oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 26. 06:41,  Látok jövőt hosszabb távon is 347 komment

2014. november 26. 06:41 Határátkelő

Látok jövőt hosszabb távon is

A mai poszt inkább első benyomások összessége Ádámtól, aki három hónapot töltött szakmai gyakorlaton Spanyolországban, de feltett szándéka, hogy visszatér, már a cégét is megalapította. Lássuk, milyen, amikor valaki fél lábbal már átkelt a határon.

Spanyolország, Valencia.jpg

„Ennek a blognak rengeteg látogatója valószínűleg külföldre vágyódik, még ha nem is tudja merre, miképp, vagy hogy a valóság az országról a turisztikai oldalon túl milyen. Ezzel a poszttal egy realisztikusabb képet akarok festeni Spanyolországról, amely túl negatív színben lett feltüntetve, és hogy mi vezetett el ahhoz, hogy ide költözzek.

Egy kis háttér

Most ősszel töltöttem 3 hónapos (12 hetes) szakmai gyakorlatomat egy HR-cégnél, mint asszisztens az Európai Kapcsolatok részlegen. A cég segít elhelyezni a leépítések miatt munkanélkülivé vált embereket, valamint tréningeket tart. A Debreceni Egyetemen tanulok, mint közgazdász és céltudatosan mentem Spanyolországba megtapasztalni az életet - oda akarok költözni.

Vállalkozói szemmel közelítem meg a témát (2-3 hónap múlva kezdünk, már van is Kft-nk ott), de minden lényeges észrevételemet megírom (spanyolok, a gazdaság, vállalkozásalapítás, életmód, stb.).

Megjegyezném, hogy minket a jobb, boldogabb és bőséggel teli élet vonz Spanyolországhoz. Megélni itt is megtudnánk, de mint tudjuk, az életben több dolog is van, mint a pénz.

Kezdjük is.

Milyen a spanyol gazdaság?

A spanyol gazdaságot érintette a legjobban a válság, azon belül az építőipart, főleg mert annyira ráépült (bocsi, szóvicc) a gazdaság. Sokan az iskolát is otthagyták, hogy elmehessenek dolgozni az építőiparban. Aztán 2008-ban ennek vége szakadt, és rekordszintre nőtt a munkanélküliség.

Emellett manapság is rengeteg a részmunkaidős, mivel a törvények rendkívül védik a teljes munkaidős dolgozókat; elbocsátásuk drága és hosszadalmas. A részmunkaidősök nem is számítanak foglalkoztatottnak, azaz munkanélküliek.

Ennek ellenére a gazdaság az utóbbi években növekedni kezdett, biztató például hogy évente 1-2%-al csökken a munkanélküliségi ráta. Apropó, tudtad hogy a munkanélküliség "rate" és "ratio (arány)" között mi a különbség? Röviden: azért 53,2%-os a fiatalkori munkanélküliség 2012-ben, mert kicsi a munkaerő-állomány a 15-24 évesek között.

Ami azért kicsi, mert sokan „munkanélküliek”, de tanulnak. Így a valós fiatalkori munkanélküliség 20,6%-os Spanyolországban (ami még mindig EU-s átlag duplája sajnos).

De koncentráljunk a pozitívumokra! Az online vásárlások éves bevétele a következő években meg fog duplázódni kb. 36 milliárd euróra (Franciaországban ez kb. 50 millió, Angliában kb. 100 millió). Online vállalkozásoknak jó esélye van itt labdába rúgni. Az IT területen dolgozóknak szintúgy.

De még sima kisvállalkozásoknak is jó esélyeik vannak, hisz egy Magyarországon szocializálódott vállalkozónak ebben a sokkal nagyobb népességű és vásárlóerejű piacon jobb dolga lesz, mint otthon.

Egyik előnyünk, hogy a spanyolok gondolkodásmódja nem olyan, mint a miénk. Azt mondanám, aki ügyes, van józan esze és ki tudja használni az itteni lehetőségeket, annak nem lesz gondja a megélhetéssel. Ennek egyik oka, hogy nincs akkora verseny.

A gazdaságot elsősorban a katalánok és baszkok húzzák, és általánosságban is északon van a gazdasági súlya. A dél turistásabb és általánosságban rosszabbul teljesít.

Vállalkozás alapítása

Vállalkozást alapítani nem nehezebb, mint otthon. Mi Kft-t alapítottunk a bátyámmal, amit itt Sociedad Limitada-nak hívnak (S.L.). A részleteket megspórolnám, de ha itt csinálsz vállalkozást, mindenképp menj el egy gestorhoz vagy asesorhoz. Ezek amolyan ügyintézők, akik általában könyvelők is egyben.

Elvégzik a munkát és sorban állást helyetted és tudják, hogy mennek a dolgok (amit mi nem), neked csak követni kell az utasításait és adni az iratokat (pl. NIE).

Milyen az élet Spanyolországban?

Jártam tavaly Malagában 6 hétig, idén pedig Valenciában voltam. Mindkét helyen jobban éreztem magam, mint itthon.

Egy kis tényvihar:

• A városok nagyon szépek összességében.

• Évente ~ 2700 órát süt a nap (itthon ~1900 ez a szám).

• Többnyire felhőtlen az ég és 30-35 fok van.

• A tengerpart közelsége és a hűsítő szellő rendkívül kellemes, ami elviselhetővé teszi a meleg időt.

• Nem utolsó sorban nagyon jó tömegközlekedés van a városokban (városok között is), sőt a valenciai metró a városon túl megy 50 km-rel (!). Egy busz/metrójegy 1,3 euró, ha 10-es pakkot veszel, akkor 80 centre jön ki darabja.

• Egy ház bérlése 250-500 euró havonta. Nyílván minél jobb környék, belvárosibb, nagyobb, szebb, annál drágább.

• A városok rendkívül mozgássérült barátak. Minden padka lesimítva és mindenhol van feljáró.

Milyenek a spanyol emberek?

Akiket megismertem, és akikkel találkoztam, mind rendkívül kedvesek voltak, akkor is, ha csak útbaigazítást kértem, de ugyanez vonatkozott a munkahelyen lévő irodai dolgozókra is. Összességében közvetlenek és habár szeretnek panaszkodni, szerintem abban is jobban állnak, mint mi. Ezek miatt azt is mondhatnám, hogy tetszik az atmoszférája, a kisugárzása a helynek.

Sokan összekeverik a spanyolokat a mexikóiakkal. Nem, a spanyolok európaiak, nem (latin-)amerikaiak, ezáltal még mindig távolságtartók és van modoruk és nem járnak mosollyal egész nap. Ezzel szemben a mexikóiak úgy énekelnek a drogkartellek véres világáról, mint ahogy egy vidám menyegzőről.

Rengeteg lehetőség van szórakozni, és sokszor ingyenes a belépő a bárokba, klubokba. A spanyol ún. „bárkultúra”, azaz állandóan kiülnek kávézgatni.

Imádnak a szabad levegőn lenni. Sok a rendezvény, és a jó ide ezt lehetővé is teszi. A magyarok otthonmaradós népség (mint Észak Korea), itt ez teljesen fordítva van. A városokban pezseg az élet.

A korrupció itt is jelen van (hol nem?), de kisebb mértékben. A hírekben jelentek meg korrupciós botrányok, ahogy bizonyos személyek közpénzeket nyúltak le, de jó szívvel töltött el hogy minden esetben le is tartóztattak számos érintettet (egy esetben 50 embert, ha jól emlékszek). Ez itthon is követendő példa lenne.

Megéri-e?

Spanyolország tipikusan az az ország, amelyik a legtöbb embert elriasztja. Nem egy nyilvánvaló lehetőség, de szerintem, ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy mennyire ideális ország.

Néhány dolog nagyon fontos:

• Egy legalább társalgási szintű B1-es nyelvtudás. Enélkül el se indulj, mert angolul nagyon elvétve beszélnek. Viszont az angol nyelv már önmagában megnöveli a munkatalálás esélyét.

• Valamennyi tőke. A francia, ciprusi, német és olasz ismerőseim mind olcsónak találják a helyet, de egy magyarnak azért nem az. Legyen tartalékod. Józan ész, de azért szólok.

• Albérletet csak helyben lehet találni és főleg telefonon, nem emailben. Én egy ingatlanügynökségen (inmobiliaria) keresztül találtam, akik ezért elvártak 1 havi bérleti díjat (amit végül a felére alkudtunk, mert csak 3 hónapra béreltünk). Mondjuk mi szabályosan bementünk az irodájukba, viszont az online található hirdetések jelentős részét is ingatlanosok csinálják, ezért mindig kérdezd meg hogy van-e ilyen költség és hogy ügynök-e egyáltalán.

Összességében nagyon élhető ország, mert jó az idő (nem úgy, mint Angliában), EU-s állampolgár vagy (nem úgy, mint Ausztráliában), relatíve olcsó, magas az élet minősége és lehet megélhetést találni. Számomra az utóbbi 2-3 hónap múlva derül ki valójában.

Itt látok perspektívát hosszabb távon is, habár szeretek magyarok közt is élni. És most gondolkozz el. Maradsz-e vagy jössz?”

Ha továbbiak is érdekelnek, akkor látogass el Ádám honlapjára.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr456933463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 07:15:58

Jó írás, bár a spanyolokat, külföldi turista viselkedésük alapján, nem zártam a szívembe. A legbunkóbb turisták a spanyolok imho, azt a híres etikettet nem kellett volna ippeg ennyire elfelejteni. :)
Szeretem az ilyen pozitív hangvételű posztokat.
De "Az online vásárlások éves bevétele a következő években meg fog duplázódni kb. 36 milliárd euróra (Franciaországban ez kb. 50 millió, Angliában kb. 100 millió)" - itt nem valami elírás volt? Majdnem kétszázszor nagyobb a spanyol online vásárlási ágazat, mint az angol...?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.26. 07:25:48

Kellemesen pozitív írás, de kíváncsi vagyok hogy a majdani kiköltözés után két évvel is ugyanígy látja e. Ha igen akkor ő megtalálta a helyét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 07:26:07

azert jobban mar ne felejts el magyarul

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: onmagukhoz kepest az angolok a legbunkobb turistak szerintem

wuaaa 2014.11.26. 07:28:17

"Többnyire felhőtlen az ég és 30-35 fok van."

www.bbc.com/weather/2514256

Erről ennyit.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 07:35:19

Legbunkobb turistak? Nagy tulekedesben szerintem a kinaiak,oroszok, es a katonai szolgalat utan hordakban backpackelo fiatal izraeliek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 07:37:43

Marmint nagy tulekedes=szoros holtverseny.

HardPötty 2014.11.26. 07:47:24

@wuaaa [nor]: ezért írta hogy többnyire és azt is arra a 3 hónapra... gondolom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 07:49:34

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Szerintem összeurópai adat a 36 milliárd és utána példaként van említve két ország.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 07:51:27

A posztból nekem az jött le hogy nem becsüli eléggé Magyarországot.
:))))))))))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.26. 08:01:19

az eszak koreas hasonlat kicsit erdekes

@Babette .: @Dragonlady (now in Indonesia): az angolok tenyleg nagyon be tudjak mutatni a "kulturajukat" kulfoldon

de igazabol mindig azok a legbunkobbak akikbol a legtobb van ... mar csak a nagy szamok torvenye alapjan is

sokan vannak, jobban kitunik a bunkosaguk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.26. 08:06:50

Hmmm... kezdesnek azt mondanam, jo reggelt! :)

A posztrol nehezen tudok mit mondani. Igazsag szerint tetszett, de nagyon rovid volt... szeretnek kerni meg egy szeletet a tortabol!

Egyszer jartam Spanyolorszagban (El Camino + Barcelona + Kanari-szigetek). Feltem tole, mert volt egy erosen negativ eloiteletem a bikaviadalok miatt (alairom, az en hulyesegem). Ehhez kepest irgalmatlanul nagyon csalodtam, termeszetesen pozitiv iranyban.
Az egyetlen negativum, amivel talalkoztam, az idonkent docogos angol nyelvismeretuk volt (ez is inkabb a Caminora vonatkozott).
Activityzni viszont szeretek, megoldottunk mindent ;)

Tudnek ott nyugdijas lenni... mondjuk 45 eves koromtol ;)

Koszi a posztot, varom a fejlemenyeket mondjuk 9-12 honap mulva ;)

puhacica 2014.11.26. 08:08:43

Spanyolorszag (Katalonia) tenyleg nagyon jo hely, nekem nagyon pozitiv benyomasaim vannak rola, az emberekrol, az utcak tisztasagarol, a rendezettsegrol, arrol, hogy minden mukodik... tesom, aki 8. eve el kint, mar sokkal arnyaltabban (negativabban) latja a helyzetet.

NIKI LAURA 2014.11.26. 08:11:30

Hehe....a spanyol/ portugal melosok mind Uk ba mennek,nehany marad nyaron kiszolgalni a tengerparton az ott nyaralo UK lakossagot:)

Az ingatlanok ertektelenek,azt hittek hogy mindenki oda fog koltozni a jo ido miatt,aztan alig keltek a lakasok,bedoltek a hitelek,igy lementek az arak.

Valoban,nem minden a penz...csak az megy,akinek az idojaras az elso....es semmi tudasa...a csoro,legcsorobb magyarok mennek szuretelni,a romanokkal egyutt.Senki nem beszel spanyolul,nem is tanulnak,narancsnak nem kell beszelni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 08:14:35

@NIKI LAURA: ha valaki a penz miatt megy,az szamito,ha idojaras miatt,akkor felszines luzer, ha szerelembol,akkor csak kurva/kurvazik. Hm,egyeb?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.26. 08:18:56

Végre egy vállalkozó szemléletű ember.
:)
Köszi a posztot.
Én is agyalok a vállalkozáson ott, jól jött az írás.
Most jöttem haza Valenciából, szuper hely.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 08:32:15

@NIKI LAURA: A narancsszüretelést én is kipróbálnám :)))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 08:33:57

@Kövérmadár [swe]: Én is erre gondoltam, a három hónap még a mézesheteknek felel meg, minden szép, jó. Ha így is marad, még akkor is, ha leveszi a rózsaszín szemüveget, akkor tényleg megtalálja ott a helyét. El tudom képzelni, mert tényleg van valami a mediterrán tájakban, emberekben, ami kompenzálhatja az esetleges hátrányokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 08:40:38

Az ugye nem komoly, hogy HÁZAT lehet bérelni annyi pénzért? Ugye lakás akart lenni?
A spanyolokról olvastam valahol, hogy rendkívül bizalmatlanok az online tranzakciókkal szemben. Saját tapasztalatom is alátámasztja ezt.
Gondolkodtam egy időben, hogy megtanulok spanyolul, mégiscsak majdnem annyian beszélik, mint az angolt, de nekem nem jön be ez a nyelv sem.
Az igen érdekes, hogy az ő munkaügyi statisztikájuk rossz irányba csal. Nálunk a rendszerváltás óta minden kormány azon ügyködött, hogy minél kevesebb ember számítson munkanélkülinek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 08:42:35

Remélem nem tiltják be a bikaviadalokat addig míg nem láttam egyet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.26. 08:53:34

@zöldeketbeszélek:
Hatranyok mindenhol vannak, nincs tokeletes hely.
Szerintem a legfontosabb a jol meghatarozott prioritasok. Ha a meleg a fo szempont, akkor irany del. Ha a szocialis biztonsag es berek, akkor eszak. Ha a baratok es a csalad, akkor a maradas.

Ami neked hatrany, nekem nem biztos. Es forditva. Ettol izgalmas a tortenet ;)

nyuszigonosz 2014.11.26. 08:53:37

@diggerdriver: Gondolom Dél-Franciaországban nem fogják betiltani a bikaviadalokat, mert azok nem véresek és nem a bika halálával végzödnek. Szerintem érdekesebbek is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.26. 08:54:33

@Zka:
Nezd, a spanyolok is megtanultak spanyolul... neked miert ne menne? :))))

rezsöatya 2014.11.26. 09:09:30

@diggerdriver: minek neked bikaviadal? A HÁ blog nem eleg? Szegeny Hintat dofik itt minden nap...!

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Van Barcelonaban az arena mellett egy etterem, aminek az etelkulonlegessege a viadalban kimult bika hereje.
Egy amerikai turista kiprobalja, s rendel.
A pincer egy kistanyeron ket kis mogyoronyi golyobist hoz ki. A turista ertetetlenkedik, mire a pincer:
- Sajnalom uram, ma a bika gyozott...!

:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 09:13:54

@Kövérmadár [swe]: Én kétlaki lennék legszívesebben. Olaszország a nagy kedvenc, de nagyon vonz észak is (egy időben finnül is elkezdtem tanulni, valószínűleg a Kalevala és Aleksis Kivi, na meg Johannes Öhquist művészeti könyvének hatására). A kettőt kellene valahogy ötvözni, erre itt vagyok a kettő között :)).

qkuc 2014.11.26. 09:21:42

A kérdésre a válasz, inkább nem ide, :). De azért jó poszt volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 09:23:21

"Egyik előnyünk, hogy a spanyolok gondolkodásmódja nem olyan, mint a miénk. Azt mondanám, aki ügyes, van józan esze és ki tudja használni az itteni lehetőségeket, annak nem lesz gondja a megélhetéssel. Ennek egyik oka, hogy nincs akkora verseny."

Ez érdekelne, pontosan hogy érti a poszter? Miben más a spanyolok gondolkodásmódja?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 09:24:52

@Kövérmadár [swe]:
Ha nem én vagyok az az ember...
:))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 09:26:04

@Kövérmadár [swe]: én most a koreait kezdtem el szép lassan ráérősen, de még nem tudom mi a haszna mert úgyis tudnak angolul, de még a nyelvük is tele van angol szavakkal :D

tableno 2014.11.26. 09:36:54

@Zka: Nana! Ez csak a déli részre igaz! :)

Mr Long 2014.11.26. 09:39:32

Hmmm... Spanyolok? Csak fejfajast kap toluk az ember. A posze angoljuk meg faj a fulnek. Plusz itt a varosban hordaznak, uvoltenek, az egesz busz hallja mirol beszelnek 20 centire egymastol. Ja es szerintuk az ovek a legjobb konyha a vilagon... Ha fizetnenek sem utaznek oda.

Mr Long 2014.11.26. 09:46:27

Jah eszak-korea. Az idiotaja menjen el egyszer este egy nagyobb magyar varisban, ott is ulnek a kocsmaban az emberek, nem csak a spanyoloknal.

Plusz spanyol kollegam szerint marhara nem husito a szello es faszan 40+ fok van, amiben ol.is haldokolnak. Telen meg faznak mint allat madriban.

radirpok123 2014.11.26. 09:48:27

Elnezest a kritikai megjegyzesert, de a kedves posztolo eppen a lenyeget nem emlitette a vallalkozasaval kapcsolatban: hogy mivel is fog kint foglalkozni, mibol fog megelni. Vagy ez uzleti titok?

Azert azt hozzatennem, hogy van, akinek nem jon be a spanyol mentalitas, de nyilvan azt mindenki el tudja donteni sajat maga, hogy szeretne-e ott elni vagy sem (a penztol fuggetlenul). Nem szeretnem a negativ hullamaimmal tonkretenni az idillt, de a napsutes nem minden :)

Golf2 2014.11.26. 09:48:27

250 euróért házbérlés? Mese.Annyiért még garzont se.

Fajankó 2014.11.26. 09:48:27

"Azt mondanám, aki ügyes, van józan esze és ki tudja használni az itteni lehetőségeket, annak nem lesz gondja a megélhetéssel. "

Ilyesmit érdemesebb tapasztalatok birtokában leírni.

"A magyarok otthonmaradós népség (mint Észak Korea), itt ez teljesen fordítva van. "

?????????????????????? Bp.-re tuti nem áll !

vivike22 2014.11.26. 09:48:27

Sziasztok, mivel spanyol poszt, ismet hozzaszolok.

Nem, mar nem szedik a romanok a narancsot, csak nagyon kevesen. Litvanok szedik es egyre tobben spanyolok.

Az epitoipar nem azert dolt be, mert nem jottek ide a napsutes miatt, hanem azert, mert a font-euro arfolyam eleg rendesen elcsuszott, amig 2 eurot adtak egy fontert, az angolok vasarolereje nagy volt, ez megszunt, ill jelentosen csokkent.

Vallalkozasahoz sok sikert es erezze jol magat!

A poszt ironak csak egy gondolat: a fiatalok nem azert hagytak ott az iskolat, mert tok buli volt epitoiparban dolgozni, hanem azert, mert olyan jellegu szakkepzes, mint amire mi emlekezhetunk mondjuk a 80-as evekbol nincs, nem volt. Apuka mellett eltoltott evek es tapasztalat alapjan szereztek szakmai tudast, ezert is van keves eselyuk kulfoldre menni pl, mert nincs szakkepesitesuk.

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 09:48:37

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Szia, elírtam természetesen. :P
Javítva lesz nemsokára.

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 09:48:37

@ChristineK: Köszönöm a hozzászólásod! Eléggé biztos vagyok benne, de majd jövő karácsonykor is írok egy beszámolót valamikor. :)

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 09:48:37

@diggerdriver: Hehe, hát most már valami másra vágyok, de ha megnézed a blogom, meglátod hog azért megpróbálom megtenni a magamét a magyarokért. :)

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 09:53:57

@Kövérmadár [swe]: Köszönöm a hozzászólásod! Többet is megemlítettem volna, de ügyeltem, hogy legyen valami fókusza a cikknek és ne follyon túlságosan szét. Más lenne a helyzet egy beszélgetésben, ahol minden apró dologra ki lehet térni. :)

@NIKI LAURA: Nos, az ház árak valóban lementek, mondtam is hogy őket érintette a legrosszabbul a lakáslufi. Az, hogy ki megy ide, eléggé durva általánosítás és nem fedi a valóságot.

@zöldeketbeszélek: A három hónap alatt elég sok dolgot csináltunk (nem csak tursitáskodtunk), viszont egy eléggé ósdi bútorzású (de jó helyen lévő) lakásban laktunk, de sajnos nem volt más 1 nap alatt. Ha a vállalkozom menni fog, onnantól kezdve kevés dolog téríthet el. De egyébként a boldogság belülről fakadjon, nem? Nálam igen.:)

Sajnos nem fogok több kommentekre válaszolni ITT, mert borzalmas ez a komment rendszer. De a blogomon el tudtok írni a kapcsolati ívemen keresztül és tudok válaszolni kérdésekre.

Igaz Barát 2014.11.26. 10:01:24

@Dragonlady (now in Indonesia): Ha kényszerítik, akkor önállótlan, ha tévedésből megy külföldre, akkor idióta barom, ha Magyarországon marad, akkor beszari, élhetetlen alak. :)
Több nem jut eszembe.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 10:02:34

@Dimitron: wow, olvastál Pavlinát? Olyan 10 éve én is - pedig akkor még nem is volt speaker/coach a csávó, csak szoftverkiadó. Abban a témában írt sok érdekeset.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 10:16:55

@Dimitron:
Félre ne érsd, neem neked szólt.
A posztod burkolt kritika volt Árpád Vezér ellen aki lusta volt továbbmenni naposabb tájak felé.
Semmi tisztelet nincs benned öseink vérzivataros századai iránt..
:)))))))))))))))))))))))))))))

pasztasuta 2014.11.26. 10:20:37

@DavidToth: na akkor nem vagyok egyedul, az eszak koreas parhuzam nekem sem jott at.

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 10:25:18

Még valami, szívesen beszélgetnék olyanokkal akiknek van kinti tapasztalata. A blogomon van kapcsolati ív. Ott válthatunk emaileket.

Köszönöm aki eddig írt (és témánál maradt...), Vivike22 és a többiek. Nyílván nem vagyok még spanyolország szakértő, de igyekszek. :)

Érdekes, hogy a pozitivitást sokan úgy veszik, mint rózsaszín köd, mintha nem terveztük volna ezt évekig. Nagyon is tisztában vagyunk (a családom többi tagjával együtt) a szituációval, veszélyekkel, problémákkal, lehetőségekkel. De minden jobb, mint egy helyben toporogni ott ahol legszívesebben nem lennék. Sokat gondolkodtunk és megfontoltunk számtalan más országot, és nekünk ez jön be. Amit most tervezünk csinálni, magyarországon lehetetlen lenne (rossz adók, feketekereskedelem, instabilitás). Végső szóként, a túlzott negativitás úgyanúgy "köd", és csak egy dolgot ér el: nem mozdulsz meg. Inkább leszek bátor.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 10:26:15

@tableno: ja, nyilván elég eltérő a szókészletük. Elég furcsa, hiszen csak ~50 éve váltak szét.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.26. 10:28:18

@diggerdriver: :D

inkabb a eszak fele kellett volna mennie, miert is hagytuk ott a picsaba a finneket?

mennyivel jobban jartak ok, ha a mostani helyzetet tekintjuk (az alkoholizmustol tekintsunk el, inni ugyis a legtobbunk szeret)

@pasztasuta: nem akartam elesen fikazni, mert en is szoktam nagyon eles, alaptalan parhuzamokat allitani, csak ez megis fura volt

de egyebkent Mr. Long-nak is feltunt ha jol lattam feljebb

Herr Géza 2014.11.26. 10:28:51

Morgen allerseits,
csak az online piac számaihoz: nagyon nem stimmelnek a számok. A teljes EU-s online kereskedelem valahol 155 milliárd EU körül fog beállni idén, az elsö három ország (GB, D, F) viszi ebböl a 80%-ot. Meglepö módon a spanyolok már most a negyedikek, egyébként 8 milliárd € körüli volumennel, a növekedési rátájuk 2014-ben 20% körül alakul (2013-hoz viszonyítottan), nagyjából ugyanezt a növekedést prognosztizálják 2015-re is.
Akit az elsö három is érdekel: GB 53 Mrd, 15,8%; D 42 Mrd, 22%; F 31 Mrd, 16,5%

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:30:17

@Dimitron:
"Nagyon is tisztában vagyunk (a családom többi tagjával együtt) a szituációval, veszélyekkel, problémákkal, lehetőségekkel. "

fogadjunk, hogy nem múltál még el 25...

:)

Mr Long 2014.11.26. 10:32:09

@DavidToth: Ez csak folosleges rugdosodas tole. Hisz o is irta, hoy nem akar Mon lenni, szoal ertheto. Majd megnyugszik.

RoxiSpain 2014.11.26. 10:32:55

Én már itt vagyok 4 éve, és éppen a vállalkozásom turbosíatását tervezem :) Merthogy eddig altattuk a témát most elérkezettnek látom a helyzetet, hogy belevágjak :) Jó a post nagyon!

TilosazA (UK) 2014.11.26. 10:36:22

Én értem az Észak-Kórea párhuzamot, még ha túlzó is. Magyarországon még Budapesten sem jár el szórakozni aki kb 30-on felül van. A gyerekes családok programja kimerül a játszótér-óvoda-bármilyen szakkör háromszögben. És később is inkább otthon főz az ember töltött káposztát hétvégén, és sorozatot néz, meglátogatja a rokonokat, ilyenek.
Talán ez nem rosszabb, csak más.
Itt Angliában is azt veszem észre, hogy ha hétvége, vagy iskolaszüneti nap van, mindenki tódul kifelé. Parkba, tópartra, pubba, másik várost meglátogatni, vagy plázába, múzeumba.

Mr Long 2014.11.26. 10:36:42

@Mr Long (UK): De nem birok gepelni vakon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:37:58

@radirpok123: kattints rá az oldalára, megtudod.

Mr Long 2014.11.26. 10:39:43

@TilosazA (UK): Hat az en barataim, akiknek gyereke van vagy mas gyerekes baratokkal talalkoznak, vagy nem gyerekes baratokkkal, vagy vegyesen. Meg turazni is jartunk mikor baratomnak fel-egy ves volt a gyereke, hozta gyerekhordoban a felesege meg hozta a hatizsakot. vagy elmentunk hetvegere valahova, egy berelt vendeghazba. A margit-sziget pl tele van hetvegente emberekkel, csaladokkal, kutyasetaltatokkal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:40:33

azt mondja, menjetek médiumhoz, hogy megtudjátok, mi az élet értelme
www.dimitrovadam.com/2014/09/28/elet-ertelme/

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:42:41

@Kriszta D: közben már láttam.
végülis megvan a magyarázat az öntudatra és mindentudásra.
ennyi idősen én is azt hittem, nálam a bölcsek köve:D

Dimitron · http://www.dimitrovadam.com 2014.11.26. 10:45:35

A blogom a cikk végén van megjelölve, illetve már ha rákattintasz a Dimitron névre a kommentjeim felett.

Pernilla 2014.11.26. 10:46:58

Huha. Az elet ertelmevel vallalkozni 22 evesen csak belölem valt ki nemi szemforgatast?
De ha ez egy jövedelmezö vallalkozas, akkor sok sikert hozza :-) Meg amugy is.

TilosazA (UK) 2014.11.26. 10:47:13

@Mr Long (UK): Oké, én a saját ismeretségi körömből, és magamból indultam ki. Meg amire emlékszem, hogy mennyire senki nem járt otthon múzeumba, milyen ritkán jutottam el színházba, cirkuszba, állatkertbe (baromi drága volt), és hogy az otthoni ismerőseim hogy élnek éppen.
És még mindig lepadlózok, hogy egy átlagos hétköznap délután mennyien vannak a Trafford Centerben, vagy az Arndaleben, míg a Duna Plázában csak lézengtek az emberek.
Meg otthon nem nagyon cool beülni egy kocsmába, ha elmúltál X éves, és nem romkocsmába ülsz be. Nem jellemző, hogy elmenjenek megnézni egy meccset egy pubba a haverokkal. Ill. nem olyan gyakori mint itt.

Herr Géza 2014.11.26. 10:47:22

@Babette .: Belenéztem a blogba, nem kellett volna. Herótom van a "8 Módja Hogyan Végezz El Háromszor Több Munkát" típusú, csupa nagybetüs szavakkal leírt "igazságoktól". Az a baj, hogy ha meglátom ezt az okoskodós, tolakodó (és nem mellesleg magyartalan) írásmódot, már nem is tudok a tartalomra koncentrálni....
No worries, remélem a többi dolognak jobban utánajárt, mint az online kereskedelem számainak....

Kriszta D 2014.11.26. 10:48:02

22 évesen én is szerelmes voltam Spanyolországba, és el is töltöttem ott 4 hónapot. És persze én is oda akartam költözni.

Közben meg beütött a válság, megtanultam spanyolul, néha megyek arrafelé nyaralni és még mindig szerelmes vagyok az országba, de már öregszem és más dolgok is fontosak. Az odaköltözés örök téma, de nem sürgős a dolog :)

A posztíró szimpatikus volt, amíg meh nem néztem a honlapját.
Valamiért az önjelölt akármilyen guruktól mindig feláll a szőr a hátamon :( .

Azért sok sikert neki!

pasztasuta 2014.11.26. 10:48:46

@Pernilla: en is forgatom. de en neha egyebkent is te vagyok. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:49:20

@Herr Géza: nincsen többi dolog. úgy hívta ezt egy volt főnököm, hogy lufifújás.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 10:50:03

@Kriszta D:
"A posztíró szimpatikus volt, amíg meh nem néztem a honlapját. "

mert nem tudtok a sorokBAN olvasni, azért:)

Herr Géza 2014.11.26. 10:53:37

Még egy utolsót: az Észak-Koreával való összehasonlítás úgy látom mást is szíven ütött, de nekem ez is "tetszett":

"Sokan összekeverik a spanyolokat a mexikóiakkal."

Ez komoly? Úgy mégis ki az a "sok" analfabéta, aki a spanyolokat összekeveri a mexikóiakkal ? :)))))

vivike22 2014.11.26. 10:55:58

@Dimitron: En szivesen segitek, ill adok kezzel foghato tanacsot barmikor. Ma nem igerem, hogy lesz idom benezni a blogodra, de meg fogom nezni. Valenciaban elek errol van tapasztalatom, es Ibizarol.

A haz berles, igen, ennyiert is van HAZ, onallo epulet, bar mivel mas az epitkezesi mod, nincs telek hozza. Mi 370 euroert lakunk egy hazban, ami egyaltalan nem sok, ezen a kornyeken 280 eurotol kezdodnek a hazak berleti dijai. Lakasok 250 eurotol kezdodnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 10:58:08

@TilosazA (UK): a mediterrán népekhez képest tényleg nagyon otthonülős a magyar. Részben pénzbeli okai vannak, de a szokások is ilyenek. A szomszédhoz vagy a közösségi terekre kiülni beszélgetni, játszani (pl kártyázni, sakkozni, akármi) ingyen volna, de nem tudok róla, hogy ez itthon általános volna.

Mr Long 2014.11.26. 10:58:32

@Herr Géza: Mi az angol kollegakkal :) Lelkesen mondjuk a spanyoloknak, hogy ha mennek haza hetvegere hozzanak tequilat :)

Herr Géza 2014.11.26. 11:01:27

@Babette .: Hát úgy pl. a házbérlést, meg az odaköltözéshez, vállalkozáshoz szükséges egyéb feltételekre gondoltam. Mert hogy 250 €-ért ott sem fog házat bérelni (épelméjü embereknek való helyen és kivitelben), abban azért úgy is biztos vagyok, hogy sosem jártam Spanyolországban..... :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 11:01:55

@Dimitron:
Jó posztot írtál nincs vele semmi baj.
Jól csinálod drukkolok neked.
Viszont ne rontsd el azzal hogy a blogodon válaszolsz.
Ide írtál legalább ma illik itt válaszolni.

Mr Long 2014.11.26. 11:02:11

@Zka: Amig otthon laktam mi is aranylag ritkan jartunk el kocsmazni, barozni baratokkal. Ellenben minden hetvegen osszeultunk valakinel sorozni, kajazni, tarsasozni, csak beszelgetni vagy szivarozni. Masik cimborameknal meg allandoan telthaz van, csak akkor nincs ott senki, mikor kijelenti, hogy most jatszani akar a gepen es senkit nem enged be a lakasba.

Shebelle 2014.11.26. 11:03:14

Én is csatlakozom azok táborához, akik megnézve a honlapot és ami ellenérzést váltott ki. Kár volt megnézni. 22 évesen "könnyű" okosnak és optimistának hinni magát, ahogy korosodni fog, rá fog jönni mennyi mindent nem tud még.....
A poszthoz - az optimista hozzáállás jó és nagyszerű, ritka dolog,de ez még megváltozhat. azért sok sikert!

Herr Géza 2014.11.26. 11:03:14

@Mr Long (UK): Akkor már inkább kokszot kérjetek, az hatékonyabb meg kisebb helyen elfér... :))))))))))

London2009 2014.11.26. 11:04:25

Ugy latom egyedul vagyok a velemenyemmel, de nekem nem tetszik ez a poszt… Koszonom a feltetelezest, de azert meg sosem jutott eszembe, hogy a spanyolok mexikoiak lennenek… Meg azert Magyarorszagot Eszak Koreahoz hasonlitani. Hmmm… Olyan altalanossagokat puffogtat, hogy fogtam a fejem. Szep az ido, szepek a varosok, kozel a tenger… Angliaban bezzeg borzalmas az idojaras. Nem is tudom. Sok sikert kivanok a vallalkozasahoz es irjon egy par honap mulva, hogy mikent alakult a sorsa!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 11:05:36

@Zka: Lehet, hogy tévedek, de ezt egyértelműen a szoci éra következményének rovom fel. Előtte ugyanis mind a falusi, mind a városi közösségekben megvolt a lehetőség és az igény is a közösségi életre. Falvakban a kaláka, a szomszédolás, városokban a korzózás, kávéházak stb. Aztán ugye a szabad gyülekezés joga úgymond megszűnt. Lehetne azt mondani, hogy mindez rövid ideig tartott - 40 év - de ezalatt sikerült teljesen átformálni az egész társadalmat falvaktól a fővárosig.

Pernilla 2014.11.26. 11:06:07

@London2009: nem vagy egyedül, de en inkabb csak sok sikert kivantam neki :)

Mr Long 2014.11.26. 11:07:01

@London2009: Nem sajatithatod ki ezt a velemenyt en osztozom veled rajta! :)

Hari Seldon 2 2014.11.26. 11:11:44

@wuaaa [nor]:
Mi a baj? Egy kis eső, zápor, csak jó!
Mi északiak tudjuk mi a jó, nem úgy mint kardio-ék ott lent délen... :-)

London2009 2014.11.26. 11:15:31

@DavidToth: Amikor elkezdtem irni a kommentet meg mindenki ott tartott, hogy jo a poszt! : ) Nekem az elso benyomasom az volt, hogy a seggen a tojashej.
Nem irtam, hogy tetszik...De szeretem a folytatasos teleregenyeket, meg kivancsi termeszet vagyok! Hadd irjon meg, legalabb gyakorol...: )

Hari Seldon 2 2014.11.26. 11:16:41

@zöldeketbeszélek:
Miért ne lehetne tovább is mint három hónap?
Te Olaszországba vagy szerelmes már rég óta.
(Én pedig lassan másfél éve élvezem minden percét annak hogy itt vagyok.)

TilosazA (UK) 2014.11.26. 11:17:27

Egyébként megmondom én mi az élet értelme: 42.

TilosazA (UK) 2014.11.26. 11:19:48

@zöldeketbeszélek: 40 év nagyon sok egy ember életében. Az alatt két generáció is felnő, akiknek már más szokások a természetesek. Talán 20 év múlva Mo-n is másképp fog kinézni a dolog, ha eltelik még egyszer ennyi idő a szabad világban.

Hari Seldon 2 2014.11.26. 11:20:49

@diggerdriver:
Tök érdekes. Élőben más a hangulata, mint ahogy lefestik. Tényleg küzdelem. (Lehet, hogy rosszul tudom, de ezeket a bikákat amúgy is levágták volna.) Nem azt mondom, hogy sportszerű, de egyszer tényleg érdemes megnézni élőben.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.26. 11:21:10

@London2009: :D

nekem a weboldal alapjan az volt a benyomasom hogy valami hippihez van szerencsem, de bevallom, nem elemeztem meg ki teljesen azt a weboldalt

mert kozben munkat sem art tettetnem :)

meg mostanaban lehet hogy a szokasostol elteroen hasznalom a hippi szot

de persze, sok sikert neki es irjon megint!

London2009 2014.11.26. 11:23:17

@DavidToth: A weboldalt en nem merem megnyitni…akkor mar inkabb a munka! :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.26. 11:30:17

@London2009: :D

jajj nekem mar a munka sem, ma van az utso napom a gyakorlaton, es mar csak 1 ora munkaido

normal esetben sem teszek ilyenkor mar semmit, de most meg vegkepp nem :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 11:35:25

@Hari Seldon 2: Ez igaz, de ez beteljesületlen szerelem :). Három hónapnál nem voltam egyszer sem hosszabb ideig ott :).

Hari Seldon 2 2014.11.26. 11:37:34

@Zka:
Szerintem nem baj ez. Én például nem szeretem a "szomszédolást". Soha nem szerettem. Nekem az tökéletesen megfelel, ha senki nem zargat. Szóval jobb északon, na... :-)

wuaaa 2014.11.26. 11:40:43

@Hari Seldon 2: Néhány dolognak a posztban ugyanannyi köze van a valósághoz mint annak, amit én kiemeltem, csak nem volt kedvem sokat írni. Én mindenesetre azt a képzeletbeli címet adtam a mai posztnak miután elolvastam, hogy "A képeslapon mindig süt a nap".

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 11:41:42

@Hari Seldon 2: nem mondtam, hogy baj, csak elemeztem a helyzetet.
Én mondjuk rossznak tartom, mert sokat segíthetne egy pörgősebb közösségi élet a magyarok közérzetén.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 11:44:06

@diggerdriver: ügyes marketingfogás, látod máris hányan rákattintottak az oldalára.
Az, hogy szinte senkinek nem tetszett, az más tészta. A katt megvolt. :)
(egyébként persze igazad van)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 11:46:57

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: na jólvan, de a katt értéke egy nagy 0, ha nem tetszik amit látsz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 11:49:28

@Zka: tegyük fel, hogy el akarja adni a blogját, akkor nagyonis számít a katt és egyáltalán nem, hogy mit gondolnak róla :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 11:53:49

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: nem értem. Mit jelent az eladni? Milyen módon lehet pénzt keresni azzal, hogy valaki csak letölti a weboldalad?

pasztasuta 2014.11.26. 11:53:51

@wuaaa [nor]: "Én mindenesetre azt a képzeletbeli címet adtam a mai posztnak miután elolvastam, hogy "A képeslapon mindig süt a nap". :) hasonlo: nekem a mindekori szeptemberi iskolai fogalmazas jutott eszembe: "Mi tortent a nyaron?"

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 12:00:19

@Zka: ha el akarja adni a vállalkozását, ami állhat akár egy blogból is, akkor annak az értékét nagy mértékben a látogatók száma határozza meg. Plusz persze ha reklámfelülelet akar eladni, akkor többet kérhet egy bannerért, ha nagy látogatottságot tud prezentálni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 12:03:52

@Mr Long (UK): kérlek folytasd. Kap ma és holnap összesen mondjuk 2000 unique visitort ebből a postból, akik le is lépnek a lapjáról 1-2 kattintás után, mert nem érdekli őket a téma. Oldalletöltés után tudtommal már rég nem fizet semelyik reklámozó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 12:06:11

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: én nem akarom folytatni ezt a vitát, de kb 0 realitását látom annak, hogy pár forintnál többet keressen azzal, hogy a HÁ linkelte a weboldalát. Nem tudom, foglalkoztok-e online marketinggel, de én valamennyire igen. Kár ilyen teóriákat építgetni, hogy csak meg akart jelenni. Ha így is van, sok haszna valószínűleg nem lesz belőle.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.26. 12:08:21

@Dragonlady (now in Indonesia):
Koszonom, aranyos vagy!
Meglatjuk meddig maradok ezuttal ;)

@zöldeketbeszélek:
Az egyik osom 1871-ben leforditotta a Kalevalat. Ki is adtak. :)

@diggerdriver:
Ne valogass! ;)
Vagy nem szereted az oroszlan steaket? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.26. 12:09:32

@Dimitron:
Velunk eleg bonyolult egy asztalhoz ulni... mar ha mindenkivel egyszerre szeretned :)

Mr Long 2014.11.26. 12:10:12

@Zka: Mas ertelmet nem latom, vagy hulye, aki otthon annak orul, hogy x ember nezte a blogjat. Nem tudom, hogy mukodik a dolog, magat a marketinget kb annyira tartom, mint a hr-t. Nem azert veszek meg egy autot, mert jol nez ki a raklamja, hanem azert mert kenyelmes, jol megy, jol nez ki maga a kocsi eloben, nem egy prospektusban.

Herr Géza 2014.11.26. 12:12:19

@Zka: Ha pénzt akarna vele keresni, akkor már ott kéne virítania a reklámoknak/bannereknek, nem ? Én max. a saját "e-book"-ját látom. Azért meg csak ö fizethet saját magának... :)))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 12:12:57

@Zka: a nagy számok alapján a több katt több pézt hoz. Lehet, hogy a HA megjelenés 5 forintot, de több a semminél. És ha nem hoz egy forintot sem, akkor is építi a brandjét, ismertségét.
Én nem tanultam marketinget, nem is foglalkozom vele, szóval csak személyes vélemény. igazán nem akarok belemenni a "deénjobbanértekhozzámintte" bloghus virtuskodásba,, amelynek a "mintte" a lényege, rühellem.

Herr Géza 2014.11.26. 12:21:05

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: "..a nagy számok alapján a több katt több pézt hoz.."Na de kitöl ? Ki fizet pusztán azért , mert Gipsz Jakab blogjára x kattintás "történt"? (A reklámok meg az egyéb Roppant Hasznos Oldalakra Mutató Linkek -hogy stílszerü legyek :D - elhelyezése az más tészta... De itt ilyen nincs.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 12:23:56

@Mr Long (UK): pedig a marketing fontos és hatékony. A te esetdben is, akkor is ha nem hiszed el. Gondolom nem ülsz bele minden létező autóba, hanem csak azokba, amikről azt gondolod, hogy "kenyelmes, jol megy, jol nez ki maga a kocsi eloben, nem egy prospektusban". A marketingnek pont az a feladata, hogy ezt elhitesse veled :)

Herr Géza 2014.11.26. 12:26:23

@Herr Géza: Kérdezzük már meg HA-t, milyen gazdag lett abból, hogy pl. erre az oldalra naponta (!) többezren kattintanak... Pedig itt még reklámok és linkek is vannak....

Herr Géza 2014.11.26. 12:32:27

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Erre gondolsz ?

hataratkelo.blog.hu/2014/11/26/latok_jovot_hosszabb_tavon_is/full_commentlist/1#c25207059

Mert akkor igen rögös, hosszú útra számíthat.... Hánymillió ilyen blog kering a neten ???

Herr Géza 2014.11.26. 12:38:21

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Tévedés ne essék:
1. Abszolút nem értek hozzá.
2. Eszemben sincs "merénjobbantudom" alapon vitatkozni veled.
Én csak egy néha túl pragmatikus gondolkodású vén müszaki f@sz vagyok, aki azért látott már egyet s mást e világban... :)))))

Herr Géza 2014.11.26. 12:40:02

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Na igen, ez igaz. Ne legyek már negatív, tehát: "HAJRÁ, ELÖRE !!!" :)))))))

Mr Long 2014.11.26. 12:43:45

@Herr Géza: "túl pragmatikus gondolkodású"
Fuhh, reggel volt ilyenben nekem is reszem. Elkezdtek parazni a kollegak, hogy kellene meg 5 centi, hogy a szerkezet magassaga jo legyen a terepen. Mondom ott van szabalyzashoz 4x5 centinket egy-egy lyuk, miertt nem a +-es jelube tervezunk. Azert mert azok az utolagos helyzini szabalyzashoz vannak (a tures 10 cm, szoval ketszer annyit lehet szabalyozni). Erre osszehivtak egy kis telefonkonfderenciat 4 emberrel, hogy ez megoldhato, vagy sem...
A nemetek is ennyire szogletesek?

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 12:45:40

@tableno:

A gond inkább az írással van a két Korea nyelve között. A beszélt nyelv ugyanaz.

A koreai nyelvnek ugyanis van egy saját ábécéje, mely tökéletesen fonetikus. Viszont egyes szavakat kínai eredetű ideogrammákkal írnal.

Na most, északon ezeket az ideogrammákat is átírták fonetikusan. S bár északon is tanítják az ideogrammákat, a szerepük kisebb. Így amikor az északi délre kerül, hirtelen nem tud mindent elolvasni, s tanulnia kell 1-2 évig olvasni, meg kell tanulnia ezeket az ideogrammákat, melyek száma 2-3 ezer.

Nem vagyok Korea-szakértő, mindezt csak hallottam, olvastam.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 12:45:40

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:

Csak a megjelenésért kevés pénzt lehet kapni. Sőt, a legtöbb esetben semmit (kivétel: nagyon magas olvasottságú honlapok)..

A komoly pénz abból van, ha valaki rákattint a honlapon lévő reklámra. Ez utóbbi persze országfüggő. Az USA-ban akár 60-70 eurócentet is érhet egy kattintás, míg errefelé 20-25 körül.

Éppen most néztem ennek utána. Mert egy ismerős éppen szólt miért nem teszek reklámot a honlapomra, hiszen olyan sok a kattintás, hogy megéri. De ehhez regisztrálnom kell saját domaint. A mostani ugyanis nem az, ez ingyenes domain, s az nem jó reklámhoz.

Egyébként korábban volt már saját domainem. Pl. a maxval.hu az enyém volt (s még kettő is volt), de abbahagytam a díjfizetést 2008-ban.

2014.11.26. 12:52:31

@diggerdriver: Így van diggi. Ugyanis Mo.-n is lehet boldogulni vállalkozóként, csak lopni, csalni és hazudni kell, keresni a kiskapukat, stb.... :)

Határátkelő 2014.11.26. 13:03:35

@Herr Géza: Kérdezz, de szerintem elég kiábrándító választ tudnék adni...

2014.11.26. 13:06:29

@maxval birca hozzászóló: "Mert egy ismerős éppen szólt miért nem teszek reklámot a honlapomra, hiszen olyan sok a kattintás, hogy megéri."

Eltudom képzelni, hogy tömegek várják napról napra az újabb bejegyzéseidet... :DDD

tableno 2014.11.26. 13:06:59

@Mr Long (UK): Szerintem a poszt kifejezetten jó volt. Nem tudom, mi a bajotok vele (na jó, Észak-Koreától és a mexikóiaktól eltekintve). A kapcsolódó blog viszont... Aaaarrrghhh!!!!!!

tableno 2014.11.26. 13:10:53

@maxval birca hozzászóló: ez veled a fő gond: mindenbe belepofázol, amihez nem értesz, csak "olvastad valahol". Nem, nem ugyanaz a szókincs. Egyszerűen azért, mert a dél-koreai tele van (de tényleg tele) angol jövevényszavakkal (ahogy a japán is amúgy), az északi meg értrlemszerűen nem.

Herr Géza 2014.11.26. 13:13:42

@Mr Long (UK): Ajjaj. Mesélhetnék én is. Most háborúzok a tervezönkkel folyamatosan, mert a majdani házunkba nem hajlandó úgy betervezni a vendég (!!) WC-be a cuccokat, ahogy mi szeretnénk. (A mostani házban lévöt akarjuk egy az egyben átültetni....) Amikor elfogyott az érv, elövette a DIN-t. Mondom neki, hogy én azt nagy ívben lesz@rom, a saját házamban nem a DIN úr fog a klotyón ülni, hanem én, ergo úgy lesz, ahogy én akarom.
Azért megnéztem a hivatkozott DIN-t is: az elsö sor úgy kezdödik, hogy ez a szabvány "utód" nélkül 2007-ben hatályát vesztette.....:))) Erre mit csinál a "szembesítés" után tervezö ? Juszt is ráírja a tervekre öles betükkel, hogy a WC tervei "Az építtetö határozott kérésére nem a DIN xy-nak megfelelöen készült !!"
Habzott a szám (és megköszöntem eddigi szolgálatait....) :D

Herr Géza 2014.11.26. 13:16:46

@Határátkelő: Azért dobtam fel a kérdést, mert kb. ezt a választ sejtettem... :))))))))))

tableno 2014.11.26. 13:17:00

@Herr Géza: mondjuk engem még az zavart, hogy a "spanyoloknak a latinókkal ellentétben még van modoruk". Holott a valóság az, hogy a latinóknak a spanyolokkal ellentétben még van modoruk... :)

Mr Long 2014.11.26. 13:17:28

@Herr Géza: Szoval a budi is magyarbol jon? :)
Mondjuk az, hogy a vendeg wc, vagy a nagyipari mindegy, de milyen eloirasok vannak kulonben a budira? Mennyire lehet kozel az ajtohoz?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.26. 13:34:35

@Herr Géza: Amikor még otthon éltünk, a családi házunk mögé akartunk építeni még egy házat. Az építési törvény ezt kizárta.
A tervező tervezett egy melléképületet (zöldségtároló, fatároló, kerékpártároló, stb.)
Mikor engedélyeztettük a manus, csak vigyorgott és annyit mondott, hogy kísértetiesen hasonlít egy családi házhoz.
Ennyiben maradtunk.
:)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 13:38:04

@tableno:

Ez nem gátolja azonban az értést, te is tudod.

Ez olyan, mint egyes specifikus szlovák szavak a szlovákiai magyarban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 13:49:42

@maxval birca hozzászóló: ugyanaz a nyelv pedig. Északon a hanjákat (a kínai típusú képírást) már nem használják, délen még néha igen.
A nyelv persze valamilyen szinten valóban "kínai szavak átirata". A koreai szókészletnek ugyanis kb 70%-a kínai eredetű és eredetileg hanjákkal írtak (a kínai "képírás" koreai változata). A hangul írásmódot a 15. században azért vezette be Sejong király, hogy a pórnép is megtanulhasson írni-olvasni. Nyilván új nyelvet nem vezetett be a király, csak más írásmódot. Észak- és délkorea ugyanazt a nyelvet beszéli, de már kialakultak szókészlet, kiejtés- és írásmódbeli eltérések. Ennek politikai okai is vannak (északon orosz, délen angol szavakat adoptáltak) és persze a több évtizedes szeparáció is kifejti hatását.

en.wikipedia.org/wiki/North%E2%80%93South_differences_in_the_Korean_language

en.wikipedia.org/wiki/Hangul

tableno 2014.11.26. 13:50:10

@maxval birca hozzászóló: Jaj, ne idegesíts már. Olvasd vissza, hogy mire írtam az eredeti kommentet. Konkrétan az angol jövevlnyszavakról volt szó.

kardio1 2014.11.26. 13:50:16

Nem tudom, hogy bpetya olvassa-e ezt a kommentemet, de egy koràbbi beszélgetésre visszautalva, amit a posztolo hirdet a blogjàn, na az maga a vegytiszta New Age. Es ha ebbol a témàbol akar megélni, garantàltan meg fog, ennek akkora keletje van. De ezért még nem kellene Spanyolorszàgban céget alapitani, ez Magyarorszàgon is nagyon jol jövedelmezhet, ha nem jobban, mint Spanyolorszàgban. Persze a megkeresett pénzbôl lehet Spanyolorszàgban "nyaralva élni".

tableno 2014.11.26. 13:52:00

@Zka: Na, én is pont erről beszélek.

tableno 2014.11.26. 13:53:08

@kardio1: "na az maga a vegytiszta New Age" - de szépen mondtad... :) Én inkább azt mondanám, a vegytiszta b.s. :)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 13:55:00

@tableno: igazából birca sem állította, hogy nem ugyanaz, csak hogy délen gyakran használják a hanjákat és emiatt az északiak ott nem igazodnak el. Nos nem tudom ez mennyire igaz de a wikipedia szerint délen a hanja használat "very rare". Online forrásokban se találkoztam még hanja szövegekkel.

kardio1 2014.11.26. 14:00:09

@tableno: A b.s. minek a röviditése? Vagy politikailag korrektül :) nem mondhato ki?

tableno 2014.11.26. 14:01:15

@Zka: Amennyire tudom, mindenki megtanulja őket az iskolában, és tudják használni is. Írott szövegek nagyrészt hangulban vannak írva, de rendszeresen beszúrnak hanja-kat is bizonyos fogalmak tisztázására (a koreaiban, akár a japánban sok az azonos hangzású szó, ilyenkor jól jönnek az ideogrammák). De persze nem olyan, mint a japán, ahol a szövegek 60-80%-a százaléka kanji (a hanja japán megfelelője), és csak az idegen szavakat meg a toldalékokat írják fonetikus katakanákkal vagy hiraganákkal.

kardio1 2014.11.26. 14:05:03

@tableno: Ja ez az a matéria, amivel pl. pappito azonositja Quercus véleményét? :)

Pernilla 2014.11.26. 14:05:34

@kardio1: es amugy szerinted ki a celközönsege ennek a "b.s."-nek? :)
Valoszinüleg van, de keptelen vagyok elkepzelni, hogy kik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 14:05:36

@Philosoraptor:
Nabazmeg most megundorodtam a hústól.
Ezentúl vért iszom...
:))))))))))))))

kardio1 2014.11.26. 14:05:54

@tableno: Ja és még valami: ennek van valami köze a spanyol bikaviadalokhoz? :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 14:07:46

@Pernilla: azt én is elhiszem, hogy nagy a közönsége, de hogy ezekből milyen arányban van az aki fizetne is érte, nos az rejtély, tippem azért van :D

Pernilla 2014.11.26. 14:10:57

@Zka: na meselj akkor a tippedröl.. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.26. 14:14:50

@Pernilla: szokás szerint az érdeklődők tört része, pár %.

2014.11.26. 14:15:36

@zöldeketbeszélek:
" Lehet, hogy tévedek, de ezt egyértelműen a szoci éra következményének rovom fel. "
Szerintem tevedni teccik:) A szoci eraban volt tarsadalmi elet, ugy falun, mint varosban. A kocsmak, ettermek, kavezok tomve voltak, volt korzozas, szomszedolas, sot "kalakaban" hazepites is (amit az uj rendszer szuntetett meg azzal, hogy megadoztatta) A "szabad gyulekezes joga" is meg volt. A tarsadalmi elet visszafogottsaganak a legfobb oka a penzhiany.
A poszthoz:
Ceget barmely orszagban konnyen lehet alapitani, ami nem azt jelenti, hogy meg is lehet belole elni:) A posztolo blogjaba beleolvastam, inkabb ne tettem volna. "Egy nagyarcu messias" De ilyeneknek all a mai vilag.
" Ezzel szemben a mexikóiak úgy énekelnek a drogkartellek véres világáról, mint ahogy egy vidám menyegzőről."
Ugy latszik, jartas a narcocorridok vilagaban:) Egyik kedvenc zenei stilusom:)
Most pedig irany a fagyott gyapotfoldek, szerencsere csak -28C fok hideg van:)

Suhanó táj 2014.11.26. 14:31:50

Elfogult vagyok, mert Spanyolországról van szó. Régóta szeretnék eltölteni ott hosszabb időt, és pár éven belül ez remélem sikerülni is fog.

A poszt érdekes volt. A vállalkozással így is-úgy is nyer, legalábbis tapasztalatot biztosan.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 14:32:11

@Philosoraptor:

Így igaz.

Persze nem mindenki a hívem, sőt több az ellenlábas, de talán ők még jobban várják az új cikkeket.

Gyakorlatilag már nem elég a nap 24 órája.

Kellemes, hogy sokszor viszontlátom máshol termékeimet. Néha egész cikkeket vesznek át mások, máskor meg egyes kifejezéseket. Pl. az "André Veesenmayer Badfriend" nevet én találtam ki, de azóta több helyen is láttam.

Az se baj, ha egyesek azt hiszik, hogy nem én vagyok az eredeti szerző. Olyan ez, mint az "Olyan ajánlatot fogok tenni neki, melyet nem tud visszautasítani" mondat, mindenki azt hiszi, a Keresztapa szerzője találta ki, pedig nem, ő csak átvette.

Kénytelen is voltam drámian lecsökkenteni a kommentelést 2-3 hete, most a korábbi 10 %-át kommentelem. Így tudtam csak időt felszabadítani más értékes tevékenységekre.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.26. 14:44:59

Elég zavaros volt a poszt.Pl miről szólna a cége?Vagy miről akar majd szólni?Aztán belenéztem a blogjába is. Szóval sikercikkek. És akkor profitáljunk abból hogy megmondjuk a többieknek hogy mitől lesznek sikeresek, és mi ettől leszünk sikeresek. Mint az usában a milliónyi sikerkönyv szerzői..hablatyolnak 300 oldalt a sikerről, több millióan megveszik a könyveket, ők meg zsírosodnak belőle hogy az emberek tudni akarják mitől lehetnek sikeresek. Hát attól hogy rájuk dumálsz valamit, amire egyébként semmi szükségük nincs.

Van egyébként egy ilyen könyvem, bár ugye mivel amerikai,a fele a pénzről szól és abszolút azzal hozza párhuzamba a sikert. A könyv 400 oldalas, gyakorlatilag ismétlésekből áll az egész. De a népek kajálják az ilyeneket. Nem tudom. Nekem visszatetsző az aki gempáért akarja megmondani a frankót. Nyilván a srác is úgy tervezi hogy az emberek szépen elolvasgatják a kis bemutató könyvecskét, rákapnak és akarnak még belőle! És akkor majd jön a fizess és kapsz többet lehetőség. De mivel nem akarok negatív lenni, inkább csak annyit mondok stílusosan : Sok sikert hozzá!

2014.11.26. 14:49:54

@Dragonlady (now in Indonesia): Probaltam az oroszok es az izraeliek kozott valasztani, szerintem holtverseny... Mindket csoport egyertelmuen palyazhatna a vilag legbunkobb turistai cimre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 15:03:23

@Herr Géza: és mi az, hogy szar ez a kommentfelület, inkább gyertek a blogomra beszélgetni?
mi ez, ha nem reklám?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 15:08:26

@Herr Géza: lesz az a könyv még pénzért...;)

2014.11.26. 15:12:42

@TilosazA (UK): Ne aggodj, partunk es kormanyunk mar felismerte a problemat es megszuletett a megoldasi javaslat. Hamarosan zarva lesznek a csunya kapitalista plazak vasarnap, ami minden magyar embert arra fog osztonozni hogy igazi kozossegi terekben toltse hetvegejet, minosegi programokkal.

Golf2 2014.11.26. 15:18:34

@Mirjam2: szerintem orrhosszal az utóbbiak nyernek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.26. 15:18:50

@Babette .:

És akkor mi van? :) Ha az embereknek ez kell, akkor vegyék. Úgyis erről szól az egész dal. Rádumálni embereket dolgokra, hogy rakják a kosarukba.Ha neki sikerül és bejön, az miért lenne bűnös dolog? Inkább az ironikus hogy 22 évesen életbölcsességeket osztogat. Ez olyan mintha én csajozási tanácsokat oszotgatnék és arról írnék könyvet :)))

TilosazA (UK) 2014.11.26. 15:19:55

@Mirjam2: :) Mit értünk közösségi tereken? Templom, kocsma?

Herr Géza 2014.11.26. 15:28:25

@Babette .: Hány ilyen messiást láttunk már londoni (pardon.: spanyol) mosogatói világba beleszürkülni.... Persze naná, vannak nagy kivételek is. Jó érzékkel kell, jó idöben, jó helyen lenni. Gyanítom, hogy poszter barátunknál minimum a "jó idöben" már nem teljesül.....
De mint írtam korábban, nem akarok negatív lenni: örömmel olvasnám 10 év múlva a FT-ban, hogy szárnyal a "Dimitrov Enterprise S.L." a piacon... :)))))) Legalább akkor elmondhatom az "anyám, én miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül" klasszikus megfelelöen adaptált változatát. :))))

TilosazA (UK) 2014.11.26. 15:36:56

@Herr Géza: Szerintem nincs ezzel semmi baj. Az a 22 éves, aki nem akarja megváltani a világot azzal valami baj van. Ld hinta barátunkat. Mennyivel jobb lenne, ha neki is lenne egy kis lendülete. (ha már hinta.)

rumitom 2014.11.26. 15:37:44

@Kövérmadár [swe]: te bejartad az el caminot? Honnan indultal? Mennyit gyalogoltal?

Herr Géza 2014.11.26. 15:38:56

@Mr Long (UK): Igen, a budi is... :)))))))) Az ajtótól való távolság nálunk nem téma (hely dögivel), a DIN a fal-mosdó-WC-fal távolságoknál került a képbe. A már rég nem érvényes DIN sokkal nagyobb távokat ír elö, mint ami a mostani (egyébként 2006.-ban épült) házunkban van, a slózi/mosdókagyló mégis rohadt kényelmesen használható (pedig nem vagyok egy cingár alkat) és, amikor elkezdtünk méricskélni, pont azt állapítottam meg, hogy a funkciónak messzemenöen megfelelö, leghelytakarékosabb kivitelt sikerült az akkori tervezönek megvalósítania.
Az új házban pont az a bajom, hogy a budi "szabványosra" igazítása szükségszerüen egy válaszfal elmozdítását hozza magával, ami a számunkra fontos és "hasznos" terület (nappali/étkezö) kb. 3 nm-el való csökkenését és a budi meg az elöszoba ugyanilyen arányú növekedését eredményezi. Na ezért lett ez ilyen központi téma....

2014.11.26. 15:47:35

@diggerdriver: Fúj, erről eszembe jutott, a sült vér. Na azért azt nem enném meg.

Mr Long 2014.11.26. 15:49:49

@Philosoraptor: pedig marha jo! A legjobb resze a disznoolesnek.

2014.11.26. 15:51:05

@maxval birca hozzászóló: Addig jó nekünk, amíg a nagy bölcsességeket a blogodon osztod meg, és nem kell terhelned ezt a blogot a virtuális szennyezéseddel. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.26. 15:51:23

@Babette .: ? Betartottuk az osszes eloirast. Nem lehetett belekotni. ;)

bpetya75 2014.11.26. 15:56:55

@kardio1:

A posztot még nem olvastam, majd holnap. A hozzászólásodra is csak azért akadtam rá, mert benéztem elolvasni, hogy Filó mit szólt be Maxnak és szemet szúrt ez: @Philosoraptor:

Szóval úgy tűnik el kéne olvasnom az írást ;-)

bpetya75 2014.11.26. 15:59:04

@maxval birca hozzászóló:

Mint az elhíresült dal a másodikas énekkönyvben. Berakták az "Én elmentem a vásárba" felvidéki verzióját, a nép meg roppant mód meglepődött, hogy a disznó mióta riferázik ;-)

Igaz Barát 2014.11.26. 16:00:24

@Mr Long (UK): Tévedés. A legjobb része a főtt nyelv és szív. Tudod, amit a kövesztőből vesznek ki, hogy beletegyék a prezborsba.

Mr Long 2014.11.26. 16:03:12

@Igaz Barát: hova???
kulonben nem, hanem a ver :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 16:04:14

szerintem legyen 22 vagy hány évesen optimista az ember, és menjen, csinálja. ha nem megy mégse, akkor vagy feláll, megrázza magát, csinál valami mást, vagy lesz belőle Eddie. de legalább megpróbálja, nem az a "tipikus" besavanyodott, búvalbaszott, ht lóval se lehetne elvontatni máshova magyar.

szabadidő: van egy olyan érzésem, hogy akinek van munkája, az alapból túl sokat túlórázik, és azután akkor kinek van még kedve ide-oda mászkálni, örül, ha él, és haza tudja vinni a gyereket meg megvacsorázni, mielőtt eldől.
de ha már nem tipikus és magától értetődő, hogy kitaposnak az emberekből a szerződés szernti 8 óra ellenére 10-et, akkor bocs.

láttam egyszer egy dokufilmet azalapítványról, ami olyan észak-koreaiaknak segít beilleszkedni, akiknek sikerült megszökni. mert olyan szinten nem tudnak mit kezdeni az egyszerű mindennapi élettel, mobiltelefon, atm, tömegközlekedés, bevásárlás. szerintem a nyelvbeli küllönbségeket valszeg hamarabb elsajátítják, mint ezeket a hatalmas átállásokat. érzelmleg is. úgy emlékszem a filmből, hogy nagyon sokan teljesen összezavarodnak, pszichés problémákkal küzdenek, nagyon nehéz az átállás. - és persze tudni, hogy ha hagytak otthon családtagokat, akkor őket már rég kiirtották.
egyébént úgy szoktak megszökni, hogy át kell kelniük egész Kínán és Laoszon sikeresen, titokban - sokszor ez 1-2 évig is eltart, és átjutni Thaiföldre, ott menedékjogot kérni. Kína és Laosz hazaküldi őket, ha ott elfognak valakit.

Igaz Barát 2014.11.26. 16:05:13

@Mr Long (UK): Prezborsba. Tesóm ezzel a szóval nyerte meg a pécsi egyetemi barátnői közt a Ki tud hülyébb szót a disznósajtra versenyt. :D

kardio1 2014.11.26. 16:27:24

@Pernilla: Mindenki, aki valami értelmet keres az életének és bedôl az ilyen vàlaszoknak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 16:28:42

@Cascabel: Nem mondom, hogy nem lehet igazad. Sajnos már nem élnek a nagyszüleim, hogy megkérdezzem, nekik mi a véleményük a témáról :(.

A mi családi házunk (ami már másé...) is kalákában épült. Na de az már a langyos nyolcvanas évek vége felé volt...

Herr Géza 2014.11.26. 16:29:26

@svájci sapka (ch): Én is mondtam neki, hogy tölem aztán azt rajzol, amit akar, én meg azt csinálok belöle, amit én akarok. De nem ám ilyen egyszerüen feladja: ráírja nagy betükkel, hogy nem frankó, hadd magyarázkodhassak mindenhol (ép.eng., készházcég..).
Kb. ugyanaz, mint ha nálatok a terveken ugyan melléképület (.D) van, de a müleírásba beírja pirossal, vastagon szedve, hogy "Melléképület = Családi Ház II. !!!", így, három felkiáltójellel. :))))))))))

2014.11.26. 16:36:33

@Cascabel: Régenmindenjobbvót.

Valójában a szocializmus teljesen életképtelen, ahogyan láthatjuk most is, ha rápillantunk Magyarországra...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 16:47:05

@bpetya75:

Mint a történet a magyarországi magyarról, aki elment Csehszlovákiába a 80-as években és a magyarlakta településen "virslit" kért. Erre visszakérdeztek "van eladó forint?", ugyanis a szlovákiai magyarok nem így hívják a virslit, de ismerik, mint sajátos magyarországi szót.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.26. 16:47:35

@Dragonlady (now in Indonesia):

Szerintem meg legyen az ember önmaga. Aki búvalbélelt az legyen csak olyan. Nem kell mindenkinek vigyorgó örök optimistának lennie. Főleg nem azért mert ő éppen fiatal.

négyzet 2014.11.26. 16:52:07

Még szerencse, hogy nem ugyanazt szereti mindenki, így nem egy helyre özönlünk :) Személy szerint megőrülnék, ha "állandóan" tűz a nap, egy felhő sincs az égen, és 25 fok fölött kimondottan rosszul kezdem érezni magam, de hát mint mondtam, szerencsére nem vagyunk egyformák :) Nekem a magyar nyár is sok.

kardio1 2014.11.26. 16:54:40

@házelőtthinta: Aki tudja, csinàlja. Aki nem tudja, az tanitja. Aki tanitani sem tudja, az igazgatja. :)

kardio1 2014.11.26. 16:57:01

@Philosoraptor: Pedig milyen finom az! A fehér pecsenye vagy a sült vér reggelire disznoöléskor még milyen jo!

kardio1 2014.11.26. 17:03:35

@Philosoraptor: A New Age egy szinkretista mozgalom, a hajdani gnosztikus mozgalmak mai utodja, mely pl. a kereszténységgel szemben (amely agnosztikus, azt mondja, hogy az ember(iség) a vilàg teljes tudàsàt soha sem szereheti meg, mindig marad elôtte meg nem ismerhetô) a vilàg minden tudàsànak, beleértve az ùn. ôsi tudàst is, megismerhet^ségét vallja. A New Age önmagunk megvalositàsàt, a bennünk rejlô isten kibontakoztatàsàt hirdeti. Azaz eszerint az ember sajàt maga jut az üdvösségre, hogy keresztény terminologiàt hasznàljak, mig ez utobbiak szerint ez sajàt erôbôl soha nem fog menni.

kardio1 2014.11.26. 17:04:29

@bpetya75: Nem is poszt a lényeges ebbôl a szempontbol, hanem a posztolo sajàt blogjàt érdemes àtolvasni...

négyzet 2014.11.26. 17:09:25

@Zka: Nem csal, az EU-ban a hivatalos munkanélküliségi adatokat mindenütt ugyanúgy számítják, ugyanolyan definíciók szerint. A részmunkaidős ott sem munkanélküli, esetleg a saját nemzeti statisztikájukban és a törvényeik lehet, hogy lazábbak rájuk, de amikor azt mondják, hogy pl. 25% a munkanélküliség az ugyanazt takarja, mint hogy Magyarországon 11%. A fiataloknál viszont tényleg van egy tisztított ráta, ez is mindenütt ugyanúgy érvényes, ez azt nézi, hogy az adott 25 év alatti se nem dolgozik, se nem tanul, és ez jóval alacsonyabb, feleakkora a spanyoloknál, ahogy a posztoló is írja, tehát nem 50%, hanem mondjuk 25%. Máshol meg nincs ekkora különbség.

Mo-n az teszi lehetővé a lefelé "csalást", hogy bérré tették a segélyt, azaz bár logikailag a közmunkások munkanélküliek, mivel pénzt keresnek a munkájukkal, nem azok. Ez így ebben a tömeges formában Európában egyedülálló. De sajnos nem megoldás, kozmetika.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 17:16:03

@Herr Géza: hat nemtom, lattam mar ilyen sikerkonyvet. itt is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 17:25:07

@tanato: köszönöm a linkeket, nem is gondoltam volna, hogy magyarul is van már könyv a témáról, de persze miért ne (nnyira megszoktm, hogy mindig mindent angolul keresek.)
ja és nem tudom, honnan jött Magyarország Észak-Koreához hasonlítgatása, ez azért durva volt.

juteszembe, egyszer találkoztam két magyar néptáncossal, házaspár, és együtt is táncolnak, akik voltak Észak-Koreában vlamikor a kilencvenes években, nem tudom már, melyik nagyvezér alatt, de az illető nagyon szeretett mindenféle külföldi előadóművészeket meghívni privát szórakozásra. arra emlékszem, hogy persze mászkálni, fényképezni nem lehet, csak szigorú szabályok közt, ez most is így van. de meséltek egy-két érdekes dolgot. nyilván ott is próbálnak érzelmileg is túlélni az emberek és nem mindenki automatikusan búvalbaszott.
simán attól, hogy egy durva katonai diktatúra (volt), még Burma sem (volt) szürke, örömtelen, szánalmas hely, ahol az emberek árnyékként osonnak a fal árnyékában, megpróbálva a munka után észrevétlen hazasunnyogni. sőt. (én ugyan csak 2010-ben voltam először, de akik a "hőskorban" jártak arra, egybehangzóan ugyanazokat mondják, amiket én láttam, ebből a szempontból, az emberek kedvességéről, nyittoságáról, életöröméről.)
(félig alszom már, mára nem lesz több válasz.)

tanato 2014.11.26. 17:31:36

@Dragonlady (now in Indonesia): Én személyesen érintett vagyok É-Korea ügyben mivel jó-néhány évfolyamtársam koleszos társam volt anno onnan/akkor még egy akolba tartoztunk,sokan ide jártak egyetemre tőlük/ így már akkor meséltek nekem szörnyű dolgokat.Ezért a témába vágó dolgoknak mindig utánanézek.
Most ezen a héten már én sem leszek itt,megyek tanulni,kötelező továbbképzés Szegeden.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.26. 17:37:20

Ez a jo ido, rossz ido emebrtol fugg. Szerintem iszonyat rossz ido van Sapanyolorszagban, fokepp nyaron, amikor meg lehet gyulladni, horror meleg van. Kinek hianyzik? Mert nekem nem. Itt Angliaban jo ido van , bar most epp eso helyett lehetne ho, de alapvetoen nekem jo ido van itt.

------
A nyari mutetemrol egy gyorsz szosszenetet irtam ide : logout.hu/bejegyzes/tildy/az_elet_megy_tovabb.html

kardio1 2014.11.26. 17:49:43

@tildy[UK]: Nem semmi történet! Jo, ha tùlvagy a történteken. Egyébként itt is ilyen a korhàzi àgy. Az ennivalo persze jobb, dehàt ez természetes, ez mégsem Anglia, a franciàk tudnak fôzni! :)))

négyzet 2014.11.26. 18:11:52

Na megnéztem a blogot vagy weboldalt, vagy mit, gondolom nem ez lesz a vállalkozás alapja, egyrészt mert magyarul van az egész, másrészt nincs megvehető termék vagy szolgáltatás rajta egyelőre. De akkor mi lesz a vállalkozás? Ez azért érdekelne.

négyzet 2014.11.26. 18:18:29

@tildy[UK]: huh, azért tök jó, hogy az ügyeleten egyből kapcsoltak, hogy mi lehet a baj.

Mme Seldon 2014.11.26. 18:30:12

@tildy[UK]:
Sajnálom, a fizikai rosszulléten kívül érzelmileg is nehéz feldolgozni, jó, hogy túl vagy rajta. Viszont leírtad a két legfontosabbat: "Az élet megy tovább" és "Viszont lehet még gyerekünk, és ez a legfontosabb".

Mme Seldon 2014.11.26. 18:32:40

Hát... nem leszek a posztoló blogjának megszállott látogatója.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.26. 18:44:58

@DavidToth: de igazabol mindig azok a legbunkobbak akikbol a legtobb van

nem biztos neha egy-egy csoport fejere allitja az egesz szallodat v tengerpartot stb ... lasd amerikaiak a dominikai kozt. ba ugy viselkednek mintha ok lennenek a vilag teteje radasul egy all inclu 400-500$-os hotelben ..

qkuc 2014.11.26. 18:45:13

@tanato: Hm, lehet kissé túlzás karácsonyra pont ezt a könyvet megvenni, de elolvasom valamikor, az biztos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.26. 18:45:52

@Mme Seldon: igy van. Bar aki akkor ramnezett, meg nem mondta volna, hogy ekkora a baj, sot meg en sem ereztem, hogy ekkora a baj. Mondhatnam felig kipakoltak. De muszaj volt.

@négyzet: nagyjabol. Az elso alkalommal nem, mert a hemoglobin szint jo volt. Aztan utana mar igen.

A vikingem sajnalom, ket napig boldog apuka volt.

qkuc 2014.11.26. 18:49:10

@montroyal ( CAN qc): Vagy a japánok, akik 5 perc alatt végigsöpörnek a legnagyobb múzeumon is, nem számít a tömeg, vagy a vitrinek, nem tartja őket fel senki és semmi, :D.

Mondjuk ezt kívülről látni vicces, ha nem vagy éppen a csoport útjában, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 19:25:08

@Philosoraptor:
Nem is enni kell, Inni...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 19:26:54

@Igaz Barát:
Tévedés.
A 3négyzetméter börke magasan vezet.

Igaz Barát 2014.11.26. 19:39:46

@diggerdriver: Hát, úgy nézem, egy HA-s disznóölésen nem sokat veszekednénk, hogy ki mit evett el a másik elől. Bezzeg rám otthon mindig rám szóltak. :(

2014.11.26. 19:44:38

@Golf2: Az a baj hogy sokszor nehez a ket csoportot kulonvalasztani az atfedesek miatt (ugy ertem, az izraeliek jo resze orosz, ez a legrosszabb kombinacio...).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 19:46:38

@Igaz Barát:
Nézd, én már azért leböktem néhány száz disznót úgyhogy képben vagyok valamennyire.
A szalmával perzselt disznó hasaalja bőrke a király.
Amúgy jöhet minden, nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára hogy visszatérjek a bokorevők közé.
Rövidke életem során igen kevés nap volt amikor nem ettem húst.

2014.11.26. 19:46:55

@kardio1: Ezt többször elolvastam, mire felfogtam, miről van szó. :) De köszönöm az infót.

2014.11.26. 19:48:51

@Dragonlady (now in Indonesia): "nem is gondoltam volna, hogy magyarul is van már könyv a témáról"

Van, én legalább olvastam már 3 v. 4 könyvet a témában. Amit linkeltek, azt is.

2014.11.26. 19:52:40

@lexrex: Szerencsére nem éltem benne, mert akkor én is olyan ostoba lennék, aki visszakívánja azt a rendszert.

Mindenkinek volt munkája, volt kmk, mindenki egyenlő volt (sic!), volt 3,60-as kenyér, és úgy általánosságban jobban éltek az emberek. Gondolom, nem voltak se szegények, se hajléktalanok, mert a szocializmus aztán egyenlővé teszi az embereket...

Mondjuk jó lenne, ha érveid is lennének, nemcsak a szokásos behányásod, mert ez így önmagába kevés lesz. :(

2014.11.26. 19:56:22

@Dragonlady (now in Indonesia): 'Kína és Laosz hazaküldi őket, ha ott elfognak valakit.'

Te jo eg, ezt nem tudtam. Borzalmas.

Igaz Barát 2014.11.26. 20:00:23

@diggerdriver: Hát, szalmás perzselésen még nem voltam, és egyre inkább úgy tűnik, nem is leszek. Igazából disznóölésen sem voltam vagy 15 éve.
A táplálékláncos okfejtéseddel egyetértek, én se nagyon tudom elképzelni egy napomat húsevés nélkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 20:18:58

Szeretnék néhány szóval reagálni a tegnapi poszton folyó polémiához Hintával kapcsolatban.
Többen felvetették hogy miért nem tiltja ki HA?
Nagy hiba lenne.
Semmi olyat nem tesz ami indokolná.
Én még azokat a hozzászólásait sem venném le amik nem ütköznek a moderálási elvekkel de már a könyökünkön jön ki.
Tudomásul kell venni hogy a világ nem csak olyan emberekből áll akik nekünk megfelelnek.
Az égadta világon ezzel semmi baj nincs.
A baj ott van hogy azok beszélnek ellene a leghangosabban akik a vele való parttalan vitához tevőlegesen hozzájárulnak.
Magyarul válaszolnak neki.
Még ezzel sem lenne baj csak akkor ki kell mondani hogy kedvelem Hintát és szeretek vele beszélgetni.
Én például kedvelem Bircát és örömmel veszem a jelenlétét itt a blogon.
Ezek mind egyéni habitusból fakadó szimpátiák vagy unszimpátiák.
Attól még az az ember ugyanolyan ember mint mi vagyunk és joga van itt lenni.
Én nem beszélgetek vele mert nem jó vitapartner.
Ennyi.
Különösebben intelligensnek sem tartom amióta azt mondta nekem hogy miért nem Charlival hasonlítom össze magam.
Az érvrendszere nem vall magas intelligenciára.
A szókészlete, a fogalmazásmódja igen.
Nagyon nagy baj lenne ha ki lenne tiltva innen.
Hogy egy klasszikust idézzek, nem értek egyet azzal amit mond de mindent megteszek azért hogy elmondhassa.
Nekem semmi bajom vele.
Mindössze nem tolerálom hogy írok neki valamit és nincs válasz.
Viszont ehhez s joga van.
Nekem meg jogom van megszüntetni a beszélgetést.
Aki pedig válaszol neki az vállalja azt hogy tevőleges résztvevője az oldalakon át tartó semminek.
Na de utána akkor nem kell sírni hogy miért nem tiltják ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 20:26:04

@Igaz Barát:
A szalmás perzselés előtt a disznót leforrázzuk.
Két ember lánccal forgatja a forró vízben a többiek kúp alakú lemezből készült kaparóval kaparják le róla a szőrt.
Az az előnye hogy a szőr tokostul kijön nem marad bent a bőrben a hagymája.
Utána már a perzselés inkább csak ízesíti a bőrt és a hajlatokból perzseli ki a maradékot.
Régi kisméretű kockabálából elég másfél bálányi szalma egy 200kilós disznóhoz.
Na de az az íz...

Igaz Barát 2014.11.26. 20:31:58

@diggerdriver: Na, holnap ebédre hurkát sütünk. Most már biztos. :)

Herr Géza 2014.11.26. 20:37:30

@diggerdriver: Te most akkor provokálsz? Már csorog a nyálas a témától....

Herr Géza 2014.11.26. 20:38:47

@Herr Géza: Upsz: nyálas=nyálam, of course...

2014.11.26. 20:40:06

Megneztem a posztiro blogjat. Nincs ezzel semmi gond szerintem, abban az ertelemben hogy egy 22 eves fiatal ferfi ennel sokkal rosszabb dolgokkal is tolthetne az idejet. Ez egy fazis az eleteben amin majd tovabblep, valoszinuleg igeretes jovo all elotte.

A problemat abban latom hogy ezt mind igy nevvel, szuletesi datummal, keppel egyutt tarja a vilag ele. Most halat adok a Sorsnak hogy mikor en ennyi idos voltam, nem volt olyan elterjedt a blogolas, kozossegi media mint manapsag. Persze mindig torolhet az ember egy blogot, Facebook profilt, de akkor is ugy erzem eleg nagy kockazat egy leendo komoly uzletember eseteben hogy akar evtizedekkel kesobb elokerulhet a sullyesztobol egy ilyen blog.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.26. 20:54:18

@qkuc: ja pl NYCbe a bika szoborhoz nagyon koran kell menni mert ha a ferdeszemuek megerkeznek 8-10 busszal megszalljak a szobrot es tobbet kepet nem csinalsz .. emeletes busszzal elmentunk mellette es a kis ter dugig tele volt ferdeszemuekkel a szobrot alig lehetett latni ..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.26. 21:02:08

@diggerdriver:

Azért mondtam hogy charlival mert én egy huszonéves lúzer Colin Smith vagyok ,akinek semmi kedve versenyezni. Ne hozzám mérd magad! Hanem charliehoz, aki korodbeli és versenyzik. Köszönöm az elismerő szavakat azért. Sokszor azért nincs válasz mert egyszerűen nem kerül ki a kommentem :) Ez van.

pasztasuta 2014.11.26. 21:03:04

@tildy[UK]: Tetszik a cím amit választottál: az élet megy tovább és, hogy tudtál mosolyogni a kórházban annak ellenére ami történt. Hajrá! :)

2014.11.26. 21:09:29

@tableno: Megneztem a cikket amit belinkeltel, aztan ez elvezetett egy masik erdekes hataratkelos cikkhez az Indexen:

index.hu/gazdasag/2014/11/24/ez_var_magyarorszagra_is_sotet_joslatok_a_kivandorlasrol/

Erdekes nemet tanulmany a 2004 utani kivandorlas hatasairol Kelet-Europaban.

2014.11.26. 21:15:54

@Mirjam2: Elgondolkoztato az egesz cikk / tanulmany, a vege kulonosen lehangolo:

'nem tapasztalható tömeges méretű hazavándorlás, és aki visszaköltözik hazájába, nem lesz automatikusan sikeres. Lengyelországban például a visszatérők a nyugat-európai tapasztalattal nem rendelkező munkavállalókhoz képest ötször nagyobb valószínűséggel válnak állástalanná. Képzettségi szintjük ugyan meghaladja az otthon maradottak képzettségi szintjét, de tudásukat nem tudják kamatoztatni.'

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.26. 21:31:16

@tildy[UK]: szomorúan olvasom, remélem jól vagy! Nekem is lesz nemsokára műtétem, nem ugyanezen okból kifolyólag, de ugyanezen a "területen ". Nem az első... :-S. Sajnos egy kicsit több nálam is veszett már, és az esélyes minimálisak. De a remény hal meg utoljára! Jobbulást!

montroyal ( CAN qc) 2014.11.26. 21:33:19

@Kövérmadár [swe]: Nezd, a spanyolok is megtanultak spanyolul sot ! egy harom eves gyerek kepes mar spanyolul beszelni ... akkor nem lehet nehez ..@Zka:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 21:41:33

@Igaz Barát:
Mi sváb hurkát szoktunk csinálni.
Az zsemlés. A májas is meg a véres is.
Miért jó az?
Volt úgy hogy a a nővéremék 80-100 zsemlét vágtak fel kockára a disznóvágás előtt.
A zsemle olyan mint a szivacs mikor az abalével meglocsoljuk azt magába veszi mindenestül.
Erre megy a darált főtt belsőség.
A rizs amit széleskörben használnak szintén az abalében fő.
Viszont csak vizet vesz magába. Ugye az abalé a leggazdagabb lé.
Belefőtt egy fél disznó.
Képzeld el hogy megkóstolsz egy abalében főtt kanál rizst és egy kanál abalébe áztatott zsemlekockát.
Zongorázni lehet a különbséget.
Szóval ebből van a hurka.
A másik lényeges dolog.
A véreshurkába soha de SOHA nem szabad főtten ledarált vért tenni. Olyan lesz mint a fűrészpor.
CSAKIS nyers vért.
Mi a véreshurkába szánt zsemle nagyobbik részét a nyers vérrel locsoljuk meg.
Aztán majd abáláskor megfő az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 21:43:50

@petrasp:
Én találkoztam Tildyvel néhány nappal a műtét után.
Rendkívül erős nő.
Szerencsés ember a viking.

morsels (törölt) 2014.11.26. 21:49:45

@Mirjam2:
Torolni lehet, de a net nem felejt.
:-)

puhacica 2014.11.26. 21:49:56

@Igaz Barát: szerintem meg a disznoful porkolt a legjobb! :P

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.26. 21:50:09

@diggerdriver: az jó, ha erős, mert ezeket a dolgokat nem csak fizikálisan, de mentálisan is nehéz feldolgozni. De ugyanakkor nem árt kímélni magunkat, egy ilyen műtét megerolteto. Sajnos én hülye voltam és két hét után már munkába álltam, pedig az általános felépülesi idő minimum hat hét. Most már nem tenném...

morsels (törölt) 2014.11.26. 21:52:55

@puhacica:
Az abaleben fott disznopofa, paprikasan, fokhagymasan hidegre teve....

Keleti Szél 2014.11.26. 21:55:29

@házelőtthinta:
Szerintem érdekes az országok jövedelmi egyenlőtlenségét ábrázoló diagram. Kiderül belőle, hogy Bulgária ebben is, mint oly sok egyéb mutatóban, a sereghajtó (a legegyenlőtlenebb az európai országok között).

Cseho.-ban, Szlovákiában, Szlovéniában, Hollandiában és Belgiumban is kisebbek a jövedelmi különbségek, mint Magyaro.-n (de még ezzel is az EU átlag alatt van a magyar mutató). Ebből a szempontból "Skandináviában" a legjobb élni.
www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/kepkivagas3-20141126.PNG

Keleti Szél 2014.11.26. 21:55:29

@házelőtthinta:
"Inkább az ironikus hogy 22 évesen életbölcsességeket osztogat. Ez olyan mintha én csajozási tanácsokat oszotgatnék és arról írnék könyvet :))) "

Szerintem rendkívül hasznos lenne a csajozási tanácsaid olvasni (legalábbis azoknak, akik csajozni szeretnének). A lényeg csak annyi lenne, hogy ne fogadjuk meg a tanácsaid, hanem éppen ellenkezőképp viselkedjünk, mint ahogy javaslod.

Ha valaki olyan részvényvásárlási tippeket ad, amiknek garantáltan esni fog az áruk, az ugyanolyan hasznos, mintha az emelkedő árú részvényeket mondaná meg előre nagy biztonsággal. Persze, ellentétes irányú stratégiát célszerű követni hozzá, de ez lényegtelen apróság.

Keleti Szél 2014.11.26. 21:55:29

@diggerdriver: Inkább igyuk meg azon melegében a vért, minek cicózni vele.

Keleti Szél 2014.11.26. 21:55:29

@házelőtthinta: Okos fiú vagy te, szerintem már felismerted a patternt, hogy melyik válaszod kerül ki, melyik nem. Innen már csak egy ugrás, hogy el sem küldöd azt, ami úgyse jelenik meg. ;)

puhacica 2014.11.26. 21:56:42

@tildy[UK]: jo, hogy tovabb tudtatok lepni. minden jot nektek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 21:59:06

@puhacica:
Itt a sarkon a töröknél lehet kapni főtt füstölt disznófület csíkokra vágva.
Nagy királyság.
Természetesen pörköltnek is jó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 22:00:41

@morsels:
Az egyik legjobb.
A tokaszalonna ugyanígy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.26. 22:03:27

@pasztasuta: @puhacica: @petrasp: @diggerdriver: Koszonom mindannyitoknak, szerencsere jol vagyok, igen zajlik az elet, es bar tudtam , hogy esely sincs a jo vegkifejletre, de elore kell neznunk. :) Idonk se volt felfogni, mar tul is kellett lepnunk rajta.

Lassan itt az ideje amugy, 35 multam, a kedves is varja mar a bokarugdosot, aztan majd meglatjuk hogy alakul. Most a lakasvasarlas a tema, aztan eskuvo, aztan meg feszekrakas:)

Petrasp : neked kitartast kivanok, elore, minden rendben lesz, ne aggodj :)

Na de eleg ebbol a temabol, csak vegre ra tudtam magam szanni, hogy leirjam, hogy kiirjam magambol.

morsels (törölt) 2014.11.26. 22:21:03

@diggerdriver:
Sajnos csak egyszer volt hozza szerencsem (jo regen), de a mai napig emlekszem ra :-)

morsels (törölt) 2014.11.26. 22:22:30

@diggerdriver:
Itt az azsiaiak csinalnak fulet is, meg 'pacalt' is, persze semmi koze a porkolthoz, viszont van, ami kifejezetten jo :-)

morsels (törölt) 2014.11.26. 22:56:46

@tildy[UK]:
A feszekrakas az a lakasvasarlas, nem? :-)

Oszinten kivanom, hogy minden jora forduljon.

kardio1 2014.11.26. 23:11:20

@Philosoraptor: Elnézést, ha nem fogalmaztam volna közérthetôen. Mindenesetre a sokféle ezoterikus könyv, vagy Coelho vagy pl. a "valositsd meg önmagadat" tipusù sikerkalauzok szintén a New Age-hez köthetôk.

Taxomükke (UK) 2014.11.26. 23:36:09

@morsels: " Az abaleben fott disznopofa, paprikasan, fokhagymasan hidegre teve.... "
Na most már be lehet fejezni, jó??!!!

;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.26. 23:42:00

@morsels: hat vegulis kinek mi, en a csaladalapitast ertettem rajta.

rumitom 2014.11.26. 23:42:53

@diggerdriver: vagy 25 evig hust hussal ettem, sosem voltam krumpli vagy rizs zabalo. nos koretet azota sem nagyon eszek, de egy jo kis rak salata barmilyen rantott hust ueberel. konkretan ha nem lenne sult oldalas es steak, vegetarianus lennek, vagy olyan zoldseg gyumolcs evo aki a halat eheti.
a hust nem de halat fogyaszto as meg siman vegetarianus nem?

bar indiai kollegak allitasuk szerint vegetarianusok, halat sem esznek, de csirket azert igen...

morsels (törölt) 2014.11.26. 23:46:18

@tildy[UK]:
Ami a feszekrakassal kezdodik, legalabbis logikusan nezve eloszor a feszek, aztan az utodok, merthat az utodoknak valahol kell lenniuk.
Aztan az utodok mar a feszekalja, de ahhoz meg kell a feszek...

Vegulis mindegy, a lenyeg az, hogy legyen jo a vege.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.26. 23:50:10

@rumitom:
Nincs az a halmennyiség ami nekem elég lenne.
Bár az édesvízieket jobban preferálom.

morsels (törölt) 2014.11.26. 23:52:03

@rumitom:
Hat persze hogy van olyan vegetarianus, aki eszik halat. Ha nincs, akkor csinalhatsz egy olyan csoportot :-)

A vega a legszigorubb. Ok semmilyen allati eredetut nem esznek. Tehat tej, tojas is kiesik, ami azt jelenti, hogy a raksalatat is elfelejtheted, mert ha a rakot kivesszuk, akkor is ott van a majonez.

A vegan tul vannak kulonbozo csoportok (azt hiszem, mert hat nem vagyok szakertoje a dolognak), miszerint vannak, akik csak hust nem esznek, de allattol szarmazo dolgokat (mint peldaul tejet, tojast) igen, aztan a lazabb valtozata ehet halat, illetve tengeri elolenyeket, mint rakot is.

Mindegyiknek megvan a maga elkepzelese, hogy miert etikusabb, mint a masik csoport.

rumitom 2014.11.26. 23:56:25

@diggerdriver: ez komoly? emlekszem meg gyerekkoromban unokatestverekkel szekszard konyeken jartunk le a dunara es azt ettuk amit fogtunk, keszeg, ponty, harcsa. egyik sem jon be, se akkor se azota. edesvizi egyedul a pisztrang, illetve ha jol van elkeszitve az amur meg belefer. halaszleveert sem rajongok. bezzeg egy seafood chowder
tengerbol barmi johet…

bar most hogy olvasom a beszelgetest. reg voltam mar disznoolesen, kivancsi vagyok mennyire izlene igy x ev vegahal elet utan (+havi ket steak :) )

rumitom 2014.11.26. 23:59:05

@morsels: ohh, nalam semmilfele meggyozodes nem all a hatterben. egesz egyszeruen a hust hussal idoszakomban egyszer kiprobaltam kibirnem e egy honapig hus nelkul. alap esetben azt mondtam volna nem.
kibirtam.
azota nem szeretem annyira a hust.
biztos hal nelkul is kibirnam. de inkabb nem kiserletezem tobbet, nem akarok kerodzove valni.

morsels (törölt) 2014.11.27. 00:04:28

@rumitom:
En ugy vagyok vele, hogy ha nincs benne hus, akkor definicio szerint csak snack, vagy sutemeny lehet :-)

2014.11.27. 00:08:27

@Mirjam2: Olvastam én is. Mivel nem igazán van miért visszajönni Mo.-ra, úgy hiszem, hogy ez a dolog megfogja magát bosszulni idővel. Merthogy a svéd fiataloknak van miért visszamenniük, azt megértem.

2014.11.27. 00:09:16

@Mirjam2: Mo.-n ez valószínűleg úgy működne, hogy miért jött haza külföldről, meg amúgy is megfizethetetlen fizetést akarna.

2014.11.27. 00:12:00

@kardio1: Coelho idézetekkel a világból ki lehet kergetni. És mennyi könyve van a faszinak, elképesztő!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.27. 00:15:43

@Philosoraptor:

Mikor indulsz? Hónapok óta írogatod hogy eleged van az országból. Mikor indulsz?

kardio1 2014.11.27. 00:17:05

@Philosoraptor: Na làtod, igy lehet meggazdagodni ezekbôl az àltudomànyos, vagy àlpszichologiai könyvekbôl!

2014.11.27. 00:18:00

@házelőtthinta: Nekem már azelőtt is elegem volt, mielőtt elkezdtem írogatni ide. Csak most tetőzik a dolog. És ne túlozzunk, a véleményemet meg csak elmondhatom, nem kell hozzá az engedélyed. ;)

Remélhetőleg jövő nyár.

2014.11.27. 00:19:06

@kardio1: Igen, jó biznisznek tűnik. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.11.27. 00:21:42

@rumitom:
Messze nem az egeszet, csak az utolso 110 km-t.
Sarria varosbol indultunk.

rumitom 2014.11.27. 00:26:08

@morsels: jaja, emlekszem erre az idoszakra voltam igy vele en is.
most ha otthon jarok a kicsit sem vegetarianus csaladomnal, hus mergezesben terek haza.

Herr Géza 2014.11.27. 00:26:51

@rumitom: Azt ismeritek, hogy a vegánindián eredetű szó, annyit jelent, hogy "béna vadász" ..... :D

rumitom 2014.11.27. 00:31:00

@Philosoraptor: olvastad egyet is? csak mert kontextusbol kiragadva a coelho idezetek tobb mint cheesyek, de e konyvei, minden masodik oldalonkent egy coelho tomeny bekezdestol eltekintve, teljesen rendben vannak szerintem

morsels (törölt) 2014.11.27. 00:33:40

@rumitom:
Hat, nekem olyan volt, hogy minden heten steak, legalabb egyszer.... most mar nem is kivanom. Nem mondom, hogy nem eszem meg, ha ugy alakul, de nem kivanom.

Viszont a hus meg mindig kell. persze nekem ebbe barmi belefer. Hal (tengeri herkentyuk is persze), csirke (rantva, levesnek), barany, diszno (rantott hus, koromporkolt, meg persze BBQ-n kulonbozo variaciok) meg fasirt, kolbasz, hurka, szalami, szoval barmilyen formaban :-)
Vagy vietnami leves amiben flank, tripe, tendon van, meg vegulis a variaciok vegtelenek :-)

De a marhahus mar nem hianyzik annyira nekem sem.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.27. 00:58:42

@Philosoraptor: divany.hu/eletmod/2014/11/23/le_akarok_szokni_a_husrol_-_de_hogyan/

nem azert mondom .de én fiatal koromba egyetlen utessel leszoktattam az oroszlant a husevesrol ...DDD

Muscari 2014.11.27. 01:01:49

@tildy[UK]: örülök, hogy túl vagy rajta, az élet tényleg megy tovább.
Épp ma hallottam egy olasz mondást: ha bezárul előtted egy kapu, nemsokára egy nagyobb fog kinyílni. Remélem úgy lesz :-)

Muscari 2014.11.27. 01:12:32

Így a kommentek végére megéheztem a sok "disznóság" emlegetése folytán. Főleg a sült vért kívántam meg, nem ettem vagy 15 éve. Meg vesét velővel... Lehet vajon velőt kapni valahol? Ha nem, már tudom, hogy mit rendelek anyukámtól, mikor megyünk haza.
És most meg kell próbálom korgó gyomorral elaludni.

pappito · http://pappito.com 2014.11.27. 02:11:31

a poszt fasza, a legény jópofa, pozitív és optimista, szóval hajrá

mondjuk én spec nem vagyok oda ezekért a kényszeres önmegvalósítós-válj jobb emberré marhaságokért, meg fenttartásokkal kezelek mindenkit aki magában elhatározza, hogy nekem segít (akár van bajom akár nincs :) de hát ez tényleg ilyen new age fényevős baromság, akinek igénye van, egye.

sok sikert Spanyolországban, jópofa hely az

pappito · http://pappito.com 2014.11.27. 02:12:29

@Muscari: most nem ugrik be hol vagy, de marrow szkoott lenni a hetesnél ejrópában, angol nyelvterületen meg vese is.

pappito · http://pappito.com 2014.11.27. 02:16:52

amúgy ez a biakviadal fura kaland, szerintem valami elbaszott unalmas. egyszer végigültem egy napot egy katalán kocsmában egy helyi társasággal, a falon volt egy tévé és megállás nélkül bikaviadal ment benne. úgy közvetítették, mint a focit vagy a bokszmeccseket :) de még a focinál is unalmasabb volt, úgy kb. a golf szintjén mérhető az unalomfaktora :)

a helyiek tökre szégyellték, ilyen régi-cikis dolgonak tartják, hogy még mindig van, és azt mesélték, hogy a viadalokra kijáró nézők általában ugyanaz a brancs, szóval nem széles népszerűségű dolog ez.

de simán leélheted az egész életed spanyolországban anélkül, hogy találkoznál bikaviadallal, szóval nem ez az első számú társadalmi probléma

pappito · http://pappito.com 2014.11.27. 02:17:46

ja a csávó ilyen küldetéstudattól mentes, lájtos sámán-arc :)

abrelosojos 2014.11.27. 06:59:19

@diggerdriver: sőt. szidja, tehát elárulja

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.27. 06:59:23

"Közel egymillió a szegénység által veszélyeztetettek száma Ausztriában, ennyien nem tudnak elhasznált ruháik helyett újat venni vagy megfelelő hőmérsékletűre fűteni a lakásukat - hívta fel a figyelmet hétfőn egy osztrák segélyszervezet."

Ezt sok szeretettel küldeném Raptornak, aki szerint Nyugaton minden szép és jó.

2014.11.27. 07:19:23

@kardio1: Ez nem specialis 'New Age' dolog, hanem tobb vilagvallas is erre az elvre epul, tobbek kozott buddhizmus, hinduizmus. Az un. New Age mozgalom ezekbol vett at elemeket.

2014.11.27. 07:24:44

@rumitom: Vegetarianus az aki nem eszik hust vagy halat, pescetarian aki halat igen de hust nem, vegan aki semmilyen allati eredetu termeket nem (tehat sem hust, sem halat, sem tejtermeket). Indiaban valoban mondjak neha azokra hogy 'vegetarianus' akik esznek csirket, ez technikailag teves megnevezes, de arra utalnak hogy az illeto nem eszik tehen- vagy disznohust, 'csak' csirket (vagy halat).

2014.11.27. 07:28:26

@Philosoraptor: Pont azt bizonyitja a tanulmany, hogy ez nem csak magyar problema, az egesz terseget erinti. Es ha igaz amit a nemet kutatok allitanak, akkor az egesz EU-ra negativ hatassal lehet hosszu tavon, tehat nem igaz az a kozkeletu tevhit hogy a 'gazdag' orszagok jol jarnak az olcso munkaerovel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.27. 07:45:15

@Mirjam2:
Aki nem eszik tojást tejet az mézet sem?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.27. 08:26:13

@qkuc: jó könyv, legalábbis angolul bejött. A fordítással elbaszhatták. A témában tetszett még Barbara Demicktől a Nothing to Envy. Igaz abban szerintem elég sok olyan dolog van, ami már elavult (emiatt egyes kommunisták USA propagandának is nevezik a könyvet), ÉK szerintem lazul fel, a helyzet már kicsit jobb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.27. 08:29:10

@Zka: bár nevezett kommunisták mindent usa propagandának neveznek, ami Északkoreára rossz fényt vet.

kardio1 2014.11.27. 08:42:47

@Mirjam2: Tudom. Azért irtam Philosoraptornak, hogy ez egy szinkretista irànyzat, nagyon sok eleme valoban a keleti vallàsokbol jön. Hasonloan szinkretista vallàs pl. a krisnàsoké, amely az egyik hindu irànyzat nyugatiakra igazitott formàja.

2014.11.27. 09:42:20

@rumitom: Nem, és nem is akarok. Számomra vannak "értékesebb" könyvek, amire időt szánok.

2014.11.27. 09:44:33

@házelőtthinta: Sosem mondtam ilyet, de értelmi sérült. :)

Igaz Barát 2014.11.27. 09:46:19

@diggerdriver: Mi is ezt a fajtát szoktuk. Nem is tudtam, hogy máshogy is csinálják. Az abalében főtt rizsnek már úgy magában is van valami nagyon-nagyon finom íze.

2014.11.27. 09:47:06

@kardio1: Na azert ez nem egeszen igy van... A New Age nem vallas egyaltalan, inkabb egy gyujtonev, egy egesz csomo dologra utalhat, pl. self help technikak. Az ugynevezett 'krisnasok' egy hindu vallasi iranyzatot kovetnek, egesz pontosan a Gaudiya Vaishnavizmust. A legtobb 'krisnas' a vilagon nem nyugati hanem indiai, csak Mo.on altalaban mind nyugatiak mivel ott nincs igazan indiai kozosseg. De pl. UK-ben a legtobb 'krisnas' indiai es az egyhazuk hivatalosan is hindunak szamit. Annyi az atfedes hogy kb. ugyanabban az idoben kezdett el a New Age kibontakozni mikor a Gaudiya Vaishnavizmus elkezdett terjedni Nyugaton, tehat a 60-as evekben. Ugyanebben az idoszakban pl. a buddhizmus is egyre nepszerubbe valt Nyugaton, de sem a buddhizmus, sem a Gaudiya Vaishnavizmus nem a 'New Age' mozgalom resze.

2014.11.27. 09:47:50

@Mirjam2: Pedig Mo. az EU gyarmata, szóval akkor nem értem a dolgot. Eddig ez volt a közkeletű tény, hogy megy az agyelszívás ezerrel. Otthon kiképzik a szellemi dolgozókat, majd pedig ők mennek egy sokkal jobban fizető országba. A külföldi ország 0 anyagi befektetéssel kap egy fiatal, képzett mérnököt, orvost, stb. Most meg kiderül, hogy mégsem lesz olyan jó ez a rendszer. :)

2014.11.27. 09:53:32

@Philosoraptor: Elnézést, az értelmi sérülteket nem akartam bántani, ők nem tehetnek róla, hogy ezzel a betegséggel kell élniük.

2014.11.27. 10:05:10

@diggerdriver: A vegan elvileg azt jelenti hogy semmilyen allati eredetu termeket nem fogyaszt az illeto, tehat tojast vagy mezet sem. (Sot sok vegan nem hasznal pl. borbol keszult termekeket sem, tehat nem hord borcipot, stb.)

2014.11.27. 10:07:32

@Philosoraptor: Ez valoban igy van sajnos, a tanulmanybol is ez derul ki. Viszont ha jol ertettem, azt mondjak a nemet kutatok hogy hosszu tavon az egesz kozossegre rossz hatassal van ez a folyamat gazdasagilag is. Most vissza kell mennem dolgozni de majd megprobalom reszletesen elolvasni kesobb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.27. 10:15:10

@Philosoraptor:

Én csak annyit látok biztosan hogy te túl sokat vársz a Nyugattól. Nem bírod elhinni hogy a melós a megélhetésért dolgozik Nyugaton is. De nem baj. Tapasztald meg.Aztán majd onnan is lehet mondani hogy csak vegetálsz. Értsd már meg hogy az átlagemberek élete ilyen! Ezen nem Nyugat fog segíteni! Esetleg az segít ha kitanulsz valami slágerszakmát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.27. 11:03:58

@Mirjam2:
Ok.
Mi van a gyógyserekkel?
Senki nem tudja az összetevöit vagy hogy mennyi benne az állati eredetü hatóanyag?
A vegaság csak gyomron keresztül számít vagy mindenhogy?
A kígyóméreg ellenszéruma állati eredetű.
Inkább belepusztul vagy azt lehet használni?
A kozmetikai szerek a börön keresztül szívódnak fel.
Ott mi a helyzet?
Az anyatej?

kardio1 2014.11.27. 11:50:02

@Mirjam2: Valoban nem fogalmaztam egyértelmûen, ez ùgy làtszik, gyakori hibàm. Tudom persze, hogy a New Age nem vallàs, és hogy meglehetôsen szerteàgazo, messze nem egységes irànyzat. De azért vannak benne közös pontok. Ebbôl a szempontbol értelmezhetô az a koàbban leirt véleményem is, hogy a New Age a korai gnosztikus mozgalmak mai leszàrmazottja. A ketô között létrejött szabadkômûvesség is ebbe a vonulatba illeszthetô bele.
Ami a krisnàsokat illeti, volt több jo ismerôsöm is közöttük egy idôben, akkoriban jobban utànanéztem a dolgoknak.
Bizonyosan elismert Indiàban is, ez tény hiszen ez egy hindu irànyzat. De amennyire én tudom, a hinduizmus, a nyugati nagy monoteista vallàsokkal szemben, alapvetôen nem téritô vallàs, a Krisna-tudatù hivôk viszont téritési feladatot is kaptak Swami Prabhupadàtol. Szoval, ez mégiscsak többé-kevésbé a nyugatiakra adaptàlt vàltozata a hinduizmusnak, nem?

2014.11.27. 12:59:06

@Mr Long (UK): A magyar hozzáállás. Csak ennyi a baj.

2014.11.27. 12:59:49

@házelőtthinta: Köszönjük. Ma is megmondtad a szokásos mantrát, mehetsz is Isten hírével.

Mr Long 2014.11.27. 13:00:58

@Philosoraptor: De nem ertem a kapcsolatot a visszamenok es a magyar hozzallas kozt. Beszelgettem par emberrel (mintegy biztositek, ha visszamennek) a lehetosegekrol es mindenhol az jott le, hogy normalis cegnel nagyon jo lehetosegei vannak egy kulfoldi tapasztalatokkal rendelkezonek!

2014.11.27. 13:02:41

@Mirjam2: Akkor most nem értem, mi a baj. Mo.-n azért nincsenek magasabb fizetések, mert az EU nem engedi (:D), de viszont ha Mo.-ról mindenki elmegy, aki tud, az végső soron rossz lesz az egész eu-nak is. Nyilván a kibocsátó országnak is, de ezt eddig is tudtuk. Mo. behelyettesíthető bármelyik másik, hasonló cipőben járó országgal.

2014.11.27. 13:04:55

@kardio1: Persze, ebben az ertelemben teljesen igazad van. Az is igaz hogy vannak az ISKCON gyakorlataban nyugati elemek amik hianyoznak a hagyomanyos hinduizmusbol; jo pelda a terites. En nyugati ISKCON-kovetoknel gyakran megfigyelem hogy otvozik a hindu hagyomanyokat a keresztenyseggel, de ez szerintem nem az ideologiajukbol fakad, inkabb onkentelenul raepitenek a sajat kulturalis kozeguk hagyomanyaira. Peldaul ragaszkodnak hozza hogy ok egy monoteista vallast kovetnek ahol Isten egyszeruen ki lett cserelve Krisnara, pedig az eredeti hindu elkepzeles termeszetesen teljesen mas. De ez a tema messzire vezetne, inkabb abba is hagyom itt...

2014.11.27. 13:09:06

@Mr Long (UK): Normális cégnél szvsz ki sem kell menned az országból, anélkül is vannak lehetőségeid. :P

Kérdés, hogy miért jönnél vissza? A pénzért biztosan nem, tehát marad a család és barátok.

2014.11.27. 13:11:36

@diggerdriver: En nem vitatkozni akarok veled, kerdeztel, valaszoltam. A gyogyszerek osszetevoi szerepelnek a csomagolasukon. Sokan nem vesznek be bizonyos gyogyszereket ha pl. olyan osszetevojuk van ami a vallasukat serti (sertesbol szarmazo anyagok peldaul). Szerintem minden felnott ember el tudja donteni maganak hogy o mit eszik, mit szed, es miert. Vannak emberek akik vallasi okokbol elutasitjak a veratomlesztest, szervatultetest, abortuszt, stb. Ez az o testuk, az o eletuk, nekem szemely szerint teljesen mindegy hogy mas milyen orvosi kezeleseket vesz igenybe vagy mit eszik, mit nem. Mindenkinek a maganugye az ilyesmi.

2014.11.27. 13:13:17

@Mirjam2: "Mindenkinek a maganugye az ilyesmi."

Aztán vannak olyan erőszakos emberek, akik ráakarják erőltetni a másikra a "hitüket".

kardio1 2014.11.27. 13:23:16

@Mirjam2: En is ùgy hallottam a magyar krisnàsoktol, hogy ôk egy, személyes istenben hisznek (eltérôen a buddhistàktol, ahol voltaképp nincs személyes isten, vagy a hinduktol, ahol nagyon is sok van), erre utalna a kopaszra borotvàlt fejen meghagyott egyetlen hajfonat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.27. 13:27:29

@Mirjam2: akkor is a magánügye, ha a gyerekét akarja megölni azzal, hogy nem engedi a vérátömlesztést, átültetést, stb?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.27. 14:02:01

@Mirjam2:
Várgyámá...
Eszemben sincs vitatkozni csak kérdeztelek.

2014.11.27. 14:33:10

@diggerdriver: Oke, oke, csak beszelgetunk :). Tenyleg messzire vezet ez a tema. En maradok a zacskos levesnel...

Muscari 2014.11.27. 14:44:00

@diggerdriver: de nagyon érdekes. Kérdezzünk meg egy orvost, hogy a szülők megtilthatják-e mondjuk a vérátömlesztést, ha a gyerekük éltveszélyben van.

Az inzulint hogy állítják elő manapság? Régen bizony a sertés hasnyálmirigyéből vonták ki. Akkor a muszlim cukorbetegek mit csináltak? Várom valamelyik dokink válaszát.

2014.11.27. 14:46:36

@kardio1: Hat erre majdnem irtam valaszul egy kommentet, de aztan meggondoltam magam... Mar egyszer megirtam itt hogy eleg eros fenntartasaim vannak a 'krisnasokkal' szemben, kulonosen a magyarokkal, de ebbe inkabb nem akarok meg egyszer belemenni. Maradjunk annyiban hogy Indiaban is sokan szaladgalnak ezzel a hajviselettel, de nagyot neznenek ha ezt a magyarazatot hallanak. Persze a (magyar) ISKCON-tagok rogton elmondanak nekik hogy ok, szegeny kis eltevelyedett indiaiak, nem tudnak eleget a sajat vallasukrol, de majd nyugati testvereik felvilagositjak oket. Engem szemely szerint idegesit mikor valaki meg akar gyozni valakit hogy az o vallasa, vilagnezete, etkezesi szokasai stb. felsobbrenduek.

2014.11.27. 15:09:15

@Muscari: Errol eleg sok info elerheto, peldaul www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1279173/, lasd 3. es 4. pont.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.27. 15:36:26

vannak már mindenféle más vérpótló készítmények, ugye? csak az a baj, hogy nagyon drágák. tényleg, ez érdekelne engem is, hogy jelenleg mi a helyzet ebben az ügyben.
volt jehovás kollégám, burmai, szerencsétlenek, ebbe akadt pont bele fiatal egyetemistaként a nő, nem valamelyik másik keresztény térítő társulatba. mivel ők semmiféle ünnepet nem tartanak, a hatéves gyereke minden egyes alkalommal a tanáriban ült velünk, amikor az osztálytársai születésnapoztak (és ebből kb kéthetente van egy ugye, hoznak tortát, stb). semmiféle nemzeti ünnepre nem engedte el a gyereket (függetlenség napja, mártírok napja, ilyesmik, amik politikán és diktatúrán felül állnak). ok, persze, ő dolga, vallásszabadság, stb stb stb, de engem vallással kapcsolatban senki más nem tudott ennyire kiakasztani, mint ez a család.

kardio1 2014.11.27. 17:20:38

@Muscari: A Jehova tanùui nem fogadnak elvéràtömlesztést. Gondolom, a sajàt kiskorù gyerekeik esetében is a szülôi jognàl fogva visszautasithatjàk a transzfùziot.
Régebben nem volt muzulmàn betegem :) Egyébként szerintem az étkezési tilalom nem függ össze az injekcios készitmények adhatosàgàval.

kardio1 2014.11.27. 17:22:41

@Mirjam2: Végülis irtàl nekem vàlaszul egy kommentet :))

2014.11.27. 17:43:55

@kardio1: Igen, viszont ha tenyleg megirom hogy mit gondolok a hajtincs meg a monoteizmus osszefuggeserol, valoszinuleg kitiltanak a blogrol :)

kardio1 2014.11.27. 21:55:53

@Mirjam2: Akkor ird meg nekem privàtban. Erdekelne.

Thor vagyok 2014.11.30. 09:23:52

@Muscari: egyreszt nem csak sertesbol, volt marhabol is. De mindez mult ido, mar 15 eve, amikor meg olyan helyen dolgoztam, elkezdtek az atallast a human inzulinra, gondolom, azota allati mar nincs is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása