oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 06. 07:41,  Multikulti munkahelyek 116 komment

2015. június 06. 07:41 Határátkelő

Multikulti munkahelyek

Akármekkora viták is vannak róla, aligha lehet kérdéses, Európában egyre jobban keverednek a kultúrák: magyarok Ausztriában, Németországban, Angliában, németek Magyarországon, spanyolok és olaszok Németországban – aligha lehetne olyan változatot kitalálni, amire nem tudnánk példát felhozni. Hogy ez jó vagy rossz, azon lehet vitatkozni, ma azonban beszélgethetnénk akár arról is, hogyan csapódik le ez a mindennapokban a munkahelyeken, milyen előnyei és hátrányai vannak a kulturális és nyelvi keveredésnek ott, ahol napjaink nagy részét töltjük.

multikulturalizmus_monisha_pushparaj.jpg(fotó: Monisha Pushparaj)

Őszintén szólva az ötlet onnan jött, hogy a Third Year Abroad oldalon belefutottam Rashina Gajjar írásába, aki a Bristoli Egyetemen tanul franciát és spanyolt, jelenleg pedig Luxembourgban dolgozik egy (francia nyelvű) digitális kommunikációval foglalkozó ügynökségnél.

Ez már önmagában is érdekes kavarodás, de a cégnél ő az egyetlen angol anyanyelvű. Természetesen (mint írja) az az elvárás vele szemben, hogy ugyanúgy „működjön”, mint egy született francia, aki éppenséggel beszél angolul is.

Tapasztalatai szerint hiába van a cég egy háromnyelvű országban, a vállalat szinte teljes mértékben meghatározza a kultúrát. Ez jelenti a nyelvet is (Rashina Gajjar azt mondja, gyakorlatilag alig szólal meg angolul, főleg csak akkor van rá lehetősége, amikor ügyfelekkel beszél), a hozzáállást, és vállalati kultúrát is.

Rashina Gajjar szerint noha sok kollégája jól beszél angolul, abszolút elvárás a francia használata. Mivel a többnyelvűség Luxembourgban gyakorlatilag természetes, senkit nem hat meg az „angol vagyok, nem beszélem túl jól a nyelved” szöveg. Nem várják el a tökéletes nyelvtant és kiejtést, de senkit sem érdekel, hogy külföldről jöttél, tehát minél hamarabb túllendülsz ezen, annál jobb.

A multikulti előnyei…

Sok előnye van annak, ha egy cégnél több nemzet fiai és lányai dolgoznak együtt. Jó sok tanulmány született erről (miről nem?), általában a legtöbb megjegyzi, hogy a többféle kultúra keveredése segít abban, hogy az emberek (kikerülve a komfortzónájukból) többféle szempontból közelítsenek meg egy adott problémát.

Ugyanazt a kérdést ugyanis nyilván másképp közelíti meg egy magyar, egy osztrák vagy egy francia (erre remélhetőleg majd ti hoztok jó példákat), és jó esetben ennek az a vége, hogy a problémamegoldás képessége is bővül, hiszen mindenki hozza magával a saját tapasztalatait, hátterét, kultúráját.

Elég kényes terület szerintem, de jó esetben a munkavállalók eltérő kulturális háttere és nézőpontja növelheti a tolerancia, az együttműködés képességének mértékét is (rossz esetben viszont – és nyilván erre is akad példa bőven – komoly gondokhoz vezethet), ami hosszabb távon nyilván az adott cég előnyére válhat.

Ami a legnagyobb előnye az egész folyamatnak, az a tanulás, egy másik kultúra megismerésének lehetősége. Akiben ez a kíváncsiság, nyitottság nincs meg, annak valószínűleg komoly gondjai lesznek egy ilyen munkahelyen (és ehhez még külföldre sem kell menni, egy Magyarországon működő multinál is alkalmazkodni kell az adott cég kultúrájához, szokásaihoz, a különböző nemzetiségű munkatársakhoz, főnökökhöz), aki viszont nyitott, az rengeteget tanulhat.

Végezetül előnyt jelenthet a soknemzetiségű munkavállalói csapat akkor is, ha adott munkahely eleve multikulturális közegben működik (mondjuk valamelyik nagyvárosban, a legjobb példa persze megint London), hiszen nyilvánvalóan könnyebben éri el a különböző közösségeket egy cég, ha annak a közösségnek valamelyik tagja náluk dolgozik.

…és hátrányai

Mielőtt megkapnám azt, hogy túl rózsaszín képet festek (nem ez a cél), vessünk egy pillantást a lehetséges hátrányokra is! Rögtön ott van a diszkrimináció lehetősége, ami simán fennáll akkor, ha eltérő kultúrájú, hátterű emberek dolgoznak együtt.

Ha kevés más kultúrából érkezett munkavállaló van egy cégnél, akkor fennállhat a veszély, hogy a csoport többi tagja zárja ki őket, ha viszont teljes a multikulti, akkor kialakulhatnak csoportok. Hány olyan esetről hallottunk már, amikor akár egész területeket sajátítanak ki egyes népcsoportok, mondjuk a lengyelek Angliában, vagy zárnak össze bizonyos területeken… Ugyanez akár egy cégen belül is előfordulhat.

A cégen belüli belső kommunikációban is okozhat érdekes pillanatokat az eltérő kulturális háttér, hiszen adott helyzetet, megnyilvánulást simán másként ítélhetünk meg, nem is beszélve az esetlegesen felmerülő nyelvi akadályokról.

Ami ugyanis egy magyarnak természetes reakció egy adott helyzetben, az lehet, hogy egy osztráknak sértő, vagy jobb esetben csak furcsa. Ha nem ismerjük ezeket a kulturális különbségeket, nem tudjuk dekódolni a reakciókat, akkor komoly félreértések származhatnak egyes helyzetekből.

Most pedig ti jöttök: nektek milyen tapasztalataitok vannak ilyen téren?

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: multikulti Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr467521684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.06.06. 08:02:42

Hát akkor Esbannak boldog szulinapja alkalmabol minden jot! :)

Muscari 2015.06.06. 08:07:22

De jó is Rashinának!

Már sokat volt róla szó, hogy nem csak mi fehétek lehetünk rasszisták vagy általánosíthatunk. Egy fekete csaj tegnap olyasmit eresztett el a fülem hallatára, hogy minden fehér rasszista. Mit mondjak, nem esett jól, egy másik fekete azonnal ráförmedt, az viszont jólesett.

Muscari 2015.06.06. 08:13:01

@adg [Au, Darwin]: csatlakom. Esban, boldog szülinapot!

Ennike (DK) 2015.06.06. 08:19:12

Szép jó reggelt Magyarországról!
Nos, 7 év alatt Dániában 3 munkahelyem volt ( a 3. most is megvan :) ) kórházban, mint sokan tudjátok. Az első két helyemen alig volt külföldi, inkább orvosok ( orosz és pakisztáni, akik viszonylag friss jövevények voltak és erős akcentussal beszéltek. Egy román nővér volt, aki már 10 éve élt Dániában, de a szakmában nemrég helyezkedett el. A második munkahelyemen, én voltam az egyetlen külföldi nővér. Személyesen ennek köszönhetem a dán nyelvtudásomat, mert közvetlen tőlük tanultam meg szófordulatokat, mondat szerkezeteket. Hátránya, az akcentusom, meg a nyelvtan hiánya, de így is elfogadhatóan írok, és nagy szókinccsel beszélek. A jelenlegi harmadik munkahelyem, az intenzív osztály, nos itt többen voltunk, vagyunk külföldiek, de itt már mindenki 20+ éve él Dániában, szóval teljes az integrálódás.
Én határozottan örülök, hogy dánokkal dolgozhatok, és a dán nyelvet használhatom a mindennapokban. A Fülöp-szigetekről származó, szintén 20+ éve ott élő takarítónők, gyengén beszélnek dánul.
Dániát nem árasztják el a nővérek kelet Európából, meg máshonnan sem, mert a dán nyelv magas szinten való ismerete elengedhetetlen. Multikulti kollégáim mind, gyerekként, vagy fiatal felnőttként kerültek az országba, és iskoláikat itt végezték.
Ez a közszolgálati, és nem a privát szektor világa, ami gondolom teljesen más.

Golf2 2015.06.06. 08:25:45

Én inkább európaiakkal dolgoznék euròért.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.06. 08:26:17

Be kell illeszkedni. A helyi nyelvet direkt meg nem tanuló emberre rossz szemmel néznék a multikulti munkahelyen is. s ez így van jól. Akkor is így van, ha hivatalosan nem követelmény a helyi nyelv ismerete.

Az etnikai alapú csoportok kialakulása természetes és pozitív dolog. Az életerős etnikumok képesek kialakítani saját életteret külföldön, ezért erősek, A magyarok erre képtelenek, ezért gyenge a magyarság.

firg_firg 2015.06.06. 08:34:55

Csak egy szamit: a penz.

Ha az stimmel akkor szivesen dolgozok egyutt akarkivel angollal orosszal kinaival nemettel lengyellel akarkivel, a tobbi HR humbug. Minden munkahelynek vannak elonyei hatranyai, a multikulti vagy annak hianya csak egy kis szelete az egesznek.

fasor6 2015.06.06. 08:56:42

Anglia, viz-es csatornamu. Az IT-s kollegak 2/3-a indiai, shri-lankai.A szennyviz-technologusok fele finn, norveg, lengyel, nigeriai, magyar, francia,a tobbi angol. Az iden atszervezes miatt meghirdettunk vagy 80 mernoki allast- tervezoi, alloeszkoz kezeloi, projekt menedzseri munkakorokbe. Nem jelentkeztek elegen, nem sikerult betolteni az allasokat. Erre a HR osztaly elment Madridba, es toboroztak vagy 40 mernokot. Ma a kantinban mar tobben beszelnek spanyolul, mint angolul. Istenem, de szep is, hogy a pocsek alfoldies angol kiejtesem csak egy a sok furcsa kiejtes kozul!
Barmifele megkulonboztetes szigoruan tilos a vallalatnal, nagyon komolyan veszik. En harom angollal versenyezve kaptam meg az allast annak idejen. Mindenki termeszetesnek veszi, hogy nagy a sokfeleseg, borszinben, kulturaban egyarant. A mi cegunknel ugy tunik, a multikulti jot tesz a munkanak, az eredmenyessegnek. Egyeduli morgas az indiaba kiszervezett IT helpdesk kollegakkal kapcsolatban van, ott sem a szarmazas vagy a szakmai tudas alapjan, hanem sajnos jonehanyuknak nehezen ertheto a kiejtese telefonon keresztul.
Ja, es senkinek a szeme sem rebben, ha a ferfi kollegamnak ferfi ferje, vagy a no kollegamnak no felesege van. A no kollegam a felesege szult, a kollegam megkapta a "paternity leave"et (apasagi szabadsag szules utan).
Megnyugtato es biztonsagos erzes ilyen elfogado es igazsagos kornyezetben dolgozni.

Hari Seldon 2 2015.06.06. 09:02:11

@maxval bircaman szerkesztő:
"Az etnikai alapú csoportok kialakulása természetes és pozitív dolog. Az életerős etnikumok képesek kialakítani saját életteret külföldön, ezért erősek, A magyarok erre képtelenek, ezért gyenge a magyarság."
Inkább az a lényeg, hogy mekkora tömegben vannak együtt a népcsoportok. (ha egy külvárosi lakótelepen sok az arab, persze hogy életteret alakítanak ki,ahol pár szét van szórva a városba, alig különböznek a többségtől)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.06. 10:34:58

@Hari Seldon 2:

Ez nyilván igaz, de a magyarok pl. sehol se alakítottak ki hosszan tartó közösségeket idegen földön. Akkor se, amikor tömegesen mentek ki.

Míg pl. a kínai, zsidó, örmény, olasz, lengyel közösségek mindenhol erősek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.06. 10:35:31

@Muscari: "nem csak mi fehétek lehetünk rasszisták"

mi az hogy, mi az hogy!!

Ennike (DK) 2015.06.06. 10:41:55

@macamuca [IHUN]: szüleimre várva, bébiszitterkedés közben, épp ráértem, de8 hónapos unokahúgom, máris követeli a jelenlétem :)

Rocko- 2015.06.06. 10:59:13

multikulti cégnél dolgozok, és látok sok igazságot a fenti írásban.

viszont a cikkben az például nem szerepel, hogy ha túl sok embert vesznek fel egy adott nációból, akkor klikkesedni kezdenek.

arncht 2015.06.06. 10:59:14

Ausztriaban webfejlesztokent nem jellemzo a multikulti munkahely. Tobb teruletrol jonnek a kollegak, de az inkabb csak ausztria masik resze, vagy nemetorszag. Ennek hozadeka, hogy en szivesen beszelnek hochdeutschot, de a kollegak mindegyik a sajat hozott dialektusat beszeli, nemelyiket alig ertem. Igy marad az angol, mint fobb kommunikacios nyelv, az en munkateruletemen nem problema. De mindenkepp szeretnem a nemettudasomat az angol szintjere emelni.

Salzburgban egyaltalan nem ereztem, hogy gondja lenne vkinek azzal, hogy magyar vagyok, becsre sajnos ez nem igaz. Foleg a kevesbe intelligens es iskolazott embereknel vannak olyan megnyilvanulasok, amibol erzem, hogy nekik fenntartasaik vannak. Neha olyanoktol, akik maguk is elso, masodgeneracios bevandorlok.

Határátkelő 2015.06.06. 11:32:50

@Rocko-: ööööö...izé... "Hány olyan esetről hallottunk már, amikor akár egész területeket sajátítanak ki egyes népcsoportok, mondjuk a lengyelek Angliában, vagy zárnak össze bizonyos területeken… Ugyanez akár egy cégen belül is előfordulhat."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.06. 11:47:31

Nagyon jó a poszt témája.
Még egy ország azonos összetételű munkahelyi csoportjában is sokféle megközelïtési módja van ugyanannak a feladatnak.
Több nemzet esetén méginkább.
Itt sokkal nagyobb kompromisszum készségre van szükség.
Igaz viszont hogy a legpitibb problémával is meg kell keresni a művezetőt. Pontosan a konfliktusok elkerülése végett.
Amit egy magyar otthon csípőből megold azt itt meg kell kérdezni hogy lehet e úgy.

Rocko- 2015.06.06. 12:03:28

@Határátkelő: ohh, én voltam felületes, elnézést!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.06. 12:03:43

@arncht:

3 eddigi munkahelyem itt, a sötét Balkánon mind multikulti volt. A hivatali nyelv az angol volt, de aki csak angolul beszélt, azt megszólták a háta mögött. S aki angolul próbált beszélgetni nem-hivatali ügyekről, azt kiröhögték.

Legutóbbi munkahelyemen volt 2 görög gyerek. Az egyik következetesen bojkottálta a bolgár nyelvet, a másik meg jól-rosszul próbált bolgárul beszélni. Mondanom sem kell: az előbbit mindenki utálta, az utóbbi meg általános szimpátiát ébresztett.

Ez még a munkára is kihat. Egy rokonszenves kolléga munkaügyben is hamarabb kap segítséget, mint egy ellenszenves.

A "leszarom a nyelveteket" hozzáállással mindenhol csak ellenségeket lehet szerezni... ez ugyanaz, mint a direkt nem alkalmazkodó bevándorló - utálja őt mindenki, az is, aki ezt nem meri nyíltan bevallani.

SzZoole 2015.06.06. 12:09:56

Eleg erdekes es kényes téma.Feher rasszizmus,fekete rasszizmus.Egy eset a sok közül,aminek szem es fultanúja voltam.
McDonalds,fehér hölgy es fekete hölgy vásárló.A pultos leányzó nem nagyon értette a fekete hölgy rendelését es többször visszakérdezett,ezen a fekete hölgy felháborodott es hangosan szóvá tette,hogy nem érti minek jönnek ide ezek a bevándorlók,ha nem nagyon beszélnek angolul.
Erre nagyon sokan felfigyeltek,de nem szólt neki senki,csak csúnyán néztünk ra.
A fehér hölgy aki meg vele volt,égett mint a rongy.
Hozzáteszem,hogy a kiszolgalo leányzó született angol(Kayley a neve)tökéletesen jol beszél angolul.
A fekete hölgy egy igazi női terminator volt,gorilla külsővel,es a beszedje is inkabb hasonlított,hogy is mondjam...
Akik itt élnek azok tudjak hogy hogy beszél egy bevándorolt fekete,akinek az angol a második nyelve,talan a makogashoz lehet hasonlítani.

Din Serpahis 2015.06.06. 12:30:55

Amikor kimentem Bécsbe, elég multikulti környezetbe csöppentem, a kollega zöme persze osztrák volt, de rengetegen volt KKE Europából is - volt olyan meeting, ahol magyarul beszéltünk, mert a szobában mindenki magyar volt. Jó volt, hogy egyszerre nagyon sok új kollegát vettek fel, úgyhogy mi a kezdettől fogva klasszul összetartottunk, lettek horvát, szerb, román barátaim szép számmal.

Aztán Svájcban sikerült rátenni egy lapáttal - itt a 30 fős teamben egy db svájci van, a többi az abszolút vegyes. Van brazil, argentin, usa, angol, skandinávok, japán, kelet europaiak is. Érdekes viszont, hogy itt a cégkultúra sokkal hűvösebb, a kollegák abszolút nem barátkoznak egymással, van egy-két magyar srác, velük jóban vagyok aztán ennyi.

IT-ról beszélünk, a munkanyelv mindkét esetben az angol. Bécsben még fordítottak energiát a beilleszkedés segítésére, volt pl céges némettanfolyam, itt Svájcban semmi. A svájci kolleganővel meg egy külsős tanácsadó gyerekkel szoktam németül beszélgetni, hogy gyakoroljak, de ennyi. Mondták, hogy ez nekik is jó, mert legalább ők is gyakorolják a németet :) A dialekt offkorz esélytelen egyelőre, ha hallom is, hogy valaki beszél, semmit nem értek belőle.

Din Serpahis 2015.06.06. 12:31:00

@Rocko-: Nem feltétlen - bécsben az osztrákok után a magyar volt a legnagyobb csoport, de nem igazán volt klikkesedés. Havi egyszer volt egy magar ebéd, aztán ennyi.

P.Elliot 2015.06.06. 12:41:54

Nem tehet rola a kiszolgalono ha nem ertette hogy a fekete no mit mond, ha rossz rendelest vesz fel akkor meg az a baj.
Ezt a bevandorlonak kell lenyelni hogy igen, eros akcentusom van, nem ertik, javitani kell a begurulas helyett.
Van hogy a deli allamokban nem egeszen ertem hogy mit mondanak neha mert a nyelvjaras olyan borzaszto/ amit egyebkent imadok hallgatni mert olyan erdekes, van hogy direkt beszeltetem a pincernot meg egy kicsit az etelrol kerdezve hogy halljam hogy hogy tekergeti az angolt/ de ezen nem szokott senki begurulni, de jobbjara azok sem akik bevandorlok es nehezen ertetik meg meg magukat.
Klikkesedes az indiaiak kozott van foleg, ok neha egy kis zart vilag de buszkek arra ha amerikai vagy masfele nemzet baratkozik veluk es ertekelik a kozeledest.

P.Elliot 2015.06.06. 12:44:28

@Zoole[uk]: A hozzaszolast neked irtam csak elfelejtettem rakattintani a nevedre..

Golf2 2015.06.06. 12:51:58

@Zoole[uk]: bezzeg a feketék megvédték volna egymást...

Mr Long 2015.06.06. 12:58:18

@Zoole[uk]: Na az az igazi buntett az angol nyelv ellen :)

qkuc 2015.06.06. 13:03:45

@P.Elliot: Szerintem is a bevándorlónak kell türelmesnek lenni, lehet neki fel se tűnik, hogy helyi viszonylatban "pocskékul" beszéli a nyelvet, viszont nem is kell ezért rasszistát kiáltani.

P.Elliot 2015.06.06. 13:12:51

@qkuc: Szerintem tudjak hogy pocsekul beszelnek de mivel nincs kedvuk, energiajuk tanulgatni jobbnak velik ha rasszistat kiabalnak.
Nem mindenki persze, a legtobbjet azert zavarja hogy nem tudott meg nyelvileg beolvadni.
Egyebkent nem is egy magyart tudok aki evek ota itt el es szinte nem beszel semmit angolul es nem is igyekszik. De azert azt lesi hogy Obama mikor fogja alairni hogy legalis lehessen, azt figyelmen kivul hagyja hogy esetleg csak pont azok kapnak letelepedest akik beszelik a nyelvet mert ilyesmirol is volt szo a teveben.

P.Elliot 2015.06.06. 13:23:17

@Golf2: Ha Afrikabol jott a fekete az megvedi egymast, marmint a afrikaiakkal de ez nem jellemzo ha amerikai feketekkel szemben allnak mert az utobbiakat az Afrikabol jott altalaban lenezi, burkoltan, sokszor nyiltan megmondjak roluk es nekik a velemenyuket hogy lustak, szorjak a penz, nem akarnak jovot epiteni meg meg sok mindent, ugy igazabol emiatt nem is kedvelik annyira egymast.
Az afrikai fekete aki bevandorolt vagy csak dolgozni jott az hajtja a munkat, masodallast, tulorat, elvallal mindent kozben meg iskolaba is jar ha ugy erzi hogy tud fejlodni valami teren, azok feleslegesen nem koltenek, gyujtik a penzt, az otthoniakat is tamogatjak es szigoruan nevelik a gyekereiket, azokbol egy darabot nem latni feleslegesen csellengeni az utcan es tanittatjak oket, mar gyerekkorban munkara nevelik, tiszteletre, azok szajabol nem jon ki a b. meg szo mert kapnanak erte.
Szoval nagyon jo emberanyag....Annak egy itteni fekete hiaba magyarazza a rabszolgasagot, azt kerdezik hogy az mikor volt? Azota mi van? Miert nem jutsz feljebb es elsz normalisan mint mas tanult amerikai fekete? A te hibad, nem mase, ezert aztan elegge utaljak is egymast...

fhdgy 2015.06.06. 14:08:00

Hé emberek! Mi ez a csend? Napsütés, strand? Én meg itt rohadok egy kórházi ágyon unatkozva?!

P.Elliot 2015.06.06. 14:45:44

@fhdgy: Mi bajod van hogy korhazban fekszel? Gondolom az emberek hetvegeznek, bevasarolnak strandolnak. En is csak egy pillanatra jottem ide mert megyek el beszerezni dolgokat, jovo heten indulunk egy honapos vagy tobb vakaciora, autoval, Nevada, Wyoming, Colorado, Montana nemzeti parkjaiba...
Aztan kene nehany sotet nadragfele, short, amiben leulhetek nyugodtan a foldre is....meg egy kavetarto termosz a kocsiba ami uvegbetetes nem plesztik.

P.Elliot 2015.06.06. 14:47:54

@P.Elliot: Rosszul irtam, nem Nevada, Arizona/ Grand Canyon/ allamba, Azt hiszem ideje foznom egy kavet mert nem vagyok meg ebren...

fhdgy 2015.06.06. 14:50:46

@P.Elliot: volt egy kis műtétem csütörtökön, már kutyabajom, de hétvégén fű sem terem, így hétfőig nem mehetek haza.

P.Elliot 2015.06.06. 14:55:43

Hat akkor pihend ki magadat, igy kell kezdeni a nyugdijaskort. Rendbeszedni az egeszsegedet. Aludjal vagy gondolkozz azon hogy mit fogsz tenni a jovoben. Terveket kesziteni. Bolondosakat is. Kicsit elszorakozni a gondolatokkal. Meg van a kompjuter ott nalad, youtube is.
Nem tertel ki a mutetre. Jol sikerult?
Hetfo nincs mar messze.

fhdgy 2015.06.06. 14:58:45

@P.Elliot: fülemet kellett rendbe tenni, mint mondtam, már kutyabajom. Akkor rossz már a kórházi lét, amikor már minden rendben.

P.Elliot 2015.06.06. 15:04:10

@fhdgy: De ha hetfoig nem szabadulhatsz akkor olvasgassal. Blogokat. Vannak iszonyu erdekesek is.
Aztan majd jonnek az emberek is beszelgetni. En meg indulok vasarolni, kellemes napot kivanok. Milyen az elet egyebkent munka nelkul? Nem hianyzik?

fhdgy 2015.06.06. 15:12:37

@P.Elliot: kössz a jókívánságot. A nyugdíjaslétet még nem tudtam megtapasztalni. Hétfő kórház, kedd háziorvos, szerda megint kórház, csütörtök műtet, tegnap még egy kis nyüszögés. Ma már minden tökéletes lenne, de még nem mehetek haza.

P.Elliot 2015.06.06. 15:14:06

@fhdgy: Ezt jol leirtad, van ilyen...Na tenyleg tuntem...

Muscari 2015.06.06. 15:21:52

@fhdgy: dolgozom. Hogy telnek a nyugdíjas hétköznapok?

Muscari 2015.06.06. 15:23:38

@fhdgy: jaj, hát jobbulást!

fhdgy 2015.06.06. 15:37:35

@Muscari: Már minden rendben. Nem fáj semennyire, már sztereóban hallok. Nagyon jó érzés, hogy túlvagyok rajta.

SzZoole 2015.06.06. 16:01:29

@P.Elliot: persze a fekete csajnak abszolút nem volt igaza
Nekem is vissza szoktak kérdezni,mivel eleg durva akcentusom van nekem is,soha nem sertodtem meg meg,sőt en kerek elnézést az akcentusomert es ha valamit nem jol mondok,megkérem az utast,hogy javítson ki az út végen meg megköszönöm az ingyen nyelv leckét:)

SzZoole 2015.06.06. 16:03:56

@Mr Long (UK): meg meg tudod mi,az indiai diszpecserel telefonon beszélgetni:)

SzZoole 2015.06.06. 16:08:53

@Golf2: hidd el megtettük volna egy páran,de ha ott nyilvánosan beszolsz neki tanúk es kamerák kereszt tuzeben,abban a pillanatban rendőrt hívott volna es feljelent;(
Kint azert mar ment a susmus a sofőrök közt

SzZoole 2015.06.06. 16:11:23

@fhdgy: azert néha dolgozni is kell:)
Na szepen kezdődik a nyugdíjas napjaid,azert remelem minél hamarabb kikerulsz onnan,ja es mielőbbi felepulest:)

skye8 2015.06.06. 16:14:01

a multikultiba belecsoppensz aztan alkalmazkodsz. ahogy egy kedves kanadai ismerosom mondja - it takes all kinds. a csoportomban en vagyok az egyeduli romaniai, van 1 kanadai, 1 zsido, 1 skociai, 1 indiai, 1 filipino, 1 gorog munkatarsam, es nemreg ment el tolunk egy afganisztani srac. a cegen belul sok az indiai, kanadaiaik is vannak szep szamban, nehany del-amerikai (guyanai) kollega is, europaiak mar kevesbe. multikultirol mindig a potluck jut eszembe meg a ceges golfozas, szamomra ezek az eroltetett 'social events' kategoriaba tartoznak.
ebednel megfigyeltem hogy az indiaiak kulon asztalnal esznek,a filipino kollegak meg altalaban bezarkoznak az egyik filipino csaj irodajaba,hogy a sajat nyelvukon tudjanak beszelgetni :D

Golf2 2015.06.06. 16:15:51

@P.Elliot: Jò neked mehetsz a nemzeti parkokba.Pestről drága csak 1 Grand Canyon és környéke 5000dollár 10nap fejenként.

catnip cupcake 2015.06.06. 16:26:49

@fhdgy: Jobbulást!
Én pl. tanulok ezerrel a hétfői vizsgámra (algoritmusok, brr... f*sok is tőle rendesen), csak benéztem ide pár percre.

catnip cupcake 2015.06.06. 16:42:49

@P.Elliot: A páromnak (jelenleg pszichiátriai osztályon dolgozik, mint tanuló pszich. ápoló - UK) is vannak afrikai kollégái, akik több műszakot/munkahelyet csinálnak, iszonyúan sokat dolgoznak.

Ami a multikultit illeti, ő sok afrikaival dolgozik együtt, van olyan, amikor ő az egyetlen fehér a műszakban, mindenki más afrikai. Mondta, hogy emiatt elég furán érezte magát néha, mert itt ő volt a kisebbség:)

A én munkahelyemen a többség brit, de vannak elszórtan külföldiek, pl. jópár indiai programozó, akiket általában egy csoportban látok az ebédlőben. Mivel ez egy multi, viszonylag gyakran beszélek-levelezek más országbeliekkel.

A származás, bőrszín, szexuális orientáció stb. abszolút nem téma, nemcsak itt, hanem a korábbi "public sector" munkahelyemen sem.

FutureFry 2015.06.06. 16:58:07

@catnip cupcake: "Mivel ez egy multi, viszonylag gyakran beszélek-levelezek más országbeliekkel."

Esetleg az okoz gondot, ha van olyan akivel csak emailezik valaki, akinek a neve alapján nem lehet tudni, hogy milyen nemű. Magyarul még csak-csak rendben lenne, de ha angolul harmadik személyként kell hivatkozni rá, akkor elég kitekert mondatok jöhetnek össze, hogy elkerülje az ember a he/she névmások használatát. Persze lehet rákérdezni is, de az elég kellemetlen, ha már jó ideje megy a levelezés...

**mimi** 2015.06.06. 17:17:52

@fhdgy:
jobbulást!
Mikor kezded meg a nagy túrát ?

fhdgy 2015.06.06. 17:19:37

@Zoole[uk]: @catnip cupcake: Ez így volt tervezve. Sikerült megcsinálni, minden rendben, elégedett vagyok. Hétfőtől szabad ember vagyok.

fhdgy 2015.06.06. 17:21:19

@**mimi**: A nagy túra 2016 tavasz végén, nyár elején indulhat.

PannonBoy 2015.06.06. 17:32:28

Egy nagy multi cégnél dolgozom, ahol más nemzetek is képviselik magukat és kifejezetten jó a légkör. Semmi probléma nem volt a dologból és ez így van jól.

Annak meg kifejezetten örülök, hogy Magyarországon egyre több multi cég vonzza be a különböző nemzeteket, így talán Magyarország jobban elfogadja, hogy nem a fehér az egyetlen bőrszín.

SzZoole 2015.06.06. 18:23:44

@PannonBoy: ez nagyon sokára fog bekövetkezni
Ahoz hogy Mo. elfogadobb legyen,mindenkinek el kellene mennie valahova külföldre,hogy szemléletet váltson

rumitom 2015.06.06. 18:35:06

A minap soroztem egy indiai kollegaval osloban, aki elt mar uj-zelandon, ausztraliaban, hondurasban es mexikoban, europan belul lengyelorszag, franciaorszag, magyarorszag, svajc, nemetorszag es most norvegia szerepel a repertoarjaban. Jellemzoen 3-6 honapokat toltott egy egy helyen.
Miert erdekes ez? Nos szerinte az europaiak mind egyformak. A magyarok/lengyelek picit nyitottabbak a svajci/norveg kombonal, de neki se az epuletek, a varosok se ilyen olyan multikulti teren nincs igazan kulonbseg :)

tableno 2015.06.06. 19:02:02

Alapvetően én azt mondom, hogy minél képzettebb a munkaerő (illetve az ember), annál kisebb problémát okoz a multikulti. Ez elég jó útmutató a létező problémák megoldása irányába is.

2015.06.06. 20:03:44

Nos én az indiai GSD-vel dolgoztam együtt (Global Service Desk) és dilettánsok gyülekezete volt. Egy dedós szintjén kellett a szájukba rágni mindent, s ha telefonhívásra ragadtatták el magukat, nem volt élő ember, aki megértette volna, hogy mit akarnak.
Kanadai, amerikai, horvát, brit, német emberekkel semmi baj nem volt az angol kommunikáció terén, de az indiai inkább tűnt egy földönkívüli kattogós játékpuskájának a hangjának.
Aztán másik cégnél viselkedés terén is az indiaiak távolságtartóak voltak, mogorvák, nem köszöntek vissza.
A kínaiak azonban meglehetősen barátságosak :)

qkuc 2015.06.06. 20:53:04

@HUN_Sector: Nem tom, van valaki akinek jó tapasztalata van az indiaiakkal? :D A másik ilyen gyülekezet a maláj tigrisek, velük verbális 3. világháborúig tud aljasodni a kommunikáció ...

SzZoole 2015.06.06. 21:57:07

@qkuc: kik a malaji tigrisek?
A Sri Lankaikra gondolsz?Mert azok is ugyanolyan egysikuak.
De mindegyik,van köztük értelmes is

kék madár 2015.06.06. 22:02:38

@rumitom: a kirabolt kinait kerdezi a rendorseg:
- Tudna szemelyleirast adni az elkovetorol?
- Csak arra emlekszem, hogy feher volt, de semmilyen ismertetojelre nem emlekszem, ezek mind egyformak.

qkuc 2015.06.06. 22:03:46

@Zoole[uk]: A malajziaiakra, :D. Velük dűlőre jutni, mission impossible ... A dél-afrikaiakkal meg lassan jelnelven és activity módban kommunikálunk, mert az egész európai szekció nem érti mit mondanak angolul.

kék madár 2015.06.06. 22:05:46

@P.Elliot: "Nevada, Wyoming, Colorado, Montana nemzeti parkjaiba..." :) fenykepezogepet vigyel!

kék madár 2015.06.06. 22:37:20

@qkuc: a legjobb baratom indiai. Jo csaladbol szarmazik, kicsit olyan mint egy tropusokon felnott angol. Baromi intelligens, de nagyon nagy taho is tud lenni. (Kicsit mint mi magyarok :) En foldrajzorult vagyok szerintem a kornyezet hataroz meg majdnem mindent, egy indiai a 10 szelessegi koron jobban hasonlit egy costa ricaira mint egy kasmiri indiaira

kék madár 2015.06.06. 22:40:50

@fhdgy: jo visszailleszkedest, es szedj majd valami nyugtatot, mert mostantol azt is meg fogod hallani amit nem kene :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.06.06. 22:52:15

@Zoole[uk]: persze ez csak általánosítás, tudom. Valóban nagyon sok feketének van tipikus afrikai akcentusa, szinte teljesen függetlenül attól, hogy melyik országból jöttek. Mondjuk nagyon érdekes számomra, hogy a férjemnek, aki szintén Afrikából jött, és nem az anyanyelve az angol, erős francia akcentusa van ( mondhatjuk hogy a francia az anyanyelve), míg ugyanazon országból érkezett ismerősének meg a tipikus afrikai.
Hallottál amúgy feketét a saját nyelvjarasukban beszélni?? Ha igen, könnyen megértheted hogy honnan jön az az akcentus. A boltban nálunk fekete férfiak takarítanak, általában nigeriaiak, néha ijesztő hallgatni a tarsalgasukat.

2015.06.06. 23:19:53

@qkuc: Hát törekedtem megismerni egy cégnél lévő thaiföldi csajt (igen, csaj volt) :), ő pl tündéri volt - Közel szomszéd államok :)

kék madár 2015.06.06. 23:36:11

@HUN_Sector: mi az a kozel szomszed, majdnem szomszed?

2015.06.06. 23:55:54

'Közel szomszéd' állam, azaz majdnem szomszéd állam. - hátha így érthetőbb.
Azaz nem szomszéd, de közel az.

kék madár 2015.06.07. 00:09:04

@HUN_Sector: ertem, koszi. Ez kicsit olyan, mint a majdnem megvolt a Sharon Stone : ) ez elegge binaris fogalom.

P.Elliot 2015.06.07. 00:25:50

@Zoole[uk]: Ez tetszett hogy megkoszonod az utasnak az ingyen nyelvlecket es nem kioktatasnak fogod fel. az utas meg arra fog emlekezni hogy milyen kellemes udvarias magyar emberrel hozta ossze az sors. Hidd el, sokszor ilyesmiken is mulik sok hogy hogy velekednek egyes nemzetekrol.
En is akcentusal beszelek mint mindenki aki felnott fejjel kerult mas orszagba viszont mindig meg szoktak jegyezni amerikaiak hogy milyen kellemes, hangzasu akcentus. Az elso alkalmakkor ugy vettem hogy amerikai udvariaskodas, aztan hogy utana is mindig ezt mondtak, mind a mai napig idegenek talan megis lehet benne valami hogy amerikai fulnek kellemes hangzasu a magyar akcentus. Ami viszont szerintuk nem, az a lengyel, az indiait sem ertik mindig, telefonban foleg nem.

P.Elliot 2015.06.07. 00:30:05

@Zoole[uk]: Amerikai baratnom szokott haborogni amikor valami reklamacional a telefon masik vegen indiai hang jelentkezik, egyenesen indiabol erthetetlen akcentussal es mikor kerdezik tole hogy kivel beszelnek azt mondja hogy Mr. Smith, peldaul. Feltetlenul altalanos amerikai nevet mond, gondolom ez ki van nekik adva de arra meg nem jottek ra hogy ilyen akcentussal azonnal lehet hallani hogy indiai es nem amerikai van a vonal masik vegen.

P.Elliot 2015.06.07. 00:35:20

@Golf2: Hat innen tolunk is rohadt messze van es bele fog kerulni egy tizesbe siman az egy honap kettonknek de legalabb a magunk tempoja szerint mehetunk es ezt nezhetjuk meg amit akarunk, addig amig akarjuk, nem hajtanak a csoporttal.
Nem luxusolunk csak olyan kozepes modon ahogy szoktuk. En is kivancsi vagyok egyebkent hogy mennyibol tudjuk kihozni.

P.Elliot 2015.06.07. 00:37:18

@kék madár: Nem hagyunk ki semmit amit csak lehet megnezunk, fotogep, filmfelvevo is lesz nalunk persze.

2015.06.07. 01:14:10

En kezdek besokkolni a multikulturalizmustol. Eddig turtem, elfogadtam, probaltam meg is erteni, de mara nagyon meguntam. Nem akarok azsiaiakat, afrikaiakat latni, hallani, nem akarok veluk dolgozni, stb. Elegem van beloluk. Ennyi.

2015.06.07. 02:23:47

Én megmondom őszintén, a multikultit csak Európán belül tudom elviselni, azt is leginkább a Közép-Nyugat Európán belüli népek esetében.
Nem, rohadtul nem természetes különböző társadalmi, erkölcsi és kulturális szinten élő népekkel erőltetni az együtélést.
Rohadtul nem vagyunk egyformák. Ez van. És az ellentétek meg kurvára nem vonzák egymást.

2015.06.07. 02:25:41

@Cascabel: Egyetértve .. ja, és moszlimokat sem akarok látni Európában. Elegem van. Nagyon.
Ja, tudom, rohadtul nem PC. Nem érdekel.

kék madár 2015.06.07. 03:15:22

@Cascabel:
"Nem akarok azsiaiakat, afrikaiakat latni, hallani, nem akarok veluk dolgozni, stb"
errol nem az szokott donteni akit erint, hanem aki csak fenykepen latott mas foldreszbelieket. Kedvenc peldam amikor Massachusetts megszavazta, hogy fogadjak be azt a 2-3000 guatemalai gyereket, akiket lekapcsoltak a mexikoi hataron, aztan felejanlotta, hogy befogadna, elszallasolna 3 es felet. Ettol fuggetlenul en ugy gondolom, hogy nincs hozza jogom, hogy elegem legyen beloluk.

2015.06.07. 03:45:02

Európa fog itt előbb-utóbb felrobbani, nem az USA, és nem Oroszország, vagy Kína. Ez a ránkkényszerített multikulti, visszaüt majd. Rohadtul nem természetes, de nagyon nem. És ez robbani fog ...

kék madár 2015.06.07. 04:03:37

@Pink Petsch: nem mondtam, hogy neked nincs jogod! Nekem nincs jogom!!! Legalabb ne ertsuk felre egymast. A te jogodat nem vitatja el senki. Engem ilyen benan neveltek fel, nem ismertettek velem a jogaimat.

kék madár 2015.06.07. 04:21:36

@Pink Petsch: egyebkent teljesen megertem a felhaborodasodat. Nyilvan abnormalis ez az egesz, bizonyos kulturak nem vagy nehezen asszilalodnak, es minden erintett sziv. De az a veglet is durva amikor ezt (ennek a vadhajtasat) kiplakatoljak es a 20 eve Budakeszin elo es gyakorlo bangladeshi haziorvos sikitva menekul Londonba

kék madár 2015.06.07. 04:58:42

@Pink Petsch: 5 evig eltem egy Somerville nevu varosban, ami a legtobb nemzetisegu varos (80+) Amerikaban. Rohadtul nem volt problema, mert mindenki probalt alkalmazkodni, nincsenek segelyek, tamogatott berlakas, hulyere dolgozas van, ha valaki a getto-szeru varosreszbol a kevesbe gettoszeru varosreszbe akar koltozni. Persze van segely, de azt csak azzal csak nagyon kevesen erik be (nem irok orszagokat)
Ha el akarnam viccelni: talan ne tomegkozlekedj annyit.

kék madár 2015.06.07. 06:36:32

@montroyal ( CAN qc): nem latom az autokat megint az a hulye google

2015.06.07. 07:02:07

Erdekes cikk, magyarok, multikulti:
raerunk.blogrepublik.eu/2015/06/03/idegengyulolo-magyarok/
(mi mar csak ilyenek vagyunk, matyarok, egyik hozzaszolasunkban utaljuk az idegeneket, a masikban meg imadjuk oket) :)
Helyesbitek, mielott ramtamadnak egyesek: bocsanat, nem minden magyar ilyen, csak en. A tobbi magyar vagy utalja oket vagy imadja. Ja, es van olyan magyar is, aki nem is igazan magyar, csak veletlenul odapottyantotta a roadrunner illetve a correcamino ot a Karpat-medencebe es erre a blogra is csak azert jar, hogy ezt hangsulyozza, a nem magyar magyarsagat:)
Peace!

fhdgy 2015.06.07. 07:24:17

@kék madár: igen, mar igyekszem alkalmazkodni. Nyugtató talán nem kell, mert azt remélem, hogy nyugdíjasként több mindent elengedhetek a fülem mellett, akkor is, ha értem.

Határátkelő 2015.06.07. 08:26:40

@Pink Petsch: Figyelj, ez a hangnem ezen a blogon nem megy.

kék madár 2015.06.07. 08:49:39

@Cascabel: en nem latom ezt ilyen zavarosnak, hogy hol utaljuk oket, hol meg szeretjuk. Van aki megengedheti maganak, hogy szeressen, elfogadjon mindenkit, a tobbseg viszont ugy erzi, hogy ez neki aldozattal jar.

qkuc 2015.06.07. 14:27:42

@Cascabel: Gyere akkor haza, :D.

qkuc 2015.06.07. 14:31:14

@kék madár: A kulcs gondolat, hogy megpróbál alkalmazkodni. Talán erre kellene Euróbána is ösztönözni, hogy akarjanak alkalmazkodni és beilleszkedni. Ennek a módját viszont nem tudom, hogyan lehetne elérni ...

qkuc 2015.06.07. 14:33:22

@Cascabel: Megvallom, én nem nemzetiség szerint osztom fel az embereket a virtuális multikultimban, hanem a "hülye -> végre egy értelem" tengely mentén, :D.

M. Péter 2015.06.07. 16:12:22

@P.Elliot: Egy tájszólásban beszélő embert gyakran nehezebb megérteni, mint egy külföldit. Az elmúlt néhány évben egy esetre emlékszem, amikor többszöri ismétlés után sem értettem meg valakit, pénztáros volt egy boltban Lancashire-ben, fehér volt a bőre és a neve alapján angol volt.

Régebben történt meg az eset, hogy hívták a rendőrséget, hogy van egy csoport gyanús idegen, biztosan illegális bevándorlók. Kijöttek a rendőrök, aztán kiderült. hogy az "idegenek" cornwalliak voltak.

Mr Long 2015.06.07. 16:20:27

@Cascabel: "Ja, es van olyan magyar is, aki nem is igazan magyar, csak veletlenul odapottyantotta a roadrunner illetve a correcamino ot a Karpat-medencebe es erre a blogra is csak azert jar, hogy ezt hangsulyozza, a nem magyar magyarsagat:)"
Ez kurva jo! :DDDD

P.Elliot 2015.06.07. 16:21:59

@M. Péter: Hat ez oriasi! A cornwalliak! Hehehe.....jo lehetett.
A british talent show-ban volt egyszer egy 80 eves oregasszony aki enekelt, Jane, akarki, ott meg en amultam el hogy jesszus....Nem emlekszem hogy melyik reszrol jott.

kék madár 2015.06.07. 18:00:40

@qkuc: "A kulcs gondolat, hogy megpróbál alkalmazkodni"
szerintem tulelni probal elsosorban azokkal az eszkozokkel amikkel tud. Van akinek megeri az alkalmazkodas, van akinek meg pont a kivulallas, sajat kozosseget erosites "hoz" a legtobbet.
A ciganyok sem azert nem alkalmazkodnak mert utalnak alkalmazkodni, hanem mert akkoraa hatranybol indulnak, amit a magyarok szemeben tisztesseges eszkozokkel nem lehet behozni. Egy regi dakota kozmondas szerint :) az erkolcsoket es a torvenyeket azert talaltak ki, hogy le mindig ki lehessen rekeszteni azokat akik nem tudjak megengedni maguknak, hogy betartsak oket es egyuttal bebetonozni a tobbseg helyzeti elonyet. De abban egyetertunk, hogy az alkalmazkodas a megoldas es nem a plakatolas, meg hajoelsullyesztes a foldkozi tengeren.

P.Elliot 2015.06.07. 18:46:31

@montroyal ( CAN qc): Egy kis off...
Nalatok Kanadaban is van ugye olyan magyar fesztivalfele. Miket foznek es mik az arak?
A helyzet az ugyanis hogy atjott egy amerikai szomszedom egy szalvetaba tekert fel rud beiglifelevel hogy a tegnapi New Brunswick-i Magyar Fesztivalon vette, ahova el szoktak jarni mert dacara hogy senki felmenojuk nem magyar evente mennek oda a gyogyfurdok miatt es ott szokott venni beiglit de o nem hiszi hogy ez az. Levagtam egy kicsi szeletket hat tenyleg felhaborito volt. Kemeny, lemezes, uzleti teszta, olyan amibol amerikai kesziti az almaspitet/ Philly dough/, legalabb 1 hetes plusz meg az alja is csunyan meg volt egve.Kozoltem vele hogy ez minden csak nem beigli, majd ha sutok akkor adok neki kostolot meg a receptet a felesegenek.
Kerdezgettem hogy mik voltak az arak. 2$ egy palacsinta, 5$ egy langos, / ezen teljesen felhaborodtam. ezert az egett sutemenyert 10 dollart fizetett es a gulyasert 12$ ami nem is kerdeztem hogy egy adag lehetett? Azt mondta hogy olyan sos volt hogy nem tudtak megenni, elhoztak haza es kis vizet adtak hozza. A tulsozas valoszinu hogy azert volt mert husleves kockaval gyartottak az extra szaftot amit belekevertek.
Mar evek ota romlik az itteni fesztival minosege, a kajake is, a vezetok panaszkodnak hogy a latogatottsag esik lefele ahelyett hogy minosegi eteleket arulnanak, normalis aron.
En mar evek ota nem jarok oda, nem tudtam hogy nemcsak hogy az arak az egekben vannak meg be is csapjak az embereket a beiglik minosegevel...

2015.06.07. 19:03:01

@Cascabel: Szörnyű lehet így élni. Mindig keresni azt, hogy kibe lehet belerúgni.

kék madár 2015.06.07. 19:52:43

@montroyal ( CAN qc): az lejon a fenykepekrol hogy nem nagyon figyelsz a beallitasra, minden kepedbe betolakodott 1-2-3 no, kitakarjak az autokat

montroyal ( CAN qc) 2015.06.08. 03:42:59

@P.Elliot: van Peter-pal pic-nic jun vegen es aug 20-an is ... a kajak jok, van langos ,fank, gulyas ,rantott, csirke ,natur szelet . nem tul dragan(8-10$) es raadasul az egyhaz szervezi a magyar iskolaval stb tehat egy adomanyfele is ..

beiglit nalunk 2 helyen biztosan supert lehet venni mert mind kettot mestercukrasz kesziti kb 10$... nagyon jo magyar kajak is vannak ..

caferococo.ca/

www.facebook.com/chateaueuro?fref=ts

montroyal ( CAN qc) 2015.06.08. 03:46:46

@kék madár: én azt hittem a nok az autoval egyutt jonnek ..:-))

P.Elliot 2015.06.08. 04:15:47

@montroyal ( CAN qc): Hu de gusztak...nahat, az itteniek a nyomaba sem ernek...

kék madár 2015.06.08. 05:50:47

@P.Elliot: @montroyal ( CAN qc): persze mert a montrealiak ilyen sznobok, azt hiszik, hogy attol mert jobban foznek finomabb is minden, pedig a wonderbreadnel nincs jobb

montroyal ( CAN qc) 2015.06.08. 15:07:49

@kék madár: nem .. én ugy vagyok vele ha kenyér nincs , nekem a kalacs is jo ....

ICPX 2015.06.09. 16:09:46

MInt hajos irhatom hogy tokeletesen multkulti helyen dolgozom. Ugy altalaban 30-40 nacio tagjai vannak a fedelzeten. Legenyseg letszama 800-1400 fo
Dolgozok azsiaiakkal, europaiakkal, afriakaiak, del amcsik, karibiak szoval szep nagy.
Most irhatnam hogy a posztnak igaza van. Igen az elonyok meg vannak, nyitottabb gondokodas, tobb latasmod stb... Es ez jo
De ahogy megismered a nemzeteket - mindig vannak kivetelek persze- ugy kapnak nem szandekosan jelzoket, mivel az rajuk jo reszt jellemzo. Indiai es tekintelyelvuseg, es tulbonyolitas, fillipinek bemasznak mindenhol, de szigoruan osszezarnak kifele, magyarok depresziosok - igen azok- jamaicaiak nagy dumasok stb...
MUltikultihoz kell erettseg, es kell vmi hely, ahol ez mukodhet. Mert kulonben csak a negativ oldalai jonnek elobe. Es az aranyokra igen figyelni kell, akarva akaratlanul, es ez a ceg, vezetok dolga.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása