oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 23. 06:47,  Itt mindenki jön valahonnan 89 komment

2015. augusztus 23. 06:47 Határátkelő

Itt mindenki jön valahonnan

Ma kiderül, mi tetszik Ausztráliában egy egy éve ott élő családnak, aztán megnézzük, milyen egy németországi esküvő, végül kiderül az is, miért narancssárga a répa, amikor eredetileg nem is lenne az. Egyszóval itt a vasárnapi blogajánló.

ausztralia_foto_ausztraliaat_wordpress_com.jpg(fotó: ausztraliaat.wordpress.com)

Kezdjük egy új (mármint nekünk új) blog, az Ausztraliaat bemutatásával. A szerző és családja egy éve él odalent, most azt szedték össze, miért szeretnék ott élni, mi az, ami vonzza őket.

„Az a nagyon jó Ausztráliában, hogy kb. 3 hét alatt válhat az ember igazi ausztrállá, és csak azért ilyen sokára, mert nem vagyunk kínaiak, vagy görögök, vagy indiaiak, vagy olaszok, esetleg valamelyik arab ország szülöttei. Nekik ez kb 2 nap. de lehet, hogy ők már ausztrálként érkeznek.

Itt mindenki jött valahonnan. A többség még jobban beszéli a saját nyelvét, mint az ittenit, de ez senkit nem zavar. És az a kevés ős ozzi akinek a rokonai még vasra verve érkezett ide, na azok is pontosan úgy néznek ki, mint azok akik ma érkeztek Londonból, azért mert megunták az esőt. És ez a dolog nem csak egy a bevándorlók által kitalált védekezés az elszigetelődésre, a kulturális sokkra. Nem, itt ez a természetes. (...)

Tehát csak azt akarom mondani, hogy itt számítanak az emberre, nem könnyű bejutni, de ha már itt vagy, ha megvan a hőn áhított PR vízumod, akkor csak rajtad múlik, hogy mikor érzed magad igazi ozzinak.

Meg azért is jó Ausztrália, mert 3 hét se kell ahhoz, hogy része legyél egy olyan csoportnak, ami nem jár anyagi előnyökkel, nem kell kitöltened semmit, hivatalos fordítást sem kell készíttetned.

Egyszerűen abban a pillanatban, hogy megérkezel, egy vagy azok közül az emberek közül, akik azért jöttek ide, hogy jobbá tegyék az életüket, hogy itt éljenek. Ez egy nagy és színes közösség, egy sokszínű forgatag, amibe igazán jó beletartozni.”

Természetesen ez csak egy rövid kedvcsináló a posztból, amit ide kattintva olvashattok el.

Egy német esküvő

A nagy családi események (sőt, Nagy Családi Események) mindig különleges bepillantást engednek egy ország ünnepnapjaiba, már csak ezért is érdekes szerintem a Frankfurti mesék blog posztja, melyben egy esküvőre látogathatunk el. Ami ráadásul nem csak ezért volt különleges.

romer_foto_frankfurtimesek_blog_hu.JPGRömer (fotó: frankfurtimesek.blog.hu) 

„Szertartás

Pénteken felvonult mindenki a Römer elé, hogy a városházán megtörténjen a ceremónia. A „bodorított hajú Marika” (családi szólás nálunk, mert az összes esküvőn, ahol eddig részt vettünk, az anyakönyvező hölgy mindig úgy nézett ki, mintha időutazott volna a nyolcvanas-kilencvenes évek dauerolt-tupírozott korából, az összhatást néha kék szemhéjfestékkel súlyozva) helyett egy elegánsan felöltözött, mesemondó hangszínnel és kedvességgel megáldott nő mondta el a beszédet, amely végén gyűrűt cseréltek, megcsókolták egymást, majd a tanúkkal együtt aláírtak a nagykönyvben. A gratulációs ölelések után elindultunk a kijárat felé, és a téren a – most már - sógorom barátai pezsgőkkel megrakott tálcákkal fogadtak mindenkit. (...)

Polterabend

Ezután csoportosan kivonulunk a szülők által szervezett ún. Polterabend nevű eseményre, amelyen a hagyomány szerint eredetileg porcelánokat kellett volna törnünk, hogy szerencsét hozzunk a párnak, de senki nem élt ezzel a lehetőséggel, gondolom az örömszülők nem kis örömére. (...)

Volt virsli virslivel, kenyér, mustár, grillezett kolbász, Grüne szósz (ezt imádom), és sajtok. Frankfurti specialitás az ún. Handkäse mit Musik, egy savanykás puha sajt, ecetes hagymás szószban elkészítve. A „mit Musik” alatt pedig az emésztést követő zajokat értik, de hogy ez a kutyorgó beleket, vagy a szellentést jelenti, nem derült ki számomra. (...)

Italként a szokásos sörök és üdítők mellett almabort kínáltak, amelynek hiába sok rajongója van (sőt fesztiválja is), én valamiért nem igazán szeretem, lehet azért, mert az íze kissé az almaecetre emlékeztet. Másik érdekes kulturális különbség volt a német és a magyar asztal között, hogy a szinte elviselhetetlen meleg miatt a szülők előkaptak néhány lavórt, majd megtöltötték hideg vízzel, és körbeadták, hogy aki szeretné, az tegye bele a lábát, remekül hűsít. (...)

A nagy ünnepi vacsora

A bulit a Die Gerbemühle nevű étteremben tartották a fiúk, szépen oda is rendeltek mindenkit délután négyre ’ingbe-glóriába’, hogy a családi fotókat elkészítsük. (...) Mondhatom, voltak fenntartásaim, mert sokféle ember különböző háttérrel, neveltetéssel és természettel volt több napra összezárva, de azt mondhatom, hogy jól sikerült, és mindannyian kulturált módon beszélgettünk, ettünk, ittunk és díszítettünk. (...)

A fogások közben a szülők és barátok mondtak beszédeket, én meg mint univerzális szinkrontolmács igyekeztem helytállni. Apukám beszédét magyarról németre, a másik örömapáét németről magyarra, majd a testvérem legjobb barátjáét angolról magyarra.

Közben felkérést is kaptam egy másik német beszéd lefordítására, ha már ennyire belejöttem a mikrofonba beszélésbe, de azt kedvesen visszautasítottam, egyrészt mert négy oldal volt, másrészt több lexikonból kimásolt elvont szöveget is tartalmazott, mintegy válaszképpen a beszédben feltett mi is a barátság kérdésre. (...)

Ahogy a vége felé közeledett a vacsora, úgy emelkedett a hangerő a különteremben is, a DJ fiú megkezdte a munkáját. Azzal az érdekes jelenséggel itt is találkoztam, hogy ameddig még erőt gyűjtöttem a táncolásra, addig gyorsan lejátszott minden nekem tetsző számot, majd mikor felszedelődzködtem, hirtelen már egyik sem tetszett. Bizonyára csak öreg és kukacos vagyok. Vagy csak elfáradtam az esküvőszervezésben.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

A répa, a sör és a sajt

Hollandia érdekes ország (persze melyik nem az), olyan hely, ahol képesek voltak kitalálni a narancssárga répát, a margarint (utóbbiért nem érdemelnek túl sok dicséretet), no meg fantasztikus sajtokat készítenek (amiért viszont igen). Jöjjön most pár érdekesség a Hollandokk blog gyűjtésében!

sajtbringa.jpg(fotó: Hollandokk) 

„Az eredeti formájában fehér vagy lila színű répát holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére „színezték”, azaz nemesítették át narancssárgává. Mivel ez a változat édesebb és húsosabb is volt, mint elődei, hamar el is terjedt világszerte.

Bár magát a margarint III. Napóleon parancsa nyomán fedezték fel Franciaországban, de a világ első margaringyárát 1871-ben Noord-Brabantban hozták létre. Később a gyár az Unilever része lett.

Hollandia a világ második legnagyobb sör exportáló országa Mexikó után. Ez a helyzet 2010 óta áll fenn, addig a hollandok vezettek. A legnagyobb játékos, a Heineken 250 különböző sörét például 70 országban gyártatja, amit körülbelül 170 országban értékesít.

A hollandok 90 százaléka beszél angolul valamilyen szinten.

Évente több mint 750 millió tonna kiló sajt készül Hollandiában. Ennek kétharmadát exportálják is, ennek köszönhetően az ország a világ legnagyobb sajt-exportőre. Azért marad sajt Hollandiában is - átlagosan, évente 14,3 kilogrammot esznek meg a hollandok.”

A teljes posztot itt olvashatjátok.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr727718946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.08.23. 07:04:01

Nagyon érdekes posztok!

Golf2 2015.08.23. 07:14:23

Most olvasom hogy a frankfurti esküvőn nemcsak a kolbász volt meleg(azt írja mindkét ünnepelt öltönyt viselt).

fhdgy 2015.08.23. 08:57:42

Hollandia és a számok: ha termelnek évii 750 millió tonna sajtot, a kétharmadot exportálják, akkor 250 millió tonnát ők maguk esznek meg. Ha ezt elosztom 17 millióval, ezt veszem a lakosság lélelekszámának, akkor fejenként kerekítve évi 14.7 TONNA sajtot esznek. Ez napi 40 kilónál is több, hangsúlyozva, hogy ez egy főre.

Mit mondjak, tényleg szeretik a sajtot! Vagy ennyire nem tudjuk a mértékegységeket és nem érezzük a számokat?!

DieNanny CH 2015.08.23. 09:38:32

@fhdgy:

Ugyanmár! Hát nem tudod, hogy ott
1; sajtból van a kerítés,
2; és sajtból van a Hold????

:-)))

www.youtube.com/watch?v=YK4X-EnZeVg

Herr Géza 2015.08.23. 09:45:13

@fhdgy: :) Á, nem úgy van az: holland specialitás, hogy a sajtot a tehenekkel is megetetik, így még több tejet termelnek. Sajtügyi perpetum mobile. Na ebből van a differencia. :))))))))))))))))))))))))
(Ha kiszámolnánk mennyi tej kell 750 mió tonna sajthoz, akkor alószínűleg kiderülne, hogy annyi tehén akkor se férne el Hollandiában, ha a hollandok nem is ott laknának. :))))

fhdgy 2015.08.23. 09:50:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az, hogy a Hold sajtból van, nyilvánvaló, én is látom. Ebből mennyi a hollandoké, az egy másik kérdés.

Lehet, hogy a felére is igényt tartanak, hiszen Hollandiából nézve látszik a fele! :-)

adg 2015.08.23. 10:00:09

@fhdgy: Belegondolva ebbe, es jatszva a szamokkal kicsit:
750.000.000 tonna sajthoz kell kb 7.5 mrd tonna, vagyis kb 7.5 mrd m3 tej. Az 660 millio tehen egy eves termese. Nem mellesleg 7.5 km3, ha jol jatszottam a szamokal. A balatonban allitolag 1.9 km3 viz van, bar en meg nem mertem meg. Erost ketlem, hogy ennyi tehen egyaltalan elferne hollandiaban. Ausztraliaban kb 30 millio van.

A helyes megfejtes termeszetesen a kg, nem tonna.
Jo volt, koszi. :)

adg 2015.08.23. 10:04:29

@Herr Géza: Hopp, pont kiszamoltam. Amugy emeletes tehenekkel megoldhato az elhelyezesuk. Amugy is csak 62 tehen jutna egy m2-re, eleg laza. :)

fhdgy 2015.08.23. 10:04:40

@Herr Géza: Hofi után szabadon: Hollandiában az egy marhára eső marhák száma kettő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 10:21:49

@Herr Géza:
Ez igaz. Meglepően kevés túró, sajt, vaj készíthető egy liter tejből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 10:32:42

Amúgy meg, már megint mi a baj a margarinnal?
:))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2015.08.23. 10:35:39

@adg: volt egyik évben olyan, nagy magyar hírportál lehozta, hogy Split környéken hány hektáron tombol tűzvész. Gyorsan utánaszámoltam: ha igaz lett volna, kb. fél Horvátországnak égnie kellett volna. Hogy nem lehet ezeket érezni?

Horvátország valamivel nagyobb területű, mint mondjuk a Dunántúl. Ha fél Dunántúlt beborítana egy tűz, akkor a firkászok nem írnának ilyeneket.

©________ 2015.08.23. 10:45:26

@Herr Géza: 10 a valtoszam.
Ahogy adg kollega irja. A tobbi szamarol nem tudok nyilatkozni, most ettem ket tukortojast, es nem vagyok reggelihez szokva:-):-)

©________ 2015.08.23. 10:45:59

@diggerdriver: nemtom, dekoncentraljaz emeletes tehenre:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

©________ 2015.08.23. 10:49:31

@adg: ott kicsit elcsuszott, hogy azonos mertekegysegbe vontad. Most fejbolnemtom, ha kilo egy liter tej,
a lenyeg, hogy atlag 10 liter tejbol lesz 1 kg sajt.

©________ 2015.08.23. 10:52:26

@adg: megneztem, a suly nagy atlagban oke, de a kb3 nemjo, egy liter csak 1 dm3.
:-)

Observer99 2015.08.23. 10:59:43

A tudomány mai állása szerint 1 kg keménysajt előállításához 10-12 liter teljes tejre van szükség! :-)

©________ 2015.08.23. 11:30:33

@fhdgy: mit nem ertesz, mester?:-)

Határátkelő 2015.08.23. 11:35:12

@fhdgy: @adg: Rendben, javítottam, köszi. :)

adg 2015.08.23. 11:52:07

@Blaha Lujza: mijaza kb3? A m3 tej az kb 1 tonna. Kicsit kevesebb, mert a tej konnyebb a viznel valamivel, plane a teljes, zsiros tej.
A dm3 az liter, kb 1 kg. szerintem jol irtam, nem? Most nem szamolom at ujra. Sul a palacsinta, nem tudok koncentralni. :)

fhdgy 2015.08.23. 11:58:00

@Blaha Lujza: pl. Mi a kb3? Elírása valaminek, de minek?

Az, hogy egy liter egyenlő egyenlő egy köbdeciméterrel, azt hiszem, evidencia.

Ebben az esetben ezer liter egyenlő egy köbméterrel.

Ha egy kg sajthoz 10-12 liter tej kell, akkor nyugodtan számolhatunk úgy, hogy egy egy tonna sajthoz kb. 10 tonna tej kell, tehát @adg számítása a megengedhető hibahatáron belül van.

@adg számítása nem csúszott el sehol!

Illetve a 7.5 milliárd köbméter tejhez nem tudom honnét jött a 660 millió tehén. Ez több mint 10 köbméter/év/tehén tejet jelentene.

Itt Európában min. 1500 liter/év/tehén, max 6000 liter/év/ tehén tejjel lehet számolni. Au.-ban olyan magas a tejhozam, hogy 10 ezernél is több?

Egyébként nem vagyok mester, csak matematikus!

fhdgy 2015.08.23. 12:05:10

@Határátkelő: a kg. Kontra tonna nem a Te hibád volt, az eredeti posztban is úgy szerepelt.

adg 2015.08.23. 12:32:20

@fhdgy: te, nekem lovesem sincs, mennyi tejet ad egy tehen, ezert beutottem a gugliba, es 31 liter/nap volt az elso talalat. Kicsit soknak ereztem ugyan, de ennyiben maradtam. Igy is eleg nagy a szam :)

"The average cow in the U.S. produces about 21,000 lbs. of milk per year, that's nearly 2,500 gallons a year! On a daily basis, most cows average about 70 lbs. of milk per day, or about 8 gallons per day. 8 gallons is about 128 glasses of milk per day."

Ugyhogy nem az en hibam, ha nem jo, hulye gugli vezetett meg. Vagy csak az amerikai tehenek ilyen turbozott gmo csodak, csak ugy dol beloluk a tej.

fhdgy 2015.08.23. 12:45:19

@adg: jó, nem is vettem komoly hibának, csak kicsit kevesellettem.

Én is kugliztam, találtam olyat, hogy nyolcezer is lehet évente. Mondjuk, azt végképp nem tudom, hogy ezekben az értékekben benne van-e a borjú szoptatása vagy ezek már azon fölül vannak-e.

Ezek persze már árnyalatnyi különbségek a kiindulási problémához képest.

fhdgy 2015.08.23. 12:52:32

@adg: a 31 liter/nap jónak tűnik, hisz nem fejhető egy évben minden nap, és nem is egyenletes. Borjazás után még viszonylag kevés, majd elkezd növekedni, utána jön egy leszálló ág, a végén pedig stabil nulla lesz.

Csodabogár 2015.08.23. 12:56:07

Látom ebbe a tejtémába jól belegabalyodtatok.:-)

©________ 2015.08.23. 12:56:21

@adg: @fhdgy: igen, eliras, a kobmeterre gondoltam. Ne is kerdezzetek.
Epp rohangalok megvedeni a maradék kismacskat

(Amugy igy szoktam leszallni:-):-):-))

fhdgy 2015.08.23. 12:59:51

@Blaha Lujza: még szerencs, hogy macskatejből nem csinálunk macskasajtot! :-)

©________ 2015.08.23. 13:07:49

@fhdgy:

Hat fajtatol fuggo a tejhozam, a napi liter sem mond semmit.

Holstein friz:
" A termelésellenőrzött kifejlett tehenek standard laktációs termelése megközelíti a 10000 kg tejet, 3,5-4,0% tejzsír és 3,2-3,5% tejfehérje tartalom mellett. Állomány szintű a 11 000-12 000 kg átlagtermelés nagyon sok országban megtalálható. "

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.23. 13:09:23

Szegény tehenek, aterzem ezt a tejelesi problémát.
Anyatejbol miért nem csinálnak sajtot? Csodálom, hogy vmi health freak lobby még nem kapta fel a dolgot (vagy csak én nem hallottam még róla).

fhdgy 2015.08.23. 13:10:15

@Csodabogár: már kezdünk belőle kikeveredni.

Egyébként tudok kézzel tehenet fejni, tehát nem vadidegen terület számomra. Csak annak idején mások voltak a számok. Akkor egy tehén, ami a csúcson húsz litert adott egy nap, csúcs volt.

1995-ben voltak teheneim és őriztem őket. Hústermelés lett volna a cél, igy fejés nem volt.

A végén anyagilag bukta lett, mert közben kitört a kergemarhakór, és az azt követő pánikhangulatban csak veszteséggel tudtam megszabadulni az egésztől.

fhdgy 2015.08.23. 13:14:07

@Dragonlady (Bp, Hun): nem félsz a feministáktól???

adg 2015.08.23. 13:19:26

@fhdgy: "még szerencs, hogy macskatejből nem csinálunk macskasajtot! :-)"

Nem baj, legalabb papsajt van, az is valami. :DD

@Dragonlady (Bp, Hun): akkor hallj, nyitott kapukatsz dongetsz ugyanis. :))
mobile.reuters.com/article/idUSTRE7413X020110502

Nem hiszem, hogy ki tudnank mar talalni akkora megvalosithato baromsagot, amit valaki nem fedezett mar fel.

A cikket nem olvastam el, csak a bevezetojet, nem izgat a tema valahogy. :)

©________ 2015.08.23. 13:22:31

@fhdgy: a borju tapszert kap tejelo anyja mellett nagyuzemben.

©________ 2015.08.23. 13:23:32

@fhdgy: az a szerencse, h a macskat nem kell fejni:-)

fhdgy 2015.08.23. 13:43:18

@Blaha Lujza: az lehet, hogy igyekeznek egyre kevesebbet adni a borjúnak, de nem gondolom, hogy ez nulla.

Lehet, de nem gondolom.

2015.08.23. 13:43:27

@Dragonlady (Bp, Hun): :) viszont a placentat meg lehet enni :) www.placentanetwork.com/placenta-encapsulation/ Kesz iparag... :S

2015.08.23. 13:45:16

@Dragonlady (Bp, Hun): :) viszont a placentat meg lehet enni :) www.placentanetwork.com/placenta-encapsulation/ Kesz iparag... :S

fhdgy 2015.08.23. 14:00:38

@Blaha Lujza: ezekkel a számokkal is gondom van. Most olvastam, hogy 2014-ben Magyarországon az egy tehénre eső éves mennyiség meghaladta a 7100 litert. Gondolom nem 4900 literrel, hogy megkaphassuk a 12000 litert.

Akkor most mennyi az annyi?

Observer99 2015.08.23. 14:03:55

"A csodatehén rekordja 87 liter tej naponta"
Persze a tejelő teheneknek van egy szárazonállási periódusa (ilyenkor nem ad tejet a böcce, mert úgy takarmányozzák) ami korrekt helyeken kb 1 hónap/év. Plusz kérdés hogy számolják ezeket a napokat az átlagban?

www.agroline.hu/hir/a-csodatehen-rekordja-87-liter-tej-naponta

Magyarországon néha van kiemelkedő hozamú tehén, de messze elmarad a 30-32 ezer litertől!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.23. 14:06:33

Fantasztikus ez a HA, mindenki mindenhez ert. Mint egy mini Magyarorszag. Tizmillio fotos es tehenesz blogja :)

©________ 2015.08.23. 14:12:34

@fhdgy: altalanosan ugy megy,hogy megkapja a focstejet,utana tapszer.
Ha ugy nezed, tehat nulla.
Ezt ugy nagyjabol 30 marhatelep es az altalanos technologia megismerese utan mondom.

©________ 2015.08.23. 14:23:47

@fhdgy: az a helyzet, hogy attol fugghonnannezed, es mi acelod a szamokkal. Szoktak eves termelest megadni, de ez allomanyszinten mond barmit is.
Leginkabb fajtankent mondjak, akkorviszont az alapja a laktacios periodus.
Ez utobbi, aminek jelentestartalma is van, hiszen egy darab tehenre vetitve erdekes ertekelni a tejtermelest, hiszen tartasi es takarmanyozasi koltsegek, vagyis a gazdasagossag igy ertekelheto, mondjuk fajtavalasztasnal.

Mellekszal,h ma itthon szerintem nem erdemes tejelo allomanyt tartani a 70-90 forintos literenkenti felvasarlasi arnal.

©________ 2015.08.23. 14:26:31

@puhacica: a pulitol. Mar kettot kinyirt.
Csak addig kene kibekkelni, mig kicsit megno. Kulonben ismet kereshetek macskat, eskezdhetembeszoktatni, h legyen, aki megfogja az egereket.
Sajnos akasik cicamama elles utan eltunt a kicsikkel egyutt, ennekmeg volt harom, most ezt az egyet geggyulgetem, h megmaradjon
nem konnyu.

©________ 2015.08.23. 14:27:46

@Réka ‎: tenylegbocs, hogy tudok par dolgot.
Cserebeafotosbanem szoltambele:-P

fhdgy 2015.08.23. 14:39:18

@Réka ‎: mint írtam, tudok kézzel tehenet fejni. Gimnazista koromban 2-3-4 szarvasmarhánk volt ( tehén, bika, üsző ). Az esti etetés, néha a fejés is, az én dolgom volt. A takarmány előállításból is kivettem a részemet.

95-ben nyolc tehenem és hét borjum volt.

Őriztem a csordát, közben laptopon programoztam. Nagyon tetszett, csak ahogy ma korábban írtam, anyagilag bukta lett, így nem működhetett tovább, sajnos.

Nem hiszem, hogy ettől szakértő lennék, de talán pancser sem vagyok. @Blaha Lújza, ha ismer 30 marhatelepet, ahogy írta, akkor a kor követelményei szerint ért is hozzá.

A tegnapi fotóscikkhez nem szóltam hozzá, pedig a hetvenes években a színes diáimat magam hívtam elő. Előhívásban jó voltam, fotózni viszont más tészta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 14:47:42

@adg:
Az anyatejnek valami irtózatosan rossz íze van, a csomagolása viszont a legjobb a világon:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 14:49:31

@Mrs Rumcajsz CA:
Az állatok is megeszik, még a növényevők is.
Az ember is van akkora állat mint egy állat nem?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2015.08.23. 14:51:51

@Réka ‎:
A marhulás/marhaság össznépi kompetencia.
Ha még szerények is lennénk, akkor tökéletesek lennénk.
(tökéletes ember nincs, mint tuggyuk...)
:))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.23. 14:52:41

@Blaha Lujza: ha hiszed, ha nem, nem rad gondoltam. Van itt eleg sok mas hozzaszolo is rajtad kivul.
@fhdgy: nem mondtam h baj amugy, nem kell vedekezni. Szerintem teljesen fantasztikus dolog ennyi polihisztort egy helyen latni :)

2015.08.23. 14:56:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Egeszen biztosan van mar ilyen, de nem merem beirni a Google-ba :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 15:05:20

@macamuca [IHUN]:
Na na na. Csak magadról nyilatkozz...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Amit én nem tudok azt nem érdemes tudni...

www.youtube.com/watch?v=AVZ-BOfC5fI

fhdgy 2015.08.23. 15:10:41

@Réka ‎: nem vagyok polihisztor, az a kor már régen elmúlott.

Falun születtem, nőttem fel. Akkor kényszer is volt, hogy sok mindent csinálni kellett. Ráadásul nekem nem is volt igazából kényszer.

Utána egyetem, majd munka a szakmámban, Magyarországon is és Németországban is.

Laktunk az ötvenes években erdőben is, mert apám erdész volt.

Az erdészházban nem volt villany, csak petróleumlámpa. Mondhatom azt, hogy egy kis somogyi patak mellől, az erdőből eljutottam a Tiszáig, a Dunáig, az Isarig, az Okerig és a Jamunáig.

Nem túristaként, hanem dolgozni, a túrista dolgokat nem számoltam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.23. 15:17:14

@fhdgy: ezek mind életre tanító dolgok, amelyek mindenkinek jót tennének.

fhdgy 2015.08.23. 15:28:20

@Réka ‎: igen, az élet nagy úr. Szépen vagy kényszerből sok mindenre megtanítja az embert. Én már több mint 62 éve tanulom az élet nevű tantárgyat és még nem szeretném befejezni a tanulmányaimat. :-) Még annyi mindent nem tudok.

Összeségében nem panaszkodom, csak annyi a bajom, hogy olyan dolgokat nem tanulhatok, gyakorolhatok, amik fizikai erőt is kívánnának, mert a szívem nem engedi, csak erős kompromisszumokkal.

SzZoole 2015.08.23. 15:42:57

Hamilton nyert,ujra:)))

puhacica 2015.08.23. 15:43:49

@Blaha Lujza: erre most nem szeretnek irni semmit. :(

©________ 2015.08.23. 15:47:47

@puhacica: sajnalom:-(
Falun fogyoeszkoz a macska....

©________ 2015.08.23. 15:49:23

@Réka ‎: megfordult a fejemben, de nem birtam ki.
Ha ram gondoltal volna, az se lenne baj, sokat kene dolgoznod rajta, h lerontsd nalam a renomedat;)

qkuc 2015.08.23. 16:19:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Fagyit már csináltak belőle ....

33621 2015.08.23. 16:22:25

@fhdgy: A bikákat is megfejted?

33621 2015.08.23. 16:27:39

@fhdgy: Lehet örültek volna neki!

Taxomükke (UK) 2015.08.23. 16:45:39

@Blaha Lujza: Az nem ér, hogy úgy nyilatkozol valamiről, hogy értesz is hozzá!!!

Herr Géza 2015.08.23. 16:56:10

@Zoole[uk]: Naná!!!! Bomba formában van továbbra is, Rosi meg savanya, mint az éretlen szőlő... Meglesz az a harmadik VB-cím...

SzZoole 2015.08.23. 17:09:22

@Herr Géza: Na meg az sem elhanyagolando teny,hogy a Mercedes az ász,minden autot lazan legyalaz:)))

©________ 2015.08.23. 18:19:41

@Taxomükke (UK): ezt mindig elfelejtem!

Annyi mentsegem van, h nem ertek hozza, csak egy kis tapasztalatom van.
Igy mar jo?

Muscari 2015.08.23. 18:46:11

@Blaha Lujza: falun a macska fogyóeszköz, sajnos.

Kivétel anyukám fekete cicája, aki, ha jól számolom, 13 éves most. Eredetileg a lányomé volt és kinti macska, nem egy szobacica. Persze lány és fogamzásgátlót szed, másképp nem érte volna meg ezt a kort.

Muscari 2015.08.23. 18:49:02

@Blaha Lujza: nekem olyan napi 20-25 litetes tejhozam rémlik a tanulmányaimból, akkor az nem túl elrugaszkodott szám, ugye?

Auguszta megvan? És neked, @diggerdriver:? Tudod, hogy ki volt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 18:51:13

@Muscari: Nem.
Gondolom guglin megkereshetném de az nem lenne tisztességes.
Mondjad.

Muscari 2015.08.23. 18:56:10

@Blaha Lujza: most látom, hogy megelőztél :-)
Én is nagyon sajnálom őket, de össze sem tudom számolni, hogy hány cicánk volt életemben, tizes nagyságrend, az biztos.

A legfájóbb veszteség az a gyönyörű zsemleszínű kandúr volt, akit az exem nem engedett kiheréltetni, mert hogy nincs hozzá jogunk. Hiába élt a lakásban, ki ki szökött. Először csak egy napra tűnt el, aztán többre, végül nem jött haza egyáltalán. Olyan szép macskám sose volt, mint ő :-(

Muscari 2015.08.23. 18:59:54

@diggerdriver: mosy én se guglizok, fejből mondom, az évszámra nem emlékszem. Ő egy rekord mennyiségű tejet adó tehén volt a 70-es években valamikor, az egyetlen tehén, akinek szobrot állítottak Magyarországon. Ráckeresztúr-Lászlópusztán egy ma is működő tehenészet előtt látható a szobor.

©________ 2015.08.23. 19:26:14

@Muscari: a lanyok is ritkan elnek egy evnel tovabb. Ugyanis ok is mennek vadaszni, barmikor eluthetik oket:-(

©________ 2015.08.23. 19:28:00

@Muscari: nemelrugaszkodott, de azmar jonak szamit. Mint mondottam. Nem ez a lenyeg, hanem h teljes laktacio alatt mennyit ad osszesen.
A napi ertek valtozo, attol fugg, hol tarta laktacioban.

Muscari 2015.08.23. 19:36:40

@Blaha Lujza: szerencsére a környéken alig van forgalom és nem mászkál el messzire. Meg vemhes se volt sosem, a sok szülés is nagyon legyengíti őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.23. 19:41:19

@Muscari:
Nem tudtam.
Én viszont láttam azt a traktort egy bábolnai kiállításon amelyik a legtöbb üzemórát teljesítette megbontás nélkül.
Egy John Deere. 20 000 üzemóra.

pappito · http://pappito.com 2015.08.23. 23:19:08

@Dragonlady (Bp, Hun): mert a szopós csecsemőknek sokáig nincs foguk és nem érdeklődnek a mamacheese platter iránt :)

pappito · http://pappito.com 2015.08.23. 23:20:57

@fhdgy: borjazás után úgyis kolosztrumot termel a mamatehén ami nem jó a tejiparnak, úgyhogy addig nem fejik amíg a bornyú nagyon pici

Muscari 2015.08.23. 23:42:20

@diggerdriver: nem tudom, hogy mennyi az átlag, de ez baromi soknak tűnik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása