oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 13. 06:46,  Miért indulnak útnak a magyarok? 177 komment

2015. október 13. 06:46 Határátkelő

Miért indulnak útnak a magyarok?

A napokban jelent meg az egyik piacvezető állásportálokat tömörítő szervezet és a Boston Consulting Group közös felmérése, melyben egy hatalmas világméretű felmérésben vizsgálták meg a külföldi munkavállalás kérdését. A méreteket talán jól jelzi, hogy 189 országban 200 ezer embert kérdeztek meg arról, belevágnának-e és ha igen, milyen okokból a határátkelésbe. A felmérésben részt vett Magyarország is, arra gondoltam, érdekes lenne kicsit kutakodni az eredmények között (maga az oldal egyébként rendkívül látványos, ajánlom nektek is, jól el lehet maszatolni vele, igaz, regisztrálni kell hozzá), annál is inkább, mert elég sok kérdésre választ ad – nem egyszer meglepőt is. (Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy a mai a blog történetének 1500. posztja, ami kicsit több mint négy év alatt nem tűnik kevésnek…)

migracio_foto_andrei.jpg(fotó: Andrei)

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy Magyarországról minden második ember hajlandó lenne munkát vállalni külföldön. A nők mobilabbak, és elsősorban a felső- illetve középfokú végzettséggel rendelkezők vágnának neki a külföldi munkaerőpiacnak.

Ezzel a mobilitási hajlandósággal azonban egyáltalán nem állunk az élen (sőt…) a 189 megkérdezett ország 200 000 válaszadója között. (Magyarországon egyébként 5000 főt kérdezett meg a The Network és a Boston Consulting Group).

Szóval európai viszonylatban a hollandok és a franciák a legmobilabbak, onnan 94 százalék (!!) vágna neki a külföldi munkavállalásnak, Magyarország 58 százalékos aránnyal Európában a 23., holtversenyben a svédekkel. Legkevésbé a németeket, a briteket (44 százalék) és a letteket (40 százalék) motiválja a külföldi munkavállalás lehetősége.

Az előbbi kettő azért nem is olyan nagyon meglepő megállapítás, hisz Európában ezek azok az országok, ahova a működő gazdaság és a munkaerőpiac adta lehetőségek miatt a legtöbben mennek más országokból is megélhetést és jobb életszínvonalat találni. Világviszonylatban Pakisztán áll az élen, ahonnan akár 97 százalék is felkerekedne, ez azonban aligha hízelgő az országra nézve.

A magyar nők inkább nekivágnának

Magyarországról a nők 57, míg a férfiak 43 százaléka kelne útra. Ezen válaszadók közül 30 százalék egyedülálló és nincs gyereke, a következő két nagyobb csoport a párban költözők (25 százalék) és ugyanekkora arányban hajlandóak mozdulni azok is, akiknek kisgyermekük is van.

Némiképp talán meglepő módon (legalábbis engem meglepett...) legkevésbé az egyedülállók vállalkoznának ilyen útra, akár van eltartott gyerekük, akár már kirepültek (4-5 százalék).

Milyen végzettséggel?

Mostanában sokat lehet hallani arról, mekkora szakemberhiányt okoz az elvándorlás olyan területeken is, mint a pincér, kamionsofőr. A Nemzetgazdasági Minisztérium minap nyilvánosságra került adatai (erről további részleteket itt olvashattok) szerint már a szakképesítést nem igénylő szakmákban is igen nagy a betöltetlen állások száma.

Az idei első félévben már hét régióban okozott gondot a gépészmérnökhiány, csaknem mindenhol nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, de látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók, kamionsofőrök iránti kereslet is.

A legnagyobb kereslet a takarító (2769), szemétgyűjtő és intézményi takarítói és kisegítők iránt mutatkozott (1216), de a top 5-be került az egyéb egyszerű építőipari foglalkozású (1591), az egyszerű ipari foglalkozású (1660), az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású (1382) is.

De nem jobb a helyzet a vendéglátóiparban sem, a korábban Londonban is dolgozó Kollin Gergely (ma a Novotel Budapest Danube igazgatója) azt mondta, lassan napi szinten okoz gondot a megfelelő gárda kiállítása.

Hasonlóképp látja a helyzetet a Continental Budapest igazgatója is, aki szerint Magyarországon mára odáig fajult a helyzet, hogy már a munkaerő-kölcsönző cégeknek sem tudnak megfelelő szobalányt, felszolgálót vagy épp szakácsot küldeni.

„Nemcsak szakmunkásokból van hiány, hanem magasan kvalifikált, nyelveket aktívan alkalmazni tudókból is. Arról nem beszélve, hogy manapság az angolon kívül szinte senki sem beszél más nyelvet” – tette hozzá Géher Zoltán, aki szerint ma már Magyarországon sem ritkaság, amikor egy menedzser reggel azzal szembesül, hogy nem teljes a létszám.

Ehhez képest érdekes, hogy a kutatás szerint csak a határátkelők negyede (26 százaléka) az, aki középfokú végzettséggel rendelkezik, ennél többen vannak azok, akik az egyetemi alapképzést (kvázi a régi főiskolát) végezték el (29 százalék), míg 19 százalék rendelkezik mesterdiplomával vagy phd-vel – ami azt jelenti, hogy a magyar határátkelők közel fele diplomás (ami persze nem zárja ki, hogy külföldön ne a végzettségének megfelelő munkát végezzen persze).

A pénz a fő ok

Rengeteg vita zajlott már arról, mi is motiválja azokat, akik másik országba költöz(né)nek. Nem meglepő, de elsősorban az anyagiak, a válaszadók 83 százaléka jelölte meg a magasabb fizetést – nézőpont kérdése, hogy ez sok vagy kevés, a nyugati országok lakosaival összehasonlítva sok, például a hollandok esetében a tapasztalatszerzés és egy másik kultúra megismerése vezet 55 százalékkal.

Visszatérve a magyarokhoz, a magasabb fizetés után (nyilván hozzá szorosan kapcsolódva) a magasabb életszínvonal következik (81 százalék), 63 százalék mondta azt, hogy egy minden (tehát nem csak anyagi) szempontból csábító állásajánlat hatására döntene az elmozdulás mellett, míg 60 százalékot az új nyelv elsajátítása motiválná.

Viszonylag keveseknél, mindössze 14 százaléknál motiváló erő, hogy valamelyik családtag már külföldön dolgozik – ez azért nagyon érdekes, és meglepően alacsony adatnak tűnik.

Azt is elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag sem a kellemesebb klíma, sem a jótékony cél nem motiválja a magyarokat, ezek gyakorlatilag elhanyagolható tényezők.

Irány London!

A felmérésben rákérdeztek arra is, mely városok szerepelnek a leginkább vágyott úticélok között. Nem fogok meglepetést okozni, ha azt írom, hogy magasan London nyert (23 százalék), és alighanem az sem okoz általános felhördülést, hogy a dobogó másik két helyére két német nagyváros, München (13 százalék) és Berlin (10 százalék) fért fel.

Ráadásul nem is átmeneti „székhelyáthelyezésről” van szó, hiszen a válaszadók 34 százaléka több mint 10 évre tervezne külföldön, 32 százalék 3-5 év között, 16 százalék pedig 5-10 év között. Így elmondható, hogy a túlnyomó többség hosszú távra tervez, ha egyszer nekiindul (szóval a Gyere haza fiatal programnak nem lesz könnyű…).

Mennének, de főleg szóban

Ugyanakkor az is nagyon érdekes mutató, hogy mennyire konkrét lépéseket tettek már meg azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy külföldre mennének dolgozni – nagyon leegyszerűsítve: mennyire komoly a szándék?

A felmérés szerint a megkérdezetteknek pontosan a fele volt az, aki ugyan menne, de még semmilyen konkrét lépést nem tett ennek érdekében. A másik végletet azok jelentik, akik már minden létező papírt, engedélyt beszereztek, tehát esetükben van szó megvalósuló külföldi munkavállalási szándékról – ők jelentős kisebbségben vannak, hiszen csak a teljes minta 10 százalékát teszik ki.

Minden ötödik megkérdezett felelte azt, hogy rendelkezik már információkkal a kiszemelt területről, de még nem jelentkezett állásra.

64 százalék jelenleg is dolgozik, további 5 százalék magánvállalkozó és szabadúszó. Minden negyedik (23 százalék) leendő határátkelő jelenleg munkanélküli. Irodai dolgozók és a szakképzett munkaerő adja a többséget azok között, akik vállalnák a külföldi megmérettetést.

… és akik már elmentek

Ha pedig egy kicsit megnézegetjük a magyar határátkelőket, akkor nem igazán meglepő az sem, hogy a körükben megkérdezettek demográfiai, nemi, végzettségbeli stb. jellemzői nagyon sok ponton hasonlóak azokéhoz, akik bár még Magyarországon vannak, de nyitottak a külföldi munkavállalásra.

Itt a férfiak és nők aránya jóval közelebb van egymáshoz (51-49 százalék), bár 2 százalékkal itt is a nők vannak többen. Többségben vannak köztük a független egyedülállók.

Végzettségek szempontjából egy fokkal magasabb végzettséggel rendelkeznek, mint azok, akik még csak nyitottak a munkavállalásra: 29 százalék mester vagy phd diplomával rendelkezik, további 26 százalék pedig főiskolai végzettséggel.

Ebből is látszik, hogy a képzettség sok szempontból kulcskérdés akár az elindulásra való nyitottságban, és még inkább a sikeres külföldi állásvállalásban. Ahogy az sem különösebb meglepetés, hogy 78 százalék további mobilitásra, azaz adott esetben, ha lehetősége adódna, továbbindulna.

A célországok dobogós helyein Németország, Svájc és Ausztria állnak. Ezután az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság következik. A városok között mégis London vezet, Bécs és München a következő.

A többség hosszabb időtartamra tervez, 48 százalék tíz évnél is többre. Érdekes különbség viszont, hogy itt egy esetleges harmadik országba költözésre sokkal többen felkészültek, hiszen 41 százaléknak az összes dokumentációja megvan egy ilyen lépéshez.

Hosszan lehetne még bogarászni az adatok között (és nem kizárt, hogy valamikor a közeljövőben lesz is ilyen poszt, mert nagyon érdekes dolgok derülnek ki), de most inkább átadom nektek a szót.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397963116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.13. 13:03:01

@pappito:

Jo neked, hogy te erted mirol beszelsz...

©________ 2015.10.13. 13:05:08

@London2009:
Nyilván nem ennyi azon magyarok száma, akiket rossz helyre dobott a gólya.
Londonország nagyobb váltás egy magyarnak, mint Barcelona. (Azt most hagyjuk, hogy minden bajuk fő forrása, hogy elszigetelten élnek egy szigeten (de jó kis mondat, hm:D), és ettől belterjes hülyeségekkel teli minden. Mármint innen nézve, ugye.:D)
Mások a szokások, más a közlekedés (rossz oldalon mennek, ugye), más a jogrendszer, rengeten dolgoznak nemnyolc órában, nincs infrastrukturális szociális háló, van viszont pénzbeli, bőséges, megzavarodik a normális ember fia, ha odamegy.
Mindazonáltal ugyanazzal a munkával, mint itthon, az itthoni sokszorosát keresheti. ha a munkán nem a kozigazgatási láblógatást értjük, akkor annak 60-80%ával is
Gondolva itt arra, hogy egy vezetői továbbképzésen azt tanították nekem, hogy a munka jó lesz 80%osan is - néha 60-, nem kell mindig a 100%. Gondoltam, mekkora hülyeség! idióták!
Mára kiderült, hogy kurvára igazuk volt. (Ez mondjuk az én szemszögemből - mint perfekt perfekcionista- elég szomorú, de így működik a világ, akkor így.)

Szóval ha mindezt figyelembe vesszük, akkor miért is megy Londonországba a magyar (a pár kivétel most az össz számhoz képest elenyésző)? A pénzért. Minden más kényelmetlen.
Ergo: vagy hazajön, ha összekapta magát, vagy elmegy tengerpartra lábat lógatni (aka. az északi sarkra havat lapátolni, ha Rékának vagy Tildynek hívják, de ez most mindegy).

A választás attól függ, hogy a pénzszerzés mellett mi volt a másodlagos motivációja a határátkeléshez.

.

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 13:06:06

@mojyo:
Hat arrol fogalmam sincs, mi az a posztmodern hogyishijak, szoval ebben nem tudok segiteni.
Viszont.
A "keretalkotas" kedvenc szavajarasa volt, szinte nem volt olyan (hosszu+soxor alug ertheto) kommentje, ahol ne hasznalta volna.
Aztan elhagyta/mellozte.
De ugy hozzanott, hogy idorol idore megemlitodik.
Kb ennyi.
:)

pappito · http://pappito.com 2015.10.13. 13:06:12

@Ödenburger [Hu/At]: nem csak azt értem, azt is, hogy te miért csinálsz úgy, mintha te nem. no surprise here, ugorjunk

©________ 2015.10.13. 13:06:14

@Herr Géza: @London2009:
Őszinte leszek. Néha hiányzik.
Ő legalább nem nézett le bennünket.

Golf2 2015.10.13. 13:06:34

@Herr Géza: Handikeppbôl happy end...Te megcsináltad,én még várok ahogy a német ismerősőm mondja az "in den Arsch treten" re...

©________ 2015.10.13. 13:07:45

@pappito: sajnos, ez elég általános hozzáállás, eldönteni, hogy a jelentkezőnek mi jobb, vagy mi testhezállóbb.
de amúgy egyetértek veled.

tnt 2015.10.13. 13:08:37

@London2009: valami hasonlóra gondolok én is ebben én is teljesen szkeptikus vagyok... mármint az általad hozott példa a 35-40 körüli ismerőseiddel kapcsolatosan.. szerintem fél éven belül kint lesznek ismét...

2015.10.13. 13:10:00

@pappito:

Akkor meg jobb neked, mert te mindent ertesz... :)) Majd ha kivancsi leszek, mit miert teszek, es nem tudok rajonni, akkor hozod fogok fordulni... :))

fhdgy 2015.10.13. 13:11:38

@Ödenburger [Hu/At]: Bocs, nem otthont írtam, hanem "kelet"-et. Szerinted pl. egy bolgár Bulgáriában jó programozóként biztosan többet keres, mint egy mosogató, mondjuk Londonországban?

2015.10.13. 13:13:24

@Csupacsí:

Valamennyit igen, de az en esetemben nem ez volt a fo szempont, hanem a szakmai resze. Eleg specko teruletre kellett nekik 2 heten belul olyan ember, akit nem kell pelenkazni, a komplett rendszert kepes azonnal atvenni. Leszartak a nemet tudasomat. Igaz, mostansag elkezdtek pedzegetni, ugyhogy gyorsan kerestem is egy nemet tanart magamnak...

London2009 2015.10.13. 13:14:07

@Csupacsí: Nekem viszont nagyon nem! A levelben is bicskanyitogato volt a stilusa. Adtam neki egy eselyt a valaszommal es azonnal elpuskazta. Hidd el, semmit sem valtozott! Nekem az erveles sem tunt fel, ugyanis meg azt sem tudta ertelmezni, amit irtam neki. Jobb ez igy.
O nem nezett le minket? Dehogynem! Folyamatosan azzal probalt minket meggyozni, hogy nekunk rossz itt kint es magunknak is csak hazudunk. Ah, kar a szoert.

2015.10.13. 13:14:08

@fhdgy:

Passz, en csak a magyar bereket ismerem... Lehet, hogy igazad van...

London2009 2015.10.13. 13:18:44

@Csupacsí: nem vitatkozom veled. Mondjuk en nem a penzert jottem, de az a fellangolas gyorsan elmult. Utana mi tartott itt? A penz... Az mas kerdes, hogy nekem Londonban elni minden szempontbol kenyelmesebb. De 6 ev kellett mire megtalaltam azt a helyet, ami minden szempontbol megfelel a szamomra. Tehat azzal nem ertek egyet, hogy itt minden rossz lenne.

Herr Géza 2015.10.13. 13:23:44

@London2009: Vagy lemaradt egy "is" szócska nálad ("én IS szkeptikusan fogadom..."), vagy félreértettél. Pont ugyanezt mondom én is: az 5-10 év után hazamentek közül nagyon kevesen fognak ott is maradni.
:)))

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 13:25:13

@Ödenburger [Hu/At]:
Bocs, de meg en is ertem...
Nemet nyelvtetuleten nemet cegnel dolgozo, nemetul gyengen beszelo kelet-europai kozepvezeto elvarja a perfekt angolt, merthogy vele csakis ugy tud majd kommunikalni a leendo beosztott. Masokkal nemetul, szoval lesz szives azt a nyelvet is klasszul tudni. A leendo beosztott 2 nyelven kell, hogy kommunikativ legyen, a fonoknek eleg 1 is.
De a hiper-szuper szakmai oneletrajzot villanto kelet-europai jelentkezot nem azert nem veszi fel, mert a sajat pozijat felti, ahh, nem, hiszen o oda be van betonozva, azt senki nem tudna tole ""elvenni"".....
Hat ja: amig o donti el, kit vesz fel, addig nem is. Node mi lesz, ha valaki mas a cegnel szinten felvesz/felvehet embert, aki aztan.... Hm??

A jelentkezok: nos, a palyakezdoket be lehet tanitani (valahol mindegyiket be KELL tanitani, valahol el kell kezdeniuk a tapasztalat szerzest... ). Kerdes, mit akar a ceg? Ha hosszutavon gondolkodik, akkor a fiatalbol kinevelheti a sajat eroforrast, nopersze, kesobb is gondot kell forditani a megtartasukra (beremeles, szakmai fejlodes lehezosege). Az idosebb palyakezdo soxor nehezebben kap eselyt=halasabb erte = nagyobb valoszinuseggel marad a cegnel hosszu tavon. De ez nem tuti, hiszen siman lehetseges, hogy nekiáll karriert epiteni = eppugy lelep idovel, ahogyan a fiatal. Marmint ha nem kap tobbet idovel (es hem csak penzt!!, hanem szakmai fejlodesi lehezoseget!).
Az elvartnal joval tobbre kepes ember meg eleve eselytelen. Marmint nálad. A " tulkepzett vagy, azert nem kellesz!" : ez Mo-on kedvelt elutasitasi ok. Tehat nem meglepo, hogy nálad ez hátrány....

Erted már?

Herr Géza 2015.10.13. 13:26:03

@Golf2: Ebben szívesen segítünk... :)))))))))))))))

Herr Géza 2015.10.13. 13:27:20

@Csupacsí: Mi van ??? Mit szívtál?? Ö nem nézett le ? Pont te mondod ??????

Mr Long 2015.10.13. 13:38:29

@macamuca [IHUN]: Ha sokkal tobb tapasztalattal rendelkezo jelentkezik ilyen munkara akkor cask ugrodeszkanak kell neki. Ha felveszik a nyomtatokat beallitgatni az elso alkalommal lep is tovabb, csak arra kel neki a melo, hogy valaki fizesse az albijat amig az osztrakoknal melot keres.

fhdgy 2015.10.13. 13:40:09

@Ödenburger [Hu/At]: Sőt, további variációs lehetőségek jutottak eszembe! Pl. sok ukrajnai magyar van, akinek van magyar állampolgársága is, és útlevele is. Hasonló a helyzet szerb vonatkozásban. Illetve, tudomásom szerint nagy sok moldávnak van román állampolgársága és útlevele is.

Ezek az emberek nyugaton Eu-s állampolgárként jelennek meg ill. szerepelnek. Nos, az ő fizetésük az eredeti országukban még sanszosabb, hogy jelentősen kevesebb, egy "jól kereső", nyugati mosogatóéhoz képest.

Az élet nagyon bonyolult, nagyon összetett tud lenni.

2015.10.13. 13:40:54

@macamuca [IHUN]:

Kezd elegge erdekes iranyba elmenni ez az egesz, de meg egyszer utoljara:

Adott egy pozicio, ami nem kivan tul magas szakmai ismereteket, es ennek megfeleloen elorelepest es kihivast is csak annak jelent, aki meg a szakmai lepcso elso fokain lepeget. Nem kell hozza egyetemi diploma, a kiirasban sem szerepel. Es nem is cel, hogy legyen, mert minel magasabban kepzett az ember, es minel komolyabb tapasztalatokkal rendelkezik, annal kevesbe valoszinu, hogy fel evnel tovabb fog maradni. Es a cel az lenne, hogy olyant vegyunk fel, aki hoszabb tavra tervez, akinek eleg az altalunk fizetet ber, es akinek fejlodesi lehetoseget is tudunk nyujtani, hogy ezzel is motivaljuk. Es igen, az MSc es MBA vegzett ehhez a munkahoz eroteljesen tulkepzett, o kimondottan nem alkalmas, es lehet, hogy ideig-oraig ellesz itt, de tuti, hogy par honapon belul elkezd masik, a profiljahoz jobban illo, tobb szakmai kihivast, es foleg jelentosen tobb penzt fizeto melot keresni. Mi meg kereshetunk mast helyette. De csesszetek meg, mi nem vilagos ebben? Van itt eleg HR-es, magyarazza mar el valaki...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.13. 13:41:58

@Mr Long: a pályakezdők se akarnak ilyen melóban ott ragadni. Az egyetlen aki ilyenben ottragad, az a tehetségtelen vagy a lusta. Szóval a legolcsóbbat kell felvenni.

Mr Long 2015.10.13. 13:45:10

@Zka: Egy palyakezdonek az is elorelepes, hogy tobb helyszinen vagy tobb eszkozt kell menedzselni. Egy 20 ev tapasztalattal rendelkezonek nem.
Nekem pont ilyen bajom van. Kellene 15 evvel rendelkezo mernok nekem, de ezek mind vezeto tervezok, nem jonnek el nekem rajzolgatni. Csak mivel en nem becsben szekelek, hanem pesten nem palya nekik meg 3-6 honapra sem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.13. 13:46:07

@Ödenburger [Hu/At]: ha a cégen belül tudtok neki kínálni előrelépést akkor viszont célszerű egy kompetens pályakezdőt találni. Gondolom ez a célotok.

2015.10.13. 13:54:30

@Zka:

Nagyjabol, habar a dolog kicsit osszetettebb, de nem is tanacsot kertem, pontosan tudom, kire-mire van szuksegunk, es a HR-el kozosen fogunk amugy is donteni (mint altalaban), csak erdekessegkent irtam volna, mint egy kis reszlet a jelenlegi osztrak munkaeropiacrol... Erre 3 oraval kesobb mar en vagyok a kocsog keleti, aki felti az allasat... Nem tudom eldonteni, hogy szanalmas vagy nevetseges, valahol mindketto egyszerre...

adg 2015.10.13. 13:56:00

@Ödenburger [Hu/At]: "magyarazza mar el valaki..."
Kb foorvost segedapoloi allasra? :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.13. 14:06:24

@Herr Géza:

A korrupció minden társadalom része.

Gondold csak végig: te vagy a hivatalnok, milliók mennek rajtad keresztül, s a te fizetésed meg mondjuk csak 350 ezer Ft. Előbb-utóbb úgy fogod érezni, jár neked is egy kis rész a sok pénzből. Ez a korrupció lelki alapja,

Persze, rossz dolog a korrupció, negatívum. De ez egy megszüntethetetlen negatívum.

Ráadásul ha csak rá összpontosítunk, szem elől vesztünk esetleg fontosabb problémákat is.

nemor 2015.10.13. 14:06:41

@Zka:
alap, hogy mindegyik tovább fog lépni (kivéve a lustát).
alap, hogy mindegyik betanítást igényel (kivéve a túlképzettet).
alap, hogy a bér adott, nincs benne alku.

akkor a legjobbat.

ugyanannyiba kerül, betanítási igény nincs, azonnal produktív, kárt nem okoz, viszont már kezdheted is keresni az utódját.
de ha ennyi pályázó van, akkor sose lesz egy napnál tovább üres a pozíció, a munka meg nem bonyolult, tehát fennakadás sem lesz.

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 14:07:33

@Mr Long:
Igen, igy van, sanszos. Meg az is egy lehetoseg, hogy a tudasa miatt cegen belul kinalnak fel neki olyan munkat, ami miatt egyreszt marad, masreszt a ceg is hasznosithatja a tobblet-tudasat. (Es nyomtato-birizgalasra par honap mulva ismet keresnek valakit. Netan a nyomtato-zaklatas mellé!!! kap egyeb feladatokat, urambocsá' magasabb fizuert =kecske+kaposzta sztorija, a pozitiv kimenettel: ez is egy lehetoseg).
Mo-on hatrany a plusz-tudas, itt meg mást tapasztaltam, es felrertesek elkerulese vegett mondom, hogy nem csak a szemelyes tapasztalataim/munkamra alapozok. Vagyis mindenfele munkakorben es szinten!!!! jo dolognak tartjak, ha tobbet tudsz az elvartnal, ÉS hadznositjak is = egyreszt van lehetoseg tovabblepesre, masreszt a zsebed is megerzi az elismerest.
:)

Herr Géza 2015.10.13. 14:09:46

@Mr Long: Mondjuk félreérthetöen (?) fogamazol rendesen: "rajzolgatni" minek kéne "15 évvel rendelkezö mérnök" ??? Arra valók a müszaki rajzolók, nem?

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 14:13:20

@Ödenburger [Hu/At]:
Ez mind valos ÉS relevans szempont, magam reszerol a fentebb leirtak alapjan en is valamelyik osztrak palyazot valasztanam.
Amin meghokkentem, az a szikar tenyeken TÚL kozolt nehany apro info rolad. Es ezeket a szubjektiv elemeket tapasztalatom szerint kevesen kepesek kizarni a dontes soran. Emiatt mentem bele a valoban altalanosito kovetkeztetesbe.
Nem akartalak megbantani, ha bantonak erezted, akkor ezuton bocs.

Mr Long 2015.10.13. 14:13:58

@Herr Géza: megtanitani neki a ceges modit, a kulfoldi szabvanyokat, eloirasokat stb. Nem lehet egybol tervellenor, viszont addig sima tervezokent dolgozna akik bizony rajzolnak nalunk (en is).

©________ 2015.10.13. 14:15:35

@London2009:
"hogy itt minden rossz lenne."

ha azt hiszed, hogy ezt mondtam, akkor félreértettél...

©________ 2015.10.13. 14:16:50

@macamuca [IHUN]:
"nekiáll karriert epiteni " - felháborító!!!!!

©________ 2015.10.13. 14:18:08

@Herr Géza:
tartom, lenézni pont nem nézett le másokat. amit ti annak hisztek, az az irigység és mások érdemeinek kisebbítése annak érdekében, hogy ő ne legyen olyan kicsi. de ez nem lenézés.

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 14:18:41

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Az igazi kerdes az, hogy mennyire elfogadott a valoban mindenutt letezo korrupcio.
Milyen mertekben van jelen, kiderulese eseten milyen reakciokat valt ki es milyen kovetkezmenyei vanbak/nincsenek?
Megszuntetni szerintem sem lehetseges, mersekelni igen.
Akarja-e ezt (a visszaszoritast) adott tarsadalom, tesz-e ezugyben lepeseket?
No, ez a nem mindegy.

Mr Long 2015.10.13. 14:20:55

@Csupacsí: Mert a ceg egybol kereshet uj embert maganak. De most tenyleg mindenki csak a gonosz allasfelto magyart latja ebben? Vedi a ceg erdekeit, ez a dolga.

©________ 2015.10.13. 14:23:26

@Herr Géza: hátttttöööö...az emberem is próbálkozott rajzolókkal (aka négerekkel), főleg kezdőkkel, akik még nem dolgoz(hat)nak önállóan, de mindegyiknek ugyanaz a vége: mire elmagyarázod, hogy mit kell rajzolni, már megcsináltad a felét.
aki nem kezdő, az meg csinálja saját bizniszben, és nem is tudsz neki annyit fizetni, hogy.
nem könnyű ez.

macamuca [IHUN] 2015.10.13. 14:24:12

@Csupacsí:
Nem felhaborito, csupan ritka.
Masabb szitu minden erintettnek (fonoknek, beosztottnak, kolleganak egyarant), mint amikor a jellemzo/gyakori szitut (huszoneves palyakezdo) kell kezelni.
Ritka mivolta miatt olyan nehezsegeket is magaban hordoz, amik a masik esetben nem leteznek. Es olyan elonyei is vannak, amik a masiknal szinten nem leteznek.
A nagy kerdes az, hogy az erintettek mit vesznek eszre mindezekbol, mire helyezik a hangsulyt.
:)

©________ 2015.10.13. 14:26:03

@Mr Long: ilyen ez a popszakma. ezen aggódni olyan, mint azon aggódni, hogy jön a tél és esni fog a hó.
alkalmazkodni kell.

állásféltés? én nem mondtam ilyet. már csak azért sem, mert azt is megérteném. előfordul, joga van hozzá. küldtek el már engem cégtől, mert a főnök aggódott, hogy én... ő baja:)

2015.10.13. 14:26:17

@macamuca [IHUN]:

Ok. Ha mar tudunk normalisan beszelni, akkor meg nehany adalek. Nem vagyok fonok, plane nem kozepvezeto. En A rendszergazda vagyok a cegnel, es itt a hatarozott nevelo pont azt jelenti, amit jelent: hogy egyedul. Vannak meg fejlesztok. Idokozben no a ceg, megnottek a feladatok, es nem igazan van idom a felhasznalok kozt rohangaszni es egereket meg nyomtatopatronokat cserelgetni, viszont a munkam jelentos reszet ez viszi el, es emiatt csusznak azok a projektek, amik viszont a termeles szempontjabol fontosak (pl. a termelesi es a vallalatiranyitasi rendszer integralasa es hasonlok). Igy ugy dontottunk, hogy levalasztjuk a feladataim kozul a felhasznalo-tamogato napi feladatokat, es felveszunk ra egy embert, en meg tudok haladni a projektekkel. A fonoknek volt a kikotese, hogy ha viszont kimondottan felhasznalo-tamogatasra veszunk fel embert, akkor legyen elvaras a felsofoku nemet. Es azt is o kerte, hogy az uj ember legyen kvazi az asszisztensem, vagyis en felelek a munkajaert, mert o nem akar tobb emberrel kapcsolatot tartani, egyeztetni, megbeszelni, engem ismer, bennem megbizik. Remelem igy mar vilagos a szitu, habar nem gondoltam volna, hogy tenyleg ilyen reszletessegben le kell irnom, kulon en leszek a kocsog...

©________ 2015.10.13. 14:26:44

@macamuca [IHUN]: mi ritka? hogy karriert akar építeni?

adg 2015.10.13. 14:31:24

@Herr Géza: Nekem sem volt rajzolom Magyarorszagon. Sot, senkit nem ismertem, akinek lett volna.
Ellenben muszaki rajzolot ismertem tobbet is, aki "epiteszkent" dolgozott, es kis penzert alairatta valakivel a rajzait.

Itt meg a masik veglet van, a vonalzo a legkomolyabb felszerelesem, ha rajzolni akarok. Meg egy autocad sincs a gepemen, ami miatt kicsit szoktam pampogni, mert neha hasznos lenne, es nem kellene minden szarral a rajzolokat ugraltatni.

Herr Géza 2015.10.13. 14:37:12

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
a. A lényegre nem reagáltál
b. Igen, a korrupció mindenhol jelen van, kérdés, hogy milyen szinten...Pl. az én szakmámban és pozíciómban már 20 évvel ezelött is térdig gázoltam a korrupcióban M.o.-on. Akkor legalább még volt a résztvevökben valamiféle gátlásmaradék, ha más nem, egy kis félelem, hogy mi lesz, ha megbukok...Most a megfelelö színü zászlóba burkolózva azt is odavághatod, hogy a család összedobta a vagyonodat, rohangálhatsz millión felüli öltözetben az utcán és élhetsz feltünöen fényüzöen egyetlen fillér igazolható bevétel nélkül, stb.
És akkor jöjjön a sokak által gyülölt "ellenpélda": N.o.-ban, - hangsúlyozom- ugyanezen a szinten én személy szerint egyetlen alkalommal nem találkoztam korrupcióval, pedig nagyon necces oldalon ülök általában... Nem állítom persze, hogy lehetetlen, meg nincs, de aki itt ilyet csinál, az nagyon ügyesen teszi nyilvánvalóan. És sokan még magyar szemmel akár nevetségesen, a gyanúnak az elkerülését is komolyan veszik... Nem egyszer fordult elö, hogy ha én hívtam meg a megbízómat egy kávéra vagy akármire, inkább ö fizette az enyémet is, nehogy a legkisebb gyanú is felmerülhessen... Más kérdés, hogy másfajta simlisségeket itt is elkövetnek nagy cégek (árkartell és tsai.) is, de ha buknak, akkor döl sokminden.
A szük szakmámban nagyon neves cég egy ilyen balhé miatt most bukik éppen, már megy a csödeljárás és nagyon úgy tünik, hogy a (milyen érdekes...) lengyel leányvállalattól induló balhé, amiért a németek is felelösek, mert fedezték jóideig a lengyeleket, még az egyébként holland anyavállalatot is padlóra küldi...

soad1221 2015.10.13. 14:48:05

@fhdgy: nekem is gyanús, ha jó szakmával osztályvezetőként szarabbul keres, mint egy londoni mosogató, még akár Bulgáriáról legyen szó, de akár lehet is ilyen..
ettől függetlenül, ez az ember akkor is csak kezdésnek szánja a hasonló munkát, amint tud dobbant - teljesen érthető okokból...
viszont az is teljesen érthető, hogy a cég pedig nem szeretne ilyet felvenni, mert hosszútávra tervezne...

soad1221 2015.10.13. 14:55:10

@macamuca [IHUN]: látom már leírta Ödi, de teljesen egyértelmű, hogy egy IT-s lóti-futi munkakörre nem egyetemi végzettségű embert keresnek. márpedig, ha az jelentkezik erre, akkor az nem lesz ott sokáig..
adg tökéletesen összefoglalta egy mondatban, hogy miért nem fogják felvenni.

Megjegyzem a pályázó helyében - mert miért is ne próbálkozna így - én egyszerűen nem írnám be a végzettségemet... aztán úgy próbálkoznék tovább...

Herr Géza 2015.10.13. 15:13:55

@adg: Itt általában úgy néz ki, hogy a régi, hagyományos müszaki rajzolókat még "kifuttatják" nyugdíjig. A "rotring-betüsablon-klasszikus rajzasztal" generációnak valamikor a 90-es évek vége felé jelezték, hogy vagy átállnak a CAD használatára (tanfolyam a cég által fizetve, stb.), vagy kereshetnek hamarosan állást. Aki vette a lapot, az még megvan, többek között ezért van még nekem rajzolóm, ha kell. Idöközben persze én is beletanultam annyira, hogy legalább az egyszerü rutindolgokat meg tudom csinálni több programban is, de azért nagy varázsló nem is leszek már e téren. A fiatalok meg már eleve úgy jönnek, hogy rutinból kezelik a CAD programokat. Így aztán vélhetöen a müszaki rajzoló szakma a nem is olyan távoli jövöben ki is fog halni szépen.

adg 2015.10.13. 15:28:31

@Herr Géza: Itt egyelore nem fognak kihalni. Mernokok nem nagyon rajzolnak, sot van rendes muszaki rajzoloi kepzes az egyetemen. (ami nem cad kezelest oktat elsosorban, hanem mindenfele reszleteket is, meg ralatast, hogy egy minimalis fogalmuk legyen rola, mik azok a csikok a kepernyon)

Mondjuk en nem banom, sokkal hatekonyabb, mint ha en bohockodnek vele. Es nem csak rajzolnak, hanem kompletten modelleznek mindent. Kozos modellbe mindenki belerajzolja a sajat marhasagait, epitesz, statikus, gepesz, villanyos, latszik, hogy mi hol utkozik mivel, szoval kicsit osszetettebb, mint a rajztabla, betusablon, redisztoll mittudomen.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.13. 15:34:47

@Herr Géza:

Azt én sem kedvelem, hogy mindenkinek csak az a korrupció gond, melyet az ellentétes párt csinál. Ez röhejes.

Kedvenc példám: Horn és Orbán ingatlana.

Gyurcsányt és Bajnait azért nem írom, mert azoknak volt legitím jövedelmük (más kérdés, hogy az sem volt tisztességes jövedelem, de nem volt korrupció eredménye).

Szóval, amikor kikerültek a fényképek Horn házáról 20 éve, többen kiszámolták: ha Horn minden fillért eltett volna jövedelméből, akkor se lehetne ilyen háza. Ekkor jött a ballib szavalókórus: hogy nem is korrupt, meg egy miniszterelnöknek kell hogy legyen ilyen háza, meg megérdemelte, stb.

10 évvel ugyanez lejátszódott Orbán házával, persze immár fordított szereposztásban.

Szóval ne legyen kettős mérce, mert az hitetelen. Engem pl. egyik párt korrupciója sem zavar, ha mérsékelt mértékű.

soad1221 2015.10.13. 15:50:41

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: najó, de ezt ki fogja meghatározni, hogy mit fogadunk el mérsékelt mértékűnek?

Engem zavar minden korrupció, minden egyes ilyen Ft-ot valójában a termelést cégek dolgozói termelnek meg, minden korrupt ft pedig növeli az árat. Nincs számomra elfogadható mérték, függetlenül attól, hogy nem szüntethető meg teljes egészében, ez egyértelmű. De soha nem lehet elfogadható mértéket megszabni...

Narina 2015.10.13. 16:55:39

Nya en nem vagyok HR-es, de amit latok, es kerem, hogy javitsatok ki, ha tevedek.
Itt abbol indult a lavina, hogy Odenburger megemlitette, hogy a cege "talpas munkara" (ertsd, rohangaszol, de kulonosebb szakmai hozzaertes nem igenyel a munka) keres emberket. Kikoteskent az alapfoku szamitastechnikai ismeretek valamint az angol nyelv beszelese(ez a ceggel kozvetlenul kapcsolatot tarto miatt kell) es a nemet felsofoku(ami azert kell, ha mas szol, hozza a cegen belul ne pislogjon mint, hal a szatyorban, esetenkent meg akar a kapcsolattarto tolmacsa is lehet)(mar, ha jol silabizaltam ki), hosszutavu munkara. Erre a munkara jelentkeztek atkepzet idosek(ertsd oreg palya kezdo), fiatal friss, husok osztrakiabol es a "keleti" teruletekrol magasan kepzet nagy IT tapasztalattal rendelkezo emberek. Odenburger, ha jol ertem, csak annyit jegyzet meg, hogy az utobbi csoportnal nem is vacilal, mert azok tutti nem hosszutavra tervezik a cegnel maradast(ami ertheto szerintem tok logikus) csak nyugat fele szeretnenek ugrani es innen indulnanak(se a cegnek, se Odenburgernek nem erdeke szerintem, hogy minden honapban igenybe kelljen venni az interiuztato brigadot) Az nem vilagos pontosan, melyik komment ment at abba, hogy Odenburger az allasat felti a magasan kepzetektol, de ez nem is lenyeg. A lenyeg szerintem az, hogy leharapjatok a fejet, mert azt hiszitek nem racionalis okai vannak a donteseinek, pedig erthetoen tisztan felvazolta a szitut. Most aruljatok mar el ennek a szegeny buta penztarosnak, hogy a teljesen logikus ervbol, hogy a szoszbe jott ki nektek az, hogy O az allasat felti a magasan kepzetektol? Ezt nagyon nem ertem kerem. (nem cinikus, vagy gunyos tenyleg nem tudom osszerakni) Segitsegggggggggggg! :O

Herr Géza 2015.10.13. 17:03:59

@adg: Ajjaj, volt nekem is olyan műszaki rajzolóm (aki mellesleg privát olyan névjegykártyát osztogatott, hogy x.y. gépésztechnikus ... :D) , hogy 20 év szakmai "pályafutás" után nem tudott a körhöz egy érintőt szerkeszteni... Mondtam neki, hogy mit kellene megrajzolni, leskicceltem, majd visszajött fél óra múlva, hogy ő azt nem tudja megrajzolni, skicceljem fel "rendesebben". Akkor derült ki a turpisság, én meg karmoltam magam. Aztán váltig állította, hogy az "mérnöki" feladat.... :))))))))

Narina 2015.10.13. 17:04:57

@soad1221: Aminel meg siman meg tudsz elni es gazdasagilag nem teszi tonkre az orszagot. Mar persze szerintem.

2015.10.13. 17:05:01

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A partok korrupciojaval az a fo problema, hogy kizarja a dontesekbol a szakertelmet es leepiti a meritokraciat. Ha nem az csinalja a hidepitest aki a legjobban ert hozza, hanem az, aki a baratunk, akkor nem csak az a baj, hogy a hid sokkal tobb penzbe kerul, hanem, hogy akar be is szakadhat a teherautok alatt. Es ha az elet minden terulete eszerint kezd el letezni, akkor ott semmi sem fog mukodni normalisan elobb-utobb.

soad1221 2015.10.13. 17:06:16

@Herr Géza: jézusom, mit rajzolt addig? színezőt?

Herr Géza 2015.10.13. 17:10:11

@soad1221: Pontosan ezt próbáltam én is kifejteni. A mostani mértékű korrupció miatt pl. minden egyes autópályakilométer uszkve immár min. 25%-kal többe kerül és még mielőtt a cinikus EU gyűlölők azt mondanák, hogy na és, úgyis az EU fizeti a javát, gondoljunk csak arra, hogy ugyanabból a pénzből ennyivel több kilométer jónne ki...

soad1221 2015.10.13. 17:14:19

@Narina: oké, hány ft-ban, és milyen területen határozzuk meg ezt?

azt, hogy számla nélkül szereljük meg a mosógépet, és mondjuk 25 000 Ft-ig?
De akkor a gyorshajtás is beleférhet, rendőrnek egy 10-es a zsebbe, és mindenki jól járt? persze a fizu legalább 30%-a feketén is simán mehet nem?
Akkor tulképp a cég visszaoszthat a beszerzőnek a multinál, hamár egyszer amúgy is tőlük rendelne a cég, hát nem? szintén mindenki csak jól jár.. aztán ennyi erővel miért ne oszthatná mondjuk az állam szét a koncessziós jogokat - persze nem teljesen objektív alapon, miért ne lehetne mondjuk a pártfinanszírozás egy módja ez?

Szóval a cinikus láncolattal csak annyit akartam megjegyezni, hogy a legapróbb kis ártatlan gazdaságot nem tönkretevő korrupcióra csak egy icipicit emelünk, mert ugyan az miért is ne férhetne bele, akkor egész egyszerűen eljutunk addig, hogy tulajdonképp bármi beleférhet. Mert ugye nem tisztesség alapján meghatározott az a bizonyos mérték. Illetve az a bizonyos apró korrupció nagy mennyiségben már nem is annyira apró.
Ami árat emel, és fizeti mindenki az árát.

©________ 2015.10.13. 17:15:11

@Herr Géza: te viccelsz.
(a biztonság kedvéért ellenőriztem, hogyan kell, de jól emlékszem:))

Herr Géza 2015.10.13. 17:18:23

@soad1221: Kábé igen. Ő még az a világ volt, hogy a mérnök megszerkesztette a rajzot ceruzával, de rendesen a táblán, aztán jött ő, ráterítette a pauszt és kihúzta tussal, feliratozta, stb.
Abban perfekt is volt, olyan tusrajzokat csinált, mintha a nyomdából jöttek volna ki... De gyakorlatilag fogalma sem volt arról, hogy űrhajót, vagy cséplőgépet rajzol-e. Önállóan meg max. a fejlécet tudta kitölteni, leginkább ott is a "Rajzoló: X. Y." rovatot meg a dátumot... :)))))

Herr Géza 2015.10.13. 17:19:48

@Csupacsí: Sajnos nem. És nem is túl régi az eset.... :D

2015.10.13. 17:23:49

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Persze, hiszen az EU kényszeríti rá a magyar államot arra, hogy olyan adórendszert tartson fent, ami a dolgozó embereket és a vállalkozásokat bünteti.

2015.10.13. 17:24:47

@soad1221: Arrol nem is beszelve, hogy ezeknek a hetkoznapi dolgoknak milyen kovetkezmenyei vannak. Kepzeld el, hogy miutan elutott egy olyan autos, aki boritekkal ment at a KRESZ vizsgan, egy olyan orvos stoppolja ossze a beleidet, akinek ugy lett meg a diplomaja, hogy golfozni jart a professzorral. :D

soad1221 2015.10.13. 17:26:27

@Herr Géza: bizony-bizony... érdekes jelenség, hogy az állami megrendelések (tök mindegy mi), cca 30%-al drágábbak, mint a piaci értéke... aztán szépen eljutunk, de hát mi nettó befizetői vagyunk az EU-nak szövegig...

Egyik kedvencem a 4-es metró építésnél, amikor nagy hirtelen kiderült, hogy fele annyi szellőző is elegendő az alagútrendszer megfelelő szellőztetéséhez.
De egy sima csatorna építésnél is elő-elő fordul 1-2 plusz átemelő, amire szükség van, nagyon... :)

@Narina: egyébként a korrupciót számos esetben ki lehet védeni, mondjuk nem állami/céges bármilyen titokra hivatkozva. Mert sok esetben persze van jogosultsága a titoktartásnak, de az pont addig tart, amíg a szerződést nem írták alá, onnantól akár a legtöbbje egész egyszerűen lehet nyilvános is, legközelebb olyan nyújtsa be, aki a kívánt szintet megüti és legjobb áron tudja biztosítani.
Szabályozással már eleve meg lehet oldani egy sor olyat, ahol már nem éri meg csalni, egyszerűbbé válik legálisan bevallani.

soad1221 2015.10.13. 17:29:40

@Herr Géza: hát igen, volt ilyen világ is... :)

2015.10.13. 17:33:08

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A korrupció minden társadalom része."

Kivéve a robotemberek világát.

Sanz 2015.10.13. 17:37:21

@mojyo: Nyugi, az angoloknál is baj van a meritokratikus működéssel, mégpedig azért, mert itt a politikusok nincsenek jól megfizetve. Annyit keresnek, mint a versenyszférában egy átlag középvezető (bruttó évi 70-80 ezer font), ehhez képest pedig sokkal komolyabb döntéseket kell meghozniuk. Szóval emiatt az, akinek több esze van, inkább elmegy a versenyszférába 200-300 ezer fontért. És igazuk van, mert 70-80 ezer fontért feleslegesen vállalnának akkora felelősséget, amit akkor vállal egy politikus, ha jól akarná csinálni a dolgát.

2015.10.13. 17:38:54

@soad1221: "egyébként a korrupciót számos esetben ki lehet védeni, mondjuk nem állami/céges bármilyen titokra hivatkozva. Mert sok esetben persze van jogosultsága a titoktartásnak, de az pont addig tart, amíg a szerződést nem írták alá, onnantól akár a legtöbbje egész egyszerűen lehet nyilvános is, legközelebb olyan nyújtsa be, aki a kívánt szintet megüti és legjobb áron tudja biztosítani.
Szabályozással már eleve meg lehet oldani egy sor olyat, ahol már nem éri meg csalni, egyszerűbbé válik legálisan bevallani."

Most már kitalált valamit szeretett kormányunk erre a problémára. Ugyanis nehogy a kisember belásson bármibe is, ami nem az ő dolga. Közérdekű adatokat pénzért(!) lehet megkapni, és semmi sem garantálja azt, hogy meg is fogod kapni minden esetben. Mutyisztán. :)

Narina 2015.10.13. 17:42:33

@soad1221: Igy mar vilagos a dolog, ezt pl nem tudtam, hogy vegul is teljesen egyszeruen meg lehetne oldnai a dolgot, de a legkorruptabbaknak ez nem erdekuk. (az utobbit azert tudtam)

2015.10.13. 17:49:31

@Sanz: Politikusnak mindenhol azok mennek, akik nem ertenek semmihez, es kulonben se volt soha meritokratikus a poltika, tehat en nem errol beszeltem :D Hanem az elet mas teruletein mukodo meritokracia lebomlasarol, amit a politikai korrupcio befolyasol. Peldaul, ha nem az arra legalkamasabb lesz az iskolaigazgato, hidepito, beszallito, foorvos, stb, hanem az, aki a donteshozok baratja. Ez a gaz, mert ilyenkor semmi sem fog rendesen mukodni.

A politikusok es a versenyszfera kapcsolata Angliaban amugy kulonosen erdekes, azt hiszem az o kifejezesuk a forgoajto, hogy a politikusok, meg a lordok meg mittudomenkik ha meguntak a politikuskodast, versenyszferaban levo igazgatotanacsokba kerulhetnek, vagy forditva is foroghat, es az a hatranya, hogy a versenyszfaraban levo volt part kollegamat helyzetbe hozhatom vele, stb, ez amugy ugyanezt a helyzetet eredmenyezheti, de mivel ott letezik a versenyszfera, lehet, hogy ez nem jar akkora szakertelemleepulessel :D Dehat mittudomen persze.

soad1221 2015.10.13. 18:02:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem,az egy másik probléma volt... Mégpedig ,hogy a kisember bele akar látni mindenféle dologba...
:)

DieNanny CH 2015.10.13. 18:50:07

@rumitom:

Én inkább úgy gondolom, hogy az idősebbek, akik több éve munka nélkül vannak, ők hajlandóak a legtovább maradni.
És, mivel sokáig munka nélkül voltak, így nem gond nekik, ha eleinte felügyelik a munkájukat, ne adj' isten, beleszólnak.

DieNanny CH 2015.10.13. 18:57:03

@Zka:

Nyugdíjasnak visszajönni egyre kevésbé éri meg. Ha elfogynak az orvosok, egészségügyi szakemberek, egy vérvételhez 6 hétre adnak időpontot, akkor nem sokáig élvezhetjük kis hazánkat a gyenge nyugati nyugdíjjal...
:-(((

DieNanny CH 2015.10.13. 19:13:23

@Csupacsí:

Már engem is megtalált párszor... Csak én nem válaszoltam, mert nem szeretem ismételni magam... :-)))

2015.10.13. 20:22:15

@soad1221: Értem. De akkor most megoldották, nem?

bElannaTorres 2015.10.13. 21:59:06

nem hiszem, hogy csak a bérek miatt mennek. A tipikus magyar cégekből van sokaknak elege.

Krisztian04 2015.10.14. 04:30:03

Van valakinek olyan ismerose aki hosszu kintlet utan hazament es elvan? En 11 eve vagyok Londonban, Itt mentem egyetemre, nem sok magyar baratom van es a felesegem lengyel. Magyar kozossegbe nem igazan jartam. A hazateresen gondolkodok de nem tudom hogy milyen lenne ennyi ido utan. Nekem London elhetetlen lett, Nincs kedvem egy itteni egyszobas lakast venni felmillioert, az otthoniak is hianyoznak es ugy kezd is eleg lenni az egesz szoval komolyan gondolom. Egy par gondolatot / jotanacsot elfogadok. A nem nyugat europai berekkel Magyarorszagon tisztaban vagyok, szerintem Magyarorszag annyival olcsobb is mint London sot ... Londoniak javitsatok ki ha tevedek.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.14. 04:30:33

@Ödenburger [Hu/At]: "Raadasul ugy jelentkeznek B1 es A2 szintu nemettel, hogy be van irva, hogy felsofoku nemettudas szukseges..."

Csak az a kérdés, hogyha munkába áll, akkor ki szerez előbb komoly tudást, az idegen nyelvtudást vagy a honos nulla tudásúak kellő szakmai tapasztalatot.

Ez a választék, szabadon haraphatod valamely ujjadat. :)

Tapasztalatom szerint egy komoly IT tudás megszerzése tapasztalati 5-10 év, vagyis jobban jársz egy profival, akivel nehezebb kommunikálni, de képes ellátni a munkát.
Persze munkája válogatja, mert egy ügyfeles lehet hülye, de legalább tud kommunikálni.

2015.10.14. 07:01:49

@Krisztian04:

Szerintem inkabb Lengyelorszagba menjetek, ha mar a feleseged lengyel. Egyik legjobb baratom kint el Varsoban, imadja, haza nem jonne Magyarorszagra semmi penzert. Neki is lengyel a felesege, azert mentek oda. Azt mondja, hogy minden megvan, amit szeretni lehet Magyarorszagban es a "keleti" mentalitasban. Nincs multikulti, es raadasul a lengyelek szeretik a magyarokat, konnyu beilleszkedni, nincs kultusokk. Viszont az eletszinvonal is sokkal magasabb, mint Magyarorszagon, es az egesz lengyel rendszer sokkal csalad kozpontubb, elhetobb.

tanato 2015.10.14. 07:41:03

@Krisztian04: @Ödenburger [Hu/At]: Volt itt régebben egy két poszt Lengyelországban élő magyaroktól,őket kéne megkérdezni.Dicsérték anno az országot.

midnight coder 2015.10.14. 07:50:57

@macamuca [IHUN]: "Nemet nyelvtetuleten nemet cegnel dolgozo, nemetul gyengen beszelo kelet-europai kozepvezeto elvarja a perfekt angolt"

Informatikáról beszélünk. Aki ebben a szakmában nem tud angolul, az szakmailag is nulla.

midnight coder 2015.10.14. 07:51:34

@Ödenburger [Hu/At]: "Nem bantaskent irom, de aki otthon IT vezetokent, de egyaltalan IT-skent kevesebbet keres, mint egy mosogato barhol, az valamit nagyon rosszul csinal..."

Ez igaz. Csak az a csávó is IT-snek számítja magát, aki részt vett egy két hetes OKJ-s webfejlesztő tanfolyamon, ahol megtanulták a HTML alapjait, és egyszer együtt írt az osztály egy PHP-s programot.

És ez tényleg komoly, egy ismerős kérdezte hogy nem tudnék-e valami helyet ajánlani a vejének, vagy legalább elbeszélgetni vele. Én elbeszélgettem, ezeket mondta a srác. Kérdeztem hogy és MySQL. Mire visszakérdez: mi az az SQL ?

Nos, így tényleg nehéz. Eközben az a multi, ahol én dolgozom mint fejlesztő pár éve kb 100 fejlesztő mellett 3 főállású recruitert tart fenn hogy pótolja a távozókat - pedig nincs is túl nagy fluktuáció. És így is gyakran csak a környező országokból sikerül új embert felvenni. Mi viszont azért tényleg elvagyunk a fizuból idehaza is.

A másik amit be lehet szopni, az inkább a vidék. Az olyan kisebb városokban ahol csak 2-3 szoftvercég van, eléggé vissza tudnak élni a munkaadók ezzel a helyzettel. Mondjuk e téren személyes tapasztalatom nincs, de voltak kollégák akik mondták hogy azért jöttek fel, mert ezek a cégek nem annyira szeretik túlfizetni az embereiket.

2015.10.14. 08:12:31

@midnight coder:

Igen videken biztosan nehezebb... Elkezdtem en is nezegetni a soproni allasokat par eve, hogy hatha van valami, ami kevesebbet fizet, de nem kell ingazni. Voltam egy marketing cegnel, rendszergazda ES Drupal backend fejleszto munkakorben ajanlottak brutto 300-at. Szo szerint szemberohogtem oket. De ha valaki ahelyett, hogy kijonne Ausztriaba dolgozni, vagy elmenne Gyorbe vagy Budapestre, elfogad egy ilyen allasajanlatot, akkor az szerintem ne sirjon. En szemely szerint ugy vagyok ezzel, hogy ki kell vereztetni az ilyen olcsojancsi cegeket, vagy fizetnek rendesen, es kapnak rendes munkaerot, vagy fizetnek szarul, es kapnak annak megfelelo munkaert. Lehet valasztani. Viszont pl. a GYSEV-nel vagy a Sopron Banknal eleg rendesen fizetnek, es nem csak az informatikusoknak, hanem ugy altalaban, csak hat oda kb. kihalasos alapon lehet bekerulni...

rumitom 2015.10.14. 08:40:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ertem a logikat amiert ezt gondolod, de a tapasztalat azt mutatja hogy nem igy van. lehet elso heten meg igaz, de egy tapasztalt kozepkoru embernek hacsak nem teljesen kiegett es leszarja, meg lesz a velemenye amit nem igen fog megvaltoztatni, mert sok ev tapasztalata erlelte meg, es raadasul azt normalis esetben szova is fogja tenni.
ez a problema az uj fonoknek.

a munkavallalonak meg: hogy ha te egyetemi oktato vagy, akkor elso osztalyosoknak abc-t tanitani csak azert hogy legyen munkad nem annyira faintos, es a rovid ido utan valo kieges garantalt, illetve az elso adando alkalommal lepsz is tovabb.

rumitom 2015.10.14. 08:48:34

@Krisztian04: elegge egyen fuggo... en ha ugy akarnek magyarorszagon elni mint az elmult 10 evben szerte a nagybetus nyugaton, boven millio feletti netto havi bert kene kapjak (mar csak azert is, hogy ehessek napi szinten lazacot, meg valoban 100%-s nem koncentratumbol keszult gyumolcslevel :) ) .. es meg ennyiert is huznam a szamat hogy az adomat oriasplakatokra meg stadionokra koltik :)

amugy, masfel hete budapesten vagyok, aki az idojaras miatt megy haza mondjuk Londonbol, az azert erosen gondolkozzon el...

Reszelő Aladár 2015.10.14. 09:01:51

Mondjuk az a tény, hogy a betöltetlen állások java része a legrosszabbul fizetettek közé tartozik, egyfelől érthető, másfelől meg közgazdasági nonszensz.
Ha üres a pozíció, akkor oda kell valaki, aki nagy valószínűséggel több értéket termel meg mint amibe kerül. Akkor meg kellene fizetni nem? Ha viszont veszteséges, akkor miért is létezik a pozíció?

Nekem úgy tűnik, hogy itthon többen vannak az egyszerűen lusták, külföldre meg inkább a szorgalmasabbja megy. Persze vicces a napi 14 órás londoni robotról hallani a sztorikat attól, aki itthon jó ha napi 6-7 (+kávé, cigi, folyosói duma) órát volt hajlandó dolgozni. Lehet, hogyha itthon is ennyit dolgozna, akkor meglenne a hasonló jólét...

soad1221 2015.10.14. 09:37:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hát gondolom meg... bár a pénz még hagyján (amellett, hogy szemétség), nagyobb gond, hogy nevetséges indokkal lehet visszautasítani...

Reszelő Aladár 2015.10.14. 10:10:12

Semmi pénzért=1 millió nettó?

©________ 2015.10.14. 10:27:58

@rumitom: te ugye nem tudod, hogyan szállítják a gyümölcslevet?:)

Herr Géza 2015.10.14. 12:57:40

@Csupacsí: Lehet, hogy arra gondolt, hogy ö facsarja magának otthon bionarancsból... :))
Ill. errefelé (még az ALDI/LIDL/Penny-ben is) lehet kapni a hütöpultból tényleg frissen facsart narancslevet (ami nem volt soha koncentrátum), viszont annak nem is 80 cent/liter az ára....
Különben én sem értem, hogy miért baj, ha a 100%-os akármilyenlé koncentrátumból "készül". Hisz a gyümölcslé jellemzöen magas százaléka víz, amit a szállításhoz kivonnak belöle, majd a palackozásnál visszakerül a cuccba. Attól az még lehet turbóbio is.... A lényeg az, hogy ne cukorral legyen tele, meg édesítövel, meg színezékkel, stb.

tsabus UAE 2015.10.14. 13:20:19

@Ödenburger [Hu/At]: Csatlakozom ! Én is Lengyelországot ajánlanám inkább. 6 évig voltam ott, egy éve jöttem el és még mindig "honvágyam" van utána...

adg 2015.10.14. 13:34:03

@Csupacsí: @Herr Géza: alapvetoen az a gond a koncentratumokkal, hogy 95%-ban kinai, banat tudja mit tartalmazo gyumolcskoncentratum. Akarmi lehet benne, vegyszermaradekoktol a hepatitiszig, a vegso "gyarto" meg errol nem akar tudni. Voltak mar ebbol botranyok. Es ugye tartositani is kell, mert megbuggyan, mire a legolcsobb uton eljut europaba, vagy akarhova.
Aztan mar a koncentratumbol tartositoszer nelkul keszul a frissssss zamatos finomsag.
Plane, ha allergias vagy par eteladalekra, akkor erdemes kerulni ezeket.
En amugy altalaban nem szeretem a gyumolcsleveket, csak ritkan kivanom meg, vagy higitom. Nekem a tobbseguk egy tulizesitett gejl, lehetetlenul zamatos es intenziv izekkel. Ha magamnak csinalok gyumolcslet, sose kesz annyira eroszakos ize. :)

Talan az is rontott nalam a kepen, amikor munka kozben egy otthoni, akkoriban eleg sikeres, uditoitalgyarto komanal, az udvaron lattunk egy rakas hordot. A papirjan az allt, hogy zavarosito. Azt mondta a faszi, hogy attol lesz rostos a le. Ez egy gagyi gyarto volt, de nem hiszek a csodakban.

En inkabb azt nem ertem, hogy miert kell napi szinten lazacot enni? :))

2015.10.14. 17:25:57

@soad1221: Ne mondj ilyet. Ez is csak a mi érdekünket szolgálja.

tsabus UAE 2015.10.15. 08:10:51

Hogy miert mennek el az emberek ? Egy ok a sok kozul: m.hvg.hu/kkv/20151015_Mit_keres_a_hulladekkezelo_ceg

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása