oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 07. 06:46,  Távoli tájakon kalandozunk 220 komment

2014. december 07. 06:46 Határátkelő

Távoli tájakon kalandozunk

Valahogy úgy alakult, hogy két olyan posztot is a figyelmembe ajánlottak a héten, amely Ázsiában játszódik, így aztán arra gondoltam, ha már egyszer ott vagyunk, maradjunk is ott, így Kína és Szingapúr mellett ma Sri Lankára látogatunk el. Érdekesnél érdekesebb történetek következnek, úgyhogy vágjunk is bele!

cim_kina.jpg

Kezdjük rögtön Kínával, ahová a Balázs in the World blog szerzője tanulni ment ki. Az ideje letelt, ő pedig visszatért, de előtte összefoglalta a tapasztaltakat.

„Alapvetően tanulni mentem ki. Ez elég tág fogalom. Rengeteget tanultam a kínai kultúráról, a vendégszeretetről, a nyitottságról, arról, hogy attól, hogy valaki máshogyan viselkedik, még ugyanúgy el kell fogadni. Amiért roppant hálás vagyok, mert ezáltal rengeteg új tervem lett, vízióm, pont mikor 1,5 év dániai tanulás után kicsit céltalannak éreztem magam.

Az iskolai oktatás más volt mint a Dániában megszokott. Ám a nyelvi nehézségek ellenére is rengeteg innovatív, különleges dolgot tanultunk, akár marketing, akár jog, akár kereskedelemmel kapcsolatban. Ennek az alapvető feltéve volt/lett volna, hogy tudjuk, hogy Kínában nem gyakorlat orientált oktatás van, hanem sokkal inkább a theoritikus központú. (...)

A kultúráról rengeteget lehetne írni. Hiába mondták kiutazás előtt, hogy MINDEN más, mint Európában, nem hittem el, mert senki nem tudta elmagyarázni pontosan. Ahogyan Én sem fogom tudni most teljesen, ezt át kell élni.

Rengeteg apró különbség az étkezési szokásokban, például elterjedt mondatuk: „Sharing is caring”, avagy ők minden ételt megosztanak egymás között. Lehetne írni a közlekedésről, ami első látásra teljes káosznak tűnik, mindenki dudál, mint az őrült, de egy rövid idő után átlátod, hogy bizony, nagyon is jól tud vezetni a legtöbb sofőr, csak mások a szokások ott. A vendégszeretetük szerintem legendás, sose tapasztaltam ennyi kedvességet a különbségek ellenére is. (...)

Az éjszakai élet pedig legendás, annyi féle ország népe keveredik egy egy szórakozóhelyen, hogy ez által rengeteg új embert lehet megismerni, és rengeteg érdekes, egyedi élettörténetet lehet hallani. Nekem az a meglátásom, hogy aki eljut Kínába, közel 13 000 km-re otthonról, annak a legtöbb esetben van sütnivalója. Nem véletlen ez az összefüggés, hiszen nem könnyű egy teljesen más kultúrát elfogadni es beilleszkedni, ez talán az egyik legnagyobb szellemi kihívás, amivel csak a legjobbak tudnak megbirkózni. (...)

Kétségtelen, hogy életem legjobb három hónapja volt az ott töltött idő és rengeteget tanultam. Terveim szerint 2016 nyarán az egyetem utolsó félévében visszamegyek dolgozni, tehát lesz folytatása a kínai kalandozásoknak.”

Aki további részleteket is szeretne megtudni, az ide kattintva olvashatja el az eredeti bejegyzést.

Szingapúr – dübörgő gazdaság és a Nagy Testvér

Menjünk is tovább, egészen Szingapúrig, ahová a Zol-Indonézia blog szerzője kirándult el egy kicsit, a tapasztalatairól egy nagyon érdekes posztban számolt be, íme, egy részlet.

szingapur.jpg

„A keménykezű militáns vezetésnek és a kínai fegyelemnek köszönhetően Szingapúrban nyoma sincs a térségben egyébként annyira jellemző trógerságba hajló lazaságnak, hovatovább, mindent, tényleg mindent szabályok korlátoznak.

Úton-útfélen tiltótáblákba ütközünk. Valaki egyszer rágót ragasztott a metróajtóra – később a rágózást úgy, ahogy van, betiltották. Ha eldobáljuk a csikket, súlyos dollárokat kell fizetnünk. És így tovább.

Szingapúr a világ egyik legjobban térfigyelt országa – a Nagy Testvér itt tényleg mindent lát, ez rendet, fegyelmet eredményez, de többek közt frusztrációt is, a világon itt az egyik legmagasabb az öngyilkosok hányada. (...)

A dübörgő gazdaságnak hátrányai is vannak, legalábbis az erre vetődő csóringer turistákra nézve. Aki Szingapúrba merészkedik, ne is álmodjon arról, hogy tarthatja a pénztárcáját délkelet-ázsiai low-budget kíméletességhez – sajnos nyugati árakkal kell számolnunk. No de pár nap fényűzés mindig belefér, és persze ha kellően rafináltak vagyunk, nem kell feltétlenül vagyonokat költenünk. (...)

Egyébként a soknemzetiségű Szingapúrban nagy vallási tolerancia uralkodik. Békésen húzódnak meg egymás mellett a tarka hindu es buddhista szentélyek, a mecsetek és a keresztény templomok. Vagy valójában itt már a pénz az úr? (...)

Ha már della: a legszingapúrabb Szingapúr a maga felhőkarcolóival a Marina-öbölben vár minket. Itt található a városállam jelképe, a vízköpő hal-oroszlánt ábrázoló Merlion szobor, engem viszont sokkal jobban megfogott egy másik ikon, ami valami kibernetikus liliom akart lenni, bár leginkább Optimusz fővezér feltartott bemutató középső ujjára hajaz. (...)

Az öböl túloldalán, egy plázán keresztülbaktatva egy a botanikus kertbe juthatunk. Itt is van minden, mi szem-szájnak ingere, zöldterület, óriáskerék, beltéri vízesés, terminátorból szökött futurisztikus gyilkos rovarszobrok, nekem azonban a legjobban a biomechanikus műfák tetszettek, amik sötétedés után még világítanak is, mintha csak az Avatarban lennénk!”

A részleteket, képekkel együtt, ide kattintva érhetitek el.

Srí Lanka, ahol magad véded meg magad

Végezetül ugorjunk át egy kicsit Srí Lankára, méghozzá az Úton blog segítségével, melyen nem kevés érdekességet olvashatunk az országról. Az egyik például az, hogyan is áll hozzá a rendőrség és a bíróság a hétköznapi perpatvarokhoz.

sri_lanka.JPG

„Sri Lankán mindenkinek van dolga a hivatalos szervekkel. Még nekem is, pedig nekem aztán se birtokom, se konfliktusom senkivel.

Általános gyakorlat, hogy ha valakik nem tudnak egy vitában megegyezni, akkor bevonulnak a rendőrségre, ahol a rendőrfőnök, mint a falu bölcse, igazságot tesz. Vagy nevezzük szolgabírónak? Azt hiszem, ezt a funkciót ők töltötték be magyar viszonylatban.

A rendőrségen állandóan áll a sor. A panaszos és a vádlott bevonul a rendőrfőnök irodájába, egymás után, illetve egyszerre előadják a panaszukat, a rendőrfőnök szigorúan néz, feltesz pár határozott kérdést, majd ellentmondást nem tűrően ítéletet hirdet. Utána a panszosok balra el.

Jöhet a következő, Sri Lanka nagy család, nyitott ajtók mellett zajlanak ezek az ítélethirdetések, így nem szükséges találgatni és pletykálni, világosan értesül mindenki a falubeli konfliktusokról.

Börtönbe kerülni sem túl komoly ügy az országban. Elég hozzá egy „Megöllek, te asszony!” fenyegetés, és már fel is lehet jelenteni a bűnöst. Marihuána birtoklásért, pofozkodásért, fenyegetésért 2-3 nap elzárás jár. Különösebb nyilvántartást nem vezetnek róla, így a kényelmetlenségen felül az erkölcsi bizonyítványon esett folt miatt nem kell aggódni.

Kevés valódi konfliktus történik a helyiek között. Többnyire szájhősködnek, esetleg lekever valaki egyet a másiknak, de komolyabb verekedésbe ritkán keverednek. Amikor viszont igen, akkor nem minden résztvevő kerül ki élve. Egy kisebb ökölcsata is simán halállal végződik.

Furcsa módon a reinkarnációban hívő buddhisták országában az ilyen „apró malőrök” miatt sem kell túlzottan aggódni. Egy véletlen gyilkosság miatt is max pár hónapra ültetnek le valakit, és utána minden mehet tovább a régiben. Nem lesz kiközösítés. (...)

Sokat jártam ügyvédnél is. Az ember nem is hinné, hogy a békés buddhisták országában mennyit kakaskodnak az emberek. Alapvetően az erősebb kutya b...szik elve érvényesül mindenben.

Hiába van papírod arról, hogy te vagy a tulaja valaminek, ha nem vigyázol rá, elveszik. Ha van egy telked, de nem ott laksz, akkor beköltözik rá más. Ha balga európai módon próbálod visszaszerezni, éveken át futkoshatsz a bíróságra, de nem történik semmi. Azon kívül, hogy a betolakodó felépíti a házát és lassan a szomszédok is elhiszik, hogy jogosan lakik ott.

Egy ilyen szituációra az ügyvéd azt a tanácsot adja, hogy ha valami a tiéd és elvették tőled, vedd vissza. Ha kell, erőszakkal. A betolakodó nem jelenthet fel, hiszen ő a jogtalan. Ha nem veszed vissza, akkor a betolakodó úgy tekinti, hogy nem is a tiéd a tulajdon. Hiszen, ha a tiéd volna, megvédenéd.”

Ha akartok még európai szemmel nézve egészen sajátságos helyzetekről olvasni, akkor ide kattintsatok.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kína Szingapúr Srí Lanka

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr636963025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.12.07. 19:08:24

@diggerdriver: Persze tudom en,csak hatha:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 19:13:31

@Zoole[uk]:
Na most vagyok bajban bazmeg.
Az ipadnál nem tudtam mit kezdeni az iClouddal.
Most a vezeték nélküli dolog amit Cas ajánlott az működik.
Viszont ma vettem az asszonynak egy androidos táblagépet.
Adtak hozzá 200giga iCloud tárhelyet.
Most mi lesz?

SzZoole 2014.12.07. 19:17:45

@diggerdriver: Ted fel az eBay-ra,vagy ismerek egy jo export managert,Na az eladja neked mint a villamcsapas:))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 19:25:31

@Zoole[uk]:
Egyállatvagy...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Keleti Szél 2014.12.07. 19:36:44

A próféta szakálláról, erkölcsről, a törvény "betűjéről" és "szelleméről" jutnak eszembe egy értelmes magyar humánetológus professzor (Csányi V.) idevágó, a magyar valóságra adaptált gondolatai:

'Az erkölcs tehát az a tulajdonságunk, hogy felismerjük azokat az eljárásokat, amelyekhez magunkat tartanunk kell, ha valamit konkrétan nem szabályoz törvény. Képesek vagyunk a törvény „szellemének” felismerésére, ami a sok különféle törvény összerendezettségét, belső logikáját, harmóniáját jelenti, ez éppen olyan képesség, mint a nyelvhasználóé, aki a mondatokból következő „jelentést” érti meg.

Nyilvánvaló az is, hogy valahol az emberi elme mélyén a két képesség összetartozik. Az is következik mindebből, hogy ahogyan változik a törvények rendszere, úgy változik az éppen érvényes erkölcsi felfogás is. Most már arra is könnyű válaszolni, miért van annyi erkölcstelen cselekedet a környezetünkben. Azért, mert nincs állandó, hosszú ideig megmaradó szabályrendszer, aminek elsajátítása során kialakul bennünk az a képesség, hogy a törvényeket akkor is megtartsuk, ha az adott helyzetre éppen nincsen elfogadott szabály. Ebben az országban sok évtizede az éppen megválasztott parlament mint valamiféle törvénygyár ontja a törvényeket, szabályokat nemcsak az új helyzetek szükségétől hajtva, hanem az éppen regnáló hatalom politikai érdekeinek megfelelően.

Nem alakulhatott ki a törvények rendszere belső harmóniájának felismerése és követése, az erkölcs. Tehát politikus urak, bármely oldalon, nem prédikálni kéne az erkölcsről, nem a társadalmat kellene kárhoztatni a sok erkölcstelen jelenségért, hanem stabil, sok parlamenti cikluson keresztül megtartható törvényeket kellene hozni. És nem visszamenőlegesen, nem csupán a társadalom mintegy negyedének támogatásával, hanem kiegyezéssel, valódi többséggel. Ha ez meglesz, az erkölcsös viselkedés is megjelenik. Újra.'

2014.12.07. 20:01:26

@Zoole[uk]: En meg mar elkepzeltem hogy valami kulonleges koser teperto...

Herr Géza 2014.12.07. 20:05:41

@diggerdriver: Androidhoz iCloud-ot ? Nem tetszett azt félrenézni ? Van egy halom Cloud, de az iCloud az Almásoké, hogy osztana már olyat Androidos firma? A konkurrencia cuccát ???

Herr Géza 2014.12.07. 20:10:46

@diggerdriver: Látom a billentyüzet komoly célokat szolgál nálad, arra terítesz a tepertönek...? :))))))
Vazze, azért a 3,89 GBP húzós egy kis töpörtyüért, föleg ha arra gondolok, hogy gyerekkoromban a nagyiéknál "suttyomban" dobáltuk át a kerítésen a szomszéd baromfiudvarba, mert herótunk volt a falusi "parizer"-töl.
(Amennyi eszünk volt: a szomszédban a nagyapám testvére lakott. Nem is derült ki gyorsan, honnan a manna...) :))))))))

SzZoole 2014.12.07. 20:12:08

@Mirjam2: Liba,kacsa tepertot is lehet venni.Az akar koser is lehetne,bar errol Charliet kellene megkerdezni.

Muscari 2014.12.07. 20:15:40

@zöldeketbeszélek: miert? En nem talaltam benne semmi rosszat, szerintem objektiven ir.

SzZoole 2014.12.07. 20:15:52

@Herr Géza: Te is csodalkoztal mi?Androidos tablethez icloud tar hely.
En meg ha a hulyesegre,hulyeseget valaszolok akkor meg leallatoz engem,hat noomalis dolog ez:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 20:23:29

@Herr Géza:
Akkor Cloudot.
Épeszű ember már nem igazodik ki ezek között...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 20:25:02

@Herr Géza:
Várjááámáá
Akkor az ipad nem is fogja látni az androidos cloudot?
A telefonom fogja?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 20:33:08

@Herr Géza:
Az a helyzet ha megfordítanám a klaviatúrát annyi kaja kiesne a billentyűk közül hogy egy közepes Etióp falu egy hétig jóllakna belőle.:)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 20:34:17

@Zoole[uk]:
Jóvanna lehetett volna annyi eszed hogy felvilágosíts:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.07. 20:37:56

@diggerdriver: Nagyon is jol ertetted,hogy mirol beszelek,mar megint hulyet akarsz csinalni magadbol,de nem fog menni,mert mar ismerunk:)))

Herr Géza 2014.12.07. 20:40:16

@diggerdriver: De, valszeg van hozzá akár app is az iOS-re, de ha megírod, hogy pontosan melyik Cloud az, akkor többet tudok nyilatkozni.

@Zoole[uk]: Igen vettem észre, hogy Diggi barátunk nem fogja a melóját valami zsíros IT-mágus állásra cserélni..... :)))
Mondjuk én is DIY alapon tanultam meg. 20 éve kis túlzással csak azt tudtam, hogy a "Power" gombbal kell bekapcsolni a PC-t. Szóval Digginek is van esélye meg ideje.... :))))))))))

Keleti Szél 2014.12.07. 20:42:38

@Herr Géza:
Igen, Kitzbühel az osztrák milliomosok nyaralóhelye, elég durvák a telekárak is arrafelé, esetenként 4000 euró fölé csúszik. Négyzetméterenként.
Ehhez képest Salzburg a maga átlag 931 euró/m2-ével kifejezetten jó vétel. :)

(Még szerencse, hogy a "melós" idegeit ezek a számok már nem borzolják.)

Keleti Szél 2014.12.07. 20:42:40

@Zoole[uk]:
"megint hulyet akarsz csinalni magadbol,de nem fog menni,mert mar ismerunk:))) "

Azt hittem, más lesz az indoklás... ;)

Herr Géza 2014.12.07. 20:46:51

@Keleti Szél: Tiszta ügy, én sem azt vártam, hogy egy ilyen kégli 100.-€/éjszaka lesz, csak azért lepadlóztam, amikor a booking.com-on ott figyelt ez is a listán a 4 éjszaka/3fö 300-800€ ajánlatok között, úgymond "minden figyelmeztetés nélkül"... :))))))

Herr Géza 2014.12.07. 20:51:14

@diggerdriver: Anyáááám, tepertö 2-4000 HUF/kg ??? "ORBÁN-MONNYON-LE" !!!!!!
Ha én az akkor eldobált tepertöt beteszem a jégre, ma milliárdos lehetnék.....:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.07. 20:53:14

@Herr Géza: Nem lenne gond a kitzbühel-i chalet az ingyenes wifi-vel meg a fürdökáddal (!) 297 m²-en.... :)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 20:58:36

@Herr Géza:
Te Gézu figyu, nekem ez az új játékszerem...
:))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/s03e5on1mi8lloyvjpgy.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 21:01:09

@Herr Géza:
Akkor a negyed kiló Londonban 4fontért elég baráti.
Már három évvel ezelőtt volt otthon 20deka tepertő 800ft.

SzZoole 2014.12.07. 21:01:16

@Herr Géza: Rohogni fogsz,de en is hulye vagyok az egesz IT-hoz,de en csak iOS termekeket hasznalok,igy nincs gondom a kepek tarolasaval.Ha csinalok egy kepet a telefonomal,akkor az pillanatok alatt meg jelenik a tabon is Mac-en is.
Tavaly otthon voltam es elmentem tetovaltatni.Szalomban volt a baratomnak az 1 eves kislanya akirol keszitettem egy par kepet.
Este hivott a nejem a szuleimnel es rogton kerdezte,hogy mit varratal mar megint magadra?
Kerdeztem honnan tudod?Mire mondta,hogy latta a tabon.A hulye telefon rogton fel lotte a icloudba az meg meg osztotta rogton automatikusan.Megbuktam:)))

SzZoole 2014.12.07. 21:03:20

@Keleti Szél: Mire vartal?Susogd el nekem:)))

Keleti Szél 2014.12.07. 21:10:08

@Herr Géza: Valamire el kell költeni a vezető politikusoknak is a nyugdíjat. Most olvastam, hogy Schulz után van Rompuynak is utánanéztek (az előző EU elnök). Az ő éves nyugdíja 758.000 euró. Ebből szerintem futja a chalet-re is, akár 1 hónapra...

Szerencsére Magyarországnak se kell szerénykednie. A tehetséges, kiváló vezető Fidesz-politikus 10 éves fia is remek üzleti érzékről tett tanúbizonyságot: épp most vett 200 ezer euróért lakást. Nem kell aggódni, hogy 20 év és kiöregszik a mostani Fidesz-gárda. Jön már az utánpótlás!

Herr Géza 2014.12.07. 21:17:25

@diggerdriver: Gondolom látszik is csodálkozásomon mikor vettem utoljára tepertöt.
De tényleg meglepett durván. Tényleg a szegények eledele volt..... Nagyobbacska koromban már szerettem én is, föleg a libatepertöt, azért ma is képes vagyok meghalni. De az akkor mibe kerülhet ???

Herr Géza 2014.12.07. 21:20:46

@diggerdriver: Dögös. Aztán van-e benne szivargyújtó ? Meg ASR, ABS, PDC, meg multimédiás rádió internetkapcsolattal ? Meg hol tartod a téli/nyári lánctalpgarnitúrát ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 21:25:13

@Herr Géza:
Ez fullextra. Automata légkonditól a szines hátsókameráig minden.
Kompresszoros ülés, USB-s rádió protektoros lánctalp.

Herr Géza 2014.12.07. 21:27:36

@diggerdriver: Müxik iPad-del is, iPhone-nal is...
Töltsd le az AppStore-ból a Knowhow Cloud appot és usgyi.....

Herr Géza 2014.12.07. 21:29:09

@diggerdriver: Azért, amikor hazaindulsz vele HU-ba, nem foglak irigyelni. De legalább neked hólánc tuti nem kell... :))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.12.07. 21:30:29

@Herr Géza:

Ez mi??? Nekem azt írja, 3 nap több, mint 31 ezer frank... ???

Herr Géza 2014.12.07. 21:34:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Jól látod.
Annyiért lehet bérelni a kecót 4 éjszakára. (Január 1.-5.)
Beszállsz ? Van még egy komplett szabad szoba extra nagy duplaággyal.... :)))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.07. 21:35:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nekem ugye €-ra van állítva, úgy 26.500 €.
DE: ingyenes a WIFI, és fürdökád (!) is van, na meg reggeli is.....

Herr Géza 2014.12.07. 21:37:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Biztos ? Nem megvenni lehet annyiért (:D), hanem BÉRELNI....

DieNanny CH 2014.12.07. 21:37:48

@Herr Géza:

Hát, lehet, hogy rá tudsz beszélni... :-)))

SzZoole 2014.12.07. 21:38:13

@Herr Géza: Dzsakuzi van?Mert akkor megyek en is:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 21:46:39

@Herr Géza:
Holnap. Jön az új telóm majd arra.
Köszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 21:50:11

@Herr Géza:
Képzeld el hányan megállítanának útközben mint Józsit az úthengerrel.
:))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.07. 22:16:08

@diggerdriver: Mi van, diggi-karácsony ?? Új "autó", új tablet, új teló....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 22:19:11

@Herr Géza:
A burzsoázia diszkrét bája...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.07. 22:21:08

@Herr Géza:
Egyébként meg az olajszagban fetrengő nyugati kulimelós nyomorgásának egyik fázisát látod.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.07. 22:24:56

@Keleti Szél: Bezsgofurdo,igy jauu montam?:)))

Herr Géza 2014.12.07. 22:33:35

@diggerdriver: Jááj, tesó, neeeee!!!! Eszembe juttattad a "H"-val kezdődő, "intá"-val végződő alakot.... :((((((((((((

Herr Géza 2014.12.07. 22:38:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Látod milyen csóringerek voltak ezek a grófok? Még egy fürdőszobára se futotta nekik, berakták a kádat a garderóbba.... :)))))

Herr Géza 2014.12.07. 22:49:28

@Zoole[uk]: Csinálunk. Jön Diggi is a "kompresszoros ülésű" kütyüjével, a kompresszort rákötjük a lefolyóra és lesz egyből "jakuza".... :))))))

SzZoole 2014.12.07. 22:52:26

@Herr Géza: Csak nehogy a szart nyomja vissza a kompreszor a lefolyobol:)))

Herr Géza 2014.12.07. 23:05:36

@Zoole[uk]: Nyugi, az épületgépészet hazai pálya. :D

SzZoole 2014.12.07. 23:07:13

@Herr Géza: Ok Gejza,megnyugtattal:)))

lobster thermidor 2014.12.08. 06:24:11

Srí Lankán valóban van némi bürokrácia, de ez részben abból adódik, hogy a helyi rendőrségeken, és a közhivatalok egy részében nem használnak számítógépet. Az ügyintézés szinte kizárólag papíralapú, és személyes megjelenés mellett történik. Az ügyvédi, és fogalmazói irodákba úgyszintén ósdi Continental, és Singer írógépeken kopogtatják az aktákat. Ha valaki elmegy Colombóba ügyintézni, az számíthat arra, hogy az fog sokáig tartani, amíg az intézendő papírpaksaméta átkerül az egyik hivatali helyiségből a másikba. Ugyanis itt mindennek van egy ügyintézője, annak egy felettes ellenőre, azután van egy, az előbbiek munkájára pecsétet tevő mindenható főhivatalnok. Aki persze az ügyintézés közben telefonál, egyéb oldalról az asztalára kerülő aktákat intéz, s eközben biztatóan széles mosollyal minden második mozdulata a vakítóan fehér inge fölött viselt nyakkendője megigazítására irányul. Előfordul az itt tartózkodóval, hogy a rendőrségen a hazai biztosítók számára benyújtásra kerülő jegyzőkönyvet kell felvetetni valamilyen apróbb kis lopás ügyében. Ez a legtöbb helyen úgy zajlik, ha a károsult történetesen európai, akkor az angol fordítást maga a bejelentő végzi, majd el is viszi egy a hivatalos intézmények közelében mindig megtalálható gépíróhoz. Ott legépelteti a saját költségére néhány rúpiáért a papírokat, és visszasétál velük a rendőrségre, ahol az egyébként roppant szolgálatkész rendőrök lepecsételik a papírokat, ezzel hivatalossá téve a jegyzőkönyvet.
Ami pedig a poszt témáját illeti, Srí Lankán, akárcsak Indiában, a nők ab ovo hátrányos helyzetből indulnak. Bár tisztelik a külföldieket, de ha valamilyen vitás ügybe keverednek, akkor a férfiak macsóként viselkednek, és nem minden esetben tekintik egyenlő partnernek a nőket. Valóban van egy kis izmozás, de rendszerint ezzel el is van intézve az ügy. Én a hosszú itt - tartózkodásaim során kevés olyan esettel találkoztam, aminek komolyabb harag lett a vége. Legfeljebb a buszkalauz emeli fel olykor hangosabban a szavát azért, hogy még több utast tudjon bepasszírozni az amúgy is heringes dobozként dugig töltött utastérbe. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.08. 06:24:33

@Keleti Szél:

Ezért van különbség a kereszténységben dogma, kánon és szabály között. A keresztény teológia teljesen logikus, koherens.

Dogma pl. az, hogy a házasság 2 ellenkezű nemű kapcsolata.

Kánon pl. az, hogy a latin rítusú katolikus papoknak kötelező a nőtlenség.

Szabály meg pl. az, hogy milyen egy házasságkötés menete,

A dogma nem változhat és kötelező. A kánon kötelező, de változhat. A szabály meg nem kötelező és változhat.

Nzoltan 2014.12.08. 07:10:38

@Der echte Weihnachtsmann: Most lesz 10 éves fordulója karácsonyi cunaminak. A lazaságnak hála, földhivatalok hiányában bűnszervezetek, na meg a szomszéd foglalták el a víz elōl menekülō lakosok még megmaradt házait. A lazaság a bűnözōknak és a drogosoknak kedvez. De a nyugati, nyugati színvonalú ellátáshoz szokott puhapöcs legényeknek bizony nem való.

lobster thermidor 2014.12.08. 08:20:35

@Nzoltan:

Azért némileg vitatkoznék veled. Állításaid ugyanis messze nem fedik a valóságot. Márpedig földhivatal van, csak még nincs azon a színvonalon, mint a hasonló feladatot ellátó európai intézmények, mert mint fentebbi hozzászólásomban írtam, nem elektronikus úton történik a nyilvántartás, és az ügyintézés. Ez természetesen egy kissé megbonyolítja a dolgokat, és egyben helyet ad a korrupciónak is. De ebben a térségben ez nem szokatlan, hiszen mégsem egy európai jóléti demokráciáról beszélünk, bár nagyon sok dologban példát vehetnének az európaiak a szingalézektől. Arról nem beszélve, hogy Magyarországon is minden megtörténhet az európai színvonalú földhivatalokban, ha az ember nem figyel oda az ingatlanára.
Az a dolog természetéből adódóan előfordul, hogy egyesek elfoglalják azokat a területeket, ahol a cunami pusztított, és korábbi tulajdonosaik meghaltak, ezért magára hagytak telkeket, építményeket, de azt is tudni kell, hogy a pusztítás után egy több száz méter mélységű védősávot hoztak létre az óceán partján, ahova egyáltalán nem lehet letelepedni, építkezni.
Egyébként szó nincs arról, hogy a bűnözőknek, és a drogosoknak kedvezne a helyzet, mert akit rajtakapnak az egyébként itt is szigorúan tiltott drogozáson, vagy a különféle anyagok terjesztésén, azt irgalmatlanul bevágják a dutyiba, legyen az bármilyen nemzet fia, lánya. A jóindulatot, és az elnéző magatartást nem kellene összekeverni az anarchiával! A külföldiek csak addig lazulhatnak, és ezt jó ha szem előtt tartják, amíg nem sértik a helyiek vallási, erkölcsi hagyományait, és törvényi előírásait.

2014.12.08. 08:21:35

@Mirjam2: Te jártál egyáltalán Thaiföldön, vagy csak női magazinokban olvastál róla? Mert most pont azokat a sztereotípiákat soroltad fel, amiknek egyébként pont az ellenkezője igaz. Tisztaság nincs, elképesztő mocsok viszont van, mindenhol. A csapvíz ihatatlan, egy nagyobb eső ezrével mossa ki a férgeket, az utcán is csótányinvázió van (és ezek nem a pesti méretű csótányok). A thai nők egyáltalán nem szépek, sőt kifejezetten rondák, kivéve a modelleket meg színésznőket, akiket a médiában látsz, de ők meg nem vadásznak senkire. Igaz, sokan élnek alkalmi vagy full time prostitúcióból. Ezek legnagyobb része elvált nő, egy-két gyerekkel vidéken, és a vonzalmuk nem éppen érdek nélküli. Ez egy ostoba közhiedelem, hogy thaiföldön minden sarkon bombázó fiatal szinglihordák lesnek a nyugati turistákra, és nem tudom, honnan ered és miért tartja magát, de tény, hogy messze áll a valóságtól. A vegyes házasságok és vállalkozások közül is sok nagyon rosszul sül el. Sok nyugatit kiforgatnak a vagyonából. A politikai rendszer is évek óta bizonytalan, korrupció, katonai puccsok. Amit írtál, azok közül egy dolog igaz, hogy Thaiföld olcsó, bár én inkább értékarányosnak mondanám.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.08. 11:28:16

@pasztasuta: én is. de hogy mi benne a tejtál*, gőzöm sincs.

*rejtély.
az viszont rejtély, hogyan lett belőle tejtál.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.08. 11:44:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mondjuk a géza engem is rá tudnak beszélni, hogy elmenjek vele:DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.08. 12:50:06

Asszem, Sri Lankára se fogok egyhamar költözni...Őrület... :D

lobster thermidor 2014.12.08. 13:18:34

Ne is, vagyunk nélküled is elegen...:)))

pasztasuta 2014.12.08. 14:53:30

@Babette .: szerintem a kecskek lesznek a hunyok..

2014.12.08. 14:54:16

@retrovírus: 'Te jártál egyáltalán Thaiföldön, vagy csak női magazinokban olvastál róla?'

Ha ilyen stilusban szolitasz meg embereket, ne csodalkozz ha nem kapsz valaszt, de ha mar ennyire erdekel, elmondom hogy:

1, Nem olvasok noi magazinokat, bar ezek szerint te igen;
2, Jartam Thaifoldon;
3. Szerintem nem koszos Thaifold. A thai nok atlagban 9/10-esen neznek ki, mig a magyar ferfiak - ha mar a temanal vagyunk - kb. 2/10-esen, atlagban (ja es sok magyar ferfi meg bunko szexista macso is, mig a thai nok altalaban kedvesek es udvariasak);
4. Veletlenul a ferjem jelenlegi amerikai es brit munkatarsai kozul jo parnak van thai felesege, sokuknak mar gyermekei is vannak es hazuk Thaifoldon, egyelore mindannyian nagyon meg vannak elegedve a kapcsolatukkal.

lobster thermidor 2014.12.08. 16:06:30

@Mirjam2:

Van egészségügyi ellátás, és védőnői szolgálat...

2014.12.08. 16:20:49

@lobster thermidor: Ahogy leirtam, es valoszinuleg egyebkent is kozismert, egesz Indiaban van egeszsegugyi ellatas es vedonoi szolgalat. Csak fizetni kell erte.

M. Péter 2014.12.08. 21:38:10

@Mirjam2: Az Ilyentől meg kell kérdezni, hogy ugye nem közlekedik autóval, csakis ló- vegy teveháton, nem használ telefont, internetet, meg úgy általában semmilyen elektromos készüléket.

lobster thermidor 2014.12.09. 07:59:31

@Mirjam2:

Keralában nem. Az oktatás, az egészségügy ingyenes. természetesen igénybe lehet venni magasabb színvonalú fizetős szolgáltatásokat, de az alapellátásért nem kell fizetni, ahogy Srí Lankán sem.
Részben ennek is köszönhető, hogy már a sokadik választási cikluson átívelően a helyi Kommunista Párt vezeti az államot.
Én meg ezt próbálom elmondani, de te biztosan jobban tudod.

lobster thermidor 2014.12.09. 08:00:25

@tanato:

Sajnálatos módon azt kell mondanom, hogy még annak is gagyi a cikksorozat, aki soha nem járt Indiába, annak meg pláne, akinek van némi kötődése az országhoz.

2014.12.09. 12:04:13

@lobster thermidor: Az oktatas elvileg egesz Indiaban ingyenes, de hogy ingyen mit kapsz arrol jobb nem beszelni, raadasul fizetni kell peldaul a konyvekert, egyenruhaert stb. Azt hiszem az egeszsegugy is 'elvileg' ingyenes, peldaul mikor Kashmirban ellattak, akkor is 'csak' a felhasznalt kotszerekert, injekciostuert stb. stb. fizettem, nem magaert az ellatasert. Igy kerult 100 rupiaba az egesz kaland. Mas kerdes hogy kotszerek stb. nelkul nem tudtak volna ellatni. Mindenesetre megkerdezem ma hazafele a soforomet, egesz veletlenul pont keralai.

lobster thermidor 2014.12.09. 13:20:27

@Mirjam2:

És mit mondott a keralai sofőr, mert odáig nem jutottunk el?

Egyébként te tényleg komolyan beszélsz, vagy most európai létedre viccelsz velünk a 100 rúpiával? Az a mai árfolyamon 399 forint, ami egy indiainak sok, de egy magyarnak...
Én meg elmondom neked erre, hogy egy ismerősöm turistaként perecelt egyet robogóval, eszméletlenül bevitték a kórházba mentővel, ellátták, helyretették kezét, fejét, lábát, és egy kanyit nem kellett az fizetnie, pedig bekenték vagy fél liter piros fertőtlenítővel, kapott 4 injekciót, rátekertek vagy 30 méter mullpólyát. Sőt kétszer visszahívták kötözésre, egyszer el is ment, mert a programja miatt nem maradhatott tovább, és az sem került egy rúpiájába sem.
De itt most a védőnőkről, és a nőgyógyászati ellátásról kezdődött a szóváltás, úgyhogy ne tereljük félre a dolgokat. Továbbra is azt mondom, hogy Keralában ingyenes, te meg ellenérvnek hozod Kasmírt, ami azért alapjaiban, és kilométerben is elég távol vannak egymástól...
Egyébként az első egyenruha ugyancsak ingyenes, de hát mint tudjuk agyerek az Indiában is csak nő, növöget,és még pákosztos is, ezért mindenből több kell.

tanato 2014.12.09. 18:04:26

@lobster thermidor: Kerala?Te nem a Viki férje vagy aki posztolt már ide 3 éve?

2014.12.09. 20:28:09

@lobster thermidor: Oszinten szolva nem igazan ertem miert hasznalsz ilyen agressziv hangnemet, en nem vitatkoztam senkivel, de mindegy. Nem tudom mivel kapcsolatban gondolod hogy viccelek. Tudomasom szerint altalaban fizetni kell Indiaban az orvosi ellatasert, meg az 'ingyenes' allami korhazakban is legalabb a felhasznalt gyogyszerekert stb. Uttar Pradeshben legalabbis mindenkeppen igy van, ezt onnan tudom hogy egyreszt voltam ott allami korhazban betegkent, masreszt dolgoztam egy jotekonysagi iskolaban es az 'ugyfeleink' nem kaptak ingyen orvosi ellatast, tobbek kozott nogyogyaszati ellatast sem. Ha nem kene fizetni az orvosi ellatasert, nem tudom miert lenne annyi nyilvanvaloan beteg ember az utcan akiket senki sem lat el.

Megkerdeztem ma a soforomet aki azt mondta hogy Keralaban az elmult tiz evben sokat javult a helyzet es valoban ingyenes es viszonylag jo szinvonalu az ellatas, es a gyogyszerekert is kevesebbet kell fizetni a korhazban mint a piaci ar. Raadasul az iskolakban sem kell fizetni az egyenruhaert, konyvekert es napi egyszeri etkezesert. Ez ugy tudom egyedulallo Indiaban, mivel mindenhol mashol fizetni kell az utobbiakert es sok gyerek emiatt nem tud iskolaba jarni. Azt mindig is tudtam hogy Kerala India leggazdagabb allama, de nem tudtam hogy ilyen jo az allami iskola es egeszsegugy az orszag tobbi reszehez kepest. Ettol fuggetlenul persze a soforom gyerekei nem allami iskolaba jarnak, annyira azert mar nem bizik meg a rendszerben :)

Kashmirban a korhaz ugy mukodott hogy az elejen be kellett fizetni 500 rupiat, es ebbol vegul 400-at visszateritettek mert csak 100-ba kerult az ellatas. Szuper hogy a haverodat ellattak minden fizetes nelkul - ez Keralaban volt kulonben? -, engem meg altalaban a legtobb embert Indiaban nem nagyon szoktak ingyen ellatni.

2014.12.09. 20:44:07

@Mirjam2: Meg is talaltam a korhazi szamlamat, lefenykepeztem es poenbol elkuldtem a biztositomnak Angliaban (azota sem fizettek ki...), itt a kep: kepfeltoltes.hu/view/141209/P1030963_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

lobster thermidor 2014.12.10. 13:52:20

@Mirjam2:

Mitől volt aggresszív az a hangnem?
Attól, hogy védtem az álláspontomat, ráadásul konkrétumokról beszélek? Én végig Keraláról írtam, vitatva azt az állításodat, hogy nincs Indiában ingyenes orvosi ellátás, védőnői szolgálat, és az iskoláért is fizetni kell. Konkrétan korhatárhoz kötött tankötelezettség is van, ami komoly vívmány, hiszen majdnem teljesen felszámolták az analfabetizmust. Ennek következtében, és ez igen szomorú tény, több az írni, olvasni tudó India ezen államában, mint Magyarországon. Ez nem a gazdagságon múlik, hanem azon, hogy tudják azt, hogy a nyomorból csak a tanulással, és a megszerzett tudással lehet kiemelkedni. Egyébként az a baleset konkrétan Goán történt.
Ha a sofőr nem bízik az állami rendszerben az akár érthető is, de ez nyilván pénzkérdés, és ebből következően presztizs dolga is. Ha teheti, fizessen. Én a többségről beszélek, aki nem teheti azt meg, hogy külön szolgáltatásokért, és ellátásért extra pénzeket tegyen le, viszont az állam mégis nyújtja számukra azt az alapellátást, amivel kitörhetnek a nyomorból, és nem halnak bele mondjuk egy egyszerű fertőzésbe.

lobster thermidor 2014.12.10. 13:52:26

@tanato:

Nem! Én korábban Srí Lankáról posztoltam.

2014.12.10. 14:34:44

@lobster thermidor: Nem ertem miert kellett 'vedened az allaspontodat'. En is konkretumokrol beszelek. Az egesz beszelgetes abbol indult ki hogy en azt mondtam, tapasztalataim szerint alapvetoen nem rossz az indiai egeszsegugy, es a magas csecsemohalandosag pl. nem attol van mert az ellatas rossz, hanem mert sok gyermek otthon szuletik, segitseg nelkul es rossz korulmenyek kozott. Ennek a fo oka az hogy nincs penzuk orvosi ellatasra. Tovabbra is azt gondolom hogy ez igy van, es ezt a te allitasod sem cafolja meg, hiszen Keralarol beszeltel mint kivetelrol. Kerala India leggazdagabb allama. Azt nem tudtam hogy ingyenes az orvosi ellatas (a gyogyszereket kiveve), de most mar tudom, es ez meg is latszik a gyermekhalandosagi statisztikakon: timesofindia.indiatimes.com/india/Child-mortality-rate-dips-marginally-in-2010/articleshow/12476177.cms. Ezek szerint messze Keralaban a legalacsonyabb a gyermekhalandosag Indian belul, tehat ez pont azt tamasztja ala amit en is mondtam, hogy a gyerekek nem a rossz egeszsegugyi ellatas miatt halnak meg elsosorban, hanem az ellatas hianya miatt. Ugy tunik hogy Keralaban, ahol kapnak ellatast, sokkal jobb a helyzet mint mashol, ahol nem.

Tovabbra is ugy erzem hogy szuksegtelenul tamado hangnemet hasznalsz velem szemben. En is tudom hogy a nyomorbol csak tanulassal lehet kiemelkedni, olyannyira tudataban vagyok ennek hogy ehberert dolgoztam egy evig egy jotekonysagi szervezet altal fenntartott iskolaban Uttar Pradeshban, es a jovoben, ha megtehetem, ismet szeretnek hasonlo munkat vegezni. Nem az en hibam hogy Indiaban a legtobb ember nem jut ingyenes iskolahoz vagy egeszsegugyi ellatashoz, en csak a tenyeket kozoltem itt.

lobster thermidor 2014.12.11. 11:09:29

@tanato:

Sőt. egyszer csak összeszedem magam, és mint országfelelős, megírom lassan, hogy hogyan működik a turistavízum kiterjesztése hosszabb tartózkodásra. :)
Ehhez kell némi speciális helyismeret, bár kevés magyar veszi igénybe ezt a 40 USD-be kerülő lehetőséget.

lobster thermidor 2014.12.11. 17:47:49

@Mirjam2:

Már nem is tudom, hogy fogalmazzak, nehogy akaratlanul megbántsam az érzékenységedet...
De most megint kénytelen leszek némileg cinikus megjegyzést tenni, hiszen te a 100 rúpiás kötszer, és egyéb gyógyászati eszközök felszámítását teszed szóvá egy olyan országban, ahol egy tekercs W.C.papír 50 rúpia alatt nem kapható meg. Ráadásul még egy angol biztosítóval hozakodsz elő, akinek ez még egy csomag papírzsebkendőnyi költséget sem jelent az aktuális londoni árak szerint. Lehet, hogy ez szerinted agresszív megnyilvánulás, de hát hogyan máshogy tudnám kifejezni az ellenvéleményemet?
Természetesen nem vitatkozom veled, hiszen te a saját tapasztalataidat írod le, de el kell fogadnod, hogy te is csak egy kis szeletét ismered ennek a világnak.
Mindezeken túl azért néhány mondattal szeretnék rávilágítani arra, hogy miért nem vagyok oly nagyon simulékony a hozzászólásaimban.
A mi, nem túl fogékony országunkból sajnos nem sok embernek adatik meg, hogy eljusson a világ mások számára oly rém egzotikus helyeire, mint mondjuk India, vagy Srí Lanka. Nekünk, akik ennek a térségnek az országaiban élünk, vagy csak elkötelezettségünk miatt sok időt töltünk a térség országaiban, és ezért felettébb nem számít egzotikumnak a hétköznapi élet, nagy a felelősségünk abban, hogy az egyébként ezekkel az országokkal szemben táplált előítéleteket enyhítsük. Én időnként személyes sértésnek élem meg, amikor valaki két hét nyaralás, vagy akár hosszabb tartózkodás után is, félinformációk nyomán ír posztokat, vagy hozzászólásokat. Persze nekem más a helyzetem, hiszen én elkötelezett vagyok, és egyben büszke is, hogy a szemmel jól látható különbségek ellenére mind Dél -Indiában, mind Srí Lankán befogadnak a helyiek. Ezért számomra annál nincs rosszabb, mint amikor tájékozatlan emberek tájékoztatnak, még tájékozatlanabbakat.
Ebből nem sül ki semmi jó!
Én nem kérek senkitől sem mást, aki itt éli az életét európaiként, mint a pontos, és reális tájékoztatást.
Indiában végzett munkádhoz sok sikert, de még nagyobb körültekintést, és tudást kívánok!

Ayoubowan, vagyis Namasté !

2014.12.11. 18:27:56

@lobster thermidor: Te elolvastad egyaltalan amit irtam? Legkozelebb olvasd el a kommenteket amikre valaszolsz, mielott elkezded osztani az eszt. Azzal kezdodott a beszelgetes hogy nehany kommentelo negativ cikkeket linkelt be az indiai egeszsegugyrol. Erre irtam en a sajat pozitiv tapasztalataimrol. Nem 'tettem szova' egy percig sem, sehol sem, a szaz rupiat amit felszamoltak nekem. Azt irtam hogy nagyon halas vagyok az orvosoknak es a novereknek akik gyakorlatilag ingyen ellattak. Vegig az indiai egeszsegugyet vedtem a hozzaszolasaimban. Ha ez teged sert, akkor legyel nyugodtan megsertodve. Kettonk kozul nem en vagyok az akinek az erzekenyseget megbantottak, szerintem...

tanato 2014.12.11. 20:33:17

@lobster thermidor: Várom a következő posztodat,akár Ceylonról,akár Indiáról.

lobster thermidor 2014.12.12. 08:32:35

@Mirjam2:

Lám, lám először jön az agresszivitás emlegetése, most meg a vagdalkozás. Sem észosztásról sem sértődöttségről szó nincs itt, még akkor sem, ha a szó hangulatfestésként szerepel előző hozzászólásomban. Természetesen az az igazság rád is érvényes, hogy amennyiben nem inged, hát ne vedd magadra azt a megjegyzést, ami szerinted nem rólad szól. Javaslom, hogy vedd inkább a korábbi mondataimat egy tapasztalt ember őszinte megnyilatkozásának, és ennek fényében tartsuk egyfajta eszmecserének ezt a fórumot.
Egyébként köszönöm neked a kedves hangú figyelmeztetést, olvasni is elég jól tudok, és a szövegértés sem igazán tartozik a gyengéim közé. Ráadásul szoktam venni a fáradtságot magamnak, és visszaolvasom olykor a saját, és a hozzám intézett megszólalásokat. Szerényen felteszem a kérdést, hogy akkor ezt nem is te írtad ugye?

"Mirjam2 2014.12.07. 17:09:02
@Muscari: Oke, csak azt mondtad hogy ez az indiai egeszsegugyrol negativum. Indiaban nincs ingyen egeszsegugy, a nok nagy resze egeszsegugyi ellatas nelkul szul mert nincs penzuk korhazba menni vagy orvost hivni. Tehat ha sok halaleset tortenik az nem azert van mert olyan rossz az ellatas hanem mert nem kapnak ellatast a szulo nok; egyedul szulnek otthon es vagy tuleli a gyerek, vagy nem."

Én először arra az állításodra reagáltam, hogy Indiában nincs ingyenes egészségügy. Azt mondtam, hogy Keralában van, amit te megkérdőjeleztél, de a keralai származású sofőrödtől csak kiderült, hogy mégiscsak van.
És akkor ezen logika mentén ezt sem te írtad :

"Mirjam2 2014.12.09. 12:04:13
@lobster thermidor: Az oktatas elvileg egesz Indiaban ingyenes, de hogy ingyen mit kapsz arrol jobb nem beszelni, raadasul fizetni kell peldaul a konyvekert, egyenruhaert stb. Azt hiszem az egeszsegugy is 'elvileg' ingyenes, peldaul mikor Kashmirban ellattak, akkor is 'csak' a felhasznalt kotszerekert, injekciostuert stb. stb. fizettem, nem magaert az ellatasert. Igy kerult 100 rupiaba az egesz kaland. Mas kerdes hogy kotszerek stb. nelkul nem tudtak volna ellatni. Mindenesetre megkerdezem ma hazafele a soforomet, egesz veletlenul pont keralai."

A színvonal silányságát is többször emlegeted, ami nekem pont nem úgy tűnik, mintha védelmeznéd az indiai egészségügyet. De biztosan bennem van a hiba...:)

2014.12.12. 18:00:01

@lobster thermidor: Oke, en itt befejezem, ha te engem vadolsz azzal hogy en Indiat kritizalom feleslegesen, akkor szerintem nem velem van a problema :))). Eleg rohejes hogy az osszes kommentelo kozul pont belem kotottel azert mert negativ dolgokat irok Indiarol... Nyilvan ha akkora oriasi tapasztalatom lenne az orszagrol mint amekkora neked van, akkor mar reg rajottem volna hogy India a foldi paradicsom, talan meg Albanianal is jobb hely, ha ez egyaltalan lehetseges.

lobster thermidor 2014.12.14. 13:24:58

@Mirjam2:

A kutya nem kritizált téged, de azt azért jól látom, hogy neked nehezen megy a kötetlen véleménycsere. Már sokadszor írom, hogy eszemben sincs beléd kötni, de ha te a más tapasztalatot, vagy véleményt annak veszed, azzal sajnos nem tudok mit kezdeni. Azt is látom, hogy nehezen veszed, ha az ember nem a te szemüvegeden át látja a dolgokat, hanem rávilágít még néhány attól eltérő színárnyalatra.
Senki nem beszélt itt paradicsomról, de pokolról sem. A dolgok ilyen jellegű szembeállítása sajnos nem a legjobb technológiája a véleménycserének.
Egyébként ha már így szóba hoztad Albániát...
Bár nem tudom jártál - e már ott, azzal sincs semmi különösebb baj. Legalábbis olyan nem, amilyen a sztereotípiákban, és a nem túl szofisztikált gondolkodásmóddal megáldott fejekben él.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása