oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 25. 06:49,  Milyen a te országod? 278 komment

2015. január 25. 06:49 Határátkelő

Milyen a te országod?

Ez az a kérdés, ami előbb-utóbb jó eséllyel felmerül, ha az ember külföldön él, pláne, ha lakóhelye jó messze van, például Ázsiában. Egy ilyen beszélgetésről szól a mai blogajánló egyik posztja, emellett pedig megnézzük, hogyan követi nyomon a gyermekvédelem Svédországban a kicsik fejlődését, és kiderül az is, milyen egy áramszünet Isztambulban.

budapest_2.jpg

Kezdjük akkor jó messze, egészen pontosan Thaiföldön, ahol egy egész érdekes beszélgetést örökített meg a Végtelen… talán blog, amiből kiderül, milyennek is látszik Magyarország a messzeségből – akár még annak a magyarnak is, aki mesél róla.

„Mesélek még az országomról, arról hogy csak egy repterünk van de négyféle évszakunk, és aztán csak azt veszem észre, hogy már régen nem arról a tündérországról beszélek, amilyennek először látta a képeken, hanem a politikáról, és a korrupcióról, a hajléktalanságról, munkanélküliségről, a rasszizmus terjedéséről.

-De azért fejlett ország a tiéd, nem? – kérdezi kétkedve.

- Ja! Igen! – vágom rá hirtelen és megfordul velem a világ! Hiszen nem Európából vagy a fejlett világból nézünk most rá kicsinyke országomra. Hiszen innen nézve Európa és még Magyarország is maga a Paradicsom! Én mondom, hogy nincs elég demokrácia, mikor itt katonai diktatúra van? Én mondom, hogy szegénység van, mikor Fülöp szigeteken milliónyi gyerek hajléktalan? Én mondom, hogy kosz van, mikor Kanada ide exportálja az egész országnyi szemetét, mikor Indonézia szigetvilágában az állatokat az európai és amerikai műanyagszemét gyilkolja? Mikor a „fejlett” világ kapitalista óriáscégei kiirtják itt az erdőket és nyomorba döntik a lakosságot? Elszégyellem magam. Mit jelent, hogy fejlett egyáltalán? Hogy elnyomó, hogy kizsákmányoló? – Fejlett. – válaszolom halkan és igyekszem az ő fejével gondolkodni, de nagyon nehéz. – Igen. Néha kicsit visszafejlődő. De fejlett. És még az EU tagja is.

- Európai Unió! De jó lenne nekünk is egy igazi Ázsiai Unió – álmodozik és eszembe jut mikor Jakartában Putriával beszéltem, aki amint megtudta, hogy európai vagyok, rögtön az unióról kezdett kérdezgetni.

- Mik az előnyei? Hogyan kell elképzelnem? Miért olyan jó? – meg sem állt a kérdésekkel és nagy szemeket meresztett rám. (…) Én meg kezdtem, hogy hát gazdaságilag, meg katonailag, meg társadalmilag mit jelent az EU nekünk, meg a közös értékek és a demokrácia, és egyszer csak megemlítettem, hogy lehet utazni.

- Mármint, hogy nem kell vízum Európán belül?! – kérdez rá, hogy jól érette-e.

- Mármint hogy nem kell semmi Európán belül! Mármint hogy bármelyik országban dolgozhatsz az EU-n belül!

- Nem mondod!? – látom, hogy el sem hiszi. – Hát ez! Hogyan?? De nem lakhatsz máshol, nem? Csak átmész dolgozni?

- Bárhol lakhatsz.”

Ez csak a beszélgetés egy részlete, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Gyermekvédelem svéd módra

Ha az Európai Uniónál fejeztük be az előbb, akkor folytassuk is innen, mégpedig Svédországból, ahol bandirepublic, a Bezzeg a svédek blog szerzője kapott egy érdekes levelet (még érdekesebb kérdésekkel) a védőnőtől. Az alaphelyzet az, hogy a 3 éves gyereknek fogorvost kell választania…

gyerek_fogat_mos.jpg

„A foglalt időpont mellett igen érdekes kérdőívek is voltak a borítékban.

Hogyaszongya’

- Milyen a gyerek étvágya?
- Mit eszik általában reggelire, ebédre, vacsorára, illetve uzsira (azt hányszor)?
- Mit szokott inni az étkezések során?
- Ki mondja meg, hogy a gyerek mennyit egyen/mikor evett eleget?
- Milyen gyakorisággal eszik édességet?
- Az oviban illetve otthon a szülőkkel milyen sűrűn megy ki játszani?
- Mennyi időt tölt naponta tv/számítógép/ipad előtt?
- Hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?
- Mi a szülők véleménye a gyereknevelésről?

Azt hiszem érdekes beszélgetés vár ránk, nem mintha lenne bármiféle félnivalónk, de már önmagában ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása is elgondolkoztat arról, hogy megfelelően foglalkozunk-e gyermekkel…

Ezen kívül még felmérik azt is, hogy milyen beszédkészsége van a 3 évesnek.”

Hogy a beszédkészséggel kapcsolatban milyen kérdéseket tesz fel a svéd állam, azt az eredeti posztban olvashatjátok el.

Áramszünet Isztambulban

Jó múltkorában áramszünet volt a környéken, amit az ember először elnéző félmosollyal fogad és előkaparja a mobiltelefont / zseblámpát / gyertyát, aztán egy idő után kezd ideges lenni, majd elég gyorsan rájön, hogy civilizációnk milyen hihetetlen mértékben függ az áramtól. Erről írt a héten az Isztambul.info blog is.

isztambul_trafohaz_1.jpg

„A trafóházak elég izgalmasak Isztambulban. Valahogy a törökök úgy érzik, nem jó, ha rondák, vagy szürkék. Pláne ha a kettő egyszerre. Inkább lefestik úgy, hogy izgalmas legyen. Alább pl. egy ház kinézetű trafóházat láthatunk. (...)

Tehát elszállt a trafóház. Ami azt jelenti, hogy a villany is elment. Ráadásul ez már komolyabb probléma. Nem olyan, amit Ali bácsi egy alig használt mosógépből kiszerelt kábellel 2 perc alatt rendbe hozna. Úgyhogy eltart egy darabig.

No jó, hát ha nincs villany, akkor nincs villany. Modern világunkban csak megleszünk nélküle. Olyan… mennyi ideig is… talán 3 másodpercig? Vagy kettő?

Lényeg, hogy dolgozni kell, a cégben pedig minden számítógépen megy. Még fűtés sincs, ha nincs villany. Meg a kaput se lehet csak úgy nyitogatni (bár a macska tud valamit, ő simán közlekedik, miközben nekünk vacakolni kell).

Úgyhogy nincs más hátra, fogjuk a munkát, és vigyük haza. A fájlok a szerveren vannak. Már csak valahogy hordozhatóvá kell tenni őket.

Ööööööööööö…

Villany nincs. Szerver nincs. Laptop még van! De persze rohamosan fogy az akkumulátor töltöttsége, mert ő se a minap gördül le a futószalagról.

Elvileg a szervert simán rá lehetne dugni a laptopra egy hálózati kábellel, aztán kiírni minden szükséges anyagot CD-re, aztán mindenki mehet haza, hogy otthonról dolgozzon.

Naja, de CD már nincs a cégben, és már csak 1 gépen van működik a CD-olvasó. Az is lehet, hogy már tele van porral. Sebaj, van helyette pendrive!

Hát… ilyet se használ senki ma már. Pár éve mindenki a zsebében cipelt néhány GB-t, de ma már ez is megszűnt. Na jó! Feldobjuk az internetre. Persze internet sincs áram nélkül. De még jó, hogy a mobiltelefonon keresztül ezt meg lehet oldani. Már csak az átkozott szerverről kellene a fájlokat leszedni, mielőtt a laptop végleg lemerül.”

A poént nem lövöm le (ahhoz tessék elolvasni az eredeti posztot itt), de annyit elárulok, hogy az ablakba kikerült táska kulcsszereplővé válik…

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Thaiföld Svédország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr367105961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 19:52:36

@charlieharper: gondolod? akkor nem is kellett volna reagalnom ...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 20:04:26

@NagyságosSodalisO [eng]:
"Viszont rendes vastagbélbe töltött hurka és kolbász volt pont az ebéd ma.:-DD"
Februärban megyek haza...és mär körvonalazodik, hogy mit is "kell" anyukämnak föznie / sütnie...csak az a baj, hogy a napok és a különbözö kajäk szäma sosem egyezik...Ebben a korban meg mär 2x ebédelni, meg 3x vacsoräzni az älmoskönyvek szerint sem jo. :-)))

pribék 2015.01.25. 20:12:39

@diggerdriver:
látom, túl nehezet kérdeztem.
akkor csak egy megjegyzés: az egyház nem azonos sem a vallással, sem a hittel.

pribék 2015.01.25. 20:12:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): szerintem az amerikai politikusok semmivel sem hülyébbek, mint a nem-amerikaiak. az egyetlen plusz "bűnük", hogy egyelőre van katonai erejük hozzá, hogy megvalósítsák, amit vizionálnak.
képzeljük el, mi lenne, ha a magyar miniszterelnök kezébe kerülne hasonló katonai hatalom...

sőt, szerintem általában a politikusok sem gazemberebbek, mint a pórnép. csak ők mernek nagyot álmodni. nem a csavart viszik haza a gyárból, hanem az egész gyárat (keszthelyi vitorláskikötőt, domboldalat, stb.) nem ésszerűbb?

puhacica 2015.01.25. 20:12:39

rtl.hu/rtlklub/fokusz/erdemes-itthon-maradni
nincs gazdasagi kivandorlas. ok, elhiszem. egyetlen gondolatra hivnam fel a figyelmet. melyik masik gazdasagilag stabilan mukodo orszagbol menne el egy jogi vegzettsegu, vezeto beosztasu figura raktarosnak puszta kalandvagybol?

DieNanny CH 2015.01.25. 20:16:41

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Karácsony körül, mikor otthon voltam, háromszor!!! ettem sült véres-májas hurkát, meg kolbászt... Előtte 2 évig valahogy nem is jutott eszembe... Nyami. (Itt meg asszem a Migrosban láttam véres-és májasat. Meg egy hentesüzletben volt kiírva, mintha Bauerwurst vagy mi lenne a neve... Mindenesetre, kinézetre jól nézett ki.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.25. 20:30:15

@maxval bircaman szerkesztő: nem gyori. peri. nem tartozik gyorhoz kozigazgatsailag.

Giddy Lamb 2015.01.25. 20:38:28

@diggerdriver: Az átlag haggis jobb mint az átlag hurka.
A díjnyertes haggis meg jobb mint a legjobb magyar hurkák, én nagyon szeretem, kocsmázás után, hajnalban benyomni egy Haggis&Chipset komoly kulináris élmény! (ez nem vicc volt, ízleni fog)

A gyufaárus lány 2015.01.25. 20:38:41

@puhacica:

Őszintén. Melyik londoni raktáros (tehát nagyjából betanított munkás) keres nettóban 2 ezer fontot egyedülállóként? Szerintem egyik se. A média meg nyomatja ezerrel az emberek fejébe hogy Londonban (vagy ugye Nyugaton) jobban él a raktárosfiú is mint otthon a doktor urak meg a mérnök meg mindenki. Agyrém ami folyik. Tisztességes tájékoztatás kellene nem ilyen ferdített mesék.

Határátkelő 2015.01.25. 20:45:44

@A gyufaárus lány: Nem tudom, láttad-e azt a filmet, amiben egy gyufaárus lány hintázik a ház előtt? Valamiért ez ugrott be nekem ma, de még nem tudom, mi lehet az oka...

rezsöatya 2015.01.25. 20:56:11

@Giddy Lamb: "kocsmazas utan, hajnalban..."
Ha nagyon be vagy rugva, akkor akarmi meg jo is lehet...!
Kulinaris elmeny... :DDD

Herr Géza 2015.01.25. 21:01:02

@charlieharper: Sajna nem tudja, mert nem csak a HÁ tette ki, hanem a Mekiből is lapátra tették...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 21:02:44

@Giddy Lamb: jáááj:-))))
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Kipróbáltad már a kintit Nanny?

Herr Géza 2015.01.25. 21:03:19

@Határátkelő: Hű de rejtelmes vagy ma..... :))))

2015.01.25. 21:20:37

@A gyufaárus lány: "Tisztességes tájékoztatás kellene nem ilyen ferdített mesék."

Itt tisztességes tájékoztatás folyik. Mindenki vetít annak a kevés itteni olvasónak, aki Mo.-n él. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 21:50:33

@pribék:
Valóban nem.
Én viszont egyiket sem utasítom el. Sem az egyházat, sem a vallást, sem a hitet.
Engedelmeddel ettől még ateista vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 21:54:43

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Kaliforniában van a világ legszigorúbb környezetvédelmi szabványa.
A járművek használati utasításában külön kitétel hogy megfelel annak a szabványnak.
Például ez a szabvány is közrejátszik abban hogy a nagy autógyártók kis karosszériájú kisfogyasztású modelleket is gyártanak.
Mint például a BMW a Minit vagy a Mercedes az A osztályt.

Sütemény1975 2015.01.25. 21:55:33

Hinta uj nickje kapcsan eszembe jutott, hogy ezt az Andersen meset mondtam el kb 10 evesen, vmi osztaly unnepsegen. Anyam azota is meseli, hogy a szulok nem gyoztek torolgetni a konnyeiket...
Nemreg ujra olvastam es tenyleg szivbe markoloan szomoru tortenet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:06:19

Megettem.
Nem volt rossz.
Egy, a szokásosnál tömörebb erősen túlborsozott májashurka aminek van egy jellegzetes szaga.
Nem szoktam rá de semmi ellenérzésem nincs.

Herr Géza 2015.01.25. 22:09:40

@diggerdriver: EU-törvény is van rá: 2020-ig egy autógyár összes modelljének (flotta) az átlag 95 g/km CO²-kibocsájtás alá kell kerülnie. De a trükközés elsösorban az e-autókkal megy. Ezért van minden gyár palettáján akár olyan e-autó is, aminek ára a csillagos ég, hatótávolsága bakfitty és évi háromszámjegyü darabot adnak el belöle. A cég a gatyáját ráfizeti a programban tartásra, de a flottafogyasztásnál majd aranyat fog érni, ill. ér már most is az USA-ban (ld. az általad említett Corporate Average Fuel Economy szabványt).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.25. 22:11:47

@Sütemény1975: És esetleg neked is megvolt az a nagy sárga keménykötésű meséskönyve ? Nagyon nagy meséskönyv volt, mindenütt keresem,kerestem már, de szerintem nem lesz nekem még egyszer sosem....

blackhairlady 2015.01.25. 22:12:11

@Naschkatze (Mostindien / CH): merre fele jartatok? Jol emlekszem, te tervezted a Texasba autozast az obol mellett?

blackhairlady 2015.01.25. 22:14:54

@diggerdriver: Rakerestem a neten, mert fogalmam sem volt mi az a haggis. Amikor olvastam A kis gomboc cimu meset anno , pont ilyennek kepzeltem el mint a goggle altal felhozott kepek:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:15:57

@diggerdriver: Most próbáld ki a Huggiest is!
:-))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:16:07

@Herr Géza:
Hajszálpontosan így van Géza.
A flottafogyasztást mérik. Még így is megéri nekik Kaliforniában jelen lenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.25. 22:19:28

@geegee:
Mit próbáljak rajta? Most is rajtam van:)))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2015.01.25. 22:19:47

@geegee: :DDD

www.adweek.com/agencyspy/files/2011/04/huggies.jpg

Szoval szar volt es budos. A sok bors azert kell, hogy elnyomja a birkafaggyu izet, szagat... majat nyomokban tartalmaz... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:19:47

@blackhair-lady: Vigyázz, ne keverd, a goggle az ilyen szemüvegféle... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.25. 22:21:54

@diggerdriver: Akkor vedd tárgytalannak a kommentemet...
:-)))))))))))

@rezsöatya: az, az!
Úgyis ahogy örexik az ember, lassan jön a második gyermekkor, ez is sokszor elkél... :D

rezsöatya 2015.01.25. 22:28:49

@geegee: nekem meg tart az elso...! :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 22:36:12

@diggerdriver: Oszt' mire mennek vele, ha a többi ällamban meg nem? :-(
Annyibol viszont jo, hogy importälni onnan könnyebb.
Amugy tök érdekes, hogy hogy leesett a benzin ära. Eddig az egekben volt, még a csapbol is az folyt, hogy kicsi motor meg elektromos auto. Emlékszem, tankoltunk mi CHF 2,05-ért is literjét... Aztän most meg hirtelen "lett" elég üzemanyag. (Amugy nem vagyok összeesküvéselmélet hivö. :-) )
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ällitolag nem olyan. Én még csalädi ellenälläs miatt nem probältam. :-)
@pribék: Ebben egyetértek. Az emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha
Hozzäszoläsomban azt kiväntam kihangsulyozni, hogy az orszägot szeretném lätni ha külföldre megyek (meg, ha Mo-ra), és nem a politikusokat. Sokäig én sem mentem, mert kapjäk be a vizumügyintézésükkel együtt. De miota létezik az ESTA megkönnyitették az egyszerü turista életét. Söt most legutobb Miamiban annyira összegyültek a népek, hogy az ESTA-sok is mehettek az amerikai részre, ahol mär nem a pultnäl ülö bäcsi/néni csekkol be, hanem egy terminäl van. Mi elbénäztuk, ugyhogy csak messziröl lättam, hogy utlevelet beszkennelték maguk, meg ujjlenyomat + szem is sk volt. Mikor mindezzel készen voltak, akkor a kijövö cetlivel odaléptek 1bäcsihoz, aki belenyomta a pöcsétet az utlevélbe, oszt' csokolom.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 22:43:11

@blackhair-lady: Igen, de aztän addig ment a huzavona, hogy végül ismét Florida lett. Szük 1honappal az utazäs elött oda volt olcso a jegy. :-) A nyaraläs végül is sajnos nem volt annyira jo. Férjemet meglätogatta a Hexenschuss (hogy mondjäk ezt magyarul? Mert én magyarul is csak igy tudom.) Ugyhogy a 2. hét az kb szobafogsägban telt el Key Largon. :-)
Ha minden jol megy, akkor idén lesz Texas. (Vagy Auszträlia, mert 4hét szabim van egyben a 9hétböl.)

2015.01.25. 22:59:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Az emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha"

Ha ez tényleg így van, mi magyarázza azt, hogy Mo. és a magyar társadalom nem tud egyről a kettőre jutni?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 23:09:12

@Philosoraptor: Öszintén? Nem tudom.
De ha gondolod mondhatom azt is, hogy ha 2x annyinak ellopjäk a felét még mindig több marad. Meg foghatjuk a történelemre, az emberek birkasägära stb. Ki mire fogékonyabb.
Férjemnek amugy remek teoriäi vannak, hogy hogyan lehet(ne) a fejlödés utjära ällitani Mo-ot. Viszont ö sem hülye, tudja, hogy azokat az életben nem lehetne bevezetni. :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 23:13:13

@Naschkatze (Mostindien / CH): z emberek és a politikusok amugy mindenütt egyformän müködnek. Egyik orszägban sem jobbak, csak mi hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy a nagy nyugaton öszintébbek/nem lopnak/nem csalnak/... hahaha

azert nalunk nem csinalhatjak felelosegrevonas nelkul
pl 3 szenatort rugtak ki az egyik valotlan koltsegek miatt megy birosagra
cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2014/09/23/21959851.html

Paul Martin premier ministernek le kellett mondania amikor kiderult Ukrajnaba van bejegyezve a hajoflottaja

a kiralyno helytartojat elszamoltattak es birosag elé allitottak..
a volt csaladugyi miniszter birosagon van ovoda engedelyek kiadasaval($)
sorolhatnam biztos vannak mutyik de elobb utobb jon a felelosegre vonas , szemtelenul ,szemermetlenul nem lehet lopni es meg villogni is .. es nincs mentelmi jog

2015.01.25. 23:13:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Férjemnek amugy remek teoriäi vannak, hogy hogyan lehet(ne) a fejlödés utjära ällitani Mo-ot. Viszont ö sem hülye, tudja, hogy azokat az életben nem lehetne bevezetni."

Mivel hülyék az emberek, persze, hogy nem lehetne bevezetni semmit sem. De ebben nem is érdekeltek a politikusok... Rájöttem, hogy elképesztően jól csinálják. Minden döntésükkel vagy a magyarokat ugrasztják egymásnak, v. pedig ráteszik valamire a mocskos kezüket. Ha a kettő együtt jön össze, akkor a legboldogabbak. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.25. 23:32:59

@montroyal ( CAN qc): Ezzel most nem mondtäl ellent nekem. :-) Bär gondolom nem is az volt a célod, hogy jol beszoljäl nekem. :-)))
Amugy érdekes (?), hogy mennyire nem tudnak kibujni a börükböl az emberek. Mert hiäba van igazsägszolgältatäs / felelösségre vonäs, valaki ugyis mindig megprobälja.
@Philosoraptor: Sajnos egyet kell, hogy értsek veled...:-(

blackhairlady 2015.01.25. 23:43:09

@geegee: :)))))) hiaba, mar multkor is megmondtak, hogy nem tufok irni:)) kosz a javitast! Egyebkent en szinte sosem veszem eszre az elirast, betukihagyast, valahogy az agyam a helyes szot olvassa ki.

blackhairlady 2015.01.25. 23:50:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): oh, szegeny ferjed, remelem mar jobban van! Azert a keys igen jo hely, en key westben (westen?) jartam , legszivesebben ott toltenem az ev felet.
Ezt a sajat becsekkolast meg nem lattam itt, de udvozolendo.

kardio1 2015.01.25. 23:56:33

@Philosoraptor: Kar, hogy nem neztel utana, mi is tortent valojaban...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.25. 23:57:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): nem ellent mondas .. csak hogy nyugaton a media nem a kormany kezebe van, es ha valamit megpiszkalnak ,akkor az alol nincs mentelmi jog ,meg belerohoges az emberek pofajaba, meg 2/3... szoval az atlathatosagot komolyabban veszik ... amiota itt elek ,soha nem hallottam melyik politikus, mennyit keres ,mennyivel, gyarapodott , milyen palotai vannak ,mennyi foldje ... mert ha lenne, hir lenne belole es levaltas lemondas felelosegre vonas .... nincs titkositas , torveny van ra , az adatokat kotelesek kiadni a medianak , ellenzeknek stb
pl a legnagyobb mediakiralyunk kepviselo lett partvezeto akar lenni de nem lehet hogy a kezebe legyenek a foreszvenyek az igazgatoi tagsagarol le kellett mondania , osszeferhetetlenseg miatt ... na hogy a szinfalak mogott mi van azt nem tudhatjuk ...

2015.01.26. 00:13:01

@kardio1: Mert mi történt valójában?

A libsibolsi 444 már megint hazudott? :)

P.Elliot 2015.01.26. 00:39:34

@M. Péter:
Nem tudom. Amikor itt bejott akkor nem kerult penzbe, sot ingyen kontenert adtak. Viszont van olyan hogy a maradek festekeket, kemiai szereket, elemeket meg ilyen dolgokat beviheted a kornyekeden egy meghatarozott napon es helyre/ tilos s szemetbe dobni/, na ott volt mar hogy kertek 5-10 dollart ha sokmindent vittel. De ujabban mar ingyen van.

P.Elliot 2015.01.26. 00:53:46

@Babette .:
Nem vagyok az! De a fogorvosom egy lelkiismeretes alak aki minden latogatasnal elmeseli hogy mit keresek nala, es hogy mit kellett volna csinalni hogy most ne itt uljek. Addig tartja szoval az embereket amig kutat a szajukban, aprolekos tanacsai/ fogpiszkalot ne hasznalj csak gombolyut mert a masik fajta serti a fogzomancot, jol ragj meg minden falatot mert az nagyon jot tesz a fogaknak, az inyeknek, erosebbek lesznek, jobban tartjak a fogat, elmondja hogy most atnezi a szajureget arra is hogy nincs-e rakra gyanu/, egy valahai katonaorvos idosebb ember aki maga ellen beszel, marmint a penztarcaja ellen, de az arai nagyon jok, tanacsai hasznosak, ha valaki surgosseggel jon akkor azonnal helyet szorit neki mas varakozo karara de ezt senki sem serelmezi mert tudjuk hogy majd minket is elovesz ha hirtelen bajjal beallitunk/.
Szoval o mondta a fogselymet, a fogvedo fogkremet, viszont a szaj oblitore csak humgetett, azt mondta hogy nem jo tulzasba vinni, / ertsd, naponta hasznalni/ mert megoli a fogronto bakteriumokat, de a jokat is a szajuregbol! En csak tovabbadom a tanacsait ami nekem bejott!
Ja, es azt is mondta hogy a megelozes fontos! Hogy ne akkor menjunk amikor baj van. Akkor amikor valami kicsit mar erzunk. Olcsobb is! Lehetseges hogy nincs maganal ez a ficko? Vagy nyert a lotton es nem szamit a penz?
Mert az elozo fogorvosom mindig rettenetesen megfejt!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 01:09:09

@blackhair-lady: Mär mög is talältam. :-) Ez az:
www.cbp.gov/global-entry/about
A férjem jobban van mär, köszi!
Key West-en tavaly mär voltunk, idén is szerettünk volna elmenni...
A kollégämtol kaptam most ezt:
news.yahoo.com/millions-gmo-insects-could-released-florida-keys-164030029.html
És most, hogy visszagondolok, telis-tele voltunk szunyogcsiéssel, ami a bolhacsipésre hasonlitott. Mivel nem talältunk 1db szunyogot sem, ezért én mär allergiära gondoltam. Nagyon durva volt, véresre vakartam magam... :-(

Mercel 2015.01.26. 01:29:32

@A gyufaárus lány:

Nem nézem vissza az előzményeket mert nem érdekel.
Arra reagálok amit írtál.
Nekem van egy barátnőm aki még akkor lépett le szeretett ámde elviselhetetlen kis országunkból amikor elkezdődött az őrület - 2001-ben.
Fogta az akkor 2 éves kislányát (pasi lelépett) és elhúzott Kanadába. 2011-ben beszéltem vele utoljára tehát lehet, hogy azóta nyomortanyán él, de előtte egyszerű szakmunkásként (egy kézműves üvegárukat készítő gyárban dolgozott akkor.) Volt neki egy kis háza, normális autója, évente többször el tudott menni a lányával "nyaralni" rendszeresen szórakozni járt, volt megtakarítása, és úgy egyáltalán köszönte szépen jól érezte magát a bőrében. Amikor kérdeztem tőle, hogy valaha hazajön e még akkor egy szóval válaszolt - Soha.

Nincs kolbászból a kerítés sem a szomszéd, sem a tengeren túli országokban természetesen.
De a legtöbb helyen egészen egyszerűen az átlagember normálisan megél az átlagfizetéséből. Nem változtatnak havonta törvényeket, nem vágják haza totálisan az egészségügyet, az oktatást, nem haverok kezében van a fél gazdaság, a rendőrséget nem traffipaxozásra tartják meg ilyen apróságok.

Azok akik elmennek jobb életre vágynak, és ha elég kitartóak meg is kapják.
Az, hogy sokan önként és dalolva vállalják átmenetileg az itthoninál is szarabb körülményeket az nem azt jelenti, hogy örökké abban a létben kilátástalanul kell kepeszteniük. Azért teszik mert hisznek a jobb jövőben és látják, hogy lehet másképp is élni.
Nem tudom és nem is nagyon érdekel mi alapján írtad a hozzászólásodat, de baromira unom már, hogy mindig beesik valaki aki cáfolja a kivándorlás értelmét és azt, hogy a legtöbb ember aki szorgalmas igenis megtalálja a számítását amennyiben jobb életre vágyik.

Sajnos Magyarország ma egy átlagember szemszögéből nézve egy szar hely nulla jövőképpel, erősödő rasszizmussal, elképesztő közállapotokkal egy megalomániás kretén hazaárulóval a trónon és semmi sem mutat arra, hogy ez a közeljövőben megváltozna. Mellesleg ha megváltozik is akkor is el kéne úgy 20 évnek tellnie az érezhető változásokhoz. A legtöbb ember nem hisz a változásban és főleg nincs a "lehet"-re 20 éve.

P.Elliot 2015.01.26. 01:31:28

@QUERCUS:
Mar irtam egy hosszut de kiment az internet, most rovidet fogok.
Nem vagyok politikus, nem is ertek hozza de hulye sem vagyok.
Igen, szerintem Usa fel mas orszagoktol, legfokeppen olyantol mint Korea, Iran, meg ki tudja melyik meg akiket masok igergetesekkel es fenyegetesekkel ravesznek hogy atomot dobjanak ide, / a titkos ugynokseg teljesen biztos benne mar most szerintem hogy kik lennenek azok/ mert azt abban a pillanatban visszakapnak, akkor mas is beleavatkozik mar mert mar mindegy, nem kell ecsetelnem hogy mennyi ember maradna a foldon, szoval szerintem itt kezdodik a "rendorkodes".
A sajat orszag feltese. Mit gondolsz veletlen az hogy az a 30 miliio illegalis mexicoi amit saccolnak veletlenul van hogy hagytak bejonni? Es meg most is jonnek, nincsenek kirugva, intezkedesek csak tessek-lassek van ellenuk, en ugy latom hogy Amerika egyesulni fog majd Mexicoval, Ilyesmi miatt bekult ki Kubaval, / na meg ahogy hirlik az oroszok valamit epiteni akartak Kubaban, hat igazan nem hianyoznanak ide az oroszok Amerika feneke ala/. Valoszinu messzebb is neznek, hogy beolvasztani a del amerikai allamokat es egy nagy amerikai egyseg lenne az egesz, erosebb, biztosabb, de ezt az amerikai nepnek nem lehetne elmondani mert senki bele nem menne, ezt csak szepen, lassan kell bevezetni. USA egyebkent is tamogatja az Europai Egyesult Allamok otletet is mert az is egy nagy egyseg lenne, / vajon ott is miert engedtek be az embereket egymas orszagaba ha nem azert hogy osszeszokjanak, hogy ne legyen idegen az otlet hogy egyben van csak allamokra bomlik mint itt/. Hogy aztan kozel kelet, tavol kelet, az oroszok hogy tomorulnenek, azt nem tudom, de az biztos hogy arra is van terv. Hosszu evek telnek el kialakul minden, amikor mar kevesbe kell felni hogy egymas torkanak esnek. A kis viszketeg allamokat is egybeolvasztani, kicsit kinevelni beloluk a verengzesi vagyat, valahogy mukodne a dolog. de igy, ami most van, ezt ugy hivjak hogy ulni az atombomban. Kar hogy sokan ezt nem veszik figyelembe hogy ha a nagy orszagok nekilatnak atomozni akkor pusztulnak a kicsik is.
Ez csak az en meglatasom, mondom, ki is lehet vele nevetni. De hogy az Europai Unio sem veletlenul jott letre az biztos, mar az is a terv reszese volt hogy legyen. Szerintem a fuggony mogotti politikusok kidolgoztak mar a jovot, amit nem tudhat senki csak talalgatja, a mindenkori elnokok csak vegrehajtjak ami elo van irva. en reszemrol nem banok semmifele uj allam es eletformat ha az normalis, haboru es atommentes eletet tud biztositani.
Az emberek is lassan majd csokkennek, egy-ket orszagra mint India, meg az afrikaiakra ra fog ferni egy hatarozottabb fegyelem hogy hany gyereket lehet csak szulni hogy a felesleg ne lazban, betegsegben egve, ehezve pusztuljon el csak azert mert az apjuknak nem volt kedve ovszert hasznalni.

P.Elliot 2015.01.26. 01:50:14

@Naschkatze (Mostindien / CH):
En meg sosem vakaroztam Key Westen! Voltam vagy 6x, mindig nyaron, julius, augusztus kornyeken. Utoljara vagy 10 eve voltam. Szezonalis dolog lehet? Vagy valami uj?

adg 2015.01.26. 02:02:12

@P.Elliot: "Az emberek is lassan majd csokkennek, egy-ket orszagra mint India, meg az afrikaiakra ra fog ferni egy hatarozottabb fegyelem hogy hany gyereket lehet csak szulni hogy a felesleg ne lazban, betegsegben egve, ehezve pusztuljon el csak azert mert az apjuknak nem volt kedve ovszert hasznalni."

Ne haragudj, de ez total forditva van. Nem azert halnak meg a gyerekek, mert az apjuknak nice kedve zokniban. Pont forditva alakultak ki ezek a dolgok. Mivel a gyerekek jelentos resze meghal, ezert tobb a gyerekszam, hogy maradjon beloluk. Ugyanez volt europaban is. Aztan javult az egeszsegugyi allapot, es kevesebb gyerek is eleg volt. Ha csak ket gyereke lenne egy atlag afrikai csaladnak, akkor szimplan kihalnanak. Ellenben, ha eljutnanak egy olyan szintre, hogy az ehezes es a betegsegek nem viszik el a gyerekek jelentos reszet, akkor beindulna a valtozas.
Sajnos az idiota afrikai vezetoknek hala, meg egy ideig nem lesz komoly valtozas az afrikai egeszsegugyben. Az ehezes sem fog sokat javulni.
Vannak ugye mindenfele kulso probalkozasok, de az sajnos nem eleg.

adg 2015.01.26. 02:10:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): nalunk sandflyok vannak, amik ugy csipnek, mint a bolha. Nagyon alattomos, nem erzed amikor csip, es kb akkora mint egy muslica. Masnapra kezd viszketni, es eleg sokaig megmarad. Csak szurkuletkor jonnek elo, kb negyed oran meresztul vannak csak. De az eleg, ha olyankor vagy a part kornyeken, es nem vagy befujva, akkor megesznek.

Elopvastam a cikkedet, csak azt nem ertem, vagy atsiklottam felette, hogy csak egyszer akarnak ilyen szunyogokat elereszteni, vagy tobbszor is egymas utan. Mert ha ismetlik, akkor jonak tunik.
Korabban egy olyan tervet olvastam, hogyugy modositNak a szunyogot, hogy sokkal agresszivabban szaporodjon az uj valtozat, nyilvan a modositott gen legyen az uralkodo, es x generacio utan pusztuljon el, amikor mar atvatte az erederi helyet.

Ez tok erdekes tema amugy. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 02:24:57

@P.Elliot: Hidd el nekem is uj volt! :-)
Igaz, én most voltam ott mäsodszorra, igy statisztikailag csak 50%. :-)
@adg [Au, Darwin]: Na azokkal Izraelben talälkoztunk. :-( Hogy dögölne meg az összes! :-)))
Én ugy értelmeztem, hogy csak tesztelni szeretnék, és gondolom ha bejön, akkor folytatnäk. Mert ugye annak lenne csak értelme. Viszont, mint mindenhol itt is az engedélyekre kell sokszor värni, meg ugye ott vannak az ellenzök is.
Remélem nem az lesz, mint a békäkkal nälatok!

P.Elliot 2015.01.26. 02:28:00

@adg [Au, Darwin]:
Azert halnak meg a gyerekek mert nem tudjak etetni oket, gyogyszerelni mert sokan vannak a meglevo jovedelemhez..
Ha kevesebb lenne akkor jobban el lehetne latni!
Meg micsoda felfogas reszukrol hogy csinalni egy csomot, nem gondolni azok szenvedesere csak arra hogy maradjon belole meg nehany! A kevesebbet jobban el lehet latni!

blackhairlady 2015.01.26. 02:33:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): koszi a linket, jo tudni rola. En juniusban itt Houstanban nem lattam meg ilyet.

Hu, ezek a kis dogok, biztos meg tudjak keseriteni az ember eletet, csak ugy mint a Balatonon.
Myen idotok volt? Tudtal furodni?

blackhairlady 2015.01.26. 02:47:07

@adg [Au, Darwin]: csak azt irja, hogy tavasszal, hogy hanyszor azt nem.

blackhairlady 2015.01.26. 02:50:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): ahogy olvasom,lehet nem lesz belole semmi, mar sokan alairtak a petuciot. Van aki jobban fel a dns mutacio lehetosegetol mint a betevsegektol.most ugy elgondolkodtam egy kicsit, es tenyleg nem tudom en hogy dontenek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.26. 03:03:22

@Mercel: Áááhh, hagyjad, Hinta egy reménytelen alak, ez el lett neki magyarázva több tucatszor, kétszer-háromszor idősebb, tapasztaltabb emberek által is.Semmi értelme a vele való vitának.

adg 2015.01.26. 03:20:56

@P.Elliot: Nem egesszen. Van egy csomo betegseg is arrafele, ami nem gyogyithato, es rengeteg embert elvisz. Pl malaria, csak hogy egy ismertebbet mondjak. Igazan hatekony modszer nincs ra. Mindenfele egyeb jarvanyok is.
Ahol pedig halomra halnak a gyerekek, ott nincs gyogyszer. A legtobb esetben nem keves, hanem nincs. Ha egy gyerek lenne, annak sem lenne, es akkor gyerek nelkul maradnanak. A kaja eseten reszben ugy van, ahogy mondot, kevesebbnek tobb jutna.

"nem tudjak etetni oket, gyogyszerelni mert sokan vannak a meglevo jovedelemhez" Ez a mi felfogasunk szerinti helyzet lenne. Van gyogyszer es van ennivalo, de ha nincs penzed, nem jutsz hozza. Esetleg segelykent.

Arrafele meg sokszor nincs. Nincs. A tuleles a tobb gyereken mulhat, mert az erosebbek tulelik. Ezt borzaszto leirni is, de ez a termeszet torvenye. Az erosebb tulel.
Ezen csak ugy lehetne segiteni, hogy valahogy javitani az egeszsegi allapotukat, kajahelyzetet, stb. De a legnagyobb ellenseguk a sajat vezetoik, meg az olyan idiota csoportok, mint ezek a boko haramek.
Szoval, ha ezeken lehetne javitani, akkor magatol csokkenne a gyerekszam is normalis mertekure.

Nezd meg a korabbi europat. teljesen termeszetes volt a 6-10+ gyerek. Jottek a jarvanyok, fele meghalt gyerekkent, a maradek fele meg kesobb, vagy haboruban. Aki tulelt, az biztositotta a fennmaradast. Pedig volt kaja, ha nem is olyan ertelemben/mertekben, mint ma, de afrika egyes reszeihez kepest bosegesen volt mit enni. Aztan ahogy javult az egeszsegugyi helyzet, "nem volt szukseg" annyi gyerekre. Most meg mar at is esett europa a lo masik oldalara.

adg 2015.01.26. 03:27:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hat a bekak az jo poen volt. Szoktak rendezni hajtovadaszatot neha. Mennek az emberek lancban, zsakokkal felszerelkezve, es szedik ossze oket. Meg lehet kapni sprayt, rafujod, es azonnal megdoglik. Szerencsere nem fel az embertol, igy konnyu elkapni. De a termeszetben oriasi pusztitast vegzett. Es akkor ezek utan, meg valami okor be akarta telepiteni az ellenseget is... :)
De volt itt mas ilyen dolog is, pl a nyulak, amiket nem gyoznek irtani. A rokak (ez valami brit mania lehet mindketto:) ), amiket nagyjabol sikerult kiirtani, vagy a tevek, amibol itt tobb van, mint a vilag tobbi reszen ossesen. Pedig azokat is irtjak rendesen.

Mostmar eleg komolyan veszik ezeket a dolgokat. Pl akac, meg parlagfu nincs a mai napig sem. Meg darazs sem nagyon.

Sütemény1975 2015.01.26. 03:28:11

Igaz nem az index irta, de a tenyekkel nehez vitatkozni...

m.mno.hu/vezercikk/a-tesco-mi-vagyunk-1267797

Sütemény1975 2015.01.26. 03:34:05

@Philosoraptor: persze egyszerubb ugy beallitani, hogy Orban volt gaz, erre a magadfajtak ugranak is...

adg 2015.01.26. 03:37:04

@blackhair-lady: Azt irja, hogy tavasszal szeretnek csinalni. Szerintem addigra varjak, hogy meglesznek az engedelyek. Nem tudom, ott van-e kulonosebb parzasi idoszakuk a szunyogoknak, gondolom ahhoz is kell igazodni.
Aztan meg lehet ismetelgetni a bulit, ameddig ki nem szorul az eredeti faj.
Pont igy volt, amit korabban olvastam. Az akarhanyadik generacio utan valt eletkeptelenne, de addigra kiszoritotta volna az eredetit. Nem tudom, abbol a kiserletbol lett-e valami, malaria ellen akartak bevetni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.26. 06:09:56

á meg lettem előzve sandfly ügyben. :-(
ezt a szót meg hogy "parlagfű", hallani se szeretném. nemrég esett le a döbbenet, hogy mi vár rám. úgy kezdődik, hogy másfél hónap fuldoklás és nemalvás.

FutureFry 2015.01.26. 06:29:23

@M. Péter: @P.Elliot: Még most is előfordul Amerika "vidékibb" részein, hogy a szelektiv gyűjtést az embernek magának kell megoldania: pl. elvinni valami szemetes cég telephelyére (esetleg, ahogy említetted, nagyobb áruház parkolójába) ahol külön konténerekbe lehet dobálni a kiválogatott (műanyag, papír, stb.) hulladékot. Üveget ritkán (és akkor se olyan betétdíjas módon, hanem törve-zúzva, ami aztán útalapba, üveggyapotba megy. Esetleg tényleg újra üveget csinálnak belőle, de az tudtommal ritkább, mert jóval költségesebb). Egyébként (a tényleg távol eső helyeken) van, hogy nemcsak a szelektív de a "rendes" szemét központi(bb) helyre fuvarozása is annak "termelőjére" marad (ún. "dump/transfer station"-hez lehet vinni ami egy elkülönített/elkerített rész nagy szemeteskonténerekkel)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.26. 06:40:40

@P.Elliot: szegény ismerősöd ... szerencse hogy kigyógyult

gondolom a nepáliak mindent megtettek, mert kellett az a zöldkártya ... fujj, bocs, köcsög vagyok

van benne logika amit mondasz au utcán evésről ... de nem, akkor sem szabad ott enni

mert miután kisütötte, a szaros meg isten tudja milyen kezével fogdossa

a jobb étttermekben és bevásárlóközpontokban legalább gumi kesztyűben vannak, meg árulnak olyan dolgokat is amiket az európai ember gyomra jobban bír

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.26. 06:43:19

@P.Elliot: köszi a linket

nekem amúgy nem kell mutogatnod, voltam a Gangesznél ...

igaz holttestet nem láttam szerencsére, de egy-két hulla már nem sokat változtatt volna az undorító összképen amúgy sem

kék madár 2015.01.26. 07:58:18

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"Oszt' mire mennek vele, ha a többi ällamban meg nem? :-("

ezt hogy erted?
Mert California lakott reszetol eszakra, delre, keletre nyugatra egy feleuropanyi tavolsagig nincs semmi par kozepes varoson kivul. Amit nem szennyeznek, az maguknak nem szennyezik, tovabba a hegyek, sivatagok Ocean szeliranya miatt az a szmog nem megy sehova.
Tovabba, amit Californiaban bevezetnek azt elobb-utobb a tobbi allamban is

Nzoltan 2015.01.26. 07:58:27

Az első bloghoz:
Minden relatív. A szegénység és a demokrácia is.
De ezzel mindennap találkozni. Az sír a legtöbbet, akinek van.

Netuddki. 2015.01.26. 07:58:32

"- Hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?"

Ez jóóóóó! Így lehet kulturáltan megkérdezni:
- Oszt' a szülők szoktak-e berugni?

Nzoltan 2015.01.26. 07:58:40

@DavidToth: Ezek a szégyenlős emberek mennek külföldre.
Az Mszp-Szdsz választói kb. kompletten megléptek.

2015.01.26. 09:20:44

@Sütemény1975: A "magadfajtáknak" meg teljesen természetes, hogy szétlopják az országot, meg átpasszolják a haveroknak. A mi kutyánk kölyke, ugye. :)

2015.01.26. 09:33:42

@Sütemény1975: Az lenne a durva, ha a Magyar Nemzet arról írna, hogy Baldauf Laci bá meg Orbán mikor lettek ennyire jó haverok, és a cba miért jön ki pozitívan a legújabb húzásukból. De mivel a Magyar Nemzet a Párthoz tartozik, értelemszerűen csak arról ír (és olyan irányvonalat követve), amit elmondanak a politikusok. Abban biztos vagyok, hogy a Tesco nem ma született bárány -ha pénzről van szó-, de ez a fajta démonizálás csak az egybites hívők lelkét melegíti.

qkuc 2015.01.26. 10:54:24

@blackhair-lady: Áhh a keys, :). Key Westen el tudnám tölteni a szabadságom, újra, :D.

P.Elliot 2015.01.26. 12:45:10

@FutureFry:
Elhiszem! Hiszen a farm allamok gyeren lakott helyein valoszinu hogy nincs kukas auto sem. azert a nehany hazert lenne?

P.Elliot 2015.01.26. 12:57:25

@DavidToth: Igen, kigyogyult, azota el is valtak, valoban a zoldkartya kellett mint kiderult. En meg mindig azt mondom hogy hamarabb ennek Indiaban az utcai arusnal olajban sult valamit mint az ettermekben ahol nem latom hogy hogy keszitettek el. Mert ki tudja hogy hogy allnak hozza a kezmosashoz, illetve ha a szakacs kezet is mosott de nem tudod ellenorizni hogy honnan jott a nyersanyag.Kik fogdostak ossze. En csak a deep fry kajakban bizom. En szeretem az indiai eteleket, foleg ha magam keszitettem el. Es ha nem "Made in India' feliratot visel a nyersanyag.
Nagy farmteruletek vannak a Gangesz mellett, onnan is ontoznek.
Na most kepzeld hogy milyen gazdag tapanyagokban az a viz! Az a sok halott hamva ami belekerult, az igazi tap meg lehet a sok halott akit beleloknek mert nincs penz egetni. Hat nem!Meg konzervet sem veszek ami abbol az orszagbol jon, viszont mashol termesztenek olyan fuszereket amit azok hasznalnak az eteleikhez, na avval lehet fozni. Ugy nem utalom az Indiaiakat, nagyon bekes nepseg, veluk mint bunozokkel ugyan nem talalkozol a hirekben. Megfogjak a munka veget, a gyerekeiket tanittatjak egytol egyig, barmi aron. Van egy csalad akivel osszejartunk, sajnos elkoltoztek Philadelphiaba, na ott a padlorol is ehettel volna! Nem tudtam ugy beugrani hozzajuk hogy ne lett volna makulatlan minden, igaz hogy egy nagyon beolvadni akaro emberek voltak, gyerekeiknek is itteni neveket adtak. Nagyon szerettem oket!

FutureFry 2015.01.26. 17:08:37

@P.Elliot: Előfordul a "házhoz jövő" szemétgyüjtés ilyen helyeken is (bár a "curb-side" lehet, hogy 1-2 mérföld távra van) de baromi drága (pl. $100+ per hó) és ritka (pl. csak havi kétszer). Szóval a közös "dump/transfer-station" ilyenkor jóval költségkimélőbb. (Bár tapasztaltam olyat is, hogy 1-2 házért földúton extra 2-3 mérföldet jött a kukáskocsi és mégsem került a szokásosnál jóval többe.)
Aztán persze van aki megpróbálja elégetni a szemetét (tipikusan fémhordóban) de az szinte sehol sem legális.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.01.26. 18:38:26

@blackhair-lady: Az idö konkrétan xar volt. Mondjuk a sväjci idöhöz képest meg qrva jo. :-))) A legmelegebb napon 22fok volt.
Az elsö héten esett, fujt a szél és hideg volt, bär erre szämitottunk, mert észak felé mentünk. De Key Largon sem volt olyan meleg, mint 1évvel ezelött, igaz 1héttel koräbban mentünk, és az utolso 2napon volt olyan meleg, mint 1évvel elötte. Pancsizäs csak a szällodäk hot tub-jaiban volt, azok meg csirkekopaszto melegek voltak de legaläbb agyon voltak klorozva. :-(
@kék madár: Ezt ugy gondolta a költö...
Hogy a kaliforniai szabälyzäsok mindig is élen järtak. Ehhez képest a többi ällam kicsit lassabbra veszi a tempot az elöbb-utobb bevezetésben.

kardio1 2015.01.26. 22:45:36

@Philosoraptor: En azt olvastam, talan az indexen, hogy Junckerrel volt egy, korabban nem egyeztetett, soron kivuli megbeszelese, ezert huzta el Juncker kezenfogva. Nem Magyar Nemzet vagy Hirlap à hirforras. A 444.hu-t nem szoktam olvasni. Az itt belinkeltekbol ismerem es annyit levettem, hogy nem Quercus kedvetek az iranyultsaga. :-)

kardio1 2015.01.26. 22:46:27

Kedvetek =kedvence...

blackhairlady 2015.01.27. 01:24:20

@Naschkatze (Mostindien / CH): Sajnalom, hogy nem volt olyan jo idotok. Meg a betegseg is, hat nem eppen fl aoridai szabadsag tartozekai.

2015.01.27. 06:52:13

@kardio1: Értem. Így is gáz igazából. :)

Quercus a holdak állásából tájékozódik.

kardio1 2015.01.27. 07:03:08

@Philosoraptor: Nem latom, miert lett volna gaz, de ezen nem fogunk osszeveszni. Quercus nem a holdak allasabol tajekozodik, csak mas sajtobol, mint te.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.27. 08:13:24

En mindig szuperlativuszokban beszelek Magyarorszagrol a kulfoldi ismeroseimnek. Semmit nem tudnak rola, csak hogy Europaban van esetleg.
Rajottem par oszinte es panaszkodos beszamolo utan, hogy a vilag nagy reszen nagyon utaljak az olyan embereket, akik gyulolettel beszelnek az szulohazajukrol. Meg ugyse hiszik el, hogy nem elnek olyan jol a magyarok, mint a nemetek, franciak. Hiszen egymas mellett elnek, szinte szomszedok.
A magyar muvelt, nyelveket beszel, igenyes, stilusos, lehengerlo humoru es kozvetlen. Ez a sztereotipia alakult ki az ismeroseimben a magyarokrol, mert csak engem ismernek.
Miota hallottam egy romant, ahogy aradozik a hazajarol (ugye latin rokonsag, olasz temperamentum, francias muveltseg, kivalo egyetemek blabla) es ezzel szerez jo pontokat a nemzetkozi, Romaniarol semmit se tudo tarsasagban, azota en is ezt nyomom. Bejon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása