oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 01. 06:48,  Hogyan induljunk el kevés pénzből? 106 komment

2015. március 01. 06:48 Határátkelő

Hogyan induljunk el kevés pénzből?

Külföldi tapasztalatot szerezni, nekivágni sokféleképpen lehet: kereshetünk munkát még Magyarországról, vagy már az adott célországban, de megpróbálhatjuk megvetni a lábunkat önkénteskedéssel is. Utóbbiról szól a mai három ajánló közül az első. Aztán megnézzük, hogyan kezdett egyszemélyes vállalkozásba Dániában Balázs, végül maradunk északon, és egy költözés történetét követhetjük végig.

cim_onkentes.jpg

Kezdjük tehát az önkénteskedéssel, annál is inkább, mert a határátkelésnek erről a formájáról talán kevesebb szó esik. Orsi, a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője erről kezdett egy többrészes sorozatba, aminek az első epizódjából adok most közre egy kis ízelítőt.

„Amikor megtudtam, hogy létezik egy (nem csak egy) olyan oldal, ahol önkéntes munkára regisztrálhatok, amiért cserébe szállást és ellátást kaphatok, roppant izgatott lettem, mert világossá vált számomra, hogy így nem csupán pár hetet húzhatok ki a minimál költségvetésemből, hanem akár hónapokat is.

Én a workaway.info oldalra regisztráltam, ahol évi 23 euróért (pároknak 30) készíthetsz magadnak profilt. Bejelölheted azokat a képességeket, amikkel rendelkezel, tölthetsz fel fotót, a lényeg, hogy minél színesebb és sokoldalúbb személynek tűnj.

Ide nem egy hivatalos CV kell, erre a honlap üzemeltetői is felhívják a figyelmet. Rögtön azután, hogy ezt elolvastam, nyomtam egy delete all-t és az elsőként precízen összerakott kvázi jogász CV-met átírtam cukrászorsisra, aki tud sütni, főzni, siklóernyőzni, vezetni, tanítani, meg amit csak akarnak, és leginkább baromira világgá akar menni.

Aztán kiválasztottam mesecsodás Új-Zélandot és minden régióban, ahová menni akartam kerestem egy szimptikus host-ot. Elkezdtük a levelezést / szkájpolást / stb., míg ki nem forrta magát a terv, hogy mikor hol leszek.

Szerencsémre nagyon jó hostjaim voltak végig, így közel három hónapig úgy utaztam, hogy nem költöttem se szállásra, se ételre. Ami kiadásom volt, az csak az útiköltség. Amikor nem önkénteskedtem, akkor pedig couchsurfing-eltem. (…)

Van, hogy semmilyen „skill”-t nem kérnek, de van, hogy kifejezetten szakképesített önkénteseket keresnek (ez főleg a legfelkapottabb helyeken van így, pl.: Hawaii, Fidzsi, stb.). Utóbbiaknál azért érdemes átgondolni, hogy nem éri-e meg rendes, fizetős munkát nézni inkább.

Általában néhány hetet, de akár több hónapot is maradhatunk egyes helyen, ha beválik. Leginkább teljes ellátást nyújtanak a hostok, de én belefutottam egy olyan helybe, ahol menetközben megváltoztatták a szabályokat és csak vacsora volt. Ezzel még nem is lett volna probléma, de bolt 20 km-re sehol, és kocsi nélkül ezt elég nehéz volt megoldani, úgyhogy én inkább a teljes ellátás híve vagyok.”

További részleteket (például a három legismertebb oldal címét) az eredeti posztban olvashattok.

Meg kellett tanulnom könyvelni dánul

Az önkénteskedés után jöjjön a másik véglet, amikor valaki saját vállalkozásba kezd külföldön. Ez a valaki estünkben Balázs, a Balázs in the World szerzője, aki diáktársainak segítene.

vallalkozas.jpg

„Már egy pár hónapja érlelődött bennem a gondolat, hogy szívesen segítenék a diákoknak, akik külföldre terveznek költözni, ám pontosan nem rajzolódott ki, hogy ezt hogyan fogom csinálni.

Azt gondoltam, írom tovább a blogom és majd lesz valami, ám egy pár hét után arra jöttem rá, hogy még ha csak 21 éves is vagyok, a világ majd minden tájáról van már ismerősöm a sok utazás miatt, akik tanulnak vagy gyakorlaton vannak, így lehet, hogy érdemesebb nagyobb szabású tervben gondolkodni.

Meghoztam egy döntést, amivel segíteni szeretnék a világ minden táján élő diákoknak, így ezt az új weblapot angolul csinálom már. Ez már teljesen különálló ettől a saját, személyes blogtól. (...)

Sose tanultam, hogyan kell egy weblapot elkészíteni, vagy bármilyen kódolási nyelvet, ahogy azt sem, hogyan kell menedzselni a különböző social media eszközöket, mint a Google AdSense, Facebook Ap, Disqus, vagy egyes adatbázisok és még megannyi kevésbé elterjedt szoftver, amikről még csak nem is hallottam. Ahhoz hogy ezeket megtanuljam, beiratkoztam egy online kurzusra (...) Általában 2-3 óra online tanulással kezdem a napot.

Mivel ez egy egyfős cég, nekem kell mindent csinálnom. Meg kellett tanulnom könyvelni – dánul -, hogy milyen törvények vonatkoznak az adott iparágra –dánul - és természetesen én csinálom a marketinget és értékesítést is.

A legjobb út ahhoz, hogy tanuljunk, ha körbe vesszük magunkat nálunk okosabb emberekkel. Ezért rendszeresen járok konzultálni 3 tanárommal is: 1 marketingessel, 1 pénzügyessel, aki egyébként a Harvardon tanult, tehát nagyon hálás vagyok, hogy ez a lehetőség megadatott, és egy vállalkozást oktató tanárral is.”

További részleteket, illetve azt, hogy mi is a fő cél, az eredeti posztban olvashatjátok el.

Egy költözés története

Költözni sehol sem egyszerű (én legalábbis még senkit sem hallottam, aki ezzel dicsekedett volna), és ezt megtapasztalhatta az Északon élünk szerzője, a Határátkelő állandó kommentelője, Geegee is.

sved_koltozes.jpg

„A 2013-as évben azért már kicsikét kezdtünk nézelődni, legalább is annyira, hogy mely városrészek lehetnének ideálisak az új lakóhelynek. (...) Lassan kezdett kialakulni, hogy a kórház környékén lenne jó a következő lakás, és el is kezdtünk hétvégente arrafelé kirándulgatni, ismerkedni a városrésszel.

Ezzel párhuzamosan nekiestünk vadul önerőt gyűjteni a bankhitelhez. Hiszen ingatlant venni itt sem lehet máshogy, csak ha valaki lottómilliomos. Kb 8-10-szer drágábbak a lakások, házak, mint a magyar árszint.

Sikerült a bankot is kiválasztani, egész jó kondíciókat kaptunk. 2013 nyarán be is fizettünk egy kis lakásra egy céghez, ami elsőre jónak tűnt. Aztán később kiderült, hogy mégsem olyan jó, mert hogy nagyon ráérősen mennek a dolgok. (...) Kicsit megijedtünk, hogy nagyon elúszik a dolog, úgyhogy jobbnak láttuk kiszállni onnan.

2013 év vége felé az addigiakhoz képest nagyon felgyorsult minden, találtunk egy másik céget illetve egy egész jó környéken épülő vadiúj házat, ami már 80%-ban kész volt, és ahol volt még két eladatlan lakás.

A bankhitel is rendeződött, befizettünk, kifizettünk mindent és egyszer csak ott volt a 2014. május közepe, hogy költözni kell. A lakás és az ovi felmondással sem volt semmi baj. Aranyosak voltak, Orsit szabályosan elbúcsúztatták, kapott kis ajándékot is a társaitól. A régi házból elbúcsúztattak minket a környékbeli mókusok is, végre láttuk a kis bestéket közelebbről is. Olyan fesztivált rendeztek, hogy ihaj. Kiderült, hogy jó eséllyel nem is a fákon laktak, hanem a ház padlásán, meg a falak eresztékeiben. (...)

A költözést szinte teljesen magam csináltam, már ami a hurcolkodást, cipekedést illeti. Utánfutóbérléssel oldottuk meg a dolgot, nagy naivan azt hittem, hogy elég lesz egyszer, a bútoroknak; a többit meg a kombi autóval áthordogatom, napi egy-két fuvarral. Hát persze... :D

Még kétszer kellett guruló dobozt keríteni, annyi vackunk lett az idők során. Az új házba kaptunk „liftidőt”, nevezetesen, abban az időszakban csak mi, pontosabban én használhattam a liftet. Nem láttam még ilyen ötletet, de nagyon hasznos, hogy nem hívogatják el közben. Május végére sikerült az összes holminkat áthordani... (...) Mindenesetre markáns 4 évet húztunk itt le, amit sosem felejtünk el.”

A teljes történetet ide kattintva olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dánia Új-Zéland Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr827228889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.01. 08:53:07

A CV nem dokumentalisztika, hanem fikciós műfaj.

Nekünk is van több változatunk, egész más pontokkal. Attól függően, hogy az ember hová jelentkezik.

**mimi** 2015.03.01. 09:15:53

@geegee:
Apa...kezdőőődik...apa kezdőőődiiiik....:))))

a liftidő nagyon praktikusnak tűnik..

Határátkelő 2015.03.01. 09:58:26

@geegee: Én írtam neked tegnap délután levelet...

NIKI LAURA 2015.03.01. 10:03:19

Engem korabban hivtak valami " aide.eu" oldalrol.
Kellemesen elcsevegtunk,mire meselte a holgyike hogy a beadott CV- nagy resze kamusli,a szakmunkasok wgy reszenek nincs bizonyitvanya,arra hivatkoznak hogy" 25 eve ezt csinaltam"

A masik resze elbukik az elso nemet mondatnal( majd belejovok mondjak) ,illetve a referenciak ellenorzesekor kiderul,hogy nincs is olyan ceg,v ha van,a melost nem is ismerik...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.01. 10:38:52

Csak ovatosan, dzsidzsi blogjaban le vannak tiltva a szmajlik:-):-):-)

P.Elliot 2015.03.01. 11:19:03

Mi annakidejen ugy oldottuk meg a koltozest amikor a sajat hazunkba koltoztunk hogy semmi butort nem vittunk at, elajandekoztuk meg eladtuk az osszeset, nagyon atvalogattuk a maradek holmit de meg igy is kellett egy kis furgonfelet berelni a tulajaval egyutt aki athozta a cuccokat. Es ugy mondtunk fel hogy meg egy honapig ervenyes volt a lakasunk hogy ne kelljen atjonni csak a mar berendezett lakasba, teljesen keszre.
Az uj butorokat egyenesen a hazba hozattuk a boltbol, joelore felretettuk az arat meg hazvetel elott, nagyon jo erzes volt hogy minden uj es friss volt, most sem tennek maskeppen.
Igy is napi szinten atvandorolni a lakasba a maradek holmiert mert csak annyit hoztunk at amennyit el is tudtunk pakolni mivel dolgoztunk es hetvegeken tovabbra is pimaszul kirandulni jartunk letojva a hazat mert oktober volt es tudtuk hogy ki kell hasznalni az idot meg tel elott, a hazi tennivalok meg fognak varni.
Mostanaban nagyon erdekes itt a koltozes mert ki lehet berelni jokora nagy kontenert, hatul rolos, leteszik a haz bejaratahoz, otthagyjak, be lehet pakolni mindent a haziaknak, szo szerint az egesz hazat, amikor kesz rarakjak a haziak a sajat lakatjukat vagy lakatokat, jon a ceg, elhuzzak a kontenert a megadott cimre ahol aztan kezdodhet a kipakolas a haziak reszerol aztan elviszik ha kiurul. Valaki koltozott igy a szomszedsagban, azt mondta hogy egy aldas! Nincs idegesseg, nincs hiszti/ ezt a felesegere ertette/, nincsenek pakoloemberek akik idore jottek es bezsufoltak mindent az also helyisegbe, minden egyenesen megy a helyere, nincs a cuccokban valo bukdacsolas.....Es lopas sem mert regen itt bizony a szallito munkasok loptak mint a szarkak, a ceg bemondasra is elhitte hogy mi hianyzik es fizetett, ezzel a sajat pakolas es lelakatolas dologgal ezt a problemat megszuntettek...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.03.01. 11:40:08

Valaki említette hogy meg szeretné nézni a Menjünk/Maradjunk London-t, fent van az Indexen.

qkuc 2015.03.01. 12:31:43

@petrasp: Éppen nézem, :). A hajón lakás ötlete nagyon tetszik! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 13:02:44

@Határátkelő: Igen, most már láttam is...Kicsit sűrűbben kéne néznem.Nem baj, köszönöm a lehetőséget.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 13:03:48

@~~Babette~~: Nem igaz, semmi nincs letiltva.Valamit ügyetlenkedhettél... :D
Írtam is vissza neked egy párat.Meg aztán miért tiltanám le, mi értelme lenne?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.01. 13:26:00

@geegee: majd kíváncsi lennék, hány plusz látogató jelent meg a blogodon az ajánló miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 13:30:29

@petrasp:
Most néztem végig.
A HA helyében indítanék róla egy vitaposztot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 13:37:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem nem lehet elkülöníteni a plusszos látogatókat.Most 157-en áll, szokott lenni ennyi más posztokon is, csak nem egy pár nap alatt, hanem hónapok kellenek neki.De majd ránézek az admin felületre pár nap múlva, hisz még addig jöhet.

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.01. 13:59:02

@geegee:
égettkuplung-gyár? :)

az arab a jövő nyelve. nem fogod megbánni ezt a költözést? úgy hallottam, rövidesen svédországban is ez lesz a hivatalos nyelv. ;)

miért költöztetek el északról, az örök nyári nap országából?

s akkor most már saját swéd lakásotok van (hitelre)?

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.01. 13:59:02

@geegee:
most várost váltottatok, vagy csak városrészt?

Lulujo az Luleå? (az annyira nincs is északon, még bőven délre a sarkkörtől. :) )

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.03.01. 14:26:03

@diggerdriver: hmm, de akkor a románosat is vegyük bele! Azon is el lehet gondolkodni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 14:31:01

Miért van az hogy kapok egy emailt az ide nekem írt válaszról és akárhogy frissítem az oldalt itt nem látom a hozzászólást.

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.01. 14:46:36

@diggerdriver: pedig az nagyságrendekkel érdekesebb volt, van már második epizódja is, és jövő héten jön a következő.

ez a "Menjünk/Maradjunk London" maximum a futottak-még kategóriába fér bele. számomra teljesen semmitmondó volt, újdonsággal nyomokban sem szolgált.

a román átkelés a társadalom legalsó rétegeiről szól (jelentős részük dolgozni akaró roma), akikről nekem jóval kevesebb tapasztalatom van. és gyanítom, nem kevesen tartoznak ehhez a csoporthoz. persze, nekik nincs módjuk blogolni, ezért is tudni róluk kevesebbet.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.03.01. 14:53:07

@A nick már létezik válassz másikat: @diggerdriver: szerintem is érdekesebb volt, valóban egy olyan témát boncolgat, amiről kevesebbet beszélünk, vagy kevesebb a ralatasunk.
A channel4 appjat kell letolteni és akkor vissza tudod nézni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:11:30

@A nick már létezik válassz másikat: .Nem tudom mit gyártottak, de olyan volt a szaga... :D

Remélem, nem bánjuk meg a költözést.Igen, sajnos arra is jó esély van, hogy hivatalos nyelvvé váljon...

Munka miatt jöttünk el északról, nem volt fejlődésképes a helyzet.
Talán majd egyszer azt is megírom...Az direkt kiköltözős poszt lesz, ide szánva.

Igen.Bár inkább úgy mondanám, hogy hozott a bank egy jó üzleti döntést, a mi sugallatunkra. :-)))

Egy külsőbb elővárosból egy közelebbi elővárosba költöztünk.Mondjuk mintha Pesthez viszonyítva azt mondanám, hogy Szentendréről Budakalászra...Bár ha nem Pösti/környéki vagy, akkor lehet, hogy nem sokat mond.

Igen, a Lulujó az Luleå.Nagyon klassz, vidám neve van, teccik.
:-)
Olyan 100-120 km az északi sarkkör, ez már olyan meglehetősen fent van.De persze Svalbardhoz sehol sincs.Oda még jó lenne eljutni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:14:44

Ha valaki nem tudja megnézni a Londonos menjél-maradjál filmet (sokszor van probléma az indavideókkal külföldről) az írjon nekem, vagy ide; megvan a gépen a direkt fájl, 380 megabájt, ha kell, ki tudom rakni valahova publikus helyre...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:16:51

@diggerdriver: Ott van ilyen, hogy link a hozzászóláshoz, próbáld azt kattintani.Ha így se látod, akkor lehet moderálva lett az adott komment.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.01. 15:18:07

@geegee: Svalbardon lesz pár hét múlva teljes napfogyatkozás, ide Magyarorszgára nem is tudom mennyi jut, tán 60-70% csak :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:19:03

@A nick már létezik válassz másikat: Én már annak is örülök, ha dolgozni akarnak, és nem pedig az állami csecsen lógni.
(Rémes ez a csecs szó, el sem akarom képzelni, hogy nézhet ki az államé...Biztosan le lehet strapálva... :-))))))))))) )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 15:20:20

@geegee:
Rámentem úgy sem adta ki. Petra hozzászólása volt.
Mikor megírtam a problémát és elküldtem akkor már kitette Petráét is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:26:32

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt van pontos infó:

www.timeanddate.com/eclipse/solar/2015-march-20

Azt is lehet látni, mi fog lejátszódni, ha valaki nem látja... Videó!
:-))

Aszondja Stokira, hogy áptú 90 százalék sötétség...Ez nem lenne rossz.Fönt Lulujóban is láttunk egyet, az is erősen meglehetős volt, asszem 2008-ban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:28:08

@diggerdriver: Érdekes.Akkor lehet a blog.hu-nál volt gyújtáskimaradás... :-)

**mimi** 2015.03.01. 15:28:23

@qkuc:
A hajón lakás nekem is tetszik....bár elgondolkodtam....wc, meg fürdés meg egyebek...ugye :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 15:32:24

@geegee:
Igen.
Nem feltételeztem hogy Petra kommentjét kimoderálják mert az már az Armageddon kezdete lenne:)))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 15:46:02

@geegee: Lehet majd közben énekelni a Total eclipse of the heart-ot.Főleg egy Mitsubishi Eclipse ülésében ülve... :D

qkuc 2015.03.01. 16:28:00

@**mimi**: Na meg éjszaka léket kap ... Oké, ez valami lappangó frusztráció lehet a víztől, de akkor is, :D. Meg azért csak egy csatornán ring, mindenféle szagokkal, bár ezt meg lehet szokni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.01. 16:37:10

@geegee:
itt már ma olyan idő van, mintha 90% napfogyatkozás lenne, egész nap :-(
megnéztem a telefonomon, milyen idő van kint, mielőtt elhúztam volna a függönyt :-(

qkuc 2015.03.01. 16:43:54

@Dragonlady (Bp, Hun): Már azt várom mikor gyönnek a napfényben csillogó vámpírok és a jövő hét is ilyen lesz ... És akkor még azt a havazásos sztorit is rebesgetik, alig várom, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.01. 16:51:07

@morsels: de, 15 percig.
de nekem a hóról olyan emlékeim vannak (2004), hogy tíz percig szép és jó, aztán két hónapig cuppogunk az undorító latyakban.
na mindegy, kibírom már valahogy, csak ne nyaljam be az influenzát.

qkuc 2015.03.01. 16:59:24

@Dragonlady (Bp, Hun): ezzel rémisztgetnek, de mondjuk 1 hétre előre olyan pontos az előrejelzés, hogy semennyire, :D

morsels (törölt) 2015.03.01. 17:00:13

@Dragonlady (Bp, Hun):
Nezd, en nem vagyok nagy outdoor valaki, nem jarok turazni, sielni, korcsolyazni, meg ilyenek.
Persze, nyafoghatnek fel evet, hogy hat ez megis milyen mar, hogy havat kell lapatolni, fujni, sozni a jardat, meg -25 fokban dolgozni menni... aztan meg plane, ha elromlik a futes akkor az mibe kerul...

Es vilagos, irigylem azokat a fazonokat, akik lerazzak magukrol az ilyen civilizacios kotelessegeket es csak az erdekli oket, hogy hol fognak aludni aznap, esetleg hogy mit esznek...

En ezt nem tudom megengedni magamnak

Neked meg csak annyit akartam mondani, hogy ha a nap hianya zavar (ami azert nem tart 9 honapot Magyarorszagon meg Orban miatt sem), akkor meg mindig jobban vagy, mintha itt lennel, mifelenk.

Vilagos, ez nem erdekel teged, mint ahogy az ilyen osszehasonlitasok eleve nevetsegesek...
Nadehat te hasonlitod azsiat Magyarorszaghoz.

Kozben meg mas. Ugye.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 17:14:20

@Dragonlady (Bp, Hun): Errefelé is...Néha el kell utazni pár száz km-t, megnézni, hogy létezik e még a Nap égitest...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 17:15:43

@morsels: uhh, snöskoter, nagyon mennék vele...

Hmfc 2015.03.01. 17:26:01

A hajon lakassal kapcsolatban: az egyik baratnom (lengyel) a csaladjaval el egy hajon mar kb 7-8 eve es ok nagyon szeretik. Nagyon sok munka van benne, kezdve a futesen, mosason at, a hajo karbantartasaig. A hajo meretetol fugg, hogy mennyire van felszerelve, peldaul van-e benne mosogep vagy hany halokabin fer el benne. Vagy mivel nem fizetnek fix kikoto helyet, ezert par hetente at kell hajokazniuk egyik kikotobol a masikba es igy munkahely, ovi, iskola mindig mas tavolsagra esik a lakohelyuktol. Ok lakas helyett vettek, illetve epittettek a hajot, ugyanugy fizetik utana a jelzalog hitelt. Erdekes egy eletforma az biztos. Itt van roluk egy ikeas reklamcikk, ha valakit erdekel.
www.ikeafamilylivemagazine.com/gb/en
Living on a boat makes city life simpler

Shanarey 2015.03.01. 18:15:49

Egy érdekesség Budapestről.

2015 Február:

www.youtube.com/watch?v=a3RizAhSwzc

NorthPier 2015.03.01. 18:28:00

Sziasztok! Ha kibeszélhetnék egy kicsit a témából: tudna segíteni valaki? Itt ülök egy Huawei Ascend Y330 telóval, nincs hozzá telepitőlemez, de képeket kellene róla letölteni a laptopra.
Amit találtam (én... :-) ) a neten programot erre, .apk kiterjesztésü valami, nem nyitja meg a laptop. Tudnátok segíteni? Előre is köszönöm.

qkuc 2015.03.01. 18:31:59

@Hmfc: A kis kényelmes létezésemhez képest így már kalandos. De azért lehet kipróbálnám, köszi a linket.

SzZoole 2015.03.01. 18:32:04

Ha mar off
Ki tud pontos infót a Mo. matrica rendszerről
Tavaly vettem egy 10 napos matricát es az jo volt minden útra
El meg ez a 10 napos matrica?

qkuc 2015.03.01. 18:35:19

@NorthPier: Hátöhh, :). Ez valami androidos gyönyörűség?

qkuc 2015.03.01. 18:36:28

@Zoole[uk]: Él és minden autópályára jó, :D. Itt vannak a részletek. www.autopalyamatrica.hu/

Helpdesker hallották, szívesen, :D.

NorthPier 2015.03.01. 18:37:10

@qkuc: Ahhát. Mentségemre szóljon, céges, mostanában barátkozom vele.

SzZoole 2015.03.01. 18:38:30

@qkuc: ez gyors volt :)
Köszönöm:)

Herr Géza 2015.03.01. 18:44:04

@NorthPier: Hali, az apk az az app "exe-fájlja", azaz az a telón fog futni csakis......
Olyan programot keress pl. a Huawei-nél, hogy HiSuite. Ha gondolod itt is van egy angolul:
www.chip.de/downloads/HiSuite_54928453.html
Ilyet kell a PC-re telepíteni és akkor tudod a komplett telót "igazgatni"....

Herr Géza 2015.03.01. 18:53:19

@NorthPier: Vagy itt az originál Huawei oldal, jobb oldalon add be a telefontípust, itt több nyelven is elérhetö...
consumer.huawei.com/en/support/downloads/detail/index.htm?id=16205

2015.03.01. 18:54:30

@petrasp: Akkor már nem írom be. Már tegnap megnéztem. :)

qkuc 2015.03.01. 19:06:11

@NorthPier: Háthát, bluetooth nincsen rajta? :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.01. 19:07:13

@Zoole[uk]: csakvigyazz, mert van ez az uj utdij is az autopalyann kivul!! Nezd meg a neten, merre mesz.

NorthPier 2015.03.01. 19:11:53

@Herr Géza: Háh, nagyon köszi! Mindjárt nézem, menni fog-e ez nekem. Naggggyon fapados ez a Huawei a sajátomhoz képest.

NorthPier 2015.03.01. 19:15:07

@qkuc: Van, de van. Evvel meg az a nyügöm, hogy a laptop nem az enyém, amivel machinálni kell most, és nem nagyon ismerem, mi van rajta. De ha más nem jönne össze, ennek is megpróbálok utána nézni.Köszönöm.

A nick már létezik válassz másikat 2015.03.01. 19:17:50

@NorthPier:
ha van router, akkor a legegyszerűbb a telefonra a google play-en keresztül telepíteni egy alkalmazást, ami lehetővé teszi a file transzfert mindkét irányba. pl.:
play.google.com/store/apps/details?id=com.smarterdroid.wififiletransfer

NorthPier 2015.03.01. 19:26:04

@A nick már létezik válassz másikat: Köszi neked is. Valamelyik módszer csak bejön.

SzZoole 2015.03.01. 19:26:53

@~~Babette~~: milyen útdíj???
A 10 napos matrica nem fedi le az összes utat?
Hegyeshalomtol M1,utánna Pesten keresztül ra az M3-ra Nyíregyházáig.

Herr Géza 2015.03.01. 19:31:52

@NorthPier: Menni fog... :))) Állítólag sokkal jobb program, mint a samsung hasonló célú Kies-e. Mondjuk az van olyan tré, hogy nem kis szerepe volt abban, hogy immár egy androidos kütyü sincs a családban.....

Herr Géza 2015.03.01. 19:33:55

@Zoole[uk]: Dehogynem. Babette keveri a fazont a szezonnal valahogy....

33621 2015.03.01. 19:37:30

@maxval bircaman szerkesztő: Bolgár népszokás a tavasz köszöntésére.
Hasonló szokás van Romániában is, ott márciuskának hívják.

www.haon.hu/martenicaval-a-bolgar-napon/2775017

**mimi** 2015.03.01. 19:44:22

@Hmfc:
hűűűűű...ez nagyon klassz! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.01. 19:46:03

@Herr Géza:
A Kies az belémverte az ideget néhányszor hogy a rosseb egye meg.
Tudsz valami jobbat?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 19:47:16

@Herr Géza: Valami lehet vele télleg, engem szmálylitiltással gyanúsítgatott... :D

**mimi** 2015.03.01. 19:49:01

@NorthPier:
nekem is ilyen van...tényleg fapados, de én a google+-t szoktam használni, azzal lehet felrakni mindent...nekem ez így a legegyszerűbb, minden ott van a fiókomban, automatikusan

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.01. 19:53:03

@NorthPier: én nem vagyok egy nagy lumen ezekben a mobilos dolgokban, csak úgy sikerült egy ominózus Huawei telefonnal annó, hogy a telefonról elküldtem magamnak csatolmányként a fényképeket a saját emailemre.... kicsikét se fapados :-D

2015.03.01. 20:31:12

Off: lehet hogy mindenki mas latta mar, kb. 5 perce szolt a ferjem hogy 'gyere, Hungarian exodus cimu program van a TV-ben', azt hittem viccel bar nem tudtam elkepzelni honnan szedi, aztan kiderult hogy tenyleg leadtak egy rovid riportot a Euronews-on ilyen cimmel. Elegge vicces volt, foleg az hogy minden nyilatkozonak a neve ala odairtak, 'Hungarian immigrant' :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.01. 21:00:54

@Zoole[uk]: mittomen, mit kavartak osszevissza, nem neztem utana, csak szoltam, h nezz utana.
annyit tudok, hogy nalunk kilobbiztak, hogy a 86osra ne legyen.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.03.01. 21:18:58

@Mirjam2: én is láttam egy kis részt belőle, de éppen főztem.. Miről szólt?

M. Péter 2015.03.01. 21:29:34

@NorthPier: Néhány lehetőség:
1. USB kábellel összekötöd atelefont laptoppal, jó esetben a telefon a laptopról eltávolítható lemezként kezelhető, esetleg illesztőprogram kell hozzá.
2. A laptopon keresel vagy csinálsz egy, a helyi hálózaton megosztott mappát, a telefonra telepítesz ES file managert vagy hasonló fájlkezelő programot, és azzal a laptopra másolod a képeket.
3. A telefonba beraksz egy memóriakártyát vagy csatlakoztatsz egy pendrive-ot, ES file managerrel rámásolod a képeket, majd onnan a laptopra.
4. A képeket feltöldöd a google drive-ra, és onnan letöltöd őket a laptopra.

Aye aye 2015.03.01. 21:56:45

@P.Elliot: Ez a rolós-konténeres költözéses módszer nagyon jól hangzik, Te melyik ország vagy? (ha esetleg tudsz mondani cégnevet, ai ezt vállalja, annak is örülök). Ha nem Európa akkor valszeg tárgytalan :)))

P.Elliot 2015.03.01. 22:20:06

@Aye aye:
Usa! De nezd meg szerintem van ilyesmi Europaban is. Nagy negyszogletes micsoda, odaviszik teljesen az ajtod ele ha van helyed es csak ki-be jarkalsz a cuccal...

NorthPier 2015.03.01. 22:30:01

Ez a mai este egy kékhalál, de nagyon köszönöm mindenkinek, aki bármit is javasolt. Én a saját dolgaimmal igyekszem tisztában lenni, mit, mire, hogyan, de itt délután az volt, hogy a kolléganőmnél, az ő laptopjával, az ő céges telefonjával bohóckodtam (= az én cégesem is ugyanilyen, de én azon csak alapvető dolgokat használok, a privát Sony-mat szoktam minden mással nyösztetni, de hát azt ismerem (legalábbis jobban, mint a cégest).
A laptopján is valami franc tudja milyen, nem a kiosztás, maga a billentyűzet, kérdem hol a rövid ö, ü, ilyenek, azt mondja úgy írjak, hogy ezek ne kelljenek hozzá, mert neki is keresni kell...
Közben eltelt az idő, haza kellett jönnöm, de hagytam neki egy kis munkát, hadd gyakoroljon, Dragonlady módszerével pakolgatja a képeket.
Ami nem rossz, csak százas nagyságrendben kicsit lassú :-)
Egy alkalommal a gyorsaság kedvéért, egyetlen képpel akartam így csinálni, de nem sikerült, mert a Sony olyan képfelbontásra van beállítva, hogy állatnagy képeket csinál, nem vitte át a gmail.
Mindenesetre jól felcsigázott ez a dolog "szakmailag", majd holnap este itthon, saját kütyükön kitapasztalom az általatok ajánlottak közül a legjobb megoldást.
Na még egyszer köszi mindenkinek.

rezsöatya 2015.03.02. 00:41:43

@Mirjam2: nem tudom, nektek milyen Euronews-otok van, en rakerestem, de nem a magyarokrol, hanem a koszovoiakrol szol (akik Szerbian es Magyarorszagon keresztul mennek Nemetorszagba es Svajcba).

www.euronews.com/2015/02/12/serbia-hungary-demand-help-from-eu-to-stem-migrant-exodus-from-kosovo/

rezsöatya 2015.03.02. 00:45:23

@rezsöatya: kozben lattam, Quercus ugyesebb volt... :-P

adg 2015.03.02. 01:07:01

@NorthPier: "Dragonlady módszerével pakolgatja a képeket."
Hat, o tudja. De ha mas modszer nem is mukodik, a legegyszerubb a google driveos, vagy a google plus modszer. Nyilvan van google fiokja, szoval csak egy beallitas a settingsnel valahol, hogy szinkronizalja a kepeket, majd a laptopon belepve a fiokba, ott lesz az osszes kep, le lehet tolteni oket.
Szazas nagysagrendben kepeket kuldeni nem hatekony. :)

Herr Géza 2015.03.02. 01:27:06

@diggerdriver: Állítólag azóta már javítottak rajta, de nekem már 8, merthogy már csak két "eldobhatós" Samsung van a családban, azokat meg úgyis csak M.o.-n, kizárólag telefonálásra használjuk, nem is Androidosok.... :))))
A Kies engem is az örületbe kergetett, kb. 20%-os eséllyel ismerte fel az egyébként már százötvenedszerre csatlakoztatott telefonomat, és annak a 20%-nak a felében is megkaptam, hogy nem találja az illesztöprogramot. Aztán letöltötte magától de utána tuti megint nem ismerte fel magát a telefont így a frissen megújított driver hót felesleges volt, mert odáig el sem jutott.... Eredmény: Kies kuka, Android kuka, Samsung kuka (helyett: 3 évesen még el tudtam adni egy százasért (€), na persze elötte a biztosításom terhére még "nagygeneráloztattam" :D )

Herr Géza 2015.03.02. 01:40:00

@P.Elliot: @Aye aye: "...Nagy negyszogletes micsoda.." :DDD, magyarul konténer.
Itt Európában is tudsz zárható konténert bérelni simán, csakhogy:
- ha az utcára akarod letetetni, közterületfoglalási díj van (ha egyáltalán van annyi hely, hogy ne akadályozd a forgalmat)
- kinek van már akkora elökertje errefelé, hogy a min. 6 m-es, de inkább nagyobb konténert oda letegyék
- a bérleti díj napi-heti szinten nem éppen óccsó
- a konténerszállítás sem.
Itt azért ha nem Lappföldröl Isztambulba akarsz költözni, sztem olcsóbb minden más megoldás, ill. ha a konténerbe egy-két nap alatt bepakolsz és valami hajózható folyó mentén költözöl, akkor lehet alternatíva.

P.Elliot 2015.03.02. 02:40:04

@Herr Géza: Mondjuk nekem 4 autos parkolom van a hazam elotti kertreszben, akkora hogy oda ket ilyen hatalmas kontenert is be tudnanak tenni egymas melle de persze Europaban foleg a varosokban valoban kevesebb a terulet de azert lehet hogy meg lehetne oldani mert igy bepakolni igazan egyszeru. Megneztem gyorsan a webjuket, latom hogy meg olyat is vallalnak hogy utana elviszik a raktarukba a kontenert es taroljak havi dijert amig az illetonek szuksege lesz ra, gondolom ha valaki kikoltozik de meg nem tud bekoltozni a masikba addig jo helyen van ott.
Lattam hogy van ilyen Angliaban is, mashol is, szoval utana lehet nezni. A arat nem tudom, gondolom attol fugg hogy mekkora, mennyire messze lakik az illeto a vallalattol, illetve majd hova kell elszallitani.
Lehet hogy nem olcso de a szomszedom azt mondta hogy egy aldas! Hogy milyen egyszeru es konnyu volt, minden idegessegtol mentes...

2015.03.02. 05:21:01

@rezsöatya: Nem, ez teljesen mas volt. Egy riport arrol hogy Mo.rol kivandorolnak az emberek Londonba, Nemetorszagba es Ausztriaba. Egy csomo magyart megszolaltattak, mindenfelerol volt szo, a Jobbiktol elkezdve a 'brain drain'-ig, es mutattak egy Tankcsapda koncertet Londonban meg magyar neptanc-klubot Ausztriaban. Meg is jegyezte a ferjem, 'nem tudtam hogy a magyarok ciganyzenet jatszanak' (neki nincs baja a ciganyokkal szoval nem rasszista modon ertette...).

2015.03.02. 05:28:14

@petrasp: Kb. arrol szolt hogy sok magyar kivandorol Nyugat-Europaba, reszben 'politikai okokbol', es tobbnyire nem mennek vissza (tipikus balliberalis propaganda!).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.02. 10:03:51

@NorthPier: ja hogy többszáz kép :-D nade legalább megoldotta szegény, meg én is :-D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása