólag a mesenézés közvetlen következménye ez, de Magyarországról Csehországba költözve nem lehetett nem észrevenni, mennyivel összetartóbb, figyelmesebb, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb az itteni társadalom.

Elvileg hasonló történelmű, társadalmú országokról van szó, hasonló életszínvonallal és hasonló problémákkal, mégis az emberek egymáshoz és a közös ügyekhez való hozzáállása gyökeresen más és szerintem ebben óriási szerepe van annak is, hogy a média mit közvetít olyan, kiemelten fontos időszakokban, mint amilyen a karácsony is.

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, határokon innen és túl!"

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr808195550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.12.26. 07:14:37

Cheb nem határátkelő volt règen az Nszk felè?

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.26. 07:59:40

Ez jo hosszura sikerült, de tetszett nagyon.
Azt irod, hogy ide jartok süti hozzavalokert mert olcsobb?! Akkor mert van az, hogy mi meg odajarunk hozzatok vasarolni? Mert olcsobb:-))) es pedig bö 200 km-re van.
Hehe, a mese, vagy egyeb gyerek Film nezes itt is megvan. Nem is tudom honnan szedik elö ilyenkor az ilyen ös regi filmeket. NDK-s is, Cseh is, meg mindenfele.

Golf2 2015.12.26. 08:41:12

Felteszem a kezem,81ben Cheb felé motoroztam hirtelen jött a határ csak néztek hogy visszafordulunk,csoda hogy nem lőttek utánunk.

nyuszigonosz 2015.12.26. 08:48:33

Nagyon tetszik a poszt, DorotkaB, már nagyon vártam mikor jelenik meg végre.
Föleg tetszik, hogy szépen és úgy írtad le Csehországot, amilyen.

nyuszigonosz 2015.12.26. 08:54:12

@Golf2: Most is határátkelö Cheb. Németül Eger a város neve.
A volt Szudéta vidéken minden városnak van természetesen német neve is.
Német ( Èszak-.Bajor) oldalon Waldsassen van. Ahol egy csodálatos Bazilika van, meg a legfinomabb mézeskalács készítö a Rosner Lebkuchen Manufaktur és cukrászda.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.12.26. 10:29:18

Kár hogy a képeken alig látni valamit, szívesen bámészkodtam volna.

DorotkaB 2015.12.26. 10:30:10

@Der echte Weihnachtsmann: Ezt még én sem tudtam megfejteni, mármint hogy miért járnak hozzánk a németek mi meg hozzájuk. De lehet, hogy más-más termékekért. Bár mi Waldsassenben szoktunk vásárolni, és akárhova megyek be (drogéria, állatfelszerelés, élelmiszer), mindenhol olcsóbbak a dolgok. A múltkor pl. fél kiló sajtot vettünk 2 euróért (és nem volt akciós), na ezért az összegért Csehországban max. 20 dekát kapsz, de inkább még annyit se. DM-ben összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék és szintén olcsóbb, mint a cseh verzió.

DorotkaB 2015.12.26. 10:31:05

@ChristineK: Sajnos én sem értem, hogy mi történt velük... :(

DorotkaB 2015.12.26. 10:37:21

@Golf2: Ma már nem a klasszikus értelemben vett határátkelő Cheb, mivel nem pontosan a határon van, de az igaz, hogy más település már nincs a határig. Azért őrizték ilyen nagyon, mert nemcsak Csehszlovákia és az NSZK határa volt, hanem errefelé húzódott az NDK-NSZK határ is (ha jól tudom, pontosan Aš/Asch környékén), rengetegen próbálkoztak itt a németek közül átjutni az NSZK-ba. Ha az ember Chebből nem nyugat, hanem észak/északnyugat felé indul, egy teljesen más Németországba csöppen még ma is.

tanato 2015.12.26. 10:38:05

Köszi a cikket.Mindig szívesen olvasok azon országok hétköznap és ünnepnapjairól,akikkel anno fiatalkoromban egy akolban voltunk,Mongóliától Csehországig.

articsóka60 2015.12.26. 11:53:30

Èlvezetes poszt volt, köszönet érte. A régi mesefilmekre én is emlékszem gyerekkoromból, nagyon szerettem őket. Kedvencem volt a Rigócsőr királyfi és a Gőgös hercegkisasszony című. Már ha jól emlékszem rá. ☺

Herr Géza 2015.12.26. 11:58:06

@DorotkaB: Nagyon jó poszt lett, élvezetes volt olvasni és hasznosak a "túrista" tippek is. Kár, hogy a film "fényt kapott", így nem sokat látni belőle ( tipp: a határ német oldalán a fényképezőgépek is olcsóbbak....:D).
Egy kérdésem lenne: mióta van a franciasalátában marhahús??? :))))

DorotkaB 2015.12.26. 12:24:09

@Herr Géza: Sajnálom, hogy semmi sem látszik a képekből, de nem az én készülékemben van a hiba, azzal már évek óta meg vagyok elégedve (de amúgy köszi a tippet :)). Az utolsó kép nem a sajátom, és az is ugyanúgy sötét, mint a többi. Nem tudom, HA, nem lehet tenni ezzel valamit? Már akkor is ilyen sötétek voltak a képek, amikor megkaptad őket?

A franciasalátáról, megmondom őszintén, hogy fel sem merült bennem, hogy valaki nem rak bele marhahúst :) Bár most, hogy mondod, a mi családi receptünk Erdélyből származik (Kolozsvár illetve Észak-Erdély), ott a franciasalátát marhahúslevesből készítik, jó adag főtt marhahús, a hagyma kivételével az összes leveszöldség van benne apróra vágva, plusz savanyú uborka, főtt tojás, kukorica és borsó és egy-két alma.

Herr Géza 2015.12.26. 12:32:41

@DorotkaB: Na erre nem gondoltam, hogy a HÁ a ludas....:)))
Franciasaláta: akkor megvan a rácsodálkozásom oka. Ezek szerint az erdélyi verzióhoz nem volt szerencsém. De tök logikus, hogy a leveszöldség mellett a húsból,is kerüljön bele. Mi a családban ugyan nem a leveszöldségből csináltuk, mert jobban szerettük, ha még "al dente" a zöldség. Mondjuk ca. 20 éve ettem utoljára. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.12.26. 12:54:05

Remek beszámoló volt, nagyon élveztem! Köszönöm.

Eddig süti kiszúrókért német oldalakat szoktam nézni, de keresek majd cseh oldalakat is, ezek szerint érdemes. S az üvegdíszek... Hajaj... Az a dió nagyon jól néz ki! Kár, hogy sötétek a képek, valamit elállíthattál?

Határátkelő 2015.12.26. 12:54:34

@DorotkaB: Ezek ilyenek voltak, sajnos. :(

Határátkelő 2015.12.26. 12:55:14

@DorotkaB: Ha elküldöd még egyszer a jó változatot, akkor megpróbálom valamikor kicserélni.

DorotkaB 2015.12.26. 13:15:47

@Határátkelő: Megpróbálom akkor külön a képeket.

P.Elliot 2015.12.26. 13:20:24

Erdekes poszt, tetszik. Karlovy Varyban en is jartam valamikor 70-ben karacsony tajan, nem emlekszem pontosan a datumra, a ferjem alszik, nem tudom megkerdezni, az o feje a kalemdarium itthon. Ha ezt a szot hallom hogy Karlovy Vary akkor abban a pillanatban a fenyveserdok kepe es illata jon be emleknek a vonatrol amikor mar kozel jartunk hozza. Nagyon eles, nagyon hideg es igen eros fenyoillatu levego. Maga a varosbol valami fo ter ami emlek, valami kut is volt ott ahol kostolni lehetett a vizet, az ostyasutore is emlekszem, mi is vettunk. Sajnos csak egynapos kirandulas volt Pragabol es keveset lattunk belole, joforman csak a kozponti helyeket, epuleteket.
Jo ez a sokfele sutisutes szokas, ott lenne a helyem mert en elvezem az ilyesmit.
A mesefilm is az egy hatarig. Amikor meg gyerekkel neztuk addig jo volt minden mennyisegben mert beleeltuk magunkat a mesebe, az o erzesvilagaba, gyerekek lettunk ujra vele egyutt. Magamban mar nem olyan nagy szam, inkabb nezek karacsonyi temaju felnott filmet de el tudom kepzelni hogy ez szokas kerdese hiszen elvezettel nezek japan rajzfilmeket, igaz hogy nem mese temajuak inkabb felnott vagy a fiatalok tortenetei.
Itt is fele arert adjak a vajat karacsony elott minden heten mas uzlet, aki sutni akar az csak rajta. Van sutesi kedv mert 8 szomszedomtol az udvozlo kartya melle kulonbozo fajtaju hazilag sutott sutemenyeket kaptam, ferjem halasan sorakoztatta a polcra valamennyit, nem mintha nem sutnek eleget de ennek az Isten sutemenye sem eleg...
Szoval tetszik az elet arrafele, boldog karacsonyt nektek meg ha a fele el is mult mar, illetve ott meg ez is unnep ugye?

P.Elliot 2015.12.26. 13:22:28

@Herr Géza: Marhahusrol en sem hallottam franciasalataban de miert is ne? Igazabol a majonezes csirkesalata is foleg husbol all es milyen finom.

DorotkaB 2015.12.26. 13:40:13

@P.Elliot: Köszönjük szépen, nektek is minden szépet és jót az ünnepre (utólag is)! Nálunk ma is ünnep van, még a harmadik idei új mesefilm hátra van :) Érdekes, hogy Karlovy Varyról nekem is ez a kép ugrik be először a fenyőfákkal, ha Prága felől jön autóval az ember, akkor most is óriási fenyők fogadják, ahogy leereszkedik a völgybe, ahol a város van. A másik, amit imádok benne, az a folyó csobogása. Egyedi város, az biztos.

HA, küldtem a képeket, ha így sem lesz jó, akkor már nincs több ötletem, hogy mi lehet a baj :(

macamuca [IHUN] 2015.12.26. 13:48:49

Remek poszt, Köszi :) , élvezet volt olvasni.
Franciasaláta: nincs benne marhahús. Az orosz hússaláta egyik variánsának nevezném inkabb az említett (erdelyi) változatot. (az eredeti orosz hússalátában főtt marhanyelv van). Jo étvágyat minden változathoz :)

Határátkelő 2015.12.26. 14:32:35

@DorotkaB: Kösz szépen! Jók lettek, kicsit később tudom majd kicserélni.

©________ 2015.12.26. 14:50:16

szrp hosdzu

erdekelne cseh sutiforma webshp cime

DorotkaB 2015.12.26. 15:28:59

@macamuca [IHUN]: No, végeztem egy kis kutatást, megkérdeztem az erdélyi nagyit :) Szóval azt a salátát, amit mi otthon franciasalátaként készítünk, emlékei szerint régen "salata de boeuf"-nek is hívták a családban. Az interneten erről rengeteg kép és recept van románul, tehát valószínűnek tartom, hogy (mivel a családunk ezen ágán biztosan vannak román ősök) eredetileg egy román ételről lehet szó. Az orosz hússalátához is lehet köze, mert a 19. században a francia konyha és kultúra óriási hatással volt az orosz, majd később a román kultúrára, talán ezért ültették át a magyarba "franciasaláta" néven. Mik ki nem derülnek... :)

DorotkaB 2015.12.26. 15:30:26

@Határátkelő: Oké, de jó, köszönöm szépen! Sejtettem, hogy a szövegszerkesztő "keze" van a dologban...

DorotkaB 2015.12.26. 15:40:27

@Praliné.: Angol nyelvűt sajnos nem találtam. Ezen az oldalon viszont borzasztó gazdagságban lehet formákat rendelni:

Itt vannak a megtölteni való formák:

www.ceske-formicky.cz/?enLANGUAGE_SEPARATORko%9Ae-a-b%E1bovi%E8ky,26,1

Itt pedig a kiszúróformák:

www.ceske-formicky.cz/?enLANGUAGE_SEPARATORvykrajov%E1tka,22

Ez pedig egy oldal a kerámia sütőformákhoz:

eshop.keramikakrumvir.cz/cz/kategorie/5-pecici-formy

DieNanny CH 2015.12.26. 16:05:56

@Praliné.:

Megint sztrájkol a billentyűzeted? :-DDDD

macamuca [IHUN] 2015.12.26. 16:17:02

@DorotkaB:
:))))
Felpiszkaltad a fantáziámat == van itt pár Erdélyi barat+barátnő, este buli lesz, ott kifaggatom őket ezügyben. Mármint hogy ők hogyan készítik ezt a salit, hátha jön még pár tipp. :)

33621 2015.12.26. 16:59:51

@macamuca [IHUN]: Valamikor 1983-ban amikor kapcsolatba kerültem a feleségem családjával, ott is így készült a Partiumban a
"salata de boeuf". Abban is voltak kis apró hús cafatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.26. 17:30:29

Voltam a cseheknél vagy 30 évvel ezelőtt.
Brnoban dolgoztam a Zetor gyárban.
Arra emlékszem hogy a cseh nemzeti fűszer a köménymag. A süteménytől a kenyérig mindenben benne van.
Meg hogy mindent nyakonöntenek valami szósszal, ami amúgy nem rossz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.26. 17:34:03

@33621:
Helyes. Nem azért kapaszkodtam fel néhány milló év alatt a tápláléklánc csúcsára hogy bokorevő legyek.
Húst hússal…

nyuszigonosz 2015.12.26. 18:47:23

Látom, képcsere lett, ami jó, mert végre rendesen látni minden érdekeset és szépet. :-)

©________ 2015.12.26. 18:53:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mobilos verzioban olyan aprok a betuk, h nem latom, mit irok. Igy az eluteseket sem.

P.Elliot 2015.12.26. 19:37:21

@DorotkaB: Amikor Pragaban jartam akkor csodas eteleket ettem egyszeru kis helyeken, valami husfele es martasokban. a martas csodalatos volt, foleg knedlivel, meg olyan is volt hogy libasultet adtak es a liba zsirjaval, szaftjaval ontottek meg a knedlit.
Sot! Mivel csehul nem tudtunk csak raboktunk az etlapra hogy ezt talan es igy egyszer kihoztak valamifele vadas szalontudot/ borzadtam a tudoktol/ de nem kockakra volt vagva hanem daralva a tudo, benne a martasban, szinten knedlivel, utalkozva belekostolam es nekiestem olyan finom volt.
Engem a szoszok, martasok erdekelnenek ha tudnal valami felvilagositast adni.
Valoszinu hogy ezeknek az emlekere szoktam mondani hogy a legjobb etelek nekem a cseh kajak, utana jon mindjart a francia es az olasz....
Marha jo soroket ittam ott pedig utaltam a sort. A barna szinu volt a legfinomabb. Meg valami vermut feleseget is vettunk, ittunk, a cinzanohoz hasonlitott. Akkoriban 71-ben meg az is nagy szam volt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.12.26. 19:58:37

@DorotkaB: te jó ég, ebben a pillanatban esett le, hogy a Nagyimnak volt ilyen dióformája, csak sosem tudtuk, mire való... sosem használta, rámaradhatott valahogy. Nagyapám családja szlovák származású, talán úgy...? Nahát.

nyuszigonosz 2015.12.26. 20:54:06

@kisrumpf: Kell recept, amivel a világ majdnem legfinomabb diócskáit, vagy medvetalpakat tudsz gyártani mad a diócska formákban?

DorotkaB 2015.12.26. 21:46:48

@P.Elliot: A legtöbb húsételt mártással eszik, ez így van :) Mártásból amúgy nagyon sokféle létezik, a legegyszerűbb az ún. "univerzális barna mártás", ahogy a csehek némi öniróniával hívják (mert ezt akármire rálocsolják, és onnantól az "cseh konyha"), ez tulajdonképpen olajban vagy más zsíron barnára sütött hagyma, amikor már jó puhára sült, akkor sózzák, borsozzák, esetleg paprikázzák, majd felöntik húslevessel vagy vízzel, van, aki rak bele leveskockát (ha csak vízzel készül), van aki kicsit be is rántja. Ezt aztán addig főzik, amíg teljesen szétmállik benne a hagyma.

Az egyik specialitásuk, amire nagyon büszkék, a svíčková nevű étel, ez egyben sült marhahús, amit leveszöldségekből főtt mártással, knédlivel és vörösáfonya (vagy ennek híján ribizli) lekvárral tálalnak, bár én a legjobban berkenyekompóttal szeretem. Bármi jó hozzá, ami savanykás, fanyar.

Ezen kívül rengeteg féle tejszínes mártást is csinálnak, kapormártást, kéksajtos mártást, gombamártást.

DorotkaB 2015.12.26. 21:48:59

És köszönjük a képcserét! :)))

DorotkaB 2015.12.26. 21:52:15

@nyuszigonosz: Amúgy már korábban is meg akartam kérdezni, te éltél Csehországban?

P.Elliot 2015.12.26. 22:08:03

@nyuszigonosz: Josagos Isten, micsoda kepek! Koszonom! Azt hiszem a jovo evben kozelebbrol fogjuk vizsgalgatni a cseh konyha remekeit.

P.Elliot 2015.12.26. 22:09:26

@DorotkaB: Koszonom, szoval ez a barnamartas. Na, majd kikutatom a tobbi martast is. A ferjemmel a mai napig emlegetjuk hogy milyen jokat ettunk ott.
Micsoda jo poszt, hehehe, nekem!

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.26. 22:10:08

@DorotkaB: nahat, meg hogy csak nalunk letezett, a hires hirhedt General szosz:-)) a vegen meg kiderül, hogy europaban egyedül a magyarok eszik szarazon a rantott hust.:-)))

P.Elliot 2015.12.26. 22:10:32

@nyuszigonosz: Kell. Ne rejtegesd a tudomanyodat, oszd meg velunk kerlek szepen....

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.26. 22:14:06

@DorotkaB: annak a diosnak a receptjet ha megosztanad velem, nagyon szepen megköszönnem:-)

blackhairlady 2015.12.26. 22:42:12

De jo kis poszt szep kepekkel, koszi DB!:)
Pragaban ketszer jartam,
termeszetesen turistaskodtunk, nagyon tetszett. a kacsamell parolt kaposzta zsemlegomboc menu ize meg mindig nyalelvalasztast okoz ha csak ragondolok. A foci vb dontojet a foteren neztuk vegig, kozben jo kis sultkolbit vacsoraztunk, abe eloszor. koret sor volt:D
Karlovy varyrol nekem a filmfesztival ugrik be eloszor.
Abban a dios formaban sult suti mifelenk a lakodalmak elengedhetetlen edessege.

blackhairlady 2015.12.26. 22:43:56

Bocsi, nem jol toroltem a modositast :))

nyuszigonosz 2015.12.26. 22:53:36

@P.Elliot: Csak neked nincsenek diócska formáid hozzá.
Amúgy meg majd a napokban veszem a fáradtságot és leírom és akkor elküldöm, ha kell.

NorthPier 2015.12.26. 23:05:29

@ladyamerica: "a dios formaban sult suti mifelenk a lakodalmak elengedhetetlen edessege"

Barackmag a tisztesseges neve :)
Ha nincs legalabb 100 darab formatok, neki se alljatok sutni, mert az osszeragasztva ugye csak 50 barackmag, annyit meg szinte seperc alatt el lehet pusztitani.

DorotkaB 2015.12.26. 23:20:23

@Der echte Weihnachtsmann:
Íme :)

Tészta (kb 50 dióra):
100 g porcukor
140 g vaj vagy margarin
csipet só
50 g darált dió
1 tojás sárgája
30 g kakaó
200 g liszt (azt azért hozzáteszem, hogy a cseheknek 3 féle lisztjük van szemnagyság alapján, ebbe a receptbe a közepesen durva lisztet írják, nem tudom, hogy sima liszttel hogy működik. Talán rétesliszttel érdemes megpróbálni, attól függ, hogy Németországban mik a lehetőségek. Na, tessék, pl. lisztet nem vettünk még soha ott :)

Ezekből simán összegyúrod a tésztát, hűtőben pihenteted egy kicsit, hogy megkeményedjen. A formákat kivajazod és a peremükig megtöltöd a tésztával úgy, hogy a közepén maradjon egy rendes mélyedés a krémnek (mintha tényleg egy dióhéjat formáznál). Formával együtt sütöd kb 175 fokon, meg nem mondom, hogy hány percig :) Az a lényeg, hogy sütés közben ez a fajta tészta felpuffad egy kicsit, majd újra lelapul az eredeti méretére, na, akkortól jó. Sütés után óvatosan (sajnos elég morzsálódós, törékeny) kiütöd a formából.

Krém:
100 g vaj
200 g cukor
100 g valamilyen darált mag, lehet dió vagy mogyoró
1 kanál barna rum (ha autentikusat akarsz, akkor krumpliból készült cseh "rum". De ez csak vicc volt ám)

A vajat a cukorral habosra vered, majd hozzáadod a diót/mogyorót és a rumot. DE, ha rám hallgatsz, akkor a diócskákat nutellával töltöd meg, egyszerűbb is és szerintem finomabb. Nekem a vajas krém nagyon gejl, bár talán egy kis só segít rajta. A krémmel a diók mindkét felét megtöltöd és kettesével összeragasztod, majd megint menjen a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon.

P.Elliot 2015.12.26. 23:45:49

@nyuszigonosz: Dehogyisnem. Arulnak a boltban ilyesmit, bonbon kesziteshez.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.12.26. 23:59:46

@nyuszigonosz: SOSEM mondok nemet egy érdekes receptre. Megköszönném. Esetleg csokis aprósüti recepttel tudom viszonozni....ha érdekel?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.12.26. 23:59:50

@NorthPier: Nini mit találtam megfelelő trükkös angol szavak guglizásával. Persze, out of stock...

blackhairlady 2015.12.27. 00:14:51

@NorthPier: igy van, koszi, nem jutott eszembe a neve. es igen, tobb szaz darabnak kell lennie hogy hatekony legyen a termeles:D

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.27. 01:49:30

@DorotkaB: de jo, köszönöm.

Most akartam rendelni formacskakat. Az realis, hogy a 30 db-os statt 86 Korona a szallitas meg 1500,- ?. es akkor meg nem is adtam be a cimemet. Nem tudok csehül, lehet valamit felre ertettem.
Itt a link:
eshop.timidekor.cz/vyklapeci-formicky/vyklapeci-formicky-orech-30-ks/

NorthPier 2015.12.27. 02:37:42

@Der echte Weihnachtsmann: a 86 kr reálisnak tűnik, ha elkövetem azt a hibát, h átszámolom

NorthPier 2015.12.27. 02:53:19

Elment az eleje véletlenül.
Csak mert tavasszal pont néztem otthon, 12 db volt valamivel több, mint 200 Ft. De az a postaköltseg az minden hasonlítgatas nélkül nonszensz.

NorthPier 2015.12.27. 02:56:01

(ja, én sem tudok ám csehül.)

Herr Géza 2015.12.27. 03:40:14

@Der echte Weihnachtsmann: Khm... 1500 korona feletti rendelésnél a kiszállítás ingyenes :))) A postaköltség olyan 80 kcs körül van egyébként attól függően, hogy melyik szállítóval szállíttatsz. Szólj, ha kell még segítség !! (Igaz, én sem tudok csehül....:))))) )

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.27. 05:20:34

@Herr Géza: most mar inkabb elautozok erte:-)))) kirandulunk egy jot!:-))))))
De azert köszönöm.
@NorthPier: neked is Köszi!

nyuszigonosz 2015.12.27. 08:07:41

@Der echte Weihnachtsmann: A szállítás akkor ingyenes, ha 1.500 CZK értékben rendelsz náluk dolgokat.

nyuszigonosz 2015.12.27. 08:11:40

@Der echte Weihnachtsmann:

eshop.timidekor.cz/objednavka/krok-1/

Itt vannak a szállítási költségek, de egy dolog van még: úgy tünik alapból csak Csehországba és Szlovákiába szállítanak, amit gondolom kontakt e-maillel meg lehet oldani, és biztosan beszél- ért valaki ott németül is.

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.27. 08:38:06

@nyuszigonosz: köszi!
De amint irtam ugy döntöttünk, hogy kirandulunk egyet. Biztos valahol a hatar mellett is lehet kapni, vagy akar Karlovy Vary-ban.
Azt mar tudom, hogy formicki orecs-et kell kernem:-)))))))))

nyuszigonosz 2015.12.27. 08:44:23

@Der echte Weihnachtsmann: Jól teszitek. :-)

Amúgy a liszt, ami itt kapható a 405-ös, az is jó, én azzal csinálom, most ezévben is azzal. Söt, ezévben világosakat is citromízüeket, meg sötéteket dióval, kakaóval.

DorotkaB 2015.12.27. 09:25:28

@Der echte Weihnachtsmann: 1500??? Nem, az nem reális! Mennyire laksz a határtól? Nem lenne érdemes átruccanni? Ezeket a formákat a legtöbb háztartási boltban meg lehet venni.

Na, most vettem észre a linket is... Azt írja, hogy 1500 korona feletti vásárlásnál ingyenes a szállítás. Az a baj, hogy úgy látom, csak Csehországba és Szlovákiába szállítanak.

DorotkaB 2015.12.27. 09:31:02

@Der echte Weihnachtsmann: Aha, végigolvastam a többieket is :) Karlovy Varyban most hirtelen nem ugrik be jó hely, de Chebben van egy óriási háztartás-bolt, ahol mindenféle formát láttam karácsony előtt. A Billa-t ha megtaláljátok, pont afölött van az első emeleten. Itt van hozzá a térkép:

https://www.google.cz/maps/place/BILLA/@50.076908,12.3646857,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xcf9a18a641aa5214

De amúgy tényleg random háztartási boltokban is nagy eséllyel lesz.

nyuszigonosz 2015.12.27. 09:35:17

@DorotkaB: A tegnapi kérdésedre a válasz: igen.

Muscari 2015.12.27. 11:17:39

@diggerdriver: az ember mindenevo, nem ragadozo :-D

@Herr Géza:persze, egy csomo mindent bele lehet tenni egy majonezes salataba, csak akkor azt mar maskepp hivjak. Szoktam venni egy lengyel valtozatot, abban van kukorica is, az is nagyon finom.
Akkor ma franciasalata lesz, azt hiszem :-)

Muscari 2015.12.27. 11:27:22

@Praliné.: szemuveg? ;-)

@Der echte Weihnachtsmann: mi meg savanyusaggal esszuk. Nalunk az idosotthonban is van chicken schnitzel, ami tulkepp rantott csirke, de itt is leontik gravy-vel.

@DorotkaB: koszonjuk a posztot, nagyon jo volt! Foleg, ahogy Karlovy Vary-rol irtal, jartam ott par eve es hat rabul ejtett... Az az ostya isteni finom.

Herr Géza 2015.12.27. 12:15:48

@kisrumpf: Azért jók az árak: 15 USD/24 db kontra 86 CZK (3,50 USD)/30 db . És az amerikai ár még erősen akciós is, egyébként 30 USD lenne, azaz a lemezvackok darabja több, mint 1 dolcsi...:D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2015.12.27. 12:32:21

@Herr Géza: Na ja. Nem is ránk van az kitalálva, gondolom, sokadik generációs határátkelő vesz belőle a nagyi emlékére. Szerencsére van ismerős, aki segít majd nekem

Muscari 2015.12.27. 13:26:22

@Praliné.: :-) En a teljes nezetet hasznalom a telefonon is es belenagyitok. Igaz, a gyerekemnek koszonhetoen mar nekem is peklapatnyi meretu a telefonom :-)

labirintus1 2015.12.30. 23:30:20

@DorotkaB: Érdekes, hogy azt írod, hogy nincs szaloncukor, mert az egyik kedvenc szaloncukrom cseh gyártmányú. Igaz, hogy én mindig Szlovákiában veszem, vagy onnan hozatom. Orion és banános ízű. www.kupi.cz/sleva/salonky-banany-orion

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása