oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 16. 06:57,  Hazatérés 373 komment

2015. május 16. 06:57 Határátkelő

Hazatérés

Eljött az a pillanat több országban is, amikor a politikusok rájöttek, hogy ha az eddigi ütemben folytatódik a határátkelés, annak nem lesz jó vége, mert előbb-utóbb az elvándorolt munkavállalók (akik ugye jelentős részben fiatalok) hiányozni fognak. Arra gondoltam, ma nézzük meg, milyen megoldási javaslatokkal álltak elő az írek és a szlovákok (felidézve pár gondolat erejéig a magyar programot is), aztán majd jól megbeszéljük, mi az, ami titeket például hazatérésre tudna bírni.

fiatal_boronddel_flickr_com_imorpheus.jpg(fotó: flickr.com / iMorpheus) 

Kezdjük az írekkel, már csak azért is, mert nekik igen komoly tapasztalatuk van a migráció kezelésében.

Ha jól látom, a dublini kormány elég sokat próbál tenni azért is, hogy segítse a határátkelők külföldi beilleszkedését (akármilyen furcsán is hangzik elsőre), miközben természetesen megpróbál minél több munkavállalót hazahívni.

Kezdjük a beilleszkedés segítésével, aminek kapcsán épp a napokban jelentették be, hogy átfogó csomagot állítottak össze a határátkelésből adódó (elsősorban lelki) problémák kezelésére. Dan Mulhall londoni ír nagykövet ezt azzal indokolta, hogy felismerték: felelősséggel tartoznak az Írországot elhagyókért is.

Aztán ott van az emigránsoknak szóló tanácsadással és terápiával foglalkozó jótékonysági szervezet, az Icap (Immigrant Counselling and Psychotherapy), amely londoni és birminghami központjaiban és szerte Nagy-Britanniában megtalálható szakemberi hálózatával segít.

Az írek persze nem csak a lélekre figyelnek, ezért aztán létrehozták az IN-Dublin projektet, amelynek lényege, hogy ezen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot (és tapasztalatot cserélni) a hasonló cipőben járó társakkal, illetve az ír üzleti világgal (mert munkahely nélkül visszatérni senki sem szeret, ugye).

Az Irish Network Dublin (IN-Dublin) nem a semmiből született meg, a tapasztalatot a 19 amerikai helyszínnel működő Irish Network-USA hozta, amely értelemszerűen az Egyesült Államokban élő ír és ír-amerikai munkavállalókat próbálja meg összekötni egymással. Sikerére jellemző, hogy több mint 3500 tagja van.

A dublini változat célja, hogy „fórumot biztosítson a hazatérő határátkelőknek”, elsősorban az Egyesült Államokból visszatérőkre koncentrálva. Persze nem csak a duma megy, mentorprogramot indítottak a fiatalok számára, társadalmi és kulturális eseményeket is szerveznek.

A szlovákok és a hárommillió

Máshonnan közelítenek a szlovákok, ahol a kormány úgy döntött, összesen 10 ezer eurós (3 millió forintos), vissza nem térítendő állami támogatást ad azoknak a diplomás szlovák fiataloknak, akik ugyan jelenleg külföldön élnek, de hajlandóak hazatérni. 

A Hazatérés projekt mögött az egyre komolyabb méreteket öltő agyelszívás okozta aggodalom áll. A támogatást két részletben fizetik ki, a jelentkezők a feléből a visszaköltözés kiadásait fedezhetik, a második részletet akkor kapják meg, ha legalább egy évet a hazai állami szektorban dolgoztak le.

A vezető beosztásban dolgozók (és legalább tízéves gyakorlattal rendelkezők) még ennél is többet, akár 50 ezer eurós (15 millió forintos) támogatást is kaphatnak. A pozsonyi kormány évente legalább 50 fiatalt szeretne hazatérésre ösztönözni, erre egymillió eurót szánnak.

A helyi egészségügyi biztosítók adatai szerint évente mintegy 30 ezer szlovák fiatal mondja fel hazai biztosítását határátkelés miatt. Az elmúlt öt esztendőben a számuk meghaladta a 150 ezret. Ami pláne aggaszthatja (és aggasztja is) a pozsonyi vezetést, hogy a végzős középiskolások több mint 70 százaléka mielőbb szeretne távozni az országból.

És a magyarok

Ugyan volt már szó róla, de azért elevenítsük fel a magyar programot is, amely egyelőre (?) kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra koncentrál, mégpedig azért, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon.

A célcsoportot azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok alkotják, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. A program része hazai vállalkozás elindításának segítése is.

A Gyere haza fiatal nevet viselő projektre 100 millió forint van, ebből 50 fiatalt csábítanának haza Londonból, méghozzá úgy, hogy a munkahely mellett lakhatási és letelepedési támogatást adna a kormány.

Azt most hagyjuk, hogy a program kapcsán nem nagyon jön ki a matek, nem is ez a lényeg, inkább arról kérdeznélek titeket, nektek melyik program (az inkább a lehetőségek megteremtésére, mint a konkrét anyagi segítségre koncentráló ír, vagy az egész korrekt összeget felajánló szlovák) tetszik a leginkább, illetve mi kellene ahhoz, hogy a Magyarországra költözés mellett döntsetek.

Az lenne a kérésem, hogy maradjunk a realitások talaján (tehát a „változzon meg az emberek hozzáállása” és társai most annyiból nem játszanak, hogy az egy hosszú folyamat, ugyanakkor például a bürokrácia csökkentése például jöhet), tehát elsősorban próbáljunk eljátszani a gondolattal, hogy ha mi lennénk döntéshozó helyzetben, mit tennénk, milyen programot állítanánk össze.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Szlovákia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr117462798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mc Master 2015.05.17. 13:01:44

A mindenkori kormány meg a minisztériumok mindig milliókat fizetnek tanácsadásért, miközben egy blogon is meg lehet kérdezni a népet, mit is gondol. :)
****************************************
Mikor mennék haza?
Akkor, ha
- az ÁFA 19% lesz,
- az szja 10% lesz,
- bevezetik az Euro-t,
- a minimálbér 8 EUR/ óra lesz,
- megszüntetik a gépjárművek regisztrációs adóját,
- ingyenes autópálya 3.5 tonna alatti gépjárműveknek,
- megszűnik a közmunka,
- a teljes közúthálózatot felújítják (nem csak a kátyúkat tömködik be, hanem teljesen új réteget húznak - mindenhol, a kistelepüléseken is),
- a kormány vállalja, hogy a vállalkozásokra vonatkozó adószabályokat maximum ötévente változtatja csak és nem pedig évente "ötször",
- a felsőfokú oktatás nyugati szintű lesz - nem a diák szivatása lesz a lényeg, hanem piacképes tudás átadása (nyugatona sok tanár főállásban a versenyszférában dolgozik és mellette tanít, tehát tudják, hogy miről beszélnek),
- újra lesz két éves kötelező sorkatonai szolgálat mindkét nemnek (női egyenjogúság), 1985-ös szintű létszám és infrastruktúra, persze a mai modern felszereléssel,
- teljes hosszában elkészül az M8-as és M9-es autópálya
- az állami intézmények nem tartoznak többet a beszállítóknak, egy napot sem csúszhatnak a kifizetéssel
- minden 25000+ lakosú város fő útjain mindkét irányban lesz külön kerékpárút
- lesz szigorú határvédelem
- ha a rendőr majd nem állíthat meg igazoltatni, csak akkor, ha vétettem a szabályok ellen
- ha maximum 300 önkormányzat lesz a 3200 településre
- közalkalmazotti létszám lecsökken 250-280 ezerre
- ...
.
Szóval, soha.

KoNor_engineer 2015.05.17. 13:01:45

@négyzet: Kár, hogy nem lehet lájkolni, mert a kommenteddel maximálisan egyetértek.

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: amikor az ötvenes féllábútól elveszik a rokkantságit és mehet gondnok(szerűségnek) egy falusi közintézménybe, na az az igazi alávalógazemberség. A megvett rokkantságit még szép, hogy visszaveszik, de sajnos megint túltolták a fiúk a keménykedést (kb. mint minden téren).

Gyerehazafiatalprogram: nem tudom, hogy milyen pozíciók vannak meghirdetve és hogy mivel jár a támogatás, de: akkor lenne értelme a programnak, ha releváns tapasztalattal (!) rendelkező egészségügyi és mérnök szakembereket hívnának vissza (bocs börgerkirály Hinta..), akik mondjuk senior pozícióban tudnának elhelyezkedni, ismerik a nyugati technológiákat, szemléletet és nagyon jó nyelvtudással rendelkeznek (gyakorlatilag a pályakezdők betaníttatását végezte volna el London és egyfajta ellentétes "agyvisszaszívás" lenne ez). És mondjuk a program lenne az első lépés, hogy a vidéki ipari központokat fellendítsék.

Nyugati bérek: egyszerű logikával kikövetkeztethető, hogy ha a munkabéreket növelem, akkor azzal a szolgáltatások ára is nő (elvégre a szolgáltatást nyújtók is bért kapnak). Kissé demagóg dolog a pesti és a bajor béreket összehasonlítani, miközben a lakhatási költségek mondjuk el vannak hallgatva. De össze lehet hasonlítani egy pesti meg egy nürnbergi döneres árait is.

És hogy kapcsolódjak a poszt végén feltett kérdéshez is: bár jelenleg én még itthon vagyok (de a külföldi jelentkezés már beadva :) ), viszont amivel engem itthon lehetne tartani:
- ha a közoktatást nem vernék szét (leendő gyerekvállalás miatt fontos),
- ha a felsőoktatást nem véreztetnék ki (a jövő generációja miatt fontos),
- ha kiszámítható lenne a jogalkotás (visszamenőleges törvénykezés ugye-ugye?),
- ha a zászlóshajó a K+F+I lenne (energetika terén mondjuk atom helyett a megújuló forradalomra ráállni),
- ha nem retardált módjára szórnák a pénzt (MTVA, felcsúti kisvasút), hanem mondjuk az egészségügyet hoznák rendbe.
A határátkelésben engem szakmai indokok motiválnak, az egyéb tényezők (nyugodtabb légkör, barátságosabb környezet, jobb fizetés) csak pluszt jelentenek.

tisztapista 2015.05.17. 13:01:45

Majd Vona miniszterelnök úr hazainternálja az összes szökevényt.

Viccet félretéve: én nem hiszem, hogy hülyének kellene nézni az embereket. Majd hazajönnek, ha úgy gondolják. De nagyon sokan fogják azt mondani, hogy nem gondolják úgy...

Mc Master 2015.05.17. 13:01:55

@Ödenburger [Hu/At]: így megy ez. De megfizetik. Kap két rúd kolbászt érte, néha egy doboz tojást is. Meg a nyelest, de azt észre sem veszi.

Mc Master 2015.05.17. 13:02:02

Cenzúrázzák a hozzászólásokat?

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.05.17. 13:22:39

@Mc Master:

Úgy tünik!! Fél órája irtam, de nem jelenik meg!!

Határátkelő 2015.05.17. 13:47:26

@Mc Master: A bunkóságot nem engedik be. Szokjatok hozzá.

2015.05.17. 13:53:46

@KoNor_engineer: A szokásos fűnyíróelv....

tableno 2015.05.17. 13:55:55

@KoNor_engineer: "akkor lenne értelme a programnak, ha releváns tapasztalattal (!) rendelkező egészségügyi és mérnök szakembereket hívnának vissza (bocs börgerkirály Hinta..), akik mondjuk senior pozícióban tudnának elhelyezkedni, ismerik a nyugati technológiákat, szemléletet és nagyon jó nyelvtudással rendelkeznek (gyakorlatilag a pályakezdők betaníttatását végezte volna el London és egyfajta ellentétes "agyvisszaszívás" lenne ez)" - ez valóban jó ötlet lenne, az ázsiai országok is ezt csinálták/csinálják. Mondjuk ehhez az kéne, hogy megszűnjön a senior pozíciókban a mutyi, nepotizmus és kontraszelekció által való betöltés...

lavór 2015.05.17. 14:07:13

Akinek egy csepp esze van, max. nyugdíjas korában jön vissza egy csendes faluba. Miért is lenne jó szűkölködve/nyomorban gyűlölködve élni?

négyzet 2015.05.17. 14:18:31

@wuaaa [nor]: ezzel nem tudok vitába szállni, mert nem élek ott, és ami ide eljut a lengyel termékekből, az néha tényleg nem üt meg bizonyos elfogadható szintet (bár ritkán veszek lengyelt), de jó barátaim élnek Lengyelországban, van köztük, aki lengyel, van, aki magyar, és sokszor beszámolnak arról, hogy egyszerűen mindenből van lengyel verzió, többféle is, és egészen sok jó minőségű dolog van, és szoktak is hozni ezt-azt, és azok, amiket ők így kiválogatnak, mindig jó szokott lenni, és állításuk szerint tök olcsó.

De hát azért nagyon más arrafelé a helyzet, nagy ország, nagy piac, nyilván van hová termelni, és nem csak Varsóban van élet, ahogy Magyarországon szinte csak Budapesten ugye. És hát bár a politika ott is sokszor elég xar (lásd legutóbbi elnökválasztás első fordulója), de azért mégis nagyon sok lengyel hazamegy néhány év külföld után.

négyzet 2015.05.17. 14:20:39

@maxval bircaman szerkesztő: jaj ne már, a járulék =/= adó, és nem, a járulék nem az adó egyik formája. Az adó ugyanis definíció szerint egy olyan elvonás, ami után nem jár ellenszolgáltatás, a járulék után viszont igen, a járulék beszedésének lekövethető célja van (eü ellátás, nyugdíj stb., vagyis olyasmik, amikből közvetlenül a befizető is részesül, míg adónál ugye nem, mert azt bármire lehet költeni.
Ezért is nevezték át a munkáltatói 27%-os tb-járulékot szociális hozzájárulási adóvá, így nem vállal semmiféle kötelezettséget magára az állam, hogy ezért ad is valamit...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.05.17. 14:40:54

@maxval bircaman szerkesztő: Tőlünk nyugatabbra sokkal elterjedtebb a lakásbérlés, csak Magyarországon ragaszkodik mindenki ennyire a saját lakáshoz. Mondjuk bérlés esetén nem probléma, ha a munkahely kicsit távolabb van, simán költöznek érte...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.17. 15:09:28

Haha, érdekes ez a kávébojkott, asszem, próbálnák ezt beadni a svédeknek, hogy nem vagy csapatjátékos, lenne palotaforradalom... :D

index.hu/chart/2014/07/07/kave/

Vagyis erősen dobogósak...

És egy kis off, érdekes térképek Londonról:

www.buzzfeed.com/tomchivers/beautiful-and-weird-maps-that-will-change-how-you-think-a#.tv3lkzBWa

DieNanny CH 2015.05.17. 15:12:51

@Mc Master:

... Mondom én, hogy vegyünk egy szigetet, és alapítsunk egy új államot! 100ezer lakos seperc alatt összejönne!
(Szerintem 1 éves katonaság elég lenne, de ott tényleg ne legyen lazsálás, és igen, egyetértek, lányoknak is!)

DieNanny CH 2015.05.17. 15:17:15

@lavór:

Ha valaki nyugdíjasként megy egy kis faluba, hamarosan gyűlölni fogják a szomszédok, mert nyugati nyugdíjat kap. Ha mázlija van, csak az értékeitől fogják később megszabadítani, nem az életétől.

M. Péter 2015.05.17. 15:24:26

@~~Babette~~: Már a térképnek is vannak jogai?

DieNanny CH 2015.05.17. 15:28:56

@~~Babette~~:

Hm. Ott van elég kerékpárút? Mert akkor elkezdek tanulni héberül...
:-)

wuaaa 2015.05.17. 15:32:31

@négyzet: 5 évig dolgoztam itt egy cégben kb 200 lengyellel együtt. Saccra kb. nyolcvan százalékban az volt a felállás, hogy a pasi itt, az asszony meg a gyerekek otthon. Összeszednek annyi pénzt, hogy letudják a kölcsöneiket, vagy hogy a lakásból házba költözhessenek, aztán irány haza. Ez igaz. De hogy ott bármi is jobb lenne, mint Mo.-on, azt nem hiszem. Statisztikailag hiába durrant akkorát az utóbbi időben a lengyel gazdaság, az emberek ebből nem sokat éreznek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.17. 15:33:29

@Mr Long (UK): Hát jó... :D Sok sikert kívánok én is!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.17. 15:43:01

@Online Távmunkás: Na jó, de miért ragaszkodnak a magyarok a saját lakásukhoz?Mert az nem bérlakás rendszer, hogy a Mari néni kiadja a hátsó kisszobát, a megállapodásokat b@szik betartani, be nem jelenti, kauciót lenyúlja, stb. (Persze nyilván a bérlői oldalról is fel lehet sorolni ugyanennyi szemétséget.)És még ráadásul bármikor ki is rakhat, mert jön haza a lánya és kell a szoba/lakás; stb.
Nyugaton ezzel szemben viszont cégektől bérli az ember, rendes szerződéssel, minden kikötve, letárgyalva, szabályok szerint.Na ez az ami nincs ma Magyarországon, ezért akar mindenki sajátot.

nu pagagyí 2015.05.17. 15:44:12

@maxval bircaman szerkesztő: Az adóért nem jár semmi neked, azzal az állam szabadon garázdálkodik. A járulék viszont a te személyes biztosításod, amiért a befizetés mértékében garantált szolgáltatás jár: nyugdíjjárulékért nyugdíj, pénzbeli egészségjárulékért táppénz és gyed, munkaerőpiaci járulékért álláskereséséi járadék.

A magánpénztári tagdíj szintén egy biztosítás volt, de a TB- jellegű biztosításokkal ellentétben az általad befizetett összeget az állam nem költötte el a folyó kifizetéseire, a vagyon a te számládon halmozódott és a tulajdonodat képezte. Ezért is folyamodott zsaroláshoz és sunyi hangulatkeltéshez a maffiállam, hogy kicsikarja az emberek formai lemondását saját vagyonukról. A módszer is undorító és jogilag is kétséges, mert a nem nyilatkozást vették lemondásnak. Nincs olyan papír az állam kezében, amelyen a magánszemély saját aláírásával átruházta az állambácsira saját tulajdonát.

lavór 2015.05.17. 15:44:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Fenéket. Nézz csak körül a Mátrában, termálvizes településeken...
Képzeld, még a tüzelő is az utcán van, senki nem lopja el...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.17. 15:46:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azért remélem, hogy ez nincs így...Az otthoniak közt is van szórása a nyugdíjnak, erős lenne ha mindenkit kifosztanának, meg megölnének...Tény, hogy nem érdemes se dicsekedni vele, se kivagyi módra élni.De a nyugdíjas korú emberekre ez nem is szokott jellemző lenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.17. 15:47:52

@Jess G: Szerencsere nem csak anyuka lehet otthon a gyerekkel, hanem apuka is, ergo asszonykanak nem kotelezo tizenevig otthon lennie. Nalunk pl shared maternity-paternity lesz.

Ha olyan a munkahely, akkor netan az i smegoldhato, hogy legalabb reggel vagy delutan egyik vagy masik szulo hozza-vigye a gyereket az iskolabol.

En az alabbiakat tervezem:

Errefele a bolcsi havi 800-1000 font/ho, egy gyereknel meg megeri, ketto-haromnal mar nem igazan.

Gyerkoccel itthonmaradok 9 honapig, utana apjuk 2-ig, egy honap nagyszulo, addig en dolgozok, osszeszedem a szukseges haromhonapot, es amilyen gyorsan csak lehet jona kovetkezo. TFh, a kicsi 1.5 eves lesz, mikor jona kisteso, tehat fel evet van bolcsiben, majd megint itthon velem, mikor a 2. is 9 honapso megint vissza munkahelyre. Ha harmadikat is tervezunk hasonlo felallas, 9 ho utan vissza, tehat 2 gyereknel masfel evet, 3-nal 2 ev 3 honapot lennek itthon. Ez nem tizensok ev.

Amint vege a maternitymnek pedig elkezdenek reszmunkaidos fejlesztoi allast nezni, tehat csak heti 2-3 napot kene lefedni babysiterrel/bolcsivel. Amint iskolasok, utana pedig mar tudok rendesen jarni dolgozni, A gyerek hazahozatalat sulibol pedig ferjemmel megoldjuk .
Persze ez az A-terv, ha maskepp alakul, majd jona b-terv. De hulye lennek tizenevig itthon maradni. Nem is birnam, hulyeseg is lenne. Es meg mindig, a gyereknek nem csak anyja van, apja is.

Mrs. Clayton 2015.05.17. 15:49:15

@Mirjam2: nem mondtam, h nem megy vissza senki, sokan meg 1 fizetessel is tobbet keresnek mint hogy barmilyen tamogatast is kapjanak, szoval nem csak emiatt
hanem, ha az ember gyereket vallal, akkor elsosorban maganak es nem egy bolcsodenek vagy idegennek teszi, ezert is maradnak az anyak jellemzoen otthon

egyebkent meg 6 font orankent vagy 30 font naponta azert csak child minderre nem keves, akkor ok ha kapsz ra tamogatast, kulonben nem

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.17. 15:52:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: arrol nem is beszelve, ha soha nem elt ott, akkor folyton gyuttmentezik majd.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 15:52:46

@Cascabel: koszi, mindig tanul az ember.Azt esetleg megertem, hogy a metroban nem lehet fenykepezni, bar manapsag ez is csak mondvacsinalt dolog, hiszen a metrovonalak terkepe ( ezt akartak lefenykepezni) siman megtalalhato a neten...de hogy kit zavar az, hogy a gyerek a turorudirol akart egy kepet? Haaaat, fura...:) itt soha nem tapasztaltam ilyet. Nagyon sokszor volt, hogy vhol lefenykepeztem egy arut, hogy tudjam pl.a markajat, mert az uzletben nem akartam megvenni, hanem online.Soha senki nem szolt erte...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.17. 15:54:33

@geegee: Falun azert kevesbe jellemzo a nagyon kirivo nyugdij. Ha igen, akkor helybeli, es mar ezer eve ismerik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 15:59:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pontosan ezt szoktam en is csinalni.sokszor veszem meg az aruhazban kinezett dolgot online, igy le szoktam fenykepezni, hogy tudjam, melyik markarol van szo. Soha nem szolnak egy szot sem

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 16:02:33

@~~Babette~~: haha, sajnos a turoruditol nem lehet megkerdezni, beleegyezik-e, hogy lefenykepezzuk:))

2015.05.17. 16:17:50

@Jess G: Attol fugg mennyit keresel, ha a duplajat vagy tobbet mint amit a childminder-nek fizetsz, akkor megeri, es azert 12 font vagy afeletti oraber nem szokatlan. Au pairt meg meg olcsobban is ki lehet hozni ha el tudja szallasolni valaki. Hogy 'kinek vallal' az ember gyereket az mas kerdes, de vannak olyanok (ferfiak es nok, apak es anyak) akik nem elvezik annyira a kisgyerekek tarsasagat es fontos nekik a karrierjuk. Persze olyanok is vannak akik imadnak a babaval lenni es ez fontosabb nekik mint a karrier.

kardio1 2015.05.17. 16:22:07

@nu pagagyí: az állambácsi meg vette fel szorgosan a hitelt, hogy te csak felhamozhasd a járulékodat saját magadnak és hogy ne a te aktuális befizetesedbol fizesse a már nyugdíjasok havi jarandosagat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.17. 16:30:03

@nu pagagyí: Az jár a járulékért amit az állam megállapít és nem konkrétan egy szolgáltatás. Azaz a járulék adó.

superfrog 2015.05.17. 16:46:09

én csak 1 példán keresztül szemléltetném, miért nem merül fel szinte senkiben a hazaköltözés:
3 éve angliában élek, kijövetelem előtt 1 héttel tettem le a középfokú szóbeli nyelvvizsgát (bár tanárom mondta, hogy arra nincs sok esélyem, viszont az írásbeli tuti meglesz szerinte)
Itt egy állami cégnek dolgozom, mindenféle tanfolyam meg vizsga van, amit computer javít ki, ha nincs meg a 75% (security témakörben 90) akkor 1 hónapom van újra letenni, aztán kirúgnak.(ez szerintem jogos) a teszteken min 4 féle válasz van, van ahol ahol szavakat kell beilleszteni, van ahol fogalmakat kell osztályozni.
eddig mindent elsőre leraktam, leveleztem rendőrséggel, önkormányzattal, adóhivatallal. ezek után kb másfél hónapja nekifutottam megint immár egy 1 nyelvű nyelvvizsgának, ahol olyan nevetségesen alacsony pontszámot értem el, hogy az már röhej kategória. hangsúlyoznám, hogy maga a bukás sem tetszett, de abban benne vagyok ismervén az angolomat, elfogadtam volna, hogy sajnos pár pont hiányzott. ez benne van nincs semmi kétségem. de ami történt azzal az egész nagy büdös rendszer elvesztette a hitelét előttem (akik ismernek és tudják és ismerik az angolomat azok is nagyon csodálkoztak). soha többé nem vagyok hajlandó otthon nyelvvizsgát tenni, és ez otthon minden területre igaz. mutyik, 2 percenkét törvényváltozások, nevetséges keresetek, miközben más óránkét keres 2 millát közpénzből, stb.stb. ahogy 5 perc alatt beszántottak mintagazdaságot, ahol a kéményseprő a nagyúr akinek pitizni kell,mindig unokatestvérnek kell lenni, vagy minimum foci csapattársnak, hogy egy melót megkapj röhej az egész. itt a rendőr üldözi a lopott kocsit, otthon még le is basznak, hogy mit képzelsz minek hívod fel őket ilyenekkel, inkább menj be személyesen úgyis csak egy papírt kapnak. hát ezekre aki oda akar menni, az vagy elmebeteg, vagy naiv, vagy afrikából célozta meg magyarországot szerintem...............

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 16:56:57

@superfrog: Most jól értem, hogy évekkel ezelőtt letettél Magyarországon egy kétnyelvű (?), középfokú angol szóbeli vizsgát, majd nemrég, több éves anyanyelvi környezetben eltöltött 'gyakorlat' után csináltál Angliában egy egynyelvű vizsgát, amin elhasaltál és ezért a magyar nyelvoktatás a felelős? :DDD

Mr Long 2015.05.17. 17:13:31

@superfrog: Szoval tudsz angolul,mert levelezel a rendorseggel, de nem tudsz nyelvvizsgazni, arrol a magyar rendszert tehet? Neked orvos kell, nem nyelvvizsga!

Mr Long 2015.05.17. 17:16:29

@superfrog: btw, autolopas, vagy betores eseten itt se szamits tobbre. nem sajat, hanem oslakos kollegak tapasztalata.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 17:16:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Olvass bele a birtososeset blogba. Egy fiatal pesti pár költözött egy kis faluba. Hát éppen nem ezt a helyzetet ecseteli.

2015.05.17. 17:22:27

@Mr Long (UK): Nalunk egy egesz csapat rendor kiszallt Londonban mikor betortek hozzank, ujjlenyomatokat vettek meg minden, mas kerdes hogy nem talaltak meg az (egyebkent kelet-europai...) elkovetot.

superfrog 2015.05.17. 17:23:32

@zöldeketbeszélek: látom nem sikerült megérteni valamit. mondom úgy hogy jobban megértsd a lényeget. mondjuk matekból érettségizel, kaphatsz 100 pontot. kifogsz egy számodra egyszerű feladatsort és azt mondod, ez könnyű volt, nyilván nem hibátlan de vársz nagyon alsó hangon 70 pontot. és kapsz rá 2-t. szerintem te is elgondolkoznál, hogy akkor ez most mi a fasz volt. (illetve te lehet nem gondolkoznál el rajta, én mindenesetre elgondolkodtam.
egyébként meg félreértetted, hazautaztam lerakni egy immár egynyelvű írásbelit, és leesett az állam.............. mindenesetre lerakok itt egy cambridge vizsgát azt leszarom az otthoni majmokat.

2015.05.17. 17:24:24

@Mr Long (UK): Ja es jut eszembe, akkor is jott az irodaba egy rendor mikor az egyik kollegamnak elloptak a biciklijet a bejarat elol. A biciklit sem talaltak meg...

2015.05.17. 17:32:42

@superfrog: Kivancsisagbol megkerdezhetem hogy milyen nyelvvizsgarol volt szo? Korrupciora gyanakszol? Semmi sem lehetetlen, de az egynyelvu, nemzetkozi nyelvvizsgak szigoru sztenderdek alapjan mukodnek vilagszerte (egesz veletlenul pont most probaljuk hivatalos nyelvvizsgahelykent akkreditaltatni az iskolat ahol dolgozom, igy latom hogy mukodik). Ha ugy erzed szukseged van ra, nyugodtan probalj meg egy Cambridge nyelvvizsgat barhol, de gondolom tudod hogy valamennyire limitalt hogy mire lehet ezt felhasznalni; pl. ha egyetemen szeretnel tanulni, akkor IELTS lehet hogy hasznosabb lenne.

Egyebkent - nem mondom hogy veled ez tortent, csak altalanossagban mondom - siman elkepzelheto hogy valaki tud a valo eletben, mindennapi helyzetekben kommunikalni, de megis alacsony eredmenyt er el pl. egy Cambridge nyelvvizsgan. Ennek kulonbozo okai lehetnek; pl. nem ismeri a feladattipusokat, nem tudja jol hasznalni a 'formalis' nyelvet, nyelvtani hibakat vet, stb.

qkuc 2015.05.17. 17:42:36

@♔batyu♔: Mi a manó? Már azt is ki kell érdemelni hogy valaki visszajöjjön, vagy itthon maradjon? Csodálatos ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.17. 17:46:37

@Mr Long (UK): szerintem Magyarorszagon csinalt egynyelvut. Hozzateszem itteni cambridge esol level 2t osszehasonlitva a magyar alapfoku rigoval..... Hat parom szerint Magyaroszagon siman elhasalnek egy rigo kozepen, itt meg kb rohogve letettem ket eve a level 2t.

superfrog 2015.05.17. 17:47:26

akkor úgy néz ki elnyelte a fórummotor?! szóval hazamentem nyelvvizsgázni, és újra mondom, megbuktam, nah bumm. de kb úgy nézett ki a dolog, mintha matekérettségin kapsz egy könnyű feladatsort és számítasz a 100-ból 70 pontra minimum, majd kapsz mondjuk 2-t. ezen akadtam ki, nem máson. mind1, leteszem itt kint azt joccakát

**mimi** 2015.05.17. 17:50:57

@Mr Long (UK):
gyerekek költöznek Bp-re...a lányom barátja nagyon jó állást kapott, június 1-én kezd, a lányom befejezi itt az egyetemet ( 2 év) addig ingázik, és aztán ő is ott keres majd állást...így a mama is elkullog utánuk :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.17. 18:07:16

@superfrog: Nem félreértettem, hanem ezt a kommentedből kihagytad.

"3 éve angliában élek, kijövetelem előtt 1 héttel tettem le a középfokú szóbeli nyelvvizsgát (bár tanárom mondta, hogy arra nincs sok esélyem, viszont az írásbeli tuti meglesz szerinte)
....
eddig mindent elsőre leraktam, leveleztem rendőrséggel, önkormányzattal, adóhivatallal. ezek után kb másfél hónapja nekifutottam megint immár egy 1 nyelvű nyelvvizsgának, ahol olyan nevetségesen alacsony pontszámot értem el, hogy az már röhej kategória. "

Szóval még egyszer. Megcsináltad a kétnyelvű angol középfokút 3 éve. Aztán dolgoztál 3 évet (!) anyanyelvi környezetben, majd hazajöttél, megpróbáltad az egynyelvű angolt, ami nem sikerült.

Hát bizony, elgondolkodnék én is az okokon.

A hasonlatod a matek érettségivel sántít. Először is ott van az a három év. Ha mondjuk pár hónap múlva futnék neki újból és ugyanazon a típusú vizsgán elbuknék, úgy, hogy készülnék is rá, akkor biztos a hülye tanárokat okolnám.

De három év elteltével egy teljesen más típusú vizsgát megpróbálni és azon elbukni...szóval már bocsánat, de készültél arra a vizsgára, vagy csak nagy mellénnyel belibbentél, hogy hát te 'angolba' levelezel meg ügyintézel, nem fog ki rajtad egy nyamvadt magyarországi angol nyelvvizsga...?

Sok szerencsét egyébként a következőhöz.

FutureFry 2015.05.17. 18:11:41

@Zsuzsi65: A Barnes & Noble-ban van, hogy nem engedik a fényképezést, a “copyright”-ra hivatkozva. Mondjuk ez még valamennyire jogos is lehetne, ha tényleg a könyvek tartalmát fényképezné valaki, de a szimpla “selfie a borítóval” sem mehet (elvileg). A Best Buy-ban is volt, hogy rászóltak egy fényképeket készítőre, bár ott valószínű inkább azt sérelmezik - persze nem bevallottan - hogy árakat hasonlít esetleg a vevő (“price shopping”). De az az üzletlánc szerintem egyébként sem tart már nagyon sokáig…

Mr Long 2015.05.17. 18:55:22

@**mimi**: Pesten jo allast??? Ne viccelj! :D

eredj ha tudsz 2015.05.17. 18:57:46

ha havi 1 millio pluszt igernenek, akkor se mennek olyan orszagba, ahol a visszamenoleges torvenyalkotas a foszabaly.
a manyup megtakaritasok allamositasaval (rekviralasaval) szamomra komoly kerdesse valt, hogy mikor teszi ra a mancsat az allam a tobbi magantulajdonra.
bankszamla, lakas, vallalkozas - miert lennenek ezek nagyobb biztonsagban, mint az egyeni nyugdijszamlak, amiket "megvedtek"?

(ugy megvedtek, hogy tobbe senki nem tudja ellopni oket: tobbek kozott mol-reszvenyekbe fektettek, amin sokszazmilliot buktak. persze, allamadossag torlesztesre is sokat forditottak, ami egy fikarcnyit se csokkent: a matolcsysta buveszmutatvanyok es a "kiszamithato" fideszes gazdasagpolitika kovetkezteben annyit romlott a forint, hogy a torlesztes utan is a gdp 80%-at meghalado allamadossag maradt. ezuton is koszonjuk a 10 eves nyugdijmegtakaritasok bolcs felhasznalasat!)

nem, koszonom, nem szeretnek olyan orszagban elni (a nyugati fizetes sokszorosaert sem), ahol a valasztopolgarok ilyen csapatot juttatnak kormanyra es tapsolnak vissza negy ev utan. ahol az emberek meg mindig a regi paternalista allami reflexeket varjak el (ld. devizahitel-"adosmentes").
ahol azokat buntetik, akik felelosen gondolkoznak (a forinthitel-felvevoket, akik nemcsak a magasabb kamatokat fizettek evekig, mig be nem dolt a chf-arfolyam, de az adosmentest is ertelemszeruen reszben ok kenytelenek finanszirozni).

magyarorszag rakfeneje nem a bunozo politikusgarda. nem. azok a jambor szavazok, akik nem emeltek szot a manyup elkotyavetyelese, megvedese ellen. akiknek nem volt annyi ver a pucajaban, hogy bemenjen, es NEMet mondjon a valasztott bunozoiknek. akik nemcsak turik a trafikozast, onkenyes es torvenytelen harcot kulonbozo gazdasagi es nem-gazdasagi csoportok ellen, hanem szavazaitaikkal meg meg is tamogatjak. nem erzek kozosseget azokkal, akik ezt valasztjak.

szamomra ezert nem anyagi, hanem lelkiismereti kerdes, hogy magyarorszagon elek-e. es amikor a tiltakozas eszkoztelen es ertelmetlen, nem marad mas, mint a tavozas.

Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz!
Egy szívnek, mely éppúgy fáj,
mint az enyém

Eredj, ha tudsz...
Eredj, ha gondolod,
Hogy valahol, bárhol a nagy világon
Könnyebb lesz majd a sorsot hordanod,
Eredj...
Szállj mint a fecske, délnek,
Vagy északnak, mint a viharmadár,
Magasából a mérhetetlen égnek
Kémleld a pontot,
Hol fészekrakó vágyaid kibontod.
Eredj, ha tudsz.

Eredj, ha hittelen
Hiszed: a hontalanság odakünn
Nem keserűbb, mint idebenn.
Eredj, ha azt hiszed,
Hogy odakünn a világban nem ácsol
A lelkedből, ez érző, élő fából
Az emlékezés új kereszteket.

A lelked csillapuló viharának
Észrevétlen ezer új hangja támad,
Süvít, sikolt,
S az emlékezés keresztfáira
Téged feszít a honvágy és a bánat.
Eredj, ha nem hiszed.

Hajdanában Mikes se hitte ezt,
Ki rab hazában élni nem tudott
De vállán égett az örök kereszt
S egy csillag Zágon felé mutatott.
Ha esténként a csillagok
Fürödni a Márvány-tengerbe jártak,
Meglátogatták az itthoni árnyak,
Szelíd emlékek: eszeveszett hordák,
A szívét kitépték.
S hegyeken, tengereken túlra hordták...
Eredj, ha tudsz.

Ha majd úgy látod, minden elveszett:
Inkább, semmint hordani itt a jármot,
Szórd a szelekbe minden régi álmod;
Ha úgy látod, hogy minden elveszett,
Menj őserdőkön, tengereken túlra
Ajánlani fel két munkás kezed.
Menj hát, ha teheted.

Itthon maradok én!
Károgva és sötéten,
Mint téli varjú száraz jegenyén.
Még nem tudom:
Jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
De itthon maradok.

Leszek őrlő szú az idegen fában,
Leszek az alj a felhajtott kupában,
Az idegen vérben leszek a méreg,
Miazma, láz, lappangó rút féreg,
De itthon maradok!

Akarok lenni a halálharang,
Mely temet bár: halló fülekbe eseng
És lázít: visszavenni a mienk!
Akarok lenni a gyujtózsinór,
A kanóc része, lángralobbant vér,
Mely titkon kúszik tíz-száz évekig
Hamuban, éjben.

Míg a keservek lőporához ér
És akkor...!!

Még nem tudom:
Jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
De addig, varjú a száraz jegenyén:
Én itthon maradok.
1918 december 20

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 18:58:32

@FutureFry: a price shopping miatti raszolas ertelmetlen, vagy nagyon rossz uzletpolitika, mert a legtobb helyen mar price match-re is hajlandoak..nem csoda,ha ezzel a szemlelettel kiszorulnak a piacrol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 19:07:46

@Mirjam2: teljesen egyetertek.En TOEFL vizsgara keszitek fel embereket, koztudott, hogy ezek a vizsgak nem a mindennapi angolt, hanem az academic, tehat egyetemi kornyezwtben hasznalatos nyelvtudast vizsgaljak. Hiaba beszel valaki hol, ha minsjuk nem tud hallas utan jegyzetelni, es felelni az elhagzott eloadasra vonatkozo kerdesekre. Ennek kulon modszere van, amit el kell sajatitani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.17. 19:08:39

Bocs,telefonrol mindig melleutom a betuket:)

kardio1 2015.05.17. 19:16:22

@eredj ha tudsz: Reményik épp a maradást választotta... Nem passzol az idézet a mondanivalódhoz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.17. 19:22:19

@eredj ha tudsz: van egy rossz hirem, devizahiteles adosmentes kereteben a forinthiteleseket is megmentik,
mert a - media feloldalas tajekoztatasaval ellentetben- a hitelek kisebb reszben szalltak el az arfolyamtol, a pofatlan kamatemelestol annal inkabb.

svédnyugger 2015.05.17. 19:30:20

@maxval bircaman szerkesztő: Sajnos nem vicc, még 35 év távlatából is fáj néznem a lemaradást M.o-on, pedig sz@rni kéne rá. Van fejlôdés, nem vitatom, de közben fejlôdik nyugat is, a különbség megmarad, rosszabb esetben nô. A hozzáállás, viselkedés is stagnál vagy romlik.
Most voltam 10 napot Bp-en. Tetszett a tömegközlekedésben az elektronikus jelzôrendszer, tetszett, hogy több jegyváltóautomata van, de elszomorított amit láttam, hogy a csövesek eltömik a visszajáró pénz nyilását, szabotálják a kártya használatot. Ezért is lenne fontos egy szociális háló, hogy ne milliós beruházásokat tegyenek tönkre kis egyéni haszon reményében, talán akkor lehetne még többet költeni a modernizálásra a javítások helyett.
Igyekeztem felszini közlekedést választani, hogy többet lássak, de a kiskörúton kívül látni a sok lekopott házat, a közutak állapotát szomorú volt. Hiába vetted meg a lakást, ami a tied, ha az romos, lepusztult állapotban van.
Kifejtenéd mivel vicceltem? Mi az ami nem igaz?

qkuc 2015.05.17. 19:33:41

@maxval bircaman szerkesztő: Eléggé szomorú, hoyg annak tartod ...

qkuc 2015.05.17. 19:36:51

@superfrog: De mi a csudáért utaztál haza? Annyival olcsóbb lett volna a vizsga itthon vagy miért?

qkuc 2015.05.17. 19:41:03

Apropó, valaki készült IELTS vizsgára/vizsgázott? :)

Golf2 2015.05.17. 19:58:48

@superfrog: de sokan még itt vannak.

FutureFry 2015.05.17. 20:03:36

@Zsuzsi65: Igen, értelmetlen (lehet, hogy már nem csinálják, és azt sem tudom, hogy "store/company policy" volt vagy egy eladó "egyéni akciója").

FutureFry 2015.05.17. 20:11:31

@Zsuzsi65: Úgy látom a ETS-nél arra is rájöttek, hogy a beszéd legalább annyira fontos mint az értés és az írás, legalább is amíg a TWE (tudtommal) mindig is része volt a TOEFL-nek a TSE (vagy annak egy változata) csak 2010-től. Persze azért sok hely azelőtt is megkövetelte a TSE-t, nem csak a TOEFL-t.

**mimi** 2015.05.17. 20:30:56

@Mr Long (UK):
hühaaaaa...nem jót mondtam???? :))))

Na akkor pontosítsunk...a Vidékhez képest ! :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.17. 20:56:28

@qkuc:
2006-ban, azóta nem tudom, ugyanaz a formátum-e. már akkor is le lehetett tölteni ingyen minden részhez (listeninghez is) próbafeladatokat, muszáj gyakorolni, hogy az ember tudja, egyáltalán miről van szó, hogyan ossza be az idejét, stb, nagyon észnél kell lenni pl readingnél, hogy mindenre jusson idő. listening részben mindenféle akcentus van indiaitól kezdve ausztrálig, erre sem árt rágyakorolni, főleg, hogy mindent csak egyszer játszanak le, aztán kapkodja az ember a fejét. speaking részben van a "long run" nevű rész, ami trükkös kicsit, ehhez jó, ha van partner készülni, aki váratlanul hozzádvág mindenféle témákat. ha academic verzióra mész, meg kell tanulni rendesen az esszékérdés típusokat, és hogy mit várnak pontosan.
én úgy készültem rá, hogy volt egy magántanítványom, akinek asszem 4.0-ás szintet kellett csak megugrania valami álláshoz :-)
úgy tudom, egyébként mindenhol ugyanannyiba kerül.
és hogy mindenhonnan a központokba küldik javítani a cuccot, megmutyizni meg reménytelen.
ja de ez nem is neked szól már :-)
bár nem tudom, a fenti reklamáló melyik nyelvvizsgáról beszélt, de igen, nem árt "rendes angolul" tudni egy ilyenhez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.17. 22:16:04

@tildy[UK]: "Errefele a bolcsi havi 800-1000 font/ho, " Asztaqrva, látom arrafelé sem ismeretlen a jónép lehúzása...Nálunk ilyen száz font körül van, igaz ez fizetésfüggő.De mi már így is a maximumot fizetjük asszem.
És kap mindent a gyerek napi 4-5 étkezés, pogromokra viszik, stb.Pelenka is benne van annak aki még csak akkora.

Igaz Barát 2015.05.18. 01:39:15

@qkuc: Én tavaly októberben voltam, hasonlóak a tapasztalataim, mint @Dragonlady (Bp, Hun)-nek.
A speaking résznél szerintem nagyon-nagyon odafigyelnek a helyes beszédre, azon épp csak elértem a számomra szükséges szintet. Picit csalódott is voltam, jobbra számítottam.
Amiről nem volt szó, az a writing rész, én arra találtam valahol több száz példafeladatot, és azokból írtam meg minden nap egyet egyet.
Ehhez is van rengeteg leírás, hogy mire figyelj oda, hogy jól sikerüljön. Fontos, hogy választékosan, minél több szót használj, kerüld a szóismétléseket.
És igen, az idő éppen csak elég a writing és a reading feladatsorhoz, nem lehet túl sokat mélázni rajtuk.
Egyébként nagyon vicces volt, hogy akikkel szóba elegyedtem a vizsga előtti órában, mind Ausztráliába készült, én voltam egyedül UFO a Kanadás sztorimmal. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 06:20:50

@svédnyugger:

Tőke volt, s ami volt, azt lenyelte a nyugat. S azóta is olyan modell van, mely csak a nyugatnak kedvez.

Sosem lehet felzárkózni olyan modlellel, melynek az alapja az, hogy az ország idegen kezekben van. Ezt gyarmatosításnak hívják...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 06:20:53

@qkuc:

Ezek tények.

Járulék = adó.

Hiába van elméleti különbség a 2 között. ha a gyalprléaban nincs.

Mennyivel lett pl. kevesebb a járandóság azóta, hogy egyes járulélokokat átneveztek adóvá?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 06:20:59

@nu pagagyí:

"Az adóért nem jár semmi neked, azzal az állam szabadon garázdálkodik. A járulék viszont a te személyes biztosításod, amiért a befizetés mértékében garantált szolgáltatás jár: nyugdíjjárulékért nyugdíj, pénzbeli egészségjárulékért táppénz és gyed, munkaerőpiaci járulékért álláskereséséi járadék."

Ez csak elmélet. A valóság más.

Valójában a járulékért sem valami konkrétum jár, hanem az, amit az állam EGYOLDALÚAN megállapít. Ez egy adófajta, semmi más.

A KÖTELEZŐ magánnyugdíj pedig egy abszurdum. Ez kb. olyan, mintha kütelező lenni moziba menni havonta 2-szer.

2015.05.18. 07:00:23

@maxval bircaman szerkesztő: De akkor lépjünk ki az eu-ból, takarodjon el az összes külföldi érdekeltségű vállalat, legyen minden magyar kézben, aztán majd biztos jobb lesz.

Mr Long 2015.05.18. 07:11:58

@geegee: De sanyaru nektek ott a komcsi eszakon! :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 07:18:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem, nem lesz jobb. Amit mondasz, az Jobbik-féle zsákutca program, mely sehová se vezet.

Mértékletesség kell.

Semmi gond az idegen tőkével ha nem az ural mindent.

Az EU-t először meg kell próbálni átalakítani. S egy felelős kormány EU-szinten is képes érdeket képviselni. Ha meg az EU menthetetlen, akkor úgyis szétesik, felesleges kilépni.

2015.05.18. 09:31:49

@geegee: Ez nem lehuzas, ezek maganvallakozasok, az allam nem tamogatja oket. Valamibol ki kell fizetni a gondozok dijat, Angliaban nem havi parszaz fontert dolgoznak az ovonok hanem rendes fizetesert.

qkuc 2015.05.18. 10:00:51

@Igaz Barát: @Dragonlady (Bp, Hun): Köszi, :).

Asszem előfizetek az online IELTS pakkra, :). De jó lesz, a 3. vizsga idénre, :D.

qkuc 2015.05.18. 10:02:50

@Igaz Barát: Tényleg miszter, még itthon vagy, vagy már kinn Kanadaországban? :)

Mr Long 2015.05.18. 10:11:33

@qkuc: Eleg egyszer megcsinalni, utana ervenyes ket evig. ;)

Igaz Barát 2015.05.18. 18:52:43

@qkuc: Ha befizeted a vizsgadíjat, kapsz hozzáférést az online pack egy részéhez.

Már a kanadákod között vagyok. Itt ugatnak a kutyák, sőt, még a kerítésnek is nekifutnak nagy mérgükben. Szerencsére ahol van kutya, ott a kerítés nem kolbászból készült.

2015.05.18. 19:40:02

@maxval bircaman szerkesztő: Miért nincsenek nagy vállalatok magyar tulajdonban? Ha lenne, akkor nem lenne ennyire "kiszolgáltatva" a külföldi vállalatoknak az ország.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.18. 20:12:04

@Igaz Barát:
nahát, akkor az is egy vadkeleti, civilizálatlan ország? :-))))
ha már Kanada meg IELTS: úgy tudom, Kanada az angliai stb bevándorlóktól is kéri ezt a vizsgát. halálosan komoly, amikor a native-ek dumálják ki a vizsgát meg a témát online fórumokon, nagyon jókat szórakoztam rajta pár éve :-)

Igaz Barát 2015.05.18. 20:20:26

@Dragonlady (Bp, Hun):
Ne is mondd, szörnyű. Meg egy csomó utca szemetes is. Lehet hogy rossz gépre szálltam, nem ilyenről volt szó. :) Az elég ok a gyanúra, hogy a landlordék oroszul beszélnek?

IELTS: persze, hogy nehéz egy natívnak is, hisz nem csak jól kell beszélned angolul, de tudnod kell szöveget értelmezned, fogalmazást írnod, okosan véleményt nyilvánítanod. Én pl. nem tudok fogalmazást írni, vagy akár beszélni olyan témáról, ami nem érdekel. Gondolom sokan mások is így vannak vele.

qkuc 2015.05.18. 22:48:35

@Igaz Barát: Poszt? Lesz? :) Legyen, :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 11:05:35

@Mirjam2: Hát az elég szomorú, ha nincsenek állami bölcsődék, óvodák.Én itt az államiakról írtam mondjuk.De akkor is, mi a fax kerül egy óvodai ellátáson ezer fontba havonta?
Te most azt hiszed, hogy a svéd óvónénik gombokért dolgoznak?Több komolyságot, kérem... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 11:09:05

@Mr Long (UK): :-)))
Baxxus, kezdem érteni, hogy gyerekkel, főleg akár gytöbb gyerekkel miért menekülnek onnan...Én se fizetném ezt az irgalmatlan óvodai díjakat.
Mirjamnak is: ezexerint a bölcsőde, óvoda a legnagyobb buzinessz Angliában, nem?

2015.05.19. 11:18:32

@geegee: Nem, egyaltalan nem a legnagyobb biznisz. Angliaban minden munkat viszonylag jol megfizetnek, ezert eri meg a magyaroknak 'mosogatni' ott peldaul. Csak aztan vannak nehanyan (nem Mr Longra gondolok!) akik elkezdenek panaszkodni ha nekik is fizetniuk kell valaki masnak a munkajaert. Nem gondolom hogy Svedorszagban gombokert dolgoznak az ovonok, viszont feltetelezem hogy reszben az adokbol fizetik a beruket, ami nem feltetlenul fair azok fele akiknek nincsenek gyerekeik, de ez nezopont kerdese.

2015.05.19. 11:28:18

@geegee: Egyebkent van allami ovoda (bolcsoderol nem tudom hogy van-e) de csak napi par orara lehet igenybe venni es ott csak gyerekmegorzes van, nincsenek fejleszto foglalkozasok. Legalabbis ezt mondta a baratnom aki kiprobalta (marmint nem a baratnom probalta ki hanem a haromeves kisfia :))). Egyebkent kivette a gyereket par het utan, mivel a kisfiu elkezdett valasztekosan karomkodni es torni-zuzni az ovodai kornyezet hatasara :(. Gondolom aki megengedheti maganak, mar csak azert is fizet havi ezer fontot (vagy nanny-t, au pair-t, childminder-t) hogy az ilyesmit elkerulje, feltetelezem hogy a maganovodaban kevesbe gyakori a karomkodo, antiszocialis gyerek mint az allamiban.

Mr Long 2015.05.19. 11:50:49

@Mirjam2: Az ovival, bolcsivel es allami iskolaval sok ismerosom nem elegedett. Sok oslakos is inkabb vinne mashova a gyerekeit, ha megtehetne. Az oktatas szinvonala nem tetszik nekik a sulikban.

Mr Long 2015.05.19. 11:53:31

@geegee: A geci nagy autok, amikkel a sikeres vallalkozok jarnak. Plusz a leggyakoribb venni egy kiepitett franchise-t, amiert fizetik a huzos havidijat.

DieNanny CH 2015.05.24. 11:06:49

@maxval bircaman szerkesztő:

Na, várjál, akkor félre lettünk vezetve?
Eddig abban a hiszemben voltam, a befolyt nyugdíjjárulék csak és kizárólag a nyugdíj kifizetésére használható fel, tehát sem egy útszéli jelzőtáblát, se egy darab ceruzát, semmi mást nem lehet belőle kifizetni.
Míg az adó, szétoszlik ezerfelé, amiben benne lehet egy stadion is.
Tehát, a beszedett nyugdíjjárulék 100%-a visszamegy a nyugdíjasokhoz, míg, a nyugdíj-adó, lehet, csak 80%-a megy vissza a nyugdíjasokhoz.

Emiatt gondolom én, hogy nem csak szó-mágia.

DieNanny CH 2015.05.24. 11:33:07

@geegee:

Itt átlagban 95 frank EGY napra bölcsi - a család bevételétől függ, alsó határ úgy 80, felső 110 - ami 22 munkanappal számolva 2090/hó.
Igaz, van gyerek, aki heti 1 napot jár csak. Emiatt a családoknak 3 gyerektől simán megéri a Nanny, van, akinek már 2-től. 1 gyereknél annak, aki korábban megy, mint a bölcsi nyit, vagy későig dolgozik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.24. 14:01:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Pont fordítva!

А beszedett nyugdíjadó 20 éve KEVESEBB, mint a kifizetett nyugdíj.

Azaz ha a nyugdíjakat csak a nyugdíjadóból fizetné az állam, folyamatosan CSÖKKENTENI kellene a nyugdíjak mértékét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása