oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 03. 06:44,  Ott kell élni, ahol élni lehet 135 komment

2015. augusztus 03. 06:44 Határátkelő

Ott kell élni, ahol élni lehet

Krisztina lassan két és fél évtizede indult először útnak, saját szavai szerint becsavarogta a fél világot. Közben a 2000-es évek közepén megpróbálta még egyszer Magyarországot is, de nem működött neki a dolog, így immár 9 éve Angiában él, és az utóbbi években mintha a neki való állást is megtalálta volna. Írása a Magyarország és én pályázatra érkezett.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

apolo_flickr_com_excel_companion_care.jpg(fotó: flickr.com / Excel Companion Care)

„1991 óta „csavargok”, kezdetben csak kalandvágyból - Amerikától a Közel-Keletig minden meg volt. A kevés magyar, aki útnak eredt a rokonok után vagy szintén kalandvágyból, az mondhatni sokkal könnyebben „boldogult”, azért is, mert segítették egymást és kevesen voltak, keresték egymás társaságát.

Voltak Magyar Házak szerte a világon, ahova bement az ember, és mint a templomban, rögtön megoldódott a probléma. Nagyon messze állt tőlünk a rosszindulat, irigység, egymás kihasználása, mert kevesen voltunk és nem volt „kenyérharc”.

Mindenkinek jutott elég, és nagy volt az öröm, ha egy honfitársunknak bejött az élet. Nem, nem volt „kolbászból a kerítés”, de volt bizalom és segítőkészség! Én nem a jövőtlenség miatt mentem el, hanem fogalmazzunk úgy, nyughatatlan voltam.

Próbáltam otthon maradni

Amikor hazalátogattam szintén nagy volt az öröm, hiszen az embereknek nem volt bizonytalan a helyzetük, volt miben hinni, voltak biztos pontok az életben, sok barát, akire lehetett számítani, mert nem mindenki egyszerre volt bajban.

Próbáltam otthon maradni, 2001 és 2006 között szuper volt minden, aztán tudjuk, mi történt. A vállalkozások már csak a napi megélhetésért küzdöttek foggal-körömmel, és ez anyagilag vagy elég volt vagy nem, de egzisztenciálisan már nem fejlődött ez ember sehova.

Nekem nem volt elég, mert nem kerestem annyit, amennyit az államnak kellett volna kifizetni. Ez azóta sem változott, csak már simliskedni sem lehet, mert semmire nincs gyakorlatilag kereslet, és közben meg minden silány, ócska minőségű, amilyen az életszínvonal Magyarországon.

Kilátástalanság, rossz közhangulat, még adót csalva sem lehet megélni, hát még anélkül, aztán ott vannak a hitelek – ezek egyenként is nyomós okok az elköltözésre. Ott kell élni, ahol élni lehet és nem vegetálni, stresszelni.

Az igaz, hogy „hosszú hervadás emészti azt a fát, Melyet nagy korában tesznek más földbe át”, de van az a kín, ami miatt a más föld visszahozza az életünket.

A más föld: sokszor olvastam, hogy a magyarok egymáshoz való viszonya külföldön nem mindig felhőtlen. Van egy jó hírem: a lengyeleké, a cseheké, oroszoké, angoloké sem. Egyformák vagyunk, olyan ez, mint egy iskola, ahol vannak gonosz, antiszociális, undok, kedves - mindenféle emberek. A mi dolgunk, hogy kiválasszuk közülük, ki az, akire számítani lehet.

Én a 25 év alatt szinte mindenen végigmentem, amin most az „új életet kezdők” végigmennek, és van egy jó tanácsom a számukra: segíts magadon, Isten is megsegít. Számíts magadra, a tudásodra, a tehetségedre, a szorgalmadra, és egy percig se hagyd magad kihasználni!

Újrakezdés Angliában

2006-ban kezdtem újra Angliában egy pubban mint manager. Nem volt magyar rajtam kívül, de volt hozzám hasonló 15 bevándorló, és a légkör maga volt a pokol. Gondoltam, lépek, mert én nem szeretnék közéjük tartozni és nem stílusom a csapos néni - sem a mellem nincs elég magasan, és a borvirág sem a kedvenc virágom.

Következő munkahely: gyógyszertári asszisztens szép helyen, de nagyon kevés pénzért, ami azért ahhoz elég volt, hogy ott vegetáljak, de nagyobb lendület volt szükséges a bankszámlámnak, szóval léptem.

A következő állomás a live-in care azaz bentlakásos ápolói munka, sok pénzért. Ez a munkahelyem azóta is megvan, és rendszeresen repülgetek haza. Ha volna jó diplomám sem tudnék nyomás alatt irodában dolgozni, szóval ezt nekem találták ki és nagyon boldog vagyok - csak akkor lennék boldogabb ha Magyarországon indulna be a szekér mondjuk olyan osztrák szinten.

Nem, nem gondolom, hogy olyan sok idő kellene, csak egy hozzáértő kormányzás és jog, ami mindenkire egyformán vonatkozna.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Anglia Nagy-Britannia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr577673290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2015.08.03. 14:28:23

@Herr Géza: Ja, és a múlt héten más tarományok gyerekes nyaralói meg már hazafelé tepertek... A leggázabb hetet sikerült kifognotok....

2015.08.03. 15:09:32

@Herr Géza:

Igy jartunk... Igazabol tul lehetett elni, osszesegeben max. 40-50 perc kesest sikerult begyujteni egy kb. 100 km-es szakaszon, Salzburgig nem volt gaz, lehetett haladni, utana lefele Innsbruck fele meg amugy is vegig 100-as korlatozas volt, raadasul ez a "ha tulleped statarium jelleggel azonn helyben fobelonek" fajta (IG-L)...

Csak az merult fel bennem, hogy ha ez egy permanens allapot, akkor azert eleg szopas annak a nem keves magyarnak az elete, akik rendszeresen (2-3 hetente) ingaznak haza Nemetorszagbol... Meg igy kezdem megerteni a nemeteket az autoplyadij kapcsan, mert tobb olasz/osztrak/belga/holland volt az uton, mint amennyi nemet...

Badeni_lakos 2015.08.03. 15:13:18

Sziasztok Határátkelők!

A Londonban élő kedves Határátkelőket szeretném megkérdezni:

Egyik cimborám végre kapott egy C++ pénzügyi szoftverfejlesztői (junior) munkát kint Londonban, pénzügyi szektor amerikai nagy multicégnél, állítólag 58.000 GBP / év salary vel. Egyedül lesz teljesen kint, most néz albit Londonban valahol. Egy kis lakást csak magának.

Érdekelne, h kint kb. mennyi az adólevonás, kb. ebből mennyit tud félretenni az ember egy évben, :

A.) nagyon takarékos, puritán hozzáállás mellett. olcsó lakás kint, évi 2* hazautazás

B.) normális költekezés, a London City hez max 1 órányi távolságra (egyirányba) lévő kislakás, nyaralás.

C.) extrább élet, étterem, bulik, London City hez max fél óra távolságra (egyirányba) lévő kislakás, nyaralás, telelés.

Várom a becsléseket! :) a tapasztalt hozzászólásokat, meglátásokat, és tanácsokat is. :)

((nameg kíváncsi vagyok h. megéri-e ott teljesen egyedül lehúzni 2-3 évet. pusztán az anyagiak miatt.))

SzZoole 2015.08.03. 15:17:52

@Badeni_lakos: meg fog élni,megnyugodhatsz

Herr Géza 2015.08.03. 15:23:12

@Zoole[uk]: Te aztán egyetlen részletkérdést sem hagytál megválaszolatlanul... :)))) Persze tudom, kinek mi a takarékos, meg a puritán, meg az extrább.
A puritán az, amikor valaki csak az évi két hazaúton kihordott májkrémkonzerven meg zacskós levesen él, és tartós kenyeret meg tejet is visz magával, mert esetleg az 1 kg-on/1 literen megspórolt kb.14 HUF is számít ???? :)))))))))))))

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.03. 16:17:14

@Badeni_lakos: Na aljunk meg egy szora.... nehogy mar en szamoljam a srac\csaj budzsejet hogy mennyibol akarjon nyaralni es milyen eletszinvonalat szeretne.

A londoniak a jartasak a temaban de szerintem ennyibol, egyedulallokent el lehet lenni.

En nem azt neznem, hogy anyagilag megeri-e a 2-3 ev hanem azt hogy esetleg milyen kapukat nyit meg (vagy zar be) ez az opcio: perfect angol utana, kulfoldi munkatapasztalat, kapcsolatepites, mennyi lesz a fizu 3 ev mulva??

Kulonben meg van egy csomo 'net salary calculator' a netem meg forumok hogy mennyibe kerul az elet. Jo nezelodest. Ja. meg a HR-es is elvileg lebontja neki pennire :).

London2009 2015.08.03. 16:18:54

@Badeni_lakos: A: sokat! A magyarok hihetetlenek ebben. Van egy ismerosom, szinten IT, mar a kave ivasrol is leszokott, mert a kave draga! De harom ev alatt egy haz arat sporolta meg. Ilyen eletforma mellett legalabb 2000 font per ho meg fog neki maradni.
B: 1500 font per ho
C: 500 font per ho.

Welcome to London!

wuaaa 2015.08.03. 16:24:45

@Badeni_lakos: Te figyelj, egyrészt már megkapta a munkát, azt írod. Nem lenne egyszerűbb várni két-három hónapot és megkérdezni tőle? :)
A "C" lehetőséget meg valahogy nem tudom összeegyeztetni azzal, hogy "Egyedül lesz teljesen kint.." .... :))

www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=83a_VejQAceG8Qfi-r34Dw&gws_rd=cr#q=netto+salary+calculator+uk

2015.08.03. 16:53:36

@qkuc:

Hat nem tudom, mit jelent agyonfizetve lenni, de Pesten "mezitlabas" rendszergazda ismeros keres netto 350 korul, es meg csak nem is nagy cegnel. Fejlesztok es specialistak pedig ennel joval tobbet is megkapnak, akar netto 500 felett is siman. Vannak valoban smucig szarrago cegek, na azokkal nem kell kezdeni. Ha ertesz a dolgodhoz, akkor ugyis meg fogjak fizetni, mert hiany van a piacon a jo szakemberekbol. Az ITsec fizukat nem ismerem, olyan ismerosom csak egy van, de o mar a senior expert kategoriaban versenyez az egyik telekom cegnel (o az aki kb. ket drottal es a csipofogoval 10 km-rol meghekkeli a telefonodat... :D ), szoval o nem mervado. De o kb. valahol az osztalyvezeto es az igazgato kozt van penzben, szoval van fantazia a szakteruletben... :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.03. 17:09:28

@London2009: 'harom ev alatt egy haz arat sporolta meg'... ez gondol haz Mo.-n es nem Londonban :).
Egyebkent ez realis. Aki jol sporol 3-4 ev alatt ossze tud gyujteni annyit hogy Mo.-n hitel nelkul, kp-ert hazat (vagy lakast) vegyen. Es itt nem a ketmillios tanyasi csaladihazra gondolok ahova meg nincs viz bekotve es az udvaron van a budi :).
Megjegyzem azoknak is megvan a maga romantikajuk :).

London2009 2015.08.03. 17:13:08

@Andras125: Igen, igen! Budapest vonzaskorzeteben valami hazat szeretne venni. Itt Londonban is eleg lenne egy kezdotokere gondolom. Neki ez volt a celja, ezert jott ide. Most feleseget keres a hazhoz! :D

wuaaa 2015.08.03. 17:27:44

@London2009: "Most feleseget keres a hazhoz!"

Az sokkal nehezebb lesz, mint a házravaló összegyűjtése..

gabors 2015.08.03. 17:44:50

" 2001 és 2006 között szuper volt minden, aztán tudjuk, mi történt."

ezt nem ertem sot emiatt az egesz tortenet homalyossa valt

London2009 2015.08.03. 17:47:52

@wuaaa [nor]: Szerintem meg nem. Ugyan mar! Majd felad egy hirdetest az Expresszben :D

London2009 2015.08.03. 17:49:09

@wuaaa [nor]: kormanyvaltas? dereng valami? :)

wuaaa 2015.08.03. 17:54:05

@London2009: Na még egyszer fuss neki... :D

montroyal ( CAN qc) 2015.08.03. 17:59:30

@London2009: Most feleseget keres a hazhoz! :D

na neeee!! nem tanul masok peldajabol .. vegul a haz a felesege lesz , o meg kereshet megint egy hazat ..

London2009 2015.08.03. 18:02:46

@wuaaa [nor]: most mar en sem tudom mi tortent 2006-ban :D sorry!

London2009 2015.08.03. 18:03:30

@montroyal ( CAN qc): haha! ez jo! Nem, o ez a 2 szoba, 4 kerek, 4 gyerek, mindezt harminc elott vagy az eletednek vege tipus...

DieNanny CH 2015.08.03. 18:19:55

@soad1221:

Dehát a pályázat címe: Mo és én.
Ha viszont kihagyja a Mo-ról szóló időt, akkor mi értelme az egésznek? Mindegy, most sem írt róla, így szerintem ez nem pályázati anyag. Ettől függetlenül érdekes.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.03. 18:20:56

@London2009: 2 szoba, 4 kerek, 4 gyerek, mindezt harminc elott vagy az eletednek vege tipus...inkabb az elobbi miatt vege az eletenek ..:-))

SzZoole 2015.08.03. 18:41:42

@Herr Géza: Egy hulye kerdesre mit lehetne valaszolni?
Ismerek olyan csaladot,ahol 3 kereso ember van 2 full time es 1 part time.
A harom ember eves brutto fizetese nem eri el az £58k/ev,megis elvannak,igaz az igenyuk is olyan,charity-bol oltozkodnek meg jo nekik a harom csirke £10-ert akcioban,tudod olyan csirke amibol jo halszlet lehet fozni

Badeni_lakos 2015.08.03. 18:55:01

@London2009: Köszi a körülbelüli értékeket! ( becsült GBP / hó ) így kb meg tudom saccolni fejben, hogy... elég szép kis summát félre lehet tenni. Szóval lehet hazajön egy rakás pénzzel :D

Szerintem haza fog jönni, mert inkább zárkózottabb típus, meg itthon van mindenkije, stb. a pénz nem minden.

Én nem vágom Londont, még sosem voltam. Én inkább német nyelvterület (DACH) párti vagyok. Jobb a koszt, meg az közelebb is van.

@wuaaa [nor]: Tényleg, majd megkérdem tőle, igazad van. :))

@Zoole[uk]: @Andras125: Köszi a válaszokat!

kék madár 2015.08.03. 19:07:37

@Badeni_lakos: " Jobb a koszt Jobb a koszt"
hat en vagy 8 eve nem jartam arrafele, de ettol raugrottam a fekre

Herr Géza 2015.08.03. 20:11:27

@kék madár: Miért, mi ezzel a gond? A német konyha épp eléggé sokrétü ahhoz, hogy mindenki megtalálja a maga "vonalát".Nem az autópálya-restik Scnitzel, Rinderbraten, stb. tömegkínálatát kell alapul venni. Mi ma kb. fifty-fifty alapon fözünk német és magyar kajákat és jól megvagyunk. A nejem is úgy kezdte, hogy "német kaja, generálszósz, fúúújjjjj", ma viszont legalább annyi német kedvence van, mint magyar. A gyerek meg egyenesen nem eszi meg a pörkölt, gulyás, paprikás csirke szuperhármast....

SzZoole 2015.08.03. 20:25:43

@Herr Géza: Az a gond,hogy a nemetknel frankfurtit lehet enni csak,ugyan ugy mint itt csak fissendcsipszet:)))

wuaaa 2015.08.03. 20:33:05

@Herr Géza: "A gyerek meg egyenesen nem eszi meg a pörkölt, gulyás, paprikás csirke szuperhármast..."

youtu.be/63uIwQLUD_E

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.03. 20:38:40

@Herr Géza:
Nincs baj a német konyhával. Csülök-kolbász-virsli-sör.
Már jó...

Egyébként szerintem a legjobb konyhájuk a déli népeknek van, úgymint török-görög-olasz-spanyol-portugál.
Csak azt a jellegtelen semmirevaló fetasajtot tudnám feledni.
Mi a faszért vannak azzal úgy oda?

2015.08.03. 20:54:05

@London2009: Na de ki a fene akar egy ilyen spur alak felesege lenni, egyaltalan, milyen lehet a naszut egy olyan emberrel, aki nem iszik kavet, mert draga? :D Okosba berelunk majd szallast ismeros ismerosetol, nehogymar hotelbenk kelljen reggelizni meg ott fozni is lehet, majd onnan visszuk a rantotthusos szendvicset hogy ne kelljen etterembe menni, kepeslapot minek venni mert a telefonon is lehet fenykepezni, anyunak ajandekot nem vettunk mert atszamolva nagyon draga volt, de azert lefenykepeztuk, tetszik orulni, mama? Valoper ugy lett, hogy vettem a palyaudvaron egy uveg asvanyvizet mert megszomjaztam hazafele a munkabol, erre o lehulyezett, azt mondta, hogy az ott a legdragabb, direkt az ilyen hulyek lehuzasara, es, hogy miert nem mentem a klotyoba ingyen. Es akkor meglatta a magazint, hogy azt is vettem, hogy a vonaton nezegessem, es kesz, itt azt mondta vege. :(

Na jo nyilvan eltulzom. :D Es nyilvan azert vagyok ilyen csoro, mert csak nevetek ezen a jelensegen, es nem inkabb elek eszerint. Ezen mar egy csomot gondolkodtam amugy, hogy az igazan gazdagok miert ilyen fillerragok, es akinek meg nincsen sok, az miert megis nagyvonalu, es valoszinuleg az lehet, hogy aki fillerrago, az pont ettol lett gazdag, es aki meg nagyvonalu, az pont ezert nem lesz sose. :D Dehat en akkor se tudnek igy elni.

M. Péter 2015.08.03. 21:06:24

@Badeni_lakos: Ha alkalmazott, akkor az évi 58000 fontból kb. havi 3400 marad a jövedelemadó és tb-járulék levonása után. Azt kellene még tudni, hogy valamilyen vállalati nyugdíjalapba is vonnak-e le befizetést. Londonban havi 1500 font körül van az átlaglakbér, ennyiért már lehet rendes helyen is lakást találni, és nem kell 9 pakisztánival osztozkodnia. Egyéb költségek megsaccolva: council tax 100-200 font között, rezsi 100, közlekedés 100, élelmiszer 200, de mindenképpen marad legalább havi 1000 fontja, amit félrerakhat, elkölthet szórakozásra, vagy amire akarja.

blackhairlady 2015.08.03. 21:10:55

@mojyo: Szerintem van az a kivandorlo aki csak penzt keresni megy kulfoldre, es ott puritanul el, hogy majd otthon jol eljen, es mehessen etterembe meg vizet venni a restibe, meg van az akivandorlo, aki veglegre tervezte a kimenest, es probal abban az orszagban etterembe jarni meg asvanyvizet venni, esetleg kertvarosi hazat berelni agyberlet helyett.

kék madár 2015.08.03. 21:27:55

@blackhair-lady: es van a harmadik fajta aki nalad lakik, eszik es meg tobbet tud sporolni : )

kék madár 2015.08.03. 21:30:55

@Herr Géza: nem ertek nagyon hozza, de a nemet konyhaban az a jo szerintem amit befogadtak mas orszagokbol, az o perec bratwurst kombojukat nem sokaig birnam. Es, hogy ne fukarkodjak sztereotipiakkal: mindezt egy lederhozenben marha kenyelmetlen!!!

Herr Géza 2015.08.03. 21:51:14

@Zoole[uk]: Ja, csak itt annyiféle kolbász van, hogy ha minden nap másik fajtát eszel, akkor is csak kb. 1 év után kezdesz ismételni...:))) És fish&chips hányféle van? A chips&fish nem számít, mint variáció!! :)))))))))

Herr Géza 2015.08.03. 22:00:21

@kék madár: Na éppen ez a gond... A perec-bratwurst kombó nem is létezik, mert azt bennszülött nem eszi együtt... A perechez a bajor fehérkolbász dukál, édes mustárral, de az nem sült, hanem fött, ill. egész pontosan "Brühwurst" (épphogy csak gyöngyözö, a szabvány szerint 80-85 fokos vízben "fözik" pár percig, mert maga a kolbászmassza sem nyers..) Szóval a szeterotípiákat el kell felejteni... És hidd el, hogy az ösgermán kaják között is van sok szuper dolog, csak azt normál turista nem is eszik, mert ugye már az étlappal sem tud mit kezdeni, a Schnitzel az viszont nem kér szótárat.Na meg a csülök (Haxe) sem...

Herr Géza 2015.08.03. 22:02:33

@kék madár: Lederhose meg csak a bajoroknál divat, de már régóta nem hétköznapi viselet ott sem.

SzZoole 2015.08.03. 22:03:16

@Herr Géza: Te,nem fogod elhinni,de itt is nagyon sok fele kolbasz van,fissendcsipszet nem tudom hany fajta van,mert en nem nagyon eszem,annal inkabb szeretem a steak-t meg a BBQ-t:)))

2015.08.03. 22:04:52

@blackhair-lady: Igen, valoszinu, hogy ez van mogotte, es az is igaz, hogy igy (marmint ilyen sporolosan) csak rovid tavon lehet elni, vagy legalabbis en csak ugy tudnam csinalni :D

kék madár 2015.08.03. 22:07:22

@Herr Géza: nem mondod!!! Nem maszkal abban mindenki hetvegen?? Hat ennyire kifordult magabol ez az orszag?
Mint irtam, rohadtul nem ertek a nemet konyhahoz, csak leszolom, igy neveltek. Ha ertenek hozza, akkor inkabb csondben maradnek, nehogy leszoljanak :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.03. 22:10:30

@blackhair-lady:
Nagy igazságod van. Ezért eszem a 40 pennys húsgolyót....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.03. 22:14:08

@Zoole[uk]:
Ez igaz, de az angol és a német kolbász között kozmikus különbség van.

wuaaa 2015.08.03. 22:14:45

@mojyo: Gondolj csak bele, hogy valaki csak azért élne spórolósan évekig, hogy az összegyűjtött pénzét aztán rád tudja majd költeni. De még ez sem tetszene neked. Nehéz eset vagy... :)))

©________ 2015.08.03. 22:16:19

@kék madár: papi, ittho se jarunkmar lobogosbo gatyaban, miota elmentel, meg a fokost is otthonhagyjuk, ha elmegyunk a vasarba.

M. Péter 2015.08.03. 22:18:37

@Herr Géza: Van cod&chips, plaice&chips, haddock&chips, halibut&chips, ...

2015.08.03. 22:24:39

@wuaaa [nor]: "valaki csak azért élne spórolósan évekig, hogy az összegyűjtött pénzét aztán rád tudja majd költeni."

Aha persze, es akkor meg hallgassam is, ha barmi hulyeseget csinalnek, hogy "miattad szoktam le a kaverol, te kigyo!" :D

SzZoole 2015.08.03. 22:33:13

@diggerdriver: miben?,legfeljebb ízben.
Amúgy mi bajod az angol kolbaszokal?Sokkal jobb mint a magyar,nincs benne annyi E betűs szar,arról nem beszélve,hogy a hustartalom 96% vs.48% az angol javára

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.03. 22:40:55

@Zoole[uk]:
A kolbászt az ízéért esszük.
Ahogy a sör íze sem függ az alkoholtartalmától a kolbász sem a hústartalom miatt jó vagy rossz.

SzZoole 2015.08.03. 22:43:39

@diggerdriver: te,utánna néztél mar,hogy kedvenc kajad mit tartalmaz?

kék madár 2015.08.03. 23:00:52

@diggerdriver: valoszinuleg volt is : )

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:27:04

@diggerdriver: "Csak azt a jellegtelen semmirevaló fetasajtot tudnám feledni.
Mi a faszért vannak azzal úgy oda?"

nézd, kitaláltak egy sajtot amivel nem kell sokat dolgozni, gyorsan kész, nem kell évekig érlelgetni meg forgatgatni. hát kicsit semmilyen az íze, de mennyi jó bort meg lehet iddogálni a teraszon sajtbabrálás helyett? :))))az ilyesmire csak a svájciak érnek rá a hegyekben, nekik minden mindegy

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:28:11

@mojyo: mi az, hogy bérelünk szállást, amikor a kocsiban is lehet aludni? na jó a nászéjszakára egy sátor a kempingben, de aztán semmi további lukszus! :)

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:29:43

@Herr Géza: nana, csomó változat van, itt van pl. az ecet nélküli
meg az ecetes

:)

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:33:55

@Zoole[uk]: a bótiban van E
a nem bótiban meg nincs

a németek sertésevő ország - ergo a kolbászuk is jó
a britek meg marhaevő ország - a német kolbászok ezért jobbak :))

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:36:30

@Badeni_lakos: " Egyedül lesz teljesen kint, most néz albit Londonban valahol. Egy kis lakást csak magának."

mi az, hogy egyedül lesz teljesen? nyolc és fél millió másik enber lesz körülötte ha ki se megy a városból

pappito · http://pappito.com 2015.08.03. 23:38:27

@Mrs Rumcajsz CA:

gondolom eddig a sorig nem jutottál:

"nagyon boldog vagyok - csak akkor lennék boldogabb ha Magyarországon indulna be a szekér mondjuk olyan osztrák szinten."

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.03. 23:39:20

pedig milyen érdekes poszt is lehetett volna, ha leírja az illető, mi mindent és hogyan csinált szerte a világban, ügyes lehet, ha egyébként nincs semmi végzettsége (??) és kénytelen pubban, gyógyszertárban, ami éppen jön helyeken dolgozni, és mégis ezt így ennyi időn keresztül

blackhairlady 2015.08.04. 00:00:11

@diggerdriver: Lehet, hogy az elejen ezert etted (marmint hogy sporolj amennyit csak lehet), aztan ugy maradtal;)

blackhairlady 2015.08.04. 00:01:20

@M. Péter: A fish az fish, akarhogy is becezed :)

2015.08.04. 00:13:26

@pappito: de olvastam :) nekem ez a penz tett boldogga 20% kategoriaba esett, ugyanugy, mint Mo. Is csak akkor lenne jo, ha osztrak lenne a szinvonal...

Herr Géza 2015.08.04. 00:33:02

@pappito: Na, az ecetest egye meg az, akinek két anyja van....1x kóstoltam, azóta kísért az a borzalom íz. Pedig amúgy szeretem az ecetes savanyú dolgokat, de a savanya chips nem az én világom.

pappito · http://pappito.com 2015.08.04. 00:34:42

@Herr Géza: hálistennek mikor idejöttek a britek anno, otthon flejtették a rohadt ecetjüket, úgyhogy itt a fisencsipszre nem raknak ilyen borzalmakat :)

és nem csak a loncsos tőkehalból van f/ch, hanem rendes jószágokból is :)

Taxomükke (UK) 2015.08.04. 00:35:52

@Zoole[uk]: Én nem írtam, nekünk van elég lengyel carerünk, csak nem mindegyik jó sajnos...

Herr Géza 2015.08.04. 00:51:14

@pappito: Na ezért fogom Új-Zélandot hamarabb meglátogatni, mint Angliát. Jó kis bárány BBQ, meg rendes hal vs. paradicsomos bab reggelire, ecetes fish/chips ebédre, majd Diggernél 40 pennys húsgombóckonzerv vacsira.... Hát inkább átúszom a csatornát hazafelé. :)))))

Badeni_lakos 2015.08.04. 01:39:32

@Herr Géza: +1
Ott a pont! igen, a német konyha közelebb áll hozzám.
Reggelire: Butterbrezel -t (perec) vettem Tübingen ben frissen, eleve felvágva kértem, közepét vajjal megkenve! Így adták ide nekem emlékszem, és mellé még egy cappuccino t is kértem.
Ebédre: mindig volt rendes főtt étel, öntettel, és a SALÁTA! Az elhagyhatatlan kelléke volt az egyetemi menzán az ebédnek! És Durstlöscher! :)) arra emlékszem nagyon.
Vacsorára meg mindig volt valami finomság, Maultaschen! (serpenyőben geröstete) vagy bármi, currywurst, putenbrust...

Németo.ban olyan Putenbrust van (pulykamell) amin látszik, hogy az valóban az: a rost, maga a húsrost. Itthon Magyaro.on SEHOL NEM LEHET KAPNI ! olyan pulykamellett, amit kint kb 150 gr. csomagolás volt, kb 2 EUR. (Kaufland).

@M. Péter: Köszi az infókat! meg a becslést! Akkor ezek szerint olyan 30% megy el SZJA ra és TB re. plusz egyéb adók (council tax) De az a havi 1000 font megtakarítás is jó, ha közben normál módon költekezel, szórakozás, utazások stb. (és nem szigorúan takarékoskodva él mondjuk 1 későbbi lakásvétel céljából.)

@pappito: igen, de tudod vannak olyan személyiségtípusok, akik introvertáltak, inkább zárkózottak, és tök mindegy, h 8 ezer, vagy 8 millió ember él "körülötte még a városban" úgymond. mert nem aktív társasági ember, nem kezdeményez, stb stb. Tehát nem jelent semmi a nagy milliós sokszínű embertömeg.

Kifelejtettem, hogy az időjárás is! Sokkal jobb német nyelvű orsz.ban mint Anglia. Meg hát közelebb van! Hozzáteszem: a fapados repülőkben én nem nagyon bízok, mert 1.) mindig késnek! És 2.) mindig olyan korán oda kell menni, meg eljutni ki oda az eldugott kis repterekre... becsekkolás, poggyász mizéria. 3.) és ha kitör egy izlandi vulkán, akkor máris törlik a járatokat.
Szóval szerintem a szárazföldi útvonalak az igazán biztosak. de ez csak az én véleményem.

Plusz: Szigorúbb a munka- személyi- és adatvédelem a német nyelvterületeken.
És sztem jobbak a sztenderdek, víz- élelmiszer-higiénia, az ellenőrzések szigorúbbak. Én láttam, hogy nagyon komolyan veszik a biztonsági kérdéseket. Angliában nem hinném, h ennyire kínosan ügyelnének pl. az adatvédelemre.

pappito · http://pappito.com 2015.08.04. 02:20:01

@Badeni_lakos: az introvertált az mindenütt az, Mo-n is meg Londonban is

pappito · http://pappito.com 2015.08.04. 02:26:48

@Herr Géza: ehh, fel volt homokozva neki az aszfalt, így könnyű :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.04. 05:42:01

@Herr Géza: "Schnitzel az viszont nem kér szótárat.Na meg a csülök (Haxe) sem."

Haha, errol eszembe jutott, hogy nemreg a ferjem ebedidoben azt mondta, ugorjunk el ebedelni egy "Wienersnitzel"-be...en meg naivan gondoltam, hogy na, mi a szosz, itt is kedvelik a rantott hust? :))) Ehhez kepest....hm....tudjatok mit lehet itt kapni? HOT DOG-ot :)))))) (a kajalda lanc nevenek etimologiajat nem kutattam, de arra tippeltem, hogy mivel a Wiener dog az ugye a tacsko, a hot dog talan arra emlekezteti az ittenieket :)))
www.wienerschnitzel.com/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.04. 06:40:37

@Taxomükke (UK):
Tudok egy kiváló magyart…
Érdekel?
:))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.08.04. 08:43:48

@diggerdriver: Csak ha nem hagyja ott ejszaka a pacienset...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.04. 08:45:57

@Taxomükke (UK):
Azt sajnos nem garantalhatom.
Most keresi az ötödik feleségét…
:)))))))))))))))))))))

adg 2015.08.04. 10:44:49

@pappito: @Herr Géza: Ez loszar. Ha akar valamit mutatni, akkor alljon ki onnan! :D

London2009 2015.08.04. 11:55:59

@mojyo: a mellekelt abrat nezve senki...Egy 500 fos falubol szarmazik, ahol az a legnagyobb ember, akinek a legnagyobb haza van... Harom ev utan sem tudta, hogy a London City varosresz hol talalhato. Mar nem tartom vele a kapcsolatot. Fogalmazzunk igy finoman : ) De az orszag orulhet, hiszen hazaviszi a kulfoldon megkeresett penzt. Bar sem nyelv, sem kultura nem nagyon ragadt ra, de annyi baj legyen : )

Csokáv 2015.08.04. 12:11:30

@Badeni_lakos: Pénze lesz mindenre, amire vágyik, de társa nem lesz, ezért vissza fog menni.
Akiket ismerek, nem a pénz miatt maradtak, vagy mentek vissza. Akinek volt társa, maradt, akinek nem volt / szakítottak, az ment vissza.
58K egy junior fejlesztőnek rohadt jó pénz. Én jóval kevesebbet keresek 4 főre Londontól 1 órára, és elég jól elvagyunk.

cuneguund 2015.08.04. 13:48:47

@Badeni_lakos: ertem, szoval sosem voltal meg Londonban, de tisztaban vagy azzal, hogy az ido szarabb, mint nemet nyelvteruleten (miert is? mert nemetul esik/nem esik az eso???), csak fapados jarattal lehet eljutni oda es a sztenderdek (az osszes, igy egyutt) is szarabbak, mint a nemeteknel... (facepalm)

micsoda? 2015.08.04. 13:48:47

Ritka jó írás. Tele őszinteséggel, jó meglátással, főleg ami kis hazánkat illeti. Igy csak az tud írni aki nyitott szemmel jár, és valóban "segíts magadon az Isten is megsegít" alapon él. Gratulálok!
Ja, és találtam, számomra is ismeretlen közmondást. „hosszú hervadás emészti azt a fát, Melyet nagy korában tesznek más földbe át”, Köszi:)

laci_52 2015.08.04. 13:48:47

Ennek a csavargó életmódnak van egy nagy hibája: rombolja a párkapcsolatot, nem való annak, aki családra vágyik vagy már van is családja. Különösen a gyerekek sínylik meg az állandó költözgetést. A csavargó ember párja sem mindig ugyanoda szeretne menni.

Badeni_lakos 2015.08.04. 14:29:54

@Csokáv: igen, teljesen jól látod, jól érzed a valószínű forgatókönyveket. még annyit a haverom sztorijához, hogy előtte volt már fejlesztői tapasztalata kisebb cégnél, de u.a. szférában, C# ban 2-3 év asszem. Előtte meg multinál pénzügyi 2 év. de C++ ban nem tákolt, ezért "junior" úgymond.
Nagyon sokat próbálkozott, valami 7-8 hónapig, fejvadászok, cégek, kirepülések, minden herce-hurca, addig nem is dolgozott itthon. Megszenvedett ezért a melóért.
Nagyon nagy a verseny a Londoni City-s pozikra. állítólag.

@cuneguund: jójó, igaz. minden ki kéne h próbáljon az ember, és nem csak más tapasztalatából ("sokat szitál az eső" , "moslék az angol kaja" , "tiszta malacpofi minden angol csaj" és a legjobb: ez az állandó Műudvariasság! "How are you, how are you" amikor meg nem is gondolja komolyan a kérdést :D van aki ezt nem tudja megszokni... és idegesíti (haveromat is, aki ki fog oda menni, mert szerinte idegesítő felszínes, és időpazarlás. :D
Jó, hát más meg örül neki, h mindenki kedves. Illedelmes, udvarias, minden happy. :D
Németeknél ha megkérdezed: "Hogy vagy?" Ő annak veszi, h téged tényleg érdekel, nem véletlenül kérdezted meg.
Tehát egyenesen válaszolni fog neked, hogy ő éppen hogyan van.
So ... "How are you??" :))
Jó lesz már havernak kint, mi? :DD
Az Életbe nem fogja megszokni, h ez nem egy direkt kérdés őhozzá, hanem csak egy udvarias gesztus. De már ettől befeszül! :D nagy kaland lesz neki a londoni nagy polite culture. :D
nade mindegy is, léptem. have a nice day :) nade ezt őszintén mondtam! :D

Badeni_lakos 2015.08.04. 14:34:54

@pappito: teljesen igaz. de az anyanyelved talán valamit segít(het) pluszban itthon. ennyi.

adg 2015.08.04. 15:17:49

@Badeni_lakos: "Az Életbe nem fogja megszokni, h ez nem egy direkt kérdés őhozzá, hanem csak egy udvarias gesztus. De már ettől befeszül!"

Nem kell megszokni. Azt kell megerteni, hogy ez nem egy "udvarias gesztus", hanem egy koszones.
Mutasd meg neki a magyar megfeleloit.
"Jo napot kivanok!" Biztos, hogy erdekel engem, milyen napja van a boltosnak, hivatalnoknak, stb. Vagy talan gunyolodik velem a rendor, amikor a jonapot utan megbirsagol? Micsoda hulyeseg mar, hogy jo napot kivanunk valaki vadidegennek, akinek letojom, milyen napja van.
Aztan miutan jol megbirsagolt a rendor, azt mondom neki, hogy "viszont latasra". Hat normalis??

Normalis, igy alakult ki. Nekik meg ugy. Ez csak egy koszones.

Badeni_lakos 2015.08.04. 15:27:17

@adg: tényleg. ez is igaz! ... a magyar nyelv érdekessége ez "kívánok" a köszönésben. még eddig így direktbe nem is elemeztem így a köszönésünket.
A rendőrnek én "Minden jót" mondtam 1* elköszönéskor, ami egy udvarias: "a viszont nem látásra" -t jelent.
Átadom neki, köszi a tippet! :)

Herr Géza 2015.08.04. 20:37:45

@Zsuzsi65: Hát tényleg nagy rejtély, hogy jön ide a Wienerschnitzel.... :))))))))))))

kék madár 2015.08.04. 21:02:01

@Herr Géza: regen volt egy jo draga elelmiszer lanc Amerikaban, azzal a nevvel, hogy Bread & Circus. Elsapadva kerdeztem, hogy itt mit arulnak. lepoard altal megcsocsalt rabszolgat? Evek alatt senkivel nem talalkoztam, aki tudta volna, hogy mit jelent. Neha a nevadas csak egy veletlenen mulik

M. Péter 2015.08.04. 22:19:24

@Zsuzsi65: Egyszerűbb a magyarázat, a virsli (egyik) német neve Wiener Würstchen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.04. 23:05:26

@M. Péter: "virsli (egyik) német neve Wiener Würstchen"

Ok, koszi! Mindig tanul valamit az ember (es ebbol latszik, hogy a nemet nem az erossegem :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.04. 23:07:53

@kék madár: "regen volt egy jo draga elelmiszer lanc Amerikaban, azzal a nevvel, hogy Bread & Circus. "

Gondolom, egy klasszikus muveltsegu illeto nevezte el a "panem et circenses" latin mintara :) Egyebkent meggogliztam, elvileg most is leteznek me'g :) www.yelp.com/biz/bread-and-circuses-bistro-and-bar-towson-4

énis 2015.08.05. 07:36:39

Jó, hogy elment innen, ide nem kellenek ilyen emberek.

kék madár 2015.08.05. 07:54:06

@énis: jo hogy te itt vagy, ide tokre kellessz

Ez vagyok 2015.08.05. 13:51:27

Ahhoz, hogy valaki tökéletesen le tudja írni gondolatait akár a külföldön élésről, sokkal nagyobb terjedelem szükséges. Ebből a kényszerű szűkszavúságból legalább egy alapérzés, viszonyulás ki kell derüljön. Itt most az derült ki, hogy számára a kinti élet jobban bejön, mint amikor itthon volt.
Igaz, azt én sem értem, mi volt 2006-ban, mert szerintem akkor épp nem volt semmi különös. A kormányváltás is és a válság is később volt.
Aki kint próbál boldogulni, mindennapjait egy normális szinten élni, azoknak is és akik itthon vannak egy nyugodt, kiegyensúlyozott, felhőtlen, elégedett életet kívánok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása