oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 12. 06:46,  Híressé lettem nyilvánítva 333 komment

2015. május 12. 06:46 Határátkelő

Híressé lettem nyilvánítva

A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki, mesélje el ő, milyen érzés volt saját szavait visszahallani a színpadról, és hogy egyáltalán mi vezetett el addig a pillanatig. (A képekért köszönet neki és a színháznak.)

cim_14.jpg

A cím magyarázatával kell kezdenem. Amikor megkaptam Bagossy László felkérését e-mailban, nem olvastam fel a feleségemnek, hanem továbbküldtem az emailt, hogy olvassa el. Ott laptopozott mögöttem. Elolvasta és az első kérdése az volt, hogy „akkor te most híressé leszel nyilvánítva?”. Ez nálunk régóta szállóige. Ha feltűnik valami új celeb, akkor valamelyikünk megjegyzi, hogy „na, ezt is híressé nyilvánították”.

A mondás egy régi tehetségkutató műsor válogatásáról származik, amikor a riporter megkérdezte a fellépésre várakozó versenyzőt, hogy mit vár ettől a fellépéstől, ő pedig büszkén válaszolta, hogy „azt várom, hogy híressé nyilvánítsanak”.

Hogy kezdődött?

Mindenképpen a Határátkelő blog és az olvasóközönsége a „felelős”. Két évvel ezelőtt írtam egy posztot oda. Váratlanul nagy sikere lett és többen biztattak, hogy írjak blogot.

Azt sem tudtam, mi az, de a kommentelők segítettek. Szinte távirányítással, lépésről lépésre magyarázták el, hogyan kell blogot indítani. Én pedig írtam mindenről. Jót, rosszat, érzéseket, hangulatokat, történéseket. Aktív internetes életet kezdtem élni.

A személyiségemre mindent lehet mondani, de azt nem, hogy simulékony kompromisszumkereső. Inkább megosztó, provokatív, konfliktusgerjesztő, szókimondó. Vagy szeretnek, vagy utálnak, nincs középút.

Mindenről van véleményem és kőkeményen megvédem. Mindenhez hozzászólok, ha nem kéne, akkor is. Minősítek embereket és minősítem magam. Tudom ki vagyok, és honnan jöttem mégis állandóan a határokat feszegetem.

Állandó kételkedő vagyok és mindig az érem másik oldalát nézem. Én vagyok az ördög ügyvédje, a Határátkelő blogon maga az ördög. A mindig más véleményen lévő, mindig a másik igazságot kereső ember. Internetes csatákban edzett, sok puskaport szagolt vén vadkan lettem.

Aztán idén januárban kaptam egy emailt:

„Kedves Diggerdriver,

Indulásától kezdve követem a blogodat. Úgy akadtam rá, hogy a kivándorlással kapcsolatban gyűjtöttem, keresgéltem történeteket. Színházrendező vagyok ugyanis, és szerettem volna erről a témáról a színpadon is beszélni. Jó lenne valahogy közvetlenül is kapcsolatba lépni veled (e-mail, Skype), ha ez nincs ellenedre, hogy egy kicsit részletesebben is mesélhessek magamról, meg a terveimről. Örülnék, ha válaszolnál, hisz én már olyan jól megismertelek… úgyszólván évek óta közeli ismerősöm vagy, csak épp nem tudsz róla. :) El se hinnéd, milyen sok mindenről gondoljuk ugyanazt.

Üdvözöl:

Bagossy László” 

Erre a megkeresésre természetesen pozitív választ adtam. Kíváncsi voltam, miről van szó.

Kaptam a következő emailt:

„Ó, de örülök, hogy máris válaszoltál...hol is kezdjem... 1967-es születésű vagyok, úgy sejtem, hogy nagyjából egykorúak lehetünk, mert mindaz, amit egy nosztalgia-posztodban a gyerekkorodról meséltél, nekem is nagyon ismerős volt, már-már meg is könnyeztem.

Persze nem is a gyerekkor miatt, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy valójában a hazáról beszélsz, a szülőföldről, és mindarról, amit az ember magával visz, bárhová utazzon.

Na, de hagyjuk a nagy szavakat... Egy Mágocs nevű faluban indult az életem, aztán évekig éltem Pécsen, ott jártam mindenféle iskolákba, a húszas éveim elején kerültem Budapestre, azt se tudtam először, hogy merre van előre meg hátra... korábban egyetlen egyszer jártam ugyanis a fővárosban.

Színházrendezést tanultam, ez nem egy gyakori szakma, nagyon nehéz, de nagyon szép is tud lenni. Sokfelé megfordultam az elmúlt 22 évben az országban, és külföldön is csináltam néhány előadást... jelenleg az Örkény István Színház rendezője vagyok, ez a régi Madách Kamara helyén működik, a Madách téren, ahol a Hofi lépett fel anno.

Nemrég szépen átépítették a teret, nem tudom, hogy láttad-e már, hónapokig tele volt markolókkal és különféle munkagépekkel... sokat gondoltam rád. :) (fotó mellékelve)

Most Mácsai Pál az igazgatója a színháznak és mondhatom, hogy nagyon szeretnek az emberek hozzánk színházba járni, talán mert elég bátran beszélünk arról, ami az országban folyik, és nem rettenünk meg a kényes témáktól.

Ezért szerettem volna a kivándorlásról is egy előadást készíteni, és hetekig-hónapokig olvasgattam a különféle blogokat... de nagyon kevés igazán érdekes dolgot találtam... Aztán egyszer csak ráakadtam a te történetedre, és azonnal nagyon megtetszett mindaz, amit írsz, és ahogyan leírod.

Úgy látom, hogy a kényes témáktól te sem ijedsz meg, és miközben szerelmese vagy a szakmádnak, nagyon sok más dolog is érdekel a világból. Ahogy hétről hétre olvastam a szövegeidet, egyszer csak Epres Attila hangján kezdtelek hallani (Őt a megboldogult Szomszédok-sorozatból ismerheted), most már ő is benne van a korban, nemrég múlt ötven, a motorok szerelmese, ahogyan Te is, és a humora, a dumája pont olyan, mint a tiéd.

Egy idő után már teljesen eggyé váltatok a képzeletemben, és elhatároztam, hogy neki is megmutatom az írásaidat. Amikor elolvasta, azonnal önmagára ismert, neki is van egy 8 éves kisfia, így aztán nagyon könnyű volt átélnie mindazt, amit a blogodban írtál.

Már több mint egy éve ő is rendszeres olvasód, és gyakran ejtünk szót rólad, amikor találkozunk a színházban. Nemrég felvetettem neki, mi lenne, ha készítenénk egy előadást... tulajdonképpen egy monodrámát, a te szövegeid alapján, és hogy megpróbálnék kapcsolatba lépni veled.

Úgy képzeltem el, hogy az egész színdarabban nem lenne semmi szaladgálás, hanem csak Attila beszélne, egy kis apartmant ábrázolna a díszlet, elöl ülne egy széken, mint a Diggerdriver , és csak mesélne-mesélne...

A háttérben néma szereplőkként látszana néha a kisfiú meg a feleség, ahogyan leckét írnak, vacsoráznak, alszanak, tévét néznek, satöbbi. Az idő múlását rövid sötétekkel jeleznénk, és mindig változna egy-két dolog a lakásban... az ablakban hol nappal lenne, hol este, hol tél, hol pedig nyár.

A legszebb és a legviccesebb szövegeid hangozhatnának el, nagyon szépen meg lehetne szerkeszteni az eddig leírt posztjaidból, néha sírnánk, néha meg nevetnénk, ahogyan olvasás közben is... én így képzelem.

Az utolsó jelenetben Diggerdriver alszik már, a kisfiú pedig egy mesét szeretne kérni az anyukájától. Az anyukája elkezd neki mesélni egy magyar népmesét, de a mesébe egyre több angol szó kerül, míg a végére teljesen angol mesévé változik át. A kisfiú angolul mond jó éjszakát az anyukájának, és az anyuka is angolul búcsúzik el tőle.

Mit szólsz?

Tudom, hogy ez az egész terv, meg ahogy most hirtelen rád zúdítom, nagyon váratlanul ér... Volna kedved a dologhoz? Mi nagyon szeretnénk megcsinálni, és Attilával együtt izgulunk, hogy mit fogsz szólni az ötlethez. Gondolkodj rajta egy kicsit... és kérdezz bátran, ha kérdéseid vannak. Beszélgessünk, ha netán valamikor Budapesten jársz, szívesen találkoznék is veled. Hm?

Várom a válaszod!

Üdv:

Bagossy László”

a_ket_digger.jpgA két Digger 

Na, ennek már fele sem tréfa itt már fennforgás esete van foganatosítva. Ezt küldtem át a feleségemnek és erre mondta a bevezetőben idézett mondatot. Email emailt követett, én teljes felhatalmazást adtam, de valahogy nem gondoltam bele mekkora dolog is ez.

Közben folyamatosan tájékoztatást kaptam hol tart az előkészítés:

„Szóval, ami a dramaturgiát illeti, az nem lesz éppenséggel szokványos, merthogy nem történetet mesélünk, hanem be akarunk mutatni és közel akarunk hozni a nézőkhöz valakit, aki csak ül és mesél. Így aztán minden azon múlik, hogy Attila mennyire tud átváltozni Diggerdriver-ré, és mennyire tudunk figyelni arra, amit mond.

Ezzel függ össze az a probléma is, amit sűrítésnek hívunk: a színpadi valóság rendszerint tömörebb, és lényegretörőbb, mint az élet, a színpadi idő gyorsabban pereg, mint a valóságban. A szövegeidből tehát olyan sűrítményeket szeretnék készíteni, amik a legjellemzőbbek, a legizgalmasabbak, és a legjobban kifejeznek Téged.

Az előadás töredékes szerkezetű lesz, mint amilyen egy blog is, témák, elmélkedések, sztorik jönnek-mennek, de ha sikerül ügyesen szerkeszteni, akkor egyre épülni és kerekedni fog az az ember, akit mi Diggerdriver-nek hívunk, és aki annak ellenére is egy képzeletbeli lény, hogy a kiindulópontja Te vagy.

Valójában a művészetben akkor is minden képzeletbeli, ha valóságos személyek vannak megidézve. Ebből számtalan félreértés szokott adódni már évszázadok óta, de ezt hagyjuk. Mindenesetre a fotódat nem mertem megnyitni. :)))), egyelőre nem akarom, hogy túlságosan valóságos legyél, Attila testébe költözve képzellek el...

Azon is töröm még a fejemet, hogy mi legyen az előadás címe. A munkacím egyelőre DIGGERDRÁJVER, így magyarosan, majd meglátjuk, hogy ez nem túl nehéz vagy bonyolult cím-e?

Szép hétvégét! (Nálunk az Örkényben ma délelőtt meg este is az én rendezéseim futnak, sőt holnap este is, úgyhogy Bagossy-napokat tartunk. :))”

Míg aztán megérkezett ez az email:

„Szia!

Gondoltam, beszámolok néhány szóban arról, hogy hol tartunk.

Először is birkózunk a szöveggel: húzzuk-vonjuk, mert nem lehet 45 oldalnál több, az elmondva kétszer 1 óra. Lesz feleség meg gyerek is. :) Folyik a casting. Olyan 8 év körüli gyerekeket keresünk, akik kétnyelvűek és az angolt meg a magyart is tökéletesen beszélik. Ez az előadásunk legvégén lesz fontos, amikor a gyerek is meg a feleség is angolul kell, hogy beszéljen. Már vannak nagyon ígéretes jelentkezők, jövő hétre várunk még néhányat.

A nézőtér kb. 70 személyes lesz, úgynevezett stúdió-színházi körülmények...

A színlapra azt írtuk, hogy „Diggerdriver blogjának felhasználásával a szöveget szerkesztette Bagossy László és Epres Attila”. Egyelőre nem akartuk elárulni a blog pontos címét, és az igazi nevedet sem, ezt később még megtehetjük, ha te is úgy akarod.

Viszont. A gazdasági igazgatónk fel fogja venni veled a kapcsolatot, hogy szerződést ajánljon. Ilyenkor két lehetőség van: Az előadás jegybevétele utáni kb. (…) százalékos szerzői honorárium, vagy egy összegben kikalkulálni egy reális jogdíjat. Ezt majd döntsétek el, egyezkedjetek. A gazdasági igazgatónk nagyon kedves, becsületes ember, úgyhogy biztosan meg tudtok majd egyezni.

Bemutató: május 9. Nem jársz erre? Jó lenne, ha valamikor meg tudnád nézni, hogy mit alkottunk. Persze most minden egyes napot együtt töltjük veled. :) Ráadásul ahány billegő csatornafedélre rámegyek a kocsimmal, mindig eszembe jutsz. :D

Csatoltam egy szöveget a halálbüntetés témaköréhez, ez az egyik leghíresebb írás a halálbüntetés ellen, én nagyon szeretem, hátha téged is meg tud győzni néhány dologról. :)

Remélem, szépen telt a hétvége. Sok jó munkát hétfőtől!

Üdv:

Bagossy László” 

Itt vált forróvá a helyzet. Az időpont ki lett tűzve. Ennek már fele sem tréfa. Természetesen megvettük a repülőjegyeket és egyre sűrűsödtek az események. Kaptam egy emailt a színház sajtófőnökétől, amiben meghívott a Széljegyzet című sorozat egyik beszélgetésére a darab kapcsán, ahová vendégnek meghívták Dr. Frank Tibor történészt, akinek az emigráció a szakterülete, és Örkény Antalt, Örkény István fiát, szociológust, a magyarországi migránsokat segítő Menedék Alapítvány elnökét. A beszélgetés moderátora Bíró Kriszta színésznő.

Hűha. Tudják ők, hogy kivel állnak szóba? Biztos, hogy engem akartak meghívni? Na mindegy, elvállaltam. Ez volt az a pont, amikor a színház honlapján már szerepelt az előadás kitűzött premieridőponttal, végleges címmel.

dedikalas_darab_utan.jpg

Nem akartam, hogy valaki a neten kószálva felfedezze, és egyszer rám kérdezzen, hogy „mi a lómáj ez, Digger?”. Akkor döntöttem, hogy a Határátkelő bloggazdájának elmondom a történéseket és megkérem, hogy hozza nyilvánosságra.

Megtette, nagyot durrant az kétségtelen.

Elképesztő sokan gratulálnak, mindenki elismeréssel kommentálja a történteket. Mit tagadjam, jólesik. Közben a Határátkelő bloggazdája is szerzett egy meglepetést, és interjút készített Bagossy Lászlóval a darab rendezőjével. Ki is posztolta, és készült interjú a főszereplővel is.

Úristen mi lesz még ebből? Szóval, ahogy közeledünk a bemutató napjához annál jobban híressé nyilvánítanak. A családban mindenki izgatottan várja a bemutatót.

A nagy nap

Szombat délután kettőkor odaléptem az Örkény Színház portásához, és mondtam, hogy én vagyok Diggerdriver, az egyik meghívott vendég  a Széljegyzethez. Hamarosan jött Veszprémi Judit, a színház sajtófőnöke, egy rendkívül kedves hölgy aki felvezetett a társalgó-büfébe.

Ott találkoztam Bagossy Lacival, akit email-váltások okán már ismertem, ő viszont a blogból jobban ismer engem, mint én magamat… Aztán jött Bíró Kriszta, aki egy tündér. Közvetlen, kedves, elbűvölő.  Megérkezett a két másik meghívott, Örkény Antal és Frank Tibor. A színház előcsarnokát alakították át a műsor helyszínének.

Emelvény, kanapék, reflektorok és bepoloská… akarom mondani bemikrofonzás. A nézők között ült meglepetésként a feleségem, akire nem számítottam mert úgy volt megbeszélve hogy csak az előadásra jön. Nem bírta ki…

A beszélgetés témája az emigráció lett volna. A JELENKOR emigrációja. Sajnos a két meghívott öregúr tántoríthatatlanul a háború előtti emigrációs hullámokról beszélt.

Kriszta próbálta visszahozni őket a jelenbe, de az aktuális témáról akkor beszéltünk csak, ha én kaptam szót. Elnyomtam néhány sztorit meg humorbonbont és a közönség vevő volt rá. Jó és hálás közönség volt, köszönet nekik. Az utolsó félórában a közönség kérdezett javarészt engem és akkor már oldottabb lett a hangulat. Összességében egy jó beszélgetés volt.

fogadas.jpg

A széljegyzet után volt az előadásig néhány óra, azalatt megérkezett a rokonság, majd bevonultunk a nézőtérre.

Reflektorok elhalványultak, majd függöny el és feltárult a színpad. Egy garzonlakás szobája, az aszal egyik felén az engem alakító Epres Attila, a másik oldalon a fiamat játszó Ádám, és hátul egy priccsen a feleségemet megszemélyesítő Melinda.

Most pedig következzen a lényeg, az előadás kritikája.

Be kell másolnom ide Bagossy Laci egyik emailjének a részletét.

„Az előadás töredékes szerkezetű lesz, mint amilyen egy blog is, témák, elmélkedések, sztorik jönnek-mennek, de ha sikerül ügyesen szerkeszteni, akkor egyre épülni és kerekedni fog az az ember, akit mi Diggerdriver-nek hívunk, és aki annak ellenére is egy képzeletbeli lény, hogy a kiindulópontja Te vagy. Valójában a művészetben akkor is minden képzeletbeli, ha valóságos személyek vannak megidézve. Ebből számtalan félreértés szokott adódni már évszázadok óta, de ezt hagyjuk.”

Az alkotógárda csak a szöveget ismerte. Nem ismerték a beszédstílusomat, a mimikámat, a gesztikulációmat, semmit. Ugyanis nem engem kellett lemásolni. Fel kellett építeni egy személyiséget, aki az én szövegemet mondja. Fel kellett építeni egy Diggerdrájvert, aki úgy beszél, mint egy diggerdriver, aki úgy gesztikulál, mint egy diggerdriver, akiről elhiszi a közönség, hogy egy diggerdriver.

Professzionális módon megoldották.

Milyen az előadás?

Ha egy szóval jellemezném, akkor azt mondanám, hogy ODABASZ. Vagy azt hogy ÜTŐS.

Egy színésznek kiülni egy székre centikre a közönségtől és közel két órán át folyamatosan lekötni annak figyelmét, miközben az egyik érzelmi csúcspontból viszi annak ellenkezőjébe és vissza, az óriási színészi feladat.

Egyik pillanatban könnyeket csalni a néző szemébe a másikban megnevettetni vagy csak elgondolkodtató bólogatásra késztetni csak elsőrangú színészek képesek.

Attila zseniálisan megoldotta, csodálatra méltó teljesítményt nyújtott. Utólag hallottam, bár én nem vettem észre, hogy lámpalázas volt, mert én ott voltam. Tény és való, hogy szinte végig egymás szemébe néztünk és valami elképesztő érzés volt magamat hallani vissza.

Egyik vendég a feleségem nagybátyja volt. Egy gyakran színházba járó bácsi, de már nyolcvan éves. A hetes fokozatú földrengést is simán átalussza. Szólt is a mellette ülő húgának, hogy ha elalszik, bökje oldalba.

Nem aludt el.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy szóljak az engem ért legnagyobb megtiszteltetésről. Az előadás a blogomból kiragadott részletek tömörített változata, hiszen bele kellett férni egy óra negyvenöt percbe.

Viszont az egész darab VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL szóról szóra az én szavaimat adja vissza. Nem szerkesztett, nem moderált szöveg, hanem teljes egészében az én írásom. Talán 4-5 szó volt, amit módosítottak benne. Ez nagy meglepetésként ért, hiszen én felhatalmazást adtam a szerkesztésre. Viszont ha nem éltek vele, akkor úgy jó, ahogy van.

A fiamat alakító Ádám a végén olyan hosszú mesét mond, hogy ha száz évig élek, akkor sem tudnám megtanulni. Itt derül ki, hogy mit jelent a dió a markolókanál fogai között.

dedikalt_plakat.jpg

Ádám elkezd egy mesét magyarul, majd szép lassan átmegy angolba és angolul fejezi be. A mese egy szegény emberről szól, aki elindul, hogy éhező családjának élelmet szerezzen. Találkozik az ördöggel, aki ad neki egy aranydiót, ami minden kívánságát teljesíti. Viszont kér cserébe valamit.

A fantáziátokra bízom, hogy kitaláljátok, mit kér cserébe.

Mi a darab üzenete?

Egy kérdés. Egy kiáltás.

A fejezetek csapongó rendszertelenségben követik egymást. Viszont minden Angliáról szóló vagy visszaemlékező fejezet vége a dramaturgiai csúcspont. Minden ilyen jelenet végén Attila merengve a távolba réved és lassan lehajtja a fejét majd másodpercekig így marad. Ezek a másodpercek a mű legszomorúbb pillanatai.

Ezekben a pillanatokban benne van a kérdés MIÉRT KELLETT ÍGY TÖRTÉNNIE?? Miért kellett egy beérett jó szakembernek, aki csak tisztességesen akart élni, elhagyni az otthonát?

London csodálatos. Kiszámítható élet, jövőkép a gyereknek, biztonság és megbecsülés…

DE MIÉRT KELLETT ÍGY TÖRTÉNNIE?

A lehajtott fej üzenetében egyszerre van jelen a düh az indulat és a beletörődés. Benne van a Forrest Gump-i nyitókép szél dobálta tollpihéjének sorsa.

Itt válik világossá, hogy miért monodráma.

Megfogta az aranydiót. Mi volt az ára?

Látjuk, hogy Diggerdrájver legszívesebben égnek lökné kezeit és felfelé fordított arccal üvöltené, hogy MIÉRT?

Nem teszi. Lefelé fordított arccal beletörődik sorsába.

csaladi_foto_vegere.jpg

A darab végén vastaps, ováció, óriási siker. Elsőként Für Anikó jött oda hozzám gratulálni, majd még rengetegen. Utána felmentünk a társalgóba premierpartira. Svédasztal, pezsgő, minden… Ennyi híres emberrel még soha nem voltam egy légtérben.

Milyen kicsi a világ, a feleségemet alakító Melinda férje is ott volt, aki a JCB magyarországi eladási igazgatója.

Attilától kaptam egy fotóalbumot az életéről. A fiam Bagossy Lacitól kapott egy CD-t, ami egy ő általa írt meséről szól, amit Pogány Judit mondott CD-re és dedikált is. Judit is ott volt a bulin.

Rengeteg autogramot adtunk és mindenki gratulált az íráshoz.

Végtelenül kedves, közvetlen embereket ismertünk meg én pedig még mindig nem ébredtem fel az álomból.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúra Magyarország Örkény Színház Diggerdrájver

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747451102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.13. 06:25:45

@pappito: Abban az interjúban, amit az egyik kedves volt HÁ-s csinált veled. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 06:33:03

@fhdgy: egyetlen szoval tudod-e mondani? amig nem, addig nem fog helyette hosszu mondatot mondani.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 06:57:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ó, hát ez elkerülte a figyelmem azért nem értettem miről beszélsz :)

de hát olyan rövid a szünetünk itt a kekszgyárban... mindenki máshogy éli ki a frusztrációját, ő így, sebaj

tanato 2015.05.13. 07:03:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Gondolom azért írják ki hogy kilépjenek,pontosabban hogy ne áramoljanak be a kelet.európaiak,akik ott vannak meg tűnjenek el onnan.,mert zavarják őket ott.Leginkább bent maradnának ha volna egy olyan kitétel,hogy tag vagyok de nem engedek be munkavállalókat a többi tagországból csak akit én akarok.

tanato 2015.05.13. 07:10:43

@kardio1: www.origo.hu/itthon/20150512-nem-kellenek-a-gyerekorvosi-praxisok.html

Egy kis szakmai.Egymást hibáztatja a bal és a jobboldal az orvoshiányért.

tanato 2015.05.13. 07:13:01

@kardio1: www.origo.hu/gazdasag/20150512-a-magyar-egeszsegugyi-dolgozok-apolo-apolono-fizetes.html

Még egy:A kolumbiaI ÉS A BARZIL ÁPOLÓNŐK IS TÖBBET VISZNEK HAZA ÓRÁNKÉNT MINT ITTHON.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 07:27:59

@tanato: én csak azt nem értem, hogy amúgy az orvosipar vezetése szerint minden oké? elvileg ők látják a számokat, a kórházak, személyzet helyzetét, stb.

ők miért nem nyomulnak a kormánynál, hogy lassan teljesen eldurvul a helyzet?

fhdgy 2015.05.13. 08:06:45

@~~Babette~~: Ha mindenre jó a "benefit", akkor jó a segély is!

kardio1 2015.05.13. 08:09:19

@tableno:
1. Ha nem teszek szmajlit, nem érted az iróniát ?
2. Párizs tényleg egy más világ, mint a francia vidék.

A magyarkodast illetően továbbra is azt gondolom, hogy ez a minositgetes magyar specialitás, noha Franciaország is tele van "donneur de leçons"-okkal.

kardio1 2015.05.13. 08:10:59

@pappito: a tablenonak írt válaszom neked is szól...

kardio1 2015.05.13. 08:14:04

@pappito: a kémikus is létező magyar szó, azt hittem, ezt te is tudod. Tévedtem...

2015.05.13. 08:44:19

@fhdgy: Csak szolok, hogy a 'segíj' igy ebben a formaban egy rasszista sztereotipia, azt fejezi ki hogy altalaban cigany szarmazasu emberek kernek / kapnak 'segelyt'. En elvbol nem hasznalnam ezt a kiejtest / irasmodot - egyebkent soha nem is hasznalta igy senki Mo.on a kornyezetemben, itt a forumon talalkoztam eloszor ezzel az irasmoddal, nem szandekozom kovetni. Erdekes egyebkent hogy magyarul 'segelynek' hivjak, tehat mar eleve egy lesajnalast, fuggoseget kifejezo szo, mig angolul a sokkal pozitivabb ertelmu 'benefit' szot hasznaljak.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:03:48

@kardio1: cuki ez a leereszkedő gőg, de azért nem megyünk visszafelé az időben, a kémikus régies alak, már harminc éve vegyészt használunk

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:07:14

@fhdgy: mi az elfogadható, a kommunikácó egyszerűbbé tételéért, közismert idegen szavakat alkalmazni a magyar nyelvben, vagy emiatt úgy puffogni, hogy közben az ember nem ismeri/képtelen alkalmazni a magyar nyelvtan szabályait?

világosíts fel kérlek

tableno 2015.05.13. 09:08:14

@kardio1: "Párizs tényleg egy más világ, mint a francia vidék" - Nahát, most felnyitottad a szememet! :)

New York ugyanis pont ugyanolyan, mint Alabama-alsó, London tisztára mint a wales-i vidék, Budapest meg egyenlő a Viharsarok tanyavilágával. Érted, hová akarok kilyukadni? :)

fhdgy 2015.05.13. 09:22:50

@pappito: Igazából rád bízom a döntést. Igen, vannak közismert idegen szavak a magyar nyelvben. Pl. kémény, must, alma stb. Ezek ellen nincs kifogásom. Azt viszont értetlenül szemlélem, hogy ma már a magyar embert nem agyvérzés éri, nem szélütést kap, hanem stroke-ot. Ha ezt elfogadhatóan meg tudod magyarázni, akkor érdemes tovább beszélnünk a témáról.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 09:30:56

@fhdgy: idegen szavak, jövevényszavak, szleng

persze nyugodtan puffogjál, rúgj bele a kutyába, hogy már A MAGYAR EMBER szélütést se kaphat csak sztrókot vagy nézz utána a fenti címszavaknak

a nyelv él, változik és alkalmazkodik mindenféle hatásokhoz, ilyenek pl. a környező vagy gyakran használt nyelvek

az idegen szavakat még ragozzuk is, toldalékoljuk is, a használatuk semmiféle hátránnyal vagy sopánkodnivalóval nem jár.

De, mint jeleztem, előbb ugorj neki az egybeírjuk-különírjuk kérdéskörnek, _aztán_ jöhet a dünnyögés a tárgykörben.

Természetesen senki nem kényszerít, hogy sztrókot (<- hoppá, ragozott alak) mondjál, ha jobban szereted a szélütést, szóval akár annak is utánajárhatnál, hogy valóban mi is a problémád

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 09:58:01

@fhdgy: en nem hiszem, hify a gyes gyed csaladi potlek stb segely lenne. vagy barmely tamigatas.

mint ahogy a segely sem azonos a dolgozo embereknek jaro támogatással.

amit mondasz,olyan, mintha azt mondanám, minden lőfegyver neve legyen puska, hisz mindegyikkel loni lehet.

fhdgy 2015.05.13. 10:05:06

@pappito: Utolsó hozzászólásom ehhez a témához: akkor ne vacakoljunk, kiáltsuk ki az angolt a Föld nyelvének! Nagyon sok embernek nagyon jó lesz, én inkább elvonulok csendes magányba, mert nem kérek belőle.

pappito · http://pappito.com 2015.05.13. 10:11:14

@fhdgy: jajj, hagyjál már ezzel a sértett hercegnőséggel bakker

egyrészt a Föld nyelve már rég az angol aminek számos oka van, ez ellen lehet duzzogni, de ennyi erővel az időjárásra is megsértődhetsz. az angol a közös többszörös, nem az elszigetelt, jelentéktelen számú ember által beszélt magyar. A monarchiában meg a német volt, akkor sem a magyar, csak azóta kinyílt a világ és a falu szélén túli események is elérhetőek.

másrészt meg ez a jelenség minden nyelvben létezik, vannak jövevényszavak és idegen szavak amiket használ a köznép

de ügyesen terelsz, nem válaszolsz a kérdésekre meg a kényelmetlen állításokra, ügyes

fhdgy 2015.05.13. 10:14:59

@~~Babette~~: Jó, ezt így önmagában elfogadom, de nem innét indultunk. Az elmúlt, elég hosszú időben, azt láttam, hogy nagyon sokan kifogásolták, hogy az angol társadalom nem elhanyagolható része benefiten él, a bevándorlók egy jó része szinén azért megy oda. Ebbe a szövegkörnyezetbe hova fér bele a dolgozó embernek járó támogatás??? Ilyen esetben még a segélyen élni is finom kifejezés. Ezek az emberek a társadalom nyakán élősködnek. Az ilyen élősködő embereknek adott anyagi javakat nem tudom, hogy minek kellene nevezni. Hogy ne legyen túl sértő, nem lenne jó rá a kegyelemkenyér???

Félreértés ne essék: Az önhibájukon kívül támogatásra szoruló embereket nagyon nem sorolom ebbe a kategóriába.

Szerinted hány ember lehet csak a szigeteken, akik soha nem dolgoztak, most sem dolgoznak és a jövőben sem akarnak, pedig nincs saját megélhetésük???

andaluzkutya 2015.05.13. 10:21:07

Gondolom már rég nem ez a téma, de csak most keveredtem ide, úgyhogy GRATULÁLOK, Digger!!!

soad1221 2015.05.13. 11:04:25

@fhdgy: azért mert infarktust is kap az ember... bár részben egyetértek, mert sokszor teljesen feleslegesen dobnak be emberek idegen szavakat, de azért ne felejtsük el, hogy a magyar nyelv az mindig tele volt ilyenekkel. Ez a nyelv folyamatosan vesz fel idegen szavakat, amiket először elkezd a nép magyarul ragozni, majd szépen átalakul magyar írásmódra is.

ráadásul a példaként említett benefit szó, ahogy már írták is, nem teljesen a segély kategória, persze az is, de használható a juttatás/járandóság szó is bizonyos esetekben.

Szóval részben igen, zavaró tud lenni, amikor teljesen értelmetlenül kerül a mondatba, de a megrögzött beszéljünk magyarul is hülyeség. Mindig jöttek be és fognak is beolvadni még idegen szavak a nyelvbe..

soad1221 2015.05.13. 11:10:16

@pappito: na igen, és persze nem csak a magyar nyelv, ahogy az előbb írtam, hanem mindegyik....

a lényeg, ezek egyszer szlengként bekerülnek, majd szépen átalakul és a nyelv részévé válik...

tanato 2015.05.13. 11:16:40

@pappito: A kórházi és közigazgatási orvos vezetők le vannak feküdve a kormánynak/a mindenkorinak/.Itt a megyei Kórházban pl. megtiltották a nővéreknek a fekete póló viselését,kirúgás terhe mellett./Nehogy már "kapjanak a fejükre felülről a politika felől/.Arra hivatkoztak,munkaruha/fehér/ viselése kötelező minta a seregnél a z uniformis.

fhdgy 2015.05.13. 11:25:49

@soad1221: Ezzel, amit írtál, általában vév egyetértek. Az egyik véglet sem jó. Mértéket kellene tartani.

A mértékre mondta a sörivó: amióta vödör a mérték, a mértékkel nem volt problémám!

tanato 2015.05.13. 11:26:54

@soad1221: Na azért mondom én a betegnek hoghy kezdődő szívizomelhalása van és sürgős kórházi kezelésre szorul.Ha azt mondom hogy infarktust kapott,idegességében még sztrokja is lesz.

tanato 2015.05.13. 11:30:11

@pappito: @fhdgy: A magyar médiában most a robotrepülőgépre a drónt használja,a transzparens helyett meg a molinót.A drónok molinókkal támadnak.
Meg az autóversenyeknél,ez is nagyon tetszik:A pilóták az istállóban alszanak.

tanato 2015.05.13. 11:37:44

@pappito: Já-já,einstandolunk,csórunk,keressük a lóvét a csávók meg csajoznak hogy egy kis cigányba is átmenjünk,ridiküllel megy a lány a randevúra utána meg pizsamára vetkőzik,hogy franciásak is legyünk.Ja és a kleine fische-gute fische már elmegy magyar közmondásnak is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 11:48:12

@~~Babette~~:
ehh megelőztél, pont ezt akartam írni, hogy ha jól nézem, még a gyerekek után járó adókedvezmény is egyfajta "benefit" az angoloknál.

soad1221 2015.05.13. 13:06:01

@tanato: :D

@fhdgy: hát igen... :) a helyzet egyébként az, hogy az újonnan használt ilyen szlengeket én is legalább megmosolygom, de tuti, hogy simán lehülyézem azt aki használja... aztán annyira a részévé válik a mindennapoknak, hogy már megszokom, és később én is használom.. abszolút alkalmazkodó vagyok...

persze kivétel mindig van, pl, a "kimaxolta" számomra még most is elképesztő... :)

Rebarbaraa 2015.05.13. 14:22:49

Kedves Digger:)
Engedd meg, hogy gratulaljak neked es csaladodnak ehhez a nem mindennapi es fantasztikus dologhoz. Csak most tudtam meg, olvastam vissza, hogy megtiszeltel annyi embert eleted tortenetevel. Bevallom konnyeket csalt a szemembe. Nagyon buszke vagyok Rad!
En csak koszonom, hogy VAGY. Igy felig-meddig Ismeteltenul is:)
Tovabbi sok sikert kivanok :)

kardio1 2015.05.13. 14:39:11

@pappito: A leereszkedô gôgért te sem mész a szomszédba, ùgy tûnik (màsfelôl én nem ilyen érzelmekkel irtam, amit irtam, csak sajnàltam, hogy az élô fàba is belekötsz); A vegyész szo nyelvùjitàs korabeli, azt hiszem, az meg nem 30 éve volt. Jelenleg a kémikus és a vegyész nagyjàbol szinonimaként hasznàlhatok, legalàbbi eszerint:
www.nyest.hu/hirek/kemikus-vagy-vegyesz
A nyest.hu szerinti értelmezés alapjàn (miszerint a kémikus inkàbb elméleti kémiàval foglalkozik, a vegyész meg alkalmazott vegyészettel) egyébként konkrétan Olàh Györgyöt vegyésznek és kémikusnak is hivhatjuk.
Egyébként, hogy mennyire nem régies a kémikus szo, néhàny link:
pseg.hu/?p=282
www.mke.org.hu/
Egyébként "köszönöm", hogy a tanatonak irt vàlaszom lényegi részére reagàltàl...

kardio1 2015.05.13. 14:48:08

@tableno: En érteni vélem, hovà akarsz kilyukadni (hogy màshol is vannak ilyen, orszàgon belüli különbségek. Javits ki, ha nem igy értetted). Es te értetted-e, hogy én mire akartam kilyukadni?
Magyarorszeàgon Nemesmedvestôl Battonyàig, vagy ha ùgy tetszik, Hidasnémetitôl Dràvaszabolcsig mindenki tudja, mit jelent a magyarkodni kifejezés, tudjuk azt is, kikre szoktàk mondani, és kik szoktàk mondani.
Itt, Franciaorszàg ezen csücskében nem divat egymàs francia érzéseit minôsitgetni, sem pozitiv, sem negativ értelemben. az àltalad emlitett kifejezés sem hasznàlatos errefelé. ennyi.
Te merre éltél Franciaorszàgban?
Egyébként a közelmùltban volt itt egy olyan hozzàszolàsod, ami nagyon tetszett. azt mondtam magamban: nahàt, hogy tablenoval egyféleképpen làtok valamit, ez màr valami. Most inkàbb a màsik arcodat làtod.
Màs: a tabelnon lenne ékezet? Nekem mindig tablenô jut eszembe, amikor olvasom :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 15:13:08

@fhdgy: simán. mert a benefitben mind benne van. ezért nem tudsz rá egy szót, ezért használjuk a benefit szót.
én értem a te szándékodat, én is magyarnyel-buzi vagyok, de amire nincs magyar szó, az így járt. majd kialakul, ne erőltessük.

egyébként itthon is van egy csomó támogatás, ami hasonló a brit benefit rendszerhez, csak nem tudsz róla. nemcsak gyes, gyed, és csp, hanem albérlet támogatás, meg még anyákinnya se tud, mik még, mind a dolgozó embereknek járnak.
egyiket sem említeném segély névvel.
amióta meg a segély egyenlő a dolgozni _nem_akarók_ segílykéjével, azóta különösen nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 15:15:36

@soad1221: bakter, mindegyik nyelv tele van ezekkel a típusú szavakkal, és ezért nehéz nyelvet tanulni, meg szótárprogramot írni. mert egy egy szó jelentése lehet hasonló vagy ugyanaz, de sokszor más jelenségeknek, tárgyaknak, cselekvéseknek lett külön szavuk a különböző nyelveken.

egyszer láttam is egy ilyen gyűjteményt, nagyon tetszett

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 15:17:09

@tanato: na mondjuk a molinó érdekes, amikor 15 éve meghallottam a reklámszakmában, nem értettem.
én azt addig csak a katonaságban hallottam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.13. 15:20:08

@kardio1: Egy vegyészmérnök meg egy kutató vegyész = két kémikus.
:-)

.

fhdgy 2015.05.13. 15:34:12

@~~Babette~~: Szerintem nem kellene ennyi féle-fajta támogatás,juttatás, segély stb. Tisztességes bérek kellenének, tisztességes adórendszerrel. Az önhibájukon kívül dolgozni nem képes embereknek meg kellene egy korrekt ellátórendszer és kész.

Ehhez eddig a német rendszer áll a legközelebb az én ismereteim szerint.

Nem tudom, hogy mi az igazság az angolokkal kapcsolatban, mert nincs tapasztalatom, de hírekből nekem úgy tűnik, hogy elég nagy az élősködők aránya. Ebből is fakadóan a németekhez viszonyítva nagy társadalmi feszültségek is vannak.

kardio1 2015.05.13. 15:39:39

@Hobbiszakács: A hobbiszakàcs pedig a cuisine moléculaire-t (molekulàris gasztronomia?) mûveli, ha vegyész, vagyis kémikus. :)

soad1221 2015.05.13. 15:39:48

@~~Babette~~: igen, az "Ez a nyelv.." helyett jobb lett volna a "Egy nyelv..."-et írni, de egyébként egyetértünk...:)

2015.05.13. 15:42:10

@~~Babette~~: @Dragonlady (Bp, Hun): Igen, egy egesz csomo 'benefit' dolgozo embereknek (is) jar, pl. 'child benefit' = csaladi potlek (szerintem a 'child benefit' sokkal jobb mint a 'csaladi potlek' hiszen ez egy olyan juttatas amit a gyerek utan kap a szulo, nem tudom miert kell 'csaladi potleknak' hivni... :))). Az egyik legnagyobb tetel Angliaban a 'housing benefit', ez azt jelenti hogy akinek nincs eleg penze lakberre, annak az allam fizeti a lakber egy reszet vagy egeszet. A legtobben dolgoznak akik ezt kapjak, sokan teljes idoben is. Vannak meg mas un. 'in-work benefit'-ek is, tehat olyan juttatasok amiket alacsony keresetu dolgozo emberek kapnak. Az osszes ilyen jutattast 'segelynek' hivni egyenesen felrevezeto lenne.

2015.05.13. 16:04:52

@tanato: Ez jo :). Most olvastam a cikket amit belinkeltel a gyerekorvosokrol, elegge ijeszto.

soad1221 2015.05.13. 16:13:00

@Mirjam2: mondjuk a családi pótlék elnevezés szerintem nem gáz, a pótlékban nem látok semmi negatívot..
a gyes már már, ott benne van a segély. De hogy őszinte legyek, ez engem nem sért, mindenesetre az tény, hogy a segély szó az nem egy kedvező csengésű szó..

soad1221 2015.05.13. 16:14:49

@~~Babette~~: márhogy nekem, az egyik kommentben :)
azt hittem arra reagálsz, de úgy látom mára abba kell hagynom, mert félre érthető vagyok... :)

tanato 2015.05.13. 16:44:35

@Mirjam2: Ha már Szeged se kapós mi lesz az aprófalvakkal 10 éven belül ,addigra kihalnak a 70 éven felüliek akik most még állják ott a sarat.A szomszéd faluban most hunyt el a 74 éves orvos egyenesen a rendelőből a kórházba majd nem sokra rá a halottasházba került.jelenleg éppen én dolgozok helyette a sajátom mellett is.Nem igen tolakodnak a körzetéért.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 16:57:45

@soad1221: én ilyenkor rákattintok és megnézem. ahogy most is. és nem látom, amit "idéztél".

soad1221 2015.05.13. 17:06:40

@~~Babette~~: ebben kommentben @soad1221: írtam ezt: "de azért ne felejtsük el, hogy a magyar nyelv az mindig tele volt ilyenekkel. Ez a nyelv folyamatosan vesz fel idegen "
és hát bizony nem csak a magyar, hanem mindegyik...

de mindegy, igazából nincs jelentősége :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.13. 17:08:06

@soad1221: aha. de ha te írtad, miért engem javítasz ki?

2015.05.13. 18:21:07

@tanato: "Leginkább bent maradnának ha volna egy olyan kitétel,hogy tag vagyok de nem engedek be munkavállalókat a többi tagországból csak akit én akarok."

Ennyi erővel alapból hülyeség volt belépni is... :) Én azt hiszem, hogy kell a választóknak a hisztéria, mint a bevándorlóellenesség is a választások idején. De kíváncsian várom, hogyha kipaterolnak mindenkit, akkor ki fogja elvégezni a bevándorlók munkáját.

2015.05.13. 18:24:54

@tanato: Magyar rögvalóság... :(

2015.05.13. 18:33:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: UK nem 'belepett' az EU-ba hanem az egyik alapito tag. A megalakulaskor ez nehany, gazdasagilag hasonlo szinten allo orszag szovetsege volt. Azota kicsit megvaltozott a helyzet, es sok brit nem akarja megvarni amig pl. Torokorszagot es Ukrajnat is beveszik a klubba... Ha UK-ben elnel, eszrevenned hogy nem 'hiszteriarol' hanem nagyon is valos problemakrol van szo a bevandorlassal kapcsolatban. Az angol gazdasag pedig nem 'omlana ossze' meg tobb bevandorlo nekul, pont akkor fog osszeomlani ha meg tobb alacsonyan kepzett ember vandorol be. Legalabbis szerintem.

2015.05.13. 18:35:35

@soad1221: Nem mondom hogy gaz a 'csaladi potlek', de a 'child benefit' elnevezesnek tobb ertelme van, mar csak a 'gyerek' miatt is.

M. Péter 2015.05.13. 20:02:10

@Mirjam2: Nem alapító tag, 1973-ban lépett be.

2015.05.13. 20:24:35

@Mirjam2: UK nem alapító tag, hanem 73-ban lépett be. Ezért is mondtam, hogy nem kellett volna belépniük, ha most meg kiakarnak lépni.

"Azota kicsit megvaltozott a helyzet, es sok brit nem akarja megvarni amig pl. Torokorszagot es Ukrajnat is beveszik a klubba..."

Ez érthető. Ukrajnát nyilván azért akarják bevenni, hogy ne az orosz medve ölelésében legyen...

"Ha UK-ben elnel, eszrevenned hogy nem 'hiszteriarol' hanem nagyon is valos problemakrol van szo a bevandorlassal kapcsolatban. Az angol gazdasag pedig nem 'omlana ossze' meg tobb bevandorlo nekul, pont akkor fog osszeomlani ha meg tobb alacsonyan kepzett ember vandorol be. Legalabbis szerintem."

Nem kell ahhoz ott élnem, hogy lássam, mire megy ki a játék. Csináltak egy olyan szociális rendszert a bevándorlóknak, ahol minden jár, és semmit sem kell érte tenni. Teljesen abszurd, hogy szülők kapnak gyerek után támogatást, amikor a gyerek meg nem is él Angliában. Elbaszták eléggé rendesen a döntéshozók, de nyilván nem fogják sohasem beismerni a kudarcukat, így marad minden bevándorló hibáztatása. Ha tényleg vannak olyan hülyék, hogy kiöntik a gyereket a vízzel együtt, akkor csak gratulálni tudok nekik.

Sohasem mondtam, hogy összeomlik az UK gazdasága bevándorlók nélkül, de biztosan érezni lehet majd a hatását gazdaságilag is, meg a mindennapi életben is. Az a baj, hogy az nem működik, hogy én csak orvost meg mérnököt meg kukást akarok, ez nem Kanada v. Ausztrália. Vállalták a szabad munkaerő áramlással járó kockázatokat, és sajnos a szociális hálójuk olyan (volt?), hogy megérte az államon élősködni. Ezt a részét abszolút megértem. De hogy a bevándorlók testesítik meg a gonoszt, ez teljesen abszurd.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 21:24:42

@soad1221:
haha, tényleg, akkor ezekszerint mi a Danival a kormányzat szerint is végülis család leszünk :-) elfelejtették a nagy átnevezési mániában a családi pótlékot is átnevezni.
ja mert arra volt energia, hogy a terhességgondozást átnevezzék várandósgondozásra. mert ettől aztán tényleg minden más lett ám. hirtelen a derekem se fáj már például.
olyan szinten megértem valahol a gyes-ben a "segély" szót, hogy ehhez végülis nem kell az asztalra lerakni semmit, alanyi jogon jár, én is meg fogom kapni. (aztán lehet erre azt mondani, hogy én is benefithuszár vagyok, de nem fog érdekelni.)

@tanato:
az ilyenek ismeretében különösen bosszant, hogy a háziorvosom azzal töltött el szabályok szerint megint majdnem egy negyedórát, hogy leadminisztrált egy csomó mindent (leletek nyugtázása, új beutalók kézzel kitöltögetése), amihez elég lenne egy adminisztrátor meg egy jó számítógépes program is. elképesztő az ilyen pazarlás.

Shanarey 2015.05.13. 21:32:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Az Angol gazdaság, a jelenleg bevándorolt emberek nélkül nagyon "sz*r" helyzetbe kerülne. A jelenlegi Brit szociális hálót tényleg használják a "kelet európaiak" (is) és csalnak is, sokan de összességében ez nem jelentős, sőt az egy főre vetített adóbefizetés, a benefit arányhoz képest jobb mint a helyi lakosoknál, de ezt persze nem hirdetik túlságosan, mert nem passzol a jelenlegi bevándorlóellenes dumához. Ez is szerepelt abban a tanulmányban, amelyet Cameron megrendelt, és mégsem akarta nagyon mutogatni. Ez a bevándorló ellenes hisztéria, tényleg létezik itt, de nem azért mert az átlag Brit nem talál munkát, hanem azért mert az átlag Brit munkamorálja a brekusz hátsója alatt dekkol, s ez saját tapasztalat. Miriam2, más körökben mozog, emiatt mások a tapasztalatai, de az átlag Brit melós, csak a jogait ismeri, a munkahelyi kötelességeit kevésbé.

Shanarey 2015.05.13. 21:35:27

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem lehetsz benefit huszár, mert az igazi benefit huszár semmit sem tesz le az asztalra, csak követelődzik.

Az a bizonyos számítógépes program létezik, csak nem minden doki engedheti meg magának hogy legyen valaki aki ezzel foglalkozik.

2015.05.13. 21:46:48

"benefithuszar", tessek, ime, a nyelv nem vesz el csak atalakul, igaz, hogy a benefit angolbol jon, de a huszar egy igazi, osmagyar szo amit csak igy csipobol hozzatoldtak a kreativ magyarok, ez igy, egyben, mar egy tokeletes, sajatos jelentesu, vadonatuj magyar szo :) Problema megoldva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 21:52:27

@Shanarey:
csak 3 évig dolgoztam itthon legálisan és fizettem adót, járulékot, mindent (nagyon rég). én megértem, ha valakinél ez kiveri a biztosítékot. de ha jár valami alanyi jogon, amíg itt vagyunk, addig én nem fogok lemondani róla. ami plusz ilyen-olyan segélyt még ki lehetne csikarni a rendszerből, azt viszont csak akkor tartanám etikusnak, ha tényleg égetően szükség lenne rá.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 21:55:07

@mojyo:
én nem is tudom, hol olvastam először ezt a szót, de nagyon tetszik. nagyon szoktam szeretni a mindenféle kreatív új szavakat angolul is, magyarul is, keverve is, és gyorsan megtanulom őket :-) szeretem, amikor látszik, hogy igazán él egy nyelv.

tanato 2015.05.13. 21:59:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Mirjam2: Szerintem Angliában kilépés esetén egy ausztrál típusú bevándorlási politika fog kialakulni,pontrendszerrel,nyelvtudás ,szakképzettség ,és eü.állapot,valamint életkor szerint fogják diszkriminálni a kelet európaiakat.csak az életerős jó angoltudással rendelkező magasan képzett,fiatal munkavállalókat fogják fogadni,azaz a leendő kivándorolni akaróknak csak a töredékét.

2015.05.13. 22:09:37

@Shanarey: És vajon tényleg kilépnek az Unióból, vagy ez is ilyen beetetés szintű dolog?

PJRT 2015.05.13. 22:10:21

@P.Elliot: "Lattam egyszer egy filmet indiarol, csak egy tortenet/ most nem foglalkozom ezzel/, hogy en milyen mas szinben latom azota az ott elo embereket! Felere csokkent kritika, 80%-os megertes, hiaba kell valami ami jobban felnyitja a szemet, szivet. "

Szia! Megírnád, hol lehet megnézni ezt a filmet? Engem érdekelne, szívesen megnézném. :)

@Digger, gratulálok, remélem, hamarosan én is megnézhetem a darabot.

tanato 2015.05.13. 22:11:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Legtöbb helyen már/nálunk is/minden papírt számítógéppel írunk.A kézzel írogatás már csak a nagyon idős ho.-knál divat,vagy akik nagyon nem értenek a PC-hez.

2015.05.13. 22:11:44

@tanato: Van ott is meg Kanadában is kvóta, hogy milyen végzettséggel, abban az évben mennyi embert akarnak fogadni. Tehát azért az túlzás, hogy csak magasan képzett ember fog kelleni. A többi, amit leírtál, simán eltudom képzelni.

tanato 2015.05.13. 22:13:39

@Dragonlady (Bp, Hun): Régebben meg sok német jövevényszót használtunk a közös múlt miatt.A gangon a sparhelton a vájdlingban az eccájjgal a pucerájban.

tanato 2015.05.13. 22:14:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: természetesen a jól képzett angolul kiválóan beszélő szakmunkásokra is értem a dolgot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.13. 22:17:25

@tanato:
negyvenes a doki, nem öreg szerencsére. és a családtagok szerint nagyon alapos és lelkiismeretes is. nincs vele bajom, kiszórta, amit ki kellett, kaptam, amit kellett. - a felsorolásokat az asszisztens a programban kattintgatta be, hogy melyik laborok kellenek, de utána a doki töltötte ki a nevem, taj számom stb. mivel ezek a beutalók automatikusak (melyik héten melyik vérvétel kell, vércsoport, glükóz, ekg, stb stb, nem értem, miért kell csak ezért háziorvoshoz menni, hogy ezeket a papírokat odaadja, amikor ennyire túlterheltek és ennyi probléma van tényleg - de erről már beszéltünk).
remélem, amikor végképp bedől itt minden, mi épp nem leszünk alatta :-/

tanato 2015.05.13. 22:53:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Oké várjuk már azt a bébit nagyon.

33621 2015.05.13. 23:56:24

@Imre apó: Üdv földim azaz Klappol!
Mostanában nagyon szűkszavú vagy itt a blogon?
Mi újság veled?

rumitom 2015.05.14. 00:12:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ha kilepnek azt az irek nagyon megkoszonnek. viszont jo volna tudni, mert akkor beruhazok egy apartmanra dublinban.

2015.05.14. 05:29:04

@tanato: Úgy már jobb. :)

2015.05.14. 05:31:54

@rumitom: Szerintem a skótokat meg az íreket eddig sem az EU tartotta bent. Azzal azért csak tisztában vannak, hogy gazdaságilag milyen következményekkel járna, ha függetlenedni akarnának.

2015.05.14. 06:35:25

@M. Péter: Oke, 1973-ban is kicsit mas volt a helyzet mint most.

tanato 2015.05.14. 07:08:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na kezdenek ébredni a magyarok a lengyelek és a szlovákok is.Keményen visszaszóltak.Tudják mennyit veszítenének ha visszaáramlana a százezres, milliós angliai tömegük,munkanélküliségben, pénzben, elégedetlenségben.Megszűnne a munkanélküliség és elégedetlenség külföldi élet általi shuntölése.

Golf2 2015.05.14. 08:58:09

@Pucuka(Dne): A vègèn mèg beindul valami ōssznèpi morgás itthon miattatok.Már megėrte!1 páran útra is kellnek,bátorságot merítenek a tōrtėnetbōl.

soad1221 2015.05.14. 09:11:30

@Dragonlady (Bp, Hun): hát szerintem ahol van szülő meg gyerek, (később esetleg testvér) az már azért család... szerintem ehhez a fogalomhoz elég ennyi feltételnek teljesülni.. de majd megfogalmazza helyettem más a tutit :)

Ez a terhes-várandós dolog elég vicces, igaz én nem éltem át, de kívülről és nagyon közelről háromszor végig nézve valóban több köze van a terhességhez, mint a várandóssághoz..
Nem cseréltem volna a feleségem helyében :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.14. 11:24:03

@kardio1: "A hobbiszakàcs pedig a cuisine moléculaire-t (molekulàris gasztronomia?) mûveli, ha vegyész, vagyis kémikus."

Könnyen előfordulhat :-)

DieNanny CH 2015.05.14. 15:13:06

@diggerdriver:

Ahham, szóval így szerzel újabb olvasókat... Valld be, csak ezért csináltad!

DieNanny CH 2015.05.14. 15:22:15

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nekem az oviban volt anno egy ilyen 3 kislányos apuka (a 3. járt hozzám). Mikor mondtuk, hogy kérvényezze meg, hogy ingyen ehessenek a gyerekek, azt mondta, 3 gyerekesként jár az 50% támogatás, azt elfogadja, de az ingyenest kérje az, aki rászorul. Pedig öten éltek egy 2 szobás, 54 m2-es panellakásban...

2015.05.14. 19:48:07

@tanato: Szerintem van értelme annak, amit akar. Én is így csinálnám.

2015.05.14. 19:52:11

@tanato: Ez a másik. Gondolj bele, hogyha az a sok ember visszajönne Magyarországra, találna-e munkát.

P.Elliot 2015.05.15. 00:40:39

@PJRT: Elnezest, nem vettem eszre a hozzaszolasodat csak most, az emailem nem jelezte.
Az indiai film? Sajnos hogy nem emlekszem a cimere de adj egy kis idot es kikutatom, vagy a youtubon vagy masutt, en a teveben lattam nehany evvel ezelott.
Mivel most a kert koruli munkakkal nagyon el vagyok foglalva nincs idom kutatgatni de sort keritek ra, annal is inkabb mert en is szivesen megneznem ujra.
Majd jelzem neked amikor megtalaltam de bele fog telni nehany het amire mindent lerendezek idehaza. De nem fogom elfelejteni.

Taxomükke (UK) 2015.05.15. 01:00:19

Gratulalok, Digger, innen Los Angelesbol, most erkeztunk, gondoltam, olvasgatok kicsit..
Ez tenyleg nem semmi. :)))

tanato 2015.05.15. 07:34:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem találna munkát és elégedetlenkedne.És ezt fent is tudják.Ez még fokozottabban érvényes Lengyelországra.Persze hogy menteni próbálják a helyzetet,az angoloknál.Az csak egy szöveg hogy gyere haza org.Valójában nem akarják.

2015.05.15. 07:47:20

@tanato: Azért biztos lenne, aki találna... De aki pont amiatt ment el, mert mondjuk nem volt a szakmájában esélye elhelyezkedni, annak nagy szívás lenne visszajönni.

tanato 2015.05.15. 07:59:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Egy akaratunk ellenére történő kitoloncolás mindig nagy szívás mindenhol.

PJRT 2015.05.15. 09:04:09

@P.Elliot: Köszönöm, nem sürgős, megvár(om). :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása