oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 26. 06:45,  Elölről kezdek inkább mindent 345 komment

2015. augusztus 26. 06:45 Határátkelő

Elölről kezdek inkább mindent

A mai íráson (mely a Magyarország és én pályázatra érkezett) én azt érzem, hogy düh szülte, a veszteség érzése. Nyilván lehet vele vitatkozni (és nyilván fogtok is), ugyanakkor számomra azért is érdekes, mert látszik, hogy szerzője, Prof egyike azoknak, akik nem feltétlenül anyagi okokból döntöttek Magyarország elhagyása mellett.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

balaton_sajat_2.jpg

„Nem, nem politikai okokból távoztam, s nem vagyok baloldali. Teljesen idejétmúltnak tartom az ilyen megkülönböztetéseket, hogy például ha van egy eldöntendő kérdés, arra a „baloldali” vagy „jobboldali” vagy „zöld” vagy „liberális” vagy „konzervatív” válasz mi lenne. Ez nem köt le, nem érdekel, fiatal korom óta úgy élek, ha találkozom egy problémával, megoldom. Úgy, hogy ne ártsak vele másoknak.

Akkor jöttem el, mikor többé lehetetlen volt megoldani a problémákat, mert Orbán kiépített egy embertelen, könyörtelen Apparátust, amiről Hamvas Béla is írt. Ez az apparátus lelketlen, személytelen. Apró, lecserélhető fogaskerék benne mindenki. Bármely névleges, akár miniszteri pozícióban, megszólíthatatlan.

Minden Törvénytelen (törvény alatt az Evangéliumot, Taot, a Dharmát, az Utat értve) hatalom a szólásszabadság korlátozásával kezdi. Az apparátus gátlástalan, totálisan könyörtelen embertelensége, végletes, szívtelen hidegsége miatt jöttem el. „Én elmegyek, itt az emberek, ahogy néznek rám, érzem hidegek.”

Meglepett mennyi a szervilis magyar, akik nyilvánosan is benyalnak egy jó állás reményében. Más országokban is vannak biztos szervilisek, tehetségtelenek, de máshol nem őket emelik fel, máshol is vannak hülyék, gátlástalanok, de nem sok ország válik az ilyenek paradicsomává.

Ez az ország nem néz szembe őszintén múltjával, így nem is tudja hibáit kijavítani. Valójában semmi nem változik érdemben, jó irányba tartósan.

A Magyar Köztársaság se volt hibátlan, de azon lehetett segíteni, javítani, engedték. A szakértelem nem volt bolsevista trükknek számító.

Lehetett építeni, bár igazán szabad az ember csak 1989-1992 között volt, utána már a politikusok megijedtek, és elkezdték a szigorításokat, ne lehessen szabadon vállalkozni.

Amit nagyon szerettem odahaza: a Balatont, ott is éltem csaknem 10 évet, bebarangoltam kis vitorlással. 2006-2009 között remek volt barangolni tavasszal, nyaranta, ősszel a vízen, élvezve a szabad életet, amerre fúj a szél épp, a hajón éltem, laktam sokszor csemetéimmel. Szabad lehettem. Tisztességes munkából megélhettem.

Azután a vitorlázó társadalom is kicserélődött, tisztességes munkából már nem lehetett megélni rendesen, csak a fűtésen, vagy ételen, majd mindkettőn takarékoskodva. Fázva. Egészségtelen, olcsó ételeken.

Belebetegedtem: magas vérnyomás, kezdődő cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, állandó stressz, szívfacsaró fájdalom. Az országot elhagyva pár hét alatt mindez elmúlt.

Jöttek a nagy dög tengerjárók és óceánjárók a Balcsira, a majré kapitányaikkal, reprezentálni, nagy pofa, semmi tudás. A kisvállalkozások vitorlásai eltűntek.

A remek badacsonyi, Szent György hegyi, somlói borok se ízlettek már. Azok az ételek, amiket megengedhettünk magunknak, egyre inkább műkaják lettek. Az emberek kerítést foltoztak, zárni kezdték addig nyitott ajtaikat, ahogy megjelentek belső-Somogyból a kukaturkálók, majd házőrzésre kutyákat vettek és gyanakodva néztek egyre inkább másokra. Zsidózni kezdtek amúgy kedves idős nénik.

Egyre több lett az éhes ember, a hajléktalan, s alig volt, aki adjon nekik, segítsen. Az elfordított fejek látványa örök emlék marad. Barátaim hiányoznának, ha nem lenne modern kommunikációs lehetőség. Így velem vannak s én is velük.

Korábban imádtam a balatoni borfesztiválokat, Badacsony, Keszthely, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonfüred... Szerettem a hangulatukat, kulturált műsoraikat. Operett, musical előadók léptek fel, remek előadásokkal, színvonalas koncertekkel (komoly- és rockzene is) érkeztek, csodás volt. Aztán mindez szintén elromlott, nem volt már meg a hangulat, s nem is hívnak színvonalas előadókat.

Nos, eljöttem, leadtam a személyim, kijelentkeztem azzal - sok barátommal nagyjából egy időben -, hogy 50 évesen is elölről kezdek inkább mindent máshol, ha éhen kell halnom, máshol történjen meg az is.

Eljön az idő, talán 20 év múlva, talán tíz, mikor könyörögni fognak azoknak, akik külföldön elölről újrakezdték. Korábban nem értettem, a disszidensek miért nem foglalkoznak az „anyaország” gondjaival, vagy onnan jövőkkel, miért annyira tartózkodóak - már értem, s megértem.

A világon rengeteg szép táj van, derék, igyekvő, kedves népeket ismertem meg. Még nem tudom, hol lesz az új hazám, de vagy Ázsia vagy Afrika a földrész, a nyugat nem vonz engem.

Ahol az ember az érték, ott vagyok otthon. Ilyen ország például Malajzia, Indonézia, Thaiföld, ma már Kambodzsa és Mianmar, Vietnám, Laosz, Japán. És biztos még nagyon sok. Thaiföldön is, Japánban is sokkal több kedvességben volt 1 hónap alatt részem, mint sok év alatt otthon.

Most francia borokat fogok inni, tengereken fogok hajózni, ismeretlen vizeket fedezhetek fel, finom ételeket ehetek, tisztességes munkából élhetek meg, békében, s nincs tél, nincs hideg, nincs félelem a fagyhaláltól. Van skorpió, mérges kígyó, de nem az emberek között. És ez így nagyon más.

Sokkal jobb, sokkal emberibb. Lehet, most érek Haza. Oda, ahol tényleg jól érezhetem magam. Nem lop senki, nyitva maradhat a lakásajtó is. Mindenki, mint egy nagy család él.

Mindenki a másik ember rokonának számít, vigyáznak egymásra. Önkorlátozás az én-nek, hogy a MI növekedjen, fejlődjön. Itt az emberek nem számítóak, nem kapzsik, az egyik leggazdagabb most valósította meg régi álmát: taxizik, mert ez volt az álma mindig, szerényen él, a családja is.

Itt a gazdag ember háza és a szegényé egymás mellett van, nem tűnik el semmi, nincs fennhéjazás. Annyira… Emberi. Itt minden percben lehet boldognak lenni. Itt, Ázsiában a valódi emberi értékek számítanak. Ahogy mondják itt: gazdag ember vagyok, ám gazdagságom nem a pénztárcámban vagy a bankszámlámon rejlik. Igaz.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr557734394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macamuca [IHUN] 2015.08.27. 00:02:41

Es meg mindig nem tudom, mit jelent az, hogy szifonos....

2015.08.27. 00:13:12

@geegee: @macamuca [IHUN]: @Mirjam2:

Igen, ezért visszatetsző a "gazdasági menekült"-ezés. Lehet, hogy a csávó ügyvéd vagy fogorvos vagy agykutató, aki 6 nyelven beszél. Vagy tökmindegy, csak egy normál középosztálybeli, aki ebben az utcában lakott:

static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/online/2014/1/24/1390581956343/A-street-in-Homs-Syria-in-001.jpg

Ezek a szíria előtte-utána képek rém szórakoztatóak, és most olvasom, hogy valami 300 ezren haltak meg a polgárháború miatt. Ez arányaiban olyan, mint Mo-on 100 ezer áldozat, fele civil.

Így is elég fusson-ki-merre-lát hangulat van az országban (már a mienkben), most képzeljük el, mi lenne, ha a debrecen meg pécs nézne úgy ki, mint a fenti képen.

2015.08.27. 00:14:04

@macamuca [IHUN]:

Csak tippelek, de a szifon az tuti valami szleng az iphone-ra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 00:24:01

hű, csak most jutottam ide, majd holnap elolvasom a kommenteket, gondolom, kapott rendesen a posztoló :-)
tegye fel a kezét lécci, aki nálam többet volt Ázsiában, "kicsikét" elfogult is vagyok ebben az irányban, Thaiföld nekem a világ közepe, Indonézia egy lenyűgöző csodavilág, meg a burmai emberek szerintem tényleg a legszelídebbek a világon, de szerintem már megint nagyon fals hangok vannak a megközelítésben és az indoklásban.
:-)

Bredpitt Monika 2015.08.27. 00:27:09

Kedves poszt iro. Csak azert merek szemtelenledni, mert van humor erzekem. Nekem sokan mondjak hogy dilis vagyok. Mar bocsanat, de szerintem te is.
oszinten azt kivanom hogy talald meg amit keresel es kozben ne terjessz sok hulyeseget Magyarorszag rol. Udv

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 00:58:16

Na ahogy én azt elkepzeltem, hogy most végre alszok. Nagyfonok beintett.
Én is szeretnék ilyen nyelvzseni lenni. Megoregedtem :-(
de a derűs optimizmusat azt irigylem.

@Th's child: te hány évet voltál kint végül összesen?
(Meg majd írok vmikor mailt. ....)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 01:00:39

@szitakato: te hol vagy? Írd le thaiul ha nem akarod másképp ;-)
Részemről majdnem 7 év Chiang Mai.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 01:28:18

@Mrs Rumcajsz CA: Értem, köszönöm.Nagyon tudatlan vagyok a témában, olyan szinten, hogy azt elmondani nem lehet.
Persze nem baj ez, én jól megvagyok így is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 01:33:37

@blackhair-lady: @macamuca [IHUN]: Nem mondjátok, hogy nem értitek a pesti szlenget? :D

Szifon az az iphone-ból lett, fonetikusan mondva ifon, és akkor már csak egy betű kell, hogy "értelme" is legyen.
A csávó kezében egyértelműen látszik a harapott alma jel a telón.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 01:35:17

@macamuca [IHUN]: Ne haragudj, de akinek ájfónra telik, kb 300-350 ezer forint egy, az először adja el azt a kurva telefont, és csak utána menjen kuncsorogni segélyért!
Ez a véleményem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 01:37:44

@macamuca [IHUN]: Illetve még a Réka által citált cikkek jutnak eszembe, amikor "menekültek" magánrepülőn, meg taxival érkeznek Svédországba, mondjuk az olaszoktól!Én nem tudnék kifizetni egy olasz taxist, az hétszentség, de ezek meg pampognak, mert nem elég jó a szükséglakás, amit kapnak...Undorító gondolkozásmód.Nem aszondom, hogy az ájfónos alak is biztos ezt csinálta, csinálná; de azért van rá egy erős esély...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 01:43:28

@macamuca [IHUN]: Én spec nem az irigység miatt írtam amit írtam, kb leszarom, hogy milyen telefonja van; hanem a befogadó ország szociális rendszerének kihasználása miatt...Nagy különbség.És nekem valahogy eszembe se jutna ájfónnal, ékszerrel stbvel együtt "menekülni", (ha más nem pont azért, nehogy kiraboljanak) százszor inkább eladnám és a pénzt biztonságba helyezném és úgy indulnék.Teljesen fölösleges ez a villogás és erősen visszatetsző tud lenni, ha segélyt kér valaki valahol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 02:01:02

Illetve még egy: aki ilyen jól öltözött tud maradni egy több ezer, akár 10ezer km-es út után is, az nem az a rászoruló fajta, akinek segélyt kell adni.Nincs semmi bajom, nem vagyok irígy a gazdag menekültekre sem, csak az ilyen ne csüngjön az ellátó ország csecsén, hanem vegyen ki egy decens motelszobát, vacsorázzon meg egy kis egyszerű étteremben, intézze a letelepedését, stb.Ahogy az ide/odavezető úton is valszeg tette.
De ne foglalja el a helyet az olyanoktól, akik télleg menekültek, mindent hátrahagyva, egy szál ruhában, rohanva távoztak a korábbi életterükből. Akik télleg rászorulnának a segítő kézre.
Ennyi.Aki akarja az érti.

macamuca [IHUN] 2015.08.27. 02:02:32

@geegee:
Szoval ahonnan az életedet mented, ott eladnad (kinek?), majd a kapott pénzt biztonságba helyezned (hol?-hogyan? mondom, az életed sincs biztonságban), majd pénz nelkul nekiindulnal a világnak.
Gondolkozni is szoktál?
Nem sajnálod a telót sem, áhh, dehogy, csak eppen adja el, oszt majd tájékozódjon a ....., onnan, ne a netről az okostelojaval, meg kapcsolattartasra is szuperjo a postagalamb is. Ja, hogyne, de tenyleg semmi irigyseg nincs benned.
Segély? Tőled? Kitol? Miert faj az neked, hogy ahol befogadják őket, ott penzt is kapnak? Mo-on nem, nyugi. Az atvonulasukkal járó dolgok (szállás, étel, utikoltseg, őrzés, orvosi ellátás, dtbdtb) költségeit is az a rohattunijo fizeti, akiket nagy sokk szidni mindenért Mo-on.

Még egyszer kérdem, gondolkozni szoktál?
Vagy amit leírtál, az a gondolkozásod végeredménye? Ezesetben vedd ugy, hogy nem szoltam, es irigykedj tovább /szidd őket tovabb. Valami öröm neked is kell....

2015.08.27. 02:08:01

@geegee:

"csak az ilyen ne csüngjön az ellátó ország csecsén, hanem vegyen ki egy decens motelszobát, vacsorázzon meg egy kis egyszerű étteremben, intézze a letelepedését, stb."

Én úgy képzelem, hogy ezeknek a menekülteknek a legtöbbje nem segélyt akar, hanem letepeledési meg munkavállalási engedélyt. Nem?

2015.08.27. 02:09:49

@Dragonlady (Bp, Hun):

"te hány évet voltál kint végül összesen?
(Meg majd írok vmikor mailt. ....)"

Két és fél évet (szinte pontosan 30 hónapot).
(És nagyon helyesen teszed... facebookon baromi rég nem jártam, itt is elég rendszertelenül, de mindig érdeklődve olvasom, hogy mi van veled.)

Shanarey 2015.08.27. 03:53:42

A poszt egy kissé furcsa, de sebaj.
Az ok amiért lelépett, érthető. az általa emlegetett megoldás már kevésbé, a hozzáfűzött magyarázatban Afrika, pedig a kakukk tojás.

Herbál?? wtf? (csak így angolosan, ha már megint Angliában vagyok, már legalább 5 órája)
A herbál nevű egyébhez fűzött statisztika egy okleveles ökörség, de persze van az az álhír, amiből egy újságíró meg tud élni pár napig.

Egészségügy, na akkor egy saját történet, még friss. Anyukámnak volt egy térd műtétje egy hónappal ez előtt. A műtét után pár nappal a varrat szedés is megvolt. Erre ma (épp csomagoltam a visszaútra) anyám szól hogy szerinte van még egy varrat féleség a térdében, nézzem már meg, és tényleg, egy kb 3 cm hosszú kék színű műanyag madzagot húztam ki onnan.

A menekülteknek miért van Iphone-ja és miért van rajtuk ékszer, és netán drága ruha? Hogy is mondták régen: Aki úr, az a pokolban is úr. Na meg egy "okos" telefon rendelkezik GPS ( SAT-NAV) szolgáltatással is ami nem egy hátrány annak aki olyan országokon át közlekedik amely országokról szinte semmit nem tud. Na és végül a lényeg, nem minden Iphone az aminek látszik. A világ tele van a kínai hamisítványokkal, amelyek pofára úgy néznek ki, de mégsem azok. S ezen hamisítványok között is akad jópár amely nem sokkal rosszabb, mint az eredeti, viszont tud mindent amit kell csak sokkal olcsóbban.

akkorisprof 2015.08.27. 06:45:00

Jó reggelt,

Először is, ha a herbálozással mellé nyúltam, bocsánatot kérek. Hihetönek tünt, mert ifjúkoromban az átkosnak ma nevezett, sokkal emberibb rendszerben is ment a szipuzás, s volt szerencsém látni, a nálam egyre jobban szemtelenül fiatalabb generációk már mennyivel gyorsabban igyekeznek magukat kiütni péntekenként s lehetőleg minél olcsóbban.

Orbán: Nem a személlyel van bajom, hanem a Hamvas Béla által is megjósolt jelenséggel, a Primitív Ember hatalomra kerülésével. A Primitív Ember nem egy személy. Csoport. Falka. Vezér kell nekik. Nyakkendőben, öltönyben járnak, eszmék, ideák nevében jelennek meg, melyekből maguk semmit meg nem valósítanak.

Japán emberek, thai emberek: Hosszú, nincs rá itt keret. A kulcs, az egyén képes legyen saját kultúráját, szokásait is a másik szemével látni. Nyakkendő? A világ legostobább ruhadarabja. A sál ok, a sapka stb, de a nyakkendő értelmetlen. A japán társadalom körökre épül, s a körök tagjai számíthatnak egymásra. A barátság ott más, nem felületes, nem arról szól csak érezzük jól magunkat. Elsö japán utam óta tagja vagyok köröknek. Akit ajánlok a kör tagjának, külföldit, fogadják. Ismeretlenül is. Mert tudják, nem fogok méltatlan embert ajánlani. A körön kívülre kerülni nagy szégyen. Ott a kapcsolatok jellege más. Életre szólóak, nem felületesek. S japán nagyon önállóságra épül. Ha egy járásban bicegő ember lépne a metróba, nem besegìtik hanem aki az ajtóban áll, visszahúzódik. Ez nekünk furcsa. Nem akar segìteni, pfúj, ítélkezünk. Valójában, ott a sérült embert is teljesnek tekintik, aki tud magáról gondoskodni, a mozgássérült is maga próbál cipöt, csak annyi segítséget kap az eladótól, ami épp szükséges. Ott ez a figyelmesség. Ha egy 45 kg-os japán lány hatalmas hátizsákot cipel európában, jobb nem megpróbálni felajánlani, viszed helyette. Főleg nem másodjára. Hálisten, ma már magyar nyelvű japán nyelvtankönyvek foglalkoznak az ilyen különbségek elmagyarázásával is. A japán is mond nemet, csak a nyugati ember nem érti a finom nyelvezetüket sokszor. Ennyi év után tudom, mikor mondanak nemet s biztos nem eröltetem azt. S igen, japánban a kivégzés is mosolyogva történik, ahogy egy mentorom aki évtizedek óta él japánban, tanította. Annyit elmondanék, akadt jó magyar, aki írigységböl be akart mártani japán ismerőseimnél. Nos, ott a Mószer Aranka szocialista brigád módszerei nem jöttek be. Kapcsolatom a japán körrel minden magyarországról érkezett támadással még szorosabb lett.

Thai emberek: Még magam is tanulom, lehet még évekig, mire érzékenyek, mert előfordul ami a nyugati embernek természetes, a thai számára annyira sértő, megszakítja veled a kapcsolatot.

Ami szerintem közös a japán s thai emberekben szerintem, hogy öszinték első perctől. Nem mutatják másnak magukat, mint amik, nincs a szerepjátszás.

akkorisprof 2015.08.27. 06:45:40

Amit meg lehet egyformán elrontunk: évtizede itt élő magyar panaszkodik, a thai emberrekkel nem jön ki, pedig szerinte minden ok, mégis otthagyják az alkalmazottak rendszeresen noha jó fizetést ad. Nos, kiderült, ha kiad egy feladatot, akkor nem bízza rájuk, hogy a célt HOGYAN érik el, hanem részletesen előírja, így és így csináld. A szakembernek is. Például házfelújításnál. Ennek döbbenetére lehet az a vége, hogy a thai ember a kezébe adja a szerszámot, mutassa meg, ha ilyen jól tudja... Se egy japánnak, se egy thainak szerintem nyugati ember ne akarja megmondani, HOGYAN tegye a dolgokat saját hazájában. Csak a Cél elérését várjuk el ha az lehetséges. Egy Thainak például nagyon fontos hogy amit végez, az "Szánuk" legyen. Azaz kellemes. Sokszor táncolnak munka közben bolti eladók is. Énekelnek. Vagy lehever a függöágyba építkezésen kicsit pihenni. Mégse láttam épületeket olyan gyorsan kinőni a földből mint itt. A HOGYAN-t mindig rájuk kell bízni, hisz az ő hazájuk, ők tudják, mi hogyan működik. S akkor működik. Sokszor az utolsó pillanatban. Ahogy egy másik, régóta itt élő magyar mondta nemrég nekem: Látszólag nem is figyelnek, lazák, de mégis minden papír rendben van, minden elintéződik, ha nincs akkor visszamegy s intézi, s mindig minden készen van időre, nincs miért itt türelmetlenkedni. Nyugodtan, lazán... S mégis eredményesen, a másikra odafigyelve.

Japánban is éltem, lehet fogok is. . Kemény a munka. Hajnaltól lehet éjfélig munkába járással. S nincs jobb, mint az esti forró fürdő munka után, alvás előtt.  A cégvezető megbecsült, sok mindenre figyelt. Türelmes is volt. Ha nem jól mondtam valamit, kijavított szigorúan, de semmit nem raktározott magában se velem, se mással szemben. Hogy ilyen lennék vagy olyan. Volt, hogy egyik nap mondta - holnap szabadnapom lesz, érezzem jól magam Japánban. Mindennap megköszönte fáradozásom s másokét. Nem formálisan, valóban őszintén. Ő volt elsőnek ott a munkahelyen s ő ment utoljára el. S nem stresszelt minket. Valóban fontos már a gyerekkortól az ÉN korlátozása, s szerintem is az. Sokszor latok thai 8-10 éves fiatalt robogón, mögötte a testvérei, nagyobbak, s nagyon vigyáz rájuk. Nem száguldoznak, nem felelötlenek. Visszatérve Japánra: Minden éjszakám végigaludtam ahogy letettem a fejem. S kipihenten keltem.  Akiben ellenállás van a japán megoldások iránt, ne vállaljon ott munkát. A japánok, thaiok sok mindent átvettek a nyugati megoldásokból, szívesen tanulnak hasznos dolgokat. Mi is sokat tanulhatnánk tőlük, ha nem a kapásból elutasítás lenne a reakciónk, ha valami más mint eddig ismertük, ha más megoldásra jut.

fhdgy 2015.08.27. 07:51:15

@montroyal ( CAN qc): Nem vagyok szakértő a témában, mert az utolsó 25 évben egy fillér hitelt sem vettem fel és nincs is ilyen szándékom. Csak a lényeget látom át, a részleteket nem, bár állítólag az ördög a részletekben lakozik.

A deviza hiteleknél nem a kamatláb változása volt a fő probléma, hanem maga a devizahitel konstrukció. Ennek az a lényege, hogy bár a hitelt forintban folyósították és forintban is kell törleszteni, de az elszámolás devizában, pl. svájci frankban történik.

Ha pl. a kétezres évek elején felvettél 17 millió forint hitelt, akkor arra azt mondták, hogy az 100 ezer svájci frank, hogy pontosan mennyi részletkérdés, de a példában legyen ennyi.

Akkor a frank árfolyama kb. 160-170 forint volt. Ma az árfolyama kb. 300 forint. Így ma a bank azt mondja, hogy nem 17 millió forint kölcsönt adott, hanem 30 milliót!!! Jóval nagyobb lett a tőke, ezért is növekedett a havi törlesztés összege, de azért is, mert ha képletesen 100 frank lenne a havi törlesztés, akkor régen az mondjuk 17000 forint lett volna, ma meg kb. 30000.

Vagyis kb. duplájára nőtt a tőke, duplázódott a törlesztendő havi összeg is egységnyi tőketartozásra, ami kb. együtt négyszeres törlesztő részletet produkál.

A konkrét számokba nem kell belekötni, csak erős közelítéssel igazak, csak így egyszerűbbnek tűnik a konstrukció bemutatása.

Hogy miért mentek bele ebbe a konstrukcióba embertömegek, nos azon lehet csámcsogni, sajnálkozni, kinek kinek vérmérséklete szerint.

fhdgy 2015.08.27. 08:15:28

@geegee: Egy nem túl régi és elég közeli dologgal példálózom, igyekszem egyszerű is lenni, remélve, hogy meg is érted.

1992-93 Horvátország, Eszék és környéke! Eddig fogtad? Ugye pont tombolt ott a délszláv háború!

Sok ember menekült el onnét, még a leggazdagabbak is, mert a csetnikek vadásztak rájuk. Ha szegény volt, ha nem, akkor is. Szerinted mennyivel jobb szegényen meghalni, mint gazdagon?

Láttam jómódú embereket ( és ismertem is őket ), akik pár nylon szatyorral tudtak elmenekülni a HALÁL elől. Ismertem olyanokat is, akik nem tudtak elmenekülni és megölték őket.

Innét, ha ezeket felfogtad, csak annyi a kérdésem: ezek az emberek szórakozásból menekültek, kalandot keresve éltek menekültként Magyarországon?

©________ 2015.08.27. 08:16:38

@Th's child:
Valoban, de mar nem szleng. Igy Hivjak magukat
szifon.com

akkorisprof 2015.08.27. 08:20:49

Érdekes, egy évvel ezelőtt mennyire mindenhol az emberek kivoltak. Akik végrehajtották a politikai utasításokat, utána magánemberként elnézést kértek s közölték, magánemberként drukkolnak nekem, nekünk, s ő csak azért van a pozícióban s tesz meg dolgokat, mert szerinte rosszabb lenne akit a helyére tennének. Pedig, ha ez a sok hivatalnok egyszerre felálllna, ehhez nincs már gyomrunk - véget érne a ledaráló rendszer. Megy a bizonygatás itt is, magyarország mennyire jó hely - akkor miért a sok kivándorló, hogyhogy fiatalok saját szindarabot álítanak az iskolában színpadra, melynek az a vége, hogy mind elmondja, miért hagyja el az országot s fogja a bőröndjét s úgy sétál le? Nem lehet, ki kellene végre nyitni a szemeinket s meglátni, ami valójában van? Persze a dübörgő propaganda mellett egyre nehezebb. Mi sem természetesebb, besétál a kormánypárti politikus a NAV-ba mert nagyon nem stimmel a vagyonnyilatkozata, a NAV elnöke fogadja tanácsadókkal s kisétál s elmondja, örökölte a dolgokat de már elévült, sajnos elfelejtette bevallani stb. Hát persze. Ahol már nincs semmi alapértékrend, alapnorma - kultúràlis összeomlás következik be. Nem csak tipikben lehet hogy bekövetkezzen, felhőkarcolókban is.
Én egy nép agóniáját látom. Fáj. Amit tudtam, megpróbáltam, nem hagyták. Aki nincs velük, az nincs. Annak jogai is csak papíron vannak. OK. Máshol van.

Még annyit, nem teljesen magamtól jöttem el, otthon ellehetetlenítették munkám, lépésről lépésre kiszorítottak hazámból mivel Strasbourghoz fordultam, s ott nyerek is. Lehet még három év, de végigviszem. Magánjellegü kérdésekre ezért nem válaszolok, vannak kiszolgáltotott szeretteim odahaza még.

A kiszorításomért hazámból ma már örök hálám a sok szervilisnek.

Egy Kepes András műsorban jöttem rá sok éve, ránk magyar emberekre bizony lehet jellemző valami. Nem mindenkire, sőt egyre kevesebbre, de még jellemzőbb mint más népekre. Híres, sikeres szakács, balettmüvész volt például a vendég. Elmondták, külföldön Németországban magyarként ha ő volt a legjobb egy étel elkészítésénél, a németek természetesnek vették, gratuláltak, örulltek sikerének s tudták mennyit gyakorolt érte ő is. Elismerést kapott érte társaitól. Hazatérve mikor már séfversenyeket nyert, megkapta, biztos valakinek valakije. A balettművésznő, hogy azért táncolhat föszerepet, mert biztos tudta kivel kell lefeküdni érte. Azt nem nézik, hogy fiatalon, kamaszként nem bulizni járt, hanem tanulás mellett napi 4-6 órát gyakorolt, hétvégeken is, hogy mennyi kitartás, fáradozás van egy siker mögött. Én is kaptam sokat, mert 35 éves koromra volt egy 7 méteres vitorlásom. Hogy 19 éves koromban már 7 programnyelven tudtam programozni, hogy 20 évesen több embernek tudtam munkát adni, s induláskor még egy saját számítógépünk se volt... Három év múlva minden programozónak volt. Hogy elsöre hibátlan informatikai rendszereket tervezünk s adunk át, hogy napi 12 órákat dolgoztunk, de volt egy héten át nem aludtunk hárman - az fel sem merül.

S ma, nem ertékeket hoznak létre alkotó emberek, hanem akik maradtak, arrol számolnak be, legalább a korábbí értékeket próbálják megmenteni, vagy egy részüket. Szóval, lehet itt írni, milyen jó hely Magyarország, esetleg Bulgáriából nézve, azok közé tartozom, akik úgy mentek el, nem kívánkoznak vissza. S nem anyagi okokból.

Egy mentorom, informatikus, szintén nemet mondott a korrupciós ajánlatokra. Ma közmunkás. Gyémántagya van. De írt egy levelet hivatalos helyre mikor a közmunka kezdődött, hogy történelmi ismeretei szerint utoljára egy Speer nevű miniszter lelkesedett érte s vezette be. Barátja fia is informatikus lett, s ő volt a nagy cégnél a junior, aki ment a senior kollégával tárgyalni. Politikussal. Ott, nyiltan kérdezte meg a politikus, mennyit kap ő a zsebébe tőlük, ha mellettük dönt, másik ajánlata 20% eddig. Mit tud a rendszer, szóba se került.

Sok értékes magyar ember van, s lehetett volna másképp, tudás alapú társadalom, szakemberekre bízva a szakmai kérdések megoldását, tisztesseges vezetőkkel akik valóban élnek is egy értékrendet, nem csak marketingfogás.

A többség más utat választott s tiszteletben tartom.

10 év múlva meglátjuk, hova vezet mindez. Kívánok mindenkinek sok sikert, örömet az életben, bárhol is él.

Voltam fekete listán 1980-as evek 2. felében 18 évesen már, akkor is tagadták lenne, s most is arra kerültem. Mikor az "átkosban" szálltak rám politikai okokból, megvédtek sokan, hivatásos tisztek is barátságosak voltak, néha eldugtak a politikai tiszt elől. Most viszont, még akiken segìtettünk is, eltávolódtak, tisztelet a kivételnek. Most sokkal sokkal jobban félnek az emberek, úgy látom. S sokan tagadják.

Ma már, másik írás lesz, jó fórumozást, nem térek vissza. De mindenkinek a legjobbakat, Magyarországon vagy másutt, s HÁ-nek köszönöm a lehetőséget! És még sok irást, bejegyzést. Olvasója a blognak maradok tisztelettel.

Allah növessze nagyra a szakállatokat, persze a hölgyeknek ne!

©________ 2015.08.27. 08:23:36

@Shanarey:

Szomszed bacsi panaszolja, ujabban kis gyulladt csomok vannak a hataban, elment orvoshoz,
Kiderult, h a 30 !!!!!!! Evvel ezelotti mutetjebol maradtak benn madzagdarabok,, azok.
Hogy mitol kezdtek pont most rendetlenkedni, isten tudja.

©________ 2015.08.27. 08:32:33

@fhdgy:
Az arfolyamvaltozas nem okoz negyyzeres novekedest.
Meg a pofatlan kamatemelessel egyutt sem.
Pedig a kamatemeles hatasa nagyobb novekedest okoz, mint az arfolyam.
Ne higgy a medianak meg panaszkodoknak. Egyszeru szamok

fhdgy 2015.08.27. 08:42:09

@akkorisprof: Ez a hozzászólásod miért nem lett része a posztodnak? Vagy miért nem ez a hozzászólásod lett egy az egyben maga a poszt?

fhdgy 2015.08.27. 08:48:27

@Fedak Sari: A számok egyszerűek, de nem érted őket! Én pedig nem a médiában írtak alapján tudok valamit, hanem matematikus létemre egy kicsit számoltam.

Van 100 ezer frank kölcsönöd, aminél a tőke szinte megduplázódik, de befizetéskor a forint kb. fele annyit ér, mint korábban, akkor sem jön ki a közel négyszeres törlesztő részlet?

Ha azt mondanád, hogy nem jön ki, akkor én nem magyarázom tovább! Fölösleges!

adg 2015.08.27. 08:51:28

@Bulla Elma: sokan tul nagy jelentoseget tulajdonitanak ennek az "orvos nem hibazhat" dolognak.
Az orvos is ember, es hibazik. Elkerulhetetlen. Nagy szerencse, hogy a legtobb hibabol nem szuletik komolyabb problema, es csak igen ritkan van tragikus eredmenye. Mindenki hibazik, es torekedni kell ra, hogy minel kevesebbszer tortenjen.

"Az orvos nem hibazhat" meg "az orvos hibaja a beteg eletebe kerulhet" szovegek meg - mar elnezest - de nekem marketing szovegnek tunnek. Mindazzal egyutt, hogy nagyon tisztelem az orvosokat, es sose lennek kepes az o munkajukat vegezni.
Azonban van egy rakas szakma, amit sokkal kevesbe fenyeznek, es a sokkal alacsonyabban kvalifikalt muveloi joval nagyobb felelosseget kenytelenek viselni, vagy nem is tudom, hogyan kene ezt szabatosan megfogalmazni.
Valtokezelo, buszsofor, vonatvezeto, autoszerelo akar, mindnek a munkajan eletek mulhatnak, holott messze nem kell hozza olyan tudas. Es egy vonatvezeto mogott mondjuk ulhet akar sok szaz ember is. Kis figyelmetlenseggel oriasi tragediat tud okozni.

Egy szo mint szaz, az orvos is ember, es hibazik, a jobbak ritkabban, a kevesbe jok meg gyakrabban. Ez benne van a pakliban. Viszont tanul a hibaibol es torekszik azok elkerulesere, es egyre jobba valik. Aki meg nem, azt kiszelektaljak elobb utobb.

DieNanny CH 2015.08.27. 08:52:00

@Megnevelő Ember:

Bocs, akkor tényleg félreértettelek. Mert ezt írtad:

"Én pedig úgy gondolom, hogy pont akkor jó szülő a szülő, ha megtanulja a saját gyermeke szemével látni a világot."

Ebből szűrtem le azt, hogy szerinted a szülőnek gyerekszemmel kellene látnia a világot - azt, miket mesél a szülő a gyerekének a politikai helyzetről, nem olvastam benne.

adg 2015.08.27. 08:52:41

@Fedak Sari: az elozot neked szantam, csak nem linkult meg a neved.

DieNanny CH 2015.08.27. 08:54:13

@fhdgy:

Nekem csupán 47 ezerről nőtt majd' 80 ezerre, úgyhogy még szerencsésnek mondhatom magam! :-D
Az akkori fizetésemhez képest nem volt sok. (Mármint, kinti fizetésemhez képest.)

fhdgy 2015.08.27. 09:01:16

@adg: Abban egyetértek, hogy az orvos tevékenysége veszélyes üzem!

Pl. a vasútközlekedés is! Ott ma már a jelző rendszerek háromszoros biztosítással működnek. Ha egy biztosító elem elromlik, akkor kettő még mindig működik, hogy egy hibás működés miatt ne kelljen embereknek meghalniuk, megnyomorodniuk.

Pl. 200 km/h sebesség feletti pályák esetén a biztosító rendszerek már drágábbak, mint maga a pályaépítés.

Az eü. ellátásba miért nincs komoly ellenőrzési mechanizmus beépítve? Ha egy mozdonyvezető hibázik, akkor kemény bünti a következmény. Ha egy orvos ordító hibát vét, miért csak ejnye-bejnye a következmény?

2015.08.27. 09:03:44

@geegee: Nem 'segelyert kuncsorognak', hanem az eletuket mentik. Az iPhone nem egy nagy dolog, rengeteg ismerosomnek van, tobbek kozott szireknek is. Ha eladnak az iPhonejukat akkor mitol lenne jobb nekik? Tenyleg ezt sajnalod toluk? Nem akarok dramai lenni, de most elmondom neked, hogy tavaly egyik ejjel arra ebredtunk a lakoparkban hogy az ott lako szir orvos a haza elott sir, kiabal magabol teljesen kivetkozve. Akkor tudta meg hogy a hazat lebombaztak es az ott maradt szulei meghaltak. Nem tudom volt-e iPhoneja de nem is ez a lenyeg. Egyebkent Sziria egy jomodu orszag volt a haboru elott.

fhdgy 2015.08.27. 09:12:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Értem, a kérdéseim a következők: milyen devizában vetted fel a hitelt, milyen volt az árfolyam a felvétel pillanatában és milyen árfolyamok mellett törlesztettél?

Az induló árfolyam, a törlesztési árfolyam, a futamidő, mind nagyon erősen befolyásolja, hogy hogyan változott a törlesztő.

Az én példámban a svájci frank árfolyama forintban számolva majdnem megduplázódott. Lehet, hogy Te olyan fázisban kaptad el a dolgokat, hogy a svájci frank 200 fölött volt. Ekkor az árfolyamnövekedés nem okozott majdnem négyszereződést a törlesztésben. Ha a majdnem 80 ezert úgy veszem, hogy 77 ezer, akkor a Te esetedben a a törlesztő növekedése 63 % volt.

adg 2015.08.27. 09:41:06

@fhdgy: Amit mondani akartam, hogy nem csak az orvose az, hanem ngyon sok joval kevesbe megbecsult szakmat muvelo embere is.

Az orvosoknal is van biztositasi rendszer, nehezebb ugyekben nem egyedul dontenek.

Az utolso kerdesedre nem tudom a valaszt, es azt sem, hogy hogyan talaljak ki a kovetkezmenyeket.

soad1221 2015.08.27. 09:59:09

@fhdgy: sok esetben az orvos hibája-felelőssége (legalábbis jogi értelemben), nem egyértelműen meghatározható/bizonyítható..
Ebben az esetben pedig nem lesz elmarasztaló ítélet.
Valójában ennek a hiánya tényleg hiba, de lássuk be, hogy ez sokkal kevésbé meghatározó probléma a mai egészségügyben. és a fenti hozzászólásokkal ellentétben én nem az orvos és az ápoló fizetését tartom az elsődleges problémának (bár emiatt ők nyilván lelőnének a legszívesebben:))

@Fedak Sari: most mit mondjak? elméletben persze igazad van. ugyanakkor nincs hibátlan ember, aki munkát végez, az fog hibát ejteni. Komolyabb eseteknél, műtéteknél nem véletlen, hogy több orvos van.
Kérdés, hogy a hiba mi? rossz gyógyszert írt ki, emiatt meghalt? vagy a műtét után nem jól varrt, emiatt a heg 1 héttel lassabban gyógyul? Vagy nem vett észre egy fejlődési rendellenességet egy UH-n, é emiatt már nem lehetett időben abortuszt végezni, tehát az életképtelen gyereket világra kellett hozni? Vagy mandulagyulladást diagnosztizált, pedig tüdőgyulladása volt már, emiatt újabb gyógyszert kellett szednie és 2 héttel tovább tartott a gyógyulása? vagy emiatt pont meghalt?

ez mind-mind hiba.. ami egyrészt nem biztos, hogy kiderül, mert bizonyítsd be, hogy akkor azon az UH-n látható volt a fejlődési rendellenesség, vagy bizonyítsd, hogy a tüdőgyulladás hallható volt...
És ha tényleg nem volt az, akkor is hiba? 5-ös átlaggal már hallotta volna?

fhdgy 2015.08.27. 10:03:23

@adg: Tudod, az is baj, hogy ma Magyarországon az orvosi társadalom, a gondolkodásában még mindig feudalista módon él. Tisztelet a kivételnek.

Voltam olyan kórházban, ahol docenst szinte "megsüvegelte" az adjunktus. Pl. magázta.

Az egyik betegtársam egy kórház főorvosa volt. Arról panaszkodott a főorvos, hogy a docens kutyába se veszi őt. Én visszakérdeztem, hogy akkor mit szóljon az átlag beteg?

Mint a nickemből látszik, voltam katona tiszt, 70-es évek végén, nyolcvanas évek elején. Kopasz hadnagyként voltak ezredesek, akikkel tegező viszonyban voltam, és nem csendőrpertú volt.

DieNanny CH 2015.08.27. 10:36:12

@fhdgy:

Én forintban kaptam meg a pénzt - svájci frank alapú volt, de nem fizethetem frankban.
A frank árfolyama '07 júliusában 152 Ft volt, 20 évre vettem fel a hitelt.

Ja, és félreértések elkerülése véget: nem akarok megmentve lenni. Tudom fizetni a hitelemet; sokkal többen vannak rettentő rossz körülmények között, akik jobban rászorulnak a megmentésre.

©________ 2015.08.27. 11:20:33

@fhdgy: egyszerűen nem így működik a deviza alapú hitel, ott csúszik el az érvelésed.

©________ 2015.08.27. 11:22:17

@adg: én perfekcionista vagyok.
igyekszem leszokni róla, hogy másoktól is elvárjam, de túl pozitív tulajdonságnak tűnik ehhez, így elég nehéz:)

©________ 2015.08.27. 11:25:49

@soad1221:
a pénztelenség, kapkodás mindig hibát szül. priviben* tudok ajánlani blogot, ahol egy orvos szájából hallhatod, mi a probléma az egészségügyben. sokkal jobban elmondja, mint én itt pár szóban.

*nem szereti, ha linkelik nyilvánosan. egyszer már bezárta emiatt a blogot, nem szeretném, ha ismét megtörténne. szeretem olvasni.

LittleG (uk) 2015.08.27. 11:35:32

@Fedak Sari: megkaphatnám én is azt a linket?

fhdgy 2015.08.27. 11:38:51

@Fedak Sari: jó, ha nem így működik, akkor miért lett 20 ból 80 ezer ( kb. ) törlesztés? Miért szállt el minden? Örömmel olvasnám a magyarázatot, pedig, ahogy mondtam, nem vagyok érintett.

soad1221 2015.08.27. 11:39:14

@Fedak Sari: érdekel, jöhet...
de ezeknek egy része még csak nem is pénz kérdése...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.27. 12:14:52

@macamuca [IHUN]: @Th's child: @fhdgy: @Mirjam2: Jó, hölgyek-urak, akkor hagyjuk a témát; ha senkinél nem megy át, akkor valszeg én csinálok valamit rosszul...Továbbra sem gyűlölök senki menekültet, bár a véleményemet fenntartom.De elismerem azt, hogy nem minden fekete vagy fehér.

©________ 2015.08.27. 13:56:39

@fhdgy: neked is kesobb valaszolok rendes billentyűzetrol

bpetya75 2015.08.27. 13:58:43

@NorthPier:

Érdeklődve várom ;-)

@Mirjam2:

A mai két kommentje segített? Még nem volt időm elolvasni őket...

2015.08.27. 14:58:12

@geegee:

Mocsekos naaaaci vagyol na, es kesz, nincs ezen mit szepiteni... :)))))

Nalam ez az egesz migracios hiszti kezdi erosan kiba..ni a biztositekot, es kezdek eljutni odaig, hogy ha az EU-nak meg tobb iszlamistara van szuksege, fogadja csak be oket nyugodtan, en szemely szerint senkit nem engednek be, aki iszlam hivo. Tessek szepen a gazdag iszlam orszagokba menekulni, ott is van hely is es penz is boven. Hala Istennek Kelet-Europa ugy tunik, hogy testuletileg beleallt ebbe az allaspontba, nem csak a magyarok, de a szlovakok es a lengyelek is, foleg ha osszel a lengyelneknel nyer a PiS, ami azert eleg valoszinunek tunik jelenleg. Meglatjuk mi lesz belole, a nemeteket egyszeruen nem ertem, de hat van ilyen. Ausztriaban megy a polkorrekt suketeles a menekultekrol, es kozben a FPOe lassan valasztast fog nyerni. De lassan mar az is jo alternativanak kezd latszani. :(

Mindenestre, ha Magyarorszagra probaljak ezugyben kenyszeriteni, hogy mindenkit befogadjon, akkor annal meg az EU kilepes is jobb dontes, es irom ezt en, aki eddig mellszelesseggel mindig kiallt az EU mellett. Ha Europa befogadja ezt a rengeteg iszlamistat, az az Europa mar nem az en Europam lesz, abban az Europaban en mar nem akarok elni. Egy iszlammal lezullesztett Europanal meg a putyini Oroszorszag is jobb alternativa, sajnos... Lehet, hogy nem voltam semennyire sem politikailag korrekt, viszont ez a velemenyem. :(

LittleG (uk) 2015.08.27. 15:44:44

@Ödenburger [Hu/At]: Mondom én, hogy ha itt maradunk, simán megérjük hogy leigáznak minket, nem-muszlimokat... De ők nem fognak haláltáborokkal vacakolni szerintem..

2015.08.27. 16:10:19

@bpetya75: Nekem ezek a kommentek tul hosszuak ahhoz hogy elolvassam oket :). Az egesz sztori nem tunik nekem tul meggyozonek.

2015.08.27. 16:12:14

@geegee: Szerintem neked nem jon at hogy mennyire erzeketlen dolog amit irtal. Egyebkent meg nem tudom milyen korokben mozogsz ha egy iPhone ekkora luxusnak szamit szerinted.

2015.08.27. 16:17:41

@Ödenburger [Hu/At]: A gazdag iszlam orszagok nem fogadnak be menekulteket. Csak akkor lehetnek pl. itt Szaudiban a szirek ha munkavallalasi engedelyuk van. Mindenki aki eleg kepzett volt ahhoz hogy munkavallalasit kapjon itt, mar itt van. A kevesbe szerencsesek pedig arra kenyszerulnek hogy a fiatal lanyaikat adjak el gazdag szaudiaknak felesegnek, es igy tovabb. Az orvos akit emlitettem, hosszu honapokig probalt a szuleinek vizumot intezni mielott megoltek oket, es nem kapta meg, annak ellenere hogy o maga orvoskent dolgozott Szaudiban.

2015.08.27. 16:21:02

@Mirjam2:

Ertem. Akkor a nem iszlam Europanak miert kellene befogadnia oket?

2015.08.27. 16:55:37

@Ödenburger [Hu/At]: Nem kene, de te a helyukben mit csinalnal, felkotned magad? Ok is ugyanolyan emberek mint te vagy. Egyebkent pont a szirekkel jol jarna barmilyen orszag, es nem sokban kulonboznek az europaiaktol kepzettsegben, mentalitasban.

LittleG (uk) 2015.08.27. 17:21:51

@Mirjam2: Nekem még azzal se lenne bajom, ha sokakat befogadunk és pénzzel támogatjuk őket, ha cserébe ők is jól viselkednének velünk. Én csak attól tartok, hogy ellenünk fordulnak. És most nem is elsősorban a menekültekre gondolok, nekik elég szomorú a helyzetük, hanem olyanokra, akik legálisan vagy nem, teljesen más kultúrából idejönnek, de nem hajlandóak Rómában kicsit rómaiként élni, visoznt hozzák magukkal és "rajtunk" is csattan az aggresszivitásuk. Mint pl hogy savval öntenek arcon nyugati lányokat. Ne tegyék a sajátjaikkal se, de főleg ne azokkal, akiknek a vendégszeretetét élvezik. Vagy gyilkolnak az iszlám nevében (tudom hogy ezek csak az elfajzott muszlimok, sok virtuálismuszlim barátom vot, csetes korszakomban és ők teljesen más benyomást keltettek).
Sőt, nem is biztos, hogy muszlim volt, csak színesbőrű és nagydarab, akit egy videóban láttam, valami haverja telefonnal filmezte, amint egy szőke vékonyka, abszolút nem hivalkodó lány elmegy mellette, a srác elállja az útját azzal, hogy megadod a számod? (Can I get your number, tehát valami angolul beszélő helyen lehetett), a csaj mondta, hogy nem szeretném és próbálta kikerülni a srácot, hogy továbbmehessen, de a srác arrébbugrott, hogy eléálljon és szemből arcon vágta a csajt, hogy még hátralendült a feje. A csaj nem szólt semmit, csak kikerülte és továbbment, amikor bejött a képbe egy másik haver, a lány után lépett és kirúgta alóla a lábát, úgyhogy az a földre esett. Fényes nappal volt. Voltak ott más járókelők is. A csávó a kamerába nevetett és valami olyasmit mondott, hogy ti nyugati nők mind a mieink vagytok és vége volt a felvételnek, azt hiszem hagyták a csajt elmenni, akit az utolsó kockákon mások segítenek fel. Elhűltem. A lányom nemsokára tini lesz...

2015.08.27. 17:25:31

@Mirjam2:

A szirekkel kapcsolatosan reszben egyetertek, a terseg egyik legamasabb eletszinvonalu es legjobban prosperalo orszaga volt, legalabbis egy szir kebabos Pesten, akihez sokat jartunk es sokszor dumaltunk vele, anno mindig aradozott rola. Ugyanakkor valahonnan csak elokerult ott is a sok radikalis idiota ott is, nem hiszem, hogy mind import lenne. En azt erzem, hogy a szir jolethez kellett az Assad fele kemeny szekularis diktatura is. Azt pedig tovabbra sem ertem, hogy az USA-nak es az EU-nak mi baja Assad-al, hogy oszinte legyek. Pesten egyebkent a Keleti mellett van valami szir iroda, az utcafronton a kirakat tele Assad fotoival es ot dicsoito szovegekkel. Egy haverom mondta, hogy egyik pesti szir ismerose meselte, hogy Magyarorszagon abszolut tobbsegben vannak az Assad parti szirek... Egyebkent Pesten eleg sor szir volt eddig is, es valoban nem volt veluk semmi gond.

soad1221 2015.08.27. 17:32:58

@Ödenburger [Hu/At]: mindössze az a gond, hogy a nem éppen jól sikerült arab tavasz idején ledobott pár vegyi fegyvert, meg gáztámadott és hát lássuk be ha ilyesmikről vannak bizonyítékok, meg videók, akkor azt nehéz jó arccal támogatnia az Eunak meg az Usának... na meg persze halványan ott vannak bizonyos érdekek (szaudi-oroszország-irán), és hát Assad (illetve Szíria, csak pont ez a nem különösebben finnyás Assad vezeti/vezette) pont egy ilyen ütközőzónának tekinthető...
szóval azért könnyen belátható miért nem tetszik... csak éppen nem úgy alakult, hogy ez az EU-nak jó legyen, és most úgy néz ki ő lett volna a kisebbik rossz... Hogy az USÁ-nak mennyire jó ez vagy sem, meg nehezen eldönthető...

2015.08.27. 17:34:20

@Mirjam2: @LittleG (uk):

A baj nem a szarmazassal es a borszinnel van, a baj a kulturaval van es az iszlammal. Majd ha az iszlam is eljut odaig, hogy nem kell nindzsanak oltoztetni a felseget, es tullepnek a vallasos marhasagaikon, es nem fogod megmondani az utcan veled szembejovorol, hogy az iszlam hivo, kereszteny vagy ateista, es hajlandoak leszenk mindenki mast elfogadni es tisztelni, akkor majd johetnek. De itt ez a szabalyrendszer, es ha ehhez nem hajlandoak alkalmazkodni, hanem a sajat szabalyaikhoz ragaszkodnak es a azt meg masokra is megprobaljak raeroltetni, akkor ne jojjenek. A diszbohocnak oltozott aranyozott Korant a buszon rangatozva olvaso szakallas huszoneves idiota nekem nem hianyzik (hetente tobbszor van szerencsem, valahol a kornyeken dolgozik, mindig azt nezem, hogy vajon eppen nem most akarja-e felrobbanti a buszt csupa joindulatbol), csakugy mint a nindzsanak olteztetett felesegek sem. Ezt tessek ott csinalni, ahol ez a rendszer.

2015.08.27. 17:35:42

@LittleG (uk): Szerintem kicsit raporogtel az anti-iszlam propagandara :). Ez azert nem olyan egyszeru hogy vagyunk 'mi' meg 'ok'. En sem szeretnem ha meg tobb alacsony kepzettsegu bevandorlo erkezne az EU-n kivulrol az EU-ba, de azert messze nem ilyen fekete-feher a helyzet hogy minden muszlim ugyanolyan (a vilag lakossaganak nagyon jelentos resze muszlim, kb. annyi hasonlosag van kozottuk mint 'a keresztenyek' kozott) meg hogy mindannyian a feher nokre ontenek savat stb., azert ennel arnyaltabb a kep. Persze az internet tele van ilyen elrettento videokkal, ha valaki keresi, olyan videot is lehet talalni ami a ciganyok stb. remtetteit orokiti meg, stb.

A valosagban sajnos elofordulnak minden kozossegben embertelen tettek, pl. Londonban volt az az eset amikor egy ertelmi fogyatekos kamaszlanyt megeroszakolt egy csapat fiatal fiu es utana savval ontottek le az intim reszeit hogy ne legyen DNA-minta, es nem hiszem hogy ezek a fiuk pont muszlimok voltak. Ez csak egy pelda, sajnos sok hasonlo eset tortent meg kulonbozo helyeken, ehhez nem kell muszlimnak lenni, sajnos.

2015.08.27. 17:41:00

@Ödenburger [Hu/At]: A szirek pont nem hordjak a nindzsaruhat, egyebkent vilagszerte a muszlimok nagy resze nem hordja. A szirek jelentos reszerol nemcsak azt nem mondanad meg, ha szembejonnenek, hogy muszlimok, hanem azt sem hogy nem europaiak. Ja es ugy tudom hogy kb. tiz szazalekuk kereszteny, az egyik legosibb kereszteny kozosseg a mai Sziria teruleten el / elt.

LittleG (uk) 2015.08.27. 17:47:38

@Mirjam2: Lehet, rápörögtem, mert rossz előérzetem van, hogy nagyon nem jó világ alakulgat itt körülöttünk. Félek, na :)
A férjem már csak annyit mond, mikor ilyenről beszélgetünk, hogy ő mondta, hogy Új-Zélandra menjünk :))
Az se hat túl megnyugtatón, hogy magas terror-készültség van itt már mióta, meg itt-ott lefülelnek robbantani szándékozókat...

2015.08.27. 17:49:10

@soad1221:

Ertem en, habar az iraki tortenet utan azert ovatos vagyok az ilyen bizonyitekokkal, mert a bizonyitek is valakinek az erdekeit szolgalja. Viszont azt nem ertem, hogy az USA a mai napig miert tamogat radikalis iszlamista szervezeteket, akiket annyi kulonboztet meg az IS-tol, hogy eppen lovik egymast, de lehet, hogy holnap meg tamogatjak. Gyakorlatilag egy hatalmas bandahaboru van arrafele, mindenki a hatalomra es penzre hajt. Nem latom, ez mivel jobb, mint Kadafi vagy Assad. Es vegkepp nem latom, ez kinek jo es miert? Azt latom, hogy az egyik fo cel mindenkinel, hogy a Kurdisztan nehogy letrejojjon, ezt valamiert senki nem szeretne igazan, nekem ugy tunik ettol legalabb annyira fel mindenki, mint az IS-tol. Vagy a torokok elvesztesetol fel a NATO?

Mellesleg azt gondolom, hogy az arab vilag nem erett a demokraciara, es amig az iszlam nem lesz kepes szekularizalodni, addig nem is lesz. Addig torzsekben es csaladokban gondolkoznak, es minden ebben a kordinatarendszerben dol el. Az, hogy a tarsadalom egy igen szuk es magasan kepzett reszenek lenne igenye a demokraciara, az meg nem jelenti azt, hogy egesz tarsadalom erett lenne ra. Es ezert is hiba, hogy a nyugati demokraciak befogadjak a demokraciara eretlen iszlamista tomegeket, akik tulnyomo resze itt sem fog megvaltozni, megerni erre a rendszerre, hanem marad a sajat koordinatarendszereben. Es lassan, amikor mar elegen lesznek, akkor itt is kitor a kaosz, mmint az egesz arab vilagban, ahol eppen nincs diktatura. Az iszlam egyszeruen nem erett a 21. szazadra, es amig nem erik meg, addig nem szabadna semmilyen formaban szabad utat engedni az europai terjedesenek. Szerintem.

2015.08.27. 17:51:56

@Mirjam2:

"Ja es ugy tudom hogy kb. tiz szazalekuk kereszteny, az egyik legosibb kereszteny kozosseg a mai Sziria teruleten el / elt. "

Ez igy van, habar sajnos az IS elegge megtizedelte oket. De azt meg a kelet-europai allamok is kihangsulyozzak, hogy a szir keresztenyek barmikor befogadjak, lasd a szolvakok sokakat felhaborito allaspontja.

2015.08.27. 17:57:42

@Ödenburger [Hu/At]: "Egy iszlammal lezullesztett Europanal meg a putyini Oroszorszag is jobb alternativa, sajnos... "

Oroszorszag (Putyine vagy akarki mase) szerintem a Nyugatnal jobban tele van iszlam-hivokkel, mivel tobbnyire "sajatok", a Kaukazusban, Tatarfoldon stb + a kozep-azsiai SZU orszagokbol.

Observer99 2015.08.27. 17:59:25

@Ödenburger [Hu/At]:
Elmondta a szír fiú a tv-ben, hogy ő Isztambulban élt 1,5 évig, de piszkosul unta, hogy 7 napon keresztül 12 órában dolgozott mint pékinas. Pénz volt ugyan, de ő fiatal, tanulni akar pl. egy német egyetemen! Ezért megy tovább. Ha ilyen komolyan megalapozott okok miatt megy valaki Európába, azt nekünk respektálni kell!

Türelem, hamarosan Eurábia lesz a kontinens neve így is, úgy is!! :-(

2015.08.27. 18:01:18

@Mirjam2:

Abban egyebkent egyetertek, hogy aki Sziriabol menekul azoknak egy jelentos resze pont az szekularis ertelmisegi, aki nem tamogatja Assad-ot, mert demokraciat akar, de az ellenzek szerepet lassan teljesen atvevo radikalis iszlamistakkal sem ert egyet egyaltalan. Csak sajnos, ha a teljes menekult letszamot nezzuk, ezek csak igen kis reszet teszik ki a tomegeknek.

2015.08.27. 18:02:45

@mojyo:

Igaz, de azok nem akarnak hozzank jonni tomegesen. Legalabbis egyelore...

2015.08.27. 18:09:45

index.hu/kulfold/2015/08/27/szijjarto_peter_wilhelm_fruzsina_nem_maradhat_svedorszagban/

Egyebkent meg ez nagyon jol peldazza a nyugati hozzaallast... Eritreai gyere, kapsz penzt meg mindent, magyar menjel haza, akkor is, ha meg a koltsegeidet is megteriti a magyar allam, nehogy a sved adofizetok garasai rossz helyre keruljenek... Nagy el van kurva valami arrafele, en mondom...

soad1221 2015.08.27. 18:11:09

@Ödenburger [Hu/At]: mivel jobb Kadhafinál meg Assadnál? hogy éppen nem tárgyalgat mondjuk az Oroszokkal. Meg lássuk be az a Kadhafi elég rendesen meghibbant, kezelhetetlenné vált... De igazából lényegtelen a személy, éppen aktuális érdekekről beszélünk, és az tisztán látszik, hogy az arab tavaszt nem pont így képzelték...persze azért nyilván nem egyből demokráciát képzeltek oda...
nagyrészt egyébként egyetértünk, az iszlám nem feltétlenül kompatibilis az eu normákkal..
És bizony, jól írod, hogy egyrészt a törökök elvesztése nem lenne szerencsés a natonak, fontos bázis törökország, és hát nem nehéz azt sem belátni, hogy miért nem szeretné senki Kurdisztánt... :)

soad1221 2015.08.27. 18:16:26

@Ödenburger [Hu/At]: pont most olvastam én is...
De ez sajnos az a tipikus jogállamiságnak köszönhető, amit viszont azért szeretnénk megtartani.
Egyszerűen az eritreai lehet menekült, a magyar nem. hiszen EU-ban vagyunk, hogyan lehetne a lány menekült?! Más kérdés, hogy mi lenne az érdeke, és mi lenne a jó megoldás... Az nem a jogra tartozik..

2015.08.27. 18:21:02

@Ödenburger [Hu/At]: Ez erdekes, akiket itt ismerek azok szerint meg Assad tehet mindenrol, ez olyan lehet mint a Gyurcsany-Orban vita :)

2015.08.27. 18:24:43

@Observer99: Mondjuk nem ertem mi pont azzal a gond hogy tanulni akar, foleg Nemetorszagban ahol a helyieknek nagyon keves gyerekuk van es rohamosan oregszik el a nepesseg, szukseg van kepzett fiatalokra.

2015.08.27. 18:27:16

@Ödenburger [Hu/At]: Igen, ez a legnagyobb problema, hogy a sziriai valsagot kihasznaltak az embercsempeszek es most megindult egy roham a vilag minden tajarol, az EU vezetosege meg tehetetlenul all es nez.

2015.08.27. 18:30:43

@Ödenburger [Hu/At]: En teljesen egyetertettem a szlovakok allaspontjaval. Egyebkent a napokban beszelgettunk paran Digger blogjan a menekultkerdesrol, belinkelem, hatha erdekel: diggerdriver.blog.hu/2015/08/23/korlatlanul_451#c27871080

2015.08.27. 18:34:51

@Ödenburger [Hu/At]: Az iszlam meg az arabok, az ket kulonbozo dolog. Az arabokkal kapcsolatban egyetertek azzal amit irtal (bar nyilvan ez is egy nagyon vegyes csoport). De pl. a vilag muszlim lakossaganak tobb mint fele azsiai, akiknek egeszen mas a kulturajuk, mentalitasuk. A legnepesebb muszlim tobbsegu orszag pl. Indonezia.

2015.08.27. 18:55:05

@Ödenburger [Hu/At]: De ott, nekik okoz feszultseget az egyutteles. Szoval en csak ugy mondtam, hogy ne legyenek illuzioid, mert ugy tunt, mintha oda keszulnel az "iszlammal lezullesztett Europabol" :D

A menekultek europai kezelesevel amugy szerintem a legfobb problema, hogy a kerites mindket oldalarol hianyzik az egyutterzes, es csak a masiktol van elvarva. En megeskuszom, hogy nekem nincsen gyulolet a szivemben es mindenkire emberkent tekintek, es melyen egyutterzek azokkal, akik a pokolbol menekulnek, hiszen Magyarorszag peldaul nem is volt a pokol, de en meg onnan is leleptem, szoval valoszinuleg mar reg pattintottam volna Sziriabol enis, ha tuleltem volna egyaltalan azt, ami ott folyik... :( Igy szerintem mindenki, aki eler a hatarokhoz, es egy masik orszagba kerul, megerdemli a segitseget es az emberi banasmodot. De en felek is ettol a tomegtol, es azt hiszem, hogy ezt is meg lehet erteni, es en ettol meg nem vagyok naci, es nem gyulolkodom, es kurvara nem attol felek, amit a kormany kiplakatolt, hogy elveszik a munkamat meg mittudomen. Ez egy teljesen osztonos, evolucios dolog, egy absztrakt erzes, amivel nem lehet mit csinalni, az ember a biztonsagot keresi, vagyis azt a helyet, ahova tartozik, es ha ezt hirtelen teljesen ismeretlen eredetu emberek lepik el, akkor megijed. Ahhoz hasonlithato erzes, mint amikor eppen utazol, es felszall egy hangos, idegen nyelven beszelo tarsasag, es te meg csak szeretnel nyugiban elerni az uticelodig, de addig te meg leizzadsz es osszepisiled magad es nem tudod miert, mert valojaban semmi rosszat se csinal ez a tarsasag, csak vannak es beszelgetnek a sajat nyelvukon meg a sajat hangerejukon, de te megis inkabb atszallnal a masik kocsiba. Ez egy teljesen osztonos dolog, az ember szereti kontroll alatt tartani a dolgokat, de akiknek nem erti a nyelvet es a kulturajat, arra lehet, hogy nem fog tudni a sajat nyelven, a sajat erveivel hatni, ezert felelmetesnek hat a veluk valo kapcsolat, kb ennyi az egesz, es ezt el lehet fogadni, szerintem nem lehet elvarni az emberektol, hogy ettol az erzestol szabaduljanak meg. Nem egyenkent felnek, az egyes emberektol, de a tomegtol igen, es a valtozastol, amit magukkal hoznak. Szerintem mindenki teljesen racionalisan belatja amugy, hogy egy iszonyu polgarhaboruhoz kepest semmiseg megosztani nehany kozteret meg parkot, de a legtobb ember megis azt szeretne, ha visszakaphatna a varosat, a tagabb otthonat olyannak, amilyennek megismerte, vagy legalabbis ujra biztonsagban erezze magat benne (es ehhez amugy nem kellene az, hogy mindenki terjen vissza abba a pokolba ahonnan jottek, eleg lenne, ha kevesbe lennenek ismeretlenek a szamunkra, de ez az igazi konfliktus forras azt hiszem.) Es amugy tovabb gerjeszteni a felelmet es gyuloletkampanyt inditani ezert is gonoszsag amugy, mert egy teljesen valid, letezo erzelembol general egy teljesen irracionalis gyuloletet. Namindegy, csak ugy mondtam, elgondolkodtam, bennem eleg nagy ez a konfliktus, mert bennem kicsit tul lett adagolva a szorongas es a paranoia :D Tudom, hogy egy gyava fereg vagyok amugy es pont az olyan rohadekok miatt jott letre a Harmadik Birodalom, mint en. De egyszer olvastam egy kutatast, hogy az agyban van egy terulet, amit amygdalanak hivnak, es ez felel a felelem erzetert, es akinek ez nagyobb, az jobban fel a valtozastol es hajlamosabb politikailag konzervativabb nezeteket vallani, mig megfigyeltek, hogy a l*beralisoknal kisebb ez a terulet, en azota erre hivatkozom, hogy en nem vagyok gonosz, csak nagyon nagy az amygdalam, bocsanatot kerek miatta :D

2015.08.27. 18:58:32

@Mirjam2:

Es miben mas egy indonez muszlim, mint modjuk egy szaudi, es mondjuk ezek miben masok, mint egy eszak-afrikai? Tenyleg nem igazan ismerem ilyen behatoan a dolgokat...

Jopofa tortenet, ha nem ismernem a szereploket, nem biztos, hogy elhinnem. Egyik ismeros kiment Indoneziaba dolgozni, beleszerett egy helyi lanyba, felesegul vette, iszlam szertartas. A hazassagi papirokban szepen le van fektetve, hogy ki mikor valhat el: a ferjnel egy hosszu felsorolas, hogy kb. ha a feleseg rosszul foz, akkor is. A felesegnel alig par sor, de a legerdekesebb: ha nagyon verik. Ha kicsit, akkor nem, az meg nem valook, az meg belefer, es ugye az is jo kerdes, mi a nagyon... Az mar mas tema, hogy 1 ev mulva, amikor lejart a szerzodese es visszajottek Magyarorszagra, a letelepedesi papirok elintezese utan a csaj kb elso dolga volt, hogy beadta a valopert es otthagyta a sracot, aki nem kicsit oszzeomlott a dologtol, mert o komolyan gondolta. A csaj meg csak Europaba akart jonni.

2015.08.27. 19:05:21

@mojyo:

"Namindegy, csak ugy mondtam, elgondolkodtam, bennem eleg nagy ez a konfliktus, mert bennem kicsit tul lett adagolva a szorongas es a paranoia"

Most hirtelem a Jatszd ujra, Sam! jutott eszembe, a film is zsenialis, de lattam Kern-el a Vigszinhazban, es Kern mindent visz! :) Ha esetleg nem lattad, es jatszak meg, es lehetoseged is van, nezd meg... :)) "Egy kicsit szorongok..." :))

2015.08.27. 19:08:22

@Ödenburger [Hu/At]: Hat kb. mindenben teljesen mas egy indonez ember mint egy szaudi. Kb. annyi hasonlosag van kozottuk mint kozotted meg egy nigeriai kereszteny kozott. Minden vallasban van sok fura es idejet mult dolog, gondolom hogy a legtobb indonez pont ugyanolyan rohejesnek tartja az altalad vazolt szerzodest mint te, ha elolvassa egyaltalan. Egyebkent azt tudod hogy pl. a kereszteny eskuvoi szertartasnak resze (angolul; nem tudom hogy magyarul mi a helyzet) hogy a feleseg azt fogadja hogy engedelmeskedni fog a ferjenek? Vannak nok akik konkretan emiatt nem hajlandoak kereszteny templomban hazasodni, de a tobbseg egyszeruen elfogadja es valoszinuleg gondolkodas nelkul ismetli ezt a sort, mert ez a hagyomany es kesz. Szinte minden vallas szerinti eskuvoi szertartasban vannak erosen szexista elemek.

2015.08.27. 19:22:08

@mojyo:

De egybkent ertem a dilemmat.

En azt gondolom, hogy a multikulti csak ugy mukodhet(ne), ha van egy kozos vilagi alap, amit mindenki elfogad, es a vallas meg a sajat kulturalis dolgok egyreszt nem utkoznek ezzel, masreszt pedig mindenkinek a maganugyet kepezik, amit otthon ugy old meg, ahogy akar, de masokat nem cseszeget vele. Ez neha a bigott keresztenyekkel sem konnyu, de meg mindig sokkal konyebb, mint egy iszlam hivovel, akinek gyakorlatilag a teljesen vallasat fel kellene adnia, hogy ezt a fajta szekularis vilagi eletet elhesse. Innetol kezdve viszont szerintem a multikulti nem mukodik, es a zartabb es erosebb kozosseg egy ido utan le fogja eroszakkal nyomni a dolgait a tobbi torkan.

Amig ma mar komoly kereszteny fundamentalizmusrol legfeljebb Del-Amerikaban es Afrikaban beszelhetunk, es Europa mar tobbsegeben szekularizalodott, addig a bevandorlo iszlam hivok pont ilyenek: egy erosen zart fundamentalista kozosseg, ami szigoru szabalyok szerint el, es nem ismer el semmi mast a sajat vallasi alapu nezetein kivul. Minden mas bunos, romlott. Es mivel nem valoszinu, hogy ez az elkovetkezo 100 evben valtozna, viszont a tolerans szekularis Europa joliberalis alapon meg segiti is az iszlam hivok onkiteljesedeset, szerintem ez egy idozitett bomba, ami robbanni fog elobb-utobb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.28. 10:14:18

@Ödenburger [Hu/At]: Valahogy így vélexem én is.Kezdem nagyon unni a sok fekete pof@t is itt a svédeknél.De sajnos ugyanez megvan szinte bárhol az Eu-ban.Én is erősen tartok tőle, hogy ez a iszlám-menekülthelyzet lesz Európa rákfenéje.Ne legyen igazam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.28. 10:17:48

@Mirjam2: Nem az én köreim a lényegesek.Egy menekültnek semmi szüksége ilyen drága vackokra, amivel csak felhívja magára a figyelmet, hogy legyen mit ellopni, pl.(Nem én lopnám el, hanem egy másik menekült, pl.)Európában egy Ájfón legalább 300 ezer forint újonnan, használtan se nagyon kevesebb.Persze nem minden az, aminek tűnik, oké.De véleményem szerint sokkal inkább szüksége lehet egy menekültnek az ilyen drága cuccok helyett azoknak az árára, készpénzben.Hogy pl orvosra, élelmiszerre, stb-re jusson, ha máshogy nem tudja megoldani.
De mindegy is, hagyjuk télleg, én már nem akarom tovább magyarázni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.28. 10:34:59

@Mirjam2: Télleg utolsónak: itt van egy cikk, melybe az van, hogy egy fiatal gyerek 7000 km-t utazott 500 euróból.Gyakorlatilag nyomorgott, nem élt emberhez való életet.Most akkor el lehet képzelni, ha teszem azt az ezer eurós telefonját eladja előtte és akkor van 1500 euró az 500 helyett, az azért már sokkal kedvezőbb helyzet.Ezt nem érti meg pár gondolkodni képtelen ember itt a listán.

index.hu/kulfold/2015/08/18/menekultek_migracio_kerites_2015_pakisztan_vece_tisztalkodas/

Hireket olvasni meg jó egy 30 eurós lepusztult telefon is...

M. Péter 2015.08.28. 10:38:55

@geegee: Milyen telefont lehet használtan 1000 euróért eladni?

adg 2015.08.28. 13:19:31

@geegee: almod maris valora valt, azt irja a cikk, hogy csak egy szar telefonja van.

"Neki csak egy régi telefonja van, amivel nem tud netezni, és a pénze is csak nagyon rövid hívásokra elég, így a családjával ez idő alatt alig tudta tartani a kapcsolatot."

A baratja ajfonnyat kerte kulolcson netezni.
Happy? :)

2015.08.28. 13:32:20

@geegee: Konyorgok, az iPhone-t nem megveszik, hanem elofizetnek ra, es akkor 'ingyen' kapod a telefont. Legalabbis akiket ismerek, igy csinaljak. Eladni meg hogyan es mennyiert lehetne mar hasznaltan? Mar majdnem mindenkinek okostelefonja van, ezek messze nem olyan draga es feltuno dolgok mint ahogy azt te elkepzeled. Ha el lennel szakitva a haborus orszagban elo csaladodtol, akkor az egyik legfontosabb dolog lenne szamodra hogy kapcsolatban tudjal veluk lenni, amihez kell okostelefon. Nekem ez meg az etelnel is fontosabb lenne. Jelenleg nincs okostelefonom mert nincs ra szuksegem, de ha (ne adja az Eg) menekulni kene, akkor vennek egyet, es vinnem magammal.

2015.08.28. 13:38:41

@adg: Vegre, helyreallt a vilag rendje :)

2015.08.28. 15:21:33

@Laborfalvi Roza: Mashol is kell havidijat fizetni, de pl. ha Sziriaban vettel egyet ket evvel ezelott havi reszletekre, vagy pl. a Kozel-Keleten ha akkor ott dolgoztal, es most eppen Nemetorszag fele menekulsz a kartyafuggetlenitett telefonnal, szerinted perelni fog a telefontarsasag? :)

©________ 2015.08.29. 11:51:47

@fhdgy:

szóval.
például egy 20 éves svájci frankos hitel 2005-ben 150 forintos árfolyamon indult, 1,8-2 % körüli kamattal. ekkor volt a törlesztő részlete 30ezer körül.
ma, félúton az árfolyam 280 körül jár, ez kb 1,87-es szorzó, ha csak ezt vennénk, akkor a törlesztő 56ezer lenne.
mindenki lenyelné, és nem kiabálna, ha csak ennyiről lenne szó. még 2szeres szorzó lenne, azt is.
a kormány és a média csak ezt harsogja,
a köcsögök csak ezt vagdalják mindenki fejéhez (pedig ekkora növekedés tényleg nem volt még a realitásokat félretve sem látható - de ezt hagyjuk.

van egy másik tényező: a kamat. amit a bank rendszeresen, indoklás nélkül, egyoldalúan emelgetett. példánkban szereplő kölcsön kamata a 10 év alatt szépen lassan kb 8,5 %ra csúszott,
ami több mint négyszeres emelkedés,
így a törlesztőrészlet már 75-80ezer forint lett.
ez a pofátlanság, csak erről nem harsognak a populista szólamok.

hogy hogyan lesz 20ezres törlesztőből 80ezres? a valóságban?
nem tudom. meggyőződésem, hogy mártírszólam. ha a fentieket nézed (és ráadásul matematikus vagy), akkor jöhetne ki, ha az árfolyam négyszeresére, vagy a kamat a nyolcszorosára emelkedne. ez pedig sehol sem történt meg, még a példánkban nem szereplő kölcsönöknél és bankoknál sem.

én nem mondom, hogy az illető hazudik,
csak én nem hiszem el.
és ha utánaszámolsz, te sem fogod.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.09.04. 02:04:30

@M. Péter: Bármilyet, amelyik drágább ennél újban és még azért jó állapotú.De ha nem ezerért adja el, hanem csak 850-ért, még az is erősen drága dolog.

Amúgy meg az ezer euró csak egy exhas összeg volt részemről.De itt vannak árak, simán ott vannak az általam említett összeg környékén, van amelyik olcsóbb, van amelyik drágább:

imagazin.hu/hivatalos-magyarorszagi-iphone-6-arak/

www.alphr.com/apple/apple-iphone-6/25140/apple-iphone-6-and-6-plus-release-date-price-in-uk-and-new-features

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.09.04. 02:07:51

@Mirjam2: Oké, ezt én értem, de azért ne csodálkozzon senki, ha egy ájfónos embert nem néznek elsőre menekültnek.Telefont lehet olcsóbban is venni.Kicsit olyan ez, mintha valaki egy S-Classe Mercivel leparkolna egy ingyenkonyha elé, és beállna a sorba ebédet kérni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.09.04. 02:27:26

@Mirjam2: Lemaradt a végkövetkeztetés az S Mergás példához: szóval lehet, hogy télleg nem az övé a kocsi, meg lehet, hogy télleg rászoruló, csak éppen az is lehet, hogy nem igazán jól választott eszközt használ...Na, de télleg részemről ennyi, és belátom, én is tévedhetek, főleg, ha adnak rá okot...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása