oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 07. 06:43,  Egy év apa nélkül, vagy összekapjuk magunkat? 116 komment

2015. október 07. 06:43 Határátkelő

Egy év apa nélkül, vagy összekapjuk magunkat?

A címben feltett kérdéssel alighanem sok határátkelő család találkozott már, azaz a kérdés az, azonnal menjen-e az egész család együtt, vagy valamelyikük (a mai poszt szerzője, Eve esetében a férj) menjen egyedül és a többiek majd követik. Ők úgy döntöttek, megpróbálják egy hónap alatt lezongorázni a teendőket és együtt vágnak bele. Lássuk, hogyan sikerült! (A kép útközben készült, köszönet érte.)

nemetorszag_eve_151007.jpg

„A „szétszakított családok” témához szeretnék hozzászólni. Történetünk: férj, feleség, két iskolakezdő gyerek. Apa szeptembertől munkát kap Münchenben. Gyerekek magyar suliba már beíratva.

Mindenképp követtük volna, a kérdés csak az volt mikor? Egy év apa nélkül itthon, vagy egy hónap alatt kapjuk össze magunkat? Utóbbit választottuk. Tényleg egy hónap alatt végigzongoráztunk mindent. Nem volt könnyű (nagyon nem), de megcsináltuk! Hogyan?

Nem szerettem volna, ha szétszakad a család az új helyzet miatt. Mi értelme van az új lehetőségnek, és a magasabb fizetésnek, ha közben tönkremegyünk bele?

A nagy kérdések

Első körben ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem:

• Az itthoni állásom/karrierem az útjában állna a döntésnek? (Gyesről most mennék vissza dolgozni) Fontosabb, mint a család?

• Ha én majd nem dolgozom egy ideig, meg tudunk élni egy fizetésből?

• Tudunk lakást bérelni? Van elég tartalékunk a bérleti díjra, kaucióra, költözésre?

• Ha nem jönnek be a számításaink, tudjuk úgy csinálni, hogy legyen hova visszajönni?

• Ha nem adjuk el a lakást itthon, akkor is be tudunk költözni a bérelt lakásba?

• Lesz az induláshoz elegendő bútor és egyebek?

• A gyerekeket be tudjuk íratni a nyár végén egy új iskolába? Itt ki tudjuk őket jelenteni? (Most már mondhatom, hogy igen, ne aggódjatok emiatt. Mi augusztusban írattuk be őket Németországban.)

• Lesz elég idő a hivatalos ügyeket intézni?

• Bankszámláinkat érdemes tartani?

• Útlevelek/igazolványok nem járnak le?

• Mindenki egészséges? Lesz idő szűrővizsgálatokra, fogorvoshoz elmenni?

• Nagyszülők meglesznek nélkülünk?

• Autót átnézetni, levizsgáztatni, elvégre hosszú útra megyünk.

• Kit kérünk meg majd, hogy néha nézzen a lakásra és a postaládára itthon?

• Lakásriasztót beszerelni! De milyet?

• Mit csinálok a növényeinkkel?

• Lesz elég időm bepakolni? Van itthon elég doboz és zacskó, és ragasztószalag?

• Hűtőt leolvasztani...de mikor? Romlandó ételektől megszabadulni...

• Meg tudja oldani a lakáskeresést a férjem? Elég lesz rá a szabadnapja?

• Ha meglesz a lakás: Költöztető kocsit rendeljünk horror árért, vagy mi oldjuk meg valahogy?

• LESZ IDŐ MINDEZT ELINTÉZNI?

• Upsz, - nem létfontosságú, de - indulás előtt egy fodrász sem ártana mindenkinek, mert odakint biztos drága. :)

Párat biztosan kihagytam, de a mérleg nyelve így is a költözés fele billent. Ezután nekiültem. Mik az intéznivalók...

Férjem a felmondási idejét töltötte, este járt haza. Így a „nyomozó munka” rám várt. Meg az azt követő ügyintézés is. A böngészésre nem egy éjszakám ment rá. Mert hát a világháló nagy, az információk halmaza meg még nagyobb.

Nincs általános recept

Rengeteg a félig használható, meg a semmitmondó cikk. Olyanokba is belefutottam, amik rég aktualitásukat vesztették. Egy idő múlva csak a nagy kupac káoszt láttam magam előtt, így elkezdtem rendszerezni.

Nincs általános recept, minden élethelyzet más és más, de végül össze sikerült szednem a legfontosabb tennivalókat lépésről lépésre, amit mellesleg egy blogban is leírtam. Talán segítség lehet másoknak. (A külalakkal egyelőre nem volt időm foglalkozni, nézzétek ezt el nekem!)

Őrület volt ez a hónap, meg az azt követő is, de MEGÉRTE! Itt vagyunk. A lakás szép (bár még félig üres), a szomszédok kedvesek. A gyerekek iskolában, férjem az új munkahelyen, én meg tanulom a nyelvet.

Egyelőre jó is, hogy nincs állásom. Így is folyton rohanok, mert a napközibe még nem sikerült beíratni a gyerekeket.

A gyerekek és a kulturális sokk

Ha már gyerekek, egy kis kitérő a sokszor emlegetett kulturális sokk témakörben. Sok ismerőstől hallottam, hogy a gyerekek ilyen könnyen, meg olyan könnyen élték meg a változást. Igen, a gyerekeken nincs akkora nyomás, és felelősség, mint egy felnőttön.

Ám nem szívesen általánosítanék, mert a reakciójuk az ő esetükben is erősen személyiségfüggő. Mindenesetre megkérdeztem az érzéseikről a két saját csemeténket. Ők szintén különböző - bár eléggé hasonló - módon élik meg a helyzetet.

Egyik gyerek vallomása:

„Első nap úgy éreztem magamat, mint egy nyaraláson vagy kiránduláson. Második nap, mintha egy "ufó" lennék egy idegen galaxisban. Harmadik nap meg már nem is gondolkodtam ilyesmin. ...de miért kérdezed ezt tőlem? Olyan régen volt, ki emlékszik már erre?” - mondta mindezt két héttel az iskolakezdés után.

Másik gyerek vallomása:

„Első nap olyan volt, mintha egy új mozifilmet néztem volna, ahol én vagyok a főszereplő. Második nap úgy éreztem magamat, minta a fejemet egy kőbe verték volna. (Elég durva, de tényleg ezt mondta!) Harmadik nap már otthon voltam. Most meg? Nehezen viselem, hogy van egy újabb fiú. Most ő az érdekes a többieknek, ezért irigylem."

Sok sikert és kitartást kívánok Mindenkinek!”

Ebben a hónapban a szétszakított családok témáját próbálom meg körüljárni, remélhetőleg a ti segítségetekkel. Szóval ha ti is átmentetek ezen, vagy most jön majd el ez az időszak az életetekben, írjatok a hataratkeloKUKAChotmail.com címre, biztosan sokaknak szolgál tanulságul!

A moderálási alapelveket itt találod, Németországról pedig itt olvashatsz még több hírt, sztorit, érdekességet.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr17915414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyrus Sabien 2015.10.07. 11:24:09

@VikocaSco: Miért ne lenne?

@Zoole[uk]: Ahaa, értem. Kiskutya koromban még csak óvodában volt napközi. Azóta a dolog nem érint és nem is követem ezeket a változásokat, jó tudni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 11:25:05

@Cyrus Sabien: Nem, ez tulajdonkeppen a tanitasi orak utani delutani felugyelet. Itthon legalabbis.
@VikocaSco: :-)

VikocaSco 2015.10.07. 11:35:50

@Cyrus Sabien: màr az èn fiam is ùgy kezdte a sulit, hogy 4-ig bent voltak... a sajàt òvodai èlményeim pedig valahovà eltüntek..nem emlèkszem ilyen règi időkre.. :)
Egyèbkènt tetszik az ìràs..sok olyan dolog van benne, amin mi is àtmentünk.. ès igen..ilyen volt a növènyek további gondozàsànak kèrdèse is.. :)

SzZoole 2015.10.07. 11:39:54

@Cyrus Sabien: en 1977-tol 1980-ig voltam ovis,de az emlekeim szerint egesz napos volt.Reggel fel 8-kor vittek es delutan 5 utan vittek haza.
Az alt. iskolat 1980-ban kezdtem es amig alsos voltam 80-84-ig napkozibe is jarnom kellet.
Felso tagozatban mar haza jarhattam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 12:08:37

Ja igen, ra akartam kerdezni a gyerekek nyelvtudasara.

soad1221 2015.10.07. 12:13:04

akkor ezt már leírták többen is, a gyes kérdést kiveséztük :)

@zöldeketbeszélek: a nőknek leesne? a "nők" így általánosan szerintem pontosan tudják ezt, biztos vagyok benne, hogy sok gyerek azért nem születik meg, mert nem akarnak lemondani a "karrierről"..
Viszont akkor jön a kérdés, hogy az, aki ennek ellenére mégis vállal gyerekeket, az értelemszerűen nem is gondolt bele ebbe? Értem én hogy vagyunk páran ufók, akik már egészen fiatalon eldöntötték, hogy szeretnének gyereket, ráadásul "nagycsaládban" szeretnének élni, magyarán nem "elégszenek" meg 1 gyerekkel, de megnyugtatlak, hogy ez már a gyerekvállalás előtt leesett, hogy nagyjából hány évesen fog a feleségem visszatérni a munkához nagyjából pályakezdőként...
Illetve ez: "a gyerekek elhelyezesere, a gyerektartas ki (nem) fizetesere majd kesobb a no nyugdijara. A hazai szemlelet egyenes utja a nok elszegenyedesenek."

Ha egy párkapcsolat így indul, akkor tényleg nem érdemes hosszabb távra tervezni... Ha viszont a statisztika másik oldalába akarunk tartozni, azért bizony mindkét félnek sok mindent kell eltűrni a másiktól.. ez egy ilyen dolog :)

SzZoole 2015.10.07. 12:25:56

@soad1221: a carriert epito nokrol jutott eszembe egy sztori,amit egy utasom mondott aki Canary Wharf-ban dolgozik a City bankban.
Hetfotol pentekig hajtanak latastol mikulasig,de pentek delutan beulnek egy pub-ba es ugy meg hajlanak keso ejszakara,hogy azt sem tudjak,hogy kinek a farkan ultek es 9 honap mulva kinek szulnek.
Ez nem altalanositas volt Es nem azt jelenti,hogy minden carrierista no ilyen,csak egy tortenet volt.

soad1221 2015.10.07. 12:27:24

@Zoole[uk]: hát ez is egy módja a családalapításnak :)

Golf2 2015.10.07. 13:23:45

@Zoole[uk]: Még mindig jobb mint a látástò Mikulásig farkonülő...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 13:27:23

@soad1221: Hogy kinek mit kell elturni a masiktol az normal esetben nem gazdasagi kerdes. Sajnos itthon az...

Nem arra gondoltam, h gyerek helyett epitsunk karriert, hanem, h a gyerekvallalas mellett a csaladon belul a no karrierjet is ugyanolyan sullyal kellene kezelni, mint a ferjeet. Ez mondanom sem kell, nem csak a no erdeke, hanem az egesz csalade.

Ne legyen mar az termeszetes, h a no a babazas utan nullarol indul (nem a palyakezdokre gondolok) mig apu halad szepen felfele a rangletran.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2015.10.07. 13:37:46

Tetszett az írás, főleg most, hogy pont ezen a listán próbálok végigmenni. Jut eszembe, be kell jelentkeznünk a fogorvoshoz....

soad1221 2015.10.07. 13:51:22

@zöldeketbeszélek: "Nem arra gondoltam, h gyerek helyett epitsunk karriert, hanem, h a gyerekvallalas mellett a csaladon belul a no karrierjet is ugyanolyan sullyal kellene kezelni, mint a ferjeet. Ez mondanom sem kell, nem csak a no erdeke, hanem az egesz csalade."

maximálisan egyetértek, de egész egyszerűen nagyon is komoly gazdasági érdek, hogy pl a mi esetünkben az én munkahelyem "fontosabb". Pusztán azért mert nekem van, amiből épp egy 6 tagú családot tartunk fenn.

"Ne legyen mar az termeszetes, h a no a babazas utan nullarol indul (nem a palyakezdokre gondolok) mig apu halad szepen felfele a rangletran."

De mit csináljon, mondjuk az én feleségem? lényegében 7 évet otthon töltött, nem dolgozott, nem is tudott dolgozni mellette? ugyan volt munkahelye, de az ennyi idő után annyira átalakult, hogy esély sincs rá, azzal a néhány évvel a háta mögött ami van, meg nagyjából a pályakezdő kategóriából indul, plusz hátrányként a gyerekek. Tehát a 0-ról indul. Nem azért mert mi elfogadjuk, hogy így természetes, hanem azért, mert egész egyszerűen így van. De legyen, ok nem természetes és én is azt mondom, hogy nem jó ez így, de mi mit tudunk tenni? Mindössze annyit, hogy jelenleg az ő továbbtanulására és fejlődésére fordítunk pénzt és időt, így növelve az esélyeit.

Én meg szépen lassan haladok a ranglétrán, de ez annyiban függ össze ezzel, hogy nem én mentem gyesre...
Most a kérdésem, hogy mit lehetett volna másképpen csinálni, azon túl, hogy nem vállalunk gyereket? De az ugye nem volt opció.. :)

2015.10.07. 14:21:35

@zöldeketbeszélek: versenyszferaban a nok ugyanazert a meloert sok esetben kevesebb fizut visznek haza. Logikus, hogy anyu marad otthon ilyen esetben mert apu fizuja jobb. Nem erzelmi kerdes meg egyenjogusag hianya. Teny.

2015.10.07. 14:29:51

@soad1221: sikerult ugyanezt leirnom

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 15:00:36

@Mrs Rumcajsz CA: Pontosan az egyenjogusag hianya, h ugyanazon meloert egy ferfi magasabb bert kap.

Ezt a rendszert bebetonozza, h anyu marad otthon, a karrierje jo esetben parkolopalyan, rossz esetben kb. a wc-n lehuzva.

Szoval az alapveto problema h nincs egyenjogusag ezen a teren, viszont egy atlag csaladban nagyin nagy terhet ro a fetlrfiakra a csaladfenntarto szerep.

Ezert gondolom azt, h ez a konzervativ felfogas vegso soron az egesz csaladnak rossz.(vegso soron persze a nonek a legrosszabb).

@soad1221: Amit a ti helyzetetekben ti tesztek, talan a legjobb.Azaz, ahogy irod most a feleseged kepzesere forditotok idot es penzt.

Nem mennek bele a reszletekbe, de en a gyed utan uj karriert kell epitsek, fele annyi jovedelembol mint elotte. A parom viszont meg jobb helyzetben van, mint elotte.

soad1221 2015.10.07. 15:01:18

@Mrs Rumcajsz CA: hát nem állsz teljesen messze a gondolattól, hogy bizony ebből vmilyen saját vállalkozás lesz.. :)

és pontosan a lényeg az volt, hogy bármilyen egyenjogú partnerek vagyunk, ha egyszerűen a gazdasági racionalitás miatt így lehet jobban kijönni...
Márpedig ez a helyzet, mi is örülnénk, ha nem így lenne, és pl a feleségem tudott volna akár az elmúlt 7 évben, akár most részmunkaidőben dolgozni, nem okozna problémát beosztanunk azt a jövedelmet sem :)
Ahol meg hát nem egyenjogú partnerek, azoknál nem ez a legnagyobb gond, hogy kinek e karrierje....

soad1221 2015.10.07. 15:10:18

@zöldeketbeszélek: oké, értem én, ez tényleg probléma, de ez nem a párkapcsolatban lévő egyenjogúság kérdése, hanem úgy általában véve társadalmi...
Az hogy a nő marad otthon a gyerekekkel meg szintén nem egyenjogúság kérdése, én komolyan gondolom, hogy ez a legjobb, különösen az első félévben évben az anya képes a legjobban gondoskodni a gyerekről. bármilyen jó szándékú vagyok és figyelek a gyerekemre, a feleségem már a szeme állásából rájött mindig, hogy vmi gond van, és 99%-ban igaza volt. Én meg hiába... még a kezemmel azt sem érzem biztosan, hogy láza van vagy hőemelkedése, ő pedig tizedpontossággal belövi, hogy mennyi... szóval nem kérdés, hogy ez jól volt így. A karrierjének nem. Nagyon nem, mert semmilyen munkára perpillanat nincs esélye, hiába mérnök ő is. Nyilván teszünk azért, hogy legyen, de nem fog könnyen menni.

Nem kell részletekbe menni, mindenki élete más, de a feleségemnek éppúgy új karriert kell építeni, sőt pályát módosítani, ahhoz, hogy elinduljon, aztán vagy vissza tud térni ahhoz, ami volt, vagy nem...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 15:26:43

@soad1221: Teljes mertekben tarsadalmi egyenjogusagrol beszelek, nem masrol.

En ertem es egyet is ertek azzal, h a gyereknek az elso evben az anyjaval a legjobb.De miutan a no visszater a munkaba, nem szabadna a ennek a felallasnak megmaradnia. Mert pontosan ez a gatja a no munkahelyi elorejutasanak. Ugye a sztereotipia, h miert nem vesznek fel szivesen kisgyerekest...Hat mert az marad otthon a beteg gyerekkel, a bolcsiszunetben, oviszunetben, iskolai szunetben...

Miert? Mert apu munkaja fontosabb es/vagy jobban keres. Miert keres jobban apu? Vagy mert ugyanabban a munkakorben ferfikent jobban megfizetik, vagy mert o tudott karriert epiteni, mig a parja nem. Es nem is fog tudni,:hisz a nagyon fontos apu helyett mindig o marad otthon a gyerekekkel.

Igazi roka fogta csuka, vagy sajat farkaba harapo kigyo, vagy ahogy tetszik.

Bal 2015.10.07. 17:02:24

@zöldeketbeszélek: Egy nő általánosságban nagyjából annyit tehet, hogy jól választ férfit, aki elismeri az ő otthon végzett munkáját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 17:36:41

@zöldeketbeszélek:
Mi a megoldás?
Szüljenek a férfiak?
:)))))))))))

DieNanny CH 2015.10.07. 18:10:58

@Bal:

Ez igaz, ugyanakkor zsákbamacska is. Többnyire, mikor a páros összeismerkedik, mindketten dolgozó emberek. Elég nehéz megjósolni, lesz-e köszönet a nő háziasszonykodásában - mert nem mindenki házitündér! -, vagy hogy a férfi el fogja-e ezt ismerni.

Hari Seldon 2 2015.10.07. 19:07:36

Jó írás. Magunkra ismertünk. Csak kettő helyett három gyerek, és nem iskolások, hanem óvoda bölcsi, stb... De a lépések pontról pontra. Meg egy kicsit több idő volt, úgy 4-5 hónap a teljes folyamat.
Interjú telefonon május elején, kimenetel május végén. Küzdelem a szülőkkel június július. Szervezés augusztus. Érkezés munkába állás szeptember eleje.

Mme Seldon 2015.10.07. 19:23:42

Nekünk 3,5 évesek voltak az ikrek és 11 hónapos a kicsi, mikor kijöttünk. És én vagyok a pénzkereső :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 19:36:47

@Bal: Egyrészt igen. De ez nem megoldás arra, hogy a munkaerőpiacon hátrányt szenved a nők egy része, amiatt, hogy családot vállal. Nem az otthoni munka elismerése a legnagyobb gond (mondjuk az is...), hanem a nők nehezített pályája a karrierépítés útján.

@diggerdriver: Tőlem nyugodtan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 19:53:12

@zöldeketbeszélek:
Csak kiváncsi vagyok hogyan képzeled el az igazságos családmodellt?

soad1221 2015.10.07. 19:59:06

@diggerdriver: @zöldeketbeszélek: én még mindig a részmunkaidős állások brutális támogatását tartom megoldásnak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:01:39

@diggerdriver: Azt hiszem, a skandinávok állnak a legközelebb ehhez. Csak arra gondolok, hogy ha az apák jobban ki tudnák venni a részüket a kisgyerekek körüli teendőkből, akkor a nők is jobban oda tudnák tenni magukat a munkahelyükön. Így a munkaadók is látnák, hogy lehet rájuk számítani.

Kisebb lenne a nyomás a férfiakon is (gyakorlatilag sok családban a férfi keresete nélkül összeomlana a családi költségvetés), a nőkből sem válna házisárkány attól, hogy semmire sem haladnak az életben. Idős korban a nők nem kapnának sokkal kevesebb nyugdíjat, vagy ha már nyugdíj esetleg nem lesz, de tudnának megtakarítani...

Szerintem akármelyik apa, aki szereti a gyerekeit, simán megállná a helyét ebben a szerepben is, de nem azt mondom, hogy álljon fejre minden, csak azt, hogy egy kicsit egyenlítődjenek ki végre az esélyek. Mert ma már nem azt a kort éljük, amikor az apa egyedül is vígan fenntartotta a hét-nyolc fős családját és persze nem váltak el...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:02:20

@soad1221: Én most részmunkaidőben dolgozom...zsebpénz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 20:04:41

@soad1221:
Attól nem lesz igazságosabb a rendszer. Részmunkaidőben nehezen lehet karriert építeni.
Ez egy alapvetően igazságtalan rendszer aminek egyetlen megoldása van, ha a nők nem szülnek.
Efelé halad a világ.
Csakhogy közbeszólnak az ösztönök, így a nő amelyik karriert épít gyerek nélkül, az igazságtalanságnak fogja gondolni hogy az utcán babakocsit tol egy másik nő.
Rohadt egy igazságtalan világban élünk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:04:53

@soad1221: Ja, abban az évben módosították a munka törvénykönyvét, amikor gyedről visszamentem dolgozni. Akkor került bele, hogy a kismama bármikor elbocsátható, ha már felvette a munkát, nem kell a gyerek 3 éves korát kivárni. Kérhető a részmunkaidő, de a munkaadó csak akkor köteles elfogadni ezt, ha 6 órát kér a munkavállaló (remélem jól emlékszem...).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 20:09:03

@zöldeketbeszélek:
Az a megoldás amit mondasz az azt eredményezi hogy egyik sem tud karriert építeni. Amennyivel az egyiknek több lehetősége lesz ugyanannyival kevesebb a másiknak. Gyakorlatilag a munkahelyén folyamatosan megszakítás nélkül egyikre sem tudnak számítani.
Ez a gyerekvállalás márcsak egy ilyen bicikli...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:17:47

@diggerdriver: Részben igazad van.

Most akkor a saját példámból indulnék ki. A lányom a bölcsis időszakig nem volt beteg. 22 hónaposan adtam bölcsibe, mert szóltak a munkahelyemről, hogy vagy rögtön belépek, vagy keresnek helyettem mást. A bölcsi kezdetével teljesen természetes módon jöttek a 'beszoktatós' vírusok, sorban, egész télen. Persze én maradtam vele mindig otthon, mert mert. Mire kilábaltunk mindenből, kitavaszodott, tehát kb. 4 -5 húzós hónap volt mögöttünk. Én elveszítettem a munkámat. Tavasztól a gyerekem a legkevesebbet betegeskedő kicsi volt a bölcsis csoportjában...

A gyerekek nem folyamatosan, nem heti rendszerességgel lesznek betegek. A felnőtt munkavállaló is lehet beteg. Ahol nem tudják megoldani a helyettesítést és lázasan, fertőzve is bejárnak dolgozni, az eleve nem normális. Ha kéthavonta (vagy influenzás időszakban) 4-6 hetente kap el valamit a kiskölyök, a szülők vállalják felváltva a felügyeletet. Így egyik sem esik ki a munkából sokáig.

Ja megjegyzem, hogy én a gyerek betegállománya alatt is folyamatosan dolgoztam, a saját telefonomat használva, a saját gépemen. Otthon. Sok haszna volt...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:20:59

@diggerdriver: Na írtam egy hosszút és elszállt...

Röviden: felnőtt is megbetegedhet, a helyettesítést meg lehet és kell is oldani. Ahol erre nem képesek, ott inkább húzzák le a rolót..

A gyerekek nem egyfolytában betegek (ahol igen, az speciális helyzet), nem hetekig, hónapokig kell velük egyvégtében otthon lenni. Be lehet ezt osztani és be is kellene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 20:21:21

@zöldeketbeszélek:
Na. Körülbelül erről beszélek. Ez egy helyzet amire nincs megoldás.
Az egyetlen megoldás az otthoni munkavégzés lenne de ez csak kevés speciális esetben megoldható.

Bal 2015.10.07. 20:21:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @zöldeketbeszélek: nézzétek, ez a helyzet mindig is fennállt és fenn fog állni azon egyszerű okból kifolyólag, hogy gyereket szülni kizárólag nő tud, így szükségképpen van egy kiszolgáltatottabb időszak az életében, és karrierje emiatt hátrányt szenved, esetleg komparatív előnyök és munkamegosztás miatt a családban az alacsonyabb külső értékkel rendelkező feladatokat végzi. Ez nyilván az átlagokra vonatkozik.

A mai világban viszont, ha a férfiaknak még nem is tudjuk a szülés lehetőségét megadni, a nőktől ez már kiválóan elvehető. El lehet köttetni a petevezetéket és ezt ráírni a CV-re, vagy bizalmasan bevallani az interjún. Vagy akár férfinak operáltathatja magát az ember lánya, és soha senki sem fogja megkérdezni, hogy hány gyereket tervez. A párkeresés persze nehezebb lesz, de így biztos lehetsz benne, hogy partnered nem keltetőtartályt vagy háztartási robotot keres benned.

Szóval tekintsétek a női létet opcionálisnak, hidzen nektek legalább van választási lehetőségetek. Az viszont hogy gyereket is szeretnék szülni meg a férjemmel ekvivalens karrierutat is szeretnék befutni, az nem fog menni, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem jár semmi ingyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 20:27:34

@Bal: Bocsánat, de hát gyereket nem magunknak szülünk - jó esetben ugye.

Normál helyzetben stabil élettársi vagy házastársi kapcsolatba szülünk gyereket. Nem jár semmi ingyen? Ezt úgy gondolod, hogy egy jutalom a természettől, vagy a Teremtőtől, hogy mi szülhetünk gyereket és ennek fejében fizessük meg az árát, mármint, hogy elégedjünk meg a 'helyünkkel'?

Majd ha elintézi valaki, hogy csak és kizárólag a nők genetikai állománya öröklődjön a gyerekkel (hisz végső soron ezért dolgoznak azok a fránya ösztönök és hormonok), akkor elfogadom, hogy meg kell fizetni az árát :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.07. 21:41:07

@zöldeketbeszélek:
Neked igazad van. Ne fogadd el.Ez egy szörnyű igazságtalanság.
Égbekiáltó.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az égbe kiáltottam.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bal 2015.10.07. 21:50:52

@zöldeketbeszélek: Fogd ezt úgy fel, mint egy szolgáltatási piac. Ajánlatokat kapsz pasiktól: génállományom felneveléséért ezt és ezt adom cserébe. Elfogadása teljesen opcionális. Ha nem tetszenek, elutasíthatod az összeset, és élhetsz vígan, megkülönböztetés nélkül, a modern emancipáció ezt teljes mértékben lehetővé teszi. Arról nem igazán tehet senki, hogy néha nem azt kapod, mint amit a prospektusban mutattak. A férfiak is gyakran járnak így ezzel.

A vége ennek az lesz, hogy kiválogatódnak a rendes pasik, akik a mostani, már nem monopolizált környezetben is képesek tisztességes ajánlatot adni.

A semmi sincs ingyen arra vonatkozik, hogy irreális ugyanazt a karrierutat remélni több évnyi kihagyott munka után, és orbitális baromság azt követelni, hogy ezt valami szabályozás tegye lehetővé. Ez pedig teljesen független attól, hogy gyerek vagy más miatt történt, és hogy mi a neme az illetőnek.

Ajto 2015.10.07. 21:51:12

Remek írás, becsülendő kitartás, örülök, hogy sínen vagytok! :) Gy

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 22:38:09

végülis nem akar mindenki "karriert" építeni. van, aki "csak" dolgozni szeretne.
én máig nem értem, miért az a két verzió, hogy vagy megszakadsz a munkában, vagy nincs semmi munka. attól eltkintve, hogy perpill gombokat fizetnek a részmunkaidőért, ami kábé bébisziterre sem elég, de valahol itt van a kutya elásva, hogy miért az a két verzió, hogy 0 órát dolgozol, vagy megszakadsz 10 órában. és azért a legtöbb melót lehetne részmunkaidőben is csinálni, nem mindegy, hogy a teszkó pénztárban 2x4 órát áll ott két ember, vagy egyszer 8-at?
másik, rengeteg munkát lehetne otthonról is csinálni, vagy részben otthonról. nem értem, ezt miért nem tolják ezerrel.
aztán persze jönnek a hangok, hogy nyugaton bezzeg nem lógnak otthon három évig a nők, bezzeg visszamennek dolgozni két hét / két hónap stb után.
ad1, aki szerint normális, hogy az usában a nők negyede (!!!) két héttel(!!!) szülés után visszamegy dolgozni, azt s.k. szeretném megrugdosni. ennyi idő alatt épphogy lábraáll az ember.
ad2, aki szerint normális, hogy két hónap után visszamegy az ember dolgozni teljes állásba (ázsiai országok), azt is megrugdosnám, én ilyen emberekkel dolgoztam együtt, akiknek szerencsétleneknek nem volt más választásuk, mint lepasszolni a gyereket a nagymamának, napközben meg minden szünetben az asztalukon aludtak. az egy dolog, hogy a Dani 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát, nyikk nélkül, de azért tudom, hogy ez kuriózum. és még neki is lesz fogfájás meg mittomén. az anyák nagy része a gyerekek 1-2 éves koráig nem alszik soha 3-4 óránál többet egyhuzamban. lehet jönni alvástréninggel, de aki sírni hagy egy fogfájós vagy szeparációs szorongós 8-10 hónapost éjjel ürákon át, amíg az meg nem tanulja, hogy hiába sír, úgyse segít rajta senki, na azt is megrudosnám, mert ma ilyen hangulatban vagyok.
ad3, szerintem még szeparációs szorongós alig egyéves gyereket is kegyetlenség lepasszolni úgy full time meló mellett, hogy ébrenléte nagy részét másvalakivel tölti, nem az anyjával.
jaszóval hogy nyugaton akik szépen fokozatosan vissza tudnak menni, meg bezzeg ott az anyák nagy rsze dolgozik, csak arról nem szól a fáma, hogy simán vannak olyan megoldások, és még nem is biztos, hogy csak zsebpénznek jó, hogy heti 2x12 órázás, heti 4x5 óra, otthonról munka, vagy bármi más, ami nem a jelenlegi magyar "dolgozz amíg meg nem döglesz".
jelenleg a magyar állam kurva sokat spórol azon, hogy hozzánkvág annyi pénzt, amiből kábé még a pelenka se telik ki (kis túlzással), egy bölcsis helyet fenntartani évi egy milla lenne, ha jól emlékszem. akkor meg ki rakja magánbölcsibe a gyereket, ha elviszi a fizetést, hát az, aki tényleg "karriert" csinál éppen, nem szimplán csak dolgozni szeretne.
ja és ugye én láttam azokat a gyerekeket is, akiket 2 éve skorukban bebasztak napi 10 órára a bölcsibe. hát, itt már nem rugdosnék senkit, mert ez is egy rohadt kényszer.
a statisztika szerint, ha jól emlékszem, a ratkós unokáknak (nekünk, akikből még ki lehetett volna nézni, hogy helyrehozzuk a magyar demográfiát, mielőtt összeomlik) 30%-ban nincsen gyerekük. anyagiak? ki tudja. az is.
a nyugatiak meg, persze más demográfiával találkozik az ember megint a backpacker scene-t elnézve, hát eszük ágában sincs feladni a szabadságukat, hogy azt csinálnak, amit akarnak. a pénz se old meg mindent.
jobbról menekültáradat be,az ő saját értékrendjükkel, nő otthon és kuss, karrier piha!, aztán 3 generáció múlva jöhet a kalifátus. kis túlzással.
bocs, hogy kusza, még csak arra se foghatom, hogy kialvatlan vagyok. én spec tudnék itthonról napi 2 órát dolgozni simán, ha nagyon kellene.
juteszembe, nagyon sok kézműves tehetségű anyuka eszméletlen jó dolgokat készül és árul a neten. vannak mamás-babás jóga, fitness, hordozás, beszélő babakezek stb oktatók, akik jól kitalálták magukat. talán a gyerekangol is megy éppen. na ez se én vagyok, nem kialvatlan, csak lusta. és fennforog egy kis culture shock is.
de egyébként pl szakdolgozat írást vállalnék, ha valakinek ez kellene. ezzel kellett volna kezdenem, mert itt már tuti nem olvassa senki :-))))

Muscari 2015.10.07. 22:47:18

@Cyrus Sabien: én is voltam napközis, alsó tagozatban. Az se most volt pedig, hanem a nyolcvanas évek elején. Szerintem te a napközoötthonos óvodára gondolsz, de most rájöttem, hogy nem tudom, hogy az pontosan micsoda.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 22:50:24

@Muscari: volt olyan óvoda, ahonnan csak hétvégére vitték haza a gyerekeket, de annak valami más neve volt.

Muscari 2015.10.07. 22:52:07

@Dragonlady (Bp, Hun): én elolvastam, jó hogy leírtad :-) Ráadásul még egyet is értek veled :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 23:01:07

@Muscari: köszi :-)

juteszembe, tavaly dec 21 óta nem láttam a gyerekem apját, és a jó ég tudja, meddig lesz ez így.
rosszabb pillanataimban felpakolnék, de sajnos nem lehet typhoid és hepatitis A oltást adni egy éves kor előtt. és valahogy maláriát se szeretnék összeszedetni vele, ha nem feltétlen muszáj.

Muscari 2015.10.07. 23:01:29

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor mi volt ez a napköziotthonos dolog? Szegény gyerekek, én azokat is sajnálom, akiket itt hamar bentlakásos iskolába küldenek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 23:10:20

@Muscari:
valaki majd biztos tudja.
én már a Harry Potterben se értettem, hogy hogy lehet 7 éves gyerekeket bentlakásos iskolába küldeni. nekem is volt ilyen angol kollégám, akihez egyszer hozzávágtam, hogy biztosan azért pszichopata (tényleg az volt), mert 8 évesen berakták "intézetbe". majdnem megtépett, mert azért rakták be, mint akkor elmondta, mert az anyukája rákos volt és haldoklott, hogy "ne legyen útban". na erről se tudom, mit gondoljak, de legalább megértettem kicsit, hogy miért volt annyira olyan szegény, amilyen.
aztán persze ott van a pannonhalmi kollégiumban előkerült pedofil botrány is, ha már.
egyébként Thaiföldön nagyon gyakori, hogy 1-2-5-10 éves gyerekeket vidéken hagynak a nagyszülőknél, és a szülők meg elmennek a Bangkok környéki gyárakba dolgozni, és jó esetben havonta mennek látogatóba.
de még az én anyukám is így volt 3 hónapos korától 3 éves koráig. ezek a dolgok nem múlnak el nyom nélkül, abban biztos vagyok.

P.Elliot 2015.10.07. 23:29:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Hetes bolcsode es ovoda volt a neve, azok adtak be a gyereket akik nem tudtak ellatni hetkozben, rokontalan egyedulallo anyak vagy lanyanyak,vagy akik 3 muszakban tudtak csak dolgozni es nem volt aki vigyazzon a gyerekre meg ilyesmik.
Igazabol arra szolgalt hogy ne adjak be ezek a nok a gyerekeiket a menhelyre mert mas modot nem tudtak nevelni oket.
Apak is voltak mint szulo, ott ahol meghalt az anya vagy sulyos beteg volt.....
En ismertem olyat meg otthon aki oda vitte a gyereket hat a gyerek megszokta ha pici kortol volt ott de nem arrol voltak hiresek hogy vidamm boldog babak. Az a hetvege semmire sem volt eleg, raadasul az anya is rab volt, oda volt kotve a gyerekhez, keptelen volt kialakitani valami kapcsolatot mas ferfiakkal akibol a gyerek jovendobeli apja lehetett volna, illetve igy rendezve a sorsukat hazavihette volna a gyereket...

P.Elliot 2015.10.07. 23:33:23

@Muscari: A regi angol regenyekben igazan boven olvashattunk a benntlakasos iskolakrol es csak egy konyvet mondjatok ahol a gyerek jol erezte magat. A maximum az volt hogy meg tudott lenni anelkul hogy zaklattak volna, a tarsai piszkaltak volna vagy vertek oket esetleg rendszeresen.
Melyik iro is volt az akit 4 eves, jol olvasod, 4 eves koraban kuldtek haza Angliaba a szulei, talan Indiabol? Remlik mintha Kipling lett volna de nem biztos.Benntlakasos iskolaba persze....

M. Péter 2015.10.07. 23:52:14

@P.Elliot: Már nem is tudom ki mondta, hogy a bentlakásos iskola után a német hadifogság gyerekjáték volt.

P.Elliot 2015.10.07. 23:55:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat Usaban sem mennek vissza dolgozni 2 het utan a nok, legalabbis egy darabrol sem hallottam marpedig rengeteg embert ismerek es ismertem a 40 valahany ev alatt amiota itt lakok.
6 het az mar elkepzelheto de nagyon nagyon ritka, valami nagyon komoly allas kell hozza es ezek foleg nagyon jol fizetett munkak tehat nem a penzert megy vissza hanem hogy fel hogy elvesziti azt a nagyon jo munkahelyet.
A legtobb ilyen jo munkahelyu no altalaban privat babysittert fogad akit kameran at ellenoriz is, nem holmi ismeretlen, plane kulfoldit, hanem ellenorzott ajanlolevelekkel ellatottat, foleg ha ajanljak.
Akinek nincs penze es azert kell visszamenni 6 het utan az eleg keves hiszen ezeket azzal a szoveggel hogy nem talaltak munkat eltartjak kozsegelyen eleg sok ideig vagy vegig, ezeknek igazabol dolgozni sincs kedvuk.
Van olyan akik komolyan gondoljak az eletet es visszamennek de azert ezek is tartalekoljak a szabadsagot es szules utan veszik ki az egesz evit plusz mar elore tesznek felre arra hogy nehany honapot otthon maradjanak veluk.
En kerek 3 evet voltam, ugy szamitottuk ki hogy ezt mindenkeppen leveszem holott a gyerek 2 es fel eves koratol mar jart egy ovodaba mert ebben a korban kell mar gyerektarsasag nagyobb tomegben ahhoz hogy majd jol erezze magat az iskolaban. Szerette is, reggelente ugy rohant befele hogy orom volt nezni, igaz hogy amikor mentem erte akkor levagta a jatekot a kezebol es ugrott a nyakamba.
A gyerekeket jo ha az ember megtervezi hogy mihez kezd vele ha megszuletik, hogy jol el legyen latva.
Ha van rokonsag, nagymama, az nagyon nagy dolog akkor is ha csak par orara tud segiteni.
Nem konnyu manapsag bizony....
A bolcsode, ovoda az meg csak hagyjan.
Akiket en sajnalok azok az iskolas gyerekek akiket ha meg nem eleg nagyok nyari taborba kell kuldeni ha elfogyott a szulok szabadsaga. Nem eleg hogy az iskolaba ott kell lenni, meg a nyaron is osszezarva a tobbiekkel, meg ha csak szorakozasbol all a dolog van aki akkor is utalja.
A lanyom peldaul igen, nem is jarattuk, a baratnom ugyelt ra a sajat gyerekeivel egyutt, ott nagyon szeretett lenni.
Aztan ugy alakult hogy mindig itthon voltam vele.
Egyebkent egyre tobb mama dolgozik otthonrol, a kompjuter nagyon jo dolog ilyen teren.

drnapene 2015.10.07. 23:55:59

@Mme Seldon: Szia, én decemberben megyek ki, a gyerekek és a férjem március - áprilisban. Egyre jobban aggódom. Sose voltam távol tőlük egy hétnél többet.... Szóval izgulunk. Te bogy bírtad? És a párod? A gyerekek? Nekem nagyobbacskák, iskolások. Üdv

P.Elliot 2015.10.07. 23:57:39

@M. Péter: Te, el tudom kepzelni. Meg azert legyunk csak oszintek mennyi szexualis zaklatas erte a fiugyerekeket egy banntlakasos iskolaban regen a tarsaiktol. Az esetleges tanarokrol vagy olyan papokrol nem is beszelve.
Irt errol valamit Evelyn Wough, jol irom a nevet ennek az angol ironak?/, meg meg sokan masok

2015.10.08. 00:17:38

@Dragonlady (Bp, Hun): @zöldeketbeszélek:

Mindenben egyetértek, amit írtatok, de az én fejemben is motoszkál, amit végülis digger is kérdezett, hogy mi volna az ideális megoldás? Tehát az abszolút utópiában, innentől 10 ezer év múlva, amikor az emberiség már minden más gondot megoldott, hogyan élne egy anya?

Én asszem, igaz lehet, amit dragonlady ír az alváshiányról -- húgoméknál 3 kölök van, és a húgom is, a sógorom is, gyakorlatilag évek óta haldokolnak. Mármost 3 gyereket legyártani, oviig elvinni az mondjuk 7 év (2 gyereket meg 5).

A nők egyébként k.rva kemények, minden teszt kihozza, hogy állatira bírják a fájdalmat, jobb a hallásuk (legalábbis a babasírásos frekvenciákra) és-a-többi, de az alvásmegvonásra éppenséggel ők sem immunisak. Következik, hogy a gyerekcsinálás ideje alatt (5 év, 7 év), olyan típusú karrierépítésre, amihez napról napra, hónapról hónapra koncentrálni kell, nem alkalmasak.

És nem azért, mert férfielnyomás van, hanem mert ők tudnak szülni, meg nekik folyik tej a mellükből.

Hogyan kerülhető ez ki szerintetek egy ideális világban? Béranyaság, szoptatódadus?

Ugyanígy, látom a fiatal anyukákon magam körül, hogy tök össze tudnak zuhanni, hogy oda a nemi életük, oda a megszokott testképük meg a kis ruganyos fiatalságuk, és általában is milyen rohadék dolog már, hogy apukával nem bánt el így a sors.

Az észrevétel jogos, de megintcsak: a legszuperebb utópiában mit lehet ezzel kezdeni?

(Mellékvágány, de én - habár abszolút bírom a gyerekeket - egyre kevésbé értem, miért csinál valaki családot. Különösen nőként. Tönkretesz mindent, ami egy modern nőnek fontos. Innen lehet tudni szvsz, hogy a nők semennyire sem uraik a hormonjaiknak, mert mégis totál rá tudnak cuppanni a témára. Remélem, nem sértő vagy lekezelő, amit írok, mert nem annak szánom.)

---

Egyébként a "hogyan kerülhető ki mindez" kérdésre eszembe is jutott a válasz közben. Mint mondtam, a nők kemények, például a legtöbbük el van szánva, hogy minden férfit túl fog élni maga körül. Nem az volna a megoldás, hogy 10 évvel tovább dolgoznak/építik a karriert? Idejük van rá. Egyenek jól, maradjanak fittek, és ha nem 45 évesen lesznek szenior menedzserek, hanem 55 évesen, hát sag schon. #sosehalunkmeg #koltairobert

P.Elliot 2015.10.08. 00:29:01

@Dragonlady (Bp, Hun):
A statisztikak azok olyanok hogy a felet sem lehet elhinni.
2 het utan visszamenni dolgozni, meg veletlenul sem hallottam, vajon kik lehetnek az olyanok. Hiszen meg a szabadsag is hosszabb.
Talan ha otthonrol dolgozni kezd a kompjuteren at es ugy van statisztikazva hogy visszement dolgozni holott otthon van igazabol. Nem tudom.
Meg azt is nagyon megnezik, sot lenezik aki 6 het utan megy vissza. Esetleg viszi a gyereket is ha olyan a munka? Ki tudna?
Amikor a multkori elnokvalasztasnal az alelnok jelolt Sarah Palin eletutjat kutattak/ hogy hol tudnak belekotni/ kiderult hogy az csak 2-3 hetet vett le amikor az otodik gyereket szulte, akkor volt Alaszka kormanyzoja, meg szo sem volt hirnevrol vagy magasabb poziciorol, egyszeruen az irodajaba tett egy gyerekbolcsot vagy agyat, ott volt vele az ujszulott egeszen addig amig szoptatta, tobb honapig, megetette, tisztaba rakta, megdedelgette, letette a helyere es mar dolgozott is az iratain, a terveken, amikor hazament vitte magaval a babat aki raadasul Down koros volt,... nem, nem akarta lerazni.. Mindenki a kornyezeteben meg volt hokkenve, nehanyan botrankozva de a kormanyzonot nem erdekelte masok velemenye, nem hagyta otthon a gyereket es tokeletesen ellatta a munkajat is, vagyis megoldotta.
Hatalmas osszetarto rokonsaga van mint mondta a riportereknek, soha problema nincs azzal ha a gyerekekre vigyazni kell ha ugy adodik de az ujszulottet nem hagyta senkire.

Muscari 2015.10.08. 01:39:26

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor még otthon lesztek egy darabig, úgy látom. Sajnos jön a tél, ma néztem éppen, hogy már hidegebb van otthon, mint itt, fordult a kocka. Valahogy kibírod majd, remélem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 06:39:50

@diggerdriver: Figyelj, lehet h ez neked egy vicc es csak szorakozol rajtam. De hatha masoknak nem falrahanyt borso...

Lehet, h ugy latod ez egy megoldhatatlan es/vagy mondvacsinalt es/vagy rohejes problema, de minden, noi egyenjogusagot erinto kerdest eleinte igy kezeltek. Ha mindenki csak legyintett vagy nevetett volna az emancipacio torekvesein, akkor meg ma is az apank, batyank mondana meg, h kivel eljuk le az eletunket, a ferjunk rendelkezne a vagyonunkrol, nem jarhatnank egyetemre es nem lenne szavazati jogunk.

En elhiszem, h egyeseknek ez ma is nagyon megfelelne :-P.

@Bal: Eppen azt mondom, h az az irrealis, h barmelyik fel is eveket hagyjon ki a munkabol. Nem kellene eveket kihagyni es letezik csaladon beluli kozos teherviseles is.

Hosszu tavon az egesz csalad jobban jar azzal, ha a no karrierje nem megy a levesbe. De nem is kell karrierrol beszelni, eleg, ha egyaltalan munkarol beszelunk.

Ja, es nem kapsz am nokent semmifele ajanlatot gxermekeitek leendo apjatol h igy meg ugy rendezodik majd 4-6 even at a csaladi elet, ugyan mar XD.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 06:42:01

@Th's child: Erdekes amit az utolso bekezdesben irsz, sajnos Mo-n 40 felett mar leirtak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 06:59:19

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem 22 honaposan lett bolcsis a lanyom. 6 oraban mentem vissza dolgozni par honapot, igy a gyerek napi 8,5 orat volt bolcsiben. Aztan az utolso par honapra a ceg nem adta meg a reszmunkaido lehetoseget, igy a gyerek 9,5 orat volt bolcsiben. A negyorazasrol meg annyira sem akartak hallani, vagy felidoben home office-rol, pedig a munkam jellegebe ez belefert volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.08. 06:59:32

@zöldeketbeszélek:
Nézd, amiket felsoroltála az a patriarchális társadalom kialakulására vezethető vissza.
Ami ellen ágalsz az a szaporodás eredetétől származtatható.
Valamikor az élet sejtosztódás után következett fejlettségi szintjétől.
Onnét kezdve az élet igazságtalan.
Én neked adok igazat.
Igazad van.
Harcolj.
Csak egy bolygó biológiai alapú társadalmi berendezkedését kell megváltoztatnod.
Nem nagy ügy.
Csak annyit mondhatok mint a Z kategóriás hollywoodi filmekben, MEG TUDOD CSINÁLNI.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 07:40:51

@diggerdriver: Aha, tehat csak a petefeszekkel rendelkezo humanoidok tudjak megtorolni a taknyos ovodas orrat...

Vegig nem a szules-szoptatas privilegiumarol volt szo...

De figyelj, ha a pasiknak jo h 2 ember helyett gurconek es a nyugdijkorhatar elerese utan 2 honappal meghalnak szivinfarktusban, agyverzesben vagy a stressztol 50 evesen mar tobb sulyos betegseguk is van, hajra, konzervaljuk ezt a modellt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.08. 08:36:23

@zöldeketbeszélek:
Ezt miert nekem mondod?
En igazat adtam neked.
Változtasd meg a rendszert.
Mi az akadálya?

soad1221 2015.10.08. 09:22:51

@Dragonlady (Bp, Hun): IGEN, KÖSZI!!!
azt hiszem sokkal hitelesebb ez egy nő szájából, és pont egy pici gyerek mellől.. na valahogy így gondolom én is, hogy ez egy faszság, hogy karrier vagy gyerek, miért ne lehetne csak úgy "szimplán" dolgozni?!?!?!?

@Th's child: nem, nem arról van szó, hogy választani a kettő között, meg nem kell ide akkora utópia. Egyértelmű, hogy gyereknevelés mellett nem lehet teljes munkaidős állást vállalni, de mondjuk egy állam tök simán eljátszhatja azt, hogy bizonyos pozíciókban, ha 4 órában kismamákat alkalmaz, vagy otthonról végezhető munkát végez, akkor tök egyszerűen adómentes minden egyes fizetés ebben a kategóriában. Meg lehet fejelni olyannal is, hogy ha a fizetés erre a 4 órás állásra vagy távmunkára elér egy egészségesnek nevezhető szintet, akkor pl mínusz 50 ezer a társasági adóból, vagy akármi.... most csak hasra ütöttem, lehet ezt persze jobban kidolgozni. Ja, ha meg nem kismamát alkalmaz, hanem egy akárkit teljes munkaidőben, akkor adott pozíciónak meg dupla akkora a befizetendő adó.. Annyi az egész, hogy a cégeket érdekeltté kell tenni, hogy kismamákat alkalmazzon. És legtöbb esetben egy kismama kb 2 -3 hónap után már tök szívesen csinálna vmit a gyerek mellett... ezzel igencsak elő lehetne segíteni, hogy ne essen ki teljesen a valós életből 3 gyerekkel 7 évig... egész egyszerűen az állam sokkal jobban járna, hiszen ezalatt egy kismama egyébként sem termel adóbevételt, hiszen otthon van, viszont mindenképpen hamarabb kerülne vissza a munka világába, ha lennének ilyen állások...

@zöldeketbeszélek: jó, én azt nem mondtam, hogy a jelenlegi szabályozás bármilyen szempontból is jó volna.. Ha részmunkaidőben dolgozol, akkor egyébként is fehér holló vagy. Nem rég láttunk olyan "részmunkaidős" állás hirdetés, ahol 6-8 órás munkavégzésre keresnek embert... no comment..

Anna Agu 2015.10.08. 09:26:11

Eve, megirnad hogyhogytudok a blogodbaregisztralni hogy hozzaszolhassakvagy ha tudsz egy email cime szivesen irnek egy emailt is Neked, köszönettel, Anna

soad1221 2015.10.08. 09:33:24

@zöldeketbeszélek: értem, tehát nem voltál részmunkaidős...
pont most írtam hasonló példát, ez nem részmunkaidő. Őszintén szólva én a 6 órás állásokat nem értem teljesen, az nagyjából a senkinek sem jó, mert a nő utazással együtt nagyjából alig nyer időt, amit a gyerekével kell tölteni, a cégnek pedig pont annyi, hogy nem lesz teljes értékű munkaerő, mert azt várja el, hogy az legyél - persze kissé irreálisan...
Ebben az esetben a cég örömmel vett volna vissza 4 órára, ha egyetlen ft pluszt nem kell fizetnie utánad. Így viszont lássuk be, hiába tettél meg mindent, nem voltál teljes értékű munkaerő a cég szempontjából, tehát a cégnek nem éri meg alkalmazni - ahol nincs egy picit is humánusabb vezető, akkor ez lesz a vége...

DieNanny CH 2015.10.08. 09:36:06

@zöldeketbeszélek:

Erről kicsit továbbgondolva eszembe jutott, hogy itt, Svájcban, mennyire más mentalitás van.
A bölcsiben volt egy anyuka, aki elvált, az 1 éves gyereke minden nap 6:45-től kb 5-ig a bölcsiben volt. (Ez itt nagyon ritka, merthogy anyukák legtöbbször részállásban dolgoznak.) A pláne nem is, hanem, hogy néha a nagyszülők hozták a gyereket, mert ők 7-re a mellettünk lévő üzembe mentek dolgozni.
Beszédtéma volt a nevelők között, hogy a gyerek mikor látja az anyját...
-- Ugyanez Mo-on teljesen természetes, pláne egyedülállónál.

Aztán, anyuka újra összekeveredett a volt férjjel, és lett egy második gyerek, aki szintén 3 hónapos korától minden nap a bölcsibe jött...
A nevelők csak a szemöldöküket húzogatták, de persze minél több a gyerek az intézményben, annál jobb.

Nekem meg újra Mo jutott eszembe, hogy ha egy nőnek jó keresete, jó állása van, ahhoz, hogy ezt megtartsa, intézménybe kell adni a gyerekét - ez vajon elítélendő? Mert otthon a gyerekek 90%-a így nevelődik, és senkinek nem jut eszébe elítélni!

(Pl tesóm itt a 3 éves fiát heti kétszer!!! játszócsoportba vitte - ez alkalmanként 2,5 óra - és bizony sok ismerőse - svájciak - szörnyülködött, hogy hát az nem sok?!?!)

Hari Seldon 2 2015.10.08. 09:47:39

@zöldeketbeszélek:
Sőt a svédeknél a 9 hónap (mert csak ennyi, ha jól tudom) szabadságból, 3hónapot KÖTELEZŐEN az apának kell kivennie. - Nem "adhatja át" a szabadságát a nőnek. (ha legyen otthon a gyerekkel, neki úgyis érteni kell hozzá, én meg majd dolgozom elv alapján)
Eredmény:
1. a nő NEM esik ki hosszú időre a munkából, így nem esik ki a szakmai karrierből sem. Munkaerő piacon kisebb a hátrány.
2. Ebből következik: Miután NEM esik ki a munkából, jó eséllyel MER újra szülni. - ERGO több lesz a gyerek. (látható, hogy az északi országokban több a gyerek, mint Olaszországban)

DieNanny CH 2015.10.08. 09:48:16

@Th's child:

Én láttam itt Svájcban egy olyan munkaajánlatot, hogy éjszakás nanny, este 7-től reggel 7-ig. Ami azt jelenti, hogy éjszaka az anyuka elhatárolódik a gyerektől - talán a gyerekszoba jó messze is van a szülőkétől - így anyuka végig tudja aludni az éjszakát. Nappal meg ő van a gyerekkel. Ja, és újszülöttről volt szó.

DieNanny CH 2015.10.08. 09:57:54

@soad1221:

Itt Svájcban a részmunkaidőt százalékban számolják.
Pl a családomnál az anya teljes napot - napi 9 órát - dolgozik, viszont csak heti 3-szor. Ez 60%-nak felel meg. Fél óra eljutni a munkahelyre, ezért vagyok én 3x 10 órát náluk.
Mo-on is lehetne így, mivel az utazás sok időt elvesz, hogy nem minden nap, napi pár órát, hanem teljes napot, viszont havi párszor.

Bal 2015.10.08. 10:04:41

@zöldeketbeszélek: három gyerekünk van, hogy lehetne ezt megcsinálni úgy, hogy valaki nem hagy ki éveket? Ez nem arról szól, hogy bárki is levesbe akarná küldeni a párja karrierjét. A feleségem szakmájában dolgozik vasárnap részmunkaidőben, addig enyém a család. Így nagyjából tizenhetedét kapja, amit én. Ha teljesbe menne, akkor talán megkapná az ötödét is. Simán maradhatna otthon, de ennek ellenére feláldozzuk egy szabadnapunkat azért, hogy ne jöjjön ki a gyakorlatból. De ennek ellenére nyilván nem tud úgy fejlődni, mint én. Mist erőltessük az egyenlősdit, és keressek én is nem létező részmunkát, mondjunk le a bevételeink feléről, vagy hogy?

Lehet a szép elveket hangoztatni, de a kemény valóságban egyszerűen a családon belüli munkamegosztással a család jól jár. A nő is.

De bizony, kapsz ajánlatot. Ki is kérdezheted a párodat, hogy képzeli majd a munkamegosztást, karrierjét, hány gyereket akar, satöbbi. Ha nem teszed meg és zsákbamacskát veszel, úgy jártál. A lényeg, hogy ne akarj már valami társadalmilag finanszírozott kompenzációt azért, ha csak rossz pasikat találsz magadnak, akit szerint az asszonynak konyhában a helye. Nem kell hozzájuk menni ugyanis.

soad1221 2015.10.08. 10:08:07

@Bal: szerintem elsősorban nem erről van szó...

soad1221 2015.10.08. 10:12:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: persze, ez is egy megoldás...csak érdekeltté kell tenni a munkaadót, és rögtön nekilát munkáltató megkeresni melyik pozícióban talál erre lehetőséget...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 11:06:39

@diggerdriver: Csakis alulrol/belulrol a csaladok szintjen lehet elkezdeni. A vallalatvezetok is csalados emberek...

@soad1221: A ceg egxaltalan nem akarta, h reszmunkaidobrn dolgozzam, ok mindenkeppen 8oraban akartak foglalkoztatni.

Most kozalkalmazottkent vagyok reszmunkaidos.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A lanyom bolcsijebe 6 honapos volt a legfiatalabb baba. Mert egy 6 honapos az meg bizony az...Anyuka egyedulallo volt.

@Bal: Teljesen felreertesz.

@Hari Seldon 2: Ez egy szimpatikus modell. Mivel nalunk ennek pont az ellenkezoje van, nem is csoda, h fogyogatunk.

Bal 2015.10.08. 11:29:57

@zöldeketbeszélek: lehet, de akkor mi is az, ami nem tetszik? Ha policyt akarsz, az hülyeség. Ha jobb hozzáállású pasikat, akkor van olyan is, tessék ahhoz hozzámenni. Mi a nyafogás tárgya, mit akarsz elérni?

DieNanny CH 2015.10.08. 11:33:46

@zöldeketbeszélek:

Nekem az a véleményem, hogy egy gyerek születésétől egy nő sem lesz rögtön anya.

Nem kell szétszedni! Úgy értem, ahogy te is, miszerint attól még valaki szerethet dolgozni is, ne adj' isten, pihenésnek fogja fel a munkát a gyerek nélkül.
Szóval mielőtt belebonyolódok: szerintem, ha egy anya úgy érzi, nyugodtan menjen dolgozni, ha a maradék időt, amit a gyerekével tölt, valóban, 100%-osan a gyerekével tölti. E lehet akár napi 1 óra is, amikor nem a telefonba beszélek, emailekre válaszolok, rádió/tv szól.
Igazából, én így csinálom. Napi 10 órát intenzíven a gyerekekkel vagyok, a maradék 14-ben pedig csönd vesz körül, és magammal tudok foglalkozni.
Egy anyának erre nagyon kevés lehetősége van.

Remélem, érthető voltam, nem akarok veszekedést szítani...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 11:53:45

@Bal: Szerintem eleg vilagosan leirtam mivel van bajom es mit szeretnek elerni. Ha te a mondandomat nyafogadnak titulalod, az nemi kepet ad arrol h szerinted hol is van a nok helye ebben a tortenetben.

Vegig ugy reagaltal a kommentjeimre, mintha teged szemelyesen tamadnalak. Holott senkit sem tamadok szemely szerint. Talan nem veletlenul erzed talalva magad...?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 12:01:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, en is ugy gondolom, h nem a szulestol lesz valaki 'anya', 'apa'.
Nekem nagyon hianyzott a munka a gyed ideje alatt, holott imadom a lanyomat.

Bal 2015.10.08. 12:54:13

@zöldeketbeszélek: kizárólag olyan általánosságokat írtál, hogy a pasiknak több női munkát kéne átvállalni szülés után. Amire írtam, hogy van ilyen meg van olyan pasi is, tessék olyat választani.

Az lejött, hogy neked igazából a saját férjeddel van bajod, de hidd el, gyorsabban érsz el célt, ha neki nyújtasz át ultimátumot, mint ha nyilvános fórumokon homályos célozgatásokkal dolgoznál a kulturális áttörésért. Értem én, hogy fel akarod menteni ezzel, de csak magad csapod be: NEM minden pasi ilyen.

"Vegig ugy reagaltal a kommentjeimre"

Mi van??? Kizárólag az utolsóban írtam a saját helyzetemről, kétségbeesésemben, hátha az én példámon keresztül kiderül végre, szerinted mit kéne máshogy csinálnunk. Mert amit írtál, az nálam nagyon nem talál. Épp hogy én noszogatom, küldöm a feleségem továbbképzésekre, mondván, mit fogsz csinálni, ha én kiesek. Épp most beszéltük meg, hogy jövőre, amikor majd full állást keres, én maradnék itthon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 13:27:20

@Bal: Teljesen elbeszelunk egymas mellett. Nem tekintem noi munkanak a gyerek felugyeletet betegseg vagy ovi/suli szunetben.
Semmi bajom azzal h egy kisbabaval az anyja marad otthon. Plane, ha a baba szopik.
A mostani munkahelyemen (is) sok kisgyerekes anya van es az egyeb ismeroseim kozott ugyszinten, az en problemam nem egyedi.

A skandinavok jo uton jarnak, h ezt a dilemmat megoldjak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 14:08:25

@Bal: Naszoval. En nem tudom, h nektek mit kellene mashogy csinalnotok, mert nem tudom, h miben egyeztetek meg a felesegeddel csaladalapitas elort es a 3 gyerek hogyan valtoztatta meg a gondolkodasmodotokat, jovokepeteket, vagyaitokat , elegedettsegeteket stb. Mert ezek adott elethelyzetben akar gyokeresen megvaltozhatnak.

Nem hiszem, h homalyosan celozgattam volna. Ami a paromat illeti, o nem csak a lanyunk apja, hanem a baratom is, akivel eleg sok kellemes/kellemetlen dolog megvitatasan tul vagyunk a majd' 10 ev alatt. Nem kell sem felmentenem ot, sem elovennem egy beszelgetesre.

Az en helyzetem nem egyeni hanem tsrsadalmi problema, ezt ugy latom rajtad kivul nem vitatta senki.

Amugy ha az en esetemben megadtak volna a reszmunkaido lehetoseget vagy a home office lehetoseget - a munkam jellegebe ez belefert volna, akkor mas lenne a helyzet. Jelenleg a szakmamban magasabb szinten vagyok, de keresetben kb 50%-ot vesztettem.

Hari Seldon 2 2015.10.08. 14:11:47

@zöldeketbeszélek:
Miért csodálkozol, egy "hímsoviniszta" társaság erőlteti rá a világképét a társadalomra. Ideig óráig "el lehet adni mindent". - Így ezt is. Ideig óráig még lesznek fellendülések is. De hosszútávon jön majd az igazság pillanata. Mondjuk 10-15 év múlva legkésőbb. Na akkor SEM szeretnék ott lenni.
Ha az északi utat választanák, javulna a a demográfia, ha a délit (férfiközpontú szemlélet) akkor tovább romlik a helyzet.

Paradox módon ez így működik, ha az ország elér egy "jóléti szintre". Ha nagy a szegénység, mint a MENA országokban ott persze ez még hajtja a népességnövekedést. Viszont lassan de összességében ott is növekszik a általános életszínvonal. Ha elérnek egy szintre, náluk is visszájára fordul.

Hari Seldon 2 2015.10.08. 14:18:04

@drnapene:
Mme Seldon majd ír neked egy hosszabb privátot.

Muscari 2015.10.08. 14:45:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itt is sokan így csinálják, hogy a részmunkaidő azt jelenti, hogy csak heti 2-3 napot dolgozik
A lányom például az egyetem mellett dolgozik heti kétszer hat órát, méha háromszor hatot. Ez otthon elképzelhetetlen lenne, főleg, hogy a két nap az nem hévégére esik.

Karma17 2015.10.08. 17:35:09

A posthoz:

Mi hasonlo cipoben jartunk 3 honapja. Interju elotti valogatas majus eleje, majus vegen felmondtam, es junius 25-en mar repulon ultunk. Nalunk nem volt kerdes, hogy egyutt-e, vagy kulon. Tekintve, hogy a ceg fizette az elso havi alberletet, es a repulojegyet is ide mindannyiunknak.

Nem volt egyszeru, az ELMU-vel meg mindig kuzdunk, hogy ne az eddig magallapitott tobbezer forintos altalanyt kelljen mar fizetnunk jovo juliusig.

Van amit meg anyosom hoz utanunk egy het mulva, mert otthon maradt, vagy itt nem lehet kapni, vagy marha draga.

A no szerepe ma a tarsadalomban cimu vitahoz:

A felesegem nem ment vissza dolgozni GYES utan, mert mar nem letezett a ceg, ahol korabban dolgozott. Kisgyerekkel, 40 fele nem nagyon kapaszkodtak erte. Egyetlen helyre hivtak be, ott az alapfelvetes az volt, hogy heti 50 ora. Miutan kiszamoltuk, hogy mit kellene kifizetni (babyszitter, aki elhozza a fiam az ovibol, takaritono, miegyeb) akkor maradt volna nemi zsebpenz (par tizezer forint) a dologbol havonta, es ugy dontottunk, ennyiert nem eri meg, hogy megszakadjon.

Jelenleg erosen a regi/uj karrierepitesen dolgozik (angolul tanul eppen) ami ha sikerul elismertetni a magyarorszagi vegzettsegeit, meg elkepzelheto, hogy sikerulhet is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 18:08:20

@Hari Seldon 2: Én már lassan semmin nem csodálkozom...

Különben nálunk is felmerült, hogy külföldön próbálok új egzisztenciát építeni, miután munkanélküli lettem. Sokat töprengtünk rajta a párommal. Eleinte még támogatta az ötletet, de ahogy konkrétabb lett a dolog - ismeretségből érkező lehetőségek, plusz az én régi munkakapcsolataim felmelegítése - visszakozott. És én is, mivel képtelen lettem volna itt hagyni az apjára a lányom. Magammal vinni meg lehetetlen lett volna, hiszen kire hagyom, amíg dolgozom? Szóval ez az út bezárult, itthon kellett kezdenem valamit magammal. Ebben a párom támogat is, de a maga konzervatív módján persze...

soad1221 2015.10.09. 09:11:06

@zöldeketbeszélek: " És én is, mivel képtelen lettem volna itt hagyni az apjára a lányom."

ezen picit megrökönyödtem... az apjára nem hagynád, vagy egyszerűen nem hagynád itt?

Nálunk én "erőltetem" jobban, a külföldre menetelt, és nem feltétlen a csak a karrier miatt. Sőt, nekem ez nagy valószínűséggel még valamifajta visszalépés is lenne, neki meg mivel itthon semmi esélye, nyilván nem annyira...

Bal 2015.10.09. 10:33:56

@zöldeketbeszélek: nézd, semmi konkrétumot nem írtál, ami úgy kezdődne, hogy "törvényt kéne hozni, hogy ..." vagy "azt kéne támogatni, hogy ...". Általános megjegyzéseid voltak, hogy kívánatos volna, ha a férfiak "úgy általában" többet foglalkoznának az otthoni feladatokkal. Erre írtam, hogy ilyen "úgy általában" dolgokat kikényszerítő törvények nem léteznek, és már ma is sok férfi a szituációnak megfelelően végez házimunkát, és nem él vissza esetleges helyzeti fölényével. Hogy ez a szemlélet jobban elterjedjen, a nők tehetnek a legtöbbet azáltal, hogy megkövetelik a párjuktól. Amíg a partner önként jelentkezik rabszolgának, bolondok lennének letenni róla. Szóval ezügyben neked van tennivalód.

Máshol mintha az aszimmetriát ostoroztad volna. Ez marhaság, amíg nem lehet pénzfeldobással eldönteni, ki szül, az aszimmetria elkerülhetetlen (ezt te is elismerted), és előnyös is. Helyén kell és lehet kezelni, nem betiltani. Viszont ebből az is következik, hogy 100%-ban azonos karrier sosem lesz, ez elérhetetlen.

Végül emlegetted a skandináv modellt. Egyetértek, hogy sok mindent jó lenne onnan átvenni, de a nő-férfi kapcsolat még tán az első háromban sincs benne, és sajnos ezt a varázspálcát se találták még fel. Nem az a pár apró intézkedés tette ott sem a csodát, hanem az általános hozzáállás, amit egyéni szinten kell elkezdeni befolyásolni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.09. 15:33:52

@soad1221: Miert rokonyodtel meg? Amikor elveszitettem a munkam a lanyom meg bolcsis volt. Nagyon eros kenyszer kell, h egy ilyen kicsi gyereket otthon hagyj, akar az apjara is. Igen, egyebkent akkor meg az apjara alapbol nem szivesen biztam volna hosszu tavon, annyira nem volt kepben. Most mar egeszen mas a helyzet.

@Bal: Egeszen konkretan leirtam, h miutan az anya visszater dolgozni, altalaban a betegsegeknel, ovi suli szuneteknel neki kell a munkabol kiesnie. Annak ellenere, h mindenki tudja, pontosan ezert nem szivesen vesznek fel kisgyerekes noket vagy ezert szabadulnak meg toluk mielobb. Erre 2012 ota a torveny is sokkal tobb lehetoseget kinal a munkaltatonak.

Az apak persze nem szivesen maradnak otthon az egyebkent intezmenyesitett, de per pillanat beteg gyerekkel, mert nekik ez nagyobb anyagi veszteseg (tappenz), meg hat ugye fontosabb a munkajuk (szerintuk vagy objektiven is), plusz leginkabb ok a csaladfenntartok es ebben a szerepben mindenkeppen meg akarjak orizni a munkaltato szemeben a 100% -ban megbizhato munkaero statuszt.

Ez viszont azzal jar, h az anya az elso fel1 evben sokszor hianyzik, igy a megbizhatosaga csokken. Logikusan nem ot fogjak eloleptetni es persze ha valakitol meg kell szabadulni, o lesz a lista tetejen

Igy a no jovefelme gyerekvallalas utan (meg egyszer hangsulyozva,;nem gyed/gyes alatt, hanem a munkaba visszsaterest kovetoen) stagnal vagy csokken, ugyanigy a tarsadalmi statusza, a munkavallaloi erteke is. Ha nem egy, hanem tobb gyerek is van, ez az idoszak hosszu evekre kitolodhat.

Persze ez meg nagyobb terhet ro az apara, ennek is vannak fizikai es szellemi kovetkezmenyei.

Hosszu tavon a nok elszegenyedese, alacsonyabb nyugdij varhato.

Persze, amig csaladi jovedelemben (es csakis a penz felol kozelitve) nezzuk, legyinthetunk ra. De ahogy a hazassagok nem az egben kottetnek, ugy a ferfiak is halandok...

Bal 2015.10.09. 16:11:15

@zöldeketbeszélek: értem, tehát apuka maradjon otthon a beteg gyerekkel többet. Konkrétumot megint nem írtál: itt kinek kéne intézkedni? Ha zavarja, nem az anyukának kéne a férje t*kére lépni, hogy ugyan drágám, erőltesd már meg magad egy kicsit, az én munkám is van olyan fontos? Vagy szeretnél egy törvényt, ami kötelezi az apukát erre?

Amúgy erre a problémára létezik sok alternatív megoldás is: mi pont ezért költözünk a nagyitól harminc percre, ha pedig ő nincs, akkor létezik fizetett gyerekfelügyelet. Senkinek sem kötelező otthon maradni.

2015.10.09. 16:35:10

@Bal:

Hát nemtom, szerintem elég konkrétumot írt.

"itt kinek kéne intézkedni"

A családi élet az olyan, mint a szelektív hulladékgyűjtés, nem? Kell rá törvényekkel mindenféle kereteket teremteni (pl. megszervezni a személtszállítást, ill. szabályozni/serkenteni a nem standard munkaórás munkavállalást), de azontúl csakis társadalmi párbeszéd kérdése a dolog, nem?

Úgy értem, ha én, Jóska Pista trollkodok, és állandóan a budiba öntöm a használtolajat, azzal az állam nem tud mit kezdeni. Ha ugyanén úgy döntök, hogy az asszony nálunk másodrangú (vagy pont fordítva, ő dönt így rólam), azzal legalábbis az orvosi látleletig szintén nem tud, de lehet, hogy még utána sem.

Milyen törvényi szabályozási ötleteket hiányolsz? Ha beszélünk a problémáról, már az előremutat.

De igazából nem is ezért írok, hanem ezért:

"Ha zavarja, nem az anyukának kéne a férje t*kére lépni, hogy ugyan drágám...?"

Jaj-jaj. A nők úgyis olyan rohadt agresszívek/asszertívek a mi kultúránkban, legalább ne bátorítsuk/szorítsuk sarokba őket. (Pozitívabban fogalmazva: ne jussunk el addig, hogy csak az otromba viselkedés ér célt.)

Bal 2015.10.09. 18:34:04

@Th's child: már miért kellene ehhez társadalmi párbeszéd és felhatalmazás? Miért kell akár csak egy nőnek is várnia a központi pártutasításra, hogy akár már holnap elkezdje követelni, ami igazságos, vagy elutasítsa azon férfiakat, akik háztartási robotot keresnek?

Én semmilyem törvényi szabályozást nem hiányolok. Épp azt írom, hogy az már adott, innentől mindenkinek egyéni szinten kell továbblépnie.

Szerintem ha a párodnak ennyire sem mersz beszólni, akkor megette a fene az emancipációt. Semmi sem tudja a pasikat jobban kiakasztani, mint a találd ki mi bajom van hozzáállás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása