oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 30. 06:34,  Miért éppen Alaszka 2. 424 komment

2015. március 30. 06:34 Határátkelő

Miért éppen Alaszka 2.

Múlt héten nagy sikert aratott Örs posztja Alaszkából, amelynek megígértem a folytatását. Miért ne kezdjük a hetet az alaszkai kalandok folytatásával. Ha valaki nem olvasta volna az első posztot, a figyelemre méltó fotókkal, az itt megteheti

dsc_2174.JPG

Fairbanks, a város

Fairbanks az arctic desert-ben van, két nagy hegyvonulat között található. A "pusztaságot" délről az Alaska Range, északról a Yukon-Tanana fensík, ill. még északabbról a Brooks Range határolja, nem annyira csapadékos, mint amennyire száraz. Kb. olyan helyen fekszik, mint Eger, hogy mögötte “hegyek”, előtte vagy 180 km síkság.

Tiszta időben valami elképesztően szép az Alaska Range, gyakran a Denali is látszik a délnyugati horizonton. Ennek örömére itt az egyik legnagyobb az évi hőingás, de a legnagyobb boldogság a szinte állandó téli inverzió, ami miatt a városban magában legalább 10-15 fokkal hidegebb van télen, mint a környező dombokon (nem mindegy, hogy -40 fokban áll a lakás, autó vagy “csak” - 20-ban), de ez még a kisebb gond.

A legnagyobb porblema a légszennyezettség. Tudom Pekinghez képest ez is kéjmámor, de autó nincs nagyon 3-4 liter alatt. Nincs gáz, tehát fűtésre marad a fa, meg az olaj. Ez kissé egyszerűbb, tehát inkább ez dívik. Ergo a téli időszakban “lent” a városban elég gyatra a levegő, szinte állandó a szmog. A település elég érdekesen néz ki. Van a "városmag", ami a dombok és a Tanana folyó között van, illetve a még városhoz tartozó, de már nem annyira belső terület, ami kb. egy kb. 20 km átmérőjű körben található. A legjobb helyek a magaslatok, a már említett inverzió miatt, illetve télen többet látsz a napból.

Maga a város nem annyira építészeti kéjhömpöly, kb. 114 éves, európai szemmel nézve siralom, ahogy kinéz, de ez van, ezt kell szeretni, meg télen amúgy is eltakarja a hó. Innen indul a Dalton highway, illetve itt van az Alaska Railroad vége, tehát elég fontos átrakodó állomás, a vasút szinte kettészeli a várost, a teherpályaudvart bárhova mész a városban, mindig meg kell kerülni.

A várost a szél fújta ide?

Szociológiailag elég sok részre osztható, de van egy rendes kelet-nyugati tengely a városban. A keleti részén van egy katonai bázis (Ladd army field volt, de 1960-tól Fort Wainwright), hozzá tartozó civil "telepekkel", itt van pl. a Wal-Mart. Északon, a Goldstream Valley-ben élnek a "hippik" (itt inkább a már említett alacsonyabb komfortfokozatú házak vannak), a tavaly novemberi grász legalizációs szavazáson, itt 85% szavazott igennel:) A nyugati részen van az egyetem, itt a nyitottabb felfogású népek laknak. Errefelé találhatók a "puccosabb pecók" is, fent a "hegyekben", amolyan rózsadombi részekkel. "Lent" délen inkább raktárváros hangulat uralkodik, ott vannak a mindenféle hegesztőüzemek, raktárak, kamionrakodók, stb. Illetve a szívem csücskei, a különböző repterek.

Amúgy elég szellősen vannak az épületek szétszórva. A "városmag" a leginkább beépített, legmagasabb épülete a Marriott hotel, kb. 7 emelet, szóval nem karcolja az eget. De pl. a Farmers Loop körül vannak 2-3 hektáros területek szabadon és akkor még mindig a városban vagyunk, valahol a közepe felé. Szóval nehezen tudok városként tekinteni Fairbanks-re, inkább amolyan "ezt ide hordta a szél" hangulata van.

Kicsit utánanéztem, gyakorlatilag a város körül jó 20-25 km-es körzetben mindent feltúrtak vagy 5 méteres mélységben, aranyat bányászva. Mivel régen a gépek gőzzel mentek, egy mégy nagyobb sugarú körben az összes fát kiirtották, ezért van annyi nyírfa errefelé, mivel a visszatelepülés során azok jelennek meg először. Észak felé a Goldstream valley az első völgy, ott 70 éve még 15000 ember élt. Ma leginkább azok, akik kutyaszánoznak, mivel sok útvonal esik arrafelé. Ahogy az ember jobban nézi a tájat, tényleg szinte mindenhol a túrások nyomai látszanak, ahol nincs fa, egészen jól látszik, ahogy a nagy exkavátorok szórták a meddőt, párhuzamos körívekben. Megnéztük az egyik elhagyatott gépet. Háát, nem kicsi, még mai szemmel sem és kb. 80 éves. Minden mechanikus rajta, gőzgép hajtotta, 30 ember dolgozott vele 3×8 órában. Erik mesélte, hogy annyi fát használt naponta, amivel egy nagy házat ki lehet fűteni az alaszkai télben. Így már érthetőbb, hogy mit csináltak a fákkal.

Időjárás

Az éghajlat szubarktikus, a telek hosszúak és elég hidegek, a nyarak rövidek és "melegek". Ez pont a tavalyira nem volt igaz, mert rekord sok eső esett. A tél tényleg október eleje felé kezdődik, ekkor még csak az undormány arcát mutatja meg, mivel a fák már kopaszok, barna, szürke minden és arra ébredsz egyik reggel, hogy az autó keresztben csúszik az éccaka lefagyott úton.

Ez eltart kb. egy hónapig, egyre lejjebb csúszó hőmérsékletekkel, majd november elején, október végén megérkezik végre a hó is, ami megmarad általában áprilisig. Ha szerencsés a tél van rendesen hó, nem úgy mint idén, amikor vagy fél méter hiányzik. Nem azt mondom, hogy nincs, de nem annyi, mint szokott (a helyiek elmondása szerint).

csakamugy987878.jpg

A leírások szerint Fairbanks az Egybesült Álmok leghidegebb városa, télen rendszeres a -50 fok (idén alig volt rendes hideg), de most csak 2 hétig volt -30 és -40 között. Ez volt a feljegyzések szerinti legmelegebb tél... Most éppen olvad minden, tegnap este pl. eső esett, hajnalra vastagon jég borított mindent, csodák-csodája, a fél város megbénult, ami azt jelenti, hogy a legtöbb bolt zárva volt, mivel nem értek be a dolgozók.

Amit viszont nagyon értékelek a télben, hogy nincsenek ordas szelek és nagyon száraz a levegő. Így elég jól viselhető a hideg, egyáltalán nem az a bőröd alá mászó ocsmány zima. Otthon sokkal jobban zavart a decemberi se nem fagy, se nem meleg, ködös, párás hideg, mint itt a -40, de tiszta, szélmentes idő. Felveszed a ruhát, amit kell és nem fázol. Sosem hittem volna, mivel meleg vérű lennék, hogy a telet jobban fogom szeretni, mint a nyarat. Mivel ha nyár, akkor szúnyogok és mocsár.

A környéken minden, ami ilyenkor télen járható, az májustól októberig egy merő mocsár, tó, pocsolya és vízfolyás, a 10 a kéccázmillióezerhatmilliárdhuszonnyolcadikon szúnyoggal együtt. Az ellen meg a Szalacsi sem véd (és atomtámadás ellen is véd? Nem, igen, az ellen nem véd, de..., na kb. ilyenek a szúnyogriasztók is) Elég lehangoló, amikor nyáron a melegben vagy nyakon borítod magad 5 percenként szúnyogriasztóval vagy beöltözöl, mint a méhészek. Szóval, inkább a kristálytiszta, csillogó hideg.

Épp tegnap repültünk egy jó 3 órás bevetést a táj felett, amikor a navigátor megjegyezte, hogy na, még 3 hónap és mindez egy merő mocsár, aztán se té se tova. Nyáron előfordul, hogy 34-35 fokok is vannak, 2 éve 3 hétig volt tartósan 30 felett a hőmérséklet. Az egyik hűtőgépszerelő mesélte nagy lelkesen, hogy klímát kellett szerelnie!! Mármint a meleg miatt.

Boltok s egyebek

“Vásárni” szinte minden sarkon lehet, Mal-ból, plázából rengeteg van. Kezdem a legalján, ez szerintem a Wal-Mart. A hangulata, mint az Aldi és a leglepukkantabb Tesco keveréke, csak mindezt elterülve, mint a Nagy-alföld. Ha olyan embereket akarsz látni, mint az amerikai zs kategóriás filmekben mutogatott ijesztő alakok, akkor jó helyen jársz, itt szokták a black Friday-en ütni egymást a népek. Érdekes, mert az élelmiszer része annyira nem vészes, de a legtöbb áruból a legolcsóbbat tartják, ahogy halad az ember a mindeféle kacatok felé, egyre inkább látja, hogy ajvé, itt tényleg az occószág a cél. Viszont, ha valami egyszerű kacat kell, cipőkefe, szappantartó, fogkefe, akkor ide kell menni. Azért tartós fogyasztási cikket inkább ne, bár néha ki lehet fogni. A vásottabfülűek értik, hogy mi a pálya, ha azt mondom, hogy GoPro-ból a silver edition a csúcs a Wal-Mart-ban.
A következő kategória a Fred Meyer, ez amolyan elitebb Auchan. Állítólag helyi tulajdonosi kör, de édesmindegy. Sztárbuccss, az persze itt is van, mert az a legutolsó sarki kocsmába is kell, meg mindenféle kütyübolt. Tetszik az a rendszer, hogy kassza nem olyan börtönlájk érzés, hanem bárhol elszórtan találhatóak, édesmindegy, hogy a laptopot akarod kifizetni, amit a kütyüből hoztál, vagy az avokádós pesztókrémet. Egy valami persze külön van, az alkohol részleg, itt keménykedés van, csak 21 év fölött, de az szigorúan. Múltkor találtam egy elvesztett jogosítványt, hiába 28 éves a valaki, valószínűleg volt egyszer egy DUI (driving under influence, magyarul megszondáztatták, és pechje volt) esete és a jogosítványán vörös háttérrel ki van emelve, hogy őneki semmi szín alatt nem adható alkohol.

Na, szóval Fred Meyer. A zöldséges pult gyönyörű, olyan szépségesek, hogy ihaj, csak épp semmi íze semminek, amolyan minta érték nélkül érzése van az embernek. Árak: narancs fél kiló 1-2 USD, retek 80 cent egy csomag, répa 2-3 USD egy kiló, krumpli 3 USD fél kiló, stb. A retek és a répa volt idáig az egyetlen, ami elég jó is, a többi valahogy nem az igazi. Majd kinyit a helyi piac, még kb. 4 hónap, ott lesz majd helyi termés, azt mondják, oda kell menni. Olyan, hogy felvágott, az valahol a száraz tapló és a pácsó között félúton, márha az ízvilág és a textúra kérdését feszegetjük. Eddig rengeteget kipróbáltam, a legtöbb persze a túlhízlalt pulykamellből készül (óó, a boldog PhD:)), olyan is, se íze se bűze, száraz, de legalább sós. Árak: 10 dkg 4-6 USD között. Az egyetlen, ami eddig jó volt az egy olasz szalámi, amit Andrea, az olasz kollégám mutatott. Sajtból van mindeféle, mivel a legtöbb külföldi (értsd fhranszia), nem is rosszak, ezek olyan 19-35 USD/45 dkg (font) körül vannak.

Kenyér, az a siralom völgye, eddig az olivás chiabattától a mindeféle magos kenyérig mindent végigpróbáltam, de ha nem tartod nejlonzacskóban a hűtőben, 2 nap után dobófegyvernek minősül, olyan kemény. Hal érdekes módon nem nagyon van, de legalább nem olcsó. Kilója a 18-tól a 35 USD-ig terjed. Királyrák van persze, kisebb-nagyobb darabokban, hisz Alaszkában lennénk, ha jól emlékszem 16-20 USD egy font (0,45kg). Húsokat szépeket találni, a marhahús dívik a pultban, egy fontos steak 6-14 USD között van. Sütnivaló húsokat és hasonló jókat még nem nagyon néztem, mert konyhailag nem állok valami fényesen (egy deka lábas-serpenyő-tepsim sincs), egy darab kenyérpirítóval és vízforralóval pedig nehéz a Michelin csillagot lehozni az égről. Bár lehet kipróbálom, hogyan adja a vízforraló virslifőzéshez, vagy ha olajat teszek bele talán még a sült krumpli is meglenne.

Otthonra való ezmegaz, mint írtam van a Wal-Mart-ban, a Fred Meyer-ben, múltkor Adam (az ernyős csóka) mondta, hogy az a legjobb, mert ott minden kapható. És tényleg, pecabot, kajak, vadászpuska, meg a bármi. Amit itt nem találsz, azért el kell kocogni a Home Depot-ba, vagy a vele szemben lévő Lowe’s-ba, ezek amolyan OBI-Baumax témában utaznak. A kettő között annyi a különbség, hogy a Lowe’s-ben spanyolul is ki van minden írva, egyébként ugyanaz a kínai cucc van mindkettőben.

Túra, halász-vadász madarász témában marad a Sportsman’s Warehouse, a Beaver ‘s sport, meg a Prospector, REI, Goldstream Sports. Kínálatilag szinte semmi különbség nincs köztük, csak az árban, mielőtt bármit vesz az ember, körbe kell járni őket, mert hol itt, hol ott olcsóbb valami. Kimenős-jáccós ruhát itt (mármint mAlackában) érdemes venni, bakancsot, kesztyűt, kabátot szintúgy, persze a legjobb, ha a helyi póvert kérdezi az ember, mert vannak sajátosságok.

A túracuccok árai hasonlóak az otthoniakhoz, bár néha vannak necces cédulák. Ha mákod van, ki lehet fogni egy jó kis leárazást. Január elején a Prospector pl. átépítésbe kezdett, ennek első lépése volt a mindent kiárulnak. Sikerült vennem egy Carhartt, bélelt kezes-lábast, ami a -40-ben is jó, eredeti 310 helyett 75 dollárért. Vagy éppen egy tollal bélelt kantáros gatyát eredeti 780 helyett 150-ért. Egyébként tényleg a Jézuskától a géppuskáig érzése van az embernek, ha a boltokat járja, a Májer Frédiben pl. az ágybetét és a autósampon között vannak a puskák és a maroklőfegyverek.

A legendás árucsere-visszaviszem a hibás terméket. Néha azt hiszem, hogy a népmesébe tartozik, néha meg valami hihetetlen módon működik. A multiknál vért hu...zol, mire valamit kicserélsz. Vettem az egyik barátomnak egy iPad-et. Volt hozzá teljes körű biztosítás 20 dodóért. Hazavittem neki, persze még aznap összetörte a kijelzőt. Visszaviszem a Májer Frédibe, jaaa, hogy az nem az ő dolguk, azt egy velük szerződött cég intézi, meccsezzek velük. Persze onlány felület, fél óra mindent kitölteni, majd küldik a csomagcímkét, amivel vissza tudom küldeni. Aha, kb. 3 hónap, heti 3 telefon, mire megjött a címke, de utána tényleg villámgyorsak voltak. Van olyan bolt, ahol még blokk ellenében sem cserélnek, de inkább a visszasétálsz, hogy van valami kis porbléma a cuccossal és szó nélkül adják az újat a jellemző.

Ha valamit meg kell csináltatni ruhailag, akkor persze csak a kicsi szárga emberek maradnak, van vagy két varroda a városban, az egyik kínai, a másik koreai, egy ajtó választja el őket.

Hogy állunk a magyarokkal Alaszkában?

Találtam már magyar embört néhányat, kb. annyira magyarok, mint én a kínai apacsászár. Egyik Erik, a tűzoltó, a szülei magyarok. Volt már minden, talán halott csecsemő is (asszem kigyógyult belőle), járt 3 évig a SOTE-ra Pesten, volt tűzoltó Grönlandon, Kanadában, persze ez is siklóernyős idióka:) Az orvosit azért kellett abbahagyja, mert egyszer itt nem messze leszopódott a susnyásba, rosszul lépett, eltörte a lábát, kb. 40 km-et mászott fél lábbal a rengetegben (errefelé ilyesmi előfordul, ha benézed és ez még a vidámabbak közül való). Két nap múlva ért ki valami útféleségre, bevitték a kórházba, megekecselték a pacskerját, majd mondták, hogy az annyi mint 100.000 dollár plusz a zenés felár. Mondta, hogy van biztosítása, mire közölték, hogy aprótetűs részt tessék csak elolvasni, az csak a lower fortyeight-re (ezt a kifejezést nagyon gyorsan megtanulja az ember, az itteniek csak legyintenek, ha a többi államról van szó, mármint azok ott lent, délen) szól. Tehát Alaszkára és Hawai-ra nem. Ez az egész betegbiztosítás amolyan államilag támogatott pilótajáték. Eriknek innentől kezdve lett némi befizetni valója, a SOTE elmaradt, viszont beállt állatorvosi asszisztensnek, meg mellette maradt a tűzoltás.

Na, szóval Erik felhajtott még némi magyarokat, úgymint Alexandert és Vojanát, ők Magyarkanizsa mellől jöttek (a Vajdaságban van), Alex rutén, de voltak a faluban magyarok is, szóval ért valamit, Vojana teljesen szerb, ő a jónapot már ismeri. A többiek meg kb. annyira, hogy az egyik nő lánya valami 3. generációs magyar sráchoz ment fírhe, ezért a néni meg akar tanulni magyarul.

Bürokrácia

Remélem ennyi idő alatt "lejött", hogy sajnos-szerencsére eléggé burokban élek, mivel sok mindenben segít az egyetem. Betegbiztosítási mizériáim pl. nincsenek, azt az egyetem intézi, az önrészt automatikusan vonják a fizetésből. Persze vannak necces dolgok ebben is, mert a fogászat csak 2000 dollárig ér. Azt pedig egy apró mozdulattal át lehet lépni.

Az egyik kolléganőmnek volt egy gyökértályogja. 2 darab 1 órás kezelés, 8900 dollár volt. Ebből 2000-et állt a biztosító. Mondtam neki, nem vagy magadnál, veszel egy jegyet Hungáriába 1400 dollár, "széttúrják" a képed, összeraknak otthon kb. további max. 1000 dollárért, kifizetsz a 4 napra még 800 dollárt, ez eddig 3200, nekem adsz egy 1000-st az ötletért és mindenki happy és spóroltál 4700-at:).

Amit az egyik oldalról levesz az egyetem, azt két marékkal adja vissza a másikon. Említettem, hogy hoztam magammal néhány berendezést. Na, aranyidesSzűzanyámacsandaibúcsúban ne hagyjál el mán engemet! Szinte mindegyik saját "készítés" (sokan segítettek, ezért az idézőjel), ergo se ilyen lista, se olyan lista nincs róla. Idejövetelem előtt elég sokat leveleztem velük, mert sejtettem, hogy nem lesz sétagalopp ezeket itt üzemeltetni. Ááá, semmi gond, menni fog az. Még európai szabványú ipari áram is lesz:) Mindezt szerződésben vállalva. Na, a ketyeréken azóta dolgozik egy komplett mérnök brigád, mert az 1/2-es, 1,75-ös emelkedésű metrikus menet, miként passzolhatna a 1/2-es, kontinentálishoz, plassz a melyik mágneskapcsoló eszi a 60 Hz-et, az 50 helyett. Mert persze se ipari áram, se rendes helyiség nem volt a cuccoknak.

Azonkívül akármihez hozzá szeretnél nyúlni, mindenre van külön online tréning, legalább 30 különböző protokoll, stb. A pályázatírás az külön rémálom, szerencsére van egy iroda, aki segít eligazodni a papírhalmazok között, de így sem eccerű. Szerény nyomott véleményem szerint, otthon még mindig sokkal több mindenre van emberi megoldás, itt szinte mindenki csak a papír és a protokoll szerint. Tudom, mindenki védi a saját hátsóját, de néha már az agyatlanságot súrolja a merevség.

Ha esetleg repülőt szeretnétek vezetni...

Hétköznapi ügyintézésben vannak egyszerűbb és komplikáltabb dolgok, ahogy írtam jogosítványt szerezni, autót átíratni, biztosítást kötni sima móka, de pl. elkezdeni repülőiskolába járni, bankban ügyet intézni, hivatalba bejutni, az már más tészta. A repülőiskola az úgy ment pl., hogy alienként át kell esni egy NTSB (national transportation safety board) background security check-en.

Ez teljesen "eccerű", a repülőiskola egyeztet egy időpontot a rendőrséggel, miután minden létező dokumentumodat elküldte az NTSB-nek, elmentek kézen fogva a rendőrségre, szigorúan előre egyeztetett időpontban. Bemész a "cellába" (ez egy teljesen zárt előtér, biztonsági ajtókkal, egyirányú üvegablakokkal, meg 4 kamerával), felveszed a telefont, beszélsz az ügyintézővel, aki gondolom a kamerán les, majd kb. 20 perc múlva jön valaki, aki mind a 10 ujjadról lenyomatot vesz, beteszi egy borítékba, majd elküldi a hivatalba. Onnan egy hónap múlva (jobb esetben) visszajön a zöld jelzés, hogy nem vagy tenorpista. Ennyire eccerű.

A legtöbb hivatalba nem lehet csak úgy bemenni, időpontot kell egyeztetni, mindenféle telefonos nyomogatós menükön végigszánkázva, majd amikor odaérsz, ugyanaz a cellás, telefonos rendszer fogad, mint a rendőrségen, tiszta bigbrada... Viszont fegyvert venni, azt gyakorlatilag véletlenül is tudsz, ha nem figyelsz, mert lehet, hogy a parízer helyett azt rakod be a kosárba. Na jó, az ID-t elkérik, de semmi egyéb. Alkoholt viszont csak a külön részen, miután megkérdezték, hány éves vagy bogaram. Egyes helyeken rendesen betartják a szabályozást és megnézik az ID-t is, mert ha volt DUI-od és amíg az le nem jár, addig max. Bambit lefetyelhetsz hivatalosan.

Áutdórkodás – kutyaszán és jégfalmászás, de siklóernyőzni nem lehet

Na, itt elérkeztünk Fairbanks egyik erősségéhez (nekem inkább gyengeségéhez), mert a lehetőségek szinte végtelenek. Horgász-vadász-vadvízi kajakozós- lájtos túrázó-kempingező-kutyaszánozó-motorosszán-hidroplán-ésmégamitakedvesvendégkíván lehetőségek végtelenek.

Az egyetemen gyakorlatilag a jégfalmászástól kezdve a kutatóbúvár-képzésig minden van, csak idő és pénz kérdése a móka. A hallgatóknak elég olcsó, nekem mivel alkalmazott vagyok már nem annyira, de néhány túra simán belefér. Aztán már tényleg csak kedv kérdése, mert ezek a túrák leginkább egyhetesek, de van 2 hetes is köztük és "munkaidőben" nem nagyon díjazzák, ha egy-két hétre lelépsz. Így maradnak a nyári és a hétvégi kevergések.

Mivel nekem van egy "lelki nyomorom", amit repülés utáni vágynak hívnak, számomra ez a teljes nihil vagy az ordas bevállalások helye. Siklóernyőzöm, meg pár éve vitorlázórepülök is. Na, ezt a kettőt itt csak abszolajte szopóágon nagyon nehezen lehet csinálni. A környék földrajza a siklóernyőzést szinte lehetetlenné teszi, mert nincsenek tiszta helyek, sem domborzatilag, sem növényzetileg.

Mielőtt idejöttem, Adam, a helyi siklóernyős csóka váltig állította, hogy ez a világ északi közepe, de hamar kiderült, hogy csak kamuzott kissé túlzott. A másik hatalmas nyomor a vitorlázórepülés. Minden irányban ott a mocsár-tundra-tajga, igaz, hogy tavasszal és nyáron olyan idők vannak, hogy elcsöppen az ember, de hiába. Se gép nincs erre, de indulni sincs hova, mert semmi opció nem létezik terepre szállásilag. A legközelebbi lehetőség Anchorage, az meg 610 km délre.

Amikor megvettem az autót, nézegettem a platóját, hogy majd alszom én azon, ha nagyon muszáj. Ha meleg, selymes, csillagos nyári éccakák lennének, meg a macik sem csellengenének a környéken menne is a dolog, de így, hogy egész nyáron egyfolytában esett, más megoldást kellett találni. Ez pedig a camper.

dsc_1868.JPG

Átlag amerikai, ha túrázni megy, semmi fajta kényelemről nem szeretne lemondani, értsd, ordas plazmatévé, kábelnet, play station, két fürdőszoba, bőr kanapé inkluzíve. Ezért kitalálta magának a camper intézményét. Ebből a legalapabb megoldás a sima platóra rakható verzió. Abból is van persze kicsit szebb-jobb, WC-vel, zuhannyal, de nekem csak egy felnyitható, fekhelyes kellett. A másik véglet, amivel nem foglalkoztam, az oldalra nyíló, 2 hálószobás, média centeres, bőrkanapés, konyhás dagályborzalom.

Találtam is egy nekem való kicsikét, elég olcsón, amit csak felrakok a platóra és simán -10 fokig jó vagyok bárhol, lehet benne főzni, aludni és minimálban mosakodni is:) Atomtámadás ellen nem véd, de legalább fűthető a kis palackról, szóval, nekem pont megteszi kisebb-nagyobb túrákra. Az Eagle Summit nevű helyen, szeptember első hétvégéjén, 20 mph-s szél volt és -12 fok éjszaka és tökéletesen jól védett, akkor nekem jó lesz ide-oda. Pont ezen az éjszakán 3-an (plusz két ktuya) aludtunk benne és nem kellett nyomorogni, szóval tökéletes. A fogyasztást kissé megdobja, de ez a kényelemért cserébe szinte mellékes.

Zárszóság

Sokszor megkérdezik, nem csak otthonról (a lóver fortieéjtből is), hogy hát hogyan lehet bírni azt a "hihetetlenhideget", meg téli sötétet? Ahogy írtam, imádom a meleget és a tűző napfényt, de ez a másik véglete a csodának. Szinte már fáj, ha nincs legalább -20 fok. A hideg ellen fel lehet öltözni, onnantól meg annyi mindent lehet itt csinálni, ahogy fent is írtam. Egy év után alanyi jogon lehet vadászni menni (kell hozzá licensz, de elég egyszerű megszerezni), lehet sífutni, kutyaszánolni, hóban túrázni, a kattant Garrett haverommal motoros trájkkal repülni, lékhorgászni és még a végtelen sok egyéb mindent.

A fények.... Azok meg leírhatatlanok. Minden évszakban csak kapkodod a fejed, mert minden nap (kivétel június és december vége) 7 perccel hosszabb vagy rövidebb, mint a másik. A nap pályája elég lapos, ezért a hajnalok és az alkonyatok nagyon hosszúak, egész elképesztő bíbor-narancs és kék színekkel, mindezt órákon keresztül. Mivel Fairbanks pont a lejtő legvégén, a gödörben van, orbitális az inverzió, a köd napokig meg tud ülni. Mivel annyira hideg szokott lenni, ez nem rendes köd általában, hanem jégköd. Az meg valami hihetetlen, amikor reggel csillog a rengeteg kis kristályszerű jégkristály a levegőben és összevissza szórja a napfényt, ami alulról jön.

dsc_2165.JPG
Azt kell mondjam, hogy olyan ez a világ, mint egy rossz jány. Hívogat, meg csalogat, de nehezen adja magát. Hiába rövidek a nappalok, ha itt van ez a rengeteg fényjáték, állandóan van lehetőség kint lógni, szinte észre sem veszi az ember, hogy sötét van. Ja, már éjfél van? há pedig csak 4 órája állunk tátott szájjal, nézve a sarki fényeket az égen. Igaz, néha a tűzre is kell rakjunk, hogy oda ne fagyjunk, de a látvány, az olyan mint a mesében. Elképzelem, hogy a régiek, akik ezt nézték, anélkül, hogy tudtak volna a Van Allen övekről, miket mozizhattak. Tényleg olyan, mintha egy kertmoziban ülnék, csak sokkal szebb:)

Nemsokára (már csak egy hónap) alig lesz sötét. Április közepén lemegy a nap 10 körül, de 11-kor még lehet olvasni a szabadban. Aztán meg itt a teljes világosság, amikor viszont behúzott sötétítővel kell aludni, mert teljesen világos van éjfélkor is.

Az elején (haha, hiszen most is ott tartunk…) nagyon nem hittem benne, de nagyon lehet szeretni ezt a világot. Erik erre csak annyit mondott, hogy mást amúgy sem tudsz tenni:)

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Alaszka Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr257318640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

33621 2015.03.30. 22:44:36

Szegény kislány elvesztette a kutyáját ott ahol sok az ínyenc!

www.haon.hu/megsutve-talalta-meg-kutyajat-egy-kislany/2798405

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 22:46:29

@Zoole[uk]: Igen, közben láttam, le vagyok maradva.
Hát nem egyszerű valóban, érdekes ez a hozzáállás, főleg, hogy itt is szokott kommentelni.

wuaaa 2015.03.30. 22:47:12

@qkuc: Aha, szóval te valami hasonló vagy ahhoz, mint amilyet ők keresnek? :

www.finn.no/finn/job/fulltime/object?finnkode=57292270

www.finn.no/finn/job/fulltime/object?finnkode=57292985

Na? Felírsz még egy országot a listádra? :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.30. 22:47:21

@Philosoraptor:
Én mindig csak az igazat...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hülye vagy fiam.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 22:49:44

@diggerdriver: Mit mondanak a gyerekek?
Nem tekerhetem fel a hangot, mert a mienk már alszik, meg amúgy se szoktam érteni...

2015.03.30. 22:52:08

@Zoole[uk]: Tudod, ez érdekes. Mert pl. én bírlak így láthatatlanban is. Meg Diggert is, habár az ő stílusát, amit a nők iránt tanúsít, már kevésbé...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 22:54:28

@wuaaa [nor]: Én is kérdeztem már moyjo-tól kétszer is, de nem árulja el...

wuaaa 2015.03.30. 22:55:07

@geegee: Szomszéd, ezt hang nélkül is megnézheted és rá fogsz jönni a lényegre... :))
(..és közben nem csak arra kapsz majd választ, hogy mi az előnye a viseletnek, de arra is, hogy hordanak-e alatta bugyit..)
www.youtube.com/watch?v=ZdI385wTW6I

wuaaa 2015.03.30. 22:56:41

@geegee: Iparművész asszem. De egyszer valaki leporfogógyártózta, annak is nagyon örült, úgy emlékszem.

morsels (törölt) 2015.03.30. 23:02:00

@FutureFry:
Persze, mert a kettengelyes autokra (teherautokra is) az alap jogsi eleg.

blackhairlady 2015.03.30. 23:02:32

@Zsuzsi65: :)) Most nalunk is ez van, hogy itt a fiam. harman osztoznak a furdon, igy a lanyom kituzte az ajtora a heti listat, hogy mikor az ove a szentely, a tobbit majd beosztjak a testverei:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:02:48

@FutureFry: Asztqrva.Mármint sima b kat jogsira?ez a személyautó jogsi eu-ban, nem tudom, mennyire vagy tájékozott, bocs ha triviális.Itt max 3500 kiló lehet illetve 7 (8?) személyes kisfurgon.Ez ha jól látom simán van 4 tonna.Ha meg különálló szerelvény van, pl egy nagyobb kombi húz egy kéttengelyes (5-6 méter hosszú) üvegtigrist, akkor is kell kiegészítő jogsi, ami a b+e kategória.Végül is jogos az elvárás, ekkora vasakkal nem biztos, hogy jó ha a fogalmatlan Jolánka néni letarol egy egész parkolót...
de azért irigykedek picit, a faxnak se lenne kedve egy ilyen dolog miatt külön jogsitanfolyamra járni, meg egy kalap pénzt kifizetni rá...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:04:52

@wuaaa [nor]: azt nem értem, hogy miért finn.no, mikor norvégok ezek...

A finneknél meg bosszúbol lehet, hogy norge.fi van ilyen célokra?

:-)))))))))))))

blackhairlady 2015.03.30. 23:05:05

@P.Elliot: Akkor jol erzekeltem en is. Szerintem par honap utan, de egy ev utan biztosan Palint idegosztalyra kuldte volna az oreg. En is ilyen jelzoket hallottam, olvastam felole.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.30. 23:06:21

@geegee: "A konkrét az konkrétan a betont jelenti amerikaiul?Nagyon idétlenül hangzik... :D"

Haha, igen, amikor a jo oreg kevert, ontott betonrol van szo, az "concrete" :) en.wikipedia.org/wiki/Concrete
Jogsi eloirasok allamonkent valtoznak, nalunk CA-ban, ha jol tudom es emlekszem, a C kategorias jogsi (normal szem. gepkocsi) nem eleg ra, hanem B kategoria kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:06:32

@diggerdriver: Aztabetyár.Ez télleg durva...Én is pofánverném az óvoda vezetését, ha ilyenekebe belerángatnák a mienket a tudtom nélkül.

qkuc 2015.03.30. 23:09:31

@wuaaa [nor]: Ú, a másodikat rám szabták. És nem gáz, hogy a helyiek nyelvéből egy szót sem beszélek? Persze igyekeznék előbb-utóbb megtanulni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:09:36

@wuaaa [nor]: Hehh, a q anyját, bele kéne verni az orrát a nyavajás teletubbinak... :-[[[

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:10:13

@wuaaa [nor]: Igen, azt olvastam, elég kemény menet volt...

wuaaa 2015.03.30. 23:11:50

@morsels: Ja, az meglehet.. :)

@geegee: ..te nem, ez valami más lesz... www.norge.fi/ :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:12:20

@Zsuzsi65: Jééé, itt meg fordítva nevezik. B kat. a normál személyautó, C meg a közepes furgontól felfelé.De van még D, E, meg asszem F is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.30. 23:15:38

@wuaaa [nor]: Jó persze, ez a télleges értelme.De nem finnül kéne szóljanak ezek a tartalmak?

wuaaa 2015.03.30. 23:18:32

@qkuc: Na ugye ! :)) Még van pár napod gondolkodni, de én a te helyedben... bizony.. na ugye...? most miből áll felülni a wizzre? Fel lehet fogni egy kirándulásnak is, legrosszabb esetben... esélyed meg szerintem van bőven.
Dehogy gáz. Oda van írva : "working language is English". Hiány itt az ilyesmi (is). Nem te lennél az egyetlen a cégban, aki nem beszélne itteniül. Sokan - főleg a spéci szakmával bíró emberek - hosszú távon elvannak itt norvég nélkül. Nincs rá szükségük. Szóval, csapj a lecsóba, én azt mondom ! :))

wuaaa 2015.03.30. 23:19:46

@geegee: ...most hogy így mondod, DE ! norja.fi/
:)))

wuaaa 2015.03.30. 23:21:41

@geegee: "De van még D, E, meg asszem F is..."

F nincs. T van, mint traktor, meg itt van "S", mint snøscooter... :))

bpetya75 2015.03.30. 23:24:08

@DeFatter:

Üdv Somogyból Hombre!

Elküldöm Boginak a linket, hadd olvasgassa ;-)

Határátkelő 2015.03.30. 23:25:56

@mojyo: @Philosoraptor: @diggerdriver: @P.Elliot: @Shanarey(England) ISTP: @Zoole[uk]: (Elnézést, ha valaki kimaradt.)

Egy pár dolgot hadd írjak le, ha már így felmerült a téma.

1. Természetesen mindenki ott és úgy blogol és beszélget, ahol és ahogy jónak érzi.

2. Tőlem annyi migrációval foglalkozó blog indul, amennyi csak akar, minél több van, annál jobb. Én ezeket az embereket innen el nem üldöztem, tehát ha ők úgy érzik, ott jobban megvannak egymás között, egészségükre.

3. Nem ez az első eset (és nem is az utolsó), hogy valaki megpróbálja "klónozni" a Határátkelőt, eddig viszonylag kevés sikerrel. A helyzet ugyanis az, hogy egy ilyen blog rengeteg meló, még akkor is, ha ez kívülről esetleg nem mindig látszik.

4. Az, hogy ki milyen nevet ad a blogjának, szintén magánügy, bár ebben az esetben erről megvan a nagyon markáns véleményem (lásd még: adias cipő és társai).

5. A legundorítóbb dolognak azt tartom, ha valakit / valakiket a távollétükben egy másik blogon mocskolnak. Ezt talán nem kell részleteznem, és azt sem, ennek mik a következményei.

6. A továbbiakban nem kívánok ezzel az egésszel foglalkozni. A Határátkelő megy tovább, ahogy eddig, mindenkit szeretettel várok, szerzőnek, kommentelőnek, olvasónak. Csak annyit kérek, ha valakinek valami baja van, azt itt jelezze (vagy privátban nekem) és ne máshol mocskolódjon, mert attól felfordul a gyomrom.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.30. 23:26:22

@geegee: ez erdekes:) nem tudom, mi a logikaja, talan az, hogy aki "nagyon szuper vezeto (nagy kamionok), azoknak van A, a tobbi meg szepen megy lefele, mint az osztalyzat: B, C :)
Egyebkent most direct ragoogliztam, mert en is kivancsi voltam, es a C osztaly egyedul az, amit commercial es non-commercial kategoriaban is kiadnak, ezert pl. az en mezei jogsim is C.
http://en.wikipedia.org/wiki/Driver's_license_in_the_United_States

P.Elliot 2015.03.30. 23:28:45

@diggerdriver:
Ugy tudom hogy neten mindenki egyenlo nem? Tokmindegy hogy ki mit csinal, mivel foglalkozik, mennyi iskolat vegzett.
Sose torodj masokkal, en sosem szoktam elajulni attol sem ha valakinek tobb diplomaja van, attol meg nem biztos hogy emberileg tobb, legfeljebb tobb iskolat vegzett. Az emberileg tobb ember pont abban rejlik hogy mindenkivel megfer, nem irigyel senkit, nem akadalyozza mas utjat, emberszamba vesz mindenkit, segitokesz,, nem irigy, ettol lesz meg az "emberileg tobb" jelzo megerdemelt tulajdonosa.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.30. 23:29:06

@Határátkelő: +1 Annyira nem kovetem a dolgokat, igy nem tudom pontosan, kinek milyen problemja/sertodese volt, de abban teljesen egyetertek, hogy valaki hata mogott mocskolodni a legprimitivebb dolgok koze tartozik (szamomra).

Buff A Ló 2015.03.30. 23:33:41

@qkuc:
van más közlekedési eszköz is, bár tény, hogy el lehet jutni rómába rollerrel is. :)

szóval ajánlom figyelmedbe a közvetítőket (kölcsönzőcég, személyi tanácsadó és egyéb polírozott neveken futó ügynökök).
nekem nagyon kevés önéletrajzküldésembe és önéletrajzkalapálásomba került, hogy interjúra hívjanak. pedig mint tudjuk az állásvadászat és a cv - testre szabás nem csak utálatos, idegőrlő, de rendkívül időigényes tevékenység is. a közvetítőcég leveszi a válladról ezt a terhet. persze busás jutalékért cserébe, viszont a jó hír az, hogy ezt a jutalékot nem veled fizettetik meg, hanem a munkavállalót kereső céggel.

most már a következő ország felé kacsintgatok, és eszembe se jut más, mint kényelmesen várni, amíg hívnak. böngéssze az állásokat a közvetítő! :) sok esetben fizetik a kiutazást, szállást az interjúra, legutóbb engem a vasútnál vártak és onnan kocsival fuvaroztak a megbízóhoz.

akkora a szagemberhiány, hogy alig van olyan nap, hogy nem telefonálnak, néha már terhes is. de legalább nem napi 3 órám megy rá.

a mondottak német nyelvterületről szólnak, de gyanítom, hogy másutt is van ennek kultúrája.

Buff A Ló 2015.03.30. 23:33:43

@Philosoraptor: a szűkebb pátriárkámban ezt máshogy mongyák. ;)

Buff A Ló 2015.03.30. 23:33:45

@geegee: illetlenség kérdezősködni, faggatózni. van, aki a véleményével és a lenyűgöző személyiségével akar jelen lenni, nem a földhözragatt aktuálparamétereivel. le a geopolitikai determinációval! :)
ő is nyilván sehol lakik, nem akar önkéntes adatszolgáltatóvá válni a magaszabta korlátokon túl (üveghegyen innen). meraszongya: kinekmiközehozzá az internet nagy trollbarlangjában?

P.Elliot 2015.03.30. 23:35:48

@qkuc: En meg sok szerencset kivanok neked abban hogy talaljal valami nagyon jo allast.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.03.31. 00:37:42

Kár hogy Örs nem jött vissza, szívesen olvastam volna még. ..A poszt remek, habár a legutóbbi óta már elolvastam a blogja 75%-àt! (Igaz, hogy ott meg aztán nagyon nyomja a szlenget, sokszor én is csak pislogok hogy ezmiez?) Hiányoltam a képet a camper-ről, meg a szó szerint kockára fagyott gumiról! :) A legjobb bejegyzés mindig az, ami legalább egy nyaraláshoz meghozza a kedvet!

2015.03.31. 00:49:49

@Buff A Ló: Pontosan igy van, koszonom szepen a helyettem valaszolast. :D

@Határátkelő: Neked igazan nem kell magyarazkodnod :D Szerintem teljesen ertheto a velemenyed, es hat nem is tudsz nagyon mit csinalni ebben a helyzetben. En pontosan emiatt vagyok itt (ti. "hataratkelo"), mert k*rvara farasztott az a magyar szokas, hogy hat mit kepzel a Joskapista, hat tiszta hulye, de engem nem lehet csakugy megserteni, meg "bekostolni" meg mittudomen, na majd megmutatom en, hogy en mindent jobban tudok, de a Mariskaval kozben ujra kibekultunk, mert kiderult, hogy o is utalja a Joskapistat, de mostmar a Juliskat is utaljuk, mert valaki latta a Pistajoskaval, aki meg koztudottan a Joskapista seggnyaloja, satobbi satobbi satobbi.... Ezt tudja valaki kovetni? :D Soha nem ertettem ezt, hogy mi lehet olyan serto, hogy megerje ez az egesz hiszteria? Mi az, amit nem lehet megoldani egy helyben? Jo, tudom, en meg fiatal vagyok es tapasztalatlan, es nem vallalkoztam senkivel, aki lenyulta volna az otletemet, vagy a penzemet, de nagyjabol ez az a szint, amit feloldhatatlan konfliktusnak tartanek, illetve meg ezt sem, mert szarra perelnem az illetot, es akkor a birosag segitseget kernem a megoldasban :D De oszinten, en soha eletemben nem sertodtem meg, nem tudom, mit jelent, nem mindig esik jol, amit masok mondanak, de alapvetoen miert nem lehet ra szarni, hogy mit gondolnak masok, foleg olyanok, akiknek az igazi nevet sem tudjuk? Ki nem szarja le, hogy van aki szerint en porfogokat gyartok, vagy, hogy azt gondoljak, hogy a nok csak a ferfiaknak akarnak tetszeni, meg nem voltak gazkamrak, Oroszorszagban pedig nincsen maffia meg oligarchak? Meg lehet, hogy valaki szerint en egy hulye p*csa is vagyok! Sot, van egy csomo f*deszes is! Meg l*beralis! Es? Persze ezeken le lehet dobbenni, meg meg lehet vitazni, hiszen azert jarunk ide, de oszinten, ki a f*szt erdekelnek ezek a dolgok annyira, hogy utana napokig, hetekig, orokre, senkivel, meg meg annak a velt vagy valos elvbarataival es se lehessen szoba allni? Semmit se tudok amugy senkirol (es azt se szeretnem, hogy rolam tudjanak), meg nem is reg ota jarok ide es nem kovetem senki szemelyes blogjat, igy fogalmam sincs, hogy valojaban mik vannak a konfliktusok hattereben, lehet, hogy sulyosabbak, de az csak azok kozott ertheto, akik szemelyesen is ismerik egymast, es azt szemelyesen is volna ertelme lerendezni, nem? Amugy pedig nekem is van velemenyem egy csomo emberrol, szerintem is sok az elmebeteg hulye :D De es akkor mi van, en is egy vagyok kozuluk, na bumm. :D

Tenyleg szeretek amugy ide jarni beszelgetni, de ha komolyan ez lesz, en tenyleg nem kerek belole, es azert hiszem azt, hogy most jo lenne lelepni egy kis idore, mert nem akarom, hogy az legyen, hogy be kell allni a taborba, hogy peldaul en ilyen Hataratkelos leszek, masok meg a masikok, es akkor nekem azokat utalni kell, meg akkor azok engem is utalni fognak, csak azert mert idejarok, es szobaallok olyanokkal, akikkel ok meg nem... Es akkor a fele beszelgetesrol meg jol le is maradunk, mert az a masik feluleten zajlik, raadasul privatban is van egy csomo ilyen gondolom. Ennel meg a brazil szappanopera is kevesbe faraszto, mert abban legalabb rokoni szalak teszik egyertelmuve a kotodest, es nem az "ugy nezett ram", meg "azt mondta rolam". Ti tenyleg ezt csinaljatok kulfoldon is? Nem volt eleg Magyarorszagon ebbol? :D Koltoi kerdes volt. Sajnalom, de ez tenyleg elveszi a kedvemet :(

Ez mindenkinek szol amugy, nektek is, akik itt suttyomban olvassatok es utana jol kibeszeltek mindenkit magatok kozt, de azoknak is, akik itt szolnak be meg utolag is azoknak, akik mar nincsenek is itt, mert kiengesztelhetetlenre sikerult sertegetni oket.

Na mentem, majd jovok, lehet, hogy holnap is :)

pappito · http://pappito.com 2015.03.31. 01:54:25

@mojyo: pár napig nem voltam aztán most meg nem értem, hogy ki hova ment meg ki sértődött meg min meg ki kapott/nemkapott meghívót hova :)

a poszt meg jópofa volt, a szleng se zavart, láttam már siklóernyőst, az mind hülye :))))

rezsöatya 2015.03.31. 02:26:36

@mojyo: tenyleg nagyon fiatal lehetsz...

FutureFry 2015.03.31. 03:58:04

@geegee: @morsels: @Zsuzsi65:
Mint minden, ez is államonként változó, de sok államban az általában “D” kategóriának hívott (bár Kaliforniában és Texasban ez a “C” kategória), azaz rendes “személyautós” jogsi az 26,000 font (kicsit kevesebb mint 12 tonna) GVWR-ig (bruttó összsúlyig) jó. Ehhez még hozzájön, hogy vontathatsz is valamit (pl. trailer-t amin egy autó van), bár megint változó, hogy az beleszámít-e a fent említett összsúlyba. És mint mondtam, még a személyautós nemzetközi jogsit (az a szürke füzetecske, amit otthon is ki lehet(ett?) váltani) is elfogadják az ilyen esetekben.
Az, hogy a therautó tengelyszáma számít-e, úgy tudom szintén államfüggő (pl. Kaliforniában számít, Texasban viszont tudtommal nem). Ráadasul RV-k nél (“Motor Home”) van (sok?) állam ami kivételt tesz (pl. Arizona, ahol tudtommal nem számit az összsúly ilyen esetben).
Persze a fentiek nem vonatkoznak ha üzleti célú a jármű használata (vagy pl. ha sok embert fuvarozol).

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.31. 08:09:29

@mojyo: te, en most egyenes leszek veled:-) ahhoz kepest, hogy szerinted ez lenyegtelen, mar masodszor fejtegeted hosszan:-)
tokre egyetertek veled amugy, de engem meg ennyire sem erdekel, adott konfliktusaimat lerendezem es kesz, aztan leulok a viragos ret kozepebe. ajanlom neked is:-)

Rónarider 2015.03.31. 08:13:13

Nos a magánéleti illetve netes felületen elkövetett/elszenvedett hisztikhez nem értek, és nem is igen érdekelnek, a politikusokat, jogtudókat, bankárokat felszántanám és behinteném sóval.

Ám az alaszkai írás folytatása is igen finom írás, és ez a lényeg!

2015.03.31. 08:41:53

@Határátkelő: Teljesen egyetertek. Ajanlom - mindenkinek akit erdekel a tema - ezt a cikket amit veletlenul par napja olvastam, 'Why are people so mean to each other online?', www.bbc.com/news/technology-31749753. Messze tulmutat a Monika Lewinsky-teman es nagyon tanulsagos, legalabbis nekem az volt.

qkuc 2015.03.31. 09:34:51

@Buff A Ló: Köszi a tippet, :). és van bejáratott "közvetítőd"? :)

wuaaa 2015.03.31. 09:54:31

@qkuc: ...most, hogy így aludtál rá egyet, hogy gondolod? Megpályázod? Vagy küldjem a következőt? :)

qkuc 2015.03.31. 09:58:13

@Szilvana1[Bucks, UK]: S meghozta? :) Csak az a rohadék sok szúnyog ne lenne, télen kell menni ...., :D.

kék madár 2015.03.31. 10:23:46

@diggerdriver:
hidd el, senki nem azert jon ide, hogy tobbet nezhessen ki beloled, mint amit te ki tudsz magadbol hozni, bar ketsegtelenul nagyon igyekszel. Es senki nem nez le, azert amit elertel, sot tisztelnek erte.

"Én vagyok itt a legmegosztóbb személyiség és erre vastagon rájátszom."
a nőgyűlölet, rasszizmus, tortenelemhamisitas nem megosztasnak minosul, inkabb mezei trollkodasnak. Szerencsere a hataratkelonek nincs pl. nőgyűlölő reszlege, nincs ezzel kit megosztani, csak gyorsan agyonvagni egy beszelgetest.

" Az álszentséget pedig könyörtelenül kifigurázom."
Veletlenszeruen figurazol ki es sertegetsz barkit, amivel szetverheted itt a tarsalgast. Nem az alszentsegre ugrassz, hanem barmire ami a hozzaszolonak egy erzekeny pontja.

"Tanult embereknek nehéz elfogadni azt hogy egy bugris paraszt is hozzászól dolgokhoz"
ez is egy visszatero motivum, es ertelmetlen ebbe burkolozni, Ha mas azzal ervelne ellened, hogy "nincs igazad, mert tanulatlan vagy", lenne alapja, de ez soha nem merul fel csak te inszinualod, ami egy regi aljas trukk, politkusoknak tanitjak is, hogy hogy lehet alaptalanul befeketiteni masokat.

"Túlságosan egyenesen beszélek és mindig kimondom amit gondolok." mint fentebb... loaded statement. Mas nem mondja ki? A tobbseg hazudik? Mit akarsz ezzel mondani? Nem az a baj, ha valaki kimondja amit gondol, hanem, ha olyasmit gondol amivel erosen kilog egy joindulato, tobbsegeben liberalis, szines kozossegbol, peldaul a nok szereperol veled ellentetben XXI-ik szazadi modon gondolkodva.

pedig lehetnenek tobbsegeben az ertekes hozzaszolasaid is, dehat ez csak rajtad mulik. Addig meg, mivel te itt napi gykorisaggal osztod az eszt meg teszel mindenkit helyre, mintha ez a te feladatod lenne, nem marad mas az olvasonak (i.e. nekem), mint elkerulni ezt a blogot.

Határátkelő 2015.03.31. 10:39:56

@diggerdriver: talán nem kellene "azon túl" is elmenni, hacsak nem az a cél, hogy megoszd az itt kommentelőket vagy lekerülj a whitelistről. Gondolom, egyik sem cél.

@kék madár: A magam részéről örülnék, ha ezt a lassan megint személyeskedésbe forduló vitát itt lezárnánk.

Egy-egy ember miatt elkerülni a blogot nekem furcsa, hiszen a történetek attól még itt vannak, azokat szerintem akkor is érdemes elolvasni, ha az ember esetleg nem kommentel.

Hari Seldon 2 2015.03.31. 10:45:40

@diggerdriver:
Rosszul válaszoltál. ű
Helyesen:
"A végtelenbe és tovább!"
Buzz Lightyear

2015.03.31. 11:06:59

@~~Babette~~: Ha boldog vagy, akkor nem kell ezen gondolkodnod. De azt viszont nem kellene megvárni, hogy boldogtalan legyél.

SzZoole 2015.03.31. 11:26:14

@Philosoraptor: Oo,koszonom az elismero szavakat:)
De,olvasd el a legutobbi gyalazkodo posztjukat,abban leirtak,hogy milyen vagyok,ugyhogy nagyon vigyaz velem:)
Lenne meg mondani valom,de en nem fogok lesulyedni a szintjukre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 11:38:23

@Határátkelő: Teljesen igazad van.
Tudom mik a hibáim és ismerem a korlátaim.
A határok feszegetése nélkül dögunalom az élet. Ez a blog is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 11:41:29

@Hari Seldon 2:
Ha dolgozok azt szoktam mondani mindent megteszek amit a fizika határai engednek plusz 10%.

Vagy azt hogy a lehetetlent teljesítem a csodákra egy kicsit várni kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.31. 13:33:08

@wuaaa [nor]: én a magyarra mondtam...:D
Télleg, ott mit lépnének egy snöskoterre?Lehet, kapna egy sima nagymotorjogsit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.31. 13:35:05

@Zsuzsi65: Értem, köszönöm.Hát nem egyforma a két szisztem, az biztos. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.31. 13:37:35

@Buff A Ló: Jó, oké persze, nem is feszegetem tovább.Biztos jó oka van titkolni.

2015.03.31. 13:40:07

@Zoole[uk]: Azért utálnak, mert jóban vagy Diggerrel. Legalábbis nekem nem rémlik, hogy te bárkit is kiosztottál volna, főleg nőket nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.31. 13:46:06

@diggerdriver: @~~Babette~~: @Shanarey(England) ISTP:
hvg.hu/itthon/20150331_Palyazati_munka_volt_a_kormanyablakhoz_ir

"2011-ben írt ki pályázatot fiatal művészeknek a kormányablakok népszerűsítésére a Hungarofest, ebből az alkalomból készülhetett Kovács Katalin költeménye, a Mi is az a kormányablak?, amit a mórahalmi óvodások adtak elő."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 14:01:03

@Dragonlady (Bp, Hun):
Ok, de kinek jutott eszébe hogy óvodásokkal adassa elő?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.31. 14:04:33

@diggerdriver:
nagyobb méretben nem találtak olyat, aki hajlandó lett volna rá? :-)
ja és szép kis pénznyeremény is volt a nyertes szerzőknek....
hm.
nem tudom, inkább nézek egy kis standup comedyt ma.

wuaaa 2015.03.31. 14:15:36

@geegee: "Télleg, ott mit lépnének egy snöskoterre?Lehet, kapna egy sima nagymotorjogsit... "

Bár nem teljesen vili, hogy mit értettél az "ott" alatt, de ha Mo.-t, akkor szerintem semmit, mivel nem vagyok biztos abban, hogy ott olyasmi részt vehet-e egyáltalán a közúti forgalomban úgy mint itt. De lehet, h tévedek, a magyar hatóságoktól minden kitelik.. minimum valami adót biztos ki lehetne rá szabni ha több mint 5 darab lenne az országban.... :))

SzZoole 2015.03.31. 14:45:47

@Philosoraptor: ismered a mondást;madarat tolláról,embert barátjáról:)))
De ez alapján nem lehet elítélni senkit
Es igazad van,en tényleg nem bantottam senkit,főleg hölgyeket nem.

Taxomükke (UK) 2015.03.31. 14:48:09

@~~Babette~~: @diggerdriver: Nem értem a problémátokat.
Kommunisztikus országvezetésnek címzett szocialista-realista előadóművészet.
Azt hittük valaha, hogy - többek között - a fiúk az ilyen dolgok ellen küzdenek.
Tévedtünk. Urambátyámkodás elvtársiassággal vegyítve. Ezt szeretik, ezt akarják. Van is rá vevő dögivel.
Ajjdejó hogy már nem ott élek.

Taxomükke (UK) 2015.03.31. 14:52:35

@geegee: Szerintem aki bevállalja egy ilyen nagy jármű vezetését, annak van egyrészt jelentős vezetői rutinja, másrészt felelősségérzete.
Legalábbis remélem...

2015.03.31. 15:43:04

@diggerdriver: Ártatlanok, nem ellenkeznek...

SzZoole 2015.03.31. 15:55:00

@diggerdriver: ne szólj hozzam!!!
Miattad kerültem ilyen helyzetbe,most meg magyarazkodhatok......

2015.03.31. 16:02:48

@Dragonlady (Bp, Hun): 'Költemény', azert ez egy eros szo :))). Lehet hogy jol fognak kijonni belole a gyerekek. Ha valami csoda folytan vege lesz az oruletnek mire felnonek, megdonthetetlen bizonyitek birtokaban lesznek hogy gyerekkent bantalmaztak oket es milliardos karteritesert perelhetik az ovodat kiskoruak szandekos megrontasa miatt!

2015.03.31. 16:06:59

@Mirjam2: Lehet hogy tul PC vagyok, de ha mar mindenkeppen kormanypropagandat kovetnek el gyerekek altal, akkor nem fert volna bele legalabb egy ciganygyerek? Emlekezetem szerint osszesen nem volt ennyi feltunoen szoke ovodas ott ahova en jartam...

Taxomükke (UK) 2015.03.31. 16:25:01

@Mirjam2: Rossz helyre jártál...
:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 16:28:03

@Zoole[uk]:
Énekeld hogy
''mások vittek rossz utakra engem''.
:)))))))))))))))

2015.03.31. 16:33:57

@Taxomükke: Lehet - en meg a regi idokben jartam, meg mielott a szegregaciot bevezettek volna! (Vicc, felig.) Mivel megrazo hatassal volt ram a video (most mar en is perelhetnem oket, poszttraumas stressz miatt!), utananeztem a dolognak es talaltam egy szuper forrast ahol a kommentekben rengeteg koltemenyt kozolnek a kormanyablakrol. Kedvencem ez (figyelmeztetes: nem erzekeny lelkuletueknek!!):

"Kormánydeszka

Negyven fokban libegő,
izzadó, síró csecsemők
egy deszkát kormányoztok csupán.
S vécédeszkát sírnak a nők,
Kik roggyadásig dolgoznak ablakodban.
Légkondit sem szereltetek fel!
Szívemben negyvenkilenc fok van."

vastagbor.blog.hu/2011/07/14/kormanyablak_1?token=25764f53b337612b93ff86cd3f85de4b

qkuc 2015.03.31. 17:55:50

@wuaaa [nor]: Átolvasom megint, este csak átfutottam rajta, de ha vannak hasonlóak ne tartsd magadban, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.31. 18:08:23

@Mirjam2:
egyébként az okmányirodában (amit most kormányablaknak hívnak) eddig mindenki nagyon kedves volt és nagyon hamar végeztem is az ügyeimmel. nade ez kell hogy a dolgok normális menete legyen, nehogy már ezt rímbe kelljen szedni....

2015.03.31. 18:19:11

@Dragonlady (Bp, Hun): Elhiszem hogy a valosagban kedvesek, de itt a koltoi szabadsag eszkozevel elt az alkoto! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.31. 18:22:10

@Mirjam2:
te meg honnan tudod, mire gondolt a költő??!
:-))))

Taxomükke (UK) 2015.03.31. 19:16:11

@Mirjam2: csodás költemény
egy barátom haverja írta az alábbit:

Jónás Tamás (mármint ez a cím)

Rossz földön én ástam a gödröt
A jón ásta más.

micsoda? 2015.03.31. 19:52:39

Az első betűtől az utolsóig elolvastam, végül is megérte Alaszka:) Dolgozni nem, de megcsodálni a sok szépet, mennék. Jó a humora a posztolónak, pedig egy fontoskodó "vagyok valaki" is lehetne.

Határátkelő 2015.03.31. 21:17:24

@diggerdriver: Nehéz helyzetbe hoztál, mert bár több megállapításodban van igazság (különösen az utolsó pár sor fontos...), mégis kitörlöm ezt a kommentedet, mert nem szeretnék újrakezdeni egy teljesen fölösleges vitát. Szóval ha a végét leírod még egyszer, annak örülök, ha nem, nem.

Virágozzék száz szál virág, aki ott érzi jól magát, menjen, aki itt maradjon, aki itt is és ott is, az legyen egyszerre két helyen - csak azt kérem, hogy próbáljunk meg normálisan viselkedni.

Mentek már el innen máskor is emberek, indítottak már máskor is blogot, hajrá, kívánok nekik sok erőt a rendszeres blogoláshoz, a munka utáni levelezéshez, az ékezet nélküli sokoldalas posztok átírásához, kívánom, hogy legyen sok embertől sok száz komment mindennap, és remélem, nekik lesz erejük ahhoz, hogy soha ne tévedjenek egy-egy hozzászólás megítélésében.

A magam részéről ezt az egész történetet lezártam és erre kérlek benneteket is.

Köszönöm szépen!

Határátkelő

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.31. 21:20:53

@Határátkelő:
Természetesen megértem.

Én a blog közönségét csak egy dologra kérem.
Tartsuk életben ezt a blogot. Írjunk posztokat, és mutassuk meg hogy ez igenis egy összetartó egymást segítő csapat.
Sokkal tartozunk ennek a blognak. Vannak itt még írói potenciálok.
Én sajnos nem tudok hozzátenni már sokat, legfeljebb néha egy-egy építőipari sajátosságot leírok.
Szóval előre a Hatodik Ötéves Terv megvalósításához.

wuaaa 2015.03.31. 21:33:49

@qkuc: Holnap küldök majd privátban egy állandó linket, ha sikerül jól bekonfigurálnom, aztán elég lesz majd rendszeres időközönként arra kattintanod hogy hozzájuss a tegnap elküldötthöz hasonló ajánlatokra. Mit szólsz? :)

qkuc 2015.03.31. 22:01:53

@wuaaa [nor]: Köszi, "tündér" vagy, annak nagyon örülnék, :))). Egyelőre a menüpontok jelentését próbálom megfejteni, :D. De a bing fordító a barátom, legalább "tanulok" norvégül is kicsit.

Szilvana1[Bucks, UK] 2015.03.31. 22:49:40

@qkuc: de meg ám! Kukába a szukuval, megyek télen! :)

Evain 2015.04.01. 08:51:47

@Mirjam2: nem szereted a kínrímeket? Pedig nagyjaink elég magas szinten űzték anno. :)

Szól a bátyám tekintéllyel,
„Mit keressz ám te kint éjjel?”

Ott szemben a teátrummal
Megittam egy teát rummal.
De mire a tea kész lett,
Eltörött a teakészlet.

Amott jön a fiákeres,
kit éppen a fia keres.
Amíg én ezt komponáltam,
a Tiszán egy kompon álltam.

Kicsiny bajszát leperzselé
a felforralt eperzselé.

Az lenne az igazi export,
dollárért adni a kekszport!

Nékem olyan ÁFÉSZ kell,
amelyre a fecskemadár ráfészkel.

Eresz alatt ácsorgott,
S valami ragacsos rácsorgott.

Az ősz inte,
Hogy ő szinte
Őszinte.

Kedvencem az eperzselés. :)

Evain 2015.04.01. 08:52:42

@Szilvana1[Bucks, UK]: óbakker, a kínrímek miatt azt olvastam, hogy kukába a szukával. ^^

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.02. 04:32:46

@wuaaa [nor]: Jaja, Magyarországot értettem alatta.Én se hinném, hogy fel lennének rá készülve.Bár ismerek egy sípályát, ahol használnak valami ősöreg ruszki masztodont.De hát a sípálya nem igazán közút, ugye... :D

Meg eccer olvastam, hogy valahol egy polgi az alföldön vett egy skotert.Röhögtek rajta vadul.Aztán mikor jött az éves márciusi hófúvás és semmi mással nem lehetett közlekedni, megy gyógyszert vinni, már nem röhögtek annyira.

Persze gondolom, a polgi se a közutakat használta, hanem ment tökön-paszulyon át.Szóval lehet, télleg fölösleges rá a jogsi kategória... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása