oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 03. 06:43,  Mindenki másként boldog 175 komment

2015. július 03. 06:43 Határátkelő

Mindenki másként boldog

Számomra Gabuschka posztja nagyon pozitív életszemléletet sugároz, a kalandon kívül a másik kultúra, ország tiszteletét, amit ugyanakkor Magyarország iránt is érez. Ahogy írja, ha rendben vagyunk magunkkal, akkor bárhol boldogok lehetünk. A Magyarország és én pályázat újabb darabja, amely Írországról, Londonról és Németországról is szól. 

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

gabuschka_kep.jpg

„Annak ellenére, hogy a témában kevés pozitív hangulatú írást olvastam, feltételezem, hogy rajtam kívül sokan lehetnek még akiknek alig van negatív gondolata Magyarországgal kapcsolatban. Többen is vagyunk, akiknek egész egyszerűen úgy alakult az életünk, hogy annak egy adott szakaszában rövidebb-hosszabb ideig külföldön élünk. Valóban lesznek majd páran, akik nem térnek haza, ahogy jó néhányan igen. 

Mindig is bennem volt a vágy, hogy külföldön éljek, és nem azért mert nem szeretem a Hazámat, hanem egyszerűen ki szerettem volna próbálni magam egy másik kultúrában, nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan gondolkodnak, és élnek az emberek egy másik országban. Biztos ismeritek azt a kellemesen bizsergető érzést, amikor leszálltok a repülőről, vonatról külföldön, és még a levegő is más, mint otthon (most tegyük fel, hogy Európán belül maradtunk, mert az egyértelmű, hogy Ázsiában, Afrikában más), hirtelen ismét gyereknek érzitek magatokat, akit hajt a kíváncsiság, és a felfedezés vágya. Van, akiben ez a kíváncsiság annyira erős, hogy el is költözik külföldre, míg másoknak tökéletesen elegendő, ha a nyaralások alkalmával merítkeznek meg az ismeretlen kultúrában. 

Az au-pair kaland Írországban 

A legelső szárnypróbálgatásom 23 évesen, kilenc éve történt (kilenc éve!), amikor még főiskolára jártam levelező tagozatra, mellette dolgoztam, és az öcsémmel laktam közös albérletben. Hiába remek időszaka volt az életemnek, mégis valami hiányzott. Lehet csak nehezen viseltem a hétköznapok monotonitását, unalmasnak éreztem az életemet, ezért fel akartam keverni az állóvizet; mindenesetre 2006 december végén egyik reggel úgy keltem fel, hogy én au-pair leszek Angliában, és legalább egy évig kint maradok. Be is jelentkeztem egy közvetítő ügynökséghez, ahol a közvetítő rábeszélt, hogy válasszam inkább Írországot, amely a kint-tartózkodásomat illetően rossz döntésnek, ám hosszú távon mégis jónak tűnt, mert hazajöttem és befejeztem az iskolámat. 

2007 januárjában megírtam a jelentkezésemet, és február nyolcadikán már a repülőn ültem úton a kalandok felé. Kalandok voltak, csak nem olyanok, mint amelyekre számítottam, például a fogadó családom egy hét után felmondott nekem, hogy ne haragudjak, de én vagyok az első au-pair-jük, nem tudták, hogy mire vállalkoznak, nem szeretnének idegent mégsem a házban, és én nagyon kedves vagyok, de nem kérnek a rendszerből mégsem. Emlékszem, hogy bólintottam, még én vigasztaltam az anyukát, aki sírt, mert gondolom rosszul érintette a helyzet, majd elmentem sétálni, és egy fülkéből felhívtam anyut sírva, hogy most mi legyen. Pár hónapig kihúztam két családnál, életre szóló élményeket szereztem, mégis négy hónap után hazajöttem, és befejeztem az iskolámat. 

Második kaland: London 

Akkor nagyon jó volt hazajönni. A betárcsázós internet korában, amikor a mobilnet, meg a különböző üzenetküldő applikációk még nem voltak elérhetőek, sokszor nagyon egyedül éreztem magam, annak ellenére, hogy az írek roppant barátságosak, sőt magyar barátaim is lettek. Amikor másodszorra indultam útnak, már egy jó irodai állást hagytam magam mögött, saját albérletet Budapest belvárosában, hogy 2011 márciusában Angliában landoljak, majd mint hotelrecepciós helyezkedjek el. Soha nem dolgoztam előtte vendéglátásban, de az ügyfélszolgálatos múltam hasznosnak bizonyult az új munkakörben. Szerencsére, ez alkalommal sem az hajtott, hogy „Jaj csak el innen Magyarországról”, hanem szerettem volna jobban beszélni angolul, és kipróbálni magam másodszorra már nagyobb sikerrel külföldön. 

Szerintem London mindenkit elvarázsol az elején, engem is beszippantott a meseszerű épületeivel, az emeletes buszokkal, az egyedi taxikkal és az utánozhatatlan „Benetton katalógus” -szerű sokszínűségével. Mindenki bátran felvállalja a saját stílusát, az emberek egyediek, színesek, minden élethelyzet, buli, munka ezer fokon pulzál, azt hiszem New Yorkra mondják, hogy a város soha nem alszik, de ez ugyanúgy megállja a helyét Londonban is. Nekem két évre és pár hónapra szólt a bérletem az országban, majd ismét éreztem azt a viszkető érzést a gerincemben, hogy mennem kell. 

Intermezzo Budapesten 

Sokat gondolkodtam, majd végül engedtem az öcsém unszolásának, és átköltöztem Németországba. A kettő között 2013-ban Budapesten töltöttem öt hónapot, egyrészt, hogy kipihenjem Londont és kicsit élvezzem az otthoni forró nyarat (és hogy végre körbebiciklizzem a Balatont), másrészt hogy legalább minimális szintre feltornázzam a német nyelvtudásomat. Anyukám vállalkozásában dolgoztam, és közben igyekeztem mindent, ami hiányzott magamba szívni Magyarországon. 

Egyszer egy idegenvezetőtől hallottam, hogy Budapest olyan mint egy idős hölgy, gyertyafénynél mutatkozik meg az igazi szépsége. És valóban, este a Halászbástyáról lenézni a kivilágított városra valami eszméletlen élmény, vagy akár sötétben sétálni az Andrássy úton; az embernek megtelik csodálattal és hálával a szíve, hogy itt született. Nagyon szerettem a pub-kat Londonban, mert valami egészen egyedi hangulatuk van, és szerintem ez ugyanúgy igaz a romkocsmákra is. 

Két világ között rekedten

Most tulajdonképpen egy dolog hiányzik nagyon otthonról, az pedig a leves. Már tudok főzni, úgyhogy ha majd lesz megfelelő méretű edényem, én is készítek majd többször, de itt Németországban nincs akkora kultúrája, mint nálunk. Vagy valamilyen agyontejszínezett krémlevest esznek, vagy az íze alapján porlevest. Szeretem a krémleveseket is, de a szép sárga forró tyúkhúsleves zöldségekkel és csigatésztával azért nagyon tud hiányozni. Itt még a gulyás sem leves, hanem egy pörköltszerű egytálétel. De ami jó itt a németeknél, hogy a kedvenc ételük a Schnitzel, magyarul rántott hús, amelyet én sem bánok krumplipürével és savanyú uborkával jóízűen megenni. 

Most már lassan másfél éve élek Németországban azon belül is Frankfurtban, a harmadik állomásomon. Mind a négy országban tapasztaltam pozitív és negatív dolgokat is. Általánosságban, amit nehezen élek meg, hogy egy idő után két világ között rekedtnek érzi magát az ember. Nem vagyok német, máshogy gondolkodom, hiába szeretem őket, egyelőre nem sikerült még -valószínű a folyékony nyelvtudás hiánya miatt- barátságokat kötnöm, az otthoniak pedig messze vannak. 

Bárhol lehetünk boldogok 

Viszont abban sem vagyok biztos, hogy ennyi év távollét után, vissza tudnék illeszkedni a társadalomba, és nem érezném szűknek az országot, hiszen otthon már mindent elértem, amit szerettem volna. Nehéz néha ezt a hontalan érzést megélni, főleg amikor az ember megjegyzéseket kap mindkét oldalról. 

Londonban történt az ott-tartózkodásom elején, hogy a recepción dolgozva egy vendég megkérdezte, hogy Skóciából származom-e. Tudvalevő, hogy a skótok nagyon erős tájszólással vagy dialektusban beszélnek, még egy anyanyelvűnek is nehéz megérteni, mit mondanak. Persze nem esett jól, egy nagy tasli volt gyenge lábakon álló önbizalmamnak, de aztán egy kis szomorkodás után már pozitívan láttam a dolgot, hiszen ez a megjegyzés azt jelentette, hogy alapvetően beszélek már annyira jól, hogy nem bevándorlónak néznek, aki még a nyelvvel küzd, hanem egy anyanyelvűnek annak ellenére, hogy fülsértő az akcentusom. Pár napja megismétlődött itt Németországban ugyanez a szituáció, csak most azt kérdezték meg tőlem, hogy esetleg Svájcból jöttem-e.

Azt is meg kell szoknunk, hogy nem mindenki örül annak, sőt talán hangot is ad nem tetszésének, hogy külföldiként az ő országukban élünk, annak ellenére, hogy dolgozunk, és fizetjük a járulékokat. 

Otthoni oldalról pedig nehéz megélni az olyan megjegyzéseket, hogy: 

„Én is mentem volna, de ÉN nem tudtam volna a szüleimet itthagyni, nekem nem férne bele.”

„Jó, hogy te ennyi mindent megengedhetsz magadnak” vagy

„Én nem tudtam volna a Hazámat itthagyni.” 

Kedves Otthoniak, kérlek, ezeket a mérgező nyilakat tartsátok meg magatoknak, mert mindenki élete más, mindenki másképp érzi boldognak magát.

Ha lehetne, én mindenkinek felírnék receptre legalább fél év külföldön tartózkodást. Tudom, nem mindenki teheti meg, csak eljátszom a gondolattal elméletben. Hirtelen ráeszmél az ember, hogy nem Magyarország a világ közepe, mert mindig az az ország, ahol éppen tartózkodik, kérdezz csak meg egy helyit. 

Minél távolabb kerülünk a hazánktól annál inkább látható, hogy mennyire kicsik vagyunk, Brazíliából nézve még Európa is egész jelentéktelen. Mégis elképzelhetetlennek tartom, hogy a leendő gyermekeimhez ne magyarul beszéljek, vagy hogy ne ismertessem meg velük a kultúránkat. Azt hiszem, ebben a helyzetben is elmondható, hogyha mi rendben vagyunk magunkkal, akkor bárhol megtalálhatjuk a boldogságunkat."

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat London Németország Írország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr477591850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgo1229 2015.07.03. 13:19:43

@TilosazA (UK): en szeretek fozni csak nem tudok :-)
Szoval ha huslevesre gondolsz akkor nekem akkor sikerul a legjobban ha van benne anyag boven. Ha csirke akkor jo sok csont es bor. De mondjuk egy lefaragott karajcsontbol is jo a leves. Eloszor so bele meg egy egesz hagyma a hus melle meg egesz bors boven. Aztan ha forrt egyet akkor mehet bele a zoldseg es nekem akkor sikerul a legjobban, ha nem sietek, szoval szep lassu tuzon fozom. Hat a feherrepa tenyleg jo bele. Sargarepa, egy pici zold paprika es a vegen a petrezselyem zoldje (gumoja is elotte). En nem szoktam krumplit tenni.
Ja, es en szerencses vagyok, mert van egy nenem aki mar var a lisztes zacskoval, amikor megyek hozza abban az o altala keszitett levesteszta van. De a gyerek daragomboccal szereti. A daragomboc az 1 tojas, buzadara, egy csipet so meg bors. Kicsit lehet folyos, alljon egy picit aztan bele kiskanalankent a leszurt forro levesbe. Remelhetoleg nem esik szet. A buzadara az import,mert a holland nem tetszik.

Herr Géza 2015.07.03. 13:22:07

@Morgo1229: A búzadara úgy látszik az egész Németalföldön no go... :) Azt még mi is otthonról hozzuk/hozatjuk, mert itt sem az "igazi"...:D

Herr Géza 2015.07.03. 13:23:25

@Morgo1229: Extra tipp: egy egész vöröshagyma héjjastul. Szuper színt ad !

SzZoole 2015.07.03. 13:24:57

@diggerdriver:
"Mik azok a romkocsmák?"
Ezt pont Te nem tudod,egy idult alkoholista:)))

Morgo1229 2015.07.03. 13:26:43

@gabuschka: tudom, ez eleg demotivalo, ha az embernek nincs kire fozni. Teljesen megertelek. Nekem a gyerekem total rosszevo szuletese ota. Es minden nap ott allok a kalyha mellett aztan feltalalom a fogast aztan csak finnyalkodik. Alig van sikerelmenyem.
Ugy szoktam szerezni sikerelmenyt, hogy sutok jol kiprobalt sutiket aztan behozom az irodaba. Itt minden percek alatt elfogy, pluszban meg meg is vagyok dicserve.
Ilyen szempontbol a zserbo a kedvencem, akkor azt is elmondom a kollegaknak, hogy a benne levo dio a sajat famrol van a barack is. Es bio. Es mar megint nem voltam ott, amikor anyam leszedte es befozte az en fam termeset.
Az oszibarack-eltevesre mar otthon leszek es a paradicsombefozeskor is. Sajnos tavaly egy uveg paradicsomunk sem lett. Megbetegedett a paradicsom. Remelem iden maskepp lesz !!!!
gabuschka hivj meg valakit inkabb, ne fozz magadra. Mondjuk en total antisocial vagyok, de remelem Te nem.

SzZoole 2015.07.03. 13:34:16

@TilosazA (UK): Sargarepa,zoldseg,karalabe,zeller,1 fej hagyma,1-2 husleves kocka,szemes bors es so,ja es kukorican nevelt szabadon tartott igazi kapargalos csirke,aminek £10-12 darabja.(az tesco/asda csirket nem ajanlom aminbol £10 3 darab csirke akcioban,mert az szagra/izre is borzaszto tud lenni).
En edesanyamtol ugy tanultam,hogy legalabb 3-4 orat kell fozni kis langon.

Hari Seldon 2 2015.07.03. 13:47:58

@Herr Géza:
Megerősítem, k meleg van:

index.hu/belfold/2015/07/03/egesz_europa_izzad_zihal_es_esoert_konyorog/

Nálunk is 40 fokot mért az autó hőmérője. Délután négykor. Este 6-ra lecsökkent 38 fokra.

Morgo1229 2015.07.03. 13:52:40

@Zoole[uk]: Zoli, nem tamogatom a leveskockat. Olvasd el a sok szart ami benne van. A tobbi rendben van.

DieNanny CH 2015.07.03. 13:53:08

@Hari Seldon 2:

Nálam reggel 6-kor 28 fok! Az előbb vonultak el az ablakom alatt az iskolások a strandra...

kardio1 2015.07.03. 14:01:35

@Morgo1229: helyette alaplet kellene előre csinálni nagy mennyiségben, majd lefagyasztani.
Nálunk egyébként petrezselyemgyökér és karalábé nem kapható. Nameg olyan zöldpaprika, mint otthon. Meg túró sincs.
A leves nekem nem hiányzik (itt jobbára csak krémlevesek vannak), se a főzelék.

SzZoole 2015.07.03. 14:02:40

@Morgo1229: nem tudom elolvasni mert angolul van:)))
Csak vicc volt.
Van,aki delikatot tesz bele,az sem jobb.A regi oregek is azt tettek bele megis elnek.
Mas.
Ha nem csirke,akkor diszno csont,mi itt a hentestol £2-ert es nagy taskaval veszunk,kb. 8-10 kg. es boven van hus hagyva a csonton,ha levagdosnam a hust rola 2x tudnek egy berkeltet csinalni a csaladnak,nokedlival:)

LittleG (uk) 2015.07.03. 14:09:54

@TilosazA (UK): Zeller gyökér szokott lenni a Lidl-ben, bár nem mindig. Karalábét Swede-del szoktam helyettesiteni, de van hogy csak kihagyom. Meg nem vettem eszre, hogy tul edes lett volna a leves a repatol, maga a repa nagyon finom nekem, nem szeretem mikor kesernyes :)

Valami keleti zoldsgesnel lattam mar pont olyannak kinezo karalabet, mint a mi otthonink, de allitolag az ize nem olyan

(A poszt tetszett :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 14:13:28

@Zoole[uk]:
Kérlek szépen én bögrecsárdákba játtam és ott ittam a kunsági guggolóst meg a halasi ötemberest.
volt még a máslás már ha tudja valaki mi az.
Mindezt szétcsapattam némi Sósborszesszel és akkor a család az udvaron aludt.
:)))))))))))))))))))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.03. 14:15:40

@Evain: És akkor a Kupi, a Buzi, a Budi meg a Geci? :DDD Bocsánat mindenkitől, de ezek itt köztiszteletnek örvendő családnevek, nagy betűkkel kiírva boltokon, utcanév táblákon. A Geci konkrétan egy szállítmányozó cég...:D

SzZoole 2015.07.03. 14:20:47

@diggerdriver: Na,a lecke fel van adva:)))
En ne tudnam,hogy mi az a maslas,ne feledd,Tokajtol csak 30 kilometere laktam:)))

Morgo1229 2015.07.03. 14:35:54

@diggerdriver: nem is csinaltam semmit. Most mit izesz ? Meg lehet meg nezni a darabot a szinhazban. If so. Tudnal irni datumokat ?

Herr Géza 2015.07.03. 14:39:40

@Morgo1229: @Zoole[uk]: A jó szakács (a reklámmal ellentétben..) messziröl kerüli a kockákat, vegetát, meg az ilyen müa. bizbaszokat... :-)
Ha tényleg echte tanyasi csirkét teszel bele, meg a hagyományos füszereket, meg a zöldséget, akkor annak nem kell semmi turbósító.

Morgo1229 2015.07.03. 14:40:03

@diggerdriver: ez ilyen generacios problema. Onnan minket szerintem kineznenek. Marmint a romkocsmabol.

adg 2015.07.03. 14:41:47

@Evain: nalunk van egy butorbolt, az a neve, hogy Pina. Valami spanyol nev lehet szeri tem, vagy hasonlo. Van az n felett egy alig eszrevehet ~ jel.
A lanyomnak meg volt egy azsiai osztalytarsa, ugy ejtettek a nevet, hogy apicsa.
De akkor is felrohogtem, amikor egy szamitas vegen az allt, hogy FOS=1,2. (Factor of safety) eloszor lattam ezt a roviditest.

Herr Géza 2015.07.03. 14:43:05

@Zoole[uk]:"A regi oregek is azt tettek bele megis elnek."
1. Nagyszüleim nagy ívben kerülték a Vegetát, söt anyám is, leveskockát meg nem is láttak közelröl...
2. Az, hogy nem halsz meg töle, azért egy másik kategória, mint az, hogy kell-e bele.... A baracklekvár sem öl meg, mégsincs a húslevesben egy gramm sem. :)))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.03. 14:55:31

@Herr Géza: Ugyanmar Gejza,mibol telne tanyasi csirkere,jo nekem a Asdas halizu 3db 10 fontert akcioban, egy nappal a szavatosagi lejarat elott,csirekek is:)))
Tudod,csak a rongyott razom,igazi seged/betanitott munkat csinalok £8/ora,honapokig kuporgatok,mert mire ki fizetek mindent nem sok marad belole honap vegere,de azt a kevest osszerakom es nyaron haza megyek a Balatonra/Horvat tengerpartra es ket hetig kiafaszagyereket jatszom a tengerparton,aztan ujra kezdodik ujra minden.
Hat nem kiraly ez a nyugati elet:)))

Herr Géza 2015.07.03. 14:57:39

@Zoole[uk]: Na ugye, tudtam, hogy az S-class is csak ámítás, és egy 100 fontos Datsun Cherry-vel jársz a reptérre -takarítani... :)))))))))

SzZoole 2015.07.03. 14:58:25

@Herr Géza: Te,ez mennyire igaz.En is beton mergezest kaptam es belehaltam,de az orvosok vissza hoztak es most masok oromere/banatara itt rontom a levegot napmintnap:)))

SzZoole 2015.07.03. 15:00:11

@Herr Géza: Ez is igaz,a vesembe latsz Gejza:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 15:01:09

@Morgo1229: Hejj ha tudnád te hogy én mivel mérgezem a családot...
:)))))))))

Most szünet van, ősszel kezdődik az új évad.
A szinház honlapját kell figyelni mikortól árulják a jegyeket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 15:02:07

@Morgo1229:
Meg mi a tablettáshoz vagyunk szokva...
:)))))))))

Herr Géza 2015.07.03. 15:04:00

@Zoole[uk]: Haha, nem is 100 fontos autót akartam írni, hanem "olyat, ami kétszer annyit ér, ha tele van tankolva..." :)))))

SzZoole 2015.07.03. 15:11:25

@Herr Géza: Igazsag szerint nem takaritok.A terminalnal acsorgok egy talicskaval szep lila ruhaban es az utasok Luji Vuttyonos borondjet tologatom a taxitol az indulasi pontig vagy az erkezestol a taxiig,igy ebbol osszejon egy jo napon £30-40 is tisztan.Meg ha az utas elmegy kozben budira vagy kavezni akkor a borondokbol sikerul eszrevetlenul lenyulni valamit az is plusz:)))
Tenyleg nem konnyu az elet:)))

Csodabogár 2015.07.03. 15:19:27

@Zoole[uk]: Csak olvasom itt a leves ötleteket és csodálkozom. Nálam az igazi húsleves marhalábszárból vagy szegyből készűl, nem árt mellé néhány velőscsont sem. A többi, csak kellék. Egy egész hámozatlan vöröshagyma kell bele, aminek a végébe bele lehet szúrni egy szegfüszeget. Ne kérdezzétek miért, így láttam mindig, így csinálom. Ez természetesen nem nyári étel, ilyenkor pillanatok alatt megbuggyan. Főzni hosszan és lassan kell, éppen hogy csak gyöngyözzön egy kicsit.

SzZoole 2015.07.03. 15:46:08

@Csodabogár: Persze lehet ezt meg fokozni,pl.marhafarto vagy velos csont.Az en egyik kedvencem a diszno csulokcsont,imadom a velot kiszurcsolni belole:)

Herr Géza 2015.07.03. 16:04:41

@Csodabogár: Csatlakozom. Nálam a marhafarokleves (plusz velöscsont benne) a verhetetlen. Miután nálunk minden az én dolgom, amivel fél óránál többet kell szatyálni a konyhában, így ez standard reszortom. Hajnalban odatéve délre pont jó...Lehetöleg olyankor, ha nejem nincs itthon, mert ö tuti fölcsavarja a tüzhelyt, mondván, hogy ez nem is fö.... :)))))))))))))))))

Morgo1229 2015.07.03. 16:08:20

@Csodabogár: Igazad van az tuti, es tudom hulyeseg, de nalunk az egesz csalad kicsit visszafogta magat marhahus csont ugyben. A hus az rendben. De mi nem eszunk semmi csontost a madcow disase ota. Sot, Lolanak amint emlitettem 1 eves beagelunknek sem veszunk soha semmilyen marha kajat. Csak olyan kutyatapot kap amiben nincsen marha. Sorry.

gabuschka 2015.07.03. 16:14:56

@Hari Seldon 2: tetszett a hozzaszolasod! Nem is nagy eletreszolo baratsagokat keresek, hanem csak ismerosoket akikkel meg lehet egy kavet inni es kicsit beszelgetni. De miota megirtam ezt a posztot, mar javult a helyzet.

qkuc 2015.07.03. 16:15:58

@Morgo1229: Én küldök neki egy lábost, a postaköltségre gyűjtsünk, :D.

qkuc 2015.07.03. 16:16:57

Frankfurt tetszett, mondjuk jó 6 órát tudtam a belvárosban csavarogni, mielőtt hazaröpültem a kiküldetésből.

gabuschka 2015.07.03. 16:21:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a ket liter szerintem is a minimum, mert ha belepakolok minden itt felsorolt hozzavalot egy labasba, akkor legfeljebb fozeleket lehet belole csinalni, mert a viz mar nem fer melle.

puhacica 2015.07.03. 16:24:59

@Herr Géza: @adg: volt egyszer egy riportalany, úgy hívták: Szundi Erzsébet. a titulusa pedig, tadaaaam: altatóorvos. majd befostam, mikor csináltam a névinsertet. :D

gabuschka 2015.07.03. 16:27:27

@Morgo1229: majd az ocsemmel tarsulok, mert o legalabb ugyanugy szereti. Tobbnyire minden mas etelt megesznek itthon, igy sikerelmenyem legalabb van. A kicsik sokszor valogatnak, meg meg kell szokniuk az izeket, gondolom en, de ne aggodj, ha a munkatarsaid szeretik a sutieidet, akkor a gyerekeid is fogjak elobb utobb!

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:39:40

@Csodabogár: ha leves akkor indul a bakterhaz

qkuc 2015.07.03. 16:40:22

@FeketeMacska73: Vagy értékelni fogja amije lesz kinn?

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:41:10

@gabuschka: sok sikert, koszonjuk a posztot

DieNanny CH 2015.07.03. 16:41:46

@adg:

Itt van egy kisfiú, az a neve, hogy Rohat. Mivel unokaöcsém már hallott magyar káromkodást, így neki ez eleinte furcsa volt... :-)

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:42:41

@diggerdriver: akkor figyelek, nem akarok lemaradni

Morgo1229 2015.07.03. 16:43:07

@Bredpitt Monika: arra gondolsz amibe rongy kell ugye ?! :-)

DieNanny CH 2015.07.03. 16:46:06

@Morgo1229:

Szerintem gatyamadzag meg cserebogár... :-)

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:48:29

@gabuschka: lehet kevesebb vizbol is, pl egyszemelyes tojasleves, amiben a sargaja is ott van megfozve, vagy hagymaleves tejfollel, finom az is nagyon, fuszerekkel , en pl a hagymaleves be kaprot is rakok neha, finom nagyon

qkuc 2015.07.03. 16:51:53

@gabuschka: Csillivilli, örököltem a nem éppen imádott nagyapámtól a vadiúj főzőedény készletet, szóval az még nem volt használva ..., :D. Valahogy mindig a kis ütött-kopott mellett döntök.

Frankfurtban nagyon tetszett a helytörténeti múzeum, kissé kalandos volt benne eligazodni és sajnos a "toronyba" már nem tudtam felmenni.

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:52:52

@Zoole[uk]: na es mi mindent talaltal mar a borondokben?

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:54:43

@Morgo1229: vot abba minden, de en a bogarra emlekszem, ezert is irtam Csodabogarnak

Bredpitt Monika 2015.07.03. 16:59:25

@Zoole[uk]: a borondrol az jut eszembe, hogy volt egy londiner baratom, a Budapest szalloban dolgozott,
meselte hogy a kollegaja egy olasz hazaspar borondjet vitte fel a szobaba, a ferj a recepcion maradt, a felesege meg termeszetben fizette a borravalot

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.03. 17:46:41

@gabuschka: Nekem is tetszik a cikk. Kalandos, porgos es erint 1-2 hataratkelessel jaro temat amivel mindannyian szembesulunk. A szerzo nyilvanvaloan nagy kalandor es en most tudom boritekolni hogy nem fog meg letelepedni fagy ha ugy is hozza a sors hogy megallapodik akkor is sokat fog vilagot jarni... meg akarja nezni az Ameriaki es Azsiai kontinenseket es azokon belul is a kulonbozo kulturakat :).

Azt hiszem ez meg telitalalat: 'nem érezném szűknek az országot' nem serto es ertheto :).

Nem merem mondani hogy a szerzo tul erzekeny inkabb letudom magamban hogyy en vagyom erzeketlen :), de ez a 3 'mergezo nyil' nekem nem jon at... masok vagyunk, mi megtettuk, nekunk mas a helyzetunk, masok mas donteseket hoznak es a helyzetuk is mas. Ezeknel vannak durvabb beszolasok is mint pl. 'Jah, aki itthon nem boldogul az kulfoldre menekul' :). Vagy hogy 'csak kihasznaltad a hazad hogy kiiskolazzol aztan meg kulfoldre mesz dolgozni es nem adozol otthon, nem adsz vissza az orszagnak' :). Es meg ragozhatnank.

Kedves posztolo, ne ird fel receptre masoknak a kulfoldon tartozkodas (mint ahogy mast se) van aki belehalna. nehany ember abba belebetegszik ha a szulofalut elhagyja par napra, nem mindenkinek valo a kulfoldi beszed, uj helyzetek, kihivasok, kalandok es teljesen ismeretlen vilag ami felfedezesre var :).

@TilosazA (UK): +
@adg: haha

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.03. 17:49:13

@Bredpitt Monika: szerencsetlen... abbol nem megy nyugdijba!

Bredpitt Monika 2015.07.03. 19:18:53

@Andras125: nem is a nyugdijra gondolt kozben

SzZoole 2015.07.03. 19:25:58

@Bredpitt Monika: " nem is a nyugdijra gondolt kozben"
Meg legalabb nyugdijas koraban lesz egy szep emleke,arrol nem beszelve,hogy majd tud az unokainak mit meselni:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 19:38:51

@~~Babette~~:
Nocsak ez a harmadik verzió a máslásról.
Mi az?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 19:47:35

@Bredpitt Monika:
Szóval az van Mónika, hogy iszonyú nehéz hét van mögöttem.
Minden nap porban, melegben zajban rendkívül nehéz melót csináltam.
Ma mikor hazajöttem kiszálltam a kocsiból és a KFC-be menet útba ejtettem a legközelebbi PUB-ot(nem esik útba egyébként) Ott a pultnál saját magam mérgezéseként betoltam arcba egy extra hideg Guinness-t. Mit mondjak, mintha az Isten nyúlt volna le értem. Utána átballagtam a KFC-be és a család mérgezésére vettem egy vödör csirkét meg két Burritost. Mindezt lefojtottam egy Magnum jégkrémmel és most meg vagyok elégedve a világ dolgaival.
Mostmár mindent mondhatsz nekem csak azt nem hogy feketeseggű:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 20:43:25

@Herr Géza:
Szóval akkor húsleves.
A franc egye meg Géza megint igazat kell adnom, bár a marhafarokleves becsületes neve ököruszályleves.
Amit hajnalban odateszel és délre jó az kellően idős marhából van.
A velőscsont kardinális alkatrésze a levesnek.
Úgy ahogy mondod a levesnek alacsony lángon pöszörögnie kell.
Szóval megállapítom hogy te sem véletlenül vagy olyan csenevész csöcsvesztett kinézetű:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A filmtörténet leghíresebb húslevese egyébként a Szindbád-ban Latinovics által kerül elfogyasztásra.
Felejthetetlen.

SzZoole 2015.07.03. 21:41:58

@diggerdriver: Mar megint lecket adsz fel,nem fersz a borodbe:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 22:20:23

@Zoole[uk]:
Mer' alkesz vagyok:))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.03. 22:33:26

@diggerdriver: es ma este hányszor verted el szegény Bendeguzt?;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 22:34:52

@Zoole[uk]:
Ha nem vigyázok lassan ő fog engem:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.03. 22:39:03

@diggerdriver: hat,ahogy minden este le tudsz aljasodni nem is csodálkozom,hogy a 11 éves fiad elver:)))
Te,amikor mész a fiadert az iskolába az osztálytársai nem szoktak mondani neki;hogy nézd Beni jon erted a nagyapád:)))
Azert mégiscsak 51 vagy mar:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 22:40:10

@Zoole[uk]:
..de 18-nak nézek ki:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.07.03. 22:40:43

@diggerdriver: Tudod, én már németből fordítok vissza :)))))))))
Itt Ochsenschwanzsuppe, nálatok meg Oxtail soup, ha nem tévedek.
Kimondottan fogyókúrás, főleg a velő benne...
Akkor a tuti, ha kiteszed a teraszra/kamrába és megkocsonyásodik.

mariann49 2015.07.03. 22:43:28

jaj, asszonytarsak, meg senki nem arulta el az igazi, anyukank fozte husleves titkat?
vegetat kell bele tenni! :) :) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 22:52:11

@Herr Géza:
Így igaz. Házi cérnametélttel vagy habkönnyű grízgaluskával esetleg csigatésztával.
Szerintem az ököruszályleves az olyan békebeli név. Olyan polgári.
Tudod mikor a fröccsöt még üveges szódából töltötték.
Amikor vasárnap délután még természetes volt egy kis szundi.
Anyám almáspitéje után.
Nadehát tudod te miről beszélek.

P.Elliot 2015.07.03. 22:52:51

@Csodabogár: A tied eroleves. A nagymamam szokott ilyet fozni, o hivta igy de szekfuszegrol nem tett emlitest. Az anyam mar bezoldsegelte.
En is marhafarokbol es veloscsontbol csinalom, zoldsegesen, repa, pertrezselyemgyoker, pici karalabe, kicsi zeller, hagyma, 1 szem paradicsom, a szem paprika, 1 csokor petrrezselyem, szemesbors. Van hogy egy falatka kelkaposzta is.
Isteni jo ize van.
A masik ami legalabb van ilyen jo az diszno nyakcsontbol keszul hasonlo modon, azt hiszem ez az orjaleves.
Volt ra pelda hogy tettem bele egy husleveskockat mert nem volt eleg jo ize de ez igen ritkan fordul elo. Fiatal disznobol nem eleg kifejezo az ize.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 22:58:14

@P.Elliot:
Igazi jó húsleves csak öreg állatból van. Marha, tyúk, kakas.
Az orja az a karajcsont, de beleértjük a tarjacsontot is ami végülis a nyakcsont.

P.Elliot 2015.07.03. 23:13:47

@diggerdriver: Tudom. Persze sok valasztasom nincs, veszem azt amit az uzletben kapok, igy nem igazan sozom be amig nem tudom meg hogy milyen ize lett, de a marhafarok altalaban leveskocka nelkul is jo izt ad. Marhalabszart is hasznalok, jo husosat.
Oreg kakassal vagy tyukkal akkor szoktam kizarolag talalkozni, nem gyakran, amikor porkoltet akartam volna fozni es az istennek sem akar puhulni.
Kozben megneztem a youtubon a Szinbad fele huslevest. Hat igen, az az alak/ Krudy/ tudott enni, kielemezni. A konyvben azert jobban volt, leirva, Ugy remlik de biztos hogy nem ugy volt, a Het bagoly vagy ilyesmi cimuben volt amikor leirta hogy a szeretoje altal kuldott huslevest a cipoval meg a zoldhagymaval hogy ette. Hogy nezett ki a leves. Felert egy imaval....
A filmreszleten a keze fejere utott hogy a velo kihulljon. A konyvben hatarozottan emlekszem hogy a konyokere csapott hogy kihulljon a tanyerba.
Ferjem imadja es utalom a velot. MInden formaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.03. 23:31:10

@P.Elliot:
A csontvelő egy igazi koleszterinbomba. Viszont nagyon finom.
Kenyérre kenve megsózva mennyei eledel.

macamuca [IHUN] 2015.07.04. 01:24:31

@diggerdriver:
Dayja Margit által készítve.

adg 2015.07.04. 02:52:17

A vegeta arra jo, hogy akkor is ki tudjuk keverni a zacskosleves izet, ha epp kifogytunk a tasakos granulatumbol. Mindegy mit teszunk bele, mindegy hogyan keszitjuk, a tokeletes menzahuslevesiz garantalt.

Aki kitalalta az izfokozot, azt kb belefojtanam. Sokkal nagyobb csapas a magyar (meg gondolom a tobbi) konyhara, mint barmilyen multikulti es trendi divatdieta.

Valami csoda folytan itt nem terjedt el annyira, ettermekben is jobban szeretik a termeszetes izeket. (Ennek hatranya, hogy a sot sem ismerik. :D) Azsia kajaldaban meg csak ketszer voltam, ott lehet, hogy intenzivebben nyomjak, de azsiai kollegaim kajaiban sem ereztem soha azt a tolakodo egyenizt.

Nemreg egy kedves ismerosunk kuldott nekunk egy csomagot, es volt benne gulyasrém. Masik kedvencunk a temaban. Merthogy magyarok vagyunk, nyilvan fozunk gulyast, es hat azt ugye gulyaskrembol kell fozni. Nem am normalis osszetevokbol es jo recept szerint, hanem gulyaskrembol, ugy lesz ugyanolyan az ize mindig. Utanozhato es utolerheto.
Naszoval, mi nem hasznaljuk a gulyaskremet sem, igy megkerdeztuk egy masik ittani magyar csaladtol, hogy ok igen-e? Ugy raugrottak, mint kazuar a gyanutlan turistara, mert hat itt a vilag vegen nincs am ilyen csemege a boltban. Orultunk, jot tettunk nekik, es megsem a szemetben landolt az a sos borzalom.

Egy het mulva halabol meghivtak gulyaslevesre... :)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.04. 03:48:02

saját albérletet Budapest belvárosában ... ez igen amikor nem kel 6 pakival lakni mint Londonba ... wow

este a Halászbástyáról lenézni a kivilágított városra valami eszméletlen élmény,.... miutan kifizetted a belépott.

vagy akár sötétben sétálni az Andrássy úton....sotétben pesten? hat aki szereti az extrém sportokat ...

fülsértő az akcentusom...... nekem semmi bajom az angolommal
... bezzeg az angoloknak igen ,ha meg akarnak érteni ..

leendő gyermekeimhez.....32 évesen ? még hany orszag kell. hogy megtalald a helyi apukat ? huzzal bele ...

hogyha mi rendben vagyunk magunkkal, akkor bárhol megtalálhatjuk a boldogságunkat."

na most hogy ezt megtudtam akkor én fogok belehuzni ,hogy rendezzem a magammal valo kapcsolatomat ....

adg 2015.07.04. 04:31:12

@montroyal ( CAN qc): "nekem semmi bajom az angolommal
... bezzeg az angoloknak igen ,ha meg akarnak érteni"

Amikor eloszor mondta nekem valaki, hogy nem erti, amit beszelek, akkor azt valaszoltam: "ne aggodjon, ez kolcsonos" :)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.04. 04:55:29

@adg: :-))

amikor el akarnak valamit adni nekem megdicserik milyen jol beszelek angolul v franciaul ... amikor valamilyen hivatalos dolgot akarok elintezni magamnak a varosnal, birosagon ,rendorsegen , azt mondjak: nem értenek.. mit akarok , hozzak mar egy tolmacsot ..

amugy minden nyelven , ha en fizetek mindenki megért..

adg 2015.07.04. 06:58:56

@FutureFry: na jo, te nyertel. :)

SzZoole 2015.07.04. 07:39:36

@adg: hehehe,csütörtökön volt két fiatal utasom,nyugat Ausztráliából gyüttek.A lányal tudtam beszélgetni,de a fiút nem nagyon értettem.A lány volt a tolmács,vicces volt:)))

Andy73 2015.07.04. 08:26:32

Ez volt az első levél, amelyik tetszett, éppen a pozitív hangulata miatt: nem szólja le a szülőhazáját, csak azért, mert külföldre ment, ott (is) dolgozott. Az EU pontosan erről szól, a szabad munkavállalásról. Jó, ha világot látsz, tapasztalatot szerzel, amelyeket aztán itthon is hasznosíthatsz - de huzamosabb ideig is kinn maradhatsz, ha jól érzed magad.
Előbb-utóbb azonban szerintem meg kell állapodni, és kialakítani egy bázist, ami a családod otthona is lehet. Én is - mi is éltünk külföldön, de hazajöttünk, mert azt akartuk, hogy a gyerekeink itt szülessenek meg.
Éppen ezt hiányoltam a posztból, a többes számot: szerintem a 20-as évek jók a tapasztalatszerzésre, de 30-on túl már ideje legalább elgondolkozni a családalapításon, mert könnyen kifuthatsz az időből, főleg nőként. Családosként pedig már nem csak a te döntésed, hol élsz, hanem a párodé, családodé is.

M. Péter 2015.07.04. 13:07:17

@Ödenburger [Hu/At]: Az angolok meg a budapesti Fatál Étterem nevén röhögnek. www.fatalrestaurant.com/

gabuschka 2015.07.04. 13:38:35

@Andy73: köszönöm a kedves szavakat es a pozitiv ertekelest! Azert irtam vegig egyes szamban, mert a palyazatra MO es az en kapcsolatomat kellett megirni, igy ugy gondoltam, hogy nem keverem bele a szerelmi szalat. Szerencsere lassan masfel eve elek egyutt a baratommal, es mar a gyerekvallalast tervezzuk, ami remelem sikeres lesz, es majd irhatok arrol, hogy hogyan neveljünk ket nyelvü gyereket.

gabuschka 2015.07.04. 13:45:38

@Andras125: szerencsere tulsagosan szelsöseges velemeny nyilvanitasokkal nem talalkoztam, neha a nagymamam probal a lelkiismeretemre hatni, es mindenfele hazaszeretettel kapcsolatos propaganda szöveggel hazacsabitani, de neki elnezem, mert nagyon szeretem, es gondolom csak hianyzom, szeretne többet latni.
Köszönöm a pozitiv hozzaszolast, remelem igazad lesz, es lesz lehetösegem sokat utazni meg.

svédnyugger 2015.07.04. 19:58:59

@diggerdriver: Én egy 70-es öreglány vagyok, de Bp-i látogatásomkor sokszor járok romkocsmákban az unokaöcsémnek hála, aki nem szégyell a barátai elött és igen érdekes társalgások alakulnak ki. Imádom az intelligens fiatalokat, kár, hogy mint világmegváltók megmaradnak a szóváltás szinten. Ilyenkor én csak hallgatom ôket és szerényen megjegyzem, hogy ezt már több generáció eljátszotta.

Muscari 2015.07.06. 15:40:26

@svédnyugger: ugye, hogy nem neznek ki? En nagyon szeretem azt a hangulatot.

Taxomükke (UK) 2015.07.06. 17:45:19

@montroyal ( CAN qc): " este a Halászbástyáról lenézni a kivilágított városra valami eszméletlen élmény,.... miutan kifizetted a belépott."

... meg miután kikerülgetted az ittapiros-holapirosozó banditákat és a figyelőembereiket.

SilentDreams 2015.07.07. 02:42:26

Sok kihagyás után pár hete visszanéztem ide, s olvastam egy nem tetsző posztot, de most újra visszanézve egy eléggé tetsző posztot találtam :)

Egy nagyon kicsit magamra is ismertem a London iránti rajongás, a 2 év+ Anglia, majd Németország miatt, bár én Írországban még nem voltam. Viszont még a Frankfurt is majdnem stimmel :)))
Nekem speciel semmi bajom vele, hogy sok német elég távolságtartó, s csak nehezen "oldódnak". Én pont a másik végletet nem bírnám.
Az otthoniak csípős megjegyzéseit nem venném komolyan, ha ilyeneket kapnék, érdekes módon nekem senki sem mond ilyeneket. Vagy nem is így gondolja, vagy csak magában tartja :)

Azért arra kiváncsi vagyok, hogy az említett baráttal ("lassan masfel eve elek egyutt a baratommal") mennyire lesz egyszerű ezt a vándorló életformát folytatni, mert ha esetleg újra azt érzed, hogy "menned kell", és a barátod meg nem, akkor baj van....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása