oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 02. 09:25,  Egy kis amerikai retro 270 komment

2015. április 02. 09:25 Határátkelő

Egy kis amerikai retro

A mai poszt szerzőjét aligha kell bemutatni a blog rendszeres olvasóinak, P. Elliot ugyanis a csapat aktív kommentelő tagja és most végre megírta, milyen volt Amerika a 70-es években, hogyan nevelték a gyerekeket, milyenek voltak az ünnepek.

egyesult_allamok_1970-es_evek.jpg(A kép illusztráció)

„Elgondolkodtam, hogy mit is lehet írni még a régi, 70-es évek Amerikájáról, az akkori életstílusról, mert a mostanit azért nagyjából mindenki ismeri.

A család régen nagyon fontos volt! Cél volt, férfinak, nőnek egyaránt, a férfi akkor érezte magát valakinek, ha családfő lett, ha voltak kitűzött tervei, és meg tudta valósítani, ha be tudta mutatni a nagyvilágnak, hogy ő dolgozik, eltartja a családját, hogy dolláronként spórolja össze a pénzt egy részletre vett házra, azt szépítgeti. A haverokkal órákat feküdtek a kocsijuk alatt és javítgatták – úgy érezték, ezzel beléptek a felelős felnőttkorba, büszkék voltak magukra.

A fiatalok nem jártak hosszan egymással, elég gyorsan kitűzték az esküvőt, ami nem olyan nagy flanccal ment végbe, mint manapság, nem hozattak limuzint, hanem begyömöszölték magukat a családi kocsiba, azzal mentek a templomba.

A fiataloknak zörgő konzervdobozokkal és feliratokkal dekorálták ki a kocsiját, és azok azon távoztak nagy tapsok közepette. Nagyon gyakran egyszerűen volt egy nagy kerti parti, hozattak vagy csináltak maguk egy csomó kaját, ettek, ittak, a nászút is csak valami egyszerű hétvégi hely volt a közelben, ha volt egyáltalán, nem tartották fontosnak.

Életre nevelés

A gyerekekből minden családban 3-4 legalább volt, akkor még lehetett egy-két pofonnal is nevelni, azok a gyerekek nem emlékeznek erre vissza rossz emlékekkel, a családfőnek és az anyának szava volt.

Otthon dolgozni is kellett a ház körül ezt-azt, udvart rendben tartani, kivinni a szemetet, segíteni anyának, apának a ház körül, elküldték vásárolni, a gyerek gyorsan megtanulta, hogy vannak feladatai, amiket el kell végezni - mert kell!

Tíz-tizenegy éves korában már megkereste a zsebpénzt, amit otthon nem igazán kapott, amíg kicsi volt leesett egy-két dollár néha a nagyszülőktől is, főleg ha tett érte valamit. Utána elvárták, hogy ha saját pénzt akar, vagy valami olyasmit, amit a szülők nem tudtak vagy akartak neki megvenni, akkor azért dolgozzon meg.

Így aztán a 10-11 éves biciklin hordta ki az újságot a környező utcákban, beszórta a fűre még reggel iskola előtt vagy a délutáni lapot iskola után, attól függően, hány utcája volt, kapta érte a heti fizetést 15-30 dollár körül, ami egy ekkora kölöknek szép pénz volt és a szülők sosem vették el tőle, ésszerű keretek közt arra költötte, amire akarta.

Később, 14 éves kor után nagyon sok helyen elvárták, hogy az első kocsiját is ebből a pénzből vegye meg. Ez nyilván egy használt öreg roncs volt, amit apával kijavítottak, kipofoztak (közben a gyerek tanulta az autószerelést), úgyhogy mire 17 évesen meglett a jogosítványa, addigra ott állta a saját kocsija. Ezt a módszert hívták akkoriban életre nevelésnek.

A legtöbb helyen ha a gyerek továbbtanult, egyetemre ment, akkor a jövendő tandíját is kezdte apránként összeszedni, 17-18 évesen már nyáron elment dolgozni és félretette a fizetés nagyobb részét, a többit a szülő kipótolta. Nem igazán vettek fel tanulmányi kölcsönt, mert az egyetemi szünetekben is dolgoztak a következő évi tandíjhoz.

Az ünnepek: Thanksgiving Day

Az 1600-as években betelepült puritánok emlékére tartott Hálaadás a legnagyobb családi ünnep volt és maradt, nagyobb a karácsonynál, nagyobb mindennél.

Ezen a napon a rokonok, családok (nagyon messziről is) összejönnek, tele a ház velük, a hotelek teltházasak, nem ritka a 20-30 személyes vagy még ennél is nagyobb vendégség, ahol a terített asztal köré ülve egymás kezét megfogva imádkoznak és megköszönik Istennek, amit abban az évben megköszönni illőnek éreznek, külön-külön mindenki maga is.

Én mindig a legidősebb vagy legfiatalabb vendéget szoktam megkérni, hogy mondja el az áldást saját szavaival. Édes emlék, amikor az akkor 6 év körüli kislányomat kértem fel (filmre van véve), és ő meglepett zavarában nem tudta, mit is mondjon. Félszegen hol suttogva, hol szinte énekelve felmondta, miként érkeztek meg a pilgrimek, elmesélte az egész hajóutat, mi történt azalatt, utána, úgy, ahogyan az iskolában hallotta előző nap, utána megköszönte, hogy itt ülhetünk az asztalnál. Fergeteges sikere volt!

Utána a vendégek nekiesnek a pulykának... tömik magukba. Ezen a napon irtózatosan sokat eszik mindenki, mintha ők lennének az éhező telepesek, órákat ülnek az asztalnál, beszélgetve, nevetgélve, információkat cserélve, hogy az elmúlt évben kivel mi történt. A menü sütőben sült pulyka, töltelékkel, áfonyaszósszal, sült barnacukros édeskrumplival, krumplipürével és sült, párolt zöldségekkel, majd befejezésként almás pite. Ez a hagyományos ételsor...

Karácsony

Nagy ünnep és csak egynapos! Ezért volt és van az, hogy már nagyon hamar kidekorálnak, kivilágítanak mindent, felállítják a karácsonyfákat, szól a zene otthon is, előre kell élvezni az ünnepi hangulatot, mert az az egyetlen nap nagyon hamar eltelik.

A karácsonyeste nem olyan nagy ünnep itt, csendes, van egy jobb vacsora, kicsit összeülnek, iszogatnak, beszélgetnek, várják a másnapot. Én a mai napig nagyon megtartom, számomra nagyobb ünnep, mint a karácsony napja.

Karácsony napján a Télapó jön, ő hozza az ajándékot, a gyerekek szoktak kitenni egy pohár tejet neki este, mellé néhány szem, régen saját maguk sütötte kis süteményeket.

Az ajándék mindig a fa alatt van, bár mi régen nagy szülői buzgólkodásunkban volt, hogy egyszerűen szétszórtuk kint a kertben, és a kicsike gyerekünk izgatottan, piros képpel hurcolta befelé, kiabálva mutogatta a havas dobozokat, hogy mennyi, az eget kémlelve magyarázta, hogy a Télapónak nem volt ideje bejönni, csak leszórta, apának volt lehetősége magyarázkodni, hogy hova tűnt el a sütemény a tálkából, hehehe...

Volt, hogy a küszöbre tettük és megbeszélés szerint a szomszéd néni nyomta meg a csengőt, akkor meg oda rohant ki a gyerekünk. Mint már írtam, a gyerekünk ünnepe a mienk is volt, beleéltük magunkat, rettenetesen élveztük az örömét. Volt persze a fa alatt volt minden.

Régen nagyon nagy szokás volt a süteménysütés ajándékba, ezt rendszerint a gyerekekkel együtt csinálta a mama, utána szépen becsomagolták celofánba, masnit kötöttek rá és széthordták még karácsony előtt szomszédba, barátokhoz, ismerősöknek, munkahelyre is. Még régebbi szokás volt gyümölcskenyeret is sütni és ajándékozni, manapság bárkit meg lehet rémíteni azzal a szívós, kemény, gyomorfájdító vacakkal.

A karácsonyi menü sült pulyka volt, meg sült sonka, köretekkel, aztán sütemények.

Egy felejthetetlen emlék

Az egyik felejthetetlen karácsonyi emlékem, hogy a lányom 9-10 éves lehetett, amikor azzal jött haza az iskolából, hogy az énektanárnőjük másnap délután elviszi az osztályát karácsonyt köszönteni házakhoz és kéri, hogy aki a szülők közül ráér, kísérőként menjen velük igazgatni azt a 18-20 gyereket.

Este 6-kor legyenek ott az xy téren az üzletek előtt, onnan indulnak. Az osztály minden tagja és a szülők is hozzanak magukkal elemes gyertyát, aminek a lángja úgy imbolyog, mint az igazié és minden gyerek egy szelet pizzára és üdítőre való pénzt, mert a végén beülnek a pizzériába, a szülők ott vehetik fel a gyerekeket.

Ilyenen még sosem voltunk, mert akkor már kezdett kimenni a divatból, legfeljebb templomi szervezetek csináltak ilyet új tagok toborzása közben – legalábbis ebben az államban.

Volt kedvünk elmenni, még két szülő volt ott, a tanárnő megnézte a gyerekeket, megigazította a sálakat, sapkákat, kiadta az utasítást, hogy mindenki fogja meg a gyertyáját. Kiosztott mindenkinek egy sokszorosított lapot, amire ki volt nyomtatva a karácsonyi énekek szövege kottával együtt. Aztán csöndben elindultunk.

A fiatal, ambiciózus tanárnő persze engedélyt kért az igazgatótól, amit meg is kapott azzal a kikötéssel, hogy fegyelmet tart, nem fogadhatnak el senkitől semmit, ha valaki nem szívesen fogadja őket, akkor azonnal el kell menni mindenfele megjegyzés nélkül.

Itt nagyon kevés helyen van kerítés, az utcáról be lehet menni a ház ajtajához, tehát a sötétben a gyerekek csendben belopakodtak a nappali ablaka alá, sorba álltak, a tanárnő megnyomta a csengőt, intett és a gyerekek rázendítettek egy karácsonyi énekre, úgy rémlik, hogy a Csendes éjjel kezdtünk.

Az ajtó kinyílt és a meglepett háziak kitódultak, gyönyörködve, mosolyogva fogadták a gyerekkórust, kevés olyan boldog arcot láttam, mint akkor. A legjobban egy fiatal pár örült, a két év körüli kisgyereküknek próbálták magyarázni, hogy mi történik és mindketten a szemüket törölgették, a férfi is, szerintem ilyet eddig csak filmen láttak.

Amikor három éneket elénekeltünk, akkor egy újabb intésre kórusban a gyerekek boldog karácsonyt és újévet kívántak, és tovább surrantunk a következő házhoz, miközben a háziak kint álltak és nézték a gyerekcsapatot, míg mi a következő háznál újra eljátszottuk a műsort.

Egyetlen 50 év körüli férfi volt, aki ránk vágta az ajtót, onnan a tanárnő gyorsan elvezényelte a gyerekeket, mert bemenni más udvarába, ha az nem akarja, birtokháborítás.

De a többi! Könnyes szemek, simogató kezek, teljesen feldobott emberek - vajon miért halt ki itt ez a szokás, miközben más államokban meg dívik? Mindenki akart adni valamit, főleg pénzt, csokit, cukrot, de a tanárnő nem engedett elfogadni semmit, mert csak köszönteni mentünk.

Egyetlen helyen, egy idősebb hölgynél tett kivételt, aki annyira rimánkodott, hogy pont most sütött csokis sütit, és hogy hadd kínálja meg őket vele. Olyan szépen kérte, a gyerekek könyörgő szemekkel nézték a tanárnőt, aki végül engedett. A néni berohant a süteményért, a gyerekek rávetették magukat a tálra, pillanatokon belül üres volt. Körülbelül másfél-két órát járkáltunk, iszonyú jó érzés volt a háziak reakciója.

Utána lesétáltunk az üzletekhez, sorban oda is bementünk, semmit nem fogadtunk el. Utoljára egy cukrászdába mentünk, ahol a tulajdonos annyira örült, hogy felajánlott egy egész nagy fagylalttortát, de a tanárnő nem engedte. A sok nyálcsorgató kisgyerek miatt a cukrászdás megkérdezte, beküldheti-e esetleg másnap az iskolába, és akkor ott megeszik. A tanárnő azt mondta, azt talán lehet, majd megkérdezi az igazgatót.

Másnap a lányom felháborodva robbant be az ajtón az iskolából jövet, hogy megérkezett a fagylalttorta, de a nyolcadikosok megették, nekik egy morzsa sem jutott. A tanárnő később jött be, a torta már megérkezett, és a tanári kar valahogy úgy értelmezte, hogy a nyolcadikosoknak küldték. Mindenki mulatott a félreértésen.

Visszatérve az előző estéhez, végül a pizzériában kötöttünk ki, ott is műsoroztunk, ott is kaptunk volna ingyen pizzát, de nem engedték, mindenki előkotorta a pénzét. Megtöltöttük a helyiséget, nevettünk, beszélgettünk, megtárgyaltuk az esetet, hogy miért volt jó örömet hozni mások házába, stb. Aztán a szülők kezdték felszedni a gyerekeiket.

Halloween

Nagyon szeretem ezt a gyerekünnepet. Az iskolákba aznap már jelmezben mennek a gyerekek, némi kis tanulás után már ott kezdik az ünneplést, cukorkákat kapnak, jelmezverseny van, maguk a tanárok is vagy felöltöznek, vagy csak viselnek valamit, ami az ünnepet jelzi, valami a fejükre, kipingálják az arcukat vagy ilyesmit. Egyébként üzletekben, kórházakban szintén: orvos, ápolószemélyzet, mindenki.

A gyerekek zseblámpával, mert este az igazi, mennek a házakhoz, felnőtt kíséretében édességet gyűjteni, szorgalmas gyerek képes szinte az egész évi cukrot, csokit összeszedni. Vannak felnőtt és gyerekpartik ilyenkor este, nagyon jó ünnep.

Húsvét

Igazából a tavasz ünnepe. Nagyon ritka az, hogy havat hoz a nyuszi, a gyerekek igazi ünnepe ez, mert szinte az egészet nekik rendezik. A szülők színes tojásokat rejtenek el a kertben a fűben meg a bokrok alatt, amit meg lehet keresni.

A kislányokat színes, habos ünnepi ruhába öltöztetik, úgy mennek templomba is (már aki megy), ajándékot is kapnak, csokinyuszik, húsvéti apró játékos, csokis, cukros ünnepi kosárkák, aztán van egy jó ebéd, ami tükrözi az ünnepet, sonkával, bárányhússal, ilyesmivel.”

Ha már a poszt húsvéttal zárult, akkor felvetném azt az ötletet, hogy írjatok a ti kedvenc húsvétotokról, hogyan ünneplik ott, ahol éltek, mennyire fontos és nagy ünnep, mik a szokások, stb. Ha vannak fényképeitek is, az külön jó, de ha nincs, az sem baj. A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr687328172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.04.02. 21:13:21

@diggerdriver: Nem birka,hanem valami teljesen mas:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.02. 21:26:11

@geegee: :) hát olyan 25-30 éve olyanok is voltak, hogy a retúr olcsóbb volt, mint a oneway, ezért sokan akkor is retúrt vettek, ha a visszautat nem tudták (és hát bizonyos osztályokon nem lehet dátumot módosítani).
ha csak a visszautat akartad felhasználni, az már akkor is elveszett, ha az odautat nem használtad fel.
most nem tudom, hogy van, de ahogy nézem, az elv nem változott.

kék madár 2015.04.02. 21:33:51

@Taxomükke: hogy az utba is beleussem az orrom: a 66-os ut nagyobbik resze vezetoi szemmel eleg unalmas.
Ezt foleg azert vicces kijelentenem, mert az altalam unalmasnak tartott reszen nem jartam, kiveve Arizona egy reszet.
https://www.google.com/maps/dir/41.8252286,-87.8319972/33.9809214,-118.0881393/@37.11986,-112.0276696,5z/data=!4m34!4m33!1m30!3m4!1m2!1d-91.7027761!2d38.0243202!3s0x87dbadbbd184c5cf:0x523ff1b4d549181a!3m4!1m2!1d-92.9345085!2d37.2614885!3s0x87c562aa8dad30c1:0x464c33a9e59682d4!3m4!1m2!1d-95.3056254!2d36.7334331!3s0x87b7c41c72976a3b:0x7bfe0db73757b188!3m4!1m2!1d-99.9644463!2d35.4551254!3s0x87aa2bb414ef12a1:0x18ba9193262b4cb3!3m4!1m2!1d-105.9851899!2d35.5981548!3s0x871859e75165d267:0xcfbe73c9c8ea581e!3m4!1m2!1d-108.5989146!2d35.5294564!3s0x8724c2df28ab6efd:0xa32f1262afc0fdce!1m0!3e1
amin az utemelkedest probaltam kihozni, nem a biciklit : )
Maga az ut lehet erdekes a sok kisvarossal, midwest kulturaval, de termeszeti szepseg-latvanyossag/km aranya Chicagotol Uj Mexikoig lesz e legkisebb. Ettol fuggetlenul, ha lenne ra idom, en is megcsinalnam.

kék madár 2015.04.02. 21:33:55

@Zsuzsi65: ezt egyutas jeggyel rendszeresen megcsinalom. Buffaloba mindig Bostonon keresztul megyek :)

kék madár 2015.04.02. 21:33:57

@FutureFry: 2000-ben meg nyaron vettem ket oda-vissza jegyet BUD-BOS jaratra mert olcsobb volt mint egy BOS-BUD oda-vissza. Nincs mindig logika az arkepzesben.

andirondacks 2015.04.02. 21:34:22

@Dragonlady (Bp, Hun):
'juteszembe, látom a katolikus hetilap címlapján, hogy "Jézus feltámadt!"
mondom nagyszerű, de miért kell ezt elkiabálni? és ha idén elmarad valamiért? nem kicsit beképzelt ezt így előre biztosra venni?'

valamit félreérthettél. feltámadt: múlt idő, egyszeri esemény. idén garantáltan nem fog támadni. legfeljebb a locsollók.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.02. 21:44:19

@Taxomükke: És azt se feledd, hogy az elsö leszälläsnäl fogsz a bevändorläsiakkal talälkozni. És ha ott nem egy LA környéki cim lesz az elsö szälläsnak megadva, akkor lehet, hogy nem enged be. :-(
Nälunk az elsö uton, ami 4hetes volt, kikérdezett a pasi, hogy mikor hol leszünk. Mi anno csak kézipoggyässzal mentünk, mert volt belföldi järatra is jegyünk, amit külön vettünk, és ott nem vettünk külön kofferjegyet. Ez az induläsnäl volt érdekes, mert Stuttgartban még becsekkoläs elött is volt egy kedves érdeklödös check point. :-)
Tudom, nem engem kérdeztél, de amit én tudok tanäcsolni szänjatok kb 2-3x több idöt az etapokra. És nem csak a lätnivalok miatt. Mi azt hittük, hogy 100km-t lazän lenyomunk 1ora alatt, ha semmi érdekes nem lesz a környéken. Aha...
Nekünk ezt a szakasz majdnem 6 ora alatt "sikerült" teljesiteni. :-( Volt 1szakasz, ahol az autot 1-es fokozatban kellett rakni, és csak ugy magätol gurulni hagyni...és még volt igy is, hogy fékezni kellett...
https://www.google.ch/maps/dir/San+Francisco+Airport,+San+Francisco,+Kalifornien,+USA/Monterey,+Kalifornien,+USA/@37.0620374,-122.3550291,10z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x808f778c55555555:0xa4f25c571acded3f!2m2!1d-122.378955!2d37.621313!1m5!1m1!1s0x808de45270b5fb91:0xee484909d84a3d5e!2m2!1d-121.8946761!2d36.6002378!5i2

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.02. 21:55:12

@geegee: Amugy én is gondoltam ilyenre, de amcsi ID nélkül hovä regiszträltatod az autot? Biztositäs stb?
Repjegynél meg, ha az Ällamokba mész, akkor szerintem är / érték aränyban a kayak a legjobb keresö. Europäban meg a checkfelix (powered by kayak :-) ) Viszont van, hogy egy istennek sem akarja kiadni A-bol B-be a legrövidebb utat. :-( És van ugy is, hogy ha külön megveszed oda-vissza Eu-bol USA-ba a jegyet, és ott belföldi 1iränyu vagy oda-vissza jegyet veszel, ahogy jobban passzol, akkor olcsobb, mintha multiticketet vennél.
@~~Babette~~: Még mindig igy van. Valami okbol kifolyolag az a fontos, hogy az odaut (a kezdetektöl, ha ätszälläsos) le legyen utazva.

Taxomükke (UK) 2015.04.02. 21:56:24

Köszönöm a sok jó tanácsot és figyelmeztetést.
Úgy akarom, ahogy lesz.

**mimi** 2015.04.02. 22:27:44

@andirondacks:
ahammmm...remélem nem hátba támadnak a "locsollók"

2015.04.02. 22:30:43

@Taxomükke: Ez jo :). Sok szerencset az uthoz.

wuaaa 2015.04.02. 22:32:54

@Taxomükke: Autókölcsönzéshez önrészbiztosítás, ha más lehetőséged nem lenne (pl. hitelkártyához járó vagy munkahelyi bizt.) : www.icarhireinsurance.com/#0

Taxomükke (UK) 2015.04.02. 22:34:24

@Mirjam2: Köszi. Nem saját gondolat, kamionos mondás, Moldova György gyűjtése. :)

Taxomükke (UK) 2015.04.02. 22:39:46

@wuaaa [nor]: Köszönöm. Elvileg all inclusive biztosításom van a bérautóhoz.

P.Elliot 2015.04.02. 22:49:05

@geegee: Na, itt vagyok. Olyan eszmeletlenul szep idoi van kinnt hogy nem volt szivem bejonni ilyen hosszu tel utan.
Meg sosem jartam a 66-os uton de tervbe van veve. Szeretek elmenni konyvek utan es megnezni a helyszint. Ott peldaul Steinbeck "Erik a gyumolcs" cimu konyve ami a nagy gazdasagi valsag idejerol irt, vegigutazni a 66-os uton, vegigjarni a Joad csalad/ remelem jol emlekszem/, a holtszegeny Oklahomai farmer utjat Kaliforniaig,
A csalad kepzeletbeli de az esetuk nagyonis valos volt sajnos, szoval erdekel a helyszin, hogy volt, hogy lehetett, milyen az ut odaig meg erdekel hogy mi maradt meg, ugy tudom hogy nagyon vigyaznak arra hogy ne modernizaljanak semmit ha lehet, maradjon meg ugy ahogy akkor volt, vagy legalabbis kozel ugy mint a 30-as evekben. Mindenkivel elolvastatnam vagy ujraolvastatnam ezt a konyvet aki vegigmegy azon az uton. Nekem a konyv szivfacsaro de felejthetetlen elmeny volt.

új élet kezdetén 2015.04.02. 22:49:28

@**mimi**: roviden annyi, ketto jogaszgyerek elindul szep hazambul, mert itt ugy sincs lehetoseged, Ha nincs keresztapad...nem keserges ez, csak kopogo szavak. Ugy tudom a te gyereked is jogot tanul, ugye?

Taxomükke (UK) 2015.04.02. 22:51:29

@wuaaa [nor]: Na, szóval mi is pontosan ez az öntrészbiztosítás?

P.Elliot 2015.04.02. 22:53:30

@bxf: Nem is ertem miert nem jon vissza. Most is elkelne konnyites a szuloknek nem? Meg egy kis eletre neveles.
Azert az epito taborok otthon nagyon jok voltak, nem? Tele vidamsaggal, este voltak jo bulik, igy meselik mert en sajnos nem voltam. a munka is konnyebb ha fiatalok vanak egyutt...

morsels (törölt) 2015.04.02. 22:55:23

@diggerdriver:
Na most ha ezt en irtam volna ennyi szmajlival, akkor szerinted mekkora balhe lenne?

P.Elliot 2015.04.02. 22:57:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem jol fogod magadat erezni azon a rokoni husvet hetfon. Meselj nekik arrol az exotikus orszagrol hogy miket lattal, milyen ott az elet, valoszinu a rokonok nem jartak meg arra, erdekes lesz nekik.
A locsolasbol en is utaltam hogy mindenfele kolnivel szortak meg, buzlott az ember tole. Apam mindig vizzel locsolt meg minket, nehany jelkepes cseppel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 22:58:23

@morsels:
Semekkora. Zolikának van humorérzéke és tudja mi a különbség oltogatás és kötözködés között.

P.Elliot 2015.04.02. 23:01:40

@Zoole[uk]: En csak iskolas koromban voltam ingyenes kukorica toresen, kivezenyeltek az iskolat vagy 2 napra, isteni jo volt, tortuk a kukoricat, dobaltuk vele egymast neha, es nem kellett tanulni. Sajnos azt hiszem hogy a TSZ nem sok hasznot latott belolunk.
Egyszer szolo szedesen is voltunk, az jobb volt.

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:05:14

@diggerdriver:
Zoolekanak a humorerzeke a sajat poenjaira korlatozodik.
De az fontos, hogy te is tudod, hogy mi a kotozkodes.

Joejt.

M. Péter 2015.04.02. 23:06:27

@kék madár: Ezzel úgy is pórul lehet járni, ahogy egy ismerősömmel történt. Ment volna A-ból B-be, és vett A-ból C-be jegyet B-n keresztül. A-ra, B-re már nem emlékszem, de C San Francisco volt. Valami miatt átrakták egy másik járatra és elvitték San Franciscó-ba nem B-n keresztül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:06:39

@morsels:
..hát nem hagyod elfelejteni az biztos.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.04.02. 23:08:23

@FutureFry: Persze, nagyon mas manapsag, rohadtul kell igyekeznie annak aki kolcson nelkul akarja, csak sajat munkabol fizetni az egyetemi dijakat. Nem eppen lehetetlen de akkora stressz ami nem eri meg. Nem is ertem hogy hogy tudott felmenni ennyire az ara es folyton emelik, szinte minden evben
A Princetoni ugy remlik hogy evi 50 ezer korul van, Amikor Nashwille/ NC/ -ben voltam egy turan ott mondta az idegenvezeto hogy mittudomen milyen nevu egyetemen ott orvosokat kepeznek es pl. egy sebesz amire vegez kab 500.000 dollart fizet ki tandijra.
Felmillio dollar. Ezt a pofatlansagot,... csak huledeztunk.
Igen, ez a mai valosag.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.02. 23:15:14

@wuaaa [nor]: @Taxomükke: Az ältalam föntebb belinkelt oldalnäl mi mindig full cascosan béreltük az autokat. Viszont a kölcsönzöpultnäl szeretnek az emberre még plusz biztositäst räsozni... azzal a dumäval, hogyha beléd jönnek hätulrol, és a mäsiknak nincs biztositäsa, akkor neked kell fizetned a kärt, meg a korhäzi ellätäst, és a többi ehhez hasonlo. Ja, meg amit még megjegyeztem: Ha bezärod a kulcsot az autoba, és nincs mittudoménmilyen biztositäsod, akkor kemény pénzeket kell azért fizetni, hogy kinyissäk neked az autot... (ezen egészen addig röhögtem, amig meg nem lättam, hogy igaz, 2db kulcsa van az autohoz, de ezek össze vannak kötve 1szétszakithatatlan drottal...)

P.Elliot 2015.04.02. 23:15:25

@zöldeketbeszélek: Nem azt irtam hogy egyetertek a pofonokkal. Csak hogy akkor meg volt, es hogy nem okozott akkora torest a gyerekben nehany fules vagy fenekrecsapas/ nem bottal szijjal valo verest ertek alatta/, mint ahogy manapsag allitjak hogy egy eletre tonkreteszik vele a gyereket.
Mint irtam en is kaptam apamtol egy pofont es a mai napig mosollyal emlekszem ra hogy lekevert egyet, semmi harag vagy tores nincs bennem miatta.
Az hogy az amerikai emberek masfelenek tunnek a regenyek alapjan, ujra csak azt tudom mondani hogy New Jerseyrol beszelek. A deli allamok emberei/ onnan ismerem a legtobb konyvet, irot, mennyire masok! Megcsak nyomokban sem hasonlitaniak az itteniekre, mas mentalitas, minden maskeppen elnek meg, viselkednek, stb...Aztan az allam nemcsak a delbol es a keleti partbol all.

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:16:49

@diggerdriver:
Igen, en vagyok a kotozkodes maga.
Mint a rossz ido. Ha van morsels a hozzaszolok kozott, abbol jo nem lehet.

Meg jo, hogy itt vagytok ti.
Etikara es igazmondasra tanitani a nepet, egyfajta felugyelokent igazgatni a tarsasagot, mert hat nehogy mar...

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.04.02. 23:17:25

@új élet kezdetén: Sok sikert a fiadnak! Ha valami nem sikerul rogton ne adja fel. Varja ki hogy jobbra forduljon minden.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:20:54

@morsels:
Te figyu Morzi...
Volt már olyan hogy érdemben hozzászóltál a poszthoz?
Mert az utóbbi évszázadban én ilyenre nem emlékszem.
Idejössz, bekóstolsz valakit aztán sértődötten elvonulsz.
Ez a mindennapos forgatókönyv.
Megszoktuk már. Nincs ezzel baj.
Te is a mi kutyánk kölyke vagy.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.04.02. 23:22:52

@diggerdriver: De jo! Alig varom. Dehogynem jelenhet meg, gondolom HA sem banja a visszanezo nosztalgiat, azzal hogy pl. hogyan hozzuk at az unnepeinket az uj orszagba, aztan itt a jonep megbeszeli hogy hogy lehet keverni hogy uj is legyen, a hazara is emlekezzunk vele. Mas nep is hoz hazai szokasokat.
Ird csak le, HA. szerintem beleegyezik.

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:25:37

@diggerdriver:
En sosem szolok hozza a poszthoz. Nem ertekelem, nem kritizalom, nem keresek olyasmit, amibe bele lehet kerdezni (plane, hogy 80%-ban a kerdezok csak azt bizonyitottak, hogy nem tudnak figyelmesen olvasni, vagy funkcionalis analfabetak), nem esek neki a posztolonak es nem irom azt sem, hogy 'en ott sosem elnek'.

Szoval ebbol a szempontbol teljesen igazad van.

A kommentelok viszont erdekesek.
Es neha teszek megjegyzest adott kommentre.
Amit mostanra mar mindenki kotozkodesnek vesz.
Go figure.

P.Elliot 2015.04.02. 23:25:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem ertem hogy miert ne lehetne megmondani hogy autoval fognak vegigutazni a 66-os uton ami egyebkent is turista latvanyossag es hogy igy olcsobb volt a jegy. Szerintem az elso motelcim megadasaval semmi baj nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:26:50

@P.Elliot:

Félreértesz. Én csak párhuzamot vontam egy régi magyar szokás és a Hálaadás közé.
Semmi köze a kettőnek egymáshoz és mégis van.
A magyar szokásnak nincs semmiféle külföldi vonatkozása.
Én szivesen kitenném ide de nem illik bele sehogyan sem a koncepcióba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:28:25

@morsels:
Minek vegyük? Dícséretnek?
Pozitív reagálásod volt már kommentre?
Ebben az évezredben nem emlékszem olyanra?

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:32:09

@diggerdriver:
"Idejössz, bekóstolsz valakit aztán sértődötten elvonulsz."

Na latod, ez az, ami nem igaz.
Egyszeruen van az, amire felkapom a fejem. Meglepodok. Virtualisan.
Nem bekostolas, csak valami miatt erdekes, kivancsiva tesz es rakerdezek.
Peldaul nem kerdezek ra Quercusra, vagy bircara, mert oket mar ismerem. Tudom, hogy mit fognak mondani, mi a reakciojuk.

Ennyi.
Es azert messze nincs ez mindennap. Eros tulzas, amit irsz.

A sertodotten elvonulas sem igaz, csak mivel alapvetoen mindenki elhiszi azt, hogy en egy troll vagyok, mit tehetnek?
Vallatvonok.

P.Elliot 2015.04.02. 23:33:46

@diggerdriver: Azert kerdezd meg HA.-t Hatha beleegyezik.

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:33:52

@diggerdriver:
Egy poszt volt, amire irtam, hogy nekem tetszett.

Sosem kerdezte senki, hogy miert nem velemenyezem a posztokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:38:49

@P.Elliot:
Most írom egyébként de az nem idevaló.
Nem lehet ide kitenni egy posztot mondjuk a szüretről.
Nem arról szól a blog.
Te írtál rövid idő alatt két remekbeszabott posztot amiért földig hajolok de mindkettő ide passzol.
Ami olyan azt úgyis külön felajánlom neki publikálásra.
Ez sajnos nem olyan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:40:10

@morsels:
Miért kéne megkérdezni?
Kérvényt kéne benyújtani hogy méltóztassál véleményt nyílvánítani?
Miért?

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:40:18

@diggerdriver:
"Pozitív reagálásod volt már kommentre?
Ebben az évezredben nem emlékszem olyanra?"

Nezd, ha alapvetoen nem ertek egyet valamivel, azt jelezni szoktam. Vagy legalabbis regebben igy voltam vele, most mar nagyon ritkan teszek ilyet...
Szoval en ugy voltam vele, hogy ha nem szolok, akkor ket dolog lehet. Vagy egyetertek, vagy egyszeruen ignoralom.

P.Elliot 2015.04.02. 23:40:22

@diggerdriver: Akkor a blogodba! Feltetlenul... Biztosan nagyon jo lesz, rettento jol megirt blogod van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:42:12

@P.Elliot:
Ha nagyon felfújom a pofámat akkor ma lehet hogy végzek vele.

morsels (törölt) 2015.04.02. 23:43:55

@diggerdriver:
Dehogyis kerveny.
Nadehat miert pont az en velemenyemre lenne kivancsi barki?
Szerintem semmi jelentosege annak, amit en gondolok.

Vilagos, ettol fuggetlenul van olyan, amikor elmondom a velemenyemet, de azert lasd be; az, hogy en miert nem velemenyezek posztokat, az nem erdekel senkit, hisz mindenki alig varja, hogy posztokat velemenyezhesen :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.02. 23:47:00

@morsels:
MINDENKI véleményére kiváncsiak vagyunk, mert erről szól ez a blog.
Ilyen egyszerű.
Mindenki jobban járna ha a posztról folyna a szó nem Zolika humorérzékéről.
Amivel egyébként semmi baj nincs.

morsels (törölt) 2015.04.03. 00:08:31

@diggerdriver:
Nezd, en a posztokkal kapcsolatban nem fogok velemenyt irni. Valaki leirta azt, amin keresztul ment. Atelte megirta ugy, ahogy o erezte... en nem fogom basztatni es vallatni, hogy mi miert volt ugy.

Megirta, vagy erdekes szamomra, vagy nem... de nem fogom basztatni
Tudom, neked fontos, hogy ertekeld vlaami modon, a humorbonbonok, meg erdekfeszites, vagy a multba visszanyulas, vagy a faszom tudja, dehat miert akarsz te mas eletebe belebeszelni?
Te sem szeretned, ha a tiedbe beledumalnanak, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 00:15:19

@morsels:
Egy írást véleményezni és mások életébe beledumálni nem ugyanaz.
Ilyen alapon minden kommunikáció valaki életébe való beledumálás.
Nem.
Megírjuk a véleményünket.

morsels (törölt) 2015.04.03. 00:22:37

@diggerdriver:
Igy van.
Minden kommunikacio a masik eletebe valo beledumalas.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.03. 00:27:21

@P.Elliot: Erröl szerintem egy amerikai hatärört kéne megkérdezned. :-)
Vannak olyan dolgok, amire egyszerüen az a välasz, hogy csak. :-) Vagy, hogy mert ezt mindig is igy csinältuk.
Annyit tudok csak, hogy az elsö cimet mindenféleképpen meg kell adni, anélkül nem engednek be az orszägba. (Januärban történt meg a kolléganömmel, igaz az ö hülyesége is volt, mert nem ö foglalta a szälläst, de addig nem engedték be, amig ki nem derite(tték neki), hogy melyik hotelben lesz 2éjszakät. Hiäba mondta, hogy csak köztes ällomäs, és mutogatta a jegyét.)
Mivel te ottani ällampolgär vagy, nem tudhatod, hogy milyen torturän kell ätesnie szegény turistänak. :-)))

P.Elliot 2015.04.03. 00:32:30

@Naschkatze (Mostindien / CH): Biztosan igazad van. Azelott nem sokat kerdeztek senkitol. 9/11 utan lett olyan nagyon szigoritott minden.

morsels (törölt) 2015.04.03. 00:35:56

@diggerdriver:
Nyilvanvalo modon a kommunikaciotol nem tartom magam tavol, de nem akarok masok eletebe beledumalni.

Nyilvanvalo modon velemenyem van, csak nem gondolom azt, hogy az en velemenyem a legfontosabb.
Szoval leirom, de nem akarom vedeni koromszakadtamig (ezt veszed ugy, hogy sertodotten visszavonulok)

Szoval ebbol a szempontbol igen, tavol tartom magam masok eletebe valo beledumalasatol.
Amit egyebkent manipulacionak hivnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 00:41:43

@morsels:
Hogy mit akarsz és mit nem az egy dolog.
Hogy mit teszel az egy másik.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz.

morsels (törölt) 2015.04.03. 00:50:36

@diggerdriver:
Na es mit teszek?
En nem akarok meghatarozo lenni egy forumon.
En beszelgeto partnereket keresek ugy altalaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 00:54:04

@morsels:
Na most, így nehéz.
Ha úgy köszönsz be mint ma. Például.
Kicsit lazulnod kéne. Olyan merev vagy mint én húszévesen.
Szórjál el időnként némi humorbonbont.

morsels (törölt) 2015.04.03. 01:02:25

@diggerdriver:
Azert a mai 'bekoszonesnek' van alapja, multja, ugye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 01:05:15

@morsels:
Hogyne lenne.
Mikor durván bekóstoltad Zolit.

morsels (törölt) 2015.04.03. 01:10:50

@diggerdriver:
Mert ti olyan kis artatlanok vagytok.
En tenyleg csak betamadtam a szegeny Zolit.
Semmi elozmenye nem volt.

morsels (törölt) 2015.04.03. 01:17:35

@diggerdriver:
Tudod te is, hogy hol kezdodott a 'beszolas'.
A depresszional.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 01:21:04

@morsels:

Na na na. Sem én sem a Zolika soha nem kezdeményeztünk beszélgetést veled. A Zolika pláne nem.
Hogy nekünk miről mi a véleményünk ahhoz meg semmi közöd hiszen az előbb mondtad hogy nem avatkozol bele mások életébe.
Akkor ne avatkozz.
Maradj csöndbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.03. 01:29:46

@morsels:
Mindent meggondoltam.
Mindent megfontoltam.
Minden natyon jó, minden natyon szep mindennel meg fatyok elegedve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.03. 02:45:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): Oh, San Francisco es Monterey kozott valoban az egyik legszebb szakasz, egyik kedvencem!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.03. 03:07:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): eza szallas megadas az ESTA nyomtatvany kitoltesekor kell?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.03. 03:25:55

@Naschkatze (Mostindien / CH): Cannery Row, a hires halfeldolgozo "utca" Monterey-ben. Addig viragzott itt ez az ipar, amig tul nem halasztak a szardinia allomanyt. Most mar csak turista latvanyossag. Anno Steinbeck is megorokitette a helyet ugyanilyen cimu konyveben.
kepfeltoltes.hu/view/150403/Cannary_row_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.03. 03:40:12

index.hu/kulfold/2015/03/27/eldolt_jon_a_nemet_autopalyadij/
Hmm, csak keresztülverték.Pedig arról volt szó, hogy ez így negatív diszkrimináció, hogy csak a külföldi fizet, vagy eu-ellenes...

Na mindegy, valahogy majd csak kifizetjük... :D
A kib@szott sávlezárások sokkal jobban bosszantanak.Értsd: nem dolgozik senki, csak össze van szűkítve a pálya, és 60-140-60-140 a tempó 10 km-enként változtatva... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.03. 03:43:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem tudom már hogy volt, de a srác valahogy megcsinálta.Ilyen időszakos biztosítása volt asszem.Lehet, megkeresem a cikksorozatot, most már engem is érdekel...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.03. 03:50:05

@Naschkatze (Mostindien / CH): Haha, ez érdekes.A csípőfogó elvág minden szétszakíthatatlan drótot... :D
Utána meg visszaadod egy kulcskarikára fűzve.Ha kérdik, akkor "elszakadt a drót"... :D
De nehogy már 10 centi dróton akadékoskodjanak...Ha meg igen, utólag már bekaphatják... :D

montroyal ( CAN qc) 2015.04.03. 04:00:29

@diggerdriver: na errol en is tudnek meselni ,milyen gyoker modon belemkot allandoan, csak vegul is nem ismer es ha ebben oromet leli ,hogy sajatmagat felsobbrendunek talalja, osztja az eszt , legyen meg az orome .. soha nen kezdemenyezek beszelgetest vele, de valami kenyszer van benne hogy beszoljon nekem(masnak is ) ... nem veszem komolyan ,nincs miert .... nem fogok 30-40 semmirol szolo uzenetvaltast folytatni vele .. lasd fent..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.03. 04:10:52

@Taxomükke: Egészen pontosan ez van ott:
Vészhelyzet esetén értesítendő személy adatai az USA-n belül vagy kívül
Adja meg a vészhelyzet esetén értesítendő személy nevét, aki tartózkodhat az Egyesült Államokon belül vagy kívül, pl. családtag, barát vagy üzleti társ.

A Vezetéknév mezőben adja meg a vészhelyzet esetén értesítendő személy vezetéknevét. Ez a mező kötelező a kérelem kitöltéséhez. Ha nincs vészhelyzet esetén értesítendő személy, akkor írja a mezőbe az UNKNOWN szót.

A Keresztnév (utónév) mezőben adja meg a szükség esetén értesítendő személy keresztnevét. Ez a mező kötelező a kérelem kitöltéséhez. Ha nincs vészhelyzet esetén értesítendő személy (vagy ennek a személynek csak egy tagból áll a neve), akkor írja a mezőbe az UNKNOWN szót.
@Zsuzsi65: Igen. (Belementem a sajätomba)
Igy jelenik meg a kérvényen:
Egyesült államokbeli tartózkodási helyének címe
Cím 1. sor Cím 2. sor
2601 PALM-AIRE DRIVE NORTH

Város Állam
POMPANO BEACH
FL
A szokäsosokon(név,születési orszäg stb) kivül meg kell adni azt az orszägot ahol élsz, a várost, ahol felszállsz az adott járműre, a szállító társaság nevét és repülőgép járatszámát vagy a hajó nevét.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.03. 04:20:50

@Naschkatze (Mostindien / CH): @Zsuzsi65:
Kissé érdekesen jelentette meg, mert ezek egymäs mellett / alatt vannak. :-)
Cím 1. sor 2601 PALM-AIRE DRIVE NORTH
Cím 2. sor (ez nekünk nem volt)
Város Állam POMPANO BEACH FL
Csak az elsö cimet kell megadni. (Ha van érvényes ESTA a következö utazäskor frissiteni kell: kiindulo väros, légitärsasäg, järatszäm, ottani cim)
"Az utazást tervezők kérelmezhetik-e az utazási engedélyt az ESTA-n keresztül anélkül, hogy rendelkezésükre állnának az utazás pontos részletei, hogy így rövid időn belül utazhassanak az Egyesült Államokba?
Igen. A kérelem idején nem szükségesek pontos utazási tervek."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.03. 04:25:35

@Naschkatze (Mostindien / CH): ez logikusnak tunik, hiszen az Esta-t joval az utazas elott is ki lehet mar tolteni, amikor meg nem foglal le vki szallast. Az mas kerdes, hogy amikor utazol, ott a repteren esetleg rakerdeznek, hol fogsz megszallni.szerintem ha vki bemondja egy motel nevet, az is eleg, nem valoszinu, hogy a hataror felhivja a hotelt, es lecsekkolja, hogy tenyleg van-e foglalasod:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.03. 04:50:24

@geegee: Köszi! Majd holnap (vagyis ma) megnézem öket, mert mostmär lassan vége a munkänak. :-)
Amugy mi pär napja néztük, november/december 1honap $1200 volt ami mär nekünk jo méretben. Ebben benne volt 1tank, full casco, korlätlan km (bär ez szerintem ott mindig igy van) és 1ik helyen(ällamban) fölveszem, mäsik helyen(ällamban) leadom (ezért valamikor exträban szämolnak föl). Szerintem nem gäz, az autok ujak, és ältaläban jol karban vannak tartva (legutobb WD40-nel azért räsegitettünk az aksinäl, mert az nem nézett ki tul jol...) bär nem tudom, hogy az $500-os camry mennyi idöre lett tervezve.

@Zsuzsi65: Nem tudom, mert nekem mär van kitöltött, az ujhoz meg ezek az adatok nem az elsö oldalon vannak.
Amugy meg kolléganömet addig nem engedték be, amig ki nem deritették a hotel pontos cimét. Csak annyit tudott, hogy Holiday Inn, Miami. Visszazavarta a hatärör, hätul volt vmi infos pult. Miamiban 7db Holiday Inn van... :-))) Fölhivtäk végülis azt, aki foglalta, kb igy: Nem mondom meg, hogy ki vagyok, és hogy honnan telefonälok, de hol foglalt szälläs Miamiban erre és erre a napra. Rögtön tudta, hogy mi a pälya, ugyhogy bemondta. :-) Az infos csaj meg beirta a kolléganöm cetlijére. Csak ennyire érdekli öket.

Na nälunk itt mär mindenki Boldog Husvétozik, ugyhogy Kellemes Husvéti Ünnepeket kivänok minden kedves HA-snak!

FutureFry 2015.04.03. 05:48:15

@Naschkatze (Mostindien / CH): "korlätlan km (bär ez szerintem ott mindig igy van) "
Régebben (azaz jó régen) előfordult (nem is ritkán), hogy az autókölcsönzők (még a nagyobbak is) limitálták a napi maximum mérföldet. De anno olyannal is találkoztam, hogy korlátlan mérföldet adtak, de csak az államon (és az egyik vele szomszédos államon) belül. Persze nem tudom, honnan tudhatták volna ha valaki a megengedett területen kívül járt (ez még a GPS szélesebb - polgári - körben való elterjedése előtt volt).
Szerencsére ezek manapság már nincsenek (legalább is én már nagyon régóta nem találkoztam ilyen fajta korlátozásokkal).

andirondacks 2015.04.03. 07:07:53

mi vagyunk a jövő munkanélkülijei!
rakodopart.blog.hu/2015/03/18/kozmunka_es_egyetem#more7278589

aki ért angolul, annak ajánlom a cikkben bemutatott videót az automatizálás várható hatásairól.
a 70 millió sofőr világszerte, akik talán már pár éven belül munka nélkül lesznek, csak az első csepp lesz a tengerben.

kék madár 2015.04.03. 07:08:02

@M. Péter: ez valoban kockazat. Csak az szol mellette, hogy az elso gep kisebb valoszinuseggel "szall el". Ehhez hozza tartozik, hogy ahonnan en repulok az vegallomas, este megjonnek a gepek, reggel meg felszallnak. Egy hub-ban sokkal nagyobb az orulet, ahol nagy valoszinuseggel nem jon idoben a gep ami tovabbmegy.

Golf2 2015.04.03. 07:08:05

Szép történet,szép világ lehetett!

**mimi** 2015.04.03. 07:57:36

@új élet kezdetén:
igen ő is , most 3 . éves...:)
Különösen érdekel, hogy 2 jogász mihez tud kezdeni külföldön, merre vették az útirányt, és főleg majd az hogyan boldogulnak! :)
Remélem hallunk majd még róluk!

2015.04.03. 09:28:31

@Zsuzsi65: En az amerikaiakrol mindent el tudok kepzelni. Regen mikor magyaroknak nem volt meg vizummentessege es en Angliaban dolgoztam, elmentem az amerikai kovetsegre turistavizumot kerni Londonban, bemutattam nekik minden papirt ugy mint: eredeti diploma, bankszamlakivonatok stb., hivatalos level a munkahelyemtol es a legutobbi payslipjeim amit kulonleges formatumban nyomtatott a nemzetkozi ceg akiknek dolgoztam igy elvileg nem lehetett hamisitani. Ehhez kepest felhivtak a ceget es ellenoriztek telefonon az HR-nal hogy tenyleg ott dolgozom-e. Azt mar nem is mondom el hogy milyen reszletesen kikerdeztek, attol kezdve hogy milyen nemzetisegu a pasim (!) addig hogy mit tudok arrol a helyrol ahova allitolag mennek Amerikaban, stb. Mondjuk nem zavart, megertem hogy nem akarjak hogy emberek ott maradjanak illegalisan dolgozni mert mar igy is sokszor elofordul. De hogy semmi nem lep meg a reszukrol az biztos :)

tanato 2015.04.03. 11:13:24

@Mirjam2: Ja ellenben a mexikói tízmillió illegális bevándorlóval nem foglalkoznak,időről időre megkapják a polgárságot kimondva hogy több nem jöhet,azután minden folytatódik.Az európaiakra ,főleg a keleti részből érkezőkre meg úgy tekintenek mint a véres rongyra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.03. 13:03:28

@Naschkatze (Mostindien / CH): Uhh, annyiért már télleg lehet venni is...Bár nem tudom, mekkora is ez az autó.Ha valami camper, akkor nem szóltam.
Az egy tank meg szerintem úgy értendő, hogy telitankkal kapod, telitankkal kell visszaadni, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.03. 13:41:44

@Taxomükke: engem is nagyon vonz a 66os ut. (IS!)

en nagyon orulnek egy total reszletes, kepes posztnak!

montroyal ( CAN qc) 2015.04.03. 14:57:58

@Taxomükke: @~~Babette~~: OK nekem is tervbe van ... kicsit sajnos ... mert kozeleg a 66-os szam .. en is szivesen olvasnam es a tegnapiakat is visszanezem ..

Taxomükke (UK) 2015.04.03. 16:58:22

Arra nézve van valakinek ötlete, hogy miként a legegyszerűbb (legolcsóbb) internetezni így "menet közben" az USA-ban?

Taxomükke (UK) 2015.04.03. 17:00:56

@Taxomükke: Ja, közben rájöttem: a Three a mobilszolgáltatóm, az Egyesült Államokban él a "Feel at home" szolgáltatás, szóval a havi előfizetésem terhére telefonálhatok és interetezhetek.
Cool! :)

FutureFry 2015.04.03. 18:03:47

@Taxomükke:
Az USA-ban "vidéken" általában a Verizon-nak van a legjobb térerője (sőt, néha csak neki), viszont sajnos a frekvenciák és technológia nem mindig kompatibilis az európai (és világ) szabvánnyal (pl. CDMA a GSM helyett). Ráadásul a Verizon visszaél a monopol helyzetével és pl. csak olyan készüléket aktivál hivatalosan amit nála vettek.
Ahogy elnézem a "Three" amerikában a T-Mobile és AT&T hálózatát használja: az utóbbi elég jó lefedettséggel bír, de azért vannak nagy "fehér foltok", plusz lehet limitált azon az alapon is, hogy milyen egyezményük van a "Three"-vel. Pl. úgy tűnik Nebraska szinte teljesen kiesik - igaz a Route 66 nem megy arra:

www.three.co.uk/Support/Roaming_and_international/Mobile_roaming?content_aid=1214306357859

laci_52 2015.04.03. 18:44:05

A múlt mindig megszépül, ahogyan teli az idő, mégis néhány dolog sokkal jobb volt akkoriban, mint ma.

"A család régen nagyon fontos volt!" Bár ma is mindenütt az lenne!

"kitűzték az esküvőt, ami nem olyan nagy flanccal ment végbe, mint manapság" Minek is az a nagy flanc!

A fiatalok hamar dolgozni kezdtek valamit, ez is a hasznukra vált.

Az ünnepeknek megadták a módját, ez így van rendjén, ettől lesz összetartóbb a család.

FutureFry 2015.04.03. 20:16:07

@FutureFry: "Verizon visszaél a monopol helyzetével és pl. csak olyan készüléket aktivál hivatalosan amit nála vettek."
Kiegészítés: Úgy tűnik lazítottak valamelyest ezen, legalább is állítólag nem kell már Verizon-specifikus iPhone-t venni a 6-os sorozatból (a "sim free" model is jó, ami ezek szerint tud CDMA-t is).

2015.04.04. 01:56:29

@andirondacks: "De a magyar kormány közmunka programja is ebbe az irányba mutat: munkát ad egyébként alkalmazhatatlan embereknek."

Igen, hiszen a magyar kormány csak jót akar az embereknek. Nem azért találták ki, hogy kozmetikázhassák a munkanélküli statisztikákat, áh dehogy..... :DDD A posztíró biztos kurvára képben van, hiszen rengeteg közmunkással beszélhetett. Az meg sem fordul a hülye fejében, hogy Mo. nemcsak Budapestből áll, és vidéken nincsen minden sarkon munkahely. Lehidalok ezektől az önjelölt szakértőktől.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.04.04. 16:11:31

@geegee: SUV
Megnéztem, a legolcsobb € 1083.45 1honapra. (Ford Escape or similar - nekünk legutobb egy Toyota Explorer volt a similar :-) )
Elöször elfelejtettem ätällitani az orszägot, mert automatikusan USA van kezdöorszägnak (country of residence). A keresés eredménye: $ 19094.40 volt. :-))) Igaz, ez Porsche Cayenne or similar volt, amerikaiaknak csak ezt adta ki. :-)))
A kezdötankot meg lehet venni elöre, aztän a kölcsönzésnél megkérdezik, hogy hogy szeretnéd visszaadni a kocsit. $50-bol fullra tankoltuk a Toyotät...$20-ral lett volna több, ha üresen vittük volna vissza, ennyit raktak volna rä pluszban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása