oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 09. 06:40,  Hol legjobb az élet határátkelőként? 312 komment

2015. október 09. 06:40 Határátkelő

Hol legjobb az élet határátkelőként?

Minden évben kijön egy lista, amely több szempontot is figyelembe véve összegzi, melyik országban a legjobb határátkelőként az élet. Összesen 39 országot listáznak az ott élő külföldiek tapasztalatai alapján. Ma ebből mazsoláztam kicsit.

csalad_foto_flickr_com_a4gpa.jpg

Az HSBC minden évben megkér rengeteg (esetünkben ez most 22 ezer főt jelent) külföldit, különböző megadott szempontok alapján értékelje azt az országot, ahol él. (Mielőtt ti jegyeznétek meg, megjegyzem én, hogy természetesen expatként kicsit más a helyzet, mint amikor valaki kényszerből vág neki, ám ettől még sorvezetőnek érdekes lehet a felmérés.)

Vágjunk is bele, az idei győztes Szingapúr lett, a szavazók szerint ez ma a legjobb hely a világon külföldiként. Az ott élők elsősorban a közbiztonságot, a rengeteg munkalehetőséget, a magas fizetéseket és a sok látnivalót emelték ki. A szingapúri expatok kétharmada vélte úgy, hogy jobb az élete ott, mint otthon volt.

Érdekes módon a délkelet-ázsiai régióban a legboldogabbak a külföldi munkavállalók, ami még ennél is meglepőbb, hogy a válaszadók szerint Oroszország a legjobb hely arra, hogy új képességeket sajátítsunk el.

Családbarát és sportos Új-Zéland

Ha élettapasztalatot szeretnénk szerezni, akkor irány Új-Zéland, az ott élő külföldiek nem kevesebb mint 77 százaléka mondta azt, hogy életminősége javult, mióta odaköltözött, köszönhetően elsősorban a családbarát környezetnek és a magas környezetvédelmi elvárásoknak.

Külön kiemelték az egészséges életmódot és a rendszeres sportolást is előtérbe helyező kultúrát, a válaszadók 57 százaléka ismerte el, hogy fizikailag aktívabb életet él Új-Zélandon, mint korábban otthon tette.

Mi a helyzet Európában?

Aki vállalkozni szeretne, annak továbbra is London a megfelelő hely a felmérés szerint (a brit főváros mellett Dubai, Szingapúr és Hongkong rúgott még egy jó nagyot a labdába ezen a téren), aki pedig egyszerűen csak élvezni szeretné az életet, az Spanyolországba menjen (még egyszer hangsúlyozom, nem a helyiekről van szó...).

Gyereknevelésre Svédországot tartják a legjobbnak a válaszadók, mert a skandináv országban családbarát kultúra uralkodik és jók az iskolák is. A színvonalra és megbecsültségre jellemző, hogy a gyermekgondozás kapcsán az ott élő megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy annak Svédországban magasabb a minősége, mint szülőországában.

Nem meglepő, hogy gazdasági stabilitás tekintetében Svájc végzett az élen, az ott élők közel 80 százaléka bízik a gazdaság erejében és megbízhatóságában, szemben a 48 százalékos világátlaggal.

Ami szerintem legalább ennyire fontos az a munka és a szabadidő, magánélet egyensúlya, ezen a téren több nyugat-európai ország (Németország, Svédország, Hollandia, Svájc) is nagyon jól teljesített – azaz ezek azok az országok, ahol a munkahelyi sikerek nem feltétlenül mennek a magánélet rovására.

hsbc_felmeres_2015.jpg

A gazdaság

Az oldal lehetőséget ad arra, hogy mindenféle, nekünk fontos szempont alapján összehasonlítsuk az országokat, listákat állítsunk fel a teljes vizsgált csoporton belül és egyes országok között is.

Megnéztük például, milyen sorrend jön ki, ha csak a gazdaságot vesszük alapul. Ebbe három alcsoportot sorol összesen 9 különböző tétellel a HSBC, ilyen a személyes pénzügyek, a helyi gazdaság és a karrierlehetőségek.

Ha csak ezt vesszük alapul, akkor az első tíz sorrendje Svájc, Szingapúr, Németország, Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Svédország, Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán és Hongkong – azaz pusztán gazdasági alapon érdemes az arab országok felé venni irányt.

A mindennapi élet

Ha viszont az életminőség, a kultúra, az egészségügy, a biztonság, a személyes pénzügyek esnek nagyobb súllyal a latba, akkor alapvetően megváltozik a lista élvonala, és gyakorlatilag az arab államok teljesen eltűnnek róla.

Az első tíz sorrendje ugyanis ebben az esetben Új-Zéland, Spanyolország, Szingapúr, Ausztrália, Tajvan, Kanada, Bahrein, Thaiföld, Mexikó és Omán.

A család

Ha viszont a család fontosabb, mint az előző két tényező (és ebbe olyasmiket sorol a felmérés, mint a partnerkapcsolat, a közösségi élet, a tolerancia, az oktatás, gyermeknevelés, életminőség, beilleszkedés), akkor megint változik a sorrend: Svédország, Új-Zéland, Szingapúr, Spanyolország, Németország, Bahrein, Hollandia, Kanada, a Fülöp-szigetek és India található az élen.

Végül álljon itt az összesített TOP 10

1. Szingapúr

2. Új-Zéland

3. Svédország

4. Bahrein

5. Németország

6. Kanada

7. Ausztrália

8. Tajvan

9. Egyesült Arab Emirátusok

10. Svájc

Érdemes tehát mazsolázgatni az eredeti felmérésben (itt érhető el), ahol különböző, nektek fontos szempontok alapján lehet megnézni a sorrendet.

(Nyitókép: flickr.com / a4gpa)

A moderálási alapelveket itt találod.

Negyven fölött lettél határátkelő? Mi vett rá az elindulásra, milyen volt a megérkezés, hogyan sikerült beilleszkedni? Mit szólt hozzá a környezeted? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre körülbelül 500 szóban (hosszabb persze lehet), segíts a hasonló helyzetben lévőknek!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés HSBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr437951302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.09. 23:20:37

@tanato: Ez nem igaz hogy ne adnanak nekik munkat; ha hivatalosan Mo.on akarna dolgozni pl. Bangladeshbol egy orvos es beszelne magyarul, biztosan adnanak neki munkat. Sot, en ismertem magyarul nem beszelo indiai orvost is aki Mo.on dolgozott es kapott munkat, vizumot hivatalosan. Szingapurban is csak akkor talalsz munkat magyarkent ha beszelsz legalabb angolul folyekonyan es keresett vegzettseged van. Kepzetlen, nyelvet nem beszelo bevandorlokat sehol a vilagon nem latnak szivesen, sem Angliaban, sem mashol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.09. 23:40:30

@mojyo: én az ismerősöd vagyok és láttam pandamacit élőben, szóval akkor vajon léteznek? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.09. 23:57:16

@Muscari:
ennek most utánaolvastam, papíron tényleg illegális a homoszexuális tevéenység Szingapúrban, de gyakorlatilag nem mennek utána, otthon mindenki azt csinál, amit akar, de ha nyilvánosan, abból lettek problémák. 26 ezres tömeggel volt Pride is. 10 éve még az anális és az orális szex is büntetendő volt, mármint férfi-nő felállásban is.
szóval nem úgy tűnik, hogy "ha kedves az életed" szituáció áll fenn.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.10. 00:12:40

@gabors: "parking in wrong way" - ez a szabaly nalunk is van :) csak a menetirany szerint parkolhatsz a haz elott. Ezt altalaban be is tartjak az emberek. Egyebkent erdekes (v. kulturalis szokas, nem tudom), hogy az orral "kifele" allas sokkal elterjedtebb Europaban, mint itt. Amikor egy ilyen kocsit latok itt nalunk parkolni, szinte biztos, hogy a tulaja europai szarmazasu. En szemely szerint nagyon gyorsan megszoktam, hogy oral allok be, es hatrafele jovok ki parkolasbol, ez nekem konnyebb, mint hatra 90 fokos parkolas (ez Mo-n sem a kedvenc volt a kresz vizsgan :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.10. 00:14:47

@M. Péter: haha, hat igen, valoszinuleg a jel letorlese torvenybe utkozo :) szerencsere egy lakoovezetben az ellenorok nem surun jarnak, csak ha vki bejelentest tesz, mert boki a csoret a latvany ;)

skye8 2015.10.10. 00:28:23

Most olvastam a New York Times ban, hogy mar oroszorszagon keresztul is erkeznek menekultek norvegiaba, biciklin! Hogy mi lesz ebbol....

adg 2015.10.10. 01:49:05

@Zsuzsi65: ez a forgalommal szembe parkolas szerintem kb mindenhol tilos, es tok logikus is. Nyilvan egy kihalt utcan nem akkora gond, de ahol forgalom van, ott eleg veszelyes lenne, hisz nem latsz ki rendesen, amikor kiallsz a parkolobol.

Meg otthon nekem is megbuntettek egy kollegamat, mert kapuba allt. Aztan skkerult toroltetnie, mert a sajat kapuja volt.

A kretas dolog itt is altalanos a belvarosban. Nagyon nem szabad letorolni, az nagyobb baj, mint a parkolasi bunti. Mondjuk nem tudom, eszreveszi-e, ha csak arrebbrajzolod. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 01:59:52

@Zsuzsi65: én alapból veszélyes vagyok tolatás közben (nemis vezetek), de szerintem veszélyesebb toltva kiállni az utca fele, mint tolatva beállni a saját kocsibeállódba, nem? ki se lehet redesen látni, ha kitolatnál az utcára, a forgalomba, még ha nincs is nagy forgalom.

adg 2015.10.10. 02:11:55

@Dragonlady (Bp, Hun): ez pontosan igy van, forgalmas helyen joval veszelyesebb, plane, ha nem latsz ki az utra. Sokszor mar az is veszelyes elegge, hogy a kocsi orrat kidugod takarasbol, hogy kilass.

Ennek megoldasai megfigyelesem szerint:
Magyarorszag: dudalassal jelzi az erkezo, hogy varjak,, mert o jon es elsobbsege van.
Au: megall az erkezo, es megvarja amig kijovok, mert tudja, hogy nem latom rendesen.

2015.10.10. 06:18:19

@gabors: Nem tudom. A lottó az emberi hiszékenységre épül.

puhacica 2015.10.10. 07:18:12

@adg: Angliaban ugy parkolsz, ahogy tetszik. ugy latom, nem igazan van problema belole.

Muscari 2015.10.10. 07:49:19

@Signora con i capelli neri: hm, lehet, hogy ki kéne próbálni, ha mindenki ennyire dicséri :-) Én rosszabbnak gondoltam.

Muscari 2015.10.10. 08:06:12

@Mirjam2: érdekes módon a landlordok nem utálják a kelet-európaiakat. Ingatlanosokkal beszélgetve az derült ki, hogy mindenki európainak akarja kiadni a lakását. Ez lehet bújtatott rasszizmus is, sőt tulajdonképpen az, de én a saját fülemmel hallottam.

Muscari 2015.10.10. 08:39:48

@Dragonlady (Bp, Hun): oké, elhiszem, csak hallottam, nem olvastam utána. Az utolsó előtti mondaton viszont jót röhögtem. Ezt mégis hogy ellenőrizték? Vagy a partnerek jelentették fel egymást?

adg 2015.10.10. 09:52:13

@puhacica: biztos vagy benne?
dl.weeaboo.com/dsa/hwc/highway-code/chapter-11.html

Amennyire latom, az angol parkolasi szabalyok sem az egyszerusegukrol hiresek.
Nem veletlenul tilos altalaban forditva parkolni. Ha elotted pl egy teherauto all, akkor marhara nem fogsz kilatni, es teljesen vakon kell kijonnod a parkolobol a szembol erkezo autok koze. Raadasul meg a sajat savodat sem biztos, hogy belatod elegge. Ez azert roppant veszelyes manover

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:03:12

@gabors: Fordítva parkolás?

Volt egy barátnőm, aki beköltözött hozzám egy kis időre. Ő ért haza előbb és láttam,hogy Ő az egyetlen az utcában aki az óceán felé parkolt orral. Mondtam neki, hogy én a helyében lemennék és megfordulnék. Azt mondta: jaj, Mónika kit érdekel, hogy merre van az orra az autódnak?

Másnap reggel már ott volt a büntető cédula az autóján.
Akkor azt gondoltam magamban: hát, engem nem érdekel.

Szerintem ezt hívják úgy: common sense.

2015.10.10. 10:03:59

@Muscari: Te is tudod - remelem! - hogy nem azt mondtam hogy mindenki utalja a kelet-europaiakat. Teny hogy szobat / lakast europainak legkonnyebb kivenni, ez megintcsak nem azt jelenti hogy mindenki utalja a feketeket stb., de igen, vannak ilyen preferenciak / eloiteletek. Azt akartam Tanatonak jelezni, ami az altala belinkelt cikkbol is kiderul, hogy a nyugati 'multikulturalis' tarsadalmakban sem az van hogy mind egy nagy boldog csalad vagyunk es nincsen semmi eloitelet vagy tarsadalmi feszultseg a kulonbozo nepcsoportok egyuttelese miatt.

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:06:36

@Zsuzsi65: Engem Kaliforniában azért büntettek meg, mert a piros szegély mellett parkoltam. Később magyarázták el, hogy ott, pont a szárazság miatt nagyon be kell tartani a tűzoltó autóknak fenntartott helyet. Ott vezettem életemben először autót egyedül, úgy hogy már volt jogsim 11 éve. Elég sok közlekedési szabályt megszegtem szerintem mire belejöttem a vezetésbe.

wuaaa 2015.10.10. 10:09:56

@skye8: "Most olvastam a New York Times ban, hogy mar oroszorszagon keresztul is erkeznek menekultek norvegiaba, biciklin! Hogy mi lesz ebbol...."

Hogyne... már látom, ahogy a szíriai menekült, aki egész életét a mediterrán égövben töltötte, októberben biciklizik a tundrán Murmansk felé...

Bár biztosan érdekesebb cikket lehet összehozni valami bullshitről, mint mondjuk arról, hogy hogyan sikerült szarrá bombázni egy kórházat..

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:11:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Az Egyesült Államokban bármi lehetséges. Ha az adófizetők pénzének eltapsolásáról van szó, akkor meg főleg."

Nem tudom miért pont az USA t hozod példának az adóval kapcsolatban? Ezt kifejthetnéd.

NEkem mindig feltűnik a tábla, amikor egy autópályán útjavítás folyik, ez áll a táblán: YOUR TAX IS AT WORK.

Pozitív lélektan. Én elhiszem nekik.

2015.10.10. 10:11:40

@Muscari: Ezek sok helyen illegalis tevekenysegek (voltak), pl. en.wikipedia.org/wiki/Sodomy_laws_in_the_United_States.

'As of April 2014, 17 states either have not yet formally repealed their laws against sexual activity among consenting adult, or have not revised them to accurately reflect their true scope in the aftermath of Lawrence v. Texas. (...) Fourteen states' statutes purport to ban all forms of sodomy, some including oral intercourse, regardless of the participants' genders'

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 10:15:23

@Zsuzsi65:
Az út szélén parkoló autók érdekében kötelező a hátul elhelyezett fényvisszaverő prizma minden autón. Ha fordítva állsz meg akkor szélsőséges esetben előfordulhat hogy nem látják hogy ott parkolsz és belemennek.

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:16:01

@wuaaa: Én is pont erre gondoltam. Biciklizni a hidegben ? Amikor egyébként is panaszkodtak a hideg Svédországra.

Ha már migránsoknál tartunk. Megkönnyebbültem, hogy nem Merkel kapta a Nobel díjat.

Akkor kezdett komolytalanná válni számomra a Nobel díj, amikor egy év kormányzás után Obama kapta. Kapta volna vajon 8 év után is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 10:18:46

@Dragonlady (Bp, Hun):
A nőknek különleges tehetségük van a tolatáshoz. Mi férfiak ennek nagyon örülünk csak lehetőleg autóVAL ne próbálják...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 10:20:11

@puhacica:
Mert ez egy rohadék liberális ország...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 10:22:11

@Muscari:
A bizonyítási eljárásra kiváncsi lennék.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 10:26:33

@adg:
Én a házunkkal szemben parkolok, attól függően hogy merről érkezek. Ha munkából jövök szinte mindig a a forgalommal szemben állok meg. A passzus teljesen jogos meg a te érvelésed is meg a macskaszem léte sem véletlen hátul, szóval igazatok van. Tudod mi jár annak akinek igaza van...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2015.10.10. 10:30:39

@wuaaa: azt olvastam mar tobb forrasbol is, koltsegvetessel egyutt, hogy oroszorszagon keresztul is erkeznek menekultek. De hogy biciklin???? Margit, nooomalis?? :))
Ott vonat meg egyeb eszkozok voltak, ember sempeszek, ilyesmi. Kicsit hihetobb. :)
Mondjuk lehetne fokozni a biciklit. Gorkorcsolya, vizibicikli, fakutya, raketa...

tanato 2015.10.10. 10:35:25

@Mirjam2: Persze ha beszél magyarul és magas képesítése van adnak munkát,de ez azért akkor szokott előfordulni ha itt végzett az illető vagy ide házasodott,akkor igen.Egy szakmunkás végzettségű akinek nincs magyar házastársa szerintem hiába jelentkezne még ha vállalná hogy gyorsan megtanul magyarul akkor sem.

wuaaa 2015.10.10. 10:41:24

@adg: ...hintaló...
Na de, komolyra fordítva a szót, eddig Norvégiába kb. 5000 menkült jött. Nem naponta, zusammen.

tanato 2015.10.10. 10:44:21

@wuaaa: Ez tényleg igaz ,a magyar Híradóban is benne volt,ezerszám tornyosultak az elhagyott kerékpárok a norvég oldalon a határállomáson.Egyszerű a magyarázat,azon az átkelőn csak kerékpárral vagy gyalog lehet átmenni autóval nem/mint nálunk pl. Fertőrákosnál Ausztriába csak gyalog és biciklivel/..namármost a szírek eljutnak a legközelebbi orosz kisvárosig autóval/aranyáron mert az orosz taxisok nagyon kihasználják őket mint itt is volt/ és ott meg vesznek egy biciklit és azzal mennek tovább.Norvégiába ahol menedékjogot kérnek és velünk ellentétben ők nem adják vissza a menekülteket az oroszoknak egy órán belül ráfogva hogy Oroszország de bizony milyen biztonságos.
Úgyhogy a hír igaz,hegyekben álltak a biciklik mint nálunk Sopronnál az elhagyott NDK Trabantok 90-ben.

tanato 2015.10.10. 10:55:46

@Mirjam2: Persze hogy van feszültség az együtt élő különböző népcsoportok között,nem is kevés,hiszen pont ezért esett szét Nagymagyarország is,így nálunk ez nem volt jellemző Trianon után,átadta TRianon ezeket az interetnikai feszültségeket a szomszédos utódállamoknak.Nekünk csak a cigány magyar feszültség maradt.
A cikket csak azért linkeltem,/gondolom a szerkesztő is azért rakta ki./ hogy azért lehessen tudni,az üldözőből hirtelen maga is üldözötté válhat,aZ élet egy libikóka ,egyszer fent egyszer lent.

wuaaa 2015.10.10. 11:39:52

@tanato: Ami a Magyar Nemzeti Birodalmi Szent Híradóban benne volt, az kétségkívül igaz, de azért engedtessék meg közszemlére tenni az ezerszám tornyosuló bicikliket egy szeptember 30.-án, a norvég közszolgálati NRK által megjelent cikk egyik fényképének formájában :
www.nrk.no/finnmark/hoper-seg-opp-med-sykler-i-politiets-varetekt-1.12578867

Ezt a mennyiséget a helyi rendőrfőnök ugyan 350 darab körülire saccolja, de ez már csak nyilván őt minősíti, hiszen ha az M1 szerint ezerszám tornyosulnak, akkor nyilván igen.

Az kirkenesi orosz-norvég határon pont gyalog NEM lehet átkelni, ezért az utolsó pár métert biciklin teszik meg. Mert az nem gyalog van. Norvégia területén viszont ezeket a bicikliket nem használhatják már (igaz nem is áll szándékukban), mivel általában csak egy fék van rajtuk (kettő kell) és nincs beléjük ütve sorozatszám (ez is kell).

2015.10.10. 11:47:43

@tanato: Szakmunkas vegzettseggel magyarok sem kapnak munkat olyan helyen ahova vizum kell (pl. Szingapur, USA, Dubai stb). Mindenhol a vilagon csak akkor kapsz munkat kulfoldikent ha hianyszakmad van es megfelelo nyelvtudasod. Hiaba szeretnek en pl. Szingapurban elni (jelenleg nem szeretnek, csak peldat mondok), nem tudnek, hiaba beszelek folyekonyan angolul, nekem nincs olyan vegzettsegem vagy tudasom ami keresett ott. Vizumot nem osztogatnak jotekonysagbol, meg turistavizumot sem (most fogok a napokban 160 eurot fizetni egy turistavizumert Indiaba, az ezzel jaro papirmunkarol es egyeb koltsegekrol nem beszelve).

2015.10.10. 12:02:20

@tanato: Ez igy kisse felrevezeto, nem hinnem hogy ugyanazok az emberek akik 'uldoztek' a menekulteket Mo.on, valtak 'uldozotte' Angliaban. Mondom, hiaba rajonganak korul a magyarok a menekulteket, attol meg oket sokan leneznek pl. Nyugat-Europaban, ezek nem osszefuggo dolgok. Az meg gyakori hogy kulonbozo nepcsoportok es / vagy vallasi kozossegek tagjai lenezik egymast, pl. konnyen lehet hogy a most lenezett szirek nagy resze lenez, vagy lenezett korabban masokat etnikai es / vagy vallasi alapon.

tanato 2015.10.10. 12:02:36

@wuaaa: Nyilván a hideg beálltával kevesebben fognak arrafelé biciklizni,de a tendencia aZÉRT MEGVAN.Szóval a hír igaz az a lényeg.Volt egy riport pár napja a Híradóban,ott ecsetelték a körülményeket,orosz taxisok stb.

tanato 2015.10.10. 12:05:35

@Mirjam2: Ez neked és nekem is világos,de a lakosság nagy része most nagyon fent érzi magát a mindennek elmondott menekültekkel szemben itthon.nem gondol bele hogy egy esetleges országváltáskor hasonló helyzetbe kerülhet,pl.Vagy egy ne adj isten fegyveres konfliktus esetében.

tanato 2015.10.10. 12:10:15

@Mirjam2: Ha valakinek kell szakmunkás vagy fizikai munkás beengedi a szegényebb országból jövőket/Lásd Öböl államok,Szingapúr ott is 200 ezer képzetlen külföldi házicseléd dolgozik pl./Így kéne Mo.-on is/most nem pont a cselédekre gondoltam itthon hanem a képzettebb fizikai dolgozókra,de ez most szentségtörésnek számítana ebben a politikai nem éppen idegenbarát kampányos helyzetben.

wuaaa 2015.10.10. 12:17:38

Most a poszthoz :
Látom Svédország elég jól jött ki a felmérésből, jöjjön most két megdöbbentő adat :

1. Az 1947-ben születettek ma átlagosan 16.400 SEK (kb.1.770 €) bruttó nyugdíjat kapnak. Igen, bruttó, mert Svédországban ebből még adózni kell. Ezeknek a nyugdíjasoknak több mint felének a nettója az eu szegénységi szintje alatt van.

2. Összehasonlítva két személy nyugdíját, akik közül az egyik egész életében a nyilvános szférában dolgozott, a másik viszont soha nem dolgozott (ezért a minimálnyugdíjhoz kap lakástámogatást is), az jön ki, hogy kettejük nyugdíja között a különbség 400 SEK (44 €).
44 € a bónusz azért, hogy egész életedben dolgoztál, egy láblógatóhoz képest.

Miért is olyan közkedvelt Svédország a gazdasági menekültek körében?

forrás : www.svd.se/sjalvklart-att-pensionsaldern-maste-hojas/om/naringsliv

adg 2015.10.10. 12:49:05

@wuaaa: ez jo, a munka becsulete. :)

Most voltunk a solarautos csapatnal, mondtak par erdekeset. Jovo vasarnap indul a verseny, arra meg elmegyunk, marmint az indulasra, aztan osszeszedek par gondolatot rola.

puhacica 2015.10.10. 12:51:19

@adg: arrol volt szo, hogy hogy szabad parkolni, nem arrol, hogy hol. itt barmerre allhatsz orral.

SzZoole 2015.10.10. 12:52:15

@Mirjam2: az utasaimtol halva Szingapur egy rendkivul gyorsan fejlodo hely,gomba modra szaporodnak az epitkezesek.A mernokoket leszamitva a munkasokat is csak diplomaval foglalkoztatnak,vagy azt megoldjak a helyiek kozul?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.10.10. 13:00:00

@adg: Bazz, Adégé, benned nagyon mélyre karistolnak ezek a HÁ-s beszólások...Kiiratkozás, norvég és dán takkerek, stb...
:-))))))))

adg 2015.10.10. 13:02:50

@puhacica: mintha arrol lett volna szo, hogy szabad-e forgalommal szemben parkolni.

"If you have to stop on the roadside:
do not park facing against the traffic flow"

Kesobb megismetli ejszakara vonatkozoan is. De en keszseggel elhiszem, hogy szokas, vagy hogy eltero szabalyok is vannak, vagy akarmit. Csak furcsallom, mert allati veszelyes lehet, ha nem latsz ki elindulaskor. Ez nyilvan nem valami kertvarosi problema, de zsufoltabb helyen szerintem nem jo otlet.

adg 2015.10.10. 13:05:25

@geegee: hahaha, van egy rossz tulajdonsagom, kurva jo memoriam van, mindent megjegyzek. Szerencsere van hozza egy jo tulajdonsagom is, altalaban fogalmam sincs, ki mondta, igy nincs harag. Vagy pont e miatt van. :))

SzZoole 2015.10.10. 13:21:24

@adg: engem kerdezz ez ugyben,van egy kis londoni tapasztalatom vezetes tekinteteben,mondjuk olyan kb.10 ora/nap.
Itt mindent lehet,addig amig nem csinalsz balesetet.A rendorok eltekintenek az ilyen esetektol ugyanis a varos zsufoltsaga miatt mindenki ugy es ott parkol ahol tud,persz a forgalmat nem akadalyozva.

M. Péter 2015.10.10. 13:25:19

@adg: MUST ill. MUST NOT jelzi azt, hogy mi az, ami valamilyen törvény szerint kötelező vagy tilos. A többi csak ajánlás, aminek megszegése önmagában még nem büntethető.

adg 2015.10.10. 13:57:34

@Zoole[uk]: @M. Péter: Oke, rendben. Akkor csak ejszakara nem szabad kint hagyni, ha jol ertelmezem ezek utan.

"You MUST NOT park on a road at night facing against the direction of the traffic flow unless in a recognised parking space."

Mondjuk annak nem mentem most utana, hogy a road mindenfele uttestet jelent-e, vagy csak nehany félét.

Mindenesetre en sosem allnek meg szemben, es nem tartom helyesnek. De ha ez van, hat ez van, amennyit en Londonban jarok, nekem tok mindegy. :)

nemor 2015.10.10. 13:58:26

@tanato: erre az a szabály Mo-on, hogy ha van érvényes munkaerő-igényed leadva a munkaügyi köpontban (jelenlegi neve nemzeti vmi, honlapja még áfsz néven fut) és az tartósan betöltetlen, akkor kérhetsz munkavállalói vízumot bármilyen külföldi számára. Szinte automatikusan megkapod, bár iszonyú bürokrácia árán. Sem nyelvtudást, sem mást nem vizsgálnak hozzá. Szerbtől mongolon át indiaiig sokan dolgoznak így Mo-on, bár nyilván nem tömegek. EU és csatlakozott államok polgárai szabadon vállalhatnak munkát természetesen, de az eljárás majdnem ugyanaz:) TB kártya kiváltás stb. Csak a vízum marad ki, cserébe név nélkül kell jelenteni a létszámukat a BÁH-nál.

2015.10.10. 14:04:20

@Zoole[uk]: Fogalmam sincs hogy oldjak meg, de hogy nem europaiakat alkalmaznak ott fizikai munkaskent az biztos. Egyebkent epitkezni mar gondolom csak felfele lehet (meg magasabb felhokarcolok) mert elegge telitve van a varosallam mar igy is.

2015.10.10. 14:05:40

@tanato: Ebben igazad van, bar gondolom a szirek nagy resze sem gondolt ebbe bele korabban, az emberi termeszet mar csak ilyen.

2015.10.10. 14:10:04

@tanato: Biztos hogy engednek Mo.on is dolgozni a kulfoldi szakmunkasokat ha szukseg lenne a munkajukra, ez nem idegenellenesseg kerdese. Ugy tudom pl. romanok dolgoznak mezogazdasagi munkaskent Mo.on? Szaudiban is sok ezer kulfoldi (azsia / afrikai) fizikai munkas dolgozik, akiket vegtelenul leneznek a helyiek - sokkal jobban mint a magyarok a 'menekulteket' - de megis alkalmazzak oket mert szukseg van a munkajukra. Olyanrol meg nem hallottam hogy tenylegesen szukseg van a munkaerore valahol de csak es kizarolag idegenellenesseg miatt nem alkalmaznak kulfoldieket - siman lehet oket alkalmazni es kozben lenezni.

adg 2015.10.10. 14:18:15

@Zoole[uk]: Szingapurban rengetegen dolgoznak azsia minden reszerol szinte, a fizikai munkasokat inkabb ok alkotjak. Europai vagy eszak amerikai nepek inkabb menedzsment meg penzugyi meg egyeb jol oltozott teruleten domboritanak.
Ez mar csak amiatt is lehet, hogy egy europai igen nehezen birna azon a kliman nehez fizikai munkat szabad levegon, pl epitkezesen.
Nalunk is alig van feher ember az epitkezeseken, a gorogoket leszamitva foleg azsiaiak meg nehany ausztral dolgozik kint komoly fizikai munkan, esetleg afrikaiak. Pedig a mi klimank sokkal enyhebb. Ellenben az osszes epitesvezeto meg egyeb "hajcsar" feher, vagy feherebb gorog. :)

2015.10.10. 14:25:16

@adg: Egyszeruen nem engedelyezik hogy azsiaiakon kivul masok dolgozzanak epitkezeseken (lasd fent; ez a Kozel-Keleten is igy van egyebkent). Szerintem egyszeruen nincs szukseguk europaiakra akik relative magas bert kovetelnenek, nem akarnanak huszan egy szobaban lakni, heti hat napot dolgozni, mindent elfogadni panasz nelkul stb.

adg 2015.10.10. 14:34:45

@Mirjam2: Haha, erdekes, a kis rasszistak. Nezted a minimum fizeteses reszt? Szingapur nem egy filleres hely, es havi 1600 helyi dollart kell adni a higher skilled munkasoknak. Ez kb ugyanennyi ausztral dollar, kb hasonlo arszintu orszagok, sot szingapur talan dragabb, szoval ez valoban egy rabszolgaber. Gondolom nem sok norveg tolongana ennyiert az epitkezeseken akkor sem, ha mehetnenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 15:04:16

@Mirjam2:
Bizony. A jugók is lenézték a magyarokat a kommunista érában aztan mégis ide menekültek.

skye8 2015.10.10. 15:33:19

@wuaaa: pedig igaz Es nagyon erdekes jol megirt cikk. Azert valasztjak ezt az utvonalat mert kevesbe veszelyes mint csonakkal Es olcso is. murmanszk -nikel -storskog Es mar at is csusszantak.kunduzrol is irt a NYT.

skye8 2015.10.10. 15:35:43

@tanato: yep igy van a kepek megjelentek a NYT-ban is.

SzZoole 2015.10.10. 15:38:02

@adg: @Mirjam2: erre gondoltam en is,az olcso azsiai munka ero,persze az esz az a feher europai.

blackhairlady 2015.10.10. 16:30:14

@Muscari: Fene tudja, en sem vagyom oda, bar turastaskodni elmennek, de kb minden orszagot megneznek egyszer mint latogato, de letelepedni csak keves helyen szeretnek.
Egyebkent szerintem ezek a a szabalyozasok igen sokkoloan tudnak hatni ha az ember felsorolva latja oket egy oldalon, de a mindennapi eletben elsikkadnak, tudomasul veszi az ember, hogy nem lehet, aztan eli az eletet, nem topreng rajta.

2015.10.10. 17:08:15

@Bredpitt Monika: Ott igazán nagy üzemben lapátolják ki az adófizetők pénzét bizonyos érdekeltségű cégekbe, meg zsoldoshadseregekbe. Lásd például a Blackwater-t.

Muscari 2015.10.10. 17:41:35

@tanato: miért, Oroszország nem biztonságos???

wuaaa 2015.10.10. 18:10:47

@skye8: "Azert valasztjak ezt az utvonalat mert kevesbe veszelyes mint csonakkal Es olcso is."

Akkor áruld már el nekem, miért van az, hogy még csak az 1%-ot sem közelíti meg azok aránya, akik ezt az útvonalat választják, ami szerinted biztonságos és ráadásul még olcsó is?? Ennyit nem tudnának kimatekolni ezek a rafkós gazdasági menekültek a tíz ujjukon?

Tudom a választ, de megvárom a tiéd először.

tanato 2015.10.10. 19:03:24

@Mirjam2: Az biztos tényleg jómódúak voltak a szírek pl. a Kádár rendszerben jobban álltak mint mi.Erről már írtam is itt,meg te is.Ugyanúgy mint a jugók is,messze magasabb színvonalon éltek és biz le is nézték a vajdaságiak/ a magyarok pl./ a kommunista rendszerbe szorult testvéreket.Azután fordult a kocka Szíriában is meg Jugóban is kitört a háború és jöttek jönnek a háborús menekültek.Egyetértünk, az élet egy libikóka egyszer fent egyszer lent.Ezért kellene szerintem egy háborús menekülthöz másképpen állni ,mint most a magyar hivatalos álláspont.

tanato 2015.10.10. 19:09:31

@nemor: Köszi az infót,ezt a bizonyos regisztert össze kéne hozni a harmadik világból Európába ácsingózó és itt esetleg bebocsátást kérő személyek adataival hátha kisülne belőle valami értelmes.Hisz rengeteg pl. szakmunkás állás betöltetlen.Az eü.ről már ne is beszéljek.Hihetetlen pl. de egy mezítláb gyalogló szíriai menekültről Zákánynál kiderült hogy itt végezte az orvosit,kiválóan beszél magyarul.csak onnan derült ki hogy a civil önkéntesre magyarul köszönt rá,és beszélgetni kezdtek.Azóta már rég Németországban van.Őt is elvesztettük,.ha kicsikét normálisabban állnánk a dologhoz,az egész kérdéshez,lehet hogy sikerült volna marasztalni.

tanato 2015.10.10. 19:12:55

@Mirjam2: Visszatérve Szíriára,kaptam egy képsorozatot a háború előtti tényleg nagy fejlettséget mutató SZíriáról összehasonlítva a mai romos országgal.Majd átküldöm emailbe,ide sajnos nem tudtam,nem ment át..

tanato 2015.10.10. 19:14:28

@diggerdriver: Így van eza dolog Jugó viszonylatban nagyon kijött e,gy valamikori nyugatnak számító ország hogy vált egy menekülteket kibocsátó háborús tűzfészekké.

Narina 2015.10.10. 19:16:39

@Bredpitt Monika: Az! Sztoikus nyugalommal ranezet a sracra es lehulyezte! Azert megneztem volna a kiscsavo fejet! :D

tanato 2015.10.10. 19:17:10

@Muscari: Jó kérdés,Oroszország biztonságos e?Persze nagyrészt igen,de nem minden része,mondjuk Csecsenföld nem.De a lényeg,erre hivatkozva nem vágják vissza a norvégok egy napon belül a menedékkérőket.

wuaaa 2015.10.10. 19:31:02

@tanato:
1. A szír doki, aki Mo.-n tanult szerintem annyiért sem maradt volna, amennyiért a magyarok orvosok többsége igen.

2. Norvégia olyanokat is kirak, akik évekig voltak az országban, legálisan, menekültként, van munkájuk és beszélik a nyelvet. Néha egy-egynek sikerül maga mellé állítania a médiát ha éppen nincs fontosabb sztori, akkor ha sikerül pont az ő ügyéből nagy lufit fújni, akkor megkegyelmeznek neki, de a többségnek erre nyilván nincs lehetősége.

tanato 2015.10.10. 19:35:17

@wuaaa: Na látod ezt nem tudom Norvégia hogyan bánik majd a szír menekültekkel.A másik nyilván a szíriai orvos jobban él majd nyugaton,de esetleg ilyen esetben meg lehetne próbálni a beillesztést.

skye8 2015.10.10. 19:42:27

@wuaaa: nem szazalekokrol beszeltem, Es nem is erzem ugy hogy magyarazkodnom kene neked azok utan hogy ilyen hitetlen tamas-szeru tamado hangnemben szolsz hozzam.

wuaaa 2015.10.10. 19:59:36

@tanato: Volt több eset is a médiában, de a legnagyobb lufi egy afgán srác ügyéből lett fújva, akit a norvég hadsereg vitt magával, tolmácsnak Afganisztánba. Aztán amikor az a buli úgy ahogy lecsengett, akkor közölték vele, hogy na öcsi, most már nyugi van nálatok, neked meg ott a helyed. Egy szép napon eljöttek érte a zsernyákok, akik vitték egyenesen a reptérre, ott fel az első Olaszország felé tartó gépre, mivel a Dublini-egyezmény értelmében ott kell hogy elbírálják a kérelmét (mivel Olaszországon keresztül érkezett). Hiába mondta, hogy na de jönni taliban ratatata lyukas fiú lenni én. (az említett szervezet a weboldalán meg is nevezte konkrétan őt, mint hazaárulót)

A média mellé állt, volt egy két szimpátia-tüntetés, a norvég háborús veteránok is nyíltan kiálltak mellette, végülis megkapta a menedékjogot, úgyhogy aztán visszajött Olaszországból.

A norvég hadsereg összesen 106 afgán menekültet vitt magával Afganisztánba, ezek kb. fele mint tolmács, fele mint takarító, mindenes, stb. A tolmácsok kaptak fegyveres kiképzést és a harcokbab aktívan is részt vettek a norvégok oldalán.

A 106, norvég zászló alatt harcoló afgán közül 2013 februárjában csak 21-en kapták meg a menekültstátuszt és maradhattak Norvégiában. A többi sorsa......... nyilván senkit nem érdekel...

www.nrk.no/norge/kamptolken-muradi-far-bli-i-norge-1.12002885

wuaaa 2015.10.10. 20:02:38

@skye8: Ha nincs válasz, keresni kell valami mást. Értem én.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 21:11:13

@wuaaa: ez olyan aljas dolog, hogy nincsenek szavak se rá. nem is ígértek nekik eleve semmit ezen a vonalon, vagy nem tartották be, amit ígértek??
úgy tudom, nagyon sokan ugyanígy megjárták az amerikai hadsereg számára tolmácsolók közül is.

wuaaa 2015.10.10. 21:22:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Hivatalosan nem hiszem, hogy ígértek volna nekik valamit, mert az ugye papiron lenne, olyat meg egyikük sem lobogtatott. De gondolom a vállveregetés, meg a "jó lesz minden, majd elintézzük" azért megvolt.

És ez az ország osztogatja a Nobel-díjakat, a "béke" kategóriában...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 21:34:40

@wuaaa: ezt soha nem gondoltam volna a norvégokról :-(

wuaaa 2015.10.10. 21:49:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha annyit tudtam volna a norvégokról anno, mint ma, nem ide jöttem volna.

Ez a tolmács srác nagyon intelligens, nagyon szerényen adja elő magát, de nagyon jól taktikázott és ahhoz képest, hogy nem volt PR-menedzsere, tökéletes forgatókönyvvel érte el a célját, egy állami apparátussal szemben.
Nekem is van egy hasonló tapasztalatom, egy régi sztori, amikor egy 100% állami tulajdonú cégnél dolgoztam és a HR-es főnök saját piszkos törvényeit alkalmazva próbálta elérni a célját. Először én is kiskutyaszemekkel játszottam az áldozatot, azt a hamis látszatot keltve, hogy ő győzött. De nem én lennék az, ha nem lettem volna képes 3 nap alatt fordítva elsütni a kapanyelet. ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 21:56:18

@wuaaa: mostani tudásod szerint hova mennél inkább?

wuaaa 2015.10.10. 22:07:06

@Dragonlady (Bp, Hun): :) ...nyilván más országról sem tudok sok biztosat, amíg nem élek ott x évet, szóval nehéz ezt így, és éppen ezért nem tudom mi alapján megmondani a tutit.. Norvégia legalább egy szempontból teljesítette azt, amit remélni lehetett anno, mégpedig azt, hogy anyagilag nem lesz csalódás. Sokminden másban viszont az volt. Nem mondanám azt, hogy megbántam ezt a választást, de már tervezem a lelépést innen. Persze nem holnap lesz, meg nem is holnapután, de meg fogom tenni, mert nem vagyunk egy frekvencián...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 22:18:29

@wuaaa: hova tovább jlenlegi terv szerint?

wuaaa 2015.10.10. 22:22:40

@Dragonlady (Bp, Hun): Haza. Aztán majd meglátom, hogyan alakul az élet tovább...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.10. 23:54:18

a magyar politikai elitnek sajat penzembol fizetnek ki egy tengerparti nyaralast a Santinel szigeteken... a legjobb uticel lenne szamukra ha nyaralni vagynak. csak egy tipp.

Bredpitt Monika 2015.10.11. 18:29:02

@Chaoyang: Sentinel sziget pontosan, most neztem meg egyebkent, ez nem rossz, mindig tanul az ember, kosz

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.13. 11:14:41

@Zoole[uk]: Az "erkölcs" nagyon relatív... abba nem kellene belemenni.
Nálam (a tételes jogot nem sértő) viselkedést "erkölcsi alapon" bírálni a szabadságjogok csorbítása... de hát ez én vagyok. :)

"Az életben az a jó, hogy mindenki magának rontja el" a virággyerekek mondása

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.13. 11:14:47

@Saman: +1, itt csak így lehet upvotolni :)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.13. 11:14:55

@Zoole[uk]: Gondolom nagyon függ attól, hogy van-e ill. milyen "menedzsere" van a lányoknak illetve mennyire okosan vezetik az életüket.
Ha maguknak keresnek, megválogatják az ügyfeleiket, nem száll el velük a világ, hanem annak a tudatában keresnek, hogy van jó 5-10 évük, ez alatt lakást és valami vállalkozást kell összehozniuk(vagyis a pénzt)... na ez azért sikerülhet.
Pont annyi lehet az esély, mint annak, aki olajfúró tornyon dolgozik vagy hajóra megy.
Persze csak ha lelkileg nem veszti el magát a csaj.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.13. 12:23:19

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Amennyire tudom az angolszász országoknak (legalábbis anglia, usa, kanada, ausztralia és újzéland biztos) elég jó PONTOZÁSOS rendszere van.

Ezt én is támogatnám itthonra.

Egzakt szabályok szerint, az országnak hasznos személyek hagy jöjjenek.

Ennek ellentéte a jelenlegi letelepedési kötvény, ami vagy maffiózót takar vagy olyan 'gazdasági bevándorlót', aki egy szigorúbb, egzaktabb angolszász mérce szerint nem érdemes a letelepedésre. Nem azért mert nincs pénze, hanem mert nem igazán hasznos szereplője a társadalomnak, gazdaságnak.

adg 2015.10.13. 13:17:26

@eMeL:

"az angolszász országoknak ... elég jó PONTOZÁSOS rendszere van."

"Ennek ellentéte a jelenlegi letelepedési kötvény"

A ketto egy kicsit alma-korte. Ausztralia is ad vizumot, ha kello mennyisegu penzt fektetsz be vallalkozasba. Ez mondjuk jobb otlet szerintem, mint az allamkotveny.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.14. 04:30:17

@adg: Nem checkoltam, de valahol olvastam, hogy pl. az usa-ban is 1millió dolcsi befektetése, valami 4-5 munkahely teremtése x évig megtartása elég a zöldkártyához.
Mondjuk teljesen jogos, ha céget építesz és embereket alkalmazol, akkor legyél ott és ellenőrizhesd a bizniced.

Ez teljesen logikus és a társadalomnak hasznos.

adg 2015.10.14. 11:36:48

@eMeL: pontosan, ezert tartom jobb otletnek, mint az allamkotvenyt. Az azert fizetett penz szepen elfolyik a semmibe. Pedig az osszeg nem is lenne rossz, befektetsz 200.000 eurot egy embereknek munkat ado vallalkozasba, es egy ido utan kaphatsz letelepedesi engedelyt, ha a vallalkozasod meg mukodik.

Galaxhopen [Swe] 2015.10.15. 06:15:56

@adg: frissebb infó + egy kis háttér, miért is más a rendszer Mo.-n, mint máshol: index.hu/chart/2015/10/14/letelepedesi_kotveny

(avagy jól ki van ez találva...)

lüke 2015.10.29. 08:07:00

@skye8: bizony s nem is akarhogy
Moszkva Murmanszk repülővel a hajnali v. az esti órákban,biciklit kölcsonöznek 100 € - ért ,athajtanak a hátáron,pár km csak, a biciklit eldobják!
s máris Norvégiában vannak.......

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása