oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 25. 06:45,  Eléggé élhető országnak tűnik 182 komment

2015. augusztus 25. 06:45 Határátkelő

Eléggé élhető országnak tűnik

Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy a „mindent Svájcról” címet adom a mai posztnak, aztán persze nem akartam kitenni a mai szerzőt, Andyt annak, hogy emiatt kritika érje, ám már a gondolat is jelzi: igencsak alapos, amolyan „klasszikus határátkelős” posztot olvashattok ma az országról. Pontosabban Svájc esetében nehéz általánosságban beszélni, úgyhogy inkább szögezzük le gyorsan, hogy Andy Bern mellett él – a többit majd úgyis hozzáteszik azok, akik ott élnek.

svajc_bern_foto_flickr_com_kristoffer_trolle.jpg(fotó: flickr.com / Kristoffer Trolle)

„Hol is kezdjem a történetet? Azt nem részletezem, hogyan jutottam el addig a pillanatig, hogy beültem az autóba és elindultam Svájc felé. Legyen elég annyi, hogy előtte két hónapot Angliában töltöttem, ahol annyi holmim volt velem, amit a Wizzair lutoni járatán a „nagy kézipoggyász” méretben magammal tudtam vinni.

Mivel a City kellős közepén dolgoztam, ahol nincs emberi áron bérelhető lakás, távolabb meg csak nagyon messze van (2 x 1-1,5 óra utazás naponta), nemigen találtam alkalmasat a kiköltözéshez. Érthető módon néhány rövid hét alatt elegem is lett belőle.

Így bár hivatalosan a Londonból hazatérő magyarok egyike lettem, nem sokáig javítottam a statisztikát, két héttel később már ismét külhonban dolgoztam. Eseménytelen 10,5 óra utazás után érkeztem meg a szállodába, majd alvás, és másnap be a munkahelyre, az első napra.

Tartózkodási engedély, bankszámla

Az első és legfontosabb dolog a tartózkodási engedély beszerzése. Ehhez kell egy személyi igazolvány vagy útlevél, kell egy lakcímigazolás, egy munkaszerződés, és 99 frank, no meg egy adag türelem, mert ez kb. 1,5-2 órás mutatvány.

Mondjuk eddig ez volt az egyetlen, ahol hivatali ügy miatt sorba kellett állnom (pályaudvaron vonatjegyért nem lett volna muszáj, rengeteg az automata, csak a félárú jegyhez való igazolvány miatt muszáj volt - de erről majd később).

A bankban, ahol számlát nyitottam, 6-8 ablak volt nyitva, és szó szerint félpercenként pörögtek a sorszámok, hihetetlen tempóban haladt az ügyintézés. Csütörtökön hosszú nyitvatartás van mindenhol, este 9-ig tart minden nyitva - nem csak az üzletek, de még a posta és a bankfiókok is.

A bankszámla megnyitása nem nagy ügy, meg kell nézni előre a feltételeket a bank weboldalán, és oda kell menni, amelyik szimpatikus. Általában valamekkora összeggel a bankszámlán ingyenes a számlavezetés, egyébként pár frank havonta.

Kártyát alapból olyat adnak, ami a svájci automatákhoz ill. a svájci boltokban jó, de külföldön vagy az interneten gyakorlatilag nem használható, így célszerű rendes dombornyomott MC vagy Visa hitelkártyát is kikérni. A banki dolgokat postán megküldték pár nap múlva, és meg is volt a bankszámla.

A hitelkártya limit beállításához kérhetnek jövedelemigazolást, ezt a foglalkoztató cég ad, utána a banknak meg kell küldeni és jön a kártya postafordultával.

A tömegközlekedés

Az első nap munkába indulva azonnal szembesültem a tömegközlekedés jegyáraival: egy utazás max. 60 percig egy irányba 4,40 (frankban), amit később egy félárú kártyával (Halbtaxabo, 1-2-3 éves előfizetésben kapható, 175-330-450 frankért) 2,80-ra lehet redukálni. A Halbtaxabo amúgy igen hasznos, szinte mindenre érvényes, még ha nem is mindig pontosan 50% kedvezményt jelent.

Nem véletlenül jöttem autóval és hoztam magammal a biciklimet is. Svájcban a kerékpáros közlekedést nagyon komolyan veszik. A kereszteződésekben mindenhol felfestve a kanyarodó ill. egyenesen haladó sávok, külön lámpák a bicikliseknek ezekhez a sávokhoz, az autósok észre- és figyelembe veszik a bringásokat az úton, nem szorítanak le, nem dudálnak türelmetlenül és nem előzgetnek 10 centire. Szóval pont úgy működik, ahogyan az amúgy normális (... kellene, hogy legyen).

Mindig és mindenhol találni olyan helyet, ahová a bringa odalakatolható, de pár percre akár még ott is lehet hagyni az utcán a falnak támasztva, aligha lesz baja. Sok helyen az utcán éjszakára is letámasztják úgy a bringát, hogy csak a keréken fűznek át egy lakatot, de semmihez nincs fixen odalakatolva.

A bringások komolyan vétele általában a munkáltatókra is igaz, de csak a nyílt utcán is sok helyen található olyan bringás parkoló, ahol van hová lakatolni a járgányt. Nagyobb vasútállomásokon P+R jellegű biciklitárolók is vannak, ahová akár éves bérlet is váltható.

A buszmegállóknál az út közepén gyalogos „sziget” van, hogy aki éppen leszállt, át tudjon menni az utca másik oldalára. Ez többnyire csak felfestés meg két karó középen, nem építenek valódi járdaszigetet. Az meg nyilván csak puszta véletlen lehet, hogy az ilyen szigetek oszlopai úgy kerültek elhelyezésre a buszmegállóhoz képest, hogy a megállóban álló buszt nem lehet megelőzni, mert nem fér el az autó...

A busz, villamos, vonat - bármi - pontosan jár, a megadott menetrend szerint. A hosszújáratú vonatok inkább 1-2 perc késéssel indulnak, nehogy valaki lemaradjon - de érkezni akkor is percre pontosan érkeznek. Kényelmesek, tiszták a szerelvények, járművek. De ez mind már szinte közhelyszámba megy, ha a svájci tömegközlekedésről beszélünk.

Autóval

Svájcban autóval közlekedni nem különösebben bonyolult. Jók a kitáblázások, türelmesek a vezetők, nemigen akad köztük az otthon jól ismert „türelmetlen barom” kategóriából - és ha mégis, a bőgő motor és a füstölgő kerékkel indulás ellenére a sebességhatárokat _nagyon_ szigorúan betartják még a Ferrarik, Maseratik, nagy fekete Audik stb. is. Vajon miért...? Ezzel itt valóban nem jó viccelni.

A városi 50-re 55-nél már jó pár tíz frankra bírságolnak (kolléga 40 frankot fizetett egy 40-es zónában a normál városi 50-ért), autópályán is csak a bátrak játéka a 130 és fölötti tartomány (vigyázat, Svájcban 120 km/h az autópályán a sebességhatár!).

Nem érdemes nagyon erősködni sem az úton, mert teljesen szokásos dolog, hogy az ilyet a másik autóban ülők mobiltelefonról azonnal bejelentik a rendőröknek, akik komolyabb esetben elég hamar ott is teremnek, megtalálják az illetőt, és kiveszik a forgalomból.

A feketeleves akkor jön, amikor le kellene valahol parkolni. Nos, ez nem egyszerű művelet. Célszerű jó előre a neten tájékozódni, mivel városonként változhat, hogy a fehér és kék színnel festett parkolóhelyek melyike éppen mit jelent.

Elvileg a fehér ingyenes parkolás, a kék meg fizetős, de ez csak nagyjából igaz. A táblázás szerint a fehér is lehet fizetésköteles ill. parkolóengedélyes. A sárga a helyi lakosok privát parkolója, nem érdemes megkockáztatni, mert ha hazaér a tulaj és nem tud hová leparkolni, tutti azonnal hívja a rendőröket. A pirosat meg még annyira sem (elvileg létezik, bár ilyet én még nem láttam sehol). Ja, és a kijelölt helyeken kívüli "találékonyan" parkolást sem díjazzák nagyon. Illetve éppen hogy nagyon is, szóval ezt sem érdemes forszírozni.

Érdekes megoldás pl. az a parkolóóra, ahol a négy felfestett helyhez tartozik 1-1 gomb, amit megnyomva megmondja, hány perc van még hátra az adott sorszámú helyre kifizetett parkolásból. Nincs jegy, nem nyomtat, nem kell semmit sehová a szélvédő alá tenni, mégis könnyen és egyszerűen, tévedés lehetőségét kizárva ellenőrizhető. Ha mínuszt mutat, megy a bírság, és ennyi.

Többnyire mindenhol kapható 4 órás ill. napi parkolójegy, utóbbi kb. 15 frank. Ez a kék (ill. az annak kitáblázott fehér) zónákra érvényes. Ezzel szemben mélygarázsokban már 130-150 frank körül lehet egy egész hónapra bérletet váltani. Meggondolandó lehet egy ilyet kiváltani, ha valahová hosszabb nyaralásra megy az ember.

Érdemes a szállásadót is megkérdezni, hátha van megoldása a dologra, pl. neki van a szomszéd mélygarázsban ilyen havijegye a vendégeinek. Attól nem kell tartani, hogy baja lesz az autónak az utcán, de az azért itt is igaz, hogy láthatóan értékes holmit nem hagyunk szem előtt az utastérben, még a garázsban állva sem.

Ha már van valahol bérelt lakása az embernek, akkor a helyileg illetékes önkormányzatnál meg lehet igényelni a helyi parkolócédulát, amivel „otthon”, a háza előtt és annak környékén utána normálisan parkolhat. Alternatíva lehet, ha tartozik a lakáshoz bérelhető parkolóhely.

Az autóról ill. a jogosítványról azt is tudni kell, hogy max. 1 évig használhatóak Svájcban, utána át kell íratni őket svájcira. A jogosítvány esetében ez azt jelenti, hogy soha többé nem kell meghosszabbíttatni, mivel nem jár le, és mivel Magyarországon nem kötelező visszaíratni, ez nem rossz kör.

Az autóra a biztosítás kb. 2-3-szorosa a magyarnak, plusz az átíratás. Elvileg, ha nem gyakran jár az autó Svájcban, akkor elkerülhető az átíratás: a szabály szerint 3 havonta max. 1 hónapig használható idegen rendszámmal, tehát alkalmankénti ki- ill. hazautazás esetére még az 1 éven túl Svájcban élőknek sem kell.

Azt ne felejtsük el, hogy Svájc nem Schengen része, így van határellenőrzés, ahol a kamera a rendszámot is nézi. Azaz nagyon is pontosan tudják, mikor ment be és meddig maradt egy autó.

A határrendészetről: a minap vonatoztam vissza a reptérről, amikor, mintha csak helyet keresnének, feltűnt két hátizsákos, farmeres-pólós fickó. Amikor odaértek az előttem lévő üléshez, ahol egy fekete srác ült, hirtelen előkerült két igazolvány, és felszólították a papírjai átadására. Azután kérdezősködtek, hová utazik, mit csinál Svájcban stb. De mivel minden rendben volt, elköszöntek tőle és mentek tovább.

Élelmiszerárak

Az élelmiszer nem egyszerűen drága, hanem istentelen módon drága. De mivel a fizetések is ehhez passzosak, ez nem annyira zavar itt senkit (a német, osztrák vagy francia határhoz közelebb élők azért átjárnak időnként a szomszédba vásárolni). Aki viszont magyar fizetésből jön ide turistának, az nem baj, ha hoz magával ezt-azt, ha nem akar sokat költeni.

A legolcsóbb fehérkenyér 2 frank/kg. Ami már jobb minőség, finomabb fajta, abból 2,30-ért adnak 45 dekát vagy 4-ért egy 90 dekásat. A péksütik, kalács (Zopf vagy Butterzopf, ugyanaz, mint nálunk, nagyon finom) még csak ezután jönnek ár szerint.

Szalámik és sonkák 2,50-3,50/10 dkg környékétől, az alsó kategóriás, legolcsóbb sajátmárkás parizer, húskenyér és hasonló van 1,50-től. Viszont a legolcsóbb, "Prix Garantie" sajátmárkás holmit is szívnyugalommal meg lehet venni, mert simán hozza az otthoni közepes felvágottak minőségét, de még akár jobbat is.

Rettenet mennyiségű sajt, nyilván, egyik finomabb, mint a másik, árban valamivel a húsfélék alatt, pl. emmentálik 9-18 Frank/kg körül. A nyers hús ára borzalom. Valami extra bio csont nélküli karajfilé 50%-os kedvezménnyel kerül 4,50-be (10 dkg, még mindig!), rendesen 9 frank, azaz 90 frank kilója (!!!).

A normál hús azért olcsóbb, egész csirke 7,50/kg, a legolcsóbb, pörköltnek felkockázott "nyesedék" sertés 23/kg, a normál tőkehúsok 30-35-40 körül vannak. Ehhez képest a marhahús még vagy másfélszer drágább, úgy 60 körül.

A minőség viszont minden esetben megfelel az árnak. Itt egyszerűen nem lehet ócska élelmiszert eladni, mert nemhogy nem veszik meg, de kb. felkoncolnák, aki megpróbálja. Még a sajátmárkás termékek is húsból vannak, sajtból készülnek stb., ahogyan azt kell. A svájci csoki nagyon finom, rengeteg féle kapható, de erről továbbra is azt tartom, hogy csokiért Belgiumba kell menni. :-)

Benn a cégnél a teakonyhában fizetős a KV-automata, miközben a tetején a tejpor, csokipor és a kétféle kávé dobozai nemhogy nincsenek lezárva, de nincs is rajtuk erre való zárszerkezet. Mellette meg a polcon ott a teafilter, zacskós leves stb. „becsületkassza” alapon, vagyis hogy a gépből vesz-e hozzá valaki 70 rappenért egy bögre forró vizet, amikor ott a forralókancsó is a gép mellett a „magán” teázáshoz. Csak valamiért éppenséggel senkinek eszébe sem jut, hogy „élelmes” legyen és önkiszolgálja magát.

A munkahelyen

Cégenként változó, hogy milyen a munkarend, de általában, ha nincs valami komoly ok, amihez ragaszkodni kell, pl. bolt nyitvatartási ideje, akkor elég rugalmas az ügy.

Svájcban teljesen normális, hogy valaki nem 100%-ban dolgozik, hanem mondjuk 80% a munkaideje, és akkor csak heti 32 órát, azaz 4 napot kell dolgozzon.

Nálunk konkrétan +100 és -50 óra között lehet „gyűjteni” a pluszt-mínuszt, azaz egy kicsit előre dolgozva akár 2-3 hétre is el lehet tűnni a világ szeme elől anélkül, hogy ehhez szabadságot kellett volna felhasználni.

A szabadság mindenkinek 25 nap, 45 éves kortól 27, majd 60 éves kortól 30 nap évente. Ebből 2 hetet kötelezően egy blokkban kell kivenni, ill. a munkáltató felelőssége, hogy így adjon ki minimum két hetet évente. Max. 5 nap vihető át az új évre.

A munkáltató fizeti az állami TB-t és nyugdíjat, de ez mindkettő elég minimális összegű, és ennek megfelelően amit cserébe adnak, az sem sok. Emellé mindenkinek jogszabályilag kötelező a munkába állásának napjától számított 3 hónapon belül egy kiegészítő egészségbiztosítást kötni, amire tucatnyi cég rengeteg ajánlata áll rendelkezésre (comparis.ch segít). Ez minimum egy éves szerződést jelent, ill. csak bizonyos határnapokkal lehet másik biztosítóra váltani.

A cég általában fizet egy magánnyugdíjpénztárat is, ami mellé még önkéntes ágon egy harmadik pillér is bekapcsolható. Ez az önkéntes rész az, ami elvihető Svájcból távozáskor, a másik kettőt nem fizetik ki annak ellenére sem, hogy minimum 20 év Svájc és az utána igényelhető állampolgárság kell ahhoz, hogy valaki svájci nyugdíjat kaphasson.

Elvileg van lehetőség arra, hogy ezeket a pénzeket másik állam nyugdíjába átutaltassuk, de erről egyelőre nem tudok sokat. Vannak kétségeim afelől, hogy pl. Magyarországgal létezik-e ilyen megállapodása a svájciaknak...

A bérek és az SZJA felől az interneten bárki tájékozódhat, de az előbbiről általában véve tudjuk, hogy az Európában szokásosak közül az egyik legmagasabb, az utóbbiról meg azt kell tudni, hogy kb. 20% a levonás a bruttóból, mindent beleértve.

Lakásbérlés

A lakásbérlés is viszonylag egyszerű. Rengeteg keresőoldal van, azután ki kell választani a szimpatikus ajánlatot, jelentkezni, megnézni, pályázni, szerződni, beköltözni.

Az árak eléggé vegyesek, de 1000 frank alatt nemigen van sehol semmi. Inkább az 1200-1300 + közös költség, azaz 1400-1500 frank körül van a beugró kör, mivel 2 szobás és még kisebb lakás szinte nincs, általában 2,5-3 szobától indul minden. Erősen függ a helytől is, pl. Zürichben inkább 2000 frank/hó ez az 1500.

A bérlet minimum 1 évre szól, és további 3 hónapra mondható fel. Ha talál akár a bérbeadó, akár a bérlő egy utódbérlőt, akkor át lehet neki adni a lakást úgy, hogy nem kell a felmondási idő alatt végig fizetni.

A bérleti díjon felül általában 1 havi díjjal megegyező letétet kérnek (max. 3 havi a jogszabályilag megengedett). A letét egy külön erre a célra nyitott bankszámlára kerül, ami ugyan a bérlőé, de a bérbeadó a kedvezményezettje.

Ha cég adja ki, azok általában elintézik a közművek átjelentését, magánszemélynél rá kell kérdezni, és utánajárni, ha szükséges. Internet, telefon stb. utóbb mindenkinek a saját dolga, ill. a megváltozott lakcímet is be kell jelenteni a helyileg illetékes polgármesteri hivatalban, hogy bejegyezzék a tartózkodási engedély mellé az adatbázisba.

A lakásoknál érdekes megoldás, hogy a fürdőszoba viszonylag kicsi, szó nincs róla, hogy oda mosógép kerüljön. Helye sincs (fizikailag), meg a csatlakozások sincsenek kiépítve hozzá. Cserébe viszont a közös költség részeként van mosókonyha a házban, ahol fel kell iratkozni az előjegyzésbe, és lehet mosni. Általában szárítógép is tartozék ezeken a helyeken. A lakáshirdetésekben a „Waschturm” (mosótorony) az egymásra állított mosó- és szárítógép kombinációt jelenti.

A helyi önkormányzat honlapját is érdemes böngészgetni, elég sok érdekeset lehet ott is találni. Pl. ahol lakom, Bern mellett, van egy uszodája az önkormányzatnak, ahová nyitvatartási időben a helyi lakosok ingyen elmehetnek úszni, ill. a szomszéd városka uszodáját is támogatják egy jelentősebb összeggel, így ott kedvezménnyel lehet úszkálni és szaunázni a helyieknek.

Hulladék, szelektív hulladékgyűjtés

A normál háztartási hulladékba tartozik általában minden éghető dolog, kivéve a PET palackokat. A háztartási hulladékot külön erre a célra szolgáló feliratos, pár frankért a helyi önkormányzattól megvásárolandó zsákokban szabad csak kitenni a gyűjtés napján az utcára. Többféle méret létezik, kinek mire van szüksége.

Az üveget (külön fehér, zöld, barna és egyéb) és a fémet (sörösdoboz, konzerv) utcai konténerekben gyűjtik. Vigyázat, a konténereknek is van „nyitvatartási ideje”, a bedobálás okozta zaj miatt általában reggel 7 és este 8 között szabad csak használni őket!

A fémes konténeren van egy doboz, amibe bedobva a dobozokat a konténer oldalán lévő kerékkel össze lehet préselni, hogy kevesebb helyet foglaljon odabenn.

A PET palackokhoz utcai konténert az ilyen szelektív gyűjtő szigeteken még nem láttam, de pl. itt nálunk a cégnél van külön kukája a konyhákban, ahogyan a nyomtatók mellett is ott van a normál és a bizalmas nyomatok számára külön-külön a papíros kuka. A pályaudvarokon és hasonló nagyforgalmú helyeken az utcai szemetes mindig négyosztatú: fém, PET, papír és egyéb.

Otthoni vezetékes telefon, internet, TV

A TV általában a neten jön, ez teljesen szokásos dolog. A lakásban a fix net a körülményektől függően pár tíz Mbit/s-től (hagyományos réz vezetékelés) az 1 Gigabitig (üvegszálas hálózaton) mehet.

Olyan nagyobb városokban, mint pl. Zürich, van „városi hálózat”, egy üvegszálas gerinc, amin utána több cég is viszonylag olcsón szolgáltat (pl. szimmetrikus, letöltés-feltöltésre egyaránt 1 Gigabites kapcsolat havi 65 frankért).

Ahol ilyen nincs, ott marad a Swisscom. Ez már nem annyira olcsó, telefonnal és minimál-TV csomaggal kombinálva is 80 frank körül indulnak az ajánlatok, egy valamirevaló rendes kombi csomag simán eléri a 150-200-at is. 19 frank egy olyan kiegészítés az otthoni telefonra, hogy egész EU-ban, plusz USA és Kanada, bárhol, bárkit (mobilon is!), bármikor, bármilyen hosszan lehet hívni. Minimum előfizetési idő itt is egy év szokott lenni.

Fontos! Svájcban még mindig létezik az otthon már rég elfeledett TV-díj intézménye. A jogszabály eléggé egyértelmű, hogy mi minősül TV-nek ill. rádiónak. Kb. minden...

A rádióvételre alkalmas mobiltelefon és az autórádió is bejelentés-köteles, az internetkapcsolat helyből TV+rádió vételi lehetőséget jelent, de még a mobilinternet is. Nagyjából a vezetékes telefon egymagában az egyetlen, ami után nem kell fizetni. TV+rádió együtt kb. 350 frank évente, vagyis nem kell belehalni az összegbe, de utána kell járni, mert ha ők találják meg az embert, az sokkal többe lesz.

Mobiltelefon

Itt sokkal jobb a helyzet, mint otthon. 40 frank egy olyan előfizetés, ami EU-ban bárhová korlátlan hívást ad havi 5 GB mobilnettel 4G hálózaton. Az 5GB lejárata után korlátozza a net sebességét annyira, hogy böngészni kb. már használhatatlan, de pl. e-mailezni, Facebookon üzengetni stb. még pont működik. Ezzel szemben egy valóban korlátlan (adat és hívás) előfizetés ennek a háromszorosa is simán lehet.

A mobiloknál a sokat hazajáróknak a roaming feltételeit kell nagyon megnézni, nehogy meglepetések érjék az embert. Még ha lehet is maximálni pl. a roaming adathasználat díját, ami után automatikusan letiltja a hozzáférést, a legkisebb beállítható összeg is 100 frank/hó.

Egyes előfizetésekben van valahány nap roaming használat ill. éves (!!!) adatroaming-keret (ha elfogy, külön vásárolható még). Ezt alaposan meg kell nézni (megint csak a comparis.ch a barátod).

Roaming használatnak minősül bármi - hívás ki/be, adat ki/be, SMS küldés, egyedül a fogadott SMS nem -, és ez azonnal csökkenti a havi vagy éves keretben megadott roaming napok számát eggyel (még akkor is, ha maga a szolgáltató hív valami reklámajánlattal - volt ilyenből már balhé!).

A mobilnet lefedettség igen jó, még a vonaton az amúgy elég gyakori és jó hosszú alagutakban sem nagyon szokott elmúlni a 4G, a 3G-s hálózat meg szinte bárhol működik, ahol emberlakta hely van a közelben.

Összességében véve eléggé élhető egy országnak tűnik, ahogyan az várható is volt amúgy. A többit meg majd idővel meglátjuk.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr507731702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.25. 15:00:35

Hello mindenki ... Szingapur miatt akartam irni meg igy utazas kozben is de vegulis nem tisztem vedeni

Meg az utobbi napokban nem tudtam nagyol olvasni, kommentelni

A lenyeg hogy holnap megerkezem a celallomasra

LittleG (uk) 2015.08.25. 15:01:45

@Virago_1000: "Tehat teljesen ertelmetlen toobb mint 1000 fontot kidobni az allampolgarsagra hiszen semmi elonye nincs. Ugy vallalhatsz itt melot mintha otthon koltoznel 1ik varosbol a masikba."
El tudom képzelni, ahogy évekkel a holokauszt előtt ugyanilyen meggyőződéssel bizonygattad volna, hogy meg lehet nyugodni, nem kell senki sehova lelépjen, mert ilyen SOHA nem fog megtörténni, előbb esik Németország darabjaira. Én azért milhelyt lehet, kidobom azt az 1000 fontot. Eső után már fölösleges a köpönyeg után kapkodni.

Herr Géza 2015.08.25. 15:28:49

@wuaaa [nor]: "Nem tudom mi a tököm ez a "debit alapú "hitelkártyákat" " .... öööö, akkor most, tudod, vagy nem? Itt minden nagy cég üzleti szerzödésében benne van, én próbáltam is (igaz két éve) a dombornyomott debit VISA-mal fizetni, volt is a hozzá tartozó számlámon lé böven, mégis kivágott a kassza az Europcar-nál. (Én akkor tudtam meg igazán, hogy a dombornyomott kártya nem feltétlenül egyenlö a klasszikus hitellkártyával....) Erre az EC-kártyát viszont elfogadták, holott akkor még az nem szerepelt ugyanazokban a feltételekben, mint lehetséges fizetöeszköz.... Akkor itt is van káosz rendesen. :))))
Most is van egy (magyar) banktól dombornyomott MasterCard kártyám, de azon legalább ott van jól eldugva a kisbetüs felirat, hogy "debitcard". Azaz, a terhelést azonnal leemelik a bankszámlámról, így az elektronikus kapcsolat miatt elvileg nem is mehetnék számlamínuszba, azaz sztem. a szolgáltató felé tulajdonképpen biztonságosabbnak is lenne tekinthetö. Igaz, a creditcard-nál meg a kártyacég garantálja neki ugyanezt. Ugyanakkor a hitelkártya megléte a kaución túlmenöen is biztosíték nekik, hiszen ha zacskóban viszem vissza a kocsit, akkor a kártyáról semmi perc alatt leemelik a kárt/önrészt/stb.,, majd behajtja rajtam a kártyacég, mig a debit kártyánál lyukra futnának, ha én közben lepusztítom a bankszámlát, hisz akkor nekik kéne valahogy behajtani, ami ugye jóval cifrább lehet.

2015.08.25. 15:39:14

@Virago_1000:

Az EU-t a SZU-val osszehasonlitgatni semmi ertelme. Ugy, ahogy a Brusszelbol diktalnak szovegnek sem. Szerintem. Senki nem diktal, es meg abban sem vagyok biztos, hogy nagyon megprobalnak megakadalyozni egy nem eurozona tag kilepeset. Az eurozona termeszetesen mas teszta, ott a kozos valuta miatt kicsit mas a gyerek fekvese, jol lattuk ezt a gorogoknel. De egy brit kilepes sok szempontbol elonyos is lenne a nemet-francia parosnak, ugyhogy egyaltalan nem vagyok benne biztos, hogy mindent el fognak kovetni a megakadalyozasa erdekeben...

2015.08.25. 15:41:40

@LittleG (uk):

En ha ott laknek, mindenkeppen kernem az allampolgarsagot, amint lehet. Foleg, hogy nem gond a kettos allampolgarsag, megmaradhat a magyar is (az osztraknal pl. le kell mondani minden masrol), es ha mar ott kepzeled el az eletedet hosszu tavon, akkor miert ne kerned? Azt gondolom, az allampolgarsag megszerzese is az integralodas egyik lepcsoje.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.25. 15:46:43

@Taxomükke (UK):

Sosem adom meg a munkahelyem nevét. Ez a kevés olyan adatom, ami nem nyilvános.

Muscari 2015.08.25. 15:59:51

hvg.hu/gazdasag/20150825_anglia_illegalis_munkavallalok_szigoritas

Ez minket nem erint szerencsere. Viszont hamarosan varhato, hogy a HR minden dolgozot megker, hogy mutassa be az utlevelet, vizumat stb, ahogy az en munkahelyemen is tortent. Ket ember fenn is akadt a szuron, egy nigeriai es egy ghanai nem tudta valami miatt prezentalni, amit kellett, repultek is azonnal, pedig hosszu evek ota a cegnel dolgoztak.

LittleG (uk) 2015.08.25. 16:58:09

@Ödenburger [Hu/At]: Ezt én is így gondolom. Csak még 4 évig ne lépjenek ki...

Mrs. Clayton 2015.08.25. 17:12:40

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem meg nem resze, en biztosan nem fogok erte egy pennyt sem fizetni, meg nyelvvizsgara meg ki tudja mire rohangalni, gyakorlatilag ez a ma hirtelen kivandorloknak lett olyan fontos, mint anno Grundig videot hozni a Maria Hilfer Strasserol, meg a piros Suzuki, amit a szomszed vett meg 1994-ben

FutureFry 2015.08.25. 17:18:39

@mojyo: Kihalófélben van, még Helvetica Neue is leváltásra kerül San Francisco-ra idén ősszel, az El Capitan-ban.

FutureFry 2015.08.25. 17:34:20

@Herr Géza: kp. felvétel + hitelkártya: (USA) Nekem még nem volt olyan hitelkártyám amivel default lehetett volna kp-t felvenni. Azaz még PIN sem jár egyikhez sem alapból (bár - pont kp. felvételhez - lehet kérni). Annak ellenére sem, hogy most már chipes mindegyik új, azaz nem chip&pin hanem csak chip (esetleg +aláírás, ha - boltonként változó - összeg feletti a vásárlás). Már persze ha a boltnak van csipes kártyaolvasója (ami aktiválva is van, mert sok helyen nincs még bekapcsolva, és továbbra is mágnescsíkos lehúzás történik). Kíváncsi vagyok (leszek), hogy Európában hogy megy a csipes kártyával a vásárlás, ha nincs pin (remélem ugyan úgy mint a mágnescsíkos, és nem zavarodik bele a rendszer, azaz aláírást kérnek).
Egyébként a kp. felvétele nagyon nem érné meg a hitelkártyával (a kamat rögtön a kivételtől számít, azaz - mondjuk érthető módon - nincs a vásárlásoknál szokásos 20-30-40 nap kamatmentes időszak).

2015.08.25. 17:36:23

@FutureFry: Nahat! Pedig az ember azt hiszi errol a "letisztult formavilagu" (kedvenc modoros kifejezesem amugy) svajci stilusrol, hogy idotallo, es mindig es orokke cool marad, erre kiderul, hogy az oncelu minimalizmus is csak egy ugyanolyan agyatlan divattrend, mint a tobbi, es kis szerencsevel elmulik siman! :D

M. Péter 2015.08.25. 17:38:57

@mojyo: Nem egyértelmű. Leginkább csak azt mondogatják, hogyha Farage lenne a miniszterelnök és az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, megoldódna az ország összes problémája.

2015.08.25. 17:40:32

Hat errol a svajci posztrol eszembe jutott a sarga gumicsizmas poszt, ahogy azt taglalta, hogy Svajcban nem lehet kapni fuggonyt. Azota szoktam kerdezni a svajci kollegaimtol, de furcsan neznek ram.

A svajci kollegaim azt mondjak, hogy az a svajci, aki kesik, az japan orat hord.

M. Péter 2015.08.25. 17:40:45

@FutureFry: Van chip+signature kártya is.

2015.08.25. 17:41:58

@Ödenburger [Hu/At]: mar miert lenne az allampolgarsag az integralodas resze?
Akkor mar inkabb a last call-kor kerni meg egy sort, hazafele a helyi indiainal enni egyet es az utcan pisilni. Az mar integralodas

2015.08.25. 17:42:40

@M. Péter: ilyet Farage nem mondott soha

FutureFry 2015.08.25. 17:46:54

@mojyo: Pedig az új divat a “letisztult formavilág” (lehet, hogy az SF font mégletisztultabb!), efelé ment el az MS (Win 8+) és az Apple is (Yosemite+, iOS 7+), pedig szerintem elég ronda az egyszerűségében. Sokkal jobban tetszett a Windows Classic (nem az XP "Lego Duplója"!), vagy a korábbi MacOS X-ek, iOS-ek skeuomorph kinézete (és számomra élvezetesebb és használhatóbb is volt). Na ez már nagyon off a svájci Helevtica-tól is...

FutureFry 2015.08.25. 17:47:39

@M. Péter: Mármint, hogy Európában is adnak ki ilyet?

Csodabogár 2015.08.25. 17:48:52

@svájci sapka (ch): Valahogy a céges nyugdíjfizetés nem stimmel nekem. Az AHV ami az u.n. állami nyugdíj, a dolgozótól levonnak 5%-ot és a cég is annyit fizet hozzá. A "Zweite Säule" ami a magán nyugdíj és szintén kötelező, cégenként változó. Én többnyira a 4% cég 6% dolgozó hozzájárulással találkoztam, de ennél léteztek jobb feltételek is. A harmadik az önkéntes. Régen egész jó kamatot fizettek egy lekötött betétre és adómentes volt. Ha valaki bármilyen okból 65 éves kora előtt felvette, akkor adót kellett fizetni utána.
Általában levonják a balesetbiztosítást is a fizetésből, nem vagyok már naprakész, de 0.6%. Betegbiztosításnál érdemes odafigyelni mire jogosít. Nem egyszerű megtalálni a legjobb lehetőséget.

2015.08.25. 17:50:25

@M. Péter: Ja, ertem :D Ilyen politikusok mindenhol vannak, csak sose valasztjak meg oket, hogy kideruljon, tenyleg megoldodna-e minden. :D

Szerintem az EGT-bol kilepni az tenyleg ongyilkossag volna, abban meg Izland es Norvegia is tagok, pedig ok a halaszat miatt sose akarnanak belepni az EU-ba, de a K-Europaiakat meg ok is elviselik, tamasztanak persze szigorubb felteteleket segelyezes, stb teren, de alapvetoen nem annyira kulonboznek az EU-s orszagoktol, igy tenyleg nem valtozna sokminden, ha ebbol nem lepnenek ki, de ha meg, csak a magyarok miatt megis megteszik, es vamokat fognak szedni mindenert, ami Europabol jon, es fizetni mindenert, amit ott akarnak eladni, akkor veguk :D

FutureFry 2015.08.25. 17:52:48

@Ödenburger [Hu/At]: Ebben cikkben, nekem ez az érv nem teljesen tiszta a Brit állampolgárság felvétele mellett:
“Azért akarok jelentkezni, hogy könnyebb legyen az USA-ba business- vagy zöldkártyát szerezni …”
Egyrészt nem tudom miért lenne könnyebb zöldkártyát szerezni, másrészt mi az a “businesskártya”?

2015.08.25. 17:55:28

@charlieharper: Uristen :D A "japan ora" az egy inzultus Svajcban? Ez kesz! Kovetkezo eletemben svajci akarok lenni. :D

@FutureFry: "Az XP Lego Duploja", ez nagyon tetszik :D Imadtam az XP-t amugy, alapvetoen nem vagyok hive a minimalizmusnak, ha az oncelu es konkretan a funkcionalitasba kerul. A gepeknek legyenek gombjai, mert arra valok, nem kell pirosan vilagitaniuk, de legyenek szem elott es essenek kezre. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.25. 18:08:30

@Csodabogár: Igen az AHV az 2x 5,15 %. Fele-fele arányban fizetjük. A BVG - kötelező fizetni évi 21000 felett. Van amelyik cég átvállalja, mi ezt is felesben fizetjük. A balesetbiztositás egy része is a dolgozót terheli, mértéke ágazatfüggő. Ezen felül van még a táppénz biztositás, ami nálunk szintén felesbe megy. A harmadik oszlop meg külön téma, nem kötelező. Azt hiszem ca. 6 ezer körül adómentes.
Az egész, az AHV-t és az ALV- t kivéve nem egységes. Kár volt általánosítani az írásban. Félrevezető.

2015.08.25. 18:09:21

@mojyo: haaat, nem tudom, hogy egy olyan funkcionalis orszagban, mint Svajc, mennyire lenne szamodra lukrativ a porfogo gyartasa
Es hogy viselned el, hogy az atlag ember az irodaban ugy oltozik, mintha kisdobos avatasra menne; sotet nadrag/szoknya, feher ing?

©________ 2015.08.25. 18:13:57

@Herr Géza: vagy debitcard vagy creditcard.
Vagymire gondo!tal?

2015.08.25. 18:18:10

@charlieharper: Hat en egy szoval se mondtam magamrol, hogy porfogokat gyartok, azt ram mondta valaki, en meg rahagytam, mert ugy nem kell akkor nagyon sokat magyarazni. Nekem amugy pont ez a funkcionalitas tetszik, es az egyenruhaval sincsen bajom, ha a munkaido is pontban lejar, es utana azt vehetek fel amit akarok :D Amugy pedig nekem mar a Toblerone is eleg erv, hogy Svajcba koltozzek :D

Virago_1000 2015.08.25. 18:21:10

@mojyo: nem kell parazni, nem fog kilepni UK. SOHA. Kampanyfogas volt, hulyiteni az embereket mar akiket lehet, azert hogy a valos problemakrol eltereljek a figyelmet.
A kilepes elvileg lehetseges. Gyakorlatilag nem, kozel 10 eves procedura, az osszes tagallam beleegyezese szukseges (romania is megvetozhatja) ha jol emlekszem. Baratod a google.
Az eu-ban maradas a multicegek erdeke, veluk nincs az a politikus aki szembe merne szallni.

@Muscari: ha te a daily mailbol v a daily expressbol informalodsz, akkor "gratulalok"

2015.08.25. 18:23:07

@charlieharper: @Perky.:

Szerintem meg resze. Ha az a celod, hogy ott telepedj le, ott eld le az eleted, akkor ez nemcsakhogy logikus lepes, de ezaltal is kifejezed, hogy oda szeretnel tartozni. Nekem kollegaim tobbszor is mondtak, hogy nagyon fura, amikor torokok itt elnek 20-30 eve, de meg mindig nem beszelnek rendesen nemetul, torok ujsagot olvasnak, a torok politikat kovetik es a torok valasztasokon szavaznak, es nem is kerik az allampolgarsagot, mert ok torokok. Ha itt akarnak elni, akkor mutassak ki azzal, hogy megtanulnak nemetul, a helyi dolgokkal foglalkoznak, kilepnek, nem a torok negyedbe akarnak integralodni, hanem az osztrak tarsadalomba, az osztrak allampolgarokhoz hasonloan bevonulnak katonanak vagy civilszolgalatosnak, es egyaltalan, azzal, hogy keruik az allampolgarsagot, lemondanak az korabbirol es feluskednek az osztrakra, kifejezik, hogy ok igenis ide szeretnenek tartozni. Es egyetertek, ha tenyleg integralodni szeretnel, mert uj hazat valasztottal, akkor ahhoz hozzatartozik az allampolgarsag is. Persze ha nem ez a helyzet, csak azt tervezed, hogy par evet kint toltesz, aztan tovabballsz, az mas teszta. De ha ott tervezed a jovodet, szerintem ez hozzatartozik.

Virago_1000 2015.08.25. 18:45:49

@Ödenburger [Hu/At]: latnod kene azt az eu temaban is, hogy a nagy multicegek diktalnak, nem a politikusok. Nekik egya celjuk: (gigantikus) profit, ennek pedig kedvez az eu. Kesz es semmi tobb.

A nepnek kenyer kell es cirkusz. Ezert van a latszolagos ellentet a politikusok kozt.

Virago_1000 2015.08.25. 18:49:32

@Ödenburger [Hu/At]: "mert ok is nagyon jol tudjak, hogy az EU-s penzek nelkul lenne itt olyan vilag, hogy honapokon belul az egesz Fidesz garnitura lampavasakon logna.."

- Egyaltalan nem biztos, mert megsporolnank az irdatlan mennyisegu befizetni valot, valamint jonne pluszban a vambevetelek, amik a koltsegvetes cca 1/3-t tettek ki ki, mar amig voltak.

Csodabogár 2015.08.25. 18:50:03

@Zka: Van aki alapból rendes és pontos. Én pl. soha nem rágóztam és csak most tudtam, meg, hogy Szingapurban nem szabad, pedig jártam ott turistaként.
Épeszű ember akkor se porszívózik egy többlakásos házban éjfélkor, ha nincs kiirva, hogy nem szabad. Ezek a dolgok engem Svájcban soha nem zavartak. Az alap, sokszor lappangó idegengyűlöletük annál inkább, bár én állampolgár voltam. De a dialektust soha nem ambicionáltam, "csak" normál németül tudtam jól.

DieNanny CH 2015.08.25. 18:54:55

@Ana72:

Hát, lehet, hogy alapos, de ez csupán az ő falujának és munkahelyének nagyon pontos ismertetése.

Csatlakozom Tilmirhez, sok dolgot nem értek.
Mi az az állami TB? Még sosem hallottam róla. Sőt, én úgy tudom, csak magán-egészségpénztárak léteznek.
A mosókonyhák pedig nem minden házban alaptartozékok.
Van, ahol a lakáson belül van, van ahol a fürdőszobán belül van - igen, léteznek terem nagyságú fürdőszobák is -, és van, ahol csak a csap van a falban, és a lakó feladata, venni egy mosógépet.

Köszi, Andy, hogy leírtad, de azt tudnod kell, hogy Svájcban nem mondhatod azt, miután megismertél 1-2 km2-nyi területet, hogy mindent tudsz róla.
(Én sem tudok sokat róla, sőt, megkockáztatom, maguk a svájciak sem tudnak mindent róla!)

Azért gyere Andy máskor is! Jó munkát!

Virago_1000 2015.08.25. 18:58:55

@mojyo: ha az egt-bol kilepnek az legnehezebben oket erinti, nem minket mert az eletszinvonal drasztikusan csokkenni fog a 70es evek szintjere. Ennek fo oka h anglia nem onellato az elelmiszereket tekintve.

De mar mondtam kar ezen izgulni hiszen ugysem fog semmi tortenni. Csak.kampanyfogas volt.

A nagy multicegek vezetoi (akiknek a kezeben valodi hatalom van) figyelmeztettek David cameront (akinek annyi hatalom sincs a kezeben mint neked) hogy nehogy merjen ilyen lepeseket tenni.

Csodabogár 2015.08.25. 19:14:16

@Ödenburger [Hu/At]: Svájci állampolgárság nem egészen egyszerű dolog. Egyrészt 10 év svájci tartózkodás, de ha peched van kifogsz egy olyan falut vagy várost, akiknél sokkal többet kell ott lakni mint 10 évet. Régen Freiburg pl. 25 év! volt. Aztán ha falun laksz és nem integrálódsz feltünően, akkor kár is elkezdeni. A napokban olvastam az ujságban, hogy alaposan megnehezítették mostanában a dolgot, pl. nyelvvizsga kell, írásban és szóban. Ez régen nem volt, elég volt ha tudtál a tisztviselőkkel beszélni. Régen még elég sok pénzt is elkértek egyes helyeken, de talán ezt ma már normalizálták. Szóval nem ugyanaz mint a svédeknél pl. ahol kitöltöd a papirt, csatolod amit kérnek, megadszh néhány referenciát és kb. félév múlva postán megkapod valami okmánybélyeg díjért az állampolgársági papirt.
Én feltehetően soha nem lettem volna Svájcban állampolgár, ha ezt a herce-hurcát végig kellett volna csinálnom.

Virago_1000 2015.08.25. 19:16:37

@LittleG (uk): nyugalom uk marad az unioban. Ne higgy nekem de a felrevezeto medianak sem! 1 fontot nem adnek az allampolgarsagert!

@Ödenburger [Hu/At]: a br exit hatranyos lenne a multicegeknek. Az o viszonylatukban nincs franciaorszag meg nemetorszag meg egyeb ilyen 'elavult' fogalmak. Ez csak az atlagember fejeben van. Nekik piac van, profit, nyereseg. Az orszagok, politikusok nem fognak semmit elkovetni a brexit ellen/mellett mivelhogy hatalmuk erejuk nincs hozza.

"Ugy, ahogy a Brusszelbol diktalnak szovegnek sem. Szerintem." - szerinted, de - sajnos- nem a valosag szerint. Brusszelben hozzak a torvenyeink 75%-t amit rank kenyszeritenek, eljarasokat inditanak, bunteteseket szabnak ki... minden torvenyhez a jovahagyasuk kell, az onrendelkezesi jogunk gyakorlatilag kevesebb mint a kommunista idokben.

A tervgazdasag is letezik: mindenre unios kvotak vannak. Brusszel=moszkva.

Csodabogár 2015.08.25. 19:17:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Gondolom az állami TB alatt az AHV-t értette. Betegbiztosítás csak olyan van, amit maga köt az ember. Milliomosoknak pl. nemigen van, mert ha beteg leszek fizetek alapon esetleg jól járnak. Egy igazán jó biztosítás gyorsan felmegy akár 1000 frankig is, havonta!:-(((

Muscari 2015.08.25. 19:20:16

@Virago_1000: koszonom szepen a "gratulaciot". Latszik, hogy nem szoktad olvasni a kommentjeimet, kulonben tudnad, hogy mennyire ertekelem ezeket az ujsagokat.

Sajnos nagyon sok ember olvassa oket es tajekozodik beloluk, azert hoztam fel, ez a ket lap a legnagyobb uszito.

Tajekozodni a BBC-bol szoktam leginkabb, bar tudom, hogy ok meg szeretnek dolgokat elhallgatni.

Satisfied?

Virago_1000 2015.08.25. 19:21:09

@Muscari: tenyleg nem olvastam a kommentjeodet. Nem jott at h ironianak szantad :)

Mrs. Clayton 2015.08.25. 19:21:55

@Ödenburger [Hu/At]: lehet hogy Ausztriaban elvarjak, itt Angliaban meg a ferjem sem varja el, hogy erre en aldozzak, engem meg nem erdekel, attol fuggetlenul, hogy milyen tv-t nezek, jarok-e szavazni, mondjuk legutobb a ferjem sem volt, de ettol meg senki sem mondta neki, hogy akkor menjen mashova lakni
szoval a kornyezetemben egyreszt fel sem merul senkiben megkerdezni, hogy milyen allampolgar vagyok, vagy hogy mikor leszek brit allampolgar mar (eleve mekkora bunkosag mar ilyet kerdezni), masreszt meg egyertelmu, hogy itt elek, itt dolgozom, itt koltom a penzemet, itt fizetek adot, tehat ide tartozom, ez mindenki szamara nyilvanvalo, aki itt ismer
ezen szerintem csak olyan magyarok rugoznak, akiknek valami oknal fogva fajdalmas az elszakadas, tramuat okozott nekik, v mittomen milyen komplexusuk van, s az uj allampolgarsag megszerzesevel remelik h majd tobb, vagy jobb emberek lesznek, ami nyilvanvalo marhasag, az unioban mas allampolgarsagot szerezni ertelmetlen penzkidobas

Virago_1000 2015.08.25. 19:27:46

@Perky.: "ezen szerintem csak olyan magyarok rugoznak, akiknek valami oknal fogva fajdalmas az elszakadas, tramuat okozott nekik, v mittomen milyen komplexusuk van, s az uj allampolgarsag megszerzesevel remelik h majd tobb, vagy jobb emberek lesznek, ami nyilvanvalo marhasag, az unioban mas allampolgarsagot szerezni ertelmetlen penzkidobas"

+1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:30:58

@Muscari:
Tudnál erről egy angol nyelvű cikket mutatni?

nosuti 2015.08.25. 20:31:26

@diggerdriver: tudod csak akkor jövök ha macskákról van szó ;)

Meg néha ha Svájcról

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.25. 20:46:06

@nosuti:
Jöhetnél többször is.
Szívesen látunk egy ilyen "öreg bölényt" itt.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2015.08.25. 20:52:28

@33621: valaki írt posztot onnan, lehet, hogy ők voltak? Szegények :-(

Határátkelő 2015.08.25. 20:53:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én írtam azt, hogy nem akarom ezt írni, nehogy az legyen belőle, ami még így is lett. Éppen az ilyen kommentek elkerülése végett hangsúlyoztam ki az elején, hogy Svájcról nem lehet átfogó nagy posztot írni. Ez is Bernről és környékéről szól.

Muscari 2015.08.25. 20:59:53

@diggerdriver:www.bbc.co.uk/news/uk-34047686
Ebben azt írjak, hogy az olcsó kajáldákat és kisboltokat fogják elsősorban ellenőrizni.

www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11821728/Illegal-immigrants-working-in-UK-face-six-months-in-prison-ministers-announce.html

Itt egy másik cikk is, ez hosszabb egy kicsit.

Din Serpahis 2015.08.25. 21:04:36

Végigolvastam a kommenteket.... hát nem értem miért fázik mindenki ettől a svájci túlszabályozottságtól. Ha az ember normális életet él, nem nagyon fog beleütközni különösebb problémákba emiatt.
Jó, nem lehet mosni 11 és 12 között. Soha nem is mostunk akkor... és még sorolhatnám.

Ugyanakkor ez a szabályrendszer biztosítja, hogy ha pl elmész Schwamedingenbe, ami itt az egyik legnagyobb délszláv gettó, ott is kb a betonról lehet enni, olyan rend és tisztaság van. Vagy mondjuk módomban állt összehasonlítani a svájci és az osztrák letelepedési engedély procedurát. Ég és föld... A svájci sokkal szigorúbb, de sokkal-sokkal kulturáltabban megy az egész.

M. Péter 2015.08.25. 21:07:37

@Virago_1000: @Perky.: Vannak olyan állások és egyéb dolgok pl. bizonyos ösztöndíjak, amelyekhez kell a brit állampolgárság. Honosított brit állampolgár gyereke automatikusan brit állampolgár lesz, akárhol is születik. Brit útlevéllel egyszerűbb utazni bizonyos helyekre, persze biztos van, ahova a magyar jobb. Brit konzulátus több helyen van, mint magyar. Ha Dél-Amerikában kerülök bajba vagy ellopják az útlevelem, akkor hatékonyabb segítségre számíthatok az országban levő brit konzultól, mint a másik országban, 4000km-re levő magyartól.

M. Péter 2015.08.25. 21:09:02

@Virago_1000: Benne volt a szovjet alkotmányban, hogy ki lehet lépni, a balti országok ki is használták.

Mrs. Clayton 2015.08.25. 21:32:45

@M. Péter: ok, van plusz 5 orszag ahova magyarkent kell vizum, britkent meg nem, de ezek egyike sem olyan ami engem erdekel, aztan egyszerubb szefet berelni, meg szerintem olcsobb is, hogy ne lopjak el, kokain nem fogok csempeszni perubol, ha meg megis es elkapnak, a britek se sokat tehetnek, gyereket mar nem szulok, ez se erint, sot a gyereknek jobb ha marad magyar, amig nem fejezi be az egyetemet, mert igy skociban nem fizeti az angliai tandijat mint az angolok
amiket irsz szinte mind extrem esetek, nem atlag polgarra vonatkoznak, ok, ha vmi spec. foglalkozasom lenne, de ez sem erdekel, nem akarok az allamnak dolgozni, leginkabb senkinek sem akarok dolgozni, dolgozzanak a szegenyek ;-)
en ha del-amerikaba, vagy mashova megyek kotok biztositast es tortenhet barmi... erre nem kell brit utlevel

kutya vacsorája 2015.08.25. 21:41:18

a zajongásszabályokat irigylem. itt mindenki azt csinál, ami az eszébe jut (a hétvégi fűnyírás alap, lehetőleg fűkaszával, mert az még hangosabb, feszt ugató kutyára nem szólunk rá semmiképp, flexelés+tetőácsolás+tüzifaaprítás motoros fűrésszel sziesztaidőben, kvadbrünnyögtetés, gyerekvinnyogtatás, részeg ordibálás "mit miskolc adhatott" és hasonló nótákra stbstbstb.), egészen addig, amíg valaki erősebb le nem ugatja. na ezért pont kár volt lejönni a fáról.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.25. 21:50:02

@puhacica: egy ekkora varosban az egy-masfel ora utazas sok? en se tudok a posthoz hozzaszolni de
SOK ! mi sem vagyunk egy kis falu sokan utaznak tobbet is a forgalom miatt de nekem SOk
munkahely 3 perc kocsival 5 perc bicajjal 10 perc gyalog ... 1 km .. ennel tobbet nem birok ki a barataim gyonyoru hazakban laknak a kulvarosokban de en mar nem birnam ki beszorozva az eletembe nem akarok 15 evet a kocsiba , dugokban tolteni ..

nosuti 2015.08.25. 22:12:34

@diggerdriver: koszi a kedves invitálást :))

Akkor mar hozzászólok a svájci témához. Így kicsivel több mint egy év után sem tapasztalom hogy itt minden kocka. Eddig meg nem jelentettek fel például ...
Vannak szomszédok akik majdnem minden kedden hatalmas bulit csapnak az erkélyen. Fiatalság bolondság ... Legutóbb azért kicsit kívántam hogy valaki hajnal kettőkor hívjon mar rajuk rendőrt :))))
A kukara tényleg ki van írva hogy vasárnap ne dobaljunk bele üveget,de most hétvégén megtelt a flakonos rész es halmokban állt a szemet, na jó, de szép rendben raktak oda a halmokat :)
Kutyaszar is van a járdán itt ott. Van rendes svájci aki becsomagolja kis fekete zacsiba, mert rendes ember ugye es ami szabály az szabály. Igaz, aztán ott is hagyja ahova a kutya helyezte...majd osszegyujtik a városi kukasok, azért fizetjük őket :)))) vagy mi

Bredpitt Monika 2015.08.25. 22:17:41

@Muscari: hvg 2015 januar 15 I cikkeben irja hogy 400 fole ugrott a frank,

Csodabogár 2015.08.25. 22:42:11

@M. Péter: Csak akkor számíthatsz, ha már lemondtál a másik, mondjuk magyar állampolgárságodról.
Én biztos nem vállalnék semmilyen ügyintézést ma semmilyen állampolgárságért, mióta Magyar ország is az EU-ban van.
Az én időmben u.n. hontalan utlevéllel nem volt olyan vidám dolog az utazás, mert mindenhova vízum kellett pl. Akkor volt értelme megszerezni egy másik állampolgárságot.

monománia 2015.08.25. 22:56:59

@montroyal ( CAN qc):
nekem napi kétszer háromnegyed óra is sok lenne. szerintem a munkahelyre való utazással töltött idő nem más, mint fizetetlen munkaidő. ráadásul én a munkám élvezem, a tömegközlekedést meg nem igazán. tehát napi 8 óra munka + 3 óra utazás, az nekem rosszabb, mint napi 11 óra munka.

lakjon nagyvárosban az, akinek az tetszik! :)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.25. 23:13:34

@monománia: en nagy varosban lakom de kozel a downtownhoz 10-15 perc de a varos kozepen egy masik kulonallo varosba ami villa negyed , semmilyen keresztezo forgalom , csendes , pl parkolas utcan nincs ,commerce nincs ( irodad sem lehet otthon fogadni ugyfeleket )... persze én nem a millios villakban lakom csak egy kis lakasom van de legalabb kellemes kornyezetben
egy terkep.. a belvaros a kikoto fele van
https://www.google.ca/maps/place/Mont-Royal,+QC/@45.5071114,-73.653351,13z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x4cc919cbc35e18d9:0x45d8c3191a6c0fa0

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.25. 23:35:47

Én tok jó helyen laktam két km-re az iskolától. De aki rám hhallgat nem költözik "Snail swamp" nevű kerületbe :-) kicsit necces volt mikor kiöntott a folyó.
Jelentősen javult az eletminosegem mikor nem töltöttem napi minimum 2x egy órát BKV konzerveken mint 10 éves koromtól 25-ig minden egyes nap mikor iskolába v dolgozni kellett menni.
éneegyébként azt is serelmezem ha vki akkor vág füvet mikor a Kissarkany alszik. Éjjel vághatna tőlem mert akkor rendesen mélyen alszik. Hogy más hogy és mikor alszik azt leszarom.
Lomtalanitaskor viszont osszeverekedett itt a kapu előtt két cigány klán, na akkor hívott vki rendőrt, bevallom én nem mertem, mi van ha kiderul h én voltam aztán engem is megvernek.
Lusta vagyok atvaltani és rendesen vesszőket beszúrni de itt vannak ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, remélem elég.

FutureFry 2015.08.26. 00:23:37

@Perky.: @Virago_1000: @M. Péter: @Csodabogár: Az egyik legfőbb érv a helyi állampolgárság megszerzésére: Akkor szavazhatsz (pl. Nagy-Britanniában a parlamenti választásokon), ezzel is alakítva annak az országnak a politikáját, ahol élsz.

svajcineger 2015.08.26. 03:42:54

Néhány pontatlanság van a cikkben. Pl. a szabadság hossza nincs életkorhoz kötve. Az egyetlen törvényi előírás, hogy minden munkavállalót legalább 4 hét szabadság illeti meg, ez viszont nem nő az évek során kötelezően. Illetve a 20 év alatti munkavállalókat legalább 5 hét illeti meg.

www.seco.admin.ch/themen/00385/00420/00423/00429/index.html?lang=de

DieNanny CH 2015.08.26. 07:05:16

@Határátkelő:

Az oké, hogy te magadra vállalod a felelősséget, de az átlagemberben az marad meg, amit a posztban olvas... :-)

DieNanny CH 2015.08.26. 07:09:11

@Bredpitt Monika:

Azok elírhattak valamit, mert csupán kicsivel 300 felett volt akkoriban.

Ana72 2015.08.26. 08:51:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, én csak a komplex képnek örültem, nyilván azt mindenki tudja, hogy vannak területi meg mindenféle más különbségek egy országban, de azért viszonyítási pontnak ez elég jó. sztem.

Ana72 2015.08.26. 08:51:25

@firg_firg: nem gondoltam, hogy az egyetlen és abszolút igazságot írta le :) de viszonyítási pontnak épp jó, és elég komplex, azaz sok szempontot megemlít.

Observer99 2015.08.26. 08:57:23

@Bredpitt Monika:
A hír igaz, csakhogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak...

Eddig a 323,32965 volt a csúcs a HUF CHF árfolyamban, az igaz, hogy 2015. jan. 15.-én volt!
Bizonyíték:

www.xe.com/currencycharts/?from=CHF&to=HUF&view=1Y

Mrs. Clayton 2015.08.26. 09:25:07

@FutureFry: ugye ezt viccnek szantad? az engem kozvetlenul erinto szavazason mar most is szavazhatok, a tobbi meg csak a nep hulyitese ilyen kilepunk az uniobol, meg kitoloncoljuk a bevandorlokat , keritest epitunk stb baromsaggal

M. Péter 2015.08.26. 09:43:45

@Perky.: Nem túl rég volt, hogy Kanada vízumkényszert vezetett be a magyaroknak, a cseheknek csak idén oldották fel, románoknak, bolgároknak továbbra is kell vízum.

Ártatlan embert is tartóztattak már le, az is megesik, hogy gondatlanságból okoz valaki balesetet.

A tandíj ügyében pedig nem az állampolgárság számít, hanem a lakhely. Északírek már próbálták azt a trükköt, hogy ír állampolgárként ingyen akartak tanulni valamelyik skót egyetemen, de nem jött be.

Mrs. Clayton 2015.08.26. 10:27:03

@M. Péter: erre mondtam, hogy az ilyen esetek altalaban a lakossag kevesebb mint 1%-val fordulnak elo
nem allitom hogy art ha van egy masodik utlevele is az embernek, hanem azt mondom, hogy szerintem az altalad emlitett esetekre felkeszulni szuksegtelen, eletszerutlen es nekem szemely szerint nem er 1050 + extrak fontot, mert ebbol a penzbol 3x elmegyek egy utos mini holidayre, ami nekem szemely szerint sokkal jobban kell, mint az hogy a brit konzul adott esetben 3 ora alatt jon meglatogatni a boliviai boriben, vagy a magyar 2 nap utan
atombunkert sem epitek csak azert, ha netan a suffolki eromu felrobbanik legyen hova mennem, sot konzervet sem tarolok a pincemben, ami mondjuk nincs is
hetkoznapi emberkent kivaloan lehet elni a vilagban kizarolag magyar utlevellel, magyar allampolgarkent

Mrs. Clayton 2015.08.26. 10:30:03

@M. Péter: plusz az en lanyom magyar es nem eszak-ir, magyarorszagi lakcimmel is rendelkezik magyarul semmilyen trukkot nem probal eljatszani, amikor skot egyetemre jelentkezik es nem fizet csak skot merteku tandijat ;-)

Bredpitt Monika 2015.08.26. 12:14:45

@Observer99: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

hvg.hu/gazdasag/20150115_1_euro__326_forint

köszi hogy reagáltatok, most nem olvastam el, este át akarom küldeni HA-nak az újabb posztom, ami az itthoni helyzetről szól, én személy szerint le vagyok döbbenve, elmentem önkéntesnek..........szóval nagyon személyes első kézből jövő információk,

Bredpitt Monika 2015.08.26. 12:15:54

@Bredpitt Monika: bocs, lehet pont ugyanaz küldtem át nektek én is amit Observer99

2015.08.26. 12:34:01

@Perky.: Az hogy neked nem kell brit allampolgarsag az oke, de teljesen felesleges kirohanni mas emberek ellen akiknek meg kellhet. Pl. en is hetkoznapi ember vagyok, de egy egesz csomo, szamomra letfontossagu dologhoz kell nekem a brit utlevel, mint pl. munka, rendszeres utazas olyan orszagokba ahova brit utlevellel nem kell vizum, es konzuli ugyem is volt mar kulfoldon amit a magyar nagykovetsegen keresztul nem tudtam volna elintezni. Ha csak magyar allampolgar lennek, akkor pl. adot kene fizetnem a jelenlegi jovedelmem utan a magyar allamnak, akkor is ha nincs lakcimem Mo.on es sok eve nem elek ott, mert Mo. es a jelenlegi orszagom kozott nincs kettos adoztatast elkerulo egyezmeny.

M. Péter 2015.08.26. 13:56:24

@Perky.: De ugye érted, hogy a tandíj szempontjából ugyanaz lenne a helyzet, ha Mo.-n lakó brit állampolgár vagy brit-magyar kettős állampolgár lenne?

Mrs. Clayton 2015.08.26. 14:20:30

@Mirjam2: 1. nem rohantam ki sehova felolem barki jelentkezhet barmilyen allam allampolgarsagaert csak elmondtam, h ez manapsag valamifele statuszszimbolumma valt a kivandorlok kozott, meg kell szerezni, akkor is ha semmifele elonnyel nem jar, szerintem statisztikailag elenyeszo azon polgarok szama, akik ugandaba utaznanak, indiai vizumot meg nem nagy kunszt magyarkent szerezni, minden esetre olcsobb mint 1050 font 2. sztem attol h van mas allampolgarsagod is a magyar mellett meg a magyar torvenyek ugyanugy vonatkoznak rad is, tehat most is kellene fizetned adot, ha ennyire szorosan ertelmezed a torvenyt, ugyanakkor lathatod, h a magyar allam nem nyomoz az allampolgarai utan es szedi be az ilyen jellegu adokat

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.08.26. 14:57:39

Meg kéne írnom az elmúlt 1.5 évet. Azóta túl vagyunk 1 év óvodán, és egy iskolakezdésen is. Hm.

I.D. 2015.08.26. 15:52:43

A cikk tele van tevedesekkel, nincs idom kivesezni A legnagyobb: h Svajc nem Schengen resze. Dehogynem!! mar jo regen tehat nincs utlevelellenorzes es csomo kis hatar van ahol semmi kamera sincs es altalaban egy lelek sincs ott.

2015.08.26. 16:08:58

@Perky.: Tok jo hogy te nalam jobban tudod hogyan kell ertelmezni a torvenyt ami teged nem erint es soha nem olvastad; ha erdekel, elmondom hogy nem vonatkozik a torveny kettos allampolgarokra, ez le van benne irva es egy adoszakerto is megerositette nekem, de te biztosan jobban tudod. Konkretan indiai vizumot pedig ezerszer konnyebb brit utlevellel kapni mint magyarral, nem tudom probaltad-e mar, en igen, sokszor, mindket utlevellel. Es egy csomo mas orszagba nem kell vizum brit utlevellel, magyarral pedig igen.

Mrs. Clayton 2015.08.26. 16:32:29

@Mirjam2: nezd, ha kotekedni szeretnel keress hozza mas partnert, az eddigi hozzaszolasaim allampolgarsagi kerdesben nem voltak senkire nezve sem sertoek, sem degradaloak, ehez kepest a reakciod nemileg eltulzottnak erzem, de te tudod min huzod fel magad es min nem
tenyleg nem olvastam az adoszabalyt, pusztan azt mondtam, ha annyira szorosan ertelmezed a torvenyt, akkor epp befizetheted az adot
Indiat csak ugy mondtam, de most megneztem es magyarkent nem kell vizum, ha jol emlekszem mi beutazaskor toltottunk ki a repulon egy fecnit a lakcimunkkel, hogy meddig maradunk es hogy kik, mik vagyunk, honnan jottunk tipusu valaszokkal
meg mindig azt mondom, hogy gyakorlati haszna nem sok van egy magyarnak ha szerez brit utlevelet, attol, hogy neked ez megerte, meg nem lesz altalanos ervenyu mindenkire
en tovabbra is ugy velem, hogy felesleges, de artalmasnak nem gondolom

altimus 2015.08.26. 16:53:16

amit a cikk szerzoje ir a svajci nyugdijrendszerrol, miszerint

"A cég általában fizet egy magánnyugdíjpénztárat is, ami mellé még önkéntes ágon egy harmadik pillér is bekapcsolható. Ez az önkéntes rész az, ami elvihető Svájcból távozáskor, a másik kettőt nem fizetik ki annak ellenére sem, hogy minimum 20 év Svájc és az utána igényelhető állampolgárság kell ahhoz, hogy valaki svájci nyugdíjat kaphasson."

az konkretan abszolut _tevedes_. kar felrevezetni az embereket. a valosag az, hogy az elso piller (ez a magyar allami nyugdij megfeleloje) mar _egy ev_ svajci munka utan fizet nyugdijat, de aranyositva, tehat igen keveset. (ez amugy is felulrol maximalt nyugdij, viszonylag alacsony felso plafonnal, amit sok ev munkaviszony utan lehet csak elerni, es a befizetestol nem nagyon fugg az osszege. azert persze a magyar atlagnyugdij 3-4szereset ez is hozza). a masodik piller egyeni szamla, jol kovetheto, ket reszbol all. az egyik resze (nem a fele, annal tobb) az orszagbol tavozaskor elhozhato (kifizetik keszpenzben), a masik felebol nyugdij lesz, de az elso reszt is bent lehet nyugdijra hagyni tavozaskor, ha azt valasztja a munkavallalo. ez a nyugdij eleg szep osszeg lehet. a harmadik piller teljesen egyeni, megfelelo adozas utan teljes mertekben felveheto.

2015.08.26. 17:18:59

@Perky.: Attol mert meg egyszer leirod meg nem lesz igazad... Torvenyt nem lehet szigoruan vagy nem szigoruan ertelmezni, a torveny az torveny. Nekem a torveny szerint nem kell fizetnem mert kettos allampolgar vagyok, akkor minek fizetnek? Viszont ha nem lennek kettos allampolgar, akkor kene, ilyen egyszeru. Indiaba pedig kell vizum, rosszul emlekszel, es nem is egyszeru megkapni, foleg annak aki rendszeresen hosszabb idore megy oda, mint pl. en.

Mrs. Clayton 2015.08.26. 18:35:58

@Mirjam2: csak mert te szemely szerint sokat jarsz egy orszagba, amelyik epp azon kb 10 orszag kozott van, ahova egy britnek nem kell, de egy magyarnak meg kell vizum, illetve pont egy olyan orszagban olyan foglalkozast uzol amelyet nem vegezhetnel brit allampolgarsag nelkul, azt szeretned nekem bebizonyitani, hogy lekepezed az atlagos kivandorlo magyart? szerinted hany olyan magyar van meg rajtad kivul, aki kivandorolt Nagy-Britanniaba, majd onnal elment Szaud-Arabiaba angolt tanitani es aki a szabadidejet indiai huzamos tartozkodasal tolti? mondjuk meg rajtad kivul letezzen masik 9 ember es akkor valoszinuleg epp 9-cel tul is becsultem ezen emberek szamat, tehat kijelentheto h elenyeszo kisebbseg vagy a kivandoroltak kozott, akinek kifejezetten megeri 1000 fontot fizetni egy uj allampolgarsagert
kb 5x irtam, de valahogy efelett folyamatosan elsiklasz, hogy nyilvan nem arta vagy rossz, ha van egy masik utlevele is valakinek, viszont nem latom mi cafolja azt az allitasomat, amit egyebkent Peter altal felhozott elonyokre valaszolva adtam, hogy gyakorlatilag igen kevesse eri meg egy atlagos, hetkoznapi kivandorlonak

o emlitette, a konzuli segitseget mint egy elonyt
igen, Nagy-Britannianak nyilvan tobb konzuli kepviselete van mint Mo-nak, tekintve, mind teruletileg, mind gazdasagilag es politikailag is joval nagyobb befolyasu orszag, tehat ha valaki konzuli segitsegre szorul, valoszinuleg brit allampolgarkent ezt tobb orszagbn tudja igenybe venni, mint ha csak magyar utlevele lenne, viszont hany turista szorul konzuli vedelemre ugy altalaban? a turistak 1%-a?
egyebkent meg volt egy csomo ugy ahol igen is sikerrel segitett Magyarorszag az allampolgarainak, lasd pl a kislanyt akit haza akartak kuldeni svedorszagbol, vagy ott van a rosafloreses ugy, de lehetne meg sorolni, szoval a magyarok is segitenek, ha kell

vagy o emlitette a vizumot, erre en azt valaszoltam, hogy kb nehany orszaggal tobbet latogathatsz meg brit, mint magyar utlevellel, es ezek is jellemzoen kozep-afrikai vagy azsiai orszagok, leszamitva Indiat nem tul erdekesek, vagy kifejezetten veszelyesek bar ez megint nezopont kerdese, de nem kifejezett turista celpontok az biztos

attol, hogy neked egyenileg jobb/konnyebb te sem cafolod vagy indoklod hogy a nagy atlagnak, foleg ha egy atlagos tobb tagu csaladot veszunk alapul, miert is erne meg kifizetni tobb ezer fontot csak azert, hogy brit allampolgarok is legyenek? ettol nem keresnek jobban, nek kapnak allast konnyebben, nem tudjak a gyerekeiket jobb iskolaba jaratni, nem lakhatnak jobb kornyeken, nem adoznak kevesebbet, nem olcsobbak a kozmuvek, stb stb szoval a mindennapi eletkorulmenyeik semmivel sem lesznek jobbak
en tovabbra is csak valami pszichologiai elonyt latok benne, amitol egyesek jobban erzik magukat, mert ezt is megszereztek es valamifele erkolcsi fricskat adtak Magyarorszagnak, amiert ott nem tudtak boldogulni es el kellett onnan jonniuk, de ebben lehet nincs igazam
viszont ha elolvasod a friss kivandorlok velemenyet ezugyben, mind elsokent fogja megemliteni, h ez lesz az elso amit meg akar szerezni, kozvetlenul a jol fizeto allas megszerzese utan, ami azert szerintem kisse tulzo reakcio

ok alairom, ha mar megvan, megujitani a lejart britet egyszerubb, bar dragabb
viszont par ev es biztosra veszem, h Mo-n is lehet majd postai uton ugyeket intezni, vagy utlevelet kerni es nem kell majd a hivatalba befaradni szemelyesen

Cyber Hunter 2015.08.26. 19:39:40

A biciklis "trükköt" Genfben nem biztos, hogy megcsinálnám. Autóval is időnként idegesítőek. Többsávos körforgalomban kimondottan bénák. Én egyébként azt hittem aláírták schengeni egyezményt.

Din Serpahis 2015.08.26. 19:51:07

@Perky.: Amúgy EUs állampolgárként bármelyik másik tagállam külképviseletét igénybe lehet venni, ha az adott országban épp nincs magyar konzulátus, szóval ebből a szempontból a brit állampolgárság semmilyen extra előnnyel nem jár.

Cyber Hunter 2015.08.26. 19:51:11

Látom más is írta és közben én is ellenőriztem, hogy Svájc a schengeni övezet része. Persze a múltkori referendum után ki tudja meddig. :)

2015.08.26. 23:13:39

@Perky.: Elhiszem hogy vannak ilyen emberek akik 'divatbol' akarjak megszerezni az allampolgarsagot, en nem vagyok ezzel kepben, de elofordulhat. Viszont tovabbra is azt gondolom hogy eleg sok embernek hasznos lehet, pl. sokan csinaljak azt amit en hogy Anglia utan a Kozel-Keleten vagy mas orszagokban dolgoznak, es a brit utlevel nagy elony ebben a helyzetben a magyarhoz kepest. UK-ben is lehetnek elonyei, pl. elofordulhat hogy konnyebben kapsz allast, emlekszem tolem mindig kerdezgettek regen hogy dolgozhatok-e legalisan a magyar utlevellel, az EU-csatlakozas utan evekkel is. Azok akik az oneletrajzok kozott valogatnak a legritkabb esetben tartjak szamon hogy melyik kelet-europai orszag polgarai dolgozhatnak legalisan es melyek nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 00:05:41

@Perky.: Indiába kell magyar útlevéllel vízum, és nem is olyan könnyű a dolog (tavaly voltam), de mindegy, ahogy elnézem, ma itt úgyis csak neked lehet igazad.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 00:17:30

egyébként meg a brit konzulátusok hírhedtek arról, hogy mennyire nagyon szarnak a külföldön bajba jutott állampolgáraik fejére.
@Din Serpahis: elvileg ki van jelölve, megegyezések vannak, hogy melyik EU országot melyik másik képvisel, ahol nincsen magyar külképviselet. Burmában pl a németek vannak nekünk erre kijelölve. persze ez se segített rajtam pl, mikor új útlevél kellett, aztán mehettem ezért Bangkokba mindjárt kétszer is, mert kiküldeni se hajlandók semmilyen lakcímre.
nekem egyébként arra kellene a brit útlevél, de nagyon, de soha nem lesz, hogy onnan kezdve egy csomó számomra érdekes ország szerint native English speaker lennék törvényi szempontból, és könnyebben kapnék vagy egyáltalán kapnék munkavállalási engedélyt mint angoltanár. :-/
én is ngyon megértem azokat, akik az európai politikai változások meg trendek miatt akarnak egy stabilabb meg magasabb presztízsű állampolgárságot maguknak meg főleg a gyerekeiknek. ki tudja, mi lesz 10-20-50 év múlva.
mindig az a lány jut eszembe, aki angol misszionáriusok gyerekeként született Thaiföldön, de mivel thai állampolgárágot gyakorlatilag csak vérségi jogon lehet szerezni, hiába élt ott egész életében, máshol nem is élt, hiába volt lélekben thai, ott járt iskolába stb stb, állandó küzdelem volt neki egyáltalán a megfelelő vízumokat összeszedni. honnan lehet tudni, hogy az Angliában felnőtt határátkelő gyerekeket nem hajítják ki Angliából 20 év múlva, úgy, hogy nekik az a hazájuk, és mégis a törvények ideoda csavargatása miatt sehogy se maradhatnak ott tovább mégse?

FutureFry 2015.08.27. 01:07:44

@Dragonlady (Bp, Hun): @Mirjam2: Pont most nézem: Nekem úgy tűnik manapság (tavaly év vége óta?) Indiába rövid látogatásra érkező (max. 30 nap kétszer egy évben) ugyan azok a vízum-feltételek* érvényesek a legtöbb ország állampolgárára, beleértve Nagy-Britanniát és Magyarországot is.

*e-Tourist Visa, $60, 16 megadott indiai reptér egyikére kell érkezni:
indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.27. 01:12:19

@FutureFry: Köszi ez új iinfó na nem mintha vágynek indiaba, de sokaknak jól fog jönni. Tavaly meg bonyolult volt, Bangkokban szerették visszadobni, énnNepálban kaptam, de ügynök csinálta, különben 3x fel nap sorbanallas lett volna.

DieNanny CH 2015.08.27. 08:21:20

@Lex D'Arquebus:

Az előbb elolvastam a posztodat, és csatlakozom hozzád: meg kéne írnod az elmúlt másfél évedet... :-)

2015.08.27. 09:53:42

@FutureFry: Igen, ezt par hete vezettek be, de en szinte mindig hosszabb idore megyek mint 30 nap.

2015.08.27. 09:58:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Barmikor megvaltoztathatjak, errol hiresek :(. De most minden erovel probaljak novelni a turistak szamat, kicsit sok volt a 'bad publicity' meg az oroszok is kezdenek elmaradni a valsag miatt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása