oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 27. 06:46,  A széles mosoly mögött 217 komment

2015. augusztus 27. 06:46 Határátkelő

A széles mosoly mögött

Sajátos, de sajnos nem szokatlan helyzet az, amikor valaki vegyésztechnikusként az albérletet sem tudja kifizetni Magyarországon, ezért inkább a külföldi (ahogyan mai szerzőnk, Hunfolker fogalmaz: alternatív) munkavállalást választja, esetében Németországban. És hogy mi is az az „alternatív munka” – nos, a pár hónapos alkalmi megbízásokról van szó vendéglátásban, esetleg farmokon. Lássuk tehát Hunfolker történetét! (A képekért külön köszönet neki!)

cim_26.jpg

„Ahogy másokban, bennem is több éve érlelődik ez a történet és természetesen a mai napig íródik. Magyarországi viszonylatban akkor szakadt el nálam az utolsó cérnaszál, amikor magas szintű laboratóriumi munkával sem kerestem vidéken annyit egy ún. „zöld mezős”, tehát frissen épült üzemben, hogy az albérlettel ne legyek mínuszban, a szó szoros értelmében, vagy egy lakótárssal a nullszaldón.

(Költői kérdés: és akkor miért dolgoztál? Itt már nem arról volt szó, hogy tudok-e bármit félretenni, hanem egyáltalán, hogy ne bukjak az egészen hónap végén.)

Ez azért is rosszul érintett, mert a világ egyik legnagyobb, piacvezető élelmiszeripari vállalatáról beszélünk és ha vegyésztechnikusként már tőlük sem számíthattam többre... akkor ki mástól?

2013 nyarán eljutottam arra a pontra, hogy nekem is külföldön kell próbálkoznom. Első alkalommal Dániába mentem ki egy közvetítő irodával, erről egy külön posztban szeretnék írni a későbbiekben, ígérem, hogy érdekes lehet sokak számára.

Végül Németországban találtam meg a boldogulásomat, annak ellenére, hogy valójában angolul beszéltem jól és sosem gondoltam volna, hogy a végcél nem az Egyesült Királyság lesz.

Miért éppen Németország?

Németország közel van, busszal nagyon olcsón megközelíthető minden nagyváros és azt kell mondjam, többnyire ismerik a kultúránkat és kedvelik a magyarokat (pl. a dánokkal ellentétben) Persze a világ egyre nemzetközibbé válik és a régi beidegződések jelentősége csökkenőben van.

Csak olyan helyekre pályáztam, amely szállást is biztosított, tehát nem azzal kezdtem, hogy szobát veszek ki és várom a csodát. Vidéken, ahol szállás van, sok helyen étkezés is, főleg a vendéglátásban.

Azt hiszem, most válik igazán érthetővé, hogy miért ezt az utat választottam, hiszen ha szállás és étkezés biztosított, akkor minden eurocent, amit kapok, szinte egy az egyben megmarad. 

Meg kell jegyeznem, hogy több helyen kifizetik a hazautat grátisz, ha jól dolgoztunk és elégedettek voltak velünk. Mi a trükk? Mivel szállást kaptunk, többet kell dolgoznunk és sajnos az sem biztos, hogy lesz hetente szabadnapunk... tehát valamit valamiért.

Na és általában ezek az alkalmi jellegűek néhány hónapra, szezontól függően. Némelyik helyen nem is lehet szabadnap nélkül bírni csupán pár hónapig. Ellenben, ezek tudatában, amikor egy Angliában élő kutató ismerősöm azt írta, hogy „süsd meg, nekem se marad tisztán több egy adott hónapban, a doktorátussal” - nos, nem volt panaszra okom.

to_2.jpg

A korrektségtől a kész átverésig

Persze minden az adott helytől függ. Kezdetben vidéki családoknál vállaltam munkát, farmokon. Egyszerűen nem lehet általánosítani, nemhogy országonként, de még egy településen sem: volt nagyon jó helyem és korrekt órabéres elszámolással, teljes ellátással, és volt kész átverés című történet is, mint mindig és mindenben, ez benne van a pakliban.

Ám Németországból egy buszjeggyel hazajöhetünk, nem veszítünk túl sokat még akkor sem, ha baj van. Angliában bebukni valamit az már egy rázósabb történet... Sajnos ismeretségi körömben erre is volt példa. A farmokról még annyit (aki arra vetemedne), hogy hosszabb távon azért jobb elkerülni őket, mert bele lehet rokkanni, hiába csábító a látszólag több pénz.

Jelenleg a vendéglátásban dolgozom, két gyűlölt, visszatérő kérdést mindig megkapok, de csak olyanoktól, akik még szinte életükben nem jártak külföldön, pláne nem vállaltak munkát:

1. (szokásos, pofátlan) - Mennyit keresel? ... majd szinte már „hallod”, ahogy számolgatja a pénzedet, illetve túrja a zsebedet virtuálisan

2. (szokásos, naiv) - Na és mit kell csinálni?

Ismert mondás, hogy hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni. Amit mondanak. Ha kell, takarítani, kertészkedni, konyhában segédkezni, sőt akár megcsinálni a teljes menüt, mosogatni... vagy épp tolmácsolni a recepción, hogy ne csak az alja dolgokat említsem, amikkel egyébként semmi bajom.

Nagyon sok pozitív és negatív élményt tapasztaltam külföldön. Semmiképp sem szeretnék általánosítani, mert hiszem, hogy nem is lehet, mindenhol különbség van ember és bánásmód között. Összességében több értelme van kijárni élményekben és anyagiakban, mint itthon a helyzetemben bárminek... nem beszélve arról, hogy a vendéglátás miatt gyönyörű helyekre eljuthattam, ami felér egy külön nyaralással még a szűkös szabadidőben is.

Nincs egy perc megállás

Ellentétben az oldal habitusával, arra azért nem biztatnék senkit, hogy mindenáron külföldre kellene menni dolgozni, pláne feketén, akinek nincs hitele, de úgy-ahogy meg tud élni (sőt, az sem biztos, hogy kinn többet félre tud tenni, talán csak egy kicsivel lesz jobb); szóval akinek nem muszáj, vagy nem egy kilátástalan, pályakezdő fiatal, jobb, ha nem vág bele.

Elég kemény azzal szembesülni, hogy itt nincs egy perc megállás, pláne szünet csak a műszakok között, amit ugyan később megszokunk, mert megfizetnek. Azt már meg sem említve, hogy mi ott csak jöttmentek vagyunk, a jobbik eset, ha ezt nem mutatják ki felénk, de van, ahol éreztetik, EU ide, vagy oda, inkább gyarmat lettünk mi, olcsó és jó munkaerővel.

etterem.jpg

Azt is őszintén be kell valljam, a széles mosolyuk mögött mindig megvolt az ígéret, hogy bejelentenek, tehát legális munka lesz. Nem tették meg, ezért kaptam én is valamivel többet.

Ma már tudom, hiába is erőltetném, akkor nem kapnám meg az állást. Ez nem felelőtlenség, inkább kényszerhelyzet, de jelenleg ezzel járok a legjobban. Tulajdonképpen arra gyűjtök, hogy később ne kelljen kijárnom, a magam ura lehessek itthon, bár panaszra nincs különösebb okom, ahogy nem is szépítem a helyzetet (mint azt sokan mások teszik külföldről - az itthon maradottaknak)

Mi a sikere Németországnak?

A szervezettség, kötelességtudat, racionalitás és nagy adag idealizmus mellett azt hiszem, a mi vendégmunkás verejtékünk is, akik átlagban 6x12 vagy akár 7x12 órában dolgozunk, sokszor bejelentés nélkül. Néha az az ember érzése, hogy a hivatalok szemet hunynak felette, egy biztos: sokat tanultam tőlünk nyugatabbra is a „tágabban értelmezett” munkajogról.

Végezetül azt szeretném üzenni azok számára, akik ezután mennek ki és később élménybeszámolót tartanak, hogy „Magyarország így meg úgy szar, pfje, meg hogy a többi magyar is ilyen meg olyan kinn” stb.

Jóleső érzésnek tűnhet visszarúgni egyet az aktuális Kormánynak, közhangulatnak... de ne feledjük el, nem a szülőhazánk és annak kultúrája a felelős a jelenlegi helyzetért és körülményekért, és aki nem ért velem egyet, az gondoljon például Görögországra.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr797736706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2015.08.27. 20:48:50

@Mirjam2: A törlesztőrészlet azért attól nagyban függ hogy mekkora részre kérsz kölcsönt (azaz mennyi a “down payment”), szóval ezt nem olyan egyértelmű összehasonlítani a bérleti díjjal.

2015.08.27. 21:04:15

@FutureFry: Igazad van, ebben az ertelemben hulyeseget irtam. En kb. 25%-os onresszel szamoltam altalaban, nyilvan ha valaki pl. 105%-ra vesz fel kolcsont akkor tobb lesz a torleszto :) (tudom hogy ijeszto pelda, de a gazdasagi valsag elott ez is elofordult Angliaban).

LittleG (uk) 2015.08.27. 21:26:16

@FutureFry: én a minimális 5%-os önrészre néztem példákat, ezzel a government scheme-mel ahol azt hiszem az állam felpótolja 2O%ig. A futamidőtől függ még, de nem láttam óriási különbségeket

FutureFry 2015.08.27. 21:28:28

@Mirjam2: A kölcsön időtartama is sokat számít (5-10-20-30 év?), és a 25%-os önrészt összespórolni egy £200-£300K-£400K-s (?) házra (esetleg bérleti díj fizetése mellett) is eltart(hat) egy darabig.
Igen ijesztő példák a gazdasági válság előtt voltak szépen (pl. interest only loan, NINA loan), ezek tudtommal már nem igazán léteznek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.27. 21:38:53

@Fedak Sari: Nem vagyunk cukorból. Egyébként nem is tudom, mi a rosszabb, a tél vagy a nyár. Mert azért a régi vasakban a fűtés sem az igazi, és elgémberedett ujjakkal vezetni nem túl nagy élmény, pláne akkor, ha még alulról is fázik az ember. De hát ez van. Ezzel együtt szeretem. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.27. 21:38:57

@montroyal ( CAN qc): "azt nem tudom lejjeb vezetonek lenni mi kell ..."

PÁV II., egy D kategóriás jogsi, egy GKI kártya, na meg némi munkakedv. Ez kell ahhoz, hogy "vezető" lehess lent. Ennél lejjebb már nincs is. :)

kisQtya 2015.08.27. 21:38:59

@Csodabogár: Na de 25 éve MINDIG rossz lóra tettünk????

kisQtya 2015.08.27. 21:39:03

@Megnevelő Ember: Havi netto 220.000-ből 70.000 a rezsi, 150.000 marad megélhetésre, ami akkor szép, ha van lakásod és egyedül élsz.

2015.08.27. 21:42:13

@FutureFry: '25%-os önrészt összespórolni egy £200-£300K-£400K-s (?) házra (esetleg bérleti díj fizetése mellett) is eltart(hat) egy darabig'

Tudom, probaltam :)

qkuc 2015.08.27. 21:53:05

@Golf2: Majd megkérdezem a portugál kollégám neki mennyire jött be Kelet Timor, ott dolgozott egy ideig, :). Az azért kellően egzotikus helynek hangzik.

kisQtya 2015.08.27. 21:58:56

@Csodabogár: Ugye nem gondolod komolyan, hogy a posternek nyugdíja lesz Magyarországon?
Talán már nekem sem lesz, pedig 54 éves vagyok.
Nem is számítok rá, pedig 13 millió forint manyup megtakarításomat nyelte be az állam és 1982 óta folyamatos a szolgálati időm, 33 évem van.

kisQtya 2015.08.27. 21:59:15

@pamut: Pedig elég értelmesen benne van a postban, hogy az "angol" kutató a keresetének jelentős részét elkölti a munkaerő újratermelésére (hogy ilyen marxosan fogalmazzak), tehát lakhatás, kaja, közlekedés, ami ezek után megmarad, az majdnem annyi mint a poster fekete lovettája a tanyán, ahol az ellátás szinte semmibe nem kerül a farmernak.

kisQtya 2015.08.27. 21:59:20

@Megnevelő Ember: Annyi pénz egyszerűen nincs a földön, amennyiért én BKV járművet vezetnék. Egyszer az Astoriától Kelenföldig álltam a villamosvezető mögött.... annyi hülye gyalogost és autóvezetőt még életemben nem láttam. Csorgott a víz a tenyeremről, amikor leszálltam. Stresszbomba!.

kisQtya 2015.08.27. 21:59:30

@macamuca [IHUN]: A lányom aktuális pasija 10 éve Németországban dolgozik és kéthetente hazajár telekocsival.
Nyáron egy hónapig nem dolgozik, hanem nyaral, decemberben szintén.
Meg lehet ezt oldani kétlaki módon is.

qkuc 2015.08.27. 22:00:09

@Megnevelő Ember: Az alapvető probléma az, hogy "fekete" munkavállalóként itthon is így működik a dolog: dolgozz rabszolga vagy szevasz.

A te eseted bejelentett állással kissé más tészta.

Legalábbis ha jól hámoztam ki a cikkből, akkor nem igazán van a szerző bejelentve mint lelkes munkavállaló. Ami nem egy szerencsés helyzet munkahely biztonság/munkabér tekintetében.

qkuc 2015.08.27. 22:12:35

@Ödenburger [Hu/At]: Akinek semmije nincs, az nem tud miből útnak indulni. A forradalmi hangulatot meg 50 éve elintézték egy időre, hogy még a gondolat sem akaródzik a fejekben megtanulni. Az mérgező komenizmus megtette a magáét, az emberek 95%-a akkor sem áll ki magáért, ha éppen a lába alól rángatja az elkúrmány a talajt.

Nővér ismerősömet idézve: ő fél a retorziótól, ha "lázad", tüntessen érte mindenki más.

Csak aztán a mindenki más zöme is behúzza a nyakát.

(Szemléletes példa, adott egy bank, ami egyszer csak minden drága munkavállaló figyelmét felhívta, hogy lehet menni tüntetgetni, de előfordulhatnak bizonyos kellemetlen körülmények ...)

qkuc 2015.08.27. 22:19:19

@tsabus [UK]: Mindn fika nélkül az elmúlt 150 évben ugyanaz a Pató Pál-féle urambátyám Mutyisztán eszme uralkodik, tehát szerintem nagyon is tehet róla az örökölt "kultúra", áporodott gondolkodás és a "nemes" hagyományok országvezetés terén.

macamuca [IHUN] 2015.08.27. 22:33:34

@kisQtya:
Felre ne értsd, nem beszólni akarok, de etzol kevesebbem volt/van, es vettem a fáradságot, hogy elmenjek nyilatkozni, én megtartottam. Azota is szepen kamatozik...
Szoval nem elnyelte, hanem hagytad, hogy az ove legyen, holott volt választási lehetőséged.....

macamuca [IHUN] 2015.08.27. 22:37:39

@kisQtya:
Es Meddig lehet bírni a ketlakisagot? Élethosszig?
Valameddig opció lehet, tudom, ezert is csinaljak sokan. De egy ponton /idon túl dönteni kell, nem lehet örökké halogatni....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.27. 22:38:57

@kisQtya: Bár nem kedvelem, ha a zsebemben turkálnak, de annyit elárulhatok, hogy a nejemmel együtt (havi nettó 400 körül keresünk (inkább 450), az összes kiadásunk pedig 180 (hogy ez miből áll össze, azt nem árulom el), így nagyjából 220-250 ezer forint marad meg tisztán. Ez mennyi is? Nagyjából 550-600 font (vagy 700-800 euró) havonta. Mindez legálisan, nem feketén, nem "okosba megoldva". Azért ez a hazai viszonyokat tekintve szerintem egyáltalán nem rossz. Nem is panaszkodunk soha.

Hogy ez az összeg másnak mire lenne elég, azt én nem tudom, és nem is rám tartozik. Mi elégedettek vagyunk az életünkkel. És nem csak a pénz miatt. Szakmailag is megtaláltuk a helyünket.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.27. 22:39:05

@kisQtya: Az biztos, hogy nem egyszerű, és sajnos egyre több a tahó autós/motoros/biciklis/gyalogos, de hát mit lehet tenni? Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy az utak szétrázzák a hátunkat, plusz úgy zörög a busz, mintha bármelyik másodpercben szét akarna esni. És akkor az utasok stílusáról még nem is beszéltem. Valakinek mindig van valami baja. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen.

De azért jó buli. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.27. 22:39:16

@qkuc: Én is ezért írtam, hogy ezek szerint vannak olyan területek, ahol nincs különbség a Nyugat és a Vad-Kelet között.

monománia 2015.08.27. 22:52:33

@Csodabogár:
" ezek az évek nagyon fognak hiányozni majd a nyugdíjából. "

aligha jobban, mint bárki másnak, aki magyarországon bejelentve, legálisan dolgozik manapság. a demográfiának és az orbáni bölcs gazdálkodásnak (tízéves nyugdíjmegtakarítások elkártyázása) köszönhetően két-három évtized múlva reálértéken a mai nyugdíjak harmadát fogják kapni a vidám nyudgíjasok.

tehát a képlet: állami nyugdíj = lassú kínhalál. annak hiánya: gyors elköltözés az örök vadászmezőkre.
innentől kezdve racionális magasról tenni az állami nyugdíjra meg a "szerzett évekre".

2015.08.27. 23:00:04

@kisQtya: A posztolonak Nemetorszagban lehetne nyugdija, ha be lenne jelentve.

Golf2 2015.08.28. 06:25:06

@Megnevelő Ember: Van lejjebb,én B-vel vezetek,pedig D-m is van.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@Shebelle: Bizonyára láttál a filmekben fehér köpenyes alakokat, akik mindenféle drága kütyükkel és műszerekkel méréseket végez. Itt is ez a helyzet, csak nagy a különbség, hogy mérnök, vagy technikus vagy. Találsz munkát mindkettővel előbb-utóbb Magyarországon is, csak laboros bérből (biztos, hogy) nem élsz meg, albérletet fizetve.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Köszönöm, hogy elolvastad. Mások sajnos hamar elkezdték rajtam köszörülni a nyelvüket, mindenféle általuk generált (és egyben meg is magyarázott problémakör körül), pedig ez csupán egy objektív poszt, hogy ilyen is van, így is lehet (és sokkal többen csinálják így, mint azt gondolnánk)

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Részben igen, de ezen a ponton túl már nem szeretnék magánéleti részleteket is elárulni ;)

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Hű, nem mondod. Csakhogy ezt a kérdést nem így vetettem fel, vedd költőinek. Nyilván pont amiatt kényszerültem külföldre, amit oly bölcsen megállapítottál.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@snygg panda: Ezazzz, atomot a szittyákra! :D Ha nem vagy képes különbséget tenni, vagy egyáltalán értelmezni, amit írtam, nem tudok segíteni. A kedvedért teszek még egy kísérletet: nem, nem téged, magam, vagy az ismerőseimet, de még a nagy átlag magyar társadalmat sem tudom felelőssé tenni, pláne nem ennek a közösségnek a kultúráját, szokásait, stb. amit a hozzád hasonlóak oly bőszen szoktak ócsárolni (mert egyébként külföldről hazafelé épp nincs jobb dolguk) Becsületes, dolgozó emberekről beszéltem, akiket megvezetett és becsapott a 'választék', a két nagy gazdasági és politikai holdudvar, pro és kontra. Ja, hogy miért hagytuk? Na, mi is történt (volna) 2006-ban pl.? :D

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@HardPötty: Lehetett volna, de hidd el, hogy nem ;) Leszerződhettem volna ott, egy 8-10 fős albérletbe és 'legálisan' maradt volna fele sem, mint most így...

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@Ödenburger [Hu/At]: Technikusokra már akkor sem, 2008 óta pedig a mérnökökre sem. Annak a világnak nagyon hamar vége lett és igazából be sem indult igazán Magyarországon.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@LittleG (uk): Németországgal szemben semmiképp, különösen, hogy sok-sok éve ott élő ismerőseim is távozni készülnek... Persze kinek mi jön össze.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:34

@Muscari: Mielőtt ez lett, minden lehetőséget kimerítettem, sok éves laborgyakorlattal és professzori ajánlólevéllel. Ez a valóság, Angliába egyébként erkölcsi bizonyítvány kell, amihez előzőleg 3 évet kinn kell igazoltan élni, ahhoz, hogy valaki laborban dolgozhasson és méreganyagokhoz férjen hozzá. Ez a szabály, főleg a terrortámadások óta. Alaposan félreértettek többen, ez nem egy panasz-poszt volt, csupán egy objektív bemutatás, én egyáltalán nem érzem kinn magam rosszul.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@macamuca [IHUN]: Bizonyos magánéleti részleteket nem szeretnék elárulni, már így is súroltam ennek határát. Szerencsére megnyugtathatom, nincs különösebb probléma "hosszú távon sem", csupán szerettem volna bemutatni egy olyan élethelyzetet, amibe sokan kényszerültek, bár annál kevesebben beszélnek róla. Mint az írásomban is említettem, aki tud boldogulni itthon így vagy úgy, annak nem ajánlom, engem ez húzott ki a gödörből, ennyit szerettem volna elmondani.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@monománia: Szívemből szólt, egyébiránt jobban hiszek abban, amit a kezemben tartok most, mint amiről már most azt rebesgetik, hogy gyakorlatilag minimalizálni fogják.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Shanarey: Rendben, legyen, beszéljünk számokban: leszerződhettem volna kinn, lakhattam volna tömegszálláson (többen említették az életkörülményeket), spórolva a kaján és amin csak lehet, maradt volna tisztán nagyjából 150 ezrem, Forintban. Ezzel szemben átlagosan 1000 eurót tudok felmutatni, szintén teljesen tisztán, egy esetben ez a 2000-et is elérte, de az tényleg egy extrém eset volt. Mind amellett, Angliából az utóbbi időben olyanoktól hallottam rossz(abb) dolgokat, akik már sok éve kinn élnek és így nem fektettem nagyobb összeget abba, hogy visszakereshessem, mert azért nem kevés az indulás. Még mindig sántít?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Fajankó: Tényleg nem mondják, ha valami gond van, másnapra akár figyelmeztetés nélkül elküldik, mint egyszer egy horvát kollégámat, harmadnapra ;) Nekünk meg a románokkal süti és fagyi járt aznap, mert ahogy mondod, megcsináltuk, amit kell.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@tsabus [UK]: Félreértett (jobb esetben). Nekem abból van elegem, ahogy összemossák a dolgokat néha és mindent, ami Magyarországgal vagy az itt élők szokásaival kapcsolatos, valaki lehord a sárga földig (ahelyett, hogy a társadalmunkra a végletekig rátelepedett két nagy gazdasági és politikai holdudvarról szólna a kritika) Hányingerem van ettől. Megpróbálom másképp megvilágítani: meg kell-e utálni és lenézni a görögöket általánosságban, csak mert most (is) rosszul megy nekik?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@macamuca [IHUN]: ...és Ön szerint volt más választásom?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Mirjam2: @macamuca [IHUN]: Ezt azért szeretném kiegészíteni azzal, hogy bár nem napi gondokkal küzdve, de egy német/angol fiatalnak sem egyszerű, még akkor sem, ha a mi szemünkben csak úgy 'odaszületett'. Kérdem én, van-e esélye hitel nélkül ingatlanhoz jutni egy ottani fiatalnak, olyan ingatlanárak mellett, nem diplomás fizetésből?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Golf2: Ha leszerződik, akkor@Ödenburger [Hu/At]: Egyet kell értsek és céloztam is rá az írásomban. HA odaszületek az adott kisvárosba, nem pedig vidékre, akkor Magyarországon is működött volna a dolog, de albérlettel semmiképp. Ez van, a dolgokhoz szerencse is kell. Ahhoz képest elég jól sikerül kijönnöm belőle.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Golf2: Szerintem a legtöbben eleve így tervez(nének) :) Csak épp erről szól a posztom, amit macamuca nem vesz tudomásul, hogy ez nem pillanatnyi előny, ha utána is megvan a cél, viszont ha már pörög a bolt, pörögjön a lehető legjobban, nemde? ;)

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Ödenburger [Hu/At]: Na, álljunk már meg egy szóra. Mondjuk a Sopronozásnál. Közben azért nézegettem itthon is "lehetőségeket", hátha eljött az a nagy Kánaán, amire céloztál. Bingo, tényleg keresnek a Nyugat-Dunántúlra embereket Kelet-Magyarországról stb. mert ott már tényleg nem lehet találni normális munkaerőt, hiszen napi szinten is át lehet járni pl. Ausztriába. A slusszpoén ezután jött: tudod, mennyiért viszik a legszerencsétlenebbeket ezekbe az üzemekbe? Netto 80-100 körül! Ne vedd személyeskedésnek, de akkor ennyi erővel 47 ezerből is meg lehet élni. Egyébiránt, ki menjen tüntetni? Aki már nincs otthon?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@FeketeMacska73: Köszi! Próbáld ki ;) Egyébiránt, tudod mi a különbség a technikus és a mérnök között? Ám, lehetnék mérnök is, mert a diplomás ismerősöm sem talált Budapestnél közelebb állást. Amúgy meg volt laboros állás, ott van a cikk elején, csak minuszra futottál ki hónap végén? Ez is az én saram?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@LittleG (uk): Köszönöm a segítséget, fentebb reagáltam személyesen is a hölgynek. Hihetetlen, hogy valaki felvállalja a sorsát mások előtt, hogy lám, ilyen is van, annak minden jó és rossz oldalával együtt és olyan kezdi el kritizálni, aki még azt sem tudja, mi a különbség egy mérnök és egy technikus között... Nem beszélve arról, hogy az ingyenes szállás+étkezés miatt még így is többet keresek, mintha külföldön dolgoznék laboratóriumban. Már mint, ami megmarad és nem az a lényeg?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Mirjam2: Ebbe inkább ne menjünk bele, magánéleti jellege miatt. Annyit azért elárulnék, ilyen probléma az én esetemben nem fog fennállni. Egyébként annak ellenére, hogy ez várható volt és felvállaltam, nem semmi érzés, hogy sokan milyen bölcsen köszörülik a nyelvüket másokon. Egész biztos, hogy pro és kontra lehetne "hibákat" találni...

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Mirjam2: El tudsz előbb-utóbb, csak Magyarországon ha költöznöd kell + albit fizetni, nem biztos hogy egyáltalán nem kerülsz mínuszba vele. Így jártam, erről szól az írás. Ha abba a kisvárosba születek, akkor meg vígan maradtam volna ott...

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@kisQtya: Erről van szó! Pár éve már rebesgetik, hogy "nem lesz a nyugdíjjal problémánk" Üdv: a 'Poster'

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@kisQtya: Erről van szó! Pár éve már rebesgetik, hogy "nem lesz a nyugdíjjal problémánk" Üdv: a 'Poster'

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@macamuca [IHUN]: Lenne egy tanácsom, ha Ön megtalálta a boldogulását, élvezze, én is azt teszem. Ez egyáltalán nem egy panaszkodó poszt volt, sőt, annyi történt, hogy nem vetítettem csak a jót, mint mások, objektívan leírtam minden előnyét és hátrányát. Leszerződhettem volna, igen, Angliában is, hivatalosan, meg ne haragudjon, lehet, hogy én vagyok ostoba, de nem látom értelmét 2-3-szor annyi ideig dolgozni közel olyan intenzitással, ugyanazért a pénzért. Nem, soha nem terveztem kinn élni, higgye el, fogok megoldást találni a jövőben is, ahogy most is sikerült. Ahogy az ex-kollégám fogalmazott: "Németországban mindig lesz hely"- ha pedig mégsem, akkor ami itthon van, megvár.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@kisQtya: Örülök, hogy végre valaki megcáfolta macamuca rémálmait ;) Igen, meg lehet oldani, mint mindent és meg is kell, csak azt nem értem, hogy ha ő most boldog Skóciában, miért szükséges ez a nagy világfájdalom és aggodalom?

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:35

@Golf2: Köszönöm szépen, sokan kikezdtek és személyeskedtek cserébe, hogy felvállaltam és bemutattam (egy ezek szerint) ismeretlen területet, örülök, hogy volt aki megértette a mondanivalóját és a pozitív végkicsengést is a sorok között.

Hunfolker 2015.08.28. 06:37:58

Üdv mindenkinek és köszönöm a figyelmet. Egy dolgot mindenképp szeretnék tisztázni, EZ NEM EGY PANASZ-POSZT VOLT, hanem egy objektív történet, annak minden előnyével és hátrányával együtt, én remekül érzem magam így is kinn, még akkor is, ha ez másoknak furcsa (és többet is fizet). Sokan próbálták félrevinni az egészet, nekik üzenném, ne aggódjanak, remekül tud ez a dolog is működni, "valamit-valamiért" alapon. Véleményem szerint, akik kinn élnek, biztosan akadnak hasonló történetei, csak nem osztják meg, én megtettem, cserébe kaptam is hideget-meleget, azért, mert nem azt látta sok olvasó, amit látni szeretett volna és megszokott ;)

©________ 2015.08.28. 06:38:07

@kisQtya: 13 millio? Es te hagytad??

©________ 2015.08.28. 06:42:15

@Megnevelő Ember: nem rossz?? Ez nagyon jo, foleg ha azt vesszuk, hogy vegulis egy hetkoznapi szakmaval csináljátok.

A postan pl. ugyanez a fele lenne

tsabus UAE 2015.08.28. 09:14:20

@qkuc: Dehát ezt mondtam én is... :-)

tsabus UAE 2015.08.28. 09:32:48

@Hunfolker: .
1. Lásd @qkuc: hozzászólását.

2. Nem kell senkit sem utálni, vagy szeretni, de látni kell, hogy a súlyos problémáink többségében nem vagyunk képesek megoldást találni és a megoldásokat kivitelezni. Ez pedig rendszerszintű probléma, amely a kultúránkból, gondolkodásunkból fakad.
Ha mi sivatagi nép lennénk, akkor tükröket telepítenénk oda (na nem energiatermelés céljából, hanem), hogy még elviselhetetlenebb legyen a hőség. Aztán erre a teljesítményre büszkék lennénk, dicsérnénk a magyar feltalálókat, lenéznénk a beduinokat és könnybe lábadna a szemünk, valahányszor tükröt látunk. Aztán, aki nem így látja, az kivándorolna más, mérsékelt égövi országba (ahol nem építettek kerítést), míg az otthonmaradottak egyre fogynának és a lecsúszó életszínvonaluk miatt a "társadalmunkra a végletekig rátelepedett két nagy gazdasági és politikai holdudvar" lenne a szemükben a felelős...

3. Éééés itt van, a fenti, idézőjelek közti szövegrész...
Természetesen, mi küzdünk és küzdünk, dehát az idegen hatalmak, a háttérhatalom és a gyíkemberek...

Demi78 2015.08.28. 10:38:10

@Csodabogár: Azert ez nem teljesen igaz, mi, amikor kijottunk, fel ev nyelviskola es 3 honap (parhuzamosan) magantanar volt a hatunk mogott. Igaz, ez heti 3-4 alkalmat jelentett, befektetes volt, nyilvan a sult galamb modszer itt nem mukodik, de akkor is nagyon minimalis volt a nyelvtudasunk, amivel kijottunk. Egy novernek nem kell folyekonyan beszelni, gyogytornasz is beletanul.

2015.08.28. 12:24:38

@Hunfolker: De miert kene hitel nelkul barhol is ingatlanhoz jutni? Vilagszerte hitelre vesznek ingatlant a fiatalok, kiveve ha orokoltek vagy kaptak nagyobb osszeget a szuleiktol.

2015.08.28. 12:29:54

@Hunfolker: En nem feleslegesen kritizaltalak, a sajat erdekedben irtam amiket irtam, hogy mit kezdesz vele, az a te dolgod. Leirtal egy velemenyt: nem kulonosebb problema ha illegalisan dolgozol, erre en is leirtam, hogy az en velemenyem szerint miert lehet problema ez. Ha neked ez igy megeri, akkor termeszetesen csinald tovabb, a te eleted. Azt irod neked az szamit hogy mennyi megtakaritasod lesz a honap vegen: ez elegge egyeni szempont, sokan masoknak mas szempontjaik vannak, pl. szakmai fejlodes es hogy szereted-e a munkadat, nekem nagyon fontos szempont.

Bona Fides 2015.08.28. 17:42:33

@macamuca [IHUN]: Én is 1 kg farhátat szoktam venni a macskáimnak kiegészítésnek a marhaszív mellé hetente, mert kell a csont is, kalcium van benne. A marhaszívet másik hentesnél veszem, akinek van spanja a vágóhídon, havonta 16 kg-ot esznek meg.

Bona Fides 2015.08.28. 17:42:40

@Mirjam2: Azért, mert a hitel lutri. Én pl. inkább az öröklési (eltartási) szerződést vállaltam be.
Hitelt csak és kizárólag termelőberuházásra, vállalkozásra szabad felvenni.

DieNanny CH 2015.08.28. 18:15:56

@Bona Fides:

Jé, erről jut eszembe, hogy ez az eltartási szerződés-dolog mintha megfogyatkozott volna, nem? Emlékszem, kiskoromban még a rádióban is volt egy ilyen hirdetési félóra (szétköltözők-összeköltözők, lakáscsere, meg ez az eltartási szerződés.) Jól látom, hogy már nincs ilyen? Vagy van még valakinek az ismerősi körében?

Sol Durka 2015.08.28. 18:59:26

Orbán Viktort kellene elküldeni egy osztrák farmra. Ott elkezdhet táncikálni a szentem és megkaraktergyilkosozhatja a szarvasmarhákat, kecskéket... A gazda rövid időn belül úgy hajítaná ki ezt a tehetségtelen alakot, aki az életében nem fogott munkára lapátot, mint az a bizonyos nyávogó szőrmókot nagydolgozni.

Istenem, de jó volna látni az első számú gazdasági menekültet...!

micsoda? 2015.08.28. 21:27:10

Gondolok én is Görögországra. Ott sem, itt sem gazdálkodott jól a kormány, csak a görögöknek jutott a jóból is, nekünk meg a rezsicsökkentés maradt, emelkedő árak mellett.

Hunfolker 2015.08.29. 08:41:28

@tsabus [UK]: Az hát, akkor meg kire tudtál szavazni? Hogyne... ennyi volt a választék. Nem, nem a reptiliánok, az egy külön kaszt, bocsi ne mosd össze a dolgokat :D

Hunfolker 2015.08.29. 08:41:43

@Mirjam2: Az a baj, hogy mindenki magából indul ki és ugyanezt várja el másoktól is. Semmi baj ezzel, ha nem lennének olyan körülmények mögöttem, amit magánéleti okokból már nem osztottam meg, nekem se működne ez így. Mégis működik és köszönöm nem kérek Angliából, nagyon jól érzem magam Németországban így is jelenleg. A jövő is biztosított, egyáltalán nem kilátástalan, mint azt sokan automatikusan félreértették. Ez csupán egy jelenség és sokkal többen csinálják így, mint közzé teszik. Részben megbántam, mert cserébe kaptam a letelepedettektől jópár rúgást, mélyütést és fikázást. Gondolhattam volna, hogy ez lesz, de most már mindegy, ennyit ér, ha valaki őszinte és nem azt írja, amit épp látni szeretnének. Hol szerepel az írásomban, hogy aggódni kéne bárkinek is az életem miatt?

Sandor Akarki 2015.08.29. 08:42:01

@Mirjam2: 50 évesen akármilyen munkára nehezen fogják alkalmazni.

Fajankó 2015.08.29. 08:42:41

@Hunfolker: Mert az otthoni "kudarcra" önigazolás kell.
Én is kint vagyok, te is kint vagy, hasonló okokból, csak mi nem acsarkodunk. Így alakult és kész, lényeg hogy megoldottuk.

Bona Fides 2015.08.29. 15:06:40

@macamuca [IHUN]: Nem volt, mert állami alkalmazott voltam. "Tanácsolták", hogy nyilatkozzunk, mert repülünk.
A személyügy gondosan számon is tartotta, hogy ki az, aki nem.....és akkor mindenféle problémák adódtak.... :)

kisQtya 2015.08.29. 15:27:42

@Megnevelő Ember: Én netto 360 ezret keresek, 70 ezer a rezsi, marad 290 ezer megélhetésre.
Viszont van két egyetemista lányom, egyiknek 550 ezer az éves tandíja, (3 éve még csak 500 volt), 4 nyelvvizsga és két jogosítvány
400 ezerbe fájt, két okj-s képzés összesen 300 ezer volt, anno a méhnyakrák elleni védőoltásuk 180 ezer volt, ezek az apróságok minden megtakarításomat elvitték.
Az egyetemre (tényleg) kellett egy-egy iPad, mobil internettel.
A diplomáig még van 3 év és akarnak még egy-egy okj-s képzést.

Lehet számolgatni.

kisQtya 2015.08.29. 15:28:11

@Hunfolker: A legnagyobb probléma valóban az ingatlan ÉS!!!!! az önálló kisháztartások.
A többgenerációs nagycsalád anyagilag és érzelmileg is biztonságosabb, és gazdaságosabb, de ezt a modellt egyrészt szétverte a globális piacgazdaság, ami mobilitásra kényszeríti az embereket.
Ma mindenki azt hiszi, hogy nekijár az önálló lakás/háztartás, pedig az a helyzet, hogy járni jár, de nem jut.

Gazdaságilag nonszensz, hogy az emberek vagyona az a lakás, amiben laknak.

Az ingatlan megszerzéséhez szükséges hitelek nyakló nélküli felvételével az emberek felverték az ingatlanok árát is, meg a hitelkamatokat is, magukból pedig adósrabszolgát csináltak.
Ez az irreális "sajátlakás-mánia" árt a gazdaságnak is.
Az egész világ körbetartozik, a leggazdagabb államok is el vannak adósodva

kisQtya 2015.08.29. 15:28:11

@Honthy Hanna: Egy minisztérium háttérintézményében dolgozom. Szerinted? :)))))

kisQtya 2015.08.29. 15:41:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Megfogyatkozott, mert a fiatalok nem akarnak öreget ápolni, sokkal jobb a banknak tolni a pénzt....
Csak aztán a bank viszi a házat.... :)))))
Az idős-gondozás meg társadalmi probléma lett, bevándorlók kellenek hozzá. :))))))

Teljesen eltorzult a világ, erről beszélek.....

kisQtya 2015.08.29. 16:00:27

@Hunfolker: Ne sértődj meg ezen. Engem is zavarnak az ilyen aggódások, de már megszoktam. Tényleg mindenki magából indul ki, bár részleteket nem ismer, kialakult véleménye van.

Nyugdíjjal Magyarországon nem érdemes foglalkozni egészségbiztosítással viszont IGEN!!!!!!!!!
Nem akarok károgni, de nyugaton is inog a nyugdíjrendszer, mert fenntarthatatlan. Még reménykednek a bevándorlókban, de a szakképzett, vagy diplomás német nyugdíját nem fogja megtermelni a képzetlen, vagy alul-képzett bevándorló.
Megtakarítani viszont kell. Nem kell azt nyugdíj-takarékosságnak nevezni.
Ma már nem működik a "legyen folyamatos legális munkahelyem" meg a "nyugdíjas-állás"szemlélet, ami itt gyökeret vert az elmúlt évszázadban. Ma már projektekre szerződünk és megyünk tovább.

2015.08.29. 16:15:44

@Sandor Akarki: 50 evesen nem fogjak semmilyen munkara alkalmazni? Szerinted 50 even feluli emberek nem dolgoznak? Ha Mo.on nem, az szomoru. Nekem nagyon sok munkatarsam 50 ev feletti, es nagyon is alkalmazzak oket, persze nem betanitott fizikai munkara.

2015.08.29. 16:26:35

@kisQtya: Nemetorszagban pl. azert jo ha van bejelentett allasod mert szukseg eseten kaphatsz munkanelkuli segelyt es magas szintu egeszsegugyi ellatast. Ha nem vagy bejelentve es barmilyen baleset vagy betegseg er, akar munkahelyi baleset is, semmire nem leszel jogosult es meg akar egy hatalmas szamlat is kaphatsz a korhaztol. Szoval nem biztos hogy csak a mult szazadi, maradi gondolkodas miatt mondjak az emberek hogy van ertelme bejelentve dolgozni.

kisQtya 2015.08.29. 16:46:11

@Mirjam2: Meg az is lehet, hogy 50 évesen már ő fog alkalmazni másokat. :)))
Pl. összegyűjtött pénzéből csinál egy szőnyegtisztitó vállalkozást.

kisQtya 2015.08.29. 16:46:23

@Mirjam2: De azt is meg lehet oldani, hogy itthon fizeted az egészség-biztostást, netán bejelent a haverod részmunkaidős minimálbérre, fizeted magad után a közterheket (mert így mindened legális) és Németországban feketén gennyesre keresed magad. EU-polgárként is jogosult vagy eü. ellátásra Németországban.
Azért vannak variációs lehetőségek.

Poster esetében nem a bejelentkezés "értelmét" kérdőjelezzük meg, hanem az a gond, hogy nem akarják őt bejelenteni.
Nem jól gondolom?Minden itthoni vállalkozó ismerősömnek van be nem jelentett dolgozója, hiszen nem is tudná kitermelni a vállalkozás a legális közterheket.
A NAV pl. simán leinkasszálja a dolgozók munkabérét, ezért illegális számlája is van a vállalkozásnak.
Németországban nem ismerem a helyzetet.

2015.08.29. 17:06:21

@kisQtya: En ebben a kiskapuk-mutyizas-ugyeskedes koordinata-rendszerben nem tudok gondolkodni, de ha valakinek ez szimpatikusabb mint legalisan csinalni a dolgokat, akkor hajra. Hogy nem fognak munkahelyi baleset eseten 'alanyi jogon' ellatni Nemetorszagban, ha nincs ott biztositasod, az valoszinu, de hat van aki szeret veszelyesen elni.

Vallalkozast lehet inditani, mindenesetre ahhoz altalaban kolcsont szoktak felvenni, amit az igazolhato jovedelme utan kap az ember. Es az sem baj ha van hasznalhato vegzettsege es munkatapasztalata arra az esetre ha megsem jon be a vallalkozas. De tenyleg nem az en eletem, mindenki azt csinal amit akar.

©________ 2015.08.29. 17:33:09

@kisQtya: szerintem meseld el maxnak, aki szerint itthon nincs diktatura.

Masreszt van-e nalatok felvetel,esdolgozhatok-e itthonrol:-):-):-):-):-):-)

©________ 2015.08.29. 17:34:03

@kisQtya: illegalis szamla? Az milyen?

kisQtya 2015.08.29. 17:48:30

@Mirjam2: Igazán nem akarok vitatkozni, de az már nagy baj, ha a tervezett vállalkozáshoz az igazolható jövedelem alapján adják a kölcsönt.

A vállalkozói hitelezésnek ugyanis az a szakmai szabálya, hogy az üzleti terv helyességét ellenőrzi a hitelintézet, mert a tervezett vállalkozásból származó bevétel biztosítja majd a hitel visszafizetését. Ez alapján, nem pedig a munkavállalóként kapott munkabér alapján bírálja el a bank a hitelkérelmet.A vállalkozást aztán működés közben is figyelemmel kíséri a bank, akár üzletvezetési tanácsot is ad,hogy a megtérülést biztosítsa.
Mert a hitelt nem a valaha volt jövedelemből, hanem a vállalkozás eredményéből fizeti a vállalkozó, aki sok esetben személyként is elkülönül a magánszemélytől (pl. Kft. formában működik).

Mint mondtam, nem tudjuk, hogy szimpatikusabb-e, vagy inkább kényszer a bejelentés nélküli munka.
Nagyon kevés olyan munkakör van, ahol egy balesetről egyértelműen megállapítható, hogy az "munkahelyi" baleset volt.
Tipikusan ilyen az építőipar, de ott nem is szoktak kockáztatni.

kisQtya 2015.08.29. 17:48:38

@Mirjam2: Ja! És nagyon helyes, hogy kiskapuk-mutyi-ügyeskedés rendszerben nem tudsz gondolkodni, pláne, ha nem is szorulsz rá erre.

Ha itt élsz, másként nem megy, kódolva van a rendszerbe. Sajnos.

kisQtya 2015.08.29. 17:48:43

@Honthy Hanna: Évek óta létszámstop van, a nyugdíjba menők helyett se szabad felvenni senkit. (A feladat nem lesz kevesebb és nem lehet otthon dolgozni, mert rettenetes titkok vannak ám....) :)

kisQtya 2015.08.29. 17:49:16

@Honthy Hanna: Pontosan nem tudom, milyen technikával megy, mert nem vagyok vállalkozó. A lényege, hogy nem látja az adóhatóság, vagy látja, de pl. hitelszámlaként jelenik meg.....
Nem tudom. Csak azt tudom, hogy azért ügyeskednek vele, mert a NAV leinkasszálja a dolgozók fizetését és ezzel ellehetetleníti a vállalkozást.
Pedig akár legális is lehetne megfelelő jogi szabályozással, hiszen pl. felszámolás esetén is megelőzi a rangsorban a munkabér az egyéb hitelezői követeléseket.

Sokan nem tartanak ilyen számlát, hanem egyszerűen kp-ban tartják a bért a kispárnában és zsebbe fizetnek. Mit tehetnek, ha ilyen kapzsi az állam,
A vállalkozótól elvárja az állam, hogy pontosan fizessen, miközben rendszerint felé sem fizet pontosan senki.
Az államról már nem is beszélve, mert az államnál rosszabbul fizető kuncsaft nincs. Kórházak, hivatalok, bíróságok, rendőrségek, stb. óriási tartozást halmoztak fel.

2015.08.29. 18:06:41

@kisQtya: Ahogy a nemeteket ismerem, ok eleg konnyen meg tudnak mondani a kulonbseget egy munkahelyi baleset kozott es egy olyan kozott ami egy atlagos turistaval tortent (ha valakinek nincsen Nemetorszagban bejelentett lakcime es egeszsegugyi biztositasa, az hivatalosan csak turista lehet), de remeljuk hogy ez a posztoloval vagy massal nem fordul elo. Ami a hitelt illeti, persze kell uzleti terv es a tervezett jovedelem alapjan adjak a kolcsont, de en ugy tudom az is szokta oket erdekelni hogy mennyi tartaleka van az illetonek es honnan, eddig hol dolgozott es mennyiert, hogyan fizette az eddigi hiteleit, stb. Legalabbis Angliaban ez mind a credit check resze, lehet hogy Mo.on nem.

kisQtya 2015.08.29. 18:58:01

@Mirjam2: Magyarországon munkahelyi baleset a lakás -munkahely-lakás legrövidebb útvonalon történt baleset.
Ha munkába menet mellé léptél a villamoson és kificamodott a bokád, ha ebédszünetben a kávéfőzővel leforráztad a karod, ha a munkahelyeden leestél a lépcsőn, az mind munkabaleset és ilyenek a jellemző balesetek.
És aztán van persze a ráomlott a fal az építkezésen, meg az elkapta a gép a karját, ami egyértelmű.
A sérült ilyenkor is megkapja a teljes eü. ellátást (Németországban is), aminek a költségeit aztán megfizettetnek vele (feltéve, hogy be tudják hajtani rajta), ő pedig kártérítést kérhet attól, aki feketén foglalkoztatta.
Nem teljesen igaz, hogy ott maradsz egyedül, ha nem voltál bejelentve és baleset ér.

2015.08.29. 19:04:39

@kisQtya: Hat nem kivanom neked hogy ezt a gyakorlatban kelljen tesztelned - karteritest kerni attol aki feketen dolgoztat, meg a nemetek nem tudnak penzt behajtani rajtad? Good luck...

kisQtya 2015.08.29. 20:04:43

@Mirjam2: Rajtam biztosan nem tudnak behajtani semmit, mert jogász vagyok, sem ingó, sem ingatlan vagyonom nincs, nincs bankszámlám, nincs látható pénzem, nincs mobilom, nincs internetem, 25 éve nem lakom a bejelentett lakcímemen... nem véletlenül.
Pedig mindenem legális, de rühellem, ha belenéznek a ...be.
Csak fizetésem van, de ha kell, az sem lesz. 33 év munkaviszonnyal már simán eldolgozgatok feketén is.

©________ 2015.08.29. 21:10:24

@kisQtya:

"akár üzletvezetési tanácsot is ad,hogy a megtérülést biztosítsa."

azert itt kicsit felrohogtem, a banki alkalmazottak tudását ismerve..

tede 2015.08.30. 08:21:28

Ez már kb az 1000+ írás arról, hogy külföldön jobban lehet keresni, de nyilván feszítettebb a munkatempó és kell valami olcsó lakhatás, különben nem lehet normálisan félretenni sem. Bla bla bla

Az első 100 ilyen írás még érdekes volt, utána már egyforma és unalmas...

Taxomükke (UK) 2015.08.31. 19:53:52

@Bona Fides: "Azért, mert a hitel lutri. Én pl. inkább az öröklési (eltartási) szerződést vállaltam be."

Az nem lutri, hogy a tulaj, akivel leszerződsz, mikor hal meg?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása