oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 15. 06:46,  Sírva vágtam a centiket 409 komment

2015. február 15. 06:46 Határátkelő

Sírva vágtam a centiket

Meglehetősen távoli tájakon kalandozunk ma, hiszen ellátogatunk Új-Zélandra, hogy megismerkedjünk egy felmondás történetével (engem az a mondat ragadott meg a legjobban, hogy „Méltóság magammal szemben, alázat a munkával.”), aztán elmegyünk Alaszkába a nagyon hidegbe (vaxolunk is egy jót!), végül irány egy indiai lagzi.

cim_kavezo.jpg

Egy felmondás történetét meséli el a Hortobágyi Rántott Vombat blog, szerintem tanulságos (és tartok tőle, nem kifejezetten ritka) történet. Az alaphelyzet: szerzőnk egy kávézóban cukrászként dolgozva nekiállt elmosogatni öt tányért, amit nem kellett volna, így aztán a kiállhatatlan Chef üvöltözni kezdett vele. A vége azonban jó végkicsengésű, a Chef is jó fej volt, és vissza is várják... éljen tehát a pozitív hozzáállás!

„Én vagyok a harmadik ember, aki a Chef stílusa miatt mond fel. Elődeim közül volt, aki egy napig bírta, volt, aki két hónapig. Harmadik hónapos időmmel csúcstartó vagyok.

Engem viszont szeretnek. Jó, a manager vélhetően csak a befektetett energiát sajnálná veszni, de az összes többi kollégám, beleértve a helyettest is, szeret. És most megy a kampány, hogy megtartsanak valahogy.

Így történt hát, hogy én felmondtam, ők adtak egy szerződést megszüntető papírt (WHS miatt 3 havonta le kell zárnunk a jogviszonyom), és közben várnak vissza a vakációm után. Értelmezd! Nekem se megy…

Működik viszont a vonzás törvénye. Itt is, most is. Kb. két és fél hónapot agyaltam rajta, hogy fel kéne mondani, de 1. engem nem abból a fából faragtak, aki feladja, 2. a három hónapot meg akartam várni, hogy legyen referenciám és a CV-mben jól mutasson.

Gyakorlatilag sírva vágtam a centiket e péntekig, úgy voltam vele, hogy csak addig éljem túl, míg Jucó barátnőm ideér, és végre ismét utazhatok. Ahhoz viszont pénz kell. Meg nekem kell itt egy normális meló. Ahhoz meg kiwi munkatapasztalat és referencia.

Most mindenem van. Kihúztam a három hónapot, már csak 2 nap van belőle (óóóóóóóóóóóriási ugrabugra!), gyakorlatilag ezzel a tapasztalattal most bármilyen kávézólánchoz bejuthatok szakácsnak/cukrásznak és megszerettek annyira, hogy remek referenciákkal is bírok. (...)

Most úgy fest az ábra, hogy bár felmondtam, valószínűleg mégis lesz munkám, ha visszajövök. Én hoztam meg ezt a döntést, hogy nem kérek a Chef-ből többet és nem fordítva. Méltóság magammal szemben, alázat a munkával. Nem fordítva!”

A teljes történetet természetesen ezúttal is az eredeti blogon olvashatjátok el, ide kattintva.

Pályaszállás

Mai következő történetünk Alaszkában játszódik és egy új blogot mutatkozik be. Az Alaszka Anatómiája szerzője lassan egy éve él már Fairbanksben. Ismerkedjetek meg egy -42 fokban bemutatott síelés történetével!

alaszka_befagyott_to.jpg

"Az új kecóba költözésem után, valami lányos zavaromban nekiindultam az utca túloldalán található erdőségeknek. Ez a terület az egyetemhez tartozik, tele van mindenféle zegzugos utakkal, tóval, bociszarvassal, mókussal, meg a szúnyogok.

Gondoltam én ostoba, mivel eddig csak a nyári szezonban evett oda a fene, ami annyit takart, hogy 10 perc hadonászás és a szükséges mennyiségű vér leadása után (mármint a kis rohadék, mindent beborító, tetves vérszívó dögöknek) ki nem jöttem a sárból, hogy akkor köszönjük ennyi vót az erdőben bóklászás. De, mint sok minden itt a sarkkörön, csak a hidegben mutatja meg az igazi arcát… (...)

Szép lassan lecserélgettem a ruházatomat, pl. épp múlt szombaton futottam bele egy használt túrafelszerelés vásárba, vettem egy sarki expedíciós tollkabátot (az eddigi 800-as tolltöltetű, extrém kabátom kis nyári pantalló mellette…), meg a rendes bakancs, mint a múltkor kifejtettem, s egyebek.

Na, múlt vasárnap, rendrakás után kinézek, ajnye a zanyád, de szépen süt a nap, menjünk már tesztelgetni a -42 fokba! Felkapom a felszerelést, a fényképezőt a kabát alá, szigorúan (múltkor sarki fény leképezése közben 10 perc alatt fagyott nullára az akksi), majd uccu neki hadd szaladjon, átmentem a túloldalra…

Na, itt kellett azt mondanom, hogy ó én állat, ó én idióta, hogy ezt eddig nem! Nem is ropog ez a száraz hó, hanem csikorogva peng a lábad alatt, mindent beborít a csillogás, a kristálytiszta, jéghideg levegő, az erdő tele tökéletesen karbantartott sífutó pályákkal, stb.. (...)

Mint a szélütött tekeregtem összevissza, kiderült, a pálya egy része egy befagyott tavon megy keresztül, közben meg a nap már lefelé tartott (tudom, a súrlófény, meg a nyálas téli képek, duguljak már el), szóval megint egy mesevilággal lettem gazdagabb. Ahogy otthon a tavaszt szoktam várni, most azt számolom, hogy vajon még hány hétig tart ez a csoda?

Miután csöpögősre pislogtam magam, hazaballagtam és „mint dámszarvas, kit seggbe lőtt az ármány” azzal a lendülettel elmentem sífutó felszerelést venni magamnak. (...)

Suhanásilag persze még kis gondok vannak. Amikor vettem a lécet, kérdeztem az idiótát a boltban, hogy hogyan állunk a miként vaxolunkkal? Ó, az nem kell, mert ez gyárilag, meg különben is nem megyek én annyit, majd jövőre egyszer kicsit mögtaknyújuk, oszt jó lesz a’.

A „halk suhanásnál” néztem, hogy mindenki milyen könnyedén csúszik egy lökéssel, émmeg alig. Ekkor derengett, hogy a srác a bicikliosztályról jött át a lécet eladni, valami móka lesz itten...

Ma letámadtam a főnökömet, aki reggel épp sífutásilag jött dolgozni (elég sokan nyomják, teljesen hétköznapi, hogy a léc az irodádban áll), hogy akkor tekintsd a cuccost, kell-e vax? Elfelejtettem, hogy a jóember 3-szoros amerikai szánhúzóbajnok, plassz sífutásban is képben van.

Ekkor jött egy cirka 2 órás szakértés a vaxolás mikéntjéről (fluoridos, nem fluridos, nagyon hideg porhó, nagyon hideg nem annyira porhó, épp csak -3 és -5 fokos hó, szal végtelen variáció), elmesélte, hogy a szánhúzó versenyeken (is) ez már űrtudomány, neki pl. két versenye múlt azon, hogy egy norvég haverjától kapott egy speckó suvickot (az olimpiai csapatuk használja, nem adnak senkinek), mert ezzel tudta 10 mp-el nyerni a versenyt. úgy, hogy mérföldenként 0,2 mp-et jelentett a vax…. Elmondása szerint egy komolyabb sífutó kb 3000 és 4000 dállár között költ vaxoló cuccokra. (...)

Na, a szakértés vége az lett, hogy inkább elvittem a Goldstream Sportsba a lécet, ahol felhomályosítottak, hogy ne is csodálkozzak, hogy nem haladtam, mert a léc jelenleg olyan a hónak, mintha frissen fűrészelt fenyőlécet simogatnék száliránnyal szemben. Két napig tart az alapozás, ez két, „kemencében” ráolvasztott réteget jelent (két, egy-egy éjszakán át tartó hőprogrammal csinálják), ez 2×25 peták lesz.”

Ha további részletek is érdekelnek, és szívesen nézegetnétek szuper havas alaszkai képeket, ne habozzatok kattintani!

Bazi nagy indiai lagzi

Végül de nem utolsósorban irány India, ezen belül is egy hely lagzi, méghozzá a David Around the World blognak hála.

indiai_lagzi.jpg

„Egy indiai életében valószínűleg az esküvő a legfontosabb esemény, ezért meg is adják a módját. Lehet, hogy közben a család egész vagyona rámegy, de az nem számít.

Február 10-én részt vehettem egy indiai esküvőn, amire a meghívásomat furának tartottam, tekintve, hogy nem túlzottan közeli ismerős, aki meghívott, és még nem is az ő esküvője volt, hanem a húgáé/nővéréé. (...)

800-1000 ember volt hivatalos, bár szerintem nem voltunk annyian. Volt mindenféle ruházatú ember: öltönyös, prosztó (bár azok lehet, hogy a munkások voltak), sok indiai ruhában feszítő nő, lány és gyerekek, valamint európai ízlésnek is megfelelően felöltözött fiatalabb nők.

A meghívó szerint már 5-kor kezdődött a program, nekem azt mondták, hogy 7-re menjek, amikor elvileg kezdték a svédasztalos vacsorát szolgálni. Végül háromnegyed 8-ra értem oda, mert egy kis időbe tellett előkeríteni a caretaker-t, hogy segítsen virágot szerezni. Mégsem mehettem oda üres kézzel. (...)

8 körül még semmi esemény nem volt, és akkor azt mondták, hogy még kb. két óra mire kezdődik a „show”. Semmilyen zene sem volt, legalábbis nem tűnt fel.

Ugyan többször is ajánlgatták, hogy egyek, de ezt nem tettem: 1, mert indiai (és bizonyára erősen fűszeres); 2, mert vegetáriánus kaja volt csak. Csak gyümölcsöt ettem, de azt sem sokat. Sajnos alkohol sem volt, úgyhogy én készültem egy kis whiskey-vel magamnak, amit még az ide úton szereztem az Emirates járatomon. Ezt szépen elkortyolgattam a majdnem két óra alatt, amíg várakozni kellett. (...)

Szóval az este 5 órából fél 10 lett, mire megszólaltak a dobok a bejáratnál, és elindult a körmenet a dobosokkal, a táncolókkal, a lámpahordozókkal és a lovon ülő vőlegénnyel. (...) Mire beért a vőlegény, addigra a menyasszony is előkerült, és bár sajnos nem tudom, hogy pontosan hogy is történik maga a holtomiglan-holtodiglan eskütétel, de ha jól láttam, valami virágfüzért akasztottak egymás nyakába. Azt nem tudom, hogy volt-e gyűrű. (…)

Összességében érdekes volt egy ilyet látni, de nekem túl hosszú volt, főleg, hogy nem társasággal mentem. Ma rákérdeztem a menyasszony bátyjánál (aki meghívott engem is), és természetesen ez (is) egy elrendezett házasság. Kollégák a képről megállapították, hogy valószínűleg ez egy alsó-középosztály család rendezvénye volt.”

További részleteket és képeket az eredeti posztban olvashattok és láthattok.

A moderálási alapelveket itt találod.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland India Alaszka Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr587175861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 00:46:51

@Muscari: Haha, én is így vagyok vele, hogy van egy q büdös poloskaszerű szagú fűszer, de nem tudtam hogy melyik. (Nem vagyok egy főzős, a zsíroskenyérnél, és a teánál megrekedtem...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 00:48:44

@pappito: :-))
Télleg? Ennyi erős doboz van?Itt is előfordul, de nem szokták hagyni , ill. arra várni, hogy a jónép elhordja.Persze aki költözik, az minden ilyesmit begyűjt, mi is így voltunk vele...

P.Elliot 2015.02.16. 00:52:22

@Muscari: Koriandert tesznek az elrakott savanyusagba is befozesnel, finom izt ad. Most nem akarok lemaszni a konyhaba hogy megszagoljam hogy milyen szagu/ majd kesobb/, bar nincs osszehasonlitasi alapom, nem tudom hogy milyen szaga van a poloskanak..
Nem minden fuszer furcsa szagu, meg elnyomja a mas fuszer szaga, illetve massa formalja.

P.Elliot 2015.02.16. 00:55:10

@geegee: En meg tiszta rohejnek tartottam hogy erdobe fat cipeljek tuzet rakni! Ja, es ott az a kis rakas 10 dollarert volt kiirva/ itt olcsobb ahol lakok/....gondoltak a turista ugyis megveszi!

pappito · http://pappito.com 2015.02.16. 00:58:23

@geegee: amikor pakolják a sampont meg a mittoménmit a polcra, akkor kivágják a doboz egyik oldalát, feltosszák a polcra, amikor a doboz kiürül, megy a földre, a kedves vásárolók meg felszedik és belepakolnak. A barkácsáruházban egy egész halom kartondoboz van külön a pénztárak mögött, csak kiszedsz amennyi kell és mehetsz. költözéskor egy csomó dobozunk onnan volt nekünk is.

A bolt spórol a reciklingen, a juzer meg nem zacskózik, mindenki nyer...

Muscari 2015.02.16. 00:59:37

@Mirjam2: Jézusom, nálam ez pont fordítva van. nem szeretem a muffint meg a csomagolt szendvicset, meg a száraz mű sütiket, viszont a német csokikat igen, főleg a marcipánosat. A kész kajákat meg én sem szeretem, egy négytagú családot elég nehéz is lenne minden nap azzal etetni, én főzök.

Elárulom neked, hogy én először rosszul voltam a boltokban, mert az áruk 90%-a más, mint otthon. Mára már megszoktam, vannak új kedvenceim is, de sok minden hiányzik.

Az viszont kifejezetten jó, hogy zsidóknak dolgozom, az ő kajáik közelebb állnak a magyar ízléshez. Bár lassan uszonyom nő, annyi halat eszem, életemben nem ettem ilyen gyakran. :-)

Muscari 2015.02.16. 01:01:08

@P.Elliot: a koriander mag az más, a savanyúságba azt teszik. Én mondjuk azt sem szeretem :-)

P.Elliot 2015.02.16. 01:02:25

@Muscari: O, en azt hittem arrol beszelsz. A novenyt magat nem ismerem, sosem lattam.

pappito · http://pappito.com 2015.02.16. 01:06:23

@P.Elliot: lehet h van valami helyi szabály az erdei tűzrakásra

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.16. 01:15:14

@P.Elliot: mas a koriander mag, es mas a levele. A maggal semmi bajom, de a levelének szappan ize van. Marmint nekem, meg az emberiség egy részének: ugyanis genetikai oka van, milyennek érzed.

P.Elliot 2015.02.16. 01:17:02

@pappito: Az latod lehetseges, eszembe sem jutott!

P.Elliot 2015.02.16. 01:18:06

@tildy[UK]: Erdekes! Sosem lattam magat a novenyt, nemigen termeszthetik az altalanos fuszernovenyek kozott...

Muscari 2015.02.16. 01:19:20

@~~Babette~~: én el is felejtettem írni, hogy ugyan szeretem az indiai kaját, de csak ritkán eszem, mert rettenetesen felnyomja a gyomorsavamat, főleg a cumin (magyarul római kömény), úgy vettem észre. A chicken korma az, ami a legkevésbé árt, de sokat abból sem tudok enni sajnos.

Muscari 2015.02.16. 01:21:54

@P.Elliot: itt ugyanúgy lehet csokorban kapni, mint a petrezselymet, hasonlít is rá egy kicsit, a férjem egyszer véletlenül azt vett helyette :-) Szerintem büdös.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.16. 01:23:10

@geegee: ugy gondolod .. koszike, mert azert lapatoltam el segitettem az ugynok csajnak kitenni a tablat az erkelyre ,hogy elado a condom ... szoval szerinted tavaszra elintezodik ...

2015.02.16. 01:30:54

@Muscari: @P.Elliot:
Koriander = cilantro
A levele hasonlit a petrezselyem levelere, ugy is arusitjak, kis csomokban, csokrokban. Aprora vagva levesekre, sult husokra, tacora szorva egyedi izt ad. Illata is hasonlit a petrezselyem levevelenek az illatara.
A magja a coriander mag, amit savanyusagoknal is hasznalnak.

Muscari 2015.02.16. 01:38:01

@Mirjam2: azért a szendvics témához hozzá tartozik, hogy a Pret A Manger szendvicsei nagyon finomak, de azokat nem nevezném előre csomagolt szendvicseknek.

Azt hiszem az a különbség köztünk, hogy te meg elég fiatal voltál, amikor idejöttél és az ízlésed jobban formálható volt. 30-40 évesen az ember már jobban ragaszkodik ahhoz, amit addig megszokott, még ha ki is próbál új dolgokat.

Muscari 2015.02.16. 01:41:16

@Cascabel: a fenéket hasonlít az íze a petrezselyemre, teljesen más. Próbáltam, kóstolgattam, de köszi nem kérek belőle. Egyébként meg kertészmérnök vagyok, így van róla némi infóm :-)

P.Elliot 2015.02.16. 01:47:20

@Cascabel: Cilantro? Akkor ismerem. A mexicoi kajak keszitesehez aruljak csokorban. En nem talaltam budosnek egyaltalan! Vagy a mexicoi tipus masfajta? Nekem most csak szaritott van itthon. Neha irja a recept hogy ha nincs cilantrod akkor tegyel bele petrezselymet, vagyis megiscsak hasonlo ize van ahhoz.
Lekozelebb megszagolom a zoldsegesnel...

P.Elliot 2015.02.16. 01:48:31

@Muscari: A cumin nekem a vernyomasomat dobja meg!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.16. 01:54:13

@Cascabel: nagyon nem olyan az ize. Amikor először ettem, azt hittem nincs elmosva rendesen a tarolodoboz (takeaway) volt. Utána jöttem rá mi okozta a mosogatoszerizt. A petrezselyemnek tök más ize van.

P.Elliot 2015.02.16. 01:56:40

Ahhoz kepest hogy milyen morcosan indultak a hozzaszolasok es meg meg is akadt, egesz szepen felmaszott a 300 fole!
Igaz hogy sok kajarol esett szo de ezek is informaciok ha ugy vesszuk..... Na megyek kicsit tevezni a csaladdal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 01:57:56

@pappito: Áhám, ez mondjuk télleg jó.Itt is feltosszák :D a polc tetejére, de ha kiürül, valahogy nem szoktak szem előtt lenni.
De télleg sokkal egyszerűbb a vevőkkel elhordatni, mint reciklingolni... :-)

P.Elliot 2015.02.16. 01:59:50

@tildy[UK]: Lehetseges hogy a cilantrobol is van tobbfele izu-szagu? Mert itt az amerikai, illetve mexicoi etelekhez arult, termesztett nem rossz szagu!
Hiszen pl. a bazsalikom, meg masfajta fuszernovenyekbol is tobbfele izu, illatu van!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 02:00:06

@P.Elliot: Csak hát a keze az szabadon van.Na mindegy, valahogy biztos megoldja mindenki, aki oda kerül...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.16. 02:02:20

@geegee: értem én ...azert remelem tenyleg minden megoldodik tavaszra ... viszont hoember alkatreszek korlatlan mennyisegben kaphatok ...

2015.02.16. 02:03:49

@Muscari:
Illatot irtam, nem izt:) Nekem bejott az ize is, van sok olyan kaja, amit nem tudok elkepzelni nelkule, pl. a menudo (pacal leves) A cilantrot csak segitseg keppen irtam P. Elliotnak, ugyanis E-Amerikaban ugy ismerik, szinte mindenhol lehet kapni, a petrezselyem csomok mellett:)
@P.Elliot:
Ugy is hivjak, hogy kinai petrezselyem:) Kicsit erosebb, markansabb az ize a petrezselyemnel. Mexikoban nagyon nepszeru, en is ott ismertem es szerettem meg.

2015.02.16. 02:10:24

@tildy[UK]:
Elosszor nekem is kicsit mosogatoszer izu volt, de elmult egy ido utan. Most mar nem erzem azt a mellekizt. Sokszor az uzletben letepek egy darabot belole, es azt szagolgatom. Eszembe jutnak az illatarol kedves emlekek, kajak:)

pappito · http://pappito.com 2015.02.16. 02:17:04

@Cascabel: "A magja a coriander mag, amit savanyusagoknal is hasznalnak."

és pirítva kell a biltonghoz is! :)

blackhairlady 2015.02.16. 02:40:22

@montroyal ( CAN qc): akkor tenyleg komolyan gondoltad a koltozest?azt hittem csak viccelsz, mondtad, hogy milyen kozel van a munkahelyedhez.

blackhairlady 2015.02.16. 02:44:01

@Muscari: szerintem sem hasonlit. A lanyom szokta hasznalni a salataiban , de nekem sem izlik. Guakamoleba is szokott apritani, en inkabb kihagyom.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.16. 02:58:07

@blackhair-lady: azt komolyan gondoltam, hogy nem szeretnek meg egy telet itt tolteni ... sokat segitene ha el tudnam adni a lakast ... proba cseresznye ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 05:11:37

@DavidT: na még a gyógyszerek jutottam eszembe, gyerekkoromban anyukám nagyon sokat szenvedett velem, hogy lenyeljem, amit muszáj, de minden sziruptól stb öklendeztem, kiszúrtam az ízét másba keverve is, stb. aztán már úgy feladta, hogy el se mentünk a dokihoz antibiotikumért stb, majd úgyis meggyógyulok magamtól. - szegény nemrég tudta meg, hogy amikor kicsit nagyobb lettem, akkor már profi módon tettettem, hogy megeszem, persze rám lehet bízni, aztán a szegény húgom volt megfélemlítve, hogy nyeljen be mindent helyettem :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.16. 05:21:05

@Dragonlady (now in Thailand): a szirupot en is utaltam, de belem tomtek, nem volt valasztasom :D

szegeny hugod! de ugyesen megoldottad a magad szempontjabol :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 06:57:37

@Herr Géza:
na erre a vasárnapi zárvatartásra én is vagy 4 hónap alatt tudtam csak kondicionálódni :-) (az indonéz kisvárosomban, mert egyébként mindenki akkor tart nyitva, amikor akar, és a bótosok nem akartak vasárnap. ráadásul friss csirke is csak pénteken volt, hűtő akkor meg még nem volt, azóta beszerződött egy.)
mindent meg lehet szokni, kérdés, hogy érdemes-e.
viszont szeretnék egyszer egy kenyérsütő gépet. mondjuk biztos eltartana jópár hétig, mire kikísérletezném, hogy pontosan hogyan kellene csinálni, ami ízlik is.
jó, hogy van szójatej Németországban, örülök neki :-) na nem mintha szeretném a szójatejet, és utoljára NDK-s emlékeim vannak Németországból, de legyen is változatosság. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 07:00:59

@P.Elliot: szerintem azért kötöttek bele, mert szerinte Néemtország élhetetlen és ehetetlen a kaja azért, mert 1, nem lehet 100% indiai módra étkezni, nincs pont olyan chili, stb, 2, nincsenek előrecsomagolt szendvicsek és zöldségek.
bocs Mirjam, de ez tényleg vicces volt.....

DieNanny CH 2015.02.16. 07:05:13

@geegee:

Én Dunaparti városban nőttem fel, ott ha egyik héten kimaradt a szúnyogirtás, már nagyon éreztük. És lehet, hogy azon a télen nem is volt hó... :-)
Szóval, ott van sok szúnyog, ahol: nagyon sok hó esett/semmi hó nem esett/sok a tó/sok a dzsungel. Vagyis a Föld szárazföldi területeinek 80%-án...
Még valami ismérv? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 07:05:24

@P.Elliot: ó ja tényleg, az nekem is tetszik, amikor kint vannak a zöldségek és szószok, és összeválogathatod magadnak dobozba.
de hát ha nincs, akkor összevágom magamnak, ettől még nem dől össze a világ :-)

2015.02.16. 07:29:54

@Cascabel: Engem sem erdekel az egeszseges eletmod, az viszont vicces hogy te az en egeszsegem miatt aggodsz a GMO szoja miatt! :) Mellesleg organikusat szoktam inni ha lehet valasztani (itt lehet szerencsere es meg csak nem is draga).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 07:31:34

@pappito: ez nagyon jó ötlet, a dobozolás. engem is idegesítenek a nejlonzacskók, de sok helyen egyszerűen nem tudják értlmezni, hogy nemakarok, hogy akkor ők mégis hova tegyék? mondjuk legalább ilyen napfényre lebomlóak, picike apró darabokra esnek szét, aztán nem tudom, mennyire nagyon picikre végül. mondjuk erre is csk úgy jöttem rá, hogy egy csomó minden be volt zacskózva, cipők stb, és amikor pakoltam, felemeltem a teljesen kontinuitásosnak tűűnő zacskót, mire ötmillió ngyzetmilliméternyi narancssárga darabra esett szét...

2015.02.16. 07:35:30

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem semmivel nem viccesebb mint valaki Indiaban aki arrol panaszkodik hogy nem lehet mindenhol fuszertelen, nyugati, nem vegetarianus kajat kapni. Tobb mint egymilliard embernek tokeletesen megfelel az indiai konyha, raadasul vilagszerte nepszeru, ellentetben pl. a nemet vagy az angol konyhaval. Erdekes modon itt Szaudiban is, meg Franciaorszagban is, meg UK-ben is kapok szamomra normalis kajat, nem arrol van szo hogy 1000% indiaira van szuksegem hanem hogy szamomra alapveto elelmiszerekhez nem jutottam hozza Nemetorszagban, amikhez mashol igen.

2015.02.16. 07:39:02

@Muscari: 'Pret A Manger szendvicsei nagyon finomak, de azokat nem nevezném előre csomagolt szendvicseknek'

Nekem mindegy hogy minek nevezzuk, csak legyen! :)

2015.02.16. 07:41:14

@montroyal ( CAN qc): Az en ferjem nem haztartasi alkalmazottat keresett hanem tarsat. Szendvicset tud maganak csinalni ha akar, bar jobban szereti a Pret A Manger szendvicseit peldaul, ha valasztani lehet...

2015.02.16. 07:43:24

@blackhair-lady: Varosokban igen. Kisebb helyeken pedig street food, samosa, fott kukorica, gyumolcs, ilyesmi amit csak ugy ut kozben fel lehet kapni az ut mellett.

2015.02.16. 07:45:59

@Herr Géza: En inkabb elek olyan helyen ahol nem kell megjegyezni mert akkor vasarolok amikor akarok... Megjegyezni sok mindent lehet de ha nem muszaj en inkabb nem szeretnem.

2015.02.16. 07:49:42

@Dragonlady (now in Thailand): Ez kb. olyan erv hogy attol sem dol ossze a vilag hogy fuszeres, vegetarianus kaja van foleg egy orszagban. A vilag nem dol ossze, nem halsz ehen, csak ha nem ezt szereted akkor zavar. Na igy voltam en Nemetorszaggal (megjegyzem, a ferjem is igy volt vele). Nem dolt ossze a vilag csak napi szinten iszonyatosan frusztralo volt, minden ejjel normalis kajakrol almodtam es alig vartam hogy vegre normalis etelhez jussak. Persze errol beszelni nem oke mert a nemet kaja csak jo lehet, viszont az indiai eteleket nyugodtan lehet kritizalni, oke, I get the message.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.16. 09:10:14

@Mirjam2: nagyon nem jó az a fajta erveles , amit csinálsz. Mert izlesen felesleges vitatkozni, de a csipossegnek van fokmeroje, ami viszont abszolút nem szubjektív.

Itt szimplan annyi történt, hogy a fegyvered ellened fordítottuk páran. Hogy lásd meg, az , hogy valakinek nem jön be, még nem az ország negatív színben feltüntetése. Mert ugye Indiara rosszat mondani nem lehet.

De most már kíváncsi vagyok, miért vagy India fogadatlan prokatora?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 09:26:10

@tildy[UK]: valamelyik Masterchefben mutatták egyszer világ legcsípősebb chilijét, búra alatt, a szakácsok csak maszkban, kesztyűben és védőszemüvegben nyúlhatnak hozzá, csak azt nem értem, hogy akkor azt miben kell megenni utána, gázálarcban? :-) a nevére nem emlékszem. nem főztek vele, csak mutatták, hogy ilyen is van.

2015.02.16. 09:52:15

@tildy[UK]: Sajnalom ha neked nem tetszik az ervelesem, de hogy 'nem jo' az kb. annyira objektiv mint hogy az indiai kaja 'tul fuszeres' :). Legalabb egymilliard ember szerint az utobbi nem tul fuszeres, csak pont annyira amennyire kell, ez pedig teny, kulonben nem ennek es atvaltananak mondjuk mind Pretzelre naan kenyer helyett.

En csak es kizarolag annyit mondtam hogy nekem, egy embernek, szemely szerint nem jott be Nemetorszagban a kaja, es ezt erzekeltek itt jo paran Nemetorszag elleni tamadasnak es / vagy feljogositva ereztek magukat arra hogy az en valasztasaimat kritizaljak. Ez minden egyes alkalommal igy tortenik: ha valakinek Nemetorszagban / Svajcban / Ausztriaban nem tetszett valami akkor az emberrel van a baj mert ezek az orszagok tokeletesek, mig ha valakinek egy 'harmadik vilagbeli' orszagban nem tetszik valami az normalis reakcio es meg sajnalni is kell az illetot mert nem jut nyugati etelhez stb.

P.s.: a te logikadat kovetve en is kivancsi vagyok hogy te miert vagy a nemet konyha 'fogadatlan prokatora' :)

2015.02.16. 09:56:26

@eagles: Ja mert biztosan nagyon szeretnek a hazadban lakni, Tarzan :). Ha barhonnan megprobalnal 'kivagni' barmilyen okbol, sajnos kenytelen lennelek feljelenteni a rendorsegen, ez itt 2015 es nem a dzsungelben lakunk, ebreszto.

2015.02.16. 10:02:45

@Herr Géza: Linkeld mar be lecci hol van Nemetorszagban internetes kajaszallitas. Munchenben nem volt mikor ott laktunk, en mindent megprobaltam. A tobbi reszhez inkabb nem szolok hozza de azert azt megjegyeznem hogy Franciaorszag kicsit hiresebb a gasztronomiajarol mint Nemetorszag es szerintem nem veletlenul.

Egyebkent miert olyan nehez azt elfogadni hogy nekem, egy embernek (na jo meg a ferjem, az legalabb 2 ember a Foldon) nem jott be a Nemetorszagban elerheto kaja? Ez olyan mintha en probalnam Davidnak magyarazni hogy az indiai kaja igenis jo. Ha egyszer o nem szereti, nem szereti, ez van. Miert ne lehetne valaki aki Nemetorszagban nem szereti az eteleket? Tutira nem en vagyok az egyetlen a vilagon.

2015.02.16. 10:10:08

@Mirjam2: Na most megkerdeztem Google baratunkat mert mar kezdtem magam izolalva erezni a bolygon, ot perc alatt kiderult hogy nem, nem en vagyok az egyetlen akinek problemai voltak a nemet konyhaval... Lasd pl. parlourmagazine.com/2011/12/black-in-berlin-german-food-american-food-travel-tips/ ' The level of spice is dumbed down to correct for the German’s inability to handle hot foods. Now I know not all Germans have this issue but spice seems to be German kryptonite.'

Ezennel most unnepelyes ki is szallok a temabol es megyek, megmelegitem az ebedemet (spicy lentils with fried rice :))).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.16. 10:23:10

@Mirjam2: a kapszaicint tudják mérni. Nem szubjektív. Mi több akár rideiglenes vaksagot is okozhat, száj, gyomor és beliiritacion kívül.

Az okot meg már leirtam: nagyon kevés dolgot eszek meg, répát pl egyáltalán nem. A magyar izvilagot szeretem, és a több évtizednyi évszázadnyi együtt toltott idő hatással volt mindkét nemzet konyhájára. Lehet a francia konyha híres, de attól még ami nem az, az is lehet jó és finom. Az érvelésed meg ....

Még mindig nem érted, miért csináltuk amit.
Te voltál itt az első, aki elkezdte fikazni más orszag ételet. A túl csípős, mint már többször írtam, mérhető, nem leszolás kategoria.

Simán elfogadjuk , hogy nem jött be neked, de ettől még nem lesz ehetlen. Az meg, hogy olyan párhuzamot állítasz a szendvicskeszites meg az alárendeltség közt, az meg egyenesen nevetséges.

Van, aki inkabb maga készíti el, és nem azért mert elvárás bárki részéről is, hanem mert tudja mi van benne.

Ettől még eheted a keszeteleid, meg a feldolgozott élelmiszert szeretheted, de ne hidd, hogy egészségesebb, mint amit otthon , friss alapanyagokból el tudsz készíteni.

Muscari 2015.02.16. 10:36:25

@P.Elliot: biztosan, ahogy mondjuk almából van sok fajta, a fűszernövényekből is van, csak nem annyira sok. Petrezselyemből is llehet kapni forosat is, aminek szinte semmi izé nincs, díszíteni viszont kiváló. A bazsalikomot meg dísznövényként is használják, van különböző színű is, azoknak nincs olyan erős aromájuk, bár ugyanúgy ehetőek.

BTW petrezselyem gyökér ott nálatok sincs, ugye?

Muscari 2015.02.16. 10:42:44

@Mirjam2: màr írtam feljebb, hogy a német konyha ízvilága közelebb áll a magyarhoz, mint az angol, vagy az indiai, ezért szereti sok magyar jobban. Ez nem arról szól, hogy mindenki ellened van :-)

Nekem egyébként az angol kaják is bejönnek, kivéve az, amiben sok mazsola van, mert azt csak kis mértékben viselem el.
Tegnap pl. roast beef volt az ebéd, isteni volt, csak sajnos a zsidók nem eszik a yorkshire pudingot, így azt nem adtak hozzá :-(

Haibane 2015.02.16. 10:45:33

"Működik viszont a vonzás törvénye"

eddig olvastam

Muscari 2015.02.16. 10:48:32

@Dragonlady (now in Thailand): a kenyérsütő az nagy királyság, én minden nap használom. Sok recept van fent a neten, azokból ki lehet indulni. Sütit is sütök benne, sőt a pizzatésztát is vele csináltatom meg. Zsemlét is szoktam, meggyúrja, megkeleszti, én csak megformázom és megsütöm.
Mirjamnak is meg kéne egyszer kóstolnia :-)

adg 2015.02.16. 11:01:03

@Haibane: Oh, pont akartam kérdezni, hogy meddig olvastad. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.16. 11:12:41

@P.Elliot: az a koriandermag, és finom. a levele viszont poloskaszagú és ízű

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.16. 11:14:36

@Muscari: jobb helyeken adnak étkezés után ánizst, meg olyan fura cukorkát, annak helyre kéne tennie...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.16. 11:15:31

@Cascabel:
"Illata is hasonlit a petrezselyem levevelenek az illatara."

hú, ez nem igaz. a petrezselyem jó, a koriander büdi.:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 12:26:06

OFFFF
@Muscari:
állítólag van valahol, félrerakta családtag, hogy nem jött be neki, hát én inkább kinézem magamból perpill, hogy beszórok egy csomó dolgot valami gépbe, mint hgy elmászok kenyérért, motor nélkül. ráadásul a pizza is, igen, nem tudom kézzel megdagasztani a tésztát, mindig az öcsém segített ki ezügyben. úgy ennék egy jó kis tejfölös-sajtos-almás "pizzát"! (paradicsom most nagyon nem megy.)

gyerekapja fél Indonéziát feltúrta egy kenyérsütőgépért, mióta látott egyet a helyi legmenőbb szállodában. aztán kiderült, hogy a holland tulaj hozta otthonról kézipoggyásznak. hónapok óta hallgatom, hogy kenyérsütőgééééép. szerintem tutira azt fogja kérni, hogy mikor visszamegyek, egyik kezemben Minidragon, másikban kenyérsütőgééééép :-)

@adg [Au, Darwin]:
:-))))))))

pacilecsenye 2015.02.16. 12:35:15

@~~Babette~~: nem is gondoltam, h ilyen sokan ismerik a poloskak izet...

P.Elliot 2015.02.16. 12:43:40

@Muscari: De, arulnak petrezselyem gyokeret. Igaz hogy neha megvadolom hogy mas mint a magyar, ez tul edeskes, de van. Ket fajtat is latok.

Chamroe 2015.02.16. 12:45:20

@Mirjam2: Azért a problémádat a Lidl-el nem nagyon értem:

szorolap.lidl.hu/3d4b0fa5-f5c0-496f-9799-b560ca9658b2/#/2

12 oldalnyi cucc. Kínai, indiai, thai, japán motyók.
Az, hogy ázsiai hetek vannak, annyit tesz, hogy ezeket a cuccokat kib@sszák a polcok közé, meg jobban tolják az akciókat, de attól még az év többi részében is ott figyelnek a mirelit részen, meg a polcokon.
Nini, a 2. oldal tetején még a gyömbér is ott van, pedig jól elbújt a kis huncut :D

"Nincsenek vegan kajak; szojatejet az egesz orszagban nem lehet kapni," - Hát elképzelem, ahogy végigjárod Németország összes boltját, hogy megkérdezhesd: "-Csókolom, szójatej van?"

Egyébként kint élő hasonló étkezési szokásokkal bíró (istenem,ezt de finoman írtam..) rokonom szerint No. vegán (vagy mitököm) szempontból istenkirály hely.

P.Elliot 2015.02.16. 12:46:11

@Dragonlady (now in Thailand): Amikor mi megvettuk a kenyersuto gepet 2 hetig pizzat vacsoraztunk, meg langost!
En nem is annyira a kenyersutes miatt vettem hanem hogy csodalatosan dagaszt, utana megkeleszti a tesztat ugy hogy csak beleszortam a cuccokat!
Imadni fogjatok!

morsels (törölt) 2015.02.16. 12:54:02

@P.Elliot:
Ez valosiznuleg azert lehet, mert amit te veszel, az a parsnip.
Ami hasonlit a petrezselyem gyokerre, de nem ugyanaz.
Viszont jol helyettesitheto vele.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 12:55:12

@pacilecsenye: kitörölhetlen a poloskaíz. friss málnában szokott lenni sokszor :-(

@Chamroe: múlt héten megtaláltam, hogy otthon a teszkóban is van gyömbér (perpill akciós!), én ettől úgy megnyugodtam :-) kb ez az egy egyébként, amihez nagyon ragaszkodok, a citromfű nélkül elleszek. ráaádusl simán eláll pár hétig, ha nem vágja fel az ember.
nem tudom, német Lidl-ben vagy "teszkóban" mi van, valamiért nem gondolnám, hogy Magyarországra többféle dolgok tolnak, mint máshol nyugaton. szóval tetszik ez a szórólap egyébként :-)

@P.Elliot: köszi, remélem. azért a házi kenyér, mindenféle sütemény, tészta, stb kicsit más kategória, mint a bolti, nekem. van valami tartósítószer, aminek kiérzem az ízét, az lehangoló tud lenni.

Herr Géza 2015.02.16. 12:57:52

@Mirjam2: Kiskezétcsókolom, nem tetszik rendesen olvasni. Kétszer minimum leírtam, hogy nem azzal vitatkozom, hogy neked nem jött be a német konyha. Én sem azért vagyok itt. Nem is azt állítottam, hogy a német gasztronómia jobb lenne, mint pl. a francia. isten ments. Csak az nyomta föl az agyvizem, hogy kb. úgy viselkedtél, mint a "netuddki", aki bemegy a belvárosi "de-luxe-csemegébe" majd telekiabálja a világot, hogy az ominózus csirkemell ennyibe meg annyiba kerül Ausztriában. Te meg kategórikusan kijelentetted, hogy ez+az itt nem kapható. Pedig dehogynem.
Azt meg te is egyszerüen meg tudod nézni, hogy hány online kajabolt van errefelé. Google: "lebensmittel online kaufen" az elsö tíz találatból 7 shop volt. Még a Lidl-nek is van.... :))) Persze még mielött: nem állítom, hogy akkor is volt már, amikor (mikor is???) itt voltatok...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.16. 12:58:42

@morsels: úgy lehet megkülönböztetni, hogy a pasztináknak nincs kúp ott, ahol a gyökér meg a levélszár találkozik:
www.bakker-holland.hu/is-bin/intershop.static/WFS/org-18hu-Site/org/hu_HU/XL/10318.jpg

a petrezselyemnek meg van:
img.addel.hu/termekfotok/1821/nagyarufotok/544445_nagyarufoto.jpg

P.Elliot 2015.02.16. 12:59:12

@morsels: Igen, ez az egyik fajta, a masik kinezetre is kicsi mas, jobban az otthonira formaz es a tetejen meghagyjak a petrezselyem levelet! Ez kevesbe edeskes es a levelnek tomeny illata/ igenis illat nekem hehehe/, van!

Herr Géza 2015.02.16. 13:02:07

@pacilecsenye: A poloskát utálom, de a friss koriandert imádom... Föleg a "tabulé"-ben.... Nyáron az egyik kedvenc kajám. Persze nálunk is megvan az ellenpólus, a nejem... Ha tabulét csinálok kétfelé szedem, az övében csak petrezselyem van, az enyémben meg koriander is. :)))))

P.Elliot 2015.02.16. 13:03:41

@Dragonlady (now in Thailand):
Hat igen, az lesz benne amit te beleraksz, hogy egeszsegesebb lesz, az biztos, de szamolj az elejen vagy 5-6 rosszul sikerult kenyerre hacsak nincs halalbiztos recepted vagy nincs hozza veleszuletett erzeked. Nekem nem volt, mara mar ritkan sutom benne a kenyeret, inkabb megdagasztatom vele, aztan kiveszem a gepbol a tesztat, kis cipocskakra formalom , meg egy orat levegon dagasztom aztan be a sutobe, gyonyoru, gombolyu, joizu kis valamik, sajnos rettento gyorsan fogynak, aki dietazik az jobb ha messze megy toluk!

Herr Géza 2015.02.16. 13:04:40

@Dragonlady (now in Thailand): Német Lidl: most pl. folyamatosan van thai meg kínai sör... Mondjuk amilyen tempóban fogy, a beszerzési föelvtársat nemigen dicsérhették meg érte.... Homokot hozott a sivatagba :)))))))))))

nyuszigonosz 2015.02.16. 13:15:10

@Herr Géza: " amikor (mikor is???) itt voltatok... "

Nekem már egy ideje úgy tünik, hogy ... inkább mindegy is, hogy tünik.

P.Elliot 2015.02.16. 13:16:26

@~~Babette~~: Na, ezek azok amit irtam. Igen, mind a kettot szoktam venni, az elso csak akkor ha a masodikat nem talalom.
Iden kertem lesz!
Igazi zoldseges kertem ami nagy boldogsag lesz ha ragondolok. Kertes hazaban lakok de a kert inkabb egy erdei tisztasfele, szazados tolgyfakkal mogottem es erdosavval, bennt a varos kozepen, illetve ahol akad napfeny ott a talaj koves, fold sehol csak amit magam hozattam, azert nagyon szep persze mert kialakitottam. De paradicsomot pl. csak cserepbe tudtam vetni, minden masert indulas a piacra, uzletbe kozben folyt a nyalam egy igazi kert utan. Szeretek turkalni!
Nemreg rajottem hogy van a varosunkban affele community garden, ami azt jelenti hogy egy nagy szabad folddarabot magas keritessel korbekeritenek, felparcellaznak kis reszekre es aki lakasban lakik vagy nincs modja ra/ mint nekem/ az ingyen kap egy kis reszt ha feliratkozik, vagy fizet 10-20 dollart egy evre amiert kap egy kulcsot amivel kinyitja az ajtot es utana bezarja amig bennt van, ez szabaly, adnak locsolocsovet es vizet.
En a fizetoson leszek mert ez van hozzam kozel, 3 darabot irattam, a csaladom nevere is akik utaljak a kerteszkedest de most parancs jonni, illetve eleg ha megmutatjak magukat az elso ismerkedesi napon.
Alig varom! Hat ott lesz majd petrezselymem meg masfele dolgaim...Majd fogok irni rola posztot osszel hogy hogy mukodott a dolog!

P.Elliot 2015.02.16. 13:18:29

@P.Elliot: Rosszul irtam, nem a levegon dagasztom, a levegon kelesztem! Bocs!

P.Elliot 2015.02.16. 13:19:24

@P.Elliot: @Dragonlady (now in Thailand)A lenti kelesztest a levegon neked irtam.:

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 13:22:09

@Dragonlady (now in Thailand): Netről rendelni kemencét?Úgyis ott gyárják a térségben az összeset, nem lehet túl nagy költség a csomaxállítás...Nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 13:24:07

@P.Elliot: Lááángost?Azt hogyan?Nagyon érdekelne, q módon hiányzik... :-)))

morsels (törölt) 2015.02.16. 13:27:11

@~~Babette~~:
Nekem nagyon nem kell megkulonboztetni, mert petrezselyemgyoker nemigen van, vagy meg nem futottam bele :-)

P.Elliot 2015.02.16. 13:35:05

@geegee: Keresel egy langosreceptet, a kenyersutobe langyos vizet ontesz meg tejet, bele a sot az egyik oldalra, a masikra a cukrot/ a so akadalyozza a kelesztest azert, ra a lisztet, egy kis krumplipelyhet ha szereted, lyukat csinalsz a liszt tetejen, oda ontod a por elesztot , en azt szoktam, beinditod a dagaszto programot es kozben figyeled hogy kell-e meg bele viz hogy egy nem tul lagy de nem is kemeny tesztava lepjen elo, ha a recepted ir tejfolt, olajat vagy valami mast akkor tedd bele amikor mar forog a dagasztas akkor konnyebben felveszi. Aztan hagyd amig le nem jar a program, nagyjabol masfel ora, ez alatt dagaszt es keleszt!
Utana kiveszed, meglisztezed es kis darabokat tepve, formalva be a forro olasba, / egyik oldala lefedve. / azert irom mert nem tudom hogy ferfi vagy no vagy-e/. Iszonyu jo langosokat lehet csinalni.
A pizzateszta hasonlo eljaras csak abba viz kell, liszt, so cukor, valamennyi olaj meg eleszto!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 13:38:21

@P.Elliot: időm biztos lsz kísérletezgetni, hogy kedvem lesz-e, azt nem tudom. az erős kajaszag még mindig nem megy pl.

@geegee: gondolom, ez lesz előbb-utóbb, Jáváról lehet rendelni majdnem bármit, de a szállítás ilyen "remote province" helyekre több mint duplára felnyomja az árat, ami egyébként alapból is meredek, vagy esélyes, hogy valaki lenyúlja útközben :-(

P.Elliot 2015.02.16. 13:40:47

@Dragonlady (now in Thailand): Nem is most, majd a baba utan!
Irigyellek erte egyebkent! En nagyon szerettem anyja lenni egy kicsike gyereknek.

P.Elliot 2015.02.16. 13:41:22

@Dragonlady (now in Thailand): Nem is most, majd a baba utan!
Irigyellek erte egyebkent! En nagyon szerettem anyja lenni egy kicsike gyereknek.

Muscari 2015.02.16. 13:56:10

@P.Elliot: akkor szerintem az pasztinák lesz, az itt is van. Vastagabb, mint a petrezselyem és édeskés az íze.hu.m.wikipedia.org/wiki/Pasztin%C3%A1k

Ez itt is van, de sajnos ez nem petrezselyem, angolul a neve parsnip :-(

Chamroe 2015.02.16. 14:01:04

@Dragonlady (now in Thailand): Gyömbért én már piacon is láttam, meg kis zöldséges üzletekben is. De a Spar, Lidl, Aldi zöldség pultjaiban is tuti van. Ugyanezeknél én láttam már citromfüvet is cserépben, és még sok más zöld fűszert.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.16. 14:03:51

@P.Elliot: :-)

@Chamroe: ez a citromfű (lemongrass) nem az a ctiromfű, de nem akarok ebbe belemenni, mert legalább 15-20 kommentelő sikítófrászt fog kapni, hogy megint citromfű van :-/ de köszi szépen :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.16. 15:03:58

@Mirjam2: Az en ferjem nem haztartasi alkalmazottat keresett hanem tarsat.

wow wow ertem mas az en helyzetem mert egyaltalan nem eszem szendvicset sem en keszitem ,sem kesz, sem a nejem kesziti .. nekunk csak vasarnap van idonk fozni de a kukta a segéd en vagyok ... a tarsrol , alkalmazotrol csak annyit hogy a nejem 4-5 orat dolgozik én meg duplan (5x $) 10-12 orat.. szoval egyikunk sem alkalmazott a masiknak de az eletunk szinvonalat én tartom fennt nem vagyok elszallva magamtol de en a nejem nelkul is igy elnek forditva biztos nem ...

blackhairlady 2015.02.16. 15:42:41

@Muscari: De van, csak nem minden uzletben. Illetve en mar kertem meg a boltost, hogy hozasson ha tud, es par nap alatt ott volt, telefonalt, hogy mehetek erte.

eagles 2015.02.16. 16:43:58

@montroyal ( CAN qc):

Nem értünk mi ehhez. Igaz mi magyar férfiak vagyunk, nem angolok. Nekünk feleség kell, nem Barbi baba.

blackhairlady 2015.02.17. 02:42:21

@Muscari: altalaban mindig van lefagyasztva a hutoben, ne kelljen vadasznom ra.
Most uborkat fogok termeszteni, mert nem talalok olyan picit amit otthon szoktam csak ugy enni magaban, kicsit besozva. Hoztam otthonrol magot amit a szuleim szoktam vetni, mar a tejfolos poharban elvetettem a magokat, aztan majd kiultetem a viragladaba, felkarozom, bemadzagozom, es arra futtatom fel. Fincsi lesz a szendvicsemre:)

KanáriHajni 2015.02.17. 03:45:36

@Dragonlady (now in Thailand): Olyan thai féle citromfüvet kapsz a csarnok aljában az ázsiás boltban, legalábbis pár éve még árulták.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása