oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 12. 06:44,  Hazacsábíthatók-e a határátkelők? 314 komment

2014. december 12. 06:44 Határátkelő

Hazacsábíthatók-e a határátkelők?

Időről időre felmerül a kérdés, születnek rá mindenféle (egyelőre sok sikert nem hozó) válaszok, miközben a folyamat a jelek szerint egyelőre inkább fordított előjelű. A csehek most kitaláltak valamit, ennek kapcsán gondoltam arra, hogy beszélgethetnénk kicsit arról, hogy így, 2014 végén mit gondoltok a kérdésről.

turo_rudi_2.jpg(Fotó

"Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon kell tartanunk, akik pedig elmentek, vissza kell hívnunk. Biztosítani kell számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét.” Mindezt nem más mondta anno, mint Orbán Viktor miniszterelnök, az idézetet pedig a gyerehaza.org oldalon találtam, a nyitóoldal tetején természetesen.

Még véletlenül sem szeretnék az oldallal foglalkozni, mindenkinek megvan a maga keresztje (elnézést ezért a fordulatért, de a fiatal kereszténydemokraták alapította oldal esetében nem tudtam kihagyni), az azonban sokat elárul, hogy az alapító, Azbej Tristan immár egy éve Magyarország Tel Aviv-i nagykövetségén Tudományos és Technológiai (TéT) attaséként keresi a Túró Rudira valót.

Apropó, Túró Rudi, az oldal indulásakor ezt is felsorolta, mint hazacsábító tényezőt, olyan egyéb pontok mellett, mint „gyerekkorunk életérzései”, „szép lányok, helyes srácok”, és a multikulti Budapest. Ezek kétségkívül mind vonzó tényezők, de ezeknél alighanem súlyosabb dolgok esnek latba egy olyan döntésnél, hogy valaki elhagyja az országot, ahol az addigi komfortzónája és összes emberi kötődése van.

A helyzet azonban az, hogy amennyire én látom, érdemben eddig nem sokat sikerült tenni a fiatalok (vagy nem is olyan fiatalok) visszaköltözése érdekében, és kicsit az az érzésem, mintha a téma lekerült volna a napirendről. Illetve a hangsúly áttevődött arra, hogy milyen összegeket utalnak haza a határátkelők és hogyan javítják a munkanélküliségi statisztikákat.

Bezzeg a csehek

Más a helyzet a cseheknél, ahol éppen a héten hagyta jóvá a kormány azt a dokumentumot, amely az ezzel kapcsolatos intézkedéscsomagot tartalmazza, és része egyebek mellett a széles körű anyagi támogatás.

„A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású személyt érinti. Ezt azt jelenti, hogy az intézkedés nemcsak a volinyi cseheket (eredetileg az Ukrajnában élő csehek kérték a lehetőséget – Határátkelő) érinti" - mondta Milan Chovanec belügyminiszter.

Mit is tartalmaz a program? Nos, ugyan az a megszorítás szerepel benne, hogy „indokolt esetekben és szigorúan egyéni elbírálás alapján”, de a hazatelepülő cseheknek legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüliek 50 ezer, a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (kb. 550 ezer, illetve 220 ezer forint) egyszeri anyagi támogatást kaphatnának.

Mindemellett az állam segítene a lakhelyszerzésben (persze akkor, ha nincs) és a munkahelykeresésben, de nem kizárt, hogy fedeznék az egészségbiztosításukat is, aminek a költségeit a belügyminisztérium biztosítaná.

Fontos kitétel, hogy mindez nem jár automatikusan, csak a rászorulóknak, arról pedig, hogy ki a rászoruló, szintén a belügy dönt, figyelembe véve a kérelmező társadalmi és szociális helyzetét. Ami még érdekes, hogy a legtöbb megszólaló hangsúlyozta, jó lenne, ha a téma nem válna politikai csaták terepévé.

Mi csábít?

A terv jól hangzik, gondot jelent ugyanakkor, hogy a régiós tapasztalatok eddig nem támasztják alá, hogy érdemes lenne hazaköltözni. Egyfelől nem is tapasztalható tömeges méretű hazavándorlás, ráadásul aki visszaköltözik, nem lesz automatikusan sikeres – legalábbis a bonni Munka Jövője Kutatóintézet (Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit - IZA) adatai szerint.

Olyannyira nem, hogy például a lengyeleknél a visszatérők a nyugat-európai tapasztalattal nem rendelkező munkavállalókhoz képest ötször nagyobb valószínűséggel válnak állástalanná.

„A migrációs tapasztalat a lengyel munkaerőpiacon nem előny, hanem inkább teher” – vélik a bonni kutatók, annak ellenére, hogy a hazatérő lengyelek képzettségi szintje magasabb, mint azoké, akik otthon maradtak, ez mégis inkább hátrányt jelent.

Az IZA szerint a kiutat a kelet-európai gazdaságok fejlődése jelenthetné (ez azért nem akkora mondás, őszintén szólva), amihez viszont segítség kell. A Handelsblatt összeállítása utal az Other Canon hálózat és a tallini egyetem kutatására, amiben azt hiányolják, hogy az Európai Unió strukturális alapjait nem fordítják az ipar szerkezetének korszerűsítésére, márpedig így képtelenség lesz versenyképes környezetet kialakítani.

Bérfeszültséget okozna?

Egyébként éppen erről esett szó egy minapi, magyarországi konferencián is, ahol a felszólalók közül akadt olyan HR-es szakember, aki azt fejtegette, hogy ha nem is a munkavállalók hazacsábítása, hanem az itthon tartásuk érdekében is bizonyos szakmák esetében vállalni kell a cégen belüli bérfeszültségeket.

A hiányszakmák képviselőit, mint például az informatikai mérnökök, a programozók stb., illetve ezen szakmák több nyelven beszélő képviselőit, éppen mivel tudásuk tökéletesen értékesíthető a globálissá vált munkaerőpiacon, igenis meg kell fizetni ahhoz, hogy egy cég a jó munkaerőt meg tudja szerezni vagy tartani.

Nem kell hozzá közgazdasági zseninek lenni (legalábbis én biztosan nem vagyok az, sőt…), hogy az ember belássa: Magyarországra alapvetően akkor költözik vissza valaki külföldről, ha nem kell nagyságrendileg engednie a kinti, magasabb életszínvonalból.

Márpedig ehhez versenyképes fizetést kell neki ajánlani (természetesen figyelembe véve az adott ország és Magyarország közti árkülönbségeket mondjuk a lakhatás terén), ezt viszont nehéz magyar körülmények között, a magyar gazdaságban kitermelni.

Ha sikerülne, akkor is reális veszély a korábban már említett bérfeszültség kialakulása, hiszen vagy minden, hasonló pozícióban dolgozónak felemelem a bérét ugyanarra a szintre (ami jóformán képtelenség), vagy lesz, aki ugyanazért, vagy hasonló munkáért magasabb fizetést kap, ami a viszály melegágya.

Az emberi tényezők

Legalább ekkora (ha nem nagyobb) súllyal esnek latba az emberi tényezők. Minél hosszabb ideje él ugyanis valaki külföldön, annál nehezebben lehet majd megmozdítani, hiszen a szocializációs folyamat elkerülhetetlen. Márpedig amilyen nehéz otthagyni a határátkeléskor a családot, a magyarországi barátokat, pár év elteltével ugyanolyan nehéz lenne hátrahagyni a külföldön kialakított kapcsolatokat.

Ne felejtsük el (és belátom, ez nekem régi mániám), hogy a fiatalok előbb-utóbb családot alapítanak, de legalábbis tartós párkapcsolatban élnek, azaz nem csak azt kellene tudni hazacsábítani, aki elment, hanem adott esetben angol, német, osztrák, stb. párjának is valamilyen lehetőséget kellene kínálni a boldogulásra.

Mert ha neki nem tudunk perspektívát nyújtani, nem tudunk segíteni munkahelyet találni, elhelyezkedni, akkor könnyen abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy a két nyugati fizetés helyett egy magyarországiból kellene ugyanazt (vagy valami nagyon hasonló) életszínvonalat biztosítani, ami finoman szólva sem tűnik egyszerű feladatnak.

Nem is beszélve azokról a családokról, akik kisgyerekekkel vágnak neki, esetleg már külföldön született gyermekük. Vajon érdemes-e kiszakítani megszokott, neki már természetes közegéből a gyermeket, amikor Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy éppen Angliában sokkal több lehetősége lesz a boldogulásra (még akkor is így van ez, ha néhányan ezt elszántan tagadják)?

Vajon mit tudunk neki nyújtani cserébe azért, hogy kiszakítjuk a baráti, óvodai-iskolai köréből, ha szinte biztos, hogy nem fogunk anyagilag nagyobb biztonságot nyújtani neki Magyarországon? Ezek szerintem olyan kérdések, amelyeket minden szülő feltesz magának.

Visszatérve a csehekhez, arra lennék igazán kíváncsi, hogy titeket mivel lehetne meggyőzni arról, hogy visszaköltözzetek Magyarországra, milyen feltételeknek kellene teljesülni?

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr196973211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.12.12. 07:15:40

Passz. Viszont tetszik a túrórudis kép! :)

tableno 2014.12.12. 07:24:25

Most hogy belegondolok, _meggyőzni_ semmivel se lehetne. Viszont, ha kapnék otthon egy igazán vonzó álláslehetőséget (anyagi és előmenetel szempontból is), meggondolnám a dolgot. De erre elég kevés az esély.

rezsöatya 2014.12.12. 07:24:53

Jo reggelt mindenkinek!
Tegnap ideiglenesen hazatelepultem -elsosorban unokat rontani es - a szeretteimmel tolteni az unnepeket.
A poszt olvasasa kapcsan elgondolkodtam, mivel is tudnanak engem hazacsabitani. Talan, ha megszunne mindaz, amiert hataratkelo lettem... errol pedig oldalakat lehetne irni, nemhogy a gyakorlatban is megvaltozzon (nehany oraja vagyok Mo-on, de mar belefutottam olyan "falakba", amit kint megszoktam, hogy nem "fal", hanem mukodik).

De nezem a dolgok vidam oldalat! Ejjel "lottem" Kobanya-Kispesten ezt a karacsonyi diszvilagitast: nagyfeszultsegu tavvezetek oszlop! Ilyen lehet, a vilagon nincs! Respect! (a minosegert az ejszaka es a mozgo auto a felelos! :-) )

kepfeltoltes.hu/141212/20141211_220920_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.12. 07:28:13

Semmivel. :) Ha nem is napi szinten, de azért követi az ember az otthon zajló eseményeket. Összességében mindenhogy az jön le hogy mióta eljöttünk azóta csak még sokkal rosszabb lett és igazából semmi nem mutat arra hogy történne bármiféle pozitív változás. Sőt inkább arra felé hajlik a dolog hogy mostanra már még nyugdíjasként se látnám értelmét a hazatérésnek. Nincs semmi ami haza csábítana. A jelenlegi kormány törekvései pedig inkább messzebb taszítanak mintsem vonzanak. Szóval köszi, de még látogatóba sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.12. 07:36:37

Csatlakozom. Semmivel.
Éppen a múltkor beszélgettünk a párommal, hogy csak akkor megyünk (esetleg) haza, ha már "a hamu is mamu"...
Akkor talán egy zaciban elvegetálunk.
:)

NIKI LAURA 2014.12.12. 07:38:16

Jo kerdes,mi az "emelt" eletszinvonal?

Merthogy ugyan az En helyzetem specialis,es otthon is jol eltem,bar a megszerzett jussokat kereskedelemmel,es nem a munkaerom/tudasom eladasaval szereztem...

Na szoval,kulfoldi letem inkabb kaland,tanulas egyben.
-Mert egy japan ember szobaja nagyobb,mint amibe vgyok,
- gyakran valasztom a leertekelt Asda aruhaz dolgokat
- teljesen rendszeresen - reggel 6h keles,18h munka - dolgozom
-heti szinten eszem a micros kajat
- nem latok " tiszta" ruhat,csak melosat egesz heten
- nem jarok etterembe,moziba,plazakba,pubokba,
- meg a hajamat is otthon vagatom

Cserebe joval tobb a penz marad,amit nagyreszt az otthoni dokgokra- csalad,lanyom suli,ingatlan fenntartas,stb koltok.

Vagy masik orszag,v ET haza telefonal:)

Mr Long 2014.12.12. 08:01:14

Passz, de ez a hazacsabitas szo nekem bs szo. Azert nyilvan senki sem fog menni, mert kapna egyszeri 500e tamogatast, max felvenne, aztan a kovetkezo geppel tunne is el az orszagbol...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 08:01:30

az azért érdekelne, hogy a csehek hogyan fogják megszűrni, kinek adják a hazatelepülési támogatást
- mennyi időt kell hozzá külföldön tölteni?
- mivel kell igazolni?
- alanyi jog, vagy pályázni kell rá?
- stb.

------------------------

a játék kedvéért elképzeltem, mivel lehetne engem hazacsábítani, ha külföldön élnék.
- olyan munkahely biztosítása itt vidéken, mint amilyenekben válogattam pesten
- min.kétszer annyi fizetés
- a teljes kormány leváltása
- a teljes politikusi gárda lecserélése
- aki már volt politikus, soha többé ne lehessen, + vagyonelkobzás
- 25-35 közötti életkor a politikusoknak, idősebbek max tanácsadók lehetnek
- stadionok helyett gyárak építése
- 100% összegű gyes 3 évig, gyerekruhák/cuccok min 50%-os támogatása, szüléskori min 200ezer egyösszegű támogatás
- min 200 nettós minimálbér
- feketén foglalkoztatás btk-ba emelése
- vállalkozások adóterheinek drasztikus csökkentése
- közszolgák számának min felére csökkentése
- Ket módosítása min felére
-------------------
így hirtelen ennyi jutott eszembe.
pontosan annyira átgondolt, mint a kormány mostani intézkedései, úgyhogy kritikákat nem fogadok el.

Mr Long 2014.12.12. 08:05:09

@Babette .: Kimaradt, hogy neked alanyi jogon jarjon legalabb 50% premium a fizudra minosegtol fuggetlenul. Ha utanzunk, csinaljuk rendesen ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.12. 08:06:31

Hát bizony részemről is semmivel...
Azért látogatóba nyilván járunk haza, idős szülők, barátok, ügyintézés végett.De én sem látok semmilyen javuló tendenciát otthon, még csak a zuhanás sebességének a csökkenését sem.
Fákk.Szomorú, de ez van... :-(

Mr Long 2014.12.12. 08:09:30

@Babette .: btw ha egy hambisuto kapna 200at, akkor a tarsadalom tobbi resze mit kapjon? csillagos eget? vagy csokkentsuk a berollot, mint svedben (ha jol emlekszem ott van kis kulonbseg a berekben)?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.12. 08:13:49

@Babette .: Ez a lista legyen ezentúl Babette 13 pontjaként elnevezve az úttörők és az 1848-asok 12-je után szabadon meghatározva!
:-))))

De most megyek én is beilleszkedni. :-)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 08:18:32

@Mr Long (UK): lényegtelen, én mindig minőségi munkát végzek.

rezsöatya 2014.12.12. 08:19:10

@geegee: rendben! @Babette for president!!!

:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 08:20:35

@geegee: @rezsöatya:

ú, az nem biztos, hogy jó lenne, elég kemény vezető vagyok.
viszont nem lopok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 08:21:27

különben is max királynőnek lennék jó, mert a populizmus nem megy, anélkül pedig hogyan választanának meg:D?

tanato 2014.12.12. 08:25:30

@svájci sapka (ch): Óvatosan azzal az időskori hazamenetellel,lásd szegény EMIGRANT esetét.Nagy értékeket sejtettek náluk/mint zsíros külföldiek/ ezért betörtek hozzájuk.Azóta sincs hír róluk.

Mr Long 2014.12.12. 08:26:00

@Babette .: nem tudom, meg csak munkaugyben es turistakent voltam londonorszagban. :) Oszinten megmondva az itteni londoni hambisuto ber es a magyar netto 200e koszono viszonyban sincs szerintem. Mo nyerne ebben. Itt manchesterben mar kerdeses ki lenne a nyero, de szerintem fej-fej mellett allnanak, nem lenne elsopro gyozelem. Jaj, most majd kapok, de ez a maganvelemenyem.

Mr Long 2014.12.12. 08:27:02

@Babette .: Jah, arra nem jar premium :DDDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.12. 08:30:13

@tanato: Idősotthonra gondoltam. Oda csak nem törnek be.
:)

Mr Long 2014.12.12. 08:32:16

@svájci sapka (ch): Ha valakinek feltetlen kell felnott pelenka, vagy mufogsor ott a legnagyobb valoszinusegu az elofordulasa (az ezeket eloallito gyarakat leszamitva).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 08:33:14

Tévút.

Sosem tud Mo. annyit fizetni, hogy megérje anyagilag visszamenni egy jóval gazdagabb országból. Ill, ahol ez lehetséges (ez kevés terület), ott ez már régen megvalósult.

Azaz pénzzel csábítani nem működik.

Din Serpahis 2014.12.12. 08:33:35

Hát ami a hiányszakmák visszacsábítását illeti... Budapesten egy szenior szoftvermérnök egy nagyon jó cégnél meg tud keresni nagyon jó esetben bruttó 1 millió HUF-t. Ugyanennek a jóembernek itt Svájcban kb ennyi a havi megtakarítása. Ha neadjisten a felesége is dolgozik, összehoznak havi 2 milliót. Tud ezzel bárki versenyezni Magyarországon? Aligha.

A gazdaság a jelenlegi fejlettségi szinten nem tud életképes alternatívát találni - ha mondjuk elindulna egy olyan gazdpol, mint amit az észtek csinálnak pl (alacsony adók, tudásintenzív iparágak bevonzása stb.) akkor 10-20 év múlva előállhat egy olyan helyzet, hogy érdemben meg lehet tartani ezeket az embereket. De amíg a rezsicsökkentés meg az adósmentés meg a hasonló sületlenségek vannak a fókuszban, azt hiszem ez több mint illúzió.

Én ettől függetlenül egyszer haza fogok menni, de majd csak akkor, ha annyi megtakarítást összeszedtem, hogy a pénzkérdést hátralevő életemben nyugodt szívvel le*****om.

Giddy Lamb 2014.12.12. 08:34:29

"Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon KELL tartanunk, akik pedig elmentek, vissza KELL hívnunk. Biztosítani KELL számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét.”

Két mondaton belül 3 KELL-el nem lehet csábítani senkit, legfeljebb elzavarni...
Különben pedig a kérdés feltevésében már benne van a válasz is:
A csábít szó jelentése: édesget, félrevezet, tántorít, eltántorít, eltérít
Ha feltételezzük, hogy az egyén a szülőhazáját (komfortzónáját) kellő megfontolás után hagyta el, akkor racionális érvek kellenek ahhoz, hogy visszatérjen. Ilyen érveket nehéz találni jelenleg Mo. mellett...

bpetya75 2014.12.12. 08:34:37

Szerintem fordítva ül a lovon, aki hazacsábítgatásban gondolkozik. Oda kellene eljutni, hogy a mostani középsulisok, felsősök tapasztalatszerzés, nyelvtudás elmélyítése végett tervezzenek néhány éves külföldi tartózkodást itthoni munkába állással és családalapítással. Ehhez nem túrórudi kell, meg nem magasztos szólamok, hanem a mostaninál minimum egy nagyságrenddel hitelesebb kormányzás, jóval nagyobb átláthatóság, felelős gazdaságpolitika. Meg még egy csomó dolog, amihez nem értek.

SzerződésSertés 2014.12.12. 08:35:11

Jövőre jár le Svájcban az ötéves tartózkodási engedélyünk és úgy döntöttünk, nem fogjuk meghosszabbítani. Kacérkodtunk picit Amerikával, de aztán idős szülők, miegyebek miatt elhatároztuk, hogy most 1 évre hazaköltözünk, aztán ha nagyon nem bírjuk, akkkor továbbállunk, de ha netán nem lesz annyira szörnyű, mint ahogyan emlékszünk, akkor megvesszük végre az első saját házunkat és maradunk. Teszem hozzá, itt egy szoba-konyha kerülne annyiba, mint otthon egy többhektáros telek, rajta háromszintes palotával, ez komoly húzóerő. Mondjuk a mi helyzetünk speciális, mert nem alkalmazottként kell élnünk, kiszolgáltatva a magyar bérek nevetségesen alacsony szintjének.

HardPötty 2014.12.12. 08:37:05

Engem azért nem tudnak hazacsábítani mert az én határátkelésem már rég nem csak arról szól hogy jól ill. jobban éljek mint otthon. Az én célom az hogy a gyereke(i)m is kapjanak egy olyan esélyt az élettől amire Borsod megyében nem igen számíthatnak. Ez van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 08:38:27

@Babette .:

+
aki nem tetszik neked, azt akasszák fel
te nyerd legalább 5-évente egyszer a dzsekpotot a lottón

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.12.12. 08:50:56

És még mindig a pénzről van szó, meg a karrierről... nem mondom, hogy ez nem az egyik legfontosabb tényező, de nagyon sokan nem (csak) a pénz miatt élünk külföldön.
Nem hiszem, hogy elég lenne valaha is (már ha történne is valami, de lássuk be, nem fog) arra hogy tömegek hazamenjenek.

Evain 2014.12.12. 08:53:36

Hmm. Két éve voltam otthon utoljára. Most megint megyünk egy hétre karácsonyozni. Utána megmondom, haza tudnának-e csábítani. :)

@Babette .: hát lehet, hogy ebből már csak egy diktatúrával lehetne kimászni, úgyhogy Babette for president!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.12.12. 08:57:47

Erdekes poszt, a kep tenyleg vicces :)

Es hogy hazacsabithato lennek-e? Sosem fogjatok kitalalni a valaszt: igen.

De nem olyan hangzatos, mint a "szakmai elomenetel", "munka", "haza"... ez a semmit sem jelentenek nekem.
Viszont letezik olyan, amiert gondolkodas nelkul. De, hogy lesz-e a csillagoknak ilyen allasa valaha is? Azt nem tudom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 08:58:17

Csak egy bolgár példa. Miért nem működik ez.

Feleségem volt szófiai általános iskolai osztálytársa 20 éve Franciaországban él. BG-ban mérnök volt, de Franciaországban le kellett volna újra tennie a vizsgákat franciául, s ez nem ment neki, így elment sofőrnek ideiglenesen. Aztán úgy maradt, máig sofőr, egy kórháznál dolgozik. A feleségét is ott ismerte meg, ápolónő ugyanabban a kórházban. Egyébként a felesége bolgár származású, a két vh. között kivándorolt bolgárok unokája.

Jelenleg keres tisztán 2000 eurót, a felesége kicsivel többet.

A férfi nagyon szeretne BG-ba visszaköltözni, nem bírta sosem megszokni a francia viszonyokat, hiányzik a kultúra is, mert megtanult ugyan franciául rendesen, de idegen maradt számára, most sem tud élvezni pl. egy színdarabot franciául, a felesége sincs ellene, végülis ősei hazája iránt vannak egyfajta szentimentális érzései. De egyszerűen nem tudják megtenni anyagi okok miatt. A mostani 4500 euró körüli havi tiszta jövedelmük azonnal kb. az ötödére csökkenne, sőt a férfi valószínűleg munkát se kapna, ki venne fel állásba egy 50 év körüli férfit sofőrnek, mikor van egy rakás huszonéves jelentkező is?

Így hát maradt a szokásos megoldás: kibírják nyugdíjig, s majd francia nyugdíjasként költöznek csak.

Mr Long 2014.12.12. 08:59:06

@Kövérmadár [swe]: Akartam mar irni neked, hogy most visszakoltoztel, vagy mi van, mert eltuntel innen! XD

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 09:04:04

@maxval bircaman szerkesztő: szűrőre tettelek, innentől fölösleges piszkálnod engem az ostoba gondolataiddal.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.12. 09:30:36

A pénz is fontos, naná.
De a legfőbb ok, amiért nem mennék vissza, az az emberek folyamatos szivatása. Orvosnál bankban, boltban, hivatalban egyaránt. Aljas, smucig, idióta szabályok és dettó személyes attitűdök teszik lehetetlenné a kellemes életet, azt, ami a valós életminőséget jelenti. Hogy hétköznapjaid zökkenőmentesen teljenek, úgy, hogy mindent könnyedén el tudsz intézni, amit elterveztél. Hogy ne kelljen ügyintézéshez szabadnapokat kivenned. Hogy ne kelljen hatóságokkal fenyegetőznöd, hogy a jogaidat érvényesítsd. Hogy ne csak az erős kutya basszon, hanem a kevésbé rámenős kisember is nyugodtan, megtiprás nélkül élhessen.
Visszatérő turistaként imádom Mo.-t, és ebben nagy szerepet játszik a szociális/kulturális háttér (retró dolgok, mesék, közös múlt, nyelv, irodalom). Ez a felállás jelenleg nagyonis megfelel. Ha Északot végül leigázza az iszlám, akkor viszont ismét esélyes lesz Magyarország. Inkább egy bunkó hivatalnok, mint a vallásrendőrség - már persze ha addig a Jobbik nem hívja be Iránt :)

Taxomükke (UK) 2014.12.12. 09:33:04

@ChristineK: En tobbek kozott a belinkelt oldalakon is tapasztalhato kommentek es elkovetoik miatt sem koltoznek haza.
Es itt jobban elunk: nyugodtabban, nagyobb anyagi biztonsagban, jobb kilatasokkal, mosolygosabb emberek kozott.

Kiég3tt 2014.12.12. 09:33:47

Haza? Sztem sokan vagyunk kitelepultek, akiknek a "haza" mar nem Magyarorszagot jelenti.
Szamomra, es persze ez szubjektiv megiteles a "haza" azt az orszagot jelenti, ahol megbecsulnek a teljesitmenyem alapjan, az emberek ugy kezelnek, ahogy elvarnak, h oket is kezeljek, es ahol a kizsakmanyolas nincs akkora szinten, h az a mindennapi eletemet ennyire hatranyosan befolyasolja - nekem ez kell ahhoz, h egy orszagban otthon erezzem magam.

Amig Magyarorszagra a fenti felteteleimet nem tudom rahuzni, addig felolem oda dughatja a Turorudijat, ahova neki tetszik. XD

(A nicknevemet meg Magyarorszagon hoztam letre :) )

mikimackó 2014.12.12. 09:45:17

nem kéne csábítgatni senkit......, tessenek normális országot teremteni, tervezhető jövővel, ennyire egyszerű, egy baj van, ehhez gondolkodni kéne, nem faszságokat kitalálni ! tényleg azt kell mondani, ilyen hülye társaság nem mostanában vezette az országot ! törvényesített bűnszervezet !!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.12.12. 09:45:33

@Mr Long (UK):
Nem koltoztem vissza :)
Minden halad a megszokott kerekvagasban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 09:45:47

@Babette .:

Én is szűröm magamat, mert felháborító, hogy miket engedek meg magamnak!!!

tableno 2014.12.12. 09:49:01

@Kövérmadár [swe]: Na és mi az, amiért hazamennél"

Kiég3tt 2014.12.12. 09:53:06

Tobbek kozott ez nem az az irany, ami biztato lenne:
nepszava.hu/cikk/1042165

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 09:55:27

@Kiég3tt: lehet, hogy ezért jutott eszembe tegnap a Valkür c film?

qkuc 2014.12.12. 10:12:35

Én MÉG nem mentem el, de itthon tartani már csak a családom tud. Utálom az irányt (az orosz mackó szerető karmai felé), a légkört, az örökké nyavajgó embereket, a szemétláda/mutyis cégeket, a fizetési határidőket soha be nem tartó partnereket, a szóbeli "megállapodásokat" (mert írásbeli szerződés az maga az ördög), a havonta változó szabályokat/törvényeket, és sorolhatnám még.

qkuc 2014.12.12. 10:15:46

@Babette .: Kérlek vedd fel a HÖK átalakítását is, többrétegű tapasztalat, hogy a harácsoló prolitikusok keltetőhelye. Ja és a háttér mozgatórugó mindnél ugyanaz lesz, csak a címke változik (narancs, szegfű és társai ...)

rumitom 2014.12.12. 10:16:52

@Babette .: a listad maga a populizmus :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.12. 10:24:25

en "vissza lettem csabitva", tobb mint 10ev utan.ha nincs allasom, nem tudom rendezni hosszutavon a vizumhelyzetem. meg egy kibacott anyakonyvi kivonatot se tudnek szerezni a gyerekemnek (3-4 honap) mielott kihajitanak. de Mo-n nem latok jovot hosszutavon. - ez volt a comingout, mostmar ugy tunik, megmarad a 6es fel centis kicsi. megvagyok,de eletemben nemvoltam meg ilyen szarul. udv Denpasarbol. - egy hatarvisszakelo :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.12. 10:29:51

ja es egyetertek Petyaval. horror szerintem, ami agymenesekkel eloallt a fidesz-banda az elmult hetekben. az lehet, hogy mi nem ertunk hozza, de hogy ok sem....

tableno 2014.12.12. 10:30:32

@Dragonlady (now in Indonesia): Hűha, ez nagy hír, gratulálok! Amúgy, ha egyedül szülöd meg a kicsit (legalábbis nem említetted hogy párban lennél), talán jobb is lenne otthon az első pár évben, már ha van szülői segítség...

tableno 2014.12.12. 10:31:38

@Dragonlady (now in Indonesia): Én mondjuk értek hozzá, és ettől nem lesz jobb a hangulatom... :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 10:38:30

@qkuc: HÖK?
na az nem lesz. fölösleges. körmöst viszon tújra bevezetjük.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.12. 10:38:51

@Dragonlady (now in Indonesia): gratula! :) ne hagyd, hogy a bürokrácia kicsinálja az idegeidet...

puhacica 2014.12.12. 10:39:23

@Dragonlady (now in Indonesia): wowowow! gratulálok! :) én teljesen meg voltam róla győződve, hogy te egyedül járod az utad. a legjobbakat kívánom, akárhogy is legyen! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 10:40:59

@Dragonlady (now in Indonesia):
egyrészt gratulalok
másrészt most hazajössz??

rumitom 2014.12.12. 10:41:18

a csaladomon es nehany baraton kivul semmi nincs magyarorszagon szamomra. budapest egy fantasztikus varos, de az orszag kb semmit nem tud nyujtani a szamomra fontos, eletminoseget ado dolgokbol.
1. az emberek egymashoz valo viszonyat csak homokba dugott fejjel lehet elviselni.
2. nincs tengerpart, sem hegyek, az osszes hobbim ezekhez kapcsolodik
3. a szolgaltato ipar szivesseget tesz es veletlenul sem penzert szolgatlat
4. a magyar konyha rem unalmas.
5 a minosegellenorzes majdnem teljes hianya.

ezekert nem elnek hosszutavon magyarorszagon.
miert jarok megis haza relative gyakran?
a magyar borok meg mindig jok. budapesten turistaskodni es bonuszkent picit csaladot latogatni, - ket olyan aktivitas ahol a fentiekkel csak mersekelten talalkozik az ember - kimondottan jo dolog. nem mondom hogy value for money magyarorszagon turistanak lenni, mert a costa del solon jobbat olcsobban kapni, de alapvetoen megiscsak jo dolog.

dolgozni: angolul es nemetul (es persze magyarul is) folyekonyan beszelo freelancer IT's-kent hivnak skandinaviatol kezdve az angol es nemet nyelvu teruletekre. es en megyek is. magyarorszagrol meg soha, egyetlen fejvadasz sem keresett.

QXI 2014.12.12. 10:46:32

Engem elég sürün szoktak különböző haza cégek hazacsábítani, mert eléggé hiány szakmában dolgozom. Kiszámoltam, hogy mennyi lenne az a pénz, amit Magyarországon ki kellene egy cégnek fizetnie, hogy ugyanannyit keressek mint Bécsben. Amikor ezt az összeget megmondom a fejvadásznak, akkor általában annyi a reakció, hogy ennyi keret nincs rá.
Azt már bele se számolom, hogy ha Budapestre mennénk akkor a kutató feleségem az itteni keresetének kb. 5-et kapna meg. Valamint mivel ő is elég specialis területen dolgozik, ezért én Budapesten találnék állást ő meg Szegeden. Konkluzió: Ha akarnák akkor se lenne érdemes nekünk Magyarországra költözni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.12. 10:46:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Gratulálok én is! Jó egészséget Nektek, és vigyázz magatokra!

puhacica 2014.12.12. 10:49:23

minden egyes új ötletük megerősít abban, hogy jó döntést hoztunk. mégis, vannak pillanatok, amikor összeszorul a gyomrom, hogy mi lesz, ha nem sikerül, ha vissza kell jönnünk? hova, mire? mindent felszámolunk, mindent egy lapra teszünk fel. sikerülnie kell. szerencsére az uram stabil és magabiztos és ez sokat segít. (de mindenekelőtt el kell menni, hogy tudjuk, vissza akarunk-e majd jönni... nem hinném, de nem látok a jövőbe.)

qkuc 2014.12.12. 10:51:02

@puhacica: Van ebben valami szomorú, :(.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 10:52:20

@ChristineK:

Így dolgozik az APEH/NAV a 90-es évek eleje óta. Persze újszülöttnek minden vicc új.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.12.12. 10:56:30

@tableno:
Van egy almom, ami foldrajzi helytol fuggetlen... azert az alomert barmikor, barhova elmennek.

rumitom 2014.12.12. 11:04:07

@Babette .:
alapvetes, a populizmus nem egy jol korulhatarolt fogalom, nincs egyetemesen elfogadott definicioja, igy az ertelmetlen vita elkerulese vegett, itt az en, magyarorszagra ertett egyeni definiciom, aminek alapjan kommenteltem a listad:
a (politikai) nepszeruseg [populizmus] novelese erdekeben tett, altalaban irracionalis, a gazdasagi es tarsadalmi lehetosegeket figyelmen kivul hagyo igeretek.

anelkul hogy pontonkent vegig menjek a listadon, egy pelda

a populista igeret: minimum ketszer annyi fizetes

a nem populista: az xy adok atstrukturalasaval (pontosan neven nevezve mi szunik meg, mi kerul osszevonasra stb.) a valamilyen konkret osztonzo program kereten belul mukodotoke bevonassal a low end munkak helyett a magas hozzaadott erteku munkahely teremtes tamogatasa reven a fizetesek szuksegszeruen novekednek. egy alacsonyabb afaval a megnovekedett elkolheto penzzel rendelkezo haztartasok (kozeposztaly) nagyobb fogyasztasa reven az alul kvalifikaltak beret is feljebb strofolja. hatas: min 10 ev. minden egyeb igeret irrealis, populista. demagog

tollvonassal nem lehet fizeteseket megduplazni

ugyanigy populista a politikusok hazakuldese, foleg mert semmi garanciat nem ad hogy helyettuk jobbak jonnek.

vagy ultra szocialista a 3 ev full gyes - azaz az orszag gazdasagi teljesito kepesseget figyelmen kivul hagyo, nem megvalosithato, am nyilvanvaloan nepszeru igeret.

most megyek meetingelni...

Mr Long 2014.12.12. 11:04:31

@maxval bircaman szerkesztő: Egy haverom dolgozott strandon. Na hogy utalta az apeheseket (akkor meg azok voltak)! Ingyen ettek, ittak, volt allandoan matracuk, stb. Rosszabbak voltak, mint a balatonparti vallalkozok...

Mr Long 2014.12.12. 11:05:17

@rumitom: "a (politikai) nepszeruseg [populizmus] novelese erdekeben tett, altalaban irracionalis, a gazdasagi es tarsadalmi lehetosegeket figyelmen kivul hagyo igeretek." Itt UKban is kezd egyre nepszerubb lenni :(

Evain 2014.12.12. 11:11:31

@rumitom: szerintem pont az utolsó mondatát nem olvastad el. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.12.12. 11:20:07

Az eb itt vala elhantolva: "Ha sikerülne, akkor is reális veszély a korábban már említett bérfeszültség kialakulása, hiszen vagy minden, hasonló pozícióban dolgozónak felemelem a bérét ugyanarra a szintre (ami jóformán képtelenség), vagy lesz, aki ugyanazért, vagy hasonló munkáért magasabb fizetést kap, ami a viszály melegágya."

A magyarok politikai szocializációs szempontból benne ragadtak a setét középkorban. A piaci viszonyok keretei érintetetlenül hagyták az elménket és a közbeszédre, különösen az érdekképviselettel- az alkuval kapcsolatos tevékenységeinket visszarendezte a 0 kommunikáció világába. Sem országos, sem helyi béralku nem folyik vala. Ez nemcsak a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe kultúra formáló teljesítménye, hanem a mienk is! A Tiéd is!

Ebben a cikkben is az elfojtókánkat eresztjük neki ennek a kérdésnek.

Azt írja a szerző a zárójelében, hogy "AZ KÉPTELENSÉG" és az egész cikk mossa kezeit az emberi kommunikációban vetett hit ügyben, és pálcát tör, a "NE MENJÜNK ARRA, MERT ARRA FESZÜLTSÉG VAN!" - keretalkotó azaz inkább intézményességtagadó útkeresés mellett.

Asszongya: "ami a viszály melegágya."

Ha béralku volna, ha komolyan vennénk a rendszerváltás társadalmi szerződését, azaz demokráciát, piacgazdaságot és jóléti társadalom modellt követünk, akkor arra az útra azt mondjuk, hogy "ami a viszály melegágya.".

Megvesztetek?

Ebben a világban nem lehetséges megélni alku nélkül.

A jóléti társadalom modell azaz a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő modell nem évtizedes kussolásból és egymás letaposásából épült ki a II. világháború után.

Bizonyos országol a piacaik integrálásával párhuzamosan ezerrel húzták felfelé az ágazati béralkuk szintjén a melósok és mindenki bérét. A közalkalmazottakét etc. etc.

A csehek és lengyelek haladnak ezen az úton és nem több a leszakadó 9-10%-nál azokban az országokban míg nálunk 40-50% ahogy ezt egy rendes balkáni országban szokás.

Itt UK-ban számos jól fizető állás elérhető minden féle szinten. Én félanalfabéta melósként 800.000 Ft-ot keresek havonta. Óriási különbség lehet szakmán belül is fizetés és fizetés között. És senki nem m ondja erre, hogy de jó lenne inkább eltörölni ezt!

Ára van annak, hogy "ami a viszály melegágya." irányba még a gondolatainkat sem merjük oda ereszteni!

Beszéljük le egymást arról, hogy magasabb fizetésről álmodozhassunk, sőt nemzeti kussolással kísérve érjük el hogy cirka 5 év alatt feleződjön meg a bér, és akkor majd pisloghatnak magukon körbe a kisvállalkozások meg a nagyok meg a közepesek! Meg aztán a bankok és a végén az adószedő is! A fizetőképes kereslet legyilkolászálásra nem lehet társadalmi integrációt felépíteni! Ezt eltanulhatnánk a lengyelektől meg a csehektől meg a szlovénoktól és a szlovákoktól!

Volt már ilyen össznemzeti részvételi demokrácia kampányunk! Kisvállalkozók és nagyok és közepesek közös piaci mozgását segítette az állami pénzverde a bankópréssel, és elértük, hogy mi produkáltuk a világ legmegalázóbb hiperinflációját.

Mi vagyunk az a nép, ahol 100 évvel a jobbágyfelszabadítás után adtunk földet a kisemmizetteknek! Aztán 3 év mulva elszedtük!

A politikai jogokkal mi újság?! A párbeszédben, a közös keretalkotó sikerességünkben vetett hittel hogy áll az nagybecsű történelmünk kultúra formáló folyamata?

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:20:46

„Ezek kétségkívül mind vonzó tényezők, de ezeknél alighanem súlyosabb dolgok esnek latba egy olyan döntésnél, hogy valaki elhagyja az országot, ahol az addigi komfortzónája és összes emberi kötődése van.”

Akkor lehet, hogy nekem van „fordítva tekerve az agyam”, mert én kimondottan élvezem, hogy máshol kell lennem. Tulajdonképpen én mindig úton szeretnék lenni…

„Nem is beszélve azokról a családokról, akik kisgyerekekkel vágnak neki, esetleg már külföldön született gyermekük. Vajon érdemes-e kiszakítani megszokott, neki már természetes közegéből a gyermeket, amikor Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy éppen Angliában sokkal több lehetősége lesz a boldogulásra (még akkor is így van ez, ha néhányan ezt elszántan tagadják)?”

Erre meg csak azt tudom mondani, hogy ami Magyarországon folyik, mint gyereknevelés/oktatás körében az lassan kimeríti ha nem is emberiség elleni, de generáció ellen elkövetett bűnöket. A gyerekeket nem GONDOLKODNI, hanem magolni tanítják meg. (Közben Romániában a gyerekek már számítógépet kapnak. )

A gyerek éppen egy ok a határátkelésre. Ne olyan hendikeppel induljon, hogy nem tud megtanulni egy világnyelvet, hiszen épp most szűkítik a lehetőségeket. – Ezzel párhuzamosan, csak az mehet egyetemre, aki két nyelven beszél. Magyarul, aminek nincs pénze magán nyelviskolára, kiszorulni a felsőfokú tanulásból. Szépen ki van ez találva. – Például erre mondom azt hogy ez egy generáció ellen elkövetett bűnök kategória.

tableno 2014.12.12. 11:22:34

@Mr Long (UK): A populizmus nem korlátozódik Kelet-Európára... A különbség, mint mindig, az arányokban van. Nyugaton mondjuk tíz racionális intézkedésre jut egy populista (bár erősen romlik az arány). Nálunk meg pont fordítva.

2014.12.12. 11:28:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Kétszer kellett elolvasnom mire rájöttem hogy mit írsz!! Hú, ha, nagyon gratula, a többi meg remélhetőleg megoldódik. Tényleg nagyon örülök :-)

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:28:44

@Evain:
Repülővel mentek?
Mi autózunk 18- vagy 19-én

Iszonyú drága még a brüsszeli gép is, pedig onnan a Wizz kétszer a Ryan is egy szer megy naponta.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:35:47

@Kiég3tt:
"Haza? Sztem sokan vagyunk kitelepultek, akiknek a "haza" mar nem Magyarorszagot jelenti. "

Gondolom ismemrős az a mondás, hogy
"Haza csak ott van ahol Jog is van, és a népnek nincs joga!"

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 11:37:12

@rumitom: te szivemcsücske, te, a kétszer annyi fizetést nem ígérem, hanem kérem:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 11:38:43

@rumitom:

ja és tisztázzuk, ezek egyáltalán nem ígéretek.
ezek feltételek, hogy hazajöjjek (ha egyszer kimennék).

ne keverd azzal, hogy itt többen meg akartak koronázni miatta:))

La Pantera 2014.12.12. 11:39:47

@Dragonlady (now in Indonesia): Szívből gratulálok! Nekem eddig úgy jött le, hogy nagyon magányos vagy, de örülök, hogy mégse annyira:)

Evain 2014.12.12. 11:41:29

@Hari Seldon 2: Igen. 30 percre van innen Schipol, én meg nagyon ellene vagyok az 1500 km-es autókázásnak.

Most nem merem leírni mennyi volt a jegy a négy főre, de mivel kétévente utazunk csak haza, ennyinek bele kell férnie.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:41:52

@Kiég3tt:
Ez nem gond. A történelem folyamán mindig voltak politikusok, akik jó ideig hatalmon maradtak, aztán a történelem süllyesztőjébe kerültek.
Nem ezzel van a baj. A baj azzal van, hogy hiába küldik el a maffiát 2015-2018-2022 Kinek kinek vágyai/tervei szerint.
A baj ott van, hogy ha el is megy, és lesz helyette "véletlenül" normálisan kormányzó párt(ok), azt újabb 4-8-12 év múlva egy hasonló demagóg párt újra legyőzi, mert a magyarok többsége simán beveszi azt is majd akkor. - Legfeljebb nem fidesznek hívják, hanem valami másnak. A lényeg változatlan.

És ez megint csak visszakanyarodik az oktatáshoz: a cél, hogy a gyerekek NE gondolkozni tanuljanak meg, hanem magolni.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:43:23

@Evain:
Ja igen, tőletek 1500 km.
Tőlünk "csak" 1180... :-)

Evain 2014.12.12. 11:44:47

@Hari Seldon 2: meg a létszám is egyel kevesebb ugye :D

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:49:04

@Dragonlady (now in Indonesia):
Baba jön? - Gratulálunk.
Ne aggódj, csak az első pár hónap nehéz, aztán majd belejössz.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 11:53:47

@Evain:
Igaz. Két gyerekkel tényleg "egyszerűbb". (egy kicsivel...)

London2009 2014.12.12. 12:09:17

Az eltelt ot es fel ev alatt ketszer gondolkoztam el azon, hogy lehet, hogy hazakoltozom. Eloszor korulbelul masfel ev utan. Akkor annyit kerestem Londonban, hogy mire kifizettem az alberletemet meg ettem, ittam, jot mulattam nem sok penzem maradt. Joforman semmi! Viszont teny, hogy nem is sporoltam. Utaztam, jottem mentem. Tehat eldontottam, hogy megprobalok egy sokkal jobban fizeto munkat talalni. Magyarorszagon sem kerestem rosszul es emiatt egyszeruen nem erte meg anyagilag annyival jobban, hogy opcio legyen egy szoba konyhaban eldegelnem egymagamban. Igy elkezdtem otthon is meg Londonban is uj munka utan nezni. Par honap alatt talaltam Londonban egy sokkal jobban fizeto munkat, egy nagyobb cegnel. Igy maradtam.
A masodik alkalom amikor komolyan elkezdtem azon gondolkozni, hogy hazakoltozom az olyan 2 evvel ezelott lehetett. Akkor kezdett el egyre jobban zavarni az az irdatlan mennyisegu penz amit egy normalis alberletre kolt az ember. Igy a fejembe vettem, hogy megprobalok venni egy lakast mert ennek igy hosszu tavon nincs ertelme. Sikerult a lakasprojekt, igy ez is megoldodott.
Jelenleg lenne e valami amivel haza tudnanak csabitani? Hmm… Azt mindig mondom, hogy ha barmilyen szomoru oknal fogva a csaladomnak nagy szuksege lenne ram, akkor hazamennek arra az idore amig muszaj. Ez nem is kerdes. De ezt az esetet leszamitva a valasz igen egyszeru. Dehogy mennek en barhova is!
A baratomat ugy vicc szinten megkerdeztem, hogy mit szolna esetleg egy par evhez Budapesten mig mondjuk megtanul magyarul? Erre azt felelte, hogy ez egyreszt akkor minimum 20 evet jelentene amig o megtanul magyarul. Masreszt meg o nem tartja realis elkepzelesnek azt, hogy valaha is a jelenlegi fizetesenek a tortreszeert dolgozna tripla annyit. Bar a turorudit jobban szereti mint en. De azt hiszem ez egy nem volt a reszerol. : )

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 12:16:38

csak szólok, pasztasuta elkezdte a szervezést, lehet nála érdeklődni

TilosazA (UK) 2014.12.12. 12:17:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Hű, micsoda hír! Gratula! Viszont: biztos hogy muszáj Mo-ra költöznöd (már ha nem akarsz)? Nem lehet bárhova máshova EU-n belül, ahova nem kell vízum? Végülis angoltanár vagy, az biztos kell mindenhová (talán Angliát leszámítva, de itt is vannak ESOL tanfolyamok...)

TilosazA (UK) 2014.12.12. 12:24:17

@Evain: Diktatúrához nem kell Babette, meg tudják oldani nélküle is. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.12.12. 12:33:08

Babette listája nagyon tetszik.

Én asszem kiégtem mint közösségfejlesztő. Eleve akkora bizalmatlansággal közelítek a "magyar" kérdéshez, hogy gyakorta csak fröcsögök ha hozzászólok a témához. A düh tör ki belőlem.

Nem hinném el a magyaroknak hogy kijózanodtak még akkor se, ha Babette azon kívánalmait teljesítenék, hogy kobozzák el a zsákmányszerző pártcsürhe családjainak lopásból származó vagyonát és kirekesztő fasisztoid múltjuk miatt zárják őket ki a közéleti terepekről.

Intézményi garanciákat el tudok képzelni. Amelyek terápiás hatást gyakorolnának a betegségünkre.

Én a mostani forradalmároknak azt javaslom, hogy higyjenek abban, hogy az igazság-igazságtalanság erő elsodorhatja ezeket a pártokat.

Szembe állítanám az elnöki rendszer, azaz Putyin féle diktatúra kérdését egy kétkamarás parlamenti modellel, amelyben kiállnék amellett, hogy az "érintettek társadalmi önszerveződéseit ELKÉPESZTŐEN FONTOS, NÉLKÜLÖZHETETLEN BECSATRONÁZNI a döntés előkészítési és értéekelési folyamatokba!

Az ágazati alkuk és civil single issue mozgalmak intézményes szólás szabadságának alkotmányos biztosítása modellszerűen rámutat arra, hogy személyek tehetetlenek a mi kultúránkban a csalások ellen.

A köztársasági elnök vétó intézményét el lehetett foglalni. A főügyészi vagy a főbírói posztokat is!

Na az ilyenekből tanulnunk kellene!

Meg lehetett tenni, hogy minden szervezetnek indurka-pindurka erőforrása legyen pár mamut költségvetéséhez képest.

De a single issue mozgalmaknak sosem kellett sok pénz a működésükhöz! Világ életünkben fillérekből működtünk és még akkor is képesek vagyunk a sakát nézőpontunkból beszélni, ha már évek óta nincsenek költségvetési kérdéseink! ...mert költségvetésünk sincs!

A pártokban nem folyik társadalmi szintű érdek artikuláció! Régóta elvesztettük azt a modellt is, hogy a pártok közötti választás modell választást jelentene. Két tolvaj váltógazdasága 17 éve tolja az országot a polgárháborús káosz felé!

Jelen pillanatban az utcai erő képes napirendre tűzni dolgokat és a figyelem fókusztát közjóval kapcsolatos kérdéseken rajta tartani!

Amint, hogy megjelenik a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe olyan ellenpólusa, amely újjáépíti ezt a romokban heverő közbeszéd intézményrendszert, lesz kire szavazni!

Technikailag:

I. Új alkotmány kell! Olyan, amely az érintettek társadalmi önszerveződéseit eltaposhatatlanná teszi! Olyan, amely intézményi garanciát ad arra, hogy nem a szólásra emelkedő polgár a bűnöző meg idegen ügynök meg... hanem az aki bepróbálkozott a polgár parasztosításával, aki a démonizálja a megszólalót, aki letiporta a szabad sajtót és a többi független társadalmi kontroll intémzényességet!

II. Én beültetném az országos civil mozgalmakat egy kétkamarás parlament felsőházába és nekik adnám a köztévé költségvetését és fizikai infrastuktúráját. Természetesen stábból egy takarítőnőt sem tartva meg!

A romokban heverő érdek egyeztetési modellünk hült helyén ennek a testületnek kellene ágazati párbeszédre épülő új rendszert felépíteni.

III. A szocializmusban a belső piaci integrációs sikereink mögött ott volt egy nemzetközi gazdasági integráció. Ma nekünk az a legfontosabb dolgunk, hogy elszigetelődjünk a nemzetközi piacoktól???!!! Szerintem ennek a kettőnek az egyensúlyát az államnak stratégiai támogatóként támogatni kell! Pusztítani, a bizalmat földig rombolni semmi képp nem szabad! Annak óriási ára van!
A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a borotválkozó tükrétől szokta a mandátumot beszerezni!
Gyurcsány pl kampányolt azzal, hogy a turizmus sikerágazat lesz, vagy az oktatás reformja lesz a nemzeti felemelkedés záloga!

Az ágazati párbeszédeken azonban látható, hogy egy ilyesmihez nem szokták kikérni az érintettek aktivitását. Ezek nem stratégiák hanem lózungok!

Az ilyen tapasztalatokból kiindulva meg kellene tanulnunk az ágazati szintű stratégiák terepén utakat találni!

Ez egy VI. pont. A kétkamarás parlament felsőházában ülő civileknek háttér szervezeteinek az lenne a dolga, hogy a mandátumképzés terepén forradalmi változás következzen be!

A kussolás országából váljunk a párbeszéd országává!

Rossz emlékként múljon el, hogy volt valaha egy civilgyilkos korszak, ahol középkori módon elnémítottunk mindenkit, aki polgárként bele mert beszélni a közbeszédbe!

A közbeszéd kirekesztő mechanizmusait nem elég eltörölni! Tartalommal kell megtölteni a célkitűző fórumokat!

Azok az országok, amelyek sikeresen használták a szabad piac adta kereteket a saját országuk felemelésére, elképesztően erős helyi aktivitásba, ötletelésbe vonták be a polgáraikat!

Az V. pont az, hogy minden kirekesztő forma, amelyet a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a saját hatalmának bebetonozására felépített, azt ki kell dobni a kukába.

Az alkotmányunk így rendelkezett erről:

"2. ) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy
gyakorlására, valamint kizárólagos birtoklására . Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes
úton mindenki jogosult és köteles fellépni ."

Kiég3tt 2014.12.12. 12:36:58

@Hari Seldon 2:
+1
A hatalmi kor szamara az egyszeri ember CSAK valaszto polgar.
No meg beveteli forras.
Ha meg lettek valaszta, az azt jelenti az o szemukben, h akkor a nep aldasat adta arra, h ok azok az emberek, akik most jogosan markolhatnak, annyit amennyit nem szegyelnek es barmi aron.
Nagyon zavar, h ezt mar akkora mereteket olt, h batran nevezhetjuk kizsakmanyolasnak.
Ha valaki szot emel a nagykozonseg elott ez ellen, akkor azt elhallgattatjak. Ez meg mar szamomra zsarnokoskodas.
Az pedig, h korabban ezek az emberek korabbi ellenzeki elveiket szo szerint szembe kopik tetteikkel feljogosit arra, h hazug csaloknak nevezzem oket.
Oszinten szolva azt gondolom, h kevesebbert is iteltek mar el embereket hazaarulasert.
Az emberek csak azert nem leptek meg fel, mert nincs jogi eszkoz a kezukben es ami meg rosszabb nincs biztato alternativa sem.
Szoval, amig ezek a dolgok igy folynak Magyarorszagon, gyakorlatilag ongol lenne feladni egy jol viragzo kulfoldi egzisztenciat EZERT.

La Pantera 2014.12.12. 12:38:43

@Hari Seldon 2: Tőlünk csak 700 km, de ezt se akarom télen bevállalni 3 gyerekkel... számomra rémálom egy ilyen hosszú út a gyerekekkel, pedig nyáron még csak ketten voltak. Na meg a lakásunk is ki van adva, szóval az elszállásolás se lenne egyszerű a 2 kicsivel és az újszülöttel. Inkább a nyugis karácsonyra szavazok, ne kelljen ide-oda rohangászni. Majd tavasszal hazamegyünk, megmutatjuk a babát az otthoniaknak. Persze hiányoznak a nagyszülők, testvérek...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 12:39:54

@rumitom:

Alapvetőne téves a populizmust a demagógia szinonímájaként kezelni.

Van nem-demagóg populizmus is, s van nem-populista demagógia is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 12:40:05

@Mr Long (UK):

Nem is az alkalmazattok a hibásak, hanem a hivatal módszerei.

Gyakorlatilag meg van szabva a "target" az ellenőröknek, mennyit kell bírságolni. S ha nincs teljesítve, úszik a

bónusz, sőt kirúgás is lehet a vége a "rossz" munka miatt.

Így az ellenőrök kitalálják a piszkos trükköket, hogy teljesítve legyen a norma.

Ha nem lenne ez a nyomás az ellenőrökön, nem szemétkednének.

Mert végülis a NAV-nak örülnie kellene, ha XY ellenőr egy nap ellenőriz 20 objektumot, s mindegyik rendben lenne, nem? Viszont a jelenlegi rendszerben az úgy jön le, hogy XY nem végezte el a munkáját.

Alapjaiban kellene változtatni ezen, de ezt persze soha senki nem teszi meg. Vannak ilyen dolgok Mo-on: mindenki

tudja, hogy rossz ahogy van, de mégsem változtat rajta egyetlen kormány se 25 év óta. S ha valaki mégis elkezd változtatni, akkor meg totális ellenzés a válasz ellene. Lásd pl. a rokkantnyugdíjas kérdés. Mindenki tudja, hogy Mo. tele van kamurokkanttal, a Fidesz elkezdte a rendszert megoldani, mire a ballib ellenzék részéről jött a halálhörgés, hogy a rohadt kormány le akarja gyilkolni szegény rokkantakat. (Hozzáteszem: ha egy ballib kormány kezdte volna a kérdést megoldani, akkor meg a Fidesz adott volna ki magából halálhörgést.)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2014.12.12. 12:40:17

Csehekhez:
Szerintem ők is rossz úton járnak, mert pont azokat a szerencsétleneket viszi haza, akik képtelenek voltak megmaradni normálisan külföldön, tehát elvileg munkaerőpiaci szempontból kevésbé értékesek. Aki jól elvan, nem lesz rászoruló a támogatásra. Ennek mi értelme?

Nigro notanda lapillo 2014.12.12. 12:40:29

szerintem a hatàràtkelés utàn eltelt idô hossza fontos tényezô.
az elsô 1-2 (egyetemi)évben még az ondoltam, hogy amennyiben rosszra fordulnak a dolgok, hazamegyek.
utàna viszont màr itt voltam itthon, semmivel sem lehetne elérni, hogy hazaköltözzek, fôleg nem csak pénzzel...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 12:40:42

@Saman:

Már nincs pénz erre a jóléti modellre,

A jóléti kapitalizmus egy helyben és időben korlátozott jelenség, s alapvetően rendszeridegen a kapitalizmuson belül.

A jóléti modell fő oka politikai volt: a szovjet propaganda ellensúlyozása.

A gazdasági alapja pedig a harmadik világ kizsákmányolása volt.

Mára nincs szovjet veszély, okafogyott lett az egész.

A gazdasági alap pedig megszűnt: a harmadik világ emancipálódott, egyre kevésbé lehet onnan erőforrást nyugatra irányítani.

Ráadásul a nyugati nagytőke felmondta a szolidaritást a nyugattal.

Nyugaton a jóléti modell leépülése van folyamatban, van ahol gyorsabban, máshol lassabban. Hosszú távon a nyugaton valószínűleg csak pár ország engedheti meg magának ennek a modellnek a folytatását, ott, ahol ennek komoly pénzügyi alapja van, pl. Norvégia az olajkincs miatt.

Ezek után az EU perifériáján (mint pl. Mo.) a jóléti modellre építeni butaság, ez egyszerűen képtelenség. Erről a perifériáról most is áramlanak ki az erőforrások az EU centrumába. Mo. is azon országok egyike, mely segíti a gazdagabb országokban a jóléti modell zuhanásának lassítását. Ez az igazság. Sosem lehet ezen változtatni a jelenlegi geopolitikai körülmények között. S ha az ország változtatni próbálna, a nyugat bosszúja fog rá lecsapni. Látható most is: Orbánék apró geopolitikai változtatási próbálkozásai milyen választ generálnak, már "fasiszta diktátor" lett a beceneve. Egy ennél komolyabb, átfogóbb próbálkozás pedig az ország bombázását eredményezné: pl. "kiderítené" a CIA, hogy Budaörsön vegyi fegyverek vannak elásva vagy a Városligetben titkos atomfegyver-gyártó üzem működik vagy a cigányokat koncentrációs táborokba gyűjtik össze.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.12.12. 12:51:04

@Babette .: En kerek elnézést...
Be is fejeztem a napi politikát...
Es elnézést rumitomtol ...
most látom hogy habony mar nemzetbiztonsagi kockázat...
De én sem tervezem a hazakoltozest... Maradunk itt...
a harom neveletlen gyerekunkkel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 12:52:54

@vityo641(AT): hát már az első utasításomat nem értette és nekiállt kritizálni. gondolod, alkalmaznám?

2014.12.12. 12:56:32

Dragonladynek gratulalok es sok boldogsagot

Van itt valaki, aki elolvasta Samant? Kernek egy executivd summaryt 3 sorban.

wuaaa 2014.12.12. 13:05:12

@Határátkelő: Talán nem kellett volna a csehek ezen kezdeményezését belekeverni egy olyan témába, ahol viktor idézete és a gyerehaza említése adja a kezdőképet a nyitányban.

A csehek megszólítottak 280 Ukrajnában élő cseh származású embert, akiknek felajánlották, hogy ezen program keretében segítséget kaphatnak többek között olyan lényeges ügyekben is, mint pl. a cso.-ba költözés, állandó tartózkodási engedély megítélése, eü. ellátás, nyelvtanfolyam, integrációjuk megkönnyítése, lakhatási lehetőség a belügyminisztérium szállásain, stb.

Ez lényegében azoknak a cseh származásuaknak szól, akik a kialakult helyzet miatt (is) mondhatni menekültként hagynák el ukrajnát de még erre sincs elég pénzük. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem azok a célcsoport, akik felnőttként hagyták el csehországot, hanem azok, akik soha nem éltek ott, de a jobb jövő reményében most lehetőséget kapnak legálisan, állami támogatással határátkelni és letelepedni őseik hazájába. Bele lehet gondolni, hogy ukrajnából nézve csehország azért nagyon nyugat ám!

Ez a véleményem a www.novinky.cz/domaci/355742-cr-nabidne-krajanum-moznost-presidleni.html alapján született.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.12. 13:07:49

csak most látom a túrórudis képet, mennyire jó :-)
pedig a túrórudi már nem is olyan, mint régen (ebben biztos vagyok, hogy nem a megszépítő emlékezet).
köszi a jókívánságokat. a gyereknek van apja (surprise surprise), de elég hasznavehetetlen kategóriás (ezt mindig is tudtam). nem szeretném megvitatni a részleteket, hogy miért / hogyan alakult így, légyszi ne is kérdezze senki. köszönöm.
látom a facebookon, írja valaki, hogy 6 hónap volt elintézni a papírokat.
tavaly kérdeztem a török kollégákat, sorozatban szültek Yangonban hatan vagy heten. két hét alatt a török követség a kezükbe ad mindent. a balkáni törökök bakker.
na de nem húztam fel magam, csak eszembe jutott megint. :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.12. 13:10:01

@charlieharper: valami keretalkotó izé. (egyébként elolvastam, és értelmes is volt, úgy félig, de már nem emlékszem rá.)
(remélem, ti is nagyon jól vagytok :-) )

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.12.12. 13:14:21

@maxval bircaman szerkesztő: Tehát a helyes válasz a jóléti társadalom bukására az hogy belül gyengítsük meg a MUNKAHELY nevezetű szférát és a nemzetközi piacoknál folytassunk NE ÜZLETELJÜNK kampányokat.

Ezt egyébként csináljuk.

Ezért kerültünk a Visegrádi országok éltanulójából Bulgária alsó státuszba!

És van még lejjebb?

Határátkelő 2014.12.12. 13:22:56

@wuaaa [nor]: Azért hoztam be, mert ugyan az ukrajnai csehek kapcsán született, de minden külföldön élő csehre vonatkozik. Egyébként szerintem azért is érdekes, mert ez egy kézzelfogható kezdeményezés, nem csak "ingyenes tanácsadás", stb (itt jön be a gyerehaza.org, ami kb. a maximum, ami eddig a magyar kormánytól telt). Egyébként is vitaindítónak szántam. :)

wuaaa 2014.12.12. 13:26:22

@Határátkelő: Legyen. Te vagy a főnök.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.12. 13:27:22

@Határátkelő: én attól tartanék, hogy megszületnek a kamuhatárátkelők, akik aztán a támogatás reményében "hazamennek".... esetleg valami szervezett formában, ahol valami maffiaféle formáció lenyúlja a pénzek egy részét.
de lehet, hogy csak brutál pesszimista hangulatban vagyok.

qkuc 2014.12.12. 13:28:56

Áh, nos, a kevés láncszem egyike is elcsesződött, ami még ittfogott, jövőre a családi vállalkozás asszem bezárhat, :(. Hát, az induló löket asszem megvan végre, :(.

Ladislav 2014.12.12. 13:35:11

@maxval bircaman szerkesztő: "egy bolgár példa"
Jó a példa, teljesen érthető az anyagi oldal felől megközelítve.
A legtöbb ember akit ismerek nem csak anyagi okokból érzi jól magát. Akikkel találkozok, amikor különböző helyekről hazajönnek olyan történeteket mesélnek, főleg a kezdeti időkből, amiből teljesen egyértelmű, hogy kint sokan igen keményen megküzdöttek a mostani jólétükért. De meglett az eredménye. Ezen emberek többsége itthon is küzdött, eredmény nélkül. Ez (is)kicsit gyengíti a visszatérésük esélyeit.

33621 2014.12.12. 13:42:24

@Dragonlady (now in Indonesia): Gratulálok! És sok egészséget nektek!

puhacica 2014.12.12. 13:50:36

@qkuc: van. de azért nem búslakodunk. :)

Ladislav 2014.12.12. 14:04:04

@Hari Seldon 2: "A gyerekeket nem GONDOLKODNI, hanem magolni tanítják meg." A gondolkodást sok főnök sem szereti. A lényeg, hogy tanuld meg az anyagot, hajts hasznot a cégemnek, mindezt a lehető legkevesebbért
"Ne olyan hendikeppel induljon, hogy nem tud megtanulni egy világnyelvet, hiszen épp most szűkítik a lehetőségeket." A nyelvtanulás nem cél, mert még a végén kimegy külföldre dolgozni, ahol megfizetik és meg is becsülik. Nagyon sok jó szakember ment ki és ez már kimutatható kárt is okoz a nemzetgazdaságnak. Ha ennek a 20-50-es rétegnek a többsége neadjisten még nyelvet is beszélne, akkor már reális szintű megbecsülést is kellene biztosítani azért, hogy itthon maradjanak. Ezért a "legjobb", ha a többség nem beszél nyelveket és emiatt nem is tud elmenni, így kevesebbel is beérik.
"Ezzel párhuzamosan, csak az mehet egyetemre, aki két nyelven beszél. Magyarul, aminek nincs pénze magán nyelviskolára, kiszorulni a felsőfokú tanulásból. Szépen ki van ez találva." Egy szűk politikai-gazdasági rétegnek. Itthon a kettő egyre inkább összefügg.
Egy nagyon kedves ápolónő ismerősöm most ment ki a nyáron. Éveken keresztül szorgalmasan, időt és pénzt nem kímélve tanulta a német szaknyelvet, közben "lebonyolított" egy válást is, hogy teljes megbecsülésben, anyagi-erkölcsi jólétben, a törvényes munkaidőt betartva, túlórákat kifizetve éljen, sajnos egy idegen országban. Számításai szerint, az évek alatt tanulásra, magántanárra elköltött több mint 2millió forintot a szülei segítsége nélkül nem tudta volna finanszírozni. Ő sem akart elmenni még 6-7 éve sem, de egy idő után egyre megerősödött benne a szándék. Ha valóban értékelhető nyelvtudást adnának egy átlagembernek, egy teljesen átlagos iskolában, akkor feltételezem, hogy többek között ő sem dolgozott volna már évek óta a magyar egészségügyben. Ezen felül normálisabb béreket is. Felnőtt fejjel, a mindennapi élet gondjai mellett, pedig viszonylag kevesebb ember vállalkozik nyelvtanulásra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 14:09:37

@Dragonlady (now in Indonesia): (ez így nem ér, hogy nem lehet kérdezni)

@Saman: végre értettem egy kommentedet!

@qkuc: ??

-----------------
konyves.blog.hu/2014/12/12/nekirugaszkodo_vallalkozas_ez_lett_az_ev_szava

Igaz Barát 2014.12.12. 14:11:17

@qkuc: Valamelyik új törvény miatt lesz vége a vállalkozásnak?

2014.12.12. 14:15:54

Nah, hat ez nem erint, engem nem az egy helyben maradasra neveltek :D Raadasul akit parkapcsolat, vagy akar hazassag is kulfoldre kot azt nem hiszem, hogy egyszeruen haza lehetne csabitani... Amugy meg minek :D Persze kotodesek vannak, de internet is, meg repulo... igy eleg konnyu akarhonnan is reszt venni csaladi, sot, szakmai, uzleti eletben, ha arra is szukseg lenne... de ha esetleg lenne egy forradalom ami elsopri a politikai elitet, es utana fellendulne valami, meg ugy bejarhatnak az emberek az arany wc-kefes villakat mint az ukranok, akkor lehet, hogy azt sajnalnam, hogy abbol kimaradnek :D

@Dragonlady (now in Indonesia): Enis gratulalok es jobbulast :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.12. 14:32:01

@rezsöatya: Menj el Debrecenbe, ott meg láthatod az ellenkezőjét. Valami gyönyörűségesen káprázatos....:-P

PannonBoy 2014.12.12. 14:39:17

Szerintem a nagy többség nem fog visszajönni. Főleg azok nem, akik megtalálták a számításaikat.
Magyarországon semmi nem változott, sőt rosszabb lett.
A kivándorlás felgyorsult, és már sok középiskolás sem M.o-n végzi el az egyetemet.
Teljesen érthető, hiszen megzsarolta a jelentkezőket, hogy amennyiben beiratkoznak államira és nem itthon helyezkednek el, akkor fizethetik vissza a tandíjat. Ha meg itthon marad, akkor meg van kötve a keze, hiszen nem biztos, hogy el tud helyezekedni.
Informatikus, mérnök, meg talán az orvos minden további nélkül el tud helyezkedni, de a többi szakmának vagy a túlkereslettel, vagy az nem elégséges kínálattal kell szembenéznie.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.12. 14:49:00

A poszthoz...
Több mint egy hónapja itthon vagyok...Mondom "itthon"!! :-D
Engem nem kéne csábítgatni semmivel...igaziból nem is értem ezt a megfogalmazást...Csábítani?
Természetesen értem a kérdés indíttatását. De külön kellene választani több szempontok alapján azt, hogy ki , és miért ment el.
Van aki nem anyagi megfontolásból, hanem mert mentálisan szörnyű közérzettel élte meg a jelenlegi instabil társadalmi és politikai hangulatot....
Van aki anyagi kényszerből, esetleg súlyos anyagi kényszerből, szinte utolsó mentsvárként ...megtalálva a magasabb havi bérezést külföldön, amiből új életet lehet kezdeni , vagy talpra lehet állni, esetleg még a jövőt is megtervezni és elkezdeni arra gyúrni.
Van aki kalandvágyból, vagy tanulni, egyetem , ösztöndíj, utazás, lássunk világot szindróma...stb...

A fentebb felsoroltak közül van kategória akinél megállja a helyét a "haza csábítás" , mint fogalom.
Az én esetemben konkrétan nem. Nem kell csábítgatni semmivel. Tudom, hogy mit akarok, külső körülmények, pl. mint a csábítás" nem szólhatnak bele a terveimbe.
Nem az ország helyzete , gazdasági, politikai és egyéb okai miatt változtattam...hanem azért mert sorozatosan fos döntéseket hoztam, amikkel eljuttattam magam, olyan helyzetbe, amiből a leggyorsabban így tudok kilábalni.

pasztasuta 2014.12.12. 14:53:05

@Babette .: hivatalosan is megerositem a hiresztelesket: IGY IGAZ, kontaktaljatok mokuskak, jo kis muri lesz! (szemhunyorit-kezosszedorzsol)

Luddita 2014.12.12. 14:56:49

Négyszer éltem külföldön, más más országokban, minden alkalom nagy kaland, hatalmas élmény volt. Jelenleg itthon élek, imádom a Határátkelőt, rendszeres olvasó vagyok. Most szólok hozzá először, mert kb. olyan hangulat van itt, hogy mindenki lúzer, aki otthon él, és külföldön minden jobb. Aki más, vagy árnyaltabb véleményen van és itt megszólal, azt kigúnyoljátok. Én imádtam máshol élni, és remélem, hogy lesz még részem benne. A legutolsónál volt honvágyam, de nem a haza hiányzott, hanem a sok jófej barátom, akivel valamiféle "közösséget" alkottam, akik a valahová tartozás pozitív élményét jelentették. A túró rudi sosem tartozott a kedvenceim közé, ez csak vicc, ezt emlegetni ebben a kérdésben, nem lehet komolyan venni. Soha nem gondoltam volna, hogy ide jut ez az ország, ami most van az gáz, és beteg. Azt gondolom, hogy aki most megy el, ezek az okok miatt, az nem fog visszajönni. Kicsit pech, hogy a privát életem pedig épp nagyon jó, ami most van a saját kis életem, azt sajnálnám itthagyni, ami az ország, azt cseppet sem, sőt, az fojtogató, irritáló.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 14:57:02

@Saman:

Más gazdaságpolitika ellene, ez tény. Amit a Fidesz csinál ezen a téren, az nem fog eredményt hozni.

De aki jóléti szöveggel kampányol, az szimplán hazudik. Pl. Bajnai a választások előtt, aki német átlagbért ígért 1 éven belül. Aki ért kicsit is az egészhez, az tudja, hogy ez demagóg ökörség.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 14:57:11

@Határátkelő:

Hasonló kampány BG-ban sokkal régebben indult. Még az előző előtti KE indította, azaz valamikor az előző évezred
utolsó vagy utolsó előtti évében, tehát 1999-ben vagy 2000-ben.

Röhejbe fulladt, hiszen az ígért dupla bolgár havi fizetés kb. félheti nyugati fizetésnek felelt meg akkoriban.

Tudni kell: BG-ban sokkal nagyobb az elvándorlás, mint az Mo-on valaha is lesz. Az ország lakossága 9 millióról lecsökkent 7 millióra 25 év alatt, ez európai békeidőbeli rekord.

Szinte minden családban van emigráns. Feleségemnek van pl. amerikai állampolgár másodunakatestvére. Nekem is van spanyol állampolgár rokonom.

Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy elment 2 millió és mindenki maradt. Hanem elment az időszak alatt összesen 4 millió, s a fele visszajött valamikor.

Én is tele voltam eddigi összes munkahelyemen visszaemigrált emberekkel.

Akik visszajöttek miért tették? A fő okok, nem-reprezentatív felmérés alapján, az az én ismerőseim elmondása alapján:
- gazdagodni mentek, de csak átlagszintet sikerült nyugaton elérni,
- nem sikerült állandó munkát találni,
- szörnyű lakásviszonyok nyugaton, jobbra meg nem volt pénz,
- alantas munka nyugaton felsőfokú diplomával,
- családi ok: BG-ban beteg nagymama, arra meg nincs pénz, hogy őt is kivigyék,
- kulturális ok: hiányzik a nyelv, idegesítőek az idegen szokások,
- gyerek: gyerek született, nem akarják a szülők, hogy külföldi legyen belőle,
- összegyüjtött külföldön pénzt, BG-ban vállalkozó próbál lenni,
- túl sok volt a stressz.

Viszont a hazatérési kampánynak volt egy vicces politikai mellékhatása. A számtalan találkozó, konferencia, stb. révén kialakult egy "kemény mag" az emigrált értelmiség köréből. Aztán ezek lettek egy 2001-ben alakult új bolgár párt egyik fő eleme. A pártot a szintén emigráns volt bolgár cár (II. Szimeon) alapította, aki 1946-tól élt száműzetésben, először Egyiptomban pár évet, majd közel 50 évig Spanyolországban. A párt fő célja az volt, amit itt is mondtak: a korrupt, csődöt mondott modell megszüntetése, friss, külföldi tudás, tapasztalat behozatala, az
életszínvonal drasztikus emelése, új politikai erkölcs, stb.

A párt a megalakulása után 2 hónappal MEGNYERTE a választásokat, 49 %-ot szerzett mandátumarányban. A volt cár lett a ME. A miniszterek között több ex-emigráns is volt, pl. gazdasági szakemberek londoni bankokból.

A kutatók és a bolgár médiák szerint ez a kormány volt a rendszerváltozás utáni legkorruptabb bolgár kormány... s egy másik, sokatmondó adat: jelenleg ez a párt 1 % alatt szokott kapni a választásokon. A modern bolgár történelem legnagyobb politikai bukása.

Valószínűleg a legutáltabb párt ez jelenleg a török pártot leszámítva.

Én mondjuk ezt a véleményt nem osztom. Szerintem igenis elért eredményeket a volt cár, ezek között sok máig ható eredmény is van. (Én rájuk szavaztam 3-szor is, 2001-ben, 2005-ben és 2009-ben. Csak 2009 után pártoltam el.) Szóval nem osztom az őt érintő totálisan negatív közvélekedést. Én 2001-ben sem hittem őt messiásnak, s most sem tartom őt ördögi alaknak. De ami a korrupciót illeti, teljesen igaz, hogy ez ő kormánya volt a legkorruptabb. S persze eleve képtelenség volt amit ígért (a fő kampámszlogen a "800 nap alatt rendbehozom az országot" volt).

Csak hát a messiás hatás végzett a cárral. Ha valakit messiásnak hisznek, akkor vele szemben az elvárás maximális. A nép nem bocsátotta meg neki, hogy nem csinált csodát. S azóta az "emigráns szakértő" szitokszónak számít BG-ban... a közvélekedés szerint, ha egy nyugati bolgár szakértő hazatér "segíteni", akkor a valódi értelem: nyugaton nem tudott eleget lopni, ezért jött haza, aztán meg ha sokat összelopott, megy vissza. S ez nem spekuláció, hanem teljesen tényszerű volt több akkori "hazafias érzelemből hazatért" szakember esetében.

Cheap Charli 2014.12.12. 14:57:27

@puhacica: Mindent egy lapra? Nem erzed ezt kicsit vakmerosegnek? En Oktober kozepen erkeztem Londonba, mar szerzodessel a kezemben, de nem mertunk felszamolni semmit otthon. Sott meg az otthoni melohelyemet is sikerult megtartanom. A parom azota is otthon van, de mar nem sokaig (termeszetesen volt kint ez ido alatt latogatoba). Eldontottuk maradunk. Januarban beadja a felmondast es jon utannam.

Határátkelő 2014.12.12. 15:03:07

@Luddita: Ne haragudj, de egész egyszerűen nem igaz, hogy itt olyan hangulat van, hogy mindenki lúzer, aki Magyarországon él. Lehet, hogy van akinek ez a véleménye, de vannak más vélemények is. Szépen kérlek, hogy ne állíts ilyeneket. Köszönöm! (Egyébként örülök, hogy hozzászóltál, tedd gyakrabban, és a történeted is szívesen kitenném, ha van kedved megírni. Biztos érdekes lehet.)

puhacica 2014.12.12. 15:10:39

@btiborc: de, kicsit annak érzem. viszont a munkánkat nem tudjuk megtartani (pl. fizetés nélküli szabadsággal), az albérletet felesleges és nem is tudnánk fenntartani, a kocsit pedig muszáj eladni, hogy meglegyen az indulótőke. szóval két választásunk van: vagy maradunk vagy megyünk. és mi az utóbbi mellett döntöttünk.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.12. 15:16:13

@Luddita: +1, háááát...igen, én is kaptam ám itt mindent már, hideget-meleget, voltam már troll meg amit akarsz....de igazából kicsit sem érdekel , hogy ki és mit gondol rólam.
Sosem voltam hajlandó "puncsolni, csak azért, hogy szép, rózsaszín legyen a megítéltetésem. Vagy , hogy a "külföldfanok csapatába" beférjek.Inkább legyek troll..i-busz vagy bármiakármi.:-))Nem izgat....
A véleményem, a tapasztalataimból, érzéseimből áll össze, aminek hangot adtam és adok is ha úgy hozza a kedvem. Nem bántok senkit, elfogadom, hogy mások más szempontok alapján máshogyan éreznek. De visszafelé is elvárom az elfogadást, főleg azért, mert akik itt kommentelnek, és olvasgatnak rendszeresen, külföldön élnek, toleranciából, megértésből,/ :-D/ 5-ösre vizsgáztak, tehát ...gondolom a megértésnek, elfogadásnak működnie kell!! :-DD
De mindegy is...nem ezt akartam írni....:-)))
Ja tudom már....sosem szerettem a túró rudit, de itt HÁ-n addig spilázták a dolgot, hogy kb. 1 éve vettem, kint, Angliában, egy paki boltban, megettem...hát..na...sömmi különös....:-DD
Rudi oszt jóvan. Nem is értem, mi a sz@ért van összemosva Magyarországgal!! :-))

2014.12.12. 15:30:13

@maxval bircaman szerkesztő: 'Sosem tud Mo. annyit fizetni, hogy megérje anyagilag visszamenni egy jóval gazdagabb országból. Ill, ahol ez lehetséges (ez kevés terület), ott ez már régen megvalósult.'

Hat pedig muszaj lenne hogy legalabb az egeszsegugyben felemeljek a bereket peldaul, mar ha nem akarjak hogy orvosok es noverek nelkul maradjon az egesz orszag.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.12.12. 15:33:18

@maxval bircaman szerkesztő: A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe minden pártja kampányolni szokott a nyugati bérrel. bajnaira tronfolt a FIDESZ azzal, hogy ők a francia bért tették meg célnak. Én arról írtam a blogomban hogy bajnai meg kövér német meg francia bérrel kampányol. Ezt ugyan is, ugyan azon héten dobták be.

Aztán meg etetik azzal a népet, hogy a 47-ezres fizetés mekkora gazdasági csodát hozott.

Cheap Charli 2014.12.12. 15:34:02

@puhacica: Mi ezert jottunk/jovunk ket reszletbe. Kicsit biztonsagi jatekosok vagyunk.

Cheap Charli 2014.12.12. 15:34:13

@sodalisO [eng]: En szemely szerint imadom a Turo Rudit, de azert tudni kell rola, hogy nem egeszen magyar dolog, bar ketsegtelenul nepszeru nalunk.

2014.12.12. 15:36:24

@tanato: Igy van, sajnos. Meg nehany evvel ezelott is azt terveztem hogy majd idos koromban az ev egy reszet esetleg Mo.on toltjuk, ezert is tartottam fenn a lakast Pesten es meg az angol ferjemet is probaltam meggyozni hogy ez egy jo otlet. De mar vegleg letettem rola, el is adtam a lakast. Most mar ott tartok hogy inkabb lennek Angliaban szegeny nyugdijas mint Mo.on 'gazdag', ugy erzem kevesebb kockazattal fog jarni.

A mai poszt jo es elgondolkodtato egyebkent, erdekes es fontos tema a hataratkeles szempontjabol.

bpetya75 2014.12.12. 15:45:02

@Dragonlady (now in Indonesia):

Gratulálok! Jó egészséget kívánok mindkettőtöknek! :-)

bpetya75 2014.12.12. 15:54:04

@Luddita:

Szerencse, hogy nem kell az egész országgal érintkezni. Vagyunk páran, akiknek sikerült megtalálni azt a közösséget, ami nem fojtogat, hanem felemel. Nyilván egészségtelen, ha nem látod a fától az erdőt, de az is az, ha csak a nagy egészre tudsz összpontosítani, és nem emeled ki a téged közvetlenül érintő kis részleteket, amelyekben könnyebben meg lehet találni a jót.

Azt meg határozottan vitatom, hogy itt lúzernek tartanák, aki itthon él. Biztos van ilyen, de nem ez a közfelfogás. A saját bőrömön legalább is nem ezt tapasztaltam.

bpetya75 2014.12.12. 15:57:13

@sodalisO [eng]:

Mesélj kicsit erről a bő egy hónapról! Élmények? Meddig maradsz?

puhacica 2014.12.12. 16:00:00

@btiborc: megértem. mi is gondolkodtunk rajta, de mivel ugyanott, ugyanabban a munkakörben dolgozunk, nem biztos, hogy jó lenne, ha csak az egyikünk állna fel. minden az itt maradó nyakába zúdulna. szóval egy életünk, egy halálunk, belecsapunk a lecsóba. :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.12.12. 16:06:50

@puhacica: Mi is 2 reszletben probaltunk jonni, es ahogy egyre haladt elore az ido pont rajottem, hogy nem realis mentohalo, csak "erzet". Amikor itt mar benne volt az egyik fel egy 3 eves berleti szerzodesben, 2 havi kaucioval, en meg otthon ultem a panelban rajottem, hogy hogy pont ugyanolyan kakiban vagyunk ha neki nem jon be, mintha nem lenne allasom otthon. :D Igy egy honap mulva idejottem es gyorsan munkabaalltam. Nem banom egyelore, hogy nem maradtam otthon honapokat a "biztosra". :)

tableno 2014.12.12. 16:20:02

@bpetya75: Én egyvalakire emlékszem, aki rendszeresen lúzerezte az otthonmaradókat, de ő mostanában a kint élőket lúzerezi ugyanolyan vehemenciával... :)

Hari Seldon 2 2014.12.12. 16:21:17

@La Pantera:
Hát 700 km egy kis laza levezető szakasz... :-)
(OK, csak vicc volt)
Mondjuk nálatok más a helyzet, mert a legkisebb tényleg nagyon kicsi még. Nálunk meg Johanna már elmúlt kettő, szóval így azért könnyebb. A gyerekeket bevágjuk a kocsiba éjjel egykor, és meg sem állok Regensburg-ig. Azon a környéken tankolok. (Ilyen időben jó, ha mindig van minimum fél tank gázolaj a kocsiba)
Persze ha rossz idő van, lassabban megyek.
Ez így azért is jó, mert péntek éjjel már alig van forgalom, másnap meg kamionstop van, ezért a sok "bizonti" már nincs. Dél körül Magyarországra is érünk.
Az elmúlt másfél évben már jó párszor megcsináltuk, eddig a lányok között pont Johanna bírja a legjobban... :-) (bár a többieket sem nagyon zavarja, főleg úgy, hogy az út jó részét átalusszák) fent meg olyan három négy óra után kezdik unni magukat. Olyankor megállunk egy játszóhelyes gyorsétteremben.

bpetya75 2014.12.12. 16:27:17

@tableno:

Csak nem Eddie fiúra gondolsz? ;-)

Hari Seldon 2 2014.12.12. 16:27:44

@Mirjam2:
Van benne logika.
Mindig azt szoktam mondani(sarkítva), hogy ha milliomos lennék (értelemszerűen Euróban) akkor (is) szívesebben élnék a "drága" Európában / Amerikában,mint egy "olcsó" "harmadik világbeli" helyen.
Döntő előny a biztonság, és a szolgáltatásokhoz jutás gyorsasága.

tableno 2014.12.12. 16:29:00

@bpetya75: pszt, Őt itt tilos a nevén nevezni! :)

SzZoole 2014.12.12. 16:35:21

@bpetya75: Ne jatsz a tuzel,@tableno:-ot a masodik szava utan ki akarta utni.

Ladislav 2014.12.12. 16:36:09

@Luddita: "Most szólok hozzá először, mert kb. olyan hangulat van itt, hogy mindenki lúzer, aki otthon él, és külföldön minden jobb." Nem szeretném kiforgatni a szavaidat, de sokan elég éles kritikát fogalmaznak meg a kint-léttel kapcsolatban.
"Aki más, vagy árnyaltabb véleményen van és itt megszólal, azt kigúnyoljátok." Ebben van valami.
"nem a haza hiányzott, hanem a sok jófej barátom, akivel valamiféle "közösséget" alkottam, akik a valahová tartozás pozitív élményét jelentették." Ezzel sokan így vannak. Család, barátok miatt nem léptek.
"Kicsit pech, hogy a privát életem pedig épp nagyon jó, ami most van a saját kis életem, azt sajnálnám itthagyni," Szerencsére viszonylag nem kevesen itthon is megtalálják a számításaikat.

Evain 2014.12.12. 16:37:47

@Hari Seldon 2: nade végig te vezetsz? Mert nálunk ez is felesbe van, pedig én utálom :D

Cheap Charli 2014.12.12. 16:44:18

@puhacica: Sok sikert hozzá, és kitartást. :)

Sixday 2014.12.12. 16:44:24

A posztolo kerdesere valaszolva, tudom radikalisan hangzik de en nem latok arra eselyt hogy valaha Magyarorszag meg tudna ugy valtozni hogy en a csaladommal oda visszakoltozzek.
A magyar embernek a vereben van az irigyseg, a szethuzas, a hatalmaskodas, a masikkal minden lehetseges modon valo kitolas, askalodas, rosszindulatusag, es ez nem hiszem hogy ebben a generacioban megvaltozna. Majd esetleg 50-60 ev mulva.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 16:56:55

@Evain:
Persze. Nálunk én vezetek.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 16:58:45

@Evain:
Mme Seldon most vesz pár vezetés órát, mióta vettünk kórházba járó autót.
(20 éve van jogsija, de azóta nem vezetett)

SzZoole 2014.12.12. 16:59:43

Mi ez a luzernek tartjuk az otthon maradottakat duma???
Ki nezi le oket,ki tartja oket luzernek???
Azert vagyunk itt egy joparan akik igy vagy ugy segitunk a ki keszuloknek,csak ez privat uzenet valtasoban tortenik.Nem kell mindent tudni a nagy kozonsegnek.
Ezzel nagyon mellenezett a kedves kommentelo.

tableno 2014.12.12. 17:00:11

@Zoole[uk]: mondjuk az eszébe sem jutott, hogy esetleg nem lenne az olyan egyszerű... ;)

SzZoole 2014.12.12. 17:02:15

@tableno: Ugyan mar,csak a ..... ember fenyegetozik,inteligens ember ilyet sose mond.

Evain 2014.12.12. 17:07:54

@Hari Seldon 2: hát az én jogsim is betöltötte a 20 évet, és igazából itt többet vezettem már, mint odahaza, ellenben a tél közepén, éjjel, két kisgyerekkel a hátam mögött, egy kevésbé használt autópályán vezetni finoman fogalmazva sem a kedvenc időtöltésem. :)
Szóval jó lesz az a KLM is. :D

Hari Seldon 2 2014.12.12. 17:14:20

@Evain:
Igen, ha havazik, akkor át kell szervezni a dolgokat, de ha nincs hó, akkor semmi gond. (igazából az eső csak akkor veszélyes, ha 0 fok közelében járunk, ha ennél több, akkor "elvileg" semmi gond).
Na mindegy, azt meg tudom ígérni, hogy nem megyek gyorsan (110 körül megállok), és én amúgy is elég óvatosan vezetek.

bpetya75 2014.12.12. 17:28:56

@tableno:

Jajj! Nem tudtam :-P

@Zoole[uk]:

Kemény is a srác, mint a fagyott bakaszar. Egyszer hozzászóltam a blogján, mert orbitális ostobaságnak tartottam, amit írt. Nem hiszitek el, mi történt. Nem engedte be a hozzászólásomat. Biztos sértette hótiszta lelkét, pedig a legdurvább szó, amit használtam, a baromság volt. Szóval ezzel a "tűzzel" inkább tényleg nem játszom ;-)

morsels (törölt) 2014.12.12. 17:29:45

@Zoole[uk]:
"segitunk a 'kikeszuloknek' "

:-))

morsels (törölt) 2014.12.12. 17:38:03

@Zoole[uk]:
Hat... csak vicces volt, mert bar gondolom nem szandekosan irtad, de szojateknak jo :-)

Szoval 'kikeszulok', mint mar teljesen kikeszultek :-)

SzZoole 2014.12.12. 17:41:31

@morsels: Igazad van,az auto corrector mindig kozbe szol:)
Termeszetesen azoknak segitunk akik indulni szeretnenek es mar ki keszultek,marmint az otthon tortentek miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.12.12. 18:13:33

@Zoole[uk]:
És ki segít azoknak, akik kint készültek ki? :D

Csodabogár 2014.12.12. 18:15:51

Hazajönni nyugdíjasként nekem nagyon jó volt és az is maradt. Ilyenkor már nem sok minden van ami idegesíti az embert. Nemigen kell "ügyintézni" a politika se izgat. Csak szórakozni tudok rajtuk. Magyar tv-t nem nézek. Sok ismerősöm van akik szintén itthon élnek és jól érzik magukat. Persze én csakis a szabadság érzetéért mentem el anno. Nem vágytam se házra se autóra se különösebb gazdagságra. Itthon is megvolt mindenem a szabadságon kívűl. Fixen terveztem, hogy itthon leszek nyugdíjas mint szabad europai polgár. Ez még rendszerváltás előtt volt.
Most élvezem a várost, ami sok utazás ellenére is nekem a legszebb a világon. Élvezem a kulturális lehetőségeket, hangversenyek, szinház. Élek mint hal a vizben.

tanato 2014.12.12. 18:21:53

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezúton is gratulálok én is mindkettőtöknek.

morsels (törölt) 2014.12.12. 18:25:10

@Kövérmadár [swe]:
:-))

Madar... akarsz beszelni rola? :-)

morsels (törölt) 2014.12.12. 18:27:17

@Zoole[uk]:
Megprobalom egy peldamondattal.

Szoval puhacicaek mar teljesen kikeszultek, ezert ugy dontottek, hogy mashol probalnak szerencset; elhagyjak Magyarorszagot.

wuaaa 2014.12.12. 18:51:03

@Hari Seldon 2: "..igazából az eső csak akkor veszélyes, ha 0 fok közelében járunk, ha ennél több, akkor "elvileg" semmi gond.."

Bárcsak ez ilyen egyszerű lenne....

qkuc 2014.12.12. 19:03:43

@Igaz Barát: Részben, a másik részében a "remek" gazdasági kilátások miatt a partnereink egyre-főre csökkentik a felénk fizetett szolgáltatások árát, csökkentik a partnereik számát, vagy vonulnak ki innen. Most a legnagyobb partnerünk mutatott egy nagy büdös lófüttyöt, és így már nem tudjuk kitermelni a bérköltséget és egyéb költségeket, :(.

Quercus a favágó 2014.12.12. 19:11:43

Nem tudom megmondani érdemes-é hazajönni. Nincs összehasonlítási alapom. Amit tanácsolni szoktam, az az, aki teheti menjen el ebből az országból. Nem azért,mert most rossz, hanem azért, mert ez nem fog változni. Mert azt még valahogy ki lehetne bírni, hogy most rossz, ha lenne remény arra, hogy majd jobb lesz. De ennek az országnak nem hogy élhető jövőképe nincs, élhető jelene sem. És ez nem fog változni akkor sem, ha majd Orbánék helyett jön másik. Mert amíg a változásokat, legyen az kormány, vagy akár rendszerváltás, fölülről vezényelik le, nem fog változni semmi. Esély a megújulásra akkor lesz, ha egy valódi népharag elsöpri a teljes, jelenleg regnáló politikai garnitúrát, őszintén föltárja az elmúlt 25 év minden hibáját, bűnét, felelősségre vonja a bűnösöket, kitermel egy új politikai elitet, konszenzusra jut ezzel az elittel a teendőkről, megbízza őket ennek végrehajtásával, szigorúan ellenőrzi, és számon kéri azt. Ezt csak a társadalomból induló kezdeményezéssel lehet végrehajtani, és csak összefogással.

A kérdés, lesz-é ilyen. Mert az igény meg van erre. Már csak akarat kellene.

puhacica 2014.12.12. 19:16:05

@Nitnitnit: kinek melyik modszer jon be. mi is csak akkor leszunk mar okosak, ha tul leszunk rajta. :) meg azt el is felejtettem irni elobb, hogy az itt-ott, csuszasokkal megkapott fizetesunk itthon se egy eletbiztositas.

@morsels: hat ma elegge kikeszultem, de teljesen azert meg nem. ;)

@Zoole[uk]: igen, ezt csak megerositeni tudom.

puhacica 2014.12.12. 19:18:18

@qkuc: hat ez se egy vidam tortenet! :(

@QUERCUS: ezzel most nagyon egyetertek.

Keleti Szél 2014.12.12. 19:43:57

@QUERCUS:
Igény? Úgy érted, ugye, mint a viccben az antiszemitizmusra?
(- Józsi bácsi, a maguk falujában van antiszemitizmus?
- Nincs, de igény lenne rá...)

Nincs a magyar társadalomban még igény se. Elhiszem, hogy részedről lenne, meg nyilván az itt írkálók nagyobb részében is lenne. De a magyar társadalom, amelyik kétharmadra hozta esmént a Fidesszel kezdődő nevű pártot, szóval ők kinyilvánították a maguk igényét, amiben szó se esik másról, mint ami jelenleg is folyik az országban. "Mert megérdemled."

Keleti Szél 2014.12.12. 19:43:58

@rumitom:
nem azért nem keresnek, mert nincs fenn magyar állásportálokon az önéletrajzod?

DieNanny CH 2014.12.12. 19:52:42

@Dragonlady (now in Indonesia):

OFF

A bankos aláírásról: Nem kell minden banknál aláírni! Takarékszövetkezetnél kellett nekem is, ma voltam az MKB-nál, néztek, mint borjú az új kapura, hogy hát azt csak vállalkozóknak kell, és hogy az internetes levél, amit erről küldtek, egyenlevél volt csak, és rám nem vonatkozik... Tehát kérdezz utána tesódnál, hogy valóban alá kell-e írnod...

Hari Seldon 2 2014.12.12. 19:55:59

@wuaaa [nor]:
Igen, természetesen van ezen kívül sok kellemetlen tényező, pl ónos eső, stb...

33621 2014.12.12. 20:06:49

@sodalisO [eng]: Ha most itthon vagy, akkor itthon kóstold meg a túró rudit! Mennyivel másabb lesz mint a pakinál vett! Az azért csak eredeti hazai! :-)

Keleti Szél 2014.12.12. 20:09:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem pesszimizmusként hangzik, inkább úgy tűnik, elkezdted a mentális akklimatizációt a régi-új viszonyokhoz. :)

Muscari 2014.12.12. 20:49:23

@Dragonlady (now in Indonesia): Akkor nyilvánosan is gratulálok! Ne izgulj, ez a visszahatárátkelés nem örökre szól...

A rosszullét meg remélem hamarosan elmúlik.

wuaaa 2014.12.12. 20:49:47

@Hari Seldon 2: A legkellemetlenebb tényező az, hogy az autónak fogalma sincs arról, hogy hány fokos az úttest, hiszen az érzékelője a külső visszapillantó házában, a szélvédő alatt, stb. helyezkedik el. Pár száz méteren belül sokat változhat az úttest hőmérséklete, pár száz métert néhány másodperc alatt teszünk meg autóval, annyi idő alatt egyszerűen nem reagál az autó hőmérője. Mondom mindezt úgy, hogy egyetlen balesetem úgy jött össze, hogy +7°C volt az autó szerint sokáig és vizes út, aztán egyszercsak egy kanyarban tükörjég. Sajnos nagyon hozzászoktunk a kütyükhöz és túlontúl bízunk bennük anélkül hogy egyáltalán megértenénk, honnan veszik ők azt az információt, amit közölnek velünk.

Hari Seldon 2 2014.12.12. 21:04:59

@wuaaa [nor]:
Igen, én is eléggé készülök is az útra. Majd elmondom, hogy hogy sikerült.
Mondom 110 fölött nem megyek, és ha nedves az út még annyival sem. Folyamatosan figyelem, hogy minimum fél tank legyen, ha dugó lenne valahol a pályán. Plusz német segélyhívók számai.
Azért választottuk így, mert 26-án már vissza kell jönni, mert Mme Seldon ügyel.
Ezen felül miután téli szünet van, ilyenkor hazafelé hozzuk a nagyszülőket is, ők majd repülővel mennek vissza január 4-én. (akkor már olcsó a repülőjegy)

SzZoole 2014.12.12. 21:47:42

@Babette .: madár tudja,hogy miről beszéltem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.12. 21:52:21

Na mostmár talán én is jelen tudok lenni miután a telefonkérdésem megoldódott és az életminőségem ezáltal jelentősen javult:)))))))))))))))))))))))))))))))))

A posztról.
Nagyon jó téma érdemes kitárgyalni.
Múltkor már kapisgáltam a kérdést hazafiság oldalról.
Melyik ország határátkelői hogyan állnak hozzá a volt hazájukhoz.
Véleményem szerint a magyar ember nehezen mozdul kifelé, de visszafelé is.
Ez a visszacsábítás hasonlít a dohányzásellenes kampányokhoz.
A dohányzásról nem leszokni kell hanem rá se szokni.
A kivándorlás hasonló.
Nem visszacsábítani kell hanem azt elérni hogy ne menjenek ki.
Persze nem a határok lezárásával.
Aki már kiment az az ország szempontjából veszett fejsze nyele.
Persze néhányan visszamennek de ez nem jelentős arány pláne ha sikertelenségből kifolyólag megy vissza valaki.
A többség boldogul és nyugodtan él.
A magyar az nem lesz hazafi ahogy a lábát kiteszi az országból.
A magyar az dacos nemzet.
Dühből emigrál.
Kevesen vallják be kevesen beszélnek róla de az én ismeretségi körömben túlnyomó többség a devizahitel menekült.
Akik otthagyták a házukat mindenüket a banknak.
Néhányan próbálják innen fizetni ideig-óráig aztán belátják hogy feneketlen kutat tömködnek.
Én még mindig azt mondom hogy meglepően kevés kellene ahhoz hogy a kivándorlás mérséklődjön.
Én ha visszamennék akkor a mostani fizetésem negyedét sem kapnám meg sehol.
Mikor kijöttem én is sokat hallottam a magyarok rossz híréről és az élet teljesen megcáfolta ezt.
Egyetlenegy rossz tapasztalatom sincs Sőt ennél segítőkészebb közösséget mint itt a blogon és az életben akiket személyesen megismertem elképzelni sem lehet.

micsoda? 2014.12.12. 21:56:26

Kedves posztíró! Ha nincs több cikkíró a rovatodban, inkább hagyd az egészet. Ez döbbenet amiért kampányolsz.
Szerinted nem az okot, hanem a tünetet kell kezelni. Sajnos ebben nem vagy egyedül, a kormányzati cselekvést követed. (iskolai étkeztetés kibővítése a szegény gyerekeknek, adomány gyűjtés karácsonykor stb.)

ati27 2014.12.12. 21:57:05

Nomost.. Kurcsányék miatt léptem(tünk) le.. De Vikiék tesznek róla, hogy még a gondolata se forduljon meg annak, hogy valaha eccer netalántán.. A két gyerek már itt született, ovódás a kissebik, és iskolát kezdte a nagyobbik.. Már 2 nyelvet beszélnek, és amilyen az angol oktatás itt, hamarosan angolul is fognak.. Tehát kb 10 éves korukra 3 nyelven fognak tudni beszélni, közel perfektül.. Én meg 33 móltam, mikor kijöttem, és hát az angolt is csak nagyon nyögve-nyelve nyomtam.. 7 év után eljutottam arra a szintre, hogy már lazán elkommunikálok svédül-angolul.. Persze a nyelvtan néha.. :) De nem is ez a lényeg. Szal, helyi viszonyok között jól keresek, de azt kell hogy mondjam, ha magyarországon dupla ennyit ajánlanának akkor sem.. Mert nem csak a pénz számít.. :) De mágha varászütésre minden pozitív irányba fordulna (gondolok itt az emberek mentalítása, politika, kormányzás) Akkor is várnék biztonság kedvéért 10-15 évet.. Mert ugye bármikor jöhetne valami populista demagóg vezír... Szal srácok, kösz nem.. Kicsit szomorú is vagyok miatta, de.. A túrorudi meg nem játszik, mert asszony házilag sokkal jobbat csinál.. :)

Mr Long 2014.12.12. 21:57:47

@diggerdriver: Papa! Azt' hogy oldodott meg a telefonkerdes? Mert ugy latom, ebben ilyen automatikus enter van, ha a szo vegere pontot teszel. vagy csak hosszunak latszot akarsz irni?

Btw ma beszelgettem egy lengyel kollegammal, vezeto tervezo, vezeto beosztas, jo penz, de kezd elege lenni a cegtol es elmondasa alapjan hamarosan valt, epp keresgel. Megprobalja itt egy masik cegnel, aztan lehet visszakoltoznek 7 ev utan. O nem csinal nagy problemat ebbol.

Határátkelő 2014.12.12. 22:00:15

@micsoda?: Nem teljesen értem, mire gondolsz, de az biztosnak tűnik, hogy a, vagy nem olvastad el a posztot vagy b, nem érted, amit olvasol.

SzZoole 2014.12.12. 22:07:53

@Mr Long (UK): beszélsz lengyelül is?:)))

2014.12.12. 22:08:29

@Határátkelő: Ne aggodj, valoszinuleg o sem erti mit akart irni.

christophe 2014.12.12. 22:09:44

Nekunk pèldàul eszunk àgàban sincs vissza menni M.o-ra,turo rudi ide vagy oda,egyszeruen felsorolhatatlan az a rengeteg plusz amitol Magyarorszàg fènyèvekre van....

Mr Long 2014.12.12. 22:13:04

@Zoole[uk]: Nem, de angolul azert eldumalunk :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.12. 22:15:33

@Mr Long (UK):
Ebben?
Ebben a Genius7 klaviatúrában amin írok?

A telefonról.
Két éve vettem egy Note 2-őt.
Két éves szerződéssel korlátlan internet korlátlan megoszthatóság, sms meg csillió perc beszélgetés.
Ezért fizettem 35fontot havonta.
OK.
Aztán azt mondták ha meg akarom osztani a netet akkor fizessek még négy fontot havonta. 39font.
OK.
Aztán lejárt a két év.
Mondom csökkenteni kéne a havidíjat mert már kifizettem a telefon árát.
Jaaa azt nem lehet.
OK.
Adjál egy új telefont és ugyanezzel a csomaggal tovább fizetem.
Jaaa azt sem lehet.
Merthogy a megoszthatóság már csak két giga és nem lehet több.
Anyátok.
Körbenéztem a neten és a Carphone Warehousban találtam egy T-Mobilos csomagot hogy aztmondja hogy 250perc lebeszélhetőség korlátlan sms és korlátlan internet korlátlan megoszthatósággal.
Mindezt egy Nexus 6-os készülékkel 29fontért adják.
Ráficcentem.
Csakhogy kellett egy PAC kód a régebbi szolgáltatótól hogy átvihessem a számot.
Szóval ez az egész procedúra az aktiválással közel négy napig tartott.
Már megoldódott innentől egész ember vagyok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.12.12. 22:18:01

@Zoole[uk]: Konkretan vodkazas kozben.

@diggerdriver: "Ebben?" - Igen ebben.
"Ebben a Genius7 klaviatúrában amin írok?" - Meg mindig ebben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.12. 22:20:14

@Mr Long (UK):
Jéé bazmeg most látom hogy minden mondatot új sorban kezdtem.

SzZoole 2014.12.12. 22:20:17

@Mr Long (UK): ti mosogatas közben vodkaztok,hat hogy?:)))

Mr Long 2014.12.12. 22:21:50

@Zoole[uk]: Az maradjon a mi titkunk.

@diggerdriver: Hmmm... Nekem fel sem tunt :DDDDDDDDDDDDD

SzZoole 2014.12.12. 22:23:09

@Mr Long (UK): miert,titkoloztok is munka közben?:)))

Mr Long 2014.12.12. 22:25:14

@Zoole[uk]: Na ja! A csavo kulonben nagy Magyarorszag fan, az elmult 5 evben (ident leszamitva) oda jart nyaralni. A keleti oldallal mar vegzett, most Balatonfelvidekre kuldtem augusztusra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.12. 22:26:20

Jovore ugye osszehazasodunka vikingemmel, es elobb utobb kis gyerkocoket is akarunk...

Pont most olvasom, hogy anyakonyveztetni otthon mekkora nagy kalamajka, ido, stb. Raadasul nalunk majd ugye alapbol brit allampolgar lesz a gyerek , szoval erdekes lesz:D Arrol nem is szolva, hogy nevekben magyar es angol nevet is szeretnenk majd adni.

A vicc, hogy viszont mivel mindketten magayr allampolgarok vagyunk, ideiglenes kulfoldon tartozkodas bejelentesecel , igy a gyerek kotelezoen Magyarorszagon elo magyar allampolgar lesz ( ha csak ki nem jelentkezunk) ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.12. 22:31:24

"Visszatérve a csehekhez, arra lennék igazán kíváncsi, hogy titeket mivel lehetne meggyőzni arról, hogy visszaköltözzetek Magyarországra, milyen feltételeknek kellene teljesülni?"

Eloszor is az elnoknek lenni akaro miniszterelnokot elzavarni grazba, vagy egyeb helyre, ott a helye, ezzel kene kezdeni. Aztan szakertoi kormany, korrekt, megvalothato tervekkel es tanulmanyokkal, mindezek mellett elheto kornyezet es berek, empatia, tolerancia, a kirekesztesnek meg csak a csiraja sem - felve mondom de liberalizmus - az altalanos gondolkodas megvaltoztatasa . Hogy nem az a lenyeg, ki honnan jott, mi a szarmazasa, hanem az, hogy emberileg milyen.

Mindezek mellett: magannyugdij, ongondoskodas, jo egeszsegugy es oktatas . De a legfontosabb a tervezhetoseg.

Sajnos ennek meg az irmagja sincs meg, ugyhogy koszonjuk szepen, de jovore vesszuk fel az itteni allampolgarsagot ( az utlevelem meg mindig varom vissza a permanent residence dokumentummal... Burokracia itt is van, nem is kicsi)

Keleti Szél 2014.12.12. 22:31:41

@diggerdriver:
Igen, Ahogy Szoktad.
De Ne Aggódj, Nem Annyira Idegesítő, Mintha Minden Egyes Szót Nagybetűvel Írnál. ;)
SŐT, NEM IS BESZÉLVE ARRÓL, MENNYIVEL JOBB, MINTHA MINDENT NAGYBETŰVEL ÍRNÁL. :)

micsoda? 2014.12.12. 22:32:10

Sokat nem kell ahhoz olvasnom, mert a címben a tartalom is benne van. A példát viszont mellőztem volna. Nem kell egy újabb ok, egy újabb adónem bevezetéséhez. A lengyel példa nekem ezt sugallja, már bocsi.
Olvasom, sok határátkelő leírja miért is megy külföldre, az okával kellene többet foglalkozni. Hátha lesz eredménye:)

Határátkelő 2014.12.12. 22:33:18

@micsoda?: Szóval úgy nyilvánítasz valamiről véleményt, hogy nem is olvastad. Köszönöm, nincs több kérdésem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.12. 22:43:36

Még annyit a témához megjegyeznék hogy jóval több Kelet Európai kollégám telepedett már haza véglegesen mint ahány ilyen magyart ismerek.
Én mindenkitől akivel dolgozok megkérdem hogy visszamegy e a hazájába.
A többség igen.
Épp most beszéltem az egyik litvánnal.
Harminc éves a srác és 15 éve él itt.
Azt mondja jövőre megy haza. Mondom mit fogsz csinálni.
Semmit. Tíz fontból egy hétig elvagyok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.12. 22:51:14

@Mirjam2: Az egeszsegugy amugy nem lenne otthon rossz, ha megfeleloen megfizetnek az embereket. A haziorvosi es szakrendelesi ellatas pl. szerintem joval jobb, mint az UK-ben, a maganellatas pedig arban a toredeke a kintinek, es abszolut jo . Egyetlen egy rossz tapasztalat volt az eddigi 9-10-bol : az Astoriana egy borgyogyasz, aki kanalkoromnek nezett egy nem kanalkormot, es tok mas vizsgalt a kormomon , mint amit kene, igert eredmenyt 1 honapon belul -azota sem kaptam meg - mindezt 20 ezer forintert.

Viszont pl. az tuti, hogy inkabb hazautazok a fogorvosomhoz, vagy a nogyogyaszomhoz ( ot most talaltam, es nagyon jo, vegre, az evekig tarto negativ szerianak vege), es meg sorolhatnam.

3 hete vartam egy surgos vizsgalatra itt. 3 hete. 2 hete jutottam be a gphez, azota is varom az idopontot a vizsgalatra. Azt hiszed van valami? Persze hogy nincs. 2-szer telefonaltam rajuk, varjak meg... Ugyhogy tegnap fogtam magam, bementem az A&E-re , ejszakara benn is tartottak, ma reggel megvolt a vizsgalat. Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.12. 23:07:27

Nem bírom abbahagyni a röhögést.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/1tm5pgze8tbfkov44a1x.jpg

Elizabeth72 2014.12.12. 23:10:22

Talán egyszer, majd ha már itt nyugdíjas leszek, el fogok gondolkodni ezen. Addig a gyermekem érdekeit tartom szem előtt. De őszintén szólva én elég sokat szenvedtem otthon nemcsak anyagilag hanem emberileg is. Az állandó megbélyegzettseg a súly felesleg miatt, a vidéki "kitúrom a másikat - nem engedem érvényesülni" nagy és mély nyomot hagytak bennem, amit csak ezzel tudtam kompenzálni, hogy Angliában megtudtam, mire vagyok képes egyedül. Es ez nagyon jót tett az önbizalmamnak. Szóval nem mennék vissza mostanában, de amúgy is más terveim lesznek sztem...

SzZoole 2014.12.12. 23:18:46

@diggerdriver: Nem hiszem el,hogy ilyen van:)))

nincs1itt 2014.12.13. 00:01:07

csak, mert...
sok-sok évet lehúztam Mo.-on. jó sokat "külföldön", de eszem ágában sincs visszamenni.
amitől a legjobban félnék, ott Szotyisztán Alsón:
öregnek és betegnek lenni!

rezsöatya 2014.12.13. 00:49:34

@Elizabeth72: "... Angliában megtudtam, mire vagyok képes egyedül."

Ezt a mondatot mar mas hataratkelotol is hallottam! Es igen, ez nagyon jo erzes, amikor valaki elmondhatja, hogy igen! Ezt elertem! Es megdolgoztam erte! Priceless!

montroyal ( CAN qc) 2014.12.13. 00:55:44

az az orszag amit 26 evvel ezelott elhagytam , mar nem letezik , tehat oda nem is tudnék visszaterni ...
amivé valt , volt lehetosegem visszaterni ,gond(anyagi) nelkul elni,. de olyan tavol van mentalitasban ,.kozhangulatban ,biztonsagban stb attol amit itt megszoktam es itt termeszetes , hogy nem tudnam megszokni azt ami Mo-on van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 02:15:16

@diggerdriver: Lolbazdmeg, ez télleg kegyetlen... :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 02:19:07

@diggerdriver: Te, Digger, én nem értem ezt.Eddig már többször is írtad, hogy nem beszélsz angolul.Nekem ez kurva furán hangzik, hát akkor honnan rákból tudod, hogy szállodai mélygarázst kell ásni, vagy egy pottyantós klozetnek gödröt?Meg itt írod, hogy kérdezed az albánt, a litvánt, a többi káeurópait...Akkor most az van jobban beszélsz, értesz litvánul, lengyelül, albánul, mint angolul?
Már, ha nem titok...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 02:29:24

@Mirjam2: mostanra már szinte minden nap akad valami hír az orvoshiánnyal kapcsolatban valamelyik weblapon.
a minap azért halt meg valaki, mert több mint egy órát vártak mentőre. vannak autók, de egy nagy részük áll, mert alkatrész nincs elég, vagy személyzet.
nem tudom, mekkora tömegben kell hogy meghaljanak az emberek, hogy ebből akkora botrány legyen, mint kellene.
nem szeretnék beleesni a szórásba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 02:35:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: köszi. a húgomnak alá kellett írnia már az OTP-nél, ott van a magán számlája. a BB-nál nem kellett. (vagy fordítva?) a közösünk egy harmadik bank, nagy nemzetközi. nem tudom, mi történik, még nem intézte a dolgot, vagy nem mondott semmit, asszem nagyon be van havazva.
köszi az infót!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 02:41:10

@ati27: túrórudi receptetttt please!
egyébként meg teljesen megértelek, még akkor is, ha soha nem voltam Svédországban :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 02:50:21

@tildy[UK]: de legalább nektek ott van talonban az angol állampolgárság és útlevél és papírok (hurrá!) amíg a magyar rendeződik. akkor lehet nagy bukta ez a várakozás, ha közben semmiféle papírjai nincsenek a gyereknek. ez tényleg gyalázat és nem tudom, miért nem oldják meg. mondjuk amennyire tudom, otthon se kis mutatvány összeszedni mindent, 5-6 helyre szaladgálni sorbaállni. egy helyen ügyintézés, pihhha, minek ilyen luxus újszülöttek családtagjainak, van idejük mászkálni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 02:56:57

@tildy[UK]: szimplán a tervezhetőség is sokat számítana. hogy akármennyire is nem jó a rendszer, de legalább nem állnak neki évente átvariálni, brainstorming szinten behajítva mindent a parlament elé, ahol mint a birkák mindent megszavaznak. még ha nem is jó egy rendszer, de ha legalább tervezni lehetne benne. hogy ha ezt és ezt csinálom / vállalkozást alapítok / lakást kiadok / gyereket szülök / stb, akkor ennyi meg annyi lesz az adó, ilyen és olyan szabályoknak kell megfelelni, ennyi meg annyi a támogatás.

rezsöatya 2014.12.13. 05:09:05

@geegee: szerintem Digger as egy godrot, oszt jon a muvezeto es eldonti, hogy ott melygarazs lesz, vagy pottyantos budi! :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.13. 06:43:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Nagy-nagy gratula es oleles! Mondok valami biztatot, nyugodtan gyertek haza max 6 evre, a bolcsi-ovi rendszerunk messze a legemberbaratibb az itt leirtakbol kiindulva.

2014.12.13. 07:29:35

A kiköltözés ugyanolyan nehéz, mint x év múlva visszajönni. Aki visszajön x év múlva, az a saját döntése miatt jön vissza, nem azért, mert csábítják. Hogy ez jó döntés-e, az meg az egyénre van bízva. :)

Túl sok mindent nem lehet hozzátenni amúgy a témához, mindent leírtak már a többiek. Eléggé durva látni, hogy hova tart az ország, és hogy tulajdonképpen esélyt sem látni arra, hogy valami megváltozzon. Ilyen jövő mellett nem csodálom, hogy vannak, akik azt mondják, hogy nem akarnak tovább itt élni. A magyar politikusoknak szerencséjük van, hogy a magyarok nem beszélnek nyelveket, és nem túl mobilisak. Kíváncsi lennék, hogyha mondjuk minden ötödik magyar beszélne angolul v. németül, akkor mennyivel drasztikusabb lenne a kivándorlás. Mivel mi nem vagyunk Svédország (ahová érdemes visszamenni), így ez a jelenség egyszer vissza fog ütni.

Rokker 2014.12.13. 08:21:18

A cseheket nem értem. Miért jó az a cseh államnak, ha a legszegényebbeket (akik valószínűleg a legképzetlenebbek is) csábítja vissza? Ezt a programot véletlenül nem a nyugat-európai országok pénzelik? :)

A cikk többi részével teljes mértékben egyetértek. Szerintem az, aki egyszer külföldön megtelepedett, megszokta az új környezetét, horribile dictu jól érzi magát, családos ember, és általában racionális döntéseket hoz az életében, azt sehogyan sem fogják tudni visszacsábítani.

Magamból kiindulva, én a visszatelepedésnek akkor látom esélyét, ha a gyerek(ek) már kirepült(ek) a fészekből, és Magyarország valamilyen csoda folytán addigra civilizált, stabil gazdaságú, biztonságos, európai jogállammá válik. Ha nem, én öregkoromra inkább keresek egy kellemes tengerparti katalán falut, és inkább odaköltözöm.

Jelen helyzetben még akkor is értelmesebb elsőre Nyugat-Európában próbálkozni, ha az ember hirtelen amnéziás lesz, és kiesik a fejéből az addig eladható tudása.

kék madár 2014.12.13. 08:21:47

en ezt a valosagban is eljatszottam:
5 ev USA utan hazakoltoztem. Ugy ereztem, nincs tobb dolgom kulfoldon, otthon mar mindent el tudok erni amit kinn. A 2000-es evek eleje meg egesz elviselheto volt, de mar akkor is mindent tonkretett a korrupcio, es remenytelen volt barmibe belekezdeni. 5 evig birtam. De nem is azert jottem el, mert megelhetesem es az onbecsulesem versenyzett a szabadesessel, hanem mert nem tudtam elkepzelni, hogy a gyerekeimet egy ilyen kornyezetben neveljem fel, ahol az en erkolcseimmel, becsuletessegemmel (mar a magyar viszonyok kozott, egy tisztesseges tarsadalommal meg igy tul hamar jutok at egy lengoajton) csak ehenhalni, vagy a szokimondasom miatt bortonbe kerulni lehet, es azokkal a kepessegekkel amivel ma Mo.-n ervenyesulni kepes valaki en nem tudom nekik megtanitani.
Egy ideig kerdeztek a rokonaim, hogy mikor koltozunk mar megint haza... mar vagy 3 eve ez fel sem merult bennuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.13. 08:51:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Az allampolgarsag meg uk utlevelig nekunk meg legalabb 1-2 ev hatra van. Addig meg barmi lehet:)

micsoda? 2014.12.13. 08:53:26

@Határátkelő: Nem értem, annyira bonyolultan fogalmazom, hogy azokkal kéne foglalkozni akik itthon vannak még? Aki elment elment, aki visszajön az nem azért fog visszajönni, mert kiváltságos lesz. Ennek csak az ostoba ember döl be.
Egyébként meg részben igazad van, végig nem olvastam, mert felháboritott a példálózás.

adg 2014.12.13. 09:17:19

@puhacica: Batrake a cseresznye. Lattam mar olyat, aki mindent feltett egy lapra. Sok sikert hozza, meg az is lehet, hogy sikerul. :)

tessina 2014.12.13. 09:39:22

@zöldeketbeszélek: háát igen, vanak jó oldalai a magyar bölcsi- és ovirendszernek is, de kifejezetten emberbarátnak nem nevezném. 3 hónapos volt a lányom, amikor beirattuk a bölcsibe. Esélye sem volt bekerülni, mert "sajnos" sem egyedülálló nem vagyok, sem egyéb szempontból rászoruló, leszámítva azt az apróságot, hogy pénzből élek. Sok év adófizetés mindkettőnk részéről, a férjem részéről folyamatosan sem segített. Így amikor lejárt a GYED, családi napközibe került, ami nem volt túl jó ötlet, a szülés után visszatért fiatal anyukáknak kijáró hatalmas fizum háromnegyedét elvitte. (A többi elment utazásra.) Úgy egy fél év után feladtuk a becsületes küzdelmet, és protekcióval felvetttük a kiscsaj a munkahelyem körzetes bölcsijébe. Lassan eljött az ovi ideje. A bölcsis csoport 90%-a egyazon oviba ment, szintén a munkahelyem körzetébe. A lányomat ide már nem vették fel, az utolsó pillanatban kellet bűnbánóan és térden csúszva a lakóhelyünk körzéteben könyörögni. (értsd: a lakóhelyünk körzetében könyörögni!!!). Szerencsére végül tök jó csoportba került. Csak éppen a nyitvatartási időnek hála 5 napból 3-szor a nagyszülők mentek érte (még jó, hogy vannak), a maradék két napon úgy tudtunk felváltva a férjemmel érte menni, hogy otthonról dolgoztunk, mert szép lassan kivívtuk magunknak ezt a lehetőséget, heti egyszer/fő. De mit csinál az, aki ezt nem teheti meg? Fizeti a nettó kb. 120-as átlagbérből a babysittert, aki el is megy a gyerekért?

kék madár 2014.12.13. 09:39:22

@micsoda?: tehat ha valaki ir egy posztot a vajaskenyerrol, akkor az a baj, hogy nem a teniszlabdarol irt? Valoban nem erted hogy a poszt nem elflejtett valakikkel foglalkozni, hanem eppen egy retegre koncentralt. Teljesen ertelmetlen (bar sikegyszeru) amit irsz

adg 2014.12.13. 09:47:43

No, hat en most azert kemenyen elgondolkodtam magamon. Ha megkapnam azt a felmilliot a mi derek kormanyunktol, amit a csehek adnak, akkor biztos szivesen hazakoltoznek. Akkor mar boven megerne. Vegulis a fel csaladnak kijonne belole a repjegy. Akciosan. Evekkel elore megveve. Talan. A malaj legitarsasaggal.

Mr Long 2014.12.13. 09:47:48

@geegee: Valami nekem is furcsa volt, most elmondtad, hogy mi! :) @diggerdriver: Elmondod, hogy akkor most hogy van?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.13. 09:48:46

@tessina: ez megint olyan, hogy lakohely fuggo. Nekunk semmi gondunk nem volt, sot akkor sem tettek ki a lanyom a bolcsibol amikor mmunkanelkuli lettem. De a legnagyobb aldas, hogy egyaltalan vannak. Nem ugy, mint mashol nyugaton, ahogy az itteni beszamolokbol latom. Ezert nem eselyes, hogy a lanyom 7 eves koraig szerencset probaljunk az Operencias tengeren tul :-).

2014.12.13. 09:54:02

@tildy[UK]: Ezt mar tobbszor megbeszeltuk, nyilvan mindenkinek mas egyeni szempontjai / tapasztalatai vannak. Nekem UK-ben vannak jo tapasztalataim (NHS-szel es privattal egyarant), neked Mo.on, ezzel nincs is semmi gond. Nekem nagyon-nagyon jo NHS nogyogyaszom volt / van Londonban, senki mashoz nem mennek, magyarhoz meg biztosan nem mert nagyon rossz tapasztalataim voltak fiatal nokent Mo.on. Az egyetlen orvosi ellatas amit hasznalok / hasznaltam regen Mo.on az a maganfogorvos, mert az tenyleg sokkal olcsobb es jobb mint akar az NHS, akar a maganfogorvos Londonban.

A kommentemben nem az ellatas minosegerol beszeltem, hanem arrol a tenyrol hogy ha tovabbra is megalazoan alacsony penzeket fizetnek Mo.on az egeszsegugyben (ezer euro havonta egy kepzett orvosnak, vagy valami hasonloan rohejes osszeg) akkor par even belul nem lesznek orvosok es noverek Mo.on, vagy maximum a privat klinikakon.

2014.12.13. 10:02:43

@tessina: Ebben @zöldeketbeszélek:-nek van igaza, pl. UK-ben semmilyen allami bolcsode nincs gyakorlatilag, ovoda is maximum par ora naponta. A szuloknek / anyanak kell megoldaniuk ezt valahogy, es a magan ovoda, de foleg a bolcsode, nagyon draga, egy atlagfizetesbol nem lehet kifizetni. Pl. az egyik baratnom fodrasz Londonban, es amig el nem kezdi a kisfia az iskolat, nem tud visszamenni dolgozni teljes idoben mert tobbe kerulne meg a legolcsobb 'childminder' is mint amennyit o keresne fodraszkent. Ez teljesen altalanos jelenseg. Az igaz hogy az iskola koran kezdodik, altalaban otevesen kezdik a gyerekek, viszont minden hat het tanitas utan van legalabb egy het szunet, es nem minden iskolaban van napkozi vagy ha van, akkor fizetos. Raadasul valakinek hozni, vinni is kell a gyereket, a legtobb dolgozo szulo csak ugy tudja ezt megoldani hogy fizet erte.

nyuszigonosz 2014.12.13. 10:19:39

@Rokker: Csehország programja másról szól: azokat a cseh felmenökkel rendelkezö, ma Ukrajnában élö embereket szólítja meg, akik Csehországba költözését a cseh állam támogatná.
A 90-es években már pár ezer volinyi cseh visszaköltözött ösei hazájába, Csehországba, Akkor is a cseh állam segítségével.

Nos, az ukrán konfliktus kapcsán kérték a még ott élö volinyi csehek - ezek azok, akiknek a déd-, vagy ük-nagyszülei valamikor az 1800-as években Csehországból a mai Ukrajna terülterére vándoroltak ki - hogy Csegország segítsen nekik.
Elöször elutasította Csehország a kérelmet, azzal is indokolva, hogy aki akart, az már a 90-es évek elején Csehországba költözhetett.
Most mégis felajánlák ezt a segítséget.

tessina 2014.12.13. 10:29:17

@zöldeketbeszélek: hát igen, számunka a bölcsi mint olyan nem létezett (leszámítva a protekciós évet, de ezt jellegéből adódóan nem venném itt figyelembe), és mivel ebben a szerencsére kell támaszkodni (hol élsz, hol tudsz munkához jutni), ezt se tartom lényegesen jobbnak, mint néhány nyugati megoldást. A nyugati megoldások sem egységesek, nagyon nem, és persze kinek ez, kinek az a jobb. Én pl. simán kiegyeztem volna egy olyan országgal, ahol van fél napos ovi és hozzá részmunkaidős lehetőségek. Vagy egy olyannal, ahol az egyik fél fizuja átmenetileg, arra a pár évre fedezni tudja a megélhetést teljes egészében. Vagy olyannal, ahol apuka is otthon tud maradni egy évre, anélkül, hogy tönkremenne a család. Itthon nem igazán volt választásom. Ez persze már átvisz egy másik kérdésre, de elvileg a bölcsi- és ovikérdés nem igazán választható el az adott ország munkaügyi viszonyaitól, önmagában nézve egy ország rendszere lehet, hogy durvának tűnik, de lehet, hogy közben könnyebb vele együttélni a gyakorlatban Szóval ha mégis gondolkodnátok az országváltáson, így érdemes megvizsgálni a kérdést :)

tessina 2014.12.13. 10:29:33

és bocs az offért, csak elgondolkodtatott, hogy tényleg érdemes-e hazajönni valakinek a hazai gyerekellátó-rendszer miatt. Bizonyos esetekben, pl. egyedülláló anya, aki megfelelő segélyekre nem jogosult, elképzelhetőnek tartom. De családosként úgy látom, hogy a legtöbben tudnak elfogadható megoldást taláni. Mondjuk kiváncsi lennék egyedülláló anyák külföldi kaladjaira is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.13. 10:50:40

@Mirjam2: Lehet , hogy rosszul fogalmaztam, de ... Otthon alapvetoen a korhazi ellatassal igen sok bajom volt, itt uk-ben meg elegedett vagyok, legalabbis a newhami korhazzal. Iden mar ketszer voltam benn, mindketszer pozitiv elmeny volt.

Viszont haziorvosi ellatas eseten forditott a helyzet. Tobb haziorvost felkerestunk, hogy regisztraljunk itt, tobb elzavart, mert nem oda tartozunk teruletileg. A jelenleginel ugye heteket vartam idopontra - meg most is varnek, ha nem megyek az a&e-re.

Csak szolok, eddig nekem is rossz tapasztalataim voltak a magyar nogyogyaszokkal. Szerencsere vegre talaltam egy noit most, es egy nagyon jo kozpontot, ahova tudok jarni otthon.

Muscari 2014.12.13. 10:57:05

@tessina: en egy db egyedulllo anyat ismerek itt Londonban es o is csak egy ideje egyedulallo. Segely plusz reszmunkaidos munka, ez a kombo.

De mondok mast. A minap beszelgettem egy angol anyukaval, akinek masfel eves a kislanya. Most keszul majd visszamenni dolgozni, a ferje jelenleg nem dolgozik, bar par honappal ezelottig a mi district managerunk volt, szoval ott nyilvan nem minimalbert keresett (ez ilyen teruleti nagyfonok-fele beosztas).

Azt mondta ez az anyuka a gyerekvallalasrol, hogy ne aggodjunk, mindenki vagjon bele, aki szeretne, aztan az allam majd segit. Mindenki igy csinalja, mert maskepp nem lehet. Reszmunkaidoben kell valamit dolgozni kesobb es felvnni az osszes letezo tamogatast, ha valaki nem keres nagyon jol. Ezt csinaljak egeszen a gyerek iskolas koraig.

A volt fonokomek ugy oldottak meg a dolgot, hogy mindketten kaveoban dolgoztak ugye, a csaj manager volt a ferj meg assistant manager, szoval regi motorosok a cegnel, ket kulonbozo uzletben es ellentetes muszakban dolgoztak. Igy valaki mindig otthon volt a gyerekkel.

Masik sztori, szinten volt kollegano, apuka hetfotol pentekig dolgozott, anyuka meg hetvegen. Ez is eleg gyakori felallas.

Ennek nagy hatranya, hogy a csaladi elet szinte nulla, mert szinte soha nincsenek harman egyutt.

Muscari 2014.12.13. 11:01:48

Hogy igy utolag a poszthoz is hozzaszoljak, mi esetleg nyugdijas korunkra koltozunk vissza, ha nem sikerul elegendo penzt felhalmozni egy mediterran tengerparti hazhoz, ez a veszforgatokonyv. Aztan lehet, hogy Bulgaria lesz inkabb belole, ott megis jobb az eghajlat :-)

Dolgozni, munkat talalni ennyi idosen mar remenytelen, vallalkozni meg otthon soha tobbet a budos eletben. Ugyhogy vagy husz evig mi meg biztosan nem megyunk haza.

tanato 2014.12.13. 11:35:31

@Mirjam2: 1000 Euró,?na nem egy szakorvos max. 200 ezer forint nettót kap a 8 orás munkáért.Ezért is dolgozik egy szakorvos több helyen is,munkaidőn túl meg hétvégén.

bpetya75 2014.12.13. 11:41:11

www.origo.hu/teve/20141213-harman-nyertek-meg-a-virtuozokat.html

Ez pl egy jó dolog volt.A kicsik közt győztes srác tanárát ismerjük is ;-)

wuaaa 2014.12.13. 11:47:46

@bpetya75: Ez tényleg egy nagyon jó dolog volt, figyelemmel követtem az elejétől, érdemes volt.

A Tyne folyó déli partja 2014.12.13. 11:55:42

Túró rudiért, meg Pestért biztos nem....de nem kell csábitani, megyek majd magam is, ha eljön az ideje. Majdnem tíz év, saját lakás, meglehetősen jó munkahely (a körülmények, a fizetés nem annyira jó) után már nem egyszerű ,, főleg hogy a sszülői házba kéne visszaköltöznöm, azt meg inkább nem.

tessina 2014.12.13. 11:55:49

@Muscari: hát igen, de azt hiszem, a világon majndem mindenütt probléma, hogy a gyerek kicsi korában a család alig van együtt. Nálunk azért volt, mert mindekettőnknek sokat kellett dolgozni. Másoknál azért, mert apuka dolgozik éjjel-nappal. Kint is sok hasonló felállást látok. Állami szinten meg általában vagy úgy kezelik, hogy az állam oldja meg (lásd itthoni bölcsi-olvis próbálkozás, több-kevesebb sikerrel), vagy úgy, hogy az állam inkább csak támogat, lásd UK, vagy a kettőnek valami keverékével, pl. FR, ahol nem csak az oviknak, hanem a gyerek után jár az ellátási pénz, amit megkaphat a magánbölcsi is. Mivel nekem nem volt szerencsém a hazai megoldással, most inkább a másik kettőhöz húz a szívem, de elfogult vagyok, mert azokat nem tapasztalatam még meg. :)

ati27 2014.12.13. 12:36:39

@Dragonlady (now in Indonesia):

Itt van:

dodoalkot.blogspot.se/2010/04/turorudi.html

Asszony blogján. Mondjuk a túró első körben nehéz volt, de megtudtuk, hogy itt lehet venni filmjölknek nevezett cuccot, amit nagyon lassan melegítve túróvá válik.. Méghozzá olyan túróvá, ami lazán lekörözi az otthoni bolti túrót.. Azzal is lehet játszani, milyen állagú legyen..

2014.12.13. 13:38:57

@tanato: Atszamoltam, 650 euro havonta egy szakorvosnak. Ez mar nem is vicces, de tenyleg. El sem tudom kepzelni hogy egyaltalan miert megy meg valaki orvosi egyetemre Mo.on ilyen korulmenyek kozott.

2014.12.13. 13:50:37

@tildy[UK]: Persze, ez alapvetoen egyeni dolog, minden orszagban lehet jo es rossz orvosokat / orvosi rendeloket kifogni. En a nemettel tudom kicsit osszehasonlitani az angol ellatast, az biztos hogy a nemet sokkal szinvonalasabb, viszont sokkal dragabb is az atlag adofizeto szempontjabol (minden nemetorszagi lakosnak muszaj minimum kb. havi 150 eurot fizetni egeszsegbiztositasra, akkor is ha munkanelkuli az illeto, mig az NHS gyakorlatilag ingyen van ha nem fizetsz adot). Szerintem ahhoz kepest hogy 'alanyi jogon jar', nagyon szinvonalas az NHS, persze a privat ellatas sokkal jobb de nagyon draga UK-ben.

Viszont a brit fogorvosok tenyleg evtizedekkel vannak lemaradva mas orszagok mogott, mikozben iszonyuan dragak, meg az NHS fogorvosnak is rengeteget kell fizetni (kiveve persze ha benefiten elsz, amikor ingyenes...) es a maganfogorvos abszurd modon draga es a sajat tapasztalataim szerint nem jobb (!) mint az NHS fogorvos. Mindenhol jobb fogaszati ellatast kaptam eddig mint UK-ben, beleertve indiai maganfogorvost is; nemet allami fogorvos sokkal jobb volt mint a londoni magan, es raadasul nem kellett semmit fizetnem, mindent fedezett az alapbiztositas. Nem veletlen hogy annyi brit megy Mo.ra fogaszati kezelesre, tobbek kozott a ferjem is Budapesten csinaltatta a fogait.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 13:55:17

most olvasom, hogy fel lett függesztve a csodálatos pedagógus életpálya modell, amiben legalább a minimálbérhez kötötték a pedagógus bértáblát, és törvényben garanciákat vállaltak, hogy jövőre meg utána mennyit fognak emelni. hát ez most kuka.

minden mást kitöröltem, mert túl sok benne vagy az anyázás, vagy a személyes infó.

2014.12.13. 13:58:13

@Muscari: Igen, ez igy mukodik ahogy leirtad, az en tapasztalataim szerint is. Nagyon nem konnyu kisgyerekekkel Angliaban, a benefit-rendszer nelkul sokan nem tudnak megoldani hogy gyerekuk legyen, kulonosen nem egyedulallo szulok. Ha mar benne van valaki a rendszerben amikor a gyerek megszuletik akkor tul lehet elni valahogy, de eselytelen szerintem hogy egy egyedulallo szulo kisgyerekkel Angliaba koltozzon es ott fenntartsa magat - kiveve ha valahogy mar rogton az elejetol benefitet kap, azt pedig ugy tudom nem lehet, bar biztosan vannak akik kijatsszak valahogy a rendszert.

2014.12.13. 14:04:04

@Dragonlady (now in Indonesia): Ertheto a reakciojuk. Tegnap nyilvanossagra kerult informaciok szerint pedagogus vegzettsegu balliberalis-gyanus CIA-ugynok magyar allampolgarsagu bomlaszto elemek Mo. fele veszik az iranyt a kovetkezo honapokban. Azonnali cselekvesre volt szukseg a kormany reszerol az aradat megallitasara. Nem volt mas valasztasuk - a haza mindenek elott.

tanato 2014.12.13. 14:11:28

@Mirjam2: Mostanság már inspirálólag hat a külföldön is konvertibilis orvosi végzettség,nagyon nagy százalékban ezzel is kalkulálnak.

2014.12.13. 14:19:20

@tanato: Ha ez igy van, azon komolyan el kene gondolkodni a politikusoknak, mert ahogy Tildy is meg masok is mondjak, vilagviszonylatban magas szinvonalu jelenleg a magyar orvoskepzes es orvosi ellatas, nagyon-nagyon kar lenne hagyni hogy a fiatalok tomegesen kulfoldre vandoroljanak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 14:30:05

@Mirjam2: Yangonban kérdeztem orvos végzettségű kollégát (sokáig Londonban élt, most épp USÁban, de akkor és ott biológiatanár volt inkább), azt mondja, az állami kórházakban kb 400 dollár az orvosok fizetése.
úgyhogy nem tudom, mi a probléma, hiszen Burmát lenyomtuk.
:-/

tanato 2014.12.13. 14:51:33

@Dragonlady (now in Indonesia): Persze,szegény ország vízzel főz,de ugye azt kell nézni milyen az adott ország általános bérszínvonala.Pl. itthon egy buszsofőr,de még egy közepes szaki is simán lenyomja a szakorvosi béreket/nem is beszélve egy frissen végzettről/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 15:03:29

@tanato: tudom, persze, szerintem elég jól is szokott menni nekem a viszonylatokban nézés, vagy hogy ami elfogadható ott, az Mo-n bbotrányos, és nagyon nem mindegy, hogy egy ország honnan jött, hova megy, és milyen irányban változnak éppen a dolgok.
ezt csak olyan cinikusan szoktam mondani.
ha rajtam múlna, az orvosok lennének a legjobban megfizetett emberek. (és persze ezzel együtt járna, hogy aki nem odavaló, az meg mehet a levesbe kegyetlenül.)
szerintem ha én lennék a pénzügyminiszter, még ki is tudnám gazdákodni ezt :-)

tanato 2014.12.13. 15:09:54

@Dragonlady (now in Indonesia): Kis lehetne gazdálkodni bőven,de nem prioritás.A nem odavalókat pedig ki kéne gyorsan rakni,de sajnos most nem megy ez igazán a létszámhiány miatt,pedig vannak relatíve sokan alkoholfüggőek,drogosak,/mivel könnyen hozzá tudunk jutni/személyiségzavarosak akik még mindig dolgoznak,mert egyszerűen nincs más az adott térségben .

tanato 2014.12.13. 15:13:42

@Dragonlady (now in Indonesia): KB. MIKOR HÁNY HÓNAP MÚLVA JÖTTÖK haza a bébivel?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 15:27:25

@tanato: most vagyok 12 hetes. szerintem 18-19 hét körül. még semmi nincs lefixálva, még mindig nem vagyok olyan állapotban, hogy el tudnék vánszorogni a reptéren a terminál egyik végétől a másikig. szerencsére a vízumügyeim egyelőre rendben vannak, ha kell, még mindig lehet itt hosszabbítani, habár szerintem az ügynök, akivel a legutóbb hisztiztem (mert épp a kórházban feküdtem, amikor közölte, hogy menjek be immigration-re, és nem értette, hogy nem tudok, rendezze le valahogy egyedül), ő nem fogja vállalni megint. Thaiföldön szeretnék maradni pár hétig, ha jobban vagyok, nagyon sok ügyem van ott félbehagyva még mindig.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.13. 15:33:15

@bpetya75: Fúú, élmény az van fokozatosan, írnám is , de túl sok, se vége se hossza nem lenne...:-) Élvezkedek itt a jóban....Nem kell számolgatnom, hoztam haza 5 db 25 kg-i cuccot, itt a csalásom, haverok, szép, kis kényelmesen hatalmas lakás a kinti kis hobbit lakásokhoz és lyukszobákhoz képest, híztam 5 kg-t, / majd lemegy az első héten kint 10 megint / ....mi bajom lehet itthon?? Minden optimális körülöttem végre, az van amit elterveztem, megcsináltam.....szóval...minden fasza! :-DD
Jan végén megyek vissza , kicsit még gyűjtögetnek, várnak vissza a munkahelyemre, 35 napja jöttem el, még nem sikerült találni egy épkézláb helyettest ! :-)))) )

01234567 2014.12.13. 16:08:13

Az megy haza akit a honvágy hazavisz, vagy akinek nem sikerül kint, de ez utóbbi ha csak nem túl nagy pofont kapott (ezek általában nem is valók máshová mint Mo.-ra),akkor a tapasztalatokkal felvértezve nem sokára újra megpróbálkozik, aztán előbb utóbb sikerül neki. Mondhat mindenféle baromságot Orbán, meg a többi selejt, kint, kintről sokkal tisztábban látszik az ország pőre valójában, a társadalom csődje, a morális pokol, a gazdasági trágyakupac, a fordított, ferde torz értékrend, a reménytelen, jövőtlen perspektíva, a hazug jellemtelen, rég már felakasztani kellet volna, politikusok, az elit, aminél egy 60as évekbeli TSZ kocsma külső-Biharbürgözdön különb emberi, kulturális, szellemi nívót tudott felmutatni. Aki nem él, élt kint, el sem tudja képzelni a különbséget.

2014.12.13. 17:29:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezen csodalkozom hogy Yangonban ennyi az orvosi fizetes, amennyire kepben vagyok (nem nagyon, csak beszeltem par emberrel errol), Indiaban videken lehet ennyi a fizetes kb., de ezt siman kiegeszitheti az orvos maganrendelessel. Indiai nagyvarosokban ugy tudom tobb a fizetes, bar nem tudom mennyivel (magankorhazakban feltetelezem hogy joval tobb). Azt tudom hogy Yangonban brutalisan draga a lakhatas jelenleg, de ugy vettem eszre hogy a kozlekedes, etkezes stb. olcsobb mint Budapesten.

2014.12.13. 17:32:25

@tanato: Biztos vagyok benne hogy ki lehetne gazdalkodni ha akarnak. Es muszaj lenne, kulonben tenyleg katasztrofa lesz, vagy csak azt tudom elkepzelni hogy a 'halapenz'-faktor meg jobban felerosodik hiszen ilyen fizetesekbol nem lehet megelni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 17:32:53

@Mirjam2: gondolom, a magánellátásban jóval több pénz is leesik, de én direkt az államit kérdeztem meg, mert az az igazán érdekes.

2014.12.13. 17:45:38

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, en is az allamira mondom, hogy szerintem tobbet kell hogy fizessenek Indiaban, nekem pl. konkretan a 'faluban' ahol laktam mondtak par evvel ezelott hogy 20 ezer rupia korul (kb. 300 dollar) fizetnek az allami korhazban, es az ott dolgozo orvosok csak napi par orat voltak ott reggel, delutan maganrendelesen dolgoztak. Es ez nagyon kis helyen volt ahol minden nagyon olcso, nagyvarosban biztos vagyok benne hogy tobbet fizetnek az allami korhazakban (hat meg a maganban). Siman lehet hogy Burmaban meg kevesebbet fizetnek, hiszen ugy tudom hivatalosan meg Indianal is szegenyebb orszagnak szamit.

Keleti Szél 2014.12.13. 17:50:17

@Mirjam2: A napokban láttam egy bajor fogászati szolgáltató reklámját. Már úgy reklámoznak, hogy "a szolgáltatásért nem szükséges Magyarországra utazni". Akkora a magyar fogászati szolgáltatások elszívó hatása, hogy ez a legfőbb versenytársa a bajor fogásznak. :)

2014.12.13. 18:04:50

@Keleti Szél: Pedig a bajor fogaszati ellatas meg jo is, csak draga a magyarhoz kepest. Akkor kepzeld el, mennyire vonzo a brit ugyfeleknek, hiszen UK-ben sokkal rosszabb es egyben sokkal dragabb az ellatas mint Bajororszagban :(

négyzet 2014.12.13. 19:49:39

Ismerősi körben azt láttam, hogy az is motiváló erő tud lenni a hazajövetelre, hogy a kint spórolt pénzből Mo-n sokkal jobb házat/lakást lehet venni. Vannak ilyen ismerőseim, akik hazajöttek x év után, itt is jól el tudnak helyezkedni, pénzt keresni mentek el. Persze ők úgy élnek, hogy a hírekkel, történésekkel igen kevéssé foglalkoznak, elvannak a maguk kis világában, csak családok és szűk baráti kör, még talán az indexet sem nyitják meg sosem. Vannak ilyenek.

Én mondjuk inkább nem vették itt ingatlant, mármint Mo-n, éppen most különösen nem. Nem esik jól, de hosszú távon sem tervezünk azzal, hogy majd itt fogunk élni.

tanato 2014.12.13. 20:11:21

@Mirjam2: Persze hogy nem lehet ennyiből megélni,ezért is dolgozunk napi 8 óra helyett jóval többet,különböző mellékállásokban,ügyeletekben hétvégén éjjel stb.A hálapénzfaktor per pillanat főleg vidéken az elszegényedés miatt egyre inkább veszít mind gyakoriságában mind összegében.Nyilván centrumokban vezető állású orvosoknál még mindig jelentős.de a fiatal szakembert ez már nem érdekli, húz el.

DieNanny CH 2014.12.13. 20:57:36

@Dragonlady (now in Indonesia):

Viszont, amiatt sem kell izgulnod, ha nem lesz aláírva. Ugyanis, ez csak annyit jelent, hogy te semmilyen tranzakciót nem indíthatsz a számládról (neten.) Tehát ha februárban tudod csak aláírni, akkor addig nem férhetsz hozzá, de aláírás után már igen.

2014.12.13. 21:00:28

@puhacica: Azért arra számítsál, hogy nem biztos, hogy bejön. Nem kellene mindent felégetni, amit eddig elértetek. Én könnyen beszélek, nekem nincsen semmim. :) Veszíteni sem fogok semmit igazából, ha nem jönne be a kinti lét. Sikerüljön a kimenet, de a pakliban benne van a buktató is. Elsősorban a pénz a lényeg, az hamar elfogy.

Fekete Pestis 2014.12.13. 22:25:42

"visszaköltözzetek Magyarországra, milyen feltételeknek kellene teljesülni"

Adókedvezmény. P.l. a bruttó fizetésem fele adómentes (és járulékmentes!!) a maradékra fizetek csak adót és járulékot.
Több példa is van ezügyben: Hollandia és Dánia.

A dolog reménytelen: M.o kockázatos hely, így a kockázatot kompenzálandó magasabb bért kéne adni, mint Nyugaton. Viszont éppen a kockázatossága miatt nem lehet ezt a bért kitermelni.

(Örök élmény marad, amikor az egyik külföldi bank magyar fióktelepébe felvételiztem. A HR-es néni -miután megegyeztünk róla, hogy a londoni fiezetés 40%-t fizetik - arról kezdett gyözködni, hogy milyen "prémium állás" ez.)

puhacica 2014.12.13. 22:40:43

@adg [Au, Darwin]: @Philosoraptor: koszonom mindenki megtisztelo figyelmet, jokivansagat es tanacsait, hamarosan minden kiderul.

2014.12.14. 00:19:45

@puhacica: Hajrá, reméljük, hogy összejön. :)

M. Péter 2014.12.14. 00:45:06

@Dragonlady (now in Indonesia): A korrupción kívül az nem tetszik nagyon, ahogy a törvénykezés folyik. Valakinek akad egy ötlete, gyorsan benyújtanak egy egyéni képviselői indítványt, mert úgy nem kell bizottságokkal véleményeztetni, sem szakértőkkel, sem az érintettekkel nem konzultálnak, néhány nap alatt jóváhagyják, majd utána módosítgatják, amikor kiderül, hogy mégsem jó,

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 04:01:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azt mondták a baromarcúak, hogy december végén inaktiválják a kártyámat. a számlát nem, mert a tesóm rendben van. de február végéig még rendbehozhatom. köszi. még jó, hogy ez csak az emergency kártyám (amiket még használok, mind thai bank), különben "nagyon vicces" lenne az egész :-(

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.14. 07:32:33

@Dragonlady (now in Indonesia): gratulálok én is!! Jó egészséget kívánok neked is meg a kicsinek is!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 10:57:49

@Mirjam2: csak azt tudom mondani, tud magas szinvonalu is lenni, megfizetheto aron.

gyfodor 2014.12.14. 14:48:37

Engem semmivel.

Amit kaptam, kaptunk a magyar kormánytól, mert szegény betegeken segitettünk, 100 életre elég volt - nem édesanyaföld, hanem pszichopata gonosz mostohamutter, álszent képmutató "kereszténység" - tisztelet a kivételnek, csak a szervilisek és a senkik boldogulnak, kormányzás helyett marketingöteletelés megy, úgy szar ahogy van. A szakembernek kuss, szóval esélytelen. Jog nincs, jogállam nincs, saját törvényeiket se tartják be. Inkább azért dolgozom, mások is eljöhessenek, szabad országokban élhessenek. Annyi a tehetséges ember otthon, de nekik nincs semmi lehetőségük ott. Borzalmasan ostoba megoldásokkal operálnak szerintem 2010 óta, az egész orszgnak valszeg annyi, már soha többé nem áll abból talpra, amit tettek vele a hozzánemértő politikusok.

Rokker 2014.12.14. 23:44:21

@nyuszigonosz(D) ESTP: Kösz az infót. Ez így mindjárt érthetőbbé tette a dolgot.

Fekete Pestis 2014.12.16. 08:24:49

@gyfodor:
"ostoba megoldásokkal operálnak szerintem 2010 óta" - hát kétség kívül egyetlen 100 napos program nem volt 2010 óta ;)

gyfodor 2014.12.18. 10:29:07

@Fekete Pestis: Értem, és Meggyesi vagy Gyurcsány alatt se voltam sokkal boldogabb, de akkor még lehetett segiteni az embereken. Nem támogatták, de hagyták. És nem egy ember érdekében hoztak meg törvényeket. Utoljára 1992.-ben éreztem igazán jól magam még. 89-92 között jó volt magyarnak lenni.

Ami viszont most folyik, illetve 2010 óta, az nemzet elsüllyesztés szerintem.

Az egyházi törvényt és körülményeit jól ismerem, volt rálátásom, hogyan dolgoztak. Érdekes, amint a német modell került szóba, hirteln a bejutottak közül a nagyok kiabáltak vallásszabadság elleni támadást - pedig csak a pénzügyeket rendezte volna, pontosan tudható lett volna, melyik akár történelmi egyháznak hány valódi hive, támogatója van? Olyan sok gátlástalanságra, aljasságra, szervilizmusra láttam rá, hogy örökre elég volt. Ettől a mostani hatalamgyakorló "keresztény" társaságtól semmi emberit nem is várhat senki. Kannibálok öltönyben, a Primitiv ember uralma, amit Hamvas Béla előre megjósolt. Persze mindez csak az én véleményem, lehet tökéletes tévedés is. De 1988 után még Emberek voltak a parlamentben, lehetett nem megszavazni, valóban a pártoknak akar külön véleménye volt, 1992.-ig volt remény. Ma is fel tudok sorolni sok akkori képviselőt, követtem a felszólalásokat, vitákat. Most szavazásra mennek be, parancsra gombot nyomni. És tiszteletet várnak. De ismét - ez a magámvéleményem, nem várom, elfogadd, szivesen megismerem a tiédet is.

Gerardus A. Lodewijk 2014.12.18. 19:08:25

Örök figyelmeztetésül álljon előttünk egy híres hazatérő tragikus példája: hu.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A1czai_Csere_J%C3%A1nos

Keleti Szél 2014.12.18. 19:46:35

@Gerardus A. Lodewijk:
Apáczairól nem tudtam, de most, hogy mondod: Misztótfalusi Kis Miklós is alaposan ráfaragott, hogy szülőföldjét akarta gazdagítani idegenben megszerzett tudásával és tapasztalataival.
Hiába írta aztán a Maga mentségét. Ő is Erdélyből származott el, Amszterdamban komoly karriert csinált, aztán elkövette élete legnagyobb hibáját: hazatelepült.
hu.wikipedia.org/wiki/Miszt%C3%B3tfalusi_Kis_Mikl%C3%B3s

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása