oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 11. 06:43,  Áttáncolt az életen 222 komment

2014. december 11. 06:43 Határátkelő

Áttáncolt az életen

Egy utolsó rész maradt az Én városom sorozatból, ezekben Ausztráliába és Nagy-Britanniába látogatunk, egészen pontosan Perth és London a két úti cél. Az ausztrál városból Klári küldött képeket (és egy rövid szöveget), Londonból pedig Geo írt.

cim_1.jpg

Induljunk távolabbról, azaz Perth-ből, ahol Klári (aki korábban már két posztot is írt, ezeket ide és ide kattintva olvashatjátok el) már három alkalommal járt az ott élő lányáékat meglátogatva. Fogalmazzunk úgy, hogy tiszteletbeli határátkelő.

„Rengeteg fotót készítettem én is a közvetlen lakóhelyükről. Van a házuk mellett egy kis erdőszerűség, ahová (és ez talán ritkaság) odajártak a kertbe, és a teraszra enni a kookaburrák.

ausztralia_14.jpg

Hétvégén a süppedő parkokban, óceánparton mindenütt sütögetnek, minden tele van barbecue-sütővel, amit ingyenesen bocsát az ausztrál állam mindenki rendelkezésére. Itt a férfiak privilégiuma a hétvégi steak, sausage (kolbászok) elkészítése, megsütése, felszolgálása.

Minden este emberek csoportjai, szerelmespárok, vagy családok jönnek ki sütögetni, vagy csak meginni egy pohár bort, sört, üdítőt, és közben nézni a szörfözőket, kenusokat, horgászokat, vitorlázókat, fürdőzőket, na és a megunhatatlan naplementét, ami mindig más és más. Számomra megunhatatlan.

Továbbá tetszik még, hogy itt gyönyörű kakaduk, színes papagájok, és megannyi, csak erre a földrészre jellemző madár látható a fákon, repkedni a parkokban.

ausztralia_26_madarpark.jpg

ausztralia_25_madarpark.jpg

Az iskoláról is pár mondat: a nagyobbik unokám előkészítőbe jár, így nap mint nap látom, mit és hogyan tanulnak. Nekem kifejezetten szimpatikus dolgokat.

A második házuk megvételénél már számításba vették, hogy közel legyen iskola előkészítőbe járó fiuknak az otthonuk. Mit ad Isten, éppen az iskolával szembeni ház eladó volt, aminek nagyon megörültek. A mostani tervek szerint a kisebbik fiú is (igaz, még csak 10 hónapos, szóval van idejük…) valószínűleg oda fog járni, ami óriási előny, hiszen csak át kell sétálni az út másik oldalára.

Én már azóta visszajöttem Magyarországra, de az egyik felem ott maradt, abban a gyönyörű országban.”

London, az örök szerelem

A most következő, londoni képeket pedig Geo küldte, aki nem is titkolja, hogy a brit főváros lelkes rajongója, igaz, a rajongás nem mostanában, hanem több mint két évtizede kezdődött.

„Még gyerekként, a nyolcvanas évek végén jártam először Londonban, és utána is rendszeresen megfordultam itt, amíg immáron jó pár éve el nem jött a pillanat és a lehetőség, hogy végleg kiköltözzek. (A képeket nem az elmúlt pár hétben készítettem, de mind idei, és próbáltam - a kérésnek megfelelően - olyan helyeket és apróságokat is megmutatni, amik nekem különösen sokat jelentenek, vagy amiket érdekesnek tartok.)

Talán egy kicsit más Londont ismerek, mint azok, akik az elmúlt években jöttek ki ide, a nagy bevándorlási hullámmal, pontosabban bevándorlás nyilván már a kilencvenes években is volt, csak máshonnan és más méretekben.

Mondjuk ott a Trafalgar tér, ami régebben tele volt galambokkal (lehetett kapni magot is, amivel etethetted őket, ilyenkor rászálltak az ember karjára, fejére – ez mondjuk gusztus dolga), ezek ma már sehol sincsenek, van viszont helyettük egy kék kakas…

trafalgar.jpg

Nem is tudom, hol kezdjem, talán az egyik kedvenc utcámban, a New Bond Streeten, ami ugyan nevezetesség, de én nagyon szívesen sétálgatok itt, még akkor is, ha vásárolni persze nem nagyon tudok. Szeretem a hangulatát, az üzleteket, az autókat, és az embereket nézni.

Ha már kicsit nevezetességezünk, akkor megmutatom a London Eye-t, ami még sehol sem volt, amikor elkezdtem Londonba járkálni, és amikor először hallottam róla, elég hatásvadász ötletnek tartottam, de azóta megbékéltem vele, sőt, mentem is vele már egyszer-kétszer – a két kép közül az első este készült róla, a második pedig az egyik út alkalmával a Temzéről.

london_eye_este.jpg

temze.jpg

A Temze mellett gyorsan hagynám is a nevezetességeket, és elkalauzolnálak titeket Richmondba. Sajnos nem itt lakom, nem engedhetem meg magamnak, de nagyon szeretem Londonnak ezt a részét, mert hihetetlenül hangulatos hely.

A folyó partján lehet sétálgatni, futóversenyeket is szoktak rendezni itt, egy-egy vasárnap tökéletesen ki lehet kapcsolódni.

Érdekes egyébként, hogy Richmond főutcája tele van a legmenőbb üzletekkel, a drága boltok mellett van egy hatalmas biobolt is (mondjuk az is elég drága, így elfér).

richmond_utca.jpg

Londonról szólva nem lehet kihagyni a pubokat, itt is két richmondit mutatnék, bár ezek alighanem bárhol máshol lehetnének. Utánozhatatlan hangulatuk van, én nagyon szeretek csak úgy elüldögélni bennük, nem is beszélve a meccsekről…

Végül szeretnék még valamit megmutatni nektek, ami szerintem nagyon jellemző Londonra, ez pedig a feliratos padok. Fantasztikus olvasgatni a feliratokat, hogy ki miért szeretett egyiken vagy másikon üldögélni, szerintem nagyon szép gesztus, amikor a barátok vagy a család így is megemlékeznek az elhunytról.

A személyes kedvencem az, amelyiken az olvasható egy 95 évet élt férfira emlékezve: Áttáncolt az életen. Még mindig táncol; még mindig nevet!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Ausztrália London Anglia Perth Nagy-Britannia Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr906973049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 07:31:47

Klári a vállán a papagájjal*, nagyon aranyos kép :)
Lehet, hogy ez amolyan "hagymás" gondolat, de én szívesen látnék több fotót magukról a határátkelőkről is :)

*vagymiaz

NIKI LAURA 2014.12.11. 07:45:03

Gyerek koromban szegeny nagyanyamat megsirattam,mikor azt mondtam neki: " Nagyi,En disszidalni fogok!"

Ott se lesz jobb kisunokam,hidd el...mondta.
Faternak volt mindig szolgalati utlevele,es kiraly volt a suliba,aki Hegyeshalmot atlepte.Irigykedtek is mindig a " hol voltatok nyaralni" beszamolon oszt.fonoki oran.

Na szoval,teljesen mas volt gyerekkent latni az osztrak,nemet varosokat mint most,az utazas teljesen mast jelentett a Kadar ereban.

Ki kellene talalni egy orszagot: Angol fizetes,Del-afrikai idojaras,Ausztral emberek,es kozel legyen,mert En minden hetveget a csaladdal akarom tolteni!

Ha valaki tud ilyet,irja le!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.11. 07:49:26

Jók ezek a képes riportok. Nem kellene abbahagyni.
:)

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 07:53:12

klassz volt, köszi szépen

rezsöatya 2014.12.11. 08:05:30

En is imadom a "padfirkakat"! Rengeteg kepem van roluk...

@NIKI LAURA: ez a hely a szivedben van!

Ha rendben vagy, eleg a fizetesed, a fagyban sem fazol, az emberekben a jot fogod meglatni es legyenek barmilyen tavol a szeretteid, kozel lesznek hozzad!
(szentimentalis? vallalom!)

Golf2 2014.12.11. 08:22:15

ha választani kéne inkább London a fegyenc leszármazottak meg pontozzák egymást

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 08:23:33

@Golf2: savanyú az a szőlő, ahogy látom

adg 2014.12.11. 09:21:00

@Golf2: Londonba koltozve meg nem irod ki magad a szulofoldedrol? Mar napok ota ketsegek kozt orlodom, hogy mi lehet a tavolsag, amit atlepve kiirom magam...

2014.12.11. 09:29:07

@Golf2: Igen, meg az a másik, hogy aki Ausztráliába megy, az túl messze kerül Magyarországtól, így már nem magyar. :( London még belefér, mert csak pár óra repülőnyi távolságra van.

barkoca 2014.12.11. 09:32:12

Angliában én is láttam feliratos padokat, nekem is nagyon-nagyon tetszettek.

LyukasBogrács 2014.12.11. 09:32:13

@Réka ‎:
Hát, nem kookaburra, az biztos.

Határátkelő 2014.12.11. 09:32:48

@LyukasBogrács: Nem is állította senki, hogy az.

bxf 2014.12.11. 09:45:29

Koszi a richmondi kepeket. Egyik baratomnak ott van haza (ketto is), es jovo nyaron fogom meglatogatni. Mar elore lelkesedem.

adg 2014.12.11. 09:59:16

@Réka ‎: Az egy galah, rozsaszinu papagajfele. Eleg kozonseges.
Kevesbe zavaro, mint a kakadu.
Kookaburrabol nalunk mas fajtak vannak, nem kacagnak reggelente szerencsere, viszont sokkal szinesebbek, mindenfele szinu van. A jegmararra hasonlitanak, ami nem csoda, kozeli rokonok.

adg 2014.12.11. 10:02:53

@Határátkelő: Sajnos nem vicc, par napja tudtam meg en is, hogy kiirtam magam a szulofoldemrol.
Hat van ilyen...

puhacica 2014.12.11. 10:19:40

jó kis válogatás. :)

articsóka60 2014.12.11. 10:20:12

@rezsöatya: Ez szép gondolat volt! Én is vállalom :-)
@Réka ‎: Vajon az ausztrál emberek ugyanúgy átnéznek a szép papagájokon, mint mi itthon a galambokon?

SzZoole 2014.12.11. 10:30:18

Szep hely nagyon Ausztralia,de nekunk New Zeeland jobban bejon:)))
Kb. 2 eve jelentkeztunk a migration oldalon es pontszamokban megfeleltunk,magasan,a hivatal skypon akart velunk interjuzni,de elmaradt valamiert,addig nem akarunk odamenni,mig a szuleim elnek,remelem jo sokaig.Utanna talan ujraprobalkozunk.

London naponta tobbszor,Richmond pedig egy heten par alkalomal megvan,tenyleg szep hely:)))

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 10:37:51

@adg [Au, Darwin]: kiderült, hogy hány km a határ a magyartalanodásnál? mert én még nálad is messzebb lakom, szóval van miért aggódnom

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 10:38:44

hogyan kergették el a galambokat?

----------------
nem lehetne BP helyett inkább Veszprém (v Székesfehérvár) magasságában a találkozó?

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 10:43:36

@Zoole[uk]: nz klassz, de nincsenek városok igazán, a taksziipar nem valami király

de ha szerzel helikoptervezetős papírt azzal lehet keresni

tableno 2014.12.11. 10:44:59

@pappito: Ugyan már, nincs miért aggódnod. Ahová Kósa elvtárs is jár népitáncot (na jó, Mick Jaggert) nézni, az kóser hely. Sőt, még magyarul is üdvözölték a képviselő urat Auckland utcáin, hát ez már szinte Magyarországnak számít...

2014.12.11. 10:49:47

@Határátkelő: Ahhoz képest, van, aki ezt komolyan gondolja. :D

SzZoole 2014.12.11. 10:50:05

@pappito: Ha jol emlekszem az aplikacion a driver szakmat jeloltuk meg nekem,a nejemnek meg a cukrasz szakmat.Azt irtak akkor,hogy mindket szakmara igeny van,de ez 2 eve volt.

adg 2014.12.11. 10:53:14

@pappito: Nem meg, pedig tegnap is megkerdeztem a szakerto urat. Mindenesetre neked egesz biztos reszeltek, hisz te meg ide is legalbb 5000 km-re laksz, vagy tobb. Szerintem meg sem kene szolalnod magyarul. Na mindegy, majd megkerdezem holnap is, egyszer csak elarulja. Csak az a baj, hogy egyszer van naponta kinyilatkoztatas. Igy eleg soka tarthat...

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 10:53:22

@tableno: ojvé, nem azért jöttem ilyen messzire, hogy ez itt hirtelen Mo-nak számítson! :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 11:07:26

@Zoole[uk]: lehet, nem tudom, évek óta nem nézegetem a hiányszakma listákat
de egyre szigorodik itt is a bevándorlás, előbb-utóbb utolérjük az ozzikat

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 11:09:15

@Philosoraptor:

Pedig ez bizony így van.

Lássuk a tényeket! A magyarság olyan etnikai hovatartozás, melyet nem lehet közösség nélkül gyakorolni. Ez nem egyedi dolog, ez a helyzet a legtöbb etnikai hovatartozással, pár kivétel van csak, pl. a zsidók, az örmények, a görögök, stb.

Azaz aki elmegy Mo-ról (vagy a szomszédos államok magyar többségű területéről, mert az magyarság-szempontból Mo-nak tekinthető), az igenis kiiratkozik a magyarságból. Akár akarja, akár nem. Persze egyedi esetek mindig vannak, de az általános az, hogy az emigráns gyereke már az új haza gyermeke lesz. Tűzhet ki magyar zászlót a házra, verheti a mellét, hogy ő mekkora magyar, beállíthatja a telefonja csengőhangjának a magyar himnuszt, akkor is ez a kimenet szinte mindig.

Ez kb. olyan, mint az elvált férfi, aki visszemlékszik előző házasságára. Lehet, hogy jó emlékei vannak, sőt még az is lehet, hogy utólag már azt hiszi, jobb volt az előző házasság a mostaninál, de akkor is tény: az előző házasság már nincs. Most persze leszámítva az olyan extrém eseteket, hogy valaki ismét házasságot köt korábbi házastársával (én személyesen is ismerek ilyet, de ez azért elég nagy ritkaság). Esetünkben ez az emigráns esete, aki hazatér ismét. De én nem erről beszélek, hanem a tényleges, végleg elment emigránsról.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 11:09:20

@pappito:

O km. Ha elköltözöl Miklóshalmára (Nickelsdorf), az már magyartalanít,

tableno 2014.12.11. 11:14:47

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor ezek szerint te sem vagy magyar?

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 11:16:13

@maxval bircaman szerkesztő: megkönnyebbülve olvasom soraid :)

bár az általad írottaknak ellentmondani látszik az, hogy a magyarnaklevést a kedves szüleimtől örököltem éspluszsőtpláne ha én magamat magyarnak identifikálom akkor az is vagyok, mindenki más meg meg is pukkadhat :)

ráadásul van egy magyarországon született gyerekem, aki magyar (papírja is van róla meg minden) és van egy amelyik jogilag magyar (magy.szül.gyer.) viszont nincs papírja erről, minden amit fel tud mutatni, az egy kiwi állampolgárság, ellenben magyarul beszél és magyarok a szülei és nem költözött el Mo-ról, nem is járt ott soha.

na most mi van?

Muscari 2014.12.11. 11:16:27

@bxf: Richmond gyönyörű, olyan, mint egy kisváros. A parkban meg szarvasok is vannak, olyan, mintha nem is Londonban lennél.

Én is akartam egy pár fotót küldeni, de egyszerűen nem volt időm megcsinalni őket. Az én kedvenc helyeim Hampsteadben és Camdenben vannak, onnan még senki nem küldött képet. Remélem, valakor azért tudok rá időt szakítani, hátha a HA kivételt tesz később.

adg 2014.12.11. 11:18:12

@articsóka60: Igen, teljesen kozonseges madarak a legtobb helyen. Inkabb zavaroak, ektelen ricsajt tudnak csapni, es neha sok szazas falkaban gyulekeznek a kisebb fajtak.
A nagyobb, szinesebbek az mas tema. Azok nem is olyan hangosak.
Engem a kakaduk zavarnak leginkabb a madar kozul, ha a hangjukat nezem. Enyhe kepzavar. :)
Meg a sargalabu bozotcsirke, mert szetkapirgalja a kertet, es osszeszarja az osszes jardat. Raadasul hulye is, minden hajnalban felrepul a tetore. Na most lemez fedes van a teton, es a csirke nem tud megallni rajta, hanem kapar es csuszik lefele. Borzaszto hangja van. Es meg kiabal is hozza. :)

SzZoole 2014.12.11. 11:22:56

@Muscari: Camdenbe el kell menni,egy fotosorozat nem adja vissza Camden filingjet,mondjuk egy szombat delutan/este:)))

rezsöatya 2014.12.11. 11:23:04

@articsóka60: atneznek, de csak ha atlatszó

Határátkelő 2014.12.11. 11:26:08

@maxval bircaman szerkesztő: Tartalmilag nem szeretném minősíteni, amit írtál (csak annyit, hogy abszolút alapvetés, hogy az vagy, aminek vallod magad - még népszámláláskor is, tehát amit írsz, az ha jóindulatú vagyok, akkor egyszerűen nem igaz), ellenben azt szeretném kérni, hogy ha lehet, ne állíts be tényként nyilvánvaló képtelensége(ke)t.

Köszönöm.

Határátkelő 2014.12.11. 11:27:02

@Muscari: Ne tartson vissza semmi, a sorozat bármikor folytatható, azért gondoltam lezárni, mert egyelőre nem érkezett több sorozat. De ha jön, folytathatjuk. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 11:27:35

@tableno:

Az én státuszom már Mo-on élve sem volt egyértelmű, szóval én rossz példa vagyok.

tableno 2014.12.11. 11:28:36

@pappito: Magyarnak lenni elsősorban nyelvi és kulturális identitás. Tehát ha valaki Magyarországon (vagy a környező országok magyarlakta területein) magyarként nő fel és szocializálódik, az a Marsra költözve is magyar marad. Viszont a külföldön született és nevelkedett gyerekei már nem igazán lesznek azok, akkor sem, ha a nyelvet amúgy megtanulják.

2014.12.11. 11:30:32

@maxval bircaman szerkesztő: Eddig sem értettem, hogy kinek és mikor van joga megmondani, hogy ki magyar és ki nem...

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 11:42:26

@tableno: igazából simán lehet, hogy igazad van, de ez az egész annyira ezredrangú és lényegtelen kérdés az életemben, hogy remekül szórakozom a jelenségen, hogy valaki a magyarságmérőt lengeti és kinyilatkoztat :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 11:49:45

@Határátkelő:

Bocs, de ez egy népszerű liberális tévhit, pontosabban féligazság.

A liberális felfogás szerint az etnikai, nemzeti öntudat egyetlen eleme az önbevallás. A nacionalista felfogás szerint pedig egyetlen eleme a származás.

Valójában mindkettő szélsőséges nézet és masszív ökörség.

Igen, bizonyos fokig kell az is, hogy valaki valaminek vallja magát. Ha nem vallod magadat magyarnak, nehezen leszel az. De itt is vannak kivételek, a magát nem cigánynak valló embert is mindenki cigánynak mondja, hiába vallja ő magát magyarnak vagy románnak vagy szlováknak.

Azaz az önbevallásnak vannak határai.

S természetesen ezek a határok fordítva is állnak: hiába vallod magadat x-nek, ha az x közösség téged nem ismer el annak.

Ha holnaptól te kijelented, hogy pl. japán vagy, szerinted ezt komolyan fogja venni bárki is?

Azaz az etnikai öntudat egyszerre önbevallás és elismerés együtt.

A kivándorolt magyar magyarul nem jól beszélő gyerekét senki sem fogja magyarnak tekinteni. Ő kétséget kizáróan magyar származású külföldi lesz a magyar közösség számára. Akkor is, ha a fejére állva magyarkodik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 11:49:49

@Philosoraptor:

A közösségnek. Ez olyan, mint a nyelv, a csendes többség demokratikus döntése a mérvadó.

Határátkelő 2014.12.11. 11:52:45

@maxval bircaman szerkesztő: Nem fogok bemenni az utcádba, bár kétségkívül nemes kezdeményezés, hogy megpróbálod feldobni a kommentek számát, bár nekem ez nem hiányzik.

Ezért csak egy dolgot teszek csak hozzá és a magam részéről lezártam a dolgot: nekem senki se mondja meg, hogy magyar vagyok-e vagy sem. Pont.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 12:01:21

@NIKI LAURA: Csatlakozom.Én is 7 évesen jártam először külföldön, Öszterejk és Dojcsland, a nyugati fele.Már akkor levágtam, hogy az otthoni dicső duma a szocializmusról egy q nagy bullshit.De volt elég sok tapasztalat az exxoc országokból is, Cs, DDR, PL, Yu, Ro, stb...És már akkor megfogadtam, hogy ha ekkora a különbség, akkor bizony én is disszidálni fogok.Anyáméknak persze nem mertem mondani sose, infarktust is kaptak volna egy ilyen bejelentésre a hétéves gyereküktől.Nagyon sokan a családból megtették, volt előttem jó példa.Ami érdekes, hogy pont akkor jött az alkalom, (és sajnos elég későn...) amikor sose gondoltam volna.Hát ilyen ez...

tableno 2014.12.11. 12:04:58

@pappito: Jó, hát nekem is 0 átvirrasztott éjszakát okozott a kérdés eddig... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 12:06:24

@adg [Au, Darwin]: Ne már, még kacagni is szoktak? :-))
Qrva egy népség lehet... :-)

Oz, Nz továbbra is rulez, pedig csak képekről láttam eddig.
Főleg a sok színes "galamb" és a növényzet miatt.Valszeg a megfelelő klímájú helyeket is megtalálnám magamnak.De ez a hajó erre az életre már valszeg elment... :-(

rezsöatya 2014.12.11. 12:15:10

@adg [Au, Darwin]: akkor a csőren kell belenezni es a kloakajan meg ki.

Embereknel ez a szemfenek vizsgalat! :D

rezsöatya 2014.12.11. 12:19:54

@rezsöatya: (raz a repulo! ) szoval van amelyiknek nincs humorerzeke, az nem kacag... csak ul, buval ba@ottan...

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 12:24:39

@adg [Au, Darwin]: :-)))
Hát na,a madarak soha nem az eszükről híresek... :D
Európában meg a sok féleszű kacsa, galamb sz@rik össze mindent, a varjak télen egész fákat töltenek meg a bársonyosan csilingelő hangjuk (mint kb. Luis Amstrongé...) messzire hallatszik...
:-)))
De még mindig a madarak hangja a legkevésbé zavaró pl otthon... :-(

2014.12.11. 12:28:02

@maxval bircaman szerkesztő: Attól még, hogy külföldön élek, attól még magyar maradok. Attól függetlenül, hogy sokan szeretnék ennek az ellenkezőjét hinni, mintegy megtagadva a származásukat. Szerintem senkinek sincsen joga elvitatni a másik magyarságát. De ez amúgy is teljesen jelentéktelen az ember mindennapi életét tekintve. Nekem van egy olyan érzésem, hogy aki meghazudtolja a másik magyarságát (és ugye azoknak szokták, akik nem itt élnek), annak valójában csak savanyú a szőlő, és irigy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 12:31:44

@rezsöatya: Sok a fekvőrendőr odafent? :D
Aki nem repült még: télleg vannak a levegőben is bukkanók, rázókövek, simán lehet érezni...És ez nem vicc... :-)))

rezsöatya 2014.12.11. 12:34:10

@geegee: á, csak macskakoves a kifutopalya...! :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 12:38:59

@Határátkelő:

Egy időben a Szombat című magyar zsidó hetilap rendszeres olvasója voltam. Ott olvastam kb. 10 éve egy vicces történetet. Pontosan arról szól, amiról én is írtam.

A lényeg: a rabbi unokája egy budai társasházban lakik. Igyekszik minden módon titkolni származását. A gyereke meg van keresztelve, katolikus hittanra jár. Ő maga igyekszik folyton szóba hozni, hogy a kedvenc étele a disznóhús. Néha még enyhén zsidózik is a szomszédok előtt. Tök biztos, hogy őt mindenki tőzsgyökeres magyarnak tartja.

Aztán egyik nap becsenget a szomszéd kislány, kezében egy izraeli újsággal: - Anyukám küldött, azt mondja, ez csak a bácsié lehet, s tévedésből hozzánk dobták be.

adg 2014.12.11. 12:43:59

@rezsöatya: Csak elotte ki kell piszkalni a tojast, mert az nem atlatszo. Hacsak nem likas az is.

@geegee: Tessek, csak neked. Magyarul kacago jancsi. Bar ez egy hataratkelo kookaburra, San Diegobol. Bizonyara kiiratkozott az ausztralok kozul.
www.youtube.com/watch?v=UXA0-YAoo9Q

tableno 2014.12.11. 12:46:42

@maxval bircaman szerkesztő: És ez most hogy jön ide? Mert ha jól értelmezem, ez pont a te állításod cáfolata. Ugyanis eszerint bárhova vándorol ki egy magyar, mindig magyar marad.

adg 2014.12.11. 12:55:47

@geegee: "Hát na,a madarak soha nem az eszükről híresek... :D"
Tavaly kempingezni voltunk Katherineben, ez itt van egy kopesnyire, 350-re delre, a bozotban.
Epp reggeliztunk, amikor jott egy papagaj, leszallt a kert csapra, es kinyitotta. Ivott, majd elrepult. Elzarni mar nekem kelett persze, mint a gyerekeim utan. :)
Ilyen egykaros kerti csap volt, amit csak negyed fordulatot kell eltekerni, szoval nam akkora bravur, de azert megiscsak.

Vagy vannak madarak, amik az utra hordjak a kemeny termeseket, hogy a kocsit osszetorjek.
Volt az a kiserlet is, amiben a madar magatol rajott, hogy ha meghajlit egy kis drotot, azzal ki tudja emelni az edenybol a kis kosarkat, amiben a kaja van. Marha erdekes.

tableno 2014.12.11. 13:00:28

@adg [Au, Darwin]: A papagájok intelligenciája a kutyákéval vetekszik. Az európai madarak közül a szarka még ilyen okos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 13:10:01

@adg [Au, Darwin]: De szemét ez, az anyja úristenit neki...
:-)))))) Bakker, az afrikai esőerdőkben gondolnék normálisnak egy ilyen hangot... :-o

Hátőőő, lehet, hogy revideálom magam, ezt télleg nagyon komoly lehet, ha több százan "mosolyognak" így...
:-))))
Közibük kell vágni egy rossz tornacipőt... :D

tanato 2014.12.11. 13:13:36

@geegee: Katasztrófa,megint akkora dugók lesznek a Szentendrei úton hogy leáll majd a forgalom.Civilizált államokban azért építenek körgyűrűt hogy azt használják az autósok ne a városi utakat.Itt meg visszaterelik a forgalmat az amúgy is dugóval teli fővárosba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 13:15:13

@adg [Au, Darwin]: Hehh, hihetetlen.Itt kint guberáló pincéreket (ez a fekete-fehér ruhás szarka vagy mi...) láttam, konkrétan bemászott a szemetesbe és onnan hajigálta ki, amit csak talált, majd kint szemezgetett a zsákmányból. Odahaza nem láttam ilyen sose, meg hasonlókat se, 35 év alatt.Persze ettől még lehet. Kösz a sztorikat... :-)

pasztasuta 2014.12.11. 13:23:07

@Babette .: Akarhol lehet, de abban az esetben lepasszolom a szervezest egy helyinek. Ugye a kecskek is jonnek?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 13:24:45

@tableno:

Úgy, hogy nem elég az egyéni bevallás, kell a közösség is. Ha a közösség nem fogad be, hiába vallod a részének magadat,

tanato 2014.12.11. 13:31:43

@Határátkelő: @maxval bircaman szerkesztő: Ez egy nagyon érdekes kérdés amit Birca felvetett,erről 3 éve már volt poszt is meg vitatkoztunk is,de akkor még Max nem volt velünk.Alapból abban igaza van hogy pl. agy kivándorolt magyar pl. Ozziban 40 év múlva is ausztráliai magyar marad,ha már csak töri a nyelvet akkor is.Egy gyermek meg ha kint született vagy kicsi korában került ki a szüleivel pl. biztosan magyar származású francia lesz hiába beszélnek vele a szülei csak magyarul otthon.A problémás esetek az országon belüli nemzetiségi vagy etnikai csoportoknál vannak.Pl.Bircánál akinél nem lehessen tudni hogy ő bulgár származású magyar,vagy magyarországi bulgár személy.Ezt csak ő tudja érezni és valamelyik csoportba azonosítani magát.
Pl. az Egyetemen anno sokszor kérdezgettük a Mo.-i románokat,szlovákokat,hogy minek tartják magukat.Általában nem tudták vagy nem akarták elárulni,kitérő válaszokat adtak.PL.:Én tudok gondolkodni szlovákul,meg magyarul is,vagy:Nekem a "főnököm" Kádár, nem Ceausescu.Ugyanígy kitérő válaszokat adtak ha egy meccs előtt megkérdeztük,most a románoknak vagy a magyaroknak drukkolsz majd.Még érdekesebb a cigány vagy a zsidó etnikumnál ahol ráadásul még a nyelv is magyar.Itt bizony bejön az is hogy ő saját magát minek érzi meg a környezete őt minek tartja.Pl egy sötétbőrű cigány környezetben élő ember hiába hangoztatja hogy magyarnak tartja magát a környezete cigánynak fogja tartani/a magyar és a cigány környezete is./na meg magyarországi zsidó embereket szoktak néha azzal provokálni,hogy akkor most te Izraelhez vagy Magyarországhoz vagy lojális?Azért azt mondták erre sokan hogy bizonyos ügyekben ide,más ügyekben meg oda.Pl. palesztin kérdésben Izraelhez,Erdély ügyében meg Magyarországhoz.

2014.12.11. 13:59:01

@maxval bircaman szerkesztő: az, hogy a Szombatot olvastad, az inkabb szegyen. Ez olyan, mintha en azt mondanam, hogy olvasok magyar hireket, a Kurucinfot.

adg 2014.12.11. 14:02:25

@Babette .: A, annyi nem lehet. Az egyenlito is csak 40076 km, pont 40000-rel hosszabb a Balatonnal.
Szerintem valahol 7-10000 korul lehet a hatar. Anglia meg belefer, Ukrajna talan, Oroszorszag az Uralig. Mongolia mar biztos nem. Kenya?
Ah, borzaszto, a fejem is belesajdul, annyit gondolkodom ezen.

puhacica 2014.12.11. 14:08:08

@geegee: @tanato: dugók már most vannak, akkorák, hogy az valami eszméletlen. mi minden reggel ott járunk be. ha 8:50-kor indulunk, akkor kb. 9:10-re beérünk Óbudára. de addig halálos. olykor Szentendréről nem lehet kijutni, mert a hídra igyekvők nem férnek be a sávjukba és a városba vezető haladó sávokban várják a sorukat. ráadásul az elmúlt egy-két hónapban olyan intézkedéseket hoztak, amik még inkább lelassították a haladást. megszüntették a Hadrianus utcánál a visszafordulási lehetőséget, betonfalat emeltek, hogy korábban, a záróvonalon se tudj visszafordulni, végleg egysávúsították a kétsávos hellyel rendelkező körforgalmat, szóval szerintem akit ezzel megbíztak, annak a szerződésében benne volt, hogy "baccál ki velük, ahogy csak tudsz!!!". :( írtam is erről egy posztot, amikor elkészült a nagy mű. felháborító, komolyan mondom.) az M0-ról nem is beszélve. hogy lehet egy olyan úton útdíjat kérni, ami nincs kész? ráadásul milyen minőségű már? ahhhh.... :( minden egyes új ötletükkel megerősítenek abban, hogy jól döntöttünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 14:10:45

@geegee: nem értem a felháborodást. Évi 5000 forintról van szó. Olyan embernek, aki autóval jár, ez nem jelenthet gondot.
Sok idióta döntést hoz a kormány, de néha az az érzésem, az emberek már zsigerből háborodnak fel mindenen.

tanato 2014.12.11. 14:16:08

@Réka ‎: Szó nincs róla,aki nem a megyéből utazik arrafelé annak rendesen ki kell fizetni a normál 10 napos vagy havi vagy éves matricát.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 14:25:20

@tanato:

Valamelyik zsidó honlapon volt pár éve egy felmérés erről. Zárt felmérés volt, azaz csak zsidókat kérdeztek.

A kérdés: Ön elsősorban mi?

A válaszok:
- Zsidó vallású/származású magyar vagyok - ez a hagyományos válasz, azaz a "nincs zsidó nemzetiség" opció: ezt választotta 25 %, ami meglepően kevés, tekintve, hogy ez pl. a MAZSIHISZ többségi álláspontja,
- Zsidó és magyar vagyok egyszerre - 65 %,
- Magyarajkú zsidó vagyok - ez a kemény cionista válasz, ezt választotta 10 %.

Ami a magyarországi bolgárokat illeti, vicces a helyzet. Emlékszem egyszer egy megbeszélésre. Arról volt szó, hogy ki töltsön be egy adott tisztséget. Valaki mondja "legyen XY". Válasz: "de hisz az egy magyar!". Másik javaslat "akkor legyen QZ". Válasz: "de hisz ő Bulgáriából jött 30 éve, ide házasodott, akcentusa van magyarul még most is!". Végül megszólalt az egyesületi elnök: "ez a tisztség jelképes, mindenképpen autochton ember kell".

Aztán sokat röhögtünk később az "autochton ember" kifejezésen. Mert érteni lehetett mit akar jelenteni, de idiótán hangzott. Szóval autochton ember = aki Mo-on született, magyar az anyanyelve, de a szülei, nagyszülei Bulgáriából jöttek.

puhacica 2014.12.11. 14:32:16

@Réka ‎: az csak a megyei e-matrica. képzeld el, hogy az M3-bevezető járhatatlan a reggeli és esti csúcsban, a Hungária szintén, a Szentendrei szintén. a többit nem használom, nem akarok hülyeséget mondani, de gondolom ott is egymást érik az autók. rengeteg ember ingázik, nekik mind fizetni kell majd. fizetnek azért, hogy állhassanak a dugóban. mert kerülni nem tudnak. ha tudnának, most se lenne dugó. és még mennyi mindenre lesz ez hatással! csak egy példa. a fuvarozók biztos, hogy be fogják építeni ezt a pluszt a költségeikbe, vagyis emelkednek majd az általuk szállított termékek árai, lásd: kenyér, cipő, bármi. ráadásul ezzel a tervvel is az a gond, ami a netadóval volt. az elv, ami felháborító. nem arról van szó, hogy van-e pénz kifizetni. hanem hogy nem látom, mire költik, valószínűleg azért, mert nem forgatják vissza. magyarul az utak egyre szarabbak, miközben a díjak egyre nőnek. (a másik ilyen, amin ki vagyok akadva, a baleseti adó. nem sok az se, évente 5-6 ezer forint. de miért fizessek én adót valami olyasmi miatt, ami meg sem történt? érted? adózol, pedig sose okoztál balesetet. agyrém.)

Mr Long 2014.12.11. 14:34:44

@adg [Au, Darwin]: Nem felsz, hogy kiderula kecotokon megy keresztul a hatar? Mekkora para, ha nezed a tv-t, de kell sor a hutobol akkor az identitasod elvesztesevel jatszol? Es most nem a tulzott alkoholfogyasztas okozta identitasvesztesrol beszelek! :)

Mr Long 2014.12.11. 14:37:10

@maxval bircaman szerkesztő: "Azaz aki elmegy Mo-ról (vagy a szomszédos államok magyar többségű területéről, mert az magyarság-szempontból Mo-nak tekinthető), az igenis kiiratkozik a magyarságból. "
Akkor en is kiiratkoztam? Vagy mivel asszony magyar igy mi kozosseget formalunk?

Mr Long 2014.12.11. 14:39:57

@tableno: Ritkan latni annyira Nagy Magyarokat, mint az '56-osok gyerekei :) Szoval a kulfoldon szocializalodott/felnott emberek aztan csak az igazan magyarok.

adg 2014.12.11. 14:48:36

@Mr Long (UK): Nem, ettol nem kell felnem. A szagerto azt mondta, hogy aki ausztraliaba koltozik, az kiiratkozik a szulofoldjerol.
Vagyis, a hatarnak valahol ausztralia es magyarorszag kozt kell huzodnia.
A sorrol meg ne is beszelj, meg elottem all a holnapi nap. Ceges karacsony lesz, vagyis elmegyunk fishingelni, egesz nap valami hajon fogunk zotyogni, es biztosan nem lesz a fedelzeten semmi, amiben nem lesz alkohol. Kizart, hogy tuleljem.
:)

Mr Long 2014.12.11. 14:52:49

@Réka ‎: Bevezetik a nyolcban a kommunalis adot. Akinek ott van lakasa, de nem lakik benne fizessen evi kb 23e forintot. Azt nem tudom, hogy tulajonkent, vagy lakasonkent kell fizetni, de van egy sanda gyanum, hogy nem lakasonkent, hisz osztott tulajdon eseten ki legyen a kotelezett? Jah, persze ezt akkor is fizetned kell, ha ures a lakas, nem adod ki albiba. Ha albis akkor meg meg szja-t is fizess a bevetel utan. Persze ha valakinek van penze plusz lakast venni, az fizessen erte...

Mr Long 2014.12.11. 14:57:55

@adg [Au, Darwin]: Hat nem sajnallak, en is lecserelnem arra a holnapi ceges karacsonyt... BTW nektek ez munkaido? Nekunk elore le kellett dogozni a heten fel napot, hogy ihassunk...

adg 2014.12.11. 14:59:42

@Mr Long (UK): Termeszetesen munkaido. Eleg lazan kezeljuk a munkaidot, mindket iranyba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 15:14:26

@puhacica: Igen, olvastam nálad.Nagy mázli, hogy még ritkán se kell arra járnom...

@Réka ‎: Az elv a durva, hogy egy elkerülő célból épült útszakaszra vetnek ki adót, hogy aztán azt a pénzt ellophassák.Mert mi haszna lesz belőle az országnak...?
Illetve az is durva, hogy a magyar autósról lehúztak már vagy 77 rókabőrt, és még mindig akarnak újabbakat és újabbakat.

tableno 2014.12.11. 15:14:48

@Mr Long (UK): Nem igazán. Ugyanis az a magyar kultúra, ami 56 után kialakult otthon, az nekik ismeretlen. Egyszerűen hiányzik náluk a magyar szocializáció.

Hari Seldon 2 2014.12.11. 15:32:13

"Persze egyedi esetek mindig vannak, de az általános az, hogy az emigráns gyereke már az új haza gyermeke lesz. Tűzhet ki magyar zászlót a házra, verheti a mellét, hogy ő mekkora magyar, beállíthatja a telefonja csengőhangjának a magyar himnuszt, akkor is ez a kimenet szinte mindig."

Az amerikai magyarok másképp gondolják. Ők aztán Magyarok! (így nagybetűvel)

Mr Long 2014.12.11. 15:32:21

@tableno: Lattam harminc koruli sracot televarva lyukas zaszlokkal, meg "Vesszen Trianon!" feliratokkal. Nekem nagyon fura volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 15:34:21

divany.hu/2014/karacsony/2014/12/10/bejgli/

Bájgliteszt!
Daubner abszolut rulez, egykoron volt magyar munkahelyemre nekem kellett onnan hordanom a süteményt a születésnapokra (valahogy nem bírt probléma lenni... :-))))))))))))) ).Kurvafinom volt akkoriban minden.De később sem csalódtam, ha ott vásároltam.Ennyi reklámot érdemeljenek meg! :D

Hari Seldon 2 2014.12.11. 15:37:25

Jó kép a kakasos Trafalgar tér.
Van benne valami szürreális, hogy a Gallok nemzeti jelképét azon a téren helyezték el.
Talán Villeneuve győzött?

2014.12.11. 15:54:19

@geegee: Csak a szokásos. A magyar költségvetés olyan, hogy előbb költekezünk, aztán realizáljuk, hogy nincsen pénz, hát kell valami újabb bevételi forrás...

Mr Long 2014.12.11. 16:02:25

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor mi is magyartalanokka valttunk?

2014.12.11. 16:02:41

@Réka ‎: Egyszerűbb lenne, ha az emberek nem kapnának fizetést, hanem egyből megkapná a magyar állam azt is, majd az állam újraosztaná a saját megítélése szerint. :D

"Sok idióta döntést hoz a kormány, de néha az az érzésem, az emberek már zsigerből háborodnak fel mindenen."

Csak idióta döntéseket hoznak. Elhiszem, hogy neked onnan a távolból, nincsen problémád az újabb lehúzással.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 16:16:51

@geegee:

Bulgáriában mindenkinek kötelező az éves matrica. Mindegy, hogy autópálya vagy sem. Gyakorlatilag minden matricaköteles, ami nem a települések belterülete.

Külföldieknek is, a határon lehet venni heti vagy havi matricát.

Viszont nincs külön útdíj sehol ezen felül, leszámítva két hidat a bolgár-román határon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.11. 16:17:13

@Mr Long (UK):

Igen, hacsak nem mentek haza. Ti már britek vagytok valószínűleg.

Egyszerűen ha az ember kimarad egy közösség életéből, akkor annak már nem tagja. Persze jogilag tag maradhat, de más a tényleges helyzet.

Ez olyan, mint hogy beiratkozom a könyvtárba, klubba, pártba, bármi másba, s aztán nem megyek 10 évig. Fizetem a tagdíjat, jogilag tag vagyok, de nincs kapcsolatom ténylegesen.

Ma már az internet valamennyire segít a helyzeten, azaz sok infó eljut, de így sem az igazi. .

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 16:17:24

@Philosoraptor: a "neked ott a távolból" demagóg dumát egy határátkelős blogon elég nagy fail.
De a gyengébbek kedvéert szájbarágósan: Nem azért nincs problémám vele, mert nem ott élek. Ha hiszed, ha nem, még mindig bele tudom képzelni magam az ottani helyzetbe és úgy gondolkodni a dolgokról, mintha ott élnék. Szóval nem érzem olyan nagy katasztrófának azt az évi ötezer forintot egy autós embernek, a magyar fizetésemmel gondolkodva sem.
Az M0 fizetőssé tétele viszont nyilván csak akkor nyer értelmet, ha a belvárosi dugódíj sokkal drágább lesz, mint a matrica. Inkább az a gond, hogy a kormány szokás szerint átgondolatlan félmegoldást tálal.

Mr Long 2014.12.11. 16:20:37

@maxval bircaman szerkesztő: Az a baj, hogy ellenben a benzinben fizetunk utdijat, szoval kurvara kerdeses, miert szedik be megegyszer a sapot.

Mr Long 2014.12.11. 16:23:28

@Réka ‎: Van aki nem kenyelembol tart autot, hanem szuksegbol. Bar tudom, tessek kozelebb koltozni a melohelyhez, meg ne kossuk le magunkat hazzal, de van ismerosom, aki Albertirsarol jar fel a Soroksari ut kornyekere dolgozni. Vegul is meghetne tomegkozlekedve orakat utazva, vagy autoval es megvan osszesen ket ora alatt oda-vissza. Vonattal+bkvval tobb, mint negy ora lenne neki...

Mr Long 2014.12.11. 16:27:46

@maxval bircaman szerkesztő: Ebben az evben asszony negyszer, en otszor voltam/leszunk Mon. Akkor most mi van?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 16:30:13

@Mr Long (UK): nem állítottam, hogy bárki hobbiból tart autót, csak azt, hogy aki autót tart - bármi okból -, annak évi ötezer forint nem tétel a többi kiadáshoz képest. Annak, hogy miért van autója, semmi köze a témához.

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 16:30:43

@tanato: "Az Egyetemen anno sokszor kérdezgettük a Mo.-i románokat,szlovákokat,hogy minek tartják magukat.Általában nem tudták vagy nem akarták elárulni,kitérő válaszokat adtak..."
Van egy unokatestvérem, aki ötévesen került külföldre (a nagybátyáméknak menekülniük kellett 1956-ban), Svédországban nevelkedett, svéd állampolgár, apukája csak franciául beszélt vele, 30 éve Németországban él, amúgy még nagyon jól beszél angolul, magyarul is, bár akcentussal... szóval amikor kérdeztem, minek tartja magát, nemigen tudta megmondani. Franciás neve van, úgyhogy ha idegenek valamiért rákérdeznek, általában franciának mondja magát (állítólag a papája révén dél-franciaországi ősökkel rendelkezik), mindenesetre elég nehéz lenne megmondani, milyen nemzetiségű. Vér szerint persze magyar. És (legalábbis régebben így volt) ha fejben számol, azt magyarul teszi, bár szerintem a német nyelv biztosan jobban megy neki.
Mindenesetre soha nem éreztem rajta, hogy azon marcangolná magát, milyen identitású is...

Mr Long 2014.12.11. 16:31:53

@Réka ‎: Legyen inkabb 15ezer akkor, hisz az sem sok... Az elvvel van baj.

Mr Long 2014.12.11. 16:35:05

@Réka ‎: Azzal, hogy szednek egy sapot, amiert nem adnak semmit! Fizetik az autosok a rengeteg adot a benzinben es meg pluszban tesznek ra egy lapattal.

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 16:36:41

@Mr Long (UK): Igen, ti kiiratkoztatok a magyarországi magyar közösségből, velünk, Diggerékkel, Zoliékkal stb. együtt (bocs, amiért nem sorolok föl mindenkit). Mi most kisebbségi magyarok vagyunk.
Más szóval románok.
:))))))))))))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 16:37:45

@Taxomükke: Európai. Nem rossz identitás az. :)
@Mr Long (UK): ja, az elv... a vizitdíj is hogy kiverte a biztosítékot (oh the irony, hogy pont a fidesz ugatott/uszított ellene a leghangosabban). Szerintem inkább az elv az, ami itt ésszerű. Sok helyen van autópályadíj, városi dugódíj, egyebek. Minden útszakaszra lehetne találni valami kifogást, hogy pont ott miért ne legyen útdíj. Ha körgyűrű, akkor az a baj, hogy eltereli a forgalmat a városba. Ha üdülőhelyhez közel, akkor elveszik az emberektől a pihenés lehetőségét. Ha vidéken, akkor ellehetetlenítik a vidéket. Stb, stb, stb...
Szóval az elv teljesen normális szerintem. Ahogy már látható, a kivitelezéssel lesz némi gond... és ahogy írod, a befolyt adó felhasználásával.

Mr Long 2014.12.11. 16:46:04

@Réka ‎: Szerintem a legegyszerubb, vegyuk el az autojat annak, akinek folosleges. Ugysem kell mar auto a nagybevasarlashoz, hisz a tescot, stb kiuzik, minden sarkon lesz nemzeti cba, majd csak 50 metert kell cipelni a karton vizet, nem par kilometerrol kocsival, meg a sok kilo egyeb arut sem kell autoztatni.
A dugodij is max oda lenne bevezetheto, ahol nem laknak, csak dolgoznak az emberek. Evekig a belvarosban laktam es kijartam dolgozni videkra naponta. Akkor most minden nap kellett volna dobalnom a penzt a kapukba, vagy lerakni a kocsit a varos szelen es bebuszozni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 16:50:50

@Mr Long (UK): sőt lőjünk agyon mindenkit, aki kimerészkedik a kapun.
Így, túlzásokkal is lehet beszélgetni, csak nem érdemes...

Muscari 2014.12.11. 16:51:23

Hazaertem es vegigneztem a kepeket. Ausztraliarol johet meg, ha van, nekem sosem eleg! Egyszer muszaj lesz eljutni oda, az a park peldaul azzal a csodaszep az Araucariaval meg eukaliptusz faval nagyon hivogato.

Richmond is nagyon jo, kar, hogy hozzank messze van.

@Klára Turóczi: nincs valami tarhelyed, ahol meglehet nezni a kepeket? Photobucket, Google Drive vagy hasonlo? Engem nagyon erdekelnenek. Vagy akar valamelyik kepmegosztoval is feltehetnel parat.

Mr Long 2014.12.11. 16:56:01

@Réka ‎: Nem, ez teljesen jogos dolog. Egy valag penzt kifizetnek az autosok adokban (joreszt a semmire) es csak uj sapokat latnak bennuk. Teny, konnyen lehet versenykepesse tenni a tomegkozlekedest az autozassal szemben ugy, hogy ellehetetlenitjuk az autosokat, mert igy nem kell szolgaltatast felmutatni, mert szegeny ember kenytelen lesz a buszt valasztani.

Muscari 2014.12.11. 16:57:15

@geegee: akkor en is reklamozok egy kis bejglit. Rezsoatyanak ez nem szol, mert o sut maganak, ugy tudom, Zolinak sem termeszetesen, de mindenki mas, aki Londonban finom bejglit akar enni menjen a Luis-ba.

www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g186338-d1017363-Reviews-Louis_Hungarian_Patisserie_Hampstead-London_England.html

Muscari 2014.12.11. 17:00:11

@Hari Seldon 2: Azert Nelson admiralis is ott van am :-)

2014.12.11. 17:01:13

@Réka: A politikusok az autósokat is ugyanolyan hülyének nézi, mint a többi embert, szóval nem kell itt a rizsa. Nincsen olyan év, hogy ne lenne deficites a költségvetés, majd beszedjük adóból. Ennyit tudnak.

Vitatnám, hogy "csak" 5 ezer forintról van szó, mert az ember leadózza az adózott fizetését, majd hozzájárul a boltban is, az atm-nél is, az sms-nél is, és a többi, számon se lehet már tartani. Az elvvel van gond, és azzal, hogy az a pénz is el fog tűnni majd nyomtalanul.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 17:02:05

@Mr Long (UK): ok látom neked nem bejövős a dolog, szerintem meg teljesen rendben van :) ezen ne vesszünk össze. Annyira mondjuk nem is érdekel a dolog.

Más: az Icelandair gépe északifényes festéssel. Megalav!!!

airlinersgallery.smugmug.com/Airlines-Europe-2/Airlines-Europe-2/Icelandair/i-fdHzT9B/0/M/Icelandair%20757-200%20WL%20TF-FIU%20%2814-Northern%20Lights%29%28Grd%29%20NWI%20%28MVY%29%2846%29-M.jpg

@geegee: E80 torta, többet nem mondok. Mennyország. A mi munkahelyünkre is onnan hozattuk a tortákat :) a fagyijuk is sokáig legendás volt.

Muscari 2014.12.11. 17:08:38

@geegee: ez nagggggyon gaz :-(

Kivancsi vagyok a fanatikus Viktor-rajongok ezt mivel magyarazzak majd meg.

@Réka ‎: milyen otezer forint? Az a megyei matrinca ha jol emlekszem, de nem csak Pest megyebol jarnak Pestre dolgozni vagy akarmit is csinalni.

Megint arrol van szo, hogy valami olyasmiert kene fizetni, amiert eddig nem kellett. A varosokat elkerulo utak mindenhol ingyenesek, mert pont az a cel, hogy azt vegyek igenybe az autosok. Egyszeruen fejostehennek nezik az embereket Magyaroszagon.

Muscari 2014.12.11. 17:10:58

@Réka ‎: akkor legyen inkabb dugodij, annak legalabb lenne ertelme es tisztulna a belvaros levegoje. Ilyensmi, mint amit akarnak szerntem egy orszagban sincsen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 17:12:53

@Philosoraptor: @Muscari: abban igazatok van, hogy az emberek nem azt kapják vissza az adóból, ami elvárható lenne. Innen nézve érthető a felháborodás. Viszont az a körgyűrű sem tartja fenn önmagát holdfényből és madárdalból.
A dugódíj Budapesten valóban kéne, mint egy falat kenyér.

2014.12.11. 17:17:57

@Réka: "Viszont az a körgyűrű sem tartja fenn önmagát holdfényből és madárdalból."

Már most is elveszi az állam az emberek fizetésének az 50%-át, oldják meg, hogy fent tudják tartani. Sajnos Mo. költségvetése olyan, mint egy lyukas zsák. Felül beleöntik a sok pénzt, alul meg kifolyik. Az egész bagázs menne a kőfejtőbe életfogytig, ha rajtam múlna.

puhacica 2014.12.11. 17:27:57

@Réka ‎: idezet a cikkbol: "A megyei e-matrica nagy nyertesei lehetnek a Balatonra rendszeresen járók, akik három megyei matricáért cserébe egész évben 15 ezer forinttal ússzák meg az utazást az eddigi 43 ezres éves díj helyett." - tehat eleve nem evi 5000 az osszeg. a megyei matrica kedvezobb ara egy dolog. de sokkal tobben fognak sokkal tobbet fizetni. olyanert, amiert mar fizettek egyszer. es nem kapnak vissza soha, semmit. csak egy ujabb lof.szt a seggukbe. teljesitmenyado, baleseti ado... ez olyan, mint a netado. ott se a 700 ft csapta ki a biztositekot. de mondok egy ujabb peldat. rendszeresen jarunk boltba. tegyuk fel, hogy a kormany januartol bevezeti a bevasarlasi adot. azaz a kasszanal minden egyes fizetes alkalmaval le kell perkalni 100 ft-ot. vegul is miert ne? nem nagy osszeg, akinek van penze vasarolni, azt ez se csapja foldhoz. csakhogy. amiket vettel a boltban, azokon is van afa, meg a kp felvetelnek is es a kartyas fizetesnek is van dija. szoval mire fel fizetnel plusz bevasarlasi adot, foleg, hogy a befolyt osszegbol a bolt se lesz szebb, a kiszolgalas se lesz gyorsabb... erted, mi a problemank?

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 17:28:36

@Réka ‎: Gondolom, annak is tapsolnál, ha Svédországban is kitalálnák, hogy mondjuk a Stockholmba bevezető főutakon elsejétől fizetni kell.
Vagy rosszul gondolom?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 17:34:51

@adg [Au, Darwin]: akkor összement, én még 44-et tanultam

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 17:44:23

@Réka ‎: ha én pestnek akarnék menni át Kecskemétre (ami a leggyorsabb megoldás), akkor az odavissza 600 km, kb egy tank benzin (kb 16 000) + autópályadíj (10 napos, mert 4 napos már nincs) kb 3000 + jönne még hozzá 5000 M0-ás???
Margit, normális???

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 17:48:44

@Réka ‎: be fog menni a forgalom egy része megint a Hungáriára...
remek lesz

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 17:52:37

@Philosoraptor:

azzal van a gond, hogy nem elég, nem elég, még mindig nem elég ("nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok"),
és nem, nem az jut eszükbe, hogy nem kéne lopni, vagy nem jobban kéne sáfárkodni,
hanem: legyen új adó!

Igaz Barát 2014.12.11. 17:53:14

@Babette .: Háát, szerintem neked a kormányban a helyed. Szerintem úgy találták ki, hogy a matrica az érvényes minden útra, és csak akinek nincs, az vehet egy ötezresért az M0-ra. De a te ötleted a jobb, valószínűleg meg fogják fontolni. :)
Ha sarcolunk, akkor sarcoljunk rendesen.

MagyarJoe 2014.12.11. 17:58:58

@Babette .: igy kerik vissza az extra profitot a polgaroktol :) mert Mo-n van profit es extra profit

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 17:59:11

@Philosoraptor: te kiszámoltad már, hogy konkrétan mennyi marad minden adózás(+járulékok) után a fizetésedből?

55% a nettód
ennek elmegy kb 30%-a áfára
-kamatadó
-tranzakciós adó
-stb
mennyi marad, kb 30%?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:24:13

@maxval bircaman szerkesztő: Na, ezt kösz, jó tudni.Tervezünk egy Balkán-körutat, nem biztos, hogy jövőre sikerül, de valamikor csak összejön.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:33:11

@maxval bircaman szerkesztő: Nem mondja rosszul a Birkaember, magamon is észrevettem ezt.Ha otthon vagyok, korántsem tudok már annyi mindenhez hozzászólni az aktualitásokon belül, nem feltétlen értem az összefüggéseket, mert nem vagyok naprakész.Sokszor nem is értem, hogy piszlicsáré dolgokat miért rágnak a magyar politikában fél évig, stb.(Volt egy eset, miszerint csináltak egy Orbán szobrot hungarocellből, aztán letörték a fejét és fociztak vele.Ez ment napokig a neten.Hát most ki a bánatot érdekel ez napokon át?Ha otthon élnék se érdekelne.Hülyék mindig vannak, lesznek.) Kimaradnak események, az ember óhatatlanul leszakad egy kicsit.De szerencsére nem csak a kib@$zott politika van...

Muscari 2014.12.11. 18:34:07

@Zoole[uk]: ja, majd megyek vasarnap kora reggel, hogy lefotozzam a sok szemetet :-)

Egyebkent tenyleg, a hangulatot nem mindig adjak vissza a kepek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:38:48

@Réka ‎: Az a baj ezzel, hogy ide négyezer, oda ötezer, amoda hatezer és a 26 féle lehúzásból lehet, hogy több összejön autós költségnek évente mint a svéd összeg, ugyanolyan kocsira(Rezsióradíjakat leszámítva).És akkor még nem vettük a töredék, alamizsna fizetéseket otthon.És a legdurvább, hogy semmit nem lát, kap vissza ebből a polgár.Mert ha ezen összegek miatt rohamléptékben javulnának az utak, a parkolási lehetőségek, az Emnullás továbbépítése, akkor még az ember szemet hunyna...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:44:52

@Muscari: Köszönöm a tippet, alkalmasint majd megnézem.Jó lenne már Londonba is eljutni.Pár napra nem akarok, mert az semmire se elég, 2-3 hét meg, ami elég volna, az meg sok, az éves kötelező körökön felül.Nem is feltétlen pénzben lenne olyan sok, hanem időben... :-(( De majd egyszer...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:45:56

@Muscari: Köszönöm a tippet, alkalmasint majd megnézem.Jó lenne már Londonba is eljutni.Pár napra nem akarok, mert az semmire se elég, 2-3 hét meg, ami elég volna, az meg sok, az éves kötelező körökön felül.Nem is feltétlen pénzben lenne olyan sok, hanem időben... :-(( De majd egyszer...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 18:49:11

@Réka ‎: Nem kicsit röhejes ez az elnevezés, olyan, mit ha valami tartósítószer-szinezék lenne... :D Biztos kokottfinom lehet, elhiszem.Asszem, még nem kóstoltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 19:00:19

@Taxomükke: Stokiban van mondjuk dugódíj.Itt is van egy autópályás körgyűrű, itt sincs kész... :D Én spec a magyar Hungária körút után itthon csak Sverige-körútnak hívom...
:-))))
De itt az embereknek van pénze kifizetni, egy jelentéktelen összeg; ráadásul van maximális napi értéke is.És nem a 66. adónem, továbbá lehet látni is belőle eredményt.Vagyis nem ér összehasonlítani...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.11. 19:04:04

@geegee: " itt sincs kész..." = itt sem ér körbe 360 fokban, de azért jól lehet használni

Keleti Szél 2014.12.11. 19:07:15

Erősen növekszik a zsidóellenes támadások száma Franciaországban.
De van, ahol még rosszabb a helyzet. Vajon melyik ország az, amelyik még "jobban teljesít"? :(

According to a European Union survey of nearly 6,000 Jews from nine countries released last month, France ranked second only to Hungary in the number of Jews contemplating emigration because of anti-Semitism, with a staggering 46 percent of 1,137 French Jews polled. France also was second in the number of Jews who feared self-identifying as such in public, with 29 percent.

The figures correlate with a spike in anti-Semitic attacks registered last year: A total of 614 recorded incidents that constituted a 58 percent increase from 2011.

***********
Az identitás nem csak a magyaroknál kérdés és kérdéses :) :

Shlomo Sand to secular Jews: I'm not Jewish and neither are you
In his new book, the controversial historian challenges secular and anti-Zionist Jews to define their identity (“How I Stopped Being a Jew”)

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 19:08:47

@geegee: Pont ezért kérdeztem Rékát, hogy ha annyira helyesli a budapesti körgyűrű meg a bevezető utak fizetőssé tételét, mit szólna egy ugyanilyen intézkedéshez Stockholmban?

kovacs55 2014.12.11. 19:31:57

@Taxomükke:
Gondolom, annak is tapsolnál, ha Svédországban is kitalálnák, hogy mondjuk a Stockholmba bevezető főutakon elsejétől fizetni kell.
Vagy rosszul gondolom?

Arrol volt szo hogy Stockholmban az Essingenledenen (ket varosreszt összekötö több savos autout ahol nem lesz dugodij, ezt igertek) de a kapzsi parasztok rajöttek hogy ez milyen jo bevetel lenne es ezt meg is lepik (föleg a zöldek ugatnak mellette, nem szabadna öket a hatalom közelebe engedni) A kulönbseg csak az hogy itt a birka nep nem is tiltakozik ez ellen hanem egyszeruen tudomasul veszik. F@szom eszem megall...

2014.12.11. 19:38:00

@Babette .: Valahogy így.

Csak arra vagyok kíváncsi, mi kell ahhoz, hogy az emberek fellázadjanak? Vagy bármit meg lehet velünk csinálni?

2014.12.11. 19:39:47

@Babette .: Nem tudom, de akarom-e tudni, ez itt a kérdés. :D

2014.12.11. 19:42:22

@Philosoraptor: Helyesen:

Nem tudom, hogy akarom-e tudni, ez itt a kérdés.

2014.12.11. 19:45:52

@Keleti Szél: Azért erre alapozva még ne csomagoljatok, korai az öröm. Van amúgy 4 évük, majd 2018-ban lesz megint örök élet, meg ingyen sör.

Mr Long 2014.12.11. 19:57:19

@Philosoraptor: Na az smst hagyjuk. Van egy magyar kartyam, amit otthon hasznalok. Multkor feltoltottem es kaptam egy uzenetet, hogy ajandekba (!) kapok most 10 db INGYEN smst, amit halozaton belul felhasznalhatok. Minderre van 7 napom. Na anyatok!

tanato 2014.12.11. 20:07:07

@Taxomükke: Nem is kell ezen marcangolnia magát,nyilván vannak elképzelései az un. identitásáról,de nem foglalkozik vele különösebben.Éles helyzetben viszont lehet jelentősége.Pl. a 2.vh.-ban az USA-beli japánokat táborokba zárták mert nem bíztak amerikai identitásukban.

tanato 2014.12.11. 20:16:05

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az infót a magyarországi bolgárokról meg a zsidókról is.Valahogy én is így gondoltam,legtöbbjük/legtöbbetek/ide és oda is húz és nem tiszta neki hogy ő tkp. micsoda identitású pontosan.Lojális mindkét államhoz,mindkét nyelvhez,közösséghez.És ezzel nincs is probléma,kivéve a ritka éles helyzeteket mint. pl. a fentebbi japáni-amerikai helyzethez.Egyszer kérdeztek egy magyarországi szlovák,meg egy román tisztségviselőt is hogy-hogy nem annyira magyarellenesek mint amilyen arányban a kinti magyarok szlovák meg románellenesek.Azt mondták azért mert ők több száz éve Magyarországon élnek stabilan,nem úgy mint a szomszédos országok magyarsága.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 20:16:50

@Igaz Barát: ha arra gondolsz, hogy úgy nyilatkoztam, hogy nem tájékozódtam előtte, akkor igazad van.
de csak nem ekkora bűn egy egyszer megtévelyedés?:D

igyekszem nem mindent szart elolvasni, főleg az olyanokat, amik nem érintenek a mindennapokban. komolyan megbolondulnék, a vérnyomásom is felszökne....
így is szinte minden napra esik egy ótvar baromság.

tanato 2014.12.11. 20:20:53

@Mr Long (UK): Nem iratkoztatok ki,mindig magyarok maradtok,mert itthon szocializálódtatok.de a gyermekeiteket tényleg "kivettétek a magyar suliból",ha ők már kint fognak felnőni.De mondom 3 éve ezen a blogon már volt erről a témáról egy post meg utána egy vita is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.11. 20:34:14

@Taxomükke: már meglépték. Nem igazán lett visszhangja. Ráadásul a még félkész körgyűrűt a vörös-zöld koalíció leállította = sokszázmillió kr kötbér. A megkezdett munkálatokat be kell fedni = sokszázmillió kr. Ha most márciusban elkergetik őket a fenébe, akkor megint kiássák a betemetett sztrádát és építik tovább. Hidd el, politikusi agymenésért nem kell a magyar lapokat olvasnom. Az, hogy itt inkább idiotizmusból, mint korrupcióból csinálják, rám nézve édes mindegy.

Igaz Barát 2014.12.11. 20:38:50

@Babette .: Nem, én arra gondoltam, hogy ilyen ötletet nem szabadna leírni, mert a végén még valami okostojás ihletet kap, és beleírják a törvénybe. :-)

Egyébként igazad van, tényleg nem szabad naprakésznek lenni, mert a sok hülyeségtől az ember tiszta idegroncs lesz. Annyit meg az egész nem ér.

2014.12.11. 20:50:09

@Mr Long (UK): Napi 2, és le is tudod. :D

2014.12.11. 20:53:45

@Babette .: Igen, csak kérdéses, hogy milyen következményekkel járna, meg hogy ki fogja bemocskolni a kezét. Nem tudom, hogy azért vannak csak ilyen politikusaink, mert az emberek ezeket szeretik, vagy pedig azért, mert csak ilyeneket tudtunk kitermelni.

2014.12.11. 20:54:37

@Réka ‎: A politikus politikus marad, mindegy, mi a nemzetisége. Csak az a nem mindegy, hogy hagynak-e boldogulni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 21:05:46

@Philosoraptor: mindkettő

most promózzák az egyik tévében a Valkűrt. sejtelmes zene, sötét jelenetek, majd a végén a szöveg mély, ijesztő hangon: Hitlernek meg kell halnia.

csak úgy eszembe jutott, nem tudom, miért.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.11. 21:06:42

@Igaz Barát: nyugi, egyedül a deutsch használja közülük az internetet:D

ja meg egyszer láttam szanyi kapitányt is kommentelni.

SzZoole 2014.12.11. 21:09:29

@Taxomükke: ne romanozal,mert itt vagyok a kornyeketekenes be megyek:)))

SzZoole 2014.12.11. 21:13:27

@Muscari: Camdenben van 2 Starbucks amit hajnalban töltöttunk fel kb 4-5 óra lehetett az idő,valóban csak a szemetet a szét tort üvegeket es a hanyasokat kerulgetuk:(((

A nejem süt bejglit,valóban:)))

2014.12.11. 21:16:24

@Babette .: Az bizony jó film. :)

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 22:03:49

@kovacs55: @Réka ‎: Na ezt nem tudtam... Elég szörnyű, hogy ott is ilyen idióták a politikusok. Mondjuk legalább biztosan nem (annyira) korruptak, mint Magyarországon.
@Zoole[uk]: Gyere, Zoli, de akkor hozzál székelykáposztát legalább.
:)))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 22:10:07

@Réka ‎: " aki autót tart - bármi okból -, annak évi ötezer forint nem tétel a többi kiadáshoz képest."

akinek telik cipőre, annak évi ötezer járdadíj meg se kottyanhat a többi kiadás mellett.

Bicegős érvelés ez. De egyébként a koncepcióval az a baj, hogy az _elkerülőt_ sarcolják, aminél nagyobb baromságot tán csak lézerjani és habony tudna kitalálni.

Az én olvasatomban ez kb. annyi, hogy "néddmá, mennyien járnak arra, akasszunk le róluk valamit". Pedig ez az intézkedés kifejezetten káros, és nem elsősorban azáért, mert egy újabb random sarc, hanem azért, mert a következményei komoly károkat okoznak. Arról nem is beszélve, hogy az egész úthálózat és forgalomszervezés úgy bővült az elmúlt évtizedekben, hogy az elkerülő köti össze a pályákat, így csökkenti a terhet a fővároson és gyorsítja a bp-en kívüli közlekedést. szóval gyakorlatilag a lényegét ölik meg, mert azok akik nem megyeiek, az úthálózat sajátosságainál fogva sokszor kénytelenek bemenni a megyébe, és nekik nem 5k/év a díj. Majd most nem kerülnek az elkerülőn, átvágnak a fővároson.

Ahol persze lesz dugódíj... szóval nagyon úgy tűnik, hogy ez csak további pénzek lenyúzása a kimutatható agytevékenység minden jele nélkül.

kovacs55 2014.12.11. 22:22:14

@Réka ‎:
Remelem is hogy elzavarjak az itteni vörös-zöld koaliciot az ujravalasztasnal mivel mar most az elejen billeg alattuk a samli es ha az itteni Fidesz es Jobbik (Moderat es SD) bizonyos kerdesekben meg tud egyezni (bevandorlaspolitika, koldusok tart karokkal varasanak az ellenzese, penzek igazsagos elosztasa, öregsegi nyugdij adojanak csökkentese, stb.) akkor a vörös-zöldeknek annyi. Akar az angoloknal, itt is kezd a nep felebredni a sok szocialis halot kihasznalo, ingyenelök ellen.

SzZoole 2014.12.11. 22:32:59

@Taxomükke: majd legközelebb mar itt várok a terminál 4-en tobb mint fel órát késett a gép Milánóból
Előtte 2 órát vártam/aludtam egy benzin kúton,miert nem hívtál akkor meg?:)))))

pappito · http://pappito.com 2014.12.11. 22:45:51

@Zoole[uk]: most próbáltam ki egy S63 AMG-t szerintem cseréld le a bálnát, ezzel gyorsabban ottvagy mindenhol :)

Taxomükke (UK) 2014.12.11. 22:49:42

@Zoole[uk]: Várjál várjál várjál, én azt írtam, hogy ha nem románozhatok, legalább székelykáposztát hozz.
Nálunk nincs kaja, mindent megettek a pakik.
:)))))))))))))))

Morgo1229 2014.12.12. 06:22:50

@puhacica: voltal mas nagy varosok korgyurujen reggeli dugoban ? Az M0-as az semmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 06:30:14

@Morgo1229: mas varosok korgyuruje is egysavos, betonfallal, leallosav nelkul, egymast elozgeto kamionokkal, heti rendszeres balesttel?
en rettegtem tole, es nem volt olya eset, amikor ne allt volna be min. fel orat.

puhacica 2014.12.12. 07:11:40

@Morgo1229: es te elolvasnad meg egyszer, amit irtam, de most ugy, hogy ertelmezed is? sehol nem irtam az M0 dugoirol.

Quercus a favágó 2014.12.12. 07:34:40

Már megint olyan dologban okoskodnak itt egy jó páran, aminek sem a tartalmát, sem a hátterét nem ismerik.
Mert ugye szegény pestinek fizetni kell éves szinten 5000 Ft-ot azért, hogy kijárjon a kakasos tescoba vásárolni....hát a szívem szakad meg.
Az persze e mellett teljesen lényegtelen, hogy nagyon sokan több ezer, vagy több tízezer forintot megspórolnak éves szinten.

Nem baj. Majd NZ-ből, a bukott SZDSZ-es megmondják a tutit.

Megyek inkább dolgozni.

Mr Long 2014.12.12. 07:50:02

@tanato: Meg nem vettem ki oket, mert nincsenek :) Bar az igazat megvalva inkabb magyar suli, mint angliai. Most majd kapok erte rendesen, de ez van. Esetleg magan jobb lehetne (bar Charlie elmondasa szerint az se jo igazan), de arra nem lenne lóvé.

Mr Long 2014.12.12. 07:53:33

@Philosoraptor: Azzal van bajom, hogy itt £15 fontert kapok 300 percet, 3000 smst es korlatlan netet. Ez nem elofizetssel, csak feltoltom a kartyam es veszek egy ilyen csomagot 30 napra. De alapban 3p egy perc, 2p egy sms. Mon durvan tularazott.

tableno 2014.12.12. 07:54:36

@QUERCUS: Kicsit túláradt benned a keserűség, nem gondolod?

tanato 2014.12.12. 08:08:33

@QUERCUS: Ez kaTASZTRÓFA, KÖRGYŰRŰN ÚTDÍJ.Ha én pl. Szentendrére vagy a Dunakanyarba mennék kirándulni/sokszor előfordul évente,minden alkalommal meg kell vegyek ezután vagy 10 napos vagy havi matricát a kis 10km-es új fizető szakasz miatt/M3 Szentendrei út között a körgyűrűn/Eddig ez ingyen volt.Na az még hagyján,de a nagyobb járművek nem fogják megvenni hanem beszabadulnak a fővárosba.Képzelheted mi lesz ott.

tanato 2014.12.12. 08:12:00

@Mr Long (UK): Ha nincsenek az más,de legtöbbeknek azért van.Ők ,már kiíratkoznak még ha mondjuk Egyetemre visszajönnek is.Végül is ez nem rossz dolog ez a nemzetközi vándorlás.A probléma ott van hogy ide nagyon kevesen jönnek "beíratkozni a magyar iskolába",de az az ország állapota miatt van.

Mr Long 2014.12.12. 08:21:56

@tanato: ha veszel 5000ert eves megyei matricat, akkor hasznalhatod megyehataron belul. lovesem sincs, merre van ott a hatar, lehet hulyeseget mondtam most. Szoval nem kell havi10 napos orszagosat venned, ha arra akarsz csak kocsikazni.

Az igazat megvalva, ha most az allna elo, hogy gyerekem lenne elgondolkoznek a visszakoltozesen. Egyreszt a nagyik sok segitseget jelentenenek, masreszt nem akarnam hogy ide szocializalodjon, nem vagyok elragadtatva az itteni fiatalsagtol. Lehet tul konzervativ vagyok angliahoz :)

tanato 2014.12.12. 08:31:16

@Mr Long (UK): Igen,de ha mondjuk a következő napon Szegedre vagy Pécsre utazol,már marhaság a megyei matrica,oda már országos kell,vagy minden megyére külön,külön.Mivel a feleségem rokonsága szegedi így nálam. nem is jön szóba az egy megyére szóló.Viszont eddig ha a Dunakanyarba vagy a Börzsönybe,vagy akár a budakeszi vadasparkba mentünk,az eddig ingyen volt útügyileg.Na mi mindenképpen megvesszük,mindenképpen jobban járunk mint ha beszorulnánk a fővárosi forgalomba.de a nagyobb autók akik munkavégzés céljából használták naponta az útszakaszokat nem fognak matricát venni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 08:32:59

@tanato:

Így igaz. A dolgok sokrétűek.

Amikor a kisebbség etnikuma van támadás alatt, akkor az kerül első helyre.

Emlékszem, volt egy távoli ismerős, szerb kisebbségi, aki a MIÉP-ben játszott alapító szerepet. Komoly tisztsége is volt, valami megyei főember volt. Aztán amikor 1999-ben az USA megtámadta Szerbiát, s ezt Csurka támogatta, ő nyílt levélben lépett ki a MIÉP-ből. Még írt is az esetről a Magyar Fórum, hogy lám ilyenek az idegenszívű asszimiláns álmagyarok, akik az első lövésnél átállnak az ellenséghez.

tanato 2014.12.12. 08:35:00

@Mr Long (UK): A visszaköltözés megy egyéni,én sajnos csak időseket ismerek akik végleg hazajöttek.

Mr Long 2014.12.12. 08:38:10

@tanato: Engem nem kell meggyoznod arrol, hogy elkurtak. En is ellene vagyok, csak itt egy csomoan beleszaladtak a megyeivs orszagos matrica problemaba. Btw remelem a kiralyi kekvillogos mikrobusznak es az ot kisero kocsiknak is van matricajuk, nem pedig egyenlobb az egyenlok kozt :)
Regen en is sokat jartam ki orsre, ikea, tesco, stb bevasarlas ugyileg, sokkal egyszerubb volt az m7 kivezeton. Hat majd legkozelebb, ha kell megyek a regi hetesen, es ott pofogok majd az orsiek ablakai alatt a kocsisorban. Eddig is szivas volt, mert csak a helyi lakosok is dugot okoztak, de most majd nagyobb szivas lesz, mert mindenki arra fog jarni.

SzZoole 2014.12.12. 08:38:40

@Mr Long (UK): Nem vagy oreg Angliahoz,csak szar helyen laksz,koltoz mashova es meglatod,hogy ott mas a helyzet.

SzZoole 2014.12.12. 08:47:40

@pappito: Milyen balnarol beszelsz???
Egy S 350L CDI balna szerinted,az S 63 is akkora.Amugy addig nem halhatok meg mig nem vettem egy S 65-ot.
Komolyra forditva a szot,eleg sokat jovok megyek Londonban es kornyeken.Kedden pl.egy McLaren mellet araszoltam a repterol London iranyaba.Az mar hiper-szuper sport kocsi,megis araszolt.
Akkor lenne ertelme ha mondjuk Nemetorszagban elnel es ott hasznalnad az autopalyan,sokat:)))

Mr Long 2014.12.12. 08:48:44

@Zoole[uk]: Ovatosan! Nem vagyok oreg, csak konzervativ. :D
Mcr szar hely, ezt tudom, nem tetszik osszesegeben, bar vannak szep reszei. De nem tul sok valasztasom van, ha nem akarok ingazni varosok kozt. A melom ossz-vissz par varosban elerheto. Londonba nem akarok koltozni (bejarni sem, iszonyat draga), Birmingham lenne a kovetkezo lehetoseg, de akkor inkabb Mcr :) meg talan par kisebb varos, de azok is ipariak es annak megfeleloen epultek/epulnek. Ha jo helyre akarok koltozni, akkor kenytelen lennek bejarni, de tularazott a tomegkozlekedes es a pontossaga a mavval egyenerteku, vagy kocsi, de az legalabb annyiba fajna, mint a vonat. Plusz asszonynak melohely szinten foleg nagyvarosban van, szoval abbol allna a het, hogy hajnalban keles, huzunk be valami varosba, majd este haza es meg ezert fizessunk egy csomo penzt.

tanato 2014.12.12. 08:52:11

@maxval bircaman szerkesztő: Érdekes amit írsz,de logikus.Azt nem is tudtam hogy Csurka akkor m ég USA barát volt,ma már nem így lenne,inkább Putyinista volna.De mondom a nemzetiségi etnikai viszonyok mindig bonyolultak és sok konfliktus forrásai.Ebből a szempontból Trianon még kissé jót is tett,átpasszolta a komolyabb feszültséggócokat a szomszédokhoz.Írtam én itt már régen hogy egy etiópiai tigre nemzetiségű fiú még 35 éve mondta nekem hogy örüljek hogy nincsenek nagyobb nemzetiségi vidékeink,mert ő otthon látta hogy mennyi bajjal,háborúval,áldozatokkal jár az.

tableno 2014.12.12. 09:07:45

@tanato: Én azt nem szoktam érteni, hogy ahányszor hoz a kormány egy ostoba, átgondolatlan, mindenkinek káros döntést, mindig lesz olyan, aki azzal próbálja védeni, hogy:

a) hát szar, de végülis lehetne sokkal szarabb is.
b) azok, akik a legrosszabbul járnak vele, biztos meg is érdemlik!

És akkor csodálkoznak, hogy az ötletelés Továbbra is zavartalanul folyik, és egyszer csak ők találják magukat a lófasz hegyesebbik végén. Pedig az internetadó ügye megmutatta, hogy nem muszáj ám mindent eltűrni!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 09:34:13

@tanato:

Amerikarát sosem volt, de a szerb-albán viszályban a MIÉP fanatikusan az albánok mellett állt.

A Jobbik már igyekszik kerülni az ilyen határozott álláspontot, bár a Jobbik is inkább albánpárti ebben,

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.12. 09:45:39

@tanato:

Tény, hogy ez így igaz.

A Trianon előtti Mo. messze legnagyobb, ráadásul megoldhatatlan problémája a kisebbségi probléma volt.

Kossuth idejében a lakosság alig 45 %-a volt magyar, s ez szívós politikával az I. vh. idejére is alig 53 %-ra lett feltornázva.

Ráadásul akkor nem olyan kisebbség volt, mint most, hogy van egy darab szerb a faluban, s ő is magyar anyanyelvű, hanem az ország kompakt részein nem éltek szinte magyarok, s a lakosság nem tudott sokszor egy szót se magyarul.

MIndezt Trianon megszüntette. Gyakorlatilag csak a zsidók és a németek maradtak. S aztán Horthy végzett 1944-ben a zsidókkal, majd a németek kiűzése 1946-ban a németekkel. Ami maradt, azt meg Kádár intézte el az 1961-es iskolai "reformmal".

tanato 2014.12.12. 10:36:57

@tableno: Pontosan,egyre inkább én is úgy gondolom,hogy rossz vége lesz,ha ilyen arrogancia lesz továbbra is/nem érdekel ha nem szeretitek,akkor is úgy lesz ahogy én mondom./Nem lesz így békés váltás csak haragos,erőszakos.

tanato 2014.12.12. 10:39:10

@maxval bircaman szerkesztő: Így van,viszont így nem nálunk tört ki a szerb-horvát-muzulmán háború,meg nem itt voltak véres nemzetiségi összetűzések.Persze ez sovány vigasz a 2/3-ad elvesztéséért,de legalább béke van.

Quercus a favágó 2014.12.12. 16:45:33

@tanato:

Nem erről szól a történet, Doki.

Az eddigi matricák megmaradnak. Lesznek viszont megyei matricák is. A fuvarozóknak nem fog többe kerülni, mert ők eddig is fizették az autópálya díjat. Azoknak sem fog többe kerülni, akik, mint én, évente egyszer elmegyek a Dunántúlra a húgomékhoz.
Viszont. Azok, akik eddig csak vagy két megyében használták a pályát mondjuk munkába járáshoz, nekik olcsóbb lesz. Eddig ugyan is meg kellett venni az éves matricát 43 000 Ft-ért. Ezután ez csak 5-10 ezer forintba kerül. Pl.aki Mogyoródról, Gödöllőről jár dolgozni.
Az tény, hogy azoknak akik eddig kiugrottak az Auchanba, az IKEA-ba vásárolgatni, a taxisoknak, vagy akik az agglomerációból eddig a nulláson jártak dolgozni +5000 forint. Szerintem kibírják.

tableno 2014.12.12. 16:58:06

@QUERCUS: Lehet hogy kibírják. De konkrétan mi értelme van ennek? Mármint a lehúzáson kívül.

Quercus a favágó 2014.12.12. 17:20:53

@Mr Long (UK):

Ahogy Babette-nek írtam a minap, az a férfi, aki legkésőbb 50 éves korára nem lesz konzervatív, az buzi. Egyébként most olvasom, egy londoni plázában megkérdeztek 1000 gyereket, kicsoda Jézus Krisztus. 20% azt válaszolta, a Chelsea focistája. No komment.

@tableno:

Ha arra költenék, amire mondják, nem lenne gond. De nem arra költik.
Egyébként úgy látom, a Fidesznek megkezdődött a visszaszámlálás. Hogy mikor érünk a nullához, az egy más kérdés. Sok mindenen múlik.

tanato 2014.12.12. 18:17:18

@QUERCUS: Persze,kibírják sokan,de nagyon dühítő,mindennap valami újabb polgárpukkasztó törvény.Mintha direkt szembe mennének a saját lakosságukkal.

Quercus a favágó 2014.12.12. 18:49:47

@tanato:

Direkt mennek szembe. A második 2/3-tól nagyon elbízták magukat. Nagy valószínűséggel ez lesz a vesztük. Régebben már írtam, minden kiskaput bezárnak,mindenkit megsarcolnak. Nem tanultak az elődök hibájából. Aki a "népnél" kiesik a kosárból, az hosszú ideig nem fog oda visszakerülni.

Keleti Szél 2014.12.12. 19:03:09

@QUERCUS:
És mi volt a b), c), d) válaszlehetőség? Nem lehet, hogy a Chelsea volt a legjobb választás? ;)

(Különben is, az úr mindenhol ott van. Pont a Chelsea-ben ne játszana?)

Keleti Szél 2014.12.12. 19:23:22

@tableno:
Hogyhogy mi értelme? Hát te nem olvasol újságot?
www.portfolio.hu/gazdasag/jovore_megpalyazhatjuk_az_olimpiat.207813.html

El tudod te képzelni, hogy hány stadion hiányzik még mindig???

Aztán meg, ha tudnád, hogy mennyien vannak ők, a névtelen Talicska Lajosok, akik ezt az Aranyembert nem ám meggyőződésből, hanem csak a koncért szolgálják? Hát ha tudnád, nem kérdeznéd, mi értelme az újabb s újabb lehúzásoknak...

Keleti Szél 2014.12.12. 19:23:22

@tableno:
Amúgy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének narratívája szerint az ótópályadíj is része a Nagy Magyar Szabadságharcznak. Konkrétan most megint a magyarokat védi meg a Kedves Vezetőjük.
(Ahogy szokta, ahogy a magyarok nyugdíjmegtakarítását is megvédte, s ahogy most védi a maradék keménynyakú hatvanezer nyugdíjpénztártagét: azonnali likvidálással, hogy nehogy valaki más költhesse el, s esetleg nem arra, amire a Törzsfőnök jónak látja.)

"A megyei matricák, illetve a Budapest körüli autópályákra, utakra bevezetendő díjfizetési rendszer lényege az, hogy a magyarokat megvédjük, de közben a bevételeket növeljük - hangoztatta többször a ma reggeli rendkívüli rádióinterjúban Orbán Viktor (...)"
www.portfolio.hu/gazdasag/orban_egy_jo_hirt_kotunk_ossze_a_bevetelnovelessel_4.4.207782.html

Keleti Szél 2014.12.12. 20:09:50

@tableno: Felháborító, hogy egyes civilek mire vetemednek. Kérdésekkel merik zavarni, háborgatni az MNB vezetőjét.
Nem kéne ezeket a civileket jól megvédeni? (A kérdés szigorúan újbeszélül értelmezendő!)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.12. 21:22:34

@QUERCUS: nem tudod veletlen, hogyan szamoljak majd a realhozamot? lesz valami egyenlet?

2014.12.13. 06:52:46

@tanato: Kellett nekik 2/3............ Megvadultak a fijúk eléggé, kíváncsian várom, meddig fogják húzni. A következő választáson vagy visszajön az mszp v. a jobbik fog nyerni szvsz.

tanato 2014.12.13. 07:52:51

@Philosoraptor: Egyik sem biztató alternatíva,de ha így megy lehet hogy nem kell még 3 évet várni.

2014.12.13. 21:20:08

@tanato: Ettől félek a legkevésbé. A magyarok hátán fát lehet vágni. Vannak, akik még lázadnak, a többség már most beletörődött a helyzetbe. A többség alatt a mostani 30 és 40 közötti korosztályt értem. És ami fontosabb, nincsen alternatíva.

tanato 2014.12.13. 21:34:21

@Philosoraptor: Na az nincs,alternatíva az nincs.

2014.12.13. 23:13:44

@tanato: Akkor hiába várjuk itt a nagy lázadást. :D

tanato 2014.12.13. 23:14:50

@Philosoraptor: Attól még zavargások lehetnek.

2014.12.14. 20:23:30

@tanato: Lehet, hogy idővel lesznek. Kérdés, hogy mennek-e vele bármire is.

tanato 2014.12.14. 21:45:19

@Philosoraptor: Legalább ne érezzék magukat annyira stabilan,arra azért jó lesz.

2014.12.14. 22:26:11

@tanato: Pff... :D Sok minden nem fog attól még változni.

tanato 2014.12.14. 22:28:35

@Philosoraptor: Na jó ahhoz kéne igazi ellenzék is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása