oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 27. 06:42,  Mi van azzal, aki többet akar? 394 komment

2015. május 27. 06:42 Határátkelő

Mi van azzal, aki többet akar?

A mai poszt legalább annyira szól Hollandiáról, mint Magyarországról (holott a Magyarország és én pályázatra érkezett), ami pedig külön érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam benne, hogy mennyire az apró dolgok tudnak hiányozni: a kedvenc étterem, a fodrász, egy jó csapat. (A képekért köszönet a szerzőnek, Györgyinek!)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

tulipan.jpgKeukenhof - tulipánkert. Ez nekünk Hollandia: színes, vidám és maximálisan nyugalmat áraszt.

„Előrebocsájtom, hogy az írásom kifejezetten szubjektívebb lesz, hiszen nincs még egy éve, hogy kiköltöztem, úgyhogy a kivándorlás-pszichológia szerint én még az eufória szakaszában tartok, annak ellenére, hogy természetesen voltak, sőt vannak is hullámvölgyek.

Sokaktól megkaptuk a kérdést annak idején, hogy minek jövünk ki: mindkettőnknek jó, bejelentett munkája volt, viszonylag stabil munkahelyen (amúgy melyik munkahely stabil manapság?), jó pozíciók, átlagon felüli fizetéssel, nem volt svájci frank lakáshitelünk, sőt saját lakásunk is volt.

Ha csupán az anyagiakról van szó, valóban teljesen jogos a kérdés. Sőt tévedés ne essék, mindketten nagyon szeretjük Magyarországot is, de elsősorban, mint földrajzi fogalmat, nem pedig, mint gazdasági és társadalmi közösséget.

Imádom Budapestet, a pörgést, az éjszakai életet, a jó éttermeket, végigutazni a 2-es villamos vonalán, az éjszakai látképet. Imádtam túrázni a nem túl magas, de azért néha igencsak kihívást jelentő hegyekben. És valójában szeretem a magyar embereket is. Persze az utakon bunkón vezetnek, néha át akarnak vágni, sokan irigyek, de engem nem nagyon értek atrocitások, és egy mosoly bármikor segített.

A jövő és a gyomorgörcs

Amit viszont nem tudtunk elviselni, az a gyomorgörcs, ami elfogott minket, ahogy egy picit is a próbáltunk a jövőbe tekinteni. Szerintünk nem haladnak túl jó irányba a dolgok, legyen az akár az egészségügy hálátlan témája, az oktatás, amiben egyáltalán nem szeretném, hogy a leendő gyerekeim részt vegyenek, és egyáltalán a keleti nyitás vs. Európai Unió kérdéskörtől is kiráz a hideg.

Nem is olyan régen még én is úgy gondoltam, hogy aki akar Magyarországon boldogulni, az tud, viszont sajnos azt tapasztalom, hogy az a gazdasági olló, ami a 90-es években közelített Nyugat-Európához, az a 2000-es évektől egyre nagyobb ütemben nyílik szét. És ha már adott a lehetőség, hogy ugyanakkora befektetett energiával jelentősen jobb életet és lehetőségeket teremtsek magamnak, akkor miért is hagyjam ki?

Másfelől pedig sajnos az is nagy igazság, hogy kicsi az ország, kicsi potenciállal: az építőiparban a kis cégeknél a szakmai előrejutás szinte lehetetlen; a tulajdonosok rettegnek, hogy felelősséget delegáljanak a beosztottaiknak, de a multis környezetben sem rózsásabb a helyzet: a felettem levő szinten két nő volt, mindkettő 40 körül, két gyerekkel, tehát még arra sem volt esély, hogy szülni menjenek, nemhogy nyugdíjba.

Két hullámban jöttünk el

Úgyhogy a hosszú bevezető után úgy döntöttünk, hogy távozunk, mégpedig Hollandiába. Nem mennék most bele a részletekbe, hogy milyen szempontokat mérlegeltünk, mert az is megér egy külön posztot, de alapvetően egy jól prosperáló, toleráns, európai országot kerestünk.

Két hullámban vándoroltunk ki: első körben a párom ment, és ahogy meglett a munkahelye, mondtam fel és jöttem ki én is. Jelenleg még egy fizetésből élünk, ugyanis, amiből nem voltunk hajlandóak engedni, az a munka minősége.

Mindketten szép eredményeket értünk már el Magyarországon; nem voltunk / vagyunk hajlandóak a legaljáról elkezdeni. Nem mondom, hogy ez egyszerű, de közel sem lehetetlen.

Párom mérnök, ő 3 hónap alatt talált abszolút szakmájának és szintjének megfelelő munkát (sőt jóval nagyobb felelősségi körrel, mint Magyarországon). Én közgazdászként 7 hónapja keresem a munkát (ezek a hullámvölgyek, amiről korábban beszéltem, de ha tudod, hogy mit miért csinálsz, és a szemed előtt lebeg a cél, akkor azért sokkal könnyebb).

bringa.jpgMindenféle színű, korú biciklik táskákkal, kosarakkal, gyereküléssel vagy éppen virágokkal feldíszítve, mint ez. Hollandiában az egy főre eső biciklik száma 3 fölött van: ez az első számú közlekedési eszköz. 

Hozzáteszem, itt egy fizetésből megélni, nem olyan, mint Magyarországon: normális lakás, kaja, belföldi utazások, sőt adott esetben még egy-két kis külföldi hosszú hétvége is belefér.

Egy ismerős pár, szintén gazdasági végzettséggel, hasonló szenioritású pozíciót kerestek annak idején: nekik 1 év alatt sikerült. Mielőtt belevágtunk, én ezt kicsit soknak tartottam, de úgy tűnik, hogy tényleg ez a reális.

A lényeg, hogy jól érezzék magukat

Hollandia egyébként minden tekintetben hozta az elvárásainkat; amit azért szeretnék kiemelni, az a nyelv. Angolul még az egyszeri gázszerelő is beszél és viszonylag sok munkahelyhez (vezetői pozíciókhoz is) elegendő az angol, viszont ha az ember tényleg hosszú távon tervezi és szeretne beintegrálódni, akkor mindenképpen javaslom a holland nyelv elsajátítását.

Tetszik az egészségügyi és magánbiztosítási rendszer, a szép, igényes kórházak, az, hogy az orvos partnerként tekint rád, és hogy alapvetően te felelsz a testedért. Tetszenek az emberek: egyszerűen lazák.

Ha valaki a nagy fenekével is a legújabb divatot akarja követni, megteheti: vannak cuccok a méretében, és senki nem nézi ki, ha miniszoknyát húz, és utána abban biciklizik.

Összességében talán pont emiatt a hollandok borzasztóan öltöznek, de egyszerűen az a lényeg, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, nem az, hogy mindenféle elvárásnak megfeleljenek.

ferfizokni_bolt.jpgAz biztos, hogy a hollandok őrülten öltözködnek. Ez itt egy férfizokni bolt. 

Jó hely arra is, hogy ha esetleg voltak, levetkőzd az előítéleteidet más rasszokkal szemben: én együtt járok edzeni feketékkel, arabokkal, az edzőm egy kis azeri figura – tök jó a csapat!

Tetszik a közlekedés: gyors, tiszta vonatok, borzasztóan kiterjedt hálózattal, ha mondjuk egy másik városba akarsz menni és persze a bicikli a nem is feltétlenül olyan rövid távokra.

A gasztronómia

Tetszik az élelmiszer választék: a kaja ugyanannyiba kerül, viszont a minősége sokkal jobb. Jó példa, hogy bár nem vagyok egy konyhatündér, Magyarországon halálba frusztrált, hogy csak „cipőtalp” csirkét tudtam sütni vagy sok esetben a csirke inkább főtt, mint sült, mert annyi vizet eresztett. Aztán itt kiderült, hogy nem bennem volt a hiba…

Óriási kínálat van a nemzetközi, keleti vagy éppen dél-amerikai alapanyagokból, fűszerekből, amiket Magyarországon csak a delikát boltokban kapsz meg arany áron; itt minden szupermarket polcán fent vannak (és egyébként magyar Hertz kolbászt is kapni, ha éppen azt kívánnám meg).

És sajnos itt jöttem rá, hogy a magyar borok otthon túl vannak árazva. :) Míg otthon egy közepes bor minimum 1 600-1 800 forintba kerül, itt a polcok tele vannak isteni finom spanyol borokkal 3-4 euróért. Magyar borral egyszer sem találkoztam.

kaja_3.jpgSajnos Hollandiában kevés étterem van (Amszterdam azért erős kivétel) és még nem is találkoztunk kiemelkedően jóval. Ellenben drágák. A frikandel sült krumplival viszont tipikus holland étel, és krumplis bódét viszont minden sarkon találsz. 

Ami hiányzik

Hiányozni elsősorban személyes dolgok hiányoznak. Hiányzik a kedvenc éttermünk, a Pata Negra. Itt alapvetően nincs túl sok jó étterem, ebben Magyarország, főleg az utóbbi években abszolút jobban teljesít.

Hiányzik a fodrászom (ő mondjuk már inkább Bécsből hiányzik, mint Magyarországról, mert ő is lelépett); minden alkalommal meg kell küzdeni, hogy ne sárga hajat csináljanak szőke helyett. És hiányzik a kettlebell-es csapatom.

Kifejezetten sokat törtük a fejünket, hogy mi az, ami még hiányzik Magyarországról, de az az igazság, hogy nem nagyon van ilyen. Annyi téliszalámit, túró rudit, tokaji bort, amire igényünk van, kapunk a látogatóba érkező magyar barátainktól.

A barátokkal, családdal szinte gyakrabban tartjuk a kapcsolatot, mint amikor Magyarországon éltünk, hála a Facebooknak, Viber-nek, Skype-nak. És az az igazság, hogy a családtagok már most Európa különböző országaiban élnek, de egyre több barátunk is a kivándorlás mellett dönt.

Magyarként beilleszkedni

Szégyen, nem szégyen, egyikünknek sincs honvágya. Abszolút nem találkoztunk azzal, amivel mindenki riogatott, hogy mi itt csak bevándorlók leszünk, mindig ki fognak minket innen nézni.

Természetesen sokat dolgozunk azon, hogy beintegrálódjunk, azért ez nem megy magától: többé-kevésbé hollandul beszélünk, részt veszünk a helyi eseményeken vagy éppen felvettük a helyi szokásokat, úgy, mint a biciklizést és az ebédre szendvicsevést. De ettől még abszolút magyarnak érezzük magunkat. Teljesen természetesnek érezzük, hogy nekünk van itthon és otthon is.

Itt látunk egy kiszámítható jövőt, amihez nem kell ügyeskedni, hanem normális munkával meg tudjuk teremteni magunknak, amire szükségünk van; legyen az alantas materialista javak megszerzése, :) vagy akár a leendő gyerekeknek nívós, európai szintű oktatása vagy éppen előtakarékosság a nyugodt nyugdíjas évekre.

És nem tervezünk visszatérni. Még nyugdíjas korunkra sem. Minek? Az itt felhalmozott pénzből, ha semmittevésre vágyok, akkor Spanyolországban is lehetek nyugdíjas a tengerparton…”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Hollandia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr277494378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.27. 18:57:04

@mojyo:

"Marmint, hogy a bolygo nem eleg az emberek magas szinvonalu eletenek biztositasahoz?"

Igen.

"Szerinted ez nem valtozhat?"

Változhat,

"Vagy peldaul, tessek, egy hipotetikus kerdes egy lougrassal elorebb: szerinted, ha a technologia odaig fejlodik, hogy nem lesz szukseg emberi robotmunkara, ugy ertem, nem Bangladesben fogjak ehberert megvarrni a ruhakat, hanem robotok, az szerinted emelni fogja az eletszinvonalat, vagy sem?"

Ez nem egyértelmű. Sok mindentől függ ez.

"Szoval szerinted, a technologiai fejlodes szerinted nem valtoztathat azon a helyzeten, hogy a bolygo eroforrasai nem elegek ahhoz, hogy az emberek rajta a nyugatihoz hasonlo szinvonalon eljenek?"

De, ezen változtathat a technológia.

fhdgy 2015.05.27. 18:57:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, ez van. Amiről én ábrándozom, az a jövő zenéje. Kb. mint a napi nyolc óra munka,ötnapos munkahéttel kb. száz évvel ezelőtt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:00:48

@esban: en meg az ellenkezo veglet voltam, en is imadom, hogy nalunk meg van "petite" kollekcio mindenhol (a 157 cm-nek es 49 kg-nak :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 19:03:08

@tildy[UK]:
köszi! :-)

"Adatszolgáltatás letiltása a személyiadat-és lakcímnyilvántartásból' típusú ügyét xxxxxxxx ügyszámon érkeztettük és az ügy intézése megkezdődött. A kérelemben foglaltak érvényesítésének kezdő időpontjáról az Ön által megadott e-mail címen, illetve postai úton is értesítjük."

és bazmeg erről a letiltásról is küldenek egy levelet? az agyam eldobom. email miért nem elég? hányadik században vagyunk??
ááááá.

(ok, jó dolog ez az ügyfélkapu....
de az anyasági segély, családi pótlék, és a gyes igénylése közül miért kell kettőt továbbra is úgy intézni (már nem emlékszem, melyik kettőt), hogy az ember kinyomtatja, lefénymásolja, és sorbanáll a hivatalban?
szóval lenne még mit csiszolni rajta.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:07:20

@tildy[UK]: a problema csak az, hogy a tenyleg gluten erzekenyek mellett egy csomo ember csak divatbol csinalja...a gluten free- vegan - organic kvazi egy sznoberia lett...Ezt nezzetek meg, halali:)) www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798 (How to become gluten intolerant) :DDD

2015.05.27. 19:08:29

@blackhair-lady: Igen ez pont az ellenkezoje annak, amirol beszelgettunk ma, hogy mennyire fontos az oktatas, es ez annyira frusztralo, hogy ez a mindent azonnal mentalitas mennyire karos az emberek elorelepesi lehetosegeire, es megis mindenhol ez van.

Most mondok egy szemelyes peldat, csak megvaltoztatom a szakmat, hogy ne legyen megsem tul szemelyes. Szoval, en egy tipikus Y-generacios fiatal vagyok, tudod, ilyen urbanus hipszter akik benne vannak a hiradoban azzal, hogy vagy munkanelkuliek, vagy annyira keveset keresnek, hogy kenyeren es vizen elnek, stb. :D Szoval, emogott a jelenseg mogott is ez a mentalitas all, hogy nem foglalkoznak a fiatalok tovabbkepzesevel, betanitasaval. Igyekszem elmagyarazni, szoval, mondjuk, hogy videozassal foglalkozom (nem azzal amugy, de lenyegtelen.), szoval en nem vagyok egy nagy szam, lelkesedesbol kezdtem hulyeskedni a kameraval tinikoromban, aztan csinaltam nehany ingyen videoklipet fuggetlen zenekaroknak, elvegeztem egy egyetemet, es most is tovabbra is video klipeket csinalok, egy egyszeru kisvallalkozasban alkalmaznak sajnos csak reszmunkaidoben, mert csak igy jott ossze, de amugy nem rossz, igy is sokat tanulok, gyujtom a tapasztalatot, es kihasznalom a szabadidomet, igyekszem boviteni a portfoliot, peldaul fiktiv sorreklamokat is csinaltam poenbol, meg ilyesmiket, abban bizva, hogy majd tovabblephetek. Mivel a jelenlegi munkahelyemen nincs lehetoseg tovabblepesre, igyekszem rengeteg meghirdetett allasra jelentkezni. A videos allaslehetosegek nagy reszet reklamugynoksegek hirdetik meg, akik konkret reklamokhoz keresnek embert, es, bar kreativnak tartjak magukat, csakis es kizarolag arra az egy feladatra keresik az embert, ami mondjuk, hogy a legtobb esetben bank es penzugyi szolgaltatas reklamja. Nos, ilyen nincsen a portfoliomban, bar van sok mas, ami mutatja, hogy en ertek a videozashoz, sok jo otletem van, es az eszkozoket is tudom hasznalni, de mivel pont az nincsen, ami nekik kell, igy tobbnyire nem hivnak sehova, sot, mivel van mas vegzettsegem is, ez a porfogogyarto, es abban is van felmutathato munkam is, lehet, hogy tulsagosan szerteagazonak tunik az, amit csinalok, es egyszeruen keptelen befogadni, nem tud az altala elkepzelt sablon-munkara illeszteni, es fel tolem. Egy normalis vilagban ezt jutalmaznak, latnak bennem a potencialt, es elonynek szamitana, hogy valaki sokfelekepp gondolkodik es sokmindenen tud dolgozni, de nekik bank-reklam-gyarto-videos kell, es en nem az vagyok, es kesz, itt befejezodtek a lehetosegeim. :( Nagyjabol fel nap alatt meg tudnam tanulni, hogy mik a bank-reklamok specialis kovetelmenyei amugy, de nekik erre nincsen idejuk. Hat, kapjatokbeafaszomat. :D Szoval, sok ev probalkozas es sajat szakallamra valo ingyendolgozas utan ugy dontottem, hogy eladosodom, es befizetek egy mesterkepzesre, amit igyekeznek persze a jelenlegi munkam mellett csinalni, hogy ebbol kijojjek. Lakashitelrol, gyerekrol, meg egyeb, ilyen kertvarosi hivsagokrol majd csak ezek utan almodhatok, de addigra mar tulleszek a 30-on :(

Szoval nem konnyu, na. :D

2015.05.27. 19:12:46

@maxval bircaman szerkesztő: Nahat, milyen szukszavu valasz, de azert koszonom szepen, amugy a tobbiekkel is megtargyaltuk ezt nar es gyarmatositottuk az Antarktiszt is, most megyek Hollywoodba, hogy eladjam a sztorit. :D

**mimi** 2015.05.27. 19:15:37

@mojyo:
bizony nem könnyű...értelmezni se :))))
akkor most a mesterképzésed a porfogógyártásból, vagy a videózásból lesz?

GERI87 2015.05.27. 19:18:24

@tildy[UK]:

Köszi.
Megfontolandó...csak előbb kell ügyfélkapu.

2015.05.27. 19:21:02

@**mimi**: Az egyikbol! :D A lenyeg a tovabbkepzes, a szakmai kapcsolatepites, illetve, hogy uj munkakkal gazdagitsam az archivumot. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 19:24:26

@qkuc: LEGALISAN NEM lehet turista vizummal dolgozni az USA-ban.

blackhairlady 2015.05.27. 19:25:13

@tildy[UK]: Az otthonihoz mindenkeppen elter a meretezes, es az a jo, hogy egy hosszusaghoz tobb derekszelesseget is lehet talalni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:26:41

index.hu/tudomany/tortenelem/2015/05/27/a_stasi_a_sajatjakent_kezelte_a_balatont/

Hehh, m*cskos, r*hadt Stasi, hogy jussanak mind a kénköves pokol fenekére...

Veinahcman, Géza úr, és a többiek: titeket mennyire b@$zogattak ezek a veb-huszárok odakint, akkoriban?Meséljetek, ha van mit, kösz.

blackhairlady 2015.05.27. 19:29:01

@tildy[UK]: Csak ugy eszembe jutott, hogy amikor az amerikai bankkartyakrol beszlgettunk, nem igazan ertettem, hogy mi a problemad a lehuzossal, tegnap jottem ra, amikor ittartozkodasom ota eloszor kertek a penztarnal, hogy ne lehuzzam hanem alulrol dugjam be a kartyat. Ez lenne az a csipes megoldas ami nalatok van?
Mostanaban egy ujabb kerdes jott be fizeteskor, nem csak azt kerdezi hogy OK-e az osszeg, es hogy credit vagy debit, de minden alkalommal erdeklodik, akakrok valakit penzzel tamogatni. Mire fizetesre kerul a sor, minimum 5 kerdesre kell igennel vagy nemmel szavaznom:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:30:31

@mario27: Vigyázz, itt ilyet egy ideje nem szabad kimondani, leírni. A társaság egy része hiperérzékeny a "hazaköpködésre", hiába is igaz, amit írsz... :-(

blackhairlady 2015.05.27. 19:31:02

@Zsuzsi65: Akkor mi tenyleg ikrek vagyunk Zsuzsi, most mar utana kell jarni a csaladfanknak:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.27. 19:33:47

@blackhair-lady: Hát nem tudom, mi amikor még nem akartunk gyereket, ingyen is megoldottuk, hogy ne akadjon be. Most had ne írjak praktikákat... :D
Ez nem indok, csak akarat kérdése.Ha nekünk sikerült, másoknak is összejön...persze kell hozzá a megfelelő hozzáállás.

GERI87 2015.05.27. 19:34:16

@mojyo:

"es mire ez (marmint, a teljes automatizalas) megtortenhet, "

Ha, megtörténik, bár kétséges hogy mitől terjedne el mindenhol, hiszen bizonyára az ehhez szükséges technológiát nyugaton fogják létrehozni, kifejleszteni hogy ne kelljen olcsó munkaerő végett a harmadik világban termeltetni (bár annak nyersanyagára szükség lesz).
Tehát ott mitől jelenne meg minden iparágban? Csak úgy ingyen nem adják oda, na meg ha pont a robotizálás miatt nincs szükség az ő munkájukra akkor nem is tudják megfizetni azt és annak termékeit, mert nincs miből!

qkuc 2015.05.27. 19:35:36

@Zsuzsi65: valahogy éreztem én, hogy kilóg a sztoriban a lóláb, :D

blackhairlady 2015.05.27. 19:37:11

@mojyo: Na ez nem semmi volt, hogy pestiesen, urbanusan fogalmazzak:) Sok sikert a mesterkepzeshez, aztan ne csuggedj, eljon meg a pokolban lakas ideje (a.k.a. kertvaros):DDD
Sajnos sokszor tenyleg szuk latokoruek vagyunk, magamon is tapasztalom idonkent:((

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.27. 19:43:14

@blackhair-lady: igen. Jóval biztonságosabb, mint a magnescsik, ráadásul errefelé nem szokás 'elvinni' a bankkártyát pl étteremben, mindig szem előtt van.

Kandabula 2015.05.27. 20:09:24

Amikor arról döntöttek, hogy nem kell Euró, végleges leszakadásunkról is döntöttek.

Andy73 2015.05.27. 20:09:51

Nekem ez a szöveg megint túlságosan papírízű, iskolás szöveg, nem nagyon hihető. A fogalmazási feladatot nagy nehezen megoldottad, de én csak egy négyest adnék rá. A szokásos panelek megvannak, de legközelebb csiszoljatok még rajta, hogy életszerűbb legyen.
És akkor talán hatásosabb is lesz, még többen fognak lelépni, aztán majd meglepődnek, hogy mégsem fenékig tejfel nyugaton sem az élet, pláne egy idegennek..

"Természetesen sokat dolgozunk azon, hogy beintegrálódjunk, azért ez nem megy magától: többé-kevésbé hollandul beszélünk"

Na persze, egy év után, úgy, hogy nem is dolgozol és így nem is nagyon mozogsz hollandok között, a párod meg állítólag angolul is boldogul a munkájában.

Andy73 2015.05.27. 20:10:14

Most látom csak, hogy előzetesen moderálják a kommenteket, vagyis válogatnak köztük. Így nem hinném, hogy megjelentetik azt a véleményem, hogy ez az egész szöveg csak kitaláció, amelynek feltehetően az a célja, hogy minél több embert az ország elhagyására bírjon.

Andy73 2015.05.27. 20:10:20

OK. Látom, nem kell a kritika, nem jelentetitek meg a kommentemet. Most már biztos, hogy kamu a poszt. Ennyit a blog és az index komolyságáról. Nagyon nem lep meg a dolog, igazából kár a szót és az időt rá fecsérelni.

Határátkelő 2015.05.27. 20:15:33

@Andy73: Próbálkozz holnap is. Ajánlom még figyelmedbe azt a panelt is, mely szerint én írom egyedül az összes posztot (ennek továbbfejlesztett változata, hogy én is kommentelek egyedül).

2015.05.27. 20:29:08

@blackhair-lady: Hat, kertvarosban sosem fogok lakni, az biztos! :D En csak ugy mondtam, hogy megcsak nem is opcio, de ez nem jelenti azt, hogy vagyom ra. :D

Azt meg nem tudom, hogy mit csinalok, ha a mesterkepzes sem jon ossze... bar remelem, hogy az azert mar csak... de ha megsem, akkor nem tudom mi lesz, lehet, hogy visszamegyek Magyarorszagra kozmunkasnak, vagy nem tudom :D Najo, ezzel meg viccelnem sem kene. :(

qkuc 2015.05.27. 20:30:41

@mojyo: Akkor betanítlak infomókusnak, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.27. 20:34:51

OFF
index.hu/kultur/2015/05/23/a_magyarok_vegre_felhagytak_fosztogato_szokasaikkal/
egy olyan projektről szól, amiben más országok történelemkönyveit vizsgálják, hogy mit írnak Magyarországról. érdekes.

2015.05.27. 20:37:43

@qkuc: Siman! Rendben, megbeszeltuk, koszonom szepen. :D

blackhairlady 2015.05.27. 20:45:22

@tildy[UK]: Itt mindig elviszik, valahogy senkinek enm fordul meg a fejeben, hogy visszaelhetnek vele. En is furcsan neztem eloszor, de mas felfogas, mas mentalitas.

blackhairlady 2015.05.27. 20:48:01

@mojyo: Megtalalod a helyes utat, en a kommentjeid alapjan nem feltelek, hogy elkallodsz a kozmunka zegzugaiban:)

wuaaa 2015.05.27. 20:50:53

@mojyo: Közmunkás?? Ugyanmár...annyi más lehetőség lenne olyan téren, ahol nagyot alkothatnál. Pl. pártlogótervezés, kampányfilm, válaszási szórólap, stadionalapkődizájn...

2015.05.27. 20:57:17

@blackhair-lady: Hat meg barmi lehet, ha semmi sem jon ossze, szerintem raszokom a tomenyre vagy a crackre vagy a heroinra, vagy mindharomra egyszerre. :D

@wuaaa [nor]: Ja tenyleg :D Bar ahhoz nem kell C-tipus atvilagitason atesni? Akkor megtalaljak, hogy ide jartam kommentelni, az nem kizaro ok? :D

Amugy erdekes a mai nap, ha vegigolvasom, miket kommenteltem, optimistan indult, hogy robotok, meg mindenkinek lesz munkaja es minden olcso lesz, de csak sikerult eljutni a crackfuggosegig, ez am a magyarsag. :D

firg_firg 2015.05.27. 21:01:30

@Th's child: Rendben. Legkozelebb majd szofisztikaltabb leszek, hogy ne zavarja az izlesrendorseg viraglelket a valosag.

firg_firg 2015.05.27. 21:04:54

@wuaaa [nor]: Tegnap Derrick volt a teveben, pornofilmet forgattak es a Sascha Hehn szerepelt benne.

blackhairlady 2015.05.27. 21:13:43

@mojyo: Vagy ongyilkossagkepepn kikoltozol egy lakoparkba:))))

wuaaa 2015.05.27. 21:16:46

@firg_firg: :D ..értékes információ volt ez, de attól tartok nem sikerült eltalálni a megfelelő címzettet, vagy talán a megfelelő fórumot sem.. :)))

Taxomükke (UK) 2015.05.27. 21:23:34

@Határátkelő: Ne tegyel ugy, mintha ez nem lenne igaz.

..

Na tessek, megint magamban beszelgetek.

qkuc 2015.05.27. 21:38:28

@wuaaa [nor]: :D :D :D /bocs, de ezen sírva kacagok ...., :D/

wuaaa 2015.05.27. 21:40:50

@mojyo: Mondjuk én eddig is azt hittem néha, hogy már elérted ezt a fázist, mert láttam én már olyan kommentet itt tőled, amit rántotthús hatására nem lehetett volna összehozni... :))

wuaaa 2015.05.27. 21:46:17

@qkuc: Nyugodtan, csak rajta! De! Képzeld el, hogy ha ez neked ment volna... ..még jó, hogy itt senki sem ismer személyesen..bakker.. :D

2015.05.27. 21:52:34

@wuaaa [nor]: Hat ugye, ez attol is fugg, hany napos volt az a rantotthus es miota volt a hutoben... :D

Egy kicsit azert az szomoru, hogy meg a Magyarorszagrol lelepett emberek tobbsegetol annyira tavol all az ilyesfajta szellemi szabadsag, hogy mar az is gyanus, ha valaki egy kicsit szokatlanabb asszociacokra kepes, ha pedig meg a kertvarosba sem vagyik, akkor plane erthetetlen! :D Pedig az en szemszogembol nem is en vagyok a drogos punkmuvesz, hanem ti vagytok mind megfaradt kispolgarok! :D

qkuc 2015.05.27. 21:57:25

@mojyo: Ugyan már, crack ... Intravénás pálinka, :D. Egyébként is kellenek az egyéniségek, ;).

wuaaa 2015.05.27. 21:58:29

@mojyo: Én nagyon örülök annak, hogy itt színesíted a mindennapokat ! Rántotthússal vagy anélkül, teljesen mindegy.. :)

2015.05.27. 22:09:49

@qkuc: @wuaaa [nor]: En is szeretlek benneteket! <3 :D

LadyGy 2015.05.27. 22:11:29

@Ödenburger [Hu/At]:

Sajnos ez nem naívság és nem is nagyon siránkozás, hanem igazából csak tény :) A háttérben húzódó okokat mások már elég jól leírták, nem szeretném ismételni, viszont ha nem azt várom, hogy a sült hal a számba repüljön, akkor nekem kell lépnem, mint ahogy ezt meg is tettem. Annak, hogy ez egy külföldre költözésben valósult meg, számos oka van, lásd a posztot :)

A miniszoknyáról nem szeretnék vitatkozni; nekem tetszik, hogy itt nem néznek rád furán, ha bármit is veszel fel. Tök bolondul öltöznek néha; nekem ez vicces, neked nem, ez aztán tényleg szubjektív :)

@~~Babette~~:

A festett szőkét abszolút vállalom :)

blackhairlady 2015.05.27. 22:13:35

@tildy[UK]: Igy van. Csak hat egy orszag sem a turistak miatt alakit ki szokasokat:)

Muscari 2015.05.27. 22:26:47

@~~Babette~~: hat kinek milyen problemaja van ugye. A gyermekem nincs 150 centi es melle 42 kilo. Most beteg volt egy hetig, nem tudott enni, hat mar elkezdtem aggodni, hogy teljesen eltunik. Egyebkent nem sovany, aranyos a testalkata, mindketten eleg vekony es konnyu csontokkal rendelkezunk, az is sokat szamit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.27. 23:26:25

@qkuc: hat igen, ez az "utazgatunk, kozben dolgozgatunk egy kicsit" valahogy too good to be true :) A kommentek pedig vagy 1. tul naiv emberektol szarmaznak 2. ennyire teves kep el a fejekben az USA-rol :)

kék madár 2015.05.27. 23:41:39

@blackhair-lady: mennyire vagytok viz alatt? A kepek alapjan mar mindenki kajakkal jar kozertbe :(

kék madár 2015.05.27. 23:43:27

@Zsuzsi65: "LEGALISAN NEM lehet turista vizummal dolgozni az USA-ban"
de lehet :) csak rohadtul nem szabad

2015.05.27. 23:47:16

@firg_firg:

Hát, a viráglelkűséget is meg kell csinálnia valakinek, és egyébként nem beszólni akartam, párdon, ha úgy tűnt.

Ami pedig a valóságot illeti, azért ez egy árnyaltabb kép szerintem, mint amit mondasz. Persze, per pillanat a fejlődő országokban nagyobb a szaporulat.

Viszont kíváncsiságból rákerestem a wikipedian, a kiegyezéskor 4,4 millió magyar volt, ezt sikerült a második világháborúig meg2,5-szerezni, mindezt úgy, hogy volt közben egy első világháború (mínusz fél milla), spanyolnátha (mínusz 100k, főleg fiatalok), a nagy kitántorgás (pár száz ezer, szintén fiatalok), és letoltak évi 100+ k illegális abortuszt, és minden ötödik csecsemő meghalt. (Az adatok teljes pontosságáért nem felelek, 5 perc guglizás után jöttek.)

Szóval éppenséggel mi is úgy szaporodtunk, mintha nem volna holnap. Ha az ember ránéz egy népsűrűségi térképre, európa tök sűrű, mi magyarok is tők sűrűek vagyunk, szóval azt mondani, hogy a túlnépesedés oka márpedig a harmadik világ, eléggé véleményes.

Fel lehet tételezni, hogy egyszerűen csak fáziskésésben vannak (akárcsak, mondjuk, a környezetszennyezéssel), és hamarosan remélhetőleg ők is felhagynak vele. Nem köll annyi csecsemő, na, ebben tökéletesen egyetértünk.

kék madár 2015.05.27. 23:53:57

@Muscari: ma nagyon sok szo van a mellekrol. A Tildynek se kicsi de az, hogy a gyerekednek 42 kilos(!), hat nem tudom nem irtam-e el az url-t vagy mi lett ebbol a hataratkelobol : )

wuaaa 2015.05.28. 00:03:01

@kék madár: Mikor sikerült megértenem, arra voltam kíváncsi, hogy rajtam kívül még ki... :)

kék madár 2015.05.28. 00:04:40

@wuaaa [nor]: akkor mind a ketten megrekedtunk a fejlodesben :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 00:15:29

@firg_firg: "Ezt le lehet tudni egy beszolassal, de attol a tulnepesedes meg problema marad."

tru sztori, és ha ezt a tőgyparaszt rasszizmus nem oldja meg, akkor semmi

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 00:38:58

@mojyo: sajnos ha nem lesz kurvahideg akkor is sivatagi szárazság lesz, valami 160mm csapadék van ott évente, kevesebb, mmint a Góbi sivatagban, pedig az se egy akvapark :)

adg 2015.05.28. 00:47:05

@blackhair-lady: szerintem egy olyan szemlelet is van mogotte, hogy oriasi a gyermekhalandosag es a felnottek is hullanak, mint a legyek (afrikaban elsosorban) es csak nagyszamu utoddal lehet a fennmaradast biztositani.
Csak ugye mostanaban javul az egeszsegugy arrafele is, meg talan kaja is tobb van, es tobben megmaradnak.

Ez amugy ilyen termeszetes dolog. Az allatoknal is igy megy, az egernek millio kolyke van, mert csak par eli meg a felnottkort, az oroszlannak meg...
Ezzel persze nem akarom leegerezni az afrikaiakar. :)

adg 2015.05.28. 00:49:17

@bpetya75: Kidisszidal kulfoldre? Hogy stiilszeruek maradjunk. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.28. 00:57:33

@wuaaa [nor]: @kék madár: ha mar igy rakerdeztetek, en is megbotlottam rajta :-) tul sokat volt a facebook falamon a mult heti szoptatos balhe, alighanem

Herr Géza 2015.05.28. 01:25:57

@geegee: Óhajod parancs. Minket (engem) abszolút békén hagytak, soha semmi jelét nem tapasztaltam , hogy "rajtam lennének". Pedig provokáltuk őket rendesen: az én időmben volt pl. nagy sláger éppen Udo Lindenberg Sonderzug nach Pankow c. dala, ami rendesen kifigurázta Honeckert, így természetesen az NDK-ban vastagon be volt tiltva. Na nálunk ugye naphosszat a nyugatnémet rádió szólt, amikor jött a nóta már csavartuk is fel a hangerőt csutkára, ajtó-ablak meg nyitva... Csak a csoporttársaink szaladtak rémülten, hogy psssssszt... :)))
A tranzitautópályán meg a pihenőnél folyamatosan zizegett a bozótos a sok stasis megfigyelőtől, mert ugye a keleti meg a nyugati német nem kontaktolhatott egymással. Egyszer megindult felém (DDR-rendszámú kocsival voltam) egy nyugatnémet kamionból kiszálló fazon (csak valamit kérdezni akart....), már szaladtak is ketten felém a bozótból, hogy ácsi-ácsi. Jó paraszt stílusban üvöltve igazoltattak, de amikor meglátták a magyar útlevelemet, visszaváltottak magukhoz mérten kultúremberbe és az útlevélbe bele sem nézve további jó utat kívántak..... :)))
Persze akta biztos volt rólam is (a csoportban pontosan tudtuk ki a besúgó, ill. egyet biztosan tudtunk, lehetett akár több is), gondoltam is, hogy egyszer kikérem az aktámat én is a Gauck-Behörde-től, biztos jókat lehetne a viselt dolgaimon röhögni...
Mindenesetre a ténykedésüket, ha magunkon nem is, de a csoporttársainkon, haverjainkon, bőven tapasztaltuk. Volt nem egy srác/csaj, aki az egyik nap még jött suliba, másnap már nem és a cuccaikért a koleszbe magukat rokonoknak valló hatóságszagú figurák jöttek el. Ilyenkor legtöbbször a bizalmas infócsatornákon keresztül kiderült, hogy ők maguk, testvérük, szüleik dobbantottak, vagy megpróbáltak dobbantani az NSZK-ba. Vagy sokan odáig sem jutottak el, mert valahogy kiderült a szándékuk. Ilyenkor (mármint, ha nem sikerült a lelépés) kóter járt, de ha családtag próbálkozott, már akkor is kinyeshettek az egyetemről, ha csak feltételezték, hogy tudhattál a szándékáról.

FutureFry 2015.05.28. 01:34:09

@Ödenburger [Hu/At]:
“Ami meg a miniszknyás biciklizést illeti, szintén fenntartom, hogy szerintem mindenki ismerje a korlátait, és ne tegye ki embertársait olyannak, amit ők nem szívesen élnének át…”
Akkor nehogy véletlenül Seattle “Fremont” kerületébe vetődjél a jövő hónapban (nyári napforduló környéken) - esetleg csak csukott szemmel (igaz ott nincs miniszoknya úgyhogy lehet nem zavarna):
blog.seattlepi.com/thebigblog/2013/06/20/why-seattle-has-the-best-naked-bike-ride-in-the-world/#13417101=0

FutureFry 2015.05.28. 01:35:38

@~~Babette~~:
Amerikai? Lásd: “High School Diploma”

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 01:39:16

@geegee: "Az a baj, hogy a túlnépesedés télleg a lexegényebb régiókban a legmagasabb.Pedig az ember pont fordítva gondolná logikusnak: szegény helyen lakom, nem szülök, vagy csak egyet vs. gazdag helyen élek, szülök akár ötöt is, mert belefér.Miért nem így működik...?"

részben mert gazdag fejjel gondolkodsz, részben pedig azért, mert nem tudod értelmezni azokat a körülményeket amelyekben ezek a nagyon szaporodó népek élnek, mert természetesnek veszed, hogy van/lesz öregségi nyugdíjad, nagyon nagy eséllyel felnő az utódod még akkor is ha valami betegséggel születik, van eü ellátásod, van szociális háló alattad, nyitva állnak a tanulási lehetőségek és a munkaidőd mondjuk 5-20%-a megteremti a családod havi kajájának fedezetét és ebből egészséges táplálékot tudsz vásárolni, van lehetőséged előtakarékoskodni arra az időre amikor majd már nem tudsz/akarsz dolgozni, stb.

így nem vagy rászorulva, hogy sok gyereked legyen (nem kényszer a sok gyerek, hanem a szabad döntésed), akik majd gondodat viselik, akik a családba hozzák a pénzt, nem magukra költik és mondjuk ha csinálsz 8 gyereket és a bilharziás víz/törzsi villongások/hadurak/eü ellátás hiánya/időjárási anomália/vallás következményei lemorzsolja a készlet felét, még mindig számíthatsz 4 gyerekre aki ellát/eltart amikor már nem tudsz dolgozni. Plusz a tanulási lehetőségek hiánya miatt mondjuk a delikvensek nem ismerik a prevenciós lehetőségeket, (vagy nem telik rá, vagy nem használhatják őket vallási okból vagy akár csak nem elérhetőek ezek mindenkinek, mint neked vagy nekem)

Privilegizált helyzetben vagy, és ezt szeretnéd a gyeremekeidnek is megteremteni és erre lehetőséged is van. Azoknak a népeknek ezek a fentiek nem állnak rendelkezésre, az egyetlen mód, hogy növeljék a túlélési esélyeiket, hogy nagyobb kisközösségeket csinálnak, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez.

Persze ettől még lehet nyugodtan utálni és hibáztatni ezeket a népeket, de nem könnyű elfogadhatóan alátámasztani a dolgot :)

Amúgy az életszínvonal javulása mindenhol kevesebb gyereket okoz.

FutureFry 2015.05.28. 01:45:00

@blackhair-lady: @Muscari: @tildy[UK]: @Zsuzsi65:
A boltokban (legalább is Amerikában és Nagy Britanniában) a ruhaméretek (főleg a női) az idővel változnak, a.k.a. “vanity sizing”. Ezért van már duplanullás, sőt egyes ruhatervezőknél negatív méret is…
en.wikipedia.org/wiki/Vanity_sizing

kék madár 2015.05.28. 01:46:50

@FutureFry: mar megint Seattle-t emlegeted, nemi helyismerettel. gyanus ez nekem!

FutureFry 2015.05.28. 02:11:37

@blackhair-lady: @geegee: @adg [Au, Darwin]:

"Aztan meg ha teherbe esik, nincs penze elvetetni (vagy meggyozodesbol nem teszi)."

Több amerikai államban (törvény alapján) a gyógyszerész/kórházi alkalmazott/stb. “lelkiismereti/vallási” okokra hivatkozva _megtagadhatja_ (!) bizonyos fogamzásgátló (vagy esemény utáni) tabletták kiadását. Ha a delikvens “szerencsés” esetleg van pl. másik gyógyszerész vagy gyógyszertár ahol nem utasítják vissza a vényt…

FutureFry 2015.05.28. 02:14:03

@kék madár: Lehet oda szoktam járni nyári napéjegyenlőségkor biciklizni?

FutureFry 2015.05.28. 02:17:24

@kék madár: "nemi helyismerettel."
Ékezetek, please! Vagy esetleg ez valamiféle utalás? Mint @Muscari: “A gyermekem nincs 150 centi es melle 42 kilo.” beszólása.

FutureFry 2015.05.28. 02:37:35

@tildy[UK]: @blackhair-lady:
"Jóval biztonságosabb, mint a magnescsik"

Nem az amerikai módón lévő használata, mert itt nem “chip&pin” hanem csak “chip”.

bpetya75 2015.05.28. 06:50:51

@adg [Au, Darwin]:

"Ezt lehet még alul űberolni?" Hofi

Másik kedvencem a ledegradál.

firg_firg 2015.05.28. 08:59:37

@pappito: :))))) Latom elkonyveltel rasszistanak. Ha neked igy jobb, akkor rendben, a nickemet nem zavarja.

firg_firg 2015.05.28. 09:27:23

@Th's child: Egyetertunk. Europaban is volt egy boom idoszak miutan javult az elelmezes es az egeszsegugy. A nepsuruseg egy dolog, de ovatosan vele, Kina pl terulet/lakos szerint messze van a lista tetejetol, erdemesebb regiokat es a novekedes merteket nezni. A mostani boom nem az EUbol jon.

A lenyeg meg egyszeru, a nepesseg novekedes adott termeles mellett csokkenti az egy fore juto javak mennyiseget, vagyis noveli a szegenyseget, mint EU-ban a zselleresedeskor.

@pappito: hogy afrikaban eheznek? a kozel keleten meg vallasi haboruk vannak? Ennek ellenere ott no legjobban a nepesseg. Nem kell csodalkozni ha a csorok meg csorobbak lesznek. Es ez borsziol fuggetlen.

en.wikipedia.org/wiki/Population_growth

qkuc 2015.05.28. 10:05:47

@FutureFry: Nahát, mik ki nem derülnek, :D. Mondanám, hogy kérek róla egy fotót, de izé ........ :D

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 11:57:56

@firg_firg: én nem könyvellek téged sehova, te csinálod, nekem nincs semmi közöm hozzá

blackhairlady 2015.05.28. 14:49:54

@kék madár: Nagyjabol igy nezett ki. most mar kicsit konszolidalodott a helyzet.

blackhairlady 2015.05.28. 14:51:46

@kék madár: Sok minden belefer ebbe a blogba, en pont ezert szeretem. Arviz, tengerpart, napelem, autok, testalkat, konyvek, szoval nagy a paletta:)

blackhairlady 2015.05.28. 14:53:41

@adg [Au, Darwin]: Igen, ebben igazad lehet. Szoval osszetettebb problema ez mint ahogy elso nekifutasra gondoljuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 19:27:31

@Herr Géza: Köszönöm a választ.Haha, akkor jókat trollkodhattatok, ezekkel a férgekkel, helyes...Rohadék egy korszak lehetett, rengeteget olvasok a témában, amit csak lehet, legfőképpen a falas dolgokat.Mi csak egyszer jártunk a VEB-országban, a 80-as évek közepe táján, kis tök tízéves voltam, de anyámék már meséltek dolgokat.Talán csak egy-két napot voltunk, a többi Cseszlovákia volt.Na az is egy jó kis banda volt... :-(
A keletnémetekről csak annyi emlékem maradt, hogy magyar zsebbel is egész olcsó volt minden, amit lehetett kapni, még a hétforintos ddr-márka-árfolyam mellett is.
"Szép" volt, "jó" volt, de a legjobb, hogy elmúlt... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.28. 19:37:50

@pappito: Na, hát ezt szépen összefoglaltad... de nem nagyon lehet belekötni... :-)
Én valahogy úgy vagyok vele, hogy szerintem, ha ott élnék, se vállalnék ezer gyereket, azért azoknak enni-innivalót, ruházatot, felügyeletet biztosítani, tetőt a fejük fölé, valami tanítást biztosítani, kb lehetetlenségnek tűnik.És nem, én bizony nem várnám, hogy eltartson a gyerekem, gyerekeim; a gyerek mindig a saját gyereke felé "hálálja" meg a felnevelést.És szerintem így van ez rendjén.Szóval valszeg én biza nem szülném tele a putrit, ha nincs semmilyen szinten garantálva a jövőjük.És élnék, ameddig élnék, bele tudnék törődni.
Nem utálom egyébként ezeket a népeket, inkább csak megütközöm rajtuk.De más, te, vagy ők persze gondolkodhatnak másképpen, nincsen ezzel baj.

M. Péter 2015.05.28. 20:00:01

@FutureFry: A chipet akkor sem tudják úgy lemásolni, mint a mágnescsíkot.

FutureFry 2015.05.28. 20:41:05

@M. Péter: Igen, biztonságos_abb_ mint a mágnescsík, de nem annyira mint ha PIN-t is kérnének hozzá (pl. a pincér elviheti, és lehúzhatja kétszer). Egyébként meg amíg mágnescsík is van rajta, addig lehet azt másolni. Bár a “bedugós” helyeken - gondolom éppen ezért - nem fogadják el a mágnecsíkkal való fizetést, ha a kártya egyébkén chip-es (kellene, hogy legyen). Remélem ez az info nem a mágnescsíkon van rajta… (vagy ha igen akkor valamilyen nem hamisítható módon).

pappito · http://pappito.com 2015.05.28. 23:43:39

@geegee: "Én valahogy úgy vagyok vele, hogy szerintem, ha ott élnék, se vállalnék ezer gyereket, azért azoknak enni-innivalót, ruházatot, felügyeletet biztosítani, tetőt a fejük fölé, valami tanítást biztosítani, kb lehetetlenségnek tűnik."

Mondom én, hogy túl gazdag fejjel gondolkodsz :)

"És nem, én bizony nem várnám, hogy eltartson a gyerekem, gyerekeim; a gyerek mindig a saját gyereke felé "hálálja" meg a felnevelést."

Ezt könnyű kijelenteni egy olyan helyről ahol a munkád ellenértékéből megy kontribúció a társadalomba, amiből van eü meg nyugdíj meg munkanélküli segély, stb.

"És szerintem így van ez rendjén.Szóval valszeg én biza nem szülném tele a putrit, ha nincs semmilyen szinten garantálva a jövőjük.És élnék, ameddig élnék, bele tudnék törődni."

Persze, de ezt úgy mondod, hogy mögötted álltak a szüleid, a társadalom, szociális ellátórendszerek, elérhető oktatás, ez mind-mind formált téged valamilyenné, azok az emberek nem is feltétlenül érzékelik a körülményeiket szegényesnek vagy elmaradottnak, ők nem tudnak a te fejeddel gondolkodni, az állam mint entitás képe teljesen más a számukra.

Félre ne érts, én nem gondolom, hogy a te gondolkodásod hibás vagy rossz lenne, én pont ugyanúgy gondolom, inkább legyen egy gyerekem, de az kapjon meg mindent, mint tíz éhező. De ezt én pont ahogy te, a kivételezett helyzetemből mondom, ahol nem a túlélés egyik feltételeként kényszer a sok gyerek, hanem ahol megengedhetjük magunknak, hogy csak kettő legyen, nem kényszírítenek vallási előírások, társadalmi elvárások, stb. tehát van döntési lehetőségem. Nekik nincs, vagy alig.

Amúgy nehogy azt hidd, hogy az általad értelmezhetetlen gondolkodás olyan messze volt, száz éve Mo-n is a szegénysorsúak is csináltak 8-10 kölköt, amiből jó esetben hat megélt, de kiházasítani így se mindig sikerült őket.

Egyébként ott van a másik véglet, aki a jóléti társadalmakban csniál 10 gyereket, eltartani mondjuk tudna hármat, és elvárja, hogy a társadalom fedezze a másik hét megélhetését és ellátását. De ez messzire vezet, és ez nyilván nem olyan döntéshelyzet, mint afrikában.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:18:31

@FutureFry:

nem kell hagyni, h elvigyek. pont

nem,az info nem a mágnes csíkban van,hanem a bank rendszerében .
acsikban ( es a chipben) csak kodolt azonosito adatok vannak.

FutureFry 2015.05.29. 07:24:16

@~~Babette~~:
"nem kell hagyni, h elvigyek. pont"
Ez sok amerikai étteremben nem opció.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 08:08:03

@FutureFry: nem tudom,amerikában hogyan van, de itthon is volt olyan, hogy nem opció, én meg mondtam, hogy márpedig de, és bekísértem a pincért a konyhába.

FutureFry 2015.05.29. 08:23:20

@~~Babette~~: Itt az sem feltétlenül (lenne) megoldás, mert a borravalót (amit a nyomtatott/aláírt számlára kézzel írok rá) utólag adják hozzá (amikor már sem én sem a kártyám nincs ott). Azaz bizalmi alapú a rendszer.

Evain 2015.05.29. 10:27:55

@FutureFry: Szerintem ezért szoktak rá a hollandok arra, hogy a pultnál fizetnek. Étteremben is. Itt évek óta nincs más mágnescsík, de csak Pinnel lehet a csipet is használni.

Herr Géza 2015.05.29. 19:38:07

@geegee: Igen, olcsó volt, de a hangsúly azon van, hogy "ami volt". Amikor én kimentem, éppen devizára volt szükségük, ezért kiárusították az országot, ami azt jelentette pl., hogy hónapok nem volt sertéshús, vaj, meg egy csomó ilyen alapcucc. Helyette a boltok polcai tele voltak pl. bolgár uborkakonzervvel, hogy hát mégse legyenek üresen. Vidám volt a túlélés, és mindez 81-82.-ben.

kék madár 2015.05.29. 20:07:34

@blackhair-lady: belefer, de bizonyos temakorok mar az izgatas kategoria :)

GERI87 2015.06.02. 17:11:28

@fhdgy:

"Personál unióban voltunk,"

Perszonálunió.
Nem ismered a perszonálunió és reálunió közti különbséget az a baj.

hu.wikipedia.org/wiki/Re%C3%A1luni%C3%B3

www.kislexikon.hu/realunio.html

A magyar horvát viszony is "erősen decentralizált egységes állam"-ot eredményezett, amire példa pl Erdély is vagy a délvidéki bánságok.

"Horvátország társország volt és nem tartmány."

Jogköre idővel szélesedett, változott ahogy írtam is, de volt idő amikor hogy kvázi "tartomány" volt: a megyék felett állt a báni szervezet.
A 'társország' XIX.sz-i szóhasználat.

"A mai Szlavónia nem volt része. "

Persze hogy nem.
A XVIII.sz előtt a mai Szlavónia a magyar állam szerves része volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása