oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 20. 06:41,  A haza Magyarország, az otthon már kint van 265 komment

2015. július 20. 06:41 Határátkelő

A haza Magyarország, az otthon már kint van

A mai poszt nekem egészében is nagyon tetszett, ám úgy érzem, Roberta megfogalmaz egy nagyon fontos tételmondatot, amit itt most ki is emelnék előre: ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben. Köszönet az írásért (és a képekért is), amely a Magyarország és én pályázatra érkezett.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

cim_21.jpg

„Kerek egy éve már, hogy párommal Németországba költöztünk. Pontosabban ő kijött előbb, én pedig 2 hónapra rá. Nem részletezem most, hogy milyen nehéz volt ez a 2 hónap külön egymástól, bár tudom, sokaknál családok szakadnak szét akár több évre is, így nem panaszkodom, valahogy túléltük.

Fiatalok vagyunk, huszonévesek, és ő kapott egy olyan lehetőséget a munkahelyén otthon, hogy kint dolgozhat pár évet kezdő mérnökként, természetesen ezek után lesz lehetősége kint folytatni a munkát, amit a kezdetektől fogva így is terveztünk.

Az otthoni munkámat szerettem nagyon, bár rengeteget dolgoztam, és pár tízezer forinttal kerestem csak a minimálbér felett. Nagyon nehéz volt felmondanom, és elbúcsúznom a főnökömtől, a munkatársaimtól, na meg persze a munkahelyemtől, ahol a fél életemet töltöttem szó szerint.

A főnököm nem örült neki, de azt mondta, jól tesszük, menjünk, és szurkol nekünk. Ennél már csak a családtól való búcsúzkodás volt nehezebb. Nem vagyunk kicsit sem érzelgősek, és még csak nem is másik kontinensre készültem, „csak” 1200 km-re a szülővárosomtól, mégis voltak sírós pillanatok...

ut.jpg

Valahogy olyan lelkiállapotba kerültem a költözés előtti hetekben, hogy az addig természetes szituációkra sokkal érzékenyebben reagáltam.

Csak magunkra számíthattunk

A kezdetektől fogva tudtuk, hogy nincs más út, mint kint megvetni a lábunkat. Egyikünk sem gazdag családba született, a szüleink nem tudtak támogatni sem lakással, sem autóval, páromat még ezer forinttal sem.

Mindezt nem sajnáltatásból írom, jó páran vagyunk még így. Szinte csak magunkra számíthatunk, ha valamit el akarunk érni az életben, vagy ha normális egzisztenciát akarunk teremteni magunknak illetve családalapításhoz. Otthon nem tudnánk ezt elérni, így tudtuk, hogy meg kell ragadni ezt a lehetőséget.

A költözés előtti napokat a legjobban a káosz szó jellemzi, sajnos ráadásul nem fért be minden dobozunk a kocsiba, így még nehezebb feladat volt otthonossá tenni az új lakást.

Letargikus állapotban szálltam be a kocsiba mielőtt elindultunk, és az úton végig rossz kedvem volt. Féltem, hogy most mégis mi vár rám, úgy néztem a várost, az országot, ahogy mentünk ki az autópálya felé, mintha utoljára látnám. Valami addig ismeretlen érzés kezdte befészkelni magát a szívembe, a honvágy és a hazaszeretet egyvelege... pedig még el sem hagytuk a határt. :) Éreztem a súlyát ennek a döntésnek az életünkre, a jövőnkre nézve.

ut1_1.jpg

Egyébként furcsa, hogy az utolsó hetek alatt, hogy jutottam ilyen mélyre, mivel pár hónappal korábban, amikor megtudtuk, hogy a párommal mehetünk Németországba, az örömhír hallatán pezsgőt bontottunk és ünnepeltünk. Mégis valahogy az utolsó otthon töltött napok, hetek, a búcsúzkodás, a felmondás és minden együtt padlóra küldtek, mire odajutottunk, hogy költözés.

Azt hittem, könnyebb lesz

Emlékszem az első hetek, hónapok nagyon kemények voltak, megviseltek. Páromnak rögtön volt munkája, így neki gyorsabban meg kellett szoknia az új életet. Nekem ez lassan ment, bevallom azt hittem, könnyebb lesz. Minden olyan idegen volt, a lakás, az emberek, az épületek, a város, a nyelv.

Nagyon hiányzott Magyarország, a családom, és a barátaim. Otthon annyit dolgoztam, hogy alig volt időm a barátaimra, kint meg hirtelen rengeteg szabadidőm lett, amit nem volt kivel eltöltenem.

Most már vicces visszagondolni, hogy mik okoztak akkor gondot, de például még azon is sikerült rendesen kiakadnom, hogy a boltban nincsenek olyan termékek, amiket én Magyarországon szeretek, nem találtam olyan dolgokat, amiket otthon előszeretettel fogyasztottam. Kész rémálom volt boltba menni, mert csak nézegettem, hogy mégis mit egyek itt? „Nincs itt semmi!” :)

Persze ennél azért komolyabb problémáim is voltak, amik megviseltek lelkileg. De aztán mint a többi dolog ez is úgy észrevétlenül eltűnt, és amikor hazalátogattunk, már az otthoni bolt választékára mondtam ugyanezt, és hiányoztak a Németországban megszokott kedvenc termékeim.

utca_macskaval.jpg

Honvágy

Sok határátkelős bejegyzést / blogot olvasgatok. Vannak, akiknek teljesen kimarad a honvágy, és a legtöbben osztják azt a véleményt, hogy milyen rossz otthon, és milyen irigyek meg búskomorak az emberek stb.

Na, nálam egyik sem így volt. Engem a honvágy eleinte bárhol meg tudott találni, ha munka közben megszólalt George Ezrától a Budapest, vagy amikor szilveszterkor neten keresztül hallgattuk az M1-en a magyar himnuszt...

Másodpercek alatt padlóra tudtak vágni ilyen amúgy hétköznapi dolgok, az utóbbi a páromat is megviselte. Nem azért, mert kényszerből vagyunk itt, és nem azért mert rossz itt, talán csak nem ábrándultunk ki annyira Magyarországból, mint sokan mások, akik külföldre költöznek.

Amikor karácsonykor otthon voltunk, remekül éreztük magunkat. Turistaként jártuk a szülővárosunkat. Semmi szorongás nem voltunk bennünk, pont ellenkezőleg, önfeledt napok voltak ezek.

Elmentünk Balatonfüredre december 28-án, mert nem telhet el egy év sem Balaton nélkül, sajnos nem volt strandidő, és a hekkes sem volt nyitva, de ott volt kárpótlásként a mi Balatonunk. :)

Persze a családdal és a barátokkal is nagyon jó volt együtt lenni. Jó volt magyarul beszélni, bár már annyira megszoktuk, hogy szinte 0% esély van rá, hogy valaki érti, amit beszélünk, hogy okozott néhány vicces helyzetet a „visszaszokás”.

Nem éreztem semmit a kiábrándultságból (bár lehet ez az ünnepeknek tudható be), nem találkoztam bunkó eladókkal, szerintem itt kint is van rá esély, hogy épp kifogjunk egy rosszkedvű eladót. Na, jó, az is igaz, hogy itt talán többet mosolyognak.

Tehát mi nagyon jól éreztük magunkat otthon, és szívesen megyünk haza, nincsenek bennünk rossz érzések, bár azt is tudjuk, hogy más otthon „nyaralni”, mint dolgozni és élni. Tulajdonképpen mi csak hazamentünk pihenni, és költeni az itt kint megkeresett pénzünket, így persze könnyű magunkat jól érezni bárhol.

ho_1.jpg

Ugyanakkor a decemberi hazalátogatásunk után volt egy érzés bennünk, hogy tulajdonképpen csak a pénz miatt vagyunk kint, ha hasonlóan tudnánk élni Magyarországon, mint itt, akkor hazamennénk. Azt hiszem, ekkor még erősen dolgozott bennünk a honvágy.

Azóta viszont eltelt jó pár hónap, és valami megváltozott bennem. Szeretek most már itt lakni, nagyon. Szeretem azt, ami bennem történt ezalatt az egy év alatt, amiket megtapasztaltam, és már nem cserélném ezt el a kényelemre.

Ki is vagyok valójában?

Világéletemben gyűlöltem a változást, gyűlöltem kilépni a komfort-zónámból. A külföldre költözés olyan próbák elé állított, amik talán közhelyesek leírva, és talán csak az értheti, aki szintén végigcsinálta mindezt.

Sokat tanultam, legfőképp magamról. Olyan ez, mint egy önismereti utazás. Otthon magabiztos voltam mindig és határozott, itt meg kell küzdenem mindennap azért, hogy az legyek.

Érdekes dolog, hogy gondolsz magadról valamit, van egy én-képed, de amint kilépsz a komfortzónádból teljesen felborul minden, minden amit addig igaznak hittél magadról, vagy bármi tulajdonság amit birtokolni véltél. 

Egész életünkben definiálni akarjuk magunkat, okos vagyok, magabiztos vagyok, sikeres vagyok (vagy a foglalkozásunkkal, például tanár vagyok) stb. Aztán megváltoznak a körülmények, és hopp már egyik sem vagy (legalábbis nem abban a formában, vagy nem érzed magad annak).

Megkérdőjeleződik tehát minden, és eljutsz oda, hogy „ki is vagyok valójában?” Legalábbis én mindezt így éltem meg. Szerintem mindenkinek ki kéne próbálnia ezt, külföldre költözni, kimenni, ha nem is örökre, csak pár évre, más emberként fog visszajönni.

Túl vagyunk a nehezén az biztos, a kezdeti gondok lassan teljesen megszűntek, a honvággyal és a szorongással együtt minden kezd elhalványulni.

Az összes dolog közül, amit talán a legnehezebb megszokni számomra, az a nyelv. Nem a német, hanem a tény, hogy nem tudom magam kifejezni anyanyelvi szinten.

Persze idővel jobb lesz, de a párom, akinek felsőfokú német nyelvvizsgája van, és több éve közvetlenül németekkel dolgozik együtt, ő is szokott panaszkodni, hogy nem tudja, fog-e tudni valaha úgy igazán önfeledten németül beszélni, viccelni, poénkodni, és a német nyelven keresztül vajon áttudja-e adni valaha 100%-osan a személyiségét? Valószínűleg ez is csak idő kérdése, mindenesetre több türelmet kíván, mint a többi kezdetleges probléma, amik már többé-kevésbé megszűntek.

to_1.jpg

Amikor otthon elmentem a kozmetikushoz, megkérdezte, és meddig vagytok itthon? Mikor mentek vissza? A következő mondat csúszott ki a számon: „Egy hét múlva megyünk haza.” Ő pedig felnevetett; „Haza?! Ezek szerint akkor már jól megszoktad kint…”.

Persze a haza mindig Magyarország marad, de - ahogy azt korábban olvastam itt a Határátkelőn - az otthon már itt kint van, Németországban, a városunk, a lakásunk, az új otthonunk.

Ahova mikor 2 hét magyarországi rohangálás és rokon-barátlátogatás után visszajöttünk, és becsuktuk magunk mögött az ajtót, felsóhajtottunk, hogy végre itthon vagyunk.

Minden perc egy új élmény

A nagymamám gyakran megkérdezi, „és nem akartok valamikor hazaköltözni?”... Szegényemet mindig elkeserítem a válaszommal, de nem. Ezt legfőképp miatta sajnálom, hiszen vele minden perc ajándék.

Nem mondom, hogy soha, de a közeljövőben nem. Nem tudnék már otthon lelkesen dolgozni 12 órákat naponta, annyi pénzért, amennyit kaptam. Továbbá végtelenül tetszik, hogy felfedezhetek itt egy új várost, egy másik országot.

Otthon 24 évet jóformán egy helyben töltöttem, és már nem volt semmi új, amit kaphattam, itt most minden perc szinte egy új élmény. Tetszik, hogy nem jön szembe sehol egyetlen ismerős sem (kivéve, akiket már itt kint megismertünk).

Teljesen tiszta lappal új életet kezdhettünk. Felszabadító érzés! Jól érzem most magam itt, ahol vagyok, szeretem, hogy nem tudom, mibe kezdek bele holnap, és szeretem, hogy ennek ellenére nincsenek anyagi gondjaink. Szeretem, hogy nem kell azon aggódni, hogyan húzzuk ki a következő fizuig.

Szeretem, hogy olyan sok mindent nem tudok a jövőnkkel kapcsolatban, azt sem, hogy 5 év múlva hol élünk majd, de bárhol is legyünk, az elmúlt 1 év után tudom, hogy együtt bármit megoldunk. Addig pedig a drága Nagyimmal marad a Skype, mert 75 évesen is meg lehet tanulni netezni, ha a kedvenc unoka külföldre költözik! :)

bicikli.jpg

Nincs harag

Szeretem Magyarországot, és szeretek otthon lenni! Nincs bennem harag, amiért otthon nem tudtuk megteremteni mindazt magunknak, amire szükségünk van. Ez valahol lehet inkább a mi hibánk, nem akarom a körülményeket okolni.

Ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben. Én inkább hálás vagyok, amiért így alakult a sorsom.

Ha kényelmesen éldegélhettem volna otthon, sosem jut eszembe más országban megpróbálni dolgozni és élni, és akkor úgy gondolom, most sokkal kevesebb, sokkal szegényebb lennék, nem anyagilag, hanem lelkileg.

U.i.: A párom tegnap kakaóscsiga után sírt, hogy hónapok óta mennyire kívánja (és itt nincs). Azt hiszem, kénytelenek leszünk megtanulni ezt is magunknak elkészíteni, mint a pogácsát vagy a gulyáslevest vagy bármit ami otthonról hiányzik. :) Úgy érzem, ezt is megoldjuk!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Németország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr357640248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2015.07.20. 06:52:21

"gyűlöltem kilépni a komfort-zónámból."
pont ez a komfort-zona definicioja es ertelme :) De azert az milyen jo mar, hogy lehet tagitani, es utana mennyi mindenben lazabb es rutinosabb vagy

kék madár 2015.07.20. 06:59:06

azt lehet tudni, hogy Hamburg-e?

Hari Seldon 2 2015.07.20. 07:30:25

@kék madár:
Nem az. Szerintem inkább Hannover környéke lehet.

Hari Seldon 2 2015.07.20. 07:31:49

@Hari Seldon 2:
Legalábbis ilyen vaktérkép szintem erre lehet tippelni.

Sanyi9 2015.07.20. 07:36:49

Valami nincs rendben a mai fiatalokkal... Huszonevesen honvagy es kakaoscsiga miatt nyavalyognak, ahelyett, hogy elveznek az eletet...

Határátkelő 2015.07.20. 07:52:29

@Sanyi9: Szerintem a poszt éppen arról szólt, hogy élvezik az életet. Azért az embernek néha hiányzik ez-az, de nekem egy nagyon pozitív életszemlélet jött le az írásból.

Mme Seldon 2015.07.20. 07:56:39

"Az összes dolog közül, amit talán a legnehezebb megszokni számomra, az a nyelv. Nem a német, hanem a tény, hogy nem tudom magam kifejezni anyanyelvi szinten."
Én most, közel két év után ott tartok, hogy még mindig nem szeretek telefonon beszélni franciául. Ha többen beszélgetnek körülöttem és nem hozzám,még mindig nehézséget okoz a megértés, és bizonyos kifejezéseket nem értek. De elboldogulok a mindennapokban és a munkahelyemen is (kórház). Néha már viccelődöm is franciául. Attól még messze vagyok, hogy anyanyelvi legyen a tudásom, nem is tudom, hogy elérem-e valaha is.

SzZoole 2015.07.20. 08:11:31

@Határátkelő: "Azért az embernek néha hiányzik ez-az, de nekem egy nagyon pozitív életszemlélet jött le az "
Erről van szo,pl. a napokban beszélgettem egy román sofőr sracal es szoba került a mics,mondtam hogy Szatmár Nemetiben sokat ettem,amit frissen sütöttek a szabadban faszén fölött,ahogy beszéltünk rola összefutott a nyal a számban es meg kívántam,pedig román sem vagyok,akkor most honvagyam van?

marczy 2015.07.20. 08:23:03

"kakaós csiga után sírt..."
Hát az kint nincs, de vannak kint olyan kenyerek, hogy összefut a nyál a számban, megeszek két szeletet, és úgy jóllakom tőlük, mint a duda. (Ja és nem véletlen, hogy a legjobb magyar kenyereket gyártó pékségekre szemet vetettek az osztrákok, mert az a néhány versenyképes magyar áru is kell nekik a piaccal együtt...)
Meg naponta tudok jóféle halakat enni (igen, halas vagyok), és még csak nem is drágán. Meg a minap potom 14 óra vonatozás után a kintről hozott sózott hering került az asztalra...
Én a kinti kajákból szoktam hazacipelni kóstolót. Volt, hogy kilószám.
A mákos tészta normális országban szerencsére sima ügy. A pörkölt már más tészta, de mint mondtam, a kinti halválaszték bőségesen kárpótol, ha esetleg valami nincs.

tnt 2015.07.20. 08:26:35

"Ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben." .... ez mind nagyon szép teoretikusan .... azért megkérdeznék néhány itt kommentelőt akik mondjuk hirtelen ott álltak munkanélküliként minden esély nélkül és jöttek a számlák, törlesztők esetleg vállalkozóként nem fizették ki őket a tisztességes meló után és a gyerekek pedig hazajöttek és el kellett látni őket...

kék madár 2015.07.20. 08:28:38

@Sanyi9: es elhatalmasodott rajta a kakaoscsiga iranti vagy, kicsi anlimgif kakaoscsigakat latott mindenhol, a portasbacsi kabatgombja helyen, a baratnoje napszemuvegen, a planfonon almaban, amig egyszer csak azon vette eszre magat, hogy a egy hatalmas kakaoscsigat uldoz a 7-es autopalyan es mar Gottingennel jar

2015.07.20. 08:31:15

"ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős"

Mi a helyzet a HHH emberekkel?

2015.07.20. 08:32:35

Amúgy összességében szerintem jó poszt volt.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.20. 08:33:27

@Mme Seldon: én huszon x év után magyarul sem szeretek telefonálni, gáz mi? :D

2015.07.20. 08:35:23

Amúgy erről is a zorbán tehet.

Ez egy liberálisok által fizetett hozzászólás volt.

LittleG (uk) 2015.07.20. 08:52:51

@Zoole[uk]: En se vagyok roman, de a miccset nagyon szeretem es szoktunk is itt venni :) Csak nem szatmari vagy?

LittleG (uk) 2015.07.20. 08:55:21

@Mme Seldon: Nem tudok mindekiről nyilatkozni, szerintem a nagy többség nem éri el az anyanyelvi szintet felnőttként idegen országba költözve, én sem fogom, az biztos.

A nevében is benne, van, a nyelv, amit édesanyádtól tanulsz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 08:58:37

@marczy: "mert az a néhány versenyképes magyar áru is kell nekik a piaccal együtt"

WTF? Lényeg, hogy mindig minden valaki más hibája legyen. Tipikus magyar.

2015.07.20. 09:02:23

@Zka: A pesszimista és frusztrált kisembernek is le kell valakin v. valamin vezetnie a feszültséget. Ne vedd el tőle ezt a kis örömöt.

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 09:10:07

Azert az valahol elkeserítő, hogy 24 évesen (=nagyon fiatalon) annyira ragaszkodott a megszokotthoz, a komfortzonajahoz, hogy a valtozas-változtatás annyira megviselte, ahogy leírta....
Tudom, ez részben szemelyiseg-függő (es részben szocializacios kerdes), de vajon hanyan vannak hasonló felfogasuak a korosztalyaban, akik emiatt turnek?: olyan-amilyen (sokaknak rossz is akar), de ismerik, es maguktól (!!!) nem valtoztatnak.... Ha rákényszerülnek, akkor meg a kényszer miatt olyan a hozzaallasuk az ujhoz, hogy zömmel csak a panaszkodás megy.....
Idősebb kirosztalyoknal is nagy gondnak tartom a rugalmatlansagot, a mindenáron ragaszkodást az ismerthez-megszokotthoz, de fiataloknal (szerintem) jelentőségteljesebb.
Orulok, hogy sikerult változtatni a hozzaallasukon, de azt hiszem, ez most meg nem stabil: eleg sok utalás van a korábbi elet utáni vagyakozasra.... , meg ha a hozzáállás változott is. Az anyagiak miatti döntés ertelmi döntés es lényeges. De érzelmileg meg mindig erősen kötődik a korábbi komfortzonajahoz. Kivanom, hogy érzelmileg is sikerüljön valtani-változtatni :)
Es gratulalok az eddigiekhez, további sok sikert a tovabbiakhoz :)

Muscari 2015.07.20. 09:29:45

@tnt: én is pont erre gondoltam. Az a som millió ember, aki egyik napról a másikra él otthon, az mind csak nem jól menedzseli magát?

A poszt tetszett ennek ellenére, végül is ez csak egy mondat :-), lehet látni, hogy most nőtt fel a posztoló.

Van isteni kakaóscsiga receptem, könnyű is elkészíteni, ha esetleg érdekel :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.20. 09:32:03

Egyebkent eleg konnyu igen franko kakaoscsigat sutni hazilag, sima kelt teszta.

Giddy Lamb 2015.07.20. 09:40:28

@Dragonlady (Bp, Hun): De nem az olyannak, aki szerint Németországban nincs mit enni...

Evain 2015.07.20. 09:48:37

@LittleG (uk): höhö, ez max a magyar nyelvre igaz. De most szőrszálhasogatni fogok, nálunk a gyerekek anyanyelve nem a magyar, holott azt tanulták az anyjuktól :D

2015.07.20. 09:49:17

@Muscari: Nem szabad kritizálni Mo.-t. Nektek (akik már amúgy is kiírták magukat a történelemből) meg főleg nem, akik már kijutottak a kerítésen kívül. Ezért egyszerűbb mindent ráfogni a zemberekre.

Nigro notanda lapillo 2015.07.20. 10:03:22

@Dragonlady (Bp, Hun):
off
szia, ùgy emlékszem, hogy hosszabb idôt töltöttél Balin, írhatnék neked privàt üzenetet, lenne néhàny kérdésem, ha lehet...az ùtikönyvek és informàciós oldalak egymàsnak ellentmondó infókat közölnek...

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 10:16:16

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Az utobbi idoben te is kezdesz ebbe a csoportba tartozni, a kommentjeid alapján....
Szoval első kézből tudod, hogy a frusztrált es pesszimista embereknek mi okoz örömet (illetve hogy milyen a latasmodjuk, mit vesznek észre elsősorban = velemenykent/kommentként minek adnak hangot/betűt.....).
Mi tortent veled? Nagyon nem ilyen voltal.....

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.20. 10:29:05

@Mme Seldon: Szerintem ezzel mindannyian így vagyunk, akik nem egy biztos és használható nyelvtudással érkeztünk az új hazánkba. De ahogy írod, elboldogulsz a mindennapokban és a munkádban is, és ez a lényeg. Meg aztán, írták már mások is, és én is 100%-ban egyetértek, hogy minden egyes perc, nap, amit az új országodban töltesz egy ingyen nyelvtanfolyam. :)

SzZoole 2015.07.20. 10:29:18

@LittleG (uk): nem,en szabolcsi vagyok,nyíregyházi,
nem szarhazi:)))

SzZoole 2015.07.20. 10:33:26

@macamuca [IHUN]: igen,en is eszreveteleztem,hogy a gyikgyerek,kezd ide fele húzni.
Hallod @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:,jobban jársz ha osszeszeded magad es lépsz,mielőtt meg besoroznanak katonának a kerítés őrséghez:)))
Csak vicc volt.

LittleG (uk) 2015.07.20. 10:38:53

@Evain: Mother tonuge? :) Jo jo, tudom en, igazabol ugy ertettem, hogy ami kisgyerekkorban anyanyelvkent rogzul, azt felnott korban mar nem nagyon lehet felulirni (biztos van kivetel, de szerintem keves)

2015.07.20. 10:39:16

@macamuca [IHUN]: Mert milyen voltam? :D Kérlek, mondjátok el nekem. Hiszen mi mindannyian személyesen ismerjük egymást... :)))

Próbálok cinikus lenni, de nem tudom elérni a nagyok szintjét.

LittleG (uk) 2015.07.20. 10:39:47

@LittleG (uk): Kisgyerekkort ertem olyan 12 eveskorig

LittleG (uk) 2015.07.20. 10:42:07

@Zoole[uk]: Szep kis varos, egyszer voltam ott :)

2015.07.20. 10:43:31

@Zoole[uk]: Lehet, hogy maradok. Mert így nekem jogom lesz kritizálni Mo.-t, lesz rá alapom. Verhetem a mellemet, hogy én itt senyvedek, feláldozom az életemet, a könnyeimet, az izzadságomat a szent anyaföldért. Ezzel szemben, ha kimegyek, egy idegenszívű hazaáruló válik belőlem, aki lerázza a magyar gyökereit, a pénzt tartja a legfontosabbnak, és a család/barátok már nem is érdeklik. A kapitalizmus igazi dögvész. Veszélyként leselkedik mindannyiunkra.

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 10:47:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Szemelyes találkozás nelkul is kialakul egy kép a masik emberrol, a különböző témák kapcsán megfogalmazott véleménye (=komment) alapján.
Szoval a szemelyes találkozás hiánya nem jelenti azt, hogy nem tunik fel, ha valakinek változik a felfogása.
Es a tied nagyot változott, a kommentjeid alapján. Hogy ezt te nem vetted esetleg eszre magadon, az egy dolog, attol még igy van.
Engem nem zavar, ha ilyen maradsz, akkor ilyen maradsz, ha nem, akkor nem. Te tudod, hogyan kellemesebb számodra a zílet........

SzZoole 2015.07.20. 10:53:02

@LittleG (uk): nem tudom mikor jártál ott utoljára,de az utóbbi pár évben nagyon sokat valtozott ,szinte az egesz belvárost átépítettek.

2015.07.20. 10:53:15

@macamuca [IHUN]: Aha. Jó kis pszichomókus duma, amit itt előadsz. Nem igazán értem, hogy neked vagy bárki másnak mi szolgál arra alapot, hogy bárkit is kritizáljatok, mert kapirgáljátok a felszínt, az álarcot, amit itt mindenki előad, kivétel nélkül.

"Es a tied nagyot változott, a kommentjeid alapján. Hogy ezt te nem vetted esetleg eszre magadon, az egy dolog, attol még igy van. "

Hm, köszönöm az észrevételt, de nem fogok neked sem magyarázkodni. Azt hiszel, amit akarsz.

"Engem nem zavar, ha ilyen maradsz, akkor ilyen maradsz, ha nem, akkor nem. Te tudod, hogyan kellemesebb számodra a zílet........"

Ha nem zavarna, nem írtál volna. Gondoljuk ezt át újra. :)

Evain 2015.07.20. 10:56:20

@LittleG (uk): én anno olvasgattam erről a kétnyelvűség miatt. Az igazság az, hogy nem a 12 éves kor a lényeg, hanem a 0-4 közötti kor, amikor rögzül a nyelv, amikor megtanulnak beszélni. Bármi, amit 4 éves kor után tanulnak, már kevésbé fog rögzülni. Az már nem két anyanyelv lesz, hanem második vagy sokadik tanult nyelv.

2015.07.20. 10:56:30

@Zoole[uk]: Ha érted a lényegét, akkor tudod, hogy miért írtam. ;)

LittleG (uk) 2015.07.20. 11:02:52

@Zoole[uk]: Hu, megfogtal. Reg... Mindenesetre 2007 elott :) Es szep lett a belvaros? Hm kar hogy mikor hazamegyek, semmire se lesz idom, van ott egy kedves baratnom, akit szivesen meglatogatnek..

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 11:04:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
1: nem pszichomokus duma, hanem szimpla odafigyelés azokra, akikkel valamilyen modon kapcsolatba kerülök (akar kommentelo-társ valahol, akar kolléga, bárki.). Nem alapos megusmeres, csak benyomás, nem végleges vélemény, csak kezdeti.

2: nem kritizaltam, bem annak szántam (de hogy miert tekinted kritikának, majdhogynem tamadasbak, azt te tudod), pusztán észrevételként fogalmaztam meg. Voltal valamilyen, es most mas vagy. Ez nem kritika, nem minositettem a szerintem Másféle/megvaltozott felfogasodat,

3: ezert is irtam, hogy nem zavar. Te tudod, hogyan jobb neked.

4: Magyarázattal nem tartozol senkinek, csakis onmagadnak. De még ez sem kötelező. Ja, es nem kertem magyarázatot, szoval kar elorangatni a "mi kozod hozza"-kezdetu besertodos dumát.

Szep napot neked, élvezd az életed. En is elvezem a sajátomat. Es ez nem cinizmus, meg csak nem us ironia, hanem valoban oszinte jókívánság. Remélem, elhiszed.
:)

SzZoole 2015.07.20. 11:05:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igen ertem vagyis gondolom vagy sejtem,de mar nem is tudom,teljesen össze vagyok zavarodva,tudod az IQ-m,mint egy 3 éves gyerek cipőmérete,lehet az agymutetem miatt???:)))

tableno 2015.07.20. 11:05:44

Teljesen korrekt, jól megírt poszt. Tetszik!

SzZoole 2015.07.20. 11:06:08

@LittleG (uk): igen,előnyére valtozott:)

adg 2015.07.20. 11:11:59

Ez a dobozolas es elindulas tenyleg egy furcsa erzes.Amikor beramoltunk mindent a 18 borondunkbe, a teljes addigi eletunk javat, es ott altunk a majdnem ures hazban, az eleg dermeszto volt. A cuccaink nagy reszet szethordtak az ismerosok, csak a szemetje maradt, nagy kupacokban allt a szobak kozepen. Felesegem szerint olyan volt, minha meghaltunk volna.
Aztan a repteren elbucsuztunk attol a par embertol, aki kihordott minket a szarjainkkal becsbe, atmentunk a vamon, es kesz. Vege, nincs visszaut egy ideig. Jo ideig.
Brisbaneben vartak minket baratok, igy az meg kicsit olyan kirandulas jellegu volt, mint egy nyaralas. Akkor meg nem vesodott be a vamos "Welcome to Oz" szavainak sulya. Szoval, mint egy nyaralas, csak nem volt vissza jegyunk.
Aztan ket het elment, mint a huzat, leszallt a gep Darwinban, es akkor jott a nagy kerdes, "mi a p@#$t keresunk mi itt a vilag vegen? Azt se tudjuk, hol vagyunk."
Persze kozben erdekes volt, meg tenger, meg remeterak, palmafa, de azert eleg nyomaszto is volt, hogy itt vagyunk egy tavoli bolygo holdjanak a hatso oldalan, es akkor ebbol kene valamit kihozni. Es az egesz rajtam all, rajtam mulik a minden, ha nem talalok munkat, szallast, stb, mit kezdek a gyerekekkel. Nem tudunk csak ugy visszamenni, es ugy csinalni, mintha semmi sem tortent volna.
Valahogy kialakult idovel...

Na mindegy, valahogy eszembe jutott a poszt olvasasa kozben.

Iván_a_muzsik 2015.07.20. 11:18:07

Tipikus határátkelő poszt:) Érzelmekre alapozó lányregény:) Információ tartalom nulla, érdekes történet nulla:) Konkrétumok nulla , pár semmitmondó kép, unalmas regényekből lopott elcsépelt szövegek , agyonhasznált klisék , milliószor hallott közhelyek ... *flies away*
És persze a kakaós csiga utáni zokogás ,hát sírok bazz...

2015.07.20. 11:19:04

@macamuca [IHUN]: "Ja, es nem kertem magyarázatot, szoval kar elorangatni a "mi kozod hozza"-kezdetu besertodos dumát."

Látod, megint hülyeségeket beszélsz. Miért sértődnék be bármin is? Ez egy virtuális játszótér, és most éppen te vetted túl komolyan a szerepedet.

2015.07.20. 11:19:36

@Zoole[uk]: Nem, a tetkód miatt vagy buta. ;)

wuaaa 2015.07.20. 11:22:18

Azért nem nyomok egy "Nem tetszett"-et, mert csak addig olvastam összefüggően, hogy "..még azon is sikerült rendesen kiakadnom, hogy a boltban nincsenek olyan termékek, amiket én Magyarországon szeretek.."

2015.07.20. 11:23:59

@macamuca [IHUN]: De tényleg mondd már el, hogy milyen "voltam". Ha már itt mindenki ennyire ismeri a másikat pár megjátszott hozzászólás miatt. Szerintem mindig is ugyanolyan voltam, az utóbbi időben próbálok jóval cinikusabb lenni, és kifigurázni azokat, akik önszántukból, vagy egy kis segítséggel már nem emelik blogunk színvonalát. Ha ez a bibi, akkor még érteném is a dolgot.

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 11:24:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"hülyeségeket beszélsz"
Igy kell intelligensen reagálni, ha nem értesz egyet a másikkal.
No pa, ezen a játszótéren keress másik jatszotarsat.
Nem sértődtem meg, ettol fuggetlenul van egy színvonal, amit jatszotarsak esetében is igyekszem megtartani. Nalam ezt nem éred el, de nyugi, találsz te is olyan embert, aki hoztad hasonloan vélekedik. Játssz vele/veluk .
Kellemes jatszadozast.

fhdgy 2015.07.20. 11:26:54

Én erősen vitatkoznék azzal, hogy mindenki 100 %-ig felelős a saját életéért. Valamilyen szinten igen, de az a szint messze nem 100 %.

El kellene fogadni, hogy társadalomban élünk és a társadalom halála lenne, ha mindenki 100 %-ig önző egoista lenne.

2015.07.20. 11:29:05

@macamuca [IHUN]: Szomorú vagyok, már majdnem megtudtam, hogy hogyan változtam meg az utóbbi pár hónapban. No mindegy, majd jön a következő önjelölt szakértő, aki talán megmondja. :P

2015.07.20. 11:31:11

@macamuca [IHUN]: "Nem sértődtem meg, ettol fuggetlenul van egy színvonal, amit jatszotarsak esetében is igyekszem megtartani. Nalam ezt nem éred el, de nyugi, találsz te is olyan embert, aki hoztad hasonloan vélekedik. Játssz vele/veluk ."

Az a híres színvonal elég sokszor le szokott esni itt sok embernél, aztán olyankor mégsem ugrassz rá egyikre sem. Érdekes. :)

2015.07.20. 11:33:07

@fhdgy: Lehet, hogy rosszul látom, de nekem úgy tűnik, hogy ez a jelenség csak azért áll fent, mert így nem lehet kritizálni a magyar államot (habár az ország nem egyenlő velük, de ezen már nem gondolkodnak el az emberek).

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 11:34:38

Hinta/stb nem vész el, csak átalakul.
Ez a reinkarnáció létezését igazolja, vagy az anyagmegmaradas törvényének helytallosagat erősíti?

Na mindegy, lapozzunk....

Golf2 2015.07.20. 11:37:26

@macamuca [IHUN]: A saját lakás,fix de rosszul fizetô munkahely az már komfortzónának számít?

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 11:39:15

@fhdgy:
En ugy fogalmaznék, hogy a sajat életemért elsősorban (!!) én vagyok a felelős.
A körülmények nyilvánvalóan hatnak rám, befolyasolnak, de a donteseimet én hozom (akkor is, ha adott esetben erosen befolyásolja 1-1 olyan körülmény, amit a kényszerítő jelzővel lehet leírni).
Ha enbek tudatában vagyok, akkor az esetleges nem-szeretem következményeket is jobban/konnyebben viselem el.

LittleG (uk) 2015.07.20. 11:39:16

@Evain: Nekem egy okos ember mondta a 12 evet (egyetemi tanarom, fonetikaval foglalkozott es tenyleg ertett hozza, persze attol meg tevedhetett). O azt mondta, hogy egy ember max 12 eves korig kepes egy nyelvet anyanyelvkent elsajatitani, de abbol akar 3-at is, ha anyanyelvi beszeloktol tanulja. De hogy ez utan, barmennyire is jol megtanul valaki, anyanyelvi szinten nem fog.
Azt is mondta, hogy amit 6 eves koraig tanul az ember, ha soha tobbet nem hallja, el fogja felejteni, meg ha az anyanyelv is az. Erre aztan ket egymastol fuggetlen peldaval is talalkoztam:
Ismeros meselte, ismerose szulei sokszor valtottak orszagot. A gyerek Magyarorszagon szuletett, kicsikent kerult Amerikaba, majd 4 es 6 eves kora kozt Japanban volt es mindig megtanult az orszag nyelven. Ezutan visszakoltoztek Amerikaba, es amikor 9 evesen videokat nezett vissza magarol, amint Japanul karattyol, egy kukkot nem ertett belole.
Masik eset, a Fokuszban lattam sok eve: a tema nem ez volt, csak nekem megakadt a figyelmem rajta: ket magyar kisfiut, testvereket Spanyolorszagba fogadtak orokbe. Olyan 5 eve koruliek voltak. 3 evvel kesobb a fokusz mar nem tudom miert megnezte oket, de csak tolmaccsal tudtakveluk beszelni, mert a kisfiuk mar nem tudtak magyarul, csak spanyolul.

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 11:42:42

@Golf2:
Minden annak szamit, amit ismersz /megszoktal.
A komfort szo megtévesztő lehet, ugyanis semmi koze nincs a kényelemhez (sem pozitiv, sem negativ jelentestartalma nincs a komfortzona szónak).
Egy hajléktalannak is van komfortzonaja, vagy egy alkoholistának.
Szoval semmi komfort, semmi pozitívum, simán csak megszokas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.20. 11:44:26

@Nigro notanda lapillo: persze, csak lehet 2-3nap, mire tudok valaszolni

LittleG (uk) 2015.07.20. 11:45:58

@adg: Hu, nem semmi, es oszinten, le a kalappal elottetek. Irtal mar posztot? Nem akarsz irni egyet? :) Vagy csak itt halkan elmeselni, hogy jott ez az elhatarozas es honnan volt a batorsag a fejesugrashoz? Volt pillanat amikor nagyon bantad/bantatok? Kb mennyi ido mulva ereztetek azt, hogy nem, nem akarunk visszamenni. Ha indiszkret valamelyik kerdes, ugord at :)

fhdgy 2015.07.20. 11:50:57

@macamuca [IHUN]: A kényszerítő dolog elég tágan értelmezhető! Vannak pl. társadalmi elvárások, amiket "illik" tejesíteni, akkor is, ha nincs mögötte fizikai kényszer. A szülőtől joggal várjuk el, hogy tisztességesen nevelje fel a gyerekét. Ez nem fizikai kényszer, mert állami gondozásba is adhatja. Tisztességes-e, ha azért adja gondozásba, hogy ő, a szülő, kötöttségektől mentesen boldogabb lehessen? Persze, lehet azt mondani, hogy nem kellett volna gyereket szülni. Mi van akkor, ha a gyerek még akkor fogant, született, amikor még minden teljesen rendben volt? Mi van akkor, ha utána változtak meg a körülmények, ráadásul előre nem látható módon?

Sokat, nagyon sokat lehet ezen elmélkedni, de nekem nagyon nem jön ki a 100 %.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.20. 11:58:51

@LittleG (uk): Én is írnék egy példát a korai nyelvtanulással az albán nyelvvel kapcsolatban. Az albán nyelv rettentően nehéz, semmihez sem hasonlít, egyedülálló az európai nyelvek között. 1992-ben érkeztek ide az első misszionáriusok Mo-ról, egy család 4 gyerekkel. Mind a 4 általános iskolás korú volt. Júniusban jöttek, és volt 3 hónapjuk, hogy a gyerekek megtanuljanak elfogadható szinten albánul egy magyarul jól beszélő albán barátunktól, mire szeptemberben iskolába mennek . Mindegyik megtanult annyira, hogy 4 évig itt voltak, és gond nélkül végezték az iskolát. A 4 gyerek közül ma az egyik az, aki folyékonyan beszél albánul, ő ma az egyetlen magyar anyanyelvű szinkrontolmács, ő anno a 6. osztályt kezdte itt. Ha jól számolom, akkor kb. 12 éves volt. A mi kisfiunknak még van 2 éve. :)
Azért én azt semmiképpen nem próbáltam volna ki, hogy a kisfiunkkal, aki 6 éves volt, amikor idejöttünk, soha többé egy szót sem beszélünk magyarul, elfelejtette-e volna vagy sem. Ezt nem mertem volna megkockáztatni és nem is akartam. :)

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 12:12:20

@fhdgy:
A kényszerítőt ugy értelmezem, hogy bárhogyan is szeretnék mast tenni/másként dönteni, adott korulmeny/feltetel megléte vagy hiánya adott pillanatban nem teszi lehetővé.
A különféle elvárásokat nem sorolom ide (tudom, sokaknal ez nem igy van: ok elsősorban adott elvárásoknak szeretnének megfelelni, aztán idővel vagy rájönnek, hogy másoknak megfelelni nem kimondottan okés eletcel /marmint szerintem/, vagy egesz életüket leelik igy, ki elegedetten, ki megkeseredve).

A 100 % szerintem is pontatlan, hogy kinek milyen mértékben ÉS milyen gyakorisággal fordul elő az, hogy tole fuggetlen (=nincs semmilyen ráhatása) korulmenyek/feltetelek hatarozzak mé a döntését, nos, ez nagyon eltérő. Ezert van az, hogy nagyon eltérő annak megítélése, ki hogyan érzi, mennyire kepes uralni az életét, a döntéseit.
Szemelyes kepessegek, felfogás, értékrend, hozzáállás: ezek mindenkinel masok, ezert ugyanazt a szituációt nagyon különbözőek éli meg/ertekeli 2/tobb ember.

2015.07.20. 12:15:48

@macamuca [IHUN]: Most aztán jól megmondtad. Mai frusztráció levezetve. Örülök, hogy segíthettem. :-)

fhdgy 2015.07.20. 12:16:59

"ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben." Ez idézet a felvezetőből. A 100% felelőségről már elmondtam a véleményemet. Most a "harag"-ról, Mo.-gal vagy másokkal szemben, szeretnék véleményt megfogalmazni.

Nyílván más a helyzet, ha egy fiatal felnőtt vagy egy jóval idősebb felnőtt megy el és mond véleményt az addigi körülményekről. Ha Magyarországról mond, akár lesújtó, véleményt is, az még messze nem biztos, hogy "köpködés"! Köpködés-e, ha megalapozott kritikát fogalmaz meg? Szerintem nem, csak a keserű valóság. Amikor 1987-ben ( 35 évesen ) akartam elmenni Nyugat Németországba dolgozni, akkor még semmilyen kritikát sem fogalmaztam volna meg Magyarországra vonatkozólag, mert nem rossz szájízzel mentem volna el, csak kíváncsiságból, meg több pénz reményében.

2001-ben ( 49 évesen ), amikor elmentem, már egészen más volt a helyzet. Akkor már jobban taszított Magyarország, mint amennyire vonzott Németország. Majdnem hét év kintlét után, úgy érzem van alapom arra, hogy összehasonlítást végezzek.

Ma már sokkal jobban megalapozott bírálattal kell, hogy illesem az országot. Megtehetném, hogy nem, de akkor csak játszanám a hülyét, a vakot.

Többször írtam már, írom most is, hogy nem azokat a dolgokat kritizálom, amikhez pénz, sok pénz kell, ami persze itt nincs ( hogy miért, az lehet egy másik mise ).

adg 2015.07.20. 12:24:27

@LittleG (uk): a batorsagot a kenyszer szulte, valamerre lepnunk kellett. Megneztuk a lehetseges orszagokat, aztan addig szukitettuk a kort, hogy au maradt benne egyedul.
Hogy bantuk-e? A felesegem a szivevel meg most is visszamenne azonnal. Az eszevel meg tudja, hogy eleg kockazatos lenne. En csak omiatta bizonytalanodtam el parszor. Magam reszerol egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy vissza kellene menni. Nekem jobb itt, jobb szakmailag, es ayagilag is, jol is erzem magam. Nem kell jeget kaparni sem. Mondjuk nekem konnyu, en barhol jol erzem magam, eleg antiszocialis vagyok, nem nagyon kellenek baratok, haverok, ilyesmi. O mas, szocialisabb sokkal, es itt meg azert nem sikerult kialakitani egy igazi barati tarsasagot. Ez igy is fog maradni.
Ugyanakkor otthon elvesztettuk a jovonk egy jo reszet, nem sok lehetosegunk volt, kozben ott volt a negy gyerek, akik nonek, es nem csak a gatyajuk lesz nagyobb, de az igenyeik is.
Most jobban tudjuk fedezni ezt, raadasul mar most kozel anyanyelvi szinten beszelik az ausztralt, ezt otthon sokkal nehezebben ernek el, es kinyilik elottuk a vilag jobban.

Szoval a valasz hogy igen is, meg nem is. Sose akartunk haza koltozni meg. Valoszinuleg nem akarunk ezutan sem. Es ha atgondoljuk a dolgokat, akkor nem bantuk meg. Ha meg a parom vivodasat neztem neha, akkor meg igen, parszor megbantam, hogy belerangattam ebbe. Vegulis foleg az en gondolatom volt. Mostmar neki is konnyebb egy kicsit, ahogy a nyelvvel halad. De ez az oldala nem egyszeru.

A posztomban nem mentem ebbe a reszebe nagyon bele, az egy ev utan szuletett, masra koncentraltam inkabb. A ket eves poszt meg inkabb a helyiekrol, az itteni eletrol szolo kisse szatirikus iras. Sajnos a fele kimaradt, meg a kepek ko resze is, meg elegge osszekuszalodott a szoveg meg a linkek, de hiaba kertem ha-t tobbszor is, nem javitotta a posztot sajnos.

Az ausztralia menu alatt talalod oket, meglepo modon.
Az elso az Europai aggyal hihetetlen hely cimet kapta, a masodik meg a Hurrikan es krokodilhus, ha jol emlekszem.

fhdgy 2015.07.20. 12:24:36

@macamuca [IHUN]: Igen, részemről mondhatom, hogy kb. egyetértünk. Így csak kiegészítésként: Egy ember nagyon sokszor kerül döntési helyzetbe. Döntenie kell és kész. Ezeket a döntéseket nagyon sokszor információhiányos állapotban kell meghozni. Idő nincs gondolkodni, utána járni, dönteni kell és kész. Aztán később derül csak ki, hogy jó volt vagy sem a döntés. Ha rossz volt, általában nehéz korrigálni, így könnyen jön egy mókuskerék.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.20. 12:31:05

@Iván_a_muzsik: egyetértek. Elég volt bekezdésenként egy-két szót olvasni, a többit az agy pótolta a már ezerszer elismételt sablonok alapján. Rém unalmas poszt szerintem.

LittleG (uk) 2015.07.20. 12:38:24

@adg: Koszi a valaszt :)
Milyen szempontok alapjan suzkult a kor pont Ausztraliara?
Miert mondod hogy ez igy is fog maradni? Ha melletek koltozik egy masik jo fej magyar csalad? (melletek ottani mertekkel, mondjuk 100 negyzetkilometeres tavon belul? most biztos hulyeseget modntam, mert vagy 20 negyzetkm vagy 500?) Vagy megismertek olyan ausztralokat akikkel lehet? Csak vannak ott is baratsagok, barmilyen is a nep atlagban (mondjuk csak feluletesen baratkozo?)
Ha a feleseged menne, az nem opcio, hogy nem haza, csak kozelebb gyertek? Europa? (mondjuk ahol angolul beszelnek itt, nem sut ugy a nap mint ott..)
A gyerekek ott szeretnenek maradni? Mar nem hianyzik neki Magyarorszag? (gondolom hogy nem). Hm most en bizonytalanodtam el, azt hiszem olvastam a posztodat, majd visszakeresek. Engem mindig az ilyyen lelki dolgok foglalkoztatnak, magamon pl. el vagyok kepedve, azt hittem nagyon vagyom majd vissza (meg a szulovarosombol is nehezen koltoztem at egy kozeli varosba, aztan egyszer csak mintha kicsereltek volna az agyam, menni akartam, pedig azelott sose)
Most, 2 ev utan kezdenek negyon hianyozni dolgok, nosztalgikusan, de haza nem koltoznek semmikepp.
Ti sem vagytok nagyon reg ott, ugy emlekszem, 2-3 ev ota?

Evain 2015.07.20. 12:41:08

@LittleG (uk): nézd, nem szándékom vitába szállni egy erre szakosodott tanárral, de a 12 éves kort kissé feszítettnek érzem. De elég egyszerű, kérdezzünk meg itt bárkit, aki ilyen korú gyerekkel költözött külföldre, hogy mennyire sikerült anyanyelvi szinten megtanulniuk a nyelvet. :) Meg attól, hogy én leírok valamit, még nem lesz szentírás. :)
A második részhez annyit tennék hozzá, hogy kétnyelvű csak akkor lesz a gyerek, ha nem hagyják a kisebbségi nyelvet elhalni. Az általad említett esetekben ez történt. Ha én mostantól csak hollandul és angolul beszélnék a gyerekekhez, akkor ők is elfelejtenék. A többnyelvű gyerekek nevelésének egyik szabálya, hogy a kisebbségi nyelvet legalább napi 30%-ban hallania kell a többségi nyelvhez képest. Akkor fogja csak a kisebbségi nyelvet is anyanyelvként használni. A 4 éves kort azért hoztam fel, mert akkorra fejeződik be a beszédképzés első fázisa, illetve ekkora tudják tudatosan elkülöníteni a nyelveket, és következetesen a megfelelő nyelvet használni a szülőkkel és a környezettel.
No, bocs, hogy hosszú voltam, nem kioktatni akartalak, csak engem nagyon érdekel a téma, mert benne élek. :)

wuaaa 2015.07.20. 12:41:55

OFF, de talán nem is annyira :

Aki esetleg nem nem találkozott volna a 6000 jogosítványról szóló hírről : hirek24.hu/hir/ingyen-kaphat-6000-fiatal-kamionos-jogositvanyt

És egy vélemény : youtu.be/lSGxjfTjn_k

puhacica 2015.07.20. 12:44:52

@macamuca [IHUN]: felesleges... nekem se sikerult sose beszelgetni vele. barmit mondasz, arra olyan reakcio jon, hogy nem johetsz ki jol belole. neki van igaza es kesz.

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: es ezt valoszinuleg azert gondolom igy, mert szamodra itt mindenki a megjatszos szintet tolja. pedig nem. mindig vannak kivetelek, akik peldaul meg egy blogon is, nevtelenul is "a nevuket adjak" ahhoz, amit mondanak.

poszter: tobb dolgot irtal, amit akar en is irhattam volna. :)

2015.07.20. 12:51:38

@fhdgy: "Többször írtam már, írom most is, hogy nem azokat a dolgokat kritizálom, amikhez pénz, sok pénz kell, ami persze itt nincs ( hogy miért, az lehet egy másik mise )."

Változnának az emberek, ha többet keresnének? Ugyan már...

Nincsen pénz Mo.-n? Ahhoz képest két kézzel szórta és szórja jelenleg is az állam a pénzt mindenféle faszságra. Én nem veszem be ezt a szegény ország vagyunk dumát.

2015.07.20. 12:53:52

@wuaaa [nor]: Kezdem már érteni, hogy Mo.-n hogyan lehetsz milliárdos. :DDD

Na jó, Gattyán kivételt képez talán alóla.

2015.07.20. 12:56:58

@puhacica: "felesleges... nekem se sikerult sose beszelgetni vele. barmit mondasz, arra olyan reakcio jon, hogy nem johetsz ki jol belole. neki van igaza es kesz."

Szerintem amióta itt vagy, váltottunk 10 hozzászólást egymással. Legalább ha hazudozol, úgy csináld, hogy ne legyen visszakövethető. Most megint én vagyok a gonosz, akinek a sarokba kell állnia. :)

"es ezt valoszinuleg azert gondolom igy, mert szamodra itt mindenki a megjatszos szintet tolja. pedig nem. mindig vannak kivetelek, akik peldaul meg egy blogon is, nevtelenul is "a nevuket adjak" ahhoz, amit mondanak. "

Mindenki szerepet játszik az életben, ki többé, ki kevésbé. Ez az interneten sem megy másképp.

illango pillango 2015.07.20. 12:59:45

ez a kakaós csiga érdekes. Fahéjasat lehet kapni, de valamiért még senkinek nem jutott eszébe, hogy kakaós is lehetne:)
Egyébként tényleg nem nagy dolog otthon elkészíteni. Ha nincs kedve a posztolónak tésztát gyúrni, akkor mezei, készen kapható leveles tésztából is lehet csinálni pici kis csiguszokat.

Golf2 2015.07.20. 12:59:45

Nincs is jobb 1 komfortos kakaós csigánál hazai idôzónában

fhdgy 2015.07.20. 13:01:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én nem az egyes embert kritizálom, hanem az országot. Sok dolog van, aminek a megváltoztatásához sok pénz kellene. Pl. a MÁV fasorban sincs a Deutsche Bahnhoz képest. Megtudod szüntetni a különbséget pénz nélkül? Nem hiszem! Vagy mégis: rombold le a DB-t a MÁV szintjére!

A végéhez, amit írtál: nem vetted észre, hogy megkérdeztem, hogy miért nincs pénz, meg hogy ennek a feszegetése már egy másik mise lenne?

nyuszigonosz 2015.07.20. 13:01:37

@LittleG (uk): Ezzel csak részben értek egyet, mármint csakis azzal, hogy a többség nem éri el az anyanyelvi szintet.

A hangsúly csak a "többség" szón van.
Ugyanis van aki több nyelvet is anyanyelvi szinten beszél.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 13:03:58

@wuaaa [nor]: teljesen jó a videó. Egyébként szerintem tök bíztatóak ezek a folyamatok, hogy azt mondja a szarért hugyért szopatott magyar, hogy eddig és ne tovább, mert ennyiért, így nem vállalom, inkább megyek máshova. A piac erre reagálni fog, különben lehúzhatja a rolót. Csak időben reagáljon, legyen még szakember, aki el is tudja végezni a melót.

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:04:59

@Evain: Nem vettem kioktatasnak, sot. Engem is nagyon erdekel a tema, foleg, mert benne elek, de amugy is, mindig is erdekelt :) Bar a ferjem magyar, a kornyezet ugye angol es mar latom hogy a lanyom, aki mikor idejottunk az atlagnal nagyobb (magyar) szokinccsel rendelkezett, mar sok szot angolul mond (amit az iskolaban persze angolul hasznalnak, pl. mentunk assembly-re) es igyekszunk mi, de ez a folyamat csak erosodni fog. Szivesen olvas, de szivesebben olvas angolul... ugyhogy inkabb mi olvasunk neki magyarul, minden este. Meg kerjuk ot is hogy olvasson magyarul, hangosan, de mig abbol max fel oldalt tud, elfarad, angolul sok oldalt olvas...
A tanarom is tevedhetett meg a tudomanyos kiserletek is, amikre valszeg hivatkozott. Meg persze meglatjuk, de most nehezen tudom elkepzelni, hogy a lanyom (remlem csak EGYIK) anyanyelve az angol legyen majd.
Viszont latok benne raciot, hogy minel kesobb kerul az ember anyanyelvi kornyezetbe, annal kevesbe fogja a nyelvet elsajatitani. Masik ismeros sztorija: roman ismerose 40 eve elt Spanyolorszagban, taxis volt. Egy spanyol utasa megis egesz hamar levette, hogy nem spanyol.
A nyelveket en nagyon szeretem es szerintem erzekem is van hozzajuk, az akcentust leszamitva. De meg az akcentuson kivul is, szerintem en sosem fogom meg csak anyanyelvi szintet megkozelitoen sem beszelni. Csak mindig egy kicsit jobban.
Ezert is lepett meg a minap puhacica sztorija a rokonrol aki 4 eve lakott Spanyolorszagban es mas spanyolokkal talalkozva Magyararorszagon azok azt hittek rola, hogy szuletett spanyol. Biztos szuletett nyelvtehetseg volt a srac :) Vagy valszeg az szamit meg nagyon, hogy hol tanulja az ember a nyelvet. En meg otthon, vacak kiejtessel, nyelvtanilag szuperul, meg helyesen meg minden, de a kiejtes, bar sokat javult, sose lesz az igazi. Ha a helyiektol tanulod, akkor "jol" tanulod.

2015.07.20. 13:09:40

@fhdgy: Nem olvasok szelektíven. Csak azt a jelenséget nem értem, hogy a magyarok válasszák meg a saját politikusaikat. A magyar társadalomból kerülnek ki a politikusok. Már mindegyiknek régen kötélen kellene lógnia, az "üzletember" haverjaikkal egyetemben. Igen, pénz nélkül nem működik semmi, ezt tudjuk. De amíg a választani hajlandó és akaró népnek a populizmus tetszik, addig nem lesz más a terítéken. Egy tényleges reformer kormány pedig megbukna, azt meg egyik sem akarja vállalni. Meg kellene vágni a szociális kiadásokat, és ez biztos bukó nálunk, ahol az állam -állítólag- mindenkiről gondoskodik, pontosabban azt a látszatot kelti. Ebből a paradoxon helyzetből adódik az, hogy nem igazán tudjuk magunk mögött hagyni a múltat, és a kör nem szakad meg, megy minden tovább. Nagyon jó, hogy adunk a külsőségekre, de attól a rendszer még tovább rothassza ezt az országot, és lehet, hogy 20 év múlva meglátjuk majd az eredményét, ami mindenkinek fájni fog.

puhacica 2015.07.20. 13:10:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: melyik resze a hazugsag? hogy ha kevesszer is probalkozik az ember es ebbol mind sikertelen, akkor azt befedi a sose fogalma, ugye? szoval kerlek, gondold at ezt a hazugozos reszt. (probalom magam nagyon visszafogni, a hazugsag egy minden szinten irtando/kerulendo dolog szamomra, nem tudok mit kezdeni vele, csak robbanni tole, de ugye ezt te nem tudhatod.)

mindenki szerepet jatszik... -> "Hiszen mi mindannyian személyesen ismerjük egymást... :)))" - oh wait! nem is. :D

te lennel a gonosz? ki mondta? _en_ ugy erzem, hogy mindent tamadasnak veszel, ezert olyan tuskesek a valaszaid, de lehet, hogy tulgondolom, es ez tenyleg csak egy szerep a reszedrol. ez esetben viszont be kell latnom, en nem passzolok ebbe a szinjatszokorbe.

2015.07.20. 13:11:39

@macamuca [IHUN]:

"Azert az valahol elkeserítő, hogy 24 évesen (=nagyon fiatalon) annyira ragaszkodott a megszokotthoz, a komfortzonajahoz, hogy a valtozas-változtatás annyira megviselte, ahogy leírta.... "

Na, ezt nem ertem, miert elkeserito. Szerintem az lenne az idealis, ha az ember a teljes eletet a komfortzonajan belul elhetne le. Sokkal stresszmentesebb es bekesebb elet lenne. En legalabbis szivesen bevallalnek egy ilyen eletet...

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:12:46

@nyuszigonosz: Persze hogy van, de az ilyen tobb anyanyalvu legtobbje gyerekkoraban tanulta. Es akkor ott vannak a kivetelek, a zsenik akik 30 evesen talalkoztak eloszor egy nyelvvel, de anyanyelvi szinten beszelik (ami nem osszekeverendo azzal, hogy nem veszik eszre rajta, mert nagyon profin tud ra figyelni, hogy ne vetsen es a kiejtese is jo legyen. De attol meg ha valamitol megijed, magyarul fohaszkodik egyet, ha nem ateista (neha akkor is) es fejszamolast automatikusan magyarul vegez.
Nem tudom, hogy itt olvastam-e egyszer egy kommentben, vagy hol hallottam, valaki egy nem angol szuletesu, angliai egyetemi profrol modnta, hogy nagyon reg el ott es nagyon profin beszel angolul, de lassabban, mint az atlag, mert nagyon figyel. Ha faradtabb, vagy valamiert gyorsan beszel, rajta is eszre lehet venni.
Magamon is megfigyeltem, hogy kipihenten klasszisokkal jobb az angolom. Meg ha pozitiv hangulatban vagyok.

2015.07.20. 13:18:12

@puhacica: Nem igazán értem, hogy most mi a problémád. Ha utálsz v. nem érdekel az, amit írok, ignorálj. A próbálkozásaidat leírhatnád, mert ha történt is valami incidens, arra már nem emlékszem.

bpetya75 2015.07.20. 13:19:11

Látom néhol feszülnek az idegek. Oldjunk kicsit, ha lehet:

www.youtube.com/watch?v=WmtTJZR5BmI

2015.07.20. 13:19:24

@LittleG (uk):

En pl. a mai napig egeszen jol beszelek romanul, pedig Szekelyfoldon egy tok magyar faluban eltem 14 eves koromig, utana meg Magyaroroszagon. Altalanos iskolaban tanultuk, meg romanul volt a tortenelem es a foldrajz, es hallottam a teveben, es neha az utcan, vagy ha roman ismerosok jottek vendegsegbe. Es megis a mai napig egeszen jol megy (az iras mar nem annyira, de valoszinuleg az is kis gyakorlassal visszajonne). A legdurvabb, hogy roman kolleganom szerint enyhe bukaresti akcentussal beszelek, pedig eletemben egyszer voltam Bukarestben 2 napot... :)))

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:21:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Politizalasba nem szoktam beleszolni, nem ertek hozza, de szerinem nem a szocialis kaidasokat kene megnyirbalni (a halon mar ugyis akkorak a lyukak, hogy sokan kipottyognak belole) hanem a korrupt, eszetlen koltekezeseket, a miniszteri fizeteseket, az elsikkasztott penzeket becsuletesen felhasznalni

nyuszigonosz 2015.07.20. 13:26:50

@LittleG (uk): Megint nem értek egyet azzal amit írsz: nem automatikusan mindenki fohászkodik csak egy nelven a több közül, vagy számol csak egy nyelven a több közül.
Mert hogy mit írnak mások ilyenröl, az egy dolog. Kötetnyi tanulmányt elolvashatsz, mindegyikben lesz valami érdekes, de egyik sem a bölcsek köve.

A saját tapasztalat meg a másik.
Én saját tapasztalatból tudom, hogy: amenyik nyelvet éppen használom, azon számolok, mérgelödök, örülök, élek.

soad1221 2015.07.20. 13:27:15

@adg: akkor most érik a 3-ik poszt? várom.. :D

@Ödenburger [Hu/At]: pont ugyanerre gondoltam. miért baj, ha valaki nem lép ki szívesen a komfortzónájából? sőt ki az aki szívesen kilép?

2015.07.20. 13:29:00

@LittleG (uk): A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan ebben a gazdaságban. De mivel ők képviselik a szavazóbázis jelentős részét, senki sem mer hozzájuk nyúlni. Nem azt mondom, hogy mindenki dögöljön éhen, de változtatni kellene valamit, mert ennek igen rossz vége lesz. Majd akkor fognak szembesülni vele az emberek, amikor eldöntik, hogy esznek-e v. fűtenek az állami nyugdíjból. Ami persze már most is -sajnos- megesik. Amiket írtál, nos, az is elég nagy probléma. Ez a felosztó-kirovó rendszer fogja sírba tenni az országot. De mivel ez még nagyon messze van (meg amúgy is, adót mindig lehet emelni), se az embereket nem hatja meg, se az államot. Amire oda eljutunk, addigra a mostani politikus gárda már rég élvezni fogja az összelopott pénzt valahol a Bahamákon, és emlékezni sem fogunk rájuk. A nép a közönyével meg a passzivitásával meg jól megszopja. Mint mindig.

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:29:39

@Ödenburger [Hu/At]: Most hogy kiemelted ezt a modatot, eszembe jutott, hogy 24 evesen meg en is nagyon ragaszkodtam ahhoz zonahoz. Szerintem ez foleg szemelyisegfuggo. Ugyanazt a dolgot ketten ketfelekepp latjak..

2015.07.20. 13:29:45

@fhdgy: "A végéhez, amit írtál: nem vetted észre, hogy megkérdeztem, hogy miért nincs pénz, meg hogy ennek a feszegetése már egy másik mise lenne?"

puhacica 2015.07.20. 13:31:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem utallak, nem is utalhatlak. nem ismerjuk egymast. semmi extra nem tortent, bar ma ez a lehazugozas erosen felvitte a vernyomasom. :( egeszen egyszeruen csak nem tudunk kozos nevezore jutni, _en_ ugy erzem, hogy barmikor szolok hozzad, abbol semmi jo nem sul ki, mert elbeszelunk egymas mellett. ez nem feltetlen az en hibam es nem is feltetlenul a tied, de ami nem megy, azt nem kell eroltetni. erre vonatkozott az elejen, hogy felesleges. es a multkoriban is ezert irtam, hogy megigertem mar, nem szolok hozzad. nem azert, mert en "valaki" lennek, hanem azert, mert nagyon maskepp gondolkodunk es piszkosul elbeszelunk egymas mellett. van ilyen.

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:32:56

@Ödenburger [Hu/At]: Hm :)) Biztos a tevebol szedted fel a bukarestit :) Hat na, nemtom, hogy is van ez a nyelvvel. Mindenesetre nagyon erdekes jelenseg.

LittleG (uk) 2015.07.20. 13:37:18

@nyuszigonosz: A konyvek is sokszor tapasztalatokra epulnek, s amiert egy tapasztalat mas, nem jelenti az, hogy a konyvbeli teves. Csak mas tapasztalokra alapoz :) Ettol meg sokfelek vagyunk, viszont egy atlagot lehet korvonalazni, nem? Hogy a tobbseg ilyen, de van kivetel. Persze igy nezve hulyeseg olyat kijelenteni hogy 12 eves kor utan mar NEM LEHET nyelvet anyanyelvi szinten megtanulni, de ha ott all mellette, hogy altalaban, tobbnyire akkor mar ok.. Es ezt akkor minden nem kezzelfoghato kutatasi eredmeny melle oda kene irni. Vagy csak odagondolni :)

2015.07.20. 13:40:47

@puhacica: Látod, én is pont így látom. Ámen. :)

soad1221 2015.07.20. 13:41:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez azért nem ennyire egyszerű... meg Mo-n a szociális kiadások nem hinném, hogy olyan kirívóak lennének az EU-ban. persze egy részével egyet értek, de én inkább azt mondom, hogy sokkal célzottabbak legyenek a szociális kiadások, ehhez kellenének a jól képzett szociális munkás és szakember gárda, nem eszetlenül mindenhova egy pici.
DE a populista/demagóg politika nem csak nekünk jutott, ez azért szinte mindenhol pont ugyanez.

Az egyik fő probléma a korrupció, és nem is a politikaira értem ezt (illetve nem csak), hanem a mindennapi. Gondolom nem kell sorolni, hogy hazudja el a jövedelmét/bevételét a magyar társadalom. Beszélgessünk az adófizetési morálról? és ennek köszönhetően persze az állam is úgy van berendezkedve, hogy mindenki csal, hát szedjük be mégis amit tudunk, büntessünk, stb... és emiatt az emberek még többet csalnak, már a büntit is belekalkulálják, stb...

most belegondolva, persze lehet hogy a sorrend fordítva volt, nincs kedvem visszakövetni, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb.

fhdgy 2015.07.20. 13:41:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A nem vetted észre nem azonos annak a kijelentésével, hogy szelektíven olvasol. Ez utóbbi egy kissé pejoratív, az első meg egy tény megállapítása. Vagy tényleg szelektíven olvasol? Nem tudom, ezt neked kell tudni. És különben is, nem ez volt a válaszaim érdemi része.

Igen én szegénynek érzem Magyarországot. Anyagiakban is, és mentalitásban is. Érdemes lenne megbeszélni, hogy a kettő miért és hogyan függ össze!

Evain 2015.07.20. 13:44:05

@LittleG (uk): ha már az olvasásnál jártok, akkor nálatok idősebb(ek) a gyerek(ek) gondolom. :) Nálunk annyival bonyolultabb a helyzet, hogy három nyevlű a háztartás. Én estére néha marha fáradt tudok lenni, mivel onnantól, hogy a férjem hazaér, van olyan pár óra, hogy percenként váltogatom a nyelvet, függően attól, hogy kihez beszélek. Gyerekek dettó, csak másik két nyelven. Viszont már biztosan tudjuk, hogy az angolt is értik.
Per pillanat a kortásaik szókészletéhez képest le vannak maradva mindkét nyelből, úgyhogy a suliban nehezebb nekik, de ez később változni fog, ha elkezdenek olvasni.

Ami a saját nyelvi fejlődésemet illeti, átalakult az angol szólincsem, viszont mióta a hollandot is hozzátanultam, romlott a nyelvtanom és a kiejtésem. :s

adg 2015.07.20. 13:44:08

@LittleG (uk): szempontok? Angol, jo ido, viszonylag stabil gazdasag, es legyen keresett a szakmam. Mashoz nem ertek.

Azert fog igy maradni, mert ilyenkor mar nem szuletnek olyan igazi mely baratsagok. Vannak barataink, a magyarok epp leleptek ugyan nemreg, de vannak ausztralok is, meg egyeb wogok. De ezek inkabb haverok. Mas.

Nem hiszem, hogy akarnank masik orszagba koltozni. A fentiek nem valtoznanak, csak kicsit kozelebb lenne, es lehetne megint ujrakezdeni mindent. Egyebkent oz nem rossz hely szerintem.
A gyerekek is teljesen beagyaztak magukat ide, nekik mar jobban vannak barataik, a nagyok mar javaban tervezik a tovabbtanulast, mar a sospuska is be van keszitve az ajto moge. :)

Persze magyarorszag hianyzik neki meg most is. De mar dolgozik, kevesebb ideje van ezen agyalni. Lassan alakul azert ez.
Majdnem harom eve vagyunk itt, remelem jovore sikerul hazamenni egyet nyaralni. Hatha az is segitene kicsit, de szerintem anelkul is egyre jobban belerazodik. Az elso ev volt a legrosszabb, kb fel ev utan jott a neheze, a masodik evtol mar egyre jobb.

A gyerekeknek meg az iskolakezdes volt a sokk. Bekerultek egy teljesen idegen vilagba, azt sem tudtak mi van korulottuk, egy mukkot sem ertettek, csak neztek ki a fejukbol. Meg csak nem is hasoitott az iskola a korabbira, meg mindenfele szinu es alaku gyerekek, alig voltak feherek. De ok ugye sokkal rugalmasabbak, nehany honap utan belejottek.

En meg irtam, hogy az ilyen lelki dolgok elegge erintetlenul hagynak, en elvagyok, megtalalom a celomat mindig. Nem foglalkozom azzal hogy mi lenne ha nem igy lenne, ugysem tudom meg. Mar ki lettem nevezve tiszteletbeli aspergeresnek. :)

Hat szoval, valahogy igy. :)

Mr Long 2015.07.20. 13:49:14

@macamuca [IHUN]: A comfort zonank nem az a lenyege, hogy jo benne? Akkor miert lepjen ki belole, ha nem akar?

fhdgy 2015.07.20. 13:56:07

Megnéztem Lacika videóját a kamionos élettel kapcsolatban. Ami most nekem a leglényegesebb volt, a véleménye az új 6000 kamionos kiképzésével kapcsolatos volt. Azt mondta, hogy a németek és az osztrákok erre azt fogják mondani, hogy "'Danke sehr". Lesz nekik többezer kamionosuk ingyen!

adg 2015.07.20. 14:02:34

@soad1221: Arra meg egy kicsit varhatsz, nem vagyok posztos kedvemben mostanaban. Meg tema sincs kgazan.

Mme Seldon 2015.07.20. 14:08:51

@VPBA:
Én sem szeretném, hogy a gyerekeim elfelejtsenek magyarul, többek között azért is, mivel jobban tudom őket "terelgetni" (szándékosan nem írom, hogy nevelni) egy olyan nyelven, amit száz százalékosan bírok, érzelmeket, apró részleteket, árnyalatokat jobban tudok kifejezni magyarul.
Az öt éves lányok beszélnek magyarul és franciául,egymás között egyre többször váltanak franciára, a kicsi, aki ősszel lesz három éves, keveset beszél, és azt is inkább franciául. Magyarul sokat mesélünk, olvasunk nekik, de az iskolai tananyag főként franciául fog rögzülni.

Én nem érzem, hogy gond lenne az, hogy nem vagyok és nem is leszek anyanyelvi francia, vannak szavak, amiket sose fogok franciául használni, de nem tudom, ez miért lenne baj?

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:09:34

@Evain: Igen, 8 eves a lanyom. Hu, a tietek csavarosabb, de hosszu tavon milyen jo lesz a gyerekeknek, hogy ennyi nyelvet beszelnek :) En epp azon gondolkodom, hogy milyen nyelvet vezessek be jatekosan, mert igenye van ra, a suliban viszont nem tanulnak semmit.
A nemetet szerintem hamar megutalna, a Spanyol viszont tetszik neki :) Hulye nosztalgiabol meg nem tudom milyen indittatasbol meg a romanon gondolkodom, merthogy milyen vagany lenne, hogy tudna a nyelvet, pedig nem is ott el. Es ki tudja, valahol meg hasznat vehetne. Bar a spanyolnak jobban... (Meg, ha olyat akarunk mondani, hogy ne ertse, atvaltunk romanra ;)
Ne, eldugultam ezzel a temaval, igy is elegge elvittem a beszelgetest, szegeny posztolo alig lett szapulva eddig :)

kittycat318 2015.07.20. 14:15:56

Sziasztok! én írtam a posztot.
megpróbálok reagálni szépen sorban :)

@Sanyi9: ez nem nyavalygás csak néha eszünkbe jut ez-az, pl nekem ilyen a gesztenyepüré, otthon nem voltam odáig érte, most hogy nem kaphatom meg, meg kell :) egyébként élvezzük az életet :) és itt is megszerettünk rengeteg dolgot amióta itt vagyunk (akár édességet akár mást)

@tnt: és akik ezt a 100%-ban felelős vagyok dolgot boncolgatják: én így gondolom, elfogadom ha más nem, (de szerintem az akkor is csak kibúvót keres) :) 100%-ban felelős vagyok, így ha nem tetszik amiben élek, akkor nekem kell változtatnom és tennem érte mert senki más nem fog (pl nem tetszett otthon és eljöttünk). Tettem érte sokat, a kiköltözést megelőző másfél évben a nulláról letettem a középfokú német nyelvvizsgát mert készültem az adódó alkalomra :)

kittycat318 2015.07.20. 14:15:56

Még a felelősség vállaláshoz:

"Gyermekként teljesen függő helyzetben vagyunk, és ebben a függő helyzetben kiépítettünk egy szokás mintát, egy feltételes reflexet. Mégpedig azt, hogy a történések okát önmagunkon kívül keressük. De az igazság az, hogy csakis mi magunk tartozunk felelősséggel a saját életünkért. Sajnos az emberek többsége ezen a ponton visszafordul és úgy hárítja el a felelősséget, hogy mindenért ami vele történik, más embereket és körülményeket hibáztat... Az élet győztesei és vesztesei közötti különbség nem a problémáik különbségéből ered, mert mindenkinek vannak problémái, hanem abból, ahogyan megfelelnek a problémáikra..."

példák: 1 orvostudomány: elvárjuk, hogy az orvos legyen felelős az egészségünkért, holott ma már tudjuk, hogy a legtöbb betegségünk pszichológiai eredetű. 2 politika területe: az állami irányítás, kollektivizmus, a szocializmus, az erős kormány valahogy mindig azt a célt szolgálják, hogy a kormányt tehessük felelőssé a saját életünk kihívásaiért."

Szedjétek szét :) de sokkal jobb érzés, úgy élni, hogy vállalod a felelősséget, mert így nincs olyan tévképzeted, hogy az életedet rajtad kívül álló események sorozata irányítja és nem te magad. Elfogadom, ha valaki nem vállalja, és azt mondja a szomszéd a hibás, meg az xy, meg az anyám, vagy a kormány stb. Cserébe ti is fogadjátok el, hogy én meg így gondolom :)

kittycat318 2015.07.20. 14:15:56

@macamuca [IHUN]: sajnos ilyen vagyok, 24 évet egy városban éltem le, az iskolákban sem szerettem a változást, valahol minden ember ilyen, csak valaki könnyebben túlteszi magát a változásokon, valaki meg nehezebben. Pl páromat szerintem feleennyire sem viselte meg (őt inkább a külön töltött idő, amíg tök egyedül volt, miután kijöttem, de neki szerintem nem sok minden hiányzott otthonról). Az is közrejátszhatott, hogy tudtuk, hogy fontos lesz ez a kiköltözés, hogy nem csak szórakozni megyünk, hogy gyakorlatilag muszáj lesz megtalálnunk itt a számításainkat, mert otthon nem tudtunk volna előbbre jutni az életben. A régi életre való utalgatás, csak a pályázat miatt volt fontos, hogy mégis a Magyarország témánál próbáljak maradni (így sem sikerült mindig) :) Érzelmileg a kezdetekhez képest teljesen kicserélődtem, és ez csak minden nappal egyre jobb.

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:16:12

@adg: hat ha angol is kell, meg jo ido is, Europa kicsukva :)

mi is jovore tervezunk (= nagyon szeretnenk) hazamenni, pedig mi nem is vagyunk olyan messze.

Jol jarsz te azzal a kvazi hogyishivjakkal, sokkal konnyebb annak, aki nem lelkizik tul sokat.

A baratsagos resz: ja igy ertem mire gondolsz.. Talan azert is, mert mar benott az ember feje lagya, tudja hogy minekinek van fonakja, vagy elobb-utobb elmehet, nem olunk annyi erzelmet es energiat masokba, hogy baratsag alakuljon ki.
wog wog wog... az nem a Galaxis utikalauzban volt?

kittycat318 2015.07.20. 14:16:40

@Giddy Lamb: köszi, van mit ennem, csak nem vagyok hajlandó bármit magamba tömni amit leveszek a boltban a polcról, emiatt volt nehezebb megtalálni, mi az amit itt is szeretek. A környékünkön egyetlen egy bolt van (ahol nem valami nagy a választék), így eleinte csak azt ismertük, azóta változott a helyzet, és van mit ennem, de látom sikerült kiragadni a lényeget :P

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:20:30

@Mme Seldon: errol egy masik sztori jut eszembe, szinten ismeros ismerose, altalanos iskolat Kanada francia reszen franciaul jarta, egyetemet Amerikaban vegzett.
Ergo ami tema iskolas tananyaggal kapcsolatos, franciaul jon elo inkabb, egytemi szaknyelv meg termeszetesen angolul, ami logikus is.
Tuti jobban meg tudnank tartani / szintre hozni a lanyom anyanyelvet, ha itthon nyomatnam neki a magyar tankonveket/tananyagot parhuzamosan, de se szivem, se energiam nincs este mikor beesek, vagy a hetvegeket ezzel elvenni... Mindig is szivfajdalmam lesz ez, de ez van, valamit valamiert.

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:22:03

@kittycat318: Willkommen :) le a kalappal a felkeszulos nyelvtanulasert :)

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 14:22:37

@Ödenburger [Hu/At]:
A rugalmatlansag MÉRTÉKE az elkeserítő.
Hogy ragaszkodik valaki valamihez, az onmagaban nem gond, dot, soxor kimondottan jo. De a ragadzkodast/kotodest us lehet túlzásba vinni, foggal-körömmel kapaszkodni valamibe (ezt lelkileg értve, nem szo szerint:D ), es ha megis muszaj feladni/elengedni, akkor az iszonyatosan megviseli az egyént (meg ha mas számára apróságnak tunik is esetleg az a valami, amihez ilyen erosen kötődik valaki).

Szoval a nagyfokú rugalmatlansag a fiatalok jo reszenel: ez az elkeserítő (=nem a posztolora irva/ertve, bar miatta jutott eszembe)

kittycat318 2015.07.20. 14:22:52

@macamuca [IHUN]: az "egoista, önző" az hol egyenlő azzal, hogy 100%-ban felelősséget vállalok az életemért? :)

nem vagyok sem egyik sem másik, mégis beismerem, hogy míg nekem/nekünk nem sikerült otthon kényelmes, biztonságos, anyagilag független életet teremteni, addig nem egy ismerősöm van, akinek igen! Pedig nem voltak nálunk sem okosabbak, és nem volt semmilyen mutyi kapcsolatuk sem, ami miatt nekik könnyebb lett volna, nekik ment, nekünk meg nem. Ha ugyanazon körülmények között van aki sikeres, más pedig nem, akkor ki a felelős? Hát saját magunk... és kár lenne bárki másra mutogatni, mert ugyanazok a feltételek adottak (majdnem) mindenkinek...

Mme Seldon 2015.07.20. 14:28:44

@LittleG (uk):
Én egyelőre úgy gondolom, hogy bizonyos dolgokat megtanítunk nekik a magyar történelemből / irodalomból / földrajzból. de nem fogok aggódni, ha nem tudja tankönyvszerűen, hogy Balassi Bálint pontosan mikor élt (már örülni fogok, ha a századot eltalálja :) ), és a jelenlegi magyar tankönyvek valahogy nem nyerik el a tetszésemet. Azt hiszem Kozsdine Krisztina írta, hogy a 7-8 éves kislánya azt, hogy a méhek hogyan porozzák be a virágokat, csak franciául tudja elmesélni, mivel így tanulták az iskolában.

2015.07.20. 14:32:37

@adg: ezt tok jo, hogy leirtad, mert mi is gondolkodtunk, hogy valamikor Ausztraliaba koltozunk( ferjemnek vannak ott rokonai) de szamomra egyelore felfoghatatlan a kontinens orszag fogalom, hogy szoszerint a vilag masik vegen, pont ahogy irod egy masik bolygonak kepzelem el. Mondjuk a ferjemnek ez pont nem okoz gondot o ugyanis egy kis szigeten nott fel.

kittycat318 2015.07.20. 14:34:01

@LittleG (uk): köszi, sosem terveztem, hogy Németországban kötök ki :) érettségi előtt angolból nyelvvizsgáztam és utáltam a németet szívből ... Aztán úgy hozta a sors, hogy megismertem a páromat, akinek felsőfokú német nyelvvizsgája volt (+ németül érettségizett stb), és átgondoltam, hogy hiába London volt a tinédzserkori álmom, ebből bizony német nyelvterület lesz... :) (már csak a párom végzettsége miatt sem nagyon jöhetett szóba más). Így elkezdtem a németet, kb minden pénzem erre költöttem (még nyaralni sem tudtunk elmenni abban az évben emiatt), és végül szép lassan eljutottam oda, hogy nyelvvizsga. Pedig eleinte csak gondoltam szerzek egy erős alapfokú tudást, de mindig azt éreztem, hogy ez még kevés, még nem elég, és mentem tovább :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.20. 14:36:52

@Mme Seldon: Szerintem sem baj, ha valaki nem beszél anyanyelvi szinten egy adott nyelvet, de mindent el tud intézni, amire az életben, munkájában szüksége van az országban, ahol éppen él. Nyilván mindenki törekszik a minél jobb nyelvtudásra, de azért lássuk be a korlátainkat, felnőtt korban már piszok nehéz. Persze, vannak szakmák, ahol elengedhetetlen a tökéletes nyelvtudás, pl. a családban volt két ember, akik '56-ban kimentek Svájcba. Egyikükből napközis tanár lett, a másik mai napig nem tanult meg rendesen (svájci) németül.

Egyébként nem akarjátok, hogy a gyerekek "járjanak" magyar iskolába is? Semmibe nem kerül, csak be kell íratni őket valahova magántanulónak, és persze meg kell venni a tankönyveket. Jó gyakorlási lehetőség a magyarhoz, és két iskolából lesz papírjuk. Eleinte lehet vizsgázni távban is. Egy okosabb gyerek játszva megcsinálja (persze szelektálni kell, mert a magyar tananyag mennyisége elképesztő), és ha túl terhes a dolog, akkor hagyni kell, de ezt csak akkor látja meg az ember, ha kipróbálja.

adg 2015.07.20. 14:38:27

@pappito: Hat igen, ez elegge igy megy szerintem a legtobb esetben, ha a vilag vegere mesz lakni. Plane, ha se munka, se ismeros nem var. Csak ugy mesz a semmibe, es bizol benne, hogy elegge utanajartal mindennek.

@LittleG (uk): "wog wog wog... az nem a Galaxis utikalauzban volt?"
Nem egeszen, az wogon.
A wog az ozi szo a jottmentekre. A wiki szerint a britek is hasznaljak. De nem illik, nagyon offenziv. Oziknal nem olyan sulyos a szo, de azert meg nem mondtak ram eddig. Mi wogok hasznaljuk egymas kozt neha, poenbol.

"In Australian English, wog is a term used in jest or as a racial slur for people from Southern Europe, Eastern Europe, and the Mediterranean region of the Middle East." - Pedia Viktoria

kittycat318 2015.07.20. 14:38:58

@puhacica: 2 blogot olvasok rendszeresen, egyik hóvarjú blogja, a másik a tiéd :) de látom a trollok itt is megtalálják maguknak a játszóteret, nem csak a te (egykori) blogodnál... :D

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:39:43

@kittycat318: és ugye így már nem is olyan borzasztó nyelv :)

LittleG (uk) 2015.07.20. 14:41:34

@adg: lol, figyelni fogok ra, de a fulem hallatara biztos itt se fogjak mondani :)

Mr Long 2015.07.20. 14:43:13

@adg: Haha, mi Kozep - Europabol vagyunk , rank nem vonatkozik.

Kiég3tt 2015.07.20. 14:44:00

A nagyival valo kapcsolat remekul szemlelteti az enyemet is. Sajnos nalunk a Skype nem opcio, viszont szerencsere a telefon olcso. De igen, minden perc ajandek!

Giddy Lamb 2015.07.20. 14:44:19

@kittycat318: hidd el, hogy nagyon is láttam a lényeget a sorok között és közben előjött a kép, amikor én szintén 24 évesen beléptem életem első német kisboltjába.
Sose felejtem el a zöldborsos Bresso, meg az eisberg saláta
ízét, nem beszélve a weisswurtról. Egy hét alatt tudtam, hogy a környéken melyik metzgernél a legjobb a weisswurst, melyik obazda a legfinomabb, ugyanez pékeknél pretzel és kenyér ügyben, a sörökről nem is beszélve.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 14:44:42

@kittycat318: "elvárjuk, hogy az orvos legyen felelős az egészségünkért, holott ma már tudjuk, hogy a legtöbb betegségünk pszichológiai eredetű"

WHAT?
Esetleg azok tudják így, akik idióta áltudományos weboldalakon szocializálódtak.

kittycat318 2015.07.20. 14:45:52

@LittleG (uk): Eleinte nagyon nehéz volt, és minden csak angolul ugrott be, gyakran használtam véletlenül angol szavakat német mondatokban :D aztán egyszer csak fordult a kocka... voltunk nemrég Amszterdamban, és alig tudtam megszólalni angolul, mert minden németül jött... :) most majd ha lesz időm, újra az angolnak kell nekiugranom, mert szép lassan teljesen elfelejtem, ha nem használom, pedig azért még hasznos lehet az életben... :)

kittycat318 2015.07.20. 14:49:12

ehhez az angol-német dilemmámhoz van egy nagyon frappáns mondat, amit nemrég találtam a neten;

Der Moment, when you start denken auf zwei Sprachen at the same Zeit :D :D :D

második olvasásra esett le, hogy mi a "baj" ezzel a mondattal :D

adg 2015.07.20. 14:50:23

@Mrs Rumcajsz CA: Nem tudom, milyen szigeten nott fel a ferjed, de ez biztos nagyobb. :) Amugy par dologban tenyleg masik bolygo (eleve minden voros), foleg ha nem a szokasos nagyvarosokat nezi az ember, hanem a kicsiket, vagy egyenesen ki a bushba.
Nekunk lehet, hogy jobban masik bolygo volt, mert mi nem laktunk meg kulfoldon elotte, de teny, hogy sok szempontbol nem olyan, mint europa. Bar gondolom azsia még inkabb masik bolygo lenne, de ott meg nem jartam, szoval ki van zarva.

A tobbi resze meg inkabb szemelyisegfuggo lehet.

adg 2015.07.20. 14:53:50

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Lehet ezert nem mondtak nekem eddig? Bar ennyire azert csak legmuveltebbek vannak foldrajzbol felkeszulve. :D

2015.07.20. 14:54:43

Uristen, van akinek honvagya lesz attol a szornyu Budapest szamtol?

2015.07.20. 14:55:52

@adg:

"Pedia Viktoria"

:)))))))))))))))) Ezt meg nem ismertem...

kittycat318 2015.07.20. 14:58:26

@Zka: van egy (elismert) rákkutató professzor ismerősöm :) a táplálkozás, genetika, életmód és sok más tényező mellett a lelki okokat is elismeri a daganatos megbetegedések kialakulásánál... Ne haragudj, de én meg pont mindig azon lepődöm meg, mikor valaki még annyira a homokba dugja a fejét, hogy azt hiszi csak véletlenül lett pont neki, pont mell/vastagbél/bármilyen rákos megbetegedése... mert "veri őt a sors"...

De ha úgy jobban tetszik, akkor az életmódod is felelős lehet az egészségedért, és ebbe talán már nem nézel bele semmilyen ezoterikus oldalakon való szocializálódást :P

2015.07.20. 14:58:43

@Evain: uh ez a tema nagyon erdekel, hogy nez ki a gyakorlatban, mert nekuk is 3 nyelvusegre kell keszulnunk. Apa franciaul en magyarul a gyerekekkel egymas kozott pedig angolul lesz majd a felallas. Ferjed beszel magyarul? Ha jol ertem te igen hollandul...

TilosazA (UK) 2015.07.20. 14:59:42

@Zoole[uk]: A cipőméret angol, vagy európai számozás szerint? :D

tnt 2015.07.20. 15:01:30

@kittycat318: amire te gondolsz 100 %-ra az teljesen igaz.. neked kell dönteni, ahogy írtad is felelősen felkészülni, nyelvet megtanulni, kimenni ill. kijönni és boldogulni... ha másra számítasz pofára esel, mint a vajaskenyér... így ebben a formában tökéletesen igaz és nem nyávogni kell, hogy a körülmények... amit én írtam az pöttyedt más azért a szerző kicsit mást is írt vagy sugallt... szóval azzal nem tudok 1-et érteni...

De ezek érzelmi vonulatok.. kinek a pap kinek a paplan... ha valaki így érez ok, ha valakinek averziója van magyarisztánnal kapcsolatban az is ok mivel mindenki a maga útját járja és kapja a pofonokat vagy épp ellenkezőleg... itt max bírálni vagy 1-et érteni lehet...

Evain 2015.07.20. 15:04:49

@Mrs Rumcajsz CA: most már tényleg nem akarok sokat offolni, úgyhogy folytassuk mailben, írj légszi egy üzenetet a profilomra, és szívesen válaszolok :)

wuaaa 2015.07.20. 15:07:47

@fhdgy: Tudod milyen jól teljesítene a "gazdaság", ha 6000 ember havonta mondjuk ezer €-t utalna haza? Majd két milliárd...havonta..
A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

tnt 2015.07.20. 15:08:41

@Muscari: igen... mert nem simicskának született... :-))) ...
igen igazad van .. növöget, bár ilyen fiatalon ennyire a változás ellen parázni szerintem beteges....

akkor ne kímélj tedd közkinccsé elbírja az oldal...:-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 15:16:50

@kittycat318: az életmód igen, kurvafontos, de azért ilyeneket ne írjunk már le, hogy "a legtöbb betegség". Pl az ebolának mi a lelki oka? :) Nagyon sok betegség van ám, ami "kintről" érkezik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 15:17:54

@wuaaa [nor]: csepp a tengerben, de mondjuk az is lehet, hogy ezt se bánná a kormányunk :)

fhdgy 2015.07.20. 15:24:11

@kittycat318: 'Ne haragudj, de én meg pont mindig azon lepődöm meg, mikor valaki még annyira a homokba dugja a fejét, hogy azt hiszi csak véletlenül lett pont neki, pont mell/vastagbél/bármilyen rákos megbetegedése... mert "veri őt a sors"...'

Már ne haragudj, de ez nálam kiverte a biztosítékot. Most a hétvégén volt egy baleset, amiben meghalt három vagy négy felnőtt, egy kis gyerek pedig megsérült. A halottak között van a kisgyerek mind kettő szülője. A te logikád szerint a kis gyerek pszichéje vonzotta be a balesetet. Biztos a kis gyerek nem kapta meg a csokit, amire vágyott, és erősen gondolta, hogy akkor dögöletek meg! És lőn ...

Herr Géza 2015.07.20. 15:25:58

@kittycat318: Akkor az a vörös macsek a képen a tiéd??? Tisztára úgy néz ki, mint a miénk, csak egy kicsit gömbölyübb kivitelben.... De reggel még megvolt. :)))

kittycat318 2015.07.20. 15:26:36

@tnt: én vagyok a szerző :D ezt a felelősség dolgot mindenre rá lehet húzni az a helyzet, tudod pl ha én ott állok valahol munka nélkül és jönnek a számlák (volt ilyen, mikor a páromnak hónapokis nem volt otthon munkája), akkor is mi magunk vagyunk a felelősek, mert amíg volt lehetőség pl, addig miért nem képeztem magam tovább? - most ez csak egy hülye példa volt, ezret fel lehetne hozni - de a kulcs mindig a mi kezünkben van. Annak ellenére mondom ezt, hogy nemegyszer éltem át otthon én is hasonlót gyerekként is (amikor egyedül nevelő édesanyámat kirúgták a munkahelyéről, és ott maradt egyedül 3 gyerekkel), vagy mikor a páromnak volt ugyanez a helyzet otthon, de mindig fel kell állni és menni, nincs idő másokat okolni, hibásokat keresni, és sajnálni magunkat... mert mindig van valaki aki ugyanabból a sz*rból amiben mi vagyunk, fel tudott állni, szóval nincs kifogás :)

De még egyszer mondom, elfogadom, ha más nem így gondolja, én úgy gondolom, hogy egyedül én irányítom az életemet, ha valami rossz történik azt is magamnak köszönhetem, ahogy a sok jót is.

kittycat318 2015.07.20. 15:28:25

@Herr Géza: sajnos nem az enyém, csak a környékünkön egy cicus... Az én vörös cicámat a kiköltözéskor Anyukámra bíztam (gondoltam később ha rendeződnek a dolgaink kihozom). 1 hónappal később elütötte egy autó :( Hiába kértem, hogy ne engedje ki éjszakára a házból... :'( Na többek között ez sem segítette a kezdeti időszakot nekem itt kint...

wuaaa 2015.07.20. 15:28:28

@Zka: Gondolj bele. Kiveszünk a közösből 5 milliárdot. Szétosztjuk olyanok között, akik ehmm... ugye.. Itt járunk jól először. Aztán Wabi bá napocskás cégének egy ideig lesz utánpótlása olcsó munkaerőből és Wabi bá a barátunk, szóval ha a barátunknak jó, annak mi is örvendünk. A nagyja úgyis dobbant amint lehet, de ha csak a felével számolunk, két év alatt akkor is hazautalnak annyit, amennyit ha otthon költenek el, akkor annak csak az ÁFA-jából visszajött a közösből kivett 5 milliárd.

adg 2015.07.20. 15:28:47

@fhdgy: A baleset nem betegseg.

Ettol meg szerintem is van egy rakat betegseg, amit lelki tenyezok minimum elosegithetnek, de nyilvan nem mindet.
Az eletmod is fontos tenyezo. Ezek nem ilyen ezoterikus izek szerintem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.20. 15:32:02

@wuaaa [nor]: igazából tuti biznisz, mindenki jól jár, kivéve az osztrák, akinek leverik a munkabérét a betóduló óccó magyar sofőrök :DDD

kittycat318 2015.07.20. 15:33:37

@fhdgy: látom szereted kiforgatni mások mondanivalóját... mindegy olvasd el még párszor amit írtam, hátha átmegy ;) viszont én most megyek, addig találj más játszópajtást... :P

fhdgy 2015.07.20. 15:41:25

@adg: Veled nem vitatkozom, mert igazat adok neked. De az sem járja, hogy a rák mindig, minden körülmények között az egyén hibája! Amit írtam ezzel kapcsolatban sem több sem kevesebb nem volt, mint egy szélsőséges vélemény kifigurázása. A nagyon nagy baj vele kapcsolatban, hogy megtörtént nagyon szomorú eset, amire hivatkoztam.

De gondoljuk tovább: Ez a kicsi gyermek az élete során 100 %-ig felelős tud lenni a saját sorsáért?

A poszterina pl. azt írta, hogy mivel németre járt, még nyaralni sem tudott elmenni. Mi van azokkal, akik olyan családi háttérrel rendelkeznek, ahol az lett volna a kérdés, hogy eszünk vagy németet tanul a gyerek?

Én a két véglet ellen tiltakozom! Nyílván nem mindig mások és a körülmények a hibásak, de az nem jelenti azt sem, hogy csak és kizárólag rajtam múlik minden.

adg 2015.07.20. 15:52:27

@fhdgy: termeszetesen amit leirtal az oke. Viszont o sem sarkitotta ki annyira, hogy "mindig, minden korulmenyek kozt". Bar mar a legtobb is barokkos tulzas szerintem is.
Maradnek annyiban, hogy nagyon sok esetben kozrejatszik eletmodbeli vagy lelki hianyossag, serules. Ez lehet akar stressz, akar mozgashiany vagy akarmi. Szerintem ilyesmire gondolt. Kizartnak tartom, hogy egy kisgyereket hibaztasson a daganatos megbetegedeseert.

fhdgy 2015.07.20. 16:10:35

Amit a rákról tudok: az orvosok kb. egy millió okot tudnak felsorolni, ami miatt valaki rákos lesz. Ha szerintük ennyi ok van, akkor az nekem azt jelenti, hogy nem tudják a max. kettő-három igazi okot.

Innétől nekem pszichológiai okokkal magyarázni, azt jelenti, hogy a magyarázó csak erős hittel, de minimális tudással rendelkezik.

Szóval, ez nekem nagyon ingoványos terület.

Meggyőződésem, hogy a rákot genetikusok és/vagy mikrobiológusok tudják legyőzni, megengedve azt is, hogy valamilyen természettudományos terület erősen besegít. Kizártnak tartom, hogy ebben a pszichológusoknak lapot osztanának.

Majd akkor hiszem el, hogy valaki tudja a rák okát, ha a betegnek ad egy doboz gyógyszert, mondjuk 30 db. tablettával és azt mondja szedje be ezeket és utána felejtse el, hogy rákja volt

wuaaa 2015.07.20. 16:10:45

@Zka: Ezzel kapcs is van saját elméletem.. :) Én azt hiszem, hogy inkább ennek az lesz a következménye, hogy a már x éve magyar cégeknek dolgozó sofőrök fognak dobbantani, mert :
- tapasztalat
- nyelvtudás
- a főnökük majd azt mondja, hogy "ne pofázz, az utcán sorban áll 6000 ember a te helyedre várva"
- a többsége ennek a 6000-nek úgyis az olyan fajtából fog kikerülni, aki képtelen volt összeszedni a pénzt munkával a jogsira és az idegennyelvtudásuk is a nullához közelít. Szerintem.

kittycat318 2015.07.20. 16:15:36

@fhdgy: én sem azt írtam, hogy mindig mindenkinél csak a lelki tényező az ok, de basszus számomra 25 évesen evidens, hogy hozzájárul, és mindig meglepődöm mikor valaki ezt valami ördögtől valónak tartja, hogy az, ha 15 évig sz*r házasságban él valaki, vagy 10 éve terrorizálja a főnöke a munkahelyén, az igenis kihat az egészségére, de mint később írtam is, az életmód inkább a felelősségünk, mert ugye ez volt a vita indítója.

A németre reagálva, nem a szüleim fizették! 23 évesen saját magamnak finanszíroztam, úgy, hogy rég külön laktam a párommal, akinek időközben még a munkája is megszűnt, és nem tudtuk kifizetni a villanyszámlát sem szinte! Napközben volt hogy németre jártam, onnan pedig rohantam a munkahelyemre, ahol este 9ig ott voltam, írtam a házim, tanultam a szavakat, reggel meg mentem vissza 8ra németre!... mindehhez este még nekiálltunk főzni másnapra ebédet, mert nem volt pénzünk rendelgetni. Szóval kérlek, óvatosan a feltételezgetésekkel más életével kapcsolatban...

soad1221 2015.07.20. 16:21:10

@fhdgy: az orvosok nem okokat szoktak emlegetni hanem kockázati tényezőket. Ebben pedig valóban benne vannak a "lelki dolgok". Maga a rák sem egy betegség, aminek van 1-2-5-10 oka, hanem eleve az sok fajta betegség (a rák gyűjtőnév a rosszindulatú sejtburjánzásra, de ez is csak hétköznapi, nem orvosi betegség megnevezés), és sok élettani körülmény, illetve örökölt tulajdonságnak "köszönhetjük", természetesen a saját életmóddal erősen megfejelve :)

Szóval olyan soha az életben nem lesz, hogy a rákra ad vki egy 30 db-os gyógyszert és köszönöm, meggyógyultam.... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.20. 16:26:34

Még a komentek előtt, hogy ne befolyásoljon semmi:
Szuper, kb +1000 részemről.Vegyétek úgy, hogy kb mi is ezt mondanánk.
Nem az országra kell sose haragudni, hanem a mocskos, g.ci, féreg bűnöző politikusokra (úgynevezett kormány, bár a "volán" szó az inkább helyénvaló lenne), akik irányítják.
Az otthon meg részemről nem "inkább" kint van, hanem jelenleg kint van, ott ahol lakunk.Ki tudja, 2-5-10 év múlva hol leszünk, de akkor meg ott lesz az otthon.A haza, a nagybetűs, az meg mindig a szülőföld.

fhdgy 2015.07.20. 16:28:24

@kittycat318: A némettel kapcsolatban: én úgy kezdtem, hogy "mi van azokkal", így evidens, hogy nem rád gondoltam. Az már tényleg elismerésre ad okot, hogy olyan körülmények között jártál németre, amit az előbb leírtál, de akkor miért a nyaralás hiányára hivatkoztál korábban? Szerinted egy súlycsoportba esik a nyaralás elmaradása és az, hogy a villanyszámla kifizetése is gondot okozott?

A rákkal kapcsolatos véleményemet leírtam @adgnek, így most nem bonyolódom bele újra, max egy apró megjegyzés erejéig:

Szerintem a rák pont egy olyan betegség, ami legkevésbé függ a pszichétől. Az életmód meg egyebek már erősen labdába rughatnak. Mivel már elég idős vagyok, sajnos sok olyan esettel találkoztam, ahol még az életmódot sem lehet kiváltó okként említeni. Mérték tartó orvosok is csak rizikófaktorokról beszélnek, nem okokról.

tnt 2015.07.20. 16:34:24

@kittycat318: ok akkor fussunk neki még 1x...
"Ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben." - ez így van, de ha a körülmények rendesen bejátszanak akkor nem igaz, amit te írsz a válaszban azzal maximálisan 1-etértek valóban nem nyavalyogni kell stb és le a kalappal a nyelvvizsga meg hozzáállás miatt nekem is ezt tanították.. azonban ez már a következménye egy szaros helyzetnek amiből kimászol... profin... én arra is utaltam ill. értettem amikor belekerülsz egy ilyen helyzetbe... szóval az nem feltétlenül csak és kizárólag rajtad múlik.. a megoldás és kimászás igen azt, mint írtam is profin kezelted ill kezeltétek... és jól.. szerintem...

igen mindig fel kell állni küzdeni, mert akkor nem győznek le és ez valóban így van nem csak bullshit... ha feladod akkor legyőztek... és aki lentről jön az nem fogja ezt megengedni magának..

viszont érdekelne, hogy ilyen fiatalon hogyhogy ennyire változásellenes voltál ... már nem az lejön világosan... nekem egy beosztottam volt ilyen néhány évvel ezelőtt és megdöbbentő volt.... mivel az egész élet egy változás és sosem az jön jó ki belőle aki erős stb. hanem aki adaptálódni tud ...

Csodabogár 2015.07.20. 16:37:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem csak az állam szórja. Otthon élek és olvasom a sok rémisztő hírt a szegénységről. Járok a városban és látom a hajléktalanokat világos nappal aludni az utcán. Róluk különvéleményem van, nem túl kedvező. De a pesti belváros hétköznap délben is be van dugulva. Kis túlzással mondhatom, hogy mindenki kocsiban üldögél napközben és furikázik, többnyire magában, elég jó kocsikkal. Kérdezem miből???
Bármikor kimehetsz bármelyik bevásálóközpontba a parkolók tele vannak, gondolom a vásárlók kocsijaival. Frekventált (felkapott) éttermek mindig tele vannak. Kérdezem is magamban, hogy miből???
Azt kell mondjam, hogy van egy nem túl vékony réteg, akiknek van pénze. Nem tudom kik azok, de vannak.

fhdgy 2015.07.20. 16:38:43

@soad1221: Én hiszem, hogy eljön az idő, amikor pár darab tabletta megoldja a problémát. Ettől még lehet, hogy én is rákban fogok meghalni, mert addig még nem oldják meg a problémát. Hogy miért kell nekem tülekedni és nem nyugodtan várni, nem is értem.

Abban, hogy ok vagy nem ok, maximálisan egyetértünk. Te kockázati tényezőt írtál, én meg rizikófaktort. Remélem a kettő egy és ugyanaz.

Jó beszéljünk rosszindulatú sejtbúrjánzásról és ne rákról, főleg ne arról, ami hátra felé megy, van ollója és mégsem tud szabni!

Meg fogják tudni akadályozni, ezt szentül hiszem. És nem kemóval
meg operációval, hanem "egyszerű" tablettákkal és roppant célirányosan.

soad1221 2015.07.20. 16:48:56

@fhdgy: nem a szavakon való lovagolás akart a célja lenni, én is ráknak hívom valójában - annyit akartam ezzel mondani, hogy az, hogy milyen rák nagyon nem mindegy. valamelyiket egészen hatékonyan lehet a kemó+operációval kezelni, soha többet nem lesz ilyen problémád. valamelyiknél még a sugár sem segít semmi, a daganat fajtája nagyon nem mindegy.
Na, mivel ez valójában nem egy jól körülhatárolható betegség, mint mondjuk a sreptococcus fertőzés, így kétlem, hogy lesz 1 bogyó, amit ha rendesen beveszel az előírt módon (mint mondjuk egy penicillin kúra), akkor 98%, hogy meggyógyulsz és nem lesz szövődmény.

Bár lenne így, de én ezt kétlem. Egyébiránt egyetértünk, de megoldás ennél azért szerintem bonyolultabb lesz. Ha egyáltalán lesz minden típusú rákra megoldás, mert ugye ez sem biztos...

Csodabogár 2015.07.20. 16:50:39

@kittycat318: Kipróbált módszer. Olvass angolul. Angol könyvet midenütt árulnak. Igy tartottam életben a németet és a svédet is.

LittleG (uk) 2015.07.20. 16:57:39

@tnt: nem engem kerdeztel, de en is pont ennyire vagy meg ennyibre valtozasellenes voltam nagyon sokaig (ugy kb. a 30. szuletesnapomig, az X-valtas elgondolkodtatott, annyira, hogy most itt vagyok.) Kinek milyen az alaptermeszete (most is szeretem a rutint, a megszokottat, csak most mar rutinos vagy ok ebben es megszoktam ezt :), ki mit szed magara utkozben, a gyerekkoraban, fiatal felnott koraban..
mikor kijottem interjura, valami kerdesre valaszolva mondtam a jovendo fonokomnek, hogy en alapvetoen nem vagyok egy bator ember, nem rajongok a valtozasokert. mire mondta, hogy de megis itt ulsz, orszagot keszulsz valtani?? Mondtam "but I like to challenge myself" - szeretem kiviasok ele allitani magam - es ez igy van. De ez is csak a 30. utan lett ilyen eros hogy ok hogy gyava vagyok, de feneken kell billentenem magam hogy elore haladjak.

SzZoole 2015.07.20. 16:59:46

@TilosazA (UK): nem,US size,de ne zavarjuk mar össze:)

LittleG (uk) 2015.07.20. 17:00:31

@Csodabogár: Hm, a passziv szokincset biztos tenyleg eletben tartja az olvasas, de a beszedet?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.20. 17:04:50

@adg: "Nem kell jeget kaparni sem" Nana, csak óvatosan.Láttunk mi már arrafelől hóvarjút...
:-)))

tnt 2015.07.20. 17:05:31

@LittleG (uk): köszi, hogy elmondtad... könnyebb megérteni... én és a körülettem lévők nagy része más.. én amikor külföldre vagy akár belföldre máshová mentem rövidebb-hosszabb ideig mindig a kíváncsiság az újdonság több volt, mint a visszahúzó erő.. sosem volt honvágyam.

Nekem ez akkor volt nagyon megdöbbentő amikor egy melóhelyemen fiatal lány szinte zsigeri ellenállást tanúsított minden változással szemben... de ő volt szinte egyedül...

Idősen akár érthető is amikor sok mindent megélt az ember, látott dolgokat és persze preferálja a nyugis kis életét... de fiatalon...

Nekem is volt ill. van egy jó haverom aki mondjuk nem változás ellen van csak lusta... anno az első és azóta is meglévő melóhelyére is az akkori barátnője most már a felesége pályázott... poénkodtunk is, hogy jó hogy nem küldte le interjúra is... :-)) ezt csak a segbebillentésre írtam... :-))

2015.07.20. 17:08:16

@Evain: oks :) megy a PM. Koszi/Merci/Thanks ;)

©________ 2015.07.20. 17:08:42

nincs olyan, hogy 100%felelősség a sorsunkért. még a 99-cel is vitatkoznék.
----------------
a beszélgetésből már csak niki laura hiányzott
-----------------------------------

@geegee: emlékszem, amikor volt a harc a Golan-fennsíkért, mindig Volánnak értettem:)
ez csak úgy eszembe jutott.

bpetya75 2015.07.20. 17:16:15

@Beth A.:

Szerintem meg csak 100% felelősség van. Vagy 0.

2015.07.20. 17:25:48

@adg: :D jol raereztel joval kisebb :) amugy engem erdekelne az eredeti posztod, amibol kevesebb jelent meg. Feltoltened valahova vagy PMben atkuldened legyszi? Amit a ferjem ausztral rokonaitol hallok az egy eleg mas vetulet, ok svajcban eltek az eletuk nagy reszet es az o szemszoguk is kicsit mas.

LittleG (uk) 2015.07.20. 17:27:06

@tnt: "de fiatalon"

Hat, fiatalon is lehet nagyon ragaszkodni az addigi egyetlen ismerthez es lehet nagyon tartani az ismeretlentol. Aztan meg ismerek olyat, aki teljesen a masik veglet, ugral egyik orszagbol a masikba, na azt en nem tudnam megcsinalni. Vagy ki tudja, lehet csak bele kell jonni.
Olyan kar, hogy az embernek csak egy elete van. Kene egy ami kb 10 ev faziskesesben van az aktualishoz kepest es en meg jol megmondogatnam annak az enemnek, hogy miket csinaljon. Biztos elkuldenem a masikat hogy egyetem utan irany vilagot latni, es nem csak egy orszagot. Biztos vehemensen tiltakozna :)

fhdgy 2015.07.20. 17:27:21

@soad1221: Akkor maradhatunk a ráknál, mint szónál és tudjuk, hogy mit értünk alatta.

Elfogadom, hogy a különböző szövetekben kialakult rák egészen más tulajdonságokkal és megjelenési formákkal rendelkezik. Ezeket a "tüneti" kezeléseknél erősen figyelembe kell venni, mert behatárolja a lehetőségeket.

Viszont, lehet akármilyen rák, az én meggyőződésem szerint, induláskor egy max kettő igazi, eredendő ok áll a folyamat mögött, függetlenül, hogy milyen szövetben indul a folyamat.

Ezt a folyamatot kell majd megérteni, ebbe kell tudni majd beleavatkozni. Ha ez meglesz, már pedig meglesz, akkor magát az életet is mint folyamatot, sokkal teljesebben meg fogjuk érteni.

Vannak etikai aggályaim, de ezzel képesek leszünk teljesen mesterséges élő sejteket, majd szöveteket stb. lértehozni.

Akár új, eddig nem létező életet fogunk tudni teremteni. Még akár istennek is tekinthetjük magunkat. A tudás ehhez meglesz!

Egy dologtól viszont félek: lesz-e elég tudás ahhoz, hogy ezzel ne éljünk vissza!

tnt 2015.07.20. 17:47:15

@LittleG (uk): ok világos.. valakinek ez a természetes valakinek az...

nekem a keresztfiam is kicsit félénkebb nem olyan eleven mint az apja vagy én voltunk de benne is mondjuk több a kíváncsiság az új iránt mint az ismerthez való ragaszkodás ... de értem miről beszélsz...

2015.07.20. 17:52:45

Skandallum! Egy ember, aki eddigi huszonnegy eve alatt gyoztesen kerult ki a kuzdelmeibol, es bevallottan fel a valtozastol tehat valoszinuleg szereti kontroll alatt tartani a dolgokat, szoval egy ilyen emberben az a vilagkep alakult ki a mai napra, hogy az egyeni felelossege a foszerep az eletben. Ez egyszeruen hallatlan! Maglyara vele!

macamuca [IHUN] 2015.07.20. 18:10:17

@kittycat318:
Hol irtam olyat, hogy egoista, önző?? Plane azt, hogy a felrlossegvallalashoz ezeknek koze van??

Nem ertem, miert nekem cimezted ezt a kommentedet.....

@Mr Long (lassan exhataratkelo):
Nem, a komfortzona szóban/szóösszetételben a komfort szónak semmi koze a pozitiv jelentésű, "kényelmes, kellemes" jelentéshez.
A megszokottat, ismertet jelenti, aki ragaszkodik a komfortzonajahoz, az a megszokott, ismert valamihez ragaszkodik.
A hajléktalannak, alkoholistának is van komfortzonaja, meg ha azt sokak egyaltalan nem tekintik pozitiv jelzőkkel leirhatonak. Vagy emlithetnenk pld a Stockholm-szindrómás embereket....

kittycat318 2015.07.20. 18:12:30

@fhdgy: azért a nyaralásra hivatkoztam, mert bár nem írtam, de volt egy befizetett nyaralásunk, amit a párom időközbeni munkanélkülisége miatt le kellett mondanunk! és annak ellenére, hogy a számlákkal is gondjaink voltak, a német tanfolyamról nem voltam hajlandó lemondani, holott az is sok pénzt elvitt, de legalább volt értelme...

A változás ellenesség nem volt olyan durva, mint ahogy ezt itt kiragadtátok páran, egész egyszerűen ha nem volt muszáj nem váltottam sem iskolát (ugyanabba az iskolába végeztem el az általánost és a gimnáziumot is pl), sem munkahelyet a későbbiekben, főleg nem lakhelyet. Ezek miatt egész egyszerűen nem voltak ilyen jellegű tapasztalataim, amik változással járnak, és úgy alakult, hogy szerettem is elkerülni, Pl már megvolt egy ideje a német nyelvvizsgám (akkor még párom is másik munkahelyen volt, szóval nem volt kilátásban a kiköltözés), kiszerettem volna menni Ausztriába (ingázni, mivel "arrafele" laktunk), de azt is inkább halogattam, míg végül a költözés rángatott ki a régi munkámból, amit szerettem, csak az nem elég, hogy megéljek belőle. Ennyi igazából, szerintem ez nem olyan különös, legalábbis a környezetembe (otthon) sok mindenkinél tapasztalom ezt, hogy ha bár utálja a munkáját, és nem is keres jól, nem mer váltani, inkább marad a biztonságban, amit nem szeret, mert fél a változástól...

kittycat318 2015.07.20. 18:13:11

@macamuca [IHUN]: bocsánat, még szoknom kell, hogy a "válasz erre" a komment alatt van és nem fölött.

fhdgy 2015.07.20. 18:18:45

@kittycat318: Igen, szóval a félreértés abból adódott, hogy sok rész infót összevontál és félreérthető lett?

A második bekezdés nem vonatkozik rám, én arra soha nem irtam semmit.

kittycat318 2015.07.20. 18:27:58

@fhdgy: igen, most már kicsit összekeveredtem a kommentek között, az tnt-nek ment volna :) sorry

DieNanny CH 2015.07.20. 18:37:45

" Olyan ez, mint egy önismereti utazás. Otthon magabiztos voltam mindig és határozott, itt meg kell küzdenem mindennap azért, hogy az legyek. "

Jé, így meg nekem fura. Ugyanis, én otthon nagyon bizonytalan, kis hangtalan egérke voltam; és külföldön van sokkal de sokkal több bátorságom...

Na, olvasom tovább.

Mme Seldon 2015.07.20. 18:39:22

@VPBA:
Még nem gondoltunk a magántanulóságra, de ha tényleg ilyen egyszerű, megpróbálhatjuk.

Mme Seldon 2015.07.20. 18:47:36

@kittycat318:
Nekem elhalványítja az angolomat a francia (főleg az megy nehezen,ha egyikről a másikra kellene fordítani). A múltkor néztem egy szakmai újságot,ahol egymás mellett volt az angol és a francia szöveg, és néztem, nem értettem, miért írták le ugyanazt kétszer :) (mondtam magamban: de hiszen ezt épp most olvastam).

Chamroe 2015.07.20. 19:13:23

Uhh... Kérem, micsoda indulatok! Pedig még csak a kommentek felénél járok kb.. :)

@kittycat318: Én nagyjából érteni vélem, amit a kakaóscsiga utáni vágyódásról írsz. Ugyanígy leszek majd a könyveimmel ;((
Hiányozni fognak, de azért én sem ugrok majd a Temzébe miattuk :D
Ha majd rendeződnek a dolgok, jönnek utánam, az sem érdekel, ha nyerges kamiont kell bérelnem nekik :D

Chamroe 2015.07.20. 19:20:02

Ja igen, és még mielőtt valaki...
A könyveket természetesen megelőzik a gyerekeim :D

bpetya75 2015.07.20. 19:20:21

@fhdgy:

"Egy dologtól viszont félek: lesz-e elég tudás ahhoz, hogy ezzel ne éljünk vissza! "

Pontosan tudod a választ. Ez nem tudományos, hanem erkölcsi kérdés. Az emberiség erkölcsi fejlettsége pedig a bányászbéka segge alatt két ásónyommal. Kábé...

montroyal ( CAN qc) 2015.07.20. 19:23:48

@Mme Seldon: Ha többen beszélgetnek körülöttem és nem hozzám,még mindig nehézséget okoz a megértés, és bizonyos kifejezéseket nem értek.

Mo-on ,ha a buszon 2 ember hangosabban beszelt én a busz végén ertettem pontosan mirol beszelnek .. ahogy irod ,én is 25 év utan se megy be a fulembe es nem is fogom fel ,nem is ertem, nem akarom erteni ha masok egymas kozt beszelnek ...pedig 14 evig quebeci novel eltem es a gyerekeivel .. ha felem fordulva nekem beszelnek semmi bajom a megertessel .. telefonon mivel tobbnyire szakmai dolgokrol beszelunk szinten nincs problema .. ugyanugy az angollal ...gyakorlaskeppen a Tvben amit hallok rogton el ismetlem gyorsan az egesz mondatot..

fhdgy 2015.07.20. 19:45:16

@bpetya75: Jó, akkor tudom, csak nem akarom tudni.

Ha csak Európára gondolok, azon belül főleg az EU-ra, akkor ebben a pillanatban még nem igazán félek. 2002-2003 körül beszélgettem egy emberrel, akinek friss háborús "élményei" voltak a balkáni háborúból. Ő akkor azt mondta, hogy sem az eurónak, sem az EU-nak nem jósol hosszú időt. Akkor magamban megmosolyogtam. Azóta már nem mosolygok, csak néha erősen elgondolkodom. Krim és Ukrajna veszélyes precedenst teremtett.

Könnyen előállhat egy olyan helyzet hogy, felborul a mostani status quo.

Ha ez bekövetkezne, akkor az erkölcsi tartás tudományos kérdésekben is odalenne!

Egy ilyen helyzetben a nagy tudás hatalmas veszély lenne. Jobb még bele sem gondolni.

Ja, és ne felejtsd a nickemet!

LittleG (uk) 2015.07.20. 21:26:28

@kittycat318: :) ne törődj vele, a fő. hogy itt vagy és beszélgetsz velünk :)

Csodabogár 2015.07.20. 23:26:50

@LittleG (uk): Az jön magától, mikor olyan helyzetbe kerülsz, hogy beszélned kell.

bpetya75 2015.07.21. 00:02:17

@fhdgy:

A nickedre veszélyforrásként utalsz vagy erkölcsi kötelesség forrásaként?

Holle anyó 2015.07.21. 04:38:14

A képen ott az egy német macska? :)

adg 2015.07.21. 05:20:32

@Mrs Rumcajsz CA: tudnal nekem privatban kuldeni egy imelcimet, ahova kuldhetem? Szerintem ez tobb, mint ami belefer egy uzenetbe. Sajnos nincs hova feltoltenem.

Hat igen, svajcbol nezve ausztralia eleg fura hely lehet. Valahogy az az erzesem, hogy akinek a svajci szabalyozasmania tetszik, azok itt 2 napon belul ongyilkosok lesznek. :))
Ezek a nepek sokkal lazabbak, es valahogy megis mukodik. Hat, kinek mi jon be

Azert a posztomat ne tekintsd egy objektiv tajekoztatonak. :D

fhdgy 2015.07.21. 07:54:45

@bpetya75: Megdöbbentett a kérdésed! Hírtelen nem is tudtam vele mit kezdeni. Már több mint fél órája gondolkodom a válaszon.

Én magamat már nem tekintem veszélyforrásnak. 62 elmúlottam, már nagyon régen leszereltem. A katonák, a tiszti kar lehet veszélyforrás, főleg, ha kardcsörtető katonák és az aljas politikusok egymásra találnak. Magyarországon is vannak ilyen politikusok, meg katonák is vannak. Talán annyi keserű megnyugvás van, hogy ezek együtt is csak valami olyasmi, mint amikor a bolha köhög. Persze más országok közül jó pár nem a bolha köhög kategória.

Tegnap, pl. mielőtt írtam az ominózus hozzászólásomat, tudtam meg, hogy egy ismerősöm ukrán katonai behívót kapott. Ő Magyarországon él, így ezt valahogy úgy éltem meg, hogy meglegyintett a háború szele.

Azt is kérdezted, hogy felmerül-e az erkölcsi kötelesség forrása. Kellene, hogy felmerüljön. Sajnos, ehhez is kevés vagyok. Ha egy térségben ( lásd pl. balkáni háború, ami sem régen, sem messze nem volt ) kitör egy ( háborús ) pszichózis, akkor az erkölcsi kérdések sokadrangúak lesznek.

A horvátországi háború engem jobban érintett. Hét rokonomat megöltek. Jó pár embert, akik ott harcoltak személyesen ismertem. Már a háború közben is, de utána is, többükkel beszélgettem is. Így, egy átlag magyarnál többet tudok róla, többet láttam belőle.

Most csak egy tanulságot említenék:

Meglepően kevés kell hozzá, hogy az emberek egyik pillanatról a másikra megvadíthatóak legyenek és meg is vaduljanak.

A mostani ukrán helyzet kezd kísértetiesen emlékeztetni engem a horvátországi eseményekre. Van viszont egy nagy különbség: a balkánon sokan harcoltak egymás ellen, de összességében nem volt túl veszélyes a helyzet a kontinensünkre.

Ebből a szempontból Ukrajna más. Sok szempontból az EU be van szorítva.

Nekem nem kérdés, hogy ha a helyzet eszkalálódik, akkor fölösleges lesz erkölcsi kötelesség forrásáról beszélni.

Ne legyen igazam!

Mr. Waszabi 2015.07.21. 08:01:01

Számomra nagy csalódás, hogy 25 évvel a szocreál után kell tömegesen migrálódniuk a valamire törekvő magyaroknak gazdasági okból vagy mert nem bírják a tömeg demagógiáját. 20 évvel ezelőtt - amikor itt még nagyon zűrzavar és vad-kelet volt - az motivált, hogy én itt szeretnék amerikát, olyan hatékonyságot és eredményeket, ez a célom, és nem megyek el. Jó cél volt, adott erőt vagy egy évtizedig a kemény munkára, törekvésre, új, ismeretlen dolgokba való belevágásra és végigcsinálására. Én sem szeretek kilépni a komfortzónámból, de magamért, családomért - és nyilván a közös magyar jövőért is -, muszáj volt bátornak lenni, új dolgokat bevállalni - ez volt az előrehaladás kulcsa.
Aztán a kapitalizmus lassú fejlődése közepette a szocreálon szocializálódott, és annak agymosott állambácsis szemléletéből soha fel nem növő, mert felnőni nem akaró tömegei szépen lerohasztották az országot, megállt, majd visszafordult a fejlődés. És ez csak egyre rosszabb lett az elmúlt években. Nincs öntudata a magyaroknak, ez itt a baj - de ezt senki nem fogja nekik megtanítani. Ezt mindenki magának kovácsolja ki élményei, értelme mentén.
Ma már gyakran eszembe jut, hogy tán korábban el kellett volna menni még is - az I. Orbán idején -, beleszarni a szép idealista álomba, hogy majd milyen jó lesz itt, ha megcsináljuk, meg nemzeti jövőkép. De tudatában vagyok, hogy nem én gondoltam rosszul - hisz sokan nem mentek el innen, hanem itt csinálták meg az életüket, hiába a jóval szerényebb megélhetés, meg a sok hülye begyepesedett élősködő, akik mindig a más zsírján, keresményén akartak megéldegélni.
Magam is a külföldiektől tanultam sok okosságot, hatékonyságot és emberi gondolkodásmódot, ami egy jobb élet kulcsa, ezért minden kellemetlenség, nehézség ellenére azt mondom: hasznos, hogy ma megy el innen pár százezer ember, mert majd ha egyszer majd hazajönnek, lesz egy erős, széles, normálisan gondolkozó társadalmi réteg, akiket nem lehet átverni a hazai politika -1-es IQ-jával.
Ugyan nem számítottam rá, hogy 4-5 évtized lesz, mire ez a nemzet kimosakszik a kommunista örökségből, meg a korrupcióból, de muszáj tudomásul venni: ennyit tudtunk együtt. Szóval hosszú menet ez az egész, de remélem, nem sikerál oly mértékig elszúrni, mint pl. argentina vagy a görögök. Szép ez az ország, kár volna érte. A tanulópénz veszteségeit sajnos le kell írni, gyűlölködés, irigység és állandó felelőskeresés helyett - ezt is tanulni kell itt még sokaknak. És aki a szép szóból nem ért, azt az élet veri meg úgy, mint szódás a lovát. Ez szokott az értelemre hatni. Ezért van itt ma nyomor fejben, lélekben és erkölcsileg, gazdaságilag is. Nem más országok, népek hozzánk állása fogja megváltoztatni ezt a szomorú helyzetet.
Különösen tetszett a poszt őszintesége, emberi aspektusok megnyilvánulása. Szóval hajrá a bátrakna:).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.21. 08:19:11

@fhdgy: a menekültellenes kormánypropaganda is megmutatta, hogy mennyire könnyen lehet előhozni az indulatokat. Mennyi brutálisan primitív ember él az országban. Pedig ez egy mondvacsinált probléma (úgy értve, hogy jelenleg nálunk még nem valódi a gond). Mi lenne egy igazi probléma esetén?

fhdgy 2015.07.21. 08:25:57

@Mr. Waszabi: Írsz az állambácsi szerepéről, hogy az emberek az állambácsitól várják a megváltást.

Akkor én nem tartozom ezek közé az emberek közé. Amikor arról olvasok, hallok, hogy az állam támogatni fogja a kisvállalkozásokat, a frász jön rám. Engem ne "támogassanak", mert abból nekem csak bajom lesz. Hagyjanak csak egyszerűen élni és dolgozni. De nem, ők támogatnak! Jajj!

Evain 2015.07.21. 08:43:14

@Mrs Rumcajsz CA: írtam választ. :) Nézd majd meg a spamet, lehet, hogy berakja a junk folderbe, mint nálam, holott én többször kaptam már értesítőt. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.21. 09:03:59

@Beth A.: :-))) 22. számú Golan... :D

Én kölökkoromban az "egyiptomi" szót értettem úgy, hogy "egyik Tomi"... :D
Mindig kérdeztem, hogy és a másik Tomival mi van?

2015.07.21. 09:18:18

@soad1221: Valami ilyesmi lehet a probléma. Az egyszeri ember azt látja, hogy az állam két kézzel szórja az ő adóforintjait, úgy gondolja, hogy akkor kapjátok be, megpróbálom a lehető legtöbbet elsumákolni. Hozzátenném, hogy ahhoz képest, hogy mennyit kell adóznod, ha legálisan vállalkozol, vagy dolgozol, eléggé megkérdőjelezhetőek az utak minősége, az eü. ellátás (itt is inkább pénzről van szó, mint szakmai oldalról, hiszen sok esetben a nővérek a lelküket kiteszik a betegért), oktatás, és a többi.

Az állam pedig azt látja, hogy mindenki adót csal, akkor behajtom rajtuk úgy, hogy ne tudjanak kibújni alóla. Például 27% áfa, vagy bankadó, telefonadó, bizonyos élelmiszer- és vegyiáru adók.

Ez az egész ördögi kör nem szakad meg, amíg nem lesz tényleges változás a rendszerben. De azt az alapjaitól kellene újraépíteni.

2015.07.21. 09:21:12

@fhdgy: Szelektíven olvasok, de nem a hozzászólásokat, hanem egyes emberek hozzászólását. Pontosabban ignorálom.

"Igen én szegénynek érzem Magyarországot. Anyagiakban is, és mentalitásban is. Érdemes lenne megbeszélni, hogy a kettő miért és hogyan függ össze!"

Anyagaikban nem lehetünk szegények, hiszen ezer milliárd forintokat tapsolnak el olyan dolgokra a politikusok, hogy a hajam égnek áll tőle, és kinyílik a bicska a zsebemben. Amúgy mi csak a felszínt kapargatjuk. Olyan dolgok mehetnek a háttérben, amit a kisember nem is tud elképzelni.

2015.07.21. 09:21:56

@pappito: Halmozottan hátrányos helyzetű emberek.

2015.07.21. 09:28:52

@Csodabogár: Mindenhol vannak pénzes emberek. Egy részük tényleg pénzes, a többi meg hitelből játssza az agyát a semmire. A kedvencem az, amikor a panel előtt áll az 5-ös meg a 7-es BMW. :)))

Mo.-n is biztosan van még egy vékony középosztály a társadalomban, meg persze a jómódúak is képviseltetik magukat. Ebből persze messzemenő következtetést nem szabad levonni. Sajnos nem ez az anyagi jólét jellemzi a társadalom nagyobbik részét.

2015.07.21. 09:35:19

@Zka: "Mi lenne egy igazi probléma esetén?"

Lesz nem olyan sokára egy igazi probléma, nevezetesen, nem lesz nyugdíj a mostani 30-40 éves korosztálynak. Na azt meg fogom nézni, hogy hogyan fogják lereagálni az emberek.

bpetya75 2015.07.21. 09:45:55

@fhdgy:

Félreértettél. Arra gondoltam, hogy háborús helyzetben a katonai múltad miatt esetleg fennállna a veszélye (utolsó emberig...) annak, hogy behívjanak akár a korod ellenére is, vagy magad éreznél egyfajta erkölcsi kötelességet, hogy kérd ezt.

A háborút szerencsére nem ismerem, a legközelebb akkor jártam hozzá, amikor Öcskös sulijától nem messze "esett be" az országba egy bomba. De férfi létemre viszonylag jó empatikus képességekkel bírok. Amikor ezt meghallgattam, már nem csak tudtam, hanem teljesen átéreztem, hogy ettől meg kell kímélni a gyerekeket: www.youtube.com/watch?v=rBqka5E9k7U

fhdgy 2015.07.21. 10:03:23

@bpetya75: Jajj, ez még gyötrelmesebb kérdés.

Az országért, a hazáért harcolnék, talán még önként is! De ezért az ócska politikai garnitúráért?

Az igazi gyötrelem benne, hogy nem tudnék különbséget tenni! Csak gyötrődnék, csak gyötrődnék, és nem tudnám eldönteni, hogy a jó vagy a rossz oldalon állok.

gandzsaman 2015.07.21. 10:05:30

Lassan már 6 éve élek kul-foldon. Én csak egy valamit nem értek (nem csak én!!), hogy van az hogy nyugaton (nyugatabbra) minden mukodik magyarorszagon meg nem, sot semmi. Holott a magyarok kapják a legtobb EU-s tamogatast a fejlodéshez? Nekem semmi hon vágyam nincs , a feleségemnek sincs , de meg a 10 éves gyerekemnek sem, mert még O is látja (!!!), hogy tobb es jobb lehetosége van egy jobb életre nyugaton , mint kis (rengetek rossz jelzo!!) "hazánkban". Persze ebbe sokan belekothetnek hogy mit tud egy 10 eves a vilagrol? És már meg is van a baj forrása!! A mi jovonk nem a penz meg a hatalom meg stb. Hanem a gyerekek (a kovetkezo generácio). Mi kell a gyerekeknek (a kovetkezo generácionak)? Egy boldog stabil családi kornyezett , megfelelo oktatasi rendszerrel es a hozza kapcsolodo szocialis rendszerrekkel es persze munkahelyek. Na ez nincs a mi kis (rengetek rossz jelzo!!) "hazánkban". És sajnos nem is lesz és nem is fog változni semmi, amíg a volt kommunista rendszerben felnott és azon az ideológián felnevelkedett emberek vezetik az orszagot. Nézzétek meg hogy kik kapjak a rengeteg milliot és mire! De ezt azok ugy sem latjak akik mo.n maradtak.Mert megy a butító kampány milliárdokkal!! Aki meg eljott azt meg már nem érdekli. Miért? Mert hogy ha már egy mukodo rendszer tagja vagy ahol megbecsulnek es vannak lehetosegeid nem fogod minden ezt eldobni egy "lehet hogy jobb lesz-ért". Mert a családodnak a leheto legjobbat akarod és ezt (rengetek rossz jelzo!!) "hazánkban" nem tudod TISZTESSÉGessen megtenni. De ezt csak az látja akinek van viszonyítasi alapja. Nagyon jó ez a blog hogy az emberek olvashatnak élet tapasztalatokat a kul-foldi életrol , de sajna a magyar ember olyan , hogy csak azt hiszi el amit lát.

Cormorant 2015.07.21. 10:06:34

@LittleG (uk): Na ez nem feltétlen igaz. A gyerekeim nem tudnak az "anyanyelvükön" anyanyelvi szinten beszélni, de magyarul igen:)
Az anyanyelvi szint elérése két dologtól függ:
- vagy anyanyelvi szinten tanítanak akár több nyelven is kiskorodban (kb. 5-7 eves korodig)
- vagy iszonyatos nyelvtehetséged van (amihez szükséges a jó hallás is zenei értelemben), ami nem vész el az első 5-7 év után. Ez nagyon ritka!

Mr. Waszabi 2015.07.21. 10:08:15

@fhdgy: ott a pont. Az a baj, hogy a lopásukat - pontosabban: az egész ország és abban minden létező emberi aspektus feletti totális uralmat - csak úgy tudják legalizálni, ha mindenkit le tudnak itt korrumpálni - de legalábbis azt a látszatot tudják kelteni. A szavazói birkabázis - akik beszartak a pár kényelmes év után beütő átmeneti visszaeséstől - meg elhiszi, hogy ó, a mindenható állam régi méltó nagy híréhez, az a jó, ha jó kövér, és majd mindent megold, jajj hát szaladjunk. Pedig hát lófaszt se old meg, ahogy soha sem, amikor a böszme szervezetet lopásra, egyéni érdekek mentén használta fel az uralkodó réteg. Jelenleg még a saját büdzséjét se tartja, bevételeit nem osztja be, számláit se fizeti. Ha nincs elég della elkézeléseikhez, akkor kijelentik valami körmönfont álszent hazugsággal alátámasztva, hogy ezt vagy amazt meg kell adóztatni, ez a nemzeti érdek - aztán snitt, és már újabb pénzekre teszi rá kezét állambácsi. Hát milyen példával jár elöl vezetőként, törvényhozóként, aki a rábízott javakkal nem képes gazdálkodni, nem tudja beosztani, csak rablásban látja a megoldást ? Elég hiteltelen. Ezer évvel ezelőtt voltak ilyenek őseink - csak hogy ők nem a saját népüket rabolták, ami nagy különbség.
Én is úgy vagyok vele rég - bánom én, mit kotyvasztanak a policicusok, amíg hagynak dolgozni. De ezek a majmok már nem hagynak. Nem kértem én sem sosem támogatást, segítséget, tudomásul vettem, hogy nehéz az eredeti tőkefelhalmozás és a kapitalizmus gyerekkora, de ki kell szenvedni ahhoz, hogy egyszer majd jobb legyen. Erre jön egy csomó MSZMP ivadék, akik leragadtak a 80-as évek végi hatalomátvételi elképzeléseiknél és tönkrebsszák 5 év alatt a korábbi 20 év kemény munkáját. Magyarország összes lakosáról beszélek, aki ebben a 20-ban tanult, dolgozott, vállalkozott bármit. Ami jelenleg itt van, az nem egyéb, mint az MSZMP fafejű kádereinek politikája. Azért mondom így,mert 1968-ban már volt terve a Kádár-kormánynak a piaci modell felé való nyitásra, csak azt pont a hithű komcsik nem engedték. Tehát nem mindenki volt hülye akkor sem, azért ha lehetett, közgazdászok irányították a cégeket. Azt is megmondom, miért volt így: konvertibilis bevételre csak versenyképes export termékekkel lehetett szert tenni, ehhez pedig kevés volt, hogy valaki milyen jó komcsi bürokrata. Kádár legalább a valóságot nem akarta felrúgni - Magyarország kis tényező a világban, úgy gazdaságilag, mint politikailag, szóval ésszel kell boldogulni, nem szélsőségekbe esni. Ez valamennyire össze is jött - nem kellett éhezni, még ha voltak is ellátásái problémák.
Ehhez képest van itt egy agyilag elmaradott képzelgő csapat, amelyik csak hazudni tud, azt hiszik, sose fogy el a mások pénze. Ezek jobboldaliak? Margaret Thatcher volt jobboldali, ezek csak MSZMP-s csontvázak. Aki a saját közgazdászait is száműzi c-vágányra, annál gyanakodni kell, hogy nem fog itt semmi sikert csinálni, csak a lopáson jár az esze.

fhdgy 2015.07.21. 10:08:21

@gandzsaman: Szabad tudni, hogy melyik országban élsz?

soad1221 2015.07.21. 10:09:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a kérdés, hogy mit tekintünk alapnak, ahonnan újra kell építeni? ha dunába lőjük a politikusokat, és egytől-egyig vmilyen génvizsgálattal alátámasztott becsülettől duzzadó embert rakunk oda, akik tényleg nagyon tisztességesek, akkor vajon nem fog a társadalom ennyit lopni? vagy megfordul és kicseréljük a társadalmat inkább? :D

ez lassú folyamat sajnos, de nem reménytelen. Amivel nem értek egyet teljesen, hogy csak a pénzről szól. Arról is, de sajnos sokszor szakmai, sokszor meg csak egyéni hozzáállás kérdése ugyanúgy az oktatásban, egészségügyben vagy az útépítésnél. Vagy akármilyen területen...

soad1221 2015.07.21. 10:12:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ettől függetlenül a társadalom nagyobbik fele pazarol. és mielőtt nem, nem a kicsike nyugdíjból éppen hogy számláit fizetni tudó nyugdíjasra gondolok...

2015.07.21. 10:29:54

@soad1221: Sokak állításával ellentétben én azt mondom, hogy nem a fejétől bűzlik az a bizonyos hal, hanem a farkától. Ha majd a magyar társadalom hajlandó változtatni bizonyos dolgokon, talán megindulhat valami politikai fronton is. De mivel ez biztosan nem fog bekövetkezni, marad a csodavárás.

2015.07.21. 10:33:08

@soad1221: A pazarlás máshol is adott, sőt, sokkal nagyobb mértékben, mint nálunk. Hiszen több pénz, több pazarlás.

Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, ez tiszta sor. A probléma forrása az, hogy nincsen széles rétegben fizetőképes kereslet a magyar társadalomban. Ez nagyon sok mindenre kihat, negatívan.

soad1221 2015.07.21. 10:59:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: a pazarlás persze, hogy adott máshol is, a mértéke nem azonos. Azért vannak gazdagabb országok, ahol az emberek is jóval fizetőképesebbek, ám mégsem pazarolnak ennyit, mint "mi".
lásd az általad említett 7-es bmw-t a panel előtt..
No-ban persze sok vadiúj 7-es bmw szaladgál, de sokkal kevésbé státuszszimbólum, mint nálunk.

A pazarlás és csalás mellett nagy gondja az országnak, hogy nincs igazán saját tulajdonú termelése. Már beszéltünk erről - nagy gazember a Csányi, de ő a termelést fejleszti, bővíti a "lenyúlt" pénzből, és a hasznot újra befekteti. Ez jó, ez hasznos az ország számára. Csak kurva kevés.
Ebből ered a következő probléma, hogy amit gyártunk, azt nagyrészt külföldi hozza, saját technológiával , saját fejlesztéssel, tehát kevés a magyar munkaerő hozzáadott értéke, aminek egyenes következménye, hogy bár van munkahely, de viszonylag kevés a jól fizetett, magas hozzáadott értékű munkahely, ez a munkaerő megy szépen külföldre...

Emiatt a fizetőképesség sem növekszik, szűk marad a középosztály, és azok sem tudnak megfelelően fejlődni...

na mindegy ezt hosszan tudnánk még elemezni.. :)

2015.07.21. 11:34:26

@adg: kuldom:) most telon vagyok innen nem engedi aPM-t, de lassan gep kozelben leszek. Koszi!!

tommygun 2015.07.21. 12:25:53

"Ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal szemben" - ezeket nagy piros betűkkel kéne mindenhova kiírni, anynira igaz.

Ginix 2015.07.21. 13:41:28

@tommygun: ezt a 100%-osdit, a körülményektől függően értitek? hogy mindenki hozza ki a legtöbbet, amit lehet belőle és az az ő felelőssége? mert akkor én is egyetértek nagyjából.

lehet, h csak nekem siklott félre ez az egész vhol, de mi van a sérült emberekkel? a testi és/v lelki sérültekkel? ill a hátrányos helyzetű emberekkel? ha valaki úgy nő fel, h semmi ilyen jellegű példát nem lát maga előtt, akkor attól hogy várható el, h cselekedjen? most csak én gondolom túl? bocsánat, csak vhogy olyan kerek -perec kijelentették itt ezt páran és próbálom megérteni, h hogyan is értették.

kittycat318 2015.07.21. 13:43:54

@Chamroe: ne is mond, a kiköltözésünknél sokat sírtam utánuk, mert nem fértek be már a kocsiba, aztán utána kétszer voltunk otthon és szépen sorban hozom ki őket :))) és persze mindig beújítok jópárat a könyvesboltból is...

kittycat318 2015.07.21. 13:44:43

@Mme Seldon: ugyanígy voltam a fentebb leírt mondattal :))) nem értettem, hogy ebben mi a vicces, aztán leesett :D

kittycat318 2015.07.21. 13:46:36

@montroyal ( CAN qc): teljesen ugyanígy vagyok én is a némettel. Ha hozzám beszélnek értem, ha viszont mellettem ketten valamiről párbeszédet folytatnak, nagyon koncentrálnom kell, hogy megértsem, miről beszélnek

kittycat318 2015.07.21. 13:48:22

@LittleG (uk): :) sejtettem, hogy szétszednek majd ízekre, de hogy ennyire... :D régóta olvasom a bejegyzéseket, meg a kommenteket is szoktam, szóval volt fogalmam róla, hogy mi megy néha 1-1 poszt alatt :P most viszont hálég nincs is időm az összeset visszaolvasni, úgyhogy nem idegesítem fel magam rajtuk :))

kittycat318 2015.07.21. 13:50:31

@Holle anyó: igen :))) itt lakik tőlünk pár utcára őnagysága :D

2015.07.21. 14:09:59

@soad1221: Ez a másik rákfenéje a dolognak. Amíg nem termelünk világpiacra, csak összeszerelő üzemként funkcionálunk, nem lesz semmilyen életszínvonal növekedés.

Eléggé összetett ez az egész probléma halmaz, a nagy koponyák is sokat vitatkoznak arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni. Persze az ő véleményük érdekli a legkevésbé a mindenkori kormányt.

kittycat318 2015.07.21. 14:31:10

@Ginix: hú nagyon nem akartam belemenni újra ebbe a vitakirobbantó állításba, mivel belekeveredett már ebbe mindenféle betegségtől elkezdve, balesetig minden, leírom én mit értek azalatt, hogy vállalom a felelősséget az életemért, és nem okolok mást:

A felelősség vállalást én magam arra értem, hogy okolhatnánk mi is a kormányt azért, mert otthon nem volt megfelelő az életünk, és ők a hibásak nem mi, de ez hazugság lenne, mivel nem egy ismerősünk van - velünk egykorúak, akik nem születtek gazdagabb családba mint mi, nem voltak okosabbak (sőt!), nincs egyetemi végzettségük, nincsenek kormánypárti ismerőseik!!! és mégis megteremtették maguknak otthon azt az életet, amivel otthon mi is elégedettek lettünk volna. Párom egyik volt középiskolai osztálytársa pl, ma olyan beosztásban dolgozik, egy nagy autóipari cégnél, hogy nem jut eszébe elmenni otthonról, vagy egy barátnőm, aki sosem volt különösebben okos, de mégis nagyon talpraesett, most fogászati asszisztensként dolgozik otthon, és nagyon jól keres vele, de mondhatnám a volt fodrászomat is, aki szintén a semmiből, csakis a szorgalmával elérte, azt hogy ő az egyik legnépszerűbb fodrász a városomban, és olyan luxus hajós "világkörüli" utakat engedhet meg magának amiről mi csak most kezdünk merni álmodozni, mindezt, úgy hogy folyamatosan tovább képzi magát, és a legújabb dolgokkal kísérletezik. Ugyanonnan jöttünk, ugyanazok a feltételek voltak adottak, és nekik bejött otthon az élet nekem meg nem, akkor mégis miért mutogatnék bárkire is, felelőst keresve? én vagyok a felelős az életemért :) röviden ezt így értettem :D

kittycat318 2015.07.21. 14:37:40

@Ginix: egyébként reagálva arra amit, írtál, igen nyilván a körülményekhez képest. Említetted a sérült embereket, a saját képességeikhez mérten, ők is beletudnak adni mindent azért, hogy teljes életük legyen (persze ezt nekünk nehéz elképzelni)... de ott van pl Stephen Hawking, vagy Nick Vujicic (a srác akinek nincs keze, se lába), vagy mondhatnám Andrea Bocellit is - mint nagy kedvencemet - akiket a saját helyzetük, csúnya szóval fogyatékosságuk, nem gátolt meg abban, hogy boldog, teljes életet éljenek... (persze ők mentálisan teljesen egészségesek).

fhdgy 2015.07.21. 14:45:44

@kittycat318: Így már sokkal árnyaltabb a kép!

Akkor egy velem történt esettel kapcsolatban kíváncsi vagyok a véleményedre:

2011-ben egy barátommal és az ő barátjával, vagyis hárman, elkezdtünk csinálni egy programot. Több mint egy évig dolgoztunk rajta, szinte minden szabadidőnket feláldozva. Lett próbaüzem, akik használták, tetszett nekik, elégedettek voltak. A végén az illetékes miniszter megtíltotta a cégnek, hogy megvegye, alkalmazza.

Csak egyetlen magyarázatot tudok elképzelni, azt, hogy nem voltunk csókosok. A cégnél azóta többszáz ember papírra írja az adatokat, utána sokan papírról rögzítik az adatokat számítógépbe.

Persze, a miniszter szomszédjának, aki jogász, megjelent az ügyvédi irodájából egy ügyvédnő és voltak furcsa, nagyon furcsa dolgok.

Hogy van ez?

Ginix 2015.07.21. 15:06:06

@kittycat318: jó, így már tisztább:)

csak mert pl én is magamnak építettem fel, amim van, egy egyszerű panelben felnőve egy beteg anyuka által felnevelve, aki viszont igen jól épített szarból várat (bocsánat), és ennek az erkölcsi háttérnek köszönhetem (így nyilván neki), h ott tartok, ahol és olyan dolgok vannak mögöttem, amik. ugyanakkor ő pl a betegsége révén sajnos ha a fején pörög sem csinálhat egy csomó mindent, mert néha "kihagy" az agya, volt olyan, h az utca túloldalán tért észhez, eladóként nem dolgozhat mondjuk egyedül, mert simán ellophatják, amit épp el akar adni, stb. így innentől rá nem érzem azt, h 100%-ig felelős lenne, mert vannak olyan dolgok vele, amikről nem tehet, ugyanakkor ezzel a betegséggel felnevelt egy gyereket egyedül és mindig csórók voltunk, de soha nem szenvedtem hiányt semmiben. ill nem éreztem a hiányát azoknak a dolgoknak, amit én azért majd szeretnék megadni (és nyilván ő is szeretett volna) az én gyerekemnek, mikor lesz. tehát erre viszont tök igaz, h a körülményekhez képest ő 100 (1000) %-ban vállalta a felelősséget és hozta ki a legtöbbet a helyzetből.

a fenti példáid jók, de sztem a szerencsés kivételek, és szuper példaképek, de biztos vagyok benne, h ők sem tudták volna elérni, amit elértek, ha nincs mögöttük a család v vki, akitől gyerekkoruk óta azt kapják, h képesek lehetnek bármire, de legalábbis vki, aki vmilyen példát statuált.
tanítottam egy angolra egy cigány fiút, aki nagy lelkesen mesélte, h hazavitte egy egyetemi tanárját a szüleihez, ahol felnőtt és ahol még ma is lavórban fürdenek és mennyire elcsodálkozott a tanár (amerikai), h ilyen van, de mennyire vendégszeretőek, stb. és csodálom, h egyetemre jutott és le akalappal előtte, de az is tuti, h a tenni akarást, az előrejutást otthonról hozza az ember. a tanult tehetetlenség nagy úr és pár kósza facebook idézet még senki életét nem változtatta meg.

ebből a káoszból, amit itt fentebb összecsaptam (bocs érte:)) azt akartam kihámozni, h bár személyesen is átéltem, h nem más tehet arról, mi történik velem és hülyét kapok azoktól, akik mindig mindenért az államot, a zsidókat, az ufókat okolják, azért sok ember van, aki önhibáján kívül nem tud sokat tenni. azzal viszont teljesen egyetértek, h a körülményeikhez képest igenis tegye oda magát mindneki! :)

kittycat318 2015.07.21. 15:20:55

@fhdgy: ne haragudj, de teljesen kiforgatod amit mondok :) vagy lehet tényleg ennyire nehéz megérteni a lényegét.
Ezer dolgot tudnék erre mondani (vagy kérdezni), de inkább csak annyit, hogy miért adtad fel? És miért nem küzdöttél érte tovább, hogy megvalósuljon? Kinek kellett volna ebben a helyzetben segíteni rajtatok? Valaki másnak, vagy saját magatoknak? A felelősség vállalás az, hogy te vagy a saját életed építője, az hogy egy adott helyzetből mit hozol ki (jelent esetben, abból, hogy meghiúsították az üzleteteket, feladtátok egyből? vagy nem hagyjátok magatokat?) Jöhetnek nehézségek amik kihívások elé állítanak, de mindenki élete ebből áll; kihívások, problémák, gondok, akadályok sorozata. A sikeres és sikertelen emberek között egy különbség van, ahogyan reagálnak a problémáikra... Szerinted aki sikeres, az minden akadály nélkül jutott oda ahova? Mert mi csak azt látjuk, hogy de szerencsés, közben amíg eljutott oda, hogy elérte a célját, valószínűleg elég sok kudarcon kerekedett felül ;)

Gondolom ez a válasz nem fog kielégíteni... mindenesetre én a pszichológus énemet mára kiéltem! :D és folytathatjuk ezt napestig, de miért ne tudod elfogadni, hogy én így gondolom? holott nem egy kommentben hangsúlyoztam, hogy én elfogadom, ha te másképp gondolod... meggyőzni úgysem tudjuk egymást! ;)

fhdgy 2015.07.21. 15:33:28

@kittycat318: Most én mondom, hogy nagyon nem értjük egymást!

Én elfogadtam, amit írtál az előző kommentedben és nem vitatkozni akartam, akarok. Tényleg a véleményedre voltam kíváncsi! Sajnálom, hogy felkaptad a vizet, tényleg nem akartam.

Akkor most szépen, nyugodtan újra kérem, hogy mondd el a véleményedet az ilyen esetekről, mert ne gondold, hogy csak velem történnek ilyesmik. Sajnos másokkal is. Hidd el, ez már a maffia kategória!

kittycat318 2015.07.21. 15:36:12

@Ginix: erről van szó, hogy édesanyád nem panaszkodott, és nem hivatkozott a betegségére, hogy akkor ő mától nem dolgozik, hanem kihozta a maximumot, le a kalappal előtte.

A cigány kisfiú példájához, felhozhatnám a páromat, akinek szerintem szörnyű gyerekkora volt, amikor saját anyukámnak meséltem ezt-azt, konkrétan könnyes szemmel hallgatta, hogy miket élt át, és a családtagjaim egytől egyig csodálkoznak, hogy hogyan lett a páromból normális felnőtt ember... ugyanis a legtöbb gyerek ilyen körülmények között, nem hogy egyetemre nem megy, de inkább a züllést és az alkoholizálást választotta volna....

Anyukája alkoholista volt, elitta a pénzüket, volt, hogy a menzára sem fizette be mikor kicsi volt, és ő nézte, amíg a többiek esznek, neki meg nem volt mit ennie... Ugyanez a drága anyuka 18 évesen, arra "kényszerítette" hogy hitelt vegyen fel a nevére (mivel az anyuka már bar-listás volt, nem adtak volna neki hitelt, így pedig elárverezték volna a lakásukat a fejük fölül). Eztuán páromat hívogatták folyamatosan a behajtók (ekkor még az ötöd, hatod évet végezte, majd egyetemre ment, ilyen körülmények között). Amikor megismerkedtünk, egy idegroncs volt, mert az anyja nem fizette a hiteleket amit a nevére felvetetett, és napi szinten hívogatták őt... Most elkezdtük visszatörleszteni az anyuka miatt felvett hitelt, amióta kint lakunk. Mondjuk úgy, hogy már lehetne egy jobb autónk, de felhagytunk az anyja okolásával, mert semmi értelme, nem visz előbbre. Úgy fogtuk fel, hogy hálég képesek vagyunk visszafizetni a kinti fizetésből, mert ez otthon tönkretett volna minket minden szempontból. Szóval a párom mindezek ellenére sikeres felnőtt ember lett (/lesz - folymatban van), úgy hogy a családjában nem volt normális példa előtte soha, szülei is elváltak, és egy diplomás ember sincs a családjában, vagy olyan, aki az eszét használná pénz kereséshez :)

Úgyhogy nagyon büszke vagyok rá, mert szerintem nem sok ilyen van, mint Ő... aki ilyen körülmények között előbbre jut folyamatosan, és nem lefelé a süllyesztőbe...

kittycat318 2015.07.21. 15:48:03

@fhdgy: nem kaptam fel a vizet... sajnos otthon történnek ilyen dolgok, és nagyon bután hangzik, de ha nincs más akkor ott kell hagyni ezt a rendszert, amiben az embert nem hagyják élni... ezt csináljuk nagyon sokan ugye. persze nem ez a legjobb megoldás, és én is sajnálom, hogy otthon nem tudtunk tenni ezellen, de mindenki boldog akar lenni, én is (és itt jön újra képbe a saját felelősség, maradhattam volna otthon panaszkodni, vagy teszek a saját életemért, tudom nekünk huszonévesen könnyebb persze). Nem vagyok vallásos, de van Assisi Szent Ferencnek egy nagyon bölcs imája: Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni, Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, És adj bölcsességet, Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Szóval vagy elfogadod ami van, vagy változtatsz.. mivel a rendszeren elég nehéz, így akinek nem tetszik annak el lehet menni ugye..... :P

Te otthon élsz egyébként?

Ginix 2015.07.21. 15:53:56

@kittycat318: jó, akkor így értem, mire gondolsz és így teljesen fair:) csak én úgy érzem, h nem mindenkinek adatik meg, h egyáltalán képes legyen felfogni, h ez rajtuk múlik és azzal, h ezt vki megmondja nekik, nem változik semmi. ha példát látnak maguk előtt, az rengeteget dob a dolgon. mindenesetre le a kalappal a párod előtt!

annyit hadd fűzzek hozzá az fhdgy kommentjéhez, h ami a magyar hatóságoknál működik, azzal tényleg nem lehet szembeszállni. egy bnőm horror váláson megy át és csak azért nem adja fel, mert a gyerekeiről van szó, de ha nem asszisztálom végig vele, egyszerűen nem hiszem el, h ilyen van. és azt sem tudod eldönteni, h le vannak-e fizetve a gyámügyisek v ennyire alkalmatlanok. a gyerekek életével packáznak, szívóznak, a bnőm 40 kilóra fogyott, ha csak maga lenne, már rég abbahagyta volna az egész herce-hurcát és akkor sem tudnám azt mondani, h nem tett meg mindent. van egy határ, ami után már nem tehet az ember semmit.

fhdgy 2015.07.21. 15:55:43

@kittycat318: 2009 októbere óta újra igen, majd hét év Németország után. És nagyon remélem, hogy egy éven belül már megint kívül leszek orbanisztánon. Én sem vagyok vallásos, sőt hithű materialista vagyok, de ismerem Assisi Szent Ferenc imáját és hidd el régóta alkalmazom is. Pl. 17 éve volt egy szívműtétem, de megsem fordult a fejemben, hogy rokkantnyugdíjba menjek, sőt utána mentem el Németországba, annak ellenére, hogy mindenki hülyének tartott. Azt is hidd el, hogy vannak nálam jóval fiatalabb barátaim, szakma beliek, akik azt mondják, hogy könnyű neked, mert te bírod! Igen, bírom, egy szívműtét után.

kittycat318 2015.07.21. 16:12:12

@fhdgy: hm érdekes amit írsz, mert ezek szerint te is példája vagy annak, aki tesz az életéért, hogy jobb legyen, és vállalja érte a felelősséget, mégis ezen ment a vitánk :) Egyébként értem, amit mondasz az otthoni helyzetről, mert otthon nehéz azt mondani, hogy én vagyok a felelős és teszek az életemért, mikor lépten-nyomon akadályoznak, de nyilván ebből is tanulunk valamit.... Ja és persze mindig lesznek ilyen emberek, akik a képedbe mondják, hogy neked könnyű, úgy hogy fogalmuk sincs az életedről... mondták már nekem is, mert nekem könnyű, hisz a páromnak jó állása van kint, ezáltal jöttünk ki stb, mégis akkor senki sem mondta, hogy nekem könnyű, mikor munkanélküli volt és az én kis fizetésemből éltünk ketten... :) akkor valahogy senki sem irigykedett..

fhdgy 2015.07.21. 16:20:20

@kittycat318: Most kerülnek a dolgok normális kerékvágásba. Én nem mindent tagadtam! A 100%-t nem tudom elfogadni, mert már túl sokat láttam az életből. A 0 %-ról az a véleményem, hogy viszonylag ritka, extrém helyzetektől eltekintve, tényleg impotencia.

No, de mi van közte? Ez a nagy kérdés. Sajnos, a modern társadalmak, főleg ha még rosszul is szervezettek, nagyon sok fölösleges akadályt gördítenek a tenni akaró emberek elé és ember legyen, aki ezeket le tudja győzni.

Én, a tapasztalataim alapján azt mondom, hogy egy átlag ember, ha 75-80 %-ig uralni tudja az életét, akkor az már tiszteletre méltó!

kittycat318 2015.07.21. 16:37:41

@fhdgy: értem, és jogos, elfogadom... én ezt a 100%-ot úgy értem, hogy egy adott helyzetből mit hozol ki, az a te felelősséged... vannak rossz dolgok amiket nem lehet elkerülni, balesetek, bizonyos betegségek, akár halál, amiket nyilvánvalóan nem mi uralunk, de azt hogy utána mit kezdünk magunkkal, és az életünkkel, azt viszont már igen... mert van példa arra, hogy valaki nem képes tovább lépni, és tenni magáért egy nehéz élethelyzet után, más viszont felszívja magát, és előnyére fordítja a helyzetet...

Na azt hiszem, most már egyre jobban körvonalazódik, hogy ki mit értett a felelősség vállalás alatt :)

fhdgy 2015.07.21. 17:05:03

@kittycat318: Mára utolsó kommentem, mert nyögdíjas találkozóra megyek, mivel már több mint egy hónapja nyögdíjas vagyok.

75-80 % felett jön a neheze, mert nem lineáris a dolog. minden újabb százalékél már aránytalanul keményen meg kell küzdeni, ahogy a hegymászásban is az első egy km. sokkal könnyebb, mint az utolsó pár méter. Az is igaz, hogy a pillanat hevében nem is tudjuk, hogy mi lenne a maximum, amit ki lehet hozni. Ez sokszor csak utólag derül ki, hogy voltak még ott lehetőségek, csak elsiklottunk felette, észre sem vettük.

©________ 2015.07.21. 17:19:13

@kittycat318:

" Ugyanonnan jöttünk, ugyanazok a feltételek voltak adottak"

hát ez pont nem igaz:

más családi háttér
más nevelés
más genetika
más intelligencia
más baráti kör
más ismerősök
más lehetőségek

kb még ezret tudnék sorolni különösebb erőfeszítés nélkül

©________ 2015.07.21. 17:20:15

@kittycat318: szóval ha igazad lenne, akkor én csak azért nem vagyok anesztes orvos meg phd-s nyelvtudós, mert nem akartam az lenni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.07.21. 19:37:15

@Mr. Waszabi: kimosakodni a "kommunista örökségből"? inkább még mélyebbre süllyed benne (ugye van pl az a párt, aki már negyedszerre utasította el az akták nyilvánossá tételét és volt megfigyelő tisztet emel államtitkári pozícióba).
emlékszem arra, hogy '90 elején 20 év alatt akartuk utolérni Ausztriát. nos, a különbség azóta csak nőtt.
a pár nappal ezelőtti Jaksity cikk igen jól írja le a helyzetet.

soad1221 2015.07.22. 08:36:48

@Beth A.: Te, szerintem azt már egyértelműen leírta, hogy mit ért ezalatt.
Megjegyzem valóban lehetnél anesztes orvos, meg phd-s nyelvtudós, ha ezt akartad volna tanulni. nincs a genetikai állományodban az megírva, hogy Te nem lehetsz nyelvtudós. Te döntöttél úgy, hogy más akarsz lenni. hát ezért a döntésért Te vagy a felelős, nem a kormány, a szomszéd, a csillagok, az aszcendens, a ... bármi...
vagy?

kittycat318 2015.07.22. 13:26:08

@Beth A.: ugyanazok a feltételek = az aktuális helyzet Magyarországon!

De akkor mondok egy másik példát :D a nővérem! Otthon vezető pozicióban dolgozik, és esze ágába sincs elmenni onnét sehova, nem hogy külföldre... Genetika, családi háttér, nevelés és még az ismerősök és baráti körünk nagy része is azonos :) ebbe köss bele! Ez csakis rajtunk múlik! én nem fogok a saját életem elhibázott döntéseiért másokra mutogatni :) csinálhattam volna jobban, próbálhattam volna keményebben, nem akartam, nem ment, eljöttem, kész.

tommygun 2015.07.23. 12:23:37

@Ginix: szerintem nem kell így lenézni a sérült meg hátrányos helyzetűeket, mert a szavaidból egy olyan előítélet sugárzik miszerint ők nem a saját sorsuk urai. Nekik is megvan a magukhoz való esze mint mindenkinek.

na4 2015.07.25. 10:06:54

Magyarországon, magyar emberek pénzén tanultatok, majd elegánsan leléptetek. Szép dolog.

DieNanny CH 2015.07.25. 10:18:42

@na4:

Ha Magyarországon maradok, magyar ember adójából kapok munkanélküli segélyt! - Ez jobb?

Dr. Trebitsch 2015.11.30. 10:56:36

Jócskán elkésve találtam ide, de azért ideírom, hátha visszanéz a poszter, hogy ez az írás nekem nagyon tetszett. Mélységes azonosulást érzek szinte minden mondatával, de különösen ezzel: "Szeretem azt, ami bennem történt ezalatt az egy év alatt".

wien74 2015.12.09. 10:24:30

Nagyon jó írás!!!! A szívemből szóltál!!! Köszönet érte!
Sok sikert nektek a szomszéból, Ausztriából!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása