oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 11. 06:44,  Beszélnünk kéne – de milyen nyelven? 242 komment

2015. november 11. 06:44 Határátkelő

Beszélnünk kéne – de milyen nyelven?

Hát angolul – vágjuk rá automatikusan, ami persze nem is csoda, hiszen közel kétmilliárd (nagyon durván a világon minden harmadik) ember tanulja vagy beszéli a nyelvet. Határátkelőként a nyelvtudás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, úgyhogy ma beszélgethetnénk arról, szerintetek mennyire fontos a jó nyelvtudás, illetve nektek okozott-e gondot, és ha igen, milyet a nyelv.

cim_tobbnyelvu_tabla_foto_man_vyi.jpg

Kétség sem férhet hozzá, hogy ma az angol a világ legfontosabb nyelve, miként az is egyértelmű, hogy ez az a nyelv, aminek elsajátítását a legtöbb országban elsődlegesnek tartják (értelemszerűen az anyanyelv után...).

Olyannyira, hogy egy felmérés szerint Luxembourg az egyetlen olyan európai (és értelemszerűen nem angol anyanyelvű) ország, ahol nem az angol a legfontosabb tanult nyelv (hanem a francia, ami érthető, hiszen azt eleve tanulják, másrészt Franciaország közelsége is indokolja a dolgot).

most_useful_foreign_languages.jpg

Az angol jelentősége és elsősége tehát nem lehet kérdéses, ám mielőtt kicsit részletesebben is foglalkoznánk vele, lássunk egy olyan felmérést, ami ennél érdekesebb képet ad, nézzük meg azt, hogy az angol után mely nyelv elsajátítását tartják fontosnak egyes európai országokban.

Ebben az esetben jóval összetettebb a kép, hiszen itt már olyan tényezők is közbeszólnak, mint a történelem, a gazdasági érdekek, vagy a lakosság összetétele.

second_most_useful_foreign_languages.jpg

Litvánia (és általában a balti államok) esetében éppen a történelem és a földrajzi közelség (no meg a nagyszámú orosz anyanyelvű lakosság) indokolja az orosz nyelv első helyét, a litvánok 62 százaléka véli úgy, hogy az angol után oroszul érdemes leginkább megtanulni (ez az arány a letteknél 50, az észteknél 47 és még a finneknél is 25 százalék).

A gazdasági érdek Ciprus esetében bukik ki a legjobban az orosszal kapcsolatban, hiszen tudjuk, hogy rengeteg orosz él a szigeten, illetve komoly pénzeket mozgattak át oda, nem csoda, hogy minden ötödik ciprusi az orosz mellett teszi le a voksot.

Belgium és a francia nyelv közeli kapcsolatát sem kell nagyon részletezni, és élhetünk a gyanúperrel, hogy a spanyol népszerűsége sem teljesen véletlen az Egyesült Királyságban (a britek negyede érzi hasznosnak, egyébként a szigetországban a francia végzett az első helyen).

Az azonban a grafikonon tökéletesen látszik, hogy az angol mögött azért továbbra is a német a legfontosabb nyelv a kontinensen, 11 országban válaszolták azt, hogy az angol után ezt a leginkább érdemes megtanulni. Ezek közül is kiemelkedik (megint csak történelmi, kulturális és gazdasági okokból) Magyarország, a 48 százalék Dániával együtt holtversenyes első helyet jelent.

Mennyire beszélnek a magyarok angolul?

Időről időre felmerül a magyarok nyelvtudásának (vagy nem tudásának) kérdése, finoman szólva is kritikus felhangokkal. A kérdés már csak az, vajon jogosak-e ezek a kritikák, azaz mennyire tudnak a magyarok angolul?

Létezik egy, a nyelvtudás szintjét mérő English Proficiency Index, ami azért is hasznos, mert egységes mércével mérve viszonylag pontos képet fest arról, melyik országban milyen szinten áll az angoltudás.

proficiency.jpg(forrás: English Proficiency Index) 

Kezdjük ott, hogy a magyarok 64 százaléka tartja a legfontosabb tanult nyelvnek az angolt, ez viszonylag alacsony érték például a listavezető hollandok 95, a második ciprusiak és a harmadik máltaiak 94-94, a negyedik svédek 93 és az ötödik dánok 92 százalékához képest.

Az index szerint az angolt a legmagasabb szinten bíró országok között a skandinávok mellett a hollandok, valamint térségünkből a szlovénok és a lengyelek szerepelnek (az első tíz sorrendje: Svédország, Hollandia, Dánia, Norvégia, Finnország, Szlovénia, Észtország, Luxembourg, Lengyelország). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes északi országban legalább a lakosság kétharmada folyékonyan beszél angolul.

A középső harmadba 12 ország tartozik, a csoport élén Ausztria és Németország áll, Magyarország utolsóként még éppen befért ide (ez a teljes lista 21. helyére elegendő), ami végül is kellemes meglepetésnek is nevezhető, szerintem legalábbis jobb helyezés, mint amire számítani lehetett.

A teljes jelentésből (amit itt érhettek el) az is kiderül, hogy Európán kívülről csak Szingapúr, Malajzia és Argentína fért be a legjobbak közé.

A 70 országot felsoroló lista utolsó öt helyén olyan országok találhatók, mint (sorrendben) Irak, Algéria, Szaúd-Arábia, Kambodzsa és Líbia.

Merre tartunk?

Az sem mindegy persze, hogy milyen irányban mozog a nyelvtanulás, márpedig ebből a szempontból Magyarország nem áll túl jól. Hat olyan ország van, ahol az utóbbi időszakban jelentősen fejlődött az angoltudás, ezek Észtország, Svédország, Norvégia, Portugália, Ukrajna és Szlovénia.

Lettország és Belgium erősen visszaesett, de romlott a helyzet Lengyelországban, Ausztriában, Franciaországban, Magyarországon, Spanyolországban és Törökországban is.

Egyszóval a magyarok angoltudása talán egy fokkal jobb, mint amilyennek hajlamosak vagyunk gondolni, ugyanakkor a tendencia nem jó, mert ahelyett, hogy javulna a helyzet, kicsit ugyan, de romlik.

trend.jpg(forrás: English Proficiency Index) 

Mi következik mindebből? Egyfelől az, hogy a helyzet nem reménytelen, másfelől viszont az (és ez az, ami tulajdonképpen elgondolkodtató), hogy sokan még mindig nem ismerték fel, vagy csak mostanában kezdik felismerni a nyelvtudás fontosságát, amikor már a saját bőrükön érzik, hogy anélkül külföldön nem lehet boldogulni (és annak hiányában még elindulni is nagy merészség). Szóval jó lenne, ha a fentebb említett negatív tendencia visszájára fordulna.

Nektek okozott nehézséget a nyelvi beilleszkedés? Ha igen, milyet?

(Nyitókép: Man vyi)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelvtanulás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr868068748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.11.11. 20:21:16

@Golf2: megneztem,nem rossz film,de nem fog a kedveceim koze tartozni.Viszont erdekes volt latni Richard Gere-t,Nick Cage es Lawrance Fishburne-t pelyhesallu szineszkent latni.Egyebkent tudtad,hogy Nick Cage es Coppola rokonsagban vannak?
Nick azert valtoztatta meg a nevet mert nem akarta,hogy csak a hires nagybacsi miatt kapjon szerepet.
Viszont Bob Hoskins jol jatszot benne,hozza illik ez a szerep.
Szerintem Dixi Dwyer nem volt mob boss,viszont Dutch Schultz az volt meghozza a psychopathic fajtabol.Ott volt meg Lucky Luciano,aki szinten mob boss volt.
A leghiresebb mob boss-ok voltak meg Al Capone,John Gotti,Frank Costello es a fonokok fonoke Paul Castellano.

blackhairlady 2015.11.11. 20:27:46

@LittleG (uk): szerintem meg nem profi a magyar szinkron, bar en is ezt hittem mielott itt kenyszerbol angolul kellett neznem a filmeket, sorozatokat. Pont a lenyeg veszik el, a szineszi jatek nem csak a mozdulatokbol, hanem a hangszinbol, hangsulybol es egyeb verbalis kifejezesbol is all, es osszehasonlitva az eredetivel, mintha nem is ugyanazt a filmet neznem.

Bredpitt Monika 2015.11.11. 20:28:33

@Sir Galahad: ez igy van, szerencsejuk van, nekunk meg nyelvet kell tanulni, kerdes hogy ki tanit meg minket rendesen

SzZoole 2015.11.11. 20:29:24

@Hari Seldon 2: egyszeru a megoldas,az irani elnok kakashere porkoltet eszik es vizet iszik hozza,a francia meg diszno porkoltet vorosboros martasban

SzZoole 2015.11.11. 20:33:15

@Herr Géza: most mit mondjak erre???:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.11. 20:33:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
megkérdezték az embereket módszer.... emlékeim szerint valami felmérésben hasonló módszerrel az jött ki, hogy a magyar férfiak farka messze a leghosszabb a világon.
izé, bocs.
habár nekem sincsen statisztikailag reprezentatív mintám, de azért na, innen kezdve szerintem a magyarok esetében az önértékeléses módszer kétséges.

SzZoole 2015.11.11. 20:37:12

@maxval bircaman felelős szerkesztő: ugyanmar Max,ez azert eleg nevetseges,akkor irtak volna ki csak egyszeruen,hogy;sajt torta,nem?

blackhairlady 2015.11.11. 20:37:47

@mojyo: beszelgethetnel Nadallal is pl.:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.11. 20:42:01

@mojyo: olvashatnál Coelhot eredetiben :-)))))) az én portugál tudásom is erősen megkopott, de erre még teljesen jó, még élvezem is :-))))

LittleG (uk) 2015.11.11. 20:42:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az egyetemen tanultunk a filmfeliratozásról, egy szuper tanártól, aki filmstúdióban is dolgozott - és pár hete halt meg negyvenvalahány évesen :( - nem is gondoltam volna, hogy milyen szabályok vannak (hogy pl. ne legyen 3 sor, csak kettő, hogy az mindig alul legyen, hogy a kettőből a felső legyen a hosszabb, hogy nem szabad mindent lefordítani, mert akkor csak gyorsan ugrál a szöveg és a nézni már nem tudja az ember stb)

SzZoole 2015.11.11. 20:43:25

@Dragonlady (Bp, Hun): "a magyar ferfiak farka a leghosszab a vilagon"
Ezek szerint akkor a magyar nok szexoduja meg a legtagasabb?:)))

2015.11.11. 20:44:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Saját bevallás alapján v. pedig mértek is? :DDD

blackhairlady 2015.11.11. 20:45:33

@Ginix: sajnos sokan hulyenek is neznek ha valamit rosszul mondasz vagy nem ismersz egy szot. Velem is elofordult mar, hogy viccet csinaltak belole, es multkor Puhacica is irta, hogy ki lett oktatva. Gondolom sokaknak volt, van ilyen elmenye, ez nagyban befolyasolja, hogy meg merjenek szolalni.

Fajankó 2015.11.11. 20:46:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
@Bredpitt Monika:

" Ötödik osztályra (úgy hogy elsőtől tanulják az angolt) nem tudott elszámolni húszig normálisan angolul. Szerintem ez egyértelműen a tanár hibája"

Ja, csakis....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.11. 20:48:05

@LittleG (uk): a digitális tévé boxok tudják már ezt, hogy át lehet állítani angolra - egyelőre sajnos a telekomnál csak az ismeretterjesztő csatornáknál lehet (Discovery, NatGeo, stb), meg tán az egyik filmcsatorna. simán az RTL stb nem szaroznak ezzel, hogy megvan eredeti nyelven is, amit éppen letolnak, pedig technikailag már úgy tűnik simán lehetne, nagyon hasznos lenne, csak gondolom minek feleslegesen szórni a pénzt. iszonyú sokat tanultam annó a filmcsatornákból (még 10-12 éve, hála az égnek, hog ykint minden feliratos). most meg iszonyú sokat felejtek valszeg, tévém sincs.

LittleG (uk) 2015.11.11. 20:49:37

@Dragonlady (Bp, Hun): nemrég Danielle Steele-lel "szórakoztam" spanyolul, mert gondoltam elég egyszerű lesz. Az is volt, de nagyon idegesítően gügye úgyhog megfogadtam, soha többet.
Aztán beleválasztottam egy 500 oldalas eredeteileg is spanyolul írt sztoriba, ami jól van megírva, de csak a 150. oldal körül kezd beindulni a sztori, én meg mindjárt vissza kell vigyem a könyvtárba..

Úgyhogy lehet a következő mégiscsak valami jó egyszerű lesz... Coelho-ra gondoltam, de nem portugálul...

LittleG (uk) 2015.11.11. 20:50:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: mostmár nem jó? miért? nem is tudom, hogy néztem-e msotanában szinkronizált filmeket..

LittleG (uk) 2015.11.11. 20:52:49

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, én itt a més, mindenféle nyelvű adókat hiányolom. Francia van egy, de az pont nem érdekel, meg hindu meg arab... a többi angol, ami jó, de elférne még egy-két német meg olasz meg spanyol is... bezzeg sportcsatorna van vagy 15

neten is lehetne nézni, de mennyivel klasszabb lenne, hogy leülök a tévé elé és kapcsolgatok...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.11. 20:55:02

@Bredpitt Monika: nemrég olvastam erről az iskoláról, hogy több a magyar diák, mint a kínai. csak azt nem tudom, ezt hogyan kezelik egyáltalán, nyilván a kínai gyerkőcök már otthon megtanulnak beszélni. meg persze a szülők hajlamosabbak aztán egész hétvégén reggeltől estig drillezni őket az írástanulással stb. fogalmam sincs, hogyan tudják összehangolni a két diákpopuláció iszonyúan eltérő háttereit, mondjuk pont ezért is érdekelne.
(az első kínai tanítványaim, a kisovisok, érettségiznek idén, iszonyú öregnek érzem magam!)

LittleG (uk) 2015.11.11. 20:55:38

@Signora con i capelli neri: az eredeti többnyire profibb, mint a szinkronizált, de a szinkronizáltakon belül is vannak szintek :)

a román szinkront pl. nem tudom pár percnél tovább elviselni, olan idegesítő hangszínben és hangmagasságon vinnyognak, főleg a nők..

SzZoole 2015.11.11. 20:59:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez jo kerdes,ugyanis mi magyarok szeretunk es merunk is nagyot mondani:)))

Fajankó 2015.11.11. 21:02:55

@Zoole[uk]:
"Nick azert valtoztatta meg a nevet mert nem akarta,hogy csak a hires nagybacsi miatt kapjon szerepet."

És így már a nagybácsi meg se ismerte, a casting után csak nézegette a gyereket és így mormolt az asszisztenshez: nem tudom honnan ismerős ez a fiú de hogy baromi tehetséges az egyszer biztos : )))))

nyuszigonosz 2015.11.11. 21:19:17

@LittleG (uk): Olvassál Mario Vargas Llosa könyvet, vagy krimiket: jól írnak: Julia Navarro, Matilde Asensi, de ajánlom Alicia Gimenez-Bartlett-et, mert az ö könyvei ezek közül a legegyszerübben érthetöek eredeti spanyolul is olvasva. És még jók is. :-)

blackhairlady 2015.11.11. 21:20:14

@Bredpitt Monika: a gimiben az erettsegihez kell 2 idegen nyelv kreditje itt, tehat nem igaz, hogy nem tanulnak az amerikaiak mas nyelveket. A mi giminkben lehet kinait, japant, spanyolt, franciat es nemetet tanulni, szoval van valasztek is.

2015.11.11. 21:23:01

@Signora con i capelli neri: Lomb Kató mondta egyszer azt, hogy a nyelv az egyetlen dolog, amit érdemes rosszul is tudni. :) Amúgy meg a sok okostojással nem kell foglalkozni.

SzZoole 2015.11.11. 21:23:41

@Fajankó: a castingos utalasod nem tudom,hogy Igaz e,de,hogy piszok jo szinesz az mar biztos.Peldaul a face off,all arc,-ban a buzogany John Travolta-t siman lejatsza,szerintem:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.11. 21:25:07

Erősen ontopic könyv, most kezdtem olvasni. A 80as években volt szerencsém személyesen is találkozni a szerzővel egy előadás során.

moly.hu/konyvek/lomb-kato-igy-tanulok-nyelveket

2015.11.11. 21:25:18

@LittleG (uk): Nem az a baj, hogy nem jó, hanem hogy a régi, színvonalas szinthez nem sok köze van.

blackhairlady 2015.11.11. 21:28:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: persze, csak szarul tud esni ha kirohogik az embert, ezert megertem ha sokan nem akarnak mas magyarok elott megszolalni.

Fajankó 2015.11.11. 21:29:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Félig mellément.
" Mi van? " ajánlott változat: tessék?

2015.11.11. 21:31:56

@Signora con i capelli neri: Igen, ezt mondjuk megértem. Mármint a kínos szituációtól való félelmet. De hát mindenki kezdte valahol. :)

2015.11.11. 21:32:35

@Fajankó: Nekem a sajátom jobban tetszik. De azért köszi.

Fajankó 2015.11.11. 21:33:23

@Zoole[uk]:
"a castingos utalasod nem tudom,hogy Igaz e"
Szerinted?

LittleG (uk) 2015.11.11. 21:33:32

@nyuszigonosz: hú, köszi. Llosanak nem mertem nekiállni :)

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:35:44

@Signora con i capelli neri: en nem is mondtam hogy nem tanulnak, csak azt hogy nincs ra szukseguk , de lehet ez is allamtol fugg mi a kovetelmeny nyelvtanulas teren

SzZoole 2015.11.11. 21:37:07

@Fajankó: tenyleg nem tudom,akar igaz is lehet.

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:41:07

@Zoole[uk]: 8 mm t lattad? En is szeretem Nicolas t, a Leaving las Vegas az egyik kedvenc filmem.

SzZoole 2015.11.11. 21:43:47

@Bredpitt Monika: azt nem.Az enyem sokkal nagyobb

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:44:43

@Dragonlady (Bp, Hun): erdekes hogy en oda jartam dolgozni a kinai suli melle es nem is hallottam rola addig amig az a kisfiu nem meselt rola a buszon,
en azt hittem rolad vagy olyan harminc max

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:45:50

@Zoole[uk]: de hulye vagy te, komolytalan na

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:47:43

@Zoole[uk]: komolyra forditva a szot, nezd meg, de csak ha eros az idegzeted, nagyon nyomaszto film, de jo nagyon

Bredpitt Monika 2015.11.11. 21:50:49

@Zoole[uk]: Brad Pittel csak uzletelni akartam, nem is tudom miert nem jott ossze, ki erti ezt?

M. Péter 2015.11.11. 21:51:35

Valakinek sikerült megtalálnia, hogy ez az English Proficiency Index-et pontosan hogy számolják ki?
Az viszont biztos, hogy reprezentatív mintavételről szó sincs, ezért az olyan dolgokat, hogy mennyivel javult vagy romlott valamelyik országban az angoltudás szintje, különösen óvatosan kell kezelni. Arra viszont jó a jelentés, hogy egy újságíró cikket írjon róla, és ingyenreklámot csináljon a cégnek.

Fajankó 2015.11.11. 21:51:55

@LittleG (uk):
Ha olvastad már, tudod miről szól.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.11. 21:56:24

@Bredpitt Monika: 39 :-(
2002-ben mentem először világgá.

puhacica 2015.11.11. 22:00:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Signora con i capelli neri: ooo, hat pont ma megint kioktatott ugyanaz az illeto facebookon. mivel sok munkatarsam bejelolt, mostanaban probalom kiirni a dolgokat angolul is, hogy ok is ertsek. viszont kinosan ugyelek ra, hogy helyesen irjak, mert ugye a magyar ebbol csak azt latja, hogy "kiment, aztan par honap utan mar angolul osztja az eszt". es ma lyukra futott az "oktatom", de legalabb bocsanatot kert.

Bredpitt Monika 2015.11.11. 22:05:51

@puhacica: ird ki a fb ra Fack you, igy a val, egyszer en kaptam egy ilyen joindulatu angol lehurrogast, de amikor meglattam rohogo gorcsot kaptam

Bredpitt Monika 2015.11.11. 22:08:41

@Dragonlady (Bp, Hun): van egy polom amire ez van nyomtatva:
MA VAGYOK 40 EVES,
kered, neked adom?

puhacica 2015.11.11. 22:11:17

@Bredpitt Monika: legkozelebb. mert hogy lesz legkozelebb, abban biztos vagyok. :)

Bredpitt Monika 2015.11.11. 22:14:30

@puhacica: a lenyeg hogy a val ird, csakhogy tenyleg beled kothessen

Bredpitt Monika 2015.11.11. 22:17:41

@M. Péter: nalunk romlott az angol tudas szintje ld a mai 22.05 os hozzaszolast

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.11. 22:31:12

@puhacica:
Nekem is volt ilyen kioktatóm, de nem kért bocsánatot...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.11.11. 22:42:34

@Bredpitt Monika: Most láttam egy FB kommentben: "Thank you Werry Mutch" :))))))
Azért ezt nehéz überelni.

blackhairlady 2015.11.11. 22:57:55

@Bredpitt Monika: "Az amerikai minek tanuljon, akárhová megy mindenhol megértik"
en csak erre reagaltam:) Egyebkent elegge elterjedt ez a nezet, de szerintem mindenhol kell minimum egy idegen nyelv vizsga a 4 ev alatt. Persze lehet, hogy pont annyit er mint az otthoni angol oktatas, raadasul ha nem hasznaljak kesobb akkor feledesbe is merul.

blackhairlady 2015.11.11. 23:05:12

@puhacica: mit javitott mar megint ki?:(

svédnyugger 2015.11.11. 23:13:39

Az én idômben (1980) nem sokan tanultak angolul, én sem. Ennek nagyon kárát láttam a késôbbi munkám során, attól függetlenül, hogy nem panaszkodhatom, mert a 30 éves pályafutásom alatt talán ha 3 évet dolgoztam a szakmámon kívül. Az angol nyelv hiánya akadályozott a karrier építésében, hiszen itt minden dokumentum angolul íródott már akkor is a nagyobb cégeknél. Hiában voltam elég jó a szakmában, sohasem kerültem középvezetôi beosztás felé. Most nyugdíjasként érzem az anyagi különbséget. Nekem sok lett volna a svéd és az angol parallell tanulása akkor és a hangsúlyt a svédre helyeztem, tévesen, mert az angol mellett a svéd jött volna, mint gyerekjáték.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.11. 23:24:21

@Signora con i capelli neri: talan nem veletlenulegy nepszeru humoristak eloadasaban ; ha 2 nyelvet beszelsz , bilingue vagy ha 3 nyelvet trilingue vagy.. ha egy nyelvet ... amerikai :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.11. 23:33:29

@A nagy kékség: San Diegóban például majdnem többen beszélnek spanyolul, mint angolul. :)

huha dec 15-en megyunk oda .... igaz strandra menni es sort kerni spanyolul is tudok ..

montroyal ( CAN qc) 2015.11.11. 23:42:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nyelv az egyetlen dolog, amit érdemes rosszul is tudni. :) na en sziguruan ehhez tartom magam ... es ezt viszont tokeletesen betartom ..

a mottom ; ha en fizetek mindenki megert...

bar ezek a fastfoodos pultosok ugy elhadarjak a valasztekot amibol egy szot sem ertek .. OK alldress es fizetek ..

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.12. 00:12:36

@montroyal ( CAN qc): Hát, ha a Chula Vista negyedbe tévedsz, akkor tényleg nagyobb szükséged lehet a spanyolra, mint az angolra. :)

kardio1 2015.11.12. 00:13:50

@FeketeMacska73: Szerintem Magyarországra nézve is az az alap, hogy tudjon az ember angolul. Ezen felül viszont komoly versenyelony egy nem mindenki által beszélt nyelv. Ha egy cég nemcsak ott akar kapcsolatokat kiepiteni, ahol tömegek a versenytársai (lsd. a német gazdaságtol való magyar fuggest), akkor erre rá is kényszerül. Pl. egy jonevu budai fogászati centrumnak két rendelője van külföldön, az egyik Londonban, a másik meg Genfben. Nekik nem a német nyelv a fontos. Nyilván Sopronban más a helyzet.

kardio1 2015.11.12. 00:24:03

@Shanarey: azért minden relatív. Megneztem a soproni kórház kardiológiai osztályát, ahova orvost keresnek. 11 orvos dolgozik ott. Itt nekünk nagyon kéne már egy negyedik kolléga...

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 00:34:28

@A nagy kékség: csak 3 napot leszunk Core-columbia (Ash st)belvaros negyedbe ..egy nap hop-on hop-of masik nap a parc, zoo ,harmadik nap cruise terminal, tengerre magyar jelszoval ..szoval messzire nem megyunk es elleszunk valahogy ..

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.11.12. 00:59:46

@Dragonlady (Bp, Hun): köszi! :) ... a posztot azért minden nap átszoktam futni, csak aztán kommentelésre nincs időm, energiám ... de igyekszem újra aktivizálódni

egy két éjszaka volt már -1/2 körül, meg egyszer ktszer esett már a hó de most újra 5-10 fok között van

nem várom a minusz 10 alatti hőmérsékletet :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.12. 01:44:29

@Hari Seldon 2: "Nekem is jobban megy a politikai vagy bármilyen vitaműsor, mint valami "barátok közt típusú marhaság". Azt gondolom egyszerűen azért mert egyikre jobban rá tud hangolódni a gondolkodás, a másikra meg nem"

Szerintem inkabb arrol van szo, hogy az ilyen szappanoperak es tarsaik a mindennapi nyelvet hasznaljak, ami tele van idiomokkal, kulturalis hatteru dolgokkal, amelyeket nem ott elo egyaltalan nem ert meg. Nekem is ugyanez volt a problemam, amikor Kaliforniaba koltoztem. A CNN-t megerteni nem volt problema, de mondjuk egy Friends v. hasonlo sitcom tele volt olyasmivel, amirol gozom sem volt. Eppen ezert szeretik pl. nyelvtanarok hasznalni beszedkozpontu tanitasra ezeket a sitcom-okat, mert rengeteg - mindennapos - kifejezest, szofordulatot lehet belole tanulni, amit egyebkent tankonyvekben nem talalsz meg.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 02:02:03

akkor hajra Kiraly Victor... Voice...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.12. 02:05:10

@puhacica: "viszont kinosan ugyelek ra, hogy helyesen irjak, mert ugye a magyar ebbol csak azt latja, hogy "kiment, aztan par honap utan mar angolul osztja az eszt".

Ennel mar csak az a "jobb", amikor magyarok egymas angoljat akarjak kijavitani :)))

montroyal ( CAN qc) 2015.11.12. 03:08:01

@Zsuzsi65: amikor magyar tarsasagban a hurricanrol beszeltunk es Gyuri megkerdezte mi az ? mire a frappans valasz ironikus angol kiejtessel ; hoooricaan ..hogy te is értsd... Geoorges..:-)

meatclone 2015.11.12. 05:59:32

@Zsuzsi65: Nem ertem hogy mi a problema ezzel. en is szoktam javitani masokat ha megkernek ra ( es neha amikor nem) mert tudom hogy ha allandoan rosszul mondasz valamit akkor az idegzodik be ,es annyival nehezebb lessz elhagyni.En is azt akartam hogy mindig javitsanak a nyelvtanban es a kiejtesben is.

adg 2015.11.12. 06:15:52

@meatclone: Akkor ez csak neked: lesz egy sz, kulonben baj lesz. :)

Amugy en sem latok benne nagy gondot, ha neha kijavitanak, sokat lehet belole tanulni. Az mas, ha valaki folyton javitja a mondokadat, az marha idegesito tud lenni, ha nem mondhatsz el ket mondatot anelkul, hogy oszor belejavitana, ha kell, ha nem.
A native kollegaimmal pont az a bajom amugy, hogy sosem javitanak ki, ha valamire rakerdezek, akkor is felve mondjak meg. Mintha nem akarnanak a lelkembe taposni ezzel. :) Pedig azert kerdezem, mert helyesen akarom mondani.

Golf2 2015.11.12. 06:37:07

@Zoole[uk]: A zenèje,meg a csaj tetszett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.12. 07:07:36

@Zoole[uk]:

A csízkék szót amolyan sajátos termékként igyekeznek propagálni, szerintem ez volt a cél.

puhacica 2015.11.12. 07:13:09

@Bredpitt Monika: megigerem. :)

@diggerdriver: pedig... :D

@Signora con i capelli neri: a ready for christmast ready to-ra. ;)

@Zsuzsi65: pont ez tortent.

@adg: @meatclone: az nem baj, ha olyan javit ki, aki tud angolul. de amikor olyan okoskodik, aki ugy javitja ki a jo verziot rosszra, mintha nala lenne minden tudas, azt nehezen nyelem le.

tanato 2015.11.12. 07:35:50

@Csupacsí: Persze hogy logikus,csak nem a nyugati nyelvekhez hasonló a logikája.Írtam már itt,hogy néhány etióp diák anno inkább az egyik ottani nagy nyelv az oromo logikáját követve tudták jól elsajátítani a magyart,mondták is az újaknak hogy ne angolból gondolkodjanak,hanem az oromoból.

tanato 2015.11.12. 07:40:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na akkor te otthon vagy a szó szabályos értelmében a magyar EÜ.-ben.

tanato 2015.11.12. 07:45:10

@svédnyugger: Akkoriban a disszidáláshoz nem kellett idegennyelvtudás,és aki kiment ,többségében csak a fogadó állam nyelvét sajátította el.Pl. az illető skandi ország nyelvét,sem németül,sem angolul nem tanultak meg,nem voltak rákényszerülve.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.12. 08:16:07

@montroyal ( CAN qc): A Zoo nagyon rendben van. Jó pár órás program, és ha szerencséd van, simogathatsz koalákat. :)

svédnyugger 2015.11.12. 10:02:16

@tanato: Igen, én is beleestem ebbe a csapdába, amit késôbb 1000x megbántam.

Ginix 2015.11.12. 10:58:50

@Signora con i capelli neri: elképzelhető, igen, mikor én angliában éltem, akkor még nem volt annyira sok külföldi kint, mint most és nekem sokkal több pozitív tapasztalat jutott ilyen szempontból. volt, h felnevettek dolgokon, amiket mondtam, de soha nem rosszindulatúan. pl mikor az úszó gyertyát swimming candlenek mondtam floating helyett:)

LittleG (uk) 2015.11.12. 14:07:49

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:

"S végül van egy harmadik angol is, melyet angolok, amerikaiak, ausztrálok beszélnek - ebből sajnos egy szót sem érteni."

Erre a jelenségre már van szó is: globish. az amikor nem angol anyanyelvűek beszélik az angolt max 1000 szavas szókinccsel, erős akcentussal. Valahol olvastam, hozzátették, hogy a globishosok (amind az amish-re asszociálok :P) számának növekedésével az angol anyanyelvűek hátrányba kerülhetnek, mert az előbbiek remekül megértik egymást, míg az utóbbit nem, sőt az anyanyelvi beszélő is sokkal nehezebben ért meg egy globish-t beszélőt, mint egyik globishes a másikat

LittleG (uk) 2015.11.12. 14:09:10

@Jazo: "BBC / RP" kiejtéssel meg nem jutunk túl messze, ha egyszer ellátogatunk mondjuk Londonba."

Szerintem meg pont hogy RP-t kell tanulni, nem, tanulhat mindenki olyan nyelvjárást, ahova majd egyszer talán vetődik. Aztán meg lehet máshová vetődik. Az lehet, hogy kevesen beszélnek úgy az utcán (és azt rögtön le is posh-ozza a többi angol), de mindenki megérti, egy másik külföldi is.

LittleG (uk) 2015.11.12. 14:09:40

@Bredpitt Monika: "ha a gyereke megtanul kínaiul akkor meg van alapozva a jövője. Én is így gondolom."

Ezt én nem értem. Annyi kínai van, aki jól tud angolul. Ha kínai Európában akar bizniszelni, nem inkább angolul is jól beszélő kínaiakat fog alkalmazni, mintsem kínaiul is beszélő hottentottákat (azaz mindenféle nációt)? Vagy Magyarországra gondoltok, merthogy nem gyakori a magyarul jól beszélő kínai?

Jazo 2015.11.12. 15:23:38

@LittleG (uk):

Az a része rendben van, hogy ők megértenek, de sajnos ennek az az ára, hogy te a BBC angolhoz tréningezett "listening" skillel a felét nem fogod érteni, amit ők mondanak...nem beszélve a sebességkülönbségről, ami szintén egyik jellemző különbség. A BBC angol viszonylag lassú, tagolt, az amit meg a nagyon-nagy többség beszél az veszett gyors ahhoz képest.

ZOH 2015.11.12. 16:45:52

Két adalék a témához:

1.) általában az a nyerő, ha mást (jobbat) csinálsz, mint a tömeg.

Nálam ez abban merült ki, hogy (nem teljesen előre tervezetten, így alakult) mérnökként nem az angol, hanem a német lett az első idegen nyelvem. Angulul relatíve sok mérnök tud, németül már kevesebben, a Magyarországra az ezredforduló környékén érkező német cégek két kézzel kapkodtak a németül tudó mérnökök iránt. Konkrét sztori, 2002-ben egyszerre pályáztam egy angol és egy német céghez, kábé ugyanolyan állásra, fillérre ugyanannyit ajánlott mindkét cég, csak a német még mellétett egy cégautót is magánhasználatra...

2.) tanult nyelv kontra használt nyelv: érdekes tapasztalat volt, amikor 2012-ben Németországba költözve, akkor már 20 évnél is több németnyelv-tanulással illetve -használattal rá kellett jöjjek, hogy a hentesnél nem húst árulnak... :-)

hanem alsó és felső combot, lapockát, csülköt, dagadót, felsált, Weißwurstot és a jó Isten tudja még, mi mindent... na _ezeket_ nem tanulja iskolában az ember. VISZONT: ez semmiben nem kisebbíti az "iskolai" nyelvtanulás fontosságát, az adja (vagy legalábbis nekem adta) a viszonylag stabil alapot. Erre már jöhet rá díszítésnek a Schäuferle meg a Schälrippchen, de önmagában azzal a megelőző állásinterjún kitörölhettem volna a s.ggemet.

És szinte minden nap jönnek az új szavak, tegnap például megtudtam, hogy külön szó van arra az örvényre, ami pl. a hidak pillérénél alakul ki ("Wirbel") és arra, ami pl. a lefolyóban ("Strudel") ... és ezek folyamatosan jönnek, vagyis inkább örvénylenek az ember körül... :-)

2015.11.12. 18:26:44

@tanato: Azt azért nem mondanám, de az átlagnál jobban rálátok. És eléggé aggasztónak tűnik a dolog.

Bredpitt Monika 2015.11.12. 18:51:56

@Signora con i capelli neri: igen, most már nekem is ilyen kell két év múlva, a negyvenest meg elfelejthetem

Bredpitt Monika 2015.11.12. 18:55:45

@LittleG (uk): Én arra gondolok, hogy milyen nagy dolog lesz majd, ha valaki tud kínairól fordítani más nyelvekre, főleg ha ezek a gyerekek a kínai mellé még mást is tanulnak.

Hogy a kínaiak hogy beszélnek idegen nyelveket.....nem tudom, tudom, hogy igyekeznek, de megérteni őket az igazi kihívás néha.
Szóval a profi világban szerintem lesz haszna annak ha valaki tudja a kínaiak nyelvét.

Bredpitt Monika 2015.11.12. 18:57:50

@Herr Géza: wery mutch, ezt valami kis német "mucsacso" írta ki, nem?
A w és a v kiejtése is sok mosolyt fakaszt az amerikaiak arcára, már amikor magyar lányokat hallgatnak.

©________ 2015.11.12. 21:01:56

@ZOH: akkor csak teszel egy almat a lefolyoba es kesz az apfelstrudel:-D

M. Péter 2015.11.12. 21:30:05

@LittleG (uk): Angolul jól tudó kínaival nem nagyon találkoztam, egy jut csak eszembe, az is Hong Kong-i.

ZOH 2015.11.12. 22:26:19

@Csupacsí: hehe :-) ez így tényleg egyszerűbb, mint a sütővel vesződni...

LittleG (uk) 2015.11.13. 08:53:09

@M. Péter: néhánnyal már én is találkoztam (pl. volt angol kollégám felesége, de másik volt angol kollégám kínai felesége meg alig tud angolul, pedig azt gondoltam volna angol házastárs mellett ez nem gond).

Azért fura nem? olyan rengeteg kínaiból nem lesz elég európai alkalmazott, és inkább labdába rúgnak majd a kínait nem hiszem hogy túl tökéletesen beszélő európaiak?

LittleG (uk) 2015.11.13. 08:54:08

@Bredpitt Monika: hát meglátjuk :) valahogy szkeptikus vagyok, de sose lehet tudni.

szaza 2015.11.13. 21:28:23

@A nagy kékség:

Te San Diegot mennyire ismered? Ott laksz vagy csak hallottál róla?

Az, hogy majdnem többen beszélnek spanyolul mint angolul, azt azért nem állítanám. Az biztos, hogy rengeteg a spanyol anyanyelvu... de a spanyol tudás az azért a nem spanyol anyanyelvueknel is nagyon magas arányban van. Nyilván a határ közelsége miatt..
Írom ezt épp két meeting között ebéd alatt egy Rubio's Mexican Grill-ből Encinitasban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása