oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 05. 06:46,  Könnyebbnek tűnik idegenben újrakezdeni 193 komment

2015. augusztus 05. 06:46 Határátkelő

Könnyebbnek tűnik idegenben újrakezdeni

Nehéz indulás után jön a szerelem, stabilnak tűnő állás – majd érkezik a válság, a munkahely kivonul az országból, a lakáshitel viszont marad… ismerős a történet, igaz? Alighanem sok százezren voltak így Magyarországon (is). Miss viksamiksa válasza is hasonlít sok tíz- vagy százezer magyaréhoz: egyszerűbb idegenben újrakezdeni. A poszt (ami a Magyarország és én pályázatra érkezett) nem hosszú, ugyanakkor szerintem elég jól megragad egy hangulatot és élethelyzetet.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

borond_no_repter_foto_pixabay_com_katyvedhorst.jpg(fotó: pixabay.com / katyvedhorst) 

„Lakótelepen nőttem fel, szegény családban. Már gyerekként tudtam, hogy nem akarok ott megöregedni. Az érettségi után dolgozni kezdtem, csináltam mindent, míg rájöttem, hogy továbbtanulás nélkül nem viszem semmire.

25 évesen kitűztem a célt, hogy 30 éves koromra lesz diplomám, jogosítványom, autóm, lakásom. Mindent sikerült elérni. A főiskolát munka mellett végeztem, a lakásom önerejének összegyűjtéséhez egyszerre két helyen dolgoztam. Persze hitelt kellett felvenni.

Szerelem, majd válság

Ekkor érkezett meg a szerelem is. 33 évesen megtalált egy csodálatos állás szép fizetéssel, céges autóval. Nagyon boldog voltam. Úgy éreztem érdemes küzdeni, mert a jutalom nem marad el.

És akkor jött a válság. A lízingcég, ahol dolgoztam, kivonult az országból, a sok éves bankos tapasztalattal nem kellettem sehova, mert az üzletág, mint tudjuk, azóta is bajban van.

A lakáshitel törlesztője elszállt. Eladni lehetetlen, hiszen több rajta a tartozás, mint amit ér. Azóta persze a forintosítással még nagyobb lett a baj. Az álom véget ért. Összesen 2 évet kaptam a boldogságra.

Új élet – de nem Magyarországon

Egy évig azt sem tudtam mit csináljak magammal. Tinglitangli munkák, állásinterjúk sorozata. Tudtam, hogy valami újat kell újra tanulnom, új életpályát kell terveznem.

Eldöntöttem, hogy ezt nem Magyarországon szeretném megtenni. Nem akarom végigcsinálni többször, hogy megszűnik a munkahelyem, amíg tart a folyamat öljük egymást a kollégákkal. Nem merek gyerekvállalásra gondolni.

Hát fogtam magam és kijöttem. Egy kaszinóban dolgozom éjszaka és többet keresek vele, mint otthon a puccos állásommal. Nyelvtanfolyamra járok délelőtt, minden nap. Kész tervem van, mit, hogy akarok.

A Kedvesem otthon marad, eladja a haldokló cégét, és a lakásunkat, amiért rengeteget dolgoztunk, aztán jön ki. Itt építünk új életet. Mert a helyzet az, hogy könnyebbnek látszik idegenben újrakezdeni, mint otthon a „szarból várat építeni”.

A gyerekemnek szebb jövőt szeretnék. A gyermekemnek, akit Magyarországon nem hoznék világra. Mindez rettenetesen fáj.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr787680396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.05. 14:22:48

@London2009: London neked van gyereked?Azt tippelem nincs.
A gyereknek lehet hogy mindegy a korulmeny mig iskolas nem lesz de kesobb, nagy koraban es a szuleinak akik optimalis felteteleket szeretnenek biztositani mar nem mindegy.
6 eves kora elott nyugodtan el lehet kezdeni sportolni, zenet tanulni, kirandulni-vilagot latni hogy bovitsed a szemleletet.
Nekem akarom hogy barki felreertse, a 'grundon' felnott gyerek semmivel nem kevesebb hatevesen mint a vilagot latott vagy 'tanult' gyerek. A szelyiseg hatarozza majd meg kibol mi lesz.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.05. 14:26:42

@Zoole[uk]: Egyemegi Docensok... remeljuk a poszterina megjelenik es jol helyrerak mindenkit :)

2015.08.05. 14:29:26

@P.Elliot:

Es mi van azokkal, akik nem tudnak tobbet nyujtani? Azoknak ne legyen gyerekuk? Es hol van a hatar, ahol mar "lehet" gyereket vallalni? Ezt soha nem tudtam megerteni. Szerintem ha ket ember szereti egymast, johet a gyerek. Minden mas megoldhato, az meg, hogy egy szobaban elnek, vagy 10 szobas kastelyban kiszolgalo szemelyzettel, az max. a szulok boldogsagat befolyasolja, a gyereket nem. Ha szeretik, a gyerek akkor is boldog lesz, ha parizsis zsemlet vacsorazik, es akkor is, lazacfilet es kaviart.

P.Elliot 2015.08.05. 14:31:59

@esban: Ez eleg sok amerikaira is ervenyes hogy penzt beosztani ne tudnak, / csak egy reteg persze de abban benne van a takaritotol a diplomasig mindenki, bar a takarito gyakran jobban all mint a diplomas mert tud beosztani/, itt is tele vannak a vendeglok alladoan, nem tudom hany szazalek lehet akinek semmi keresnivaloja nem lenne ott mert nincs ra penze, credit kartyakkal fizet. Itt egyebkent soha nem tudod megmondani hogy aki elotted all annak milyen anyagi hattere van akar jol oltozott, akar szakadt, lehet szegeny ember, lehet milliomos, nem szokas itt ilyesmirol beszelni, dicsekedni meg plane nem
De aki kulfoldrol jott az altalaban igyekszik megalapozni az eletet, sporol, nem kolt hulyesegekre az elejen, kivarja hogy teljen ra. Sokszor jobban allnak anyagilag mint az itt szuletett emberek. Ebben szerintem az indiaiak vezetnek magasan mindenki folott, utana az afrikaiak, mindket nep masod es harmadmunkat is dolgozik, az europaiakbol legjobban a volt szocialista orszagbeliek allnak.
Ahogy en latom a legigyekvobbek a lengyelek...

LittleG (uk) 2015.08.05. 14:34:23

@Zoole[uk]: minél szűkszavúbb és minél kevesebb infót árul el egy poszt, annál több dolgot lehet beleinterpretálni, pl. az Ady-verseket igen hosszan lehet elemezni :)

P.Elliot 2015.08.05. 14:37:19

@Ödenburger [Hu/At]: Felre magyarazod.
Hol irtam en ilyesmit hogy kaviar kene a gyereknek? De kell a teto a feje fole, ennivalo, es hogy nagyjabol elhessen ugy mint a tobbi egyszeru gyerek.Ha ket ember szereti egymast az jo dolog. De hogy arra mar gyereket lehet szulni es meghatarozni netan az eletet, / mondjuk ket utcalako vagy kronikus allastalan megszereti egymast aztan jojjon a gyerek/, azt nem hiszem el ha a szuloben van egy csepp gyerekszeretet....
Semmire nem szabad gyereket szulni, csak a szeretet nem teszi boldogga, ilyesmi csak a regi erzelgos konyvekben volt.

Herr Géza 2015.08.05. 14:37:22

@Andras125: Ja, én azt a céges autót nem tartom "céges autónak", amit hivatalos ügyben két (vagy több) aláírás ellenében vihetsz el a cég udvaráról és utad után oda is kell leparkolni. Az ú.n. pool-autó.

@firg_firg: igen, az arányok tekintetében rohadtul igazad van. Mondjuk otthon a 300+200 nettóból én sem új Ford Mondeot (ne is legyünk nagy igényüek) lízingelnék havi 200-as fenntartási költséggel, hanem megvenném mondjuk ugyanazt 3 évesen és akkor talán beleférne a havi 100-ba is. Talán...

P.Elliot 2015.08.05. 14:38:16

@LittleG (uk): Igaz, es ezen lehet jokat vitatkozni, hehehe...

SzZoole 2015.08.05. 14:41:47

@P.Elliot: De ez mar nem vitatkozas,hanem okoskodas.
Lasd a Te mondani valodat is kiforgatjak,bele latnak olyat,amit le sem irtal.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.05. 14:42:43

@Ödenburger [Hu/At]: haha... nekem a sajtos-parizsis zsomle ketchuppal volt a hamburgerem minden nap egy idoban :). Masik kedvenc a vajas-mezes kifli :).
Persze felno a gyerek es lehetosegai is lesznek, de mint szulo en szertnek minel tobbet adni a gyerekemnek anelkul hogy el lenne kenyeztetve. Tanuljon meg kuzdeni... na de nem akarok eszt osztani mert ez meg a jovo kihivasa :)

2015.08.05. 14:45:28

@P.Elliot:

Sehol nem irtad a kaviart. Ezert kerdeztem, hogy szerinted hol van a hatar, ahol mar szerinted is "lehet" gyereket vallani. A kaviar es a parizsi csak a ket veglet probalt lenni, utalva arra, hogy a boldogsag nem ezektol fugg. Ha nincs meg a parizsis zsemle sem, akkor az mar egy masik helyzet. De a posztbol indultunk ki, ahol azert az fel sem merult, hogy parizsis zsemlere nem tellne...

P.Elliot 2015.08.05. 14:50:59

@Ödenburger [Hu/At]: Azt is irtad itt hogy nem befolyasolja a gyerek boldogsagat ha egy szobaban elnek vagy 10 szobas kastelyban, legfeljebb a szuloket.
Hat megnezem az egy szobaval mit szolna ehhez az iskolas gyereked vagy a netan a tini, hogy o is olyan boldog volt ott? Es most is orul annak?
10 szobas kastely nem nagy dolog, en is 10 helyisegbol allo hazban lakok holott ez a haz a kicsinek minosul itt a valoban nagy hazak kozott.
Hogy van a kislanyod? 10 hetes? Az mar nagyobbfajta babacska mar. Jovo nyaron mar ott tapickol a vizben onalloan.
Tanitsatok meg uszni minel hamarabb, a youtubon jo babas uszasok vannak ahol mar a 6 honapos is fenntmarad a vizen, tudja ugy forgatni az arcat hogy nem merul el. Azota tartom fontosnak miota egy tavoli ismeros 8 honapos unokaja vizbeesett a csonakbol, odebb is sodrodott es csak azert nem merult el mert valamit mar o is tudott hogy hogy kell fenntmaradni...

2015.08.05. 14:51:52

@Andras125:

Eszt osztani en sem akarok, foleg mert en soha nem voltam igazan kilatastalanul szegeny. Voltak rossz idoszakaim, amikor bizony, tejfolos teszta es parizsis zsemle volt a menu a ho utolso napjain, de ezek soha nem tartottak par honapnal tovabb, es kozben is tudtam, hogy latszik mar a feny az alagut vegen, mar csak az a kerdes, hogy dudal-e? :) Szoval azt nem igen tudom atelni, milyen lehet kilatastalanul szegenynek lenni. De azt gondolom, hogy ha nem eheznenk, akkor fel sem merulne, hogy a gyerek csak azert ne jojjon, mert nem allunk jol anyagilag. En ezt a hozzaallast tenyleg soha nem ertettem.

bpetya75 2015.08.05. 14:53:53

@soad1221:

Mi is így csináltuk. Bár nem is, én nem voltam olyan tejfelesszájú, már 27 is elmúltam ;-P

@London2009:

Nagylány az előző tanévben csinálta a Pisa-tesztet.nagy felhördülés volt belőle, hogy a szülőknek ki kellett tölteni egy tesztet, amiben a családi körülményekre kérdeztek rá, meg olyasmikre, hogy szoktunk-e segíteni neki pl a házi megoldásában. Nem tudom, nyilvánosságra kerül e, hogy milyen összefüggést találtak a családi háttér és a gyerekek teljesítménye között...

@Ödenburger [Hu/At]:

Szerintem többet nyújtani nem csak anyagi értelemben lehet. Ha törődnek azzal a gyerekkel, akkor könnyen lehet, hogy parizeres zsemle ide vagy oda, többet nyújtanak neki annál, amennyit ők kaptak anno. Amúgy egyetértek veled.

P.Elliot 2015.08.05. 14:57:08

@Ödenburger [Hu/At]: Te, ez olyan felesleges vita. A posztolo semmi maganugyet nem irt ki, nem tudunk rola semmit, ennyi belemagyarazas utan esze agaban sem lesz idejonni beszamolni ha mar most felelossegrevonjak hogy miert nem szult meg gyereket.
El kell mennem vasarolni, majd delutan visszanezek...

firg_firg 2015.08.05. 15:00:48

@soad1221: Ezt nem tudom megmondani. OK, nagyobb orszag, tobb kocsi. :)) A mennyire en latom, a hasonlo pozicioban dolgozoknak kb mindket helyen van kocsija, kb ugyanolyan ertekben - de nincs statisztikam. A kulonbseg hogy mennyit keresnek. A nemet megvehentne maganak a cegautot privatba is, a magyar meg csak erolkodve.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.05. 15:03:27

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A devizahiteles mizéria fő oka egyébként igencsak mélyen van, a geopolitikai okok és a nyugat hanyatlása körül kellene ásni, de most ezt hosszú lenne vázolni. "

Annyira meglepődtem, hogy ez is csak a nyugat haldoklására bizonyíték :D :D Komoly rögeszméd van kialakulóban, vagy már ki is alakult.

2015.08.05. 15:03:38

@P.Elliot:

Lattam en sok csaladot, akik 1-1,5 szobas panelben eltek 1-2-3 gyerekkel, es attol meg kiengyensulyozott boldog gyerekek voltak. Gimiben nem egy ilyen baratom, osztalytarsam volt (en kollegista voltam).

"en is 10 helyisegbol allo hazban lakok" Haat, nem irigyellek, azt azert rendbentartani, takaritani... :))) Kinek mi a nagy. Mi egy 68 nm-es 3 szobas lakasban is kenyelmesen elferunk, es pont azon megy az agyalas, hogy egyaltalan tervezgessunk-e nagyobba koltozni, vagy minek? En arra hajlok, hogy nincs ertelme. Inkabb kevesebbet dolgozom, tobbet vagyok a csaladdal, es egyutt elutazzuk a lakas es nagyobb haz kozti kulonbseget, elmenyeket gyujtunk. A gyerek meg majd dolgozzon meg a nagyobb hazert, ha az kell neki... :)

A kisebbik lanyom nemsokara lesz 5 honapos. Van babauszas, de egyelore nem gondolkoztunk ilyesmin.

soad1221 2015.08.05. 15:05:15

@P.Elliot: nem ítélkeztem... hogy miért nem vállalt eddig nem tudom és mint írtam, igazából nem is érdekel, nincs is hozzá semmi közöm..
egyszerűen csak arról beszélek, amit megosztott velünk: hogy most 40 év körül lehet, most gondolni sem mer rá, és "majd, egyszer, ha..." ... csak nagyon erre van kihegyezve a vége, és hát a fenitek miatt ez azért most már nagyon nem távoli jövőnek kellene lennie..

P.Elliot 2015.08.05. 15:10:26

@Ödenburger [Hu/At]: Nem azert 10 helyiseges mert igy akaruk, itt nincsenek kicsi hazak, csak a berlakasok kisebbek, marmint apartmentek. Takaritani? Hat mindennap nem kell mindegyik helyiseget, mondjuk nem olyan nagy dolog, de hidd el hogy jolesik ez a nagyobb ter a lakas utan mert mi is olyanban kezduk.
Es az bizony igaz volt hogy nem sok idot kellett tolteni a rendbetartasaval, kiveve amikor a gyerekem jatekaiban bukdacsoltunk mert persze kihordta es szerteszet voltak napkozben. A lakasnak is megvannak a maga elonyei de a sajat haznak is ami persze tobb munkaval jar.
Na tenyleg mentem....

2015.08.05. 15:13:06

@P.Elliot:

Aaa, a vita soha nem felesleges, jo esetben mindenki elgondolkozik az ott elhangzottakon. Es felreertes ne essek, nem itelek el en senkit, mindenkinek szive joga eldonteni, hogy szeretne-e es mikor szeretne gyereket. Csak ez a Mo-ra nem szulnek gyereke, es szebb jovot remelek neki szoveg eleg szar, ezen akadtam ki. Es ezt kezdted el te megmagyarazni, erre reagaltam en. Szoval egyebkent meg teljesen az o maganugye, hogy akar-e gyereket vagy nem, csak amit leirt, ez szerintem eleg gaz. Foleg az amugy onmagamaban is nagyon gaz szemelyiseget korvanalazo poszt lezarasakent. Ismetlem, szerintem.

2015.08.05. 15:14:35

@P.Elliot:

Ok, lassan en is indulok haza... Es blogolas szigoruan csak munkaidoben, a csaladtol nem veszek el ilyenre idot... :))))

London2009 2015.08.05. 15:14:42

@Andras125: Egyetertek. Itt en inkabb arra gondoltam, hogy mig pici a gyerek, az teljesen mindegy neki, hogy ket szobas lakasban no e fel, vagy kertes hazban, helyi strandra viszik e nyaralni vagy a Karib tengerre. Azt gondolom, hogy ebbol ennyi idosen meg nem sokat fog fel.

bpetya75 2015.08.05. 15:20:07

@London2009:

A mieinknél azt tapasztaltam, hogy kisebb korban nem hogy mindegy, hanem inkább jobb a helyi strand.

London2009 2015.08.05. 15:26:04

@esban: Haha!! Ezt en evek ota mondom mindenkinek! Nem tudjak hogyan kell megfogni a penzt. Fogalmuk sincs! Az en parom angol, ugyhogy nem veletlenul en kezelem a penzt otthon. Teljesen elkepesztoek. A baj az, hogy mas donteseikben is latom ezt a Carpe Diem szemleletet. Peldaul amikor sirnak, hogy nem tudnak a fiatalok egy depositra valot osszegyujteni… Ezt nehezen tudom elhinni, amikor egy atlag angol bejarja a fel vilagot 30 eves kora elott… Egyszeruen mas fontos nekik. De ez persze nem baj, csak nekem is furcsa volt megertni az otthonrol hozott ne szorjuk a penzt feleslegesen hozzaallasommal.

2015.08.05. 15:28:58

Ratok nem szokott jonni amugy ilyen random epifania, hogy megezitek a szokasos blogjaitokat meg hiroldalaitokat, es elolvassatok, hogy meg mindig ugyanaz van, valakik meghaltak mert utban voltak valakiknek, a gorog valakiknel csod van, a francia valakik sztrajkolnak valami miatt, valakirol kiderult, hogy lopott de nem megy bortonbe, valaki rekordosszegert valahova mashova igazol ahol ketszer annyit fog kapni mint eddig, valami holland grafikus lerajzolta elhizottan a Disney-hercegnoket, ja es itt az uj hatszaznegyvenkilencezerotszazharmincnegyedik szuperhosos film, nezd meg a traileret, es valaki meg megirja, hogy Magyarorszag tovabbra is szar, kulfoldon megtalaltam a szamitasaimat, de hova mentel es miert nincs meg gyereked, biztos lelkibeteg vagy te is te szegeny, es akkor igy nem jon ratok igy neha, hogy kit erdekel ez az egesz, miert csinalom ezt, mit csinalok en most az idommel, miert olvasom ezt, miert nem foglalkozok valami massal, es mi ertelme van ennek az egesznek? Es akkor igy becsukjatok a francba es mentek valahova mashova?

London2009 2015.08.05. 15:29:11

@bpetya75: Koszonom! Ezt gondolom en is. Noveremek is atrancigaljak a gyerekeket minden evben fel Europan nyaralas cimszo alatt. Faradtabban jon vissza az egesz csalad, mint amikor elindultak. A legboldogabbak a gyerekek amikor a nagyszuloknel vannak es langost ehetnek a strandon es egesz nap a vizben ugralnak.

2015.08.05. 15:29:24

@Zoole[uk]: @P.Elliot: +1. Szegeny posztolo... Persze ha azt irta volna hogy nem tudta a gyereket eltartani, akkor meg o lenne a szemet, felelotlen anya mert minek szult gyereket ha nem tudja eltartani, stb. Kozben nem is tudunk rola semmit, de beszolni muszaj.

soad1221 2015.08.05. 15:37:08

@firg_firg: darabra biztos több van :)
persze ez tök fals lehet, de az én szakmámban és pozícióban, ennyi évvel és ekkora fizetéssel itthon a céges kocsi felejtős... nálam mondjuk 10-15 évvel idősebb ember meg kap egy VW Golf kombit - feltéve ha egy teljesen normál és átlag előmenetelt nézünk..
ez németországban már az én pozícióban jelent egy ilyen vagy jobb autót, ehhez mérten a fizetése is magasabb, előmenetellel meg még feljebb...
szóval én így értettem, hogy az céges autót is hamarabb kapják és szerintem jobbakat is kapnak..
De pontos statisztikát nem fogok hozni én sem, az tuti :)

soad1221 2015.08.05. 15:45:38

@P.Elliot: @Zoole[uk]: @Mirjam2: nem tudom, én rohadtul nem vetettem a szemére, hogy nincs gyereke, nem szólom meg semmiért, hogy milyen körülményt akar nyújtani neki, stb.. nincs is hozzá közöm igazán, meg nem is vagyok ez a típus

Pusztán megjegyeztem 40 körül ez már azért nagyon nem távlati cél kell, hogy legyen - feltéve, ha tényleg akar, de hát ő maga fejezte be így a posztot...
Lehet ezt okoskodásnak meg bárminek nevezni, de ahhoz, hogy az ember tudja, hogy egy nő 50+ évesen nem igen szokott szülni, és hogy ennek mi is az oka, nem kell egyetemi docensnek sem lenni. Mo-n általános iskola 6-7 osztály...

SzZoole 2015.08.05. 15:51:43

@soad1221: nem neked szólt,nickeket nem írnak/nek,mert az mar személyeskedés lenne.
Személyeskedni meg csak a nagy fejű barátommal szoktam

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 15:55:30

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ha szarnak tartod magadat, mindenhol az leszel.

igaz akarhova teszuk a szart attol meg szar marad .

( ezt egyebbkent arra mondtak mi a kulombseg a franciak es a quebeci franciak kozott ..

bpetya75 2015.08.05. 15:55:40

@soad1221:

Szerintem nem rád gondoltak, ha meg igen, akkor rá se ránts. Teljesen jogos az észrevételed.

soad1221 2015.08.05. 15:56:48

@Zoole[uk]: erre szokták mondani, hogy akinek nem inge.. ugye.. :)
de nem véletlenül veszem/vettem legalábbis egy részét magamra... :)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 15:57:08

@montroyal ( CAN qc): de a masik ha a szart osszerakjuk rendesen mar nem is nez ki olyan szarul ..

SzZoole 2015.08.05. 16:00:13

@soad1221: mondom,hogy nem neked szólt
Amúgy meg rosszul tudod,mert pontosan igy kell irni;
Akinek nem ingje,es nem inge:)))

bpetya75 2015.08.05. 16:05:38

@London2009:

Van olyan, amikor a gyerek érdekei háttérbe szorulnak. Ez szerintem két esetben gáz. Egyrészt, ha sűrűn előfordul, másrészt, ha a gyerek érdekének akarják feltüntetni.

@montroyal ( CAN qc):

Viszont ha felteszik a polcra a szart, mindjárt lekvárnak képzeli magát!

Luca Simmons 2015.08.05. 16:11:32

Nekem csak egy kérdésem lenne a posztolóhoz. Ezt minek írta meg?!Őszintén kérdezem mindenféle kötözködés nélkül. Egy német erre azt írná ez egy 08/15 írás, tehát bárki írhatta volna, információ benne számomra nulla. A problémám csak az, amit valaki már megjegyzett az előbb, sokaknál olvassuk azt, hogy tényleg mindig "más" a hibás. Azért könyörgöm egy "bankosnak" legyen már annyi tudása, hogy tudja mit jelent egy árfolyamkockázat, bocs magyarul írom tudja hogy meddig húzható az a takaró. Bocs, ha offoltam

ABL CA 2015.08.05. 16:18:17

@Kate Poempeecheck: nekem az, h penzben meri a boldogsagor.

Aki egy lakotelepen nott fel es egesz eleteben a szegenyseg erzese vette korul, annak eloszor igenis az anyagi dolgok meglete adja a boldogsagerzest. Ha az stabilan ki van elegitve, jonnek a "magasabb-rendu boldogsag-igenyek" .

Maslow-piramis
hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis

Herr Géza 2015.08.05. 16:52:40

@soad1221: @firg_firg: Ha már sttisztikát akartok: N.o.-ban az új személyautóknak csak 36 %-a kerül egyböl privát kézbe. Azaz minden harmadik autó (!). A kétharmados céges vásárlások 20%-a kerülöúton, de szintén hamar privát autó lesz, kb. 15% kerül autókölcsönzökhöz, taxisokhoz, stb. A többi (majdnem az eladások fele) viszont "céges" autó lesz. Persze ez az összarány, a magasabb kategóriáknál egyre inkább a céges vásárlás dominál, olyannyira, hogy a legfelsö osztályokban (Mercedes S, BMW 7-es, Audi A8) már a 85-90%-ot is meghaladja a céges vétel.
Magyarul a német cégautórendszer jelentösen hozzájárul a német autóipar szárnyalásához. Így bár évek óta vannak próbálkozások föleg az adóoldali kedvezmények megnyirbálására, az autólobbi erején ezek rendre elbuknak.

Herr Géza 2015.08.05. 16:55:24

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Miért? A kifosztás is játék: Persze csak akkor, ha én fosztom ki a kaszinót játék közben. Fordítva nekem nem játék, nekik igen... :D

wuaaa 2015.08.05. 17:32:23

@mojyo: Nem hiányzik néha, hogy a fiúd nem tud magyarul? Gondolom élő szóban ennek a tízszeresét is bármikor elő tudnád adni egy szuszra és ha mindig képes vagy arra, hogy ezt idegen nyelven tedd, akkor le a kalappal.

©________ 2015.08.05. 17:36:07

@cuneguund: a maslow egy szukseglet piramis.
Nem boldogsagpiramis.

©________ 2015.08.05. 17:37:36

@esban: csak el kell olvasnod. Odairta. Ket ev boldogsaga volt. amig volt penze. Meg ceges autoja. Meg haza. Hitelbol.

©________ 2015.08.05. 17:39:01

@Andras125: en meg ezert hoztam fel a csaladodat. Engem a helyukben elkeseritene, ha te nem toluk vagy boldog, hanem a penztol.

esban 2015.08.05. 17:39:41

@Kate Poempeecheck: Akkor most te olvasd mar el kerlek megegyszer es helyettesitsd a boldogsag szot biztonsaggal.

©________ 2015.08.05. 17:45:07

@Ödenburger [Hu/At]: helyiseget mondott, nem szobat. A mi ketszobas hazunkban 9 helyiseg van:-)

©________ 2015.08.05. 17:46:31

@esban: azt most akartam irni epp,hogy azzal egyetertek, amit arrol irtal. :-)

De engedtessek meg nekem, h azt nezzem, amit valojaban irt;) nemtobbet, nemkevesebbet,nemmast:-)

©________ 2015.08.05. 17:48:26

@mojyo: nem. Pont ugy maradunk, mint te, csak nem irjuk meg.

:-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.05. 18:14:28

@bpetya75: úgy tudom, Magyarországon aránytalanul nagy az összefüggés a szülők vvégzettsége stb.es a gyerekek teljesítménye kozott, a sikeres oktatási rendszerek egyik jellemzője, hogy ki tudja egyenlíteni ezeket a különbségeket. Érdemes utanaolvasni a PISA-nak, ha vkit érdekel az oktatás

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.05. 18:20:29

@mojyo: de ;-) csak én itt ragadtam a hascsikaros gyerekkel aki mármegint két órája a hasamon alszik, és nemigen lehet így máshova menni, csak telefont tapizni meg olvasni :-) (nem nagyon has fájós szerencsére , de nyuglodunk pár órát minden nap)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 18:20:36

@Ödenburger [Hu/At]: @P.Elliot: itt nincsenek kicsi hazak,

ezen bosszankodok es nem ertem .. allitolag jobban keresnek az USAban tehat a munka tobbe kerulne egy haz epitesnel ..es amikor nezem az HGTV v hirdeteseket meg all az esz ketten vannak 3-4 szoba kell 2-3 furdo 2 garazs nagy telek granit minden es uj .. budget 120-150 ezer $... akarhol is de ha osszeadod a kilincseket ablakokat osszes epitoanyagot munkat NEM LEHET ennyibol kihozni ... es pedig palotakat keresnek es talalnak ennyi penzert .. most nindegy hol v tavolabb de lehetetlenseg .. ha mas orszagokhoz hasonlitjuk ..

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 18:31:22

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A kaszinó nem kifosztás, hanem játék.

megtortent nalunk nagy vizhangja volt . valaki nem normalis oriasi osszeget nyert a jatekgepen es nem akartak kifizetni ,mert azt mondtak ezek ugy vannak programozva, hogy nem lehet nyerni .. birosagon volt az ugy .. a pasi lement a casinoba es megegyszer lepadlozta a gepet ... kifizettek neki a nyeremenyet es minden olyan gepet lecsereltek olyanra a mi kifossza es nem engedi nagyot nyerni a jatekost ..

ZOH 2015.08.05. 18:54:21

@charlieharper: "ma megyek a HIVATALBA megerdeklodni, hogy megis merre jarhatnak a szuletesi anyakonyvek es kb mikorra lesz kesz"

hiba!

idopocsekolas

hivatallal mindig IRASBAN kommunikalunk, tertivevenyes levelben, a kivetel az, ha maga a torveny ir elo szemelyes megjelenest (eskuvo stb.)

az, hogy Mancika hadoval valamit a helyszinen, azzal semmire nem mesz... hozzanak szepen szabalyos hatarozatot irasos indokolassal, jogorvoslati tajekoztatassal stb.

ZOH 2015.08.05. 18:54:28

@Kate Poempeecheck: "csak el kell olvasnod. Odairta. Ket ev boldogsaga volt. amig volt penze. Meg ceges autoja. Meg haza. Hitelbol. "

eleg rosszindulatuan ertelmezed, mar megbocsass

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.05. 18:54:37

@Herr Géza:

A kaszinó alapja a biztos haszon. Hiszen a szerencsejátékok úgy vannak megtervezve, hogy mindig a szervező nyerjen. Ettől azonban ez még tisztességes játék. Az egyén nyerhet egyébként, de az egyének összessége mindig veszít,

Hozzáteszem: a ruletten a nyeresi esély többszörösön magasabb, mint pl. a lottón.

Kaszinót kifosztani nem lehet. Ugyanis van maximális tét.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.05. 18:54:44

@montroyal ( CAN qc):

Rendes helyen nincs ilyen. Eleve nem lehet kárt okozni a kaszinónak a gép kifosztásával. A jellemző kifizetési arány a játékgépeknél 40 %, azaz minden beledobott 100 forintból 40-et fizet ki nyereségként. Ha egy géptulajnak ez nem elég, akkor az egy idióta.

bpetya75 2015.08.05. 19:02:27

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ezt én is így gyanítom. Bár van egy olyan érzésem, hogy az a vékonyka kis középosztály lehet az, amelyik a leghatékonyabban tudja támogatni a gyerekét. Nem csak, vagy inkább nem annyira pénzzel, mint odafigyeléssel. Talán.

©________ 2015.08.05. 19:08:15

@ZOH:

"A lakáshitel törlesztője elszállt. Eladni lehetetlen, hiszen több rajta a tartozás, mint amit ér. Azóta persze a forintosítással még nagyobb lett a baj. Az álom véget ért. Összesen 2 évet kaptam a boldogságra"

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.05. 19:13:56

Úgy leült mostanában a blog. Talán a nyár miatt?
Nosztalgiából elolvastam a strasszköves kutyás hölgy posztját és a kommenteket is, naná. Micsoda idők voltak...! :) meg egy csomó régi kommentelőre is rábukkantam, akik azóta lemorzsolódtak vagy nicket cseréltek.

©________ 2015.08.05. 19:27:58

@Réka ‎: nicket cserélni vicces (nem)

de tanulságos

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 19:32:48

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: itt a geptulaj szigoruan az allam .. a jatek meg hazard.. de az allamnak nem veszteseges .. a szegenyebb kornyekekrol segelyosztasnal ,elsejen ingyen busz hozza a jatakosokat .. csak egyszer voltam(ajandek a lanyomtol amit leettem az etteremben) felelmetes latni azt a sok lepukkant betegagyu embert ..( persze a VIP teremben nem voltam)

www.casinosduquebec.com/montreal/en/home

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.05. 20:01:17

@Kate Poempeecheck: hát már akinek, én 2 embert ismerek fel nickcsere után is (mindkettő ki van innen tiltva), a többi felőlem bárki lehet.

kék madár 2015.08.05. 20:16:42

@P.Elliot: @Ödenburger [Hu/At]: en nem gondolom, hogy a gyerekvallalashoz olyan sok kene mint Elliot szerint, akkor mar reg kihalt volna a fold. Mondjuk, egy zsebkendonyi fucsomora se vallalnek gyereket, mint sok azsiai, afrikai, de ilyen alapon nehez meghuzni a hatar, hogy mi a biztonsagos

kék madár 2015.08.05. 20:20:15

@Réka ‎: linket nem tudsz arrol a posztrol betenni, en is elolvasnam.
Az, hogy nem porog annyira egy tematikus blognal szerintem elkerulhetetlen, ugyanazok a tortenetek varialodnak, ismetlodnek, a valtozatossagot az adja, amikor egy ujabb hullam elindul es uj akadalyokkal talalkoznak, mert x orszag is valtozik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.05. 20:40:20

@kék madár: ja és egy idő után megjelenik a posztoló is!

blackhairlady 2015.08.05. 20:48:09

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem most nagyon eltuloztad a kritikadat. altalaban egyet eretek veled, de ebben a posztban en nem latom a "csak en vagyok a helikopter" kinyilatkoztatast.

kék madár 2015.08.05. 21:16:07

@blackhair-lady: +1 ma meg azt sem mondhatom, hogy vagy Elliottal vagy Ödenburgerrel ertek egyet! Az egyet nem ertesi hanyados allando!

2015.08.05. 21:16:38

@Réka ‎:

En is nick-cseres vagyok, regen Ödenburger Wiener Schnitzel voltam, de a Fidesz kormany alatt magyarositottam Ödenburgerre... :)))

2015.08.05. 21:18:36

@blackhair-lady: @kék madár:

Miert kellene egyeterteni? Szerintem amig mindenki megprobalja kulturaltan eloadni a velemenyet, addig a kulonbseg inkabb ertek, mint baj. (Sajnos neha ez nehez, nekem sem mindig sikerul, van, hogy elszall az agyam...)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.05. 21:22:49

@Ödenburger [Hu/At]: na ezt még tudtam követni :) főleg, hogy maradtál Sheldon.

M. Péter 2015.08.05. 21:26:22

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A 40%-ot honnan szedted? Pl. Nevadában a törvény legalább 75%-ot ír elő, a gyakorlatban 88% és 95% között van. A tisztességes internetkaszinókban is hasonló százalékok vannak. Az persze megesett már, hogy egy gépet rosszul programoztak, vagy elromlott, vagy meghekkelték. Pl. www.wired.com/2014/10/cheating-video-poker/ vagy en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Dale_Harris .

kék madár 2015.08.05. 21:40:34

@Ödenburger [Hu/At]: nem vagyok hozzaszokva, hogy Elliottal vagy veled ne ertsek egyet :)

blackhairlady 2015.08.05. 21:48:27

@Ödenburger [Hu/At]: En mar itt tobbszor leirtam, hogy mi egy konyhaban aludtunk hatan. A nagyszuleim egy agyban, a szuleim egy agyban, es en a batyammal. Kesob, amig ferjhez nem mentem, a btyammal volt kozos szobank. Hidd el, nagyon megmarad az emberben. A szuleim szerettek bennunket, gondolom, de a munka miatt alig voltak velunk.
Termeszetesen mindenki akkor vallajon gyereket amikor ugy gondolja, hogy eljott az ideje, de azert nem art ha atgondoljuk az anyagi vonzatat is, bar az elsodleges az erzelmi resze termeszetesen.

blackhairlady 2015.08.05. 22:01:15

@bpetya75: "Van olyan, amikor a gyerek érdekei háttérbe szorulnak. Ez szerintem két esetben gáz. Egyrészt, ha sűrűn előfordul, másrészt, ha a gyerek érdekének akarják feltüntetni."

Nekem ez a het kommentje:)

blackhairlady 2015.08.05. 22:07:06

@mojyo: Nalam van ilyen, es redukalom is a netezest amikor ugy erzem, csomorom van. Aztan lehet ujra kezdeni mintha mi sem tortent volna:)

bpetya75 2015.08.05. 22:22:30

@Ödenburger [Hu/At]:

Nyúlz of the world-öt meg totál megtagadod? Shame on you! ;-)

@blackhair-lady:

Kicsit meglep, de köszi :-)

bpetya75 2015.08.05. 22:28:34

@blackhair-lady:

Mert újraolvasva úgy érzem, hogy erősen beleköthetős lett. Mondjuk pont te nem vagy az a nagyon belekötős ;-)

P.Elliot 2015.08.05. 22:36:35

@montroyal ( CAN qc): Nincs mindenhol 120-150 ezerert uj haz, akkora amit te feltuntetsz az kozel jar a 400 ezerhez itt a kornyekunkon.. Delen valahol vagy kozepnyugaton, vagy csendes, keves munkahelyu allamokban talan talalsz. ennyiert.
Mivel azert az epitoanyag olcso az epittetoknek, foleg hogy nagyban veszik, van rajta haszon nyugi, maskeppen nem csinalnak.
Vagy 8 eve megneztuk a hazakat North Carolinaban mert gondolkodtunk a lekoltozesen ott pontosan ketto hazat kaptam volna a mi regi hazunkert, es ujat de azota ott is felmentek a haz arak.
Mibe kerulnek nalatok? Ott van fa boven es ezek a hazak foleg abbol keszulnek.

blackhairlady 2015.08.05. 22:39:42

@bpetya75: belemotok en ha ugy gondolom, de ezzel nagyon egyet tudok erteni.:)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.05. 23:23:20

@P.Elliot: nalunk 200K alatt csak 1 szobas lakasokat lehet venni de inkabb felette .. kulteruleten, videken hazak 250K+ Montrealban haz 4-5+ szaz ezer .. lakasok (condok ) eleg dragak , szinte csak azt epitenek a varosban , es sok ezer van uresen mert elszaltak az arakkal es mivel nem tudjak eladni nem allnak le az epitkezessel hanem luxus lakasokat epitenek (millio+ ) reszben kulfoldi befektetoknek igy meg mindig porog ..... es mi nem vagyunk draga categoria mint London NYC stb ..

P.Elliot 2015.08.06. 00:11:49

@montroyal ( CAN qc): Hat ez itt is igy van. Epitkeznek es epitkeznek es valahogy el is tudjak adni. Pokoli arakert ha New Yorkban van mar a kornyeken is nagyon megszaladt...
Fene tudja hogy van ez. nalatok nem hiszem hogy nagyban dragabbak lennenek a nyersanyagok hozza, vagy a munkaberek,inkabb nagyobbat akasztanak le rola...

M. Péter 2015.08.06. 03:23:11

@kék madár: A szerencsejátékok között a legrosszabb a lottó, ami 50% körül szokott fizetni, mégis tömegek játsszák.

SzZoole 2015.08.06. 06:19:59

@kék madár: gondolom ha 10 millió ember befizet $2,az 20 millió dodo es ebből szetosztanak 10 millió dodot nyeremenykent,10 milliót meg megtartanak maguknak,de ez csak feltételezés

kék madár 2015.08.06. 06:33:40

@Zoole[uk]: ertem. De en azt hittem nyeresi eselyrol beszeltunk korabban. Annak az eselye, hogy elkoltsek x-et lottoszelvenyre es es ezt a penzt visszanyerjem tavol all a 40%-tol, kozelebb all az 2%-hoz

SzZoole 2015.08.06. 06:39:57

@kék madár: ja,hogy a nyerési esélyek,,azt olvastam egyszer valahol,hogy a jackpot megnyeréséhez 1 a nemtudom hány millióhoz az esélyed,meg,hogy egy repülőgép lezuhanasohoz,ugy,hogy te is rajta ülsz,nagyobb az eselyed,mint a jackpothoz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 06:43:31

Bocs az OFF-ert, csak a nyitokepet latva eszembe jutott, hogy nekunk van egy majdnem ugyanilyen borondunk :))) ON

kék madár 2015.08.06. 07:29:09

@Zsuzsi65: nekem a szobanoveny gyanus, egyszer Zurichben a repuloteren hagytam el egy ilyet

M. Péter 2015.08.06. 14:25:27

@kék madár: A bevételek kb. 50%-át osztják ki nyereményként, a többi pedig költség, adó, esetleg jótékonysági célra, oktatásra vagy hasonló dolgokra is megy egy bizonyos százalék, a maradék pedig a nyereség.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása