oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 10. 06:42,  Egyáltalán nem biztos, hogy hazamegyek valaha 611 komment

2014. november 10. 06:42 Határátkelő

Egyáltalán nem biztos, hogy hazamegyek valaha

Nehéz mit írni a mai poszt elé, hiszen egyfelől elég lenne annyi, hogy Hinta, másfelől viszont arra kérnék mindenkit, mielőtt nekiáll kommentelni, olvassa el a posztot. Nem csak azért, mert így illik, hanem azért is, mert szerintem érdekes és árnyalja is a blog egyik állandó kommentelőjéről kialakult képet.

Ausztria, Graz, McDonalds.jpg

"A bemutatkozó posztom nagyszájú, elég elnagyolt és dühös írás volt. Tombolt bennem 21 évesen is a tini düh, az infantilizmus csapongó hullámaival sodródtam. Így írtam a posztom is. Ma sincs ez alapjaiban másként, csupán kezdenek elcsitulni a hullámok, kezd állóvízzé változni a körülölelő éteri tenger.

Most szeretnék egy letisztultabb, lélektanibb, kevésbé véresszájú írással szolgálni a közönségnek. Felgyűltek bennem a gondolatok és húzom magam után egy súlyos zsákban, amit most kinyitok és a tisztes társaság elé terítem az üveggolyókat. Íme hát :

Alapvágás

Friss kivándoroltnak (bár Isten tudja, ez mit jelent igazából) számítok még mindig, lévén bő 2 éve nem élek otthon. Nem vagyok tipikus kivándorló, nem győzöm hangsúlyozni, nem vágyakoztam sose sehová, nem számolgattam, nem kalkuláltam, legfőképpen nem álmodoztam róla. Egyszerűen így alakult. Egyik nap még otthon voltam kétszeresen bukott munkanélküli alkoholista, másik nap pedig egy másik országban ébredtem fel. Nagyjából ennyi, a többi az első posztomban található. A felvezetés után pedig jöjjön a veleje.

Ausztria

Kevés alkalommal hangoztattam a blogon, de én mióta itt vagyok szeretni akarom Ausztriát. Szolid, lágy romantikával gondolok a magyar-osztrák kapcsolatra, és el akarom hinni, hogy ez a két nép szereti egymást és tényleg testvérnépnek tartanak, ahogy mi is őket.

Hogy ebből mi igaz, arról már azért vannak elképzeléseim. Értek már pozitív élmények is a magyarságom miatt, de negatív mozzanatok is. Egyre inkább úgy vagyok vele, hogy teszek rá, mit gondolnak rólam a helyiek. Nem érdekel, hány munkanélküli osztrák 50 éves apuka munkáját veszem el, ahogy az sem érdekel, hogy utál-e az utca embere, mint dolgozó bevándorlót. Az általános idegengyűlölet kérdése amúgy is sokkal érdekesebb és aktuálisabb, amit azonnal kifejtek.

Idegengyűlölet

Ugyebár az osztrákok egy hegyi népség. Belterjes banda, nem annyira kevertek, mint mi. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyon zárkózott nép, a magyarokhoz képest kifejezetten hűvösek. Én úgy szoktam fogalmazni, hogy hegyi robotemberek. Ez nem bántás, vagy sértés, vagy gúnyolódás, egyszerűen nekem robotszerűnek tűnnek. Szóval egy belterjes, hegyi népség, akik viszonylag hirtelen a nyakukba kaptak több százezer, milliónyi menekültet, szerencsevadászt, örömlányt, bűnözőt, munkást. Mit tudnak velük kezdeni?

Az általános észrevétel az, hogy leginkább semmit. Közömbösek, de még inkább utálják az egészet. A szemeik előtt erodálódik szét a homogén Ausztria. Nem csoda, hogy nem tetszik nekik a folyamat. Annyira nem, hogy a köztudottan bevándorlás ellenes párt (FPÖ) a legnépszerűbb jelenleg a felmérések alapján.

Egyébként nekem az a véleményem erről az egész multikulti berendezkedésről, hogy nagyon beteges. Egyszerűen nem lehet összezárni ennyiféle embert egy rakásba. Józan paraszti ésszel belátható, hogy nem. A feszültségek pedig nőnek. A végét talán senki nem látja, vagy nem is akarja senki látni.

Vegyülni viszont nem egyszerű dolog. 2,5 év alatt én például egyetlen osztrák barátra, de még csak haverra se tettem szert. De ugye ez nyilván az én hibám, mert nem vagyok képes integrálódni... Ezt majd azokkal szeretném elsősorban megbeszélni, akik már ültek tök magányosan hónapokon át kis kocsmákban (vagy bárhol), és megtapasztalták milyen is az igazi kirekesztettség. Mikor egy társadalom peremén evickélsz csak. Ezt elképzelni nem lehet, ennek a súlyát tényleg csak akkor érzed, mikor benne vagy.

Osztrák nők

Rövid leszek: gyönyörűek. Nekem sokkal inkább tetszenek, mint a magyar lányok. Annyi szép lányt látok naponta, mialatt bevillamosozok a munkahelyre, hogy már korán reggel be van aranyozva a napom. Nem is értem a fújást a germán nőkre. Az osztrák lányok kivételesen szépek! Kár, hogy leköpnek. Ezt pedig mindenféle felhang nélkül mondom, őszintén.

Kelet-európai férfinak lenni egyszerűen ciki itt. Nem érdekled a nőket, fehér vagy, csóró, impotens vagy teljesen a számukra. Szerintem egy közép-afrikai fekete nagyobb esélyekkel indul egy osztrák lánynál, mint egy magyar aranyifjú. Legalább ő egzotikus, én még az se vagyok nekik.

Aki pedig azt gondolja, hogy ezt én hasraütés-szerűen írom, annak üzenném: nem, én bepróbálkoztam, nem is egynél. Summázva a tömör lényeg : Nem szeretik túlságosan a külföldi fiúkat. Ez nem negatív csapkodás, ez tény. Aki nem hiszi, nyugodtan beülhet egy stájer kiskocsmába és próbálkozhat flörtölgetni színosztrák. Ne lepődjön meg, ha csak lenézést meg hűvösséget kap.

Munka

2,5 év alatt a többi, általában nagyon sikeres és ambiciózus kivándorlóval ellentétben, az én szakmai fejlődésem egy nagy kövér nulla. Ugyanott dolgozom, ahol eddig, sütögetem serényen a hamburgerhusikat. Egész mesteri szinten művelem már, virtust teremtettem belőle. És még mindig kifejezetten szeretek bejárni. Úgyhogy szerintem ebből még sok-sok éves szerelem (vagy legalábbis kapcsolat) lesz.

A munkahelyi körülmények viszont elég balkániak már. Például nem fizetnek túlórát, ünnepnapot (megoldják ilyen-olyan trükkökkel, a lényeg hogy sose kapsz csak alapbért), éjszakai pótlékot, szóval nagyjából semmit nem kapsz tényleg, csak az alapbéred. Isten hozott Nyugat-Európában, ahol megbecsülik a melóst is!

Nehogy azt gondolja bárki is hogy ez egy nagyon egyedi eset és azért fordul elő mert ez "csak" egy meki. Apám munkahelyén (ő mosogató) is ugyanez van nagyjából. Ott még egy fokkal durvább is a helyzet. Általában havi szinten 20-30 plusz órája van, természetesen egy centet nem lát belőle. Kötekedj? Két perc alatt találnak 40 törököt a helyedre, élni meg kéne valamiből, úgyhogy a munkát se lenne ésszerű elveszteni. Egyébként a legtöbb embernek hasonló meló jut szerintem.

A mi intézményünk (csak így hívom a mekit már) is tele van például osztrákkal. Igen, minő meglepetés, a helyi képzetlen emberek a mekiben dolgoznak! Ki gondolta volna? Egyébként én nagyon szeretek osztrákokkal dolgozni. Sokkal kevésbé szolgalelkűek mint mi, nem hajtanak annyira, sokkal lazábbak mint a keletiek, akik megfeszülnek egy mekiben is. Osztrákokkal tényleg jó dolgozni, én ezt tapasztaltam, ez a mese valóban igaz lehet.

Persze egy nagyon széles réteg nem dolgozik. Ők jellemzően osztrák fiatalok, akik összeállnak sokadmagukkal, isznak, drogoznak, buliznak. Hinta adójából. Éveken át. Ezt nem én találom ki, hanem tény. Az első lakásunk alatt is egy ilyen drogos banda lakott. Biztos csak véletlenül költöztünk pont egy ilyen laktanya fölé. A bevándorlókat meg ostorral csapkodja az AMS (munkaügyi központ), hogy irány dolgozni. Az ironikus pedig tényleg az, hogy ha meg valami balhé van, akkor jól le lehet verni a port a bevándorlókon. Biztos miattuk van minden.

Megélhetés

Nagyon fontos rész, de az előző posztomban elég elnagyoltan beszéltem erről. Ennek a legfőbb oka a mamahotelben való lakásom volt. Az azért rendesen torzította a költségeket. Jelenleg a testvéremmel élek egy szociális bérlakásban. Szerencséje volt, szert tett egyre. Így a belvárosban lakhatunk, viszonylag jó áron. A jó ár annyit jelent, hogy a lakbérre elmegy a fizetésem kevesebb, mint ötöde. Arányokról beszélek inkább, beszédesebbek mint a konkrét,nyers számok.

Cserébe egy 12-13 négyzetméteres szobakonyhában fetrengek. Nem a kényelem netovábbja, de éltet az, hogy legalább nem egy vagyonba kerül a lakhatásom. Meg keresem a mélypontot is, amolyan harcosok klubja módra. Rájöttem, hogy az ember mindent képes megszokni. Igen, azt is, hogy egy zúgó hűtő mellett alszik el nap mint nap.

A rengeteg beömlő elem nagyon eltorzítja az egész lakáspiacot. Erősen keresleti piac van ugyanis, ami szépen tornázza felfelé az albérletárakat. Finoman szólva se igazán követik ezt az emelkedést például a bérek. Egy koszos 25 négyzetméteres albérlet (ami nincs kint a fenében) simán kerül 400-450 euróba is rezsistül. Ez a melósnak nem kis költség. Főleg ha még teljes idős munkája sincs. Itt pedig nagyon is jellemző, hogy a mosogatós / takkeres, hasonló melók részmunkaidősek csak.

Ha a melós kivesz egy szerény lakást, nem dőzsöl, nem tart kocsit, főz magára, nem sokat szórakozik, akkor meg tud élni. Lehet ez jobb, mint amit otthon viríthatna, de jólétnek én nem nevezném. Mert ugye csattogni szoktak mindig az emberek, hogy nyugati jólét meg a társai. Én azonban nem nevezném jólétnek azt, ami arról szól, hogy rohanunk a melóba, hazaérünk dög fáradtan, nekiállunk főzni (mert ugye alternatíva nincs ha melós vagy, rendelgetni kaját egyszerűen nincs pénz), aztán másnap kezdődik minden újra. Szóval az alapvető jelenség az, hogy az emberek tapossák egymást a lakásokért, azok meg csak egyre drágulnak.

Elég szerencsések vagyunk a szociális bérlakásunkkal, de ez is drágult például ebben az évben hirtelen 10 %-ot. Egyébként nagyjából 100 euróval olcsóbb, mint egy piaci lakás ugyanitt (tehát egy ekkora lakás a belváros környékén), szóval annyira nem is szociális, mint amennyire annak hangzik. De hogy ne csak a lakásokon pörögjek, jöjjön a többi része is.

Koszt

Minden híresztelés ellenére (Ausztriában biztosan), magasabbak az élelmiszerárak, mint otthon. Itt most nem lesz vásárlóerő összehasonlítás, hogy én mennyit dolgozok egy liter tejért, meg a budapesti melós mennyit, nem lesz. Csak közöltem a tényt, hogy magasabbak az élelmiszerárak.

Én (vagyis mi) simán eldurrantunk 50 eurót hetente kajára. Néha többet is. Azért csak ennyit, mert főzünk általában, meg nem eszünk drága dolgokat. Szerintem 1 főre is kell legalább 40 euró hetente, de az nagyon a minimum. Ez annak fényében vicces, hogy ezen a blogon a 200 eurós kajabüdzsén is felháborodtak sokan, hogy az milyen sok. Hát annyira sok hogy élhetsz a disznó-csirke-pulyka szentháromságon belőle.

Igazából kár is ennyit pörögni a kaján, úgyis a lakhatás az oroszlánrésze a melós fogyasztói kosarának. Ausztriában se az a gond, hogy kevés kenyeret, húst, gyümölcsöt vehetsz a béredből, hanem az, hogy a lakhatás drága melósmércével. Aki akarja érteni, úgyis érteni fogja, aki nem akarja ezt érteni, csak annyit akar gondolni, hogy itt minden jobb, annak könyvet is írhatnék, semmi hatása nem lenne.

Költségek, amikről a többség hallgat

A kedvencem az úgynevezett TV-adó. Ausztriában köteles vagy fizetni tv adót (mintha nem adóznál amúgy is eleget..), amennyiben van TV-d, vagy pl. PC-d. Magyarul, nagyjából mindenkinek kötelező. Havi 25 euró körüli összeg. Ez nekünk pl. több mint az internet előfizetésünk díja. El lehet ezen is gondolkodni egy kicsit.

Ami még nagyon brutális, az az autók fenntartási költsége. A biztosítás drága. Egy kis autóra is simán 70-80 euró (havonta!), csak a biztosítás. Nincs kocsim (meglepő, melósként? miből legyen?), nem értek hozzá, de tény, hogy kocsit tartani nem olcsó mulatság Ausztriában, a bérekhez képest sem. Érdekes amúgy, hogy mindenki a benzin árával szokott csattogni, de arról szinte senki nem beszél, hogy havonta fizet annyit biztosításra, mint otthon egy évben.

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás (?)

Ez a remek zeneszám biztos nem osztrák melósoknak íródott, mivel ha 8 órát szórakoznék, akkor nagyon gyorsan elfogyna a bérem. Viszont a szórakozás is része (kéne hogy legyen) az életnek, így muszáj arról is firkálnom pár sort. Rövid leszek, mint a nőknél: baromi drága. Pontosabban éppen annyira drága, mint otthon szórakozni.

A kedvenc kiskocsmámban például 3,10 EUR egy korsó sör. Nyugodtan át lehet ezt is váltogatni forintra, mint a fizetéseket és el lehet gondolkodni. Persze lehet úgyis élni, hogy csak bebújunk a kis nyomor bérlakásunkba (már ha egyáltalán van lakásunk) és meló-evés-ivás-alvás négyest toljuk, esetleg a lakótársainkkal isszuk az olcsó bolti sört, de az embernek egyszerűen szüksége van kikapcsolódásra is. A kocsma csak egy metafora erre. Nekem ez az, másnak meg más.

Az viszont tény hogy csak nagyon szerényen tud szórakozni a melós. Úgyhogy attól is kaparom a falat, hogy állandóan hangoztatják, hogy bezzeg Nyugaton a melós is beülhet egy kávéra, enni, inni meg minden. Ja, beülhet, kéthetente egyszer. Ha amúgy is spórol mindenen. A szórakozás minden szegmense bérarányosan drágább. Egy ócska szórakozóhelyre (hozzátenném, a legolcsóbb helyekről beszélek) is 10 euró a belépő. Az italárakat inkább le se írom, mert szívbajt kap az olvasó.

Egyszóval a nyugati mesés vásárlóerő egyáltalán nem mutatkozik meg a szórakozás terén. Cinikusan úgy szoktam fogalmazni, hogy a nyugati vásárlóerő arról szól, hogy a lidlben több vackot tudsz a kosaradba szórni a béredből, mint otthon. Semmi több. Én nem vagyok hajlandó PC-ben mérni a vásárlóerőt, meg ruhákban. Nem PC-t reggelizünk, nem ruhákat iszunk. Lakásokban élünk és ételt eszünk. Ezek számítanak.

Kinek ajánlom a nyugati melós életet?

Én annak ajánlom ezt az életet, aki otthon nem képes kilépni a melós létből, mert akkor egy halvány fokkal jobban élhet. Legalábbis ha van pénzügyi fegyelme, és megfelel neki a szerény élet (= bebuszozni melóhelyre, keveset szórakozni, szerény lakásban - ez se mindenhol, az én városomban éppen kivitelezhető), akkor talán érdemes megpróbálni.

Ha viszont ezért ott kell hagyni mindent és mindenkit (a családodat, barátokat), akkor ebben már nagyon nem lennék ennyire biztos. Egy kicsit jobb megélhetésért országot váltani szerintem nem a legjobb buli. Nekem nagyon speciális helyzetem van, hogy itt élnek a szüleim is, tényleg nincs szinte senkim otthon. Ez is lehet annak az oka, hogy viszonylag jól érzem magam itt.

Meg persze én a családtagommal élek most is együtt, tudok spórolgatni, érzem, hogy van azért lenyomata a munkámnak. Az egyedüli melós, aki szinte számlától számláig él (amennyiben nem nyomorog többedmagával), az szerintem ezt nem érzi. Cserébe még magányos is. Aki viszont otthon meg tud élni, annak én nagyon nem javasolnám az országváltást.

Kilátások, jövőkép

Őszintén szólva fogalmam sincs. Nem tudom, mit hoz a holnap, vagy a holnapután. Az is lehet, hogy itt ragadok, az is hogy nem. Nem tervezgetek különösebben. Próbálom magam jól érezni, ennyi az egész. Igen, tök magányosan, 23 évesen, külföldön, barátnőről meg hasonló luxus dolgokról csak ábrándozva.

Nem jelentgetek ki semmit, nem imádom a Nyugatot, örülök, hogy meg tudok élni, ennyi az egész. Nem tervezgetek karriert, hányok az önmegvalósítástól és nem akarok uborkafára mászkálni, hogy vígan taposhassak onnan lefelé én is. Egyszerűen élvezni szeretném az életet.

Jelenleg pont ugyanazzal zárnám az írásomat, mint az első írást: 9/10es életnek érzem az életem. Nem azért, mert ez Nyugat-Európa, hanem azért, mert nincsenek nagy igényeim. A változás pedig az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy valaha is hazamegyek."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Graz

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr386882207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 07:24:38

na most aztan annyi az osszes befottunknek , remelem chiliszoszra nem vonatkozik

te hinta.
van ismerosom ausztriaban, annyit keres, mint te, megkerdeztem, mitol erzi jobban magat. azt mondta, a nyugalomtol. hogy nincse szorongasa. szorongas ho vegen. a masik autot tart fenn ugyanennyibol, es haza is tud jarni vele gyakran.
es soroznek is, ugyhogy nem abbol.

szerintem kene kicsit itthon is elned, jobban ertekelned.

2014.11.10. 07:35:19

A poszt es irojanak is egy baja van: egy egyaltalan nem atlagos ember egyaltalan nem atlagos sorsat megprobalja ugy bemutatni, mintha nem lenne mas lehetoseg. Mint irtam, nalunk a gyar parkolojaban ott sorakoznak a par eves Audik, bömbik es Mercedesek. Amig az irodai dolgozok Skodaval meg VW-el jarnak. Persze nyilvanvaloan nem azt akarom mondani, hogy a gyari melos jobban el, mint az irodai dolgozo, (a flancolas, mint bevandorlok kozott letezo jelenseg, kulon megerne egy posztot, mert ugye azt mondanom kell, hogy osztrak melos nem nagyon van a gyarban), csak azt, hogy melos berbol is lehet normalisan elni, sot bizonyos megszoritasok aran, akar meg tobbet is mutatni kifele, mint amennyi van. Senki ne mondja nekem, hogy az M5-on szaguldo A6-os Audik es 5-os BMW-k torok, szerb es roman tulajai mind programozok es mernokok...

Szoval, igen, Ausztriaban lehet ugy is elni, ahogy Hinta. Es lehet maskent is. Pl. az integracioban sokat segithet, ha az ember elkezd valami hobbi kapcsan bekapcsolodni a helyi korokbe (sport, belyeggyujtes, barmi).

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 07:38:20

a poszt tenyleg kicsit arnyalja a Hintarol kialakult kepet

Csak annyi lenne a kerdesem hozza, hogy ha nem erzi jol magat Ausztriaban, miert nem koltozik vissza Magyarorszagra?

Vagy esetleg mashova?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 07:40:01

@33621: tudom, hogy magunk ellen beszelek, de valamilyen szinten megertem oket sajnos

adg 2014.11.10. 07:47:45

Lehet, hogy posztokat kene irnod, nem hozzaszolasokat. :)

"Egyébként nekem az a véleményem erről az egész multikulti berendezkedésről, hogy nagyon beteges. Egyszerűen nem lehet összezárni ennyiféle embert egy rakásba. Józan paraszti ésszel belátható, hogy nem. A feszültségek pedig nőnek. A végét talán senki nem látja, vagy nem is akarja senki látni."
Ez valoban gond lehet a kvazi kontroll nelkuli bevandorlas eseten. Ezert jo, ha van valamilyen kvotarendszer, ami bizonyos szempontok alapjan szuri az erkezoket, ezzel tompitja vagy elejet veszi a nagyobb feszultsegeknek. Nem is akarok peldat mondani. :)

Az altalad erzett gyuloletet viszont kicsit talan tulzottnak erzem, masok ennyire nem szoktak hangoztatni. Aztan lehet, hogy igazad van.

puhacica 2014.11.10. 07:50:46

sok mas mellett az jutott eszembe az irasrol, hogy borzaszto lehet, amikor az embernek nincsen valasztasi lehetosege.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 08:02:16

@puhacica: mindig van valasztas. MINDIG.
legalabbis amig nem 6 lab melyen fekszel.

NIKI LAURA 2014.11.10. 08:04:15

Mit kell ezen ennyit rugozni....magyar autoval jarok,felevente atrendszamoztatom.( fogom),a biztositas 21e ft/ ev.

Ausztriaba meg lehet valositani az idealt: Hatar innenso oldalan lakni,kolteni...kint dolgozni.Ingazas,na es?
Kecskemeti mercibe salgotarjanbol is jarnak melozni,mi ehez kepest egy Koszeg- Oberwart ?!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 08:04:55

@Babette.: igy van

@puhacica: nem ertem hogy Hintanak miert nincs vagy ne lehetne valasztasa?

tableno 2014.11.10. 08:07:02

Már sokszor el lett mondva, de az egész kulcsa a következő mondat:

"Nem tervezgetek karriert, hányok az önmegvalósítástól és nem akarok uborkafára mászkálni, hogy vígan taposhassak onnan lefelé én is. Egyszerűen élvezni szeretném az életet"

Haver, ilyen hozzáállással a Föld bolygó 90%-án hagynának éhen dögleni (Magyarországot beleértve). Örülj, hogy egy olyan helyen vagy, ahol még így is emberi életet tudsz élni.

TilosazA (UK) 2014.11.10. 08:10:00

Szerintem én ma nem leszek. Hinta kommentjeit egyébként is át szoktam pörgetni, most meg muszáj volt elolvasnom egy tízszeres dózist, mert adjuk meg az esélyt. Csak azért nem leszek öngyilkos, mert már megittam a kávémat.
Viva la befőtt!

puhacica 2014.11.10. 08:11:35

@Babette.: @DavidToth: arra gondolok, amikor valaki onmagat zarja be egy helyzetbe es sajat maganak nem ad eselyt a valtoz(tat)asra. bocs, nem fogalmaztam pontosan.

tableno 2014.11.10. 08:12:38

Ja, még ez is:

"Egyik nap még otthon voltam kétszeresen bukott munkanélküli alkoholista, másik nap pedig egy másik országban ébredtem fel."

Tudod, hogy hol laknál, ha nincs meg ez a lehetőséged, hogy kiköltözz a családhoz? Az utcán, ahol a magyar munkanélküli alkoholisták nagy része lakik.

NIKI LAURA 2014.11.10. 08:13:17

Hinta,ez sz@r igy.
Visszagondoltam: 23 evesen ezerocsi ladaval a kiskoruton cruzoltunk( akkoriba ket 1500 lada osszevillantott ha talalkozotak),autosmoziba jartunk,buli szinte mindennap...

A fiatalsag legjobb evei voltak,19-30 evesesen...
Pont ezeket a legjobb eveket baszarintod el.Akarmennyit keresnel,a fiatalsag eveit nem fogd tudni bepotolni!
Diggerel mar 40 felett a kolkokert dolgozunk,de neked meg nem kell igy elni.Nem most.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 08:20:52

én továbbra is azt szeretném tudni, hogy aki így nyíg attól, hogy (jól emlékszem?) 1360 euróból kellene megélnie (=419822.12 HUF), az mit csinálna otthon a hetvenezer nettós melósbérből (vagy a közmunkásbérből), ja mert szerintem négyszeres-ötszörös különbség nincs a megélhetésben.
haza kéne küldeni Hintát pár hónapra reality check-re.
szerintem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 08:23:49

@puhacica: jaa igen, igy ertem ... koszi a pontositast ... nem olvastam a sorok kozott :D

mar koffein hianyom van, de a kovetkezo kavet csak ket ora mulva hozza a kaves fiu

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 08:28:47

Átok mára feloldva, különleges helyzet van foganatosítva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.10. 08:30:52

Lehet coming out-olni? Nekem tetszik. :)
Nem mondom, hogy a mondandójával tudok azonosulni mert én gyökeresen más személyiség vagyok, de nekem tetszik a stílusa és a kendőzetlen őszintesége meg a "sajátos" világlátása, ahogy tényleg amolyan Tyler Durden stílusban keresi a "ground zero"-t. :) Szóval nekem tetszett. :)

Viszont többször hivatkozik hinta az 1. posztjára. Ezt csak én nem olvastam? Mikor ment le?

beavereater [AT] 2014.11.10. 08:33:00

Mint szinten friss (1 eves) osztrak bevandorlo, ehhez csak annyit tennek hozza, hogy az itt leirtak igencsak alulnezetbol mutatjak az itteni eletet. Ugyanis a posztiro sajat bevallasa szerint:
1) ertelmezheto szakkepzettseggel nem rendelkezo betanitott munkas;
2) (ex)alkoholista.
Ezzel a komboval sehol a vilagon nem fog senki sem kiraly modon elni. Igaz ez a csajozasra is: siman leveszik, hogy a fickoban nincs perspektiva, igy aztan persze, hogy lepattintjak. Amin nem szabad csodalkozni, elvegre gondolom Oo sem kezdene egy magahoz hasonlo szutyok csajjal.
Azon meg kulon jot rohogtem, hogy a "bebuszozni a melohelyre" negativumkent szerepel. En igen jol fizetett negyvenes mernokkent kimondottan orulok, hogy a napi 2x40 perc autozas helyett 2x20 perc tomegkozlekedessel (ami onmagaban es ar/ertek aranyban is egyarant kivalo), vagy 2x40 perc kenyelmes setaval meg tudom oldani a dolgot.

Osszegezve: a luzer mindig, mindenhol luzer marad.

kutya vacsorája 2014.11.10. 08:34:34

szerintem a multikulti nem teljesen azonos a gazdasági/politikai okok motiválta bevándorlással, a bevándorlás okozta gondokkal, utóbbi egy része, egyik árnyoldala a másiknak. a multikultiba a szabad mozgás, a kultura sokszínűsége, a kozmopoli stb.is beletartozik.
azt sem gondolom, hogy a kocsmában sörözés a kikapcsolódás egyetlen formája lenne. pláne ha vki magányos (vagy csak egyedülálló, megpláne, ha korábban alkoholproblémái voltak), és pláne ha kevés a pénze. mozi? színház? zene? mittoménmilyen (hobbi vagy sport) klubok?

tableno 2014.11.10. 08:42:34

@dr. beavereater: Na igen, elképzelem, hogy a saját bevallása szerint sem Adonisz külsejű Hinta odamegy egy "gyönyörű osztrák lányhoz", és elkezd neki udvarolni tört németséggel, a szokásos sármos stílusában, és nem ugranak rá... Ki érti a nőket?!

tanato 2014.11.10. 08:43:37

@dr. beavereater: Exalkoholista,szakképzettség nélküli betanított munkás,ugyanakkor blogot ír,postol más blogon,kommentel különböző blogokon más-más néven és írásainak a lényege hogy nem jó kint a melósnak Nyugaton/hanyatlik a Nyugat/.
Valami itt nagyon nem áll össze nekem.

kardio1 2014.11.10. 08:47:32

Nekem tetszik hinta posztja. A kommentekben sokkal egysikùbb képet kapni rola. Nekem egy klasszikus baloldali forradalmàr lelkületû ember képe jön le leginkàbb, annak a tàrsadalmat megvàltoztatni akaro oldala nélkül. Làtja a tàrsadalmi berendezkedés fonàkjàt, de sem beilleszkedni nem akar és beàllni a mokuskerékbe, sem tevôlegesen nem lép fel ellene. Ezért nem sok értelme van gyakorlati tanàcsokat osztogatni neki itt.

@kutya vacsorája: a multikulti legnagyobb hàtulütôje, hogy a befogado tàrsadalmak alapvetô attitûdje még mindig "Az idegen szép, szebb, mint a sajàt". Ez mostanàban vàltozik, mert kezdik felismerni, hogy a beilleszkedésre nem késztetett, magàtol beilleszkedni nem akaro, sokszor nagyon màs kultùràjù bevàndorlok a helyiek életformàjàt vàltoztatjàk meg radikàlisan.

tanato 2014.11.10. 08:48:36

@tableno: Meg sem próbál magyar., vagy harmadik világbéli lányhoz közeledni./éppen a múlt héten találkoztam Pesten három magyar fiú ázsiai lány/kínai meg vietnami/ párossal,egyiküknél már gyermek is született.Egyébként Hinta régi magyar barátnője írt már ide kommentet.

kardio1 2014.11.10. 08:49:06

@tanato: Az "egyszerû melos" egyfajta poz hintànàl.Ô ennél mûveltebb, tàjékozottabb ember.

kardio1 2014.11.10. 08:50:00

Màs: miért nem lehet hinta elsô posztjàt megnyitni?

tanato 2014.11.10. 08:55:12

@kardio1: Ez pontosan így van,akkor viszont miért nem akarja többre vinni?Egyedül a netezésben éli ki magát.Meg az egysíkú politizálásban.

tableno 2014.11.10. 08:55:23

@kardio1: Hát szerintem a forradalmár lelkület lényege pont a változtatni akarás. Anélkül semmit nem ér az elégedetlenkedés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 09:04:50

Nagyon jok a kommentek. Lehet,hogy megis jo nap lesz ez :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 09:07:13

Nem tudom, miért írják sokan, hogy Hinta elégedetlen és szerinte nem lehet jól élni Nyugaton. Én azt olvasom ki az írásából, hogy elégedett és jobban él, mint Magyarországon.
Viszont a poszt, ahogy a kommentjei is, tele van ellentmondással. Először elsírja, hogy a fizetéséből nem lehet naponta kocsmázni, majd közli, hogy:
"Én nem vagyok hajlandó PC-ben mérni a vásárlóerőt, meg ruhákban. Nem PC-t reggelizünk, nem ruhákat iszunk. Lakásokban élünk és ételt eszünk. Ezek számítanak."
Most ha a lakás és a lidl számít, akkor miért van a sirám a kocsmáról? Nem értem.
Egyébként egy melós mindig, mindenhol mérlegel és beoszt... ha most elmegyünk étterembe, akkor a jövő héten nem megyünk kocsmázni, hanem esetleg kirándulunk, ami olcsóbb. Persze akinek az a hobbija, az járhat minden nap étterembe, de mi szeretnénk félretenni és utazni, fotózni, tehát ritkábban kocsmázunk. Ez teljesen természetes. Sőt az is természetes, hogy alapjáraton az ember otthon főz. Gazdaságosabb és egészségesebb is. Imádok étterembe járni, de nem szeretnék naponta ott enni... sőt ebédet is otthonról viszek és nem visel meg a heti 2-3 főzés. Nem látom, hogy ez miért jelentené a Nyugat hanyatlását vagy a melós lét megalázó mivoltát.

Egy szó, mint száz, én bevallom, nem értem Hintát. Most akkor elégedett vagy sem? Jó Nyugaton, vagy sem? Lehet melósként jól élni vagy sem? Csupa ellentmondás minden szava. Legjobb, ha az ember éli az életét és nem próbálja meggyőzni Hintát semmiről, mert úgyis ellent tud mondani mindennek.

Meggjegyzem, írásai alapján Hintával én se barátkoznék, akkor sem, ha külsőre bejönne. Szóval nem csodálom az osztrák lányokat.

kardio1 2014.11.10. 09:13:04

@tanato: Az is része a "poznak", hogy kivül akar maradni a fogyasztoi tàrsadalmon. Nem akar ennek kritériumai alapjàn "feljebb" jutni.
@tableno: igazad van, erre a komment iràsa közben én is ràjöttem, ezért igyekeztem pontositani. Nem is igazàn forradalmàr lelkület ez, hanem a fogyasztoi tàrsadalomba valo be nem illeszkedés igénye ez. Azért azt is figyelembe kell venni ennek megitélésénél, hogy hinta fiatal és még nem szakadt el a csalàdjàtol.
@Réka ‎: Igen, Hinta tele van ellentmondàssal. Erdekes személyiség. Engem nem szokott kiakasztani.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 09:16:17

@puhacica: Itt ez fel sem merül. Miért ne lenne választási lehetősége? Egyedülálló, fiatal férfi.

beavereater [AT] 2014.11.10. 09:16:32

@kardio1: egy egeszseges lelkuletu gimnazista mindig baloldali forradalmar lelkuletu. Artalmatlan, naiv, vilagmegvalto hajlamu kis bohocok. Aztan a tobbseg tovabbtanul, elkezdi kicsit arnyaltabban latni a vilagot. Megerkezik a diploma, az elso fizetes, az elso kozos lakas a kedvessel, az elso auto, az elso gyerek, az elso sajat ceg, es mindjart nem olyan szimpatikus az "egyuk meg a gazdagokat/kapitalistakat" szemlelet.
Persze vannak akik sosem novik ki a che-guevara maniat (aki mellesleg ritka nagy goreny tomeggyilkos volt), illetve Mo-on felbukkantak a naci lelkuletu gimnazistak/egyetemistak is, ami szerintem a veg kezdete, de ez engem mar nem erint.

fhdgy 2014.11.10. 09:16:32

Sem bántani nem akarok senkit, sem okoskodni, de:
egy 23 éves férfinek talán ki kellene próbálni valami mást is, mint a meki. Beugrónak, indulásnak, megkapaszkodásnak jó volt, talán még most is jó, de el kellene kezdeni foglalkozni a holnappal is. Ha 23 éves lennék, nem lenne szakmám, akkor én pl. megpróbálnék kamionos lenni! Nehéz, kemény, férfias és talán jobban is fizetnek érte mint a mekiben, és nem is elérhetetlen. Ez csak egy példa volt. De van más is: pl. gipszkartonozás, és még ott van a hegesztés is!
Az sem elérhetetlen, vándor élet, viszonlag jól lehet vele keresni és még nagy szabad idők is vannak. Szóval, szerintem ki kellene lépni a mekis körből.

beavereater [AT] 2014.11.10. 09:16:32

@tableno: mondjuk ez a csajozas erdekes. En mar lassan ket evtizede kifejezetten boldog es elegedett hazasember vagyok, igy engem - hala az egnek - nem erintenek a csajozasi problemak. Viszont az igy is feltunt, hogy az osztrak csajok, ha nem is "igen gyonyoruek" (legalabbis a tobbseg), de jol apoltak es negyven folott sem leharcoltak. Viszont nagyon "rosszul vannak tartva", az osztrak ferfiak kimondottam udvariatlanok es bunkok a mindennapi eletben. En - ellentetben az osztrak kollegakkal - megfogom az ajtot a holgyeknek, eloreengedem oket, elore koszonok, ugy altalaban udvariasan es uriemberkent viselkedek (igy neveltek), es ettol ok el vannak ajulva. A velemkoru (negyvenes) munkatarsnok kimondottan szeretnek peldaul kavezas kozben beszelgetni velem (pedig csak alapszinten gagyogok nemetul), plane amiota kiderult, hogy szeretek es tudok fozni, es nemelyik fiatalabb kollegina is probalkozik finoman flortolgetni, pedig nemelyiknel majdnem ketszer idosebb vagyok, es nem vagyok egy George Clooney (mondjuk az is igaz, hogy nem vagyok az atlagos tyukmellu IT-s sem, van egy kiallasom, koszonhetoen a szamos katonaevemnek).
Szoval meg mindig igaz a mondas, hogy a stilus maga az ember. Illetve ki mint vet, ugy arat. Most tobb kozhely hirtelen nem jut eszembe, raadasul mennem kell, mert kezdodik egy eloadas, ahol kimondottan kinos lenne, ha kesnek, leven en vagyok az eloado, es csak szazan varnak ram ;D

Captain Hanky 2014.11.10. 09:16:53

Nagy várakozással álltam neki a posztnak, de azt kell hogy mondjam csalódás volt. Most vagy maradt volna a megszokott "véresszájú" stílusban, vagy pedig éreztette volna hogy megcsapta a változás szele, de ez valahogy ilyen se-állapot.

Nekem az előbbi jobban tetszett volna, vicces ahogy egyedi stílusával görbe tükröt tart a társadalom felé mégha mindig ugyanazokat hajtogatja is. Kicsit olyan mintha túl sok üvegszilánk fúródott volna a szemébe abból a gonosz tűkörből.

Amúgy szerintem egy csinos kis frauline biztos meghozná azt a változást :o)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 09:18:58

@kardio1: Egyrészt ezt hívják fotelforradalmárnak, másrészt semmivel sem adott többet a posztjában, mint amit unásig olvasunk a kommentekben, talán csak azt, hogy furán értelmezi az osztrák-magyar barátságot.

tanato 2014.11.10. 09:20:07

@kardio1: Ez majd a korral változni fog,az ilyen "forradalmár" vagy "hippi" /én más vagyok mint a világ/lelkületű emberek 10-20 év múlva tisztes családapák lesznek 99%-ban/ritka az öreg hippi,de öreg krisnást sem láttam még pedig voltam náluk a somogyi városukban is.
Azután majd a gyermekei fogják olvasni 20 év múlva a mostani munkásságát és igencsak nagyot fognak nézni akkor.

Józsi01 2014.11.10. 09:21:18

@33621: Ha mi tesszük ugyanezt, akkor nyilasfasisztanáci stb.... vagyunk. Egyenlőség????? Hogy is van ez?

Köszi különben a linket, nem olvastam a cikket.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 09:21:42

Nekem sem stimmel valami a személyiségével kapcsolatban. Egyébként az jutott eszembe, hogy indítsuk el a Mentsük Meg Hintát! mozgalmat a HÁ-n, letett már annyit az asztalra. :) Mindig nagy forgalmat és diskurzust generál. Viszont ha sikerülne, megszűnne az ellenpólus itt a fórumon, és az milyen unalmas lenne. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 09:25:18

@dr. beavereater: de hat nem emancipacio van? nem ezt akartak??? :D

ok, viccet felreteve, az emancipacio es a bunkosag/udvariassag hianya kozott azert van kulonbseg

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 09:26:16

@tableno: Nem lenne ezzel semmi baj, ha valóban élvezné is az életet. De nem teszi. Lehet, hogy azt élvezi, hogy nem élvezi?

Shebelle 2014.11.10. 09:28:22

Nekem ellentmondásosnak tűnik ez a poszt, függetlenül attól, ki írta. Egyrészt írod, hogy neked igy jó ahogy van, másrészt meg siránkozol, szomorkodsz h. kutyába se vesznek. Kicsit olyan,mintha legalább 50éves megkeseredett ember tollából született volna meg az irás. Rácsodálkoztam, hogy csak huszonéves fiatalember vagy. Hova lett a tűz, a lelkesedés, hova lett a tenniakarás, vová lettek az álmok??? Írod, hogy nincs pénz szórakozásra?! De miért csak beülős, bárokban gondolkodsz. Szórakozni máshogy is lehet. Barátnőm az osztrák fővárosban dolgozik, s rengeteg ingyenes kulturális, táncos, sportolási és egyéb lehetőség van, szinte nem győzi idővel. Ami a barátnőt illeti, nem csak az osztrákok között van szép lány...., bár a szép lányok nem szeretik a pesszimista, életunt és céltalan férfiakat. Kedvenc mondásom: "A semmiből nem lesz semmi!" Miért hiszed, hogy neked ennyi adatott, függetlenül attól,milyen "csomaggal" indultál?!
Mint mindenkinek, neked is sok sikert kívánok!

komisz_kölök 2014.11.10. 09:28:40

@dr. beavereater: ket es fel eve Ausztriäban elö harmincas mernökkent nagyon egyet tudok veled erteni. A következöket tennem hozzä:
- en is azt hittem, hogy az oszträkok nem barätkoznak, mielött megtanultam rendesen nemetül.
- a munkahelyemen a huszoneves oszträk gyerekek olyan lelkesedessel es ambicioval nyomjäk a kodoläst, hogy le a kalappal. Lehet hogy füveznek is szabadidöben, de azt tuti nem Hinta minimälberböl levont adojäbol teszik, pläne, hogy a levont pär szäz Eurobol meg a tämogatott lakäsra is költ az ällam.
- az FPÖ nem idegengyülölö, hanem rendpärti, illetve iszlämellenes. Aki vitte mär a gyereket törökökkel teli iskoläba vagy jätszoterre, az nem csodälkozik rajta. Sokat elmond, hogy a szerb munkatärsaimnak is az az iskolavälasztäsban a szempont, hogy häny török jär oda.
- sportolni majdnem ingyen lehet. Vesz Hinta Ur egy futocipöt vagy hasznält biciklit pär sör äräbol, es hajrä. Ja, 19 Euroert van havi Fitnessberlet.
- magyar länyokkal tele van Ausztria, gondolom ök nem olyan anyagiasak, mint oszträk tärsaik, es Hinta alig tudja levakarni öket magärol :)
- Esti iskolät szinte ingyen taläl Hinta Ur. Tärsasäg, lehetöseg a nyelvtanuläsra, jobb melora.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 09:30:12

@VPBA: Nem szűnne meg az ellenpólus, mert az mindig is volt. Hintát meg a régebben olvasók csak átgörgetik. Én is léptem, kár volt ennyi időt is pazarolni rá. Csak azt hittem, hogy tényleg árnyalni fogja a magáról kialakult képet és kiderül, hogy tablenonak van igaza a művelt, széles látókörű, bonyolult lélekről. Sajnos nem...

tableno 2014.11.10. 09:35:19

@dr. beavereater: Teljesen igazad van. A csajozás is pont olyan, mint bármelyik másik "vállalkozás" - annyit kapsz vissza belőle, amennyit befektetsz. Ahogy egy francia filozófus megfogalmazta: "ha azt akarod, hogy szeressenek, légy szeretetreméltó!"

puhacica 2014.11.10. 09:36:21

@zöldeketbeszélek:
puhacica 2014.11.10 08:11:35
@Babette.: @DavidToth: arra gondolok, amikor valaki onmagat zarja be egy helyzetbe es sajat maganak nem ad eselyt a valtoz(tat)asra. bocs, nem fogalmaztam pontosan.

qkuc 2014.11.10. 09:36:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Erre btw én is kíváncsi lennék, :). A realitás masszív talaján állva jobb neki ott, ahol van. Itthon nem hiszem, hogy az álmait még kicsiben is elérné ... De ezt már annyian elmondtuk, akik itthon vannak, hogy lassan gazdag lennék, ha minden ilyen kommentért kapnék 10 forintot, :D.

puhacica 2014.11.10. 09:37:32

@DavidToth: ááá, még én se tudok írni, kellene hozzá kicsike működő agy. majd holnapra talán helyrerázódok. :)

tableno 2014.11.10. 09:38:26

@zöldeketbeszélek: "tablenonak van igaza a művelt, széles látókörű, bonyolult lélekről. Sajnos nem.." - én sohasem vádoltam ilyesmivel Hintát... :)

qkuc 2014.11.10. 09:39:27

@puhacica: mindig van, az más kérdés, hogy van-e esze/vér a pucájában, hogy változtasson.. A világ egy ilyen igazságtalan/egyenlőtlenségeken billegő alkotmány. Meg lehet próbálni megváltoztatni a világ működését (ez a legnehezebb és leghosszabb út, amit ember választhat), vagy saját magunk kezünkbe vesszük a saját sorsunk.

Pernilla 2014.11.10. 09:48:47

@dr. beavereater: te hol elsz Ausztriaban? Nekem Becsben egyaltalan nem az a benyomasom, hogy szepek az osztrak lanyok.
Itt ha nem is csunya, kifejezetten igenytelen lanyokat latok nap mint nap. Amelyik szep, az 5 percen belül megszolal valami idegen nyelven :)

puhacica 2014.11.10. 09:49:46

@qkuc: akkor még egyszer és utoljára mindenkinek:

FIGYELEM!!!FIGYELEM!!!FIGYELEM!!!FIGYELEM!!!FIGYELEM!!!

elnézést, nem fogalmaztam pontosan, itt a javítás:

puhacica 2014.11.10 08:11:35
@Babette.: @DavidToth: arra gondolok, amikor valaki onmagat zarja be egy helyzetbe es sajat maganak nem ad eselyt a valtoz(tat)asra. bocs, nem fogalmaztam pontosan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 09:54:09

@tableno: Jaj, bocsi, a szívdoki volt az :). kardio1 2014.11.10. 08:49:06

@puhacica: oké, vettem :).

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 09:54:42

@tableno: mondjuk abban biztos vagyok, hogy az ismerkedő nem az, hogy "te hogyan érzed magad itt a hanyatló nyugaton?"

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 09:58:16

@zöldeketbeszélek: Nekem az az érzésem, hogy ez pusztán egy szerep. Már voltak olyan gondolataim is, hogy ő valójában szociológiát v. pszichológiát hallgat, és innen (is) veszi az anyagot a szakdolgozatához. (Ez val'szeg hülyeség.) Én nem merültem bele egyéb internetes tevékenységeibe, de ahogy mások írják, néha túlságosan "kifinomult" a stílusa egy melóshoz képest. Hát, nem tudom... Vagy egyszerűen csak szereti "pukkasztani a polgárokat". :)

Shebelle 2014.11.10. 09:59:37

@komisz_kölök: Egyetértek! De amíg az optimista a lehetőséget látja egy dologban, addig egy pesszimista a kifogásokat!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 10:02:36

te hinta,
a múltkori posztban azt írtad, mindenképpen hazajössz, most hogy semmiképpen sem.

aztán mitől ez a változás?

2014.11.10. 10:04:32

@Dragonlady (now in Indonesia): +1. Nekem kulonben tetszett a poszt, kellemes meglepetes igy ebedszunetre mielott vissza kell mennem rabszolgamunkat vegezni hogy ki tudjam fizetni egy koszos lakas berleti dijat a belvarosban - figyeled hogy belejottem a stilusba? :) Kulonben nem koszos a lakasunk (annyira...), harom indiai pasi takarit minden hetvegen. Hintanak annyi hianyzik szerintem az eletebol - es ezt most halal komolyan mondom - hogy visszamenjen Mo.ra nehany honapra, dolgozzon ott minimalberert (ha talal munkat), aztan dontse el hogy tenyleg annyira rossz-e Ausztriaban ezer-valahany eurobol nyomorogni. Ezt nem rosszindulatbol vagy cinizmusbol mondom, meg kene probalnia, mindjart maskepp latna a dolgokat, esetleg jobban ertekelne az eletet 'Nyugaton' vagy ugy altalaban.

qkuc 2014.11.10. 10:06:23

@komisz_kölök: Ú, riszpekt a kommentedért, :).
A törökök tényleg ennyire "problémás" csoport?

tanato 2014.11.10. 10:08:16

@VPBA: Ezen felvetéseid közül bármelyik lehetséges.

tableno 2014.11.10. 10:08:19

@Babette.: Esetleg: "te is olyan anyagias és fenhéjjazó lotyó vagy, mint az itteni nők általában?"

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 10:11:38

@zöldeketbeszélek: hm, ez lehet, hogy nagyon ott van :-)
("Lehet, hogy azt élvezi, hogy nem élvezi?" - ilyesmin én is olykor rajtakapom magam, nem kellemes rájönni.)

qkuc 2014.11.10. 10:11:45

@diggerdriver: Félsz, hogy kárpótlást kérne a nép a sok tönkrement befőttért? :D

pamut 2014.11.10. 10:12:20

Nekem nagyon tetszett az írás, köszönet érte.
Pedig hinta kommentjei általában nagyon nem tetszenek, sokszor el se olvasom ha látom a nevét.

Először is szinte lefegyverző az őszintesége, hogy önmagát kritizálja, biztos vagyok benne hogy sok más posztban ezeket nem írják le mások.
Pszichológiailag is jobban értem már miért ír gyakran olyanokat amilyeneket, ilyen magányosan (mind magánéletben, mind társadalmi szinten), kirekesztettségben és kirekesztettség-tudatban élni, hát ez nem kevés szenvedés, frusztráció, ezt egy érett, erős személyiségnek is nagyon nehéz lenne feldolgoznia, illetve kitörnie belőle.

Lehetne még sokat írni erről, de mindegy, meg idős sincs. Ami jobban érdekelne, mi lesz ebből a fiúból? Még szerintem van esélye kitörni ebből a sehová sem vezető állóvízből, én is valami viszonylag könnyen és gyorsan elvégezhető tanfolyamost javasolnék neki, szakmunkásokra nagy szükség van, alacsony szinten is be lehet kerülni és fejlődni, és nagyon jól megfizetik, akár hegesztő akár más területen, ez egy igazi kitörési lehetőség, csak tényleg akarni kell, mert ha ő belülről nem akarja akkor úgyse csinálja meg. Ha viszont marad a srác így ahogy van, akkor el fog veszi, és végül egy megkeseredett, mindent és mindenkit hibáztató kiégett alak lesz. Remélem nem így lesz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 10:13:06

@Babette.:

Nem tudom milyen nyugalomról beszél. Szerintem üres duma.

@tableno:

A család költözött ki hozzánk. Nem anyukám fogta a kezemet és vitt be a mekibe...ők az anyagiakban segítettek...egy borsodi zsákfaluban fetrengő félalkoholistának szerinted mennyi pénze van?

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nem tudom honnan veszed ezt az 1360 eurót....a nettó bérem 1087 euró havonta (bruttó 1349). Ezt kapom 14 szer. Számolgass.

Egyébként meg szerintem igenis én is megérdemlek egy szerető, kedves barátnőt. Nem csak az úgymond sikeres emberek. Vagy mégis mi ez? Csak azzal álljanak le a lányok akik törtetnek? Én is érző emberi lény vagyok, én is képes szeretni!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 10:13:10

@tableno:

Ezzel tudnék vitatkozni. Amennyi energiát én már beleöltem a csajozásba...az eredmény pedig...:D

Shoyu 2014.11.10. 10:13:25

Haza kéne jönnöd, de sürgősen, ennek így semmi értelme. Én nem értem a motivációdat, hogy miért vagy még kint. Egyetlen pozitívum, ha jól megtanulsz németül, azzal itthon már meg lehet keresni havi 200-at irodai munkával. Egyébként én most költözök Ausztriába, szóval nem a magymagyarsag beszél belőlem, csupán az ésszerűség, a legszebb eveidet pazarlod éppen.

qkuc 2014.11.10. 10:14:47

@dr. beavereater: Bár még nem aktuális a kiballagás, de nálam szempont a jó tömegközlekedés. Nem nagyon erőltetném a pesti túlélő érzetű vezetést külföldön a mindennapokban, :D.

2014.11.10. 10:15:16

Viccesek ezek az osszeeskuves-elmeletek :). En nem latok semmi arra utalo elet hogy Hinta ne lenne valos szemely vagy ne az igazsagot mondana magarol.

pasztasuta 2014.11.10. 10:21:24

@Dragonlady (now in Indonesia): 1360? Akkor hinta tobbet keres mint en, pedig hat o melos. :) Es nekem nincs szocialis berlakasom, se csaladom, hogy felezzuk az albit, es apam se kuld szalonnat. Es ha a cost of living site-nak hinni lehet, Firenze dragabb mint Graz. Megis az gondolom, hogy jol tettem, hogy elfogadtam ezt a munkat, es orulok, hogy itt vagyok.

@fhdgy: Pontosan. En pl nem kivanok ezen szinten maradni mert vannak celjaim, de tudom, hogy ez az idoszak szukseges, hogy szintet lepjek. Kozben szeretem a mostani munkam, es igyekszem minel tobb uj dolgot megtanulni.

@adg [Au, Darwin]: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egyetertek, a poszt sokkal jobb mint hinta rosszindulatu kommentjei. Ha hinta tenyleg letezo szemely, tenyleg mekis hambiforgato, tenyleg 23 eves akkor le a kalappal, tok ertelmesen eloadta a mondandojat. Csak a sirankozast kene befejezni. "9/10es életnek érzem az életem" hat akkor hol a gond, tessek celokat kituzni es elvezni az eletet. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 10:22:47

@puhacica: mondjuk ez a fajta nihilizmus másnál is van
boholy.blog.hu/2014/11/09/munkatabor_573

(az elejétől érdemes olvasni, de ebben határozottabban szerepel)

tanato 2014.11.10. 10:23:51

@Mirjam2: Én ezt el hiszem,de csak akkor ha már itthon lesz akár Mekiben fog dolgozni itthon,akár másutt.Addig nem tudok ebben őszintén hinni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 10:24:07

@pamut:
"lefegyverző az őszintesége,"

ez manír.
együttérzést akar kicsikarni vele.

pasztasuta 2014.11.10. 10:24:33

@házelőtthinta: Most lattam, akkor bocsi, hogy en is az 1360ra hivatkoztam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 10:25:23

@házelőtthinta: azért nem tudod, mert itthon nem (vagy alig) dolgoztál. sose voltál Mao-n önellátó.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 10:25:46

@pasztasuta: nem vagyok benne biztos. mármint az összegben. valaki más tán emlékszik pontosan? bocs, nem kellett volna számot írnom, ha nem vagyok benne biztos. aztán majd kapok, hogy csak 1060 és az mekkora különbség.

tableno 2014.11.10. 10:26:24

@házelőtthinta: Az attól függ, mire fordítottad azt a sok energiát. Például arra, hogy magadat vonzóbbá tegyed?

Captain Hanky 2014.11.10. 10:29:16

@pamut: Ez egy nagyon korrekt komment volt...

tableno 2014.11.10. 10:30:13

@házelőtthinta: "Egyébként meg szerintem igenis én is megérdemlek egy szerető, kedves barátnőt." - ezt mégis hogy érted? A nők maguk döntik el, hogy kellesz nekik-e vagy sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 10:34:08

szóval bocs, akkor a 14x fizetés egy hónapra leosztva 1268 euró/hó.
bocs, unatkozom, ma akkor én is kis genya leszek és elkezdek mások zsebében kotorászni meg egyéb aljasságok.
ha már másoknak szabad mindenkinek az életébe belekötni, kívülről megítélni az értékeit, világlátását, prioritásait.

ja, egyébként nincs semmi bajom a kapitalizmusellenes emberekkel, vagy akik bírálják a nyugatot. csak akkor azt konzekvensen és elvekhez hűen kéne végigcsinálni. pl nem egy nevetséges kizsákmányoló gépezet (Meki) részévé lenni, hanem elmenni Afrikába kutakat ásni a szegényeknek, vagy biozöldséget termeszteni a Bakonyban. de legalább egy Rainbow gatheringre elmenni olykor el a mocsok aljas világból két hétre. kicsit vicces, amikor az ember ilyen módon szolgálja azt, amit elítél. kicsit se skizó ám.

tanato 2014.11.10. 10:39:54

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt lájkolom,ezt jól telibe találtad,bentről szidni a nyugatot nem fair.AFrikai önkéntesmunka,vagy akár magyar na az már igen,mondjuk kimenni egy tanyára gazdálkodni

2014.11.10. 10:40:37

Elolvastam, de minek...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.10. 10:43:18

@tanato: @Dragonlady (now in Indonesia):

lehet indiaba is jonni :D

bocs hogy idekeverem, csak epp most irok osszefoglalot a 3 honapos "elmenyeimrol", aztan azert jutott eszembe

"fantasztikus" egy hely - majd Mirjam kioszt,de a multkor mar megbeszeltuk, hogy kinek a pap, kinek a papne :)

Majda 2014.11.10. 10:51:05

Nem rossz a poszt, de nagyon gyanús, hogy ezt a nagyon motiválatlan, semmihez-sincs-kedve típusú életet némi pszichológusi segítséggel meg kéne támogatni. Enyhe vagy erősebb depresszió simán kiérezhető belőle, amit a tartós egyedüllét érzése nem túlzottan segít.
Amúgy örülök, hogy hinta enged belelátni minket az életébe, nekem érthetővé tett pár dolgot abból, ahogyan kommentelni szokott. (Tudom, ritkán szólalok meg, de azért nagyjából követem a posztokat...)

qkuc 2014.11.10. 10:57:39

@tanato: Lehet szidni bentről is, mert nem hinném, hogy ez a létező világok és berendezkedések legjobbika, csak akkor legyenek (legalább önsors javító) tettek, :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 10:58:07

OFF
lebuktam, Daily Mailt olvasok :-)
www.dailymail.co.uk/news/article-2827625/Factory-bosses-forced-recruit-Hungary-locals-not-apply.html
angliai szendvicscsomagoló cég Magyarországon toboroz, mert otthon nem találtak megfelelő munkaerőt.

jOeker 2014.11.10. 11:00:53

@Pernilla: @dr. beavereater: a szép osztrák lányokról nekem is ez a véleményem, hogy beszél valami szláv nyelvet de nagyon sok esetben magyarul. De mint grazi lakos igazat kell adjak Hinta pajtásnak. Bejártam lassan egész Ausztriát de a legszebb osztrák lányok itt vannak, vagy talán csak nagyobb a szórás. Azt tényleg én is tapasztalom ha úriember velük az ember azt nagyon értékelik. Tény, hogy rosszul tartják őket az osztrák férfiak, sokat viselkedésük alapján nem is hívnék annak, persze tisztelet a kivételnek. De amikor azt látom, hogy egy vad idegen diák srác megmarkolja egy diák lány háttsóját és annyit mond, hogy bocsi véletlen volt a lány már meg sem lepődik és le se sz@rja. Én otthon nem ehhez szoktam. Nálunk még ha egy fejjel alacsonyabb lány fenekét fogom meg ennyire az is akkora pofont ad, hogy röptömben viszem át a 25ös tégla falat. Szóval szerintem kicsit halvérűek nekem.

Itt élőként az autózáshoz annyit fűznék hozzá, hogy pl egy öt éves c vagy clk mercire 2,5 literes egy ismerősöm havi 500 eurót fizet, ez csak a biztosítás de itt úgy tudom, hogy az adókat is ebből vonják szóval más havi költség nincs az autóra. A parkolásról annyit hogy nagyon drága ha a belvárosban akarsz, jó persze vidéki gyerekként nekem a pesti parkolóárak is annak tűnnek, de számszerűsítve a külvárosban 60 cent per fél óra, napi jegy 7 euro, belváros 90 cent per fél óra és max 3 órát állhatsz egy helyen.

A melóról annyit, ez csak az én és egy nagyon jó helyi barátommal közös meglátásunk, ez a város ha nem is nagy részben de eléggé a diákokra rendezkedett be, ennek tulajdonítanám a rengeteg részmunkaidős állást mert mi (diákok) csak 20 órában dolgozhatunk hetente. Az már megint más, hogy nagyon sokakat ez se munkavállalói se munkaadói oldalról nem érdekel és többet dolgoznak a diákok de eddig minden ismerősömnek kifizették a túlórát. Feketén. Viszont (még mindig csak a véleményem) minimális szakképzettséggel, nem nem nézem le a munkás embert, ezt úgy értem, hogy egy 2 éves asztalos képzés után pl itt is lehet jó bért kapni. Értem ez alatt az 1850-2200 eurót.

@diggerdriver: Köszi a feloldást :D

Hinta, a szavaim mögött semmi ártószándék ,én így látom ezt az egészet. Este még benézek, szép napot emberek!

Hari Seldon 2 2014.11.10. 11:08:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem addig örülj, amíg nem olvastad. Az sokkal rosszabb.
A mait meg még gondolkodom. Nem akarom lehúzni nagyon, ha már idejött. A világképe még nagyon gyerekes.
A "nem akarok meggazdagodni" témát továbbra is melegen tartja, mint a hambi-húst.
Amíg nem adja fel, addig nem lesz barátnője sem.
Hinta, a hambi húst is előbb utóbb fel kell szolgálni, neked is ideje lenne a rögeszmédről lejönnöd.

tanato 2014.11.10. 11:09:17

@qkuc: Lehet szidni bentről persze csak nem tartom korrektnek mert van neki hazatérési lehetősége is.Igaz vadkapitalizmusból itthon sincs hiány csak más szinten.

fhdgy 2014.11.10. 11:10:13

A hozzászólásokban felbukkant, hogy a férfiak Ausztriában bunkók, udvariatlanok a nőkkel szemben. Osztrák tapasztalatom nincs, de német igen! A külső szemlélő számára ott is olyannak tűnik a helyzet. De a valóság, hogy az "emancipált" nők Németországban fel vannak háborodva, ha egy férfi a mi, magyar, fogalmaink szerint udvarias(kodik) vele szemben. Ők "emancipáltak", nem fogadnak el kivételezést. Miért raktam az emancipáltat időzőjelbe? Azért, mert egy emancipált nő is igazi nő a lelke mélyén. A lelke mélyén, ezt hangsúlyozom! Mert sokszor megtapasztaltam a német kolléganőimmel, hogy ha a férfi ember nem csak egyszerűen előre engedi vagy kinyítja nekik az ajtót, hanem van benne valami plusz is, akkor mindjárt más a helyzet!
Akkor a válaszreakció egy kedves mosoly, egy kedves köszönöm, stb. stb. Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy egy sima, "gépies" udvariasságra tényleg nem vevők, de ha van benne valami többlet, az mindjárt más. Írom ezt úgy is, hogy már akkor is túl idős voltam ahhoz, hogy én a megjelenésemmel "bűvöltem" volna el az "emancipált" hölgyeket.

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:10:13

@tanato: nem, es a nicknevemben a "dr." is csak egy poen, shit plagi doktorijanak idejebol. Rangidos mernok vagyok egy nagy ipari cegnel, a feladataim koze tartozik az ifjabb/palyakezdo kollegak okitasa is. Epp egy frontalis eloadast tartottam, es sor workshop felvezetesekent.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 11:11:47

@dr. beavereater:
"Ezzel a komboval sehol a vilagon nem fog senki sem kiraly modon elni. Igaz ez a csajozasra is: siman leveszik, hogy a fickoban nincs perspektiva, igy aztan persze, hogy lepattintjak. Amin nem szabad csodalkozni, elvegre gondolom Oo sem kezdene egy magahoz hasonlo szutyok csajjal."

Egy nő ránézéssel két másodperc alatt felméri a férfit.
Hitáról virít, a "nem akarok senki lenni, csak hambisütő még 20 évig" világkép.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 11:11:56

@jOeker: láttam én olyan autót, amire itthon 80-100 ezer volt a havi kgfb, és nem jaguár volt,
de azért én ebből nem általánosítanék.

pappito · http://pappito.com 2014.11.10. 11:13:25

a blogban és a kommentelőkben mélyen csalódtam,

viszont hintanick, le a kalappal, ilyen szép, kitartó és koherens troll kevés van, pláne aki ekkora, elég belterjes közönséget így tud csicskáztatni... well done, komolyan.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 11:13:43

@Mirjam2: Lehet, hogy így van, de akkor miért kommentel és ír posztokat? Önigazolást keres, vagy pozitív visszaigazolást, vagy csak egyszerűen jó kiírni magából a bánatát? Mert hogy kapott már annyi tanácsot, véleményt, de ezek szerint minek?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 11:13:53

@Hari Seldon 2: amivel -hangsúlyozzuk- nincs semmi baj.
csak azt nem látja, hogy ebből házasságot tervezni lehet, mert ketten könnyebb,
de családot alapítani szopás.

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:15:41

@Pernilla: Grazban. Mondjuk ez kisvaros, Becshez kepest lenyegesen kevesebb a bevandorlo es azok kozott is tuleroban vannak a magasan kvalifikalt emberek (rengeteg egyetem es ipari uzem van itt).

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:17:36

@qkuc: errefele autot vezetni egy alom, foleg Budapest utan...

puhacica 2014.11.10. 11:23:07

@Babette.: na majd jól belenézek valamikor.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 11:27:25

@jOeker:
"A parkolásról annyit hogy nagyon drága ha a belvárosban akarsz, jó persze vidéki gyerekként nekem a pesti parkolóárak is annak tűnnek, de számszerűsítve a külvárosban 60 cent per fél óra, napi jegy 7 euro, belváros 90 cent per fél óra és max 3 órát állhatsz egy helyen."
Budapesten a Krisztinavárosban egy óra 440 Ft. Szóval ha a "vásárlóerőt" nézzük, azért az sem kevés.

Taxomükke (UK) 2014.11.10. 11:30:29

OFF
Lehet, hogy már mindenki ismeri, de én csak nemrég tudtam meg, minek a rövidítése a NAV.
Nincs Amerikai Vízumunk.
És hogy van egy társasjáték, amelyet az adóhatóság vezetőivel hiába is akarnánk játszani.
Ez pedig az "Amerikából jöttem..."
Na, elolvasom az írást, de kommentálni nem fogom, mert a befőttek, ugye...

qkuc 2014.11.10. 11:38:32

@Taxomükke: Nyugtával dícsérd a NAV-ot ..., :D.

qkuc 2014.11.10. 11:43:40

@dr. beavereater: Arra gondoltam, hogy nem igazán békés és türelmes vezetővé lettem szocializálva, :))).

2014.11.10. 11:44:54

@pappito: Szerinted mindenki beveszi, amit mond?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 11:51:12

@Taxomükke: mára föl vagyunk mentve!!
kávé alól is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 11:53:36

@qkuc: de Hinta pont azt írja, hogy nem akar változtatni. Neki elég a meki is szakmailag. Talán azt várja, hogy mekis/részmunkás melóból is kispolgári életet lehessen élni, ezt várta a Nyugattól és azért csalódott, mert ezt nem teheti meg.
@Taxomükke: Digger ideiglenesen felfüggesztette az átkot! Úgyhogy hajrá! :D

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:56:21

Egyebkent a post Becsrol szol, de egy grazi busz van a kepen.

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:56:22

Egesz pontosan a jakomini sarkan levo meki elott allo busz. Ha Hinta ott dolgozik, messzire elkerulom a helyet ;D (btw. gonoszkodo szmajli hogy van?)

beavereater [AT] 2014.11.10. 11:59:55

@dr. beavereater: update: beneztem, a posztban nem emliti Becset...

adg 2014.11.10. 12:00:23

@házelőtthinta: "igenis én is megérdemlek egy szerető, kedves barátnőt"
No, hat valassz egyet. Csak lokd oda neki, hogy o jar neked, mert megerdemled.

Pernilla 2014.11.10. 12:03:21

@dr. beavereater: nem lehet Becs, mert szep osztrak lanyokrol beszel :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 12:06:24

Egyébként Hintáról nem először az jutott eszembe, hogy nem kell ahhoz magyarnak/bevándorlónak lenni, hogy az ember kívülálló vagy kiközösített legyen. Ha nem nagyon eltérő a kulturális háttér (pl. burkás afgán nő Norvégiában), akkor szerintem legalább annyira számít a személyiség, mint a származás. Én legalábbis egész életemben mintha egy vékony üveggömbből figyeltem volna a világot és a körülöttem lévő embereket. Nem feltétlenül rossz érzés, csak fura. Amióta kitöltöttem egy Myers-Briggs tesztet, azóta azt is tudom, hogy miért :)
Szerintem ha valaki kicsit kilóg és csodabogár, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elfogadja és meglátja a különcsége jó oldalait ahelyett, hogy keseregne. Mondjuk én könnyen beszélek, mert remekül elvagyok egyedül. Ha Hinta társasabb lény, akkor elhiszem, hogy jobban szenved.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 12:13:50

"Nem tervezgetek karriert, hányok az önmegvalósítástól és nem akarok uborkafára mászkálni, hogy vígan taposhassak onnan lefelé én is"
KEdves hinta, az onmegvalositas nem egyenlo a lefele taposassal, ha nalad igen, akkor a te fejedben van a baj, sajnos.

Az emberek jo resze probal a csaladjaban is, es a munkajaban is kiteljesedni, netan elvezettel csinalni azt. Az, hogy te nem vagysz tobbre nem baj, de akkor ne sirjon a szad, ha ezert epp annyit fizetnek, hogy ne halj ehen. Es mielott nekemesnel, hogy aki nem tanult az annyit is er, nem, nem gondolom igy, es el tudom kepzelni, hogy egy viragkoto, vagy boltos is lehet boldog, pedig lehet nem keres sokat. Tudod a karrier azt is jelenti, hogy olyat csinalj,es azt lehetoleg maximalisan, amit szeretsz is. Attol,h ogy meg neked nem jott ossze, hogy olyan szakmaban legy,a mit tenyleg szeretsz is, az nem masok hibaja.

A multikultival pedig nem lenne gond, en elvezem , hogy szines a vilag, hogy midnenfele ember van, es nem azt nezem, kinek milyena borszine, vangy honnet jott, hanem hogy milyen ember.

qkuc 2014.11.10. 12:17:46

@Réka ‎: No látod, valamit megfogalmaztál, amiben hasonlóak vagyunk. És ami nekem Hintában furcsa, de így rávilágítva van értelme a reakcióinak.

"Szerintem ha valaki kicsit kilóg és csodabogár, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elfogadja és meglátja a különcsége jó oldalait ahelyett, hogy keseregne. Mondjuk én könnyen beszélek, mert remekül elvagyok egyedül. Ha Hinta társasabb lény, akkor elhiszem, hogy jobban szenved. "

A másik kommentedre reagálva, Hinta egy tökéletes 22-es csapdájában találta magát. Ami van, az nem elég, változtatni viszont nem akar (ennek oka már érdekes a többiek kommentjeiből kiindulva, :D). De "azonosulni" nem tudok vele, más célok, eszmék, álmok, elvek mozgatnak az életben.

coeris 2014.11.10. 12:30:05

Erdekes poszt volt, koszi. Sokan sok mindent elmondtak elottem, amivel nagyjabol egyet is ertek. Ami nekem az igazi rejtely, az a celtalansag, az ambicio hianya. Csak ket evvel vagyok idosebb, sosem voltam teperos ambiciozus fajta, sosem voltak meggazdagodos almaim (ezert is tanultam termeszettudomanyt es nem lettem mernok...), sosem "lazadtam" a tarsadalmi rend ellen, de arra sem emlekszem, hogy valaha lett volna tinikorom alatt/ota olyan allapotom, amikor nem volt semmi vagyam, celom, elkepzelesem a jovorol. Nekem ez egyszeruen megfoghatatlan, nem tudom elkepzelni. Es nem csak maganeleti fronton ertem, hanem hogy egy reszmunkaidos diakallasnak kitalalt melo tokeletesen eleg, es el tudna kepzelni, hogy elete vegeeig csinalja.
A masik eszrevetel, hogy ha valaki a mindennapokban szamkivetettnek erzi magat, az hogy hogy a szeles nagy interneteken egy olyan blogon is megfordul rendszeresen, ahol hat lathatoan szinten szamkivetett. Persze elofordulhat mashol is, ahol atlagosan kedveltebb figura.
Mindenesetre a poszt alapjan olyan figura, akinek a kalandjairol szivesen olvasnek egy jo kis noir regenyben (nihilista, megkeseredett, 50es nyomozo), de mondjuk pont kocsmaba/etterembe/pubba nem szivesen ulnek be vele, bocsi. :(
Egyebkent meg sok sikert, hatha egyszer sikerul megis beujitani egy baratnot, az biztos sokat valtoztatna a vilaglatasan.

2014.11.10. 12:34:52

Hinta, nehany kerdes, ha lehet. Ha nincs jogositvanyod, minek auto? Mar tobbszor leirtam neked, a biztositas csak ilyen fiatalon draga.

Jo, hogy tetszenek az osztrak lanyok. Szerinted nem vagy veluk egy ligaban vagy oszerintuk? Te szivesen leallnal egy rwandai kecskepasztor lannyal?

Akkor most, hogy kiirtad magadbol, amit kellett, abbahagyod a napi monoton nyugati kulimunkas szoveget?

Es hol van ilyenkor Dr Andaluz?

Mrs. Clayton 2014.11.10. 12:36:07

@Dragonlady (now in Indonesia): en mondtam, h Nptonban egyszeruen laszoval sem lehet fogni normalis betanitott munkast,

meg az oszi szunet elott vettem fel egy tok normalisnak tuno csajt, a szunet utan persze nem jott vissza

lehet en is raallok a szobakiadasra meg a magyar vendegmunkas betelepitesre

Határátkelő 2014.11.10. 12:38:10

@pappito: Miért csalódtál a blogban? Ezt nem értem.

adg 2014.11.10. 12:38:51

@charlieharper: "Te szivesen leallnal egy rwandai kecskepasztor lannyal?"
Valljuk be, ebben azert van fantazia. Eleg egzotikus. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 12:39:39

@charlieharper: "Akkor most, hogy kiirtad magadbol, amit kellett, abbahagyod a napi monoton nyugati kulimunkas szoveget? "
höhö. not holding my breath :-)

2014.11.10. 12:41:35

@dr. beavereater:

Állítólag nem ott dolgozik, én is kérdeztem a múltkor, amikor arra jártam. Valamelyik külső mekit írta, de már nem emlékszem melyiket.

(Hehe, érdekes nick, pár hónapja szembesültem a jelentésével... :))

Határátkelő 2014.11.10. 12:42:06

@Mr Long (UK): Most ezt legszívesebben kimoderálnám, mert nagyon nem érzem korrektnek, hogy direkt hergeled.

Mr Long 2014.11.10. 12:42:58

@Határátkelő: nyugodtan, nem sertodok meg. ;)

Mr Long 2014.11.10. 12:46:10

@adg [Au, Darwin]: Milyenek az ausztral csajok jut eszembe?

Mr Long 2014.11.10. 12:47:45

@Dragonlady (now in Indonesia): Nalam bezzeg ki akartak (ki is moderaltak, hagytam) moderalni ezt a reklamom :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 12:53:44

@Mr Long (UK): ööö, mi volt ebben hergelés? vagy mit írtál a linkhez? lemaradtam róla ;-)

2014.11.10. 12:54:19

@házelőtthinta: Na ez a kulcsszo, hogy 'megerdemled'. Szerintem az eletben senki nem 'erdemel meg' semmit es senkit, kulonosen nem egy kapcsolatot. Mindenert erofeszitest kell es lehet tenni; te megteszed a toled telhetot, aztan vagy megkapod amire vagytal, vagy nem. Ha igy allsz hozza az elethez hogy te 'megerdemelsz' egy csomo mindent - baratnot, belvarosi lakast, autot, ettermi kajat stb. - akkor mindig elegedetlen leszel. Inkabb ugy lenne erdemes hozzaallni hogy halas vagy azokert a dolgokert amiket a Sors, vagy az elet, vagy nevezzuk akarminek, adott neked. Te nagyon is sokat kaptal mar az elettol, pl. egeszseget, szereto csaladot akik torodnek veled, egy orszagot ahol bekeben elhetsz, munkat, penzt, intelligenciat. Csak rajtad all hogy mit kezdesz ezekkel. Semmi ertelme azon nyafogni hogy ez meg az 'jar' neked, mert az elet egyszeruen nem igy mukodik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:01:03

@Réka ‎: Egyszer vitatkoztunk (remélem, jól emlékszem, hogy veled) a magyar mogorvaságról meg a nyugati bájmosolyról. Eléggé eltért a véleményünk és te azt írtad, hogy belevered majd a 3 éves gyerekedbe az udvarias mosolygást. Persze átvitt értelemben gondoltad, de furcsa volt, sőt, nekem visszatetsző. Egyébként akkor volt 3 éves a lányom :). Szóval nekem a te személyiségtípusoddal eléggé furcsa ezt összevetni. Ha tévedtem és nem veled vitáztam, elnézést kérek! (Egyébként én meg INFP vagyok, ami sok mindent megmagyaráz :)))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 13:03:01

@Réka ‎: Akkor Te egy introvertált típus vagy, csak Te ez elfogadod magaddal kapcsolatban, és jól megvagy vele. Hinta pedig próbál extrovertált lenni, csak nem nagyon megy neki, és ezért keveredik folyamatos konfliktusba önmagával, ez szüli a belső feszültségeit. Meg a sajátos világlátása. Már ha tényleg ilyen a valóságban ???

Kriszta D 2014.11.10. 13:05:05

"Osszegezve: a luzer mindig, mindenhol luzer marad." - hat sajnos azt kell mondanom, hogy szerintem ez a legjobb meglatas mind kozul...

A csajozos reszt egzaltalan nem ertem - mi alapjan varja el hogy egyaltalan szoba alljanak vele a jo csajok?? Bocs, de ezzel a luzer hozzaallassal tenyleg nem fog elobbre jutni annal, hogy a kulfoldi pasiktol irigyli a magyar noket (akik ugye nem is annyira jok, mint az osztrakok...)

beavereater [AT] 2014.11.10. 13:06:45

@Ödenburger [Hu/At]: a nicket a kedvenc hobbim utan valasztottam :D:D:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:07:23

@VPBA: Milyen jót nevetne rajtunk dr.Andalúz :)))!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 13:10:32

@zöldeketbeszélek: Azt mondod? Én csak ilyen "mezítlábas" pszichológus vagyok, csak keveset tanultam az egyetemen. De hát az a szép ezen a fórumon, hogy gyakorlatilag szinte mindenről és mindenhogyan lehet beszélgetni, és nagyjából toleránsak vagyunk egymással. Nem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:13:00

@VPBA: Szóval akkor te pszichológus vagy? Mit gondolsz a személyiségtesztekről? Én meglepődtem, hogy milyen pontos az enyém.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:14:07

juteszembe, én is inkább benefitre mennék, mint hogy ilyen szendvicses zombimunkát csináljak. grrrr. ennél tán még a takarítás is jobb.
(semmi bajom a zombikkal vagy a takarítókkal, de én két óra alatt becsavarodnék.)
ja, vagy tanulnék valamit.
habár nekem is volt olyan diplomás haverom, akinek nem jutott más, csak szalagmunka valami hasonló zombigyárban. sajnos már vagy 5-6 éve elvesztettem vele a kapcsolatot, annyira érdekelne, mi lett vele, pl elszaladt-e nyugatra ő is.

Mr Long 2014.11.10. 13:15:05

@Dragonlady (now in Indonesia): Kivalo lehetoseg. Meg maxnak is volt benne egy cimlap. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:16:54

@Dragonlady (now in Indonesia): Én csináltam mindkettőt. Hát inkább csinálnék pár jóízű hambit meg kávét a vendégeknek, mint ugyanezek hulladékát takarítsam...

qkuc 2014.11.10. 13:17:58

@Réka ‎: @Babette.: No, ezt én is kitöltöttem, :). De érdekelne a véleményetek mennyire helytálló rátok nézve a leírás, :).

2014.11.10. 13:18:21

@zöldeketbeszélek: Nem tartozik szorosan a targyhoz, de a mosoly nem feltetlenul eroltetett 'bajmosoly' amit bele kell verni az emberekbe gyerekkoruktol. A legtobb gyerek akit ismerek magatol is sokat mosolyog jo esetben. Semmivel nem kell jobban 'beleverni' az atlag gyerekbe a mosolyt mint a mogorvasagot. Azt latja hogy ra mosolyognak, a szuleire is tobbnyire mosolyognak pl. boltban, hivatalban, es igy idovel majd o is mosolyogni fog hasonlo helyzetekben. Egyebkent nem annyira rossz az ha kimesz az utcara es nem csupa depressziosnak kinezo emberrel vagy korulveve, csak mondom. En pl. kifejezetten szeretem ha mosolyognak ram, de lehet hogy csak en vagyok ilyen perverz...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:18:40

népszavazás!
index.hu/belfold/2014/11/10/keleten_vagy_nyugaton_legyen_magyarorszag/
ööö, én a nyugatra szavaztam egyébként :-D
mer ilyen kis sunyi kétszínű vagyok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:22:14

@zöldeketbeszélek: nézd meg a zombigyár képét a linken, nagyon durva.
a takarító legalább más mozdulatot is csinál néha, csak erre gondoltam....
mellesleg a szendvicset is meg a takarítást is csináltam még a múlt hét előtt. igaz, nem nagyüzemben, csak napi 5-6 vendégnek :-) na azok tényleg jó szendvicsek voltak. mosogatni viszont soha a büdös életbe nem fogok szeretni. takarítani se. az ilyesmit max elviseli az ember :-(

2014.11.10. 13:22:48

@házelőtthinta:

"egy borsodi zsákfaluban fetrengő félalkoholistának szerinted mennyi pénze van?"

Mit jelent a "félalkoholista"?
Milyen gyakran, mennyit is miért iszol?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:24:22

@Mirjam2: +1
és az még milyen, amikor az ember rájön, hogy egy csomó igazán csóró, nyomorúságos helyen nem bájmosolygnak az emberek, hanem tényleg úgy is gondolják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:27:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, hogy te nem a mekire gondoltál, hanem arra a szenyócsomagoló üzemre! Így már mindjárt más a leányzó fekvése!

Én is utálom a mosogatást és a takarítást, vasalni viszont jó, mert közben lehet filmet nézni és nem kell a saját gondolataimat hallani :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:29:48

@zöldeketbeszélek: én a mekit az olajszag miatt nem bírnám.
vasalás? muhaha :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:30:32

@Dragonlady (now in Indonesia): Ugyan már, csak követed a vezírt, ő is keletre nyit, de nyugatra dobja át a fedett ügynökét (a lányát) :))). Én is nyomtam volna, de Észak nem volt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:32:51

@Dragonlady (now in Indonesia): Jó, hát te kiteregeted a 90%-os párába és kész, itt a nagy magyar kontinentális valóságban ez nem működik :).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 13:33:19

@zöldeketbeszélek: Nem, nem vagyok, azért is írtam, hogy csak keveset tanultam. Egy kis általános pszichológia meg gyermeklélektan. A személyiségtesztekről csak magánvéleményem van, attól függ, milyet töltesz ki? Állásra pályázóként vagy csak a magad jobb megismerésére. És az sem mindegy, mennyire komoly? Kérdezz egy valódi pszichológust, bár szerintem szakmán belül is vannak eltérő vélemények.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:34:59

@Babette.: Látod, a bőréből senki sem tud kibújni :))).

rumitom 2014.11.10. 13:36:35

@pamut: haragszom az alapvetoen inteligens emberekre akik eltekozoljak amit a szuleiktol/termeszettol/istentol kaptak helyzetbe hozva a kevesbe inteligens am motivalt embereket hogy kedvukre tehessenek kart.

Pont az ilyen nem torteto inteligens emberek akik megallithatnak a kapzsisag es idiotizmus tulburjanzasat.

Hacsak hinta nem diagnosztizalt depresszioval kuzdo, nincs mentseg a lustasagara.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:36:54

@VPBA: Aha. Hát, nekem hasznosnak tűnt, mondjuk nem a munka miatt töltöttem ki, csak hogy megértsem, mi a bibi mostanában. Arra jó volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 13:37:55

@qkuc: lenyegeben igen.kiveve, hogy nem vagyok unalmas;)

qkuc 2014.11.10. 13:38:09

@zöldeketbeszélek: Tehát akkor rád (is) nagyjából passzol, ha jól hámoztam ki a sorok között, :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:38:41

@qkuc: hol találtatok online ingyenes Myers-Briggset? amennyire tudom, elég erősen védik, én első nekifutásra nem találok teljes verziót online. pár éve valahol találtam egyet, de elveszett azóta.
(én INFP, de az utóbbi három épphogycsak átbillen, inkább határeset. még csak személyiségem sincsen.....)

2014.11.10. 13:39:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Szingapúr meg Dél-Korea egyáltalán nem rossz példák, hogy pár évtized alatt honnan hova jutottak. Az más kérdés, hogy milyen árat fizettek érte, és fizetnek jelenleg is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 13:40:11

@VPBA: hat ez, amirol beszelunk, a jungi szemelyisegtipusokra alapul,
es nem az ezoterie.hu ra:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 13:40:43

@qkuc: Igen, azt mondhatom, hogy több, mint nagyjából.

qkuc 2014.11.10. 13:41:03

@Babette.: Na majd elolvasom, :D. Egyszer elkezdtem olvasgatni a kategóriákat, amikor a munkahelyi pajtikkal kitöltöttük és meglepő volt, de azért nem győzött meg, hogy működőképes a teszt.

Mj: az enyémben is van olyan, ami rám kevésbé igaz, vagy szeretném ezt hinni, :D. Viszont azon én is meglepődtem, hogy basszus, a lényeg az ijesztően igaz ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 13:43:40

@qkuc: arra figyelj, hogy valojaban milyen vagy. nem azt, hogy hogyan mukodsz . ugy ertem, az ember sokszor csinal olyanokat, amik a tarsadalomban mukodest segitik, de szivesebben tenne maskent.
megfogsz lepodni.

Suhanó táj 2014.11.10. 13:45:35

Hinta, te mindig ilyen negatív voltál? Vagy csak anno valami kihozta belőled?
Nem tudom elképzelni, hogy hogy lehet ilyen hozzáállással élni, mikor fiatal vagy, egészséges és annyi lehetőség van körülötted.

Így kivülállóként azt mondom (nem bántásból), hogy addig nem fogod jobban érezni magad vagy normális barátnőt találni, amíg önmagaddal nem vagy megbékélve. Tudom, hogy ez most pszichoszövegnek tűnik, de az egész posztból az jön le nekem, hogy nem szereted saját magadat, nem tudsz egyedül boldog lenni. Így meg hogy várhatod el, hogy bárki más nyisson feléd.
Annyira alacsonyan van az önbizalmad, hogy az már nekem is fáj...

Annyit azért elértél, hogy ha valaki követi egy ideje a blogot és a kommenteket, akkor már "tudja", hogy ki vagy és általában erősebb reakciót váltasz ki a többségből. :D

Muscari 2014.11.10. 13:47:45

Hinta! Tegnap voltunk sörözni, 3 magyar, egy francia és egy angol. A francia csaj ráadásul be van indulva az én magyar ismerősömre, aki csak kávét főz, a csaj meg tanár. Vajon miért? Lehet, hogy a srácnak nincs sok pénze de van humora és kedves.
Mondd, neked van humorérzéked? Tudsz szépen mosolyogni és kedvesnek, előzékenynek lenni? Rá tudsz úgy nézni egy lányra, hogy arról magától lecsússzon a bugyi?

Kérlek, ezeken gondolkodj el.

Na ennyit mára, vár a ládagyár

Badeni_lakos 2014.11.10. 13:49:55

Örülök neki, h írt egy posztot Hinta, este feltétlenül elolvasom! :)
csak addig is Work...
Legjobbakat mindenkinek!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 13:50:14

@Philosoraptor: naja, erre szoktam mindig mondani, hogy nem tudok mit kezdeni azzal, hogy "kelet", mert tán nem kéne összemosni Iránt Japánnal, Indiát Oroszországgal, és Pápuát Szingapúrral. ja én Kínát mondjuk Örményországgal, csak hogy a legnépesebb országot is mondjam, meg egy keresztény országot is, ha már lista.
engem ez a putyinista vonulat nagyon megrémít. ennyire nem tanultak ezek a történelemből? ennyire el lehet adni mindent és mindenkit harminc ezüstért?
@qkuc:
@zöldeketbeszélek:
ja hogy magyarul, na ez eszeme se jutott, így rákeresni :-)))) köszi. angolul nagyon jogvédett és fizetős (gondolom magyarul is, csak nem mentek utána leszedetni mindenhonnan...)

qkuc 2014.11.10. 13:50:58

@Babette.: oké, :). Lehet még egyszer megcsinálom, bár az INTJ alapból találó, de a szociális érzékenységem fejlettebb, :D.

qkuc 2014.11.10. 13:53:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Amint látod ... Engem Gorbacsov beszéde gondolkodtatott el,a mit a berlini fal lebontásának 25. évfordulóján tartott. Újra éleződik a konfliktus és tér vissza a hidegháborús hangulat. Vajon kit/mit fognak beáldozni a nyugalom megőrzése érdekében ...?

adg 2014.11.10. 14:01:58

@Mr Long (UK): A tegnapi posztnal vannak kepek. :)
Egyebkent eleg binarisak. Vannak a tiptop kisportolt csupafitt csajok, meg vannak a 160 kilosak. Kortol fuggetlenul. A hatarmezsgye eleg vekony. :) Szegeny Max nem erezne jol magat, nem divat a sok smink szerencsere.

Mostmar latom hogy oreg kollegamnak igaza volt. Azt mondta, hogy ahogy az ember oregszik, egyre tobb jo no lesz korulotte (es egyre kevesebbet tud nekik artani :-D). "mikor 20 eves voltam, meg csak a 18-25 eves lanyokat vettem eszre, 40 evesen meg mar 18-45 kozt is remek nok voltak, ma meg mar egy 60 eves is lehet jo no, lassuk be, sokkal nagyobb a valasztek. De mire megyek vele?" :))
Szoval en latok sok szepet, mert azt akarom latni, mindenben azt keresem inkabb, ami tetszik. Nagyon klassz azsiai lanykak is vannak nagy szamban, roppant mutatosak. Ez nagy elonye Darwinnak - mar akinek. Nekem tetszenek.

pasztasuta 2014.11.10. 14:09:36

@Mirjam2: "En pl. kifejezetten szeretem ha mosolyognak ram, de lehet hogy csak en vagyok ilyen perverz..." szerintem nem vagy perverz, en is szoktam mosolyogni az utcan es itt random bacsik es nenik visszamosolyognak es koszonnek csak ugy. :)

Ladislav 2014.11.10. 14:10:53

Már megkapta Hinta a bevezetőben leírtakat, így csak ehhez szólnék hozzá :
"Vegyülni viszont nem egyszerű dolog. 2,5 év alatt én például egyetlen osztrák barátra, de még csak haverra se tettem szert. De ugye ez nyilván az én hibám, mert nem vagyok képes integrálódni... Ezt majd azokkal szeretném elsősorban megbeszélni, akik már ültek tök magányosan hónapokon át kis kocsmákban (vagy bárhol), és megtapasztalták milyen is az igazi kirekesztettség. Mikor egy társadalom peremén evickélsz csak. "
Első történet: Ismerek egy leányzót, aki majd 5 évet dolgozott Bécsben. Magyar szemmel olyan átlagoska, de nagyon jó a hangja és természete, valamint kifejezetten barátságos személyiségű. Ő azt mondta, hogy azért jött haza, mert kint élete végéig ugyanaz maradt volna (takarító). Nem barátkoztak vele az "őshonos népek", csak a felszínen voltak vele kedvesek, az osztrák fiúk kurvának akarták, és kifejezetten jó angol, német és talán olasz nyelvtudással sem tudott előrelépni az évek alatt.
Második történet: Egy nagyon jó barátom kiment Salzburgba évekkel ezelőtt, mert itthon nagyon nem tudott megélni a fizetéséből. Kifejezetten zárkózott, magyaron kívül nyelvet nem beszélő ember. Egy ismerős segítségével, egy helyi munkaerő közvetítőn keresztül felvették egy, a valós képzettségétől alacsonyabb színvonalú helyre, betanított munkásnak, egyetlen magyarként, igazi osztrák környezetbe. Azóta jól érzi magát, kifejezetten megnyílt, szereti a főnökeit, a kollégáit, akik mára teljesen befogadták, közös bulik, segítség kérések, stb., és nem mellékesen egy nem kifejezetten szegény osztrák lány a barátnője. Már nem akar hazajönni.
Nem tudom mi a tanulság.

Ladislav 2014.11.10. 14:12:13

@tableno: "Nagyon jok a kommentek. Lehet,hogy megis jo nap lesz ez :-) "
:-D

2014.11.10. 14:12:43

@Badeni_lakos:

Válaszoltam az emailedre, megkaptad? Csak mert semmi visszajelzést nem kaptam tőled azóta....

Ladislav 2014.11.10. 14:14:28

@Dragonlady (now in Indonesia): "Nagyon jok a kommentek. Lehet,hogy megis jo nap lesz ez :-)"
:-D

Ladislav 2014.11.10. 14:15:24

@tableno: Bocsi, de nem Neked akartam küldeni az előzőt...

2014.11.10. 14:18:55

@komisz_kölök:
"ket es fel eve Ausztriäban elö harmincas mernökkent nagyon egyet tudok veled erteni. A következöket tennem hozzä:
- en is azt hittem, hogy az oszträkok nem barätkoznak, mielött megtanultam rendesen nemetül."
2 es fel ev alatt megtanultal rendesen nemetul. Ez igen! Gratula.
@dr. beavereater:
"a nicknevemben a "dr." is csak egy poen"
a beavereater is poen?:))) Kanadaban a beaver nem csak a hodot jelenti:)
"Oo sem kezdene egy magahoz hasonlo szutyok csajjal."
Miert, aki exalkoholista es betanitott munkas, az mind szutyok szerinted?
@házelőtthinta:
"Egyébként meg szerintem igenis én is megérdemlek egy szerető, kedves barátnőt."
Addig orulj, amig nincs egy "szereto, kedves baratnod"!!:))))
Olvass Esther Vilar-t!:))))

Ladislav 2014.11.10. 14:20:28

@dr. beavereater: "En - ellentetben az osztrak kollegakkal - megfogom az ajtot a holgyeknek, eloreengedem oket, elore koszonok, ugy altalaban udvariasan es uriemberkent viselkedek (igy neveltek), es ettol ok el vannak ajulva."
Sok nőnél ez már alapelvárás és figyelemre sem méltatják. Ellenben, ha nem kapják meg azt, ami szerintük alapból jár, akkor szemetek a férfiak. Ilyen ez az egyenjogúság. Természetesen a normális, korrekt hölgyek (nagybetűvel) ezt megérdemlik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 14:38:36

Bocsánat hogy nem válaszolok mindenkinek,csak gyorsan reagálva pár kommentre nagy vonalakban :

Nem értem miért vagyok lúzer. Ezt megmagyarázná valaki? Aki megelégszik a segédmunkás élettel, az miért lúzer? Nem arról picsogok hogy miért nincs bwm, hanem arról hogy szerintem az ilyen egyszerű melósoknak nincs igazán jóléte Nyugaton sem. Nem érzem alapvetően rosszul magam. Mivel van mit enni, van hol aludni. Egészségem is úgy ahogy van. Tehát egy ép,egész ember vagyok, nincs okom panaszra. Azonban szerintem jogom van felemelni a hangom ha arról beszélnek állandóan hogy Nyugaton minden szép és jó.

Azt sem értem hogy barátnőt miért ne várhatnék így. Aki csóró annak nem lehet, vagy mi? Én értem hogy nem feltétlenül az ilyen srácok a lányok kedvencei, de én is ugyanolyan ember vagyok mint a mérnök úr. Lehet nincs rolexem, meg szép autóm, de ugyanolyan férfi vagyok mint ő.

Azt se értem ez miért gyerekes, ahogy hozzáállok az élethez. A felnőtt lét csak annyi lehet hogy beállunk a sorba törtetni?Minden más viselkedés,szemlélet deviáns?

Ki vagyok magammal békülve. Hol szidtam magam? Hol írtam hogy utálnám magam? Nem utálom magam. Objektíven látom hogy finoman szólva se vagyok túl versenyképes pl a húspiacon,csúnyán fogalmazva. Ennyi az egész. Lehet vihogni, meg lehet őszintének lenni. Én az utóbbit választom inkább.

Miért nincs ennek semmi értelme? Tehát az összes hasonló melós élete értelmetlen akik nem vágynak karrierre?

Köszönöm hogy kezelést javasoltok, de semmi szükségem kezelésre. Nem akarok törtetni, ilyen egyszerű. Aki pedig ezek után megszól hogy én mit akarok az élettől, annak javaslom hogy húzzon le 1 hónapot akár a mekiben, a forró grill mellett. Utána mondja hogy lusta vagyok.

Egyébként ha jól megtanulok németül(=folyékonyan,most nagyjából erős középszinten állok) akkor talán beiratkozok valamilyen tanfolyamra. Valami nagyon alap dologra. Arra gondoltam hogy szívesen lennék pl kórházakban betegtologató. Ahhoz milyen tanfolyam kell? Ahhoz is egyetem kell már?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 14:38:36

Azt meg nem értem hogy miért neveztek szutyoknak engem(burkoltan kissé). Ezen azért kicsit felháborodtam. Megérteném ha valami segélyen fetrengő drogos lennék, aki még szociális bérlakásban is él,de én tisztességesen húzom az igát!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 14:52:29

@Ladislav: bevallom, én ezt az ajtós dolgot soha nem értettem. akkor értem, ha valakinek tele van a két keze, vagy láthatóan nehezen mozog, vagy nehéz az ajtó, és megvárja azt, aki mögötte jön. ilyesmik. akkor viszont nemre való tekintet nélkül.
ja és a kedvesen és úriemberként (úrinőként) viselkedés is szerintem kijár mindenkitől mindenkinek.
vagy legalábbis nekem furcsa az, ha valaki a nőkkel nyáltenger, de a férfitársaival utolsó bunkó paraszt. mert akkor az egész képmutatás és nincs mögötte semmi emberi tartalom.
nekem legalábbis.

tableno 2014.11.10. 15:03:58

@házelőtthinta: "Azt sem értem hogy barátnőt miért ne várhatnék így. Aki csóró annak nem lehet, vagy mi? Én értem hogy nem feltétlenül az ilyen srácok a lányok kedvencei, de én is ugyanolyan ember vagyok mint a mérnök úr. Lehet nincs rolexem, meg szép autóm, de ugyanolyan férfi vagyok mint ő." - na akkor most gondolkodj egy kicsit el ezen. Most komolyan rajtunk akarod számonkérni, hogy miért nem kellesz a csajoknak? Vagy a csajokon? Senkinek sem kötelező veled kavarnia, ha nincsen kedve hozzád. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy megpróbalod megérteni, mik a vonzó és kevésbé vonzó tulajdonságaid, és annak megfelelően alakítani magadat. És olyan nincs, hogy "megérdemled". Mert akkor a kiszemelt lány is megérdemli George Clooneyt - helyetted.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 15:04:16

@házelőtthinta: "arról beszélnek állandóan hogy Nyugaton minden szép és jó."
bocs, de ezt honnan veszed?
Amit olvastam HÁ posztot, abban mindegyikben volt negatívum... egyszerűen arról van szó a legtöbb esetben, hogy az új választott országban több a pozitívum, míg a negatívum, illetve több a pozitívum, mint Magyarországon volt. És ez sem általánosan mindenkire ráhúzva, hanem mindig csak az adott posztoló szemszögéből.
Ezzel pontosan mi a baj?
(Bár ezt már többször is megkérdeztem Hintától és sosem érkezett rá válasz, ami annak a jele, hogy rátapintottam valamire (nem Hinta bicepszére) :))

beavereater [AT] 2014.11.10. 15:08:26

@Cascabel: tudom, mit jelent a beavereater... ;)

beavereater [AT] 2014.11.10. 15:08:26

@házelőtthinta: ki kell, hogy abranditsalak, de a parkapcsolati "piacon" te nem vagy ugyanolyan ferfi, mint a "mernok ur". Egyszeruen mas a szinvonalad. Es itt nem penzrol (rolex meg bmw) van szo.

Azt sem irta is soha senki, hogy nyugaton a betanitott munkasnak arany elete van. Azt irtak, hogy ha _kemenyen_dolgozik_, akkor beosztassal megel, es van elorelepesi lehetosege.

beavereater [AT] 2014.11.10. 15:08:26

@házelőtthinta: azt ugye tudod, hogy nincs olyan, hogy ex-alkoholista. Alkoholista van csak, aki most eppen nem reszeg. Ezzel szerintem megvalaszoltam a kerdesedet.
Ahhoz, hogy olyan eleted legyen, amilyenrol almodsz, sokat kell tanulni. Aztan meg sokkal tobbet. Aztan meg sokkal tobbet kell dolgozni. Ugyanis ebben a vilagban egy dolog jar minden embernek: a szaja.

Warlimont 2014.11.10. 15:08:26

"otthon voltam kétszeresen bukott munkanélküli alkoholista", irja a posztolo, nem tul biztato alapok. Es erre itt most az apja mosogat, ö a mekiben galyazik, es ha ennyi csapas nem eleg, mindennnek tetejebe osztrak lany se akad.

De ha volt batorsagod kimenni, es tudtal elindulni, ne most allj le, hulyeseg leragadni a luzer McDonalds-szinten, ez max dobbantonak elfogadhato. De erre berendezkedni, ahogy a posztolo tervezi?? :) :) Negyvenevesen is jo buli lesz? Es karriered csucsa, hogy egyszer te voltal a honap dolgozoja, es az ev vegi ceges bulin ezert a Ronald McDonald bohoc adott egy szajrapuszit? :)

Remlem, nem az otthoni alkoholista alapokkal ulsz be "tök magányosan hónapokon át kis kocsmákba", mert ha (bocs a kifejezesert) kocsmaban felig-egeszen bebaszva akarsz nivos kullemu lanyokat felszedni a sarokbol, egyedul ulve, az itthon se menne könnyen.
Szoval szerintem kene valamiterv a jövöre nezve, amig nem kesö.

"Szolid, lágy romantikával gondolok a magyar-osztrák kapcsolatra, és el akarom hinni, hogy ez a két nép szereti egymást és tényleg testvérnépnek tartanak, ahogy mi is őket."
Mitöl testverek? I. Ferdinanddal kezdödöen 1526-tol evszazadokon at a gyarmatuk, a szolgaik voltunk, max az utolso 40 evre voltak kenytelenek fogcsikorgatva Monarchiakent több jogot adni, mert akkor mar rosszabbul ment egyedul a szekeruk. Meglepödnek, ha testvernepnek tartananak, es öszinten kivancsi lennek ra, hogy nez ki egy osztrak gimnaziumi törtenelem tankönyvben mondjuk a Rakoczit vagy a Kossuthekat targyalo fejezetek.

beavereater [AT] 2014.11.10. 15:08:30

@tableno: kar hogy itt nincs upvote, erre nyomnek tizet-huszat ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:12:14

Off de nagyon:

Most láttam egy olyan szinten elmebeteg reklámot, hogy azt nem hittem volna...ifjú férj kosármeccsen, ifjú feleség a padon. Férj ránéz az asszonykára, az üdvözült arccal felmutat neki - a meccs közben! - egy kis kék rugdalózót. Minden megáll, férj felhívja a bankot személyi kölcsönért. Gyengéd zene, gyengéd mosoly, gyengéd fények.
Juhú, ha ez nem veszi el a pasik kedvét a gyerekvállalástól, hát semmi :)))!

2014.11.10. 15:14:09

@Dragonlady (now in Indonesia): www.humanmetrics.com/cgi-win/jtypes2.asp. Nem tudtam milyen 4 beturol beszeltek, de utananeztem, azt hiszem ilyen tesztre gondolsz...

2014.11.10. 15:20:34

Abban igaza van amit az elrjen ir hogy a multikulti europaban nagyon kezdetlehes ehyszeruen nem vagyunk toleransak es ez ertheto is egy bizonyos letszam felett ellensegkent kezeljuk a bebandorlokat .es ezzel egyik eu orszag sem tud mit kezdeni.a tobbire hst mit mondja,ha o happy igy hogy hamburgrtezik am legyen ,de ezzel a munkaval illetve a sajat eletevel ne altalanositson ne gindolja hogy minden ketkezu munka ugyanazt az egzisztenciat vagy nyomort ha igy jobban tetszik kepes adni.oszintenek oszinte es az irasabol kitunk hogy eretsegije van de ha igaz amit irt hogy 23 eves? Akkor szerintem elotte meg az elet abszolute megalja a hekyet hogy ennyi idosen hamburgerezik es kinlodva tartja el magat ,viszont kap egy nyelvet es van meg rengeteg ideje.

2014.11.10. 15:21:18

@pasztasuta: Ez jol hangzik, de lehet hogy attol van mert az olasz neniket-bacsikat fakanallal kergettek gyerekkorukban az asztal korul hogy 'addig verlek amig nem mosolyogsz!' :)

2014.11.10. 15:21:25

Bocs az elutesekert telefonrol vahyok

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 15:22:15

@stef55: latom, a te nickeden voltam bejelentkezve a bloghu szerint:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 15:23:01

@zöldeketbeszélek: azen kedvencem a "ferfi tisztitasi utmutato":(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 15:24:12

@házelőtthinta:
"hogy lusta vagyok."

igenis lusta diszno vagy.
mert nyafogsz, es egy lepest sem teszel, h jobb legyen

2014.11.10. 15:25:01

@Babette.: Nekem is szokot ilyet csinalni,de mihelyst elkuldod az uzenetet atugrik a sajat nevedre,

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.10. 15:25:51

@zöldeketbeszélek: Ezt most mér' kellett! Itt mi mindannyian Hinta lelkivilágát próbáljuk ápolni, aztán még nő sem jön össze szegények, Te meg már itt a gyerekvállalást emlegeted. :)))
Viccet félretéve: én azért látom a fejlődésre törekvés jelét nála a kommentjei alapján. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:25:53

@Babette.: És az anyu okos, tomival mos? Persze apu meg egy idióta, aki nem tudja elolvasni a címkéket...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:26:43

@Jani haverja: Ez nem hinta, csak egy hintagenerátor. Sablonokból építkezik, milyen fejlődést látsz?

2014.11.10. 15:27:00

@Ladislav: A kommented ravilagit a dolog lenyegere: nincs tanulsag, nincsenek altalanos receptek. Megprobalja az ember a tole telhetot megtenni (jobb esetben), aztan a tobbi a szerencsen vagy a sorson vagy ki tudja min mulik.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 15:27:26

@zöldeketbeszélek: @Jani haverja:
Na, ez én voltam, csak megint elb@szarintottam. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 15:29:04

@zöldeketbeszélek: Hát, hogy most már elmenne akár betegtologatónak is. Az nem fejlődés? De lehet, hogy megint csak témát akar adni nekünk. Azért elég jó közönség vagyunk, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 15:33:06

@zöldeketbeszélek: nem, apu azert idiota, mert csak lecseszik, mikozben segiteni akar.
a reklamok tele vannak szexizmussal:(

pasztasuta 2014.11.10. 15:36:28

@Babette.: Oh, en meg Pernilla neven. De akkor megnyugodtam, hogy nem az en profilom orult meg.
@Pernilla: te meg en vagy veletlenul? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 15:38:31

@zöldeketbeszélek: hú hát nekem se hároméves gyerekem sincs, se a verés híve sem vagyok, úgyhogy lehet, hogy nem én voltam, vagy esetleg valami túlpörgött vitába belelendülve sarkosan fogalmaztam... valami olyan kommentemre emlékszem, hogy a mosolygós-mogorva tengely nem amerika-magyar szinten oszlik el, inkább személyiség kérdese: nem kell magyarnak lenni ahhoz, hogy az ember ne akarjon mindenkivel társalogni, és amerikai is lehet befordult ember :)
@qkuc: nekem olyan szinten találó volt, hogy a mai napig emlékszem a katarzisszerű érzésre, amivel az INFJ jellemzést olvastam. Hirtelen kb. az egész életemben érzett dolgok magyarázatot nyertek, minden kristálytiszta lett. Ez és Susan Cain "Quiet" c. könyve voltak azok az eszközök, amelyekkel végre megtaláltam a saját kis kuckómat a mátrixban. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:39:27

@Babette.: Ugyan már, ez nagyon hízelgő, nem gondolod :))))?

Pernilla 2014.11.10. 15:40:31

@pasztasuta: en munkahelyi PC-röl vagyok, ugyhogy nem tudom, te vagyok-e :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:44:23

@Babette.: tele bizony :(.

@Réka ‎: Átvitt értelemben ment a vita, de már igazán nem lényeges :). Ami lényeges, hogy ki milyen személyiség. Gondolj bele, ha a nickje mellé mindenki kiírná a bűvös négy betűt, mennyivel kevesebb összetűzés lenne. Vagy legalábbis tudnánk, hogy miért mászunk falra egyik vagy másik nicktől és vica-versa.

pamut 2014.11.10. 15:45:01

@Babette.: Sikerült.

@Captain Hanky: köszi.

@rumitom:
Mintha nem ugyanazt a posztot olvastuk volna. Lustaság? Ha jól értem, ez a srác két éve keményen dolgozik egy mekiben. Az nem egy leányálom meló, én pl. lehet nem is bírnám. Nemhogy nem lusta, de keményen dolgozik.

Az meg hogy mennyit kapott a szüleitől/természettől az nagyon is kérdéses, tekintve hogy saját bevallása szerint exalkoholista, márpedig az én élettapasztalatom szerint az alkoholizmus nem csupán önmagában betegség, hanem egy valami súlyos probléma, rossz élet tünete. Itt elég komoly fiatalkori bajok lehettek, és hozzáteszem ha valóban legyűrte az alkoholizmust, az egy óriási teljesítmény, sok százezer magyar ember nem képes ugyanerre (meg tán nem is akarják, mert csak tompán bírják elviselni az életüket). Ő meg leküzdötte, kiment, és - még ha egy nagyon szerény, de akkor is - önálló egzisztenciát teremtett gyenge nyelvtudással és felteszem komolyabb iskolai végzettség nélkül. Ez komoly eredmény. Kíváncsi vagyok ilyen háttérrel, ilyen előzményekkel, ilyen mélységből hány magyar fiatal jut el ideáig.

És függetlenül a személyétől, az is megérne egy misét, hogy a "törtetés" az pozitív vagy negatív érték, és abszolút nem vagyok biztos benne hogy pozitív. Persze lehet nem pont erre a szóra gondoltál, hanem mondjuk egy kis egészséges ambícióra, ami már oké, de szerintem nem lehet mindenkitől elvárni hogy állandóan hajtson előre. És mint írtam hinta hátterével egészen másképp kéne bekalibrálni az elvárásokat meg a reális mozgásteret.

Szóval én nagyon nem ítélkeznék a helyedben. Én sem akarok ítélkezni, mert azért még most is nagyon keveset tudok erről a fiúról, de ami a posztban szerepel, az alapján szerintem nem lehet olyanokat leírni róla amiket te írtál.
(Amúgy biztos bele lehet kötni ha akarunk, ez amúgy is népszerű és tökélyre fejlesztett magyar hagyomány, de hát nem ki nem mondott hülyeségeket huszonéves korában, én pl. biztos mondtam, pedig jobb hátterem volt mint neki, meg tanulhattam is, stb. Hinta már sok hülyeséget írt itt kommentekben, de ha végre írt egy elfogadható posztot akkor szerintem adni kéne neki egy esélyt, hogy legalább itt ne érezze magát kirekesztettnek.)

pasztasuta 2014.11.10. 15:45:17

@Pernilla: Most hangosan felnyihogtam.. :D

2014.11.10. 15:45:27

@Réka ‎: Ez az - szerintem senki nem azt irta hogy Nyugaton minden szep es jo, hanem maximum azt irtak sokan akik Nyugatra koltoztek hogy ok ott szemely szerint jol erzik magukat. Szoktak ide irni rendszeresen olyanok akik Mo.on erzik jol magukat, mint pl. Bpetya sot egy nemet lany is aki Mo.ra koltozott, es szerintem senki nem vitatkozott veluk es probalta direkt bebizonyitani hogy marpedig Nyugaton jobb. Hintaval kapcsolatban az zavarja a legtobb embert hogy o nem Mo.on el, illetve soha nem probalta eltartani magat ott, de kozben allandoan azt hajtogatja hogy Mo.on jobb mint Ausztriaban (vagyis inkabb mindket helyen ugyanolyan rossz) - ez igy nem igazan hiteles.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:49:42

@Babette.: Bocsi, látod, hogy viccelt :). Érdekes, vannak akik hízelgőnek éreznék, hogy tartanak tőlük :).

Hari Seldon 2 2014.11.10. 15:50:49

@charlieharper:
Hol van Andalúz?
Ne viccelj, most jönnek a sötét téli napok Norvégiában, ilyenkor több a munkája, nincs ideje hozzászólni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 15:51:21

@pamut: Én dolgoztam mekiben, egy éven keresztül. Sokkal keményebb melóim is voltak. Nem kell annyira beájulni tőle, 16 éves nyüzüge diákok is végignyomták mindig a műszakokat.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 15:54:00

@Dragonlady (now in Indonesia):
Miért nem inkább keletre szavaztál?
Közelebb szavaztad volna magadhoz Magyarországot... :-)

2014.11.10. 15:58:30

@dr. beavereater:

azt gondolom tudod, hogy elsosorban nokre hasznaljak ;)
(legalabbis amennyire tudom. )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 15:59:27

@Hari Seldon 2: hát én ettől a keleti nyitástól, a korrupt, elnyomó államokhoz dörgölőzéstől pont ugyanolyan hidegrázást kapok, mint minden normális ember.

2014.11.10. 16:00:29

@Dragonlady (now in Indonesia): Ők alapból kommunisták (voltak), amióta közük van a politikához. Nem csodálom, hogy vonzódnak a kelet felé.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 16:03:32

@Warlimont:
"Meglepödnek, ha testvernepnek tartananak, es öszinten kivancsi lennek ra, hogy nez ki egy osztrak gimnaziumi törtenelem tankönyvben mondjuk a Rakoczit vagy a Kossuthekat targyalo fejezetek. "

Talán ha két sorban elintézték, hogy a spanyol örökösödési háborút még Rákoczi lázadása tette bonyolultá... (na ez pont két sor volt) Kb, ennyire volt nekik nehéz. Ugyanis a főhadszíntéren leharcolt csapatok, és a magyar (!) főurak egy része elintézte a "Rákoczi szabadságharcot".
Kevéssé köztudott, de egy nyílt színű rendes csatában sem nyertek a magyarok 1703-1711 között.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 16:07:52

@Dragonlady (now in Indonesia):
Mit csodálkozol? Korrupt a korrupthoz közeledik.
Szerinted nem folyt pénz a baltás gyilkosnál valamerre? Vagy Paksnál, vagy a Déli Áramlatnál? vagy a gázüzletben?
Szerintem te is tudod a választ.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.10. 16:09:06

Anelkul, hogy belemelyedtem volna a reszletekbe, nekem az jott le, nagyon leegyszeusitve persze, hogy egy maganyos ember probal kapcsolatokat talalni. Talan gatlasai vannak, amelyek a helyzetebol v.a szemelyisegebol fakadnak.meg egy alapvetoen gatlasos ember is jobban megnyilik, ha olyan emberekkel talalkozik, akikkel hasonlo azwrdeklodesi kore.Miert nem keresel egy meetup csoportot, amely kozel all hozzad? Www.meetup.com

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 16:09:09

@zöldeketbeszélek: vannak dolgok, amikkel nem viccel az ember.

2014.11.10. 16:11:57

@Hari Seldon 2:

Ennel erdekesebb, hogy hogyan eltek meg Trianont. Szerintuk ugyanis Trianonkor elvesztettek Sudtirol-t es Deutsch-Westungarn egy reszet!! Nem arrol szolnak a torikonyvek, hogy megkaptak Burgenlandot, hanem hogy elvesztettek teruletek, amiket a magyarok elvettek toluk!!

Az is teny, hogy a Monarchiara ok is legalabb akkora nosztalgiaval tekintekenek, mint a magyarok jo resze, es a kornyezo nepek kozul talan meg minket szeretnek a legjobban. A nemeteket pl. sokan kimondottan nem szeretik Ausztriaban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:14:42

@dr. beavereater:

Lefordítom : a mérnök úr minőségi ember, a melós (hinta) meg gagyi ember. Nagyjából ennyi. Én nem gondolkodom kasztokban. Minden ember egyedi és megismételhetetlen. Minden ember értékes! Egészen addig amíg megőrzi emberségét.

@Warlimont:

Nem olyan alkoholista vagyok egyébként, amit itt lefestegettél. Orvosilag szerintem az vagyok, gyakorlatban meg nem. SZeretek inni, ennyi az egész. Minek éljek ha nem élvezhetem kicsit se? Nekem szükségem van rá néha hogy felemeljen magasba a tündérszárnyú alkohol és repítsen a fellegekben...

Egyébként igen, mint mondtam nem tervezgetek karriert. Talán szívesen csináljék mást is később, de melós szeretnék maradni. Semmi törtetés.

2014.11.10. 16:14:55

@Hari Seldon 2:

Ja, es a szabadsagharcokat sokkal inkabb az elnyomott parasztsag lazadasakent es a magyar nemesseg erdek-harcakent eltek meg, nem nemzetisegi alapu szabadsagharckent. Ennek oka, hogy a magyar arisztokracia egy jelentos resze a szabadsagharcok alatt is hu maradt a csaszarhoz.

beavereater [AT] 2014.11.10. 16:16:18

@Warlimont: igen, ez a "testvernep" tulzas. Az "ecceru" emberek szintjen a magyarokat ugyanolyan balkani szutykoknak tartjak, mint a szerbeket/horvatokat/albanokat/torokoket stb. Egy szinttel feljebb, ahol kicsit magasabb a kultursaltsagi szint, van valami alap joindulat. Viszont barmelyik szintrol is beszelunk, bizonyitani itt a kulfoldrol erkezonek kell, ha magyar, ha szuaheli, ha amerikai, tokmindegy. Ingyen nincs semmi. Se penz, se joindulat, se elismeres.

Shoyu 2014.11.10. 16:16:18

Igazából a számokat se értem ebben a posztban. Néhányan 1200-1300 euróról írtok, ha valóban ennyit keres a posztíró, az egyáltalán nem rossz összeg hamburgersütögetésért. Sőt, az még egy osztráknak, németnek sem annyira alacsony jövedelem (mondjuk nyilván csak a kevésbé magas presztízsű állásokra gondolok). Szerintem ennyi fizu mellett szívás leginkább akkor van, ha valaki egyedül megy ki, neki össze kell költöznie minél több bevándorlóval 2-300 euróból szerintem már kijön a lakbér, rezsi. Hinta a testvérével lakik, az egyik legolcsóbb lakásformában, mondjuk 300 lehet amit lakhatásra fordít. számomra érthetetlen, hogy miért szoba-konyhában van, találhatnának olyan lakást is, ahol van két szoba, konyha külön. Mindegy, az ő dolga. Marad közel 1000 euró, még ha hetente el is költ 50-et kajára, az havonta csak 200, marad 800 euro. Az pedig nem kevés pénz, persze ha ebbők kell törleszteni a magyar devizahitelt, akkor értem, de ha nem, akkor mégis mi a francért gond kifizetni 3 eurót a sörre a kocsmában?
Azt továbbra is fenntartom, hogy ha ennyire nem jól érzi magát és nem jön ki normálisabban a pénzéből, akkor nyomorogni nem érdemes külföldön, haza kell jönni, amit ő leírt, azt egy magyar mekiben is (talán) ki lehet hozni: mekis fizu: 80 e (csak becslés), szobabérlet rezsivel: 30 e, marad 50e, ugyanott vagyunk, ebből itthon is lehet kajálni, sörözni.

beavereater [AT] 2014.11.10. 16:16:18

@Babette.: nekem a "tettem ide egy rejtett fufoltot anyanak" c. mosoporreklam. Ha az en gyerekem csinalna ilyet, nem uj mosopor kellene, hanem ugy gyerek ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:16:18

@Babette.:

Képes vagy megérteni hogy jól érzem magam? Hiányzik az érintés. Egy kedves lány, aki meleg étellel vár (ha éppen ő szabados) és meleg öleléssel, forró csókokkal. Ez annyira nagy elvárás? Túl nagyok az igényeim?

beavereater [AT] 2014.11.10. 16:16:18

@Babette.: ja, meg egy regi klasszikus "es csak mosogat, es mosogat, es mosogat ..."

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:16:18

@zöldeketbeszélek:

Neked nem értem mi bajod velem. MIndenkit utálsz aki nem vágyik felfelé és megelégszik az egyszerű, szürke élettel?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:16:18

@pamut:

köszönöm hogy valaki végre leírta hogy nem lusta ember az aki dolgozik!

Ronnie_27 2014.11.10. 16:17:03

Nem értem, miért meglepő bárki számára is, hogy a szép osztrák lányok nem állnak szóba a kelet-európai férfiakkal.

Magyarországon milyen sikere lenne a nőknél (főleg a szép nőknél) egy román vagy ukrán vendégmunkásnak, aki alig tud magyarul, ezért a legjobb esetben is csak felszínes dolgokról lehet vele beszélgetni, és nincs egzisztenciája. Leszámítva, ha a szóban forgó férfi egy modellcsávó. :-)

Egy átlagos osztrák lány előtt előtt sorban állnak az értelmes, tájékozott, egzisztenciával rendelkező osztrák pasik.

Captain Hanky 2014.11.10. 16:17:03

Érdekes látni hogy az ismert hintaszakertők akik eddig azt hangoztatták, hogy nem kell vele foglalkozni, ignorálni kell stb., már reggel óta rendületlenül rágják ezt a csontot.

beavereater [AT] 2014.11.10. 16:17:03

@Ödenburger [Hu/At]: gunynev a leszbikre? ezt nem tudtam, ez valami kanadai szleng... :D En ferfi vagyok... :D

Shoyu 2014.11.10. 16:17:03

Írtam egy teljesen átlagos normális hsz-t. Itt minden ki van moderálva? Vagy zárt csoport írhat csak ide?

2014.11.10. 16:25:34

@dr. beavereater:

En egy amerikai filmben hallottam par honapja... de lehet, hogy kanadai volt a szovegiro... :D

2014.11.10. 16:36:00

@dr. beavereater:

Ezzel nem ertek egyet. En sosem tapasztaltam lenezest. Szo szerint soha. Biztosan itt is van 1-2 idiota naci, mert ilyenek mindehol vannak (Mo-on is), de nagy tomegben biztosan nem jellemzo. Eleg jol beszelek angolul, amitol az osztrakok jelentos reszenek valamiert azonnal komplexusai tamadnak... (ezt mondjuk soha nem ertettem) Mivel a nemetem elegge gyenge, ezert legtobbszor alapbol angolul szolalok meg, es amikor latjak, hogy folyamatosan es jol beszelek, akkor rogton szabadkoznak, az angolul jol beszelo kollegahoz kuldenek/kapcsolnak, es nem leneznek, hanem inkabb probalnak segiteni. Hozzateszem, csak Becsben vannak tapasztalataim.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.10. 16:38:48

@dr. beavereater: hát egy leszbi nő meg egy heteró férfi ugyanarra bukik, nem? :-)

@házelőtthinta: ez a szó, hogy törtető, bocs, de bacca a csőrömet. szerintem vagyunk itt nem kevesen, akik szeretnénk jó munkát jó színvonalon végezni, tanulunk, keressük a lehetőségeket, stb, anélkül, hogy átgázolnánk másokon és kizsákmányolnánk másokat, vagy a pénznek rendelnénk alá mindent,
de ez annyira magától értetődő, hogy a kettő nem ugyanazt jelenti automatikusan, hogy nem is tudom, miért magyarázom a nyilvánvalót már megnt :-(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 16:42:09

@házelőtthinta: igen, értem. nem is vitatom.
és te érted-e, hogy meg kell változnod, belülről, nem kívülről, hogy vonzó legyél a lányoknak?

nekem nem lennél az, vagy ha igen, lebeszélném magam rólad, mert veled nem lehet családot alapítani, nem azért, mert "csak" 1000 eurót keresel, hanem mert nem vágysz többre, besavanyodott vagy, nincsenek terveid, egy pozitívat nem szóltál eddig,
csak sajnáltatod magad.

nyilván értem én, hogy ez részedről egy játszma, ami "nyereséges", hiszen foglalkoznak veled, némelyek még sajnálnak is, némelyek tanácsot adnak.
de elárulom a titkot, törődést nem csak kicsikarni lehet talmi sajnáltatással.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 16:43:50

@Shoyu: igen, azok, akik tudnak olvasni.

2014.11.10. 16:46:21

@házelőtthinta: 'Elvaras', ezzel van itt a gond. Igen, nagy 'elvaras', mivel nem eleg dolgokat 'elvarni', azt gondolni hogy te 'megerdemled' oket, hogy jarnak neked. Ha lesz is egy kapcsolatod, akkor sem varhatod el a baratnodtol hogy mindig kedves es mosolygos legyen mert te megerdemled; a kapcsolatert is folyamatosan erofeszitest kell tenni, kulonben nem lesz tartos kapcsolat. Ha ugy allsz hozza mindenhez hogy semmi erofeszitest nem akarsz tenni es neked elvarasaid vannak, akkor biztosan csalodni fogsz.

2014.11.10. 16:55:37

@házelőtthinta:

"Nem olyan alkoholista vagyok egyébként, amit itt lefestegettél. Orvosilag szerintem az vagyok, gyakorlatban meg nem. "

Ez mit jelent?
Kérdeztem már feljebb: mennyit iszol, és hogyan?

fhdgy 2014.11.10. 16:56:35

Felvetődött, hogy az osztrákok hogyan vélekednek Rákócziról vagy Kossuth-ról! Egy tapasztalat: Kufsteinben, ahol minden valamire való 18-19. századi magyar politikus "vendégségben" volt, szóval ott az van kiírva, hogy "Der Hochverräter Ludowit Kossuth...".
Tehát a felségáruló Kossuth, még 2006-ban is olvasható volt!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:56:35

@Shoyu:

200 a lakhatásom, mindennel együtt. 360 euró a lakás(szociális bérlakás)+ egyebek. 400 összesen, 200 esik rám. Azonban ez nem normális élet. Mint írtam, normális élettel lakhatásra elmenne legalább 400-450 euró.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:56:35

@Shoyu:

őszintén szólva nehezen hiszem hogy a mekis ugyanúgy él otthon a 67 rongyos fizetésből mint én itt a mekis fizetésemből. Egy pesti szoba (mert vidéken állást se kapok a mekiben) nem 30 ezer összesen. Ha annyi lenne akkor se maradna túl sok megélni. 30 ezerrel mire megyek? Kajára otthon is kell legalább 40 ezer. Itt 200 eurót költök, de elég spórolós vagyok.

Slano 2014.11.10. 16:56:35

Hinta! Nem az az igény nagy, hogy szeretnél egy nőt, de azt el tudom képzelni, hogy azok a "jónők" tetszenek akik szóba se állnának veled, ez igazából mégcsak nem is országfüggő. Nem vagy ambíciózus, nincs szép kocsid, lakásod, pénzed. Nem értem, hogy miért gondolod, hogy egy csinos osztrák lány erre cuppana rá, persze bizonyos esetekben még az is előfordulhat, de nagyon ritka. De mi lenne ha körülnéznél a munkatársaid között és őket is észrevennéd, biztosan van a vendégmunkások között is csinos lány, vagy nem annyira csinos, nem minden a külső, lehet, hogy teljesen boldogok lennétek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:56:35

@Babette.:

barátnőről beszélek, te meg jössz a családalapítással. Mert minden huszonéves kapcsolatból gyerek születik, mi?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 16:58:08

@Mirjam2:

Nem teszek érte? Ebben biztos vagy? Szerinted én várom hogy bekopogtassanak ide a lányok vagy mi? Próbálj 1 napot leélni úgy hogy melós vagy és külföldi és megvetnek a helyi lányok. Utána beszéljünk erről újra.

Captain Hanky 2014.11.10. 16:58:08

@Babette.: Ne érts félre mindenki azt tesz amit jónak lát, csak feltűnt hogy mindenki varázsütésre megváltoztatta a hozzáállását kiközösítésről kivesézésre.

Elvileg itt egy maréknyi kommentnek kéne árválkodnia, de már majd' ötszáz felé jár a mutató...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 17:03:41

@házelőtthinta: hát 23 évesen inkább úgy kezdenek kapcsolatot, hogy házasság lehet belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 17:04:36

@Captain Hanky: hidd el, nekem még jobban tele a hócipőm a nyavalygásával, mint eddig, de gondoltam, ma hátha átmegy valami, ha átváltok anyukába.

Badeni_lakos 2014.11.10. 17:05:16

@Ödenburger [Hu/At]: "Eleg jol beszelek angolul, amitol az osztrakok jelentos reszenek valamiert azonnal komplexusai tamadnak... (ezt mondjuk soha nem ertettem) Mivel a nemetem elegge gyenge, ezert legtobbszor alapbol angolul szolalok meg, es amikor latjak, hogy folyamatosan es jol beszelek, akkor rogton szabadkoznak, az angolul jol beszelo kollegahoz kuldenek/kapcsolnak, es nem leneznek, hanem inkabb probalnak segiteni. "

Hallihallo, mizu Bécsben és Sopronban? :)

És ez így van jól! Jól csinálod! :) hadd legyen csak komplexusuk, h idegen nyelven kell kommunikálniuk, és németül gondolkoznak mikor angolul próbálnak vmit kifejezni (és nem helyes angolos / amerikai kifejezésekkel, Hanem ilyen németes főneves szerkezetekkel próbálnak az angolban lavírozni.. ezért lehet az amiről írtál.
És ez így is van jól!! :) ennek én pl. örülök :) Mert így vagyok egálban. Neked is idegen nyelv, nekik is, és te nélkülözhetetlen vagy, tehát rá vannak kényszerítve arra, h angolul fejezzék ki magukat! És neked így jobb is, könnyebb is! Ez a megfelelő megoldás.
Én pl. úgy csináltam, hogy először mindig angolul szólaltam meg, és utána ha pedzegették a németet, váratlanul előhúztam, mire nagy meglepetéssel : "Hát te ilyen jól tudsz németül?" Igen, köszönöm, De maradjuk csak az angolnál, úgy leszünk mi egy szinten. (zárjuk csak ki az összes idióta dialektust, mint a burgenlandit vagy a tiroli t, meg az összes többi érthetetlen tájszólást.)
Én legközelebb (ha visszamegyek már infóba) angolul fogom kint tolni... engem nem érdekel, tojok én a németre.

2014.11.10. 17:06:13

@házelőtthinta: Oke, nem akartam beszolni, teljesen igazad van hogy nem tudom ezt a helyzetet elkepzelni mivel meg nem voltam es nokent nem is lehetek hasonlo helyzetben. Azert irtam amit irtam, mert a korabbiakban azt a benyomast keltetted hogy altalaban semmiert nem teszel erofeszitest, csak elsz bele a vakvilagba es varod hogy maguktol megvaltozzanak korulotted a dolgok. De konnyen lehet hogy nem igy van. Egyebkent kellemes csalodas volt a posztod, erdekes volt olvasni es oszinten remelem hogy talalsz hamarosan egy hozzad valo lanyt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.10. 17:14:21

@Mirjam2: na ja, de ezekre a kommentekre - amelyek 2 perc alatt kipukkasztják a hintalufit - sosem érkezik reakció. Ezért gondolom azt én is, hogy troll. Felállított egy abszolút hamis szalmabábut és azon lovagol.

2014.11.10. 17:19:21

@Captain Hanky: Te ket kulonbozo dolgot keversz ossze. Azert szoktunk nehanyan kiakadni Hintara mert a posztok tartalmatol fuggetlenul ugyanazt a szoveget nyomja a kommentjeiben amivel teljesen el tudja teriteni a beszelgetest. Viszont itt most az o posztjarol van szo - szerintem jol megirt poszt, megtisztelt bennunket azzal hogy bekuldte, miert ne szolnank hozza?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.10. 17:22:35

Off

segitseg !!.. a melosomat mutik a terdevel , minimum 2 honap aut .. 4 kocsi van ma .. itt munkast talalni lehetetlen fizikai szakmunkara

Badeni_lakos 2014.11.10. 17:27:47

Helló Hinta!

"Nem érdekel, hány munkanélküli osztrák 50 éves apuka munkáját veszem el"

Egynek sem, mert azok valószínűleg (már ne haragudj) mind jobb munkákban dolgoznak.

" hegyi robotemberek"

:) Ez jó! Ez tetszik! :) és igaz is, Szerintem NÖ, Burgenland és Wien tartományok kivételével igen, valóban fapofa, sótlan, szenvtelen robotemberek, DE megnyugtatlak : Németországban Méginkább robotemberek, Stuttgart és Berlin tuti : ott full robot az összes német, és ha egy apróság nem 100% minőségű, akkor már az egész egy Riesengroße Scheiße!!! Ilyenek a germánok, hát ezek nem egy szenvedélyes spanyol népség, érted. Nem tudnak élni. A bécsiek még tudnak, de a többi ilyen kutyanyelvű vidéki tartománybeli sztem nem. (mint Graz is).

"Kelet-európai férfinak lenni egyszerűen ciki itt."

Ez nem igaz. én csajoztam Bécsben, igaz elég nagyorrú , nagy hegyes állú, lófejű banya szőkét sikerült kifogni, de hát mondom, ki kell próbálni :D ...de megvallom őszintén: menekültem később tőle! :D és összejöttem egy amerikai csajjal ott Bécsben, na az már jobb volt :) ajánlom neked is a nemzetközi szekciót! ;)

folyt köv...

Badeni_lakos 2014.11.10. 17:31:29

@Ödenburger [Hu/At]: Szevasz!! Megkaptam igen, most látom, akartam írni, csak pont akkor bejött ez az Infó kar, h jönnöm kell haza mert elővizsgák stb. és intéztem a hazaköltözésemet (bécsi szobát kiadni, minden számlát lezáratni pakolni, hazakölt. bekölt. szemináriumok stb.) Bocsánat, h nem írtam vissza azonnal, azt hiszem pont akkor is jönnöm kellett haza és nem tudtam volna kimenni..
Amúgy kimentetek végül? milyen volt?

Captain Hanky 2014.11.10. 17:37:54

@Babette.: Úgy legyen. :)

@Mirjam2: Kik ezek a "mi" amúgy? A már többek által is észrevételezett fórumbizottság?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 17:37:55

@Th's child:

Általában meló után beharapok 2-3 sört. Szabadnapkor 4-5 sört is sokszor. Van amikor viszont nem iszok egyáltalán. Hetente átlagosan megiszok 10-15 dobozzal.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 17:37:55

@Babette.:

akkor ássam el magam vagy mi? Nincsenek terveim, nem akarok karriert, nem akarok eurószázezreket. Mi ezzel a baj, komolyan? Az afgán kollégám tud családot eltartani mekis melóval is. Bár nem is konzumkodnak. Miért gondolkodunk ilyen hülyén hogy csak annak lehet élete aki zsíros?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 17:37:55

@Mirjam2:

Karrier/munka terén valóban "csak" annyit teszek hogy tisztességesen bejárok dolgozni. Aki szerint ez egyenlő a nullával annak tényleg ajánlok szívesen pár mekis műszakot a 40 fokban a grill mellett. Sose bőgtem itt hogy nincs pénzem bmwre, hogy nincs pénzem családi palotára. Azért szoktam bőgni mert szerintem a melósoknak itt sincs jóléte, mégis ezt próbálják állandóan bemagyarázni, ahogy babett ausztriában élő barátja is : "nem szorongok". Hát persze...engem azért ez kicsit zavar. Mert elhiszik ezeket. Ahogy raptor is tapsolt a norvég cikknek hogy a norvég takarítók zsírúj mercikkel járnak....mennyire életszerű ez....

Nők terén mostanság nem vagyok aktív, de rengeteg energiát öltem már csajozásba. Jelenleg szüneteltetem. Belefáradtam kicsit. Inkább barátkoznék velük.Tudod ha százszor nyomják a fejedet a sárba, nincs túl sok kedved 101. alkalommal is belemártani a buksidat.Nyilván azok akik hasonló problémákkal küzködnek, jól értik, miről beszélek. Tény hogy nem az velem elsősorban a gond hogy "csúnyafiú" vagyok, haem az hogy nem hazudozom vihogva hogy én milyen sok mindent akarok az élettől...tény hogy a nőknek is erre csillog a szemük. Ahogy a férfiaknak is.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 17:37:55

@Mirjam2:

Sose írtam hogy itt rosszabb lenne. Mindig leírom hogy szerintem itt jobban él a proli is, de! nem sokkal. Ha szerényen él, meg tud élni. Otthon ez is nehézkesebb.

És mit hallani? Őszintén? Hát nem pont ezt. Mindenki vetít,jaszkarizik, bmwvel megy haza amit alig bír fizetni meg a többi nyalánkság.

Shoyu 2014.11.10. 17:37:55

@házelőtthinta: Persze a "normális élet" ennyibe, meg annyiba kerülne, de ez miért lényeges a te szempontodból? Te jól megvagy így a tesóddal, mivel nincs barátnőd ez teljesen rendben van így. Marad 1000 euród, amit arra költesz, amire kedved van, ehhez képest úgy írod le a helyzetedet, mintha kajára is alig telne, pedig telik. Ezen a blogon olvastam olyan Ausztriában élő házaspárról, akik ezer euróból élnek, albérletben, kaja, stb., minden benne van és ezret félre tudnak tenni. Nem mondom, hogy utánuk tudnám csinálni, de ott van tételesen minden költésük, talán át kellene nézned, mert nagyon elfolyik valahova a pénzed, amit egyébként szerintem is nehéz munkával szerzel meg, legalábbis nekem semmi kedvem nem lenne a mekis munkához.

qkuc 2014.11.10. 17:40:10

@Captain Hanky: Mégiscsak ő a posztoló ..., :). Most akkor lényegében a) vagy senki nem kommentel, b) teljesen szétoffoljuk a posztot :).

Badeni_lakos 2014.11.10. 17:43:53

@házelőtthinta: Figyelj, én segíteni akarok neked. TÖmören:

Barátnő kint:
Tehát 23 éves vagy és kell neked egy jó barátnő. Ezt csak úgy teheted meg, ha itthonról (Magyaro.ról) kicsábítasz egyet magadhoz. Vagy a nemzetközi szekció (török, vagy szlovák, vagy mittomén) Máshogy nem nagyon fog menni.
Én a helyedben hazajönnék, és itthonról próbálnék meg kicsábítani magamhoz egy csajt.

" sütögetem serényen a hamburgerhusikat."

Ember! Még csak nem is elől vagy a kasszában?? Menekülj onnan a 40 'C forró olaj mellől, az nem magyar embernek való hely, hanem a pakisztáninak, indiainak meg feketének, akik egy mukkot nem beszélnek németül!!
Hallod Hinta, ott hátul hogy fogsz fejlődni? németül már perfekt módon meg kellett volna tanulnod 2,5 év alatt! Azonnal váltsál munkát, hagyd ott azt a Poklot!! Az ott nem európainak való! nekem mondták, én tudom. nettó 7 EUR ért ki vagy szolgáltatva nekik! Hát nehogy már te legyél az!! Lépjél le onnan egy jobb munkába de sürgősen! (akár újságkihordó, vagy árufeltöltő, vagy bármi! )

...

kardio1 2014.11.10. 17:44:25

@Hari Seldon 2: Làtod, van olyan, aki tôled is északabbra él. :))

tableno 2014.11.10. 17:46:26

@Réka ‎: nem kell ehhez trollnak lennie. Elég az, hogy a kognitív disszonancia-szűrőjén nem megy át semmi, ami szétzúzná a jól felépített és kényelmes világképét, ahol mindenki hibás a nyomoráért, csak ő nem...

kardio1 2014.11.10. 17:50:55

@Hari Seldon 2: Csak jelzem, hogy itt is folynak àm a pénzek jobbra, balra. Provence-ban pl. azok az önkormànyzatok kaptak ilyen-olyan tàmogatàsokat egy szocialista honatyàn keresztül, akik tàmogattàk a képviselô àltal kijelölt alapitvànyokat. De nyilvàn a jobboldalon is megvan ennek a megfelelôje. Nincsenek illùzioim a politikusok (sajàt) érdeknélküliségérôl. Legfeljebb a korrupcio fokàrol lehetne beszélni, de nem elvi különbség van szerintem a vilàg orszàgai közt. Persze lehet màsképp gondolni, nem tartom magamat egy oràkulumnak. Es én is a nyugatra szavaztam az indexen...

tableno 2014.11.10. 17:53:31

@Badeni_lakos: Én nagyon jól beszélek németül, de munkaügyben csak angolul vagyok hajlandó tárgyalni a német anyanyelvűekkel is. Pont azért, amit te és Ödenburger említettetek: így én vagyok előnyben, vagy legalábbis egálban vagyunk, ha az illető nagyon-nagyon jó angolos... :))

2014.11.10. 17:53:57

@Captain Hanky: Miert, kik azok a 'mindenki'? Azt irtad: 'mindenki varázsütésre megváltoztatta a hozzáállását kiközösítésről kivesézésre'.

kardio1 2014.11.10. 17:54:42

@Ödenburger [Hu/At]: Nàluk ez nem Trianon, hanem St-Germain-en-Laye volt, de ez persze részletkérdés. Az, hogy a németeket nem szeretik, hasonlo gyökerû lehet, mint a szlovàkok magyarutàlata: egy màsik néppel szemben hatàroztàk meg magukat, ez a nemzeti identitàs része. A szlovàkok a magyarokkal szemben lettek szlovàkkà, az osztràkok meg a németekkel szemben.

kardio1 2014.11.10. 17:57:45

@dr. beavereater: és a "beszéljünk a hüvelygombàrol!"-hoz mit szolsz? :))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 18:02:02

@kardio1: Nem fogod elhinni, de pontosan ez jutott nekem is eszembe. :) Csak nem akartam így leírni.

tsabus UAE 2014.11.10. 18:03:19

Meglepett, hogy mennyire tetszett a poszt és nem értettem miért. Aztán arra jöttem rá, hogy másképp olvastam akaratlanul is, mint egy hozzászólást. A posztot úgy olvastam végig, mint egy novellát. Magával ragadott a tehetséges fogalmazás és nem a tényekre (tévedésekre) és a kinyilatkoztatásokra koncentráltam, hanem arra, hogy valaki így élte meg a határátkelést. Tehát ebben a műfajban ez jó volt.
Ha viszont elemezni kezdjük és elkezdünk gondolkodni azon, hogy "mire gondolt a költő", akkor máris egy csomó csontváz kiesik a szekrényből, logikátlanság, általánosítás és egyéb formájában.
Szóval, hagyom is az agyalást ezen és megköszönöm a mai írást, ami kellemes olvasmány volt - afféle szellemi rágógumi.

Badeni_lakos 2014.11.10. 18:03:41

@házelőtthinta:
"A rengeteg beömlő elem nagyon eltorzítja az egész lakáspiacot. Erősen keresleti piac van ugyanis, ami szépen tornázza felfelé az albérletárakat."

Sok beömlő afrikai / pakisztáni / kínai (képzetlenek, és mindent elvállalnak) => Évi 30 % kal feltornásszák az albérleti díjakat => A keveset kereső kelet-eu munkaerő kiszorul az országból, vagy Bevállalja az alacsony életszínvonalat (amit a kínaiak bevállalnak) hogy ketten, hárman laknak egy szobában, egymás seggében!
De te ezt ugye nem akarod? Akkor tanulj már végre valamit!! Ausbildung Ember!! Mindenre van lehetőség Ausztriában is!!

Az osztrák kollégád azért nincs szét-stresszelve, mert anyanyelvi szinten beszél németül (és mellette megj. lusta is) és bármikor talál egy jobb munkát a mekinél!

"Szobakonyhában lakok"
Ember!! Hova akarnád te vinni a barátnődet??
...

2014.11.10. 18:05:58

@házelőtthinta: Lehet hogy vannak ilyenek akik 'BMW-vel mennek haza' mikozben nem engedhetnek meg maguknak; en nem ismerek ilyeneket, de elhiszem neked hogy elofordul. Az biztos hogy nem mindenki ilyen. Ami azt illeti hogy 'nem sokkal jobban' elnek Ausztriaban a betanitott munkasok mint pl. Mo.on, azt akkor hinnem el neked ha lenne osszehasonlitasi alapod, tehat ha megprobalnal Mo.on minimalberbol elni legalabb par honapig. Nem bantasbol mondom, de szerintem jot tenne neked egy ilyen 'reality check'. A vilag nagy reszen sokkal, de sokkal rosszabbul elnek a betanitott munkasok mint te.

kardio1 2014.11.10. 18:11:23

@VPBA: :). Nekem az volt a borzalmas reklàmok legborzalmasabbika...

Shanarey 2014.11.10. 18:11:41

Vicces nap ez a mai.
:-)))

No komment, amit a fickónak el lehetett mondani azt már mindenki rég elmondta.

A téma tárgyalása helyett kitöltöttem azt a csúnya tesztet. (utálom a teszteket)

Na a végeredmény:

ISTP

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 18:12:21

@Shoyu:

Nem mondtam hogy nem marad pénzem. Attól hogy marad még nem érzem úgy hogy jólétben élnék. Jelenleg kuporgatok, ez tény. Van egy két álmom, amihez sajnos leginkább a szar pénz kell. Az 1000 eurót nem tudom honnan vetted, nekem 1087 euróból kell havonta kijönnöm. Igaz hogy van 13-14 havi, de ha havonta 1087 jön, akkor annyiból kell élni nem? Nem a leosztott bérből, úgy valóban kijön 1250 körül havonta.

200 ugrik lakásra alles zusammen, 45 bérlet, 200 kaja, 100 egyebek (100 kell mivel azért megiszok pár sört is, kocsmában is néha). 500 nagyon gyorsan elmegy. Konyhában lakással is. 500 körül kihozható a hó vége ilyen csendes élettel. Úgy értem, annyi marad azért.

@Badeni_lakos:

Nem akarok váltani mert jól érzem alapvetően magam ott. Tény hogy elég kemény a grill mellett, de nem lenne sokkal különb a kasszában kiszolgálni a sok parasztot se, aki lenéz meg gúnyosan beszél veled.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 18:12:21

@Badeni_lakos:

Árufeltöltés valóban nem lenne talán egy rossz meló egyébként, de nem könnyű bekerülni az ilyen helyekre. Újságkihordás? Kizsákmányolás, kelhetsz hajnalban, ez mégis mitől jó? Kocsim sá, ráadásul...elvagyok én a mekiben is.Stabil meló, nem raknak ki valószínűleg,szerintem jobb mint pl egy gyárban szalagmunkáskodni.

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:12:21

@kardio1: beszeljen rola akinek 3 anyja van, es abbol 2 Bela... :D

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:12:21

@tsabus [UK]: mire gondolt a kolto? A kolto mindig a szexre gondolt. Most is :D

Captain Hanky 2014.11.10. 18:12:21

@Mirjam2: A kontextusból kiragadott idézetek nem túl korrektek mert ha ezt most visszarakod a szövegkörnyezetbe a mindenki teljesen más értelmet nyer mint hintát korábban nyíltan kiközösítő mindenki.

Badeni_lakos 2014.11.10. 18:13:10

@tableno: Pontosan így van ez! :)
egyik haverom ezt így fogalmazta meg: "kimész németbe, és hiába van felsőfokúd, ha azon pillanatban nem tudod azon a dialektuson és kifejezési szokások szerint elmondani a saját gondolatodat, argumentumaidat, stb. megvédeni szóban magad;
=> IQ szint csökkenés . A német anyanyelvű félnél ez így jön át.
"Hát ennek a gyereknek meg kb 70 -es lehet az IQ ja ahogy makog itt össze-vissza, nincs egy épkézláb gondolata a témához, biztos tök hülye..."
==>> Amikor meg neked nagyon is SOK-SOK-SOK Gondolatod lenne, érveid, stb. Meggyőző képességed viszont a Töredékére esik vissza, mivel az Ő germán anyanyelvükön próbálod meg neki az értésére adni, azt amit nagyon kellene. (és amit angolul sokkal jobban egyszerűbben el tudnál neki mondani!)

Na éppen ezért mondtam én már, h németbe, meg Ausztriába is csak ez menjen ki melózni akinek nagyon keresett diplomája van: Mérnök, informatikus, vagy kockázat kezelő, vagy ív-hegesztő szakmunkás, vagy elektrotechnikus szakember mondjuk...
És aki csak teheti Angolul!! Sokkal jobban lehet őket angolul puhítani, persze ahhoz keresett szakma kell!

kardio1 2014.11.10. 18:14:52

@dr. beavereater: Lassan màr azt is meg fogjuk érni :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 18:15:16

@kardio1: Na most gondold el, minket nőket hogy érint(ett)? Igaz, Te meg orvos vagy, igaz, hogy nem nőgyógyász...:)))

qkuc 2014.11.10. 18:16:03

@Shanarey(England): Éééés, stimmel a végeredmény? :))) Lassan lesz egy reprezentatív mintám a témában, :D.

Quercus a favágó 2014.11.10. 18:18:48

Jó poszt volt Hinta fiam. Tetszett.

Ahogy látom, egyrészről talpra kellene már állnod, mert a padlón kúszva egyrészt lassabban lehet haladni, macerás, és nem látod a célt.

Csajozás. Én már öreg vagyok ehhez, Még fiatal voltam nem volt gond vele. Most már ott tartok, hogy a múltkorában elvittem a női szakaszt Egerbe, a plázába, és amíg vásároltak, leültem egy padra, és mustrálgattam a nőket. A röhej az, hogy nem a fiatal lányokat, hanem az anyukájukat. Hiába, nagy sors az, ha az ember megöregszik.
Amit viszont megtanultam, ha nőt akarsz magadnak, legyél férfi. Mert ha a nők csak egy szerencsétlen faszt látnak benned, akkor nem azon kezdenek el gondolkodni, mit tudnának kezdeni veled, hanem azon, hol találnának rád való kotont.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 18:23:48

@Badeni_lakos:

Szobakonyhába tilos nőt hozni? :P Vagy ez mégis mi? Nem fogok azért kirántani egy lakást hogy legyen "hova" vinni a kis csitriket...mondtam már hogy nekem fontos jelenleg hogy olcsón lakjak, így nekem ez megfelelő. Ha valamelyik csajnak nem tetszik, nézzen ki magának pénzes pasit, szép lakással. Meg is teszik.

@Mirjam2:

Érdekes amikor másról van szó, meg úgy alapvetően bármiről, mindig azt tanácsoljátok mindenkinek hogy csak felfelé szabad tekintgetni. Ha hintáról van szó,akkor meg jössz állandóan azzal hogy mennyien nyomorognak Indiában, meg amúgy a melósok is rosszabbul élnek a legtöbb helyen. Most akkor mi van? Felfelé tekintgessek vagy lefelé?

Nem fogok Magyarországon mostanság élni minimálbérből, de számolni azt még tudok.Gondolom más is. Innentől gyorsan belátható hogy nem sokkal különb a nyugati melós élete sem. Könnyebb egy kicsit a megélhetése, de egyáltalán nem él alapjaiban másként mint a magyar melós. A legtöbb melós szerinted nem él úgy otthon mint én? Mert szerintem de.Az életvitelük hasonló.A megtakarítással pedig ne érvelj. Egy konyhában élve otthon is lehet félretenni pénzt melós bérből ilyen szerény élettel. Igaz, nem ennyit,de ez NEM Magyarország hibája, más a bérszínvonal ennyi az egész.

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:23:52

@VPBA: nem orvos vagyok, hanem mernok, feljebb leirtam, hogy a "dr." csak poen a nickemben, meg shit plagi idejebol...

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:24:08

@házelőtthinta: ha csak ez a bajod, akkor elarulom a titkot: gyanitom, hogy nagyon magasra celzol. Adj kicsit lejjebb az igenyeidbol. Ja, es ne kocsmaba jarj, hanem keress valami hobbis csoportot. Mondjuk elsonek leginkabb az AA-t tudnam ajalnlani, lasd az elozo hsz-emet.

Igaz Barát 2014.11.10. 18:27:48

@Shanarey(England): @qkuc: Én is ISTP minősítést kaptam, és elég jól illik is rám.

Badeni_lakos 2014.11.10. 18:29:25

@házelőtthinta: "Az egyedüli melós, (...) még magányos is. Aki viszont otthon meg tud élni, annak én nagyon nem javasolnám az országváltást."

Pontosan így van! Teljesen egyetértek.

Örülök neki, hogy ezt megírtad!

Hinta arra jött rá, hogy az "alsóbb kasztba tartozókat" ugyanúgy kizsákmányolják a gyors éttermek, a pékségek, vagy a hipermarketek, ahol egyszerű kétkezi betanított melós (kulimunkákat) kínálnak.

Namost Hinta, neked írom:
Ezek a munkák 10 év múlva nem biztos hogy létezni fognak a számodra. Az automatizálás (robotics) ugyanis komolyan veszélyezteti ezeket a munkaköröket.

Erre gondolva kívánok neked jó tanulást!

444.hu/2014/08/14/olyan-ipari-forradalom-jon-amilyet-meg-nem-latott-a-vilag/

Legjobbakat!

Shanarey 2014.11.10. 18:29:46

@Igaz Barát:

Én sem fogom letagadni.
:-)

pasztasuta 2014.11.10. 18:30:57

@qkuc: ISFJ :) Par aprosagot leszamitva, dobbenetes, hogy mennyire pontos a leiras. Ez tetszett, koszi a linket! :)

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:31:53

@beavereater [AT]: most mar kivettem, elavult poen volt...

beavereater [AT] 2014.11.10. 18:32:05

@QUERCUS: "Mert ha a nők csak egy szerencsétlen faszt látnak benned, akkor nem azon kezdenek el gondolkodni, mit tudnának kezdeni veled, hanem azon, hol találnának rád való kotont."

Ez olyan jo, hogy matol en mondtam :D

2014.11.10. 18:33:54

Látom, ma Hinta nap van. Ti meg még bedőltök neki, sőt segíteni is akartok neki. Ez mondjuk azért dicsérendő. :)

qkuc 2014.11.10. 18:34:11

@Igaz Barát: @Shanarey(England): Köszi, akkor egész jól feméri a "személyiséget", :).

qkuc 2014.11.10. 18:35:03

@pasztasuta: Nincs mit, Réka hozta a témát és erre mr régóta kíváncsi voltam, hogy mennyire válik be a jellemzés másoknál, :).

Sütemény1975 2014.11.10. 18:42:09

Na, legalabb kiderult, hogy kicsit keresek csak tobbet, mint egy grazi hambisuto :)

2014.11.10. 18:46:07

@Badeni_lakos:

NP, csak nem tudtam megkaptad-e? Sajnos nem tudtam kimenni, szerdan lebetegedtem es masfel het betegszabi kovetkezett. Majd jovore... :)

2014.11.10. 18:47:22

@Sütemény1975:

Viszont jopar tonnaval nyomosabb erveid vannak egy esetleges vitaban... :)

qkuc 2014.11.10. 18:47:36

@nyuszigonosz(D): Itt: lelektanitipusok.net/tesztek/teszt_94

Van kevesebb kérdéses teszt is a Személyiségtesztek fül alatt.

:)

Captain Hanky 2014.11.10. 18:48:42

Ez a bandákba verődött kiközösítés szerintem egy hülye kommunista találmány amit iskolákban alkalmaztak előszeretettel, nem gondolva arra hogy milyen károkat okozhat egy gyermek személyiségének fejlődésében...

Ladislav 2014.11.10. 18:50:42

@Dragonlady (now in Indonesia):
"bevallom, én ezt az ajtós dolgot soha nem értettem. akkor értem, ha valakinek tele van a két keze, vagy láthatóan nehezen mozog, vagy nehéz az ajtó, és megvárja azt, aki mögötte jön. ilyesmik. akkor viszont nemre való tekintet nélkül.
ja és a kedvesen és úriemberként (úrinőként) viselkedés is szerintem kijár mindenkitől mindenkinek."
Gondolom a nőknél kultúrkör kérdése inkább, de egyetértünk. Sajnos elég sokan vannak, akik nem úrihölgyek, vagy úriemberek és nekik nem jár ki, mert nem értékelik, vagy a viselkedésük alapján nem érdemlik meg. Még most, közelebb a 40-hez, mint a 30-hoz, sem tudom mindig a viselkedésemmel különválasztani a két csoportot. Pl. még mindig bennem van,hogy köszönjek a szomszéd tahó családnak,pedig tudom évek óta,hogy ha én nem köszönök előre,akkor ők nem köszönnek, vagy ha köszönök, még ha vissza is böffentenek,azt is ritkán. Egyszerűen nem tudom megszokni, hogy le kéne az ilyeneket magas ívből,inkább felcseszem az agyam rajta.
"vagy legalábbis nekem furcsa az, ha valaki a nőkkel nyáltenger, de a férfitársaival utolsó bunkó paraszt. mert akkor az egész képmutatás és nincs mögötte semmi emberi tartalom."
Ebben is egyetértünk. Valahol olvastam, de ez egy régi mondás, hogy egy férfinél az az értékmérő, hogy hogyan viselkedik a környezetében lévő többi férfivel, hogy viszonyul hozzájuk. Ha ez alapján indulunk meg, akkor elég sokan megbuktak emberségből, mint társas lények.

nyuszigonosz 2014.11.10. 18:52:11

@qkuc: Kösz, elöször megnézem ezt.

TilosazA (UK) 2014.11.10. 18:55:00

@pasztasuta: Én is ISFJ vagyok, rám eléggé illik a leírás , úgy 90%-ban. :)

2014.11.10. 18:56:42

@Captain Hanky: Azt kerdezted 'kik azok a mi'; direkt visszaolvastam, le sem irtam ilyet hogy 'mi'. Ennyit a kontextusbol kiragadott idezetekrol. Egyebkent meg jo lenne ha leszallnal rolam, koszi.

DieNanny CH 2014.11.10. 18:58:00

Még nem olvastam el a kommenteket, csak a posztot.

Szerintem a karrierépítés, önmegvalósítás nem egyenlő mások eltaposásával, és pénzhajhászással.
Ha bővíted az ismereteidet, "okosodsz", lehet, anyagilag nem hoz pluszt, viszont az önbecsülésednek rengeteget.
Én pl részt vettem kommunikációs tréningen (könnyebb a konfliktuskezelés gyerekkel-felnőttel egyaránt.) Elsősegélynyújtó tanfolyamon (nem pánikolok be, ha a 8 hónapos leesik az ágyról (megtörtént!). És így tovább.
A másik, amit én máshogy látok (mert jóval idősebb is vagyok, és nő): a szórakozás.
Számomra nem egy diszkó és egy kocsma a szórakozás netovábbja. Igaz, 26 évesen, Ausztriában dolgozva sem az volt.
Múzeumokba jártam, bolhapiacokra, volt Niederösterreich-kártyám, ami 1 évre rengeteg múzeumba ingyenes belépést biztosít, mászóparkokban voltam kedvezményesen, meg mindenféle jó helyen. Talán Grazban is van hasonló kártya.
Sajnálom, hogy te másként képzelted a kinti életedet, de remélem, bele fogsz rázódni mindenbe.

Na, meg is találtam. 1 évre 59 euro, és 100 helyre mehetsz vele, akár többször is. Már jövő héten megveheted:
www.steiermark-card.net/news/2014/die-saison-2014-ist-beendet.aspx

Ladislav 2014.11.10. 18:58:01

@Mirjam2: "A kommented ravilagit a dolog lenyegere: nincs tanulsag, nincsenek altalanos receptek. Megprobalja az ember a tole telhetot megtenni (jobb esetben), aztan a tobbi a szerencsen vagy a sorson vagy ki tudja min mulik. "
Igen, pontosan erre céloztam. A kitartó, áldozatos munka mellett szükséges is a szerencse, mint például a második esetben azt nem írtam, de egy Erdélyből kitelepített német család leszármazottja lett a haverom közvetlen főnöke, aki erősen törve, kicsit beszél magyarul és mi több, szereti is a magyarokat. A szerencsefaktor szerepe.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 19:03:31

Nem Neked írtam, hanem kardionak. :)

Hari Seldon 2 2014.11.10. 19:04:48

@kardio1:
Hát igen, a korrupció mindenhol az akkor van, ha kihagynak belőle. (Hofi)
De nem mindegy, hogy az adott gazdasághoz képest mekkora a mértéke.
Másrészt, hogy ha van valami ilyen itt, akkor az a politikus eltűnik egy időre, máshol meg büszkélkedik vele, mint Szíjártó az apjával.
Egyébként a múltkor kérdezted, hogy figyelem-e a belpolitikát.
Figyelem. Bár meg kell hogy mondjam, sem az UMP sem a PS nem igazán tetszik. Más más okból.
Valahol az UDI és a MoDem között találnám meg, azt a politikai irányvonalat, ami tetszene, de ők csak kis marginális pártok (szervezetek), meg eléggé újak is, és kevésbé ismeretek. És hát nyilván a két nagynak az az érdeke, hogy a kisebb pártoknak ne legyen levegőjük. Szóval még kivárok.

Shanarey 2014.11.10. 19:06:35

@Mirjam2:

Ne törődj vele, inkább azt kérdezd meg milyen néven kommentelt itt régebben.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.10. 19:07:44

@beavereater [AT]: @VPBA:
Bocs, ez Neked ment. Nem Neked írtam feljebb, hanem kardionak.

2014.11.10. 19:10:52

@házelőtthinta: Neked is mindig azt tanacsolja mindenki hogy 'felfele nezz'; olvasd csak el a fenti kommenteket, hanyan irjak hogy kepezd magad, csinalj Ausbildungot, stb. De te ezekre nem hallgatsz, csak ezt hajtogatod hogy te boldog vagy betanitott munkaskent. Igy nincs hova felfele nezni, viszont erdemes lenne lefele nezni, ha elegedetlen vagy azzal hogy betanitott munkaskent 'csak' 500 eurot tudsz megtakaritani havonta (ja es meg plusz ket havi ber evente). Senki nem mondta hogy Mo. hibaja hogy ott alacsonyabbak a fizetesek, viszont teny hogy lenyegesen alacsonyabbak. Engem oszinten szolva kicsit duhit hogy elegedetlen vagy a fizeteseddel, mikor latok itt filippinokat dolgozni a Mekiben - akik folyekonyan beszelnek angolul - akik a te fizetesednek a toredeket keresik ugyanazert a munkaert amit te csinalsz, tavol vannak a csaladjuktol es embertelen korulmenyek kozott elnek tomegszallason. Nekik nincs valasztasuk, de neked van, es megis a Mekit valasztod, kozben elegedetlenkedsz mert 'csak' kb. hetezer eurot tudsz megtakaritani egy evben.

Imre apó 2014.11.10. 19:11:04

Most olvastam a Facebokkon, gondoltam átolvasom Hinta posztját.
Szegény ördög, de sajnálni nem tudom úgy igazán.

Remélem megérted Hinta :))))

Nőd azért már volt ugye?... ha még nem akkor sajnállak :)

kardio1 2014.11.10. 19:15:11

@Hari Seldon 2: En eléggé élénken követem a belpolitikàt. PS kizàrva, A MoDemes Bayrou leszerepelt 2002-ben, amikor Hollande-ra szavazott. Az UDI valoban ùjabb, amig Borloo volt az elnöke, nem volt rossz, de most vezér nélkül eléggé anyàtlanok. En az UMP-vel szimpatizàlok leginkàbb, annak is inkàbb a jobbosabb felével. (Ez hajdanàn, 2002 elôtt az RPR-t jelentette egyébként, a centristàbb, liberàlisabb vonal el^dje az UDF volt a pàrtegyesülés elôtt). Marine-nak sok mindenben igaza van, de a megoldàsi javaslatai nekem nem jönnek be.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 19:20:42

@házelőtthinta: legyszi es mondj egy peldat, amikor a melos magyar konyhaban elve felre tud tenni 500 eurot es mibol.
koszi

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 19:23:52

@DieNanny [SZ,CH]: "nem pánikolok be, ha a 8 hónapos leesik az ágyról"
idegen gyereknel en se

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 19:25:27

@Mirjam2: majd sajnalom kicsit, ha raerek:(

Imre apó 2014.11.10. 19:25:32

@Babette.: ezt fogalmazd már érthetően, lszi :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 19:29:59

@Mirjam2:

Egyáltalán nem a pénz miatt nyafogok. Kár hogy nem érted. Azért nyafogok mert nyomatják nekem hogy így nem lehet normális életem se, mert az csak annak lehet aki úgymond sikeres. Ne mérj mindent pénzben!!

Shoyu 2014.11.10. 19:29:59

Azért már le lehetne szállni a Hintáról :) Írt egy posztot, szerintem nem is lett rossz, jól meg van fogalmazva, ő így érzi magát, ez a véleménye. Én úgy látom a helyzetét, hogy szar neki kint, de itthon még szarabb lenne, emiatt döntött a külföldi munka mellett, mivel a testvére is kint van, valahol ez érthető. Ahhoz pedig joga van, hogy a mekiben dolgozzon, vagy ne legyen karrierista, biztosan más teszi őt boldoggá, mondjuk arra nem jöttem rá, hogy mi. Viszont nekem furcsa, hogy csak szivatjátok egész nap. Sok embernek nincsenek betonbiztos céljai, diplomája, stb. A legtöbb ismerősöm szintén ilyen alja munkában van kint, a különbség csak az, hogy ők jóval elégedettebbek, mint Hinta. De ennek a rosszkedvnek sok oka lehet: alkohol, nőhiány, kevés önbizalom szerintem mind bejátszik nála.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 19:29:59

@Babette.:

csak éppen 500 eur nem annyit ér itt mint 500 eur otthon. otthon 200 euró megtakarítás simán ér annyit mint itt 500. ha nem érted miért,sajnálom.

Captain Hanky 2014.11.10. 19:30:00

@Mirjam2: Egy rossz szót nem szóltam hozzád, te szálltál alá a fellegekből és osztottál ki. Bátorkodtam megkérdezni vajh' kik azok akiknek a nevében többesszámban beszélsz.

2014.11.10. 19:30:12

@Shanarey(England): Lemaradtam valamirol? Mindegy, mar rajottem hogy kar volt vele leallni beszelgetni...

2014.11.10. 19:30:17

@házelőtthinta:

"Általában meló után beharapok 2-3 sört. Szabadnapkor 4-5 sört is sokszor. Van amikor viszont nem iszok egyáltalán. Hetente átlagosan megiszok 10-15 dobozzal."

Heti 10-15 doboz sör semennyire sem para, főleg nem egy akkora férfinél, mint te. Plusz ha 100 euró alatt költesz egy hónapban szeszre, ott még nincs mit aggódni.

Egyáltalán nem mondom, hogy érdemes ebbe az irányba tovább haladnod az életben, de kontraproduktív félalkoholistának gondolnod magad, és még kontraproduktívabb így bemutatkoznod. :)

Shanarey 2014.11.10. 19:35:34

@Mirjam2:

Nem maradtál le semmiről, csak ez a nick nekem gyanús.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 19:36:08

@házelőtthinta: légysziv es mondj egy peldat, amikor a melos magyar konyhaban elve felre tud tenni 200 eurot es mibol.

Ladislav 2014.11.10. 19:36:26

@DieNanny [SZ,CH]: "Szerintem a karrierépítés, önmegvalósítás nem egyenlő mások eltaposásával, és pénzhajhászással."
Ezzel sok nagyonokos ember nincs tisztában. Nem divat embernek lenni, csak a saját érdekeinknek a mielőbbi kihasználása és érvényesítése. Ezt a hatalmi gőgöt pedig utánozza az alacsonyabb pozícióban lévő alkalmazott.
"Ha bővíted az ismereteidet, "okosodsz", lehet, anyagilag nem hoz pluszt, viszont az önbecsülésednek rengeteget."
Ami nincs benne egy valóságshowban az nem is létezik :)
Sokan nem tudják feltalálni magukat sehol, még otthon sem. Van akinek mindig fogni kell a kezét.
Amit fentebb írtál, ahhoz önállóság kell, az önállósághoz bizonyos szintű tájékozottság, műveltség, amihez kíváncsiság kell a világra. Ahhoz kíváncsi legyél a világra, az kell, hogy ne légy nagyon önző, ne csak magadra gondolj.
Természetesen nem rád értettem, csak egy kicsit belemerültem :))

2014.11.10. 19:38:58

@Captain Hanky: Nem beszeltem tobbes szamban, nem abban az ertelemben ahogy te allitod. Azt mondtam 'nehanyan', tehat en meg meg nehany masik kommentelo. Ezt a te kerdesedre irtam valaszul, a kerdesedben pedig tobbes szamot hasznaltal, 'mindenki'. Es egyaltalan nem osztottalak ki, egy teljesen normalis valaszt irtam a kerdesedre. Egyebkent tok nyilvanvalo hogy csak kotekedni akarsz feleslegesen, ugyhogy ezt most en be is fejeztem.

**mimi** 2014.11.10. 19:39:08

@QUERCUS:
Hát ez mindent visz ma!!!!! :)))))))))))

Egyébként jó írás volt, lehet, hogy írnia kéne Hintának....

**mimi** 2014.11.10. 19:40:10

@**mimi**:
Amit viszont megtanultam, ha nőt akarsz magadnak, legyél férfi. Mert ha a nők csak egy szerencsétlen faszt látnak benned, akkor nem azon kezdenek el gondolkodni, mit tudnának kezdeni veled, hanem azon, hol találnának rád való kotont.

mármint ez...kimaradt

2014.11.10. 19:42:58

@Shanarey(England): Ja tudom mar, ez a Kaksi Kapitany! De jo nekunk... Biztosan neked is hianyzott mar. (Huha, nem kellett volna tobbes szamot hasznalnom. Meggondolatlanul azt irtam, 'nekunk'...)

2014.11.10. 19:47:27

@Babette.: Mondom, kene neki egy kis reality check. Regen nem eltem Mo.on, de ugy tudom egy csomo ember probal megelni havi 200 euronak megfelelo forintbol, nemhogy a Mekis fizetesbol annyit lehetne megtakaritani...

Shanarey 2014.11.10. 19:50:07

@Mirjam2:

Úgy hiányzott, mint gyújtogatónak a vizes széna.

Captain Hanky 2014.11.10. 19:52:34

@Shanarey(England): Bocs de nem bírom abbahagyni a nevetést. Hát rakétatervezéssel szerintem ne próbálkozz.

@Mirjam2: Nézd én nem akarok veled is mindenáron összeugrani, mint barátnőddel Jess-szel. Feltételezem azóta vadászol rám?

Határátkelő 2014.11.10. 19:53:24

@Mirjam2: @Captain Hanky: @Shanarey(England): Szerintem ezt nem itt kellene lejátszanotok. Köszi.

Muscari 2014.11.10. 19:53:45

@kardio1: asszem te jól látod a dolgokat. Hinta úgy lázad a rendszer ellen, hogy nem lázad.

2014.11.10. 19:53:55

@DieNanny [SZ,CH]: Igy van, csak az nem tudja ertelmesen eltolteni a szabadidejet egy europai nagyvarosban aki nem akarja. Nem kell hozza milliomosnak lenni.

2014.11.10. 19:59:43

@Határátkelő: Bocs, hulye voltam, nem kellett volna ra reagalni. Nyugodtan torold barmelyik kommentemet ha gondolod, koszi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 20:03:43

@Babette.:

ha nem tud,akkor mi van? Ilyen alapon egész Au költözzön svájcba mert ott meg még többet lehet megtakarítani.

Syngonium 2014.11.10. 20:03:43

hmmm, nem tudom van-e értelme hozzászólnom nem szeretném ha bárki is belém kötne mert tudom lesz ilyen ;) :D én teljesen másképpen látom az itteni életet :) én is Ausztriában élek lassan 10 éve, férjem 23 éve, Bécstől 75km-re Soprontól 30km-re .... nem gondolom,hogy az árak vagy az autóbiztosítás olyan nagy gondot jelentene egy átlag családnál, az hogy neked azt jelent az egy dolog de te sem gondolod komolyan,hogy egy osztráknak problémát jelent az autóbiztosítás , (amióta euro van tény,hogy az árak emelkedtek) 3 autónk van, kettő egy rendszámon az enyémre fizetünk a legtöbbet ( Audi A6-os 3.0Tdi 231 lóerő) nálunk lóerőre van ugyebár a biztosítás, szóval az én kicsikémre fizetünk 100 eurót havonta,a férjemére valamivel kevesebb, kajára az alap 150 euro hetente nekünk 5 fő részére (két darab felnőtt és három darab kölköcske 7,4,3 évesek) a férjem 1800-2200 között keres ...én csak 15 órát dolgozok egy héten 450 euro (3 gyerek mellett ennyit tudok összehozni de ezt is csak azért mert már 8 éve itthon vagyok és besokalltam muszáj volt kimozdulnom) Szóval a bevételek, 2000+450+570(családi) Kiadások 360(építkezésre hiteltörl.)negyedévente 500 euro biztosítás (két autó, két élet, háztartási és jogi) 200kb üzemanyag 600 kaja 300rezsi (villany,víz,telefon,tv,internet) nagyjából ennyi, tavaly is idén is Amerikába voltunk nyaralni és februárban újra megyünk ... de tény van akinek bejön van akinek nem :) ha neked megfelel a szürke élet (te írtad,hogy az) azért még nem kell lehúzni Ausztriát, csakhogy még egy példát hozzak, a robotos írásra :) engem a játszótéren alig várnak az osztrák anyukák, mindenki jön oda beszélgetni, szó szerint várnak, nyilván azért mert beilleszkedtem,mert aktívan részt veszek mindenben, ha ünnepség van sütök ha segíteni kell megyek, az anyukák az első iskolai napon mind jöttek és adták a telefonszámaikat ha valamit nem értünk a háziba nyugodtan hívjam és segítenek,a lányom szülinapi bulijára mindenki eljött akit hívtunk és a következőre már az egész osztály jönni akar, alig várják :)) a gyerekek a suliban magyarul énekeltek az évzárón www.facebook.com/video.php?v=10202050849661392&set=vb.1491192491&type=3&theater és igen van az amit írsz az olyanok mint te akik csak vannak itt ... mint két koszovói anyuka az osztályunkban akik még németül sem akarnak megtanulni, folyton egymás seggét bújják és ha az AMS beiskolázza őket német tanfolyamra fel vannak háborodva :/ vannak bunkók is mint mindenhol de ha beilleszkedsz és alkalmazkodsz nagyonis jó életed lehet itt és simán találhatsz egy osztrák lányt is magadnak de akár hozhatsz otthonról is :) hát asszem ennyi a lényeg :) PEACE és csók a családnak :)

Warlimont 2014.11.10. 20:03:43

@házelőtthinta: "Egy kedves lány, aki meleg étellel vár (ha éppen ő szabados) és meleg öleléssel, forró csókokkal. Ez annyira nagy elvárás?"

Szerintem ebben teljesen igazad van. DE! Ha nem megy az osztrák lányokkal már 2 éve, miért nem keresel egy magyar, lengyel, román, stb lányt a környéken, akár valami netes társkeresőben, aki szintén egyedül van ott kint, és hasonló cipőben jár.
A kocsmázásról és az italról viszont le kéne jönnöd, pláne ha szerinted is orvosi mértékű a probléma. Az meg, hogy nem érzed bajnak a bajt, az nem jelent semmit, olyan beteggel még találkoztam, aki önmaga nem bagatellizálta volna a dolgot. Vagy folytathatod a már kialakult módon, de akkor ne csodálkozz, ha a kicsit is normálisabb lányok mind próba nélkül passzolni fognak.

Captain Hanky 2014.11.10. 20:03:43

@Mirjam2: * clap clap * Szolgálatára

Pedig azt hiszem elég nyilvánvaló volt, ráadásul be is mutatkoztam pár napja, de kutyába se vett senki :(

Köszönöm szépen kedves fogadtatásod, nagyon jól esett. Tényleg :)

M. Péter 2014.11.10. 20:10:35

@fhdgy: Ahogy mondani szokták, az egyik ember terroristája a másik szabadságharcosa.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 20:18:23

@házelőtthinta: Csak mert most te vagy a posztoló, válaszolok. Lehet, hogy fel sem tűnt, de hónapok óta kerülöm, hogy bármilyen megnyilvánulásodra reagáljak, nem véletlenül.

Nem, semmi bajom azokkal, akiknek a vegetálás az életcéljuk, ilyen emberek is kellenek a világnak.

Hogy mi bajom akkor veled? Amikor először felbukkantál a blogon, igyekeztél mindenki együttérzését kivívni...szegény fiatal srác, borderline, meki, majdnem meghalt, betegszabi, magányos, kirekesztett, stb. Én hülye, persze sajnáltalak, mint sokan mások is azóta, igyekeztem pozitív kommentekkel támogatni. Aztán jött egy kis csörte a lakhatási költségekről, albérletről, lakáshitelről és nemes egyszerűséggel - de nem a szemembe, az egyenesség nem jellemző rád - hülyének tituláltál. Utána meg persze nem válaszoltál a célzott kérdésekre.
Most is ez a taktikád. Csak állítasz és kérdezel, de igazi kérdésekre nem válaszolsz. Néhány hét múlva már látszott, hogy egy manipulátor vagy. Hardpötty meg reggel energiavámpírnak nevezett. Mindkettő áll rád. Vagy egyik sem, csak jót szórakozol a blog közönségével. De nem velem.

DieNanny CH 2014.11.10. 20:32:15

@Babette.:

Hát, saját gyerekre még nincs tapasztalatom; unokaöcsém 20 hónaposan félrenyelte a banánt. Akkor sem sápítoztam, hanem megfogtam a bokájánál, és addig ráztam, míg ki nem jött belőle... A 4 éves bátyja ott röhögött a kalimpáló tesóját látva.
Igaz, nem voltam szakszerű, de akkor még nem tanultam róla...
:-)

DieNanny CH 2014.11.10. 20:34:41

@házelőtthinta:

Úgy lehet normális életed, ha vannak TERVEID és CÉLOK az életedben.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 20:40:25

@Syngonium:

ez remek, én meg a melósokról írtam. ők nem 2 ezreket keresnek.nem húztam le aut, leírtam milyen egy melós élete itt. ennyi.Nagyjából annyit keresel mint egy mekis, a férjed meg megteremti az életszínvonalat. erre mit írjak? jól választottál.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 20:40:25

@Babette.:

melósok még mindig nem 2 ezreket keresnek. ő lehet úgy házas hogy mekis bére van??? a nőknek lehet?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 20:40:25

@zöldeketbeszélek:

Nem emlékszem erre. túlreagálod. nem vagyok manipulátor. csak egy mekis fiú.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 20:40:29

No a posztra: pozitivan csalodtam, teljesen jo volt olvasni. De nem tudom elfelejteni azt a siramot, amit majd minden posztnal letol. Tipikusan olyan ember benyomasat kelti, akinek minden kene, de hogy azert egy fagat arrebb rakjon, na az nem.

Tudom pont most lehet ez rossz analogia, de mintha egy alkoholista verne az asztalt, hogy dehat nincs semmi penze, meg semmije, meg le akar szokni az italrol, mikozben azert a napi feleserol semmi penzert nem mondana le.

Ha hivo lennek, akkor azt mondanam: segits magadon, az Isten is megsegit.
Aki nem akar valtoztatni, fejlodni, az hogy varhatja el, hogy barmi is az olebe essek? Es ez nem csoportos abuzalas, ugyanis itt akik abuzalva voltak, az a tobbseg, hogy hogy is erezhetik jol magukat, meg hogy csak vetitenek, vetitunk.

Tipikusan az az ember vagy, akinek csak sir a szaja, de hogy tegyen valamit a boldogulasa jegyeben? Na ne, ahhoz mar nem fulik a fogad.

Ha nem tudsz es nem is akarsz valtoztatni, akkor legalabb ne nyigjal, mert iszonyat mod idegesito, es energiat szivsz el vele masoktol. Vagy azt szeretned , hogy foglalkozzanak veled? Akkor sem a legjobb modjat valasztod, mert igy barataid biztosan nem lesznek, csak elmarod magadtol az embereket.

A szocializmusnak pedig vege,nincs olyan , hogy midnenki egyforman 'jol' el, vagy jol csinalod a dolgokat, es akkor kepes lehetsz elorebb lepni, vagy pedig el kell fogadni, hogy te erre vagy kepes, ezt vagy hajlando csinalni, de akkor viszont befejeznia siras-rivast.

@zöldeketbeszélek: Teljesen egyetertek, energiavampir. De ha beteg, akkor segitsegre van szuksege, es nem is innet .

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 20:50:17

@házelőtthinta: nemtom, figyeltel-e, hogy 3 gyerekef nevel.
ja bocs, az se fer bele vilagkepedbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 20:51:18

@DieNanny [SZ,CH]: en a sajatjaimnal mindig lefagytam. meg szerencs, h komoly eset nem volt...

2014.11.10. 20:52:18

@házelőtthinta: 3 gyereket nevel a holgy akinek beszoltal, es emellett dolgozik; legkozelebb akkor szolj be szerintem ha vigyaztal akar egyetlen gyerekre egy napot is. Biztosan egesz nap a labat logatja, mikozben a gazdag ferjevel tartatja el magat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 20:52:48

@házelőtthinta: ja es szeretnem tudni, ki neked a melos. kiket sorolsz ide?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 20:53:07

A szemelyisegtesztre: 2005-ben ESFJ, de azota tobbszor is ESTJ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 20:54:13

Na akkor én is belevau.

Megmondom őszintén nekem semmi bajom Hintával.
Én soha senkit nem szűrök mindenkinek elolvasom a kommentjét.
Mindenki azt ír amit akar amit a bloggazda beenged, a vélemény szabad.
A probléma nem ott van amit Hinta ír.
A probléma ott van hogy nem lehet vele érvekkel vitatkozni.
Nálam az tette be a kaput hogy mikor megpróbáltam vele beszélgetni és érveket hoztam akkor nemes egyszerűséggel eltűnt.
Válasz semmi.
Aztán megpróbáltam mégegyszer. Meg mégegyszer.
Mindannyiszor kihátrált.
Na akkor azt mondtam hogy részemről befejeztem a vele való kommunikációt.
Egyébként ezt másokkal is rendszeresen eljátssza.
Valaki ír egy nagyon értelmes nagyon összeszedett választ neki arra sosincs reagálás.
Szóval ezt így nem lehet.
Jelen van egy közösségben és egyoldalú kommunikációt folytat úgy hogy válaszolnak neki.
Az egyoldalú kommunikáció két fő csapásirányban van jelen.
Egyrészt elmondja hogy hogyan él és mi a véleménye a világról.
Ez az ő szive-joga az ő élete mindenki úgy bassza el ahogy akarja. Nincs ezzel semmi baj.
A probléma ott van hogy kinyilatkoztatja hogy MÁS is úgy él ahogy ő.
Pontosan tudja hogy ÉN hogy élek még azt is kiszámolja mennyit keresek. Ugyanezt megteszi minden jelenlévővel és úgy összességében minden kivándorlóval.
Itt a blogon mesze én vagyok a legalulképzettebb legkisebb iskolai végzettségű ember.
A proli, a Hinta által már szállóigévé lett kulimelós megtestesülése én vagyok.
Jelentkezzen az aki bármilyen negatív megnyilvánulást vagy bármilyen sopánkodást feljegyzett volna tőlem.
Három éve vagyok itt. Nyelvtudás hiányában kezdhettem volna hamburgerforgatóként.
Eddig kétszer annyit kerestem mint Hinta. Most már háromszor.
Nettóban.
Ha elmondom neki hogyan élünk, hogy én már nem akarok feljebb törni én már nem fogok karriert építeni én ugyanazon a szinten vagyok mint ő, akkor néma csend.
Így aztán rájöttem hogy minden válasz hiábavaló.
Ti akik válaszoltok neki(a beföttjeiteket kockáztatva) hogy látjátok?
Érdemben lehet vele párbeszédet folytatni?
Volt bármelyikőtök hozzászólásának a legcsekélyebb pozitív hozadéka?
Gondolkodjatok el ezen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 20:55:41

@Babette.:

Igen, csakhogy a férje se átlagmelós. Minek írja akkor hogy nem érti? Értené ha mekisbérből nevelnének gyerekeket. Akkor nem lenne audi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 20:58:29

@házelőtthinta: Ezt te nyomatod magadnak. Ha pedig torodesre vagysz, akkor azt mond, ne probalj szanalmat kelteni az emebrekben, foleg ne igy. Mert rosszul sul el.

Arrol mar nem is beszelek, hogy sok esetben az, akit leszolsz miken ment at: mint az elobbi beszolasod @Syngonium-nak.

Te csak azt latod, hogy huh valaki mernok, vagy orvos. Azt nem, hogy ez aldozatokkal munkaval, de nem egyszer lemondassal is jart. Hogy ezeknek az embereknek volt celja, azert vannak ott ahol. De maradjunk siman egy egyszeri melos szinten. tudod mikor tud boldog lenni egy melos? HA nem azt nezi, hogy masoknak mennyi van, vagy mi van, hanem azt, hogy o miben jo, es elfogadja azt, ami epp van.

Amugy rengeteg tanult, mernok , orvos, tanar, kozgazdasz ismerosom van, aki metrozik, es nincs hiperszuper kocsija. Az neked a bajod, tobbet akarsz, mitn amit elbirsz, johogy megy a hiszti.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 20:59:22

@házelőtthinta: hanem micsoda a ferje?

megint terelsz, kenyelmetlen az igazsag?
te el tudsz tartani egy feleseget meg 3 gyereket?

Taxomükke (UK) 2014.11.10. 21:00:10

@beavereater [AT]: Te tudod, mi az AA, vagy csak hallottál róla?

DieNanny CH 2014.11.10. 21:00:46

@diggerdriver:

Ne izélj már!!! Mára feloldottad az átkot!!! Tegnap jöttem vissza Mo-ról, és majd csak karácsonykor megyek újra... Hát ezért cipekedtem annyit??? :-(((

:-DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:01:14

@diggerdriver: hat en peldaul sokkal elegedettebb vagyok az anyagi helyzetunkkel, pedig nem tudunk felretenni 200 eurot.

2014.11.10. 21:01:30

@diggerdriver: Abszolut helytallo az elemzesed - egyoldalu kommunikacio, ezt en is szamtalanszor megtapasztaltam vele kapcsolatban. Azzal azert vitatkoznek hogy te 'alulkepzett' vagy, hiszen fiatalon kitanultal egy szakmat es tapasztalatot szereztel benne, Hinta meg erre egyszeruen nem hajlando.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 21:04:03

@diggerdriver: :) Ehhez nincs is mit hozzafuzni.

Azon gondolkodom, kik hasonloak meg, mitn hinta. Korabban volt par olyan srac, akiket lattam, akik egyetemrol kikerulve azt hittek, rogton kozepvezetoi szek pottyan nekik. Na azok hasonloak mint Hinta. Meg azt nem veszi meg szamitasba, hogy te is meg itt sokan tobb evet belefeccoltunk akar tanulasba, akar kepzesbe, hogy jussunk A-bol B-be, hogy elerjunk valamit. Erre jon o, es mondja, hogy neki ez jar, anelkul, hogy valamit letett volna az asztalra. Nem, ez nem jar. Mindenki kikapargatta maganak - meg sokszor masoknak is - a pogacsat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 21:08:19

@beavereater [AT]: nem midnen no szereti az "elozekenyseget". EN pl. nehezen viselem ezt az ajtotartos, kabatlesegitos dolgot, kiveve ha tneyleg ra vagyok szorulva ( mert epp beteg vagyok).

DieNanny CH 2014.11.10. 21:08:20

@Babette.:

Hát, csütörtök reggel 8-9 körül nagyon néztem dél felé... :-))) Érezted?
(Szóval, így is csüt. 2-kor voltam otthon, szombaton fél4-kor meg már indultam a pesti buszhoz... Röpke 50 óra volt az egész... :-( )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 21:10:56

@tildy[UK]: Ezt már többen javasolták neki, abszolút segítő szándékkal. Valaki fel is ajánlotta, hogy keresse meg online, hátha tud segíteni. Szerinted?
@diggerdriver: Fentebb írtam, semmi hozadéka ha időt pazarolsz rá. Azt sem képes megérteni, hogy a csajoknak nem azért nem tetszik a nővérével megosztott szoba-konyha mint randihelyszín, mert 5 csillagos hotelbe vagy saját belvárosi lakásba vágynak, hanem mert a minimum a szerelmeskedéshez szükség van némi magánszférára. Persze hogy nem érti, hiszen nem őt zavarná a dolog. Komolyan, mint a tengerimalacok.

Határátkelő 2014.11.10. 21:16:41

@házelőtthinta: Na jó, ez most már nekem is sok. Én ma minden hozzászólásod beengedtem, elvégre te írtad a posztot, és meg kell mondanom, hogy ha csak a posztod alapján formálnék véleményt (amit komolyan mondom, megpróbáltam), akkor más kép alakulna ki rólad bennem, mint ismerve mindazt, amit itt előadsz.

De most már rohadtul kezded kihúzni a gyufát, és ez az a pont, ahol (befőtt ide, befőtt oda) kénytelen vagyok beleszólni. Nem mintha érdemi választ várnék tőled, de azért leírom.

Tudod, úgy van az, hogy (bármilyen furcsa is) az emberek haladnak előre az életben. Próbálnak előrejutni, kicsit mindig jobbá tenni az életüket, ha lehet kicsit több pénzt is keresni, és megteremteni maguknak, és a családjuknak a lehetőséget a jobb életre és az előrejutásra. (Miután egyik kedvenc mantrád, ezért hadd szaladjak elébe: nem, nem a pénz fontos az életben, de kell ahhoz, hogy az ember minőségi életet tudjon élni.)

Ha szerinted 2000 euró akkora őrült összeg egy háromgyermekes családapának, akkor nem tudom, milyen világban élsz. De ha valaki három gyereket nevel, és anyaként mellette még dolgozik is, akkor minden tiszteletet megérdemel.

Én megadtam neked az esélyt, itt a posztod, de igazuk van azoknak, akik azt írták, hogy egyszerűen nem érvelsz, csak mantrázol.

Azt gondolom, hogy a mai nap egy vízválasztó. Részletesen kifejthetted mindazt, amit szerettél volna, meg is jelent (és még egyszer mondom, szerintem nem is volt rossz poszt).

Holnaptól viszont arra szeretnélek kérni, hogy csak akkor szólj hozzá, ha érdemi mondanivalód van. Azokat természetesen beengedem, de a szokásos mantrákból őszintén szólva nagyon elegem van. Hosszú hónapok óta ismételgeted ugyanazokat, és úgy látom, nem sok esély van arra, hogy ebből a helyzetből elmozduljunk, ellenben a blogot egyre jobban leterheled, és nekem fontosabb a Határátkelő annál, mint hogy ezt végignézzem.

Még egyszer hangsúlyoznám: amennyiben be szeretnél szállni a beszélgetésekbe, annak nincs akadálya, de a mindenki által már untig ismert mantráktól a jövőben kíméld meg a blogot.

Köszönöm szépen.

2014.11.10. 21:16:57

@tildy[UK]: Nem vagy ezzel egyedul, de en mar nem merek szolni semmit mert meg sarokba leszek allitva :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 21:18:32

@DieNanny [SZ,CH]:
Mára fel van oldva....
:))))))))))))))))))))
Fel vagy oldozva...
:))))))))))))))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:18:43

@zöldeketbeszélek:

rendben akkor béreljek egyedül lakást hogy legyen hova hozni a lányokat?

Captain Hanky 2014.11.10. 21:18:44

Ezek a névváltások mitől vannak? Én például most Babette. lettem

Ez az előzékenység érdekes téma, pont a napokban gondolkoztam hogy felhagyok ezzel a régimódi lovagiassággal, felnyomulok a vonatra, meg be*:%&om majd az ajtót a nők előtt mint a többi tulok mert már állítólag nem divat a nőkkel szembeni előzékenység, sőt munkahelyen még akár HR ügy is lehet belőle...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:18:46

@diggerdriver:

Könnyű dicsekedni a mekisnek a béreddel. Charliehoz mérjed.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:18:48

@Babette.:

átlagmelós auban nem 2 ezret keres, ez fix. Nem tudok, ezt akartad hallani? nincs pénzem = lúzer vagyok. értékrend.

Határátkelő 2014.11.10. 21:19:45

@házelőtthinta: Látod, pontosan ezekről a hozzászólásaidról beszéltem. Nem lehet veled szót érteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 21:19:56

@Babette.:
Örülök neki. Semmi baj nincs ezzel.
Pozitívan szemléled a világot. Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 21:20:52

@Mirjam2:
Arról beszéltem hogy pusztán szakmunkásképző iskolája talán senkinek nincs itt.

Keleti Szél 2014.11.10. 21:22:36

Szerző a saját illúzióinak, vágyainak a foglya. Dühös a világra, amiért az nem olyan, amilyennek ő megálmodta. Próbálja számonkérni a "világon" és a blog olvasóin a saját tévképzeteit, ami benne a "nyugati" életmódról megfogalmazódott.
Nem éri be azzal, hogy Ausztriában a legrosszabbul fizetett munkavállaló is megél, ő felső-középosztálybeli életmódot követel a munkaerőpiac legrosszabbul fizetett szereplőinek is. És természetesen meg van sértve, amiért a vágyai nem teljesülnek.

Gondolom, az olvasóknak szükségtelen, szerzőnek meg felesleges amellett érvelnem, hogy nem minden magyar bevándorló számkivetett pária Ausztriában, akin keresztülnéznek a nők, és akivel munkaidőn kívül nem áll szóba - szerző szavaival élve - a "hegyi népség", a "belterjes banda".

Hasonlóképp feleslegesnek ítélem a TV-díjra vonatkozó tárgyi tévedéseit vitatnom. Bizonyára falra hányt borsó lenne.

Érthető, hogy egy rosszul fizetett alkalmazott anyagias. Érthetetlen, hogy ennek ellenére mindent megtesz, hogy úgy mutassa be magát, mint akit a valóságnak eme szférája nem is érintene. Mintha őt a legkevésbé sem érdekelnék az anyagi viszonyok. Eközben nyilvánvaló, hogy szinte semmi más nem érdekli, mint a sör ára, a lakás ára, a fizetés, mások fizetése...
Még egyszer: érthető az anyagiassága, ám mulatságos a valóság elkendőzésére irányuló igyekezete.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 21:22:54

@tildy[UK]:
Ajjajjj nálam többet senki nem kapart:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:23:06

@házelőtthinta:

ki
az
atlagmelos?

megtenned, h valaszolsz?

2014.11.10. 21:24:12

@diggerdriver: A te peldad mutatja, hogy milyen jol lehet boldogulni az eletben egy szakmunkaskepzovel, ha olyan szakmat valasztott az ember ami keresett es amit szeret csinalni. De ha valaki nem hajlando szakmat tanulni, azzal tenyleg nem lehet mit kezdeni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:24:46

@házelőtthinta:
"Nem tudok, ezt akartad hallani"

de hat nem is akarsz, mint fent kifejtetted.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.11.10. 21:27:18

@adg [Au, Darwin]: "Csak lokd oda neki, hogy o jar neked, mert megerdemled."

Az a L'Oreal, nem? :)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:27:28

@Babette.:

HINTA. mosogatófiú. takkerek. futárok. eladók. soroljam?

Keleti Szél 2014.11.10. 21:27:29

@diggerdriver:
Teljesen igazad van, értelmetlen neki bármit írni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.10. 21:30:05

@házelőtthinta: amikor a kedvesemmel osszejottem, tarsberletben laktam. Minden megoldhato, ha nagyon akarsz meg szobat is tudsz valahol kivenni egy ejre, ha arra kerul mar a sor. De nem ezen mulik. Az a te bajod, mint mar irtam korabban is, hogy kifogasokat keresel, megoldast nem, mert szerinted annak alapnak kene lennie, hogy az oledbe pottyan. Megmondom: nem fog.

@Keleti Szél: Tokeletes megfogalmazas.

@diggerdriver: Digger, nem is te lennel :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:30:19

@Mirjam2: itt nem is a szakma a lenyeg, hanem a belso indittatas.
ismerek kogazdag 8 elemis traktorost. mar elmult 50de meg mindig slore megy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 21:31:57

@házelőtthinta:
Na jó, hát akkor próbáljuk meg.
Beszélgessünk.
Miért Charlihoz mérjem?
Ő tanult, több nyelven beszélő ember.
Én kevésbé vagyok iskolázott mint te.
Kevésbé beszélem ennek az országnak a nyelvét mint te a tiédet.
Kihez mérjem magam ha nem hozzád?
Mi vagyunk egy szinten vagy még ott sem vagyok ahol te.
Akkor hogy is van ez?
Miért Charlihoz mérjem?

Határátkelő 2014.11.10. 21:32:06

No, akkor a tisztánlátás érdekében, 2 perc alatt találtam a neten.

Átlagbérek Európában: Ausztria 2114 euró / hó NETTÓ
en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

De ha a Wikipédia nem nyerő, akkor itt az Eurostat: egyedülálló, gyermektelen munkavállaló éves NETTÓ jövedelme Ausztriában 26 968 euró.
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/File:Annual_net_earnings,_2012_(EUR)_YB14_II.png

Ezek az ÁTLAGOK. Legyen kicsit kevesebb, akkor is ott vagyunk, hogy a havi 1800-2000 eurós NETTÓ fizetés abszolút átlagos.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:32:56

nem működik pár betűm, úgyhogy nem nagyon kommentelek már ma.Annyira csapdostam a klavit hogy megadta magát.

@Keleti Szél:

a megélhetés érdekel, nem a pénz.

Captain Hanky 2014.11.10. 21:32:57

Viszont ahogy elnézem az egymás zsebében vájkálás még nem ment ki a divatból...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:33:49

@házelőtthinta: sorold. mi a definiciojuk?
bányászok? komuvesek? tetofedok? lomis ciganyok? utepito munkasok? epitesvezetok? pincerek? soforok? operatorok?
vagy akinek nincs szakmaja? vagy van, de mosogat?'
vagy diplomaval godrot as? hogyan definialod?

Határátkelő 2014.11.10. 21:34:22

@házelőtthinta: Tudod ezzel csak megint az a baj, hogy amikor konkrétumokról kellene beszélni, akkor beragad az a fránya billentyű... Így nehéz nem azt gondolni, hogy érdemben nem lehet veled vitázni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.10. 21:37:14

@Határátkelő: szerintem inkabb sajnalnod kene, nem telik neki ra, o csak egy melos. es a sok melotol nem is er ra venni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 21:41:14

@házelőtthinta: Lányokat? Eddig azt hittem, egy szerelmes, bújós cicát keresel, nem egy háremet :). Igen, bérelj, béreljetek közösen. Nyilván az intim együttlétre nem egy-két randi után kerít sort az ember (bár ki tudja...), de egy idő után mindenképpen érdemes elszakadni a rohadt kényelmes - mármint neked - mamahoteltől. Tudom, most a nővéreddel laksz, de az is mamahotel. Vagy menjetek el egy vidéki panzióba két napra, óriási séták, beszélgetések és a többi és a többi....
Mi is laktunk a párommal úgy, hogy két nap az egyik anyósnál, három a másiknál és így tovább. De mindkét helyen megvolt a lehetőség a zavartalan elvonulásra és a közös helyiségek önálló használatára. Itt persze a konyhára is gondolok :). És még így is alig vártuk, hogy önálló lakást vegyünk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:43:21

@Határátkelő:

Nézegess ams.at-t inkább. a többség fizetése 1el kezdődik...auban.

@Babette.:

megélhetésért dolgoznak. úgy. ők vannak a legtöbben.

a klavi pedig nem vicc, tényleg elromlott és ascii kódokkal gépelek most comó betűt.

Határátkelő 2014.11.10. 21:46:03

@házelőtthinta: Szóval az Eurostat (az Európai Bizottság főigazgatósága, hivatalos központja) szerinted hazudik? Ne fárasszuk már egymást! (Az általam idézett adatok Ausztriára vonatkoznak.)

jOeker 2014.11.10. 21:49:17

Én azt nem értem, ha valaki mindenki más posztja alá csak negatív kritikát ír és más zsebében turkál az miért lepődik meg ha akár csak bosszúból is de lehúzzák a kommentekkel? Diggernek és Zöldeketbeszéleknek igaza van vitának, helye, értelme nincs. Nálam ott telt be a pohár ahol így beszólt egy (3 gyerekes!!) anyukának. Ez nem kis meló sőt hivatás az én világképemben. HÁ talán még emlékszel arra a fél kész posztomra amit elküldtem nem sokkal az első után. Annak az utolsó sorában hoztam fel, hogy a jakomini platzi meki személyzetének a fele magyar, a német nyelvtudás se feltétel a melóhoz... Azért akkor már így kíváncsi lennék arra, hogy igaz ez az urbán legenda? Ha így dolgozik ott hinta megértem, hogy "kényelmes". Gondoltam k*rva jó fej leszek és ezt nem bököm ki, de elegem van. Ami sok az sok. Egyben egyezek vele én is lelépek mert ennél a folyamatos oda vissza adok kapoknál még hajnalba nyúlóan rajzolni is érdekesebb. Jóccakát mindenkinek

Bicepsz Elek 2014.11.10. 21:49:50

Nem volt itt s havi fiuzu!!! Londonban brutalusabb arak vannak: sor 4 font a pubban(4 es zonaig), dizsibelepo 15 font, a legolcsobb biztositas autora(videki ven trotty) 60 font(72 euro)/ho, kezdokent Londonban 140/ho(!!!).
A kaja olcso ha tudod hol veszed. Duplaszoba alapbol 650 font!!! Megosztott 300!!! Studio lakas 800 font(nem getho).
Eszeri t az osztrak nok is angolokhoz hasonloak. Persze Londinban az oregecskedo es csunyacska is elkel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:50:53

@Határátkelő:

ha benyomod a magyar adatot akkor mit fogunk hallani? A melós nem is kap ennyit!!! Meg hogy ez hülyeség.

nem hülyeség nyilván, de ebbe benne vannak a gazdagok is. TORZ.

qkuc 2014.11.10. 21:52:26

@jOeker: Valahol mélyen megrendítő, hogy még letoltam egy videót a vizsgaanyagból a borsó falrahányás alatt, :D.

Határátkelő 2014.11.10. 21:53:01

@házelőtthinta: Azért ÁTLAG, mert benne van mindenki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 21:57:04

@jOeker:

annyira igaz hogy nem lehet megszólalni se magyarul mert megszólnak érte a műszakvezetők. Nyilván ezt is jobban tudjátok ti. Én végülis csak ott dolgozom.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 21:59:34

@kardio1:
"A MoDemes Bayrou leszerepelt 2002-ben, amikor Hollande-ra szavazott"
Gondom, nem kellett nagyon szavazni, a MoDem-esek akkoriban a Bayrou nélkül is simán szavaztak 2/3 részben a Hollande-re. Ő csak ment a szavazóival. (nem vagyok biztos benne, hogy a szavazói most is 2/3-nyian rá szavaznának)
Bayrou kicsit olyan helyzetbe van mint Magyarországon az LMP, időnként ide fordul, máskor oda. Nem könnyű kitörni a malomkövek közül.
Úgy néz ki Hollande-re túl nagy a kabát. Kíváncsi vagyok a Valls mikor fogja megfúrni. Abból többet nézek ki (egyenlőre).

2014.11.10. 22:04:39

@házelőtthinta: Mo.-n a bruttó átlagbér 230 ezer. Az szerinted mennyire torz, amikor sokan minimálbért v. akörül keresnek? :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 22:07:56

@Philosoraptor: .

éppen annyira mint az osztrák 2 ezer euró nettó.

Hari Seldon 2 2014.11.10. 22:12:19

@Határátkelő:
Pedig ez volt a mai első konstruktív kérdése. (igen, álljon a saját lábára, ha valaki akar lenni a lányok szemében)

Shanarey 2014.11.10. 22:13:15

@diggerdriver:

Frászt vagy alul képzett, aki alul képzett, az a poszt író.

qkuc 2014.11.10. 22:18:25

No, ha már mindenki tudni akarja a frankót bérileg, amire ti kíváncsiak vagytok, azok a bérek medián értéke.

Bár fogalmam sincs ez mennyire igaz, de ...
...

"Az elmúlt egy évben a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu felmérésében résztvevők átlagjövedelme bruttó 225 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke bruttó 190 ezer forint, ez 18%-kal kevesebb az átlagnál.

Hiába a jóval 200 ezer feletti átlagérték, a legtöbb munkavállaló (a sokaság 35%-a) havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint között található, messze az országos átlagtól. Az alkalmazottak 15%-ának havi bére található a 130-170 ezer forintos sávban, és mindössze 10% keres az átlagnak megfelelően 210 ezer és 250 ezer forint közötti összeget havonta.

A medián alapján a munkavállalók mindössze 5%-a keres bruttó 400 ezer forint havonta."

www.fizetesek.hu/elemzesek/mennyit-keresunk-akkor-valojaban/50114

2014.11.10. 22:20:50

@Határátkelő:

Nem akarok vitatkozni, de szerintem ezek bruttók. Nettónak elég durva lenne.

Statistik Austria szerint 2012-ben a bruttó éves átlagbér (ezt kell 14-el osztani) volt 29.723 €.

www.statistik.at/web_de/static/ergebnisse_im_ueberblick_bruttojahreseinkommen_020054.pdf

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 22:22:18

@Shanarey(England):
Akkor hogy mondják azt akinek alacsony az iskolai végzettsége?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.10. 22:32:01

@Keleti Szél: Gis-szel kapcsolatban mi nem stimmel? Jó a laptop határmezsgye mert a netre nem kell elviekben fizetni de a neten fogható tévéért már igen.

nyuszigonosz 2014.11.10. 22:33:45

@diggerdriver: 25-30 év iskolábá járás után is lehet valaki alulképzett. Mint ahogy a poszt írója is alulképzett,

Te meg célirányúan végezted az iskoláidat, nem tartott annyi ideig, de szakképzett lettél.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 22:36:41

@Hari Seldon 2:

Londoni melós is béreljen egyedül lakást? hogy?

Keleti Szél 2014.11.10. 22:36:41

@Philosoraptor: @Határátkelő:
A magyar átlagbérnél kevesebbet keres az emberek 70%-a. Gondolom, Ausztriában is hasonlóan van. Egy diplomás kezdőfizetés biztosan nincs átlag 1800-2000 euro nettó.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 22:36:41

@Hari Seldon 2:

Meg amúgy nem azon állok? nem tart jelenleg el senki. Mióta dolgozom azóta nem tartanak el. mamahotelbe is fizettem a költségekbe, bármilyen meglepő. a mamahotelnek egyetlen dolgot köszönhetek : ötszámjegyű bankszámlát.ahogy most is azért lakom konyhában mert szeretek kuporgatni.

Rokker 2014.11.10. 22:36:41

Nem tudom, hol élhet a posztíró, mert én Mekiben született osztrákot még nem láttam. Általában a legeurópaibb is török, de inkább az ázsiaiak a jellemző munkaerő, keleten pedig az ingázó magyarok.

A másik, én a helyében, ha tovább akarnék lépni, nem erőltetném a külföldöt - egyelőre. Ha nem találnék valami támogatott képzést, amivel idővel valami szakmát adnak a kezembe, akkor hazamennék, és az összekuporgatott pénzemből kitanulnék CNC-marósnak, tetőfedőnek, szobamázolónak, lámpahuzalozó vagy téglarakó szakembernek vagy akármilyen hasznosítható mesterembernek, és úgy próbálkoznék újra. Egy szakmával már tisztességesen meg lehet élni. Szakma nélkül mindenhol a legalja marad az embernek, a helyi csajoknak meg az ilyen ember egyáltalán nem pálya. (Igazán nem akarom megbántani a szerzőt, mert ez mégiscsak ízlésbeli dolog, de az osztrák lányoknál én kevés szörnyűbbet láttam Európában, pedig jártam egy pár helyen.)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 22:36:41

Az igazság utat tör. Hinta helyett belinkelték mások. Gyönyörűen kiolvasható belőle amiről beszélek hónapok óta. A többség 1xxx eurót keres nettóban havonta.

vvjozsi 2014.11.10. 22:36:41

Hol a kommentem? :OOOO

Határátkelő 2014.11.10. 22:38:19

@Ödenburger [Hu/At]: Oda van írva, hogy "Annual net earnings". Az nem bruttó.

Shanarey 2014.11.10. 22:38:35

@diggerdriver:

Nem nyert, nekem is az van, két elektromos szakmám van, de érettségim az nincs.

Shanarey 2014.11.10. 22:41:12

@diggerdriver:

Az akinek a 8 osztály van meg avagy egy sima érettségi, ami önmagában semmire se jó, csak a továbbtanulásra.

Határátkelő 2014.11.10. 22:41:29

@vvjozsi: Ahol a helye: a kukában. Majd ha kulturáltan is meg tudod fogalmazni a mondanivalód, akkor gyere vissza.

qkuc 2014.11.10. 22:41:45

@házelőtthinta: Azért ajánlom figyelmedbe ezt is: www.statistik.at/web_en/statistics/social_statistics/personal_income/net_monthly_income/057414.html

Korosztályonként, szektoronként, végzettség szerint, :). A statisztikában a kijelölt medián értékek, 10%, 25%, 50%, 75%, 90%. A jelentése az adott oszlopokban a lakosság 10/25/50/75/90%-a keres annyit vagy kevesebbet, mint ami az oszlopban szerepel.

Vannak benne meglepő érdekességek.

kardio1 2014.11.10. 22:45:19

@Hari Seldon 2: Ti itt voltatok màr a 2012-es elnökvàlasztàs idején?
En màsképp emlékeztem, ezért utànanéztem:
A màsodik forduloba ugye csak Sarkozy és Hollande jutott.
A MoDem szavazoinak 29%-a szavazott Hollande-ra, 17% nem szavazott, 13% üres lappal szavazott és 41% Sarkozyre voksolt. (szoval kétharmaduk NEM Hollande-ra szavazott!)
A Front National szavazoi közül 51% szavazott Sarkozyre, 14% Hollande-ra (!) és 10% szavazott üres lappal, 25% nem ment el.
A Front de Gauche szavazoi (Mélenchon) 81%-ban voksoltak Hollande-ra, 6%-ban Sarkozyre és a maradék nem szavazott vagy üres lappal szavazott.
A MoDem nem olyan mint az LMP, mert inkàbb jobboldali, Bayrou-t is az UMP tàmogatta amikor Pauban polgàrmesteri vagy képviselôi posztért indult. Ezért is vàltott ki akkora megrökönyödést a jobboldalon a lépése. Most persze igyekszik visszanyerni a jobboldaliak bizalmàt...

Badeni_lakos 2014.11.10. 22:52:02

Hinta:

Szerintem biztosan te is hallottad már ezt a munkahelyeden:
"Keine Ausrede!" a főnöködtől mondjuk.

Én ezt tanultam még Stuttgart ban, ahol a helyi ízig vérig Baden-württembergi cég keményen megtanított arra, hogy

"Nincs kifogás. Nincs mellébeszéd." ha nem csinálod meg zack-zack azonnal, ki vagy rúgva! Mert ilyen az élet! Tényleg ilyen: Nincs kifogás! ha nem csinálod meg Termin re, akkor Szevasz, ki vagy rúgva! (és senkit nem érdekel, h nincs meg az adat, vagy hogy másik 4 Projekted is van arra a Terminre)

Az élet kemény, a dzsungel törvényei érvényesek, Ezt tanuld
meg még ma, ha jót akarsz magadnak. Fogadd meg a jó-tanácsokat, és változtass az életszemléleteden.

Fejlődj, nézz ki magadnak egy jó kis Ausbildung ot!
És élj rendes osztrák életszínvonalon.
Jobb lesz, meglátod!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 22:52:25

@Shanarey(England):
Na várjál.
Nekem van 8 osztály és 3év szakmunkásképző
A szakmámban soha egy percet sem dolgoztam.
Amit most csinálok azt kéthónapos gyorstalpalóval szereztem.
Az érettséginek azért csak nagyobb rangja van mint egy szakmunkásképzőnek nem?

pasztasuta 2014.11.10. 22:54:39

@TilosazA (UK): dejooo! ISFJ frakcio a Hataratkelon! :))

Shanarey 2014.11.10. 22:57:54

@diggerdriver:

Rangja van, de ma már ez önmagában, semmit sem ér

Nekem is 3 év szakmunkásképző, és dolgoztam a szakmámban 20 évet, mellette lett nekem az a másik ami egy szintén két hónapos gyorstalpaló volt, és ezt sem a papír miatt szereztem meg hanem mert ezt is szerettem csinálni.

nyuszigonosz 2014.11.10. 23:00:34

@diggerdriver: A sima érettséginek nincs nagyobb rangja. Mert az csak azt jelenti, hogy továbbtanulhat az ember. Az még nem szakma, nem végzettség.

Neked viszont van szakmád. Hogy nem dolgoztál benne? Az nem mérvadó, szakmád van.
Az említett kéthónapos gyorstalpaló meg nem lett volna, ha elötte nincs szakmád. Így van két szakvégzettséged.
Úgyhogy alacsony iskolázottságról szó sem lehet nálad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 23:01:08

Látjátok erről beszéltem.
Próbáltam normálisan egy beszélgetést kezdeményezni.
Válaszolt, válaszoltam.
...és onnan néma csend.

Ez az amiért azt mondtam hogy jó akkor én minden kommunikációt megszakítok vele.
Szóval azt próbálom magyarázni hogy ezt nem lehet.
Zolikának van igaza hogy játszik velünk mint macska az egérrel.
Mindig van aki bedől neki, mindig van aki válaszol.
Szabályosan hülyét csinál mindenkiből.

Badeni_lakos 2014.11.10. 23:01:58

@Határátkelő:

Uni Absolvent (frissdiplomás kezdő bérek)
(Ausztr. végzettek anyanyelvű németek számára,
nem magyar frissdiplomások számára!)

Közgáz, Jog, Műszaki Egyetemi végzettség: ~ Brutto 2000 EUR

www.studium.at/einstiegsgehalt-akademiker

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 23:04:35

@diggerdriver:

tojást hasonlítasz körtéhez. Más.Érettségi egy bizonyítvány hogy úgy ahogy szedtél magadra műveltséget, a másik meg arról szól hogy értesz valamihez.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 23:04:38

@Ödenburger [Hu/At]:

ams alapján is levehető hogy a többség bruttója 2 ezer alatt van. 2 ezer bruttó = nagyjából 1400 nettóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.10. 23:05:09

@diggerdriver: ezt mondtam mar tavasszal is. Es en is adtam ma meg egy eselyt, megiscsak o ma a poszter. De minek...

Badeni_lakos 2014.11.10. 23:16:54

@Ödenburger [Hu/At]:

Igen, szerintem is a Statistik Austria a mérvadó:

Munkában álló alkalmazott átlagjöv.: Netto 18.842 EUR / év
(ezt 14-gyel kell osztani ! )

www.statistik.at/web_de/statistiken/soziales/gender-statistik/einkommen/075957.html

az Eurostat máshogy számítja, ott mindig kedvezőbb adatokat adnak közre, lásd munkanélküliség Ausztriában. (mikor meg az osztrákok szigorúbb, prudensebb eljárással számítják a főbb makro-mutatókat, ami szimpatikusabb is sztem)

2014.11.10. 23:35:51

@Határátkelő:

Ez 3.450 € bruttó. Mint Austriában dolgozónak, hidd el nekem kérlek, hogy ez nagyon nem átlagos. Ez még IT-bán is egy korrekt fizetés. Nem kurvajó, de korrekt.

Keleti Szél 2014.11.10. 23:36:20

@tanato:
Nem ritka az öreg hippi. Legfeljebb nem egy helyre jársz velük.
Ha elmentél volna valamelyik idei hippitalálkozóra, tudnád. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.10. 23:36:20

akkor mennyire átlagos a havi 1800-2200... kinek is van igaza akkor...

Határátkelő 2014.11.10. 23:39:51

@Ödenburger [Hu/At]: Elhiszem, mert nekem tulajdonképpen mindegy. Csak szerettem volna végre konkrét linkeket és statisztikai adatot kicsiholni Hintából, de ha mástól kapom meg, az sem rossz. :) Az Eurostat ezt írta, én ezt linkeltem, de ha a helyi statisztika mást mondd, nekem az is jó.

pasztasuta 2014.11.10. 23:39:57

@diggerdriver: Hatareset, eldogadom.. :))) Szólj qkucnak o kesziti az esettanulmanyt! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.10. 23:52:27

@házelőtthinta:
Ok. Folytassuk. (de nagy állat vagyok)

Szóval mi alapján minősíted az én életemet?
Mi alapján döntöd el és jelented ki hogy én nem jól élek?
Az egésznek a lényege hogy megmutassam neked hogy nem kell sok a normális élethez.
47évesen váltottam országot. Családostul.
A te helyzeted a te korodból adódó lehetőségeid toronymagasan az enyémek felettiek.
Olyan előnyöd van velem szemben hogy azt elmondani nem lehet.
Ha én 23évesen jövök ide akkor most a saját cégemben a saját gépeimmel dolgoztatok.
Azt akarom hogy lásd a mentalitásbeli különbséget köztünk.

kepkezelo.com/images/dvx8iittb6q07wh5ddaj.jpg

kék madár 2014.11.10. 23:53:37

Szerintem fejlodokepes gyerek ez a hinta, csak hianyzik belole az ambicio. A Mc nem arra valo, hogy az egesz eletunket ott toltsuk, de ugrodeszkanak jo. Rengeteg ut all elotte, csak nem latja a konyha gozetol.
Ami a noket illeti, termeszetesen hulyesegeket beszel. Biztosan senkinek sem kell a mostani onbizalmaval, hozzaallasaval, de ez meg fog valtozni abban a pillanatban amikor feladta, mint Nemtudomka a 2 jocselekedete utan.

pamut 2014.11.10. 23:54:44

Na látom csak csúnya lett a vége, sajnálom. A vitákba nem akarok beleszállni, mivel nem szoktam végigolvasni a posztok alatti rengeteg kommentet, nekem erre nincs időm, inkább csak bele-bele olvasok.

A bér kapcsán azonban: nálunk valahogy ez az átlagbérre hivatkozás lett a megszokott, de ez szintem minden országban kicsit csalóka, nálunk is,de gazdag országokban pláne. Ott ahol az ottani mércével mérve is van egy viszonylag széles, és nagyon jól kereső felsőosztály, az tényleg fel tudja húzni az átlagot, de attól még a többség a (felhúzott) átlag alatt marad.

Az ilyen hivatkozásoknál szerintem vagy a mediánt kellene használni, vagy a két szélősértéktől (alsó és felső 10%) megtisztított átlagot. Ezek már sokkal reálisabb képet festenek az átlagemberek valós jövedelmi viszonyairól.

Itthon is mindenki csodálkozik, meg hitetlenkedik (én is) amikor a magyar átlagbérekről jönnek kis statisztikák, mert nagyon ellentmond az emberek saját tapasztalatainak. Hát mert itthon is felhúzza egy szűk réteg, az átlag nem egyenlő a mediánnal. Gazdagabb országokban, ahol a felsőosztály relatíve még erősebb, gondolom még jobban eltér a két adat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.10. 23:55:34

@Ödenburger [Hu/At]: amit belinkeltél az havi 2100 kb. Zulageval az lehet nettó 1800-2000

Badeni_lakos 2014.11.11. 00:10:29

@Határátkelő:

Érdekes.
De itt meg már nettó 1781 EUR / hó (beleértve a 13. és 14. havi fizetést is. a "nyaralópénzt" és a "karácsonyi pénzt" is

www.statistik.at/web_de/statistiken/soziales/personen-einkommen/nettomonatseinkommen/index.html

Netto 1526 EUR ra jön ki így 14 hónapra lebontva.

www.news.at/a/gehalt-oesterreich-brutto-netto

Namost ez az 1526 EUR / hó nem egy nagy szám.
Azt kell tudni, hogy Ausztria egy nagyon erősen beszabályozott bérsruktúrával rendelkezik: Stufen 1, 2, 3. ... aszerint sorolnak be h hány évet dolgoztál már a szakmában. És aszerint kell hogy növekedjen a béred is. (Kollektivvertrag) A lényeg, hogy aki vmilyen szakmával rendelkezik, legyen az villanyszerelő, vagy burkoló, stb. az már nagyon jól keres kint, és osztrák életszínvonalon él. (eljár hétvégente étterembe, szórakozni, kirándulgatni stb. télen síelni, nyáron meg 4-5 hetekre is egyben(!) nyaralni Spanyolo.ba, Szigetekre, stb.) Jah, megfigyeltem, hogy amíg a svábok (BW-ben) mindenen spóroltak, ahogy csak tudtak, addig a bécsiek olyan fényűzően elköltöttek mindent az utolsó fillérig, színház, opera, legjobb borok, mindig virág, legdrágább éttermek, stb hogy öröm volt nézni! :D
Tehát a lényeg: Hogy keresett szakmával rendelkezzél !
(csak sima bölcsészként, vagy jogászként/ közgazdászként ne menj ki! mert VAN belőlük Millió Ausztriában is, DE ők anyanyelven beszélik azt a szakmát! És Ennyi.)
Persze a keresett szakma, az más.

2014.11.11. 00:19:32

@beavereater [AT]:

"ez bizony alkoholizmus a javabol"

Hogy lenne már ez alkoholizmus?
Mo-on kb. évi 13,6 liter alkohol a fogyasztás fejenként (a pontos adat az otthon főzött rettenetek miatt csak becsülhető).

Ez évi 272 liter sör (5%-os sörből).
Ez heti 5,2 liter, vagyis 10,4 doboz.

Ha hinta tényleg 10-15 dobozt iszik csak, akkor épp a magyar átlag fölött klokkingol.

Ez l.szar, nem alkoholizmus.
(Ezzel együtt senkit sem bátorítanék, hogy emelje a mennyiséget, könnyen el lehet vele szaladni.)

Beavereater, természetesen a szóhasználat nem neked szól, csak fölösleges démonokat festeni oda, ahol nincsenek.

2014.11.11. 00:28:09

@tsabus [UK]:

Igen, ez komédia. Én állati kíváncsi vagyok, olvasni tud-e. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.11.11. 00:32:54

@házelőtthinta: Figyu egy nyomdász, asztalos, villamosvezető stb azért már megkeresi az 1800-2000-ret.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.11. 00:33:28

Mire átolvastam a kommenteket annyira felbosszantott a Hinta, hogy nem írok neki semmit. Teljesen felesleges.
Ismertem egy ilyen srácot a pultos koromból (és ha Hinta nem Balázs lenne és nem borsodi, gyanút is fognék!), egyszer úgy felbosszantott a hülyeségeivel hogy majdnem el is vertem. Legtöbbször vasárnap dél körül kellett kihajítani, mikor már a friss műszak se bírta elviselni, vagy amikor a hülyeségeit hajtotta a vendégeknek, a cigányok meg majdnem összeverték.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.11. 05:36:45

@házelőtthinta: HINTA. mosogatófiú. takkerek. futárok. eladók. soroljam?

letezik meg olyan hogy slepper ? én az voltam 2 évig Bécsbe ami valszeg alatta van egy mekis dolgozonak . Az utcan zaklattam a jarokeloket es rangattam be az uzletbe , ha valaki elment mellettem anelkul ,hogy belekotottem volna az osztrak fonokom kijott orditozni velem , falhoz tamaszkodni foben jaro bun volt ... megis szep emlekeim vannak asztal alatt uzleteltem cigivel, orosz pezsgo ,kaviar ,izom gyogyszerek ,videofilmek ...ment is a bolt ... 3 lakast 1 panziot adtam ki ( az erdobe laktam eloszor ) feketen mosodat tartottam fent ...szoval azert a jég hatan is megélunk...
az osztrak csajok igaz ugy atneztek rajtam mintha én lettem volna a lathatatlan ember ..viszont a magyar csajokat nem csak felvihettem a lakasomba ,de lakast is adhattam nekik, amiert fizettek ..szoval ahhoz ,hogy valaki feltalalja magat meg egyetemi vegzettseg se kell, sot a nyelvet is csak magamtol tanultam es igaz folyamatosan beszeltem ,de abban egy helyes nyelvtan nem volt ...

hja.. a regi szép idok ..Mariahilfer straße..

skye8 2014.11.11. 06:04:54

Hinta nekem tetszett a posztod, sajnalom hogy kirekesztettnek erzed magad,nagyon nehez lehet egyedul, foleg ha nem is telik sok mindenre.
tanacsot nem tudok adni de en a helyedben nagyon jol megtanulnek nemetul, utana pedig keresnek egy jol fizetobb allast. nem tortetesbol, hanem mert esetleg a szabadidomben el szeretnek menni szinhazba, moziba, megvennek egy erdekes konyvet, elutaznek valahova stb.
irtad hogy az osztrak lanyokat kedveled de eddig mindig felsultel. szerintem (lehet tevedek) ha lenne 1-2 baratod, nem lenne annyira kinzo az egyedullet. en is kulfoldon elek es azt tapasztalom, hogy ahogy fejlopik az angolom, ugy tudok konnyebben kommunikalni a helyiekkel, kezdem erteni a vicceket, mentalitast stb. azert is irtam, tanulj meg nagyon jol nemetul, maskepp nem fogsz beilleszkedni.
sok sikert es felejtsd el az alkoholista multad. mar nem vagy az az ember, van egy atlagos munkahelyed, lakohelyed, nem ehezel, felkuzdotted magad egy magasabb szintre mint ahol az alkoholistak elnek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.11. 07:05:31

@diggerdriver:
"Olyan előnyöd van velem szemben hogy azt elmondani nem lehet.
Ha én 23évesen jövök ide akkor most a saját cégemben a saját gépeimmel dolgoztatok"

ezt soha de soha nem tudod megertetni egy huszonevessel:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.11. 07:09:12

@házelőtthinta: te hinta
milyen regenyt olvastal utoljara?

tanato 2014.11.11. 07:33:04

@Keleti Szél: És ők jelenleg is hippi életformát folytatnak,vagy csak valamiféle "osztálytalálkozórol "van szó?

feketeöves chemtrail-figyelő 2014.11.11. 07:36:33

Ausztriában élők!
Igaz, az, hogy 30 év kint ledolgozott év kell ahhoz, hogy osztrák nyugdíjra legyen jogosult az ember? A minap ezt hallottam egy rokontól.
A másik: vegaként (vagy vegánként) mennyire fogadják el az embert? Menyire elterjedtek az olyan éttermek, boltok, ahol húsmentes kajákat is lehet venni? Azt tudom, hogy a Stüdlhüttében (2800 méteren) van vega vacsora, ahol ráadásul magyar a szakács. :)

kék madár 2014.11.11. 07:36:41

@tsabus [UK]: A korrupciohoz nem kell nyelvtudas, sot kifejezetten hatrany. Minel nagyobb tusko valaki, annal gatlastalanabb

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.11. 08:03:59

Hinnye de kellett nekünk egy full Hinta poszt! :D

@kék madár: hallod, megnézve azt a videót én azt mondtam, nem létezik hogy ez a nő elkövetett valamit. Ebben annyi kurázsi nincs, hogy lógjon a villamoson :D

2014.11.11. 08:25:15

@feketeöves chemtrail-figyelő:

15 ev utan vagy jogosult osztrak nyugdijra. Legalabbis en igy tudom.

2014.11.11. 08:28:39

@feketeöves chemtrail-figyelő:

Pl. a Raxon a Karl-ludwig Haus is ilyen bio/vegan vonalon mozog a felujitas ota. Teljesen elfogadott, azt eszel amit akarsz, senkit nem erdekel, ez a te maganugyed. Igazabol fel sem merul senkiben kerdeskent sem a dolog.

qkuc 2014.11.11. 08:54:52

@Zka: Ideális "áldozat" a sakkjátszmában ..., :D.

beavereater [AT] 2014.11.11. 08:55:47

@feketeöves chemtrail-figyelő: senkit sem erdekel, hogy vegan vagy, vagy eppen hatszinen harapod az elo marhat (na jo, ez utobbi esetben elvisznek allatkinzasert ;) ). Mondjuk ha elkezded a kornyezeted baszogatni mint egy atlagos agressziv vegan hitterito, akkor veged.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.11. 08:55:48

@Babette.:

nem értem miről beszélsz. olvasni nem szoktam.

én nem akarok sikeres lenni, céget vezetni meg jampizni a bmwel. Világos?

beavereater [AT] 2014.11.11. 08:55:48

@Th's child: marpedig beszelj nyugodtan egy orvossal, aki heti rendszeresseggel 10 uveg sort megiszik, az bizony alkoholbeteg. Ugyanis nem csak az addikt, aki a sajat hanyasaban fekszik minden nap reszegen. Akinek "igenye van" a rendszeres alkoholfogyasztasra, az bizony fuggo. Azaz alkoholista. (Nagyjabol a magyar nepesseg 20-25%-a, egyebkent).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.11.11. 09:04:20

@házelőtthinta: tudjuk, te csak alanyi jogon jól akarsz élni és ennek csak a gonosz kapitalizmus az akadálya. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.11. 09:19:05

@házelőtthinta:
"én nem akarok sikeres lenni, céget vezetni meg jampizni a bmwel."

ez hogy jön az olvasáshoz?

Hari Seldon 2 2014.11.11. 09:37:30

@kardio1:
OK. Mi ugye 2013 tavaszán jöttünk ki, és előtte nem nagyon figyeltük. A Bayrou tudom, hogy jobboldali, hiszen kormányukba is benne volt még 2000 előtt, de amennyire érzékeltem, itt nem a jobboldaliság volt a baja, hanem a vezetési stílusa volt elfogadhatatlan a Sárközynek, az ő szempontjából. (Magyarországon sem az a baj, hogy jobboldali(nak mondja magát), hanem hogy maffia)
Aztán lehet, hogy rosszul láttam a Bayrou szempontját, mondom akkor még nem nagyon figyeletem.
Most már látható, hogy Hollande csak úgy odakerült, ő sem tudja mit kezdjen azzal a helyzettel, hogy nyert.

tableno 2014.11.11. 09:55:53

@házelőtthinta: Te gyakran emlegeted, hogy nem ennyit érdemelsz. Igazad van. Te ennyit SEM érdemelsz ilyen hozzáállással.

Pernilla 2014.11.11. 10:09:20

@feketeöves chemtrail-figyelő: Becsben vannak vegan ettermek, meg boltok is, de ezek valami horror aron kinaljak a termekeket, ugyhogy sokkal egyszerübb, ha az ilyen jellegü dolgokat a normal, igencsak nagy valaszteku elelmiszerboltok kinalatabol kimazsolazod, vagy ha nem romlando dologrol van szo, amazonon/ebayen rendeled Nemetorszagbol :)
Ja es az biztos, hogy ez a lehetö legkevesbe fog zavarni barkit is. Itt amugyis sokkal "trendibb" az ilyesmi.

M. Péter 2014.11.11. 10:37:28

@feketeöves chemtrail-figyelő: AZ EGT-ben és Svájcban ledolgozott éveket is beszámítják.

Muscari 2014.11.11. 10:37:51

@pasztasuta: en is megcsinaltam a tesztet es en ESFJ lettem. Nehany dolog kivetelevel tenyleg talaloan ram illik a leiras. Jo ez a teszt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.11. 10:56:18

@házelőtthinta: kicsit se röhejes, hogy annak ellenére, hogy havonta 500 eurót spórolsz ezekszerint, nincsen lényegi különbség az osztrák meg a magyar melós lét között.
vagy mire spórolsz?
mert az egyébként jó dolog.
szóval egy rendes versenybiciklire, autóra, kéglire otthon, utazásra?
vagy miért nem költöd el akkor egy részét valami szórakoztató hobbira? mozira? színházra?
vagy csak jó nézni, hogy van?
vagy csak jó megvetni, hogy van ez a pénz, de tulképp nekem nem is kell, nem akarok én zsíros törtető pöffeszkedő köcsög lenni?

én is kb ennyiket spóroltam. utaztam sokat. most is van mire költeni.
kicsikét se lett volna más az életem, áááá, ha a magyar pedagógusbérből élnék hónap elejétől hónap végéig, nulla megtakarítással.
najó, végülis azt csinálsz, amit akarsz, csak én ezt nem értem, ennyi.

pasztasuta 2014.11.11. 10:56:46

@Muscari: :)
@qkuc: Hogy all a statisztikad? :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.11. 11:09:46

@diggerdriver: te nem vagy képzetlen vagy alulképzett. nemár. mennyi idő megtanulni hamburgert sütni? és mennyi ezeket a diggereket vezetni?
egyébként meg mennyire nagyon igazad van

:-(

Ladislav 2014.11.11. 11:10:39

@beavereater [AT]: "senkit sem erdekel, hogy vegan vagy, vagy eppen hatszinen harapod az elo marhat (na jo, ez utobbi esetben elvisznek allatkinzasert ;) ). Mondjuk ha elkezded a kornyezeted baszogatni mint egy atlagos agressziv vegan hitterito, akkor veged." :)) Az utóbbit már tapasztaltam :)

Jonathan 2014.11.11. 11:11:13

Postolo figyelmebe ajanlanam, hogy a tevedese abban all, hogy azt hiszi melos! Pedig baratom, te ott sem melos vagy, csak segedmunkas, avagy beszelö szerszam. Magad irtad, hogy otthon egy nulla voltal. Mashol is az maradsz. Hogy kitörhess, tehetseg, akarat es szorgalom kell, az önsajnalat nem vezet sehova. Minden mas negativum ebböl fakad. Es figyelmedbe ajanlanam, hogy senki nem hivott Ausztriaba, te jöttel, de nem kötelezö ott lenned.
Remelem egyszer felnösz a feladathoz.
üdv: jonathan

X0Y0ZQ3 2014.11.11. 12:10:47

@Jonathan:
Nagyon nagy +!!!

A melós az az, aki önállóan dolgozik. ÉRT valamihez mert van egy szakmája (esetleg több) A rábízott feladatot MEGOLDJA, nem pedig a megmutatott dolgokat ismétli!

"Beszélő szerszám", ez jó :)

Ezzel nem azt mondom, hogy az nem munka, csak éppen rossz helyre pozicionálja magát. És ehhez mérten nagyok az igényei.

Ha jól emlékszem, azt írta rébben, hogy elkezdte az egyetemet. Vajon miért?
Megmondom én! :) az volt a terv, hogy meg lesz a diploma, aztán majd "beül" valahova kisfőnöknek és dől a pénz. Illetve dől a megélhetés, mert a pénz az nem is fontos ugye.
Most meg se diploma, se szakma, se megélhetés. Vagyis megélhetés az van a konyhában.
Meg előadja, hogy havi 170óra mellett nem lehet új dolgot tanulni, akkor mikor szórakozik? Meg hát élet az olyan?!
Én Otthon folyamatos 12óra mellett (az havi 240 alsóhangon +hétvégék is) szereztem meg a második szakmámat.
Attól hogy forgatja a burit, meg néz ki a fejéből még nem lesz jobb.
Vajon ha otthon csinálná ezt mennyi megtakarítása lenne?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.11. 14:40:31

@Jonathan: naja, ezt már sokan és sokszor leírtuk neki, de nem fogja fel.

négyzet 2014.11.11. 15:51:47

Na hát jó sok komment lett, biztos mindenki örül, ha felesleges vitákra pocsékolta el az idejét... de talán mostanra megtanultátok :P

Amúgy nem értem HÁ-t, nem kötelező hagyni az ámokfutást.
xkcd.com/1357/

Forgoszel123 2014.11.11. 16:00:23

@diggerdriver: Aládteszek (vagy ráteszek? :P) egy lapáttal: 8 általánossal kommentelek itt, egyetlen pesszimista megjegyzés nélkül (másik nick). Posztom is jelent meg, abban sem panaszkodtam sosem, sőt, külön büszkeséggel tölt el, hogy egy 4 tagú családot tartok el a munkámmal, amit egyébként nagyon szeretek.

Persze mindez csak egy figyelmeztetés, hogy sose légy biztos abban, hogy nem igazán lehet űberelni. :D

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.11.11. 16:06:50

ESTJ
Meg emésztem az olvasottakat...
Itt a jellemzésemre gondolok...

négyzet 2014.11.11. 17:07:24

ja és ha már, INTJ

Keleti Szél 2014.11.11. 19:40:31

@X0 Y0 ZQ3:
"dől a pénz. Illetve dől a megélhetés, mert a pénz az nem is fontos ugye."
:)))))

Már ezért érdemes volt reggel felkelnem! :)))

@M. Péter: @Ödenburger [Hu/At]: @feketeöves chemtrail-figyelő:
Így van, ha Ausztria előtt az ember mondjuk Magyarországon dolgozott, az is beleszámít a 15 évbe. A részletek bonyolultak (teljes nyugdíj, résznyugdíj, fiktív résznyugdíj), de valószínűleg EU-s oldalakon magyarul is fellelhetők.
A lényeg dióhéjban, hogy ha az ember dolgozott 10-20 évet összesen EU-tagállamokban, akkor mindenhonnan kapni fogja az adott országban adott idő után járó arányos nyugdíjat. Azaz ha dolgozol 20 évet Németországban, 20 évet Ausztriában, akkor a végén kapsz egy fél német meg egy fél osztrák nyugdíjat.

"Aufgrund des EU-Rechts werden alle in einem Mitgliedstaat der EU erworbenen Versicherungszeiten für die Pension berücksichtigt."
www.sozialversicherung.at/portal27/portal/pvaportal/content/contentWindow?contentid=10007.707721&action=2
www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/27/Seite.270218.html

A vegán / vegetáriánus táplálkozás Ausztriában jóval elterjedtebb, mint Magyarországon, sokkal könnyebb beszerezni a hozzávalókat, lényegesen nagyobb a kínálat belőlük. És a társadalom nem csak gazdagabb (megengedheti magának, hogy bio meg drága, különleges élelmiszereket vásároljon), hanem toleránsabb is: fel sem merül, hogy emiatt bárkit bármilyen hátrányos megkülönböztetés vagy akár munkahelyi cikizés érjen.
Nagyobb városokban vannak ilyen kínálattal rendelkező boltok, kávézók, éttermek.

@tanato: Télen-nyáron hippik.

Keleti Szél 2014.11.11. 19:40:51

@Badeni_lakos:
"A lényeg, hogy aki vmilyen szakmával rendelkezik, legyen az villanyszerelő, vagy burkoló, stb. az már nagyon jól keres kint, és osztrák életszínvonalon él. (eljár hétvégente étterembe, szórakozni, kirándulgatni stb. télen síelni, nyáron meg 4-5 hetekre is egyben(!) nyaralni Spanyolo.ba, Szigetekre, stb.)"

Hát, biztos van olyan, aki 4-5 hetet megkap egyben, de ez aligha jellemző. A cégek nem szívesen engedik el az embert 3 hétnél hosszabb időre egyszerre.

"(csak sima bölcsészként, vagy jogászként/ közgazdászként ne menj ki! mert VAN belőlük Millió Ausztriában is, DE ők anyanyelven beszélik azt a szakmát! És Ennyi.)"

Nyilván hiányszakmában nehezebb elhelyezkedni, de azért szerencsére hallottam már sikertörténeteket közgazdászoktól is. Persze, van millió mosogató is, mégse mondanám, hogy mosogatónak ne menjen ki az ember. Nyilván mindenki azzal a szakmával megy ki, amit tanult. Van amelyikkel nehezebb, van, amelyikkel könnyebb érvényesülni. De az elszántak előbb-utóbb BÁRMELY szakmával megtalálják a (képzettségüknek megfelelő) helyüket.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.11.11. 20:25:09

mivel egyszer már írtam hosszabban határátkelőnek az osztrák (azon belül is bécsi) viszonyokról egy korábbi poszt kapcsán, így ezt nem ismétlem meg.

Hinta cikkéhez pár megjegyzés:
- az említett tv-adó mo-on is létezik, csak időtlen idők (kb.10 éve) óta a magyar állam maga kifizeti az adófizető állampolgárok helyett. ha jól emlékszem, régebben az szja-bevallás egy melléklapján kapott helyet ez a tétel. egyébként GIS a becsületes osztrák neve és minden egyes tv és rádióadásra képes eszköz után kell fizetni (tehát ha 2 tv-d van, mindkettőért). ezért sem elérhető pl orf sima wifin át, csak 3g (azaz névre szóló) kártyán keresztül. ötleteket nem akarok adni, van megoldás erre is. egyébként net mellé minek tv?

- osztrák lányok: alapvetően minden osztrák igen körültekintően dönt, ez képzettségtől és végzettségtől független. csupán érettségit szerzett emberek is szuper módon gondolkoznak és nagyon átgondolt döntéseket hoznak. a lányok sem kivétel, ők is azt nézik, kivel, azaz milyen partnerrel milyen esélyeik vannak. szerintem igazuk van, ez mégis a 21.század és nem a középkor

- nem célom pálcát törni a posztoló felett, de ha egy kicsi motivációja is lenne, bőven van lehetősége munka mellett is továbbtanulni. pl: vhs

- ételre mindenki annyit költ, amennyit jónak lát. viszont ha figyeli az ember a leértékeléseket, jóval jutányosabb áron lehet beszerezni számos élelmiszert

samot 2014.11.11. 20:36:58

A 2 ezer Euro nettot felejtsétek el,hacsak nem vezetö beosztàsu àllàsa van valakinek!Persze fogorvos,ügyvéd,vàlalkozo kivétel ezalol!Még németorszàgban sincs ennyi netto egy szakmàban sem! Akinek 1600 nettoja van az egy jo fizetés!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.11. 21:13:28

"A melós az az, aki önállóan dolgozik. ÉRT valamihez mert van egy szakmája (esetleg több) A rábízott feladatot MEGOLDJA, nem pedig a megmutatott dolgokat ismétli! "

értem. akkor melós sem vagyok. Nevetséges.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.11. 21:23:14

@házelőtthinta: hát ezt jól mondtad Hinta. Nevetséges. Az vagy.

Felaldoztam a család összes befőttjet.. :-(

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.11.11. 21:53:21

@petrasp: ne törődj vele, jön a karácsony, összedobunk neked egy párat!

jomtom 2014.11.11. 22:21:16

@házelőtthinta:
"én nem akarok sikeres lenni, céget vezetni meg jampizni a bmwel."

Annyi munkám van, hogy egy nap késéssel olvasom az írást.
Én soha nem gondoltam, hogy kényszerből leszek ügyvezető. .
50 évesen lettem munkanélküli és két évig családtagjaim nevén futó egyéni vállalkozás után kellett saját, családi kft-t alapítanom. Azt hiszed vágytam a fényre, a dicsőségre?
A vállalkozás 4. éve munkát ad két gyermekemnek és plusz pénzt feleségemnek is. Nem vágytam a sikerre. Jött. Igaz, sokat olvasok, és sokat fordítok. Időnként orvosok is személyesen megkeresnek, hogy segítsek betegségük alternatív módon történő gyógyításában. Ha végre megnyit munkahelyem Ausztriában, ahol IT területen leszek alkalmazott, rengeteg szabadidőmben tavasszal elindítom saját GesmbH vállalkozásomat. Rohadjon el a befőttem, ha nem így történik :-)

Az egész úgy kezdődött, hogy a spórolt kosztpénzből két raklap árut vettem Németországból. Az ágyam mellett meg szemben voltak a kupacok méteres halmokban.

tableno 2014.11.11. 22:22:25

@samot: ez megint csak hülyeség. Nettó 2k mondjuk egy fiatal mérnök fizetése. Vezető beosztásban ennél jóval többet lehet keresni.

2014.11.11. 22:43:31

@beavereater [AT]: @Babette.:

"aki heti rendszeresseggel 10 uveg sort megiszik, az bizony alkoholbeteg."

Hú, hát nem hiszem, hogy sok értelme van itt most szélmalomharcot vívnunk ezzel kapcsolatban, főleg nem úgy, hogy már a téma is kihűlt, ezért rövid leszek.

Tökéletes észrevétel, hogy az az addikt akinek "igénye van" a rendszeres alkoholfogyasztásra. Hinta viszont semmit mondott nem róla (vagy én átsiklottam felette), hogy bizonyos élethelyzetekben kényszeresen inna.

Egyébként maga az "alkoholista" címke természetesen szabadon definiálható, bármire rámondhatjuk.

Szerintem (és pszichológusok szerint is, ha már ott tartunk, hogy ki kit kérdezzen meg) viszont akkor van értelme használni, amikor megjelennek a negatív hatások. Ne feledjük, hogy hinta egy 130 kilós melák, 2-3 sörtől be sem csíp. Ha be sem csíp, akkor nem is másnapos, nem is hanyagolja miatta a kötelességeit, a szociális kapcsolatait, sosincs emlékezetkiesése, nem remeg reggelenként, és semmi jelét nem adta, hogy volnának helyzetek, amikor nem tudná megállni, hogy igyon, vagy hogy csak mértékkel igyon.

Most itt nem arról van szól, hogy el akarnám bagatellizálni a heti 10-15 sörét -- épp hogy azért tartom fontosnak, hogy ezt leírjam (akár olvassátok, akár nem), hogy ti ne bagatellizáljáok el az igazi alkoholizmust.

Ha majd hinta esetleg odajut (nem "amikor"-t írtam, HA), hogy megjelennek az említett problémák az életében, akkor tök jó lenne, ha meg tudna szólalni a vészcsengő. De ha belesulykoljuk, hogy már most alkoholista, akkor csak lerázza majd magáról, hogy de hát mindig is az volt. Ez nem igaz, megvan az a pont, amikor az alkohol kezdi átvenni az uralmat, és egyáltalán nem heti 15 sörnél van. Aki ezt gondolja, az életében nem ivott rendesen. (Ami egyébként helyes, de azért megjegyeztem.)

Ugyanígy, mivel magyarok vagyunk, nyilván láttatok már közelről alkoholistát, de ami fontosabb, fogtok látni olyat is, aki a közeletekben válik azzá. Figyeljétek a fenti jeleket. Napi 2-3 sör nem para, hanem amikor valaki elkezd délelőtt is inni, folyton kicsit ittas, az alkohol köré szervezi az életét, laposüveget hord, megbízhatatlanná válik -- na, olyankor kell aggódni, és nem lerázni magunkról a dolgot azzal, hogy "ja, de hát ő 10 éve alkesz". Mert nem az, most válik azzá. Legyünk résen, segítsünk, lássunk árnyalatokban.
:)

Nyilván vannak egyébként a blogon exalkoholista is alkoholista olvasók, tök kíváncsi lennék, ők mit szólnak ehhez -- tkp. lehet, hogy nektek adnának igazat, érdekes eszmecsere lenne.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.11. 22:57:26

@Th's child: en hogy kerulok ide?
en az alkoholizmus regi diagnozisat tudom, amikor meg a rendszeresseg eleg volt hozza, de azota valtozhatott.
bat szerintem heti 10 az rengeteg.

2014.11.11. 23:31:32

@Babette.:

Öööö, volt ez a hozzászólásod: 2014.11.11. 09:19:33

Amúgy nincs para, nem fogunk összeveszni, de ha meggondoljuk, az évi 1 sör is "rendszeres" (csak nem gyakori). ;)

Természetesen szokták abszolút értékben heti mg fogyasztásban is definiálni az alkoholizmust: hinta ennek a környékén vagy felette van, ez kétségtelen.

A nekem tetszőbb pszichológiai/pszichiáteri megközelítés szerint akkor van baj a különböző addikciókkal, szerhasználatokkal (tehát nem csak az alkohollal, hanem általában, például akár a szorongással, fóbiával is), amikor elkezdik beszűkíteni az ember többi funkcióit. (Megint csak, kár, hogy andalúzkutya nincs itt, amikor kell, én csak ugatom a témát.)

Ümm. Ha már ilyen őszinte hangulatban vagyunk, én éppenséggel lényegesen többet iszom hintánál. Az én esetemben már sokkal inkább érdemes az alkoholizmuson lamentálni -- mégis, az igazi kifejlett alkoholizmus, aminek az ismertetőjegyeit vázoltam fentebb, még állati messze (értsd: még pár évre) van tőlem is.
Heti 10 sört inni nem jó, de mint gyakorló ivónak, aki ráadásul 110 kiló körüli fehér férfi vagyok, az a véleményem, hogy heti 10 sör az óvoda. (Illetve ha nem óvoda, akkor 55 kilós nőknek való. Amit most nem cikizésileg mondok, csak termetileg.)

Pernilla 2014.11.11. 23:31:35

@Babette.: Húha. Akkor megdöbbennél, hogy az átlag huszonéves férfiak mennyit isznak egy héten.

Kvikveg 2014.11.11. 23:44:25

Majdnem reagaltam az irasra, de szerencsere nincs befottem es tul sokat kene irnom. :)

ISTJ es remelem nem horoszkopos jellegu a leiras. :)

Keleti Szél 2014.11.12. 04:36:38

@tableno: Igen, igazad van, egy komolyabb cég ügyvezetője évi bruttó 120-250 ezer Eurot visz haza. Egy fiatal mérnök is megkap évi 24000 nettót (de azért hozzáteszem: Ausztriában ehhez jellemzően kell min. 3-5 év gyakorlat).

De szerintem igaza van @samot: -nak is, a kétkezi munkásoknál nem jellemző a 2000 nettó.

@Th's child: Az alkoholizmus-definícióddal nem értek egyet (szerintem nem ott kezdődik az alkoholizmus, amikor már fizikai tünetek vannak, meg az egyén a társadalmi szerepeit nem tudja betölteni - ez az én olvasatomban már a végső fázis), de a mondanivalód lényegével igen: az elfogadott definíció szerint férfiaknál heti 21 "egység" (1 egység = 1 üveg sör) a határvonal, hozzátéve, hogy van aki fele ennyitől is alkoholista, van aki meg kétszer ennyitől se. :)

Mondjuk bevallott preferenciáid alapján nem lep meg, hogy kicsit "felfelé torzítva" definiálod az alkoholizmust: ami azután jön, ahol te tartasz. :)
Szerintem igen kevés olyan alkoholista van, aki belátja, beismeri, bevallja önmagának, hogy: "igen, alkoholista vagyok". Tudom, van ilyen, de ők az alkoholisták elenyésző hányadát teszik ki. Az emberek többsége szerintem hozzád hasonlóan definiálja: "alkoholista az, aki még nálam is többet iszik".

montroyal ( CAN qc) 2014.11.12. 05:17:51

@adamskij: a lányok sem kivétel, ők is azt nézik, kivel, azaz milyen partnerrel milyen esélyeik vannak. szerintem igazuk van, ez mégis a 21.század és
szoval merlegelnek szamolgatnak es ha megeri orulten szerelmesek lesznek ....bravo ..,

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 07:28:00

@Th's child: bemasolnad, en nem latok 9:19-es kommentet, es a temahoz se szoltam hozza egesz nap.

tanato 2014.11.12. 08:55:19

@Th's child: Tökéletes leírás az alkoholizmusról,éppen a szemünk láttára ment tönkre egy HO.-kolléga a városunkban 5 év alatt.Először csak otthon este részegedett le,később már délelőtt is részegen ment be dolgozni,később sokszor már be sem ment.Mindeközben persze családi élete is tönkrement,először csak veszekedések,később válás,mára már a gyermekei sem beszélnek vele, meg a szülei sem engedik be,alkalmi szállásokon tengődik.Persze menetközben felfüggesztették a munkájából is,nem tud már kommunikálni normálisan.Most intézzük neki a rokkant nyugdíjazását,hogy legyen valami jövedelme.

tableno 2014.11.12. 08:56:26

@Keleti Szél: Mégcsak cégvezetőnek sem kell lenni. Középvezetőként is reális az évi 35-50 K nettó.

2014.11.12. 09:05:51

@tanato: Na végre egy orvos aki leírja hogy ketten is alkoholisták itt csak még nem tudják magukról. 2-3 sör naponta normális? Egy ideig biztos de hosszútávon nem.

tanato 2014.11.12. 09:22:23

@Turchi: Nem normális,méghozzá nem a mennyisége hanem a rendszeressége miatt.Mert ebből hosszútávon könnyen kialakulhat,hogy akkor is ellenállhatatlan vágyat érez majd az alkoholmámor után amikor már az nem engedhető meg. Pl. egy kisebb -nagyobb ideig tartó külföldi kiküldetés esetén hogy maradjunk a bloghűségnél.

Pernilla 2014.11.12. 09:30:12

@tableno: na de varj, ö cegvezetökent 250 (!) ezerröl beszel, nem 50 ezerröl... 250 ezernek a nettoja is meg 145 ezer körül van (ha Ausztriarol beszelünk)

Emellett a Bundeskanzler csak brutto 300 rongyot keres evente...:-))

tanato 2014.11.12. 09:41:32

@Turchi: Igen még ha offolok is megpróbálom belészőni azért a blog alaptémáját is.

tableno 2014.11.12. 09:50:22

@Pernilla: Persze, az természetes, hogy a középvezetők és a CEO között van egy nagy ugrás. Az is, hogy egy komoly cég vezetője akár még többet is keres a kormányfőnél. Az én közbevetésem lényege csak az volt, hogy még csak nem is kell cégvezetőnek lenni ahhoz, hogy valaki jóval meghaladja a havi 2K "álomfizetést".

Pernilla 2014.11.12. 09:55:47

@tableno: ok, igy erthetö :)
Hat igen, a legnagyobb cegek vezetöi itt ilyen evi brutto 500e körül keresnek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 10:48:04

@Th's child: közben megtaláltam, csak mobilon nem volt meg.
igen, régen a rendszeresség volt a kitétel.
most rákerestem a dsm IV definícióra, tessék:

"Alkohol dependencia Alkohol dependencia - definíció
– Tartós, nagy mennyiségű alkohol fogyasztás;
– Fiziológiai dependencia
• Tolerancia (farmakokinetikai / farmakodinamikai);
• Megvonási szindróma
– Pszichológiai dependencia
• CRAVING (sóvárgás);
• Sok idő eltöltése a szerrel kapcsolatos aktivitással;
• Társas, foglalkozásbeli és és rekreációs aktivitás
feladása;
• Folyamatos vágy a szerhasználat csökkentésére;
• Használat folytatása a súlyos szociális pszichológiai és Használat folytatásaa súlyos szociális, pszichológiai és
fizikai-testi problémák ellenére

Veszélyeztető ivás
• Férfiak >14 ital egy héten, vagy >4 ital egy alkalommal, vagy >5 alkalom egy héten
• Nők: >7 ital egy héten, vagy >3 ital egy alkalommal vagy >5 alkalom egy héten

forrás: semmelweis.hu/pszichiatria/files/2013/02/szily_addict_hun.pdf

itt a többi részlet is elolvasható

2014.11.12. 12:26:43

@Keleti Szél:

"Az emberek többsége szerintem hozzád hasonlóan definiálja: "alkoholista az, aki még nálam is többet iszik"."

Haha, ebben kétségkívül lehet valami.:)

@Babette.:

Igen, pontosan, tök szuper kis pdf. :)

tableno 2014.11.12. 12:51:16

@Th's child: Hinta egyébként maga írt a blogjában az alkohollal való viszonyáról.

hamisgulyas.wordpress.com/2014/05/11/szeszalmok/

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 13:02:47

@tableno: ú, beleolvastam a kommentekbe.
és megvilágosodtam. ezek megbeszélték eddivel, hogy hinta képviseli kettőjüket a há-n?

2014.11.12. 13:11:54

@tableno:

No, akkor lehet, hogy visszavonulót fújok hintával kapcsolatban.

Ha ő tényleg tudja, hogy "milyen a sarokba bújva egyedül lerészegedni egy üveg viszkivel", akkor határozottan nem 10-15 sört iszik egy héten, és ez valóban semmiképp sem normális.

rumitom 2014.11.12. 15:10:32

@Th's child: 10 sor egy atlag pentek este lecsuszik.
Nyaron napi 4-5 sor siman megvan, telen viszont francnak sincs kedve hideg esos borus idoben sorozni, marad a tea.
Ertelemszeruen nem tartom magam alkoholistanak pedig az evi mennyisegem mindenfele eves atlag felett van.
Viszont tomenyet csak eskuvokon iszom mert nem igazan szeretem, es sorozni is csak tarsasagban. Tul loni a celon ketevente egyszer ha sikerul mamorosan hazamenni.

Ertelemszeruen nem tartom magam alkoholistanak, aka fuggonek, hisz van higy hetekig nem iszom aztan meg honapokig igen. Szoval erosen helyzet fuggo, a definiciok altallanossagban igazak csak. Szerintem

Keleti Szél 2014.11.12. 20:50:43

@tableno: Így van. Sőt, még egy beosztott fejlesztő (IT) is megkaphat évi 40 nettót. Mondjuk ehhez jellemzően min. 5-10 év gyakorlat és/vagy jó önmenedzselés is szükséges. Bár ez már nem tekinthető átlagosnak, a mezítlábas fejlesztők (nem vezető fejlesztő vagy architect vagy csoportvezető) nagy része nem kap ennyit Ausztriában.

csillagközi romboló 2014.11.13. 10:46:35

Sziasztok. Ritkán szólok hozzá, de ez most az én terepem :)
Januártól élek Ausztriában, a nyelvet középszinten beszélem. 40-es nő vagyok, két diplomával. Az ország keleti részén éltem és egyszerűen kicsúszott a talpam alól a talaj, amikor 10 év után elküldtek az igen jól megbecsúlt vezetői állásomból, mert nem voltam hajlandó leépíteni az embereim 30%-át (nem indokolta gazdaságilag semmi, a máködést veszélyeztette volna).
Munkát Bp-en találtam volna, nevetséges fizetésért, külön a családtól, extra költségekkel (albérlet, utazás, stb.) . Így úgy döntöttünk, hogy nekivágok Ausztriának és bár nehéz lesz, hosszú távra rendezkedünk be.
Mivel a szakmám kereskedelem, amihez sokkal jobb nyelvtudás kell, azt az állást fogadtam el, ami először jött. Ez fizikai,raktári munka. Sokat dolgozok, és a havi bérem nettó 1100-1150. És a valóság ezen a szinten tényleg a max. 1500 euro nettós havi bér. A magassabbhoz keresett szakma vagy nagyon jó nyelvtudás kell.
DE!
A 10 hónap alatt (amíg szobát béreltem) eljutottam oda, hogy bár havonta 2x hazautaztam kocsival (ami nem kis költség ugye), de lakást béreltem, megéltem és most vásároltam itt autót. Igen, ebből a bérből nem könnyű megélni, de nekem ez volt a kiinduló alap, most már nézegetek előre, mert nem az iskolázatlan osztrák szintjén akarok megrekedni hosszú távon.
Szóval hinta kiindulásnak ez jó, szerintem, da ha akarnád, folyamatos próbálkozással mindig előrébb tudnál lépni egy kicsit.
Bocsánat, ha sok voltam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása