oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 05. 06:10,  Hadiállapot a bürokráciával 538 komment

2015. március 05. 06:10 Határátkelő

Hadiállapot a bürokráciával

Múlt héten olvashattátok az „Útlevélügyintézés külföldön” című írást, ami sokakat ihletett hozzászólásra, sőt már poszt is születet az utórezgésekből. Most egy szintén erre a posztra reagáló, de már új irányba mutató hozzászólásból lett posztot teszek közzé, és örülnék, ha esetleg a kommentekben körüljárhatnánk a diplomák és egyéb végzettségek elismertetésének kérdéskörét a különböző országokban, ki-milyen tapasztalatokra tett szert. Esetleg hasonlókra, mint Andrea vagy éppen teljesen másokra.

diploma_blog.jpg

„Éppen most olvastam el az "Útlevélügyintézés külföldön" című írást, ehhez van némi saját tapasztalatos hozzáfűznivalóm, mármint a magyar hivatalok hozzáállásához.

Neeem, nem a családi pótlék ügyében, bár arról is tudnék írni, azonban a legutóbbi 9 hónapos tortúra során kétszer is pozitív tapasztalatom akadt (kétszer hívtam ez idő alatt a magyar hivatalt, és láss csodát, mindkét hívás adott egy lökést az ügyintézés kerekének, ámbár az csak a következő lépcsőfokig zötyögött, ott újra várni kellett néhány hónapot, mire megint elfogyott a türelmem, újabb hívás, újabb lépcsőfok. Ha ezt előre tudom, sokkal hamarabb hívom őket... na mindegy, végül is nem ezért írok, de csak sikerült leírnom ezt is :)

Majd négy éve élünk a 12 éves kislányommal Ausztriában. Én, mint a legtöbb magyar nő, takarítónőként kezdtem, ezen a pályán el is jutottam a csúcsra, több évig dolgoztam szobalányként. Mivel szociálpedagógus végzettségem van, úgy gondoltam, hogy talán ezen a területen is lehetne próbálkozni munkakeresés közben. Ehhez azonban honosítani kell a diplomát, azaz, mint rövid keresgélés után rájöttem, online ügyintézés keretében, néhány kérdőívet kitöltve kell kezdeményezni az eljárást. Ezt meg is tettem, tavaly áprilisban.

Már a főiskolával sem könnyű boldogulni

A kérdőív végén felhívták a figyelmemet, hogy szükségem lesz egy német vagy angol nyelvű bizonyítványra, valamint arra a tematika-listára, amelyből az osztrák ügyintéző megtudhatja, mit is tanultam én a négy év alatt a főiskolán.

Nosza rajta, e-mail a főiskolára, mit is kell tennem. Jön is a válasz hamar, pár nap, küldjem el az eredeti diplomát valamint egy kérvényt, és egy felbélyegzett válaszborítékot, amiben ők küldenek majd egy csekket 3000 forintnyi ügyintézési díjról. Két problémám volt csak, honnan a fenéből vegyek magyar bélyeges borítékot, és hogyan utaljak át egy magyar sárga csekken 3000 forintot? Ja, persze, tudom, utalhatok eurót, ők azt majd forintban megkapják, de mennyi eurót is küldjek? Na jó, persze vannak Magyarországon barátok, rokonok, megoldottam. De akinek nincsenek? Az már az ő gondjuk, ok...

Tehát kérvény mindkét kéréssel, mármint az angol nyelvű bizonyítvány és szintén angol nyelvű tematika, eredeti diploma borítékban, az öcsém címére, ő átpakolja az egészet egy magyar borítékba és hozzátesz egy magyar bélyeggel felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot (ja, nyilván nincs a főiskolának annyi pénze, hogy egy normál kisméretű borítékot megfinanszírozzon, mert ebben egyelőre csak egy csekk fog érkezni...). Szóval minden postázva, izgatottan várom a választ, ami az öcsémhez érkezik majd.

Hónapok kérdése az egész

Egy hónap... semmi. Második hónap...semmi. Írok egy e-mailt, nem mintha türelmetlen lennék, de mégis... Ennek hatására érkezik egy levél, hogy megkapták a kérelmemet, legyek szíves az eredeti diplomámat visszaküldeni, hogy elkészíthessék az angol nyelvűt!

Na, megállt bennem az ütő, elveszett a diplomám a postán? Hiszen én azt a kérvénnyel együtt már beküldtem! Lelki szemeim előtt lejátszódott, amint innen, Ausztriából, 800 km távolságból a Magyar Postánál kerestetem az elveszett bizonyítványomat... rosszul is lettem egy pillanatra, de eszembe jutott, hogy ha a kérvényt megkapták, márpedig megkapták, hiszen arra válaszoltak, akkor az oklevélnek is ott kell lennie, hiszen együtt küldtem. Újra e-mail az ügyintézőnek, szerencsére még másnap válaszol, igen, ne aggódjak, ott van náluk a diploma is.

OK, mehetünk tovább. Egyébként eltelt pár hónap, nyár van, hevesen süt a nap, augusztus, én még várok. Szabadságolások vannak, meg ilyesmi, türelmes vagyok, de tényleg. Aztán elfogy a türelmem, telefon, ja, ügyintézik, hamarosan megkapom. A hamarosanból augusztus lett.

Egy szép nyári napon megérkezett a kétnyelvű diplomám, magyar és angol nyelven. Örültem is neki nagyon, ámde örömömbe bánat is vegyült. Az ügyintéző a heves gyorsaságban elfelejtette a tematikát mellékelni. Anélkül pedig mit sem érek az angol nyelvű diplomával.

Újra e-mail, majd levél, legyen olyan kedves, nagyon sürgősen, szükségem van rá, kérem, kérem, kérem. Az ügyintéző javára legyen mondva, viszonylag hamar, szeptemberben megkaptam az angol nyelvű tematikát is, ja, nem én, nem ide küldték, Ausztriába, nem, nem, az öcsém magyar címére természetesen.

Happy end

Végre szeptember végén minden együtt volt ahhoz, hogy az online elkezdett honosítási eljárást befejezzem, a beszkennelt papírokat kellett még csatolnom és a küldés gombra kattintani. Ezt egy csütörtök este meg is tettem. És másnap, pénteken 10 órakor e-mailben megkaptam a választ az itteni illetékes minisztériumtól, egy hivatalos okiratot, hogy a diplomámat elfogadták, dolgozhatok vele a megfelelő munkakörökben. Nem írtam el, az itteni illetékes minisztériumnak mindössze 2 munkaórára volt szüksége... a magyar főiskolának fél évre.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás ügyintézés Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr247241829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.06. 00:48:41

@Zsuzsi65: Egy viläg omlott (ismét) össze bennem... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 00:49:49

@geegee: Hehh, közben rájöttem, hogy lehet benne gyalogolni is.És kis szerencsével ráhibáztam tarajos-gőte-borg városára...8 km eltéréssel.
:napszemüveges elégedett szmályli:

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.06. 00:52:15

@Naschkatze (Mostindien / CH): Uk-bennem kuldhetsz postan kulfoldre parfumot. tilos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 00:52:44

@Zoole[uk]: Hehh, kábulat...
Gondolom ehhez már C kat. jogsi kell, nem? :-)
Meg hová a 'zistenbe fér ez el egy normál parkolóhely-rubrikán?

Mondjuk úgy, hogy ki is lehessen nyitni az ajtókat...
Ezen kéne még q hamar és nagyot változtatni.Manapság egy kisautó is nagyobb, mint egy 20 évvel ezelőtti alsó-közepes...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 00:55:32

@montroyal ( CAN qc): Nincs azzal semmi baj.Ha meg végképp nem mehet már utcára, mert emisszió nem jó és drágább lenne a leves mint a hús, akkor meg el lehet roncsderbizni...
Esküszöm, tanulok ki holnaptól autószerelőnek/bádisnak/hasonlónak... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.06. 01:01:39

@geegee: Én 1auszträliai és 1amerikai helynél tévedtem csak 1picit. :-))) Az összes többinél ezrekben lehetett mérni a tävolsägot. :-)))
@tildy[UK]: EU-n belül is?
Amugy ez teljesen mäs, de nemrég tudtam meg, hogy Anglia és Olaszorszäg az, ahol hivatalosan is lehet mäsolatokat ärusitani.

blackhairlady 2015.03.06. 01:01:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): sajnos annak is vege lett tavaly ev vegen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.06. 01:04:00

@montroyal ( CAN qc): nalunk multkor lattam egyet az autopalyan, de itt sem nagyon gyakori.

blackhairlady 2015.03.06. 01:10:57

@tildy[UK]: a fenti komment neked ment volna

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.06. 01:10:59

@Zsuzsi65: Manapsäg mär mennyire "divat" melegnek lenni... :-)
@blackhair-lady: Netflixen csak 3évad van nälunk fönt. (a többi majd jön letöltve. :-) )
A mäsik sorozat, ami még menö nälunk, az a House of Cards, (bär ott sokszor nagyon kell figyelni a szövegre) és a How I met your Mother. Marco Polot is nagyon szerettük, zseniälisan lett megcsinälva, gyönyörü képekkel.

blackhairlady 2015.03.06. 01:37:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): most megneztem, nalunk 5 evad van fent, gondolom a hatodikat majd kesobb teszik fel.
Ha en leirnam a felveteli listamat:)
En a multkor a netflixen a Blou bloodesot neztem vegig kb 1 het alatt. Ezert szeretem, hogy egy ter a nappali es a konyha, siman csinalom a teendoimet mikozben sorozatokkal szorakoztatom magam:))

Herr Géza 2015.03.06. 02:03:11

@puhacica: Azt még én is nézem... Én németül az aktuális részeket, a fiam meg magyarul is a régebbieket. Hát ebben a relációban tuti jobb, ill. mondjuk úgy, hogy karakteresebb a magyar szinkron. Eredetiben még nem láttam, így ahhoz nem tudom hasonlítani.

Herr Géza 2015.03.06. 02:09:27

@geegee: Lenne rá egy százasom akármilyen pénznemben is, hogy nincs "riasztás" és ha rákérdezel még azt is megmagyaráznák, hogy mindenkinek JOGA van annyi matricát venni, amennyit csak akar, mert ugyebár M.o. egy szabad ország... :))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.06. 07:10:58

@Herr Géza: hat en ugy rohogtem, mikor eloadtak a hiradoban, h a nep egyetert az utadoval, mert lam mennyi matrica fogyott, milyen nepszeru. Hat meg mi lesz, ha kiderul, egyeseknek 2is van! :-) vagy egesz rajongoi matricas album minden megyevel, meg azzal is, ahol nincs is autopalya :-)

2015.03.06. 07:11:27

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez nagyon jo :)))))))))))))))))))))). Annak orulnek ha az 'eye contact'-osokat komolyan kitennek mert engem teljesen kikeszitenek a turistak vagy uj bevandorlok akik szemkontaktust probalnak teremteni. Aki szemkontaktust akar, koltozzon masik varosba!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.06. 07:13:46

@geegee: fogalmam sincs, pontosan mi lesz, otleteim vannak.nem szeretnek "allandora" itt maradni,dehogy.

2015.03.06. 07:15:06

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez jo :). Tudtad hogy a szemelyi jovedelem ado meg a TB fizetes is nepszeru Mo.on? A statisztikak mutatjak hogy milliok fizetnek! Ez is a Partunk es Kormanyunk iranti rajongas biztos jele! Meg a Hazaba visszatelepulok is rohannak az adohivatalhoz hogy TB-t fizethessenek, nekem van ilyen szemelyes ismerosom! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.06. 07:15:53

@diggerdriver: megnyugtato, h te sem vagy tokeletes :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.06. 07:17:14

@Mirjam2: a fogfajas is nagyon nepszeru, todulnak a nepek gyokerkezelesre :-)

NorthPier 2015.03.06. 07:31:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem tudok segíteni, ha másként nem, konkrét információk beszerzésével.
Ha gondolod, írjál privit.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 07:38:00

@geegee:
A polgaro jog szabalyozza.
AZ azt jelenti, hogy amikor a jeg veri a szolodet, akkor nem beallsz a csephadaroval es azt uvoltod, hogy na lassuk uram, mire megyunk ketten,
hanem minel elobb megteszel mindent, hogy kisebb legyen a kar:
elzarod a vizcsapot, focsapot, bedugaszolod a lyukat, kimented az ertekeket, hogy ne azzanak szarra, szerelot hivsz minel elobb stb.
ha nem vagy itthon, akkor a velekedes szerint ezt nem tudod megtenni.

(ebbol is latszik, hogy nem kell kijelentkezni itthonrol:-):-))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 07:40:17

@Veresnadrág Csenkesz: ez igy is mukodik. Amig jogviszonyban vagy az egyetemmel.

De tiz ev mulva, amikor mar semmi kozod hozzajuk...?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 07:41:24

@geegee: mi is vol elotte? Valami .N betus...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 07:43:04

@Lunacica: a Zachary nev nagyon tetszik nekem

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 07:48:10

@puhacica:

A magyar szinkron világhírű. Magyarország határain belül.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 07:49:21

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Na a himym szinkronja tenyleg borzalmas azokkal az affektalasokkal

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.06. 08:37:04

@~~Babette~~: es ha az ember eppen dolgozik vagy a Matraban siel hetvegen es azert nem tud karmenteni, akkor is bukta?

qkuc 2015.03.06. 08:40:29

@blackhair-lady: Háhh, ez komoly? :D Én bankkártyán és netbankon élek, készpénz csak ritkán van nálam. Ebből még vicces esetek lesznek, :D.

SzZoole 2015.03.06. 08:40:33

@geegee: Nem kell c jogsi hozza mivel 3500 kg alatt van kb.2900 kg korul van.
A meretehez kepest eleg fordulekony 11.9 meter eleg neki.
A tukrok behajtasaval 190 centi korul van a szelesege es nem nehez vele parkolni

qkuc 2015.03.06. 08:41:38

@geegee: Ajjjj, ez a gőtés vitz, ez tetszik, egyben fájt is így "reggel", :D.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.06. 08:41:41

@blackhair-lady: csak mert volt egy resz, mikor Samuel L. Jackson arra celzott, hogy alig erti a briteket.

@Naschkatze (Mostindien / CH): igen eu-n belul is. Tilos UK-bol parfumot postazni.

SzZoole 2015.03.06. 08:46:17

@maxval bircaman szerkesztő: Ja legalabb anyira mint a magyar etelek meg a magyar lanyok szepsege,szinte mar legendasak....egy lo pikulat vilaghiruek.
En is ebben a tudatban voltam mig otthon eltem,aztan rajottem,hogy csak hulyesegel tomtek a fejunket.....

Veresnadrág Csenkesz 2015.03.06. 08:46:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mar beismertem, hogy ezt beneztem :-). Hiaba no, hozzaszoktam a kenyelmes es gyors! belfoldi banki ugyintezeshez.

Veresnadrág Csenkesz 2015.03.06. 08:46:21

@~~Babette~~: hat ez jo kerdes, valoszinuleg akkor mar bukta. Mondjuk en be tudtam a neptunba jelentkezni a 10 eves kodommal.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 09:08:35

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, ha mindeng megtesz, amint a tudomasara jut. Itt jonnek be a reszletszabalyok a felelosseg kerdeseben, hadd ne meruljek bele,ugysem erdekel benneteket olyanmelysegig:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 09:13:10

@Zoole[uk]: akkor visszaterve szolok az uj matrica miatt, masok az auto kategoria besorolasok, tenyleg nezz majd utana....valami 3000-es hatarfemlik

Herr Géza 2015.03.06. 09:19:23

@Dragonlady (Bp, Hun): "... vagy egesz rajongoi matricas album minden megyevel, meg azzal is, ahol nincs is autopalya :-)"
De hüle vagy ma reggel.....:))))))))))))))))

Herr Géza 2015.03.06. 09:23:52

@~~Babette~~: "...AZ azt jelenti, hogy amikor a jeg veri a szolodet, akkor nem beallsz a csephadaroval es azt uvoltod, hogy na lassuk uram, mire megyunk ketten,"
Hanem? Kiállok esernyő el és viszek még egy embert? :))))))))))))))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 09:57:53

@Zoole[uk]:

Ráadásul ezt az "a mi nőink a legszebbek" szöveget eddig kb. 10 országban hallottam. A legutóbbi alkalommal azeriektől, akik állították: tudományos tény, hogy az egész világ az azeri nőket tartja a legszebbeknek a világon.

puhacica 2015.03.06. 10:01:40

@Herr Géza: az nem lehet igaz. :)

@maxval bircaman szerkesztő: vilagszinvonalu/vilaghiru. nagy ketto! en az elsorol beszeltem, te a masodikrol.

SzZoole 2015.03.06. 10:03:08

@~~Babette~~: köszi:)
Ra fogok ugrani a témára mert 3.-a mar nincs messze

puhacica 2015.03.06. 10:03:48

@Zoole[uk]: akkor neked is, ujra: vilagszinvonalu/vilaghiru. nagy ketto! en az elsorol beszeltem, ti a masodikrol.

SzZoole 2015.03.06. 10:06:56

@maxval bircaman szerkesztő: őszinte leszek,en is ugy gondoltam
At kellet lépnem a határokat hogy tágabb látókörű legyek
Azóta másképpen látok dolgokat es ha másra nem,de erre jo volt a kitantorgas;)

SzZoole 2015.03.06. 10:08:26

@puhacica: ezt most mire erted mobilon vagyok es nem ugrik vissza hogy mire irtal

puhacica 2015.03.06. 10:14:31

@Zoole[uk]: birca irta, hogy a magyar szinkron csak magyarorszagon vilaghiru. te meg hogy a kajak, nok, stb. en meg arrol irtam korabban, hogy vilagszinvonalu, ami egyaltalan nem azt jelenti, hogy vilaghiru.

SzZoole 2015.03.06. 10:35:56

@puhacica: szinkronban nincs összehasonlítási alapom,de abban hogy sokszor félre fordítanak azt tapasztaltam
A nők is relatív mert láttam mar gyönyörű fekete,ázsiai es arab lányokat is
Az enni való terén meg neked is lesz eleg összehasonlítási alapod:)

puhacica 2015.03.06. 11:02:44

@Zoole[uk]: Zoli, ne csináld már te is, hát mindjárt sírva fakadok! :D na még egyszer, hátha most érthetőbben meg tudom fogalmazni. a félrefordításhoz a szinkronszínésznek vagy rendezőnek semmi köze. hozott anyagból dolgoznak. maga a színész attól még lehet jó, hogy nem pontos a fordítás. és szerintem jók is. hangsúlyozom, nem nézek mindenféle limonádét meg gagyi filmeket, ezen a téren nagyon válogatós vagyok.

a többire is csak azt tudom mondani, hogy a világszínvonalú nem egyenlő a világhírűvel. én is láttam már mindenféle gyönyörű nőket. magyarokat is. nem lehet azt mondani egyik nemzetre se, hogy na, azok aztán mind csodaszépek vagy rejtegetni való rondák. :)

kaja. a magyar konyha nem világhírű. de egyes részei világszínvonalúak. akár a felhasznált alapanyag miatt, akár a chef tudása miatt, stb. mint a nőknél, ez is sokrétű. minden nemzet konyhájában van olyan, amire azt lehet mondani, hogy világszínvonalú. ez nem zárja ki, hogy a többiében nem lehet világszínvonalú étterem, konyha... van Pesten egy Borkonyha nevű étterem. biztos, hogy nem világhírű, de az is biztos, hogy világszínvonalú.

de ha már világhír. ott van pl. Justin Bieber vagy Lady GaGa. világhírűek, de amit csinálnak, az egy akkora rakás szar, hogy nem is tudom mihez hasonlítani. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 11:16:45

@Zoole[uk]:

Ez tény. Ezért tartom pozitív folyamatnak a kitántorgási kedv megnövekedését. Hatalmas tapasztalati tőkét hoz.

Emlékszem milyen volt, amikor 12 éves koromban először kerültem ki élni külföldre. Aztán mindent másképp láttam. (Voltam kisgyerekként is külföldön, de akkor túl kicsi voltam, így nem hatott rám.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 11:16:45

@puhacica:

A magyar szinkron mint valami szuper dolog az egyik magyar tévhit. Erre utaltam.

Különösen vicces, amikor valaki kijelenti, hogy XY-nak a szinkronhangja JOBB, mint az eredeti.

S mindig a Frédi-Bénivel szoktak jönni, ami nagyon rossz példa, mert az nem szinkron. A magyar Flinstone-család valójában nem fordítás, hanem adaptáció. Kb. mint Karinthy Micimackója.

SzZoole 2015.03.06. 11:22:00

@puhacica: ezt mondom en is csak egyszerűbb szavakkal
Szinkronos filmeket csak otthon hallottam ezért írtam hogy nincs összehasonlítási alapom
A félre fordítások is csak azóta tűnnek fel mióta itt vagyok
A kajákal is igy vagyok
A tejfölös csire nokedlivel a kedvencem,de a jo veres steak vagy bbq ribset is imádom
Nők meg a világ minde részéről vannak gyonyoruek
De ezeket csak azóta tudom mióta elmozdultam otthonról
Ozzi Osborne-al készítettek egy riportot es meg kérdeztek tőle hogy mi a véleménye a tini sztarol Jistin Bíberrol
Ozzi reakciója
Who the fuck is Justin Biber
Nekem is ez a véleményem rola
Lady Gaga mint nő nem szép de amit csinál azt jol csinálja

SzZoole 2015.03.06. 11:24:11

@maxval bircaman szerkesztő: tapasztalati tőkét hoz???
Hova,kinek??

puhacica 2015.03.06. 12:11:48

@Zoole[uk]: na hala a magassagosnak, akkor megiscsak egyrol beszeltunk. :)))

SzZoole 2015.03.06. 12:31:46

@puhacica: persze,hogy egyről csak en az iskolazatlansagom miatt nem tudom szépen kifejezni magam:)))

SzZoole 2015.03.06. 12:55:37

@maxval bircaman szerkesztő: melyiknek Max?
Mi legfeljebb csak látogatni járunk Mo-ra

SzZoole 2015.03.06. 12:56:07

@puhacica: a látszat néha csal:)))

Aye aye 2015.03.06. 13:10:00

@Zsuzsi65: Köszi, ez jól hangzik, bár gyanítom, hogy mostanában már bonyolultabb az oklevél fordítás/tematika kikérési procedúra.
De a lényeg, hogy nekem az indexet le kellett adni a diploma átvételekor, szóval az nincs nálam, eleve tőlük kell majd kikérni mindent.
Az is lehet, hogy belépek az ETR-be és kiírom magam...

Vagy mégjobb: megírom magam az egészet azt csá... :D :D :D
Még egy pöcsétet is nyomok majd rá, olyat, amilyen senkinek nincs!!! :D :D

GERI87 2015.03.06. 13:11:20

@maxval bircaman szerkesztő:

-ha azt szokod meg, akkor jobb.
-főleg ha az eredeti nyelven suttog, motyog, vagy tényleg idegesítő a hangja:)
-nem mindent lehet szó szerint lefordítani és megérteni (pl szleng, vicc, kultúrális utalások stb) ezért ha nem is jobb, de lehet szükségszerűbb...

Az mondjuk tényleg vicces amikor pl magyar filmben az amatőr színész, statiszta hangját lecserélik egy ismert szinkronszínész hangjára:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 13:15:15

@puhacica: szerintem a szinkronszinesznek igenis van annyi felelossege, hogy azt mondja, csesszetek, ennek a mondatnak egyszeruen nincs ertelme, vagy onmagaban, vagy a szovegkornyezetben.
Onnan szoktam kiszurni a hulyesegeket, hogy mar magyarul se hangzik jol.
o mondja fel a filmre, sokszor egymas utan, legyen mar annyi benne, hogy szol a szinkronrendezonek, hogy ezmiaszar.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 14:20:42

@Zoole[uk]:

Már azzal is segítesz: találkozol rokonokkal és beszélsz nekik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 14:20:42

@GERI87:

Személyesen engem az egész nem érdekel. Évek óta nem nézek szinkronizált filmeket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.06. 14:20:42

@Zoole[uk]:

"Who the fuck is Justin Biber"

Ezzel az a gond, hogy ha valóban nem ismerné, nem mondaná ezt. Azaz ez hamis hozzáállás.

Miért nem lehet azt mondana: "láttam egyszer/párszor, szerintem szar".

Ha mondjuk azt kérdezték volna, mi a véleménye Juliana Jendóról, nem ezt mondta volna. Mert őről sose hallott valószínűleg.

SzZoole 2015.03.06. 14:28:20

@maxval bircaman szerkesztő: persze tudja hogy ki JB,de azzal a kifejezesel azt akarta mondani hogy senki az O szemében,nem számít egy nulla
Mondjuk szerintem is....

FutureFry 2015.03.06. 14:33:46

@tildy[UK]: Nem csak az alkoholtartlamú parfümöket tilos? Persze lehet, hogy mind az. Legalább is az USA-ban ez a szabály. Ezért ha kitölti az ember a csomaghoz a vámnyilatkozatot jobb azt írni rá hogy "kozmetikum".

blackhairlady 2015.03.06. 15:03:40

@tildy[UK]: Szerintem egyaltalan nem volt erthetetlen az angol akcentus, nagyon birtam:) De SLJ poszesege vitte a primet, hatalmas alakitas volt:D

blackhairlady 2015.03.06. 15:06:57

@puhacica: Az a baj, hogy a magyar szinesz hanghordozasaval megvaltozik az eredeti karakter. Ez pont a Bonesnal lehet nagyon jol megfigyelni. De pl. a Castle-nel is. Nem azt mondom, hogy rossz, csak teljesen mas lesz, mintha egy masik film lenne. Es ez a nagyfilmeknel is tapasztalhato, ha valaki latta a z eredetit es a szinkronosat. A sajat hanghordozas mas szemelyiseget ad a szereploknek. szerintem:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.06. 15:28:46

@FutureFry: magyarul hazudni a tartalomrol. Altalaban van a parfumokben alkohol.

FutureFry 2015.03.06. 15:41:35

@tildy[UK]: A parfüm az kozmetikum. Ha megkérdezik, hogy konkrétan milyen kozmetikum akkor el lehet mondani (vállalva, hogy visszautasítják a csomagot).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 15:46:29

@Herr Géza: Jajj, ne is mondd, simán igazad lehet...Elszoktam már nagyon otthontól.Bár most megyünk haza egy 10 napra, majd beszámolok a fordított kultursokkról... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 15:48:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Értem.Majd látod, meg majd kiadja valahogy...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 15:52:09

@~~Babette~~: Értem.Ez okés, de ha csak egy szimpla hosszú 7vg-n vagyok távol, vagy egy hetes szabadságon akár; akkor is már lehet, hogy bachatom az egészet, mert nem tudok bejelenteni, kárenyhíteni, stb csak mikor hazajöttem.Nem kell ehhez kijelentkezve lenni.Ezért f@sság ez az egész szabály.Illetve az ilyetén értelmezése...Egy agyhalott volt aki kitalálta.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 15:53:52

@~~Babette~~: enkórra gondolsz?Az még van most is, sőt, kábé az lett az utódja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 15:55:43

@Zoole[uk]: De azért nem sok hijja van a súlyhatárnak... :D
Hátha eccer járunk Londonban, hátha megmutatod... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.06. 16:05:43

@Zoole[uk]: Ozzi a legautentikusabb ozzi... :D

:headbang:
:-))

GERI87 2015.03.06. 16:12:59

@maxval bircaman szerkesztő:

-Egy film nem feltétlen attól lesz jó hogy a színész eredeti hangját hallod sutyorogva, miközben New York-i akcentussal káromkodik..
-Ha meg olyan kifejezéseket, áthallásokat használ amiket nem is értesz - mert nem ott nőttel fel, szocializálódtál - akkor amúgy is baszhatod...

Jó példa a szinkron létjogosultságára pl a Torrente:
Spanyol nyelvterületen kívül azért lett csak nálunk sikeres, mert jó a magyar szinkron és közelebb áll a magyarokhoz ez a "suttyó proli" hangulat..

SzZoole 2015.03.06. 16:51:41

@geegee: persze csak erj el ide egyszer

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.06. 16:55:45

@geegee: ahogyerzed. Szerintem tok normalis, h ha tenem tudszvigyazni a sajat tulajdonodra, akkor egy idegentol ne vard ezt.
vagy ha igen, akkor annak ara van.

-----

Nem, talan napster vagy valami hasonlo neve volt

Mr Long 2015.03.06. 17:21:28

@geegee: Ezert jo megadni a telszamodat a kozoskepviselonek pl. Nalunk volt, hogy beaztunk az alberloktol, akik mint kiderult elbattak a csapot es csak ugy leleptek a kecobol. A kozos kepvizelo felhivta a tulajt aki mondta, hogy most nem tud felmenni pestre a lakasba, de hozzajarul, hogy felnyissak a lakast. Ennek megvan a rendorsegi eljarasa. Ket rendor es ket polgari tanu jelnleteben a lakataos feltorte a zarat, a vizvezetek szerelo megakadalyozta a problemat (nem javitoot, csak ideiglenesen megoldotta), a lakatos betett egy uj zarat a tulaj pedig felvehette a kulcsait a rendororson a jegyzokonyvvel.
Persze ez lehet macerasabb pl egy biztonsagi ajto eseten. :) Bar azt a beepito ceg kinyitja rongalas nelkul, ha jol tudom.

DieNanny CH 2015.03.06. 17:32:38

@Mr Long (UK):

Ez jó, hogy van ilyen lehetőség.

Ebből a szempontból jó, hogy itt zömében bérelt lakások vannak, mert a háztulajnak minden lakáshoz van egy kulcsa. Vagyis, azt hiszem mágneszárnak hívják azt, ahol a kulcsba kisebb mélyedések vannak belemarva, zártól függően, és így pl 1 kulccsal ki lehet nyitni 10+ féle zárat.

Úgy 2 éve az itteni családom járt úgy, hogy apuka hajnalok hajnalán elment dolgozni, csakhogy az anyuka kulcsával zárt, a saját kulcsa meg benne volt a saját táskájában.
Anyuka hív kb 8-9 körül - aznap nem dolgoztam, meg nyári szünet is volt -, hogy ha valamikor ráérnék, el tudnék-e menni hozzájuk, kiszabadítani őket a lakásból... :-D
3. emeletről problémás lett volna kijutni, a kulcsügyelet is drága, a háztulaj meg valami másik városban lakott. Én meg csak pár percre.
Persze odamentem, a kulcsomat ott hagytam náluk és a következő munkanapomon visszakaptam.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.06. 23:11:25

@tildy[UK]: Tényleg nem kötekedni akarok.
Ezekszerint ezek nem parfümök...akkor minek nevezzem öket? :-)

www.fragrancedirect.co.uk/delivery/page/delivery

Ez az elsö oldal volt ami kijött a gugli.uk-n.
@FutureFry:
Szuroprobaszerüen megnéztem a parfümömet az ebay-en, csak amerikaiakat. (Denaturalt alkoholt tartalmaz) Sok helyen irtäk külön, hogy Sväjcba nem küldik. Ezek ältaläban free shipping-ek voltak. Amugy meg jo pénzért mindenhovä elküldik. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.07. 00:06:15

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Én sem... Olvasd kicsit mit ir
Unfortunately, due to strict regulations introduced by the CAA (Civil Aviation Authority) we are unable to send all goods via Airmail and this may result in longer delivery times. Products dispatched by Airmail are charged at a flat rate of £6.99 per order. For goods that we are unable to send via Airmail, these goods will bethese goods will be sent via land and some Country restrictions may apply. Please note that as a result of these constraints, not all products are available for delivery to all destinations and notification of this will be made during the checkout and payment process. Please note that these changes may also affect BFPO addresses. '

Ukbol parfümöt airmaillel nem lehet postán küldeni. Csak 'közúti forgalomban'.

Ha felreerthetoen fogalmaztam, erre értettem A postazast kulfoldre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.07. 00:22:12

@GERI87: elég ritka mostanában a jó szinkron.

Ez a film pl angolul teljesen jó, magyar hanggal katasztrofa.

www.youtube.com/watch?v=nqtrD-oNLHU

M. Péter 2015.03.07. 00:58:29

@FutureFry: Az aeroszolokkal van gond.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.03.07. 04:24:47

@tildy[UK]: Bocsi, én a "sima" postära értettem. ;-)

FutureFry 2015.03.07. 05:47:20

@tildy[UK]: @M. Péter: A USPS oldalán (az aeroszolok mellet) az alkoholtartalmú parfümöket is megemlítik:
www.usps.com/ship/shipping-restrictions.htm
"Prohibited International Items ... Aerosols ... Perfumes (containing alcohol) ..."
Egyébként a nem túl konkrét tartalommegnevezésnek a vámnyomtatványon SZVSZ nem az a legnagyobb előnye, mert akkor elfogadják (ami koránsem biztos, hiszen rákérdezhetnek), hanem, hogy ha ajádéknak megy (pl. fa alá, Karácsonykor) akkor nem teljesen vész oda a meglepetés.

armisz 2015.03.07. 10:07:36

Sziasztok, arról tud vki infot, hogy jogi diplomat hogyan lehet elismertetni pl Ausztriában, Angliában vagy Usa-ban. Lehet-e egyáltalán különbözeti vizsgák nélkül? Én már a diplomám két nyelven kaptam, és a tantárgyfelsorolást is megkaptam két nyelven kreditpontokkal együtt. Köszi

GERI87 2015.03.07. 13:33:53

@tildy[UK]:

Kevés új filmet nézek (utóbbi 5 év) - régebbről is erősen szelektálok - ilyesmiket meg pedig plán nem...
Mondjuk az éhezők viadalát láttam...de nem az volt a fő bajom vele hogy milyen a szinkron:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.07. 20:04:12

@armisz:
ezek szerint eu-bol, hanem jab-bol zarovizsgaztal:-):-):-):-):-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása