oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 22. 06:46,  Szülőföldjét hagyta ott Magyarországért 215 komment

2015. július 22. 06:46 Határátkelő

Szülőföldjét hagyta ott Magyarországért

Örülök a mai írásnak, hiszen egy fontos, mégis talán ritkábban látott szempontból közelíti meg a Magyarország és én témát – ez pedig a határon túl élő magyarság nézőszögéből. Gyöngyi írása nemcsak megközelítésében más, mint a legtöbb eddigi poszt, hanem stílusában is.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

romania_kolozsvar_foto_flickr_com_rozsagab.jpgA szoborcsoportot aligha kell bemutatni... (fotó: flickr.com / rozsagab)

„Csak olvasta és olvasta a cikkeket, melyekben érzelmek sokasága sorakozott vegyesen. Elkeseredés, düh, bánat, kilátástalanság, szeretet, öröm, emlékek a gyermekkorból és a felnőttkorból, büszkeség, gondtalan mosoly, fájó sebek, homályos képek és tisztán kirajzolódó jelenetek, gyermekek odaadása, kollégák megbecsülő tekintete, tanítványok lelkesedése, köszönete, mindent romba döntő értesítés, flegma közöny, az elmúlt évek összegzése, aprópénz számolgatás a hó végén, csekkek rendezgetése, vágyódás más tájakra, visszahúzó erő, röghöz kötő erő, vágy és honvágy. Mind - mind ott elevenedett meg a szeme előtt a betűk rengetegéből kinyúlva, beszippantva őt is közéjük.

Ezen érzések nagy részét ő is megélte már, és mintha egy filmet indítottak volna el hirtelen a szeme előtt. Egy filmet, melyet egy hozzá nem értő filmrendező vagy szerkesztő rakott volna össze. A jelenetek össze-vissza követték egymást. Néha a saját emlékei, néha mások emlékei elevenedtek meg a képzeletbeli képernyőn. 

***

Látta a tanárnőt, aki sok-sok évi tanítás után, eldobva és elhasználva érezte magát. Aki minden idegszálával kapaszkodna, maradna, de mégis elindul egy jobb, megbecsült élet felé az idegenbe. Aki már nem akar a hivatásának élni, mert úgysem éri meg. Évtizedek tanítása után, nem fürödhet tanítványai jóleső hálájában, mert ebből ő és a családja nem élhet meg. Száz meg száz gyermekét elengedi, mert most csak a saját véreit tartja szem előtt és saját magát. Ez olyan nagy bűn?

Hát nem. Megtette, amit a szíve diktált. Fáj a seb, nagyon fáj, de főleg azért, mert nem így kellet volna ennek történnie. Ez az ország nem kellett volna, hogy elengedje. Szeretettel, megbecsüléssel és pihentető, boldog nyugdíjas évekkel kellett volna megajándékoznia. Nem így történt. Meghozta élete nehéz döntését és elindult. 

***

Ha menni kell, hát menni kell! Ha szülei ezt mondják, kicsoda ő, hogy ellentmondjon nekik? Nem erre nevelték. Néhány hónappal ezelőtt, mikor erről szó volt, még hevesen tiltakozott, hogy bizony ő nem megy Magyarországra. Nem hagy itt mindent, rokonokat, barátokat, a szobáját, az eddigi életét, ami ugyan nem sok, csak 17 év, de ez itt a gyermekkora. Na és persze őrá ne mondja azt senki, hogy román. Mennyi ilyet hallott, hogy odakint ezt mondták az erdélyi magyarokra. Sokan ezért jöttek vissza. Nem bírták érzelmileg.

Most viszont látta szülei szomorú szemeit, és nem mert ellenkezni. Nem mondhatott nemet! Nem is tudta elképzeli, hogy nélkülük éljen, de azt sem, hogy máshol éljen. Kegyetlen a sors, hogy ilyen döntést kell hozni, már ilyen fiatalon. Mi lesz akkor később, ha felnő? A szülei, hogy dönthettek így? Miért? De azért tudta, látta rajtuk, hogy hosszas vívódás és sok-sok álmatlan éjszaka van ebben a döntésben. Éppen ezért, vagy ezért is, nem mondhatott nemet.

***

Megérkezett az új hazájába. Vagy csak új lakóhelye lesz ez az ország, ez a város? Lehet neki új hazája? Hiszen neki van már egy. Most hagyta ott. De azért az még nem szűnt meg létezni. Ott maradt fizikailag is. Visszamegy valaha? Meg tudja majd szokni, hogy itt más a kultúra, mások az emberek, más a nyelv? Be fog tudni illeszkedni? Otthonra talál?

Számtalan kérdés cikázott a fejében, amikor elővette a kulcsot és belépett a lakásba, ahol többedmagával fog ezután élni. Lakótársai lengyelek, románok, törökök és két magyar is. Ők segítettek neki az ügyintézésben. Munkája már van. Holnap fog kezdeni.

Ma még kipakol a szobában, ami egyelőre kicsiny kis otthona lesz. De nem sokáig. Lesz saját lakása nemsokára. Munkája van, majd félretesz belőle, amennyit csak bír. Haza is fog küldeni belőle a családjának, ezért nagyon spórolósra kell vegye a mindennapjait. De megcsinálja. Ezért jött ki.

Itt könnyebben fog menni. Itt többet lehet keresni. De most nincs kedve kipakolni. Inkább elmegy sétálni, felfedezni a környéket, hiszen erre nagy szüksége lesz a mindennapokban. Nem kérdezősködhet minden sarkon a még igen gyenge angol tudásával. Zsebre vágta a kulcsait és elindult. 

***

Megkapták a kulcsokat. Beléptek a szolgálati lakásba. Az előszoba burkolata bordó fehér kockás padlólap. Szinte káprázott a szeme tőle. A konyha jobbra volt, egy keskeny hosszúkás helyiség. Fehér furnérlemezből készült konyhabútorral, egy picike asztal két székkel.

A lány megállt az egyik szobaajtóban a küszöbön. Onnan nézett befelé a szobába és valami megfoghatatlan fájdalom és keserűség lett úrrá rajta. A szoba padlója kopott parketta, aminek már az eredeti színét sem lehetett még csak kitalálni sem, az ablakkeretről pergett a fehér olajfesték. A falak fehérre meszelve, csupaszon meredtek vissza rá. De a legszörnyűbb, a legborzasztóbb ott trónolt, sőt terpeszkedett a szoba közepén. Egy fehérre festett, nyikorgó fém kórházi ágy, az agyonkopott kifeküdt matracával.

Mit keresek én itt? Mit vétettem? Soha senkinek nem ártottam. Ezt érdemlem?

Eszébe villant az otthoni kellemes kis szobája, ami közös volt a húgával. A könyvekkel teli polcok, amit a magyarországi ismerősöktől kaptak, mert otthon nem lehetett csak román nyelvű könyveket venni a boltban. Pedig hasonlóan édesanyjához, imádott olvasni. Látva ezt a sivár szobát, összeszorult a szíve, és könnyek gyűltek a szemébe.

Mi lesz itt velük? Lehet még boldog gyermek?

***

Boldog gyermek már nem lett. Hirtelen felnőtt. A kelleténél talán gyorsabban. Boldog felnőtt és boldog családanya viszont igen.

Sok megpróbáltatással a háta mögött, de boldog. Igaz, lehetne boldogabb és könnyebb az élete, ha Magyarországon a politikai elit és a bürokrácia a kis emberek jólétére koncentrálna. Viszont nem menne tovább, más országba, az biztos. Elég volt egyszer.

Nem volt könnyű beilleszkedni még így sem, hogy magyarok közé jött magyarként. Egy nyelvet beszéltek, de mégsem. Az első években, ha megszólalt azonnal rákérdeztek: Te erdélyi vagy? Nem értette, miből gondolják ezt, hiszen ő is ugyanúgy beszél, mint bármelyik másik magyar. Később észrevétlenül eltűnt a beszédéből az árulkodó hanglejtés.

Elfogadta a helyzetet. Nem jutott minden egyes levélmozgásról eszébe a régi élete, de még mindig megrázkódott, és a hideg futkosott a hátán, ha néha olyan helyzetbe került, amiről az otthoni emlékek tolultak elő.

Nem kesergett tovább. Körbenézett és már látta a szépet, a jót is.

Jó érzés volt, hogy nem kellett sorba állni a boltok előtt, és mindent lehetett kapni, ami szemnek - szájnak ingere.

Élvezte, hogy annyi fehér kenyeret ehet, amennyi belefér. Vajkrémmel! Ez aztán a nagy szó. Imádta. Nem is kellett rá neki szalámi vagy felvágott sem. Nem is ismerte a felvágottat.

Itt csokoládét is lehetett kapni. Táblás csokoládét! Azelőtt ilyet csak karácsonykor ehettek. A szülei a gyárban kaptak csomagot karácsonyra. Csak abban volt egy-egy tábla lengyel csoki. És narancsot is csak akkor kaptak. Ilyesmit egész évben nem lehetett kapni. Itt meg van bármelyik boltban.

Rengeteg bolt van, tele minden jóval. Van banán meg Túró Rudi. Ezeket nem szerette, de már találkozott velük, mikor itt nyaraltak a magyarországi ismerősöknél.

Itt végre farmernadrágja is van. Milyen kevéssel is beéri az ember.

Itt van rendes buszjárat.

Itt mindenhol magyarul beszéltek körülötte és vele, még a hivatalokban és a boltokban is. Nagyon jó érzés volt.

Annyi magyar nyelvű könyvet vehet, amennyit csak akar. Nem csak a könyvtárból kölcsönözheti ki őket. Minden fizetéséből legalább egy könyvet vett, de inkább a többes szám illik ide.

Az első év érzelmi gyötrelmei után, egyenesbe került. Szülei munkájának gyümölcse hamar beérett, újra lett saját lakásuk, saját szobája, igaz ismét közös a húgával. Iskolába járhatott, épp olyanba, amilyenbe mindig is szeretett volna. A vágyott munkahely is meglett. Együtt a család felépítette az új életüket. Ő is dolgozott és iskolába is járt ugyanakkor.

Megtalálta élete párját is és gyönyörű családja lett.

***

Milyen gyönyörű itt minden! Milyen szépen nyírt pázsit és milyen gyönyörű virágos és TISZTA közterek. Csak ámult és bámult. Ilyet otthon ritkán látni. Igaz, ha nagymamájához hétvégéken leugrottak vidékre, ott azért látott ilyesmit.

A falusi házak előkertjében illatosan és szépen rendezett virágoskertek tarkították a tájat. A friss levegőt harapni lehetett. Ott az emberek is többet mosolyogtak. Igaz, inkább az idősebbek, mert fiatalokat nem nagyon lehetett látni. Azok a városban dolgoztak egész nap, vagy ki sem költöztek vidékre, mert ott nem volt munkalehetőség. A nagyvárosban viszont csak az elszürkült közönyös arcokat és a rohanó embereket látni. De nem akart most az otthoni dolgokra emlékezni.

Most a jelent, az eléje táruló szépséget akarta befogadni. Ez a város egy csoda. Mosolyognak az emberek, nincs a nagy rohanás, mindenki igyekszik a dolgára, de nem idegbeteg módjára. Az ablakokban szinte földig érő virágesők pompáznak. Ragyog a nap. Az utcákon hűsítő szökőkutak csábítják a járókelőket egy kis frissítő vízpermetre. Ez egy álom. Nem is valóság.

Valószínű, hogy ő már nem megy haza. Itt ki tudja nyitni a mosolygósabb énjét. Itt nem törik le vágyait, ambícióit. Itt majd segítik a kiteljesedésben. Ez az ország más, mint Magyarország.

***

- Szeretek, nagyon szeretek itt élni. Itt jó munkahelyem van, és neked is. Itt derűsebb és élhetőbb az élet. Itt megbecsülik a munkánkat, bár hallottam a múltkor, hogy az új főnök megkérdezte milyen nemzetiségű vagyok. Nem tudom mit akart ezzel, de nem is érdekel. Eddig nem panaszkodhattam a bánásmódra. Befogadtak a kollégák. Tudták bármit rám bízhatnak. De most valahogy nagyon úrrá lett rajtam a honvágy! Te nem érzed?

- De, én is érzem néha. Viszont az is eszembe jut, hogy otthon nem kaptam munkát egy év után sem. Pedig millió önéletrajzot küldtem el, és sok interjún a legjobbnak bizonyultam, mégsem engem vettek fel. Nem akarom átélni megint azt a kilátástalanságot, hogy nem tudom eltartani a családomat. Azt nem tudnám elviselni. Szívem, itt a gyerekeknek is mindent meg tudunk adni. Otthon nem hiszem, hogy bármikor is el tudnánk vinni teniszedzésre, vagy minden hétvégén kirándulni. Tudod jól, hogy amíg otthon laktunk, egyszer sem voltunk nyaralni. Mióta itt élünk, már háromszor voltunk a tengernél. Hogy élvezték a közös nyaralást a gyerekek!

- Igen. Tudom. De néha úgy érzem, hogy felrobban a fejem. Csak mi egymás között beszélünk magyarul. A múlt héten már a lányunk véletlenül angolul szólt hozzám is. És észre sem vette. Azt hittem mentem elájulok, úgy belehasított a szívembe. Hogyan tartjuk meg így a magyarságunkat? Már túl régen lakunk itt! Vissza kellene menni!

- Nem tehetjük. A gyerekeink jövője a tét. Mit fognak ott kezdeni?

- A szinte anyanyelvi angoltudásukkal? Hát, amit csak akarnak.

- Gondolod te. Az még nem elég hozzá.

- Pedig a nagyszülők is nagyon várják, hogy visszamenjünk, hogy többször lássák az unokákat és bennünket is.

- Nagyon jól tudod, ha visszamennénk Magyarországra, akkor sem látnák többet őket. Úgysem falura költöznénk ki. Akkor sem lenne több időnk kijárni hozzájuk. Csak egy országban élnénk, de nem egymás közelében. Úgy indultunk el, nem biztos, hogy visszamegyünk. Nekem már nem elég az, amit ott kaphatok. Én már nem tudok lemondani az itteni kényelemről, a lehetőségekről, az itteni pozitív mentalitásról. Én nem akarom nézni a magyarok savanyú ábrázatát nap mint nap. A gyerekeknek sem tudnánk biztos jövőt előteremteni.

- Majd előteremtik maguknak. Nem minden magyar savanyú ábrázatú. A múlt hónapban, amikor otthon voltunk nem láttad, hogy Andráséknak milyen szép üzletük van? Az emberek elégedetten járnak hozzájuk. Kedves, mosolygós kiszolgálást, mindig friss árut, és megértő figyelmet kapnak, ha belépnek az üzletbe. Andrásé az árubeszerzés, Anikóé a vevők és a reklámozás, a tervezés. Igazi üzletasszony lett belőle.

- Persze vannak ügyesek, kreatív emberek. De hány órát is dolgoznak érte? Voltak nyaralni valaha is?

- Mi is nagyon sokat dolgozunk.

- De meg is kapuk mindent, amit csak akarunk. Én erről már nem tudok lemondani.

***

Ő élt ettől rosszabb helyzetben is. Ott is boldog volt. Most már itt is az.

Az évek múlásával, itt is rosszabb lett a helyzet. Látja ő ezeket is. Látja az egészségügy kilátástalan helyzetét, amiben az ápolók és az orvosok, műszerek nélkül minden erőfeszítésükkel életet próbálnak menteni.

Nem ítéli el azokat, akik ezt nem bírják feldolgozni és inkább elmennek. Nem is érti, a kormány miért nem minden forrását az egészségügy rendbetételére fordítja. Hát nem kell ennek az országnak a dolgos kéz? Nem kellene egészségben tartania azokat, akik akarnak, és még tudnak dolgozni?

Felfoghatatlan ez az állapot. Hónapokkal később kapni időpontot egy vizsgálatra, és ha eljött az idő, mégsem lehet elvégezni a vizsgálatot, mert elromlott a gép. Be kell vinni a saját gyógyszeredet, pizsamádat, evőeszközödet, tisztálkodási szeredet, ha kórházba kerülsz.

Ha bármilyen hivatalos dolgot kell elintézni, az is egy külön tortúra. Csodálkozunk az elfásult arcokon? Sok-sok okuk van erre.

De akkor is keressük a jó dolgokat, ha aprók is. Keressük a társaságát azoknak az embereknek, akik bíznak, akik tesznek érte, hogy jobb legyen.

Ő is értékeli, ami van. Érzi a hiányt is. De más országban is mindig lenne, ami hiányzik. Lehet, hogy jobb munkahelyen, több pénzért dolgozhatna, jómódban élhetne más országban. De idegen kultúrában, idegen nyelven beszélne. Mindig átgondolná, mielőtt valamit kimond, hogy az helyes-e úgy. Bár ez egy idő után biztosan megváltozna. Automatikusan menne. Akkor viszont a magyar nyelv, az anyanyelve kopna meg. Főleg, ha nem lennének a közelében magyarok.

Viszont azt mondják, álmodni mindig az anyanyelvünkön álmodunk. Ki tudja?

Most is álmodik? De nem.

Csak elmerengett a kiköltöző és visszaköltöző magyarok véleményét, érzéseit olvasva. Ő is elhagyta szülőföldjét, de nem Magyarországról ment el, és nem Magyarországra jött vissza, hanem Magyarországra jött.

Ő egy Magyarországra jött magyar.

Pont ezért benne is örökké kettős érzés kavarog, és az ilyen írások újra előhozzák az emlékeket, az érzéseket.

Ilyenkor ő is mindig mérleget készít a hátrányokról és a pozitívumokról. Neki mindig Magyarország felé billen a mérleg nyelve.

Talán, mert úgy érzi: „Ott az otthonod, ahol a családod!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Románia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr867645362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleG (uk) 2015.07.22. 07:07:34

Hm. Nem tudtam rendesen kovetni. A stilus tetszett

Mikor nem lehetrtt Erdelyben magyar konyvet kapni?? Volt erdelyi magyar kiado is, meg apukam is sok magyar kpnyvet vett, regen is.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.22. 07:12:50

köszönjük a történetet!

nekem kicsit túl irodalmi stílusú volt ha fogalmazhatok így de attól még tetszett

mikor történt ez a költözés? (vagy ez kiderült csak átsiklottam felette?)

a Túró Rudi említésére lehet ugrani :D :D

egyszer egyébként megkérdeztem felvidéki ismerőseimet kiváncsiságból, hogy hallják-e azt, hogy én nem felvidéki magyar vagyok?

és mondták, hogy igen, kicsit érződik az hogy budapestről jöttem

SZIZS 2015.07.22. 07:29:41

@diggerdriver: Én nem. De biztos velem van a baj.

kék madár 2015.07.22. 07:33:03

@diggerdriver: fenykepekkel, terkeppel konnyebb lenne

©________ 2015.07.22. 07:36:11

Megiscsak meg kellett volna keresni

LittleG (uk) 2015.07.22. 07:59:18

@NomádMatyi: De legalabb nem szerette a turp rudit, ha mar bele is irta

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.22. 08:04:12

Kövezzetek meg, de nekem nem áll össze.
:(
@LittleG (uk): Ezt én sem értem.
Ottani ismerőseimnek olyan könyvtára volt, hogy leesett az állam. Ami nem volt, átvitték.
:)

SzZoole 2015.07.22. 08:05:58

HA,sok ilyened van meg???

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.22. 08:11:12

OFF, bocs

feltűnt már valakinek hogy a nav oldala külföldiül angolul meg kínaiul van?

:D:D

@LittleG (uk): hát legalább az :D mondjuk én szeretem de az orosz fajtáját még jobban, az meg kapható a világon mindenhol, ahol lengyel és egyéb szláv kolóniák vannak

szóval nem sír miatta a szám (meg túlélem így is úgy is túró rudi nélkül)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 08:11:32

@Zoole[uk]:
Várjál az enyém még hátra van. Az még ilyenebb.
:)))))))))))))))

wuaaa 2015.07.22. 08:12:54

@Zoole[uk]: :DDD ..a nap kommentje... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 08:13:21

@SZIZS:
Hujujj de még mennyi baj van veled...
:))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.22. 08:14:50

@diggerdriver: alig varom...
Addig is el leszek csendben:)))

SzZoole 2015.07.22. 08:18:26

@wuaaa [nor]: te,en rendkívül türelmes ember vagyok,tényleg sok minden elfér a hátamon,de mar tényleg kezdem unni ezt a sok nemtudommit
Es meg ezután jönnek a nyaralos storyk....
Remelem abból kevebb lesz.

LittleG (uk) 2015.07.22. 08:21:29

@NomádMatyi: Az orosznak (mint a romannal is) nem keserubb a bevonata?
En a magyart szeretem, abbol is csak a naturr.
Beszelgessunk a Turo Rudirol :)) vajon az oroszok meg a romanok a magyaroktol szedtek? Melyik volt elobb.
Kozhasznu informacio: A romant ugy hivjak, hogy Dots (pottyok). Igy angolul, hogy minden turista ertse

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.22. 08:27:34

En az elso bekezdes utan ugy dontottem hogy ma kihagyom... nem nekem szol :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.22. 08:30:03

@LittleG (uk): nem keserubb a bevonata hanem az orosznak kremesebb a tolteleke, olyan turokrem fele. En is a piros pottyoson nottem fel, nekem az jon be.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.22. 08:33:44

@LittleG (uk): ki fognak itt csinálni minket :D

az oroszoktól lopta mindenki ...eredetileg szovjet találmány volt ha jól tudom

@Andras125: jól mondja, még annyi hogy sokkal vékonyabb a csoki bevonata

wuaaa 2015.07.22. 08:36:16

@NomádMatyi: Dehogy lopták, az oroszok maguk adták, 56-ért cserébe...

Muscari 2015.07.22. 08:42:22

Nem igazán értem. Oké, Magyarországra költözött. A szülők jól vettek házat, azt is Magyarországon?
Vagy az a bekezdés, hogy falon mosolyognak az idősek, a városban meg senki, az melyik országban van? Ide-oda ugrál, nem bírtam követni.

Azért örülök, hogy boldog (boldog?)

Muscari 2015.07.22. 08:44:31

Nem szeretem a TR-t, talán a barackosat meg az epreset egy kicsit. Tudom, az már nem az igazi, de én az "igazit" még kevésbé szerettem.

Golf2 2015.07.22. 08:46:15

Nem értem a szülők is átjöttek? Vagy most hol lakik?

SzZoole 2015.07.22. 08:46:42

@LittleG (uk): en ugy olvastam,hogy régi orosz édesség,de majd jon Max es Ő a tudoja:)

LittleG (uk) 2015.07.22. 08:54:22

@NomádMatyi: én nem akartam a lopta szót használni de először én is azt akartam írni :)

2015.07.22. 08:54:34

Azt hiszem ennek a posztnak az értelmezése meghaladja a szellemi képességeimet. Kevesebbet kéni inni, lehet... :)

ÉS: az egyetlen igazán finom TR a Cserpes féle! Abban legalább nincs benne a magyar vegyipar féléves termelése! :)

LittleG (uk) 2015.07.22. 08:56:13

@NomádMatyi: az oroszoktól... szép. a nagy magyar szimbólim :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.22. 09:05:30

@LittleG (uk): az igazság az igazság, de hogy akkor ne sértegessük magunkat, mondjuk úgy hogy a szovjet túró rudi megihlette a magyar élelmiszeripari kis és nagymunkásokat :)

minden nemzet szeret bizonyos dolgokat kisajátítani úgy, mintha azt ők találták volna fel, miközben nem

ezzel nem csak mi magyarok vagyunk így ... ilyen az emberi természet (egó) azt hiszem

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.22. 09:19:58

Most Mo.n beszelt angolul? Vagy Angliaban mindenki magyarul? Vagy mikor lakott, hol es milyen nyelven beszelt?
Nem erteni a posztot.

Evain 2015.07.22. 09:21:06

@NomádMatyi: @LittleG (uk): most mit kötözködtök már a TR eredetén? :) Anno a tulipán is török eredetű volt, mégis a hollandok jelképe lett. Na. Jó lesz a TR magyar jelképnek is!

TX7AW 2015.07.22. 09:33:44

A túró rudival az a baj, hogy sok benne a túró és kevés a sült krumpli.

wuaaa 2015.07.22. 09:52:14

Off, méghozzá micsoda off ! :D

Németországban megnyílt az a bank, amelyik szerint a kamat a sátán műve..
youtu.be/Y-28cGk-Mmg

Herr Géza 2015.07.22. 10:12:34

Mi van pajtások? Ma mindenki szembe jön az autópályán? :))))))
Recept: értö olvasás, különbözö idösíkok, némi fikcióval megfüszerezve...
Nagyon más, igényes írás, talán (a mellékelt ábra szerint) túlzottan is. Részemröl like !!!

LittleG (uk) 2015.07.22. 10:15:48

@Herr Géza: ugy latszik a HA olvasoi nagyobbreszt ilyen pornepek vagyunk akik a megszokott magassagokra szamitanak, ahol nem kell sokat puzzle-ozni, hogy osszealljon a tortenet :)

2015.07.22. 10:18:33

@NomádMatyi: "feltűnt már valakinek hogy a nav oldala külföldiül angolul meg kínaiul van?"

Mivel fél-ázsiai szerzetek vagyunk, ez túlságosan nem meglepő. ;)

2015.07.22. 10:19:45

@LittleG (uk): Szovjet fejlesztés, aztán utána mindenki megcsinálta a sajátját.

Herr Géza 2015.07.22. 10:20:18

@wuaaa [nor]: Na vazze, fából vaskarika..... :))) Belenéztem a honlapjukba..... Csak egy példa: kölcsön kamat ellenében nincs. De: a bank megvásárolja az ügyfél által kívánt fogyasztási cikket vagy a beruházási "javat", majd azt egy kialkudott felár ellenében továbbadja az ügyfélnek. A számlát az ügyfél részletekben fizeti.
Erre mondják azt, hogy ügyes..... :)))

2015.07.22. 10:20:39

@Muscari: A minősége sokat romlott az utóbbi pár évben, de ha jó rudit akarsz enni, kóstold meg a diós-rumos túró rudit. Az nagyon üt.

wuaaa 2015.07.22. 10:23:14

@LittleG (uk): ...mert az értelmesebbje otthon is tud boldogulni.. :)

2015.07.22. 10:27:19

@Herr Géza: nekem is ez jutott az eszembe, mmint tul keves szepirodalmat olvasunk ( magamat is beleertve) talan az a baj...

Esetleg a HA szerkesztoi jogait fenntartva kicsit meghuzta a szoveget :)

2015.07.22. 10:33:13

@Evain: en mar vizionaltam is hogyan lehetne a TR igazi hungarikum :D legyen belole gulyaskremes, piros aranyas, eros pistas, szalamis es palinkas valtozat :D :D:D

Herr Géza 2015.07.22. 10:33:33

@Herr Géza: Azt is írják, hogy nem fektetnek (idézem): magasan eladósodott cégekbe, hadi-, dohány-, pornó- és alkoholiparban és disznóhús feldolgozásában ill. kereskedelmében érintett cégekbe és nem is üzletelnek ilyenekkel.
Találós kérdés: ha én történetesen nejlonzacskógyártó kisiparos lennék, akinek termékeit ország/világszerte vásárolják, majd ne adja Allah, a zacsimba valahol valamelyik cég pl. disznóhúst csomagol, akkor én most nyithatok számlát náluk???

2015.07.22. 10:34:15

@TX7AW: meg a toltott kaposzta :D

LittleG (uk) 2015.07.22. 10:37:05

@Mrs Rumcajsz CA: Szerintem nem huzta meg, ez igy lett megirva.
Ha szepirodalmi alkotasnak nezem, akkor oke (en olvasok olyat is, ezt megis bamban neztem :) - csak itt nem erre szamitottam. A szepirodalmat se kell/lehet mindig megerteni. Akkor ez egy kinek milyen esztetikai elmeny volt, es nem kell torekedni osszerakni, s akkor irjunk irodalmi kritikakat ide.

Evain 2015.07.22. 10:42:47

@Mrs Rumcajsz CA: hát elsőre elszörnyedtem, de aztán eszembe jutott, hogy pár hónapja én magam linkeltem be egy elvont ízesítésű pringles chipses dobozt, úgyhogy felőlem mehet, csak jó marketing kell neki. :D

2015.07.22. 10:45:28

@LittleG (uk): ugy latom ez a poszt olyan lett, mint Madonna: megosztja a kozonseget :)

2015.07.22. 10:49:13

@Evain: :D biztos hatalmas piaci rest toltene be:D a 3 nyelvu neveles utan ez lesz a kovetkezo projekt, amire raallok : D

LittleG (uk) 2015.07.22. 10:51:14

@Mrs Rumcajsz CA: azzal együtt nekem tetszett, csak nem raktam még össze mi mikor, ki hol. A reggeli fast-food-szerű posztolvasásban nem volt erre időm, de lehet nem is kell :)

2015.07.22. 10:52:26

@NomádMatyi: erzem en is, hogy erre lenne a legnagyobb piaci igeny :D :D :D

fhdgy 2015.07.22. 10:58:07

Biztos ismeritek a móriczi történetet, amikor a kritikus egy könyv egy részére azt írta, hogy ezzel a szerző erre és erre gondolt. Móricz csak csöndben annyit reagált, hogy gondolta rosseb.

Én nem tudom, hogy Gyöngyi mit gondolt, én azt tudom, hogy bennem milyen gondolatokat váltott ki, amikor elolvastam a posztját, és azt tudom, én hogyan értem.

Volt hozzászólás, ahol egyenesen zűrzavarról írt valaki. Én erre azt mondom, hogy ez a zűrzavar tökéletesen helyén való, mert visszatükrözi azt a zűrzavart, ami a külföldre távozók vagy visszatérők fejében van ( általában, de megengedve, hogy valakiknél mégsem ).

Az én olvasatomban poszt egyszerű, igaz kétszer olvastam el.

Nekem egy párhuzamról szól a történet. Mit érez, él át egy erdélyi magyar, ha Erdélyből Magyarországra költözik. A párhuzam másik oldala, hogy mit érez, él át egy magyarországi magyar, ha elmegy Magyarországról egy másik országba.

Igen, kétszer olvastam el, mire így letisztult bennem. Próbáljátok Ti is újra elolvasni, most már szépen, csendben, nem rohanva és próbáljátok a mondatokat szépen ízlelgetni. ( Akit nem sértek meg, úgy, ahogy egy Túró Rudival tennétek, amikor hónapok, évek óta vágytatok az ízére )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 11:08:51

@Herr Géza:
Idősíkok???
Megvan...
Sámán felesége írta.
Hogy erre nem jöttem rá előbb.
Kösz Géza.
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 11:11:05

@Mrs Rumcajsz CA:
Minden második sort kivett belőle.
:))))))))))))))))

LittleG (uk) 2015.07.22. 11:18:30

@fhdgy: áhá! most hogy mondod... tényleg. azt hiszem mégiscsak elolvasom még egyszer, de az csak estefelé lesz..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 11:19:34

@fhdgy:
Ízlelgetheted napestig de erre az írásmódra mondják hogy modoros.
Ha vers lenne azt mondanám fűzfapoéta.
Émelyítően dagályos.
Én pedig ritkán mondok negatív véleményt posztról de erröl nem tudok másképp nyilatkozni.
Ha szétválasztom a tartalmatat formától akkor sem.
Sajnálom.

Ginix 2015.07.22. 11:21:42

@Herr Géza: nekem is bejött, tény, h nem a szokásos a-tól z-ig sztori, azért összerakható (bár nem tenném rá a nyakam, h csak egyféleképp:)), én egy picit meg is könnyeztem, de ne mondjátok el senkinek!

Ginix 2015.07.22. 11:23:44

@diggerdriver: fura, nekem inkább szabó magdás volt, mint modoros, de ettől még mindkettőnk véleménye állhat, ilyen szép napos időben ezen össze nem veszünk:)

Evain 2015.07.22. 11:23:53

@Mrs Rumcajsz CA: szerintem a maple sirupos ízzel kezdj, a többit utána kezdd bevezetni. Pláne, ha ráírod a csomagolásra, hogy Sorry. :D

2015.07.22. 11:24:39

@fhdgy:

En azert jarok ide, hogy palmafas helyekrol,koalakrol es kengurukrol, altalam eddig meg nem is hallott gyumolcsokrol/etelekrol es teljesen ismeretlen szokasokrol olvassak. Ha irodalmra vagy filozofiara vagyom, akkor nem ide jovok, hanem a konyvtarba. De tudom, ez a palyazat, es ez errol szol, erzelmekrol es a rejtett muveszi hajlamok kiszabadulasarol... Na, megyek is inkabb vissza dolgozni...

fhdgy 2015.07.22. 11:31:13

@diggerdriver: Szíved joga.

Ha én elolvasok valamit, akkor nem csak az számít, hogy pontosan mit olvastam, hanem az is, hogy milyen plusz gondolatokat keltett bennem. Sokszor teljesen továbbgondolom. Ha olyat olvasok, ami erős továbbgondolást vált ki bennem, akkor a stílus másodlagos.

Nem védeni akarom Gyöngyit, mert nincs rá szüksége, de ő erdélyi.

Digger, ha lenne több erdélyi ismerősöd, akkor sokkal jobban megértenéd Gyöngyit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 11:33:38

@fhdgy:
Nem értem mire mentség hogy erdélyi?

TX7AW 2015.07.22. 11:34:20

@Mrs Rumcajsz CA: Ugye! :)

Amúgy megpróbáltam nekifutni a posztnak másodszor is, hátha továbbjutok az első bekezdésnél. Sajnos, engem már az első két sor is untat, igaz, én az Ulyssest sem tudtam végigolvasni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.22. 11:37:44

@Mrs Rumcajsz CA: tessék, piaci rés ... már lehet is belefogni a gyártásba :D

fhdgy 2015.07.22. 11:38:08

@Ödenburger [Hu/At]: Akkor neked sokkal jobb lenne utazós blogokat olvasni. Ez a blog alapvetően nem egzotikus gyümölcsökről, ételekről szól.

adg 2015.07.22. 11:41:56

Nem mondanam, hogy elsore rogton levettem a logikai kapcsolatot a fejezetek kozt, de osszessegeben nem volt rossz egyaltalan.
Azt nem tudom, hogy a feher korhazi agyas jelenetben epp magyarorszagon volt-e a szulokkel, vagy angliaban egyedul, meg par aprosag osszekeveredett bennem is. Meg az is lehet, hogy idoutazo.
Viszont nagyon jol megfogott nehany erzest, ez tetszett. Szoval en a tetszik szo melletti lyukba doftem az egeret.

(Ha mar eszembe jutott, erdemes megnezni az Idoutazo felesege (the time traveler's wife) nevu filmet, nem szokvanyos idoutazos sztori. Aki szeretni az ilyen dokumentumfilmeket, vagy csak a kisse romantikusabb dramakat. Valami kanadai csaj a foszereplo, elegge talalkozik az elkepzeleseimmel, de mostmar mindegy, lekesett rolam.)

2015.07.22. 11:43:56

@fhdgy:

Mostanaban egyre kevesbe, igen. Regen foleg arrol szolt. Marmint persze nem az egzotikus gyumolcsokrol, hanem orszagokrol, szokasokrol, gyakorlati tanacsokrol, es nem az allando nyavajgasrol meg erzelmekrol, amirol mostansag... Oszinten, nem igazan erdekelnek a masok erzelmei, hogy ki hogy elte meg a kivandorlast/visszavandorlast. Az erdekel, hogy milyen Vanutau, az erdekel, hogy miket kell elintezni Nemetorszagban kikoltozes utan, vagy hogy hogyan lehet Angliaba alberletet talalni, es milyen egy hajon az elet. De ismetlem, tudom, ez a palyazat, meg egyebkent mostanaban erre van igeny...

fhdgy 2015.07.22. 11:55:59

@diggerdriver: Nem mentség!!! Csak valami különbség. Bennük még van valami, ami belőlünk már kiveszett. Nekem mindig jó beszélni erdélyiekkel, mert ők úgy tudnak mesélni, mint a régi öregek.

macamuca [IHUN] 2015.07.22. 11:56:20

Hangulatfesto stilus, brilliansan megírva. Abszolút visszaadja az érzéseket, hangulatot.
DE.
A bekezdéseknél jócskán totózni kell, hogy most éppen
-ki beszél (anya, vagy a lánya =én ugy vettem ki, kettőjük monologjait olvashattuk, de ez nem biztos.... es ez a bizonytalanság sem válik előnyére az írásnak)
-hol vagyunk eppen (Mo-on, Angliában, vagy Romániában).

Szoval szerkezetileg eléggé zavaros.
Erdemes lenne egy kicsit ""igazítani"" rajta, akar csak annyit, higy minden bekezdesnel jelezni, ki beszel es hol van (pld: Anya, Romania, most/Xevvel ezelott).
Komolyan erdemes lenne, mert a stílusa lenyűgöző.
Es azt is komolyan gondolom/kérdezem, higy nem gondolkodott -e Gyöngyi azon, hogy irjon . Novellakat, pld. Esetleg nagyobb lélegzetű darabot. Mert van tehetsége az íráshoz, nem is kicsi....

LittleG (uk) 2015.07.22. 11:57:09

@Ödenburger [Hu/At]: Talan azert is, mert a nepszeru celorszgokrol mar sokan leirtak, hogy kell alberletet talalni es miket kell elintezni. Nem lenne unalmas ha ugyanazt a beszamolot olvasnad sokszor, kisebb elteresekkel? Az meg ritka, hogy valaki olyan orszagbol ir, ahol meg a madar se jart.
Ami engem meg erdekelne a nem-palyazatos, hanem klasszikus hataratkelos posztokban, hogy hogy eli ott valaki a mindennapjait. Nem tetelesen, hogy hanykor mit csinal, hanem pl. milyen a kapcsolata helyiekkel, mas bevandorlokkal, milyennek talal ott esemenyeket (egy koncertet vagy vitorlaversenyt vagy stnad-up comedy estet vagy barmit), hogy mikre jott ra a helyiekkel kapcsolatban (legtobben ezt az arcukat mutatjak, de kzoben igy meg ugy). Milyen a munkhaleyi kultura ott ahol van (itt pl. borzaszto udvariatlansag szunetben kavet inni :P vagy mit tudom en). Ja es a sok fenykepet szeretem meg :)

Herr Géza 2015.07.22. 12:14:19

@diggerdriver: Né' má' ! Nem értünk egyet... Nem elöször, nem is utoljára.. :))) Te dölsz a kardodba, vagy én ? Vagy induljon a "hülyeköcsöghomokos" verbális parasztgyalázás?
Nem, neked nem tetszett, nekem igen. Ámen.
Érted miért írtam ???? :)))))))

nl_eni 2015.07.22. 12:28:56

@diggerdriver: nem mentség az erdélyi, szerencsétlen ez a megközelítés. Mondjuk egy jó írásnak nincs is arra szüksége, hogy az író személyes tapasztalataiból merítsen, elég ha jó megfigyelő és jól ír. Mondjuk ahhoz, hogy átmenjen egy jó szöveg, ahhoz jó olvasóra is szükség van.
De most ezzel nem mondtam semmit a fenti szövegről, mert még csak beleolvastam.

wuaaa 2015.07.22. 12:30:40

@LittleG (uk): Nem is vagy igényes.. :) ..de amúgy egyetértek.
"Milyen a munkhaleyi kultura.." - hát, ez nem ország, inkább munkahelyfüggő. Egy adott országon belül is óriásiak lehetnek a különbségek. Mondom ezt tapasztalatból.

nl_eni 2015.07.22. 12:35:21

@fhdgy: Jajjjj, ez engem még erdélyiként is zavar. Az erdélyi semmivel sem több mint más ember-fia. Attól, hogy erdélyi, más, mint a Mo.i, de semmiképpen sem valami általánosan magasztos értelemben. A régi öregeket meg hagyjuk. Te is hagynád, ha nem csak egy-egy kiragadott példát ismernél.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.22. 12:36:21

@macamuca [IHUN]: Kb. ezt akartam én is írni, megspóroltam néhány kilobájtot.

Az érzések, gondolatok átjöttek a gondosan megírt posztból, sajnos a párbeszéd és a változó színhely (ki)találgatása zavaró hatással van.

@LittleG (uk): "Mikor nem lehetrtt Erdelyben magyar konyvet kapni?? Volt erdelyi magyar kiado is..."

1980-tól (az Aranykor kezdetétől) mesterséges éhínség bevezetésével egyidejűleg betiltották a magyarországi kiadású könyvek/sajtótermékek behozatalatát.

Ami a romániai magyar könyvkiadést illeti: " A műveknek és szerzőiknek a "történelminek" minősített új korszak vívmányaival kellett azonosulniok s irodalmi eszközökkel támogatniok, népszerűsíteniök a pártdokumentumokban megfogalmazott közvetlen és távlati célkitűzéseket..." és "a romániai magyar könyvkiadás mind nehezebb helyzetbe került, amit súlyosbítottak a könyvkiadás egészét sújtó gazdasági-pénzügyi megszorítások: a megjelenő művek számának, terjedelmének, példányszámának adminisztratív korlátozása, a felhasználásra kerülő papír- és egyéb anyagok választékának és minőségének romlása, a felhasználás módjainak szintén adminisztratív szabályozása. Mindezek növelték a ráfizetést, főképp az eleve kisebb példányszámú nemzetiségi könyveknél, aminek következményeként különböző kiadóknál egymás után épült le vagy szűnt meg teljesen a magyar könyvkiadás." (Idézet a Wikipédiából).

1975-ig szemesborsot, holland kakót, csokoládét, szebeni szalámit (bizony, bizony) és tetrabugyit :-) kértek ajándékba a magyarországi rokonaink, hogy 1980-tól ők csempésszenek cukrot, vajat, lisztet, és nem utolsó sorban magyar nyelvű könyveket nekünk.

P.Elliot 2015.07.22. 12:38:26

Nemigazan ertem en sem hogy mikor hova ment, ossze van tulsagosan keverve.Masodszorra olvasva gondolom hogy Erdelybol ment Magyarorszagra, a szulok utanajottek, hazat vettek, a posztolo tovabballt Angliaba talan mert hogy angol nyelv volt mar ott ahol a tenger es a feher vas agy varta.
Nagyon keseru iras, nem keresegni kell hanem felemelni a fejet, korulnezni es probalni atlepni a rosszakon, szep lassan jovot epiteni, sajat kis lakast berelni, szoval elorenezni.
En legalabbis ugy tennem. Mindig hatrafele fordulva soha sehol nem fog tudni otthon lenni, bele fog sullyedni sajat kesergesebe. Hogy semmi se jo, sehol se jo.Senkit sehol sem vart a palota es a barsonyszek de tettek erte hogy legalabbis a kozelebe jussanak a jobb eletnek ahogy itt olvasom.
Az elet mindig valtozik tulajdonkeppen. Rosszbol joba vagy forditva. Nem sirankozni kell hanem tenni valamit.
A tegnapi posztba idohiany miatt csak beleneztem, az jobban tetszett, had gratulaljak a szerzonek, nagyon szivenuto iras volt hogy szegeny, szegeny no, miken ment at. Es megis talpra tudott allni. Sok szerencset neki.

LittleG (uk) 2015.07.22. 12:41:18

@Hobbiszakács: Hűha. Az igaz, hogy a családi "könyvtár" nagy része a 70-es évekből származik..

LittleG (uk) 2015.07.22. 12:49:37

@wuaaa [nor]: Hát, preferenciái lehetnek az embernek, aztán úgyis csak a kínálatból tud válogatni :)
Igen tudom, hogy ahány cég, annyi szokás, de vannak általánosabb dolgok is (amit nem mindig könnyű meghatározni, ami a magyar vs. X nép közti különbség. Pl. ahogy én itt észrevettem meg mások is megerősítették, itt bizonyos szempontból sokkal lazább a munka (esetenként keveseb maga a mennyiség, nem szakadsz bele), más szempontból meg sokkal leszabályozottabb (Health & Safety - szószerint egészség és biztonság, kb. munkavédelmi szabályok nevetséges dolgokra térnek ki, és igen komolyan veszik).

Határátkelő 2015.07.22. 12:50:08

@LittleG (uk): Tervbe van véve ilyen is... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.22. 12:52:31

Tobbszor is belealudtam, igy teljesen vilagos es ertelmezheto volt, meg tovabb is almodtam....

puhacica 2015.07.22. 12:54:01

amikor elkezdtem olvasni, olyan erzesem volt, mint mikor egy uj konyv fedelet felutom. tetszett a stilus, kar, hogy a szerkesztes nem sikerult.

@nl_eni: koszonom!!!

fhdgy 2015.07.22. 12:57:23

@nl_eni: Úgy gondolom, hogy elmondhatatlanul több mindent, mindenkit ismerek, mint csak kiragadott példákat.

Már leírtam, de megismétlem: Határon túlról származom, mert apám horvátországi magyar. Igaz, hogy én már Magyarországon születtem, de ez a származás meghatározó a gondolkodásomban. Majdnem hét évet éltem Németországban, mondhatom azt is, hogy határon kívül. Ez is erősen befolyásolja a gondolkodásomat.

Ha mindent összevetek, mondhatom azt, hogy határon belüli magyarként jobban értem a határon túli magyarokat.

Ha egy erdélyiben csak az embert nézem, akkor tényleg olyan, mint bárki más ember-fia. Ekkor tulajdonképpen az sem számít, hogy magyar vagy román ( erdélyi románokat is ismerek )

Ha azt nézem, magyar ember, akkor már sokkal másabb a viszonyulásom.

A vér nem válik vizzé. Ezt németül is megtanultam: Das Blut ist dichter als Wasser.

És a németeknél ezt meg is tapasztaltam, az ő esetükben, rájuk vonatkoztatva. Ez náluk nem csak egy mondás. Ők gyakorolják.

Akkor?

nl_eni 2015.07.22. 13:17:51

No, elolvastam, és naaaaaggyon tetszik, és pont a szerkesztése az egyik erőssége, a másik az érzelmek ábrázolása. Töredékes felvillanó képek, és nagyon agyafúrt keret.

No a végén itt ez: "Csak elmerengett a kiköltöző és visszaköltöző magyarok véleményét, érzéseit olvasva. Ő is elhagyta szülőföldjét, de nem Magyarországról ment el, és nem Magyarországra jött vissza, hanem Magyarországra jött."

Aztán az elején itt van ez:"Csak olvasta és olvasta a cikkeket, melyekben érzelmek sokasága sorakozott vegyesen. (...)Ezen érzések nagy részét ő is megélte már, és mintha egy filmet indítottak volna el hirtelen a szeme előtt. Egy filmet, melyet egy hozzá nem értő filmrendező vagy szerkesztő rakott volna össze. A jelenetek össze-vissza követték egymást. Néha a saját emlékei, néha mások emlékei elevenedtek meg a képzeletbeli képernyőn."

Nagyon rafinált keret :), ami egyben előre is vetíti, hogy mit fogunk olvasni, tehát figyelmeztetés, hogy itt össze kell rakni valamit.

Mondjuk nekem nem esik le, hogy pontosan hol vannak a mások emléket, mert én az egészet az író emlékeire, és gondolataira látom felfűzve. Tehát én végig egy szemszöget láttam... (Szóljon, aki mást is!)

Éééés a szerző el sem ment Angliába (vagy oda, ahol angolul beszélnek, mert nem tudjuk meg konkrétan, h az anglia-e). Ez az utolsó csavar.

Amúgy a töredékeket a következőképp raktam össze:
1. HA-s gondolatok olvasása közben feltolulnak benne az emlékek, érzések, gondolatok, a múltból ugyanúgy, mint a jelenből. Ezeket gondolja végig az írásban. (helyszín Mo.)

2. tanárnak készült, de azon gondolkodott, hogy inkább külföldre megy, mert minden erőfeszítés hiábavaló Mo.-on.

3. ezek a gondolatok felhozzák a család korábbi kivándorlásának emlékeit, amit ő kamaszként élt meg.

4. kivetített gondolatok, hogy az angol nyelvű célországban hasonló élmények várnák, idegenség és remény a sorokban

5. kb. ugyanazok, mint amit a Mo-i új házba lépésnél megélt, amikor a szüleivel kiköltöztek oda.

6.Mi volt jó Mo-on

7. Mi Angliában(?)

8. Férjével vitázik a visszatérésről Mo-ra (azaz mindezt elképzeli).

9. Visszatérnek Mo-ra

Szóval ez egy képzeletbeli út. Ezt sütöttem ki én belőle. Az idősíkok keverése okozza a zavart. Azok pedig azért lehetnek, mert nagyon elevenen fut a film a szerző fejében, amit azzal tükröz vissza, hogy valós múltról és elképzelt múltról ír jelenben.

Hát annyi biztos, hogy ilyent itt én még nem olvastam. De kár csak remélem, hogy gyakran ír a szerző, és máshová is elküldi!

Golf2 2015.07.22. 13:24:21

Jól tette hogy nem maradt Kamcsatkán,ott még mindig románozzák az erdélyi magyarokat.

Golf2 2015.07.22. 13:24:29

@fhdgy: Szerintem minden felnőtt olyan marad ahol és amilyennek felnőtt,a magyar magyar marad bárhová költözik,az erdélyi magyar erdélyi magyar marad,a német,angol,stb is.Talán nagyon hosszú idő mondjuk 50 év után változhat teljesen át de csak ha olyan tipus

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.22. 13:28:21

@Ödenburger [Hu/At]: szégyentelen önreklám, de nemrégiben írtam három hosszabb posztot a munkahelyi életről, saját szemszögből de általános dolgokról is. Szóval ha érdekelnek egy svédországi irodista hétköznapjai, akkor hajrá :)

©________ 2015.07.22. 13:31:34

@adg: hat az olvasva jobb, halkan jegyzem meg.

fhdgy 2015.07.22. 13:31:51

@nl_eni: Ezt most nem a legutolsó hozzászólásodhoz írom, mielőtt válaszolsz, kérlek olvasd vissza, hogy mit írtál akkor. ( 12:35:21-kor írtad )

Kettő kérdésre szeretném, ha válaszolnál:

Miért kezd el valaki kommentelni, ha az aznapi posztot még el sem olvasta?

A poszt elolvasása után, kifejezvén azt, hogy mennyire tetszett, még mindig fenntartod a hozzám írt hozzászólásod?

fhdgy 2015.07.22. 13:41:25

@Golf2: Változunk, akkor is, ha nem akarjuk és akkor is, ha nem is vesszük észre. Az alapok persze a legidőtállóbak.

Nem azt mondom, hogy perben és haragban álltam/állok emberekkel, akik lekezelőek vagy sértőek voltak a határontúli magyarokkal, de mindig próbáltam elmagyarázni nekik, több kevesebb sikerrel, hogy nem a határontúliak hagyták el az országot, hanem az ország őket. Nem vagyok mélymagyar, nem döngetem a mellem féltéglával, Trianon nekem sem tetszik, de nem vízionálok Nagy Magyarországot. Tetszik, nem tetszik, tudomásul kellene venni a valóságot és megpróbálni ebből kihozni a maximumot.

nl_eni 2015.07.22. 13:45:44

@fhdgy: azt nem a poszthoz, hanem attól független kijelentésedre írtam.
És fenntartom, amit írtam, ennek az írásnak annyi köze van a székelységhez, hogy az író Romániából jött, mellesleg Kolozsvár (ha egyáltalán onnan származik az író)nem Székelyföld.
És ennek az írásnak semmi szüksége a székely ragacsra, anélkül is épp elég jó.

És én székely vagyok, de annyira, hogy még rokonom sincs, aki nem az, és ismerem a székelység értékeit, és az sokszor nem az, amit nagy idealistán Mo-ról ráaggatnak.

Érzem, hogy ezt most támadásnak vetted, ne vedd annak, csak a megalapozott véleményemnek.

adg 2015.07.22. 13:46:33

@Beth A.: hallotam mar ezt. Majd sorra kerul ugy is. Viszont valamikor ezer eve a film ajanloja keltette fel az erdeklodesemet, ezert neztem meg. Az sem volt rossz, ebben a temakorben szerintem eleg jo. Es gyonyoru szemei vannak. A lanynak. Ez konyvben kevesbe jon at.

fhdgy 2015.07.22. 13:49:10

@nl_eni: Nem értem, hogy Székelyföld, a székelyek hogy kerülnek most ide.

LittleG (uk) 2015.07.22. 13:52:46

@adg: Na most nem tudom, hogy a filmet nézzem meg, vagy a könyvet olvassam el... Nem szoktam mindkettőt ..
férfi főszereplő is szemrevaló? Tudom férfiszemmel nem ugyanaz véleményt alkotni, de ha nő lennél? :)

nl_eni 2015.07.22. 13:55:35

@fhdgy: igen, igazad van. Itt a nagy sietős válaszban bekevertem olyasmit is, amiről most nem esett szó. De tekintsd akkor ezt kiegészítő infónak.

Attól még a lényeg marad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 13:56:45

@fhdgy:
Ha anagyapám mint régi öreg igy mesélt volna mint ez a poszt akkor megállok a növésben.
:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 14:02:53

@Herr Géza:
:))))))))))
Gézám, javaslom indits egy blogot rólam.
Az idén már annyit írtak rólam hogy Fekete Páko belesárgult az irígységbe.
Mostmár csak azt kéne eldöntenem hogy hírhedt vagyok vagy híres.:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 14:05:17

@nl_eni:
Na most az az írás aminek kétszer kell nekifutni hogy egyszer megértsem nem ér annyit hogy elolvassam.

adg 2015.07.22. 14:08:56

@LittleG (uk): hat most akkor elmondom a nagy titkomat, en meg sosem voltam no. Nem tudom, hogy hogy tetszene a koma nekem, ha no lennek. Igy most olyan nagyon nem mozdit meg bennem semmit kulonosebben. Amugy valahogy igy fest a filmben, kicsit talan vekonyabb: www.celebrity9.com/img/eric-bana/wallpapers/eric-bana-25.jpg

fhdgy 2015.07.22. 14:10:53

@nl_eni: Jó, akkor most elmondom neked, hogy pl. az erdélyiekkel kapcsolatban mi az a "magasztos értelem", amit az első hozászólásodban nekem írtál.

Mint korábban írtam, apám horvátországi magyar. A II. világháborúban magyar huszárként végig harcolta az orosz frontot, 1944 októberben esett hadi fogságba a Dunánál és 1949-ig Sztalingrádban volt hadi fogoly.

1949-ben a magyar hatóságok, magyar állampolgárként nem akarták Magyarországra beengedni. Nagy nehezen végül igen, de kényszerlakhely, rendőri felügyelet lett a folytatás.

Jó volt magyar huszár tizedesnek, de nem volt jó Magyarországon magyarnak? Hogy van ez?

Még a hatnas években is lekrabótozták ( aki nem tudja a krabót a horvátok gúgyneve ).

Nem haraggal, nem dühösen, nem erőszakosan, de pl. ezért is van bennem "magasztos értelem" minden határon túli magyarral kapcsolatban. Az erdélyiekkel, a székelyekkel kapcsolatban is.

nl_eni 2015.07.22. 14:11:15

@diggerdriver: hát ha nem, akkor kár ezzel frusztrálnod magad

LittleG (uk) 2015.07.22. 14:12:07

@adg: megnézem este, innen valamiért nem engedi. Biztos túl jóképű :P

(ha jól belegondolok, én sem voltam még férfi)

LittleG (uk) 2015.07.22. 14:14:07

@LittleG (uk): lüke vagyok, hát googleben is meg tudtam keresni. A csaj szeme tényleg nagyon szép és kifejező. De lehet maradok a könyvnél :)

fhdgy 2015.07.22. 14:14:28

@diggerdriver: Lehet, hogy megálltál volna a növésben, de talán gazdagabb gyerekkorod lehetett volna. Utána gyorsan behozhattad volna a lemaradást és most egy meleg szívű felnőtt lehetnél!

Nem hiányolod?

LittleG (uk) 2015.07.22. 14:16:17

@fhdgy: szerintem nincs baj a szíve hőmérsékletével, talán a feje kemény kicsit :)

fhdgy 2015.07.22. 14:23:16

@LittleG (uk): Könnyen lehet, hogy igazad van. Én soha nem dolgoztam olyan böszme gépekkel mint Digger, de egy rövid ideig MTZ traktorral igen. Pl. tárcsázáskor, akárhogy vigyáztam, gyakran bevertem a fejem, amitől állandóan kék-zöld lett. Talán még keményebb is. Azóta nagyon vigyázok a fejemre és már nem traktorozom.

nl_eni 2015.07.22. 14:24:12

@fhdgy: Tudod erre szokták mondani az erdélyiek, hogy Mo. egy büdös fillért nem adott volna értünk (merthogy a szászokat meg borsos összegekért vásárolták ki a németek a kommunizmus idején.)
De ez meg egyébről mond el egyebet, és ettől nem én (vagy bármelyik nem Mo-on élő magyar) leszek kevesebb, akit meg kell védeni. Persze nem túl baráti a Mo-i korlátoltság, ami a "határon túliakat" illeti, de szerintem a pátosz nem javít a dolgon, csak tágítja a szakadékot, egyik oldalnak sem jó.

kittycat318 2015.07.22. 14:24:49

Húú ezt el kell olvasnom még egyszer-kétszer, és akkor talán tetszeni is fog :)

adg 2015.07.22. 14:32:42

@LittleG (uk): igen, valoban az. Akkor meg sokkal fiatalabb is volt, mostmar oreg, mar majdnem annyi idos, mint en. :))

fhdgy 2015.07.22. 14:38:04

@diggerdriver: Azt nem tudom, hogy mennyire elég neked a "megszívű"-ség ( ezt írtad !!! ). Talán Te vagy az illetékes.

fhdgy 2015.07.22. 14:40:54

@nl_eni: Vannak neked szép emlékeid ( tágabb értelemben véve ) az őseidet illetően?

micsoda? 2015.07.22. 14:42:10

Hogy miről is szól a poszt, nem értem. Aki idejár olvasni, az kevésbé szereti a lelkizést, a történetre kíváncsi. Bocsánat!

Herr Géza 2015.07.22. 14:50:57

@diggerdriver: Szó se róla, gondolkodtam az ügyön... :) )))

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.22. 14:55:00

@Ödenburger [Hu/At]: "De ismetlem, tudom, ez a palyazat, meg egyebkent mostanaban erre van igeny..."

Hogy mennyire van ra igeny azert szamomra nem egyertelmu. Az egy dolog hogy en mar a 3. utan untam, de ahogy idonkent a kommentekbe belenezek szerintem mostanaban egyre kevesbe vevo ezekre a torzskozonseg...

nl_eni 2015.07.22. 14:56:04

@fhdgy: igen, sok szép emlékem van. A családom történetéből fordulatos kis regényt lehetne kerekíteni. Vannak nagyszerű felmenőim, és kevésbé nagyszerűek is. És saját életemből (gyermek és felnőttkorból) is nagyon sok emlékem, tapasztalatom van, az élet úgy hozta, hogy a faluról is, a kisvárosról és közepesről, és a nagyvárosról is, és ezek mind erdélyi emlékek.

És igen, azt hiszem, ha még gyermekkoromban elköltöztünk volna onnan, és a szüleim, nagyszüleim nosztalgikus történetein, meg az engem ott vendégként fogadó nyájasságán keresztül szemlélném Erdélyt, akkor én is másképp látnám, mint most, így.

Mrs. Clayton 2015.07.22. 14:57:09

@nl_eni: erdekes h csak neked egyertelmu pedig a szerzo az iras vegen maga mondja el, hogy mirol irt, nem ugy kell kitalalni

"Most is álmodik? De nem.

Csak elmerengett a kiköltöző és visszaköltöző magyarok véleményét, érzéseit olvasva. Ő is elhagyta szülőföldjét, de nem Magyarországról ment el, és nem Magyarországra jött vissza, hanem Magyarországra jött.

Ő egy Magyarországra jött magyar."

eleg egyszer elolvasni...

fhdgy 2015.07.22. 15:04:05

@nl_eni: Amit az utolsó bekezdésben írtál, az valami féle harag, valami féle bánat?

Tüske maradt benned, hogy eljöttetek?

nl_eni 2015.07.22. 15:18:21

@Perky.: én szívesen meghallgatom, hogy más meg hogy értette. Sőt, a szerzőt is meghallgatnám.

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:29:09

@adg: Nahát, hogy ezek a nők hogy öregszenek :)

©________ 2015.07.22. 15:29:53

@fhdgy: boszme?
szerintem iszonyu szexiek.

Muscari 2015.07.22. 15:30:11

@LittleG (uk): nem rossz pasas és sokszor meztelen :-)
A viccet félretéve, nagyon jó film, érdemes megnézni.

nl_eni 2015.07.22. 15:34:52

@fhdgy: Nem, inkább egy teljesebb kép látása, ami olyan, amilyen, jó is, rossz is, és a kettő keveréke is minden arányban. Nagyon jó döntést hoztunk a határátkeléssel (eddig azt gondolom), ettől függetlenül úgy gondolom, otthon is van egy csomó jó dolog.
Szerintem még nagyon sokáig haza fogunk járni, mert van olyan amiért hazamenni (és ez nem csak a család és barátok), és az is lehet, hogy megszépül még a kép, mert majd csak a jó dolgokból fogjuk kivenni ott a részünk. És mivel ott mindig lesz otthon, mi azt sem zártuk ki, hogy egyszer hazaköltözünk.

fhdgy 2015.07.22. 15:39:01

@nl_eni: Akárhogy is döntötök, sok sikert!

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:39:54

@Muscari: :)) jó érvek, de a Magic Mikéknak biztos nem ér nyomába :P
Vioccet félretéve, valamelyik formájában biztos terítéken lesz, már amúgy is szemeződtem vele.

fhdgy 2015.07.22. 15:40:49

@Beth A.: Nem szeretném, ha a tyúkszememre lépne egy ilyen könnyed, légies szexi teremtés.

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:57:33

Kár, hogy a szerző (még) nem jelent meg... Bár akkor nem lett volna az érdekes találhatósdi. Lehet csak bölcsen kivár.

Csodabogár 2015.07.22. 16:01:56

Nekem a poszt túl hosszú és zűrös, de a hiba biztos bennem van. Irodalomban se szeretem a hosszú dagályos leírásokat.

Ha a posztolo otthon van és jól érzi magát akkor minden jó. Ha még mindig a savanyú ábrázatú otthoniak zavarják, akkor semmi sincs jól.
Tudom, hogy otthon sok minden nincs úgy mint kellene, vagy szeretném, de az állítólagos "savanyú ábrázat" az a mi engem még soha egy pillanatig sem zavart.

Liping 2015.07.22. 17:28:21

A kissé irodalmiasra vett stílussal még nem lenne baj, ha nem ilyen dagályos és modoros lenne. No meg ha nem menne a megértés rovására.

Olvasok szépirodalmat is, szóval nem feltétlenül hiszem, hogy bennem van a hiba, de rég olvastam ennyire khm... kevéssé érdekfeszítő bejegyzést a HA-n. (Jó, bevallom, az utolsó egyharmadán már csak átsiklottam, mert kicsit sem kötött le.)

Minden tiszteletem a posztolóé és igazán nem a bántás volt a cél, de ezt így nem feltétlenül kellett volna ezen a blogon.

kék madár 2015.07.22. 17:35:34

@Réka ‎: egyebkent tok jo posztok voltak!!!

2015.07.22. 17:39:00

Ez egy ilyen posztmodern metamorfozis, nem? Tudjatok, hogy 2015-ben valahol egy londoni lakasban Gregor Samsa arra ebred, hogy szaggat a feje, persze nem kellett volna az utolso vodka, dehat igy van ez minden csutortok este amikor parti van a finance-osokkal, szoval folkelt es ossze akarta utni az angol reggelijet de kidobta a taccsot, namiafaszbazmeg, ennyire azert nem volt durva a csutortok este... de nem birt ranezni se a tojasra, korgott a gyomra viszont, es arra gondolt, hogy jo lenne enni egy Turo Rudit, de azt meg honnan szerez be valaki pentek reggel fel nyolckor? Egy kicsit meg is ijedt szegeny, hogy miert pont azt kell neki, de semmi masra nem birt ranezni, de egy szelet piritost leeroltetett azert a torkan es lement a buszmegalloba, mikozben meg mindig szaggatott a feje es egyre durvabban, a buszmegallo elott meg a sarki boltbol meg meg akarta venni a szokasos napilapjat meg a kavejat, de amikor a boltos ranezett, hogy Guten Morgen, how are you?, akkor eszrevette, hogy az arca lemerevedett, az agya leblokkolt, es csak annyit birt mondani, hogy h-h-h-helo, megprobalt mosolyogni, de keptelen volt ra, meg se mozdultak az arcizmai, nagyon eroltette, de csak tikkelt, mint a Tourette-szindromas verfarkas teliholdkor. Ugy vette at a visszajarot, hogy kerulte a szemkontaktust, kozben atszamolta az aprot. Ekkor mar kezdett nagyon aggodni, hogy mi lehet vele, es amikor felszallt a buszra vegre, hogy elolvassa a napilapjat, egyre savanyubb kepet vagott, szabalyosan rancolta a homlokat es osszehuzta a szajat, akarhogy is tiltakozott ellene, es amikor a hatulja, a sport oldal helyett az elejen nyitotta ki az ujsagot, a politikanal, es elkezdte odafuzni a velemenyet a dolgokhoz magaban, akkor mar sejtette, hogy mi lehet, ketsegbeesetten felnezett az utazo tomegre, egyre antipatikusabbaknak tuntek az arcok, mikozben nehezebben lelegzett, kinezett a busz ablakan es hallotta az eso kopogasat az uvegen, elfogta hirtelen egy csomo nosztalgikus erzes, esakkor hirtelen belenyilallt... a kurvaeletbe, csak ezt ne, magyarra valtoztam... segitsenek kerem, de mar keso volt, aznap este mar a sotetben a hintaszekben merengve konnyezett halott, de legalabbis elhizott rockzeneszek balladain.

kék madár 2015.07.22. 17:49:04

@mojyo: ne hagyd abba, ne csak a felszint kapargasd, még tobbet!!!

cuneguund 2015.07.22. 18:02:23

khm, aki nem tud irni (a megfelelo stilusra gondolok, nem a helyesirasra), annak nem feltetleneul kellene ezt az irodalmiaskodo stilust eroltetnie...

cuneguund 2015.07.22. 18:02:23

mojyo viszont irhatna sokkal tobbet :D

macamuca [IHUN] 2015.07.22. 18:08:23

@mojyo:
Méééég!!
(megirhatnad a Galaxis útikalauz sorozat 7.-részét!!!!!)

macamuca [IHUN] 2015.07.22. 18:11:43

@cuneguund:
Stílus: a romantikara jellemző hangulatfesto leírás is egy a sokfele stilus közül (meg ha netan neked nem is tetszik). Ez az írás nem Jókai nyomdokán halad, de a hangulatfestes nagyon megy a szerzőnek.

©________ 2015.07.22. 18:35:04

@macamuca [IHUN]:
Moravianak is nagyon megy a hangulatfestes, soha nem untam meg ugy konyvet, mint az Unalom cimut, megis eleg szar konyv.

montroyal ( CAN qc) 2015.07.22. 18:45:30

mi tortent ?... ehhez nem eleg a lunch time ..

azert en ott vagyok ebben ,amikor a nejem aki Erdelybe nott fel mesel dolgokat ... ha kaptak egy Sport szeletet négyfele vagtak es beosztottak 4 napra a csoki eves elvezetet ... .

Csodabogár 2015.07.22. 19:13:26

Ezt én Magyarországon is így csináltam, mert ritkán lehetett csokit kapni.

DieNanny CH 2015.07.22. 19:16:51

@nl_eni:

Én úgy értettem, hogy a szerző 17 évesen jött Romániából Mo-ra, ott tanárként dolgozott 15-20 évet, majd családostól kimentek Angliába, ahol először csak ő dolgozott - szoba, fehér ágy -, majd a család is követte, és később már a férjével beszéltek arról, hogy a gyerekük angolul beszél.

Most nincs kedvem visszaolvasni, de nem lehet sajnos automatikusan "itt" és "ott"-nak elnevezni a bekezdéseket, mert valamelyik 2 egymást követő bekezdés ugyanott játszódik.
Tehát, egy jó szerkesztés világosabbá tette volna a dolgot. Sőt, ez még olvasás közben jutott eszembe, úgy, mint a Végtelen történetben, az "itt" dőlt betűs, az "ott" normál betűs. (És más színű is, de gondolom, ezt itt nem lehetett volna megoldani.

SzZoole 2015.07.22. 19:33:32

@mojyo: Legyszives,aruld el a titkot,mi a neve?Plizzzz:)))
Hallod Te helybol mondasz olyat,mint mas nekifutasbol,ertem ez alatt,hogy 5 perc alatt osszerittyentesz egy ilyet,mig masnak orakba telne:)))

"Tourette-szindromas verfarkas "????
Az milyen?
Ez a szindroma nem az,amikor valakire,egy normalis beszelgetes kozben karomkodasi hajlam jon ra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 19:33:57

@Flamy (fat cat wannabe):
A probléma nem itt van.
Az a probléma hogy elárasztották a HA-t a pályázatra érkezett POSZTOKKAL. Amiknek semmi köze a pályázati kiíráshoz.
Eddig jó ha öt valódi pályázati anyagot láttam. Ha az a sok poszt amit kifogásoltok nem pályázatra beküldött anyagként szerepelne senki sem szólna ellene.
Egyszerűen nem értem a sok embert aki beküldött egy egyébként jó határátkelős posztot az mit gondolt?
A pályázati kiírásnak van egy témája. A többség ezt nem vette figyelembe.

cuneguund 2015.07.22. 19:34:53

@macamuca [IHUN]: tisztaban vagyok azzal, mi teszi a romantikus stilust romantikussa (irodalmi ertelemben), sajnos ez a szerzonek nem sikerult valami jol. ettol meg abszolut valid, ertem is mit akar vele es akar meg jo is lehetett volna, de nem lett az. szerintem legalabbis, nyilvan nem mondom meg neked mit gondolj rola :)

cuneguund 2015.07.22. 19:34:53

@macamuca [IHUN]: vagy kezdhetne egy uj 5 reszes trilogiat a Tourette-szindromas verfarkas telihold alatti kalandjairol :D

2015.07.22. 19:55:48

@Zoole[uk]: A Tourette-szindroma nem csak karomkodasban johet ki, mindenfele nem-akaratlagos mozgasban is, a verfarkas az ugy jott, hogy az is atvaltozik, mint a Metamorfozisban a foszereplo, a Tourette-szindroma pedig hasonlit arra, amikor az allat belulrol igy nem-akaratlagosan kikivankozik neha, egy vampiros-farkasemberes sorozatnak volt egyszer egy ilyen resze, hogy a farkasember elaltatta magat teliholdkor gyogyszerrel, hogy ne tomboljon, de kesobb Tourette-szindromat kapott mert igy akart kijonni a farkas enje, hogy karomkodott, pechere ez pont akkora idozitette amikor eppen tanarkent kezdett az uj allasban egy altalanos iskolaban, szoval ez a karrier rovidre sikerult...

Nem hasznalok tudatmodositokat amugy, ha ezt ertetted "titok" alatt, de lehet, hogy ilyen beteg faszsagokat kell nezni es akkor ez igy magatol jon egy ido utan :)

csőcsere 2015.07.22. 19:59:37

Jöjjön haza, vagy maradjon ott, egyszerű, mint az 1x1. A nyűglődés szvsz nem vezet sehova. Azért lehet, a kölköket is megkérdezném, mit akarnak.

SzZoole 2015.07.22. 20:02:58

@cuneguund: Jo az avatarod,ez Flippy a Happy Tree friends-bol,lattam az osszes reszet,tobbszor is:)

SzZoole 2015.07.22. 20:09:54

@mojyo: Na a horror filmekbol egyedul ezek erdekelnek csak,a vampiros-verfarkasos,egyik kedvenc a Van Helsing vagy a Jack Nickholson-os,az Antoni Hopkins az Underworld sorozat A vampirok balja stb stb.

SzZoole 2015.07.22. 20:10:46

@mojyo: Ja,a 'motyot'csak viccbol irtam:)

SzZoole 2015.07.22. 20:32:41

"
quotes Zoltan was very well presented, as was his vehicle, and provided me with a very comfortable transfer to my hotel. I have to say he was the most immaculately presented driver in the whole crowd.

Kalinya Parker-pryce, 10 hours ago
United Kingdom
Tessek,ilyen egy szimplan idiota bunko tetovalt gyagyas majom.
Utanna lehet nezni,hogy ki irta ezt rolam,nem egy hetkoznapi utas volt ez teny.

létkoktél 2015.07.22. 20:35:13

@mojyo: Pelevin szent metaforjából merítetted a kafkai ihletet? te mikor írsz posztot?

Ezt a mostanit én sem bírtam követni, a forma egy kicsit mintha a tartalom fölé kerekedett volna, de azért értem a szándékot.

Nekem Erdélyről és az ottani emberekről van nagyon jó és végtelenül lehangoló tapasztalatom is. Engem kicsit zavarba ejt az a világ, régen volt egy pokrócunk, furcsa barna színe volt és a szaga is nagyon jellegzetes volt, nem büdös, de olyan nagyon pokrócszaga volt, hiába mostuk. És átkozottul szúrt. Kemény volt, de érdekes volt a mintája, valahol szerettem, olyan kis régimódi volt már akkor is, és ettől különleges, jött is velünk mindenhová, jól melegített hideg nyári napokon. Nekem ilyesmi Erdély, versus a mai csupapuha műszálas takarókkal, tudjátok, amikből a mai plüssállatokat is csinálják, imádom ezt az anyagot fogdosni, miközben valahol utálom is, mert annyira iszonyatosan mű. Nekem erről a posztról amúgy semennyire nem jött le az a jóféle eredeti szúrós pokróc-érzés, az szerintem nem ilyen, de lehet, hogy tévedek.

cuneguund 2015.07.22. 21:14:11

@TX7AW: az Ulyssest senki sem olvasta el, ahogy a Tristram Shandyt se ;)

cuneguund 2015.07.22. 21:14:11

@Zoole[uk]: o az, abszolut jol latod :) sajna a balnat nem talaltam sehol, amikor avatart kerestem :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.22. 21:14:11

@Zoole[uk]: Akárki legyen Ausztráliából, nagyon jó benyomást keltettél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 21:24:10

@Zoole[uk]:
Zolika nem erről szól a történet te is tudod.
Gratula a dícsérethez de én igazából annak örülök hogy élvezed a munkád. Jó úton haladsz hogy olyan munkamániás fasz legyél mint én. Nem baj ez amíg a családunkban, a munkánkban és a barátainkban örömünket leljük addig élünk.
Ha pedig utálnak minket az azt jelenti hogy valamit kúrva jól csinálunk.
Hidd el ha egy rakás szerencsétlenség, egy csődtömeg lennél akkor nem utálna senki.

SzZoole 2015.07.22. 21:31:25

@cuneguund: Balna?En egy reszere sem emlekszem amiben balna lenne,amugy nekem Lumpy a kedvencem a mesebol:)

SzZoole 2015.07.22. 21:33:05

@cuneguund: Ezt nem lattam,de remelem nem olyan mint a Alkonyat cimu semmi sorozat.

SzZoole 2015.07.22. 21:36:16

@Hobbiszakács: O nem akarki,O egy muvesz es tobb egyetemen is oktat,ott a neve a feedback alatt,nezz utanna,ha van kedved.
En mindenkivel ilyen vagyok,vicces es komoly egyszerre:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 21:49:03

@Zoole[uk]:
Csak arra vigyázz hogy soha ne tudják meg hogy mikor melyik vagy.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.22. 21:49:45

@diggerdriver: Igen,a mania az megvan,csak lassan az egeszsegem is ramegy a sok uton toltott ido miatt:(
Had' dicsekedjek meg egy dologal,volt olyan nap,hogy 11 ember adta le a foglalasat,hogy Ök ragaszkodnak Zoltanhoz.
Sok tortenetem lenne utasokrol,hires es gazdag emberekrol a helyeken ahol jarok,ahova hetkoznapi embereknek eselyuk sincs bejutni,a tobbi soforokrol,de sajnos nem tehetem,mert tiltja a vallasom:)))
Egyebkent nem erdekel,ha utalnak,az a gyenge emberek jelleme....

cuneguund 2015.07.22. 21:52:12

@Zoole[uk]: az egyikben volt balna, mar nem emlekszem pontosan melyikek voltak benne, talan a Giggles meg egy masik, valami to mellett voltak, amibe nyilvan beleesett az egyikuk, felig megfulladt, a felet leharapta valami hal es amikor kivergodott belole meg raesett egy balna is :D

cuneguund 2015.07.22. 21:52:15

@Zoole[uk]: nemnem, ez egy csodalatos amerikai sorozat volt, mindenfele lennyel, voltak vampirok, verfarkasok, egy succubus is, meg meg sokfelek, akik egy (mojyot most kellene ide betaggelnem, ha tudnam hogy kell commentbe betaggelni valaki mast, de erre meg nem jottem ra) kertvarosban, mit kertvarosban, KORBEKERITETT kertvarosban laknak :D kapnak valami uj sheriffet a csaladjaval, na ok sima emberek es szep lassan rajonnek, hogy szar van a palacsintaban :D azt nem mondom, nyomokban, nehol egeszen nagy nyomokban van benne egy kis tinipicsogas is, de elviselheto es rendkivul szorakoztato volt. kulturalis ajanlonk mai darabjat olvashattak ;)

Giddy Lamb 2015.07.22. 21:52:20

@Zoole[uk]: Ki utál Téged?
Lemaradtam valami zaftosról?
Amúgy a csaj immigration officer, aki fedett/fedeztetett üzemmódban a sofőröket ellenőrzi a Heathrown:)

SzZoole 2015.07.22. 21:53:54

@diggerdriver: Azt sose fogjak:)
A legjobban a felesegem ismer,de ki ismernie meg neki sem sikerult:)))

SzZoole 2015.07.22. 22:11:43

@cuneguund: Erre nem emlekszem,de megint vissza fogom nezni az osszes reszt,sokadjara:)

SzZoole 2015.07.22. 22:13:20

@Giddy Lamb: Vannak egy paran,de hidegen hagynak:)

SzZoole 2015.07.22. 22:15:43

@cuneguund: Ugy tudod berakni a Mojyszit is,hogy a mondat irasa kozben megkeresed a nevet es rakattintasz.

TX7AW 2015.07.22. 22:32:29

@cuneguund: Most megnyugtattál. :)

Giddy Lamb 2015.07.22. 22:32:32

@Zoole[uk]: Köszi a választ, érdekes, hogy akiket én utálok azokat is legszívesebben hidegre tenném és ott is hagynám

cuneguund 2015.07.22. 22:32:40

@Zoole[uk]: o, koszonom, legkozelebb ha megint a kertvarosokat jutna eszembe megemliteni valahol mindenkeppen kiprobalom majd :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.22. 22:37:49

@Zoole[uk]: pár éve mesélte valaki, hogy létezik szexi takarjtónő szolgálttás, hogy a bejárónő csipkés fehérneműben lovagolja meg a partvist, hát most elképzeltem, hogy valszeg lenne igény félmeztelen sofőr szolgáltatásra is, ahol igen jól érvnyesülnének a tetkók.
avagy ha egy tetovált majomra öltönyt húzol, attól még tetovált majom marad :-)))))
csak vicc volt :-))))

SzZoole 2015.07.22. 22:39:09

@Giddy Lamb: Baranykam,nem szabad onbiraskodni,tudod Te mennyit lehet azert kapni

SzZoole 2015.07.22. 22:40:59

@cuneguund: En is kertvarosban lakok:)

SzZoole 2015.07.22. 22:43:21

@Dragonlady (Bp, Hun): Termeszetesen ertem,hogy mit akarsz mondani,de hidd el tudok komoly is lenni

Muscari 2015.07.22. 23:01:32

@cuneguund: igy van, az en magyartanar osztalyfonokom is bevallotta nekunk, hogy nem tudta elolvasni az Ulyssest :-)

Jelentkezzen az, aki megis megtette!

cuneguund 2015.07.22. 23:03:09

@Zoole[uk]: hehe, en is, zone 3, az mar videk. egyesek szerint minden az, ami zone 1-on kivul van :D

cuneguund 2015.07.22. 23:03:11

@TX7AW: cegunk mindig az on rendelkezesere all, asszonyom ;)

cuneguund 2015.07.22. 23:22:41

@Muscari: nana, en a mai napig meg vagyok gyozodve arrol, hogy az angol (raadasul bolcsesz, skandallum :D ) szakon is a profok tobbsege nem olvasta :) az, hogy csak emlites szintjen merult fel, de valojaban egy oran se szerepelt igazan, azert eleg beszedes ;)

a Tristram Shandyt bezzeg bevallottak ferfiasan/noiesen :D

MTA rendes tagja 2015.07.22. 23:22:41

A cikk alapfelvetéséhez lenne hozzászólásom. Ez nem nemzetközi migrációról, nem a szülőföld otthagyásáról szól. A dilemma ugyanaz, mintha egy soproni Egerbe vagy egy debreceni Pécsre költözik. Ugyanaz.

2015.07.22. 23:52:47

@diggerdriver: :) szegyen nem szegyen en a Koszivu ember fiait csak ugy birtam elolvasni, hogy a dagalyos leirasokat kihagytam es ugrottam a parbeszedekre :)

2015.07.22. 23:55:34

@Evain: :D:D:D ezen hangosan felrohogtem. Ha beindul a biznisz atutalom a reszesedesedet az otletert :D

TX7AW 2015.07.22. 23:56:54

@cuneguund: Ez ismerősebb klasszikus.

2015.07.23. 00:00:57

@NomádMatyi: igen epp keresunk vezerigazgatot, titkarnot, gyartosor beallitot es kezelot, elelmiszeripari mernokot, sales-est, beszerzot es logisztikust a palinkas turorudi projekthez, szal ha valamelyik erdekel kerjuk kuldd be az oneletrajzodat :D:D:D

wuaaa 2015.07.23. 00:26:58

Ma nem csak a posztot nem sikerült megértenem, a kommentek majd' felét sem értem.

pappito · http://pappito.com 2015.07.23. 06:30:30

@Muscari: nekem se ment. senkit nem ismerek aki elolvasta volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.23. 06:36:25

@Mrs Rumcajsz CA:
Én meg rajongok Jókaiért, az összes könyvét 12 éves koromra kiolvastam.
Mire kötelezö lett a Kószívű Ember Fiai Addigra már kétszer olvastam.
Érdekes hogy Vernéből csak néhány könyvet tudtam kiolvasni.
Mai napig nem szeretem a jövőben játszódó könyveket.

nl_eni 2015.07.23. 07:36:19

@diggerdriver: Az irodalom, nem olyan, mint Jókai, bár Jókai regényei is az irodalom része. A kortárs irodalom, pedig annyiban hasonlít Jókai írásaihoz, mint egy Munkácsy mű mondjuk egy Ripl-Rónayhoz (vagy egy Rembrandt Van-Goghhoz). Mindkettőnek megvan a maga értéke. Hökkenet sokunknak a kortárs, aminek egyik oka az lehet, hogy egyáltalán nem ismerjük (én is viszonylag kevés kortárs írást olvasok, és bevallom, legritkábban magyar szerzőtől), ennélfogva nem is tudjuk hova tenni. Ehhez masszívan hozzájárulhatott az, hogy az iskolában kb. leálltak a 20. század közepénél. (10-20 és annál régebbi tankönyvekre utalok) Az irodalomoktatás pedig a maga műelemzéseivel csak béna, pont azt nem sikerül a tanulóknak megérezni belőle, ami az irodalom lényege lehetne.

Magyarországon elég gyorsak a fordításokkal, sok Nobel-díjas könyv viszonylag hamar megjelenik, talán ezen a területen érdemes lenne egy próbát tenni azoknak, akiket érdekel, hogy mi a szépirodalom manapság.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.23. 07:40:45

@Zoole[uk]: Persze, hogy utánanéztem. Kimaradt egy "is" a mondatomból:
"Akárki _is_ legyen, nagyon jó benyomást keltettél."
:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.23. 08:11:35

@Mrs Rumcajsz CA: :D :D király ... bár én csak előkostolónak készültem :D persze sok pénzért ... de ezért a sok pénzért más poziba is besegítek alkalomadtán

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.23. 10:45:28

Megörültem a témának de aztán egy Coelho stílusú kisregényt találtam, sorry, nekem ez most nem jött be egyáltalán.

jewel79bp 2015.07.23. 17:18:13

Én azért jövök ide, hogy ilyen sztorikat olvassak. Tetszik, ha valaki képes megfogalmazni a mondandóját. Hihetetlenül sokféle ember él külföldön, pont ez a jó.
Amúgy kedves törzskommentelők! Tessék kicsit elgondolkodni. Követem a blogot régóta, és mint minden ilyen fórumon, itt is kialakult egyfajta közízlés, aminek veszélyes ellentmondani. Mert azokat, akik más szemszögből kommentelnek, vagy levegőnek nézik, vagy finoman kiutálják. Pedig a sokféleség jó (lenne). Posztokban is, kommentekben is.

Duale 2015.07.23. 21:46:00

Sziasztok! Itt vagyok, ragyogok.  Nem kivártam, és nem lapulok, csak nappal dolgozom és ott nem lehet netezni.
Látom nagyon megosztó lett a cikkem (mint Madonna   ). Ezt is vártam. 

Örülök, a hozzászólásoknak, pozitív és negatív véleményeknek is, főleg annak fényében, hogy többségében a kommentekben megjelent a cikkről is vélemény.
Egy ideje követem a Határátkelő blogot, és azt vettem észre, hogy néha a cikkhez nem is szóltok hozzá, illetve csak 1-2 %-ban, inkább csak együtt beszélgettek, mint egy chaten.
Pont ezért örülök, hogy itt a cikkem alatt ez most nagyobb százalékban megvalósult.

A blog szerkesztője egyébként nem húzott ki belőle semmit.
Nem lepődtem meg, hogy volt aki, nem értette és/ vagy nem szerette ezt a cikket. Szerintem ez nem baj. Én sem olvasok tovább, ha nem tetszik a cikk. (nem csak itt, máshol sem.)

Volt már itt hasonló cikk, és az nekem nagyon tetszett, amikor ha jól emlékszem Pista hazamegy Borsodba. Bocs, ha nem pontos a név.  Szavaztam is rá. És másokéra is, ami tetszett és időben elolvastam. Ha nem tetszett nem szavaztam. Miért bántsak meg egy ismeretlent a Nem szavazatommal?

A lényeg, hogy van egy kerete az írásnak. Ebbe van beillesztve az összes jelenet. Emlék és fikciók, elképzelt jelenetek. Valóban írom is az elején, hogy össze - vissza fogják követni egymást, és az is, hogy ezek azért tolultak fel a főszereplőben, mert olvasta itt a cikkeket.

De látom, páran igényeltétek volna a jelenetek megjelölését. Úgy viszont pont a lényeg veszik el belőle, ha leírom a fejezet elején, hogy most anya beszél, vagy Marika, vagy Béla…

Elolvastam mindet, ami a „ Magyarország és én” pályázathoz tartozik. Talán a blog szerkesztőjén kívül én vagyok ezzel az egyetlen???
Engem érdekelt hogyan gondolnak mások az országra, hogyan tudják megfogalmazni, és milyen érzéseik vannak. Ezek hozzá tartoznak az emberi mivoltunkhoz.

Köszönöm azoknak, akik igennel szavaztak, és akiknek tetszett a cikk.
Azokat is megértem, akiknek ez nem tetszett.
Szép estét Nektek!

2015.07.24. 00:08:23

@Duale: gyere maskor is kommentelni ha tudsz!!

2015.07.24. 00:10:23

@jewel79bp: gyere te is kommentelni!!:) van az a szolas a nema gyerekrol tudod ;) amugy szerintem is sokkal erdekesebb, ha tobb ember tobb szempontbol szol hozza :)

skye8 2015.07.24. 04:29:56

kedves Duale, nekem nagyon tetszett az irasod, a stilus es fokent az Erdelyrol szolo resz a gyerekkoromat juttatja eszembe. a rendszervaltaskor 6 eves voltam, nem pionir, hanem csak solyom :) csokoladerol hirtelen az jutott eszembe mennyire orultunk a fiutestveremmel mikor par lejt sikerult kikunyeralni anyukamtol es az uzletbol Turbo ragogumit vagy Tek-es uditot vasaroltunk.ez a 90-es evek elejen volt. Kolozsvaron rengeteg szendvicset megettem es cigit elszivtam a Matyi szobor alatt :) koszonom hogy ezt megirtad.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása