oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 22. 06:44,  Kik költöznek külföldre? 91 komment

2015. szeptember 22. 06:44 Határátkelő

Kik költöznek külföldre?

Ma nem egy személyes történet következik, ugyanis nemrégiben belefutottam egy olyan adatsorba, amely elég érdekesnek tűnt ahhoz, hogy önálló poszt legyen belőle. Az OECD nemrégiben az ír kivándorlás kapcsán (majd erről is lesz szó a poszt végén) kiadott elemzésében van egy felettébb érdekes táblázat, amiről szerintem érdemes lenne beszélgetni kicsit.

fiatal_bevandorlok_usa_foto_mark_zuckerberg_fb_oldala.jpg(fotó: Mark Zuckerberg / Facebook) 

A táblázat azt mutatja meg, melyik országban milyen a bevándorlók és az ott születettek esetében az egyetemi végzettséggel rendelkezők aránya. Ez már csak azért is érdekes, mert a magyar határátkelők esetében sokszor előkerül, milyen végezettséggel vállalnak munkát külföldön.

Nem vagyok statisztikus, így elemzésre nem vállalkozom, inkább kiemelem a szerintem legérdekesebb adatokat, aztán majd közösen megpróbáljuk megfejteni őket.

tablazat_1.jpg

Az adatsorban szerintem több érdekesség is van. Az rögtön látszik, hogy az OECD-országok átlagában elmondható, hogy a külföldön született munkavállalók között általában több a felsőfokú végzettséggel rendelkező, mint a helyiek közt.

Ebből úgy tűnik, hogy a jobban képzettek vágnak bele a külföldi munkavállalásba. Másrészt az álláskínálat, amelynek a bevándorlók a célcsoportja, többségében épp nem igényel magas végzettséget, (ahogy mondani szokás, olyan munkát végeznek, amit a helyiek nem akarnak elvállalni), mivel mégis több az érkező diplomás, ebből az is következik, hogy aki külföldre megy dolgozni, az nem ritkán képzettsége szintje alatt vállal munkát (legalábbis az első időben).

Nagyon érdekes az országok megoszlása is. Abban semmi különleges nincs, hogy a bevándorlókat erősen szűrő országokban (Kanada, Új-Zéland, Ausztrália) kiugróan magasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező határátkelők aránya a helyiek között egyetemet végzettekhez képest.

Kanadaiak, ausztrálok, britek

A lista élén található Kanadában például hiába van 40 százalék fölött a lakosságban a felsőfokot végzettek aránya, a bevándorlók közel 60 százaléka simán lenyomja. Hasonló a helyzet Új-Zéland és Ausztrália esetében is.

A lista első felét vizsgálva érteni vélem Luxembourgot is (elsősorban az uniós és egyéb adminisztratív szervezet vonzza a diplomásokat), ami viszont már érdekesebb kérdés, az Nagy-Britannia.

A briteknél ugyanis valamivel 30 százalék fölött van a helyi diplomások aránya és 45 százalék magasságában a határátkelőké. Ebből az adatból megint az derül ki, amiről már többször szó esett, hogy Nagy-Britanniába főleg a jól képzett, diplomás pályakezdők mennek, még akkor is, ha az első időkben akár a vendéglátóiparban elhelyezkedve próbálnak megragadni.

Nagy-Britannia tehát (nyilván nem utolsósorban a nyelv miatt) nagy tömegben szívja fel a diplomás munkaerőt, az már más kérdés, hogy ezek a fiatalok (vagy nem olyan fiatalok) milyen munkakörben helyezkednek el a szigetországban. A helyzet hasonló Írország esetében is, azaz ott is magasabb a bevándorlók között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya.

Nagy-Britannia mellett hagyományosan Németország és Ausztria a magyarok kedvelt célországa, és itt már más képet látunk. Mindkét ország esetében vagy kiegyenlítettek az arányok (Ausztriában ugyan a külföldön születettek vezetnek, de elhanyagolható előnnyel), vagy egyenesen megfordul a helyzet.

Németországban például az ott születettek között már magasabb az egyetemi végzettségűek aránya, mint a bevándorlók között, aminek számos oka lehet, de alighanem az a legfontosabb, hogy sokkal szélesebb körben szívja fel az ország a külföldi munkaerőt.

Ahol a helyiek a képzettebbek

Érdemes megnézni egy kicsit azt is, melyek azok az országok, ahová (Németországhoz hasonlóan) kevesebb diplomás érkezik. Ilyen például az Egyesült Államok (én ezt elsősorban a mexikói bevándorlók magas számának tudom be, de lehet, hogy tévedek), ahol ha nem is sokkal, de a született amerikaiak között magasabb az egyetemet végzettek aránya – az elméletileg szigorú bevándorlás-politika ellenére.

Ami Európát illeti, Belgium, Franciaország, Finnország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Olaszország (hogy csak párat emeljek ki) is olyan hely, ahová a helyi lakosságánál jellemzően képzetlenebb munkaerő áramlik (és a svédeknél is erősen döntetlenszagú a helyzet), ami elsősorban a skandináv országok esetében lehet talán meglepő, bár az ottani jóléti rendszer jelent nyilván kiemelt vonzerőt.

Pár szó Magyarországról és a környező államokról: jól látszik, hogy (az egy Szlovénia kivételével) mind Magyarországra, mind Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába a képzettebb, egyetemet végzett munkavállalók mennek, gondolom elsősorban nagyobb cégek alkalmazottjaként.

A határátkelés arányai

Van az elemzésben egy másik táblázat is, ebben nagy sajnálatomra nem szerepel Magyarország, pedig sok szempontból ez még izgalmasabb, mint az előző, hiszen azt mutatja be, hogy egyes OECD-országokban az ott született, 15 éven felüli lakosság milyen aránya él külföldön.

tablazat_2.jpg

A helyzet az, hogy az írek állnak a legrosszabbul, ugyanis minden hatodik (!) 15 év feletti ír (egészen pontosan 17,5 százalék) ma külföldön él, ami kiugróan magas arány az OECD-országokon belül.

A jelentés szerint egy átmeneti időszak után (amikor a bevándorlás magas, míg a kivándorlás viszonylag alacsony volt - ez volt a Kelta Tigris, azaz a fellendülés korszaka) megint megfordult a trend és egyre többen keresik külföldön a boldogulást, olyannyira, hogy az arányok még nemzetközi és ír történelmi mércével mérve is magasak – jegyzi meg a dokumentum.

Noha a folyamat mintha lassulni kezdeni, a kiáramlás az ír statisztikai hivatal adatai szerint még mindig magas. Az áprilist megelőző 12 hónapban például 80 900-en költöztek külföldre, ami éppen csak 1000-rel kevesebb az egy évvel korábbinál. Más kérdés, hogy a 80 ezer emberből 35 300 volt ír.

Az OECD-jelentés azt is megjegyzi (ami Magyarország szempontjából is elgondolkodtató lehet), hogy a kivándorlás egyik hatásaként az ír munkanélküliség nem ugrott fel akár 20 százalékig, amire más, a válság által kiemelten sújtott országokban volt példa.

Visszatérve a listára, az íreket Új-Zéland követi, míg a harmadik helyen Portugália áll 14-14 százalékkal. Őket követi Mexikó, Luxembourg és Izland (12-12 százalék).

Ha csak az európai országokra koncentrálunk, akkor érdekes, hogy a litvánoknál még magas (10 százalék) ez az arány, majd jönnek a lengyelek (9,1), a svájciak (7,4) és a britek (6,8).

Ami számomra különösen érdekes volt, hogy a kifejezetten magas munkanélküliséggel küzdő országok közül például a spanyolok mennyire nem mozdulnak (2 százalék).

Még egyszer: nagy kár, hogy a magyar adat ez utóbbi táblázatban nem szerepel, próbáltam megtalálni, de nem jártam sikerrel – ha esetleg valaki rálelne, örülnék neki, és ki lehetne egészíteni a posztot.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Írország OECD

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397807688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2015.09.22. 06:51:46

Ahhhh....
A csak ovodat vegzettol a 59 doktoratussal rendelkezoig, a melyszegenytol az milliardosig, a meg tervben sem levo gyerektol az urnaban porladozo nagymamaig... meg aki akar.
Jah es az irek, bar nem tiszta, hogy ok el- vagy visszakoltoznek.

fhdgy 2015.09.22. 07:22:36

Hogy szerepelhetne magyar adat az utolsó táblázatban, mikor azt sem tudjuk ( vagy nem akarjuk tudni, döntse el mindenki maga ), hogy egyáltalán hány magyar költözött külföldre. 300 ezer, 600 ezer, egy millió? Mindenki csak azt mondja, ami neki tetszik, így irónikusan csak annyit mondok, hogy ezek a számok MHS módszerrel ( Merőleges Hasra Ütés ) vannak megállapítva, mindenki a saját "pocak"-ja szerinti számokra esküszik.

adg 2015.09.22. 07:22:56

Erdekes valoban.

Na vajon hol lehetnek a 14% kulfoldon elo uj zelandiak?

Kar hogy hianyzik mo a masodik grafikonrol.

adg 2015.09.22. 07:27:19

@fhdgy: Tobb, mit valoszinu szerintem, hogy a tobbi unios orszag kitantorgoi is hasonlo modon vannak megszamolva.
Ahogy a magyarok nem feltetlenul jelentik be a kulfoldi tartozkodasukat, ugy szerintem a tobbi sem.

Aztan lehet, hogy nincs igazam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.22. 07:40:15

Akkor én vagyok a szabály amelyik erősíti a kivételt.
:))))))))))))))))

©________ 2015.09.22. 07:53:57

Nem vag y statisztikus,mi?
De azert maniaid az adatsorok. Perszepeti.

fhdgy 2015.09.22. 08:01:16

A posztban az "egyetemi végzettségüek" mint egy homogén massza kerül meghatározásra, pedig szerintem nagyon is inhomogén. Ha homogén masszaként nézzük, akkor szerintem a fától nem láthatjuk az erdőt.

Pl. mindenütt egyetemi végzettségűekről szól a cikk, így ha szigorúan vesszük, akkor a felsőfokú végzettségűek nagy része, pl. a főiskolát végzettek, nincsenek is benne? ( A németeknél nekem vitatkozni kellett, hogy nekem egyetemi vagy főiskolai diplomám van-e, olyat nem is lehetett választani, hogy "Universität")

Én a hozzászólásomban a továbbiakban felsőfokú diplomásokról beszélek. Akkor nézzük, hogy nekem miért inhomogén a massza:

1. Nem mindegy, hogy valaki kint képzettségének megfelelő vagy nem megfelelő állásba dolgozik. Mondjuk az első év ne legyen döntő, de aki pl. öt év után sem a szakmájában dolgozik, hát utána már nem is nagyon lesz sansza. Ezt a kettő időt MHS módszerrel írtam én is, kíváncsi lennék arra, hogy akik megtapasztalták mit éltek át.

2. Vannak olyan szakok, amik külföldön nem igazán használhatók, bár az anyaországban nagyon fontosak. Ezeket is figyelembe kellene venni a statisztikában, mert akik ilyen szakot végeztek, ebből a szempontból nem tudnak igazából labdába rugni.

3. Vannak szakok, amelyeket a piac nem igazán értékel, se itthon, se külföldön. Sok diplomás munkanélküli ezek közül kerül ki. Ezekkel mi legyen, hisz nem sok esélyük van egy végzettségüknek megfelelő munkára.

4. Lehetnek olyan szakok, amelyekre külföldön van kereslet, nálunk viszont marginális a szerepük. Vegyük pl. a pilótákat. A világban nagy szükség van rájuk, nálunk a legtöbbjük maximum szöcskén "lovagolhatna".

5. Elértünk ahhoz a csoporthoz, akikre itthon is, külföldön is nagy szükség van, szakmájukat tekintve, ha tudnak akár egy kicsit is idegen nyelven, bárhol alkalmazhatók. Én szeretnék látni egy olyan statisztikát, ami ezeket boncolgatja! Pl. mérnökök, programozók, orvosok a végzés után hány éven belül, hány százalékban mennek külföldre.

6. Szerintem egy nagyon fontos, de "lesajnált" csoportról is kell beszélni. Példának én csak kettőt mondok: diplomás óvónők és tanítók. Úgy kellenének itthon, mint a falat kenyér, de az anyagi, emberi megbecsülésükről még beszélni sem lehet, mert nincs. Sokan közülük inkább elmennek külföldre takarítani, nos ez az ország szégyene. Szeretném tudni, hogy ennek a csoportnak hány százaléka "takarít" külföldön. Ja, és az itthoni pályaelhagyókról se feledkezzünk meg.

Muscari 2015.09.22. 08:02:18

@adg: hát hol? Vanuatun! ;-)

Muscari 2015.09.22. 08:03:53

A spanyol 2% meglepett, itt nagyon sokan vannak. Aztán lehet, hogy csak Londonba jött az összes.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.22. 08:07:14

A felső és az alsó réteg hajlamos mindenhonnan kitántorogni:
- a felső azért, mert jóval magasabb bérszintet képes elérni egy gazdagabb országban,
- az alsó meg azért mert nincs mit vesztenie, érdemes vállalnia a kalandot, hátha bejön, ha meg mégse, akkor megy haza, különösebb veszteség nélkül.

A középréteg viszont nemigen megy, mert eleve jól keres, s azt nem tudná jelentős mértékben megnövelni, ráadásul a kockázat is túl magas.

Mr Long 2015.09.22. 08:17:16

@fhdgy: Mernok es infos ismeroseim kozul alig mentek kulfoldre. Mernokot nem is tudok, hogy kiment volna, infosok visszajottek. Ok itt is jol keresnek, illetve van aki kulfoldre dolgozik be innen, de o mas okbol jott vissza.

adg 2015.09.22. 08:18:09

@Muscari: Nemnem, kicsit delnyugatra keress egy nagyobb szigetet. Ott lesznek. :)

@fhdgy: Az en statisztikammal ki tudlak segiteni, ameddig nem kapsz kimeritobb valaszt.
Szoval en a vegzes utan 11 even belul, 100%-ban mentem kulfoldre.
Ez a teljes populaciot tekintve nem reprezentativ felmeres.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.22. 08:18:31

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Ez pontosan így van.

Egyébként az alulképzettek közül mint én nagyon kicsi azok aránya akik azonnal eredeti szakmájukat tudják folytatni itt.

fhdgy 2015.09.22. 08:25:09

@adg: De számodra a teljes populáció legfontosabb szegmenséről van szó! Így, ha fontosság szerint súlyozzuk az eredményt, akkor nagyon is meghatározó. Jól látom?

Határátkelő 2015.09.22. 09:27:18

@fhdgy: Szigorúan véve mindenki ide tartozik, aki középfokú végzettségnél magasabbal rendelkezik, azaz főiskolai vagy egyetemi diplomával.

A bolognai rendszerben (ha jól értelmezem) a klasszikus magyar értelemben vett főiskolai végzettség már nincs is, az egyetemin belül vannak szintek (pl. BA vagy BSc kb. megfelel a régi főiskolai végzettségnek).

snygg panda (törölt) 2015.09.22. 09:42:03

@fhdgy: "MHS módszerrel ( Merőleges Hasra Ütés ) vannak megállapítva"

Ez jo volt! :) Raadasul most hallottam diplomata ismerostol, hogy Te akar 50 eve is elhetsz kulfoldon, lemondva a tb-t peldaul, de ha nem jelented be, h kulfoldi lakhelyed van es adod le mellette a szemelyid, akkor hivatalosan Mo-n elonek minosulsz. Hoppa hoppa, most tegye fel mindenki a kerdest maganak: leadtam a szemelyim es lakcimkartyam otthon?

LittleG (uk) 2015.09.22. 09:52:10

"a kifejezetten magas munkanélküliséggel küzdő országok közül például a spanyolok mennyire nem mozdulnak (2 százalék)."
Pár éve itt élő spanyol ismerősöm szinte depressziós, annyira nem érzi itt jól magát. Házaspár és nemrég született kisgyerek. Azt mondják, otthon nem tudtak volna gyereket vállalni, anyagi okokból. Angolul nem tudnak jól, a srácnak jó szakmája lenne (tree surgeon, nem tudom hogy hívják magyarul, aki magas fákara mászik fel, kibiztosítva, mint a hegymászó és mondjuk levág egy korhadó ágat, vagy megtervezi és kivágja a nagyon nagy fát (pl. hova essen), de csak ilyen kertészeti munkákat csípi meg egyelőre. Anyagilag sincsenek most topon, megvágták a segélyeiket (mint mindenkinek), de fő okként az időjárást említik, azt viselik a legnehezebben, a meleg tengerpart hiányát. Szóval szerintem az alacsony nyelvi felkészültség és a helyi klímához való ragaszkodás is szerepet játszhat a spanyolok mozdulni nem akarásának. Bár gondolom Portugáliában is jó idő van, ők mégis mennek. Lehet jobb a nyelvoktatás az országban? Vagy egyszerűen a népbe ivódott hozzáállás kérdése?

LittleG (uk) 2015.09.22. 09:56:13

@Muscari: "A spanyol 2% meglepett, itt nagyon sokan vannak. Aztán lehet, hogy csak Londonba jött az összes."
Meg lehet nem mind Spanyolországból, pl. Dél-Amerikából? Ami

fhdgy 2015.09.22. 09:57:39

@Határátkelő: Amikor 77-ben végeztem, még híre-hamva sem volt a bolognai rendszernek. Volt egyetem, volt főiskola és kész. Egyszerű volt, mint a faék. Nekem azóta senki nem mondta, hogy most minek minősül az egyetemi diplomám. Őszintén szólva nem is érdekel. Az vagyok, ami és az vagyok, aki.

Csak azt árulja el nekem valaki, aki ért hozzá, hogy akkor egy felsőfokú intézmény nevében mit jelent, hogy főiskola ill. egyetem? Főiskola is adhat egyetemi diplomát, vagy fordítva?

fhdgy 2015.09.22. 10:03:50

@snygg panda: Nem én találtam ki, csak alkalmazom ezt a tudományos módszert. ( ha nagyon muszáj )

Egyébként meg, ha módszer jó is, a megjelenítés is lehet érdekes. Pl. ha az éppen aktuális hatalomnak nem tetszik, hogy mennyien mennek el, akkor az elmenők számának változását logaritmikus táblázatban ábrázolják, a hazatérőkét pedig lineárisban. Ha korrektek, még a logaritmikus táblára oda is írják ( persze nagyon apró betűkkel ), hogy logaritmikus.

Így mit lát a gyanútlan szemlélő? Hát azt, hogy az elmenők száma alig emelkedik, a hazatérők száma meg erőteljesen növekedik. Ergo tódulnak haza az emberek!!!

rumitom 2015.09.22. 10:21:00

@snygg panda: igen, a szemelyim sajnalom picit, az utlevel tul nagy

csoffadtkutya 2015.09.22. 10:21:24

@adg: sok megy Ausztráliába szerintem, ez nekik elég kézenfekvő és egyszerű is

M. Péter 2015.09.22. 10:30:27

@adg: London tele van velük.

M. Péter 2015.09.22. 10:50:02

@Muscari: Van másutt is bőven. Nem tudom, hogy pontosan hogy és mit számoltak, de sok spanyol nem jelentkezik ki, mert úgy pl. továbbra is fel tudja venni a munkanélküli segélyt.

M. Péter 2015.09.22. 11:25:10

Az írekről annyit, hogy ott hosszú hagyománya van a kivándorlásnak főleg az Egyesült Királyságba és az USA-ba. Az Egyesült Királyságban az EU csatlakozás előtt is szabadon letelepedhettek.

Sanz 2015.09.22. 11:41:12

@M. Péter: Igen, szerintem az íreknél az, hogy most átköltöznek a UK-be, az nem igazi kivándorlás. Kicsit olyan, mintha egy osztrák költözne Németországba. Gondolom, kulturálisan őket sem viseli meg a nagy költözés.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.22. 11:57:13

@snygg panda:

Így igaz.

Két éve törölték el a vonatkozó teljesen értelmetlen jogszabályt, mely de facto 1988 óta volt hatályban.

Ugyanis, amikor 1988. január 1-től megszűnt a kiutazási engedély Mo-on (ezt nevezte a népnyelv "világútlevél bevezetésének"), megmaradt az a szabály, hogy ez csak a 90 napon aluli tartózkodásra vonatkozik, viszont 90 napon túl továbbra is kell engedély.

Aztán 1990-ben megszüntették az engedélykérést, s helyette bejelentési kötelezettség maradt. Azonban ez volt valószínűleg a magyar jogtörténet legkevésbé betartott szabálya: az emberek többsége nem is tudta, hogy létezik ilyesmi, s aki tudta, az sem tartotta be.

Így ez az abszurd helyzet 2012-ben véget ért azzal, hogy a kormány egyszerűen eltörölte ezt a kötelezettséget. Helyett a végleges elköltözés bejelentésének a kötelezettsége maradt, viszont ezt csakis az egyén szándéka jelzi. Mindenki maga dönti el, hogy amikor elmegy külföldre, az "ideiglenes" vagy "végleges".

A dolognak jelenleg leginkább a szavazás szempontjából van jelentősége.
Aki ideiglenesen ment el, az csak a követségen szavazhat, de két szavazata van.
Míg aki véglegesen ment el, az szavazhat levélben is, de csak egy szavazata van.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.22. 11:57:13

@M. Péter:

Ráadásul az UK-ban élő írnek szavazati joga van a brit választásokon. (Ahogy az Írországban élő britnek is az ír választásokon.)

Golf2 2015.09.22. 12:18:46

@diggerdriver: például a sofôrök maradhatnak sofőrök.

Herr Géza 2015.09.22. 12:46:20

@fhdgy: Pl. német nyelvterületen a Hochschule a magyar köznyelv szerinti "egyetemi" végzettséget (is) ad és annyi a különbség az Universität-hez képest, hogy a Hochschule jellemzöen egy adott szakirányra áll rá (pl. Technische Hochschule, ahol ugye müszaki tudományokat lehet tanulni), míg az Universität a nevéböl adódóan több, egymással nem igazán kapcsolatban lévö szakirányban oktat: pl. van müszaki, orvosi, bölcsész, jogász, stb. kara. Tehát a föiskolai/egyetemi végzettség ma már csak a régi köznyelvi használata alapján dekódolható, azaz idejétmúlt.

LyukasBogrács 2015.09.22. 12:49:06

@LittleG (uk):
"em tudom hogy hívják magyarul, aki magas fákara mászik fel, kibiztosítva, mint a hegymászó és mondjuk levág egy korhadó ágat, vagy megtervezi és kivágja a nagyon nagy fát"

FAVÁGÓ!

Herr Géza 2015.09.22. 12:50:22

@Sanz: "Kicsit olyan, mintha egy osztrák költözne Németországba." :))) Na ezt a hasonlatot mind az osztrák, mind a német kikérné magának... :))))))

fhdgy 2015.09.22. 12:59:10

@Herr Géza: Köszönöm a magyarázatot. Így már sokkal egyszerűbb értelmezni a dolgokat.

Már csak egy kérdés: Ha egy Hochschule egyetemi végzettséget ad, akkor azt hogy különböztetjük, szemben azzal, ha csak főiskolait?

fhdgy 2015.09.22. 13:07:25

@LyukasBogrács: Hát, nem tudom! A favágó lehet az, aki egyszerűen kivágja a fát az erdőn ( ez a klasszikus értelmezés ), lehet az is, aki télire fát vág.

Nekem van egy erdőm, benne egy 350-400 évesre becsült tölgyfával. Reményeim szerint legkésőbb tavasszal lesz termelés ebben az erdőben. Nyomatékosan megkértem az erdészt, hogy ezt a fát ( és még 4 db. kb. 250 évest ) ne hogy kivágják, hanem amennyire lehet mentsük meg. Száraz ágak levágása, korhadások eltávolítása, stb. stb. Azt is mondtam, hogy erre akár 100 ezer forintot sem sajnálok.

Ha ennek a fának neki esne egy favágó, hát, mit mondjak, nagyon ideges lennék!

Fajankó 2015.09.22. 13:14:35

@fhdgy:
"inhomogén"
Az nem a heterogén?

fhdgy 2015.09.22. 13:19:06

@fhdgy: Még egy kiegészítés ehhez a tölgyfához: Maholnap betöltöm a 63-at, de ezt a fát kb. öt éves korom óta ismerem. Akkor is ott állt és akkor olyan hatalmas volt nekem. Valahányszor elmegyek Somogyba, a fatornyos hazámba, mindig meglátogatom ezt az öreg barátomat. Megállok, megnézem, megsimogatom...

Ebben a hónapban is meglátogattam, négy kedves barátommal és megmutattam nekik, ha úgy tetszik a barátaimat bemutattam egymásnak. Mind az ötünkre szükség volt, hogy a hatodiknak a törzsét körbeölelhessük.

Azt szeretném, hogy majd az utam végén is még ott álljon és elbúcsúzhassam tőle ...

LittleG (uk) 2015.09.22. 13:28:11

@LyukasBogrács: Jól van na, városi csirke vagyok :) nálunk aki fát vágott, az fát aprított nagymamámnál az udvaron :) Meg esetleg kis fát vágott ki. Azt hittem ennek a másiknak van valami speciálisabb elnevezése.

LittleG (uk) 2015.09.22. 13:30:15

@Herr Géza: Ausztriában egy képeslapon láttam egyszer: Ami leginkább elválasztja az osztrákokat a németektől, az a közös nyelv :)

Herr Géza 2015.09.22. 13:48:14

@fhdgy: Egyetemi: "Dipl.-Ing.", a föiskolai: simán "Ing." vagy "Ing. (FH)". Azaz a korabeli terminológia szerint a diplomás mérnök volt az "egyetemi" végzettségü, de diplomát N.o.-ban (még az NDK-ban is) föiskolán is szerezhettél, ugyanúgy min. 9 szemeszteres képzéssel.

LyukasBogrács 2015.09.22. 13:48:35

@fhdgy:
"Ha ennek a fának neki esne egy favágó, hát, mit mondjak, nagyon ideges lennék!"

Akkor vidd el egy fakórházba, majd ott megműti a spanyol fasebész!

LyukasBogrács 2015.09.22. 13:48:38

@LittleG (uk):
"városi csirke vagyok :)"

Honnan tudod, hogy én nem vagyok az?

fhdgy 2015.09.22. 13:53:14

@LyukasBogrács: Megelégszem egy magyar faápolóval is! :-)

fhdgy 2015.09.22. 13:55:03

@Herr Géza: Tisztult bennem a kép.

fhdgy 2015.09.22. 13:58:22

@LyukasBogrács: Egyébként bonyolódik a világ. Régen az erdőben fát vágtak a favágók. Ma már ápolni, gyógyítani kell az erdőket is, benne a fákat is. Megérjük majd azt is, hogy lelki tanácsadást kell nyújtani?

fhdgy 2015.09.22. 14:07:39

@LyukasBogrács: Korszakos javaslatom van: azt, aki a fákat ápolja, ha diplomája is van róla, nevezzük fadoktornak, ha nincs diploma, akkor fakozmetikusnak, :-)

Aki csak kivágja a fákat, legyen fakorboncnok ( diplomával )!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.22. 14:07:53

@Golf2:
Mindenki maradhat az ami akar csak nehezen tud.
Legalábbis az angoloknàl.

2015.09.22. 14:11:23

@snygg panda: En 'otthon', Londonban adtam le. Kaptam egy uj lakcimkartyat amin az van: kulfoldi cim. Ez ugyanugy ervenyes az utlevellel egyutt mint a szemelyi-lakcimkartya kombinacio, tehat semmilyen valodi hatranya nem szarmazik az embernek a leadasbol.

fhdgy 2015.09.22. 14:12:45

@LittleG (uk): Bocs, én is benne vagyok a buliban, de én biztos, hogy nem gúnyolódok, csak elkapott valami hülyülési láz! Bocs!

2015.09.22. 14:17:10

@Herr Géza:

Az Ing. nem főiskolát, hanem egy 5 éves szakközépiskolát és minimum 3 év munkatapasztalatot jelent, legalábbis errefelé. A 3 éves Bachelor képzés után B.a. vagy B.Sc. titulusokat írattathatod be a személyidbe, illetve B.Sc.(FH) ha Fachhochschule-t végeztél, de ez már csak úri huncutság, gyakorlatban ma már nincs különbség az Universität és a Fachhochschule végzettség között. Dipl.Ing. és Dipl.Ing.(FH) akkor lehetsz, ha Master fokozatot szerzel, és Fachhochscule-n is van Master. Vagy régi rendszerű 5 éves egyetemi diplomád van, az is Dipl.Ing.-et ér. :) A régi rendszerű főiskolai diplomát általában B.Sc.(FH)-nak szokták elismerni. Ismétlem, ez Ausztria.

fhdgy 2015.09.22. 14:21:36

@Ödenburger [Hu/At]: Már kezdett tisztulni bennem a kép, erre jönnek a sógorok. Inkább feladom!

Ja, és sógoroknál mi van a Magisterrel?

2015.09.22. 14:24:52

@fhdgy:

Mag. az a hagyomanyos 5 eves egyetemi diploma nem mernok szakon.

LittleG (uk) 2015.09.22. 14:25:02

@LyukasBogrács: Majd elfelejtettem, hogy 5 perc guglizással messzire lehet jutni :)

nem favágó, hanem arborista.

LittleG (uk) 2015.09.22. 14:25:50

@fhdgy: tudom, hogy te nem, sőt lehet ő sem, de majd megmondja gondolom :)

LittleG (uk) 2015.09.22. 14:28:00

@LittleG (uk): hasznos kis oldal, de nem tudom, hogy minden helyes-e rajta:

hu.speaklanguages.com/angol/sz%C3%B3szedet/foglalkoz%C3%A1sok

foglalkozások angolul és magyarul

2015.09.22. 14:28:24

@LittleG (uk):

a boristat meg ertem, en is sokat iszom, de mi az az "ar" elotte?? :)

fhdgy 2015.09.22. 14:31:54

@Ödenburger [Hu/At]: Végre valami egyszerű, érthető!

Mondjuk, azért nem értem, hogy a sógoroknál miért használják előszeretettel ezeket a titulusokat.

blackhairlady 2015.09.22. 14:32:43

@snygg panda: En igen:) Szoval en a statisztika resze vagyok hivatalosn, es a gyerekeim is.

blackhairlady 2015.09.22. 14:33:25

@svájci sapka (ch): Az en egyik szakmam statisztilus:))))

LittleG (uk) 2015.09.22. 14:34:36

@Ödenburger [Hu/At]: a hang, amivel rákészülsz a várhatóan erős/savanyú nedűre, mintegy önbátorításként :)

vagy a hang, amit az első korty lenyelése után adsz ki :)

Observer99 2015.09.22. 14:35:13

@LittleG (uk):
Azokat a szakembereket, akik lélegzetelállító dolgokra vállalkoznak, pl. egy szál kötélen felmászva, függeszkedve épületeken, ipari létesítményeken különböző hajmeresztő feladatokat végeznek el, na, azokat ipari alpinistáknak nevezik a magyari emberek.
Nem kell hozzá dús fantázia, hogy a veszélyes fákra való mászás, függeszkedés és munkavégzés, az szintén ez a műfaj.

Szerintem.

2015.09.22. 14:35:52

@fhdgy:

Az en verziom: azert, mert kicsi a farkuk es a mobiltelefon csak keson terjedt el... :)))

Egyebkent ezt mar en is kerdeztem a helyi eroktol, ok sem igazan tudtak ra valaszolni, egyszeruen igy szokas. Illetve volt, aki azt mondta, hogy eleg keves embernek van felsofoku vegzettsege, es az emiatt igen buszke ra. Nem tudom, ez mennyire igaz...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.22. 14:39:44

@Signora con i capelli neri: Semmiképp sem akart személyes sértés lenni...
;)
Volt egy időszak, amikor statisztikai adatközlésre voltam kötelezett.
Ha más is úgy gondolkodott annak kitöltéséről ahogy én (ex-has), akkor érdekes adatok születtek akkoriban.
:DD

fhdgy 2015.09.22. 14:40:16

@Ödenburger [Hu/At]: Tetszik a magyarázat. Igen, az okostelefontól nem lesz okosabb az ember.

blackhairlady 2015.09.22. 14:45:34

@svájci sapka (ch): Nem is vettem annak. Kb 2 hetet dolgoztam a szakmaban, aztan atraktak a konyvelesre (meg a jo regi szocialista rendszerben:D). De a 2 het alatt is megtapasztaltam, hogy a ceg ugy alakitja a statisztikajat, hogy neki mindenkeppen jo legyen:)))
Viszont a kozgazban a statisztika tanarnonk legalabb megtanitott atlathatoan prezentalni a dolgainkat, tiszta, olvahtao kulso megjelenes, ertheto magyarazat alatta.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.22. 14:49:18

@Signora con i capelli neri: "a ceg ugy alakitja a statisztikajat, hogy neki mindenkeppen jo legyen:)))"
Ilyen a bankban is volt, ahol dolgoztam... az anyavállalat felé csináltak a 78 %-ból 97 %-t.
:D
Na, ezért nem nagyon hiszek a statisztikáknak.
:D

Sanz 2015.09.22. 15:17:05

@Herr Géza: Jó, kicsit sarkos hasonlat volt, de azért érted, hogy hogy értettem. :-)
Szerintem amíg nem kell más nyelvet tanulnod, addig az jóval kisebb váltás, mint amikor mondjuk mi költözünk Magyarországról a UK-be.
Mondjuk a kontinensváltás még izgalmasabb lehet.

LyukasBogrács 2015.09.22. 15:47:30

@Observer99:

Megvan!

MEZŐGAZDASÁGI ALPINISTA!

aleb19 2015.09.22. 16:26:27

otthon meg az eu csatlakozas elott az apeh es tb osszevonasa utan csinaltak egy adatlevalogatast, miszerint hany munkakepeskoru magyar nem fizeti es nem hasznalja a tb ellato rendszert evek ota , ez akkor majdnem 400ezer volt ...ezek jelentos resze mar akkor kulfoldon elt
ezt fejelte meg az eu-s szabad munkavalallas, es evek ota evente csak nemeto+uk-ba kb55-60 ezer uj magyar erkezik ...es ez csak 2 orszag
hasrauteses becsles alapjan ki lehet jelenteni, hogy kb 1millio magyar minimum megprobalt kulfoldon elni es tobbseguk kint is maradt
az otthoni munkanelkuleseg: 25 eve 5.5millio melos most 4.2 / a kozmunkasokkal feltupirozva/ ergo a valodi magyar munkanelkuliseg kb 25%-os

Observer99 2015.09.22. 16:26:27

@LyukasBogrács:
Igen! Fején találtad!
És van az ipari alpárista!!

snygg panda (törölt) 2015.09.22. 16:41:43

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Mirjam2: @Signora con i capelli neri:

Én azt tudom, hogy régebben itt is, és valószínű más fórumokon is ment az agyalás, hogy tulajdonképpen milyen kötelezettségei vannak a külföldre költözőknek. Ugye többen kaptak az OEP-től 100 ezres számlákat, mert nem jelentkeztek ki stb.

Aztán szó volt róla a politikai csatározások kapcsán, hogy hogy áll a kivándorlók statisztikája stb. Mert, ahogy fentebb írták, van aki így látja és ennyit mond, van aki úgy látja és amannyit mond.

Szóval most megtudtam, hogy hivatalosan nem is hagytam el az országot, mivel nem adtam le a személyimet. Így ezt max. a külföldi TB-ből tudják megállapítani, ugyanis azt az űrlapot leadtuk még anno.

skye8 2015.09.22. 16:46:01

en arra lennek kivancsi a rengeteg egyetemet vegzett kulfoldi kozul hanyan talalnak a vegzettseguknek megfelelo allast Kanadaban.

Herr Géza 2015.09.22. 17:31:37

@Herr Géza: Ja, hiába, szakbarbár vagyok, már megint csak a müszaki képzésre összpontosítottam: természetesen pl. a közgazdászoknál is így volt: volt Dipl.Oec. meg simán Oec.
Az NDK-ban meg olyan frankón meg volt kutyulva minden, hogy ahol pl. én tanultam (Magdeburg) egymás mellett volt a Pädagogische Hochschule (tanítóképzés-3 év) és a Technische Hochschule (diplomás gépészmérnökképzés-4,5 év) és mindkettö ugye "Hochschule" volt. Ugyanakkor pl. volt Technische Universität Drezdában, ami ugyanúgy 4,5 éves képzést adott, ugyanúgy diplomás mérnököket képzett és nem voltak egyéb (orvosi, jogi, bölcsész) karjai, csak szimplán nagyobb volt, több mérnöki kara volt és máris egyetemnek hívták.

gabors 2015.09.22. 19:22:01

" Ilyen például az Egyesült Államok (én ezt elsősorban a mexikói bevándorlók magas számának tudom be, de lehet, hogy tévedek), ahol ha nem is sokkal, de a született amerikaiak között magasabb az egyetemet végzettek aránya – az elméletileg szigorú bevándorlás-politika ellenére."

az usa bevandorlasi politikaja meg mindig rokonsagi fokon alapszik ez kb 3/40-e az eves kb 1millio "legalisan" letelepedest kapoknak..

a vegzettseg alapon csak az H1-B vizak vannak de ez 30-40k-es nagysagrend. Mashol nem is veszik alapul. Meg a zoldkartya lottonal is "csak" erettsegi kell ... semmi olyan nincs mint a kanadai hianyszakmak listaja vagy vegzettseggel jaro pontok ...

gabors 2015.09.22. 19:22:01

@snygg panda: "Raadasul most hallottam diplomata ismerostol"

ehhez minek kellett diplomatanak lenni mar bocs ....

25 eve utan is van szemelyim !!! pedig 90 Octobere ota eletvitel szeruen NEM elek Mo-on errol ennyit

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.09.22. 19:22:01

@fhdgy: " Mind az ötünkre szükség volt, hogy a hatodiknak a törzsét körbeölelhessük."

Jó öreg lehet az a fa. A tölgy életkora a törzsének a mellmagasságban mért kerülete centiméterekben. Ha öt ember kell hozzá, az kb. 6-7 méter, azaz 6-700 év. Nem százszázalékos módszer, de jobb mint az évgyűrűk számolása. :-)

33621 2015.09.22. 19:48:30

@Hobbiszakács: És ilyenkor nincsenek itt a blog erdészei, Bpetya és Cascabel! Vele vajon mi van? Régóta nem látom itt a fórumon hozzászólni!

PannonBoy 2015.09.22. 23:12:30

@LittleG (uk): Ehh, találtam hibát a listában.
"bookmaker bukméker" - inkább könyvkötő.
A bookkeeper pedig nem könyvelő, hanem könyvelő asszisztens.

2015.09.22. 23:40:11

@PannonBoy: Pedig elhiheted, hogy a bookmaker az magyarul is bukmeker. :) Foglaltal mar repulojegyet, vagy szallast az interneten? Azt is "book"-kal tetted, ugye? A lovin fogadni is igy szokas, innen ered.

A bookkeeper lehet konyvelo is, bookkeeping szolgaltatok is leteznek, es ha a konyvkotot is tudni szeretned, az a bookbinder, gepeket is hivnak igy, amikkel konyvet lehet osszerakni, meg azt hiszem egy pre-press szoftvert is hivtak igy, de ebben nem vagyok biztos.

Tegnapi poszt megvolt? :D

Virago_1000 2015.09.23. 13:12:12

@aleb19: a tobbseguk par honap, ev mulva hazakoltozik de ezekrol nem nepszeru es nem is preferalt dolog beszelni ezen a blogon :)

Mr Long 2015.09.23. 14:31:45

@Virago_1000: En visszakoltoztem es nem lettem ennek ellenere kiutalva (vagy cask nekem nem tunt fel). Van aki nem tervezi, van aki igen, van akinek igy alakul, ez vagyok en is.

©________ 2015.09.23. 15:04:08

@Mr Long: á, csak elfelejtettük:D

PannonBoy 2015.09.24. 21:24:04

@mojyo: Az összes többit most figyelmen kívül hagyva, csak a bookkeeper-re reagálnék, mivel ez a szakterületembe vág.
A bookkeeper azért nem lehet könyvelő, mert más charter érvényes rá. Magyarországon ugye csak a mérlegképes könyvelői fokozat van, ami elvégzése után lehet viselni a címet.
UK-ban ez nem így van, ugyanis az accountant címet nem olyan könnyű megszerezni, vagy az ICAEW-hez csatlakozik valaki, vagy az ACCA-hoz. A bookkeeper a könyvelő alárendeltje, AAT vagy CAT képesítéssel rendelkezik.

2015.09.24. 21:57:52

@PannonBoy: Rendben, elfogadom, ehhez nem ertek, de speciel a konyvkoteshez igen, ugyhogy 1:1. :D

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.09.26. 16:34:59

Az lehetne az igazi a sztori, hogy konkrétan technikailag hogy lehetséges a többi országban varázsolni erről adatot és nálunk ezt mi zavarta?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása