oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 25. 06:41,  Legemlékezetesebb határátkelős karácsonyunk 128 komment

2014. december 25. 06:41 Határátkelő

Legemlékezetesebb határátkelős karácsonyunk

Az első sokszor a legemlékezetesebb is, így van ezzel Jani haverja és VPBA, akik természetesen az első tiranai karácsonyuk emlékét írták meg, jó sok képpel megspékelve. Lássuk tehát, milyen egy albániai karácsony!

foter_fenyo1.JPG

„Természetesen az első. Eddig legalábbis. Mivel októberben érkeztünk, ezért alig volt időnk felocsúdni abból, hogy ezentúl egy másik országban fogunk élni, máris eljött a december és vele a karácsony.

Érdekes volt szembesülni azzal, hogy itt is – annak ellenére, hogy az ország lakosságának elvileg 70%-a muszlim - ugyanolyan készülődés folyik az ünnepek előtt, mint Magyarországon. Így aztán nem is volt olyan nagy meglepetés, amikor a főtér mellett elautókázva lefényképeztük Tirana fenyőfáját.

foter_fenyo2.JPG

Mivel ebben az országban a vallási tolerancia példaértékű még Európán belül is, ezért nem meglepő, hogy az albán muszlim családok december 6-án felállítják és feldíszítik a karácsonyfát, de a Mikulás itt számukra nem akkor jön, hanem Újévkor. (A következő videón az itteni legnépszerűbb karácsonyi gyerekdal hallható.)

A keresztény családok természetesen a szokásos vallási hagyományokat követik, tehát a katolikusoknak december 25-én van karácsony, és akkor is ajándékoznak, az ortodoxoknak pedig január 6-án, viszont ők is január elsején ajándékoznak, mint a muszlimok. (A következő videón az albán Csendes éjt láthatjátok.)

Az iskolai téli szünet is eszerint alakul itt, elkezdődik a katolikus karácsony előtt éppen, és eltart január 6-ig, az ortodox karácsonyig.

A városokat és a házakat ugyanolyan fényárba öltöztetik, mint bármely más országban, így esténként hangulatos kivilágítást kapnak az utcák, épületek.

epulet_a_foteren.JPG

tirana_1.JPG
A bevásárlóközpontokat (a galériában a City Park látható), boltokat, üzleteket is feldíszítik.

Természetesen a templomokból sem hiányozhat a Betlehemi jászol, mi akkor 2011-ben éppen a Szent Pál székesegyházban jártunk, így az ottani Betlehemet örökítettük meg.

betlehem.JPG

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy Szent Pál anno innen Durres mellől írta levelei jó részét, többek között a korinthusiakhoz írt leveleit, ezért itt minden, ami katolikus az vagy Szent Pálról vagy Teréz anyáról szól. :)

Nekünk ez az első karácsonyunk arról szólt, hogy feledtessük kicsit a kisfiunkkal a nagyszülők, a barátok és az eddig megszokott élet hiányát, ezért az ajándék mellett megleptük őt és magunkat egy élménnyel is, felmentünk a felvonóval a Dajti-hegyre, hogy havat is lássunk.

A felvonó Tiranából indul, és 15 perc alatt ér fel, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a pálmafák alól a havas hegytetőre csupán egy negyed óra az út.

dajti1.JPG

dajti2.JPG

Fent egy egészen más világ fogadott, tényleg volt hó, voltak „kölcsönözhető” lovak, quad, meg szép hegyi környezet. És egész Tirana a lábunk alatt hevert.

Érdekesség, hogy a hegyen van egy szálloda is, melynek tetején egy forgó bár üzemel, ami 1 óra alatt fordul körbe, és szép időben akár a tengerig is el lehet látni.

A felvonó egyébként nagyon korszerű, egy osztrák cég építette, melynek nagyon nagy tapasztalata van e téren, a világ minden részén építettek már felvonókat, tehát nem kell félni, hogy leesünk. :)

A Dajtira érdemes egyébként nemcsak télen, hanem nyáron is felmenni, akkor hűsölés céljából, a forró város után jól esik egy kis felfrissülés. De nekünk az első élményünk itt pont télen, az első határátkelős karácsonyunkkor volt.

Január elsején pedig olyan szép idő volt, hogy egy kávézó teraszán ülve egy méhecske megcsípte a kisfiunk fülét. Jól indult az új év. :)”

a_forgo_bar.JPG

A kommentelési szabályokról itt olvashatszide kattintva pedig a Határátkelő ajándékát láthatod!

Tavaly nagy sikert arattak a beküldött karácsonyi fotók és videók, ezeket várom most is mindenkitől a hataratkeloKUKAChotmail.com címre. Mutassuk meg, hogyan ünnepelnek a magyarok a világ körül. Jöhetnek képek a karácsonyfátokról, a terített asztalról, bármiről, aminek köze van az ünnephez! Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr107008673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.25. 07:47:03

Jo latni hogy a tobbsegben muszlim Albaniaban ennyire multikulti szellemben allnak hozza a karacsonyhoz; ez nem minden muszlim orszagra jellemzo, nalunk peldaul szigoruan tiltott minden karacsonyra valo utalas, jelkep. Vannak expatok akik lebuktak mikor karacsonyfadiszeket probaltak becsempeszni a csomagjukban; ezeket elkoboztak toluk a hataron :(. Elvileg azt sem szabadna mondani nyilvanos helyen hogy 'boldog karacsonyt' mert vallasi teritesnek minosul... Azert mi kivantunk egymasnak boldog karacsonyt ma reggel a kolleganoimmel, sot en karacsonyi lapokat is osztogattam (mondjuk nem igazan neznek ki karacsonyi lapnak mivel ilyet nem lehet kapni, de 'tel' temaju kepeslapok az IKEAbol :))).

Mindegy, mar csak par ora es mehetek haza karacsonyi vacsorat fozni. Boldog Karacsonyt azoknak akik ma unnepelnek!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.25. 07:59:57

Jó az írás, szépek a képek.
Köszönjük.
:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 09:28:16

Biztos, hogy januárban van az albán ortodoxiában a Karácsony? Úgy tudom, az albán templomok nagy része áttért az újjuliánus naptárra.

Az Albán Egyházban a görög hatás nagyon erős, ennek ma még külön politikai okai is vannak (magyarul: az albán hívek igyekeznek magukat elhatárolni a szerb "ellenségtől"), s a Görög Egyház újjuliánus.

Egyébként a juliánus naptár szerinti Karácsony is január 7. lenne, nem 6. Azaz ebben biztosan tévedsz.

Hozzátenném: valójában a juliánus naptárt használók is december 25-én ünnepelnek, azaz ez van írva az egyházi naptárba, de ez a polgári naptár szerint január 7-re esik.

Az egyetlen egyház, mely tényleg januárban ünnepel, az az Örmény Egyház, de ennek az az oka, hogy náluk nincs Karácsony, hanem Jézus születését a Vízkereszt részeként ünneplik - január 6-án vagy 19-én, naptártól függően.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 09:28:24

@Mirjam2:

A albán nacionalizmus arról híres, hogy nincs semmi köze a valláshoz.

Azaz a muszlim albán számára a katolikus albán és az ortodox albán testvér, míg a muszlim nem-albán meg nem az. Lásd a koszovói eseményeket: a muszlim albán terroristák a muszlim cigányokat ugyanúgy elűzték, mint a keresztény szerbeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.25. 09:32:31

az éneklős videókért külön köszi, ezekkel szórakoztatom itt magam pár napja :-)
aztán bejgli van-e? :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 09:32:43

@maxval bircaman szerkesztő: Itt tényleg január 6-án van az ortodoxoknak a Karácsony, de január elsején ajándékoznak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 09:33:23

@maxval bircaman szerkesztő: Koszovóban bőven vannak szerbek is, meg cigányok is, csak szólok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 09:36:57

@Mirjam2: Ez az abszolút vallási tolerancia országa. Itt mindenki azt mondja, hogy "Zoti është një", azaz "Az Úr egy", vagy "Egy az Úr", és ennek szellemében is él. Egy itteni vallásos muszlim simán bemegy egy ortodox, vagy egy katolikus templomba imátkozni, ha az van éppen közelebb, de ezt a katolikus, meg az ortodox is megteszi (mármint azt, hogy másik vallás templomába megy be imádkozni :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 09:41:24

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, és még egy: Olyan, hogy albán nacionalizmus, meg Nagy Albánia, az csak a nacionalista szerb politikusok fejében létezik. A koszovóiak csak "külföldiül" albánok, mert albán nyelven nincsen olyan szó, hogy "albán". Helyette van olyan szó, hogy "shqiptar" (ez az albán albán), meg olyan szó, hogy "kosovar" (koszovói albán). Ez két külön nép, sőt van még albánul pl. çamerian is, ezek jórészt Görögországban élnek, de vannak néhányan itt Albániában is. Ezeket a népeket a külföldiek egyöntetűen albánoknak hívják.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 10:06:16

@Jani haverja:

Igen, Észak-Koszovóban, ahol nincs a gyakorlatban hatalma a koszovói kormánynak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 10:06:16

@Jani haverja:

Szóval akkor miért tegnap mondott karácsonyi beszédet a tiranai érsek? www.youtube.com/watch?v=zXeQCTxQWmM

De közben utána kérdeztem 2 ortodox csoportban a FB-on, ahol tag vagyok, s mindenki azt mondta, az Albán Egyház újjuliánus.

Szóval komolyan nem értem az egészet...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 10:06:16

@Jani haverja:

Ne viccelj.

Akkor miért használnak mind a macedóniai, mind a koszovói albánok albán jelképeket? S miért beszélnek Nagy-Albániáról?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 10:06:17

@Jani haverja:

Mármint a Szenteste van január 6-án, nem a Karácsony.

De ez elég furcsa, mert hivatalosan az Albán Egyház bevezette az újjuliánus naptárt. Lásd a hivatalos honlapot orthodoxalbania.org/ ott is a Karácsonyt emlegetík, ha jól veszem ki a számomra nehezen érthető albán szövegből.

**mimi** 2014.12.25. 10:16:36

nagyon klassz írás, köszi...és a képeket is :)

"Az Úr egy", vagy "Egy az Úr"...és milyen igazuk van!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 10:17:54

@maxval bircaman szerkesztő: Nem csak ott, több helyen is élnek szerbek is, meg cigányok is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 10:19:46

@maxval bircaman szerkesztő: Annyira én nem merültem bele az ortodoxiába :) De azt tudom, hogy január 6-án is karácsonyoznak :)
Lehet, hogy két ortodox egyház van itt? Tényleg nem tudom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 10:26:42

@maxval bircaman szerkesztő: Albán jelképet egy dolgot használnak csak, ez pedig a kétfejű sasos zászló. Ezt mindegyik használja, teljes joggal. De ennek a zászlónak a jelentése más, ez nem területalapú jelentéssel bír. Ellentétben pl. a magyar zászlóval, ugye mindenki tudja, hogy "Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld", tehát benne van a területalapúság. Az albán zászlón anno Kasztrióta György korában pont azért lett a kétfejű sas, merthogy 52 törzset egyesített, de csak egy alkalmi feladatra (a török ellen). 52 fejű sas meg hülyén nézett volna ki a zászlón :) Tetejében ennek az 52 törzsnek sem voltak teljesen körülhatárolható területeik.
Hogy értsed: Egy albánnak egy koszovói albán az testvér, segít is rajta, ha tud, de ugye te se adod ajándékba a testvérednek se az autódat, se a házadat, se a feleségedet. És egy koszovói albán is ugyanígy gondolkodik az albániai albánról. Ezért nem lesz SOHA Nagy-Albánia. Egyébként itt is van Nagy-Albánia párt, a tavalyi választáson sikerült is 0,3%-ot elérniük :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 10:27:53

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, és ha megfigyeled a híradásokat, akkor Nagy-Albániáról mindig csak a szerb nacionalista politikusok beszélnek, nekik ugyanis nagyon jól jönne, ha létrejönne Nagy-Albánia :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 10:32:30

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor fogalmam sincs, hogy az itteni ortodoxoknál hogy van ez, de mi a TV-ben január 6-án is szoktuk látni ugyanúgy az ortodox karácsony ünneplést :) Majd megkérdezem valamelyik ortodox haveromat :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.25. 10:54:09

@**mimi**: Igen, végül is ez a lényeg. Mindenki a saját hite szerint ünnepel, de tiszteletben tartják egymás szokásait, és pl. a muszlimok ugyanúgy kívánnak ilyenkor kellemes ünnepeket, mint pl. a keresztények az ő ünnepeikkor.

tanato 2014.12.25. 11:26:14

@maxval bircaman szerkesztő: Kellemes Ünnepeket Mindenkinek ezúton is!csak egy kérdéssel zavarnálak.Ott BG.-ben most van Karácsony vagy Január elején mint a szerbeknél vagy a románoknál?És Ti a decemberi vagy a januári periódus szerint ünnepeltek családilag?

tanato 2014.12.25. 11:42:01

2014. december 25. 05:20, csütörtök - Szemlézte: hírszerkesztő
Karácsony alkalmából Georg Friedrich Händel „Hallelujah” című művét középiskolások adták elő - de nem egy rendhagyó karácsonyi előadást láthatunk, ugyanis a szerzetesnek öltözött diákok nem énekelnek, hanem táblákkal mutatják a zene szövegét. Nagyon sokat gyakorolhatták, hogy a megfelelő sorrendben és pillanatban mutassák fel a táblákat a dalszöveg szerint….

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 11:45:00

@Jani haverja:

Az Albán Egyház újjuliánus, azaz Karácsony ma van. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy egyesek a juliánus naptár szerint ünnepeljenek.

Ez fordítva is így van. Az Orosz Egyház juliánus, azaz csak 13 nap múlva lesz Karácsony, de ez nem zárja ki azt, hogy egyesek ünnepeljenek az újjuliánus naptár szerint is.

Lásd a mai magyar ortodox honlap cikket (a magyar ortodoxia az Orosz Egyház része): szynaxarion.wordpress.com/2014/12/24/december-25-januar-7-krisztus-szuletese-karacsony/

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 11:45:03

@tanato:

A korai Egyházban nem létezett még Karácsony. Eleve Jézus születése nem volt önálló ünnep, születéséről csak a Vízkereszt ünnep részeként emlékeztek meg, január 6-án.

Mivel a Római Birodalomban az év legnagyobb ünnepe a téli napforduló volt (mely akkor még a jelenleginél 3 nappal későbbre, december 25-re esett), az Egyház a IV. században úgy döntött, hogy erre a napra teszi Jézus születésének emléknapját, hogy a pogány napforduló ünnepnek keresztény tartalma legyen.

A fentiek miatt a kereszténység jelenleg 4 különböző időpontban emlékezik meg Jézus születéséről:
- december 25-én emlékeznek meg azok, akik átvették a fent leírt szokást,
- január 6-án emlékeznek meg azok, akik a fent leírt szokást nem vették át, s továbbra is csak a Vízkereszt részeként ünnepelték meg Jézus születését.

Ez eddig csak 2 dátum, azonban a dolgokat tovább bonyolítja a XVI. században bevezetett Gergely-naptár, melyet nem vett át az egész kereszténység.

Így tehát ma 4 dátum van:
- az ünneplés december 25-én van, mely a polgári naptár szerint is december 25-re esik – a téli napfordulót átvevő egyházak, melyek áttértek a Gergely-naptárra,
- az ünneplés december 25-én van, mely a polgári naptár szerint január 7-re esik– a téli napfordulót átvevő egyházak, melyek nem tértek át a Gergely-naptárra,
- az ünneplés január 6-án van, mely a polgári naptár szerint is január 6-ra esik – a téli napfordulót nem átvevő egyházak, melyek áttértek a Gergely-naptárra,
- az ünneplés január 6-án van, mely a polgári naptár szerint január 19-re esik– a téli napfordulót nem átvevő egyházak, melyek nem tértek át a Gergely-naptárra.

A khalkhedóni ortodoxia 1923-ban foglalkozott a naptárreform kérdésével: vajon mi a fontosabb, az egyházi ünnepi ciklus megszakítatlansága vagy a naptár egyezése a valósággal. A kérdésben nem született döntés. Így egyes ortodox részegyházak maradtak a juliánus naptárnál, míg mások áttérték az újjuliánus naptárra.

Kicsit legyszerűsítve azt lehet mondana, hogy a „görögök” áttértek az újjuliánus naptárra, míg az oroszok maradtak a juliánusnál. (Nem teljesen poontos ez, mert a szintén görög istentiszteleti nyelvű Jeruzsálemi Egyház maradt a juliánus naptárnál.) A többi egyház meg csatlakozott valamelyik táborhoz a kettő közül: a grúzok, a szerbek, a lengyelek maradtak a juliánus naptárnál, az albánok, a bolgárok, a csehszlovákok, a románok, az amerikaiak meg áttértek az újjuliánusra.

A naptár egyébként nem dogmatikai kérdés, így van több olyan egyház is, mely hivatalosan ugyan az egyik naptárt használja, mégis egyes egyházközségei a másikat. Különösen igaz ez egyes autonóm részegyházakra: a finnek (ami a Konstantinápolyi Egyház autonóm része) egyenesen a Gergely-naptárra tértek át.

Ami a nem-khalkhedóni ortodoxiát illeti, ott a két lehetőség a juliánus naptár és a Gergely-naptár. A koptok, az etiópok, az eritreaiak a juliánus naptárt használják, a többiek – örmények, szírek, indiaiak - meg a Gergely-naptárt. Az asszírok nagyobb része a Gergely-naptárt használja, kisebbik része a juliánust.

Azaz Romániában MA van Karácsony, Szerbiában meg 13 nap múlva lesz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 11:53:17

@maxval bircaman szerkesztő: Bocs, az előző kommentem véletlenül a feleségem nevében ment el :)

tanato 2014.12.25. 11:55:00

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor ezek szerint szakadtak az ortodoxok is ebben a kérdésben.Ezek szerint akkor nálatok is ma van Karácsony.A románokét viszont nem tudtam.Azt hiszem Cipruson is,legalábbis ezt mondta egy ciprusim ismerősöm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 13:08:19

Boldogot'...
Na, meg van mentve a fehér karácsonyunk: esett az éjjel sz@ros fél centi hó... :-))
Vicces ez a helyi időjárás.Inkább úgy mondom, szánalmas...Albániában is több hó van...
Mondom én, 30 év és az itteni fenyőfákat felváltják a pálmafák.
:-((((

Muscari 2014.12.25. 13:14:57

Köszi szépen ezt a szép kis bemutatót. Azért ott a hegytetőn sem volt túl sok hó, ahhoz viszont eleg, hogy a tél érzetét keltse. Már kezd nekem is hiányozni a hó, két éve nem láttam.

Boldog karácsony t nektek is!

wuaaa 2014.12.25. 13:15:32

Jó reggelt, jó volt, pont ilyenre gondoltam tegnap... :)) Köszi !

Quercus a favágó 2014.12.25. 13:20:41

Ez a Dajti belopta magát a szívembe. Szép hely.
Boldog Karácsonyt Jani haverja, az egész családnak.

Muscari 2014.12.25. 13:20:44

@maxval bircaman szerkesztő: Köszönjük a kimerítő felvilágosítást.
Ma mi lesz a menü nálatok?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 13:37:50

@geegee: Azért hó itt sincs :) Még a hegyekben sem, nemhogy itt :)
15 fok van :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 13:39:28

@Muscari: Gyere ide, és látsz :) Legalábbis a hegyekben van általában télen néha még sok is :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 13:45:19

@QUERCUS: Tényleg szép, bár a Dajti csak azért nevezetes, mert az van legközelebb Tiranához (meg fel lehet menni libegővel.
Mivel ennek az országnak a területének kb. a 80%-a hegy (ott él a lakosság 20%-a:)), így vannak ennél jóval szebb tájak is, pl ez:
www.youtube.com/watch?v=4qDRlsULMRA

Ez fenn északon az Albán-Alpokban van. Természetesen nyáron, mert télen ott járhatatlan minden.

SzZoole 2014.12.25. 13:45:41

Az a hegyteton levo kacslabon forgo etterem nagyon tetszik,ha mennek Albaniaba oda biztos,hogy beulnek.
Feletek van szalon cukor,vagy AK-47-es skulok lognak a farol(csak vicc volt)

Thor vagyok 2014.12.25. 13:49:26

@Mirjam2: nagyjából minden hozzászólásodnál leejtem az állam, hogy mintha más vilgban éltünk volna egy országon belül. Az én szaúdi muszlim barátaim és volt kollégáim most is tömegével posztolták ki a Facebookra a karácsonyi jókívánságaikat keresztény barátaik részére, a saját arcukkal, nevükkel, és még nincs ott kommentben, hogy elvitte volna őket a rendőrség :) Tavaly amikor ott voltam, az utcán is odakiabálták, ajándékot kaptam, volt aki még magyar nyelvű üdvözletet is keresett nekem a neten.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 13:57:33

@Zoole[uk]: Konkrétan szaloncukor nincsen, van viszont csomagolt cukor nagyon sokféle, de azok kerek alaprajzú bonbonok, vagy teljesen gömb alakúak, és csak az egyik végén van összefogva a papír. Az itt hagyományos édesség, ha valahova mész vendégségbe, mindig ilyennel kínálnak először a hagyomány szerint, és csak egyet illik belőle venni. De a karácsonyfára csak díszeket tesznek, ilyen bonbon sincs a fán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 14:01:59

@Jani haverja: Dejszen ott van a hegyen...Vagy az nem normális?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.25. 14:05:55

@Muscari: Szép karácsonyt Nektek is!
Őszintén szólva a hó nekem nem hiányzik annyira, én "melegimádó" vagyok, azóta sem voltunk fenn télen, csak nyáron. Csak érdekes volt így elsőre, hogy ilyen rövid idő alatt egy másik világba kerülsz, de azért az megnyugtató volt, hogy hamar vissza lehet jutni a pálmafák meg leanderek közé. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 14:06:08

Boldog karácsonyt mindenkinek.

Van-e bejgli az uj vilagban?

(Nalam most nincs, mert az emberem retest rendelt helyette)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 14:07:07

@Jani haverja:
csak egyet??? Na oda se megyek:-):-):-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:10:27

@geegee: De ez a hó nem most van, hanem 2011 karácsonykor volt! :)
De egyébként ilyenkor már a Dajti havas szokott lenni mindig, csak idén van melegebb.

SzZoole 2014.12.25. 14:11:41

@Jani haverja: Irtam,hogy csak vicceltem:))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:12:46

@Babette .: Itt nincsen bejgli, csak baklava, kadaif, meg egyéb ilyen diós-mézes édességek.
Egyébként a tortáik is vannak, és hasonlóak, mint a magyar torták, de azt inkább születésnapon, meg újévkor esznek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:14:20

@Zoole[uk]: Tudom :)
AK 47-es egyébként van dögivel itt, meg töltény is hozzá, de nem a karácsonyfára teszik, faluhelyen újévkor lövöldöznek vele :)
A világító (foszforos) lövedékek baromira jól néznek ki :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:17:40

@Babette .: Tudod, hogy az igazi jó házi baklava a lusta asszony süteménye? :)
Merthogy úgy készítik, hogy itt faluhelyen un. "makedon sparhelt" van minden konyhában. Ebbe ugye télen tüzelnek, ez adja a konyhába a meleget. Van sütő része is. Ebbe késő este a háziasszony beteszi a baklavát, és reggelre pont kész lesz. Közben ugyanis elég a parázs is a sparheltben, és lassan kihűl. Így lesz a legfinomabb, és tetejében az asszonynak nem kell vele különösebben foglalkozni, nyugodtan alhat éjszaka, reggelre meg kész a friss baklava :)

SzZoole 2014.12.25. 14:18:48

@Jani haverja: En tudok jobbat:)))
A karacsonyfatok az igazabol egy feldiszitett bazooka vagy RPG,AK skulokal diszitve.igy igazabol a evvegi tuzi jatek is meg van oldva:)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:22:12

@Zoole[uk]: Háááát itt a szilveszteri tüzijátékokról inkább ne beszéljünk... :)
Az olyan szokott lenni, mintha kitört volna a harmadik világháború... :)

Muscari 2014.12.25. 14:25:57

@Thor vagyok: én ezt egyáltalán nem értem, de annak alapján, amit azelőtt hallottam az országról, én olyannak képzeltem, amilyennek Mirjam leírja. Nagyon érdekesek ezek az egymásnak ellentmondó tapasztalatok, ennyire különböző helyein éltek vagy életek az országnak?

SzZoole 2014.12.25. 14:28:09

@Jani haverja: Elbirom kepzelni,de komolyan.

SzZoole 2014.12.25. 14:29:48

@Babette .: Van valami infod az otthoni HA talalkozorol?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:41:24

@Zoole[uk]: Ez egy szolíd külvárosi része Tiranának Szilveszterkor:
www.youtube.com/watch?v=19bM-dOrlCU

Ez se nem falu (azaz nem lövöldöznek géppisztolyokkal), se nem belváros, ahol végképp nem látod a robbanásokat, mert egybefolyik. Ez egy csendes rész :) Képzeld el, hogy mi lehet egyéb helyeken :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 14:43:53

@Zoole[uk]: van. Csak nemnyilvanos:-)
mert jonnèl?? Jolenne.
pasztasutanak irjal, o szervezi.

SzZoole 2014.12.25. 14:47:42

@Jani haverja: Nem semmi,de itt sem kell Londonba menni tuzi jatekot nezni,itt is szinte minden 3.haznal tuzijatekoznak.

SzZoole 2014.12.25. 14:51:20

@Babette .: Nem nyilvanos???
Ezt nem ertem,az egy zartkoru talalkozo lesz?
En is szerveztem egyet,biztos emlekszel,mindenkit szivesen lattam,aki el tudott jonni es voltunk is egy paran.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 14:51:33

@Zoole[uk]: Na, találtam egy másik videót, ez már közelebb van a belvároshoz :)
www.youtube.com/watch?v=0luE7db1jBQ

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 14:56:32

@Zoole[uk]: hat londonban nem sok veszely fenygetett, hogy nevtelenek odamennek kukkolni.
Es azt is tudjuk, h nem nagyon erted, hogy masok nem szeretik olyan nyilvanosan elni az eletuket, mint te (foleg nem itthon!).
(Ez nem cinkeles, csak tenymegallapitas)

SzZoole 2014.12.25. 14:57:10

@Jani haverja: Basszus,ez eleg szervezetlennek tunik,nem szoktak balesetek tortenni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 15:01:31

@Zoole[uk]: Eddig 3 szilvesztert éltünk túl, illetve nem mentünk be a belvárosba (most sem fogunk). Balesetek szoktak lenni, de eddig egyik évben sem volt haláleset. Minden évben január elsején az első hír a TV híradókban az volt, hogy szerencsésen lezajlott a szilveszter, senki nem halt meg, bezzeg Olaszországban... :)

puhacica 2014.12.25. 15:02:10

@Jani haverja: egy jóféle baklava elférne nálunk is. :) igaz, még a marlenkát is meg kellene enni és a hűtőben vár a brie sajt is, hogy isteni csemegévé váljon...

www.life.hu/hogyanlegyekjono/20141215-hogyan-legyek-jo-no-karacsonyi-edesseg-mascarponeval-aszalt-szilvaval-magokkal-es-mezzel.html

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 15:02:34

@tanato:

Ott ahol egy ortodox egyház a többségi vallás vagy nem a többségi vallás, de a legnagyobb keresztény felekezet, ott mindig akkor van Karácsony állami munkaszüneti napként, ahogy ez a helyi ortodox egyház naptára szerint van. Azaz:
- december 25. - Bulgária, Románia, Görögország, Ciprus, Albánia, Jordánia, Szíria,
- január 6. - Örményország, Karabah,
- január 7. - Oroszország, Ukrajna, Belarusz, Moldova, Transznisztria, Abházia, Dél-Oszétia, Grúzia, Etiópia, Egyiptom.

Két érdekes eset van: Bosznia és Libanon, ezekben mind január 7., mind december 25. munkaszüneti nap.

A jelenlegi 22 autokefál ortodox egyházból (15 khalkedóni és 7 nem-khalkedóni):
- többségi vallás valahol: bolgár, román, görög, szerb, grúz, orosz, ciprusi, örmény. etióp, eritreai,
- nen többségi, de a legnagyobb keresztény vallás: albán, konstantinápolyi, alexandriai (nem-khalkedóni), jeruzsálemi, szír (nem-khalkedóni),
- kisebbségi vallás csak: alexandriai (khalkedóni), szír (khalkedóni), indiai, amerikai, asszír,. cseh-szlovák, lengyel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.25. 15:02:34

@tanato:

"Akkor ezek szerint szakadtak az ortodoxok is ebben a kérdésben."

Ez nem szakadás, mert ez nem dogmatikai kérdés. A naptár kérdése kb. ugyanaz, hogy legyen-e szakálla a papnak vagy sem. Azaz nem érinti az alapvető tanítást.

Tény, hogy voltak emberek, akik képesek voltak a naptár miatt elszakadni (nem sokan), de ezt egyetlen egyház sem tekinti helyesnek, s a nagy többség sem ért ezzel egyet.

Muscari 2014.12.25. 15:04:42

@Babette .: nálunk van, hála az öreg Lajos bácsinak, aki meg a hatvanas években emigrált ide és nyitott egy cukrászdát Hampsteadben. Isteni finom, a mákos már el is fogyott.

SzZoole 2014.12.25. 15:05:14

@Babette .: Hidd el,ertem,hogy mirol beszelsz.

2014.12.25. 15:47:23

@Thor vagyok: Hat, te szerintem egy nagyon masik Szaudi Arabiaban voltal mint amiben a tobbseg :). Ahogy mar megbeszeltuk, ugy tunik hogy te egy kozmopolita elittel kerultel kapcsolatba, ilyen reteg sok orszagban letezik de az atlagemberek masok. A diakjaim kozul szerintem egy sem tudta hogy ma karacsony van. Es a brit muszlim kolleganom is kifordult a tanaribol mikor boldog karacsonyt kivantam a csapat tobbi tagjanak...

2014.12.25. 15:50:11

@Jani haverja: Ilyen szintu toleranciat meg sehol nem tapasztaltam, nagyon jol hangzik!

Thor vagyok 2014.12.25. 15:56:30

@Muscari: persze hogy olyannak kepzeled es ezzel nem vagy egyedul, mert az a sztereotipiaba illo verzio. Nekem is beletelt par hetbe/honapba kilazulni annyira, hogy egyedul es kendo nelkul jarjak a compoundon kivul is, es elhinni azt ami korulottem volt.
Az orszag ket atellenes szelen eltunk, de elvileg, es Mirjam szerint is, az o varosa is liberalis hely, szoval ez nekem is fura.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 16:31:06

@Muscari: gyakorlatailag minden van, ahogy elnezem. Nem is tudnek mit kitalalni, ha oda mennenk:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 16:35:49

@Jani haverja: Döbbenet ez a permanens fegyverropogás, néha megtűzdelve 1-2 sistergő istennyilával... :D
Télleg, ahol géppityuval játszanak, ott nincs gond a leeső skulókkal?Mert szerintem azér' az is tudhat balesetveszélyes lenni keményen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 16:36:49

@Babette .: télleg, mikor van? Ha ilyen március közepe, akkor jó lehet nekem is...

2014.12.25. 16:46:39

@Thor vagyok: Figyelj, ezeket nem en talalom ki hogy a karacsonyt peldaul nem lehet nyilvanosan emliteni, ez egy teny, nezz utana nyugodtan ha erdekel. Azt gondolom tudod hogy semmilyen vallast nem lehet nyilvanosan / kozossegben gyakorolni az orszagban az iszlamon kivul. Szigoruan tilos tanitas kozben barmilyen utalast tennunk a karacsonyra vagy mas, nem muszlim vallasi unnepre, es a tankonyvekbol is eltavolitottak minden erre vonatkozo dolgot. Tovabbra is ugy gondolom hogy az orszag egyik legliberalisabb helyen lakom, de Szaudi Arabia attol meg az, ami.

Ahol tavaly voltunk ott semmilyen, karacsonnyal akar tavolrol osszefuggesbe hozhato dolog nem volt a boltokban; itt konkretan ket boltot talaltam a tobb mint 600 bolt kozul a Rashid Mallban ahol a bolt sarkaban, egy-egy eldugott polcon, karacsonyi edessegeket es hasonlokat arultak (ezekbol gyorsan be is vasaroltam).

Ami a kendo nelkul maszkalast illeti: biztosan csak nekem van oriasi balszerencsem, de par hettel ezelott egyszer megprobaltam sotetedes utan (itt koran sotetedik, 8.15 korul volt este) levenni a kendomet mikor egyedul mentem hazafele a foutcan, es ot percen belul jott ket pasi autoval akik megeloztek, majd elalltak az utamat es megprobaltak velem 'szoba elegyedni'. Ettol fuggetlenul tovabbra is jarok egyedul, de kendo nelkul inkabb nem, es azt is megertem ha valaki egyaltalan nem szivesen maszkal egyedul mert ezek az incidensek nem kellemesek.

Thor vagyok 2014.12.25. 17:12:05

@Mirjam2: Jó hát biztos én is csak fantáziálok vagy álmodtam az egészet. Vagy mintegy 263x csak szerencsém volt Jeddah kis sikátoros, belvárosi utcáiban. És hallucinálom a Facebook köszöntéseket is. Az összeset. Egy biztos, Al-Khobarba nem vágyom.

tanato 2014.12.25. 18:12:50

@Thor vagyok: @Mirjam2: Ja a fenti videót nektek küldtem.

Igaz Barát 2014.12.25. 18:17:13

@tanato: @Thor vagyok: @Mirjam2:
Én meg ezt találtam, bár elismerem, nem a lehető leghivatalosabb forrás:
www.erdekesvilag.hu/tilos-unnepelni-az-ujevet-szaud-arabiaban/

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.25. 18:42:43

kellemes ünnepeket mindenkinek!

és köszönjük az albániai beszámolót, nagyon érdekes volt

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.25. 18:44:51

@Thor vagyok: @Muscari: @Mirjam2:

ez olyan mint ahogy én (és valószínűleg a többség) véleménye Indiáról merőben ütközik Mirjaméval

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.25. 19:12:12

@DavidToth: Neked is boldog karácsonyt! Örülünk, hogy tetszett. :)

2014.12.25. 19:14:50

@tanato: Igen, ez nyilvan egy lakoparkon belul van (compound), valoszinuleg az Aramco lakoparkjaban ami gyakorlatilag egy amerikai kisvaros Dhahranban ahol a nok is vezethetnek peldaul. Mi is jartunk egy brit compoundon tavaly ami durvan ki volt dekoralva karacsonyra es termeszetesen a sajat compoundonkon is volt nagy karacsonyi parti. Ahogy korabban is elmondtam, a compoundok kulon vilagot alkotnak, a falakon belul 'normalis' nyugati eletet lehet elni. A falakon kivul viszont szaudi szabalyok uralkodnak.

2014.12.25. 19:19:23

@DavidToth: A velemeny meg a tenyek az ket kulonbozo dolog. Peldaul teny hogy India nagy reszen a kozteruletek koszosak, ez nem velemeny kerdese. Ha valaki azt bizonygatna nekem hogy jart Indiaban es tisztak voltak az utcak, arra tippelnek hogy vagy Kashmirban volt, vagy soha nem hagyta el a hazat. Az mas kerdes hogy sokan - nem csak en, hanem sokan masok is - szeretik Indiat, az indiai kulturat, annak ellenere hogy pl. koszosak az utcak. Ez igy van Szaudival is: sokan, foleg muszlimok, szeretik Szaudit, annak ellenere hogy pl. a nok es a vallasi kisebbsegek jogai nagyon erosen korlatozottak. Ezt meg tudom erteni, mindenkinek mas szempontjai vannak. De azt mondani hogy nincsenek a nok es a vallasi kisebbsegek jogai korlatozva, kicsit eros lenne es ellentmondana a tenyeknek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.25. 19:25:30

@VPBA: Köszi! :)

@Mirjam2: teljesen egyetértek Veled, csak azt akartam ezzel mondani, hogy mindenki más szemüvegen látja és máshogy éli meg a dolgokat, ahogy írod, attól függően is hogy milyen emberekkel kerül kapcsolatba az ember

pl. Indiában lehet hogy valakinek "fel sem tűnik" a szemét, mert annyira odavan az országért, míg én meg nem látom a jót a sok rossz miatt (ami az én szempontjaim szerint rossz persze)

2014.12.25. 19:32:19

@Thor vagyok: Nem mondtam hogy fantazialsz es hogy egy szaudi baratod sincs aki karacsonyos posztokat jelentetett meg a Facebookjan. Azt mondom, hogy ez nagyon nem jellemzo Szaudi Arabiara, ahol szigoruan be van tiltva minden nem muszlim vallasi unnep nyilvanos unneplese. Persze hogy van nehany nyelveket beszelo, 'trendi', vilaglatott ember akinek vannak baratai kulonbozo orszagokbol es boldog karacsonyt kivan meg minden, en annyit mondtam hogy nem igazan ez a jellemzo.

Egyebkent nincs semmi baj Al Khobarral, nagyon kellemes hely szerintem es mi kimondottan szeretunk itt lenni. De Szaudi Arabia olyan amilyen, elhiszem hogy te jol erezted magad itt es pozitiv elmenyeid voltak, azonban ettol fuggetlenul van egy par tagadhatatlan teny, mint pl. az iszlamtol kulonbozo vilagnezetek nyilt elnyomasa. Ha en pl. ugy dontenek angoltanarkent hogy tartok egy orat az angol karacsonyrol :), kirugnanak, pedig egy brit management altal vezetett maganegyetemen tanitok. A tankonyveket olyan szinten cenzurazzak hogy nemhogy karacsony nincs bennuk, de pl. az angol reggelirol szolo olvasmanybol kihagytak a szalonnat :). Emliteni se szabad meg a letezeset sem semmi olyasminek ami nem osszeegyeztetheto az iszlammal. Persze maganbeszelgetesekben, tanult, vilaglatott emberekkel, fel lehet hozni ilyen temakat de nyilvanos helyzetekben biztosan nem.

2014.12.25. 19:39:52

@DavidToth: Nekem sem tunik fel a szemet, olyan ertelemben hogy nem zavar es nem kelti fel a figyelmemet, de attol meg eszrevettem hogy ott van, nem foglak probalni meggyozni hogy 'hat pedig India egy tiszta orszag szoval nem ertem mi a problemad'. Ugyanigy Szaudiban sem zavar hogy nincsen sehol karacsonyfa es ugy kell megprobalnunk unnepelni mintha egy titkos satanista csoport tagjai lennenk, de attol meg eszrevettem hogy ez van, es nem hiszem hogy ez csak az en percepciom. Szerintem inkabb ez az altalanos tapasztalata az itt elo kulfoldieknek, kiveve ha egy nagyobb compoundon laknak es ritkan kerulnek kapcsolatba a szaudi kulvilaggal. Mert hogy ugy altalaban Szaudi Arabiaban nem lehet nyiltan unnepelni a karacsonyt az biztos.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.25. 19:40:16

nol.hu/kultura/karacsonyi-ribizlibefott-1506211
Markó Béla írása régi erdélyi karácsonyokról.

nem lehet egyébként, hogy Magyarországon is kicsikét más emberekkel, élményekkel és véleményekkel találkozna, aki mondjuk nyugati angoltanárként belecsöppen egy iskolába Békéscsaba-alsón, vagy aki mérnökként Pesten csak csupa olyan magyarral és más expatokkal dolgozik, aki külföldön (nyugaton) járt egyetemre és kint élt évekig?
a hasonlat nem igazán jó, de gondolom, kb ilyen szintű különbségek lehetnek. mindenhol.

ja, és ráadásul a tanárok mindig nagyon szem előtt vannak, mindenhol, és nagyon odafigyelnek rájuk, a közösség, a főnökök, a kollégák is, hogy mit csinálnak, hogy mindennel megfeleljenek a szabályoknak, inkább óvatosan ne is feszegessék a határokat. hogy hol lóg ki a tetkód, a szabadidődben se részegedj le az iskola melletti kocsmában, ne csinálj egész utcán visszhangzó jelenetet a feleségeddel, stb stb stb, és persze a törvények és szabályok triplán szigorúan vonatkoznak. egy olajmérnök / tervező / szimpla nyugdíjas / virágkötő iparművész sokkal inkább azt csinál, amit akar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.25. 19:48:47

@Mirjam2: hű ez tök érdekes. a szalonnás. :-) mennyire más világban nőhettek fel, élhetnek tényleg a te diákjaid, mint akiknek volt lehetőségük külföldre menni. az lehet igazán kultúrsokk.
akkor ezekszerint a facebookot nem cenzúrázzák, figyelik? bajba kerülhet-e, aki felismerhetően boldog karácsonyt kíván valakinek a facebookon?
ja, és egyébként nagyon nem szeretem továbbra sem, hogy az iszlám efféle szélsőséges irányzatai alapján ítélik meg nagyon sokan az egész vallást és sokszázmillió embert cakkundpakk.

Thor vagyok 2014.12.25. 19:50:04

@DavidToth: Erről lemaradtam. Kíváncsi lennék, hol olvassam el? Bár Indiáról saját tapasztalatom nincs, így mindent elhiszek :)

Thor vagyok 2014.12.25. 19:50:07

@DavidToth: Oké, engem csak az bosszant, hogy szerintem én úgy fogalmazok, hogy "jé de fura, hogy nálatok más" ő meg, hogy "te is tudod, hogy ilyet nem lehet". Nem, épp hogy tudom, hogy lehet, max elvileg nem lenne szabad és lehet hogy nem általános. De láttam olyat, ahol magasról tesznek a hülyeségekre és szívből barátságosak és pont olyan normálisak, mint bárki más nemmuszlim.

Thor vagyok 2014.12.25. 19:50:18

@tanato: Óóó, pedig úgy vártam, hogy amikor ráközelít, kiderül, hogy megkorbácsolt tetemekből áll össze a karácsonyfa :)

2014.12.25. 20:15:12

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem cenzurazzak a Facebookot - oke, ha tuntetest akarnal szervezni FB-on akkor bajba kerulnel, de a privat szferat alapvetoen beken hagyjak, ez nem gondolatrendorseg. Az a lenyeg hogy kifele egy latszat fenn legyen tartva. A sajat lakasodban, vagy a sajat FB-odon, vagy a compoundon a falak mogott azt csinalsz amit akarsz, amig masokat nem zavarsz ezzel. Ahogy lattad, en is kivantam boldog karacsonyt a FB-omon es meg mindig nem kopogtatott az ajtomon a vallasi rendorseg! :)

Az en diakjaim kozul is vannak akik voltak kulfoldon, az egyiknek a batyja most jott haza a teli szunetre Kanadabol ahol mernoknek tanul. De ettol fuggetlenul a tankonyveket cenzurazzak, lehet hogy a diakok egy resze tudja mi a szalonna de a tankonyvben nem lehet benne. Ez egy olyan dolog hogy pl. az europai diakok nagy resze is tudja mi a marihuana, meg sincsenek olyan olvasmanyok a tankonyvekben amik megemlitik hogy 'Jozsi vacsora utan ragyujtott egy fuves cigire'.

2014.12.25. 20:31:30

@Thor vagyok: Nekem eleg sok tapasztalatom van muszlimokkal ahhoz hogy ne keverjem a 'szaudi' es 'muszlim' fogalmakat. Kozeli barataim Indiaban es Londonban muszlimok, evekig laktam egyutt muszlimokkal (pakisztani, indiai, afgan), egyutt unnepeltuk a karacsonyt, Eidet, stb. Szaudi Arabia egy 'specialis' eset. Nem mondtam hogy Szaudiban nem lehet boldog karacsonyt kivanni, foleg FB-on, hanem hogy nyilvanosan nem lehet unnepelni. Biztosan vannak akik kivannak boldog karacsonyt, de ezek szerintem elenyeszo kisebbsegben vannak azokhoz kepest akiknek fogalmuk sincs hogy karacsony van ma peldaul, es a szaudi vezetes mindenkeppen azt szeretne ha ez igy is maradna.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.25. 20:36:00

@Thor vagyok:

miről maradtál le? hogy eszmét cseréltem Mirjammal az Indiáról való véleménykülönbségünkről?

egyszer az én városom sorozatba küldtem delhiről képeket, ott a kommentekben, megkeresem neked ha esetleg nem láttad

és utána azt hiszem a különálló posztom alatt is, de most ezutóbbiban nem vagyok biztos

amúgy értelek, és erre mondom, hogy mindenki annyira máshogy tudja látni/megélni ugyanazt a helyzetet, mintha két különböző helyen jártak volna

ez esetben a szaúdi karácsonyról nem nagyon tudok nyilatkozni, de itt tényleg az lehetett hogy más körökben mozogtatok

a te ismerőseid/környezeted lehet hogy nem féltek a hatóságoktól

erről csak az a meddő vita jut eszembe, bocs a terelésért, hogy 89 előtt lehetett-e templomba járni vagy sem? valaki így emlékszik, valaki úgy ... valaki emg szimplán csak beszari volt, és nem mert elmenni még ha lehetett is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.25. 21:00:41

Nalunk karacsony este van karacsony, meg utana meg ket napig, es karacsony este ajandekozunk, azt hittem Europa keletebbi feleb az a szokas.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 21:06:26

@geegee: Bocs a késői válaszért, csak közben elhívtak :) Ilyen az itteni karácsony :) Elhatározod, hogy nem mész sehova, aztán mégis :)
Szóval elhívtak az itteni barátaim egy kávéra... Kávét azt nem ittunk... Helyette ettünk (nekem már nem kellett volna ebéd után), meg megittunk egy közepes termésnyi rakit (pálinkát). Mindezt egy kávézóban... A muszlim barátaim így "tisztelnek meg" engem, hogy meghívnak az én karácsonyomkor, és NEM én fizetek... Szóval ilyen ez az ország :)

A kérdésedre válaszolva: Itt a 10 éves gyerek is tud egy puskával, petárdával, bármifajta robbanóeszközzel bánni (mármint az, aki nem Tirana belvárosában lakik). Ezt tanulja otthon. Épp ezért nagyon kevés a baleset, haláleset meg szinte kizárt. Itt faluhelyen a bejárati ajtó mögött sokszor töltött puska van. Nem azért, mert használni akarnák, hanem mert megszokták. Itt a gyerek kb. fél éves korára megtanulja, hogy a puska nem játék, előtte meg úgysem tud az előszobába jutni egyedül. :)

Épp ezért az elmúlt 3 Szilveszterkor nem történt (ünneplésből kifolyólag) haláleset Albániában. Olaszországban viszont tudomásom szerint mindhárom évben. Mert ott jobban be van szabályozva a fegyvertartás, és az emberek (nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is) kevésbé tudnak mit kezdeni a robbanóeszközökkel.

Aki itt géppisztollyal lövöldözik mondjuk Szilveszterkor, vagy lakodalomban, az fölfelé, s az éppen környező lakatlan hegy csúcsa felé fordítja a csövet. Ezért aztán lövedék soha nem hull vissza lakott területre. Albániában meg könnyű lakatlan hegyet találni, szerintem nincsen az országnak olyan pontja, ahonnan egy AK 47-essel ne lehetne nagyjából felfelé célozva lakatlan hegyi területet találni :) Na jó, ez túlzás, de azért van valamennyi igazságtartalma :)

Thor vagyok 2014.12.25. 21:17:02

@DavidToth: Nekem az volt a vicces, amikor kedvenc szaúdi arab (IT-s) barátnőm mesélte, hogy néhány évvel ezelőtt két évet dolgozott Amerikában, és előtte totál meg volt rémülve, hogy micsoda világ lehet ott, a csajok úgy járnak az utcán, hogy kilátszik mindenük, ha pasikkal találkoznak, azonnal az ágyba vetődnek velük, orgia orrba-szájba. És micsoda meglepetés volt neki, hogy ott elmennek enni, inni, kirándulni koedukáltan, és semmi ilyesmi, mindenki tök normális. Ezt arra mesélte, amikor én már többedszerre ütköztem meg azon, hogy ők tök normálisak. Valahol azért engem emlékeztetett a dolog a rém erkölcsös szocialista mentalitásra, amiben az volt az elképzelés, hogy Nyugaton a fiatalok Coca-Cola mámorban fetrengenek az utcán. :)
Megkeresem a posztot. (Az utóbbi egy-másfél évben csak szórványosan olvasok ide, ez kimaradt és már a kommentelők derékhada sem ismerős.)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.25. 21:32:36

@Thor vagyok: és Keleten is coca-cola mámorban fetrengenek ... vagy éppen másféle mámorban :D

szóval van ilyen is olyan is mindenhol, ez nem vallás/kultúra/földrajzi elhelyezkedés függő

köszi ha elolvasod a poszt(oka)t ... remélem tetszeni fognak

jaa, volt egy moszkva képes beszámolóm is, a különálló posztom címe pedig Rendőrállamtól a káoszig volt

Muscari 2014.12.25. 21:35:25

@Jani haverja: Hat nem tudom, az amerikai pelda nem azt mutatja, hogy a szinte korlatlan tthoni fegyvertartas veszelytelen lenne. En nagyon ellenzem.

Muscari 2014.12.25. 21:43:57

@Mirjam2: tessek, itt egy friss hir Saudibol, nem tudom, hogy ott ez tema-e vajon az ujsagokban: index.hu/kulfold/2014/12/25/no_jogositvany_terrorista/

tanato 2014.12.25. 21:45:36

@Mirjam2: Persze ez jogos,csak érdekességképpen raktam ide fel.

nyuszigonosz 2014.12.25. 21:46:39

@Muscari: Most éppen megnéztem a Sherlock Holmest: és a Jude Law egy jó színész. Mert a napokban említetted.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 21:48:08

@tildy[UK]: Háááát Európa keletebbi fele is változatos, mint az egész Földgolyó... :) De ez nem baj, egészen addig, amíg a különböző vallások-szokások nem feszülnek annyira egymásnak, hogy baj legyen belőle.

Muscari 2014.12.25. 21:58:18

@nyuszigonosz(D) ESTP: en tegnap a Holiday-t lattam sokadszorra, akkor meg szemtelenul fiatal volt. Ha szereted a haborus filmeket, akkor ajanlom az The Enemy at the Gates cimut, abban egy hires orosz mesterloveszt jatszik, nagyon jo film.

nyuszigonosz 2014.12.25. 22:06:12

@Muscari: Kösz, de háborús filmeket nem szeretek nézni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.25. 22:28:21

@Muscari: Az amerikai példa az egy dolog. Az amerikai társadalomban (is) őrületes nagy feszültségek vannak. Ezt néhány ember levezeti úgy, ahogy tudja :(
Sajnos :(
Ha betiltanák ott a fegyvertartást, akkor más, de szintén tragikus módon vezetnék le ezek az emberek a saját maguk problémáit.
Nem a fegyvertartással van a gond, hanem az eredeti problémákkal! Ezek egy része kiküszöbölhető (lenne), más része sajnos nem :(
Magyarországon tilos fegyvert tartani (csak engedéllyel, és meghatározott szigorú esetekben, pl. vadászat, önvédelem lehet, úgy is nagyon beszabályozva), de néhány hónapja egy őrült a villamos elé lökött egy idős nénit, aki meg is halt :(
Csak úgy passzióból, mindezt Budapesten, fényes nappal! :(
Akkor most Budapesten tiltsuk be a villamosokat? Merthogy marha veszélyesek, sokkal hosszabb a fékútjuk, mint mondjuk egy autónak... És az autók is veszélyesek...

Egy egyszerű példa: Minden háztartásban van konyhakés (népies nevén nagykés). Simán lehet embert ölni vele. Sőt! Az átlag háziasszony, aki főz, azt szereti, ha minél élesebb, meg hegyesebb. És természetesen a sütő-főző férfiak is. Mégsem hallottam tömegével olyan dolgokról, hogy kisgyerek szíven szúrta volna saját magát, vagy a játszótársát konyhakéssel. Arról is ritkán ejtenek szót a híradásokban, hogy valaki (felnőtt ember) konyhakéssel ölt meg valakit. Persze van ilyen, de ettől függetlenül senki nem akarja betiltani a konyhakést a háztartásokban. Pedig a konyhakés még szakavatott ember kezében is veszélyes, ha valaki húst csontoz, néha még a saját ujját is levághatja. Általában ilyen esetekben persze csak a saját ujját ELvágja, és nem le, de ilyen is megtörtént már...

Szóval szerintem a fegyver, petárda, tűzijáték, stb. is csak akkor veszélyes tömegével az emberekre, ha az emberek tömegei nem tudnak bánni ezekkel a dolgokkal. Itt egész évben a legutolsó falusi boltban is lehet kapni tűzijátékot, petárdát, vadászpuska töltényt, stb. Ha holnap reggel elküldeném a 10 éves kisfiamat a boltba két doboz vadászpuskatöltényért, meg mondanám neki, hogy vegyen magának olyan tűzijátékot, meg petárdát, amilyent akar, simán kiszolgálnák. De ha cigiért, vagy (szeszes)italért küldeném a boltba, akkor is. Merthogy itt a gyerek nem az államé, hanem a szülőké! Ja, ha a gyerekem meginná az alkoholt, vagy rávágna egy vadászpuska töltényre kalapáccsal, és bármi baj lenne ebből, akkor börtönbe csuknának ENGEM! Mert nem vigyáztam a SAJÁT gyerekemre, és nem neveltem meg a SAJÁT gyerekemet! És mindezt teljesen jogosnak is érezném!

Visszatérve a fegyvertartásra az USA-ban: Nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy majdnem az összes ámokfutás olyan államaiban volt az USA-nak, ahol jobban be van rendszabályozva a fegyvertartás...
Pl. volt a mozis lövöldöző. Ott a moziba tilos volt fegyvert vinni, azaz a becsületes ember nem is vitt, csak és kizárólag a lövöldöző őrült.
Játsszuk ezt el elméletben, hogy szabad abba a moziba bárkinek (tehát a becsületes embereknek is) fegyvert bevinni!
Mennyi esélye lett volna ennek az őrültnek? Valószínűleg 3 halottnál több nem lett volna abban a moziban, és a 3 közül is az egyik az illető őrült lett volna. Merthogy valaki becsületes ember úgyis előkapta volna a fegyverét, és lelőtte volna. De mivel tilos volt bevinni a moziba fegyvert, így csak az őrültnél volt fegyver, a becsületes, törvénytisztelő embereknél meg nem!

A fegyvertartás korlátozása csak a bűnözőknek, meg az őrülteknek kedvez, merthogy ők magasról tesznek az éppen aktuális törvényekre, a becsületes emberek viszont betartják a törvényeket, így pont nem tudják megvédeni saját magukat, meg a hozzátartozóikat, vagy éppen egy másik embertársukat egy bűnözővel, vagy egy őrülttel szemben.

Muscari 2014.12.26. 01:12:08

@Jani haverja: nem értek veled egyet. Igen, Amerikában már ott tartanak, hogy a tanároknak is fegyvert akarnak adni, majd akkor nem lesznek iskolai mészárlások. Hahaha.
Nëzd meg Angliát, itt még a rendőröknél sics fegyver. Hány iskolai mészárlásról hallottál, ami itt történt?
Ha egy társadalomban sok a frusztrácó, akkor adjunk mindenkinek fegyvert? Hogy az emberek meg tudják magukat védeni?

Mindig vannak hanyag emberek, akik nem tartják be az előírásokat, nem megfelelően tárolják a fegyvert és már kész a családi tragédia. Az nem kelti életre a lelőtt gyerekeket, ha a szülő bőrtönbe megy.
Láttad, amikor a 9 éves kislány lelőtte a fegyveroktatót? Az kinek a hibája volt?

Vagy gondolj Pistorousra, most tételezzük fel, hogy az történt, amit állít. Tök jó, hogy véletlenül lelőtte a barátnőjét, nem? Csak mert a betörőt le lehet lőni. Az emberi felelőtlenséget egyszerűen nem lehet kiküszöbölni.

A bűnözők így is úgy is fegyverhez jut ak, ha nagyon akarnak, de legalább ne könnyítsük meg a dolgukat.

Valószínűleg egyenként Albániában jóval kevesebb a frusztrált ember, mint Amerikában, ennyi fegyverrel már kiirtották volna egymást :-)

Na mindegy, késő van, ez úgyis egy meddő vita, szerencsére itt Londonban elég kevés a lövöldözés, én nyugodtan alszom, úgyis, hogy nincs a párnám alatt pisztoly.

Még annyit, hogy tudom, hogy az USA-ban történelmi hagyományai vannak az fegyverviselésnek, tudom hogy miért alakult így, valószínűleg Albániában is hasonló a helyzet, de attól még nem tetszik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.12.26. 02:34:00

@Jani haverja: Teljesen egyetertek a fegyvertartassal kapocslatos gondolataiddal. Itt egy oldal, ervekkel es ellenervekkel: ahogy latszik, az emberek tobbsege me'g mindig a fegyvertartas mellett van. www.debate.org/opinions/in-todays-society-should-people-have-a-right-to-bear-arms-to-protect-themselves-and-their-property

FutureFry 2014.12.26. 06:25:32

@Muscari: @Zsuzsi65: @Jani haverja:
Hamár egy ilyen békés karácsonyi téma, akkor itt a statisztika a fegyervtartásról (országonként/100 lakosonként):
en.wikipedia.org/wiki/Number_of_guns_per_capita_by_country

Látszik, hogy amerika toronymagasan vezet, majdnem minden lakosra (csecsemőket is beleértve) jut egy. (Persze ez a gyakorlatban inkább azt jelenti, hogy sokaknak több fegyvere is van). Ilyen számok mellett szerintem (relative) nem sok az ámokfutó-lövöldöző, vagyis napi szinten a legtöbb embernek nem befolyásolja az életét. (A legtöbb fegyver általi halál oka egyébként öngyilkosság, ami persze nem bír olyan hírértékkel mint egy ámokfutó).

Rádásul (ha ez lenne a "mérce"), mint tudvalevő a legnagyobb fegyverrel véghezvitt ámokfutás (a halottak számát tekintve) a nyugodt Norvégiában történt, ahol egyébként - mint sok más békés európai államban is (pl. Svájc, Svédország, Ausztria, stb.) 3-5-ször annyi a az egy főre jutó fegyver mint Albániában.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.26. 09:07:30

@maxval bircaman szerkesztő:

"Két érdekes eset van: Bosznia és Libanon, ezekben mind január 7., mind december 25. munkaszüneti nap."

Ide hiba csúszott be.

Libanon: január 6. és december 25.!

tanato 2014.12.26. 10:28:40

Óriási felháborodást keltett Szaúd-Arábiában az az amatőr felvétel, amin két nővér látható, éppen bevásárlás közben.

Nem ez a fő probléma, hanem hogy mindezt munkaidőben a munkahelyi kocsival teszik. Illetve még ez sem akkora baj, de mivel mentősök, a mentőkocsival mentek vásárolni, ami azért már hagy némi kétséget az emberben.

Többet nem tudunk az esetről, még az is lehet, hogy már vége volt a munkaidőnek, de akkor miért vannak még mentős ruhában? És miért nem a saját autójukkal mentek intézni a nagybevásárlást?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.26. 10:35:50

@Muscari: Én Angliában iskolai mészárlásról ugyan nem hallottam, de Zoli fórumtársunk írta le nemrég, hogy rálőttek a kocsijára, és a golyó kb. 60 centire ment el tőle. Szóval a rendőrnek, meg a becsületes embereknek hiába nincsen fegyvere, a bűnözőknek, meg az őrülteknek van ott is!

Nem azt írtam, hogy fegyverrel lehet megszüntetni a társadalmi frusztrációt, hanem azt, hogy a társadalmi frusztrációt kellene megszüntetni (amit nem lehet teljesen, de csökkenteni igen), és nem a fegyvertartást betiltani! Ez lényeges különbség szerintem!

És persze, hogy fegyverrel történik baleset. Legfőképpen hanyag emberek miatt. Hát még mennyi baleset történik az autókkal! Szintén legfőképpen hanyag emberek miatt. Hát akkor tiltsuk be az autókat is?

Egyébként ha be vannak tiltva a fegyverek, akkor is maradni fog egy csomó eszköz (konyhakés, fejsze, vagy éppen egy egyszerű vascső), amivel ugyanúgy ki lehet oltani egy ember életét. Számtalan példa van erre is.

Azzal, hogy betiltod a fegyvereket, egyáltalán nem nehezíted meg a bűnözők dolgát, hanem egyenesen megkönnyíted. Mert ő törvénytelenül úgyis tud fegyvert szerezni magának (én is tudtam volna Magyarországon is fegyvert szerezni magamnak, akár AK 47-est is, ha akartam volna!), viszont nagyon jól tudja, hogy a becsületes embernek vele szemben nem lesz fegyvere, mert ugye tiltva van a fegyvertartás.

Igen ezt valószínűsítem, hogy Albániában kevesebb a frusztrált ember, mint pl. az USA-ban. Nem nagyon szeretem a statisztikákat, meg nem is teljesen hiszem el, de csak érdekességképpen eszerint a statisztika szerint Albánia messze Európa legboldogabb nemzete:
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.happyplanetindex.org%2Fassets%2Fhappy-planet-index-report.pdf&ei=ySqdVOalEsrgOJHggbAO&usg=AFQjCNHG2JRzKVBN5xbZ7bv6xUVBpCWSWQ&bvm=bv.82001339,d.ZWU
Eszerint a statisztika szerint Albánia a Világon a 18-adik legboldogabb nemzet, Magyarország a 104-edik, az USA pedig a 105-ödik.
Persze, mint mondtam, nem nagyon szeretem a statisztikákat, főleg nem az ilyen relatív kevéssé mérhető dolgokról, de azért akkor is beszédes ez.

Egyébként igazad van, itt is történelmi hagyományai vannak a fegyverviselésnek, ez itt teljesen természetes velejárója az életnek.

Muscari 2014.12.26. 12:48:01

@Jani haverja: a fegyvert azert ne hasonlitsd az autohoz, az auto kozlekedesre valo elsosorban, a fegyver meg olesre.

Szegeny Zoli tenyleg igy jart, de ettol fuggetlenul itt sokkal ritkabb.
talaltam egy jo cikket a temaban: www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/09/gun-control
Itt idezek is: "How much of that difference should be chalked up to the presence of guns? Well, gun-rights advocates often argue that there's no point taking away people's guns, because you can kill someone with a knife. This is true, but in practice people are nowhere near as likely to get killed with a knife. In America, of those 14,022 homicides in 2011, 11,101 were committed with firearms. In England and Wales, where guns are far harder to come by, criminals didn't simply go out and equip themselves with other tools and commit just as many murders; there were 32,714 offences involving a knife or other sharp instrument (whether used or just threatened), but they led to only 214 homicides, a rate of 1 homicide per 150 incidents. Meanwhile, in America, there were 478,400 incidents of firearm-related violence (whether used or just threatened) and 11,101 homicides, for a rate of 1 homicide per 43 incidents. That nearly four-times-higher rate of fatality when the criminal uses a gun rather than a knife closely matches the overall difference in homicide rates between America and England."

"In practice, 0.8% of victims of gun violence say they responded to their attackers by either using or threatening to use a gun" Ennyit arrol, hogy a fegyver jo arra, hogy megvedjuk magunkat. Kevesebb, mint 1%-nak volt eselye vedekezni a sajat fegyverevel.

Abbol, amit FutureFry belinkelt meg az derul ki, hogy Albania sehol sincs Amerikahoz kepest a birtokolt fegyverek szamat tekintve. Szoval no worries.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.12.26. 15:30:38

@Muscari: Ok, ezt én értem, de Te most összesen kettő országot hasonlítottál össze, az USA-t és UK-t. Ez így nem releváns, mert teljesen más népek lakják. Viszont én régebben olvastam olyan statisztikát, ahol a világ összes országát hasonlították össze, és kiderült, hogy semmi köze nincs az adott országban a 100.000 főre vetített gyilkosságok számának az adott országban érvényben lévő fegyvertartásra vonatkozó törvényekhez. Sajnos, azt a konkrét cikket nem találtam meg, hogy hány főt ölnek meg 100.000 főre vetítve, hány gyilkosság van egy adott országban, csak az a baj, hogy azt a tanulmányt nem találtam meg, ahol az országokhoz odaírták azt is, hogy szabad-e fegyvert tartani vagy nem, és ha szabad, milyen feltételekkel. Szóval ez az általam most nem megtalált statisztika pont azt bizonyította, hogy vannak olyan országok, ahol tilos a fegyvertartás, mégis rengeteg a gyilkosság, és vannak olyanok, ahol szabad a fegyvertartás, és mégis nagyon kevés a gyilkosság. És természetesen vannak olyan országok is, ahol szabad a fegyvertartás, és sok a gyilkosság, és olyanok is, ahol nem szabad a fegyvertartás, és kevés a gyilkosság. Ez az elemzés pont arra mutatott rá, hogy semmi köze nincs a fegyvertartás szabadságának az adott országban a 100.000 főre elkövetett gyilkosságok számához.

Én írtam már Neked, hogy a statisztikákban én nem mindig hiszek teljes mértékben, azt viszont még nem írtam, hogy az albán statisztikákban meg sehogyan sem. Sok embernek leírtam már viccből, hogyha mondanak egy tetszőleges számot 2 és 50 között, akkor én hozok az itteni munkaügyi minisztériumból egy hivatalos pecsétes papírt arról, hogy annyi százalék a munkanélküliség itt, plusz-mínusz 2% eltéréssel. D Mindez pl. azért van, mert itt Albániában nagyon sokféle módon számolják a munkanélküliséget, nemcsak az EU szabvány szerint, hanem sok más szabályrendszer szerint is. Na, a fegyvertartással is valahogy így van a helyzet. Azt tudni kell, hogy Enver Hodzsa idejében nagyon sok leszerelt sorkatonának otthon volt a fegyvere, hogy tartalékosként bevethető legyen (ugyanúgy, mint pl. ma is így van Svájcban). Az itteni rendszerváltás eléggé viharosra sikeredett, és ezek a fegyverek "eltűntek". Aztán 1997-re félig-meddig polgárháború alakult ki itt különböző gazdasági és politikai bajok miatt, akkor a lakosság kifosztotta az összes laktanyát, és fegyverraktárat. '97 második felében ugyan hirdettek fegyver beszolgáltatást, de ezzel a lehetőséggel nagyon kevés ember élt. Ezért aztán a mai napig nagyon sok nem nyilvántartott fegyver van a lakosság birtokában, az állam meg azóta rájött, hogy tulajdonképpen szélmalomharcot folytat, és már nem foglalkozik vele. Pont ezért van pl. rengeteg AK 47-es a lakosság birtokában, holott sorozatlövő fegyvert itt sem lehetne tartani papír szerint.
Úgyhogy itt Albániában a magánemberek által birtokolt fegyverek tényleges számát még megbecsülni sem merném.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.26. 18:45:48

@Jani haverja: ha hinnenk a statisztikaknak, akkor elhinnenk, hogy ausztralia vezet a nok megeroszakolasaban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása