oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 03. 06:48,  Miért jó külföldön élni? 312 komment

2014. december 03. 06:48 Határátkelő

Miért jó külföldön élni?

A válasz a címben feltett kérdésre nem is olyan egyszerű, különösen azért, mert természetesen az is előfordulhat, hogy valakinek nem jön be a dolog – erről is szól Schrammel Ivett posztja, aki férjével és három lányával már három országot is megjárt: élt Ausztriában, Máltán, most pedig Gibraltáron. Közel három év külföldi tapasztalat után írt tehát, ráadásul nem csak a személyes tapasztalatai szerepelnek benne, hanem – mivel pszichológusként is dolgozik – mások élményei is.

Gibraltár_1.jpg

„Elsősorban azért mert az ember kilép a kényelmi zónájából, és mint tudjuk: „Az élet ott kezdődik, ahol elhagyod a komfortzónád…” Persze a komfortzónából való kilépésre számtalan más lehetőség is adódik, de ez az egyik legerősebb.

Bárhol is élsz külföldön, távol a hazádtól, a megszokott, ismerős környezetedtől - rengeteg új helyzettel találkozol: ismeretlen a hely, a kultúra, az emberek, a szokások, minden - még a levegő is más. Egészen más élni valahol, mint turistáskodni.

Rengeteg kihívással találkozol nap mint nap - persze kihívásokat otthon is találsz, de itt el sem tudod kerülni őket. Az új szituációkban, új emberekkel kapcsolatban pedig gyakran nem működnek a régi jól bevált és begyakorolt sémák, probléma megoldási módok, elsősorban a kulturális különbségek miatt, másrészt a Te megváltozott helyzeted miatt. Kénytelen vagy tanulni, fejlődni!

Valójában ez az önismeret fejlődésének egy roppant érdekes útja, rengeteget tanulhatsz magadról abból, hogy hogyan viselkedsz ebben a számodra teljesen új szituációban. Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz önmagaddal kapcsolatban.

Gyakran hasznosabb ez - és mennyivel „életszerűbb” - mint sok önismereti, személyiségfejlesztő tréning. Itt derül ki igazán, hogy mennyire vagy rugalmas, nyitott, befogadó, elfogadó, kreatív, mennyire vagy képes alkalmazkodni. És ezen jellemvonások, képességek fejlesztésére is remek alkalom kínálkozik, ha beilleszkedni és boldogulni szeretnél!

Más szemmel nézzük a világot

A külföldi lét másik járulékos pozitív „mellékhatása” az lehet, hogy az ember megtanulja értékelni azt, amije van. Elmondom, mire gondolok: sokan, sokféle okból hagyják el az országot, van, aki pusztán anyagi okokból, a jobb megélhetés reményében, van, aki kíváncsiságból, tapasztalatszerzés céljából, kalandvágyból, van, akit egy régi álma megvalósítása hajt.

Ami közös bennünk, hogy ha alkalmanként hazalátogatunk, más szemmel nézzük a világot, régi, ismerős otthonunkat. Látjuk, hogy mi az, ami nem működik, hiszen sok esetben erős a kontraszt, de újra látjuk a szépséget is azokban az ismerős, megszokott dolgokban, melyek mellett Magyarországon élve talán egyszerűen elmentünk.

Újra megcsodáljuk a Balaton kékségét, hallgatjuk a nád susogását, a békák kuruttyolását, megbámuljuk Budapest gyönyörű épületeit, a Duna hídjait, a csodás zöld erdőket, parkokat.

Más szemmel látjuk régi otthonunkat, felfedezve az értékeit és ezután más szemmel nézünk új otthonunkra is, a jelenünkre, talán abban is jobban megtalálva a szépséget, az értékeket. Jobban értékeljük és megbecsüljük azt, amink van.

Letisztul az értékrend

Azért is jó külföldön élni, mert néhány év külföldi tapasztalat után nagy valószínűséggel el tudod dönteni, hogy valójában mik a számodra fontos dolgok, letisztul a saját értékrended, és így megtalálhatod a helyed a világban.

Bár sokan az anyagi jólét reményében próbálnak szerencsét más országokban, a legtöbb esetben alulról kell kezdeni, újrakezdeni. Lehet, hogy nem találsz a képzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkát - így sokan olyan munkákat is elvállalnak, amit Magyarországon soha nem tettek volna meg - ezáltal egész új, meglepő tapasztalatokra tehetsz szert.

Talán átmenetileg még nehezebb anyagi helyzetbe kerülsz, mint amilyenben otthon éltél. Kérdés, hogy ezeket a nehézségeket, veszteségeket tudják-e kompenzálni azok a pozitívumok, melyeket az új ország nyújtani képes.

Mások épp ellenkezőleg élik meg az országváltást: bejönnek a számításaik - az otthoni jövedelem akár többszörösét képesek megkeresni munkájukkal, akár ugyanazzal a tevékenységgel, melyet otthon végeztek. Ez esetben az a kérdés merül fel, hogy az anyagi jólét ellensúlyozza-e, felülírja-e a család, a régi barátok, a megszokott környezet hiányát.

Kiderülhet, hogy az ember valódi értékrendje egész más, mint amit addig gondolt magáról. Kiderülhet, hogy bizonyos dolgok fontosabbak, bizonyos dolgok pedig sokkal kevésbé számítanak, mint ahogy előzőleg hitted.

Ráébredsz, hogy mi az, ami valójában boldoggá tesz, mi az, amitől valóban jól érzed magad, sőt: otthon érzed magad egy helyen. A család? A barátok? A munka? A pozíció? A megbecsültség? Az anyagiak? Az új kalandok? A kihívások? A megszokás? A kényelem? A biztonság? Az élet kiszámíthatósága? A pozitív jövőkép? A kultúra? A hangulat? A „hely energiái”? A szellemi fejlődés lehetősége?

A honvágy

Érdekes még a honvágy kérdése. Van, akit az ér váratlanul, hogy milyen erősen szenved tőle, mások meglepetten tapasztalják, hogy egyáltalán nem éreznek semmi hasonlót. Ezeknek a felismeréseknek a hatására dönthetsz úgy, hogy új, választott országodban maradsz, vagy hazatérsz. Minden döntés jó döntés, ha szívből jön.

Ha a hazatérés mellett döntesz, legalább kipróbáltad magad máshol és nem vágyakozol majd egy életen át más országok, egy más élet után. Jobban értékeled azt, amit egyszer elhagytál, elvesztettél. Kevesebb lettél sok illúzióval, de gazdagabb sok tapasztalattal.

Ha a kint maradás mellett döntesz, szintén egy megalapozott döntést hoztál, mely megfelel saját - talán épp a külföldi tapasztalatok hatására felismert értékrendednek.

Akárhogy is döntesz, nagy eséllyel pár év elteltével megtalálod a helyed a világban. De a jó döntés talán nem is a megfelelő kifejezés, hiszen ha belegondolunk, az életben nincsenek jó vagy rossz döntések, csak tapasztalások vannak.

Olyan, mint a szerelem?

Elhagyni az a helyet, amit tiszta szívből szeretsz, ahol igazán boldog vagy, körülbelül olyan értelmes döntés, mint elhagyni a szerelmedet. (Persze mindig vannak kivételek, van, hogy az ember kényszerből, akár az életét mentve hagyja el az otthonát.)

Egyre gyakrabban jut eszembe egy választott hely, ország és egy párkapcsolat közötti analógia. A szerelem és a praktikum gyakran kéz a kézben járnak: ilyenkor a szeretett férfival vagy nővel az élet könnyű, nagyobb erőfeszítések, kompromisszumok nélkül is működőképes - ahogy egy általad szeretett helyen is lehet az élet hasonlóan könnyed és kellemes.

És van, hogy a szerelem és a praktikum nem jár együtt: szerelmeddel - legyen az akár egy személy vagy egy hely - bizony nehezebb az élet, csak nagy küzdelmek, válságok, kompromisszumok, sok tanulás, fejlődés, változás árán működtethető.

Mással, máshol lehet, hogy könnyebben, gördülékenyebben mennének a dolgok, egyszerűbben lennének élhetőek a hétköznapok. Senki a környezetedben nem is érti igazán a választásodat. Négy ország után számomra nem kérdés a döntés. :-)

Ha egy párkapcsolat vagy egy hellyel való kapcsolat, pozitív érzelmekkel teli, „igaz szerelem”, megér minden fáradozást. És hiába a könnyű, anyagi és egyéb előnyökkel rendelkező viszony, ha nélkülözi a valódi pozitív érzelmi töltetet, a szerelmet.

A honvágy a legbiztosabb jele a hely iránti „szerelmednek”. Van, hogy az ember a szülőföldje iránt érez honvágyat, és talán meglepő, de van, hogy egy másik ország iránt, ahol nem is élt olyan hosszú ideig.

Az is természetes, hogy az ember olykor elvágyódik erről a helyről, ahogy néha felmerülhet a szerelme elhagyásának gondolata is - ennek számtalan oka lehet, és néha csak akkor tudja 100 % biztosan, hogy hol van a helye az életben, a világban, ha egy időre eltávolodott tőle.”

Ha van kedvetek, küldjetek képeket arról, miként készülődik a környezetetek a karácsonyra. Ezek lehetnek kirakatok, utcai díszítések, de nagyon örülök annak is, ha a saját készülődésetekről küldtük képet. Karácsonyig még van három hétvége, szerintem hangulatos posztokat lehetne addig összeállítani. A fotókat (némi hosszabb-rövidebb szöveggel) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr206950695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.03. 07:06:27

hat ha ugy lenne, ezzel a poszttal be is lehetne zarni a blogot

remek volt

(szolhatott volna jobban rolad azert)

Mr Long 2014.12.03. 07:12:38

WTF

@Babette .: Ugy tunik tenyleg kioregedett a blog. Kar volt erte. :(

tanato 2014.12.03. 07:27:30

tegnap volt a Duna Tv-n a Menjek vagy maradjak című doku film Angliáról szóló része/hat kinti fiatal tapasztalatai, éves utánkövetéssel/utána meg politikai beszélgetés a stúdióban.Érdekesség hogy végén a szerkesztőség között írták hogy Határátkelő blog.Remélem itt is leadod a műsort HÁ!Nagyon jó volt.Egy része hazajött egy év elteltével más része maradt kint.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.03. 07:36:36

A fő ok: szélesül a látókör. A magyarok fő baja a szűk látókör.

Határátkelő 2014.12.03. 07:40:40

@Mr Long (UK): Kösz szépen. Imádom, amikor egyetlen, nem tetsző poszt után rögtön bloghalált vizionál valaki. Szerintem az elmúlt hetekben is volt egy csomó jó poszt és nyugi, lesz is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 07:41:48

Nekem tetszett. Sok igazság van benne. A legtöbb határátkelőnek talán nem mond újat, de jól megfogalmazza, összefoglalja a lelki határátkelést.
Ezt a párkapcsolatos dolgot én is szoktam mondani: hiányzik Mo., szeretettel gondolok rá, de aztán mégis eszembe jutnak azok a dolgok, amelyek miatt "szakítottunk". :)

csőcsere 2014.12.03. 07:42:18

@Mr Long (UK): Tisztelettel, de nem értek egyet. A blog változik.

Egy csomó téma van, amit éppen csak megkarcolt. Engem pl. nem érdekeln, hogy mennyibe kerül egy liter ásványvíz Kuala Lumpurban, mert úgyis kiderül seperc alatt, ellenben nagyon érdekelnek a kulturális nézőpontok, amelyeket sokkal nehezebb megismerni és megérteni, amikor külföldön él az ember. Egyszer egy nagyon bölcs, idős ember mondta nekem, akinek volt tapasztalata külföldön éléssel, hogy ha nem ismered az adott ország embereinek gondolkodasmódját, olyan vagy, mint egy fegyvertelen tank. Gázolsz előre, eljutsz egy pontig, de előbb-utóbb kilőnek.

Az emberek viselkedése, szokásai az egyes országokban. Olyanra gondolok pl hogy az USA-ban illetlenség orrot fújni társaságban, olyan, mintha itthon társaságban szellentenél. Ha ezt nem tudod, akkor olyan vagy, mint egy fegyvertelen tank és lehet, hogy tudtodon kívül, a trombitálásoddal, megfúrod saját magad a előléptetésed, vagy a magasabb fizetésed. Ezek az apróságok nagyon sokat segítenek határátkelésnél.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 07:42:58

@Határátkelő: szerintem a tegnapi "száraz" poszt után pont jó ellensúly volt a mai "lelkizős" írás!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 07:46:38

@Réka ‎:
Igen, én is feleséghez szoktam hasonlítani Magyarországot.
Ezek szorosan összefüggö hasonlatok.

NIKI LAURA 2014.12.03. 07:50:12

En mindent akarok!
Sokat keresni,jol elni,jokat enni,tobb nyelvet perfektul tudni.
Egy oreg Pors 356 hetvegere,egy uj Range Rover a hajot huzni Murtel ( fel) szigetre,hetkoznapra egy new generation A6 Q.

Cubaba beulni egy oreg ami autoba,Fokvarosba fisch and chipset enni.

.....,de nem ez a boldogsag,ill nem csak ez!

Ugyanolyan jo egy kicsit kapalni akacost lajosmizsen,epret szedni foliaba,kis dobozbol enni hajabasult krumplit,oldalast.korozottet,metelt hagymat..mikor beulsz kv- ni a kedvenc kocsmadba..

Orulsz kint,mikor a fonokod elegedett veled,emeli a fizudat,mikor hazamesz az 500£ lyuk alberletbe,mikor fel orat skypozol az otthoniakkal...mind mind kicsi orom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 07:51:31

@Réka ‎:
Igy van.
Ilyennek is lenni kell ez is színesíti az összképet.
Túlzás lenne azt mondanom hogy tetszett de ilyen is kell.
Teljesen rendben van.

NIKI LAURA 2014.12.03. 07:52:17

@tanato: lattam itt,egy fiatal kiscsavo,taknya- nyala osszefolyt,de a 3. Lakast adta ki magyaroknak:)

Egy csaj,aki meg egy lakohajon elt csatornan.
De mind haza ment.

HardPötty 2014.12.03. 07:53:16

Tetszik a poszt, de azzal vitatkoznék hogy "az életben nincsenek jó vagy rossz döntések, csak tapasztalások vannak."
Mert pl bankot rabolni rossz döntés ha tapasztaltál ilyet ha nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.03. 07:58:39

Én nem szoktam szeretni a pszichobla-bla írásokat, de ez nagyon jó.
:)
Köszi.
Azért azt lehetne kérni, hogy a felvezetőben írt több országról is hallhassunk valamint?

Határátkelő 2014.12.03. 08:09:14

@svájci sapka (ch): Ha minden igaz, nyitott kapukat döngetsz, a szerző megígérte, hogy megírja. :)

2014.12.03. 08:16:34

Teljesen jól leírja, hogy mit, miért csinálnak az emberek. Ezért sem szoktam érteni azt az egybites megközelítést, ami csak arra mutat rá, hogy mindenki anyagias, csak a pénz miatt megy ki. Ezzel egy bizonyos szintig amúgy sincsen gond, mert a pénzre szüksége van mindenkinek, hogy biztosítja a saját v. szerettei jövőjét. A gond akkor van, ha az ember élete csak a pénz körül forog. Ha egy ország élhetetlen az alany szempontjából, akkor úgyis el fog menni, függetlenül attól, hogy mennyit keres.

rezsöatya 2014.12.03. 08:25:53

Tetszik a szerelemmel valo hasonlat, vegig az egesz poszton.

Es csak azt tudom mondani, amit hatodik Leninrol mondtak:

A HÁ elt, a HÁ el, a HÁ elni fog!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 08:26:28

@Philosoraptor:
Arra gondolsz aki a pénz miatt ment el és aki szerint mindenki hülye aki a pénz miatt megy el?
:))))))))))))

2014.12.03. 08:27:32

@tanato: Van esetleg valahol link a filmhez? Miert ment egy reszuk vissza Mo.ra (remelem nem a Turi Rudi miatt...)?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 08:28:31

@rezsöatya:
Ja. Ha nöhöz hasonlítanám a jelenlegi életem akkor most dugom a 30 éves Monika Belluccit...
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 08:30:27

@Mirjam2:
''Ave Cezar a túri morák üdvözölnek téged'':))))))))))))

Bebbi 2014.12.03. 08:32:02

A szerelemmel, feleseggel valo osszenhasonlitas szerintem amiatt nem teljesen ok, mert jo esetben egy szakitas utan nem KELL kapocsolatot tartanotok. Ha akartok tartotok, ha nem, akkor nem. De itt azert nem ez a helyzet. Hiaba szeretett ki az ember Magyarorszagbol vagy a magyar emberekbol vagy a csaladjabol (es meg sorolhatnam), sokszor ugy hozza az elet, hogy bizony vissza kell oda menni, meg ha csak egy napra, egy hetvegere is.

En peldaul ugy vagyok a volt kapcsolatokkal, hogy jobban szeretem teljesen lezarni oket es nem nyitva hagyni egy kiskaput. Marpedig szerintem a Magyaroszaggal valo kapcsolatot vegkepp lezarni pusztan fizikailag is nehez (rokonlatogatas, utlevelhosszabbitas, ...), meg persze erzelmileg is.

szakasz2 2014.12.03. 08:33:25

A poszt alapvetoen jo, meg akkor is ha "lelkizos". Ilyen is kell neha...

De azert ezen az aprosagon kisse fennakadtam: "megcsodáljuk a Balaton kékségét". Biztos tul fiatal vagyok igy a 40-hez kozel, de en sosem lattam keknek a Balaton, meg csak megkozelitoleg sem.... Ellenben Ausztriaban vagy Svajcban van sok to, ami tenyleg kek, gondolom csak latott mar ilyet a posztolo, hogy tudja a Balaton azokhoz kepest (szin alapjan) egy "sartenger". Ettol persze meg furdeni a Balatonban kellemesebb altalaban... Egyebkent ez tenyleg csak apro kotozkodes. :)

2014.12.03. 08:38:37

@diggerdriver: Ezt nem hiszem el, mar azt se vagyok kepes leirni hogy Turo Rudi :))). Ez most mar tenyleg hazaarulas, szerintem fobe lonek ha meg egyszer leszallok Ferihegyen (vagy mi a neve a helynek).

rezsöatya 2014.12.03. 08:52:56

@szakasz2: nem tudom, fotozol-e, de a kek viz tobbnyire reflexio, az eg kekjenek (melyik keknek, hisz ezer arnyalara van) a visszatukrozodese... ugyanigy lehet zold, bibor, hogy csak az alapszinekwt emlitsem...
guglizd mondjuk a kek Balatont...

@diggerdriver: szinten google (meg kellett neznem ki az?), szoval csak szeretned...! Amugy feleseg tud rola? :-)

tanato 2014.12.03. 08:53:40

@Mirjam2: Sajnos már csak a közepétől kaptam el a filmet,próbáltam is ide belinkelni,de nem tudtam a Duna tv majd minden műsorát be lehetett volna linkelni,ezt nem lehetett.Ezért kérem Határátkelő segítségét,mert meglepetésemre ő is a szerkesztőség között van.Felsorolták a stáblistán a végén.Akik hazamentek azok közül volt aki a családot,honvágyat emlegetett,volt aki jó állást kapott Mo.-on,akik maradtak azok közül volt aki azt mondta neki megéri hogy maradjon,mert már családja is lett,volt aki azt mondta hogy neki nincs már honvágya sem,szóval volt többféle vélemény is.de a lényeg hogy utánkövetéses volt a film.Ezt szeretném itt is a blogon,több éves távlatban.Van viszont facebook oldaluk,menjek vagy maradjak címmel,de ott sem találtam meg a teljes filmet csak trailereket

tanato 2014.12.03. 08:54:45

@Határátkelő: Be tudod ide linkelni a menni/maradni Londont amit Te is készítettél,szerkesztettél? Sokakat érdekelne.

tanato 2014.12.03. 08:56:12

@NIKI LAURA: A lakóhajós lány az nekem is tetszett,nagy talpraesett volt hogy a Temzén lakóhajón élt,nagyon sok pénzt megspórólt így,és egészen jól berendezte a hajót.

rezsöatya 2014.12.03. 08:57:17

@Bebbi: a szerzo a valasztott hellyel is osszekapcsolja a szerelmet!
Es ugy ugye mar mas az ertelmezes...

Shebelle 2014.12.03. 08:59:49

@szakasz2: Ha teheted, egyszer nézd meg kora reggel. Irtózatosan szép, türkiz kék szerű. :) Persze lehet csak szerencsém volt, max. tízszer jártam csak arra....

A poszt tetszett, kár hogy nem tudtunk meg többet az országokról, bár ez a cikk most nem erről szólt, csupán (gondolom) a tapasztalat miatt volt megemlítve, ami korrekt is. Várom a folytatást :)

2014.12.03. 09:00:01

@tanato: Kerestem én is, még a duna tv weboldalán is, hátha elérem ott, de sajnos ott sincsen fent... :(

Bebbi 2014.12.03. 09:01:42

@tanato: Kicsit ehhez kapcsolodoan: azt tudjatok/ertitek, hogy miert nem lehet kulfoldrol elerni az indavideot? Marmint IP-trukkozes nelkul...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 09:01:56

Ha vannak gyerekek pl ,akkor bizony az exszel is kell kapcsolatot tartani,akar akarja az ember akar nem,szerintem megvan a parhuzam....
Nekem is ez jutott eszembe, h a Balaton minden csak nem kek.... (20 even at nyaranta2het). De
nagyon szep es en is szerettem.
Gibraltarrol volt mar iras regebben?

tanato 2014.12.03. 09:06:04

@Mirjam2: Érdekes volt a politikai vita is a végén,két politológus kutató/egyikük a gyere haza.org.tól/ és a Duna Tv riportere.Érdekesség volt számomra a kincstári tv/jól megfizetett/ riporternője egy hozzászólása aki arról beszélt milyen rossz körülmények között kell éljen egy magyar mosogató Londonban/akár magyar diplomával is/.Szinte szó szerint ugyanazon szavakkal érvelt mint HInta állandóan.Mintha egy ugyanazon tanár tanította volna be őket./azt persze nem mondta hogy ugyanezen mosogató egy miskolci vagy győri étteremben mosogatva milyen körülmények között kell éljen./

tanato 2014.12.03. 09:07:05

@Bebbi: Ezt egy informatikustól kéne megkérdezni,de vannak furcsaságok.

Shebelle 2014.12.03. 09:07:13

@Bebbi: Egy mélyebb, hosszabb kapcsolat esetén ahol még gyerek is van bizony szinte lehetetlen nem tartani a kapcsolatot, mert ezeregy olyan dolog van amit a gyerek miatt pl. megkell beszélni stb...., sőt a legtöbb ilyen esetben a "válás" után a szeretet továbbra is megmarad, csak átalakul, de "menni kell", mert már nem működik. Nehéz ezt így elmagyarázni annak aki nem élte át, és remélem nem is fogod!

SzerződésSertés 2014.12.03. 09:08:19

Mindig, amikor valaki arról ír, hogy hazalátogatva felfedezi Magyarország addig észre sem vett értékeit, olyan ostobán érzem magam; én évente kétszer töltök otthon egy-egy hetet, de csak azt érzem a végére, hogy jó volt találkozni minden rokonnal és baráttal, de most aztán már nagyon elég volt, mennék vissza a választott hazámba.

Nigro notanda lapillo 2014.12.03. 09:08:20

off, de ha màr Tùró rudi, hosszù évek kihagyàsa utàn, néhàny napja ettem egyet(pöttyöset), szerintem egészen màs mint amire gyerekkorból emlékszem, sokkal édesebb(tùl édes) és az àllaga krémes belül, jobbra emlékszem vagy megvàltozott idôközben?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.03. 09:08:23

@Philosoraptor:

De a pénz miatt írjátok hogy élhetetlen, ezt minek kell mindig letagadni? Ha 200 ezreket keresnél bolti eladóként hasonló megélhetési költségekkel, nem hiszem hogy el akarnál menni...Vagy mi miatt élhetetlen számodra Magyarország? Tudsz még mást is mondani a pénzen kívül? De konkrétumot mondj, ne ilyen homályos élhetetlen az ország, ingoványos mocsár, felemészti a mindennapjaimat a politika, mert bebújik a kéményen....szövegeket írj.

Határátkelő 2014.12.03. 09:09:42

@tanato: Nem tudom, sajnos, amíg nincs fent a neten. Egyébként nem szerkesztettem, csak a hozzá kapcsolódó felmérés és a film népszerűsítésében segítettem.

tanato 2014.12.03. 09:17:16

@Határátkelő: Kár,mert a Duna Tv honlapjáról sem lehet.de azért örültem amikor megláttam e neved a stáblistán

2014.12.03. 09:22:38

@Nigro notanda lapillo: Régen sokat ettem belőle, manapság nagyon el van kúrva. Régenmindenjobbvót. :D Pl. a csokoládés máz már csak kakaómasszából van, ez pl. egyből észlelhető, mert azért annak van egy jellegzetes íze. Tutira változtattak a recepten is, mert régebben teljesen más íze volt. Amióta ilyen "gagyi", azóta nem is szoktam venni. Mondjuk én amúgy is jobban kedvelem a házi sütiket. :)

tanato 2014.12.03. 09:23:50

@házelőtthinta: @Philosoraptor: Cseréljetek életet,mindkettőtöknek jobb lenne.Hinta neked volna egy rendkívül kiváló pesti állásod egy boltban,szegény Raptor meg végre szagolna egy kis nyugati levegőt.de komolyra fordítva,remélem sikerül mindkettőtöknek,egyrészt elmenni a másiknak meg hazajönni.

2014.12.03. 09:24:32

@házelőtthinta: Olyan vagy, mint egy értetlen, durcás gyerek. Felesleges bármit is mondani neked, mert sajnos képtelen vagy elfogadni más véleményét. Mindenkinek megvannak az okai, hogy miért megy el. Amúgy meg pont leszarom, hogy mit hiszel, tehetsz egy szívességet. :)

2014.12.03. 09:28:01

@tanato: Tényleg, eddig erre miért nem gondoltam? Amúgy milyen kétszínű ez a Hinta gyerek, Ausztriából osztja az észt, hogy milyen szar hely Ausztria, Mo. meg milyen jó, de azért ő sem itt él. Mert ő "csak úgy" kikerült. Teljesen életszerű. Én nekem nyelvet kell tanulnom, és pénzt kell gyűjtenem, hogy "csak úgy" kikerüljek. :) Ő is a több pénzért van kint, mint bárki más is. Aztán megy itt a műhiszti. Ennyire lehet komolyan venni.

szakasz2 2014.12.03. 09:31:09

@rezsöatya: Nem vagyok nagy fotos, inkabb szabad szemmel szeretek jol korulnezni. A reflexionak nyilvan van szerepe, ahogy nyilvan kora reggel is szep kek lehet, de az biztos, hogy ahol es amikor en jartam olyan zavaros volt a Balaton, hogy a "viz" egesz biztosan nem kek. Ellenben javaslom nehany szep alpesi hegyi to vagy finn to megtekinteset, na az nem (elsosorban) az egtol kek, mivel az egesz viz kekesen/zoldesen attetszo.
De nem erdemes ennyire a teman lovagolni, a Balaton egy tobbnyire kellemes furdoto, de nincs benne az elso 20-30 altalam ismert toban szepseg es kulonosen kekseg szempontjabol. (Mondjuk eppen iden tobb helyrol, ismerostol is hallottam, hogy hanyasos/hasmeneses megbetegedest kaptak ott furdestol, szoval azert furdotokent sincs a legjobbak kozott.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.12.03. 09:39:52

@Babette .: szerintem szörnyű volt, csomó olyan közhely egyhelyre gyűjtve amit itthon üldögélve is mindenki tud.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.12.03. 09:42:16

@csőcsere: ez az usa orrfújós dolog komoly? Én ezt eddig csak Japánról hallottam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 09:45:00

@házelőtthinta: ne fárassz. Magyarországon több mint 300 ezret kerestem (ez volt 2005-2008 között), kiadásaim minimálisak, hitelem nem volt, szóval anyagilag nagyon de nagyon jól álltam - és mégis eljöttem. Minimum egy teljes posztot ennek szenteltem, miért nem olvasol? A kommentekben számtalan ember írta, hogy megérti/átérzi a helyzetem, szóval korántsem vagyok egyedül.
hataratkelo.blog.hu/2013/06/04/miert_koltoztem_magyarorszagra

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.12.03. 09:49:46

@házelőtthinta: "mi miatt élhetetlen számodra Magyarország?" mert az egy főre eső bunkók száma 2, a közigazgatásban 3, a politikában meg vagy 10.

Nigro notanda lapillo 2014.12.03. 09:52:07

@Philosoraptor: köszi, akkor tovàbbra is kihagyom:)

2014.12.03. 09:54:46

Hú, tetszett.
Én is jobb szeretem a lelkizős posztokat, mint a kenyér árával foglalkozókat. (Oké, nem sámánt, de azért értitek.)

"még a levegő is más"

Bingó. Számomra a numero uno meglepetése a világjárásnak, hogy máshol más szagú a levegő. Soha senki nem mondta, nem is számítottam rá, nem is értem.

Muscari 2014.12.03. 10:03:10

Erdekes poszt volt, kell neha ilyen is. Nekem tetszik a szerelem parhuzam, de ugy vagyok vele, hogy itt is jo, meg hazalatogatni is jo. Ujra otthon elni? Max nyugdijaskent, azt azert ne zarom ki

@tanato: en is kerestem mar, azt irtak, hogy lesz valami exkluziv vetites itt Londonban, meg tobb helyen is. Feliratkoztam a hirlevelukre is, azt igertek, hogy majd ertesitenek a vetitesekrol, de eddig meg nem kaptam semmit.

2014.12.03. 10:05:55

@Mirjam2:

Most olvastam csak a minapi posztodat, jó volt. :)

Muscari 2014.12.03. 10:07:05

@Shebelle: most ezt az orszagra ertetted, vagy az ex hazastarsra, hogy megmarad a szeretet? Mert az orszag eseteben igy van, de az ex eseteben, hat, nem mondanam.

Mr Long 2014.12.03. 10:11:27

@Muscari: "exkluziv vetites" Ne mar, meghivjak a foszereploket? Megy egy Star Wars fimnel megertem, de ez kicsit mas kategoria.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 10:23:49

[off, bréking]: megbukott a svéd kormány.
A kisebbségben kormányzó szocdem-zöld koalíció költségvetési javaslatát ma várhatóan leszavazza a svéd parlament. A jobboldali blokk jelezte, hogy a saját költségvetésükre fognak szavazni, és a blokkon kívüli radikális jobboldali párt, a Sverigedemokraterna is a jobboldali javaslatra teszi a voksát. A kormányfő várhatóan rögtön a 16 órai szavazás után lemond és egyre valószínűbb, hogy három hónapon belül előrehozott választások lesznek az országban, ami 1958 óta nem fordult elő.

adg 2014.12.03. 10:25:35

@Th's child: "Bingó. Számomra a numero uno meglepetése a világjárásnak, hogy máshol más szagú a levegő. Soha senki nem mondta, nem is számítottam rá, nem is értem."
En ertem. .
Mig otthon kint laktunk a varos melett, a fenyok illata terjengett a levegoben. Aztan bekoltoztunk a varosba, es az 5-os fout szaga es zaja lett a megszokott.
Miota itt vagyunk, paras reggeleken, mint ma is volt, a tenger es az eukaliptuszok illata lengi be az utcat. Ez meroben mas illat, hogy jobb-e, az egyeni.
Mas novenyek, mas talaj, minden mas. Pl tok masok a szinek is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 10:39:59

@Babette .: Na, pont erre gondoltam én is.Az egész gyönyörűen hozza a téma lényegét alfától omegáig.Kinyomtatni, bekeretezni, linkelni és minden kitelepülésen gondolkodónak a kezébe adni.Kötelező olvasmány.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 10:41:30

@Réka ‎: Én úgy szoktam mondani, hogy ha honvágyam támadna, ami baromi ritka, elég csak pár otthoni hírt elolvasni és mindjárt meg van oldva a kérdés.Sajnos...

rumitom 2014.12.03. 10:52:53

@Nigro notanda lapillo: meg nem voltal eleget tavol ;)
En circa 6 ev tavollet utan kezdtem ujra jol erezni magam magyarorszagon. Elvezni a turistaskodast.

Nigro notanda lapillo 2014.12.03. 11:09:06

@rumitom: ezt valószínûleg nem nekem szàntad...

Sanz 2014.12.03. 11:19:47

És ha valakinek Magyarországon sem jó (mert ott már nincs otthon), és a célországban sem (mert ott még nincs otthon)... akkor mit kell csinálni? Várni vagy menni egy harmadik országba?

Hm... néha úgy érzem, jó a buta embereknek, mert nekik az élet csak ad valamit, elég kevés választásuk van... könnyebb helyzet, az biztos.

2014.12.03. 11:30:54

@adg [Au, Darwin]:

Ööö, igen, így, hogy mondod, teljesen triviális.:)

Engem akkor is meglepett, és nem tudom, miért nincs róla soha szó: nem írják az útikönyvek, nem írják az itteni hozzászólok stb.

Engem teljesen letaglózott pl., hogy thaiföld úgy, ahogy van, büdös. -- Most nem leszólni akarom a helyet, én nagyon megszerettem, és a szaga is elkezdett már hiányozni, de olyan böszme pára van, hogy állandó a rohadásszag. Nem tudsz szellőztetni (vagy legalábbis nincs értelme), nincs értelme elmenni sétálni, az egész egy nagy, nedves, büdös vatta.

Most portugáliában vagyok, na itt meg aztán olyan balzsamos tud lenni a levegő, hogy az ember bekakál tőle. Mégsem hiszem, hogy valaha olvastam volna a top 10 portugal listákban, hogy azért érdemes idejönni, mert jólesik levegőt venni.

Kéne egy ilyen sorozat is ide a határátkelőre, vagy leglábbis egy közösen szerkesztett lista, mint az árakról: milyen a szag londonban? érdemes-e lélegezni norvégiában? akarsz-e kocogni floridában? stb.

Ha jól értelek, nálatok például kellemes illat van -- bár engedd meg, hogy a pára miatt kételkedjem. A pára sosem illatos.:)

TilosazA (UK) 2014.12.03. 11:36:06

A Balaton tud kék lenni - általában nem nyáron. Tavasszal például, és akkor jobban kéknek látszik, ha kellő távolságból nézed, dombtetőről. Szóval ne nyári nyaralások alapján ítéljétek meg.

TilosazA (UK) 2014.12.03. 11:39:04

Manchesternek is van egy szaga, de már nem érzem. Mikor kiköltöztünk, az első hetekben mindig meglepett. Párás, és kicsit mintha dohos lenne. Olyan a levegő szaga, mint a házaknak.

rumitom 2014.12.03. 11:45:03

@Nigro notanda lapillo: valoban. Egyel az elozo hsz folottire. Kell nekem telefonrol beleokoskodni :)

TilosazA (UK) 2014.12.03. 11:51:02

@tanato: Duna Tv oldalán hol találtad meg? A videók között?

2014.12.03. 11:53:20

@Th's child: Kairó belvárosa büdös a szeméttől, Khartoum egésze büdös a szeméttől és az éjszakai szemét égetéstől. Olyan mintha minden éjszaka a fél várost felgyújtanák.

2014.12.03. 11:54:33

@Sanz: Na ez vagyok én DD. Várni kell. Aztán majd lesz valami.

Sanz 2014.12.03. 12:05:02

@Turchi: Hát jó, lesz valami, az tuti.
Csak jó lenne, ha még azelőtt lenne, hogy bedarálna a magány (legalábbis nálam ez a legfőbb ellenség). :-)

adg 2014.12.03. 12:09:23

@Th's child: Nem mindig van kellemes illat. Rothado szag eleg ritkan van, inkabb csak kinthagyott kupac novenyi hulladek korul. Ez azert kevesbe paras hely szerintem, mint thaifold, bar ezt nem tudom pontosan. Azt el tudom kepzelni, hogy Thaifoldon kevesbe takaritjak ossze a bomlekony anyagokat, de ezt is csak rosszindulatuan feltetelezem. Itt max egy kis avar van a foldon. Te hogy latod? En sosem jartam meg ott, de remelem fogok nem tul soka.

Es foleg reggel tetszik a levego, delben, mikor 35 fok van, akkor nem annyira. Plane ha akkor olyan paras. Akkor csak arnyekban. Ott viszont olyankor is jo.

Viszont eddig ketszer tapasztaltuk, hogy a tenger valami orulten budos. Bo masfel eve egyszer elleptek az egyik partszakaszt doglott meduzak, annak volt olyan rothado halszaga, hogy hanyni lehetett volna tole egy par szaz meteren belul. Szerencsere masnap volt egy nagyobb dagaly, es elvitte oket. Most meg par hete, valami habos algas szar lepte el a kedvenc partunkat, de ez is elmult. Hat ez a hatranya a tropusi tengernek.

Szoval igen, altalaban negyon szeretem a levegot, es nekem a para nem gond, csak ha tul meleg van hozza. Reggel nagyon szeretem. Az illataval egyutt, ez nyilvan szubjektiv. Mas megfulladna.

Van most itt egy koma, aki perthbol koltozott fel. Az ottani szaraz levego teljesen kikeszitette, alig kapott levegot, szinte fulladt neha. Itt leszallt a geprol, es egybol kapott levegot. Szoval o is szereti, bar a meleget meg szoknia kell. :)

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:09:51

@maxval birca hozzászóló:
Ritkán értek veled egyet, de most tényleg azt kell mondanom, hogy igazad van.

2014.12.03. 12:10:33

@Sanz: A magány nem jó sehol sem. De azon is csak az idő segít, mondom én aki majdnem nagymama korában szült DD

rezsöatya 2014.12.03. 12:13:14

@Réka ‎: a poszt cime: miert jo kulfoldon elni?
Erre irod: megbukott a sved kormany...
Olvasnek ilyet egy masik orszagrol... akkor ott is jo lenne elni...! :-P

:D

adg 2014.12.03. 12:14:06

@Turchi: Hogy all az etiop kaland? Kiderult mar, hogy mentek-e?

Muscari 2014.12.03. 12:14:07

@szakasz2: na jo, a Balaton szerintem is zold. Szep zold, de nem kek.
En az alpesi tavakat szeretem jobban, bar jobbara csak setalok a parton es csodalom, furodni inkabb a tengerben, ott egy "kicsit" tobb a vizben a latnivalo.

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:15:56

@Philosoraptor:
"Ha egy ország élhetetlen az alany szempontjából, akkor úgyis el fog menni, függetlenül attól, hogy mennyit keres. "

Igaz.
Egy egyszerű példa: hol jobb lenni milliomosnak? Bolíviában (de írhattam volna még vagy 100 másik szegény országot), vagy Dániában?

Szerintem nyilvánvalóan ott ahol az ország IS gazdag.
Az embereket ott kevésbé zavarja a gazdagság.
(és nem kell egy egész magánhadsereget is fenntartani hogy megvédd a milliódat :-) )

wuaaa 2014.12.03. 12:16:45

@Sanz: Pontosan leírtad azt, ami bennem is szinte szó szerint így megfogalmazódott. Ismerős gondolatok ezek...

2014.12.03. 12:21:03

@adg [Au, Darwin]: Kiderülni?? Itt olyan nem szokott történni DD, majd 3 héttel a szerződés lejárata előtt esetleg megtudunk valamit, de az majd nyáron aktuális, addig szokjuk a klímát...
Kaland haha, hát az itt is van.
Hogy valamit a posztról is írjak, hát nem is tudom, nekem túl általános. Vannak ilyen meg olyan emberek meg a kettőnek a keveréke is. Én biztos valami 4. kategóriába tartozom DD. Az országokra lettem volna kíváncsi meg a személyes tapasztalatokra de ahogy már írták, lesz az is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 12:23:55

úristen, nem mindegy, hogy milyen színű az a qrva tó? :D

szagokról: én az USA szagát imádom, már ahol eddig jártam. Más illat van a boltokban, az utcán, a házakban. Nagyon bírom! Mindig Török Bálint jut eszembe: "Még a csöndesség is más itten: török csöndesség."
De a budapesti trabant- meg ifaszagot is nagyon szeretem. A régi szenespincékből áradó dohos hűvösséggel együtt. Legjobb!!

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:27:38

@Hari Seldon 2:
Nem tudom, hogy erre gondoltál-e?

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:28:50

@Réka ‎:
Ki az esélyes az új választáson?
Lesz eltolódás valamerre?

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:32:17

@geegee:
Erre van is egy régi Khon-Grün-ös vicc.
Mindig aktualizálva az éppen regnálóval:
Megőrültél? Miért viszed magaddal a Rákosi, Kádár, aztán rendszerváltás után: Antall, Horn, Gyurcsány, Orbán képet?
Hát honvágy ellen...

Hari Seldon 2 2014.12.03. 12:36:08

@Turchi:
Kairó: belváros - Kartum: egész város
Akkor örülj, hogy nem mentetek még délebbre.
Ott már az egész ország lesz büdös... :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 12:39:08

@Hari Seldon 2: van egy csekély esély, hogy a kormány bukása után felkérik a jobboldali blokkot a kormányzásra. ők is kisebbségben lennének ugyan, de mivel az SD már kinyilatkozta, hogy az ő költségvetésükre szavaznának, tudnának kormányozni. A jelenleg 13%-on álló SD az elmúltnégyévben 90% a jobboldali blokkal szavazott, szóval elég stabil kormány lenne.
Ha lesz új választás, szerintem akkor is a jobboldal nyer. Kevesen múlt ősszel is és azóta a szoci-zöld katyvasz kudarcot és botrányt halmozott egymásra.
A választási hatóság már megrendelte a szavazócédulákat... :D

www.quickmeme.com/img/cc/cc5ae984e8b7e1b0bc2f90cb6656c2a4968c1ae62ac05d640273e9c13f2abdd7.jpg

2014.12.03. 12:39:09

@Hari Seldon 2: Szudán szerintem mindenhol büdös csak még nem voltam másik városban DD. Kairóban zöldövezetben laktunk, jó levegő, ahogy kimentünk a lakóparkból, már jött a szag, szóval mondhatni, az egész ország, kivéve a nyaralóhelyeket. Nagyon nem szeretnék délebbre menni, bár Kenyára kíváncsi lennék.

tanato 2014.12.03. 12:46:34

@TilosazA (UK): Igen a videók közt kerestem ,de még nincs rajta,én tegnap élő műsorban láttam.

TilosazA (UK) 2014.12.03. 12:49:04

@tanato: Igen, megtaláltam hol kéne lennie, a Dokureflex c. részben. Ki is írja, hogy a műsör 1 óra 19 perc, és ha elindítod (miután muszáj megnézni egy fájdalmasan rossz reklámot) kiderül, hogy csak 1 perc 45 másodperc, a felvezető. A film nincs benne. Gondolom szerzői jogi díj, ilyesmik, ugyanabból az okból, amiért a Youtube-on vagy az indavideon sem találtam meg. :/

TilosazA (UK) 2014.12.03. 12:52:23

@tanato: Na jó, hát akkor nem fogom látni ezt a filmet sem. Érdekel mondjuk , de annyira nem, hogy emiatt hazautazzak, és elmenjek a Trafóba, ha egyáltalán adják még. Ráadásul az előzetese alapján nem is tetszett annyira, ha jól emlékszem. (Még nyáron néztem az előzetesét.) Most viszont megnézem a New York-i részt, az fenn van Youtube-on, az tetszett.

2014.12.03. 12:52:25

Ennyi lelkizes meg ok. Egy pszichologus tudja hol a hatar.

@Réka ‎: megjott a fenykepezo, amirol beszeltunk.
Akkor vegre normalizalodni fog a szomaliaiak helyzete?

@tanato: youtube-on nincs rajta? Mi a cime?

@NIKI LAURA: CT-ben fish and chipset eszel. Nem fisch!!

tanato 2014.12.03. 12:53:24

@TilosazA (UK): Viszont az összes más duna tv műsort vissza lehet nézni.

tanato 2014.12.03. 12:53:59

@charlieharper: Részletek vannak csak rajta az egész film nincs.

TilosazA (UK) 2014.12.03. 12:55:29

@tanato: Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azért mert azok a műsorok a kutyát sem érdekli. De inkább az lehet benne a titok, hogy azokat a műsorokat vagy a Duna Tv birtokolja (már a szerzői jogokat), vagy az MTV (bár nem tudom hogy egy-e a kettő)

P.Elliot 2014.12.03. 12:59:05

@csőcsere:
Ezt honnan vetted hogy Usaban illetlenseg orrot fujni tarsasagban? Itt elek, sokfajta ember tarsasagaban megfordultam de meg mindig mindenki kifujta az orrat ha kellett! Jo, nem az ujja koze fogva fujta ki le a foldre, papirzsebkendobe, de kifujta.
Nem tudom hol olvastad ezt de ez olyasmi lehet mint amit Feher Klara irono irt egy konyveben hogy feher cipot nok nem hordhatnak a nok San Franciscoban. / 70-es evek/. Hallottak vagy olvastak magyar nyelven valahol mint figyelmeztetest. Azt hittek hogy a feher cipo netan valami "foglalkozas" jele, ezert nem vittek magukkal. Ott aztan megkedeztek hogy miert nem lehet, a San Franciscoiak csak amuldoztak hogy ilyesmirol meg sosem hallottak, mindenki azt hordja amilye van....

2014.12.03. 13:11:32

@Réka ‎: Ezt szoktam felhozni példának én is. Aki jól keresett, volt lakása/háza, kocsija, tehát magyar szinten iszonyat jó életszínvonalon élt, mégis úgy dönt, hogy kipróbálja magát máshol... Azért arra nyilván mindenki rájött már, hogy Ausztráliába meg Új-Zélandra nem azok mennek, akik itthon minimált kerestek. De ez amúgy elmondható más külföldi országokról is természetesen, csak az általam említett országokhoz elég vastag pénztárca kell.

2014.12.03. 13:12:32

@Nigro notanda lapillo: Viszont a jó hír, hogy lehet reprodukálni. Nosalty-n rengeteg "klón" van, szinte biztosra veszem, hogy bármelyik jobb, mint a gyári pöttyös.

2014.12.03. 13:17:03

@Th's child: Pekingben érdemes-e levegőt venni? (Vigyázat, becsapós kérdés. :D)

adg 2014.12.03. 13:23:10

@charlieharper: "CT-ben fish and chipset eszel. Nem fisch!!"

Fisch und tschips? :)

Lanyom mondta valami matekfeladat eredmenyet: "egy pont eight"

2014.12.03. 13:26:08

@Hari Seldon 2: Ezek a harmadik világbeli állapotok nagyon durvák. Nekem millióim vannak, de 5 méter magas kerítéssel körülvett házban kell élnem. Meg testőrök. Bennem meglenne az a "félsz" érzés, hogy mikor rabolnak el v. ölnek meg.

2014.12.03. 13:27:48

@TilosazA (UK): Ha ez boldogít (tudom, hogy nem), torrentről sem lehet letölteni, nincsen fent.

Aye aye 2014.12.03. 13:39:19

Hát ebben semmi plussz nem volt. Lehet, hogy én is pszichológus vagyok, mert ennyit magamtól is tudok írni innen a fotelből, anélkül, hogy kitenném a lábam az országból..

P.Elliot 2014.12.03. 13:50:10

@Philosoraptor:
Ismerek hazaspart/ sofor es fodrasz eredetileg a foglalkozasuk/ akik egy rettento jol mukodo vallalkozasukat mondtak fel, gyonyoru hazukat adtak el, igazabol a vilagon mindenuk megvolt es kivandoroltak Uj Zealandra hogy ott ujra felepitik az eletuket es kinti ertelemben gazdag emberek lesznek, mint mondtak nekik levego kell, jovo! A rokonaik remulten probaltak lebeszelni oket de ok nem hagytak magukat. Mindjart kezdeskor gyonyoru lakast bereltek, nagyon dragan, hasonlo szinvonalu kocsi, szoval 2 ev alatt eluszott minden, volt nehany gyatra vallalkozasi probalkozasuk ami sorra bukott meg, most eppen csak megelnek rosszul fizeto munkabol, hazamenni nem akarnak, szegyellik is magukat meg nincs mibol otthon uj eletet kezdeni. Szinte angol nyelvtudasnelkul mentek ki.

Golf2 2014.12.03. 13:50:13

@Bebbi: ha végképp lezárnád a szülöföldeddel a kapcsolatot akkor a magyar nyelvet is felejtsd el! Tanulj másikat

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 13:51:46

@Bebbi: Mert szemét tetvek, gondolom, ne terhelje be a külföldi a magyar sávszélességet...Ugyanaz, mint a magyar tv-k netes streamjei.Otthonról lehet nézni neten is (de minek, hisz otthon mindenkinek van kábeltévéje, ami sokkal biztosabb működésű), viszont külföldről az se megy.Néha néznék sportot, vagy spéci otthoni dolgokat, de csak az anyázás marad...
Bezzeg az arabok nyomatják a neten is az összes csatornájukat, hogy külföldön élők is tudják nézni.Itt simán lehetne fogni egy netes iptv-beltérivel vagy 200 csatornát...De hát én nem arab vagyok...
:-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 13:59:00

@Réka ‎: Na, f@sza, köszi, ma még nem néztem semmi híreket...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 14:00:14

@Réka ‎: Na, f@sza, köszi, nézem is mindjárt a híreket...

Evain 2014.12.03. 14:07:12

@P.Elliot: a fehér cipős sztorinak speciel van alapja, csak nem SF, és nem egész évben. Manapság már nem tartják be. Itt olvashatsz róla:
www.wisegeek.org/why-are-you-not-supposed-to-wear-white-after-labor-day.htm

2014.12.03. 14:29:53

@Th's child: Koszi! Remelem jol erzed magad Portugaliaban, jo valasztasnak tunik... Bar emlekszem, irta itt egyszer egy posztolo, hogy telen nagyon fazott ott mert nem szigetelik rendesen a hazakat es nincsen futes. Ez tenyleg igy van?

2014.12.03. 14:30:28

No kerem, ha megegyszer barki, vagy a Niki, azzal jon, hogy a nyugatiak meg az amerikaiak ostobak, akkor belinkelem nekik amit reggel kaptam; valami magyar reality showban muveltsegi vetelkedo. Kerdes: mi a Foldtol a legkozelebbi csillag. Valasz: Hold

2014.12.03. 14:31:14

@P.Elliot: Szóval akkor ez nem a megszokott heppiend történet. :(

2014.12.03. 14:33:24

@charlieharper: Sötétség a köbön. :D Nem vagyok csillagász, de azért a Holdat csillagnak mondani...

2014.12.03. 14:35:13

@Golf2: Igen, ezt tudomanyosan kimutattak hogy igy mukodik: az agyban csak egy nyelv szamara van tarolohely. Ha megtanulsz egy nyelvet, torolnod kell azt amit azelott hasznaltal. Vagy az anyanyelved, vagy egy idegen nyelv. Valasztanod kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 14:36:19

Mondjuk nem bánkódok a svéd kormánybukáson, ez a szedjünk-be-még-több-adót-hogy-jöhessen-még-több-menekült felfogás nagyon nem jött be...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 14:38:47

@charlieharper: Haha, jól nyomja a debil.
Olyan mint a
Melyik van közelebb, Amerika vagy a Hold?
Hát a Hold, mert azt látjuk...

De ez csak vicc, szerencsére.

2014.12.03. 14:38:54

@adg [Au, Darwin]:

"Azt el tudom kepzelni, hogy Thaifoldon kevesbe takaritjak ossze a bomlekony anyagokat, de ezt is csak rosszindulatuan feltetelezem. Itt max egy kis avar van a foldon. Te hogy latod? En sosem jartam meg ott, de remelem fogok nem tul soka."

Thaiföld is jó nagy, mondjuk, szóval félek unblock:) az egészről véleményt mondani, de chiang mai, a város, ahol én laktam ráadásul egy medencében van, körben mindenfelé viszonylag magas hegyekkel, úgyhogy szél az példáult szinte egyáltalán nincs. Nemcsak a bűz, de a szmog is megül. Előtte-utána kép arról, amikor végre megjön az esős évszak, és lemossa a mocskot az égből:

m.cdn.blog.hu/ak/akinemlepegyszerre/image/kritszama/before_after.jpg

És én nem láttam soha, hogy bármit is összetakarítanának (bár én remete vagyok, szinte soha nem megyek ki az utcára, csak sörért sötétedés után, szóval bármi lehet).

Ami meg bangkokot illeti, na az aztán tényleg a pokol hetedik kapuja, ott tényleg annyira rohadásszag van (vagy volt, amikor én ott jártam), hogy az ember drótkefével vakarja magáról a zuhany alatt. Plusz a csatornaszag is más, mint otthon -- hoppá, még egy triviális meglepetés: ha a helyiek más diétán vannak, más szagú a csatorna is.:)

Nehogy elvegyem egyébként ezzel a kedved, thaiföld eszméletlen jó hely, a szagot meg megszokja az ember.:)

@Philosoraptor:

Érdemes hát, bár az nem árt, ha alkudol rá egy kicsit.:)

@Mirjam2:

Így-így. A tetőtérben lakunk ráadásul... ha süt a nap, akkor nincs para, felhős időben viszont mocsok hideg a pécó. Itt parádézok zokniban (pedig azt hittem, azzal leszámoltam örökre) meg minden, és így is tök fázik a kis tappancsom, pedig csúcsra járatunk minden elektromos fűtőeszközt, ami csak van. Meh.

Viszont virágzanak még most is mindenféle lila meg fehér meg sárga virágok, és majd leszakadnak a citromfák ágai a sok citromtól. Tetszik itt. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 14:39:04

@geegee: hmz, ne feledd, hogy az előző kormány a Miljöpartiet (többieknek: zöldek) gyk korlátozás nélküli bevándorlási politikáját folytatta... szóval én nem vagyok ennyire optimista.
@charlieharper: az egy nagyon jó gép, de tartok tőle, a szomáliaiak helyzetét az sem fogja megoldani :P

2014.12.03. 14:47:07

@geegee: a UKban az afghan etteremben neztem az afghan tv-t, de ott mindig ugyanaz ment, elo kozvetites Szaudibol, ahogy a meteoritot kerulgetik. Szedultem, amikor neztem. Es meg azt is megszakitottak 15 percenkent reklammal!

P.Elliot 2014.12.03. 14:51:41

@Evain:
Ismerem ezt a szokast de nem cipoben es nem kizarolag San Franciscoban mint ahogy az irono irta! Mondom, meg a helybeliek sem tudtak rola hogy honnan vette aki eloszor irt rola.
Labor Day utan nem hordtak feheret, / marmint hogy lezarva a nyari vilagos szezon/, manapsag mar igen, sot van olyan ujitas hogy van egy nap valamikor kozel utana amikor csakazertis mindenki feherben van, a tevebemondok is, mindenki aki teheti....Neve is van, nem figyeltem hogy mi, valoszinu hogy White Day vagy ilyesmi.
Szoval csak azert irtam rola mert rengeteg fals informaciot olvasok hogy itt mi van, illetve mi nincs....

2014.12.03. 14:53:15

@Th's child: Brutalis az elotte-utana foto... En semmilyen szagot nem vettem eszre Bangkokban, raadasul meglepoen tisztanak tunt a hely, de arra mar radobbentettek itt a forumon hogy nem igazan mervado a velemenyem kosz es buz kerdeseben :)))

Orulok hogy jol erzed magad Portugaliaban. Nalunk is kezd nagyon hideg lenni este es se futes, se szigeteles, plusz marvanypadlo. Azt hiszem muszaj lesz venni egy elektromos futotestet a hetvegen, meg csak delutan van es mar takaro alatt ulok itt a szofan ami nagyban akadalyozza a produktivitasomat. Egy csomo mindent kene csinalnom, de azt hiszem mindjart elalszom :)

Mrs. Clayton 2014.12.03. 14:54:09

hat ez oriasi tevedes, aki elhagyja a szerelmet kenyelmi, vagy praktikus okokbol, az nem szerelmes, es a partner csak halaval tartozik a dontesert, ha eleg koran sikerul meghozni

en nem vagyok vallasos, de azert joban-rosszban, holtodiglan-holtomiglan a szerelem, minden mas legfeljebb egyutt eles

ma az orvosnal ult velem a szerelmem, egy idos neni es egy bacsi ult velunk szemben a varoban, amikor a nevuket irta ki a kijelzo egymast segitve alltak fel es karon fogva botorkaltak be a rendelobe, tok cukik voltak
ezt latva o odasugta a fulembe, latod ilyenek leszunk mi is

az igaz szerelmeseket csak a halal valasztja el, semmi mas

2014.12.03. 15:00:23

@charlieharper: :) Ez nalunk is nagyon nepszeru teveprogram, nyilvanos helyeken elhelyezett teveken (pl. hotel recepcio) majdnem mindig ez megy. En komolyan szedulok tole igy mindig probalok elfordulni a kepernyotol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 15:08:55

@Th's child: van, aki bírja a párát. egyébként én sem, nagyon nem, most is haldoklok tőle. csak akkor jó, amikor esik egész éjjel az eső. viszont Thaiföldön októbertől márciusig egy szál pára sincs. én azt nem szerettem, hogy kb soha nem fúj a szél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 15:09:46

@Herr Géza: köszi, válaszolok majd (holnap?)

rezsöatya 2014.12.03. 15:13:31

@Jess G: ilyeneken en is mindig elgondolkodom... amikor pl. a gyalogatkelon megy at egy idos par... kezenfogva... ez olyan szep...

2014.12.03. 15:13:41

Akkor, ha jol ertem, ez a mai arrol szol, hogy vannak ilyen helyek, meg olyanok, es vannak olyan emberek, meg ilyenek, akik meg lehet, hogy igy, vagy ugy elik meg a hataratkelest, ami erre is, meg arra is jo lehet. Deamugy azok a posztok sokkal jobbak amikben kinyilatkoztatasok vannak, hogy igy kell csinalni, meg nem ugy, meg en igy csinaltam, mert en ilyen vagyok, meg aki nem ilyen az hulye, az irek pedig allatok, mert azokat szet lehet szedni meg lehet kotozkodni, meg vitatkozni, ez meg csak ilyen szihologus aki csak ugy leirkalja, hogy ezis meg azis jo, meg vannak ilyenekis, meg olyanokis, hateztmeghogy.

wuaaa 2014.12.03. 15:19:15

@Jess G: Jó neked.

@geegee: "Mondjuk nem bánkódok a svéd kormánybukáson, ez a szedjünk-be-még-több-adót-hogy-jöhessen-még-több-menekült felfogás nagyon nem jött be..."

"Norge venter 11.000 asylsøkere, Sverige: 100.000" - imigyen újságcikk címe vala. Szerintem a svédek hosszútávon nem fognak ebből jól kijönni a különcködésük miatt és most jön az az időszak, hogy bármilyen kormány lesz, nagy csodát nem fognak tudni tenni, csak minél későbbre halasztani a hibbant politikájuk negatív következményeinek elkerülhetetlen felszínre törését. Szerintem.

csőcsere 2014.12.03. 15:31:34

@Zka: amerikai amerikaiak néztek rám csúnyán, amikor orrot fújtam. Aztán elmondták, igaz, már feltűnt előtte, hogy mindenki szipogott, nem fúlyt orrot. Engem meg a szipogás idegesített. :-)))
Persze, nagy az USA, tehát lehet barhol bármi, meg sok a bevándorló. ;-)

csőcsere 2014.12.03. 15:32:30

@P.Elliot: làsd a fenti választ. Ki az a Fehér Klára?

csőcsere 2014.12.03. 15:33:29

@csőcsere: fúj, fújt :-)))) fújt?

2014.12.03. 15:34:54

@Mirjam2:

"En semmilyen szagot nem vettem eszre Bangkokban, raadasul meglepoen tisztanak tunt a hely"

Ahol én jártam bangkokban, az nekem is tisztának tűnt, még talán tisztább is, mint budapest belvárosa, de hogy nincs szag...? Ok, lehet, hogy indiához képest nincs.:)

@Dragonlady (now in Indonesia):

"viszont Thaiföldön októbertől márciusig egy szál pára sincs."

Ööö, dehogynincs.:) Chiang Mai ebben a pillanatban: 88%.
Szerintem az van, hogy te már állatira alkalmazkodtál ahhoz az időjáráshoz, vagy eleve így születtél (hiszen mondtad, hogy mo-on mindig vacogtál és beteg voltál), de én ebben a "hideg évszaki" átlag 30-32 fokban meg 80%-os párában is majd megdeglettem. Az esti 20-24 fok az pont jó, azt szerettem.:)

Evain 2014.12.03. 15:38:09

@P.Elliot: egen, ez olyan, mint a hír, hogy Leningrádban Opelokat osztogatnak. igen, csak nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Opelokat, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

@csőcsere: nem voltak holland felmenőik véletlenül? :D

Mrs. Clayton 2014.12.03. 15:43:22

@rezsöatya: szeintem is, foleg amikor latod a 80 eveseken hogy igazan szretik egymast, meg akkor is amikor orvos kell kiserni a masikat
@wuaaa [nor]: a helyzet az, hogy most epp van egy csomo kinom, de mindentol fuggetlenul halas vagyok a sorsnak, h vegre az utamba kuldte, szo szerint, a tokeletes tarsat

csőcsere 2014.12.03. 15:43:48

@Evain: Minden lehetséges. Az is lehet, ez a publikus szipogás valami össznépi szokás az északi(bb) népeknél. Ősszel voltam Skandináviában és ott is feltűnt, hogy szipogtak prrfújás helyett. A vegén már én is, anyukám rám is szólt itthon. Ez van, itthon marad a tülkölés. :-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 15:46:45

@Th's child: én nagyon-nagyon röhögtem azon, hogy India után mennyire tiszta Bangkok. :-)
de tény, hogy hajnalban takarítanak, járdát mosnak.
egyébként Yangonban is.
szerintem Chiang Maiban is, de kevésbé.
csatornaszag van, ezt szerintem bárki aláírja.
este mindig nagyobb a páratartalom érték, mert a hideg levegő kevesebb nedvességet tud megtartani. hajnalban amikor kicsapódik majd a pára, akkor az 100%-os, de abszolút mértékben sokkal kevesebb, mint a harminc fokban 100%. vagy nem is tudom, hogyan magyarázzam, hogy világosabb legyen.
jártál fent ilyenkor "télen" a rózsakertben (Doi Pui), vagy Doi Angkhang, Doi Tung, Phu Chi Faa? nagyon király reggel odafagyni a motorra (fent van vagy 3 fok reggel), aztán olyan gyönyörű idő lesz. totál a kedvencem. hiányzik. én most nagyon vágyom abba a decemberi friss levegőbe, és alig várom, hogy jobban legyek és mehessek.
itt Balin most kezdett el esni az eső, és körben tenger van, meg akarok fulladni. kicsit feljebb sokkal jobb, de nem akarok messze menni a kórháztól. 10 évig kibírtam légkondi nélkül (csak Bangkokban szoktam, ha arra járok, de ott mindig, ott sok nekem a pára), de most legszívesebben a hátamra venném a légkondit, amikor kiteszem a lábam a szobából.....
ja a baromarcúak itt is égetik a szemetet. képzelheted, milyen hatással van rám perpill az égő műanyag szaga. ha csak rágondolok is....
(köszi a sok könyvajánlatot :-) )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 15:50:11

@csőcsere:
szipogás vs orrfújás. na ez az a szabály, amit én tudok az angolokról és amerikaiakról, de leszarom magasról, főleg arra való tekintettel, hogy nem is ott náluk vagyunk. ha valaki kioszt, hogy undorító ebéd közben (elfordulva, nem trombitálva) orrot fújni, akkor megmondom, hogy ahonnan én jöttem, ott meg az ő szipákolása rém gusztustalan, kvittek vagyunk.

FutureFry 2014.12.03. 15:56:31

@Zka: @P.Elliot: @csőcsere:
Igen, orrot fújni amerikában (a legtöbb helyen) társaságban/nyilvánosan elég nagy illetlenségnek számít.

pl. simplystated.realsimple.com/2011/10/11/emily-post-table-manners/ :
"Never blow your nose at the table. If you need to, excuse yourself and go to the restroom where you can blow your nose and wash your hands afterward."

Szipogni viszont tényleg lehet végtelenségig. Egyébként ha orrot fújsz, lehet, hogy (ahogy csőcsere is mondta) "csak" csúnyán fognak nézni (vagy még azt sem), de valószínű nem szólnak (túl illedelmesek). Az ilyen "helyes" viselkedésmódok igazán csak akkor derülnek ki, ha van olyan amerikai(k) akivel nagyon jó (pláne ha intim) barátságban vagy - Ők meg fogják mondani.

Shebelle 2014.12.03. 15:57:53

@Muscari: Is - is. Én ezt tapasztaltam az ismerősök körében és a saját bőrömön is....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 16:04:19

@csőcsere: ezek itt soha nincsenek megfázva :-)
egyébként meg gondolom, mindenki el tudja képzelni a zsebkendő nélküli "kifikázást". nemrég volt szerencsém felnőttnek tanítani orrot fújni, mert megtetszett neki a zsebkendő.
(na egyébként nyilván nem az asztalnál a tradicionális módszer, meg iskola közepén stb, és lassanként civilizálódnak....)

Shebelle 2014.12.03. 16:04:34

@Jess G: Jó, de mi van akkor, ha szerelmes valaki a férjébe/feleségébe de az lépen-nyomon megcsalja, terrorizálja, megalázza vagy alkoholista vagy veri stb. ilyen esetekben az lenne a praktikus hogy agyőt int, nem? SZóval igenis van esetek mikor el kell menni, még ha fáj is. Bocs, nem akartam okoskodni...

puhacica 2014.12.03. 16:09:43

@Jess G: "az igaz szerelmeseket csak a halal valasztja el, semmi mas" - vagy még az sem, mert akik leélnek egy életet együtt, gyakran nagyon gyorsan "utánahalnak" a másiknak.

P.Elliot 2014.12.03. 16:32:39

@csőcsere:
Tedd be a goggle-ba a nevet, egyszerubb mint elmeselni. Te nagyon fiatal lehetsz hogy nem ismerted!

P.Elliot 2014.12.03. 16:32:39

@Philosoraptor:
Nem, nem az, ugy egyebkent nagyon sajnalom oket. A gyerekuknek majd talan jobb elete lesz hiszen ovodaskent kerult ki, neki tobb esely lesz megvetni a labat. egyebkent nem az elso ilyen elembukkano effejta tortenet. Akinek jol megy otthon az jol gondolja meg hogy felrugni mindent erdemes-e?

P.Elliot 2014.12.03. 16:32:39

@FutureFry:
Ezek az etikettek mar idejet multak, gyakorlatban ilyen nincs mar.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.03. 16:53:10

A szerelem parhuzam szerintem santit. Szulofold. Tehat anya. Es mint tudjuk, a szuleinkkel sokszor nagyon bonyolult a kapcsolatunk.

2014.12.03. 17:02:09

@zöldeketbeszélek: Országot válthatok, családot nem. Szinte biztosra veszem, hogy itt a többség a családjához nagyon ragaszkodik, míg az országhoz nem...

2014.12.03. 17:04:14

@P.Elliot: "Akinek jol megy otthon az jol gondolja meg hogy felrugni mindent erdemes-e?"

Ez talán megérne egy külön posztot. Akkor megérheti, ha felkészülnek mindenből és mindenre.

Elmondásod szerint nekik az angol nem ment, lehet, hogy ez volt a baj.

FutureFry 2014.12.03. 17:12:26

@Réka ‎: Az USA-ban az egyik legmeghatározóbb szag SZVSZ az általános- és középiskolák ebédlője ("cafeteria"). Ráadásul úgy tűnik ez állam-független. Nagyon egyedi (nekem). Az egyetemi menza már nem egészen olyan illatú...

FutureFry 2014.12.03. 17:13:19

@P.Elliot: Nekem nem ez a (kurrens) tapasztalatom.

Mrs. Clayton 2014.12.03. 17:52:40

@Shebelle: hat ha valaki egy olyan ember irant aki lepten nyomon megcsalja es azt hiszi h az szerelem akkor baromi tevedesben van ezt hivjak talan kapcsolat fuggesnek de bizonyosan nem szerelemnek
@puhacica: hat ha eletem vegen egy ilyen nekem is osszejon akkor elmondhatom h tokeletesen haltam meg. Bar a halal utani eletben nem hiszek szoval szerintem a halal mindenkepp elvalszt a tarsamtol.

M. Péter 2014.12.03. 18:40:37

@adg [Au, Darwin]: Angliai Tescóban hallottam, amint mondja egy magyar nő a másiknak: "Várj meg itt, hozok cheese-t".

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.03. 18:42:12

Update: március 22-én előrehozott választások Svédországban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 18:44:09

@Réka ‎: Há' majd meglássuk, mi lészön.Ami még így eszembe jutott, hogy odahaza, Magyarországon ilyen apróság miatt, mint költségvetési hiány/meg nem egyezés, stb; nem szoktak kormányok lemondani, megbukni, és új választások kiíródni...
:-o

@charlieharper:
Elhiszem, én még összesen nem néztem ennyit se arab tévét...Nem az én világom, plusz olvasni is kicsit fura... :D

@wuaaa [nor]: Szerintem is.Itt 50 év múlva átveszik a hatalmat a kokerók és kikiáltanak valami Észak-Kurdisztánt-Asszíriát-Irakot... Mondhatni, lesz még lófarkas félhold Stockholm városházájának tetején, ahogy Budaváráén is volt...Nekünk már valszeg mindegy lesz, a következő generációk meg legföljebb határátkelnek valahová Izlandra, Spiccbergákra... :-S
Oda talán nem fog felérni az iszlám... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 18:48:52

@csőcsere: És az óvodákban is képesek elnézegetni, ahogy a gyerekek csúsznak a saját taknyukban...Nem tudom megérteni, hogy 15 percenként egy gumikesztyűvel, meg egy tekercs papírtörlővel miért akkora nehézség körbejárni...

bxf 2014.12.03. 18:56:05

@tanato: www.youtube.com/watch?v=uC1jtadO-JE

Erre gondolsz? Vagy van egy hosszabb formaja is?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.03. 19:12:13

@TilosazA (UK): na ez az ev itthon is egy ilyen nedves vatta
a fold mint egy mocsar, cuppog, mindenhol

wuaaa 2014.12.03. 19:28:10

A poszt nyitóképén egyébként a helyi reptér kifutópályája látható, amit egy 2x2 sávos út keresztez. Piros lámpa, sorompó le, csak vonat helyett itt repülő jön.
Ha valaki még nem hallotta volna hírét és a kép alapján nem lett volna egyértelmű.

Gizi06 2014.12.03. 19:36:59

Külföldön elni:olyannak kell lennie, mint egy jo hazassagnak. Szeretem es toleralom a massagat, de tudom, hogy mas, mint en:) es megis szeretem

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.03. 19:38:44

@Philosoraptor: Szulofoldet sem valthatsz soha, ahogy edesanyad edesapad is csak egy van, akarmilyen viszonyt is apolsz vagy eppen nem apolsz veluk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.03. 19:40:25

@Philosoraptor:

Nem szaroztam Ausztriát. Annyit szoktam írni hogy a problémák itt is hasonlóak és hogy a melós itt sem dőzsöl, mint ahogy azt elő szokták adni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.03. 19:46:14

@Philosoraptor: amugy meg hogy erted, hogy nagyon ragaszkodik? Milyen jellemzoi vannak a nagy ragaszkodasnak? Mit ertesz csaladon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 19:56:32

@sodalisO [eng]:
Megsüllyedt a kombájn majd az azt kihúzni akaró dózer is. Rövid volt a kötél.
Olyan kötél kell ami olyan hosszú hogy a húzójármű kemény talajon álljon.
Sokan nem tudják elképzelni de a lánctalpas gép nagyon könnyen elkapar.
Egyszerűen azért mert a súly túl nagy felületen oszlik meg.
Dózereknél ezért körmös a lánctalp de a képen látszik hogy az is telerakódott.
Ha a dózer elássa magát az nem mászik ki soha. Mi kihúzzuk magunkat kanállal.

2014.12.03. 19:57:35

@zöldeketbeszélek: Azért nekem kicsit erős a család-szülőföld hasonlatod. Nekem a családom fontos, az ország már kevésbé. Ezért sem akarok itt élni, nyilván. A szülőföld nekem egy homályos, megfoghatatlan valami, aztán elképzelhető, hogy én vagyok defektes. Mit takar nálad az ápolás a szülőfölddel kapcsolatban? Mert gondolkodom ezen, de nem értem.

2014.12.03. 20:02:27

@házelőtthinta: Nem szokták előadni, hogy a melós dőzsöl. A melós nálad azt jelenti, aki szarabbul keres az átlagnál. Ha egy jó asztalosról van szó, aki nagyon is jól tud keresni, az már nem "melós". Amúgy Mo.-n a melósok nagyon jól keresnek, ezért dolgozol te sem itt például. Problémák természetesen léteznek, nincsen tökéletes ország. Lehet, hogy én olvasok szelektíven, de nem igazán olvastam eddig olyat, hogy valaki azt mondta volna, Anglia v. Svájc tökéletes, és nincsenek hülyeségek meg problémák. Mindenhol vannak, a problémák milyensége a fontos tényező. Más, ha azon kell aggódnod, hogy miből fizeted a csekket, és más, ha azon kell aggódnod, hogy jut-e pénz nyaralásra. Érzed a difit azért, remélem.

2014.12.03. 20:06:57

@zöldeketbeszélek: Úgy értem, hogy szeretik egymást, kölcsönösen. Mert vannak olyan családok is, ahol "gyilkolják" egymást. Szóval akik összetartanak bármi is történjen. Ez egy másfajta kapcsolat, mint ami összeköthet a hazáddal. De ez is emberfüggő szerintem. Van, akit nem kínoz annyira a honvágy, más pedig nagyon sokat szenved tőle. De én úgy hiszem, hogy honvágy mögött valójában csak a család és barátok hiánya áll. Esetleg még a megszokott környezet is szóba jöhet. Ezeket persze csak feltételezem, nincsen valós tapasztalatom.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.03. 20:17:57

@zöldeketbeszélek: azt a szerelmet hagyjuk meg a fiataloknak...
de ha az osszehasonlitas alapja a szamitgatas , feltetelek , celok felallitasa , mi szol erte, mi ellene , mit kapok, mit adok megéri nem eri meg , akkor tenyleg egy felnott kori szerelemmel lehet osszehasonlitani ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 20:21:20

A poszt utáni kommentekről gy érdekes dolog jutott eszembe.
Annak idején Eddi írt egy rendkívül gusztustalan íreket fikázó posztot.
Egy mondat viszont megragadt bennem és a tapasztalatom is alátámasztja.
Az ír ember abban a pillanatban hogy kiteszi a lábát Írországból egyből a világ legnagyobb hazafiává válik. A szigetük azonnal átlényegül a nirvánává és könnyes szemmel beszélnek róla a halálukig.
A Londoni építőipari cégek szinte teljesen ír tulajdonban vannak.
Értelemszerűen rengeteg ír dolgozik bennük.
A művezető akivel dolgozok egyidős velem de 28 éve él Londonban.
Akkora ír hazafi hogy a elképzelni nem lehet nagyobbat nála.
Nemrég unokája született és nagy szívfájdalommal mondta hogy nem ír nevet adott neki a veje.
Persze mert az angol.
Minden ír aki emigrált rajong Írországért.

Most szombaton dél felé a munkaterületen hatalmas éljenzés tört ki.
Nézek körbe mi van, hát az épület tetejére egy állványrúdra húzzák fel az albán zászlót.
Most volt nekik a köztársaság napja ahogy ők mondták a zászló ünnepe.
Hazafelé mondom az albánnak akit hordok hogy a magyaroknál ez elképzelhetetlen.
Azt mondja miért?
Mondom mert a magyar az ha elhagyja a hazáját az soha nem válik hazafivá.
Mondja hogy az albán az amíg otthon él addig utálja a hazáját de ahogy kiteszi a lábát rögtön hazafi lesz.

Azért ez elgondolkodtató.
Írország és Albánia két teljesen különböző ország.
Először azzal magyaráztam az írek hazafiságát hogy ott nem volt a lelket megtörő kommunizmus.
Na de az albánoknál volt. Kőkemény kommunizmus.
Mégis pontosan úgy viselkednek mint az írek.
A magyarok bármelyik emigráns hullámról beszélünk bármennyire is igyekeztek megőrizni magyarságukat a hazafiság teljesen ellentétes az emigráns magyar lelkével.
Az emigráns magyar az az otthon maradottaknak hazaáruló és minden megnyilvánulása hazaköpködés.
Az emigráns magyarok pedig igen messze állnak mind az ír mind az albán megnyilvánulástól.
Vajon miért lehet ez?

tanato 2014.12.03. 20:26:26

@bxf: Köszi,ez nem a film,ez az utána való beszélgetés,de még nem láttam,úgy hogy nagyon köszönöm.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.03. 20:43:16

@Philosoraptor: Abból indultam ki, hogy itt a blogon mindenki a házassághoz, szerelmi kapcsolathoz hasonlította az országban élést, országváltást. Ezzel nem értek egyet, ami a szülőföldet illeti. A szülőföld aránylag egyértelmű dolog, nem tudom, mi a megfoghatatlan. Ott születtél, ott eszméltél öntudatra, annak az országnak a nyelvét sajátítottad el, mint anyanyelvet. Az ide kommentelők nagy többségéről ez elmondható. A szülőhazádhoz való kapcsolatod nem olyan mint a házasság, szerelem, mert a szülőhazád az akkor is ugyanaz marad, ha már elhagytad, ha már nem szereted, ha gyűlölöd netalán.

Ahová kivándorolsz, na az már lehet szerelem, vagy ha annyira erős lesz a kötődés, akkor akár házasság is.

Viszonyt ápolni egy kifejezés, azt is írhattam volna, hogy valamilyen - jó vagy rossz - viszonyban vagy vele.

Azt, hogy a kivándorlók többsége ragaszkodik a családhoz, te hoztad fel, eszembe sem jutott az ellenkezője. De ahogy felvetetted a gondolatot, az villant belém, hogy aki igazán ragaszkodik, az nem hagyja ott a ragaszkodása tárgyát, ha nem kényszerül rá nagyon nyomós okok miatt.

@montroyal ( CAN qc): Ahogy fentebb is írtam, ez igaz, ha országváltásról van szó, a második, harmadik, sokadik államról.

Quercus a favágó 2014.12.03. 20:45:35

@diggerdriver:

Mert mi úgy gondoljuk, a hazafiság azt jelenti, ölni. Minden vélt, vagy valós ellenfelet. A legnagyobb ellenfélnek pedig a saját fajtánkat tekintjük. Ha másképpen gondolkodik, vélekedik valamiről, mint én.
Pedig a hazafiság egészen mást jelent:

"A hazafiak mindig arról beszélnek, hogy meghalnának a hazájukért, és sosem arról, hogy ölnének is érte."

Bertrand Russell

Jó éjszakát.

Herr Géza 2014.12.03. 20:46:55

@diggerdriver: Igen, ez több, mint elgondolkodtató.
Viszont van egy hazafias aktusunk, ami más népekre nem, vagy nem ilyen szinten jellemző. Ez pedig a himnuszunk igen magas fokú tisztelete és konkrétan annak szilveszter éjfélkori eléneklése akárhol is a világon...
Mondjuk aprócska vigasz... :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 20:50:08

www.origo.hu/gazdasag/20141203-johet-a-szakorvos-minimalber.html

Jéé, elkezdtek gondolkodni, hogy a leginkább határátkelés-sújtotta iparágat valahogy megmentsék...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.03. 20:57:11

@diggerdriver: Áhhhh, besz@rás, még értettem is amit írtál, annyira jól magyaráztad el. Basszus, tudsz te valamit!!!! :-)))
És köszi. <3

FutureFry 2014.12.03. 20:58:39

@Th's child: @Mirjam2:
Ilyen "előtte-utána" tapasztalatom volt nekem is - ahogy egy korábbi (LA-ről szóló) postnál már írtam:

"Lehet, hogy most már javult, de régebben ha nem tudta az ember, hogy LA "felett" hegyek vannak, az (nyáron) nem is derült ki - a smog teljesen eltakarta azokat. Még a közelebbi külvárosokból is (mint pl. Altadena). Persze a gyakori bozóttüzek is hozzájárulhatnak az ilyesmihez."

hegyekheze

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.03. 20:59:38

@diggerdriver: Én is épp erre gondoltam, csak nem akartam okosnak lenni, hogy csörlő talán segítene.Valami mamutfenyőhöz kikötni és kihúzná magát, nem?Ha 15 km a legközelebbi mamutfenyő, akkor annyi, hát istenem...
:-)))))
Esetleg egy T-72-est kiönteni betonnal, meg ólommal és keresztben lerakni a húzás irányához képest...
Netán vontatóhajót igénybe venni...Ha meg mindez az Alföld közepén van, akkor van a, "pechetek van fiúk, nincs pisztácia..." minősített esete...
:D
Ötletem van rengeteg... :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 20:59:51

@P.Elliot: Igen. Legalabbis az esetunkben tuti:)
-------------------
Btw ma megjott a memorandum of sale, innentol szamitva kb 2-3 honapon belul sajat lakasba koltozunk. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:01:26

@QUERCUS:
Szerintem nem. Teljesen félreértelmezed.
Sem az írek sem az albánok hazafiságában semmi ölni vagy halni vágyás nincs.
Egyszerűen szeretik a hazájukat, de csak attól a pillanattól kezdve hogy kitették onnan a lábukat.
A magyar mentalitás homlokegyenest ennek az ellenkezője.

2014.12.03. 21:01:47

@zöldeketbeszélek: Számomra ez a szerelem v. házasság hasonlat nagyon drasztikusan hangzik, legalábbis én biztosan nem ilyen kapcsolatra gondolnék, ha eszembe jut a hazám. Szerintem erősen túl van misztifikálva ez az egész téma. Igen, itt születtem, magyar állampolgár vagyok, de ugyanakkor lehetek világpolgár is, ha az akarok lenni. Attól még a gyökereimet nem fogom elveszíteni, hogy máshol élek. A jó/rossz viszony teljesen emberfüggő. És csak idő kérdése, ha rosszal mész külföldre.

"De ahogy felvetetted a gondolatot, az villant belém, hogy aki igazán ragaszkodik, az nem hagyja ott a ragaszkodása tárgyát, ha nem kényszerül rá nagyon nyomós okok miatt."

Hm, lehet benne valami, ettől függetlenül az ember ragaszkodhat az életéhez és a lehetőségeihez, amit itthon esetleg nem tud megkapni. Onnantól kezdve meg nem tényező az ember életében, hogy hol él. Minek szenvedjen, ha máshol előrébb tud lépni az életben.

2014.12.03. 21:04:04

@diggerdriver: A magyarok akkor sem szeretik, amikor bent vannak? (:D)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:05:29

@Herr Géza:
Nem mondanám hogy ez egyedi.
Máshol a zászló tölti be ezt a szerepet.
Hogy most mit tekintünk jelképnek az a téma szempontjából nem irányadó.
A himnusz talán azért lett ilyen mert mély mondanivalója van.
Ismerve a verset amiből lett.
Nem tudom hogy egyáltalán minden országnak van szöveges alapja a himnusznak vagy csak zene?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 21:10:00

@diggerdriver: hat, oszinte leszek, elso itteni szilveszterunkon elsirtam magam ejfelkor, mikor meghallottam a Big Ben hangjat. Ugy ereztem: itthon vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:12:13

@geegee:

A dózeren nincs csörlő. Ma már nem szerelik azzal őket mert nincs rá igény. Ha lett volna a Caterpillaron csörlő akkor nem mászik bele nyakig a sárba. Ez biztos.
Amúgy a kombájn is lánctalpas. Itt az ángliusoknál nagy divat a gumilánctalpas kombájn és közúton is közlekedhetnek.
Ezeket már csak valami brutál gép húzza ki messziről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:16:54

@Philosoraptor:
Nézd az otthoniak akár hazafiként is viszonyulhatnak de akkor nem hagyják ott.
Ha otthagyják akkor elutasító a hozzáállás, de semmiképp sem hazafias.
Igazából azt nem értem hogy aki ír vagy albán az is valami okból kivándorol.
Akkor hogy válik hazafivá?
Hogy képes rajongani azért az országért amit otthagyni kényszerült.
Itt sok ház ablakában vagy az erkélyen ott az ország zászlaja. Lengyel albán angol izraeli stb...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:19:09

@tildy[UK]:
Én ezt megértem mert én sem vagyok turbómagyar. Én is szeretek itt lenni.
De mitől lesz egy emigráns hazafi?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.03. 21:29:33

@Philosoraptor: A szülőhazádhoz fűződő viszonyod is emberfüggő. Számodra 'túl van misztifikálva', mások meg máshogy élik meg. Sőt, ez nem csak ember, de korszak-függő is, gondolj csak a romantika korszakára, a márciusi ifjakra pld.

puhacica 2014.12.03. 21:30:08

@Jess G: en is csak egyet kivanok, megpedig hogy en menjek el elobb. hogy van-e elet a halal utan, nem tudom, nem is nagyon foglalkoztat, de akarhogy is legyen, jo lenne, ha mindenki a szerelmevel tudna a vegere jarni ennek a kerdesnek.

-----------

fura dolog ez a hazafisag. igaz, kicsiben, de en azt hiszem, egy tipikus honleany vagyok. az Alfoldrol szarmazom, mindig is alfoldi leszek. konnybe tud labadni a szemem, ha hosszu ido utan ujra latom. es probalom meggyozni a nepeket, hogy nincs igazuk, mikor azt mondjak, mi szep van abban a nagy lapossagban! megis "elhagytam". az orszagot is el fogom. (minel jobban kozeleg az ido, annal jobban be vagyok carva. mindig is feltem a valtozastol, pedig mindig jobb lett utana.) de azert idonkent hianyozni fog ez a "langoktol olelt kis orszag".

Herr Géza 2014.12.03. 21:33:03

@diggerdriver: Nincs. Soknak nincs. De ilyen mélyfájdalmas (=búvalb@szott) hangulatú zenéje sem soknak van, inkább az indulós jellegűek dominálnak. De hallottam már olyat is, ami még a zene fogalomhoz is nehezen passzolt.

morsels (törölt) 2014.12.03. 21:34:27

@diggerdriver:
Talan az egyik ok az, hogy amikor Magyarorszagon a zaszlo elokerul, akkor mindig vagy haboru, vagy forradalom van :-).

Egyebkent ezen lehet elmelkedni, en peldaul kovermadarral vitatkoztam sokat (biztos emlekszel), szoval inkabb nem is szolnek bele.

puhacica 2014.12.03. 21:36:46

@diggerdriver: nem lehet, hogy az a titok nyitja, hogy nem a rendszert eltetik, a mindennapokat, a (volt) kuzdelmeiket, hanem magat az orszagot, azon belul is a kozvetlen kornyezetuket? a falut, keruletet, varost, ahonnan szarmaznak? hogy a tisztelet a szulofold irant el es nem a tarsadalom irant?

2014.12.03. 21:39:52

@zöldeketbeszélek: Épp bizonyos magyarok misztifikálják túl ezt a dolgot. Megvallom őszintén, hogy nekem nem a hazám fog hiányozni, hanem a családom, és az ismerőseim.

2014.12.03. 21:44:59

@diggerdriver: Mo.-n sajnos demagógia áldozata (ez is) lett a hazafi fogalom, a Jobbik és hívei hiszik azt, hogy ők aztán milyen nagy hazafiak.

Nem tudom, mi lehet az oka, talán az a sok negatív dolog, ami éri az embert az élete során ebben az országban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:45:30

@puhacica:
Egyértelműen mindig magát az országot emlegetik és az istenítik.

2014.12.03. 21:48:08

@zöldeketbeszélek: Lehet, hogy most 0 EQ-s leszek, de én nem tudom hova rakni ez a dolgot. Ott vagyok otthon, ahol jól érzem magamat. Ha ez Kamcsatkában van, akkor ott vagyok otthon, függetlenül attól, hogy honnan származok. Nekem ez egyáltalán nem fontos tényező, legalábbis jelenleg. Aztán lehet, hogy 20 év múlva másképp fogom gondolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 21:48:22

@Philosoraptor:
Nézd pont talán Írország a legjobb példa hogy ott a szélsőségesek meddig mentek el.
IRA.
Egyértelműen pozitívan viszonyulnak hozzájuk a kivándorolt írek.
Mondom, teljesen ellentétes a magyar hozzáállással.

morsels (törölt) 2014.12.03. 21:54:58

Vessetek a mokusok ele... nekem nincs semmi bajom Magyarorszaggal.
Nekem Magyarorszag az, ahol fenottem (az atkosban ugye), ahol meg kisdobosnak, uttoronek is kellett lenni, meg ilyesmi.

De en ott jartam iskolaba, ott jartam edzesre, ott jartam lanyok utan, amikor fiatal voltam. A varos minden reszet ismertem, busszal es kerekparral kozlekedtem, vagy ha az edzes ugy hozta, akkor Siklosrol Harkanyba at kellett futni uszoedzesre.

Es persze, ha maszkalok az epuletek kozott, ahol felnottem, ahol megnosultem, ahol a fiam szuletett, akkor persze hogy mmaskepp latom mint azok, akik ott laknak.

A balatoni es/vagy KISZ taborok, vagy akar a katonasag. Mai napig vannak nagyon jo barataim (ketto egeszen pontosan).
Es igen, a mai napig ha hallom a magyar himnuszt, akkor felallok (mondjuk a kanadai alatt is).
Vagy ha egy magyar sportolo vilaghiru lesz, mint Berki Krisztian a Londoni Olimpian, akkor annak orulok.
Meg nezem a kezilabdameccseket, ha megtehetem, meg meg a magyar focivalogatott meccseit is...

Es nem vagyok hazafi, semmilyen szempontbol. Egyszeruen magyar vagyok. Mindenki jott valahonnan, mi Magyarorszagrol.

En szeretem az emlekeimet, pedig nem budai kornyezetben nottem fel, nem volt lehetosegem egyetemre menni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 22:02:54

@morsels:
Nem erről beszélünk.
Gondolj bele...
Egy ír 50éves és 28 éve Londonban él.
Utálja az angolokat és rajong Írországért.
Elképzelhető ez egy magyarról?

2014.12.03. 22:05:12

@diggerdriver: Más mentalitás, nem tudok erre mit mondani. :)

puhacica 2014.12.03. 22:09:41

@diggerdriver: meg az lehet meg, hogy mi, magyarok valahogy nem tanultunk meg unnepelni. marmint ilyen zaszlolengetosen, nevetosen, kiabalosan. az meg azert feltunobb, mint az, hogy felallunk a himnuszra. nalunk mindent belep valami megmagyarazhatatlan patosz. vagy a lofac tudja, lehet, hogy hulyesegeket hadovalok itt ossze-vissza. Jamesnek is megmondtam, hogy hazamegyunk es megesszuk a macskat. :D

puhacica 2014.12.03. 22:13:11

@diggerdriver: jaaa, ertem mar! ez olyan, mint a papa az allatkertben a zsiraf elott, hogy ilyen allat marpedig nincs. na ilyen magyar sincs.

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 22:15:20

@diggerdriver: "A magyarok bármelyik emigráns hullámról beszélünk bármennyire is igyekeztek megőrizni magyarságukat a hazafiság teljesen ellentétes az emigráns magyar lelkével.
Az emigráns magyar az az otthon maradottaknak hazaáruló és minden megnyilvánulása hazaköpködés.
Az emigráns magyarok pedig igen messze állnak mind az ír mind az albán megnyilvánulástól.
Vajon miért lehet ez?"

nem tudom, meg nem tudom azt sem, hogy mit jelent az pontosan, hogy "megőrizni a magyarságom"?
Magyarul beszélek otthon? Magyarul beszélnek a gyerekeim? Kiteszem a magyar zászlót a ház elé? pirosfehérzöldre festem a háztetőt? addig verem a szomszédot amig meg nem tanulja a himnuszt? felveszem márciusban a kokárdát?

lehetek attól még magyar, hogy nem járok zsinóros mentében és nem járok csűrdöngölőt a buszon? hányszor kell mo-ra visszajárni egy évben, hogy magyar maradhassak?

jelzem ilyesmit mo-n élve sem csináltam (kiv. kokárda) szóval nem értem, hogy itt miért kéne ? Amúgy az oviban volt szentisvánnap, a ticsörök kiguglizták hogy mi merre, államalapítás meg mibánat, a sok kis többi gyerek lelkesen színezte a magyar zászlót (megkértek, hogy meséljek erről picit)

ugyanez ment kíni újévvel, divalival, stb.

morsels (törölt) 2014.12.03. 22:28:22

@diggerdriver:
Az ir mndenhol utalja az angolt :-)

2014.12.03. 22:37:35

En megmondtam meg ma delben hogy az ilyen pszichologusos posztokkal nem tudunk mit kezdeni, csak azokkal, amelyikben az van, hogy az irek allatok. Hat nem elo is jott egybol? Na. Barcsak a lotto is igy mukodne.

morsels (törölt) 2014.12.03. 22:42:31

@diggerdriver:
Vannak irek itt is.
Egy oreg ir mikor megtudta, hogy magyar vagyok, azzal jott, hogy latta, ahogy az aranycsapat elverte az angolokat a Wembleyben.
Mondjuk nem hittem el neki, de neki ez fontos volt :-)

morsels (törölt) 2014.12.03. 22:45:47

@diggerdriver:
Mert Irorszagban meg annyira sincs semmi, mint Magyarorszagon.
Ja, van birka, meg krumpli, aztan kb. annyi.
A 'great potato famine'-rol hallottal?

A megelhetes szerintem ott nehezebb, mint Magyarorszagon.
Amitol ez valtozott, az a gazdasagpoilitika, amibe aztan egy jo nagydarab homokszemcse kerult a bankok osszeomlasaval, de meg probaljak fenntartani a kulonbozo IT cegekkel.

2014.12.03. 22:47:08

@pappito: Csak az idióták kérik számon, hogy a másik magyar-e. Szóval nem kell aggódni. :)

morsels (törölt) 2014.12.03. 22:48:43

@házelőtthinta:
Kommenteltem az utolso posztodat.
Csak szolok, ha az nem olvasnad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.12.03. 22:51:15

Igen, más szemmel nézzük a világot, mert Magyarországon leszünk turisták. Ez annak a fordítottja, mint amikor külföldön az új otthon lesz a mindennapok része és nem turistacélpontként gondolsz rá.

morsels (törölt) 2014.12.03. 22:55:44

@pappito:
Az erdekes az egeszben (marmint kettotok parbeszede), hogy pont ez a baj.
Mi a fasznak feszultok egymasnak?

Mert a magyar rogton nekifeszul. Vagy azert, hogy ... vagy azert, mert....

En (es megint, vessetek a mokusok ele) vagy magyarokkal buliztam szilveszterkor (marmint itt kanadaban) es este hatkor meghallgattuk a magyar himnuszt, vagy mostanaban a magyarorszagon elo baratommal skypeolok... es a magyar himnusz nekem meg mindig jelent valamit.

Ezt most szegyellnem kene? Vagy letagadni? Vagy eltitkolni?

Vagy mi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 22:58:09

@morsels:
Én ezt is értem, de akkor nem azok közé megyek akiket utálok.

morsels (törölt) 2014.12.03. 23:07:17

@diggerdriver:
Ha megfizetnek, elmesz Moszkvaba markolni?
Az utalat zsigeri dolog, a tueles meg oszton.

Szerinted a filippin (vagy europai) szivesen dolgozik Szaudiban?
Lofaszt, tulel, vagy terve van (marmint csak az europainak van terve, az azsiai tulel).

A masik kerdes meg igazabol az, hogy mit nem szeretsz. Azt, hogy oda kell menned, akit elvileg nem szeretsz?
Ezek mind erzelmi (ami azt jelenti, hogy nacionalista hatteru hozzaallas) dontesek.
Miert nem kerdezel meg egy irt errol?

2014.12.03. 23:07:55

@diggerdriver: Hat valaki korabban ezen a blogon, nem tudom kicsoda mar :) Arra celoztam csupan, amit en a poszthoz szoltam hozza korabban a mai nap folyaman. Enyhe szarkazmussal probaltam elviccelodni azon, hogy milyen sokfele szempontot figyelembe vesz ez a mostani poszt a hataratkeles szempontjairol, mikozben ezen a blogon inkabb az olyanok a nepszeruek amikben eros allitasok vannak, peldaul amik az ireket fikazzak, amely poszt ugy tunik, neked is eszedbe jutott es ideztel belole :) Erre probaltam reflektalni a magam modjan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 23:09:33

@morsels:
Nem feszülünk.
Csak nem értem mit mond.
Nem tudom ki kérte számon hogy hogyan kéne viselkednie?
Nem a magyarok viselkedését nem értem hiszen pont én is így viselkedek. Semmi pozitív nincs bennem a volt hazám iránt.
Az a kérdés hogy az íreknél és az albánoknál hogy fordul át a gyűlölet hazaszeretetbe ahogy emigrálnak?
Ez egy teljesen érthetetlen viselkedés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 23:11:49

@mojyo:
Ok. Nekem az írekkel nincs bajom. Velük és nekik dolgozok több mint három éve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 23:13:16

@morsels:
Nézd én a cigányon kívül egyetlen népet sem utálok. Nem is emigrálnék Indiába az tuti.

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 23:14:11

@Philosoraptor: ja, szarok én arra, hogy mások mit kérnek számon, nem aggasztom magam ezzel, csak mégis, jó lenne tudni pontosan mit akarnak hallani, meg mi ez az egész bullshit :)

nem tudom az íreknél van-e olyan, hogy az egyik ír szerint a másik nem elég ír, vagy az albánoknál, hogy a másik albán nem eléggé albán, mint a mélymagyar meg hígmagyar :)

morsels (törölt) 2014.12.03. 23:16:17

@diggerdriver:
Vallvonas.
Ha gondolod, lementem ezt a hozzaszolasodat es majd 10-20 ev mulva megbeszeljuk.
Egyebkent meg tenyleg nem tudok mit mondani.

Te is magyar vagy, meg hat akik ide irnak, azok mind azok.
Fuggetlenul attol, hogy ezt szeretik, vagy sem.

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 23:16:56

@morsels: "Mi a fasznak feszultok egymasnak?"

dehogy feszülünk, legalábbis nekem nem tűnt fel

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 23:19:37

@diggerdriver: "Nem tudom ki kérte számon hogy hogyan kéne viselkednie?"

nem kérte számon senki, csak morfondíroztam, hogy mit jelent, amit írtál, hogy "megőrzi magyarságát"

morsels (törölt) 2014.12.03. 23:24:50

@pappito:
Olyat kersz szamon rajta, amit nem irt.
Szerintem.

De innentol kezdve kettotoke a palya :-)

morsels (törölt) 2014.12.03. 23:27:04

@pappito:
Neked mit jelent (ha jelent barmit is) az, hogy magyar vagy?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 23:27:11

@pappito:
Azzal csak arra utaltam hogy különböző emigráns hullámok próbálták megőrizni magyarságukat. Számtalan példa van rá az argentín vagy usabeli magyar falunévtől a táncházakig a népviseletig stb...
Ez a magyarság megőrzése a hagyományápolás rendben van. viszont nem párosul vele hazafiság vagy olyan hazaszeretet mint az íreknél hogy 22évesen idejön Londonba elvesz egy angol nőt és 28év után sérelmezi hogy az angol veje angol nevet ad saját fiának.
Még egyszer hangsúlyoznám, nem a magyarokat nem értem...

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 23:58:01

@diggerdriver: nem lehet, hogy azok a generációk v emigráncsok mind menekültek voltak? disszidensek meg olyanok akiknek muszáj volt menni, aztán idealizálják a hazát? plusz nem is volt net akkoriban, a kedves hatóság elolvasta a külföldi leveleket, szóval a kapcsolattartás is elég esetleges volt, lehet, hogy ez váltotta ki belőlük a kalocsai hímzést meg a néptáncot.

azok, akik most mennek azok meg nem politikai üldözöttek, hanem élnek a nyitott világ lehetőségeivel, és nincs kényszer, hogy mindenáron a magyarnaklevésbe kelljen kapaszkodni? mármint a magyarság nem az egyetlen biztos pont az identitásválságban, ma már a népek jönnek-mennek, évente n-szer visszalátogatnak, pénzt küldenek a rokonzoknak, stb. senkit nem érdekel merre járnak, mehetnek-jöhetnek szabadon, nem kell magyarnaklevésbe menekülni - kielégíti őket a túrórudi iránti sóvárgás :)

persze lehet, hogy ez marhaság, nem tudom

pappito · http://pappito.com 2014.12.03. 23:59:17

@morsels: pont ugyanazt, mint amit akkor jelentett, amikor még Mo-n éltem

montroyal ( CAN qc) 2014.12.04. 00:01:35

off

azert ez nagyon durva .. egy masik rendor ellen nem inditottak semmilyen vadat USAban... a videon tisztan latni a fekete semmit sem csinalt cigit arult es 300kg volt kb... 8rendor raugrott semmilyen ellenallast nem tanusitott csak nehez volt felboritani is .. az egyik rendor hatulrol a nyakan megfojtotta pedig a csavo kerlelte tobbszor hogy nem tud lelegezni .... ott halt meg a fojtogatastol a jardan 8 rendor rajta... bravo ... nem talaltak osszefuggest a halalaval ... ott halt meg a camera elott a fojtogatastol ..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.04. 00:11:07

@Muscari: @pappito: köszi, igaz csak 40%otveszünk, de ez is nagy valtozas:) hát porgos egy év lesz 2015 , az tuti:)

pappito · http://pappito.com 2014.12.04. 00:17:42

@tildy[UK]: hogyhogy csak 40%-ot vesztek? csak az előszoba meg a fürdőszoba fele vagy mi? :)

2014.12.04. 00:23:16

@pappito: Nem tudom én sem a feltételeket. :D

M. Péter 2014.12.04. 00:25:47

@tildy[UK]: Örülhettek, Osborne csökkentette a stamp duty-t.

DieNanny CH 2014.12.04. 07:54:49

@Th's child:

"Engem akkor is meglepett, és nem tudom, miért nincs róla soha szó: nem írják az útikönyvek, nem írják az itteni hozzászólok stb."

Én egyszer a tesóm fb-s hozzászólásához írtam (éppen a pillanatnyi kilátást posztolta), hogy szép, szép a kilátás, de jelenleg úgy elöntötte a várost a trágyaszag, hogy alig lehet levegőt venni. (10 percre lakunk egymástól.) Na, erre legközelebb, mikor találkoztunk, félig komolyan, félig viccesen ledorongolt, hogy miért írok ilyet, hadd higgye mindenki, milyen szép és jó itt. (Ami igaz, de a trágyaszag is igaz...)
Szóval, szerintem emiatt nem olvasol ilyeneket... :-)

ebella 2014.12.04. 08:25:17

Mert halálodig idegen maradsz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.04. 08:56:52

@házelőtthinta: Igen, úgy értettem.

@pappito: közös tulajdon ( Shared ownership) Housing associationunkkel. 40%ot veszünk most meg, a többit később. Lakásszerzési illetéknek fordítható kb a stamp duty. Azért 40 % , mert property ladder, ezt ki akarjuk tolni kb 6-7 év alatt max ( 10re van felvéve, de előtörleszteni akarunk, van jó pár ezer font , amit visszakapok jövőre) 25 évre meg nem akartuk lekötni magunk.

@ebella: ehhez elég Magyarországon valami kis faluba költözni....

@M. Péter: Láttam, bár a 40 %ra meg nem kell fizetni, de amint a teljes ki van fizetve, ott 7600 helyett így csak 3100 lesz a stamp duty.

pappito · http://pappito.com 2014.12.04. 09:00:34

@tildy[UK]: köszi, így már értem, sok sikert!

2014.12.04. 09:15:48

@ebella: Ha más a mentalitásod, mint az átlagnak, érezheted magad idegennek... :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.04. 09:55:08

@Philosoraptor: Dehogy vagy ettől 0 EQ-s, nem erről van szó. Szerintem félreértesz. Abból, hogy Magyarország a szülőfölded, szülőhazád, még nem következik feltétlenül az, hogy csak itt érezheted otthon magadat. Sőt, még az sem következik belőle, hogy egyáltalán otthon kellene érezned itt magadat.

Ettől teljesen független az, hogy a szülőhaza egy objektív fogalom, nem vita kérdése, meg nem érzelmi kérdés.

Kötődésre ugyanakkor (szerintem!) szüksége van az embernek, ha az Magyarország, akkor oda, ha az Kamcsatka, akkor oda, ha az London, vagy mondjuk Izrael, akkor oda.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.04. 09:57:27

Egyébként kár, hogy a poszterina nem jelent meg (?), mert a komfortzónás idézetére szívesen rákérdeztem volna...
Kitől idézett és hogyan érti is ezt pontosan.

tableno 2014.12.04. 10:25:28

@zöldeketbeszélek: Ez így igaz. Én például 100%-ig magyar vagyok, és az is maradok, hiába van másik útlevelem is, és hiába csak évente egyszer járok otthon már 10 éve. Ellenben mondjuk a gyerekeimnél ez a szülőföld dolog már egyáltalán nem lesz egyszerű kérdés. Illetve hát adott az ország, ahol megszülettek, viszont az nem a szüleik országa (tehát nem kifejezetten az otthon megtanult kultúrájuk - és még abból is kettő van), és nem is biztos, hogy ott is fognak felnőni. Hogy ők "belül" milyen nemzetiségűek lesznek, arról fogalmam sincs, de meg vagyok róla győződve, hogy a XXI-dik században ennek nem is lesz akkora jelentősége.

Mr Long 2014.12.04. 10:26:12

@házelőtthinta: Ha az ember vesz fel lakashitelt mondjuk 30%-ot akkor az a bank, vagy a szemely, vagy kozos tuladona?

tableno 2014.12.04. 10:36:10

@Mr Long (UK): hinta szokás szerint hülyeségeket beszél. A jelzáloghitellel megvett ingatlan a vevő tulajdona, NEM a hitelezőjé. A vevőt az összes tulajdonosi jog megilleti, minimális korlátozással. Ettől függetlenül tartozik a hitelezőnek a felvett hitel összegével. A két ügylet között az egyetlen kapcsolat az ingatlan, ami a felvett hitel visszafizetésének a biztosítéka. Ez azt jelenti, hogy ha a hitelt nem törlesztik a megállapodás szerint, akkor a tulajdonosi jogok egy része, és csőd esetén az egésze átszáll a hitelezőre. De amíg a hitel rendesen törlesztve van, a hitelezőnek SEMMI köze az ingatlanhoz. Hinta érvelése alapján azt is mondhatnánk, hogy a lakásod az államé, mert ők is megterhelhetik jelzáloggal, ha pl nem fizetsz adót.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 10:55:00

@pappito: szerintem pont valahogy igy.
En 7evig nem voltam latogatoban "otthon".de barmikor mehettem volna.
Ha ugy kellett volna eljonnom,hogy evekig nincs kommunikacio,es tudom, hogy tan soha nem mehetek vissza,abba a tudatba lehet, hogy belebetegszek. Nem tudom,ez ertheto-e.
2009 -ben azert is maradtam le errol az egesz egeszsegbizyositos valtasrol,mert akkoriban evekig nem olvastam magyar hireket.de ez sajat valasztas volt nem kenyszer.

adg 2014.12.04. 10:55:45

@házelőtthinta: Meg kell mondjam, hogy oszinten csodallak. Egyszeruen nem ertem, honnan ered ez az elkepeszto kepesseged, de szerintem te vagy az egyetlen a blog kozeleben, akinek barmilyen, neha ertelmes, de zomeben ostoba es rosszindulatu boffentesere mindig erkezik tobb valasz is. De mindegyikre, kivetel nelkul. Ujra es ujra elmagyarazzak neked az osszes, otszazszor hallott baromsagaidat. Turelmesen es faradhatatlanul.
Szoval csak igy tovabb Hintus, ne add fel, szemmel lathatoan hianypotlo szemely vagy a blogon. Hajra!

Mr Long 2014.12.04. 11:09:35

@tableno: En tudom, csak az altala felfogott nezopobtra voltam kivancsi.

tableno 2014.12.04. 11:17:41

@adg [Au, Darwin]: mondhatjuk úgy is, hogy Hintus a bolg hivatalos boxzsákja! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 11:48:48

@tableno:
Nagyon tévedtek.
Nem öt ütitek hanem ö vesz hülyére benneteket.
Óriási sikerrel.

tableno 2014.12.04. 11:51:13

@diggerdriver: Ez akkor lenne igaz, ha komolyan fel tudna idegesíteni. Engem ellenben kifejezetten szórakoztat a baromságaival. Komolyan mondom, hiányozna, ha nem lenne!

adg 2014.12.04. 12:00:09

@diggerdriver: @tableno:
Diggernek igaza kell legyen, biztos, hogy elvezi. Engem is csak akkor zavar, amikor oldalakon keresztul az o szarjait es a rajuk erkezo reakciokat kell gorgetni.

De en magat a jelenseget nem ertem, hogy mindig valaszol valaki, akarmit is kerdezzen, vagy szoljon be. Nem is kene irnia semmit, csak egy pontot - ahogy Dragonlady szokja neha - arra is kapna valaszt.
Csak benyogi, hogy 'Osztan gronlandon milyen a melosok eletszinvonala?', es legalabb ketten kiguglizzak neki az osszes relevans adatot.

Valamit tud ez a faszi. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 12:07:58

@adg [Au, Darwin]: tenyleg,hogy keresnek a gronlandi holapatolo munkasok? Hu elnezest, melosok?

2014.12.04. 12:25:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]

"Szóval, szerintem emiatt nem olvasol ilyeneket"

Haha, lehet. :)

adg 2014.12.04. 12:30:27

@Dragonlady (now in Indonesia): Mit szamit, ott sem jobb semmi. Tenyleg azt gondolod, hogy barhol is jobb barmi is? A kulimelos kulibert keres ott is, ellapatolja a havat, aztan hazamegy a 8 pakisztani szobatarsahoz a konyhaba. Esetleg befal valami McFokat a sarkon. Noje sem lesz soha, hova is vinne? Sose lesz penze egy sajat kis belvarosi kuriara, gemeskuttal. A szanko is luxus, csak a kulakok engedhetik meg maguknak, meg az aneszteziologusok es a túrókimérők.

tableno 2014.12.04. 12:42:58

@adg [Au, Darwin]: kevés a McFóka és sok az eszkimó... :(

2014.12.04. 13:13:30

@diggerdriver: Ebben is van valami. Engem mondjuk néha már szórakoztatni is tud a sok faszság, amit összehord. De alapvetően irritáló személyiséget ad itt elő.

2014.12.04. 14:49:37

@házelőtthinta: remelem ezt ma elolvasod, en meg leirom, akkor is, ha kitilt a HA.
Ramentem ma a blogodra, hiba volt. A depresszio egy dolog, de te a rosszindulat netovabbja vagy. Amiket osszehadovalsz a dublini pszichiatrian kezelt szerencsetlennel egyutt, az mar gyomorforgato. Tilmirrol, Rekarol irogatsz a hatuk mogott undorito modon. A hab a tortan a Jess lekurvazasa es kulonbozo dolgokat (rokkantsag) kivanasa toletek. Mivel a te blogod, a masik szerencsetlennek a blogodon beirasa (es annak ki nem szedese) is a te felelosseged. Egy igazi patkanyt ismertem meg a blogodon keresztul. Nem kell valaszolnod, szurve leszel.

Morsels, nem tudom miert emlitettel mehg a blogjan. Mindegy, ahogy mondani szoktad vallvonas

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 15:22:45

@adg [Au, Darwin]: én nem szeretnék Grönlandos Mekis melós lenni, mert McFagynék.

Dedi Cool 2014.12.04. 15:42:01

@csőcsere; @Zka; @P.Elliot;
A poszt egyébként nem rossz.
Az orrfújás/orrszívás témához (és más magyar szemnek esetleg furcsa amerikai szokáshoz) adalékinfó itt:
prehryfarkas.hu/2014/03/21/tukrom-tukrom-mond-meg-nekem-milyenek-az-amerikaiak-feletek/

Fajankó 2014.12.04. 15:42:01

@diggerdriver:

Ez az egész kicsit eröltetett. Az EU-ban úgy jössz-mész ahogy akarsz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.04. 15:49:12

@montroyal ( CAN qc): ez volt az ugye? www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-30317807

Na emiatt sem megy oda parom, ez egyszeruen elfogadhatatlan a rendorseg reszerol. Tisztan hallani, hogy nem kap levegot, megis nyomulnak ra 8-an is. Hogy nem szegyellik magukat , es meg felmentik ezeket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.04. 15:54:39

@adg [Au, Darwin]: Ne aggodjatok, nem vettem fel , es tisztaban vagyok vele, hogy bar papiron az all, mi leszunk a tulajok,a valosagban ez akkor lesz teljesen mienk, ha total ki lesz fizetve. Szegenykemnek a szomszed kertje tul zold lehet, mert nyigni , na azt tud, mint egy furdos kurva, de tennia sajat boldogulasaert semmit.
Bocs hinta, ez a velemenyem rolad.

A tobbiek: a hitellel kapcsolatban ugy vagyok, ha nem muszaj , nem veszem fel, de az is igaz, hogy az elmult 5 evben majd 50 ezer fontot kifizettunka lberletre, amit inkabb reszben a sajatunkba fizetnenk, meg ha 40%-ban is leszunk tulajok. Az elozo lako is 40%-ban volt tulaj, de kivasarolhato 100%-ig a lakas majd.

Tehat ha el is adjuk, valami visszajon majd belole. MArpedig lokacio szempontjabol nagyon jo helyen van kozlekedes szempontjabol.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.04. 17:05:53

@charlieharper: de legalább fény derült arra, hogy mire is gyűjt H*nta!
Ha naponta szétveri a képernyőjét, akkor tiszta sor, hogy egy NASA fejlesztésű, ultrahiper ütés- és kakaóbiztos számítógépre van szüksége.
Ilyen dühkitörések mellett nem csoda, ha a nővérénél "fetreng". Minden pénze új alkatrészekre megy. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 17:52:35

@Réka ‎: ez tetszik, hogy kicsillagoztad H*ntát :-D

morsels (törölt) 2014.12.05. 00:22:51

@charlieharper:
Elnezest, hiba volt reszemrol.
De egyedul teged tart 'masnak', mindenki mas (marmint rajtad kivul) abba a kategoriaba tartozik, mint o... vagy csak torteto, taposo undormany.

De igazad van, hiba volt, elnezest megegyszer.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 02:21:42

Most nem leszek népszerű, de félig sajnálom a kitiltást. Csak félig, mert ahogy @charlieharper: írta, nem a legkorrektebb jellem körvonalazódik a blogja alapján... enyhén szólva. De azért hiányozni fognak az olyan kommentek, mint a @adg [Au, Darwin]: is, amin könnyesre nevettem magam :D annyira parodizálható jelenség H. (vazze, egyszer csillagozom, másszor kezdőbetűzöm, tisztára mint Voldem... Tudjukki már ez az ember!!), hiányolni fogom nem is őt, hanem a rá érkező szellemes visszavágásokat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 07:35:24

@Réka ‎: le vagyok maradva
ki van kitiltva?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 07:46:27

@Babette .: hinta. Tegnapi svájci poszt, utolsó 25 komment.

Manfi 2014.12.05. 13:28:00

Sosem ertettem amikor Messiaskent tekintenek egy kulfoldre ment honfitarsra. Mit kell ezen tulbonyolitani? Kimesz, alkalmazkodsz es elsz. Ennyi.

Ginix 2014.12.05. 17:08:51

@Nigro notanda lapillo: még nem olvastam a hozzászólásokat, lehet, írták már, de tapasztalatom szerint a cserpes rudi az, ami legközelebb áll az általunk ismert "igazi" pöttyöshöz. sztem próbáld ki!

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2014.12.07. 11:04:58

Köszönöm, hogy ilyen sokan elolvastátok ezt a cikket! Már elküldtem a Határátkelőnek új írásom: Gibraltár szubjektív - 1. rész, amiből jobban érthetőek lesznek ennek az írásnak a személyes vonatkozásai is.. :-)

tanato 2014.12.07. 11:12:56

@Schrammel Ivett: Az jó lesz,Gibraltár nekem is nagyon tetszett mikor ott jártam 8 éve,jópofák voltak az angol rendőrök a szigetországi egyenruhájukban,meg gyönyörű a kilátás a csúcsról.Igaz a majmok nagyon agresszívak voltak,néhány embert meg is támadtak a kezükben lévő fagyi miatt.na meg a reptér az baromi érdekes.

adg 2014.12.07. 11:21:45

@Schrammel Ivett: En is varom..
Egy ismerosomnek gibraltaron lekapta a majom a szemuveget, es felszaladt vele a fara. Az meg odaallt a fa ala, hogy meggyozze a majmot, ugyan adja mar vissza.
kb: "draga kismajom, tudod nekem eleg rossz a szemem, stb stb"
Es par perc rabeszeles utan visszakapta a szemuveget. Meg csak ossze sem tort. :DD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.07. 11:31:40

@adg [Au, Darwin]: tavaly itt Balin egy majom egy japán kinézetű fickó igencsak nem olcsónak tűnő fényképezőgépével tűnt el a szakadék mélyén....
nagyon agresszívek tudnak lenni :-(

tanato 2014.12.07. 13:14:41

@Dragonlady (now in Indonesia): Gibraltáron nis megkarmolt egy gyereket a szemem láttára mert nem akarta odaadni a fagyit.Azután persze a kiskölyök eldobta így a majom megszerezte.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása