oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 14. 06:50,  Határtalan gasztrokalandok 104 komment

2015. június 14. 06:50 Határátkelő

Határtalan gasztrokalandok

Lassan belelendül a nyár (kivéve a világnak azon részeit, ahol nem, ugye), úgyhogy arra gondoltam, mára egy kicsit lazább válogatást tálalok nektek. Nem véletlenül használtam a tálalás szót, hiszen egy egész komoly gasztrokaland következik, Japántól Új-Zélandon át egészen Törökországig. És ha már teleettük magunkat, akkor lesz egy plusz meglepetés is a végére… Vágjunk is bele!

hiyashi_chuka_tokyoreloaded_blogspot_jp.jpg(fotó: tokyoreloaded.blogspot.jp)

A hideg kínai hidegnek hideg, kínainak viszont (nevével ellentétben) csak áttételesen az, viszont legalább japán. A rejtélyt a Tokyo Reloaded blog oldja fel.

„A hiyashi chúka egyértelműen nyári étel, nagyjából májustól októberig kapható. A neve azt jelenti, hogy „hideg kínai”, a kínai itt a chúka soba, vagyis a „kínai metélt” rövidítése, ami viszont a rámen egy kevésbé közkeletű neve. Voltaképpen hideg, rövid lére eresztett rámen, és ahogy azt mondani szokták: jó étel annak, aki szereti. Én speciel igen.

Azért nem arról van szó, hogy a rámenről egyszerűen csak leöntenék a levet és lehűtenék, ennél azért szofisztikáltabb a dolog, pontosabban egyszerűbb. (...) A tésztát ki kell főzni és folyó víz alatt kihűteni, és csinosan ráhalmozni szép hosszúkásra vágott belevalókat.

Ami az utóbbiakat illeti, ezek itt talán még fontosabbak, mint a rámennél, lehet benne chashú, főtt csirke, rák, kurage, vagyis medúza (imádom!), uborka, főtt tojás, paradicsom, gyömbér, babcsira és még ki tudja mi minden más. Leöntik a szósszal, tesznek mellé egy kenet karashit, csípős japán mustár, és már készen is van. (...)

A hiyashi chúkát sok olyan étterem is a menün tartja, ahol egyébként nem mernének rámennel próbálkozni, és sokszor egész elfogadhatók is vannak köztük. De az igazi hiyashi chúka persze mégiscsak az, amit egy valódi rámen-szakács készít el, már persze, ha nem zsenánt neki, az egyszerűsége okán.”

Ez persze messze nem minden, további részletekért tessék kattintani!

Milyen az igazi kebab?

A kérdés jogos, különösen ha az ember nem Törökországban él (és azért ilyenek vagyunk többen, ugye), ellenben szereti a jó kebabot. Na jó, de milyen is az? A titokról az Isztambul info blog rántja le a leplet.

sis_kebab_flickr_com_biso.jpg(fotó: flickr.com / Biso)

„A kebab szó eredetileg a Kaukázus-Perzsia vidékéről származik, és egyszerűen annyit jelent, hogy sült hús. A katonák a kardjukra kis kockára vágott húst raktak, és a tábortűz felett sütötték meg. Néha meg az égő elfoglalt várost használták tűzhelynek. Az volt a városi kebab…

Ez a fajta nyársra húzott kebab Törökországban şiş kebab néven ismert. Magyarországon pedig saslik, vagy rablóhús. A saslik Törökországban is ismert, és ugyan ez a neve. Persze kicsit másmilyen…

Törökországban viszont a kebab, mintha valami joker szó lenne. Ugyanis mindenre használják, ami sült.. pl. gesztenye kebab. Sőt! A sarkon árulnak fagylalt kebabot is! Az pedig biztos nem sült, és nincs is benne hús. (...)

Szóval a kebab bármi lehet. A Wikipédia török oldalán 114-féle kebabot tüntettek fel. Mint a legismertebb fajtákat. Olyan is van köztük, ami nem is hasonlít az eredetire.

Kockára vágott hús, szószban, bográcsban megfőzve krumplival. Na mi az? Pörkölt! Ezt itt úgy hívják, hogy taş kebab. Vagyis kő kebab. No, nem azért, mert kőkemény lesz, hanem mert sütőben készül. (...)

A kebabokat többféleképpen lehet csoportosítani.

Hús szerint:

sima – ez a marhából készül.

kuzu – ez birkából készült. Ez az eredeti.

tavuk – ez pedig a csirke.

Lehetnek még egyéb állatok, de az nagyon ritka. Inkább olyanok fordulnak elő gyakran, mint pl. a padlizsán.

Szokás még városok szerint csoportosítani. Mely régióban melyik a népszerű. (...) Léteznek további híres kebabok is. A legismertebb a Döner Kebabı, amit Magyarországon gyros-nak hívnak a görök elnevezés alapján (a döner egyébként török találmány, és copyright-os). Ilyet rengeteg helyen lehet kapni, mert elég egyszerű az elkészítése, gyors, és finom.

De létezik egy elegánsabb változata, ez az İskender Kebabı. Lényegében egy döner, csak megadják a módját!"

Na jó, nem folytatom tovább, mert a végén még beidézem itt az egész posztot, az meg nem lenne elegáns, szóval akit érdekel, inkább kattintson!

Egy nemzet válságos pillanatai

Fontos a politika, de az igazi válságokat a hétköznapi dolgok okozzák. Például az, ha egy multi megváltoztatja egy ország kedvencének receptjét. Ez a rémület történt nemrégiben Új-Zélandon - számol be Pappito blogja.

milo_flickr_com_monkeyblue.jpg(fotó: flickr.com / Monkeyblue) 

„A Milo egy ilyen kakaószerű instant italpor, amiben van mindenféle jóság, vitaminok, ásványi anyagok meg rost, úgyhogy nem csak finom, hanem egészséges is.

A Milo a harmincas években született, amikor a gazdasági világválság erősen odacsapott az ausztráloknak (is) és a gyermekek tápláló élelmezése nem volt megoldott, egy Thomas Mayne nevű vegyész okoskodta ki, hogy hogyan lehetne a csokit meg a árpamalátát úgy összekeverni, hogy tejjel iható legyen. Így született meg a Csendes-óceáni régió ovomaltinja.

Mára a Milo nemzeti itallá vált, a munkahelyemen a tea és a kávé mellett mindig ott van egy kétkilós aludoboz Milo is. Na, ebbe a gasztrokulturális alapvetésbe köpött bele a Nestlé azzal, hogy megváltoztatta a receptet. (...)

Az ojságok cikkeznek, a Facebook nyüzsög és szervezkedik, az emberek pedig sápadtan kérdezgetik egymástól, hogy igaz-e a hír?

Felháborodott anyák viszik vissza a terméket a boltokba, mert a gyermekek nem isszák az új verziót, felháborodott apák sopánkodnak, úgy téve, mintha a gyerekek innák otthon a Milót, és a kezüket az üzleti élet verőerén tartó élelmesek már aukciós szájtokon árulják húsz dollárért – az eredetileg kilencbe kerülő – régi recepttel készült tartalékaikat. Nincs kizárva, hogy egy fél év múlva már készpénzként fog működni a régi recepttel készült italpor, vagy banki fedezetként, mint a parmezán. (...)

Ilyen felháborodás utoljára akkor volt, amikor 2011-ben a christchurchi földrengés megrongálta a Sanitarium Marmite gyárát és 2012 márciusára elfogyott a boltokból az élesztőkivonat.

A Sanitarium elkezdte rendbehozni a gyárat, de a komoly szerkezeti károk miatt kénytelen volt elköltöztetni az egészet egy másik helyre, miközben az egész város próbálta rendbehozni az egyéb károkat. Persze sajnáltuk a félig összedőlt katedrálist is, de azért az igazi probléma mégis a Marmite hiánya volt.”

További részletek ebben az esetben is Pappito eredeti posztjában olvashatók, érdemes átkattintani!

Ami bemegy, az ki is jön - avagy az ázsiai WC-k

Nézzünk szembe a tényekkel: ennyi kajálás után az embert egy idő után gyomortájon feszítő érzés fogja el, és olyankor elvonul oda, ahová a király is szokott, ráadásul gyalog. Ennek a nyugati kultúrkörben többé-kevésbé megvan a maga kultúrája, de mi a helyzet Ázsiában? Erről írt a Végtelen... talán blog.

azsiai_wc_vegtelentalan_wordpress_com_1.jpg(fotó: vegtelentalan.wordpress.com) 

„Vécépapir az nincs, de van helyette egy cső, amiből víz spriccel, ha akarod. Nézegettem, kipróbáltam, de valahogy nem vagyok az a nagy szakértő. És egyébként is, ha már agyonvizeztem magam, akkor hogyan, mivel törölném meg magam, mielőtt újra felhúzom a gatyeszom? Sehogy sem értem!

A szegényebb helyeken, mint például Nepál, nagyon kell edzened magad a vécékre! Néha nem csak a hányinger jön, de az élethez való viszonyodat is megkérdőjelezed.

Például a Himalájából lefelé a busszal megálltunk egy étterem mellett, ahol persze lehetett használni a vécét is (ja, itt Dél-Kelet Ázsiában bárhová bemehetsz pisilni, senki nem fogja sajnálni tőled), Nepálban meg főleg nem sajnálják tőled azt a bizonyos lyukat a földön.

Szerintem ez volt életem legdurvább pisilése. Megyek lefelé a kopott, koszos lépcsőházban, már gyanús kezd lenni, de mikor leérek, látom, hogy van egy szoba jobbra, tiszta mocsok a fala, a földön matracok, valakik itt alszanak. Szemben egy raktárféle, vagy szemétlerakó? Vagy inkább a kettő együtt.

Balra épp nyílik egy deszkaajtó és egy buszos útitársam szédül ki, arca fehér, rögtön mondja, hogy nem javasolja a vécélátogatást, de mit lehet tenni, ez egy város, itt nem lehet csak úgy egy bokorhoz leguggolni. Szóval hajrá! Mondom magamnak és közelitek.

A vécé egy lyuk volt a földön, a falon évszázados, fekete mocsok, a sarokban, sőt, a fejem közvetlen közelében éppen szépen leszállingózva pókhálókon pókok, és bűz-bűz-bűz, olyat, amit elképzelni sem tudsz. Visszafojtott lélegzettel is érezed, bőrödre ragad a mocsok.

Persze se lehúzó, se semmi, pedig legalább egy vödör víz és egy kisebb vödör szokott lenni, hogy azt önts rá, na de itt semmi, mindegy is, mert csak a menekülés jár a fejemben. (...)

Nos, ehhez képest Thaiföld maga a luxus! De még Jakarta és Manila is, bár ott sem divat a vécépapír. De azért megmondom őszintén, mikor Nepálból hazaértünk Bangkokba, olyan boldog voltam a csillogó-villogó reptéri vécétől, hogy rögtön a legnagyobb vigyorgó arcot nyomtam.

Merthogy a bangkoki reptéri vécében van egy monitor, amin ötféle arc a szomorútól a vigyorgóig, hogy tapizd le, mennyire voltál elégedett. De a thaiföldi luxusvécék egyike a Paragonban (ha jól emlékszem), a szerintem világhíres bevásárlóközpontban van, ahol a férfivécében olyan a tévé, hogy a padlón kezdődik, a falon folytatódik, és a plafonon ér véget!”

Ebből is látszik, hogy nem érdemes általánosítani, Ázsiában pláne nem, hiszen mindkét véglet megtalálható. Akit további részletek is érdekelnek, az feltétlenül kattintson!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Nepál Új-Zéland Thaiföld Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr617539496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.14. 09:11:29

@hunjanicsar: Pont olyan, mint a kommented .. normálisnak tűnik, aztán kidetrül, hogy egy nyomi spammer vagy.

Határátkelő 2015.06.14. 09:22:21

@hunjanicsar: Ha kommentelni szeretnél, akkor az ilyen és ehhez hasonló reklámlinkeket baromi gyorsan felejtsd el. Kösz.

firg_firg 2015.06.14. 09:32:48

Az evszazados mocsok a falon nem szegenyseg hanem igenytelenseg.

HardPötty 2015.06.14. 10:01:48

Hehe. A meglepetés miatt rögtön a végére pörgettem a mai posztot :)

Meglepődtem :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.14. 10:14:46

@HardPötty: Én is így tettem, de másra számítottam. :)
Mondjuk a WC-k tekintetében itt is lehet furcsaságokat találni eldugottabb helyeken, de azért ennyire nem igénytelenek, inkább az "egyedi megoldások" a furcsák.

A török ételek itt is megvannak, mondhatjuk minden sarkon árulják.

tanato 2015.06.14. 10:18:13

@maxval bircaman szerkesztő: Latin-Amerikában guggolós vagy ráülős nyilvános wc-k vannak?
Egyébként gőzöm sincs hogy tud egy guggolós wv-t használni egy idős ,ízületes,egy rokkant vagy gipszelt lábú vagy egy 8 hónapos kismama .Erről te többet tudsz Bulgária okán.

tanato 2015.06.14. 10:21:04

www.youtube.com/watch?v=dKkryfdtMNQ

Itt van egy link amiben egy indiaI úr elmagyarázza a tudatlan fehér embernek az ázsiai wc használatát,de ehhez akkor is fiatal kor és jó erőnléti állapot kellene szerintem.

tanato 2015.06.14. 10:26:41

www.youtube.com/watch?v=so-CgX3MAaQ
Itt meg elmagyarázza az ázsiaiaknak az angol wc használatát.

tanato 2015.06.14. 10:30:09

www.origo.hu/nagyvilag/20150614-szerbia-felkeszult-a-magyar-hatarzarra.html

Off:Szerbia kezd berágni Orbánék okán ránk a határzár emlegetése miatt.

SZIZS 2015.06.14. 10:34:15

Mindig érdeklődéssel olvasom a különleges ételekről szóló írásokat, de ennyi elég is belőlük mert nem vagyok egy kísérletező típus Digger bánatára. Mióta salmonellás voltam azóta még jobban ragaszkodom a megszokott általam jól ismert ételekhez.
WC-s fürdőszobás sztorik nekem is vannak bőven, a legdurvabbat ami nekem jutott megosztom veletek. 80-as évek közepén, Örményország fővárosában Jerevánban egy étteremben vacsoráztunk a kerthelyiségben. A WC egy kis házikó volt kb 2x2 méteres, vagy 20 méterre a terasztól ahol ültünk, egy buxus közepén. Aztan úgy adódott hogy használnom is kellett. Az étterem meg az utcai világitás segítségével egy kis kitaposott földúton lehetett megközelíteni az elvadult derékig erő gázzal körbevett építményt. Már a közvetlen közelében is bűz terjengett de mikor kinyitottam a fa deszkákbol összetákolt ajtót sokkoló volt a hatás. Az úgynevezett WC tök üres volt derék magasságig a fal "összecuccolva" mindennel, a folyékony dolgokat az egyik sarokban található lyuk felé a fal tövében futó kis árok vezette el, rásegitettek persze mert az egész építmény láthatóan a bizonyos lyuk felé lejtett. Ezek után nem is volt kérdés, hogy a buxust választottam. :)))))

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.14. 10:34:28

@HardPötty: milyen erdekes! En is a meglepire voltam kivancsi elsöre, aztan valahogy nem akarodzott kajakrol olvasni utana:-(
De aztan az a rablohusos kep megis elcsabitott:-)))

SZIZS 2015.06.14. 10:44:42

@SZIZS: gazzal körbevett építmény volt, bár ha belegondolok volt ott gáz is. :)))

Herr Géza 2015.06.14. 10:59:16

@maxval bircaman szerkesztő: Végül is miröl is "kutatgatna" egy 12 éves.....:)))))

Akkor legyen már egy kis vidámság is a témában:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/AbfalltrennungP4010220.JPG/220px-AbfalltrennungP4010220.JPG

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.14. 11:07:53

@tanato: mert o melyik? a rokkant vagy a kismama?

2015.06.14. 11:10:11

Hat az a hyashi chuka, azt en nagyon szivesen megennem :) De a WC az iszonyat fontos kerdes amugy, foleg, ha az ember nincs hozzaszokva a helyi etelekhez... ez lesz az akadalya szerintem annak, hogy en ugy istenigazabol bejarjam az egesz vilagot. Ilyenkor mindig azt kivanom, barcsak ferfi lennek, akkor WC lehetne az egesz vilag, es semmilyen kis meg nagydolog nem volna akkora para.

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt a csobbanosat mar masok is mondtak. De nagyon pazarlo, nem? Marmint, sok vizet hasznal... es csobban is, fuj. :D

firg_firg 2015.06.14. 11:13:59

@tanato: azsiaban fokozottan mukodik a termeszetes szelekcio.

firg_firg 2015.06.14. 11:16:32

@mojyo: a ferfiak se allva szarnak

Az amerikai budi a leszippantos szörcsögös fajta

firg_firg 2015.06.14. 11:17:49

@mojyo: noknek mag van ilyen tolcser amivel allva pisilhetnek

tanato 2015.06.14. 11:30:36

@~~Babette~~: Nem a fickóra gondoltam hanem egy öreg,vagy beteg vagy egy terhes indiaira.

2015.06.14. 11:43:41

@firg_firg: Tudom, hogy nem allva szarnak azert ennyire meg kepben vagyok a biologiaval :D De azert az egesz altest dolog igy naluk ez igy higieniailag kevesbe erzekeny terulet valoszinuleg, mint a lanyoke,azt hiszem... igy ertettem csupan ezt a dolgot :D Irigylem a fiuktol az igenytelenseget es a felelotlenseget, na. :D Jartam amugy fesztivalokra (amikor meg fiatal voltam), es talalkoztam azzal a tolcserrel, nagy talalmany amugy!

Muscari 2015.06.14. 11:54:37

@Határátkelő: 9:01-nél van még egy link.

Muscari 2015.06.14. 11:59:01

@firg_firg: ez komoly? Fotó esetleg? Nem kell használat közben, jó csak az eszköz mega :-D

qkuc 2015.06.14. 12:02:12

@mojyo: Bizony, csobban ... Én nagyon utáltam használni. Egyébként a mester kifelejtette a magyar módit, ahol vízszintes padkára érkezik az output, ahol semmi nem csobban, :D. Ellenben pucolni kell erősen, :D.

Muscari 2015.06.14. 12:05:20

@Herr Géza: ez haláli :-)

A kajára visszatérve, vajon miért lett nálunk gyros a kebab? Dettó ugyanaz a kettő.

wuaaa 2015.06.14. 12:10:43

Csobbanás ellen pár réteg papírt kell a víz felszínére juttatni.

Amúgy az amszterdami utcai piszoár sem semmi, a régebbi fajták még úgy ahogy, a csigás bejárattal, de azok az újak... :))
youtu.be/Q7-OvzySmpw
youtu.be/JF94Uados5Q

Amúgy szerintem is kár volt a gasztro témát így elszarni..

wuaaa 2015.06.14. 12:15:31

@firg_firg: @mojyo: Ha már előhoztátok az állva szarást.. : youtu.be/ZdI385wTW6I

Muscari 2015.06.14. 12:16:19

@qkuc: szerintem sokkal jobb, ha nem csobban, higiénikusabb. Itt olyat még nem is láttam.

Herr Géza 2015.06.14. 12:18:28

@Muscari: @Herr Géza: Jut eszembe, a kevésbbé acélos némettudásúaknak imhol a fordítás:
"Szelektív hulladékgyüjtés könnyedén"
alatta pedig sorban:
"Sör, bor, víz, pálinka"
:))))

Muscari 2015.06.14. 12:19:47

@qkuc: "a húgy útja" Hát ez kész :-D

Herr Géza 2015.06.14. 12:21:25

@wuaaa [nor]: Vazze....ez brutális..... :(((((((

Herr Géza 2015.06.14. 12:26:09

@wuaaa [nor]: A múltkori "felszedik a parkettát is" téma óta már óvatos vagyok a hollandok "épelméjüségét" illetöen, de ez rátesz egy lapáttal.....
Ennél bonyolultabban nemigen lehetett volna a problémát "megoldani".

Muscari 2015.06.14. 12:29:46

@wuaaa [nor]: ezt azért nem kellett volna :-(

Muscari 2015.06.14. 12:30:58

@Herr Géza: hát igen. Nekem csak az a kérdésem, hogy hol marad a kézmosás??

SzZoole 2015.06.14. 12:42:02

Kaja tema wc-vel kombinalva,ez jo,vegulis a sok evesnek wc lesz a vege:)
Videki srac leven sokat jartuk a hatart gyerekkoromban.Wc-nek barmelyik bokor/fa tove megtette,papir helyet meg lapulevelet hasznaltunk.
A torokoket kedvelem.2 csalad is van akikel tartjuk a kapcsolatot.
Az egyik par honapja vett egy hazat es ma megyunk BBQ partyval egybekotott hazavatora.
A masik csaladnak Heathrow mellet van ettermuk.Oda jarok egy heten tobbszor is enni,faszen folott sutott rablohust.Az etterem nagyon csaladias,el lehet felejteni a mas ettermekben meg szokott etiketet.
Zako le,ingujj felgyurve es nyugodtan ehetek kezzel,a kes villa elfelejtve.
A keleti etelekrol nem tudok mit mondani,meg probaltam tobbszor is,de nem megy.

wuaaa 2015.06.14. 12:45:46

@Muscari: Hát ezt szerintem sem kellett volna... :))

@Herr Géza: Hajnalban már kemény jeleneteket látni ezen piszoárok környékén... :)) Hát ja... a mélyföld átka.. :))

SzZoole 2015.06.14. 12:51:34

@wuaaa [nor]: Ez nem csak Amszterdam erdekesege.2008-ban amikor Haga-ban kezdtem a kitantorgasom a 'kirakatsoron'vegig setalva,ahol ugye azt neztuk,hogy,hogy megy a fekete csempehez a rozsaszin fuga,ott talakozam eloszor ilyen nyilvanos hugyozdaval:)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.14. 13:06:25

A melegre valo tekintettel, egy kis lehüles:-))

kepfeltoltes.hu/150614/tmp_9935-IMG-20150614-WA00001335525059_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

De bocsanat, hogy belekontarkodtam az anyagcsere es az erre letesitett helysegek eszmecserejebe:-))))

Simon Hasonmasa (TW) 2015.06.14. 13:12:33

@Muscari:
Par kiveteltol eltekintve nem mosnak kezet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.14. 13:15:21

@wuaaa [nor]: egészséges, jol formázott.

ez fontos.

igaz, doki?

SzZoole 2015.06.14. 13:23:58

@wuaaa [nor]: Hubameg,ez nyomott olyat,mint egy wimes doboz....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.14. 13:34:06

@tanato:

BG-ban egyre inkább halnak ki a hagyományok és ma már a vécék 90 %-a angol típusú.

wuaaa 2015.06.14. 13:41:32

@~~Babette~~: "es a lanyok??"
Ha a nem pukizást egy életen át megoldják valahogy, akkor nyilván ezt is.

Csodabogár 2015.06.14. 14:46:01

@tanato: Tréningben kell maradni! Kínai körutazásom során a túlsulyosak elég nagy bajban voltak.
De Europában is edzi az ember lánya néha a combizmait. Legutóbb egy nemzetközi vonat első osztályán gyakoroltam.:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.14. 14:55:09

akkor most reggelire a szokasos gasztronomia

kepfeltoltes.hu/view/150614/10993121_858815570866772_3491914770835514471_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg...

a nejem spenotos en meg husbolond nevu holland martasos benedicktet eszunk

es a szokasos hetvegi program ... Szep napot mindenkinek es mozduljatok ki a gép mellol ..

www.spalefinlandais.com/en/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.14. 15:14:08

@Der echte Weihnachtsmann: Meleg?? WTF? 16 fok van, bakker... :-o Jó, persze a minusz 30-hoz képest kánikula...

De a kép az jó... :D Leszámítva a helyesírást.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.14. 15:18:11

@montroyal ( CAN qc): Igen, a view szó nélküli linket kéretik használni, mert így kapásból képernyő méretűre mutatja a képet, és nincs az a sok fasság, reklám, stb.

Der echte Weihnachtsmann 2015.06.14. 15:33:54

@geegee: 16 fok?! De jo is lenne. Itt 26 van es meg lehet sülni.:-))

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:39:24

@maxval bircaman szerkesztő: Szeretnem elolvasni a WC s verset, megvan meg?

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:41:12

@montroyal ( CAN qc): Kimozdulunk, medences uszas lesz delfin nelkul.

Bredpitt Monika 2015.06.14. 15:42:49

'szia Ha. Sajnos most kicsesztem veled, atmasoltam a posztot a wordbe, 17 oldal, mennyit tudok en irkalni, ketfele kellene bontani, de most mar ekezet sem lesz.

Muscari 2015.06.14. 16:03:11

@Der echte Weihnachtsmann: ez nem vicces, kéretik komolyan venni azt, aki fázik :-D

Muscari 2015.06.14. 16:05:18

@Bredpitt Monika: komolyan, 17 oldslas posztot írtál? Ez nem novellapályázat, vagy nem jól tudom? ;-)

Bredpitt Monika 2015.06.14. 16:18:38

@Muscari: a palyazatra mar atkuldtem regebben,az nem hosszu, ez az otthoni elmenyekrol szol , nem less unalmas

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.14. 16:28:08

@Muscari: Ha rám értetted, nekem eszemben sincs fázni, de melegnek nem nevezem semmiképpen... :D Olyan alsó határon még elmegy.Én rövidgatyában mászkálok, a svédek meg kabátban, farmerben.Na ezen viszont nevetek, méghozzá erősen...

Mr Long 2015.06.14. 16:38:34

Tok kiraly, ha a Costaban veszek kavet vegre tudni fogom, hogy milyen nemzetisegu a kiszolgalo. A nevtablakon ugyanis nem angol illeto eseten egy kis zaszlo mutatja melyik orszagbol jott. Eddig ezt nem vettem eszre, de ma lattam az egyikben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.14. 16:39:40

Hej usákiaiak!

Itt van egy link

uk.businessinsider.com/the-average-wage-for-almost-every-job-in-america-2015-6

Segítsetek már értelmezni, lécci.Vagy aki dolgozott már odakint.

Az első sor az anesztes, keres (meg talál is...) 240 ezret, mondjuk.Ez gondolom bruttó.
Legyen mondjuk a nettó a kétharmada, 160 ezer, eztr elosztom 12-vel, kiad 13 ezer dolcsit havonta.
Ez igaz?Mert azért ezt eléggé vastagnak gondolnám...
Jó, tudom, a tébép az drága is tud lenni.De ennyi gempából röhögve fizetek egy jó biztosítást, nem?
Mondjuk havi ezer dollárért már jót is lehet kapni, vagy?

Határátkelő 2015.06.14. 16:46:16

@~~Babette~~: Az ugyanaz, csak közben megváltoztatta a nevét. Ezért szóltam neki. Utolsó figyelmeztetésként.

Határátkelő 2015.06.14. 16:51:00

@Bredpitt Monika: 17 oldal ékezet nélkül???? Az nekem egy fél nap munka. Ne csináld!!! Ha megoldható, jó lenne, ha tudnál rá ékezetet varázsolni...

Mr Long 2015.06.14. 17:04:24

@maxval bircaman szerkesztő: Az durva, hogy igy orulnek az "okolbe szorult" arcoknak :)
Orosz tanulashoz milyen anyagot ajanlanal? Az nekem nem palya, hogy nezzek filmet oroszul es majd siman menni fog a nyelv, ezt hulyesegnek tartom...

Muscari 2015.06.14. 17:07:08

@Mr Long (UK): már nagyon régótA így van. Viszont kell hozzá egy kis tájékozottság, én a kazah zászlót pl nem ismertem fel. Annyira furdalt a kíváncsiság, hogy megkérdeztem a srácot. Nem vette bántásnak Szerencsére.

blackhairlady 2015.06.14. 17:08:56

@Muscari: Szerintem a gyros es a kebab nem ugyanaz otthon sem, a kebabot rablohusznak hivjak.
Nalunk Shish kebob-nak hivjak.

Muscari 2015.06.14. 17:13:41

@Mr Long (UK): az úgy nem müxik, kell hozzá alap.

Szerintem ha úgyis hazamész Pestre, keress ott egy anyanyelvi orosztanárt privátban. Nagyon sokan vannak, ha kell esetleg segítség, mert nem találsz, akkor szólj.
A one to one tanításnál nincs hatékonyabb szerintem, pláne, ha az illető anyanyelve a választott nyelv.

Mr Long 2015.06.14. 17:14:16

@Muscari: Korabban masikba jartam, ahol csak angolok dolgoztak. Bar a korabban tobbszor voltam egy masikban, ahol Annamaria (ha jol emlekszem) volt az egyik barista neve, de ott nem lattam zaszlot, ez ket honapja volt.

Muscari 2015.06.14. 17:17:11

@blackhair-lady: amit itt árulnak Doner kebabként, az egy az egyben ugyanaz, mint az otthoni gyros. Mind sarkon lehey kapni.

A posztban is írják, hogy mennyi mindent hívmak kebabnak, a rablóhús is az, te is jól tudod :-)

Muscari 2015.06.14. 17:18:10

@Mr Long (UK): és milyen akcentusa volt, azt nem figyelted?

Mr Long 2015.06.14. 17:19:03

@Muscari: Szerintem sem megy ugy, csak van aki szerint ez fontosabb, mint a nyelvtan ismerete.
Mar szmolunk vissza, hamarosan (sajna azert nem olyan gyorsan) koltozes.

Mr Long 2015.06.14. 17:21:03

@Muscari: Nem tudtam lemerni, mert csak annyit mondott "Large latte?" en mondtam "Yes, please." Aztan a kezembe nyomta es fordult vissza a kavegephez. En meg nem tudok igy "ismerkedni", csak azert rakerdezni, mert magyaros neve van, nem vagyok spanyol :)

blackhairlady 2015.06.14. 17:22:48

@geegee: A bereket mindig bruttoban adjak meg. A biztositas osszege sajat reszrol meg attol fugg, hogy az alkalmazo ceg mennyit fizet, illetve te mire szeretnel kotni.
Annyi penzbol amennyit a tablazat szerint keresnek az anesztesek, bizony mar meg lehet elni szerenyen :)
Amugy a familiaban nem dolgozik senki az egeszsegugyben, igy nem tudom, hogy igaz-e ez a kimutatas.
A feleseged aneszteziologus?

blackhairlady 2015.06.14. 17:24:48

@Muscari: Ezt nem tudtam, en meg nem talalkoztam igy vele. Itt van gyros meg shis kebob, otthon meg gyros es rablohus:)

2015.06.14. 17:25:32

@Mr Long (UK): Puskin intezet, ha van meg Pesten olyan, voltak regebben ilyen rendes nyelvtanfolyamok, de lehet beszuntettek mar es csak kult programok vannak, nemtudom. De amugy igen, olyan is van, hogy filmet nezel oroszul es ragad, ez nem hulyeseg, vagyis legalabbis nalam az ilyesmi is mukodik, csak en nem merek akarmilyen linkre klikkolni aminek .ru a vege es allitolag ingyen van rajta film :D Youtubeon viszont erdemes probalkozni, meg zenekkel is, sok sikert.

Muscari 2015.06.14. 18:20:15

@mojyo: szerintem valami alap kell hozzá. A fiam is a tecsőről tanult meg angolul, de volt már alapja az iskolából, egy kis nyelvtan meg pár tíz vagy száz szavas szókincse. Úgy szerintem nem megy, hogy leülök videót nézni úgy , hogy egy szót sem beszélek azon a nyelven.

2015.06.14. 18:47:41

@Muscari: Ja hat igen, ezt en is igy ertettem. Azt en sem hiszem, hogy ugy a semmibol ez csak igy megy, csak en felteteleztem, hogy @Mr Long-nak megvolt az alapja, ha nincsen, akkor en ertettem felre, akkor viszont tenyleg a Puskin vagy valami mas nyelviskola lehet a megoldas :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.14. 20:35:12

@blackhair-lady: Aham, köszi.Nem, nem anesztes, és nem is saját vonatkozásban kérdeztem, hanem csak úgy általánosan.
A kétharmad nettó érték a bruttóhoz képest úgy nagyjából megállja a helyét?

kék madár 2015.06.14. 21:46:16

@maxval bircaman szerkesztő:
A WP pozitív elemző térképe Mo-ról:
1) ez nem elemzes
2) a cikk ket es fel eves
3) az adat amibol keszult 9 eves

a tobbi stimmel, de ezen az alapon hivhattad volna szivarvanyos naplementenek is

Bredpitt Monika 2015.06.14. 21:52:50

Kapcsolodva a temahoz, igaz ez nem etel, hanem ital.
check this out guys: moonshine, huha, it is good !!!!!!

Bredpitt Monika 2015.06.14. 21:55:24

@Határátkelő: Nem, nem, nem. Ez az uzenet egy par korty moonshine utan jon, tehat nem vallalok felelosseget.
Otthon irtam meg a 17 oldalt, itt cask hozzaadok meg javitok, szoval ne aggodj . Inkabb igyal te is moonshine-t.Udv.

Bredpitt Monika 2015.06.14. 21:57:30

A lanyom utan a moonshine a legjobb dolog a vilagon (ferjem lemaradt a listarol).

Bredpitt Monika 2015.06.14. 21:59:35

Kovetkezo dolog a bakancslistamon. Utazom Tennessee be moonshine kostolora (a kostolo legalis). Na megyek mielott megbanom az osszes mai hozzaszolast. Udv a szabadsag foldjerol .

33621 2015.06.14. 22:09:32

@geegee: Természetesen Magyarországon készült a kép az M3-as bevezetőjén!

www.origo.hu/itthon/20150614-muanyag-halottak-az-m3-on.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.14. 22:40:26

namost én nem mondanám, hogy végigjártam volna 11 ázsiai ország összes vécéjét, de a tíz év alatt alighanem többet láttam és tapasztaltam, mint a többi törzskommentelő itt :-)
a képen látható vécé az alsó 1%-ba tartozik, és ugyanúgy csak értelmetlen hangulatkeltésre alkalmas, mint a bevándorlós plakátok.
aztán hiába mesél már a posztoló a szupervécékről a bangkoki plázákban, akkor is ez a kép marad meg kb örökre az olvasóban.
közben meg az a helyzet, hogy az _átlag_ thaiföldi nyilvános vécé tisztább, mint az átlag magyar, mert napközben többször is takarítják rendesen.
ja és Ferihegyen ott van országimázsnak, ami igazi velkám hóm volt, hogy nem lehetett bezárni az ajtót és nem volt egy négyzetcenti vécépapír sem.
ok, Nepál és India tényleg kritikán aluli tud lenni ebből a szempontból is. meg vannak egyéb különbségek, hogy melyik országban vannak még inkább a pottyantósok, vödör van-e vagy rendes bum gun, stb.
én még mindig azért nem szeretem, mert lepisilem a lábam. rendszeresen.
ami a terhes nős kitételt illeti, én még le tudnék guggolni. de felállni nem biztos, hogy sikerülne :-) a törött lábasat én is kérdeztem már olyanoktól, akiknél otthon pottyantós van, és nem tudtak rá válaszolni. fölé állva is viszonylag egész jól lehet pisilni (rá a gipszre), de a darabosabb cuccokat nem tudom....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 06:45:34

@Mr Long (UK):

Filmnézéssel kezdeni a nyelvtanulást ökörség, egyetértek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 07:23:47

@Mr Long (UK): Már nem tudom, az indexen volt egy ilyen cikkszerűség.Lehet, hogy Magyarország... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 07:26:36

@33621: Haha... :D
De nem én, hanem Hosszú kérdezte.Lassan úgyis itt az idő neki nikket magyarítani...
:-)))

Ginix 2015.06.15. 16:16:12

@tanato: dél-amerikát tudom csak, de ott hálaég ráülősek, asszem, mindenhol csobbanós, ami ellen elvileg azzal szoktak a nem csobbanóshoz szokott egyedek védekezni, h a tetejére terítenek egy kis wc papírt. ott csak az a gond, h a legtöbb országban nagyon vékonyak az elvezető csövek, ezért semmit nem lehet a wc-be dobni a belőled kijövő cuccon kívül, ezért nincs lehetőség a visszacsapódás ellen védekezni. mivel ezt sokan nem tudják, ezért ki kell írni, viszont argentínában az a vicces, h ott meg már azt kell kiírni, h nyugodtan tobd a wc-be a wc papírt:)

Observer99 2015.06.15. 18:23:51

@Ginix:
Moszkvában 89-ben az volt a magyarázat, hogy az egyébként bármilyen probléma megoldására képes szovjet ipar, olyan WC papírt ami könnyen szétázik víz hatására, na olyant nem tudnak előállítani! Ezért minden közintézményben, szórakozóhelyen, éttermekben, szállodákban stb, a műtárgy mellett volt egy papírkosárra emlékeztető kosár, amibe az elhasznált toiletpapírt illő volt dobni! A kosarakat naponta begyűjtötték és egy hőerőmű szerűségbe elszállították!
Urrá lettek a problémán! :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása