oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 17. 06:52,  Nincs lakáskulcsom és nem csörög a telefonom 332 komment

2015. január 17. 06:52 Határátkelő

Nincs lakáskulcsom és nem csörög a telefonom

Kicsit megint más poszttal jelentkezünk, mint a szokásos. Pontosabban „A sárga ruhás lány” jelentkezett vele, aki elindult világot látni, egy élet kalandját átélni. Talán kicsit utazósabb, mint a megszokott, ugyanakkor kétségtelenül sok határon átkel, hogy összegyűjtse a villanásszerű benyomásokat, amelyekbe bepillantást enged.

nyito.jpg

„Pontosan 72 napja mentem világgá. Nem akartam tovább álmodozni arról, hogy milyen jó lenne bejárni a világot, miközben az íróasztalomnál ülök és képeket nézegetek az interneten szebbnél szebb helyekről, amiket mások készítettek. Úgy döntöttem, a saját képeimet akarom nézegetni és megvalósítom azt, amire vágyom. Így egy szép napon eladtam a lakásom, hogy legyen pénzem az útra, felmondtam a munkahelyemen és elmentem világgá. Ázsiába.

Nepálban kezdtem, ahol 18 napot töltöttem, majd Kína következett 3 hétig, pár nap Hong Kongi kitérővel, aztán 1 hónapot töltöttem a Fülöp-szigeteken és most Vietnámban vagyok, ki tudja meddig.

Az útra sokat nem készültem. Ami fontos volt az a megfelelő bankszámla, hogy külföldön is hozzáférjek a pénzemhez automatából, lehetőleg ingyen, egy jó utasbiztosítás, orvosi vizsgálatok és egy két apróság beszerzése, mint például hátizsák. 7 kilóval indultam neki a nagy útnak, de sajnos már tíznél tartok. Útközben beszereztem vízalatti fényképezőgépet, kaptam könyvet útitársaktól, kókuszolajat cipelek magammal, mert mindennap iszok belőle 2 kanállal és vettem egy jó nagy doboz aloe verát is, hogy napozás után enyhítse a bőröm.

A két és fél hónap alatt annyi élményt gyűjtöttem, mint korábban évek alatt. Megemlítek párat:

- 9 napot töltöttem a Himalájában és megmásztam egy 4773 méter magas hegycsúcsot

- ettem jaksaktot

- bejutottam egy immigracios igazgato irodajaba Kathmanduban, ahol ebédet és teát kaptam

- megtanultam értékelni, hogy van mit ennem és van hol aludnom

- aludtam ebédlőben, raktárban, kávézóban, hajón, alvóbuszon, reptéren

- kilukadt A Fekete Zoknim (3 pár zoknival ez elég rossz hír)

- a hajam nem látott hajszárítót és hajvasalót körülbelül 72 napja,

- nincs lakáskulcsom és nem csörög a telefonom

- megkóstoltam a 100 napos tojást

- szépséges kúphegyek között bicikliztem Kínában

- kilencvenkilenc kínaival utaztam összezárva egy hajón 4 órán át

- a világ legszebb rizsteraszai között éjszakáztam

- utaztam emeletes villamoson

- a világ egyik legszebb barlangjában jártam

- megtudtam, hogy Jackie Chan igazi neve Cheng Long

- helyiekkel összetéveszthetőre változott a bőrszínem a Fülöp-szigeteken

- leugrottam egy tíz méter magas hídról egy folyóba

- simogattam kígyót,

- cetcápákkal úsztam,

- teknősökkel snorkelingeltem,

- a karácsonyt idegen emberekkel töltöttem a tengerparton, majd egy hajó fedélzetén,

- találkoztam a világ legcukibb állatával, a koboldmakival

- csodálatosabbnál csodálatosabb naplementéket néztem

- trópusi dzsungelekben mászkáltam

- 40 órát töltöttem egy hajón

- a világ hét új csodájának az egyikénél jártam (Underground River, Puerto Princesa)

- nyárban ünnepeltem az új évet

- átrepültem egy folyó felett a dzsungelben

- megtanultam, hogy egy motor nem kétszemélyes, hanem sokkal-sokkal több

- számos újabb baráttal lettem gazdagabb és még csomó minden, ami most nem fér ide.

Minden egyes nap túlélek, és úgy élem mintha az utolsó lenne. Döntéseket hozok, elbúcsúzom, szállást keresek, továbbmegyek. Az utazást addig csinálom, amíg jól érzem magam benne. Szeretnék majd valahol dolgozni, ha elfogy a pénzem, vagy találok egy olyan helyet, ahol jól érzem magam, esetleg egy olyan szakmát kitanulni, amit utazás közben tudok majd csinálni.

Szeretném bejárni Dél-Kelet Ázsia országait, miközben másokat is arra buzdítok, hogy merjenek elindulni, merjenek utazni. Szeretném megmutatni, hogy egyedül utazni inkább élvezet, mint veszély. Alapvetően helyi tömegközlekedéssel utazom, hostelekben alszom, vagy couchsurfingelek, és helyi kifőzdékben vagy az utcán eszem. Szeretném megismerni, hogy hogyan élnek a helyi emberek, mik a szokásaik és bóklászni a természetben.

Olyan igazi szabad madár módjára.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás Hongkong Kína Vietnám Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr117081069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shebelle 2015.01.17. 07:19:08

Gratula! A bátorságodból kérnék egy csipetnyit, csak egy csipetnyit..... :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.01.17. 07:37:42

jó kis kalandok ... és jók a képek is!

adg 2015.01.17. 07:48:09

Nagyon zsir, kicsit rovid. Szivesen olvastam volna meg.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 07:55:23

A kúphegy kifejezés nagyon jó. Hangulatposzt, odacsodálni, álmodozni jó, az elinduláshoz talán már kevésbé elég: a bensőn/anyagi helyzeten nem változtat, így a mérlegnyelv dőlését csak erősbíteni tudja, de csak arra, amerre enélkül is dőlt volna. Tegyük hozzá, hogy egy ilyen longtripre azért az átlag ember nem képes. Aki igen, és meg is lépi, az meg örülhet!:)

pasztasuta 2015.01.17. 08:05:14

Hú jó kis utazás szuper képekkel! Bárcsak kicsit bàtrabb lennék meg nem lenne ilyen szűk a konfort zonám...

rezsöatya 2015.01.17. 08:18:40

Hat igen! Igy kell az eletet fiatalon elni!

Meg lehet, neki is indulok, kezdesnek ki is lyukasztom a Fekete Zoknimat (igen, igy, nagy betuvel!), megmaszom az allomas 45 lepcsojet, megsimogatom a szomszed kutyajat, biciklizem emeletes buszok kozott, 99 pakival utazom egyutt, megkostolom az angol sausage-ot (pfuj!), leugrom a kozertbe es megcsodalom a ködöt...

NIKI LAURA 2015.01.17. 08:18:47

Not bad,not bad...

Viszont siman benne van( volt,abbol egy nap sem telt el...)hogy no letedre:

- megeroszakolnak,fajtalankodnak
- kirabolnak
- osszekaszabolnak
- eladnak
- megolnek

A fentiek igazak ffire is...
Amugy az emlitett korulmenyekert nem kell Kinaba,Tibetbe menni...sok kepzetlen honfitarsunk el hasonloan londonba.

2015.01.17. 08:23:32

Oke ez a cikk annak aki szereti ezt a mufajt, annyit tennek hozza hogy a 'szeretnek valahol dolgozni ha elfogy a penzem' kicsit felrevezeto igy ebben a formaban. Delkelet-Azsiaban nem lehet csak ugy 'dolgozni ha elfogy a penzed', eloszor is nem kapsz ehhez vizumot, masreszt a helyiek jelentos reszenek mar nagyon regen 'elfogyott a penze' :) igy fillerekert elvallaljak a legtobb munkat, a kvalifikaltabb munkakhoz pedig termeszetesen munkavallalasi engedely kell amit egy hosszas proceduraval lehet megszerezni. Esetleg kifejethetne a szerzo hogy mire gondolt, pl. Ausztraliaban dolgozna egy atmeneti vizummal? Allitolag van valami ilyen lehetoseg fiataloknak... Vagy angoltanitas? Bar tobbnyire ahhoz is munkavallalasi vizum kell.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:28:30

@rezsöatya: :DD Ország PR-okat kellene írnod.
@NIKI LAURA: mindjárt jön egy csapat nő és lenegatívoznak, kollektíven. Az infantilis álmodozók az egyik legrosszabb banda: a valóság egy bizonyos szeletét nyalogatják, de sosem harapják azt, ugyanakkor csaholó véreb módjára védik, ha a valóhoz egy árnyalatnyival közelebbivel kínálod meg őket. A legbosszantóbb, hogy fel sem ismerik, hogy a valóság sokkal izgalmasabb - hát igen, itt kérdés az előjel - mint a rongyosra bejáratott meséik, életük végéig.

2015.01.17. 08:29:47

@NIKI LAURA: Koszi a bolcsessegeket, Laura, hadd mondjak valamit az en perspektivambol - fiatal koromban kezdtem el egyedul utazni a tersegben, azota eltem es dolgoztam ott, legutobb osszel jartam Burmaban es Thaifoldon, igy lehet hogy egy nagyon picivel jobban kepben vagyok mint te... Delkelet-Azsia az egyik legbiztonsagosabb hely a Foldon, nem fognak 'eladni', es semmivel nem valoszinubb hogy mas buncselekmenyek aldozata leszel mint pl. Londonban. Ezt onnan tudom hogy Londonban is eltem valamicsket. Ez az en nezopontom, nyilvan mindenkie mas, remelem jonnek majd nalam tapasztaltabb utazok akik hozzaszolnak.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.17. 08:31:34

Kedves egészségére a poszt írónak! Remélem továbbra is szerencséje lesz és elkerüli minden baj. A magam részéről ez a "kösz nem" kategória.

2015.01.17. 08:31:57

@Kellemes Zérókomponista: Es te mit tudsz a 'valosagrol'? A valosagban ugyanis egy egesz csomo nyugati no el, dolgozik es utazik Delkelet-Azsiaban. Ezt tudnad ha egy napot is eltoltottel volna ott. A te valosagod elegge beszukult lehet.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:34:23

@Mirjam2: meg tudod mire gondolok még? Hogy kiutazza magát, hazatér, aztán nincs háza és dobálhatja a főbérlő zsebébe a súlyos tízezreket. Jó, ilyen földhözragadt - ami sajnos egybeesik a felelős - gondolkodással nem lehet világkörbeutazni, de tény, hogy eladta a házat. Nőként foghat pasit, nem biztos, hogy csengetnie kell. Találkozhat útja során olyan lehetőséggel, ami mindezen kérdőjeleket okafogyottá teszi. De nem biztos, hogy találkozik. Nem is ezeken kell agyalni, de a jövőkép szempontjából csak felmerülnek..

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:38:16

@Mirjam2: elég lesz, nem kell keverni, összemosni. Nem a te - amikről nem is tudtam - tapasztalataidat kétségbevonandó írtam, amit írtam. Ha nem rólad szól, nem veszed magadra. Egyáltalán, nem is térségspecifikus volt. Ne legyen már az, hogy ne lehessen feldobni egy gondolatot, mert rögtön jön a félreértettségből adódó hirtelenség. Na.

2015.01.17. 08:38:41

@Kellemes Zérókomponista: Es ehhez neked mi kozod? A te eleted? Neked van hazad, nyugdijad, gyereked, kutyad? Ha nem, miert nincs? El vagy maradva a vilagtol kicsit, a 'gap year', par honapos utazgatas csaladalapitas elott, sot egyre gyakrabban utana is, teljesen normalis es elterjedt dolog. Nem donti romba a legtobb ember jovojet. Egyebkent sok minden mas is romba dontheti a jovodet, nem kell hozza Azsiaban utazni.

puhacica 2015.01.17. 08:40:28

erdekes, jo neki a batorsaga es szabadlelkusege miatt, kicsit irigylem, stb., DE! ez egy picit sovanyka lett. plusz a kepek. ha mar az volt a motivacio, hogy sajat fotoi legyenek, nekunk is megmutathatott volna kicsit tobbet.

tableno 2015.01.17. 08:43:05

@Kellemes Zérókomponista: aki egész életében kerüli a kockázatot, és nem vállal be néha olyasmit, amitől az "okosak" hülyének nézik, az boldogtalan ember.

2015.01.17. 08:43:39

@Kellemes Zérókomponista: Figyelj, lesajnalsz embereket hogy 'infantilis almodozok', mert nokent nem ucsorognek a konyhaban rettegve hanem esetleg utazni mernek Azsiaban, aztan jol megsertodsz ha negativan reagal valaki. Normalisan is ki lehet fejteni egy velemenyt, nem kell rogton szexistanak lenni hogy 'egy csapat no lenegativozik' meg minden. Nagylanyok vagyunk, koszi, el tudjuk donteni hogy szerintunk elrabolnak, kirabolnak, megeroszakolnak-e majd nagy valoszinuseggel utazas kozben.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:44:13

@Mirjam2: ön ma bal lábbal kelt fel, sikeres napot. (Amikor Laurának írtam, nem láttam, hogy te már írtál, szóval abszolúte be lehet fejezni a mindent magamra veszek és támadok üzemmódot): Písz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 08:47:42

ááá milyen is jó földbe döngölni azokat, akik másképp élnek meg másképp utaznak :-)
ezt a délkelet-ázsiai dolgot kb százezrével csinálják fiatalok ebben a pillanatban is, három hónap, fél év, egy év, aztán van, aki soha nem hagyja abba. elég sokan magyarok is, azért nemcsak a Khívától keletre két bloggere csinálta ezt végig. travel bloggerek, fényképészek, gasztrobloggerek, búvároktatók, kalandorok. jól kitaposott az út, akinek arra van szüksége, akinek meg nem, az is nagyon könnyen le tud térni róla. mindig könnyű társaságot találni, ha arra van szüksége az embernek. az utazók állandóan támogatják, segítik egymást, tippeket adnak, telefonszámokat passzolnak. ha észnél van az ember, és konkrétan tudja, mire kell vigyázni, akkor biztonságos. nem veszélyesebb, mint "otthon".
de hát én biztos el vagyok tájolva így cirka 10 év után, Mirjam szintén, plusz a többiek, és azok igaziból jobban tudják, akik csak térképen látták eddig Ázsiát. kedves egészségükre :-)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:48:22

@Mirjam2: nők egy (nagy) csoportja ténylegesen hajlamos arra amiről írtam. Gondolom én tehetek róla. Hogy ismételjem is magam: ha nem rólad szól, nem neked íródott. Hagyjuk ezt a vehemens nőegyletesdit. Biztos vagyok benne, hogy tudsz döntéseket hozni, bár nem ismelek, de remélem nem ilyen forró fejjel hozod őket, mint most. Nem kell itt bebizonyítanod semmit.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 08:52:56

@Dragonlady (now in Thailand): tanulj meg szöveget értelmezni kérlek és ne a félreértelmezett reakcióra rálapátolni a további félrelátást. Mindegy.. Komolyan, próbál az ember beszélgetni, erre jönnek a sztereotípiák. Mindegy mi van odaírva, BIZTOS azért írta. Biztos.

2015.01.17. 09:00:08

@Kellemes Zérókomponista: *Ja, a ferfiak egy (nagy) csoportja meg szexista bunko aki meg akarja mondani masoknak hogy hogyan eljek az eletuket, meg egyaltalan a velemenyet a nagy valosagrol, ha kell, ha nem.* Termeszetesen ezt nem gondolom komolyan, csak erzekeltetni akartam hogy kb. mennyire volt objektiv amit irtal. Egyebkent nagyon jo napom van ma (szerencsere a legtobb napom jo, ezzel igy voltam az elmult nagyon sok evben, szerencses alkat vagyok), tegnap tettem le egy vizsgat amin azt hiszem atmentem :) es nemsokara indulunk a tengerpartra. Nem akartam beledkotni es elnezest ha szemelyeskedesnek hangzott barmi amit irtam, elhiszem hogy nem banto szandekkal szoltal hozza, viszont neked is jobb ha tudod hogy elegge 'patronising' volt a hangnemed. Most mar tenyleg pisz! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.17. 09:04:40

Akinek kevés volt, menjen el az elején belinkelt blogra. Én is el fogok ott tölteni pár napot, pont az ilyen blogokat szeretem, irigylem akinek megvan erre a lehetősége. Nekem családdal már nincs. Esetleg 10 év múlva gyerekkel együtt :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 09:10:49

@Kellemes Zérókomponista: igaziból nem is neked írtam, amit írtam, sajnálom, ha magadra vetted.
ma nincs kedvem vitatkozni egyébként sem, meg idézgetni, vagy belemenni, hgy akkor ki mit pontosan hogyan értett. túl szépen süt a nap és éppen egészen jól vagyok, minek rontsam el?

Sanyi9 2015.01.17. 09:11:13

Szuper! Gratulalok a szerzonek!

En is szeretnek egy ilyen utra menni, 2-3 even belul (most 30 eves vagyok). A vilag nagy es en keveset lattam belole. Egyszer elunk es ha az embernek van lehetosege, ezt nem kellene kihagyni.

Hari Seldon 2 2015.01.17. 09:11:56

Jó utat! Érezze magát jól.

Az érdekes, hogy ha valaki "világjár" Ázsiában, az inkább a keleti felét választja.

(Dél Kína mészkőhegyei nagyon szépek, ott láthatta a barlangot, meg a Vietnami tengerpart, ezeket én is láttam képeken, az egyik James Bond filmet is ott vették fel.)

Ha továbbmegy majd kiköt adg-éknél. :-)

Remélem majd kapunk onnan is egy ilyen kis kalandfelsorolást.

NIKI LAURA 2015.01.17. 09:14:25

@Kellemes Zérókomponista: aki az egyik oldalon Terrorista,a masik oldalon Szabadsagharcos...

Az egyik " utazonak" hawai,dj,ragogumi,gondtalan utazas,kaland,tapasztalatszerzes.....a masiknak az elso naptol fosas a viztol-kajatol,idegen emberektol,hol alszok,mit eszek,ki fog kirabolni...

Igazsag szerint egy hatizsakos,egyedulallo europan kivuli koborlot nagyobb x faktorral erik negativ benyomasok,mint egy civilizaltabb,utjat rendesen megtervezo( lsd,nem ahogy esik,ugy puffan)Turistat.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 09:19:06

@Mirjam2: nem így értettem a kollektívet.
@Dragonlady (now in Thailand): oké, bocs. Túlreagáltam a semmit.
@NIKI LAURA: kétségtelen. Utóbbi esetben viszont elvész a spontaneitás varázsa, amit én annyira nem igénylek, nem utasítom el, de nem is lételem - viszont sokaknak igen. Ezt majd egyszer meg fogom érteni, most még nem sikerül.:)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 09:21:51

@tableno: erre sem mondom, hogy hülyeség, sőt. Egy részem kifejezetten egyetért vele. Még lenne ehhez gondolatom, de ideológia-gyártásnak hatna talán.:)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 09:25:27

@Mirjam2: "hogy 'infantilis almodozok', mert nokent nem ucsorognek a konyhaban rettegve hanem esetleg utazni mernek Azsiaban"
Pont fordítva! Tee.:P

Din Serpahis 2015.01.17. 09:26:11

Nekem mindig az volt a problémám az ilyen utazós történetekkel, hogy egyszer az utazás végetér, a delikvens meg akar állapodni, és azt veszi észre hogy letolt gatyával áll a csalánosban.

Mondjuk el akarsz menni dolgozni, és az interjún megkérdezik, hogy 28 évesen miért nincs még semmi szakmai tapasztalatod. Meg ilyesmik... Úgyhogy inkább gyűjtök pénzt, a lógást meg nyuggerkoromra hagyom.

bystander 2015.01.17. 09:26:17

Nagyon jo iras, gratula a poszt ironak.
A karogoknak : ez egy valoban nagyon kitaposott ut, az angolok mar evek ota ( min 20) ezt csinaljak , nagyon nagy szamban. Korbejarjak a vilagot egy hatizsakkal, neha ott ragadnak valahol. A maiaknak talan az internet es a mobil telefonok miatt konnyebb, biztonsagosabb. Baratnom bucsuztatta karacsony elott a 19 eves lanyat ( Anglia), es bar izgul erte -csak annyit mondott ' en is ezt csinaltam 2 evig amikor 19 voltam, es az eletem egyik legjobb elmenye a mai napig '.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 09:34:24

@Kellemes Zérókomponista:
Nikinek fogalma sincs, hogy errefele mennyivel egyszerűbb spontánul utazni, mint Európában. annyira megvan tényleg a járt ösvény és az infrastruktúra (szállások, stb), hogy egy minimális lazasággal, persze internetes kereséssel stb., nagyon könnyen bele lehet tanulni.
én a tíz évemből majdnem kettőt utaztam, és többszáz emberrel beszélgettem. az utóbbi hónapokban a saját guesthouseomban (hopp, erről se volt eddig szó), amit sajnos ott kellett hagynom most, de ez van. eddig Kína, Fülöp-szigetek és Vietnám kimaradt ugyan, de ezenkjvül 11 ázsiai ország.
az elmúlt 4-5 évben mindenki saját laptoppal, okostelefonnal utazik és állandóan informálódik. a kártyafüggetlen telefonjainkba bárhol veszünk pár dollárért sim-kártyát (ezt próbáld meg egyébként Magyarországon.... vegyél csak egy kártyát úgy, hogy az ára mind lebeszélhető....), tudunk kommunikálni, internetkapcsolat szinte mindenhol van. ha valaki görcsöl, akkor is lazán tud a buszon ülve szállást keresni, hogy hahó mindjárt odaérek, igen légyszi szedjetek már össze a buszállomáson, köszi. az emberek mindenhol kedvesek és segítőkészek (az afféle Phuket, Samui, egyéb package tourist-os gettók nagy-nagy kivételek, ez igaz.) még a muzulmánok se terroristák mind, nahát. bizonyos szempontból, minél kisebb, isten háta mögöttibb a hely, annál könnyebb, mert annyira sokat segítenek, kézről kézre tudnak adni az emberek, ha erre van szükséged.
de hát mindegy, ha valaki a fejébe vette, hogy bolond az, aki ezt csinálja, annak aztán úgyis magyarázhatok akármit :-)

tableno 2015.01.17. 09:34:43

@Din Serpahis: ez hülyeség. Az ilyen "vándoridő" kifejezetten pozitív pont tud lenni egy önéletrajzban.

rezsöatya 2015.01.17. 09:35:39

@Kellemes Zérókomponista: en szivesen olvaslak, a -"a mérlegnyelv dőlését csak erősbíteni tudja, de csak arra, amerre enélkül is dőlt volna"- mondatod elsore megfogott. Szeretem, aki tud igy fogalmazni!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 09:49:10

@rezsöatya: köszi! Én meg pont arra gondoltam, hogy az "egyszer az utazás végetér, a delikvens meg akar állapodni, és azt veszi észre hogy letolt gatyával áll a csalánosban." hány fényévvel frappánsabb, mint amit én összekínlódtam. Na mindegy, majd gyakorlással.:)
@Dragonlady (now in Thailand): jól van, ez iszta és valahol szimpatikus is, az nem tiszta, hogy MÉÉRT fontos az a spontaneitás annyira?:) Ami eszembe a helyváltoztató mozgásról két dolog:
- menekül maga elől, de pátoszos spiritiualitásnak álcázza, a szabad élet esszenciájának (nyilván nem tekintünk minden bátor utazót ilyennek)
- a környezetváltozás jótékony hatással van, főleg a szorongó típusokra: más élmények, más látvány és emberek, következésképp más gondolatkörök is, továbbgördülnek azok a dilemmák, kételyek és aggodalmak, amelyeknek amúgy lenne idejük beégni az agyba, testbe.
Még ha létbizonytalanságban is telik az út - ha valakit ez izgat, márpedig erre megvan az esély, ha már önként nekiindult a delikvens - akkor is az új élmények nem engednek agyalni. Mellette igaz az is - így képzelem - hogy a vándor elméje bizonyos ideig tolerálja csak a hontalanságot, után teher a "semmibe lelógó láb".
Remélem nem rám gondolsz, hogy a fejembe vettem, ilyenről szó nem volt. Felnézek arra, aki csinálja és nekiindul egy ekkora volumenú útra, sokkal életrevalóbb lesz, meg már eleve életrevalóbb is, nekiinduláskor, mint én most vagyok.

DieNanny CH 2015.01.17. 09:53:38

@NIKI LAURA:

Figyelj, gondolom ilyen útra nem úgy megy az ember, hogy pisztolyt tartanak a fejéhez: "márpedig eltöltesz ott egy hátizsákkal fél évet!!!", hanem tudatosan, mindenféle negatívummal tisztában léve. (Az utolsó szó valahogy magyartalan...) Szóval, biztosan tudta, mit egyen-igyon eleinte, mekkora az ottani emberek intimzónája, milyen szagokat kell elviselnie - tehát az, hogy "hol alszok, mit eszek" máris nem olyan súlyos probléma, mert tudja, hogy ott minden más!

Bár én rendkívül tervezős típus vagyok, odáig már eljutottam, hogy Európán belül - főleg német nyelvterületen - elindulnék egy hátizsákkal, ha anyagilag megtehetném.

Nagyon tetszett a poszt, irigylem az utazót, és akár egy képeskönyvet is kiadhatna az utazásairól. De majd belenézek a blogjába is.

tanato 2015.01.17. 09:54:20

A cikk nagyon jó,fiatalkoromban én is szívesen megcsináltam volna ezen kirándulást.De akkor ugye ez nem volt életszerű a szovjet block országaiból kiindulva.Ma meg hogy ez tömegessé váljon a magyar átlag kereseti viszonyok nem teszik lehetővé ezt.

tableno 2015.01.17. 09:56:24

@Kellemes Zérókomponista: én életem legjobb döntéseit úgy hoztam meg, hogy "ehhez nagy kedvem van, jó mókának tűnik, belevágok, aztán meglátjuk mi lesz!".

Gyakorlatilag minden esetben voltak páran, akik lehülyéztek, felelőtlennek neveztek, azzal jöttek, hogy majd "letolt gatyával állok a csalánosban". És itt nem apróságokról volt szó, hanem az egész életet meghatározó döntésekről! Így utólag baromi rosszul jártam volna, ha magamon kívül bárki másra hallgatok... :)

DieNanny CH 2015.01.17. 09:56:46

@Din Serpahis:

Szerintem nyuggerkorodra már nem fogsz tudni jól aludni egy fél centi vastag polifoam-on (már ha sátorozásra gondolok...) Aki ilyesmit fiatalon nem csinált, szerintem idősen már nem élvezi.
Szerintem!

tableno 2015.01.17. 10:00:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mindennek megvan a megfelelő ideje, és a megfelelő idő meglepően gyakran a "most"! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:08:34

@Kellemes Zérókomponista: saját magamról, nekem azért fontos, mert hogyan is tudnám előre, hogy mennyire fogom jól vagy nemjól érezni magam egy adott helyen, hány napig akarok majd maradni? persze sokszor muszáj, keretbe szorítanak a lejáró vízumok, repjegyek, de akkor nem is szeretem az érzést, idegesít nagyon. aztán meg: általában nem szeretek úgy szállást foglalni, hogy nem látom előre. Indiában viszont így csináltam, mert így éreztem magam inkább biztonságban, hogy mindig kijöttek elém a vonatállomásra. akkor is így szoktam, ha tudom, hogy hajnali négykor vagy este tizenegykor érkezek, akkor nem lehet mászkálni és keresni, vagy meggondolni magam, hogy hát pedig ez jó volt a tripadvisoron, de inkább ne. előre soha semmit nem fizetek ki. nem is kell szerencsére. buszjegyet általában simán lehet venni másnapra, a vonatot, repülőt muszáj tervezni, persze, ez kereteket szab. vagy mondjuk amikor kéthetente jár csak a komp, és négy nap múlva már megy is vissza, akkor is muszáj tervezni, sajnos. persze akinek nagyon sok ideje van, az lazábban veszi a dolgokat. én nem szoktam szeretni, ha becsúszik valami üresjárat a hülyeségem miatt egy-két napig. szóval teljes spontaneitás sincs, mondjuk lehet, van, aki állandóan stoppol és mindig oda megy, ahova éppen sodorja a szél, ok, az egy másik dolog.
szóval azért a legtöbb embernek nagy vonalakban megvannak a tervei, megvan, hogy két hét vagy egy hónap alatt honnan hova szeretne eljutni. mondjuk hogy a kéthónapos indonéz vízummal Szumátra egyik végétől Flores másik végéig (na ez vagy háromezer kilométer egyébként, hopp, mostanság sokan csinálják végig motorral, vesznek egyet Acehben, aztán megpróbálják eladni az út végén). nem árt észnél lenni a nagy ázsiai körút tervezésénél is, hogy melyik hónapban hol jobb az időjárás, és legalább nagy vonalakban kigondolni, mi a koncepció, mert különben tényleg pofáraesés lesz belőle.
általában a "létbizonytalanság" nem nyomasztóbb probléma, mint a "mit főzzek vacsorára", tényleg viszonylag egyszerűen megoldható minimális felkészüléssel, de mondjuk tényleg lehet pofára esni, ha az ember semmit se tud, merre induljon, hol keressen, de az üres hűtőből se lesz vacsora, ha az ember nem készül előre.
ezt a menekülés-dolgot nem szoktam érteni, nekem ugyan benne van ilyesmi is, de miért ne lehetne egyszerűen az, hogy az ember látni, érzékelni, megtapasztalni akar dolgokat, még még még? vannak, akik 5-6-8 éve nem állnak meg hónapoknál hosszabb időkre. nem hiszem, hogy menekülnek, nekik ez kell, ez élteti őket.
én egyébként egyáltlán nem vagyok egy laza és kalandor alkat alapból. sajnos.

NIKI LAURA 2015.01.17. 10:09:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: HALT!
Egy nemet nyelvterulet - Aut,Ger,Sv- erossen "athat" a nemet precizitas,kiszamithatosag,biztonsag....a kultura.

Ahogy kiallsz a kis hatizakkal,rogon ott a Gendamerie- Polizei .was kann ich hilfe...eros kontrol alatt vagy, igy konnyu!:)

Afrika,Asia...na ott mas ...

adg 2015.01.17. 10:09:59

@Mirjam2: "Egyebkent sok minden mas is romba dontheti a jovodet, nem kell hozza Azsiaban utazni."
Bar nem vagyok no, de en szivesebben dontottem volna romba a jovomet azsiaban utazgatva, mint ahogy vegul otthon sikerult. Mindenkeppen kellemesebb lett volna.

En mindenkepp ugy vagyok vele, hogyha benne van az ember lababan a mehetnek, meg is van ra a lehetosege, akkor inkabb menni kell, mint evtizedekig sajnalni a kihagyott lehetoseget. Nem art senkinek vele. Nekem nem volt ilyenem sajnos. Vagy nem sajnos. En mar majd nyugdijaskent fogok onmegvalositani. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:10:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: egyébként írnék én is egy képeskönyvet, ha valaki megszponzorálna :-D

tanato 2015.01.17. 10:20:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jól mondod,nem időseknek való,ők is tudnak persze világ körülire menni de más viszonyok között ,vastagabb bukszával kényelmesebben.,

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:21:59

@tableno: vesz még egyáltalán valaki mostanság képeskönyvet? :-)
meg kéne tanulni rendesen fényképezni egyébként. meg kéne egy rendes profi gép. meg egy hordár hozzá, mert amikor van kölcsönbe épp, úúúútálom cipelni. :-)

DieNanny CH 2015.01.17. 10:25:05

@NIKI LAURA:

Ha már: "Was kann ich helfen?"

Én nem a helyről beszélek, ami persze, német precizitás, hanem magamról. És úgy képzeltem el, mint Dragonlady írta, hogy KB!!! tudom, hova mennék. Van egy olyan lehetőség, hogy Európai szabadjegy (nem néztem pontosan utána). Ezzel ingyen utazhatsz a vonatokon. Mondjuk döcögök az egyiken, meglátok egy kis romot, következő megállóban leszállok, hogy megcsodálhassam. Szinte minden faluban van valamilyen szálláslehetőség, tehát az sem gond, ha ott ér az este.
Tudom, megmosolyogtató a mai poszt után, én mit éreznék kalandnak, de ÉN ez vagyok... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:26:25

@tanato: nekem anyukám egész jól bírja a gyűrődést, jött velem mindenhova hátizsákkal 55 felett - Thai, Laosz, Kambodzsa, Burma :-) idén még rá akartam venni Balira, mert az szerintem nagyon-nagyon bejönne neki, de ez most ugrott. azért amikor velem van, próbálom kicsit jobban szervezni a dolgokat, nem szeretek tanúk előtt leégni valami hülyeséggel :-)

tanato 2015.01.17. 10:26:32

Sajnos az azért igaz hogy bármilyen kalandvágyó típusú nő/vagy férfi/legyen az illető,fordítva nem megy, az átlagfizetések miatt.Egy burmai,thia vagy kambodzsai átlagfizuból nem tudja az illető bejárni hátizsákkal mondjuk USA-t vagy Ny.ÍEurópát hónapokig,míg fordítva nem túl nehéz.
Dehát ilyen a világ ,ilyennek rendezte el a Mindenható,van az első világ a gazdag országok,a harmadik világ a szegény országok ,volt gyarmatok,meg vagyunk itt mi a második világ a volt szovjet block a kettő között.Szeretnénk az elsőhöz tartozni,de félő hogy lecsúszunk a harmadik felé.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 10:27:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: jelezd, ha totálisan félreértelek, de kérdezhetek valamit? Honnan a fenéből tudja mindazt előre amit leírtál, ha felfedezőútra megy? Leírásokból tudná olyan pontosan? Ugyan miért lenne tisztában mindennel? Azért indul neki valaki, mert mindent tud a célhelyről? Főleg egy diszkóver beállítottságú valaki? A veszélyérzete minden elstartolónak a valósággal megegyezik? Jól csokorba szedted.. megborultam.
Fontosnak tartom azt is, hogy nőre és férfira alapvetően más válaszreakciók érkeznek. Kinézetről, kisugárzásról, dresszkódról nem is beszélve. Segít, ha tippek alapján tudod adott esetben mit illene vagy szerencsés mondani vagy hogyan cselekedni, de ez nem szavatol semmit! Arról nem is beszélve, hogy minden út, minden eset, eseményalakulás más és más. Elmondom miért fontos ez: rentegen nem veszik figyelembe a beszámolóknál, hogy ki írta, milyen motivációkkal, múlttal, háttérrel, személyiségtípussal, mik azok a tényezők, amelyek épp úgy alakultak és melyek azok, amik törvényszerűen úgy vannak, ahogy leírásra kerültek, tehát nem tud jól súlyozni, felmérni, nekiindul egy buroktudattal. Ha meg magadról beszéltél, hát a te tapasztalati alapjaidnak is vannak előzményei. Ezt is hajlamosak kifelejteni az emberek: mi miből jön, MIÉRT jön abból.
De abban egyetértünk, hogy nyuggerként már ez a fajta travelling nemigen megy. Nem csak a fizikai állapot miatt: fiatalon, középkorúan még tervez az agy, előrefelé tekint, öregkorban már hátra, vissza, az élményekre. Meg is lehet erőszakolni mindezt persze.
@tableno: ismerős, igen ismerős.

tanato 2015.01.17. 10:27:46

@Dragonlady (now in Thailand): Kivétel erősíti a szabályt,bár egy mai 55 éves nő,vagy férfi sokkal fiatalosabb nagy átlagban mint ezeleőtt.

DieNanny CH 2015.01.17. 10:28:16

OFF

Ja, és itt szakad a hó, de még nem elég hideg a föld, így nem marad meg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.17. 10:37:27

Jó ez, f@sza, meg minden, de nekem a kettő együtt kellene.Mármint a kalandos utazgatás, de néha pár évente hazamenni egy saját házba.Meg a telefon se rossz; az meg egy közkeletű tévedés, hogy azért van a telefon, hogy elérjenek.Lóf@szt, azért van, hogy én tudjak telefonálni... :D Pl ha bajban vagyok, vagy teszem azt szállás kell.

Meg az ilyen utazósat vagy fiatalon intézi az ember, család és gyerek előtt (csak általában ilyenkor nincs még mit eladni hozzá) vagy idősebb korban, válás, gyerekkirepülés után.Akkor meg már nincs kedve eladni, mert a biztonság fontosabb.
Ha meg még közben dolgozni is kényszerül az ember egy üres önéletrajzzal, ahogy írtátok is korábban, az télleg rettenetes lehet...
Szóval nem könnyű ez, de legalább jó nehéz... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:38:38

@Kellemes Zérókomponista: a kedvenc backpacker nénim nyolcvan éves volt. amerikai, de holland St Martin-on él. évente 3-4 hónapot utazik, amikor éppen rájön a viszketegség. nagyon bírtam, és mindenki más is, órákon át hallgattuk (Indonézia egy jól eldugott szegletében), amiket a sok évtizeddel ezelőtti utazásról mesélt. homárhalász volt fiatalon, simán leúszott engem, ja mert jött sznorkelezni a fiatalokkal :-)
ok, persze, kivételek, de ez most eszembe jutott. van valahol fényképem is róla. a nevére már nem emlékszem.
juteszembe.... sokan mászkálnak egyébként pici gyerekkel is, nyilván nem olyan gyorsan, megállnak sok helyen, jobban terveznek, stb. de nagyon sok nemcsak a 4-5-6 vagy a tini gyerek, hanem azok is, akik valami beachen tanulnak járni, vagy valami hordozóból végigszemlélik Angkort. - nem tudom, az enyém mennyire lesz nyugis természetű, de egyébként remélem, még idén vissza tudok jönni vele, ha úgy alakul. na nem utazni, hanem itt lenni. de még nagyon sok a bizonytalan tényező. :-)

tableno 2015.01.17. 10:39:12

@geegee: erre én azt szokatm mondani, hogy ami könnyű, azt általában nem érdemes csinálni... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.17. 10:40:21

@Dragonlady (now in Thailand): "mennyivel egyszerűbb spontánul utazni, mint Európában. annyira megvan tényleg a járt ösvény és az infrastruktúra (szállások, stb), "

Ezt nem értem.Miért, szerinted nehéz Európában szállást intézni, vagy spontán utazgatni?

Giddy Lamb 2015.01.17. 10:42:49

@tanato: "A cikk nagyon jó,fiatalkoromban én is szívesen megcsináltam volna ezen kirándulást.De akkor ugye ez nem volt életszerű a szovjet block országaiból kiindulva."

De életszerű volt, sokan csinálták nyári szünetben, a csórók is.
Az Interrail árát a legcsóróbb diák is össze tudta kuporgatni egy év alatt, ha akarta. A Transzszibériai expresszel is olcsón lehetett utazni Ázsiába, Varsóból Kuba is filléres tétel volt, csak azt is akarni kellett...
@Kellemes Zérókomponista:

Tetszik az öniróniád:)
Javaslom a csörtét Teenage Mutant Hero Raptorral, jól kiegészítené egymást egy Zéró és egy Hero:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 10:45:08

Most már biztos vagyok benne, hogy a HÁ utál engem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 10:46:45

@Kellemes Zérókomponista: nem ott a probléma, ha valaki realista, és látja a negatív oldalt,
hanem ha csak azt látja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 10:48:07

@geegee: amennyire képben vagyok, Európában azért komolyabb költségvonzata van a dolognak, ha az ember bebukja a spontaneitást. alighanem most egyébként sokkal könnyebb, mint régebben, mert könnyebb infót találni, nem kell mindent kitapasztalni, minden hülyeségbe belefutni. én biztos, hogy első nekifutásra el lennék veszve. (de megoldanám.)

@Giddy Lamb: már vártalak :-) azért ami lejött eddig, te sokkal lazább vagy nálam, és többet is utaztál.

tableno 2015.01.17. 10:50:43

@Dragonlady (now in Thailand): gondolom, mert most irígykedik... (ahogy én is)

DieNanny CH 2015.01.17. 10:57:17

@Dragonlady (now in Thailand):

Egyszer csak úgy rákerestem lakókocsikra, aztán rátévedtem egy olyan oldalra, ahol lakókocsis világvándorok írtak. Na, ott volt egy család, ők hónapokig a 3 gyerekükkel járták Alaszkát (magyarok) és a legkisebb még nem volt fél éves! Szóval, igen, vannak ilyen utazók.
Meg olvastam egy svájci családról, nekik vitorlásuk van, évek óta a tengereket járják, ők tanítják a gyerekeiket, csak a vizsgákra járnak haza. Pl, mivel helyszűkében vannak, ha valamelyikük kíván valamit, akkor cserébe egy másik tárgyát el kell ajándékoznia, különben nem férnek el. (Ez nekem nagy tanulság lenne, én gyűjtögető típus vagyok...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.17. 10:57:25

@Dragonlady (now in Thailand): Ird meg először pdf-be, ahhoz nem kell semmi szponzorálás... :-)))
Aztán ha jó, már könnyebb ezt is szerezni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 10:57:44

@tableno:
"Gyakorlatilag minden esetben voltak páran, akik lehülyéztek, felelőtlennek neveztek, azzal jöttek, hogy majd "letolt gatyával állok a csalánosban". És itt nem apróságokról volt szó, hanem az egész életet meghatározó döntésekről!"

+1

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 10:58:47

@tableno:
najó, már abbahagyhatod, kezd frusztráló lenni, hogy ennyire egyetértek.
a szavajárásom, hogy "az alkalmas idő a: most"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.17. 10:59:30

@Dragonlady (now in Thailand): Haha, hát ja, ez ilyen.:-) De manapság már vannak olyanok, amik egész jók, de ugyanakkor még tűrhetően kicsik.Bár sokszor drágábbak, mint a tükrösek/trükkösek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 11:02:30

@Dragonlady (now in Thailand):
"egyáltlán nem vagyok egy laza és kalandor alkat alapból"

hol lennél, ha még kalandor is lennél:)?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.17. 11:03:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem mososlyogtató, nincs ezzel semmi baj.Mi 20 évesen bringatúrázni jártunk.Voltunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában, Balaton körül többször, magyar hegyekben többször.Erre volt pénzünk (vagyis semmire, pár konzerven kívül) meg ez érdekelt.Teljesen jó volt.Mondjuk Milánó magasságában párnan hülyének néztek, hogy Magyarországról idáig, bicajjal.Igen, télleg hülyék voltunk... :-))))))
De sose fogom elfelejteni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 11:08:36

@Dragonlady (now in Thailand): hát először is két napig voltak ezek a cikkek,
ma meg egy ilyen, hogy összeszorul a szívem a vágyakozástól. pedig azért utaztam én sokat, csak nem mindig arra, amerre akartam.
és még akarnék, de nem tudom, miből.
persze elvileg van még időm rá, nem tudom, miből fogok...
és ha nem költözünk ki, akkor sose fogok...ez elég elkeserítő gondolat....

tableno 2015.01.17. 11:13:28

@geegee: akkor lettetek volna hülyék, ha nem tettétek volna meg. De most tényleg: mi értelme van egy olyan életnek, ahol az ember mások véleménye alapján dönti el, mit csináljon? Ha majd öregkorában visszaemlékszik az ember a dolgokra, nehogy már az legyen a highlight, hogy "oh, amikor én kaptam meg harmadszorra a "hónap alkalmazottja" kitüntetést az irodában! Meg amikor vettem magamnak egy olyan autót, ami a szomszédnak is volt... Azok voltak ám a szép idők!"

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 11:18:01

@Babette .: és ezt most rám értetted. Nagyszerű.
@Giddy Lamb: kösz a tippet, majd egy közös fotó erejéig megalakulunk.:)
@Dragonlady (now in Thailand): "(Indonézia egy jól eldugott szegletében)" Sztorik egy idegen helyen más idegen helyekről. Az ilyen úgy meg tud ihletni. Különben ezeknek a történeteknek a jóságába szerintem a délibáb-effektus is belejátszik, mértékkel jó sztorihangulatfokozó.

"általában nem szeretek úgy szállást foglalni, hogy nem látom előre" Pedig ez is lehetne egy meglepetésfaktor.:)

Az önmenekülés azért nem jó, mert szembesülés nélkül úgy is mindig visszaköszönnek majd, szélességi- és hosszúsági foktól függetlenül. Aki simán felfedez, az más lap és nem baj, mert ír majd szép, meglett posztokat, ide, az olvasóknak. Akik megélik vele együtt az élményeket, majd idővel meghalnak. A gép előtt.:)

tableno 2015.01.17. 11:22:48

@Babette .: mondjuk Niki szerintem pont a bevállalós kategória a dél-afrikai-izraeli-magyar állampolgárságával. Csak szeret provokálni, mint a Charlie Hebdo... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 11:25:39

@tableno: lehet, h bevállalós. de hogy mindig elsőnek jön a negatívumokkal, az tuti.
engem nem zavar, csak a pontosság kedvéért, ha már ok nélkül meg lettek vádolva a hölgyek, akik a negatívságát kritizálnák

tableno 2015.01.17. 11:26:39

@Kellemes Zérókomponista: van aki nem úgy általában önmagától menekül, hanem azoktól a körülményektől, ahol úgy érzi, nem tud igazán kibontakozni. És simán lehet, hogy nem tudja pontosan, milyen körülmények lennének ideálisak neki. Ilyenkor egyáltalán nem hülyeség nekivágni a nagyvilágnak "ahogy esik úgy puffan" alapon.

tableno 2015.01.17. 11:38:53

@Kellemes Zérókomponista: ??? Honnan? És ez most hogy jön ide?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 11:45:52

@tableno: nekem úgy tűnik, hogy ő ilyen megszervezős, mindenhol munka, ház, feleség, autó, bankszámla, szépen elvágólagosan. (aztán lehet, hogy rosszul jön le.)
ami nem baj egyáltalán addig, amíg aki másképp csinálja, nincs hülyének nézve. én ezt nem szeretem. mér nem lehet egymást békénhagyni, amíg nem árt neked. és ha nem tud mit kezdeni az önéletrajzában a lyukkal, vagy elszalasztja az előléptetést, vagy éppen nem nyúl bele jókor jó helyen a lakáspiacba, és akkor mi van, ártott valakinek ezzel? akkor meg? simán meg lehetne ezt is értlmesen beszélni, nem kell mindjárt lesajnálni, lehülyézni, stb.
ez nem is konkrétan Nikire, hanem itt is volt már az évek alatt pár hasonló poszt, ahol párszor ide jutott a vita, meg az olyan általános hozzáállás tud lenni.
meg amikor a Bede Márton (Khívától keletre, Panamericana blogok - nekem nem a kedvencem a stílusa, de alighaem a legáfogóbb backpacker blogok magyarul) leírta, hogy mennyibe került minden összesen, tájékoztató jelleggel, és akkor elkezdték izélni a kommentelők, hogy honnan van ennyi pénze. mert még ha az APEH kérdez ilyeneket, oké, de random blogolvasónak belekötés (nem érdeklődés) szintjén ugyan már mi köze?
szóval engem ez piszkál ezzel a témával kapcsolatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 11:51:03

@tableno: naigen, mert Magyarország egyébként tipikusan az a hely, ahonnan senki nem menekül :-)
(jókat írsz ma, de hát ez nem volt meglepetés.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 11:51:48

@tableno: naigen, mert Magyarország egyébként tipikusan az a hely, ahonnan senki nem menekül :-)
(jókat írsz ma, de hát ez nem volt meglepetés.)

DieNanny CH 2015.01.17. 11:52:18

@Babette .:

A Mars expedícióban... :-)

pasztasuta 2015.01.17. 11:54:37

@tableno: +1
@geegee: persze, hogy hülyének néztek, mert itt mindenki autóval a feneke alatt születik és még a sarki trafikba is autóval kell menni; én ettől a hozzáállástól elég sokszor kapok agyérgörcsöt. A milánóiak alapból nem valami kedvesek, szóval no worries, nem te voltál a helikopter. Majd szólj ha legközelebb kicsit tovább bicikliztek! :))

pasztasuta 2015.01.17. 12:00:08

@tableno: igaziból erre akartam a +1-et de ma is tréfálkozik a blog.hu. Viszont ha jobban belegondolok az előzőre is maradhat. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.01.17. 12:00:38

@Dragonlady (now in Thailand): a pénzkérdés szerintem beletartozik a teljesíthetőség kérdéskörébe. Pl.: nem jöhetett volna létre az utazás, a váltás, a poszt, ha nincs elég zseton. Kár forró kásának képzelni és kínosan kerülni. Magyar virtus, hogy az, de legyen itt egy kis sziget ez, ahol mégsem az.
A lyukas önéletrajzzal nem az a gond, hogy lyukas, meg hogy nem hajt tudatosan az ember élete minden másodpercében, hanem hogy a leendő munkáltató számára el kell számolni azzal az idővel. Hogy van a vélekedés: lazsáltál eddig? Akkor csináld tovább, nem kellesz!
@tableno: több helyen élt. Itthon ő sem tudott kitüremkedni agyilag, ment, látott, alkotott, leírt egy szép ívet és visszakanyarodott a végére. Aki nem vágyik vissza öregkorára, azzal nem tudom mi van. Nem azt állítom, hogy csak így "helyes", de valahogy ezt inkább érzem természetszerűnek, mint teljesen átszellemülni az adott helyhez és ott bevégezni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.17. 12:05:48

Sanyikáim!
Nekem tetszett, mindig is csodálattal néztem a kalandor, bevállalós emberekre!
Élj a mának! :-))
Na ehhez én fosós és földhözragadt vagyok és túl hisztis és kényes és minden ami gátat szabhat. !
De nagy nagy élvezettel olvasok ilyen és hasonló sztorikat! Gondolatban elképzelem, milyen laza személyiség kell ehhez és határtalan tökösség.
Jó hogy nem vagyunk egyformák, különben ha mindenki ilyen gyáva és kényes fos lenne mint én , soha nem olvashatnánk ilyen cikkeket!
Szóval köszi!
Ja és jó lett volna még sokkal több kép, nézegetném mint egy meséskönyvet!
Pussz.

tableno 2015.01.17. 12:11:33

@Kellemes Zérókomponista: na de ez mennyiben mond ellent annak, hogy amíg fiatal az ember, lásson világot?

A legtöbb munkáltató szemében az "egy-két évig hátizsákkal jártam a világot" nem azt jelenti, hogy az illető lusta, hanem hogy széles látókörű, vállalkozó szellem, aki keresi a kihívásokat. Szóval abszolút pozitív dolog.

DieNanny CH 2015.01.17. 12:11:33

@Kellemes Zérókomponista:

"Hogy van a vélekedés: lazsáltál eddig? Akkor csináld tovább, nem kellesz!"

Vagy pont fordítva: Bevállalós vagy? Pillanatokon belül meg tudsz oldani pánikhelyzeteket? Te vagy mi emberünk! - De persze ez munkakörtől függ.

Jobban belegondolva, szerintem ez ma egy magyar óvodában egy óvónéninek jó nagy pozitívum lenne... :-D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 12:28:34

@Dragonlady (now in Thailand): persze, hogy nincs köze,
de én is szoktam gondolkozni, hogy miből....az ember már csak ilyen gyakorlatias. én legalábbis...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 12:29:29

@Dragonlady (now in Thailand): én azokat a filmeket is utálom, amikben mindenki utazgat ide-oda, vesz ezt-azt, közben még azt sem tudjuk, mit dolgozik, vagy örökölt vagy mi van...
egyszerűen nem életszerű...
a pénz a mindennapok része és pont.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 12:31:51

@Kellemes Zérókomponista:
"a leendő munkáltató számára el kell számolni azzal az idővel."

közkeletű tévedés.
nem kell.

amelyik munkáltatónak nem tetszik, hogy utazgattál, az nem neked való.

édeskömény (törölt) 2015.01.17. 12:32:46

@Kellemes Zérókomponista: nem vagyunk igavonó barmok, hogy amíg fel nem bukunk nap mint nap szolgáljunk valakit vagy valamit. egy ember életébe igenis beleférhet hogy saját maga épülésére, szépülésére, csak úgy, a maga örömére éljen egy kicsit.

puhacica 2015.01.17. 12:34:20

@tableno: "Ha majd öregkorában visszaemlékszik az ember a dolgokra, nehogy már az legyen a highlight, hogy "oh, amikor én kaptam meg harmadszorra a "hónap alkalmazottja" kitüntetést az irodában! Meg amikor vettem magamnak egy olyan autót, ami a szomszédnak is volt... Azok voltak ám a szép idők!" - azert ez sziven utott.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.17. 12:41:29

Én most épp a fotelban ülve utazgatok: Ozonenetwork : amerika egy angol szemével...most épp Chicagoban vagyok! :-DD

tableno 2015.01.17. 12:42:38

@Babette .: Na most én csatlakozom az előttem szólóhoz! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 12:47:26

persze, lehet beszélni a pénzről, karrierről, vagy kellemetlen dolgokról, kell is, csak nagyon nem mindegy, milyen stílusban.

**mimi** 2015.01.17. 13:06:30

utazó...de jó neki :))))
irigylem a bátorságáért, nekem csak a vágyakozás maradt...

qkuc 2015.01.17. 13:10:52

Kevésbé radikális kiadásban elmennék én is, :). De pl. a lakásom emiatt tuti nem adnám el, :). Inkább havonta félreteszek a japán projekthez.

**mimi** 2015.01.17. 13:12:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
pontosan.....ezért én már nem is tervezek ilyen utat :))))))

fiatalon meg nem volt ilyen lehetőségünk a szocialaista blokkban, ahogy tanato is írta....

2015.01.17. 13:21:02

Visszatertem a bazisra :). 'Oregek' eleg sokan utaznak Azsiaban, jellemzoen nyugat-europai nyugdijasok, sokan a volt 'hippi generaciobol' kerulnek ki, annak idejen vegigutaztak mar a terseget. Nem szokatlan latvany Delhiben a vonatallomason a hatvanas feher holgy hatizsakkal. A 'gap year' (tehat munkat / tanulast megszakitani es utazgatni par honapig, esetleg egy-ket evig) teljesen normalis es megszokott dolog Nyugat-Europaban, allasinterjun egyszeruen megmondod hogy utaztal, nem tragedia, sot elony is lehet, pl. sokan beiktatnak onkentes munkat olyan helyeken ami segithet a karrierjuk epiteseben. Az mas kerdes hogy ha ez az utazas nem a megfelelo idopontban tortenik (pl. felivelo karriert szakit meg), vagy tul sokaig tart, akkor tenyleg hatranyt jelenthet a munkaeropiacon. En a lakasomat biztosan nem adnam el azert hogy utazhassak, de mindenkinek mas prioritasai vannak.

**mimi** 2015.01.17. 13:23:01

@Babette .:
bakker pont ez jutott nekem is eszembe:))))))))))))

**mimi** 2015.01.17. 13:29:52

@Babette .:
igazad van....vajon mennyi pénz kéne a bankszámlán egy ilyen hátizsákos úthoz????

tableno 2015.01.17. 13:33:44

@**mimi**: néhány millió. Vagyis egy kis lakás ára.

2015.01.17. 13:35:46

@Dragonlady (now in Thailand): +1, errol van szo. Nem mindjart azzal inditani hogy megolnek, elrabolnak, nem lesz munkad, stb. stb.

2015.01.17. 13:37:52

@**mimi**: @tableno: Azert ez elegge egyeni dolog, nagyban fugg attol hogy hova mesz, mennyi idore, milyen igenyeid vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 13:37:58

@**mimi**: nyugati lakás kiadásából ki szokott jönni az útiköltség, ez gyakori visszatérő motívum, ha az ember rákérdez, hogyan utaznak mások hosszútávon.

az én nagyszüleim a hetvenes-nyolcvanas években úgy utaztak, 3 évente, mikor lehetett, hogy bepakolták a sátrat meg a gázfőzőt a Ladába és irány Olaszország, Görögország (a 2 nagy kedvencük, ahol többször voltak), Lengyelország, Románia, Cseszkó. kempingben laktak, és otthonról vitték a konzerveket meg a tésztát a főzéshez, mert ugye nem lehetett korlátlanul vinni kifele a pénzt, sőt, nagyon kevés volt a fejadag. a gyerekeket otthon kellett hagyni a nagyszülőknél túsznak, ha nyugatra mentek, asszem anyukám csak egyszer volt velük így, ő a sátorral nem tudott kibékülni soha.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 13:45:20

@**mimi**: vagy egyébként ugye tipikus az is, hogy valamelyik jobban fizető országban (Korea, Japán, Tajvan) elég egy, másfél évet tanítani, hogy abból kijöjjön a szokásos egyéves dk-ázsiai körút. ilyeneket magyarokat is ismerek nem egyet. de 2-3 év thai melóból is kijön ugyanez, ha észnél van az ember.

egyébként a lakásomat én se adnám el ezért, ahhoz gyáva lennék.

Muscari 2015.01.17. 13:47:04

@Dragonlady (now in Thailand): sajnos ez a fajta kaland az én életemből már teljesen kimarad. Utazni ugyan imádok, de inkább az autó plusz szálloda vagy apartman kombó játszik, mint a hátizsák. Én nem tudnék meglenni 3 pár zoknival :-) Sajnos már túlságosan elkényelmesedtem.
A világnak azt a táját csak a ti elmondásotokból ismerem, de egyszer azért szeretném megnézni. Vagy nem is egyszer.

**mimi** 2015.01.17. 13:53:43

@Dragonlady (now in Thailand):
ezt a fajta utazást én is ismerem, (sátor, bepakolni a konzerveket stb.) de ezzel akkoriban Olaszországig, esetleg Horvátország, vagy Spanyolországig lehetett eljutni.
Ez nyilván nem járható út,mondjuk egy Thai, Bali, Fülöp-szigetek bejárására.

Muscari 2015.01.17. 13:54:40

@Hari Seldon 2: szerintem logikus, hogy azt a részt választják. Afganisztán, Pakisztán meg a többi isztán Ny Ázsiában nem épp túristacélpont.
A posztoló által bejárt országokban jó a klíma, van sok szép látnivaló, nincs háború és barátságosak az emberek. Mi kell még?

P.Elliot 2015.01.17. 13:59:10

@tanato: De, be lehet Usat jarni egy fiatalnak keves penzzel is, tokmindegy melyik orszagbol jott! En most eveken at Usa utazo vagyok, nyugdijas lettem, bejarom nyaranta az orszagot a ferjemmel, amikor es amennyi idot tehetem, / egy hozzam ragaszkodo macska csak amiert egyszerre maximum 3 hetre mehetek el csak mert mar az elso het utan uvoltve keres, most nagyot fog koppanni mert 6 hetre tervezzuk az eltunest.
Autos maszkalassal megyunk, rengeteg turistaval talakozunk fiatalokkal, idosebbekkel is akik gyalogolnak, stoppolnak, ki tudja mifele jarmuvet vesznek igenybe de mennek. Noket is latni, ok inkabb kettessevel mennek es csoportokban foleg.
Hogy egy fiatalnak nincs penze ra vagy elfogyott? Ahogy latom, segit magan. Egyszeruen beall az orszaguton olyan helyre ahol lassit az auto vagy meg kell allnia, tablat mutat hogy hova menne illetve penzt ker mert kifogyott belole. Ezek nem hontalan keregetok, latszik rajtuk, maganyos nyari utazok, osszel majd mennek vissza az iskolaba, itt vagy a hazajukba, olyan alig akad aki ne nyujtana ki nekik egy-egy dollart, neha tobbet, olyat is lattam hogy a belepos helyeken az or, baratsagos vallveregetessel miutan valaszt kapott arra hogy honnan jott, beloditotta ingyen az ajton, olyat is hogy a szereny hamburgert amit kert jol megfejeltek sult krumplival,ezzel azzal holott nem jart hozza, sot egy nagy pohar kolat is kapott az vegkepp nem jart hozza es amikor a fiu mondta hogy o csak mit kert, azt mondta hogy edd csak meg fiam! Merre mesz, mit lattal, udv. Alabamaban../ ez ott volt/. Egy-ket deli allamban volt hogy a McDonaldnal ingyen adtak a kavet, nem akartam elfogadni hogy en turista vagyok, nem itt lakok, van penzem, ott is azt mondtak hogy idd csak meg, ma ingyen van a varosban. Nektek is mert itt vagytok. Joszivuek az emberek itt, marmint az atlag amerikai, igazan nem kell felni toluk, persze akadhatnak problemak de a turistat inkabb mindenki segiti. Ha fiatal lennek en Amerikat szeretnem bejarni, gyalogosan, igy-ugy, ahogy akad.Sajnos mar megoregedtunk, nem menne a dolog, pusztan azert mert elfogyott a fiatalos energia. azert igy is jo. Szoval irigylem a posztirot, de szep is lehet barangolni! Sajnos en gyava vagyok, bar lehet hogy csak be kellene dobni a sztori kellos kozepebe es kihuznam magamat, / egyebkent harcos alkat vagyok/, meg azert jo a tarsammal megbeszelni a latottakat! Megosztani az elmenyt! Kesobb netan egyutt emlekezni hogy hogy is volt...

P.Elliot 2015.01.17. 13:59:28

@Kellemes Zérókomponista: Menekul maga elol a posztiro mint irtad....alig hiszem el hogy olyan messzire menekulne! Inkabb a valo eletbol talan ami arrol szol hogy dolgozz szakadasig, akkor talan osszekotorsz annyit hogy valami teto lesz a fejed folott oregkorodra aztan elgondolkozhatsz afelol hogy ennyi volt csak az elet? Beleragadtal a hogyismondjam csak mibe? Valoban menekul csak nem onmaga hanem a valosag elol amiben el! En nem is hiszem hogy hazaer valaha is! Lehet hogy osszefut egy masik vandorral aki pont ilyen beallitottsagu partnert, feleseget keres, beleszeret egy orszagba ahol kijarja hogy ottmaradhasson...Ki tudja a jovo mit tartogat neki, valoszinu hogy sokkal tobb es kellemesebb mindent mint egy iroasztalt mig el!
A gyavak es irigyek irnak ugy mint te! O meg merte tenni, te nem! Na es! Inkabb olvasd elvezettel hogy merre jart! En az irigyek koze sorolom magamat!

Giddy Lamb 2015.01.17. 13:59:41

@**mimi**: "fiatalon meg nem volt ilyen lehetőségünk a szocialaista blokkban, ahogy tanato is írta...."

De volt lehetőség rá, sokan járták a világot a nyári szünetben!

"vajon mennyi pénz kéne a bankszámlán egy ilyen hátizsákos úthoz????"

A repjegyen kívül napi 20 dollár, ha tényleg komolyan gondolod és ha beszélsz angolul, tehát egy két hónapos délkelet ázsiai útra elég 1200-1500 dollár plusz repjegy. Egy évre 5000 dollár már királyság a repjegyeken kívül.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 14:00:17

@Muscari: zokniiiii? :-) najó, most télen nekem is kell éjszakára, mert kifejezetten könnyen megfázom lábról.
hm, lehet, hogy egyszer szerveznem kéne határátkelős és egyéb ismerősöknek egy kiscsoportos budget package tourt. a híresebb travel bloggerek közül elég sokan rákaptak mostanság erre.

@Mirjam2: szerintem a két legreálisabb veszély egyébként valamiféle enyhébb ételmérgezés, amit pár nap kórházzal le lehet tudni, ha valakinek nagyon új az egész és/vagy kicsit érzékeny a gyomra, hirtelen annyi minden új, stb. illetve a másik valamiféle közlekedési baleset, nálunk a guesthouseban minden héten fejreállt valaki motorral, mondjuk szerencsére általában horzsolások stb, de a nyugati adatoknak sokszorosa a súlyos vagy halálos közúti balesetek száma (sokszoros a motorosok száma is). ja meg néhány helyen, mint Bali vagy Phuket, elég erős riptide (magyarul...?) van a tengerben, és kb minden héten megfullad legalább egy nagyarcú általában orosz turista, akit nem érdekel, milyen színű zászló van kint, vagy a sok alkohol után nincs magánál. na ezek "kicsit" valószjnűbbek, mint a cápatámadás vagy az emberrablás.

Muscari 2015.01.17. 14:01:32

@NIKI LAURA: viszont mennyivel több élményben van részük. Sokkal jobban megismerik a helyi kultúrát, embereket, olyan dolgokat látnak, amit ehy mezei turista nem. Persze akinek elég, hogy többezer másik emberrel együtt csak fekszik a tengerparton és ki sem mozdul a szállodából, mert ott minden all inclusive... Nos, az meg is érdemli.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 14:06:24

@**mimi**: nem, persze, de maga a "kaland" mint olyan nem volt teljesen elérhetetlen, csak ezt akartam mondani ezzel.

@Giddy Lamb: én már öregszem kicsit, napi 3O dollárt szoktam mondani / számolni. :-)

2015.01.17. 14:07:43

@P.Elliot: Ez igen, micsoda komment! Nincs kedvetek posztot irni? :) Tovabbi kellemes utazast!

Muscari 2015.01.17. 14:13:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, ez igaz. Én szerettem kempingezni, de a férjem sosem aludt még sátorban, negyven x évesen már nem tudtam rávenni :-)
A couchsurfing az más, azt lehet, hogy bevállalná. Arról már meggyőztem, hogy idén az airbnb-n foglalunk majd szàllást, ha megyünk nyaralni. Aludtunk már olyan helyen, ahol a néni kiadta a kisszobát, ő meg a másikban aludt, az is teljesen jó volt.

2015.01.17. 14:16:33

Azt irta, hogy a sajat kepeit akarja nezegetni. Hatenis, hol vannak a kepek?? :D

Amugy pedig termeszetesen megpukkadok az irigysegtol, leginkabb azert, hogy nem vagyok ilyen laza es bator, es nincs eleg penzem a megfelelo bankszamlan, hogy en is ezt csinaljam honapokig, mert amugy igen, amit ez a lany csinal az egy nagyon nagy kiralysag. :D

Muscari 2015.01.17. 14:18:06

@adg [Au, Darwin]: megvan a nap kommentje :-))

Ezzel én is így vagyok, mármint a kommented első részével. Persze ha tudod hogy el fogsz esni, akkor előtte leülsz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 14:20:45

@Babette .: van, ahol erős az apály-dagály, és nagyon durván be tudja szívni és lehúzza az embert, amikor visszafele megy

**mimi** 2015.01.17. 14:23:23

@Giddy Lamb:
köszönöm...:)
eljátszadozom a gondolattal.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 14:24:28

@P.Elliot: ezt tök jó volt olvasni, nem gondoltam volna :-) habár minél jobban "vidékre", isten háta mögé vetődik az ember, annál segítőkészebbek az emberek, miért ne lenne igaz ez pont ott.

Muscari 2015.01.17. 14:25:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hidd el, az is nagyon jó lehet, amiről te beszélsz, bár Európa jóval drágább. Mo autóval szoktul ezt csinálni régen, míg otthon laktunk. Be a kocsiba, irány mondjuk Olaszország. Aztán ott szálltunk meg, ahol épp ránkesteledett, azt néztül meg, ami útba esett. De jó is lenne megint menni...
Szerintem elkezdem tervezni a nyaralást :-)

2015.01.17. 14:32:01

@Dragonlady (now in Thailand): Abszolut. Ezek a realis veszelyek Azsia nagy reszen, tehat etelmergezes, kozlekedesi baleset, tenger. Mint tudod, en azon szerencsesek koze tartozom akiknek ebbol csak ketto miatt kell aggodni :), tengerbe fulladtam mar bele majdnem Del-Indiaban de az kimondottan a ferjem hibaja volt aki szo szerint belerangatott... A kozlekedes meg nagyon veszelyes, de nem kell felelotlennek lenni, pl. meseltem mar hogy ahol mi voltunk Indiaban, en voltam az egyetlen az egesz faluban / kisvarosban aki sisakot hordott motoron. Mindenki hulyenek nezett (leginkabb a meno kulfoldiek persze...), de nem erdekelt. Ugyanigy buszra sem szallok fel ha azt gondolom veszelyes. Es persze mindig van biztositasom, nem vagyok olyan 'cool' mint egy csomo fiatal backpacker akik a biztositason sporolnak, aztan neznek nagyokat ha valami gond van es rajonnek, minden fizetos. (Persze volt itt multkor valaki aki beirt es kioktatott hogy ne szidjam az indiai egeszsegugyet, mert az o haverjat teljesen ingyen raktak ossze az allami korhazban Goan motorbaleset utan. Szoval lehet hogy nem vagyok eleg laza, parazok mindenfele biztositasok miatt...)

2015.01.17. 14:52:53

@Muscari: En is szeretem az autot, mi is azzal szeretunk leginkabb vilagot jarni, persze ha messze van akkor berelni kell es az is sok penz. De mondjuk ez amiatt van, mert leginkabb ezek a nem tul surun lakott, hideg helyek erdekelnek ahova autoval a legjobb menni :D De, szerintem Azsiaba is el lehet jutni kenyelmesen, max tobbe kerul tobb reszletben, nem honapokra/evekre. De en is igy szeretnek :D

rezsöatya 2015.01.17. 14:53:41

@P.Elliot: "meg azert jo a tarsammal megbeszelni a latottakat! Megosztani az elmenyt! Kesobb netan egyutt emlekezni hogy hogy is volt..."

Ez tetszik! :-)

ocso79 2015.01.17. 14:58:00

Ennek olyan szaga van mint amikor az UK-ban elo magyar almodozo 35-40 eves emberkek 10 ev share house elet utan az osszegyujtott £15-20K-val nekiindulnak vilagga mert az angol fiatalok is ezt csinaljak es ez milyen buli.
Igenam csak az angol fiatalka az otthon el egyetemre jar nagy valoszinuseg szerint kalandvagybol utazgat mert a szulok is ezt csinaltak anno.
Majd vegeter a nagy utazgatas es hosunk ott all ures zsebbel 35-40 evesen baszott sok elmennyel bar annal kevesebb jovobeli elkepzelessel.

Ezt meg Magyarorszagrol megcsinalva meghatvanyozottaban nagyobb ostobasagnak tartom,hacsaknem ott az abizonyos szulloi hatter ami elkiseri hosunket elete vegeig.

P.Elliot 2015.01.17. 14:58:11

@Mirjam2: Egyszer mar nekilattam irni de aztan kitoroltem, a hangulatokrol irtam volna hogy mikor mi kapott el, milyen erzes volt amikor eloszor utaztunk amerikaban, fiatal korunkban...De mivel nem ideillonek ereztem, vegulis kitoroltem..
Lehet hogy osszehozok majd valamit, iden Montanaba megyunk a nemzeti parkokba, aztan Washington allam, Seattle, onnan talan de csak talan/ attol fugg hogy milyen hisztit vag le a macska/ athajozni Alaszkaba, utana Idaho, Colorado, Oklahoma, ilyesmi... Ki hinne hogy egy macska milyen kerekkoto tud lenni! Raadasul hontalan, befogadott allat akinek orulni kellene hogy otthonra talalt, a csalad is szereti de neki en kellek!
Szoval a beszamolom inkabb turistai lenne mint hataratkelo, ezert nem irtam.

Din Serpahis 2015.01.17. 14:58:20

@tableno: Hát te... Ha nekem kéne választanom két ITs közül, akikből az egyik x évet lehúzott egy neves multinál mialatt a másik burmában sátrazott, szerinted melyiket választanám?

P.Elliot 2015.01.17. 14:58:24

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, videken sokkal segitokeszebbek az emberek de varoson is ezt tapasztaltam...

Din Serpahis 2015.01.17. 14:58:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na igen, csak akkor már elég pénzem lesz ahhoz, hogy polifon helyett mindenféle kellemes szállodákban múlassam az időt.

Muscari 2015.01.17. 15:00:27

@Babette .: ne keseredj el, összejöhet még!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 15:02:06

@Din Serpahis: esetleg attól függően, hogy mit tesznek le az asztalra egy próbamunkával? mert attól még lehet ügyesebb, aki utazott éppen?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 15:04:52

@ocso79: na köszönöm, erről beszéltem, a mások élete feletti rosszindulatú ítélkezésről.
ha azt mondom, tipikus magyar szokás, mennyire leszek lebaltázva?

2015.01.17. 15:08:34

@Din Serpahis: Termeszetesen azt, amelyik Burmaban satrazott, hiszen az o szulei (a multis csicskaval szemben) valoszinuleg piszok gazdagok, akikkel Te is szeretnel joban lenni :D

montroyal ( CAN qc) 2015.01.17. 15:14:18

- nincs lakáskulcsom és nem csörög a telefonom

szokasomhoz hiven egy megjegyzes ; ami viszont fontos az mindig vele van ... azzal egy csinos fiatal no barhol boldogul ...

én meg nem most indulok eloszor megegyszer szuletek de nonek ...:-)

2015.01.17. 15:20:08

@Din Serpahis: Egyreszt nem mindenki IT-s, masreszt nem mindenki 'satrazik' Burmaban (konkretan nem is hiszem hogy lehetne). Mikor osszel Burmaban voltam, egy non-profit alapitvany altal fenntartott helyen szalltam meg, sokat beszelgettem a nemet sraccal aki az alapitvanynal dolgozik. Huszoneves srac, kozgaz diplomaval Nemetorszagbol, par ev szakmai gyakorlattal. Azt mondja hogy neki nagyon fontos munkatapasztalat az alapitvany penzugyeinek a vezetese, mert Nemetorszagban nagyon nehez egy fiatalnak eljutni bizonyos poziciokba, Burmaban viszont most lendult fel a gazdasag, kezdenek betelepulni a nemzetkozi cegek, es keves a kepzett munkaero, igy olyan emberekkel talalkozhat, olyan projektekben lehet benne, amirol egy palyakezdo csak almodhatna Nemetorszagban. A szabadidejeben pedig a kornyezo orszagokat fedezi fel. Ertelmesen is meg lehet oldani az utazast ha valakinek fontos a karrier.

tableno 2015.01.17. 15:24:34

@Din Serpahis: na látod itt a logikai hiba az érvelésedben: nem vagy-vagy választás!

tableno 2015.01.17. 15:29:46

@Dragonlady (now in Thailand): Arról nem is beszélve, hogy ez jellemzően úgy néz ki, az egyik jelölt x évet IT-zett, a másik meg x-1 évet IT-zett és 1 évet hátizsákozott...

2015.01.17. 15:31:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nah, lakokocsival enis mennek, pont azert, mert enis gyujtogetos vagyok, es szeretem, ha nalam van minden. Sokkal egyszerubb, ha viszem a csigahazat, mint borondbe, hatizsakba passzirozni mindent, nem? :D Ha majd budos gazdag leszek, eskuszom ezt fogom csinalni, eladok mindent, bekoltozom a csigahazba es irany Sziberia.... Hmm... ez igy leirva inkabb valami vagyonelkobzasos iteletnek hangzik, mint valami paradicsomi utazasnak... :D

tableno 2015.01.17. 15:40:03

@mojyo: Mihail Hodorovszkij nyomában! :)

Muscari 2015.01.17. 15:44:36

@P.Elliot: Nem baj , ha turistas, legfeljebb Babette szomoru lesz egy kicsit. En is nagygon szeretnem bejarni Amerika nyugati reszen a nemzeti parkokat, meg egyaltalan azt csinalni nyugdijas koromban, mint ti. Tudnal irni egy kicsit az ottani emberekrol, hogy milyen egy kisvaros, a vadnyugat ma, engem nagyon erdekelne.

Muscari 2015.01.17. 15:49:52

@mojyo: Mit neznel meg Sziberiaban? Az en ferjem jart ott, azt meselte, hogy csak nezett ki a repulobo ablakan, hogy to-mocsar-to-mocsar... Hol a feneben fog leszallni a repulo? :-)
Egy jo resze csak telen jarhato autoval, amikor be vannak fagyva a mocsarak. Mit szeretnel ott csinalni?

2015.01.17. 16:00:31

@tableno: Na igen, itt jon be az ido-faktor, egy evet szerintem meg siman meg lehet magyarazni, foleg kozvetlenul egyetem elott vagy utan. Egy evnel hosszabb ido mar problemat jelenthet szerintem, kiveve ha karrierhez illo (akar onkentes) munkat vegez az illeto. Persze nagyban fugg attol hogy milyen karrierrol van szo, hiszen vannak olyan munkak ahol kimondottan elony ha sokat utazott az illeto. Szamomra az indiai tapasztalat elonyt jelentett a munkam soran, de persze nem vagyok IT-s.

2015.01.17. 16:03:29

@Muscari: @P.Elliot: Csatlakozom Muscarihoz, engem is erdekelne a turistas poszt.

2015.01.17. 16:03:30

@Muscari: Hat pont ezt megnezni, hogy ez milyen, hogy to, mocsar, to mocsar :D Meg bejarni az egeszet... Marmint, azt ugyse lehet, mert olyan nagy, de erted... Persze a Bajkal-to az egy regi nagy vagyas, meg Kamcsatka es a vulkanok (tudom, az nem ott van, de Sziberiabol mar elerheto), meg a Sziberiai varosok, Omszk meg ezek, de azt peldaul nem tudom, hogy miert, csakugy megnezni azt hiszem... az oroszokba kiskorom ota szerelmes vagyok, es imadom a hideget :D

Meg a tengert es a szigeteket is amugy, Skociaban megvolt mar nehany, meg Izland, de speciel Feroer es Skandinavia tobbi resze meg hatravan, meg Japan, uristen, de szeretnem... szoval a lista az hosszu... :D De Oroszorszag az ilyen egesz eletes, folyamatos cel, mivel olyan nagy, hogy ugyis csak reszletekben lehet bejarni (vagy tenyleg odakoltozom!) :D

tableno 2015.01.17. 16:08:40

@Mirjam2: Én 6 év menedzseri munka után mondtam fel anno azért, hogy kimenjek 2,5 évre Japánba MBA-zni. Szerinted hányan hitték azt, hogy megvesztem jódolgomban, amikor otthagytam egy havi félmilliós állást (2003-ban!), hogy visszamenjek főállású diáknak? Amikor megkérdezték, hogy mit fogok csinálni az MBA után, azt feleltem, majd csak lesz valami. És lett is.

P.Elliot 2015.01.17. 16:22:52

@mojyo: Affenet! Paradicsominak latom, nekem legalabbis! Az odaig vezeto utat mindenkeppen. Szeretem a sik videkeket ahol messze ellat a szem, keves a fa es felettem az egbolt....Az orosz sztyeppe. Ugye igy mondjak? Nem is emlekszem mikor mondtam ki ezt a szot, azt sem tudom hogy arrafele milyen tajak vannak ha mondjuk Moszkvabol indulsz, nincs elottem terkep es tragikusan elfelejtettem hogy Oroszorszag hogy is fest igazabol, majd delutan a kivancsisag megnezeti velem, de addig is! Napokon at menni a sik videken, vajon milyen a fu? Az az elso hogy azt szoktam megnezni mindenhol, francos kulonbozo, annyit mondhatok. Maga a talaj...az utkozbeni kis telepulesek, faluk es varosok! Nekem nagyon bejonne! Nagyonis!

P.Elliot 2015.01.17. 16:23:07

@Muscari: Fogok rola irni ha elmentem, junius vegen....Ilyenkor telen mi sem megyunk sehova, egyszer volt csak olyan vad otletem hogy elautoztunk Floridaba marciusban egy kis napfenyt szivni. Rossz evet fogtam ki! Majdnem vegig kellett a pulover, csak a futott medence kinalta a furdest, a tengerpart nem, visszafele Virginianal hovihar kapott el, sot, zuhogott a jeg, az elso hotelbe becsuszkaltunk ebed utan mar es masnap reggelig foglyok voltunk. Soha tobbet telen sehova!

P.Elliot 2015.01.17. 16:23:16

@Muscari: En azt is szeretnem latni amit a ferjed mondott! To, mocsar, to mocsar. Valami ut csak akad koztuk! Tudod milyen erdekesek a mocsarak? Milyen fura allatvilaga van? Meg ugy az egesz!

P.Elliot 2015.01.17. 16:23:21

@mojyo: A tajga! Gondoltal mar ra hogy megnezni? Amiota olvastam rola, filmet lattam rola szeretnem latni! Az orosz tajgat...
Igen, az oroszokra is honapok kellenenek!

morsels (törölt) 2015.01.17. 16:25:55

@Dragonlady (now in Thailand):
Na es most, hogy jon a baba, hogy tervezed az eleted?

morsels (törölt) 2015.01.17. 16:29:32

A poszthoz meg... persze, mindenki csavarogjon, amig tud, az elmenyek sajatok, minden masra ott a mastercard.

Mondjuk az, hogy valaki eladja a lakasat es abbol finanszirozza az utazasat, az nem is a melyvizbe ugra uszas tudas nelkul, hanem a 10 meteres tranbulinrol ugrik le, dehat az o dolga.

Nekem 24 evesen mar volt egy fiam, szoval amikor otleteltem, azert voltak, akikre tekintettel kellett lennem.
Najo, macskam nem volt.

2015.01.17. 16:40:14

@P.Elliot: Hat igen, a sztyeppe is, meg a tajga, de nem csak a siksag, hanem a hegyek, az Ural, meg a tobbiek. Akkor jo, hogy nem vagyok ezzel a vaggyal egyedul. Szerintem nezz utana nyugodtan, mar a Google auto is bejarta egy reszet, en azzal szoktam "utazni", amikor epp tul csoro vagyok :D

Muscari 2015.01.17. 16:44:10

@mojyo: probaltam Omszkrol kepeket keresni, de nem talaltam meg oket. Annyira nem nagy durranas egyebkent, viszont a Bajkal tavat es Kamcstkat en is megneznem. Vannak utazasi irodak, akik szerveznek oda utat, az nem tudom, hogy mennyire jarhato, hogy egyedul utazgatsz. Az tuti, hogy kulfoldikent lepten-nyomon igazoltatnanak, kell valaki helyi orosz ismeros, akit fel tudsz hivni, ha baj van. Meg ott meg az a torveny, hogy be kell jelentkezni a rendorsegen minden kulfoldinek. Ha szallodaba mesz akkor ok megcsinaljak, de egyedileg nem tudom, hogy hogy megy, foleg, ha folyton uton vagy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 16:45:41

@Muscari: majd szóljál, ha mész, ez engem is érdekel, nagyon. de te vezetsz, mert azt én nem tudok :-)

@morsels: fogalmam sincs, mi lesz, mivel nemcsak rajtam múlik, szóval majd lesz valahogy. azt tudom, hogy nem szeretnék hosszútávon Magyarországon maradni (surprise, surprise).

Quercus a favágó 2015.01.17. 16:47:01

@P.Elliot:

Én vagyok ezen a blogon az, aki finoman fogalmazva sem kedveli az USA-t. A dologhoz hozzá tartozik, soha nem jártam ott. Na meg az is, nem az amerikai emberekre haragszom, hanem a mindenkori kormányukra.

Viszont nagyon szívesen olvasnék arról, hogyan élnek az emberek ott, hogyan viszonyulnak egymáshoz, mennyire nyitottak az idegenek felé, hogyan telnek a napjaik. Főleg a vidéki Amerikáról olvasnék szívesen.

Írd meg az a posztot, vagy inkább posztokat, ha kérhetem.

Muscari 2015.01.17. 16:51:00

@P.Elliot: nincs ut, csak telen. Ezek oriasi teruletek, ember nem lakik arra, csak a banyak meg olajlelohelyek kornyeken vannak telepulesek, de azok sem regiek es nem is tul nagyok. Valami vasut nyilvan van, mert a nyersanyagot el kell szallitani, az olaj meg a gaz meg gondolom csovon megy. Bar ennyire reszletesen nem ismererem azert. Tehat ne ugy kepzeld el mint az Everglades-t, az allatvilag sem olyan gazdag, mert az ev nagy reszeben nagyon hideg van, egyedul a halbol van sok.
A ferjem szerint csak a nagy budos semmi van arra.

2015.01.17. 16:52:00

@Muscari: Hat igen, azzal en is tisztaban vagyok, hogy nehez, en nem is konkret tervekrol beszeltem, csak almodozom. :D Elsonek a Transzsziberiai vasut tunik realisnak turistaskodni, izelitonek megteszi, ezt mar nezegettuk korabban, de ehhez is kell meg tobb penz, es jobban szeretnek oroszul beszelni, de mindketton dolgozom :D

morsels (törölt) 2015.01.17. 16:56:57

@Dragonlady (now in Thailand):
Pont azert kerdezem, mert a te esetedben komoly donteseket kell hoznod.
Ahogy irtad, Azsiaban nem konnyu 'bevandorlonak' lenni, meg persze az, hogy a gyerek apjaval mennyire akarsz osztozni a szuloi felelossegen, meg ilyesmi.
Vilagos, maganugy, meg minden, nadehat kerdesek felmerulnek, ami azt hiszem ertheto.

Szoval ugy ertem, hogy ja, Magyarorszagon szulsz, a gyerek magyar, az apja... (ismeretlen?), aztan mesz vissza azsiaba az egy eves gyerekkel?

Tenyleg nem baszogatas, csak kivancsi vagyok.

2015.01.17. 16:57:16

@Muscari: Vagy peldaul olyan hires es gazdag leszek, mint Depardieu, es akkor allampolgar is lehetek, Vagy csak meghivnak sztarvendegnek valami szuper kiallitasra es akkor ottmaradok meg egy kicsit utazgatni. Volnanak meg otleteim. :D

Ladislav 2015.01.17. 16:57:40

Nem semmi! Nagyon bátor és irigylésre méltó a poszterina tette.
Kitartást a továbbiakhoz is!

Muscari 2015.01.17. 17:17:42

@mojyo: akartam is kérdezni, hogy beszélsz-e oroszul, anélkül el se indulj :-)
A transzszibériai expressz nekem is jónak tűnik kezdésnek. Álmodozz csak, hátha megvalósul valami belőle :-)

2015.01.17. 17:18:48

@tableno: Oke, azert az MBA az mas mint a backpacking 2 es fel even keresztul :). Utobbibol szerintem ennyi ido a legtobb karriernek nem tenne jot. Az MBA-hez normalis esetben kell manageri tapasztalat, tehat ertelemszeruen egy manager karriert kell 'otthagynod' miatta. Mindenesetre orulok hogy bejott a szamitasod!

Egyebkent engem minden ismerosom nagyon-nagyon hulyenek nezett es megprobalt lebeszelni mikor annak idejen felmondtam a 'nagyon jo, nagyon biztos' felszolgalo allasomat Budapesten azert hogy Angliaba menjek au pairnek. Annak idejen ez nagy utazasnak szamitott, es mindenki akit ismertem kivetel nelkul egyetertett abban hogy a sporolt penzemet repulojegyre kolteni es a jo kis allasomat otthagyni (orankent 300 forint feketen!!!) orultseg. Szo szerint azt hittek hogy megorultem vagy valami komoly gond van velem :).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 17:25:21

@Din Serpahis: én azt, amelyik meg tudja oldani a példafeladatot:P

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 17:27:17

@ocso79: ő élete. azt csinál, amit akar...
én még akkor is többre becsülöm azt, aki megpróbálja, mint aki ül a biztos langyosvízben.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 17:28:28

@montroyal ( CAN qc): a te öntudatoddal fel fogod kötni magad már a köldökzsinórodra, ha nőnek születsz...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.17. 17:30:47

@Muscari: usa-ba mindenképpen el akarok jutni...

P.Elliot 2015.01.17. 17:36:09

@Muscari: Azt a nagy budos semmit is megneznem! Mindenben van valami, az is elmeny ha nincs semmi, hehehe...

Giddy Lamb 2015.01.17. 17:36:19

@Dragonlady (now in Thailand): "én már öregszem kicsit, napi 3O dollárt szoktam mondani / számolni. :-)"

Nyilván, én a rock bottomot értettem a 20 dolláron.
Egyébként ha a 30 dollár/nap színvonalhoz vagy szokva Délkelet Ázsiában, akkor a nyugat-európai, vagy amerikai hasonló szinthez számolj min. 100 euróval vagy uannyi dollárral. A másik nagy különbség, hogy a tél elég lelombozó turistaként egy Ázsiához szokott embernek. Szoktasd magad a gondolathoz, milyen lesz, mikor kilépsz Ferihegyről egy szürke, büdös, nyirkos városba...

P.Elliot 2015.01.17. 17:36:25

@QUERCUS: A mindenkori kormany a legtobb helyen ellenszenves a nep szemeben, itt sincs maskeppen. En sosem szoktam egy kormanyrol megitelni a nepet, az oroszokkal is mindig ugy voltam es vagyok hogy vegtelenul kedves baratsagos emberek, / volt veluk kapcsolatom/, a vezetoik meg tetves alakok, most is, regen is, attol meg kedves lehet az orszaguk a szamomra! Mas orszagokkal is igy vagyok, nekem a nep jelenti egy orszagot nem az aki vezeti. Es nem keresem azt hogy a mult buneit kik csinaltak, nem azok akik most elnek, de ha most is elnenek, valoszinu hogy csak kussolo lakok voltak/ pl. Nemetorszag, a maiaknak ugyan mi kozuk van hozza hogy volt egy Hitler? Ugyan mar!
Irni a mai videki amerikaiakrol? Lehet hogy egyszer leirom, az mindig attol fugg hogy melyik videken, a deliek szerintem a legbaratsagosabb nep de masutt is! Soha itt ahol lakok sem tapasztaltam mast mint udvariassagot, bar a deliek ebben tultesznek. Pl. Valamelyik evben pont anyaknapjan a helyi McDonald wc-jeben a kezmosonal egy oreg fekete neni unneploben, feher kosztum, kalap, olyan 50-es evekbeli kinezettel odafordult hozzam, atolelte a nyakamat es Boldog unnepet kivant nagy mosollyal es szeretettel...Ugy festett a templombol jott eppen...Nem emlekszem pontosan melyik allam volt, talan Eszak Carolina. Na ilyen mondjuk nincs nalunk/ keleteti part, kozel New Yorkhoz...Olyan jolesett! Olyan aranyos volt az unnepi hangulataval amibol at akart adni nekem egy reszt! 40 eve elek itt kinnt mar azert nem az az amerika ami akkor volt. Az illegalis mexicoi es mas bevandorlok atformaltak. Nem beleolvadtak hanem idehoztak az otthoni viselkedesformaikat, a piszokhoz valo vonzalmukat, zajt, ricsajt, azt hogy nem segitek senkin, egymason is ritkan,/ az indiai is csak ugy eldob mindent. Le a foldre! Akkorakat kopnek hogy tele lehetne rakni a zsebkendojuket ha lenne de azt nem tartanak. A bunozesrol nem is beszelve amit szinte termeszetesnek tartanak,/ nem az indiai, azok ugy nagyon bekes nepek/, ettol aztan az amerikai is bezarkozik, felnek toluk, tiltakoznak ellenuk hogy beengedjek oket de valami magas politikai hatalom inkabb szinte hivja oket, / ok tudjak miert/, szoval a regi ertelemben vett amerikai viselkedes mar kezd lefele menni. En magam is ovatos vagyok veluk mert van nehany nagyon rossz tapasztalatom. De az atlag amerikai meg mindig nagyon rendes, segitokesz. Videki reszeken meg ott is vannak akik elvagynak mashova! Valahol Dakota korul/ nincs blogom de van naplom, most nem keresgelem/ amikor akumlatort csereltettem a kocsiban, a szerelo muhelyben azt kerdezte a fiatal fekete adminisztratorno hogy honnan jottunk es hogy mit keresunk itt ilyen messze? Itt nincsen semmi! Mondtuk hogy a regi kisvarosok hangulatat, a szazadeleji hazakat, a regi idok hangulatat....Azt mondta hogy o meg ugy szeretne elmenni valami nagyvarosba ahol ha kimegy az utcara akkor ott vasarolhat, ott vannak az uzletek, itt mindenert autoba kell ulni es messze van. Olyan vagyakozva mondta hogy nagyvaros! Hogy milyen jo lenne! Mondtam hogy menjen, probalja meg! Azt mondta hogy lehet hogy majd megcsinalja....

Muscari 2015.01.17. 17:40:49

@Babette .: jó, akkor majd megyünk együtt, Dragonlady, te meg én!

FutureFry 2015.01.17. 17:58:22

@Dragonlady (now in Thailand): "könnyen megfázom lábról."
OFF
A "felfázás" szó (kifejezés) melyik nyelvben létezik a magyaron kívül? Angolul tudtommal nem igazán van jó szó rá (esetleg csak szakmai, ami szerinten nem teljesen fedezi a fogalmat ("Urinary Tract Infection"), de lehet csak az én orvosi ismereteim nem elégségesek). A Google translate app egyébként a "felfázás"-t "chill"-nek fordítja, a "felfázik"-ot pedig "inflatable boat"-nak (!). Erről egy Monty Python jelenet jut eszembe... Szóval kiváncsi lennék más nyelveknél ez a fogalom létezik-e.
/OFF

2015.01.17. 17:59:46

@Muscari:

Jaja igy van :D En nem szeretek magamrol sokat beszelni... csak meg annyit fontosnak erzek kozolni, hogy az en szemelyisegem olyan, hogy ha en vagyok valahova, vagy beleszeretek egy helybe, az nalam azt jelenti, hogy amit csak lehet, felszivni belole, es keresni a lehetoseget, ide is igy jottem ki, bar az egy masik sztori, de a lenyeg, hogy amiatt tenyleg nem kell aggodni, hogy nem keszulok fel elegge :D Foleg, hogy annyira parazos vagyok, hogy meg ilyen backpackes kalandokat se tudnek bevallalni, szamomra amugy se a kaland a lenyeg, vagyis az, hogy az egom reszt vegyen valamiben, hanem inkabb az erzekszerveimnek fontos a stimulacio :D De mar megint magamrol beszelek, elnezest, tudom, kurvara nem vagyok erdekes :D Oroszul amugy kb 5 eves korom ota folyamatosan szeretnek megtanulni, igaz, hogy azota se megy folyekonyan, de ami kesik, nem mulik :D

Ja, meg almodozas kozben meg penzt is kell keresni, hogy lehessen tervezni, meg a tervezes, meg minden ilyesmi egy folyamat, ami idot vesz igenybe, es kozben meg az elet is zajlik szoval addig maradnak a Google Street View, meg az olvasgatas, peldaul az ilyen posztoke :D

Na de tenyleg, hagyjunk inkabb engem, mar hetek ota csak amokfutok a Hataratkelon :D Inkabb kerdezek, nem baj? :D Te sosem jartal arrafele, csak a ferjed? Neki mi tetszett legjobban? Es neked az nem tetszene? Te almodozol valamerre igy konkretan, van ilyen hely? Vagy esetleg mar ott is vagy?

tableno 2015.01.17. 17:59:54

@Mirjam2: mondjuk a magyar munkaerőpiacon egy MBA-diploma kb annyit ér, mint a papír, amire nyomtatták...

Muscari 2015.01.17. 18:06:15

@P.Elliot: na ilyeneket szeretnék még olvasni tőled. Azt, hogy hogyan élnek az emberek, mit szeretnek, mit nem stb.
Egyszer beszéltem egy magyar sráccal, aki hosszabb ideig élt Pennsylvaniában tiniként. Azt mondta az a világ legunalmasabb helye.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 18:08:09

@FutureFry: fogalmam sincs.... nekem a lábam mindig hideg, és könnyen megfázom, ha nincs rajtam zokni kb 18 fok alatt. (szandállal is, leszarom.) de egyébként is állandóan meg vagyok fázva kontinentális éghajlaton októbertől márciusig, nálam nehéz szétválasztani a dolgokat.
az orvosok azt szokták mondani, hogy "nincsolyanhogyfelfázás", viszont ha leülök egy hideg kőre, akár mondjuk a reptéren a földre félórára, vagy ha már reptér, akkor az új bangkoki reptéren azokra a kurva fémszékekre, akkor garantált az a bizonyos urinary tract infection. szóval tőlem akármit mondhatnak. a másik, amitől kapok, az mellesleg az, ha nincsen bum gun, csak vécépapír....

2015.01.17. 18:10:36

@tableno: Hat ezt nem gondoltam volna... Akkor is ha jo egyetemrol van? Mar csak azert is meglep a dolog, mert Nepunk Hos Vezerenek a leanygyermeke is MBA-t csinal eppen, ezek szerint lehetseges hogy nem az Anyafoldon kepzeli el elete hatralevo reszet?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 18:14:32

@Giddy Lamb: na ezért se sietek haza perpill.... itt most tökéletesen szép idő van. csak az a kurva macska ne mászott volna be az ágyamba reggel, azóta fuldoklok, és most jöttem rá, hogy a ventolinom egyszerűen nem működik. mindig van valami még így is. (nem szokott kelleni alapból, csak ha a macskák....)
egyébként ha Európában mászkálnék, akkor meg nyilván próbálnám, hogy couchsurfing / dorm, fogyókúrás étrend, ilyesmik.

Muscari 2015.01.17. 18:15:35

@mojyo: én Moszkvában jártam egyszer, nagyon tetszett. A férjem sokszor volt sokfelé Oroszországban, de ő se szereti, ha sokat beszélek róla. Ha valami konkrétan érdekel, priviben tudok azért írni egyet s mást.

A vágyaim azok egészen másfele hívnak, meleg éghajlatra. Épp tegnap nézegettünk egy Olaszországgal foglalkozó blogot, rengeteg fotóval. Azt hittem ott olvadok el, nekem az kell, illetve az egész mediterrán térség. Szeretném beutazni Olaszországot, Görögországot, Spanyolt és így tovább. Néhány év alatt meg is lennék vele.
Ha közben megunnám, elmennék egy kicsit a Maldív szigetekre :-)

tableno 2015.01.17. 18:16:15

@Mirjam2: hát Rasit nem féltem attól, hogy nem kap állást Magyarországon... De amúgy hiába szerzel a Harvardon MBA-t, otthon a hajadra kenheted.

FutureFry 2015.01.17. 18:16:45

@Din Serpahis: Én ismertem olyat (bár tudom, a kivétel erősíti a szabályt) aki megszakításokkal több évet járkált a fél világon keresztül ilyen hátizsákos turistaként de nem volt gondja soha elhelyezkedni ezen a szakterületen amikor visszatért. Igaz baromi jó szakmailag, nomeg a piac (USA) olyan, hogy a felvételnél (ahogy @tableno: is írja) nem “xor” volt a jelentkezők közötti választás logikája…

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 18:19:07

@morsels: privát válasz ment. és nem volt baszogatás, tök normálisan kérdeztél, nyugi :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.17. 18:21:00

@FutureFry: nekem is vannak ilyen ismerőseim (Magyarországon is)

P.Elliot 2015.01.17. 18:23:00

@Muscari: Hat biztosan valami kis helyen lakott az a fiu, vezetni meg nem tudott, kocsija sem volt, esetleg nagyobb varos a kozelebe sem volt, egy tininek biztosan holt unalmas hely volt.
Had valljam be pirulva hogy Pennsylvania a kedvenc allamom, nagyon meg sem tudnam hatarozni hogy miert, a farmok, kisvarosok, sot falucskak hangulata ami iszonyuan vonz, ugy az egesz. Valaha a szazad elejen nagyon sok europai telepedett le ott, magyarok is. Nem olyan jajde szep termeszeti hely, de van valami benne ami megdobogtatja a szivemet. Nem minden resze persze, a nagyobb varosaitol kilek a hideg...De a videk! Az valami! Nekem! Mivel elerheto tolem,nyaranta nagyon sokat kirandulunk oda!

2015.01.17. 18:23:42

@P.Elliot: En csak turistakent voltam roviden az USA-ban, de az lepett meg legjobban hogy az emberek milyen baratsagosak voltak, pedig nagyvarosrol volt szo. Egy csomo negativ sztereotipiaval mentem, es nagyon kellemesen csalodtam az emberekben.

2015.01.17. 18:29:23

@Muscari: Huh a Maldiv-szigetek, ezt azert megertem. :D Meg amugy Olaszorszagot is, azert kulonosen, hogy tele van muveszettel, meg a Serie A...... :D Akkor szerencses vagy a vagyaiddal, hiszen a Mediterran kornyekek szerencsere elegge konnyen, marmint oroszos burokracia nelkul megkozelithetoek es megfizethetoek is :) Malta megvolt? Engem az erdekel valami miatt a legjobban a mediterran tersegbol, de meg sose kerult sorra.

2015.01.17. 18:32:10

@tableno: Durva :(. Akkor ezek szerint nem eleg hogy a tronorokosno sokezer eurot (lenyegeben kozpenzt) kolt MBA-ra, meg raadasul kidobott penz is, mert senkit nem fog erdekelni Mo.on a papir, nem semmi. Na de ne politizaljunk, mindenkinek mas a hobbija, van akinek az utazas, van akinek egy MBA!

2015.01.17. 18:35:21

@Muscari: Ja es amugy koszi a privatbaniras felajanlasat, egyelore nincs semmi konkret, de kedves toled, es lehet, hogy ha konkretizalodnak a kerdesek, akkor alkalmodtan irok :)

P.Elliot 2015.01.17. 18:37:37

@Mirjam2: En meg Parizsrol hallottam hogy milyen baratsagtalanok az amerikai turistaval. Szo sincs rola, mindenki kedves es segitokesz volt, hat ennyit er a szobeszed!

32FNewYork 2015.01.17. 18:37:40

Az eladott és elmulatott lakással kapcsolatban: nyilván könnyen jött, könnyen ment. A másodikra, ha lesz, 20 év törlesztés után majd másképp gondol. Amúgy ha keres valamit, magán kívül úgy sem találhatja meg.

Mr Long 2015.01.17. 18:39:21

"- a hajam nem látott hajszárítót és hajvasalót körülbelül 72 napja,"
WTF
"- megtudtam, hogy Jackie Chan igazi neve Cheng Long"
Hey brother!
"- kilencvenkilenc kínaival utaztam összezárva egy hajón 4 órán át"
WTF
"- 40 órát töltöttem egy hajón"
most neztem hajos kirandulasokat. 2 het a hajon uberelne?
"Ami fontos volt az a megfelelő bankszámla, hogy külföldön is hozzáférjek a pénzemhez automatából"
Az elhatarozason kivul a legfontosabb. Teli szamlaval en is siman csinalnek ilyen utat...

Mr Long 2015.01.17. 18:43:53

@FutureFry: Ha meg nincs rajtam sapka-sal, akkor meg lefazok? Ekes anyanyelv :)

2015.01.17. 18:51:31

Őszinte elismerésem a bátorságodhoz.

Quercus a favágó 2015.01.17. 18:54:00

@P.Elliot:

Nem gondoltál még arra, hogy "digitalizáld" a naplód, pl. egy blog formájában? Én szívesen olvasnám.
A bevándorlás ezek szerint nálatok is gond, akár csak Európában. Erről itt a blogon is sok szó esik.
A fiatalok meg igen, nagyváros, pezsgés, üzletek......nekem egyik sem hiányzik. Szeretem az unalmas hétköznapokat. Persze én már nem vagyok fiatal.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.17. 18:58:36

@Babette .: nem mert akkor nonek szuletek es egyenes a palyam ... persze csak jo nonek szuletek ....

FutureFry 2015.01.17. 19:12:20

@Mirjam2: @Muscari: @P.Elliot: @mojyo:
ÍTapasztalatom: Az amerikai nyugaton (is) nagyon közvetlenek, barátságosak az emberek (akkor is ha a pisztoly lóg az oldalukon..). Ha az ember lerobban azonnal megállnak és segítenek gumit cserélni az út szélen (és nemcsak azért mert esetleg nincs térerő), vagy a biciklis turistának felajánlják hogy a szépen berendezett vendégházban ingyen aludjon, stb.
A nemzeti parkok főszezonon kívül a legjobbak (pl. télen kevesebben mennek a Grand Canyon-ba), és persze ilyenkor lehet csak igazán a tél szépségeit csodálni. Nyáron a nemzeti parkokon kívüli helyek (meg Kanada) a jó, ott lehet úgy túrázni, hogy napokig nem fut bele az ember senki emberszabásúba. Persze jó fel kell készülni.

tableno 2015.01.17. 19:21:56

@Mirjam2: nézd, a trónörökösnő helyzete alapvetően más. Magyarországon az a helyzet, hogy nagyon kevés az olyan szintű állás, ahol az MBA szükséges volna. A multik általában expatokkal végeztetik az ilyet, a magyar cégeknél és a közszférában meg haveri és politikai alapon lehet megkapni őket. Ez ugyebár Rasi esetében nem akadály, tehát az ő diplomája tutira nem fog kárba veszni.

2015.01.17. 19:38:37

@tableno: Oke, latom hogy kicsit sem vagyok kepben azzal mi folyik Mo.on; a hirekbol maximum annyit tudok meg hogy MBA-t csinal, ezeket a hatterinfokat amiket irsz viszont csak az eletbol lehet tudni...

2015.01.17. 19:40:51

@Mr Long (UK): A hajszaritos reszen en is fennakadtam, kizart dolog hogy Nepalban telen hajszarito nelkul tartozkodjak. (Na jo, kiveve ha annyira hideg van hogy mar nem vagyok hajlando hajat mosni sem :((()

P.Elliot 2015.01.17. 19:46:46

@QUERCUS: De mekkora gond a bevandorlas! Az illegalis bejotteket 30 milliora saccoljak! Barmelyik orszag beleroppanna ekkora szamba mert ezek jelenlete kiadassal jar, arrol nem is beszelve hogy elveszik a munkat az amerikai lakossag elol. Ocska szoveg az hogy az amerikai bizonyos munkakat nem hajlando megcsinalni. Mikor idejottunk meg jo 10 evig nem volt bevandorlas problema, csak azok jottek akik papirral mint mi is, akkor amerikai csinalt mindenfele munkat, zokszo nelkul, mindenre akadt ember, talan regebbi filmeken lathattad hogy meg a 10 ev koruli kis kolyok is iskola utan vagy elotte, biciklivel beszorta az ujsagokat a hazhoz a fure es megvolt a zsebpenze, egy oras munkaval, szepen fizettek oket, a gyerek eletrevalosagot tanult, nem farasztotta. Most se farasztana ha nem vettek volna el tole ezt a kis penzkereseti lehetoseget. Es a mezogazdasagban is amerikai dolgozott, akkor megerte? Persze, mert a munkaltato gazdag rendesen fizette a munkast barhol, jutott es maradt is. Manapsag a vilag minden orszagaban az a cel hogy minel gazdagabb legyen a gazdag, ez az igazsag. Ugy a mexicoiak nagy resze jol dolgozik, menni akar valamire, ezeket erdemes lenne hivatalosan is beolvasztani mert megerdemlik. Csakhat akkor masoknak nincs mar munka ebben a gepesitett, egyre kevesebb munkast kello vilagban.
A naplom nagyon szemelyes, majd talan atgondolom hogy mit irjak meg abbol. Blogra nekem nincs idom, most is ittfelejtkeztem orakra, megyek is egyelore a dolgomra...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.17. 19:51:50

Ez egy nagyon jó poszt volt.
Nagy részünk csak álmodik ilyen életről. Én is inkább egy kispolgári csökevény vagyok minthogy elkövessek ilyet.
Viszont el kéne dönteni hogy menekül önmaga elől vagy keresi önmagát.
Mindkettő tök semmitmondó közhely de legalább tudjuk már meg hogy melyik.
Ez is valami úri betegség mint a depresszió?

Ma toltam volna az angol GDP-t de egész délelőtt egy szalmaszálat nem tettem keresztbe. Beültem a gépbe és fűtöttem meg interneteztem.
Délben viszont a családdal felmentünk az Alexandra Palace-ba ahol ilyen csodákat láttunk.

kepkezelo.com/images/b1ny9h6eu0zcb7e78b3.jpg

kepkezelo.com/images/5h5wmsl576r7mbfi8zes.jpg

kepkezelo.com/images/0bkrpe6erlmy4z34ibn.jpg

kepkezelo.com/images/yyma4vzj7j1ttero3ima.jpg

tanato 2015.01.17. 20:14:25

@Giddy Lamb: Nem volt tömeges jelenség Kádár alatt,az interrailra én is emlékezem,de leginkább egy két kintreszakadt rokont is meglátogattak szállás és kaja szempontjából a körúton.

tanato 2015.01.17. 20:18:21

@P.Elliot: Sok harmadik világbéli vagy kelet európai hátizsákos turistával találkoztál USA béli csavargásaid alkalmával?

Giddy Lamb 2015.01.17. 20:51:21

@tanato: "Nem volt tömeges jelenség Kádár alatt"

Soha nem volt és nem is lesz tömeges jelenség sehol, ezt nem is írtam, viszont aki akart, az akkor is láthatott világot és mai is.

33621 2015.01.17. 20:51:38

@diggerdriver: Nekem az utolsó kép tetszett nagyon.

tanato 2015.01.17. 21:00:47

@Giddy Lamb: Nem ugyanazok voltak a feltételek,most azért sokkal könnyebb,persze ha van az embernek hozzá elég pénze.Elég ha pl. a szabad utazást összeveted az akkori útlevél feltételekkel.Szóval azért most sokkal többen tudnak nekivágni.Azért akkoriban a nyugati fiataloknak jobba megadatott pl. egy ázsiai több hónapos csavargás,egy kelete-európai fiatalnak azért más paraméterei voltak.Több szempontból is.Ma viszont tényleg csak a kelet európaiak laposabb pénztárcáján múlik dolog.

tanato 2015.01.17. 21:03:25

@Giddy Lamb: Még egy bécsi vagy velencei néhány napos kiruccanás is csak 1989 után vált reálissá a szélesebb néptömegek előtt kis hazánkban.Addig is mozogtunk persze de döntően csak a szovjet block országaiban.

Muscari 2015.01.17. 21:19:48

@mojyo: nem voltam még sajnos Máltán, de ami késik nem múlik.

felült 2015.01.17. 21:29:04

MAGYARNAK LENNI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN 2. / DOKUMENTUMFILM / J.HASULYÓ
www.youtube.com/watch?v=xwJsF0e_zuw

Sanz 2015.01.17. 21:32:08

Én most próbáltam ki életemben először, hogy egyedül utazok valahova; elmentem 2 hétre Japánba. De a komfort (meg a személyes tér) a hostelben már első nap hiányzott, szóval átmentem normális (3*-os) hotelbe. Lehet, hogy én vagyok a finnyás, de valahogy ez a hátizsákos turistáskodás nem jött be. Plusz egyedül sem volt olyan izgalmas, mint mondjuk legjobb baráttal / partnerrel utazni. De legalább ez is ki lett próbálva... és csak bő fél millió Ft-ba került...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.17. 21:37:20

@33621: Ezek a vasútmodellek valódi működő gőzmozdonyok.
A szén valódi szén rajtuk a kazánt egy fél négyzetcentiméteres lapáttal etetik gombostűfejnyire darált szénnel.

kepkezelo.com/images/1kh8yrak47gbsaq91oo0.jpg

kepkezelo.com/images/fdw0l2ctit5bhcec1yeq.jpg

2015.01.17. 21:57:06

@tanato: Nem reprezentativ, de en azt vettem eszre hogy evrol evre egyre tobb kelet-europai utazo van Indiaban - az oroszok mar regota sokan vannak, de most kelet-kozep-europaiakra gondolok, tehat lengyelek, csehek, es igen, magyarok is. Hogy mibol tudjak kifizetni azt nem tudom, nem szoktam kerdezni. Ami magukat az indiaiakat illeti, az utobbi evekben ugrasszeruen megnott a belfoldi turizmus, regen a turistak nagy resze kulfoldi volt de ma mar megfordult az arany es a legtobben indiaiak. Azsian belul is utazik sok kozeposztalybeli indiai, pl. Thaifold tele volt veluk. Europa termeszetesen dragabb nekik es sokkal nehezebb vizumot kapni, igy oda kevesebben jutnak el.

Muscari 2015.01.17. 22:03:39

@Mirjam2: egy magyar ismerosom eltoltott fel evet Indiaban, o eladta a pesti hazat, vett egyet az Orsegben, a megmaradt penzebol meg utazott.

exlex 2015.01.17. 22:05:20

"Nincs lakáskulcsom és nem csörög a telefonom" Na és? Semmivel sem vagy különb azokkal akik otthon gályáznak.

**mimi** 2015.01.17. 22:08:09

@Mirjam2: te nem is hallottad, hogy Ráhel a saját erejéből érte ezt el??? a facebook oldalán üzente:
" 25 éves, férjével önálló családjuk van, saját lábukon állnak, saját erejükből boldogulnak és a saját életüket élik. Hozzátette, közgazdász diplomája van, több mint három évet dolgozott a szállodaiparban és az idegenforgalomban, négy idegen nyelvet beszél."

hvg.hu/itthon/20141218_Orban_Rahel_apja_miatt_uzent_a_Facebookon/

33621 2015.01.17. 22:20:20

@diggerdriver: Köszi jó képek! Jó lett volna személyesen megnézni.

33621 2015.01.17. 22:34:51

@felült: Köszi a linket. Érdemes megnézni!

puhacica 2015.01.17. 22:43:03

@diggerdriver: de szepek azok a hajok!

(mas. mar annyiszor akartam irni, de mindig elfelejtettem, szoval: nagyon finom a tea, koszi szepen meg egyszer!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.17. 22:46:31

@puhacica:
Szívesen.
Otthon a család is azt issza.
Meg itt fél London.
Én nem tudok hozzászólni mert nem iszok teát.

blackhairlady 2015.01.17. 22:51:12

@geegee: Egayaltalkan nem nehez Europaban spontsan utazgatni. Mi a ferjemmel elmentunk egy hetnapos motoros turara Europaban az Alpok korul. Semmit nem foglaltunk elore, es eletunk talan legszuperebb kirsndulasa volt. Sehol nem volt gond szallast szerezni, pedig 7 orszagban eltoltottunk egy egy ejszakat.

2015.01.17. 22:54:37

@diggerdriver: Nem vagyok nagy modell mániás, de ezek kurva jók lehetnek élőben. :)

puhacica 2015.01.17. 22:54:46

@diggerdriver: sokkal karakteresebb ize van mint az itthon kaphatoknak. veszunk majd mi is, most mar tudom, milyet keressek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.17. 22:58:33

@puhacica:
Viszont nagyon olcsó.
A 100darabost vettem az egyfontosban egy fontért(minő meglepő).
A Morrisonsban egy 400darabos zsákkal vettem 3fontért.

blackhairlady 2015.01.17. 23:01:38

@Babette .: Szerintem a filmeknek nem kell eletszerunek lennie. Na jo, a dokumentumfilmeknek igen, de a rendes nagy filmeknek nem. Legeyn vicces vagy izgalmas vagy elgondolkodtato, de nem feltetel, hogy eletszeru legyen. Szerintem. A haborus filmekben is mindig csak lonek de sosem toltenek.

tanato 2015.01.17. 23:03:36

@Mirjam2: Köszi az infót,változik a világ,K.-Európában és főleg Oroszországban azért a kapitalista átalakulásnak köszönhetően kialakult egy vagyonos tőkés/itthon vállalkozónak mondott/réteg aki valóban sokat utazik egzotikus helyekre is,meg Afrikában vadászik,telel a trópusokon stb.Sajnos jó részük a hatalomhoz való dörgölődzésüknek,jó rokoni-baráti kapcsolatainak köszönheti a vagyonát,na meg az adóelkerülésnek.Persze egy részük azért tehetségének és szorgalmának is köszönheti a jól prosperáló vállalkozását,felső osztályba jutását.De sajnos ők vannak kevesebben a gazdagok közül itthon és általában a volt szovjet block országaiban.Oroszország kicsit más tészta a hatalmas/bár mostanában csökkenő/ olajrubel milliárdjainak köszönhetően.

blackhairlady 2015.01.17. 23:11:36

@Muscari: A multkor beszeltunk az akcentusrol. Bar nem texasi de ha belenezel a Hart of dixie sorozatba akkor hallhatsz igazi izes alabamai akcentust. En annyira szeretem, foleg miota van egy uj NCIS sorozat a New Orleans, ott a fiatal nyomozo is alamababol valo. Zene fuleimnek ahogy beszel:))

2015.01.17. 23:41:35

@blackhair-lady: "A haborus filmekben is mindig csak lonek de sosem toltenek."

Ebben van valami. :)

2015.01.17. 23:42:37

@diggerdriver: Sok türelem és még több idő kell ehhez a hobbihoz. Szóval, majd ha én is tata korba érek, elkezdem. :D

Muscari 2015.01.17. 23:46:01

@blackhair-lady: köszi :-) En meg felfedeztem egy tök jó angol sorozatot, Silent witness a címe, nyomozós - boncoló orvosos sorozat, nagyon jó a sztori is. Ha néha szeretnél jó kis brit akcentust hallani, akkor ajánlom, persze nem csak azért.

felült 2015.01.17. 23:50:28

2014-ben ausztriában megduplázódtak a zsidóellenes fenyegetések

áll a bál bécsben (is) a bloggerostorozó szaúd-arábiaiak miatt (belpolitikai vitatémává vált, hogy kiszálljon-e az osztrák kormány a bécsi szaúdi-centrumból, melynek a dialógust, az emberi jogok figyelembevételét kéne szolgálnia, ehelyett szótlan és semleges az ostorozás ügyében).
ennek kapcsán írtak arról, hogy 2014-ben ausztriában megduplázódtak a zsidóellenes fenyegetések / támadások. amit részben szintén az iszlám zsidóellenesség előretörésével hoznak kapcsolatba.

nyugaton a helyzet változik.

adg 2015.01.17. 23:52:39

@exlex: es ezt hol emlitette? Marmint, hogy o kulonb.

Mondjuk nalad ezerszer kulonb, nem egy ilyen rosszindulattol futott, frocsogo fasz.

2015.01.17. 23:54:04

@felült: Ha lesz Európában egy esetlegesen bekövetkező háború, akkor az a helyi lakosok vs. bevándorlók között fog zajlani. Aztán lehet, hogy odáig nem fajulnak el a dolgok.

2015.01.17. 23:54:40

@adg [Au, Darwin]: De szépen beszél kend. :DDD

adg 2015.01.17. 23:59:38

@Philosoraptor: probaltam diszkreten megfogalmazni ellenveteseimet, nehogy megbantsam egyszeru kis lelket. :)

Muscari 2015.01.18. 00:05:01

@tanato: bizony Hévízen is érzik, hogy gyengül a rubel, kevesebb az orosz turista.

Muscari 2015.01.18. 00:08:22

@adg [Au, Darwin]: vigyázz a szádra, a HA közzétette az új moderálási alapelveket, nem szabad csúnyán beszélni. De tényleg, ne süllyedjünk le az ilyenek szintjére, nem éri meg.

FutureFry 2015.01.18. 00:11:33

@P.Elliot: "10 ev koruli kis kolyok is iskola utan vagy elotte, biciklivel beszorta az ujsagokat a hazhoz .... ha nem vettek volna el tole ezt a kis penzkereseti lehetoseget."
A nyomtatott sajtó speciel kihalófélben van, úgyhogy a biciklis gyerekek munkája mindenképpen visszaszorul, bevándorlástól függetlenül.

FutureFry 2015.01.18. 00:13:39

@morsels: Pongyolán (hunglish-ül? ) fogalmaztam (az a rossz aki rosszra gondol). Szóval: "defektes kereket cserélni".

blackhairlady 2015.01.18. 00:20:40

@Muscari: Imadom a brit akcentust is, szinte minden sorozatban feltunik egy egy szereplo:) Megtalalom neten ezt a sorozatot?

felült 2015.01.18. 00:54:39

a mai íráshoz kapcsolódva: a következő lépés (a nirvána felé ;) ) talán a stoppolás lehet.

egy kis stopposfilozófia:
"A stoppos a hátizsákos turista egy speciális alfaja. Ehhez az utazási módhoz sokkal kevesebb pénz, de a tervezhetetlenség miatt több szabad idő és talán bátorság – vakmerőség? – kell. A teljes spontaneitás és kiszolgáltatottság miatt igen intenzív és erősen katalizált utazás élményt nyújt. Ha stoppal mész hosszú útra, az valóban az utazásról fog szólni, és nem a megérkezésről.
Minden kilométerhez élmény és arc kapcsolódik, és szinte megállás nélkül folyamatos interakcióban vagy más emberekkel. Minden pillanatban fel kell tudnod adni a kontrollt és elfogadni, hogy a dolgok esetleg nem úgy történnek, ahogy szeretnéd. Ez nagyon hasznos skill az egész további életre nézve is. Csak akkor leszel képes élvezni az utat, ha nem akarsz nagyon semmit, csak az utazást magát. Végül elérheted azt az ideális állapotot, hogy nem fűzöl intenciókat a világhoz, nem igyekszel valamit folyton elérni vagy megváltoztatni, hanem egyszerűen abban az itt és most-ban találod meg a boldogságod – vagy éppen boldogtalanságod-, ahol vagy."
www.backpacker.hu/vendegposzt-utikalauz-stopposoknak/

felült 2015.01.18. 00:54:49

@FutureFry: nem vitatom az állításod, csak érdekességképp jegyzem meg, hogy egy mai (azaz már tegnapi :) ) újságcikkben épp arról írtak, hogy a szupergazdagok a nyomtatott sajtóba fektetnek: a mexikói carlos slim a n.y. timesba, az amazonos jeff bezos a washington postba, warren buffett meg helyi lapokba.

Muscari 2015.01.18. 01:05:37

@blackhair-lady: sajnos csak a BBC oldalán van fent két epizód, ami 30 napig nézhető, aztán mindig felteszik az újabbakat. Csak le kell tölteni a BBC iplayert, de ezt az oldal magától felajánlja.
www.bbc.co.uk/iplayer/group/p01q0dnc

Mást nem találtam, pedig már megy egy ideje azt hiszem.

adg 2015.01.18. 01:10:13

@Muscari: Hoho, van moderalasi kodex. Nem is lattam meg eddig. Na jo, lehet, hogy igazad van, az utolso szo kicsit eros volt. Mostmar nem tudom valtoztatni.

De legalabb eszrevetted, milyen szepen alliteral a mondat vege? :)

Muscari 2015.01.18. 01:12:31

@blackhair-lady: te hol nézed a sorozatokat, milyen oldalon? Én nagyon béna vagyok ezekkel a filmes oldalakkal, amik ingyen nézhetők.

blackhairlady 2015.01.18. 01:16:17

@Muscari: egy reszet felveszem es amikor idom es kedvem vsn , visszanezem, illetve Netflixen, szinten a tv_n. Jo sok film es sorozat fent van mar, van mibol valogatni.

FutureFry 2015.01.18. 01:16:39

@Muscari: A BCC műsorok (iPlayer-es lejátszást is beleértve) csak brit IP címről érhetők el. Persze van megoldás: pl. VPN, de a legtöbb - legalább is ami megbízható - az pénzbe kerül (erről már volt itt szó, pl. ha jól emlékszem Mirjam említette).

adg 2015.01.18. 01:17:21

@blackhair-lady: "Imadom a brit akcentust"
:) utalom a brit akcentusokat, britteket alig ertem sokszor. Tobb gondot okoznak nekem, mint az amerikaiak, irek, ozik meg az osszes wog egyutt, kiveve az azsiaiakat. De ok kulon kategoria.

Bar ez valoszinulag azert van, mert keves brit ismerosom van, ozik vesznek korul, a tvben/filmekben meg foleg amerikai szoveg van. Szoval a hiba az en keszulekemben van. :)

FutureFry 2015.01.18. 01:21:35

@felült: Igen, bár azoknál a nagy újságoknál is kezd előtérbe kerülni az online előfizetés ("paywall"). Mondjuk ott is eléggé szenvednek a bevételek hiányától (nehéz az interneten ilyesmit fizetős formában "eladni")

Muscari 2015.01.18. 01:24:31

@FutureFry: de kár, ezt nem tudtam.

@blackhair-lady: ez a Netflixen nincs fent, azt néztem. Akkor lehet, hogy nem tudod megnéznék.

FutureFry 2015.01.18. 02:56:05

@blackhair-lady: @Muscari: A netflix-en lévő filmek országonként változóak. A "silent witness" (Season 1 - 1996) rajta van az amerikai netflixen (de csak DVD-n):
dvd.netflix.com/Movie/Silent-Witness/70245169

rezsöatya 2015.01.18. 04:01:17

@Muscari: igaza van @adg [Au, Darwin]: -nek es ha valakit ki kell innen dobni, az pont ez a frusztraciotol futott, frocsogo f@sz!

2015.01.18. 05:32:37

@**mimi**: Ja, igy mar mindjart mas! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.18. 06:31:35

@tanato: a thaiok nagy része belföldön szeret utazni, így érzik jól magukat, esetleg Szingapúrba szoktak még menni. szmszédos országokba nem, Balin esetleg kisebb szórványokban. hogy Európába pl mennyien mennek, fogalmam sincs. egyébként átlag ázsiai nagyon ritkán backpackel, vagy kb soha, esetleg pont a szingapúriak. -szóval most újévkor egy szerda meg csütörtök volt szünet ugye (31, 1), ha ilyen van, hozzá szokták csapni csak úgy ingyen (nincs szombati ledolgozós) a pénteket, és milliószám megy mindenki belföldre utazni, pl. azt mondják, ez így jobb a gazdaságnak, mint a dolgozás. csak azt nem értem, hogy akkor miért dolgozik bármikor bárki is? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.18. 06:40:48

@tanato: áááá, ja azt kihagytam, hogy elég sok a lengyel és esetleg második helyen befutós a cseh valamiért. oroszok egyre több a fiatalok között is, nemcsak az undorító változat, akik az elmúlt években elözönlötték a térséget, a kínaiakkal együtt. magyarok is akadnak. deviszont egy jó részük angliai magyar :-/
Thaiföldre elés sok magyar jön csomagtúrával (grrrr), bizony még itt "vidéken" is van, hogy hetente többször hallok magyar szót. (najó, már amikor be szoktam volt menni a városba, nem most.)

@Muscari: itt megvan
www.free-tv-video-online.me/internet/silent_witness/
de ezek persze alacsony felbontású kis videók így. viszont elég hamar lejön a streaming (letölteni én nem szoktam, de itt nézek minden sorozatot évek óta).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.18. 06:45:26

ja, a free-tv-hez muszáj egy popup blocker, mert különben kibírhatatlan.

2015.01.18. 07:34:26

@felült: Rossz tapasztalataimbol okulva senkinek nem ajanlom a stoppolast, Europaban sem. Noknek kulonosen sehol sem szabadna stoppolniuk, Azsiaban meg vegkepp nem ugyanis tarsadalmilag nem elfogadott es nagyon erosen felreertheto lenne egy ut szelen acsorgo no aki egy idegen kocsijaba szeretne beulni.

2015.01.18. 07:40:26

@FutureFry: Igen, mi vegul fizettunk egy VPN-ert, honapokig mukodott, semmi problema, az utobbi hetekben viszont ha megprobalom az iPlayert hasznalni azonnal lefagy az oldal. Szerintem rajottek valahogy hogy megsem UK-ben vagyok :(((

adg 2015.01.18. 08:25:19

@Mirjam2: en mar vettem fel stoppos lanyt, meg otthon. Valami hippi csaj volt eleg extra modon, ilyen textildarabokba ugy ahogy felig-meddig oltozve, de nagyon nagyon mutatos volt. Akarkinek en sem allok meg. :) Nem beszeltunk egymas nyelven egy szot sem. Bevagta magat az anyosulesre torokulesben (!) es ultunk egymas mellett egy orat, majd jelezte, hogy kiszallna. Es ugy is lett.
Nem lett semmi baja. :-)

Feletek lehet, hogy nem vegzodott volna ilyen jol az utja :D

DieNanny CH 2015.01.18. 09:13:28

@Sanz:

Szerintem is megfogtad a lényeget: Ez is ki lett próbálva! - Enélkül nem tudja az ember a saját határait.
Mit csináltál Japánban?

DieNanny CH 2015.01.18. 09:15:03

@exlex:

Nem különcködni vágyott, hanem kalandra és élményekre.

P.Elliot 2015.01.18. 09:16:49

@FutureFry: Nem is igazabol az ujsaghordasra ertettem hanem arra hogy az amerikaiak minden munkat megcsinaltak, nem kellett hozza bevandorlo, mert divat emlegetni hogy azert jottek mert nincs aki elvegezze a munkat. Meg a kiskolyok is dolgozott. Emlekszem a szomszed 11 evese szorta az ujsagot es heti 30 dollart kapott erte. Tudod milyen jo penz volt ez 20 evvel ezelott egy gyereknek? Egy 11 evesnek! Es meg le sem kellett szallni a biciklibol...

P.Elliot 2015.01.18. 09:17:07

@tanato: Ha nem hallod beszelni akkor nem tudod igazabol hogy a turista orszagonbeluli vagy kivuli. Talalkoztam tobbszor magyarokkal, otthonrol, persze nekik volt penzuk, oroszokkal is, csehekkel, / akik minden centet megneztek, azt is dragallottak ami olcso volt/, sok ferdeszemu, ki tudja milyen orszagbol, nem japanok voltak, az biztos...Nemet az sok van. Erdekes emlek egy nemet hegymaszo botos hatizsakos turista aki akkor ment Key West fele gyalog abban az embertelen hosegben azon a nagy uton ami Miamibol vezet odaig, talan meg egyharmada lehetett tavolsagban hatra, nem tudom mikor es honnan indulhatott. Pont szembementunk vele ezert nem volt modunk felvenni pedig nagyon sajnaltam, a foldreszogezett arccal menetelt, kezeben a bot azon a siksagon, vajon miert? Nem tudom mikor tudott beeri a varosba de annak sem kellett altatodal utana, ebben biztos vagyok. szerintem nem hitte hogy olyan messze van vagy bizott magaban de rossz volt nezni a tuzo napon gyaloglo fickot, lehetett vagy 30 ev koruli. Viz logott a hatizsakjan, szomjan nem halt, remeltuk hogy valaki csak felvette...Arrafele meg nem is lattam gyalogos turistat!

P.Elliot 2015.01.18. 09:17:21

@FutureFry: Igen, igy van, segitenek a kocsiknal. Amikor haznezoben voltunk egyszer North Carolinaban, az ingatlankozvetito mondta hogy ha marcona kepu, fura motoros alakokat latunk csoportokban es ha lerobban a kocsink az ut szelen ne ijedjunk meg, le fognak allni segiteni, meg a motorhazba is beneznek hatha javitani is tudjak, ingyen...Nem hiszem hogy hazudott mert betevedtunk egyszer valahol egy motoros fesztivalra ugy hogy nem tudtam kihozni a kocsit a motorok kozul es azokat a 40-50 ezer dollaros Harley-kat nem lett volna tanacsos megutni. Odajottek es centirol centire iranyitva kivezettek, nagyon kedves mosollyal...En is vigyorogtam, mutattam a motorok iranti elismeresemet hogy ez igen! Valoban erzek vonzalmat irantuk....Kar hogy van hogy az ember neha rossz idoben es rossz helyen van aztan ebbol tragedia is lehet...

P.Elliot 2015.01.18. 09:17:34

@adg [Au, Darwin]: En sem ertem az angolokat mindig, nagyon kell fulelni hogy mit is mondanak?

kék madár 2015.01.18. 09:17:58

ha van penzed is idod, utazz sokat. Egyebkent meg nezd masok kepes beszamoloit.

**mimi** 2015.01.18. 09:23:07

@kék madár:
velős...és igaz :))))))))))))

DieNanny CH 2015.01.18. 09:28:03

@Muscari:

Egyszer valamelyik amerikai sorozatban szerepelt egy - karaktere szerint - angol valaki. A színész ausztrál volt. Hát, a nézői kritikákban eléggé lehúzták, hogy hát milyen zavaró volt egy angol karakterhez az ausztrál akcentus... :-)

tanato 2015.01.18. 09:51:37

@Muscari: Pedig Hévíz tisztára orosz várossá vált az utóbbi időben ,mi minden évben megyünk,többször is néhány napra.

tanato 2015.01.18. 09:53:03

@P.Elliot: USA viszonylatban viszont nem csak a pénz számít hanem a vízumprocedúra is,mármint hogy megkapja e az illető kelet európai vagy harmadik világbéli személy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.18. 09:57:14

@pasztasuta: Ááá, az nem mostanában lesz.Ez is 20 évvel ezelőtt volt... :D
Amúgy a Garda tóig ment a túra, csak az nem feltétlenül alapvetés mindenkinek, ezért irtam a Milánó magasságát...

2015.01.18. 10:00:48

@adg [Au, Darwin]: Nekem ennel sokkal rosszabb tapasztalataim voltak sajnos, senkinek nem ajanlanam, nonek biztosan nem, Europaban sem.

tanato 2015.01.18. 10:01:17

@Dragonlady (now in Thailand): Igen az oroszok sokan vannak,mindenhová jut belőlük a világon,meg szabaddá vált előttük is az utazás és ez együtt az olajrubel-milliárdjaikkal,tényleg az egyik legnépesebb turistanemzetté tette őket.valamint amint írtam Mirjamnak,K.-Európában is kialakult már mára egy első generációs gazdag tőkés/itthon jól menő vállalkozónak mondott/osztály aki nem sajnálja a pénzét egzotikus utazásokra.AZ angliai meg más nyugatra szakadt magyar az meg már a harmadik kategória.

tanato 2015.01.18. 10:11:28

@Dragonlady (now in Thailand): Már itthon is rengeteg persze az ázsiai turista, hagyományosan legtöbb a japán,én gyakran leszólítom őket kíváncsiságom okán,honnan jöttek,Tajvan és Dél Korea még a válasz egyebekben.na meg egyetemi városokban rengeteg még az indiai és közel keleti,de ők jellemzően az itt tanuló gyermekeiket látogatják meg és ezt egybekötik egy kis országnézéssel is.
Ami a lényeg természetesen elsősorban a pénz mozgatja sajnos a turizmust,a hátizsákosat is.Az első világból a harmadik meg a második világ felé.Fordítva nagyon kis arányú.Mi meg ugye mint írtam az első felé kapaszkodunk de a a harmadik felé csúszunk sajnos per pillanat.

tanato 2015.01.18. 10:14:25

@Mirjam2: Jelenleg MO.-on egy út mellett álló magányos nőt 99%-ban prostinak nézünk,nem stopposnak./mint ahogy úgy is van sajnos/Volt egy francia ismerősöm,aki először járt itt és ezt nem tudta és felvett egy stopposnak gondolt fiatal nőt,azután alig tudott megszabadulni tőle amikor kiderült kit vett fel.Nagyon kellemetlen első benyomása volt ez Mo.-ról

pasztasuta 2015.01.18. 10:31:01

@geegee: oh a garda tavat csípem,már-már jobb mint egyes szakaszokon a tenger!

felült 2015.01.18. 10:36:54

@pasztasuta: egyik leghosszabb stoppom egymenetben ajkáról a garda tóig ment, a ligur tenger érintésével. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.18. 10:38:11

@blackhair-lady: Szerintem is így van, azért csodálkoztam az ellenkezőjén.

felült 2015.01.18. 10:39:43

@geegee: pedig előbb-utóbb meg kell nézni újra azokat a hegyeket! nem lehet mindig köd hallstattban! onnan meg már csak egy ugrás a lago di garda... ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.18. 10:47:37

@pasztasuta: nekem minden tó jobb, nem szeretem a sós vizet...

pasztasuta 2015.01.18. 10:49:07

@felült: hú, és mennyi ideig tartott? Cinque terre megvolt? Ha majd kicsit feljebb megy a hőmérséklet olyan 35fokra nekem is fel kéne ugranom oda, mert kezd ciki lenni, hogy itt lakom egy köpésre és még nem láttam.

pasztasuta 2015.01.18. 10:51:46

@geegee: meg nekem úgy tűnt, hogy a tengerhez képest ott valahogy a kultúráltabb turizmus a jellemző. Hol voltatok: Sirmione, Desenzano?

adg 2015.01.18. 10:59:00

@P.Elliot: helyben csak nehany angolt ismerek. Akikkrl tobbszor talalkoztunk, azokat jobban megertem, de amugy eleg tirelmesek, elmondjak megegyszer, vagy maskepp, ha kell.
A tv-ben van nagyobb gond, azok nem latjak, ha nem ertem, es nem is ismetlik meg. :)

felült 2015.01.18. 11:16:42

@pasztasuta: délután indultunk, reggelre la speziában voltunk. váltott lovakkal bologna mellől is hazaértem egyszer egy nap alatt. ehhez azért kell némi szerencse is. :)

Muscari 2015.01.18. 11:49:31

@blackhair-lady: csak most láttam a kérdésedet, holnap kezdek végre. Megszívtam a szabadságolások miatt, nem foglalkoztak velem, de most már oké.

Muscari 2015.01.18. 12:31:33

@geegee: a Garda tó az fantasztikus. Mi a keleti oldalán mentünk végig, a táj egyszerűen mesebeli, a városokra meg nem is találok szavakat. Örülök, hogy néhányan közülünk azért jártak arra.

P.Elliot 2015.01.18. 12:54:33

@tanato: A lengyelek panaszkodnak hogy meg a latogato vizumot is nehez nekik kapni, nem tudom miert. Valoszinu hogy nem meg haza, azert!

Muscari 2015.01.18. 12:55:30

@pasztasuta: tudom nem engem kérdeztél, de én végigjártam Sirmionetól Riva del Gardáig, sajnos az utóbbiba már sötétben érkezünk meg, éppen december 31 volt korán sötétedett. . A legjobban Lazise, Malcesine és persze Sirmione tetszett. Azok várak elképesztően szépek, Malcesinéből felmentünk a hegyre is a funiviával. Must see kategória egyértelműen :-)

A Cinque Terre viszont még kimaradt, ahogy a te városod is.

pasztasuta 2015.01.18. 12:59:01

@Muscari: én csak Sirmionéban voltam pár nap mini holidayen tavaly de a szívembe zártam. :)
Mindenképp szólj ha jössz erre felé!

Muscari 2015.01.18. 13:36:34

@pasztasuta: rendben, majd jelentkezem :-)

2015.01.18. 14:23:58

@tanato: Huha :). Na ebbol latszik hogy nemcsak a stopposnak potencialisan veszelyes a stoppolas, hanem a vezetonek is. Szerintem nagyon nem eri meg a kockazat, barmelyik oldalrol nezzuk.

gabors 2015.01.18. 15:32:36

index.hu/belfold/2015/01/18/orban_szerint_nincs_kivandorlas/

most olvasom a nem csak kedves szeretett de NAGYON OKOS vezeto gondolatait ...

barom pont ezert !!!! kelnek at a hataron es ez egy nagyon egyiranyu kapu !!!

parasite81 2015.01.18. 16:03:41

valahogy arról soha nem beszélnek a világutazók, hogy mennyi az annyi. egyszer valaki leírhatná már normálisan, a romantikázást kihagyva, hogy igen, ezek az oltások ennyibe kerültek, ennyi volt a szállás, az elmúlt 72 napban ennyit költöttem, ennyiszer fogták meg a seggem vagy molesztáltak. a lábam feltörte a cipő és rohad a körmöm a gombától, a lábam közét kidörzsölte a nyirkos bugyi és ezt és ezt kellett rákennem. ennek lenne értelme.

tableno 2015.01.18. 16:17:34

@parasite81: olvasd el Bede Márton utazóblogjait (panamericana, khivától keletre). Minden ilyen információ részletesen benne van.

Muscari 2015.01.18. 16:18:10

@parasite81: ilyen reszletesen nem volt rola szo, de fentebb irtak a tobbiek, hogy Azsiaban napi 20-30 dollar koltseggel lehet szamolni. ugyanez europai utazasoknal 100 EUR/nap. Van, aki evek alatt sem szed ossze semmi nyavalyat, van, aki az elso indiai utjarol egy nehezen kiirthato belfereggel megy haza (szegeny Dragonlady).
Biztos, hogy a szeles kozonseget ezek a reszletek erdeklik?

tanato 2015.01.18. 19:44:53

@Mirjam2: Nagyon nem,mert volt évekkel ezelőtt hogy a nő lesben álló futtatója egész egyszerűen megölte a nőt felvevő külföldi autóst és utána elvitték mindenét autóstul.csak a harmadik alkalommal tudták őket megfogni a zsaruk.
Az általam leírt esetben pedig szerencsére erőszak nélkül megúszta a francia úr,akit azután felvilágosított az itt élő fia és a magyar menye hogy itt kik állnak az út szélén nagy átlagban.

tanato 2015.01.18. 19:47:12

@Muscari: Sirmione az tényleg szuper,kétszer is visszamentünk./Csak azok a nyilvános guggolós toiletek ne lettek volna/

tanato 2015.01.18. 19:52:55

@P.Elliot: Valószínüleg ez /is/ oka lehet a pénzkülönbség mellett hogy miért egyirányú a hátizsákos turisták útiránya. Valszeg volna azért olyan 3. vagy 2, világbéli hátizsákos turista IS AZ usa-BAN TÖBB HA NEM félnének az amcsik hogy ott akar az illető maradni,munkavállalási céllal.

P.Elliot 2015.01.18. 21:20:01

@tanato: Ha diak a turista, egyetemista es fel tud mutatni annyi osszeget atlepeskor amibol rendesen tud elni, utazni az ittartozkodasi ido alatt akkor nem veszik a dolgot szigoruan mert tudjak hogy egy egyetemista el akarja vegezni az iskolait, tehat hazamegy jobbjara. Itt ugyais semmi remenye folytatni mert meg ha dolgozik is mellette akkor sem tudja fizetni a tandijat, vagy ha igen, akkor sem tud papir nelkul iskolaba jarni. Inkabb az lehet a problema hogy draga a repulojegy., mindentol messze van es orszagon belul is iszonyuak a tavolsagok. Szoval inkabb penzkerdes.

Sanz 2015.01.19. 10:50:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szétnéztem Tokióban, mert ott még nem voltam... érdekes volt.

Ginix 2015.01.19. 12:32:27

@**mimi**: nekem 2008 végén egy fél éves dél-amerikai túra kijött egy millából. tény, h többször stoppoltam, meg argentínát végigsátraztam, meg éjszakánként buszoztam, h spóroljak a szállásköltségen, meg néha ismerősnél szálltam meg, akik aztán továbbpasszoltak az ő ismerőseiknek, de egy lakás ára nem kell feltátlenül sztem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 12:49:37

@Ginix: Nekem "ágyban párnák közt " szindrómám van....sajnos kizárt bármi ilyen jellegű long trip.....kár, hogy iennyire defektes vagyok, ja meg még , már öreg is, fázik a derekam ha földön alszom...:-)))
Ez nektek való , ifjú titánok! :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 18:52:52

@**mimi**: naná , én is úgy utazok Ázsiába és a tengerentúlra ! :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 00:32:07

@Muscari: Hát, mindenhol...:D Kétszer a nyugati parton mentünk fel északra, Rivába, egyszer meg a keletin.A nyugatin mentünk bicajjal.
Egy csoda az a tó, az Alpok, Dolomitok Balatonja... :-))
Csak hát a formája egy kicsit pejoratív, ha ránéz az ember a térképre... :-))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 00:41:28

@Muscari: Hehh, most nézem, hogy nem is Pasztasuta kérdezte...
Peschierában a bicajtúra végén tűzijátékkal fogadtak bennünket...
Fantasztikus emberek ezek az olaszok... :-))))))))))

(Lóf@$zt, épp akkor értünk oda, amikor valamiért éppen tűzijáték volt... :D )

A harmadik esetnél Arco felett rohadt le a kocsink, ott kellett hagyni egy szervizben, akkor hajóval, meg busszal, illeltve bicajjal (nem oda ment a hajó, ahová mi szerettük volna, bicaj csak mellékesen volt nálunk ekkor...) kellett visszajönni Desenzanoba, a szállásra.Majd másnap vissza ugyanígy, mert elkészült az autó.
A vízről is csodálatos az egész.
És egy kaland nekünk az a régió... :-))))))))
A kocsi mentségére szóljon, hogy francia volt, de ott, akkor rohadt le először és utoljára 8 év alatt...Bár nem is nevezhető lerohadásnak,, csak a hűtővíz-kör lukadt ki, az se a gumicsőnél, hanem a fém csőcsonknál... :-o
Hiába, na, francia, lelke van, mint Amélinek... :D
De befejezem, nem nyaralásiélmény blog ez...Bocs a hosszért.

Warlimont 2015.01.23. 15:08:21

Jo a nagy kaland, ha van ra penzed. Olyan helyen melozol, ahol összehozol x millio elcsaphato forintot, ami messze NEM az összes penzed, majd fizetesi nelkuli szabadsagot veszel ki, es akkor hajra. A lakasat viszont, mint biztos "bazist", normalis ember sose adna el, mert most hösnönk amikor majd hazajön, gyakorlatilag munkanelkuli-hajlektalan statusban kezdi ujra az eletet, nulla bankszamlaval, vagy akar mar nyakig minuszban.

Mondom ezt ugy, hogy en is kovalyogtam harom hetet Vietnamban.

Macropus Rufus 2015.08.12. 14:27:54

" megtudtam, hogy Jackie Chan igazi neve Cheng Long"
nem akarlak elkeseríteni de nem igaz...
Az anyakönyvezett neve: Kong-sang Chan

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása