oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 03. 06:48,  Működhet, csak igazán akarni kell 364 komment

2015. március 03. 06:48 Határátkelő

Működhet, csak igazán akarni kell

Nainen története a buktatókról, az elszántságról, az így elért sikerekről szól. Családjuk rácáfolt mindenre, amivel költözés előtt riogatták őket, ugyanakkor az írás nagyon kiegyensúlyozott, egyáltalán nem csak a már elért eredményekről, hanem a néha nagyon is fájdalmas hozzá vezető lépésekről is szól. (A képekért külön köszönet!)

2_46.jpg

„Azért írok, mert úgy döntöttem, elmesélem én is a mi történetünket. Nem azért mert annyira tudatni akarom másokkal, hogy nekünk milyen jó, hanem mert szeretnék egy pozitív példát mutatni, és elmesélni, hogy olyan is van, amikor minden összejön, csak igazán akarni kell. Szeretném bíztatni vele azokat, akik már itt vannak és azokat, akik csak készülnek költözni, hogy igenis összejöhet, és működhet!

Nekiindulás

Egy éve kezdődött a mi külföldre költözős történetünk. Úgy döntöttünk a férjemmel, hogy bár meg tudunk élni Magyarországon, leginkább a kislányunk jövője miatt Angliában szeretnénk tovább élni. Mindketten gyerekkorunk óta Angliába vágytunk.

Sokan próbáltak lebeszélni minket. Olyanokat mondtak, hogy nem lehet egy fizetésből megélni, majd egy kis szobában fogunk nyomorogni évekig, hogy enni is alig lesz mit. És majd WC-t fogunk pucolni. De nem hittünk nekik. És rá akartunk cáfolni.

Egy kisebb hitelt vettünk fel a házunkra, és a férjem (30) 2014 márciusában elindult az ismeretlenbe, hátrahagyva engem (24) és a 1,5 éves lányunkat.

Férjem Angliában, mi Magyarországon

Ismerősök segítettek neki az első 1 hétben, megmutatták mit, hol, hogyan tud intézni, aztán egyedül kellett boldogulnia. Szerencsére tud angolul, így mindent magának tudott intézni. NI-interjú, munkakeresés, mászkálás bankról bankra (persze számlát sehol nem nyitottak neki akkor még), miközben egy akkora szobában lakott, hogy épphogy egy ágy elfért benne, és alig volt kihez szólnia.

A különélés megviselt mindkettőnket, és a lányunkat is. Skype-os beszélgetések, rengeteg vita, keserűség, bánat, magány. Főleg neki, hiszen mindig egyedül volt. Nekem legalább ott voltak anyukámék. Rengeteget hibáztattam, amiért otthagyott minket, kiadtuk a házat, én anyukámékhoz költöztem, és hirtelen a közös életünkből az lett, hogy anyukáméknál élek egy szobában a lányommal, külön a férjemtől. Akkor még nem fogtam fel, mennyire pozitív irányba fogja megváltoztatni az életünket az, hogy akkor a férjem erős volt, és nem adta fel.

A végzettségét és szakmai tapasztalatát tekintve, elektronika műszerész (electrical engineer az angolok szerint) és úgy is szeretett volna elhelyezkedni, ilyen munkákat keresett. Úgy volt vele, ha 2 hónapig nem talál munkát a szakmájában, akkor keres mást. Azt mondták neki sokan, hogy ne reménykedjen, itt a szakmájában nem fog tudni elhelyezkedni, sőt örüljön, ha egyáltalán bármilyen munkát kap 2 hónap alatt.

Interjúkra járt, és 1 hónappal a kiköltözés után talált magának egy electrical engineer állást (írok összegeket is, mert tudom, mindig azt várja mindenki) havi 1600 fontért egy szalvétagyárban, London határában. Nagy volt az öröm, hogy már csak egy lakást kell találnia, és jöhetünk utána. (Mi akkor úgy tudtuk gyerekkel nem lehet szobában lakni, azóta ezzel kapcsolatosan más infókat is kaptam.)

A lakástalálás nehezen ment. Hiszen 1 hónapja élt kint, épphogy csak szerzett munkát. Az ügynökségek elutasították, főleg ugye a gyerek miatt. Aztán a cége segített neki. Felhívták az ügynökségeket, hogy adjanak egy lakást a férjemnek, majd ők kezeskednek érte. Így kb. 2 hét keresgélés után sikerült találni egy stúdiólakást havi 600 fontért. Nem a legjobb, de legalább utána jöhettünk.

Május végén sikerült kiutaznunk a kislánnyal a férjemhez. Búcsúzkodás, sírás, rívás az otthoniaktól való elváláskor. Hoztuk minden bőröndbe csomagolható holminkat, takarókat, játékokat a lányomnak, hogy a költözés ne viselje meg annyira. Három bőröndben volt az életünk egy része, a többit „otthon” hagytuk.

Az első hónapok kint

Az első két hetet végigbőgtem. A férjem vigasztalt, hogy neki is így teltek az első hetek. Rám tört a honvágy, a magány, főleg mikor elment dolgozni és egyedül maradtam a lányunkkal. Kimozdulni nem mertem.

Bezárva éreztem magam egy lepukkant lyukba és azt éreztem haza akarok menni, a régi életünkbe. Fel akartam adni. Aztán úgy döntöttem kb. egy hét után, hogy össze kell szednem magam. Elmentünk sétálni, felfedeztük a környéket. És rájöttem, hogy jól érzem magam itt. Imádtam a házakat, a parkot, a boltot, mindent. Csak a magányosság érzése nem enyhült.

Szép kisvárosban laktunk, az emberek kedvesek voltak, a város rendezett volt egy nagy tóval, ahova imádtunk kijárni. Közel volt minden, ami kellett. De nem volt sehol egy ismerős arc, egy barát valaki, akivel beszélhetek.

Megismerkedtünk a szembe szomszédjainkkal, egy párral, ahol a lány magyar, a fiú pedig angol volt. A magyar lány először kicsit félve állt hozzánk, azt mondta, rosszak a tapasztalatai a magyarokkal. Később viszont megkedveltek minket, mi is őket, sokat beszélgettünk, segítettek nekünk praktikus tanácsokkal, ötletekkel. Velük azóta is tartjuk a barátságot, és ez nagyon sokat jelent nekünk.

Költözés

Eltelt két hónap és a férjem kapott egy új munkaajánlatot, havi 2500 fontért, egy gyógyszergyárban, ugyanazért a munkáért, electrical engineerként. Elfogadta az ajánlatot, és költöznünk kellett egy másik városba. 2014. augusztus elején kezdett az új munkahelyén, és szeptember elején tudtunk elköltözni.

Privát főbérlőtől béreltünk házat, mert az ügynökségek nem álltak szóba velünk – amiatt, hogy nem voltunk kint elég ideje. Az első ház, amit megszerettünk nem jött össze, de aztán találtunk egy még jobbat. És végre kiszabadulhattunk a stúdiólakásból, egy 3 szoba + nappalis frissen felújított, emeletes kertes házba, havi 1050 fontért.

1_64.jpg

Először nem éreztük otthonunknak se a házat se a várost, de aztán berendezkedtünk és elkezdtük igazán jól érezni magunkat. Felfedeztük a várost, és megszoktuk. Úgy érezhettem végre, hogy volt értelme a költözésnek. Megvan minden, amit elterveztünk és úgy élünk, ahogy szeretnénk.

Ráadásul rácáfoltunk mindenre, amivel ijesztgettek minket. Bőven megélünk egy fizetésből, egy szép nagy házban, autóval és mindennel együtt.

Otthon, haza?

Aztán úgy volt, nem tudunk hazamenni karácsonyra. Ez a tudat engem nagyon megviselt. Soha nem töltöttem még karácsonyt külön anyukáméktól. Megint elkezdtem érezni a hátrányát a kiköltözésnek, és arra gondoltam mire jó, ha jól élünk itt, ha közben a lelkem meg máshol jár.

Végül csak hazamentünk karácsonyra. De az már nem olyan volt. Nem éreztük otthon magunkat Magyarországon és visszavágytunk. Persze nagyon jó volt a családdal lenni, mert nagyon hiányoztak, de arra a felismerésre jutottunk, hogy rajtuk kívül már semmi nem köt oda minket.

A sok szomorúság és nyomás, ami az embereken látszik, a sok teher, ami a hátukat nyomja nyomasztó volt. Hiába hiányoljuk a megszokott helyeket, a megszokott emberekkel és a megszokott nyelvvel, több az, amit nem hiányolunk. Az igazság az, hogy leginkább azt érezzük, nem tartozunk sehova. Nem tartozunk már Magyarországra, de nem tartozunk még Angliába se.

Lógunk az éterben valahol a kettő közt és nem tudjuk hova megyünk haza, és honnan jövünk haza, hol az otthon és mi az otthon. Röhögtünk rajta, hogy azt mondjuk „megyünk haza karácsonyra” aztán mikor onnan elindultunk vissza szintén azt mondjuk „megyünk haza”. De nem is vicces. És igazából egyik sem igaz.

Aztán mondtam a férjemnek, hogy szerintem Magyarország a haza és Anglia az otthon. (Ahogy ma egy posztban is olvastam, pontosan leírta ugyanezt, amit én is érzek… az a haza, ez az otthon. Ez a nagy igazság.)

Egy kicsit a tapasztalatokról

A külföldre költözéshez (és a jobb élethez), ami igazán kell (ha a pénzt nem vesszük) akarat, és nyelvtudás. És nem szabad megelégedni semmivel, attól hogy nem ide születtünk.

Én mindenkinek azt javaslom, aki tervezi a kiutazást, vagy vacillál, hogy ha tud, vágjon bele. De ne csak úgy, ímmel-ámmal hanem igazán, akarattal. Hogy igenis össze fog jönni.

Én se mondom azt senkinek, hogy könnyű, vagy, hogy itt semmit se kell tenni és mégis jól élsz, de azt tudom mondani, hogy itt bizony, ha odateszed magad, akkor elérheted, amit szeretnél!

És megéri, mert itt tényleg élhet az ember, nem csak létezhet. És nem mindegy. Meg az sem, ahogy hozzáállnak dolgokhoz.

Írnék pár példát.

A férjem nem tudott bemenni dolgozni nemrég, mert lerobbant az előző autónk. Felhívta a cégét, az első kérdés az volt, hogy ugye nem esett bajod?! A második, amit mondtak, hogy majd jössz, ha úgy érzed.

Bement másnap, és bement egy olyan napján is, mikor amúgy nem kellett volna mennie, hogy bepótolja azt a napot, mikor nem tudott bemenni. A főnöke csak nézett rá, hogy mit keres ott, minek ment be, senki nem foglalkozik azzal, hogy ledolgozza-e azt az egy napot. Végül kifizették azt a napját is, mikor nem volt bent. Egyszer egy órát késett, mert elaludt, bent akart maradni egy órával tovább, és kiröhögték. Cserébe annyit várnak el, hogy bármikor lehessen rá számítani.

Én elkezdtem dolgozni most 1 hónapja, segédséfként. Tegnaptól pedig séf vagyok. Semmi képzettségem vagy végzettségem, egyszerűen csak értékelnek, mint munkaerőt.

Mindent el lehet intézni telefonon. Mikor beköltöztünk ebbe a házba, volt valami tartozás a háznak a gázóráján, és tőlünk vonták. Felhívtuk őket, hogy nem a mi tartozásunk, most költöztünk ide, másnap már a számlánkon volt az előzőleg levont pénzösszeg.

Biztosítás intézése autóra: betelefonálsz egy biztosítóhoz, hogy vettél egy autót (ami egyébként szintén nagyon egyszerű folyamat, aláírtok egy papírt az eladóval, hogy mostantól tiéd az autó, feladod a papírt postán a központnak, és ők visszaküldik a forgalmit a neveddel), elmondod az adatokat, hogy kéred-e a biztosítást, és pár nap múlva ott a szerződés a kezedben, postán kiküldve. A lemondása ugyanígy működik.

Vannak nehézségek persze, nem mondom, hogy nincsenek. Ilyen például a lakás/ház bérlés (az ügynökségek nem adnak akárkinek, a privát főbérlőkkel pedig könnyen megjárhatja az ember, valamint elég nagy összegeket kell letenni beköltözéskor), illetve az, hogy a bölcsik és ovik nagyon drágák (én is csak azért mentem el dolgozni, mert közben anyósom is kiköltözött és a lányunkat rá lehet bízni… egyébként nem érte volna meg.)

3_45.jpg

Végül, de nem utolsósorban

Mi nem azért jöttünk, mert Magyarországon éheztünk. Nem vagyunk gazdasági menekültek, és nem is a segélyekért jöttünk, azokat nem is igényeltünk, nem is kapnánk. Hanem azért jöttünk, hogy a lányunknak egy szebb jobb jövője lehessen, és mert ide vágytunk mindig is.

Van, hogy haza húz a szívünk. Nincsenek barátaink, hiányzik a család. Még mindig magányosnak érzem magam sokszor. A munkahelyen, ha elkezdenek beszélgetni és megfeledkeznek magukról, elvesztem a fonalat és csak állok némán és elgondolkozom, vajon milyen lenne, ha magyarul beszélnének.

Azt mondják a honvágy mindig itt lesz, és talán sose érezzük magunkat teljesnek majd. De megvalósítottuk az álmunkat, hogy Angliában éljünk, boldogok vagyunk, szeretünk itt élni, ez az otthonunk, és nem tervezzük, hogy valaha is visszaköltözünk Magyarországra.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr617235711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.03.03. 07:05:57

Üdv Mindenkinek,

Szerintem nagyon jo kis iras,es nagyon örülök hogy a posterinanak es csaladjanak beindult valami..
Kedves Nainen,kivanok a tovabbiakban is sok sikert Neketek es kivanom hogy egyee inkabb erezzetek otthon magatokat! ( Egyebkent anno elsö tervem nekem is Anglia volt,mert bar Franciaorszag volt mindig is a szivem vagya,de a francia nyelvvel voltak problemaim..)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.03. 07:22:32

@Mr Long (UK): Jujjj, ezt én is láttam. Reggel, éhgyomorra...
:D

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 07:28:07

Szegeny poszterina kap majd hideget-meleget...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 07:29:33

Nagyon szimpatikus lany, kedves iras.
Csak egy kerdesem van: minek egy ekkora haz ennyi penzert?

Ha megigerem, hogy nem sirdogalok az elso hetekben meg ilyesmi, akkor valaki kivarazsol engem oda?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 07:32:06

@Mr Long (UK): a 9-es kepen a lany ugynez ki, mint a Bones-ban Angela.

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 07:33:19

@~~Babette~~: Negyen laknak benne, szerinted...?
Az ar errefele teljesen atlagos.
En kivarazsollak ide gond nelkul. Penzed van?
:)

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 07:49:10

@tanato: Eleg gaz, hogy ezek a feolosok ketten kellettek egy ilyen gyenge fogalmazas megirasahoz...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.03. 08:00:41

@Mr Long (UK): Kétszer kellet megnéznem, annyira tetszett! :DDD
Mennyivel őszintébb, mint egy társkereső oldal....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 08:22:57

Nem tetszett a poszt.
A tartalom és a stílus nem fedi egymást.
A tartalom egy nehéz kezdés utáni boldog révbeérés, a stílus viszont végig valami letargikus szomorú melodáma.
Nekem végig valahogy olyan szenvedő írásnak tűnt.
Persze lehet hogy más, mást érez ki belőle.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.03.03. 08:32:35

@diggerdriver: valakinek könnyen megy az átállás, valakinek nehezebben. Nekem könnyebb volt, feleségemnek nem annyira. Ráadásul ő még mindig otthon van, és nem segít az itteni óvodarendszer sem abban, hogy tudjon menni dolgozni. A gyerek fél 9től délig van oviban. 3.5 órára mit keressen? Szóval megértem a posztolót, néha én is érzem, hogy mit is keresünk itt, de erőt ad, hogy talán a gyermeknek jobb jövője lesz. Mi sem gazdasági menekültek vagyunk, Magyarországon sem volt annyira rossz, de megpróbáltuk, belevágtunk. Majd az idő megoldja.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.03.03. 08:33:36

@~~Babette~~: Nem nagy az a ház. Ha egy párnak gyereke van akkor a két hálós kecó az alap, nekik még kijött az anyós pajtás is szóval mondhatni teltház van.

A poszterinának további szépeket, idővel talán kevésbé érzi majd magát magányosnak. Még nagyon az elején vannak, csak így tovább.

**mimi** 2015.03.03. 08:35:21

@diggerdriver:
Talán a magányt érzed ki belőle, én is éreztem végig valami szomorúságot miközben olvastam, de ezt nem is tagadja., viszont egyértelműen jobban élnek.

@~~Babette~~:
Tegyél be lécci a bőröndödbe! :)))))

**mimi** 2015.03.03. 08:37:26

@Lex D'Arquebus:
"Ráadásul ő még mindig otthon van, és nem segít az itteni óvodarendszer sem abban, hogy tudjon menni dolgozni. A gyerek fél 9től délig van oviban. 3.5 órára mit keressen? "

Nagyok sokan az ismeretségi körömben pont ezért költöztették ki a nagymamát...nektek nincs ilyesmire lehetőségetek?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.03. 08:41:00

@Lex D'Arquebus: Ne bánd annyira, hogy a feleséged még nem tud menni "dolgozni". Amióta itt vagyunk, nagyon sokat tanultunk... Többek között egy amerikai magyar ismerősünk, aki másfél évig volt itt, és akivel nagyon sokat beszélgettünk mondta nekünk, hogy egy öreg zsidó egyszer megkérdezte tőle: "Tudod, mi a legértékesebb az életben?" Ő mondott neki ezt-azt, amit gondolt. Erre az öreg zsidó, aki mellesleg rettentő gazdag volt, és tőzsdézésből élt azt felelte: "Az idő". Aztán meg az egészség...." Szerintem ezt vedd alapul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.03. 08:43:35

"leginkább a kislányunk jövője"

Igen, ez egy szokásos önbecsapás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.03. 08:43:35

@~~Babette~~:

Sajnos kérelmedet nincs módunkban teljesíteni.

Ha nem sirdogálsz, akkor nem mehetsz. Ez a szabály.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.03. 08:45:15

@VPBA:

Utánanéztem az áraknak.

150-300 ezer Ft-ért már vehető alapkategóriás menyasszony.

Van egyhetes garancia is. Azaz ha kiderül, hogy a lány nem szűz, vissza lehet vinni a szüleinek, akik kötelesek visszafizetni a teljes vételárat és a költségeket.

Az ár a bőrszintől függ. Minél világosabb a bőr, annál drágább a lány. Nagyon csinos, nagyon fehér lány ára lehet 4-5 millió Ft is.

Itt www.youtube.com/watch?v=biED7v3OTDA egy videó az idei vásárról.

Ezek egyébként mind keresztény cigányok. Ezt onnan látni, hogy az idősebb cigány nők mind szoknyát viselnek. A muszlim cigányok sosem viselnek szoknyát, ők bő nadrágot hordanak . ugyanolyat, ami pár éve divatban volt (úgy néz ki benne minden nő, mintha becsinált volna), szerencsére ezt a káros divatot elsodorta a leggings szél.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.03. 08:45:48

@Mr Long (UK):

Ősi népszokások. A cigányok hűen tartják ezeket.

Egyébként az ilyen hagyományőrző cigányok okozzák a legkevesebb bajt. Elvannak magukban, van egy közösségi rendjük, ami persze teljesen idegen mindenki másnak, de ő nem akarják senkire rákényszeríteni, szóval nem akkora gond.

Mondjuk gond akkor van, ha az ember 500 méternél közelebb lakik tőlük.

Golf2 2015.03.03. 08:45:55

szegény férj, kimegy utat törni cserébe otthonról őt hibáztatja a párja,aztán kimegy utána és nyafog hogy lepukkant lukban kell laknia.És végül elmagyarázza az otthon maradtaknak hogy milyen fontos a kitartás.,

Határátkelő 2015.03.03. 08:46:28

@Golf2: Na, már vártam, ki lesz az első, aki ezzel jön. Gratulálok.

Mme.Brioche 2015.03.03. 08:48:01

"A külföldre költözéshez (és a jobb élethez), ami igazán kell (ha a pénzt nem vesszük) akarat, és nyelvtudás."

Én azért ehhez a kettőhöz még hozzácsapnám a piacképes szaktudást is, főleg ha valaki két hónappal a kiköltözése után már 2500 fontos fizetésű munkát akar találni. (vagy a böhöm szerencsét :-))

Szerintem jó sztori, gyors siker és biztonság, kár volt ennyire szomorkásan előadni, mintha muszáj lenne nehézségekről is beszámolni, ha már határátkel az ember. Márpedig ami a posztban vannak, azok nem nehézségek, hanem egy sima költözködéssel járó kellemetlenségek, semmi több, legfeljebb annyi, hogy a távolság miatt bonyolultabb a költözés. Ha egy 30 és 24 éves párnak otthon már saját háza van, amire kölcsönt vehet fel, meg bérbe adhat, és 3-4 hónapnyi "nehézség" után 3 szobás kertes házat bérel, az miért nem lelkendezve írja meg a sikertörténetét? :-))
én úgy írnám :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.03. 08:50:55

@Golf2: az is lehet, hogy az elején nem tudta, milyen fontos a kitartás, de időközben megtanulta, ez esetben nem értem, miért ne adhatná tovább ezt a felismerést másoknak. Főleg, hogy a "nyafogás" ellenére ő sem adta fel, hanem kitartott.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.03. 08:51:49

Szerintem jó post. A legtöbb ismerősöm sztorija hasonló (mínusz a sírás. Ami lehet, hogy volt, de nem mesélnek róla). Kimegy a férfi, kicsit görcsöl pár hónapot, aztán megy utána a család és mindenki építgeti a karrierjét, beilleszkednek, jól érzik magukat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.03. 08:52:26

@brioche (FR): "miért nem lelkendezve írja meg a sikertörténetét?"
- lásd tegnapi poszt :))))

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.03.03. 08:54:55

@brioche (FR): "az miért nem lelkendezve írja meg a sikertörténetét?"

Mert akkor megkapja, hogy álszent és elhallgatja, hogy amúgy nem is jó kint, ellenben szar. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 09:01:49

@maxval bircaman szerkesztő:
Szőrzet alapján némelyikben több tesztoszteron van mint Ron Jeremy-ben.
:))))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.03. 09:09:41

@maxval bircaman szerkesztő: Pontosan ezt mondom én is. Kimész a piacra, megnézed az árut, alkudsz, aztán viszed. Normális piacokon (itt is), van garancia. Ha valami idő előtt elromlik, viheted vissza, és kicserélik. Vagy visszafizetik az árát. Tiszta ügy. De mielőtt vásárolsz, megnézed, megtapogatod... Ja, hogy bizonyos defektek csak otthon derülnek ki. Erre való a garancia. :))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:11:49

@Taxomükke: valahogy azt hittem, harman....

Ha lenne, nem gondolkodnek. De akkor nem is kene menni:-) nemcsak politikai kivandorlo lennek:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:13:27

@ChristineK: az anyos elkerulte a figyelmemet:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:15:48

@Határátkelő: latod, minden kivansagod igy teljesuljon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:16:42

@brioche (FR): igen igen, csakis szerencseje lehetett, semmi mas.

Hari Seldon 2 2015.03.03. 09:17:04

@Mr Long (UK):
Ezt azért nem kellett volna így az elején. Nagyon kemény, szólhattál volna, hogy korhatáros.

Hari Seldon 2 2015.03.03. 09:17:45

@svájci sapka (ch):
Én is most akartam enni. Na várok még egy kicsit.

Muscari 2015.03.03. 09:24:40

@diggerdriver: én is így vagyok vele. Reméljük a poszterina hamar magára talál, belejön a nyelvbe és barátokat is szereznek hamarosan. Az egy év szerintem egy kicsit még kevés volt neki. Meg aztán az anyóssal sem árt jóban lenni :-)

BTW tegnap nem tudtam itt lenni, csak az első pár kommentet olvastam. Aztán mikor este láttam, hogy mennyi van inkább neki sem álltam. Történt valami érdekes?

Mme.Brioche 2015.03.03. 09:25:30

@~~Babette~~: én ugyan nem mondtam semmi olyat, hogy csakis szerencséje volt, ezt te akarod kiolvasni belőle, Madame Szókiforgató. ;-)

Éppenséggel azt írtam, hogy az akarat és a nyelvtudás (meg a pénz) kevés lett volna (kevés szokott lenni), kell(ett) hozzá a piacképes szaktudás is. A szerencsés mondatot csak azért szúrtam bele, mert biztos lenne aki megjegyzi, hogy az egyik ismerősének az ismerőse szaktudás és nyelvtudás nélkül is nagyon sokra vitte két hét alatt, szóval ezt megelőzendő írtam bele azt a mondatot, semmi többet nem akartam mondani vele.

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 09:29:53

@Határátkelő: Voltak kétségeid?
:))))))))))))

Muscari 2015.03.03. 09:31:24

@Hari Seldon 2: na most megnéztem, szerintem annyira nem is rondák, miért mondjátok? Még egyik sem kövér például, érdemes lenne őket megnézni 10 év múlva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 09:33:33

óóóó jeee, már megint.
szóval ez is olyan, hogy ha a kivándorló lelkendezik, hogy mennyire jól érzi magát, és milyen szép kint minden, akkor megmosolyogják, hogy na majd kiábrándul úgyis szépen, esetleg megszólják, hogy már hazát is cserélt és köpköd vissza.
ha meg szomorkás, amit ír, kicsit nehezen illeszkedik be egy-két dologba, bevallja, hogy sír olykor, akkor meg egy szerencsétlen élhetetlen lúzer, akár.

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 09:35:33

@Taxomükke: Bocs, Babette, ezt nem neked szántam.
:)))

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 09:36:46

@brioche (FR): "Madame Szókiforgató. ;-)"
Jogásznak tanul, mit vársz tőle?
:))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:36:47

@brioche (FR): nem akarom, vicc volt.

Csalanra pisiltel ma is?:-P

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:40:53

@Taxomükke: :-):-)

Na most az az erdekes, hogy ott pont azt tanulja meg az ember, hogy aszonak az eredeti ertelmet vegye. Nincs ol an, hogy atvitt ertelemben, meg hogy en maskent hasznalom, meg ilyesmik.
mondjuk egy jogszabaly ertelmezesere ketseg eseten tobb modszer is van, az elso ez, a nyelvtani ertelmezes, amikor egy kotoszonak donto szerepe lehet
(A tobbi ertelmezes, mint a jogalkoto szandeka szerinti, satobbi)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.03.03. 09:44:52

@**mimi**: nagymama nem pálya, egyikük dolgozik, másik meg nem ennyire mobilis, plusz feleség<->anyós eset. Nem mindig működik, jobb a békesség.

Mme.Brioche 2015.03.03. 09:44:58

@~~Babette~~: meglepően jó a kedved máma, mi történt? Viccelődöl, meg olyanokat mondasz, hogy "Szimpatikus lány, kedves írás"? nem hozod a szokott formád! És csak annyi kötekedésre futja, hogy minek neki ekkora ház? ez egy anomália, vajon mi lehet az oka?

adg 2015.03.03. 09:47:18

Szerintem nem rossz a poszt, osszessegeben pozitiv a kicsengese. Lehet, hogy a posztolo alaptermeszete/stilusa is ilyen szomorkas, kisse borongos. Nincs ezzel baj.
Amin kicsit meglepodtem, hogy fel ev utan (amibol 2(?) honapot honvagytol sirdogalassal toltott) mar nem erzte magat otthon Magyarorszagon. Ennyi ido szerintem meg nagyon keves. Aztan kesobb helyretette az "ott mar nem, itt még nem" erzes felvazolasaval.

A tegnapiak utan meg melyik disszidens mosogato merne kifejezni boldogsagat? :D

@Golf2: Nezd csak, nagy M betuvel irtam Magyarorszagot. A te kedvedert, orulsz? :)

Mme.Brioche 2015.03.03. 09:49:04

@~~Babette~~: ja, bocsánat, összekevertelek valakivel. Visszavonva.

**mimi** 2015.03.03. 09:49:51

@Lex D'Arquebus:
hát rz akkor nem működik....
Esetleg beszélj Babettel, (vagy velem) és bevállalhatjuk a gyerekvigyázást :))))))))))))
Nagyon mehetnékünk van:)))

adg 2015.03.03. 09:53:13

@Muscari: dehogy lenne erdemes... :-D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 09:59:48

@brioche (FR):

Nem tudom, mi lehet, esetleg hogy kiderult, megsem kerul masfel millioba az orvosi kezelesem,
vagy a nav ma reggeli akcioja megint, hogy a lo legelne a sirjukon, eskuszom, egyszer valaki ledonti, az elso leszek, aki viszi a sot a helyere, hogy a lo legelne le oket.

2015.03.03. 10:04:35

Éreztem, hogy a tegnapi poszt kiveri a biztosítékot. Na de hogy most már 710 kommentnél járunk!?!? :-O

Ezzel a maival kapcsolatban meg az az érzésem, mint sok más emberrel is korábban: kicsit ész nélkül indultak neki, de aztán szerencsére szerencséjük lett. :)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.03. 10:05:35

@Golf2: :D Gondolom Te képviseled a posztok filozófiai levezetése részt.

@maxval bircaman szerkesztő: Ha anya nevet, akkor baba is nevet. Ha anya sír, akkor baba is sír. Amit a szülő kikövez, azon a gyerek végigsétál. Ez nem önbecsapás, hanem természetes folyamat. (annak kellene lennie, csak sajnos nem minden szülő ilyen.)

Hari Seldon 2 2015.03.03. 10:06:10

Kora reggel egy OFF. Különösen Dragonlady-nek akit majd a későbbiekben érinthet:
divany.hu/poronty/2015/03/03/az_oltasellenesseg_es_a_butasag_evolucioja_egyetlen_abran/
ON

**mimi** 2015.03.03. 10:28:25

@Lex D'Arquebus:
én kicsit érteni, az egyszerűbb dolgokat, de nem tudni beszélni:))))

**mimi** 2015.03.03. 10:29:14

@~~Babette~~:
vagy esetleg kihúzták a mérges fogadat? :)))

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.03. 10:32:09

@Golf2: "szegény férj, kimegy utat törni"

Ez mar csak igy van egy olyan tarsadalom eseteben mint a magyar ahol alap h a ferfi a csaladfenntarto. Lehet hogy majd amikor a lanyuk irja meg a sajat hataratkeleeset 20+ ev mulva, akkor azt fogja irni h O ment elore es torte az utat amig a ferje angliaban nevelgette a csmetekekt. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 10:33:38

@Hari Seldon 2:
köszi. szerencsére nem vagyok oltásellenes :-) MMR pedig pl Thaiföldön is kötelező, újszülötteknek meg azonnal BCG és HepB van. ennyit tudok fejből. Indonéziát egyáltalán nem tudom.

TilosazA (UK) 2015.03.03. 10:37:24

Huhh. 1000 font havonta? London? Durva.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.03. 10:38:22

@Taxomükke: "Szegeny poszterina kap majd hideget-meleget..."

Mint mindegyik postolo aki valaha is kikerult ide. :P

Szerintem aki bekuldi a sajat tortenetet az tisztaban van ezzel es
a) bevallalja h a kommentekben szetkapjak mint hulyegyerek a mesekonyvet, vagy
b) nem olvassa el a kommenteket

Aztan persze biztos vannak olyanok is akik inkabb nem irjak meg a sajat tortenetuket mert nem szeretnek ha szetcincalnak oket. De azt hiszem ez olyan problema amit a HA probal megoldani (de valoszinuleg a vilagbeket hamarabb fogjuk elerni).

bpetya75 2015.03.03. 10:40:50

@diggerdriver:

Nekem is hasonló érzésem volt olvasás közben. Gondolom, ha sikerült volna jobban beilleszkedniük, más hangulatú lenne az írás.

bpetya75 2015.03.03. 10:48:11

@Suvahe Sokarizsa:

"Amit a szülő kikövez, azon a gyerek végigsétál."

Aha, persze. Ezen jót röhögtem :-)

adg 2015.03.03. 10:58:40

@bpetya75: Te nem jaratod a Facebookot? Ott olvashatnal meg jobbakat is, sokkal jobbakat, ajandek cicas keppel. :))

ocso79 2015.03.03. 11:05:02

10 ev kintlet utan nekem kicsit santit az a £2500 egy muszeresz allasra.Az egy £ 40K feletti allas.
Az egy jobb process engineer .
Az electrical engineer az meg koszono viszonyban sincs az otthoni elektro muszeresz allasokkal.

Kell egy kis tulzas naa :)

piroscipocske 2015.03.03. 11:05:02

Sziasztok! Régóta olvasom a blogot, de ez itt az első hozzászólásom. :) Posztolóéknak további sok szerencsét kívánok, szerintem jó kis írás.
Mivel én is meghoztam a nagy döntést, picit aktívabb leszek itt, remélem, belepasszolok a társaságba. :) Egyelőre Bp-ről kezdtem el pályázgatni UK-beli állásokra, de nem tudom, a sikernek mennyi a realitása.

Mme.Brioche 2015.03.03. 11:12:34

@ocso79: az electrical engineer nem villamosmérnök?

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.03. 11:15:05

@ocso79: "10 ev kintlet utan nekem kicsit santit az a £2500 egy muszeresz allasra.Az egy £ 40K feletti allas."

Szerintem nem 10 ev hanem 1 (2014 Marcius ota van kint). A £2500-t meg szerintem havi nettoban irtak (a kis amatorok :P). A brutto £40k /ev amugy £2512 /ho nettora jon ki, szoval realisnak tunik.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.03. 11:16:46

@piroscipocske: Hajra es sok sikert!

Siman osszejohet, baratnom is Mo-rol kapott allas ajanlatot.

ocso79 2015.03.03. 11:24:25

@piroscipocske:
H orvos,mernok,IT kb 90% az osszes tobbi kb 10% ha nem vagy kint.

adg 2015.03.03. 11:50:51

@brioche (FR): kicsit elkuldodott hamarabb valahogy. :)
Szoval de, de neha engineernek hivnak ugymond folyamatiranyito vagy ilyesmi embereket is, szoval elvileg lehet a posztolo ferjenek munkakori megnevezese engineer, bar az electrical-lal kisse furcsan hat. Az elecrical eng egyertelmuen villamosmernok.
A muszereszt inkabb technician-nek forditanam, talan.

bpetya75 2015.03.03. 12:04:00

@adg [Au, Darwin]:

Ezek szerint a gyerekek nálatok is mintapéldái ennek a bölcsességnek ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 12:05:57

A világ legnevetségesebb reklámparódiájában, az év autója szavazáson a VW Passat lett az év autója.

Herr Géza 2015.03.03. 12:15:14

@ocso79: @Flamy:Éppen meg akartam kérdezni, hogy Angliában vajon még hónapból is több van-e egy évben, mint 12, mivel felénk a 2500x12=30k....:)) Én ugyanis bruttónak gondoltam a 2,5k-t.... :))))

Herr Géza 2015.03.03. 12:16:24

"Sokan próbáltak lebeszélni minket. Olyanokat mondtak, hogy nem lehet egy fizetésből megélni, majd egy kis szobában fogunk nyomorogni évekig, hogy enni is alig lesz mit. És majd WC-t fogunk pucolni."
Fogadjunk, hogy találkoztak Hintával ! :D

ocso79 2015.03.03. 12:19:44

@brioche (FR): altlaban az design engineer szoktak villamosmernoknek titulalni.

ocso79 2015.03.03. 12:19:44

@Flamy: En vagyok kint 10 eve :D
Az a baj hogy hogy az elektromuszeresz kepzetsegel nem tudsz villamosmernoki melot ellatni.
Namarmost egy muszeresz kb £ 25K korul mozog az meg ugye nem £40K.
Szoval nekem kicsit santit a tema.

Herr Géza 2015.03.03. 12:21:31

@Határátkelő: Azért Golf2 elsö mondatával én is egyetértek: a poszterina ugye azt írja, hogy "úgy döntöttÜNK", majd a férje a gonosz, a minden rossznak okozója. Akkor itt vmi bibi van.... Azért meg csak dícsérni kellene a férjet, hogy elörement "utat törni", mert családostól, 1,5 (!) éves kislánnyal ugyanez nagy felelötlenség lett volna, remélem ebben azért egyet értünk....

Herr Géza 2015.03.03. 12:23:01

@ocso79: Akkor a 2,5k bruttó lesz az életszerübb, de neked viszont ez rossz hír, mert akkor gond van a matekkal.... :)))))))))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.03. 12:26:45

@bpetya75: Végül is le is térhet róla, de szerencsésebb elkérni a 20 éve dolgozó aputól a kocsit, mint a 20 éve munkanélküli apuval karöltve lopni egyet. Bár ez utóbbi is biztos jó családi móka lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 12:32:40

Nem értem bakker, hogy az anglia bankoknak mi a frász bajuk van, ha az ember számlát akar nyitni náluk valamiért.
Van egy hivatalos id-kártyám, amit lehet, hogy egy másik országban bocsátottak ki, de attól még legális.
Benne vannak az adataim.Van még esetleg útlevelem, jogosítványom, meg még akár ez meg az.
Ez miért nem elég nekik?Mi a faxomat kell ezen ennyire túlbonyolítani?
Miért nem lehet egy email-címet megadnom, ahová esetleg a közlemények kerülnek?
Miért nem tudnak/akarnak alkalmazkodni a 21. századi igényekhez?
Miért nem annyi ez az egész átkozott banxámlanyitás, mint ha egy tévét akarnék venni???
Egyeszerűen nem értem és nem, az istennek sem...

Illetve azt sem értem, hogy ha ez egy egyértelmű rés a szolgáltatási pajzson, akkor miért nem alakul erre egy vállalkozás
amelyik ezt kihasználja?

Persze jó eséllyel nem csak az angliai bankok ilyen sekkfejek, valszeg az összes eus országéi en bloc.
(Ja nem, unblock... :D )

Vajon Magyarországon is így van ez, ha egy külföldi számlát, bankkártyát szeretne?

ocso79 2015.03.03. 12:33:25

@adg [Au, Darwin]: igen igazad van,ezert furcsalom a fizetest mert ugyebar egy technician nem kap annyit.
Mindegy nekem kamu ez.

bpetya75 2015.03.03. 12:42:03

@Suvahe Sokarizsa:

Az én fogalmaim szerint a példamutatás valami egészen más, mint az, hogy "kikövezem" az utat a gyerekem számára.

Előbbi nem tanító jellegű, hanem elleshető, beivódó típusú. Utóbbi meg a legjobb szándék mellett is megnyomorító lehet.

P.Elliot 2015.03.03. 12:45:15

@ocso79: Ugy tunik hogy ott az elektro muszeresznek jovoje van, ritkabb allas, lam csak, gyorsan talalt benne munkat, gyorsan tudott valtani jobbra es a munkahelyen is rogton segitettek lakast keresni.
Igen, ezek a sikertortenetek amikor a kivandorlo egy jobbfajta szakmaval rendelkezik.
Es az is nagyon jo hogy a no nem ult otton a feneken a gyerekkel hanem a vallalkozo nagymamara biztak, igy szepen fognak tudni felretenni, szoval en inkabb ugy latom hogy egy igazi sikertortenet maris!
Hogy miert bereltek dragabb lakast? Ha van ra penzuk, miert ne laknanak kenyelmesen! Plane hogy ket kereso van a csaladban.
Igen, a posztolo irasanak a hangvetele szomorkas de nem lehetett konnyu a kicsi gyerekevel egyedul maradni, anyuhoz koltozni, aztan maga mogott hagyni az orszagot.
En sok szerencset kivanok nekik!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 12:45:38

akkor összefoglalom az eddigieket. anyu egy láblógatós nyavalygós liba, aki előreküldi a férjét, aztán ő meg csak nyiffog,
a pasi meg hazudik éjjel-nappal a fizetéséről, és csak fényezi magát, hogy Angliában jéé kolbászból van még a tejföl feneke is.
mégvalami?
komolyan elmegy az ember életkedve. ja, már nem, ma még nem volt amúgy se.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 12:46:34

@brioche (FR): "Ha egy 30 és 24 éves párnak otthon már saját háza van, amire kölcsönt vehet fel, meg bérbe adhat, és 3-4 hónapnyi "nehézség" után 3 szobás kertes házat bérel, az miért nem lelkendezve írja meg a sikertörténetét? :-))
én úgy írnám :-)"

+847
Ez télleg jogos... Nekem huszonévesem egy saját szobám volt maximum...

bpetya75 2015.03.03. 12:47:17

@Herr Géza:

Szerintem arról lehet szó, hogy a poszterina azt is megírta, amit elborultabb pillanataiban (amik valószínűleg hosszú pillanatok lehettek) megélt. Miközben az eszével tudta, hogy ez ezzel jár, nehéz lehetett megélni. Szerintem ez csupán ennyi.

adg 2015.03.03. 12:47:32

@ocso79: a design eng az tervezo mernok, nem feltetlenul villamos, lehet masfajta is. Busz. :) strassenbahn ingenieur.

Ettol meg nem kamuznam le a posztot. Nem biztos, hogy a szerzo pontosan tudja a ferje foglalkozasanak uj angol nevet. Az en felesegem sem tudta azonnal, nem szakmabeli, nem all a nyelvere. Van ilyen.

bpetya75 2015.03.03. 12:48:52

@Dragonlady (Bp, Hun):

Pesten nem süt a nap? Errefelé végre igen. Bújnak a sáfrányok, a hóvirág, meg az ibolya, és tavaszi szél vizet áraszt ;-P

Mme.Brioche 2015.03.03. 12:50:09

@geegee: Fr.-ben is így van, és amikor megkérdeztük a bankosunkat, hogy miért, azt mondta, hogy a pénzmosás elleni törvény miatt ennyire szigorúak, de hogy ez mit jelent közelebbről, arról fogalmam sincsen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 12:55:02

@bpetya75: de, süt. meg a szél is úgy fúj, hogy valami vitorlát kéne kötnöm egy biciklire, és tekerni se kéne, mondjuk nem biztos, hogy a jó irányba menne.
@brioche (FR): és ha az embernek már van egy internet-előfizetése (ami az angolok szerint lakcímnek számít....), akkor már biztos, hogy nem mossa a pénzt, vagy nem az Al-Kaida bankára? na nekem ez az összefüggés magas.

SzZoole 2015.03.03. 12:58:03

Ismet egy igazi hataratkelos poszt,mint a regi szep idokben,koszi:)
A poszterinanak kitartast,lesz ez meg jobb is:)
Az auto papirjait V5-os Certificate-nek hivjak es a D.V.L.A ( Driver and Vehicle Licensing Agency)kuldi/csereli ki a tulajdonosnak.

"Nem is a segélyekért jöttünk, azokat nem is igényeltünk, nem is kapnánk"
Szerintem a Child benefitre(csaladi potlek)jogosultak vagytok,az alanyi jogon jar minden 16.eletevet be nem toltott gyerek/ek utan.
Itt utanna tudtok nezni.

www.gov.uk/child-benefit/overview

Mme.Brioche 2015.03.03. 13:00:40

@Dragonlady (Bp, Hun): nekem is :-)) nálunk ráadásul még online átutalást sem lehet végezni csak úgy akárkinek, hanem be kell menni személyesen, föl kell tétetni az illető számlaszámát egy listára, és csak azután utalhatok neki online pénzt.

Mr Long 2015.03.03. 13:01:10

@adg [Au, Darwin]: Nekem sima Engineer (igaz a szakteruletem van elotte) a titulusom, oszt tervezek... Masok meg csak sima engineer a csapatban. A HR olyan ugyesen dolgozik, hogy nincs ket emberunk azonos titulussal, pedig ugyan azok tobben is...

adg 2015.03.03. 13:03:01

@geegee: "Nekem huszonévesem egy saját szobám volt maximum"
Hitelre? :))

Mindenesetre mar van egy falakasod, vagy minek hivod, papir lakas, doboz? :-) Majd szolj a kovetkezo koltozes elott, es elmondom, hogy kulonboztetheted meg oket. De szerintem meg fogod szeretni.

Es valoban siker a tortenet, szinte csak most erkeztek, es van jo munka, haz, kocsi, gyerek, stb.
Ennel joval gyengebben indul sokak uj elete.

SzZoole 2015.03.03. 13:04:21

@~~Babette~~:
@**mimi**:
En bevalallak mind a kettotoket,mikor josztok?
Az lenne mar a mennyei kiralysag:)))
(Jujj,most szexista diszno voltam)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:07:30

@brioche (FR): Miért, ha egy angol akar nyitni számlát Londonban, az nem moshat pénzt?

Tudom, van ez az idióta magyarázat én is hallottam már sok mindenre válaszként...
A legfurcsább, hogy német nyelvterületeken simán van olyan pénzintézet, hogy Hypobank...Most akkor egy ilyentől hiteles dolog a pénzmosás elleni félelem?!?!?!?!
:-)))

Herr Géza 2015.03.03. 13:07:56

@geegee: Nem a bankokkal lenne gond önmagában, hanem azzal, hogy a pénzmosási törvények miatt az ügyfelet azonosítani kötelesek, ahhoz meg hozzátartozik a lakcím. Angliában ugye nincs hivatalos lakcímnyilvántartás / lakcímkártya / lakásbejelentö stb., innentöl a bankra van bízva, hogy mit fogad el "hiteles" lakcímként. Ebböl van a káosz. N.o.-ban sokkal egyszerübb a helyzet, itt van központi lakcímnyilvántartás, az itteniek személyiében benne van a lakcím is, a külföldi személyivel (útlevéllel) meg viszed magaddal a lakcímbejelentöd másolatát és más kérdésük már nincs is. Söt, online is tudsz számlát nyitni, a posta fel van hatalmazva hivatalos "azonosítási" jogkörrel (ú.n. Post-Ident eljárás). Kiküldik a szerzödést és/vagy a kártyát a címedre, be kell ballagni érte a postára a dokumenteddel és az értesítövel és ott a postás összenézi az igazolványodat a fizimiskáddal és hivatalosan igazolja, hogy te vagy te. Ennyi.
A legújabb pedig az, hogy van egy új bankszámlaszolgáltatás (akit érdekel: www.number26.de ), ami egy már régebben meglévö bankkal közösen olyan girokontót+MasterCard-ot kínál, aminek számlaháttere teljesen internet/app alapú. Garanciájuk szerint 8 perc (!) alatt elintézhetö otthonról a szlanyitás (Skype-/videotelefonos azonosítás), minden tök ingyenes, és abszolút real-time számlahátteret biztosít (a kártyás vásárlás/terhelés pl. nem csak akkor jelenik meg a számládon -két-három-öt nap múlva-, amikor a kártyacég beterheli, hanem azonnal...) Ez egy német startup cég, azt hiszem még csak itt igényelhetö, de gyanúm (és az alapítók elképzelése szerint) hamarosan indul a világkörüli expanzió.
Nem reklámnak szántam, de nekem nagyon tetszik az ötlet és a kivitelezés is.(Kisebb összegeket -egyelöre napi max. 100€-t - pl. email-cimre is lehet utalni, hasonlóan a PayPal-hoz...)

adg 2015.03.03. 13:08:30

@Mr Long (UK): nekem is ugy van, csak azt akartam ezzel mondani, hogy a design eng nem villamosmernokot jelent.
Hanem ugye vannak design, site, process, mittudomen engineerek.

Hr nalunk is kavar, de szerencsere jova kell hagynom az ilyen hulyesegeket, pl nevjegykartyan, emailalairason. Ettol meg persze nem lesz egyseges a tobbiekkel, de legalabb olyan lesz, amilyennek akarom.

ruslanski 2015.03.03. 13:11:41

Feltűnt egy mondat. " Rengeteget hibáztattam, amiért otthagyott minket...."

WTF??

ocso79 2015.03.03. 13:11:41

@adg [Au, Darwin]: Ebben igazad lehet.
Kicsit poccenek az ilyen dolgokra mert villamos teruleten dolgozok es kb tisztaban vagyok a berezesekkel.
100% hogy electronics technician nem kap £40K az boven mernoki fizetes.
£1000 meg hazat berelni kicsit puccos szerintem az elso evben,de kinek mi.
Inkabb rakna felre es venne maganak.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.03. 13:11:41

@bpetya75: Ugyanarról beszélünk csak más a szókészletünk. Apám térköves.;-)

ocso79 2015.03.03. 13:11:41

@Herr Géza: eltevedtel ez Anglia nem Nemetorszag

Herr Géza 2015.03.03. 13:12:20

@P.Elliot: És most meg az anyóssal is együtt lakni..... :)) Tudjuk ugyanis, hogy egy "classic" anyóssal a paradicsomból is könnyen pokol lesz... :))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:13:09

@adg [Au, Darwin]: Nem, nem hitelre.Illetve akkorra már ki volt fizetve.Anyáméknál...

Papírháznak hívom... :D Egyelőre nem rossz, jók a termikus körülmények, most már főleg, hogy rendbe hozták.Meg hogy nem volt még minusz 10-nél hidegebb, az is csak kb 2-3 napig.Fönt Lulujóban, vagy még följebb már lehet, kevés lenne...De nem is ettől félek, hanem a tartósságától...De úgysem fogunk itt 20 évnál tovább lakni, szerintem.Annyit meg csak kibír.

Azért nyomjad bátran az infót, hogyan lehet megkülönböztetni.Érdekelne.Akár privátban is jöhet, de lehet, mást is érdekel.Szóval várom... :D

Herr Géza 2015.03.03. 13:14:30

@ocso79: Nem tévedtem el. Benne van az biza, hogy miért ekkora a hajcihö Angliában, és hasonlításképpen, hogy hogyan müxik mindez Németországban... :D

Mr Long 2015.03.03. 13:14:48

@adg [Au, Darwin]: Az tervezo mernok ja.

Netto vagy brutto a 2500? Nettoban kicsit tulzonak talalom technikuskent, de hat ez van. Vagy heti 50 oraban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.03.03. 13:14:57

@adg [Au, Darwin]: Te mondod meg, hogy mi legyen a titulusodban? :) Mennyire király már! Ha nálunk lenne ilyen lehetőség, akkor az én pozícióm nevében biztosan lennének olyanok, hogy "fabulous", "steel balled", "awesome" meg "majestic". :) És a végén az "Engineer"-t lecserélném mondjuk "Dragonslayer"-re. Fúúú, de bírnám! :)

Mr Long 2015.03.03. 13:19:06

@Herr Géza: Plusz olyan helyekrol is jonnek az emberek ide, amik meg a terkepen sincsenek es legjobb esetben van valami azonositojuk, vagy meg az sem.
Multkor voltam bankan es a csaj mellettem szamlat akart nyitni. Adott egy fenykepes A/4-et a bankosnak, mint igazolvany. A bankos csak forgatta es kerdezte ez mi. Hat ezzel jottem az orszagba, ez az azonositom. Hat kiderult ezzel tuti nem engedhettek be az orszagba :) Szerintem annak orulhetett, hogy nem hivtak ki azonnal a bevandorlasiakat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:19:43

@Herr Géza: Na, hát ez tök jó, ha a németek túlléptek a problémán.Valami ilyesmi lehetne az általános megoldás.Pl ha én évente két hónapot töltök Úkában, akkor miért ne lehetne ott is számlám, kártyám?Miért olyan lehetetlen igény ez?Illetve továbbra sem világos, hogy 2-3-4 szabályos fényképes igazolvány miért is nem igazol engem hivatalosan...
Na mindegy, nem kell nekem mindent értenem...
Illetve az elcsépelt Monti Piton (bicikliző kígyó[-Te, kígyó, neked nincs is lábad! -Ááá, bzmeg télleg... és eldől]) idézet jut az eszembe:
Hülye angolok, angol hülyék...

Mr Long 2015.03.03. 13:21:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nono! Az engineer kotelezo elem. De lehetsz mondjuk "Awesome Badass Engineer". Az Offis szotarban kb Dobbenetes Urulogus Mernok lennel...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.03. 13:22:38

@geegee: Khmm.... :)))
Látod, A. ebben is kivétel. Pedig legalább olyan messze van az EU-tól, mint Nyugat-Európától. Mégis itt mindent el tudsz intézni egy személyivel is. Egyébként azt én sem értem, hogy egy bank vagy bármilyen más profitorientált intézmény miért nehezíti meg egy ügyfél befogadását, aki esetleg odavinné a pénzét...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 13:22:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a sárkánytársadalom nevében hevesen tiltakoznék a legutolsó kitétel ellen.

Mr Long 2015.03.03. 13:23:24

@geegee: A problema a lakcimigazlassal szokott lenni. De ha van egy Ni szamos leveled akkor siman jo. Nekem nem szaroztak vele, utlevel es NI szamos level, azt csokolom.

Herr Géza 2015.03.03. 13:25:42

@geegee: Az, hogy a banknak mit "szabad" meg mit nem, és hogy ezzel a szimpla címmegadással mekkorát ütöttünk a nemzetközi terrorizmuson/gazdasági bünözésen , az egy másik fejezet.
Tény, hogy az is vidám világ volt még, amikor az elsö német bankszámlámat a helyi falusi bankfiókban még úgy nyitottam meg, hogy nemhogy hivatalos lakcímem, de munkavállalási és tartózkodási engedélyem sem volt, magyar útlevelet meg a hölgy nyilvánvalóan életében elöször látott (kereste is feszt benne a címemet :D), majd mindent akkurátusan bepötyögött a gépébe szóbeli bemondásom alapján, miközben látszott rajta, hogy meg sem fordul a fejében, hogy én most akármit is diktálhatnék. Megkérdezte azt is mennyit keresek, mondtam egy számot ("X"), majd két hét múlva jött is a levél, hogy az addigra már megkapott kártyámhoz "nagyrabecsült ügyfelükként" bátorkodnának két "x" nagyságú hitelkeretet biztosítani....:D
Na ez a világ azért itt is régen letünt már......

Mr Long 2015.03.03. 13:25:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Lehet a Dragonslayer-t ugy kell elkepzelni, mint a lanylekelo landzsas lovag. Annak is csak az elso szurasa faj (hat) :D

adg 2015.03.03. 13:27:02

@brioche (FR): ez a bankod marhasaga, vagy valami torveny irja elo?

Ausztral szamlat nyithatsz online kulfoldrol, ugy, hogy az eletben nem voltal meg az orszagban, nincs cimed, nincs munkahelyed, adoszamod, ni szamod, meg semmi. Kb 3 perc. Ra tudod utalni a penzedet indulas elott, hogy ne zsebben hozd. Igaz, csak egy iranyu a penzmozgas ekkor meg. Amikor megerkezel az orszagba, beballagsz a legkozelebbi fiokba, igazolod magad, adnak egy kartyat a szamladhoz, kernek egy ertesitesi cimet (lehet a haverode, vagy a szallodade is) meg egy telefonszamot, es hello. Van egy full mukodo szamlad, pedig meg nincs vegleges cimed, munkad, adoszamod, semmid.
Majd ha lesz, megadod.

Eleg agyrem, hogy nem teheted be a bankba a penzed, mert nincs munkad.

Mr Long 2015.03.03. 13:27:10

@Herr Géza: "X"-et nem mondhattal, az max a matematikusoknak szam. Na mit mondtal, ne vetits! :D

Mme.Brioche 2015.03.03. 13:30:05

@adg [Au, Darwin]: nem tudom, mert nem voltunk más banknál, csak ennél.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:31:17

@VPBA: Látod, biztos mi gondolkozunk hülyén... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 13:33:40

@adg [Au, Darwin]:
ehhh mindig is tudtam, hogy Ausztrália a pont nekem való lenne.
szerintem sem kell túlbonyolítani semmit, amíg az illető ember / ügyfél nem adott okot rá
én ugye tavaly január elején voltam bent a citibnkban "beazonosításra". most megint a családom nyakára járnak hónapok óta, és letiltották a kártyámat is. (hurrá! dejó, hogy vannak thai számláim is.) most holnap bemegyek, lefénymásolják a lakcímkártyámat és az útlevelemet, amit tavaly már megcsináltak egyszer, megnézik a pofámat, és ettől mindjárt egyértelmű lesz, hogy nem mosok pénzt és nem kollaborálok gyanús szervezetekkel. még jó, hogy ezentúl ilyen biztonságban lesz az ország, már nekem is elkezdett volna éppen remegni a lábam saját magamtól.

Herr Géza 2015.03.03. 13:34:18

@Mr Long (UK): Ha annyira érdekel: 1830-at. (Még DM volt és 1989.-ben. Ja, és nettó = hivatalos magyar napidíj x 30 :))))) Most jobb? :D

Határátkelő 2015.03.03. 13:35:33

@ocso79: Bőséggel kielemeztétek már ezt a témát (kissé talán túl bőségesen is), a pontos körülmények nem ismertek. Jó lenne, ha nem rögtön a posztoló hitelességét kérdőjeleznéd meg. Szóval köszönöm, hogy leszállsz erről a témáról.

2015.03.03. 13:35:36

Ez az engineerezes vicces a UKben. Mindenki es annak az anyja is engineer. Semmi koze a Muszaki egyetemen vegzett engineerhez.
Mikor vettem egy uj matracot az agyhoz es panaszkodtam, mindta a butor bolt, hogy kikuld egy mattress engineert. :)

A Kwik Fitnel a feket meg allitolag break.oad engineer csereli, egy Niki fele embert lehet elkepzelni, aki a break pad cseren kivul semmi mashoz nem ert (ezert sem jartam kwik fitbe)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:36:23

@Herr Géza: Hát pedig kb ez a vidám világ kéne legyen a reális.
MIért, ha valahogy igazolok valamilyen lakcímet, az mennyiben gátol meg abban, hogy pénzt próbáljak mosni?Illetve ha mosok és ők rájönnek, akkor az esetleg kamu lakcímemmel mennyire vannak beljebb az én bűnöm üldözésében?
De tudom, nem te találod ki ezeket a f@sságokat, meg az is lehet, hogy nem is a Bangkok, de valahogy ki kell dühöngenem magam... :D
Nehogy megharagudj, vagy ilyesmi...csak egy agyatlan dolognak tartom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:37:30

@Dragonlady (Bp, Hun): :-))))))))))))

Na, kb ezt ugatom én is... :D

Mr Long 2015.03.03. 13:37:39

@Határátkelő: Csak eloszlatjak a tevedeseket. Nem mindegy, hogy valaki azt hiszi kitantorgas elott, hogy mert muszeresz es nem pincer egybol 40k-t fog leakasztani.

Herr Géza 2015.03.03. 13:37:40

@Dragonlady (Bp, Hun): És mindezt úgy, hogy a Citibank idén bezárja otthon a lakossági szolgáltatását. :))))) Helyesebben átveszi másik bank, de még nem tudni ki a befutó. Nekem a negyedik cégérváltás lenne ugyanazzal a számlával. De most ámen, becsukom.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 13:42:04

@Határátkelő: viszont ilyenkor tényleg jó lenne, ha előkerülne a posztoló is előbb-utóbb, és meg tudná válaszolni, pontosan miről van szó. (fizetési igazolás beszkennelése azért nem szükséges, meg én se szeretnék abból kiindulni, hogy biztos mindenki hazudik, de ezekszerint nem egyértelmű, mit is csinál az illető és mi a végzettsége.)

adg 2015.03.03. 13:43:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :DD valami ilyesmi.
Nyilvan a szakag, meg az engineer az adott. De ott van meg a bsc msc hons tokomtudja betukodok, a tervezoi jogosultsagok kodjai, meg a kamari tagsagok kodjai, ezekbol azert osszejon par variacio. Igy amikor a hr megszulte a nagy termeket, elkuldi ellenorzesre nekem, en kijavitom, es ugy lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 13:43:15

Angolániában lakók!Itt a megoldás, ha tele van a faxotok (telexetek, távírótok) az ingatlanárakkal:

divany.hu/raktar/2015/03/01/kontenerek_lakasok/

Szerintem q jó, én simán ellaknék egy ilyenben, ha mondjuk fiatal lennék, meg egyedülálló.De még később, meg családdal is.
ennek legalább nem papírból van a fala... :D

És ami a legjobb, ha költözni kell, elég jól lecsavarozni minden bútort, felbaxni az egész hóbelevancot egy kamionra, ami arrébbviszi és lerakja ismét.Szerintem nagyon jó dolog.Az a motoros kép lazán beindítja a nyálcsorgásomat.

**mimi** 2015.03.03. 13:49:20

@Zoole[uk]:
öreg vagyok én már a mennyei királysághoz...már a hamut is mamunak mondom :)))

de van történelem könyvem, majd fellapozom :))))))))))))

:P

Mr Long 2015.03.03. 13:50:12

@geegee: Egy csalad Ausztraliaban csinalt ilyet, volt valami lakasepitos musorban multkor. Harom emelet magasra eitettek, nagyon popec lett. Az alapozast ugy oldottak meg, hogy beton oszlopokat ontottek a foldbe az also kontenerek sarkainal es a feljebb levok alatamasztasaihoz.

P.Elliot 2015.03.03. 13:54:06

@Herr Géza: Nem hiszem hogy olyan pokoli anyos lenne mert akkor nem hivtak volna ki. Es remelem nagy koszonet az anyosnak hogy miatta nem kell szazakat kiadni egy ki tudja kicsoda bebiszitterre vagy bolcsodere, a kolok biztos kezekben lesz.
Arrol nem is beszelve hogy valoszinu hogy ellatja a hazat, mire hazajonnek ott a vacsora is. Ha ezt az anyos idegennel csinalna, kemeny penzeket fizetnenek neki erte.
Sosem ertettem a fiatalok anyos ellenesseget, rengeteg elonnyel jar az egyuttlakas, a fiatalok is szabadabban programozhatnak egyedul, szovel ok is alkalmazkodjanak ne csak az anyos!
Probaljak felfogni az elonyeit! Itteni baratainknal mindig kijon a mama, megcsinal mindent, amikor nincs itt/ felevente jon, felevre/, akkor bizony nem konnyu az elet nekik, es rohadtul koltseges, es vacsora is csak az van amit utkozben felszednek valahonnan mert nincs idejuk semmire, raadasul van hogy a bebiszitter meggondolja magat es aznap nem jon, illetve nem hajlando elszallitani a nagyobb gyereket a kulon sportra, nekik akkor van aranyeletuk amikor jon a mama, akkor ok is mehetnek a maguk kis szorakozasai utan is ami rajuk is fer.
A baj az hogy a mama lehet hogy ezutan nem tud jonni mert apapa nem engedi! Hogy o nem fog fel evig tobbet egyedul maradni. Es o nem utazik, fel a repulotol!
Szoval baratainknak a kotetlenebb eletmod alma tovaroppenni latszik!

SzZoole 2015.03.03. 13:57:17

@charlieharper: Mondok erre egy jobbat;
Tudod,hogy az automban elektromos kezifek van es ha az autot sebesegbe teszem akkor egy kis gazadasra az elektromos kezifek automatikusan kiold.
Na.Elvittem az automat a Halfords egyik servicebe MOT-ra.
Az "engineer" a kezifeket vizsgalta.Mar az gondot okozott neki,hogy az autot hogy kell sebesegbe rakni.Egy fiatalabb "engineer"a segitsegere sietet aki azt is megmuttat neki,hogy hol van a kezifek.
Az szaki sebesegbe rakta az autot,gazt adott es a kezifek kioldott.
Az autom elbukott az MOT teszten.
Ezutan elmentem a szakszervizbe es mutattam a papirt nekik es elmondtam a storyt
Akkorat rohogtek,hogy az valami hihetetlen volt.
Egy ora mulva tavoztam a servicebol,friss MOT papiral a kezembe.

P.Elliot 2015.03.03. 13:59:24

@P.Elliot: Rosszul irtam, evente jon, felevre.

Nem lehetne ebbol egy posztot irni? Ezt a HK-tol kerdezem!
A segiteni kijott mamakrol....Nekem sajnos nem volt ilyen de a kornyezetemben tobb is, eppen tudnek meselni, igaz hogy csak vonalakban mert nem az en sztorim.
Valoszinu lenne hozzaszolas!

pasztasuta 2015.03.03. 14:00:41

@geegee: "Persze jó eséllyel nem csak az angliai bankok ilyen sekkfejek, valszeg az összes eus országéi en bloc."

Olaszorszagban 5 perc alatt nyitsz egy szamlat, utlevel (barmilyen orszag) kell hozza meg egy olasz adoszam (codice fiscale), talan munkaszerzodest kernek meg, de ebben nem vagyok biztos. Latod milyen jo hely ez? A gyors vonat is olcso, a bankszamla is egy setagalopp, nem is ertem miert nem akar mindenki idejonni. :)))

SzZoole 2015.03.03. 14:00:42

@**mimi**: A gyumolcsot is eretten eszem,nem eretlenul:)))

Taxomükke (UK) 2015.03.03. 14:01:59

@Határátkelő: Figyelj, amúgy is tudjuk, hogy az ÖSSZES posztot és hozzászólást te írod, jó?
Ezt is.
Most akkor magadat utasítod rendre?

2015.03.03. 14:02:07

Apa kezdődik!! (már itt is)

Az osztrák munkanélküliség meghaladja a 10%-ot és várhatóan tovább növekszik 2018-ig. Ugyanakkor a bevándorlók közt 20,5% a munkanélküliség!! Az AMS vezetője pedig egy mai interjúban külön kiemeli, hogy a román, bolgár és magyar bevándorlók is felelősek a növekedésért.

**mimi** 2015.03.03. 14:04:44

@geegee:
ez baromi jó...ötletes:))
de vajon lakcím igazolást, hogyan szerzek????:)))
bár nekem a hajón lakós megoldás is nagyon szimpi, de a probléma ugyanaz.....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 14:05:55

@pasztasuta: :D
De azért olasz adószámot nem kap bárki, gondolom.És én most pont ilyen megközelítésből írtam, hogy kopasz kitelepülő, vagy időnként kis ideig ott lakó embernek milyenek az esélyei...
Na de mindegy, valszeg úgysem derül ki soha a valós indok...

2015.03.03. 14:06:53

@P.Elliot: add a cimed. Ma este taxiba vagom az anyost es mehet hozzatok. 1 het mulva visszaterunk a temara.

@geegee: mar neztem ilyeneket. A marinakban sok ilyen haziko van, arany arban lehet oket berelni.
Rengeteg epitesz iroda foglalkozik container lakasokkal. Keress ra, jo kis designok vannak. A lelegzeted is elakad.

2015.03.03. 14:09:09

@pasztasuta: ugy tudom a spanyoloknal us valami ilyen van. De az a szam megkapas a kalvaria. Vagy felberelsz valakit, hogy alljon sorba neked a rendorsegen erte vagy egy ugyvedi irodat kersz meg. A spanyol bankszamla meg az adoszam kell a spanyol ingatlan vasarlashoz

**mimi** 2015.03.03. 14:10:11

@Zoole[uk]:
najóvanmostmááááá...haggyá még zavarba gyüvök :)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 14:10:49

@**mimi**: Nem tudom. De szerintem ez az egész lakcímigazolásosdi egy komplett marhaság.Külföldiában (nem biztos, hogy mindenhol, de sok helyen) egyszerűen nincs is.Mert hogy úgy váltanak lakást, címet az emberek, ahogy alsógatyát.Simán lehet hetente, havonta költözni, és azonnal idejétmúlttá válik az egész.Amit bejelentesz, oda jönnek a levelek.De nem csekkolja senki.Nyilván egy kikötőben, vagy egy kempinben is lehet lakni, annak is van címe.Xyz parcella, vagy parti szakasz, mittudomain.Szóval valszeg megoldható.

SzZoole 2015.03.03. 14:15:01

Basszus,az elobb meg hetagra sutott a nap,most meg bors szem nagysagu jeg esik:(

SzZoole 2015.03.03. 14:16:25

@**mimi**: Jol van na,csak vicceltem:)))

Herr Géza 2015.03.03. 14:16:34

@P.Elliot: Jó-jó, de anyós és anyós között is óriási különbség lehet ugyebár.... Mellesleg én még a saját anyámmal sem laktam volna együtt (pedig szerettem....) Hál' istennek felnött koromra már ö is ugyanezt az elvet képviselte, na meg nem is kerültünk olyan szituba, hogy szükség lett volna rá.
Aranyszabály: anyós-após-szülö ideálisan olyan (min. és max.) távolságban lakjon, hogy NE tudjon papucsban, melegítöben, otthonkában (:D) átjönni....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 14:17:18

@charlieharper: Elhiszem.Csak ha elkezdik túlzásba vinni a dizájnoskodást, meg a kultuszkodást, akkor pont az egésznek a lényege vész el, az hogy olcsó.És akkor megint adtunk a sz@rnak egy pofont...

Én spec lexívesebben egy nyaralónak tudnám ezt elképzelni, egy tó partján az erdő mellett.Kihajtható acél ablakspalettával, alaposan zárható ajtóval, kb az atomvillanást is túl tudja élni...Szépen megfestei, akár rá egy sátortető, hogy ne direktbe süsse a nap, kis deszkaterasz előtte, székek, asztal, és háváj , dízsé, napszemcsi... :D (Jaj de utálatos ez a cs-zés...)

P.Elliot 2015.03.03. 14:17:26

@charlieharper: Nincs kisgyerekem. De lehet hogy megneztem volna kozelebbrol az anyosodat ha annakidejen ajanlkozott volna.
A fiatalok sem valami toleransok az idosekkel. Valaki meselt a szerelojerol aki hozzajuk szokott jarni, azok a feleseg anyjaval neveltettek fel a 3 gyereket aztan amikor mar nem volt ra szukseg akkor kitettek a hazbol, ki a semmibe, a hivatalos szervek segitettek neki egy szobat keriteni es fizettek mert a nonnek munkaja sem volt, / meg nincs 60 eves, nyugdij sem jar/, vagy 15 even at kihasznaltak, aztan itt all a semmiben. Egyebkent a mama hivatalosan van kinnt, zoldkartyaja is van, es nincs hova hazamenni mert meg nincs nyugdij, a hazat eladta amikor kijott, nem tudom hova lett a penz....
Nem kell a fiatalokat sem felteni am! Sajnos!

Mr Long 2015.03.03. 14:17:31

@geegee: "nem biztos, hogy mindenhol, de sok helyen" Itt az oslakosok ugyan ugy ragaszkodnak a kecohoz, mint Mon. Max nagyobba hajlandoak elkoltozni, de inkabbb bejarnak melozni a halal faszarol, mint koltoznenek. Minel tobb nem magyarral beszelek, annal inkabb az jon le, hogy csak az egyedulallo fiataok kozt nepszeru ez a gatyas hasonlat. Csaladdal mar nem ugra bugralnak az emberek.

A fenti maganvelemeny volt, lehet rajta vitazni, de nekem van igazam.

Mr Long 2015.03.03. 14:20:55

@Zoole[uk]: Itt tegnap volt az elmult tel legnagyobb hoesese. Allok a buszmegalloba napfelkelte utan, majd csak azt veszem eszre, hogy ejjel van megint es szakad a ho...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 14:21:58

@Mr Long (UK): :D

Jó, ebben lehet valami.De itt a svédek sok esetben költöznek, ha más munka lesz, másik városban, stb.
Persze lehet, hogy ők is inkább csak fiatalon...

P.Elliot 2015.03.03. 14:22:17

@Herr Géza: Hogy fog esni ha te megoregszel es a fiatalok szinten azt mondjak hogy mennek el a kornyekrol hogy ne tudjal papucsban atmenni hozzajuk!
De azert ok szeretnek csak nyomas el a kozeletekbol. Ne mond hogy megtapsolod oket!
Majd emlekezz erre ha megoregedtel...
En nem mondom hogy minden szulo alom! De nem is olyan rossz mint ahogy manapsag szidni szokas.

**mimi** 2015.03.03. 14:23:38

@Mr Long (UK):
mi van??????
egész nap a megállóban álltál??? :))))))))))

SzZoole 2015.03.03. 14:23:59

@Mr Long (UK): Ugy latszik,hogy bolondos aprilisi ido,itt marciusra esik:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 14:27:26

@Zoole[uk]:
Hijj de szép halálod lenne...
:)))))))))))

Mr Long 2015.03.03. 14:27:49

@P.Elliot: Nagyapam idejeben se volt nepszeru dolog az anyos, szoval nem ujkeletu a dolog :)

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2015.03.03. 14:27:54

Kedves Nainen,

örülök a postodnak, pár dologban magunkra is ismertem, elég hasonló dolgokon mentünk keresztül. Mi egy éve lakunk Londonban, és alapvetően jól érezzük itt magunkat, de persze néha minket is elővesz a honvágy.

Viszont én nem igazán érzem itt magam egyedül, sőt, néha már sok is a magyarországi punnyadáshoz képest az állandó pörgés. Sok magyarral ismerkedtem meg itt a környékünkön, és cask pozitív tapasztalataim vannak, aranyosak, jó fejek, és segítőkészek. De vannak más nemzetiségű barátok is már, főleg a párom révén, az ő volt kollégái közül. A lányom iskolájában (most lett 5 éves) is összeismerkedtem pár anyukával, legjobb viszonyban (a másik magyar anyukán kívül természetesen) egy amerikai és egy olasz anyukával vagyok.

Ha van kedvetek esetleg találkozni velünk valamikor, bátran keress meg itt, vagy facebookon. :)

Hajrá, csak így tovább! :)

2015.03.03. 14:30:04

@TilosazA (UK): 3 szoba + nappalis lakas. Londonban egy egyszobas lakast tudsz berelni maximum havi ezer fontert, nem haromszobasat. Elotte 600 fontert bereltek garzont, ez Londonban egy szobanak a berleti dija. Tehat egyertelmuen nem London.

SzZoole 2015.03.03. 14:30:40

@diggerdriver: Tudom,azert irtam,hogy mennyei kiralysag lenne,csak latod @**mimi**: nem akar jonni,pedig ugy szerettem volna vele megegyszer egyutt lenni:)))

**mimi** 2015.03.03. 14:34:11

@Zoole[uk]:
Még addig emlegecc, amíg megleplek:)))))))
:P :))))))))))))

SzZoole 2015.03.03. 14:34:23

@Mr Long (UK): Csak a nagyapaink idejeben az asszonynak halgass volt neve es a vasarnapi ebednel annyi koze volt az ebedloasztalhoz,hogy csak felszolgalta az ebedet:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 14:36:29

@Herr Géza:
Én még Zolikáékhoz is át szoktam ugrani papucsban otthonkában becsavart hajjal.

TilosazA (UK) 2015.03.03. 14:36:43

@Mirjam2: Oké, mi is ekkora házban lakunk, de messze nem kerül ennyibe. Tudom, location, location, location.
Amúgy az a három szoba, az kettő plusz egy lyuk. :) És ez nagyon sok házban így van, a harmadik szobába konkrétan egyik irányban sem fér be egy ágy, nem éri el a 2 métert sehogy.

2015.03.03. 14:36:49

@P.Elliot: :( Ez szornyu. Szerintem az embertol fugg hogy mennyire jon ki valaki az anyosaval stb., peldaul en az enyemmel nagyon jol kijovok, tobbszor javasoltam mar a ferjemnek hogy lakjunk vele egyutt mikor meg Angliaban eltunk de a ferjem nem szerette volna. De el tudom kepzelni hogy ha mas lenne az egyenisege akkor en sem szeretnek a kozeleben lakni (marmint az anyosomnak). Mindenesetre idos szulok 'kidobasara' nincs mentseg.

SzZoole 2015.03.03. 14:39:47

@**mimi**: Gyere,teged meg @~~Babette~~: et a hatamon is kihoznalak:)))

**mimi** 2015.03.03. 14:42:02

tessék...itt is egy házasság piac...

globspot.hu/muvelodj/sanghaji-hazassag-piac/

@Zoole[uk]: na jól van, csak mert ennyire szeretnéd...egyeztetek Babettel, hogy mikor indulunk :)))))))

adg 2015.03.03. 14:47:41

@geegee: papirhaz tema:

Ez egyszerubb, mint gondolnad. :)
- megkerdezed az eladot, ingatlanost
- megkopogtatod a falat. A tegla vagy beton fal vakolattal egesz mas hangot ad. A konnyuszerkezetesen hallik, hogy ureges. Kopog. Mint a szekreny.

A masodik modszernel lehet meglepetes is, mert ma mar orvendetesen terjed, hogy a nyers teglafalra felszerelnek egy gipszkarton burkolatot. Igy a lakas klimaja sokkal kellemesebb lesz, ez szaraz technologia, szoval hidegben is tudjak csinalni, es sokkal kevesebb kosszal jar, mindenki happy. Amig a gyerek nem rug bele egy lukat. :)
Na szoval ebben az esetben kopog, pedig tegla. Kivulrol meg a hoszigeteles miatt kopog, ugyhogy itt nem olyan egyszeru. Marad a kerdes.

van meg egy opcio, minden hazhoz, lakashoz tartozik egy muszaki leiras (smörgasgjörgån, vagy valami hasonlo lehet svedul), es abban a lakas minden parametere le van irva, az alapozastol a tetofedesig. Abban benne van. Meg ott lesz a falak, ablakok stb hoatbocsatasi jellemzoje, meg a tobbi marhasag. Ez uj lakashoz tartozek kellene, hogy legyen.

De ne felj tole, jol megepitett konnyuszerkezetes haz sokaig birja, jol fogjatok benne erezni magatokat. Ha meg egy haz szar, hiaba van tegla fala.

SzZoole 2015.03.03. 14:48:14

@TilosazA (UK): Nalunk a leggkissebb szoba 2.5x3.5 meteres.A fiamnak tokeletesen eleg.A mienk 3.5x3.5 meteres es lanyome 3.5x4.5 meteres..
A macskanknak van a legnagyobb helye,ugyanis az mindig a nappaliban alszik ami 4x8 meteres:)

P.Elliot 2015.03.03. 14:51:56

@Mirjam2: Igen, lelketlen emberek. Kivancsi vagyok hsa a 3 kisfiu felno az milyen peldat tanult a szuloktol hogy hogy kell veluk elbanni. Ok nagyon szerettek a nagymamat...

pasztasuta 2015.03.03. 14:52:09

@geegee: @charlieharper: Eu-soknak csak utlevel kell az adoszamhoz, az adohivatalnal kell igenyelni: elmesz az utleveleddel, kitoltod formjukat az adataiddal, es ott rogton megkapod egy papircetlin a szamod, aztan egyszer csak megerkezik postan a plasztik kartya valtozat. Nem remlik, hogy kalvaria lett volna, bar biztos bele lehet futni hosszu sorokba az adohivatalban.

esban 2015.03.03. 14:52:53

@ocso79: Megis miert lenne puccos normalis korulmenyek kozott elni??

SzZoole 2015.03.03. 14:53:52

@**mimi**: Ok,csak aprilis elejen ne gyertek,mert mi megyunk haza:)
Majd elmegyek hozzatok es jol meg locsollak beneteket.:)))

DieNanny CH 2015.03.03. 15:04:52

@Muscari:

" Történt valami érdekes?"

Nevet kerestünk Minidragonnak.

SzZoole 2015.03.03. 15:07:11

@**mimi**: Mimike,ki az a fejkendos,napszemuveges tetovalt Harley medve,aki ott feszeng melleted?:)))

adg 2015.03.03. 15:10:57

@pasztasuta: "az adohivatalnal kell igenyelni" ... Es mas nem is kell hozza, mint egy olasz bankszamlaszam. :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 15:16:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ja, már megint meghekkeltem egy posztot. már inkább félek megszólalni ma :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 15:16:46

@piroscipocske: reszletesebben? Fiu v lany? Milyen allasokra?

**mimi** 2015.03.03. 15:25:15

@Zoole[uk]:
jóóóóóóóó:)))))))

**mimi** 2015.03.03. 15:25:48

@Zoole[uk]:
ő a párom:)))
és te hol leselkedsz mih??? :)

pasztasuta 2015.03.03. 15:26:24

@adg [Au, Darwin]: :))) ehehehe. Meglepo de tenyleg csak egy utlevel kell hozza, szerintem ez az adokartya igenyles azert ilyen konnyu mert ez a demo az olasz burokraciahoz. Kis kulfoldi hadd oruljon, milyen konnyen vette az elso akadalyt, ne vegyuk el rogton a kedvet az itt elestol.. :D

Határátkelő 2015.03.03. 15:27:55

@Taxomükke: Hú, ezt el is felejtettem! :)))))

SzZoole 2015.03.03. 15:30:13

@**mimi**: Titok:)
Jo kapcsolat rendeszerel rendelkezem,mindenkirol megtudok mindent,akire kivancsi vagyok:)))

négyzet 2015.03.03. 15:31:22

Engem nem győzött meg annyira ez a poszt arról, hogy tényleg mennyire jó kisgyerekkel kimenni Angliába. Ha nincs a nagymama, akkor anyuci otthon egyre jobban befordul, esetleg depressziós is lesz. Na de szuper, akkor ott van a nagymama - ám a gyerek így nem annyira tud szocializálódni, és akkor a gyerek jövője érdekében tett vállalásnak azért kisebb értelme van. Már ha van, mert az ilyesmihez én nem Angliába mennék.
Az sem győzött meg a posztban, hogy "itt legalább lehet élni", mert az, hogy nem basztatnak a munkahelyen és néhol gördülékenyebb az ügyintézés, az nem az élet lényege.
Hú, de bal lábbal keltem ma fel :D

**mimi** 2015.03.03. 15:32:25

@Zoole[uk]:
heheeee...
én is tudok ám sok-sok mindent :)
azt is, hogy hol és milyen néven szoktál nézelődni :)))

SzZoole 2015.03.03. 15:33:18

@~~Babette~~: Persze,hogy nem,csak akik nem 'ismernek' meg minket,azok felre erthetik:)

SzZoole 2015.03.03. 15:35:32

@**mimi**: Az lehet,csak Te azon a neven kivul semmit nem latsz:)))

Herr Géza 2015.03.03. 15:45:20

@P.Elliot: :))) Ne végy mindent olyan komolyan.... :D
Különben már most is vén vagyok (szörnyü leírni, de tisztán biológiailag 30++ éves fiam/lányom is lehetne már akár, sajnos..), és pont azért, mert vén vagyok én már senki emberfiával nem szívesen költöznék egy fedél alá. És anyum elmélete alapján (is) pont az a titka a tartós jó viszonynak após-meny-vö-anyós-szülö-gyerek vonalon, ha szolídan megfelelö távolságban laknak egymástól. Az a "nem papucsos" távolság meg akár egy-két utcával odébb is lehet. De nem egy lakásban, egy házban, egy telken vagy a közvetlen szomszédban.
Mi is nagyon örültünk volna itt kint, ha lett volna szülö a közelben, de ha az lett volna a kérdés, hogy egy lakásban, vagy sehogy, akkor gondolkodás nélkül az utóbbit választottam volna. A feleségem is. De ez már otthon is így volt és pont ezért (ill. ezért is) voltunk oda-vissza nagyon jó viszonyban a szüleinkkel.
(Sajnos már egyikük sem él...)
Jóanyám annak idején konkrétan azt mondta (mivel ök amolyan "ki tudja mi lesz" alapon kvázi kétgenerációsnak is jó házat építettek), hogy "ha bármelyikötöknek úgy alakul, hogy ide kellene családostól költöznetek, akkor a ház a tiétek, de csak úgy, hogy én megyek albérletbe."
Nyilván nem zárom ki, hogy van a több generációs együttélésre sok pozitív példa is, de amíg nem muszály, addig miért kockáztassa azt az ember, hogy egymás rigolyáinak kényszeredett eltürése miatt, a konfliktusmentesség látszatának fenntartása miatt egy addig meglévö jó viszony nagy eséllyel elöbb-utóbb megromoljon. És a másik végletet mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, a kabarékból, vígjátékokból biztosan.
Szóval szerintem én egy kicsit másról beszélek, mint amit te emögött láttál.

qkuc 2015.03.03. 15:46:21

@snygg panda: Na de annak minimum fele OFF topik, :D. Így nem nehéz elérni ezt a számot, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 15:54:59

@geegee: igeeeen? ? ? Az x-ezes meg neeem???

qkuc 2015.03.03. 16:02:32

@brioche (FR): Hát a pénzmosás ellenei törvény itt is hatályban van, de ilyet, hogy külön fel kell rakatni, nincs ... A netbank korában ... Vitz, :D.

blackhairlady 2015.03.03. 16:05:04

@bpetya75: Ugyan ez a velemenyem. Mas olvasni egy sztorit es mas benne lenni. Egy sikeres vegkifejlet is bizony sok konnyel jarhat, nem art, ha nem felejtjuk el.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.03. 16:07:21

@Golf2: szegény férj, kimegy utat törni cserébe otthonról őt hibáztatja a párja,aztán kimegy utána és nyafog hogy lepukkant lukban kell laknia.És végül elmagyarázza az otthon maradtaknak hogy milyen fontos a kitartás.,

na ettol hanyok ,de vegul is jo pelda a noknek .. tessek pussolni a ferjet es mindent el tudunk erni ... ferfiaknak pedig hogy ne lazadoz a te feladatod hogy teremts meg mindent .. es akkor happy wife happy life ..

qkuc 2015.03.03. 16:09:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én felvennám a ninját, :D. Így IT Security ninja. Vagy bozótharcos? :D

montroyal ( CAN qc) 2015.03.03. 16:22:06

@Határátkelő: miert ezt nem szabad irni ? igaz noknek szenvedes foleg a kezdet ... amikor mar meg baratkoznak mas unatkozo anyukakkal , kicsit ertik a szappanoperakat a tvben ( igaz magyarul is lehet nezni meg van skype is ) bejarjak a kornyeket boltokat ,... tudom a gyerek meg a haztartas ... na megint csak az ; nonek szuletek a kovetkezo eletemben ... nem tudom mit csinalnak igazan de panaszkodni pussolni a ferjet , azutan ha elertunk valamit MI KETTEN , azt jol megtanultam a postokbol ..

2015.03.03. 16:28:34

@qkuc:
Jó, hát ha itt vitatják meg egyesek, hogy pl. Bulgáriában leánybörzét tartottak a romák, akkor tényleg könnyű elérni bármilyen számot! :D

montroyal ( CAN qc) 2015.03.03. 16:40:29

@Zoole[uk]: A poszterinanak kitartast,lesz ez meg jobb is:)

lesz meg Maldiv meg jacht is meg unalmas Uj-Zelandi ut ..ha a ferj elore lep a rangletren es a fizetesbe ;-)))

Hari Seldon 2 2015.03.03. 16:44:40

@diggerdriver:
Mire gondolsz? Hogy a németek megint beadták a precíz német technikát, és megnyerték a sablon autójukkal.

Nem mondom hogy rossz kocsi, de annyi fantázia van benne, mint egy IKEA székben.
(ami persze a maga funkciójában szintén nem rossz)

Herr Géza 2015.03.03. 17:06:33

@Hari Seldon 2: Jaja, a német autók soha nem a dizájnjukról voltak híresek (egy-két prémium++ kalibertöl eltekintve). A VW konszern müszerfalai pl. kb. olyan feelinget váltanak ki bennem, mint a szocreál NDK, cseh, orosz remekmüveké a 80-as években.

Herr Géza 2015.03.03. 17:13:42

@Zoole[uk]: Szóval 70+konyha+ezmegaz négyzetméteren nyomorogtok 4,5-en ??? Pedig nem is mosogató vagy.... Hinta, vazze, igazad vaaaaan! :)))))

Hari Seldon 2 2015.03.03. 17:14:14

@Herr Géza:
Ja. Mondom, az autó alapból nem rossz vagy ilyesmi.
Csak akkor már mondjuk ha német, megnyerhette volna a BMW 2 széria (az is versenybe volt)

Ez meg olyan mintha baltával faragták volna. Van egy "hű de nagyon precízek vagyunk" feeling, ezt meg a zsűrik mindig benyelik.

blackhairlady 2015.03.03. 17:14:37

@Herr Géza: Anyukam szokta mondani, hogy jobb tavolrol szeretni mint kozelrol gyulolni.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.03. 17:18:32

@ocso79: Sorry, akkor felreertettem. :) A technikai reszletekbe meg igazan nem akarok belemenni, majd a postolo leirja hogy szerinte mit-micsoda es hogyhivjak angolul meg magyarul.

Nainen 2015.03.03. 17:23:56

Sziasztok! Én vagyok a poszt írója :) Igyekszem válaszolni a felvetődött kérdésekre. A férjem titulusának pontos megnevezése az első munkahelyén electrical engineer volt a mostani munkahelyén pedig multi skilled (mechanical and electrical) engineer. Most egy gyógyszergyárban dolgozik ezen a poszton (egy ugyanolyanban amilyenben még Mo-n is dolgozott, elektronikai műszerészként). Ezen a poszton az ő feladata a gépek karbantartása, rendbehozása ha elromlanak, új gépek üzembe helyezése, gépek felügyelése. Nem hazudtam a fizetésében sem, évi 41000 fontot keres, nyugodtan egyébként utána lehet nézni egy ilyen poszton lévő személy fizetésének interneten, vannak fent listák. Nem Londonban lakunk, ott jóval drágábbak a lakások. Londontól kb 40 percre vagyunk autóval, viszont London határán dolgozik a férjem. A házban 3 dupla szoba van, egyik sem kis lyuk, így ebben az árban jónak számít :) Anyósommal egész jól ki jövök, de egyébként egy hónap múlva költözik a sógoromhoz aki szintén kint él :) Ha anyósom nem lenne itt, nyilván nehezebb helyzetben lennénk. Viszont amellett hogy a lányom az anyósommal van, közösségbe is jár heti 1-2szer. Biztos, hogy magányosabb lennék ha még mindig csak otthon ülnék egyedül, mert sajnos tény, hogy nem ismerek senkit. Ugyanakkor én egy nehezen megnyíló, nehezen barátkozó ember vagyok, lenne lehetőségem barátkozni, még magyarokat is ismerek itt, de nekem ez nem megy könnyen. Ahogy a változásokat megszokni sem :) Az, hogy negatív hangvételű a cikkem, igazából azért is van mert szerettem volna éreztetni, hogy tényleg nem minden fenékig tejfel. És hogy vannak nehézségek. Nálunk (nálam) leginkább lelkiekben. Szívesen válaszolok a még felmerülő kérdésekre. Akik biztatnak azoknak nagyon köszönöm! És persze minden kommentet is külön köszönök, minden véleményt szívesen fogadok :) Szép napot nektek.

Herr Géza 2015.03.03. 17:27:41

@Mirjam2: Hahó, én nem "kidobásukról" beszéltem. Meg természetesen tök más a helyzet, ha ne adj isten ápolásra, gondoskodásra szorulnak. De erejük teljében, csak hogy "milyen jó együtt", na azt nem.
Mint írtam, sajnos ez már nálunk csak elméleti kérdés, de amíg otthon éltünk és ök is éltek még, mindig nyitva állt elöttük az ajtó (söt mindkét "családnak" kulcsa is volt hozzánk, mint nekünk is hozzájuk..), nem kellett idöpontot egyeztetni és mindig szívesen láttuk öket. Max. ötven percnyi autóútra laktak tölünk, ami már majdnem TÖBB is volt, mint az ideális távolság.
Azt hiszem rendesen félreértettetek....:((

Herr Géza 2015.03.03. 17:33:19

@Nainen: Ez így nagyon korrekt is... Köszönjük. És további sok sikert nektek, a lelki bajok meg idövel csillapodnak, elmúlnak, ha teljesen megtalálod a helyed. (Átéltem a feleségemmel én is ezt a fázist, tény, hogy jó adag türelem kell hozzá a könnyen váltó/beilleszkedö fél részéröl, de mindent le lehet küzdeni...)
1++

SzZoole 2015.03.03. 17:36:45

@Herr Géza: Ja,kb.70,csak földszint.az emelet ugyanannyi+dupla garázs+ elso es hátsó kert.
A kert végen van egy kb.2x2 shed,ha vendegek jonnenek:)))

SzZoole 2015.03.03. 17:39:05

@montroyal ( CAN qc): semmi sem lehetetlen,ezt te is jol tudod:)))

Nainen 2015.03.03. 17:44:04

Azoknak akik szerint kamuzok figyelmetekbe ajánlom a 44. és a 29. pontokban lévő szakmákat :) : www.thisismoney.co.uk/money/news/article-2868911/Best-paid-UK-jobs-2014-Compare-pay-national-average.html

Herr Géza 2015.03.03. 17:44:08

@Zoole[uk]: "...ha vendegek jonnenek:)))" Kihagytad, hogy Pakisztánból.... :))) Hogy meglátogassák a garázsban, a kertben sátorokban és az emeleten albérletben élö rokonaikat. Különben hogy fizetnéd a londoni lakbért ???
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.03. 17:51:08

@négyzet: A nem basztatnak a munkahelyen úgy 80 %-ban pozitívan befolyásolja az életet.;-)
Gyerek szocializációjára jó módszer, ha napsütésben végigjárod a település összes játszóterét és kedvesnek látszó anyukákkal kommunikálni próbálsz. Persze ha nem ismered a célország nyelvét, ők meg nem ismerik a te általad használt nyelveket, akkor nehezebb a folyamat, de tapasztalataim azt mutatják, hogy másfél év után mindig találsz legalább egy embert, akivel működik a dolog.

Herr Géza 2015.03.03. 17:51:54

@Nainen: Ez jóóó....
Tessenek mondani a Garage manager (64.sz.) az mit csinál ? Ö lenne a parkolóör ? Mert akkor nyugdíj mellett majd megyek én is ..... :))))))))))) Csak ne lenne olyan esös Anglia, meg remélem addigra már lesz Túrórudi a Tescoban is.... <ez vicc volt> Copyright by Zoole.

Nainen 2015.03.03. 17:55:20

@Herr Géza: Tavaly nyáron Mo-n többet esett az eső mint itt :D Amúgy a garage manager nem tudom mit csinál. De majd esetleg megérdeklődöm neked :D

Nainen 2015.03.03. 17:57:16

@Suvahe Sokarizsa: Hát bizony nem mindegy, hogy az ember úgy megy e be dolgozni, hogy jaj ne már megint mivel fognak idegesíteni vagy mosolyogva indul munkába :D Játszóterekre járunk nem is keveset...angolul tudok. Csak kezdeményezni nem merek :D :/

négyzet 2015.03.03. 17:58:03

@Suvahe Sokarizsa: mondjuk ezért nem feltétlenül kell Angliába menni - mármint hogy ne basztassanak a munkahelyen. Főleg ha van amúgy jó szakma. Alja melóban meg Angliában sem habostorta, amennyire én hallottam. De inkább arra akartam utalni, hogy elég fura példák jöttek elő a lehet élni dologra, a férj munkahelyével az elkésős és az autólerobbanós, amit elnéztek a munkahelyén, ami azért nem az élet kardinális kérdései közé tartozik.

Másik, hogy szerintem az, hogy nagymama (aki gondolom nem annyira beszél angolul) kimegy a játszóra, az azért nem elég. Meg olvashatóan a posztolónak még mindig magányossági problémái vannak, úgyhogy talán ők nem elég spontán ismerkedősök ehhez.

2015.03.03. 17:58:11

@Herr Géza: Elnezest, en nem is olvastam a kommentedet, csak P.Elliott kommentjet olvastam es arra reagaltam. Ma egy kiveteles nap van amikor nem volt idom minden kommentet elolvasni mert egesz vegig dolgoznom kellett a munkahelyen :(

négyzet 2015.03.03. 18:02:21

@Nainen: Szerintem nagyon jó, hogy őszinte vagy magadhoz és másokhoz is a nehézségeket illetően. Ez egy nagyon fontos dolog, mert így lehet felismerni őket, változtatni, alkalmazkodni.

Nainen 2015.03.03. 18:03:13

@Nainen: Bocsánat, azt kihagytam és a félreértések elkerülése végett ezt pótlom, 2561 fontot kap kézhez (tehát ez a nettó). 41000 körül van az évi bruttó. :)

Herr Géza 2015.03.03. 18:03:21

@Nainen: Csóringer angol pilóták... Egy Lufthansa elsö tiszt/másodpilóta kb. 73.000 €-ról indul, a kapitány 120k-ról, nyugdíj elött elérik a 255k eurót a jobbak. az átlag 181k.
Persze tudom, addig elöször el kell jutni....
Azért összehasonlításképpen: a Ryanair-nél 85k €-nál van vége a kapitányi fizutáblázatnak.

2015.03.03. 18:03:41

@négyzet: 'az, hogy nem basztatnak a munkahelyen és néhol gördülékenyebb az ügyintézés, az nem az élet lényege'

Haaat, nem vagyunk egyformak... Nekem nagyban meghatarozzak az eletminosegemet ezek a tenyezok, kulonosen az elobbi.

ocso79 2015.03.03. 18:05:23

@Nainen: me haragudj UK-n belul csak as dolgozhat villamos berendezeseken aki tisztaban van a Brit szabvanyokkal(BS 7671).
Nincs olyan ceg aki ezt bevalalja e nelkul.
Ezert mondtam hogy nekem ez santit.
En 3 embert ismerek magamon kivul magyarokat akik ezt megcsinalta.
Egyik s egy EV utan.

2015.03.03. 18:05:23

@diggerdriver:

Biztos, hogy nem a humorfesztivált nézted?

Nainen 2015.03.03. 18:06:45

@négyzet: Azért sokat számít az, hogy az embert hogy kezelik a munkahelyén - szerintem. Nem kardinális kérdés, de hozzájárul ahhoz, hogy az ember stresszmentesebben élhessen, és kevesebb legyen a teher a vállán :) Legalábbis, a férjemnek mindenképpen sokat jelent ez.

Nainen 2015.03.03. 18:09:43

@ocso79: Tisztában van a brit szabványokkal, és emellett folyamatosan küldik továbbképzésekre is :) Végzettségét tekintve egyébként IT technician. Egyébként nagy eséllyel azért sikerült ilyen hamar munkát találnia ezen a poszton mert ugyanezt csinálta Mo-n 6 évig. Ráadásul ahol most dolgozik az teljesen egy az egyben ugyanolyan cég mint az utolsó mo-i munkahelye. :)

2015.03.03. 18:11:32

@Nainen: Koszonjuk a posztot, azon meg ne idegeskedj hogy valaki nem hitte el a fizetest, ez ilyen tipikus internetes trollkodas... Teljesen realis fizetesnek tunik, akik nem hiszik, azok jarjanak utana es tanuljanak ki electrical engineernek :). Remelem hogy idovel talalsz baratokat. Ne hidd el a sztereotipiakat hogy Angliaban nem lehet baratkozni, nekem is es sokan masoknak is sikerult, angolokkal es mas nemzetiseguekkel is. Sok szerencset a munkadhoz es minden mashoz.

Herr Géza 2015.03.03. 18:11:54

@ocso79: Akkor most már négyet "ismersz"... :)))))))

négyzet 2015.03.03. 18:13:16

@Mirjam2: hát azért - szerintem - még mindig nem ez jelenti azt, hogy élsz. Persze, hogy jobb úgy élni, ha kevesebbek a mindennapok ilyen jellegű stresszei, de ez nem a "végre élek, nem csak létezem" kategória.

Nainen 2015.03.03. 18:13:56

@Mirjam2: Köszönöm szépen a biztató szavakat :) Igyekszem barátkozni. Remélem sikerül is majd idővel. Illetve biztos, hogy majd sikerül :) Türelem türelem.

soad1221 2015.03.03. 18:16:58

@adg [Au, Darwin]: komolyan, ez az ország elképesztő.. ott nem létezik olyan, hogy csalnak az emberek, vagy mi van velük, hogy így megbíznak mindenkiben? vagy olyan elképesztő a titkosszolgálatuk, hogy ha csak ránézel a földgömbön, már tudnak rólad mindent?
Hogy ennyire hivatali lét nélkül élnek... :) tök jó, komolyan.. :)

@~~Babette~~: Teeee, te kis... de most tényleg, Te kis... ;)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.03. 18:18:16

@Nainen: attol fuggetlenul hogy ironizalok negativkodok , sok sikert kivanok es lesz jobb is , jo uton vagytok

Nainen 2015.03.03. 18:28:36

@montroyal ( CAN qc): Köszönöm szépen...az ironizálással nincs bajom. :D Mindenhez két ember kell egyébként egy családban/házasságban. Én bánom hogy nem bíztam a férjemben az elején, és igazából azért is írtam hogy a kitartás fontos mert ez az amit én is megtanultam. És mindenkinek nehéz az eleje, akár férj akár feleség, akár van gyerek akár nincs. Csak mindenkinek más a nehéz benne. A férjnek az hogy idegen helyen kell dolgozni, idegen nyelvűek közt, idegen országban, a feleségnek meg az ha magára marad akár még Mo-n akár már ő is külföldön...én legalábbis így érzem :)

Lunacica 2015.03.03. 18:37:29

HA engem is leszolhatsz,de Golf2-nek van igaza.
Valljuk be,kozulunk akik itt beszelgetnek-en csak neha szolok :P - a legtobben ugy kezdtuk,hogy valaki elore jott "utat torni"
Amikor nekunk elokerult egy illeto,hogy tud munkat,szallast is ad, a Ferjem jott is egy heten belul. Megjegyzem a munka persze nem ugy sult el,de nem ez a lenyeg.
Harom honapig nem jart dolgozni, persze a penz amivel jott, fogyoban,nekunk nem tud kuldeni, csekkek halmozodnak... ami meg ezzel jar.
DE! mindennap alig vartam,hogy hivjon, halljuk egymas hangjat, megbeszeljuk mi tortenik,hogy vannak a gyerekek,mi van a suliban... EGYSZER SEM jutott eszembe hibaztatni, okolni barmiert is, illetve azzal keseriteni meg hogy egyedul vagyok, vagy csak sirok a telefonba. Batoritottam, jokedvu voltam,meg ha a lelkem sirt is-illetve ha letette a telefont utana en is :( de ezt a gyerekek sosem lathattak,hogy oket se keseritsem. mindennap azt kivantam,hogy igen holnap azzal hiv,hogy megy dolgozni. ki kellett varni amig megtalalja a munkahelyet,ahonnan sok segitseget kaptunk amikor megtortent a baj.
Amikor en is utana jottem 8 honap mulva, en nem kerestem masok tarsasagat, mert minden percert halas voltam,hogy ismet egyutt-es azota is persze. nekunk nem az a fontos,hogy baratokat keressunk, hanem hogy egymast ne veszitsuk el. persze sok mulik azon,mennyire probalsz a kozosseg tagja lenni,akar munkaban,akar az utcaban ahol elsz.
keress charity rendezvenyeket, ahol osszejonnek egy sutogetesre, jatszoteret ahol mas anyukak vannak, ha nem szocializalodsz akkor jon a keserges,az egymas okolasa barmiert.
Lakast kivenni a poszterinana ferjenek ha az elso korben segitett a munkahely,akkor egy kovetkezo ugynoksegnek eleg referenciat kellett volna kapnia az elozo land lord-tol,illetve a munkahelytol ismet- ezt nem ertem.
Azert kivanom,hogy mielobb megtalaja a helyet a holgy,es ne szomorkodjon,hogy " csak " a ferje es a kislanya van mellette.
Nekunk nincs honvagyunk. Imadjuk az itteni eletet, ez volt a legjobb dontesunk mindig csak azt tudom mondani.
Na megyek penzt kolteni :D

Világpolgár2012 2015.03.03. 18:39:41

@Herr Géza:
Autószerelő műhely menedzser/tulajdonos lesz az :)

Nainen 2015.03.03. 18:43:07

@Lunacica: Te ilyen vagy én meg másmilyen. Nem lehet mindenki egyforma. Én sajnos, nehezen viselem az egyedüllétet és a férjemmel mióta együtt vagyunk egyszer se voltunk külön. Terveztük a költözést igen, de az hogy előrejött akkor az ő döntése volt, nem közös döntés. És utólag bánom hogy hibáztattam, de egyik napról a másikra felfordult a közös életünk, és én sajnos így vezettem le. Nem tudom visszacsinálni. Hálistennek a kapcsolatunk csak erősebb lett, és igen nem a barátok a legfontosabbak, de azért az én férjem például 4 napot 12 órázik aztán 4-et van itthon, és amikor nincs itthon abban a 4 napban is örülök a társaságnak. Nem mindig és nem folyamatosan, de jól jön néha. A lakás dologra annyit reagálnék hogy 1. mikor költöztünk már másik munkahelye volt 2. az agencyk rögtön elhajtottak mikor ezt megtudták. Hiszen még próbaidős volt ;)

**mimi** 2015.03.03. 18:45:40

@Lunacica:
de jó sokat költsél:))))))))))))

Határátkelő 2015.03.03. 18:51:23

@Lunacica: Szerintem ennél azért ez összetettebb kérdés. Az ember már csak olyan, hogy még akkor is jöhetnek rossz, szenvedős pillanatok, amikor elvileg mindennek szupernek kellene lennie. Szerintem Nainen erről beszélt. A reakcióm csak annak szólt, hogy számomra ez egy alapvetően pozitív poszt, ami nem rejti véka alá a nehézségeket - ebből ezt az egyetlen mozzanatot kiemelni kb. olyan, mint azon rugózni, hogy most akkor tényleg annyit keres-e a férj, amennyit.

Persze biztosan az én hibám is, hogy ennyi év után elég nagy biztonsággal be tudom lőni, mibe kötnek majd bele bizonyos kommentelők aznap. (Na jó, azért akadnak meglepetések is, nem mondom.) :)))

2015.03.03. 19:02:19

Erdekes poszt, gratulalok a "sef" -segert, azt en mindig ugy kepzeltem, hogy egy nagyon huzos es kemeny, de nagyon szep es oromet okozo melo, egy kicsit irigylem azokat akik etelekkel foglalkoznak :D Az eleg szomoru, hogy itt ilyen sokan maganyosak, ez mar nem az elso poszt amiben ez a fo problema... egyfelol en is aterzem, hiszen nekem sincsenek itt barataim, viszont en "otthagyni" is csak egy-kettot hagytam (marmint baratot), es masfelol meg en szeretek egyedul lenni es az egyedul levo idot igyekszem kihasznalni es ilyenkor sokat tudok dolgozni, bar mostansag lusta vagyok, ures, es inspiralatlan, de akkor meg olvasok es igyekszem feltolteni magam dolgokkal... szoval sajnos en nem igazan tudok segiteni @Naniennek, hogy hogyan talaljon baratokat, de biztos lesznek majd a kollegak kozott, vagy, ha eljar valahova a szabad idejeben, ilyesmik... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:18:34

@adg [Au, Darwin]: Bróhaha. A smörgås az egyébként egy létező szó, azt jelenti, szendvics.Persze lehet ez a falakra is értelmezni.
A kopogás azért is problémás nekem, mert kis hijján nem hallok semmit.Illetve már/még Mo-n is sok helyen van, hogy becsomagolják a házat ilyen hungarocell(?) szerű szigetelésbe, és az is olyasmi hangú, mintha üreges lenne. (Odahaza 7-8 évvel ezelőtt még hallottam valamennyire...).
Aszittem, hogy kívülről szemre is van valami külöleges jellegzetesség.A kérdés, meg a tech specs az világos...:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:20:25

@adg [Au, Darwin]: Bróhaha, na igen, ez így szokott lenni...
:-))))

takarék-láng 2015.03.03. 19:27:53

"A sok szomorúság és nyomás, ami az embereken látszik, a sok teher, ami a hátukat nyomja nyomasztó volt."
- ez itt angliaban is ugyanigy van, csak becsukod a szemedet elotte, mert nem akarod latni. Itt a hitel nyomja mindenkinek a vallat nyugdijaskorig, a fizikai munkasokra itt is igaz, hogy a nyugdijkorhatart eppen hogy csak tulelik 1-2 evvel.

"A férjem nem tudott bemenni dolgozni nemrég, mert lerobbant az előző autónk. Felhívta a cégét, az első kérdés az volt, hogy ugye nem esett bajod?! A második, amit mondtak, hogy majd jössz, ha úgy érzed."

"A főnöke csak nézett rá, hogy mit keres ott, minek ment be, senki nem foglalkozik azzal, hogy ledolgozza-e azt az egy napot."
- ilyen fonok magyarorszagon is, angliaban is van, de mindket orszagban ritka, mint a feher elefant. Ilyen elvetve megtorteno esetbol nem kene altalanositani - angliai munkatapasztalat nelkul raadasul!

" elmondod az adatokat, hogy kéred-e a biztosítást, és pár nap múlva ott a szerződés a kezedben, postán kiküldve. A lemondása ugyanígy működik."
-aha, meg a nagy feneket, majd meglatod kedves posztiro, mikor a lemondasi dijat kiszamlazzak: 200-300 font. Vagy ha nem jelented be a balesetet 24 oran belul, kesedelmi dij: 500 font

"illetve az, hogy a bölcsik és ovik nagyon drágák"

- konkretan meghaladja a minimalber osszeget.

Veresnadrág Csenkesz 2015.03.03. 19:27:54

Az összes jó tanács elé azt írnám, hogy egyetértés nélkül minden sokkal nehezebb. Egyformán akarni kell, hogy a hibáztatást kikerüljük. Másik, hogy nem kellene fennakadni azon, hogy a frissen kiköltözött poszterina összezuhant az első hónapokban. Kisgyerekkel egyedül egy idegen országban...még itthon sem könnyű, egy szimpla költözésnél egyik kerületből a másikba.

Veresnadrág Csenkesz 2015.03.03. 19:27:54

@Nainen: "Terveztük a költözést igen, de az hogy előrejött akkor az ő döntése volt, nem közös döntés. És utólag bánom hogy hibáztattam, de egyik napról a másikra felfordult a közös életünk, és én sajnos így vezettem le. "

Erre de ráhibáztam!

Egyébként abszolút meg tudom érteni azokat, akik nem bírják az egyedüllétet. Főleg egy kis totyogóval...

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.03. 19:27:54

@Nainen: például ha a gyerek cumiját "véletlenül" beejted a szomszéd babakocsiba, az tökéletes ismerkedési kezdet. Csak a gyereknek már elég nagynak kell ahhoz lenni, hogy rá tudd fogni: ő dobta oda.;-)

@négyzet:
Vajon mi lehet az élet kardinális kérdése, ha az angliai munkából elkésős, hútejóégkéthetesmagyarvagyokittmitcsináljak? nem az. Persze ha random játszótéri tereferéket szervez az ember, akkor ez előbbi tényleg csippcsepp probléma.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:33:08

@Herr Géza: Én háromgenerációs házban nőttem fel, nagyon egyetértek az aranyszabályoddal, akárki is sértődik meg ezen.A tapasztalat az tapasztalat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:34:51

@~~Babette~~: Haha, mondták már mások is... :D a kedvencem a mexox vagy mexöx...De majd igyexem leszokni róla...
:-)))

Nainen 2015.03.03. 19:35:39

@Suvahe Sokarizsa: Ez nem is rossz ötlet :D Majd kipróbálom :P

Nainen 2015.03.03. 19:37:52

@Veresnadrág Csenkesz: Köszönöm a megértést :) És igen, az is egy nagy tanácsom és most már ha bárki kérdezi akinek a párja külföldre megy, annak el is mondom, hogy ne hibáztasd és ne veszekedjetek. Viszont! A sírás az nem baj és nem hiba...szerintem. És az sem ha a felek elmondják mi bántja őket...nem kell tettetni hogy minden szuper ha nem az. Legalábbis nekem ez a véleményem :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:39:35

@~~Babette~~: Ez azért marh@ jó, mert annó kétezer valahányban az NN olvadt bele / változtatott nevet és lett Zubbonybank.Érdekes ez a visszakozás...

Nainen 2015.03.03. 19:42:11

@takarék-láng: Attól, hogy neked mások a tapasztalataid, remélem nem baj, hogy én leírtam az enyémeket :) Kívánom, hogy nálad is többségben legyenek a jövőben a pozitív élmények mint a negatívak, és reménykedem benne, hogy nálam is így lesz továbbra is. Azért a biztosítás lemondásra annyit reagálnék, hogy sajnos mi is váltottunk biztosítót, és volt is lemondási díj...30 font...és azt mondták azért ilyen SOK mert még 1 éve se vagyunk az országban...de ez is csak egy tapasztalat :) És nem csukom be a szemem...pont hogy jobban nyitva tartom mert jobban tetszik amit látok ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 19:42:38

@Hari Seldon 2: Jaj, az a Bömbike inkább ne nyerje meg.Pedig én szeretem a márkát, egész pontosan szeretném, még sajnos nem volt, de egyszer kell majd legyen.De könyörgöm, első kereket hajt egy Bömbike???Meg háromhengeres varrógépmotor??Idáig süllyedtünk.
Eddig az volt a mottójuk, hogy Hajtott kereket kormányozni?(és utána bután nézés)Hát most visszakapják a fellengzős dumát rendesen... :D

2015.03.03. 19:45:09

@takarék-láng: Eleg sotet kepet sikerult festeni Angliarol, ilyen sok negativ tapasztalatod van? (Erdeklodesbol kerdezem, nem kotozkodesbol.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 20:28:23

@Hari Seldon 2:
Nagyon nincs igazad.
Az "év autója" hepaj a leggusztustalanabb marketing amit az autóipar kitalált.
Az 50év alatt körülbelül az autók 10%-a érdemelte meg valóban.
Ezek közül az egyik a mostani győztes a Passat.
Nekem nem azzal van bajom hogy most a Passat nyert, sőt támogatom mert egy valóban jó autó nyert.
Azokkal van bajom amik idáig nyertek. Eladhatatlan semmire sem jó műszaki vagy ugyanolyan semmire sem jó dizájnszempontok alapján kiválasztott autók. A precizitás és a valódi műszaki tartalom nyomokban sem fellelhető a döntésekben.
Ha megválasztanak valakit egy női szépségversenyen annak semmilyen következménye nincs a szépségiparon kívül.
Egy autónál az ilyen díjnak komoly reklámértéke van.
Az ilyen díjra pénzt költenek emberek aztán állnak az út szélén a fostalicska NSU RO80 mellett aminek a futásteljesítménye 5000kilométer.
Például a legtöbb győztes az olasz autók közül került ki.
Csak nem az olaszok gyártják a világ legjobb autóit?
Most végre méltó autó nyert.
Lehet hogy unalmas lehet hogy lélektelen de az egyik olyan autó amelyik a legnagyobb biztonságban és megbízhatósággal kiszolgálja gazdáját.
Az izgalmas autóktól a Jóisten mentsen meg.
Az izgalmas autó olyan mint a kihívóan erotikus kurva.
Kipróbálni jó lenne de feleségül nem kéne.

qkuc 2015.03.03. 20:29:43

@Nainen: Ssshh, psszt, nem emlegetjük fel az esőt, mert a Kis-Balaton az már Kecskemét mellett hömpölyög! :D Ide kergetitek az eső felhőket onnan Ánglusföldről, :D.

Nainen 2015.03.03. 20:48:03

@qkuc: Az ismerőseink ugyanezt mondták mikor írtam októberben, hogy a teraszon szárítom a ruhákat 15 fokban napsütésben, hogy odaküldtem az esőfelhőket innen mert Mo-n meg zuhogott az eső már vagy 2 hónapja :D

Nainen 2015.03.03. 20:54:27

@mojyo: Köszönöm szépen :) Kemény munka a séf-kedés...nem tagadom. És sose gondoltam volna hogy egyszer séf leszek :D De egyébként nem bánom, egyelőre főleg részmunkaidőben, megteszi :) Nem unalmas, és sok új dolgot tanulok. Szeretem csinálni :) Főleg mióta egyre jobban sikerül beilleszkedni. És már barátkozni is elkezdtem :P Majd kialakul. :) A magányosság érzés szerintem valahol mindenkiben ott van ha csak egy percre is...maximum nem mindenki ismeri be :) Egyébként egyedül lenni én is szeretek de akinek van kisgyereke az sosincs teljesen egyedül :D Mindig van vele valaki aki nem társaság de mégis az...nem megmagyarázható. :)

**mimi** 2015.03.03. 20:59:57

@Nainen:
és mit jelent pontosan a séf-kedés?

2015.03.03. 21:04:13

@négyzet: Persze, ez alapvetoen megfogalmazas kerdese.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 21:07:41

@Herr Géza: es akkor en meg be sem iratkoztam!!!!

Nainen 2015.03.03. 21:09:50

@**mimi**: Úgy kezdődött, hogy mikor felvettek akkor megmutattak minden ételt, mit hogy kell csinálni, miből áll, hogy kell kinéznie a tányéron tálaláskor stb. Aztán olyasmiket bíztak rám, hogy szeletelés meg tálalás, leginkább. Utána egyre többféle ételt csináltam meg egyedül, most pedig már órákra egyedül vagyok hagyva az étteremben, és én főzök, aztán zárok. Ez egy kisebb de viszonylag nívós étterem (egy étterem lánc része). Elég egyszerű a menü, főleg olasz ételeket, angol reggelit és szendvics különlegességeket csinálok. :) A hétköznap az elég laza, hétvégén viszont iszonyat tömeg van és nagy a hajtás. De én még jól jártam mert ez az étterem este csak 6-ig van nyitva, és reggel 8-kor nyit. :)

2015.03.03. 21:12:26

@Nainen: Ja igen, abban igazad van, hogy kisgyerekkel nincs tul egyedul az ember, erre nem gondoltam (nekem nincs). Es az egyedullet nem ugyanaz mint a maganyossag, ez is tokre igaz, remelem elmulik majd ez az erzes :)

Mennyire kreativ egyebkent ez a sef-kedes? Ugy ertem, van beleszolasod abba, hogy mi legyen az etlapon? Sok eloiras van azzal kapcsolatban, hogyan keszitsd el a dolgokat? Gyakran valtozik az, hogy mi van az etlapon, sokszor van megujitas, marmint peldaul evszak szerint, vagy ilyesmi? Vannak ilyen trendek amit kovetni kell az etelekkel kapcsolatban? Bocsanat, ha sokat kerdezek :D Nekem van egy ilyen sztereotip elkepzelesem arrol, hogy ez a munka a legnepszerubb es a kozonseg altal leginkabb elvezetesebb muveszet az egesz vilagon, de lehet, rosszul gondolom :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 21:14:14

@geegee: az nem jott le, hogy ugyanazt jelentene, szoval nem is ertem.
az tuti, hogy a mnyp megszunesevel van osszefuggesben.

**mimi** 2015.03.03. 21:15:36

@Nainen:
akkor nincs külön szakács?
bocs hogy ennyire belemegyek, de tényleg érdekel:)

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.03. 21:15:52

@diggerdriver: azért valamit tudhatnak a vw csoportnál is, mert az audi SUV kategóriában is megverte a mercédeszt (Porsche Macan gegen Audi Q5 und Mercedes GLK).

Nainen 2015.03.03. 21:18:12

@mojyo: Igen, gyerekkel egész más :)

Nekem egyelőre nem sok beleszólásom van a dolgokba, főleg mert ez egy étteremlánc, elég sok minden adott :/ Viszont mindennap van egy olyan hogy chef special sandwich, amit mindig az éppen bent lévő séf rakhat össze olyannak amilyennek akar :D Abban szoktam kreatívkodni :P Ma például avokádós-bazsalikomos-csirkés-sajtos volt :D Meg ha épp valamilyen alapanyag elfogy akkor abban lehet kreatívkodni hogy mivel helyettesítem. Meg persze a tálalásban is :) Azon is szoktam változtatni, javítani. Szépíteni :D De én még kis hal vagyok :) Olyan van, hogy évszakos menü. Most a téli menü pl Sült kacsacomb répás-édeskrumpli pürével meg vörösboros szósszal :D Előétel meg lazac mousse például. Nyáron más lesz a menü :)

Nainen 2015.03.03. 21:21:26

@**mimi**: Nálunk mindenki séf, mert mindenki ugyanazt csinálja. Van egy head chef de ő csak heti 2-szer van bent, hétvégente. Egyébként hétköznap 2 séf van bent, egyik 8-16ig másik 10-18ig. És ugyanazt csinálja mindenki, csapatként. Egy nagyobb konyhán ez gondolom máshogy van, de ez tényleg kis konyhának mondható, és nem kell sok ember a "működtetéséhez" :)

2015.03.03. 21:24:42

@Nainen: Ahh, ertem, igy mas. Azert jo, hogy a lancok is engedik kreativkodni a szemelyzetet, nem vagyok tul jo velemennyel roluk, de Londonban meg egyszeru, ehes emberkent / fogyasztokent is k*rva nehez nem lancot talalni, ezt en is tapasztaltam amikor arra jartam :D Azert igy sem lehet rossz, tapasztalatnak meg gondolom nagyon jo, hogy egy ilyen helyen vagy sef, nem? Meg az is lehet, hogy egyszer sajat ettermed lesz :D

Nainen 2015.03.03. 21:29:09

@mojyo: Na igen azért jó hogy hiába adott a menü nagy része, amíg jót csinálsz vagy jól csinálod adnak egy kis teret :) Bár én még sosem voltam se szakács se séf tehát nekem nagyon új terület :D Végülis, lehet hogy egyszer belefogok egy étterembe, bár eddig nem volt tervben de kitudja :D Első itteni munkahelynek mindenképpen tökéletes :) Már csak amiatt is ahogy hozzámállnak.

Hari Seldon 2 2015.03.03. 21:39:27

@diggerdriver:
Hol mondtam, hogy nem jó autó? Azt mondtam, hogy unalmas.
Szerintem meg, pontosan inkább az lenne a lényeg, hogy megoldásaiban legyen eltérő a többitől. Nekem az kelti fel az érdeklődésemet. Ebben például nekem sokkal érdekesebb a BMW.
Tudom,hogy első kerekes,de ez benne az új attól a márkától. És ugye ami még idővel érdekes számomra, az ,hogy lesz belőle7 személyes is...

morsels (törölt) 2015.03.03. 21:43:12

@Nainen:
A terre palinkat kell vinni.
:-)

**mimi** 2015.03.03. 21:47:58

@Nainen:
így már értem...köszi :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 21:50:38

@Hari Seldon 2:
Nem azt mondtad hogy nem jó autó.
Én ezzel vitatkozok:

"Van egy "hű de nagyon precízek vagyunk" feeling, ezt meg a zsűrik mindig benyelik."

Pont ez az ami hangyafasznyit sem számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 21:57:28

@A nick már létezik válassz másikat:
Egyéb kategóriákban már közelebb állnak egymáshoz az autók. Pont azért mert kategorizálva van.
Viszont ha megnézed az év autója nyerteseit akkor két egymásutáni évben az Audi 80 és a Mercedes 450S követi egymást.
Lényegesen nagyobb különbség mint az Audi-Merci SUV között.

Herr Géza 2015.03.03. 21:59:34

@Világpolgár2012: Akkor meg nem sovány az a pénz???

Mme Seldon 2015.03.03. 22:04:58

@brioche (FR):
"nálunk ráadásul még online átutalást sem lehet végezni csak úgy akárkinek, hanem be kell menni személyesen, föl kell tétetni az illető számlaszámát egy listára, és csak azután utalhatok neki online pénzt. "
Tényleg? Ez melyik bank? A Credit Mutuel-nél simán tudok online utalni (van egy kártya, amiről kérdeznek egy kódot első alkalommal, pl. írd be a B6-os négyzetben levő kódot), küldenek egy válaszkódot sms-ben, és kész.
Tudnak a franciák hajmeresztők lenni a bürokráciában, de az online utalás megy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.03. 22:14:50

@**mimi**: a "chef" angolul az éttermi szakácsot szokta jelenteni, szerintem, nem a főszakácsot, mint magyarul inkább.

dhrbikes 2015.03.03. 22:15:16

@Flamy: miért, mit írjon? Attól még, hogy kint éves bruttót szokás írni, attól még azt nem kapja meg.

dhrbikes 2015.03.03. 22:15:16

@Hari Seldon 2: már van, rendelhető, elindult a gyártása is és sokkal jobban is néz ki. (Egyik kiszemelt, azért tudom.)

Hari Seldon 2 2015.03.03. 22:15:21

@diggerdriver:
Igen. Ennyi. Mint említettem az egyik kommentben, nem rossz a kocsi. (csak nekem nem tetszik az egyen VW téma, ez szubjektív dolog)
Olvasható valahol fentebb. De a VW mesterien nyomatja a "precízség feeilnget" a kritikusok meg benyelik. (az hogy egy autó jó minőségű, a szavazáskor ne legyen már szempont. Azt itt előre betippelik, hogy mennyi lesz az ADAC érték?! Mire fel? Előre leírják a Fiatot, mert eddig rossz minőségű kocsikat gyártott?)

Én simán a BMW-nek adtam volna az első helyet, mert az számomra újszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.03. 22:23:24

@Hari Seldon 2:
A Fiat lett a legtöbbször.
Melyik szavazás után lett jobb?
Nem vagyok BMW fan de felháborító hogy még egyszer sem kapott díjat.
Ilyen eladhatatlan Renault 9 meg Simca-Chrisler Horizon meg Lancia Delta meg nyert.
Vicc

qkuc 2015.03.03. 22:28:14

OFF

Ezt olvastátok? index.hu/belfold/2015/03/03/svedorszag_nem_vallalja_a_magyar_fogyatekos_lanyt/

Nem fogalmazok meg véleményt, nem lenen szalonképes ...........

morsels (törölt) 2015.03.03. 22:38:17

En meg azon gondolkodtam el, hogy mivel az USA nagykovet, Coleen Bell talalkozni fog Orban Viktorral, vajon elviszi egy focimeccsre a Stadionjaba?

morsels (törölt) 2015.03.03. 22:44:31

@Dragonlady (Bp, Hun):
En meg ugy tudtam, hogy a chef a foszakacs.
Persze etteremlancok eseteben ez jelenthet mast is, de ugy tudom alapertelmezesben a chef a fonok a konyhaban.

Mme.Brioche 2015.03.03. 22:48:44

@Mme Seldon: Crédit Agricole a bank, és ők nagggyon béndzsák az ilyenekben :-))

Muscari 2015.03.03. 23:01:33

@geegee: én is így nőttem fel, hogy velünk lakott a nagymamám. Sajnos a szüleim házassága ezt nagyon megsínyleyte, mert ő irányított mindent.

Nagyon szerettem, de jobb lett volna, ha a szüleimnek lett volna önálló élete.

Muscari 2015.03.03. 23:06:04

@Nainen: biztosan nem volt könnyű neked, de a végkifeljet pozitív, most már ne szomorkodj többet :-)
Itt a blogon van pár ember, akiknek nagyon viszket a talpa, viszont a párjuk nem akar költözni, így ők is maradnak. Az sem valami jó ám.

pasztasuta 2015.03.03. 23:09:45

@qkuc: ez nagyon kemény..gyenge vagy, béna vagy, nem kellesz, ez lenne az európai unió??a menekülthadnak meg 2kézzel szórni a segélyt...

Muscari 2015.03.03. 23:11:03

@Nainen: azért tegyük hozzá, hogy a tavalyi év volt eddig a legmelegebb, mióta számon tartják az adatokat. Én is nagyon élveztem :-)
Tavalyelőtt is jó volt, de előtte kb 2 hét volt a nyár. A magam részéről ha 20 fok fölé megy a hőmérséklet én már nagyon boldog vagyok.

Muscari 2015.03.03. 23:34:23

@33621: qkuc már linkelte feljebb.

Én sajnos jól tudom, hogy itthon mi vár rá, egy bentlakásos otthon, csak sajnos az ilyen intézmények annyira kevés pénzből gazdálkodnak, hogy rendes kaját sem tudnak adni a lakóiknak. Ha meg nincs rokon, aki hazavigye őket időnként, a helyzetük még sokkal rosszabb. Csak vegetálnak szegények. Vannak próbálkozások, hogy néhány embert kiköltöztessenek egy házba egy-két gondozóval, de már sok botrány volt abból, hogy a környéken lakók meg nem igazán örültek ennek.

Last question : a sok szomáli menekült mellett miért nem fér el ez a szegény lány? :-(

Nainen 2015.03.03. 23:34:33

Én kifejezetten örülök ha a hőmérséklet 20 és 30 fok között marad és nem megy 30 fok fölé :D Remélem ilyen lesz az idei nyár, kevés esővel persze :D Amúgy a chef témához hozzászólva még, igen, itt a chef mást jelent kicsit mint otthon mert itt a főszakács az a head chef :)

Herr Géza 2015.03.03. 23:37:13

@diggerdriver: Na ja, aki ért valamennyit az autókhoz, az ezt a "kitüntetést" tudja a helyén kezelni.... Aki meg nem ért hozzá, az azt is beveszi pl., hogy az xy csodamárka min. 3000 ccm-es, kb. 300 lóerős díszpéldánya elpöfög 4-5 l dízellel (mert a DIN-mix, ugye)...
Nekem autóvételnél eszembe nem jutna, hogy azzal foglalkozzak, vajon hogy szerepelt az általam kinézett típus az "Év autója" versenyen....

adg 2015.03.03. 23:38:56

@soad1221: de letezik, nyilvan itt is csalnak emberek. De ha van munkahelyem, akkor ez megakadalyoz a csalasban? Vagy egy lakcim?

De mint mondtam, az overseas nyitott szamla egyiranyu. Rateheted a penzed, de nem tudsz mit csinalni vele, nem alkalmas jobban penzmosasra, mint a zsebben hozott penz. Akkor lesz teljes szamla, ha egy fiokban azonositottad magad. Ez csak arra van, hogy biztonsagosabban idekeruljon a penzed.

Mi mar itt nyitottunk amugy szamlat, az kb tiz perc volt, mert egyuttal megcsinaltattuk a magannyugdij szamlat is. Ekkor mar 3 napja voltunk az orszagban, egyetlen helyi dokumentumunk sem volt, a baratainknal laktunk Brisbaneben 2 hetig, nyaralaskent, azt a cimet elfogadtak, oda kuldtek a kartyakat. Munkat meg csak remeltem, hogy lesz hamarosan.
Amikor felcuccoltunk darwinba, neten atirtam a cimet. Amikor megkaptam az adoszamot, neten megadtam nekik.

Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.04. 00:37:54

@Muscari: Nekünk 3 nagyszülő, két középgenerációs házaspár és a két fiúgyerek, így éltünk 9-en egy házban.Na, el lehet képzelni...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.04. 00:41:20

@Nainen: respect ...

csak most neztem magamba .. vissza ... 2 evig egyedul voltam Bécsbe,osszeszedtem jol magam,(sok munkaval,nagy sporolassal )megcsinaltam a canadai letelepedest,es a masfel eves lanyommal a felesegem kijott felszallni a canadai gepre ... a lakasunkat elotte kiadtuk es ok anyameknal laktak , havonta 1-2 x meglatogattak Bécsben ...

Kicsit hasonlo a tortenetedhez ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.04. 00:42:30

@33621: Az rendkívül gusztustalan szöveg, hogy Svédországot megterheli az egy szem fogyatékos lány támogatása, főleg, hogy az évi százezres feka, cigó, kokeró bevándorlótömeg nem terheli meg.
Ugyanakkor meg ha nem tudják ráhúzni egyik rubrikát sem, hogy milyen jogcímen is tartózkodna az országban; akkor tudnak ezzel takarózni.Már mint a Migrációsverket hivatalnokai...
És az is igaz, hogyha nekem lenne egy beteg gyerekem, és valahogy kijutna az Usákokhoz, mert ott több pénz van mindenre, azok is jó eséllyel hazazavarnák.
Nem egyszerű eset, pluszban nem tudunk sok háttérinfót sem, pl Magyarországon milyen helye volna.Az egy dolog, hogy hogy vélekedik a nagynéni...Szóval nem mernék nagyon állást foglalni.

LittleG (uk) 2015.03.04. 00:44:15

@piroscipocske: Otthonról kaptam állást én is. Milyen téren keresel? fingers crossed :)

LittleG (uk) 2015.03.04. 00:54:28

@Mr Long (UK): Szerintem ahogy telik az idő, úgy szigorítanak. Ismerősömnek tavaly nem fogadták el az NI-s levelet, csak közüzemi számlát. De abból is csak a tényleges számlát, az hogy a szolgáltató igazolta levélben, hogy XY rajta van a számlán, nem volt elég...

Egy előző beírásra, hogy miért kell így beszigorítani - én azt vettem le, hogy a sok csaló miatt,aki anno kihasználta az angolok naivitását. Eleinte overdraftot is simán adtak a számlákkal, bevándorlóék meg lenyúltak amennyi pénzt tudtak és leléptek.

Világpolgár2012 2015.03.04. 01:51:31

@Herr Géza:
Ha országos mintát néztek, akkor még reális is az összeg, Londonban persze kicsit kevés. A férj két unokatestvére autószerelő Londonban, mindkettő a londoni buszokat szerelgeti már több, mint 10 éve, egyikük garázsfőnök, kb. 40 ezret keresnek (plusz egy kis "maszek munka" a normál munka után). Előtte volt saját garázsuk Portugáliában, gondolom itt is nyitnának, ha annyira megérné, de szerintem így kevesebb a fejfájás :)

Egyébként az én munkámhoz is elég sovány összeget ír a lista (kb. kezdő bér, 2-5 év tapasztallal). 5 év feletti tapasztalattal Londonban 1.5-2-szerese inkább.

PannonBoy 2015.03.04. 02:08:15

@LittleG (uk): Egyszer egyik poszt alatt épp azt ecseteltem, hogy a szűretlenül beömlő bevándorlók szűkítik az olyan jövőbeli betelepedők lehetőségeit, akik képzettek. Egyszerűen a nagy dumájukkal megszerzik maguknak azt, ami szerintük jár nekik és ezzel kiszorítják a valóban odavaló embereket.
Egyszerű élettér elmélet.

Egyébként, aki csaló, sajnos a szigorú szabályokat is megszegi, nem tartja vissza őket. Ellenben a becsületes emberek szívnak miattuk. :(

montroyal ( CAN qc) 2015.03.04. 02:18:23

@Világpolgár2012: Előtte volt saját garázsuk Portugáliában, gondolom itt is nyitnának, ha annyira megérné, de szerintem így kevesebb a fejfájás :)

sokkal kevesebb fejfajas !!! plane ha szakszervezkedve vannak biztos allas, lablogatas , jo penz .. es ahogy lejar a munkaido testbe ,fejbe kilepunk a munkahelyrol . mi lesz holnap v a jovo heten ?? a fizetes csekk biztosan, ugy hogy semmi gond ... igy voltam 5 evig a repuloteren a karbantartasnal ... es amiota un, maszek vagyok , a zaras utan is a fejembe van minden ... hogy volt, hogy lesz a munka, a kliensek, problemak megoldasok,penz be ki ,stb ... ejjel is .....ha felebredek hajnali 3kor beindul a fejem mit hogy fogunk csinalni , mit kell fizetni , mennyi jon be ...
lehet masnal nem igy van es nem azert mert anyagias vagyok de ez egy mindennapos kuzdelem ...

blackhairlady 2015.03.04. 03:33:05

@Herr Géza: En enm ertek az autokhoz, de enkem sem jutna eszembe a verseny eredmenye alapjan autot venni. leginkabb a penztarcam telitettsege hatarozza emg legtobbszor az auto tipusat:)

Világpolgár2012 2015.03.04. 03:48:59

@montroyal ( CAN qc):
Teljesen így volt náluk is, mindennapos küzdelem, családi vállalkozás, apa meg 3 fiú, apa korai halála után még küzdöttek, de aztán feladták. Ismerősök főleg mindig későn fizettek, vagy soha, elegük lett. Most jól elvannak, buszok még egy ideig lesznek Londonban :)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.04. 04:07:20

@Világpolgár2012: igen a fizettetes a legnagyobb problema, mert a kliens mindig a fele penzert 2x jobb, tobb munkat akar, ami az o szemszogebol ertheto, hiszen a penz nala van én meg a hulye vagyok ...persze visszafele ez ugy nez ki, hogy mi soha nem csinalunk rossz munkat ... csak jo munkat... és ami jonak latszik ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.04. 04:10:18

@blackhair-lady: de lehet hogy , mint sok masnal ,az olcsobb fog tobbe kerulni ...

Hari Seldon 2 2015.03.04. 09:07:10

@diggerdriver:
Tudom, hogy a Fiat nyert legtöbbször. (de szerintem a 2000-es években már nem)
Ennek ellenére én akkor is azt mondom, hogy az újszerű ötleteket kell díjazni, pl a légrugós kocsikat.
Ez nekem nem arról szól, hogy milyen sikeres lesz, a piacon.
Az számomra baromian nem érdektelen a szavazás pillanatában!
Természetesen mint mondtam is,a Passat nyilván sikeres lesz. Ettől még idén nekem a 2-es BMW volt a kedvencem. Sőt a Twingo-t is előbbre vártam.

M. Péter 2015.03.04. 09:27:18

@Herr Géza: A Ryanair ott spórol, ahol tud, de az Európán belüli, rövidebb utakon repülő pilóták máshol is kevesebbet keresnek, mint azok, akik a tengerentúli járatokok repülnek.

qkuc 2015.03.04. 09:30:23

@Muscari: Nekem is ez lenne a kérdésem, hogy ha a rengeteg 3. világbéli menekült segélyt kap, ellátást kap és cserébe nem ad vissza semmit, akkor ez a szerencsétlen lány miért is jelent AKKORA terhet?? Itthon mi vár rá, egyedül,egy otthonban?

Muscari 2015.03.04. 09:32:02

@Nainen: ha itt van mondjuk 28 fok, a helyiek már ájuldoznak, hogy milyen kánikula van :-)

qkuc 2015.03.04. 09:33:54

@geegee: A londoni volt nyilvános budiban berendezett kecó is megér egy misét, :D. Mondjuk frusztrálna, hogy a fejem feletti üvegtéglán emberek mászkálnak, de szépre megcsinálta a csajszi: www.telegraph.co.uk/finance/property/9462068/From-public-loo-to-private-home-in-pictures.html

adg 2015.03.04. 09:36:04

@Muscari: itt pulovert huznak es megfaznak. :)

tanato 2015.03.04. 09:43:40

@qkuc: @geegee: @Muscari: sajnos egy ország sem szereti felvállalni a más országokból jövő szerencsétlen. segélyre szoruló,idős, vagy fogyatékos személyeket.Mindenik országnak megvannak a maguk ellátásra szoruló betegei.Sajnos ebben Mo.sem különbözik,nézzük csak a legutóbbi média hadjáratot a koszovói menekültek ellen.De tán még az erősen fejlett Ausztrália sem fogad be egy bizonyos koron túli személyeket,legalábbis úgy emlékezem,erről már volt itt szó.Ezt én is abszolút antihumánusnak tartom,de ez van sajnos.

qkuc 2015.03.04. 10:06:26

@tanato: Nekem azzal van bajom, hogy az egyetlen élő rokonától választják el a lányt. Ez az egyetlen szerencsétlen miért jelent elviselhetetlen terhet a sok ingyenélő egyéb bevándorlóhoz képest?? Valahogy a mérce mintha erősen torz lenne.

Nainen 2015.03.04. 10:12:41

@montroyal ( CAN qc): Kicsit tényleg hasonló de azért 2 évet külön lenni...nem tudom hogy bírtátok :( minden tiszteletem! Egyébként én is Kanadába vágyom nagyon nagyon :D

tanato 2015.03.04. 10:50:54

@qkuc: Jól látod kegyetlenségnek tűnik.De sajnos ha megkérdik a lakosságot bármely országban hogy felvállalják e a más országból jövő elesettek,fogyatékosok támogatását,az eredmény sajnos kegyetlen.Sajnos mi emberek rosszabbak vagyunk a vadállatoknál.

svédnyugger 2015.03.04. 11:02:33

@qkuc:
Teoretikusan teljesen igazad van, de ha ezt az "egyetlen" lányt befogadnák, akkor holnaptól özönlenének a hasonló kérelmek a keleti EU-s államokból. Ez történt a kéregetô cigányokkal is eddig. Hagyták ôket békében, ma már minden sarkon, üzlet elött ott vannak. Legújabban lakásokba csöngetnek be koldulni.
Amúgy nem itt él az egyetlen rokona, de akik eddig gyámkodták, már nem kérnek belôle. Az itteni nagynéni is kihasználja a rendszert, hiszen csak félállásban van, így a többit segélyként emeli fel.
Személy szerint sajnálom, de mitsem old meg néhányszáz korona segítség, ha életfogytiglan támogatásra szorul.
A bevándorlók pedig egy más téma, evvel sem értek egyet, de még félnek egy népszavazástól.

blackhairlady 2015.03.04. 13:03:20

@montroyal ( CAN qc): Lehet, de ha tobbre nincs penzem megizelhetem:(

blackhairlady 2015.03.04. 13:08:27

@tanato: De mit csinal az anya a gyerek 21. szulinapjaig? Addig illegalisan el az orszagban? Az apa meg otthon van addig? Ezt nem ertem.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.04. 14:43:10

@tanato: nalunk is ment a hirekben
@blackhair-lady: az auto parkotokat nezve szeretnem azt a penzt amit a kocsikra koltottetek :-)))

M. Péter 2015.03.04. 17:50:14

@blackhair-lady: Akik az ilyen cikkeket írják, megpróbálják azt a benyomást kelteni, hogy a baba amerikai állampolgársága a szülőknek is jogot ad arra, hogy az USA-ben maradjanak. A valóságban a gyerek 21 éves korában kezdheti kérelmezni a szüleinek a zöldkártyát (nem a honosítást), és többek között kell, hogy megfelelő jövedelme vagy vagyona legyen.

tanato 2015.03.04. 17:50:51

@blackhair-lady: De ha már ott szült akkor maradhat is?

blackhairlady 2015.03.04. 18:27:57

@montroyal ( CAN qc): Hat ha meg azt is elarulom, hogy kp-ra vette a ferjem oket:)) Na de pont ezert ahitozhatok en a Mercedes meg a BMW autoirol, ha nincs annyi a bukszaba, akkor inkabb lejjebb adom, de nem adosodok el.
Csak az en Hondam volt vadi uj, a tobbi mint hasznaltan lett veve. Es most jon a fiam, es neki is kell egy. Abrandozik szegenyem, de mar lehutottem:)))

blackhairlady 2015.03.04. 18:28:52

@M. Péter: Pont ezert kerdeztem, addig mit csinalnak szerencsetlen szulok, mibol tartjak el a gyereket> Nem hinnem, hogy legalisan munkat vallalhatnanak.

blackhairlady 2015.03.04. 18:30:31

@tanato: Szerintem nem. Milyen statusszal? A zoldkartya lenne a legalis, de emlitik is, hogy az csak 21 eves korban kervenyezheto. Nincs papirja amivel munkat vallalhatna. Maximum illegalisan tud csak maradni szerintem.

tanato 2015.03.04. 19:46:36

@blackhair-lady: Na ez érdekes,akkor nem igazán értem.

blackhairlady 2015.03.04. 20:25:20

@tanato: Ne vedd kezpenznek amit irtam, de en igy gondolom.

adg 2015.03.05. 04:06:06

@tanato:
Tudomasom szerint jol irta @blackhair-lady: , es volt is ebbol par mubotrany az elmult idoszakban.
Illegalisok szulnek az usa-ban, es a gyerek automatikus allampolgarsaga miatt azt gondoljak, hogy nekik is jar. De nem.
Ha elkapjak oket, siman kitoloncoljak.
Mivel a baba us allampolgar, ot nyilvan nem dobjak ki, a szuloke a dontes, hogy viszik, vagy marad es valami otthonba, neveloszulokhoz, rokonokhoz akarhova kerul.

tanato 2015.03.05. 07:10:08

@blackhair-lady: @adg [Au, Darwin]: Nem egyszerű helyzet,de a ravasz kínaiak biztosan találnak erre valami m egoldást.Nem egy elveszett nemzet,már most belakják a földet a volt szovjet block államoktól kezdve Alaszkáig.

soad1221 2015.03.05. 09:03:39

@~~Babette~~: feloldozlak :)
@adg [Au, Darwin]: persze nyilván, meg értem is..... csak megdöbbent, amikor leírod, hogy ott szolgáltatást nyújtanak...és, hogy ezt megpróbálják mindenki számára a legegyszerűbbé tenni az ügyintézés folyamatát.. hát mit mondjak, tetszik ez nekem :)

bxf 2015.03.05. 22:51:49

Tisztessegesen le van irva minden. Ilyennek kellene minden posztnak lenni.

Nem nyafogos, nem kopkodos (Mo-ra).

Ez a ket orszag kozotti lebeges 10-15 ev mulva is fent fog allni (sajat tapasztalatbol mondom). Mindig elkepzelek egy idealis orszagot, amit osszegyurnek Mo-bol es az USA-bol. Idealis, tehat nem realis.

Sok szerencset az uj hazaban!

Nainen 2015.03.06. 12:19:29

@bxf: Gondolom, hogy ez a lebegés nem fog elmúlni még egy darabig...Köszönöm szépen a szavaidat!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 18:01:31

Tetszik az iras. Orulok hogy a szerzo es kis csaladja megtalalta a szamitasat. Kicsit az a benyomasom hogy a szerzot igazabol a ferje huzta magaval es ezert volt egy kicsit nehezebb, foleg lelkileg. Ami tetszett hogy megis megcsilatak. Szinten tudok orulni mikor latom hogy a a ferjet 2 honap utan ot pedig mindossze 1 honap utan " eloleptettek" arrol mar nem is merek beszelni hogy milyen irigy vagyok a helyre ahol elnek: 3+1 szobas haz, gyonyoru kornyezet, jo levego. Idealis eletkorulmenyek. En, mint varosi majom csak almodok ilyesmirol, hogy mazd egyszer talan. Addig meg dizetbetem 1500-2000 fontot egy londoni kis lakasert es szivhatom a szmogot meg kerulgethetem az embereket. Persze ezt csak kigalatam mert meg sosem voltam Londonban de valahogy igy kepzelem el :)

Tücsök4 2015.04.16. 17:20:20

@Nainen: Szia.
Nagyon tetszett az írásod. Lehet veled privátban levelezni? Érdekelne egy két infó, hasonló a helyzetünk...
Emailem: tucsike0605 kukac gmail pont com
Köszi előre is!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása