oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 06. 06:47,  Dal a tóról, pálinka, szexista viccek, lélek. Szeretlek, Magyarország! 316 komment

2015. július 06. 06:47 Határátkelő

Dal a tóról, pálinka, szexista viccek, lélek. Szeretlek, Magyarország!

Mai szerzőnket a blog állandó olvasóinak aligha kell bemutatni, hiszen (Bredpitt) Mónika törzskommentelő és több posztot is írt már. Most a Magyarország és én pályázatra beküldött írását osztom meg veletek, ami Kanadától az Egyesült Államokon át Magyarországig tart és közel negyedszázadot ölel át.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

nemzeti_szinhaz_monika.jpg

„Hadd kezdjem egy idézettel: „A jól viselkedő nők ritkán írnak történelmet.” (Marilyn Monroe)

Nem tudok ellenállni HA újabb projektjének, bár nem a versengés az, ami ösztökél (mert utálok veszíteni), hanem a téma. Mármint, hogy mi hiányzott Magyarországról, vagy mi az, amit szeretünk.

Először 1991-ben hagytam el Magyarországot, fiatal voltam, 24 éves. Meg akartam tanulni rendesen angolul. Találtam egy hirdetést és elmentem dadának munkavállalási engedéllyel. Másfél évig voltam ott.

Az iskolában nagyon sok embert megismertem, a világ minden tájáról voltak ott tanulók, akik java része idősebb volt nálam. Sokan mentek akkor Kanadába az akkor éppen dúló jugoszláv háború miatt.

Akkor többen mondták nekem, hogy milyen könnyű ott maradni. Letelepedési engedélyt kell kérni és szinte biztosan megkapja az ember. Nagyot néztem. Ijesztő volt a gondolat, hogy lehet ilyet csinálni: elhagyni Magyarországot. Meg sem próbáltam. Akkor még nagyon nagy volt a kontraszt a két ország között.

Egy teljesen más világ

Én Torontó mellett laktam egy Mississauga nevű helyen, emlékszem, amikor át akartam kelni egy hatsávos helyi úton, ahol nem volt lámpa, milyen kétségbeesés lett úrrá rajtam. Valahogy csúcsforgalom idején lehetett. Megálltam a zebránál és azon nyomban az összes autó megállt nekem. Arra gondoltam, hogy talán összekevernek az angol királynővel (de ez nem stimmelt, mert ennyire ronda nem lehetek).

Szó szerint átrohantam az úton integetve, megköszönve mindenkinek, hogy megálltak és közben kicsit szégyelltem magam, hogy én, egy szem gyalogos pofátlan módon leállítom a forgalmat. Hoztam magammal az otthoni beidegződést, miszerint, ha gyalogos vagy és kedves az életed, jobb, ha szaladsz a zebrán. A másik ilyen élményem a cipőbolt volt, ahol egy fiatalember a lábamra húzta a cipőt. Megint csak szégyelltem magam, furcsa érzés volt az otthoni eladók után.

Egy teljesen más világba kerültem, közel a torontói reptérhez, ahonnan folyamatosan szálltak fel a gépek. Akkor éreztem először a honvágyat. Semmihez nem hasonlítható érzés. Az ember így még férfit és talán még a gyerekét sem tudja szeretni.

A gyerekét, akiért ölni tudna, de akinek meg tudja fogni a kezét, és fel tud szállni vele a repülőre, akár el az otthontól, akár hazafelé. Nem úgy, mint az anyaföld, ami nem tud utánunk jönni, amit csak mi tudunk elhagyni és csak mi tudunk hazatérni hozzá, ezért olyan nehéz a döntés, mert Ő nem segít, csak vár ránk, kitartóan, végérvényesen.

Ismét Budapesten

1991 januárjától 1992 nyár közepéig voltam Kanadában. Alig vártam, hogy hazaérjek. A Rózsadombon kezdtem el dolgozni és a buszon állva láttam egy szép ház hófehér kőkerítésére festékszórózva : ROHADT GE....I, még ennek is örültem, annyira hiányzott Magyarország a tökéletes kanadai kisváros után, ahol mindenki locsolja a füvét és egyformára vágja azt és ahol minden olyan makulátlannak tűnik.

De ami akkor nagyon elszomorított, az volt, amit Budapest utcáin láttam. A másfél év alatt rengeteg ember került az utcára. Akkor megdöbbentett a gondolat, hogy kiléptünk az előző rendszerből és ez várt emberekre. Hajléktalanok. Sokan. Vajon mit hoz a jövő erre az országra, ha másfél év alatt sikerült ennyi embert az utcára tenni. Nem értettem, hogy létezhet ez.  Honnan kerültek ezek az emberek az utcára, hogy lehet, hogy előtte nem láttuk őket.

A másik új dolog, hogy mennyi kínai volt nálunk. Ez egy másik ország volt. 

Boldog voltam, hogy itthon lehetek, de onnantól kezdve már folyamatos vágyakozást éreztem. Nem is tudom, mi volt az erősebb: az elmenni akarás, vagy egy újabb kihívás, egy másik ország megismerése.

Aki annak idején vagy még hamarabb ment el innen, tudja milyen érzés egy egészen más világba csöppenni. Az Egyesült Államok volt a vágyam gyerekkorom óta.

Én hiszek abban, hogy tudat alatti énünk látja a jövőt. Biztos vagyok benne, hogy azért volt bennem ez a mérhetetlen vágyódás Amerika után, mert ott várt rám a férjem. Amikor megláttam őt, tudtam, hogy őt kerestem egész életemben. Nem tudom elmagyarázni az érzést. Még csak nem is első látásra szerelem volt, de ott volt a nagy Ő. Szóval őt 1999-ben ismertem meg és először 2000-ben jöttünk haza együtt, amikor még nem voltunk házasok. Érdekes volt látni a reakcióját.

Kulturális különbségek

Figyeltem őt néha, amikor a városban utaztunk. Meleg volt, csinos MAGYAR lányok mini szoknyában. Megkérdeztem tőle, mit szól a lányokhoz? Megnézte-e őket magának? Erre csak visszakérdezett: mit gondolsz? A véleménye az volt, furcsának találja, hogy mindenki így ki van rittyentve állandóan.

A vidéki New Jerseyben tény és való nem nagyon kell felöltözni. Egyszer elmentem vasárnap reggel egy közeli kis szupermarketbe (Wawa) ahol a pénztáros közölte velem: a férjed azt üzeni, vigyél vajat. Kérdeztem a nőtől, honnan tudja, hogy nekem üzent? Válasz: Te vagy egyedül pizsamagatyában. Itthon nem mernék így vásárolni se vasárnap, se éjszaka.

Nekem is meg kell szoknom mindig, hogy itt a szatyrot nem adják ingyen, most már a Tescóban is fizetni kell érte, de a vőlegényem reakcióját látva be kellett látnom: ő is a jóléti társadalom egyik elkényeztetett példánya és igen, létezik az amerikai arrogancia.

Amikor először elmentünk együtt vásárolni és kiderült a kasszánál, hogy venni kell egy szatyrot, akkor teljesen kiborult. Ott állt és felháborodva mondogatta: NINCS SZATYOR, NINCS SZATYOR. Látszott rajta, hogy közben meg azt gondolja: „micsoda népség!” Én meg azt gondoltam: mekkora seggfej az amerikai vőlegényem.

Háromezer dollárt hozott magával és a zsebében hordozgatta. Egy idő után, amikor már nagyon a frász volt bennem kértem, hogy tegye be a bankba. Közölte velem, hogy dehogy teszi, még a végén nem adják oda. Úristen! - gondoltam én. Ez a pasi a férjem lesz, és azt hiszi, hogy mi még lovon járunk annak ellenére, hogy a városban csak villamoson utaztunk.

Elmondtam neki, hogy nekem is van bankszámlám és még soha nem kellett könyörögnöm a pénzemért. Vannak amerikai bankok, tegye be oda, mielőtt valaki kilopja a zsebéből a 6-os villamoson. Sikerült meggyőznöm.

Az ittlétét még valami megmérgezte. Nem kapott a moziban jeget a kólába. Ettől megint kiborult (egyébként nagyon jó fej pasi, tudom, ezek után nehéz elhinni). Próbáltam magyarázni, hogy nézze a jó oldalát: itt fél liter kólát fizet és fél liter kólát kap, míg Amerikában a fél literből négy deci a jégkocka. Itt nem jártam sikerrel. Ő inkább fizetett volna a jégkockáért, kóla nem is kell. Ez fájdalmas pontja volt az utazásnak. Nincs szatyor, nincs jégkocka. Welcome to Hungary!

A fent említettekhez hozzátartozik, hogy mielőtt velem találkozott soha nem volt útlevele. Az egyetlen határon kívüli hely, ahol járt Tijuana, ahová az amerikaiak átmehettek útlevél nélkül (milyen igazságtalan, nem?), bezzeg szegény mexikóiak kedvéért építettek egy határállomást, ami Kaliforniában van az ország belsejében San Diego és Los Angeles között. Ezt azoknak ajánlom figyelmébe, akik úgy utazgatnak arrafelé, hogy nincs már hivatalos tartózkodási engedélyük. Le fognak bukni. Volt már rá példa.

Ami nagyon furcsa volt még neki, hogy vidéken már délelőtt pálinkával kínálgatták. Ez persze nem lett volna furcsa, ha annak idején ő is nézi a Dallas c. sorozatot, amiben Jockey Ewing már reggel 9-kor whiskey-t ivott. De hát Ő nem nézte. Ezért csodálkozott.

Ami tetszett neki

Azt nagyon élvezte, hogy mivel akkor a VII. kerületben laktunk, mindenhová eljutottunk gyalog a belvárosban. A kedvenc helyeink az Old Man's Pub és a Morrison's Club voltak. Ott akkor láttunk sok híres magyar zenészt.

Deák Bill Gyulára azt mondta: a legjobb bluesénekes akit valaha látott. Ez nagy bók egy olyan amerikai szájából, aki megjárta Woodstockot és még volt jegye a Led Zeppelin koncertre, amire már nem tudott elmenni, mert meghalt a dobos.

Rácsodálkozott a vidéki emberekre. Azt mondta, hogy Amerikában nem létezik ez a fajta ártatlanság, amit Karancslapujtőn látott. Gyerekek mackónadrágban, illedelmesen köszönve, a szabadban játszva.

Ami nagyon tetszett még neki, hogy egy szupermarketben nincs minden termékből kb. húszféle márka. Tény és való, hogy Amerikában van miből választani. Aki járt már ott és látott egy olyan sort, ahol csak a gabonapelyhek vannak, az tudja mit jelent a bőség zavara. Nekem ez érdekes volt, mert én élveztem a választékot New Jerseyben, soha nem gondoltam volna, hogy valaki azt fogja értékelni, hogy nem kell azon tanakodni, vajon melyiket is válasszam.

Amerikai hiányérzetek

Volt idő, amikor úgy éreztem soha nem akarok hazajönni New Jerseyből, mert nekünk, magyar dadáknak, nagyon jó életünk volt. Beszippantott minket az a királyi érzés, ami arról szólt, hogy azért a pénzért, amit kerestünk, ugyanazokban az üzletekben tudtunk vásárolni, mint a bankár főnökeink feleségei. De ez csak az anyagi jólét.

Aztán szép lassan jöttek a hiányérzetek. Elmentem New Jerseyben pár magyar lánnyal kirándulni a környező hegyekbe, annyira úgy éreztem, hogy valami nagyon hiányzik, nem tudtam akkor megmagyarázni mi volt az. Ott is fák vannak, zöld, madárcsiripelés. Később itthon jöttem rá a nógrádi hegyekben, hogy azokban az erdőkben nincs lélek, mert nincsenek emlékek. Egy törött termosz darabjai, amit a húgom dobott méregből egy fának, mert nem hagytunk neki a teából.

Volt egy kedves ismerősöm, egy magyar férfi, aki 1956-ban hagyta el Budapestet és Ohióban élt. Mielőtt meghalt, felhívtam őt és amerikai feleségét egyik karácsony előtt, amikor már beteg volt és tudta, hogy valószínűleg nem fogja már látni Magyarországot. Annyi sóvárgás volt a hangjában: „A karácsony otthon! Nincs is olyan sehol, csak Magyarországon!”

Akkor annyira megijedtem, hogy esetleg egyszer én is odajutok, hogy hosszú évek után ennyi sóvárgás lesz bennem a hazám után és így kell leélnem az életem, hogy tele van vágyakozással a múlt után.

Az egyik kedvenc könyvem a Cini Cini Muzsika, szerintem a világ legjobb verses és mondóka gyűjteménye, ami gyerekeknek íródott. Ebben találtam ezt a Tamkó Sirató Károly verset.

Dal a tóról

Ez a tó, ha enyim lenne

mindennap fürödnék benne.

A Forró Nyár Ünnepére

leúsznék a fenekére.

Cirógatnám a sok szép halát,

biztatnám a békák karát.

Cimboráznék a csiborral,

kínálgatnám mézzel, borral.

Fésülném a habok fodrát,

ugratnám a vízibolhát.

Hínár-karosszékben ülvén

rák ollóját köszörülném.

A sás között, ahogy lóg ott,

bámulnám a vízipókot.

Ha ez a tó enyim lenne

Nap, Hold szebben menne benne.

Kék hajnalon, opál estén

a titkait mind kilesném.

Dédelgetném én naphosszat:

- boldog lenne minden moszat!

Ha elolvasom, mindig az a gyönyörű tavaszi nap jut eszembe, amit Anyukámmal töltöttem a Mátrában. Egy kis tó partján békák százai kuruttyoltak, szellő fújdogált, és fűzfák árnyában turisták heverésztek.

„Cimboráznék a csiborral” - hogy lehet ezt lefordítani angolra? Vagy németre, vagy svédre? Szeretem az anyanyelvem. Nagyon szép nyelv a magyar és nagyon szerencsések vagyunk, hogy ezt beszéljük. Ha jól tudom, a világ négy legnehezebb nyelvének egyike.

Egy barátom a Facebook-oldalán egy újabb képpel lepett meg. A pólón, amiben a fotót készítették ez áll (a pólót egyébként az Egyesült Államokból rendelte): I SPEAK HUNGARIAN. WHAT IS YOUR SUPERPOWER?

Jó kedélyű magyarok

Olyan sokszor szóba kerül HA oldalán, hogy a magyarok siránkoznak és borzasztó a mentalitás, meg mindenki pesszimista, stb. Van egy másik oldalunk is. A vidám, jó kedélyű magyarok is léteznek ám! Erről olyan kevés szó esik.

A kislányommal imádjuk az itthoni játszóházakat. Elvittem egybe, mikor két éves volt. Van ott egy felfújható csúszda, amin imádok lecsúszni, de a csúszdához felmászni nem olyan egyszerű, hiszen ezt gyerekeknek tervezték és nem egy széles csípőjű anyukának.

Próbáltam bepréselni magam egy résen és éreztem, hogy valakinek a tekintete megakad a hátsómon. Egy vicces kedvű nagypapa már meg is szólalt:

- Nem fog az oda beférni.

Hátranéztem, ami nem ment olyan könnyen és szigorúan néztem rá. Azért is felmásztam és fent csak négykézláb tudtam megállni, így néztem rá diadalittasan:

- Befért!

Mindketten nevettünk, aztán lecsúsztam a csúszdán.

Dolgoztam valaha egy cégnél, ahol nagyon mókás ügyfelek voltak. Egy napon az egyik, akivel napi kapcsolatban voltam, azt mondja a telefonban:

- Mónika, annyira szégyellem magam (a kis hazudós), de valahányszor veled beszélek, mindig az a régi porszívó reklám jut eszembe. Ne rázza ki, ne verje ki Mónikával szívassa ki. Ebbe még én is belepirultam. (Már bocsánat, de nem Erika volt a porszívó neve, javítson ki valaki).

Egy ilyen viccért Amerikában a bíróságon találná magát az ügyfél.

Milyen az, amikor idejön az amerikai és azt látja, hogy a magyarok máshogy értelmezik az emberi érintés fogalmát?

Egy régi kedves barátom egy amerikai cégnél dolgozik.  Egy ideig nem volt titkárnőjük, de aztán felvettek végül egyet, aki az ebédszünetben megmasszírozta az egyik férfi kollégája hátát. Teljesen ártatlan dolog.

Igen ám, de épp itt járt az amerikai HR-s, aki egy nő, és akit történetesen Pinának hívnak (kiejtése valahogy így Pínnya). Ő nem ártatlan érintést csinált belőle, hanem nagy ügyet. Barátom felhívta az ukrán HR-süket bízva abban, hogy vele jobban dűlőre jutnak és nem lesz ebből olyan nagy ügy. Miközben persze a budapesti irodában mindenki azon röhögött, hogy az amerikai Pinának nincs humorérzéke.

Öcsi és a Barkas

Családi összejöveteleken mindig előkerülnek a régi történetek, amin jókat nevetünk, ez a kedvencünk:

Nagymamám, aki feketében járt, ha kiment az utcára mindig volt a fején egy kendő, nagyon finom teát csinált és a legfinomabb rántott csirkecombot, amolyan régi módi nagymama volt, aki mindig aggódott, ha nem vettünk fel pulóvert a 22 fokban, ha nem ettünk eleget, vagy túl sokat szaladgáltunk, de még neki is volt humora. Egyik délután mikor meglátogattam sopánkodva mesélte, hogy milyen hülyeséget csinált.

Kőbányán lakott egy kis utcában. Abban az időben vele lakott egy ideig fia, az én nagybátyám, akit Bélának hívnak, de az egész család Öcsinek becézte. Becsöngetett hozzájuk egy fiatal nő, nagymamám nyitott ajtót:

- Csókolom, Bélát keresem, látom itt áll a ház előtt a Barkasa, gondoltam benézek (Barkas - kisméretű teherautó, a fiatalok kedvéért).

- Nincs itthon Öcsi - mondja a nagyanyám.

- Ki az az Öcsi? - kérdi a csaj.

Erre nagyanyám:

- És ki az a Barkas?

A kenyér illata és a hírek

Imádom a kenyér illatát, ilyen kenyér nincs még a világon. Egyszer egy előadáson voltam Tihanyban. Doug Weed volt az előadó, aki az idősebb Bush kormányában volt tanácsadó, és aki egy óriási Amway üzletet épített fel. Az előadást azzal kezdte, hogy nagyon sok helyen járt már, de sehol nem látott még ennyi szép nőt, és sehol nem evett ilyen finom kenyeret.

Szeretem, hogy itthon látom, mi van az emberek fejében, mert lehet velük beszélgetni mindenről (persze bevallom, néha ijesztő, amikor belelátunk mások fejébe).

Szeretem, hogy van választék, ha arról van szó, hogy nézzünk híreket. ATV, Hír TV, Echo Tv, sőt parlamenti élő közvetítés, ahol igaz, azt is látjuk, hogy alszanak a képviselők, de itt legalább élő egyenes adásban jön a sóder és én eldönthetem, hogy mit szűrök le abból, amit láttam és nem a firkászok (esetleg) elferdített beszámolóját olvasom szájbarágós stílusban.

Én egyébként nem ragaszkodom egy bizonyos hírcsatornához. Pont azért jó megnézni mindet, mert az ember több szemszögből látja a világot. És én azt gondolom, azért jó, ha az emberek megnyílnak egymásnak és el merik mondani a véleményüket, mert egymást is formáljuk és ez nagy erő lehet. Kérdés, hogy tudunk-e fegyvert kovácsolni az erőnkből és harcolni.

Szeretem a Csilit, a világ legjobb Művelődési Házát, ahol mindig valami ismerősbe futok, ahol van egy híres bácsi, ahogy lányom mondaná, a 100 Folk Celsius egyik tagja, akinek gitárüzlete van itt, ahol le lehet ülni egy finom kávé mellé és közben nézni a gyerekeket, akiket vagy az oviból vagy a suliból vagy a bölcsiből ismerünk, vagy valahonnan a kerületből, és jönnek mennek minden nap, mert rengeteg dolgot lehet csinálni a Csiliben. Táncolni, karatézni, jógázni, énekelni...

Megkérdeztek több mint 70 ezer amerikait, aki rendszeresen utazik, arról hová mennének a legszívesebben. Az első három helyezés: 1. Firenze (Itália) 2. Charleston (Dél-Karolina) 3. Budapest

Szeretem Budapestet. Gyönyörű város. Van egy barátom, aki szárnyashajót vezetett Bécs és Budapest között hosszú időn át. A járat, amivel nap mint nap közlekedett valamikor a kora délutáni órákban ért be Budapestre, de egy nap nagyon sokat késtek, mert valami gond volt a zsilipekkel.

Este értek be, amikor már sötét volt és a hajó törzsutasai, akik addig csak világosban látták a várost a hajóról tapsviharban törtek ki, mert ilyen szépet még nem láttak. Ajánlom mindenkinek az esti dunai sétahajózást. Fantasztikus látvány. Mi, ha átmegyünk valamelyik hídon, akkor mindig azt mondjuk egymásnak: nézd, itt van a szép Budapest.

Pálinka és a magyar bor

Ellentétben a közhiedelemmel, én nem szeretem a pálinkát. Egyszer és egyetlen egyszer fordult elő, hogy bűnbe estünk a játszótéren. A pálinka gyógyszer, de csak megfelelő mennyiségben, ami = kevés. Apukám tanácsára én most kipróbáltam működik-e, ha fáj a torkom. Működik bizony.

Anyukámmal sokat utaztam. Az egyik kedvenc utunk a soproni volt, ami tele volt lélekkel. Sétáltunk a házak között a Lővérekben és sok helyen invitálják meg az embert házi soproni kékfrankosra. Persze fizetni kell érte, ezek kis családi éttermek.

Abban a ritka élményben volt részünk, hogy finom, megfizethető magyar vörösbort ittunk, amiben ott volt a lélek, hiszen a család munkája volt benne. Én Amerikában sok helyen láttam Egri Bikavért, de ezzel ki is fújt a finom magyar vörösborok sora.

Nem voltam rest és kíváncsiságból bormagazinokat forgattam, hogy lássam, a magyar bor milyen helyet foglal el a világ borai között. Hát, úgy láttam semmilyent. Ezt én bizony mellre szívtam. Micsoda igazságtalanság!

Apukám azt mondja erre, hogy mi nem tudunk labdába rúgni, hiszen nem tudunk nagy mennyiséget gyártani. Azért remélem az idelátogató turisták elviszik a hírét a finom magyar bornak. Persze mondom ezt én, aki a Lidl-ben inkább megveszem a chilei és a kaliforniai vörösbort, mert sokkal olcsóbb, mint a magyar. Itthon én azt látom, hogy 1500 forint alatti magyar borokat nem szabad venni, mert nem jó.

Volt még Sopronban valami nagyon különleges. Nem tudom, hányan ismerik a Taródi várat, amit a helyiek csak Bolondvárként becézik. Hihetetlen, hogy valaki fogja magát és felépít egy várat.

Azért beszélgetve az ottani lakosokkal nem mindenki volt olyan büszke erre, mert volt, aki azt hangoztatta, hogy az a vár bizony lopott kövekből lett felhúzva (elméletileg adakozásból és hosszú idő alatt saját pénzből lett megépítve). Mi beszéltünk a ház úrnőjével is, aki nem látszott boldog hercegnőnek, mert lássuk be, hogy egy olyan várban élni, ahol hiányzik a 21. századi kényelem…??????

Sokszor panaszkodunk az eladókra. Én is. De hozzáteszem, hogy Budapest egy más világ. Vidéken egész mások az emberek és nem is kell messzire menni. Utazunk 50 percet, eljutunk a Pilisbe és máris kedves eladókkal találkozunk, emberekkel, akik köszönnek egymásnak az utcán. Nem lehet általánosítani itthon sem.

Egy kis cél, amire várni lehet

Ha már szexista viccek. A szexológus előadást tart a mindennapi szex fontosságáról.

"Hadd bizonyítsam be Önöknek, milyen fontos, hogy nagyon sok szex legyen az életünkben - mondja az előadó. -  Tegye fel a kezét az aki minden nap szeretkezik!

Jó sokan felteszik a kezüket.

- Nézzék csak meg ezeket az arcokat! Milyen elégedettek és boldogok!

- Most tegyék fel azok a kezüket, akik egy héten egyszer szeretkeznek!

Most is felteszik jó páran a kezüket.

- Nézzék meg őket! Ők is elégedettnek látszanak, de korántsem annyira, mint előző társaik.

- Kérem, tegye fel a kezét, aki egy hónapban csak egyszer szeretkezik!

- Na, nézzék meg a különbséget! Itt már nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem túl boldogok.

- Kérem, tegye fel a kezét az, aki egy évben csak egyszer szeretkezik!

Mindössze egy fickó jelentkezik, aki majd kiugrik a bőréből.

- Uram, értette a kérdésem? Azt kérdeztem ki az, aki egy évben csak egyszer szeretkezik?

- Igen, igen, értettem - ugrál tovább a férfi.

Fogja a fejét az előadó és ezt kérdezi:

- Ha csak egyszer szeretkezik egy évben mi a fenéért ilyen boldog?

- Attól, hogy ma este lesz!!!!!!

Legyen mindig egy kicsi cél, amire várni lehet, ami bearanyozza az életünket. Lehet, az havi egy szex, évi egy szex, sorolhatnánk.  Nekem sokáig az volt, hogy tudtam a repülő haza hoz. Budapestre.

Szeretem Magyarországot

Ebben a zaklatott állapotában is, úgy ahogy egy nő egy férfit szeret. Akkor is, amikor a másik csalódást okoz. Amikor mások már elmennének, mert annyi rossz történt.

Én mindig hazajövök, ide, ahonnan annyian el akarnak menni és el is mennek. El is kell indulni és meg kell próbálni, ha erős a vágy. Mindig haza lehet jönni. Szeretek itt lenni, így is, hogy néha, igen, égnek áll a hajam a hülye emberektől, meg a siránkozástól, meg attól, hogy úgy tűnik, ez az ország nem tud előre lépni, mert még mindig a múltban él.

Attól, hogy itthon vagyunk és megint, sokadszor úgy döntöttünk, itthon akarunk élni attól még nem feltétlenül tapsikol az ember. A másik posztban leírom jó hosszan, hogy milyenek az első élmények, egy tíz éves gyermek szemével is, így négy hónap után. Az biztos, jó döntés volt. Itthon vagyunk.

Hadd idézzek most a végén megint valakit, aki igazán tud írni a szeretetről, mert amit ő ír, az nekem igaz Magyarországra is.

„Az a másodperc, amikor igazán szeretünk, életünk egyetlen valóságos pillanata. A többi nem az. A többi boldogtalan varázslat. Őrület. Teli félelemmel és szomjúsággal. Mi persze éppen fordítva gondoljuk. Mi azt hisszük, hogy az a „valóság”, amikor egyedül, kővé dermedt, magányos lélekkel élünk. Valóság a hétköznap, a közöny, az egoizmus, az én, az enyém, a pénzkereset. Valóság a tévé, a robot, a rohanás, a vásárlás, az aszfalt, a „senkihez sincs közöm” életérzése. És a szerelemről véljük, hogy káprázat, mámor. Amikor valóban szeretünk, mondják ránk az emberek, hogy „Te el vagy varázsolva, öregem! Te megőrültél!” - miközben egy tévedhetetlen hang lelkünk mélyéről azt mondja: „Itt akarok maradni, mert mindig ide vágytam! Itt akarok élni, örökké!"

Amikor szeretjük egymást: kijózanodunk.

Felébredünk.

Életünk valóságos állapota az, amikor szeretünk. Ezt a csodát rendszerint akkor érjük el, amikor föladjuk a görcsös önvédelmünket, és elkezdünk egymásban, egymásért élni." (Müller Péter: Szeretetkönyv)”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Kanada Egyesült Államok Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr707603090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 07:09:38

a pálinkáig olvastam, addig tetszett, úgyhogy tetszikeltem
aranyos-nosztalgikus

viszont 24 éves korában az angol királynő is príma bringa volt, szóval csak ne rondázzuk őt :
i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/140806110009-20-queen-elizabeth-ii-0806-restricted-horizontal-large-gallery.jpg

pix.avaxnews.com/avaxnews/61/48/00004861_medium.jpeg

:)

kék madár 2015.07.06. 07:58:51

Te mindig sweet 16 maradsz... Minden jot M.... :)
Orulok, hogy ilyen sokat megtudtunk.

Taxomükke (UK) 2015.07.06. 08:03:06

Nekem tetszett. Csodalkozom a tetszesi aranyon (most 7:6), de szerintem valtozni fog.
Azt viszont nem szeretem, amikor valaki (mar tobbedszerre olvasom itt a HA-n) a kiralynot becsmerli vagy mondja randanak. (Es ez most nem elsosorban Monikanak szol, de az o irasa kapcsan szantam el magam, hogy leirom vegre.)
Akinek nem eleg szep, miert nem inkabb Claudia Cardinalehoz hasonlitja magat? Akinek a kiralyno "Bozsi" meg "bringa" vagy "oreglany", csak nem kompenzal? Kisebbrendusegi erzes? Kockazat nelkul beszolok valakinek a hata mogott, es kurva jo fejnek meg vaganynak gondolom magam? Ja, en is lenyomnam pl. Schwarzeneggert, siman.
Innen a fotelbol.
Na szep napot.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.06. 08:12:10

Hetfo reggelt egy jo hosszuval nyitottuk.

Nekem nem tetszett: volt benne sok szep jo gondolat egymasra szorva, de par nekem inkabb kiverte a biztositekot. Kezdve azzal hogy az anyafoldet jobban szereti mint a gyereket, aztan hogy mennyivel jobbak a g*ci graffitis helyi hazak mint a kanadaik, es vegul az aradozas an USA-ban kaphato also polcos bikaverrol.

Bocs a negativ hozzaallasert, de megis csak hetfo reggel van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 08:46:56

összességében elsodort:)

apukádnak meg nincs igaza, a bugatti veyronból se gyártanak sokat, mégis híres és megveszik, és nem halnak éhen a gyárban:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.06. 08:57:08

@Flamy:
Te biztos hogy a mai posztot olvastad?

A pályázatra érkezett posztok közül nekem az első kettőben benne van.

Mónika te meggyógyultál. Amit az usákoknál írtál az egy szétesett besavanyodott nő volt, ez pedig egy megfiatalodott életigenlő laza csaj.
Gratulálok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.06. 09:00:36

@~~Babette~~:
Így van. Sodró lendületű magával ragadó írás.
Önmagában is megállná a helyét de az elözményekhez képest ég és föld.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.06. 09:03:58

Szep hosszu iras. Ertem ez erzeseket, de nem tudok vele azonosulni... itt mar elvesztettem a fonalat: "Akkor éreztem először a honvágyat. Semmihez nem hasonlítható érzés. Az ember így még férfit és talán még a gyerekét sem tudja szeretni."

2015.07.06. 09:08:57

A boros résszel vitatkoznék, de összességében jó poszt volt.

ÁdMo 2015.07.06. 09:09:45

Vegre, mar vartam! Tetszett.
A szatyros es jeges különösen, nekem is megdöbbentö volt Amerikaban, hogy a del-amerikai bevandorlok pakolnak nekem a penztarnal a dupla szatyrokba. Meg az is, hogy az üdito inkabb jeg. Beszelgettem errol en is amerikaiakkal, nekik bejön a hüvös, en meg megfagytam a metron meg nyaron is.

TX7AW 2015.07.06. 09:10:19

Nem szeretnék Montroyal érdemeire törni, de megtudható, miből él a posztoló? A hazaköltözést tervezem, és roppant szeretném hasonló pozitívan megélni, bár vannak kételyeim, és attól, hogy valami hazai, ha közönséges taplóság, még nem fog tetszeni, ezt előre tudom. Viszont van itt egy ténylegesen erős motiváció: ha az ember a halála előtt döbben rá, hogy hoppá, valami kimaradt, de nagyon, az ronda szívás.

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 09:39:01

@Taxomükke: " kiralynot becsmerli vagy mondja randanak."

a kettő nem ugyanaz
egyébiránt a királynő egy celeb, csak jobb a pedigréje. Meg jobb csaj volt fiatalon, mint Svarci :) Mint mindennel, vele is lehet viccelni, legalábbis, ha a britek megengedik maguknak az ilyesmit, akkor mi se legyünk már képmutatóbbak, mint ők

Hari Seldon 2 2015.07.06. 09:41:24

„Figyeltem őt néha, amikor a városban utaztunk. Meleg volt, csinos MAGYAR lányok mini szoknyában. Megkérdeztem tőle, mit szól a lányokhoz? Megnézte-e őket magának? Erre csak visszakérdezett: mit gondolsz? A véleménye az volt, furcsának találja, hogy mindenki így ki van rittyentve állandóan.
A vidéki New Jerseyben tény és való nem nagyon kell felöltözni. Egyszer elmentem vasárnap reggel egy közeli kis szupermarketbe (Wawa) ahol a pénztáros közölte velem: a férjed azt üzeni, vigyél vajat. Kérdeztem a nőtől, honnan tudja, hogy nekem üzent? Válasz: Te vagy egyedül pizsamagatyában. Itthon nem mernék így vásárolni se vasárnap, se éjszaka.”

Most nekem ebből az jött le, hogy pont ő volt OTT is meg itt is aki ne volt „kirittyentve” – Jól értem?

„Amikor először elmentünk együtt vásárolni és kiderült a kasszánál, hogy venni kell egy szatyrot, akkor teljesen kiborult. Ott állt és felháborodva mondogatta: NINCS SZATYOR, NINCS SZATYOR. Látszott rajta, hogy közben meg azt gondolja: „micsoda népség!” Én meg azt gondoltam: mekkora seggfej az amerikai vőlegényem.
Háromezer dollárt hozott magával és a zsebében hordozgatta. Egy idő után, amikor már nagyon a frász volt bennem kértem, hogy tegye be a bankba. Közölte velem, hogy dehogy teszi, még a végén nem adják oda. Úristen! - gondoltam én. Ez a pasi a férjem lesz, és azt hiszi, hogy mi még lovon járunk annak ellenére, hogy a városban csak villamoson utaztunk.”

Nem értem. ha már a kapcsolat elején ennyire zavarta a leendő férjének a viselkedése, akkor miért akart hozzámenni?

„Rácsodálkozott a vidéki emberekre. Azt mondta, hogy Amerikában nem létezik ez a fajta ártatlanság, amit Karancslapujtőn látott. Gyerekek mackónadrágban, illedelmesen köszönve, a szabadban játszva.”

Ártatlanság. - Udvariasan fogalmazva együgyűség.

„Aztán szép lassan jöttek a hiányérzetek. Elmentem New Jerseyben pár magyar lánnyal kirándulni a környező hegyekbe, annyira úgy éreztem, hogy valami nagyon hiányzik, nem tudtam akkor megmagyarázni mi volt az. Ott is fák vannak, zöld, madárcsiripelés. Később itthon jöttem rá a nógrádi hegyekben, hogy azokban az erdőkben nincs lélek, mert nincsenek emlékek. Egy törött termosz darabjai, amit a húgom dobott méregből egy fának, mert nem hagytunk neki a teából.”

Értem. Azért jó jó az erdő, mert van benne emlék. – Meg törött termosz.

„Ha elolvasom, mindig az a gyönyörű tavaszi nap jut eszembe, amit Anyukámmal töltöttem a Mátrában. Egy kis tó partján békák százai kuruttyoltak, szellő fújdogált, és fűzfák árnyában turisták heverésztek.”

És a turistákra rámásznak a kullancsok. – Lyme kór. Stb… (itt nyugaton a kullancsok nem igazán terjesztik, érdekes hogy Ausztriában már igen)

„„Cimboráznék a csiborral” - hogy lehet ezt lefordítani angolra? Vagy németre, vagy svédre?”

Miért akarnánk ilyen izét, lefordítani? (persze én nem vagyok egy költemény fan, és most költőien árnyaltan fogalmaztam)

„- Mónika, annyira szégyellem magam (a kis hazudós), de valahányszor veled beszélek, mindig az a régi porszívó reklám jut eszembe. Ne rázza ki, ne verje ki Mónikával szívassa ki. Ebbe még én is belepirultam. (Már bocsánat, de nem Erika volt a porszívó neve, javítson ki valaki).”

Hát szerintem ízelítőt kaptunk ezzel a magyar tahóságból.

„Egy ilyen viccért Amerikában a bíróságon találná magát az ügyfél.”

Véleményem szerint teljesen jogosan.

„Egy régi kedves barátom egy amerikai cégnél dolgozik. Egy ideig nem volt titkárnőjük, de aztán felvettek végül egyet, aki az ebédszünetben megmasszírozta az egyik férfi kollégája hátát. Teljesen ártatlan dolog.”

Lehet, hogy te ezt „ártatlan” dolognak gondolod, szerintem NEM az. Először csak masszíroznak. Utána nyúlkálnak. – Ha látják, hogy lehet. mert lehet. Vagy azért mert mulya, vagy azért mert fél. Ezzel kezdődik a visszaélés. Megjegyzés, én férfiként is furcsának találnám, ha egy nő elkezdi masszírozni a hátamat, aki nem a feleségem.

„Miközben persze a budapesti irodában mindenki azon röhögött, hogy az amerikai Pinának nincs humorérzéke.”

Egyrészt kíváncsi lennék, hogy ki röhögött? Gyanítom a „hangadók”, meg néhány olyan nő, aki „belement” a játékba.

folyt...

Hari Seldon 2 2015.07.06. 09:44:32

folyt...

„Imádom a kenyér illatát, ilyen kenyér nincs még a világon.”
Ha.ha. Hidd el VAN. Én tudom, milyen az…

„Egyszer egy előadáson voltam Tihanyban. Doug Weed volt az előadó, aki az idősebb Bush kormányában volt tanácsadó, és aki egy óriási Amway üzletet épített fel. Az előadást azzal kezdte, hogy nagyon sok helyen járt már, de sehol nem látott még ennyi szép nőt, és sehol nem evett ilyen finom kenyeret.”

Klasszikus PR bevezető szöveg. Te ezt VALÓBAN elhiszed, ha egy rendezvényen ilyet mondanak?

„Megkérdeztek több mint 70 ezer amerikait, aki rendszeresen utazik, arról hová mennének a legszívesebben. Az első három helyezés: 1. Firenze (Itália) 2. Charleston (Dél-Karolina) 3. Budapest”

Jaj, ne. EGondolod, hogy ez nem EGY közvélemény kutatás a heti 1000-ből ugyanebben a témában… Melyik jut el a magyarokhoz a provinciába? Ha valamelyik el is jut, akkor persze, hogy ez.

„Nem voltam rest és kíváncsiságból bormagazinokat forgattam, hogy lássam, a magyar bor milyen helyet foglal el a világ borai között. Hát, úgy láttam semmilyent. Ezt én bizony mellre szívtam. Micsoda igazságtalanság!”

Újból megkérdezem. Te ennyire naív vagy? A magyar borok kevés kivételtől eltekintve nem igazán jók. Persze a magyarok ezt isszák, és szeretik, mert ezt SZOKTÁK meg. Valójában a Szovjetúnió piacára épült rá a tömegtermelés. Azóta sem sikerült igazán nívós bort előállítani. Az amit a „pincészetekben” veszel, olyan mint itt nálunk az átlagos Carrefour gazdaságos. Az hogy a termesztő kihozza neked, és „eljátssza a szakértőt”, attól még nem lesz az minőségi. Naívság újabb pont.

„Volt még Sopronban valami nagyon különleges. Nem tudom, hányan ismerik a Taródi várat, amit a helyiek csak Bolondvárként becézik. Hihetetlen, hogy valaki fogja magát és felépít egy várat.”

Voltam ott, tényleg komplett zizi a pasi. Kíváncsi voltam, mert sokan mondták, milyen jó. Hát szerintem a a szemét, és építési törmelék keveréke volt. Jellemző, ez is Magyarországra, hogy annyira nincsen műemlék, hogy ilyennek „híre van”.

Na, jó, abbahagyom, még a végén egy megátalkodott realista leszel, azt pedig nem szeretnénk....

Hari Seldon 2 2015.07.06. 09:45:40

Ma már nem biztos, hogy be tudok nézni, majd honap még azért visszanézek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.06. 09:58:49

@Hari Seldon 2: Bocs, de melyik munkahely az, ahol egy masszírozó nő először masszíroz aztán nyúlkál? Már csak azért kérdem mert én még ilyenről életemben nem hallottam de nagyon szívesen mennék oda dolgozni. (Szerintem még jó pár férfitársam így van ezzel).

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.06. 10:03:15

@Hari Seldon 2: nagyerszt egyetertek de itt atestel a lo masik oldalara a nagy lendulettol: "Jellemző, ez is Magyarországra, hogy annyira nincsen műemlék, hogy ilyennek „híre van”."
:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.07.06. 10:05:46

hossszu.... a vers utan mar nem olvastam... csupa nosztalgia...

Evain 2015.07.06. 10:13:13

@flash.gordon: szerintem sose sajnáld, nekem is voltak ilyen kolléganőim, bár ők nem cicóztak, simán leosztották egymás közt a vezetőséget (testvérek voltak). :) Egyiknek sikerült is Párizsba kijutnia így, aztán a bambanő egész nap a szállodai szobában ült, mert nem mert kimenni a városba egyedül. :)
Ez olyan 94 körül lehetett.

Csodabogár 2015.07.06. 10:24:14

Hosszú volt.:-(
Bár soha nem éltem igazán amerilában, de sokat tartózkodtam ott, megértem a felháborodást a zacskókon. Dühösen viszem magammal a szatyrokat bevásárláskor. A nincs zacskó valami környezetvédelmi hisztéria miatt van. Nyugateuropában is ritka már a zacskó a közértben, mint a fehér holló.:-(((
Jégkocka nem jiányzik, nekem elég ha normál hideg az ital, cólát meg utálom.
Az ottani öltözködés pedig rettenetes. Ülnek a baseball sapkáikban az éttermekben brrrrr.... de van még lejebb is. Két hete a milanoi Scalaban voltam. Néhány sorral előttem ült egy házaspár. Pasi kockás ingben és baseball sapkában az előadás alatt is. Nőn volt valami ruha. Szünteben közelükbe sodortattam magunkat. Lényem ugye "amerikai". Noná, hogy a sapkás amerikai volt.
Már 14 éves koromban is az volt a véleményem, hogy kulturembernek nem való Amerika, azőta többszörösen igazolódott, hogy igazam volt.:-(
Magyar ország meg olyan amilyen. Vagy szeretjük a hibáival együtt vagy nem. Délelőtt pálinkát kinálgatni nagyon falusi szokás. Evés előtt töményet inni bűn, mert elzsibbasztja az izlelőbimbókat. Egyszer majd talán megtanulják ezt is a falusi népek.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.06. 10:25:01

@diggerdriver: Biztos hogy ezt olvastam. Es ahogy latom Hari Seldon 2 kevesbe volt lusta mint en es megjobban belement a reszletekbe.

Szerintem maradjunk annyiban hogy Monikanak is megvan a joga a maga vilagkepehez es mindenki masnak is. Az enyem es az ove nagyon nem kompatibilisek egymassal. Ez meg nem jelenti azt hogy valamelyikunknek igaza van a masiknak meg nem, csak annyit hogy maskeppen latjuk a szubjektiv dolgokat.

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 10:40:35

@Csodabogár: "Magyar ország meg olyan amilyen. Vagy szeretjük a hibáival együtt vagy nem."

Amerika meg olyan amilyen. Vagy szeretjük a hibáival együtt vagy nem.

LittleG (uk) 2015.07.06. 10:42:28

Ha rossz lennék, azt mondanám, nem akkora kunszt úgy Magyarországon élni és jól élhető helynek látni, hogy a férj az amerikai fizetéséből tart el, a gyerekkel együtt. Legalábbis egyelőre, mert nem tudom elképzelni hogy egy házasság hosszú távon létezhet így. De hát már ki is mondtam, tehát rossz vagyok és ezúttal bocsnánatot is kérek, mert ez sértő és valószínűleg van az éremnek másik oldala is, amit nem ismerek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.06. 10:42:57

Kedves Szerző

Posztodra érdemben, később reagálok. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.06. 10:43:32

- a posztot nem olvastam el
- ez a ferde szürke valami a nyitókép helyén, valami irtó igényelen
- ugorgyunk

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 10:52:02

@Réka ‎: "ez a ferde szürke valami a nyitókép helyén, valami irtó igényelen"

szalagkorlátnak hívják, igen praktikus egy holmi :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.06. 10:55:04

@pappito: jah én a teljes pixelhalmazra értettem :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 11:12:11

na, látom, @Hari Seldon 2: rácsodálkozott Móónikára:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 11:14:50

@pappito: magam sem értem az okát, mit keres ott...

adg 2015.07.06. 11:16:25

@Hari Seldon 2: azt a tarodi varat felreertetted. Szerintem nem annyira szemet az, hanem csak befejezettlen, helyenkent epitesi terulet.
Az a faszi gyakorlatilag maga epiti az egeszet, nem olyan kis teljesitmeny, es ahhoz kepest szerintem tok jo.

A ficko nyilvan zizi, ez nem vitas. De a kornyekbeliek is, akkik a sarga irigyseg mogul kritizaljak minden baromsaggal. Lopta a kovet, stb.
Nekem tetszet a var is, meg az urge hozzaallasa is. Artalmatlan, senkinek nem lesz tole semmi baja.

Es termeszetesen nem azet latvanyossag, mert magyarorszagon nincs mit nezni (???), hanem mert masok is latjak mogotte a tobb evtizedes kitartast es a varur megszallottsagat.
Meg sopronban is van mit nezni, nem hogy az orszagban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.06. 11:21:03

@Csodabogár: kollegám néha napszemüveget visel az irodában. Adjak neki egy tockost? :)

adg 2015.07.06. 11:21:43

Majdnem vegig elolvastam. Osszessegeben nem rossz, de helyenkent kicsit kozonseges, es nehany gondolattol felall a szor a hatamon, de ez az en hibam.

Fogalmazas: 4
Helyesiras: 5
Kulalak: 3 (azert amerikabol valami jobb kepet is lehetett volna mutatni, már ha onnan van a kep)

2015.07.06. 11:28:30

@adg:

"De a kornyekbeliek is, akkik a sarga irigyseg mogul kritizaljak minden baromsaggal."

:))))
Te komolyan jartal arrafele? Mert ha igen, akkor nem irnal ilyeneket... Lattad te, milyen hazak vannak a kornyeken??? Sarga irigyseg... Muhahahaha.... Bocs...

2015.07.06. 11:30:08

Moni, az irast tetszikeltem! Vannak benne dolgok, amikkel nagyon nem ertek egyet, de osszessegeben tetszett! :)

fhdgy 2015.07.06. 11:30:23

Ha jól értem, kb. négy hónapja van itthon Mónika. Ez csak egy hosszabb szabadság vagy már hazaköltözés eleje?

adg 2015.07.06. 11:41:10

@Ödenburger [Hu/At]: ja, jartam. Vagy 20 eve. :). Tudom, hogy jo helyen van, es egyaltalan nem a kozvetlen kornyezetere gondoltam. De itt fentebb is irta valaki ezeket a "vádakat". Amugy nem csak anyagi irigyles van, lehetne irigyelni a kitartasat, hogy megvalositotta az almait, stb.
Irhattam volna rosszindulatot is.

Azt is olvasd el, amire reagaltam.

fhdgy 2015.07.06. 11:41:34

Fehérváron a Bory vár sok rokonságot mutat ezzel a soproni várral.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.06. 11:47:59

Pont olyan zizzent iras, mint amilyennek egyebkent kepzelem Monikat :-) mastol talan nem tetszett volna ugyanez az iras.

adg 2015.07.06. 11:48:36

@~~Babette~~: nem tudtam, koszi. Van valahol egy dedikalt kepeslapom a varrol.

puhacica 2015.07.06. 12:07:01

nem tudom eldonteni, tetszik vagy sem. nehany gondolattal siman azonosulok, nehanytol meg enyhen szolva is wtf erzesem van.

@Csodabogár: akkor en egy masik Ny-Europaban elek, sokszor szinte konyorogni kell, hogy ne adjanak zacskot. es van, hogy meg igy is kapok.

@Hari Seldon 2:
"Ártatlanság. - Udvariasan fogalmazva együgyűség." - az illedelmes koszones, a regi oregek szokasai/tapasztalata, a videki emberek egykalapalavetele es leegyugyuzese... ez aztan igen. csak gratulalni tudok hozza.

fhdgy 2015.07.06. 12:13:16

@Hari Seldon 2: Én is vidéki együgyű vagyok, nem Charlie Hebdo

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.06. 12:17:01

@Határátkelő: Van valami konkret oka hogy nem linkelted be Monika korabbi posztjait? En most elokerestem az egyik korabbit es feltortek a nosztalgikus elmenyek. :P

P.Elliot 2015.07.06. 13:03:24

Nekem az jutott eszembe hogy a ferje meddig fogja birni ezt a ketfele elest, orokke nem letezik hogy ezt csinalni lehet. Egy szep napon arra fog ebredni Monika hogy a ferjet felcsipte egy no aki majd helyreteszi a dolgokat, a gyereket nem fogja tudni kivinni az orszagbol/ Amerikabol/ az apa alairasa nelkul es majd Monikanak lehetosege lesz dolgozni menni itt, orszagon belul mert a gyerektartasbol nem lehet megelni.
Nincs ferfi aki ezt hosszu tavon birna, az idonkenti viharos szex sem fogja potolni azt hogy nincs rendes csaladi elete, egy feleseg aki napi szinten hazavarja. Az elet nem all csak abbol hogy a kedvteleseinknek eljunk, fel kell noni a kotelessegerzethez is, ha valaki ferjhezment valakihez akkor ha a ferj ellen nincs kifogas es itt nincs az alapdolgokban, akkor alljon helyt mellette.
Ami a bort illeti, vannak nagyhiru magyar borok, a tokaji borcsalad hires a vilag boraszatai kozott, de azokbol is az igaziakat nem lehet a szupermarketekben kapni. Itt a neten beszelgettem valakivel aki evente ment/ oreg ember volt, talan mar nem is el/ uzletet kotni egy borszakerto tarsasaggal, csak bejelentesre lehetett, megadott idopontban es a borparlatbol csak csoppeket kostoltak/ aszu/, csak nagyon komoly vevokkel alltak szoba akik egesz keszleteket vettek.
Ez volt gazdagek Tokaji aszui amit csak komoly helyeken lehet istenverte dragan vasarolni.
Hogy a magyar boroknak van hire szakertok kozott azt eppen 3 hete lattam egy prospektuson egy Virginiai allambeli bortermeloknel ahol utazgatasaim soran vasaroltam igazan finom borokat, ugy hirdettek hogy az erleles francia, amerikai es magyar tolgyfa hordokban megy vegbe. Ez azert mar mond valamit a borvilagban hogy meg a borkeszitest is a nagyhiru borokrol mintazzak.
Az a jatszohazi csuszdazas, nem tudom hogy otthon szabad, lehet, illo felnottnek ott csuszkalni a gyerekek kozott? A kislany ha jol remlik 10 ev korul van. ekkora gyereket mar nem csuszdaztatunk, ez mar egy komoly kislany, nemigazan jatszoterre valo, rengeteg mas mindent lehet neki mutatni az eletbol, sportolni vinni, muzeumba, konyvtarba, setalni, nem is emlekszem hogy mikor lattam ekkora gyereket csuszdazni es hintazni.Ez persze csak sajat velemeny.
Ugy tetszett a poszt, marmint Monikahoz illo beszamolo.
Ja meg a szexi beszed az ugyfelek kozott, igen, itt a telefonalot aki a porszivo versecsket mondta mar aznap ki is rugtak volna a munkahelyerol es a birosag elott talalta volna magat, nagyon keves not lehet talalni aki ezt viccesnek erzi nem alparinak...

Herr Géza 2015.07.06. 13:19:18

@Réka ‎: Nem látod benne a szimbolikát ? Óceán / szabadság de korlát..... :))))))))))))

Herr Géza 2015.07.06. 13:24:21

@puhacica: Zacsi ? Attól függ hol Nyugat-Európában. Itt pl. a szupermarketekben, drogériákban, stb. már évek óta fizetös környezetvédelmi okokból.
Neked ugyan ingyen adják, de ök kifizetik a termékdíjat a ruházati/cipö és egyéb hasonló üzletekben.

Jut eszembe: Happy Birthday puhacica !!!!!!!

2015.07.06. 13:27:31

@P.Elliot: mindegy, hogy meddig birja a ferje... Szvsz semmi kozunk hozza :) ez BP Monika es a ferje dolga :)

2015.07.06. 13:30:24

Nah, Móni szívem, kaptál te itt hideget-meleget :DDDDDD
Különben, külföldi faszikkal Magyarországon, meggyűlhet az ember baja. Az enyém is csak a Sparban volt hajlandó vásárolni, mert az német... és passz :D
Különben, elvittem párszor a nyócker mélyébe és Kőbánya közepébe, rögtön másként kezdte látni a dolgokat ;)

puhacica 2015.07.06. 13:36:49

@Herr Géza: még egy kicsit nyugatabbra. :D nekem van egy varázstáskám, abba szinte minden belefér, szóval nem igazán érint a zacskó kérdés ebből a szempontból. van, hogy szükség van rá, akkor elfogadom, aztán ennyi.

köszönöm szépen a köszöntést! :)

P.Elliot 2015.07.06. 13:40:10

@Mrs Rumcajsz CA: Termeszetesen az ove csak nem art elgondolkozni a dolgon. 2 ismerosom is jart igy hogy hosszu tavollet utan a ferjeik mas noket szedtek fel, az egyik el is valt, a masik par meg nyuglodik, ki tudja mi lesz a vege mert a no ott is csak orokke hazajar, mindket parnak vannak gyerekei, egyiknek ketto, a masiknak 3. A 3 gyerekessel lehet hogy nem is lesz problema valoper eseten mert o valahogy nem ragaszkodik a gyerekekhez, ha eleg penzt kap siman le fog roluk mondani mint kivettem a szavaibol, o nem anya tipus, kozolte, ha ujra kezdene, nem lenne egy sem, hat vannak ilyen emberek is.

P.Elliot 2015.07.06. 13:41:14

@puhacica: Szulinapod van? Sok sok boldogsagot, hosszu eletet es legalabbis ma, sok ajandekot!

2015.07.06. 13:49:38

Tetszikeltem MERT nem valami ellen, hanem valami mellett - jelen estben Magyarorszag- tette le a voksat. Akkor is tetszett volna ha ez pl Nemetorszag, Kazahsztan vagy Szvazifold. Lenyeg, hogy tudja, hogy miert boldog vagy nem, ahol van es tesz is erte, hogy mozduljon abba az iranyba, ahol boldog lehet. Ez esetben tok reszletkerdes melyik orszag...
Egyebkent kezdem azt erezni, hogy a palyazatra erkezett anyagokat inkabb a posztiro lelki alkata miatt tetszikelik vagy nem :(
Ha valaki szentimentalisabb, esetleg kimondja, hogy szereti az orszagot, az emlekeit az nem tul nepszeru, ellenben ha valaki lelki abuzusnak eli meg a magyarorszagi letet pl 25 evesen, azt sokkal tobben tartjak dicserni valonak... Ez nagyon fura...

Golf2 2015.07.06. 13:49:41

Érdekes poszt tetszett ez az én korosztályom.

puhacica 2015.07.06. 13:57:09

@P.Elliot: igen, köszönöm! :) az ajándékokat már megkaptam, de azért ma még szerintem lesz egy pici meglepi. :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 13:58:20

@P.Elliot: " ugy hirdettek hogy az erleles francia, amerikai es magyar tolgyfa hordokban megy vegbe. Ez azert mar mond valamit a borvilagban hogy meg a borkeszitest is a nagyhiru borokrol mintazzak."

nem akarlak kiábrándítani, de ez nem azt jelenti.
Gyakran érlelnek borokat használt desszertboros hordókban mert komplexebb ízű borokat lehet így készíteni. Ez nem tokaji kiváltság, és nem magyar specialitás, használnak pl. portói, Sauternes hordókat is meg sherry-s hordókat is. Az usába is meg ausztráliába is sok ilyen hordót exportálnak borászatoknak, de egyébként whiskey-t is érlelnek ilyesmiben mindenfelé.

2015.07.06. 14:06:04

@P.Elliot: ertem persze rossz latni az ilyet ha tortenik, de szerintem felnott emberekrol beszelunk, akik hoztak egy dontest es csak ok tudjak miert :) masreszt lehet, h kozelebbi nexusban vagy BPMonikaval es ez igy belefer. En altalaban ugy 'cenzurazom' a virtualis terben valo mozgasomat, hogy ha valamit nem mondanek szemelyesen az illetonek szemtol szembe azt nem irom le a neten sem. Kulonbozoek vagyunk, nekem ez egy picit tul sok volt :)

2015.07.06. 14:06:17

Kedves Hataratkelo Admin!

Lehetek feherlistas? Igerem tovabbra is szepen fogok egyuttjatszani a tobbi kommentelo gyerekkel es betartom a jatszoteri szabalyokat :) a 6 oras idoeltolodas miatt jol jonne.
Koszi szepen!

P.Elliot 2015.07.06. 14:06:55

@pappito: Jo, legyen, nem vagyok borszakerto. De ha Magyarorszagrol importaljak a mar hasznalt hordokat mint irtad akkor azert valamire tartjak a magyar bort ha annak az aromajat kivanjak beleolvasztani.
Jartam Lynchburg, Tenneseeiben, ahol a Jack Daniel wiskyt gyartjak, vegigneztem az egesz folyamatot, ott azt mondtak hogy soha hasznalt hordoba nem toltik, meg az o wisky parlatuknal sem, minden ev partala uj hordot kap mert nem akarjak hogy megromoljon, masfele legyen az eredeti ize.
Valoban, ott azt is mondtak hogy a hasznalt hordokat eladjak kulonboxzo helyekre.

2015.07.06. 14:12:17

@Csodabogár: lol "Délelőtt pálinkát kinálgatni nagyon falusi szokás. Evés előtt töményet inni bűn, mert elzsibbasztja az izlelőbimbókat. Egyszer majd talán megtanulják ezt is a falusi népek."
LOL
Vizionalizaltam azt a Michelin csillagos falusi disznotort, ahol Rozsikaneni reklamal, mert a boller izlelobimboi nem erzik a frissen sult teperto izet elegge :D :D :D

P.Elliot 2015.07.06. 14:14:30

@Mrs Rumcajsz CA: Miert ne mondanam meg szemelyesen is?
Annal is inkabb mert egy allamban elunk, meg az is lehet hogy talalkozunk, ha most o otthon is van.
Es ez nem olyan sulyos dolog amirol nem lehetne szot ejteni akar szemelyesen is, figyelmeztetni valakit a jovore nem olyan nagy dolog, en legalabbis inkabb elgondolkodnek, az amikor valaki nagy karorvenve lapit es lesi a kovetkezmenyeket az sokkal rosszabb...
Szerintem.
.

2015.07.06. 14:18:12

@pappito: a hordokhoz nem ertek, ugy tunik tobbet tudsz rola, de @P.Elliot: nak igaza van abban, hogy megbecsult a magyar boraszati szakertelem es a szolok is. Sajna ennek egy nagyon gaz peldaja, hogy sok francia vett kozvetve tokaji foldet, kirangattak a tokeket es vittek magukkal a sajat foldjukbe...

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 14:22:34

@P.Elliot: kicsi az esélye, ahogy elnéztem a férjét, szerintem eléggé szereti Mónikát ;)

Muscari 2015.07.06. 14:22:50

@P.Elliot: a kommenteddel nagyrészt egyetértek, bár én nem bírtam a posztot végigolvasni, nekem túl sok volt.

Én nem értékelem a bunkó szexista vicceket, talán mert az exemtől több, mint tíz évig hallgattam ilyeneket, de a hátmasszázsban nem látok kivetnivalót, én magam is csináltam régen, oda-vissza, minden hátsó szándék nélkül, de tényleg.

Annyiban szeretnélek kijavítani, hogy az aszú nem borpárlat, egyszerűen az óborba áztatják az aszúszemeket. És valóban világhírre érdemes bor, alig egy-két helyen lehet hasonlót előállítani a világon.

Muscari 2015.07.06. 14:27:22

@~~Babette~~: csak idő kérdése, ha nincs egy "határidő" szabva, hogy meddig kell távkapcsolatban élni, előbb-utóbb valakinek elege lesz. Ez így nem család.
Kényszermegoldásként, néhány évre el tudom képzelni, sokszor a kényszer nagy úr, de tovább nem.

Hari Seldon 2 2015.07.06. 14:28:39

@Andras125:
Igen. Ott kicsit túltoltam a biciklit.
Csak arra akartam célozni, hogy máshol az ilyen Taródy vár félék, meg sincsenek említve, nemhogy valami látványosság, ami szájról szájra jár.

Taxomükke (UK) 2015.07.06. 14:28:57

@puhacica: Persze hogy adnak zacskot, de a UK, o meg Europarol beszel. :)))
Hari meg vegigkotozkodte az irast...hat, a kritikat is lehetne kritizalni boven... En nem teszem, mert csak fellangol a vita.

Sok itt a (wannabe) velemenyvezer, ha akarjuk, ha nem.

2015.07.06. 14:30:54

@puhacica: Hé, hát boldog szülinapot, macsek! :)

2015.07.06. 14:33:22

@P.Elliot: erre gondoltam, mikor azt mondtam, hogy lehet ti mas kapcsolatban alltok egymassal es belfer. A megmondas es a karorvendve lapitas kozott pedig azert meg rengeteg szint van, ahogy emberekhez lehet viszonyulni :) de nem kell egyformanak lennunk:) mindegy is nem akarom tovabb offolni ezzel a kommenteket :)

P.Elliot 2015.07.06. 14:36:51

@Muscari: Rosszul irtam, nem borparlatot akartam irni hanem azt hogy az aszuszemeket kisajtoljak es a szinten minosegi borba keverik kulonbozo aranyokban. Legalabbis az az oreg ficko igy mondta, o nem volt borasz, o kereskedo lehetett de szakerto boraszokat vitt evente magaval hogy vizsgaljak felul a minoseget amit nem volt egyforma egyik evben sem, talan a napsutes ami befolyasolta, ugy gondolom.

2015.07.06. 14:41:42

@Muscari: Miért hallgattad? Már jó egy évtizedig? de komolyan ... Nekem egyszer volt ilyen exem, de az ilyenekre inkább a faszi a megfelelő kifejezés. Olyan 4 hóbapig bírtam, aztán közöltem vele, hogy a kedves édesanyjával beszélgessen el arrról, hogy milért is nem tanította meg a minimális tiszteletre sem.
Természetesen én voltam a "hólye picsa" .. naná! :DDD

@P.Elliot: Jah, mert az a konyak ;)

P.Elliot 2015.07.06. 14:42:00

@Mrs Rumcajsz CA: Hiaba vittek haza a szolotokeket mert ugyanazt a minoseget nem fogja produkalni, a fold osszetetele es mas sokminden is kell hozza. Itt is van tokaji szoloultetveny, mar regen betelepitettek de kozel sem jar az eredetihez. Viszont az itteni adottsagokkal biro foldek mas izt adtak neki, masfajta bor lett belole.
Na mentem, . majd este jovok/, malnat szedni....rengeteg erdei malnat mert itt tele van vele az erdo, kiloszamra lehet szedni es mint ilyen, abszolut bio.
Azert figyelni is kell mert ugye itt vannak medvek is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 14:42:27

@Muscari: nehéz ügy
nem indulok ki magamból, mert mi egy napot is alig bírunk ki egymás nélkül...

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 14:43:40

@P.Elliot: gondolod, hogy a málna közé keveredik?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 14:45:40

@Pink Petsch: Magyarországon teljesen normális, hogy társaságban (is) humorosnak és viccesnek találják a szexista vicceket.
a tévében humoros jelenetek, standupok épülnek rá.
szerintem a Rém rendes család c sorozatnak nincs máshol ekkora rajongótábora.

2015.07.06. 14:45:41

@P.Elliot: viszlat kesobb:) macikkal meg vigyazni, nehogy pont ugyanazert a malnaszemert nyuljatok:)

Muscari 2015.07.06. 14:47:38

@P.Elliot: ha kozel laktok, akar pot-nagymama is lehetnel :-) Lehet, hogy akkor nem lenne (lett volna) olyan eros Monikaban a honvagy...

2015.07.06. 14:48:39

@~~Babette~~: megneznem, ahogy mondjuk a megboldogult Parabola c musor egy adasat levetitik az USAban :) bar mondjuk HBO meg a kabelcsatornak biztos elbirnak :)

Herr Géza 2015.07.06. 14:52:46

@Taxomükke: "....de a UK, o meg Europarol beszel. :)))"
Hehe, a számból vetted ki a választ.... :)))))))))))))))))))))

2015.07.06. 14:53:47

@~~Babette~~: Nem vagyok egy femináci, szóval, bizonyos szintig elmennek ezek a dolgok. A vicc, még az elmegy kategória, ha azt az illető jó időben süti el. De az állandó szexista megjegyzések, pláne a "baráttal" együtt élve, az már a menj-és-költözz-össze-anyáddal-mert-ő-nevelt-belőled-ilyen-barmot-most-viseljen-is-el kategória.
A Rém rendes család, meg annyira gagyi amennyire egy amerikai sorozat lehet. Ezért szoktam megkérdezni csak úgy állapotfelmérésként, hogy mi a kedvenc sorozat? Aki ezt említi, attól csá! ;)

Muscari 2015.07.06. 14:55:13

@~~Babette~~: igen, nehez ugy. Van egy kozos ismerosunk, most nem irnam le a nevet, o is sokszor szenved attol, hogy a ferje tavol dolgozik. Pedig naluk az anyagi kenyszer szulte ezt a megoldast, nem az otthoni kenyer hianyzo illata (most sarkitottam)
Naluk annyibol konnyebb a helyzet, hogy mar kozelebb vannak a nyugdijhoz, az meg mar egy teljesen mas felallas lesz.

En a magam reszerol fel-egy evet kibirnek tavkapcsolatban, de csakis olyan esetben, ha valami nagyon jo allast kapna egyikonk vagy hosszutavon alapoznank vele. Szo is volt rola regebben, hogy a ferjem esetleg elvallalna valamit videken, akkor o elkoltozott volna egyedul egy idore, de vegul nem kellett. Meg igy is egyutt lettunk volna hetvegen, ami azert sokkal jobb.

Evain 2015.07.06. 14:57:40

@Pink Petsch: aszittem én vagyok az egyetlen, aki utálta a Rém rendes családot :D
Most megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül repülő. :)

Muscari 2015.07.06. 14:58:59

@Pink Petsch: ez hosszu tortenet, ket kicsi gyerekkel bent ragadtam egy rossz hazassagban. Nagyon fiatalon mentem ferjhez es ido kellett, hogy kinyiljon a szemem.

Herr Géza 2015.07.06. 14:59:19

@Mrs Rumcajsz CA: "...sok francia vett kozvetve tokaji foldet, kirangattak a tokeket es vittek magukkal a sajat foldjukbe..."
Ez valami urban legend lehet, mert hogy nem egy valamire is való borász, de még én is tudom, hogy a szölö-bor vonalon az egyik legfontosabb tényezö a talajösszetétel. Pedig én csak a színük (vörös-fehér-rozé) alapján tudok borokat megkülönböztetni.:)))
Mindig csodálattal néztem azokat, akik belekóstolnak a borba, meglötybölik a szájukba, aztán közlik, hogy Chateu de la Izé, 1982-es évjárat, a hatos mezö kastély felöli sarkából, mert csak ott süti így a nap.... :))))))))))))))))

Herr Géza 2015.07.06. 15:01:44

@Pink Petsch: Rém rendes család, mint kedvenc...? Huhhhh, akkor benn maradtam a pixisben nálad. A víz kiver töle.....

Herr Géza 2015.07.06. 15:03:00

@Herr Géza: Na a nyelvtannáci saját dugába döl: természetesen "meglötybölik a szájukbaN". :D

Muscari 2015.07.06. 15:03:59

@Evain: en se neztem sosem, nyugi :-)

2015.07.06. 15:04:43

@Evain: Nem, nem .. én is helikoffer vagyok ;)

@Muscari: Ouchieee! Gyerekekkel, fiatalon ... huhh! Nem irigyellek. Szerencsére magad mögött tudtad ezt hagyni. Sokan beleragadnak, mint légypapírba :(

@Herr Géza: Életem értelme vagy! :DDDD

2015.07.06. 15:09:48

En ebbol egy szot sem ertettem, majd jovok holnap is inkabb, szevasztok. :D

wuaaa 2015.07.06. 15:14:29

@mojyo: ...mert alkoholba fojtottad a bánatod az 5:2 után. Azért nem érted.
(amúgy én nem, de én sem)
:))

2015.07.06. 15:17:59

@wuaaa [nor]: Hat igen az szomoru volt, de alkoholhoz azert nem fordultam, nem tartok itthon szaket, de az 5:2 utan csak az lett volna stilusos. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 15:18:24

@Muscari: persze, nyilván én is kibírnám, de nem akarom.
mert ez többet ér, mint a pénz....

2015.07.06. 15:21:16

A Rem rendes csaladot enis utaltam amugy, es melle meg minden mast, amiben geprohogessel jelzik, hogy mi volt a poen. :D

2015.07.06. 15:22:55

@mojyo: Annyira nem érthetetlen ... bár az idézeteket én is átugrottam, mert nem rájuk vagyok kíváncsi, hanem a posztoló saját gondolataira, már ha vannak olyanok. És azért itt akadtak, még ha a "Facebookos-Coelho" vonaltól nem is tudott igazán elrugaszkodni ....

2015.07.06. 15:25:22

@mojyo: Jóbarátok? ;)
Különben, ma sem értem, mitől olyan nagy truváj az a sorozat. Szerintem az az, mint nekünk a Szomszédok. Igaz, ott nem volt gépi röhögés.

Muscari 2015.07.06. 15:38:14

@DavidT: remeljuk valaki hamarosan onnan is ir posztot ;-)

Mrs. Clayton 2015.07.06. 15:52:20

@P.Elliot: egy jobb tokaji bortermelo is minden evben uj hordokat vesz, a regit meg eladja, mert vannak akiknek a hasznalt hordo is jo, mar persze, ha tudja olyan dragan adni a bort, hogy kijojjon minden evben az uj hordok ara
egyebkent a vilagon nem igen iszik senki sem edes bort, ennek megfeleloen az aszunak igen kicsi, vagyis nincs is piaca, ezert ma mar ok sem az aszut pozicionaljak csucsbornak, vannak ott jobb es eladhatobb fajtak is
egyszer meg kell kostolni egy aszu esszenciat, de masodrszorra mar semmi extra nincs benne, edes...

FutureFry 2015.07.06. 16:06:32

"... sőt parlamenti élő közvetítés, ... de itt legalább élő egyenes adásban jön a sóder és én eldönthetem, hogy mit szűrök le abból, amit láttam és nem a firkászok (esetleg) elferdített beszámolóját olvasom szájbarágós stílusban."

A kongresszus üléseit a C-SPAN élőben közvetíti, de online is lehet (visszamenőleg is) nézni, pl. a www.senate.gov/floor/ vagy houselive.gov/ oldalakon (is)

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 16:16:30

@Perky.:
"egyebkent a vilagon nem igen iszik senki sem edes bort,"

ez lehet az oka, hogy gyártják, igen,
meg hogy az édes sehrry, meg a mavrodaphne olyan népszerű.

m.cdn.blog.hu/ke/kepkomment/postimage/1493246_583125215096527_686269249_n_1390676009.jpg

FutureFry 2015.07.06. 16:27:35

@Csodabogár: “Két hete a milanoi Scalaban voltam. Néhány sorral előttem ült egy házaspár. Pasi kockás ingben és baseball sapkában az előadás alatt is.”

És ez mennyit vont le az előadás élvezetéből és minőségéből?

Herr Géza 2015.07.06. 16:35:20

@Perky.: Aszú ügyben: volt szerencsém egy rajna-pfalzi német borászdinasztia alapítójának házában lakni albérlöként. Az öreg házibácsi akkorra már átadta a gyeplöt a fiának (aki mellesleg egy másik nagy borászcsalád lányát vette feleségül...), így nagy nyugalomban "tengette" nyugdíjas napjait. Rengeteget beszélgettünk, komoly ismeretsége volt Magyarországon és a Németországba szakadt 56-os magyarok között is. Ö pl. nem értette, hogy miért állandóan Tokaji Aszút hoznak neki a magyarok ajándékba (ráadásul fene nagy áhítattal). Merthogy az nem igazán bor (ld. édes...) és bár oké, különlegesség, de annyira azért pont a mennyiség miatt nem, hogy valami nagyon exkluzív dolog lehessen. Ö mondta, hogy ez pont az a kategória, hogy az igazi borértö belekóstol, csettint egyet, hogy húha, de soha az életben nem fog belöle venni is a boltban.... Aztán levitt az otthoni privát pincéjébe és megmutatta azt a szekrényt, ahol ca. 50-100 üveg ilyen ajándék-aszú sorakozott, a hosszú évek alatt kapott nedüböl. Neki az "illendöségböl megkóstolom" gesztuson kívül soha eszébe nem jutna, hogy "akkor most igyunk meg egy üveg aszút". Jellemzöen a felesége iszik meg a barátnöivel évente egy-két üveggel a kávé-süti kombó mellé, kvázi desszertként. És nagyon nem értette, hogy miért pont erre vagyunk a legbüszkébbek.
Hozzáteszem mielött itt valaki fújolna a német borokra, hogy azért a rajnai ott van az élvonalban Európában és az öreg cége igen exkluzív fajtákkal foglalkozott (csak rendelésre, saját kiszállítással, 30.- €/üveg-töl a csillagos égig árkategóriában). Szóval volt neve a szakmában, pedig igazából a föállása mellett csinálta aktív korában is. (Ja, nívós, gourmet- szakács volt egyébként...:D).
Mondta azt is a rendszerváltás elötti magyar borokról, hogy max. lábmosásra javasolná öket..... :)))))

SzZoole 2015.07.06. 16:46:13

A kisregeny hosszusagu kommentek utan mit varhat az ember,egy Haboru es beke hosszusagu posztot,azzal a kulomsegel,hogy ez a poszt nem unalmas:)))
Dehat nyilvan ezek csak reszletek egy vilag latott es tapasztalt embertol.Nem tudom,nekem sikerult egyszerre elolvasni,ahoz kepest,hogy mar gyagya is vagyok.
Monix,nekem tetszet es most mar csihologust sem ajanlok neked:)))

fhdgy 2015.07.06. 16:55:10

@Herr Géza: izlések és pofonok, egy magyar meg azt mondja, hogy rajnai borokból még az ecetesuborka is kiugrik!

kittycat318 2015.07.06. 16:56:51

Összességében tetszett, volt benne nagyon sok jó gondolat, így a tetszikre nyomtam, de szerintem túl lett nyújtva az egész, nagyon hosszú volt és voltak részek, amik az olvasó számára szerintem nem teljesen jönnek át.. Mivel nem ismerem az előéletet, sem a mostanit, sem semmit, így néha nehéz volt követnem, hogy most akkor hazaköltöztek? vagy hogy van? és az amerikai férje is itt él? elvesztem kicsit..

2015.07.06. 16:57:10

@Herr Géza: jaja talaj, mikroklima miegyebek :) mondjuk lehet ez is varosi legenda kategoriabAn fut de allitolag a medvenlovaglo mostani orosz nagy vezernek is van Tokajban szoloje :D :D :D

2015.07.06. 17:03:31

@Herr G: ez a nemeteknel valami fixacio lehet, hogy alkoholban mosnanak labat :D szuleim Nemetbe disszidalt cimbije is mindig ezt mondta a Borsodirol,hogy max labmosasra :D

Csodabogár 2015.07.06. 17:04:29

@FutureFry: Abból semmit, de engem akkor is zavar a bunkóság körülöttem.

2015.07.06. 17:05:45

@DavidT: ki tudja :D Borat felesege is beilleszkedett a kulturalis kulonbsegek ellenere :D vagy az megsem igazi dokumentumfilm volt? ;) :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.06. 17:11:11

@Herr Géza: (német borok)
az a jó kis schiller :DDDDD

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 17:15:05

@Herr Géza: Egy kedves magyar ismerősünk mondta anno, aki egyébként "nagyfogyasztó" volt borból, hogy a "A magyar bor világhírű! Magyarországon!" Milyen igaza volt...:)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.06. 17:20:40

@Mrs Rumcajsz CA: :D :D

hallod, én egyébként még nem tudtam rászánni magam arra a filmre ... annyira nem bírom azt a színészt!!

de már csak poén szintjén is meg kellene néznem mert engem érdekel kazahsztán ... persze tudom hogy az közel sem a valóságot mutatja, de akkor is :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 17:22:20

@VPBA: A Lacryma Christi, na az híres. A kadarka meg albán eredetű bor, Shkodra, azaz Skadar városából származik. Még az sem a miénk. :)))

fhdgy 2015.07.06. 17:23:23

@VPBA: ilyen sok van. Sok dologban túlértékeljük magunkat.

2015.07.06. 17:31:41

@~~Babette~~: Szerintem, ha esze van, ma direkt nem szól bele.
Mondjuk, ha majd az én posztom egyáltalán megjelenik a témakörben, én tuti belepofázok.
De ki mondta, hogy nekem van eszem? ;))))

Taxomükke (UK) 2015.07.06. 17:34:54

Én mondjuk nem értek a borokhoz, de azt már nem egyszer, nem kétszer hallottam/olvastam/láttam, hogy egy picit azért túl van lihegve a borszakértés témája. (A szakértők majd megcáfolnak.)
Nagyon sok múlik szerintem az egyéni ízlésen, valamint persze a marketingen meg a nagyszerű(nek kikiáltott) borászok borait már csak divatból is vásárlókon.
Vakon kóstolásnál nagyon be lehetne égetni embereket szerintem.
De ez csak a privát véleményem, nem Isten igéje.

SzZoole 2015.07.06. 17:35:13

@Herr Géza: Ja,legalabb annyira vilaghiru a Tokaji Aszu/szamorodni,mint a magyar etelek....

SzZoole 2015.07.06. 17:37:31

@~~Babette~~: Nekem volt olyanom?Nem emlekszem,lehet skrizofen is vagyok,vagy szenilis,nem is tudom,teljesen fogalmi dugoba keveredtem:)))

2015.07.06. 17:42:15

@VPBA: A magyar bort én eleddig csak egyetlen formájában tudtam igazán élvezni ... fröccsnek. És igen, ittam már a kannástól kezdve a a 990 forint/deciliter borokig mindent (ennél feljebb árazva reálisan magyar bor nincs, ha mégis, akkor a vendéglátóhelyet fizeted meg, ami árulja).
Ja, és visszatérve. A fröccs, nem egy degradáló jelző. Ugyanis jó fröccs, csak jó borból készülhet, de érdekes módon, ugyanaz a bor tisztán számomra túl "vad" .. ha érted, hogy mondom ... (Nekem van egy elképzelésem miért, ugyanis szerintem túl hamar dobják piacra, annak bornak kellene még 2-3 hónap, hogy faszántos legyen. Így meg szódával -fröccsnek- elmegy .. sajna...)

2015.07.06. 17:52:39

@~~Babette~~: Mondjuk, az általános alapborokat hozzák, abban hiba nincs, de azért itt igyál mégis inkább sört ;)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 18:10:28

@fhdgy: Ez így van. Pedig nem kéne. Egy egészséges önbizalom nem árt, de sokszor túl vannak lihegve a dolgok. Sok mindenre lehetünk büszkék, de pont a borainkra szerintem nem.

fhdgy 2015.07.06. 18:13:03

@VPBA: sokszor azt hisszük, hogy a külföldiek azt hiszik, hogy ...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 18:13:56

@Pink Petsch: Na látod, az legalább magyar, mert "fölfelé megy a borban a gyöngy" :) Aztán hogy milyen bort spriccelsz föl szódavízzel, az már ízlés kérdése. :) Mondjuk, egy bizonyos mennyiség után már mindegy. :)

2015.07.06. 18:15:09

@fhdgy: A külföldiek sokszor azt hiszik, hogy ....
"tourist menü", "goulasch", paprikasch" ... és mi terjesztjük a tévhitet ... szándékosan.

2015.07.06. 18:19:59

@VPBA: Hát ez az, hogy nem mindegy .... Ezt a gyöngyös dolgot meg nem hallottam, valszeg, mert nem vagyok echte magyar ...
DE.
Khm, ha nem így van, ahogy mondom, ugyan meséld már el nekem, melyik magyar bor deciliterje ér 3 eurónónál többet? A Nobuban direkt kell keresned az ennyire drága borokat.

fhdgy 2015.07.06. 18:21:42

@Pink Petsch: ez az önámítás, nem?

Herr Géza 2015.07.06. 18:25:00

@fhdgy: Hát saját jogon nem tudok mi hozzászólni:
1. Nem iszom alkoholt.
2. Amikor még ittam, akkor sem szerettem a bort.
1+2=3. Nem is értek hozzá.
De valahogy még egy francia szupermarketben is hamarabb köszönt rám egy rajnai bor, mint egy magyar. Az itteni boltokról nem is beszélve.

2015.07.06. 18:25:56

@fhdgy: Nem, ez a kibaszás saját magaddal .. csak kell egy bizonyos értelmi szint ennek felismeréséhez.
Most voltam otthon, múlt héten .. a Rombuszban jóformán csak magyarok voltak, a Rádayn meg lassan olcsóbb a pizza, mint a láncoknál.

2015.07.06. 18:28:06

@Herr Géza: Itt még román bort is láttam .. mondom .. azt b+! Murfastlar nagyhatalom lett! Közben meg lófaszt :DDDDD

Herr Géza 2015.07.06. 18:28:27

@Mrs Rumcajsz CA: Ja, tudod: lábgomba, körömgomba, stb. Az meg legalább fertötlenít. :))))))

fhdgy 2015.07.06. 18:29:21

@VPBA: egy bizonyos mennyiség után tényleg mindegy. Egy bizonyos Celsius után is. Pl. most annyit beszéltünk róla, meg rohadt meleg is van, hogy úgyis megyek boltba, veszek én is fröccsnek valót.

Herr Géza 2015.07.06. 18:35:09

@fhdgy: De csakis a prémiumból. Tudod, az a tablettás az, müa. kannában... :D

fhdgy 2015.07.06. 18:35:43

@Pink Petsch: korábban írtad, hogy nem vagy echte magyar,most pedig azt, hogy voltál otthon és a Rombuszban...

Melyik országban van ez a Rombusz és a Ráday? -:)

Mr Long 2015.07.06. 18:38:46

@~~Babette~~: Itt is jokat derulnek rajtuk.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 18:53:39

@Pink Petsch: Természetesen egyik sem. Günzer Tamás férj évfolyamtársa volt a főiskolán, ő elég híres bortermelő, van néhány díjnyertes bora, de fogalmam sincs mennyibe kerülnek. Engem különösebben nem is érdekelnek, apukám műkedvelőként csinál bort, én azt ittam, amíg Mo-on éltem. A másik, meg hogy nekem ajánlhat a sommelier akármilyen bort, ha én halhoz vörösbort szeretnék inni, akkor azt fogok. :) Nagyon szubjektív, hogy kinek mi ízlik, és jól írtad, sokszor nem a márkát fizeted meg, hanem a helyet, ahol iszod. Mondjuk, én nem.

2015.07.06. 18:53:41

@DavidT: :D sokat nem veszitettel. En sem neztem volna meg de epp ceges kepzesen voltam az usaban es a kollegak ( amcsik) elcipeltek. Legvicessebb az volt, hogy azon rohogtek biztos tuti ilyen kelet-europa en meg azon h mennyire hibatlanul parodizalja az amcsi kulturat :D amugy a tobbi filmjehez nekem sem volt gyomrom :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.06. 18:54:45

@fhdgy: Váljék egészségedre! Itt "csak 31 fok van. " :)

2015.07.06. 18:57:33

@Herr Géza: uccso varosi legenda mara igerem :D szal egyszer egy borgyogyasz azt mondta azert olyan nepszeruek a magyar termalfurdok a nemet nyuggerek koreben mert a nemet borgyogyasz kollegak odakuldik oket kikezelni, ami nekik nem sikerult :D :D :D

kardio1 2015.07.06. 19:16:32

@Hari Seldon 2: a szocialista tömegtermelés időszaka már régen elmúlt a magyar borászatban. Én innen Magyarországra francia bort szoktam vinni, onnan pedig ide magyart. Hidd el, értékelik a magyar bort, de a tokaji aszútol eltekintve nem ismerik. Ilyenkor meg szoktak lepődni, hogy milyen jó.

2015.07.06. 19:17:04

@Pink Petsch: A Jobaratok hatareset, de csak mert en vagyok Phoebe. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.06. 19:19:04

@Herr Géza:
"Az úgy nevezett „borszakértőkről“ egyébként is külön véleményem van. Igen jókat szoktam röhögni mikor a máltai templomos lovagok jelmezébe öltözött „borlovag" kezébe veszi a talpas poharat. Meglötyköli, szakértően a fény felé tartja kortyol belőle megmossa vele a fogát és nyilatkozik „ -Ez kérem szépen egy testes száraz bor amiben lassú a tanninok lecsengése enyhe vaniliás útóízzel és gyümölcsös teltséggel. Az évjárat 2009-es és a Somlóhegy Lófingató dűlöjéből származik Furunkulus Béla pincészetéből az október 4.-én tartott szüretből. Világosan kiérződik belőle hogy a nyolcadik sor hatodik tőkéjének tövéhez a tavaszi metszés alkalmával odavizelt Ion Radonescu román feketemunkás ami felhívja a figyelmet a szőlőművelők keserű sorsára. Értékelésem végén megadnám mobilwc kölcsönző cégem elérhetőségét és mondjátok meg Ionnak hogy magas a húgysava meg a koleszterinszintje valamint nyolcadik hónapos terhes."

wuaaa 2015.07.06. 19:22:42

@mojyo: Te sem eszel semmit, aminek arca van? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.06. 19:23:00

@Perky.:
Szerintem a világon eladott borok többsége édes bor.

fhdgy 2015.07.06. 19:24:50

@VPBA: itt, az erkélyemen, már árnyékban, 36,5 fok van ebben a pillanatban.

2015.07.06. 19:27:32

@wuaaa [nor]: Ja, de... de csak ritkan....:D Erre nem is emlekeztem, dehat nem vagyok azert egy nagy rajongo, mondtam, hogy hatareset :D

fhdgy 2015.07.06. 19:29:27

@Herr Géza: Nagy-Somlyói Cuvée-t sikerült vennem, mert Nagy-Somlyói Juhfark nem volt. Szívem szerint Balatoni Juhfarkat vettem volna, de itt az Alföldön ismeretlen.

Most a mélyhűtőben várja, hogy iható állapotba kerüljön.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.06. 19:30:07

@Mrs Rumcajsz CA: sejtettem :D

amúgy jaa, az az amerikaiaknak szánt fricska volt többnyire, ahogy legalábbis olvastam róla

az más kérdés hogy nem értették ... de maguk a kazahok sem, mert akkoriban valami nagy PR kampányt kezdtek hogy márpedig a Borat film nem helyes képet fest az országukról

vagy ők felfogták? és a PR kampánnyal csak az amerikaiakat akarták rendesen felvilágosítani? nem tudom :D

én még a Eurotrip-re emlékszem amiben Pozsonyt mutatják borzalmasnak, mint kelet európa ugye ... mondjuk az nekünk kevésbé fáj, mert mondhatjuk hogy azok nem mi vagyunk ugye

de ha egy kicsit sorsközösséget vállalunk a térségünkkel, akkor azért az az ábrázolás tényleg kissé sértő volt

kék madár 2015.07.06. 19:49:07

@Hari Seldon 2:
"„Imádom a kenyér illatát, ilyen kenyér nincs még a világon.”
ez komoly, hogy ebbe is belekotsz? Azert ha erez egy illatot, arrol mar hadd dontse el o, hogy az neki egyedi-e nem?
tegnap ittam egy kavet egy kis kavezoban, es azt mondtam, hogy ennel jobb kavet meg nem ittam. Kepzeld senki nem kotott bele, hogy: de, ittal, ne hazudj!

fhdgy 2015.07.06. 20:03:25

@VPBA: Kicsit csalódás volt, mert csak nem Juhfark, de nagyon jól esett.

2015.07.06. 20:13:21

@kék madár: Mi van, te nem magyar vagy? :D Ugy csinalsz, mintha ma jarnal eloszor a Hataratkelon. Millioszor ki lett targyalva, hogy csak senki se jelentgessen ki mindenfelet csak ugy dolgokrol, amiket szeret, mert az tajekozatlansag. Csakis es kizarolag akkor allapithatod meg, hogy hol aruljak a vilagon a legjobb kavet, ha mar ittal legalabb egy cseszevel a vilag OSSZES kavezojaban! Es akkor is hozza kell tenned, hogy SZERINTED!!! Kulonben megserted masok erzeseit, es oda az objektivitas, amit amugy is mindenki teljesen targyilagosan eloiteletmentesen feltetelez, sot elvar mindenkitol.

Na hat na!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.06. 20:24:11

@Pink Petsch: "melyik magyar bor deciliterje ér 3 eurónónál többet?"

Gere pincészet "Kopár Villányi Cuvée" (0,75L, 2011) 8500 ft. a boltban, 7500 Ft az interneten. (Egyik kedvencem).

@Mrs Rumcajsz CA: Borat nem járt Kazahsztánban, a filmet a romániai Glod faluban forgatták :-)

kék madár 2015.07.06. 20:45:20

@mojyo: mar megint nem talalom a gyogyszereim es ossze-vissza beszelek!

DieNanny CH 2015.07.06. 20:56:15

A tetszett/nem tetszett állás jelenleg 79:79...

Érdekes volt, de túl sok a téma, mindegyik bekezdés külön posztba való. Még nem tudom, milyen gombot fogok nyomni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.06. 21:07:19

Egyszer már volt egy poszt egy amerikás magyarról, aki a játszótéren piált. Rövid keresés után kiderült, hogy a szerző ugyanaz. Akkor azt írtam, hogy benne van minden esendőség és érzés, amit egy külföldön élő átélhet.

Akkor is, most is az örök bolyongást vélem felfedezni a leírt sorokban, ami a kereső, nyugvást nem lelő embert jellemzi. Szerencséje van a sorok irójának, hogy ő és/vagy a környezete nem hülyült még bele hiszen könnyen előfordulhat ha valaki az amerikai túlszabályozott kiszámíthatóság és a magyar spontanítással vegyített, a társadalom minden szegmensében gyakran megjelenő összevisszaságnak ötvözetét szeretné meglelni.

Nem tudom ennek az állapotnak lesz-e valaha lecsengése vagy megoldása és ha lesz kielégitő lesz mind a szerző mind a környezete számára.

De addig is várjuk a további írásokat mely a Határátkelő blognak krémjét fogja képezni. :-)

blackhairlady 2015.07.06. 21:10:39

@pappito: A gyerekeim viszkis hordoban erlelt (?) sort ittak egy ocean parti butikban. Allitolag nagyon finom es rendkivul erdekes ize volt.

Hari Seldon 2 2015.07.06. 21:24:32

@~~Babette~~:
Na, most az egyik gyerek alszik.
Szóval így képről persze nem látszik, de belül ha nem is szemét, de építési törmelék, és összevisszaság, és rendetlenség van. Elvileg nekünk úgy volt beadva, mnt egy "középkori vár, csak most épült". Valójában tökre belülről nagyon illúzióromboló volt mondjuk az első emeleten a kibelezett Pannónia motor a "középkori, szoba mellett"... Inkább ilyesmire gondoltam.

Hari Seldon 2 2015.07.06. 21:30:40

@puhacica:
Az illedelems köszönés nem (csak) a vidékiek sajátja. Ez lakóhely független. Nem erre akartam célozni, lehet hogy rosszul fogalmaztam. Csak nem szeretem a "vidlki idilli" képeket, mert hamisak. Csak erre akartam utalni ezzel. Lásd: "már reggel pálikáznak"... (Lehet, hogy rosszul kaptam el a kiragadott részt.)

2015.07.06. 21:37:32

@Pink Petsch:

Én meg nemrég láttam a sógoroknál Lacrima lui Ovidiu-t... Ami mellesleg kb ugyanaz az édes szar, mint a Tokaji... Viszont Tokajit még nem láttam. Eszembe is jutott, hogy valamit nagyon jól csinálnak ezek a román bormarketingerek...

blackhairlady 2015.07.06. 21:39:15

Amugy nekem tetszett a poszt, mert nekem is vannak olyan, masnak jelentektelennek tuno emlkeim, ami miatt akar holnap visszautaznek Magyarorszagra. Rossz ez a skizofren allapot, amikor itt is maradnal, mert jol erzed magad, de haza is mennel, emrt annyi minden hianyzik.
Az a resze ahol a szexista viccet emliti Moni, viszont szamomra inkabb kozonseges mint vicces.
A tavhazassagrol vannak tapasztalataim, csaki is teljes bizalom eseten ajanlatos. Ezt mindenki csak maga dontheti el, milyen erosnek erzi a kapcsolatat, belefer-e vagy sem.
Mindenesetre en sok sikert kivanok Monikanak, remelem 100%-ig megtalalja a boldogsagot otthon, es nem csak a kislanya boldogsaga miatt dontott az otthon maradas meleltt.

2015.07.06. 21:43:20

@mojyo: Neked is van egy pornós ikertesód? ;)

Hari Seldon 2 2015.07.06. 21:44:09

@kék madár:
Nem ezért írtam. Azért írtam, mert a szöveg ezen részénél, már idegesített az a naívság, ahogy leírta a témát és hogy elhitte az amerikai PR-osnak a "bon mot"-ot. Ahogy láthattad, majdnem az az összes megjegyzésemben az vetem fel, hogy túl naív, hogy az ilyen témákat "benyeli" mint valóságot. Ez persze NEM baj. Mónikának meg főleg nem, ha ettől boldog. Csak én mint gyanakvó , nem szeretem ha egy ilyen udvariassági szöveget, nyom valaki az orrom alá, hogy a "legszebb nők, meg legjobb kenyér, pedig sok helyen jártam..." Nálam egy előadó ilyenkor "ássa el magát két méter mélyre". Ettől kezdve nincs vele dolgom, nem hogy megemlíteni...

2015.07.06. 21:45:25

@fhdgy: Kabbe :P Attól még nem vagyok echte magyar, hogy több Ráday kircsmit ismerek, mint te ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.06. 21:47:27

Na szóval most megmondom...

A poszt címe:

Anyám tyúkja

"Ej, mi a kő tyúkanyó, kend
A szobában lakik itt bent? "

Mi az hogy mi a kő? Mi ez az előítéletes megkülönböztetés a papírral és az ollóval szemben? Felháborító rasszizmus.

"Lám, csak jó az isten, jót ád,
Hogy fölvitte a kend dolgát!"

Mi vaaaan? Tiltakozom. Nincs Isten. A klerikális reakció keze ide is betette a lábát.

"Itt szaladgál föl és alá,
Még a ládára is fölszáll,"

Ez plágium kérem szépen. Nyilvánvaló az áthallás a "felszállott a páva" népdalra, tehát bizonyított a lopás tényálladéka.

"Eszébe jut, kotkodácsol,
S nem verik ki a szobából. "

A "nem verik ki" egyértelmű himsoviniszta szexista utalás a szerző szegényes nemi életére.

"Dehogy verik, dehogy verik!
Mint a galambot etetik, "

Miért hogy etetik a galambot? Ez nem derül ki a posztból. Játszótéren pálinkás kukoricával vagy hogyan?

"Válogat a kendermagban,
A kiskirály sem él jobban."

Ki az a kiskirály? A termete miatt vagy az országa nagysága miatt kapta eme jelzőt? A szerző rébuszokban beszél.

"Ezért aztán, tyúkanyó, hát
Jól megbecsülje kend magát,"

Fenyegetsz kisköcsög fenyegetsz? Leharcollak aztán emelt fővel elvonulok.

"Iparkodjék, ne legyen ám
Tojás szűkében az anyám."

Mennyi a terv Párttitkár Elvtárs? Tojok tizet és beírunk tizenhármat megbeszéltük?

"Morzsa kutyánk, hegyezd füled,
Hadd beszélek mostan veled,"

Hűha ez rosszul indul...

"Régi cseléd vagy a háznál,
Mindig emberül szolgáltál,"

Ez a sor pontos képet fest a kiszolgáltatott zsellérsorsról a halálig tartó szolgálatról,az állatok embereknél is sanyarúbb sorsáról.

"Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,"

Nyílt vádaskodás prekoncepció, előítélet rasszizmus...

" Élj a tyúkkal barátságba’...
Anyám egyetlen jószága. "

A posztíró itt elfelejtett pontosítani. Ki az Anyám egyetlen jószága?
A tyúk vagy a Morzsakutya?

Az elemzést elkövette (................)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.06. 21:49:20

@diggerdriver: "Szerintem a világon eladott borok többsége édes bor."

Sza_g_értők :-)) szerint pedig csupán 5%-a édes, deszert bor:

"Only 1 mio hectoliters of the wine consumed in Germany is sweet. That is 5% of total consumption. Not more than 1 out of 20 bottles of wine consumed in Germany is sweet.

So, 95% of the wine consumed in Germany is dry and sweet-style wines are niche wines in Germany. This is pretty much in line with the consumption patterns in the rest of the world."

schiller-wine.blogspot.se/2013/07/wine-consumption-do-germans-drink-sweet.html

:-)

Annak idején cukrozták a borainkat (pl. a félédes Egri leányka, vagy a romániai Murfatlar), hogy megfeleljenek a szovjet export feltételeinek. Ott ugyanis az édes grúz borokhoz voltak szokva.. Már aki tehette. :-(

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 21:49:20

Szép volt. Jó ilyet is olvasni.

A kis dolgok. Én közel, Prágában lakom, de hiányzanak a csípős cuccok, a túró rudi, meg a csehek igénytelenül öltöznek. Meg mindent teleb*sznak köménnyel.

A sörük legalább isteni!

2015.07.06. 21:52:06

@Hobbiszakács: Khm, bocs .. a nickedből következtetek, hogy a "hosszúlépésen" túl foglalkozol gasztronómiával, aminek a része a boros recept-bokor is. Nem akarok feltétlenül vitatkozni, de én 1000 forint/dl borra nem fizetek. Olyan bor még nem született (oké, ne vegyük a most aukciós 75-100-150-200-250 éves borokat).
Ettől függetlenül a palackáras 4-5 ezer borokat árulják 1000-1200 forintért dl-ként. De amíg sz.r van, ugye ...

puhacica 2015.07.06. 21:54:46

@Hari Seldon 2: valoban, de azert az inkabb videkre jellemzo, hogy megsuvegelik egymast. Pesten vagy Szegeden ritkan koszon rad az utadba eso ismeretlen. aztan meg: reggeli palinkazas - nem hiszem, hogy az egyugyu volt a szo, amit kerestel. ez lehet egy rossz szokas, sulyosabb esetben esetleg alkoholizmus, de nem egyugyuseg es nem mindenkire ertendo, ugyanugy, ahogy persze az idill sem. szerintem ezzel az "elemzessel" kicsit atestel a lo tuloldalara.

@Pink Petsch: heee, hat koszi! :)

@Taxomükke: en eddig meg voltam rola gyozodve, hogy Europaban vagyok. igaz, az feltunt, hogy egy kicsit minden mas, mint amit eddig tapasztaltam. hat akkor ezert. koszi a felhomalyositast. :D

a legfinomabb bor, amit eddig kostoltam, egy horvat oregasszony hazi, edes feherbora volt. az a mezszinu, ami megtapad a pohar szelen. isteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.06. 21:58:10

@Herr Géza: " közlik, hogy Chateu de la Izé, "

Akkor már írd végig fhansziásan, Chateau de la Élysées...
:-)))

puhacica 2015.07.06. 22:02:26

ja, a masik legfinomabb meg egy nagyon konnyu uj-zelandi szaraz feherbor volt.

Muscari 2015.07.06. 22:03:39

@fhdgy: mostanaban volt szerencsem koser borokat inni, Cabernet Sauvignont meg mar nem emlekszem, mi volt a feher, nekem nagyon izlettek. Sajnos nem nagyon tudom meginni a vorosbort a sok gyomorsav miatt, de ezek a borok eleg lagyak voltak, sok magyarnak biztosan tul lagyak is. Edes azert egyik sem volt.

2015.07.06. 22:07:35

Ja. különben a borról meg a gasztronómiáról jut eszembe ... jelentkezten a Konyhafőnökbe. :DDDD Tuti, nem választanak be, mert alapszinten felkúrtam az agyam a direkt-eladható-karaktereket-kersesünk kérdéseiken. Annyira nyilvánvaló volt, hogy milyen válaszokat várnak, hogy juszt sem olyanakat adtam meg :DDDDDD

wuaaa 2015.07.06. 22:10:20

@Polgár Jenő Hivatal:

"..Prágában lakom, de hiányzanak a csípős cuccok.." - viccelsz? ugyanolyan paprikát kapsz ott a piacon mint Mo.-n, ha meg darált kell, azt is kapsz a fűszeresnél, vagy ha lusta vagy keresni, akkor rendelhetsz is a cseh magyar fűszer-webshopból, van választék : www.madarskekoreni.cz/
"..a túró rudi.." - na tessék, ilyen is van.
"..meg a csehek igénytelenül öltöznek.." - ez igaz, de a cseh lányokról a tapasztalataim alapján könnyen el lehet távolítani az oda nem illő ruhadarabo(ka)t. ehhez viszont előnyt jelent, ha tudsz főzni és akkor az sem zavar, hogy a csehek "..mindent teleb*sznak köménnyel.."

Ja a sörük az tényleg jó. :)

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 22:15:45

A magyar borok (főleg a történelmi fajták) többnyire vaskos, ütős borok, amiktől jól be lehet baszni.

Ez nem elegáns. Nem vk mondjuk nagy szakértő, de a mediterrán lityi-lötyi borok nekem jobban fexenek. Igaz, a nyú dzsenerésön már Mo-n is kapcsolt, hogy ezt kell termelni, ez a trend.

A zemberek hosszan akarnak élvezkedni, úgy h közben nem rúgnak be nagyon. Erre a legtöbb magyar bor alkalmatlan.

Eladni persze a szart is el lehet, ha jó a marketing (lásd. dél-afrikai, californiai borok...mind2 sokkal nagyobb eséllyel van a polcon külföldi áruházakban mint a magyar bor (ami kizárólag tokaji v. bikavér)) Persze az említett 2 területről is ittam már jó bort.

2015.07.06. 22:22:23

@Polgár Jenő Hivatal: Hűűűh, ezt most láttam... :D
Prágában olyan sokat nem voltam, és a "kötelező" tour után annyira nem is érdekel. De az utóbbi hónapokban többször átutaztam railjettel Szlovákián és Csehországon át. Sajnos, ezen az útvonalom még a kupés vonatszerelvények dívnak többnyire.
Ja, és ha valaki még egyszer azt meri mondani, hogy a MÁV nemzetközi vonalán a magyar kallerek nem beszélnek idegen nyelvül, akkor azt körberöhögöm. Ugyanis a szlovák és a cseh kallerek "idegen nyelve" kimerül a "Tickets!" felszólításban. Infót tőlük megtudni sem németül, sem angolul nem lehet .. aki szimpinek talál az nekiáll barkobázni velem, hogy rájöjjön, mit akarok.
A tököm kíváncsi Prágára ezek után egynél többször .. történelem Bécsbnen is van.

wuaaa 2015.07.06. 22:28:42

@Pink Petsch: "..az utóbbi hónapokban többször átutaztam railjettel Szlovákián és Csehországon át.."

Railjet nem jár sem Szlovákiába, sem át rajta.

2015.07.06. 22:33:45

@wuaaa [nor]: Nem alófaszt, akkor a 75-ös railjet eltévedt 3 hete ...

2015.07.06. 22:38:43

@nyuszigonosz(D): De csak kérjen .. mert a railjetek nem kizárólag Magyarország és Ausztria/Németország között járnak .. surpriseeee!!!! :PPPP

wuaaa 2015.07.06. 22:38:57

@nyuszigonosz(D): ..legalább nem te kaptad ezt a kedves választ.. :))

nyuszigonosz 2015.07.06. 22:40:51

@Pink Petsch: Szlovákián keresztül nem jár railjet. Eltévedni sem szokott arrafelé. :-)

@wuaaa [nor]: :-)

wuaaa 2015.07.06. 22:41:28

@Pink Petsch: ..ez visszafelé fog elsülni... csak szólok.. :)

kék madár 2015.07.06. 22:44:16

@Hari Seldon 2: "az vetem fel, hogy túl naív"
de a kenyer illatanal is felvetetted, abbol meg nekem nem jon at, hogy naiv. SZERINTEM, SZERINTEM, SZERINTEM, SZERINTEM, SZERINTEM, SZERINTEM, SZERINTEM

2015.07.06. 22:47:06

@wuaaa [nor]: És ezzel mit akarsz? És ha azt hiszed, nem tudom megkülönböztetni a railjetet más vonattípustól, akkor tévedsz. Még azt is megmondom, miben különbözött a "megszokott Budapest-München" vonattól. A székek kárpitozása kék volt, több árnyalatban .. és a railjet maga is kék-fehér volt, nem a bécsi-müncheni piros-fekete .. Na, most akkor elhiszed nekem, hogy létezik ilyen railjet, vagy scanneljem be a vonatjegyem is?

2015.07.06. 22:47:47

@wuaaa [nor]: Hülye vagy .. csak szólok ...

2015.07.06. 22:49:47

@nyuszigonosz(D): Nem, akkor átrepültem tegnapelőtt Szlovákián, és rögtön Drezdában kötöttem ki .. hagyjuk ...

wuaaa 2015.07.06. 22:50:05

@nyuszigonosz(D): Szerintem hagyjuk. Úgy látom nehéz eset.

2015.07.06. 22:56:03

@wuaaa [nor]: Jah, nagyon nehéz eset vagyok, mivel vasárnap délután érkeztem a meg Drezdába a szerinted nem létező railjettel.
Sőt, valamivel több mint mint két hete Lipcséből is egy szerinted nem létező railjettel mentem Budapestre. Megjegyzem, a railjetre Prágában szálltam át.... de persze haluzok én s, meg a Deutsche Bahn is, meg mindenki, csak te tudod a tutit.
Te vagy a helikopter, mi? Meg az a sok hülye a sztrádán, aki mind szembejön, he? :PPPPP

wuaaa 2015.07.06. 23:02:25

@Pink Petsch: Figyelj, .... hát az a helyzet, hogy a kék-fehér railjet ausztria és csehország között jár, szlovákiát nem érinti. Nézd meg a linkeket amit küldtem. Vagy nem tudom... lehet, hogy ez is segít: maps.google.com/
De ha most sem, akkor én a részemről már feladtam.

nyuszigonosz 2015.07.06. 23:02:42

@Pink Petsch: Nem erdemes ezen vitázni, de a cseh vasút színei a fehér - kék. Csehországban járnak ilyen színnel railjetek is, de, Budapest -Prága Szlovákián keresztül az EuroCty.

2015.07.06. 23:10:24

@wuaaa [nor]: Nyugodtan add fel, csak azt nem tudom, mi a frászt keresett a szlovák kaller akkor a railjeten ... Biztos, eltévedt, vagy túlórázott, de hogy a jegyeket lekezelte az tuti ...
Ha Budapestről Drezdába mész minimum 4 pécséted lesz a jegyeden, ebből egy magyar, egy szlovák, kettő cseh .. a német kaller általában tesz rá Drezdáig .. csak utána lép akcióba, mert a vonat felmegy Hamburgig.

wuaaa 2015.07.06. 23:17:59

@Pink Petsch:

railjet 75 Prága-Graz : www.cd.cz/assets/spec/cd-railjet/kam-jezdi-railjet/trasa-vlaku/jizdni-rad-railjet-14-12-2014.pdf

..és az EuroCity amivel te utaztál : www.mav-start.hu/res/ec_174_175_jan_jesenius_11.pdf

Az EC nem RailJet. De ha neked az, akkor nekem úgy is jó.

2015.07.06. 23:18:34

@nyuszigonosz(D): Édesegykomám, vagy elhiszed nekem, hogy a 75-ös számú Railjetként feltüntetett vonat csakugyan railjet volt, vagy nem, leszarom. A jegyemen railjet szerepel, a vonat tipikus railjet vonat volt ez a név állt az oldalán, csak színei voltak mások (gondolom, a név azért kellett, hogy az idióták, akik csak piros-feketében látták addig, nehogy eltévesszék). De sőt ezek a furfangos szlávok még a T-mobilt is megtévesztették, mert kétszer lettem üdvözölve a roamingban, egyszer Csehországban, egyszer meg Szlovákiában.
De persze, ti biztosan jobban tudjátok, mert naponta utaztok az útvonalon ... Wait, no!

2015.07.06. 23:20:44

@wuaaa [nor]: Juuujjjj .. nem a Jeszenszkiről beszéltem .. de te rögtön leszűrted azt, mivel volt egy félmondatom, hogy többnyre azért még nem railjetek közlekednek ezen az útvonalon.
Gratuklálok, elmehetsz politikusnak! :PPPP

2015.07.06. 23:26:20

@wuaaa [nor]: Ja, nem mellesleg, a jeszenki is átmegy Szlovákián, úgyhogy nem értem, min rugózol még, amikor tiszta, hogy bebuktad ...
Igaz, az nem railjet, de senki sem állította, hogy az lenne ...

wuaaa 2015.07.06. 23:28:00

@nyuszigonosz(D): Bebuktuk, hallod? Mi lesz most velünk?

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 23:28:06

@Hari Seldon 2: "Csak nem szeretem a "vidlki idilli" képeket, mert hamisak. Csak erre akartam utalni ezzel. Lásd: "már reggel pálikáznak"... "

hogy lehetne pálesz nélkül kibírni a vidéket? :)

2015.07.06. 23:32:52

@wuaaa [nor]: Semmi. csak ha lenne tartásod, akkor elismernéd, hogy tévedtél.
Persze, ezt nem fogod.
Ja, és nyuszit hagyd ki ebből ....

2015.07.06. 23:38:35

@pappito: Attól függ, melyik vidéket? Sopront, teszem azt sörrel is kibírnám, de az Avashoz már kell a pélesz ;)

kék madár 2015.07.06. 23:40:03

ezen a railjeten tenyleg erdemes osszeveszni

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 23:40:18

@Polgár Jenő Hivatal: "Eladni persze a szart is el lehet, ha jó a marketing (lásd. dél-afrikai, californiai borok.."

szegény világ nem tudja, hogy szart iszik, mert jobban hisz a marketingnek, mint a saját ízlésének. ahham.

Ez sokkal egyszerűbb magyarázat, mint az, hogy az emberek borfogyasztási szokásai megváltoztak az új termőterületek bejáratásával, és mivel nem csak dölyfös magyar jobbantudom módra lehet bort készíteni, van aki inkább ehelyett rendes minőséget csinál, sokat és szanaszét eladja a világban, nem sopánkodik az évi 600 palack "kézműves" bora fölött, hogy a kurva vevő nem hajlandó tizenkétezer forintot adni egy palackért.

Ráadásul az újvilági termelők általában nem állami támogatással termelgetnek, hanem csak úgy.

De még hollandia is több bort exportál, mint Mo, azért ezen el lehet tűnődni...

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 23:43:58

@wuaaa [nor]: Sok jó dolog van Csehországban, szeretem is. Nekem nem volt cseh csajom van itt magyar elég....:)

De a haverjim akiknek voltak azt mondták nullák az ágyban, bár befexenek hirtelen én is úgy hallotam.

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 23:43:58

@Pink Petsch: Hát ez pont baromság.

Évekig éltem Pesten, és bár én jól értek csehül+szlovákul, és valamennyire beszélem is, sokat nem használom Prágában. Erről főleg a magyar kollágáim tudnának beszélni akik egy szót sem tudnak csehül és évek (évtizedek) óta minden gond nélkül elvannak itt az angoljukkal. Ez csak Prágára igaz.

Szóval angolul szinte mindenki beszél használható színvonalon 35 éves kor alatt..:) A városban már szinte zavaróan sok a külföldi, sokkal több mint Bp-en. Rengeteg orosz, ukrán, kínai, meg a szokásos német hordák, sok spanyol, olasz, amerikai stb. Az oroszokból van a legtöbb, ők is beszélnek angolul, meg ált. csehül is.

Prága, fáj kimondani, Pestnél olcsóbban (kivéve lakásárak) kínál egy sokkal nyugodtabb és élhetőbb városi életet. Rengeteg a park, és senki sem idegbeteg. mindenki figyel a másikra, ilyen szempontból ez már a nyugat. Kiváló és olcsó a tömegközleledés és a kocsmázás, vendéglőzés. Ha tudsz legalább angolul egy csomó színház és mozi a te helyed....

Vannak persze a cseh életnek szar oldalai is, nem akarok ömlengeni, de a fentiek a legfeltünőbb jó dolgok, amiket már pár nap alatt kiszúr minden vándor.

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 23:43:58

Nemtom az-e a baj, hogy Prágából kommentelek, de lenyel mindent a blogmotor.

Szóval: Prágában sokkal könnyebb megélni olyanoknak, akik nem beszélnek csehül, mint Bp-en olyanoknak, akik nem beszélnek magyarul. Gyakorlatilag az állami hivatalok alsóbb szintjein kívül nincs probléma sehol az angollal (olaszországban és spanyolországban sokkal nehezebb angolul boldogulni, igaz, ott nem a fővárosokban voltam).

Sokkal-sokkal-sokkal több itt a külföldi, mint Bp-en. A legmeglepőbb nekem az volt, mennyi rengeteg (angolul és ált. csehül is jól beszélő) orosz-ukrán van itt. Sok helyen oroszul is ki vannak írva a dolgok, Karlovy Vary meg orosz város lett. Nem csak turista van sok, de olyanok is akik itt élnek.

A sörön kívül occsó és jó még a kisvendéglős kajálás, a mozi+színház, a tömegközlekedés. Imádom h mindenhol parkok vannak, ez egy zöld város. De a legeslegjobb Budapesthez képest az, hogy senki nem ideges. Természetes az előzékenység+udvariasság. Az emberekk simán leszólítják egymást egy plázában, vagy a zebránál állva, akárhol. Csak hogy haverkodjanak.

Ha eccer elhúzok (és el fogok), ez utóbbi fog a leginkább hiányozni Prágából.

Giddy Lamb 2015.07.06. 23:43:58

@wuaaa [nor]: Ráadásul a borhoz sem ért...
Arról nem is beszélve, hogyha nekem egy nő tv sorozatokról tenne fel kérdéseket, hogy megtudja milyen pasi vagyok, hát reflexből hánynám telibe...

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 23:43:58

@nyuszigonosz(D): Egen, én is azzal járok Bp-Vác-Sturovo-Nove Zamky-Bratislava-Breclav-Brno-Praha (és tovább Drezdába v. Berlinbe) az EC vagy Euronight.

De tökmind1, fejezzétek abba ezt a hülyeséget a p*csába mán'!

Ortodox 2015.07.06. 23:43:58

@Pink Petsch: Az biza nem RailJet hanem Eurocity/Euronight.

https://www.cd.cz/spojeni/conn.aspx?_s_icmp=smvs&f=Nov%C3%A9+Z%C3%A1mky+%5B*SK%5D&date=06.07.2015&t=Praha+hl.n.&time=23%3A13&v=&option=10&byarr=false&cmd=cmdSearch

De tökmind1

dunántúli gyerek 2015.07.06. 23:43:58

@Pink Petsch: Eurocity/night közlekedik azon a vonalon, de tökmind1. Rendszeresen járok vele, RailJet egyáltalán nincs a Bp-Pozsony-Brünn-Prága-Drezda-Berlin vonalon.

jeni/conn.aspx?_s_icmp=smvs&f=Nové+Zámky+%5B*SK%5D&date=06.07.2015&t=Praha+hl.n.&time=23%3A13&v=&option=10&byarr=false&cmd=cmdSearch

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.07.06. 23:43:58

@Pink Petsch: Ne éld bele magad.

Az egész vonalon éjjel+nappal csakis Eurocity vonatok járnak.....

wuaaa 2015.07.06. 23:44:17

@kék madár: Képzeld, amikor legutóbb Bécsből Frankfurtba repültem, láttam Budapestet az ablakból. Kb. ez a szint....

2015.07.06. 23:44:22

@kék madár: Lófaszt érdemes, csak idegesít, mert az utóbbi 1 hónapban kétsdzer is utaztam az útvonalon, és idegesít eza nagyfokú buta arrogancia.
És ha ilyen, valóban klényegtelen kérdésben így nyilvánul meg, akkor más téren ...?
Na ugyehogy?

2015.07.06. 23:45:26

@pappito: Nem érted. Világhírű magyar konyha, világhírű magyar oktatás, világhírű magyar borok. Nálunk minden világhírű (szerintünk), aztán a valóság teljesen másképp fest.

Ez egy fizetett hozzászólás volt.

pappito · http://pappito.com 2015.07.06. 23:46:02

@Pink Petsch: sopronban van rendes bor, ott át lehet vészelni akár huzamosabb időt is, pács ugyanez, de ahogy mész keletnek, megy föl a maligán :)

Határátkelő 2015.07.06. 23:48:36

@wuaaa [nor]: @Pink Petsch: Ezt komolyan nem hiszem el, hogy képesek vagytok ezen összeveszni. Inkább hagyjátok már abba. Kösz.

wuaaa 2015.07.06. 23:49:46

@Polgár Jenő Hivatal: "..Nekem nem volt cseh csajom van itt magyar elég....:)" Ja, én a Mo.i magyar lányoknak általában kevés voltam, mint felvidéki, a cseh csajoknak meg egzotikus mint magyar, aki beszél csehül... :))

@Giddy Lamb: Igazad van, ha tudtam volna, bele sem kezdek.. :)

2015.07.06. 23:50:36

@Ortodox: @dunántúli gyerek: @Tiszteltetem Brüsszelet:
És egy ilyen piszlicsáré ügyre felhasználni egy frissen regisztrált, illetve két elfekvőben levő nicket .... igazán magyarosch :P
Ho, s vagy? Norvégiában, már ha a (nor) az országot jelenti a nicked után. Remélem sosem jössz olyan civilizált vidékre, mint Németország.
Ez kiskomám, szánalmas. Ugyanis, senki sem mondta, én sem, hogy direkt vonatról beszélünk, mert akkor valóban a Jeszenszki az, a i nem railjet.
Én viszont egyből railjetről beszéltem, és azt is írtam, hogy váltani kellett rá Prágában.
Ezt hívják szánalmasnak.

wuaaa 2015.07.06. 23:51:24

@Határátkelő: Nem tudom figyeled-e, de nyerésre állok.... :DD

2015.07.06. 23:54:29

@pappito: Pájinka kő', he? :DDDD

wuaaa 2015.07.06. 23:59:58

@Határátkelő: Na gyere csak vissza szépen és rakd helyre a dolgokat.
"többcinkes idióta" ??? ezért egy napig lemaradhatna a whitelistről..

2015.07.07. 00:04:12

@wuaaa [nor]: Oké, több nickes, szellemileg challenged egyén ....
Így már megfelel a PC-s lelkednek, ami nem veti meg mellesleg a csalást? :P

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:06:24

@Pink Petsch: itt szabad főzni magadnak amit akarsz, úgyhogy van magyarka is aki csinál páleszt rendeset :) de itt az ízéért isszuk, nem a túlélésért :)

2015.07.07. 00:06:32

@Határátkelő: Ugyanmar, magyarok vagyunk, tehat nincsenek elegge lenyegtelen ugyek, mindenen erdemes osszeveszni! Sot, nyissunk ujabb frontokat. Tegye csak szepen fel a kezet mindenki, kicsodak a kuplungegetok, es melyikotokok a feklampas hatragurulaszok?

2015.07.07. 00:07:59

@pappito: Különbség :D
És miből főzi?

Giddy Lamb 2015.07.07. 00:08:06

@wuaaa [nor]: Ha megnézed ezen a térképen is látszik, hogy felhőbe hanyatlott a drégeli rom és vele együtt az egész szlovák miskulancia...
Ez nem azt jelenti, hogy arra ne járna a masina, csak annyit, hogy Aranynak igaza volt a Szondi két apródjában!
Amúgy patetikus (de patent szerint etikus) kis petsch vagy, hogy ezt nem tudtad:)

www.eurail.com/europe-by-train/high-speed-trains/railjet

Határátkelő 2015.07.07. 00:08:55

@wuaaa [nor]: @Pink Petsch: Akkor most még egyszer szólok, hogy hagyjátok abba. Utoljára.

Határátkelő 2015.07.07. 00:10:54

@dunántúli gyerek: @Tiszteltetem Brüsszelet: Döntsd el, melyik nick maradjon a kettő közül. A másik repül.

wuaaa 2015.07.07. 00:12:18

@Giddy Lamb: Te is az én egyik nickem lennél? :)))

Határátkelő 2015.07.07. 00:12:23

@Polgár Jenő Hivatal: @Ortodox: Te is döntsd el, melyik nickedet akarod használni, a másiktól érzékeny búcsút veszünk.

Határátkelő 2015.07.07. 00:13:59

@Pink Petsch: Látom, nem értesz a szép szóból. Kétszer szóltam, hogy hagyd abba a személyeskedést. Akkor most egy időre viszlát, whitelist. Ha képes leszel személyeskedés nélkül kommentelni, jelentkezz.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:18:26

@Pink Petsch: alma, körte, barack, feijoa, mikor miből van sok

Giddy Lamb 2015.07.07. 00:21:16

@wuaaa [nor]: Nem én petsch nickje vagyok, mert kellek az ellenségképéhez:)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:21:38

@blackhair-lady: megkóstolnám

ez a használt hordóban érlelés amúgy nem új móka, csak most van millió pici sörfőzde ami mindenféle olyat kipróbál amit a nagyok nem és születik csomó érdekes dolog

wuaaa 2015.07.07. 00:23:56

@Giddy Lamb: Akinek nincs lehetősége reagálni, arról ne beszéljünk, kérlek... :)

2015.07.07. 00:27:14

Ahham, szóval én vagyok a szemét, mert szólok, oigy egy több nickes fazon hülyét csinál belőled, Hát köszi. Jöjjek fel Tor alól, hogy esélyed se legyen kitiltani? :P

Határátkelő 2015.07.07. 00:29:11

@Pink Petsch: Nem a vitával, hanem a személyeskedéssel van baj. Sajnálatos, ha nem látod a különbséget.

Határátkelő 2015.07.07. 00:29:55

@wuaaa [nor]: Most már tényleg fejezzétek be, mert kezdem nagyon unni.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:35:13

@P.Elliot: " Tenneseeiben, ahol a Jack Daniel wiskyt gyartjak, vegigneztem az egesz folyamatot, ott azt mondtak hogy soha hasznalt hordoba nem toltik"

a JD az bourbon aminek az egyik kritériuma, hogy csak új hordóba kerülhet. viszont a lepattanó hordókat előszeretettel használja csomó más folyamat, pl. van scotch amit bourbon hordóban érlelnek, de bor és sör is érik ilyesmiben

wuaaa 2015.07.07. 00:35:54

@Határátkelő: Egy órája és tíz perce befejeztem.

Bredpitt Monika 2015.07.07. 00:49:26

Koszonom mindenkinek aki elolvasta. Az az igazsag, hogy le vagyok sujtva attol, hogy ennyire nem megy at amit mondani akarok. Attol vagyok igazan elkeseredve, hogy arra szavaznak a legtobben, ami Magyarorszag szapulasarol szol meg ures frazisokrol. Es ez most nem szemelyeskedes. Azert majd vegigolvasom a hozzaszolasokat teljesen.

Olvassa egyaltalan HA t olyan is, aki otthon van es szereti az orszagot?

Most irt a baratnom egy emailt es azt irja benne, ho gy azert irok ilyeneket,mert itt vagyok megint. En ezt otthonrol irtam, ket honapja. Nekem ugy tunik, hihetetlen gondolat sok embernek, hogy lehet szeretni Magyarorszagot es lehet otthon boldognak lenni, ugy is hogy az ember nem keresi halalra magat?

Vagy tenyleg ennyire dilis no kepzetet keltem? Olvasok tovabb.
Nem is tudom mit vartam? Illetve, de azt hogy legalabb egy kis jokedvvel szolgalhatok.

blackhairlady 2015.07.07. 00:49:42

@pappito: mi most lattunk ilyet eloszor. Ez egy ajandek uzletben volt, ahol csupa ilyen kulonleges soroket lehetett venni, de ott kellett elfogyasztani, olyan nagy feher hintaszekekben ulve, kozben hallgattuk a hullamverest es a siralyokat, ami meg kulonlegesebbe tette a sor izet:)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:56:21

@blackhair-lady:
biztos szuper élmény volt, a hintaszékben hullámveréshallgatásközbensörözést én akár egész nap tudnám csinálni

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:57:33

@Bredpitt Monika: "Vagy tenyleg ennyire dilis no kepzetet keltem?"

Igen. :)

"Illetve, de azt hogy legalabb egy kis jokedvvel szolgalhatok."

szolgáltál is, köszi szépen!

blackhairlady 2015.07.07. 00:58:09

@pappito: van nehany ingyen beleponk a yellow rose nevu destilling helyre ahol allitolag whiskyt parolnak ( lehet, hogy nem igy kell irni:), ha visszajon a fiam magyarorszagrol, feltetlenul meglatogatjuk, kivancsi vagyok hogy keszul. Ingyen kostolo is van:)

blackhairlady 2015.07.07. 01:00:22

@pappito: en is el tudnam viselni gyakrabban, nagyon ki tud kapcsolni. Raadasul mar naplemente volt, tenyleg kulonleges elmeny.

M. Péter 2015.07.07. 01:49:02

@pappito:"De még hollandia is több bort exportál, mint Mo, azért ezen el lehet tűnődni... " Ezt honnan szedted, mert nem igaz.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 01:57:30

@blackhair-lady: ez az? yellowrosedistilling.com/tours

aszondja az oldaluk, hogy 2010-ben indultak, úgyhogy csak óvatosan a 18 éves viszkikkel :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 01:59:52

@M. Péter: upszika, köszi , hogy szóltál, most olvasok éppen utána és úgy tűnik, hogy egy, a még wikipediánál is megkérdőjelezhetőbb forrásba hajoltam bele :(

hülyeséget írtam, bocs

P.Elliot 2015.07.07. 02:06:57

@pappito: Erdekes volt vegignezni a wiskygyartast, nem volt belepo, vezetett tura volt, mindenkit szivesen lattak de fenykepezes csak odakinnt, olyan meleg volt hogy megszedultem, az is erdekes volt hogy ott a gyar udvaran keszitettek hozza a faszenet, egyformara vagott vastag botfeleket egettek, kimerve hogy mennyit az adott nyers alkohol, / igy mondjak?/ mennyiseg atszuresehez. Se tobb, se kevesebb nem lehetett egy bottal sem.
Ha jol emlekszem az elparazsasodott fat leontottek vizzel, a kozelebe sem lehetett menni. Nem emlekszem pontosan hogy milyen vastagon volt felrakva a faszen kesobb mar a gyar szuro reszlegen de kis maple szirup golyocskak voltak koze keverve vagy a tetejen, az adta azt az aranyszint meg persze az izenek sem lett karara es a wisky cseppenkent ment at azon a tobb mint meter magas szen halmazon. J, Danielnek nagy gyakorlata volt a wisky keszitesben hiszen mar 7 eves koraban kezdte valami rokon parlojaban vagy valami ilyesmi, mire felnott az ujjaban volt az egesz na meg a fejeben is otlet hogy hogy is kell.
A tura vegen limonadeval kinaltak a kitikkadt embereket, ott a wiskygyarban, limonade, mindenki meg volt hokkenve, tilos volt inni, a falucskaban arultak wiskyt de tilos volt felbontani es inni belole csak majd otthon, kocsma sem volt azon a helyen, tilos volt, kicsit tobb mint 300 lakosa volt csak. Az egyik ferfi turista kozolte hogy nem csodalkozik hogy ilyen keves a lakossag, tisztesseges ferfi be nem tenne ide a labat, ilyen helyen nem lakna, altalanos derultseget keltve.
Erdekes dolog ez a bor-sor, wiskygyartas. Mennyi iz, mennyi otlet van benne ha valaki ert hozza.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 02:08:46

@P.Elliot: igen a JD nagyon büszke erre a szenes szűrögetésre, bizots nagyon érdekes volt, én is szívesen megnézném hogy csinálják

P.Elliot 2015.07.07. 02:12:09

@pappito: Mas nem csinalja ezt a szenezest? ? Csak ok? Miert nem? Tobb leparloban nem voltam, itt is csak azert mert utbaesett es miert ne nezzuk meg.

P.Elliot 2015.07.07. 02:18:57

@pappito: Ugy remlik mintha Frank Sinatra koporsojaba is tettek egy uveg Jack Daniels wiskyt.... Ha megis megszomjazna, hehehe...

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 02:28:45

@P.Elliot: nem ők csinálják egyedül, de azért tán ők a laghíresebbek. Ha jól értem amit olvasok a Tennessee Whiskey készítésénél szükséges a szűrögetés, és szerintük ettől más lesz, mint a sima bourbon. bourbon+szén=tennessee

Úgy hívják, hogy Lincoln County Process

adg 2015.07.07. 02:45:35

@Pink Petsch: uj zelandon mibol fozne? Birkabol. :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 03:01:27

@adg: kicsit tovább kell főzni mint a csirkét, de zamatosabb is lesz palackozás után :)

blackhairlady 2015.07.07. 03:17:06

@pappito: igen, ok azok. Regebben csutortokon is volt tourjuk, es pont azon a heten toroltek amikor mi mentunk a mult honapban. A recepcios holgy elnezest kert, es a kezunkbe nyomott 6 ingyen belepot. Majd az osszel meglatogatjuk omet, de akkor nem keresem a nagykoru italokat:))

kék madár 2015.07.07. 04:09:11

@Bredpitt Monika: szerintem tobbet tettel a www.gyerehazafiatal.hu/ programert mint az a sok zseni aki szervezi.
Te nem egy hetkoznapi no vagy, de a kisugarzasod palackozni kene es osztogatni esoben, kanikulaban. Leginkabb egy vodka-narancsdszuzhoz tudnam hasonlitani, nem mindig a legjobb valasztas, de mellefogni nem lehet vele, valami erdekes mindig kisul belole es meg senki nem mondta azt a halalos agyan, hogy tul sok erdekes dologban volt reszem :)

blackhairlady 2015.07.07. 04:14:05

@kék madár: hat a vodka-narancs kombobol leginkabb egy dolog szokott kisulni:))))

Giddy Lamb 2015.07.07. 04:26:37

@wuaaa [nor]: Akinek általában nincs lehetősége reagálni az én vagyok, mivel nem voltam, nem vagyok és nem leszek "whitelist"-es.
Ültessen az agyába kopasz cenzort az, ki mikor szülték aludt!

2015.07.07. 04:26:49

@Határátkelő: Hagyjuk. írtam neked priviben ... téged is át lehet verni, mint mindenkit.
Engem, többször is kitiltottál, mert éppen olyanod volt. Aztán voltak a blogon olyan vélemények, amelyek sokkal durvábbak voltak, mint az enyémek ... és átengedted.
Csinálsz, amit akarsz, a te blogod ... de a következetesség még senkinek sem ártott.
Legalábbis ezt mondják a bölcsek ...

2015.07.07. 04:26:55

@pappito: Érdekes módon nekem a Jim Bean jobban ízlik, mint a Jack Daniels. Nem is tudnám hirtelen megfogalmazni miért? Talán mert a JB semlegesebb .. mármint viszonylag.

kék madár 2015.07.07. 04:29:01

@mojyo: a kertvarosban felszalltam egy railjetre, atvettem a vezetest es agyonkuplungoltam az utat Korzikaig, el is egettem parszor, de nem tunt fel mert kozben nagyon rossz magyar borokat ittam del-afrikai hordobol. Aztan megjelent digger par vodor KFC csirkeszarnnyal es Pappito rasszista meduzas kepeivel traktalt egeszen addig amig le nem nyult erte a joisten es leejtette a helyere Monikat, neki be nem allt a szaja a kenyer illatarol meg a hulye Amwayes amerikai televangelist legeslegszebb nok Pesten temarol. Csak akkor hallgatott el amikor egy utas (wuaaa [nor]) elkezdte verni a vezetofulke ajtajat, hogy ez nem is railjet, szerencsere Pink Petsch helyretette es bevagta egy 10 fokos fjorba, a nemet turistaknak meg a kesztyujuk is belefagyott.
Jo, ma mar nem iszom tobbet, mert nem talalom a gyogyszereim.

skye8 2015.07.07. 05:15:08

Voltak Jo gondolatok az irasban csak azt nem ertem mit keres valaki amerikaban aki annyira odavan mo.ert?nem kritikus szandekkal irom,tenyleg erdekel hogy megis mi tartotta amerikaban annyi even keresztul a szerzot. A fogalmazas nagyjabol tetszett de az a porszivos resz nagyon gusztustalanra sikeredett, nem lett volna helye az irasban.mississaugabol szeretem az Oakville hez kozeli eso nyugati csucskot,a szerzovel ellentetben szamomra szemet gyonyorkodteto a rendezett hazakat, kerteket, parkokat latni.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 05:21:18

@Pink Petsch: nem iszom bourbont, úgyhogy nem tudom mi a különbség :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 05:27:37

@pappito: "tenyleg erdekel hogy megis mi tartotta amerikaban annyi even keresztul a szerzot."

amennyire nekem lejött, a szerelem

adg 2015.07.07. 05:57:54

@pappito: a zamat miatt teszunk bele egy kis mosatlan csirkebelet. Attol lesz zamata, es kivalo beszelgetesindito is egyben.

2015.07.07. 07:52:04

@Bredpitt Monika: Nem kell a szívedre venni, hiszen sok emberben még dolgozik a düh. Normális esetben az idő minden sebet begyógyít, de lehet, hogy évek kellenek hozzá.

Az alternatív válasz pedig közismert. Ide mindenki azért jár, mert liberális zsidó, illetve, hogy gyűlölhesse Mo.-t, és a magyarokat. Élhessen az önigazolás jogával, hogy jól döntött, amikor otthagyta ezt a tökéletesen jól működő és prosperáló országot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 07:53:26

@Mrs Rumcajsz CA: a Diktatort lattad? Szerintem az a legjobb filmje.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 07:54:38

@mojyo: es el tudod enekelni a budos macskat?

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 07:57:16

@Hari Seldon 2:
de iszont az emberek min 90 % anal mukodik.

kék madár 2015.07.07. 08:07:41

@~~Babette~~: mert megint ez a burkolt homofobia!

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:08:52

@Polgár Jenő Hivatal: isteni szaritott chilijeim vannak, kuldjek?:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.07. 08:19:42

@Bredpitt Monika:

Nekem tetszett, hat nem lattad?

En szeretem az orszagot. De a rendszertol nap mint nap hanyok.

"Most irt a baratnom egy emailt es azt irja benne, ho gy azert irok ilyeneket,mert itt vagyok megint."

En is erre tippeltem volna:-)

kék madár 2015.07.07. 08:21:34

@~~Babette~~: te irtal felreerthetoen de veled nem viccelek, igazad van

soad1221 2015.07.07. 08:43:07

@mojyo: én. mindkettő. bazdmeg...
várom a revanst... :)

fhdgy 2015.07.07. 08:58:57

@wuaaa [nor]: bizonyára RegioJet-re gondolt.

fhdgy 2015.07.07. 09:07:23

@Pink Petsch: egy pillanatra sem tagadom. Én azt írtam korábban, hogy én vidéki együgyű vagyok.

Ginix 2015.07.07. 11:17:45

@puhacica: csak nem a ned? nem vagyok fehérboros, de a ned az olyan, mintha egy virágos rétet innál, ahol sok a bodza, az az az ital, amit nem azért kortyolgatsz lassan, mert megtanították, h úgy az igazi, ha élvezni akarod, hn magadtól akarod ezt. nem sokat, hanem sokáig, óóó...kicsit elábrándoztam (mondom én, h pöpec bor, mástól még nem szálltam el ennyire:))

wuaaa 2015.07.07. 11:25:36

@fhdgy: Tőle kéne megkérdezned. Én ma rehabilitálódom.

puhacica 2015.07.07. 11:46:44

@Ginix: szoval ujra, mert az elozo eltunt valami fereglikon. nem tudom biztosra, egy borkostolon ittunk belole, de most, hogy megneztem a palackot, mintha remlene, hogy ez volt az. nagyon finom volt. :)

Mr Long 2015.07.07. 18:04:06

@Bredpitt Monika: Ezt mar megtanulhattad volna, hogy Mo-t dicserni azt jelenti partember vagy, vagy penzes.
Meg egy harmadik vilag beli orszag is jobb, mert ott vannak rendes hegyek, tengerpart, nincsenek okolbe szorult arcu emberek (maig nem tudom ez mit jelent), vagy barmi mas, ami jobba teszi. ;)

2015.07.07. 23:36:24

@~~Babette~~: az kimaradt, a Bruno trailer et latva eltort bennem valami es a Diktatoret mar meg sem neztem, de most, hogy mondod lehet, hogy adok neki azert egy eselyt ha tenyleg jo

2015.07.07. 23:40:34

@Hobbiszakács: jaja igen azert is volt vicces, hogy Kazahsztan allami szinten kiakadt ahogy @DavidT: is mondta :)

2015.07.07. 23:41:11

@Hobbiszakács: jaja igen azert is volt vicces, hogy Kazahsztan allami szinten kiakadt ahogy @DavidT: is mondta :)

**mimi** 2015.07.08. 20:19:35

@Bredpitt Monika:
"Olvassa egyaltalan HA t olyan is, aki otthon van es szereti az orszagot?"

igen, én :)

@kék madár: deee, igyál még! :)

Bredpitt Monika 2015.07.09. 22:03:30

@kék madár: ezert a hozzaszolasert erdemes volt megirni>
szerintem tobbet tettel a www.gyerehazafiatal.hu/ programert mint az a sok zseni aki szervezi.

Meg a kiheveres stadiumaban vagyok, majdnem negative rekordot dontottem szavazas tekinteteben.
Ennyi humortalan ember lenne a vilagon vagy en vagyok ennyire szerencsetlen, hogy nem tudok megnyerni egy palyazatot? Udv, majd reagalok mindenkinek egy hosszu kommentben.

kék madár 2015.07.10. 06:40:58

@Bredpitt Monika: "majdnem negative rekordot dontottem szavazas tekinteteben" ne csinalj ebbol ugyet. Nem erdemes siman nepszerunek lenni, ez eredetiseg sokkal ertekesebb, aki igent nyomott az mind hatalmas igent!

2015.07.10. 06:50:37

@Bredpitt Monika: Megnyerni a pályázatot? Szerintem eddig sem volt szó posztok közti versenyzésről.

2015.07.10. 06:58:28

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Pont fordítva. A harmadik világbeli országban sokkal rosszabb a helyzet, ezért nálunk nem is olyan rossz a helyzet... :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása