oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 29. 06:43,  Külhoniként a hazámban 327 komment

2015. június 29. 06:43 Határátkelő

Külhoniként a hazámban

Andi új szempontot hozott a Magyarország és én pályázat tematikájába, bár volt már, aki határontúli magyarként írt. Ebben az írásban inkább a hangsúlyok mások. Andi az érzésekre koncentrál, amelyek abból következnek, hogy a magyarsága számára nem volt egyértelmű, megszokott és kényelmes állapot.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

maria_valeria_hid_foto_piotr_tysarczyk.jpgA Mária Valéria híd (fotó: Piotr Tysarczyk)

„Régóta olvasom a Határátkelőt, és kíváncsian várom az újabb és újabb történeteket szerte a világból. Viszont azt sajnálattal olvasom, hogy a legtöbben csak negatív kommentekkel tudnak érdemben hozzászólni a Magyarországgal kapcsolatos témákhoz, így egy ideje már nem olvasom őket.

Véleményem nekem is van, de plusz energiákat nem veszek el magamtól. Eldöntöttem hát, hogy minden negatív ingert kisöprök az utamból és csak azokra a pozitív érzésekre hagyatkozok, amelyek minden nehézség ellenére ott munkálkodnak belül. A szívemben.

Van azonban egy másik oldala is ennek a történetnek. Mégpedig a tudat, amely nem engedi ki a kezéből a gyeplőt és sokszor ambivalens érzéseket kelt bennem. Hiszen a haza kérdése számomra mindig is egy fontos és központban lévő téma marad. És hogy nekem melyik ország a hazám? Nos, ez a kérdés mindig nyitott marad a számomra. Hiszen nincs rá egyértelmű válasz. Két ország közt ingázom, mintha két szék közt hintáznék, és arra várnék, hogy ez a hinta egyszer csak az egyik pontnál megálljon.

Talán az én történetem annyiban más, hogy felvidéki magyarként máshogy viszonyulok az anyaországomhoz, mint a „hazaiak”. Szlovákiában születtem, pontosabban akkor még Csehszlovákiában, magyarként.

Nekem az otthonom tehát Felvidék, az a kis szelet, ahol még élnek magyarajkú emberek, és akik büszkék arra, hogy magyarok. Mert ilyen is van. És én is büszke vagyok arra, hogy magyar szív dobban a mellkasomban. Sose fogok másként érezni, bármi történjék is. Talán, aki hasonló cipőben jár, az tudja, és legfőképp érzi, miről írok.

Magyarság kisebbségiként

Az ország vezetésére lehet kígyót-békát kiáltani, de az, aki szégyelli azt, hogy magyar, az valamit nagyon másként érez. A kisebbségi lét több mindenre megtanítja az embert.

Emlékszem gyerekkoromban hányszor sétáltunk a Duna egyik partján (amely elválasztja egymástól a két országot), és én gyerekként hányszor, de hányszor tekintettem át a Duna túloldalára.

Olyankor jóleső érzés fogott el, hogy bármi is történjék, nekem van egy hazám, ahol mindenki az én anyanyelvemen beszél, ahol minden magyarul van feltüntetve, a boltok, szolgáltatások megnevezései, a városok és falutáblák nevei. Ez már gyermekként is sokat jelentett a számomra. Ha átkeltünk a határon máris otthonosabban éreztem magam, barátságosabb környezetben.

2001-ben én is ott voltam a Mária Valéria hídavatáson, amely végleg összekötötte a két várost egymással: Esztergomot és Párkányt. E két város távolsága a híd megépítéséig borzalmasan messzinek tűnt. Esztergom csupán karnyújtásnyira volt tőlem, mégis sokszor elérhetetlennek éreztem.

Ha szárnyakat növeszthettem volna, biztos, hogy boldogan lettem volna madár, mely könnyedén átrepüli a hatalmas folyópartot, és boldogan öleli meg szeretett hazáját, melyet mostanában mindenki csak bánt.

Talán úgy tudnám megfogalmazni a bennem ébredő érzéseket, mint egy börtönből szabadult elveszett lélek, amely szüntelenül helyét keresi e világban.  Megfoghatatlannak, amelyek a hazám iránt érzett szeretetből erednek, és amelyek azóta sem változtak.

A magyarságom sosem volt megszokott, kényelmes állapot

Én nem azért hagytam el a hazámat, mert ezt szerettem volna, hanem mert nekem az élet mást adott. A legfontosabbat, hogy tudjam értékelni a magyarságomat. Ami nekem sosem volt egyértelmű, sosem volt egy megszokott, kényelmes állapot.

Még ma sem az, pedig már évek óta Magyarországon élek. És nem azért élek itt, hogy elvegyem honfitársaimtól a munkát, hanem hogy hazai környezetben érezzem magam. Hogy az, amit gyermekként megálmodtam, ne csak egy vágyott állapot maradjon.

Szerettem volna kipróbálni milyen külhoni magyarként szeretett országomban élni. Hogy ne csak akkor lépjem át a határt, ha magyar színházi előadást szeretnék megnézni, vagy magyar dalokat hallani egy-egy koncerten.

Szerettem volna megtapasztalni, milyen az, mikor körülöttem mindenki magyar, és a boltban nem kell azon gondolkodjak, vajon megszólalhatok-e magyarul. Én csak ennyit akartam. Az évek alatt én is sok mindent tapasztaltam, és még nem tudom hova sodor az élet, de sose felejtem el mit jelent magyarnak lenni a hazámban. 

Mi határon túli magyarok nem dobáljuk rá még a maradék sarat is az országra csak azért, mert az országon kívül maradtunk. És hogy miért nem tesszük? Talán mert kicsit más a felfogásunk, mi másként tekintünk hazánkra. Másképp viszonyulunk egymáshoz is.

Azt hiszem sok Magyarországon élő honfitársunknak el kéne látogatnia Felvidékre, Erdélybe, Vajdaságra. Akkor talán másként viszonyulna hazájához. De bízom benne, hogy minden magyar ajkú társamban maradt még egy cseppnyi jó érzés, ha a hazájára gondol.

Talán ha mégis ki kéne emelnem bármit is, ami zavar a magyarországi létben az az, hogy ha elmondom honnan jöttem, vannak olyanok, akik nagy bociszemmel rákérdeznek arra, hol tanultam meg ilyen jól magyarul.

Ezen már annyira nem akadok fent, de azon igen, ha "leszlovákoznak" csak azért, mert ott születtem. Ezen már nem tudok változtatni, nekem valaki onnan fentről ezt rendelte, de nem bánom, hogy így alakult, így tudom, ki vagyok, honnan jöttem, és úgy érzem, a szívem is a helyén van.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Szlovákia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147581142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2015.06.29. 07:13:09

"ahol még élnek magyarajkú emberek, és akik büszkék arra, hogy magyarok"
ez most akkor egy finom utalas arra, hogy aki biral barmit, az rossz magyar?
attol, hogy szidom az orszagot (azokat az allapotokat, amit a FIDESZ "elert") meg lehetek buszke. Ezek nem egymast kizaro fogalmak. Igen szegyellem, hogy sokszor a cimlapon vagyunk a diktator miatt, de akkor lennek hazafi, ha az o ideologiajaval azonosulnek?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.29. 07:18:16

@kék madár: szerintem a te kommented és a poszt között semmilyen ellentmondás nem létezik.
De ez egy érzékeny téma. Nem lehet úgy írni róla, hogy ne adjon okot a gyanakvásra.
Mára sok sértődött kommentet vizionálok. Posztolónak kitartást :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.29. 07:24:34

sok boldogsagot a posztironak! van benne valami, hogy a hataron tuli magyarok sokkal inkabb magyarok mint a hataron beluliek...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.29. 07:26:33

Az írás nagyon szép, de...
Zavarban vagyok. Vagy nagyon rossz a merírtésem, vagy ....
Sok erdélyi magyar ismerősöm van, de egyikük sem érzelmi alapon közelített a magyarsághoz. Mindegyik konkrét céllal érkezett (biztosabb megélhetés, magyar útlevél, stb.)
Sokan mentek néhány év után tovább.
Szóval, le a kalappal az író érzései előtt, de azért nem ez az általános, nem ez a többség, mint ahogy írja.

kék madár 2015.06.29. 07:29:17

@Réka ‎: valoszinuleg nincs, es tulreagaltam, en meg erzekeny vagyok a masik oldalrol. Egyebkent en is mindig hasra estem az erdelyiek meg a delvidekiek hazaszeretetol

DieNanny CH 2015.06.29. 07:30:41

Posztolónak én is minden jót kívánok! Nem tudom, milyen lehet "elnyomottként" élni, ezért átérezni sem tudom.
Csak azt tudom, hogy az elmúlt 15 évben, mikor au-pair-ekkel, vagy takarítónőkkel találkoztam a Felvidékről (Ausztriában...), nagyon-nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk. Egy szót nem vesztegettünk politikára.

Úgy érzem, ez a poszt tényleg a pályázatra érkezett...

DieNanny CH 2015.06.29. 07:36:29

@kék madár:

"Egyebkent en is mindig hasra estem az erdelyiek meg a delvidekiek hazaszeretetol"

Ez érdekes; gondolatban behelyettesítettem egy magyart, aki nem a Kárpát-medencét gondolja hazájának. Most így hirtelen Jani haverja ugrott be.
Merthogy, talán a határonkívüli magyarok úgy nőttek fel, hogy Mo-on van kolbászból a kerítés, ott minden szép és jó, és mikor sikerült idejönniük, igazolva látták ezt... (Kivételek vannak, mint Tilmir is írta.) Oké, Janiék nem így nőttek fel Albánia irányában, ez csak kialakult, de jónéhányan megmosolyogják a rajongásukat.
Na, már nem tudom, mit akartam ebből kihozni... Azért nem törlöm ki...

nyuszigonosz 2015.06.29. 07:39:11

@svájci sapka (ch): Nem összehasonlítható dolgokat említettél: Szlovákia nem Erdély. Ugyanakkor lépett az EU-ba, mint Magyarország, szóval a magyar útlevél mint ugródeszka ezesetben esik. Ugyanúgy a jobb megélhetés is mint konkrét cél.
Szóval ha valaki Szlovákiából költözött Magyarországra az eleve nem a biztosabb megélhetés és magyar utlevél miatt.
Esetleg tényleg "csak" azért, mert az egyik hazájának tekinti Magyarországot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.29. 07:51:01

@nyuszigonosz(D): Bocs, nem akarok vitatkozni, de akkor hozok releváns példát. Nagyon sokan járnak át Szlovákiából is, dolgozni.

Ismétlem, le a kalappal, de nem ez az általános.
Az emberek nagyobb részben hoznak döntést praktikus okok miatt.
Ha ez párosul az érzelmi oldallal, akkor minden happy.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 07:53:24

". Akkor talán másként viszonyulna hazájához."

Nem. Ettolnem fogjuk megtudni, hogy te mit erzel.
kozel sem.
:-(

tnt 2015.06.29. 07:58:20

@svájci sapka (ch): +1... teljesen hasonló dolgokat tapasztaltam ... sajnos olyan szinten gondolták, hogy mindenből alanyi jogon jár nekik a legjobb, hogy nem hittem el.... és a stílus is meglehetősen érdekes volt... szóval 1-2 kivétellel hihetetlen rossz tapasztalataim vannak... és ezt a közelmúltban néhány ismerőssel témaként átbeszéltük és több ember teljesen hasonlóan vélekedett hasonló tapasztalatokkal....

nyuszigonosz 2015.06.29. 07:59:45

@svájci sapka (ch): Nem vitaképp írtam, csak megállapítás. :-)
Elhiszem, hogy járnak át dolgozni is, hiszen nyelvprobléma ugye nincs. :-) Meg gondolom fordítva is müködik ez, mármint a munkával.

Golf2 2015.06.29. 08:09:22

Már megint a "svájciak" ...

Golf2 2015.06.29. 08:09:23

Andi a pozitív,nagyon tetszett! Kihalòban lévő fajta sajnos.

kék madár 2015.06.29. 08:09:31

a felvidekieket csak azert nem emlitettem mert a parkanyi hid utan ismertem meg nehanyat, es annyira kozel voltak, soha nem "lelkiztek", a tolnai rokonaim tavolabbinak tuntek.
Egyebkent az is erdekes volt amikor az ember atment Csikszeredan, Eszeken, Parkanyon 70%-ban magyar varosokban. Egy idoutazas volt, meg sok-sok felemelo es szivszorito erzes egyszerre, mintha az ember ratalalt volna egy elveszett csaladtagra bepotolhatatlanul sok ev utan

fhdgy 2015.06.29. 08:10:13

Kedves Andi!

Szívembe zártalak!

Ezt azért is fontos hangsúlyoznom, mert lesz több hozzászólásom is ( remélem nem fenyegetésnek veszitek ) és lesznek benne olyanok, amikben látszólag vitatkozni fogok veled. Hangsúlyozom, hogy látszólag, mert a lényegben teljes egyetértésben vagyunk.

Indításnak három kis történet ( igyekszem nagyon röviden leírni őket, hogy egy hozzászólásom se legyen Háború és béke hosszúságú )

1. 1984-ben Párkányban három barátommal ültünk a Duna partján, vártunk a kompra. Szép idő volt, gyönyörű volt a Duna másik partján a Bazilika. Mind a hármunknak fájt, hogy a Duna nemcsak egy folyó, hanem egy határ is. Nagy öröm volt az ürömben, hogy mellettünk kis srácok fociztak és a foci hevében magyarul kiabáltak egymásnak.

2. 1986-ban Gyimesen kempingeztünk. Nagyon korán mentem a vizesblokkba és idős, bőszoknyás nénikék takarítottak és közben énekeltek, magyarul! Amikor beléptem, az egyikük mondott nekem valamit, szlovákul! Én mosolyogva ( reggel korán ), annyit mondtam csak, hogy bocsánat, én csak azt a másikat, azt a szépet értem. Nagyon hasonló eset megtörtént velem 1997-ben Rovinjban is, Horvátországban.

3. 1992 vagy 93-ban Pozsonyban egy vendéglőben akartunk ebédelni hárman, két férfi és egy nő. Ez nagyon a Meciar korszak volt. Jött a cigányzenekar prímása, hogy mit húzhat nekünk. A társaim kértek valamit, azt eljátszották. Amikor rám került a sor, én azt mondtam, hogy Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország! A prímás, aki cigány volt ( ez nem cigányozás, később jelentősége lesz ) erre azt mondta, hogy instállom, azt talán mégsem! Jó, mondtam neki, megértem, akkor önre bízom, hogy mit. Eljátszott valamit. Aztán kis idő múlva, amikor visszament a zenekarához, elkeztdék játszani a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot. Nagyon megható volt. Utána odahívtuk az asztalunkhoz és egy kicsit beszélgettünk. Kiderült, hogy galántai cigányok. Amikor megkérdeztem, hogy akkor miért játszották el mégis, a válasz az volt, hogy

Instállom, mi is magyarok vagyunk!

Buchhalter 2015.06.29. 08:21:39

@kék madár: most mér kellett Fideszezni?Meg diktatúra?Menj el Észak-Koreába ,ott van diktatúra.Nekem tetszett a poszt.Szerintem Magyarországnak sok jó dolga van és sok mindenre is büszke lehet.Nem kell mindig negatív fényben fürdeni.Hosszabb távon nem egészséges.Különben a Német politikusok meglepődtek,hogy a német átlag ember helyeselte a határzárat.Végre egy ember aki megtette a régen várt lépést "menekült" ügyben.Míg az idióta Merkel és bandája csak totojázik.Ezt nem én mondtam hanem németek.

fhdgy 2015.06.29. 08:31:05

Folytatás:

Nekem is van erdélyi magyar barátom, a nyolcvanas évek végén őt is lecsauseszkuzták! Az elkövető akkorát kapott a pofájára, hogy a földről kellett feltápászkodni. Soha többet nem csauseszkuzott!

Igen, sajnos, ez a lerománozás, leszlovákozás, túlságosan is, gyakori. Mindig veszekedtem az ilyenekkel. Mindig azt mondtam, hogy ők is ugyanolyan magyarok mint te, vagy még inkább azok. Nem ők hagyták el az országot, hanem az ország őket!

svédnyugger 2015.06.29. 08:42:03

A hataron tùliak hazaszeretete korabbi élményeken, tapasztalatokon múlik többnyire. Ki tudja, talan sokszor kellett védelembe vennie magyarsagat, mint nekünk akiknek ez adott és természetes volt. Ezért mi inkabb vagyunk kritikusak. Sokan, én is inkabb véletlennek tekintjük születési helyünket, mint elrendeltetésnek. Ettöl függetlenül dicséretes az érzelmük.

kék madár 2015.06.29. 08:54:02

@Buchhalter: ne haragudj, hogy hulyesegeket irtam, ha nem talalom a gyogyszereimet, mindig azt hiszem, hogy nekem is lehet velemenyem

fhdgy 2015.06.29. 08:58:46

@svédnyugger: Apám szentlászói magyar, Szlavóniából, Horvátországból. Én már Magyarországon születtem. 1969-ben harmadikas gimnazistaként Szentlászlón a rokonaimmal szilvesztereztem. Kiderült, hogy a beszélgetések közben "magyarkodtam". Az egyikük azt mondta, hogy ne otthon legyek nagy magyar, hanem itt mutassam meg, hogy milyen magyar vagyok. Otthon könnyű, itt majd kiderülne, hogy mennyire vagyok magyar. Ez a beszélgetés nagyon megváltoztatta a viszonyulásomat a határontúli magyarokkal kapcsolatban. Életre szóló volt. Lehet, hogy ennek hatására nagyon allergiás vagyok, amikor magyarországi politikusok akarják megmondani a határontúli magyaroknak, hogy mit, hogyan kell csinálni. Aki így csinálja, semmit sem ért az ottani magyarok helyzetéből, problémáiból. Nem úgy kellene kezdeni, hogy azért jöttem, mert segíteni fogok nektek. Inkább úgy, hogy mondjátok el, hogy miben segíthetnék és hogyan és majd igyekszem úgy csinálni. Nem kell átvezetni a vak nénit az úttest másik oldalára, ha ő az istennek sem akar átmenni.

fhdgy 2015.06.29. 09:15:48

Szerintem nagyon sok határontúli magyarnak Magyarország a csodák országa. Csoda lenne, ha ők is ott élhetnének. Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy nekik Magyarország egy kivételezett ország! Valahol talán olyan, mint az első szerelem. Az első szerelem mindig csodálatos, mert csak a szép, csak a jó volt benne, soha nem követte nehézség, nyűg stb..

Természetes, hogy nekik Magyarország az álmaik országa.

Én is nagyon szeretném, ha nekem is az álmaim országa lenne. Szeretném, nagyon szeretném. Ha felébredek, akkor viszont szembesülök a valós helyzettel. Lehetne az, de mégsem az!

Ettől fügetlenül magyar vagyok, az is maradok, mindhalálig. Ha Magyarországot kritizálom, tudjátok sokszor, sok mindenben teszem, akkor nem a magyarságomat, a hazámat kritizálom, hanem azt a helyzetet, ami miatt Magyarország nem lehet önfeledten az álmaim országa.

puhacica 2015.06.29. 09:19:09

@fhdgy: ugyanolyan magyarok mint te. nincs olyan, hogy meg inkabb magyarok. ezt nem lehet fokozni, vagy magyar vagy, vagy nem. de senki se magyarabb, es nincs egy valaki, aki meg a legmagyarabb.
a posztbol is ezt a gondolatmenetet velem kiolvasni. nem tetszik.

puhacica 2015.06.29. 09:26:22

@puhacica: azt elfelejtettem beleirni, hogy persze lehet, hogy rosszul olvasom.

fhdgy 2015.06.29. 09:30:34

@puhacica: Neked természetes, hogy magyar vagy, ezt ott és akkor és úgy nyilatkoztatod ki, ahol és amikor és ahogy akarod, semmi bántódásod nem lesz belőle. Ez teljes mértékben vonatkozik rám is, hisz én itt születtem Magyaroszágon.

Mi van akkor, ha olyan országban kellett volna, kellene élned, ahol magyarnak lenni bűn?

Milyen magyar lennél, olyan helyen, ahol ha megszólalsz magyarul, jól megvernek? Utána is hangoztatnád, hogy te akkor is magyar vagy?

Én ismerek ilyen embereket! Ők az én szememben azért különbek, mert ők így élnek és vállalják!

Te vállalnád?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.29. 09:32:10

@svájci sapka (ch): +1 csak megerősíteni tudom ezt a tapasztalatot. találkoztam kivétellel is természetesen, de nem véletlen a már beidegződött távolságtartás és félsz, ha egy hazai munkahelyen romániai magyar jelenik meg vezető pozícióban. nem tudom, mennyire jellemző ez mostanában, hiszen a gazdasági helyzet Romániában már jobb Mo-nál és legalább 3millió román állampolgár dolgozik és él (a 22millióból - kb.15%) az EU más országaiban.

fel/délvidéki magyarokkal sosem volt rossz tapasztalatom, sőt őket pont a posztban leírt belső kétségeik miatt sokkal jobban meg tudtam érteni és emberileg is megközelíthetőbbek.

kék madár 2015.06.29. 09:32:27

@puhacica: azt is ird bele, hogy talan, meg hogy meg nem ebredtel fel :)

qkuc 2015.06.29. 09:35:32

@kék madár: Nyugodtan mondd el a véleményed. Ugyanis csak az imádat nem viszi előre az országot, kell a kritika, hogy ez így nem jó.

Véleménye mindenkinek lehet, a posztolónak is van. Amivel speciel nem tudok "közösséget" vállalni, mint határon túli magyar származék sem ...

LittleG (uk) 2015.06.29. 09:37:34

Érdekes ez a határon túli magyarok vs. Magyarország téma. Erdélyi magyar vagyok és soha nem jutott eszembe "átköltözni" Magyarországra, pedig 100%-ig magyarnak tartom magam és a magyar irodalmon (és tv-n...) nőttem fel. Nem érzem hazámnak Magyarországot, hisz nem ott nőttem fel, Romániát szülőföldemnek igen, de hazámnak szintén nem, ottani vagyok, de ami sajátja/sajátossága, az nekem idegen. (a román mentalitás, irodalom, celebek. Többet tudok még Győzikéről is mint Adrian Copilu Minunerol...)
Egyetemen, tanárnőnktől kaptuk meg, hogy reméli valami Braila-i románhoz megyunk majd hozza, aki egy kukkot se tud magyarul, hogy "rendesen" megtanuljunk románul. Nincs már magyarüldözés, de bújtatott döfködések, győzködések hogy te román vagy ha román állampolgár vagy, és egyértelmű hátrány a munkaerőpiacon van.
Amiért nem jutott eszembe átköltözni, az nem az, hogy nem szerettem volna, ha körülöttem mindenki magyarul beszél, vagy nem néztem volna meg szívesen színházban azokat a színészeket, akiket csak képernyőn láttam, hanem mert nem éreztem magam odatartozónak, nem éreztem úgy, hogy befogadtak volna, ott mindig csak a román, jobb esetben romániai magyar/erdélyi maradtam volna, negatív felhanggal. Nyilván nem azokkal, akikkel szorosabb ismeretségbe/barátságba kerültem volna, hanem társadalmi szempontból. Ismerőseim mentek át és a gyerekük, tini, nagyon szenvedett emiatt. Majd mikor elég nagy lett, továbbment Angliába.
Szóval inkább bozgorozzanak szülőföldemen, mert tudom, hogy az a föld igenis az enyém is, mint románozzanak olyan földön, mai az enyém is lehetne/talán kellene legyen, de mégsem az.
Úgy igazán erdélyinek vallom magam, csak az meg nem úgy haza. Nincs lobogója, nemzeti ünnepe, himnusza. Fura állapot ez, legalábbis ahogy én megélem (biztos mindenki másképp), amolyan ide sem tartozom teljesen (Románia), oda meg még annyira sem (Magyarország). Talán ezért is érzem jól magam Angliában, mert itt annak érzem magam, ami vagyok: jövevény. Ahol arra igényem, hogy bárki is idetartozónak, itteninek tartson.

Csodabogár 2015.06.29. 09:38:24

@Buchhalter: Az általad idézett németek, feltehetően Hitlert is nagyon szerették volna.:-(((

kék madár 2015.06.29. 09:41:17

@qkuc: hidd el nem esik jol szidnom a "rendszert". De a ennek a $%^#! a merteke minden kepzeletemet felulmulja es ha tehetnem es latnam ertelmet reggeltol estig tuntetnek

puhacica 2015.06.29. 09:42:09

@fhdgy: oszinten? fogalmam sincs. ahogy magamat ismerem, valoszinuleg igen. de nem voltam meg ilyen szituacioban, igy ezt biztosra allitani nem merem.

@kék madár: jo. :D (kuldok neked mindjart valamit privatban.)

LittleG (uk) 2015.06.29. 09:42:52

javitas: Ahol NINCS arra igényem, hogy bárki is idetartozónak, itteninek tartson.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.29. 09:43:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én sem tudom, mit akartál kihozni ebből, de ha azt érzed rajongásnak, hogy Európa állítólagos "legszegényebb és legelmaradottabb" országában egy csomó minden SZERINTÜNK jobb, mint Mo-on, akkor nevezzük annak. :)

fhdgy 2015.06.29. 09:49:38

@LittleG (uk): Nem örülök neki, amit írtál, de egyet is értek meg meg is értem. Sajnos, ez van! Ha nézzük az utóbbi 50 évet, Erdélyben volt a legnehezebb magyarnak lenni és időben a legtovább. Talán ezért fáj az erdélyi magyaroknak legjobban mindaz, amit leírtál. Talán ezért van az is, hogy bár egy nyelvet beszélünk, de az összes többi határontúli magyarral is könnyebben szót értünk, mint az erdélyiekkel. Ez nem az ő bűnük. Megértőbbek kellene velük lennünk, akkor sokkal könyebb lenne. És persze szebb is!

fhdgy 2015.06.29. 09:51:01

@puhacica: Mire kérdezed, hogy őszintén?

fhdgy 2015.06.29. 09:52:30

@LittleG (uk): Én így értettem, tudtam, hogy hiányzik a nem! Ilyen a klaviatúra ördöge.

qkuc 2015.06.29. 09:59:08

@fhdgy: Juj, a vajdasági rokonaim most felciccennének ezen ...

puhacica 2015.06.29. 10:06:13

@fhdgy: ez csak ilyen hulye toltelek volt a reszemrol, hogy: "oszinten valaszoljak a kerdesedre?". ami persze halal folosleges, mert hogy is valaszolnek maskepp. :D

fhdgy 2015.06.29. 10:08:35

@qkuc: Jó, tudom, ott is komoly problémák voltak a balkáni háború idején. Szerecsére időben rövidebb volt. A főproblémát az jelentette, hogy a férfiak nem akartak egy olyan háborúban ágyútöltelékek lenni, amihez semmi közük nem volt. Ezért sokan Magyarországra menekültek. Szerencsére a háború után visszatérhettek és nem is fenyegette őket hadbíroság. Jól tudom?

SzZoole 2015.06.29. 10:23:48

Erdekes téma ez.
En közel laktam a hármas határhoz,Szlovákia Ukrajna es Romániához,mind három országba sokat jártam at es barátaim is vannak onnan.
Számomra,mindanyian magyarok,nincs kulomseg,hogy ki hova született,talan 1-2 embernél lehetett érezni,hogy identitás problémával küszködik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 10:35:56

@fhdgy:

és akkor szépen cserélje ki mindenki a magyar szót bármi más kisebbség nevére, úgy mint cigány, zsidó, buzi, arab, szír satöbbi.

rögvest meglesz a bölcsek köve.
---------------
fölösleges nekem ugrani, csak eszembe jutott a párhuzam.,

fhdgy 2015.06.29. 10:39:59

@~~Babette~~: Nem értem! Azt meg végképp nem, hogy mivel ugrottam volna neked!

qkuc 2015.06.29. 10:47:41

@fhdgy: Nem tudod jól, a rokonaimat kiüldözték a szerb szomszédaik a házukból (éjjelente hívogatták őket és a többi magyart, halálos fenyegetésekkel megszórva), ők kb. erősen aggódtak, hogy a másnapot nem érik meg, a papírjaikat (diploma, stb.) mi csempésztük át a határon (én voltam az álca, mint kisgyerek, akkor hátha nem kutakodnak annyira a határon és békén hagynak). És az ő házukat azóta belakták, visszaszerezni nem tudják. Ők mindent elvesztettek, ami kinn az övék volt.

Az a visszatérés kissé problémás lett volna, mivel az unokaöcsém hadköteles volt és sokáig fennállt a veszélye, hogy ha beteszi a lábát Szerbiába, azonnal viszik sorkatonának. Akkor is ha hivatalos magyar állampolgár. A szerbet nem tudták leadni, pedig akarták. Sokáig ezt ugyanis csak Szerbiában és rengeteg pénzért lehetett megtenni. Az apja pedig évekig nem próbálkozott, mert benne volt a pakliban, hogy mégiscsak bíróság elé kerül.

A kinn élő rokonaim azt szokták mondani, hogy tökre örülnének, ha a hazaiak kevesebbet foglalkoznának velük állami szinten, mert legalább kicsit nyugtuk lenne a verekedő szerb radikális gyökerektől ...

Szóval, hogy csaka háború alatt lett volna probléma, az erősen túlzás ...

qkuc 2015.06.29. 10:51:45

@qkuc: A visszatérés alatt értsd látogatás, ők már nem akartak "hazatelepülni".

pasztasuta 2015.06.29. 10:55:18

akit erdekel a hatarontuli magyarok temakor annak ajanlom a par eve szuletett Szlovakmagyarok c doku filmet (fent van youtube-on meg indavideon) nekem tetszett.

nl_eni 2015.06.29. 10:56:19

@adamskij: A romániai gazdasági helyzetről kéretik akkor nyilatkozni, ha már éltél ott. Nem beszélve arról, hogy nem csupán a gazdasági helyzet az, ami miatt Romániának nem osztogatnak piros pontokat.
Romániában már rég nincs 22 millió lakós, a 20 is úgy jön ki, hogy a két éve halott Erzsi nénit, és az öt éve Spanyolországban eprészőt még mindig nem vették le a listáról.
Valóban sokan dolgoznak külföldön, megkockáztatnám, többen, mint Magyarországon, csak ott azt nem tematizálják annyira, mint Magyarországon.
A romániai lakosság nagy részének Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Anglia a célpont. A romániai magyarok a kilencvenes években leginkább Magyarországra mentek, ma már egyre kevésbé választják Magyarországot, főként akkor nem, ha nyelvtudásuk és szakmájuk is lehetővé teszi, hogy más országokban keressék a boldogulásukat.

fhdgy 2015.06.29. 11:03:29

@qkuc: Köszönöm, ma is tanultam valamit! Az ilyen esetekből nyílván, hogy egy sok. Tudomásod szerint mennyire volt ez jellemző?

fhdgy 2015.06.29. 11:11:14

Most néztem a tetszik/nem tetszik szavazás állását. 55/24!

Komolyan mondom, hogy nem értem ezt az állást. Jó lenne, ha magyarázatot kapnék valakitől, hogy neki miért nem tetszik.

qkuc 2015.06.29. 11:14:12

@fhdgy: Mármint melyik része? Hogy az elmenekült magyarok házaiba szerbeket telepítettek "központilag"? Vagy hogy még mindig vannak etnikai villongások?

Magyarcsernyén és Nagybecskereken az elmenekültek házaiba szerbeket telepítettek, szóval nem nagyon volt "érdemes" hazamenni. Magyarcsernye most már leginkább csak a nevében az (a község ugyanezen nevű falurésze kb.).

qkuc 2015.06.29. 11:16:25

@fhdgy: "Azt hiszem sok Magyarországon élő honfitársunknak el kéne látogatnia Felvidékre, Erdélybe, Vajdaságra. Akkor talán másként viszonyulna hazájához."

Ezért az okoskodásért nem tetszik. Jó lenne, ha nem mondaná meg nekem senki, se "bel" se "kül", hogy hogyan viszonyuljak a haza témaköréhez.

nl_eni 2015.06.29. 11:22:20

@fhdgy:
Ez kék madár kommentje: "ez most akkor egy finom utalas arra, hogy aki biral barmit, az rossz magyar?
attol, hogy szidom az orszagot (azokat az allapotokat, amit a FIDESZ "elert") meg lehetek buszke."
Ez a tied
"Én is nagyon szeretném, ha nekem is az álmaim országa lenne. Szeretném, nagyon szeretném. Ha felébredek, akkor viszont szembesülök a valós helyzettel. Lehetne az, de mégsem az!"

Nos, lehet nemzeti érzület alapján idealizálni egy országot, de az még az országon nem segít. (Az sem persze, ha mindenből kiássuk a rosszat, akkor is, ha amúgy nincs benne.) Hát ezért nem szimpatikus nekem a "szeressük és nézzük csak a jó oldalát, mert ez itt a mi hazánk".

fhdgy 2015.06.29. 11:49:47

@nl_eni: Andi elérte élete nagy álmát. Ennek örülnünk kellene. Mi nem tetszik a nem tetszikelőknek ebben? Hogy nekik nem az a nagy álmuk? Legyen, valósuljon meg az ő álmuk is!

Csak egy kis eszmefuttatás: biztos, hogy nagyon sok külföldön élt/élő magyar van, akit túl az anyagiakon, bizonyos párttal/pártokkal szembeni ellenszenve is hajtott ( én is közéjük tartozom ). Bennük, bennem van egy harag a mai napig is, mert nagyon nem tetszik az, ami ebben az országban történik. Ez politikai kérdés is, hogy ki hova áll, döntse el mindenki saját maga.

Akinek tetszik az itteni, mai helyzet, az magára vonja a másik oldal haragját és persze viszont.

Szerintem: Andi egy teljesen más ok miatt írt szépeket az országról. Úgy gondolom, hogy ő nem politikai ( legalább is magyarországi ) erővonalak mentén gondolkodik így. Az ő esetében nem kellene politikát keresni, hisz ő egyszerűen cak hazaért.

Szeretném, ha Andi erről elmondaná a véleményét, hisz ebben ő a megfellebezhetetlen.

fhdgy 2015.06.29. 11:55:50

@qkuc: Az idézet nem parancs, nem utasítás, így ha nem akarja valaki, akkor egyszerűen figyelmen kívül is lehet hagyni.

Aki pedig elmegy ezekre a helyekre, esetleg a többi országba is, ahol magyar kisebbség él ( de nem gondolok pl. Londonországra, hisz az egy más tészta ), akkor biztos vagyok benne, hogy nagyon komoly benyomások érik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.29. 12:07:48

Nagyon tetszett, koszonom.
Es kulon azok a kommentek is, amik meselnek meg tobbet errol a temarol es erzesekrol.
nagyszuleim 1948-ban jottek el, nem volt valasztasuk, de a mai napig is igazibol felvideki magyarok.
akik ottmaradtak, azoknak az unokai meg dedunokai mar inkabb szlovakok.
ennyit er ebben a regioban az osmagyarozas, turulozas, politikusok egyeb elmebajai.

nl_eni 2015.06.29. 12:13:40

@fhdgy: én nem Andiról írtam, hanem egy jelenségről: a kritikátlanság, a csak a pozitívat engedjük be ártalmasságáról.

Andi úgy éli meg a saját történetét, ahogy. Bizonyára oka van arra, hogy így érez. Magam részéről ehhez sem tetszikelni, sem nem tetszikelni nem tudok.
Építő kritikával, nyitottsággal viszonyulni bármihez (akkor is, ha az politika) egyáltalán nem csak politikai kérdés, még kevésbé valamelyik oldalra állás.

DieNanny CH 2015.06.29. 12:25:54

@fhdgy:

De ezt a "vállalást" ők egy mártíriumnak fogják fel, nem? Hogy: juszt sem megyek nyugis helyre, ország-világ lássa, mennyit szenvedek!

fhdgy 2015.06.29. 12:31:43

@nl_eni: Jó, értelek, csak ma konkrétan Andi és az ő élménye a téma.

Sok olyan poszt volt eddig, benne még több hozzászólás, amikben az elmenők szinte csak a jókat írták arról az országról, ahol most élnek. ( én is szinte csak jókat tudok mondani Németországról, ahol éltem ). Ezt valahol "bocsánatos bűnnek" tartjuk. Ha Magyarországról ír valaki jókat, uram bocsá haza akarnak költözni, akkor jön a lehurrogás.

Ha bértollnok, fizetett troll ír dicshimnuszt, akkor ez a lehurrogás tökéletesen helyén való. Akkor is, ha politikai elfogultságból. Mi van azokkal, akik őszintén, semmilyen felsőbb erőtől mentesen teszik ezt?

Mielőtt azt gondolnád, hogy védem a "csak jót írni, vagy semmit", elmondom, hogy elvágyom ebből az országból, mert sok rosszat látok a kevés jóval szemben. Magyarként, de máshol akarok élni!

fhdgy 2015.06.29. 12:36:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Biztos van ilyen is. Aztán van olyan is, hogy nincs benne semmi mártírság.

Hülye kérdés: ki a mártír, aki elmegy Magyarországról vagy, aki Magyarországon marad?

DieNanny CH 2015.06.29. 12:39:03

@qkuc:

Különben nekem is pont az az érzésem, hogy a határon túliaknak nagyon tetszik, hogy ők Mo-on a politikai terítéken vannak.
Vajon ők akarták anno a magyar igazolványt? Meg mindenféle kedvezményt, nyugdíjat?
Ez kb olyan, mint a vasárnapi zárva tartás, ami a dolgozókért van, csak éppen a dolgozókat nem kérdezte meg senki...

DieNanny CH 2015.06.29. 12:41:17

@fhdgy:

A kérdésedet párszor már feltették, csak kicsit máshogy: Ki gyáva? Aki elmegy Mo-ról, vagy aki marad? (A gyáva helyett láttam már a 'lúzer' szót is...)

fhdgy 2015.06.29. 12:42:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: És Te mit válaszolnál szíved szerint?

Mr Long 2015.06.29. 12:48:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nekem van erdelyi baratom, aki konkretan a magyar hatartol 10 km-re se lakott, mielott elkoltozott Pestre. Na o belole lesz allat, ha leszekelyezzuk. :) Mondta is, hogy o magyar, ne mossuk ossze a szekelyekkel.

DieNanny CH 2015.06.29. 12:51:48

@fhdgy:

Erre nincs helyes válasz. Mindenki más, más értékrendekkel, családi állapottal, érzelmi töltettel.
Ezt onnan tudom, hogy nagyon nagy a családom, egyik része Mo-on él, másik Angliában, Ném.o-ban, Svájcban. És mindenki boldogul valahogy. Tehát jó helyen van.

Mr Long 2015.06.29. 12:53:05

Max ki lett tiltva, vagy csak nem jar erre?

fhdgy 2015.06.29. 12:59:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Részemről sem válasz, csak egy kis adalék : orbán ( sic! ), bagatellizálandó a sok küldföldre költöző által felvetett problémákat, azt mondta, hogy nincs baj, hisz ezek csak kalandvágyból mentek el. Hofi pedig azt mondta, hogy azok, akik Magyarországon maradtak, kalandvágyból maradtak. Hát, én inkább hiszek egy humoristának, azok legalább nem szoktak hülyeséget beszélni!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 13:11:00

@svájci sapka (ch):
mert egyszeruen gozunk sincs, hogy mit ereztek ok, az elerhetetlen tavoli kozelsegbol az orszag irant.

@kék madár: pedig hssraesni nem kell.
Mert e rdekes dolog ez, nagyanyam is mindig a tavollevo gyereket dicsoitette jobban.
meg a szomszed fuje mindig zöldebb es tarsai..
vannak ilyen elmeleteim a dologra

@wuaaa [nor]: de a legjobban azokat, akik nem tudnak magyarul helyesen irni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 13:11:53

@fhdgy: mindenkinek irtam, nemneked, ahogyan irtam is;)

qkuc 2015.06.29. 13:30:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem tudom, az öregek nem váltották ki, az rémlik, hogy a fiatalabbak igen, hogy átjöhessenek hozzánk "látogatóba", mert a vízum (nem is tudom az még van-e) az leverte a biztosítékot (leginkább az intézése és a költségei). De hogy másra használják-e, amire jogosítja őket azt nem tudom.

qkuc 2015.06.29. 13:31:16

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Lehet termeli a GDP-t a Bulgáriának, :D.

fhdgy 2015.06.29. 13:37:29

@qkuc: Egyedül? Vagy azért segítenek is neki?

qkuc 2015.06.29. 13:40:14

@fhdgy: Mint tudjuk, ő a Superman földi megtestesülése, szóval ki tudja, :D.

Viszont most már nekem is össze kéen hozni pár német és magyar nyugdíjra valót.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.29. 13:40:57

@~~Babette~~: ez így van. én csak arra reflektáltam, hogy - tiszteletben tartva az ő érzéseit -, a határon túl sem feltétlen érez így mindenki. Megjegyzem, az sem probléma, ha valaki praktikus okok miatt döntött a költözés mellett.
:)

tsabus UAE 2015.06.29. 13:50:25

Azért azt jó lenne meghatározni, hogy mi a "haza" és hogy miként "kell" érezni iránta. Csak mert pro és kontra mennek a vélemények, hogy egy-egy pályamű szerzője helyesen gondolkodik-e ebben a tekintetben.
Szerintem, ha az író Magyarországon érzi jól magát, akkor legyen ! Minden jót neki !
Igazából azért nyomtam a "nem tetszik" gombra, mert az író helyében én csak egy előre meghatározott időt töltenék Magyarországon, aztán kipipálnám ezt a gyerekkori álmot és mennék tovább. Nem vagyok ennyire érzelem vezérelt, mint amennyire az írásból nekem lejött.
Kíváncsi lennék továbbá arra, hogy a posztoló milyennek látja az otthoni helyzetet és hogyan éli meg a mostani "fura" dolgokat. Meg úgy általában: az, hogy othon mindenki az ő nyelvén beszél, bőven ellensúlyozza-e a mindennapi nehézségeket (ha vannak neki ilyenek) ?

LittleG (uk) 2015.06.29. 13:54:43

@fhdgy: Ezt még így senki nem mondta nekem. Köszönöm!

LittleG (uk) 2015.06.29. 13:56:07

@pasztasuta: Köszi az ajánlást, épp azon gondolkodtam hogy a többi kinnrekedt magyarról olyan keveset tudok, ideje utánaolvasni :)

fhdgy 2015.06.29. 13:59:58

@LittleG (uk): Pontosan mit köszönsz? Ezt azért kérdezem, mert szerintem semmi olyat nem írtam, amit meg kellene köszönni.

LittleG (uk) 2015.06.29. 14:04:32

Hát mondjuk pl. ezt: "Ez nem az ő bűnük. Megértőbbek kellene velük lennünk, akkor sokkal könyebb lenne. És persze szebb is! "

Azt hogy határon kívül hol volt legnehezebb magyarnak lenni, nem tudom, sőt én át se éltem a nehezét (nekem már csak a kellemetlen és imitt-amott nehézkes maradt), viszont amiket idősebbek meséltek, tényleg nem volt leányálom - viszont ez egybe is fonódott a kommunizmussal, amikor mindenkinek rossz volt...

Egy tökéletes világban nem tennénk különbséget egymás közt :)

Visszatérve eredeti kommentemre, vannak rokonaim és barátaim is Magyarországon, szívesen járok oda (bár olyan sokszor nem voltam) és elszomorít, hogy mi zajlik ott mostanság..

De hát azért van lábunk, hogy elmenjönk, ha valahol nem jó :) (már ha képesek vagyunk rá)

LittleG (uk) 2015.06.29. 14:07:07

Belenéztem a Szlovákmagyarokba, itt egy kétperces ajánló:

www.youtube.com/watch?v=I-y3WdolPH0

("Szerintem nem tartozunk sehova" - na én is valami ilyesmi érzek)

pasztasuta 2015.06.29. 14:13:14

@LittleG (uk): Orulok, ha tetszik az ajanlas, szerintem erdemes megnezni, nem is hosszu, talan egy ora sincs.

Ennike (DK) 2015.06.29. 15:34:07

Koszonom Andi, hogy megirtad.
Nem lehet altalanositani, semmiben. A kisebbsegi sorsot, mindenki maskent eli meg, a kisebbsegben elo magyarok magyarsag tudata mas es mas. Nem minden erdelyi magyar egyforma, itt is videke valogatja, van a szekely, van a banati, van a partiumi magyar. En teljesen mas millioben nevelkedtem mint, egy nagyvaradi, kolozsvari, vagy marosvasarhelyi magyar. A csaladi hatter, iskola, a szocializacios kozeg is melysegesen befolyasolo tenyezo, arra, hogy kibol milyen magyar lesz. Az erzeseimet, senki nem biralhatja felul, a gondolataimat sem. En magyarnak es gyokertelennek erzem magam, es errol nemcsak a kisebbsegi sors tehet, es meg az sem segit, hogy jol vagyok Daniaban.
De azert mert valakinek volt 10 esetbol 8 rossz tapasztalata, erdelyi, vajdasagi, felvideki magyarral, es ezert altalanosit, nem fair. Engem mindig az ember erdekel. Nagyon. Es melysegeiben. De nem mindenki termeszetesen.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 16:35:00

Talán ha mégis ki kéne emelnem bármit is, ami zavar a magyarországi létben az az, hogy ha elmondom honnan jöttem, vannak olyanok, akik nagy bociszemmel rákérdeznek arra, hol tanultam meg ilyen jól magyarul.

Ezt azoknak irom, akik azt mondjak hulyek az amerikaiak. Meg azoknak akik megkerdezik tolem amikor elmondom otthon , hogy itt eltem: tenyleg olyan hulyek az amerikaiak?

kardio1 2015.06.29. 16:36:05

@Csodabogár: ez tévedés. Franciaországban is sokan egyetértenek a Szerbia felé kiepulo hatarzarral és nem nácik.

kardio1 2015.06.29. 16:44:22

@fhdgy: en eleve nem bertollnokoznam le azt, aki a jelenlegi kormány felé elfogult politikailag. Te is elfogult vagy a másik irányba, de te sem vagy bértollnok.

kardio1 2015.06.29. 16:46:43

@fhdgy: Hofi nem volt partallas nélküli, közel sem.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 16:51:17

Koszonjuk Andi, tenyleg. Az elso reakciom az, hogy nagyon elkeserit az, hogy most amikor New Jersey ido szerint nezem az orat, 10.37 van es meg cask 86 comment, es a szavazas eredmenye ugyan pozitiv, de keves ahhoz kepest, amit azok kapnak, akik ures frazisokat irkalnak, meg osszekeverik a szezont a fazonnal es azt gondoljak, hogy a becsuletesseg az erdem Magyarorszagon. Az nem erdem, hanem kutya kotelesseg. Nem is folytatom mert megy fel a pumpa megint.
Inkabb folytatnam azzal, hogy szerintem mi a baj ezzel a temaval.

Hol is kezdodott ez igazabol? Nem tudom. En nem voltam otthon amikor a Fidesz bevetette az otletet miszerint szavazni lehetett arrol, kapjanak e kettos allampolgarsagot a hataron tuli magyarok. Utolag folytam bele az egeszbe es szamomra azota is a legborzasztobb mondat ami elhangzott Magyar ember szajabol, amit a baratnom mondott, akivel az SZDSZ re szavaztam amig leteztek. Azt mondta: azert sem szavazok igennek, nehogy igaza legyen a.....mar nem tudom milyen jelzovel illette Orbant.
A Fidesz szerintem nagyon nagy kart csinalt ezekkel a politikai huzasaival. De. Nekunk egyszeri embereknek akkor is van valasztasunk. Azt mondani, hogy nem erdekel ki talalta ki , nem erdekel mi a celja, nekem mint magyarnak kutya kotelessegem igennel szavazni. Mert ezek az emberek a politkika aldozatava valtak es egyszeruen elvettek eroszakkal az identitasukat.
Ugyanakkor. A masik ami engem taszit a Jobbikban, hogy meg mindig ott tartanak nehanyan, allitsuk vissza a hatarokat.
Folytatom, egy erdekes dolgot is le akarok irni ESTA ugyben a hatarokkal kapcsolatban.

Andi sok sikert ! Nekem az adrenalin szintem mar most fent van. Most kene futni egy jo nagyot.

kardio1 2015.06.29. 16:52:13

@fhdgy: pedig a cél csak az kellene legyen, hogy az anyaországi és az elszakitott teruleteken elő magyarok sorsa ne szettarto legyen, mint 1920 óta, hanem kozeledjen egymáshoz.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 16:54:32

@Bredpitt Monika: meg annyit cask, hogy en akkor elhittem a Fidesznek, hogy ez tiszta ideologia es nem politikai fogas. Meg ma sem tudom a valaszt. Az a szomoru amikor jatszanak velunk ezek az emberek. Miert kell nekem kokardat viselnem pl. Sorolhatnank.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 16:55:53

@kardio1: Igen, neki valamiert elneztek, hogy kifigurazhatja a partot. Jol csinalta minden esetre, en nagyon birtam.

kardio1 2015.06.29. 16:57:03

@Bredpitt Monika: a 2004-es szavazást a Magyarok Világszovetsege kezdeményezte, nem a Fidesz. Tény, hogy melleallt.
Más: a hatarmodositas esélye kicsi. De az látható, enélkül mi lesz a jövő: eltunnek a karpat-medencei magyar közösségek az anyaországit leszamitva.

kardio1 2015.06.29. 16:58:13

@Bredpitt Monika: a kommunista szelep volt Hofi.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:00:35

ESTA.
Ha valaki keszul ESTA t kerni megtortenhet vele is az alabbi dolog.
Kozeli ismeros meselte, hogy neki volt egy kis problemaja az engedellyel, mert szuletesi orszagnak beirta Magyarorszagot, hiszen Tajtiban szuletett akkor amikor a II. vilaghaboru alatt Magyarorszaghoz tartozott a hely. Ma mar Szlovakia, ezert gond volt a rendszerben. Mar nem emlekszem mit mondott, mennyi idot kellett varnia, m eg aznap megvolt az engedely, ami egyebkent abban a pillanatban megvan , ahogy elfogadja a hitel kartya szamot es az osszeget konfirmalom. Mi van akkor ha azt irom be tagja voltam egy terrorista szervezetnek. ERre azert kivancsi lennek.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:03:28

@kardio1: 2004-es szavazást a Magyarok Világszovetsege kezdeményezte, nem a Fidesz. Tény, hogy melleallt.

ez is mutatja milyen nagy szerepe van a Fidesznek abban hogy osztja meg az embereket

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:08:12

@kardio1: Errol most az jut eszembe, hogy neha en azt erzem, ez a tema is fel van fujva es neha elferditve. En pl. sokaig azt hallottam, hogy Szlovakiaban nem lehet megszolalni magyarul, meg a szolvakok ilyen bunkok meg olyan bunkok. ja a politikusaik kozul egy ketto teny es valo. Amikor en Parkanyban jartam 2001 ben sok helyen beszeltek magyarul es nem ereztem azt, hogy rank ferde szemmel nezne barki is.

fhdgy 2015.06.29. 17:13:13

@kardio1: Én csak is és kizárólag a saját véleményemet vagyok hajlandó leírni. Örülök, hogy Te is úgy látod, hogy nem bértrollkodok.

Igen, vállalom, hogy elfogult vagyok, annak örülök, hogy ez látszik is. Egy apró megjegyzésem azért lenne ehhez: nem a másik irányba vagyok elfogult, hanem a jelenlegi kurzus vállalhatatlan számomra.

Számomra az a legnagyobb baj, hogy nem látok se közel, se távol olyan ellenkurzust, ami nekem vállalható lenne. Nekem nincs alternatíva!

fhdgy 2015.06.29. 17:17:26

@kardio1: Sajnálom, de én nem látom, hogy össznemzeti szinten ebbe az irányba haladnák. Jó lenne, szép lenne, de akkor sem. A politikusok tesznek a fejünkre, mindegy hogy hol élsz, külhonban vagy belhonban, csak játékszernek tartanak minket!

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:18:08

@LittleG (uk): Haromszor hallgattam meg a pasit aki tele szajjal beszelt, hogy is mondta, Matematikailag megallja a helyet, tiszta ferfi. Igaza van vegul is. Alig ertem a mondat veget.

koszi hogy kiragadtad a ket percet szomoru az egesz.
Azok mindenkeppen nezzek meg, akik nemmel szavaztak kettos allampolgarsag ugyben.

Pasztasuta, koszi hogy beraktad a linket,

kardio1 2015.06.29. 17:21:13

@Bredpitt Monika: az megosztas, ha egy ossznemzeti kérdés mellé áll? Szerintem ott Gyf hibázott, de nagyon.

kardio1 2015.06.29. 17:23:07

@fhdgy: hát ezt mondom: te Orbán-ellenes vagy, ő meg Orbán-párti.

kardio1 2015.06.29. 17:24:15

@Bredpitt Monika: megkülönböztetés továbbra is van.

kardio1 2015.06.29. 17:27:42

@fhdgy: azt akartam mondani, hogy szerintem közös tervet kellene kialakitani a határontuliakkal és nem azt mondani, hogy minden jó úgy, ahogy ők akarják. Ők is az egységes magyar nemzet részei. Az osszmagyarsagban kellene gondolkodni mindenkinek határon innen és túl.

Buchhalter 2015.06.29. 17:30:12

@Csodabogár: jaj öregem,hagyjuk már!Nem Hitler imádó németek csak szeretnék már ha az adójukat nem erre szórnák ész nélkül!Egy kis adat:május 31- ig 3milliárd euró ment el menekült ellátásra Németországban.Az összeg decemberig volt előirányozva.Itt élek Kölnben és a szocmunkásként ezzel foglalkozom.Kívánok neked is "háborús"menekülteket a kertedbe.Ne haragudj ,de erre más kép nem tudok reagálni.A poszt meg tetszik,mert tele van hazaszeretettel.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:34:40

@kardio1: az nem, de mi van a kokardas szavazassal, azert az egy vicc volt (igy utolag, mert akkor sem voltam otthon).

Gyurcsanyrol meg ne is beszeljunk, mert ha elment volna a fenebe mar reg nem beszelnenk rola.

fhdgy 2015.06.29. 17:35:22

@kardio1: Hogy én ellene vagyok orbánnak, az tiszta sor, de kiről mondod, hogy ő orbán-párti? Bocs, a sziesztából még nem tértem teljesen magamhoz!

qkuc 2015.06.29. 17:37:37

@Bredpitt Monika: Ezt a terroristást nem próbálnám ki, ellenben arról hallottál, hogy esetleg a zöldkártya lottóra való jelentkezés bekavarhat a turista "vízum" esetén aZ USA határon?

qkuc 2015.06.29. 17:43:54

@Buchhalter: Megtennéd, hogy senkinek semmit nem kívánsz, leginkább negatív felhangút nem? Ez olyan tipikus hazai ... Mondd el a véleményed mindenféle negatív kívánalom nélkül.

Bocs, de a hétvégi vitaköröm után nagyon fárasztó és elszomorító ezt olvasni, mint "ellenérv".

kék madár 2015.06.29. 17:49:05

@qkuc: igen de kivanhatott volna haborus menekulteket, egy nagy doglott tehenet, medencet ciannal meg 200 meter mely godroket is, de latod o csak haborus menekulteket kivant a kertedbe, visszafogta magat :)
En csak esot kivanok!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 17:49:33

@Bredpitt Monika: regen a vizumkeron volt egy kerdes, miszerint Azert jon on az egyesult allamokba, hogy terrorista cselekmenyt kovessen el?

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:51:29

@qkuc: Mire gondolsz pontosan? Most mi a visa waiver programban vagyunk ami az ESTA, tehat ez igazan nem vizum, mert nekunk most nem kell. Ellenben ha akarsz kerhetsz vizumot is ami persze joval tobbe kerul, mint az ESTA, de azzal hat honapot tartozkodhatsz az USAban es azzal lehet hosszabbitani, mig az ESTAval nem es azok akik ide keszulnek arra is keszuljenek, hogy ha a harom honap utolso napjara vesznek jegyet es aznap hatalmas vihar van es nem tudnak felszallni, nem nagyon fogja erdekelni a hatosagokat. Legalabbis papirforma szerint. Aztan mi minden tortenik a hataron neha ami megdonti a papirformat.......???

Bredpitt Monika 2015.06.29. 17:56:54

@~~Babette~~: Nagyon sok hulyenek tuno kerdest tesznek fel en is rohogtem rajtuk.

De nekem mint USA hataratkelonek (akinek vannak am olyan tortenetei amiben a kis mexicoi hivatalnok azt mondja Shut up ) az a tapasztalatom, hogy azert is tesznek fel ennyi kerdest, mert a hitelessegedrol akarnak meggyozodni. Ha egyszer barmilyen hazugsagon kapnak bajba kerulhetsz. A legjobb ut az oszinteseg, persze azt senki ne vallja be, hogy dolgozott munkavallalasi engedely nelkul. Az szinte egyenes ut a kitiltashoz, de.........meg erre is van ellenpelda. Nagyon erdekes az amerikai bevandorlasi politika.
Hogy van a kutyad,a melyik az etteremben volt.
El akartunk menni egyutt a Menzaba , hogy lanyom elvezzen egy olyan helyet,ahol kutyak is vannak, nem volt hely igaz aznap de. hivtuk oket

DieNanny CH 2015.06.29. 18:00:59

@pasztasuta:

Elkezdtem nézni a videót, és felfigyeltem az unokatestvérre, aki - bár Szlovákiában nőtt fel -, egy szót sem tud szlovákul... És aztán azt mondja, nem tartozik sehova... ???
Ássa el magát az a szülő, aki így nevelte fel a gyerekét! Szidjuk a török, lengyel akármilyen bevándorlót külföldön, hogy nem tanul nyelvet, esetleg a gyerekét is hátráltatja.

kék madár 2015.06.29. 18:03:54

@qkuc: siman elkepzelheto, hogy bekavar, ha biztos akarsz lenni kerdezz ra. De nem tartom nagyon valoszinunek, mert amig csak jelentkeztel ra, nincs folyamatban mas vizumod, hiszen az csak a kovetkezo lepes, ha kihuztak. Sot azt se hiszem, hogy a ket rendszer ossze lenne kotve. Ami miatt elkepzelheto, az az, hogy allandoan megprobalnak valamit eszt, algoritmust adni a rendszernek, hogy kiszurjek azt akinel valami nem tiszta. Tehat, ha te zolldkartya lottozol, akkor biztosan dolgozni akarsz az USA-ban, viszont ha turistakent lepsz be akkor nem dolgozhatsz, tehat ha munkavallalasi szandekod van DE turistakent lepsz be, akkor mar gyanus vagy. Ugyan lehet 100 mas oka, de azon ok nem lelkiznek

disneylove 2015.06.29. 18:29:17

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek, aki elolvasta, és kommentelte az irományomat. Nem az volt a célom, hogy mindenki egyetértően bólintson rá, hanem hogy elgondolkodtassam vele a Határátkelő olvasóit. Nagyon régóta érett már bennem ez a gondolat, hogy papírra vessem az érzéseimet, és ez a pályázat megadta hozzá az első lépést. Nem szeretnék külön -ülön reagálni a kommentekre, mindenkinek szíve joga kinyilvánítani a véleményét, én is csak ezt tettem.
Örülök, hogy ezen a felületen jelent meg a posztom. :)

DieNanny CH 2015.06.29. 18:45:36

@disneylove:

Én annak örülök, hogy megjelentél! Köszi a posztot!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 18:47:39

@Bredpitt Monika: :-)

A falusi ettermunkbe asztalt kell foglalni ebedre, különben nincs hely...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 18:49:28

@disneylove: jo, hogy itt vagy, szeretjuk, ha megjelenik a posztolo:-)

kék madár 2015.06.29. 18:52:57

@disneylove: @~~Babette~~: de azert jobb ovatosnak lenni, Babette varatlan helyekrol tud elereszteni egy-egy taslit, mindig belefutok :)

kék madár 2015.06.29. 18:53:51

@~~Babette~~:
"A falusi ettermunkbe asztalt kell foglalni ebedre, különben nincs hely..."
es nekem?

pasztasuta 2015.06.29. 19:12:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nézd, én személy szerint támogatok bármiféle nyelvtanulást, mint ahogy mindenféle hasznos tudomány elsajátítását, mivel mind-mind egy újabb skill amivel az ember több lesz.

Viszont nem jó a hasonlatod, ugyanis a felvidéki magyarok Felvidéken nem bevándorlók. A korrekt hasonlat kb az lenne, hogy milyen dolog az, hogy Hans Müller nem tanult meg törökül az egykori Németország helyén lévő Törökország2-ben.

A film egyébként pont azért tetszett, mert elég sok embert megszólaltatott és ezáltal több különböző véleményt mutatott be az adott témára. Már régebben láttam, de úgy emlékszem van benne pl egy magyar nő, aki pedig magyarra nem tanítja a gyerekét, csak szlovákra, mert nem akar identitásbeli problémát rakni a gyerek vállára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.29. 19:14:36

Nekem a mai posztról az a véleményem hogy mindenképp beleillett a pályázati kiírásba és pozitív értelemben egy hihetetlenül idealista "hazám hazám te mindenem" stílusú érzelmektől túlfűtött posztot sikerült írni. Erre szokták mondani hogy majd kinövi. Vagy majd felébred.
Kívánom hogy soha ne KÉNYSZERÜLJÖN feladni idealizmusát.
Sok sikert kívánok neki.

DieNanny CH 2015.06.29. 19:33:19

@pasztasuta:

Igen, a hasonlatom tényleg nem volt jó - de ha ennyire nem beszélhettek magyarul az iskolán és a családon kívül, akkor minden más helyen kukán ültek és befogták a fülüket? Nem néztek tv-t, hallgattak rádiót? Mert azokban minden szlovákul volt.
Ha valaki nem tanulja meg azon ország nyelvét, ahol él - gyerekként! - ott a szülők csesztek el valamit.

qkuc 2015.06.29. 19:37:34

@kék madár: Oké, köszi. Mert jövőre az USA-ban ünnepelném meg azt, hogy túléltem egy évet az ír manók földjén, :D. Remélem, így lesz, :).

fhdgy 2015.06.29. 19:47:28

@qkuc: Miért? Mit műveltek veled az ír manók?

qkuc 2015.06.29. 19:54:33

@fhdgy: felvettek dolgozni ..., :). ezért van ilyen pocsék idő itthon, hogy szokjam a kinti klímát, :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.29. 20:10:15

@Bredpitt Monika: Ez egyébként ideológia, aminek úgy kellett volna kinéznie, hogy legkésőbb a rendszerváltás után 2 évvel a Parlamentben ülő mondjuk 200 képviselő 198 igen 1 nem és egy tartózkodás mellett megszavazza a magyarok kettős állampolgárságát.

Aktuál' politika akkor lett belőle, amikor a baloldal először mutatta ki a foga fehérjét, hogy mennyire empatikus és együtt tud érezni másokkal. A magyarokat kivéve természetesen. Hogy ezek után a határon túli magyarok nem akarnak a baloldali pártokra szavazni azt nem lehet nagyon felróni nekik.

(Egyebek mellett azért is több benne az ideológia mert ez a döntés nem csak a mának szól hanem az eljövendő generációkra is pozitívan hathat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.29. 20:13:25

@diggerdriver: Azt már el sem tudod képzelni, hogy valakinek ez a gondolkodás a lényévé vált és elnéző mosoly mellett arra vársz, hogy "kinőjje" . :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.29. 20:18:30

@disneylove: Helló Szerintem nagyon szép gondolatokat írtál le így nem is csodálkozom, hogy relatív kevés komment illetve szavazat érkezett rá. Az emberek a negatívumokon mindig jobban szeretnek szörnyülködni mint a szép dolgoknak örülni.

A leszlovákozás szvsz nem feltétlenül ered genyóságból mert itt két alapelv feszül egymásnak. Az egyik, hogy az anyaországi magyar tudomásul veszi, hogy a határon túl más életük van a magyaroknak és megpróbálja ezt tapintattal kezelni. (ez nem mindig sikerül az igazat megvallva)

A másik, hogy a külhoni magyarok pont ugyanolyan magyarok mint mi vagyunk. Na már most: Ha én lemegyek vidékre biztos előjön az, hogy itt a tápos pesti, akinek hallgass a neve. Így, ahogy engem letáposoznak úgy leszel te leszlovákozva.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.29. 20:20:14

@LittleG (uk): "Nincs lobogója, nemzeti ünnepe, himnusza." Pedig lobogóról meg himnuszról tudok. Akkor most van vagy nincs?

Mr Long 2015.06.29. 20:24:19

@flash.gordon: Nekem mondta mar erdelyi, hogy az igazi magyar olvas Wass Albertet. Kiderult, hogy en nem, onnantol kezdve maradjunk annyiban, hogy hazaarulo voltam a szemeben. Most akkor ebbol hogy jojjek ki jol???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.29. 20:30:33

@flash.gordon:
Legközelebb olvasd el az ÉN hozzászólásomat is...

Golf2 2015.06.29. 20:50:15

@disneylove: Szêpet írtál gratulálok!

kardio1 2015.06.29. 21:08:14

@Bredpitt Monika: aki magyar, az ne vegye le a kokárdat a választásokig. Ez volt a mondás, azt hiszem. Kár, hogy az MSZP-sek levettek, vagy ki se tették.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.29. 21:11:13

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Sehogy. A hazaárulózás lassan olyan folklórelem lesz mint a lenácizás. Ki lehet bírni.

pasztasuta 2015.06.29. 21:17:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Értelek, de én még mindig a nyelvtanulás mellett vagyok, szóval egyetértek, hogy aki Szlovákiában képzeli el a jövőjét az bizony jobban teszi ha szlovákul is megtanul. Ahogy aki pl Olaszországban képzeli el, szintén jobban jár ha megtanul olaszul. És sorolhatnánk az összes többi országot. :)

A film amúgy egyik vélemény mellett sem tör lándzsát, egyszerűen csak bemutat egy rakat embert akik ugyanazon helyzetre különböző válaszokat adtak.

qkuc 2015.06.29. 21:26:18

@kék madár: Kösziiii, :).

Egyébként mizu az Egybesült Államokban? Múlt héten vagy előtte megint benne volt Kalifornia a hírekben, hogy esett az eső LA környékén és megbénult a város. Amikor mondtátok nem hittem el, de így láthattam a tv-ben is, hogy micsoda káoszt csinál egy kis eső, :D.

Mrs. Clayton 2015.06.29. 21:36:00

@Bredpitt Monika: soha nem engednek be, ne akarj viccelodni egyik hivatallal se, mert nem fogjak ertekelni, vagis fogjak, fekete listara tesznek
itt egyszer volt valakinek az valakije aki megprobalta, de nem jott be
a ferjem volt felesegenek atini baratja IRA tag volt, emiatt a volt feleseget is anno kihallgatta a rendorseg, talan meg boriben is volt vagy hasonlo, o pl soha nem kapott vizumot az usaba

kék madár 2015.06.29. 21:45:35

@qkuc: kis esonek se neveznem, de mire a hegyekig elert mar beleerositett. Ha nagyon esik akkor az embereket hazakuldik a munkahelyukrol, iskolak bezarnak, de ami a legviccesebb, nem lehet vegigmenni a jardan, csuszik mint a tukor. Az esoimadok mint en nem ide koltoznek, ezt a reszet beneztem. Nyaron viszont nagyon ritkan esik, mert az betenne a turizmusnak meg az eskovo biznisznek. A helyiek (San Diego) azt szoktak mondani itt soha nem tortenik semmi, azert szolnak az esti hirek arrol, hogy egy mokus megkergetett egy kutyat. LA izgalmasabb, ott van rendszeres élő helikopteres uldozes, George Clooney, meg egy halom dolog, ami sehol mashol nincs.

kardio1 2015.06.29. 21:57:55

@fhdgy: onnan indultunk, hogy én egy itt feltűnő Orbán- párti hozzaszolot sem nevezek bértollnoknak, nem egy konkrét személyről beszéltem.

kardio1 2015.06.29. 21:59:57

@Bredpitt Monika: az esta két évig érvényes, ugye ?

qkuc 2015.06.29. 22:06:46

@kék madár: A mókusos sztorin nagyon nevetek már vagy 2 perce, :D. Hát, akkor nem egy izgalmakban bővelkedő város, de lehet nem akkora baj az.

kék madár 2015.06.29. 22:14:27

@qkuc: hat mojyo belehalna az unalomba egy nap alatt. De az unalom azt is jelenti, hogy nem utnek le, nem gyujtjak fel a belvarost, nem szulnek az emberek a dugoban. A szorfosoket neha megkergeti egy capa, akkor a mokusnak nem jut hely az aznapi hiradoban

qkuc 2015.06.29. 22:33:28

@kék madár: :D Turistaként érdemes arrafelé megfordulni?

kék madár 2015.06.29. 22:39:30

@qkuc: igen, van par latvanyossag, ami miatt 34 millioan jonnek egy evben, a fele cirkusz a masik fele tenyleg erdekes

Csodabogár 2015.06.29. 22:58:43

@kardio1: Nem nácik csak idegengyűlölők, job szélsők stb. Le Pen és tarsai.

kék madár 2015.06.29. 23:05:41

@qkuc: ez a 34 millio valoszinuleg hulyeseg, akkor rohadt nagy tomeg lenne, itt is szeretnek tulozni a statisztikak

pappito · http://pappito.com 2015.06.29. 23:47:09

@fhdgy: "Mi van akkor, ha olyan országban kellett volna, kellene élned, ahol magyarnak lenni bűn?"

Mi van akkor, ha olyan országban kellett volna, kellene élned cigányként, ahol cigánynak lenni bűn?

pappito · http://pappito.com 2015.06.29. 23:48:59

@Bredpitt Monika: "Gyurcsanyrol meg ne is beszeljunk, mert ha elment volna a fenebe mar reg nem beszelnenk rola."

de hát már rég elment a fenébe, súlytalan, csak olyan, mint a döglött béka, időnként némi feszültségtől beremeg a lába, röhögünk egyet és elfelejtjük.

kék madár 2015.06.29. 23:57:21

@Bredpitt Monika: @pappito: mar megmondtak korabban, hogy itt nem szabad politizalni csak magyarkodni, nem birjatok magatokat ehhez tartani : )

LittleG (uk) 2015.06.29. 23:58:16

@pasztasuta: Igen tetszik, köszi érte, kíváncsivá tett úgyhogy meg fogom nézni!

LittleG (uk) 2015.06.30. 00:08:13

@flash.gordon: hát címere, mondjuk zászlaja van, elvileg, de ki van tűzve bárhova is? Nem ország... Himnusza? A székely himnuszra vagy a szászok himnuszára gondolsz? Erdélyi az vagyok, de ezekből egyik sem.

LittleG (uk) 2015.06.30. 00:09:32

@Mr Long (lassan exhataratkelo): székely volt az illető? ott nagyon megy a Wass Albert. Én nem olvastam, talán egyszer kíváncsiségból belenézek. Mint Coelhoba. Egyszer. Hogy lássam mit nem szeretek.

FutureFry 2015.06.30. 00:10:59

@~~Babette~~: Bár manapság már minden online megy (tehát elvileg személyre/országra/stb. szabott kérdések is lehetnek), tudtommal a nem-bevándorló (pl. turista) vízumkérelemnél ez “terrorista cselekményeket akar-e elkövetni Amerikában” kérdés továbbra is megvan (míg az ESTA-nál csak úgy általánosságban kérdeznek rá, nem konkrétan Amerikával kapcsolatosan).
A vízumkérelemnél még olyan további érdekes kérdések is felmerül[t|n]ek, mint pl., hogy kommunista (vagy egyéb “totalitárius”) párt tagja (volt)-e a kérvényező, prostitúcióval akar-e foglalkozni az USA-ban, esetleg a többnejűséget kívánja-e gyakorolni. stb.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 00:24:36

@qkuc: megkerdezem neked a sogoromtol szerdan, o nem a bevandorlasi hivatalnak dolgozik hanem a vam reszen van, de tudni fogja a valaszt

Bredpitt Monika 2015.06.30. 00:26:18

@Perky.: erre egy egesz posztot tudok irni neked, ami megcafolja azt amit leirtal, erdekes am ez az egesz rendszer, ami itt van

Bredpitt Monika 2015.06.30. 00:33:24

@pappito: @kék madár: Gyurcsanynak nem a laba hanem a feje remeg bele, en ugy latom, hogy meg elofordul neha a kepernyon.

Otthon egyszer azt olvastam, hogy a magyaroknak ket kedvenc temaja a foci es a politika. Mivel nem erdekel a foci, ezert marad a politika.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 00:45:23

@Zoole[uk]: Annyira birom hogy ilyen oszinten rakerdezel dolgokra. Nezd meg a wikipedian,kivancsi vagyok mit irnak rola, amit en hallok azon kivul , hogy jo regenyeket irt, hogy az egyik legnagyobb zsidogyulolo. Sajnos nem tudok hozzaszolni , mert nem olvastam tole semmit meg, de szeretnek.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 01:19:43

@Bredpitt Monika: hát szerintem a könyveivel vallatni lehet, dagályos és középszerű amit írt. én égy könyvét olvastam, és mind ilyen volt, nekem nagyon nem tetszett.

De ez nem azért van, mert egy antiszemita kretén volt, az íráskészsége végül megtalálta a helyét amerikában a hungarista lapnál.a náci eszmékért való rajongással (vagy annak ellenére) akár lehetett volna jó író is, de hát nem.

Azt én személyesen szomorúnak tartom, hogy belőle lett ilyen kurzussztár, de hát Erdély miatt pont passzolt, nem kellett fordítani és hát elég egyszerű volt, hogy elolvassa a nép, és mivel meg volt mondva nekik, hogy ezt szeretik, tádámm - népszerű.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 01:21:00

@Bredpitt Monika: "Gyurcsanynak nem a laba hanem a feje remeg bele, en ugy latom, hogy meg elofordul neha a kepernyon. "

hát az még nem jelent semmit szerencsére. én nem tudom ki mindenki fordul elő a magyar képernyőkön, de ettől még gyurcsi nagyjából ott van ahol lennie kell, jelentéktelen politikai háttérzaj

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 01:23:15

@FutureFry: “terrorista cselekményeket akar-e elkövetni Amerikában” kérdés továbbra is megvan"

vajon válaszolt-e már valaki igennel erre a kérdésre?

kék madár 2015.06.30. 01:31:27

@pappito:
"vajon válaszolt-e már valaki igennel erre a kérdésre?"

amikor az anyosomek jonnek es segitek nekik kitolteni, az igen chekboxnal mindig remeg a kezem

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 01:41:34

@LittleG (uk): Ja, azt nem tudtam, hogy ilyen elkülönülés van erdélyi meg székely között. Zászlóról meg azt hittem a románok nem engedik (mármint azt, amit a magyar Parlamentre kitűztek egyszer)

M. Péter 2015.06.30. 01:47:06

@FutureFry: A prostitúcióról külön cikkely van az bevádorlási törvényben, aki prostituált volt vagy egyéb módon a prostitúcióból élt bármikor az elmúlt 10 évben, az ki van tiltva az USA-ból. Volt egy eset, hogy egy bevándorló teljesen törvényesen prostituált volt Nevadában, de amikor állampolgárságért folyamodott, akkor ez kiderült és deportálták.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 04:19:24

@M. Péter: hát ez nem szép az usákoktól...

Bredpitt Monika 2015.06.30. 04:44:40

@Perky.: most esett le egyebkent mit irtal, jo reggelt nekem.
Tenyleg hulyulok neha, soha nem irnek olyat , hogy terrorista vagyok. Udv.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 04:48:25

@kék madár: amikor az anyosomek jonnek es segitek nekik kitolteni, az igen chekboxnal mindig remeg a kezem

K...a jo ! Ha behuzod az igent, akkor te fogsz terrorcselekmenyt elkovetni anyos ellen.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 04:50:14

@pappito: A multkor megvalasztottak az ATVn a legdemokratabb Magyar politikusnak, ha jol emlekszem ez volt a titulus.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 04:54:54

@flash.gordon: Egyebek mellett azért is több benne az ideológia mert ez a döntés nem csak a mának szól hanem az eljövendő generációkra is pozitívan hathat.

Igen, ez egy jo gondolat szerintem is.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 04:58:29

@pappito: nalatok most mar nem is reggel hanem delelott, del korul jar?

Az ATV egy elmeletileg objektiv hircsatorna. Addig objektiv, amig Kalman Olga ki nem mutatja foga feherjet.

skye8 2015.06.30. 04:59:59

tetszett a stilus,szepen van megirva.mint kulfoldre kitantorgott erdelyi magyar csak annyit tudok hozzatenni hogy nincs bennem semmilyen harag ha leromanoznak, csak nyugodtan tegye aki akarja. anyanyelvi szinten beszelem a romant, lehet ez a megteveszto :D nem ert soha semmilyen hatranyos megkulonboztetes sem az iskolaban, sem a munkahelyeimen amiatt hogy magyar vagyok.szoval en a szerencses esetek koze tartozom mert boldog vagyok mikor hazamegyek Erdelybe es boldog vagyok itthon Kanadaban is :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 05:00:06

@Bredpitt Monika: délután három van

a TV-ből gondolom, hogy tévécsatorna :) nomostan ki az a kálmán olga? (bocs, de tényleg nem vagyok képben a balos undergrounddal)

fhdgy 2015.06.30. 07:04:54

@pappito: A kérdés jogos!

Ezt a kérdést én azért nem teszem fel magamnak, mert én nem vagyok cigány, másrészt én magam eddig semmit sem ártottam nekik. Igaz, nem is tettem értük semmit. Azért nem, mert sok nemzet, nemzetiség van a földön, akikkel ugyan ez a viszonyom.

fhdgy 2015.06.30. 07:09:43

@LittleG (uk): Elsőnek tudnám javasolni a Farkasverem c. művét.

fhdgy 2015.06.30. 07:14:29

@LittleG (uk): ha gondolod, el tudom küldeni pdf.ben

fhdgy 2015.06.30. 07:20:46

@Bredpitt Monika: Én vagy húsz regényt olvastam tőle, esküszöm, hogy zsidógyűlöletnek nyomát sem találtam. LittleG-nek tett ajánlatom rád is érvényes.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 07:22:04

@fhdgy: nem szemrehányás akart lenni, illetve nem az volt. hanem tény.

Ugyanaz a helyzet (kisebbségi etnikumban levés) a magyarnak dicsőség, helytállás az ellenséges közegben, stb. De ugyanez a magyar a cigányokra nem gondol így, pedig ugyanaz a helyzet.

Fura.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 07:38:42

@pappito:

Feltettem ugyanezt a kerdest, senki sem valaszolt...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 07:40:19

@FutureFry: en azota is meg vagyok győződve, h az amerikai egy naivnepseg.

Nem is tudom, hogyan lettek a vilag legerosebb orszaga...

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 07:41:18

@fhdgy: nem tudom, komolyan. 4 regényét olvastam. mind egyforma volt. izzadságszagú, dagályos és középszerű.

földbarna muszka egyenruhák meg szél a fák felett az erdőben...

Hát nem egy Günther Grass, hogy finom legyek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 07:43:20

@Bredpitt Monika: ja mindenki azt mondja, jokat ir,
nos, megprobaltam elolvasni,
velemenyem szerint egy elvetelt vannabe tamasiaron*. Egy fillert nem adnek tobbet erte.

*tamasiarontol bocsanatot kerek, h egy napon emlitem.

puhacica 2015.06.30. 07:43:32

@fhdgy: hogy ezt a kerdest te nem teszed fel magadnak, az szived joga. de ebben az esetben nem kifejezetten elegans az eredeti kerdest sem feltenni, miszerint: mi lett volna, ha egy olyan orszagban kell elned, ahol magyarnak lenni bun?
mert meg a vegen ilyen valasz szuletik:

Ezt a kérdést én azért nem teszem fel magamnak, mert én nem vagyok _hataron tuli magyar_, másrészt én magam eddig semmit sem ártottam nekik. Igaz, nem is tettem értük semmit. Azért nem, mert sok nemzet, nemzetiség van a földön, akikkel ugyan ez a viszonyom.

@kardio1: aki magyar, az ne vegye le a kokárdat a választásokig. Ez volt a mondás, azt hiszem. Kár, hogy az MSZP-sek levettek, vagy ki se tették. - kar, hogy valaki egy kokardatol tette fuggove a magyarsagot.

Muscari 2015.06.30. 07:51:47

@flash.gordon: na még egyszer. Ha a székely zászlóra és himnuszra gondolsz, felhívnám a figyelmedet, hogy Erdély nem csak Székelyföldből áll. Nagyon nem.

Muscari 2015.06.30. 07:54:11

@kardio1: az úgy volt, hogy aki jordta, az pökhendien a képedbe tolta, hogy ő fideszes. úgyhogy inkább nem tettem fel és azóta se hordom, miattuk.

Muscari 2015.06.30. 07:57:21

@kardio1: ja és innen indult, hogy aki nem fideszes, az nem is magyar.

De megyek inkább, vár a tengerpart és a napsütés, csak ma korán ébredtem. Mindenestre kávé helyett jók voltak a kommentek, már fel is húztam magam. Szép napot mindenkinek.

fhdgy 2015.06.30. 07:57:25

@puhacica: Jó, akkor elő a farbával: ahol ma a magyarok kisebbségben élnek, nem oly rég erősen elnyomottként, ott ők államalkotó nemzet része voltak. A cigányok még a két világháború között is, kóborló, vándorló, társadalmon kivül élők voltak. Ezt hogyan lehet összehasonlítani?

LittleG (uk) 2015.06.30. 08:01:13

@flash.gordon: Nagy elkulonules van, nem csak a hanglejtesunk es a szokincsunk kulonbozik, de a mentalitas is, nagyon. En szeretem oket, neveloapukam szekely, gyerekkorom nyarait ott toltottem, de nem hiszem, hogy jo paros lennek egy szekely ferjjel. En is nyakas vagyok, hamar elvalnank

puhacica 2015.06.30. 08:07:00

@fhdgy: ugy, hogy en nem azt nezem, ki, milyen volt, meg hogy milyen tortenelmi sodrassal bir, hanem azt, hogy ember. szamomra az elso kategoria mindig az ember, hogy aztan utana bevandorlo, cigany, meleg, erdelyi magyar, kecskemeti magyar, hat... fogalmazzunk ugy, hogy nem szempont. termeszetesen bennem is vannak eloiteletek, de probalom oket figyelmen kivul hagyni es ugy viszonyulni mindenkihez, hogy ugyanolyan ember, mint en vagy te vagy barki mas.

fhdgy 2015.06.30. 08:11:48

@puhacica: Az egyes emberrel én is így vagyok. Nagy csoportokkal szemben már ambivalens a viszonyulásom.

LittleG (uk) 2015.06.30. 08:13:33

@fhdgy: Igen, jo lenne, irsz nekem egy privit? Mobilrol valahogy nem engedi

Golf2 2015.06.30. 08:20:29

@Zoole[uk]: „Hont foglalni alkalmas a kard, s annak védelmezésében hasznos. Megtartani a hont azonban csak kaszával lehet. Kaszával, ekével, izzadságos, becsületes munkával. Hont veszejt, ki másra bízza a munkát.” "- Kétféle ember van ezen a világon,/…/ egyik karddal farag világot magának, a másik ekével. De a karddal faragott világot egy másik kard ledöntheti, s újjá faraghatja nagyon is gyorsan. Maradandót csupán az eke farag."

pasztasuta 2015.06.30. 08:25:59

@LittleG (uk): majd irj ha megnezted kivancsi vagyok a velemenyedre. :)

fhdgy 2015.06.30. 08:26:27

@Golf2: +10 a nagyon sokadikon!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 09:47:35

@Muscari: én meg csakazértis föltettem. nekem egy szaros tizenéves pártocska ne mondja meg, mit tegyek egy 150 éves magyar jelképpel.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 09:50:59

@Muscari: @LittleG (uk): Én Pesten nőttem fel. Emlékszem a suliban a napköziben volt egy idős tanárnő, aki magyar mondákat olvastatott fel délutánonként. Ez akkoriban a tomboló nacionalizmusnak számított. Ezenkívül ha szóba került mondjuk Arany János akkor megemlítették, hogy Nagyszalonta ma Romániában van. De ezenkívül a '89-es falurombolásokig meg a Grósz-Ceausescu aradi találkozójáig nem lehetett hallani nagyon a határon túliakról. (Trianon kérdés is csak úgy jött elő, hogy ha valaki Babits kötetet olvasott és a versből ki volt hagyva két sor. A versszak helyére odaírták, hogy ezt most kihagytuk mert sérti szomszédaink érzékenységét.)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 09:53:16

@~~Babette~~: Talán mert nem illik kérdésre-kérdéssel felelni. Meg sok köze nincs a témához.

qkuc 2015.06.30. 10:13:58

@Bredpitt Monika: Köszi, jó lenne, ha nem a határon érne "meglepetés", :). Egyelőre maradok szimpla turista csak, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 10:18:41

@flash.gordon: mesélj még. te az illemtanár vagy, vagy a tánctanár?

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 10:43:49

@~~Babette~~: szó szerint
a kokárda március tizenötödikéről szól

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 10:46:00

@flash.gordon: "Ez akkoriban a tomboló nacionalizmusnak számított."

jujj. magyar mondák benne voltak az áltisis olvasókönyvben is a kötelezők között. tomboló nacionalizmus? ne fárassz már...

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 10:48:09

na rágugliztam a Lengyel Dénes féle Régi magyar mondák c. könyvet a móra adta ki a hetvenes években...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 11:00:48

@pappito: Na megérkezett miszter nagyképű. Valóban a Lengyel Dénes féle mondakönyv volt és a tankönyvbe is került belőle de, hogy rendszeresen felolvastatni napköziben nem volt divat az tuti.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 11:04:56

@flash.gordon: ne ragadtasd el magad, minden könyvesboltban és iskolai könyvtárban volt belőle, semmi köze nem volt a nacionalizmushoz, se bátorsághoz olvasni belőle, tananyag volt, egy része meg kötelező olvasmány.

a személyeskedést meg otthon a családoddal leszel kedves

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 11:10:40

De tudod mit szűrőbe is teszlek nem vagyok kiváncsi az übermensch modorodra.

Szamiz67 2015.06.30. 12:20:40

@FeketeMacska73: A volt feleségem és családja szintén felvidéki magyar, a posztíró minden gondolata ismerős és megértem. Ha már külhoni magyarok az 56-os magyar rokonok és utódaik (USA) megint másként viszonyulnak az országhoz.
Az alap különbség, hogy nekem természetes volt/van az anyaországi lét, hogy otthon a Hortobágyon sétálok a már házi kedvenc mudimmal, vagy éppen Budapesten jövök megyek, intézem a dolgaimat. Számomra a hagyományok, a múlt, a történelem nem az egyetlen kapaszkodó a magyarságomba, mint az USA-ban élő rokonoknak, az én magyarságtudatom a mai magyar társadalom napi működéséből ered, az élő kortárs kultúra fogyasztásból, hogy részt veszek itthoni közösségi rendezvényeken, hogy színházba, múzeumokba, vezetett építészeti túrákra járok, hogy tüntetek, összejárok a barátaimmal, stb.
Számomra a magyarságtudatom legmélyebb rétegeiben elsősorban az itthoni magyar társadalom, gazdaság, kultúra, politikia, oktatás, közélet együttműködése, egymásra hatásának minősége a fő, beleértve a mindennapok együttélési minőségét is a közlekedést, a postán sorba állást, a Tesco bevásárlást, stb.
Ez a minőség fog aztán évszázadokra megmaradó tudományos, kultúrális, gazdasági sikereket kitermelni és a magyarság fennmaradását biztosítani.
Ebben látom a külhoni magyarok és az itt élő magyarok szempontjaiban, megközelítésében a fő különbséget.

2015.06.30. 14:32:08

@disneylove: ez egy tok oszinte poszt es meg a patosz is jol allt neki :) koszi, hogy bekuldted!

kék madár 2015.06.30. 16:50:19

@qkuc: :) nekem egy toporzekolo kisgyerek jutott eszembe de nem fokozom

kardio1 2015.06.30. 19:23:56

@pappito: a cigányoknak nincs anyaországuk és a szétszórt cigányságnak sincs egységes nemzettudata. Tudomásom szerint Erdélyben is magyar vidéken inkább magyarnak, román vidéken románnak vallják magukat.

kardio1 2015.06.30. 19:25:57

@~~Babette~~: en olvastam Tamásit és Wasst is, mindkettőt szeretem.

qkuc 2015.06.30. 20:05:49

@kék madár: Azon kuncogtam, hogy ez a mesekönyv még nekem is megvolt, tehát gondolom a kutya nem tiltotta.

Ellenben 5 évesen megtanultam a Székely Himnuszt és a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot, ami akkor még bőven büntethető volt, :D. Apukám bömböltette 88-89-ben a szalagos magnón.

kék madár 2015.06.30. 20:22:45

@qkuc: fogadjunk apukad meg a szabad europa radiot is megtalalta!

kardio1 2015.06.30. 21:24:59

@Muscari: ha valaki pökhendien a képedbe tolta volna, hogy Angliába költözött, te otthon maradtál volna?

kardio1 2015.06.30. 21:31:58

@Muscari: nem, a dolog jóval korábbról indult. Onnan, hogy a magyarországi baloldal a létrejötte óta nem tud mit kezdeni a nemzeti kérdéssel. Így aki velük szemben akarta meghatározni magát, ez egy eleve adott törésvonal volt. Annak minden potenciális túlzásaval együtt.

kardio1 2015.06.30. 21:36:08

@pappito: a stílusod valóban nem túl kedves, nyitott és barátságos időről időre...

kardio1 2015.06.30. 21:42:27

@qkuc: nagyon sok múlik azon, hol élt az ember. Ismertem olyan felarva, igen szegény fiút, aki Kincskereso irodalmi táborba mehetett volna, amíg ki nem derült, hogy templomba járt a hetvenes évek végén. Vagy pl nálunk még 87-ben is azt mondták, hogy a SZER fellazito tevékenysége az oka minden gazdasági és politikai nehézségnek...

kék madár 2015.06.30. 22:04:26

@kardio1: ez nem magyar jelenseg, a jobboldal mindenhol kisajatitja maganak es levedeti a "nemzeti", "hazaszeretet" , "isten", "haza", "csalad", stb fogalmakat, es kialakit egy olyan retorikat ahol a baloldali ertekek ellentete a fenti fogalmak. A rohej ez az hogy az ertelmes, akar bal akar jobboldalo szavazokat ez a legkevesbe se erdekli, tudjak szeretni a hazajukat annak ellenere, hogy mas a velemenyuk szomalai es erdelyiek Magyarorszagi statuszaval kapcsolatban, ez nem ennyire fekete-feher

qkuc 2015.06.30. 22:31:20

@kardio1: szokták mondani, bár itt nem értem egészen pontosan miért. a stílus amit megengedett magának az úr, az hagy némi kívánnivalót

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:42:30

@qkuc: Ha eloszor jossz szinte garantalt a belepes, az ESTAT meg tuti megkapod, nekem ez a velemenyem, de holnap rakerdezek. Udv

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:47:25

@fhdgy: nem tudom mit irtal Little G nek, en tenyleg masoktol hallom ezt a zsidogyulolet temat, a wikipedian erdekes dolgot talaltam, talan amiatt huztak ra az egesz temat, nem tudom,
nekem van egy zsido fiu ismerosom, akivel nagyon szeretek beszelgetni, o fakadt ki egyszer Wass Alberttel kapcsolatban es az megmaradt bennem.
Ennyi.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:54:59

@~~Babette~~: Az az igazsag, hogy egy regenyet kezembe vettem mar nem emlekszem a cimere, valami farkas volt benne, ott allt egy darabig, aztan visszavittem a tulajnak.

De lehet, hogy tetszene. A legnagyobb, legnagyobb kedvencemnek haromszor kezdtem neki, annyira unalmas volt az eleje, de mindenki azt mondta, akivel beszeltem rola, hogy a legjobb konyv: Edentol keletre John Steinbeck.
Szoval el akarok olvasni legalabb egyet.

kardio1 2015.06.30. 23:02:01

@kék madár: hát azért a román, meg csehszlovák kommunistáknak sikerült a nacionalizmusukat összeegyeztetni a rendszerrel...
Másfelől pedig, miután az ország és a nemzet a mi esetünkben közel sem esik egybe, ez némileg speciális helyzet. Nem lehet csak a határon belulieket magyarként kezelni.

kardio1 2015.06.30. 23:04:23

@kék madár: másfelől pedig a baloldali gondolkodás lényege kezdettől fogva a nem nemzetben és különösen nem istenben való gondolkodás, nem egy valaszreakcio.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 23:04:30

@~~Babette~~: @fhdgy:
Wass Albertrol a wikipedian, talan ezek miatt van az ellentmondas

A kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében halálra ítélte - apjával együtt - „háborús bűnökért és gyilkosságért”. Az író és családja szerint hamisan vádolták[10][11] azzal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatok egyik egységét Omboztelkén, majd később Vasasszentgothárdon is, felbujtotta egy román ortodox pópa és családja, magyar szolgálójuk, néhány helyi román lakos és a helyi zsidó kereskedő kivégzésére.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet. Ez történt akkor is, amikor a Wiesenthal-alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt. Az USA az ügy megvizsgálása után ejtette a vádakat.

kardio1 2015.06.30. 23:06:32

@qkuc: az általad kifogásolt szöveg valóban durva volt. De korántsem előzmény nélküli. Csak arra gondoltam, ezt is figyelembe vehetned.

kardio1 2015.06.30. 23:09:01

@Bredpitt Monika: Kolozsvár 1946-ban román uralom alatt volt. Ennyi.

qkuc 2015.06.30. 23:19:48

@kardio1: Ember másik emberrel akkor se beszéljen így, ha provokálták ... Szerintem. El lehetett volna ezt a véleményt mondani civilizáltan is.

kardio1 2015.06.30. 23:29:47

@qkuc: ez igaz. De tudva és akarva provokálni se kellene.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:49:11

@Bredpitt Monika: "talan ezek miatt van az ellentmondas"

izé, nem. Sőt, nincs itt semmiféle ellentmondás.
az, gondolom eléggé konszenzusos, hogy valami közvetlenül a háború utáni komcsi népbíróság ítélete még nem feltétlenül alapja valaki megítélésének. Viszont a jóember háború utáni munkássága és meleg kapcsolata a hungarizmussal elég jól dokumentált, mindenféle utólagos szerecsenmosdatás ellenére. Még a kilencvenes évek elején (amikor már mindenféle megjelent) is csak a zsidókkal volt képes foglalkozni, a szarásig ismert és ismételgetett panelokkal, amik ma is a széljobber kommunikáció mindennapos részei.

Csak időközben Mo visszamászott Európába és bár kellett a kurzusnak Wass, borzasztó kellemetlen, hogy egy kis nácit kell dédelgetni, úgyhogy fogy az ultraderm rendesen, hogy kipucolják a mocsokból a jó öreget, erre moondjuk elég jó példa a wiki róla szóló oldala is.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:50:08

@Bredpitt Monika: szerintem olvasd el a funtineli boszorkányt és ne foglalkozzál azzal, hgoy kiféle-miféle volt a szerző. Aztán döntsd el, hogy tetszik-e.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:55:30

@kardio1: "De korántsem előzmény nélküli. "

úgy érted, hgoy valaki mond egy irgalmatlan nagy baromságot, akkor az az elviselhetetlen aki helyreteszi...

azért jó volt látni, hogy valaki leírta aminek a leírásához te gyáva vagy, nem?

kardio1 2015.07.01. 00:05:52

@pappito: nem, ilyen jelzőket valóban nem használsz. De hajlamos vagy olyan stílusban fogalmazni, ami azt az érzést keltheti az emberben, hogy a tornyod fenséges magasabol szólsz le másokat, mintha tenalad lenne a bölcsek köve. Nem gondolom, hogy így is érzel feltétlenül, de a látszat lehet ez. Azt meg úgyis tudod, hogy van aki ugrik ezekre
Nekem sem tetszik, hogy lazán legyavazol, de ezt igyekszem kulturált formában közölni veled. Ha te is így teszel velem kapcsolatban, azt megkoszonom.

kardio1 2015.07.01. 00:09:16

@pappito: te Pesten voltál iskolás?

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 00:12:20

@kardio1: " ilyen jelzőket valóban nem használsz"

de te mégis tökéletesen elfogadhatónak tartod, ha valaki más használ ilyeneket velem szemben

Bredpitt Monika 2015.07.01. 00:18:37

@kardio1: @pappito: ok, akkor most mar semmit nem ertek, mivel tenyleg nem voltam ismeretes a temaban.
Tuljutok Wass Alberten, ha majd epp olyan kedvem less, akkor esetleg olvasok meg rola, regenyet is meg a szemelyerol is. Koszi a tippet.

kardio1 2015.07.01. 00:26:21

@pappito: nem, nem tartom elfogadhatónak.

Csak mivel már én is akadtam ki rád stilusbeli dolgok miatt, értem, miért írta azt, amit. Én nyilván nem fogalmaznék így az ő helyében sem. Engem sokszor már a nagyon sarkos vélemények is zavarnak, nemhogy ez.
Az iskolát csak azért kérdeztem, mert mint fentebb írtam, nagy különbségek voltak országon belül a szabadság fokában, és tudom, hogy Pest jóval szabadabb volt, mint egyes vidéki helyek.

kék madár 2015.07.01. 01:14:21

@kardio1: "másfelől pedig a baloldali gondolkodás lényege kezdettől fogva a nem nemzetben"
pontosan errol beszelek. A nemzetben gondolkodas ellentete nem a nemzetellenes gondolkodas. De lehet, hogy te is igy gondolod, es ugyanarrol beszelunk, Ugyanakkor hacsak nem a Vilagbank kikuldeteseben megyek Malawiba, nem tudom, hogy lehet-e nem a nemzetben gondolkodni? Ki az a politikus aki nem a nemzetben gondolkodik amikor egy erdeket (oszinten) kepvisel?

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 02:11:29

@kardio1: "Pest jóval szabadabb volt, mint egyes vidéki helyek."

ez akár így is lehetett, de speciel amit roppant udvariatlan kommentelőtársunk emlegetett az egy széles körben ismert és használt és elérhető könyv volt, amelynek egyes részei benne voltak a kötelező olvasmányok között, része volt a tantervnek, stb. szóval az ebből felolvasó tanárnéni minden volt, de turbónacionalista pont nem.

kék madár 2015.07.01. 07:29:36

@az igazi Trebitsch: sokat gondolkodtam, hogy hozzaszolok es megvedem pappitot. De ezek miatt a beszolasok miatt nem erdemes nagyon atoltozni

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.01. 07:32:49

@Bredpitt Monika: lehet. Sokaknak tetszik.
szerintem egyszdruennem jo iro.
De mondjuk en jo irokon nevelkedtem

2015.07.01. 07:37:26

@kék madár:

Tedd azt. Az látszik, hogy egy merítésből valók vagytok.

kék madár 2015.07.01. 07:43:23

@az igazi Trebitsch: nem az a kerdess, hogy egyetertek-e pappitoval, mert 10-bol 4-szer nem, hanem, hogy kulturaltnak tartom-e.
Szerintem azt lehet lebunkozni, aki sotet ES rosszindulato, es nyilvan pappito kollege egyis se.
Sajat magamrol nem szivesen nyilatkoznek, de koszonom a kritikat, magamba nezek :)

kardio1 2015.07.01. 08:19:29

@pappito: ebben nem értek veled egyet, vagy legalábbis nem merném ilyen határozottsággal állítani. Már korábban is racsodalkoztam, mekkora eltérések voltak a helyi légkörben. Egyes gesztusok, amik bizonyos helyeken teljesen ártalmatlanok voltak, máshol felertek egy nyílt ellenzéki kiállással. Persze nem ismerem az ő saját múltját, akár igazad is lehet.. Mindenesetre nem mondanám kapasbol sem a te, sem az ő véleményére, hogy orbitális nagy baromság.

kardio1 2015.07.01. 08:22:25

@kék madár: jó, ha nem mész bele ilyen vitákba. Mindenesetre pappito, úgy érzem, meg tudja magát védeni :)

kék madár 2015.07.01. 08:25:21

@kardio1: nekem nem szempont, hogy jo legyen :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 08:52:24

@flash.gordon: szóval az, hogy alpári paraszt voltál, még egy kis zsidózással árnyalod... elegáns

kardio1 2015.07.01. 09:00:18

@flash.gordon: ne kezdd újra, ha nem muszáj.

kék madár 2015.07.01. 09:03:50

@pappito: Quercus a sajat blogjara felszabadult, nem igazan nyugatbarat regi HA-s kommentelo

kék madár 2015.07.01. 09:08:59

@pappito: neked is konfliktuskerulo kisangyal volt a jeled az ovodaban :)

kardio1 2015.07.01. 09:40:47

@pappito: ilyesmi hozzászólásra gondoltam, amikor a stílusodrol beszéltem :-(

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 09:56:43

@kardio1: de például az is lehetne, hogy nem akarod megmondani nekem, hogy milyen legyek vagy ne legyek

nincs az nekem előírva, hogy a te (vagy más) elvárásainak meg kell feleljek.

elmondtad huszonötször, tapsoltál amikor más lebunkózott, szerintem elég lesz most már.

Határátkelő 2015.07.01. 10:11:13

@flash.gordon: Na, akkor hogy egyértelmű legyen. Vitatkozni lehet, ez a hangnem viszont ezen a blogon nem elfogadható. A Moderálási alapelvek nem viccből van belinkelve, ha nem tartod be, akkor ott elolvashatod a következményeket is, de a biztonság kedvéért ide is bemásolom a linket.

hataratkelo.blog.hu/2015/01/17/moderalasi_alapelvek_104

Ezt a kommentedet pedig kivettem.

Határátkelő 2015.07.01. 10:21:39

@kardio1: @pappito: @kék madár: @flash.gordon: Lesztek szívesek ezt nem újrakezdeni. Ha személyeskedni akartok, csináljátok máshol, ez nem az a játszótér. Többet nem szólok.

Köszönöm.

Határátkelő 2015.07.01. 10:23:20

@pappito: @kék madár: Mivel nincs itt, ezért ennyi bőven elég is lesz. Kösz.

Szamiz67 2015.07.01. 10:47:57

@Bredpitt Monika: Tényleg remek könyv aza Édentől keletre, nagyon fiatal voltam amikor elolvastam, de nem bántam meg :)
Wass Alberttel nekem az a bajom, hogy nem szabadna felnőtt irodalomként kezelni, a Kard és kasza kétrészes könyvet olvastam csak tőle, de azt már felnőtt emberként és Karl May indián regényeihez tudnám hasonlítani Wass Albert stílusát. Romantikus, naív, a figurák, a klf, népcsoportok fekete-fehérek, jókra és rosszakra lehet bontani a szereplőket és elég sok következetlenség volt a regényben. Ha a megfelelő 'polcra' helyezi az olvasó és kritikusan olvassa, akkor alkalmas egy kellemes nyári délutánra.

kardio1 2015.07.01. 10:58:18

@pappito: ne sértődj már meg! Nincs neked semmi előírva.

kardio1 2015.07.01. 11:00:03

@Határátkelő: nem állt szándékomban senkit megsérteni. Bekito szándékkal szólaltam meg. Nem jött be...

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:05:50

@qkuc: Szia, megkerdeztem sogorom, azt mondta nem kell aggodnod.

Azert en annyit mondanek, biztos tudod mar te is, hogy attol, hogy van belepesi engedelyed meg megtagadhatjak, hogy beengedjenek.
Ha esetleg valami csoda folytan megis kulon szobaba vonnak, ahol majd faggatozni fognak, nehogy letagadd, hogy zold kartya lottora beneveztel (mar nem emlekszem van e ilyen kerdes az ESTAnal vagy akar a vizumkerelemnel). Ne hazudj nekik ez a lenyeg. Azt nagyon nem birjak. Akkor hajra, Amerika fantasztikus orszag az osszes ellentmondasaval egyutt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:11:49

@Szamiz67: Tervezem ujra elolvasni. Mar ketszer elolvastam, ez egy olyan konyv, amit el lehet sokszor is.
Neha kiraz a hideg ha arra gondolok nekem mekkora elmeny volt A masik kedvencem az EGerek es emberek tole, bar ezt filmen lattam eloszor es annyira jo volt, hogy talan meg a konyvet is felulmulta.
Wass Albertet most mar kivancsisagbol is elolvasom.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:18:17

@Bredpitt Monika: hu, de szaftos ez a video, nem emlekszem hogy lattam volna valaha is

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 21:20:06

@Bredpitt Monika: Ausztriában nem lehet megnézni de ismerem a dalt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:31:07

@flash.gordon: Nem vesztettel semmit a kepi resz elmulasztasaval. En imadtam Franky t.
REmelem nincs harag.

kék madár 2015.07.01. 21:33:38

@Bredpitt Monika: kerlek egyeztess velem, mielott osszeborulsz flash.gordonnal, igy teljesen osszezavarodnak a klikkek!!!! :)

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:48:14

@kék madár: Ezen most jo nagyot rohogtem. elozo eletemben mediator voltam, a kovetkezoben is az akarok lenni, az utana levoben meg nosteny oroszlan (ha jol tudom naponta szaz orgazmust is at tudnak elni).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 21:51:52

@kék madár: Nem is tudtam, hogy itt klikkek vannak :)
@Bredpitt Monika: Harag? Semmi szín alatt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:51:56

@kék madár: A klikkekrol most az jutott eszembe, hogy mostanaban nem latom MIrjam ot. Mi van vele?

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:54:50

@flash.gordon: ERdekes kerdes, de tenyleg kialakul egyfajta klikkesedes, en ugy latom. Nyilvan engem cask azok birnak elviselni, akik tudnak mit kezdeni egy unatkozo, menopauzas pi...val. (Pink Petsch birlak nagyon).

kék madár 2015.07.01. 22:46:06

@Bredpitt Monika: Mirjamot kitiltottam, miutan kilepett a klikkembol
soha nem valaszolt senki, hogy hagyma hova lett?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 22:48:54

@Bredpitt Monika: mivel senkiről sem tudok közelebbit így a klikk létét sem vettem észre. A menopauzát sem.

Taxomükke (UK) 2015.07.01. 23:18:08

@kék madár: Egyetertek. Verlazito, hogy van kepuk magukat "nemzeti" oldalnak nevezni.

kardio1 2015.07.01. 23:29:30

@Taxomükke: en meg azt tartom vérlázitonak, hogy kommunisták oktatnak ki demokráciából Magyarországon. Kvittek vagyunk.

qkuc 2015.07.02. 00:05:16

@Bredpitt Monika: Kösz, valahol azt olvastam érdemes ilyenkor egy levelet vinni a munkáltatótól, hogy dolgozom írországban, meg előre váltott repjegyet visszafelé, :D.

qkuc 2015.07.02. 00:08:47

@kardio1: Ugye ez alá a jelenlegi összes pártot érted, aki ma magyarországon a parlamentben van? :D A szélsőséges nem baloldal olyan furcsa ötvözet, de a lényeg mindben közös, :D.

Fellőhetné már mind valaki az űrbe ...

qkuc 2015.07.02. 00:10:39

@kék madár: kommentelget még, csak nem itt

kék madár 2015.07.02. 00:40:46

@kardio1: gondolom az nem zarja ki egymast, hogy egyforman utaljam a FIDESZ-t is meg a kommunistakat is. Mert neha ugy erzem az megy at, hogyha valaki a FIDESZ-t kritizalja, akkor az illeto baloldali/MSZP-s, etc?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.02. 05:06:42

@Bredpitt Monika: mirjam tulelte a tanevet es szabadsagon van es elvezi az eletet :-)

kardio1 2015.07.02. 12:59:00

@qkuc: A mai magyar parlamentben egy olyan párt van, amelynek a vezetője az egyetlen magyar demokrata párt vezetőjének tartja magát és ez a GyF vezette DK. A Tóbiás- féle MSZP ennél azért normálisabb.

kardio1 2015.07.02. 13:06:09

@kék madár: Magyarországon még mindig az az alapvető törésvonal, hogy hogyan viszonyul a 89 előtti világhoz, és érdekes módon nem sok köze van a gazdaságpolitikahoz.
Egyébként utalhatsz minden pártot, legfeljebb nem szavazol. Végülis ez a helyzet Amerikában is. Alapvetően két erő közt választhatsz. Ha sem a demokraták, sem a republikánusok nem jönnek be, így jártál. Egyébként érdekes, hogy a két nagy amerikai párt honnan indult: a demokraták voltak a régi dél pártja, a republikánusok meg az északiake. Nagyot változott azóta a világ.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:04:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Koszi az infot. Bocs mindenkitol, de errol most az jutott eszembe, amit egy baratnom mondott. Amikor o is forumozott azert csinalta, mert az elete szarban volt es ez volt a potcselekves.
Gondolkozom, en miert csinalom.

Lehetseges valaszok> mert jo ez a hataratkelo, vagy mert igaza van Pinknek . (Dragonlady, ez nem valami utalas, tenyleg, nem szeretek celozgatni, szeretem az egyenes beszedet). remelem jol vagytok.

Elvezed a szoptatas oromeit, ami a festmenyeken sokkal meghittebb, mint a valosagban, ami fajdalmas is tud lenni?
En mire belejottem, addigra lanyom rajott, hogy a tapszer sokkal finomabb es sokkal konnyebb hozzajutni egy cumisuvegbol.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:08:05

@qkuc: Jezus !!!!!!!
Az eszedbe se jusson, hogy egyiranyu jeggyel mesz. EGyenes ut ahhoz, hogy fel sem szallhatsz a gepre.

Egyszer engem Zurichben ugy kifaggattak, amikor fel akartam szallni a New Yorkba tarto gepre, hogy azt hittem fel sem fognak engedni a gepre. Az volt a mazlim szerintem, hogy en voltam szinte az utolso , aki megjelent a kapunal es nem volt ido velem szorakozni.

En ugy tudom Magyarorszagon fel sem szallhatsz a gepre ha nincs oda vissza jegyet az USAba.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:13:30

@qkuc: Mikorra tervezed az utad? Lehet , hogy a munkaltatoi igazolas jo otlet, de ha eloszor jossz nem less semmi gondod szerintem (CSAK LEGYEN RETUR JEGYED)

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:16:43

@kék madár: @flash.gordon: Ha jol emlekszem hagyma is az USAban elt, igaz?

A menopauzaban en sem vagyok biztos. A klikkesedes meg elobb utobb minden kozossegben kialakul, szerintem.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.02. 17:25:21

@kék madár: Szerintem nem levédetésről van szó csak a baloldal szereti a fent említett fogalmak elé mást sorolni prioritásban. Persze mindezt a józan ész, az Európához tartozás meg a haladó szellem nevében.

kék madár 2015.07.02. 17:49:42

@kardio1: mar megint :) Amerikaban azert kicsit mas a helyzet, 100-szor jobban megoszlik az ellenorzes, torvenyalkotas, vegrehajtas a szovetsegi szinttol a legutolso helyi onkormanyzatig.
En eleinte nem utaltam a FIDESZ-t, es nem is vagok fel vele, azt szeretnem, hogy tok mindegy ki, de epeszul legyen. Nem a partokkal van baj, hanem ezzel a vadkeleti gengszterkulturaval, ahol egy politikus azt hiszi, hogy a korzeteben az utolso szogig minden az ove, es elobb epit a varba kisvasutat a haloszobajabol, mint megszavazna 100 forintot ehezo gyerekeknek.
Az MSZP ellenessegben valoban szamit a 89 elotti emlekek, de ettol meg lehet valaki baloldali.

kardio1 2015.07.02. 20:00:48

@kék madár: mi az, hogy már megint ?
Persze, Amerika más. De alapvetően két erő van. Másrészt, ha Magyarországon bevezetned az elektori rendszert vagy akár csak az Angliában szokásos "a győztes mindent visz" szisztémát a választókerületben, akkor lenne csak ajvekolas igazán !
A saját magunk bebetonozasi szándéka győzelem esetén Amerikában viszont vsz nincs.

kék madár 2015.07.02. 20:06:16

@kardio1: arra irtam a megintet, hogy nem lehetek MSZP es FIDESZ ellenes egyszerre :) sot meg baloldali is.
A mindent visz valoban nem a legjobb rendszer, de ilyen szamu szavazokorzethez es a pedal to the metal amerikai szemlelethez jobban illik meg kicsit egyszerusiti a szamolast

kardio1 2015.07.02. 21:33:40

@kék madár: már hogyne lehetnél. Itt van pl. az LMP. Az baloldali, de nem kommunista. Látnivalóan vannak értékek, melyek fontosak nekik, ezek mentén politizálnak. Noha nem vagyok baloldali, nekem szimpatikusak.

Ami a számolást illeti, egyszerűsíti, kivéve, ha Al Gore vesztésre áll:-)

qkuc 2015.07.02. 21:35:40

@Bredpitt Monika: Jövő ilyenkor kb. Nekem már volt 2-szer 10 éves turista vízumom (de lehet először csak ötéves volt?), és 4-edszerre mennék arrafelé turistáskodni.

kék madár 2015.07.03. 21:40:20

@kardio1: "Ami a számolást illeti, egyszerűsíti, kivéve, ha Al Gore vesztésre áll:-)"
jogos.

LittleG (uk) 2015.07.08. 21:08:08

@pasztasuta: Jelentem, megnéztem, darabokban ugyan, itt-ott lopva 10 percet, de nagyon tetszett. Sőt láttam, hogy van hasonló a többi magyar kisebbségről is, azokat is megnéztem majd. Biztos ez volt a legjobb, mert nem egy tévécsatorna dokufilmje volt, hanem egy érintett csak vizsgafilmje. Köszi, hogy ajánlottad :)

pasztasuta 2015.07.11. 16:43:14

@LittleG (uk): hopp, ezt csak most láttam, bocsi. szuper, örülök, hogy tetszett. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása