oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 26. 06:45,  Gyere haza – de hogy lesz állásod? 568 komment

2015. november 26. 06:45 Határátkelő

Gyere haza – de hogy lesz állásod?

A kormány kampányol a fiatalok hazajövetele mellett, mert hát van és lesz munka, meg támogatás – de mi történik akkor, ha valaki tényleg hazajött, ráadásul az Egyesült Államokból és megpróbál munkát találni magának, persze rendes, bejelentett körülmények között? Hát például az, ami Mónival történt.

allaskereses_foto_flickr_com_kate_hiscock_1.jpg

„Most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy válogathatok és mivel elég színes az önéletrajzom és nagyon jól beszélek angolul, ezért kinéztem a munkaerő-piacra és keresgéltem, nem félve attól közben, hogy a merész kérdéseim és a pimasz megjegyzéseim miatt nem én kapom az állást (hozzáteszem, hogy ezekben semmi provokáció nem volt). Végül is akaratlanul is úgy sült el az egész, mint egy tanulmány.

Első szakmám az ápolónő, egészségügyi szakközépiskolai érettségivel. Rögtön gyermekotthonban kezdtem el dolgozni, ahol beiskoláztak és megszereztem a csecsemő és kisgyermek gondozónői végzettséget, hiszen ez volt az eredeti vágyam. Később egy (most már nagy multi, akkor még kicsi magyarországi képviselet) amerikai cégnél helyezkedtem el, ahol szintén beiskoláztak és el tudtam végezni egy OKJ-s vámkezelői tanfolyamot.

A legújabb szakmám (gyógypedagógiai asszisztens) pedig egy "Újpálya" nevű EU-s project keretében szereztem. Minden új szakmám úgy tanultam meg, hogy nem került egy fillérembe sem. Szerintem, ha az embernek lehetősége van rá, ne mondjon nemet. A tanulás egyébként is nagyon jó dolog.

Nagyon sokat dolgoztam gyerekek között és ezen a területen a korom kifejezetten előnynek számít, úgy látom (48 éves vagyok). Tavaly januártól az asszisztensek is megkapják az évi 46 nap szabadságot, ami óriási dolog akkor, ha valakinek van egy kisgyereke.

A leginkább iskolában jó dolgozni, hiszen akkor vagyok otthon, amikor a gyerek. A 46 nap szabival pedig gyakorlatilag majdnem az egész nyár meg van oldva. Ez a jó hír. A rossz hír pedig a fizetés.

A közszférában elméletileg szép lassan nőnek a bérek az évek múltával. Két és fél évig dolgoztam egy iskolában, ahol ez alatt az idő alatt háromszor emelkedett a fizetésem. A végére 96.000 nettó fizetést vihettem haza, a családi adókedvezménnyel.

Bizakodó ember lévén nagyon jó érzéssel kezdtem el keresgélni a legújabb szakmámban állást. Ráadásul még az is bennem munkált, hogy mivel EU-s tagállam vagyunk, ezért a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásához kapcsolódó törvényeket be kell, hogy tartsuk (mármint Magyarország). Lássuk mire jutottam keresgélés közben!

Az óvoda – gyerek és magánélet

Rögtön arra, hogy a HVG-ben találtam egy nagy cikket arról, hogy 2016. január 1-től minden 12 év alatti gyermeket nevelőszülőknél kell elhelyezni. Ezen elgondolkoztam, hiszen ez azt jelenti, hogy ha ezek a gyerekek kikerülnek a gyermekotthonokból, akkor nyilván sok asszisztens állás nélkül marad.

Egy óvodába hívtak állásinterjúra. Hatan voltunk jelentkezők és egyszerre ültettek le minket egy terembe. Tehát mindenkit hallottunk, furcsa élmény látni, hogy ilyenkor az emberek hogyan kezdik fényezni magukat néha (két ilyen kollektív meghallgatós interjúban volt részem).  Két kör volt, a második körbe ketten jutottunk.

Már az első körben is kifaggattak mindenkit arról, hogy van-e gyereke, ha van, hány éves, gond-e a munkaidő? Már akkor is meglepődtem, de a második napon azok után, hogy a szakmai dolgokról beszélgettünk, megint szóba került a téma.

Itt már az óvónővel beszélgettünk, aki mellé keresték a pedagógiai asszisztenst. Megint megkérdezték, van-e gyerek, hány éves, meg tudom-e oldani, hogyan jövök dolgozni reggel. A vetélytársnőm már azt is mondta, hogy neki tud az anyósa vigyázni a gyerekekre, ha betegek lesznek. Én meg ott álltam megsemmisülten, hiszen nekem senki nem tud vigyázni a gyerekemre.

Mivel abban a pillanatban egyértelművé vált, hogy innentől kezdve nem számít a szakmai tapasztalat, hanem csak a magánéleti hátrányok és előnyök, nem tudtam megállni szó nélkül.

Elmondtam nekik, hogy nagyon rossz érzés, hogy erről faggatnak, hiszen ez nem tartozik a szakmai önéletrajzhoz. Erre megjegyezte a vetélytársnőm, hogy ezt mindenhol megkérdezik, én meg mondtam, hogy ezt meg sem lehetne kérdezni (és akkor már nagyon mérges voltam).

Nekem a hét évvel ezelőtti itthoni tapasztalatom az volt a versenyszférában például, hogy ott nem esik szó a magánéletről (nem tudom mostanra mennyit változott a helyzet). Ha én nem írom bele az önéletrajzomba, hogy van-e gyerekem, akkor senkinek semmi köze hozzá. Ezt gondolom én.

Az óvónő egyébként azt mondta (kicsit megszeppenve) hogy mindkettőnket úgy választottak be a második körbe, hogy már tudták, van gyerekünk. Erre kérdeztem meg, miért van akkor szükség arra, hogy most megint a magánéletemről kell beszélni. Nem kaptam rá választ (és nem én kaptam az állást).

A közszférában való keresgélés során rájöttem, hogy anyagilag jobban járok, ha óvodában dolgozom. De csak akkor, ha olyan kerületben van, ahol van anyagi fedezet az extrák kifizetésére. Például két budai óvodában is ajánlottak évi majdnem 150 ezer forint értékű étkezési utalványt. Egyébként bérletet már sehol nem fizetnek, csak ha vidékről vagy vidékre jár az ember dolgozni. Ilyenkor a közigazgatási határtól számolják a kilométereket és ennek az extra bérletnek fizetik ha jól emlékszem a 80%-át.

Érdekesnek találtam azt, hogy mennyi változás van azóta, hogy az iskolák átkerültek a KLIK-hez. Úgy tűnik borzasztó a helyzet pénz tekintetében, az iskolák néha nagyon nehezen tudják betartani a törvényeket.

Jártam egy iskolában, ahová öt gyógypedagógiai asszisztenst kellene felvenni és egyet tudnak csak. Hallottam olyat, hogy 30 fős osztályba van integrálva három olyan tanuló, aki a nevelési tanácsadó véleménye alapján háromszorzós (hárman kilenc tanulót tesznek ki egy osztályban). Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés: hogyan működhet így az integráció?

Az, ami nekem nagyon furcsa, hogy szinte sehol ahol jártam nem visznek be a gyerekek közé. Pedig ők a legőszintébb kritikusok (és ez nekem abszolút előny, mert ők mindig pozitívan reagálnak, sajnos ezt a felnőttekről nem tudom elmondani).

A cipőbolt - pihenőnap nélkül

Ez az egész tanulmány jellegű keresgélés azzal kezdődött, hogy csak úgy kíváncsiságból besétáltam egy cipőboltba pár hete egy nagy bevásárlóközpontban, ahol eladót kerestek (a kirakat üvegén volt a hirdetés).

A hölgy elmondása szerint gyakorlatilag egész nap ott ülhetnék heti két pihenőnap nélkül, hiszen szombaton is dolgozni kell. Decembertől meg már vasárnap is.

Aztán, mint hab a tortán ott volt ez a mondat: négy órában leszek bejelentve (ezt nem is kérdeztem).  Ledöbbenve néztem rá és csak ennyi jött ki a számon: „Ugye ezt nem gondolja komolyan? Köszönöm szépen.”  Kisétáltam az üzletből, de még utánam kiabálta, hogy ez bevett szokás a plázákban (mármint a négy órás bejelentett állás).

Feltett ide valaki a múltkor egy hírt arról, hogy egy pékség üzletvezetője egyszerűen nem találja a megfelelő munkaerőt már hónapok óta. Kicsit az volt a sugallat milyen rossz hely ez a Magyarország. Ekkor gondoltam arra, lehet máshol is körül kellene nézni, ha tényleg ilyen nehéz jó munkaerőt találni.

Az üzlet - hány óra a 4 óra

Nyakamba vettem a várost, mert tudom, hogy sok helyen ki van írva az üzlet ablakára, ha eladót keresnek. Sok helyen ott helyben kérik az önéletrajzot (ami nincs nálam). Végül egy helyen találok egy kedves hölgyet, aki ad egy email címet. El is küldöm nekik és jön pár nap múlva a hívás.

Mivel nagyon sok rossz történetet hallok olyan kérdésekkel bombázom az üzletvezetőt, ami elviekben nevetséges, de sajnos ide jutottunk. Szabadkozom, de felteszem az első kérdést: be leszek e jelentve, és ha igen hány órára, mert ha itt most az fog kiderülni, hogy négy órára akarnak bejelenteni, úgy, hogy napi 10 órát dolgozom, akkor inkább most nemet mondok.

Résen van. Azt mondja, aki négy órára van bejelentve, az négy órát dolgozik. Ezek után mondja el a továbbiakat (amiből kiderül, hogy náluk senki nem dolgozik négy órát).

Elmondja, hogy 600 forint a nettó órabér, két műszak van, reggel 5-13 óráig,  illetve 13-21-ig. Amikor este 10-ig vannak nyitva, akkor addig (ez a péntek és a szombat). Az utána levő 15-30 perc takarítási időt is külön kifizetik.

Számolok a takarítási külön félórák nélkül és négy héttel az egyszerűség kedvéért csak napi 8 órában, havi 160 órával. Az nettó 96 ezer forint. Mennyi a minimálbér? 68.775 forint nettóban. Az, hogy pontosan én mennyivel leszek megcsonkítva, mint adófizető állampolgár nem tudom, de nyilván meg leszek. A heti két pihenőnapot kiadják.

Van egy másik üzlet, ahol egyedül lennék teljesen, de ott más a beosztás. Két nap munka, egy nap szabad ezzel a beosztással: reggel 5-től este 8-ig. Ha hétfőn kezdek, az kapásból heti hatvan óra (nem bírom megállni, le kell hogy írjam, ez a hölgy azt is elmondta nekem, hogy az a tapasztalata, hogy az emberek nem szeretnek dolgozni).

Mit mond az adóhatóság?

Elmegyek a NAV-hoz, mert van egy elintézendő ügyem. Ha már ott vagyok, kifaggatom az ügyintézőt. Mit lehet tenni, ha az ember úton útfélen azt látja, hogy a munkáltatók nem tartják be a törvényeket? Elmesélem neki az élményeim.

Az első válasza: azt lehetne leginkább, amit Ön csinál, kisétál az üzletből. Elbeszélgetünk, ő (mint magánember) azt is elmeséli, most olyan esetről hallott, ahol a munkáltató a járulékokat befizette ugyan az államnak, de a munkavállalótól utólag visszakérte, ő pedig elszámolta, mint költséget.

Nem akarom ennyiben hagyni a témát. Megkérdezem tőle, hogy a NAV ha egy nagy bevásárlóközpont esetében látja, hogy a cipőboltokban „mindenki” (én az utánam kiáltó hölgy kijelentését veszem alapul, ami persze nem biztos, hogy igaz) négy órában van bejelentve, látja a nyitvatartási időt és azt is, hogy hány alkalmazott van, miért nem tudja kiszámolni, hogy csalnak? Hol érnek össze a szálak?  Kérdezem az ügyintézőt, miért nem látja ezt a NAV, miért nem csinálnak valamit?

Erre jön a szerény válasz: próbálkozik a NAV is és folyamatosan vannak ilyen ügyek (de közben látom, hogy tőle nem fogok sokat megtudni, hiszen ő is csak egy kis pont).

Pénztáros - mindenki potenciális tolvaj?

A legmegdöbbentőbb számomra az egész álláskeresés projektben a következő történet volt. 

Egy ismerősöm azt mondta, hogy ahol ő dolgozik, keresnek az eladótérbe embereket. Szuper. Próbáljuk meg. Átküldtem ennek az ismerősnek az önéletrajzom és még aznap felhívtak. Interjú másnap. Ott kiderült, hogy pénztáros kollégákat keresnek.

Amíg várakoztam a lenti hatalmas térben éppen a pénztárosok közelében figyeltem őket, ahogy dolgoznak (ekkor még nem derült ki, hogy erre a pozícióra keresnek). Nagyon fiatal, helyes HR-es hölgy és a „leendő” közvetlen főnöknőm voltak a kérdezőim.

Leültünk egy kis szobában és a szokásos módon előttük az önéletrajzom. Első körben a HR-es hölgy volt, aki kérdezett: „OK, akkor beszéljen egy kicsit magáról, arról mit csinált idáig és a magánéletről!”.

Nem nagyon adtam magamnak időt, hogy átgondoljak bármit is. A magánélet részre egyből ugrottam (sajnos). Közöltem, hogy a szakmai önéletrajzhoz nem tartozik a magánélet és nem is szeretnék beszélni róla. Elmondtam nekik, hogy az utóbbi időben olyan szinten vájkáltak a magánéletemben állásinterjúkon, hogy igazán elment a kedvem az arról való beszélgetéstől és egyébként sem tartozik ide.

Látom rajtuk a megrökönyödést. A HR-es hölgy azonnal visszakozik. „Természetesen, ha nem akar, nem kell róla beszélni.” A következő mondata mégis ez: gyerek van-e?

Most már tényleg visszafogom magam és úgy kötöm továbbra is az ebet a karóhoz. „Az, hogy nem akarok beszélni a magánéletemről azt is jelenti, hogy nem tartozik ide, hogy van-e gyerekem. Én csak a szakmai részről szeretnék beszélni.”

Most őszintén. Azoktól kérdezem, akik ide bejönnek hozzászólni és esetleg van köztük olyan, aki szakmailag hozzá tud szólni ehhez. Ha én elmondom, hogy van gyerekem, de nagyon akarom ezt az állást, nem fogom-e azt hazudni, hogy meg tudom oldani a bejárást, hogy van, aki vigyázzon a gyerekemre, aki soha nem beteg, aki egyedül hazamegy a suliból és olyan szuper gyerek, hogy az anyja bármilyen állást nyugodtan elvállalhat (akár sétálgathat is éjszaka a híd alatt).  Miért kell szinte mindig az ember magánéletében turkálni? Én úgy tudom, hogy nem is lehetne ezeket a kérdéseket feltenni.

Mégsem ez az, ami miatt ez a történet lett nekem megdöbbentő.  Rátérünk a szakmai részre. Nyilván kiderül, hogy nincs nagy tapasztalatom ilyen munkakörben. Elmondom nekik, hogy én azt hittem, eladótérben fogok dolgozni, és ami kicsit megijeszt, hogy nyolc órában ülnöm kell egy székben.

Azt már nem is említem, hogy a pénztárak a bejáratnál vannak az utcaszinten, ahol igaz, hogy van egy kis belépőtér, de a hideg levegő télen bizony jönni fog az ember hátára és ez is zavar.

Elmondják, hogy elég sokat fel kell állni a székből, mivel nagy terjedelmű termékekről van szó, amit sokszor a szalagra fel sem tesznek. Körbe kell járni a kocsit és nem árt egy kis termékismeret is, mert tudnom kell például, hogyan néz ki egy Ytong tégla. Látnom kell, hogy az van-e a palettán. Nézek értetlenül és azt kérdezem, miért kell tudnom, mi van a csomagban, ha kódleolvasóval dolgozom.

A válasz az, hogy nem biztos, hogy Ytong tégla van benne, még ha a kódleolvasó azt is fogja kiadni. Egyre jobban ki van kerekedve a szemem, hiszen kezd leesni a tantusz. Előfordulhat az is, hogy a csomagon levő matricás kódot egy olcsóbb termékről átrakják egy drágább termékre, ezáltal jól megkárosítva az áruházat.

Aztán hirtelen eszembe jut, amit láttam lent várakozás közben. A pénztárosok még a villanykörték dobozát is egyesével kinyitogatják, nem rejtőzködik-e valami a dobozban.

Én, mint őszinte, naiv, jóhiszemű, becsületes ember, és mint valaki, aki idáig vásárló volt, teljesen ledöbbenek a felismerésen: minden vásárlót potenciális tolvajnak kell tekintenem.

Mivel hangosan gondolkodom, elmondják, hogy sajnos ezt kell csinálni és vannak próbavásárlók, akik ellenőrzik a pénztáros rátermettségét, illetve azt, hogy megfelel-e ennek a bizonyos Sherlock Holmes-i képességnek (pénztáros bukott már el úgy teszten, hogy egy konyhai kesztyűbe valami apróbb tárgyat rejtettek el és nem nézett bele).

Lesújtva ülök és mivel tényleg soha nem voltak még ilyen feladataim, elmondom nekik, hogy meg kell emésztenem a gondolatot, miszerint ilyen szinten kell bizalmatlannak lennem MINDEN EGYES vásárlóval.

Kérdezem őket arról, hogy mennyiben vagyok felelős a kasszazárásnál az esetleges hiányzó összegekért (ami nyilván emberi hibából ered és nem lopás miatt). Náluk az a gyakorlat, hogy nem levonják a fizetésből, hanem minden esetnél jegyzőkönyv készül, és három hiba után a pénztárost elbocsátják. Ezek után arra jutok magamban, hogy a legszívesebben próbavásárló lennék.

Abban maradunk, hogy hívjuk egymást. Én ha kellőképpen megriadtam a munkától, még aznap este felhívom őket, ők meg hívnak, ha esetleg (még ezek után is) fel akarnak venni.

Még egy üzlet - az egy műszak

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy van itt a kerületben egy is üzlet, amit nagyon szeretek. Egy ideje keresnek eladókat, de nem mertem bemenni, mert az üzletvezető nem egy barátságos ember és láttam sajnos, mint vásárló, hogy milyen házsártos a lányokkal.

Végül mégis betértem megkérdezni kell-e kereskedelmi végzettség? Nem volt túl barátságos, azt mondta, adjam le az önéletrajzom, de azért azt megkérdeztem tőle milyen az időbeosztás. Megdöbbent arccal azt válaszolta: mi egy műszakban dolgozunk. Íme, a nyitvatartás: H-P 8.30-18, szombat 8.30-13.00. Van egy óra ebédidő.

Kérdeztem, kiadják-e a vasárnapon kívül a másik szabadnapot. A válasz az volt, hogy a kereskedelemben ez így működik, azaz nincs két szabadnap.

Itthon megnéztem mit találok pihenőnap címén. Nyilván lehetett volna tovább keresgélni, én a Wikipédia ezen mondatán gondolkoztam el: „A cikk az általános ismeretek bővítését szolgálja. A Munka Törvénykönyve munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályai a legösszetettebbek, és a bírósági gyakorlatban is ellentmondásosan értelmezettek, ezért ha komoly jogi következménnyel bíró kérdés merül fel e tárgykörben, feltétlenül ki kell kérni munkajogi szakjogász segítségét!”

Szóval a beosztás szerint az életem az üzletben tölteném és természetesen a hat órai zárás nem jelenti azt, hogy én hatkor lelépek, hiszen pénzt kell számolni, takarítani kell.

Másnap sikerül a két új kolléganőt elcsípnem az üzlet előtt, akik cigarettaszüneten vannak (kérdezem, hogy én, aki nem dohányzom szintén kijöhetek majd levegőzni mondjuk minden órában egyszer?).

Kifaggatom őket: be vannak-e jelentve? 15 napig alkalmi munkaszerződéssel dolgoznak, és ha beváltak, akkor be vannak jelentve teljes munkaidőre. Kérdezem őket, hogy a szabadságot is kiadják vajon? Erre nem tudnak mit mondani, hiszen újak még. Reménykedem.

Az egyikük, egy nagyon fiatal lány elmeséli, arra a félelmemre reagálva miszerint olyan nehéz természetűnek tűnik a főnöknő, hogy ahhoz az aluljárós kis üzlethez képest, ahol dolgozott, ez maga a paradicsom. Nekem ez sovány vigasz és én ezt érzéki csalódásnak hívom, nem jó munkahelynek.

Én a VALÓDI paradicsomban szeretnék dolgozni, ahol be vagyok jelentve, ahol nem íratják ki velem a szabadságot úgy, hogy aztán nem vehetem ki (mert bizony ilyen is van), ahol jól megfizetnek, ahol van ebédidő, ahol nem kell hajnal ötkor kezdeni, ahol nem napi 15 órás a munkaidő, ahol nem cseszeget a főnök mindenért, és ahol az én cigarettaszünetemben Ádám egy szál falevélben felszolgál nekem egy koktélt (mivel munkaidő van, kiegyezek egy szűz Pina-Coladával).

Túl sokat kérek?”

(Fotó: flickr.com / kate hiscock)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: álláskeresés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr538108072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.26. 06:49:41

Rossz vicc az egész:(

HardPötty 2015.11.26. 07:11:41

Igen! Sokat. ... az utolsó mondatra reagàlva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.26. 07:12:00

Erről egy vicc jutott eszembe, amikor megkérdezik a gyereket, hogy mi akarsz lenni? Nyugdíjas...

2015.11.26. 07:32:05

Aki visszajön külföldről, nyilván beszéli azt az idegen nyelvet, ahol élt. Ezzel máris óriási előnyt szerez az itthon élők legtöbbjével szemben. Az más kérdés, hogy nagyon fontos, hogy lehetőleg ne legyél alulképzett, ne legyél túlképzett, ne legyenek irreális elvárásaid fizetés terén (;D), legyél 25 alatti, legyen diplomád, legyen legalább 3-5 év munkatapasztalatod, szeress ingyen és mosolyogva túlórázni, és a legfontosabb, legyen alapállásban a szád. :)

Sanz 2015.11.26. 07:48:06

Kemény ez a magyar valóság... szeretem az ilyen posztokat.
A posztírónak egy kérdés: valami idegennyelvű óvodánál elhelyezkedni nem opció? Ott biztos a szakmai szempontok fontosabbak lennének... gondolom.

HardPötty 2015.11.26. 07:48:35

Ha már itt tartunk. A tökéletes munka az, amit szeretsz és szenvedéllyel csinálod. Akkor gyakoratilag a hobbydat fizetik.

2015.11.26. 07:50:13

Még egy dolog, csak a posztolónak. Hidd el nekem, nem akarsz te kereskedelemben dolgozni. Pontosabban, ha rám hallgatsz, ne akarjál.

2015.11.26. 07:51:01

@HardPötty: Ez így van. De ez a jelenség alapvetően ritka szokott lenni.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.11.26. 07:57:33

miert tert vissza az egyesult allamokbol? ezt a reszt nem irja... 250 dollar ott a napi fizu!!! welcome to hungarian reality...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.11.26. 07:59:06

Aztán meg csodálkoznak hogy az ember nem akar hazamenni. Erre? Inkább mennék még távolabb. De néha úgy érzem már a Hold sincs elég messze. :)

HardPötty 2015.11.26. 08:00:09

Szeritem Magyarország maga a csoda. Demokrácia van, de ezt megfűszerezi egy szocialista életérzés. Az elit feudális viszonyokra törekszik. A munkaerő piac rabszolgákat akar dolgoztatni. A közhangulat forradalmi. Néhány településünk szinte még ókori fejlettségű, de a legnagyobb gond, hogy sokan olyanok mint az ősemberek. A változások ellen sokszor keresztes hadjáratokat vívunk utána meg várjuk az ipari forradalmat. Mondom! Csodahely.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 08:06:24

Vadkapitalizmus.
Azt hiszem kell ott még nyírni vagy 400evig a gyepet.

HardPötty 2015.11.26. 08:09:01

Ès nem is hallunk a munkádra panaszkodni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 08:15:06

Ilyenkor adok hálát az égnek, hogy a BKV még mindig egy igazi szocialista csökevény, ami itt maradt nekünk a múltból. Minden tiszta, semmi sumákolás.

snygg panda (törölt) 2015.11.26. 08:17:53

Jo poszt volt, koszi! En kulfoldi tapasztalattal megprobalnam az idegen nyelvu ovikat, ahova pl a kulfoldiek (amerikaiak, svedek stb) gyerekei jarnak. Volt ilyen pl a Pasareten a szomszedsagunkban, de nem ugrik be a neve.

Amugy meg, ha ilyen allapotok vannak Ny-Europaban, mint most, akkor jobb, ha elkezdunk a hazakoltozesen gondolkozni...

snygg panda (törölt) 2015.11.26. 08:20:20

@HardPötty: nekem a mo-i munkahelyi kedvenc kulcsmondatom: "azt nem igy szoktuk, jo' van az ugy" :D Szamomra ez mond el mindent! :)

©________ 2015.11.26. 08:27:39

Imadom ezt a posztolot:-):-):-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 08:32:15

Jó poszt.
Amolyan állatorvosi ló.
Benne van a magyar kuruc vér. Az állam adóztat a polgár adót csal, az állam még többet adóztat, a polgár még többet adóelkerül.
A végén nem lesz becsúletes adófizető Magyarországon.
Még Pimpike is adót fog csalni.
:)))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 08:38:06

Birka magyarok maguknak alkudják le a fizetést meg a munkakörülményeket, megérdemlik. Röviden ennyi.

Muscari 2015.11.26. 08:38:52

@FeketeMacska73: mert hiányzott neki Magyarország. Ő Bredpitt Mónika, rendszeres kommentelőnk.

Innen nézve nagyon abszurd az egész, bár ezeket a köröket otthon én is lefutottam. Mit mondjak, ez a mai magyar valóság :-(

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 08:43:08

Welcome to Hungary!

Amugy rajottem mi a poszterinak valo allas: vesz egy diktafont, beteszi a zsebebe es ugy jar allasinterjukra. Aztan mar mehet is a munkaugyi birosagra a diszkriminacios perek tucatjaival.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 08:47:35

@Muscari: hmmm... Ha azert ment haza mert hianyzott neki MO, akkor miert csodalkozik hogy MO olyan mint MO?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 08:51:04

Mónika ezt te írtad?
Nagyon jóóó…

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 08:56:40

Ja egyébként jó post, tetszik, hogy a postoló nem birka.

Golf2 2015.11.26. 09:13:59

Minden jòt Mònika...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:14:57

Sziasztok !
HA biztos nem fogja bánni, ha kezembe veszem ma az irányítást még nem olvastam semmit (a saját posztom sem, de nyilván az van benne amit leírtam).

Munkára szeretnék hívni mindenkit, de figyelmeztetésnek leírom, hogy amit ide leírtok azt később lehet, hogy fel fogom használni.

Jövök még.

Golf2 2015.11.26. 09:17:03

Ès az is 1 jò szám hogy back to the US...

HardPötty 2015.11.26. 09:17:59

Elég elszomorítónak tartom, hogy bár vannak emberek, akik törekednek a hazatérésre (ami szerintem rendben van) mégis a hétköznapi magyar valóság bedarálja őket. Olyan xar hogy visszafele is meg kell küzdeni a kultúrsokkal. Azt hiszem évről évre egyre nehezebb lesz hazatérniük az elkalandozott magyaroknak. És úgy làtom egyre kevésbbé tudjuk erre a megoldást.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:24:33

Először is, amióta itthon vagyok négy állásra mondtam nemet, tehát vannak lehetőségek.

Az első hely egy iskola volt Erdőkertesen, amit szó szerint megsirattam (mármint azt, hogy nemet mondtam rá). Napi négy óra utazás lett volna és mindenki lebeszélt róla, én meg hagytam magam. Az hogy nemet mondtam azért is volt, mert jött egy ajánlat, miszerint a régi sulimba lehet felvesznek, de aztán abból nem lett semmi ( a nagy szám miatt).

Mindegy....ehhez csak annyit, hogy pont tegnap mentem volna be találkozni egy kolléganőmmel és egyszerűen nem volt bátorságom bemenni abba a suliba, ahol a mostani igazgatónő azt írta (nagy nehezen, többszöri emailes kérdezésemre ) hogy többen azt kérték engem ne vegyenek vissza. Szerintem ez nem igaz........hosszú történet. Egyszer már leírtam ide mi volt, aki emlékszik az tudja miről van szó.

Kivételes módon vártak volna Erdőkertesen, imádtam a gyerekeket, és a kollégákat is, az igazgató mindegy egyes jelöltet a buszmegállóban várt és bevitt minket, hogy lássuk a leendő környezetünket. Egyedülálló, de ilyen is van.

A poszt szempontjából mindegy egyébként, hogy miért mondtam nemet, de a lényeg, hogy beadtam sok helyre az önéletrajzom, még így is hogy messze volt csakhogy lássam mennyit érek a piacon. folytatom

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:26:07

HA mi a jó ég történt az oldallal?

Telefonomon már napok óta nem tudok normálisan elolvasni semmit most meg nem működik a válasz erre gomb, ami mai napon nekem nem jó hír.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:28:12

@Golf2: mégis működik csak ha ráállok az egérrel, akkor úgy tűnik, semmi nem fog történni, na mindegy

Neked Golf2, csak semmi viccelődés, ma munka lesz és megoldások keresése.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:29:52

@diggerdriver: hozzád ma még szólni fogok kedves "kis" ember

HardPötty 2015.11.26. 09:30:10

@Bredpitt Monika: a mobil verzió nekem pl a kommenteket nem mutatja. Teljes nèzetben hasznalom az oldalt

Golf2 2015.11.26. 09:38:43

@Bredpitt Monika: Kérek engedélyt meghunyászkodni,let's work!

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:38:50

A közszférában kiderült, hogy kevesebbet keresnék , mint mondjuk egy pékségben, de ott biztosan be vagyok jelentve a teljes összegre és ez nekem számít, plusz ott a szabadság.

Amit érdekesnek találtam és a posztból kimaradt, hogy kicsit káosznak tűnik a pénzügyi oldal.

A suliban, ahol dolgoztam két pótlékot kaptam. Az egyik 8ezer forint volt, a másik 5ezer. Nem minden asszisztens kollégám kapta az 5ezret, mert én pl. olyan gyerekek között voltam, akik után járt a veszélyességi pótlék. Pl. egy 16 éves nagy darab, nagyon erős autista fiú, akitől féltek a gyerekek is és néhány kolléga is, mert bizony, ha váratlanul odacsapott, annak néha volt következménye.

Úgy tűnt nekem, hogy a pótlékok tekintetében nem volt egyértelmű álláspont. Az interjúkon kérdeztem őket, hogy lehet az, hogy most kevesebb lenne a fizum, mint 2013 decemberében. Volt olyan hely, ahol azt mondták elvették a pótlékot, volt olyan hely ahol azt mondták, ők nem is tudnak adni, mert nem a fővároshoz tartoznak (ez nem az eRdőkertesi suli volt egyébként).

Ha valaki ért ehhez örülnék ha kioktatna.

A KLIK borzasztóan áll anyagilag, most láttam a híradóban nemrég, hogy elmaradtak kifizetések pl . túlóra és erről tájékoztattak a hírekben. Nagyon gáz.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:40:36

@HardPötty: Én is teljes nézetben, de mivel nincs egy hatalmas okos telefonom ezért alig látok valamit belőle.
Szóval nem jó a helyzet.

Na munkára fel !!

Rókica25 2015.11.26. 09:40:47

@Flamy (fat cat wannabe): Ebből nem él meg. A bírságot az állam kapja, neki pedig továbbra sem lesz állása. :-)

csőcsere 2015.11.26. 09:43:15

Ez nagyon tetszik! A stílus, a sztorik, a tökösség. A látlelet már nem annyira.
Magyar ördögi kör:

- a nagy többség a legolcsóbbat keresi >>
- a kereskedők/szolgáltatók lemennek kutyába, olcsón árulnak, sokszor egymás alá mennek az árakkal, tönkretéve teljes iparágakat >>
- nincs elég nyereségük + az állam éhes, sokat akar >>
- a dolgozó nettó bérével kb egyenlő az államnak fizetendő összes plusz költség összege >>
- az átlag boltossal ellentétben az állam nagy harácsoló, a saját alkalmazottainak keveset fizet, a pénzt a szolgáltatásaiért viszont elkéri és jó nagy összeget>>
- ezt nem termeli ki szinte senki, mert hiszen a legtöbb ügyfél a legolcsóbbat keresi, hiszen nem keres eleget.

A kör bezárult.
Megtörni: csak mi, emberek tudjuk. Pl, hogy nem megyünk le kutyába, hogy összefogunk és az állam képviselőitől kikényszerítjük, hogy az embereknek megfelelő keretrendszert hozzon létre.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:43:31

@Jekatyerina Belohabadorova: igen én vagyok, és még mindig ugyanazon a néven futok........

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 09:46:16

@Zka: Azért én kint is láttam ám lefelé haladó munkaerő-árversenyt (főleg, miután a kisvárost ellepték az indiaiak és a pakisztániak), szóval ez megint nem tipikus hungarikum.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 09:47:01

@Jekatyerina Belohabadorova: Igen, miközben ugyanez az állam ezerrel támogatja azt a vállalkozót, aki minimálbérrel jelenti be a dolgozóit, sumákol a járulékokkal, pofára fizet az alkalmazottaknak, és ugyanez az állam az is, amelyik a háttérben mindent megtesz a BKV kivéreztetéséért, csak hogy a saját embere fölözze le a hasznot. Hagyjuk ezt, mert ideges leszek tőle. A kívülállók nagyon nem látják, hogy mi történik a budapesti tömegközlekedéssel azóta, amióta 2011-ben kreáltak egy BKK-nak hívott szennyes szervezetet. Utasként talán látványos a fejlődés, de munkavállalóként egy agyrém. Mondom ezt úgy, hogy szeretem a szakmámat, és igyekszem minél kevesebbet foglalkozni a politikával.

_Boris_Vian_ 2015.11.26. 09:47:25

Jó reggelt !

Epilógus kommentem következne, lécci ne moderáld ki, nem írok többet. Megértettem hogy senki nem akar itt látni. Szóval következik az epilógusom.

Először a poszthoz egy gondolat :

Szerintem Nyugaton is ez van, csak pepitában, kicsit több Coca-Colával. itt is ez megy, caki caki, gyorsabban vendégmunkás, gyorsabban!

Én hazamegyek.

Miért?

Mert Nyugaton kirakatlehelgető szakadt bérlakásban élő lennék egész életemben. A fizetésből nyögvenyelősen ki lehet fizetni egy szakadt garzont, amibe a legtöbb magyar átlagember! be se költözne, mert az szerintük lyuk és igazuk is van.

Nem ízlik hogy a reálértékek annyival drágábbak mint amennyivel a fizetés több, nem ízlik a 3,20 eurós sör a krimóban, nem ízlik hogy 150 ezer euró egy patkánylyuk lakás. Nem ízlik a sok kirekesztő osztrák.

Inkább Budapest ízlik, ahol egy kis lakás még akár elérhető is, Budapest ízlik, ahol még magyarok laknak, nem pedig Kubuék from Afrika, meg Mohamedék from közel kelet. Budapest ízlik, mert én a magyar ajkú nőket kedvelem, hisz ők értik a szívem hangját. Budapest ízlik, mert saját lakással nem kell majd azon rettegni hogy mennyit emelnek a lakbéren idén.

Igenis Budapest ízlik, ahol végre otthon lehetek. Ahol nem kell remegni hogy mikor büntetnek meg valami apróságért mint Nyugaton. Ahol nem kell remegve szemetet szelektálni, nehogy valamit rossz fakkba dobjak.

Budapest ízlik ahol van munka, ahol nem caki caki van, hanem embernek néznek, nem pedig igáslónak. Budapest ízlik mert élhetünk bárhol, otthon csak otthon lehetünk, nekünk pedig Magyarország az otthon, ha tetszik ha nem.

Budapest ízlik mert Nyugaton jöttem rá hogy nem minden a GDP per capita. Ahogy a jövedelem sem. Budapest ízlik mert igenis otthon is lehet élni. Budapest ízlik mert nem az határozza meg a jólétemet meg a boldogságomat hogy a fizetésem mekkora és hogy abból hány kg kenyeret tudok venni.

Budapest ízlik mert nem az a mérce hogy a fizetésből mikor lesz Audi meg nyaralás. Lesz helyette Lánchíd meg forró ajkú ölelő tündérlány, olyan, amilyen Nyugaton soha nem lehetne!

És hiszem hogy én választok jól.

Mindenkinek sok sikert!

Üdv : "barátotok" Hinta.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:48:55

Mindjárt leírom a munka részét is.

Én mindig abból indulok ki az életben, hogy vannak szavak mint pl. a lehetetlen, de vannak szavak mint pl. a csoda, a kitartás, a tenni akarás.

Állítsuk szembe a lehetetlennel az összes többit: máris megakadt a szemem csőcsere mondatán. Nagyon jó, ide fogunk kilyukadni. Ezer piros pont.

"A kör bezárult.
Megtörni: csak mi, emberek tudjuk. Pl, hogy nem megyünk le kutyába, hogy összefogunk és az állam képviselőitől kikényszerítjük, hogy az embereknek megfelelő keretrendszert hozzon létre. "

A kör bezárult részt kell megfejteni. A kört igenis ki lehet nyitni, de hogyan?

folytatom

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:51:27

@_Boris_Vian_: az Isten áldjon meg téged. Szard le, hogy ki akar itt látni m eg ki nem. Ha mondani akarsz valami mond és ne menj sehová, (még nem olvastam végig amit irtál, ha hazajössz meghívlak egy kávéra, egy igazi kávézóba).

HA meg ne tiltson ki, tényleg nem jó ez a kitiltósdi.

DieNanny CH 2015.11.26. 09:52:28

@Sanz:

Sajnos nem így van. Én óvodapedagógusi diplomával, középfokú némettel, valamint 11 éves német nyelvterületen való dolgozás után sem tudtam német nemzetiségi oviban állást kapni. Azért, mert nem német nemzetiségi fősulira jártam, csupán magyar nyelvűre...

-----------------

Nekem is rá kellett döbbennem, ha ma hazamennék, talán még óvónőnek sem alkalmaznának. Több éve a pályán dolgozók is kétségbeesetten próbálnak mindenféle elvárásnak megfelelni, valami portfóliós, meg tudomisén hogy hívják nemzeti dolgokból levizsgázni.
Marad a pedagógiai asszisztens, ami kevesebb pénz, mint az óvónői.
:-(((((((

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:53:24

Az, hogy mennyire rajtatok a világ szeme (azokon akik elmentek innen, de esetleg mégis visszajöttök egyszer) mindjárt leírom. Nagyon érdekes dolgot találtam a könyvtárban.

Mindjárt írom azt is. De jó lenne ha még ennél is gyorsabban tudnék írni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 09:56:39

@A nagy kékség: milyen vállalkozókat támogat az állam? Szánakozva röhögök a tájékozatlanságodon.

A bérverseny az egy dolog, de amikor valaki belemegy ilyen dolgokba, hogy 4 órára van bejelentve, de heti 60at dolgozik, kifizeti a saját adóit a munkaadónak, vagy hogy nem veszi ki a szabadságát csak papíron azt úgy hívják, hogy óóóriási balfaszság. És mivel az ország tele van ilyen óriási balfaszokkal, az alja munkáknál már teljesen ez a standard.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 09:58:29

@_Boris_Vian_: hogy fogok röhögni rajtad, ha esetleg itthon se lesz jó neked :D

Bredpitt Monika 2015.11.26. 09:58:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: volt olyan suli, ahol szégyenkezve azt mondták nekem, hogy gyakorlatilag a bértábla alapján majdnem hogy a takarítókkal vagyunk egy szinten és nem akarom őket minősíteni, de könyörgöm , én elvégeztem tíz hónap alatt egy olyan tanfolyamot, ami emelt szintű képzés keretében folyt és két év anyagát tanultuk, a vizsgabizottságban azt mondta egy nő, hogy a gyógypedagógusok tételei ilyen nehezek, sokat kellett tanulni, na, megérte, de akkor ne legyek már ennyire lent a fizetési ranglétrán (hozzáteszem, hogy a tanulást soha nem hagynám abba, a tudást soha senki nem veszi el tőlem......talán Alzheimer, de küzdök, sokat sudokozom)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 10:00:29

@Zka: "A bérverseny az egy dolog, de amikor valaki belemegy ilyen dolgokba, hogy 4 órára van bejelentve, de heti 60at dolgozik, kifizeti a saját adóit a munkaadónak, vagy hogy nem veszi ki a szabadságát csak papíron azt úgy hívják, hogy óóóriási balfaszság. És mivel az ország tele van ilyen óriási balfaszokkal, az alja munkáknál már teljesen ez a standard."

Pontosan.

©________ 2015.11.26. 10:03:32

@_Boris_Vian_:
én szeretlek, Hintus, akárki is vagy:D

©________ 2015.11.26. 10:04:20

@Bredpitt Monika:
tökre örülök:) csak nem kapcsoltam össze a Mónit a Mónikával:)

DieNanny CH 2015.11.26. 10:12:40

@_Boris_Vian_:

Nincs azzal semmi baj, hogy hiányzik Mo. Sok sikert, minden jót kívánok!

©________ 2015.11.26. 10:18:10

@A nagy kékség:
Hidd el, én lennék a legnagyobb támogatója egy olyan dolognak, amelyik megszünteti a szürke munkát, a nem adózást, az általános munkáltatási morált.

Arra igyekeztem felhívni a figyelmed, hogy könnyű úgy fehéren fizetni az alkalmazottakat, ha a közben keletkező hiányt/veszteséget úgyis kifizeti valaki.
Ugyanez nem történik meg a versenyszférában (még a közszférában sem, lásd KLIK tartozások), tehát a vállalkozó kénytelen trükközni, és ezzel gyakorlatilag mindenkit megkárosítani, állam általi motivációval. Ugyanis már 5000 forintért megbassza a NAV.
Az impotens NAV, aki listán kívül nem tud mit kezdeni hatalmas adótartozásokkal.

Dolgoztam én 10-15 éve nagy multinál, minden totál fehér volt, jól fizettek, totál korrekt, és emellett volt 14% adózás utáni nyeresége.
Mára oda jutott, hogy bezárja ezt az üzletágát Magyarországon.
Pont.

Itt vidéken nem találsz olyan céget, amelyik fehéren fizet. Pont.
Egyik megyében sem.
Én azt hiszem, ez nyugodtan interpolálható az egész országra.

Igen, én is dühös leszek a témától. Épp ezért _én_ nem haragszom azokra, akik itt nem "boldogulnak".
Szerintem igenis az a helyes, ami máshol van, hogy megbecsülik a képzetlen mosogatót, és a képzetlenség nem egyenértékű szegénységgel.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 10:19:11

A kezembe akadt a Haszon c. magazin. A végén van egy interjú sikeres üzletemberekkel. Az interjú 13+1 kérdésből áll, mindig ugyanaz a kérdés.

1. Melyik a legjobb tanács amit valaha kapott?
2. Melyik az a tanács, amit gyermekének is tovább adna?
3. Mi az amit megbánt, hogy megfogadott?
4. Mitől jó egy vezető?
5. Mit becsül leginkább egy beosztottban, munkatársban?
6. Milyen lesz Magyarország 2020-ban?
7.Mit tenne másképp, ha újra pályakezdő lenne?
8. Kit tart hazája legfontosabb történelmi személyiségének?
9. Legutóbbi könyv, amit olvasott?
10. Kedvenc mesehőse, miért ?
11. Ha nyerne 100 milliót mire költené?
12. Hol élne ha elköltözhetne?
13. Mi az a hiba leginkább megbocsát másoknak?

+ 1 Mi a titka eddigi sikereinek?

Jövök azzal is, hogy mi volt nekem az érdekes és mostantól el fogom olvasni az összes ilyen interjút. Tanulságos hiszen befutott , sikeres emberekről van szó. És itt megállhatunk egy szóra még. Kinek mit jelent a siker?
A 6. kérdésnél a Suzuki vezérétől (az ittenitől) Japánnal kapcsolatban kérdeztek.

Én restellem magam, de én a 8. kérdésnél egy emberre tudtam gondolni, aki nem is magyar. Rosa Parksnak hívják, nekem ő a leginkább igazi kis ember hős típus, amiből nekünk nagyon , nagyon kevés van. Őt még az amerikaiak sem ismerik olyan nagyon, nekem ez volt a tapasztalat. Pedig ő forradalmat csinált a bátorságával és az elveivel. Akkor ez nagyon nagy dolog volt, az akkori Amerikában.

Nálunk Ritók Nóra szerintem az, aki megtestesíti azt, amiben én hiszek.

©________ 2015.11.26. 10:20:41

@Zka: több ponton nincs igaza az érvelésben, de ha a szíve hazahúzza, legyen neki. én nem röhögném ki, csak mert nekem lett igazam.
mármint a Hinta nevű személyiséget. legyen akárki.

©________ 2015.11.26. 10:21:46

mi az istennyila van a bloghuval, hogy eltűnnek a kommentek?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 10:32:56

Van egy Hild Imre nevű üzletember , aki azt válaszolta (nem szó szerint idézem) a 4. kérdésre, hogy az A kategóriás vezető A kategóriás embert vesz fel, mert a B sek, már csak C seket.

Én ezt így értelmezem, javítson ki valaki, ha rosszul látom:

A B kategóriás azért vesz fel C st, mert nem akarja, hogy az illető ugyanolyan jó legyen , mint ő. Ezt én sajnos láttam interjúkon is. Amikor azt látták, hogy túl sokat kérdezek éreztem, hogy elvágom magam. Az ember kérdéseiből azért látszik az értelmi képesség.

Sajnos itthon az is nagy hiba, hogy nem az értékei szerint ítélik meg a leendő alkalmazottat, hanem potenciális birkát keresnek (na, abból van is bőven).

folytatom, nincs lazsálás, ma gondolkozni fogunk, de építő jelleggel és nincs kifogás, meg a negatív hozzászólások gyártása. Aki negatív lesz azt szűrőre teszem.
Bocsánat, de annyi mindent fogok ma írni, hogy nem is volt még időm végig nézni, ki mit írt, ez majd később jön.

Ödenburger, most légyszi szegd meg a tegnapi ígéreted és gyere ide te is. Szépen kérlek. Te az értelmes emberek közé tartozol (csak nem kéne úgy megsértődni néha, a tüskéidet húzd be mára).

HardPötty 2015.11.26. 10:33:06

@_Boris_Vian_: "És hiszem hogy én választok jól." De csak hiszed, de nem tudod.

Herr Géza 2015.11.26. 10:34:08

@diggerdriver: @Jekatyerina Belohabadorova: Bogárkáim, a második mondatban benne van, hogy ki írta a posztot, plusz kor, plusz stílus, plusz ex-Amerika......
Ha már olvasni nem tudtok, legalább a rejtvényfejtés menne.... :))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 10:34:51

Uhh, hát ez kemény.Nettó százezer alatt manapság a hideg vízre is kevés, ha meg van mellette gyerek, akkor halmozottan.Ennyit én spec 15 éve kerestem (illetve találtam...) és már akkor se volt hűdesok.
Erre veri még mindig magát a kormány, hogy "van" állás???Az lehet, hogy van, csak éppen fizetés nincs mellé.
Hátbakker, kösz, de kösz nem.Ezért kb senki nem fog hazatérni.

Mónika, téged meg üdvözlünk a Való Világban, valszeg télleg "túl" sokat éltél az Usákoknál, illetve túl régen éltél Magyarországon.Nem mondom, nekem is minden hazalátogatáskor vissza kell zökkennem a kíméletlen potenciális tolvaj szerepébe a kasszáknál, ahogy rám is néznek a pénztárosok fizetéskor; de hát ez van.Általában könnyen visszaszokom arra a pár napra, esetleg hétre... :D
Legalább arra is jók ezek a kis színjátékok az áruházakban, hogy el ne felejtsem, miért is mentem el... :D

A cigiszünet is egy nagyon érdekes téma, szerencsére nekem még sose kellett bagósokkal együtt, szoros munkakapcsolatban dolgoznom.De attól még valós a probléma, miszerint a nemdohányzó miért is dolgozzon többet?

És a végére: haha, Móni, ez a paprika, izé, paradicsom, amit te keresel, baromira nem Magyarországon van, az elvándorlási számok is kiválóan mutatják.De le a kalappal előtted, köszönöm ezt az emberkísérletet, nagyon érdekes volt. Megnyugtatott, hogy 8 év után sem változott semmi se az otthoni munkapiacon...És ez valahol elszomorító.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 10:38:47

@_Boris_Vian_: "Budapest ízlik ahol van munka, ahol nem caki caki van, hanem embernek néznek, nem pedig igáslónak."

Ülnél csak be mellém a fülkébe 13.45-től 22.25-ig. Megtapasztalnád hamar, hogy az emberek (utasok, autósok) mennyire nézik embernek a buszvezetőt, hogy a menetrend milyen szinten caki caki, és hogy a diszpécser szemében inkább vagy igásló, mint kolléga. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 10:38:53

Ja, és gratuláljatok, állampolgárok lettünk.Már a magyaron kívül egy másik ország polgára... :D
Asszonynak már a harmadik útlevele lesz, lassan kijön neki a Royal Flush... :D
Emléxem még, hogy a fatökű Hagyma mit össze nem agonizált itt a blogon, hogy úristen, micsoda érzések, fantasztikus minden, innentől kezdve egy másik ember az ember, meg hasonlovak...

Ááá, lófaxt, semmi különös.Persze örül az ember, meg minden, de kb pár nap alatt túl is van rajta.
És természetesen nem lettünk svédebbek a svédnél, ugyanolyan magyarok vagyunk mint itt bárki; ez csak egy óvintézkedés, illetve praktikus döntés.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 10:39:05

@Zka: "milyen vállalkozókat támogat az állam? Szánakozva röhögök a tájékozatlanságodon."

Te röhögsz rajtam szánakozva? Akkor előbb üsd be a gugliba, hogy Széles Gábor, esetleg azt, hogy VT ARRIVA, olvasgass ezzel kapcsolatos fórumokat, és hamar rá fogsz jönni, mennyi mindent nem tudsz.

Buchhalter 2015.11.26. 10:39:55

Hát Rókica25 te tipikusan az vagy aki inkább meghunyászkodik!Én pár évvel ezelőtt egy szemét munkaadónkat bepereltük.Pár évig elhúzta a céges ügyvéd ,de csak azt érte el vele,hogy még többet perkált a cég kamatok miatt.Mi is hazajöttünk asszonnyal.Ő talált szocmunkás állást nettó 112 000 Ft.Én inkább a versenyszférában próbálkozom,de nekem is félelmetes tapasztalataim vannak az állásinterjúkon.

Üdv

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 10:40:17

És legyen egy kis játék is, vaktérkép, verjetek rá az én 93%-omra...
:D (nem lesz nehéz...)

kontentbanya.reblog.hu/topografia

©________ 2015.11.26. 10:43:59

@Herr Géza: igazad van, basszus, hogy nem jöttem rá, hogy az egyetlen Móni nevű ember a földön a mi Mónikánk!!!!

Bredpitt Monika 2015.11.26. 10:45:36

A 6. kérdésre válaszolva mindenki pozitívan válaszolt. Hild Imre azt mondta, hogy nagy szerepe van a külföldről hazatérő magyaroknak. Az ő állítása szerint a luxushajókon dolgozó magyarok állnak pl. a romkocsma trend mögött.

Őt azért idézem, mert nagyon tetszettek a válaszai.

7. kérdésre azt válaszolta: nem venné komolyan az egyetemi tananyag azon részét, amiben a múltat oktatják, inkább az a lényeg, hogy kik tanítanak....

Széchenyit hozta példának, aki elment külföldre és onnan a jó szemléletet hozta.

dr. pretender 2015.11.26. 10:48:34

46 nap szabadság? te jó ég, ilyen van?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 10:50:22

@dr. pretender:

Bizony, és még erre jön a két nap a gyerek után. Pedagógusok. Nem olyan rossz ám, ha meg bírsz bírkózni a kis lurkókkal, akik azt hiszik nyelvtan órán a köcsög szóról, hogy az egy melléknév.

2015.11.26. 10:52:41

Tanulsagos tortenet. Sajnos nem csak Mo.on vannak ilyenek. Angliaban tolem is, es a baratnoimtol is megkerdeztek az allasinterjuk tobbsegen hogy van-e gyerekunk, sot neha azt is hogy hazasok vagyunk-e / egyutt elunk-e valakivel (= tervezunk-e gyereket), mennyi idosek vagyunk, stb. Ezek mind irodai allasokkal kapcsolatos interjuk voltak. Csak a 'jobb' cegeknel nem kerdeztek ilyeneket, az atlagos helyeken (ebben volt pl. jo hiru nemzetkozi ceg, brit kozeposztalybeli interjuztatoval) igen. En ezt egyszer tettem szova, nem is kaptam meg az allast. Biztosan lehetne oket perelni, de minek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 10:54:04

@_Boris_Vian_: Hinta, ez tök jó, ha te így látod.Egyre kérlek csak, egy év múlva írjál már lécci ide vissza a HÁ-ra, hogy mik az otthoni tapasztalataid.De most komolyan.Állati kíváncsi leszek rá.És természetesen sok sikert az otthoni élethez.Komolyan mondom, nem gunyoroskodom.

Herr Géza 2015.11.26. 10:56:22

@Jekatyerina Belohabadorova: Ne tessen kötözködni: Móni sok van valóban, de ex-amerikás, HÁ-n posztolgató, ilyen korú, ilyen stílusú már nem annyira. Kizárásos alapon hamar meg lehet fejteni... :D
De tökmindegy, csak kekeckedhetnékem volt. :)

nemor 2015.11.26. 10:56:33

@A nagy kékség: nézd, én megértem, hogy elfogult vagy, meg azt is, hogy nagyon szereted, amit csinálsz, mert ez tényleg átjön az írásaidból, de a "szűrés" gombod valahogy szerintem kimoderálta a memóriádból vezérigazgató urat a felesége offshore cégével együtt, Elenonóra asszonyt, telefoncsomagoló göngyölegről ne is beszéljünk, mert hátha nem volt igaz, a további 12 gyanúsítottat, köztük több jogi igazgatót, az átvizsgált tanácsadói szerződéseket stb. stb. - szóval az, hogy "Minden tiszta, semmi sumákolás." azért egy átlag újságolvasónak is bekapcsolja a kérdőjelet a fejében. Az, hogy szeretek valakit vagy valamit, nem jelenti azt, hogy nem szabad látnom a hibáit is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 11:00:58

@Jekatyerina Belohabadorova: Haha, olyan nekem is volt, hogy odahaza több volt a nettóm, mint a bruttóm... :D
Fiatal voltam, leszartam és "kellett a pénz...", :D , na meg tudtam már akkor, hogy a z akkori, jelenlegi nyugdíjrendszerben én már úgyse kaptam volna semmit.Akkor meg, miért ne; bánja fene.
De manapság már, kétszer olyan idősen érdekelne...csak éppen hiába, ha semmi se változott közben, maximum rosszabb lett...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:06:01

Tegyük fel, hogy én most nagyon komolyan veszem ezt az egész problémát, mert abból indulok ki, hogy én még ezek után is szeretem Magyarországot .

Nagyon mérges voltam, amikor rájöttem, hogy mennyire ki vannak használva az emberek. Ugyanakkor ha van valaki, aki a másik oldalt képviseli és el tudja mondani milyenek a mostani munkavállalók nagyon megköszönném.

Itt ugye már jöttek vélemények amikor elmeséltem a körülöttem levőknek mi történik állás ügyben. Volt aki egyből elmondta, mint vállalkozó, hogy nagyon nagyok a terhek , ezért kénytelenek csalni a munkaadók.

De meddig lehet elmenni ebben? Több embertől hallom azt, hogy a szabadságot kiírják és aláíratják, aztán amikor tényleg elmegy, azt nem fizeti ki (kamionos ismerősöm mondja, biztonsági őr ismerősöm mondja). Hogy tudják ezt lekönyvelni?

Mi az , hogy nem fizeti ki? Enne nyoma van, ezt egy fizetetlen szabis kérelemmel lehet legfeljebb hivatalosan elcsalni. Tudja ezt valaki? Pedig ez is nap, mint nap megtörténik.

Lehet a nagy terhekre hivatkozni, de az ami itthon folyik az harácsolás, én úgy látom.

Többször hallom azt, hogy ja, te aki a közszférában dolgozol, te is az adófizetők pénzéből élsz. Ja, de könyörgöm, szükség van a munkámra. Miből folyik az államkasszába az a pénz, ami a nyugdíjasoknak megy, meg útépítésre, meg az óvodák , iskolák szépítésére, építésére.? Abból nem, hogy négy órában vagyok bejelentve. A csúnya multik viszont bejelentik az embert, és az én közszférás fizumból is le van vonva becsülettel a járulék.

Mondja már el valaki nekem, hogy miért szidják annyira a multikat? Tényleg nem értek hozzá? Mi az a társasági adó? Ki fizet ilyet egyáltalán?

TilosazA (UK) 2015.11.26. 11:07:22

@Zka: Ez nem balf@szság, ezt úgy hívják, hogy éhség. Szeretne ugyanis enni az ember, ahhoz pedig pénzt kell keresni. Ha ilyen lehetőségei vannak, mint amit Mónika is leírt, akkor a kérdés csak az, hogy melyik ujjadba harapj. Ha raplizol - ahogy Mónika is kiállt a jogaiért, el lehet menni. Nincs más lehetőség, befogod, dolgozol és eszel, vagy raplizol, és akkor vagy eszel, vagy nem.

Herr Géza 2015.11.26. 11:08:21

@_Boris_Vian_: Ennyi demagóg rizsát...
Csak nehogy azt olvassuk jövöre, hogy kétmillió forintért vettél egy napfényes belvárosi garzont a Dunára nézö panorámával, full extrásan felszerelve, munkafelügyelö lettél a Mekinél havi 500e nettóért, most mész elhozni az Audit Zimány Lindával, az egyik barátnöddel. Egyedüli negatívum az életedben, hogy nehezen tudod feldolgozni azt a csalódást, hogy miután lecsaptad HP kezéröl Sarka Katát, az mégis az Andy Vajna háremébe igazolt...De már dolgozol a bosszún, mert a lakásod melletti bárban Simicska Lajossal szoktátok vedelni a korsó Gössereket, 100 Ft mínusz Áfa/korsó áron. :)))))))))))))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:11:03

@Mirjam2: Én írtam a posztban, hogy egy tanulmány lett ebből. Nyilván ha nagyon rá lennék szorulva én sem lennék ilyen válogatós, de az biztos, hogy ha valaki kiíratná velem a szabis papírt és nem engedné szabira első utam a bíróságra vinne.

Voltam is már és az volt a szomorú az egészben, hogy a főnököm egy indiai nő volt egy lakáskultúra boltban és tök véletlenül derült ki, hogy elfeledett bejelenteni. A szomorú az volt nekem ebben, hogy (és egyben nagyon visszataszító) idejön valaki egy másik országból és azt látja, hogy ezt meg lehet csinálni és meg is csinálja.

Narina 2015.11.26. 11:14:18

Szerintem kedves Moni most jottel ra, hogy nem vicceltem az otthoni allaskereses-interiuk es ekreskedelmi munkaltatoi gyakorlattal. A gyerek hidd el kizaro tenyezo, sot, ha ferjnel vagy mar az is rossz pont. Kereskedelembe kisuzletbe nem fogod megkapni a ketto szabadnapot, multi cegnel eselyesebb vagy ra, de szetfognak cincalni idegileg, ha nem a vasarlok akkor a fonokok (sies mar, nem igaz, hogy ilyen tetu lassu vagy), vagy a kollegak, kajaido felora ugyan, de nem biztos, hogy le is tudod enni, mert onnantol szamit a kajaido, hogy kiklokoltal, ha nem vittel kajat az szivacs, mert ugrott 15 perced a felorabol, biztonsaginak a blokkot bemutatni O ellenorzi valamint a zsebeket is megkell mutatni es akkor elmehetsz WC-re, enni es cigizni mindezt suritsd be 15 percbe. (mar aki dohanyzik) Hetvegen 12 oras a muszak (ano meg a zarvatartas elott, most nem tudom) ketszer felora, de nyugodtan felkeszulhetsz, hogy elkerik a klokolo kartyad es egy szuneted nem lesz, de legalabb be vagy jelentve. Ja apropo reti kutyat nem erdekli, hogy periodusod van, hogy ki nem jossz a kasszabol az ziher pisilni csak szunetben (ez altalanos, nem ceg specifikus) inni, enni kasszaba tilos.(halj szomjan nyugiba) Roviden ennyi a ker. 13 evig csinaltam. Nagyon sokfajta uzletbe voltam innen a tapasztalat. Nos az a helyzet, hogy a maganeleted nem szent otthon. Ezert mondtam a multkor, hogy nem gondoltad meg teljesen a haza koltozest. Te ezeken meg vagy dobbenve nekem tok termeszetes, hogy kifaggatnak mindenrol, neha az az erzesem, hogy ha nem lennenek minimum gatlasaik akkor meg azt is megkerdeznek ugyan mennyire aktiv a szexualis eletem.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:19:54

Tegyük fel én Miss Igazság Bajnoka, aki meg akarom váltani a világot, itt akarok élni és nem akarok bizonytalanságban élni.

Eldöntöm, hogy változtatni akarok. Hogy kezdjek neki? Ti mit csinálnátok?

Elképzeltem, hogy jól felhergelem a kis embereket a munkaadók ellen, forradalmat szítok, röplapokat gyártok, mondom magamét, elmegyek fórumokra, megkeresek újságírókat, politikusokat........mi lenne ebből?

Hazafelé a pékségből úgy este 11-12 között egy rohadt vállalkozó jól megver, vagy egy politikus által felbérelt bérverő.

Ha túl sokat pofázok és mondjuk ráveszem valamelyik ismerősöm, hogy lázadjon fel, aki fel is lázad és elveszti az állását, az majd utána engem fog utálni.

Szép lassan elvesztem a barátaim is. Mert a nagypofájú emberek veszélyesek. Velük vigyázni kell.

Hogy kell ezt csinálni ? Mit tehet a kisember ? Ez nem Digger lesz, mert ő egyáltalán nem kicsi (jó fej, de azért most megkapja a magáét mindjárt).

soad1221 2015.11.26. 11:20:04

Micsoda nap a mai! :D

Herr Géza 2015.11.26. 11:22:00

@Bredpitt Monika: És hogy meg lennél lepödve, ha az ex-kollegáid lennének a tanúk arra, hogy a kiírt napokon te tényleg szabin voltál, és a cégnél akkor téged határozottan nem látott senki... (Majd a tárgyalás után egyesével szivárognának eléd a kollégák, hogy "bocs, de nekünk muszáj megtartanunk az állásunkat, mert tudod, a gyerekek otthon éhesek...")
És bár van a cégnél jelenléti ív, a fönököd maga hozná bizonyítéknak az ominózus ívet, amin ugyan jól látszik, hogy az adott napoknál valami ki lett tippex-elve, no de hát van olyan, hogy "javítani kell valami bejegyzést"...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:25:03

@Narina: nekem az volt a fájdalmam a múltkori poszttal, hogy a magyarországi részről nagyon szűkösen számoltál be és úgy jött le, hogy ez csak egy szar hely lehet, miközben az új helyetekről sokkal részletesebben írtál, ahol minden kiderült, így nekem nagyon egyoldalú és érthetetlen lett , és igazságtalan, biztos nehéz belemenni a részletekbe, ha valami ennyire fájdalmas, de így meg nekem nem jött vissza, este odamegyek a posztodhoz....

most munka van, megváltjuk a világot , remélem együtt

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:26:31

@A nagy kékség: a politikai korrupció nem egyenlő a vállakozások támogatásával. Mondom, hogy fogalmad sincs... A magánkézben levő vállalkozásoknak lófasz sem jut csak csillagászati adók és óriási adminisztráció meg kretén szabályozások.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:28:53

@Jekatyerina Belohabadorova: pont ez a lényeg, hogy ő nem akárki, hanem egy szerencsétlen trollunk, aki évekig itt sírta tele az összes postot, hogy neki milyen rossz ott kint. Ezért lesz vicces, ha itthon se lesz neki jó.

soad1221 2015.11.26. 11:33:27

@A nagy kékség: az állam nemigen támogatja a vállalkozót. Már hogy azt, aki piaci körülmények között a piacról szeretne megélni.
Én minden jót elismerek és el is mondok Mo-ról, igyekszem az országot és benne az embereket nem a jó/rossz kategóriákba zsúfolni.
De minden jó között sajnos nem szerepel a vállalkozásbarát hely, mint jellemző tulajdonsága az országnak.

És hogy ez kinek a hibája? Első sorban persze a vállalkozásé, hiszen valójában ő csalja el az adót. Másodsorban az államé, aki nem ad neki más esélyt arra, hogy működőképes maradhasson.

HardPötty 2015.11.26. 11:33:39

@Bredpitt Monika: én politikusnak mennék és végül hosszú évek után a kormányrakerülést követően bedönteném a rendszert. Ja! Nem... akkorra már lehet megszoknám a mutyit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:35:19

@Bredpitt Monika: "miért szidják annyira a multikat?"

Mert hülyék az emberek, nem tűnt még fel? :)

soad1221 2015.11.26. 11:35:32

@_Boris_Vian_: szó sincs arról, hogy senki ne akarna látni, maradj, szívesen látunk...
Csak senki nem akarja milliomodszorra is elolvasni ugyanazt a kommentet. Ha van más mondanivalód senki nem fog szidni érte. Ha még mindig ugyanaz, akkor inkább hagyjuk...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:37:18

@TilosazA (UK): ok, és szerinted hány munkaadó csinálná ezeket a dolgokat, ha mindenki olyan lenne, mint Mónika? Hogyha hülyeének nézik, akkor feláll? Elmondom: kb senki. És kb ugyanennyi állás lenne, csak jobb körülmények között. Ez sima balfaszság, indokolatlan megalkuvás, önsorsrontás.

adg 2015.11.26. 11:39:42

@geegee: gratulalok. Most jo? :)
Hangyanak azert volt nagy dolog szerintem, mert ugye o sotetben bujkalo illegalis volt az usakoknal. Elhiszem, hogy mikor megkapta a certikatot, ugy orult mint a farkanak.
Mondjuk nem kicsit volt mokas, ahogy verte magat, hogy o mar amerikai am. :) Nem nagyon volt szanalmas. :) Kar, hogy nincs itt, hianyzik o is.

TilosazA (UK) 2015.11.26. 11:40:17

@Zka: Figyelj, itt nem arról van szó, hogy ebben a boltban átvertek, ide nem megyek többször, és jól megmondom a magamét. Itt a megélhetésedről van szó, az életedről, a családodról. Oké, tegyük fel, mindenki kikéri magának, kiáll az igazáért, és akkor utána mi van? Amíg a munkaadók rájönnek, hogy ez így nem működik, addig hol dolgozol, honnan lesz pénzed? Nincs alternatíva, ez a baj.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 11:42:46

@_Boris_Vian_: Szerintem sok marhasagot hordtal itt ossze a honapok alatt aminek a toredekevel se ertek egyet, de ezt a kitiltas/moderalalas dolgot tulzonak tartom.

Csodalkoznek ha MOn bejonnenek azok a dolgok amiket irtal, de sok sikert es a poen kedveert mahoz egy evre irhatnal egy posztot hogy igazad lett-e vagy sem.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:43:05

Miből kellene kiindulni?

Az én érdekem, hogy legyen bejelentett állásom, ahol biztonságban érzem magam, ahol tényleg azt érzem fontos a munkám.

A munkaadóm érdeke, hogy legyen egy dolgozója, aki ott marad és nem fog elmenni két hét után és nem fogja bosszúból kirabolni a kasszát (van olyan ismerősöm aki egy multinak dolgozik, egy szupermarket lánc főnöke volt, azt mesélte hogy állandóan hiányuk volt és egy idő után rájött, hogy a saját emberei lopják meg összedolgozva).

A mindenkori politikusok érdeke, hogy ne menjenek el az emberek, illetve hogy jöjjenek is vissza egy páran legalább.

Most ahogy Európában állnak a dolgok hirtelen szerintem Magyarország nem is olyan rossz hely. Legalábbis biztonság szempontjából. Lehet, ezen sokan el fognak gondolkozni.

Látom, ahogy a szomszédom az új párttal van elfoglalva. A séma ugyanaz. Mit lehet meglovagolni? A mostani kormány rossz döntéseit. A jelenlegi kormány szapulásával próbálnak új embereket toborozni, a pártba is és a szavazótáborukba.
Ismert séma.
Nem jó. Az embereknek ezzel tele van a hócipője.

Egy dolgot szerintem most elég nehéz elképzelni. Azt, hogy a Fideszt le lehet váltani.
Mit kell akkor csinálni?

Három oldal van. A legnagyobb erő a kisember. Ők tudnak a legtöbbet tenni. Már tettek is.

Hosszú, hosszú évtizedek óta azért nincs rendezve az orvosok, nővérek fizetése, mert a birka nép rendezte. Igaz, hogy buta módon hálapénznek hívjuk, de bocsánat ez nem az. Amit előre adunk, az megvesztegetés nem hála.
Mit tettünk még. Azt, hogy ki tudja mióta hagyjuk ezt, hogy négy órában legyünk bejelentve és örömmel kezdünk a cipőboltban, ahol ülhetünk kedvünkre napi tíz órát.

Azt is tettük, hogy nem menjünk el a munkaügyi bíróságra, mert minek? Minek is? A harc nem a mi kenyerünk. Harcoljon a rosseb.

Egymásnak nem lehet esni. Az semmire nem vezet.

folytatom , most elolvasom ki mit írt

nemor 2015.11.26. 11:45:27

@Bredpitt Monika: nagyon szívesen válaszolok a "másik oldalról" (=munkáltatói oldalról), bár szerintem minden szavaddal és megállapításoddal egy oldalon állunk:-))
Hosszú lesz.

Elsősorban is nagyon egyetértek azzal, hogy az emberek kihasználását csak úgy lehetne megszüntetni, ha senki nem vállalná el azokat az állásokat, amikről pl. a posztodban írsz. Tudom, hogy ezt így egyszerű mondani, és azt is, hogy akkor esetleg nem a szakmájában tudna elhelyezkedni az álláskereső, vagy nem közel a lakhelyéhez, vagy egyéb más kompromisszumot kellene megkötnie, de csak valahol az egyéni döntéseknél indulhatna el a változás, mert -ahogy a NAV-os példádnál is látszik- az állam nem törekszik erre semmilyen módon.

Az előírt vállalkozói terhek tényleg nagyon nagyok, egyértelműen eltúlzottak. Az egy másik kérdés, hogy azt hányan vállalják, vallják és fizetik be, és hányan csak rájuk hivatkozva csalnak minden lehetséges ponton. Márpedig minden ponton lehetséges csalni, relatív kicsi a lebukás veszélye, ergo ez elég népszerű is - ennek egyik eleme a nem valós részmunkaidőre bejelentés, szabadság kiírása, de ki nem adása/fizetése, táppénz gyakorlatilag azonos a fizetés nélküli szabadsággal stb. - én még olyat is láttam (saját szememmel, családtagomnál), hogy a családi kedvezményt is számfejtette a vállalkozó, de nem adta oda.

A "multik bejelentik". Igen. És mégis nyereségesek. Igen. Ennek a hátterében az áll, hogy Magyarország még mindig low cost country, jelenleg a schengeni EU-n belül a lowest, az egészen belül talán második alulról, de az ugye nem annyira játszik távolság, vám stb. miatt, tehát messze a legolcsóbbak vagyunk munkaerő tekintetében. (Itt most átlag nagy számokról beszélek, mert lehet egy-két szakmát találni, ahol már nem, illetve a vezetői munkakörökben sem, de ettől most tekintsünk el.)
A termékeiben ennél némileg magasabb árat tud érvényesíteni (elektronikában és autóiparban, ami két nagy bedolgozói ágazat Magyarországon, nem sokkal, csak 1-2%-kal többet, a többit nem ismerem), de a volumen miatt ez abszolút értékben még jó nyereséget biztosít (%-ban persze elég gyatrát).
Az esetek többségében ezeknek a vállalatoknak az egész kultúrája a vállalkozás tisztességére épül, nincsenek egyéni alkuk és képlékeny szabályok. Mindig minden be van vallva és fizetve, ez egyfajta verseny is a köreinkben, hogy nehogy legyen bármilyen észrevétel az ellenőrzési jegyzőkönyvekben. Ugyanez munkavállalói oldalon is. A fizetési szintek természetesen a helyi piaci szinthez igazodnak, de épp most látjuk, hogy kezdődik a változás - a piac önszabályozó szerepe kikényszerítette a béremeléseket, már kezdődik, aminek én csak szurkolni tudok (és persze amennyire tőlem telik, ezt előmozdítani is).

A társasági adó, egyszerűen szólva, a cégek jövedelemadója (bár forgalom alapú), de ezt könyvelők jobban el tudják mondani nálam.

Összefoglalva: én tudom, hogy kell a munka, és hogy ma itt nagyon nem egyszerű az elvárásaidnak megfelelőt találni, de ha megteheted, hogy vársz, akkor szerintem semmit ne adj fel az elveidből, mert vagy ez lesz a nyerő út, vagy minden össze fog omlani. A gazdaság, a verseny, a társadalom (ez mondjuk már elég közel áll hozzá szerintem) és legfőképp, az egyéni sorsok.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 11:46:16

@geegee: Gratula! :)

Tenyleg, mi tortent Hagymaval?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:46:23

@TilosazA (UK): ok és hogy magyarázod meg azt, hogy azok is megalkusznak, akiken még nincs ilyen kényszer? Család az ugye nem az emberrel születik, hanem kicsit később, jellemzően már munkábaállás után.

©________ 2015.11.26. 11:50:03

@Zka: az, hogy kiröhögsz valakit, mert neki nem jó, az téged minősít, nem őt. lényegtelen, mit tett érte.
értede?

©________ 2015.11.26. 11:51:03

@adg: hagyma, kérlek, hagyma:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:51:20

@Jekatyerina Belohabadorova: úgy gondolod, ahogy akarod. Én meg akkor is kiröhögöm, mert megérdemli.

©________ 2015.11.26. 11:52:53

@nemor:
"A "multik bejelentik". Igen. És mégis nyereségesek. Igen. Ennek a hátterében az áll, hogy Magyarország még mindig low cost country, "

másrészt komoly adókedvezményt kapnak az első 10 évre.
némely nagy cégnek most telik le, érdeklődve figyeljük, kivonulnak-e.

DieNanny CH 2015.11.26. 11:53:50

@geegee:

Erről a "potenciális tolvajról" az jut eszembe, hogy anyukám egy üzletben még csak rá sem mer nézni a táskájára. Az olvasószemüvegét, a bevásárlási cetlit képes az üzlet előtt, akár szakadó esőben előbányászni, nehogy odabent rosszat gondoljanak róla.
Mivel minden üzletben van kamera, én nem szívbajoskodom. Pl ha orrot akarok fújni, megállok a legjobban belátható helyen - mármint, ahol biztonsági őr, kasszás, egyebek engem látnak -, és ott kotorászok zsepi után.
Apukám meg ki van akadva, ha a biztonsági őr megkéri, hogy belenézhessen a táskájába... (Az elmúlt 20 évben ez talán ha 2x fordult elő...) Merthogy, mit képzelnek, ő nem tolvaj...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:54:32

HInta, kezdem már megérteni, hogy miért vagy fárasztó. De ne menj el, tényleg , komolyan. Én azt látom, hogy azért nehéz az itt levőkkel felvenni a harcot, mert ők Ödenburgernek is mindig azt mondják, hogy könnyű Sopronból pofázni.

Nem hiszik el nekem, hogy pénz nélkül is lehet boldog az ember. Nekem most alig van pénzem. A legnagyobb kincsem az egészséges gyerekem mellett a hitem. Abban van a hitem, hogy lehet változtatni a dolgokon. Bárhol élsz. Csak akarni kell..

Én itthon azért vagyok boldog mert nagyon szerencsés módon megtaláltam a szűkebb környezetemben a jó embereket. Nekem jó itthon, de egyre inkább úgy érzem, hogy valamit tenni kéne.

Én nagyon sok csatát vivok, azért mert nem bírom elviselni az igazságtalanságot és sajno

Bredpitt Monika 2015.11.26. 11:56:54

lemaradt a mondat vége..... és sajnos azt látom, hogy sokszor az emberek azért nem küzdenek mert túl sok vaj van a fülük mögött.

2015.11.26. 11:57:19

@Bredpitt Monika: Nem vagy valogatos egyaltalan, apatiabol irtam hogy 'minek' perelni oket, valojaban az lenne a jo ha sokan perelnenek es akkor talan idovel valtozna valami. Tudom hogy teged nem erint, de meg az jut eszembe errol a temarol hogy letezik UKben a 'zero hour contract' dolog: nem megyek bele a reszletekbe, de az a lenyege hogy ennek a segitsegevel maximalisan ki tudjak hasznalni a (fokent alacsonyan kepzett) munkavallalokat, es mivel legalis, semmit nem lehet ellene tenni. Igy mar arra sincs szukseg hogy csunya dolgokat kerdezzenek az interjun, mivel ha zero hour contracton vagy es terhes leszel pl. vagy gyakran beteg a gyerek, akkor egyszeruen nem adnak neked tobb munkaorat, es semmit nem tudsz csinalni mert teljesen legalis. Es megis tomegesen alairjak az ilyen szerzodeseket az emberek mert szukseguk van a penzre.

Ami az indiai fonokot illeti: tudom hogy teged nem boldogit, de Indiaban csak a munkavallalok nagyon-nagyon kis szazaleka van bejelentve, bolti eladok 99%-a biztosan nem :). Tehat nem hiszem hogy Mo.on tanulta ezt a 'technikat' a fonokno.

Arra gondoltal mar hogy Mo.on elo kulfoldi csaladoknal nanny-kent dolgozz? Lehet hogy bevalna neked, ha sikerulne megfelelo csaladot talalni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 11:59:44

@Jekatyerina Belohabadorova: ja, egyes kiemelt gazdasági súlyú multik (pl az autógyárak) kapnak engedményeket, a többi semmit sem. De még így is biznisz, mert ha nem kapnak engedményt, nem jönnek ide és az 0, így meg sokkal több, mint 0.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:01:40

@nemor: elolvasom amit írtál, most ki kell mennem egy kis pihenőre, mert a derekam nagyon nem bírja ezt az ülést, örülök nagyon , hogy mindezt leírtad, annak örülnék legjobban, ha tényleg lehetne valami értelmessel előállni.

Illetve most már tényleg vissza kéne néznem ki mit írt, de nagyon nehéz ez az egész napos kommentelés.

2015.11.26. 12:01:43

@Bredpitt Monika: Penz nelkul nem lehet boldog az ember, sajnos. Keves penzzel igen (mar aki). Penz nelkul nem. Nagyon nagy kulonbseg van a keves penz es a penz nelkuliseg kozott. Penz nelkulisegen azt ertem amikor nincs penz lakhatasra, alapveto elelmiszerekre, iskolara, kozlekedesre, ruhazkodasra, orvosi ellatasra. Sokaknak sajnos nincs penzuk ezekre, es az nagy problema. Ezek nelkul maximum csak szentek boldogok.

nemor 2015.11.26. 12:02:23

@Jekatyerina Belohabadorova: igen, van olyan, aki kap, többet is tudok, konkrétan kettőt:-)) de persze lehet még néhány :-)

©________ 2015.11.26. 12:02:44

@Bredpitt Monika: mit jelent nálad az "alig van pénzem" kitétel?

nem tudsz kaját venni és számlákat befizetni?
nem tudsz kaját venni, de a számlák befizetve?
vagy fordítva?

©________ 2015.11.26. 12:05:07

@Zka:
az iparágat nem tudom, de

"A meghatározó arányban külföldi tulajdonban lévő vállalatok részesülnek az adókedvezmények 70 százalékából, miközben számszerűleg ezek a cégek az összes magyarországi gazdasági társaság csupán 7 százalékát teszik ki – mutatott rá Szikora János , az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke szerda délután a Magyar Közgazdasági Társaság fórumán.

A 2008-ról szóló társasági adóbevallások alapján készült elemzések ismertetése során a szakember hozzátette: a legalább 50 százalékban külföldi tulajdonú cégek a nemzetgazdaság teljes export-árbevételéből 77 százalékos részesedést szakítanak ki, a foglalkoztatásnak azonban csak a 24 százaléka köthető hozzájuk."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/kulfoldi-cegek-kapjak-az-adokedvezmenyek-nagy-reszet-315644

Narina 2015.11.26. 12:05:38

@Bredpitt Monika: Amit soha, de soha nem nyerhetnel meg.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:07:48

@Mirjam2: @Jekatyerina Belohabadorova: a pénzről majd irok, de most aztán tényleg tornáznom kell és fekve végignézni a hozzászólásokat

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:08:01

@Jekatyerina Belohabadorova: igen, mert mondjuk idejön a Merci és kap X100 milliárd kedvezményt, a többiek meg lófaszt se. De ez nem jelenti azt, hogy minden multi kap egy csomó kedvezményt. Multi ám az a 10-20 főt foglalkoztató magáncég is aki pl bútorokat gyárt egy kis faluban. Vannak ilyenek szép számmal.

London2009 2015.11.26. 12:10:18

@geegee: Lesz ujpesti garzon, karjan csungo forro ajku magyar leany, 300 forintos sor a Mister sorozoben es egy trabi a nagypapa garazsabol feltuningolva! Happy days! :D

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 12:12:55

@adg: Szoval atvaltozott hivatalson Onion-na es itt hagyott minket... :)

HardPötty 2015.11.26. 12:14:09

Multi. Dolgoztam multinál és elmondhatom nem maga a multi a rossz. Mi tesszük rosszá a munkahelyünket. Számtalanszor láttam hogy az emberek behozták magukkal a magánéleti problémáikat. Aztán beindult az egymás fúrkálása. Ha valaki feljebb lépett az irigyek pletykálni kezdtek. A nemdohányzó dohányozni kezdett hogy neki is legyen öt perc szünete. Semmi tiszteletet nem mutattak a munkatàrsak egymás iránt. Empátia? Nulla. Ez nem a multi hibája. Azt fel lehet róni amikor olyan folyamatokat vezetnek be ami pl uk-be működik de nàlunk katasztrófàlis megoldás. Ilyen pl az önkiszolgáló kassza, ami tök jó dolog... de elhihetitek hogy ott most elég magas a vásárlói visszaélések száma. Külön posztot tudnèk írni erről.

DieNanny CH 2015.11.26. 12:14:49

@Narina:

Jé, most hogy mondod, kaja, pia kasszában tilos - itt meg nekem tök természetes, hogy a kasszás, két vásárló között meghúzta a vizesüvegét... Hogyhogy Mo-on tilos, Svájcban meg nem?

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 12:15:26

@Bredpitt Monika: "nagyon nehéz ez az egész napos kommentelés." First world problems... :P

Herr Géza 2015.11.26. 12:18:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pedig nagyon nem kéne a biztonsági örtöl megijedni:

hvg.hu/itthon.bunugy/20151117_Biztonsagi_orei_miatt_fizetett_karterites

De tudom, az idösebb generáció sajnos így fél a megaláztatástól, mint anyukád.
Én már akkor lázadtam, amikor még mánia volt a "bevásárlókosár használata kötelezö". Hülyét kaptam egyszerüen attól, hogy csak azért ott áll az ajtóban egy ör, hogy rámszóljon. Ha bunkón szólt, csak hidegen ránéztem és mentem tovább. Ha azt mondta, hogy "tessék kosarat venni", akkor csak annyit válaszoltam udvariasan, hogy "nem kosárért jöttem"... Soha nem volt folytatás. (Na persze ehhez kell az én alkatom...)
Az meg külön szociológiai tanulmányt érdemelne, hogy hogyan lett M.o. ca. félmillió (jó, túlzok...) biztonsági ör országa. Nem akarom öket bántani, mert sokan nem úgy nöttek fel, hogy "biztonsági ör leszek, ha nagy leszek", de ennél semmirekelöbb "munkát" nem sokat tudok elképzelni.

DieNanny CH 2015.11.26. 12:19:13

@Zka:

Kaphatnék egy listát multikról? Úgy 20 nevet.
De komolyan, hogy tudjam, kb milyen jellemzők alapján lehet egy céget multinak hívni.
Köszi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:20:20

@London2009: egyébként nem értem, gondolom odakint se a boltban 3,2 euró a sör, hanem étteremben. Itthon étteremben nem látok 1,5-2 euró alatt, pedig a fizuk tudjuk, milyenek.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 12:20:26

@London2009: "karjan csungo forro ajku magyar leany" Glasgow-ban aradozott nekem egy taxisofor hogy amikor Melbourne-ben elt akkor mennyi sok jo csajl latott, koztuk magyarokat. Es hogy a helyi skot lanyok mennyire rondak.

Amugy legutobbi MO latogataskor tunt fel hogy mintha fogynanak a jo magyar csajok Bp utcairol. Tartok tole hogy ok is a migracio aldozatai lettek... :/

SzZoole 2015.11.26. 12:22:16

Mit lehet erre mondani,szomoru a valosag,Es meg szomorub ami mogotte van.Nagyon jo kapcsolatok nelkul nem tud ervenyesulni az ember.....
Isten hozott Monix,ez a valo vilag

Kiég3tt 2015.11.26. 12:22:44

Haha Monika, micsoda wish list! De sajnos ez ugy mukodik, h vagy Magyarorszag, vagy normalis munkakorulmenyek. A ketto egyutt az altalad emlegetett szektorokban nem letezik... vagy legalabbis ritka, ha akad is, oda nem keresnek embert, mert nincs uresedes.
Aztan majd valtoznak ezek a korulmenyek, akkor es csak akkor ha a megfelelo szinvonalu munkaerohiany nagyobb profit kiesest okoz az uzleti tervben, mint a megemelt ber (ami pl. jelentsen akar legalis munkaorakat valtozatlan fizuval)
Egyebkent el sem hiszem, h ugyanaz a szerzo, mint aki anno azon csapongott, h Magyarorszag, v USA. Eskuszom veri azok szinvonalat, akik az irast hivatasbol toljak egyes nepszeru internetes portalokon.

TilosazA (UK) 2015.11.26. 12:25:15

@Zka: Mondjuk hogy mert nincs más választásod? Én mikor pályakezdő voltam, sehova nem vettek fel, mert nem volt gyakorlatom. Mikor végül egy ipse felvett titkárnőnek, a két kezem összetettem örömömben, hogy hurrá, végre dolgozom. Pont letojtam, hogy bejelenett-e, vagy mennyit fizetett. Ez egy külön történet, hogy az a pasi mi mindent elvárt volna a minimálbérért... három napot dolgoztam ott, mert "arra" nem voltam hajlandó.
Van amikor nincs más választásod, és akkor is elmész dolgozni, ha nem fizetnek. Pl. hányszor lehet olyat hallani, hogy a cukrász tanoncok külön fizetnek a cukrászdáknak, hogy ott lehessenek gyakorlaton. Dolgoznak, és még ők fizetnek. Az milyen?
Szép dolog, hogy vannak elveid, de a valóság az sokszor más.
Igen, értem én, hogy nem kéne hagyniuk, de egyszerűen nincsenek alkupozícióban.

DieNanny CH 2015.11.26. 12:25:52

@Bredpitt Monika:

Ha nagyon hiányolod a mantráját, menj rá a blogjára.
Amíg itt volt, fárasztó volt naponta szűrnöm. Mert mindent kétszer - bocsánat, tegyél még hozzá 3 db nullát - mondott el.
És simán lehazugozott jópárunkat.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:26:15

@Sanz: Hű, de nehéz lesz ez a mai nap. Mindenkinek válaszolni és még hol vagyunk a megoldástól. A derekam már most kezd kiakadni, de nem bírok a telefonon hozzászólást olvasni, nagyon el van valami cseszve most....bocs.

Óvodák. Valamiért nagyon nehéz óviba bejutni, nem tudom mi az oka. Illetve kitartó kérdező lévén kérdeztem egyszer , hogy miért ragaszkodnak annyira óvodai tapasztalathoz, mert szinte mindenhol feltételnek van írva. Erre egy válasz az volt, hogy most nagyon sok gyerek van egy csoporban, van ahol 30 is, és ezt kezelni 8-4 ig nehéz.

Kérdeztem egy helyen hogy hogy ilyen sok gyerek van most? Arra gondoltam talán a Fidesz családbarát politikája most érik be, de a válasz az volt, hogy azért van sok gyerek,mert kötelező az óvoda három éves kortól és bizony ott vannak a gyerekek, de új óvodák ezek szerint meg nem épülnek.

www.szuloklapja.hu/hivatalos-ugyek/3083/ovodai-beiratkozas-valtozasok-mikortol-kotelezo-ovodaba-jarni.html

ezt most találtam, nem is tudom pontosan mikortól is kötelező az ovi most igazából, én három éves korra emlékeztem

Kiég3tt 2015.11.26. 12:26:32

@FeketeMacska73: ez mar sokszor es nagyon alaposan ki lett vesezve korabban

Herr Géza 2015.11.26. 12:30:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem is beszélve azokról a jelzökröl, amiket föleg az itteni lányok kaptak, csak ide HÁ áldásos tevékenysége miatt nem kerültek be. Olvashatóak ellenben több más blogon is, vicces módon pont a sajátján nem annyira....

Narina 2015.11.26. 12:31:18

@Bredpitt Monika: Semmi gond! Sajnos mivel nincsenek jo tapasztalataim, de nem akarvan szidni meg most sem az orszagban uralkodo allapotokat ezert nem reszleteztem az otthoni okokat. Sajnos nagyon sok mindent nem tudtam elmondani. Nem annyira a fajdalom miatt inkabb az, hogy teljesen tehetetlenek vagyunk. A KASZ ifjusagi tagozatabol kirugtak, mert meg mereszeltem kerdezni azokat amiket te is kerdeztel, hogy mi kozuk hozza, valamint a beremelesekkel kapcsolatban es akorulmenyekre vonatkozoan, ne tud meg mit kaptam erte es meg orulhettem, hogy nem javasoltak a cegnek a kirugasom. Tudod amikor vannak szamlak es minimalis joakarat sincs a szolgaltatokba es 8 napon belul, ha nem fizetsz kapcsoljak ki a dolgokat ekkor nem igazan fogsz jogi harcokat vivni, hogy, de ez illegalis, kajarol mar nem is beszelve.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: MErt akkor ki kene engedni pisilni. Ja es betegen lazasan fosos-hanyos betegseggel berendelnek, kasszaba.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:31:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: alapvetően vannak transznacionális és multinacionális vállalatok, rövid guglizással megtekinthető a definíció, de viszonylag rugalmas.
A lényeg az, hogy - én legalábbis úgy értelmeztem - itt páran azt állították, hogy a multik gyakorlatilag alanyi jogon adókedvezményeket kapnak, ami tudtommal nem igaz. Az ilyen adókedvezmények mindig kormányszintű alku eredményeképp jönnek létre. Nagyon sok olyan multi (és transz) cég van itthon, akik túl kicsik ahhoz, hogy a kormány tárgyaljon velük és nekik sincs szükségük igazából erre.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:32:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Spar, Tesco, Ikea, Honeywell, Janssen and Cilag, Kika, IBM, General Electric, ilyenek szerintem legalábbis, javitson valaki

DieNanny CH 2015.11.26. 12:33:20

@Herr Géza:

Itt viszont sok üzlet bejáratánál ki van írva, hogy szúrópróbaszerű táskavizsgálatot tarthatnak... És jogszerűen. ???

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:33:32

@TilosazA (UK): de pont ezt magyarázom (és fentebb nemor is ezt mondta munkaadóként) hogy azért vannak ilyen szar alkupozíciók, mert a többség ezt megengedi a munkaadóknak. Rábólintanak bármilyen jogsértésre, csak kapjanak melót. Aztán sírnak, hogy de szar a fizu meg de szarul bánnak velük.

Herr Géza 2015.11.26. 12:34:40

@Zka: Az úgy müködött, hogy a grazi bevásárlóutca krimóinak árai lettek összehasonlítva egyes budapesti romkocsmák, késdobálók vonatkozó áraival. Cserébe nem is foglalkozott a "hány sör jön ki egy órabérböl" típusú számításokkal.... :D

Pebbles 2015.11.26. 12:38:56

@Whave: meg annyit tennek hozza ahhoz amit mondasz, hogy de aki nem szul az magyarellenes es lusta vagy karrierista vagy egyik pasasrol a masikra szall, avagy sorolhatnam meg.

vándor madár 2015.11.26. 12:38:56

@_Boris_Vian_: Nekem tetszenek az írásaid. Nem tudom, hogy Hinta- ként miket írtál, mert nekem az néha sok, amiket itt olvasok és egy ideig sőt sok ideig nem nézek errefelé. Azt sem tudom miért tiltottak ki, de amiket itt az utóbbi időben írtál, én sok mindennel egyet tudok érteni. Mindenhol van, ami jó és mindenhol van ami rossz. A kérdés csak az, legalább is szerintem, hogy mit muszáj nekem különböző okok miatt, pl. hiteltörlesztés elviselni és/vagy akarom-e illetve hosszú távon bírom-e pszichésen vagy egészségileg elviselni, amit nem muszáj (ha van választásom).

vándor madár 2015.11.26. 12:38:56

@Bredpitt Monika: "... a derekam nagyon nem bírja ezt az ülést"

A derekadra vegyél ÉKPÁRNÁT.

www.gerincbolt.hu/termekek/ekparna

vándor madár 2015.11.26. 12:38:57

Ennek a posztnak semmi köze a felvezetéshez: "A kormány kampányol a fiatalok hazajövetele mellett".

Az egy külön program. Már korábban megírtam itt, hogy a kormány nem mindenkit vár haza, íme:

"Kik csatlakozhatnak a programhoz?

A program célcsoportja a felsőfokú végzettségű vagy a hazai munkaerő-piacon hiányszakmával rendelkező honfitársaink, akik az Egyesült Királyság területén dolgoznak. Feltétel még a jó angol nyelvtudás.

Előnyben részesül:

- legalább egy éve külföldön tartózkodik
- rendelkezik külföldi egészségbiztosítási kártyával
- külföldön van bejelentett állása
- munkavállalás céljából tartózkodik külföldön
- szándékában áll megfelelő feltételek esetén hazatérni
- előnyben részesül, aki a 35. életévét még nem töltötte be."

Kedves Mónika!
Ezt ne vedd a személyed elleni támadásnak. Semmi ilyen szándékom nincs, egyébként te sem írtál egy szót sem arról, hogy bármiféle elvárásod lenne a kormány kampánnyal összefüggésben.
Sajnálom, hogy ilyen tapasztalataid vannak, de talán más irányba kellene orientálódnod, pl. recepció, call center vagy más irodai munkák, ahol nekik van szükségük a te jó nyelvtudásodra. Ha "lefelé" orientálódsz, semmi jóra sem számíthatsz, mert ebből látszik, hogy neked van nagy szükséged rájuk. Megértem a problémádat, de próbáld meg az interjún a "magánéleti" kérdéseket ne túlértékelni. Nem a magánéleted érdekli őket, hanem az, hogy örökké táppénzen leszel-e?, ami az ő szemszögükből esszenciális jelentőségű. Egy irodában megvár az elintéznivaló, de egy áruház meg az óvoda nem zárhat be, mert táppénzre ment a dolgozó. Ezért lenne neked is jobb, ha nem ilyen helyeken keresgélnél. Legalább is szerintem így kívülállóként. A vám-nál pl, ahol korábban voltál, nem próbáltad?
A dohányzók különben mindenhol csinálnak maguknak cigiszünetet, míg más húzza (helyettük is) az igát, nem csak Mo-n. És ha még a főnök is dohányzik, akkor külön szerencséjük van.

DieNanny CH 2015.11.26. 12:39:25

@Zka: @Bredpitt Monika:

Köszi nektek!

Viszont, sokan írják, hogy a multinál azért jó dolgozni, mert a munkaidőt betartják, és késedelem nélkül fizetnek - ugyanakkor sok Tescós meg panaszkodott...
Akkor mégsem minden multi jó, viszont nem is mindegyik szemét?

TilosazA (UK) 2015.11.26. 12:40:29

@Zka: Oké, feladom. :) Ideális helyzetben mindenkinek az utcára kéne mennie, kapát és kaszát ragadnia, és nem elmenni dolgozni ilyen körülmények közé. És közben gyorsan megtanulni fotoszintetizálni.

Narina 2015.11.26. 12:42:10

@Zka: Megegyszer feltennem azt a kerdest amit anno Nagykeknek is foltettem. Nincs munkam, nem is kapok, csokken a parom fizuja a rezsi viszont marad kinek ne adjak enni?! Szerinted, ha nem vallalom el a munkat es nem kapok fizetest a Gazosok, vagy az Elmu ellfogja fogadni fizetes helyet, hogy, dehat nekem elveim vannak kerem szepen nem dolgozom kihasznalos munkaltatonal. Biztos meg fogjak erteni es torlik a tartozast a rendszerukbol. Torveny hozasi szinten meg nem jottek ra amire a munkaltatok most mar kezdenek rajonni, hogy bizony az ember fogja a satorfajat es lelep, nem lesz neki szaz aki ugrik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:43:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én erre azt tudom mondani, hogy egy adott piacon/munkakörben általában a multinál jobbak a fizetések és a körülmények, mint a magyarnál. Ergo ha valaki panaszkodik a multis állására, gondolja el milyen lenne ugyanaz a tevékenység egy magyar cégnél.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:43:47

@Jekatyerina Belohabadorova: @Mirjam2:
tudom, hogy a pénz téma nagyon szubjektiv és a pénzhez való viszony relativ, én soha nem voltam szerencsére olyan helyzetben, hogy éheznem kellett volna, de voltam nagyon rossz helyzetben az életben (akkor egyébként pont az mentett meg, hogy volt félretett pénzem)

Azok az emberek , akik tényleg éheztek már joggal jöhetnek és kérdezhetnek arról miért merem megcsinálni, hogy igenis kisétálok onnan, ahol négy órára akarnak bejelenteni.

Nekem pl ha hiszitek ha nem AMerikában az egyik legnagyobb problémám az volt, hogy olyan mérhetetlen pazarlást láttam magam körül néha, hogy úgy éreztem bele fogok fulladni abba az érzésbe pont azért, mert olyan közegből jöttem, ahol nem ezt láttam. A suliban pl. volt olyan gyerek, aki a karácsonyi szünet után lógó nadrággal jött januárban, mert nem volt mit enniük.

A pénz önmagában nem boldogít. NEkem az amerikai jólét hét évig nem hiányzott egyetlen másodpercig sem és végül nem azért mentünk vissza, mert hiányzott valami, hanem mert a férjem ott látta a boldogulást, lányom meg ott született.

Sok minden kell ahhoz, hogy valaki Magyarországon érezze biztonságban magát. Nekem megvan ehhez a saját történetem...de ez nem tartozik ide most.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:44:37

@Narina: legyél hálás azoknak, akik különösebb kényszerhelyzet nélkül is letornászták a béreket meg a munkakörülményeket. Lehet ezen rugózni, kb olyan mint a tyúk vagy a tojás sztorija. Csak az a biztos, hogy egyik se lenne a másik nélkül.

2015.11.26. 12:46:26

Hát, posztoló ... Magyarországhoz képest túl sokat kérsz, bizony. Még a multik esetében is, ugyanis ők is megpróbálják kijátszani a rendszert, ahol csak tudják, és ők tudják csak igazán.
Magyarországon soha nem dolgoznék. Vagy 2 hónapja láttam egy Pozsonyi úti étterem ablakára kiragasztva, hogy szakácsot keresnek. Bementem kíváncsiságból érdeklődni. Napi 4, tetszik érteni, napi 4 órára van bejelentve a szakács, aki átlagban 10-12 órát dolgozik naponta. Nem kell részleteznem akkor szerintem, hogy a pincérek be vannak-e jelentve, és mennyire ... ugyanis nem, és semennyire. A fizetés, a tulaj szerint "Úgy nagyjából havi 120-130-at hazavihetsz, a jatton risztelünk" Tetszik érteni, risztelünk, a tulajjal.... Azt a tolvaj, rabló, sáska édesanyját az összes hasonló faszfejnek! De sírni aztán azt gyönyörűen tudnak, hogy nincs szakképzett munkaerő. Ennyi pénzért, ilyen feltételek mellett? Margiiiiit!

Herr Géza 2015.11.26. 12:47:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem ismerem a svájci jogot, de necces, hogy élböl perelni lehetne öket (miután elolvastad az apróbetüs részt is)..:D
Itt úgy szól a dolog, hogy "megalapozott gyanú esetén joguk van táskaellenörzésre". Ez viszont nem azt jelenti, hogy te köteles vagy neki megmutatni a táskádat. Mondhatod, hogy nyet, akkor rendört fog hívni, neki viszont már meg kell mutatnod. Azt is elkezdheted, hogy álljon elö az alapos gyanú okával, de ebböl úgyis csak a gumicsont szopogatása lesz.
A gyakorlatban meg: ha nem vagy sáros, nincs kedved még egy fél, egy órát elbaszakodni azzal, hogy várod a rendört, ha meg loptál, akkor meg pláne jobb buli, ha kimarad a rendörség (mondjuk bizonyos értékhatár fölött úgyis fel fognak jelenteni...).
Magyarul: végül úgyis elérték a céljukat...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:51:51

@Herr Géza: hívhat rendőrt, de ott tartani nincs joga, ha jól sejtem.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:52:20

@vándor madár: A kurva életbe !!!! Mi az, hogy az érdekli örökké táppénzen leszek e. Az én gyerekemnél egészségesebbet ritkán látni. Alig voltam miatta táppénzen. Már bocsánat, de ne döntse el senki előre, hogycsak azért mert gyerekem van táppénzen leszek.

Lehetek én gyermektelen, aki minden szarral orvoshoz megy.

Bocs, de nagyon felment ettől a pumpa.
A gyere haza programot meg ne rajtam kérd számon, azt HA rakta fel a felvezetőbe, én nem hivatkoztam rá.

A másik meg, az én hibám, hogy nem írtam a posztba, hogy én találtam állást, hogy miért nem fogadtam el az egy másik dolog. Én el tudok helyezkedni és ez a poszt nem egy siránkozás akart lenni.
Az én hibám, hogy kimaradt miért is nem próbálkozom a versenyszférában. Azért mert pl a profession.hu n szinte minden hirdetés ben ezt kínálják: fiatal dinamikus csapat. Kösz. Szeretem a fiatal dinamikus fiúkat, de őket inkább éjszaka, nem munkaidőben. Ez az én saram, hogy meg sem próbáltam, ha jól láttam Hardpötty egész jól leírta mi van egy mulitnál. Sajnos én is tapasztaltam, de ez megint a magyar mentalitáshoz tartozik.
folytatom innen

nemor 2015.11.26. 12:53:58

@Bredpitt Monika: így van, plusz az első hét: Audi, GE (mondtad), Mercedes, Samsung, EON, Flextronics, Suzuki (ez a foglalkoztatás alapján készült lista, van külön árbevétel/nyereség stb. szerint is).

2015.11.26. 12:55:08

@Bredpitt Monika: Az Isten örömét keresel itthon, he???

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 12:55:26

@Bredpitt Monika: szerintem próbáld meg, max nem tetszik majd és akkor lehet gondolkodni a következő lépésen. De ilyen 90 nettós rabszolgahajcsárokhoz én biztos el nem mennék.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 12:58:06

@Herr Géza: Jaj, de jó egyet röhögni is (a rejtvényfejtés jó poén volt).

DieNanny CH 2015.11.26. 12:58:48

@vándor madár:

"Nem a magánéleted érdekli őket, hanem az, hogy örökké táppénzen leszel-e?, "

Ezt ki tudja megmondani előre??? Extrém példával pl, a makkegészséges gyerekemről kiderül 6 évesen, hogy leukémiás. Na? Ki látta ezt előre?
Vagy, a hetente 2szer befulladó, heti 2 napot az intenzíven töltő "kinövi" a betegségét, és 5 éves kora után még náthás sem lesz!
Vagy, akinek nincs gyereke, de influenzás lesz és a szövődmények miatt havonta egy hetet táppénzen tölt.
Teljesen lényegtelen e szempontból a gyerek léte vagy nemléte, valamint életkora.

adg 2015.11.26. 12:59:58

@Herr Géza: "nem kosarert jottem..."

Haha, errol eszembe jut oreg baratom, megkerdezte a boltost, hogy meddig jo a kenyer, az meg raformedt, hogy oda van irva a cimkejere, olvassa el.
Csak annyit valaszolt, hogy kiskezit csokolom, kenyeret szeretnek, nem olvasnivalot.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:00:33

@Zka: végül is többre jön ki, mint 90. 100, 108 akat mondott a hölgy, attól függ mennyit akarok dolgozni.

Az hogy én mit próbálok meg mit nem az egy másik dolog.
Az életem színesebb, mint Győzikéé, pedig én azt is tudom mi az a terepszállás.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:02:21

@vándor madár: minden reggel tornázom és az jól működik, de ezt az egész napos ülést nem bírom

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:03:25

@Pink Petsch: Mit keresek itthon? Hát a boldogságot.

Herr Géza 2015.11.26. 13:09:08

@Zka: Passz, nem erre a jogászkodásra tettem fel az életem...
Én ilyen undorító kipróbálós/provokálós ember vagyok. Itt is bosszantott, hogy bár minden pénztárnál ott az elektromos kapu, a magaddal vitt bevásárlószatyrot kinyittatják veled több helyen.
Naná, hogy kipróbáltam, hogy mi van, ha.... :)) Fapofa fel, kéri a hölgy mosolyogva, hogy mutassam a szatyit, én mosolyogva válaszolok, hogy "bocs, de nem". Kerekedik a szeme: de miért, hogy, izé??? Mondom, sorry, intim szféra, különben is ott a csipogókapu, nem csipog, akkor mi a gond? Aztán rám nézett még egyszer, mosoly, int, hogy oké...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 13:12:34

@Herr Géza: egyszer a kislányom kihozott egy zoknit a csipogókapun csipogás nélkül. Berakta a babakocsija aljába, lehet hogy annyira mélyen nem érzékelt a kapu. De lehet, hogy csak szar volt a jeladó, nem tudom. Visszavittem és kifizettem :D

2015.11.26. 13:12:41

@Bredpitt Monika: Hm, jól estem, hogy nem a munka frontján tervezed megtalálni? ;)
Részemről a végleges hazaköltözés, majd úgy jó negyedszázad múlva lesz esedékes, de lehet, hogy Románia lesz belőle. Jelenleg, el vagyok képedve, hogy milyen drága itthon minden ...

©________ 2015.11.26. 13:17:27

@Bredpitt Monika: nem a pénzed érdekel, hanem a definíciód.

2015.11.26. 13:18:42

@Herr Géza: Hm, én azon szoktam elgondolkozni, mikor látom itt a DM-től a Mülleren keresztül a Douglasis, meg különböző patikáig az utcára kipakolva az akciós termékeket, meg a mini kiszerelésű termékeket, hogy ugyan otthon ezeket a kosarakat hány perc alatt rabolnák le?

©________ 2015.11.26. 13:19:23

új nevem van, csak szólok:D
de ti csak szólítsatok Pralinénak.

2015.11.26. 13:19:58

@Pink Petsch: Úúúú, b+, "sejtem", nem "estem" ... ez már az a német úr :(

P.Elliot 2015.11.26. 13:21:04

Erdekes hogy hogy nem tudok az adott illetonek valaszolni mert hiaba kattintok ra a valasz szora nem reagal. Javitas alatt lehet?
Na mindegy, Monikanak irnam arra hogy penz nelkul is lehet boldog az ember mint irja, megneznem hogy mit csinalna ha nem lenne mogotte az amerikai ferj havi csekkjei, illetve tudom, elvallalna az elso akarmilyen ocska munkat hogy enni tudjon adni a gyerekenek, nem, nem lenne boldog penz nelkul.
Ez persze nem azt jelenti hogy nem adok neki igazat hogy kifogasolja az otthoni munkakeresoi dolgokat, valoban felhaborito. Az hogy kifogasol meg ilyesmi attol nem fogja megvaltani a vilagot sajnos mert egy piszkalodo csodabogarnak nezik, netan felforgatonak akit isten mentsen felvenni mert a tobbit is megfertozi, nagyjabol ugy veszik mint 45 elott a gyaros a kommunista munkasokat.
Oszinten szolva en magam sem tudom hogy mi a teendo. Az embereknek kell a havi fizetes ezert nem tudnak Monika melle allni es nem is fognak. Maganvallalkozonal, kis boltoknal meg lehetne tuntetni, nem vasarolni a boltban de akkor valoban az is lehet hogy valaki megkeresi a szervezoket es osszeveri, itt csak fenntrol, allami szinten lehetne csinalni valamit. Egy okosabb vezeto, egy emberek erdekeit nezo valaki kellene, maskeppen nem megy. Semmi sem megy.
Monika, szerinted ha zur van Magyarorszag a legbiztosabb hely Europaban? En nem hinnem. Ha baj vol, haboru volt ez az az orszag amin mindenki atvonult es tonkretette...

adg 2015.11.26. 13:22:54

@Zka: angol tanarom egy amerikai kiscsaj volt, o meselte, hogy baratnokkel elmentek pesten plazazni. Valami ruhaboltban probalgattak egy csomo rongyot, jo dragakat, de vegul nem tetszett semmi. Kifele menet csipogott a kapu neki.
A karjan volt egy par ruha, kabat stb, mert tel volt, kint hideg bemt meg 50 fok. Penztaros atnezte a ruhakat, meg o is, meg biztonsagi is, meg a taskat meg mindent. A kapu csak csipogott. Vegul abban maradtak, hogy vaklarma.
Kint aztan egy fel oraval kesobb oltozkodes kozben elokerult a csipogos ruha, valahogy csak oda kerult. Senki nem vette eszre.
Vihette vissza, hogy veletlenul ellopta, de nem is tetszik neki. :))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:25:08

A megoldás mindenképpen az lehetne, hogy az emberek a sarkukra állnak. De hogy is kell ezt csinálni?

Biztos vannak emberek , akik még mindig becsületesek annyira, hogy ki merjenek állni a saját igazukért és vannak vállalkozók, akik szeretnének normálisan működni, akik nem becstelenek és nem az a céljuk, hogy másokat sanyargassanak a nagyobb haszon reményében.

Ha munkavállalók és munkáltatók megtalálják egymást és folyamatosan együtt lobbiznak, akkor lehetne eredményt elérni.

A dominó effektust kellene megfordítani, ami nagyon nehéz.

Elviekben ha egy elesik elesik a többi is. De ha egy feláll (illetve csakúgy működne visszafelé ha sok felállna) akkor kényszeríti a felette állót, hogy ő is felálljon és kényszerítse a többit, hogy felfelé nyomja a problémát és ne lefelé.

Nem tudom hány ember kell mondjuk 10-ből, akinek nemet kell mondania minden szar melóra, ahol hülyének nézik már az ajtóban. 10-ből hatnak? Ha hat ember megteszi , hogy ellenáll, akkor vajon mit fognak csinálni a vállalkozók. Talán akkor az marad, hogy nem a kisemberre nyomják le a problémát, hanem elkezdenek lobbizni felfelé a saját érdekükben.

Csak úgy lehet csinálni ezt, hogy összefognak a vállalkozók a kisemberekkel. Itthon már hosszú ideje letolják a kis emberre a problémákat.

Majd ők kifestik a tantermet, majd ők megveszik a szekrényt az osztályba, majd ők megveszik a tányért a konyhába (mert már ilyet is hallottunk). Majd ők kipótolják az orvos fizetését. És igen, ők megveszik és ők kipótolják.

Nem kéne talán megvenni. Kedves birka honfitársaim. Össze kéne fogni azokkal, akiket most szidunk, mert csak velük együtt lehetne elérni valamit. A munkaadóinkkal. A kis vállalkozóról beszélek. Aki a pékség tulajdonosa pl és lehet, tényleg azért nem jelent be teljes összegre, mert túl nagyok a terhei.

Hogy lehetne elkezdeni? Most azt várom, hogy legyenek itt emberek akik elmondják kihez forduljak, ha azt akarom, hogy legyenek érdemi változások. Hol találok embereket, akik szeretnének felfelé lobbizni. Tisztességes vállalkozót, akivel lehet érdemben arról beszélgetni, hogy keressünk fel politikusokat, akikben még bízunk, akik segítenek, hogy tényleg változzon a helyzet.
Legyen valami értelmes ötlet.

Herr Géza 2015.11.26. 13:25:44

@Pink Petsch: És még hány helyen gondolok rá, hogy ez otthon elképzelhetetlen lenne.... :D A kerítés és porta nélküli cégek tömkelege, stb...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:26:57

@P.Elliot: Valamiért ez úgy megmaradt benned. Ez az amerikai férj. Szerintem te többet tudsz , mint én.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 13:27:25

@P.Elliot: állami szinten mit tudsz ezzel kezdeni? Kb minden szabályozás kikerülhető és csak tovább növeli a csalás veresenyelőnyét.

2015.11.26. 13:27:36

@P.Elliot: Ajánlom Romániát, mint biztos helyet, ha már Európában akarsz maradni zűr esetén, a múlt század történelme eléggé bizonyító erejű volt ;).

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:27:54

@P.Elliot: még egy ilyen hozzászólás és jön a szűrő

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 13:30:16

@_Boris_Vian_: A ,, hazakoltozesed,, utan ... Esetleg...az új munkahelyeden eltöltött 1 azaz egy ev utan...azert szeretnem ha megirnad az életedet...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:31:38

@Mrs. Prali: bocs, de még mindig nem néztem vissza az összes hozzászólót, nagyon kedves az aki szeretne segíteni, hogy hol helyezkedjek el,
nekem csak az volt a célom, hogy bemutassam a helyzetet, de biztos, hogy fogok állást találni és nekem van B tervem is, ami nem biztos, hogy bejön, de azért reménykedem, elvégre írtam egy könyvet angolul és talán lesz belőle pénz, de ettől még próbálkozhatom azzal, hogy megváltom a világot, elvégre ezzel próbálkozom mióta az eszemet tudom, mindjárt megnézem mit írtál, már kezdek begolyózni, nem könnyű ám világot váltani

2015.11.26. 13:34:55

@Bredpitt Monika:
elorebocsajtom nincs tapasztalatom kozszferaban es pedagogus "piacon" valo munkavallalasban, de par dolog ha mar a megoldas keresesnel tartasz:
1) a kozszferahoz sztem tul versenyszferas a hozzaallasod, ami tok jo! csak nem mukszik jelen helyzetben. Ha olyan 'maskent gondolkodokat' szretnel talani, mint te talan az alapitvanyi bolcsik/ovik/iskolak iranyaba lehetne keresgelni ill magan bolcsi/ovik-nal (nem feltetlenul idegen nyelvu, de akar...)

2 konkret tipp: a Prezi alapitoi most inditanank ovit (asszem) ill pedagogiai asszisztenskent az amcsi suli az Istenhegyi ut kornyeken de ha raguglizol van ezer miliio. Waldorf suliknal pl asszem ugy van ha elvegzed a kepzest utana tanithatsz, tehat nem elvaras h mar tudd a metodust.

2)kozszferahoz, amit ismerosokon keresztul latok (miniszterium, onkormanyzat, egyetemi T|O) a leggagyibb melohoz is kapcsolat kell. Ez van. mindenki az ismeroset nyomatja.Ill sokszor hirdetnek olyan melot, ami mar elkelt, de kotelezo a rendelkezesek szerint nyilvanosan meghirdetni. (ilyen a multinal is van kb mindenhol)

3)ha mar kepesites nelkul elado palyara is gondoltal, esetleg bovitheto lehetne a repertoar barmilyen adminisztrativ meloval. Tudom, hogy gyerekekkel szertnel foglalkozni, de ahogy a kommentjeidbol, posztjaidbol atjott es siman latnalak egy prof, igazgato mellett titkarnokent vagy TOn (10 ujjas gepeles elony gondolom...)

4) ez csak versenyszferas tapasztalat, de mar a fizuigenynel meg van az elso kor. Ha nem talakozik a savval, amit kinalnak nem is hivnak interjuzni.

jo szelet!:)

London2009 2015.11.26. 13:35:14

@Flamy (fat cat wannabe): szerintem mindenhol vannak jo csajok. Ki nem allom ezt a magyar lanyok a legszebbek hulyeseget. Ez egyaltalan nem igaz! A magyar nok tobbsege meg ha szep is, elrontja az osszhatast a tul eros sminkkel, tul rovid szoknyaval, tul sok szolariumozassal stb.
Amugy meg kivancsi vagyok, hogy ha Mo-n is a Mekiben fog dolgozni hany lany fog a karjan csungeni...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:35:41

@P.Elliot: "Semmi sem megy."

Erre irtam, hogy jön a szűrő. Ez azért elég negatív.
Az meg hogy Magyarország milyen hely. Amerika megúszta a világháborúkat (mármint a békés lakosság), de ott meg terroristák sem kellenek, beülsz egy moziba és szétlövi az agyad egy elmebeteg. Szóval, nehéz biztonságos helyet találni. Ausztrália? Ott meg annyi pók van és mérges kígyó, meg medúzák, meg krokodil......

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 13:36:21

Amikor én negatív kritikát alkotok a bizonyos vállalkozókat "támogató" államról, akkor a minden szinten megtalálható mutyiról beszélek. Vajon az én értelmi képességemmel van baj, vagy inkább azokéval, akik ezt nem vágják le egyből?

vándor madár 2015.11.26. 13:36:21

@határátkelő

Ezt a legutolsó posztot nem fejeztem be, csak valahogy elszállt.

London2009 2015.11.26. 13:37:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: engem kb mar az elso mondatban le szokott hazudozni. Nekem ugy hianyzott Hinta, mint az ablakos totnak a hanyatt eses!!!

P.Elliot 2015.11.26. 13:38:56

Monika, azert maradt meg bennem az amerikai ferj mert en is itt elek, tudom hogy mit jelent az amikor valaki ugy megy haza hogy a penzugyi tamogatas megy utana, van itt egy ismerosom aki 2 gyerekkel otthon el es a ferje aki maradt kuldi a nem keves gyerektartast.
Igy konnyu haborogni de nezd meg a sok szerencsetlen otthoni dolgozot akiknek letszukseglet akarmit elvallalni mert elni, enni akarnak.
Ezzel csak azt akartam mondani hogy osszefogni, lazadni csak azokkal tudsz akinek van penze, akiknek nincs azok orulnek ha van valami munkajuk.
Szures? Istenem, szurd csak. Semmi baj nincs azzal hogy te otthon jobban erzed magadat, penzugyi hatterrel biztosan igy is van. De a legtobb ember otthon aki ketsegbeesetten keresi a munkat hogy fizetni tudja a szamlait az ugyan nem fog moged sorakozni mert felti a szo szerinti mindennapi kenyeret.
Irjal a kormanyba, fejtsd ki ott a nezeteidet, ott talalhatsz esetleg meghallgatast es tamogatast.

London2009 2015.11.26. 13:39:10

@Zka: csak sir a szaja. Majd meglatja, hogy a magyar minimalber mire lesz eleg. Biztos, hogy kevesebbre, mint az osztrak. No de nem irok tobbet mert nem szeretnem ha megtalalna Hintacska a szokasos bicskanyitogato, agyament, beteg leveleivel.

2015.11.26. 13:40:13

@Bredpitt Monika: bocs akkor ezt en is beneztem, azt hittem konkret segitseget kersz, nem alatalanos, orszagot atfogo problema megoldast:) ez utobbihoz nem vok eleg ambiciozus :D az elozo kommentemet, meg akkor disregard es sorry :D jah es Happy Thanksgiving az amcsi enednek :D (ironikus h pont ezen a napon jelent meg a posztod ;) )

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:44:03

@Flamy (fat cat wannabe): nem is rossz ötlet, mármint a diktafon, megfordult e fejemben, hgy az okostelefont bekapcsolom

szakasz2 2015.11.26. 13:45:24

@Bredpitt Monika: Erdekes poszt, masfelol nagyon szomoru. Az en javaslatom az lenne, hogy meg akkor is ha tartalmilag igazad van, a megfelelo formaban kell eloadni - kulonben biztosan vesztettel. Hadd mondjak konkret peldat.

A BME-n volt egy "Targyalastechnika" nevu valaszthato targy, rendkivul hasznos volt - egy talpraesett, karakan no oktatta. Egyszer szo volt arrol, mit kell tenni, ha az allasinterjun belekerdeznek a maganeletedbe (ami elvileg torvenytelen). A valasz nyugodt hangon (!!!) ennyi legyen: "A maganeletem rendezett.".Ha ezutan ujra es ujra probalkoznak, hogy hany gyerek van, mi van ha beteg lesz,..., akkor ujra - esetleg bovebben: "Mar emlitettem, hogy a maganeletem rendezett. (Esetleg meg: A tovabbi reszletek nem tartoznak ide.)"

A masik pelda egy konkret magyar IT-s cegrol szol 2004 magassagaban (IQSys, ha szamit). Szoftverfejlesztokent nyilvan nem kellett szembesulnom sok itt leirt helyzettel es problemaval, szerencsere, de azert az eset tanulsagos volt. Szoval a cegvezetes (mindenfele atalakitasok kozepette) kitalalta, hogy rendezunk egy csapatepito/fejtagito "elvonulast", penteki es szombati napon, ugy hogy a reszvetel szombaton is kotelezo. Tobben probaltuk jelezni, hogy ezt igy csak akkor lehet megcsinalni, ha penz vagy idokompenzaciot kapunk erte. A cegvezetes mondta, hogy marpedig a dolgozoktol elvarhato, hogy szivvel-lelekkel a cegert dolgozzanak es ennek a konkurrenciaharc (es a sajat hulyesegeik) altal okozott nehezsegek miatt bele kell fernie - tehat nincs kompenzacio.

Nos a tolem balra ulo kollega probalta targyalasos uton tovabb napirenden tartani a kerdest. A tolem jobbra ulo kollega aznap vagy masnap felmondott, a nagyvezer k*rvara megharagudott ra es osszeveszett vele es azonnali hatallyal ki akarta tenni, a kozepvezetok probaltak meggyozni, hogy ez a kollega a titkositasokhoz egyedulalloan ert, es oriasi veszteseg a cegnek, legalabb a felmondasi idejet hadd tolthesse ki. Tenyleg nagy veszteseg volt, a srac elment vissza Irorszagba dolgozni, ahol elotte is dolgozott mar.
En pedig a sajat fegyveruket forditottam a ceg ellen. Szombaton ott voltam a rendezvenyen (sok ertelme nem volt, mert delben vege lett, jobb szervezessel penteken le tudtuk volna tudni az egeszet...), es aztan 2 napra ra, hetfon otthon maradtam. Nem szoltam senkinek (hivatalosan), nem vettem ki szabadsagot, csak "lecsusztattam" a szombatot. Senki nem vette eszre... Par honappal kesobb en is eljottem a cegtol es az exit interjun ez volt az egyik a 4 pontbol, amit a tavozasom okakent megemlitettem.

Mindenki dontse el melyik a helyes ut a sajat szempontjabol. De ha nem cselekszel, sosem lesz jobb az biztos. Ja igen, ez a ceg tanult belole (es csak ket - ertekes - ember tavozasa kellett hozza). Tudtommal soha tobbet nem volt kotelezo szombati reszvetel, sot inkabb ugy csinaltak, hogy a csaladod is ott lehessen akar szombaton - magyarul csesztetes helyett osztonzes.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:48:04

@Mrs. Prali: Figyelj, ne szórakozz már légyszi, nagyon megzavartál a kérdéseddel, mivel megint nevet változtattál, rohadt fárasztó visszanézni, hogy ki mit írt, és erre most megint elment egy kis idő, mai napon akkor hagyjuk egymást békén, akkor fogok válaszolni, ha visszaváltozol Babetté. Üdv

2015.11.26. 13:48:23

@Herr Géza: Hát jah, és ilyenkor rohadt szomorú leszek, hogy ez nem működne ...
Mikor itt albérletet kerestem, már Pesten, elsősorban Újlipótot céloztam meg. Sokan mondták, hogy hülye vagyok, mert csak egy felkapott, túlárazott környék, műműjer meg minden. Tény, hogy minimum 10-15 ezer forinttal drágábbak itt az albérletek átlagban, mint a város más részein (kivéve persze a Rózsadombot, bár oda költözne a fene, vannak utcák, ahol szívás a net, mert nincs rendesen kiépítve a hálózat a hegyen). Na de, Újlipótra visszatérve, azért ragaszkodtam hozzá, mert ennek a varosrésznek van egy "békebeli, polgári, középosztálybeli" hangulata. A város központjában vagy, és mégsem a rohanás, a bulik, az áramló tömeg közepében (mint a környező kerületekben). A házak is teszik, a kis boltok, kávézók, de főként az emberek, mintha egy kisvárosban lennél (a buszra várva elbeszélgetsz a többiekkel -600 méterrel odébb a 4-6-os megállójában meg csak bambulsz - apróságok, de számítanak).
Ja, azért is ragaszkodtam Újlipóthoz, mert egy kicsit visszaadja azt a légkört, amit kint megszerettem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.26. 13:49:10

@szakasz2: hehe a te megoldásod is jó volt, de simán kihagyhattad volna a szombati bulit is. Bár tény, hogy jobb inkább egy munkanapot kihagyni :) Jó példa ez a sztori arra, hogy az ilyen faszfejségeket addig csinálják a munkaadók, amíg az alkalmazottak ezt megengedik nekik és kiállás nélkül semmi se fog történni.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:51:08

@szakasz2: Magánéletem rendezett. Ez tetszik. (ha tudnád milyen az én magánéletem, de ez jónak tűnik, tényleg). Köszi.

2015.11.26. 13:53:30

@szakasz2: Hát, a magam szempontjából, amelyik cég be akarja osztani a szabadidőmet is, azzal inkább nem tárgyalok ... tudod, ahogy a terroristákkal sem szokás.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:56:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: tetszett volna a pékség, főleg az ahol szinte én lennék az, aki viszem az üzletet, de ez a hajnali fél négyes ébredés......
Már volt benne részem, nagyon zombi az ember délután. Főleg úgy, hogy reggel 5-8ig két nap munka egy nap szabaddal.

2015.11.26. 13:57:36

@Bredpitt Monika: Ne hidd, hogy erre a válaszra leállnak. Amikor olyan jó 7 éve én kerestem Magyarországon melót (egyedülálló, fiatal nőként), olyan 80%-ban mind a magánélettel indított, pedig már akkor is tilos volt törvényileg. Én meg pontosan azt válaszoltam, hogy köszönöm az érdeklődést, de rendezett (ugyanis tárgyalástechnikát én is tanultam). De csak tovább nyomult úgy a fele ... amelyik meg nem, mert volt annyira értelmes, hogy felfogja, most leszereltem a kívánciságát, na arról a cégről többet nem hallottam.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 13:58:38

@diggerdriver: Figyelj, azt hiszem az lesz a tisztességes, ha visszalépek később a te posztod alá és ott elmondom mit gondoltam amikor kijött az a Mit tehet a kisember poszt?
Üdv.

©________ 2015.11.26. 14:01:07

@szakasz2: és a főnököd mindeközben hol volt? az ő dolga lett volna lerendezni a kérdést.
én az enyémeknek sose hagytam ilyet kötelezővé tenni
(mondjuk szívesen mentek nagyrészt maguktól, én kevésbé)

©________ 2015.11.26. 14:01:55

@Bredpitt Monika: Moncsi, az majd februárban lesz. addig negligálsz engem?
mert akkor csalódtam benned...

adg 2015.11.26. 14:02:50

@Bredpitt Monika: hat hallod, haromnaponta halok hosi halalt, hogy harmatlelku hozzatartozoimat halalbavagyo haramiak hordainak harapasitol hegovjam. :)

Erdekes volt a posztod, tetszet ez a kis tanulmany. Ilyenkor tudom ertekelni, hogy nem kellett munkakeresesbol gyakorlatot szereznem eddig. Koszi

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:06:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én gyógypedagógiai asszisztens vagyok, akinek oda kellene, hogy adják a pótlékot, ami egy sima pedagógiai asszisztensnek nem jár.
Óvodákban én le voltam döbbenve, hogy autista gyerekek mellé miért sima pedagógiai asszisztenst keresnek.
Talán pont a pénz miatt.

Sokszor egyébként nekem az volt a gyanúm, hogy a pályázatot sem jól írják ki.

Herr Géza 2015.11.26. 14:08:11

@Herr Géza: Éppmost volt egy jó sztorim. A helyi Müllerben többször láttam már egy fekete ruhás férfit mászkálni. Meg is lepödtem, mert a Müllernél sem divat itt a biztonsági ör, pláne itt "vidéken". Tegnap volt valami kis reklamációnk, mire a pénztáros mondja, hogy hívja az üzletvezetöt. Hát jött is a fickó.... Csak néztem nagyot.:D
(Ja, aki nem ismeri, a Müller egy nagy drogériahálózat, én még az emberünkön kívül nem emlékszem, hogy bárhol is láttam volna náluk férfi alkalmazottat, ill. igen, de ö nem annyira férfi volt... :D)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:08:42

@Mrs. Prali: Ne fárasszuk egymást. Tényleg idegesítő amit csinálsz, (hol van a humorérzékem?).

nyuszigonosz 2015.11.26. 14:09:46

@Herr Géza: Minden üzleti lopásnál rendörség hívása van: nem lehet csak úgy elintézni. Mindegy, mekkora érték.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 14:21:16

@Herr Géza: Na.....
El a kezekkel Graztol...
Nem engedem bántani...
En itt jol élek a mosogatasbol...is...:)

2015.11.26. 14:21:57

@Herr Géza: Hm, tényleg fura, mert a Müllerben Pesten sem divat a biztonsági őr. Én a Blaha téri Müllerbe szoktam járni, mint legközelebbibe, ami két szintes, de még egyetlen őrt sem láttam. Itt egy időben a Rossmann és a DM csinálta azt, hogy a biztonsági kerengett a vásárlók körül, pláne, ha valaki a kozmetikai részlegnél állt hosszú perceket, ami, ugye érthető, mert ilyesmiket az ember nemcsak úgy lekap a polcról, mint egy WC-illatosítót. Többször fordult elő régebben, hogy miután az őr már vagy olyan 6-7 perce a 2 méteres körzetemben körözött, leraktam a már áruval pakolt kosarat a bolt közepén a földre, és kimentem az üzletből. Szerintem ezt többen is csinálhatták, és rendszeresen, illetve szóvá is tehették, hogy gáz, ha alapból tolvajnak nézik az embert, mert vagy 2 éve felhagytak ezzel a gyakorlattal, és már csak úgy vannak.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 14:23:24

@London2009: En eletemben a legjobb csajokat Pozsonyban lattam. De mondom, ez nem az en velemenyem volt hanem a skot srace.

Viszont a miniszoknya tekinteteben sajnos erosen kulonbozik az izlesunk.. :P

DieNanny CH 2015.11.26. 14:26:41

@Bredpitt Monika:

Hű, te tényleg fáradt vagy... :-(((

tnt 2015.11.26. 14:27:01

mai poszt és egy-két kommentelő a karácsony előtti demagógia napját tartja? :-)))....

költözzön haza még több hazafi és remélhetőleg majd ők megváltoztatnak mindent .. és nem csak birkák országa lesz magyarisztán....

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:28:34

@nemor: Volt itt egy angol pasi, magyar feleséggel, annyira jól beszélt magyarul, hogy elég soká jöttem rá, hogy nem magyar. Egyszer csak bejelentették, hogy kimennek Angliába családostul, pedig itt vállalkozott (nem tudom mivel foglalkoztak). Kérdeztem tőle miért mennek el. Azt mondta az adóval szerintem mindenhol trükköznek valamilyen szinten az emberek, de itt nem áll másból a könyvelése csak csalásból. El akarta vinni a gyerekeket, hogy ne ezt a mentalitást tanulják meg.

Én több vállalkozótól is hallottam, hogy a kisvállalkozóknak sokkal jobb dolguk volt a Fidesz kormányzása alatt. Szóval remélem ez nem lesz a Fidesz számlájára írva, és leszögezem nem vagyok nagy Fidesz hívő, csak úgy tűnik, hogy ez is egy nemzeti betegség, azt kell szidni, aki épp most van hatalmon, tök mindegy mit csinált.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:30:26

@tnt: Erre írtam a szűrőt, írhatnál valami építő jellegűt is, ha már bejöttél.

fhdgy 2015.11.26. 14:31:06

Mónika!

Majdnem kettő hét kihagyás után(objektív ok van mögötte ) olvasom a HÁ-t és most olyan szürreálisnak érzek dolgokat. A kommentek elolvasása sem segített. Pl. nem értem, hogy személy szerint Te vagy munkakeresési kényszerben vagy "csak" görbetükröt akarsz elém tartani? Munkát keresel vagy "csak" tenni akarsz vakamit egy világért?

Különben is, eddig határozott személyiség voltál a szememben, most meg inkább kétségeket (kétségbeesésről talán nincs szó) érzek. Hol az igazság?

DieNanny CH 2015.11.26. 14:31:39

@Bredpitt Monika:

Én még abban az aranykorban dolgoztam - '93-'00-ig - mikor 27-nél több gyerek nem lehetett a csoportban. Úgy, hogy volt autisztikus és túlmozgásos, akik duplán számolódtak (tehát 25 ágyat kellett kinyitni alváshoz...)
Szép volt, jó volt.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:32:01

@adg: Azért én el mernék merni Ausztráliába. Sokkal jobban félek a hosszú repülő úttól, mint egy mérges póktól.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:32:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azért a 27 sem kevés, főleg amikor látom mekkora szobában vannak ennyien.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:36:49

@Kiég3tt: Kedves vagy, én meg hulla vagyok és el vagyok keseredve, mert kevesen olvassák a posztot, az lenne jó, ha azok olvasnák, akik itthon élnek és valahogy tényleg megráznák magukat.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 14:37:51

@Bredpitt Monika: Szerintem te rossz célközönséget valsztottal ma...a kommentelők...nagyreszt ...külföldön elnek ... Veluk akarsz forradalmat csinálni???...

DieNanny CH 2015.11.26. 14:38:38

@Bredpitt Monika:

Az én szülővárosomban hál'istennek nem spóroltak a m2-rel. Mindegyik ovi modern építésű - kivéve, amelyikbe én jártam -, minimum 40 m2-esek. Tornaszobával, vagy -teremmel. Úgyhogy én luxusban dolgoztam... :-)

(Azért tudok különbséget tenni, mert Pesten voltam több oviban gyakorlaton, pl a Rózsadombon is, ahol az ovi egy villában volt, magas, de szűk helységek, 3 szinten, a szinteket egy 80 cm széles lépcső kötötte össze... )

Narina 2015.11.26. 14:40:32

@Zka: Roppantul halas vagyok, kiserje oket a sirig! :S

tnt 2015.11.26. 14:40:51

@Bredpitt Monika: hát épító jellegűt rengetegen tettek hozzá.. többnyire ismételni tudnám magam.. de aki ilyen elvárásokkal keres, mint te az ne csodálkozzon... ez itt a vadkelet... erre mondják, hogy Welcome to the club....

a másik hazatelepülni kívánó kommentelő elvárásai, Budapest vagy magyarisztán ajnározása arról tanúskodik, hogy halvány lila fingja sincs mi megy az országban...

jól ismerem a munkaerőpiacot és te még csak a felszínt kapirgáltad...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:41:39

@fhdgy: Úgy látom nem megy át mindenkinek mit is akartam a poszttal. Ha arra gondolsz, hogy határozottan szerettem itthon lenni, ez most így van. Nagyon is.
Sok minden van az álláskeresés viszontagságai mögött. Pl az, ahogy írtam is, hogy most annyira nem vagyok rászorulva a munkára mint pl. egy pár éve ezért válogatok.

A töketlenkedés mögött az is van, hogy februárban kezdtem állást nézni (tavaly decemberben jöttünk haza), de mivel tudtuk, hogy nyáron kimegyünk Amerikába ezért nehéz volt úgy keresni, hogy közben ne kelljen hazudozni, merthogy én szeretem a becsületes ígérgetést.

Talán nem olyan érthető ez. A poszt lényege a görbe tükör, ahogy nagyon találóan fogalmaztál.
Nem nagyon jönnek a válaszok arra, hogy mit is lehetne csinálni.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 14:44:13

@tnt: Akkor írd le a mélyebbet, amit ismersz és adj ötletet, hogy lehet ebből kimászni.
Ez nem segítség:
"mai poszt és egy-két kommentelő a karácsony előtti demagógia napját tartja? :-)))...."

Ennél már az is jobb, ha hallgat az ember. Szerintem.

2015.11.26. 14:50:11

@tnt: Milyen elvárásokkal, ember???? Mégis milyen elvárásokkal??? Az neked már ireális elvárás, hogy ha valaki 8 órát dolgozik, akkor ne 4re legyen bejelntve???
Te, mint "szakértő" ezt normálisnak tartod? Normálisnak? Ú, b+, de azért a sírás megy, hogy nincs otthon szakképzett munkaerő. Mire legyen? A havi 400 euróra, és a feket-szürke munkára? És még azt szólod le, aki ezt szóvá teszi?
Rohadt nagy baj van otthon, de rohadt nagy. Tudod, én sem dolgoznék Magyarországon, nem tudnának megfizetni.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.11.26. 14:51:56

@Bredpitt Monika: "Nem nagyon jönnek a válaszok arra, hogy mit is lehetne csinálni."

Elore is elnezest, mert ez nem lesz egy konstruktiv hozzaszolas. De komolyan azt varod hogy egy szubkulturlais blog komment szekciojaban hirtelen meg fog jelenni egy otlet ami egy csapasra megoldja MO tobb generacios mentalitasbeli es strukturalis lemaradasat az USA-val szemben?

Ezek a dolgok evtizedeket/tobb generaciot igenyelnek.

tnt 2015.11.26. 14:52:23

@Bredpitt Monika: két lehetőséged van... vagy megszoksz vagy megszöksz... :-)... olvastam a korábbi posztjaidat nekem az sem volt kerek... de ez pláne... kíváncsi vagyok mi lesz 1 év múlva.. van rá tippem... de igazad van inkább csendben maradok...

amit itt sértőnek találsz és rácsodálkozol, hogy ez van az országban és neked ez nem tetszik az évek óta nem változik, sőt rosszabb irányba halad... ötletet ha valóban jót akarok adni akkor azt javasolnám, hogy a megszoksz vagy megszökszből ez utóbbit választ a saját magad és leginkább gyereked érdekében...

Herr Géza 2015.11.26. 14:52:40

@Bredpitt Monika:
"Én több vállalkozótól is hallottam, hogy a kisvállalkozóknak sokkal jobb dolguk volt a Fidesz kormányzása alatt."

Ezt most hogy? Lemaradtam valamiröl? Már nem Fidesz kormányzás van??
:))))

tnt 2015.11.26. 14:58:13

@Pink Petsch: lehet fröcsögni.. de z van magyarisztánban.. ki mondta, hogy én ezzel egyetértek... lassítst mert kisodródsz... ismeretségi körömben épp tegnap este beszéltünk erről és sokkal durvább esetek vannak... a héten kedden vettem részt egy megbeszélésen amin demagóg felsővezetők nem béremeléssel hanem coaching-gal akarták megoldani, hogy a 105.000-et kereső ne menjen el a cégtől a mert a szomszédban 107.000-et ígértek neki a szalag mellett....

Igen leszólom mert mit gondolt, hogy itt minden változott és most a fityesz tejjel mézzel folyó kánaánt teremtett... és most nem a garancsiről meg csányiról hanem a körön kívüliekről beszélek...

Az utolsó két mondatoddal maximálisan 1-et értek ezért írtam amit írtam korábban és ezt a kommentet is...

Golf2 2015.11.26. 15:00:55

@Pink Petsch: milyen drága itthon minden ...Én ha 1-2 millát keresnék havonta nem érdekelne.

Csodabogár 2015.11.26. 15:03:32

@Bredpitt Monika: Valami ronda kapitlaista helyen éltem, Svájc + öreg is vagyok már.De sokszor kerestünk alkalmazottat és mindig kérdés volt, hogy milyen a családi állapota és van-e gyereke. Ha ennek a megválaszolásától valaki elzárkózott volna, már nem is lett volna több kérdés. De erre nem volt példa. Engem is megkérdeztek ha én kerestem állást. Mi van ebben sértő? Továbbá nem értem, hogy kiváló angol tudással és a leírt végzettségekkel miért eladói állást keresel?
Akár tanithatnál is gyerkeknek angolt, vagy mint irták angol magánovoda biztos több is van Pesten. Már olvastam valahol olyan hirdetést is, hogy baba angol tanfolyam pl.

vándor madár 2015.11.26. 15:03:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem lehet mindent ELŐRE kivédeni, de megpróbálnak úgy védekezni, ahogy tudnak.Én nem mondtam egy szóval sem, hogy ez OK, csak megállapítottam a posztból, hogy ez a magyar valóság, bár szerintem sehol sem állnak sorba a kisgyerekes anyákért, mint munkavállalókért.

Melyik kormány is írta át a Munka törvénykönyvét a munkavállalók kárára?

Ha pedig te vagy minden hónapban betegállományban, akkor meg egyszerűen kirúgnak, Svájcban is, még előbb, mint Mo-n.
A betegállomány meg a táppénz között pedig az a különbség, hogy régen az egész betegállományra a TB fizette a táppénzt, most meg x ideig - fogalmam sincs, hogy Mo-n mennyi ideig - a munakáltató fizeti a munkabért és csak az után lép be a TB. Szóval pont a rövid ideig tartó betegállomány esik rosszul anyagilag a munkáltatóknak és pl. az állami szektorban az is elő van írva, mennyi idő után lehet helyettesítést alkalmazni. Ez az egész egy ördögi kör lett.

Mo-n nagyon meg vannak lőve a nők, akik gyereket vállalnak. Az állam igyekszik őket támogatni, de csak az első 3 évben utána meg boldoguljon, ahogy tud olyan körülmények között.
Kénytelenek a gyed vagy mittudomén ezt most hogy hívják után munkába állni, mert Mo-n normál esetben a 2 keresős modell sem elég a megélhetésre, de nem veszik fel őket, mert hova teszik a gyereket? Ha egyedülállók, akkor még rosszabb helyzetben vannak, mert tartásdíjat nem kapnak és munkát sem igazán. Ha meg megengedhetik maguknak, hogy ne dolgozzanak vagy azért nem dolgoznak, mert nem kapnak munkát, míg a gyerekek felnőnek utána meg azért, mert már nem férnek bele a "fiatal dinamikus csapatba", akkor nyugdíjat sem fognak kapni. Csoda, hogy elfogyunk? Szóval az egész gakorlatilag tarthatatlan, mégsem tesz ellene senki semmit.

TilosazA (UK) 2015.11.26. 15:04:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Itt 30 gyerekre 3 óvónő van. És ők nem váltják egymást, hanem mind a hárman ott vannak végig. Kivéve magánóvodában, mert ott 4-5 gyerekre jut egy óvónő...

fhdgy 2015.11.26. 15:06:50

@Bredpitt Monika: talán az lenne a legtisztességesebb javaslat részemről, hogy menj el innét, amíg lehet. Nem hergelni akarlak, nem szemétkedem, nem aljaskodom, sajnos veled érezvén is, ez a legjobb javaslatom.

Vagy próbáld megtanulni, amit én csinálok 2009-óta (azóta éldöglödök újra abszurdisztánban ): nem látok, nem hallok. Itt vagyok, de idegenként, kívülállóként élek és bár várnom kell, de el fogok menni. Csak "átutazóban" vagyok.

Pártot ne akarj alapítani, mert akkor mindenki egy újabb mocskos politikusra fog asszociálni.

Egy interneten szerveződő mozgalmat el tudnék képzelni.

Azt tudod,hogy ez inkább szélmalomharc lenne???

Egy Búsképű lovag nem oszt és szoroz a csatában, de lennék az első!!!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 15:06:57

Nem lehetne tartani egy szintet? Dögunalom, ahogy néhányan magyarisztánoznak, és kajakra sértegetik az itt élő embereket. Igen, vannak gondok, van mutyi, lenne min változtatni, de szépen kérek mindenkit, hogy hagyjuk már a birka magyarozást. Van az embereknek így is épp elég bajuk, semmi szükség nincs arra, hogy valami szuperokos hazánkfia még egyet rúgjon rajtuk. Köszönöm!

tanato 2015.11.26. 15:07:42

@Bredpitt Monika: Jó a posztod,mint mindig.Mit lehetne csinálni?Minél több magyar fiatalnak /leendő/munkaadónak és mun kavállalónak,ki kellene költözni nyugatra néhány évre élni és dolgozni hogy megtanulja lehet másképpen is, és a tapasztalatok birtokában visszajönni és meghonosítani a kint tapasztaltakból a pozitív részeket.
Ez az egyetlen járható út.Amíg él a régi világ szelleme a fejekben addig nem lesz komoly előrelépés.

nemor 2015.11.26. 15:07:57

@London2009: ezt az ablakos tótos mondást oylan régen hallottam és tök jó:-) köszi!

2015.11.26. 15:10:08

@tnt: Óóóó, ha szóvá teszek valamit, akkor az már fröcsögés? Ez így megy Magyarisztánban (hogy téged idézzelek)?. Nem érzed, hogy, hogy mennyire magába szív ez az ugar? Már az a fröcsögő, a deviáns, aki szóvá teszi, hogy rohadt szarul mennek a dolgok. Persze, nem te vagy az egyedüli. Az, hogy a cégek, mit engednek meg maguknak, nos, ez a törvényi szabályozásoktól függ, illetve attól, hogy mennyire tartatják be azokat. És ez bizony mind-mind a magyar emberektől függ, mert ugyanaz a multi máshol nem lépi azt meg, amit Magyarországon esetleg igen.
Móni helyében nem nyilatkozhatok, nem tudom, ő mitől esett pofára, de amikor én Romániából (érted, ember R-O-M-Á-N-I-Á-B-Ó-L, és nem az USA-ból) költöztem jó 7 éve Budapestre, akkor engem is mellbevágott az a fokú uram-bátyámozás és inkorrektség, ami itt fogadott, a magyarországi álláspiacon. Elismétlem még egyszer: Romániából költöztem, még ott is tisztességesebben mennek a dolgok.

2015.11.26. 15:14:11

@Golf2: Hát tudod, engem még akkor is zavarna, hogy 150-200 forinttal (40-60 eurócenttel) drágább ugyanaz a tusfürdő, például, ugyanannál a láncnál, mint Németországban. Így vagy onnan hozom, arra 10 napra -2 hétre, amit Budapesten töltök havonta, vagy ha kifogyna, akkor valamelyik kínai diszkontban veszem, mert ott a reális, 1,50 eurós árán van.

tnt 2015.11.26. 15:15:37

@Pink Petsch: "Milyen elvárásokkal, ember???? Mégis milyen elvárásokkal??? Az neked már ireális elvárás, hogy ha valaki 8 órát dolgozik, akkor ne 4re legyen bejelntve???
Te, mint "szakértő" ezt normálisnak tartod? Normálisnak? Ú, b+, de azért a sírás megy, hogy nincs otthon szakképzett munkaerő. Mire legyen? És még azt szólod le, aki ezt szóvá teszi? "

ezt minősítettem fröcsögésnek... nem b+-oltam stb...

de érzem ... és teszek ellene .. továbbá tisztában vagyok a tényekkel és nem vagyok demagóg... mint itt néhányan.. amúgy 1-et értünk.. mentek a korábbi cégemtől Romániába expatok és hallottam ott valóban más .. jó értelemben... ha a "fröcsögéssel" +bántottalak nem volt szándékos...

Narina 2015.11.26. 15:17:30

@Bredpitt Monika: Csokolom! Fidesz van hatalmon.

Golf2 2015.11.26. 15:24:09

@Pink Petsch: Azt hittem a jól keresők közé tartozol azért csodálkoztam.

London2009 2015.11.26. 15:26:38

@nemor: haha! Irto el tudom en is szorakoztatni magam ilyen mondasokkal! Imadom oket en is! :D

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:29:16

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): ja, gondoltam megpróbálom, de nyilván tényleg nem jó ötlet, elsősorban azoknak kell lépni, akik itt élnek és akik az olyan egyszerű, járható utakat sem veszik igénybe, mint a munkaügyi bíróság

van egy barátnőm, akit hülyére szekálnak egy multinál, iszonyú sokat dolgozik és akinek megmondta a főnöke, hogy ezt kell szeretni, ha nem tetszik el lehet menni,
mondtam neki, hogy ha elmegy magától végkielégítést sem kap, és azt is hogy ha ki akar rúgni, rúgjon, mondd azt, hogy nem bírod megcsinálni ezt a sok melót (reggel 4kor már kezd otthon, aztán még este 11 kor is dolgozik)
erre mondta egy ismerősöm akinek cége van, hogy a vállalati jogászuk azt mondta, ha valakit rendkívüli felmondással elbocsátanak és elmegy a bíróságra biztos hogy nyerni fog, még nem volt olyan esete amiben a munkavállaló nyert volna, ezt azért írom le ide, mert nagyon sokan félnek az ilyen lépésektől pedig van rá lehetőség (btw most olvastam, hogy megint pert nyert valaki trafik mutyi ügyben)

London2009 2015.11.26. 15:30:41

@Flamy (fat cat wannabe): haha. Jol van akkor, nem szoltam. Nekem az elegans, jol oltozott, classy nok tetszenek. Ki nem allom az ilyen buffalo cuccokba oltozott faxporgettyuket, amivel tele vannak Bp-en a szorakozohelyek.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:31:09

@Csodabogár: látom te sem értettél meg, de mindegy, nincsen abban sértő, hogy már azt is megkérdezik hányszor kefélek egy héten, tényleg semmi sértő nincs benne, de nyilván neked nem sértő, ha te is igy kerestél alkalmazottat, gratulálok hozzá

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:34:05

@Herr Géza: @Narina: tudom, hogy a Fidesz van hatalmon, de én olyan emberekkel beszéltem akik egész életükben vállalkoztak és átélték minden kormány politikáját, én fogalmaztam nem érthetően,
és ők mondták, akik a bőrükön érezték az egésznek a lényegét, hogy amikor a Fidesz volt akkor jobb volt nekik , ugyebár a Fidesznek nem ez az első kormányzása

2015.11.26. 15:34:43

@tnt: Ez a fröcsögés? Ez a fröcsögés, hogy szerintem nem normális, ha valakit napi 8 vagy több órát, dolgoztatnak, és közben 4 órára jelentik be? És ezt te egy indulatból írt b+-re alapozod?
Igen, kibaszott (direkt írtam így) lényeglátó vagy. Gratula! Valóban az a b+ volt a lényeg (irónia ... ).
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy szerinted, mi a demagógia, ha a nyilvánvaló törvénysértés számodra csak fröcsögés.
Ahhoz képest, hogy elviekben egyetértesz, a mentalitásod a már beágyazódott, tipikus ....
Bár esetleg mondhatnál pár dolgot, hogy mit is teszel ellene, ha már te magd említetted.

nemor 2015.11.26. 15:35:14

@Bredpitt Monika: most is az van, fidesz-kormány (reggel még az volt:-)

szerintem ebből a szempontból teljesen mindegy, milyen kormány van, mert az irány eleve rossz. a csóükosok meg úgyis minden választáskor le vannak cserélve.

2015.11.26. 15:36:27

@Golf2: Mondják, a gazdagok attól azok, hogy megnézik, mire adják ki a pénzüket, és amit megvesznek, azt a reális értékén tegyék ;). Bár én nagyon nem tartom magam gazdagnak, de nem tudom, számodra, mi a jókereső.

tnt 2015.11.26. 15:43:18

@Pink Petsch: Igen az... neked meg a fröcsögés a lényeg? Te miért is mentél el? Nem kell válaszolni nagyjából kikövetkeztethető amit leírtál korábban... változott valamit, Persze, hogy nem .. akkor miért is csodálkozik bárki is a bejelentésen? Ezek szerint mindkettőnk lényeglátása csorbát szenved...

Sokkal nagyobb törvénysértésekre is szarik sok hatóság... nem értek egyet vele ... de ez van ... nem vagyok demagóg .. és nem csinál 1 fecske nyarat...

A beágyazottságom nem tipikus.. tettem vezetőként a korrupció ellen és én szívtam meg.. innentől nem igazán érdekelnek a szép szavak és dumák, fröcsögések, felháborodások olyanoktól akik osztják az észt de nem itthon teszik ezt...

Én magam pedig annyit teszek, hogy zárom az itteni dolgaimat, életemet és megyek tovább.. el innen.. és ezt mind örömmel és jó hangulatban.. bármennyire hihetetlen... remélem te is teszel valamit a felháborodáson kívül... hogy mellőzzem a fröcsögést.. :-)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:45:22

@Flamy (fat cat wannabe): én azt hiszem elég értelmesen leírtam mire számítanék, konkrétan hogyan lehetne összefogni, van e erre valakinek igazán ötlete, nyilván nem arra számítok, hogy most megoldjuk ebben a pillanatban, ilyen dolgokra számítanék azoktól, akik esetleg jobban mélyebben látják a helyzetet, mint pl tnt, hogy leirja ő mit javasol hová menjek, kit keressek meg, milyen szervezetet Mrs Rumcajsz féle módra,

bocs ha valami elkerüli a figyelmem, este végig olvasom az egész napot és majd lehet lesz ott valami jó ötlet, én erre gondoltam, ezt próbáltam sugallni, hogy legyen ez egy ilyen nap és ne egy olyan, hogy majd idejön valaki és büszkén vállalja nincs abban semmi, hogy a magánéletében vájkál valakinek egy állásinterjún
folytatom a Diggernek szánt gondolatokkal

2015.11.26. 15:46:43

@tnt: Tudod, egy a különbség köztünk ... Magyarország, nem a szülőföldem, nem a hazám. Veled ellentétben. Én vívjam ki neked és még számos hozzád hasonlónak, amire a saját és a hazátok érdekében nem vagytok képesek? Tényleg mindenhez külső segítség kellene?

tnt 2015.11.26. 15:50:14

@Pink Petsch: örülök ennek a különbségnek... nekem sem a hazám.. szerintem másként vélekedünk a haza fogalmáról...

nekem ne vívj ki semmit... én a magam szintjén elég sokat tettem, hogy a dolgok jobban menjenek... ennek volt is látszata el is ismerték... ezen túlmenően pedig mindenki majd megteszi amit akar... ha már mindenki legalább ennyit tesz nem lesz haszontalan...

nekem mint írtam semmilyen segítség nem kell...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 15:52:40

@Bredpitt Monika: ha valakit rendkívüli felmondással elbocsátanak és elmegy a bíróságra biztos hogy nyerni fog, még nem volt olyan esete amiben a munkavállaló nyert volna,

Most akkor akit elbocsátanak az nem munkavállaló,...???

Most ezt igy nem értem???

Herr Géza 2015.11.26. 15:53:42

@Bredpitt Monika: Aki munkaügyi pert javasol, az még nem látott olyat közelről...
Uszkve 3-5 év, egy vagyont költesz ügyvédre, jársz bíróságra, és a végén vagy nyersz, vagy nem. Ha sikerül megegyezni ( a bírók erre hajtanak ezerrel...), akkor a perköltség (ha van)+ügyvédi költség marad a nyakadon.
Ritkán tud kijönni valaki ilyenből anyagilag is szó szerint győztesen.
Csak olyan kezdjen bele, akinek van némi tartaléka, kötélből vannak az idegei, ügyvéd a családtagja és egy kicsit mazochista.
Ennyit a jogról meg az igazságról....

2015.11.26. 15:53:46

@tnt: Szerintem is, mert Magyarország számomra csak egy politikai formáció, egy számomra nem szimpatikus formáció, és tőlem eddig csak kapott, semmit nem vettem tőle igénybe ingyen. Mindenért fizettem. Mindenért.
Nem én fogok nektek szabadságharcolni, az tuti.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:54:00

@P.Elliot: én nem számoltam be ezen az oldalon senkinek arról, hogy milyen pénzügyi támogatásban van részem, ezért nem értelek, az hogy amerikai férj lehet, hogy jobban hangzik, mint magyar, de nem feltétlenül.......
a szűrőt nem rád értettem, ez egy reggeli viccelődés volt a negatív hozzászólóknak elöljáróban

nemor 2015.11.26. 15:54:46

@Bredpitt Monika: szerintem ez sajnos nem az összefogás országa, sokkal inkább a szomszédtehene-történeté. soha nem is volt az, de én is a fiatalokban bízom, ők még azzá tehetik (ld. internetadós tüntetés - az akkor nagyon megdobogtatta a szívemet:-))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:54:50

Visszajött a válasz gomb, hurrá !!!!
Köszönjük.

tnt 2015.11.26. 15:55:52

@Pink Petsch: akkor mégis elég hasonlóan láthatjuk csekély eltéréssel...

hasonlóan fizettem eleget... és mindenért.. örülök, hogy megtehettem..

nem is kérném és eddig sem kértem ezen felesleges rugózni...

bár Romániában is van mit tenni ... csaxólok...

fhdgy 2015.11.26. 15:56:36

@Bredpitt Monika: Mindig is hangsúlyoztam, hogy 2016 közepe környékétől aktuális. Erre vonatkozott a mostani, "még várnom kell".

Bredpitt Monika 2015.11.26. 15:58:48

@Herr Géza: Mondod ezt nekem, aki voltam már munkaügyi bíróságon, nem került egy filléremben sem.
Ez 2004 ben történt, az indiai nőt kellett feljelentem.

Akkor az volt az érdekes, hogy az Apeh irt egy nagy köszönő levelet (a rohadékot jól leellenőrizték szerintem, ő ugye be sem jelentett miközben én azt hittem be vagyok) és arra a kérdésemre, hogy be voltam e jelentve azt válaszolták sajnos ezt nem áll módjukban elárulni. Nem akartam hinni a szememnek. Most úgy tudom van erre mód, meg tudom nézni, valami számot kell kikérni az OEP től, ha jól tudom, vagy lehet ezt is a NAV ellenőrzi már.

Narina 2015.11.26. 16:00:38

@Bredpitt Monika: Egyszeru? Jarhato ut a munkaugyi birosag?????????????????????? WTF. Bocsanat, de most meselek egy tortenetet ami az egyik kollegammal eset meg(amikor meg volt munkahelyem) Srac, elektromos targoncaval kellett dolgoznia, (volt ra kepesites es minden egyeb ami ilyenkor kell hozza) egy alkalommal asvanyvizes raklapot rakott fel a polcra, de szokashoz hiven szar volt a raklap, targonca meg amugyis ugy dolgozott mint a nokedli, lenyeg a kovetkezo az egyik ilyen randulas alkalmaval kette tort a raklap ami razuhant a vezeto fulkere(dunsztom sincs, hogyan, mert bar ott voltam a balesetnel keptelen voltam rajoni, hogy a sunbe eshetet at az emelo alvanyon a raklap) az annak rendje es modja szerint betort(no szerintem meg az elso kiadasu targoncahoz volt szerencsenk igazi muzeumi), mire a kollega kivetodot, de sajna a laba ott maradt, olyan pofasan tort a gyereknek, hogy omlot belole a ver, tobb helyen eltort, szilankosan. Ceg a kovetkezot csinalta. Nem akartak kihivni a mentoket, mert akkor jegyzokonyv, meg vizsgalat, meg ejnye bejnye amit mar nem tudtak volna csak nagyon sok loveval elsikalni. Csak, hogy addigra mar szirenazva jott a mento, (kesobb kiderult az egyik regi motoros kollegina hivta ki oket) no erre hu meg haaaa, hogy mi tortent az egesz ugy let eloadva, hogy ugyan munkahelyen tortent, de emberi mulasztas volt az oka(nem az, hogy mar 5 eve is szar volt a tragi aaaaaaaaaa nem, az sem, hogy a 10 tonnas raklapot harom HAROM lec tartotta egyben, nem gerenda lec, az a vekony kis szutyok) A sracnak a beret sem akartak kifizetni, sot kozoltek vele, hogy egy vadi uj tragi arat fogjak bevasalni rajta. Srac perre vitte a dolgot(szegeny bar ne tette volna) a szakertoi vizsgalattol kezdve a latlelete hitelesitesen at a perkoltsegen at az ugyvedi dij birosagi illetek, meg faxom tudja meg mi jott ra erre az amugy sem kis osszegre most tartunk 15.3 millanal. Mire a bizonyitekok ellenere ugy jott ki a birosagrol, hogy hitelrontasert perbe fogtak. Mert, hogy a szakertok is megallapitottak azt amit a srac is mondott, de a biro, meg a jogasz adig csurte csavarta, mig kinem tudtak hozni, hogy a srac volt valamilyen szinten a felelos. A srac nem tud dolgozni, mert maradando karosodas erte, a rokkant ellatast nem kaphatja, mert meg van a laba, nincs az a ceg aki folvenne, mert nem teljes erteku. Ja es ezen felul van 18 mila koruli biosagi tartozasa. Parancsolsz, meg munkaugyet?! Ne haragudj a posztot fantasztikusan jol megirtad es nagyon tetszik, de ertsd meg kerlek ott nincs munkavedelem, szakszervezeteket a cegek fizetik, tehat az sincs, nincs jogod mashoz mint befogni a szad es robotolni vagy ugralhatsz, de nem tudom mihez fogsz kezdeni, ha tenylegesen elapad majd a penzforasod( Remelem ez sose fog bekovetkezni) es bamulod a negy falkozt az ures tanyert. :( Sajnalom tiszta szivbol. Na ezert nem akartam a posztomba leirni, mert sajnos en csak ilyen sztorikat tudok.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:03:54

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): bocs ha elírtam, tényleg fáradok, a munkavállaló nyer mindig a jogász szerint

2015.11.26. 16:07:25

@tnt: Van hát, mit tenni, és egy román fórumon ezt többé-kevésbé jogosan a szememre is vethetnék (és román fórumokon ilyen témákban nem is vagyok jelen, éppen azért, mert nem élek ott) .. de ugye, nem ott vagyunk ....

Csodabogár 2015.11.26. 16:07:55

@Bredpitt Monika: Engem is igy kerestek meg és én is igy kerestem másokat. Főnökom nem tudom mit szólt volna ha ugy teszek elé egy aktát, hogy családi állapot nincs benne. De hangsulyozom ez Svájcban volt, lehet, hogy más országokban más a szokás, de nekem igen furcsa. Ugyan mit titkol a jelentkező???

P.Elliot 2015.11.26. 16:08:56

@Bredpitt Monika: Megis, nem vagy penz nelkul mint annyi sok mas no aki nem tudja hogy mikor nem tudja megvenni a gyerekenek a kenyeret tehat ne varj toluk osszefogast. Meg mit is tudnatok csinalni? Egyaltalan hogy tudnad megcsinalni hogy erdemenye is legyen, almokat kergetsz szerintem es a tapasztalataidat figyelembeveve magad is tudod ezt.
Fenntrol a kormanytol lehetne csak elvarni hogy szeles korben valtoztatasokat hozzon.
Miert nem irsz nekik? Keresd meg a kepviseloket. Legyel az igazsag bajnoka. Ha magad egyedul is elertel dolgokat akkor lesznek hiveid, csatlakoznak hozzad. Ezt most halalosan komolyan mondom. Dobd bele magad a politikaba, / a naivitasodat viszont melyen temesd el, tiszta agy, tisztanlatas mindenben/. Had hozzam fel megegyszer, hehehe/ csak is kicsit szemtelen, inkabb affele vidam nevetessel mondva/ hogy amig az amerikai ferj kuldi nektek a csekket addig megvagytok munka nelkul is tehat neked van idod politizalni, leveleket irni es zart kapukat torogetni...tenyleg nagyon komolyan mondom. Van benned aktivitas, csak rajta....

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:08:58

@Narina: Ez is egy sztori, sajnálom nyilván, de én sikeresen tudtam ezt a nőt beperelni ügyvéd nélkül, ugyanebben az országban. Továbbra is azt tudom mondani, hogy emberek még az ilyen történetek ismerete nélkül, amit te ideraktál most nem akarnak kiállni magukért, lehajtott fejjel csinálnak sok mindent mindenféle próbálkozás nélkül.

Ez is egy feladat itthon, hogy meg kell találni azokat, akik hajlandók a kis embereknek segíteni.

nemor 2015.11.26. 16:09:33

@Bredpitt Monika: az ügyfélkapun tudod megnézni a TAJ számod alatt az összes bejelentett jogviszonyodat

a munkaügyi per indítása nem ingyenes 2012 óta

tnt 2015.11.26. 16:10:14

@Pink Petsch: hát erről a hazafias hozzáállásodról gondoltam.. az meg nem fórumfüggő... :-)

tnt 2015.11.26. 16:11:42

@nemor: így van.. továbbá a 2012-es MT módosítás óta eléggé lejtős a pálya és nem a munkavállalónak kedvezően...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:13:16

@P.Elliot: Látom nem tágítasz a sárga csekktől. Nekem nem kellett a férjem sárga csekkje, ez csak most van másfél éve (de ha lesz pénz a könyvből, amit a másfél év alatt irtam, akkor ez sem lesz üresjárat). Csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy én akkor is jól éreztem itthon magam, amikor nagyon kevés pénzből éltem és nem volt ott a férjem, hogy segítsen. De hát hiába mondom.

Politikával nem fogok foglalkozni. Valami más utat kell találni, tényleg naív vagyok, ez így van. De úgy tűnik csak a naívak állnak neki harcolni. Aztán majd ha valaki megver este a ház előtt én is abbahagyom. De én legalább elmondhatom majd, megpróbáltam. Nekem ez fontos.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 16:14:28

@Bredpitt Monika:
2008-ig ez igaz... Utanna nem tudom
En akkor jottem el...
Kozertem volt 14 alkalmazottal...
Minden alkalmazottam tudta a munkaügyi bíróság zöld (ingyenesen hívható) szamat...
Napi háromszor fel is hivtak erre a tudasukra a figyelmemet...

tanato 2015.11.26. 16:14:34

@London2009: Csatlakozom,nekem is jobban tetszenek az elegánsan öltözött nők mint a miniszoknyás,nagyon kifestett,egyszóval kurvásan öltözöttek.Persze sok férfinál meg pont fordítva.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:16:03

@Mrs Rumcajsz CA: Köszi, nagyon jó fej vagy, én meg már szédülök.

P.Elliot 2015.11.26. 16:16:22

@Csodabogár:
Hat en sem lattam olyat meg itt hogy ne legyen bennt egy oneletrajzban vagy kerdesben hogy a csaladi allapota mi, vannak-e gyerekei.
Viszont soha nem szoktak megkerdezni hogy ki vigyaz a gyerekre ha beteg lesz, nem tartozik rajuk, az sem hogy visszamesz-e dolgozni gyerekszules utan, vagy nem mert a csalad all ugy anyagilag, vagy igen, akkor megy a gyerek bolcsodebe, nem tartozik a munkakorbe hogy mi van otthon.
Maximum azt kerdezik meg ha olyan az allas hogy tudsz-e utazni ha elkuldenek ide-oda nehany napra, ne akkor deruljon ki hogy nem amikor mar ott dolgozol.

Mrs. Clayton 2015.11.26. 16:16:50

@Narina: nem akarlak megbantani, de ez a tortenet igy biztosan nem igaz, mar a 18 millio abszurd mint birosagi tartozas

tanato 2015.11.26. 16:17:24

@Pink Petsch: Te szoktál román nyelvű fórumokon is blogolni?

P.Elliot 2015.11.26. 16:18:22

@Bredpitt Monika: De milyen mas utat tudsz? Van egyaltalan mas ut?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:18:36

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): erre irtam, hogy az is irja le az élményeit, aki a másik oldalon állt, ezen most jót röhögtem, de jól esett, és legalább jól dolgoztak?

2015.11.26. 16:18:48

@tnt: Ha így veted fel .. akkor Románia a hazám, nem Magyarország.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:19:26

@P.Elliot: civil szervezetek, szerintem itthon csak a jó nép lázadva civil szervezetekkel tud valamit elérni, a politika túl mocskos lett itt

tnt 2015.11.26. 16:20:02

@Pink Petsch: igen fogtam azért írtam ... amit írtam...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:21:23

@nemor: Köszi, na ezt nem tudtam, szóval 2012 óta. Ez szép.

P.Elliot 2015.11.26. 16:25:17

@tanato: Nekem is a konzervativ, elegans oltozet jon be ha valahova olyan helyre megyek hogy jol akarok kinezni, / egyebkent sportosan jarok napkozben/. Van viszont egy baratnom aki fiatalabb nalam de nem olyan sokkal, meg fiatal sem vesz fel olyan nagyon ilyen, kusza, tepett cuccokat, lancokat es olyan fulbevalot hogy a melkeig leer, a hajviseletet pedig had ne jellemezzem.
Mondtam mar neki hogy itt igy nem oltozik senki es az otthoni kepeken sem latom, szoval nagyon ritkan megyek vele barhova mert szegyellem magamat a tarsasagaban ugy nez ki, termeszetesen o nagyon divatosnak es vonzonak tartja magat mert megnezik....nana hogy megnezik, nem sok ilyet latni.
A legszebb noket utcafotokat emlitve en ukrajnai kepeken lattam. Hogy honnan szedtek azt az alig kifestett szepseget es azt a jo alakot elkepzelni sem tudom....jo fajta lehet, jo keveredes.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:26:14

@Csodabogár: nem titkolok semmit, de annyira lényegtelen a szakmai rész szempontjából, ezért is hívják szakmai önéletrajznak,

egyébként itt olvastam valahol egy magyar nyelvű oldalon, hogy (ez a vicc rész szerintem) írjuk csak bele ha van két három gyerek, mert abból látják, hogy mennyire komplex feladatokat is el tudunk látni, hiszen milyen nehéz is több gyermekes családanyának lenni,

ja, pont ezt látják, vagy inkább lelki szemeik előtt megjelenik, hogy a három gyereke hány napot lesz beteg egy éven belül

sajna, ez itt nem így működik

egyébként is, amikor nem volt gyerekem akkor meg azt volt pofája valakinek mondani, hogy maga biztos akar hamarosan gyereket, honnan tudja, hogy lehet gyerek egyáltalán, ez felháborító, semmi közük a magánéletemhez

P.Elliot 2015.11.26. 16:26:31

@Bredpitt Monika: Hat akkor alapits civil szervezetet....

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:32:02

@tanato: melyik nyugatra kellene épp most költözni, Párizsba, vagy Brüsszelbe esetleg? Jó lenne nem feltenni ilyen kérdéseket, de most azért szeretném tudni, hogy mi újság a fejekben.

Egyébként voltam egy nagyon érdekes állásinterjún, azt szeretném hozzászólásban feltenni a menekültügyes poszt után, hiszen odatartozik. Migráns gyerekek integrálásához kerestek embert. Nagyon érdekes beszélgetés volt.

Köszi.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:33:28

@P.Elliot: Hát, meglátjuk mi sül ki az őrült fejemből. Lehet, hogy csak a füstöt látni majd.

nemor 2015.11.26. 16:37:22

@P.Elliot: ne haragudj, hogy beleszólok, és Mónika te se, tudom, hogy nem vagyok a tolmácsod, de szerintem itt nem arról van szó, hogy képviseljünk egy igazán jó humanitárius célt mint a mentett kutyákat vagy az általam is hevesen képviselt erdők tisztaságát, hanem arról, hogy egy állam és az állampolgárok jelentős része (utóbbiak részben aktív, részben passzív hozzájárulással) közösen, összekacsintással alapvető működési szabályokat hágnak át teljes egyetértésben, ami ellehetetleníti azok életét, akik nem akarnak ilyen játszmákban részt venni és tiszta szabályok szerint szeretnének élni/vállalkozni/munkát vállalni/adózni/orvoshoz menni stb. stb..
Kicsit nagyobb falat.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 16:41:10

@Bredpitt Monika:
En ...akkor nem nagyon röhögtem...
Volt aki jol, volt aki nem...
Akinek segitettem ...ujszulottnek legzesfigyelotszerezni...az jelentett fel a bíróságon...erre szakosodott ugyvedddel...
Szerinted miert jottem el ..
A gyerekeimnek pedig ...soha nem szidom Mo t...elmeselem a működő jog es demokratikus orszag előnyeit...
Akartam is kérdezni...
Te...hogy fogod a magyar ,,reális,, életre felkészíteni a lanyodat...???
Mert nekem erre mar nem lenne lelkierom a sajat fiaimmal...

szakasz2 2015.11.26. 16:55:30

@Bredpitt Monika: A helyzet az, hogy Magyarorszag mentalitasa az elmult 25 evben sosem volt igazan merheto a nyugat-europaihoz, adocsalas, munkaugyi problemak es az osszes tobbi itt leirt dolog mindig is volt. Az en szemelyes velemenyem szerint 2010-ig volt a mentalitasban es az orszag gondolkodasnak a modernizalasaban bizonyos - igaz nagyon lassu - fejlodes.
Nos, az altalad dicsert Fidesznek ez a legborzasztobb bune, hogy ezt a mentalitasbeli - lassu - fejlodest iszonyatosan a visszajara forditotta. 5 ev alatt szerintem min. 15 evnyi kart okozott. Latvanyosan hozza vissza az uram-batyam vilagot, a non-profit szervezetek ellehetetleniteset, a huberesi rendszereket. Teljes mertekben a szocialista/kozepkori gondolkodas fele megyunk vissza oles leptekkel. Es az emberek nagy resze erre vevo. Nagyot lestem, mikor 'kék' baratunk dicserte a BKV-t, hogy az szerencsere meg egy szoci maradvany. Hat sajnos, ez a borzaszto... meg az, hogy sokkal tobb szoci maradvany maradt itt es az Orbanek meg tobbet hoznak vissza, csak azert, hogy magukat bebetonozzak. Amig ezek hatalmon vannak. addig ne szamits semmi jora es semmi elorelepesre, mert az gyengitene a hatalmukat a kisember felett.

En is csak azt tudom mondani: megszoksz vagy megszöksz - de ha mégis maradsz és csinalsz egy jo partot, en leszek az elso aki rad szavaz. :)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 16:56:01

@diggerdriver: megmondom mi az ami nagyon bánt engem azóta a Mit tehet a kisember poszt óta, ami nekem arra volt jó akkor, hogy kipattanjak az ágyból és egész nap pörögjek a méregtől.

Nem akarok szabadkozni, nem vagy sértődős típus úgy látom.

Az a poszt a kérdésekkel olyan volt nekem, mint a kormányunk konzultációs kérdőíve, amiben előre olyan kérdések voltak gyártva, amiben már szinte a válasz is benne volt. Félni kell a menekültektől.

Nekem az egész poszt azt sugallta, hogy beszéljünk arról, amit már te úgyis tudsz, nem lehet változtatni.

Leírtad, hogy te is becsülettel dolgoztál, aztán leléceltél, mert nem becsültek meg.

Utána meg bejöttél és leírtad azt is, hogy mindenki szeme láttára lefizetetted Budapest szívében a rendőröket, mert meg akartak büntetni vezetés közbeni rádiótelefonozásért .

Ez akkor most mit jelent? Azt, hogy csúnya rendőrök és szegény állampolgárok? A becsület mindenki kötelessége.

Nekem azért emészthetetlen ez, mert én soha nem vesztegetnék meg egy rendőrt, előbb tennék panaszt a rendőr ellen, aki azt kérdezi az autóban, hogy mennyire tetszik gondolni (ez egy olyan eset volt, ahol nem én vezettem, de a sofőr nem volt becsületes , mint én).

És azt is tapasztalom a bőrömön egész életem szélmalomharca közben, hogy amikor elkezdek hangosan szövegelni, akkor utána nagyítóval figyelnek a kisstílű kollégák, akik megzabálják a gyerekek kajáját. Alig várva, hogy valamiben én is hibázhassak.

Aztán jött a másik poszt utánad amiben valaki teljesen jóhiszeműen azt is javasolta többek között, hogy fessünk ki pl. egy iskolát. Nem, nem festünk ki együtt egy iskolát, mert nem a mi feladatunk, hanem a görény önkormányzaté, aki nem tudni mit csinál a pénzzel, amit erre a célra kéne használjon.

Szóval, igazán jöhetnél valami okos tanáccsal.

szakasz2 2015.11.26. 16:57:55

@szakasz2: Vagy még jobb ötlet: erositsd a Ketfarku Kutyapartot. :)

soad1221 2015.11.26. 17:01:48

@Narina: figyelj, ebből így nagyon nehéz okosnak lenni, de ha a srác valóban hibázott (bármiben, ami közrejátszhatott - és ezzel nem a felelősséget akarom rányomni) akkor kár volt neki menni a cégnek. Egy ilyennek úgy kell nekifutni, hogy bizonyítani tudja, hogy ő mindvégig szabályszerűen járt el, és jóhiszeműen végezte a munkát. Ha már vmit tett, amiről tudta, hogy nem lehet, és ez közrejátszhatott a balesetben, akkor már szívás.

Ha pedig semmit nem tett, akkor fellebbezni 1000-el. Addig vigye bíróságra, amíg igazat nem adnak. Mo-n a munkaügyi perek nagy része megállapodással végződik, a cég kifizet egy szép summát - ami valójában persze töredéke annak amit a végén bukhatna, de a munkavállaló így is elfogadja, mert neki már 1-2 millió ft is akkora összeg, hogy inkább belemegy a biztosba...

szóval így ez leírva még nem kerek (pl. ha a lába miatt munkaképtelen, vagy csökkent munkaképességű, akkor rokkantként regisztrálni Mo-n nem nagy kaland. mondjuk a rokkant nyugdíjjal szart sem ér, de ez másik téma... a lényeg, hogy ha nem lehet rokkant az egyébként nem 100%-os lábával, akkor jó eséllyel a tud is vele 100%-osan dolgozni. Ha meg mégsem, akkor keressen másik orvost, mert aki azt mondta, hogy 100%-os, csak pénzt akart....
de nem ítélkezni akarok ezzel, csak ebben a sztoriban valami még nem teljes...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:04:55

@nemor: Ne kérj elnézést, ez egy nyílt fórum, ami nagyon jó. Ha nem tudnád, még tanulmány is készül HA hozzászólóiból.

Értem mire gondolsz, azt hiszem, én nem akarok kutyákat menteni. Én a magyar embereket szeretném felrázni csipkerózsika álmukból.

szakasz2 2015.11.26. 17:07:50

@Bredpitt Monika: Last but not least: Minden tiszteletem az oszintesegede es becsuletessegede - kar, hogy nagyon keves hasonlo van Magyarorszagon. Es attol felek, egyre csak fogynak...
Sok sikert kivanok az orszag megvaltasahoz.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:08:32

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/):

látom te meg a másik oldalt tudnád leírni,

a lányom okosabb, mint az anyja meg az apja, ő szerintem dönt kettőnk helyett is, de ez egy már egy másik téma, nem akarok senkit ijesztgetni, de tényleg olyan dolgok történnek most velünk, amit már Isaura is megirigyelhetne, Istenem őt legalább meg akarta erőszakolni a gonosz gazdája (sikerült neki, ki emlékszik?)

soad1221 2015.11.26. 17:09:52

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): és miért jelentett fel?
tényleg érdekelne...
digger blogján egy posztnál beszélgettünk erről, hogy miért van a bizalmatlanság a munkavállaló és munkáltató között ennyire jelen, miért lesik egymást, ki-mikor bassza át a másikat, és a végén miért bassza át mindkettő a másikat...
nem tudom a kiutat, de kíváncsi lennék, nem ismerem még az üzlettulajdonos verzióját..

nemor 2015.11.26. 17:14:09

@Bredpitt Monika: nem tudtam! hol van? elolvasnám :)

nemor 2015.11.26. 17:15:13

@szakasz2: +1millió
de egyúttal :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

2015.11.26. 17:16:41

@Bredpitt Monika: Igyal valamit az ijedtsegre:)

na megis van korszakalkoto otletem es valaszom az altalanos kerdesre :D
Csinaljunk HALAADAS napot Magyarorszagon :D:D:D
kivancsi lennek, h mekkora szamban lennenek halasak az emberek es miert ;) :):):)
mondjuk elkezdenem itt, elsokorben a kommenteleok koreben :P

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:19:54

@szakasz2: kedves vagy, biztos hogy nem csinálok pártot, a Fideszt meg nem akarom dicsérni, sajnos látom mit csinálnak, de az az igazság, hogy az emberek elfelejtik mi volt itt előtte, pl a rendszerváltás előtt, ha már itt tartunk,
de a mutyizós sztorikban sajnos minden párt benne volt valamilyen szinten, legalábbis úgy tűnik a hírekből, talán az LMP ről nem hallottam még ilyen negatív híreket,

most láttam Baló műsorában valami elképesztőt, az egészségügy volt a téma három ember képviselte az ország vezetőit, Fidesz, Jobbik , MSZP

A Jobbik képviselőjét n agyon zavarba hozta BAló György, egy ír napilapból idézett, amiből kiderült hogy a Jobbikos képviselő testvére egy itthoni cégen belül többek között azzal is foglalkozott, hogy magyar orvosok külföldre jutását segítette.

A testvér egyébként most Angliában él, de kiderült, hogy mint ügyvéd ez a bizonyos képviselő úr annak idején segédkezett ebben. Szerintem ez elképesztő.
Érdekes volt látni, hogy az orvosok fizetése magasan Írországban a legjobb.

DieNanny CH 2015.11.26. 17:22:56

@Bredpitt Monika:

Jé, tényleg! Lehet, hogy ma kísérletezgettek a blog.hu-s srácok?

SzZoole 2015.11.26. 17:29:18

@Bredpitt Monika: " Ne kérj elnézést, ez egy nyílt fórum, ami nagyon jó. Ha nem tudnád, még tanulmány is készül HA hozzászólóiból. "

Holt lehet olvasni ezt a tanulmanyt?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:29:39

@nemor: még mi sem olvastuk, valaki bejött ide és azt mondta, hogy a felesége rólunk ír valami tanulmányt (illetve nem akarok nagyképű lenni, lehet én nem vagyok a szerencsések között)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:32:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Zoole[uk]:

senki nem emlékszik? ha jól emlékszem Az igazi Trebitsch néven jött az illető, ő mondta ezt nekünk.

Nem gúnyolódom , én örülök annak ha valami annyira népszerű, hogy még tanulmány is íródik belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 17:34:05

@Herr Géza:
Géza, ez már nem így van. Ebben határozott pozitív változás va..
Mónikának igaza van, szinte mindig a munkavállaló nyer.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:41:07

@Mrs Rumcajsz CA: Hallod, ezzel a piával jól kiszúrtál velem. Nem is gondoltam rá, amíg meg nem említetted. Nincs itthon semmi.

ÉN azért vagyok hálás a leginkább, hogy megismertem a férjem, mert így megszülethetett a lányom akit nagyon szeretek és aki a legkülönlegesebb kis lény a világon.

Azért is hálás vagyok, hogy ide születtem Magyarországra, ahol nagyon jó szülők neveltek és normális embert faragtak belőlem.

Szerencsés vagyok hogy nem vagyok cigány, fekete, zsidó, menekült, akinek lebombázták a házát és aki most a hidegben áll valahol a határon miközben én meg akarom menteni a világot a jó meleg szobából.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 17:42:02

@Bredpitt Monika:
Ilyen magas labdákat...ot legalabb megerőszakolta vki...Zoole szokta lecsapni...
En csak nyeretlen kétéves lehetek mellette...
De...azert nem rossz helyre (témához) jutottunk...:)

SzZoole 2015.11.26. 17:45:19

@Bredpitt Monika: bodorsag,honnan tudja,hogy mikor irok komolyan es mikor hulyeskedek???
Ha rolam irna tanulmanyt az lenne a vegeredmenye,hogy;Paranoid skrizofen

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 17:47:14

@soad1221:
A masik oldalt ismered???...
Marmint az én esetemben...mert akkor eleg kicsi a vilag...
Most bezárom a boltot, takarítok...
De válaszolni fogok Neked....
En gyorsan felejtő vagyok...hal Istennek...
Pontosan a feleségem tudja...megkerdezem...megirom...
Termeszetesen tudom mi tortent, de az asszony az aprosagokra is emlekszik...:)

Narina 2015.11.26. 17:47:45

@Mrs. Clayton: pardon karteritest kifelejtettem, no meg azt, hogy ez 2009 ben tortent es 2014 majus 9 en zartak le. (meg kell a sracnak teritenie, a tonkre ment vizeket a raklapot es a tragit valamint az egyeb koltsegek)

@soad1221: Lattam a sztorit szabaly szeruen jart el. A raklaprol meg nem tudott. Targoncarol annyit, hogy az nem volt eletveszelyes csak szaggatott amikor emelt. Latlelettol kezdve a szakertoi velemnyeken at minden Ot partolta. Labarol annyit, hogy 17 mutet kellet hozza, hogy egyaltalan jarni tudjon 2 orat tud max labon lenni utana fekves, mert ulni sem tud olyankor.
Rokkantsagi, Anyam ferjet sulyos gerinc problemaval kezzelik, majdhogynem evente kene muteni annyira nagy a baj a gericebe tulburjanzik a csont es nyomja a velot es az idegpalyakat. Meg nem benult le, de a doki szerint ido kerdese.Tavaly kapta meg, hogy ugyan javulni nem javult gyogyulni sose fog, de a 100% bol 50% ba raktak, ismetelem nem javult. Meg az ugyved is vakarta a fejet, mert O sem ertette, de mar sokadjara utasitottak el. Aki erti, hogy ez, hogy lehet az szoljon.
@Bredpitt Monika: En nem lelombozni akarlak vagy negativan hozza allni csak szeretnem, ha realisan latnad, hogy milyen hatalmas dologba vagod a fejszed(egy mamut fenyo leverne a vigyazmenetet). Ennek ellenere azt mondom, hogy hajra. Nagyon sok sikert kivanok minden szempontbol. Remelem nem sokara azt, halljuk, hogy X Monika valtozasok sorat inditotta el munkajog teren Magyarorszagon. Nem gunnyal irtam tok komolyan, en kerem az egieket, hogy tamogassanak. :)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:51:52

@Narina: Ez egy hosszabb folyamat nyilván, de Istenem, annyira jó lenne már látni, hogy az emberek ébredeznek.

Annyira kellene valami változás.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 17:54:50

@Zoole[uk]: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: már senkit nem értek, fárasztó ez a világ megmentése, most azt hiszem Mrs Rumcajsz jó ötletét megvalósítom. Kerítek valami innivalót és aztán visszanézek.

soad1221 2015.11.26. 18:00:44

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): jaaa, nem, nem hinném, hogy ismerném :) azért az nagyon durva kicsi a világ érzés lenne :D
CSak ismerek pár sztorit, ahol a munkavállaló is jól beállt a szopató üzemmódba, meg a munkaadó is.. és többnyire a munkavállaló oldaláról hallottam a sztorit, érdekelne a munkaadói is. :)
várom, kíváncsi vagyok... :)

@Narina: nézd, ha így van, nem szabad annyiban hagyni. Nem tudom, hol dőlnek el ezek, de ha vki rokkant, az mo-n simán meg kell hogy kapja.. sőt az is megkapja rendszerint, akinek nem kellene... ha ez mind egy területen van, akkor el tudom képzelni, hogy emiatt, nem tudom...
fellebbezzenek ezerrel, a munkaképtelenségre meg kell hogy kapják.... megint csak mondom, más kérdés, hogy abból megélni biztos nem tudnak, de a semminél picit több..

DieNanny CH 2015.11.26. 18:03:32

@soad1221:

Én nagyon sok történetet olvastam a nagyon közeli múltban, hogy rokkantsági fokokat enyhítettek - pedig semmilyen orvosi papír nem támasztotta alá... Vagyis én nagyon kicsi esélyét látom annak, hogy sikerül a további harc.

Narina 2015.11.26. 18:04:41

@Csodabogár: Nem titkos. Tolem ugyan a kutya sem kerdezte itt kint soha, hogy milyen csaladi alapottal rendelkezem, meg is a teljes Norwich-i Aviva Surry street-i komplexum tudja, hogy nekem van egy lanyom meg egy parom es egy mostha fiam. Senkit nem erdekelt es senkinek nincs is koze hozza. Nem ettol tettek fuggove, hogy folvesznek e. Fura de volt mar beteg a lany amiota itt vagyonk, de szeptember ota 1 napot nem tudot csak oviba menni begsi miatt.

tanato 2015.11.26. 18:05:23

@Bredpitt Monika: Lehet Párizsba is,Berlinbe is stb,Brüsszelbe is,a lényeg az hogy minél több fiatal él ott néhány évet,talán ragad rá valami/pl. munkakultúra,érdekvédelem ,tolerancia stb./ amit itthon tudna hasznosítani,hogy megváltozzon a jövő generáció fejében valami.

Narina 2015.11.26. 18:06:55

@soad1221: Nem tudom mi lesz, mert en kijottem es megszakadt a kapocs, de remelem sikerul neki.

Narina 2015.11.26. 18:08:24

@tanato: Szerintem nalad a megoldas!

SzZoole 2015.11.26. 18:16:15

@Bredpitt Monika: Monix,semmi rosszat nem irtam,csak anyit,hogy ha engem tanulmanyoznanak akkor azt ez eredmenyt kapnak,hogy; paranoid skrizofen :)))

tanato 2015.11.26. 18:16:44

@Narina: @soad1221: Rokkantság.Mo.-rengeteg a "rokkant" sokszorosa a többi szomszédos országhoz képest.hatalmas visszaélések vannak.rengeteg rokkantnak nyilvánított embert ismerek,aki a rokkantnyugdíja mellett 10-12 órákat dolgozik feketén,házat épít, földet művel,fusizik,kiválóan elvan.csak amikor a bizottsághoz megy akkor nem tud menni annyira hogy négyen kell támogassák.
Emiatt van hogy sok rokkantnyugdíjas osztozkodik a meghatározott összegen,így egy főre kevés jut.Ezért az igazi rokkant aki nem tud ténylegesen dolgozni pl. tolókocsis az éhhalál szélén táncol,annyira sem elég a havi járandósága,míg a többség keverve a feketemunkával vígan megvan.

tanato 2015.11.26. 18:18:51

@Narina: Köszi kissé lassú lesz a megoldás eredménye de alapos jó néhány év múlva.

2015.11.26. 18:28:02

@A nagy kékség: A magyar állam azokat a "vállalkozásokat" támogatja, amely "vállalkozások" visszaosztják a pénzt bizonyos köröknek. Persze egyszerűbb hazudni önmagadnak, mint szembenézni a valósággal.

Narina 2015.11.26. 18:28:53

@Mrs Rumcajsz CA: En halas vagyok, hogy elek az 5% tulelesi tipp ellenere. Valamint koszonok mindent az egieknek a jot es a rosszat is egyarant. A rossz csak akkor borzaszto, ha nincs aki szeresssen es szeressunk.

Narina 2015.11.26. 18:30:38

@tanato: Nekem mindegy, de szeretnem, ha az otthon maradtaknak jobb lenne, minden szmpontbol.

2015.11.26. 18:40:05

@Bredpitt Monika: Szerintem a jó angolodat ne pazarold el minimálbérre. Bármit válassz, csak ne a kereskedelmet. Embertelen, szar fizetéssel párosulva.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 18:46:22

@adg: Jajj, igen, nagyon jó, köszönöm... :D

Hát ja, ahogy mondod, a többit is... :D
Na mindegy, ez már a dicső múlt része.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 18:56:53

@Flamy (fat cat wannabe): Köszönöm.Hát ő meg elmaradt innen, nem teccett neki a moderálás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 18:58:43

@London2009: Jajóóó, bocs, már látom, melyikre írtad.Hát ja, kb.De ha hisz benne, akkor az már valami, csak csinálja is meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 19:07:08

@tanato:
Tudod doki, mikor a fiamat oktattam az élet nagy dolgairól akkor mondtam neki hogy azok a nők akik olyan térd alatt érő szűk szoknyában tipegnek alig várják hogy széttehessék a lábukat.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2015.11.26. 19:13:21

@Narina:
begsi??

most felsírtam.

©________ 2015.11.26. 19:14:03

@Zoole[uk]: ez egy rossz vicc. ha valójában nem vagy az, nem kéne.
(köszi)

Shanarey 2015.11.26. 19:15:27

Ajjaj, ez a poszt sok volt nekem.

Mennyit röhögtem.
:-)
Köszi.

Bredpitt Mónika, emlékszel az első posztodra, ahol tömegesen beszóltunk neked hogy miért is akarsz te haza menni az USA-ból?

Na ez volt a beszólás oka.

Narina 2015.11.26. 19:16:32

@Mrs. Prali: Ohm regi szleng, remelem inkabb nevettedbe.

Shanarey 2015.11.26. 19:18:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ne is törődj vele, könyveld el úgy hogy ez látszik a buszvezető fülkéjéből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 19:19:16

@Bredpitt Monika:
Te figyu, ha valamit akarsz közölni ide tedd mindig az aznapi aktuális poszt után mert máshol a kutya sem fogja olvasni.

SzZoole 2015.11.26. 19:19:20

@Mrs. Prali: persze,hogy nem vagyok az,de ha minden kommentem analizaljak,akkor ennek az ertedmenynek kell kijonnie

Mrs. Clayton 2015.11.26. 19:22:41

@Narina: a helyzet az h most a vagy a baratod kozel 18 millat keres par honap alatt mint targoncas, amennyiben ez igy van, en mennek dolgozni a helyere, vagy pedig szandekosan okozott kart, ami egyebkent elege megfelel a te leirasodnak is, szoval nem vilagos miert csodalkozik

skye8 2015.11.26. 19:23:26

Ez a poszt nagyon erdekes Es jo kerdeseket vet fel.pont Errol a valtozasrol beszelgettem a testveremmel a bukaresti tuzvesz kapcsan, amely tobb mint 50 ember halalat Okozta.a tragediat el lehetett volna kerulni ha a klubtulajdonos betartotta volna a tuzvedelmi szabalyokat Es ha a rend orei nem lettek volna megvesztegethetoek mikor a klub mukodesi engedelyet kiallitottak. a torvenytisztelet, becsuletesseg manapsag hatranynak szamit, Es amig az emberek utan-utfelen megszegik a szabalyokat,semmi nem fog valtozni. A masik ami hianyzik, az a szolidaritas, a legtobb embernek a sajat problemaja a legfontosabb, a kozerdekert nem mozditanak Meg a kisujjukat sem.kedvenc Peldam a Roman utakon, utak mellett kidobott rengeteg szemet, az utcakon hevero cigicsikkek vagy a kopkodo bagosok. Nem tudom mi mas kellene a valtozashoz, masfajta neveles,kulfoldi tapasztalat, generacios valtas, mindharom? A poszt nagyon jo volt, koszonet Moninak.

tanato 2015.11.26. 19:30:11

@diggerdriver: Na jó attól még hogy elegánsan öltözik valaki ,a libidója nem kell hogy megszűnjön.

tanato 2015.11.26. 19:31:24

@Narina: Persze,ha hazahozza a pozitív dolgokat otthon is jobb lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 19:31:48

@Bredpitt Monika:
Nézd, azt a posztot azért írtam hogy kérdéseket vessen fel. Elméleti kérdéseket és találjunk rá választ.
Nem találtunk.
Te most megírtad ugyanannak a posztnak gyakorlati változatát.
Kérdéseket tettél fel hogy találjunk választ.
Nem találtunk.
Nincs válasz. A magyar alkotmány, a magyar demokratikus államszervezet, a magyar adminisztráció, a magyar állami berendezkedés fékek és ellensúlyok rendszere nem teszi lehetővé hogy bármit is változtass.
Két módon lehetne változtatni.
Kormányzati akarattal vagy nagyon erős gazdasági fellendüléssel.
A kisember nem tehet semmit. A kisember le van szarva. Nem tényező. Lehet lázadni mint te. Sok sikert Mónika.

A hetvenes években Suka Sándor odament a színházigazgató Major Tamáshoz hogy fizetésemelést kérjen. Major mondta hogy nincs módjában felemelni a fizetését.
-Akkor valami bíztatót mondjon igazgató úr.
-Hajrá Suka

Hajrá Mónika

hiirvi piirvi 2015.11.26. 19:34:39

Sajnos ez a kis magyar valóság, a bizalmatlanság a gyengém, élből nem járok bizonyos üzletekbe /dm, rossmann,hm, newyorker, ca/, ahol beteg biztonsági őrök cirkálnak körülöttem , és ha bementem már eldöntötték hogy lopni fogok, pedig nincs a homlokomra írva a bizonyos betű.Ha tudnák szegények mennyi a fizetésem előre köszönnének, de hát ha nem kell a vásárlóerő, akkor ijesszék el így
,majd röhögök amikor tönkremennek.Külföldön ha vásárolok vajon miért nincs így?

vándor madár 2015.11.26. 19:34:55

@Bredpitt Monika: Valahova elszállt a válaszom. Szóval még egyszer kezdem. Nem gondolom, hogy a post egy siránkozás akar lenni. Én két dolgot látok benne. 1. A magyar valóság középfokú végzettséggel és olyan életkorban, ami ma sehol nem ideális a munkaerőpiacon. 2. Az elveidhez és külföldi + korábbi tapasztalataidhoz való ragaszkodás. Az első rajtad kívül áll, nem fogod tudni megváltoztatni, ahhoz komolyabb összefogás, drákói szigor az adóhivatal részéről és törvényi változtatások is szükségesek. A másodikon tudsz alakítani.

Én nem azt mondtam és nem is sugalltam, hogy (te vagy) a gyereked nem egészséges. De ha az ember mindenhol, ahogy írod ezt az egyetlen lényegbevágó dolgot tapasztalja, akkor abból kell kiindulni, hogy jó okuk van rá. Ez esetben nem lehet ezt a témát, aminek már az önéletrajz elején kellene állnia, úgy tekinteni, hogy semmi közük a "magánéletemhez". Igaz, lehet, hogy az angolszász világban ez nem így van, ezt már a minap kitárgyaltuk, de itt a kontinentális Európában ez, mint látod nem úgy van. Sajnos ők nem fognak megváltozni, ezért, ha dolgoznod kell, akkor nem mondom, hogy meg kell változnod, de taktikát kell váltanod.
Ők nem ismernek sem téged, sem a gyerekeked, hanem a magyar valóságot. Nem ismerem most az új Munka Törvénykönyvét, de feltételezem, hogy azért foglalkoznak a gyerekkel annyit, mert az ő esetleges betegsége esetén nehezebb egy anyát az utcára tenni, mint a munkavállaló anya saját betegállományai miatt. Most az más kérdés, hogy ki miről tehet vagy nem, az igazi kapitalismusban egy munkáltató nem jóléti intézmény, hanem a profit számít. Az a mindenkori kormányon/államon múlik, hogy milyen törvényekkel kötelezi a munkáltatókat szociális ellátásra vagy juttatásokra.

A gyere haza fiatal programot nem rajtad kértem számon. Amit neked írni akartam, az a válaszomban lejjebb van, direkt hozzád címezve. Elnézést, ha félreérthető volt, azt hiszem 2 választ kellett volna írnom.

Én biztosan próbálkoznék a versenyszférában, hacsak az nincs odaírva, hogy max. x életkorig keresnek munkavállalót, már csak a kereseti lehetőség miatt is. Még egy call centerben is sokkal többet kereshetsz, mint egy közigállásban, ami Mo-n a megélhetés szempontjából nagyon nem mindegy. Itt kozigallas.gov.hu/publicsearch.aspx , de gondolom ismered ezt a weboldalt. Sajnos, ahogy elnézem leginkább felsőfokú végzettségűeket keresnek.

További kitartást és sok szerencsét kívánok neked!

2015.11.26. 19:38:22

@hiirvi piirvi: nem a biztonagi or szemelyes ellenszenvenek vagy az aldozata, nem o nez tolvajnak. Oket is ellenorzik es nezik a CCTV-n hanyszor es hol haladtak el...

2015.11.26. 19:40:08

@Bredpitt Monika: lol bocs, leszaladtal a kisboltba? :) lassabban jonnek most toled a valaszok

amugy meg koszi a valaszt, tenyleg latszik h halas vagy ertuk.
all the best,

2015.11.26. 19:41:29

@Narina: ez az 5% kemeny!
ertem miert vagy erte halas :)

2015.11.26. 19:41:44

@diggerdriver: Nem értek egyet ezzel a kisember nem tehet semmit kijelentéssel. A saját sorsodért igen is tehetsz. Szerintem a mai világban 3 lehetősége van a kisembernek:

1.) Tovább folytatja az életét, úgy mint eddig, élete végéig sír, panaszkodik, rinyál, de egy fűszálat sem tesz keresztbe azért, hogy neki jobb legyen az élete. Magyarán lusta, és várja a sült galambot. Valószínűleg ezek az emberek teszik ki a társadalmunk 90%-át.

2.) Beismeri a saját hibáit, és tesz a helyzete ellen. Tanul, küzd, idővel meg lesz az eredménye. "Jó" szakmával és/vagy szakmunkával + esetleges nyelvtudással itthon sem lehetetlen jó pénzt keresni. A jó szakma nyilván relatív. Az a jó szakma a munakerőpiac szerint, amit meg kell fizetni.

3.) Belátja, hogy a saját szakmájában sosem fog előrébb lépni Mo.-n, ezért a külföldi életet választja, a nyilvánvaló nehézségek ellenére, és idővel -ha minden jól megy- ott tudja folytatni, ahol Mo.-n abbahagyta. Vagy alapból ott folytatja, ahol abbahagyta. Tanul valami mást, amivel többet tud keresni, és megbecsültebb lesz az életben.

Mindenki eldöntheti, hogy hova akar tartozni, mit akar tenni a saját életéért.

Viszont, ezektől függetlenül szinte semmiféle befolyásod nincsen arra, hogy ne legyen ekkora mértékű az adóprés, ne épüljön minden négyszeres áron, ne rohadjon szét az oktatás meg az eü., és így tovább. Ezt aláírom, ezen változtatni csak erővel lehet.

Narina 2015.11.26. 19:47:53

@Mrs. Clayton: Felemelte a raklapot a raklap nem birta a rajta levo aru sulyat es kette tort, nem utkozot neki seminek, emelte volna fel a polcra az emelo resz mint mondtam mar jo ideje olyan volt mint a nokedli szagatott es valszeg a randulas volt sok a raklapnak, legalabb is a helyszinelok es a kirendelt szakerto egybe hangzoan allitjak, hogy vetlen volt honnan a jo Istenbol vetted azt, hogy szant szandekkal okozot kart? Ezt honnan hoztad ossze mar ne is haragudj. A tonkre ment targoncat es az "okozot" kart (amit csokolom meg egyszer leirok NEM OKOZOT, de nem hajlando a birosag figyelembe venni, mert nem lehet meg felvetellel is bizonyitani, mert mit tessz isten abban a par percben nem mukodott a raktari kamero, mond neked ez nem furcsa??), igy a biro szerint nem teljesen egyertelmu, hogy nem a srac volt, valamint a birosagi perkoltseget is kikell fizetni Erted vagy mondjam el meg egyszer. Engem mint tanut be sem ideztek, jegyzo konyvet sem vettek fol sot a fonokom meg fenyegetozott, hogy tonkre tesz, ha vallok. Igen ezek fenyeben tenyleg a gyereknel volt a gond.

2015.11.26. 19:51:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: en tuti valami parhuzamos valosagban eltem Magyarorszagon, de #3 total nem volt jellemzo sem ram, sem a kornyezetemben elokre. Aki akart tudott elorelepni, aki nem akarta mas szekeret tolni kiugrott es csinalta kb ugyanazt csak bedolgozva, vallalkozokent kvazi sajat fonokekent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 19:56:54

@Praliné.:
Nem az, csak szimplán hülye...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:07:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Miattam ne aggódj, a jég hátán is megélek. Amint írtam ez egy tanulmány volt igazából , bár tényleg állást kerestem.

Én inkább elmegyek egy pékségbe, ahol lehet nyüzsögni, és nem kell ülni egész nap, de jelentsenek be a teljes munkaidőre, de látom, hogy miért óvsz tőle.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:07:47

@Zoole[uk]: Ez nem én vagyok véletlenül?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 20:08:34

@Zoole[uk]: hogy teszel e azt nem tudhatom...de hogy beszélsz, irsz rola az tuti...:)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:08:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Gabo, na velük volt dolgom, mint író, kösz velük inkább nem akarnék semmit csinálni közösen.

Mrs. Clayton 2015.11.26. 20:10:25

@Narina: nezd, a birosagok szakertot szakkerdesben rendelnek ki, ha a szakerto azt allapitotta volna meg h a baratod vetlen volt, akkor maximum nehany havi fizeteseig felelne az okozott karert, mivel a teljes kart meg kell fizetnie ezert nyilvan valo h szandekosnak minositette a birosag a karokozast, fuggetlenul attol h neked mit mond a barat,
egyebkent ha jol belegondolsz, akkor te is belathatod h a baratod igen is vetett, mert a targoncasnak tudnia kell h mekora sulyt emel, mekkora sulyt emelhet, plusz tudnia kell hogy a targonca amit hasznal alkalmas es megfelelo allapotban van-e, ezek eldontesehez nem kell kamera, neked is azt mondta h a raklap is rozoga volt a targonca is rossz volt, szoval ha felemelte tudnia kellett h jo esellyel baleset lesz belole es kart okoz, kar ezt tovabb ragozni...
legkozelebb jobban bele fog gondolni a kovetkezmenyekbe, ha ekkora ertekkel dolgozik

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:10:41

@Shanarey: Miken röhögtél, ha már ilyen jó kedved van (most már nekem is, mert Mrs Rumcajsz egy zseni és elküldött borért)?

Remélem magadra ismertél, neked köszönhetem a pékség sztorit (és azt hogy végre tudom , nem kigyó az hanem dino).

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:12:49

@tanato: Annyira bírlak, szerintem nem értetted a célzást, vagy csak nem akartad, de lehet neked van igazad. Nem kell félni semmitől (Párizs és Brüsszellel kapcsolatban).

SzZoole 2015.11.26. 20:13:10

@Bredpitt Monika: Monix,minek iszol,ha nem birod:)))
Inkabb nyisd ki a konzervet,tudod a semmitol jobb egy meleg tenyer,vagy egy ujj,vagy ketto.Te tudod,hogy szereted:)))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:15:38

@geegee: Gratulálok én is az állampolgársághoz és bocsánat, ha nem válaszoltam valamire, nemcsak tőled, mindenkitől. A világot könnyebb megváltani, mint hozzászólni reggel kilenctől este nyolcig , kilencig.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:17:01

@Zoole[uk]: Bírom az ivást. Nagyon jó randi vagyok. Olcsó. Éhgyomorra szeretek inni, ezért nekem egyetlen pohár bor is elég a jókedvhez. Aztán alvás lesz (ilyen szerény program).

SzZoole 2015.11.26. 20:17:21

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): eeeennnnn???
Soha nem tettem olyat,amivel vadolsz,vagy csak nem emlekszem,tudod az agymutetem

2015.11.26. 20:18:36

@Bredpitt Monika: Nem óvlak tőle, szimplán 7 évet lehúztam a kereskedelemben, és pontosan tisztában vagyok vele, hogy miért nem kellene ott keresned a boldogulásodat. Nem akarom megmondani, hogy mit csinálj. Szimplán a végzettségeid/nyelvtudásod alapján ne érd be annyival, amennyit ott adnak.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:20:29

@diggerdriver: Köszi a biztatást és a kisember tehetne a legtöbbet, remélem nem rád hallgatnak.

2015.11.26. 20:20:56

@Mrs Rumcajsz CA: Egy ápolónővér nem fog sehova sem bedolgozni. Mennek is külföldre elég szép mennyiségben.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 20:23:32

@soad1221:
hát akkor...
zugló élelmiszer bolt...
átlag 12 14 dolgozo...
2006 ..2007 körül...
a dolgozo cigány származásu...
és itt szeretném leszögezni hogy igen, variáltam a muszakbeosztással, a jelenléti ivvel... a dolgozó tudtával , beleegyezésével... munkabérrel soha nem rövidetettem meg senkit...
a srác figyelmetlendégból elejtett egy folia dobozos sört...
szóltam hogy ennek a felét/ egészet ??? le fogom vonni a béréböl...
másnap nem jött dolgozni...
azt hiszem valami olyasmi volt hogy kiment a gyógyszertárba és már nem jött vissza többet...
pár napon belül megjelent egy srác a boltban és a drágább italok közül levert néhanyat... azt mondta hogy ez az István miatt van... revansot vettek...nekem nem nagyon tetszett...
feljelentést tettem a rendörségen...
ezután kaptam a jó hirt hogy István feljelentett a munkaügyi .... valahol...
Ja... csak adalék...mi a feleségemmel szereztünk az István ujszülött babájának légzésfigyelö készüleéket a saját , barát gyerekorvosunktól... szóval ilyen antiszoziális fönökök voltunk...
nincs tanulság... nem tanultam az esetböl... ma is igy tennék mindent...
De....
egyet nem akarok és ezért élek már nem Magyarországon...
nem akarom hogy a fiaimnak ezt az aljasságot kelljen megtanitanom, elmagyaráznom, ha essetleg Mo on válallkozni szeretnének...
ennyi...:)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:24:46

@Mrs Rumcajsz CA: Tényleg leszaladtam , egy zseni vagy. Ez a vörösbor most nagyon kellett. Olyan vagy , mint egy Cola reklám, amíg be nem vágják a film közepébe, nem is gondolsz rá, aztán rájössz, hogy erre vágytál egész délután.

SzZoole 2015.11.26. 20:24:55

@Bredpitt Monika: Egy pohar bortol elalszol,Es egyedul?
Miert nem szolsz a amerikai baratodnak,hogy is hivjak,Kézi?:)))

Shanarey 2015.11.26. 20:27:07

@Bredpitt Monika:

Volt egy posztod, amiben, igen naiv elképzeléseket fogalmaztál meg.

Azóta vagy Bredpitt Mónika.
Az álláskeresésed, ugyanezen naiv módon történt, mert a nagy Magyar valóság köszönőviszonyban sincs azzal amit te elképzeltél. Ez volt az én röhögésem tárgya.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:28:21

@skye8: Sok minden kellene egyszerre, ezért olyan nehéz, de nem lehetetlen. Fent írtam P.Elliotnak, hogy civil szervezetek sokat tehetnek összefogva az emberekkel.
Köszi, hogy elolvastad.

2015.11.26. 20:29:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igen is meg nem is... nem az altag de van olyan a tagabb ismeretsegi korben, aki kiugrott apolono es eltartasiert gondoz beteget. De ertem mit mondasz es igazad van apolo, orvos lelep es nem hibaztatom oket. Belgyogyasz barat kiemelt korhazban ejszakai muszak alatt kateterert es vereert konyorog a masik osztalyon, h el tudja latni a betegeit, orvos...es meg el sem kezdte a gyogyitast csak a cuccokat bartelezi ossze eloszor, hogy el tudjon kezdeni foglalkozni a beteggel, es ez nem Ukrajna hanem szekes fovarosunk egyik budai kiemelt korhaza...

szal vagom, csak azert feszegetem a parhuzamos valosagot, mert ahogy nem altalanositok abbol, amit en szeles korben tapasztaltam, sztem az apolokbol sem lehet altalanositani. amugy ott mi a karrier? Foapolo es kesz? ezt kerdezem nem tudom.

Shanarey 2015.11.26. 20:29:08

Off

Na és még egy kis röhögni való:
Magyarország, megint bekerült a hírekbe itt is, mert olyan csuda balfék terror elhárító csapattal rendelkezik.

www.bbc.co.uk/news/world-europe-34928535

SzZoole 2015.11.26. 20:31:39

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): meg tudtak csinalni ezt veled a cigok?
Miert nem kerestel meg anno,tudtam volna segiteni a problemadon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 20:31:53

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Nebazdmármeg. Nem az egyénről beszéltem.
Abban egyetértünk hogy mit tehet valaki a saját sorsáért.
én ennél egy kicsit nagyobb léptékben gondoltam változtatni.

2015.11.26. 20:32:21

@Bredpitt Monika: lol orulok, hogy segithettem :)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:32:55

@Shanarey: Igen, de én máshogy működöm, mint a legtöbb ember. Az, hogy elmentem New Orleansba, hogy egy könyvet prezentáljak Brad Pittnek arra volt jó, hogy a könyv nagy részét megírtam hat hét alatt. Tehát most itt van egy könyv, aminek a lezárása a legnehezebb, de megvan. Én kreáltam magamnak egy álmot és meg is dolgoztam érte.
Ezen lehet röhögni, de pont ez a szomorú, hogy az emberekből hiányzik ez a fajta álmodozás itthon.

Ha már itt tartunk. Én egyszer elkezdtem írni egy levelet Bill és Hillary Clintonnak és ott elakadt a dolog, hogy elképzeltem mi lenne abból, ha be kéne mutakoznom Hillarynak. Ezen is lehet röhögni, de attól én még jól érzem magam a bőrömben.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:34:06

@diggerdriver: hülyéket beszélsz na, igenis az emberek azok, akik a legtöbbet változtathatnának, tudod miért? Mert sokkal többen vannak mint a szaros kis politikusok.

2015.11.26. 20:36:25

@Mrs Rumcajsz CA: Nyilván nem lehet általánosítani. Csak szimplán hoztam egy olyan példát, ahol 10 esetben 9-szer azonnal lépnek, és egy percet nem gondolkodnak rajta, hogy bármihez is kezdjenek itthon, lehetőség is igen kevés van.

Ami hiányzik az eü.-ből, az szerintem három dolog: pénz/korrekt munkakörülmények/megbecsültség és a megbecsültség érzése.

"amugy ott mi a karrier? Foapolo es kesz? ezt kerdezem nem tudom."

Nem vagyok képben az egészségügyi táplálkozási láncban. Anyum úgy volt intézményvezető helyettes idősek otthonában, hogy nem volt felsőfokú képesítése, csak rengeteg tapasztalattal és rutinnal rendelkezik. Szóval elképzelhető, hogy ez a kórházakban is létező jelenség, és mindenféle papír nélkül vagy főnök v. helyettes, és beosztottaid vannak.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:37:00

@Zoole[uk]: Te annyira hülye vagy (de nagyon bírlak). Caseyre gondoltál?

2015.11.26. 20:37:14

@diggerdriver: "én ennél egy kicsit nagyobb léptékben gondoltam változtatni."

Hogyan?

:DDDDDDDDDD

2015.11.26. 20:38:53

@diggerdriver: a valtoztatast ugy hivjak, hogy elmenni szavazni az orszaggyulesi valasztasokra (kulfoldon is.)
ill amint tobben emlegettek civil szervezetek. Minel tobb annal jobb, annal tobb embert tud megmozgatni.

2015.11.26. 20:39:01

@Bredpitt Monika: Viszont a politikusoknál és köreiknél van a pénz és a hatalom. Amiről te beszélsz, az bizony kőkemény forradalom, azok pedig nem szoktak vérfolyás nélkül végigmenni.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:39:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Az ápolónők nagyon jól keresnek az USA-ban. Ha registered nurse vagy kereshetsz 35-40 dollárt óránként. Ahogy hallom nagyon sok az adminisztrációjuk, de a szart nem ők pucolják. Kint ez lett volna, amit még elvégeztem volna. Megvan online és kijön kevesebb, mint ezer dollárból.

2015.11.26. 20:40:05

@Mrs Rumcajsz CA: Miért, van olyan párt (az LMP-n kívül) ma Mo.-n, akire jóérzésű ember szavazna? Hogyan lehet jót választani, ha csak rossz, illetve még rosszabb van?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:40:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igen , ez jó kérdés Diggerhez, hogyan. Válaszokat kérünk Digger.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.26. 20:41:00

@Bredpitt Monika: Haha, kösz, semmi baj.Ha tudod, váltsad csak meg a világot odahaza.Mindnyájan neked szurkolunk... :-)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:44:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Pont elkezdtem írni valakinek, hogy most egyedül az LMP re szavaznék (már csak Osztolykán Ágnes miatt is), de aztán nem raktam ki.

Sajnos az az igazság, hogy egy nagy csapdába kerültünk. Én a Jobbikra nem akarok szavazni és ha az az ára, hogy maradjon a Fidesz, akkor inkább maradjon. Ha adok egy voksot az LMP re, akkor vajon elérek e valamit? Nem tudom. Ördögi körnek látszik.

Ezért kellenek az emberek a civil szervezetekkel. De én úgy látom, hogy a civil szervezeteknek kell lemenni az emberek közé és bátorítani őket, hogy igenis lehet változtatni az életükön és nem kell belemenni minden rohadt üzletbe , amit a vállalkozó rákényszerít.

SzZoole 2015.11.26. 20:44:56

@Bredpitt Monika: de,valoban ugy irjak,csak a bighead baratunk ugy nem erti meg:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 20:45:32

@Bredpitt Monika:
Az volt a kérdésem. Tehát én kérdeztem. Senki nem tudott épkézláb választ adni.
Neked ma tudott valaki? Szerintem nem.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:46:02

@geegee: Valaki azért hazajöhetne segíteni. Pl te, te már nem vesztesz semmit, van svéd állampolgárságod.
Digger nem fog hazajönni, azt már látom.

2015.11.26. 20:48:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"megbecsültség és a megbecsültség érzése"

ezzel valami nagyon fontosra mutattal ra nem csak az egeszsegugyben, mindenhol az egesz orszagban. Talan itt a vizvalaszto az orszagban es nem a kelet-nyugat regio felosztasban.
a sulijaink tele vannak frusztralt, onbizalomhianyos, tulterhelt gyerekekkel, akiket nem biztatnak es tamogatnak, vagy becsulnek meg. Ugyanezek a gyerekek, mikor felnonek kepeznek egy befrusztralt tarsadalmat, ahol a korabbi feszko verbalis vagy mas agresszioba csap at csak mar felnott szinten.
okossagot mondtal, na

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:49:00

@Zoole[uk]: Jaj Istenem, de jó , hogy van vörösbor, meg te és Digger. Ő lenne bighead? Ha mi egyszer hárman elmennénk valahová mulatni abból nagy röhögés lenne.

Ismeritek a Gozsdu udvart Budapesten? Nagyon jó kis hely. A Király utca és a Dob utca között van egy tele éttermekkel , árusokkal, rengeteg turistával. Lehetne egyszer ott egy HA találkozó. Majd megszervezem.

2015.11.26. 20:50:18

@Mrs Rumcajsz CA: Nekem kellene a górénak lenni Mo.-n, ez már tisztán látszik. :D ;)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 20:51:18

@Zoole[uk]:
na jó ...lehet... de azért még majd kérek vmit.. pelikán elvtars...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:52:05

@diggerdriver: kezd ez kialakulni, nem is biztos, hogy innen fog jönni a válasz, lehet a háttérből.
Én nagyon bízom a tenni akarni vágyókkal.

©________ 2015.11.26. 20:53:06

@Zoole[uk]:pedig nem
es ezen ne nyissunk vitat lecci

Bredpitt Monika 2015.11.26. 20:53:10

@diggerdriver: rábeszélek mindenkit mindenre, remélem nem fog senki megverni

2015.11.26. 20:53:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ott a ketfarku kutya :D ok neha ertelmes kerdeseket tesnek fel :D

no de ha ugy gondolod szavazz az LMPre, csak szavazz
ez az egyeduli rendszer, ahol merheto modon feedbacket adhat a kisember

Bal 2015.11.26. 20:53:43

@Bredpitt Monika: itt Angliában a főnököm a múlt heti interjú végén megkérdezte, hány éves meg hogy mit csinál a felesége. És ezek top 1% fizető munkák, és négykörös, nyolc órás interjúk. Engem konkrétan a gyerekeimről kérdezett, és én szívesen válaszoltam is rá, addig se valami újabb teszttel nyaggattak.

Az az igazság, hogy főnökként én sem feltétlen vennék fel valakit, aki karót nyel ilyenkor, mert aki elzárkózik attól, hogy a magánéletéről beszéljen, abból nem lesz jó kolléga, akivel a konyhában lehet valamiről dumálni.

2015.11.26. 20:54:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ha partot alapitasz meg a vegen radszavazok :D:D:D

SzZoole 2015.11.26. 20:56:59

@Bredpitt Monika: kire masra:)))
Isten orizz,hogy mi talalkozzunk,abbol semmi jo nem szuletne:)))

Bal 2015.11.26. 21:03:30

@Bredpitt Monika: a posztodhoz annyit írnék, hogy a munkavállaló megbecsültsége mindenhol nagyjából a helyettesíthetősége arányában változik. Mo-on a jobban fizető munkákban sem tipikus a négy órára bejelentés. És itt Angliában is hallok olyanokat alacsonyabb fizetésű ismerősöktől, hogy a főnök átverte, nem fizette ki, nem kapta meg a szabadságot, satöbbi.

Biztos egyenlőt hasonlítasz össze egyenlővel? Az USA,ban is pénztáros melóid voltak, és ott nem.volt gond?

SzZoole 2015.11.26. 21:04:13

@Praliné.: olyanak ismersz mint aki vitazni szokott?

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:04:52

@Bal: Én főnökként nem kérdeznék senkit a magánéletéről. Nem tartozik a szakmai önéletrajzhoz. De most már kíváncsivá tettetek és mivel szeretek kérdezősködni utána járok ennek.
Köszi, hogy itt voltál.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:06:13

@Bal: én nem hasonlítottam össze semmit semmivel, leírtam , hogy velem most mi történt, ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 21:07:59

@Bredpitt Monika:
Igen, Az utca elején van az Örkény Színház. A premier napján voltam ott és most karácsony tájékán megyek újra meg január nyolcadikán.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:08:22

Most nálam is eltűnt egy hozzászólás. Na mi van?

Shanarey 2015.11.26. 21:08:50

@Bredpitt Monika:

Amit elképzeltél, az csak akkor működhetett volna, ha már előtte más könyv, könyvek kapcsán ismert sikeres író vagy. De eme előzmények megléte nélkül beugrani Brad Pitthez, na ez a naiv kategória.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 21:08:51

@Zoole[uk]:
azt most még nem tudhatom...
de a lehetöség is csábitó...:)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:09:22

@Zoole[uk]: Azt irtam, abból csak jó születne. Ez kint van, aztán ami eltűnt ez volt: csak gyerek ne legyen.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:11:23

@Shanarey: Jó nevetést, nem tudok mást mondani neked. Én jól éreztem magam Brad Pitt nélkül is. New Orleans nagyon klassz város.
Azok akik ezért máson nevetnek szánalmas emberek.

Hozzáteszem, te lehet nem rajtam nevettél, csak úgy , mert tényleg mosolyogni való volt. Ezt nem tudhatom.

DieNanny CH 2015.11.26. 21:12:51

@Bal:

Én pl nem vagyok egy konyhában dumálós fajta, az ovis kolléganőimmel sem nagyon beszélgettem. (Pl az egyikről évek múlva tudtam meg, hogy egy magyar rocklegenda anyukája... Igen, a szülővárosomban alapította az együttesét...)
Szóval, még csak a kolléganők mellett sem álltam, mikor pletykálkodtak az udvaron.
Én ilyen vagyok.
És csak ezért fogok egyszer elesni egy jó állástól??? Elszomorítasz.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 21:13:17

@Bredpitt Monika:
és Ti most ... kommentekbe teszitek a szürke ötven árnyalatát...:)

DieNanny CH 2015.11.26. 21:14:53

@Shanarey:

Én ezt bátorságnak hívom. Nálam, egy naiv tettnek rossz következményei lehetnek.
Egy bátor tettnek meg, ha nem sikerül, akkor semleges a hatása. Nekem.

Shanarey 2015.11.26. 21:15:31

@Bredpitt Monika:

A hozzáállásodon nevettem, ahogy rácsodálkozol a Magyar valóságra a munkakeresés okán.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 21:15:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "A magyar állam azokat a "vállalkozásokat" támogatja, amely "vállalkozások" visszaosztják a pénzt bizonyos köröknek."

És én nem ugyanezt írtam ma is, meg pár nappal ezelőtt is? Csak akkor még nem írtam le, hogy kiről beszélek. Próbálj már meg legalább egy nap nem belém kötni. Menni fog?

Tamáspatrik 2015.11.26. 21:15:49

@szakasz2: Így van! A nemzet és a nép fogalma megint elvált. Megint van új nemesi osztály (a nemzet), a vállalkozóké, velük eléggé kesztyűs kézzel bánnak. Nem minden vállalkozóval persze és vannak nagyon rendes vállalkozók is. Én egy olyan cégnél dolgozom, ahol a vállalkozó az ő szempontjából vevő nyugati multicégek kultúrájának sok elemét átveszi. (Tele van a környék multikkal és egy termelő vállalatról van szó.)
A hagyományos magyar felfogásban a vállalkozó dolgoztat, ő a főnök, a "dolgozz paraszt" mentalitás alapján. Az alapvető tisztelet megadása nélkül. A magyar munkaerő szervezetlen, túlságosan félénk, a vállalkozóknak viszont egy adott térségben egymással jó összeköttetései vannak.
Az is egy érdekes kérdés még, hogy az tipikus vállalkozó mennyire van ráutalva a simlisségre, elsősorban az állammal szemben, másodsorban a saját dolgozóival szemben is... A tisztességes játékhoz mire lenne szüksége: jobb adórendszerre?, fejlesztésre (pl. jobb marketingre és szervezettségre)?, vagy leginkább csak felfogásbeli változásra?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 21:15:55

@Shanarey: Te is szállj már le rólam! Beszólsz, de a beszólásodnak nincs semmi alapja, így viszont magadat teszed nevetségessé.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 21:16:00

Határátkelő! Kösz, hogy már megint nem hagyod, hogy megvédjem magam. Ez így igazán korrekt. A sok szapuló hozzászólást kiengeded, de azt, amelyikben megpróbálom leállítani azokat, akik nap mint nap belém kötnek valamiért, azt nem. Azért egy szép napon érthetően is elmagyarázhatnád, hogy ezt mi az istenért csinálod. Miért jó ez neked? Nem volna tisztességesebb, ha hagynál minket harcolni?

2015.11.26. 21:16:35

@diggerdriver: nem vagom, h szarkazmus vagy egyetertes.
Bar inkabb az elobbire szavaznek a te esetedben, no de mindenki artalan mig az ellenkezoje be nem bizonyosodik ;) ill nem tippelgetek, nem vok szerencsejatekos tipus

szal ennek szolt a "que?"

ugyhogy megkerdezem direktben:
szarkazmus volt vagy nem?
:D

Határátkelő 2015.11.26. 21:18:37

@A nagy kékség: Ne haragudj, de nem teljesen értem, most miről beszélsz. Tudtommal az összes kommented beengedtem ma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.26. 21:20:07

@Mrs Rumcajsz CA:
Nem, ez a legmélyebb tisztelettel való egyetértés volt.
Szerintem is az iskoláig visszavezethetők az okok.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:21:48

@vándor madár: Köszi a hosszú választ. Az az igazság, hogy én egy suliba szeretnék visszakerülni, ahová beérek egy óra alatt és nem két óra alatt. Ez nekem már tökéletes lenne. Én ezzel jól elvoltam, de úgy tűnik, ez nem olyan egyszerű.
Sajnos a nagy szám miatt nem vettek vissza a sulimba pedig volt hely.
Akármilyen hihetetlen egyeseknek, de jól elvoltam úgy is, hogy nem volt sok a fizetésem. Én megéltem belőle (úgyis hogy nem volt sárga csekk az amerikai férjtől).
Nagyon jó volt gyerekek között dolgozni, nekem ez fontos.
A történet jobban érthető lenne, de ezt majd máskor.
Még egyszer köszi.

SzZoole 2015.11.26. 21:23:41

@vityo641(AT): dehogy akarlak en elcsabitani:)))

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:23:56

@vityo641(AT): látom rajta vagy a témán, ha van az embernek fantáziája akkor jó dolgokat lehet ám csakúgy neten is csinálni, már kinőttem ebből, de a régi szép időkben........oh, mik voltak

Shanarey 2015.11.26. 21:25:07

@A nagy kékség:

Hát persze, ahogy te azt elképzeled.
Leírod a hülyeséget a magyar vállalkozók támogatásáról.
majd többen ezt cáfolják, de sebaj, én vagyok helikopter.

Neked volt pár napja egy beszólásod arról hogy aki akar az dolgozik. Na ez akár igaz is lehet de csak Budapesten. Hja hogy te csak kék buszt vezetsz, sárgát nem.
A 70-ezer forint az hetven ezer forinttal több mint a semmi, ebben egyetértünk, de akkor hogy is van az hogy a mai poszt amiről szól az nem egy siker sztori? Ez a valóság, nem pedig az amit te a volán mögül szajkózol.

puhacica 2015.11.26. 21:26:01

es akkor a jatszoteren palinkazo, laza no bedurcul egy nickname valtoztatason... :D

nem keresek vissza mindent, de: teljesen biztos vagy benne, hogy kamuzott az az igazgato? elkepzelhetetlen, hogy voltak, akik tenyleg nem akartak veled dolgozni? en egy percig se vonom ketsegbe, hogy te egy joszandeku, rendes no vagy, de szerintem a veled toltott masodik napon vagnam fel az ereimet. vagy az elson.
es ne haragudj, de mi mar nem fogunk veled egyutt csataba vonulni Magyarorszagert, valami mas forumon is probalkoznod kene, hatha nagyobb sikerrel jarsz.
------
Hinta: rajtad konkretan majd' beszartam, ez a duma! :D (de vissza ne gyere, ennyi is boven sok volt beloled.)
------
Geegee: gratulalok az alompolgarsaghoz! :)

Mrs. Clayton 2015.11.26. 21:27:10

@Praliné.: egyebkent ez nekem itt total furcsa, itten az angolszasz jogrentet ertem, szoval a biro targyalast tart arrol h befogadja-e a keresetlevelet vagy sem, halal jo, es targyalas lesz arrol is, ha az elutasitas vagy elfogadas ellen barki fellebbez
jo mi? legalabbis polgari ugyekben, buntetoben meg nincs tapasztalatom, egyenlore, aztan meg meglatom

blackhairlady 2015.11.26. 21:28:48

@Bredpitt Monika: mielott elolvasom a kommenteket igy a halaadasi ebed utan, feltetlenul meg kell jegyeznem, hogy nagyon jo posztot irtal, kulonosen tetszik, hogy volt batorsagod visszakerdezni, felhivni a figyelmuket a szabalytalansagokra.
Lehangolo a valosag, bar en tisztaban voltam vele, tobb rokonom is keresgel munkat mostanaban, szinte ugyanilyen dolgokrol szamoltak be.

2015.11.26. 21:31:06

@A nagy kékség: Elnézést, elfelejtettem, hogy most te vagy blog mártírja, akit mindenki bánt. :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.11.26. 21:31:06

remek a poszt, jó összefoglalás, tetszik.
a válasz egyértelmű igen - a 2015ös Mo-on bizony túl sokat kérsz. vagy érezd jól magad és ne vedd figyelembe a körülményeket és a megaláztatást, kihasználást, vagy ne engedd ezt meg és irány el.

viszont a posztot minden, visszatérésen morfondírozó számára kötelező olvasmánnyá tenném.

SzZoole 2015.11.26. 21:31:25

@Bredpitt Monika: ne irkalj ilyeneket,mert @vityo641(AT): azt hiszi,hogy kozunk van egymashoz:)))

2015.11.26. 21:32:03

@Mrs Rumcajsz CA: Szavazzak? Ez jó, ez tetszik. :D

A lábammal fogok szavazni.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:33:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, köszi, én sem értettem ezt a miért nem vesznek fel, ha nem beszélek a magánéletemről c. sztorit, de ígérem csinálok egy kis utánajárást ez ügyben a főnök ismerőseim körében

2015.11.26. 21:35:54

@puhacica: Mi a bajod Hintával? Csak leírja a valóságot. :P

2015.11.26. 21:37:59

@A nagy kékség: Ez a baj. Te harcolni jársz ide, más meg nem akar harcolni. Harcolnak ők eleget a való életben, itthon v. éppen külföldön.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:38:01

@puhacica: igen, a lényeget megláttad, valószínűleg ti nem fogtok,

előttem egy lány van a Menza étteremben, akit alig ismertem, de annyira kedves volt, hogy muffint sütött mindenkinek és mikor haza indultam a férjemmel odajött elbúcsúzni hozzánk, ez szerintem nagyon kedves gesztus volt, pedig nem is te szervezted a bulit,
hová lett az a lány?
mostanában nagyon ki vagy rám, úgy érzem, valami rosszat mondtam, és olyan csúnyákat szólsz be másoknak, nekem úgy tűnt otthon jobban érezted magad....sokkal és most ez nem valami gúnyos megjegyzés, de tényleg nem tudom mi történt veled?

puhacica 2015.11.26. 21:38:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te meg jo lenne, ha leszallnal a nagy kek buszrol, van neki baja eppen eleg. ;D

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:39:16

@Zoole[uk]: ki mit hisz? ugyan már, hinni bármit lehet

Bal 2015.11.26. 21:39:20

@Bredpitt Monika: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az lehet, hogy nem tartozik a szakmai életrajzhoz, de egy munkakapcsolat baráti viszony is valahol. Talán a futószalagmunkáknál nem, de feljebb igen.

Márpedig ha összebarátkozol valakivel, akkor nagyjából az elsők között vannak ezek a magánéleti kérdések, hogy mit csinál a felesége, vannak-e gyerekei. Szerintem egyáltalán nem túlzás vagy visszatetsző erre rákérdezni egy interjún. Azt is jelzed a leendő kollégának vele, hogy itt barátként is számítani fognak rá, nem csak a munkájára.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.26. 21:39:38

nekem mára ennyi volt...
jó éjt mindenkinek...
és...
Köszönöm Móni...
kellemes napot szereztél...

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:41:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: és hová készülsz ha szabad kérdeznem? Már egy ideje mondogatod, hogy menni akarsz, van valami konkrét elképzelés, vagy titok?

2015.11.26. 21:41:51

@puhacica: Vele is mi a bajod? Ő is csak leírja a valóságot. Itt mindenki hülye, aki nem Mo.-n él, v. nem Mo.-n találta meg a számítását. Esetleg még hazug is, meg az anyját is eladja 10 forintért, ha úgy van, hiszen a pénz az Isten.

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:43:15

@vityo641(AT): Jó éjszakát, örülök, hogy itt voltál. azt hiszem nekem is mennem kéne, amíg ki nem borul a bili , nem mindenki jön jó szándékkal,

2015.11.26. 21:43:35

@Bredpitt Monika: Van konkrét elképzelés, aztán, hogy mi valósul meg belőle, ki fog derülni. Egy ideje mondogatom, csak éppen pénz is kell a dologhoz. Abból meg nem álltam eddig sem túl jól. :)

Bredpitt Monika 2015.11.26. 21:48:12

Jó éjt mindenkinek. Én elvonulnék, Mindig rájövök, hogy a fiúknak sokkal jobb humor érzéke van. Leszámítva Babette-t persze. Komolyan. Te vagy az egyik legérdekesebb ember akit valaha is láttam, annak tudatában, hogy láttalak is. Ahogy ott ültél a találkozón a kutyáddal és mindenkit megnéztél magadnak.

Ha valakit tényleg kifaggatnék most mint jó újságíró az te lennél.

Akkor ma sem váltottam meg a világot.
Köszönöm, hogy elolvastátok meg hozzászóltatok.

Sajnos nem ígérem, hogy többet nem jövök. Túl sok érdekes történik velem. Holnap azért még megnézem mi minden történt itt.

A férjem azt mondja, hogy a befutóban ott van Donald Trump. Istenem, Hillary mindent vess be, hogy te legyél az elnök.

blackhairlady 2015.11.26. 21:51:01

@geegee: gratulalok:)
Hagymanak azert volt az nagy dolog, mert sokaig illegalis volt, a zoldkartyat is el het vesziteni ha a feleseg eg berag ra, szoval itt amerikaban nagydolog az allampolgarsag megszerzese.

skye8 2015.11.26. 21:51:05

@Bredpitt Monika: persze egyetertek, a civil szervezetek is nyomast tudnanak gyakorolni a donteshozokra, csak mukodnenek tisztessegesen! a legnagyob gond amit otthon is latok, hogy a korrupcio behalozta az egesz tarsadalmat, letformava valt es idoigenyes folyamat ez ellen harcolni, ezert sokan meg sem probaljak.

puhacica 2015.11.26. 21:51:50

@Bredpitt Monika: en asszem lemaradtam valamirol. nem is irtam neked mostanaban, te pedig alig kommentelsz, miert lennek ki rad? egyszeruen csak tudom azt, hogy az ilyen "hiperaktiv" (nem tudom jobban megfogalmazni, de nincs bennem banto szandek) szemelyisegek hosszutavon nem nekem valok. ennek adtam hangot, mert lehet, hogy mas (pl. egy volt kollega) is lehet igy ezzel, csak nem ilyen oszinte.
igen, csunyan reagalok. de azt is megnezted, hogy mire? (es talan nem kellene ennyit a neten lognom, meg nem is kellene reagalnom, csak hat annyi baromsagot hordanak ossze a nepek.)
es nagyon jol erzem magam, koszonom, a valosagban szerencsere nincs ennyi elfuseralt, kozleskenyszeres nethuszar. :D (ha most talalkoznank, hidd el, ugyanolyan jofej lennek, tudod, rovidtavon barkit elviselek. :D [ez szigoruan vicc volt!!!])

Bal 2015.11.26. 21:55:24

@Bredpitt Monika: de volt a cikkedben valami magyarspecifitás, és sokan tértek ki arra, hogy kint ugyanez biztos nem esett volna meg veled.

Szerintem meg egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezt a posztot nem lehetett volna az USA-ban is megírni. Sőt, mexikói illegális munkavállalóként biztosan lehetett volna még ilyenebbet is. De pl. brit bevándorlós munkavállalói horrorsztoriból is lehet eleget találni. Fordítva is, nyilván Mo-on is vannak öltönyös, teljesen tisztán bejelentett, nyolcórás irodai munkák, nyugdíjpénztárral és juttatásokkal.

A legkiszolgáltatottabb munkavállalók mindenhol relatíve gyenge biztonságban dolgoznak, vagy részben az illegális szférában, a törvénykezés garanciái nélkül működnek. Ez nyilván akkor történik meg, amikor a munkavállalókból túlkínálat van a viszonylag kis számú alacsonyan képzett állásra. Itt az az érdekes, néhány nyugaton már talán konszolidáltnak nevezhető foglalkozás, mint pl. pénztáros, bolti eladó, nálunk láthatóan még nem esik a teljesen legálisan szabályozott világba.

Vagy esetleg ezek nyugaton sem konszolidált állások? Van esetleg valakinek ilyen tapasztala kint, találkozott-e a fenti problémák valamelyikével, vagy ismer ilyet? Nekem takarítócéges ismerősök már mondtak olyat, hogy főnök nem fizette ki a járandóságaikat, vagy hogy bolti eladót nem engedtek szabadságra.

puhacica 2015.11.26. 21:55:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nekem ugyan semmi bajom! te kotozkodsz itt allandoan, hat nem? hat de! :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.26. 22:03:40

@Signora con i capelli neri: "mielott elolvasom a kommenteket igy a halaadasi ebed utan, feltetlenul meg kell jegyeznem, hogy nagyon jo posztot irtal, kulonosen tetszik, hogy volt batorsagod visszakerdezni, felhivni a figyelmuket a szabalytalansagokra."

Mi meg elotte vagyunk, most melegszik a pulyka a sutoben (el vagyok kenyeztetve anyoseknal, ahol mindig vagyunk, mert soha nem kell sutni-fozni, minden elore rendelt:) (bar azert igazsag szerint kicsit hianyzik, hogy a sajat otthonunkban unnepeljunk:)
A poszthoz pedig: az nekem is tetszik, hogy Monika volt eleg bator, es szova tett dolgokat...Gondolom, ez nem csak a termeszetenek, hanem az USA-ban megelt tapasztalatainak is koszonheto. Itt tenyleg meg lehet tanulni, hogy ha problemad van, akkor tedd szova. Ez a szemlelet valoban jo arra, hogy elobb-utobb valtozzanak dolgok. Ugyanakkor ami NAGYON nehez, az az emberek szemleletenek megvaltoztatasa...evtizedek, tobb generacio kell, hogy akar apro valtozast is lassunk...Meg itt, az USA-ban is. Gondoljunk csak a rasszizmusra, ami azert a deli allamokban valamilyen szinten most is jelen van, jo 50 evvel a polgarjogi mozgalmak kezdete utan...
Ugyanigy nem varhato el Mo-n sem, hogy a dolgok gyorsan meg fognak valtozni ilyen teren. Igaz, hogy valakinek el kell kezdeni, de az eredmeny valoszinuleg nem lesz kezzel foghato par even belul, az biztos....

puhacica 2015.11.26. 22:03:42

@Bal: en eleg alacsonyan vagyok, mondhatnam azt is, hogy szinte legalul, de nalunk konkretan percre pontosan elszamolnak mindent, a szabadsagot, szabadnapokat kiadjak/kifizetik, ha nyugod van, meg lehet beszelni, de elvarjak, hogy kemenyen tedd oda magad. ez egy amerikai lanc Londonban. de en is tudom, hogy van ennel szarabb, nem fizetos, lehuzos munkahely, nem is keves. kivetel mindig van, attol fugg, mi a szabaly.

01234567 2015.11.26. 22:12:37

De jókat nevettem az íráson. Ezeken én is végig mentem amikor hazajőve állást kerestem, ha egyszer megírom a visszatérés óta eltelt idő tapasztalatait ez egy jelentősebb részét fogja képezni. Bíztatásként annyit tudok mondani a kedve posztírónak: a túlórát az állami cégek sem fizetik, ha lehet a pótlékot is lenyelik, és normálisabb állást csak protekcióval, vagy ha fizetsz érte találsz, a munkaközvetítőket pedig kerüld el. Lehúzó csaló az összes, és csak megalázod magad velük.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.26. 22:15:57

tök jó poszt volt ez Monix, csak hát egyetértek azokkal, akik szerint naiv vagy, és hogy persze könnyű, ha nincs égető szükség arra a 70 ezer forintra. de hát ezeket már elmondták mások, nem is akarok túl sokat ismételni.
remélem, találsz iskolát.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 22:55:57

@Határátkelő: Oké, bocsáss meg, átsiklott rajta a szemem. Még egyszer bocs!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 22:56:00

@Shanarey: Kopjál már le rólam. Én a mutyiról írtam. Ha te nem tudsz értően olvasni, az a te bajod.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 22:56:08

@puhacica: Jé! Londonban is van "szarabb, nem fizetős, lehúzós munkahely"? Hát ilyen nem csak Magyarországon létezik?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.26. 22:56:10

@Bredpitt Monika: Én a végére hagytam: nagyon sok sikert kívánok neked!

vándor madár 2015.11.27. 00:01:07

@Bredpitt Monika: "Az az igazság, hogy én egy suliba szeretnék visszakerülni"
Én megértem, hogy te egy iskolában szeretnél elhelyezkedni, de ha nem megy és dolgozni kell, akkor inkább már valami olyan helyen dolgoznék 8 órában, amit kibírok és ahol jobban megfizetnek. Legalább is én úgy gondolom. A fizetésnek nem csak a pillanatra van kihatása, hanem a táppénzhez, a munkanélküli segélyhez és a nyugdíjhoz is azt veszik alapul.

"de jól elvoltam úgy is, hogy nem volt sok a fizetésem"
Én attól tartok, Mo-n nem lesz sok fizetésed akkor sem, ha valami jobban fizető helyen dolgozol, mint egy iskola vagy óvoda. Az ilyen fizetésből nagyon alacsony nyugdíjat fogsz kapni, nem tudom azzal majd milyen jól leszel el?

Én azt godolom, hogy megértettem a motivációdat és az elveidet is, meg azt is, hogy senki ember fia nem fogadhatná azt el, ami ma Mo-n megy, de amint látod bizonyos kompromisszumokat kell kötnie az embernek annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat. Néha füllenteni kell, sokszor tudni kell hallgatni, mert akinek nagy a szája, mint írod, hogy "Sajnos a nagy szám miatt nem vettek vissza a sulimba pedig volt hely" - azt hamar kirakják manapság már mindenfelé, mert az bomlasztja a közösséget és hát a lakásunkat azért hívják ingatlannak, mert nem mobilis én nem vihetjük oda, ahova szeretnénk, így kénytelenek vagyunk mi a cél irányába és érdekében mozogni és nem határozhatjuk meg előre, hogy csak 1 órahosszát akarunk utazni. Vagyis igen, de ezzel magunk alatt vágjuk el a fát, mert ha pl. van egy állásom, ami miatt 1,5 órahosszát kell utaznom, akkor sokkal előbb kapok egy másikat, ami miatt csak 1 órahosszát kell utaznom, mintha munkanélküli pozícióból próbálkozok. Az ember nem bújhat ki a bőréből egyik napról a másikra, de nem látok semmi értelmét ott ilyen környezetben, ahol le sem sz@rják az embereket, annyira mindegy, hogy mi lesz a másikkal, az elvek miatt elvérezni.

marczy 2015.11.27. 04:35:43

Summa summarum: aki kint megragadt, ESZÉBE ne jusson visszajönni, mert kicsinálják. A kinti kultúrára meg senki nem vevő Magyarországon. A főnökök pláne nem.

Vállalkozni meg az agyonbonyolított adószabályok miatt kétélű dolog, de még mindig ez a kinti kultúra behozatalának legjobb módja.

Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve szégyen. Neve átok. Ezzé lett magyar hazátok.

2015.11.27. 04:38:07

A fentiek tükrében, még mindig a takibrigádnak van a legjobb sora.

blackhairlady 2015.11.27. 04:49:40

@Zsuzsi65: nalunk a ferjem sutotte a pulykat kint olyan forro levegos sutoben, elotte beinjekciozta fokhagymas vajjal, isteni lett. En meg a szokasosat keszitettem, casarole, staffing, krumplipure, fott kukorica, roasted zoldsegek, szoval nem eheztunk:)
Holnap pedig megyunk az egyik legnagyobb mallba blackfrydayozni, a fiam repul haza vasarnap, de ezt az oruletet meg latnia kell:))))
Otthon gyoztunk mi is ketfele szakadni az unnepeken, itt azert eleg rugalmasok vagyunk a rokonsaggal.
En sajnos nem merem sok esetben elmondani a problemamat, inkabb csendben elslattyogok, de ez szuletesi hibam. Ezert is tetszik ha valaki kiall az igazaert, kicsit irigykedem is.

puhacica 2015.11.27. 07:10:15

@A nagy kékség: nicsak, hat meltoztattal valaszolni? igaz, a lofasz se kerdezett. mindegy. meg ugye soha nem is volt allitas az, hogy itt minden tokeletes. de gondolom ez is mindegy.
(latod Moni, erre kene nekem most szepeket irni? ugyan! bar abban igazad van, hogy erre leginkabb semmit se kellett volna irni, dehat nem csak neked van nagy szad. :))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.11.27. 07:14:39

@Bredpitt Monika: kis fáziskéséssel :)
Nagyon jó a poszt es sok mindenben magamra ismertem abból az időből, amikor Mo.-ra költöztem: a mutyira való ártatlan-értetlen rácsodálkozást, egy teljesen más berendezkedés alapértelmését, a saját felfogás szerint magatól értetődő, ámde a Mo.-i közegben merőben idegen elvek megkövetelését. Sejtettem, hogy így fogsz cselekedni, és ebből kiindulva már első posztod alatt megjósoltam, hogy az ideggyógyászaton fogsz kikötni. Ezt a mai posztod után méginkább fenntartom és nem azért, mert undok akarok lenni, hanem mert én is így toltam és majdnem belerokkantam. Minden nap egy dühös küzdelem volt a mutyi meg a sumák ellen és ehhez jött, hogy sokan a kényes bezzegnyugatozó picsát látták bennem, amikor saját felfogásom szerint csak alapvető dolgokat vártam el. Ja és a munkahelyem nekem maximálisan rendezett és korrekt volt szóval azon a téren a világon semmi kifogás nem volt. Ezzel együtt hat év után öreg, halálosan fáradt emberként hagytam el Magyarországot. És nem, nem állítom, hogy ott minden szar és Nyugaton minden jó. De az itteni rendhez hozzászokott elmènek nagyon nehéz boldogulni abban a dog-eat-dog világban. És aki nem tud egy expat aranykalitkájában élni, hanem kisemberként próbálja megreformálni a dolgokat, az nem fogja sokáig bírni.

DieNanny CH 2015.11.27. 07:34:57

@Bal:

"Márpedig ha összebarátkozol valakivel, "

Márpedig TE vagy az, aki szerint a munkakapcsolat egy barátság is valahol! Tehát a TE (téves) megállapításodhoz igazítod a továbbiakat.

Nem, számomra nem 'majdnem' barátság egy munkakapcsolat. Ezért hívják munkakapcsolatnak.

Engem kínosan érint, ha a mostani családomnál az anyuka vagy apuka belső, családi dolgokat mesél el. Pedig 3,5 éve heti három napot találkozunk.
De amikor óper voltam, ott sem szerettem magánéletről beszélgetni. Pedig ott aztán még egy fedél alatt is voltunk, 7/24-ben.

Szóval, ahogy látom, beszélgetős főnök beszélgetős alkalmazottat akar.
A nem beszélgetős pedig nem beszélgetőset...
Ez így rendben van.

tanato 2015.11.27. 07:43:59

@Bredpitt Monika: Dehogynem értettem a célzást.Csak azért írtam mert az említett két város azért még nagyon élhető,igaz most a terror miatt vannak reflektorfényben és esetleg a kivülállónak úgy tűnhet hogy ott halomra ölik a civileket nap mint nap mint Szíriában pl.

DieNanny CH 2015.11.27. 08:07:43

@vándor madár:

"Az ilyen fizetésből nagyon alacsony nyugdíjat fogsz kapni, nem tudom azzal majd milyen jól leszel el?"

Ejnye, királyfi, még hiszel a mesékben?

Móni kb 15 év múlva megy nyugdíjba. Te hiszel abban, hogy 15 év múlva bárki is magas nyugdíjat fog kapni? Hogy egyáltalán bárki is nyugdíjat fog kapni?
Mert én nem.
És pontosan ezért vállalják be sokan a minimálbért, és a zsebbe fizetést. Mert MOST kell számlát fizetni és kaját venni.
15 év múlva akár fizette a nyugdíjjárulékot, akár nem - nem fog szerepet játszani.

©________ 2015.11.27. 09:12:45

@Bredpitt Monika: látod. a férjeddel többet tudtam beszélgetni, mint veled:)

adg 2015.11.27. 09:15:35

@soad1221: meg nem olvastam a tobbit, de:
Ha a munkaveped nincs megfelelo allapotban, meg kell tagadnod a munkat. Ez persze kockazatos lepes, de ha a gep allapota miatt jon letre a baleset, es a hobarol a kezelonek tudnia kellett, akkor ove a felelosseg.
Emeles elott meg kell gyozodnie, hogy amit emel, az biztonsagos allapotban van, emelheto. Ha elmulasztja, vagy latja hogy rozoga a cucc, akkor nem szabad emelni.
Nyilvan lehet a tehernek is, meg a gepnek is rejtett hibaja, amit nem lathat a kezelo. De itt evek ota ismert, hogy a targonca szar. Vesztett ugy. Legalabb reszben a kezelo is felelos.

Ha a maros gyerek nalatok reggel eszreveszi, hogy a gep balesetveszelyes, de nekiall vele dolgozni es a gep lekapja a pocset, akkor o lesz a hibas.

Bal 2015.11.27. 09:34:12

@puhacica: szerintem az áruházláncok Mo-on is korrektek, nem hiszem, hogy a teszkó négyórázik, mert kicsinálják. Mi a helyzet a kisboltokkal kint?

Bal 2015.11.27. 09:47:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az én esetben nem az ÉN véleményem, hanem tény. Akár hiszed, akár nem, a kollégáimmal megyek ki ebédelni, és közben olyan dolgokról beszélgetünk, hogy sírt a gyerek éjszaka, vagy hogy milyen filmet láttál a hétvégén. Napi tíz órát vagyunk összezárva, meg is őrülnénk, ha csak melóról lehetne beszélgetni.

És szerintem ez így van a legtöbb magasan képzett munkahelyen. Régi pszichológiai tény, hogy a lojalitást nem a fizetés, hanem a személyes kapcsolatok hozzák meg, a barátilag is összekötött csapat ütőképesebb. Nem véletlen van a komolyabb helyeken csapatépítő tréning, meg főnök által szervezett közös sütögetés. De ilyen helyeken az emberek évekig maradnak. Ahol az alkalmazottak perc alatt cserélhetőek, ott ebből nyilván nem kér senki.

Nanny / óper vonalon nem vagyok ismerős, de nagyon meglepőnek tartom, hogy ott neked sikerül ezt elkerülni. Akit ismertem, az alapján úgy tűnt, hogy aki ilyen szinten beépül egy család életébe, annak kijut még a pszichológus szerepkörből is.

©________ 2015.11.27. 09:48:30

@Mrs. Clayton: igen, érdekes, ismerem ezt a metódust filmekből:)

soad1221 2015.11.27. 10:09:04

@vityo641(AT): hát ja, szép...
bár egyetlen hibád volt, már ha nem haragszol... ha figyelmetlenségből leejtett egy rekesz sört, az benne kell, hogy legyen a pakliban, ne vond le az alkalmazottól... hogy ezt akkor komolyan gondoltad, vagy csak fenyegetésnek szántad nem tudom, de a jövőben ne vonj le...

persze ettől teljesen függetlenül a srác egy tetű volt...

soad1221 2015.11.27. 10:16:10

@adg: persze, ha egyértelműen látható, hogy a gép szar, akkor ez így van. De történt nálunk is olyan baleset, ami volt előrelátható..
én a szerzett munkaképtelenségen csodálkozom, hogy nem kapja meg a rokkant státuszt.. azt még egészséges ember is meg tudja itthon szerezni, bár tény, hogy picit macerásabb és költségesebb, mint a 90-es években volt.. akkor szinte egy mért magas vérnyomással meg lehetett venni :)

mondjuk a mi cégünk nem is köcsög ilyen szempontból, ha a gép szar, félretolják, ha baleset történik nagy ritkán, akkor azonnal mindent a dolgozóért, nincs kérdés, hogy hívjunk-e mentőt. munkavédelmi eszközökből roskadásig tele van egy szoba, abból kifogyni soha nem tudunk... általában inkább a dolgozók nem veszik fel, mert kényelmetlen benne dolgozni..

szóval a mi cégünk termelni szeretne, ebből van a tulaj pénze, és azért szerencsére vannak itthon is olyan vezetők akik belátják, hogy termelni működő géppel lehet :)

Mr. Waszabi 2015.11.27. 10:29:54

Logikai ellentmondás feszül a "hazajött Amerikából" és az "állást szeretne itthon, normális feltételekkel" között. Itt ippeg a szocreál államközpontú totaliárus gépezetét renoválják, ami értelemszerűen távolodik a normálistól minden tekintetben, nem pedig közeledik. Annak tessen örülni, hogy még lehet szabadon utazni, és nem szankcionálják a külföldön dolgozókat jogszabályilag.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.27. 11:11:53

@soad1221: Majd tiz ev távlatából meséltem el, mi tortent...
Akkor azt a szót használnám, hogy nem odafigyelés...
Tehat ...kart okozott... Ha figyel, nem okoz...
Nekem ezt le kell nyelnem...
Mint azt is hogy allandoan a jogaikra hivatkoztak...de a kötelességek...nem nagyon szerepeltek a gondolataikban...
Te munkavállaló vagy...
Azert kivancsi lennek ha a sajat hazadban , lakasodban, felújítási munkat végeznek es osszetornek vmit, te nem vonnad e le a kifizeteskor...
És nem haragszom...nem kötözködni akarok....csak elmagyarázni az én oldalmrol is a helyzetet...

Narina 2015.11.27. 11:35:31

@soad1221: Itt kedveseim(jo indulatuan irtam) az a helyzet, hogy a kereskedelembe ez nem igy mukodik, az egesz raktarba egy targonca volt mukodo kepes, ha megtagadja a munkat vele kirugjak mint a sic, a raklapokert teny, hogy mar sokszor szoltunk, de spec ezen nem latszot, hogy milyen szarul van osszetakolva. Nem elmondasbol tudom, hanem ott voltam a balesetnel. Ertsetek meg, olyan sok mindent tesznek kotelezove amit kenytelenek vagyunk megcsinalni megha nem is ertunk vele egyet, mert, ha kirugnak hova vesznek fol? Tudtatok, hogy a kereskedelmi alkalmazottak szerzodesebe mindig bele rakjak, hogy 1 evig konkurens ceghez nem igazolhat, mert perbe fogjak? Azt is, hogy 5 eves titok tartasi nyilatkozatunk is van? Akkor mit csinaljunk? Kerlek probaljatok meg megerteni, hogy nagyon rossz helyzetben van egy kereskedelmi alkalmazot, mert minimalis jogaik sincsenek, aki dolgozot benne az tudja milyen visszasagok vannak, hogy sokszor muszki vizsgalt gepek eletveszelyesek, hogy nem kapunk ujakat, mert minek olda meg. Penztargepeink olyan ocskak, voltak, hogy nemeik mar razot. Konyorogtunk, hogy ne kelljen hasznalni, de a kutya nem figyelt rank. Minden nap ment a fohaszkodas, hogy nehogy abba a kasszaba keruljunk. Amikor minden kassza uzemelt akkor aki ott volt halalra valtan rimankodot. Mit csinaljon? Sokunknak, volt csaladja, alberlete fizetni valoja szerintetek, ha kirugjak, mit csinal?

adg 2015.11.27. 12:11:46

@Narina: tudom, ezert irtam, hogy nehez es kockazatos belemondani a fonok fejebe, hogy a targonca szar es nem vagyok hajlando vele dolgozni.
Viszont ha megteszed, es kirug, na akkor egesz mas esellyel indulhatsz a birosagon.
Ha meg hasznalod a veszelyes targoncat es balesetet okozol, akkor tied a fo felelosseg.
Kerdezd meg buszsofor baratunkat, nala is biztosan ugyanez van. Ha eszreveszi, hogy szar a fek, de tovabb megy es balesetet csinal, az az o hibaja lesz. Ha a muszakvezetoje azt mondja, hogy itt ez a busz a szar fekkel, menj, akkor pedig kotelessege megtagadni.
A rossz targoncaval mas eletet is veszelyezteted.
Ez sajnos ilyen.

Amugy ketlem, hogy tiz tonnas raklap lenne, de ez csak huszadrendu kerdes. Egy raklap asvanyviz nem hiszem, hogy 6-800 kg-nal tobb lenne. Egy tiz tonnat emelo targonca igen komoly gep.

balfaszcsaszar 2015.11.27. 12:32:54

@Bredpitt Monika: próbàlkozz multinàl, de komolyan. Igen, szeretnek pàlyakezdöket alkalmazni, de nem feltétlenül és kizàràsos alapon. Az anyacégek àltalàban nagyon odafigyelnek a diszkriminàció kizàràsàra. Hogy teljesen tiszta legyen: a beugró egy diploma v diploma közelében levés, ez bizonyítja, hogy tudsz tanulni illetve 1 de inkàbb 2-3 idegennyelv folyékony ismerete. Rugalmassàgot követelnek meg, de àltalàban a multik is nagyon rugalmasak. Ott nincs trükközés a munkaügyi tv-el mert a tisztelt lokàlis orszàg munkaügye azonnal elverné a port rajtuk. Ha kiszàmítható, Mo-on tisztességesen megfizetett munkàt akarsz, akkor nàluk próbàlkozz. A diploma nem feltétlen szükséges, de szempont lehet, egyetlen eltéritöje pl a nyelvudàs - holland, svéd, romàn etc. magyaràn ritkàbb nyelvek kelendöek, angol folyékonyan pedig alap. Vannak stresszesebb és kevésbé stresszes helyek. Big five elég kemény pl. Ennek ellenére ezek a munkàltatók szép lassan mennek el Mo-ról, nem egy kiszervezés v meg nem történt beruhàzàs a gazd.pol. oka. Szàmviteli ismeretekkel + angol nyelv folyékony ismeretével kezdö pozikra vannak esélyeid. Nem egy leànyàlom, de nem fognak àtverni. Az ilyeneket keresd nagyobb fejvadàszoknàl, érdemes leülni egy dumcsira. Sok sikert!

DieNanny CH 2015.11.27. 12:55:30

@adg:

Szerintem nem lehet megmondani, melyik bizonyos reggel után adja meg magát a gép. Úgy értem, ha megtagadja a munkát, kirúgják, új dolgozó dolgozik, viszont nem történik baleset - hiba volt megtagadni...

soad1221 2015.11.27. 12:57:02

@vityo641(AT): hát tudod, most élem át, hogy felújításkor okozott kárt kurvára nem akarja megtéríteni... :) de a hasonlat nem jó
Ha a munkavállaló a jogaira hivatkozik rég rossz. egy normális munkakapcsolatnál ilyen nincs, végzi rendesen a dolgát és a közben figyelmetlenségből okozott kár belefér... napi szinten van ilyen nálunk, az amit szankcionálunk, az a szándékos, és a sorozatos hiba...

mindegy, a konkrét dolgot nem ismerem, ezt általánosságban mondom. Az hogy kimegy és nem jön vissza többet, csak egy haverja újabb kárt okozni, az meg magáért beszél...

soad1221 2015.11.27. 13:06:17

@Narina: azért pontosan tudom, hogy a mi cégünk fehér holló... :)
nem véletlen, hogy nyugaton is piacképes terméket tudunk előállítani és a válság évei is egy vastag nullszaldóval, vagy minimális mínusszal záródtak... :)

De visszatérve, igen, értjük, hogy az állását/megélhetését kockáztatja ezzel, de ahogy adg írta, ha emiatt kirúgják és bizonyítja, akkor a cég orbitálisat bukik. Merthogy ha egy vesztett munkaügyi pere van, és nincsenek komoly kapcsolatai, akkor rövidtávon meglátogatja a nav, a nébih, egy-két munkaügyi ellenőrzés a szar targi miatt, stb... és ezt pontosan tudja a munkáltató is.
Viszont belement és így történt baj.. én inkább arra feküdtem volna rá, hogy a mentőt nem akarta hívni, ehhez pedig a kollégák tanúskodása kellett volna. Azzal már sokkal komolyabb dolgot követett el...

adg 2015.11.27. 13:21:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a gep nem adta meg magat, hanem hosszu ideje hibas volt. A kezelonek tudnia kell, hogyha rangat a targonca emeleskor, akkor leborulhat a teher.
A hibat jelezni kell, es ha nem tortenik semmi, akkor meg kell tagadni a hasznalatat. Nyilvan, ha valos a problema, csak akkor. Ha kirugnak erte, mehetsz birosagra, es neked lesz igazad. Ha nem szolsz, es balesetet csinalsz, akkor meg te vagy a hibas.
Ez igy van az epitoiparban is, meg kb mindenhol, ahol veszelyes uzem van.

Pl az oviban. Kiesik egy konnektor a falbol, es kilatszik a drot. Nyilvan kotelesseged elbarikadozni, kivinni onnana gyerekeket, vagy akarmi, es jelezni a hibat. Azt nem teheted, hogy nem szolok, mert kirugnak, hatha nem nyul bele egyik gyerek sem. Vagy ha szolok, kirugnak, jon holnap egy masik ovono, es senki nem nyul bele, tehat hiaba rugattam ki magam. Mi van, ha megis agyonvag egy gyereket az aram?

Ez egy potencialis veszelyforras. Kellett a bajhoz ket dolog, a selejt raklap meg a rossz targonca. A baleset siman elorelathato volt, az, hogy korabbaen nem kovetkezett be, az szerencse volt, semmi mas.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.11.27. 14:08:29

@Bredpitt Monika:

Köszöni szépen, jól van. :)

Mónika, köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat. Tanulságos volt.A címben feltett kérdésre pedig szerintem a válasz: sok-sok megalkuvással és kompromisszummal.
Ennek ellenére egy felmérés szerint a magyarok több, mint fele elégedett a munkájával, és nem váltatnának munkahelyet. ???

Cheap Charli 2015.11.27. 16:44:03

@puhacica: 9 hónapnyi londoni élet után eléggé megváltozott a stílus. Remélem azért idóvel jobb lesz. ;)

vándor madár 2015.11.27. 18:38:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ejnye, királyfi, még hiszel a mesékben?

Igen királylány még hiszek, különben nem írtam volna oda. Magas nyugdíjat csak a kiváltságosok fognak kapni, mint amilynek most is azt kapnak. De nagyon sokan, akik a rendszerváltás után nem lázadtak és lázadnak fel, ahogy Mónika itt megírta, nagyon meg lesznek lőve, sőt még a gyerekeik is.

Mo-n az emberek a kőkemény valóság mellett is nagyon naívak. Azt én tudom, hogy most kell számlát fizetni és enni, de ott úgy néz ki, hogy nem tudják, hogy akkor is kell majd számlát fizetni és enni, ha nyudíjasok lesznek, sőt sokkal többet fűteni, ha egész nap otthon ülnek, miközben már nem lesz lehetőségük pénzt keresni, most a kivételektől eltekintve.

Én nem ismerem a Mónika körülményeit, de olvasok itt amerikai férjről, lehet, hogy az ő léte engedi meg neki hogy úgy járjon el, ahogy eljár és a jövője miatt sem kell aggódnia. De a nagy magyar valóság egészen más.

Majd emlékezni fogsz a szavaimra. Lesz még nyugdíj 20 meg 50 év múlva is, ha még a világ fenáll.

Te is fogsz nyugdíjat kapni, feltéve, ha fizeted a járulékot. De be lehet tenni ugyan azt a pénzt havonta a bankba is, amennyi nyugdíjjárulékot fizetnél, ha gondolod, hogy a rendszer összeomlik. Nem vagyok biztosítási matematikus, de így valószínű sokkal kevesebb jön össze, mint amennyi nyugdíjat kap valaki az évek során. Persze jogos a kérdés, mennyi az évek sora? Van akinek semennyi, van akinek 30 év. De akinek semennyi, annak a hozzátartozója, gyereke és házastársai is jogosultak ellátásra, úgyhogy nem minden vész el.

De nem csak öregségi nyugdíj létezik, hanem pl. rokkantsági is, amit most már nem tudom, hogy hívnak Mo-n. Kívánom mindenkinek a legjobbakat, de nem éppen te írtad tegnap, hogy hírtelen is lehet komoly betegnek lenni? Bizony. Sajnos leeshetsz a lépcsőn, elüthet az autó és örökre nyomorék maradsz és akkor milyen jó lenne, ha az embernek otthon 50 éves korára nem 12 év bejelentett munakviszonya lenne minimálbéren vagy 4 órában, hanem 30 év annyiért, amennyit tényleg keresett, mert előbbi esetben akár nem is kap semmit, míg utóbbiban valószínű többet, mint a mimimálbér.

Az egy más dolog, hogy a Bismark-i nyugdíjrendszerből, ami Mo-n is van - tehát kevés befizetésre megélhetést biztosító nyugdíj az élet végéig - ma már nem fenntartható, mert az emberek sokáig élnek és sok nyugdíjat is kell fizetni, hogy fedezze az élet kiadásait. Mo-n a kevés gyerek, sok az ellátott, rengeteg az egyáltalán nem befizető és most már a kivándorlás is további nehézségeket okoz.
De te Svájcban vagy és tudod, hogy egy ilyen rendszer ott sem működik, sőt nem is akarják, hogy működjön, azért van maximálva a nyugdíj alacsonyan és kötelező a munkáltatói nyugdíj. Ezen felül még eleget hallasz az öngondoskodásról is.
Mo-n is, csak vagy nem értik, vagy nem veszik komolyan vagy azt mondják a legtöbben, hogy nem jut rá. De cigire, piára, cukorkára, fagylaltra, ropira meg süteményre jut. Igaz, ezek mellett tényleg nem kell öngoskodni, mert úgysem érik meg azt a kort.

Én akkor kezdtem el a témával foglalkozni, amikor a szüleim miatt aktuális lett és azóta is látom, hogy az emberek a rendszerváltás után mennyire könnyelműen fogták fel az életüket, mert még most is abban élnek, ami azelőtt volt, hogy majd valahogy lesz. Ma már nyugodtan akár éhen is lehet halni meg meg is lehet fagyni. A fél falu sorban áll segélyért az önkormányzatnál, aki teheti, az meg elmegy Németo-ba sz@rt pucolni. Az még a szerencsésebbje, akit ott bejelentenek, mert szerintem az idősgondozók nincsenek bejelentve a nyugdíjbiztosításba sehol, legalább is a havonta forgók.

Mit gondolsz miért foglalta törvénybe Mo-n a kormány, hogy a gyerekeknek el kell tartani a szüleiket? Gondolod ők nem tudják, hogy a fél ország minimálbéren van bejelentve vagy be sincs jelentve, amiből éppen akkora nyugdíj is fog a végén kijönni. Na ennyi most már elég lesz. Decemberben befizetheted az öngondoskodást egyben és kapsz rá adókedvezményt.

puhacica 2015.11.27. 19:43:42

@Bal: nem tudom. az uram egy angol halozatnal dolgozik, ami lenyegesen kisebb egy tesconal peldaul. ott sincs semmi problema. de hogy a sarki vegyesben mi ujsag, azt nem tudom.

@btiborc: ki ne talaljatok, hogy London miatt reagalok ugy, ahogy! :D azt gondolom, hogy amiatt reagalok ugy, ahogy, amire reagalok. tudom, nem kellene, de elkepeszto, mennyire egysiku emberek vannak. sokszor el is gondolkodok rajta, hogy melyik a rosszabb: ha valakinek a trollkodas csak poen es a humorerzekebol ennyire futja, vagy ha tenyleg komolyan ilyen ember. egyik remisztobb, mint a masik. es a legremisztobb, hogy engem is lehuznak a szintjukre. persze ez rajtam is mulik, minek hagyom magam, minek foglalkozok a hulyeseggel... (ha tovabbgondolom, valoszinuleg azert, mert most mar en is hataratkelt vagyok es erzekenyebben reagalok arra, hogy napi szinten toljak bele az arcomba, hogy penzehes, csaladjat elhagyo, lyukban kuporgo, ehezo, szarul elo rabszolga vagyok es igy is fogok megrohadni. es akkor erre megint ott a kerdes, hogy miert is foglalkozok nevtelen akarkik velemenyevel, es igazabol tenyleg... miert is? :( es ez meg milyen hosszu lett, hat mindegy, ez van.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.27. 20:13:10

@Bredpitt Monika: ??? Nem akarom mondani, hogy addig állj te fél lábon (na jó, egy egész lábon) . ,ert nem akarok neked rosszat...
:-))))))))
Én kb a legutolsó leszek, aki hazamegy... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.27. 20:23:11

@Signora con i capelli neri: Köszi.
Ja igaz is, mondjuk ezt elfelejtettem...de akkor is röhejes volt picit, amit előadott. :-)

puhacica 2015.11.27. 20:43:29

@A nagy kékség: neked meg, hogy ugy is valaszoljak, mint ahogy az epelmeju enem tenne: igen, van mindenutt jo munkahely es lehuzos is. az a nem mindegy, hogy otthon hallottam jo munkahelyekrol, de en nem dolgoztam ilyen helyen, itt meg pont forditva igaz.

Cheap Charli 2015.11.27. 20:46:28

@puhacica: Nem igazán értem, hogy miért veszed magadra ezeket a dolgokat. Tudod van egy mondás erre. :) Viszont az kár tagadni, hogy nagyon sok londoni magyar iszonyatos lemondások árán tud itt megélni, esetleg félretenni annak reményében, hogy az itt megkeresett fontocskaból majd otthon valamit kezdjen.

2015.11.27. 20:52:22

@Bredpitt Monika: Mna, ott cseszett be az egész bohózatnak, amit USA elnökválasztásnak hívnak, ha már csak a Trump és a Hillary-féle idióták között lehet választani.
Hm, amikor Obama elüször vitte az elnökséget sokan mondták, hogy vége van Amerikának (USA, egyértelműen) ... de ha tényleg csak ezt a két bohócot sikerül kiállítania az Államoknak, akkor még a legidiótábbnak is nyilvánvaló lesz, hogy a vállalatok, cégek és lobbik vezetik azt a földrészt, az ember semmit sem számít.
Mno, persze, ez nyilvánvaló volt eddig is az értő szem számára, de most már a tömegek is tudni fogják.

2015.11.27. 20:58:21

@balfaszcsaszar: Te, vagy dolgoztál még sosem magyarországi multinál, vagy egyikük promo-embere vagy, különben tudhatnád, mennyire marhaságokat beszélsz a klaviatúráddal. A multiknál belépési szint nincs 30 év felett (leginkább 25, de néha vannak kivételek). Nem, egyik magyar multinál sincs, hacsak nem dolgoztál super-izé-hozé-vájzorként az anyavállalatnál (amitől a magyar, konfekció-öltönyös csicska-de-nagypofájú-közép-sameszek maguk alá nem csinálnak).
Mna, ennyit rólad, meg a "tanácsaidról".

Mrs. Clayton 2015.11.27. 21:04:25

@Praliné.: amiben en is kozremukodtem itt, az ugy zajlott, hogy egy apolono likeolt egy apolonos csoportban a facbookon egy olyan bejegyzest ami eredetileg azt mondta h az apolonok mind szivtelen, lusta szemelyek, majd valaki megjegyezte h azert nem mind, ezt a bejegyzest likeolta a fenti apolono
ekkor mar epp nem dolgozott az oregotthonnak, de varta a kilepo papirjait
egyszer csak kapott egy levelet az idosotthon vezetojetol, h a nem emlekszem melyik ujsagban tegyen kozze egy teljes oldalas bocsanatkero levelet es szogezze le h nem naci
ez utan majd kiadja a papirjait es nem jelenti az apolonok szovetsegenel, vagy vmi hasonlonal, h egyebkent a holgy naci es tiltsak el, senki se alkalmazhassa
nem volt vele egyszeru peren kivul megegyezni, mert nem ertette, h attol h egy nyiltan naci nezeteket vallo idegen azt alitja h nem minden apolono szivtelen lusta es azt valaki ismeretlenul likeolja attol a likeolo meg nem naci, mert nincs semmi effele osszefugges a ket nezet kozott es nyilvanos megjegyzes lett likeolva

szoval hulyek mindehol vannak

nemor 2015.11.27. 21:49:43

@Pink Petsch: huha! Akkor én lehet, hogy egyikük promo-embere vagyok, de elmúltam 50, 11 éve dolgozom egy helyen (egy multinál), az általam eddig beléptetett legidősebb új munkavállaló 72 éves, 3 hete kezdett, bár ez tényleg kivétel, eddig sose volt 65-nél idősebb kollégánk, 18 és 60 között viszont szinte szabályos Gauss a korfa.

2015.11.27. 21:58:42

@nemor: Khm, megkérdezhetem, hogy ez a "mérhetetlenül humánus multi" (lesz.rom melyik, a policy csak nüanszokban változik, különben copy-paste mindnél) úgy mégis hány milliónyi, ha nem milliárdnyi adót spórol meg a veszélyeztetett korúak alkalmazásával?
Ja, és egyúttal azt is elárulnád, hogy amennyiben a kormány holnaptól már nem támogatná ezt a kezdeményezést, 1 vagy 2 nap kellene a HR osztálynak, hogy megszabaduljon a "ballaszttól"?
A nénikédet etesd a hülye szövegeddel, köszi, puszi, pá! Itt lebuktál!

nemor 2015.11.27. 22:07:28

@Pink Petsch: jesszusom... egyetértünk, pá:)

Bredpitt Monika 2015.11.27. 22:47:51

@adamskij: köszönöm, hogy elolvastad, azt sajnálnám, ha az lenne a hatása, hogy senki nem akar soha hazajönni, most ez van, elég lehangoló a helyzet, de én olyan könnyen azért nem adom fel, üdv

Bredpitt Monika 2015.11.27. 22:53:07

@vándor madár: "Az ilyen fizetésből nagyon alacsony nyugdíjat fogsz kapni, nem tudom azzal majd milyen jól leszel el?"

Én nem gondolok a nyugdíjra. Elég utópisztikus gondolat, hogy egyáltalán kapni fogok úgy 15 év múlva. Tudom, ez negatív gondolat, de soha nem tudtam ennyire előre gondolkodni.

Nagyon köszönöm azért, hogy válaszra méltattál és próbálsz jó tanácsokat adni.

Bredpitt Monika 2015.11.27. 22:55:09

@tanato: Ok, azért csíplek, mert néha te is olyan ártatlanul naívnak tűnsz, mint amilyen én vagyok. Üdv

Bredpitt Monika 2015.11.27. 22:55:54

@Pink Petsch: Hillary szerintem minden csak nem bohóc.

Bredpitt Monika 2015.11.27. 22:59:19

@VPBA: Köszi, hogy elolvastad , és örülök, hogy itt voltál.

Én a mostani ilyesfajta kinyilatkoztatásokat nagyon sandán figyelem. Mármint azt, hogy hányan elégedettek, meg azt, hogy dübörög a gazdaság.

Bredpitt Monika 2015.11.27. 23:02:04

@geegee: Akkor majd találkozunk Svédországban. Úgyis tartozom oda egy úttal. Egyszer volt egy nagyon olcsó repülőjegyem Malmöbe, lett volna szállásom , elterveztem hogy átmegy Koppenhágába és nem szálltam fel a gépre. Nem volt szívem itt hagyni az akkor még nagyon pici lányomat. Szóval ez úgy bennem ragadt.

Bredpitt Monika 2015.11.27. 23:06:24

@balfaszcsaszar: Köszönöm a jó tanácsot. Nagyon értékelem.

Multinál szerintem nagyon ki kell fogni egy jó csapatot.
Én egy kis, huszonakarhány emberrel kezdett multinál kezdtem és a végére az élettől is elment a kedvem, amikor azt láttam a több, mint száz emberrel dolgozó cégnél, hogy a 30 éves menedzser kollégáimnak milyen volt a munkához való hozzáállása.
Ez a poszt tényleg egy tanulmány volt a végére, csak a tükör kedvéért.
(nagyon jó a beceneved)

Bredpitt Monika 2015.11.27. 23:11:50

@Zsuzsi65: Én így születtem. Már akkor is nagy volt az igazságérzetem. Sajnos Amerikában is azt láttam, hogy ha arról van szó ki kell állni valami mellett, vagy meg kell védeni a gyengébbet, a legtöbb ember ott is azt mondta: nem a te dolgod , nem kell vele foglalkozni, ne menj bele érzelmileg........stb.

Bredpitt Monika 2015.11.27. 23:21:02

@Réka ‎: Ha hiszed ha nem ezt a hozzászólásodat értékelem majdnem a leginkább, amióta itt vagyok ezen az oldalon, mert érzem benne az őszinte segíteni akarást a magad módján.

Azt meg tudom, hogy az erős fajtából vagy.
Én , úgy tűnik nem tudok annyira belefáradni a harcba, hogy teljesen meg legyek gyötörve.

Néha én magam is elcsodálkozom, hogy 48 évesen hogy tudok még mindig ilyen naiv lenni. De ez pont arra jó, hogy megvédjen egy csomó traumától. Abban pedig nagyon is hiszek, hogy ma Magyarországon az emberek már csak ilyen naiv embereknek tudnak hinni. Ezért nem is tudnék soha politikával foglalkozni.

Remélem lesz valami az elképzeléseimből. A tegnapi posztból máris származott egy nagy dolog.

Idejöttél te, akit nem nagyon látni mostanában és őszintén elmondtad, amit gondoltál. Hálás vagyok érte. Majd beszámolok a fejleményekről (ha lesznek).

Bredpitt Monika 2015.11.27. 23:26:34

@01234567: Van olyan állami cég, aki kifizeti a túlórát, most találkoztam olyannal. Ma egyébként kiderült, hogy a régi sulimban végül kiharcolták, hogy legalább bérletet kapjanak a dolgozók. Ez nagy szó, mert nagyon kevés helyen fizetik a közszférában a "lentiek" között. Köszi, hogy itt voltál.

DieNanny CH 2015.11.28. 06:54:25

@vándor madár:

Minden szavaddal egyetértek. Viszont te is írtad, hogy nem fenntartható a Mo-i nyugdíjrendszer. Ugyanezt írtam én is. 10-15 év múlva, mikor az akkori nyugdíjasok szembesülnek ezzel, az ország államcsődöt fog jelenteni - mert az akkor nyugdíjba menő 1 millió forradalmat fog csinálni.
Öngondoskodás: hát pont ez az, aki minimált kap, plusz ugyanennyit zsebbe, és ÉPPENHOGY MEGÉL a két gyerekével - szerinted van arra akár egy ezrese is, hogy félretegye? Szerintem soknak nincs. Nem csak az szűkölködik, aki piára és cigire költ.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.11.28. 09:25:24

@Bredpitt Monika:

Hidd el, én is. Mindig elosztom kettővel. De azért mindennek van valóságalapja. Minden embert addig lehet hülyének nézni, amíg hagyja magát vagy kényszerhelyzetben van, vagy az a célja, hogy hülyének nézzék. :) Na most munkakeresésnél nem hinném, hogy az utóbbi lenne a cél. Bár erre is láttunk már példát. Ha jól megfizetik. :)

tanato 2015.11.28. 10:31:45

@Bredpitt Monika: Igen annak tűnik,ártatlanul naivnak,próbálom észrevenni az emberek jó oldalát.Persze ez most nem divatos hozzáállás., a mai világban ahol az öld meg, taposd el,gázolj át rajta mentalitást képviselő agresszív személyek a menők.

Muscari 2015.11.28. 14:16:35

@Bredpitt Monika: írtam neked privát üzenetet.

vándor madár 2015.11.28. 16:04:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Én azt írtam, hogy az a fajta nyugdíjrendszer nem fenntartható. Majd kitalálnak mást. Már Mo-n is többször szóba kerül az alapnyugdíj, amit fel sem bírnak fogni az emberek, mi az, hogy azt csak úgy adják? Pedig ez az alapnyugdíjas rendszer már Európa sok országában van. Az más kérdés, hogy abból ezekben az országokban felkopna az állad, tehát hozzá van rendelve biztosítási alapon nyugvó más nyugdíjrész is, meg forszírozzák hozzá az öngoskodást is. Mo-n annyira alacsony a minimálnyugdíj meg a segély, hogy majd valami olyan összeget fognak bevezetni szerintem, ha eljön az az idő.
Te tudsz németül, írd be a gugliba, ha érdekel, hogy Meine Zeit in ... (ország neve) és ki fogja dobni a német nyugdíjbiztosító brosúráit az összes európai országról, ahol szépen informálódhatsz.
Meg majd le fogják csökkenteni a nyugdíjakat, ezt már elkezdte az előző kormány. Mo-n egyszerűen túl magasak a nyugdíjak ahhoz, amit az emberek befizetnek. Ez sehol sem lenne fenntartható, nem egy ilyen lepusztult országban.
Különben Görögországban is kapnak még nyugdíjat az emberek pedig mekkora balhé volt! Ott is pont az a baj, hogy nagyon magasak a nyugdíjak ahhoz, amire az ország anyagilag képes.

Én is tudom, hogy nagyon nehéz sokaknak az élete Mo-n és sok mindenre nem futja. Én nem állítottam, hogy mindenki tudna öngondoskodni, de nagyon gyakran éppen azoknál látom a pazarlást és esztelen pénzkidobást, akiknek pont nem jutna rá. Pl. mikor otthon vagyok anyáméknál azt látom, hogy a legágrólszakadtabb segélykérők, akinek még segíteni is szoktam pl. kérvényeket kitölteni vagy információkkal a netről vagy ezt - azt adunk nekik, azok minden nap járnak a boltba és tele szatyorral mennek haza, mikor ketten vannak. Van mobiltelefonjuk is. Többeknél égig ér a gaz a kertben, mert nem munkálják meg, miközben nem járnak dolgozni vagy kényszermunkán vannak az önkormányzatnál, ahol nem törik agyon magukat, hogy csak néhány apróságot említsek. És itt nem kell azt gondolni, hogy csak a rajasthani honfitársainkról van szó.
Pl. lehet(ne) nyitni lakástakarékot már kb. havi ezer forinttól és szokott lenni akció is, mikor ingyen meg lehet nyitni, mert különben fizetni kell érte. Ennyi pénzt szinte biztosan mindenki kidob havonta felesleges dolgokra Mo-n. De nem nyitnak, mert ahhoz a pénzhez nem lehet hozzáférni, mikor az ember akarja.
Hogy az önkéntes nyugdíjpénztárnak, amihez adókedvezmény is társul, mennyi lenne a havi legkisebb befizethető összege, azt én nem tudom, de feltételezem, hogy magasabb, ezért az nem biztos, hogy csak úgy javasolható. Meg hát be lehetne tenni a pénzt a ládafiába is és úgy tenni, mintha nem lenne, de tudom, ez szinte megvalósíthatatlan.

DieNanny CH 2015.11.28. 16:19:26

@vándor madár:

Azt írod, majd kitalálnak mást.
Hát persze. Aztán, mikor kitalálják, azt még meg is kell szavaztatni. Megszavazás után be kell vezetni. Ennek a felfutási ideje 10 év. Ha MA elindulna ez a dolog, 10 év múlva még nagyon kevés lenne a tőke. 40 évnyi spórolás alapozza meg a nyugodt nyugdíjas éveket.
Szóval, sosem késő elkezdeni, de csupán az elkezdés évében 18-20 évesek azok, akik már élvezni és érezni is fogják a hatását.
Úgyhogy tartom a véleményemet: 15 év múlva nyugdíjasforradalom lesz Mo-on...

tanato 2015.11.28. 19:30:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A krach akkor üt be amikor amikor a rendszerváltás után munkába állt nemzedék igényléi meg a nyugdíját kb. 20 év,mivel ők már nagyrészt minimálbéren meg 4 órában meg egyéb járulékkímélő módban voltak,vannak bejelentve,kipótolva zsebből ami ugye nem nyugdíjaLalap.

monománia 2015.11.28. 20:31:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
ifjú titán koromban egyszer eljátszottam, hogy a pénztáros standard (minden különösebb okot nélkülöző) felszólítására nem nyitottam ki a táskám. jött a biztonsági őr, neki se nyitottam ki, mert felháborítónak tartottam, hogy minden ok nélkül tolvajnak néznek, akinek bizonyítania kell az ártatlanságát.
aztán rendőrt hívtak, neki értelemszerűen megmutattam. és soha többet nem mentem abba az üzletbe.
ha az emberek egy fokkal tökösebbek lennének, nem pedig hivatásos birkák, akkor nem ilyen lenne magyarország. mert nem lehetne minden egyes vevőhöz rendőrt hívni. de hát ezért ilyen magyarország, mert ilyenek a lakói. és ezért kell(ett) rövid úton lelépni onnan... :)

azzal egyébként nem értek egyet, hogy az emberek hibája, hogy eltűrik a szabadságmegvonást, megalázó munkakörülményeket, stb. azok, akiknek keresett, piacképes szakmája és / vagy megfelelő anyagi háttere van, nyilván "könnyen dumálnak" és állnak fel egy interjún, vagy hagyják ott a nem megfelelő munkahelyet.
akinek gyengébb a munkaerőpiaci alkupozíciója (képzettség), az nyilvánvalóan nem tud "ugrálni", vagy ha mégis, könnyen a tartós munkanélküliek / közmunkások között találja magát. :(

monománia 2015.11.28. 21:08:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nem gondolom, hogy szabadna diszkriminálni a kisgyerekeseket, de azért nem kéne eltagadni, hogy az ember kisgyerek korában jóval többet beteg, mint nemolyankisgyerek korában.
elég kevés felnőtt megy táppénzre rubeolával meg hasonlókkal. mert ezeket letudja kisgyerekként. nem?

monománia 2015.11.28. 21:08:48

@Zka:
az egy elcseszett ország, elcseszett emberekkel, ahol már az iskolában közkeletű, össznépi játék a puskázás. ahol erre szocializálják a gyerekeket, ott mit lehet várni? hogy majd adófizetőként tisztességesen adóznak?
hány olyan országot tudtok még említeni, ahol az általános- és középiskolások, de ugyanúgy a főiskolások / egyetemisták többsége puskázik?
magyarország a csalók országa, sajnos. vagy beállsz a sorba, és gazemberként érvényesülsz, vagy lelépsz. ha egy korrupt rendszerben tisztességesen játszol, akkor szinte biztos hogy a rövidebbet húzod. lehetsz lúzer, elvekkel, vagy fel kell adnod az elveid. ha egyik se tetszik, akkor keress egy másik országot. :(

Bredpitt Monika 2015.11.29. 16:30:58

@monománia:

"hány olyan országot tudtok még említeni, ahol az általános- és középiskolások, de ugyanúgy a főiskolások / egyetemisták többsége puskázik? "

Nem tudom hány éves vagy, de ajánlom figyelmedbe az Éretlenek c. filmet. Franciaországban is puskáznak a diákok a film szerint.

Mmarci 2016.01.07. 09:44:10

Es tenyleg ez megy a kereskedelemben:) szabadság nincs, vagy nem fizetett, viszont dolgozd ki a beled, a felelősség csak a tied, es örülj, hogy van munkád

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása