oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 17. 06:46,  Mihez kezdenének a pártok a határátkelőkkel? 277 komment

2015. április 17. 06:46 Határátkelő

Mihez kezdenének a pártok a határátkelőkkel?

Alig pár hét van már csak hátra a brit parlamenti választásig, a héten már minden jelentősebb (és pár kevésbé jelentős) párt előállt a programjával. Most abszolút közszolgálatilag megnézzük, ki mit mond a bevándorlással kapcsolatban, azaz mire számíthatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok ha adott párt alakíthat kormányt. (Közben mindenkit emlékeztetnék a tegnap indult Magyarország és én pályázatra, amiről részleteket itt olvashattok.)

nagy-britannia_uk_border.jpg

Konzervatívok

Kezdjük a 2010 óta hatalmon lévő torykkal, akiket az elmúlt években elég sok kritika ért a folyamatosan növekvő bevándorlás miatt (noha a legutóbbi választás előtt számottevő csökkenést ígértek).

David Cameron most azt mondja, az uniós tagállamokból érkezőknek négy évet kellene várniuk, hogy igénybe vehessék a különböző kedvezményeket és segélyeket, legyen az adózás, vagy éppen lakhatási hozzájárulás.

Ha a konzervatívok kormányon maradnak, akkor a jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek, aki pedig fél éven belül nem talál munkát, annak el kellene hagynia az országot.

Közben az Európai Unióval is komoly tárgyalásokat folytatna a szabad munkaerő-áramlás megváltoztatásáról, ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy akár időlegesen maximálnák a befogadható migránsok számát. Tárgyalnának arról is, hogy a jelenleginél gyorsabban kiutasíthassák a külföldi bűnelkövetőket és megakadályozhassák, hogy ismét az országba lépjenek.

A nagyobbik kormánypárt továbbra is céljának tartja, hogy évi 100 ezer alá húzza le a nettó bevándorlók számát (jelenleg ez 243 ezer).

Címszavakban

- Az uniós határátkelőknek négy évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek
- Évi 100 ezer fő alá szorítanák a nettó bevándorlást
- Tárgyalások Brüsszellel a szabad munkaerő-áramlás szabályainak megváltoztatásáról

Munkáspárt

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a Munkáspárt is „felszállt a vonatra” és az erősebb határőrizet mellett érvel, és az alacsonyan képzett munkaerő jelentős korlátozását tervezi, ugyanakkor a képzett munkavállalókat és az egyetemistákat szívesen fogadná.

A jelenleg ellenzékben lévő párt betiltaná a csak külföldieket közvetítő munkaerő-közvetítőket, és növelné az illegális migránsokat alkalmazók büntetését.

Címszavakban

- Ezer fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát
- Korlátozná az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók számát
- Büntetendővé tenné a határátkelők kihasználását, ami ráadásul elveszi a munkalehetőséget a britek elől
- Az uniós határátkelőknek két évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

Liberáldemokraták

A kisebbik kormánypárt csak annak adna munkanélküli-segélyt, akinek előtte felmérték az angoltudását. A nem megfelelő szinten lévők csak akkor kapnának segélyt, ha nyelvtanfolyamon vennének részt. A Libdemek emellett úgy vélik, az uniós határátkelőknek is „ki kell érdemelniük”, hogy jogosultak legyenek a különböző segélyekre és juttatásokra.

A párt ismét bevezetné a határokon a kilépés ellenőrzését, hogy a kormány képben legyen, kiknek járt le a vízumuk.

A pártra sokan úgy tekintenek, mint amelyik kisebbik koalíciós partnerként tory és munkáspárti győzelem esetén is kormányra kerülhet, erről Nick Clegg elnök (és jelenlegi kormányfő-helyettes) azt mondta, előbbi esetben a szívet, utóbbi esetben az észt vinnék az együttműködésbe. Azaz semmi sincs kizárva.

Címszavakban

- Visszaállítanak a határellenőrzést ki- és belépés esetén is
- Véget vetne a korlátozás nélküli fogva tartásnak az illegális határátkelők esetében
- Kötelezővé tennék az angol nyelv ismeretét a munkanélküli segély folyósításáért
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek

UKIP

A Függetlenségi Párt gyakorlatilag megalakulása óta a határátkelők elleni fellépéssel (és az EU-ellenességgel) határozza meg magát, így nem csoda, hogy választási programjában is kiemelt szerep jut a témának.

A UKIP ausztrál típusú pontrendszert vezetne be, így válogatná ki azokat a külföldi munkavállalókat, akik az ország hasznára lehetnek, legyenek akár uniós ország polgárai, vagy EU-n kívüliek.

A párt 50 ezer főre csökkentené az éves nettó bevándorlás mértékét (most ugye ennek az ötszöröse), és 2500 fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát. (Ha már határőrizet: a brit útlevéllel rendelkezők elsőbbséget élveznének a be- és kilépéskor.)

A UKIP szigorú nyelvi teszteket vezetne be az állandó letelepedésre vágyók körében, és kilépne a Dublini-szerződésből, ami azt jelenti, hogy mérlegelés nélkül hazaküldené az illegális bevándorlókat.

A szigorítás nem vonatkozna azokra, akik már jelenleg is jogszerűen élnek, dolgoznak vagy tanulnak az Egyesült Királyságban.

Címszavakban

- Az ausztrálhoz hasonlító pontrendszer a képzett határátkelők kiválogatására
- Évi 50 ezer főre csökkentett nettó bevándorlás
- Öt évre eltiltaná a bevándorlástól a képzetlen munkaerót
- Az uniós határátkelőknek öt évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

SNP

A Skót Nemzeti Párt elemzők szerint könnyen a mérleg nyelvét jelentheti, valószínűleg a Munkáspárt oldalán, így hiába van elsősorban helyi jelentősége, könnyen hozhatja úgy a politika, hogy ők döntenek majd.

Az SNP speciel kanadai típusú bevándorlási politikát szeretne, amivel természetesen a párt is a magasan képzett határátkelőket célozná. Emellett azt szeretnék, ha a skótok maguk dönthetnének az őket érintő migrációs ügyekben.

Címszavakban

- A bevándorlási szabályokat a skót gazdaság igényeinek megfelelően alakítaná át
- A skót egyetemeken végzett külföldi hallgatók meghatározott ideig dolgozhassanak Skóciában
- A végcél a független Skócia a saját, kanadai típusú bevándorlási rendszerével

Zöldek

A zöldek folyamatosan építenék le a brit határőrizetet. A több mint öt éve Nagy-Britanniában élő illegális bevándorlók maradhatnának, kivétel, ha súlyosan veszélyeztetik a közbiztonságot. A menedékkérők a jelenleginél több jogot kapnának.

Címszavakban

- Eltörölnék a külföldi egyetemi hallgatókat érintő korlátozásokat
- Eltörölnék azt a szabályt, amely szerint a házaspárok Nagy-Britanniában élő felének megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a párja, családja csatlakozhasson hozzá (unión kívüliek esetében)
- Több jogot adna a menedékkérőknek
- Nem kedveznének a megfelelő anyagi háttérrel vagy szakképzettséggel rendelkezőknek

Plaid Cymru

A walesi pártról viszonylag kevesebbet hallani, és aligha valószínű, hogy komoly szerepet játszanának a választást követően. A Plaid Cymru mindenesetre ellenzi a pontozáson alapuló bevándorlási rendszert, ellenben támogatja a menedékkérőket a walesi munkavállalásban addig is, amíg a státuszukról szóló döntésre várnak.

Címszavakban

- Létrehozná a Walesi Bevándorlási Szolgálatot, amely listát állítanak fel a hiányszakmákról, így biztosítva, hogy a helyi igényeknek megfelelő munkaerő érkezzen
- Több erőforrást biztosítana a határátkelők integrációjára
- Walest a háború és erőszak elől menekülők menedékévé tenné

Összességében a sok különböző tervből nekem annyi mindenképpen lejött, hogy valamilyen szigorításra számítani kell (hiszen reálisan nézve vagy a Konzervatívok vagy a Munkáspárt lesz a leendő kormány meghatározó ereje, és mindketten éveket váratnák a határátkelőket a kedvezmények, segélyek igénybevételével), és ugyan Nagy-Britannia uniós tagsága szerintem nem lehet kérdéses (a UKIP-on kívül erről senki nem beszél komolyan, népszavazás ide vagy oda), a szigorúbb feltételekkel alighanem mindenkinek számolnia kell, aki a szigetországban képzeli el a jövőjét.

(Az összeállítás a BBC két szuper összefoglalója alapján készült. Ezeket itt és itt olvashatjátok el.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok!

Játsszunk egy kicsit: nektek melyik párt programja a legszimpatikusabb?

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás tory UKIP Nagy-Britannia Green Munkáspárt SNP Libdem Plaid Cymru

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr277374224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 02:41:45

@P.Elliot: Hát ez az, ha van pénz a feltételek megteremtésére.Csak hogy Magyarországon a húgyszagú kórtermekben (légkondícionálás?szagelszívás?az mi?) még a munkavállalónak kéne vennie a fizetésből a gumikesztyűt, amivel dolgozik...És ez is még csak a felszín kapargatása...A klozetpapír beszerzése, logisztikája is problémát okoz.De azért a magyar egészségügy jobban teljesít...persze, a fekete-afrikainál, talán...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.18. 03:08:06

@diggerdriver: Asztakib@szott... ezt nem tudtam, hogy _ennyire_ durva volt ott a helyzet...

Azt csináltam volna velük, amiket ők műveltek a saját népükkel...
Elképzelhetetlen.Ezekhez képest Hitler, Dzsugasvili, Tito, Kádár, Ceasusescu és az egész káeurópai "dicső banda" együttesen is csak kis Miska.Mondhatni, kutyaf@sza...
:-oooo

P.Elliot 2015.04.18. 03:08:54

@geegee: Tenyleg klassz meg latni is. Ez a meggymagozas meg egeszen elbuvolt. Az ilyesmi gepekre szokta mondani a ferjem hogy ha tudnad hogy mennyi gondolkodas kell amire egy ilyen gepet megterveznek. Persze, el tudom kepzelni.
Szoval csak azt akartam mondani hogy mar a mezogazdasagbol is szorulnak kifele az emberek a gepek miatt. Arrol nem is beszelve hogy arra a farm foldek fele szinte semmifele munkalehetoseg nincs az amerikaiaknak tehat ezeket a allitolag "megvetett" munkakat nagyonis szivesen elvegeznek. Orszagjarasom soran lattam kis falvakat sokszaz kilometeren at nem volt egy nagyobb varos, akik ott laktak nem is tudom hogy mit tudtak dolgozni, mifele munkat kaphattak.
Persze hogy nagy a kozfelhaborodas hogy nem alljak utjat az illegalis bearamlasnak.

P.Elliot 2015.04.18. 03:13:46

@geegee: Igen, de en tanatonak irtam hogy nem megvetett munka, itt legalabbis. Sot! Rengeteg volunter is van, ingyen.

P.Elliot 2015.04.18. 03:17:40

@geegee: Ja, meg csak annyit hogy igen, van penz a minosegi egeszsegugyre. De nagyon sokba kerul a biztositas mindenkinek.
Mi most nyugdijban fizetunk nagyjabol 500 dollart kettonkre az "ingyenes" allami nyugdijas ellatas melle. Ez a kiegeszito mert ez utobbi csak 80%-ig fizeti.
Szoval meg kell fizetnunk a sok segedanyagot.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 03:56:13

@P.Elliot: koszi ... 2-2 sajnos hosszabbitas de barmi lehet még ...

a Devilsnek nem sikerult az iden bejutni de a 2 new yorki csapat bent van ...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 04:25:54

@montroyal ( CAN qc):

click es indul a video a mostani gyoztes gol ..

2015.04.18. 05:04:13

@Saman:
Az egyik legkitunobb hozzaszolas es osszefoglalas a temaval kapcsolatban amit eddig olvastam. Gratula!!!!!!!!
(el is mentem, felhaszalom majd az erveimnel, ha szukseg lesz ra) :)))

2015.04.18. 05:17:27

@montroyal ( CAN qc):
Nem akarok unnepronto lenni, de sohasem ertettem meg, hogy lehet egy sporttal igy azonosulni, elvezni, raadasul a fotelbol:) Nekem a "Panem et circenses" jut rola mindig eszembe:

"Roman politicians passed laws in 140 B.C. to keep the votes of poorer citizens, by introducing a grain dole: giving out cheap food and entertainment, "bread and circuses", became the most effective way to rise to power."
"… Already long ago, from when we sold our vote to no man, the People have abdicated our duties; for the People who once upon a time handed out military command, high civil office, legions — everything, now restrains itself and anxiously hopes for just two things: bread and circuses"
Ha mast nem is, de ezt nagyon megtanultak a politikusok az utobbi 2000 evben.
(eletemben nem neztem meg sportrendezvenyt sem eloben, sem TV-ben onszantambol)

FutureFry 2015.04.18. 05:26:16

@qkuc: Éppen most indítottak egy pert egy indiai-központú IT konzultációs cég ellen diszkrimináció miatt, mert Amerikában előnyben részesítette a felvételnél (pl. H1-B vízum szponzorálásnál) a dél-ázsiai (főleg indiai) származásúakat, és aránytalanul sokat alkalmazott belőlük:
www.computerworld.com/article/2910327/it-workers-lawsuit-accuses-tata-of-discrimination.html

2015.04.18. 06:05:35

Off:
Ket erdekes cikk e-konyveket kedveloknek:
ekonyvolvaso.blog.hu/2015/02/20/re-poszt_a_nyul_urege
ekonyvolvaso.blog.hu/2015/04/10/re-poszt_hab_a_tortan

Ettol fuggetlenul nagyon jo es hasznos az egesz blog:
ekonyvolvaso.blog.hu/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 07:37:50

@geegee:
Nézz utána még a nankingi mészárlásnak, vagy a ruandainak.
Mind mind a világ szégyene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 07:42:17

@geegee: @P.Elliot:
Óriási hiba a gépesítést felelőssé tenni a munkanélküliségért.
Nincs közük egymáshoz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 07:52:30

@geegee:

Trianon alapja a török hódítás valójában.

A Jagellók korában Mo-on még stabil 80 %-os magyar többség volt, s a 20 %-nyi kisebbség zöme a határvidékeken volt: horvátok, szlovákok, ruszinok. Egyedül a románok voltak egész Erdélyben már akkor is, de még messze nem többséget alkotva.

Aztán jött a török pusztítás, s egy sor terület szinte lakatlan maradt. Nem volt elég magyar ezek újratelepítésére, így jöttek az idegenek. A betelepítés sikeres volt, de Mo. lakosságának már csak 30 % volt magyar a XVIII. sz. közepére.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.18. 08:30:06

@P.Elliot:

1.az meggy es barack szarra torik potyogas kozben
2. a metszest nem fogjak tudni gepesiteni

DieNanny CH 2015.04.18. 08:59:23

@maxval bircaman szerkesztő:

Viszont akkor ma, a 21. sz.-ban ki számít magyarnak? Aki a 17. századig vissza tudja vezetni a családfáját Mo. területére? Mert akkor a mai Mo lakosságának - számításod szerint - csak a 30%-a magyar. Nem?

Amúgy ez egy olyan vitatéma, amit én rendkívül lényegtelennek tartok...

DieNanny CH 2015.04.18. 09:02:36

@~~Babette~~:

Szerintem az alma, szőlő is... Amit egészben való fogyasztásra szánunk, azt csak és kizárólag kézzel lehet szedni...
Ehhez való robotok a mi életünkben még nem lesznek...

tanato 2015.04.18. 09:16:28

@Jess G: Nincs tapasztalatom,de azért tudom hogy idősgondozónak,bébisintérnek,bejárónőnek,au-pairnak,nem nyugatról keletre,hanem fordítva mennek az emberek.Csak az én kicsi városomból van egy csomó nyugatra kijáró idősgondozó/főleg középkorú vagy friss nyugdíjas nők/ au-pair meg még több/ők nyilván fiatal lányok/.Fordítva meg egy sincs.tehát nem kell ezt túlragozni,ezek tények ez a világ rendje.Vannak fejlett gazdag nyugat államok meg vagyunk m,i frissen sült uniós de szegény volt második világbáli szovjet blockos államok.

tanato 2015.04.18. 09:18:18

@P.Elliot: Öregotthonban kicsit más,az napi 8 óra munka utána hazamegy a gondozó.Házi bentlakós idősgondozásnál más a helyzet,ott 24 óra a készenlét.Meg a munka is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 09:27:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Тévedés. Az számít magyarnak, akinek magyar az identitása. Származástól függetlenül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 09:27:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

"Mert akkor a mai Mo lakosságának - számításod szerint - csak a 30%-a magyar. Nem?"

Nem.

tanato 2015.04.18. 09:29:18

@morsels: Természetesen nem ugyanaz a nyugat európában élő kelet európai nemszeretem munkát végzők helyzete mint az Öbölben dolgozó dél ázsiai majdnem rabszolgamunkások helyzete,de azért nagy vonalakban van átfedés/Mint amit írtam,gazdagabb tehetős háztartások alkalmaznak külső munkaerőt a ház körüli teendők/takarítás,kerti munka,főzés vasalás,gyerekvigyázás,idősápolás stb./ellátására szerte a világon,a szegényebb háztartások tagja meg maguk végzik ugyanezeket a tevékenységeket./Ez ilyen egyszerű.
Ami bonyolulttá teszi az a mostani bevándorlási helyzet,mert átvitt értelemben a kelet európai " házi segítség"-nek szociális és nyugdíj ellátás is jár ami megterheli a fogadó államokat.,és emiatt nemtetszésüknek adnak hangot.

Muscari 2015.04.18. 10:20:16

@P.Elliot: itt egy kis tévedés van. A videókon, amit beraktál feldolgozásra szánt gyümölcsöt szednek.

Friiss fogyasztásra mindenhol kézzel takarítanak be, egyenesen a ládákba/dobozokba szedve a gyümölcsöt. Leesve ugyanis kissé összetörik, ami a feldolgozásnál nem gond, na de elszállítani a világ másik végére, az nem megy.

A szőlő szüretelése elég jól gépesítve van, de vannak termelők, akik direkt kézzel szüretelnek pl és így állítanak elő magas minőségű bort.
Szóval a kézi mezőgazdasági munkát nem kell temetni még.

Muscari 2015.04.18. 10:25:24

@geegee: van élőmunka, lásd a PElliotnak írt válaszomat. Itt is nagyon drága a cseresznye pl, de jó messziről is kell hozni.
Ott nálatok az áfonyán és a málnán kívül mi terem meg?

2015.04.18. 11:11:14

@morsels: "A vilagbol nem tudja kizarni magat senki. Annak resze lesz."

Ausztrália, Új-Zéland, és Kanada megtudta tenni. Ide sorolhatjuk végső soron az USA-t is, mert oda sem könnyű bekerülni legális úton. Azt mondod, senki sem tudja kizárni magát. Én pont az ellenkezőjét látom. Az általam említett országok nagyon is megszűrik, hogy kint engednek be. Ezzel nincsen semmi baj, csak akkor ne mondjuk azt, hogy mindenki egyformán kiveszi a részét a menekült áradatból, mert ez nyilvánvaló hazugság.

2015.04.18. 11:15:13

@geegee: Nehogy az legyen, mint az angoloknál. Mert akkor aztán tényleg borítékolható, hogy ott is lesznek társadalmi feszültségek előbb v. utóbb, és a szokásos szélsőséges erők támogatottsága.

2015.04.18. 11:19:32

@Philosoraptor: a szokásos szélsőséges erők támogatottsága is nőni fog.

pasztasuta 2015.04.18. 11:38:04

@geegee: északon már annyira nem divat a pc-skedés, most olvastam a padovai polgármester nyilatkozatát, miszerint: "A padovai többség azért választott meg, hogy a padovaiak polgármestere legyek és nem azért hogy afrikai vagy ázsiai fiatalok vakációját szervezzem. Ezt a szerepet úgy értelmezem, mint egy családapa, és mint ilyen mindenekelőtt a családomat vagyok hivatott megvédeni. Nem fogom a kormány által meghagyott korlátozott erőforrásaink egy részét az illegális bevándorlók eltartására áldozni (...)"

Muscari 2015.04.18. 11:51:19

@pasztasuta: Nagyon pocsék helyzet van ott nálatok, nem is tudom, hogy mit lehetne tenni. Lehet nem kéne már több menekültet befogadni. Ehhez Afrika ki fog ürülni és mindenki Európába fog menekülni? Nem lehet végtelen számú embert befogadni, abba tönkre fogunk menni.

pasztasuta 2015.04.18. 12:29:38

@Muscari: Ez azért a valóságban nem úgy megy, hogy beballag a líbiai/eritreai/szíriai a határállomásra, és akkor a határőr megcsóválja a fejét, és azt mondja, sajnos telt ház van, lehet hazamenni.

Ebből Európa lelkiismereti kérdést csinált, hogy aki a tengeren bajba jut, azt nem szabad cserben hagyni. Olaszország viszont, úgy érzi, hogy Európa meg őt hagyja cserben.

Nagyon nehéz helyzet, ráadásul egy ilyen országban, ahol már enélkül is csillió probléma vár megoldásra.

P.Elliot 2015.04.18. 12:54:05

@diggerdriver: Magyarazd meg hogy miert nem a gepesites miatt van munkanelkuliseg. A szocialista vilagban mas volt, lehetett volna, a gepek tettek az eletet konyebbe az embereknek, tobb lett a szabadido amit sokminden masra lehetett forditani. De amikor egyetlen ember kezeben a terulet, gepesit es nem vesz fel tobbe sok embert vagy nehanyat akkor nem a gepesites a felelos hogy a tobbi munka nelkul maradt? A fejlodes nem allhat meg, tudom, raadasul nagyon szeretem a gepeket munka kozben latni, legyen az barmilyen, de legyunk csak oszintek, szinte minden teruleten az van hogy munka nelkul maradt emberek vannak a gepesites miatt. a gazdag meg nem fog nekik uj munkat adni helyette, a sorsuk sem igazan erdekli.

P.Elliot 2015.04.18. 13:10:11

@Muscari: Nem, uzletbe is igy megy egy keves kivetellel. Ugyanis, sajnos nem eleg eretten szedik le, kemenyebb, nem serul ha lerazzak. Persze epret nem lehet mert az serulekeny de mar lattam a youtubon egy japan ceget ahol a gep szemenkent szedi es erzekeli hogy melyik az erett. Hidd el, nem cel tobbe sehol foglalkoztatni a mezogazdasagban senkit ha nem muszaj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 14:54:05

@P.Elliot:
Nézd, vegyük példának az egyik legjobban gépesített területet az építőipart.
Sokkal több ember dolgozik most az építőiparban mint a gépesítés előtt.
Miért?
Azért mert a kézi munka mindig drága volt.
Abban az időben az emberek többsége felhúzott sajátkezűleg egy vályogházat mint hogy építtetett volna.
Ma megveszik mert meg TUDJÁK venni. A gépesítés olcsóvá teszi az előállított terméket és felépít egy fogyasztói társadalmat ami munkaerő igényt generál.

diggerdriver.blog.hu/2013/05/26/gepek_az_ember_ellen

qkuc 2015.04.18. 14:58:12

@FutureFry: Gyanítom hasonló arányok vannak a többi indiai eredetű IT cégnél ... Oké, nem tudjuk a H1B-t menny indiai kapja, de a fórumokon szinte csak elük találkozhatsz. Közben meg rengeteg cikk szól arról, hogy ezek a cégek erősen kizsákmányolják a munkavállalóikat, erősen letörve béreket.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.18. 14:59:46

@Cascabel: a play off egeszen mas ,nagyon intenz , gyors ,minden korongért veresen megharcolnak ,mert nem lehet mecset veszteni ... ev kozben nagyon ritkan nezem .. es korcsolyazni biztos tudok csak még jégen nem probaltam ... ulnek en a lelaton is de 500-1000$egy jegy es 10 perc alat teladjak az osszeset nalunk ..
feletek is nagy lehet a laz ... Calgary- Vancouver.. van izgalom

2015.04.18. 15:01:13

@tanato: Abban igazad van hogy az au pair es bentlakasos idosgondozoi munkat nagyreszt - nem kizarolag - kulfoldiek latjak el nyugati orszagokban, de ez fokent a bentlakasos elem miatt van, nem feltetlenul azert mert a helyiek nem vegeznek el a munkat. Inkabb az valoszinu hogy a sajat csaladjukkal laknak egyutt vagy szobat berelnek baratokkal, nem szeretnenek a munkaadoval egyutt lakni. Au pair munkat viszont rengeteg nyugati fiatal is vallal, pl. angolok USA-ban, franciak UK-ben stb. Megeri nekik mivel megismernek egy masik kulturat es / vagy nyelvet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 15:04:58

@P.Elliot:
A cél az hogy az ember munkáját megkönnyítsék.
A mezőgazdasági munka nehéz munka. Senki sem sírja vissza a kézzelaratást. Néhány év múlva senki sem fogja visszasírni a narancsszedést vagy eperszedést.
A hajdani kézzel arató summásbrigádok is találtak munkát a kombájnok megjelenése után is.
A munkahelyteremtés politikai feladat.
A piacok megszerzésével kezdődik. Például úgy hogy alapítanak egy Európai Uniót. Vagy Egyesült Államokat.
Ahol nagy a munkanélküliség ott mindig kicsi a piac.

2015.04.18. 15:13:33

@tanato: En azokkal ertek egyet akik azt irtak neked hogy a kozel-keleti 'vendegmunkasok' helyzete teljesen mas mint a nyugati orszagokba bevandorloke, ezeket nem lehet osszehasonlitani, valojaban nincs atfedes. Teljesen masok a viszonyok. Nem tudom igy par sorban leirni hogy mire gondolok, barmi amit irnek leegyszerusites lenne... Valami olyasmirol van szo hogy nem csak a 'piszkos' munkat akarjak a kozel-keletiek kulfoldiekkel vegeztetni, hanem altalaban a munkat. Nagyon leegyszerusitve, a munka szerintuk nagyjabol egy olyan dolog amit kulfoldiek csinalnak, a helyieknek meg az a dolguk hogy iranyitsak a dolgozokat (dolgozo = kulfoldi, fuggetlenul attol hogy pl. takarito, orvos vagy tanar). Ez leegyszerusites, de kb. ez van. Es kicsit sem erdekuk a helyieknek hogy megvaltozzon ez a helyzet, eppen ezert nagyon eles hatarvonalat huznak maguk kozott es a kulfoldiek kozott, a ket kategoria szinte atjarhatatlan.

P.Elliot 2015.04.18. 15:20:39

@diggerdriver: Ebben teljesen egyetertek hogy a munkahely teremtes politikai feladat. Lenne! Ha torodnenek eleget vele.
Meg a vallalatokat nem engednek kimenni orszagon kivul. Illetve menjen csak mert az o vallalata. De megmondanam hogy a termeket ide nem hozod vissza az biztos vagy akkora adot teszunk ra hogy nem fogja neked megerni. Itt meg mindig van penz vasarolni, hatalmas penzeket lehet vesziteni azzal ha nem engednek az eladast.
Meg a regi idokben, mondjuk 20 evvel ezelott, nem voltak ocska kinai termekek, meg kellett fizetni sokszor tizszeresen mindent. Lassan lehetett csak osszeszedni a haztartasba dolgokat de azoknak minosege volt! Hihetetlenul sokaig jo volt. Es itt gyartottak, volt munka es penz ra vasarolgatni. Volt egy 25 eves mosogepem, van egy maig hasznalatos tobb mint 30 eves aprito gepem, az utolso teve ami nem lapteve itt a hazban a regi gyerekszobaban van, meg mukodik elmult 20 eves, Sharp tipus, szerelot sosem latott, a nagy fali tevenket mar 4 eves koraban lecsereltuk mert a javitasa tobb lett volna mint cserelni.
En igenis visszasirom azt a regi kevesebb cuccal de minosegivel valo eletet es azt hogy olyan nem volt hogy ne talalj munkat. Igaz hogy kozsegenyen voltak emberek, foleg feketek akik 3 generacion at csak szedtek a penzt de arra is jutott. Mindenre jutott. Pusztan azert mert minden vallalat idehaza volt. Az egesz vilagot az kavarta meg hogy minden munkat kivittek mert gazdagek meg gazdagabbak akartak lenni, az emberek tobbe nem erdekeltek oket.

P.Elliot 2015.04.18. 15:26:37

@Mirjam2: Ismerek innen a netrol egy not aki magyar, arab ferje van, sosem arulta el hogy melyik orszagbeli, egy darabig Magyarorszagon laktak, aztan vandoroltak jobb munka utan. A ferfi mernok, tobb arab orszagban voltak dolgozni, most Dubaiban vannak mar nehany eve es a ferfit elegge lenezik. Pedig az is arab, iskolazott de megis. A no irta hogy ugy kezelik neha mint egy rongyot, marmint a dirigalas meg minden, teljesen kulfoldinek szamit. Ezen csodalkoztam hogy dehat o is arab! Miert kezelik le. Es nem hiszem hogy a feleseg miatt. A kislanyaik erzik hogy nem tartoznak oda, a kisebbiknek a kepebe is vagtak az iskolban. Nem tudom a fiucskat, az meg csak 6 eves hogy annak milyen a tapasztalata.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 15:28:43

@P.Elliot:
Nézd, te visszasírod a 20évvel ezelőttet. Akik akkor voltak öregek ugyanúgy visszasírták a 20évvel azelőttet, és ez így megy generációkon keresztül egészen a kőkorszakig.
Közben nem vesszük észre hogy nem azt sírjuk vissza ami akkor volt hanem az akkori fiatalságunkat.
Persze. A Sharp TV működik. Igaz a képminősége fingban sincs egy modern TV-hez meg a nyújtott szolgáltatása sem viszont akkor voltunk fiatalok.

P.Elliot 2015.04.18. 15:35:39

@diggerdriver: El kell mennem majd este valaszolok...

2015.04.18. 15:42:43

@P.Elliot: Igen, a tobbi arabot is lenezik, az egyiptomiakat kulonosen, konnyen lehet hogy egyiptomi a ferj. Egyebkent nem tudom az Emiratusokban hogy van, de nalunk csak a helyiek jarhatnak allami iskolaba es csak ok hasznalhatjak az allami korhazakat.

Muscari 2015.04.18. 15:44:46

@P.Elliot: az a japan technologia meg nagyon draga lehet, Magyarorszagon meg biztosan el fog telni egy kis ido, hogy bevezessek.

Az itteni mezogazdasagrol nem tudok valami sokat, az amerikairol plane nem, de Magyarorszagon biztosan nem takaritanak be friss fogyasztasra geppel. Nem olyan a minoseg. Legalabbis ot evvel ezelott meg igy volt, mikor az egyetemen tanultam :-)

tanato 2015.04.18. 15:45:08

@diggerdriver: Ez jogos, pl. 80 éves apósom is visszasírja a régi időket,de biztosan nem a szeneskályhát amikor mindennap fel kellett vinni a harmadikra a pincéből a szenet,vissza meg a hamut. Nem is bírná.Így most csak be kell kapcsolni a gázt.Egy gombnyomás és már meleg van.Persze akkor volt fiatal,jó erőben,azt szeretné újra,de vetít és minden jó volt ami akkor volt

tanato 2015.04.18. 15:47:39

@P.Elliot: Szerintem jemeni volt a férje,Nagy átlagban az én fiatalságom idején az itt tanuló, innen nősülő arabok több mint fele jemeni volt,utána következett a szíriai,utána a hontalan palesztin,és csak nagyon kis részben szudáni,egyiptomi,algériai.

GERI87 2015.04.18. 15:47:43

Valójában csak a 'nem európaiakat' kell korlátozni valamilyen formában.
Az európaiakat meg engedni, korlátlanul, úgy sincs olyan gazdasági környezet K-Európában ami ennyi embert el tudna tartani...és ez csak feszültséget szül, növeli a munkanélküliséget ami a szélsőséges/antikapitalista pártoknak kedvez és de-stabilizál...akkor már "csapoljuk le"....a nyugat pedig meneküljön meg az újabb arab és török inváziótól, ha már elöregszik és megfelelő munkaerőt teremteni önmagában nem képes...

tanato 2015.04.18. 15:54:09

@Mirjam2: Ez jogos, az öbölbeliek valóban a munkát adják át a külföldieknek úgy am block, az orvostól a maidig.A nyugatiak meg csak a magasan képzett külföldiekre vadásznak,meg a szakképzetlen munkaerőre a nemszeretem munkákra,a kettő köztire nem annyira.De itt ugye bekavar a szabad munkaerő vándorlás és borul minden,jönnek minden szakmából.

Muscari 2015.04.18. 15:58:19

@diggerdriver: az a tendencia, legalabbis Nyugaton, hogy a GDP egyre nagyobb reszet adjak a szolgaltatasok. tehat a termelesben egyre kevesebb embert foglalkoztatnak, azert eltolodik az arany a szolgaltatasok fele. Emiatt lehet szomorkodni, de inkabb alkalmazkodni kellene. Ez az, ami otthon nem igazan megy :-(

A mezogazdasaggal az is a baj, hogy akinak sok foldje van, az hajlamos a kis elomunka igenyu gabonafeleket termeszteni a nagy elomunka igenyu es szaktudast igenylo kerteszeti termekekkel szemben.
Ott aztan tenyleg alig kell munkaero, hogy az ember felszantson, permetezzen, learasson akar tobbezer ha gabonat is. A szuvenciok is nagyban torzitjak a piacot, ennek ellenere nagyon sok az Europan kivuli import gyumolcs es zoldseg. Hogy az miert olcsobb? Egyertelmuen azert, mert ott olcsobb a munkaero. Nem hiszem, hogy Marokkoban szuperrobotokkal szednek a paprikat.

Amerikabn maskepp mukodik egy kicsit a dolog, (nagyon szivesen belelatnek kulonben), mert ott nincsenek szubvenciok, nem ugy, mint az EU-ban. Teljesen piaci alapon mukodik a mezogazdasag is, mint akarmelyik mas iparag, de mivel azt nem ismerem, nem tudom osszehasonlitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 16:03:27

@Muscari:
Teljesen igazad van. A piac a szolgáltatások irányába tolódik el.

Ebben is igazad van. Ma gyakorlatilag nem ismernek mást Magyarországon mint a búza-kukorica-napraforgó szentháromságot.

Azt azért nem szabadna elfelejteni hogy az amerikai farmer ugyan nem kap támogatást de az energiaköltsége negyede az európai parasztnak. Nagyjából kiegyenlíti egymást.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.18. 16:05:57

@FutureFry:
az usa minimalber kb. 1000 eur. az eu-ban tobb mint 200 millio ember olyan orszagban el, ahol ennek kozel masfelszerese az iranyado mertek (nemeto, anglia, franciao., ...). meg persze masik 100-150 millio olyan orszagban, ahol az 500 eurot sem eri el a minimalber.
persze, PPS-ben merve mar joval kisebbek a kulonbsegek.

felteszem, hogy az usaban joval kisebb kulonbsegek vannak a minimalberben, mint az euban. eu minimalberek:
ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Minimum_wages,_January_2015_%28%C2%B9%29_%28EUR_per_month%29_YB15_II.png

az eu-ban a lakossag 11%-a el olyan haztartasban, ahol a lakhatási koltsegek meghaladjak az osszjovedelem 40%-at.

egy masik adat (2013) szerint az EUban a haztartasok a rendelkezesre allo jovedelem atlag 22,2%-at koltik lakhatasi koltsegekre. az egyfos haztartasok eseteben ez az arany 32,2%.
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mded01&lang=en
vagy
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

*********
egyebkent az altalad javasolt definiciot tulzo elvarasnak tartom: szerintem nem "elvarhato", hogy egy EGYFOS haztartas 2+ szobas lakast tudjon fenntartani a jovedelmenek harmadabol.
a szokasos definicio a "megengedheto" lakhatasi koltsegekre az, hogy azok ne haladjak meg a haztartas rendelkezesere allo jovedelem 30%-at.
szerintem az elvarhato meret az felnottenkent max. 1 haloszoba.

affordability:
www.portaldahabitacao.pt/opencms/export/sites/ihru/pt/ihru/docs/relacoes_internacionais/CECODHAS_ObservatoryBriefing_Housing_Affordability_2012_revised.pdf

svédnyugger 2015.04.18. 16:05:58

A fejlôdést nem lehet megállítani, ezt kellene figyelembe venni annak aki ha elvégzett valamilyen iskolát, azt hinné, hogy ez elég egy életre. A kétkezi munka ideje lejárt, viszont váltani tudni kell, mert a gépek amik elvégzik a robotmunkát újabb munkát teremtenek. Ezeket meg kell tervezni, a használatukhoz is újabb ismeretek kellenek. Ezért nem értem pl. M.o iskolapolitikáját. Nem kimondottan a jövôre készít elô.
A másik oldalról nézve, a bevándorlás nem az un. alacsonyabbrendû munka elvégzésére kellene irányulnia, ezért (maradjunk Svédországnál) 100ezer bevándorlóból, jó ha 10ezer kap munkát, a többi további 90ezer segélyre szorul. Itt nem jellemzô a munkaerô bevándorlás. Az is kb. 10%-os. Ez utóbbival nincs is probléma, bár az építôipar jajgat a bérleszorítások miatt.

GERI87 2015.04.18. 16:07:13

@P.Elliot:

"Az egesz vilagot az kavarta meg hogy minden munkat kivittek mert gazdagek meg gazdagabbak akartak lenni, az emberek tobbe nem erdekeltek oket."

Én nem félek attól hogy minden gépesítve lesz, ha csökken a fizikai munkára az igény akkor ott lesz a szolgáltató szektor...az más kérdés hogy ehhez nem mindenki képes alkalmazkodni, pl nálunk is tömegek vannak akik már elvesztek piaci szempontból, őket el kell tartani...MO-ág ezért óriási hátrányban van és lesz.

2015.04.18. 16:16:39

@tanato: Igen, igy valahogy. A Kozel-Keleten egyszeruen nincs 'hagyomanya' a munkanak, vagyis a nyugati ertelemben vett munkanak. Az olaj felfedezese elott a lakossag donto tobbsege irastudatlan nomad volt, az akkori munkakra vagy nincsen mar szukseg, vagy nehez fizikai munka amit ma mar vendegmunkasok csinalnak (pl. datolyatermesztes, allattartas). En azt veszem eszre hogy a helyiek nagy reszenek alapveto elkepzelese sincsen arrol hogy mibol all a legtobb 'modern' munka, es olyan a hozzaallasuk ami akkor is lehetetlenne tenne a munkavegzest ha megprobalnak... Persze mint mindig, ebben is vannak kivetelek.

GERI87 2015.04.18. 16:21:20

@svédnyugger:

"A fejlôdést nem lehet megállítani, ezt kellene figyelembe venni annak aki ha elvégzett valamilyen iskolát, azt hinné, hogy ez elég egy életre."

Azért nem kell "beszarni":), ma is leélheti az életét valaki egy szakmával pl kőművesként, asztalosként, fodrászként stb itt nem kell gyökeres technológiai váltásra számítani - ráadásul ez nem is képzetlen fizikai munka (ami gépesítve lesz egyre inkább..) hanem szolgáltatás - az igények persze változnak és ehhez alkalmazkodni kell...de ez mindig is így volt, ez nem új.
Persze amennyire "kényelmes" annyira kiszolgáltatott is ez a réteg, a fizetése, keresete a környezetétől (ország, lakosság életszinvonalal) is nagyban függ, nem csak a teljesítményétől...
Elhiszem hogy van olyan ágazat ahol 3 évente gyakorlatilag "elévül a tudás" és újra kell tanulni/tanulni kell, de ez nem általános azért...

2015.04.18. 16:31:43

@diggerdriver: Ugyanez elmondható az országváltásról is...

2015.04.18. 16:33:57

@Mirjam2: Ez is mutatja, hogy hol lennének olaj nélkül... Amúgy mi lesz velük, ha elfogy az olaj?

wuaaa 2015.04.18. 16:37:39

@P.Elliot: Erről, hogy a gépek miatt nem lesz az embereknek munkájuk, nekem az jut az eszembe, amikor a múlt században valamikor kiszámolták hogy 30 éven belül Párizst belepi a lószar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.18. 16:42:15

@Mirjam2:
Én ezt úgy szoktam mondani hogy az nem munka alapú társadalom.
Teljesen igazad van.

FutureFry 2015.04.18. 17:02:12

@qkuc: Elméletileg a H-1B vízumhoz olyan fizetség jár mint ami egy helyinek (“prevailing wage”, ez az LCA része). De igaz, hogy ezt elég könnyű kijátszania a munkaadónak (pl. a pozíció “személyreszabásával”), és nem túl gyakori az ezzel kapcsolatos számonkérés az állami szervek részéről (ha van ilyen egyáltalán). Ráadásul - mivel (ahogy már megtárgyaltuk) a H-1B konkrét munkaadóhoz köt, azaz nehéz vele váltani - a legtöbb ilyen munkaerő “nem ugrál”, azaz tényleg kevésbé reklamálnak a bérek/körülmények miatt, amit a helyi munkavállalók “ellen” a cég ki tud használni.

Egyébként, ha már bérek: A megélhetési költségekről van még egy elég jónak tűnő oldal, amit múltkor nem említettem:
livingwage.mit.edu/

Talán @adg [Au, Darwin]: -t is érdekelheti, és @kék madár: sem tud annyira “belekötni” (legalább is szakmai alapon) mert nem GIS/térkép hanem csak táblázatokba foglalt számok (nem is olyan látványos, mint a múltkori, de azért valószínű hasznos).

2015.04.18. 17:10:44

@diggerdriver: 'Nem munka alapu tarsadalom', ez tetszik! :)

2015.04.18. 17:15:37

@Philosoraptor: A, nem fog az elfogyni meg nagyon-nagyon sokaig. Utana meg ki tudja mi lesz, lehet hogy addigra kicsit osszeszedik magukat bar ezt oszinten szolva nehez most elhinni, de par generacio alatt szinte barmi megtortenhet.

FutureFry 2015.04.18. 17:22:08

@Muscari: @diggerdriver:
Az amerikai farmer nagyon is kap támogatást, lásd:
en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy#United_States

"The United States currently pays around $20 billion per year to farmers in direct subsidies as "farm income stabilization" via U.S. farm bills."

qkuc 2015.04.18. 17:24:38

@FutureFry: Köszi, jól jön, :). A cikkekből az jön le, hogy a H1B jelenlegi formájában elég sokszor a visszaélések melegágya, valahogy az egész rendszert kellene megreformálni és új alapokra rakni.

M. Péter 2015.04.18. 17:27:45

@Muscari: Az USA-ban is vannak mezőgazdasági támogatások és kvóták. Ausztráliában és Új-Zélandon van leginkább piaci alapon a mezőgazdaság.

wuaaa 2015.04.18. 17:29:23

@Philosoraptor: "...mi lesz velük, ha elfogy az olaj?"

Nos,...úgy néz ki erre már ők is gondoltak..
www.icd.gov.ae/

qkuc 2015.04.18. 17:31:50

@P.Elliot: Sharp, atyaég, senki se vegyen Sharpot, semmilyen gyártmányukat sem, ha jót akar magának ...

Az a gond, hogy a nagyvállalatok fújják a passzát szelet, melyik nyugati állam mer neki nemet mondani és korlátok közé szorítani? Az egyetlen dolog,a miért riszpekt jár a mostani kormánynak, hogy egyelőre ellenáll pl. a Monsanto nyomulásának, de vajon meddig? És akkor ez csak egyetlen vállalat a több csillióból ...

2015.04.18. 17:41:23

@diggerdriver:
"Azt azért nem szabadna elfelejteni hogy az amerikai farmer ugyan nem kap támogatást de az energiaköltsége negyede az európai parasztnak. Nagyjából kiegyenlíti egymást. "

Taxpayers Turn U.S. Farmers Into Fat Cats With Subsidies:
www.bloomberg.com/news/articles/2013-09-09/farmers-boost-revenue-sowing-subsidies-for-crop-insurance

en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy
"The United States currently pays around $20 billion per year to farmers in direct subsidies as "farm income stabilization"[12][13][14] via U.S. farm bills."
"In 2010, the EU spent €57 billion on agricultural development, of which €39 billion was spent on direct subsidies."

2015.04.18. 17:47:47

@FutureFry:
De egyre gondoltunk:)
Peldaul a mg.-i gepekbe valo uzemanyag is olcsobb (tamogatott) a benzinkuti arnal Kanadaban. A farmerekre kedvezmenyes adotorvenyek vonatkoznak, stb. Az USA-ban is.

2015.04.18. 17:52:30

@P.Elliot:
"meg mukodik elmult 20 eves, Sharp tipus, szerelot sosem latott"
Azert ha jobban megnezned, latnad, hogy az a tv "Made in Mexiko". 20-40 eve a legtobb fogyasztasi elektronikus eszkoz ott keszult, ott szereltek ossze.

qkuc 2015.04.18. 18:14:43

@Muscari: Sőt, Kínában a méhpusztulás miatt kézzel (!) porozzák helyenként a gyümölcsfákat. Szórakoztató munka lehet ...

2015.04.18. 18:17:44

@wuaaa [nor]: Meg fognak élni a turizmusból? :)

2015.04.18. 18:20:08

@qkuc: Szóval te is láttad azt a bizonyos dokumentumfilmet... :)

qkuc 2015.04.18. 18:33:58

@Philosoraptor: Ha A vállalat címűről van szó, akkor igen, :).

wuaaa 2015.04.18. 19:23:15

@Philosoraptor: Turizmus? Rágd át jobban magad a befektetéseiken.. :)

Muscari 2015.04.18. 20:28:40

@FutureFry: nahat, koszi, ezt nem tudtam. Azt is latom, hogy meg mindig termesztenek gyapotot is, az is meglepett.

Muscari 2015.04.18. 20:31:06

@qkuc: mint a kukorica cimerezes :-) Nalam egy kicsit idosebbek meg csinaltak epitotaborban.

svédnyugger 2015.04.18. 20:48:34

@GERI87:
Hát én itt a 35 év alatt még nem találkoztam olyan értelemben asztalossal, mint M.o-on. Van persze sok, de gyárakban foglalkoztatják ôket. Hidd el a legmodernebb teknologiával, mert a kétkezi munka megfizethetetlen.
Kômûves van egy-kettô, de a házak zöme (villák) fából készülnek, a kômûves inkább csak kandallók, grillek készítésével foglalkoznak, ezért is van kevés belôlük. A fodrászok kutyaütôk itt, kivéve néhány szalont a nagyvárosokban.

DieNanny CH 2015.04.18. 21:05:58

@Mirjam2:

Ezen én is gondolkodtam, míg Ausztriában aupair-kedtem, hogy ott van a sok osztrák munkanélküli fiatal, de egyik sem menne el osztrák családhoz.
Bezzeg, Franciao-ba, Olaszba stb már igen. Honfitársaknál dolgozni megalázó?

DieNanny CH 2015.04.18. 21:17:25

@GERI87:

Hát, bár laikus vagyok, de a kőműves-asztalos-fodrász szakmákba sem lehet belebetonozódni...
Újfajta építőanyagok, hőszigetelési rendszerek, egzotikus fák, amiknek másfajta a kezelési és feldolgozási módszerük, és a fodrászom is évente jár továbbképzésekre meg vizsgákra...
Amúgy a kommented elgondolkodtatott, hogy van egyáltalán olyan szakma, amit 20 év múlva ugyanúgy kell csinálni?

2015.04.18. 21:29:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, nem megalazo, de egyszeruen nem eri meg nekik. Az au pair elsosorban nem munka hanem egy lehetoseg arra hogy mas nyelveket, kulturakat megismerjen az ember vagy megvesse a labat egy uj orszagban, mint en pl. a UK-ben vagy te a nemet nyelvteruleten. Az au pair nem egy karrier, nem lehet benne penzt felretenni, igy semmi ertelme annak hogy valaki a sajat orszagaban csinalja es pl. 1-2 ev utan ugyanott tartson mint ahol elkezdte.

DieNanny CH 2015.04.18. 22:05:50

@Mirjam2:

Ez oké, de munkanélküliként 1-2 év múlva még hátrébb tart, mert esetleg felélte a tartalékait, vagy a családja nyakán élt...

GERI87 2015.04.18. 23:30:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @svédnyugger:

A továbbképzés és az új technológiák alkalmazása egy mindig is létező dolog volt.
Nem tartom ezt olyan dolognak ami új jelenség és a XXI.századra és az "információ alapú társadalomra" lett jellemző csak és eddig nem létezett...
Az "életfogytig való tanulás" divatos szlogenje alatt ennél szerintem többet értenek, de hogy a szakmák többsége nem fog "5 évente" kihalni és gyökeresen megváltozni, átalakulni abban biztos vagyok...

"van egyáltalán olyan szakma, amit 20 év múlva ugyanúgy kell csinálni? "

Hát abban biztos vagyok hogy itt a munkához, szakmákhoz való hozzáállás 20 év múlva is ugyanolyan lesz...úgyhogy, igen:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.19. 00:18:51

@Cascabel: a mezogazda itthon is kedvezo aron kapja a gazolajat.

tanato 2015.04.19. 08:59:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:@Mirjam2: Mert nemszeretem munka kategória,persze hogy osztrák osztráknál nem csinálja.A kulturális csereprogram is csak félig igaz,nyugat-nyugat között lehetséges,de globálisan nem,hisz akkor kelet európában is volnának nyugati au.-pairek.Kelet.nyugati viszonylatban nem erről van szó,ott bizony arról hogy a szegény elvégzi a gazdagnak a nemszeretem munkát

2015.04.19. 09:18:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ok nyilvan megengedhetik maguknak hogy munkanelkuliek legyenek, nem szorulnak ra hogy au pairkent egy idegen csalad hazaban lakjanak. En sem csinaltam volna ha lett volna mas valasztasom.

2015.04.19. 09:20:17

@tanato: Igen, en is pontosan igy latom.

tanato 2015.04.19. 12:15:00

@Mirjam2: www.nyest.hu/hirek/a-magyarok-emigransok-es-kesz

Érdekesség neked,a nyugatiak expatnak hívják magukat ha másutt dolgoznak,másokra viszont az emigráns szót használják,állítólag így felsőbbrendűnek érik magukat.

GERI87 2015.04.19. 13:03:21

@tanato:

-Expat, "kivándorló" az "aki tőlünk elmegy/ha én elmegyek külföldre dolgozni".
-Emigráns, bevándorló "aki hozzánk jön/ha más szülőföldjén kívülre megy dolgozni".
Nem felsőbbrendűség kérdése ez.

Vagyis viszonyítási pont kérdése az egész és valószínűleg az életszínvonal emelkedése is egy fontos tényező ami emigránssá tesz valakit.
Aki ugyanolyan vagy rosszabb körülmények közé megy (és "közénk" tartozik) az expat...

Az újságírók/közvélemény már megint egy gumicsonton rágódnak...

Bal 2015.04.29. 06:19:18

Én szavazhatok és fogok is a konzikra. Állampolgárként már nem izgat a bevándorlókérdés, azonban hogy ki mennyit hagy a zsebemben, az igen. Cameronék gáláns ígéretet tettek a 40%-os határ 50k-ra emelésével, a labour meg elvenne. A labourból egyetlen előny az lenne, hogy katalizálnák az ingatlanpiac rég esedékes zuhanását, így talán lenne értelme ingatlanba fektetni. A toryk meg csak fújnák tovább a lufit.

kék madár 2015.04.29. 06:56:54

@GERI87: a kulonbseg a szemleletben/szandekban van: az expat nem akar beilleszkedni, letelepedni, atmenetileg koltozik valahova, mig az emigrans vegleges dontest hoz - nem csak dolgozik.
Jellemzoen az expat kikuldetesben van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása