oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 10. 06:58,  Minek nevezzelek? 148 komment

2015. január 10. 06:58 Határátkelő

Minek nevezzelek?

Bevándorló? Migráns? Expat? Határátkelő? Vajon ugyanazt jelentik ezek a szavak, vagy mindegyiknek van némi mellékzöngéje, mást sugall az egyik, mint a másik? Te melyiket választanád? Vitaindító.

ugras_a_sziklarol.jpg

Valamikor még decemberben belefutottam egy írásba az egyik külföldi blogon, melyen a szerző valami hasonlót fejtegetett, én pedig azóta többször is gondoltam arra, valóban milyen érdekes, mit sugallnak egyes szavak.

Vajon más jut-e eszünkbe akkor, ha bevándorlókról beszélünk, mint amikor expatokat vagy határátkelőket emlegetünk? Te hova sorolod magad? Mitől függ mindez: társadalmi státusztól, a tartózkodás időtartamától, a munkavállalás jellegétől? Miért nem gondolunk soha úgy egy külföldre szerződött sportolóra, mint bevándorlóra?

Az angol expat kifejezés még kicsit bonyolítja a dolgot, hiszen (szerintem legalábbis) ez egy kifejezetten pozitív kicsengésű szó, általában olyasvalakit jelöl, aki céges kiküldetés keretében tartózkodik egy másik országban, noha technikailag ugyanúgy bevándorló, mint aki fogja magát és belevág egy új életbe.

Az expat olyasvalakinek hangzik, aki egy adódó lehetőséget kihasználva, vagy pusztán kíváncsiságból, egy másik életforma, ország megismerésének, esetleg a jövőbeli karriernek érdekében ragadja meg a lehetőséget, és nem a megélhetés, a kényszer, a szükség hajtja.

Elvárjuk, elvárják-e ezektől az emberektől a beilleszkedést, a helyi nyelv elsajátítását? Az az érzésem, hogy sokkal kevésbé, mint a bevándorlóktól, noha gyakran tovább maradnak egy-egy országban, mint a migránsok.

Vegyünk egy példát! Adott mondjuk egy amerikai vagy angol üzletember, aki Berlinbe költözik. Ő alighanem expatként határozza meg magát, ha valaki megkérdezi. Ha mondjuk a gyerekei mellé felvesz egy magyar, cseh vagy lengyel nanny-t, akkor rá alighanem a migráns kifejezést használná. Vajon miért?

A magyar nyelvben szerintem még ennél is érdekesebb a helyzet, hiszen a két leggyakrabban használt kifejezés, a bevándorló és a migráns is mintha hordozna magában egyfajta negatív pluszjelentést. Talán a történelemnek is része lehet ebben, hiszen Magyarország elég ritkán volt olyan helyzetben, hogy a nagyvilágnak nekivágók többsége ne kényszerből cselekedjen.

Itt jön be a képbe a határátkelő szó, amit én nem csak azért használok előszeretettel, mert a blognak is ez a neve, hanem mert úgy gondolom, talán (és reményeim szerint) mentes ezektől a negatív plusz jelentéstartalmaktól. A határátkelőben nincs benne szerintem a bevándorlóban jelen lévő gyökértelenség („vándorló”) és kényszerűség, és nincs benne a migráns szó kellemetlen mellékzöngéje, a statisztika, és az idegen kifejezés okozta rossz íz.

Persze mondhatjátok (és nyilván mondjátok is majd), hogy nem érdemes ezen rugózni, olyan mindegy, ki minek nevez, a lényegen ez mit sem változtat. Szerintem ez nem igaz. Nagyon fontos, hogy ez a nagy, és egyre növekvő csoport milyen képet sugároz magáról, milyen képzettársítások kapcsolódnak hozzá, hozzánk.

A határátkelő lét pozitívuma, a szélesedő látókör, a beilleszkedés által megtanultak, a nyelvtudás, a más kultúra megismerése mind hatalmas érték, és ezt azok sem tudják elkerülni (még ha akarnák sem), akik adott esetben kényszerből döntöttek úgy, hogy nem Magyarországon folytatják az életüket.

A lényeg tehát mégiscsak az, hogy minden kifejezéshez kapcsolódik valamilyen kép, vagy képzettársítás (hadd ne mondjam: előítélet) a tudatunkban. Azt hiszem, éppen itt az ideje, hogy levessük magunkról a bevándorló, migráns gúnyát és felöltsük a határátkelők ruháját.

Mit gondoltok?

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: expat migráció vitaindító határátkelés migráns Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147057639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem kellene ezeket a folyamatos hazaárulás miatt betiltani? 2015.01.10. 16:55:26

Támadást hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá akarják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk meg nyilatk...

Trackback: Menekülnek az ukránok a hazájukból - épül a vasfüggöny a határra 2015.01.10. 16:52:45

Gáz, áram, élelem nincs, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az áldását is ad...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.01.10. 07:32:33

Korabban,joval korabban( gyerekkent foleg) vonzott a masik orszag allampolgarsaga,a jolet ( tatottuk a szankat mikor fater kivitt becsbe a Mariahilferre,mondtam is hogy diszidalni fogok), egyszeruen mas volt a levego,minden!

Aztan felnotkent rajottem,jo,jo par honapig...de nem az En vilagom,barhol is legyek,barmennyit keressek.

Ugyhogy maradt az orok bolcsesseg: kint megkeresni,otthon elkolteni( hala Istennek,a forint nem okoz meglepetest,mindig romlik)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.10. 07:46:21

Az expat, az télleg a kiküldött, ez okés.A migráns és a bevándorló, ebben a két szóban nem érzek különbséget, ha van is, nem lehet túl nagy.Szerintem azokat jelölhetjük ezzel a szóval akik tudatosan le akarnak telepedni, gyökeret ereszteni, nyelvet megtanulni, egyáltalán bármilyen okból is hosszú távra terveznek.
Én nem érzek benne semmilyen negatív felhangot, magamat is simán le-bevándorlózom.A határátkelő szóba picit bele nyelvtannáculnék, szerintem ez az a valaki, aki épp a határon van, épp átkel.Vagyis ez csak egy pillanatnyi állapot... :-)
Aki már kint van, az a határátkelt...Na jó, abbahagyom. :D
Ez valójában egy új szó, én csak itt a blogon, bloggal kapcsolatban láttam még csak leírva.Hogy milyen jelentést viszünk bele, az meg csak rajtunk múlik..

rezsöatya 2015.01.10. 07:54:09

@NIKI LAURA: igen, a disszidens is jo szo...

meg a menekult...

meg a turista... :-)

tsabus UAE 2015.01.10. 07:58:06

Európai lakos - ha Európában vagyunk... :-)

NIKI LAURA 2015.01.10. 07:58:28

@rezsöatya: wazzeg,a 80- evek vegen meg volt olyan...a 20 eves lanyom meg nem erti,hogy nem mehettel szabadon...

Tegnap este neztem a Dunat,latta valaki a Kenguru c filmet?
Fiatal hungarocamion- os Koltai hozta a farmerdzsekit nyugatrol....akkoriba a kamionos kivaltsagos volt:)

tanato 2015.01.10. 08:03:45

@rezsöatya: Na akkor tovább:Világcsavargó,vendégmunkás,ingázó,deportált,kitelepített,hontalan.
gazdag a nyelv hasonló értelmű szavakból,ki tud még többet?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.10. 08:09:01

Én még nem találtam meg a megfelelő kifejezést magamra.
Ideiglenesen itt tartózkodó... talán.
:D

tanato 2015.01.10. 08:09:17

@NIKI LAURA: Én láttam,már sokadszorra,fiatalkorombéli nosztalgia miatt.

tanato 2015.01.10. 08:17:39

@svájci sapka (ch): Ja tényleg ideiglenesen hazánkban állomásozó,az is egy határátlépő kategória volt,sok szovjet tisztnek hosszú évekig.

tanato 2015.01.10. 08:20:00

@NIKI LAURA: Na meg a régi jó öreg ZIL teherautók,nem is igen volt más csak a ZIL meg a pótkocsis IFA.egy mai gyerek olyanokat még nem is látott.

rezsöatya 2015.01.10. 08:20:05

@svájci sapka (ch): @tanato: a Foldon mindannyian ideiglenesen itt tartozkodok vagyunk...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:21:01

Maradjunk a hagyományos magyar kitántorgó szónál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.10. 08:25:48

@tanato: erre akartam utalni.
:)
@rezsöatya: nagy igazság.

Viccet félretéve, még 10 év és utána indulás tovább.

rezsöatya 2015.01.10. 08:47:58

@maxval bircaman szerkesztő: ja. Meg a kulfoldon (diplomaval) mosogatonal... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.10. 09:18:36

szerintem az expat nagyon nemcsak a kiküldött.
én szerintem olyan fehérrel nem találkoztam még DK-Ázsiában, aki bevándorlóként nevezte volna meg magát. az más. mi expatok vagyunk angolul. akár 20 év után is.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.10. 09:20:58

@rezsöatya: Meg jó magyarosan a "gyütt-ment". :)

tanato 2015.01.10. 09:43:37

@VPBA: Basszus,pedig ezt is ismerem,csak nem jutott eszembe.Bár pontosabban gyütt.mönt.

tanato 2015.01.10. 09:48:32

@Dragonlady (now in Thailand): Jogos,az én olvasatomban az expat mindig egy magas iskolázottságú a fogadó országénál sokkal jobb életszínvonalon élő külföldit jelent,aki csak ideiglenes jelleggel tartózkodik ott,és ez általában a harmadik világban vagy kisebb részben a volt szovjet block államaiban.Nem véletlenül angol kifejezés,a néhai gyarmati tisztségviselőhöz hasonló kategóriának gondolom. Pl. a néhai Hintát semmiképpen nem hívnám expatnak pedig kint él.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.10. 09:51:58

@tanato: Hát itt most az a "feladat", hogy találjunk szinonimákat. Lesz itt még néhány cifra, szerintem. :)

pasztasuta 2015.01.10. 09:52:58

Én magamra azt mondanám hogy utazó/vándorló. Nem érzem magam otthon Olaszországban, mondjuk nem is a végleges letelepedés hozott ki csak egy érdekesebb munka. Ha majd lejár a szerződésem és nem rukkolnak elő egy jobbal akkor összepakolom az életem 2bőröndbe és kezdődik egy új kaland.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.10. 09:58:54

@tanato: szerintem még ez az életszínvonal dolog se egyértelmű, pl a közel-keleten, vagy Szingapúrban. elég sokan teljesen normális városi középosztálybeliek vagyunk.
hogy mi ideiglenes, sose lehet tudni, itt Chiang Maiban pl különösen sokan vannak, akik családot alapítottak, vagy húsz éve itt van vállalkozásuk, nyugdíjasok, stb.
a különbséget egyébként én se tudom megfogni vagy megmagyarázni rendesen, még akkor sem, amikor mondjuk a burmai orvos kollégám élt és dolgozott Angliában családostul 10 évig (nem gyárban vagy étteremben, hanem rendesen praktizált). én rámondanám, hogy ő expat, pont azért, mert független ember, nincs rászorulva az integrációra, oda megy, ahova akar, és megmarad a saját identitása (most egyébként épp az USA-ba költöztek), de szerintem ezzel az értelmezéssel nem vagyok gyakori jelenség.

Hari Seldon 2 2015.01.10. 10:00:44

@tsabus [UK]:
Szerintem, eddig ez a legjobb.

Ha majd/ha előfordulna, olyan eset, hogy elköltözünk az AUS-ba,Kanadába, vagy Au-ba (adg kedvéért)
például, akkor az USA-ba/Kanadába/Au-ba költözött európai.
(legtöbb esetben ez a legjobb, más kontinensen is)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 10:02:04

@Dragonlady (now in Thailand):

Szerintem az expat olyan ember, aki a hazáján kívül, külföldön él, azaz számára a külföldi ország nem lett új haza, nem tekinti annak.

Mindegy, hogy kiküldött-e, a lényeg: ő az átmeneti kategória a turista és a bevándorló között.

GrandMasterB 2015.01.10. 10:02:04

@NIKI LAURA: A Kenguru hatalmas film, aki esetleg szeretné megnézni:
www.youtube.com/watch?v=rS23-bwG-tQ

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.10. 10:10:27

@maxval bircaman szerkesztő: ennek is ellentmondanék azzal, hogy nem kevés olyan ember van, aki évekig, évtizedekig nem megy "haza" (nem vagyok ezzel egyedül), itt érzi magát itthon, nem vágyik máshova, vagy egyenesen a háta közepére kívánja.
persze tökmindegy egyébként, hogy te mit tekintesz az otthonodnak vagy a hazádnak, ha esetleg ezt a kívülállók nem fogadják el.
akár még a cigányokat is körberöhögik Magyarországon, amikor magyarnak mondják magukat és az országot a hazájuknak!
szóval kicsit se komplex a kérdés.
ez a magyar "haza" fogalom szerintem sok más kultúrában ráadásul majdnemhogy értelmezhetetlen.

tanato 2015.01.10. 10:14:41

@Dragonlady (now in Thailand): Oké,de semmiképpen sem a szegény vendégmunkás szintjén éle egy expat,sem Szingapúrban,sem Dubaiban vagy Szaudiban,Valószínűleg a szegény ázsiai országokból jövő építőmunkásokra,cselédlányokra nem ezt a kifejezést használják pedig amúgy ők is csak ideiglenesen tartózkodnak ezen országokban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.10. 10:17:24

@tanato: persze. ők egyébként angolul "migrant workers".

tanato 2015.01.10. 10:17:45

@GrandMasterB: A jó öreg nosztalgia ,fiatalkorom díszleteivel ez a film.Már csak az utcákon sétáló szovjet tisztek látványa hiányzik.

tanato 2015.01.10. 10:19:06

@Dragonlady (now in Thailand): Na ezt nem tudtam,de engem tényleg a volt gyarmati tisztségviselőkre emlékeztet az expat kifejezés.De ez a migráló munkások tényleg ül.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.10. 10:24:59

@tanato: engem szerintem azért zavar ez a gyarmati tisztségviselős izé, mert ők az elnyomó gépezet részei voltak. habár ha valaki nagyon akarja úgy csavarni, most is lehet minket elnyomónak tekinteni, csak én speciel nem szeretem :-)

egyébként meg szerintem ez nem is olyan régen nagyon jó kis témákat hozott fel, amik relevánsak. mert egyszerűen ebben a "hogyan nevezzelek?" kérdésben benne van a két (vagy több) találkozó kultúra és társadalom viszonya, státusza is.

hataratkelo.blog.hu/2014/07/02/ahogy_a_romaiak_avagy_illemkodex_hataratkeloknek

persze a legtöbb magyar EU-ba megy, ott szerintem egyszerűbb a téma, ott mindenkinek az önmeghatározásán múlik, hogy vendégmunkásnak, bevándorlónak, utazónak, expatnak, idegennek, stb tekinti-e magát, mivel a kultúrája, vallása, színe általában nem komplikálja túl a témát a befogadói oldalról.

**mimi** 2015.01.10. 10:31:27

@GrandMasterB:
ez a film motoszkált tegnap a poszt kapcsán a fejemben, de nem jutott eszembe a címe...de most megnézem újra :)

**mimi** 2015.01.10. 10:32:13

és a poszt kapcsán....

minek nevezzelek ? :))))

Shebelle 2015.01.10. 10:44:49

Érdekes ez a minek nevezzelek téma. Sokat lehetne rajta filozofálni, de azon is, amit talán pasztasuta említett, hogy most még itt, de lehet kis idő múlva már amott, mert fogja a két bőröndjét és odébáll. Vajon mi lehet abban a bizonyos két bőröndben?! Ez is érdekes téma lehetne....

pasztasuta 2015.01.10. 10:55:27

@Shebelle: ha szószerint érdekel akkor van egy ruhás meg egy kabátos-cipős-táskás-sálas (és mindenmás ami az elsőbe nem fért bele) :)
Ha meg átvitt értelemben, akkor azt hiszem a vágyakozás valami új valami más után, ismeretek szélesítése, új emberek és kultúrák megismerése.

tanato 2015.01.10. 10:56:58

@Dragonlady (now in Thailand): Na de azért az elnyomás mellett vittek azért be iskoláztatást,eü.ellátást,vasutat,utakat,ipart is,az akkori gyarmatokra vezényelt,hittérítők,orvosok,mérnökök,tanárok és egyéb akkori angol és francia expatok a rendőrség és a katonaság mellett.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.10. 11:09:09

Hordoznak magukban olyan lehetőséget ezek a szavak, hogy felsejlik mögöttük a dráma. Egy konfliktus, ami miatt vannak érzelmi töltetek,

Ha magyarul írjuk körbe a témát, akkor nem vagyunk még 0 - 1 generáció távolságra attól a szótól, hogy diszidáns. Az előző rendszerben a nyelvünk elfogadta, hogy a rendszer kriminalizálja ezt a kérdést.

Indokolt ezt kihagyni, ha a jelen kor szóhasználata a téma /hacsak nem kezdi el használni ez az ideológus érdekcsoport ugyan így/. Anélkül, hogy maga a szó újjáéledt volna, azért a kirekesztő agresszió a törvényeken keresztül jön felénk. Vadásznak ránk a saját kultúránkban! Az, aki vélhetően a brotválkozótükrével szokott országos társadalmi vitákat folytatni a közjó kérdéseiben, az láthatóan haragszik ránk, vagy legalábbis rengeteg szálon olyan keretalkotó módosítási javaslatokkal áll elő, ami a feudális vagy az az előtti emberi kultúrához illeszkednek szerves módon.

Egy másik oldala enek az éremnek:

Az egyik HR tanárom sokat dolgozott expatokkal és nagyon útálta, hogy ugyan azért a munkáért megkapják a 3-4-5 szörös bért. Amit persze erről a piacról termelünk ki. A multiknak a profit elvárása is magasabb volt az itteni cégekkel szemben, mint más országoknál. Különösen fájdalmas volt ezt látni miközben a HR olyan drasztikus fizetés fogyokúrákat csinál, hogy lecseréli a 180 nettót kererső diszpécser részleget netto 130-as bérkategóriára. Apropó bele is kérdezett a tömegbe, a fele részben multiknál dolgozó osztálytársaimnál, hogy "nálatok is ez megy??". Ott lehetett látni, hogy modernizációs szempontból közel vagyunk egy nagy pofára eséshez, mert a negatív áralku jelen esetben az európai bér felé kacsintgató réteg körében végez szőnyegbombázst.

A jóléti társadalaom modell halálra ítélésében így kulcvsszerepet játszik az, hogy nincsen nemzeti szándékunk az európai bér felépítésére és a cégeken belül anélkül indul be a negatív áralku kavargó örvénye, hogy ezt a "hiperinfláció szerű dinamikát" akárki érzékelné, szóvá tenné.

Majd ez a két dráma egymásnak esik. A társadalmi vitákat a borotválkozótükrével lefojtató szerint, ő ott se volt, amikor minden elkezdett itt lerohadni és a nyugat ármánykodása ez az egész csődtömeg.... Csak nyakon kell őket vágni profitelrabló különadókkal és akkor menten észhez térnek 5-6 20 év sokkterápia után. Csak ki kell rabolni őket és pár párttitkárnak kell átjátszani a főbb tulajdonosi szerepet és máris kész az univerzum legsikeresebb nemzete című koktél!

Nyugatról nézve, ez a "nemzetállamoké a jövő" "minden más halott" szemlélet az csak egy neofasiszta maszlag.

Ekkora drámákból, ennyi élet/halál játszmának lefestett siker/kudarc játszma esetén indokolt találni egy csendesebb szigetet. A "Határátkelő" egy jó kísérlet erre. Ha az életvilág szemszögéből akarunk közösségi blogként megszólalni ebben a témában, akkor indokolt levetni azokat a címkézési próbálkozásokat, amit ez az ideológus érdekcsoport és nem mellesleg a történelmi valóság ránk zúdít.

Az ő szemükben mi duplán hazaárulók vagyunk! Nemcsak azért, mert nemet mondunk arra, hogy élethosszig tartó személyes sikertörténetünk nem egy 80-130 ezer Ft-os otthoni bérből tud felépülni. Azért is 1000-szeres hazaárulás az, ami itt történik, mert itt POLGÁROK beszélnek. Szabad emberek. Olyanok, akik nem hiszik, hogy bármit szó nélkül helyeselniük kellene, amit ez a társaság szajkóz.

Csodabogár 2015.01.10. 11:37:23

Mikor 1965-ben elhagytam az országot, otthon disszidensnek hívtak. Külföldön soha nem merült fel a kérdés, hogy mi is vagyok. Az első helyen átmenetileg tartózkodtam, hogy legyen egy nyugati utlevelem. Utána még kétszer tovább álltam, de soha sehol nem merült fel a státuszom. Azt hittem soha nem fogok látogatáson kívűl haza jönni, aztán most mégis itthon vagyok és nagyon jól érzem magam. Nem érzem a jelentőségét annak, hogy ki kinek nevez, vagy van mostanában valami hivatalos megnevezés a hatóságok részéről? Nem hivatalosan nekem tök közömbös, hogy ki mit mond.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 12:25:10

Egyetertek.
mit lehet ezen beszelgetni?
szar egy poszt:-D

Határátkelő 2015.01.10. 12:29:16

@Babette .: Szerintem meg érdekes és fontos kérdés, de hát szerencsére nem értünk mindig mindenben egyet. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 13:18:21

@VPBA: a gyuttment az, aki rovid idore jon, majd mdgy.
aki idetelepult, az a gyuttmaratt.

Igy pontos.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 13:19:38

@tanato: az a kategoria avendegmunkas. Ha hetvegen nem jar haza, akkor is.

SzZoole 2015.01.10. 13:41:07

Hogyan nevezzük?Nem mindegy?
Van normális munkánk,normális házban lakunk,biztonságban élünk anyagilag es minden teren.a gyermekeim tovább tanulása biztosítva van.
Innentől kezdve magasról teszek ra,hogy hogy neveznek.

Asszonypajti 2015.01.10. 13:43:10

Így két év után, mindenképpen bevándorló...a gyereket szeptemberben beszippantja az osztrák iskolarendszer, és szerintem már nem mozdulunk, maximum nyugdíjas korunkban. Talán pár év múlva állampolgárok leszünk, de annyi helyen kék még az ég..

Mrs. Clayton 2015.01.10. 13:54:34

@Zoole[uk]:
ez max a statisztikusoknak, a bevandorlasi hivatalnak es egyeb hatosagoknak lenyeges, egyeni szinten nalam fel sem merul
en mondjuk nem szeretem, amiko Hi J-kent neveznek irasban, de majd egyszer reklamalok, vagy legalabbis megkerdezem majd, h sztuk ez cool v mi?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.10. 13:57:27

@Babette .: És ha a "gyütt-maratt" is elmegy egyszer? Akkor már az is csak egy "gyütt-ment". :) Itt is meg az új helyen is. :)

P.Elliot 2015.01.10. 14:46:27

Az en fajtamat meg disszidensnek hivtak mert 72-ben leptunk le, igen, ezt a szot jobbjara sertegetes szeruen hasznaltak regebben, magyarok, foleg otthoniak,szinte a fejunkhoz vagva, nem mintha erdekelt volna hogy ki mit mond, de ez volt.
Itt Usaban nem neveztek igy, egyszeruen fel sem merult hogy az illeto kicsoda, ugy tartottak nyilvan hogy uj amerikas, most jott. Mivel ide mindenki valahonnan jott vagy az elodei, sosem ereztettek megkulonboztetest.

P.Elliot 2015.01.10. 14:46:30

@Babette .: Hehehe....ez jo volt! A gyutt, maradt!

Mrs. Clayton 2015.01.10. 15:04:10

Termeszetesen a rohadt wizz megint kesik, mondjuk a szembeszel miatt, de akkor is....

2015.01.10. 15:21:17

Jajjj, etimologia... Nem vagyok a szavak hive ugy altalaban, a verbalis kommunikacioval az a baj, hogy tulsagosan sok lehetoseg van a felreertesekre, a jelentesek eltorzulasara. Peldaul szerintem az expat, meg a migrans, meg a be/kivandorlo, ezek elcsepelt, regi szavak, amik tul sok mindent jelentenek, es elvesztik az arra valo alkalmassagukat, hogy pontosan leirjak valakinek a statuszat.

Szerintem az a jo, ha minel pontosabban meg tudunk fogalmazni valamit, ezert jo, ha vannak pontosabb szavak, peldaul: erasmusoshipszter, amerikasmagyar, londonimosogato, startupcsoves/internetnomad, kulimernok, megelhetesi eloskodo, eletutvalsagikalandvagyo, kenyszeroligarcha, stb.

Mrs. Clayton 2015.01.10. 15:28:01

@mojyo: en kenyszeroligarchina vagy princess housewife szeretnek lenni esetleg foallasu bevasarlo
Fenykepes motivacios es bemutatkozo level az indapassos adatlapomrol letoltheto

pasztasuta 2015.01.10. 15:33:59

@mojyo: :))) toszkánnagyhercegnő (by kardio) stip-stop!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.10. 16:11:31

@tanato: "na de mit adtak nekünk a rómaiak..."
:-)))

Mme Seldon 2015.01.10. 16:16:30

@Saman:
Nem akarok piszkálódó lenni, de leírnád ezt mondjuk 5-6 mondatban?

Shebelle 2015.01.10. 16:17:42

@pasztasuta: igy is, ugy is!!!! Köszi a választ! Fel sem tudom fogni, hogy lehet csak két bőrönddel élni, költözni. Gondolom menne nekem is, ha muszáj lenne. Egyelőre nem kell. Rengeteg holmim van, gyűjtögetek rendesen....., sajnos :( .

SzZoole 2015.01.10. 16:59:32

@Jess G: nem csak a Wizz,szinte minden gép 40-50 perceket késik
En most a T3-on vagyok a Hongkong-bol érkező gépnek 3-ra kellet volna érkeznie most szállt le 5 perce

SzZoole 2015.01.10. 17:06:42

A Britis Airways Budapest-rol érkező gépe is késik 1 óra 40 percet kb

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 17:10:56

Én saját magamat gazdasági menekültnek nevezném.
Ez nem lényeg.
A lényeg az hogy minek nevelem a fiamat.
Mindent megteszek azért hogy VILÁGPOLGÁR legyen.
Hogy bárhová veti a sors ezen a sárgolyón mindenhol otthon érezze magát.
Szerintem ez a legnagyobb dolog amit valaki elérhet.

M. Péter 2015.01.10. 17:15:06

@tanato: A Spanyolországban letelepült brit nyugdíjas is expatriate, meg az Angliában dolgozó amerikai mérnök is.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

ausztriaban ma 20 fok fole kuszott a homerseklet. tegnap meg osszefuggo jeg boritotta a tavat, aminek mara nyoma se maradt. az egen meg golyamadar kerengett.
mashol is nyarias tavasz van mar? ja, a deli felteken kivul. :)

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

@Mme Seldon: ezt a szikar, sokatmondo elemzest nem lehet tovabb suriteni. olyan, mintha a bibliat akarnad zanzasitani. ;)

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

a migrans szo nem magyarul van (az ekszpat meg foleg). a migralo madarakat magyarul koltozo madaraknak hivjak. esetleg vandormadaraknak. amirol meg nekem a gyakori allasvaltoztatas ugrik be. eszerint tehat koltozok vagy vandorok vagyunk.

szerintem vannak kivandorlok (illetve bevandorlok, ha az ujhazabol tekintunk magunkra), meg vendegmunkasok (persze ennek meg olyan jugo-torok mellekzongeje van).

persze, akik megrovoan szeretnek elitelo velemenyuket leirni es nemtetszesuket kifejezni a folyamatrol, azok mas szavakat hasznalnak.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

ez a vilagpolgarsag szerintem egy illuzio. aki mindenhol otthon van, az sehol sincs otthon. mondhatnam, gyokertelen. az ember territorialis leny, nem bolygo hollandi.

mindenhun otthon lenni, eppolyannyira lehet, mint mindenkit egyforman szeretni a vilagon. ami ugyanazt jelenti, mint mindenkit egyforman utalni a vilagon. nem hinnem, hogy tulzottan pozitiv lelkiallapot.

másikpista 2015.01.10. 18:39:17

Nevezze magát mindenki ahogyan akarja. Én Németben vagyok már egy ideje, de még nem törtem a fejemet ezen. Néha viccesen mondom a kollégáknak hogy én csak egy auszlender vagyok, vagy gasztarbeiter, de ez csak pillanatnyi hangulat kérdése

Nemsoká hazamegyek Budapestre, onnan keresek egy jobb munkahelyet idekinn. Folyton változik a helyzet, ettől szép az élet nem attól hogy milyen nevet adunk neki

bonfred 2015.01.10. 18:39:44

"Elvárjuk, elvárják-e ezektől az emberektől a beilleszkedést, a helyi nyelv elsajátítását?"
Nem tudom, hogy elvárják-e, de akárhol jártam turistaként, vagy most "expatként", ha tudtam-tudok pár szót, mondatot a helyi nyelven, azt mindenütt értékelik. Pont most ugrottam le sörért az éjjel-nappaliba, az eladó kérdezte is, hogy segíthet-e? Mondtam neki: bocs, nem beszélem a helyi nyelvet. Azután fizetéskor az anyanyelvén mondtam, hogy kösz, nem kell szatyor, mert van nálam, és ugyanígy köszöntem el. Ez talán a beilleszkedést első lépcsője.

bonfred 2015.01.10. 18:39:48

@mojyo: "kenyszeroligarcha" Az milyen? Külföldre megy, és hallá kersi magát, vagy mi?

Mrs. Clayton 2015.01.10. 18:48:00

@bonfred: nem, a kenyszeroligarcha szive szerint melyszegeny lenne, csak epp a korulmenyek aldozata, igy sajnos nem teheti ezt meg, kenytelen kva gazdagnak lenni, es emiatt nagyon szar neki, habar ugy tunik, h elvezi, de ez csak a latszat

2015.01.10. 18:50:29

@bonfred: Nem, az olyan, hogy elobb gazdagszik meg, aztan, ha kezdi elvesziteni a politikai befolyasat, es elkezd erdeklodni iranta az ugyeszseg, vagy egy nala is jobb kapcsolatokkal rendelkezo masik vallalkozo, meg idoben lelecel. :D

2015.01.10. 18:52:09

@Jess G: Vagy peldaul ez. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.10. 19:16:43

@tanato: Van modern verzió is, mit kaptunk mi a BKK-tól?

index.hu/mindekozben/poszt/2014/11/24/itt_a_tarlos-vitezy_harc_vegso_napjainak_vicces_videoja_nade_mit_adott_nekunk_a_bkk/

Az eredetire van ráfeliratozva, fergeteges...nézze meg mindenki aki rajongó!
:-)))))))))

bonfred 2015.01.10. 19:18:17

@Jess G: Van olyan, hogy kényszer-kényszeroligarcha? Aki nem szeretne az lenni, de ha már annyira tukmálják azt a pár százmilliócskát, na jó, csak hogy ne legyen harag, elfogadja:-))))
HOVA KÜLDJEM AZ ÉLETRAJZOM????

Sütemény1975 2015.01.10. 19:43:26

@Zoole[uk]: gondolom a szél miatt. doverban is kaosz volt.

SzZoole 2015.01.10. 20:02:04

@Sütemény1975: nagy valószínűséggel,bár mar itt enyhült
A hőmérséklet meg megy lefelé 5 fok van
Tegnap éjjel Londonban 15-16 fok volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 20:02:17

@kovácsúrmilesz?:
Nem nem az.
Soha életemben nem tudtam mit kezdeni az olyan orditális közhelyekkel hogy keresem önmagam meg ott vannak a gyökereim.
Én kérem szépen magam vagyok a GYÖKÉR.
Ahhoz hogy jól érezzem magam magamon kívül nem kell senki.

"A bűnösök azok, akik el akarják hitetni veled, hogy a nagyvilágon e kívül nincsen. Ez az örök magyar hazugságok legsúlyosabbika. Ne érezd magad otthon a nagyvilágban, magyar! Ezt követelik tőled születésed óta. Ezt szavalják neked az állami ünnepeken, már az óvodában rákezdik, és folytatják az iskolában, szavalnak, mennydörögnek, sulykolják a fülbe, hogy e kívül nincsen számodra. Húzódj be a Kárpátok eresze alá! Zárd magadra az ajtót, fordulj a fal felé, és álmodj szépeket, magyar! Ezt akarják tőled. S ha nem vagy elég óvatos, bedőlsz nekik. S tényleg úgy mozogsz majd ezen a bolygón egész életedben, mint egy marslakó. A határokon túl mint egy idegen.l hogy ne érezze sehol magát otthon hanem mindenhol otthon érezze magát."

Hol van az alapvetésként leírva hogy kell egy haza?
Mert hogy "kell egy csapat" azt Minarik Ede óta tudjuk.
Mihez kell egy haza? Minek?
Ugyan már hagyjuk az "itt élned halnod kell" pátoszhegyeket.

Sanyi9 2015.01.10. 20:15:20

@kovácsúrmilesz?: a vilagpolgarsag szerintem inkabb azt jelenti, hogy az ember akarhol jol erezHETi magat, nem csak egy leszukitett kornyezetben. A te analogiaddal elve, az ember akarkit szerethet, nem muszaj embereket kezdettol fogva utalni, csak mert azoknak valamely konkret vonasaik vannak.

kardio1 2015.01.10. 20:31:25

En magamat Franciaorszàgban élô magyarnak tartom. Magyar vagyok, de Franciaorszàg többet jelent Magyarorszàgon kivül minden màs orszàgnàl. Nehezern tudnàm elképzelni, hogy orszàgot vàltsak és egy ùj orszàgban elölrôl kezdjem az integràlodàst. Semmiképpen sem vagyok expat, és még nem vagyok bevàndorlo. Magyarorszàgot sem a kivàndorlàs szàndékàval hagytam el. Nem szeretném a gyerekeimet vilàgpolgàrrà nevelni, de a vilàgra nyitott emberekké igen.
Az expatok szerintem olyan emberek, akik nem tartos letelepedés, vagy integràlodàs szàndékàval kezdenek külföldön dolgozni, vagy a beilleszkedés a tàrsadalmi, kultùràlis különbségek foka miatt nem lehetséges.

Hari Seldon 2 2015.01.10. 20:34:17

@diggerdriver:
Kitől idéztél? Ha nem utálnám a verseket (pár kivéltellel) , azt mondanám, hoyg olyan szép, mint egy költemény.

kardio1 2015.01.10. 20:39:31

@diggerdriver: "Én kérem szépen magam vagyok a GYÖKÉR."
Ez lehet, hogy igaz, bàr nem ismerlek ahhoz eléggé :)
Komolyra forditva a szot, a hosszabb idézet (honnan van?), meglehetôsen félremagyaràzza a Szozat értelmét. Hazàra pedig mindenkinek szüksége van. Mondhatod, hogy neked ez Magyarorszàgon kivül van. Szerintem nekünk Magyarorszàghoz olyasmi a viszonyunk, mint az anya-gyerek kapcsolat. A gyerek elutasithatja az anyàt, az mégi mindig az anyja marad.
A mùltkor valaki (talàn adg) fogalmazta meg egy posztnàl, hogy mi, akik itt kommentelünk, mind nagyon magyarok vagyunk, akàr elfogadjuk ezt, akàr nem. A nyelv, a kultùra, a gondolkodàsmod mind-mind olyan dolgok, amik olyannà tesznek minket, amilyenek vagyunk és ezt levetkôzni teljesen sosem lehet.

Hari Seldon 2 2015.01.10. 20:39:41

@diggerdriver:
Mondjuk ez nekem annyiban ismerős, hogy én mindig úton szeretek lenni. Két hely között. Valahonnan elindulni, és menni egy másik helyre. Magyarországon is a megszokottság volt az egyik legnyomasztóbb számomra.

Nem tudom emléxel-e a Truman Show című filmre?
Volt benne egy jelent, amikor a kis Truman még az iskolában lelekesen azt mondta a tanárnőnek, hogy, ha "nagy leszek felfedező szeretnék lenni, mint a nagy Magellán...
Tanárnő azonnal lekeverte: Lehúzta a térképet. Késő, már mindent felfedeztek..."

Szóval Sokáig ilyen "bezártság" érzésem volt, hogy elmenni, bárhová (OK, a nyugati civilizációba :-) )

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 20:44:09

@diggerdriver:
"Én kérem szépen magam vagyok a GYÖKÉR."
nagyra tartom az onismereted, orulok, hogy toled hallhattuk. szerintem sokan sejtettuk itt mar egy ideje. ;)))

"Hol van az alapvetésként leírva hogy kell egy haza?"
en NEM a haza szuksegessegerol beszeltem, de semmikeppen sem egy politikai kozosseghez valo tartozas ertelmeben.
de a kozosseghez valo tartozas fontos. hogy ne mondjam: eletbevago. nem azert fogsz te hazamenni egy-ket evtized mulva, mert londoni nyugdijaskent felkopna az allad. azert fogsz hazajonni, mert magyarorszaghoz kot nehany ember, a kozossegnek azok a roncsai, amik meg akkor is erosebbek lesznek, mint amik a kovetkezo evekben uj helyeden ki fognak alakulni.
nem igy latod?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 20:50:28

@kardio1:
Miért mondod hogy félremagyarázza?
Mi van ha már a Szózat is egy félremagyarázás?
Miért kell mindent kételkedés nélkül elhinnünk?

2015.01.10. 20:56:45

@Hari Seldon 2: Ezzel abszolute enis igy vagyok, enis imadok uton lenni, meg rovid tavon is, megallni a parkoloban es nezni a tajat, meg a benzinkuton nezegetni a helyi ujsagokat :) Es nalunk is tele volt otthon terkeppel meg konyvvel a polc + anyukam kepeslap gyujtemenye azoktol akikkel oroszul levelezett, igy amikor engem megkerdeztek a felnottek, hogy mi akarok lenni, ha nagy leszek altalaban azt mondtam, hogy nem tudom, de Oroszorszagban/Franciaorszagban/Ausztraliaban/Izlandon/stb (mindig ahova eppen szerelmes voltam) fogok lakni. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 20:56:53

Meghalt Hankiss elemér. Isten nyugosztalja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 20:57:46

Meghalt Hankiss Elemér. Isten nyugosztalja.

kardio1 2015.01.10. 21:06:52

@diggerdriver: Mert nem arrol szol ma, hogy bezàr a magyar voltod a Kàrpàt-medencébe. Inkàbb arrol, hogy akkor is van hovà hazamenned, ha màshol netalàn nem fogadnak be. Amikor Vörösmarty ezt irta, a nemzeti ébredés idôszaka volt, ô különösen félt a nemzethalàl viziojàtol. Ez nagyon nem mindegy, ha értelmezni akarod a mondanivalojàt ennek a költeménynek.
Ami a fiatal rokonodat illeti, kivànok nemi sok sikert Aus-ban. Késôbb màsképp fog sok mindent làtni vsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 21:10:21

@kardio1:
Aha. Elemezzed még mit gondolt a költő mikor írta a verset.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nincs rokonom Ausztráliában.
Kérdezted honnan van az idézet.
Onnan.

tanato 2015.01.10. 21:13:27

@M. Péter: Persze szó szerinti fordításban.De gyakorlatban legalábbis itthon az expat kifejezés a magasan képzett nyugati /ilyen szempontból a magyar is az pl. Ázsiában/szakembereket jelenti akik szegényebb országokban vállalnak /magas beosztású/munkát,esősorban kiküldetésben,kisebb részben egyénileg.

tsabus UAE 2015.01.10. 21:45:02

@kovácsúrmilesz?:
Tudatom veled, mint szabályt erősítő kivétel, a talpam által lefedett területet tekintem a mindenkori otthonomnak és hazámnak. Ha egyszer belefáradok az itteni marhaságokba, akkor is sanszos, hogy talán Mazúriában pihenem ki a fáradalmaimat, vagy egyéb eldugott zugában a világnak. Ha pedig magyar barátaim egyikével akarok találkozni, akkor mehetek Magyarországra is. Ahogy az orosz barátomat Oroszországban látogatnám meg.
Egyébként köszönöm, hogy megosztottad az egyetlen, egyetemes igazságot, ami minden élő és élettelen lényre vonatkozik. Stephen Hawking igen rácseszett, hogy egész életét feltette a mindenség egyetemes elméletének kutatására, erre te kisujjból kirázod.

ganjagym 2015.01.10. 21:49:33

Nemsokara kolonizaljuk a Marsot is, azok igazi hatarokat lepnek at. A jegy is egyiranyu...

kardio1 2015.01.10. 21:54:50

@diggerdriver:
Ad 1. Nem elemeztem, mit akart mondani a költô, csak megemlitettem, mikor irodott a vers. Tovàbbra is tartom, jo ezt tudni. Arrol meg végképp nem szoltam, hogy ezt ma aktualizàlja-e valaki a "hatàrtàkelôk" ellen.
Ad2. Valoban figyelmetlen voltam. Azt hittem (de miért?), hogy a te blogodra kerültem a linkkel.

2015.01.10. 21:59:35

Minek érzi magát az ember, ez csak attól függ.

Muscari 2015.01.10. 22:26:51

@diggerdriver: igen, szegény, nagyra becsültem.
Ha valaki nem látta volna, ment a királyi tévében ehy sorozata évekkel ezelőtt, A Tízparancsolat ma címmel. Nagyon - nagyon jó, minden egyes rész egy parancsolatot jár körbe, sok okos emberrel beszélget benne.

RIP

Muscari 2015.01.10. 22:39:27

@diggerdriver: megtalaltam a sorozatot, de csak egy idiota magyar oldalon van fent: nava.hu/kereses-eredmenye/?advanced&q=(nostop%3A%22A+T%C3%ADzparancsolat+ma%22)&sort=datem

Unalmas esteken nagyon hasznos neznivalo.

PannonBoy 2015.01.10. 23:00:11

Véleményem szerint az EU-n belüli munkaerőáramlás nem valódi migráció, hanem egy közösségen belüli helyváltoztatás. Olyan, mintha valami Pécsről Szombathelyre költözne, csak más nyelvet beszélnek.
Erősíteni kellene az EU citizenship életérzést.
Az igazi migráció, ha valaki elhagyja az EU-t és pl. az USA-ba költözik. De itt EU-n belül csak egy másik state lakosa lesz.
A lényeg, hogy az EU-n kívüli migránsoktól meg kell védeni Európa határait. Olyan erős közösséget kell kiépíteni, mint az USA tett.
Ha az elmaradottabb részeket is jobban felhúznák, akkor nem lenne ez a nagy költözködés és nem történhetne meg, hogy egy fejlettebb tag szociális ellátórendszerét kihasználnák.
Végül Cameron is nyugodtabban tudna aludni. :)

kardio1 2015.01.10. 23:06:14

@PannonBoy: Europàban nem state-k, hanem country-k vannak, sajàt nyelvvel, kultùràval, hagyomànyokkal. Nem kéne egy masszàvà összemosni ezt a sokszinûséget.

blackhairlady 2015.01.10. 23:45:22

@mojyo: Ezt a "eletutvalsagikalandvagyo, " szot nem volt konnyu kiolvasni:)))
Nagyon otletes es lenyegre ravilagito meg/ki/elnevezeseket talaltal:DDD

PannonBoy 2015.01.10. 23:52:18

@kardio1: Az a saját kultúra eléggé összefonódik, miért ne lehetne a másik állambeli jóbarát? A hagyományok megmaradhatnak, de csak területi jelleggel (pl. Kárpát medencére jellemző hagyományok).
A nyelvvel nem lenne gond. Mindenkinek angol a kötelező, azt' csá! :) Angol lenne a hivatalos nyelv, így a magyarok fejlődhetnének a legnagyobbat, hisz ők vannak leginkább lemaradva.

eweres 2015.01.10. 23:57:51

Hogy hogyan hívnak mások, az nem érdekel, valószínű bevándorlónak, szerintem az EU-n belül nem lényeges kategorizálni. Helyi vagy nem, ha valaki kategorizálni akar.

A legelején expatnak gondoltam magam, aztán később egy Ausztriában élő magyarnak. Ha egy szóval kellene hívni: "kiköltözött".
Nem hiszem, hogy életem végéig itt maradok, ezért a bevándorló szó nem igazán jól jellemez, max ha veszek egy házat, és itt maradunk. Vagy ha a gyerekek is itt nőnek fel, akkor rájuk mondhatnák, hogy első bevándorlók gyerekei.
Amitől feláll a hátamon a szőr, az, ha valaki egy országot választott hazának nevez (pár év után).

Velemenyem szerint.... 2015.01.10. 23:58:07

Ne keverjük a kifejezéseket, az expat technikailag nézve sem bevándorló ,rendszerint a fogadó tagállam külön státuszt ad nekik. Ennek az egyik oka, nem a fogadó ország gazdasagát csapólja meg hanem valamilyen globális tevékenységet végez összevonva abban az országban, amely így jól jár vele. Az expatokat pedig a foglalkoztató cég is előnyös csomagokkal vonzza oda. Az egy vicc hogy majd a benszülött dadustól lenne nem expat, ez egy munkaviszonyfajta. Egyébként a legtöbb komoly cég kész a nemzetközi iskolák tandíját is állni mivel a munkavállaló pont a cég miatt kénytelen gyakran országot váltani így a helyi iskolának nem is lenne semmi értelme.

kardio1 2015.01.10. 23:58:43

@PannonBoy: Miért pont az angol? Europàban nem az angolok vannak a legtöbben. En pedig nem szeretném elvesziteni a magyar nyelvet. Magyarul màs struktùràban gondolkozunk, mint a többi europai nép. Es természetesen a franciàt sem adnàm fel az angol kedvéért.
Kulturàlisan sok az azonossàg, de sok eltérés is van.
Te Angliàban vagy Irorszàgban élsz? (Minden szentnek maga felé hajlik a keze?) :))

montroyal ( CAN qc) 2015.01.11. 01:48:24

a kerdessel kapcsolatban pont a karibi szigetek tett utazasunknal merult fel hogy TOBB TELET NEM AKAROK CANADABA TOLTENI mindegy minek neveznek ,de a visszateresunk elso napjatol azt tervezem ,kemenyen fogok dolgozni es 4 honapot délen toltok es 8 honapot Canadaban robotolok .. hogy sikerul-e ... remelem de Mo-rol biztos fel sem merult volna bennem ez a lehetoseg ... csak az elso HA volt szukseges es megérte ..

FutureFry 2015.01.11. 03:54:32

@M. Péter: @tanato:
Én az USA-ban az "expat" kifejezést csak olyanokra láttam használni akik "magasabb szintű" (a.k.a. jól fizető) munka miatt költöztek egy másik országba (hosszabb időre, leginkább családostul). Tipikusan ilyen pozíciók pl. az olajipari mérnököké Szaúd-Arábiában. Nem tudom, hogy a nyugdíjasokra is használják-e ezt a kifejezést, igaz nem forgok olyan körökben...

FutureFry 2015.01.11. 04:25:45

@FutureFry: "munka miatt költöztek egy másik országba (hosszabb időre, leginkább családostul)." Efelejtettem hozzáteni, hogy a küldő cég alkalmazásában, általuk fizetve a legtöbb (összes?) költséget (költözés, gyerekek iskolája, esetleg még a szállás is). Szóval magyarul "kiküldetés"-nek fordítanám.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 07:56:58

@kovácsúrmilesz?: "szerintem sokan sejtettuk itt mar egy ideje."

Miert, ki vagy te?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 08:00:46

@montroyal ( CAN qc): neha az az erzesem,monti, h te csakis az en bosszantasomra irod minden kommented...

adg 2015.01.11. 08:49:12

@kardio1: szerintem nem en mondtam, de igaznak tunik...

kék madár 2015.01.11. 09:24:11

@FutureFry: kurdokra, romanokra Pesten meg soha nem hallottam az expat kifejezest. Ellenben jol fizetett amerikai managerekre a Tungsramban inkabb

kék madár 2015.01.11. 09:24:12

@kovácsúrmilesz?: "ez a vilagpolgarsag szerintem egy illuzio. aki mindenhol otthon van, az sehol sincs otthon. "

igy van es ezt csak azt tudja, aki 4-5 helyen elt mar egy-ket evtizeden at. 1-2-3 ev utan meg csak okoskodik az ember meg high a sok uj elmenytol, aztan radobben.
Egy baratom idezete: Leaving home, going home- the most difficult part of living abroad:(

tanato 2015.01.11. 09:27:42

@FutureFry: Tökéletesen egyetértek,volt ilyen a kádári Magyarországon is,sok mérnök,orvos,katonai tanácsadó tiszt volt így kiküldve a fejlődő országokba/ezt a kifejezést használtuk anno a harmadik világ szinonímájaként/.Persze azon országokba akik akkor a Szovjetúnió felé kacsalogtak./Pl.Charlieharper,Birca szülei

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.11. 10:11:29

@33621: igen, köszönöm, megnyitottam, de még nem olvastam, elfelejtettem.majd most...de már a címe is beteg... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.11. 10:15:16

@montroyal ( CAN qc): Mi a baj a kanadai telekkel? :D
Rax fel képeket a hajózásról?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.11. 10:30:17

@Muscari:
Egy igazi polihisztor volt, hozzá mérhető, általam nagyra becsült ember talán néhai nagytiszteletű Hegedűs Gyula volt.

tucano 2015.01.11. 10:38:23

@tanato: Maradnék a vándorcigány mellett, most hogy kuty is van, legfeljebb utazó cirkusz :D

@kovácsúrmilesz?: dehogynem. Az érzi magát egy helyen otthon, aki egy helyhez szokott, az én hazám a széles nagyvilááááág :D

@Shebelle: feleségem a legprofibb, teljes lakást 4 ember összes cuccával együtt 1, legfeljebb 2 napon belül összepakol. A teljes készenléti utazócsomag mindenestül 120 kg, de azzal már földrészeket költöztünk. A 3. vagy 4. költözés után kiderül, hogy valójában mi szükséges, mit érdemes vinni és mi az, amit bárhol egyszerűen beszerezhetsz. Mondjuk télikabátot és vastag pulóvert mi nem szoktunk csomagolni, de akkor 2 bőrönd/fő még sok is.

tucano 2015.01.11. 10:45:50

@montroyal ( CAN qc): ezt nagyon megérértem, és merre kacsingatsz télidőben? Van már kedven karibi sziget? Ha nem lenne a chikugunya, már onnan írnék most, de féltem a családot. Tököm tele a trópusi betegségekkel, kb. már csak az ebola hiányzik a sorból nálam :(

Sanyi9 2015.01.11. 11:03:17

@kék madár: a jol fizetett kurd es roman managereket a Tungsramban hogy hivjak?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.11. 11:35:56

még mindig lábrázást kapok attól, ha valaki megmondja, én minek hívjam magam, hogy érzem magam, hogyan kéne hogy érezzem magam, hogyan fogom érezni magam majd öregkoromban, hol vannak a gyökereim, hova fogok visszamenni, stb.
ja, mert egyébként az ember "otthon" is lehet kívülálló. csak mivel ott elvileg nem lenne szabad neki, így még sokkal rosszabbul is esik.
továbbá én még mindig elég erősen meghúznám a különbséget a "haza" és az "otthon" között.
ráadásul attól, hogy az ember mondjuk nem érzi magát otthon Magyarországon, lehet, hogy esze ágába sincs megtagadni a magyarságát, attól még magyarnak érzi magát, és nincs ezzel túl sok baja.
aztán ott van, hogy mennyivel fontosabb identitások is akadnak a magyarságnál. errefele okkal relevánsabb az európaiság, és olykor előbukkan a kelet-európaiság, a posztszovjet beütés is. és ezenkívül is ezerszám lehetnek még fontos, fontosabb identitások. hogy az ember mondjuk nő, anya, orvos, biciklis, protestáns, kávébarna (direkt nem magamról akarok beszélni.) akármi más is lehet releváns.
ha valaki rá akar görcsölni csupán a magyarságra és az ittélnedhalnodkell-re, azt kérem hogy csinálja saját magának, és másokat hagyjon ki belőle.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.11. 12:09:38

@Mme Seldon: A cikkeimet jópárszor meghúzták már. Hidd el, hogy ez egy rövidke szösszenet volt tőlem.

please respect! :)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.11. 17:57:05

@tucano: egyelore jovore megvan a 4 honapom(?)
www.croisierenet.com/costa-croisieres/costa-luminosa/id/4625845--fr/fiche.html

utanna a kedvencem (10-t lattam )St-Maarten ahova Eu-s leven konnyebb letelepedni (magyar utlevel kellene a nejemnek van )
es ezt talaltam a legeuropaibbnak is ...
persze a benefittek miatt 8honapot (minimum 6 honapot )Canadaban kell tolteni tehat azt nem adnam fel ..
florida is felmerul mert ott tudnek a legkonnyebben dolgozni (feketen)
szoval ezek a tervek eletem hatralevo téli 4 honapjaira ...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.11. 17:59:52

@geegee: OK a kepek vasarnap
a bajom a telekkel hogy 60 fokot esett a homerseglet a karibhoz kepes meg olyan utalatos feher dolog lepi el a foldet nalunk ...

DieNanny CH 2015.01.11. 20:20:52

@Muscari:

Tényleg nagyon idióta az oldal... Állandóan töltöget, meg leáll; de az első résznél látom, Vekerdy beszél, ez nekem külön jó pont... Valahonnan meg fogom szerezni, vagy egy türelmesebb napomon kivárom a betöltéseket...
(Most amúgy elkezdtem olvasni a Dalai Láma könyvét ebook-on - úgy látszik, most ilyen hangulatom van...)

tucano 2015.01.11. 20:58:37

@montroyal ( CAN qc): St Marteen nem rossz, sőt. Ha európai útlevél számit, akkor ott vannak még:
Martinique (francia tengerentúli)
Bonaire, Saba és Sint Eustatius hollandok, mint St. Marteens.
Nem lehet hibázni:) St. Marteens nagyon tuti, de a közbiztonsága nem túl erős, mondjuk nem egy Trinidad, azért simán élhető kategória, sőt. Amint eltűnik a rohadt chikungunya, kiköltözöm és valamelyik télen átevezek felétek :D

kovácsúrmilesz? 2015.01.11. 21:34:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Muscari: ncore-on tobb konyve is elerheto, ez is.
***

natgeo-n pedig csanyi vilmossal volt egy interju nemreg. kiderul belole, miert hasznos a kutya :) (csak vacsora utan ajanlott elolvasni) :
www.ng.hu/Tudomany/2014/12/22/Beszelgetes-Csanyi-Vilmos-etologussal

Fekete Pestis 2015.01.11. 22:36:11

@kardio1:

tudod ez mind szép és jó, de külföldön mint vreemdeling vagy invandrere ( idegen, bevándorló) sokkal többet el lehet érni, mint M.o-n.
Két Ny-eu-i ország, ahova tökidegenként, mintegy véletlenül vetödtem el, sokkal többet adott, mint az az ország, ahol születtem. Ha belegondolunk, hogy egyik országhoz sem volt semmi közöm, akkor ez nagyon-nagyon szomorú.

És azt, amit ezekben az országokban nem értem (még?) el, csak magamnak koszönhetem. Nem úgy, mint M.o-n.

Ny-Eu-ban tényleg minddenki a zsebében hordja a marsallbotot. M.o-n ezzel szemben a (nem marsall)bottal fegyelmezik az embert.

Velemenyem szerint.... 2015.01.11. 22:36:11

Eleve nem értem hogy honnan ez a marhaság, hogy az expathoz amerikainak kell lenni. Én nem egy magyar expatot ismertem, csak ugyebár ahhoz külföldre kell menni, mert attól expat.

@Saman: Ahogy hozzánk hoznak külföldi menedzsereket, úgy a magyarokat is viszik külföldre. Csak ott a helyi német francia belga stb kollégák nem ilyen kisstílűen irigykednek rájuk. Ki kell tűnni a cégnél és be kell vállalni a kimenetelt a cég kedvéért, ez nem kis áldozat egy sikeres alkalmazottól.

Őszintén szólva nagyobb vívmány az volt amikor az egyik legelső (magyar) főnökömet a nemzetközi cége a szokásaitól eltérően úgy tett partnerré, hogy neki nem kellett megcsinálni az amúgy szinte kötelező külföldözős (expatos) kört.

kardio1 2015.01.11. 23:14:26

@Fekete Pestis: Nincs kötelezôen elôirva, hogy mit kell érezzél Magyarorszàg, vagy a befogado orszàg felé, ùgy teszel, ahogy a szived vagy az eszed diktàlja.
En màr magyar maradok, de emellett egyre jobban kötôdöm ahhjoz az orszàghoz, ahol élek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.12. 02:20:38

@montroyal ( CAN qc): :-))))
Hát ja, elhiszem.Én most még imádom a telet,(imádnám, ha lenne itt...) de 15-20 év múlva lehet, én is megutálom.

A képeket várom, köszi! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.12. 02:22:00

@montroyal ( CAN qc): Amúgy meg Cascabel bá biztos tud tippeket adni a tél átvészelésének módszereiről... :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.01.12. 02:44:59

@tucano: @geegee: meg csak tervezesi(alom) stadiumba vagyunk

kepeket a vasarnapi postba tettem

eddig 24 telet atveszeltem én is de ELÉG volt ...

svédnyugger 2015.01.12. 14:07:43

Szerintem, ha valaki tudja, hogy hosszabb idôre vagy véglegesen költözik, akkor a kivándorló (bevándorló- nézôpont kérdése) a helyes kifejezés. Hogy mennyire érzi otthon magát az a nyelvtudástól és a vérmérséklettôl függ. Én pl. "új" hazámban érzem magam a legjobban 34 évi ittlét után, bár az elsô 3 év nehéz volt. Igaz az idôjárás sok mindent lehúz, a telet nem igazán szerettem meg, de a svéd életritmus közelebb állt hozzám az elsô perctôl. Most itt dél Spanyolországban nagyon jó, de miután a nyelvet nem beszélem, így biztos, hogy 1 hónap után vágyom majd haza.

Warlimont 2015.01.13. 12:59:25

En nem bonyolitom tul, sima munkavallalonak erzem magam, aki most Svedorszagban dolgozik. Korabban otthon ket hosszu munkahelyem volt, ket kulön varosban, most 3 eve itt egy harmadik. Ez az EU, erre szavaztunk, nem? :) Es ha itt nem lesz jo, akkor hazamegyek. De addig sem erzem magam svednek (ha akarnek, se tudnek az lenni), sima munkavallalo vagyok, mert kell nekik a tudasom, jo penzert felvettek. Kenytelenek, mert a sved fiatalok (tisztelet a kiveteleknek) nem orvosi egyetemre mennek, hanem tetovaloszalonokban kivarratjak magukat, drogoznak, nameg tartos tappenzeken dekkolnak. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása