oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 15. 06:45,  U(k)gorjunk neki: így vállalkozz Angliában 147 komment

2015. december 15. 06:45 Határátkelő

U(k)gorjunk neki: így vállalkozz Angliában

Vállalkozni sehol sem könnyű, pláne nem külföldön, ahol a nyelvet, a(z üzleti) kultúrát és a piacot is meg kell alaposan ismernünk ahhoz, hogy egyáltalán a siker reményével induljunk neki. (Erről alighanem a törzskommentelők közül is tudnának mesélni páran, remélem, fognak is.) Gábor mai írása ehhez próbál meg segítséget nyújtani, felvillantva pár érdekes, hasznos támpontot – aztán hogy ebből ki mennyit fogad meg és el, már más kérdés.

cim_44.jpg

„Magyarországgal szemben Anglia lehetőséget biztosít arra, hogy úgy menedzseld az életed, ahogyan szeretnéd. Sokan mégsem teszik. Ennek okairól szólt részben az előző írásom. Most néhány mondat erejéig kiegészíteném az előző írásomat, mert a mindent jobban tudó magyarok ott is megjelentek.

A Thameslink, vagy a Southern vasúttársaság olcsó pénzért levisz Brightonba, de onnan 4,5 fontért érdemes 20 percet tovább utazni, ahol Seafordban a Seven Sisters sziklacsoportot is megnézhetjük. Így rögtön két tengerparti várost tekintettünk meg. Mozibérletet meg a Cineworld kínája, amelynek havidíja 16,90 font. De, térjünk is vissza az üzlethez.

brighton_pier.jpg

Fizetési különbségek

Aki elkezd szétnézni a szakmai munkák háza táján, az rá fog jönni, hogy a rabszolga szintű munkavégzésért járó minimálbér és a szakmai fizetések között van egy nagyon nagy szakadék.

Ha egy cégvezető, reklám, marketing menedzser, vagy titkárnő fizetését is nézzük, messze nem a minimálbérről van szó. Tehát amíg a rabszolgamunkáért jár (szállodában, étteremben, gyárban) 1000, 1200 font, addig az átlag irodai bér 1500-2000 körül mozog, indul.

Most nem arról beszélek, hogy éppen beszélsz angolul, és a főnök örül, hogy megcsinálod a munkát kicsit több mint 1200-ért. Hanem, amikor képes vagy izzadás nélkül felemelni a telefont, vagy kiállni 10 angol elé és lenyomni egy prezentációt.

De akarunk egyáltalán fejlődni?

Csak egy apró dolgot nézzünk meg: Van minimum 2-3 magyar nyelviskola Londonban (a Skype magántanárokat ne számoljuk), van néhányszázezer magyar kint, akik nem beszélik jól a nyelvet (itt nem a megértetem magam, egymás után pakolom a szavakat kommunikációra gondolok). Itt vannak, keresnek és van pénzük.

Ezen nyelviskolák heti szinten nem kínálnak néhány száz (de lehet, akkor már sokat mondok) helynél többet. És, betelnek azonnal ezek a helyek? Hónapokra előre betelik egy kezdő angolos osztály tanulni vágyó magyarokkal? A nagy francokat. Ez a nagy magyar valóság itt kint.

Lehet jönni újra a pesszimista magyar hozzáállással, amelyet kaptam az előző cikk után, de leírom újra: az itt megkeresett pénznek „ára” van! Lehet verni majd a mellünket újra, egy hozzászólásban, de leírom azt is újra, hogy egy dolgot ne csináljunk: Ne hazudjunk önmagunknak! Ha problémánk van, akkor próbáljuk meg feldolgozni!

Persze tudom, mindenki „boldog”, mindenki élvezi a kint létet. Ezt el is hisszük, hiszen itt mindenkinek „jó”. Igen, jó lesz, ha le tudjuk vetkőzni a kommunikációs gátjainkat. De amíg a magyar életünket éljük egy angol városban, addig ez nem fog változni.

A jövőbeli angol, külföldi kollégákkal azt fogod megbeszélni, hogy mit láttál a bekötött RTL Klubon, vagy hogy az ATV-ben mit mondott Kálmán Olga? Legyünk őszinték, itt ez senkit nem fog érdekelni. Nézz ITV-t, nézz BBC-t!

Ha látsz egy ismert embert egy cikkben, akkor mondd el azt a kollégáknak, hogy Te őt ismered, ismerted otthonról. Szerepelt itt és ott. Kérdezz róla. Hidd el, ezt értékelni fogják, hogy te, mint bevándorló, érdeklődsz irántuk, és nem egy magyar burokban élsz, amelyből kiszabadulsz napi 8-9 órára.

A cégalapítás

A normális élethez - saját bérelt ingatlan, autó, stb. -, ami egy ember életében akár elvárható, nem csak egy jó szakmai állás lehet az egyetlen út, hanem egy saját vállalkozás is.

Hát, ha valahol, akkor itt álmodunk a legnagyobbat, és nyeljük le a cumit mi magyarok - már elnézést. A tisztánlátásunkat már akkor elveszítjük, ha a Google-be beírjuk, hogy angol cégalapítás. Akár 13 fontért alapíthatunk egy magyar Kft-nek megfelelő Ltd-t.

De ha magyarokra bízzuk az alapítást, ami azért megkönnyíti a feladatot, akkor az olyan 50 fonttól kezdődik, ami durván 20.000,-Ft. Ha csak pusztán szakmai okok miatt bízunk meg egy ilyen céget, akkor az rendben van, hiszen ezekre úgyis szükségünk lesz, könyveltetni egyszerűbb velük.

De ha azért, mert nyelvtudásunk nulla, akkor már megint egy probléma forrása lehet. Mert lehet álmodni, Mercit akarni 3-4 hónap alatt, meg pörgő magyar/angol közös vállalkozást, de ez a világ azért nem így működik.

1_83.jpg

Alapigazság, hogy itt van pénz. Egy 60-70 néhány milliós piacról beszélünk, ahol pörög a gazdaság, de azért itt kell lenni, tapasztalni, élni és folyamatában felvenni a ritmust. Ha egy átlag üzletben gondolkodnál, és otthon volt 50 konkurenciád, akkor itt biztosan lesz 500 - csak Londonban. Szóval, akárki akármivel is akar üzletelni, annak Janinak kell lennie a gáton.

A stratégiák

Sokan elsőnek élnek egy visszafogott (értsd: magyar átlag) életet kint, és közben szépen lassan építik fel a saját üzletüket. Ha reálisak akarunk lenni, akkor ez nem is nagyon megy másként. Vagy nagyon sok pénzzel kell kijönni, hogy a tesztelés ne vigyen minket anyagi romlásba.

Viszont egy érdekes helyzet áll fenn az angol piacon, amelyet célszerű mindenkinek átgondolnia. Mármint ha a fent leírtak, a szakmai és angoltudás megvan.

Az angol gazdaság motorjának számító kkv szektor azzal küzd, hogy (a némettel ellentétben) nem tud érdemben megjelenni a nemzetközi piacon, mert nem talál elég alkalmazottat.

Egy pénzügyi szoftvereket fejlesztő cég a minap a Guardian hasábjain arról panaszkodott, hogy le kellett lassítania az amerikai terjeszkedését, mert Angliában nem tud betölteni kilenc informatikus állást, pedig évi bruttó 60-110 ezer fontot (azaz 26-48 millió forintot, amely 2,1-4 millió havonta) tudna fizetni az alkalmas jelölteknek. Tehát, nem biztos, hogy egy jó szakmai tudással vállalkoznunk kell. A lehetőség megvan rá, de itt tényleg kereshetünk nagyon sok pénzt alkalmazottként is.

Az élet ára

Egy vállalkozó létnek megvan a maga szabadsága, és varázsa, de nagyon fontos, hogy mindent mérlegeljünk. Az már egy reprezentatív élet, vagy nevezhetjük kirakatnak is, vagyis egy ilyen szakmai életet, vállalkozói életmódot nem lehet hosszú távon egy roomshare-ből működtetni.

Ezek az emberek a sikerért néha (elég nagy arányban), két végén égetik a gyertyát, és abban nem fér bele, hogy reggel várjunk a WC-re, fürdőszobára, vagy éppen ne tudjunk aludni a lakótársak miatt.

szikla.jpg

Tehát ennek az életnek is megvan az ára, de itt azért már másról beszélünk, mint egy minimálbér esetében. Ekkor már nem tűnik soknak a 3,99-es kávé, a 4,90-es tésztasaláta, vagy az 1,99-es péksütemények sem. Egy ilyen fizetéssel már egy kis studiot, vagy 30-40 perces utazással egy másfél szobás lakást, házat is be lehet vállalni.

Néhány magyar vállalkozó elkezdi a saját üzletét felépíteni a kinti magyar piacra. Ezt szakmailag nevezhetjük hibának is, hiszen így lekorlátozza a saját vállalkozását.

Legyünk őszinték: szakmailag jelenleg nincs olyan kommunikációs eszköz Angliában, amellyel igen hatékonyan el tudjuk érni a magyarok nagy részét. Addig, amíg nem lesz egy bátor, okos magyar vállalkozó, aki kitalál egy online, offline eszközt, amellyel összefogja a kinti magyarokat, addig a magyarok egy részét leszünk csak képesek elérni.

Angolok vagy magyarok?

A sikeres vállalkozások egy része kettős stratégiával épül (reméljük, hogy tudatosan). Fel kell építeni egy angol vállalkozást az angol piacra, majd ha olyan a termék, szolgáltatás, akkor meg kell csinálni annak a magyar klónját. Ehhez nem kell új cég, csak mondjuk egy magyarított weboldal, Facebook-oldal, stb. Így nem zárjuk ki a vállalkozásunkat az angol piacról.

"Olyan vállalkozás, amely célja egy új termék vagy szolgáltatás létrehozása szélsőségesen bizonytalan feltételek között."

Vagyis csinálj start-up vállalkozást. Ha otthon, vagy már itt kint van egy jó ötleted, akkor ahhoz kereshetsz partnereket, üzlettársakat vagy akár kockázati-tőke befektetőket (venture capital).

Londonban napi szinten vannak start-up események, tucatjával vannak inkubátorházak. De ha csak irodahelyre van szükségünk, akkor a Co-Working shared Office Space a megfelelő választás.

Ilyen megosztott közösségi irodákban könnyen találhatunk üzleti partnereket, de akár barátokat is. Hiszen itt mindenki előtt egy cél lebeg: a saját vállalkozását sikerre vinni.

A hitelrendszer

Itt célszerű megemlíteni, hogy a hitelrendszer (business loan) is igen jól működik. Természetesen nem adják mindenkinek, hanem egy olyan üzleti tervet kell prezentálni, amelyből kiderül, hogy az a business mennyire lesz jövedelmező, és hogy ismerjük az angol piacot.

Tehát ne is álmodjunk arról, hogy egy ilyen tervet összedobunk Zuglóban, és ha megkaptuk a hitelt, kiköltözünk Londonba. Egy ilyen üzleti/marketing terv már komoly szakmai tudást igényel a megfelelő nyelvtudás mellett.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a tervek nem csak egy 10-20 oldalas dokumentumok, hanem üzleti forgatókönyvek, egy csomó kitérővel. A magyar piacra készült üzleti tervekkel sok esetben az a probléma, hogy hiányzik belőle a „ha” utáni tevékenység. Van egy folyamat szépen felvázolva, viszont ha gebasz van, akkor már bomlik a rendszer.

Valamiért a magyar bankok egy részének, vagy a NAV-nak egy kérelemhez elég egy egyirányú üzleti terv, ha szépen meg van fogalmazva benne minden. Kint nem, de ez nem azt jelenti, hogy nem mennek csődbe vállalkozások.

2_59.jpg

Sokan már az elején csapdába esnek. Fájó dolog, de be kell látni, hogy egy ötlet csak akkor ér valamit, ha abból valamit meg is valósítanak. Szinte mindenkinek van néhány ismerőse, akinek nagy tervei vannak, de valahogyan a megvalósítás elmaradozik. Ilyen az élet.

A csapda következő fokozata akkor következik, amikor szeretnénk partnereket keresni, vagy legalább valamilyen módon elkezdeni a működtetést. Itt újra a bolond tehén szindróma érvényesül sok esetben, és messze nem a tudatosság.

Életben maradni

Vegyük azt alapul, hogy van egy munkánk, de szeretnénk elkezdeni a vállalkozást. Mielőtt felmondanánk, vagy átkérnénk magunkat part time-ba, szánjunk egy hétvégét (vagy kettőt, ha csak heti egy szabadnapunk van) egy marketingterv összeállítására.

Ha nem is tudjuk, hogy mi az pontosan, akkor készítsünk vázlatot, és válaszoljunk az alábbi kérdésekre:

- Mennyi pénzt szeretnék keresni?

- Mennyi idő alatt szeretnénk ezt megkeresni?

- Mennyit tudunk erre áldozni anyagilag? (ugye reklám nélkül nem fog menni, és ehhez nem lesz elég egy weboldal, Facebook-profil, hiszen az ott elhelyezett üzenetnek el kell valahogy jutnia az emberekhez).

- Mennyi időt tudok erre szánni?

- Készen állok-e helytállni szakmailag, nyelvileg az angol piacon?

Majd vegyünk 12 üres papírlapot, írjuk fel a hónapokat egy évre előre. Az első kérdésre adott válasz összegét osszuk el 9-el. Az első 3 hónap lapjának tetejére írjunk egy nullát, majd a következő lapokra írjuk a leosztott összeget. Majd kérdezzük meg magunktól: képes vagyok „életben” maradni kint, hogy esetlegesen 3 hónapig nem keresek semmi? Ha a válasz nem, akkor csináljunk egy újratervezést.

Maradjunk még a munkahelyen, és a szabadidőnkben szépen lassan vázoljuk ezekre a papírokra, hogy melyik hónapban mit is kell tenni. Az első és legfontosabb az üzenet, vagyis a reklám, amellyel eljutunk az emberekhez. NE kérdezzük meg a lakótársat, rokonokat! Nem nekik akarunk eladni, és úgy sem fogják azt mondani, hogy „Béla, ez szar!”. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor már a vállalkozás ötletét sem célszerű reklámozni.

Ha van egy ötletünk, amely tényleg jónak tűnik, de nem tudunk marketingtervet készíteni, akkor ezzel meg is bízhatunk egy szakembert. De itt újabb csapdákba léphetünk.

Talán a legfontosabb, hogy ne Magyarországon élő, dolgozó szakembert keressünk, hiszen ő nem ismeri a piacot. Sablonokból szakmailag fel tud építeni egy stratégiát, de az nem biztos, hogy használható is lesz. Tehát, olyan embert bízzunk meg, aki ismeri a piacot, és nem csak kiguglizza, hogy hogyan is áll az angol gazdaság.

Viszont az angol piacon egy alapvázlat is néhány száz fontba fog kerülni, egy teljes marketingterv, amely már jó egy hitelkérelemhez is, pedig több ezer fontba.

Az ingyenes apróhirdetési oldalakon található üzleti terv készítőket kerüljük, hiszen egy ilyen reklám kommunikációjának nem egy apróhirdetési oldal a felülete. Ha egy „szakember” nem csinál egy weboldalt, nincs saját közösségi fóruma, saját céges e-mail címe, stb., akkor hogyan is építhetne fel egy olyan stratégiát, amely megfelelően prezentálja a mi vállalkozásunkat! Nem?

Ezek az első lépések! Talán néhány mondta hasznos volt az írásomnak. Sikeres cégalapítást kívánok mindenkinek!”

A moderálási alapelveket itt találod.

Határátkelő találkozó!

Ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból :), amit idén Digger szervez. A három lehetséges időpont december 27., 28., 29. – aki szeretne jelen lenni, az vegye fel Diggerrel a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a három napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 23.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr338172976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.15. 12:37:21

@Herr Géza: A kedvenceim ezek a konyvek, az ilyen zsenialisan kreativ tuti uzleti siker konyvek es a parjaik, a maganeleti boldogsagos onsegito konyvek. Valahol nagyon sajnalom, hogy en keptelen vagyok ilyeneket irni, pedig irtozatos trollsag lenne egy ilyenbol meggazdagodni.

Muscari 2015.12.15. 13:03:11

@DorotkaB: na ez hasznosabb volt, mint maga a poszt, abszolút egyetértek veled.

Herr Géza 2015.12.15. 13:17:15

@mojyo: Az jut eszembe, amikor pénzért árulnak "komoly" matematikai modelleket, amivel 101,96%-os eséllyel lesz ötösöd a lottón...
Ha nekem lenne ilyenem (azontúl, hogy vegyél kb. 43.978.672 lottószelvényt és töltsd ki a 90-böl 5 minden variációjával...), biztos nem árulnám apróért, hanem megjátszanám akár minden héten és senkinek se árulnám el, inkább elajándékoznám a rászorulóknak a "felesleges" lóvét.. :))))))))))))))))

Kiég3tt 2015.12.15. 13:26:05

Atolvastam gyorsan a postot. Tenyleg altalanossagokat osszehordott anyagrol van szo, de ez nem jelenti azt, h nem igaz, amit leirt es hogy ne lenne benne megszivlelendo tanacs. SOT! En nem vallalkozom (meg) de derekig vagyok a tervezes/elokeszitesi fazisban.
Roviden az RTL/BBC resz arrol szolt, h ismerd meg a kornyezeted es alkalmazkodj hozza, kulonben ha nem erted a vevoidet/uzlettarsaidat, akkor azzal maris ongolt losz.
Ha a nyelvet sem beszeled megfeleloen ott ahol vallakozol, akkor szinten eselytelen. A piacot beszukiteni is felesleges (fokuszalni pl: csak a kinti magyarokra, ha a potencialod meglenne szelesebb korre)

Amit hianyoltam, az a vallalkozasi formak rovid bemutatasa kis pro es kontraval (sole trader/ltd). Gondoltam, ha mar a posztbol kimaradtak konkretumok, akkor gyorsba en osszeszedek nehanyat.
Elso kezbol, hiteles informaciokat keresni es talalni innen erdemes es szerintekm KELL is:
www.gov.uk/limited-company-formation/overview
Ugye, hogy milyen kotelezettsegeid vannak, kell-e biztositas, vagy license - ezek az infok mint itt vannak fent.
Igen, tenyleg par font, de hacsak nem akarjuk az eletunket/elerhetosegeinket kitenni a kirakatba, akkor maris kell egy virtualis, de megis letezo legalis cim:
www.thevirtualofficecompany.co.uk/tvoc/index.php - es itt mar el is kezdtek gurulni a fontok, de cserebe a ceged London City centerbe is bejegyeztetheted, ha kellenek a kulsosegek - marpedig miert ne kellene.
Ugye csinald magad honlap:
www.wix.com - akar ingyenes is lehet, de ha mar kicsit jobban ra akarsz fekudni az online kereskedelem lehetosegeire, akkor itt is gurulnak a fontok.
Domain nev vasarlas:
www.1and1.co.uk/
A konyvelesrol lovesem sincs, de azt sem csinaljak pusziert.
Vallakozashoz business account kell, ami azert business, mert nem ingyenes - persze lehet okosban is csinalni, pay pal account stb... de azt meg nem latom, h hogyan.
A leghasznosabb gyakorlati tanacs a cikkben szerintem a business centerek emlitese volt. Elerhetoek, sok esetben ingyenesen nyujtanak segito kezet - regionalisan mukodnek, tehat ra kell keresni, h az adott kornyek melyikhez tartozik. Egy ilyen ceg pl:
smallbusinesscentre.org.uk/ ahol meg hitelt is lehet szerezni, amennyiben mukodokepesnek talaljak az uzleti tervunket. Ha nem, akkor azert erdemes atgondolni, h miert nem az, mielott belevagnank.
Uff en beszeltem

Ginix 2015.12.15. 13:27:28

@mojyo: egyrészt bármiről tudsz írni, ez már kiderült, másrészt akkor olyanok is megvennék, mint én, akik szívből gyűlölik ezt a rengeteg ostobaságot, mert a stílus miatt tökre megérné, szóval hajrá!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 13:35:20

@Herr Géza: Feltétlenül. ;)
@VPBA: +1
És ...szhatja az ember az üzleti tervét, ha nincs megrendelése.
:)
@DorotkaB: Mi 0 azaz, nulla forinttal keztünk bele. Nem volt más választás. Ha valamit elterveztünk, az rendszerint nem úgy lett.
:) Sokkal fontosabb egy vállakozásnál a gyakorlatiasság, mint az elmélet.

@Kiég3tt: "Ha a nyelvet sem beszeled megfeleloen ott ahol vallakozol, akkor szinten eselytelen. "
Jelentkezem, mint kakukktojás.
:D

macamuca [IHUN] 2015.12.15. 13:44:00

@svájci sapka (ch):
Digger is tudna mesélni arrol, hogy hogyan lehet kis nyelvtudással vállalkozni.....

Kiég3tt 2015.12.15. 13:47:36

@svájci sapka (ch): Orulok neki. De nyilvan nem gondolod, h ez volt a sikered kulcsa, vagy elonyodre valt. Bar nem ismerem a helyzetedet, sem azt h mivel foglalkozol.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 13:56:20

@macamuca [IHUN]: Tudom. Már ketten vagyunk...
:)
@Kiég3tt: Nem, de felesleges olyan kijelentéseket tenni, hogy "szinte lehetetlen". A környezetemben sok olyan sikeres vállalkozót ismerek, akik nem beszélnek perfektül. Sőt.
Nyilván itt nem műfordító kisvállakozásról beszélek.
Persze, jó ha valaki vartyogja az adott nyelvet, de nélküle is remekül el lehet boldogulni.
Ennél sokkal fontosabb a szakma szeretete, ismerete.
Beszélhet valaki perfektül, ha szar munkát végez.

Fajankó 2015.12.15. 14:07:24

@A nagy kékség:
ööö...te most megszólítva érezted magad?
Az Angliában vállalkozást tervező delikvenseknek próbált ötletekkel, tanácsokkal szolgálni, nem a Budapesti Közlekedési Vállalat tiszteletre méltó ALKALMAZOTTAINAK.

Fajankó 2015.12.15. 14:13:29

@Zoole[uk]: Mert te egy egészséges lelkületű ember vagy.
Nézd meg hány kötekedő, negatív, tök fölösleges beírás van.

Herr Géza 2015.12.15. 14:15:08

@Kiég3tt: Nyilván roppant egyedi a dolog. Az egyemberes "szolgáltató" lvállalkozásoknál (kömüves, csöszerelö, diggerdriver, stb.) nyilván elég egy kapcsolattartási szint, a szakmai nyelv ismerete és nem a nyelvtan, meg az irodalmi kifejezésmód a lényeg.
Ha vállalkozási tanácsokat akarsz adni, az más..... :)

Ha pl. Digger pár éve leírta volna, hogy miniangollal megy Londonba és ügynökségeken keresztül akar munkát keresni, mint vállalkozó, mindenki azt mondta volna, hogy hülye vagy fiam, hogy fogsz az ügynökkel telefonon beszélni, hogy fogod megérteni hova, mikor kell menni, stb. Digger zseni volt az SMS-sel, de öszintén: én erre is azt mondtam volna, hogy majd hülye lesz veled az ügynök SMS-ezgetni, hív majd mást.
Aztán tessék: olyan kevés a jó szakember a piacon, hogy az ügynökök is SMS-eznek.....

Na, ja. Nyilván még jobban müködhet a rendszer, ha az illetö jól beszél az adott nyelven, de ne mondjuk azt, hogy anélkül lehetetlen.
Én pl. abszolút nem lennék rászorulva a magyarul beszélö adótanácsadóra, mégis találtam egyet véletlenül, aki zseniálisan jó és az eddig megismert német adós szakembereket hazai pályán veri kenterbe. Mondjuk németül is nagyon jól tud, de neki speciel tényleg kell is. Viszont a németül gyenge magyarnak meg fönyeremény.

DorotkaB 2015.12.15. 14:16:04

@svájci sapka (ch): "Beszélhet valaki perfektül, ha szar munkát végez." Na, ebben egyetértünk :)

Nem tudom, hogy a ti vállalkozásotok pontosan milyen és Svájcban mik a feltételek, lehet-e a helyi nyelv nélkül boldogulni, de én a saját szemszögemből írtam, amit írtam. Én is úgy jöttem el Mo.-ról, hogy alig egy pár szót beszéltem csehül és mondhatom, hogy ha a férjem nem lett volna, akkor a vállalkozói engedélyt sem tudtam volna kiváltani, adóbevallásról meg hasonlókról nem is beszélve. Szóval nehezen tudom elképzelni, hogy valaki hogyan oldja meg a vállalkozással együtt járó papírmunkát, ahol azért hivatalos szövegekkel találkozik (jó esetben), ha mondjuk alapfokon sem beszéli a nyelvet. De ismétlem, más országokban nem tudom, hogy hogy mennek ezek a dolgok.

Fajankó 2015.12.15. 14:16:19

@bircaman szerkesztő maxval:
"Már maga a vállalkozás szótól is rosszul vagyok. Utálom az üzleti életet, nem akarok vállalkozni. "
Nem is állsz a realitások talaján. ( ezt most nagyon finoman fogalmaztam )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.15. 14:23:49

@Fajankó:
Te félrebeszélsz.

Milyen anyagot tolsz?
:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.15. 14:29:03

@Herr Géza:
Tényleg en is tudok egy jó magyar könyvelőt Angliában ha valakit érdekel.

Az a helyzet Géza hogy a terv az volt hogy kijövök besetálok egy céghez elmakogom hogy ki vagyok és felvesznek.
Kicsit másképp alakult.
Nem volt jobb ötletem mint az SMS.
:))))))

Narina 2015.12.15. 14:29:55

@Kiég3tt: Kerem szepen ez hasznosabb volt mint a poszt!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 14:30:53

@DorotkaB: Nézd, én nem vitatkozom azzal, hogy előny, ha valaki beszéli a nyelvet. :) Ez tény.
Ugyanakkor, ha az ember gyereke nem bírja a nyelvet, akkor is meg KELL oldja a dolgokat.
Én előbb tudtam bérszámfejtést csinálni németül, mint egy kiló kenyeret kérni. :)
Ha valaki egy komolyabb vállalkozást visz, akkor óhatatlan kellenek szakemberek, mint otthon (könyvelő, ügyvéd, stb.) A világ minden táján találni olyanokat, akikkel ez megoldható.
Ismétem, nem azt mondom, hogy ez a jó és a követendő, de nem szabad általánosítani.
:)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.12.15. 14:32:33

@svájci sapka (ch): Pontosan. :)
Mi is ugyanúgy kezdtük, mint Ti. Mo-on is, meg itt is. Csak ötlet volt, meg elszántság. Aztán szépen lassan alakult fel is, meg le is. De hát, kockázat nélkül nincs nyereség. :)

És akkor mi lennénk a kakukktojás2. Mert mi is nulla nyelvtudással jöttünk ki, (mondjuk akkor még nem is nagyon volt miből albánul tanulni), de nekünk volt egy barát, aki beszél magyarul és rengeteget segített. Nélküle nem lennénk itt.
Lehet, hogy ezt a posztot inkább Neked kellett volna írnod?

Narina 2015.12.15. 14:34:55

@diggerdriver: Nem tudom, de kuldhetne nekem is! ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 14:34:57

@VPBA: Majd írunk egyet közösen.
Hogyan csináljunk vállalkozást tőke és nyelvtudás nélkül?
:D

DorotkaB 2015.12.15. 14:40:50

@svájci sapka (ch): Oké, de ebben az esetben akkor nem egy nulla forintból indított vállalkozásról beszélünk, vagy igen? (Könyvelő, ügyvéd azért combosabb tétel). Ne értsd félre, nem akarok kukacoskodni, de tényleg érdekel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 14:44:54

@DorotkaB: Dehogy értem félre. :) Beszélgetünk.
Otthon egy nagy büdös nullával kezdtük. Itt annyival volt jobb, hogy a cégalapítás költségei adottak voltak. Azon kívül semmi. Még munka sem. :)
(amikor jöttünk, csak úgy lehetett tartózkodási engedélyhez jutni, hogy vagy volt munkahely, vagy csinált az ember egy céget).
Na, innen volt szép elindulni.

2015.12.15. 14:50:48

@mojyo: Nekem volt egy ismerosom (mar nem tartjuk a kapcsolatot...) akinek az volt a szokasa hogy mindenkinek, akivel talalkozott, elmondta hogy szerinte az illetonek milyen vallalkozasba kene kezdenie amivel tutira sikeres lenne es meggazdagodna. Sajnos sajat magaval kapcsolatban nem voltak ilyen jo otletei, mivel mar kb. husz eve segelyen elt egy 'tanacsi lakasban' Londonban :)

fhdgy 2015.12.15. 14:51:32

Elolvasván a posztot és a kommenteket, én a következőt mondanám: vállalkozást kezdeni, vállakozni, valahol olyan mint a szerelem, a gyereknevelés, a házasság, stb. Vannak jótanácsok, javaslatok, szabályok, de az élet szinte mindegyikre rácáfol.

Akkor is lehet jó vállalkozásod, ha az összes létező szabályt felrugod, akkor is bukhatsz, ha mindet betartod.

Ahány eset, annyi történet, minden igaz lehet, de még az ellenkezője is. Ez itt a kommentekből is tökéletesen látszik, bár nem tudom, hogy a hozzászólók között hány tényleges vállalkozó van.

Én vállalkozó voltam, mielőtt nyugdíjba mentem. Nem volt eget rengető, de működött ( sőtt nyugdíjasként is folytatom és lehet, hogy most tényleg sikeres lesz. Megvan a megélhetésem, ez biztonság érzetet ad, így már nem kell pénzt keresnem, elég ha csak találok ). Régebben is volt vállalkozásom, ugyanazon a területen, de azt finoman szólva sem minősíteném sikeresnek.

DorotkaB 2015.12.15. 14:54:16

Na, hát ebben az esetben tegyük fel, én is azt választottam volna, hogy alapítok egy céget. De ha - mint írtad - egy kiló kenyeret sem tudok kérni a boltban, akkor hogyan kezd működni ez a cég? Hogyan tudom meg, hogy mikor mit és hogy kell adóznom, milyen járulékokat fizetek havonta, ha mondjuk egy boltról van szó, hogyan bérelek helyiséget, hogyan kommunikálok a helyi szolgáltatókkal? Minimum kedves ismerősök kellenek hozzá :)

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 14:56:31

@Fajankó:

Szerinted mi lenne, ha az egész világ vállalkozóvá válna? Akkor ki dolgozna? Szóval ezt gondold át jobban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 14:56:31

@svájci sapka (ch):

Nekem azért van egy vállalkozási ötletem. Csinálok egy tanácsadó céget, mely vállalkozni akaróknak fog tanácsokat adni, természetesen komoly pénzekért.

Fogok csinálni prezentációkat, meg honlapot. Pl. azt fogom mondani: "ne habozz, sosincs késő!" meg "bízz magadban, te is mekkttudodcsináni!", stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.15. 14:59:45

@vityo641(AT): Szeintem nem rossz ötlet.
@bircaman szerkesztő maxval: Khm... megleplek, ha azt írom, hogy nem te leszel az első?
:D

fhdgy 2015.12.15. 15:08:11

@bircaman szerkesztő maxval: Ritkán reagálok a hozzászólásaidra, mert nagyon nem tudok velük egyetérteni és reménytelen a vita.

Most viszont tiltakozom: Mi az, hogy ki dolgozna, ha mindenki vállalkozó lenne? Miért, ők nem dolgoznak?

Egy dologban viszont segítségedet szeretném kérni: hogy fogalmazzak meg egy kérdést, hogy ne legyen sértő, HA ne rakjon fekete listára.

A kérdés az lenne, hogy "egyébként magadnál vagy? Úgy általában?"

2015.12.15. 15:18:18

@Mirjam2: Nahat, vannak sztorik :D Na, de o legalabb batorito volt, nekunk bezzeg nem jut ilyen "tanacsado", csak olyanok vannak, akik mindenrol le akarnak beszelni, minek vallalkozni, hulyeseg, alkalmazottnak kell lenni, az a biztos, stb. :D

2015.12.15. 15:35:44

@Fajankó: "próbált ötletekkel, tanácsokkal szolgálni", jaja, probalt, csak semmi ertelme, annak, hogy "vallalkozo", kb annyi ertelme van, mint annak, hogy "allami alkamazott", ez is lehet bortonszakacs, meg arvizvedelmi logisztikai mernok, es kb semmi kozos nincsen bennuk, na kb ez van azzal is, hogy "vallalkozo", az is jelentheti a ketkezi munkast meg a cukraszt meg a hasznaltruhakereskedot meg a komplex szoftverrendszer szolgaltatot, meg kb akarkit. Szoval tanacsadasnak maximum szektor fuggvenyben van ertelme, de itt meg arrol se volt szo, hogy gyartunk-e vagy szolgaltatunk, vagy kereskedunk egyaltalan, hogy arrol ne is beszeljunk, hogy konkretan mivel, igy nem tudom, ebbol mit tudna barki is hasznalni, akit tenyleg erdekel ez a lehetoseg... azt pedig, hogy talald meg a piaci rest es sikeres leszel, kb olyan mondani, hogy talalj part es boldog leszel. :D Na mindegy.

©________ 2015.12.15. 15:45:45

@A nagy kékség:

Főleg annak, aki már egyszer hazamenekült.

soad1221 2015.12.15. 15:56:54

Na, én ott hagytam ezt most abba, hogy el kezdi magyarázni, hogy ha Angliába mész és még vállalkozni is akarsz, akkor tanulj angolul, és hogy ez miért fontos..

szóval köszönöm, a vállalkozási tanácsokra nincs szükségem.. :)

soad1221 2015.12.15. 15:59:28

@Herr Géza: én azt szoktam mondani, hogy elég a felét is feladni.. akkor pont fele-fele és még mindig nyertem egy csomó 2-3 és valószínű 4-est is :)

Kiég3tt 2015.12.15. 16:00:58

@Herr Géza: az egesz hataratkelo megalakulasa ota azt sulykolja a kommentelo kozonseg, h NE indulj ugy utnak, hogy nem beszeled legalabb alapfokon az orszag nyelvet. De most mintha betennenk egy aprobetus reszt: kiveve, ha vallalkozol ~ akkor legy nyugodt, mert valahogy alakulnak majd a dolgok. Es sztem ez igy ebben a formaban nem helyes sugallat.

©________ 2015.12.15. 16:08:07

@soad1221: az 21 989 336 db tipp, 250 forintjával = 5 497 334 000.- vagyis 5,5 MRD forint.
hát ez a befektetés nem biztos, hogy megtérül....

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 16:08:20

@fhdgy:

A vállalkozó nem dolgozik, hanem szervezi a munkát.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 16:08:20

@fhdgy:

"Egy dologban viszont segítségedet szeretném kérni: hogy fogalmazzak meg egy kérdést, hogy ne legyen sértő, HA ne rakjon fekete listára. A kérdés az lenne, hogy "egyébként magadnál vagy? Úgy általában?""

Nem tartozom a HÁ blog szerkesztőségébe, nem rendelkezem semmilyen jogosultsággal, így nincs ráhatásom a feketelistára se, Sőt én magam is szürkelistás szereplő vagyok. Így ebben nem tudok neked segíteni.

soad1221 2015.12.15. 16:09:15

@Praliné.: senki nem mondta, hogy meg fog térülni.. :) de ha a dupláját ikszeled, akkor se :)

takarék-láng 2015.12.15. 16:38:06

Nesze semmi fogd meg jol. Tvshop2. Nagy hulyeseg az iras. Biztos igy kezdtek a mara mar milliomos azsiaiak is nem? Egy fraszt. Ok inkabb kemenyen dolgoztak. A 60as 70es 80as evekben ez meg eleg volt. A mai haldoklo angol ipar idejeben mar nem. A penzmaffia a fehergalleros bunozes oshazajaban mindent lehetetlenne tesz....kiveve a csokosoknak.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 16:38:11

@mojyo:

A főnök lehet vagy maga a vállalkozó vagy annak megbízottja. Ez utóbbi esetben a főnök maga is dolgozó.

2015.12.15. 16:47:42

@bircaman szerkesztő maxval: Szerintem nem logikus az altalad felallitott rendszerezese a munkavegzesnek.

A vallalkozo onmagaban semmit nem jelent a munkavegzes szempontjabol, csupan a munkaviszonyt hatarozza meg, csak annyit tesz, hogy nem masok, hanem sajat maga alkalmazasaban all.

Ettol teljesen fuggetlenul meg lehet ketkezi dolgozo is, peldaul cukrasz, vagy teherautosofor, aki ugyanazt a munkat vegzi, mint egy nagyobb ceg alkalmazasaban allo alkalmazott, es lehet fonok, menedzser is, aki inkabb a tobbiek munkajat szervezi (az is munka amugy, es o is dolgozik de errol mar ne is beszeljunk :D), de ilyen pedig alkalmazottak koreben is szep szammal van, tehat a te meghatarozasod arra, hogy "vallalkozo", hibas.

FutureFry 2015.12.15. 17:11:18

@mojyo: (Direkt) félreérti a vállalkozó fogalmát (is).

Herr Géza 2015.12.15. 17:17:17

@takarék-láng: Ó jajjjjj, megjött ismét hinta, vagy csak a klónja???

Herr Géza 2015.12.15. 17:22:57

@Kiég3tt: Kicsit újraértelmezted a kommentemet. Én ugyanis nem a "nyelvtudás nélkül is minden jó lesz" szintről beszéltem, hanem azért egy alapfokot feltételeztem... Igaz Svájci Sapka engem is meglepett.... :D
Azt meg végképp nem sugalltam, hogy ha nem tudsz az adott nyelven, akkor csak vállalkozz, mert "majd valahogy alakul az élet".

Herr Géza 2015.12.15. 17:33:16

@bircaman szerkesztő maxval: Na látszik, hogy sem vállakozó, sem főnök nem voltál még.
Mások munkáját, ill. munkát szervezni csak azok számára tűnik gyerekjátéknak, akik még soha nem voltak magukon kívül másért is felelősek.

©________ 2015.12.15. 18:25:04

mondjuk végülis beszédes a cím? így vállalkozz (TE) Angliában

pláne nem beszél Skóciáról meg Írországról meg Walesről.
amit kihagytam, majd max ideírja.

skye8 2015.12.15. 18:33:23

hasznosabb lett volna ha a szerzo sajat vallakozoi tapasztalatait irja le,ez a poszt igy unalmas. Pl.ahogy a grazi grillcsirkes kommentelo tette,az o irasat szivesebben olvastam,sokkal elethubb volt.

SzZoole 2015.12.15. 18:36:45

Nem irt hulyeseget a posztolo,csak reszeket emlitett meg az egeszbol.
Aki mar inditott el valalkozast itt,az erti,hogy mit akart irni,nem konnyu.
Mi probaltunk inditani,kezdve a,megfelelo helyet keresni,beszelni az ugynokel a helyseg tuljdonosaval az atalakitasok miatt,aztan ugyved,normalis konyvelo,bankokal targyalni,hogy a meglevo tokemhez milyen hiteltlehet felvenni,uzleti tervet kesziteni Es azt megmutatni a bankban a megfelelo szakembernek.
Ha ez mind megvan,akkor a megfelelo gepek,szerszamok es eszkozok beszerzese(nem az argosbol)a uzlet atalakitasa az igenyeknek Es szabalyoknak megfeleloen.
Es ha mar ezek is megvannak akkor az egesz uzlet beinditasa plusz reklamozasa.Megtalani a megfelelo beszalitokat,stb.stb.
Hosszan lehetne Meg sorolni,hogy miminden kell egy uzlet/valalkozas beinditasahoz.
Arrol nem beszelve,hogy mennyi idot,munkat es penzt(idegeseget)vesz igenybe.Ami fontos meg,hogy egy valalkozas nem lesz mar rogton az elso hetekben nyereseges,szoval addig is elni kell valamibol.
Azert vannak egy paran akik Nagy baromsagot irtak a nap folyaman.

2015.12.15. 18:51:25

@mojyo: Neked menne a dolog. Főleg az egyéni stílusoddal. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.15. 20:58:08

@Zoole[uk]:
Na most amit te írtál pont az nincs benne a posztban.

SzZoole 2015.12.15. 21:09:51

@diggerdriver: persze,hogy nem irt le mindent a valalkozas elinditasarol,csak reszleteket,ha mindent leirna az egy vegelathatattlan poszt lenne.
Meg hat azt is leirta,hogy semmi sincs ingyen,ha valaki jotanacsokat akar es hasznosakat az fizessen erte:)

nyuszigonosz 2015.12.15. 21:18:49

@Zoole[uk]: Esetleg a poszt írója a vállalkozni akaróknak adja el a teoretikus hogyan-miképp-et egy kis ( nagy) pszicho-csomagolásban? Ez lenne az ö vállalkozása? :-)

Mert amit te írtál, az konkrétabb, és mégsem általánosítható. Ugyanis minden válalkozási forma más és más.

Fajankó 2015.12.15. 21:25:33

@Kiég3tt:
" az egesz hataratkelo megalakulasa ota azt sulykolja a kommentelo kozonseg, h NE indulj ugy utnak, hogy nem beszeled legalabb alapfokon az orszag nyelvet"

...szóval így, a Digger előtt meg jól eltitkotátok, most aztán jól néz ki : ))))))))))

SzZoole 2015.12.15. 21:29:13

@nyuszigonosz: igazad van,en konkretan egy cukraszda beinditasarol irtam.

Fajankó 2015.12.15. 21:35:17

@bircaman szerkesztő maxval:
Ez így -általánosítva- nem igaz, de vegyük azokat a vállalkozókat akik csak szervezik a munkát, ők nem dolgoznak?
Más: Nem lehet hogy téged elűztek Magyaroroszágról vagy száműztek esetleg szöktél a ......

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.15. 21:36:21

@Fajankó:
Pedig ha szóltak volna még mindig otthon tolom az ipart...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2015.12.15. 21:41:18

@Zoole[uk]: Rájöttem az írásodból. :-)

SzZoole 2015.12.15. 21:43:36

@nyuszigonosz: szerintem mar senkinek nem kell bemutatkoznom:)))

yoce! 2015.12.15. 22:28:46

@diggerdriver: Szerintem is sok a kérdés. Pl nekem Májusban megszűnt a munkahelyem. Azóta asztalos vállalkozó lettem de én hiába tervezem meg a hónapokat előre ha ez az ügyfeleket nem érdekli :))) Ez egy teljesen más világ a valóságban. Még szerencse hogy Angol barátommal tudok közösen dolgozni. Így "könnyebb" megvárni míg "beérik" a vállalkozásom.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.15. 22:51:19

@Herr Géza: Én magamon kívül másokért is felelős vagyok, mégsem vagyok vállalkozó. :)

Határátkelő 2015.12.15. 22:58:48

@Zoole[uk]: Szerintem annak is lenne nem kevés tanulsága, ha te leírnád mindezt egy posztban. A magam részéről örülnék neki.

SzZoole 2015.12.15. 23:06:57

@Határátkelő: az az igazsag,hogy ez a felesegem(Lunacica) valalkozasa lett volna,Ö tudna reszletesebb dolgokat irni.
En csak kibickedtem mellete:)

Herr Géza 2015.12.15. 23:27:38

@A nagy kékség: De főnök vagy. A buszon biztosan.... :)))

33621 2015.12.15. 23:27:56

@Zoole[uk]: Hát hassál arra az asszonyra! Mi vagy te puhapöcsű!
Most mutasd meg ki a férfi a házban bameg! :-)

SzZoole 2015.12.15. 23:31:04

@33621: ugy lessz,csak meg gyűjtők egy kis bátorságot:))
Tudod nálunk mindig az enyém az utolsó szo;Értettem kedvesem;)))

33621 2015.12.15. 23:33:41

Figyelmeztetés képen küldöm minden HA-s nak aki majd Magyarországra később autóval akar eljutni!

www.youtube.com/watch?v=BZSZ7mnwCfI

33621 2015.12.15. 23:35:41

@Zoole[uk]: Úgy látom elég tapasztalt és megfontolt vagy már ebben a témában!:-)

SzZoole 2015.12.15. 23:41:30

@33621: hogyne lenne mar tapasztalatom,en mindig azt csinálok amit en akarok,csak nejem mondja meg,hogy mit akarok:)En csak itt kakaskodok,itthon meg csizma magasagban közlekedek,mint a cirkuszi foka:)
Kérdezd meg Diggert,Ő szokta látni:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.15. 23:43:44

@Kiég3tt: én ugyan nem akarok céget csinálnni sehol se, de amit itt sebtében írtál kommentnek, az volt az, amiből a posztnak el kellett volna indulnia.... infók. thanks for taking the trouble.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.16. 07:01:25

@bircaman szerkesztő maxval: szerencsere vannak akik nem tudnak mernek valalkozni valamijen okbollehet anyagi szakmai vegy csak a langyos vizes lustasag ...mert ezek akik a vallalkozonak veszik a kocsijat hazat nyaralasait kenyelmes eletet biztositanak a vallalkozo csaladjanak .. igen ok is lebegnek a viz tetejen de soha nem keresnek annyit mint a vallakozo es nekem jo igy legyen jo nekik is ... ja es en vallalkozok es en dolgozom a legtobbet mindenre en talalok megoldast kezdve hogy legyen munka cliens es hogy legyen megcsinalva az a munka a tobbi az alkalmazottak dolga a haszon nagy resze meg az enyem ... en is dolgozom teszem azt amit az alkalmazott az pedig teljesen az enyem .. a koltsegeket mar az alkalmazott megtermelte ...

na ezert vagyok most 2-5 honapos vilagjarason :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.12.16. 07:03:43

@montroyal ( CAN qc): ja ha atolvasom kicsit helyesebben irtam volna

2015.12.16. 07:04:17

@montroyal ( CAN qc): Mocskos burzsoá vagy, aki kihasználja az embereket.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.16. 07:16:14

mielott elalszom San Diegoban ...en ebbol az elmeletbol semmit nem csinaltam ugy, ahogy ide le van irva 1-2 evig orultem, ha a koltsegeket fizettem , sajatomat is , vagy kis veszteseg volt ... enregisted vallalatot tenyleg konnyu csinalni, nem kell senkinek fizetni erte ...nem tudom, hogy mennek az irodai vallakozasok gondolom az nehezebb, mert valahol mas valalkozasok . cliensek munkajabol akar megelni , legalabb is akik hetente tobbszor keresnek telefonon, szervezik, ITzik, biztositjak a vallakozasomat vagyis az en munkambol akarnak megelni, de nagyon elhajtom oket szoval nehezebb a dolguk mint nekem ,mert nekem egyszeruen jol meg kell csinalnom a munkat a kliens keres meg kér meg ,hogy csinaljam es o fizetni fog erte ... nem en konyorgok a munkaert ...
slogenem nekem semmit nem kotelezo megcsinalni, de ha csinalok valamit akkor a kliensnek kotelezo fizetni

montroyal ( CAN qc) 2015.12.16. 07:34:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, .. munkat fizetest adok nekik es ok elegedettek vele es ha nem lennek a tudasukkal fogalmuk se lenne hogy lesz abbol a roncsbol megint auto .. na itt van az hogy szervezes, anyagi resz,stb amit a post ir nem eleg .. tudas tapasztalat kell amire lehet epiteni ..mas megszervezheti finanszirozhatja a vallakozasod ha Te nem ertesz ahhoz a szakmahoz , terulethez biztos a bukas .. arra ne szamits hogy burzsoa vagy es majd a dolgozok nyakukat torik hogy a Te vallakozasod menjen ... en jovok be elsonek es tavozom utolsonak a munkabol hetvegen a melos szarik bejonni meg ilyenek ..

na jo éjt mert csak 3 napom van hogy San Diegot megvisiteljem mert 18-an indul a cruise .. ez az elso super volt ..

kepfeltoltes.hu/151216/IMG_1139_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.16. 07:35:09

@Fajankó:

A vállalkozó nem dolgozik a szó szoros értelmében. Nyilván van egy átmeneti kategória, az onfiglalkoztató vállalkozó, pl. a magán vízvezetékszerelő meg a szabadúszó újságíró, s hasonlók.

Nem politikai okból mentem el Mo-ról.

adg 2015.12.16. 08:11:55

@montroyal ( CAN qc): te, ott a hatterben a tengeresz karjaban a csajnak csak egy okol van a feje helyen? Jol latom? Furcsa helyeken jarsz te... :))

Amugy az irodakban is vannak akik dolgoznak, azt tudtad? Pl ha nem terveznenek autokat, akkor nem mennel most vilagkoruli utra. Marpedig a mai autokat irodakban tervezik. Meg a hajokat, meg az utazasszervezod is ott ul.

adg 2015.12.16. 08:15:43

@bircaman szerkesztő maxval: a vallakozok nagy resze a szo szoros ertelmeben dolgozik, es azt csinalja, amit alkalmazottkent is csinalna.
Ezt amugy eleg sokan igy kepzelik, hogy a vallalkozo ul a borfoteljeben, es utasitasokat osztogat, meg diktal es Mancikat tocskoli a tolgyfaasztalon. Munka meg nuku, azt a csicskak csinaljak.
A valosag nem teljesen ez.

Ókos 2015.12.16. 09:51:35

@bircaman szerkesztő maxval: Szerencsére a bolgár-orosz filmipar reálisabb képet ad a nyugatról.

adg 2015.12.16. 09:56:50

@bircaman szerkesztő maxval: de az is lehet, hogy csak kilatok az elkepzeleseim mogul, a dolgok moge nezek, latok mas embereket is, akik esetleg vallalkozok, netan magam is voltam az sajnos, a felesegem most is az, es egy rakas ismerosom szinten. Kis reszuk foglalkozik csak a szervezes resszel, az altalaban pluszban jon a "munkahaz".

soad1221 2015.12.16. 12:57:11

@adg: @bircaman szerkesztő maxval: és mi a helyzet azokkal, akik alkalmazottként szervezik más emberek munkáját, meg folyamatokat, meg ilyenek?

ők akkor most dolgoznak, vagy vállalkozók?
vállalkozó nem lehet, hiszen, tökre alkalmazott. akkor meg ugyebár dolgozik. de ha vállalkozóként csinálná ezt, akkor akkor már nem dolgozna....
birca: nem lehet, hogy a munka nem csak azt jelenti, hogy fizikailag előállítok valamit, hanem azt is takarja, ami ahhoz kell, hogy azt fizikailag elő lehessen állítani?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.16. 13:41:31

@soad1221:

A vállalkozóság lényege: más embereket dolgoztatok. Az önfoglalkoztató vállalkozó inkább kivételes valami.

A munkavállaló főnök nem vállalkozó, hanem az ő képviselője.

adg 2015.12.16. 13:57:09

@soad1221: igen, ez nekem is eszembe jutott, de mar nem akartam tovabb bonyolitani.

@bircaman szerkesztő maxval: "A vállalkozóság lényege: más embereket dolgoztatok. Az önfoglalkoztató vállalkozó inkább kivételes valami."

Ugyan mar. Dehogy az. Ne viccelj. A legtobb vizvezetekszerelo, acs, taxis, akarmi vallalkozo, es onmagat foglalkoztatja. Lehet, hogy van esetleg segedje is, de o is dolgozik maga. Es meg emelle megszervezi a munkait is. Sot, maganorvosok, ugyvedek, egy csomo mernok, akar tolmacs, vagy tanar aki magantanulokkal foglalkozik es szamlat ad rola, ezek mind vallalkozok. Szemelyi edzo a konditeremben, a fodrasz, stb. Nem csak nagy cegvezetok vannak vallalkozok. Sot, nagy cegek mogott inkabb befektetok allnak sokszor, a napi iranyitas meg alkalmazott managerek kezeben van.

Bredpitt Monika 2015.12.16. 14:05:53

Szerintem jó volt ez a poszt. Rávilágít egy két dologra a külföldi magyarokkal kapcsolatban. Nem kell mellre szívni szerintem, ha valaki néha tükröt tart. Akinek nem inge ne vegye magára.

soad1221 2015.12.16. 14:39:36

@bircaman szerkesztő maxval: dehogyis.. az akit Te megfogalmazol a tulajdonos/befektető. Ő valóban nem dolgozik (már abban a minőségében, amikor befektet, egyébként akármi is lehet....)
A vállalkozó az meg az, aki saját céget alapít és a tevékenység után maga állít ki számlát. És innen már csak a vállalkozás mérete határozza meg, hogy van-e alkalmazottja vagy nincs. Aztán ha a vállalkozás mérete akkora, hogy mindent nem tud maga ellátni, akkor szükséges kiadnia feladatokat más embereknek, azaz alkalmazottat felvenni. Esetleg a könyvelést kiadja egy másik vállalkozónak a szomszéd néninek, aki történetesen könyvelő, és saját vállalkozásban teszi, nem könyvelő irodával. A jogi ügyeket, pedig a felette lakó Dr. Sándor Béla ügyvédúrnak adja, mert így a leggyorsabb és legegyszerűbb, mert neki az előszobában van az irodája és a reggeli kávé mellett átadja az infókat... ez nagyon nem ritka, még világváros BP-en sem :)

tanato 2015.12.16. 14:44:22

@bircaman szerkesztő maxval: Én is önfoglalkoztató vállalkozó vagyok,mint az összes magyarországi háziorvos és házi gyermekorvos.Én vagyok saját magam főnöke és saját magam beosztottja is.Igaz ugyan hogy van alkalmazott nővér minden praxisban de nálunk ez nem perdöntő azért van hogy az ő munkájukat én lefölözzem mint egy tőkés

tanato 2015.12.16. 14:45:27

@tanato: Kimaradt egy nem,tehát nem azért dolgoznak hogy lefölözzük az ő munkájukat mint egy rossz értelemben vett tőkés.

montroyal ( CAN qc) 2015.12.16. 17:19:18

@adg: az irodai vallakozasrol csak azt akartam erzekeltettni hogy nem ertek hozza es engem az en vallalkozasomat mi erint hogy latom en ... jo is hogy van mindenfele es batoritanak mindenkit hogy valalkozzon aki tobbre akarja vinni es nincs egy kenyelmes nyugdijas allasa

valszeg megyek feletek de majd kesobb derul ki ...

SzZoole 2015.12.16. 17:23:44

@Bredpitt Monika: Monix ,nagyon jol latod a dolgokat,vannak egy paran akiknek ez faj,ja es keverik a szezont a fazonnal.

SzZoole 2015.12.16. 17:27:24

@montroyal ( CAN qc): emlekszel meg,hogy a bekebeli '80-as evekben milyen volt "vallalkozonak" lenni az ejszakai muszakban?
A cigok esedeztek a kegyeidert a lanyok meg terdenalva szerettek:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása