oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 27. 06:40,  Megkapaszkodni Németországban 153 komment

2015. június 27. 06:40 Határátkelő

Megkapaszkodni Németországban

Az első időszak sok szempontból a legnehezebb külföldön – ilyenkor kell valahogy megkapaszkodni, elintézni az elintézendőket és rádöbbenni, hogy tényleg belevágtunk. Adrienn és Laci két éve indultak el Németországba, és az első időszak nem volt egyszerű – erről szól a mai poszt.

nemetorszag_augsburg_foto_guido_radig.jpg(fotó: Guido Radig)

„Nemrég volt két éve, hogy kijöttünk Németországba. Honnan indultunk? Budapest, 35m2, frissen felújítva, viszont nem teljesen befejezve, viszonylag kevés hitel, biztos állás nekem, havi kb. 200 ezer (több-kevesebb) már 8 éve, nem olyan rossz.

Férjemnek viszont mesébe illő munkája volt Magyarországon, azaz hol volt, hol nem volt. Ha volt minden oké volt, de a sok elmaradást soha nem tudtuk behozni. Babát szerettünk volna… 35m2-en??? Ha az én fizum kiesik, hova, hogyan?

Egyik napról a másikra döntöttünk, felmondok, és egy hónap múlva indulunk. Nekem egy erősen megkopott, sosem volt nagyon jó német nyelvtudásom volt, a férjemnek egy általános iskolában – az sem most volt – szintén megkopott nyelvtudása. Ezen kívül volt kb. 1400 eurónk és nagyon reméltük, hogy a kintlévőségeinket is idejében megkapjuk.

Május 3-án volt az utolsó munkanapom. Elkezdtünk szállásokat keresni. Levelezés után megtörtént az első telefonbeszélgetés. Valahogy összemakogtam a dolgot. Legalább gyakoroltam.

Sátor helyett szoba

Május 11-én kiérkeztünk. Hoztunk sátrat vész esetére, ki tudja, tényleg lesz-e szállás. Micsoda elvetemült ötlet volt - képzeljétek, hogy hideg volt és esett az eső. A szállás bejött, sátor maradt a kocsiban. Ja, egy Lupóval indultunk útnak.

Megérkeztünk Augsburg mellé, SzörnyellaDeFrász 3 hétre 600 euróért adta ki az alagsori lakóegységet. Valamelyik szoba WC-lefolyócsöve a szobánkon ment keresztül, de nem sokat voltak otthon, Istennek hála.

Nem engedett bejelentkezni és a fűtés is hagyott kívánnivalókat maga után. Jaj, tudom, az előbb még sátorban gondolkoztunk, ahhoz képest palota volt. A szobában egy kis főzősarok is volt, kád a saját fürdőszobában, internet.

Ki volt számolva a kajánk, x melegszendvics, x toastkenyér, egy konzerv naponta, küldözgettük ezerrel az önéletrajzokat. Tanultunk. Megvettük a telefonkártyát. Betettük a kártyafüggetlen telóba.

Emlékszem, mikor először csörgött a telefon… Dobáltuk egymásnak, te vedd fel, nem inkább te… Aztán felvettem, valamit makogtam, a férjemet letagadtam, megbeszéltük, hogy visszahívja a közvetítőt.

Visszahívta, német-angol vegyesben megbeszélte az első állásinterjút. Tudás kevés, de az első tapasztalaton túl voltunk. És gyalog jártunk be érdeklődni Augsburgba, napi minimum 10-20 km-t sétáltunk. Autót csak akkor használtunk, ha messzebb kellett menni, pl. állásinterjúra. Feleslegesen nem költöttünk üzemanyagra, parkolásra.

A lényeg, hogy 3 hét múlva, június 1-én, amikorra be tudtunk költözni a panziószobába (saját fürdő, közös konyha), amit uncsitesóm intézett nekünk, már mindkettőnknek volt munkája. Itt tudtuk, hogy csak 5 hónapot maradhatunk, de ez elég volt, spórolás ment tovább.

Leküzdeni a mulyaságot

Büszke voltam rá, hogy magunknak találtuk a munkát, magunk intéztük a bankszámlanyitást, finanzamtot, AOK-t, később dokit, mindent. Persze nem volt zökkenőmentes a kezdés, egy hét után kiderült, hogy még sincs munkánk, aztán engem felhívtak, hogy mégis van, menjek egy másik helyre.

Aztán a szállásadónk pékségébe pont kerestek embert, úgyhogy lett a férjemnek is két héten belül újra munkája. Én is kerestem egy biztosabb állást.

Kicsit mulya vagyok, vagy annak látszom, de ez magyarul is jellemző tud rám lenni - valószínűleg ezért sorban nem fizettek ki a munkáltatóim, 200-250 eurókat lecsíptek a béremből.

Mulyaságom leküzdése után nagyon határozott tudok lenni. Valószínűleg ezért történt, hogy a szállodás munkaadóm szaladt utánam, hogy mennyit fizessen, mennyi kell, 200? 300?

Én meg mondtam, hogy majd kiszámolom, mennyi jár, és annyit. Na, akkor kaptam gyorsan Trinkgeldet is, utána soha (a Chefinnel találkoztam múltkor és még mindig visszamehetnék). Mindenhol megkaptam végül mindent, volt akiből az utolsó 20 eurót is kisajtoltam, már csak tapasztalatszerzés miatt is, meg mert belejöttem.

Közben kiderült, hogy babát várok. Öt hónap alatt - november 1-re - spóroltunk össze annyit, hogy ki tudtunk venni egy 3 szobás lakást, kifizettük a kauciót, vidéken, kis faluban - nem keveset jártunk utána – utáltam telefonálgatni (ki szereti hülyének érezni magát?), nem vagyok perfekt, pláne nem beszédben.

De leküzdöttem az egómat és telefonáltattam és végül sikerült, megérte.

Lassan berendezkedtünk

Tudtunk venni egy mosó-szárító gépet is, egy matracot (ágy nélkül, terhesen, edzésben voltam), el tudtuk kezdeni építeni a konyhánkat, tudtam német kurzusra járni, amit magamnak fizettem és férjem be tudta fejezni a jogosítványát és vettünk karácsonykor egy karácsonyfát.

Hálát adok érte minden nap, hogy ez sikerült és most ilyen gyönyörű helyen lakunk, és hogy itt lehetünk. Bár messze vagyunk még a kolbászból font kerítéstől, és még sok elmaradásunk van, de haladunk. Gyorsabban, jobban, mint életemben eddig bármikor.

Ma már kicsit pofásabban néz ki a lakásunk, már van ágyunk, és ma festettük le a balkont, de még mindig vannak bútoraink, amit akkor hoztunk ingyen, sőt a közelmúltban is hoztunk még ingyen bútort. A fiunk 15 hónapos, a férjem azóta másik munkahelyen dolgozik, de már több, mint egy éve ugyanott és ezt szereti csinálni.

Sokan segítettek

Elsősorban köszönöm a férjemnek, aki mellettem állt, bíztatott, amikor kétségeim voltak. És köszönöm mindenkinek, akik támogattak, akár csak egy jó szóval is.

Köszönet az unokatesónak, aki az első biztató szavakat mondta. Azután pedig, hogy segített tanácsokkal, és köszönet, hogy beajánlottak a korábbi panziószobájukba és néhányszor - ebben az ínséges időben - megvendégeltek bennünket.

Köszönet a német szállásadónak a szállásért, a munkalehetőségért és az ingyen elvihető bútorokért, babadolgokért, a magyar barátainknak a fuvarokért, és szintén nekik a sok jó tanácsért, információért.

Magyar szomszédainknak, akik elhozták a konyhapultunkat az üzletből, akiktől kaptunk rengeteg dolgot, testvérének, akit egyszer láttam eddig, de akitől olyan és annyi babaruhát kaptunk, hogy még mindig tudjuk használni őket.

A magyar panziótársaknak, akik szintén besegítettek néhányszor. A magyar postás lánynak a jó tanácsokért. A közösségi fórumokon mindenkinek, rengeteget segítettetek. Köszönöm mindenkinek, nekem még egy rossz tapasztalatom sem volt, vagy csak öregszem és romlik a memóriám.”

A moderálási alapelveket itt találod.

UPDATE:

Engedve az elképesztő társadalmi nyomásnak, íme: :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr877576054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.06.27. 07:05:58

Köszi! Úgy látom, tele vagytok optimizmussal. Maradjon is így életetek végéig! További minden jót!

kardio1 2015.06.27. 08:04:47

Még ilyen pozitív posztot ! Tetszett.

2015.06.27. 08:45:49

Már megint nincs "Tetszik" gomb, amikor kellene!! :))

nyuszigonosz 2015.06.27. 08:55:51

Jaj de jó poszt, végre! Tetszik és nincs gomb.

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 09:06:04

⚪ Nem tetszik
⚫ Tetszik

Akkor csinalok magamnak gombot :-))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.27. 09:15:54

Vessetek ram akar egy hegyet is
Komolyan kesz vagyok az ilyenektol
Olvasom, milyen kemenyek, milyen céltudatosak, gyalog jarnak 20 km-eket sporolasbol, haladnak is, tok szep meg tok kemeny minden,
Van lakas, van munka, es ahelyett, hogyakkor jonne valami allandosag, valami biztonsag,
Akkor jon a hidegzuhany: terhes.
hat komolyan kiszaladt a szamon, hogy bazmeg.

fhdgy 2015.06.27. 09:33:35

@~~Babette~~: Nem értelek! Miért baj, hogy gyereket várnak? Tényleg nem értem. Az elmúlt időben volt olyan, aki a kutyája kivitelének nehézségeiről beszélt. Óriási dícséreteket zsebelt be, hogy nehézségek árán is vitte, vagy induláskor mindjárt, vagy valamivel később, a kutyáját. Az tiszteletre méltó, fantasztikus dolog, egy kutyáért ennyit tenni, de egy gyerek lenézendő?

Félreértés ne essék, nagyon nem vagyok kutya ellenes, de egy gyerek talán mégis többet ér! Nem?

fhdgy 2015.06.27. 09:39:43

A tetszik gomb a Magyarország és én pályazatra érkező művek kelléke. A mai nem erre érkezett, így nincs is szavazási lehetőség.

Ha van rá igény, akkor meg kellene győzni HÁ-őt, hogy mindig legyen. Szerintem könnyen kivitelezhető, csak tudomásul kellene venni, hogy "csak tájékoztató jellegű" és nem egy pályázat értékelése.

kék madár 2015.06.27. 09:46:55

@~~Babette~~: "hidegzuhany"
ha valaki teherbe akar esni, akkor mi ebben a hidegzuhany?

SZIZS 2015.06.27. 09:53:11

Nagyon jó poszt, tetszik igazán. A hozzáállásotok, az optimizmusotok követendő példa! Lehet azért is kedvelem az irasod mert sok emléket juttatott eszembe...... További sok sikert nektek!!! :)

kardio1 2015.06.27. 09:57:29

@fhdgy: Nicsak :-) Abszolút egyetértünk!

macamuca [IHUN] 2015.06.27. 10:02:45

@Der echte Weihnachtsmann:
Lécci, nyomd meg helyettem/nevemben is!
Köszi

fhdgy 2015.06.27. 10:04:36

@~~Babette~~: @kardio1: Még egy "apró" dolgot hozzátennék: A poszterina már a posztban írta, hogy babát szeretnének, még itthon Mo.-on. Én sok boldogságot kívánok nekik!

macamuca [IHUN] 2015.06.27. 10:05:14

@~~Babette~~:
A terhesség nem kizárólag hidegzuhany lehet, meg akkor is, ha nem pont akkorra terveztek......
Van am olyan, hogy melengeto zuhany a váratlan történés.....

Határátkelő 2015.06.27. 10:10:11

SZOLG KÖZL

Engedve az össznépi nyomásnak, és hogy lássátok, kívánságotok milyen fontos, ám legyen: versenyen kívül szavazhattok. :)))

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Pernilla 2015.06.27. 10:13:42

@fhdgy: @kék madár: semmi baj a gyerekkel, örvendetes, csak az egész sztori abból indult ki, hogy nem akartak 35 m2-re gyereket vállalni, aztán meg ennél sokkal bizonytalanabb körülmények között jön a baba... Szóval én egyetértek Babettel, hogy ez kicsit furcsa.
De úgy látszik, mégis a baba volt a prioritás. Nincs ezzel semmi gond, és örülök, hogy összejöttek nekik a dolgok.

kutya vacsorája 2015.06.27. 10:17:15

@fhdgy: persze, hogy a gyerek boldogság (áldás, ha hívő vagy) stb. csak annyit ehhez, h.a poszter már magyarországon tudta, hogy ez a terve.
nehéz ilyenkor nem arra gondolnom, hogy magyarországon mit kapnak a "csak a segííílyre menők", miközben mennyi magyar tesz hasonlóan odaaát.
nekem egyik életvezetéssel sincs gondom, csak föltűnt.

fhdgy 2015.06.27. 10:20:11

@Pernilla: Ha ki tudtak venni egy háromszobás lakást, akkor az nem hiszem, hogy 35 négyzetméter volt. A fiúk már 15 hónapos.

Sokan lelkesedtek, hogy milyen ügyesek, célratörőek, meg pozitívak, stb. stb. Ez mind siker. Még nagyobb siker a 15 hónapos fiúk!

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 10:21:05

@Határátkelő: Köszi ! Most mar akkor törölheted az en gombomat:-)))

fhdgy 2015.06.27. 10:26:59

@kutya vacsorája: Nem vagyok hívő, de azt mondom jajj istenem! Miért a segílyre asszociálsz egyből? A férj dolgozik!!!

Ha egy nő szül, akkor a segílyért teszi? Van olyan is, tudjuk. Nem a kutyákat, a kutyásokat akarom bántani ( remélem nekem is lesz még kutyám ), de szerencse, hogy a kutyákra nem adnak segélyt.

Ma is azt látom, hogy sokan vannak, akik inkább egy kutya, mint egy gyerek állásponton vannak. Ha még segély is lenne a kutyák után, akkor már nem is születnének gyerekek, csak kutyakölykök?

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 10:33:16

Az a Baba szerintem meg Mo-n fogantatott, ha ket eve vannak kint es 18 honapos a pici.

De le a kalappal elöttük a batorsaguk es optimizmusukert.
1400 €-val (ami egy havi fizetesnek is keves) elindulni a semmibe, hat...
Nem hiszem, hogy csak a 35m2 az ok.

Az az elsö szallasado meg tenyleg egy büdös, lehuzos ven banya lehet. Harom hetre 600€ egy pincehelysegert?!

Csodabogár 2015.06.27. 10:35:27

Nekem olyan volt a végén, mint az Oscar díj osztás. Köszönöm, ennek, köszönöm annak stb.
A másik meg, de ez általános szokás lett itthon, hogy "Babát akarok" Ha én babát akarok, akkor elmegyek egy játéküzletbe és megveszem. Amugy általában gyereket szeretnének, már akik szeretnének. Én biztos nem kapkodtam volna el, fiatlok, lett volna még idő bőven, ha csak nem futballcsapatnyi gyerekre készülnek.:-))
Elnézést, biztos vénségem az oka, de ez a baba dolog bántja a fülemet.:-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.27. 11:22:38

@fhdgy: nwm baj. tolem mindenki azt csinal amit akar.

de amikor szeletre ki van szamolva a toastkenyer naponta, akkor kulonitek el fogamzasgatlora v gumira penzt, mert ha beaikerul a gyerek, akkor nem lesz penz ra. a gyerek 15 honapos, plusz 9honap az 24. ket eve vannak kinn vagyis azonnal teherbe esett.

ez szerintem felelőtlenség.

de hagyjuk, nem kell h errol szoljanak a kommentek. annyira nem fontos.

jo beszelgetest, megyek grillezni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.27. 11:50:46

@kék madár: @macamuca [IHUN]:

Oke, megvan a felreertes.
nekem volt hidegzuhany:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.27. 12:04:52

Hu Babette, akkor majd privat nekem is mondd el, mit gondolsz rolam/rolunk ugy _igazibol_. Marmint gyerekugyben :-(
Egyebkent amikor en szulettem, hetedik csaladtagnak erkeztem egy 4szobas de 4generacios haztartasba.
Talan az lehetett a kozos a hetvenes evekben Pesten meg ma Nemetorszagban, hogy eleg kiszamithato az elet ahhoz, hogy az ember megugorjon ilyesmiket.

2015.06.27. 12:31:29

@Dragonlady (Bp, Hun):

Még nem gratuláltam Nektek, ma olvastam! Sok boldogságot és egészséget Mindkettőtöknek!! :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 12:42:03

@Dragonlady (Bp, Hun): valamiröl lemaradtam?

Megszületett a kis dragonlady vagy boy?

Gratulalok es nagyon sok boldogsagot kivanok nektek.:-)))

Mrs. Clayton 2015.06.27. 12:42:39

@~~Babette~~: hat annak tukreben, hogy a 35 nm-rol azert menekultek el, mert oda nem lehet, egy igy-ugy bebutorozott albiba, nem egy, mint korabban, hanem ket bizonytalan munakval meg siman bevallaltak azt a gyereket, az engem is meglepett
ez is csak azt bizonyitja, hogy gyereket sosem a korulmenyekre, meg az anyagiakra vallaljak emberek, hanem mert szeretnenek
es nem azert jonnek el Mo-rol mert a politika, a fizetes, a hogy lesz igy gyerek, hanem mert el akarnak

P.Elliot 2015.06.27. 13:04:54

Nagyon tetszett a poszt. A sok koszonom is, en is ilyen vagyok, ha valami sikerul vagy jol mennek a dolgaim akkor tele van halaval a szivem mindenki, sot az egiek irant is, legszivesebben megolelnem a vilagot. Es ehhez nem kell lotto nyeremeny vagy varatlan orokseg, nem penz hozza elo..
Emlekszem amikor valaha letettem itt kinnt az autovezetoi vizsgat, elsore sikerult de annyira szurkoltam hogy amikor kiszalltunk a kocsibol es a vizsgaztato kozolte hogy atmentem, egy hatalmasat ugrottam a levegobe es kialtva mondtam hogy Thank You olyan boldog voltam!
A hivatalbol mogorva, megvesztegethetetlen pasas elnevette magat....
Szoval nekem tetszik hogy a posztiro halas mindenert es az is hogy milyen gyakorlatiasak, / sator, nekem eszembe sem jutott volna/.
A baba, hat otthon is mar terveztek, ilyenkor inkabb orom mint meglepetes hogy rosszkor jon. Es mar 15 honapos, lassan mehet ovodaba akkor anyu mehet kicsit dolgozni, nem olyan hatrany. A hataratkelessel egyutt szuletett, legalabb segit a szuloknek a nyelv helyes hasznalataban nem is olyan sokara.
Sok szerencset a kesobbiekben is.

hékabéka 2015.06.27. 13:22:35

Ezt a posztot a Németországi Magyarok facebook oldalán olvastam először. Már akkor is tetszett, főleg annak fényében, hogy előtte mennyi elkeseredett és csalódott hangvételű posztot olvastam ott. Üdítő kivétel volt. Szóval ott tényleg a kétéves évfordulójukra jelent meg, és ehhez hozzátartozott az is, hogy köszönetet mondjon azoknak akik segítették.. Gratulálok nekik és további sok sikert kívánok!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.27. 13:34:43

Baba témában: igen, nagyon nehéz körülmények között "lett" gyerek. De a magyarországi nehéz körülmények és a németországi nehéz körülmények között szerintem az a különbség, hogy utóbbiból esélyesebb kitörni, míg előbbi nagyobb eséllyel marad élethosszig tartó állapot, foggalkörömmel küzdés ellenére is.
én ebben látom a döntő különbséget Nyugat és Mo. között és ez magyarázza azt a kivándorlásellenzők által gyakran kritizált döntést is, hogy sokan kint bevállalnak nagyon mostoha körülményeket is, mert tudják, hogy meg fog térülni a befektetett munka.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.27. 13:39:24

@Dragonlady (Bp, Hun): az embereket nem szoktam velemenyezni.
tetteket, helyzeteket, mondatokat igen.

Megitelni meg azt sem, vagy csak nagyon szelsoseges esetben.

fhdgy 2015.06.27. 13:42:24

@Réka ‎: Lehet, hogy nehéz, de jó körülmények között, közé lett. Mindenki dícsérte a poszterináékat, hogy milyen ügyesek, talpraesettek, meg optimisták. Akkor egy ilyen "kis" nehézséggel ne tudtak volna megbírkózni?!

fhdgy 2015.06.27. 13:47:02

@Réka ‎: Azzal, hogy miért érdemes elmenni induláskor esetleg még rosszabb körülmények közé is, teljes mértékben egyetértek.

Az ilyenre mondják, hogy aki mer, az nyer!

Meg azt is ilyenre mondják, hogy annak van szerencséje, aki is tesz érte!

Ezt sokáig lehetne sorolni, aki érti, érti, aki nem, az nem!

P.Elliot 2015.06.27. 13:55:01

@~~Babette~~: Ne ragodj rajta, volt igazsagod amikor irtad es tudom hogy nem rosszbol irtad,igazabol valoban rosszkor jott a terhesseg, ebben igazad volt de jott es mivel ott volt, elfogadtak, orultek neki, atrendeztek az eletuket, lehet hogy kicsit lemaradtak a terveikben de legalabb ezt a tervet is megoldottak gyorsan a tobbivel egyutt.

DieNanny CH 2015.06.27. 14:15:49

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én csupán azért nem tettem szóvá a gyereket, mert egy fél szóval sem panaszkodott a posztíró az anyagi helyzetükre! (Úgy értem, miután véget ért a napi egy májkrém-korszak.)
A te eseted más. Te anyagilag megalapoztad a gyerekvállalást, és korban sem lett volna szerencsés tovább húzni.
Ebből a szempontból félig egyetértek Babette-tel. Mondom, mivel nem panaszkodik, csak ezért nem tettem szóvá.

Hari Seldon 2 2015.06.27. 14:18:09

@~~Babette~~:
Mi baj a gyerekkel? Ráadásul ezek szerint - egyenlőre - egy gyerek.

Golf2 2015.06.27. 14:55:50

Nagyon tetszett,hajrá! Ez NEM vicc.

puhacica 2015.06.27. 15:39:07

@Hari Seldon 2: neked is es mindenki masnak, aki kiakadt Babetten: nincs semmi baj a gyerekkel. egyszeruen aki logikusan gondolkodik, annak ez a lepes a tortenetben egyaltalan nem logikus. ennek a logikatlan lepesnek adott hangot Babette. egy szoval nem irta, hogy hulyek a szulok, nem kell szulni, baj van a gyerekkel. komolyan, neha azt erzem, hogy nem ugyanazt a magyart beszeljuk.

Bredpitt Monika 2015.06.27. 15:59:53

@~~Babette~~: Ezt most nem ertem, hegyet azert nem vetek rad, mert nem birom el, de most mi van? (nem olvastam meg semmit a poszton kivul, ami n ekem tetszik) egyebkent meg most olvastam itt egy kreten eszmefuttatasat az abortuszrol, felall a szor a hatamon, Mar biztos kaptal mindenfelet ezert a bazmegert. Olvasok tovabb.

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:00:48

@puhacica: Hat szerintem ugyanazt a magyart beszeljuk.

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:02:46

@Der echte Weihnachtsmann: ez jo, mire en felebredtem mar ott volt a tetszik gomb, amitol megijedtem, mert ha az en posztjaimra is szavazni fognak?????

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:04:39

@fhdgy: Ezer piros pont, bar en lattam Babettet az etteremben, aki ennyire szereti a kutyajat, az rossz ember nem lehet. Lanyomnak koszonhetoen en is egyre inkabb kutya imado vagyok , de nagyon egyetertek a fenti soraiddal.
Talalkozunk Albaniaban?

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:06:57

@kék madár: hidegzuhany"
ha valaki teherbe akar esni, akkor mi ebben a hidegzuhany?

valasz> az oralis szex

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:09:45

@~~Babette~~: Ne hagyjuk. En mar igaz, 37 voltam amikor teherbe estem, de a legrosszabb pillanatban. Egy fillerunk nem volt, es az eletunk mindennek volt mondhato, cask biztonsagosnak nem. De annyira boldogok voltunk es a gyerekunk mas iranyba terelte az eletunket.Megoldodott minden problemank. Ennyi.

Mr Long 2015.06.27. 16:10:35

@Határátkelő: Koszi, az elso jo dolog a napban :)

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:11:26

@Perky.: Szerintem is igy van, marmint a gyerekugy.

emiGrant 2015.06.27. 16:19:30

Öröm ilyen pozitív posztot olvasni. Leginkább azért, mert ritka. Mint a fehér holló. Tudjátok azt a félig tele avagy üres poharat?! Majdnem mindig azon múlik ami belül van, hogy hogyan éljük meg azt ami kívülről jön. Minden jót nekik és bár szerintem a lényeget már sokan leírták, azt, hogy az élet sokkal kiszámíthatóbb nyugaton, mint itthon, a baj csak az, hogy a perspektívák mindenütt romlanak. Ha semmi másért akkor ezért kell pozitívnak lenni, mert a saját hozzáállásunk az egyetlen aminek 100%-ig totál urai vagyunk. Sok jó szerencsét, boldogságot és egészséget a poszterinának és családjának!! :-)

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:19:30

Trinkgeldet is, utána soha (a Chefinnel ......

Mik ezek? A masik kerdesem, hogy erdekes lenne tudni, Szornyella de Frasz milyen nemzetisegu? Azert latom az EU n belul is vannak hianyossagok.

Ennyi gyaloglas utan mar jo egeszseget nem is kell kivanni. Sok sikert, nagyon kitartoak vagytok.
Nekem van baratnom akik itthon annyit szenvedtek es most mar tobb mint ket eve Nemetorszagban vannak. Jo volt latni mikor hazajottek az elso nagyon szep autojukkal, ami lizingelnek. Az itthoni kocsijukkal mindig volt valami baj. Nekik megerte kimenni.
En nem vonzodtam Nemetorszagba soha, de akarhagyszor ott jarok mindig feltunik a tisztasag es a profizmus. es ami feltunk, hogy nem lattam kinai uzleteket......vagy cask nem figyeltem jol?

Orulok, hogy meg a magyarok is segitokesznek bizonyultak. Hajra!!!

Hari Seldon 2 2015.06.27. 16:22:08

@puhacica:
Nem tudom a helyzetet, vagy legalábbis nemláttam, hogy a posztoló mennyi idős. MI konkrétan 40 felé értünk az első kettőnél, és éppen 40 felé értünk mikor a harmadik jött. - De ilyenkor már ez bizonytalan. Nő vagy neked magyarázzam?
Szóval, ha mondjuk 38 éves, és "vigyáz", szerinted mikor lesz esélye, ha esetleg olyankor derül ki még pár apróbb komplikáció. Mondjuk kell pár kezelés. - Mondjuk azt azért egyszerűbb Magyarországon. (mert ha kell valami "orvosi segítség", akkor ott egyszerűbb)
Vagy ilyenkor esetleg várnak. Meddig? Míg végelegesnek tűnik az új helyük. Mikor lesz? Újabb 2-3 év? És akkor még idősebbek lesznek.
Szóval mondom, nem tudom mi a helyzet, lehet, hogy nem ennyi idősek, stb... - De ettől még lehet hogy ésszerű döntés. Én simán el tudom képzelni, hogy tudatosan tervezték. És egykeresős rendszert bevállalták a gyerekért cserébe. (Ez nem nagy probléma, egyenlőre még nálunk is így van.)

Bredpitt Monika 2015.06.27. 16:23:16

@Csodabogár: tiz fekete pont , juj mi van baba ugyben ?

fhdgy 2015.06.27. 16:33:11

@Bredpitt Monika: Remélem, hogy találkozhatunk Albániában. Szeretnék elmenni, körbenézni, látni, hogy milyen. Ezt szeretném még ezen a nyáron nyélbeütni. Többször leírtam, most is írom: az, hogy ott élhessek, csak 2016 tavasz végtétől, nyár elejétől jöhet szóba. Ez is csak akkor, ha a "háztűznéző" sikeresen zárul és a dolgaim, amik miatt várnom kell az indulásra, úgy alakulnak, ahogy alakulniuk kellene. Ebben csak akkor lehet gond, ha valami nagyon-nagyon mellémenne, de arre nem számolok, mert a megvalósulás szinte "bolondbiztos". Csak valami vis major következne be, akkor állhatna fejre a dolog. Azt próbálom magyarázni, hogy a megvalósuláshoz nem valami nagy szerencse kellene, hanem az ellehetetlenüléshez kellene valami óriási pech! Tudom, az ördög nem alszik, de én nagyon optimista vagyok ebben a kérdésben.

na4 2015.06.27. 18:46:40

És mi a nagy karrier? Mosogatás, takarítás, pincérkedés?

skye8 2015.06.27. 19:14:01

jo volt olvasni ezt az irast is. szamomra megszepitette a tortenetet hogy a szerzonek kisbabaja is szuletett a kezdeti nehezsegek utan,olyan happyendes erzessel maradtam. koszonet az irasert, tovabbi szep eletet kivanok posztironak es csaladjanak.

2015.06.27. 19:16:27

Lehet, hogy tényleg bedőlnek a görögök?? :O

Ha esetleg valaki Görögországból kommentel, írhatna pár sort, hogy mi van most arrafelé, hogy élik meg az emberek, mit gondolnak arról, hogy a kormányuk, miután teljesen lehetetlen helyzetbe lavírozta magát, most rájuk próbálja tolni a felelősséget?

funfun 2015.06.27. 19:39:47

Visszatetsző, hogy a szállásadó szörnyella, a munkáltató nem fizeti ki, mert mulya, de aztán nem mulya, és van pénz, igaz, utána megint nincs - ez mondjuk nem is igazán világos. Ha szörnyella olyan volt, miért nem kerestek mást? Miért is kellett volna szönyellának ingyér adni a szegény magyarnak? Tényleg nem értem. Tudomásul kell venni, hogy nem kolbászból van a kerítés és zokszó nélkül kell tűrni, ha valaki eleve úgy indul, kemény idők lesznek. Főleg nyelvtudás nélkül. Amúgy kíváncsi lennék szörnyella elmondására is, meg persze a lenyúlós munkáltatóéra is, tényleg minden úgy volt-e.
Ennyi erővel mesélhetném, én is nyertem egyszer a lottón, de a szerencsejáték erté nem fizetett ki, mert szemetek voltak. Ez is korrekt sztori, igaz? Kár, hogy egyoldalú, és nem ellenőrizhető.
Egyébként szerintem a távozáson gondolkodóknak hasznosabb olvasmány lehetne, hogy lehet egyedül TB-t, bejelentéseket intézni, mint azok fikázását olvasni, akik ha nem is önzetlenségből, de segítettek.

Határátkelő 2015.06.27. 19:42:09

@funfun: Korrekt, jóindulatú komment. Köszönet érte. (Egyébként a közel 1400 poszt között találsz elég sok ügyintézőset is, ha érdekel. Vagy akár itt is. hataratkelo.com/category/elintezendo-ugyek/)

Csodabogár 2015.06.27. 19:43:28

@Bredpitt Monika: Semmi nincs. A baba az egy készen vehető játékszer, a gyerek az pedig gyerek, vagy csecsemő, az én ódivatú nyelv érzékelésem szerint.

macamuca [IHUN] 2015.06.27. 20:18:39

@na4:
Ja. Ez kerdes egyaltalan??
Hiszen mindenki, szo szerint mindenki mosogat, vagy takarít, vagy pincerkedik (itt a pizzafutárok jo része is magyar, a Domino-nap ifen-igen sok magyar dolgozik).

(talalkoztam itt par magyarral /azt mondjak, kb 3000 magyar el Aberdeenben/, akik azt állították, hogy az o munkájuk: buszsofőr, vállalkozó, sofőr, fogorvos, vendeglo-tulaj, mérnök, technikus, tanar, tolmács, asszisztens, nover, Node ok nyilvánvalóan csak vetítenek. Mondjuk a buszsofőr tenyleg vezette azt a buszt (is), amin utaztam, es az etterem-tulaj fantasztikus falatokat tett elem (tenykeg szuper a szakácsa), szoval ezeknel valami nem kerek....)

macamuca [IHUN] 2015.06.27. 20:21:21

@macamuca [IHUN]:
Jav.: Domino-nak.

A telóm mar megint jobban akarja tudni....

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 20:43:54

@macamuca [IHUN]: +1

Meg aztan mit erdekel a karrier, (ideiglenesen, akar harom öt evig) ha takaritonökent is nagyobb letbiztonsagban el, jobb jövökeppel.

macamuca [IHUN] 2015.06.27. 21:00:15

@Der echte Weihnachtsmann:
A takarítóként is nagyobb letbiztonsagot ÉS jovokepet meg tudom erősíteni, mivel magam is suvickolok.
Még. Most.
De nagyon ugy néz ki, hogy.......
Szoval a jövőkép-izé, neg a lehetosegek-sztori is tenykeg letezik/muxik.
Ezt is meg tudom erősíteni.

2015.06.27. 21:04:02

@~~Babette~~:

Azt gondolom Európában ma mindenkinek sokkal jobban befolyásolhatja a dolgait, hogy mi lesz a görögökkel, mint a magyar kerítés, a bevándorlók vagy a sajnálatos tunéziai merénylet. Eurózónán belül és kívül egyaránt... Szerintem. Ha a görögök valóban dőlnek, az mindenkinek fájni fog, nem is kicsit. Ismétlem: szerintem.

2015.06.27. 21:09:20

@~~Babette~~:

Egyébként meg mi van, odaégett a hús a grillpartyn? Vagy ami nekem a hétfő, az neked a hétvége?? :)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.27. 21:37:28

@Ödenburger [Hu/At]: Nem fogjak engedni, hogy bedöljenek. Egyebkent szerintem ez a nepszavazas csak idöhuzas.
Ha bedölnenek az valoban mindenkinek fajna, de a tovabbi penz beleöntes hosszutavon szerintem meg fajdalmasabb.

Void Bunkoid 2015.06.27. 21:43:40

@Bredpitt Monika: autót lehet itthon is ám lízingelni.

Igaz, hogy nem pincér-, vagy takarítói fizetésből, de lehet, sőt igen sokan meg is teszik.

2015.06.27. 21:46:17

@Der echte Weihnachtsmann:

Amatőrként ugyan, de azt gondolom, hogy a görögöknél már egy ideje nem a pénz a fő gond, hanem a politikai akarat, pontosabban annak a hiánya, amiatt nincs még mindig sínen az ügy. És amíg ezt a populista demagóg bagázst el nem pucolják, addig nem is lesz. Vagy, ha tényleg ez kell a görög népnek, akkor jöjjön a halálugrás, de az csúnya lesz mindenkinek, sajnos. Szerintem.

pasztasuta 2015.06.27. 22:14:22

@Ödenburger [Hu/At]: érdekesnek találtam egy olyan véleményt miszerint a troika nem akarja a grexitet, de nem akar megállapodást Ciprasszal, mert reménykedik, hogy a görög belpolitikai krízis új kormányt/új választásokat eredményez mivel szívesebben tárgyalnának egy filo-európaibb csapattal.
Mondjuk ez elég rizikós, mert mi van ha pont a másik oldal erősödik meg.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.27. 22:25:59

@Ödenburger [Hu/At]: én próbáltam görög ismerőseimet kérdezni erről d enem nagyon nyilatkoztak

szerintem @Der echte Weihnachtsmann: -nak igaza van, csak időhúzás, mint ahogy az is az volt amikor a júniusi törlesztőrészletet egy összegbe ütemezték június végére vagy mi volt pontosan

és tényleg fájna európának, de szerintem példát kellene statuálni ... bár az is igaz, hogy akkor olyan folyamatok indulhatnak meg, hogy más országok is kiesnek ... és vége az eu-nak

azt meg azért nem szeretnénk, szerintem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.27. 22:55:44

@Ödenburger [Hu/At]:
Én meg azt mondom hogy az egész EU egy elhibázott balfogás.
Hogy gondolhatja valaki hogy egy közösségbe egyforma törvénykezésbe egyforma gazdasági feltételekbe kényszerít iszonyatos gazdasági és legfőképp mentalitásbeli különbözőségű országokat.
Hogy gondolja valaki hogy míg a görög bevágja a szunyát délben akkor a skandináv vagy a német még keményen dolgozik.
Hogy gondolja valaki hogy egy szintre hozza az északi és a déli gazdaságokat. A keletit még hagyján mert azok dolgoznának ha megfizetnék őket.
Az EU gyakorlatilag az europai egyetemes kommunizmust akarja megcsinálni. Miből lehetne egy szintre hozni az államokat?
Csak és kizárólag az északiak pénzéből.
Én nem szívesen fizetném egy görög kecskepásztor reggelijét.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:19:41

@Void Bunkoid: Nyilvan otthon is lizingeltek volna inkabb, ha nem lennenek masok a feltetelek. Kioktathatsz nyugodtan, mert nem tudom hogy megy ez Europaban. En otthon kaptam egy allasajanlatot, de napi negy ora utazas lett volna. Erre megneztem milyen feltetelekkel lehet autot lizingelni. Oda jutottam, hogy banki hitel kell hozza. Most kerdeztem a ferjem egy par perce, o azt mondja itt New Jerseyben o ugy lizingelt, hogy le kellett tennie par ezert dollart, aztan havonta fizetett egy meghatarozott osszeget. Nekem ez sokkal elfogadhatobb, mint a banki hitel.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:22:44

@fhdgy: Nekem nagyon tetszik a poszt utan, es csak megerzes, hiszen nem ismerjuk egymast csak innen a tavolbol, de neked jo hely lesz szerintem.
Olvasnek meg rola. En biztos elmennek legalabb meglatogatni az orszagot.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:30:35

@fhdgy: Na, mar egy kis alban nyelvlecken is tul vagyok po, jo igen nem, erdekes egy nyelv, tetszik.

P.Elliot 2015.06.28. 01:38:03

@Bredpitt Monika: A lizingelt kocsiert letetet fizetsz meg havi dijat raadasul sosem lesz a tied, vigyazni kell ra hogy milyen allapotban adod vissza, gondolom biztositani kell mindenre, nem eri meg. Azert a penzert szinte mar meg is vasarolhatod reszletre es az a tied.
Nekunk is ajanlottak amikor kijottunk de leultunk szamolni es kideritettuk hogy egy nagy marhasag az egesz.3-4 ev alatt ki tudod fizetni ha megveszed es utana nincs reszlet.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:40:01

@fhdgy: Terez anya, Jim es John Belushi is alban szarmazasuak.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:44:18

@P.Elliot:
Koszonom az infot. Igen, ezt is mondta a ferjem, hogy nagyon kell ra vigyazni, ami nekem tetszik benne, hogy viszont cserebe kapsz muszaki segitseget. ezt mondtak a nemet magyar baratnomek is. Mindenesetre en az otthoni banki hitelt tulzasnak talalom.
En is inkabb annak vagyok hive, hogy vegye meg maganak az ember.
A baratnom azt is mondta, hogy Nemetorszagban egy ido utan, ha jol emlekszem ket evet mondott, lehet valasztani, hogy a tied lehet, akkor persze mar nincs muszaki segitseg es addigra a kocsi is le van strapalva valamennyire nyilvan. Ferjem meg azt is hozzatette, hogy amikor o lizingelt meg az is meg volt szabva mennyi merfold lehet a kocsiban. Udv.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:46:59

@P.Elliot:
Mi volt a cime a lageres posztodnak? Azt el akartam olvasni, de valamiert elmaradt. A retroert nagyon irigyellek, nekem az volt az egyik kedvenc korszakom Amerikaban is meg otthon is.

kék madár 2015.06.28. 01:47:05

@diggerdriver: a kozos penzugyi es vamunio nem jelenti automatikusan azt, hogy neked kell fizetni a gorog kecskepasztor reggellijet es hogy a gorog kecskepasztornak ugyanolyan kocsija es haza legyen mint a nemet farmernek. Az EU szerintem azert mukodeskeptelen, mert olyan igereteket tett amiket nem tud teljesiteni es ugy osztja szet a penzeket, hogy bar megmondja mire, nem ellenorzi, hogy nem stadiont epitett-e maganak belole a diktator vagy 10-szeres aron hidat a 100 km autopalya helyett. Hab a tortan, hogy nem talalt ki normalis szankciokat, tehat gyakorlatilag mindenki torhet-zuzhat amig be nem szakad alatta a padlo, az EU meg ertelmetlen sarga lapokat oszt, amibol soha nem lesz piroslap.
Igy is elert egy celt: bar csillagaszati osszegert de letrhehozott olyan intezmenyeket, amik feleslegesse teszik, hogy 30 orszag 30 orszaggal allapodjon meg a csemperagaszto csomagolasarol. Meg EU nelkul a munkkavallalas Mo-tol nyugatra sem lenne olyan egyszeru.

P.Elliot 2015.06.28. 01:57:27

@Bredpitt Monika: Uj kocsit szoktak adni lizingelesnel, annak muszaki problemaja nincs vagy 4-5 evig, ugyanigy nincs az uj sajat kocsinal sem. Azt ki is felejtettem hogy meg abba is beleszolnak hogy hany merfoldet mentel, hidd el nem eri meg. Nekik igen, azert csinaljak ezt az egeszet.
Hogy mi volt a cime a lageres topikomnak, halvany fogalmam sincs, nem jegyeztem meg pedig azota nehanyszor mar elem kerult. Valami olyasmi hogy lagerelet regen vagy hasonlo. Majd ha megpillantom akkor megirom, vagy talan valaki emlekszik ra.

kék madár 2015.06.28. 01:58:34

@P.Elliot: vannak verhetetlen lizingek, pl. ha a lizing alatt meg az ertekvesztest se kell kifizetni, tehat amikor leadod, kevesebbet fizettel erte, mint amit hasznaltal.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 01:58:52

@P.Elliot: Mar megtalaltam, koszi. Olvasom nemsoka.

Bredpitt Monika 2015.06.28. 02:01:33

@kék madár: Van ellenorzes, de ot ev van arra, hogy az EUs penzeknek utanajarjanak. Ot ev alatt pedig mi minden tortenik !!!

P.Elliot 2015.06.28. 02:04:48

@Bredpitt Monika: Megtalaltam. Lagerelet magyar menekultkent. Ez volt a cime.

P.Elliot 2015.06.28. 02:07:17

@kék madár: Mar az ertekvesztes a szememben hogy fizetek erte, nem is keveset es megsem lesz az enyem. Akarcsak a berelt lakas es a sajat haz kozotti kulonbseg. Az utobbit el lehet adni egyszer es a sajat kocsit is valamikor, akar azonnal is. Soha nem berelnek semmit.

puhacica 2015.06.28. 02:30:54

@Hari Seldon 2: ha logikusan gondolkodunk, akkor abbol indulunk ki, amit olvastunk. nem abbol, amit belekepzel(het)unk. mindegy, tolem mindenki azt csinal, amit akar.

kék madár 2015.06.28. 02:39:35

@P.Elliot: .az ingatlan ertekallo, egy auto meg folyamatosan veszit az ertekebol. De mindez attol fugg minek tekinted az autot, egy eszkoznek amivel eljutsz A-bol B vagy egy tulajdonnak, amivel kimehetsz a mezore, atfestheted ha ugy tartja kedved. En ugy tekintek ra mint a buszra, vonatra, x kilometerre fizetek y dollart, melyik az olcsobb - ha megveszem vagy lizingelem, Van egy lizingelt kocsink havi 190 dollarert es egy sajat 12 eves, amire rakoltok evi 1500-2000 dollart, hogy meg eppen ne essen szet alattam. Ez biztos nem egy reprezentativ minta sot az oregebbik eseten inkkabb pech, de nekem ez jott ki.

kék madár 2015.06.28. 02:44:08

@Bredpitt Monika: amit en lattam belole: az egesz ellenorzesi rendszer ugy alakult ki, hogy inkabb ne talaljanak hibat, mert az kellemetlen mind a ket felnek. Az elkoltott eltunt penzt nem lehet kiszedni a betonbol, ez inkabb egy lepapirozos jatek mind a ket reszrol

P.Elliot 2015.06.28. 03:08:48

@kék madár: Mi 7 evig tartunk meg egy kocsit, addig nagyon jol fut, szerelonel alig van pedig jol megfuttatjuk nyaranta, tobbezer miles megy bele.
Tovabb nem erdemes mert a szerelonel repulnek a szazasok, inkabb egy uj kocsiba teszem be azt a penzt es eladom a 7 evest amiert meg mindig kapok rendesen.
A lizingelt kocsiknal itt New Jerseyben nagy piszkalodas folyik ha vissza akarod adni, belekotnek olyanba is ami nincs, ezt masok mondtak.
Egyebkent az utolso 3 kocsinkat nem reszletre vettuk hanem kifizettuk penzben, / mindig felre szoktunk tenni erre a celra is/ es mindig Ford Focust vettunk mert nekunk nem szamit a marka, nekunk csak az a fontos hogy menjen jol es ebben nem is csalodtunk. A Ford meg mindig nagyon jol futo kocsi, sose vennek mast.

kék madár 2015.06.28. 03:57:26

@P.Elliot: ha 7 evesen jol el Tudod adni te nyertel :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.28. 08:13:53

@Ödenburger [Hu/At]: ertem. Es ha mosthangosan elkezdek rajtuk sopankodni, akkor nem tortenik meg?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.28. 08:16:51

@diggerdriver: hat nem tom, kerdezd meg Jeffersonekat:-)

2015.06.28. 08:24:05

@diggerdriver:

Jó magas a lovad, hallod-e? A görögök reggelijét nem te fizeted, mivel nem is vagy az eurozónában (ha ott lennél, akkor sem te fzetnéd, a jól hangzó populista és demagóg mondatok ellenére sem, amit te is puffogtatsz itt).

Másrészt a sátáni EU nélkül lehet, hogy te is otthon turnád a földet, és nem a görögöket kecskepásztoroznád nagypofával... Gondoltam csaxólok...

2015.06.28. 08:25:10

@~~Babette~~:

Nem sopankodok. Kiváncsi vagyok belülről hogy néz ki ez az egész?

2015.06.28. 08:32:01

@funfun: akarsz beszelni rola? ;) Szegeny poszterinarol ugy leszedted a keresztvizet, hogy csak pislogok. Szerintem nagyon szimpatikus, hogy nem adtak fel es toltak mig jobb nem lett. Egyebkent pedig szepen megkoszontek azoknak, akik valos segitseget adtak nekik lasd szomszedokrol szolo reszt. Szal nagyon rendben van a poszt. :)

2015.06.28. 08:32:10

@skye8: jaja egyetertek, szerintem is a gyerek er a legtobbet az egesz sztoriban. Penzre nem valhato es nem szerepeltetheto a beveteli oldalon, de akkor is tobbet er, mint az osszes tobbi elert eredmeny.

2015.06.28. 08:32:23

@kutya vacsorája: nem ugy tunik, hogy poszterinaek a segelyert mentek volna, ugyanugy ahogy nem minden roma a segelyert jott Kanadaba. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de pont a poszterina orta, hogy mennyire tarthatalan volt szamukra, hogy a ferje nem tudott rendes melot talalni. Ha a segelyre hajtanak nem jarkaltak volna annyit melo utan sem. Ez csak szvsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 08:37:49

@Ödenburger [Hu/At]:
Ok. Itt van vége a kommunikációnak közöttünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 08:41:19

@kék madár:
Egy szóval sem írtam hogy én fizetem. Azt írtam hogy nem szívesen fizetném. Amúgy igazad van a többiben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 08:44:02

@~~Babette~~:
Azok kik?
Én nem hibáztatom semmiért az EU-t de attól még az egész struktúrája szar. Képtelen a problémamagoldásra.

Taxomükke (UK) 2015.06.28. 08:50:15

@~~Babette~~: Ha nem tudnam, hogy van gyereked, most irtam volna valami csunyat. Igy csak annyit: ez csunya volt.

2015.06.28. 08:53:22

@diggerdriver:

A kommunikációnak már rég vége, te szoktál néha marhaságokat és sértéseket nekem ideböfogni, lásd a korábbi szűz kisfiús meg ez nem értelmiségi blog jellegű kommentjeidet.

Egyébként meg a görögök zusammen lustázása és kecskepásztorozása korrekt, a Mr. Hirtelenkurvanagyceleb Digger leföldtúrózása meg nem??? Némi kettős mércét vélek felfedezni... Ha rólad van szó, valamiért mindig hiperérzékeny "szűz kisfiúvá" változol, amíg másokra simán írogatsz olyanokat, amiknek a feléért figyelmeztetne másokat a Határátkelő... ;)

enverhoxha85 2015.06.28. 09:15:58

Tetszett az iras!
Kicsit ateltem en is ujra, h milyen is volt a kezdet-kezdete.... Tisztelet a kitartasert, az elszantsagert. Es talan eppen ez a ket dolog mutatja meg a legnagyobb különbseget a nyugat es magyarorszag között. Sajnos otthon mar nem eleg a kemeny es kitarto munka, h vmit is elerhessen az ember, annyi a buktato.
Ügyesen csinaljatok, jol fejlödtök es büszkek lehettek magatokra! A Babette-vel nem szokas egyeterteni, de ha az ember akar is gyereket, en meg egy kicsit vartam volna vele a helyetekben. Legalabb is mi egy sokkal erösebb alapra vallaltuk csak be a gyereket. Persze, ti tudjatok, h milyen tenyezök/okok jatszanak közre, es vegül is igy is eleg jol haladtatok elöre. Remeljük nem okoz majd megtorpanast az egyik keresö kiesese ilyen rövid idö utan.
Csak igy tovabb!
Az irasbol az is kiderül, h azert lehet magyarokra szamitani külföldön, bar nekem inkabb rossz tapasztalataim voltak, mint jok (de ez egy masik temakör [volt])

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 09:38:24

@Ödenburger [Hu/At]:
Na akkor utoljára csak neked csak most.
A "szűzkisfiús" kommentemmel a jelenséget figuráztam ki. Nem neked volt válasz bár neked IS szólt. Soha nem írtam értelmiségi blogról. A felső tízezer blogjáról beszéltem.
Soha nem vettem sértésnek a földtúrózást meg a kubikosozást hiszen az vagyok, azt csinálom 32éve.
Megköszönném ha nem forgatnád ki a szavaimat, vagy indits te is blogot rólam.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.06.28. 10:13:32

És a végén persze megköszönheted maguknak a németeknek is, hogy a határon nem húztak fel 4 méteres kerítést és nem lőttek rád azért, hogy be ne juss. Mert ugye abban az országban, ahonnan elszöktél most ez a divat a nép körében.

Meg megköszönheted a németeknek,hogy téged, a nyelvet nem beszélő analfabétát, a sátorban lakni akaró keleti kecskepásztort befogadott. És nem hisztériázott azon, hogy el akarod venni a munkáját és hogy tartsd be a törvényeit.
Hanem engedett élni, hogy az legyen belőled, amire képes vagy és szorgalommal eléred.

Talán ezt is meg kellene köszönni, és ezt akár óriásplakátra is ki lehetne rakni Magyarországon.

DieNanny CH 2015.06.28. 10:41:56

@P.Elliot:

"Soha nem bérelnek semmit."

Na, igen, de ahhoz, hogy vegyél valamit, kölcsön kell. Kölcsönhöz legtöbbször önrész kell. Amíg az önrészt összeszeded, addig hol laksz?
Vagy pl autónál, ha munkába járáshoz kellene: ha nincs, hogyan tudsz munkába járni, ezáltal önrészt összeszedni?

Pierre73 2015.06.28. 10:59:04

Grüßgott. Mindenképpen szeretnék gratuálni a kint elért sikeretekhez. Azt viszont minden kedves külföldre szándékozó magyarnak üzenem: nyelvet vagy szakmát tanulni nem idegen országban kell, hanem még idehaza. Nem Goethét kell olvasni anyanyelven, de pl egy három hónapos nyelvtanfolyammal már el lehet jutni olyan szintre, ahol az ember nem mindenre azt mondja, hogy "ja"... ez nagyon fontos, szerintem az ittoni pár hónap nyelvtanulás éveket hoz előrébb külföldön... mert olyan nincs, hogy majd itt megtanulod. Vagyis van, de akkor le kell nyelni a porcukrozott szargolyót. Gondoljatok csak bele: kimész, nem beszélsz, de dolgozol szorgalmasan és nyelvtudás híjján kezded legalul. Melyik munkáltatónak lesz elemi érdeke, hogy mi hamarabb kikupálódj? Semelyiknek.Igen, nekem is van olyan ismerősöm, akinek az ismerősének szerencséje volt és azonnal, nyelvtudás nélkül "Európába" érkezett... de személyesen még eggyel sem találkoztam, akinek így bejött volna az élet. Márpedig, ha országot vált az ember, akkor szerintem legyen benne annyi tartás, hogy ne bólogasson mindenre. Mert azt otthon is lehet.

P.Elliot 2015.06.28. 11:29:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem hazra ertettem a kezpenz kifizetest hanem autora es csak a mai helyzetemben. Amikor kijottunk meg mi is kolcsonre vettuk az autoinkat evekig mire felfejlodtunk addig hogy ossze tudtuk gyujteni elore az arat. De berelni sosem bereltunk autot es mast sem, mindig osszegyujtottuk elore az arat. Az indiaiak mesterek a gyujtogetesben, neha csak amulok rajtuk. Kepesek egyutt lakni 2-3 csalad egy kicsi lakasban addig amig ossze nem sporoltak a hazuk arat ami lehet hogy egyelore kicsi de penzben fizetik ki, adossagba nem mennek bele. Apa, anya dolgozik, az apa meg mellek allast is, az anya is valamit meg extran,felretesznek minden centet amit tudnak, a gyerekek ha kicsit nagyobbacskak akkor otthon hazimunkaznak, segitik sa szulot, a berelt lakasban mindig van valaki otthon aki miatt nincsenek a gyerekek felugyelet nelkul, elviszik egymaset iskolaba, osszedolgoznak. En keptelen lennek erre de ezek bamulatos nepek, dolgozni nagyon tudnak es nagy bennuk az akaratero hogy elorejussanak. Gyerekeiket tovabb tanittatjak minden lehetseges esetben. Nem tudom mas orszagban hogy elnek ha odakoltoznek de itt a rendorsegi hirekben sosem latsz indiai nevet, beolvadosak es dolgosak.

M. Péter 2015.06.28. 11:40:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A legtöbb munkahelyre el lehet jutni, gyalog, kerékpárral, tömegközlekedéssel vagy ezek valamilyen kombinációjával. Néhány hónapja volt a hírekben az az amerika férfi, akinek 9 éve elromlott a kocsija, és azóta naponta több, mint 30km-t gyalogolt. Ha tényleg kell az autó, akkor is lehet egy tragacsot venni a 200 dolláros/fontos/eurós kategórában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.28. 11:43:31

@P.Elliot:
Nekem ugyanez a tapasztalatom az indiaiakról.
Viszont kreativitásuk, problémamagoldó képességük szinte nulla.
Rögtönzés mint olyan az nekik ismeretlen.
Én általában szikhekkel dolgozok és nagyon szeretek velük dolgozni. Kiváló emberek.

P.Elliot 2015.06.28. 12:01:50

@diggerdriver: Nem figyeltem meg hogy milyen a kreativitasuk vagy a problema megoldo kepesseguk pedig volt egy csalad akivel baratkoztunk, sajnos messze koltoztek mar, osszejottunk, a gyerekeink voltak baratok valaha, merhetetlenul rendesek voltak.
Lehet hogy olyanok mint irod, odahaza nem kellett problemazni, eltek ugy ahogy a szokasok kivantak, nem is nagyon engedtek oket gondolkozni, vagy nem volt ra szukseg. Ott nalatok is annyit partiznak?
Mert itt igen, ebbol all a szorakozasuk, minden hetvegen kivonulnak a parkokba piknikezni egy tal etellel amit letesznek mint affele belelpodijat amit aztan kozosen fogyasztanak el, vagy mennek a templomukba ahol ugyanez van de ott zene meg tanc is, ugy nagyon vidam nepseg, fillerekert szorakoznak igy, nem jarnak barokba, megbeszelik a het kozbeni problemaikat, segitik egymast, kozsegelyen en meg nem lattam indiait.
Amikor mar jobban megy nekik koltenek magukra is rendesen de az elejen evekig elere rakjak a penzt es ingyen szorakozasokat keresnek, kirandulasok, setak, egymas latogatasa, horgaszas es mind tudja hogy mikor es hol van ingyenes programok, muzeumbelepok a kornyeken.
Iden beleptem egy community garden kozossegebe ahol kaptam egy szep darab foldet, na itt is vannak indiaiak, hogy micsoda szep kertjeik vannak, csak nezek.

kardio1 2015.06.28. 15:15:41

@kardio1: az utolsó mondat miatt.

skye8 2015.06.28. 15:26:00

@Mrs Rumcajsz CA: valahogy igy jott le nekem is a tortenet :) elvezem kozben a kellemes 17 fokos esos viharos hetveget, igazi torontoi nyar :))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.28. 15:35:23

@Ödenburger [Hu/At]: magamrol beszelek.

Csinaljak kepernyokepeket a gorog csoportban?:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.28. 15:37:43

@diggerdriver:

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Az_Egyesült_Államok_függetlenségi_nyilatkozata

Valahol el kell kezdeni. Veszely eseten talan kicsit erosebbek leszunk. A kereskedelemben megmaris ltszik.

adg 2015.06.28. 15:54:34

@Bredpitt Monika: itt mifelenk meg ugy megy a lizing, legalabbis az, amit en akartam, hogy alairod a papirokat, kezedbe nyomjak a kulcsot egy filler fizetese nelkul, es van egy havi par szaz dollaros lizingdij.
Ebbe benne van a kocsi ara, az osszes jarulekos marhasaggal egyutt, mint regisztracio, biztositas, szervizek, olaj, gumi, kutyafule, javitas, vontatas, ha kellene, stb. Egyedul a benzint kell fizetni pluszba.
A futamido vegeen megallapodastol fuggoen megkapod az autot, vagy fizetned kell a maradvanyosszeget, vagy azt is megfinansziroztathatod ujra, hogy kifusson nullaba.
Szerintem tok jo. Elore kalkulalhatod a fizetnivalot, nincs semmi varatlan koltseg.
Nem biztos, hogy sokkal jobb megvenni a kocsit zsir ujan keszpenzben.
A kovetkezo kocsink szerintem igy lesz.

2015.06.28. 16:08:11

@skye8: lol tombol a kanadai nyar :) itt ottawaban most 15 fok van, de tok jo mert delutanra mondanak 13at is :D

Bredpitt Monika 2015.06.29. 00:23:22

@adg: Na, ez tetszik nekem. Ha igy lehetne akkor otthon is lehet, megerne. De pont most meseltem ferjem csaladjanak, hogy otthon kb 400 dollart kerestem, benzinnek literje kerul annyiba mint itt egy gallon, meg soroltam az arakat, el voltak borzadva. Igy megy ez (szokta mondani Kurt Vonnegut).

Bredpitt Monika 2015.06.29. 00:27:04

@kék madár: Most volt egy hir otthon par honapja talan, egy par nagy projected leallitott az EU, pont azert , mert ki akarjak vizsgalni mi tortenik a pennzel .

Igaz Barát 2015.06.29. 00:27:55

@Mrs Rumcajsz CA: Itt Winnipegben kánikula van. Nem arról volt szó, hogy Kanada hideg? :)

kék madár 2015.06.29. 01:30:14

@Bredpitt Monika: a trafikmutyit is vizsgaljak. Nyilvan van az a hatar ameddig nem erdemes elmenni :)

P.Elliot 2015.06.29. 01:40:41

@Igaz Barát: Miota laksz Winnipegben? Mert egy baratnom lakott ott es azert menekultek el 10 ev utan mert minden telen szetfagytak a vizvezetekek holott rendesen be volt agyazva es olyan hideg volt hogy elkepeszto. Ha meg nem toltottel ott el egy telet akkor majd meglatod hogy mit hivnak ott annak. A nyar az nagyon meleg mint minden tisztesseges hideg helyen.

2015.06.29. 01:43:23

@Igaz Barát:
Winnipeg +27C
Regina +31C
Calgary, Edmonton +30C
Medicine Hat (Alta) +38C
Radium Hot Springs +33C
Kelowna +35C
Kamloops +37C

Igaz Barát 2015.06.29. 01:47:06

@P.Elliot:
Két hónapja, viccnek szántam a kérdést. :D
Egyébként tudom mire vállalkoztam, de ez a meleg, egy klíma nélküli emeleti lakásban most egy kicsit sok.
Bárkit kérdezek, azt mondja, hogy a tél az elég cifra tud itt lenni. Abban bízok, hogy elég sokan laknak itt, talán nem mi leszünk az a család, aki megfagy a következő szezonban.

Igaz Barát 2015.06.29. 01:48:19

@Cascabel: Izé, akkor én nem szóltam. :)

P.Elliot 2015.06.29. 02:24:01

@Igaz Barát: Mostanaban erkeztetek Kanadaba? Probalj valahonnan egy legkondit keriteni, hasznalt is jo. Talan csak nem lesz olyan meleg a nyar.

2015.06.29. 04:42:55

@Cascabel: @Igaz Barát: ottawaban 14 fok van es skye8 torontobol 17 fokot jelentett :) ontarioban 'hideg szelek fujnak' :)

2015.06.29. 04:43:35

@Igaz Barát: mikor eloszor mondtam a kanadai cimbiknek, hogy eletem elso -20 fokjat itt eltem at csak nevetni kezdtek es azt mondtak varjam ki a veget :) amugy a norvegoknak van egy mondasuk, amit a ferjem is folyton mondogat: nincs rossz ido csak rosszul megvalasztott oltozek :)

Igaz Barát 2015.06.29. 04:50:49

@P.Elliot: Igen, mostanában. Ez csak átmeneti lakás, majd ősszel jön a család, az normálisabb lesz.
@Mrs Rumcajsz CA: Én is így vagyok vele, ha hideg van, akkor felöltözök, de nyáron már nem igazán van mit néha levetni. :)

adg 2015.06.29. 05:34:02

@Mrs Rumcajsz CA: Erdelyi valtozat: Nincs rossz ido, csak szar ember. :) Kicsit sarkosabb.

@Igaz Barát: Az kanikula? Mind a 27 fok? 27 fokban libaboros a karom, 30 alatt nem erzem jonak az idot. oke, 35 felett mar meleg, de az is ritka.
Amugy udv itt ujra, regen lattalak.

@Bredpitt Monika: No igen. A vicc, hogy az auto is - nagysagrendileg - ugyanannyiba kerul, pedig a fizetes lenyegesen kisebb. Ebbol kovetkezoen a finanszirozas is sokkal kedvezotlenebb otthon sajnos. A lizing inkabb cegeknek eri meg, nekik egyszerubb ugy sokkal. Maganszemelynel eleg ritka. Itt meg adokedvezmenyt is kapsz, ha lizingeled a kocsit. Meg jobb arat, mert a lizingcegeknek van egy csomo flottakedvezmenyuk sokszor, igy sokszor jobban megeri, mint egy hagyomanyos hitel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 07:43:09

@adg: tegnap 26 fok volt nalunk.
zoknipulcsiban nyomom, ejjel pizsamazokni kettakaro.
alig varom, h jojjon a nyar.

DieNanny CH 2015.06.29. 07:44:49

@P.Elliot:

Köszi, hogy megmagyaráztad ezt a bérlés-témát.
Az indiaiakról ezt nem tudtam. Hát, hűha!

Void Bunkoid 2015.06.29. 12:44:34

@Bredpitt Monika: ööööö de ez akkor így hülyeség, ha úgy "lízingeltetnek", hogy eleve legyen meg a fedezet, vagy ha nincs, akkor hitelt végy fel, ez akkor csak egy lízingnek álcázott gonosz hitelszerződés-köttetés.

A lízingnek pont ez a lényege, hogy "apránként" veszed meg a lízingelt cuccot - persze természetesen nagyobb végösszegért, mintha kicsengetnéd egyben, de nem kell különösebb hitelfedezet hozzá. Az érem másik oldala, hogy lízingnél általában nem sűrűn szoktak türelmi időkkel, meg hátralékokkal számolni, ha nem tudod a következő havi adagot szolgáltatni, azonnal ugrik a cucc, akkor is, ha már csak két részlet van hátra - ez a lízingkonstrukció lényege, gyakorlatilag a bérlet meg a vásárlás fura keveréke, addig, amíg nem fizetted ki a megegyezett összeget, addig de facto bérlő vagy, ha sikerül kifizetni, onnantól tulajdonos, és ha belebuksz, akkor addig tartott a móka.

A hitelre vásárlás pont a fordítottja - ott ugye kapsz egy valag pénzt, amiért megveszed az adott ingóságot vagy ingatlant, de a bank fele kötelezettséged van azt a valag pénzt visszafizetni kamatostól, ennek záloga az az ingóság vagy ingatlan, amit vettél. Ha buksz, ugrik a szerzett vagyonod, PLUSZ még ki is kell fizetned a maradék tartozásod - ilyenkor történik az a faramuci dolog, hogy a bank írat veled egy bérleti szerződést, és az egykori tulajdonod bérlőjévé válsz addig, amíg nem egyenlíted ki a tartozást, utána meg mehetsz isten hírével :P

adg 2015.06.29. 16:53:57

@~~Babette~~: Hetvegen elugrottunk egyet kempingezni. Itt ugye most kemenyen tel van. Itt a varosban ez azert meg eppen elviselheto, a tenger miatt ritkan meg a hajnali homerseklet 20 fok ala.
De 200 km-rel bentebb mar hajnalra 5 fok volt. Egy kis folyo partjan voltunk, amit meleg vizu forrasok melegitenek. igy nezett ki reggel 7 korul: kepkezelo.com/images/yk8e2ba4kt91dk64ozy.jpg
Kockara fagytunk ejjel, ugyhogy elso dolgunk volt belefekudni a meleg folyoba (a legmelyebb pontja sincs fel meter ilyenkor, de altalaban 15-20 centi mely :-D), es kivarni, amig kigyullad a nap. Ha mar vilagit, akkor jo, 9 korul mar normalis ido van. olyankorra igy nez ki a viz: kepkezelo.com/images/69udaxtpvr724kfe5afc.jpg

Erdekes, hogy a varjak helyett a sasok vinnyogtak hajnalban. rengetegen koroztek az egen, biztos a fagyott dogoket kerestek. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.29. 17:43:07

@adg: te most kinzol engem ezekkel a kepekkel?

kék madár 2015.06.29. 17:54:11

@adg: "Itt ugye most kemenyen tel van"
ilyenkor lecsereled a backgroundot valami sielos kepre, hogy emlekeztesd magd? :)

Bredpitt Monika 2015.06.29. 18:05:04

@Void Bunkoid: Nem mentem bele a reszletekbe, de a neten nekem ez jott fel. Banki hitel kell. Tovabb kellett volna kutatni, de mivel eleve hulye otlet lett volna egy kocsi a 96ezer forintos fizetes melle ezert nem is foglalkoztam vele. Koszi az infot.

Bredpitt Monika 2015.06.29. 18:06:03

@kék madár: Pont ezert is vagyok EU parti, legyen egy kis kontroll mindenki felett. Ne lehessen mindent megtenni. Udv,

2015.06.30. 08:20:00

@Igaz Barát: tyu most nezem, hogy ujjatlan polo es rovidgatya helyett talan szeldzseki kell nalatok. Manitobaban viharos szelek fujnak, teljesen delen meg tornadoval riogatnak

2015.06.30. 08:20:13

@adg: csak egy icipicit sarkosabb :)

Amugy nemreg skypoltunk az egyik Melbournben elo nagybacsinkkal es magyaraztuk neki , hogy nalunk most kellemes 18 fok van mire jo hangosan elkezdett hahotazni, hogy az ott a teli atlaghomerseklet :) ez van

adg 2015.06.30. 09:09:35

@Mrs Rumcajsz CA: Igen, Melbourne-ben eleg cudar ido van telen. Nagyon valtozekony es kiszamithatatlan. Nyaron is eleg osszevissza.

A mi falunkban jobb az ido. Ha valaki birja a parat az esos evszakban, es nem zavarja a 33-34 fok. Merthogy mindig annyi van, nincs szukseg homerore. Vagy eleg a falra festeni. :) Nappal 33-35, ejjel 30 az esos evszakban, es 33-35 illetve 25 a szarazban.

Eleg egyenletes egesz even at, egyedul az eso mennyisege es a paratartalom valtozik. De az is kiszamithato. Esos evszakban paras, es majd' minden nap esik, szaraz evszakban nem paras es sosem esik. Egyszeru.
A deli nepek ide jonnek telen melegedni. :)

en.wikipedia.org/wiki/Darwin,_Northern_Territory#Climate

2015.06.30. 19:01:11

@adg: :D az a rideg melbourni idojaras, nahat! :D :D :D

Igaz Barát 2015.06.30. 23:13:00

@adg:
Olvasni szoktam csak, mert mindig le vagyok maradva egy-két poszttal, aztán már nincs értelme hozzászólni, pedig múltkor volt néhány érdekes társalgás.
Kicsit féltem egyébként ettől, hogy a munka a blog rovására fog menni, de hát ez van. :)

@Mrs Rumcajsz CA:
Azt már megfigyeltem, hogy itt a szél mindig lesben áll, és várja, mikor indulok el biciklivel valahová. Amint észrevesz, azonnal elkezd szemből fújni. Eddig csak párszor sikerült átvernem azzal, hogy először az ellenkező irányba indultam el.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása