oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 24. 06:43,  Elmegyünk, mert nem tudunk más kiutat 133 komment

2015. augusztus 24. 06:43 Határátkelő

Elmegyünk, mert nem tudunk más kiutat

Érdekes írás érkezett a Magyarország és én pályázatra, hiszen Kedves Ember egészen egy iskolai fogalmazásig vezeti vissza eszmefuttatását, melynek végén az is kiderül, szerinte Magyarország miért nem tud vagy akar szembenézni saját múltjával.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

varrom.jpg

„Meglepett a Határátkelő pályázati felhívása, az pedig még inkább meglep, hogy reagálok rá. Még soha nem írtam a blog számára, sem hozzászólóként, sem pedig történet-mesélőként.

Már a címválasztást is érdekesnek találtam, hiányoltam belőle a haza szót. Magyarország és én, ez már annyira semlegesen érzelemmentes, annyira nem kíván (nem mer, vagy nem akar) provokálni, mintha egy „forgassunk imázsépítő filmet Magyarországról” versenynek lenne a felhívása. Nem provokálni akarom a kiírót, pusztán leírom, miként hatott rám a kiírása és mit indított el bennem.

Szóval a haza. Amint meghallom ezt a szót, rögtön mindenféle érzelmek kezdenek kavarogni bennem. Nem csak és kizárólag pozitív töltetű érzelmek. Úgy érzem, mintha felvennék egy bokszkesztyűt és be kellene szállnom valami ringbe harcolni. És ez az érzés nem újkeletű.

Egy fogalmazás és következményei

Emlékszem, általános iskola alsós tagozatában a tanító néni egy hasonló házi feladatot adott, mármint hogy írjunk egy kis szellős fogalmazást „Miért szeretem a hazámat?” címmel.

Nos, ez a címválasztás, kedves kiíró, már sokkal erősebb. Egyrészt nem kérdőjelezi meg, hogy a haza valami olyasmi, amit szeretünk. Sőt. Mondhatnánk indukálja azt, hogy 1, szeretem a hazámat, 2, jó okom van rá.

Iszonyú fejfájást okozott nekem ez a házi feladat. Nagyon visszahúzódó, megfélemlített gyerek voltam, aki nem merte kimondani, hogy igazából mit gondol. Pláne leírni. Ebben azért volt némi szerepe a közvetlen családomnak, de a magyar oktatási rendszernek is.

Tehát elgondolkodtam, hogy miért szeretem a hazámat, mi lett volna, ha például franciának vagy németnek születek, vajon azt is ugyanúgy szeretném? Szeretném-e egyáltalán?

Nem mondhattam el, hogy nem szeretem

Mert végül arra jutottam körülbelül a tizedik életévem tájékán, a nyolcvanas évek végéhez közeledve, hogy nem szeretem a hazámat. De ez a felismerés végtelenül megriasztott, hiszen ezt aztán nem mondhattam el sem a tanító néninek, sem a szüleimnek, hiszen ki tudja, milyen reakciót váltott volna ki belőlük és mit kaptam volna büntetésül.

Szóval mi is volt az egyetlen kiút? [Természetesen fel sem merült bennem, hogy nem írom meg a házi feladatot.] írtam egy remekbeszabott fogalmazást, amiben hosszasan és hazafiasan taglaltam, hogy miért szeretem a hazámat.

Volt abban minden, bár érdekes módon egy mondatot sem bírnék ma felidézni belőle. De dicséretes ötöst kaptam rá, tehát nyilván ez az akkori követelményeknek megfelelt. A fogalmazás egyébként olyan erővel bírt, hogy apám, akit a pszichoterápiám során a szörnyeteg szóval tudtam leginkább leírni, megkönnyezte.

Őseink tettei

Azóta is gyakran elgondolkozom a hazán. Azon is, hogy a németek miért írják le Vaterland-ként (apám földje). Természetesen azon is elgondolkodtam, hogy volt-e köze apámnak, illetve apám cselekedeteinek ahhoz, hogy elhagyjam a hazát. Magvas módon azt mondanám: volt, van.

Egy dolgot hagy rengeteg határátlépéssel foglalkozó amatőr és professzionális figyelmen kívül, amikor a határátlépés miértjére keresik a választ: apáink, nagyapáink, ük- és ősapáink tetteit.

Akár kis, családon belüli drámákról, akár nagy nemzeti tragédiákról beszélünk, ami megtörtént, esetleg súlyos következményekkel is járt, az attól még hogy régen, régebben volt, mind itt van köztünk. Érezteti a hatását. Akkor is, ha nem beszélünk róla. Akkor is, ha a szőnyeg alá akarjuk söpörni a megtörténteket.

Vagy pusztán meg akarjuk magyarázni, meg akarják magyarázni nekünk, hogy az nem úgy volt. Akkor is, ha éppen úgy teszünk, mintha nem is történt volna semmi. Minden marad a régiben, szövögetjük tovább a hazugságok hálóját.

Magyarország mélyen traumatizált ország (lásd elmúlt nyolc, tíz, avagy százhúsz év) amely nem tud, nem akar, nem kíván szembenézni a saját múltjával.

Az(ok) a generáció(k), amely érzi, sejti, hogy emiatt van az „egyet lépünk előre, kettőt hátra” libikóka, nem tudja, mi tévő legyen. Elmegyünk, mert nem tudunk más kiutat. Lázadni? Megmondani a tanító néninek, hogy értelmezze tágabban a házi feladatot, esetleg rendezzen nyilvános vitát róla az óra keretében? Lásd fentebb.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr687728490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.08.24. 10:54:26

@Saman: és ennek mégis mi köze a poszthoz?

2015.08.24. 11:02:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"A mai német nép pl. egy önsorsrontó nép. Elhitte magáról. hogy ők egy bűnös nép."

Ami ennel nagyobb baj, hogy lassan egy Europat is szetvero neppe kezd valni, tobb mas nyugati tarsaval egyutt, konszonhetoen a tultolt PC-nek, ami annyit tesz, hogy az a jo europai es demokrata, aki a problemakat a szonyeg ala sopri vagy felrenez, es mindenki mas szegyelje magat. Ennek koszonhetoen erosodik a szelsojobb mindenhol Europaban, mert az emberek egy jelentos resze nem szereti, ha akozt kell valasztania, hogy mindent lenyel vagy megbelyegzik.

Ausztriaban nagyon jol latszuk, hogy mennyit nyert az FPOe a menekultugyon, mert amig a SPOe/OeVP a hagyomanyos europai PC bullshitet nyomja, ok rendesen rarepultek a temara, es ki is mondjak, amit az emberek gondolnak. Az europai mainstream partoknak lassan el kell donteniuk, hogy hajlandoak vegre erdemben beszelni es foglalkozni a problemakkal, vagy 10-15 eves tavon belul teljesen radikalizalodik Europa is. Europara jelenleg az iszlam radikalis fenyegetest jelent, es egy radikalis fenyegetesre sajnos csak radikalis valasz letezik, ha tetszik, ha nem. A PC bullshiteles ideje lejart, hatastalan a jelenlegi kihivasokkal szemben. Szerintem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.08.24. 11:05:05

l@Déryné: Egy rövid kivonat a cikkből:

"Egy dolgot hagy rengeteg határátlépéssel foglalkozó amatőr és professzionális figyelmen kívül, amikor a határátlépés miértjére keresik a választ: apáink, nagyapáink, ük- és ősapáink tetteit.

Akár kis, családon belüli drámákról, akár nagy nemzeti tragédiákról beszélünk, ami megtörtént, esetleg súlyos következményekkel is járt, az attól még hogy régen, régebben volt, mind itt van köztünk. Érezteti a hatását. Akkor is, ha nem beszélünk róla. Akkor is, ha a szőnyeg alá akarjuk söpörni a megtörténteket.

Vagy pusztán meg akarjuk magyarázni, meg akarják magyarázni nekünk, hogy az nem úgy volt. Akkor is, ha éppen úgy teszünk, mintha nem is történt volna semmi. Minden marad a régiben, szövögetjük tovább a hazugságok hálóját.

Magyarország mélyen traumatizált ország (lásd elmúlt nyolc, tíz, avagy százhúsz év) amely nem tud, nem akar, nem kíván szembenézni a saját múltjával."

Azóta beugrott, hogy a Kopp Mária orvos kutató volt ennek a témának /kutatási fókusznak/ egyik nagy ügygazdája.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 11:06:53

A gyerekkor az alap.
Meghatározza milyen házat lehet rá építeni.
Kevés ember tud gyenge alapra erős házat építeni.

Golf2 2015.08.24. 11:22:16

@diggerdriver: Kevés ember tud gyenge alapra erős házat építeni
Dehogynem! Légvárat.

Muscari 2015.08.24. 11:33:39

@Dragonlady (Bp, Hun): mindketto ugy van, ahogy mondod.

Muscari 2015.08.24. 11:36:13

@fhdgy: egy darabig igen, sajnos. Kesobb van, aki tovabb tud lepni, van, aki meg nem. Negyven evesen mar tenyleg eleg hulyen nez ki, ha az ember a szuleire fogja a sikertelenseget.

Muscari 2015.08.24. 11:49:55

@macamuca [IHUN]: azaz. A gyerek alapveto szemelyisegjegyei nyolceves korara kialakulnak, utana mar csak finomhangolasra van lehetoseg (ezt nem en talaltam ki, hanem Ranschburg Jenotol olvstam)
Ezert peldaul en csak nagyon kicsi gyereket fogadtam volna orokbe, ha esetleg nem lehett volna sajatom.

Na jol elkanyarodtunk a poszttol.

LittleG (uk) 2015.08.24. 12:03:57

@diggerdriver: "Kevés ember tud gyenge alapra erős házat építeni."
Ezt már Jézus is megmondta :)

2015.08.24. 12:07:57

Gyerekkori sérelmek témakörben:

Mindannyiunkkal történnek rossz dolgok az életben, ezeket onnan lehet megismerni, hogy utána egy darabig bánatosak vagyunk, de nem nagyon sokáig. Mondok példát, például a szüleink meghalnak előbb-utóbb, meg a háziállataink is, és akkor egy darabig a legtöbb ember szontyoli, de igazából so f.cking what.

A traumákat pont onnan lehet megismerni, hogy nem múlnak el. Sőt, ha jársz pszichoterápiára, vagy máshogy kibeszéled, és azt hiszed, már túl vagy rajta, évekkel később visszajönnek. A bántalmazó szülő képével pl. nem elég akkor megküzdeni, amikor felnősz, hanem amikor te is szülővé válsz. Satöbbi.

Csodás allegória prométeusz esete, akit ugye azzal büntettek az istenek, hogy kikötötték egy sziklához, és egy sas minden nap kiette a máját, ami újra és újra visszanőtt. Na ilyen a trauma is, visszanő, és tök normális, hogy az ember 40 évesen nincs túl egy ilyenen.

Ami pedig a gyerekek alapszoftverét illeti, biztos úgy van, ahogy írjátok, hogy 6-8 éves korára belekerül, de az biztos, hogy tönkretenni bármikor tönkre lehet, elég rövid idő alatt méghozzá.

Teljesen hétköznapi véletlenek is okozhatnak traumát, például empirikusan tudható tény, hogy a legrosszabb időpont szülőként meghalni akkor van, amikor valamelyik kölked 13-14-15 éves, akkor vágja őket haza a legjobban. Ha már kamasz (akár nagykamasz) vagy, amikor a szüleid elkezdenek hardcore piálni, az szintén meg tud törni embereket.

Arról meg már ne is beszéljünk, ha valaki rosszindulatú van a közelben, például apa elkezd nyúlkálni, amikor 16 éves vagy, mert tetszenek neki a kis dudáid, no, alapszoftver ide vagy oda, könnyen lehet, hogy a büdös életben nem leszel túl rajta.

Ezért csodás dolog egyébként szülőnek lenni: ha csak pici rosszindulat is szorult beléd, örökre meg tudsz nyomorítani valakit, még csak nem is olyan nehéz.

Jáp, szülők for president.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 12:14:56

@LittleG (uk):
Igen?
Akkor két eset lehetséges.
Vagy ráhibáztam vagy én vagyok Jézus…
:)))))))))))))))

Muscari 2015.08.24. 12:20:32

@Th's child: Egyetertek veled, hazavagni egy gyereket szinte barmelyik eletkorban lehet, de a gyogyulas eselyei masok. Ha valakivel 6-8 eves koraig bantak nagyon rosszul es ertek traumak, akkor a legnehezebb helyrehozni.

Szulokent meg nem szabad meghalni, mig a gyerek fel nem no, az biztos. Plane nem csinalunk olyat, hogy felkotjuk magunkat es hagyjuk, hogy a 8 es 14 eves gyerekunk talaljon meg (ahogy ez nemreg tortent a tagabb ismerettsegi korunkben)

Az alkoholista szulo minden eletkorban szornyu problema a gyereknek, hidd el, tudom mirol beszelek.

puhacica 2015.08.24. 12:28:52

"Egy dolgot hagy rengeteg határátlépéssel foglalkozó amatőr és professzionális figyelmen kívül, amikor a határátlépés miértjére keresik a választ: apáink, nagyapáink, ük- és ősapáink tetteit.

Akár kis, családon belüli drámákról, akár nagy nemzeti tragédiákról beszélünk, ami megtörtént, esetleg súlyos következményekkel is járt, az attól még hogy régen, régebben volt, mind itt van köztünk. Érezteti a hatását. Akkor is, ha nem beszélünk róla. Akkor is, ha a szőnyeg alá akarjuk söpörni a megtörténteket."

hat en olyan boldog lennek, ha mindenki csak a sajat neveben beszelne...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.08.24. 12:52:00

A nemzedékek óta tartó "keverjük a mészbe" működésünknek az egyik legjobb jelzőértéke egy alkohol statisztika.

A 60 év alatti májcirrózis halálozási statisztikánk úgy néz ki, hogy kb. dupla távolságra vagyunk a II. helyezettől, aki több mint dupla távolságra van mezőnytől.

Asszem ez is Kopp Mária adat volt.

Én mint aki fiatal koromban ifújsúági szervezeteknek az elnöke voltam, azért piszkálom ezt a témát, mert a fiatalok egy rövid 3-6 éves periódusban rakhatják le a családi boldogságuk alapjait.

Miféle "hitem a jövőben" alapozást rakhatnak le a mai fiatalok egy olyan korban, amelyben a bér, a gazdaság ekkora brutális nyomásnak van kitéve?

reszvetelidemokracia.blog.hu/2011/05/02/a_kilatastalansag_ara

Mit fognak kezdeni azok, akik meghasonlanak? Akik megálmodnak walamit és aztán koppannak?

Az utókor úgy fog erre a Gyurcsány-Orbán korra tekinteni, hogy ez egy olyan kor volt, mint amikor a szlovákok géppuskával nekihajtották a Dunának a magyarokat azzal a a kérdéssel, hogy ha nem érzed szlováknak magad, akkor arra légyszives távozni!

Mi a saját gyerekeinket nekihajtottuk a határnak? Tesszük ezt ma is?

Mekkora mondjuk a határátkelő nevezetű single issue mozgalomnak a sikeressége abban a témában, hogy elértük-e hogy beszéljünk már erről!

Egyrészt ugye világos, hogy nem lehet már ezt a témát a szőnyeg alá seperni. De ha technikailag azt akarnánk, hogy kérdésink lehessenek akkor lenne erre fórum?

Lehetséges érintettként beszélni?

Megkérdeztek akárkit, amikor a Széksefehérvári "gyere haza itt a túró rudi" programra megítéltek másfél milliárdot?

Értékeltük azt, bér, munkahely, lakáspolitika, forráselosztás, média vagy akármilyen szempontból?

adg 2015.08.24. 13:00:45

@puhacica: ezen godolkodtam pont, hogy vajon mit tett velem az ukapam. Az egyik dedimnek emlekszem a nevere, meg talalkoztam is vele nehanyszor, kb ot eves koromig, azutan mar nem. Nem sok hatassal volt mar o sem ram, arra emlekszem, hogy ul a fotelben. Az ive volt az elso temetes is, amire emlekszem. Ha jol emlekszem. Nem biztos.
De hogy az ukapam mit tett velem...

Mindenesetre az iras nem rosz, mert eddig egesz ertelmes beszelgetest indukalt, ellenben a tegnapi tehenes poszttal. :)

fhdgy 2015.08.24. 13:05:45

@adg: Te is marháskodtál tegnap! Mit panaszkodsz ma?

LittleG (uk) 2015.08.24. 13:19:19

@diggerdriver: "Vagy ráhibáztam vagy én vagyok Jézus…"
:)))))))))))))))
:)) A balga homokra épített az okos meg sziklára, emlékszel? Régen mondtad már, vagy 2000 éve, de ma is aktuális :))

Muscari 2015.08.24. 13:21:00

@Saman: emlekszem Kopp Mariara, olvastam tole par cikket. Tudsz esetleg valami linket kuldeni, hogy mit erdemes tole meg olvasni?

@adg: miert, most mar legalabb mindenki tisztaban van vele, hogy mennyi tejet ad egy tehen ;-)

LittleG (uk) 2015.08.24. 13:21:52

@Muscari: Nekünk a rokonságban volt ilyen, tizenéves fiú találta meg apját lógni. Szegényt sokat kezelték utána, ő is majdnem öngyilkos lett...

adg 2015.08.24. 13:34:03

@fhdgy: A kettospontot koveto zaro zarojel az elotte szereplo szoveg ironikus jellegere igyekszik felhivni az olvaso figyelmet, leven a szemelyes beszelgetesek soran megszokott metakommunikacios fogasok alkalmazasa erost korlatozott irasban. :)

adg 2015.08.24. 13:41:23

@Muscari: igen, en is sokat tanultam:
- a tejhozamot amerikaban
- hollandia teruletet
- lakossagat
- a sajthoz szukseges tej mennyiseget

Ezzel az uj tudomanyommal lenyegesen ertekesebb ember lettem, neki is allok jobb fizetest kiharcolni, vagy legalabb egyenloseget a teheneknek, vagy egyeb magasstos celt. :))

geeeteee 2015.08.24. 13:52:11

Pedig én annyira értem ezt a posztot, mit hadováltok itt kivetítésről?

Mert nem éreztétek a bőrötökön? Vagy csak nem jut eszetekbe? Max, te sem érted? Nem csak arról van szó, hogy nemzetek mit tettek egymással. És hogy hogyan működik az egészséges szervezet? Magyarországon az ügynökakták a mai napig nem nyilvánosak, akár a leglehetetlenebb konspirációt is megengedve például. Kiskirályok, földesurak, nyilasegyenruhát munkásőrre váltók, szakszervezeti bizalmik, párttitkárok, zsidó vagyont rejtegetők stb... Szinte nincsen család, aki érintetlen lenne, ott a csontváz mindenhol, akár úgy, hogy nem is tudnak róla, vagy csak egy-egy családtag ismeri a szégyent. Ezek a dolgok mind-mind a mai napig mérgezik a társadalmat, fenyegetve hírneveket, karriereket vagy csak egzisztenciákat. Mindegyikőtök tud szerintem példát, ha nem is otthonról, a hírekből legalább.

"Akkor is, ha éppen úgy teszünk, mintha nem is történt volna semmi. Minden marad a régiben, szövögetjük tovább a hazugságok hálóját."

PONTOSAN!

Jusson eszetekbe, mikor korrupcióról van szó, nem csak kenőpénzzel működik.

fhdgy 2015.08.24. 13:53:37

A bennünk élő emlékekről egy aprócska dolog:

Tegnap este, valahonnét a semmibôl, kettő szó járt az eszemben.

Soča és Sočerga. Az elsőről gyorsan megállapítottam, hogy az Isonzó szlovén neve. Hírtelen azt gondoltam, a Sočerga vagy nem is létezik, vagy valami köze van a Sočához.

Ma rákugliztam, Soča nyert. Sočergának semmi köze hozzá, ez egy picinyke település Istrán, a horvát-szlovén határon, Szlovéniában.

2001-ben jártam arra utoljára, még azt sem tudom, hogy keresztül utaztam volna rajta, lehet, hogy csak egy közlekedési táblán láttam leírva? Nem tudom, de hogy semmit nem jelentett nekem, az biztos.

Honnét jönnek elő ilyen emlékek? Az emlékek akkor is hatnak, ha nem is tudjuk, hogy van ilyen emlékünk?

fhdgy 2015.08.24. 13:58:37

@adg: azt hittem, nélküle is veszed a lapot. Egyébként gondoltam rá, hogy kiteszem, de győzött a lustaság. Tudom, hanyatt fekve az plusz tapogatózás egy tableten. Meg azt is gondoltam, hogy én is ökörködtem tegnap eleget!

:-)))))))))))

tsabus UAE 2015.08.24. 14:01:22

@geeeteee: Erről Hofi, 1992-es szilveszteri beszólása jutott eszembe: "...Heltai Jenő mondta: kis ország vagyunk. Egy csőcselékünk van, azzal kell mindent megoldani. Itt nincsen külön munkásőr, meg külön nyilas, meg külön minden. Nem, be van osztva."

adg 2015.08.24. 14:03:48

@fhdgy: Vettem, no drama. A tegnapi posztot kar lett volna atugrani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 14:11:28

@fhdgy:
Igen.
18 éves koromban a budai hegyekben dolgoztam természetvédelmi területen.
Nyár volt semmit nem kellett csinálnom, űltem a gépben.
Egyszer csak hallottam egy érdekes madárhangot. Soha addig olyat nem hallottam.
Abban a pillanatban ahogy meghallottam TUDTAM hogy holló.
Akkor hallottam és láttam elóször hollót.
Valahol mélyen megvolt egy genetikailag öröklött emlék.

fhdgy 2015.08.24. 14:14:54

Egy kis off:

Június 10.-e óta vagyok nyugdíjas, de még egy fillért sem kaptam eddig, se egy levelet, hogy nyugi. Időben beadtam a kérelmemet, még 2013-ban megállapítattam a szolgálati időmet egészen 2012 dec. 31.-ig.

Ma az érdeklődésre a válasz: az OEP még nem igazolta vissza a 2012-ben történt kb. két hónapos táppénzes állományomat. De, akkor most megsűrgetik.

Magyarország, én így szeretlek!

Kinek a nagy-, déd-, ükapja felelős ezért?

fhdgy 2015.08.24. 14:31:49

@diggerdriver: fehér hollót láttál-e már? Én csak akkor, amikor véletlenül, nagy ritkán olyat látok, hogy valami normálisan történik Magyarországon. Lásd az előző hozzászólásomat!

geeeteee 2015.08.24. 14:33:51

@tsabus [UK]: Nem keresek rá, lehet jobban tudjátok, olyan is volt, hogy valamelyik fő Jobbikosról derült ki, hogy zsidó. Hány olyan család lehet még, ahol a gyerekek előtt például a származás is titok? És még mi más? Addig legalább nem nyomasztja őket.

Szilárdd 2015.08.24. 14:33:55

Születhetem volna Indiába vagy Pakisztánba, ESETleg Kinába!

Observer99 2015.08.24. 14:34:02

@fhdgy:

Anno nekem, három hónap sumákolás után, érdeklődésemre elmondták, hogy azért nem küldték még az elsőt, mert szinte hihetetlen, hogy én 12 év alatt egy napot sem voltam táppénzen!!!!

Jól "rám ijesztettek", hogy márpedig ők nem nyugszanak, mert ilyen márpedig nincs! Bizony hogy ki fogják deríteni
Hat hónap után megjött az első nyögdíj + az elmaradt 5hónap is, de azóta rendesen jön. :-)

tsabus UAE 2015.08.24. 14:37:06

@fhdgy: Kikértük a szülőházamra a tulajdoni lapot és nagy megdöbbenésemre, százezer Ft-tal meg van terhelve ! Pár hét utánajárást követően kiderült, hogy egy 1984-ben felvett és 1991-ben lejárt (visszafizetett) kölcsön miatt van a terhelés, csak az OTP elfelejtette levenni. Most kezdjük felmérni, mennyi utánajárásba fog kerülni, hogy töröltessük...

tsabus UAE 2015.08.24. 14:42:17

@geeeteee: Nagyapámat 47-ben lelőtték. A család sosem tudta meg, mi is történt valójában. Volt eltévedt lövedékes verzió, meg baleset is. A legfurább az, hogy egy "pártfunkci" rokon azt mondta anno a családnak, hogy ne feszegessék ezt az ügyet.
Így aztán sose ismertem a nagyapámat. A sírja s egy elhagyatott, megszűntetésre ítélt temetőben van...

fhdgy 2015.08.24. 14:42:50

@Observer99: az én esetemben az a vicc, hogy amikor 2013-ban megállapították a szolgalati időt, abban pontosan benne szerepelt az ominózus táppénzes időszak is. Kezdő dátumtól, záródátumig.

Akkor tudták, azóta elfelejtették?

Jó, nem halok éhen, de az akkor sem normális. Csak Magyarországon!

adg 2015.08.24. 14:48:00

@tsabus [UK]: bank nem veszi le a terhelest, ad egy hozzajarulo nyilatkozatot, amivel a tulaj vagy az ugyvedje intezi a foldhivatalban. (Esetleg elintezi a bank a tulaj hozzajarulasaval)

Az otp-tol tudtok kerni egy ilyet talan meg ennyi ido utan is, es a foldhivatal leveszi azonnal. Nem lesz vele gond szerintem. Sokan vannak igy, ezer eve visszafizetett hitelek meg szocpol es afavisszaterites utan ottmaradt elidegenitesi tilalommal, meg egyebekkel.
Autok detto, eladaskor derul ki, hogy nem lett letisztazva.

tsabus UAE 2015.08.24. 14:54:34

@adg: Közben megtaláltuk az eredeti kölcsönszerződést és abban az van, hogy az OTP intézi a bejegyzés törlését. Tudom, a rendszerváltás óta másképp mennek ezek és úgy tűnik, az lesz, amit írsz, de szerződés szerint nem mi hibáztunk.
Az igazolást meg az OTP központi archívumából kell kikérni. Remélem, megtalálják majd...

LittleG (uk) 2015.08.24. 14:59:46

@fhdgy: "Az emlékek akkor is hatnak, ha nem is tudjuk, hogy van ilyen emlékünk?" Én titkon attól félek, hogy egyszer csak eszembe jut egy gyerekkori trauma, amire eddig nem is emlékeztem. És csak félig vicceltem :)
(aztán mehetek kezeltetni magam, hogy megint elfelejtsem :P)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 15:04:05

@fhdgy:
Egyszer láttam egy félalbínó varjút.
Meg karón varjút is láttam már.
:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 15:07:06

@Observer99:
Már a nyolcvanas években apósom fél évet várt az első nyugdíjára.
Ez azért van mert hátha éhenhalnak mire fizetni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 15:09:21

@tsabus [UK]:
Nekem pontosan ilyen rég lejárt hitelek miatti terhelések törlése fél évembe került.

adg 2015.08.24. 15:13:22

@tsabus [UK]: meg az is lehet, hogy a foldhivatal cseszte el, es elkavarta a torlest. hallottam ilyen esetet tobbszor. Nem mintha szamitana ma mar. Sok sikert!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.24. 15:15:08

@LittleG (uk):
Nekem a legnagyobb trauma az volt hogy 25 éves koromig azt hittem csont van benne…

… aztan egyszer fél hatot mutatott.
Azóta már hozzászoktam.
:))))))))))))))))))))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.08.24. 15:22:34

@Saman:

"mégtöbb Kopp Mária"

A neten sincs fenn örökké minden.

Anno egy youtoobos előadásában láttam hogy az egészségstatisztikák meg a társadalmi folyamatok között hogy von párhuzamot. De nyilván a könyveit meg a cikkeit kell összeszedni, ha komolyan érdekel a téma.

tsabus UAE 2015.08.24. 15:28:41

@diggerdriver: Neba... Már csak az hiányozna ! Nem tudok hazarohangálni folyton...

tsabus UAE 2015.08.24. 15:33:26

@diggerdriver: Idős ismerős mondta erre: "El tudok húzni vele egy egész vonatszerelvényt ! Eltolni, mondjuk, egy gyufásdobozt se, de ne legyünk telhetetlenek ! :-DDD

Observer99 2015.08.24. 15:45:21

@fhdgy:
Végül is nálam a procedúra szintén magában foglalta a táppénzes napok utáni vizslatást és minden mást ami kell, hogy flottul menjen. Ja azt mondták, hogy ez annyira rendben van, hogy egy hónapot sem kell várnom. Aztán amikor az embert bosszantja, hogy sömörösre vakarják az alvázukat és rájuk szól akkor jönnek hátulról mellbe és még jól meg is szívatnak, mert ők csak nagyon lelkiismeretesek!
Elsősorban meg akartalak vigasztalni, a perspektíva felvázolásával!
Neked még jövőd van! :-)

Observer99 2015.08.24. 15:45:24

@diggerdriver:
Rosszul okoskodsz, :-)mert a nyugdíjban eltöltött időre jár a nyugdíj, legfeljebb ha elhalálozik közben a családja kapja meg, de kifizetik mindenképpen!

blackhairlady 2015.08.24. 16:20:38

@macamuca [IHUN]: Hu, nagyon jol leirtad ezt az erzelmi es ertelmi dontes temat.

DieNanny CH 2015.08.24. 18:48:57

@fhdgy:

Ezt a viccet most olvastam egy svájci hirdetőújságban:

Mi a különbség a munkanélküli és az irodista között?
- A munkanélküli egyszer már dolgozott...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.24. 18:57:14

@geeeteee:

"Kiskirályok, földesurak, nyilasegyenruhát munkásőrre váltók, szakszervezeti bizalmik, párttitkárok, zsidó vagyont rejtegetők stb... Szinte nincsen család, aki érintetlen lenne, ott a csontváz mindenhol, akár úgy, hogy nem is tudnak róla, vagy csak egy-egy családtag ismeri a szégyent."

Mítosz. A legtöbb család igyekezett a gondokat túlélni, de a legtöbb ember tudta hol a határ.

Egyszerűen nem igaz, amit vázolsz.

DieNanny CH 2015.08.24. 19:13:51

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

De igaz. 16 évvel ezelőtt egy nagyon távoli rokonom meghalt, mi voltunk az egyedüli örökösök. Apukám tudta róla, hogy a fia még a háborúban halt meg. Aztán találtunk 50-60 éves leveleket, amiben benne volt, hogy ez a srác nem harc közben halt meg, hanem rendőrségi fogdában... (levélben jött valami kapitányságról az értesítés, hol veheti át az anyja a holttestet.)
A másik: nagypapám első házasságából a felesége meghalt. Az egész család úgy tudta - 1938-ban történt! -, hogy tüdőbajos volt, amiatt. Nos, megtaláltuk egy pesti kórház levelét, miszerint ez a feleség a szülésbe halt bele, mert a gyermeke időtlenül - milyen szép szó a koraszülésre! - született.
Vagy, hogy nagypapám a háborúban katonaszökevényeket bújtatott, aztán a saját unokatestvére nyomta fel - szóval, kedves Max, HALLGASS! Nagyon sok minden történt, amiről elképzelésed sincs!

Ettől függetlenül engem semmilyen apai-anyai bűn nem nyomaszt, és még az sem érdekel, hogy ennek az unokatestvérnek a leszármazottai a szomszédunk - nekik semmi közük a 70 évvel ezelőtti tettekhez.

©________ 2015.08.24. 19:21:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a mi csaladunkban meg semmi swm tortent.

DieNanny CH 2015.08.24. 19:28:48

@Déryné:

Az ominózus 16 évvel ezelőtti elhalálozás előtt én is ebben a hiszemben voltam... :-DDD
Ráadásul a ház, amiben lakott, abban az utcában van, amelyik az állomásra vezet. Vagy ezerszer elmentem előtte; fogalmam sem volt, hogy ott egy rokon lakik. Pláne, mert eléggé a falu szélén, meg egyik romos ház olyan, mint a másik (földes padlójú 2 szoba, áram volt bent ugyan, de semmi más...)

Taxomükke (UK) 2015.08.24. 20:19:23

@fhdgy: " @adg: Te is marháskodtál tegnap! Mit panaszkodsz ma?"

Há mér, micsinálna egy tehenes posztnál? Baromkodna?
:)))

2015.08.24. 20:28:19

@Saman: "láttam hogy az egészségstatisztikák meg a társadalmi folyamatok között hogy von párhuzamot. "

Ha az ilyesmi erdekel, akkor Hans Rosling is a te embered lehet.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.08.24. 21:01:58

@mojyo: Nem annyira az orvosszociológia a kedvencem

inkább a társadalmi alku

annak a hiánya - aztán úgy lukadtunk ki ide

2015.08.24. 21:10:43

@Saman: Hat jo, en amugy nem tudom, mi az az orvos szociologia. Vagy a tarsadalmi alku, es annak hianya. :D Csak ajanlottam, hatha nem ismered, en egeszen mas miatt (adatvizualizacio temaban) ismerkedtem meg vele, es a figyelmedbe ajanlottam, hatha erdekel, mert amit ismerek tole, az pont az, amit leirtal (egeszseg-statisztikak es egyeb tarsadalmi folyamatok). De ha nem, hat nem.

©________ 2015.08.24. 21:15:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: o, abban biztos lehetsz, h tudnek rola, amilyen csaladom van:-(

miloven 2015.08.24. 23:03:07

Tény, hogy mindenki más. Az én nézőpontom az, hogy ha a család és iskola erőteljesen traumatizáló hatása (nálam dettó) miatt mennék ki - ahogy anno tizenx évvel ezelőtt kimentem - az menekülés lenne. De ha másképp nem megy a jó, akkor inkább ez. Én hazajöttem. Ha elmennék, egy szép napos helyre mennék, még nem kizárt. Én szeretem az országunkat. Nem szeretem a vakká, süketté, érzéketlenné vált embereket, azt amit velünk tesznek a vezetőink (és mi hagyjuk) stb. Kőkeményen melózom, hogy bárhogy is, de megéljek, haladjak. Szinte minden barátom elment, miután én visszajöttem. Szóval a lényeg, hogy a traumák miatt elmenni, nem megoldás - benne marad az emberben a görcs. De máshol tényleg elviselhetőbb, ott másra figyelsz. Nagyon mennék amúgy én is, de basszus még a Dunántúlról is a Tiszára vágyom haza, nemhogy messzebbről :) Kemény itthon, de mi kalandvágyból maradunk :D

adg 2015.08.25. 00:11:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: erdekes amiket irsz, de ezek nem a fentebb irt csontvazak szerintem, bar reszleteket nem iral. Talan a harmadik eset olyasmi, de nagyapad tette szerintem boven ellensulyozza.
En ugy ertelmeztem, hogy minden csaladban volt egy nyilasvezer, egy kommunista nagyember, egy avos vallato vagy egy zsido vagyont reitegeto, stb. Ez szerintem is a szar szetkenese, mindenki bunos, senki sem az.
Termeszetesen nem tudom, mi tortent a csaladodban, nem is tartozik ram, de az elso ket esetedben semmi semmi rosszat nem latok az alapjan, amit leirtal.
Haboru alatt halt meg. Logikusan gondoljak belole, hogy esetleg valami harcban, aztan ez maradt meg. De meg a rendorsegre is kerulhet az ember olyankor ugy, hogy a tette utolag pozitivnak szamit. Persze, ha lopasert vagygyerekmolesztalasert, az mas.

A masodik eset is. Akkor sokan haltak meg tudobajban, logikusan gondolhattak. Nagyapa nem szeretett esetleg errol beszelni, fajt neki, a romonsagban meg elterjedt a pletyka. Lehet, az oreg nem is tudott a pletykarol. Ezeket nem latom csontvaznak ilyen szempontbol.

Ha az derult volna ki a nagyaparol, hogy nyilas volt a haboru alatt, majd utana avos vallatotiszt, aztan kesobb rendor aki tisztessegben megorrgedett, a kornyezete megbecsulte, es szep oregkort megelve, kedves nagyapokent szenderult a tulvilagra, na akkor csontvaz a mult. Hiszen a maiak egesz maskepp ismerik, es a multja godosan el volt titkolva.
Legalabbis en igy ertelmeztem a fentieket. Es ilyen azert nem jut minden csaladba, mar persze ha normalis melysegig elemzunk egy csaladot, nem pedig a dedapam negyedunokatestve keresztannyanak az angya kategoriat nezzuk, ahol kiderul, hogy rokonom obama es mao ce tung is.

Abban meg igazad van, hogy kit erdekel, ha a nagyapam occse pl avos volt. Ez mar nem az en felelossegem. Meg azzal sem igazan tudnek mit kezdeni, ha a nagyapam occse jelentos zsidovagyont mentett volna meg, ami hozzajarul a csaladom anyagi joletehez is.

Ezek mar elmultak, atlagember eleteben nem sok jelentossege van, inkabb erdekesseg. Tortenelem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.25. 00:53:41

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: " Másrészt miért kellene a magyar embert befolyásolnia annak, hogy míg más népek érzései? Ez az önfeladás útja lenne."

hm. ezer éve ugyanilyen önfeladás tette lehetővé, hogy ma létezhet Magyarország. Amikor Vajkból I. István lett, szakítva az évszázados múlttal, életformával és gyökeresen más, új intézményrendszer került a régi törzsi helyére, az elég komoly önfeladás volt, gyakorlatilag totális önfeladás és alkalmazkodás, igazodás a környezeti változókhoz.

Mi pedig ma ünnepeljük ezt.

Szóval talán nem minden fekete fehér, igaz-e?

bpetya75 2015.08.25. 07:20:32

@fhdgy:

Annak, aki nem hajlandó felnőni, igen. De amikor például @Muscari: megbocsátott a szüleinek, akkor lemondott róla, hogy az ő kínjaikat hordozza, és (úgy képzelem) megszabadult egy nagyon súlyos tehertől.

bpetya75 2015.08.25. 07:31:06

@RoxiSpain:

"Vajon ha a postoló számon kéri a magyaroktól, hogy nem képesek szembenézni, hányatott múltjukkal, akkor saját magáról is beszél?"

Ez mennyire hát persze! Teljesen igazad van. Amikor a másikban az zavar, amit magamban nem szeretek, csak még nem ismertem fel, hogy ezzel nekem van dolgom, nem (csak) mindenki másnak.

@pappito:

Az nem önfeladás volt, hanem egy logikus döntés. Ráadásul nem is István vagy Géza ötlete, ők a kiteljesítésben alkottak nagyot. Amiről Max ír, az szerintem inkább az, hogy a szőnyeg alá söprés ellentéte, vagyis az önostorozás sem vezet semmi jóra.

bpetya75 2015.08.25. 07:44:28

@LittleG (uk):

Lányok voltak egy keresztény táborban, ahol egy csomó mutogatós, táncolós dalt tanultak. Van kettő, ami erről szól, nagyon szeretik. :-)

@tsabus [UK]:

Arra azért készülj fel, hogy a törlésnek lehet költsége (nekem ingatlanonként 6600 forint dereng). Nem egy hatalmas összeg, de amikor más a hunyó, akkor azért idegesítő tud lenni.

bpetya75 2015.08.25. 07:50:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A három példádból egy támasztja alá, amit geeeteee írt. Akkor miért is Maxra haragszol?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.25. 09:33:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Minden megesik, de ez nem jellemző a lakosság zömére.

Az átlag nézte a maga dolgát, s túlélt. Minden rendszerben. Ahogy ezt teszi a jelenlegi liberális demokráciában is. S az átlag nem követett el semmilyen bűnt. Nyilván az apró hétköznapi bűnöket leszámítva, de ilyet ma is elkövet mindenki.

Muscari 2015.08.25. 09:35:18

@adg: ha maga a nagyapád lett volna ávós, az sem a te felelősséged, hisz nem tehetsz róla.

Muscari 2015.08.25. 09:37:33

@bpetya75: így van, és velük ellentétben én képes vagyok boldogan élni. Ma már csak sajnálom őket.

adg 2015.08.25. 10:17:42

@Muscari: Igy van, nem az en felelossegem. Termeszetesen meg az apam vagy a testverem dolgaiert sem vagyok felelos. A kovetkezmenyeit viszont neha viselni kell, sajnos.

Pl ha apad avos volt, nem szerencses politikai palyara, vagy akarmilyen nyilvanos palyara menned. Hiaba nem a te felelosseged, tied lesz/lehet a kovetkezmenye.

Lasd Körmös Bauer. Es meg ezer mas.

bpetya75 2015.08.25. 10:48:14

@adg:

A D-209-es ügy idején nagyon kellett röhögnöm, hogy mennyire átlátszó a fidesz. Pokorni állt elő azzal, hogy az apját erőszakkal beszervezték, és bár az öreg nem jelentett senkiről, vagy csak kamuzgatott, már nem tudom, de ő akkor is lemond a pártban betöltött valami tisztségéről, mert ilyen háttérrel nem lehet folytatni. Szánalmas volt...

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.08.25. 11:29:20

Menjetek! A Fletó is megmondta hogy el lehet innen menni!! Hát akkor tessék, csak hajrá!!

Observer99 2015.08.25. 11:32:33

@bpetya75:
Az ügyben az volt a legpikánsabb, hogy bölcs vezérünk, ha jól emlékszem Japánban dőzsölt jó ideig, Pokorninak senki nem mert mondani semmit a fidibuszban, hogy mit tegyen, a vezér sem üzent, hagyta az egész bagázst főni a saját levükben! Aztán amikor hazajött akkor azért lett megoldás, mégsem kellett elmennie remetének! :-)

Cormorant 2015.08.25. 11:33:26

@Dragonlady (Bp, Hun):
"Úgy tudom, az oroszoknak Oroszország anyacska van"

Igy van, pontosabban így hívják "Родина-мать", vagyis "Haza-Anya".
Az egyik legismertebb szobra pedig Volgográdban (Sztálingrád) található, nem véletlenül: Fénykép: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%8C_(%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4)

martineden 2015.08.25. 11:56:38

@ChristineK: Hat egyszeruen megvagyok dobbenve,1 udito kiveteltol eltekintve mindenkinek csapnivalo rossz szulei voltak"?

adg 2015.08.25. 12:31:49

@bpetya75: Hat ilyesmire gondoltam.
Ha nem mond le, akkor meg azert csesztette volna vegig a tobbi szent a masik oldalrol. Viselnie kell az apja tetteinek kovetkezmenyet. Ez egy ilyen gane szakma, ebbol is latszik.Nem tudom, mi viszi ra az embert erre a palyara. :)

Egyebkent furcsa lett volna, ha nem mond le, pont akkoriban. Valahol sajnaltam is, mert szerintem a keves normalis fideszvezetohoz tartozott akkor. Mar amennyire ez a fogalom ertelmezheto ebben a korben.

pappito · http://pappito.com 2015.08.25. 12:43:51

@bpetya75: "Az nem önfeladás volt, hanem egy logikus döntés."

az önfeladás és a logikus döntés nem egymást kizáró dolgok.

Amúgy, ha az nem önfeladás, hogy egy közösség eldobja a
- törzsi hierarchiát
- vallását
- részlegesen a nyelvet
- életmódot

és lecseréli arra amit mondanak neki a nála erősebb szomszédok, a túlélésért, hát akkor nem tudom mi az önfeladás.

Ennél sokkal-sokkal kevesebbért is előfordul, hogy meghurcolják itt kommentekben néha az emberkéket. A döntések logikusságát szinte sosem vizsgálva.

Szóval a totális önfeladás ügyében súlyos double standardot vélek felfedezni itt...

bpetya75 2015.08.25. 12:46:14

@adg:

Az az én olvasatomban úgy nézett ki a dolog, hogy a fidesz egyik nagyágyúja bemutatót tart D-209 elvtársnak, hogy mit kellene csinálni. Kétségem nem volt afelől, hogy rövidesen újra vezetőségi tag lesz, ahogy az is lett. Az már más kérdés, hogy mostanra elvesztette a befolyása jó részét. Amúgy szerintem is a normálisabbak közé tartozik.

@Observer99:

A döntéshozás felelősségét kevesen bírják el. Pláne egy űbercentralizált rendszerben.

soad1221 2015.08.25. 13:07:34

@Th's child: tökre igazad van abban amit leírtál, de amit rendszeresen nem értek a kommentjeidben, hogy miért veszed alapnak azt, hogy minden szülő ilyen?

mintha szülő csak egyféle lehetne...

soad1221 2015.08.25. 13:09:36

@adg: megjegyzem, ha valahol a mélyen értelmezhető ebben az igazi oximoronban, akkor még ma is az.. :)
bár mondjuk már nem annyira vezető...

bpetya75 2015.08.25. 13:14:43

@pappito:

Az első mondatoddal egyetértek. Meg az utolsó előtti bekezdéssel is. A többivel kapcsolatban: a törzsi hierarchiát nem hinném, hogy István kidobta volna az ablakon. A fejedelemből király lett, a törzsek meg a letelepedettségben szép lassan összeolvadtak. Kétlem, hogy ez élesen elhatárolhatóan történt volna meg. Vallás dolgában, már a Honfoglalás idején jelen volt a kereszténység, csak nem a római, hanem a bizánci ága. Ott sem egy hirtelen mozdulattal eldobott hitről volt szó. A nyelv egy folyamatosan fejlődő valami, nem vágom, mit értesz "részlegesen eldobott nyelv" alatt. Az életmódváltás valóban megtörtént. A nomád életmód nem tartható fenn örökké. Az erősebb szomszédok? Kik? Az ősök bejöttek, volt némi lökdösődés, és elfoglalták a helyüket. Ami a német-római birodalomnak nagyon nem tetszett, de hiába erőlködtek, semmit nem tudtak tenni ellene. Az egyetlen eredmény, amit el tudtak érni, az a kalandozások befejezése volt. Amúgy Augsburgot szeretik túlértékelni, kb mintha elhullott volna a magyar seregek színe-virága.

pappito · http://pappito.com 2015.08.25. 13:21:07

@bpetya75: nyilván nem egyik napról a másikra történt, de heló nomádság, heló kalandozás, heló koppány, mindenki kussol, én vagyok a király isten kegyelméből, hát ez nekem homlokegyenest más életforma, mint az azt megelőző

magyarul a "végleg szétrúgjuk a segged vagy viselkedsz" felszólításra viselkedni kezdtünk és abbahagytuk az európa bullyjának levést

vagyis mindent feladtunk ami előzőleg alapvetően határozta meg a közösséget.

Augsburg meg túlértékelés? Nekem nincs ilyen szemellenzőm, csak örülök, hogy helyre raktak bennünket és nem tűntünk el.

lavór 2015.08.25. 13:35:31

Helyes döntés. Ha szülőföld nem kínál újat, csak a múltba lép vissza, nem kétséges: a jövőt kell választani.
Aki teheti, menjen csak.

LittleG (uk) 2015.08.25. 14:06:05

@bpetya75: egyet én is tudok, mutatod a háztetőt a két kezeddel, meg lengeted a karod ahogy fúj a szél (és jött az eső és fújt a szél és a ház romokba dőlt/erősen állt?) De szerettem az ilyen táborokat, az én idomben volt Szentjánosbogár volt az egyik, nem tudom, van-e még

bpetya75 2015.08.25. 14:15:00

@pappito:

Úgy csinálsz, mintha úgy nézett volna ki a dolog, hogy idejöttek az ősök, elkezdték verni a nyálukat, szegény ejróperek meg csak lestek, hogy mi a stájsz.

Közben meg hol ez bérelte fel őket egy kis dúlásra, hol meg az. Aztán még épp jókor kapcsoltak, és két időben elhelyezett parasztlengővel sikerült letörni kicsit az arcot.

bpetya75 2015.08.25. 14:17:51

@LittleG (uk):

Igen. Ez az egyik. A kicsi nagyon szereti őket. Van egy, ami úgy kezdődik, hogy Pillangó, ha lehetnék, táncolnék míg repít a szél... A táncolnéknál úgy rázza a kis seggét, hogy kész :-)

jog-ász 2015.08.25. 14:45:53

nyomasztó tényleg, de azt el tudom fogadni, hogy valakinek annyira gáz a magánélete, családi élete, hogy a legjobb módszer ha távol kerül tőlük.
de igazán nagy tragédiának azt érzem, ha valakinek szorosak az itthoni baráti családi kapcsolatai mégis rákényszerül hogy elmenjen.

LittleG (uk) 2015.08.25. 14:54:59

@bpetya75: Azt nem ismerem, de jó lehet :)) Most vasárnap elvittem a lányomat itteni angol, de katolikus misére. Felnőttmise volt, de az énekek itt nem olyan borongósak mint otthon, kicsit inkább olyanok, mint nálunk az ifjúsági énekek és nagyon tetszettek neki :)

erol 2015.08.25. 15:23:04

Érdekes, a blog közönségének egyik közös jellemzője: elviselhetetlen, alkoholista, gonosz, elmebajos szülők. Fura.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.25. 15:26:12

@pappito:

Az életmódot azért adta fel a magyarság, mert a németek jól elverték a magyarokat 955-ben, s már nem volt lehetőség folytatni azt. Külső kényszer.

A törzsek már jóval István előtt kezdtek eltűnni. Eleve a vérszerződés arról szólt, hogy már nincs többé 7 önálló törzs. Aztán pedig Árpádék törzse kezdett erősödni a többiek rovására. Vedd észre: Koppány is Árpádék törzséből volt.

A nyelv nem lett feladva: mind a mai napig magyarul beszélnek a magyarok.

A vallás kérdése sem egyértelmű. Már akkor is keresztény volt a magyarok zöme. (Pl. éppen Koppány.) A váltás a korábbi vallás immár teljes tiltását jelentette.

Valójában az egész váltás egy hosszú folyamat része volt.

Igen, István megszegte az alkotmányos rendet, újat csinált, de alapvetően ez mindenképp megtörtént volna - keresztény államiság nélkül is.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.25. 15:26:22

@Dragonlady (Bp, Hun):

Mert oroszul a "haza" szó nőnemű, ezért. Ha hímnemű lenne, akkor "haza-apa" lenne.

2015.08.26. 22:46:30

@soad1221:

"mintha szülő csak egyféle lehetne..."

A rövid válasz az, hogy teljesen igazad van.

A hosszabb válasz, hogy tudtam én, hogy ez a téma nekem vesszőparipám, amiben többnyire nehezen védhető marhaságokat mondok, de nem gondoltam, hogy már ennyit kommenteltem róla ide. (Hogy repül az idő, ha az ember marhaságokat kommentel.)

Valószínűleg nem is segít senkinek, ha mindig idehányom a véleményemet, de (alighanem érzelmi érintettség okán) úgysem tudom megállni. Fura, tudathasadásos állapot, mint az egyszeri rasszistáé, aki mindenkinek bizonygatja, hogy igenis vannak cigány/zsidó/akármi barátai, szóval tkp. a hosszabb válasz is az, hogy tudom, hogy neked van igazad.

Ezzel együtt totál ingerel a téma -- igazi kis hobbiló ez, felpattanok rá, és szélmalmoknak vágtatok. Elnézést és megértő félrenézést, ha kérhetek. :)

soad1221 2015.08.27. 15:36:06

@Th's child: najó, persze belátom, hogy a rendszeres nem éppen a legjobb szó, a lényeg, hogy volt már párszor és mi vitáztunk is már ilyenről...

A személyes érintettséget érezni lehet, a körülményeket ismeretlenül is elfogadom és megértem...

De pont ezért sok minden érthetetlen is: egyrészt nem ilyen szülő vagyok, másrészt nem ilyenek voltak az én szüleim.
A helyzet, hogy pont az érintettséged okán Te lehetnél igazán jó szülő.
Én azt gondolom jó példát kaptam, és jól is végzem ezt a "munkát"... tökéletesen nem lehet, de eléggé jól igen. Viszont a rossz példa is alkalmas arra, hogyan lehet jól tenni...

soad1221 2015.08.27. 15:47:17

@Th's child: ja, egyébként segít-e bárkin vagy sem, hányd ide nyugodtan, azért beszélgetni jó... :)

onewayticket 2015.08.30. 22:37:09

Nekem nem volt rossz a gyerekkorom, mégis azóta idegennek érzem magam itt. És egyre inkább el szeretnék menni.

Az iskola nem a "komcsi ideológia", az "Aurorán dörrent az ágyú", meg ilyenek miatt nyomta rá a bélyegét az (érzékenyebb) ember lelkére, hanem azzal, hogy nem olvasó-gondolkodó fiatalt nevel, még csak nem is derék munkást, hanem igavonó barmot, rabszolgát.
Aki idejében hozzászokik a nagy terheléshez (pl. leckeírással, magolással töltött egész délutánok), a büntetések-fenyegetések rendszeréhez. Az állandó stresszhez, félelemhez, szorongáshoz.
A diákok többi része meg érdektelen lesz, lepereg róluk minden. De nem csak a rossz, hanem a jó is. Ők lesznek azok, akik egy villanyborotva használati utasítását sem képesek értelmezni.

Felnőttként meg kizsákmányolva, kizsigerelve, család nélkül vagy megromlott kapcsolatokkal, pótszerekhez "menekülve" tengődnek sokan kilátástalanul. És még sanyarúbb időskor képe vetítődik előre.

Pénz kérdése? Az is, de csak _részben_.
Van rengeteg dolog, ami nem kerül pénzbe, és mégis sajnálják az emberek egymástól ebben az országban. És sokan akkor is belerúgnak a másik emberbe, ha az nem tett ellenük semmi rosszat, ha nekik abból nem származik közvetlen hasznuk, csak mert "csak".

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása