oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 11. 06:43,  Teknős az úton, tájfutás és egy kedves nép 96 komment

2015. július 11. 06:43 Határátkelő

Teknős az úton, tájfutás és egy kedves nép

Lassan tényleg eljön az a pillanat, hogy megy egy levél az albán turisztikai hivatalnak, mert már-már a kezdeti idők Chile-mániáját kezdi idézni a kialakulóban lévő Albánia-kultusz itt, a blogon. A viccet félretéve, miután nemrégiben (egészen pontosan három hete, ha jól számolom) jelent meg Ginix írása ottani élményeikről, most jöjjön egy másik albániai történet, ezúttal emiGrant tollából. (A képekért külön hálás köszönet!) 

cim_shkodra_albania_kilatas_a_hotelszobankbol.jpgShkodra - kilátás a hotelszobánkból 

„Nemrégiben Ginix és párja albániai barangolásairól olvashattunk és engem nagyon meghatott ez egész. Leginkább azért, mert mi is csak pár hete jöttünk haza Albániából és tapasztalatunk majdnem teljesen megegyezett az övékével.

Ugyanakkor mi nemcsak üdülni, szórakozni, hanem tájfutni is mentünk és Albánia egy teljesen más részén voltunk, mint ők. Így HÁ meg én megegyeztünk abban, hogy esetleg érdekelni fog benneteket egy rövid időn belüli második beszámoló Albániáról sok képpel. Hát akkor ide süss!

Persze azt még nem említettem, hogy a mi utunk nemcsak Albániába vezetett, mert itthonról mentünk kocsival Szerbián, Horvátországon, Bosznián, Montenegrón keresztül mielőtt megérkeztünk volna Albániába.

Egy mesés út

Az első éjszakát Zomborban töltöttük barátoknál. Onnan egy picit még Horvátországban is voltunk, de aztán a következő pár nap Boszniában telt. Szarajevót kénytelenek voltunk kihagyni egy felhőszakadás miatt, de Mostarban szépen körülnéztünk és sokat fotóztunk.

mostar_es_a_hid.jpgA mostari híd 

Két éjszakát Trebinjében töltöttünk ahonnan az egyik napon elmentünk Dubrovnikba is. Azután jött a kiruccanás Dubrovnik repterére, ahol összeszedtük angol barátainkat, akik a tájfutó versenyre velünk jöttek.

Az út az Adria mentén mennyei volt. Én eddig csak kétszer voltam az Adrián és akkor sem sokáig, így el voltam ámulva a sok csodától. Mivel az első verseny Montenegróban volt, először oda igyekeztünk.

Amióta Jugoszlávia felbomlott, sajnos sokat kell sorban állni/ülni a határokon, de ezt is abszolváltuk úgy fél óra alatt. Úgy döntöttünk, hogy körbemegyünk a Kotori öblön, ahol a tenger és a nagy hegyek találkozása lenyűgözte kis autónk utasait. Még egy hatalmas tengerjáró luxus hajót is láttunk Kotorban a kikötőben, hihetetlen hogyan tud ez odáig behajózni.

a_kotori_obol_vitorlasokkal.jpgA kotori öböl vitorlásokkal

A montenegrói verseny nagyon klassz volt, fantasztikus pályákon, életveszélyes sziklákon, meg lent a tengerparton is futottunk három nap alatt. Én negyedik lettem a kategóriámban, ami nagyon dühítő, mert a negyedik az első, aki lemarad a pódiumról.

sveti_stefan_montenegro_a_befuto_a_tengerparton_az_elso_napi_versenyen.jpgSveti Stefan, Montenegró a befutó a tengerparton az első napi versenyen 

Ezek után jött Albánia

Ez mindannyiunknak újdonság volt. Mivel nem szeretem mások előítéleteit hallgatni, nem kérdezősködtem semmiről, így szűz és ártatlan tudatlanságban értük el a határt. Megint maximum fél óra kellett és már mehettünk tovább.

Amit Ginixék írtak a közlekedésről, az elsőre még nem tűnt fel túlságosan dodzsemszerűnek, de az már nyilvánvaló volt, hogy a gyalogosok tényleg úgy, akkor, ott, és ahogy nekik tetszik közlekedtek az utakon.

Viszont senki nem tűnt olyan idegbajos őrültnek a volán mögött, mint itthon, sőt még a milliónyi Mercedes tulajdonos is úgy vezetett, mintha vigyázna a kocsijára.

Viszonylag rövid idő alatt befutottunk Shkodra városába, ahol a körforgalom kicsit megdobogtatta sofőrünk szíve táját, de nagyjából ugyanúgy, mint Ginix skót barátja, ő is elfogadta a káoszt és azután már ment a dolog. Itt volt a bázisunk a verseny alatt, 4 éjszakát töltöttünk itt.

Egy izgalmas keverék

Shkodra érdekes mix volt: lepukkadt, régi, omladozó házak között már ott voltak a szépen renovált és újonnan épített villák és hotelek is. Az utak meglepően vadiújaknak látszottak és tényleg egyetértek Ginix-szel, amikor azt ajánlja, hogy egy viszonylag új térkép is valószínűleg már elavult Albániában, annyi új utat építenek évente.


Biztos vagyok benne, hogy az EU itt is költ pénzt a térség felzárkóztatása érdekében, még akkor is, ha Albánia nem tag. Az itteni versenyen volt egy busznyi vegyes nemzetiségű gyerek, akiket az osztrák főrendező hozott EU-s pénzen valami pályázat eredményeként.

A hotelban, ahol laktunk, a személyzet tüneményes volt. Egy olyan őszinte, kedves, beszédes és segítőkész gárda dolgozott ott, akikkel igazán össze lehetett haverkodni.

A szálló nagyon új volt és négy csillaga ellenére is csak 60 euró volt a szoba kettőnknek naponta. Egyébként mi nem szoktunk ilyen flancos helyeken megszállni, de ez volt a tájfutó verseny központja és ők szervezték nekünk. Kb. 50 méterre pont szemben volt Shkodra legnagyobb mecsetje.

Szép volt nagyon a sok magas minaretjével, de hajnali fél ötkor a müezzin nem volt éppen a legnépszerűbb a tájfutók között, akik még szerettek volna aludni. Mi is úgy éreztük, hogy vallásilag nincs feszültség az országban, Shkodra is tele volt úgy mecsetekkel, mint katolikus templomokkal.

Ételek és italok, no meg egy teknős az úton

A hotel előtt futott egy sétálóutca, amin tucatnyi kávézó, étterem, kocsma stb., stb. csábította a rengeteg külföldit, akik nemcsak tájfutókból álltak. Finomabbnál finomabb kajákat ettünk, és még nekem sem voltak problémáim, mert vegetáriánusként rengeteg salátát ettem és mivel halat azért eszem, nem haltam éhen. A húsevők meg kipróbáltak minden érdekes étket és minden ízlett nekik.

shkodra_zajlik_az_elet_a_setaloutcan.jpgShkodra, zajlik az élet a sétálóutcán 

shkodra_igy_meg_a_vegaknak_sem_kellett_ehenhalni.jpgÍgy még a vegáknak sem kellett éhenhalni

Az abszolút kedvenc ugyanakkor a sok nagyon olcsó és finom albán sör volt. Sokat söröztünk, még én is, pedig úgy egyébként nem szokásom.

Az első napi versenyre utaztunk éppen, amikor találkoztam én is egy teknőccel, akit én is az út kellős közepén találtam, de hála az égnek nem mentünk túl gyorsan és a teknőc túlélte a velünk való találkozást.

fishte_albania_utban_az_elso_alban_tajfuto_verseny_elso_napjara_osszetalalkoztunk_egy_tipikusan_alban_vadallattal.jpgFishte, Albánia - útban az első albán tájfutó verseny első napjára, összetalálkoztunk egy tipikusan albán vadállattal

A második napon városi versenyünk volt, így megismerkedhettünk Shkodra sikátoraival. A közbiztonság olyan jó, hogy abszolúte nem volt semmi problémánk, még az egyedül versenyző nőknek sem a sikátorokban.

Ezúttal jobban sikerült nekem a verseny és a nálam 5 évvel fiatalabbak kategóriájában (ahol kénytelen voltam versenyezni, mert az volt a legidősebb korosztály) ezüstéremmel tértem haza.

Ezelőtt még az előző délutánon elmentünk megnézni Shkodra nagy erődítményét, ami nagyon érdekes volt. Hatalmas és jó magasan van fönt a város fölött, így a kilátás fantasztikus. Sokat fotóztunk ott is, mert volt mit.

Nem az utolsó alkalom

Utunk végén szomorúan búcsúztunk úgy a többi tájfutótól, mint a hotel személyzetétől. Biztos, hogy fogunk megint menni, mert még sok van Albániából, amit érdemes megnézni és szent igaz, hogy nem lehet túl sok ilyen ország, ahol a helybeliek ennyire befogadóak, szívesen látnak mindenkit és ahol igazán érdemes körülnézni. Talán legközelebb a tengerpartra is lemegyünk majd és felfedezhetjük a délebbi részeket is.

fishte_idoutazas_egy_korabbi_vilagba.jpgIdőutazás egy korábbi világba 

Ezek után utunk megint Dubrovnikba vezetett, ahol leraktuk angol barátainkat, minek utána nekiestünk a horvát autópályáknak. Két és fél nap alatt haza is értünk, tele élményekkel és tervekkel a következő albániai útra.”

A moderálási alapelveket itt találod.

FELHÍVÁS!!

Itt a nyár, aki csak teheti, nyaralni megy - küldjetek képeket arról, merre jártok, írjatok pár (vagy több sort) a kellemes (vagy akár kellemetlen, de remélhetőleg olyan kevés lesz) élményeitekről, hadd szülessen belőle a maihoz hasonló poszt. A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com. Előre is köszönet! (Ha az email tárgyába beleírjátok, hogy Nyaralás, az sokat segít. :) )

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr887613224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.07.11. 07:02:07

Nagyon szeplett a hid, nem is latszik rajta az ujjaepites.

Az alban vadallat,mint vadallat, lehetne albania jelkepe is:-)
persze csakis a sas utan;)

adg 2015.07.11. 07:11:51

Tetszett, jo volt, szep kepek, eleg jol nez ki a salata.
Gratulalok az eredmenyekhez!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 07:12:18

Ma el sem akartam olvasni a HÁ-t, de jól tettem. Ezúton is köszönet a posztért, és mielőtt még egyesek nekem esnének, hogy már megint A., a világon semmi közöm/közünk hozzá. :) Nem tudtam, hogy a szerző itt járt, és azt sem, hogy poszt lesz belőle.
Neked emiGrant gratulálok az eredményeidhez, és örülök, hogy pozitív benyomás volt az ország (mármint, amit láttál belőle), mert ez tényleg csak ízelítő volt. Shkodra Teréz anya városa első sorban, ezért érdemes visszajönnöd, hogy lásd az igazi Albániát!
Még egyszer köszönet, hogy megírtad!

adg 2015.07.11. 07:13:44

@Beth A.: jaja, a gorog teknos, mint albania jelkepe. :)

SzZoole 2015.07.11. 07:17:09

@VPBA: ne magyarazkodj,nincs ra okod!
Ne foglalkozz azzal a pár kritizaloval:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.11. 07:33:06

Szerintem is jó volt. Köszi.

Határátkelő!
Nyári szabadság lévén sokan utaznak ide-oda. Esetleg a szombatot "be lehetne áldozni" egy-egy ilyen beszámolóra. Ugyan nem tipikus határátkelős poszt, de egy kis betekintést nyújtana az adott országról.
Mit gondolsz?
Mit gondoltok?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.11. 08:02:54

Albánia, tök jó! köszönjük a beszámolót!

mi egyszer mentünk Montenegró felől, Shkodre fölött léptünk be pont ... na ott elég durva volt ... egy ponton híd volt csak akkor, 5 millió autó, és a városból kirakott ... khhm, khmm ... indo-albániaiak ugráltak az autók előtt meg mellett, kéregettek stbstb

azután áttértünk a Macedónia felőli ország belépésre :)

@Zoole[uk]: +1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.11. 09:36:39

@svájci sapka (ch):
Nagyon jó ötlet. Ha az én építőipari posztjaim belefértek akkor az ilyenek is beleférnének szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.11. 09:41:49

Végtelenül örülök hogy emiGrant megírta ezt. Még jobban örülök hogy itt van.
Nagyon jó poszt és igen, nagyon jó dolog hogy azok akik népszerűsítik Albániát egyre több oldalról visszaigazolást kapnak hogy eredményes a munkájuk.

Határátkelő 2015.07.11. 10:17:08

@svájci sapka (ch): Abszolút szuper ötlet, csak azért nem írom, hogy már megfogalmaztam magamban a felhívást, mert a végén még kiderülne, hogy te vagyok én. Vagy mi. :)))))

Szóval igen, jöhetnek az utazós-nyaralós posztok, képekkel, leírásokkal!!

Határátkelő 2015.07.11. 10:43:17

@svájci sapka (ch): @diggerdriver: Olyannyira jó ötlet, hogy gyorsan oda is biggyesztettem egy kis felhívást a mai poszt végére. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.07.11. 10:44:04

@NomádMatyi: Nem ponton híd volt, hanem vasvázas fahíd, én is voltam arra anno :)
Most meg már egy teljesen korszerű, mindenféle EU szabványnak megfelelő új (középen elfordítható, a hajók miatt) híd van, és egy másik helyen, így kéregetők sincsenek... (legalábbis legjobb tudomásom szerint)

Ennyit változik néhány év alatt ez az ország...

Csak egy példa: Én 2005-ben voltam először életemben Shkodrában. Háááát AKKOR nagyon nem ezt a posztot írta volna bárki is Shkodra belvárosáról... :)

Muscari 2015.07.11. 10:49:40

Gratulálok a versenyen elért eredményhez és örülök, hogy jól éreztétek magatokat. Nekem is egyre jobban kedvem támad menni.

@svájci sapka (ch): csatlakozom, jó lenne szerintem is. Főleg Görögországból várnék beszámolót, frisset ;-)

@Beth A.: én 2009-ben voltam Mostarban, gyönyörűen meg volt csinálva a híd és a közvetlen környéke is. Ami mondjuk lerontotta az élményt, az a sok romos, szétbombázott épület, megdöbbentő volt a kontraszt. Sose láttam ilyet azelőtt.

Kíváncsi vagyok, hogy most mi a helyzet, remélem jön majd Emigrant és meg tudom kérdezni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.11. 10:53:43

@Jani haverja: jaa, köszi a pontosítást ... nem vagyok hídszakértő :)

csak az ideiglenességére akartam ezzel utalni ... csak akkor az nagyon durva volt, egyirányú, szóval sokat kellett várni míg átjuthattunk

és hát ott ugye ott nem szálltunk ki az autóból

de igen, tudom és teljes mértékben elismerem hogy sokat változik az ország, tébyleg ha csak az autópálya építésre gondolunk például

elhiszem ha már nincsenek ott kéregetők, de végülis megértem ha az albánok nem (voltak) kiváncsiak a nem-őshonosokra a városban

Muscari 2015.07.11. 10:55:02

@NomádMatyi: @Jani haverja: a kéregetők biztos átköltöztek Macedóniába, a macedón-szerb határon gyerekek kopogtatnak a kocsi ablakán, eurót kérve. Nem egy kellemes élmény :-(

Mostarban is sok koldus volt, jöttek oda sorban, mikor látták, hogy túristák vagyunk.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.11. 10:59:27

@Muscari: sajnos nem kellett költözniük sehova, mert sok van mindenhol belőlük sajnos

minden határátkelőnél és autópályakapunál voltak (vagy még mindig vannak), bulgáriában szófiában még a nagy főutakon is a lámpáknál (szófiában vagy meg sem álltál vagy tényleg adtál nekik, különben benézett egy baseball-ütő az ablakon)

:(

SzZoole 2015.07.11. 11:12:38

@Határátkelő: ez jo ötlet,voltunk mar jo sok helyen itt van egy csomó képem is,en találkoztam sok híres emberel,csak sajnos nem oszthatom meg,mert tiltja a vallásom:)
Na meg egy nagyon kedves ismerősöm szavaival eljek'nem etetem a disznokat':)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 11:33:37

@Zoole[uk]: Ok, megfogadom a tanácsodat. :)

Még egy kis kiegészítés: az EU (is) tényleg sok pénzt ad Albániának, tudtommal ez az egyetlen ország, ahol előfinanszíroz. De Szaúd-Arábia is, meg az USA is. Szaúd Arábia pl. felépítette Albánia legnagyobb mecsetét - történetesen pont a shkodrai az, meg ott van Albánia legnagyobb katolikus temploma is -, aztán nézte, hogy az albánok nem nagyon látogatják. Megkérdezték, vajon miért, erre az albánok azt mondták, hogy hát, szép, szép ez a mecset, de az az igazság, hogy gyakrabban járnának bele, ha lenne mellette egy kórház is. És aztán lett. :) Állítólag ingyen ellátják az embert, ha muszlimnak vallja magát. Mi még nem próbáltuk ki. :)

A másik, hogy Rozafa várának (a Shkodrai várnak) nagyon érdekes a története. Erősen hajaz a Kőmíves Kelemen sztorira, csak még érdekesebb. Akit érdekel, itt elolvashatja, nagyon élvezetesen van leírva a vár története.
csurtus.blogrepublik.eu/2011/07/28/albania-a-shkodrai-var-tortenete/

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 11:36:03

@NomádMatyi: Kéregetők még itt is vannak sajnos, pl. Tiranában is, de ők nem bántanak. Azt itt nem merik megcsinálni. Ha mondod nekik, hogy nincs pénzed, odébb mennek. Max. a kocsit puszilgatják.

SzZoole 2015.07.11. 11:36:03

@VPBA: isten őriz hogy en tanácsokat adjak,meg végen rámfogjak hogy a gyagya tanácsokat osztogat:)

macamuca [IHUN] 2015.07.11. 11:42:35

Albán vadállat = összefutottatok, mi?

Muscari 2015.07.11. 11:47:11

@NomádMatyi: tudom, csak vicc volt, lehet, hogy nem túl helyénvaló. Sajnos ezekben a szegény országokban sok a koldus, bár azokból mindenhol akad, még Londonban is.

pasztasuta 2015.07.11. 12:01:37

Nekem nagyon tetszenek a régi, szép hidak, szóval köszi a mostari hidas fotóért. (a poszt is jó volt btw :) )
Nálam idén nyárra többek közt ez van tervben:
www.flickr.com/photos/oter/7656211938/

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 12:31:02

@pasztasuta: Itt is van egy öreg híd, egészen véletlenül pont Shkodra mellett. Csak úgy hosszú távra, ha véletlenül erre járnál. :)
wikimapia.org/13447950/hu/Mesi-h%C3%ADd

Muscari 2015.07.11. 12:35:59

@pasztasuta: ez gyonyoru, raadasul neked nem is kell tul sokat utazni hozza :-)

Ha osszejon, te is irhatnal egy kepes beszamolt, osszehasonlitva mondjuk Firenzevel. Erdekelne a boraszat is, egy szolobirtokot nincs kedved meglatogatni? Persze ez csak egy otlet, de neked nagy elony, hogy nem lesz nyelvi problemad.

2015.07.11. 12:37:17

"esetleg érdekelni fog benneteket egy rövid időn belüli második beszámoló Albániáról sok képpel. "

Jol gondoltatok, koszonjuk szepen :) Az a hid tenyleg nagyon szep!
A salatakat pedig hu de megennem, nagyon szeretem az ilyen kajakat. Egy kerdes maradt, mi az a tajfutas? Olyan, mint a rendes futas, csak a tajban, es nem azon a piros csikos futopalyan?

2015.07.11. 12:38:10

@pasztasuta: Hat ez tenyleg gyonyoru! :)

rumitom 2015.07.11. 13:12:19

@Muscari: 3 hete voltam Kretan. Ott szerintem nem tudjak hogy valsagban vannak. Meg az automata is adott penzt.

Egyedul az tunhetett fel hogy ha kpval fizetsz 10%al olcsobb a szolgaltatas. meg viszonylag nagyobb tetelnel is, pl kocsi berles.

pasztasuta 2015.07.11. 13:17:41

@VPBA: ez is nagyon tetszik, köszi, majd ha egyszer meglátogatom az albán barátnőmet, akkor remélem ezt is útba ejtjük. ;)

pasztasuta 2015.07.11. 13:28:01

@Muscari: Igen, tiszta szerencse, hogy a hidas településre viszonylag egyszerű eljutni (1 átszállással). Itt sajnos sok érdekes hellyel az a baj, hogy hiába lenne relatíve közel, tömegközlekedéssel megközelíthetetlen/túl sok időt vesz igénybe.

Szerintem Firenzéről már annyi fotót küldtem a képes posztokba, hogy már mindenki unja, de a kilátásban lévő nyári mini körútról lehet, hogy majd írok egy útleírást. :)

szalka240 2015.07.11. 13:43:17

@mojyo: Nem egészen. Valóban futsz és a "tájban", de nem kijelölt úton, hanem keresztül-kasul, amerre lehet/akarsz/tudsz. Indulás előtt kapsz egy térképet, amin be vannak jelölve a pontok, amiket meg kell keresni, és az nyer, aki mindet megtalálja és a leggyorsabban célba ér.

2015.07.11. 13:44:43

@szalka240: Aha, tehat tajekozodas is, es lehet, hogy annak a roviditese a "taj", a tajfutasban, es nem a tajat jelenti, amiben futnak. Ertem mar, koszonom szepen.

wuaaa 2015.07.11. 13:59:31

@szalka240: Kezdő tájfutóknak speciális pályákat építenek, hogy szokják a környezetet, de azért el se tévedjenek nagyon :
www.napiszar.hu/Thumbnails/24868.w-800.h0.q100.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.07.11. 14:13:42

kellemes hetveget mindenkinek ... hasznaljatok ki a szep idot

mi igy teszunk ...

www.calypsopark.com/en/waterpark/

Muscari 2015.07.11. 14:54:11

@mojyo: igy van. En is probalkoztam vele tinikoromban, a tajekozodast es a tajat is szerettem, a futast kevesbe. Igy inkabb maradt a gyalogtura, az kenyelmesebb. Es most nagyon hianyzik.

Muscari 2015.07.11. 14:55:32

@montroyal ( CAN qc): Azert az megnyugtat, hogy nem en vagyok az egyetlen, aki ven fejjel szereti a viziparkokat. Magyarorszagon eleg furan ereztem magam a sok gyerek kozott :-)

szalka240 2015.07.11. 15:25:40

@wuaaa [nor]: Ha már utazás-nyaralás a mai téma, hamarosan utazok Norvégiába és az lenne a kérdésem, hogy hol lehet/érdemes pénzt váltani. Feltételezem, hogy helyben jobb az árfolyam, mint itt Németországban. Ott is vannak pénzváltók? Ha igen, hogyan tudok a neten rákeresni, hogy merre vannak? Vagy jobban járok, ha bankban váltok?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 15:44:05

F@sza volt, köszönjük.Én is akarok egyszer menni majd, idén már nem jön össze, de hátha jövőre.És akkor már nem csak Albániába, hanem az egész Balkán lenne becélozva.Innen, a svédektől és visszafelé hátha még a Baltikum is beleférne.Az volna csak igazán a túraútvonal...
Csak a kurv@ nagy melegtől tartok egy kicsit, a május/október meg már nem olyan jó idő másutt.

A tájfutás nem lehet még esetleg thai vagy tahi? Csak kérdem...
Hiszen a tájbox sem tájékozódási...
:-))))))))

Observer99 2015.07.11. 15:47:29

@mojyo:
"Egy kerdes maradt, mi az a tajfutas?"
Tájfutás = tájékozódási futás = térkép alapján, tájolóval, iránytűvel, hegyen - völgyön, árkon - bokron, erdőn - sivatagon át, ellenőrzőpontokat érintve időre futkározni!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 15:48:53

@montroyal ( CAN qc): B@ssza meg, de kurv@jó lehet...Ki se lehetne onnan vakarni egész nap se. :D

Ezek a svédek nem nagyon erősek ilyen viziparkokban,(aki tud mégis jókat, linkeljen kérem vadul!) illetve nincs hozzá időjárás.A jelenlegi 15 fokos enyhe télben nem nagyon vonzó.

wuaaa 2015.07.11. 15:52:31

@szalka240: Hogy hol és hogyan érdemes eurót norvég koronára váltani fogalmam sincs, mivel én ebben kapom a fizetésem, ergo nem szoktam ilyen irányban váltani. Nem tudom mik a terveid, de ne számolj úgy, hogy minden kiadásod készpénzes lesz, mivel itt mindenhol mindent fizethetsz kártyával, ha csak nem ellenzed valami okból pont ezt a megoldást.
Bankokban lehet váltani, de ezek nyitvatartási ideje a szabadságszezonban eléggé változó, aztán van még a forex : www.forex.no/Om-FOREX/Bankbutikker/
Én hónapokig el vagyok kp nélkül a pénztárcámban és az egyetlen hely, amiről tudom, hogy csak kp-vel lehet fizetni, az a helyi (városi) buszok, amikor a sofőrnél veszed a jegyet.

wuaaa 2015.07.11. 15:57:40

@geegee: "A jelenlegi 15 fokos enyhe télben nem nagyon vonzó."

Nézd meg milyen szép zöld a fű és még öntözni sem kell, hiszen most is esik. Szóval nem kell nyikorogni, mindennek van jó oldala is ! :)))

Muscari 2015.07.11. 16:00:38

@geegee: te szegény, itt Londonban most majdnem igazi nyár van, 23 fok és napsütés. Tegnap meg volt vagy 26 is. Na, irigykedsz? :-)

Unokatesóm most csinál egy Balkán túrát a haverjaival, bár ők Albániába asszem nem mennek, csak Horvátország, Szerbia, Montenegró, meg majd kiderül meg, hogy hova. Gasztronómiai téren is igazi kaland, nagyon jókat lehet arrafelé enni.

2015.07.11. 16:47:33

@VPBA: a bunkerek megvannak-e meg? Eletemben osszesen nem lattam annyit, mint ott. Gyonyoru taj tele betonpottyokkel :D hamisitatlan alban eleterzes :D

2015.07.11. 16:49:09

@montroyal ( CAN qc): akkor itt vagytok a szomszedban :) jo idotok van, enjoy :)

szalka240 2015.07.11. 16:59:58

A kártyás fizetéssel csak annyi bajom van, hogy minimum 1,5Eur vagy 1% plusz költséggel jár alkalmanként, vagy igényelhetek hitelkártyát 20 Euróért. A Forexet már délelőtt megtaláltam, de az legalább 50km-es kerülő lenne. Akkor inkább bevállalok egy bankot, ha meg nem lesz nyitva, akkor ATM-ből 4,5Eur/1% a tarifa (mivel sajna a bankom nincs jelen Norvégiában)..

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 17:05:21

@Mrs Rumcajsz CA: Vannak még, de nagyon sokat elbontottak, tulajdonképpen szégyellik őket, ezért. Szerintünk is jobb lett volna, ha meghagyják. Most már sokszor keresni kell. Többször jártunk úgy, hogy kérdezték tőlünk, hol vannak bunkerek, és nekünk is gondolkozni kellett, hogy hol van a legközelebbi.
Igen, valóban nem nagyon láthattál ilyet máshol, egy dunántúlnyi méretű ország 750.000 bunkerrel. :)

Muscari 2015.07.11. 17:08:28

@Mrs Rumcajsz CA: te hol laksz pontosan, mi ez a CA, nem Kalifornia?

wuaaa 2015.07.11. 17:23:26

@szalka240: Hát akkor sokat nem segítettem. Lakott területen kívüli turistalátványosságokhoz közeli parkolókban lehetnek még csak apróval működő parkolójegy-automaták, vagy becsületkassza is szokott lenni a civilizációtól nagyon félreeső helyeken, kis borítékok elkészítve meg egy toll, borítékba berakod a pénzt, leragasztod, ráírod az autód rendszámát és bedobod a postaládába. Szóval ha vannak ilyen célpontok is a listán akkor mindenképpen azt ajánlanám, hogy legyen apró nálad.

szalka240 2015.07.11. 18:03:45

@wuaaa [nor]: Igen, ezekről is olvastam. Erre csak az a megoldás, hogy olyan helyen, ahol visszaadnak, nem szabad apróval fizetni, a visszajárót pedig gyűjteni azokra a helyekre, ahol nincs ilyen lehetőség. Szerintem lesz egy pár ilyen hely, mivel nem a városok szerepelnek a célpontok között.

2015.07.11. 18:07:04

@VPBA: ooooo de kar, annak azert volt egy sajatos hangulata. fotozkodtunk ott egy csomot, es szegeny albanok nem ertettek nekunk ez miert akkora nagy szam :)

2015.07.11. 18:07:46

@Muscari: a masik CA :D Kanada :)

2015.07.11. 18:45:02

@VPBA: 1999 ben. Eredetileg menekulttaborba indultunk onkentes melora, de annyit kinlodott az alban kovetseg a vizumunkkal, hogy mire kiertunk hazamentek a menekultek :D szal felig nyaralasba fordult a kintletunk, mert az alban vendeglatoink ugy ereztek ha mar ennyit utaztunk, akkor visznek magukkal mindenfele :D mondom nekem nagyon jo elmenyeim vannak :)

kék madár 2015.07.11. 18:49:19

@macamuca [IHUN]: a lajhar es a csiga osszeutkoznek egy keresztezodesben. Az egyetlen tanu a teknos...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.11. 19:01:39

@geegee: mi Leksand sommarlandban voltunk. Nem rossz, van egypar vad rafting attrakcio is ilyen gumibelsokon mesz le, meg kis to ahol lehet vizibicajozni, sok vizicsuzda stb
Nekem kicsit hianyzott egy par nagyobb melyebb medence es felnotteknek valo lounge resz, de osszessegeben fasza volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 19:30:40

@wuaaa [nor]: Jó, persze, mindennél van szarabb is...Meg ma volt már kemény 22 is...Viszont télleg szép a fű, nincs kiégve sehol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 19:32:24

@Muscari: Mi lemennénk egészen a görögökig (ha lesz még akkor olyan...), és minden országba bekukkantanánk kicsit.Lehet, Birkamant is meglátogatjuk. :D
Igen, olvastam, hallottam már, hogy jó kaják vannak.Remélem sikerül jövőre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 19:35:20

@VPBA: A röhej az, hogy most jövök Észak-Dániából (pár napja értünk vissza) és ott is láttam bunkereket.Rögtön tirátok gondoltam, meg hogy Ember Hodzsa szellemének keze ide is betette a lábát... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 19:38:31

@Mrs Rumcajsz CA: Én csobbanni akarok, nem felgőzölni magam... :D Nekem a víz az elsődleges közegem, ki lehet találni a csillagjegyemet is...Egy láb nélküli állat, és nem a kígyó. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.11. 19:44:51

@Réka ‎: Jónak jó ez, csak épp oda-vissza 700 km tőlünk.Nekem meg olyasmi kéne, ahová naponta is el lehet menni.Mondjuk a főváros közele.Illetve ehhez is ugyanúgy kell a meleg, mint a 10km-re lévő tóhoz... :-|
De eccer elmegyünk megnézni, szép lehet az a rész is.

2015.07.11. 20:05:01

@geegee: :D ertem, mondjuk a finnek minket kizavartak a 15 fokos toba csobbani szauna utan, de vagom, hogy az nem ugyanolyan mint pancsizni:) en ann a Balatonrol nem tudtam lekattani, fuggove tesz:D az eloviz ugy altalaban amugy

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 20:06:37

@Mrs Rumcajsz CA: Értem. Nem Kukes-ba mentetek volna? Az a város rengeteg menekültet fogadott be a koszovói háború alatt, közel 500.000-et. Hát, igen, az albán hatóságok még most is el tudnak bíbelődni bizonyos bürokratikus dolgokkal, amiket megreformáltak, azt már gyorsan el lehet intézni, de vannak dolgok, amik nagyon lassúak. Így azért jól jártatok, pedig akkor még igencsak más világ volt itt. De az a lényeg, hogy jól éreztétek magatokat, az emberek kedvessége már akkor is megvolt. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.11. 20:22:35

@geegee: Látod, látod! :) Egyébként maradt még itt is bőven, elsősorban a tengerparton bontották el őket, a veszélyeseket, a turisták miatt. A nagy harcászati bunkerek egy részét a tengerparton büfévé alakították, sőt egy Tiranához közeli bunkert egy volt villanyszerelő grillétteremmé alakított. A hely népszerű volt, különösen nyáron, mert hűvös volt belül. Azóta háromemeletes hotel van felette, a bunker most raktár és rakit főznek benne. :) Az Ohridi-tó mellett sziklának kinéző műsziklák vannak, mint bunkerek, valamint az összes határ környéki hegyet Enver össze-vissza furkáltatta, úgyhogy most is bunker bunker hátán, csak most már nem látszanak.

Egyébként Svájcban is sok bunker van, csak ők jobban hasznosították:
"A 30-as évek során Svájcban közel 20.000 db bunkert és óvóhelyet készítettek , ahol a hadsereg számára szükséges lőszert, fegyvereket élelmiszert el tudták rejteni, valamint ahonnét a hegyi ország hágóit védeni lehetett. A második világháború után sem maradtak funkció nélkül az egykori bunkerek modernizálták őket, felkészülve már a nukleáris fenyegetésre is. 1990-től azonban szerepüket vesztették és fokozatosan demilitarizálták az objektumokat. A bunkerek megvásárolhatókká váltak, áruk a pár százezertől a kétmilló dollárig terjedt.
A egyik legújabb hasznosítást Saanen melletti bunker nyerte, mely egykor a svájci légerő irányítási központja volt. A létesítmény ma Christoph Oschwald tulajdona, aki digitális adatközpontot létesített az egykori bunkerben, mely így superbiztonságosnak számít, annyira hogy 30 országból tudott ügyfeleket magához csábítani és és az emberiség digitális genomját is itt tárolják." (Forrás: bunkermuzeum.hu)

Bredpitt Monika 2015.07.11. 20:34:29

Koszonjuk a beszamolot, nagyon erdekes volt. EGyre nagyobb kedvem van Albaniaba menni es erdekes volt latni a hozzaszolasokat is.

egy kis utlevel info, ha mar utazas, kivancsi vagyok ki mit mond mennyire allja meg a helyet a link

www.msn.com/en-us/travel/article/50-countries-with-the-most-powerful-passports/ss-BBiUqND

Muscari 2015.07.11. 20:54:51

@Mrs Rumcajsz CA: köszi, Manka, akkor a hidegebben vagytok:-)

rumitom 2015.07.11. 21:38:18

@szalka240: garderomen repteren a dnb bank kirendeltsegen ;)

wuaaa 2015.07.11. 23:30:36

Na, akkor legalább arról beszélgethetnénk közben, hogy melyikünk mit iszik? :)))

kék madár 2015.07.11. 23:52:33

@macamuca [IHUN]: itt az egesz :)
a lajhar es a csiga osszeutkoznek egy keresztezodesben. Az egyetlen tanu a teknos..
A rendor felveszi a jegyzokonyvet:
- Teknos ur mit latott?
- Hat nem is tudom, olyan hirtelen tortent az egesz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.12. 01:18:58

@Határátkelő: Szuper otlet ez a nyaralosdi, mi is most jottunk haza egy igazi, tipikus amerikai "road trip"-rol, lenyomtunk 1700 merfoldet Kalifornian belul, nagyon jo volt! Talan osszejon belole egy poszt ;)

rumitom 2015.07.12. 01:21:58

@wuaaa [nor]: mar csak a sor maradt :) balatonon froccsot

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.12. 07:27:54

@Mrs Rumcajsz CA: Na jah, a Balaton az nekem is a mindenem.Ha lenne a környéken pár háromezres csúcs, esküszöm, sehová se akarnék menni nyaralni azon kívül...Mondjuk a Magas-Tátrát oda lehetne talicskázni mellé...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.12. 07:30:52

@VPBA: Épp akartam is kérdezni, hogy nem lehet valamire használni őket vajon...De télleg tök jó lehet lakásnak, szerverfarmnak, raktárnak, kajáldának, diszkónak, szinte bármire jó...:-)))
Nem is biztos, hogy olyan hülye volt Ember... :D

enverhoxha85 2015.07.12. 10:42:34

@Jani haverja: En 2006-ban voltam elöször es az akkori albaniaba szerettem bele. Bar nem banom, h most mar 2 ora alatt el lehet jutni Tiranabol Vloraba. Anno meg, ha jol emlekszem 5 oraba került a kb 150 km... :) Marpedig az asszony vlonjate, meg del-albania amugy is meg szebb... :)
En csak a MALEV-ot hianyolom, de nagyon! Meg mindig nem sikerült (vagy nem akarta) egy legitarsasag sem a Malev altal hagyott lyukat betömni...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.07.12. 10:58:31

@enverhoxha85: Hát kb. mi is így érzünk... :)

Nem ismerjük mi egymást innen véletlenül? :)

enverhoxha85 2015.07.12. 12:58:08

ugy erted, hogy albaniabol? :)

vagy esetleg innen.... :D :D

www.facebook.com/groups/1499882973604424/

ha van kedved, felfuttahtajuk jobban az oldalt :) Nem sokat foglalkoztam vele sajnos.

enverhoxha85 2015.07.12. 13:37:51

@Jani haverja: ugy erted, hogy albaniabol? :)

vagy esetleg innen.... :D :D

www.facebook.com/groups/1499882973604424/

ha van kedved, felfuttahtajuk jobban az oldalt :) Nem sokat foglalkoztam vele sajnos.

blackhairlady 2015.07.12. 15:57:24

@Zsuzsi65: En szeretnem a posztodat :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.07.12. 16:47:04

@enverhoxha85: A Facebookot mi sem nagyon használjuk... :)

De attól függetlenül privátban nyugodtan folytathatjuk a janihaverja kukac gmail pont com email címen :)

2015.07.12. 18:48:34

@VPBA: lehet:) elvileg Tirana lett volna a fohadiszallas, de aztan mivel nem kuldtek tovabb igy ssem tudtuk meg:) nehany alban segitsegevevel azert be tudtunk logni egybe. Mondjuk mi azert kicsit ketkedtunk, mikor a keritesen kellett atmasznunk, hogy belogjunk, de az albanok megnyugtattak, hogy nem lesz semmi gond :) az egy ilyen elhagyatott sportletesitmeny volt muugro medencevel meg ilyesmikkel. Oda pl setalva jutottunk el.

2015.07.12. 18:54:17

@geegee: aaaaaaaaa ne is fajditsd a szivem a Magas Tatraval... Mindenkinek megvan a kedvence az enyem a lengyel resz. Varsoban eltem ket evig es ha kellett ha nem mindig mentem delre a Tatraba kempingezni, satorizni, fahazba. A termeszet, a kajak, Żurek, oszczypek, jo kis lengyel sorok aaaaaa rendesen honvagyam van oda pedig nem is vagyok lengyel :D

montroyal ( CAN qc) 2015.07.13. 04:27:52

@Muscari: ez egy nagyon nagy park...(10-12 ezer latogato naponta ) eleve a csuszdakon megvannak a magassagok tehat ott nem sok a gyerek ...nekuk kulon reszleg van oda telepulnek a csaladosok szoval nem zavarjuk egymast ... foleg fiatalok vannak mert a csuszdak eleg meredekek .. @geegee: @Mrs Rumcajsz CA: szoval 2 nap lett belole nagyon jo volt super ido ja es minden medence melegitett kellemesen langyos 28 fokos egyszer hetkoznap is elmennek hatha kevesebb a sorbaallas a csuszdaknal ..

Ginix 2015.07.13. 11:46:39

jaj, jaj, miről maradtam le, máris olvasom!!!! :)

Ginix 2015.07.13. 11:58:46

ó, elolvastam, a kommenteket még nem, de milyen klassz, h voltatok ti is:) !

a saláta bár ott a fülemen jött ki, most mégis látva a képeket, összefutott a nyál a számban, hmmm!
sztem a teknős az ugyanaz volt;) biztos ez a heppje, tök így nézett ki a miénk is!
shkodrában nem voltunk, de akkor majd legközelebb tudjuk, merre tartsunk!
nem tudom, hogy kell neked írni, ha nem kommenteltél, remélem, azért ezt látod!

ja és még annyit, h ugyan nagyon régen, még kisiskolás koromban, de én is tájfutottam:)

Majmász Gedeon 2015.07.16. 13:19:26

Posztoló: Te óriási tévedésben élsz! Aki eszik halat, az nem vega. Ez ilyen egyszerű.
hu.wikipedia.org/wiki/Vegetarianizmus
Egyébként jó poszt (leszámítva a helyesírási hibákat), a legtöbb helyen ezek közül én is voltam, még az albán tengerparton is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása